Lonaa | donderdag 31 oktober 2019 @ 16:06 |
![]() De klok is al teruggezet, er moest al ijs van voorruiten gekrabt worden in de vroege ochtend en het is al bijna november! Het wordt dus de hoogste tijd voor het jaarlijks terugkerende kersttopic! In dit topic is plek voor recepten, ideeen, hulp, stress, foto's you name it. Vorige edities: Kersttopic 2018: CUL / Kerstdiner 2018! Inspiratie-, voorpret- en adviestopic Kersttopic 2017: CUL / Kerstdiner 2017! Inspiratie-, voorpret- en adviestopic Kersttopic 2016: CUL / Kerstdiner 2016! Inspiratie-, voorpret- en adviestopic Kersttopic 2015: CUL / Kerstdiner 2015! Inspiratie-, voorpret- en adviestopic Kersttopic 2014: CUL / Kerstdiner 2014! Inspiratie-, voorpret- en adviestopic Kersttopic 2013: CUL / Kerstdiner 2013! Inspiratie-, voorpret- en adviestopic | |
MilkTea | donderdag 31 oktober 2019 @ 16:09 |
Heeft er iemand misschien gerechten die leuk(en lekker) zijn voor kerst met een zoutbeperking? Ik mag geen ingrediënten gebruiken met meer dan 1,0 zout per 100 gram. | |
Lonaa | donderdag 31 oktober 2019 @ 16:13 |
Is het te makkelijk als ik zeg 'geen zout toevoegen'? of zitten er nog meer haken en ogen aan een zoutbeperking? | |
MilkTea | donderdag 31 oktober 2019 @ 16:15 |
Ja, er zijn zo enorm veel producten waar je vanaf het begin al een dikke bult zout in zit. Toen mijn moeder een paar maanden geleden deze beperking kreeg was het echt even een klus om eten te koken waar überhaupt nog smaak aan zat. Inmiddels wel gerechten gevonden met smaak, door onder andere kookboeken met zoutarme gerechten. Maar dit zijn over het algemeen "gewone" maaltijden. Niet iets voor kerst. Ik heb al gegoogled en wat gerechten gevonden, maar was gewoon benieuwd of er op FOK! ook mensen zijn met deze beperking en wat langer ervaring ![]() | |
Kaatje1 | donderdag 31 oktober 2019 @ 16:17 |
Op FB is iemand met een pagina met recepten zoutarm/loos zijn. De keuken van Martine. | |
Lonaa | donderdag 31 oktober 2019 @ 16:18 |
Ah, op die manier. Veel onbewerkte producten gebruiken. Is het misschien een idee om zelf vis te roken? Niet zoveel werk, wel bijzonder, zout niet nodig. En zit wel in supermarkt meuk ![]() | |
Lucky_Strike | donderdag 31 oktober 2019 @ 16:18 |
Kersttopic ![]() ![]() | |
Lonaa | donderdag 31 oktober 2019 @ 16:18 |
Ja, ik vond het tijd. En de muppet slaapt. ![]() | |
MilkTea | donderdag 31 oktober 2019 @ 16:20 |
Die pagina is koolhydraat arm, niet zoutarm. Toch bedankt! | |
Kaatje1 | donderdag 31 oktober 2019 @ 16:25 |
Ik zie het nu, da's apart. Want jaren geleden kookte zij zout arm ivm nierproblemen. | |
anndb | donderdag 31 oktober 2019 @ 16:58 |
Ik zou persoonlijk dan naar gerookte dingen kijken, gerookte zalm/paling etc heeft toch super veel smaak zonder toegevoegd zout. Moet je wel hier van houden natuurlijk, maar kan je toch iets feestelijks mee. Edit: Sorry lonaa ook al gezegd zie ik | |
Lonaa | donderdag 31 oktober 2019 @ 18:32 |
Geeft niet, meer zielen meer vreugd! | |
LPFAN | vrijdag 1 november 2019 @ 09:28 |
Ik eet ook zoutarm en ik gebruik als vervanging veel verse kruiden. | |
anndb | vrijdag 1 november 2019 @ 12:23 |
Hier gaan we trouwens eerste kerstdag uit eten met de familie, dat doen we elk jaar maar zal een beetje simpel iets worden. 2e kerstdag ik alleen met mijn vrouw, dan word het simpel maar lekker. Zit te denken om of kreeft of langoustines in huis te halen, en wat verse truffel en daar dan een lekkere pasta mee te maken. Simpel maar toch lekker. Andere optie is nog dat gewoon wat hapjes doe de dag door, dus half kreeftje ieder, wat langoustines, wat andere dingen, wat lekker brood etc | |
realAIVD | zaterdag 2 november 2019 @ 11:28 |
Wat bedoel je eigenlijk met 1,0 zout per 100 gram? Bedoel je dan 1,0 gram zout per 100 gram, of iets anders? Dat heeft toch niets met zoutbeperking te maken? Op gerookte zalm na is er niet zo heel erg veel waar meer dan 1 gram zout per 100 gram in zit. Zelfs slechte kant-en-klaar maaltijden halen dat zelden. Heb je enig idee hoeveel gram zout ze per dag mag? | |
PdeHoog | vrijdag 8 november 2019 @ 15:17 |
Kijk eens op https://natriumarm.eu. Nu niet meer zo actief, maar ze heeft daar veel lekkere gerechten op geplaatst. En anders misschien https://www.zoutarmgenieten.nl/ | |
Ewelina | zondag 10 november 2019 @ 20:57 |
TVP. Weet nog niet of ik op 1e Kerstdag het kerstdiner in elkaar moet flansen of dat ik ergens anders eet. Wanneer ik het zelf maak, zal het waarschijnlijk redelijk simpel worden (ik heb een mini-keuken en geen vaatwasser). Vorig jaar was het vooraf meloen met ham, hoofdgerecht lendebiefstuk, pommes duchesse, geroosterde bloemkool en spinazie met spekjes en als toetje Eton Mess. Voor dit jaar heb ik het toetje overigens al bedacht. Vraag: wie heeft er bijzondere ideeën om spruitjes klaar te maken? Vorig jaar had ik ze gewokt met spekjes en wat sjalotjes, maar dit jaar wil ik wat anders. Op 2e Kerstdag singles-kerstdiner maar dat zal waarschijnlijk uitlopen op vooral een hoop wijn. ![]() [ Bericht 24% gewijzigd door Ewelina op 10-11-2019 21:26:19 ] | |
