Ik ben het er mee eens dat we het niet bewust moeten gaan uitroeien. Maar soms is koste wat kost beschermen ook niet echt de beste optie. Het grote probleem met natuur is dat er geen duidelijke "zoals het hoort" is, we nemen nu voor het gemak meestal de situatie zoals hij was toen natuurlbescherming ongeveer begon (~1870) als ijkpunt maar waarom zouden we niet streven naar hoe het was in 1760 of in 1911 of 1432?quote:Op maandag 3 juni 2019 17:02 schreef LXIV het volgende:
[..]
Dat weet ik wel, maar als voorbeeld is het dan iedereen duidelijk. Ook als bijen overigens geen enkele rol speelden in het voorbestaan van de mens vind ik dat ze bestaansrecht zouden hebben. Het is niet zo dat het voorbestaan de mens of zijn comfort als maatstaf moet dienen voor de vraag of bepaalde dieren wenselijk zijn. Het enige echt schadelijke ongedierte op aarde is eigenlijk de mens zelf.
We hebben gewoon op jouw wederkomst gewacht.quote:Op maandag 3 juni 2019 17:04 schreef LelijKnap het volgende:
En dit kregen jullie in 12 maanden niet voor elkaar?
Dat vind ik gewoon een soort natuur-nihilisme. Ik ga uit van een intrinsieke waarde van al het leven zelf.quote:Op maandag 3 juni 2019 17:09 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Ik ben het er mee eens dat we het niet bewust moeten gaan uitroeien. Maar soms is koste wat kost beschermen ook niet echt de beste optie. Het grote probleem met natuur is dat er geen duidelijke "zoals het hoort" is, we nemen nu voor het gemak meestal de situatie zoals hij was toen natuurlbescherming ongeveer begon (~1870) als ijkpunt maar waarom zouden we niet streven naar hoe het was in 1760 of in 1911 of 1432?
Wat vind je het belangrijkste: Een schoon stoepje (zonder onkruid) of het voortbestaan van leven op aarde zoals wij het kennen?quote:
De intrinsieke waarde van het (huidige) leven terzijde, er is toch ook vast en zeker een betere en een slechtere 'natuurtoestand' voor de mens om in te verkeren?quote:Op maandag 3 juni 2019 17:09 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Ik ben het er mee eens dat we het niet bewust moeten gaan uitroeien. Maar soms is koste wat kost beschermen ook niet echt de beste optie. Het grote probleem met natuur is dat er geen duidelijke "zoals het hoort" is, we nemen nu voor het gemak meestal de situatie zoals hij was toen natuurlbescherming ongeveer begon (~1870) als ijkpunt maar waarom zouden we niet streven naar hoe het was in 1760 of in 1911 of 1432?
Tja als je er diep over na gaat denken wordt het vooral nogal lastig. We zetten bevers uit, die bevers gaan vervolgens volop dammen bouwen, bomen knagen etc. Daardoor wordt de leefwereld van andere dieren, bomen en planten weer aangetast, als we die weer willen beschermen moeten we proberen de bevers in te dammen (hihi). Evenwichten zijn lastige dingen en moeten soms gewoon met rust gelaten worden om ze tot stand te laten komen.quote:Op maandag 3 juni 2019 17:10 schreef LXIV het volgende:
[..]
Dat vind ik gewoon een soort natuur-nihilisme. Ik ga uit van een intrinsieke waarde van al het leven zelf.
quote:Op maandag 3 juni 2019 17:09 schreef LXIV het volgende:
[..]
We hebben gewoon op jouw wederkomst gewacht.
Bosbeetle moet 'm nog even linken aan het vorige deelquote:
Tja het ligt er maar aan waar je op focust. Heel veel natuurlijke toestanden die we nastreven zijn niet persee gezonder voor ons, er kleven vaak veel meer risico's aan. Aan de andere kant wil je alle risico's uit de weg, nee dat ook niet. Als je gaat proberen te definiëren wat optimaal is kom je altijd uit op een situatie die niet helemaal optimaal is voor alle parameters. De natuur zelf heeft daar hele mooie systemen voor om uiteindelijk wel op het optimale uit te komen of op in ieder geval een evenwicht. Het enige dat de natuur daar voor nodig heeft is tijd, en dat hebben wij mensen niet. Wij kijken nooit veel verder dan 1 á 2 mens generaties. Irrelevante tijdschalen als het om natuur gaat.quote:Op maandag 3 juni 2019 17:12 schreef LelijKnap het volgende:
[..]
De intrinsieke waarde van het (huidige) leven terzijde, er is toch ook vast en zeker een betere en een slechtere 'natuurtoestand' voor de mens om in te verkeren?
Zo kun je ook stellen dat het niet-uitsterven van de ene soort -of zelfs een heel ecologisch systeem- het ontstaan van een nieuw soort of systeem tegenhoud.quote:Op maandag 3 juni 2019 17:13 schreef Bosbeetle het volgende:
Tja als je er diep over na gaat denken wordt het vooral nogal lastig. We zetten bevers uit, die bevers gaan vervolgens volop dammen bouwen, bomen knagen etc. Daardoor wordt de leefwereld van andere dieren, bomen en planten weer aangetast, als we die weer willen beschermen moeten we proberen de bevers in te dammen (hihi). Evenwichten zijn lastige dingen en moeten soms gewoon met rust gelaten worden om ze tot stand te laten komen.
quote:Op maandag 3 juni 2019 17:14 schreef LelijKnap het volgende:
[..]
Bosbeetle moet 'm nog even linken aan het vorige deel.
Dan is het verstandiger om de andere kant op te redeneren en je per specifiek geval af te vragen of het bestaan van y ons 'in de weg' zit. Het wel-bestaan kan je in namelijk elk geval toetsen aan een veelvoud perspectieven. Het alternatief: het niet-bestaan van y, ken je immers niet. De consequenties zijn, zoals je aangeeft, pas generaties later kenbaar.quote:Op maandag 3 juni 2019 17:18 schreef Bosbeetle het volgende:
Tja het ligt er maar aan waar je op focust. Heel veel natuurlijke toestanden die we nastreven zijn niet persee gezonder voor ons, er kleven vaak veel meer risico's aan. Aan de andere kant wil je alle risico's uit de weg, nee dat ook niet. Als je gaat proberen te definiëren wat optimaal is kom je altijd uit op een situatie die niet helemaal optimaal is voor alle parameters. De natuur zelf heeft daar hele mooie systemen voor om uiteindelijk wel op het optimale uit te komen of op in ieder geval een evenwicht. Het enige dat de natuur daar voor nodig heeft is tijd, en dat hebben wij mensen niet. Wij kijken nooit veel verder dan 1 á 2 mens generaties. Irrelevante tijdschalen als het om natuur gaat.
Replacement-extinctionquote:Op maandag 3 juni 2019 17:18 schreef LelijKnap het volgende:
[..]
Zo kun je ook stellen dat het niet-uitsterven van de ene soort -of zelfs een heel ecologisch systeem- het ontstaan van een nieuw soort of systeem tegenhoud.
Hypothetisch gezien zijn wij verantwoordelijk voor een haast oneindig aantal pre-bestaan-extinctions.quote:
Mijn zus laatste volk kwam gewoon zelf aangezwermt... ze voert ook niet bij (hihi)quote:Op maandag 3 juni 2019 18:07 schreef sigme het volgende:
Aangezien we hier in de omgeving geen wilde varkens hebben, ben ik maar een varkensfokkerij begonnen. Nu is het aantal varkens per km2 al wat gestegen. Nog niet genoeg natuurlijk, dus ik denk dat ik maar vergunning ga vragen voor een vette stal met heul veul fokzeugen.
Net zoiets als bijen houden als imker. In hun gerationaliseerde kasten met raten waarin geen natuurlijk gedrag mogelijk is. En die gefokte brave gedomesticeerde bijen (met hun honderdtallen!) wilde bijen van voer beroven. Met zulke vrienden heeft de mensheid geen vijanden nodig.
Euh, nogal ja. Ze bouwen geen raten. Detail misschien, maar toch vrij essentieel bijengedrag (en product).quote:Op maandag 3 juni 2019 18:24 schreef LelijKnap het volgende:
De imkerbijen vervullen tenminste nog hun primaire 'natuurlijke functie'. Of is er iets wat ze niet doen wat wilde bijen wel doen?
Erm jawel hoorquote:Op maandag 3 juni 2019 18:28 schreef sigme het volgende:
[..]
Euh, nogal ja. Ze bouwen geen raten. Detail misschien, maar toch vrij essentieel bijengedrag (en product).
Ja, zie edit, ze zouden het wel willen. Als je ze in een korf houdt, dan doen ze het ook gewoon zoals het hoort. Maar in een kast worden kunstraten op de exacte afstand gehangen zodat ze in principe net níet zelf gaan bouwen maar net wél honing verzamelen (en poppen leggen, waarvan de moerpoppen uiteraard vermoord worden door de imker).quote:Op maandag 3 juni 2019 18:29 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Erm jawel hooren ook soms haaks op de voorbedachte ramen
quote:Op maandag 3 juni 2019 18:42 schreef LelijKnap het volgende:
Duidelijk. Mijn tuin krijgt een bordje; wildlings only.
Daarom houd ik van bijen.quote:Op donderdag 8 december 2011 00:48 schreef LXIV het volgende:
[..]