Lonaa | woensdag 13 november 2019 @ 10:44 |
Hmm. Ik vind spruitjes niet zo lekker. Mijn schoonmoeder zweert bij cranberries door de spruitjes. Edit: zoiets dus: https://uitpaulineskeuken(...)-met-cranberrys.html | |
Sigaartje | vrijdag 15 november 2019 @ 11:15 |
Ik organiseer voor vrinden een buffet bij mij thuis. Alles wordt verzorgd. Geen omkijken naar. | |
Lonaa | vrijdag 15 november 2019 @ 11:19 |
Wat heb je zoal besteld dan? ![]() | |
Sigaartje | vrijdag 15 november 2019 @ 11:24 |
Dat moet nog gebeuren. Ik zat te denken aan een mix van Nederlands en Surinaams. Ze komen het brengen en daarna halen ze de boel weer op. Kost een paar honderd euro, maar dan ben je van alles af. Ik heb nog oude dvd's van o.a. de Willem Ruis show en de Champion's League finale van AC Milan-Ajax. Gaan we kijken. | |
Ewelina | vrijdag 15 november 2019 @ 12:21 |
Ik hou ook niet van spruitjes. Maar mijn vader is er dol op, en hij eet het zelden omdat zijn vriendin het niet lust. | |
Lonaa | vrijdag 15 november 2019 @ 20:36 |
Oh, da's wel heel lief dan. ![]() | |
Sarabi | woensdag 4 december 2019 @ 12:47 |
Wat is het hier nog rustig. Eerst wachten tot de Sint uit het land is? Ik moet nog een 4 gangen menu voor kerstavond verzinnen. En een hoofdgerecht + bijgerechten voor 2e kerstdag. | |
LPFAN | woensdag 4 december 2019 @ 15:11 |
Ik ga waarschijnlijk ook koken voor mijn ouders met kerst, alleen ik heb echt geen idee wat, ikzelf zit met een medisch dieet zoals geen rauw vlees en eieren en zoutarm en mijn moeder lust helemaal niks. Iemand ideeen? ![]() | |
Lonaa | woensdag 4 december 2019 @ 15:14 |
Vooral dat 'lust niks' is wel een uitdaging. ![]() | |
Coolfool | woensdag 4 december 2019 @ 15:21 |
Mijn moeder maakte vorig jaar voor het kerstdiner deze kaaskroketten nieuwe stijl en lasagne van draadjesvlees. Beide erg goed geslaagd en lekker, en het recept voor het vlees recept heb ik daarna nog meerdere keren gebruikt zonder lasagnevorm, maar gewoon als draadjesvlees bij het avondeten. | |
Lonaa | woensdag 4 december 2019 @ 15:33 |
Zou zoiets een idee zijn? Varkenshaas gaat er vaak ook wel in bij mensen die 'niks lusten', geen ei, rauw vlees en zoutarm? http://www.theunsaltedhea(...)le-stuffed-pork.html | |
LPFAN | woensdag 4 december 2019 @ 18:30 |
Oeh dat is wel een idee ja! thanks! | |
Lonaa | woensdag 4 december 2019 @ 18:36 |
Ik doe dit jaar zelf niks, dus koken-by-proxy is het dichtsbij dat ik kom. ![]() | |
LPFAN | woensdag 4 december 2019 @ 18:45 |
Haha ![]() | |
Lonaa | woensdag 4 december 2019 @ 18:50 |
Ik ging na je post ook gelijk heel enthousaist zitten googlen. ![]() ![]() | |
LPFAN | woensdag 4 december 2019 @ 18:57 |
Haha kom maar op ![]() | |
Lonaa | woensdag 4 december 2019 @ 19:12 |
Ik zou er ook salie instoppen, misschien wel ipv rozemarijn (want vind ik meh). Salie, varken en appel gaat heel goed samen. Verder denk ik, in het kader van je moeder, een goede aardappelpuree. Als je durft met ofwel een deel zoete aardappel, of pastinaak. Zoveel zout als je mag (want lekker ![]() ![]() ![]() Eventueel zelfs nog in individuele dingetjes en dan even in de oven voor bruine randjes ![]() Zo bijv: http://www.inmyredkitchen.com/potato-peas-rosettes/ Of in een lege aardappelschil. ![]() Ik weet niet wat voor groente je lekker vindt? Moet je ook nog voorgerechten enzo? ![]() | |
ChildoftheStars | woensdag 4 december 2019 @ 19:29 |
Eerste kerstdag gaan we uiteten, tweede kerstdag kook ik. En het menu is verzonnen - Spinazie met kokosmelk en bieslook - Gemarineerde halloumi met rougaillesaus -Kikkererwtenpilav met dadels en pijnboompitten Waarschijnlijk een makkie in verhouding met wat jullie doen, maar dit leek ons lekker | |
LPFAN | woensdag 4 december 2019 @ 19:32 |
Haha thanks voor de tips ;p nee hoor alleen hoofdgerecht is genoeg ![]() | |
Tinkerbel_ACC_ | donderdag 5 december 2019 @ 16:54 |
Heb je een recept van Spinazie met kokosmelk en bieslook? Dit klinkt namelijk alsof ze dat hier ook wel lusten ![]() | |
ChildoftheStars | donderdag 5 december 2019 @ 17:00 |
maar natuurlijk Ingrediëntne 30gr boter 1 grote ui gesnipperd 2 tenen knoflook gehakt 450gr. pompoen geschild en in blokjes 1 groene paprika in stukjes 115gr okra in plakjes van 1cm 1 eetlepel gehakte tijm 250ml groente bouillon 300 gr spinazie 400ml kokosmelk 1 eetlepel gehakte biesloos en naar smaak peper en zout Boter smelten en daarin de ui en knoflook, bakken tot de ui zacht is. Daarna de paprika, okra en pompoen toevoegen totdat deze zacht is. Tijm en bouillon toevoegen en aan de kook brengen. Deksel erop en tien minuten laten staan. Spinazie, kokosmelk en bieslook in de pan. Spinazie laten slinken. En dan de boel zachtjes laten pruttelen. Niet koken, want dan gaat de kokosmelk schiften | |
Tinkerbel_ACC_ | donderdag 5 december 2019 @ 17:04 |
Dank je wel!! Maar waar haal je okra in Nederland?! | |
ChildoftheStars | donderdag 5 december 2019 @ 17:07 |
Toko of markt In Groningen je een Aziatische Supermarkt, waar ze het ook hebben | |