Een heel ander verhaal over dieren en wat ze voor een mens kunnen betekenen:
Een paar jaar terug had ik vaak last van een soort jicht. Mijn gewrichten waren vaak heel stijf, vooral na het opstaan. Mijn knieen, ellebogen, vingerkootjes. Het duurde soms wel een uur na het wakker worden voordat die geen pijn meer deden. Ik wist niet hoe dat kwam.
Toen was ik op vakantie in Griekenland. Ik stond daar eens vroeg op, zo'n uur of zes, en ging een rondje lopen. Bij het zwembad aangekomen zag ik dat daar een stuk of acht bijen in het water dreven. Toen heb ik met een stok die langs het zwembad lag die bijen eruit gehaald en ze weer op het droge gezet. Gewoon, omdat het kon.
Die middag lag ik weer langs dat zwembad, toen ik opeens, uit het niets, door een bij gestoken werd. Dat vond ik zeer vreemd, want ik was al jarenlang niet meer door een bij gestoken en ik had nota bene diezelfde ochtend nog acht bijen uit het zwembad gered!
Enfin, wel gestoken dus. Maar het vreemde was dat vanaf dat moment mijn gewrichtspijn ineens compleet verdwenen was. Nooit meer last van gehad! Iedere ochtend werd ik gewoon soepel wakker. Hoe is dat nu verklaarbaar?
Ik vraag me af of het dan één van die acht bijen is geweest die speciaal voor mij is teruggekomen. Dat ze onderling overlegd hebben wie zich op ging offeren. 1 leven in ruil voor 8.quote:Op maandag 3 juni 2019 19:31 schreef LelijKnap het volgende:
Wow, alsof ze het wisten!
Bijensteken goed voor gewrichten: http://www.medischdossier(...)voor-gewrichten.html
Ik was vergeten dat het na een steek einde oefening is voor de bij. Waarschijnlijk hebben ze met z'n zevenen het buitenbeentje met groepsdruk weten te overtuigen. Of misschien was het een extremistische bij en dacht ie beloond te worden met 74 ehm, koningingen?quote:Op maandag 3 juni 2019 19:37 schreef LXIV het volgende:
[..]
Ik vraag me af of het dan één van die acht bijen is geweest die speciaal voor mij is teruggekomen. Dat ze onderling overlegd hebben wie zich op ging offeren. 1 leven in ruil voor 8.
Ik weet niet of het groepsdruk was of gewoon een eer. Bij Japanners speelde het individuele eergevoel ook een grote rol en ze hadden altijd meer vrijwilligers voor kamikaze-aanvallen dan kisten. We zullen het nooit weten. Wat ik wel weet is dat ik 7 jaar na deze post nog steeds geen enkele gewrichtspijjn heb.quote:Op maandag 3 juni 2019 19:41 schreef LelijKnap het volgende:
[..]
Ik was vergeten dat het na een steek einde oefening is voor de bij. Waarschijnlijk hebben ze met z'n zevenen het buitenbeentje met groepsdruk weten te overtuigen. Of misschien was het een extremistische bij en dacht ie beloond te worden met 74 ehm, koningingen?
Misschien was het zuiver utilisme; 1 opoffering opdat jij door de beloning nog meer bijen zal redden. Heb je het wel eens aan een arts voorgelegd?quote:Op maandag 3 juni 2019 19:46 schreef LXIV het volgende:
[..]
Ik weet niet of het groepsdruk was of gewoon een eer. Bij Japanners speelde het individuele eergevoel ook een grote rol en ze hadden altijd meer vrijwilligers voor kamikaze-aanvallen dan kisten. We zullen het nooit weten. Wat ik wel weet is dat ik 7 jaar na deze post nog steeds geen enkele gewrichtspijjn heb.
Een arts? Een dierenarts zeker? Nee. Ik denk niet dat bijen er allerlei complexe filosofische principes op na houden, ze reageren instinctief. Wat niet wil zeggen dat ze geen moraal, wederkeringheid of altruïsme kunnen kennen.quote:Op maandag 3 juni 2019 19:50 schreef LelijKnap het volgende:
[..]
Misschien was het zuiver utilisme; 1 opoffering opdat jij door de beloning nog meer bijen zal redden. Heb je het wel eens aan een arts voorgelegd?
quote:Op maandag 3 juni 2019 19:52 schreef LXIV het volgende:
[..]
Een arts? Een dierenarts zeker? Nee. Ik denk niet dat bijen er allerlei complexe filosofische principes op na houden, ze reageren instinctief. Wat niet wil zeggen dat ze geen moraal, wederkeringheid of altruïsme kunnen kennen.
Ik bedoelde de theorie dat je genezen was door bijengif! Als iedereen zoals jij zou zwijgen ontwikkelen we natuurlijk nooit nieuwe geneesmiddelen. Of zeg je niets om te voorkomen dat er van bijengif een massaindustrie gemaakt zal worden?quote:Op maandag 3 juni 2019 19:54 schreef LXIV het volgende:
[..]
Ok! Nee, dat is er nooit van gekomen. En nu dus ook niet meer nodig.
Je moet maar net jicht hebben én acht bijen aantreffen die in nood zijn en die je kunt helpen. Daar valt natuurlijk geen massa-industrie op te bouwen.quote:Op maandag 3 juni 2019 19:56 schreef LelijKnap het volgende:
[..]
Ik bedoelde de theorie dat je genezen was door bijengif! Als iedereen zoals jij zou zwijgen ontwikkelen we natuurlijk nooit nieuwe geneesmiddelen. Of zeg je niets om te voorkomen dat er van bijengif een massaindustrie gemaakt zal worden?
Het is toch niet de daad maar het gif dat genezend is? Of is het een soort van (morele) magie?quote:Op maandag 3 juni 2019 19:58 schreef LXIV het volgende:
[..]
Je moet maar net jicht hebben én acht bijen aantreffen die in nood zijn en die je kunt helpen. Daar valt natuurlijk geen massa-industrie op te bouwen.
Bijen laten zich niet dwingen. Als je dat gif op een agressieve manier van ze afperst zal het nooit zo goed werken.quote:Op maandag 3 juni 2019 19:59 schreef LelijKnap het volgende:
[..]
Het is toch niet de daad maar het gif dat genezend is? Of is het altruïstische magie volgens jou?
Dat wist ik dus niet!quote:Op maandag 3 juni 2019 20:01 schreef LXIV het volgende:
Bijen laten zich niet dwingen. Als je dat gif op een agressieve manier van ze afperst zal het nooit zo goed werken.
Ik kijk nu heel moeilijk.quote:Op maandag 3 juni 2019 20:03 schreef LXIV het volgende:
Kijk, waarom gebeurde het precies nadat ik die ochtend acht bijen had gered? Anders was het voor het gehele gebeuren helemaal niet nodig geweest. Dan had ik ook gewoon al een tijd last gehad kunnen hebben van jicht, waarna het na een toevallige bijensteek verdween. Maar zo is het niet gegaan.
Dat is toch logisch? Ik snap niet dat mensen een verhaal zoals ik het vertel niet meteen begrijpen. Een kind van 8 kan dat wel, die snapt meteen dat die bijen dat gedaan hebben om mij te helpen, als dank. Maar na 12 jaar onderwijs is die verbinding opeens heel lastig te leggen of zo.quote:
Nee, dat snap ik wel; ik was namelijk heel slecht op school, maar ik snap niet waarom de intentie van de daad en haar resultaat het verschil maakt. Stel jij hebt iets dat met een trap beter wordt, dan maakt het toch niet uit of ik je trap omdat ik je pijn wil doen of omdat ik je wil helpen, mits ik even hard trap.quote:Op maandag 3 juni 2019 20:07 schreef LXIV het volgende:
Dat is toch logisch? Ik snap niet dat mensen een verhaal zoals ik het vertel niet meteen begrijpen. Een kind van 8 kan dat wel, die snapt meteen dat die bijen dat gedaan hebben om mij te helpen, als dank. Maar na 12 jaar onderwijs is die verbinding opeens heel lastig te leggen of zo.
Nee, dan niet.quote:Op maandag 3 juni 2019 20:08 schreef LelijKnap het volgende:
[..]
Nee, dat snap ik wel; ik was namelijk heel slecht op school, maar ik snap niet waarom de intentie van de daad en haar resultaat het verschil maakt. Stel jij hebt iets dat met een trap beter wordt, dan maakt het toch niet uit of ik je trap omdat ik je pijn wil doen of omdat ik je wil helpen, mits ik even hard trap.
Gelukkig wordt deze denkwijze op veel plaatsen nog geaccepteerd als legitiem.quote:Op maandag 3 juni 2019 20:14 schreef LelijKnap het volgende:
Het is misschien ook maar beter dat je dit soort theorieën niet bij je huisarts voorlegd.
In de rimboe?quote:Op maandag 3 juni 2019 20:15 schreef LXIV het volgende:
[..]
Gelukkig wordt deze denkwijze op veel plaatsen nog geaccepteerd als legitiem.
Daar valt de Randstad iig niet onder.quote:
Daar worden bijvoorbeeld geen mensen gedoopt? Er wordt gewoon thuis wat leidingwater tegen het voorhoofd gegooid en het is ook nat. Hetzelfde effect toch als dopen, als de intentie irrelevant is?quote:Op maandag 3 juni 2019 20:23 schreef LelijKnap het volgende:
[..]
Daar valt de Randstad iig niet onder.
Dat doen die mensen die laten dopen toch ook? Die maken een heel duidelijk verschil tussen het gewoon natmaken van het voorhoofd en het natmaken met de intentie om te dopen. Het is in ieder geval (ook in NL/ook in de Randstad) nog een geaccepteerd denkbeeld.quote:Op maandag 3 juni 2019 20:38 schreef LelijKnap het volgende:
Oh, ja, mensen geloven in allerlei rare dingen. Maar de vergelijking gaat pas op als ze een directe relatie tussen de daad met intentie en het resultaat aanwijzen zoals jij dat doet.
Ik heb dit neit gelezen hoor, maar goed. Ik moest ook de meerderheid van de tekst weggooien wegens te groot.quote:May 14, 1999 LBNL-42650
Attention, Intention, and Will in Quantum Physics
Henry P. Stapp
Lawrence Berkeley National Laboratory
University of California
Berkeley, California 94720
Abstract
How is mind related to matter? This ancient question in philosophy is rapidly
becoming a core problem in science, perhaps the most important of all because
it probes the essential nature of man himself. The origin of the
problem is a conflict between the mechanical conception of human beings
that arises from the precepts of classical physical theory and the very
different idea that arises from our intuition: the former reduces each of us
to an automaton, while the latter allows our thoughts to guide our actions.
The dominant contemporary approaches to the problem attempt to resolve this
conflict by clinging to the classical concepts, and trying to explain away
our misleading intuition. But a detailed argument given here shows why, in a
scientific approach to this problem, it is necessary to use the more basic
principles of quantum physics, which bring the observer into the dynamics,
rather than to accept classical precepts that are profoundly incorrect
precisely at the crucial point of the role of human consciousness in
the dynamics of human brains. Adherence to the quantum principles
yields a dynamical theory of the mind/brain/body system that is in close
accord with our intuitive idea of what we are. In particular, the need for
a self-observing quantum system to pose certain questions creates a causal
opening that allows mind/brain dynamics to have three distinguishable but
interlocked causal processes, one micro-local, one stochastic, and the third
experiential. Passing to the classical limit in which the critical
difference between zero and the finite actual value of
Planck's constant is ignored not only eliminates
the chemical processes that are absolutely crucial
to the functioning of actual brains, it simultaneously
blinds the resulting theoretical construct to the physical
fine structure wherein the effect of mind on matter lies:
the use of this limit in this context is totally unjustified
from a physics perspective.
^
\footnote{This work was supported in part by the Director, Office of Science,
Office of High Energy and Nuclear Physics, of the U.S. Department of Energy
under Contract DE-AC03-76SF00098.}
Shifting the Paradigm
A controversy is raging today about the power of our minds. Intuitively we
know that our conscious thoughts can guide our actions. Yet
the chief philosophies of our time proclaim, in the name of science,
that we are mechanical systems governed, fundamentally, entirely by
impersonal laws that operate at the level of our microscopic constituents.
The question of the nature of the relationship between conscious thoughts
and physical actions is called the mind-body problem. Old as
philosophy itself it was brought to its present form by the
rise, during the seventeenth century, of what is
called `modern science'. The ideas of Galileo Galilei,
Ren\^{e} Descartes, and Isaac Newton created a magnificent
edifice known as classical physical theory, which was
completed by the work of James Clerk Maxwell and Albert
Einstein. The central idea is that the physical universe is composed
of ``material'' parts that are localizable in tiny regions, and that
all motion of matter is completely determined by matter alone, via
local universal laws. This {\it local} character
of the laws is crucial. It means that each tiny
localized part responds only to the states of its immediate
neighbors: each local part ``feels'' or ``knows about''
nothing outside its immediate microscopic neighborhood.
Thus the evolution of the physical universe, and of every
system within the physical universe, is governed by a vast
collection of local processes, each of which is `myopic'
in the sense that it `sees' only its immediate neighbors.
Maar wat is het beoogde resultaat? Het is voor vele een ritueel, niet een handeling met een beoogd direct resultaat, zoals de bijsteek-genezing.quote:Op maandag 3 juni 2019 20:42 schreef LXIV het volgende:
Dat doen die mensen die laten dopen toch ook? Die maken een heel duidelijk verschil tussen het gewoon natmaken van het voorhoofd en het natmaken met de intentie om te dopen. Het is in ieder geval (ook in NL/ook in de Randstad) nog een geaccepteerd denkbeeld.
Het resultaat is dat de erfzonde van het kind verdwijnt.quote:Op maandag 3 juni 2019 20:44 schreef LelijKnap het volgende:
[..]
Maar wat is het beoogde resultaat? Het is voor vele een ritueel, niet een handeling met een beoogd direct resultaat, zoals de bijsteek-genezing.
Ja, precies, de intentie én het resultaat liggen buiten het kenbare. Dát is het verschil.quote:Op maandag 3 juni 2019 20:45 schreef LXIV het volgende:
Het resultaat is dat de erfzonde van het kind verdwijnt.
Hoe dan ook wordt de gedachtengang van dopen volstrekt geaccepteerd, daar ging het mij eigenlijk om.quote:Op maandag 3 juni 2019 20:46 schreef LelijKnap het volgende:
[..]
Ja, precies, de intentie én het resultaat liggen buiten het kenbare. Dát is het verschil.
Toch is het net wat anders omdat jij de intentie van de bij betrekt op het kenbare, en zij het geheel buiten het toetsbare leggen. Dat is zuiver religieus ritualisme waar jouw claim meer eum, tja, is.quote:Op maandag 3 juni 2019 20:48 schreef LXIV het volgende:
[..]
Hoe dan ook wordt de gedachtengang van dopen volstrekt geaccepteerd, daar ging het mij eigenlijk om.
Ik hoef het niet te bewijzen want ik heb het zelf ondervonden.quote:Op maandag 3 juni 2019 20:49 schreef LelijKnap het volgende:
[..]
Toch is het net wat anders omdat jij de intentie van de bij betrekt op het kenbare, en zij het geheel buiten het toetsbare leggen. Dat is zuiver religieus ritualisme waar jouw claim meer eum, tja, is.
Juist, maar wie ondervind dat de erfzonde verdwijnt?quote:Op maandag 3 juni 2019 20:50 schreef LXIV het volgende:
[..]
Ik hoef het niet te bewijzen want ik heb het zelf ondervonden.
Nee, ik heb het over jicht.quote:Op maandag 3 juni 2019 20:52 schreef LelijKnap het volgende:
[..]
Juist, maar wie ondervind dat de erfzonde verdwijnt?
We hebben aangetoond dat er een relatie tussen observatie en uitkomst bestaat. Intentie is nadien door theosofen en spiritualisten toegevoegd.quote:Op maandag 3 juni 2019 20:42 schreef LXIV het volgende:
Verder zijn er wel degelijk relaties tussen intentie, observatie en uitkomst.
Ja... ik wijs alleen het verschil aan:quote:
Ik ook, omdat ik het mooier vind. Daardoor heb ik nu orchideeën, ontdekte ik vandaag.quote:Op maandag 3 juni 2019 16:20 schreef LXIV het volgende:
[..]
[..]
Ik ben daar wel druk mee bezig trouwens. Ik heb al 600m2 bestraat omgevormd in wilde planten.
quote:Op maandag 3 juni 2019 17:09 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Ik ben het er mee eens dat we het niet bewust moeten gaan uitroeien. Maar soms is koste wat kost beschermen ook niet echt de beste optie. Het grote probleem met natuur is dat er geen duidelijke "zoals het hoort" is, we nemen nu voor het gemak meestal de situatie zoals hij was toen natuurlbescherming ongeveer begon (~1870) als ijkpunt maar waarom zouden we niet streven naar hoe het was in 1760 of in 1911 of 1432?
En waarom we voor panda's wel en voor schaamluis geen campagnes opzetten om de soort in stand te houden. Mensen kiezen zo hun projecten. Bijen zijn ineens hip. In het tuinierenforum is iedereen ermee bezig, de Volkskrant heeft een reeks van een hipster die z'n balkon insectenvriendelijk wil maken. Het zal allemaal wel.quote:Op maandag 3 juni 2019 21:24 schreef LelijKnap het volgende:
Ik denk dat we allemaal wel kunnen beargumenteren waarom we eerder zouden moeten streven naar de situatie van 1432 dan naar die van 2050.
Dat zijn dilemma's in de marge. Het verschil tussen 1432 en 2050 zit 'm in het wel of niet bestaan van koraalriffen, het wel of niet bestaan van een woongebied voor oorspronggenoten zoals de orang-oetan en chimpanzee, het wel of niet bestaan van met plastic vergiftigde ecosystemen, het wel of niet samenleven met mede-(zelf)bewuste of anders-intelligente dieren, het wel of niet kunnen genieten van fluitende vogels, de interactie tussen je kind met een vlinder...quote:Op maandag 3 juni 2019 21:39 schreef Claudia_x het volgende:
En waarom we voor panda's wel en voor schaamluis geen campagnes opzetten om de soort in stand te houden. Mensen kiezen zo hun projecten. Bijen zijn ineens hip. In het tuinierenforum is iedereen ermee bezig, de Volkskrant heeft een reeks van een hipster die z'n balkon insectenvriendelijk wil maken. Het zal allemaal wel.