Sarabi | donderdag 5 december 2019 @ 17:48 |
Het nagerecht voor kerstavond weet ik in ieder geval ![]() | |
Myraela | zaterdag 7 december 2019 @ 15:11 |
Ik kan juist echt geen dessert verzinnen. En dat is het enige dat ik maak dit jaar. Vind dat echt de kutste gang, ik eet het niet graag en ik maak het niet graag. Ik kom altijd op dezelfde dingen uit, crumble, tiramisu of chocolademousse oid. | |
Molo | zaterdag 7 december 2019 @ 15:28 |
Peuterproof kerstmenu hier met zijn drietjes Vooraf toast met zalm en iets met frisse erwtjes. Hoofdgerecht coquilles met geroosterde bloemkool, geroosterde kikkererwten en een parmezaanse kaaskrokantje. Toe een chocoladetruffeltaartje maken met ganache on top (beetje Koekelastyle) en advocaat of geconfijte sinaasappelschillen erbij. En aardbeienijs voor de mini madame hier in huis. Makkelijk te maken en toch erg lekker denk ik Voor met de families nog geen idee, komt vast goed (of niet, maar geen zin in druk om te maken en vooral zin in samenzijn en zulks ![]() | |
Whiskers2009 | zaterdag 7 december 2019 @ 15:50 |
Is dit niks voor je? Kun je grotendeels van tevoren klaarmaken en ipv zelfgemaakte chocolademousse kun je ook 400 gram kant en klare chocolademousse gebruiken. Heb het zelf ook gemaakt met de kerst en het viel erg in de smaak. https://www.culinea.nl/recepten/schwarzwalder-kirsch-trifle/ | |
Myraela | zaterdag 7 december 2019 @ 15:56 |
Ik vind dus heel veel zoetigheid niet lekker, dat maakt het lastig. Dus schwarzwalder bijvoorbeeld maakt mij ook niet blij. Plan is nu mijn eigen truffeltaart met een lading M&Ms erop: https://www.seasonwithlove.nl/luxe-chocolade-taart/ Dat kan van te voren, kan mijn vriend het meenemen terwijl ik op mijn werk zit en hoef ik op locatie helemaal niets meer te doen. | |
Lonaa | zaterdag 7 december 2019 @ 16:00 |
Wij doen dus niks bijzonders met kerst, maar wel lekker eten. ![]() Kerstmiddag = feestmiddag, dus kerstavond waarschijnlijk een vette hap ![]() Eerste kerstdag dan matige hoofdpijn en brak. Wel lekker uitgebreid ontbijten en dan 's avonds kaasfondue. Ik twijfel over een pakje ( ![]() Tweede kerstdag maak ik steak tartare. Veel. Met brood. Omdat lekker. | |
Molo | zaterdag 7 december 2019 @ 16:06 |
Ja hoor, ongeveer gelijke delen geraspte gruyère en Emmentaler, beetje maïzena, knoflook, witte wijn, Kirsch, peper en wat nootmuskaat ![]() Gaat prima, wel wat geduld hebben, en is een wereld van verschil met pakjes. https://www.davidlebovitz.com/making-swiss-cheese-fondue-recipe/ Uiteraard meer kirsch dan staat beschreven, dat lijkt me logisch ![]() | |
Lonaa | zaterdag 7 december 2019 @ 16:10 |
Oh ja, die had ik al eens opgeslagen ![]() Heb je ook wel eens andere varianten geprobeerd? | |
Lonaa | zaterdag 7 december 2019 @ 16:43 |
Hmm. Ik denk een kleintje kaasfondue en dan daarbij meer kaas en gesneden vleeswaren en awesomeness. Lekker borrelen. * Lonaa slingert google aan. | |
PdeHoog | zaterdag 7 december 2019 @ 18:20 |
kaasfondue zelf maken ![]() ![]() | |
FutureFairytale | zaterdag 7 december 2019 @ 18:57 |
Ooh die taart! Met grove zoutkorrels aan de bovenkant lijkt ie me hemels ![]() | |
Lucky_Strike | zaterdag 7 december 2019 @ 19:23 |
Spianata romana is goddelijk in de kaasfondue. | |
Gaoxing | zaterdag 7 december 2019 @ 19:24 |
Ik wilde iets dergelijks voorstellen, maar heb het recept alleen in het Frans ![]() En als je nou echt niet van zoet houdt, zou ik er een tweede taartje bij bakken, maar dan iets quiche-achtigs met bijvoorbeeld een blauwe kaas. Kun je kiezen (tenzij iemand anders al voor een kaasgang zorgt natuurlijk). | |
Lonaa | zaterdag 7 december 2019 @ 19:34 |
Oh! Goede tip! | |
Myraela | zaterdag 7 december 2019 @ 21:29 |
Oh, dat is ook nog wel een idee. ![]() Zou ook nog kunnen! Maar ik denk dat ik het gewoon bij deze taart hou. We eten daarvoor wat hapjes, dus eten komen we sowieso niet tekort. En het is gewoon op de bank, dus als ik er toch geen zin in heb ook prima. Al is deze taart ook gewoon wel echt lekker, machtig en puur. Schuif ik voor mezelf de M&Ms eraf, maar dat vinden de kinderen leuk. ![]() | |
marc0871 | zondag 8 december 2019 @ 13:51 |
Misschien is een mangomousse wat? Het vruchtvlees van een mango pureren met wat poedersuiker, een klein beetje verse, geraspte gember en het sap van een halve limoen. Klop 125 ml slagroom stijf. Spatel de mangopuree door de slagroom. Verdelen over 4 coupes of puddingschaaltjes en een uurtje in de koelkast. Heerlijk fris, zoetzuur. | |
Arizona | zondag 8 december 2019 @ 16:00 |
Onze voorlopige planning is ook klaar ![]() We eten beide kerstavonden thuis en maken het ons niet te moeilijk. 1e kerstdag, lekker licht omdat we eerst gaan brunchen bij familie - edamame - zelfgemaakte pokebowls (mango, zalm, zeewiersalade) - loempiaatjes - ben & jerry's ijs na ![]() 2e kerstdag, traditioneel - ham en meloen - prei/bloemkoolsoep - biefstuk van de bbq, aardappelbolletjes, gevulde champignons, stoofpeertjes, boontjes in spek gewikkeld - tiramisu | |