Ik gebruik liever m'n boerenverstand, dus ik vermijd het gebruik van gif en zal m'n tuin niet dicht bestraten. Dat zijn zaken waarvan ik me in kan denken dat ze niet zo oké zijn. Maar van veel andere zaken lukt het me niet om te bepalen wat goed is en wat niet. Kap je bijvoorbeeld bomen, dan is dat goed voor de weidevogels en slecht voor de kraaien. Welke zijn belangrijker? En verhoog je het grondwaterpeil, dan is dat goed voor particulieren en het tegengaan van bodemdaling, maar slecht voor boeren en het kenmerkende Hollandse landschap. Veel menselijk ingrijpen lijkt onwenselijke gevolgen te hebben. Daarom probeer ik me verre te houden van gemakzuchtig gemoraliseer over 'de natuur'.
Je kunt de staat van de natuur in 1432 niet zomaar loskoppelen van de mate van menselijk ingrijpen en de hoeveelheid welzijn en welvaart voor mensen. Ik zag niet zo lang geleden een indrukwekkende documentaire over het begin van de gaswinning in Groningen en werd vooral getroffen door de schrijnende omstandigheden waarin mensen leefden voor die tijd. Toen pas begreep ik dat de NAM niet alleen veel ellende maar ook veel geluk heeft gebracht: werkgelegenheid, warme huizen. Ja, er is een keerzijde, maar ik zou niet terug willen naar de eerste helft van de 20e eeuw of naar 1432.quote:Op maandag 3 juni 2019 22:12 schreef LelijKnap het volgende:
[..]
Dat zijn dilemma's in de marge. Het verschil tussen 1432 en 2050 zit 'm in het wel of niet bestaan van koraalriffen, het wel of niet bestaan van een woongebied voor oorspronggenoten zoals de orang-oetan en chimpanzee, het wel of niet bestaan van met plastic vergiftigde ecosystemen, het wel of niet samenleven met mede-(zelf)bewuste of anders-intelligente dieren, het wel of niet kunnen genieten van fluitende vogels, zien van vlinders...
Ja, dat begrijp ik ook. Het is net zo met mensen die zo graag in 'de natuur' lopen en van 'de natuur' houden omdat we de natuur hebben ontdaan van wat het is; gevaarlijk. Maar de relatie tussen destructie en ontwikkeling houd toch niet in dat we geen globale keuze hebben in de globale richting die we op willen, dat we vanaf nu wat kunnen bijsturen richting minder destructie, meer natuur? Een heel groot deel van de huidige destructie is namelijk helemaal niet het gevolg van dat wat het leven in de 21e eeuw aangenaam maakt.quote:Op maandag 3 juni 2019 22:16 schreef Claudia_x het volgende:
Je kunt de staat van de natuur in 1432 niet zomaar loskoppelen van de mate van menselijk ingrijpen en de hoeveelheid welzijn en welvaart voor mensen. Ik zag niet zo lang geleden een indrukwekkende documentaire over het begin van de gaswinning in Groningen en werd vooral getroffen door de schrijnende omstandigheden waarin mensen leefden voor die tijd. Toen pas begreep ik dat de NAM niet alleen veel ellende maar ook veel geluk heeft gebracht: werkgelegenheid, warme huizen. Ja, er is een keerzijde, maar ik zou niet terug willen naar de eerste helft van de 20e eeuw of naar 1432.
Ik zou het liefste naar een zombie-apocalypse willen, maar als dat niet kan doe dan maar 1432 met de Zwarte Dood, dat komt er nog het dichtste bij.quote:Op maandag 3 juni 2019 22:16 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Je kunt de staat van de natuur in 1432 niet zomaar loskoppelen van de mate van menselijk ingrijpen en de hoeveelheid welzijn en welvaart voor mensen. Ik zag niet zo lang geleden een indrukwekkende documentaire over het begin van de gaswinning in Groningen en werd vooral getroffen door de schrijnende omstandigheden waarin mensen leefden voor die tijd. Toen pas begreep ik dat de NAM niet alleen veel ellende maar ook veel geluk heeft gebracht: werkgelegenheid, warme huizen. Ja, er is een keerzijde, maar ik zou niet terug willen naar de eerste helft van de 20e eeuw of naar 1432.
Ah, de Zwart Dood, hét bewijs dat xenofobie niet bestaat.quote:Op maandag 3 juni 2019 22:27 schreef LXIV het volgende:
[..]
Ik zou het liefste naar een zombie-apocalypse willen, maar als dat niet kan doe dan maar 1432 met de Zwarte Dood, dat komt er nog het dichtste bij.
Die snap ik nietquote:Op maandag 3 juni 2019 22:35 schreef LelijKnap het volgende:
[..]
Ah, de Zwart Doode, hét bewijs dat xenofobie niet bestaat.
De angst voor vreemden is biologisch geprogrammeerd omdat de vreemde een dodelijke virus zoals de zwarte plaag kan introduceren in een daarvoor niet-resistente stam.quote:
Ik denk dat er vanuit onze biologische programmering eerder interesse is voor de vreemde omdat een vreemde de mogelijkheid geeft tot paren buiten de stamquote:Op maandag 3 juni 2019 22:44 schreef LelijKnap het volgende:
[..]
De angst voor vreemden is biologisch geprogrammeerd omdat de vreemde een dodelijke virus zoals de plaag kan introduceren in een daarvoor niet-resistente stam.
Ik denk dat beide instincten aanwezig zijn. En niet alleen een mogelijkheid tot paren, maar ook tot middelen of een breder verbondschap. Het risico is -ongeacht welk instinct leidend is- in elk geval reeël en de (onderbuik)angst daarmee niet irrationeel.quote:Op maandag 3 juni 2019 22:47 schreef LXIV het volgende:
[..]
Ik denk dat er vanuit onze biologische programmering eerder interesse is voor de vreemde omdat een vreemde de mogelijkheid geeft tot paren buiten de stam
Wat doet het Aziatische Turkije op dit plaatje?quote:Op maandag 3 juni 2019 23:32 schreef LelijKnap het volgende:
Ik ben eindelijk iets wat sub-gerelateerd is tegengekomen!
[ afbeelding ]
Map of Europe showing each country's most famous artwork
Excuus, vergeten te censureren.quote:Op maandag 3 juni 2019 23:39 schreef LXIV het volgende:
[..]
Wat doet het Aziatische Turkije op dit plaatje?
Dat is helemaal niet waarom ik zomaar weer op FOK! ben toegelaten!quote:Op maandag 3 juni 2019 23:40 schreef LXIV het volgende:
[..]
Jij probeert ons slinks met cultuurmarxistische psy-ops te bestoken!
Hehe. Nu ga ik slapen!quote:Op maandag 3 juni 2019 23:42 schreef LelijKnap het volgende:
[..]
Dat is helemaal niet waarom ik zomaar weer op FOK! ben toegelaten!
Ik kan me haast niet voorstellen dat De Sterrennacht wereldwijd minder bekend is dan Meisje met de parel.quote:Op maandag 3 juni 2019 23:32 schreef LelijKnap het volgende:
Ik ben eindelijk iets wat sub-gerelateerd is tegengekomen!
[ afbeelding ]
Map of Europe showing each country's most famous artwork
Inderdaad... ik herken er zelf maar iets van vijf overigensquote:Op dinsdag 4 juni 2019 01:45 schreef EP3 het volgende:
Ik kan me haast niet voorstellen dat De Sterrennacht wereldwijd minder bekend is dan Meisje met de parel.
Wacht, ben ik een deugmens geworden?quote:Op dinsdag 4 juni 2019 19:15 schreef Claudia_x het volgende:
Ik heb vandaag ontdekt dat we hommels in de tuin hebben. Deug ik nu?
Is dat nou manneke pis bij denemarken?quote:Op maandag 3 juni 2019 23:32 schreef LelijKnap het volgende:
Ik ben eindelijk iets wat sub-gerelateerd is tegengekomen!
[ afbeelding ]
Map of Europe showing each country's most famous artwork
Lijkt meer op een Maria. 't Zou wel tragisch zijn wanneer je bekendste schilderij een afbeelding van het bekendste kunstwerk van een ander land is.quote:Op dinsdag 4 juni 2019 19:51 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Is dat nou manneke pis bij denemarken?
Griekenland en zwitserland lijken me ook beeldenquote:Op dinsdag 4 juni 2019 20:00 schreef LelijKnap het volgende:
[..]
Lijkt meer op een Maria. 't Zou wel tragisch zijn wanneer je bekendste schilderij een afbeelding van het bekendste kunstwerk van een ander land is.
Nee joh, da's die zeemeermin van Kopenhagen.quote:Op dinsdag 4 juni 2019 19:51 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Is dat nou manneke pis bij denemarken?
Ohjaquote:Op dinsdag 4 juni 2019 20:43 schreef sigme het volgende:
[..]
Nee joh, da's die zeemeermin van Kopenhagen.
[ afbeelding ]
Ja, nee idd, kunst, niet schilderijen.quote:Op dinsdag 4 juni 2019 20:02 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Griekenland en zwitserland lijken me ook beelden
quote:Op dinsdag 4 juni 2019 20:02 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Griekenland en zwitserland lijken me ook beelden
quote:
Trots allerminst, ik vind FOK! juist een plek waar je over allerhande onderwerpen veel kunt leren, op elk gebied zit er wel iemand die veel meer weet dan ik. En die personen kun je dan ook gewoon op een normale manier dingen vragen.quote:Op woensdag 5 juni 2019 00:36 schreef DonVincenzo het volgende:
Eén van de aspecten aan Fok! die me blijven verbazen is dat veel mensen trots lijken te zijn op hun totale gebrek aan algemene ontwikkeling. Of in ieder geval graag willen laten blijken dat ze werkelijk de ballen verstand van een onderwerp hebben. 'Haha, kijk mij eens helemaal niets weten van beeldende kunst!' Alsof onkunde, stompzinnigheid en desinteresse eigenschappen zijn die je stoer maken.
Ik blijf wel ernstig in gebreken ik kom totquote:Op maandag 3 juni 2019 23:32 schreef LelijKnap het volgende:
Ik ben eindelijk iets wat sub-gerelateerd is tegengekomen!
[ afbeelding ]
Map of Europe showing each country's most famous artwork
Iemand moet de mensheid toch behoeden voor dat overloeze geouwehoer van je. Het is een edele, doch ondankbare taak.quote:Op woensdag 5 juni 2019 17:29 schreef LelijKnap het volgende:
Dat is inderdaad wel een applausje waard wat mij betreft. Het is daarnaast opmerkelijk dat de meeste blijkbaar nog steeds dagelijks (dat moet haast wel) eventjes op FOK! kijken.
Er zijn mensen geweest die zich voor minder hebben opgeofferd.quote:Op donderdag 6 juni 2019 08:16 schreef JAM het volgende:
[..]
Iemand moet de mensheid toch behoeden voor dat overloeze geouwehoer van je. Het is een edele, doch ondankbare taak.
Welnee, Gellius zit ergens op een bankje in Amsterdam een satellietstad van Amsterdam te zien dat het goed is.quote:Op donderdag 6 juni 2019 13:44 schreef Z het volgende:
Die is vast druk met z'n werk, relatie en kind(eren).
Zou het echt? Zou mooi zijn.
quote:Op donderdag 6 juni 2019 14:33 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Welnee, die zit ergens op een bankje in Amsterdam een satellietstad van Amsterdam te zien dat het goed is.
quote:Begin april liet FTM zien dat Nederland invoering van de Bee Guidance, een Europees richtsnoer om bijen te beschermen, al jarenlang tegenwerkt. Die onthulling leidde tot een Kamerdebat, waarin minister Schouten (Landbouw) de Kamer gedetailleerde inzage in het dossier beloofde. Uit de stukken die zo openbaar zijn geworden, blijkt opnieuw iets opmerkelijks: Nederland heeft bij de Europese Commissie gepleit voor een nieuw rekenmodel om bijenpopulaties te monitoren. En dat model wordt gepusht door de chemische industrie.
https://www.ftm.nl/artike(...)rekenmethode?share=1
Gelukkigquote:
Ah die hebben we blijkbaar ook aan de vader van mijn vriendin gegeven, was netjes gekocht door haar moeder onder het mom van "hebben we met z'n allen gegeven" "en het is maar een commerciele uitvindinging maar laat ik hem toch maar iets geven"...quote:
Als n goede oogst.quote:Op zondag 16 juni 2019 23:14 schreef LelijKnap het volgende:
Ik vind het heel moeilijk om in te schatten hoe je dat nou beziet.
Het is beslist niet sarcastisch of zo bedoeld. Gewoon, een wat mijn kinderen mij dus gegeven hebben uit hun hart.quote:Op zondag 16 juni 2019 23:14 schreef LelijKnap het volgende:
Ik vind het heel moeilijk om in te schatten hoe je dat nou beziet.
Vorige maand kwam ik wandelend vanuit Petten over het strand in Egmond aan, daar staan ten noorden van de boulevard echt heel leuke strandhuisjes, het was alsof ik in een volksroman uit de jaren zeventig was beland.quote:Op maandag 17 juni 2019 15:20 schreef I.R.Baboon het volgende:
Aan de andere kant viel ik vorig jaar op de heidagen om een uur of 2 's nachts in een egmondse kroeg opeens achterover door twee tafels heen, dus misschien moet ik niet zo OORDELEN.
Probeer maar eens een lichtgevende bonzai te groeien;quote:Op woensdag 12 juni 2019 11:26 schreef Bosbeetle het volgende:
Gisteren vol goede moed aan een bonzaiboom project begonnen... een mini knotwilg dat moet toch gewoon kunnen
quote:MIT Just Created Living Plants That Glow Like A Lamp, And Could Grow Glowing Trees To Replace Streetlights
https://www.physics-astro(...)ing-plants-that.html
Heb wel eens arabidopsis met lucerferase reporters bekeken, telt dat?quote:Op dinsdag 18 juni 2019 23:06 schreef LelijKnap het volgende:
[..]
Probeer maar eens een lichtgevende bonzai te groeien;
[..]
Nee in een petrischaaltje...quote:
Het heeft een eigen willetje? Kunnen we het ook op onszelf toepassen?quote:Op dinsdag 18 juni 2019 23:25 schreef Bosbeetle het volgende:
Trouwens is het goedje dat je er dus bij moet injecteren het probleem krijg dat maar eens goed op de plekken waar je het wil...
Nee luciferase is een enzym en dat enzym zet stoffen om die vervolgens een tijdje lichtgeven, je moet dus constant die stof erbij doen om een beetje licht te hebben. Zoveel licht als in die plaatjes zeker niet trouwens. En ik zou niet eens willen beginnen voor alle nadelige gevolgen voor de boom zelf.. bij stoffen die licht geven krijg je ook altijd fototoxiciteit omdat er radicale zuurstof gevormd wordt..quote:Op dinsdag 18 juni 2019 23:27 schreef LelijKnap het volgende:
[..]
Het heeft een eigen willetje? Kunnen we het ook op onszelf toepassen?
Ah, dat lichtgeven is dus een by-product? Het houd sowieso op als de boom niet kan doen waarvoor je 'm zou verkiezen boven een paal. Misschien wel tof voor een Avatar-themafeestje.quote:Op dinsdag 18 juni 2019 23:31 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Nee luciferase is een enzym en dat enzym zet stoffen om die vervolgens een tijdje lichtgeven, je moet dus constant die stof erbij doen om een beetje licht te hebben. Zoveel licht als in die plaatjes zeker niet trouwens. En ik zou niet eens willen beginnen voor alle nadelige gevolgen voor de boom zelf.. bij stoffen die licht geven krijg je ook altijd fototoxiciteit omdat er radicale zuurstof gevormd wordt..
Dat lichtgeven is essentieel stukje van andere organismen zoals een vuurvliegje, tegenwoordig hebben we alleen het gereedschap om het ook in andere organisme te zetten.quote:Op dinsdag 18 juni 2019 23:35 schreef LelijKnap het volgende:
[..]
Ah, dat lichtgeven is dus een by-product? Het houd sowieso op als de boom niet kan doen waarvoor je 'm zou verkiezen boven een paal. Misschien wel tof voor een Avatar-themafeestje.
Maar niet in ons en wel in bomen/planten?quote:Op dinsdag 18 juni 2019 23:37 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Dat lichtgeven is essentieel stukje van andere organismen zoals een vuurvliegje, tegenwoordig hebben we alleen het gereedschap om het ook in andere organisme te zetten.
Ook wel in ons maar daar kleven etische problemen aan. Muizen die luciferase tot expressie brengen zijn er heel wat van.quote:Op dinsdag 18 juni 2019 23:40 schreef LelijKnap het volgende:
[..]
Maar niet in ons en wel in bomen/planten?
quote:Op woensdag 19 juni 2019 08:34 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Ook wel in ons maar daar kleven etische problemen aan, dus dat mag niet Muizen die luciferase tot expressie brengen zijn er heel wat van.
Gefeliciteerd!quote:Op maandag 17 juni 2019 15:19 schreef I.R.Baboon het volgende:
Ik heb mij overigens vorige maand weer voortgeplant en was daardoor niet bij de heidagen. Toen ik hoorde dat daar 's avonds een piratenmoordspel werd gehouden vond ik het fijn dat ik er niet was en voelde ik me oud en zuur.
Why? Ik zie genoeg mogelijkheden.quote:Op woensdag 19 juni 2019 08:34 schreef Bosbeetle het volgende:
Ook wel in ons maar daar kleven etische problemen aan. Muizen die luciferase tot expressie brengen zijn er heel wat van.
Dank. Ik verhuis trouwens over 2 weken weer terug naar onze vertrouwde straat, want dan is ons CPO-gebouw écht af. En dan verlaat ik het pittoreske maar voor een man in de kracht van zijn leven toch iets te afgelegen Watergang voorgoed.quote:
Wat toevallig dat je in Watergang zit; dat is bij onze nieuwe woonplek in de buurt. Ik kom er langs als ik naar m'n werk fiets. Ik kom dan ook langs het SP trouwens.quote:Op woensdag 19 juni 2019 11:29 schreef I.R.Baboon het volgende:
[..]
Dank. Ik verhuis trouwens over 2 weken weer terug naar onze vertrouwde straat, want dan is ons CPO-gebouw écht af. En dan verlaat ik het pittoreske maar voor een man in de kracht van zijn leven toch iets te afgelegen Watergang voorgoed.
Valt wel mee. Ik kan nog op de fiets naar m'n werk in Oost.quote:Op woensdag 19 juni 2019 11:57 schreef Z het volgende:
Van harte IR!
Ik dacht je ver buiten de stad was gaan wonen Claudia?
En dit is een mooi zinnetje BB: "Muizen die luciferase tot expressie brengen zijn er heel wat van.".