Tuindier | zondag 8 december 2019 @ 16:29 |
Ik zit te denken om zalm te roken in mijn rookoventje vooraf, maar waarmee zal ik dat combineren? Hoofd wordt een stoof van wild, daar zoek ik nog iets bij. Dessert wordt witte chocolademousse met karamel/zoute popcorn. | |
Fretwork | maandag 9 december 2019 @ 11:28 |
Wij zijn nog in het ongewisse wie het feest gaat hosten en wie alles gaat maken. Wel is duidelijk dat er een vis en vlees hoofdgerecht gaan komen. Heeft iemand een vishoofdgerecht dat tegenstand kan bieden aan een klassiek vleesgerecht voor Kerst (rund/wild/kalkoen). | |
Lonaa | maandag 9 december 2019 @ 11:40 |
Ik heb ooit zelf graved lax gemaakt met biet, en dat combineerde ik met een kleine zoete aardappelpannenkoek (van geraspte aardappel) met een dotje zure room, dille en een zachtgekookt kwarteleitje. ![]() | |
Lonaa | maandag 9 december 2019 @ 11:50 |
Het was even terugzoeken en een matige foto:![]() | |
Gaoxing | maandag 9 december 2019 @ 15:57 |
Ik heb vorig jaar ook graved lax gemaakt (en was verbaasd hoe simpel dat was, trouwens), maar ik vind het wel een beetje een voorgerechtgerecht ![]() Maar wat dan wel..... Ik denk wel meteen aan zalm, misschien in bladerdeeg, omdat niet zo snel omver geblazen wordt door wild e.d. Even over denken... Oe lekker! Voor je voorgerecht een trio van zalm met zelfgemaakte graved lax en iets zalmrillettes achtigs? Die laatste is bij ons een jaarlijks terugkerend gerecht (en dan wordt er vaak ook nog een portie gemaakt voor O&N). | |
Lonaa | maandag 9 december 2019 @ 16:01 |
Dit was ook voorgerecht en na aanleiding van de post van Tuindier op wat bij de zalm te serveren. ![]() wb jouw vis dat tegen een goed stuk vlees moet opboksen...vind ik lastig. Ga er eens op broeden. ![]() | |
Gaoxing | maandag 9 december 2019 @ 16:02 |
Ooooh sorry. Beetje ziek, beetje suf enzo ![]() | |
Molo | maandag 9 december 2019 @ 16:02 |
Heb je daar een recept voor? ![]() | |
Lonaa | maandag 9 december 2019 @ 16:03 |
Geeft niet. ![]() Ik ooit zalm in bladerdeeg geserveerd voor naast de Beef Wellington (voornamelijk voor m'n moeder) en hoewel dat best kerstwaardig is, is het wel een beetje...saai. ![]() Edit: maar dat was dus ook niet jouw vraag maar die van @Fretwork. ![]() ![]() | |
Gaoxing | maandag 9 december 2019 @ 16:04 |
Yep. Morgen ok? Moet 'm even overtypen en vertalen ![]() | |
Gaoxing | maandag 9 december 2019 @ 16:05 |
Wil je het echt tegelijk serveren? | |
Molo | maandag 9 december 2019 @ 16:34 |
Ja hoor, geen haast, kerst duurt nog wel even ![]() | |
Tuindier | maandag 9 december 2019 @ 18:06 |
De zalm is hier gekleurd met biet dus? Ziet er ondanks matige foto erg lekker uit! Ik heb ook wel interesse! Rilette klinkt goed, en van te voren voor te bereiden. | |
Lonaa | maandag 9 december 2019 @ 18:17 |
Ja! Die leg je erop en de kleur trekt dan in de vis. Ziet er erg gaaf uit. En helemaal niet moeilijk. De combi zalm + zoete aardappel doet het ook erg goed. ![]() ![]() https://www.jamieoliver.c(...)-beetroot-gravadlax/ (eerste link die ik vond) | |
Gaoxing | dinsdag 10 december 2019 @ 05:00 |
Zalm rillette dus. Koud voorgerecht voor 4 personen: Ingredienten: 1 teen knoflook, in plakjes handvol tijm 1 onbehandelde citroen, sap geperst en schil geraspt 200 g zalmfilet, met huid 200 g gerookte zalm, gehakt 1 lente-ui, in kleine ringetjes 1 eetlepel verse dille, gehakt 2 eetlepels zachte boter 50 g creme fraiche Je gaat eerst de zalmfilet stomen. Zonder meer de lekkerste methode, maar ik heb het recept ook wel eens gemaakt met een overgebleven stukje zalm uit de oven, en zelfs een keer met een blikje, wat de bereidingstijd behoorlijk verkort. Mix knoflook, tijm en citroenrasp. Leg de helft op de bodem van een stoompan (als je die niet hebt zou ik het in de oven doen met een stukje alufolie er overheen). Zalmfilet erop, kruiden met zout en peper, en dan de andere helft van de tijmmix erop. Stoom 8 tot 10 minuten. Meng de gerookte zalm, lente-ui en dille, en voeg een beetje citroensap toe. Laat de zalmfilet afkoelen, haal de huid (en de knoflook, e.d.) ervan af en 'flake' de zalm. Meng de zalm met de boter en creme fraiche tot een romige massa en vouw het gerookte zalm mengsel erdoor. Proeven, evt. zout, peper en citroensap toevoegen en serveren mbv een ring of in een quenelle. Nog steeds ziek en suf, dus als er iets raars in staat moet je het even zeggen ![]() | |
Fretwork | dinsdag 10 december 2019 @ 10:08 |
Yes, dat is wel het plan | |
Molo | dinsdag 10 december 2019 @ 20:58 |
Thanks Gaoxing ![]() | |
Tinkerbel_ACC_ | donderdag 12 december 2019 @ 14:39 |
Heeft iemand hier nog beproefde recepten voor gevulde hele kip? Ik heb 2 hele kippen voor de kerst (11 mensen), dus kan 2 recepten maken. Maar ik weet niet zo goed waar ik ze mee moet vullen en/of insmeren om een echt goede smaak te krijgen ... | |
Tuindier | donderdag 12 december 2019 @ 20:24 |