Toen ik in 2002 begon met studeren woonde ik de eerste maanden bij mijn oma in ditzelfde huis en belde ik elke avond een uur in op haar 56k modem om op IRC te kunnen. En nu zit ik tijdelijk hier (oma woont tegenwoordig in een aanleunwoning in Monnickendam), en als wij er uit gaan wordt het verkocht en komt er aan de eeuwenlange vertegenwoordiging van mijn familie in Watergang een einde. Maar het is niet anders, zo gaat dat. Waar ben jij nu neergestreken?quote:Op woensdag 19 juni 2019 11:34 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Wat toevallig dat je in Watergang zit; dat is bij onze nieuwe woonplek in de buurt. Ik kom er langs als ik naar m'n werk fiets. Ik kom dan ook langs het SP trouwens.
Meisje of jongen erbij?
Taal is zeg maar nooit mijn ding geweestquote:Op woensdag 19 juni 2019 11:57 schreef Z het volgende:
En dit is een mooi zinnetje BB: "Muizen die luciferase tot expressie brengen zijn er heel wat van.".
Nee, ik realiseerde mij dat opeens toen ik een boek las.quote:Op woensdag 3 juli 2019 13:28 schreef Franny_G het volgende:
Komt die wijsheid van je eigen vrouw, LXIV?
Bij de volgende halte overstappen voor... En dan alle vluchten van Schiphol voor het komende uur omroepen, ook grappig voor een keer.quote:Op zondag 21 juli 2019 12:29 schreef JAM het volgende:
Vroegâh, toen ik nog weleens naar Amsterdam moest (goddank hoeft dat allemaal niet meer), zat ik vaak in een trein waarvan de machinist in een taal of twaalf omriep dat we bijna bij Amsterdam Centraal waren. Dat is een keer leuk.
Dat kan ik wel begrijpen. Ik ben ooit in dienst getreden om het kantoor"werk" te vermijden, maar uiteindelijk is het er toch van gekomen. We zijn niet op aarde om de hele dag opgesloten achter een beeldscherm toetsen in te duwen of de tijd af te wachten tijdens zinloze vergaderingen.quote:Op zondag 21 juli 2019 23:02 schreef Ringo het volgende:
Om antwoord te geven op je vraag, JAM: neen nog niet. Ik zoek momenteel naar alternatieven voor het kantoorleven en alle zieldodende bullshit die daaromheen hangt, een baan als trambestuurder is er zo een.
Het zal de leeftijd zijn.
quote:Op zondag 21 juli 2019 23:45 schreef LXIV het volgende:
Enfin. Ik heb dan een cursus snoeien van fruitbomen gevolgd.
Ik heb ooit lang lang geleden gescharreld met een meisje dat daarna op haar 25e al wandelcoach was. Het kan een roeping zijn.quote:Op maandag 22 juli 2019 20:18 schreef Ringo het volgende:
Ik ken trouwens een wandelcoach! Zouden er daar echt meer van zijn?
Ik sprak vandaag een man die twintig jaar trambestuurder is geweest bij de HTM en toen uit een soort wanhoopsdaad om te ontsnappen aan dat leven een wierook- en natuurstenenwinkel in het Zeeheldenkwartier heeft overgenomen en dat loopt natuurlijk voor geen meter en hij gaat er waarschijnlijk failliet aan maar hij gaat nu wel iedere dag fluitend naar z'n werk. Maar toch, interessante carrière switch!quote:Op zaterdag 20 juli 2019 20:32 schreef Ringo het volgende:
Toen ik vanochtend opstond, dacht ik: ik word trambestuurder.
Mooi gezegd. Ik herken het, al gebeurde het bij ons niet in drie weken maar in één dag. Ik vind je vergelijking met je bevallingen frappant. Voor mij volgde mijn kinderwens heel vanzelfsprekend uit de dood van mijn vader. Leven en dood, hoop en wanhoop.quote:Op woensdag 7 augustus 2019 00:22 schreef Franny_G het volgende:
Hij lag drie weken in het ziekenhuis en ging er heen met behoorlijk vage klachten. De artsen wilden alles doen om te achterhalen wat er met hem aan de hand was. Maar ik had eigenlijk vanaf de eerste week dat hij daar lag het sterke gevoel dat ik getuige was van een sterfproces. Dat voelde alleen zo raar om uit te spreken omdat de artsen zo hoopvol en daadkrachtig waren, en mijn vader op veel momenten ook best oke leek. En toch, ik was er heel emotioneel onder. moest ook vaak huilen als ik aan zijn bed zat. Zowel fysiek als mentaal zag ik hem wegglippen.
En toen bleek dat ook echt zo te zijn. Zelfs zijn vaste arts moest dat uiteindelijk toegeven. Mijn zussen, broer, moeder en ik hebben anderhalve dag aan het bed van mijn vader gezeten. Mentaal was hij al nauwelijks nog bereikbaar. Maar het was een heel fysieke worsteling. Ik vond het zo indrukwekkend om van dichtbij te zien hoe dat gaat: sterven. Het is heel eng en tegelijk ook wel mooi. Ik kan het moeilijk uitleggen, ook omdat het zo intiem is. En dat je ziet dat het leven definitief uit iemand glijdt en niet zomaar iemand maar je vader. Tjonge. Dat is ingrijpend. De dood die je zo bij de lurven grijpt. Het is zo aards en zo vluchtig. Het is alles en niets ineen. Ik vergelijk het eigenlijk vaak met mijn bevallingen. Dat idee van onontkoombaarheid, het natuurgeweld, je moeten overgeven aan, de overgang. Etc. Pfff.
Die van afgelopen zondag was interessanter wat mij betreft.quote:Op dinsdag 20 augustus 2019 11:41 schreef Gellius het volgende:
Ik heb alleen Hanna Bervoets gezien. Heb ik iets gemist aan de anderen?
Ik vind dat het allebei mag.quote:
Vroeger is ook niet meer wat het geweest is.quote:
quote:
Dit dus. Het zijn slechte tijden voor meelezers.quote:Op dinsdag 17 september 2019 12:08 schreef Spektor het volgende:
Waarom zijn alle vaste mensjes hier eigenlijk gestopt met posten? Ik mis jullie gesprekken.
Ik gok daar: TTK / TTKLPT - Doodquote:
Veeeeel eerder.quote:Op dinsdag 17 september 2019 12:44 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Ik gok daar: TTK / TTKLPT - Dood
of daar: TTK / TTKLPT - Alweer dood
Afgaande op de topic titels.
Toen #filosofie nog een dingetje was.quote:
Daar had ik niks mee te maken.quote:Op dinsdag 17 september 2019 12:55 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Toen #filosofie nog een dingetje was.
Het is me altijd boven de pet gegaan, daarom is het ook leuk om mee te lezen. Alleen moet ik dan niet mee gaan praten, want dat haalt de kwaliteit eruit.quote:Op dinsdag 17 september 2019 12:53 schreef Lienekien het volgende:
Ik lees wel eens terug. Er zitten wel pareltjes tussen, hoor.
Toen de jongens banen, huizen, vrouwen en kinderen kregen.quote:
Ik zat alleen in #ONZ.quote:Op dinsdag 17 september 2019 12:56 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Daar had ik niks mee te maken.
Bij jou moet ik wel eens denken aan die keer dat mijn reisgenoot op Schiphol eens zei: “Zie je die man met die staart? Zo ziet Bosbeetle eruit.”quote:Op dinsdag 17 september 2019 12:56 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Het is me altijd boven de pet gegaan, daarom is het ook leuk om mee te lezen. Alleen moet ik dan niet mee gaan praten, want dat haalt de kwaliteit eruit.
Dat lijkt me wel minstens 50% van de terugloop te kunnen verklaren.quote:Op dinsdag 17 september 2019 12:56 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Toen de jongens banen, huizen, vrouwen en kinderen kregen.
Je halve leven.quote:Op dinsdag 17 september 2019 13:02 schreef Claudia_x het volgende:
Ik zit alweer 20 jaar op Fok! - dat vind ik eigenlijk opmerkelijker.
Ik gelukkig nog maar 17,5 jaar... voor altijd newbiequote:Op dinsdag 17 september 2019 13:02 schreef Claudia_x het volgende:
Ik zit alweer 20 jaar op Fok! - dat vind ik eigenlijk opmerkelijker.
Langer alweer. Ik ben aan geen enkele plek, reëel of virtueel, trouwer geweest.quote:
Mijn aanmelddag/tijd is ook wel veelzeggend. Ik zat me ongetwijfeld enorm te vervelen op een zondagmiddag. Toch duurde het volgens mij nog een jaar of twee voordat ik ging meeposten.quote:Op dinsdag 17 september 2019 13:07 schreef Bosbeetle het volgende:
Je precies om middernacht aanmelden vind ik dan wel weer klasse
Waarschijnlijk stond het indertijd standaard op 0:00 uur. Mijn eerste username staat ook geregistreerd vanaf 0:00 uur en dat lijkt me wel erg toevallig.quote:Op dinsdag 17 september 2019 13:07 schreef Bosbeetle het volgende:
Je precies om middernacht aanmelden vind ik dan wel weer klasse
Dat heb ik nou ook. Dus hup oldbies, doe het voor de meelezers!quote:Op dinsdag 17 september 2019 12:56 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Het is me altijd boven de pet gegaan, daarom is het ook leuk om mee te lezen. Alleen moet ik dan niet mee gaan praten, want dat haalt de kwaliteit eruit.
Dat remt de activiteit online wel wat af jaquote:Op dinsdag 17 september 2019 12:56 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Toen de jongens banen, huizen, vrouwen en kinderen kregen.
Kinderen ook, DaMart?quote:Op dinsdag 17 september 2019 14:05 schreef DaMart het volgende:
[..]
Dat remt de activiteit online wel wat af ja.
Zelf ook schuldig aan helaas.quote:Op dinsdag 17 september 2019 12:56 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Toen de jongens banen, huizen, vrouwen en kinderen kregen.
En de meisjesquote:Op dinsdag 17 september 2019 12:56 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Toen de jongens banen, huizen, vrouwen en kinderen kregen.
De meisjes zijn blijven plakken.quote:
Ik plaats mijn kinderen niet eens op sociale media, deels omdat ik er zelf niet van houd om in de spotlights te staan, maar ook omdat ik niet voor mijn kinderen wil beslissen of ze online te vinden zijn. Ik heb hier wel eens foto's plus namen gezien van jouw kinderen. Ben je niet bang voor eventuele gevolgen later?quote:Op dinsdag 17 september 2019 14:11 schreef Claudia_x het volgende:
Ik heb voor mijn nageslacht de topics opgeslagen waarin ik melding van hun geboorte heb gemaakt. Die zijn vele malen fraaier dan de geboortekaartjes die ik heb gekregen.
Ik heb om die reden al jaren geen (herkenbare) foto's meer van de kinderen online gezet, ook niet op Facebook (ik heb geen sm-accounts). De kinderen weten dat de foto's die we maken binnen het gezin blijven.quote:Op dinsdag 17 september 2019 14:39 schreef Spektor het volgende:
[..]
Ik plaats mijn kinderen niet eens op sociale media, deels omdat ik er zelf niet van houd om in de spotlights te staan, maar ook omdat ik niet voor mijn kinderen wil beslissen of ze online te vinden zijn. Ik heb hier wel eens foto's plus namen gezien van jouw kinderen. Ben je niet bang voor eventuele gevolgen later?
Mensen die totaal niet in staat zijn enige rust en orde of enige financiele stabiliteit te scheppen in hun leven krijgen het ene kind na het andere> En dat gaat meestal nog wel goed ook.quote:Op dinsdag 17 september 2019 15:49 schreef Bosbeetle het volgende:
Brr. Allemaal mensen die hun leven zo op orde hebben dat ze het aandurven om kinderen op de aarde te zetten. Ben ik dan echt de enige die gewoon niet op dat punt komt? Heb nog nooit mijn leven dusdanige stabiliteit gehad dat ik het aan zou durven om kinderen mij als ouder in hun schoot te schuiven.
Nog afgezien van mijn gebrek aan vaardigheden en onwil om voor anderen beslissingen te nemen.
Dat zou ik dan op zichzelf een mindere reden vinden om een kind te krijgen...quote:Op dinsdag 17 september 2019 16:28 schreef Z het volgende:
Misschien maakt een kind je leven op orde BB.
Dat lijkt mij de verkeerde volgorde.quote:Op dinsdag 17 september 2019 16:28 schreef Z het volgende:
Misschien maakt een kind je leven op orde BB.
Dan gaat het misschien, in jouw geval, nooit gebeuren.quote:Op dinsdag 17 september 2019 16:54 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Dat lijkt mij de verkeerde volgorde.
Hij stierf in chaos opzoek naar orde.quote:Op dinsdag 17 september 2019 18:15 schreef Z het volgende:
Dan gaat het misschien, in jouw geval, nooit gebeuren.
Hier ligt BB, een leven van chaos maar nu eindelijk vree.quote:Op dinsdag 17 september 2019 19:43 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Hij stierf in chaos opzoek naar orde.
Natuurlijk ben je niet de enige. Lastig is wel dat het niet kiezen voor kinderen op een gegeven moment betekent dat de keuze is gemaakt: ineens kan het niet meer of gaat het moeilijker. Daar hebben vrouwen wat eerder last van dan mannen. En daarom is het wel handig om je op een zeker moment af te vragen of je een kinderloos bestaan prima vindt.quote:Op dinsdag 17 september 2019 15:49 schreef Bosbeetle het volgende:
Brr. Allemaal mensen die hun leven zo op orde hebben dat ze het aandurven om kinderen op de aarde te zetten. Ben ik dan echt de enige die gewoon niet op dat punt komt? Heb nog nooit mijn leven dusdanige stabiliteit gehad dat ik het aan zou durven om kinderen mij als ouder in hun schoot te schuiven.
Nog afgezien van mijn gebrek aan vaardigheden en onwil om voor anderen beslissingen te nemen.
Je weet niet wat je mist (positief dan wel negatief)quote:Op dinsdag 17 september 2019 22:33 schreef Ringo het volgende:
Leven zonder kinderen is niet zoʼn opgave, vind ik. Al is er een tijd geweest waarin ik serieus dacht dat ik de afslag naar het grotemensenbestaan had gemist. Daar kon ik toen behoorlijk onrustig van worden. Maar die onrust is weg nu. De vrijblijvendheid van een kinderloos bestaan past me prima. Ik geloof eigenlijk niet dat ik ooit anders heb gewild.
Dat vind ik zoʼn dooddoener.quote:Op dinsdag 17 september 2019 22:37 schreef LXIV het volgende:
Je weet niet wat je mist (positief dan wel negatief)
Dat kan zijn. Maar je weet niet wat het is omdat je het nooit ervaren hebt. Dat is trouwens geen argument om er niet of wel aan te beginnen, laat ik dat duidelijk stellen.quote:Op dinsdag 17 september 2019 22:41 schreef Ringo het volgende:
[..]
Dat vind ik zoʼn dooddoener.
Ik ben er gewoon niet heel nieuwsgierig naar, nooit geweest.
Dat geldt toch voor elke ervaring die je niet ervaren hebt?quote:Op dinsdag 17 september 2019 22:43 schreef LXIV het volgende:
Dat kan zijn. Maar je weet niet wat het is omdat je het nooit ervaren hebt. Dat is trouwens geen argument om er niet of wel aan te beginnen, laat ik dat duidelijk stellen.
Dit is wel een goede optiequote:Op dinsdag 17 september 2019 21:40 schreef Z het volgende:
[..]
Hier ligt BB, een leven van chaos maar nu eindelijk vree.
Noem dan eens een andere keuze die:quote:Op dinsdag 17 september 2019 22:58 schreef Ringo het volgende:
[..]
Dat geldt toch voor elke ervaring die je niet ervaren hebt?
Vrijwel elke keuze die je (op jonge leeftijd) moet maken. Bijvoorbeeld de keuze om niet op je 11de te leren gitaar spelen. Ben op mijn dertigste begonnen maar ik zal dus nooit weten hoe het is om echt gitaar te kunnen spelen.quote:Op woensdag 18 september 2019 09:30 schreef LXIV het volgende:
[..]
Noem dan eens een andere keuze die:
1) onherroepelijk is
2) je leven compleet veranderd
3) waarvan je niet weet waarvoor je kiest.
Zelfmoord is er eentje die ik eigenlijk niet wilde noemen, verder weet ik het zo niet.
Ik kwam ook nooit op dat punt. Tot ik op een gegeven moment de bewuste keuze heb gemaakt dat ik op dat punt wilde zijn. En toen volgde de rest vanzelf.quote:Op dinsdag 17 september 2019 15:49 schreef Bosbeetle het volgende:
Brr. Allemaal mensen die hun leven zo op orde hebben dat ze het aandurven om kinderen op de aarde te zetten. Ben ik dan echt de enige die gewoon niet op dat punt komt? Heb nog nooit mijn leven dusdanige stabiliteit gehad dat ik het aan zou durven om kinderen mij als ouder in hun schoot te schuiven.
Nog afgezien van mijn gebrek aan vaardigheden en onwil om voor anderen beslissingen te nemen.
Bij mij zijn er gewoon veel te veel argumenten om het niet te doen. Daarom heb ik wel diep respect voor mensen die wel kinderen hebben/willen omdat die blijkbaar op al die tegenargumenten een passend antwoord hebben. Mijn lijstje met argumenten voor snijden weinig hout en komen vooral neer op dat het misschien wel gezellig is of handig is voor later. En ik zou dat dan weer niet over mijn hart kunnen verkrijgen om te moeten uitleggen aan een kind... "ja leek ons wel handig"quote:Op woensdag 18 september 2019 09:54 schreef Franny_G het volgende:
[..]
Ik kwam ook nooit op dat punt. Tot ik op een gegeven moment de bewuste keuze heb gemaakt dat ik op dat punt wilde zijn. En toen volgde de rest vanzelf.
Dat klinkt simpeler dan hoe het was uiteraard, maar het is wat mij betreft dus niet iets waar je op wacht tot het je overkomt. Geldt voor de meeste mensen denk ik vaak wel, maar ik heb echt zelf een knop omgezet. Omdat ik voelde dat ik er anders heel veel spijt van zou krijgen.
Je rationaliseert teveel.quote:Op woensdag 18 september 2019 10:06 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Bij mij zijn er gewoon veel te veel argumenten om het niet te doen. Daarom heb ik wel diep respect voor mensen die wel kinderen hebben/willen omdat die blijkbaar op al die tegenargumenten een passend antwoord hebben. Mijn lijstje met argumenten voor snijden weinig hout en komen vooral neer op dat het misschien wel gezellig is of handig is voor later. En ik zou dat dan weer niet over mijn hart kunnen verkrijgen om te moeten uitleggen aan een kind... "ja leek ons wel handig"![]()
Het grootste tegenargument dat ik heb is er eentje die zelden begrepen wordt door mensen die er naar vragen en dat is het feit dat ik potentiële kinderen van mij niet kan vragen of ze wel willen bestaan. Bij het overgaan tot actief proberen kinderen te krijgen ga je cruciale beslissingen nemen voor een ander persoon en ik vind beslissingen nemen voor mijzelf al lastig maar voor een ander ga ik me niet branden en vind ik ook onwenselijk.