Oke, ik heb een zalmzijde en een everzwijnrollade gehaald bij de sligro. Zalmzijde wordt gerookt en gerilet en gegravardlaxt. Wat zal ik bij de everzwijnrollade serveren? Ik zag iets van rode kool crumble langs komen, maar dat wordt misschien wel erg zwaar, of niet? | |
Bleie | donderdag 12 december 2019 @ 20:33 |
In The naked chef van Jamie Oliver staat een heel lekker recept voor gebraden kip. | |
Fretwork | donderdag 12 december 2019 @ 23:23 |
Zolang de rode kool als zuurtje fungeert denk ik dat het wel kan. Zou er zelf geen crumble van maken, dan zit je misschien inderdaad wat aan de zware kant. Misschien een iets frissere groente zoals pastinaak ergens in verwerken? | |
Rexanthony | vrijdag 13 december 2019 @ 06:04 |
Ik ga voor (ik volg niet alle recepten exact, maar dit is ter inspiratie voor anderen): Voorgerechtjes - Vijgen/Balsamico crème/Prosciutto/Amandel schaafsel - Avocado met zoet aardappel (https://www.blissfulbasil.com/sweet-potato-avocado-bites/) - Makreelmousse met dille (past wellicht niet helemaal in het geheel, maar als visliefhebbers, wilde ik het toch toevoegen) Soep - Champignonsoep (ala Heston Blumenthal) Hoofdgercht - Beef Wellington (wil het gewoon een keer proberen en het lijkt mij erg lekker) (https://www.seriouseats.c(...)ington-ultimate.html) - Rode wijn saus (https://www.bbcgoodfood.c(...)t-and-red-wine-sauce) - Aardappel puree (https://www.bonappetit.com/recipe/ultra-creamy-mashed-potatoes) - Green Beans Almondine (https://simoneskitchen.nl(...)geroosterde-amandel/) Nagerecht - 'Pim's koekjes' (https://www.bbcgoodfood.com/recipes/2766669/chocolate-jaffa-pots) | |
Gaoxing | vrijdag 13 december 2019 @ 06:35 |
https://www.foodrepublic.(...)-and-zaatar-chicken/ Echt het lekkerste hele-kip-recept wat ik ken. Alleen niet echt gevuld (hoewel ik wel altijd een halve citroen/sinaasappel erin stop voor smaak en extra vocht). Ik vind rode kool bij wild wel erg lekker ![]() | |
Tinkerbel_ACC_ | vrijdag 13 december 2019 @ 06:59 |
Dank je! Ik ga even op zoek naar iemand die dit boek heeft (ik heb hem niet ...) | |
Tinkerbel_ACC_ | vrijdag 13 december 2019 @ 07:00 |
Die ga ik iig maken, dank je! | |
Sarabi | vrijdag 13 december 2019 @ 09:40 |
Even crosspost aangezien het voor het kerstmenu is: Heeft iemand ervaring met zelfgemaakte (kaas of bv garnalen) kroketten in the airfryer? Kan dit? En zo ja hoe lang? | |
Bleie | zaterdag 14 december 2019 @ 17:51 |
Onze plannen zijn rond. Kerstavond met gezin thuis. Moet nog bedenken wat ik dan maak. Wordt 3 gangen, liefst vegetarisch. Eerste Kerstdag naar schoonouders, hoef ik niet voor te doen. Tweede Kerstdag met mijn familie, 8 volwassenen en 6 kinderen (6-15 jaar). Ik maak een voorgerecht. Hoofdgerecht wordt stoof van wild, met puree, rodekool en stoofpeertjes. Toe maken broer en schoonzus, weet nog niet wat dat wordt. Ik ben op zoek naar inspiratie voor dat voorgerecht. Liefst maak ik iets dat bij iedereen in de smaak valt. Verdere eisen: vegetarisch, thuis al te maken en goed te vervoeren (bakfiets, metro, lopen). Iemand een suggestie? | |
ThePlaneteer | maandag 16 december 2019 @ 12:27 |
Bleh, heb ook het nagerecht toegewezen gekregen. Vind ik nooit een spannend gerecht, maar goed, het is wel ontspannen voorwerken. Ga denk voor deze passievrucht cheescakes: http://theanswerisfood.co(...)esecake-in-een-glas/ Voor ons eigen kerstdiner ga ik wel lekker op de makkelijke toer. Beenhammetje met geroosterde ovengroenten, soepje vooraf en ijs ![]() [ Bericht 24% gewijzigd door ThePlaneteer op 16-12-2019 12:36:47 ] | |
Aurelius | maandag 16 december 2019 @ 12:32 |
Twee keer veel visite. Eerste kerstdag doen we rustig aan (restjes). Kerstavond: Klassieke garnalencocktail. Beef Wellington, aardappelkroketjes, spruitjes. Kaas. Crêpes Suzette. Tweede kerstdag Japanse garnalenkroketjes, Fois gras. Boeuf Bourguignon, rode wijnsaus, papardelle, sla. Kaas. Stofpeertjes met vanilleijs. [ Bericht 10% gewijzigd door Aurelius op 16-12-2019 12:40:19 ] | |
Lonaa | maandag 16 december 2019 @ 14:03 |
Carpaccio van geroosterde rode biet? | |
Gaoxing | maandag 16 december 2019 @ 14:48 |
Leuke, klassieke menu’s! Ik kreeg er honger van 🙂 Bij ons is oudste dochter (17) het hele menu aan het voorbereiden. Hier en daar wat ambitieus, en net zo eigenwijs als haar moeder, dus we gaan het zien.... ![]() | |
Myraela | maandag 16 december 2019 @ 19:25 |
Kun je op locatie nog wel iets afbakken of moet het koud zijn? Een soep vind je misschien te simpel of saai, maar een goede uiensoep met gegratineerde kaas maakt mij altijd wel erg blij. Of een klein pasteitje met champignons, schaaltjes vullen met een champignonragout en afdekken met korstdeeg en dan daar nog even afbakken. | |
realAIVD | maandag 16 december 2019 @ 19:46 |
En mocht er echt geen plekje op gasstel en/of in de oven over zijn, dan zou je bijvoorbeeld vegetarische summer rolls kunnen maken? - Een dipsausje kan je makkelijk een dag van tevoren maken. - Het snijden kan eerder op de dag (bieten, mango, wortel, komkommer, even rond-googelen en het zo kleurrijk mogelijk maken! ![]() - alleen wel kort van te voren de rijstvellen rollen (of misschien zelfs ter plekke?) | |
Faerlina91 | maandag 16 december 2019 @ 20:12 |
Normaal vind ik garnalen erg lekker (gefrituurd). Is zo'n garnalen ring (rauw) van de LIDL lekker ? | |
Myraela | maandag 16 december 2019 @ 20:17 |
Ja, dat zijn prima garnalen. Maar zijn gewoon hele simpele garnalen. | |
Rickocum | maandag 16 december 2019 @ 20:52 |
Mn vrouw wil kerstdiner met haar ouders en mij doen. Dat mijn schoonouders haring het lekkerst vinden van de supermarkt en alles wat wij lekker vinden afkraken, bewaar ik mijn heerlijkheden wel voor als we weer met zijn tweetjes zijn. Dan het liefst ook hollandse garnalencocktails, maar ben niet zo van het pellen. Voor het gemak misschien toch maar van de supermarkt, maar dan merk ik toch wel weer de conserveringsmiddelen die erin zitten. | |
Molo | maandag 16 december 2019 @ 20:59 |
Vooral saai, zeker als je er niks bij doet. Ze zijn trouwens gekookt, niet rauw Ok op een Zweedse open sandwich ofzo, verder vooral meh. Goeie bron van eiwitten maar niets bijzonders. Niet te vergelijken met gefrituurde | |
Sarabi | maandag 16 december 2019 @ 21:37 |
Goed idee! | |
Bleie | maandag 16 december 2019 @ 22:10 |
Dank voor de voorgerechttips! Ik kan ter plekke best nog iets opwarmen of zo, maar er is een klein keukentje, dus liefst niet al te veel. Soep zou wel kunnen, maar vind ik vooral lastig met vervoer. Carpaccio is wel een goed idee, al houdt niet iedereen van niet. Maar ik zou twee versies kunnen doen, biet en rund, en dan kan iedereen kiezen. | |
Lonaa | dinsdag 17 december 2019 @ 09:25 |
Ja, bijv. En je kan het helemaal voorbereiden thuis, in aparte bakjes meenemen en dan daar opmaken. ![]() | |
Lucky_Strike | woensdag 18 december 2019 @ 18:13 |
Vorig jaar hebben we 5 dagen uitgebreid gekookt. Dit jaar heb ik weinig inspiratie. Het wordt in elk geval een avond fonduen bij mijn schoonmoeder. Dan maken we zelf nog: - pizza van de bbq - kaasfondue - porchetta van de bbq met gepofte knolselderij met pesto en een aardappeltaart met cheddar. Voorgerecht gazpacho met feta, komkommer en olijven. - snickers cheesecake - bergen hapjes, kazen, worsten met zelfgebakken brood - scones - zelfgemaakte worstenbroodjes - lenterollen met confit de canard en garnalen Misschien maken we kroketten van de restjes. [ Bericht 4% gewijzigd door Lucky_Strike op 18-12-2019 18:49:55 ] | |
realAIVD | woensdag 18 december 2019 @ 19:51 |
Lijkt me nog een flink kook/bakkerst-diner LS! ![]() Hier een redelijk simpele. Kerstavond: vooraf gerookte forelmousse met appel-dille spulletje a la Jumbo hoofd roodgesmoord rundvlees met rettich op aardappelpuree met boontjes in gembersaus chocola, koffie en cognac toe 1ste kerstdag: vroege (en uitgebreide) mezze schotel als de visite weg is ws nog een hapje en/of snackje na 2de kerstdag: kaasfondue met alles er op en er aan, of iets klassieks met als hoofd iets van de paardenslager 3de kerstdag: uit eten bij een al-you-can-eat Koreaan, die ook ayce sushi en ayce chinees doet, met het deel van de familie die daar de lol van in ziet (het leuke deel dus ![]() | |
Arizona | woensdag 18 december 2019 @ 20:20 |
Op verzoek van velen in de familie maak ik weer mini quiches voor de brunch ![]() | |
Lucky_Strike | woensdag 18 december 2019 @ 21:40 |
Wij hebben er nog een avond lamsribben met pastinaak bij gepland. Dan zij we compleet. | |
FutureFairytale | woensdag 18 december 2019 @ 23:06 |
Heerlijk dit allemaal! LS; je eet altijd al geweldig en tijdens kerst echt heel veel fantastische dingen weer ![]() Realaivd; niet simpel, ja simpel voor jou ![]() Ik maak kerstavond 2 gerechten met rijst. Kung Pao garnaal en Thai Pineapple Chicken. Mag niks geks doen dus dat. Voorafje bekijk ik nog wel. 1e Kerstdag hoef ik niks te doen. Krijg een voorgerecht en als hoofd hertenbiefstuk met wijnsaus, peertjes, aardappeltjes, groenten en toetje. 2e Kerstdag maakt iedereen een gang. Ik samen met moeder hoofdgerecht + bijgerechten. Weten t nog niet... | |
AgnesGru | donderdag 19 december 2019 @ 00:09 |
Eerste Kerstdag maken we kalkoen, naar recept van Jamie Oliver. Ben benieuwd ![]() https://www.foodandfriends.nl/recepten/kerstkalkoen.html | |
Lucky_Strike | vrijdag 20 december 2019 @ 16:22 |
Ik zie dat de garnalen dit jaar uitzonderlijk goed geprijsd zijn. Ik heb ze afgelopen jaren steeds minder gekocht vanwege de hoge prijs. Hebben jullie ze op de kerstplanning staan? | |
Sicstus | vrijdag 20 december 2019 @ 16:39 |
Het is dat m'n moeder bij me is met kerst, anders had ik wel een blikvoer-kerstspecial overwogen ![]() | |
Bleie | vrijdag 20 december 2019 @ 17:54 |
Die heb ik ook weleens gemaakt. Heerlijk! | |
Doedezemaar | vrijdag 20 december 2019 @ 18:17 |
Da’s best jammer ja. Ik las op het Vivaforum dat een familie de traditie had om met de spullen uit de diverse kerstpakketten een kerstdiner te maken, da’s ook wel een leuke uitdaging. Hier wordt het 1 dag kaasfondue en 1 dag mezze/tapas. Niks ingewikkelds en weinig werk, gewoon geen puf voor. | |
AgnesGru | vrijdag 20 december 2019 @ 21:16 |
Nice! Heb je misschien nog tips wat er bij te serveren? | |
Sicstus | vrijdag 20 december 2019 @ 21:40 |
-laten we het CUL houden- [ Bericht 4% gewijzigd door Lucky_Strike op 20-12-2019 22:31:06 ] | |
minilot | zaterdag 21 december 2019 @ 06:54 |
Even een simpelere rodekooltip: doe het met granaatappelpitten! http://www.thesugarhit.co(...)sed-red-cabbage.html Ik heb dit nu een aantal keer gemaakt bij stoofvlees en wildshizzle en de granaatappelpitjes smaken er echt fantastisch bij en het ziet er meteen ook beter uit dan alleen een kwak zachte rode kool ![]() | |
minilot | zaterdag 21 december 2019 @ 07:05 |
Meh! Ik heb gewoon niks boeiends te koken deze kerst. In plaats van 'n uitgebreid diner waarbij iedereen een of meer gangen maakt bij mijn schoonfamilie op tweede kerstdag wordt er dit jaar door omstandigheden voor het eerst in een decennium weer eens gegourmet. ![]() Op eerste kerstdag heb ik mijn moeder en haar vriend over de vloer, die allebei heel veel niet lusten en heel moeilijk zijn - het wordt: door mijn moeder meegenomen en kant en klare gevulde eitjes van de AH als hapje + kant en klare carpaccio van de AH als voorgerecht. Dan zorg ik voor ossenhaasstukjes in peperroomsaus, een beenhammetje, krokant geroosterde aardappelen, boontjes in spek gerold (wilde mijn moeder ook liefst kant-en-klaar uit de vriezer, maar daar heb ik een veto over uitgesproken ![]() Jaja. Daar ben je dan CUL-mod voor geweest. Zucht. Naja, ze zullen het in elk geval lekker vinden. ![]() | |
Bleie | zaterdag 21 december 2019 @ 07:41 |
Wij doen altijd vrij traditionele bijgerechten: puree, stoofpeertjes, rodekool, boontjes in spek, gebakken aardappels, dat soort werk. | |
Lonaa | zaterdag 21 december 2019 @ 07:44 |
Dit is precies waarom ik niet bij mijn schoonouders wil eten met kerst ![]() Ik kook dit jaar overigens ook niet (echt). Het enige wat ik zelf maak is steak tartare voor tweede kerstdag. | |
Lucky_Strike | zaterdag 21 december 2019 @ 08:22 |
Wat sneu ![]() | |
Zo-is-dat | zaterdag 21 december 2019 @ 08:26 |
Hahaha Minilot wat een ellende ![]() Hier mogen we alleen eerste kerstdag aan de bak, manlief het voorgerecht en ik de toet. Maar nog geen idee wat het zal worden! Voor de andere dagen worden we helemaal uit de wind gehouden. Ik laat het me welgevallen 🤰🏼 Eens kijken of er vandaag voldoende inspiratie komt voor het dessert ![]() | |
FutureFairytale | zaterdag 21 december 2019 @ 09:04 |
Arme mini! Waarom ze perse gevulde eieren k&k wil snap ik echt niet (of iemand anders). | |
FutureFairytale | zaterdag 21 december 2019 @ 09:08 |
Jep willen mn ouders dat ik dit 1e kerstdag als voorafje maak (cocktail). Daarna gaan we gourmetten met zn 4-en ipv hertenbiefstuk. Vind dat zelf wel leuk. Zit veel lekkers bij voor op de plaat, pannetje of los erbij. Bv stoofpeertjes, pannenkoekjes, ei, zalm en kabeljauw. 2e Kerstdag waarin ik dus wat met m'n moeder moet maken heeft zij al bedacht dus ik mag zelf niks bedenken ![]() ![]() | |
Molo | zaterdag 21 december 2019 @ 09:20 |
Zeg me dat die vienetta ook nog wel even gevetood kan worden alsjeblieft ![]() | |
Doedezemaar | zaterdag 21 december 2019 @ 09:55 |
Door die viennetta krijg ik flashbacks naar de ijstaarten uit de jaren zeventig, die eruit zagen als een rond blok piepschuim. Elk jaar weer met kerst, wat een ellende. En dan als hoofdgerecht konijn, ik begin te snappen waar mijn afkeer van kerst vandaan komt | |
Fretwork | zaterdag 21 december 2019 @ 20:00 |
Wij moeten ook koken voor een wisselend enthousiast publiek, dus ik ga kijken of ik een rosbief nog interessant kan maken. Bijgerechten zijn helaas vrij klassiek, maar misschien kunnen we er nog een twist aan geven. | |
Doedezemaar | zaterdag 21 december 2019 @ 20:11 |
Leuk idee voor spruitjes https://www.culy.nl/recep(...)jes-uit-de-airfryer/ | |
Satijn | zaterdag 21 december 2019 @ 20:55 |
toetjesvraag Dit jaar een gast met een melk- en soya-allergie. Inspratie nodug voor een nagerecht zonder melk en niet machtig ivm het hoofdgerecht. Iets met citroen? Het hoeft niet super culinair hoogstaand. Zou het ook leuk vinden als onze peuter mee kan eten, dus zonder alcohol. | |
AgnesGru | zaterdag 21 december 2019 @ 21:54 |
Chocolade mousse met avocado? | |
Fretwork | zaterdag 21 december 2019 @ 23:40 |
Granita maken, anders iets op basis van kokosmelk? | |
Molo | zaterdag 21 december 2019 @ 23:42 |
Mandarijnenmousse met amandelkoekje | |
emmyemmy2 | zondag 22 december 2019 @ 12:02 |
Iemand een idee voor een lekker voorgerechtje met hazenrugfilet? ![]() Hoofd word iets met hert en pastinaak. (wildliefhebbers hier) | |
Yinny | zondag 22 december 2019 @ 19:30 |
Meringue met tropisch fruit, kokosyoghurt en caramelsaus van gecondenseerde kokosmelk? | |
Fretwork | zondag 22 december 2019 @ 19:53 |
Ik had vrijdag hertenrug met daarnaast een bolletje hertenstoof en een stukje witlof. Alles met een jus van Deventer koekkruiden. Een aanrader, maar komt wel bij je hoofd in de buurt. | |
Doedezemaar | zondag 22 december 2019 @ 20:08 |
Segmentjes uit citrusfruit snijden en marineren, bolletje sorbetijs erbij. Zoiets: https://www.simplyrecipes(...)_citrus_fruit_salad/ | |
fietsie | maandag 23 december 2019 @ 16:34 |
Dit jaar geen Kerstdiner @ thuis. 1e Kerstdag @ schoonouders: Ossehaas en verder geen idee. Ze willen het dit jaar helemaal zelf voor ons organiseren. 2e Kerstdag @ broertje: - BBQ aan in de tuin - Bakplaten op kinder- en grote tafel Ik lever een in zout & met kruiden voorbereid stuk buikspek voor op de BBQ. Lamskoteletjes voor op de bakplaten Een kant en klaar goormetpakket van de Diepvriesman Toetje doet mn moeder: IJs. Dus ik denk dat ik het weekend -na- kerst maar een post-kerst diner ga opdienen. Nog even over dubben | |
Zo-is-dat | maandag 23 december 2019 @ 17:52 |
Toetje: chai pannacotta met stoofpeertjes en zelf gebakken tuilles Voorgerecht door mijn man: https://boozyoyster.com/p(...)nd-cauliflower-soup/ met lekker brood van Robért (van heel Holland bakt ![]() ![]() | |
essnhills | maandag 23 december 2019 @ 17:56 |
Eerste Kerstdag gaan we gourmetten (met ouders en broertje). Wij hebben altijd wel een goede mix aan vlees en groenten enzo. Ik ga nog zoete aardappelkoekjes erbij maken om die ook te kunnen bakken, lekker. Tweede Kerstdag het jaarlijkse grote kerstdiner. Ook bij mijn ouders. Met broertje, oudere broer en vriendin, oma, oom, tante en nichtje. Tante en ik hebben weer het menu bedacht. Thema Italiaans dit keer. - Amuse: in de kleuren van de Italiaanse vlag: zelfgemaakte pesto, mozzarellamousse en gegrilde rode puntpaprika. - Soep: pompoen met rozenharissa, sinaasappelrasp en saffraan en zelfgemaakte soepstengels met parmezaanse kaas. - Knolselderijsalade met prosciutto. - Trio van pasta: 3 mini torentjes van spaghetti, ook de kleuren van de Italiaanse vlag. Pesto met peultjes, pistachenootjes en ansjovis, carbonara en paprika. - Gevulde appel: gevuld met amarettikoekjes, serranoham, broodkruim, gedroogd fruit en kruiden. - Citroengranita. - Hoofdgerecht: Kip Saltimbocca op een bedje van paddestoelenrissoto, gnocchi met parmezaanse kaas uit de oven, geroosterd spitskoolparten met citroensdressing. - Dessert: citroensemifreddo met frambozencoulis en pistachenootjes, tiramisu, witte chocolade panna cotta met cranberries, cannoli en zuccoto. Allemaal kleine porties. Ik bereid het meeste voor, ben vandaag al begonnen en ga morgen verder. 2e kerstdag komt m'n tante s ochtends na het kerstontbijt om het verder af te maken. Dan spenderen we tijdens het diner zo min mogelijk tijd in de keuken. Heb er zin in! Heb al een deel getest met vriendinnen. Had de knolselderijsalade, soep, gevulde appel, het hoofdgerecht, de tiramisu, cannoli en semifreddo gemaakt. Was allemaal heerlijk en erg gezellig. | |
Lucky_Strike | maandag 23 december 2019 @ 18:04 |
Dat klinkt allemaal heerlijk. Ik wil alles wel. | |
Bleie | maandag 23 december 2019 @ 19:22 |
Ik was half vergeten dat we morgenavond met z’n vieren thuis eten. Vandaag toch maar een simpel menuutje bedacht. Vooraf: mini mozzarella met tomaatje en pesto op amuselepel en bladerdeegsterren Hoofd: pasta met auberginesaus van Jamie Oliver Toe: panna cotta met gestoofde appel en kruimeldeeg | |
Tuindier | dinsdag 24 december 2019 @ 14:35 |
Die gaat t worden! Zou ik de kool vandaag al kunnen voorbereiden (en maak ik dan ook al de granaatappel open?) of toch maar alles morgen doen? De stoofperen staan in ieder geval in de slowcooker, en de zalmzijde ligt in de marinade/pekel. | |
Fretwork | dinsdag 24 december 2019 @ 17:41 |
Oh crap, onze oven is (drie)dubbel geboekt met Kerst ![]() Kennen jullie goede manieren om een kg rosbief eerder te bereiden en toch op de juiste temperatuur op tafel te krijgen? | |
Whiskers2009 | dinsdag 24 december 2019 @ 17:58 |
Ik zou niet gaan knoeien met de rosbief. Voor je het weet is die volledig gaar en dat wil je écht niet ![]() Wat zijn de andere gerechten die de oven in moeten? | |
Fretwork | dinsdag 24 december 2019 @ 19:04 |
We zijn nu bezig met de oven leerplannen, zalmrouleau wordt koud of een torentje, aardappelgratin wordt puree en friet en worteltjes worden gegrild. We hebben niet heel goed overlegd hier ![]() | |
Whiskers2009 | dinsdag 24 december 2019 @ 19:13 |
Ah, jullie lossen het al op ![]() | |
Tuindier | woensdag 25 december 2019 @ 12:21 |
Help, mijn vleesthermometer is kapot. Hoe ga ik bepalen hoelang ik mijn everzwijnrollade moet garen? Wordt die heel droog als ie te ver door is? | |
Sneeuw-Leeuw | donderdag 16 januari 2020 @ 22:49 |
Geen peking-eend maken met zo'n username... ![]() | |
Whiskers2009 | donderdag 25 november 2021 @ 20:31 |
Schop! Ik mis zo'n topic voor 2021 ![]() Anderen ook? Zijn er nog steeds geen mods voor dit subforum? | |
Lucky_Strike | donderdag 25 november 2021 @ 21:00 |
Geen mods nee. Ik wil morgen wel een nieuw topic maken als je niet durft ![]() | |
Whiskers2009 | donderdag 25 november 2021 @ 21:33 |
Dat zou echt geweldig zijn! ![]() |