Okay okay... ik wil het gewoon nietquote:Rationalisering is een psychisch afweermechanisme. Het verschijnsel treedt op als iemand door verstandelijk en bewust redeneren tot een rechtvaardiging van zijn acties probeert te komen. Men tracht dus te bewijzen dat het gedrag rationeel en gerechtvaardigd is en vandaar waard is door hemzelf en anderen te worden goedgekeurd. Het maakt daarmee deel uit van een proces van morele ontkoppeling.
Het proces treedt bijvoorbeeld op als iemand te impulsief iets heeft gekocht en hier spijt van krijgt. Het ontstane schuldgevoel wordt dan via een onderbewust proces bestreden met rationele argumenten die moeten aantonen dat de impulsieve aankoop uiteindelijk toch terecht was ("ik had nou eenmaal snel een wasmachine nodig"). Ook als iemand bang is en dat later niet wil toegeven, kan rationalisering optreden ("mama, lammetjes kunnen heel hard bijten, hè").
Al begrijp ik het hier niet helemaal meer want volgensmij doe ik wel aan zelfreflectie, zelfregulering en zelfsanctie... en zie ik niet percies in waar ik die selectief uitschakel... Daarbij vind ik het niet krijgen van kinderen zeker ethisch verantwoord.quote:Morele ontkoppeling of morele onthechting is de rechtvaardiging van gedrag dat niet aansluit bij de eigen ethische standaard van waarden en normen. Zonder de eigen morele waarden en normen aan te hoeven passen kan iemand immoreel gedrag vertonen door het te rationaliseren en zelfreflectie, zelfregulering en zelfsanctie selectief uit te schakelen.
Ook mij is het bestaan aangedaan en als puber heb ik mijn ouders dat jarenlang kwalijk genomen.quote:Op woensdag 18 september 2019 10:06 schreef Bosbeetle het volgende:
Het grootste tegenargument dat ik heb is er eentje die zelden begrepen wordt door mensen die er naar vragen en dat is het feit dat ik potentiële kinderen van mij niet kan vragen of ze wel willen bestaan.
Ik bedoelde eigenlijk meer dat je het allemaal rationeel probeert te beredeneren, terwijl het voor 99% een gevoelskwestie is.quote:Op woensdag 18 september 2019 10:35 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Okay okay... ik wil het gewoon nietomdat het niet goed voelt. Sorry voor mijn morele ontkoppeling van de situatie.
[..]
Al begrijp ik het hier niet helemaal meer want volgensmij doe ik wel aan zelfreflectie, zelfregulering en zelfsanctie... en zie ik niet percies in waar ik die selectief uitschakel... Daarbij vind ik het niet krijgen van kinderen zeker ethisch verantwoord.
Lastig allemaal.
Zoals ik al zei:quote:Op woensdag 18 september 2019 11:32 schreef Lienekien het volgende:
Ja, op zo’n onderwerp loopt het wel weer dood.
Bij deze zal ik (voorlopig) stoppen met reageren want daar wordt de reeks niet leuker opquote:Op dinsdag 17 september 2019 12:56 schreef Bosbeetle het volgende:
Alleen moet ik dan niet mee gaan praten, want dat haalt de kwaliteit eruit.
Zonder jou bloedt het gegarandeerd weer dood. Jij bent juist onze hoop.quote:Op woensdag 18 september 2019 11:38 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Zoals ik al zei:
[..]
Bij deze zal ik (voorlopig) stoppen met reageren want daar wordt de reeks niet leuker opmaar ik lees wel mee als jullie dat goed vinden.
De grote transitie is nog een reden om terughoudend te zijn om kinderen te nemen. Ik twijfel alleen nog over de zin van het doorgeven van mijn DNA. Pas sinds kort realiseer ik me dat je aandeel met een paar generaties behoorlijk uitgedund is. Maar hoe moet je dat nou zien? Want met dat uitdunnen ben 'je' ook aan het verspreiden.quote:Op woensdag 18 september 2019 10:45 schreef Bosbeetle het volgende:
Om de droevige toon nog een beetje door te zetten hier wat plaatjes van moderne mensen waarbij de mobiel is weggefotoshopt.
Juist niet zou ik zeggen, dat is juist de kern van het probleem.quote:Op woensdag 18 september 2019 12:38 schreef LelijKnap het volgende:
[..]
De grote transitie is nog een reden om terughoudend te zijn om kinderen te nemen. Ik twijfel alleen nog over de zin van het doorgeven van mijn DNA. Pas sinds kort realiseer ik me dat je aandeel met een paar generaties behoorlijk uitgedund is. Maar hoe moet je dat nou zien? Want met dat uitdunnen ben 'je' ook aan het verspreiden.
https://twitter.com/ThomasHogeling/status/1174295689125220354quote:Op woensdag 18 september 2019 10:45 schreef Bosbeetle het volgende:
Om de droevige toon nog een beetje door te zetten hier wat plaatjes van moderne mensen waarbij de mobiel is weggefotoshopt.
https://qz.com/523746/a-p(...)nd-lonely-new-world/
[ afbeelding ]
Dat is een lastige die inderdaad door weinigen begrepen wordt. Ik peil het ook wel eens in mijn klassen trouwens, als het gaat om de vraag waarom we eigenlijk met geschiedenis bezig zijn. Dan ga ik wel eens in op het gevoel van vervreemding dat je kunt hebben, ook als kind of puber: waar ben ik eigenlijk in terecht gekomen? Alsof je zomaar ergens op een random moment in de geschiedenis van de mensheid ertussen gekwakt bent. En zoek maar uit verder, doeii.quote:Op woensdag 18 september 2019 10:06 schreef Bosbeetle het volgende:
Het grootste tegenargument dat ik heb is er eentje die zelden begrepen wordt door mensen die er naar vragen en dat is het feit dat ik potentiële kinderen van mij niet kan vragen of ze wel willen bestaan. Bij het overgaan tot actief proberen kinderen te krijgen ga je cruciale beslissingen nemen voor een ander persoon en ik vind beslissingen nemen voor mijzelf al lastig maar voor een ander ga ik me niet branden en vind ik ook onwenselijk.
Nee, ook over die transitie heb ik het niet. Dat is wel een goede derde reden.quote:Op woensdag 18 september 2019 15:34 schreef LXIV het volgende:
Juist niet zou ik zeggen, dat is juist de kern van het probleem.
Had ook een boek kunnen zijn. Was het dan ook droevig geweest?quote:Op woensdag 18 september 2019 10:45 schreef Bosbeetle het volgende:
Om de droevige toon nog een beetje door te zetten hier wat plaatjes van moderne mensen waarbij de mobiel is weggefotoshopt.
https://qz.com/523746/a-p(...)nd-lonely-new-world/
[ afbeelding ]
Oudtijdskindquote:Op woensdag 18 september 2019 16:12 schreef Franny_G het volgende:
[..]
Dat is een lastige die inderdaad door weinigen begrepen wordt. Ik peil het ook wel eens in mijn klassen trouwens, als het gaat om de vraag waarom we eigenlijk met geschiedenis bezig zijn. Dan ga ik wel eens in op het gevoel van vervreemding dat je kunt hebben, ook als kind of puber: waar ben ik eigenlijk in terecht gekomen? Alsof je zomaar ergens op een random moment in de geschiedenis van de mensheid ertussen gekwakt bent. En zoek maar uit verder, doeii.
Zelf kan ik dat ook zo voelen, dat het zo volstrekt arbitrair is, dat ik leef, dat ik hier ben, op deze plek, etc.
En dan zit denk ik 98% van zo'n klas me aan te kijken alsof ik een freak ben, en bij een enkeling zie ik iets werken in dat hoofd dat met herkenning te maken heeft.
Overigens heb ik dat gevoel dus nog steeds, en ben ik toch aan kinderen begonnen. Ik kan het ook niet echt passen daarin, behalve dan dat - als je het dan hebt over beslissingen nemen voor anderen - ik op mijn beurt niet kan beslissen hoe mijn kinderen hiermee omgaan. Zij zullen het, net als ik, zelf moeten uitdokteren.
Overigens werd mijn dochter van 5,5 vanmorgen boos op me omdat wij bijna nooit naar de kerk gaan. Zij gelooft wel in God, dus dan is het niet eerlijk dat wij als ouders hebben besloten niet naar de kerk te gaan. Kijk, daar ga je al.
Maar ze zijn dus mondig genoeg om je hieraan te herinneren, dat scheelt.
Moet je maar bij ons komen werken. Ongeveer de helft van het personeel contactgestoord.quote:Op donderdag 19 september 2019 18:35 schreef LelijKnap het volgende:
Ugh, het lijkt hier wel de groepsapp van m'n laatste baan.
Ik vond dit juist contactgestoord omdat je ze elkaar op de werkvloer nooit zag feliciteren. Wat heb je daar nou aan, +/- 20 man die achtereen 'gefeliciteerd' spamt, in al dan niet een paar variaties. Want ze willen natuurlijk niet precies hetzelfde als de vorige persoon sturen.quote:Op donderdag 19 september 2019 21:05 schreef Franny_G het volgende:
[..]
Moet je maar bij ons komen werken. Ongeveer de helft van het personeel contactgestoord..
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |