abonnement Unibet Coolblue
pi_187024923


Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !



Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.



Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.



Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.



Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.



Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).



Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.


Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.

Het nummer 1 merk is overigens Sunpower (USA) (ook veruit de duurste) voor panelen en SMA (DE) voor omvormers.
I solemnly swear i'm up to no good
pi_187031598
40.8 vandaag 8-)
Laat die handjes wapperen!
  woensdag 22 mei 2019 @ 20:38:28 #3
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_187032111
12...
pi_187032287


10 x 310kwh

[ Bericht 11% gewijzigd door Thinkk-Pinkk op 22-05-2019 22:15:36 ]
I solemnly swear i'm up to no good
pi_187033438
73,6 kWh :P
pi_187033547
quote:
0s.gif Op woensdag 22 mei 2019 20:20 schreef Gieliovd het volgende:
40.8 vandaag 8-)
Ik zei toch dat t goedkwam.

47,6 hier
pi_187033588
22,4 kWh , kleine opwekker hier :D
pi_187033998
Dat zijn mooie waarden vandaag :)

Ligt wel heel erg aan de regio. Het begin was hier heel wisselvallig (zon / wolken) en eind van de middag werd het helder.
pi_187034040
Ik stond er eerlijk gezegd van te kijken dat hij toch nog aardig wat geproduceerd heeft vandaag want er waren best wel veel wolken.
I solemnly swear i'm up to no good
  woensdag 22 mei 2019 @ 21:48:47 #10
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_187034322
Ja mijn grafiek zag er ook weer niet uit maar toch aardige getallen. Misschien beter om aanwezige installatie en opbrengst te melden als we ervaringen willen vergelijken. Dus bijvoorbeeld:
40,8 / 7425WP zuid.
Anders krijgen we bij Magnet natuurlijk allemaal een minderwaardigheidscomplex.
Laat die handjes wapperen!
pi_187034443
23,49 hier. Niet zoveel 13 panelen op zuid.
pi_187034965
4300 wp, 20 kWh vandaag :)
  woensdag 22 mei 2019 @ 22:24:29 #13
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_187035289
5100 wp, 31 kWh vandaag
  woensdag 22 mei 2019 @ 22:28:18 #14
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_187035424
quote:
0s.gif Op woensdag 22 mei 2019 08:39 schreef Benger het volgende: [..] Ik was de panelen van de VvE gewoon met kraanwater. Dat gaat best, al is het resultaat misschien minder goed dan wanneer je osmosewater gebruikt. De regen spoelt de kalk die in het kraanwater zit wel weer weg. De rendementsverbetering is inderdaad heel klein, zodat het niet loont om het regelmatig te laten doen.
Panelen van de VvE? Hoe zit dat dan, koop je met een heel appartementencomplex zonnepanelen voor de verlichting in de gezamelijke ruimtes en andere algemene elektronica (lift, deuren etc)?
pi_187035882
quote:
0s.gif Op woensdag 22 mei 2019 22:28 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Panelen van de VvE? Hoe zit dat dan, koop je met een heel appartementencomplex zonnepanelen voor de verlichting in de gezamelijke ruimtes en andere algemene elektronica (lift, deuren etc)?
Ja. Ik heb geen eigen dak. We hebben 20 MWh verbruik en 92 zonnepanelen.
  woensdag 22 mei 2019 @ 22:58:27 #16
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_187036267
quote:
0s.gif Op woensdag 22 mei 2019 22:47 schreef Benger het volgende:

[..]

Ja. Ik heb geen eigen dak. We hebben 20 MWh verbruik en 92 zonnepanelen.
Oh dat is wel een serieuze hoeveelheid ja. Groot appartementencomplex zeker?
Alles al vervangen door LED met bewegingssensoren? Waar ik voorheen woonde werd dat gedaan, en scheelde serieus geld :)
pi_187036430
quote:
0s.gif Op woensdag 22 mei 2019 22:58 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Oh dat is wel een serieuze hoeveelheid ja. Groot appartementencomplex zeker?
Alles al vervangen door LED met bewegingssensoren? Waar ik voorheen woonde werd dat gedaan, en scheelde serieus geld :)
Maar 18 appartementen. We hebben inderdaad LED nu. Dus houden we stroom over. Het wordt tijd voor een laadpaal.
  donderdag 23 mei 2019 @ 07:28:03 #18
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_187041224
3180 wp, 20,33kWh op zuid-oost gisteren.
Ik heb je lief mijn hele leven
  Moderator donderdag 23 mei 2019 @ 19:19:40 #19
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_187051354
Stiekem is er nog best een hele hoop mis in de zonnepanelen wereld; ergens sta ik er niet eens zo raar van te kijken :X

quote:
Certificering hard nodig bij zonnepanelen: ‘Installaties in de woningmarkt groot drama’

Voor het installeren van zonnepanelen is betere regelgeving en certificering nodig. Dat zeggen deskundigen tegen Cobouw. In de snel groeiende markt zien zij steeds meer beunhazen opereren. Met soms verwoestende gevolgen.



“Bij particulieren is het een groot drama”, zegt Karlo Rosing van Keuring Service Nederland. In opdracht van verzekeraars verricht hij keuringen aan installaties voor zonnepanelen. Rosing wil niet negatief doen, maar vindt dat de waarheid moet worden verteld. En die is hard: “In 80 procent van de gevallen zijn zonnepanelen niet deugdelijk geïnstalleerd”, zegt hij.

Stekkers die verkeerd aan elkaar zijn geknoopt. Bekabeling die her en der verspreid ligt en ‘gewoon’ door een gat is gepropt. Te weinig ventilatie bij indak-systemen. Brandbaar materiaal in de buurt van de omvormers. Rosing komt het allemaal tegen in de praktijk.

De situatie is volgens hem zo erg dat zijn bedrijf gestopt is met keuringen in de woningmarkt. In de bedrijvenmarkt is het een ander verhaal, vertelt Rosing. Daar zijn de PV-panelen vaak wel redelijk aangelegd. “Dit komt omdat deze worden gedaan door grote installateurs die verstand van zaken hebben, die een plan en berekeningen opstellen. In de woningmarkt zijn steeds meer bedrijven actief die niet weten wat ze doen.”
‘Weinig opleiding en ervaring’


Adviezen TNO

Volgens de onlangs uitgebrachte inventarisatie van TNO moet er nog heel wat
gebeuren om brandgevaar bij zonnepanelen in te dammen. De onderzoekers doen een aantal aanbevelingen:

• Voorlichting van installateurs over (de noodzaak van) deugdelijke connectorverbindingen moet volgens de onderzoekers per direct plaatsvinden.

• RVO stelt een multidisciplinaire commissie samen, of breidt een bestaande commissie uit, die op korte termijn adviseert over constructie en materiaalbrandbaarheidseisen van in-dak PV-systemen evenals over regulering middels normering en/of richtlijnen ter voorkoming van cross-mating van connectoren.

• Het verrichten van multidisciplinair stresstest-onderzoek met waarheidsgetrouwe PV-installaties op testdaken en realisatie van faciliteiten hiervoor.

• Evaluatie en mogelijke aanscherping van certificatie van installateurs.

• Reservering van publieke middelen om aan de bovenstaande aanbevelingen
invulling te kunnen geven.

TNO stelt in haar rapport bovendien dat de normen nog ‘zeer summier’ zijn, dat ze vooral adviserend zijn en niet dwingend, als het gaat om de stekkerkeuze. Er is nog een andere norm voor zonne-energie, NEN7250, maar die regelt niets ten aanzien van de brandbaarheid van materialen onder de buitenste dak laag.

Dat is dan meteen ook het probleem. De afgelopen jaren is de markt zó hard gegroeid, dat er veel nieuwe partijen bij zijn gekomen. Niet alleen installateurs plaatsen nog zonnepanelen, ook bouwers en loodgieters. “Het is de vraag of al die bedrijven wel zo goed zijn opgeleid”, zegt Zeger Vroon, lector Sustainable Energy in the Built Environment op Zuyd Hogeschool. “Daarnaast ontbreekt de ervaring nog. Eigenlijk zijn PV-panelen heel degelijk, als ze goed zijn geïnstalleerd zijn ze helemaal niet gevaarlijk. En dat is nou juist het probleem van de laatste tijd, dat gebeurt vaak niet.”

Zo’n verkeerd aangelegde installatie kan levensgevaarlijke gevolgen hebben. Panelen kunnen in brand vliegen en nog erger, zelfs ontploffen. En dat is niet alleen maar theorie. Volgens een onlangs uitgebracht rapport van TNO zijn er in 2018 23 branden ontstaan in woonhuizen als gevolg van verkeerd aangesloten zonnepanelen. Vroon: “Op de 170.000 panelen die zijn geplaatst, is dat misschien nog niet zo heel veel. Maar één brand is er natuurlijk al één te veel.”
‘Als we niet oppassen worden het er meer’

Joost de Koning, van Schneider Electric en lid van de NEN-commissie die in een werkgroep zit voor aanscherping van de normen, schrikt van de cijfers. “Dat zijn er echt veel te veel. Als we niet oppassen, worden het er meer.”

Volgens hem is het van groot belang dat cowboys in de markt aangepakt worden. “Er is een norm voor het veilig aanleggen van zonnepanelen, NEN1010. Maar die moet je wél gebruiken. Deze is niet openbaar, als je die niet koopt, kun je ook geen kennis nemen van de inhoud. Elke zelf respecterende installateur heeft die norm in huis. Maar er zijn ook beunhazen actief, die de regels negeren.”

Iedereen kan tegenwoordig gewoon een zonnepanelenbedrijfje opstarten, omdat er in Nederland sprake is van ‘vrije beroepen’. Je hoeft niet aan te tonen dat je kennis van zaken hebt, en dat is een probleem, vindt De Koning. “Het is van belang dat er bijvoorbeeld een erkenningsregeling komt. Als je kunt aantonen dat je voldoende opgeleid personeel in huis hebt, kun je dan een erkenning krijgen. Dan kun je veel van die beunhazen uitsluiten.”

Ook andere deskundigen denken dat een certificeringssysteem hard nodig is. “Als je ervoor zorgt dat bedrijven allemaal moeten aantonen dat zowel de organisatie als het personeel de juiste papieren heeft, zullen bedrijven die nergens lid van zijn en geen certificering hebben, steeds verder uit de markt verdwijnen”, legt Rosing uit. “Je moet dit soort zaken aan de voorkant al helemaal dichttimmeren.”

Bij installaties gaat nog veel mis.

Verzekeraars kunnen hier een grote rol in spelen, denkt De Koning. “Als verzekeraars tegen huizeneigenaren zeggen: oké, zonnepanelen zijn prima, maar je bent wel verplicht te werken met een gecertificeerde installateur, kan dat zeker een methode zijn de cowboys uit de markt te werken.”

Het Verbond van Verzekeraars ziet op dat punt echter blokkades. Verzekeraars kunnen namelijk geen gezamenlijke minimale eisen vaststellen voor het plaatsen van zonnepanelen, stelt woordvoerder Oscar van Elferen. “Dat mag mededingingsrechtelijk niet. Er zijn wel verzekeraars die specifieke voorwaarden stellen om de installaties en het gebouw waarop die geplaatst worden te kunnen verzekeren. Maar dat is dus individueel. We werken wel gezamenlijk aan preventietips.”

‘Zorg voor een Europese norm’


Volgens het Verbond van Verzekeraars ligt de verantwoordelijkheid voor het voorkomen van brand primair bij de zonnepanelenbranche zelf. Betere regelgeving juicht zij toe. “Voor zonnepaneelinstallaties is op dit moment geen Europese norm. Als die er wel is, kunnen verzekeraars daar ook naar wijzen.”

Rosing is het daarmee eens. “Voor grote installaties is die Europese norm er wel, maar voor kleine niet. De Nederlandse NEN1010 is niet volledig genoeg, daarin staat alleen een aanvulling beschreven. Als je geen basiskennis van elektrotechniek hebt – en veel nieuwe bedrijven hebben dat niet – kun je de aanvulling óók niet uitvoeren.”
Bouwbesluit

De installatiesector zelf is van mening dat de huidige normering voldoende is. “De norm is opgenomen in het Bouwbesluit en dus een wettelijke veiligheidseis”, benadrukt voorzitter Doekle Terpstra van branchevereniging Techniek Nederland. “Wij hebben onze leden ook meermaals gewezen op de uitvoering van de werkzaamheden binnen deze norm.”

Ook de NEN-commissie is ervan overtuigd dat de norm deugt, al is het volgens De Koning wel belangrijk dat de norm duidelijker gemaakt wordt. “Ik denk dat de norm voor 80 procent de belangrijkste punten dekt. Maar op sommige onderdelen moeten we meer duidelijkheid verschaffen. Daarvoor hebben we ook een werkgroep opricht. We zijn er druk mee bezig.”
‘Verkeerde installaties door bouwkundige aannemers’

Naast brandgevaar, kleven er nog andere risico’s aan zonnepanelen. Deze zijn niet zo impactvol als brand en dus worden ze door de sector als minder belangrijk gezien.

Andere gevaren die kenners schetsen:
• Risico op lekkage (vooral bij indak-systemen)
• Bij harde storm kunnen zonnepanelen storm- en windschade veroorzaken
• Als zonnepanelen niet geaard zijn, kunnen ze onder elektrische hoogspanning staan. Je kunt dan elektrische schokken krijgen.

Techniek Nederland neemt de bevindingen over brandgevaar overigens wél “zeer serieus”, maar de brancheorganisatie wil ook aangeven dat installateurs niet overal voor op kunnen draaien. Daarbij wijst ze onder meer op incidenten die zich relatief vaak voordoen met zogenoemde ‘in-daksystemen’, daken waarin de zonnepanelen geïntegreerd zijn. “De installatie daarvan is veelal het werk van bouwkundige aannemers. Het is niet wenselijk dat bedrijven die niet beschikken over aantoonbare kennis van elektrotechniek deze installaties plaatsen”, aldus Terpstra.

Volgens hem is het daarom van belang dat het handhavingsbeleid van gemeenten meer prioriteit krijgt. “De algemene eisen die de overheid opstelt ten aanzien van de veiligheid van bouwwerken en installaties, worden in de praktijk niet meer gecontroleerd.” Ook zouden verzekeraars volgens de Techniek Nederland-voorzitter naast het stellen van kwaliteitseisen aan de installatie en het uitvoeren van een vakbekwaam installateur, een periodieke inspectie moeten zetten in hun polisvoorwaarden.

Vroon verwacht dat de zonnepanelensector uiteindelijk veiliger zal worden. Over een paar jaar zullen de meeste risico’s uit de markt zijn. “Als er een goede certificering komt in combinatie met meer opgeleid personeel, verwacht ik dat de incidenten flink zullen afnemen.”
Bron : https://www.cobouw.nl/bou(...)NL637zo2FJGSgz4vhglk
pi_187051614
Oh dat verbaasd mij echt helemaal niks.
I solemnly swear i'm up to no good
pi_187051681
quote:
0s.gif Op donderdag 23 mei 2019 19:19 schreef Vonkenboer het volgende:
ie niet beschikken over aantoonbare kennis van elektrotechniek deze installaties plaatsen”, aldus Terpstra.

Volgens hem is het daarom van belang dat het handhavingsbeleid van geme
Bedankt voor het delen Vonkenboer.

Iemand een lijstje met betrouwbare NEN 1010 compliant installateurs?
pi_187051716
O hebben jullie jullie verzekeraar ingelicht dat jullie zonnepanelen hebben of hoeft dat niet ?
  donderdag 23 mei 2019 @ 19:41:14 #23
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_187051761
Daarom heb ik dus geen zin in een huis met een rieten kap met een rand zonnepanelen erin...
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_187052977
quote:
0s.gif Op donderdag 23 mei 2019 19:38 schreef Sorella het volgende:
O hebben jullie jullie verzekeraar ingelicht dat jullie zonnepanelen hebben of hoeft dat niet ?
In principe zijn ze bij de meeste verzekeraars standaard meeverzekerd. Afhankelijk van de waarde van de installatie in combinatie met je totaal verzekerde waarde kan het zeker verstandig zijn het wel door te geven en eventueel de verzekerde waarde te verhogen.
  donderdag 23 mei 2019 @ 21:07:27 #25
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_187053435
Wij hebben een vrij duur systeem in huis met een water/water warmtepomp en zonnepanelen. Wij hebben dit apart op laten nemen in onze woonhuisverzekering. Dit is met klem aangeraden om te doen vanuit de bouw destijds.
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_187053682
Onze panelen vallen onder onze verzekering m hebben dit nog wel nagevraagd :)
I solemnly swear i'm up to no good
pi_187054254
Wij hebben ze ook gemeld bij de verzekering, was ook een vraag van hen bij het afsluiten.

We hebben eindelijk reactie van de installateur. We moeten tijd en codering van de isolatiefout doorgeven. De offerte voor twee extra panelen willen ze wel maken maar het zou ons vast tegenvallen hoe duur het is. Wij hebben een indak systeem. Er liggen een soort van plastic bakjes op het dak en daar liggen de panelen weer op.
Nou zijn dat de kosten niet, die dingen kosten amper wat. De panelen waren vorig jaar 300 euro. Blijft over de arbeid en het aansluiten op de omvormer. Mocht dat eerste deel nou heel duur zijn overwegen we het zelf te doen. Man heeft elektrotechniek als achtergrond, dus dat zou het probleem niet moeten zijn. Maar dan moeten we wel het dak op, dat is het lastige. Eerst maar eens de offerte af wachten.
O en hopen dat de Belastingdienst het hoger beroep verliest. Zo ja, krijgen we nog BTW op het dak terug *O*
https://www.eigenhuis.nl/(...)uis-met-zonnepanelen
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_187054656
Vandaag 18,7 kwh
10x 310 wp op z-z-o
I solemnly swear i'm up to no good
pi_187054711
103 kWh :P
pi_187054972
quote:
1s.gif Op donderdag 23 mei 2019 22:06 schreef MaGNeT het volgende:
103 kWh :P
Ja maar jij hebt gewoon je eigen energie centrale _O-
I solemnly swear i'm up to no good
pi_187055191
Nieuw record vandaag op dag 6 hebben we 43,3 gehaald met 7425wp op Z. Happy!

Isolatie fout? Ik heb daar even niets over voorbij zien komen.

Hier draait het alweer even op de 30mA beveiliging... Wat lult die fabrikant....
Laat die handjes wapperen!
pi_187056373
quote:
1s.gif Op donderdag 23 mei 2019 22:24 schreef Gieliovd het volgende:
Nieuw record vandaag op dag 6 hebben we 43,3 gehaald met 7425wp op Z. Happy!

Isolatie fout? Ik heb daar even niets over voorbij zien komen.


Melding van de omvormer. Wrs een aansluiting niet goed, tweede keer al. Ze lossen het maar op, garantie van de aannemer.

Overigens, 3360 wp, zuid en 19,4 vandaag
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_187056509
24 kWh vandaag op 4000 Wp
  vrijdag 24 mei 2019 @ 12:15:09 #34
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_187062242
Ik had 15 op 2400, vandaag knalt ie ook lekker door, wel jammer van de sluierbewolking.
pi_187062618
Gisteren 15 uit 3640.. Veel bewolking midden op de dag. Vandaag al bijna 12, nauwelijks bewolking

Nu in mei 330, vorig jaar in mei 550.. Dat gaan we nooit meer inhalen in die 7 dagen.
  vrijdag 24 mei 2019 @ 21:08:24 #36
405730 Spaardertje
Sparen, maar ook uitgeven!
pi_187070301
3 juni worden mijn zonnepanelen / omvormer geleverd. Gelijk die dag installeren bij mooi weer. Kan niet wachten!!
Student, 21 jaar, interesses: gezondheidszorg, reizen en crowdfunding. Tevens zeer gelukkig in de liefde! ❤️
  vrijdag 24 mei 2019 @ 21:31:41 #37
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_187070708
Onderschat het niet het is wel ff werk haha.
Laat die handjes wapperen!
pi_187071147
Toch jammer dat het precies op het hoogtepunt van de dag bewolkt werd.

10x 310 kwh

I solemnly swear i'm up to no good
pi_187071362
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 mei 2019 21:57 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Toch jammer dat het precies op het hoogtepunt van de dag bewolkt werd.

10x 310 kwh

[ afbeelding ]
Hier kakte het om 16:30 helemaal in.
Maar toch nog mooie opbrengst.
pi_187071409
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 mei 2019 22:07 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Hier kakte het om 16:30 helemaal in.
Maar toch nog mooie opbrengst.
Ja je moet er bij mij even een uur bij op tellen.. Stomme ding staat nog steeds op wintertijd.
I solemnly swear i'm up to no good
  vrijdag 24 mei 2019 @ 23:57:04 #41
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_187073790
Ik dacht ook even een record te halen vandaag, maar ook rond 13:00 volle bewolking.

Toch 17kWh met 8 panelen (300wp).
pi_187076704
Hier juist gisteren een goede dag 21,74 (uit 3640 aan panelen, max zit iets boven de 22).. 1 hele grote dip rond het middaguur, helemaal naar 0. Wel raar want het was helemaal geen zonsverduistering.. misschien foutje in doorzenden van de data.
pi_187078041
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 mei 2019 09:03 schreef Deepfreeze het volgende:
Hier juist gisteren een goede dag 21,74 (uit 3640 aan panelen, max zit iets boven de 22).. 1 hele grote dip rond het middaguur, helemaal naar 0. Wel raar want het was helemaal geen zonsverduistering.. misschien foutje in doorzenden van de data.
Dat kan.

Het kan ook zijn dat de netspanning te hoog werd en dat de omvormer daardoor uitschakelde. Dat gebeurt vaak in wijken met veel PV.

In dat geval even melding maken bij de netbeheerder, ze kunnen dat soms oplossen bij de wijktrafo door het voltage voor jouw wijk een paar volt te verlagen.

Een andere optie is om de omvormer op een andere fase met een lager voltage aan te sluiten (als je een 3-fasen meterkast hebt).

Het belangrijkste is om eerst te weten of dat het probleem is. Dat doe je door te meten wat het voltage is, dat kan je vaak uitlezen op je omvormer.

Bij voorkeur op een zonnige dag rond 13:00u 's middags.

Zodra het in de buurt van de 253 volt komt zit je met een probleem.
  zaterdag 25 mei 2019 @ 12:38:39 #44
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_187079294
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 mei 2019 10:47 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Dat kan.

Het kan ook zijn dat de netspanning te hoog werd en dat de omvormer daardoor uitschakelde. Dat gebeurt vaak in wijken met veel PV.

In dat geval even melding maken bij de netbeheerder, ze kunnen dat soms oplossen bij de wijktrafo door het voltage voor jouw wijk een paar volt te verlagen.

Een andere optie is om de omvormer op een andere fase met een lager voltage aan te sluiten (als je een 3-fasen meterkast hebt).

Het belangrijkste is om eerst te weten of dat het probleem is. Dat doe je door te meten wat het voltage is, dat kan je vaak uitlezen op je omvormer.

Bij voorkeur op een zonnige dag rond 13:00u 's middags.

Zodra het in de buurt van de 253 volt komt zit je met een probleem.
Oh dat was hier misschien ook wel, woon in een raar buurtje, veel oude huurwoningen die opgekocht zijn, veel mensen die er al 30 jaar wonen en andere huizen weer particuliere huur.

Je kan precies zien wie eigenaren zijn en wie niet, nette tuin, zonnepanelen, kunststof kozijnen, alles netjes.
pi_187082425
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 mei 2019 10:47 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Dat kan.

Het kan ook zijn dat de netspanning te hoog werd en dat de omvormer daardoor uitschakelde. Dat gebeurt vaak in wijken met veel PV.

In dat geval even melding maken bij de netbeheerder, ze kunnen dat soms oplossen bij de wijktrafo door het voltage voor jouw wijk een paar volt te verlagen.

Een andere optie is om de omvormer op een andere fase met een lager voltage aan te sluiten (als je een 3-fasen meterkast hebt).

Het belangrijkste is om eerst te weten of dat het probleem is. Dat doe je door te meten wat het voltage is, dat kan je vaak uitlezen op je omvormer.

Bij voorkeur op een zonnige dag rond 13:00u 's middags.

Zodra het in de buurt van de 253 volt komt zit je met een probleem.
Tnx voor de uitleg.

Even de data ingedoken:
Ik zie dat de strengen een hoog voltage uitgeeft opeens om 12:37(of uurtje ernaast ivm zomertijd).
De ene streng 243, daarvoor 192, de andere streng is ook zo verhoogd(207, daarvoor 171), die heeft een paneel minder. Daar staat bij Ipv1&Ipv2 een waarde van 0. Daarvoor iets boven de 7.

De 2 tijdstippen met dat hoge voltage leveren een Vac van 230,5. Maar de Pac is 0.
De eerste keer dat ik dit zie gebeuren in 2,5 jaar.. ook niet op top dagen eerder deze maand. Dan denk ik eerder aan iets interns?
pi_187083091
Even verder gezocht. Hij heeft het vorige week eens om 7:36 gedaan met 245,8 volt. Daarbij geen Ipv, en Pac. Vac is dan 229...
pi_187159605
Zonnepanelen vliegen in brand op dak woning #omroepgelderland

https://www.omroepgelderl(...)an-woning-in-Nijkerk
  woensdag 29 mei 2019 @ 22:02:14 #48
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_187160110
quote:
0s.gif Op woensdag 29 mei 2019 21:42 schreef Horsemen het volgende:
Zonnepanelen vliegen in brand op dak woning #omroepgelderland

https://www.omroepgelderl(...)an-woning-in-Nijkerk
"De exacte oorzaak is nog niet bekend, maar naar alle waarschijnlijkheid is er iets gaan branden bij de zonnepanelen."

Goh..
pi_187162555
quote:
0s.gif Op woensdag 29 mei 2019 21:42 schreef Horsemen het volgende:
Zonnepanelen vliegen in brand op dak woning #omroepgelderland

https://www.omroepgelderl(...)an-woning-in-Nijkerk
Wéér een indak systeem...
  donderdag 30 mei 2019 @ 00:26:25 #50
332676 OkkieTrooy
Het leven is geen krentenbol
pi_187162930
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 mei 2019 10:47 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Dat kan.

Het kan ook zijn dat de netspanning te hoog werd en dat de omvormer daardoor uitschakelde. Dat gebeurt vaak in wijken met veel PV.

In dat geval even melding maken bij de netbeheerder, ze kunnen dat soms oplossen bij de wijktrafo door het voltage voor jouw wijk een paar volt te verlagen.

Een andere optie is om de omvormer op een andere fase met een lager voltage aan te sluiten (als je een 3-fasen meterkast hebt).

Het belangrijkste is om eerst te weten of dat het probleem is. Dat doe je door te meten wat het voltage is, dat kan je vaak uitlezen op je omvormer.

Bij voorkeur op een zonnige dag rond 13:00u 's middags.

Zodra het in de buurt van de 253 volt komt zit je met een probleem.
Soms is dat een paar volt te verlagen, al krijgen we er weinig opdrachten voor. Je moet er immers ook rekening mee houden dat er ook weleens donkere dagen voor kerst zijn. De netspanning mag dan ook niet teveel dalen. Maximaal 10% dus 207V minimaal. Bij stevige belasting kan dat best gebeuren. Komen we eronder regent het schadeclaims, terecht of onterecht soms, maar dat is moeilijk aantoonbaar. Dan wordt het betalen.
Waar de schakeling rookt, loopt de meeste stroom.
pi_187188762
quote:
0s.gif Op woensdag 29 mei 2019 23:53 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Wéér een indak systeem...
Dacht ik ook al aan, toch iets met koeling wat niet lekker gaat.
Zeker geen NEN 1010 installatie!
  vrijdag 31 mei 2019 @ 20:32:41 #52
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_187188818
Prestaties zijn wat minder de laatste dagen. Toch weer een record 45,2kwh 7425wp. Vandaag 32 dus geen wonder. Veel wolken.

De app doet ook moeilijk. Steeds timeout geen data. Jammer.

Ondertussen ook de B16 300ma in een Legrand kastje aan de muur. Nu nog even die kabel de grond in.
Laat die handjes wapperen!
pi_187189397
Hier begon de dag goed. Maar in de middag zakte het helemaal in.
I solemnly swear i'm up to no good
pi_187189483
Nou, vreemd genoeg had ik afgelopen woensdag mijn hoogste record ooit. 21.1 Kwh.
1 enkele keer eerder, op 1 juli 2018 had ik 21 Kwh.

Nu ben ik momenteel niet in Nederland maar volg de panelen via de app. Maar was het afgelopen woensdag dan plotseling zulk mooi weer in Nederland?

Ik heb er woensdag of donderdag geen jubelende berichten hier over gelezen over verbroken records.
  vrijdag 31 mei 2019 @ 21:33:57 #55
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_187189710
Woensdag inderdaad 45,2 gehaald. De grafiek was nog erg piekerig dus ik ben benieuwd naar een heldere dag ^O^
Laat die handjes wapperen!
  vrijdag 31 mei 2019 @ 21:36:08 #56
439068 speedfightrage
Stroom bzzt bzzt
pi_187189753
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 mei 2019 20:32 schreef Gieliovd het volgende:


De app doet ook moeilijk. Steeds timeout geen data. Jammer.


Solaxcloud? Had ik ook al last van
Alle data was later wel inzichtelijk
pi_187190284
Heeft iemand goede guidance om
a) keuze voor al dan niet voor optimizers te kiezen? Ons zuid-dak heeft in de vroege ochtend was schaduw van bomen en in de late middag een hoge schoorsteen
b) keuze omtrent watt-piek / merk paneel? Dak komt vol te liggen (12 panelen) dus de tip om extra paneel erop te leggen schiet hier niet op. Blind kiezen op basis euro per Wp?
  vrijdag 31 mei 2019 @ 22:28:17 #58
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_187190493
quote:
1s.gif Op vrijdag 31 mei 2019 21:36 schreef speedfightrage het volgende:

[..]

Solaxcloud? Had ik ook al last van
Alle data was later wel inzichtelijk
Inderdaad! Fijn dat het dan niet aan mijn systeem ligt maar iets breder.
Laat die handjes wapperen!
pi_187191307
Ik zie net in de app van goodwe dat er na 18.30 uur plotseling geen opbrengst meer zou zijn. Tegelijkertijd geeft hij aan dat het systeem nog aan is, maar dat is natuurlijk uit. Ik gok dus voor nu maar op een dataprobleem bij goodwe. Eens kijken wat hij morgen er van maakt. Opbrengst was sowieso niet denderend, mei is april niet voorbij en de grijze dag van vandaag hielp daar ook niet aan.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
  vrijdag 31 mei 2019 @ 23:41:43 #60
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_187191926
Oeh die van ons hebben nu een kalenderjaar gedraaid zonder defecte omvormer O+

Score is 3251 kWh op 3000wP panelen. ^O^
  zaterdag 1 juni 2019 @ 00:18:20 #61
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_187192713
quote:
17s.gif Op vrijdag 31 mei 2019 23:41 schreef douche-eendje het volgende:
Oeh die van ons hebben nu een kalenderjaar gedraaid zonder defecte omvormer O+

Score is 3251 kWh op 3000wP panelen. ^O^
Eerste maand zonnepanelen, 219kWh.

Tegenover 74 gebruikt en ik heb best wel een dikke gamepc die altijd aan staat.
  zaterdag 1 juni 2019 @ 07:29:46 #62
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_187194877
quote:
1s.gif Op vrijdag 31 mei 2019 23:16 schreef d.k. het volgende:
Ik zie net in de app van goodwe dat er na 18.30 uur plotseling geen opbrengst meer zou zijn. Tegelijkertijd geeft hij aan dat het systeem nog aan is, maar dat is natuurlijk uit. Ik gok dus voor nu maar op een dataprobleem bij goodwe. Eens kijken wat hij morgen er van maakt. Opbrengst was sowieso niet denderend, mei is april niet voorbij en de grijze dag van vandaag hielp daar ook niet aan.
Zelfde hier vanaf 18:00. Draait nu wel weer :s)
heitieh
pi_187195718
quote:
99s.gif Op zaterdag 1 juni 2019 07:29 schreef Joooo-pi het volgende:

[..]

Zelfde hier vanaf 18:00. Draait nu wel weer :s)
Ja, bij ons ook weer. Nu gisteren nog even bijwerken en alles klopt weer.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_187195846
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 mei 2019 21:19 schreef Glider76 het volgende:
Nou, vreemd genoeg had ik afgelopen woensdag mijn hoogste record ooit. 21.1 Kwh.
1 enkele keer eerder, op 1 juli 2018 had ik 21 Kwh.

Nu ben ik momenteel niet in Nederland maar volg de panelen via de app. Maar was het afgelopen woensdag dan plotseling zulk mooi weer in Nederland?

Ik heb er woensdag of donderdag geen jubelende berichten hier over gelezen over verbroken records.
Ik kijk ook naar de cijfers vanuit het buitenland en zie dat ik woensdag erg dicht bij mijn all-time record zat.

17,7kWh VS 18,1kWh. Aan de grafiek te zien is er na 15.00 uur wat bewolking geweest.
pi_187195889
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 juni 2019 09:00 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]

Ik kijk ook naar de cijfers vanuit het buitenland en zie dat ik woensdag erg dicht bij mijn all-time record zat.

17,7kWh VS 18,1kWh. Aan de grafiek te zien is er na 15.00 uur wat bewolking geweest.
Vanuit Nederland kan ik melden dat het woensdag een prachtige zonnige dag was.
De komende twee dagen moeten dat ook worden echter dit keer met de bijbehorende warmte wat natuurlijk enigszins een nadeel is voor de paneeltjes.
  zaterdag 1 juni 2019 @ 10:51:43 #66
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_187196879
Vandaag wordt ook een dagje! Ik heb nu om voor elf uur al bijna net zo veel als een matige dag.
Laat die handjes wapperen!
  zaterdag 1 juni 2019 @ 10:56:27 #67
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_187196902
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 juni 2019 10:51 schreef Gieliovd het volgende:
Vandaag wordt ook een dagje! Ik heb nu om voor elf uur al bijna net zo veel als een matige dag.
Ben benieuwd vandaag.

Hier nog wel wat wolkjes.
  zaterdag 1 juni 2019 @ 14:06:45 #68
439068 speedfightrage
Stroom bzzt bzzt
pi_187199309
Warmte helpt niet echt mee. Dan presteren ze een stuk minder.
  zaterdag 1 juni 2019 @ 15:32:44 #69
475382 TechnoCat
Be patient or become one
pi_187200460
quote:
1s.gif Op woensdag 22 mei 2019 15:25 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet.
Uit de topicstart:

Is dit niet juist andersom?

AC->DC ipv DC->AC?
  zaterdag 1 juni 2019 @ 15:35:25 #70
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_187200511
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 mei 2019 22:13 schreef Underdoggy het volgende:
Heeft iemand goede guidance om
a) keuze voor al dan niet voor optimizers te kiezen? Ons zuid-dak heeft in de vroege ochtend was schaduw van bomen en in de late middag een hoge schoorsteen
b) keuze omtrent watt-piek / merk paneel? Dak komt vol te liggen (12 panelen) dus de tip om extra paneel erop te leggen schiet hier niet op. Blind kiezen op basis euro per Wp?
Wat vind je het belangrijkst, een korte terugverdientijd of de hoogste opbrengst over 10 tot 15 jaar?
pi_187202704
Vandaag met 5 man 500 zonnepanelen gelegd, ik op verreiker andere 4 leggen. Waren om 7:45 begonnen en om 13 uur klaar
Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan
  zaterdag 1 juni 2019 @ 17:43:21 #72
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_187202712
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 juni 2019 15:32 schreef TechnoCat het volgende:

[..]

Uit de topicstart:

Is dit niet juist andersom?

AC->DC ipv DC->AC?
Nee. De panelen maken DC. Omvormer naar AC.

Verrassend genoeg vandaag slechts 42kwh. Ik denk dat 2 grote schijt vlekken de pret drukken. Ben niet thuis geweest dus geen idee verder.
Laat die handjes wapperen!
  zaterdag 1 juni 2019 @ 17:52:45 #73
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_187202900
Opbrengst voor vandaag valt me tegen.
pi_187203148
Ik zit dit weekend op Texel maar volgens mij is er wat bewolking geweest vandaag in Oost Brabant
I solemnly swear i'm up to no good
pi_187204581
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 juni 2019 18:03 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Ik zit dit weekend op Texel maar volgens mij is er wat bewolking geweest vandaag in Oost Brabant
Dat is vriendelijk uitgedrukt. Strak blauw is het hier niet geweest, veel sluiers en wat wolken. Ik ben op zich nog heel tevreden met de opbrengst tot nu toe.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
  zaterdag 1 juni 2019 @ 20:17:20 #76
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_187205708
23 kw hier Amsterdam ^O^
14x 275 pal zuid geen schaduw 8-)
  zaterdag 1 juni 2019 @ 20:22:38 #77
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_187205835
Record zit er niet in, maar toch bijna 17 kWh met 8 paneeltjes.
  zaterdag 1 juni 2019 @ 23:22:39 #78
439068 speedfightrage
Stroom bzzt bzzt
pi_187211216
24,5 KWh binnen. 1 omvormer topt behoorlijk af. 1000 watt max terwijl er voor 1500 wp ligt.
Nieuwe omvormer is onderweg.

Totaal 13 300 wp panelen.
pi_187211914
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 juni 2019 15:35 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Wat vind je het belangrijkst, een korte terugverdientijd of de hoogste opbrengst over 10 tot 15 jaar?
Maximale opbrengst over 25 jaar
  zondag 2 juni 2019 @ 01:26:54 #80
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_187213301
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 juni 2019 23:59 schreef Underdoggy het volgende:

[..]

Maximale opbrengst over 25 jaar
Dan altijd optimizers indien je je dak toch vol legt.
pi_187217926
quote:
0s.gif Op zondag 2 juni 2019 01:26 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Dan altijd optimizers indien je je dak toch vol legt.
Dus qua optimizers levert het me altijd meer op dan het kost? Idem met duurdere panelen?
  zondag 2 juni 2019 @ 12:22:33 #82
208890 June.
Seriously?
pi_187217978
quote:
1s.gif Op zondag 2 juni 2019 12:19 schreef Underdoggy het volgende:

[..]

Dus qua optimizers levert het me altijd meer op dan het kost? Idem met duurdere panelen?
Volgens mij niet altijd. Als je een schaduwloosdak hebt scheelt het niet veel.
Shine bright like a diamond.
pi_187217998
quote:
1s.gif Op zondag 2 juni 2019 12:19 schreef Underdoggy het volgende:

[..]

Dus qua optimizers levert het me altijd meer op dan het kost? Idem met duurdere panelen?
Nee, met optimizers zul je iets meer kWh opwekken, maar of je de extra investering er uit haalt is de vraag. Als je veel last van schaduw hebt, zijn optimizers rendabel. Als je dat niet hebt, haal je de meerkosten er waarschijnlijk nooit uit.

Zelfde geldt voor duurdere panelen, deze hebben een hoger piekvermogen maar zijn behalve absoluut ook relatief duurder. Dus ze kosten meer ¤ per Wp en het duurt langer voordat je ze terug verdiend hebt.
pi_187218043
Investeren in optimizers als je geen noemenswaardige schaduw hebt is nutteloos en het verlengt je terugverdientijd.

Voor minder geld leg je een paar extra panelen wat netto veel meer oplevert.

En veel omvormers, zoals van SMA en Fronius kunnen ook al prima overweg met schaduwen van pijpjes.

Optimizers dus alleen gebruiken als je bijvoorbeeld 16 panelen hebt waarvan er 3 geheel in de schaduw liggen gedurende een lange periode van de dag.

Ik heb overigens 68 optimizers maar in feite had ik dat alleen voor m'n zuid-dak nodig gehad (25 stuks), vanwege 2 dakkapellen.

Voor mij is het hobby (ik vind de statistieken leuk) maar voor m'n terugverdientijd is het bijzonder ongunstig.
  zondag 2 juni 2019 @ 12:26:24 #85
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_187218051
quote:
1s.gif Op zondag 2 juni 2019 12:19 schreef Underdoggy het volgende:

[..]

Dus qua optimizers levert het me altijd meer op dan het kost? Idem met duurdere panelen?
Optimizers ja. Duurdere panelen weet ik niet, maar is vrij eenvoudig zelf te berekenen.
  zondag 2 juni 2019 @ 12:28:17 #86
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_187218084
quote:
0s.gif Op zondag 2 juni 2019 12:26 schreef MaGNeT het volgende:
Investeren in optimizers als je geen noemenswaardige schaduw hebt is nutteloos.
Voor minder geld leg je een paar extra panelen wat netto veel meer oplevert.

En veel omvormers, zoals van SMA en Fronius kunnen ook al prima overweg met schaduwen van pijpjes.

Optimizers dus alleen gebruiken als je bijvoorbeeld 16 panelen hebt waarvan er 3 geheel in de schaduw liggen gedurende een lange periode van de dag.
Eerst lezen ;)

"Dak komt vol te liggen (12 panelen) dus de tip om extra paneel erop te leggen schiet hier niet op."
pi_187218144
quote:
0s.gif Op zondag 2 juni 2019 12:28 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Eerst lezen ;)

"Dak komt vol te liggen (12 panelen) dus de tip om extra paneel erop te leggen schiet hier niet op."
Als er geen noemenswaardige schaduwen zijn, zijn optimizers nutteloos en verlengen ze alleen maar je terugverdientijd.

Extra opbrengst (als je geen schaduw hebt) leveren ze ook niet, al wordt dat wel geclaimd door sommigen.

Daarnaast verhogen optimizers de kans op storingen, je hebt bij ieder paneel een extra stuk electronica op het dak.
  zondag 2 juni 2019 @ 12:35:44 #88
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_187218207
quote:
0s.gif Op zondag 2 juni 2019 12:31 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Als er geen noemenswaardige schaduwen zijn, zijn optimizers nutteloos en verlengen ze alleen maar je terugverdientijd.
En waarom moet de tvt zo laag mogelijk zijn? Deze user geeft notabene aan dat hij de meest gunstige installatie over 25 jaar zoekt. Dan moet je niet zeggen dat optimizers onzin zijn. Maar ook duurdere panelen zoals de Panasonic HIT (met langere tvt) kunnen dan een optie zijn.

Optimizers zijn daarnaast extreem betrouwbaar. Er zit niet voor niets 25 jaar garantie op.

Ik zie graag een betrouwbare bron waaruit blijkt dat optimizers niet meer opwekken zonder schaduw van objecten. Het is heel logisch dat dit wel het geval is, denk alleen al aan overtrekkende bewolking, ongelijke degradatie en opwarming van panelen.

[ Bericht 18% gewijzigd door leolinedance op 02-06-2019 12:47:44 ]
pi_187218313
Situatie A - 12 panelen zonder noemenswaardige schaduw en een simpele stringomvormer:

opbrengst: 3240kWh per jaar = ¤722,80 per jaar

Aanschaf: ¤4000

Terugverdientijd: 5,53 jaar

Situatie B - 12 panelen met optimizers zonder noemenswaardige schaduw:

opbrengst: 3240kWh per jaar = ¤722,80 per jaar

Aanschaf: ¤4500

Terugverdientijd: 4500 / 722,80 = 6,23 jaar

Situatie C - 12 panelen met optimizers met (geheel onbewezen maar) waargemaakte claim van 5% extra rendement vanwege "ongelijke degradatie":

opbrengst: 3402kWh per jaar = ¤748,44 per jaar

Aanschaf: ¤4500

Terugverdientijd: 4500 / 748,44 = 6,01 jaar

quote:
0s.gif Op zondag 2 juni 2019 12:35 schreef leolinedance het volgende:

[..]

En waarom moet de tvt zo laag mogelijk zijn? Deze user geeft notabene aan dat hij de meest gunstige installatie over 25 jaar zoekt. Dan moet je niet zeggen dat optimizers onzin zijn. Ook duurdere panelen zoals de Panasonic HIT (met langere tvt) kunnen dan een optie zijn.
Waarom stuur jij mensen altijd naar een dure oplossing met een lange terugverdientijd? Waarom raad je altijd optimizers aan terwijl daar geen enkel economisch nut voor is?

[ Bericht 20% gewijzigd door TheFreshPrince op 02-06-2019 12:55:14 ]
pi_187218513
quote:
1s.gif Op zondag 2 juni 2019 12:35 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Optimizers zijn daarnaast extreem betrouwbaar. Er zit niet voor niets 25 jaar garantie op.
Dat er lange garantie op zit maakt ze niet "extreem betrouwbaar", het betekent alleen dat er lange garantie op zit, voor wat het waard is. Want wie gaat ze vervangen als ze stuk zijn na 12 jaar en je leverancier niet meer bestaat?

quote:
Ik zie graag een betrouwbare bron waaruit blijkt dat optimizers niet meer opwekken zonder schaduw van objecten. Het is heel logisch dat dit wel het geval is, denk alleen al aan overtrekkende bewolking, ongelijke degradatie en opwarming van panelen.
- Overtrekkende bewolking dimt al je panelen op ongeveer hetzelfde moment, daar hebben optimizers geen enkel voordeel.
- Ongelijke degradatie is hooguit een paar procent per paneel, zelfs al zou het 5% per paneel zijn dan blijft een oplossing zonder optimizers goedkoper (zie rekenvoorbeeld hierboven).
- Opwarming van panelen is doorgaans voor alle panelen gelijk, aangezien ze op hetzelfde dak liggen onder gelijke omstandigheden. Ook geen voordeel voor optimizers. Anders wordt het als je verschillende panelen gaat mixen.
  zondag 2 juni 2019 @ 12:54:45 #91
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_187218550
quote:
0s.gif Op zondag 2 juni 2019 12:42 schreef MaGNeT het volgende:
Situatie A - 12 panelen zonder noemenswaardige schaduw en een simpele stringomvormer:

opbrengst: 3240kWh per jaar = ¤722,80 per jaar

Aanschaf: ¤4000

Terugverdientijd: 5,53 jaar

Situatie B - 12 panelen met optimizers zonder noemenswaardige schaduw:

opbrengst: 3240kWh per jaar = ¤722,80 per jaar

Aanschaf: ¤4500

Terugverdientijd: 4500 / 722,80 = 6,23 jaar

Situatie C - 12 panelen met optimizers met (geheel onbewezen maar) waargemaakte claim van 5% extra rendement:

opbrengst: 3402kWh per jaar = ¤748,44 per jaar

Aanschaf: ¤4500

Terugverdientijd: 4500 / 748,44 = 6,01 jaar
[..]

Waarom stuur jij mensen altijd naar een dure oplossing met een lange terugverdientijd? Waarom raad je altijd optimizers aan terwijl daar geen enkel economisch nut voor is?

Omdat wij niet hoeven te bepalen dat gebruikers over een bepaalde tijd minder mogen verdienen aan hun panelen. De één kiest voor de kortst tvt, de ander voor hoogste opbrengst over x aantal jaren. Beide valt iets voor te zeggen en is niet goed of fout.

Ik heb eerder al vele screenshots van de Solaredge app gepost waaruit je voldoende info kunt herleiden. Dus als jij nu beweert dat er geen extra rendement wordt behaald mag je dat ook aantonen.
pi_187218594
quote:
0s.gif Op zondag 2 juni 2019 12:54 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Omdat wij niet hoeven te bepalen dat gebruikers over een bepaalde tijd minder mogen verdienen aan hun panelen. De één kiest voor de kortst tvt, de ander voor hoogste opbrengst over x aantal jaren. Beide valt iets voor te zeggen en is niet goed of fout.

Ik heb eerder al vele screenshots van de Solaredge app gepost waaruit je voldoende info kunt herleiden. Dus als jij nu beweert dat er geen extra rendement wordt behaald mag je dat ook aantonen.
Daar valt niets uit te herleiden, er zit namelijk een foutmarge van enkele procenten op het uitlezen van optimizers zoals ik destijds al aanhaalde met een bron van SolarEdge zelf.

De resultaten die je ziet per paneel / optimizer zijn dus niet de werkelijke opbrengst per paneel.

quote:
Accuracy of the SolarEdge Monitoring System,
Technical Note

Measurement Accuracy

All measuring devices inside the SolarEdge hardware have a ±2.5% accuracy. This means that each direct measurement (i.e. voltage or current) may have a deviation of up to 2.5% from the actual value.
Values like energy, which aren’t measured directly but calculated from several direct measurements, have a ±5% accuracy.
These accuracies are within the requirements of EU and US regulations for PV monitoring applications which are not used for revenue calculation (equipment used for revenue calculation (i.e. energy meters) typically have a ±2% or ±0.5% accuracy).
If a meter is installed at the site, it records energy with certain accuracy. The difference between the value displayed in the monitoring portal and the value displayed on the meter depends on the SolarEdge accuracy and the meter accuracy, and may be greater than the SolarEdge accuracy.
Ofwel, de stroommeting heeft een nauwkeurigheid van ±5%.

Je kan de app dus niet gebruiken als instrument om te zeggen dat 1 paneel beter presteert dan de ander.

Als 1 optimizer 5% te weinig aangeeft en de ander 5% teveel, dan zit je al op 100Wh verschil bij 1kWh opwekking.

Het is dus leuk als indicatie wat een paneel in de schaduw doet t.o.v. een paneel in de zon maar meer ook niet.

[ Bericht 20% gewijzigd door TheFreshPrince op 02-06-2019 13:02:06 ]
pi_187218722
Wat mij betreft is er nu wel genoeg over gezegd. Ik vind het jammer dat we de hele discussie nu weer opnieuw voeren. Ik ben zelfs al complete quotes uit maart aan het recyclen.
pi_187219045
Dank voor de discussie in ieder geval. TVT gaat het uiteindelijk niet om maar maximale opbrengst (kosten - besparing) over zegge 25 jaar.
Dak gaat sowieso vol ivm hoge verbruik, dus het extra paneeltje (waar 1 offerte ook over begon) is geen alternatief hier.
pi_187219204
Tja,weet je wat het is,de mensen willen gewoon geen goed opgeleide monteur.want die is te duur!
Dat je als monteur veel hebt betaald voor je opleiding en dat toch terug wil verdienen denkt men niet aan,het moet allemaal zo goedkoop mogelijk..
Ben zelf een elektromonteur,maar niet voor zonnepanelen.Heb wel eens gedacht om die opleiding te doen,maar heb het maar niet gedaan,het geld komt er niet uit.
Mensen denken alleen in werkuren,dat je dan ook nog andere bedrijfskosten hebt,die ook weer betaald moet worden en dan schreeuwen ze bijna dat je veel te duur bent.

Overigens verbaas ik me er over dat je kennelijk die connectors fout kan koppelen..Waarom niet zo maken dat het niet kan,behalve op de goede manier?
pi_187219605
quote:
0s.gif Op zondag 2 juni 2019 13:35 schreef Galantfan het volgende:
Tja,weet je wat het is,de mensen willen gewoon geen goed opgeleide monteur.want die is te duur!
Dat je als monteur veel hebt betaald voor je opleiding en dat toch terug wil verdienen denkt men niet aan,het moet allemaal zo goedkoop mogelijk..
Ben zelf een elektromonteur,maar niet voor zonnepanelen.Heb wel eens gedacht om die opleiding te doen,maar heb het maar niet gedaan,het geld komt er niet uit.
Mensen denken alleen in werkuren,dat je dan ook nog andere bedrijfskosten hebt,die ook weer betaald moet worden en dan schreeuwen ze bijna dat je veel te duur bent.

Overigens verbaas ik me er over dat je kennelijk die connectors fout kan koppelen..Waarom niet zo maken dat het niet kan,behalve op de goede manier?
Merken connectors onderling gaat vaak ook fout, een echte standaard is het niet.

Optimaal koppel je je panelen aan elkaar met de stekkers die daar aanzitten. De 2 stekkers op de uiteinden zou je dan afknippen en vervangen door een gelijke set voor de lange DC kabels en aan de omvormerkant het merk dat bij de omvormer past.
pi_187219640
quote:
0s.gif Op zondag 2 juni 2019 13:58 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Merken connectors onderling gaat vaak ook fout.

Optimaal koppel je je panelen aan elkaar met de stekkers die daar aanzitten. De 2 stekkers op de uiteinden zou je dan afknippen en vervangen door een gelijke set voor de lange DC kabels en aan de omvormerkant het merk dat bij de omvormer past.
Tja,zo zou het moeten,maar misschien kijken ze niet eens naar de kleuren.Zo van het is toch maar wisselspanning,daar is toch geen polariteit.. :')
pi_187219772
quote:
0s.gif Op zondag 2 juni 2019 13:59 schreef Galantfan het volgende:

[..]

Tja,zo zou het moeten,maar misschien kijken ze niet eens naar de kleuren.Zo van het is toch maar wisselspanning,daar is toch geen polariteit.. :')
Het is DC, dus gelijkspanning ;)
pi_187219805
quote:
0s.gif Op zondag 2 juni 2019 14:05 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Het is DC, dus gelijkspanning ;)
Je hebt gelijk,aan de zonnepanelen kant wel.Nou dan weet ik het helemaal niet meer hoe ze die verkeerd kunnen koppelen.Je krijgt meteen kortsluiting.
pi_187219908
quote:
0s.gif Op zondag 2 juni 2019 14:07 schreef Galantfan het volgende:

[..]

Je hebt gelijk,aan de zonnepanelen kant wel.Nou dan weet ik het helemaal niet meer hoe ze die verkeerd kunnen koppelen.Je krijgt meteen kortsluiting.
Gaat ook meer om slechte verbindingen, slecht contact, hoge weerstand en daardoor kans op warmte, smeulen of zelfs brand.
pi_187220482
quote:
1s.gif Op zondag 2 juni 2019 14:11 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Gaat ook meer om slechte verbindingen, slecht contact, hoge weerstand en daardoor kans op warmte, smeulen of zelfs brand.
Ja,dat is mogelijk bij DC en slechte contacten.Is meestal meer stroom dan spanning en dan zijn verbindingen veel meer belangrijk.Al ligt het er natuurlijk hoe je ze schakelt,alleen maar in serie is het voornamelijk spanning.En HOE je ze aan elkaar zet.In een doos waar je nog niet eens een goede afdichting in hebt,zo als ik laatst op de TV heb gezien,tja dan gaat alles roesten en dus de weerstand wordt hoger.Roest geleid een stuk minder dan schoon metaal.
En hoe erger hoe meer weerstand en hoe meer spanning over die weerstand staat hoe meer vermogen die weerstand moet verwerken tot dat het gaat branden.

[ Bericht 6% gewijzigd door Galantfan op 02-06-2019 14:45:40 ]
  zondag 2 juni 2019 @ 18:35:50 #102
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_187224550
quote:
0s.gif Op zondag 2 juni 2019 13:03 schreef MaGNeT het volgende:
Wat mij betreft is er nu wel genoeg over gezegd. Ik vind het jammer dat we de hele discussie nu weer opnieuw voeren. Ik ben zelfs al complete quotes uit maart aan het recyclen.
Laat gaan joh, het ligt maar net aan je horizon. Jij denkt er blijkbaar wat anders over dan ik, lekker boeiend toch.
pi_187225026
Elke zoveel maanden komt leolinedance even zijn slechte investering met optimizers rechtpraten. :')
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_187225847
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 juni 2019 17:43 schreef densmee het volgende:
Vandaag met 5 man 500 zonnepanelen gelegd, ik op verreiker andere 4 leggen. Waren om 7:45 begonnen en om 13 uur klaar
Nog een kettingzaagje weten mee te nemen bij de klant??
pi_187243740
quote:
0s.gif Op zondag 2 juni 2019 19:44 schreef Legwieh het volgende:

[..]

Nog een kettingzaagje weten mee te nemen bij de klant??
Nee had meer kans op een tractor of bijbehorend werktuig daar mee te nemen, zijn broer doet inderdaad in tuinmachines
Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan
pi_187243833
quote:
0s.gif Op maandag 3 juni 2019 20:00 schreef densmee het volgende:

[..]

Nee had meer kans op een tractor of bijbehorend werktuig daar mee te nemen, zijn broer doet inderdaad in tuinmachines
Ook handig!
pi_187244824
Eerste 2 offertes terug - wel groot verschil voor bijna gelijk piekvermogen.

13x AEG 310Wp + optimizers en solaredge 3500H voor EUR 6.527

13x Longi Solar 305 Wp Mono met Zeversolar (?) omvormer zonder optimizers voor EUR4.704

Partij A is grote speler met goede garanties, partij B stuk minder.

Any thoughts?
  Moderator maandag 3 juni 2019 @ 21:08:15 #108
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_187245493
quote:
1s.gif Op maandag 3 juni 2019 20:46 schreef Underdoggy het volgende:
Eerste 2 offertes terug - wel groot verschil voor bijna gelijk piekvermogen.

13x AEG 310Wp + optimizers en solaredge 3500H voor EUR 6.527

13x Longi Solar 305 Wp Mono met Zeversolar (?) omvormer zonder optimizers voor EUR4.704

Partij A is grote speler met goede garanties, partij B stuk minder.

Any thoughts?
Puur naar de prijs per WP gekeken zou ik zeggen

13 x 310 WP = 4030
13 x 305 WP = 3965

6527 / 4030 = ¤ 1,62 per WP
4704 / 3965 = ¤ 1,18 per WP

Ik denk dat bedrijf A veel ruimer in de order portefeuille zit en gewoon de hoofdprijs vraagt, en ruimere marges heeft. Heb je die optimers gezien de ligging van je zonnepanelen echt nodig ? Heb je veel schaduw ?
  maandag 3 juni 2019 @ 21:21:55 #109
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_187245814
quote:
1s.gif Op maandag 3 juni 2019 20:46 schreef Underdoggy het volgende:
Eerste 2 offertes terug - wel groot verschil voor bijna gelijk piekvermogen.

13x AEG 310Wp + optimizers en solaredge 3500H voor EUR 6.527

13x Longi Solar 305 Wp Mono met Zeversolar (?) omvormer zonder optimizers voor EUR4.704

Partij A is grote speler met goede garanties, partij B stuk minder.

Any thoughts?
Zijn dit in of ex btw prijzen?
pi_187245878
quote:
0s.gif Op maandag 3 juni 2019 21:21 schreef Sunri5e het volgende:

[..]

Zijn dit in of ex btw prijzen?
Incl BTW prijzen. Partij 2 is collectief aanbod via eigenhuis. Eerst maar eens de andere 2 offertes afwachten.
  maandag 3 juni 2019 @ 23:28:54 #111
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_187248597
quote:
0s.gif Op maandag 3 juni 2019 21:24 schreef Underdoggy het volgende:

[..]

Incl BTW prijzen. Partij 2 is collectief aanbod via eigenhuis. Eerst maar eens de andere 2 offertes afwachten.
bij voorgaande eigenhuis collectieven was een van de eisen: A-merken.
Longi ken ik alleen van koffie-machines.
Tot nooit .......
pi_187249791
quote:
0s.gif Op maandag 3 juni 2019 23:28 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

bij voorgaande eigenhuis collectieven was een van de eisen: A-merken.
Longi ken ik alleen van koffie-machines.
Dat is De'Longhi :P
pi_187251499
quote:
0s.gif Op zondag 2 juni 2019 12:42 schreef MaGNeT het volgende:
Situatie A - 12 panelen zonder noemenswaardige schaduw en een simpele stringomvormer:

opbrengst: 3240kWh per jaar = ¤722,80 per jaar

Aanschaf: ¤4000

Terugverdientijd: 5,53 jaar

Situatie B - 12 panelen met optimizers zonder noemenswaardige schaduw:

opbrengst: 3240kWh per jaar = ¤722,80 per jaar

Aanschaf: ¤4500

Terugverdientijd: 4500 / 722,80 = 6,23 jaar

Situatie C - 12 panelen met optimizers met (geheel onbewezen maar) waargemaakte claim van 5% extra rendement vanwege "ongelijke degradatie":

opbrengst: 3402kWh per jaar = ¤748,44 per jaar

Aanschaf: ¤4500

Terugverdientijd: 4500 / 748,44 = 6,01 jaar
[..]

Waarom stuur jij mensen altijd naar een dure oplossing met een lange terugverdientijd? Waarom raad je altijd optimizers aan terwijl daar geen enkel economisch nut voor is?

Stel jij hebt 200k teveel op je bankrekening en wilt dit op een spaarrekening zetten

Je hebt de volgende mogelijkheden:

100k wegzetten voor 7%. Rest blijft staan op je betaalrekening

Of

200k wegzetten voor 5,5%.

Wat kies je dan? Eerste heeft inderdaad een hoger rendement%. Maar bij optie 2 verdien je absoluut een hoger bedrag.
Zolang je op een andere plek geen hoger rendement kan halen, zou ik toch voor optie 2 gaan.


Tvt is leuk voor de gemiddelde domme consument maar je zou verder moeten kijken.

Hele discussie over optimizers intereseert me verder niet, maar qua rekenmodel zou ik breder kijken.
Eerst denken, dan typen
pi_187251558
quote:
0s.gif Op maandag 3 juni 2019 21:08 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Puur naar de prijs per WP gekeken zou ik zeggen

13 x 310 WP = 4030
13 x 305 WP = 3965

6527 / 4030 = ¤ 1,62 per WP
4704 / 3965 = ¤ 1,18 per WP

Ik denk dat bedrijf A veel ruimer in de order portefeuille zit en gewoon de hoofdprijs vraagt, en ruimere marges heeft. Heb je die optimers gezien de ligging van je zonnepanelen echt nodig ? Heb je veel schaduw ?
Offerte 1 is parallel met optimizers en 2 serieel. Dat scheelt best in opbrengst.

Je zou op beide offertes moeten berekenen wanneer deze is terugverdiend, totale net present value en zien wat het onderhoud (vervangen omvormer) kost.

Het verschil zal dan we minder groot zijn. Uiteindelijk gaat het om hoe je totale investering rendeert over de hee levensduur. Als je het geld ook Middellange termijn. Osog denkt te hebben dan is terugverdientijd een goede eenheid.
Whatever...
  dinsdag 4 juni 2019 @ 08:17:00 #115
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_187251614
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 juni 2019 08:02 schreef Piger het volgende:

[..]

Stel jij hebt 200k teveel op je bankrekening en wilt dit op een spaarrekening zetten

Je hebt de volgende mogelijkheden:

100k wegzetten voor 7%. Rest blijft staan op je betaalrekening

Of

200k wegzetten voor 5,5%.

Wat kies je dan? Eerste heeft inderdaad een hoger rendement%. Maar bij optie 2 verdien je absoluut een hoger bedrag.
Zolang je op een andere plek geen hoger rendement kan halen, zou ik toch voor optie 2 gaan.

Tvt is leuk voor de gemiddelde domme consument maar je zou verder moeten kijken.

Hele discussie over optimizers intereseert me verder niet, maar qua rekenmodel zou ik breder kijken.
Inderdaad, je installatie gaat veel langer mee dan de tvt. Bij Solar Edge heb je sowieso al 12 jaar standaard garantie, voor een prikkie uit te bereiden naar 20/25 jaar.
pi_187252188
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 juni 2019 08:17 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Inderdaad, je installatie gaat veel langer mee dan de tvt. Bij Solar Edge heb je sowieso al 12 jaar standaard garantie, voor een prikkie uit te bereiden naar 20/25 jaar.
Let met zulke gedachten wel heel goed op dat de leverancier ook garant staat voor arbeidskosten na zoveel jaar. De kosten zitten immers niet in de optimizers maar in de arbeid
pi_187252395
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 juni 2019 08:02 schreef Piger het volgende:

[..]

Stel jij hebt 200k teveel op je bankrekening en wilt dit op een spaarrekening zetten

Je hebt de volgende mogelijkheden:

100k wegzetten voor 7%. Rest blijft staan op je betaalrekening

Of

200k wegzetten voor 5,5%.

Wat kies je dan? Eerste heeft inderdaad een hoger rendement%. Maar bij optie 2 verdien je absoluut een hoger bedrag.
Zolang je op een andere plek geen hoger rendement kan halen, zou ik toch voor optie 2 gaan.

Tvt is leuk voor de gemiddelde domme consument maar je zou verder moeten kijken.

Hele discussie over optimizers intereseert me verder niet, maar qua rekenmodel zou ik breder kijken.
Uiteraard kan dat, ik adviseer ook wel eens Panasonic. Sunpower of LG panelen bij mensen die op die manier denken over een investering.

Dat rechtvaardigt nog steeds niet de extra electronica op je dak die de installatie duurder en kwetsbaarder maakt, aangezien een hogere opbrengst ook op eenvoudige manieren is te realiseren.

Met iets duurdere panelen behaal je precies dat effect wat je omschrijft (hogere opbrengst per m2, hogere opbrengst bij hogere temperaturen) en zijn optimizers alsnog onnodig.

En als je de ruimte op het dak wél hebt, heb je voor de prijs van 2 tot 3 optimizers één extra paneel, wat bij veel installaties per paneel al 5 tot 10% meer opbrengt gedurende de looptijd.

Daarnaast: het is niet bewezen dat een systeem met optimizers op een schaduwvrij dak je opbrengst verhoogt, dat is puur een claim van SolarEdge zelf. Zeker niet omdat optimizers zelf ook geen 100% rendement hebben omdat het DC/DC converters zijn, waarbij altijd verlies optreedt. In een situatie met schaduwen maken ze dat goed met hun schaduwmanagement maar op een schaduwarm/-vrij dak is er 0,0 bewijs dat het iets doet voor je opbrengst.

quote:
0s.gif Op dinsdag 4 juni 2019 08:17 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Inderdaad, je installatie gaat veel langer mee dan de tvt. Bij Solar Edge heb je sowieso al 12 jaar standaard garantie, voor een prikkie uit te bereiden naar 20/25 jaar.
Zie hierboven.

quote:
0s.gif Op dinsdag 4 juni 2019 09:23 schreef Freakie1 het volgende:

[..]

Let met zulke gedachten wel heel goed op dat de leverancier ook garant staat voor arbeidskosten na zoveel jaar. De kosten zitten immers niet in de optimizers maar in de arbeid
Klopt, lange garanties zijn leuk maar:
- leverancier kan na 2 jaar al failliet, opgehouden of overleden zijn
- wat zegt "25 jaar garantie" van een fabrikant die net 13 jaar bestaat
- wie gaat de opbrengst die je verliest terwijl het stuk is compenseren?
- met een normale installatie heb je alleen panelen en een omvormer, in het geval van optimizers heb je per paneel een extra stuk electronica wat ook nog eens onder je paneel zit, dus soms lastig te bereiken
- optimizers gaan stuk

Voor de kunststofkozijnen in m'n 2e woning geldt dat nu al. Het bedrijf dat ze geplaatst heeft de crisis niet overleefd maar ik heb nog wel garantie van de fabrikant. De fabrikant is inmiddels ook ter ziele.

[ Bericht 2% gewijzigd door TheFreshPrince op 04-06-2019 10:11:35 ]
pi_187252604
Er zijn echter absoluut prima scenario's te bedenken waar SolarEdge (of andere optimizers) panelen mogelijk maken waar het anders niet zou kunnen. Mijn zuid-dak is zo'n voorbeeld, ik kon daar 11 panelen kwijt zonder optimizers en 25 mét optimizers (ivm schaduwen van 2 dakkapellen).

Er zijn echter installateurs die nu bij iedere offerte, met of zonder schaduw, soms vanwege een klein pijpje op het dak standaard SolarEdge al adviseren, terwijl het geen nut heeft.

Helaas gaat het bij de configuratie ook vaak mis. SolarEdge heeft enkele eenvoudige regels wat betreft het aansluiten en met de datasheet van de optmizer en omvormer erbij kan dat eigenlijk niet misgaan. Helemaal niet als je ook nog hun designer gebruikt.

Toch stikt het op Tweakers van de topics van bedrijven die er een potje van maken, te weinig optimizers in een string, verkeerde optimizers bij een 96-cel paneel, verkeerde optimizers ivm korte string en veel schaduw, etc.
pi_187253193
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 juni 2019 10:08 schreef MaGNeT het volgende:


Er zijn echter installateurs die nu bij iedere offerte, met of zonder schaduw, soms vanwege een klein pijpje op het dak standaard SolarEdge al adviseren, terwijl het geen nut heeft.


Klopt, ik heb ook een aantal van zulke offertes gehad terwijl schaduw bij mij niet kan bestaan. Mijn dak is geheel schaduw vrij, en toch waren er partijen die perse met optimizers aanboden want blabla toekomst en betere opbrengst per paneel. Leuk hoor een theoretische hogere opbrengst die je er nooit uit haalt.
pi_187253311
SolarEdge is dan ook veel makkelijker voor installateurs om te plaatsen. Zij krijgen ook nog eens een vergoeding als ze garantiewerkzaamheden moeten uitvoeren. Niet vreemd dat ze die dan adviseren.

Ik dacht trouwens dat mijn dak ook schaduwvrij was. Bleek in praktijk toch niet te zijn. In winter heb ik toch last van bomen helemaal aan de overkant van de straat. In de ochtenden ook bepaalde gevelhoeken. Uiteindelijk toch een goede keuze voor mij geweest om solaredge te nemen (vooral omdat ik de panelen nu in ontzettend veel hoeken en richtingen heb geplaatst op 1 omvormer)
pi_187253354
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 juni 2019 11:07 schreef athlonkmf het volgende:

(vooral omdat ik de panelen nu in ontzettend veel hoeken en richtingen heb geplaatst op 1 omvormer)
Dat is dan wel weer een hele goede situatie voor SolarEdge omdat je flexibel panelen op verschillende dakvlakken in 1 string kan leggen (al zijn daar ook nog wel wat mitsen en maren). Dat heb ik ook gedaan, ik heb m'n omvormer qua toegestane overdimensionering precies volgelegd door op het noorden nog 11 panelen erbij te leggen. En dat past mooi in 1 string.

Mijn buurman heeft echter een dak waar 0,0 schaduw op komt (andere woning, perfect dak op het zuiden, geen dakkapel). Hij heeft op mijn advies gekozen voor de meest eenvoudige offerte, 18 panelen en een standaard stringomvormer. SolarEdge zou bij hem echt alleen maar "leuk voor de statistieken" zijn.
  dinsdag 4 juni 2019 @ 11:17:26 #122
286949 Thinkk-Pinkk
Tickety-boo
pi_187253477
Hier ook geen optimizers hoor. Hebben geen schaduw op het dak. Wel zijn bij ons de panelen in twee gedeeld. Mocht de bovenste helft door wat dan ook meer schaduw hebben dan bijvoorbeeld de onderste zou dat elkaar niet in de weg moeten zitten...

Ofzoiets :+
I solemnly swear i'm up to no good
pi_187253480
Die solaredge, ben ik ook ingetrapt :P
Aan het eind van de middag heb ik wel wat schaduw van de dakkapel op 1 paneel, dus het zal best iets betere opbrengst geven. Maar het was ook wel beduidend duurder.

Nou ja, ik ga het er niet meer afhalen.
pi_187254624
Wij hebben solaredge want collectief anders ook niet gedaan
pi_187262605
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 juni 2019 10:08 schreef MaGNeT het volgende:
Er zijn echter absoluut prima scenario's te bedenken waar SolarEdge (of andere optimizers) panelen mogelijk maken waar het anders niet zou kunnen. Mijn zuid-dak is zo'n voorbeeld, ik kon daar 11 panelen kwijt zonder optimizers en 25 mét optimizers (ivm schaduwen van 2 dakkapellen).

Er zijn echter installateurs die nu bij iedere offerte, met of zonder schaduw, soms vanwege een klein pijpje op het dak standaard SolarEdge al adviseren, terwijl het geen nut heeft.

Helaas gaat het bij de configuratie ook vaak mis. SolarEdge heeft enkele eenvoudige regels wat betreft het aansluiten en met de datasheet van de optmizer en omvormer erbij kan dat eigenlijk niet misgaan. Helemaal niet als je ook nog hun designer gebruikt.

Toch stikt het op Tweakers van de topics van bedrijven die er een potje van maken, te weinig optimizers in een string, verkeerde optimizers bij een 96-cel paneel, verkeerde optimizers ivm korte string en veel schaduw, etc.
Mijn statement was meer over de berekeningen met tvt die altijd worden neergegooid. Voor optimizers maar ook panelen met hogere capaciteit.

Maar als we het wel over optimizers hebben:
Kan je iets zeggen over de standaard afwijking van degradatie van zonnepanelen?
Bijv. van een a-merk. Als de degradatie tussen de 0,99 en de 1,01% per jaar ligt bij een gemiddelde van 1% is dit minder interessant dan wanneer de waardes tussen de 0,5 en de 1,0 liggen.
Met dit soort waardes kunnen we gewoon rekenen wat theoretisch het rendement is van optimizers zonder schaduw (naast een verzekering voor niet functionerende panelen).
Eerst denken, dan typen
pi_187263649
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 juni 2019 20:55 schreef Piger het volgende:

[..]

Mijn statement was meer over de berekeningen met tvt die altijd worden neergegooid. Voor optimizers maar ook panelen met hogere capaciteit.

Maar als we het wel over optimizers hebben:
Kan je iets zeggen over de standaard afwijking van degradatie van zonnepanelen?
Bijv. van een a-merk. Als de degradatie tussen de 0,99 en de 1,01% per jaar ligt bij een gemiddelde van 1% is dit minder interessant dan wanneer de waardes tussen de 0,5 en de 1,0 liggen.
Met dit soort waardes kunnen we gewoon rekenen wat theoretisch het rendement is van optimizers zonder schaduw (naast een verzekering voor niet functionerende panelen).
Die degradatie is moeilijk te voorspellen. Fabrikanten maken vaak mooie datasheets maar uiteindelijk boots je niet 25 jaar op een dak na in een paar maanden in een laboratorium.

Onderzoeken van grote PV veldopstellingen geven soms een degradatie tot 1% per jaar aan maar het is niet zo dat je dat met optimizers helemaal recht trekt. Een deel daarvan zit in onderlinge verschillen maar een ander deel ook in gelijkmatige degradatie van alle panelen op hetzelfde dakvlak, zelfde type, etc.

Zelf een conclusie trekken door de optimizers uit te lezen kan niet. De optimizers hebben een +/- afwijking van 5% (totaal dus 10%) zoals het SolarEdge document aangaf dus je kan daar geen rechten aan ontlenen.

En de grap is: SolarEdge heeft er helemaal geen belang bij dat het nauwkeurig is want dan zouden de verschillen in je portal veel kleiner zijn en het nut van optimizers minder groot blijken ;)
pi_187263738
SolarEdge is overigens best leuk hoor, al die statistieken. En je kan ook nog eens makkelijk vinden welke optimizer stuk is ;)

Ik ben er echt niet ontevreden mee maar ik zou het vooral gebruiken in de gevallen waar het nuttig is. Hopelijk blijven mijn optimizers heel, ondanks garantie geeft het toch gedoe.

Zonder noemenswaardige schaduwen zijn méér panelen of panelen met een hogere opbrengst een betere investering.
pi_187263896
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 juni 2019 21:37 schreef MaGNeT het volgende:
SolarEdge is overigens best leuk hoor, al die statistieken. En je kan ook nog eens makkelijk vinden welke optimizer stuk is.
Dat heb ik nu aan de hand. Zelf een installatie uitgevoerd, na 2 jaar is een optimizer stuk. De analyse van het defect was simpel, in de opbrengstgrafiek was duidelijk te zien dat er 1 paneel achter bleef qua opbrengst.
Contact gehad met Solaredge en een nieuwe optimizer toegestuurd gekregen.
Omdat ik precies weet om welk paneel het gaat zal het vervangen van de optimizer een stuk makkelijker voor me zijn dan het opzoeken van een defect paneel in een string zonder optimizers.
Oftewel, voor mij als particuliere installateur heeft het nut van de optimizers zich al bewezen.
pi_187264115
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 juni 2019 21:42 schreef Erik het volgende:

[..]

Dat heb ik nu aan de hand. Zelf een installatie uitgevoerd, na 2 jaar is een optimizer stuk. De analyse van het defect was simpel, in de opbrengstgrafiek was duidelijk te zien dat er 1 paneel achter bleef qua opbrengst.
Contact gehad met Solaredge en een nieuwe optimizer toegestuurd gekregen.
Omdat ik precies weet om welk paneel het gaat zal het vervangen van de optimizer een stuk makkelijker voor me zijn dan het opzoeken van een defect paneel in een string zonder optimizers.
Oftewel, voor mij als particuliere installateur heeft het nut van de optimizers zich al bewezen.
Maar je had geen defect paneel maar een defecte optimizer ;)

Zonnepanelen gaan zelden stuk, het zijn meestal problemen met stekkers en/of bekabeling.

Om een idee te geven, gemiddeld gaat 0,05% van alle zonnepanelen stuk, ofwel 5 op 10.000 geïnstalleerde panelen. Panasonic geeft 0.035% op, nog lager.

Dit bedrijf dat o.a. SolarEdge installeert, heeft de volgende statistieken:

quote:
SOLAREDGE OPTIMISER FAILURES
Here are our updated failures to date.

130 SolarEdge systems installed since Nov 2015
138 inverters installed
3350 optimisers installed
37 approved optimiser warranties
13 pending optimiser warranties
7 approved inverter warranties
At least 3 “DOA” optimisers not counted in percentages below.
1 rejected inverter warranty (in dispute)
I’ve honed my skills at picking faulty optimisers. I don’t need to wait for SolarEdge to acknowledge a warranty to deem it failed. So percentages work out as a whopping…

34% of our SE jobs have had at least one fault
1.46 per cent optimiser failure rate
5.79 per cent inverter failure rate

bron: https://mcelectrical.com.(...)er-optimiser-review/
En dat is nog maar over een periode van 4 jaar.

Dus in feite heb ik optimizers met een failure rate die 30x hoger is dan die van panelen om een defect paneel te kunnen identificeren :P

De kans is dus 1 op 30 dat het paneel stuk is en niet de optimizer...
  woensdag 5 juni 2019 @ 18:02:36 #130
475382 TechnoCat
Be patient or become one
pi_187276016
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 juni 2019 17:43 schreef Gieliovd het volgende:

[..]

Nee. De panelen maken DC. Omvormer naar AC.

Verrassend genoeg vandaag slechts 42kwh. Ik denk dat 2 grote schijt vlekken de pret drukken. Ben niet thuis geweest dus geen idee verder.
Even opgezocht, je hebt gelijk. Ik was even in verwarring met de terminologie. Ik had verwacht dat zonnepanelen juist 'wisselstroom' zouden maken door wisselende input (wel of geen zon, regen etc) en dat juist het lichtnet zelf 'gelijkstroom' zou zijn, immers omdat er altijd 220v uit je stopcontact komt. De termen zijn dus wat verwarrend.
  woensdag 5 juni 2019 @ 18:14:06 #131
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_187276177
quote:
0s.gif Op woensdag 5 juni 2019 18:02 schreef TechnoCat het volgende:

[..]

Even opgezocht, je hebt gelijk. Ik was even in verwarring met de terminologie. Ik had verwacht dat zonnepanelen juist 'wisselstroom' zouden maken door wisselende input (wel of geen zon, regen etc) en dat juist het lichtnet zelf 'gelijkstroom' zou zijn, immers omdat er altijd 220v uit je stopcontact komt. De termen zijn dus wat verwarrend.
De spanning uit een stopcontact wisselt nog meer dan een zonnepaneel. Wel 50x per seconde van -230 tot +230...
Tot nooit .......
  woensdag 5 juni 2019 @ 18:43:38 #132
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_187276708
quote:
0s.gif Op woensdag 5 juni 2019 18:14 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

De spanning uit een stopcontact wisselt nog meer dan een zonnepaneel. Wel 50x per seconde van -230 tot +230...
Was een tijdje 49Hz, waardoor veel wekkers achter begonnen te lopen :P

Maar denk gewoon AC wisselstroom komt uit de muur en DC gelijkstroom uit een batterij/accu, zonnepanelen werken gewoon als een soort batterij als er stroom op staat.

Bij wisselstroom hoef je dus ook niet per se de stekker rechtop of op de kop erin te doen. Bij een batterij in bijvoorbeeld je afstandsbediening moeten de + en de - altijd de juiste kant op wijzen.

quote:
Gelijkspanning en wisselspanning zijn twee 'soorten' elektriciteit die naast elkaar gebruikt worden. Ze zijn ongeveer gelijktijdig ontdekt aan het begin van de 19e eeuw, nadat in de eeuwen ervoor een groot aantal uitvinders en wetenschappers zich met allerlei vormen van elektriciteit hadden beziggehouden. Alessandro Volta bouwde in 1800 als een van de eersten een batterij (gelijkspanning). Michael Faraday ontdekte in 1831 elektromagnetische inductie, het principe achter het opwekken van wisselspanning.

Rond 1880 was er veel discussie over de vraag of men bij de distributie van elektriciteit naar woonhuizen moest kiezen voor gelijkspanning of voor wisselspanning. Nikola Tesla werkte toen aan elektriciteitsnetten met wisselspanning. Een voordeel van wisselspanning was dat lage wisselspanningen via een transformator (die al was uitgevonden) konden worden omgezet naar hoge wisselspanningen (en andersom). Met hogere spanningen kon men elektriciteit met minder verliezen over grotere afstanden transporteren. Bij de huishoudens kon de spanning met een transformator weer naar een lagere spanning worden omgezet.

Groot voorstander van gelijkspanning was Thomas Alva Edison, de uitvinder van de gloeilamp. Edison voorzag in die tijd de eerste huizen en bedrijven in New York van een gelijkspanning van 110 volt. In die tijd was het nog niet mogelijk om een hoge gelijkspanning naar een lagere om te zetten (of andersom). Tegenwoordig gebruikt men hier vermogenselektronica voor, maar die bestond toen nog niet. Bij gelijkstroom moest de spanning in huishoudens hetzelfde zijn als in het distributienet. Dat leidt tot veel verlies in de kabels. Een groot nadeel van gelijkspanning was dus dat de afstanden vanaf de plaats waar de elektriciteit werd opgewekt naar de huishoudens niet te groot mochten worden, anders werden de verliezen in de kabels te groot.

De strijd tussen gelijkspanning en wisselspanning wordt ook wel de 'War of currents' genoemd. Het was een felle concurrentiestrijd. Er werden wederzijds zelfs pogingen ondernomen om de uitvinding van de ander in diskrediet te brengen. Uiteindelijk won de wisselspanning, omdat een wisselspanning makkelijker in een andere spanning om te zetten is en er minder verliezen bij transport optreden. Zo werd wisselspanning de basis voor de elektriciteitsdistributie.
  woensdag 5 juni 2019 @ 21:00:20 #133
475382 TechnoCat
Be patient or become one
pi_187279389
Ik moet echt een keer eens bezig om mij te verdiepen in de wereld van:
- Wattages
- Voltages
- Ampères
- Wissel -en gelijkstroom

Vergeet ik nog iets?
  woensdag 5 juni 2019 @ 22:15:21 #134
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_187280691
Hertzen
Ohmen
VoltAmperes
faseverschuiving

en nog 11000 termen, je kan er 16 jaar op studeren.
Tot nooit .......
pi_187284639
Die panelen zijn iig weer schoon geregend...
I solemnly swear i'm up to no good
  donderdag 6 juni 2019 @ 07:51:46 #136
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_187284645
Zo dan. Echt hè. Het is de afgelopen dagen writing weinig soeps.
Laat die handjes wapperen!
  donderdag 6 juni 2019 @ 07:52:58 #137
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_187284652
Op zich nog wel steeds iets van 2/3e van mn record, maar het zou rond deze tijd veeel beter dan mn record moeten lopen.

[ Bericht 0% gewijzigd door EasyLife op 06-06-2019 10:28:14 ]
pi_187284710
1 juni 20,10

2 juni 20,20

3 juni 13,10

4 juni 13,60

5 juni 13,40

Met 10x310 op z-z-w

Het weer is echt wel een beetje beroerd.
En dan is het een keer lekker weer en dan ziet het geel van de smog :+
I solemnly swear i'm up to no good
pi_187285177


Het warme weer van juni helpt ook niet mee. Bespaar je al minder CO2 met zonnepanelen in vergelijking met mei, moet je meer water verbruiken vanwege extra sproeien van tuin :P
  donderdag 6 juni 2019 @ 10:30:27 #140
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_187286146
quote:
1s.gif Op donderdag 6 juni 2019 08:03 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
1 juni 20,10

2 juni 20,20

3 juni 13,10

4 juni 13,60

5 juni 13,40

Met 10x310 op z-z-w

Het weer is echt wel een beetje beroerd.
En dan is het een keer lekker weer en dan ziet het geel van de smog :+
1 juni 16,77

2 juni 15,79

3 juni 9,29 ;(

4 juni 12,97

5 juni 12,15

Met 8x 300 op Zuid (plat dak)

Vandaag om 10:30 nog maar op 554 Wh...
  vrijdag 7 juni 2019 @ 08:14:19 #141
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_187301590
Mijn WiFi doet het al een paar dagen niet... geen statistieken, niet leuk!
Laat die handjes wapperen!
  vrijdag 7 juni 2019 @ 10:05:23 #142
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_187302372
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 juni 2019 08:14 schreef Gieliovd het volgende:
Mijn WiFi doet het al een paar dagen niet... geen statistieken, niet leuk!
Kan je niet een UTP kabel er naartoe leggen?

Ik heb dat direct laten doen, nooit gezeur met WiFi wachtwoorden instellen en geen bereik.
  vrijdag 7 juni 2019 @ 10:08:12 #143
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_187302395
Ja, ik moet binnenkort de grond in met een nieuwe kabel voor de omvormer en dan leg ik er gelijk 2 UTP kabels bij. Dan komt er een WiFi extender in de garage, want nu is de dekking in de tuin niet goed.

Luxeproblemen @ 700 meter grond.

De WiFi adapter was het wachtwoord vergeten... opnieuw ingesteld en gaan met die banaan. Historische data? Nope... jammer weer.
Laat die handjes wapperen!
  vrijdag 7 juni 2019 @ 10:29:23 #144
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_187302619
quote:
0s.gif Op donderdag 6 juni 2019 07:52 schreef EasyLife het volgende:
Op zich nog wel steeds iets van 2/3e van mn record, maar het zou rond deze tijd veeel beter dan mn record moeten lopen.
Wat bedoel je precies? Heb je je panelen pas kort? Bij mij is de opbrengst deze week beter dan dezelfde week in 2017 en 2018. Is je verwachting niet wat te hoog?

[ Bericht 4% gewijzigd door leolinedance op 07-06-2019 10:34:35 ]
  vrijdag 7 juni 2019 @ 11:01:30 #145
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_187302985
Juni is nog nooit mijn beste maand geweest. Meestal mei en juli maar mei is dit jaar minder dan april.
Ik heb je lief mijn hele leven
  vrijdag 7 juni 2019 @ 11:12:14 #146
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_187303107
quote:
1s.gif Op vrijdag 7 juni 2019 10:29 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Wat bedoel je precies? Heb je je panelen pas kort? Bij mij is de opbrengst deze week beter dan dezelfde week in 2017 en 2018. Is je verwachting niet wat te hoog?
M'n record is van een paar weken geleden, heb ze nog maar net.

13 mei 17,61 kWh (8x300 op het zuiden).

En dat was niet de hele dag helder. Heb ze sinds 3 mei en sinds die dag nog geen dagen gehad zoals vorig jaar dat het de hele dag of soms zelfs bijna een week compleet helder is.
  vrijdag 7 juni 2019 @ 11:40:28 #147
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_187303504
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 juni 2019 11:12 schreef EasyLife het volgende:

[..]

M'n record is van een paar weken geleden, heb ze nog maar net.

13 mei 17,61 kWh (8x300 op het zuiden).

En dat was niet de hele dag helder. Heb ze sinds 3 mei en sinds die dag nog geen dagen gehad zoals vorig jaar dat het de hele dag of soms zelfs bijna een week compleet helder is.
13 mei was dan ook een uitzonderlijke dag. Ik zat die dag op 7,6 kWh/kWp. Ik heb het hele vorige jaar maar één dag íets meer opgewekt, en wel op 1 juli.

[ Bericht 0% gewijzigd door leolinedance op 07-06-2019 11:46:53 ]
pi_187304104
quote:
1s.gif Op vrijdag 7 juni 2019 11:40 schreef leolinedance het volgende:

[..]

13 mei was dan ook een uitzonderlijke dag. Ik zat die dag op 7,6 kWh/kWp. Ik heb het hele vorige jaar maar één dag íets meer opgewekt, en wel op 1 juli.
13 mei was ook hier de beste dag van het jaar met 6,75 kWh/kWp. Best een groot verschil met jouw top terwijl er die dag aan de grafiek te zien amper bewolking was. Heb jij je panelen volledig op zuid?
  vrijdag 7 juni 2019 @ 12:51:19 #149
286949 Thinkk-Pinkk
Tickety-boo
pi_187304322
13 en 15 mei waren bij idd ook de beste dagen. Op beide dagen 22,10 kwh gehaald.
I solemnly swear i'm up to no good
  vrijdag 7 juni 2019 @ 12:56:54 #150
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_187304393
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 juni 2019 12:51 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
13 en 15 mei waren bij idd ook de beste dagen. Op beide dagen 22,10 kwh gehaald.
Ja, maar jij hebt ze ook nog niet zo lang, ik had toen smorgens nog bewolking, als het een keer de hele dag helder is zou dat toch beter moeten kunnen.

Zeker met nieuwe panelen. Zit gelukkig vandaag alweer over gisteren heen.
pi_187304417
13 mei is hier ook nog steeds het record van dit jaar.
De dagen daarna altijd wel een wolkje teveel gehad blijkbaar ;)
  vrijdag 7 juni 2019 @ 13:09:04 #152
23460 Deepfreeze
"koud hé"
pi_187304574
hier 13e 22.33 de 15e toch wel 22.34
10 april was nog beter met 22.72 (dat is 6,24 kWh/kWp)
pi_187304602
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 juni 2019 13:09 schreef Deepfreeze het volgende:
hier 13e 22.33 de 15e toch wel 22.34
10 april was nog beter met 22.72 (dat is 6,24 kWh/kWp)
Ja, het blijft regiobonden. Ik zie ook wel eens een wolkendek voorbij drijven, dan hebben ze 2 dorpen verderop schaduw en ik die dag niet ;)
  vrijdag 7 juni 2019 @ 13:44:23 #154
286949 Thinkk-Pinkk
Tickety-boo
pi_187304975
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 juni 2019 12:56 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Ja, maar jij hebt ze ook nog niet zo lang, ik had toen smorgens nog bewolking, als het een keer de hele dag helder is zou dat toch beter moeten kunnen.

Zeker met nieuwe panelen. Zit gelukkig vandaag alweer over gisteren heen.
Het valt sowieso niet te vergelijken. Jij bent niet mijn buurman dus het weer is anders, jij hebt 8 panelen met optimizers ik 10 zonder, ligging anders enz ;)
I solemnly swear i'm up to no good
pi_187305155
Daken vergelijken heeft weinig zin idd, er zijn zoveel omstandigheden (temperatuur, ligging, schaduw, bewolking, dakhelling, etc) van invloed.

Dakhelling is ook zoiets, mijn dak is zo'n 52 graden dus in de lente en herfst presteert mijn set extra goed (zon staat laag). In de zomer (als de zon hoog staat) presteert het wat minder maar dan heb ik toch al veel te veel overschot dus dat geeft niet.
  vrijdag 7 juni 2019 @ 14:15:43 #156
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_187305239
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 juni 2019 12:31 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

13 mei was ook hier de beste dag van het jaar met 6,75 kWh/kWp. Best een groot verschil met jouw top terwijl er die dag aan de grafiek te zien amper bewolking was. Heb jij je panelen volledig op zuid?
Ja bijna volledig zuid. Wel CIS panelen, en die halen een wat hoger rendement per wP geïnstalleerd dan kristallijne panelen. Ik had vorig jaar ongeveer 6000 kW uit 5100 wP.
pi_187305255
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 juni 2019 14:15 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Ja bijna volledig zuid. Wel CIS panelen, en die halen een wat hoger rendement per wP geïnstalleerd dan kristallijne panelen. Ik had vorig jaar ongeveer 6000 kW uit 5100 wP.
Welke heb je? SF?
  vrijdag 7 juni 2019 @ 14:19:18 #158
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_187305278
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 juni 2019 14:17 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Welke heb je? SF?
jep 30x 170 wP (met 15 optimizers)
pi_187305387
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 juni 2019 14:19 schreef leolinedance het volgende:

[..]

jep 30x 170 wP (met 15 optimizers)
Oh ja, die hebben een zeer hoog voltage ook per paneel.

SolarEdge staat (wat ik heb begrepen op Tweakers) de 175Wp modellen niet meer toe met optimizers (ivm garantie) dus wel fijn dat je de 170Wp versies hebt. Er gingen bijzonder veel optimizers stuk met de 175Wp panelen rond februari (hoge klemspanning door vorst + zon).
pi_187311049
Wat een wisselende verhalen over optimizers. Meerdere installateurs aan de deur gehad om situatie te beoordelen maar compleet ander verhaal. Ga denk ik toch maar voor optimizers - kwaliteit van bijbehorende omvormer blijkt ook gewoon goed. Qua panelen wordt het toch URE 320 wP. Passen 14 stuks op het dak en kom dat rond de 1,40 per Wp (incl BTW).

Klinkt dat redelijk?
pi_187311280
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 juni 2019 20:55 schreef Underdoggy het volgende:
Wat een wisselende verhalen over optimizers. Meerdere installateurs aan de deur gehad om situatie te beoordelen maar compleet ander verhaal. Ga denk ik toch maar voor optimizers - kwaliteit van bijbehorende omvormer blijkt ook gewoon goed. Qua panelen wordt het toch URE 320 wP. Passen 14 stuks op het dak en kom dat rond de 1,40 per Wp (incl BTW).

Klinkt dat redelijk?
Incl. BTW is dat niet zo gek, zeker gezien de 320Wp panelen.
  zaterdag 8 juni 2019 @ 14:28:34 #162
405730 Spaardertje
Sparen, maar ook uitgeven!
pi_187319942
Hier sinds vandaag 8 panelen 325wp op zuid 20 graden in werking.

0,72 euro/wp incl btw.

Laat de zon maar shinen!
Student, 21 jaar, interesses: gezondheidszorg, reizen en crowdfunding. Tevens zeer gelukkig in de liefde! ❤️
  zaterdag 8 juni 2019 @ 14:33:28 #163
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_187319991
Dat heb je netjes gedaan voor dat geld!
Laat die handjes wapperen!
  zaterdag 8 juni 2019 @ 14:37:56 #164
405730 Spaardertje
Sparen, maar ook uitgeven!
pi_187320037
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 juni 2019 14:33 schreef Gieliovd het volgende:
Dat heb je netjes gedaan voor dat geld!
Plat dak, vrijwel alles zelf doen en goed uitzoeken. Ik vond het echt superleuk om te doen.
Student, 21 jaar, interesses: gezondheidszorg, reizen en crowdfunding. Tevens zeer gelukkig in de liefde! ❤️
pi_187324767
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 juni 2019 14:28 schreef Spaardertje het volgende:
Hier sinds vandaag 8 panelen 325wp op zuid 20 graden in werking.

0,72 euro/wp incl btw.

Laat de zon maar shinen!
Nice! Welke panelen heb je?
  zaterdag 8 juni 2019 @ 20:08:18 #166
405730 Spaardertje
Sparen, maar ook uitgeven!
pi_187324906
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 juni 2019 19:58 schreef Underdoggy het volgende:

[..]

Nice! Welke panelen heb je?
Jasolar 325 wp half cell long cable
Student, 21 jaar, interesses: gezondheidszorg, reizen en crowdfunding. Tevens zeer gelukkig in de liefde! ❤️
  zaterdag 8 juni 2019 @ 21:23:47 #167
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_187326480
Ondanks hele dag storm, regen en zware bewolking toch nog 16 kWh!

Toch wel even spannend eerste keer storm over mijn zelf geplaatste panelen. Gelukkig wel goed gegaan :P
Laat die handjes wapperen!
pi_187328552
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 juni 2019 21:23 schreef Gieliovd het volgende:
Ondanks hele dag storm, regen en zware bewolking toch nog 16 kWh!

Toch wel even spannend eerste keer storm over mijn zelf geplaatste panelen. Gelukkig wel goed gegaan :P
Ik tel ze ook altijd even na na een storm :')
  zaterdag 8 juni 2019 @ 23:46:24 #169
405730 Spaardertje
Sparen, maar ook uitgeven!
pi_187329176
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 juni 2019 21:23 schreef Gieliovd het volgende:
Ondanks hele dag storm, regen en zware bewolking toch nog 16 kWh!

Toch wel even spannend eerste keer storm over mijn zelf geplaatste panelen. Gelukkig wel goed gegaan :P
Vanaf vandaag ken ik je gevoel. Hoeveel wp heb je liggen?
Student, 21 jaar, interesses: gezondheidszorg, reizen en crowdfunding. Tevens zeer gelukkig in de liefde! ❤️
  zondag 9 juni 2019 @ 07:43:52 #170
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_187331699
Haha ja. Hier ligt 7425wp.
Laat die handjes wapperen!
  zondag 9 juni 2019 @ 09:17:10 #171
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_187332044
quote:
0s.gif Op zondag 9 juni 2019 07:43 schreef Gieliovd het volgende:
Haha ja. Hier ligt 7425wp.
En dan maar 16kwh? Ik had er gister 14,2 met 4100wp.
pi_187332118
quote:
0s.gif Op zondag 9 juni 2019 09:17 schreef Sunri5e het volgende:

[..]

En dan maar 16kwh? Ik had er gister 14,2 met 4100wp.
Ja en ik had 5,2 kW met 3410 WP. Of te wel zonder geografische en weersomstandigheden variabele totale onzin om te vergelijken op basis van WP.
  zondag 9 juni 2019 @ 09:51:27 #173
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_187332296
Tja het was hier zeg maar de hele dag code oranje. Ik ben er blij mee :7
Laat die handjes wapperen!
  zondag 9 juni 2019 @ 12:39:58 #174
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_187333949
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 juni 2019 23:14 schreef Makrolon het volgende:

[..]

Ik tel ze ook altijd even na na een storm :')
als je vind dat dat moet liggen ze niet goed.
leg er voor je rust wat extra ballast op zou ik zeggen
Tot nooit .......
pi_187380830
Ik zoek een energieaanbieder voor onze toekomstige woning. Volgende maand verhuizen wij naar onze nieuwe woning in NL, en die heeft dus vier (?) zonnepanelen en is energieklasse A. Ook is er een dag/nachtteller voor de stroom aanwezig.
De vorige bewoner had met een vergelijkbare gezinssituatie een stroomverbruik van 2000kwh (850 normaal, 1150 dal) en een teruglevering van 1100kwh (780 normaal en 320 dal)

Warm water en verwarming is nog met gas, maar door de isolatie maar 400m3.

Mijn vraag is nu, welke energieleverancier kan ik hier het beste voor kiezen? Wat is slim met dag/nachttarief? Is er nog voordeel als je gas en stroom van dezelfde aanbieder neemt?
Aangezien ik tien jaar niet in NL gewoond heb, weet ik niet precies meer hoe en wat.
Op donderdag 7 juli 2022 12:47 schreef LordofLeaves het volgende:
Bij deze ben jij de marimba van KLB. :P
  woensdag 12 juni 2019 @ 00:03:59 #176
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_187381113
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 juni 2019 23:44 schreef knoopie het volgende:
Ik zoek een energieaanbieder voor onze toekomstige woning. Volgende maand verhuizen wij naar onze nieuwe woning in NL, en die heeft dus vier (?) zonnepanelen en is energieklasse A. Ook is er een dag/nachtteller voor de stroom aanwezig.
De vorige bewoner had met een vergelijkbare gezinssituatie een stroomverbruik van 2000kwh (850 normaal, 1150 dal) en een teruglevering van 1100kwh (780 normaal en 320 dal)

Warm water en verwarming is nog met gas, maar door de isolatie maar 400m3.

Mijn vraag is nu, welke energieleverancier kan ik hier het beste voor kiezen? Wat is slim met dag/nachttarief? Is er nog voordeel als je gas en stroom van dezelfde aanbieder neemt?
Aangezien ik tien jaar niet in NL gewoond heb, weet ik niet precies meer hoe en wat.
Dit is niet het juiste topic hiervoor. Maar ik raad je aan om je gegevens bij 2 of 3 vergelijkingssites als Independer erin te gooien, dan krijg je vanzelf het beste resultaat eruit. Let wel op dat de eerste vermelding soms gesponsord is, en dus niet het beste hoeft te zijn.
  woensdag 12 juni 2019 @ 02:06:59 #177
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_187382276
quote:
0s.gif Op woensdag 12 juni 2019 00:03 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Dit is niet het juiste topic hiervoor. Maar ik raad je aan om je gegevens bij 2 of 3 vergelijkingssites als Independer erin te gooien, dan krijg je vanzelf het beste resultaat eruit. Let wel op dat de eerste vermelding soms gesponsord is, en dus niet het beste hoeft te zijn.
https://gaslicht.com van onze Groningse vriend Ben Woldring heeft altijd wel prima aanbiedingen.
pi_187384175
Wij hebben 3 offertes opgevraagd voor zonnepanelen. Omdat er (grote) verschillen zitten in de offertes en adviezen vind ik het lastig om een goede keuze te maken. Zouden jullie eens mee willen kijken?
Onze situatie: de panelen komen te liggen op het platte dak van de schuur, lange kant gericht op het zuiden. De schuur is 6.10 x 3.80, ons jaar verbruik 1750 kWh (met opgroeiende kinderen, dus het verbruik zal eerder omhoog dan omlaag gaan in de komende jaren).

Aanbieder 1: 6 panelen van 300Wp, verwachte opbrengst 1400 kWh, optimizers en omvormer Solar Edge, panelen van DMEGC/Canadian Solar of vergelijkbaar.
Aanbieder 2: 8 panelen van 300 Wp, verwachte opbrengst 2050 kWh, optimizers en omvormer Solar Edge, panelen van JA Solar
Aanbieder 3: 6 panelen van 310 Wp, verwachte opbrengst 1700 kWh, geen optimizers, SMA omvormer, panelen van JA Solar.

Mijn vragen:
- Hoe zinvol zijn optimizers? Aanbieder 3 geeft aan optimizers niet zinvol te vinden omdat er geen/weinig obstakels zijn. Of dit in de toekomst altijd zo blijft hebben we niet helemaal zelf in de hand omdat we in een woonwijk wonen en daarmee ook afhankelijk zijn van anderen.

- Ik lees goede berichten over panelen van JA Solar. Hoe zit het met de kwaliteit van DMEGC of Canadian Solar?

- Ik begrijp niet goed waar de verschillen in verwachte opbrengst door worden veroorzaakt. Aanbieder 2 en 3 hebben beide panelen van JA Solar, maar de verwachte opbrengst verschilt verhoudingsgewijs (en dan houd ik ook rekening met het verschil van 300 en 310 Wp). Aanbieder 1 heeft in vergelijking met de andere 2 aanbieders een lager rendement qua verwachte opbrengst. Heeft dit te maken met de kwaliteit van de gebruikte panelen? Of gebruikt de ene aanbieder een rooskleuriger rekenmodel om de verwachte opbrengst te berekenen?
  woensdag 12 juni 2019 @ 11:15:58 #180
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_187384866
Verwachte opbrengst is sowieso een onzin ding. Verwacht jij een zonnige zomer of een zomer vol bewolking en regen?

Geschatte opbrengst zou iig al beter zijn.
  woensdag 12 juni 2019 @ 11:18:58 #181
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_187384917
Trouwens bij heel veel energie bedrijven ligt het stroomverbruik veel hoger dan werkelijk als je de gezinssamenstelling invoert. Heeft nog niemand A++ apparatuur of laat iedereen de lampen en tv aan snachts ofzo?

Ik zou 2400 moeten gebruiken maar zit op nog geen 75 per maand.
pi_187384935
quote:
0s.gif Op woensdag 12 juni 2019 10:10 schreef Stampertje31 het volgende:
Wij hebben 3 offertes opgevraagd voor zonnepanelen. Omdat er (grote) verschillen zitten in de offertes en adviezen vind ik het lastig om een goede keuze te maken. Zouden jullie eens mee willen kijken?
Onze situatie: de panelen komen te liggen op het platte dak van de schuur, lange kant gericht op het zuiden. De schuur is 6.10 x 3.80, ons jaar verbruik 1750 kWh (met opgroeiende kinderen, dus het verbruik zal eerder omhoog dan omlaag gaan in de komende jaren).

Aanbieder 1: 6 panelen van 300Wp, verwachte opbrengst 1400 kWh, optimizers en omvormer Solar Edge, panelen van DMEGC/Canadian Solar of vergelijkbaar.
Aanbieder 2: 8 panelen van 300 Wp, verwachte opbrengst 2050 kWh, optimizers en omvormer Solar Edge, panelen van JA Solar
Aanbieder 3: 6 panelen van 310 Wp, verwachte opbrengst 1700 kWh, geen optimizers, SMA omvormer, panelen van JA Solar.

Mijn vragen:
- Hoe zinvol zijn optimizers? Aanbieder 3 geeft aan optimizers niet zinvol te vinden omdat er geen/weinig obstakels zijn. Of dit in de toekomst altijd zo blijft hebben we niet helemaal zelf in de hand omdat we in een woonwijk wonen en daarmee ook afhankelijk zijn van anderen.

Optimizers zijn alleen nuttig bij flinke schaduwen, denk aan hele panelen die langdurig in de schaduw liggen. De schaduw van een pijpje hoeft tegenwoordig geen probleem meer te zijn, panelen hebben ingebouwde bypass diodes én omvormers worden steeds beter in "shadow management". Schaduwen heb je overigens alleen als de zon zelf zichtbaar is, als het bewolkt is krijgen je panelen "diffuus licht" en heb je er sowieso amper last van.

Overigens kan je ook achteraf nog optimizers van Tigo of Huawei laten plaatsen als in de toekomst de situatie verandert.

quote:
- Ik lees goede berichten over panelen van JA Solar. Hoe zit het met de kwaliteit van DMEGC of Canadian Solar?

- Ik begrijp niet goed waar de verschillen in verwachte opbrengst door worden veroorzaakt. Aanbieder 2 en 3 hebben beide panelen van JA Solar, maar de verwachte opbrengst verschilt verhoudingsgewijs (en dan houd ik ook rekening met het verschil van 300 en 310 Wp). Aanbieder 1 heeft in vergelijking met de andere 2 aanbieders een lager rendement qua verwachte opbrengst. Heeft dit te maken met de kwaliteit van de gebruikte panelen? Of gebruikt de ene aanbieder een rooskleuriger rekenmodel om de verwachte opbrengst te berekenen?
Opbrengst is geen exacte wetenschap, één slechte zomer en je zit zo meer dan 10% lager.

Doorgaans is het "aantal panelen" x "Wp per paneel" x 0,9 als redelijke indicatie als je panelen op zuid liggen. Maar soms gaan panelen ruim over die 0,9 factor, zoals vorig jaar met die mooie zomer.

Je mag verwachten dat 300 of 310 of 320Wp panelen amper verschil in jaaropbrengst hebben, 310 is maar ruim 3,33% meer dan 300.
pi_187385040
Overigens zijn systemen met 6 tot 8 panelen eigenlijk aan de korte kant voor SolarEdge optimizers als je wél te maken hebt met serieuze schaduwen.

Bij 6 panelen moeten ze al de P404 optimizers gebruiken omdat de string anders te kort is volgens de datasheet van SolarEdge (minimaal 8 panelen nodig, tenzij je de P404 optimizer gebruikt).


Bij 8 panelen is het met een P370 eigenlijk ook al krap maar mag het net.

[ Bericht 5% gewijzigd door TheFreshPrince op 12-06-2019 11:38:21 ]
pi_187385394
Maak van tevoren goede afspraken over de toegang tot de portal van je omvormers.

Houden zij het in beheer? Of jij? Wat als het bedrijf failliet gaat dan?

Mijn omvormers heb ik zelf geregistreerd, de installateur kan er niet bij tenzij ik hem tijdelijk rechten geef (kan handig zijn bij een storing).
  woensdag 12 juni 2019 @ 11:52:49 #185
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_187385412
Die 6 optimers, die te koop staan.
Ik heb nu op mijn muur een combi van 3x 250WP, 2x 275wp en 1x300wp.
Zitten met microomvormers.

Ik heb veel schaduw want de zon draait om mijn warmtepomp heen.

Ik wil eigenlijk van de omvormers af, ik vind die dingen echt een drama.

kan ik de optimers gebruiken met verschillende panelen?
Ik neem aan dat ze allemaal als 250wp geen functioneren, maar dat neem ik dan voor lief.
Tot nooit .......
  woensdag 12 juni 2019 @ 11:53:37 #186
314941 Ai_KaRaMBa
Eat my shorts!
pi_187385429
quote:
0s.gif Op woensdag 12 juni 2019 10:10 schreef Stampertje31 het volgende:
Wij hebben 3 offertes opgevraagd voor zonnepanelen. Omdat er (grote) verschillen zitten in de offertes en adviezen vind ik het lastig om een goede keuze te maken. Zouden jullie eens mee willen kijken?
Onze situatie: de panelen komen te liggen op het platte dak van de schuur, lange kant gericht op het zuiden. De schuur is 6.10 x 3.80, ons jaar verbruik 1750 kWh (met opgroeiende kinderen, dus het verbruik zal eerder omhoog dan omlaag gaan in de komende jaren).

Aanbieder 1: 6 panelen van 300Wp, verwachte opbrengst 1400 kWh, optimizers en omvormer Solar Edge, panelen van DMEGC/Canadian Solar of vergelijkbaar.
Aanbieder 2: 8 panelen van 300 Wp, verwachte opbrengst 2050 kWh, optimizers en omvormer Solar Edge, panelen van JA Solar
Aanbieder 3: 6 panelen van 310 Wp, verwachte opbrengst 1700 kWh, geen optimizers, SMA omvormer, panelen van JA Solar.

Mijn vragen:
- Hoe zinvol zijn optimizers? Aanbieder 3 geeft aan optimizers niet zinvol te vinden omdat er geen/weinig obstakels zijn. Of dit in de toekomst altijd zo blijft hebben we niet helemaal zelf in de hand omdat we in een woonwijk wonen en daarmee ook afhankelijk zijn van anderen.

- Ik lees goede berichten over panelen van JA Solar. Hoe zit het met de kwaliteit van DMEGC of Canadian Solar?

- Ik begrijp niet goed waar de verschillen in verwachte opbrengst door worden veroorzaakt. Aanbieder 2 en 3 hebben beide panelen van JA Solar, maar de verwachte opbrengst verschilt verhoudingsgewijs (en dan houd ik ook rekening met het verschil van 300 en 310 Wp). Aanbieder 1 heeft in vergelijking met de andere 2 aanbieders een lager rendement qua verwachte opbrengst. Heeft dit te maken met de kwaliteit van de gebruikte panelen? Of gebruikt de ene aanbieder een rooskleuriger rekenmodel om de verwachte opbrengst te berekenen?
Dat dakoppervlak lijkt mij groot genoeg voor 12 panelen in een oost/west opstelling? Zou dat nog een optie zijn?
pi_187385464
quote:
0s.gif Op woensdag 12 juni 2019 11:52 schreef Speekselklier het volgende:
Die 6 optimers, die te koop staan.
Ik heb nu op mijn muur een combi van 3x 250WP, 2x 275wp en 1x300wp.
Zitten met microomvormers.

Ik heb veel schaduw want de zon draait om mijn warmtepomp heen.

Ik wil eigenlijk van de omvormers af, ik vind die dingen echt een drama.

kan ik de optimers gebruiken met verschillende panelen?
Ik neem aan dat ze allemaal als 250wp geen functioneren, maar dat neem ik dan voor lief.
Ja, dat kan zeker. Die P300's bedoel ik dan.

En nee, ze functioneren niet allemaal als 250Wp panelen, juist bij optimizers kan je prima panelen mengen zonder dat het invloed heeft op de opbrengst van een andere type paneel.

6 panelen is wel te kort voor een string met p300 optimizers, je zou er dus nog minimaal 2 bij moeten leggen.

https://www.solaredge.com/sites/default/files/se-power-optimizer-datasheet-nld.pdf
pi_187385492
quote:
3s.gif Op woensdag 12 juni 2019 11:53 schreef Ai_KaRaMBa het volgende:

[..]

Dat dakoppervlak lijkt mij groot genoeg voor 12 panelen in een oost/west opstelling? Zou dat nog een optie zijn?
Goed opmerking.
Sowieso wordt het salderen vanaf 2023 afgebouwd dus wat overproductie hebben is praktisch om toch een lage rekening te houden.

Oost-west is ook minder stormgevoelig en je kan er inderdaad meer kwijt omdat de panelen geen schaduw op elkaar kunnen werpen.
  woensdag 12 juni 2019 @ 12:02:12 #189
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_187385583
quote:
0s.gif Op woensdag 12 juni 2019 11:55 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ja, dat kan zeker. Die P300's bedoel ik dan.

En nee, ze functioneren niet allemaal als 250Wp panelen, juist bij optimizers kan je prima panelen mengen zonder dat het invloed heeft op de opbrengst van een andere type paneel.

6 panelen is wel te kort voor een string met p300 optimizers, je zou er dus nog minimaal 2 bij moeten leggen.

https://www.solaredge.com/sites/default/files/se-power-optimizer-datasheet-nld.pdf
Er passen er twee bij dus dat zou mooi zijn.
Mijn micro-omvormers zijn echt een drama.

In 8 jaar tijd zijn er al 4 vervangen omdat ze oververhit waren.
Uitzoeken welke kapot waren was niet lastig, de keim liep er gewoon uit.
Ik hoop dat dat met een optimezer beter gaat (zitten ook onder de panelen natuurlijk)
Tot nooit .......
pi_187385644
quote:
0s.gif Op woensdag 12 juni 2019 12:02 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Er passen er twee bij dus dat zou mooi zijn.
Mijn micro-omvormers zijn echt een drama.

In 8 jaar tijd zijn er al 4 vervangen omdat ze oververhit waren.
Uitzoeken welke kapot waren was niet lastig, de keim liep er gewoon uit.
Ik hoop dat dat met een optimezer beter gaat (zitten ook onder de panelen natuurlijk)
Ja, dat gaat wel beter, optimizers hebben ook uitval maar niet zo extreem.
De statistieken van dat ene bedrijf dat veel SolarEdge sets legde zat op 1,46% uitval in 5 jaar.
Dat klinkt niet zo hoog maar met 68 panelen op m'n dak ben ik dus vast wel een keer aan de beurt ;)
  woensdag 12 juni 2019 @ 12:12:30 #191
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_187385730
quote:
0s.gif Op woensdag 12 juni 2019 10:10 schreef Stampertje31 het volgende:
Wij hebben 3 offertes opgevraagd voor zonnepanelen. Omdat er (grote) verschillen zitten in de offertes en adviezen vind ik het lastig om een goede keuze te maken. Zouden jullie eens mee willen kijken?
Onze situatie: de panelen komen te liggen op het platte dak van de schuur, lange kant gericht op het zuiden. De schuur is 6.10 x 3.80, ons jaar verbruik 1750 kWh (met opgroeiende kinderen, dus het verbruik zal eerder omhoog dan omlaag gaan in de komende jaren).

Aanbieder 1: 6 panelen van 300Wp, verwachte opbrengst 1400 kWh, optimizers en omvormer Solar Edge, panelen van DMEGC/Canadian Solar of vergelijkbaar.
Aanbieder 2: 8 panelen van 300 Wp, verwachte opbrengst 2050 kWh, optimizers en omvormer Solar Edge, panelen van JA Solar
Aanbieder 3: 6 panelen van 310 Wp, verwachte opbrengst 1700 kWh, geen optimizers, SMA omvormer, panelen van JA Solar.

Mijn vragen:
- Hoe zinvol zijn optimizers? Aanbieder 3 geeft aan optimizers niet zinvol te vinden omdat er geen/weinig obstakels zijn. Of dit in de toekomst altijd zo blijft hebben we niet helemaal zelf in de hand omdat we in een woonwijk wonen en daarmee ook afhankelijk zijn van anderen.

- Ik lees goede berichten over panelen van JA Solar. Hoe zit het met de kwaliteit van DMEGC of Canadian Solar?

- Ik begrijp niet goed waar de verschillen in verwachte opbrengst door worden veroorzaakt. Aanbieder 2 en 3 hebben beide panelen van JA Solar, maar de verwachte opbrengst verschilt verhoudingsgewijs (en dan houd ik ook rekening met het verschil van 300 en 310 Wp). Aanbieder 1 heeft in vergelijking met de andere 2 aanbieders een lager rendement qua verwachte opbrengst. Heeft dit te maken met de kwaliteit van de gebruikte panelen? Of gebruikt de ene aanbieder een rooskleuriger rekenmodel om de verwachte opbrengst te berekenen?
Wat vind je belangrijk, een zo kort mogelijke terugverdientijd of de grootste besparing over 10-15 jaar? Indien het eerste, neem geen optimizers. Indien het tweede kun je ze wel overwegen. Het levert meer op, waarbij het verschil over de jaren toe zal nemen door ongelijke degradatie van panelen. Hoeveel dat exact zal zijn is moeilijk in te schatten, maar een toename van 5% winst bij een nieuwe installatie tot 10% bij een 10 jaar oude installatie is niet ondenkbaar.

edit: Ik ga er dan wel vanuit dat je niet meer panelen kwijt kunt. Indien dat wel het geval is kun je dat beter doen.
pi_187385757
quote:
0s.gif Op woensdag 12 juni 2019 12:12 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Wat vind je belangrijk, een zo kort mogelijke terugverdientijd of de grootste besparing over 10-15 jaar? Indien het eerste, neem geen optimizers. Indien het tweede kun je ze wel overwegen. Het levert meer op, waarbij het verschil over de jaren toe zal nemen door ongelijke degradatie van panelen. Hoeveel dat exact zal zijn is moeilijk in te schatten, maar een toename van 5% winst bij een nieuwe installatie tot 10% bij een 10 jaar oude installatie is niet ondenkbaar.
Heb je dat bericht onder je CTRL-V staan ofzo? :+

En nee, zoveel winst haal je niet met optimizers zonder schaduw, de enige bron die dat beweert is de productfolder van SolarEdge.
Het is meer leuk voor de statistieken of om te zien welke optimizer stuk is.

quote:
edit: Ik ga er dan wel vanuit dat je niet meer panelen kwijt kunt. Indien dat wel het geval is kun je dat beter doen.
Die edit is dan wel weer een prima aanvulling. Meer panelen is een relatief goedkope manier om je opbrengst op te krikken.

Bij een plat dak is de eerder geopperde oost-west opstelling prima daarvoor.
Je opbrengst per paneel zakt iets maar door het grotere aantal panelen stijgt de totale opbrengst fors en je hoeft ook niet een veel zwaardere omvormer omdat de zon toch niet gelijk op oost en west kan staan.
  woensdag 12 juni 2019 @ 12:26:32 #193
314941 Ai_KaRaMBa
Eat my shorts!
pi_187385903
quote:
0s.gif Op woensdag 12 juni 2019 12:15 schreef MaGNeT het volgende:
Bij een plat dak is de eerder geopperde oost-west opstelling prima daarvoor.
Je opbrengst per paneel zakt iets maar door het grotere aantal panelen stijgt de totale opbrengst fors en je hoeft ook niet een veel zwaardere omvormer omdat de zon toch niet gelijk op oost en west kan staan.
En de spreiding van de opbrengst over de dag heeft nog als voordeel dat je eigen verbruik procentueel toeneemt (je dekt een groter deel van je sluipgebruik door langere opwekperiode), en dat dipjes in je opbrengst door bewolking hebben relatief minder invloed op je totale opbrengst
pi_187385922
quote:
6s.gif Op woensdag 12 juni 2019 12:26 schreef Ai_KaRaMBa het volgende:

[..]

En de spreiding van de opbrengst over de dag heeft nog als voordeel dat je eigen verbruik procentueel toeneemt (je dekt een groter deel van je sluipgebruik door langere opwekperiode), en dat dipjes in je opbrengst door bewolking hebben relatief minder invloed op je totale opbrengst
Klopt.
Daarom heb ik ze hier ook op oost, west, zuid én noord ;)
  woensdag 12 juni 2019 @ 12:54:19 #195
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_187386355
quote:
0s.gif Op woensdag 12 juni 2019 12:15 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Heb je dat bericht onder je CTRL-V staan ofzo? :+

En nee, zoveel winst haal je niet met optimizers zonder schaduw, de enige bron die dat beweert is de productfolder van SolarEdge.
Het is meer leuk voor de statistieken of om te zien welke optimizer stuk is.
[..]

Ik zou je graag geloven, maar de praktijk wijst anders uit. Die 10% na 10 jaar is wel maar een gokje hoor, maar dat de huidige >5% winst best realistisch is en verder toe zal nemen per jaar is aannemelijk.
pi_187386473
quote:
0s.gif Op woensdag 12 juni 2019 12:54 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Ik zou je graag geloven, maar de praktijk wijst anders uit. Die 10% na 10 jaar is wel maar een gokje hoor, maar dat de huidige >5% winst best realistisch is en verder toe zal nemen per jaar is aannemelijk.
Zoals ik al 2x eerder zei, wat je ziet in je portal is verre van nauwkeurig (10% afwijking) en niet bruikbaar om een punt te maken.

Uit de documentatie van SolarEdge zelf:

quote:
Accuracy of the SolarEdge Monitoring System,
Technical Note

Measurement Accuracy

All measuring devices inside the SolarEdge hardware have a ±2.5% accuracy. This means that each direct measurement (i.e. voltage or current) may have a deviation of up to 2.5% from the actual value.
Values like energy, which aren’t measured directly but calculated from several direct measurements, have a ±5% accuracy.
These accuracies are within the requirements of EU and US regulations for PV monitoring applications which are not used for revenue calculation (equipment used for revenue calculation (i.e. energy meters) typically have a ±2% or ±0.5% accuracy).
If a meter is installed at the site, it records energy with certain accuracy. The difference between the value displayed in the monitoring portal and the value displayed on the meter depends on the SolarEdge accuracy and the meter accuracy, and may be greater than the SolarEdge accuracy.
Er kan dus een afwijking van -5% tot +5% in het uitlezen van je optimizers zitten.

Je kan de resultaten van je eigen optimizers dus nooit opvoeren als "kijk, wat een afwijking mijn panelen hebben" want door de manier waarop de stroomopwekking berekend wordt per optimizer zit daar sowieso al een onnauwkeurigheid tot 10% in.

Ondanks dat je dit ongetwijfeld al 2x eerder gelezen hebt, kom je toch weer met die reactie.

Tenzij je met een wetenschappelijk onderzoek kan komen waarin gelijke systemen onder gelijke omstandigheden zijn vergeleken met SolarEdge systemen, verwijs ik alle "extra rendement" claims naar het land der fabelen.

Daarnaast zijn optimizers DC/DC converters en die hebben geen 100% rendement, aangezien een deel verloren gaat als warmte bij het verhogen of verlagen van het voltage. Er gaat dus rendement verloren als je optimizers hebt. SolarEdge claimt "99,5%" rendement maar ook daar heb ik geen onderzoeksresultaten voor gevonden.

In gevallen waar forse schaduw is, maken optimizers dat verlies wel weer goed, daar twijfel ik niet aan. Maar voor een dak zonder schaduw is het nut niet bewezen.

[ Bericht 4% gewijzigd door TheFreshPrince op 12-06-2019 13:06:46 ]
pi_187388891
Bedankt voor de reacties en tips. Het verhaal rond de optimizers is mij nu een stuk duidelijke geworden. Goede tip ook om te kijken naar een oost-west opstelling; hadden we nog niet aan gedacht.
  woensdag 12 juni 2019 @ 20:00:48 #198
188734 Revolution-NL
VOC Mentaliteit
pi_187393673
quote:
0s.gif Op woensdag 12 juni 2019 12:02 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Er passen er twee bij dus dat zou mooi zijn.
Mijn micro-omvormers zijn echt een drama.

In 8 jaar tijd zijn er al 4 vervangen omdat ze oververhit waren.
Uitzoeken welke kapot waren was niet lastig, de keim liep er gewoon uit.
Ik hoop dat dat met een optimezer beter gaat (zitten ook onder de panelen natuurlijk)
Mijn 2 nieuwe sets worden gewoon weer aangesloten op SMA string omvormers. Het is goedkoper, en het is simpel te vervangen bij upgrades of defecten.

Er is amper een business case om solaredge te bouwen ten opzichten van een degelijk string omvormer met schaduwmanagmement, het is leuk voor de inzichten en de statistieken maar daar houdt het wel bij op.

Mogelijk dat je een voordeeltje haalt bij complexe schaduw, bij eenvoudige schaduw zoals een of meerdere pijpjes of slagschaduw van een dakkapel werkt SMA optitrac uit de kunst is mijn ervaring (design van de string is dan wel belangrijk ivm min mppt spanning) _O_

De SMA HF bij mijn ouders draait al 7 jaar probleemloos _O_

Kan niet wachten om de paneeltjes het dak op te slingeren.. nog even geduld :)

[ Bericht 3% gewijzigd door Revolution-NL op 12-06-2019 20:11:49 ]
pi_187393882
Godverdomme hee krijgen we nu elke week de discussie over wel/niet optimizers met Leolinedance etc? Tijd dat ik dit topic uit mijn AT lijst haal. :{w
Maar ik kan 't mis hebben...
  woensdag 12 juni 2019 @ 20:26:18 #200
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_187394095
quote:
0s.gif Op woensdag 12 juni 2019 20:00 schreef Revolution-NL het volgende:

[..]

Mijn 2 nieuwe sets worden gewoon weer aangesloten op SMA string omvormers. Het is goedkoper, en het is simpel te vervangen bij upgrades of defecten.


De panelen op mijn grote dak zitten ook op een SMA. Prima machine!

Maar op mijn schuur liggen 6 panelen en sinds kort staat in het midden van de zuid-rand een warmtepomp van 1 meter hoog en 1 meter breed.

Deze neemt nogal wat licht weg. Eigenlijk ligt er permanent een paneel voor 50% in mijn zelf gecreerde schaduw. Daar wordt je met een SMA niet vrolijk van. Toen des tijd heb ik gekozen voor micro-omvormers maar daar heb ik echt geen lol van. Ik denk dat bij mij zelfs @MaGNeT in mijn geval optimizers zal adviseren.



De drie panelen op de middelste rij pakt dus altijd 1 schaduw als de zon tussen ZZO en ZZW staat. Als ik er twee panelen bij leg heb ik ook bij ZO en ZW een paneel met stevige schaduw. Let wel, dat inschuldige WP-unitje is 1 meter hoog!

(oh ja, de drie noordelijke panelen hebben vanaf O en W de schaduw van de huizen al te pakken want die liggen tegen het huis aan.)

[ Bericht 2% gewijzigd door Speekselklier op 12-06-2019 20:49:41 ]
Tot nooit .......
  woensdag 12 juni 2019 @ 20:42:39 #201
188734 Revolution-NL
VOC Mentaliteit
pi_187394433
quote:
0s.gif Op woensdag 12 juni 2019 20:26 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Deze neemt nogal wat licht weg. Eigenlijk ligt er permanent een paneel voor 50% in mijn zelf gecreerde schaduw. Daar wordt je met een SMA niet vrolijk van. Toen des tijd heb ik gekozen voor micro-omvormers maar daar heb ik echt geen lol van. Ik denk dat bij mij zelfs @:Magnet in mijn geval optimizers zal adviseren.

[ afbeelding ]
Dan heb je of geen SMA met optitrac of je stringspanning is niet goed uitgedacht.
  woensdag 12 juni 2019 @ 20:57:50 #202
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_187394712
quote:
0s.gif Op woensdag 12 juni 2019 20:42 schreef Revolution-NL het volgende:

[..]

Dan heb je of geen SMA met optitrac of je stringspanning is niet goed uitgedacht.
Geen SMA met optitrac inderdaad,
stringspanning niet van toepassing.

ik heb micro-omvormers,
In mijn situatie, met de kennis van 8 jaar geleden, natuurlijk een prachtig idee.
Met de kennis van nu, nadat er al vier van de zes in de kliko liggen, een domme aanschaf
Tot nooit .......
pi_187444506
Iemand die nog een leuke aanbieder/installateur voor zonnepanelen weet qua prijs?

Ik ben mij voor ons nieuwe huis weer aan het oriënteren voor zonnepanelen. Ga de 18x sf175 op mijn huidige dak missen.

Zie op het moment even door de bomen het bos niet meer en het bedrijf welke mij deze set heeft verkocht is helaas niet meer. Was toendertijd 4500 euro kwijt inclusief btw en montage.

Mocht iemand een goede tip hebben hoor ik hem graag!
  zondag 16 juni 2019 @ 09:45:56 #204
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_187449915
Verwarming zit er ook in (airco), inverter warmtepomp van Daikin, mooi koelen en verwarmen met de overige stroom.
  zondag 16 juni 2019 @ 09:47:22 #205
286949 Thinkk-Pinkk
Tickety-boo
pi_187449939
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 juni 2019 22:46 schreef DaRealDeal het volgende:
Iemand die nog een leuke aanbieder/installateur voor zonnepanelen weet qua prijs?

Ik ben mij voor ons nieuwe huis weer aan het oriënteren voor zonnepanelen. Ga de 18x sf175 op mijn huidige dak missen.

Zie op het moment even door de bomen het bos niet meer en het bedrijf welke mij deze set heeft verkocht is helaas niet meer. Was toendertijd 4500 euro kwijt inclusief btw en montage.

Mocht iemand een goede tip hebben hoor ik hem graag!
Waar ergens zit je?
I solemnly swear i'm up to no good
pi_187450817
quote:
0s.gif Op zondag 16 juni 2019 09:47 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Waar ergens zit je?
In de omgeving van Bunnik.
pi_187556655
Iemand ervaring met innodura? Dit bedrijf heeft complete zonnepaneel sets met montage voor een mooie prijs als ik de website mag geloven. Heb zojuist een offerte aangevraagd maar ze adverteren met bijvoorbeeld.

Systeem 12 panelen

PV-systeem bestaande uit in totaal 12 stuks AEG solar panelen, type AS-M605B 300WP mono full black.
De panelen worden aangesloten op een omvormer van het merk Goodwe, type GW3000-NS. Of als upgrade met 12 x P300 optimizers + SE 3000HD wave omvormer.
Het totaal geïnstalleerde paneelvermogen bedraagt 12 x 300 = 3600 Wp.
De te verwachten jaaropbrengst bij geen beschaduwing, oriëntatie zuid, dakhoek 20°, van het PV systeem bedraagt circa 3600 kWh.

Prijs met goodwe omvormer: 3571,90 met 500 euro korting en exclusief btw

Prijs voor solaredge met optimizers: 4251,85 met 500 euro korting en exclusief btw

Dit is met montage en installatie. Ziet eruit als een mooie prijs. Maar misschien zie ik iets over het hoofd!
pi_187618255
Mijn Growatt app laat vandaag geen resultaten zien. Alles staat op 0. Op de meter kan ik zien dat hij wel degelijk aan het terugleveren is. Meer mensen last van?
I solemnly swear i'm up to no good
pi_187618688
Is het verstandig om glas glas panelen aan te schaffen en wat is het voordeel tegenover glas folie? In mijn huidige offerte zou dat 150 euro schelen.
pi_187622980
quote:
0s.gif Op woensdag 26 juni 2019 16:44 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Mijn Growatt app laat vandaag geen resultaten zien. Alles staat op 0. Op de meter kan ik zien dat hij wel degelijk aan het terugleveren is. Meer mensen last van?
Hier wel gewoon verbruik geregistreerd in de app.

Wellicht de boel een keer resetten (die data module)
Ik zeg maar zoo, dat is korter dan dierentuin
pi_187624953
quote:
0s.gif Op woensdag 26 juni 2019 21:28 schreef Asschen_sukar het volgende:

[..]

Hier wel gewoon verbruik geregistreerd in de app.

Wellicht de boel een keer resetten (die data module)
Geen idee hoe dat werkt. Morgen belt het bedrijf wat ze heeft gelegd even terug. Want de mensen die daar verstand van hebben waren om 10 voor 5 natuurlijk naar huis :+
I solemnly swear i'm up to no good
pi_187668758
quote:
0s.gif Op woensdag 26 juni 2019 17:14 schreef DaRealDeal het volgende:
Is het verstandig om glas glas panelen aan te schaffen en wat is het voordeel tegenover glas folie? In mijn huidige offerte zou dat 150 euro schelen.
Bij glas-glas loopt de opbrengst over het algemeen langzamer terug. Maar dat zal in de specificaties moeten staan. Dan garanderen ze bij glas-folie bijvoorbeeld 85% opbrengst na 15 jaar en bij glas-glas 90% na dertig jaar. De levensduur van de panelen is dus korter bij glas-folie. Qua terugverdientijd zal het niet veel uitmaken, maar het is vooral de winst die je daarna boekt die bij glas-glas hoger is.

[ Bericht 1% gewijzigd door Benger op 29-06-2019 19:17:47 ]
  zaterdag 29 juni 2019 @ 19:18:50 #213
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_187668887
Ik rook vanavond een brandlucht door de afzuiging in de wc op de bovenste verdieping, maar denk dat het gewoon een BBQ was ofzo, of te warm op het dak en dat het gewoon wat branderig ruikt. Opbrengst was niet optimaal.
  Moderator zaterdag 29 juni 2019 @ 19:40:07 #214
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_187669197
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 juni 2019 19:18 schreef EasyLife het volgende:
Ik rook vanavond een brandlucht door de afzuiging in de wc op de bovenste verdieping, maar denk dat het gewoon een BBQ was ofzo, of te warm op het dak en dat het gewoon wat branderig ruikt. Opbrengst was niet optimaal.
Niet op het dak wezen kijken ? Ik zou er niet zo'n goed gevoel bij hebben... :X
pi_187670021
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 juni 2019 19:12 schreef Benger het volgende:

[..]

Bij glas-glas loopt de opbrengst over het algemeen langzamer terug. Maar dat zal in de specificaties moeten staan. Dan garanderen ze bij glas-folie bijvoorbeeld 85% opbrengst na 15 jaar en bij glas-glas 90% na dertig jaar. De levensduur van de panelen is dus korter bij glas-folie. Qua terugverdientijd zal het niet veel uitmaken, maar het is vooral de winst die je daarna boekt die bij glas-glas hoger is.
Ahh oké bedankt voor de uitleg! Denk dat ik voor de 150 euro meer dan ga en glas glas ga nemen! 😀
  zaterdag 29 juni 2019 @ 22:01:01 #216
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_187671419
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 juni 2019 19:40 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Niet op het dak wezen kijken ? Ik zou er niet zo'n goed gevoel bij hebben... :X
Kan er niet op, wel van afstandje gekeken, maar zag niks bijzonders.
  zaterdag 29 juni 2019 @ 23:00:09 #217
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_187672364
Nu 3 dagen op rij nagenoeg identiek 7,3 kWh/kWp gehad met perfecte parabolen. 5% minder dan topdag 15 mei, uiteraard toe te schrijven aan de hoge temperatuur. Ik vind het rendementsverlies nog wel meevallen.
pi_187672687
Ik heb laatste dagen ca 25 kWh met ca 4200 wp
pi_187672699
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 juni 2019 23:00 schreef leolinedance het volgende:
Nu 3 dagen op rij nagenoeg identiek 7,3 kWh/kWp gehad met perfecte parabolen. 5% minder dan topdag 15 mei, uiteraard toe te schrijven aan de hoge temperatuur. Ik vind het rendementsverlies nog wel meevallen.
Gisteren en eergisteren zat ik amper onder de topdag 15 mei, vandaag wel een stukje minder door de hitte. In absolute zin kom ik maximaal uit op 6,75 kWh/kWp. Juni is nu al de beste maand, panelen lagen er vorig jaar in juli nog niet op ;)
pi_187672707
Ik kan nog steeds niks uitlezen ons hele systeem is uit het growatt systeem. Wekt gelukkig nog wel gewoon op. Maar ik heb geen idee hoeveel nu.
I solemnly swear i'm up to no good
pi_187672814
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 juni 2019 23:20 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Ik kan nog steeds niks uitlezen ons hele systeem is uit het growatt systeem. Wekt gelukkig nog wel gewoon op. Maar ik heb geen idee hoeveel nu.
Kun je bij de omvormer niets uitlezen? Ik heb een ander type omvormer en daar kun je de meeste data ook zien op een uitleesscherm
pi_187672831
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 juni 2019 23:28 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

Kun je bij de omvormer niets uitlezen? Ik heb een ander type omvormer en daar kun je de meeste data ook zien op een uitleesscherm
Dat kan wel idd maar dan moet ik naar zolder. En die zolder heeft zo'n uitschuif trap haha.
I solemnly swear i'm up to no good
  zaterdag 29 juni 2019 @ 23:29:42 #223
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_187672839
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 juni 2019 23:20 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Ik kan nog steeds niks uitlezen ons hele systeem is uit het growatt systeem. Wekt gelukkig nog wel gewoon op. Maar ik heb geen idee hoeveel nu.
Heb je een slimme meter? Die zou dat toch ook moeten registreren?
pi_187672892
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 juni 2019 23:29 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Heb je een slimme meter? Die zou dat toch ook moeten registreren?
Die meet niet wat wij meteen verbruiken.
I solemnly swear i'm up to no good
  zaterdag 29 juni 2019 @ 23:33:51 #225
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_187672907
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 juni 2019 23:32 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Die meet niet wat wij meteen verbruiken.
Nee maar toch wel wat de panelen opgewekt hebben?
pi_187674774
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 juni 2019 23:33 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Nee maar toch wel wat de panelen opgewekt hebben?
Minus eigen verbruik.
  zondag 30 juni 2019 @ 07:57:18 #227
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_187675272
Ik kom niet boven de 6kwh/kwp met de warmte. Ze stagneren bij 6000 Watt, met 7425wp.

Warmte doet wel veel! Kortgeleden ziekten ze nog op 7800w.

Desalniettemin meeste dagen rond 44kwh. Best prima.
Laat die handjes wapperen!
pi_187675860
27 juni: 24kWh
28 juni: 21,5kWh
29 juni: 22,9kWh

Hier met 3150 wattpiek 😀 best netjes!
  zondag 30 juni 2019 @ 11:58:23 #229
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_187677549
https://solarmagazine.nl/(...)en-verlengd-tot-2023

quote:
Voor de omvorming van salderen is het noodzakelijk dat kleinverbruikers niet langer over een “oude terugdraaimeter” (red. Ferrarismeter) beschikken, omdat informatie benodigd is over de hoeveelheid geproduceerde elektriciteit die wordt teruggeleverd. Met ingang van 1 januari 2023 zal daarom een verplichting voor alle kleinverbruikers gelden om een meter met minimaal 2 aparte telwerken voor levering en teruglevering te hebben. Het Rijk bereidt in overleg met de netbeheerders wetgeving op dit punt voor, waarbij ook handhaving aan bod komt.
Dus nog 2,5 jaar om de wetgeving te maken en door te voeren, alle meters te vervangen, dit te handhaven en eventuele (collectieve) procedures af te wikkelen. En natuurlijk de nieuwe 'salderings'regeling te lanceren.

Ik zie het nog niet gebeuren.
  zondag 30 juni 2019 @ 12:03:35 #230
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_187677614
quote:
0s.gif Op zondag 30 juni 2019 11:58 schreef leolinedance het volgende:
https://solarmagazine.nl/(...)en-verlengd-tot-2023
[..]

Dus nog 2,5 jaar om de wetgeving te maken en door te voeren, alle meters te vervangen, dit te handhaven en eventuele (collectieve) procedures af te wikkelen. En natuurlijk de nieuwe 'salderings'regeling te lanceren.

Ik zie het nog niet gebeuren.
welke procedures? het vervangen van een meter die niet jouw eigendom is? Het mag ook een domme zijn met extra telweek he.
Tot nooit .......
  zondag 30 juni 2019 @ 12:43:56 #231
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_187678254
quote:
0s.gif Op zondag 30 juni 2019 12:03 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

welke procedures? het vervangen van een meter die niet jouw eigendom is? Het mag ook een domme zijn met extra telweek he.
Rechtzaken bijvoorbeeld. Er zijn
Mensen die de monteur niet binnen willen laten of er domweg niet zijn. Wereldreis aan het maken, weet jij het.

Daarnaast voel je al op je klompen aan dat er bezwaar/tegengas gaat komen. Of denk jij echt dat al die meters eenvoudig zo snel vervangen gaan worden?

Dan zou het ook niet nodig moeten zijn voor de netbeheerders om al die misleidende brieven te sturen toch? Of te doen alsof je je bij energieleveren.nl moet aanmelden nadat je zonnepanelen hebt aangeschaft.

Ik kreeg zelfs een brief van een montagebedrijf dat ze op xx-xx-2019 om xx uur langskomen om de meter te vervangen. Of ik wilde zorgen dat ik op een doordeweekse morgen een paar uur thuis kon blijven. Wat denkt dat bedrijf nou :')
Vriendelijk afgebeld, maar het is toch te gek dat je gewoon ingepland wordt zonder ook maar ergens om gevraagd te hebben?
pi_187678347
quote:
1s.gif Op zondag 30 juni 2019 12:43 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Ik kreeg zelfs een brief van een montagebedrijf dat ze op xx-xx-2019 om xx uur langskomen om de meter te vervangen. Of ik wilde zorgen dat ik op een doordeweekse morgen een paar uur thuis kon blijven. Wat denkt dat bedrijf nou :')
Vriendelijk afgebeld, maar het is toch te gek dat je gewoon ingepland wordt zonder ook maar ergens om gevraagd te hebben?
Wat ik heb begrepen is dat ze een aantal meters in dezelfde wijk / straat inplannen om te zorgen dat monteurs niet de hele dag in de auto zitten.
Vervolgens zien ze dan wel wie er wel en niet thuis zijn (ondanks de aankondiging).
Na een paar jaar doen ze dat rondje weer.

Zou je met iedereen een afspraak willen maken dan doe je minder adressen op een dag.
  zondag 30 juni 2019 @ 12:55:59 #233
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_187678457
quote:
0s.gif Op zondag 30 juni 2019 12:49 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Wat ik heb begrepen is dat ze een aantal meters in dezelfde wijk / straat inplannen om te zorgen dat monteurs niet de hele dag in de auto zitten.
Vervolgens zien ze dan wel wie er wel en niet thuis zijn (ondanks de aankondiging).
Na een paar jaar doen ze dat rondje weer.

Zou je met iedereen een afspraak willen maken dan doe je minder adressen op een dag.
Ik snap heel goed dat die bedrijven dat willen, maar op een paar (vroeg- ;) ) gepensioneerden na zit natuurlijk niemand daarop te wachten. Onder andere daarom verwacht ik dat 1-1-2023 veel te ambitieus is.

Maar ik begrijp ook dat je de lat hoog moet leggen. Intern zijn ze misschien al tevreden als het 1-1-2024 wordt.

[ Bericht 3% gewijzigd door leolinedance op 30-06-2019 13:09:20 ]
  zondag 30 juni 2019 @ 13:17:31 #234
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_187678830
quote:
1s.gif Op zondag 30 juni 2019 12:43 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Rechtzaken bijvoorbeeld. Er zijn
Mensen die de monteur niet binnen willen laten of er domweg niet zijn. Wereldreis aan het maken, weet jij het.


ja ook, maar die andere 99,9 % kan dan toch wel? En monteur niet binnenlaten vind ik wel een heel rare rechtzaal. Daar gaat de minister echt niet op wachten.
Tot nooit .......
  zondag 30 juni 2019 @ 13:23:10 #235
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_187678938
quote:
0s.gif Op zondag 30 juni 2019 13:17 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

ja ook, maar die andere 99,9 % kan dan toch wel? En monteur niet binnenlaten vind ik wel een heel rare rechtzaal. Daar gaat de minister echt niet op wachten.
We gaan het zien. Je moet 100% hebben hè, geen 99,9%. En ik moet nog zien wanneer er woningen afgekoppeld gaan worden die opstandig zijn.

In dit geval gaat het niet om de bulk, die wil wel of zal braaf volgen. Naarmate het eind in zicht komt zal het echter steeds moeilijker worden.

0,1% op 8 miljoen is 8.000 woningen. Als die een beetje vervelend doen ben je er zo nog een hele tijd zoet mee.

[ Bericht 0% gewijzigd door leolinedance op 30-06-2019 13:31:18 ]
  zondag 30 juni 2019 @ 13:24:00 #236
286949 Thinkk-Pinkk
Tickety-boo
pi_187678950
We gaan het wel zien.
I solemnly swear i'm up to no good
  zondag 30 juni 2019 @ 13:25:39 #237
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_187678976
quote:
0s.gif Op zondag 30 juni 2019 13:17 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

ja ook, maar die andere 99,9 % kan dan toch wel? En monteur niet binnenlaten vind ik wel een heel rare rechtzaal. Daar gaat de minister echt niet op wachten.
Natuurlijk wel, jij hebt toch niet gevraagd om die monteur? Bij mij komt ie er mogelijk pas in als het wettelijk verplicht wordt gesteld en ik weet wat de consequenties zijn wanneer ik dat niet doe.

En dan natuurlijk nog minimaal 5x de afspraak verzetten wegens belangrijke prive omstandigheden, ziekte etc. Er zit nog wel wat rek in hoor.

We gaan het zien
pi_187700776
Kan iemand mij vertellen hoeveel meerwaarde een optimizers heeft tegenover geen optimizers als er af en toe wat schaduw van een boom op de zonnepanelen valt?

Ik heb nu een offerte voor 12x aeg glas glas, met solaredge omvormer en optimizers voor 4350 exclusief btw.

Zou ik kiezen voor geen optimizers maar voor een omvormer van goodwe, zou ik uitkomen op 3650 exclusief btw.

Ik lees verschillende verhalen over optimizers. Een verschil van 700 euro is wel iets om over na te denken.

Dus met andere woorden presteren optimizers echt zoveel beter? Iemand die mij daar een duidelijk antwoord op kan geven.

Mijn huidige systeem heeft geen optimizers maar ook geen schaduw en zijn cis panelen.
  maandag 1 juli 2019 @ 18:20:54 #239
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_187702068
quote:
1s.gif Op zondag 30 juni 2019 13:25 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Natuurlijk wel, jij hebt toch niet gevraagd om die monteur? Bij mij komt ie er mogelijk pas in als het wettelijk verplicht wordt gesteld en ik weet wat de consequenties zijn wanneer ik dat niet doe.

die 100% hoeft echt niet hoor. De mensen met een afgekeurde meter kan geen teruglevering meten. Dat gaan ze dan gewoon schatten.
Tot nooit .......
  maandag 1 juli 2019 @ 20:02:57 #240
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_187704014
quote:
0s.gif Op maandag 1 juli 2019 18:20 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

die 100% hoeft echt niet hoor. De mensen met een afgekeurde meter kan geen teruglevering meten. Dat gaan ze dan gewoon schatten.
Wat is je bron?
  maandag 1 juli 2019 @ 20:10:54 #241
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_187704178
quote:
0s.gif Op maandag 1 juli 2019 20:02 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Wat is je bron?
waar is je bron dat ze op jouw gaan zitten wachten met de salderingsregeling en dat je zonder schade onder de verplichting van een dubbel telwerk vandaan komt?
(als nu je meter kapot is doen ze nu ook al een schatting)

als jij die bron hebt vertel ik je waar mijn gedachte vandaan komt. TIP: kijk eens bij onze zuiderburen.

en verder gewoon je eigen bron!
https://solarmagazine.nl/(...)en-verlengd-tot-2023
"Het Rijk bereidt in overleg met de netbeheerders wetgeving op dit punt voor, waarbij ook handhaving aan bod komt."

[ Bericht 8% gewijzigd door Speekselklier op 01-07-2019 20:24:13 ]
Tot nooit .......
  maandag 1 juli 2019 @ 20:12:47 #242
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_187704222
quote:
0s.gif Op maandag 1 juli 2019 17:02 schreef DaRealDeal het volgende:
Kan iemand mij vertellen hoeveel meerwaarde een optimizers heeft tegenover geen optimizers als er af en toe wat schaduw van een boom op de zonnepanelen valt?

Ik heb nu een offerte voor 12x aeg glas glas, met solaredge omvormer en optimizers voor 4350 exclusief btw.

Zou ik kiezen voor geen optimizers maar voor een omvormer van goodwe, zou ik uitkomen op 3650 exclusief btw.

Ik lees verschillende verhalen over optimizers. Een verschil van 700 euro is wel iets om over na te denken.

Dus met andere woorden presteren optimizers echt zoveel beter? Iemand die mij daar een duidelijk antwoord op kan geven.

Mijn huidige systeem heeft geen optimizers maar ook geen schaduw en zijn cis panelen.
Moeilijk te zeggen. Reken op ca. 5% extra zonder schaduw, wat in de toekomst zeer waarschijnlijk toe zal nemen. Met wat schaduw zal het dus nog wat meer zijn, ik zou 10% extra schatten.

Of het je de meerprijs waard is moet je zelf bepalen. Als je meer panelen kwijt kunt kun je dat wellicht beter doen. Ik weet niet wat de garantie op Goodwe omvormers is, maar op Solaredge omvormers 12 jaar wat tegen zeer lage kosten uit te breiden is naar 20 jaar.
  maandag 1 juli 2019 @ 20:26:30 #243
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_187704491
quote:
1s.gif Op maandag 1 juli 2019 20:10 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

waar is je bron dat ze op jouw gaan zitten wachten en dat je zonder schade onder de verplichting van een dubbel telwerk vandaan komt?

als jij die bron hebt vertel ik je waar mijn gedachte vandaan komt. TIP: kijk eens bij onze zuiderburen.

en verder gewoon je eigen bron!
https://solarmagazine.nl/(...)en-verlengd-tot-2023
"Het Rijk bereidt in overleg met de netbeheerders wetgeving op dit punt voor, waarbij ook handhaving aan bod komt."
Dat van die wetgeving is uiteraard bekend, ik heb het eerder ook al benoemd. Maar zo lang deze er niet is gebeurt er nog helemaal niets. Een nieuwe wet bedenken en doordrukken met alle bureaucratie en rompslomp gaat niet erg snel kan ik je vertellen.

Daarnaast moet deze wetgeving ook nog gehandhaafd worden. Je kunt huizen niet zomaar afsluiten, maar je kunt ook niet met twee verschillende systemen gaan werken. Hoe wil je verbruik gaan schatten als het al het bij velen al jarenlang 0 is? Aan de hand van de gezinssamenstelling? De grootte van de woning? Hoe gaat de energieverancier aan die info komen? Kan dat allemaal zomaar volgens de privacy wetgeving?

En dan de teruglevering maar volledig negeren? Ben benieuwd of dat er in Nederland doorheen zou komen.

Ik zeg nergens dat het er niet gaat komen hè, alleen dat 2,5 jaar volgens mij veel te kort is.
pi_187704529
quote:
0s.gif Op maandag 1 juli 2019 17:02 schreef DaRealDeal het volgende:
Kan iemand mij vertellen hoeveel meerwaarde een optimizers heeft tegenover geen optimizers als er af en toe wat schaduw van een boom op de zonnepanelen valt?

Ik heb nu een offerte voor 12x aeg glas glas, met solaredge omvormer en optimizers voor 4350 exclusief btw.

Zou ik kiezen voor geen optimizers maar voor een omvormer van goodwe, zou ik uitkomen op 3650 exclusief btw.

Ik lees verschillende verhalen over optimizers. Een verschil van 700 euro is wel iets om over na te denken.

Dus met andere woorden presteren optimizers echt zoveel beter? Iemand die mij daar een duidelijk antwoord op kan geven.

Mijn huidige systeem heeft geen optimizers maar ook geen schaduw en zijn cis panelen.
Zonder noemenswaardige schaduwen ga je daar geen voordeel van hebben, ook niet in de toekomst. Panelen hebben by-pass diodes en omvormers worden steeds beter in schaduw management.

Als je statistieken per paneel wil is het leuk maar wel duur.

Mochten er bijvoorbeeld echt 3 panelen vol in de schaduw liggen dan kunnen SE, Tigo of Huawei optimizers wel uitkomst bieden.

[ Bericht 2% gewijzigd door TheFreshPrince op 01-07-2019 20:39:49 ]
  maandag 1 juli 2019 @ 20:33:37 #245
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_187704618
quote:
1s.gif Op maandag 1 juli 2019 20:26 schreef leolinedance het volgende:
Hoe wil je verbruik gaan schatten als het al het bij velen al jarenlang 0 is? En dan de teruglevering maar volledig negeren? Ben benieuwd of dat er in Nederland doorheen zou komen

simpel, jouw opwek weten ze. Een luchtfoto van je huis is voldoende (aantal panelen x 300wp). Dat wordt jouw schatting van teruglevering. Als je geluk hebt pakken ze er nog een percentage van.

Mocht het anders zijn, jij het bewijzen. Je wilde immers geen dubbel telwerk terwijl dat dan al wel verplicht is.

In Belgie betaal je belasting per zonnepaneel als je een terugdraaiende meter hebt. Je raad nooit hoe snel iedereen een nieuwe meter wilde.

[ Bericht 17% gewijzigd door Speekselklier op 01-07-2019 21:12:57 ]
Tot nooit .......
pi_187705456
quote:
1s.gif Op maandag 1 juli 2019 20:28 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Zonder noemenswaardige schaduwen ga je daar geen voordeel van hebben, ook niet in de toekomst. Panelen hebben by-pass diodes en omvormers worden steeds beter in schaduw management.

Als je statistieken per paneel wil is het leuk maar wel duur.

Mochten er bijvoorbeeld echt 3 panelen vol in de schaduw liggen dan kunnen SE, Tigo of Huawei optimizers wel uitkomst bieden.

Thanks voor de antwoorden @MaGNeT @leolinedance. De schaduw is niet echt noemenswaardig idd. Denk dat ik ga kiezen voor de goodwe. (Geven 10 jaar garantie erop).
  maandag 1 juli 2019 @ 22:36:27 #247
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_187707226
quote:
0s.gif Op maandag 1 juli 2019 21:16 schreef DaRealDeal het volgende:

[..]

Thanks voor de antwoorden @:magnet @:leolinedance. De schaduw is niet echt noemenswaardig idd. Denk dat ik ga kiezen voor de goodwe. (Geven 10 jaar garantie erop).
Prima keuze, je weet natuurlijk nooit vooraf wat de situatie (woon je er nog, energieprijs, salderen enz.) over 7-10 jaar is wanneer die optimizers volgens berekeningen nu gaan renderen.
pi_187707492
quote:
0s.gif Op maandag 1 juli 2019 22:36 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Prima keuze, je weet natuurlijk nooit vooraf wat de situatie (woon je er nog, energieprijs, salderen enz.) over 7-10 jaar is wanneer die optimizers volgens berekeningen nu gaan renderen.
Dat is idd ook zo. Woning waar ik nu woon, heb ik ook maar 3 jaar gewoond (nieuwbouw) en ook zonnepanelen op laten leggen. Hoewel ik die bij de verkoop wel heb terugverdiend heel eerlijk gezegd.

Enige nadeel is dat ik niet meer dezelfde panelen kan kopen omdat ze eigenlijk niet meer geleverd worden. Ben/was er heel erg tevreden over.

Salderen is ook nog een dingetje, wat gaat daar mee gebeuren? Dat is ook afwachten nog.

Ben nu ook aan het rondkijken voor een zonneboiler voor warm water en verwarming.

Als we het doen gelijk maar goed denk ik dan 😀
pi_187708962
quote:
0s.gif Op maandag 1 juli 2019 22:51 schreef DaRealDeal het volgende:

[..]

Dat is idd ook zo. Woning waar ik nu woon, heb ik ook maar 3 jaar gewoond (nieuwbouw) en ook zonnepanelen op laten leggen. Hoewel ik die bij de verkoop wel heb terugverdiend heel eerlijk gezegd.

Enige nadeel is dat ik niet meer dezelfde panelen kan kopen omdat ze eigenlijk niet meer geleverd worden. Ben/was er heel erg tevreden over.

Salderen is ook nog een dingetje, wat gaat daar mee gebeuren? Dat is ook afwachten nog.
Wiebes heeft aangekondigd dat salderen tussen 2023 en 2030 in stapjes wordt afgebouwd tot aan de kale stroomprijs. Eigen verbruik kan je wel 100% blijven salderen, dus als je de wasmachine draait terwijl de zon schijnt wordt dat niet gekort (wat logisch is, omdat die stroom niet langs de meter gaat).

quote:
Ben nu ook aan het rondkijken voor een zonneboiler voor warm water en verwarming.

Als we het doen gelijk maar goed denk ik dan 😀
Zonneboiler is een optie, ik heb gekozen voor extra zonnepanelen en een warmtepomp.
Zonnepanelen kunnen terugleveren als ik teveel produceer, met de warmte van een zonneboiler kan ik niets, behalve zelf opmaken.

Maar ook dat is een discussie op zich waar vast nog meer voors en tegens op losgelaten kunnen worden :+ Qua terugverdientijd gaan zonnepanelen iig wel sneller dan een zonneboiler / heatpipes.
pi_187711177
quote:
0s.gif Op maandag 1 juli 2019 23:56 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Wiebes heeft aangekondigd dat salderen tussen 2023 en 2030 in stapjes wordt afgebouwd tot aan de kale stroomprijs. Eigen verbruik kan je wel 100% blijven salderen, dus als je de wasmachine draait terwijl de zon schijnt wordt dat niet gekort (wat logisch is, omdat die stroom niet langs de meter gaat).
[..]

Zonneboiler is een optie, ik heb gekozen voor extra zonnepanelen en een warmtepomp.
Zonnepanelen kunnen terugleveren als ik teveel produceer, met de warmte van een zonneboiler kan ik niets, behalve zelf opmaken.

Maar ook dat is een discussie op zich waar vast nog meer voors en tegens op losgelaten kunnen worden :+ Qua terugverdientijd gaan zonnepanelen iig wel sneller dan een zonneboiler / heatpipes.
Qua salderen zal het idd nog wel even duren voordat het niet meer rendabel is, mochten de huidige plannen niet wijzigen.

Zonneboiler heeft idd een langere terugverdientijd, maar icm vloerverwarming wordt die als het goed is weer aanzienlijk verkort. En met subsidie is er nu redelijk “goedkoop” an te komen.
pi_187711731
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 juli 2019 08:22 schreef DaRealDeal het volgende:

[..]

Zonneboiler heeft idd een langere terugverdientijd, maar icm vloerverwarming wordt die als het goed is weer aanzienlijk verkort. En met subsidie is er nu redelijk “goedkoop” an te komen.
Valt helaas wat tegen hoor. In de winter moet je al blij zijn dat de zonneboiler je warm water kan regelen.

Pas begin februari begint ie goed mee te draaien. Maar dan gebruik ik het nog steeds liever om het water voor te verwarmen dan in deze in de vloer te pompen.


  dinsdag 2 juli 2019 @ 09:42:01 #252
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_187711866
Met een zonneboiler heb je altijd nog een extra verwarmingstoestel (gas??) nodig.

Bij mijn conventionele zonneboiler (geen heatpipes) draaide mijn CV ketel tussen oktober en februari eigenlijk altijd mee. (Wel vaak halve kracht hoor).

Maar eigenlijk kan je dus niet zonder gas-aansluiting want dat bijstoken op stroom zal veel te duur worden.
Tot nooit .......
pi_187711958
quote:
1s.gif Op dinsdag 2 juli 2019 09:42 schreef Speekselklier het volgende:
Met een zonneboiler heb je altijd nog een extra verwarmingstoestel (gas??) nodig.

Bij mijn conventionele zonneboiler (geen heatpipes) draaide mijn CV ketel tussen oktober en februari eigenlijk altijd mee. (Wel vaak halve kracht hoor).

Maar eigenlijk kan je dus niet zonder gas-aansluiting want dat bijstoken op stroom zal veel te duur worden.
Ik heb de Trinity-setup. Zonneboiler+warmtepomp+doorstroomverwarmer. Allemaal op dezelfde hygieneboiler.

Warmtepomp+zonneboiler zorgen ervoor dat het 300 liter vat altijd minimaal 27 graden is.
De doorstroomverwarmer zorgt voor de laatste 10-20 graden zodat er altijd een warme douche is.

In de winter wordt er dan per moment bekeken of het vat meedoet met de CV of niet. (met 25 groepen en 3 etages aan vloerverwarming is het vat als buffer niet nodig) Hierbij kan op een zonnige winterse dag de warmtepomp 10-25% vermogen schelen.
Dat laatste moet ik nog verder automatiseren, nu open en sluit ik de klep in de ochtend n.a.v. de weersvoorspelling. Dit kan in principe gscript worden.
  dinsdag 2 juli 2019 @ 09:56:04 #254
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_187712014
Ja in combi met een warmtepomp.. Dat is een heel ander verhaal. Jouw vloerverwarming heeft geen 55graden nodig, dus meestal geen bijstook.

Maar de boiler zal je het 6 maanden per jaar niet redden zonder bijstook van de warmtepomp. (Is een doorstroomverwarmer echt zo goedkoop in gebruik??)

Ik sprak zelf over de tijd dat we in nog niet over warmtepomp spraken.

Verder klink jou oplossing zeker interessant.

[ Bericht 12% gewijzigd door Speekselklier op 02-07-2019 10:03:11 ]
Tot nooit .......
pi_187712127
quote:
1s.gif Op dinsdag 2 juli 2019 09:56 schreef Speekselklier het volgende:
Ja in combi met een warmtepomp.. Dat is een heel ander verhaal. Jouw vloerverwarming heeft geen 55graden nodig, dus meestal geen bijstook.

Maar de boiler zal je het 6 maanden per jaar niet redden zonder bijstook van de warmtepomp. (Is een doorstroomverwarmer echt zo goedkoop in gebruik??)

Ik sprak zelf over de tijd dat we in nog niet over warmtepomp spraken.

Verder klink jou oplossing zeker interessant.
Mijn warmtepomp verwarmt al vanaf april niet meer. Alleen afgelopen week heb ik het aangezet om te koelen (uiteraard is het boilervat dan afgesloten van CV-circuit)

Het is moeilijk te zeggen hoeveel de doorstroomverwarmer nou echt verbruikt. Dat is afhankelijk van het vat-temperatuur, en die verschilt natuurlijk nogal. Zeker omdat in het stookseizoen de warmtepomp het vat blijft verwarmen terwijl er warm water gebruikt wordt.

In de praktijk is het in de winter 1-2 douchebeurten a 1-2kW vermogenopname zijn om bij te verwarmen. Dat is voor een kwartier douchen dus iets van 0,25kWh-0,5kWh. Ik vind het prima voor de "warme douche"-garantie.

Puur kijkend naar kWh en terugverdientijd heb ik dit sinds de start van het systeem (1,5 jaar oud)
  dinsdag 2 juli 2019 @ 10:29:43 #256
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_187712316
Mijn warmtepomp boiler 200l @ 45 graden. Verbruik 1.5-2kw per dag. In de zomer 0.5-1kwh. Ik kan mijn wp-boiler wel meten want die is helemaal apart van de verwarmings-wp.
(2x douchen, vaatwasser, wasmachine op warmwater)

(Salmonella programma niet meegeteld)

Ik denk dat jou setup dan iets goedkoper is. Weet niet wat jouw voorverwarming verbruikt in de winter.
Tot nooit .......
pi_187712327
Dan valt het idd best tegen, lijkt mij zo. Nu kan ik de zonneboiler tegen inkoopprijs krijgen. Dus waarschijnlijk dat dat nog wat scheelt?

En het lijkt mij dat water in de winter verwarmen vanaf een graad of 20 via de CV goedkoper is dan vanaf 10 graden dus je wint er toch nog wat mee. Of zie ik dat verkeerd?
  dinsdag 2 juli 2019 @ 10:35:06 #258
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_187712370
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 juli 2019 10:30 schreef DaRealDeal het volgende:
Dan valt het idd best tegen, lijkt mij zo. Nu kan ik de zonneboiler tegen inkoopprijs krijgen. Dus waarschijnlijk dat dat nog wat scheelt?

En het lijkt mij dat water in de winter verwarmen vanaf een graad of 20 via de CV goedkoper is dan vanaf 10 graden dus je wint er toch nog wat mee. Of zie ik dat verkeerd?
Dat is ook het punt niet, ook in de winter is het zuiniger. Het punt is dat je niet zonder na-verwarmer kan. Zelfs als je hem in de winter uitzet heb je 10gr water in het vat in plaats van de 4 van de waterleiding.

Bij een warmtepomp boiler hoef je niet na te verwarmen (maar mag wel, zoals athlonkmf terecht zegt)
Tot nooit .......
pi_187712424
quote:
1s.gif Op dinsdag 2 juli 2019 10:35 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Dat is ook het punt niet, ook in de winter is het zuiniger. Het punt is dat je niet zonder na-verwarmer kan. Zelfs als je hem in de winter uitzet heb je 10gr water in het vat in plaats van de 4 van de waterleiding.

Bij een warmtepomp boiler hoef je niet na te verwarmen (maar mag wel, zoals
Nee idd, dat begrijp ik 😉

Ik heb sowieso een cv-ketel dus wat dat betreft kan die prima naverwarmen mocht dat nodig zijn.

Het huis wat wij gekocht hebben heeft een hr ketel van Vaillant uit 2006. Is het slim om deze eventueel nog te vervangen mocht ik een zonneboiler installeren?
pi_187712432
quote:
1s.gif Op dinsdag 2 juli 2019 10:29 schreef Speekselklier het volgende:
Mijn warmtepomp boiler 200l @ 45 graden. Verbruik 1.5-2kw per dag. In de zomer 0.5-1kwh. Ik kan mijn wp-boiler wel meten want die is helemaal apart van de verwarmings-wp.
(2x douchen, vaatwasser, wasmachine op warmwater)

(Salmonella programma niet meegeteld)

Ik denk dat jou setup dan iets goedkoper is. Weet niet wat jouw voorverwarming verbruikt in de winter.
Voorverwarming is niet te bepalen denk ik. te veel factoren. Die gaat namelijk mee met het verwarmen van het huis EN de zonneboiler doet ook wat mee EN stilstandsverlies is minder vanwege lage temperatuur+extra isolatie.

Naja, je mag het proberen. 300liter warm maken/houden met een 16kW warmtepomp met COP4. Daar kom je vast wel een theoretisch getal uit.

Ik hou het gewoon op de gemeten kWh cijfers. Makkelijker rekenen.
  dinsdag 2 juli 2019 @ 10:44:23 #261
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_187712460
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 juli 2019 10:41 schreef DaRealDeal het volgende:

[..]

Nee idd, dat begrijp ik 😉

Ik heb sowieso een cv-ketel dus wat dat betreft kan die prima naverwarmen mocht dat nodig zijn.

Het huis wat wij gekocht hebben heeft een hr ketel van Vaillant uit 2006. Is het slim om deze eventueel nog te vervangen mocht ik een zonneboiler installeren?
Die doet het toch nog? Let even op dat de Vaillant volgens mij geen eigen doorstroom schakelaar heeft om de naverwarming te activeren. Die moet je zelf in de aanvoerleiding plaatsen en aansluiten in de ketel.
Tot nooit .......
pi_187712479
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 juli 2019 10:44 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Die doet het toch nog? Let even op dat de Vaillant volgens mij geen eigen doorstroom schakelaar heeft om de naverwarming te activeren. Die moet je zelf in de aanvoerleiding plaatsen en aansluiten in de ketel.
Ja klopt werkt gewoon nog. Was in eerste instantie ook van plan om hem te vervangen, maar ja zolang die het doet is het ergens wel zonde geld.

Dat is een goede tip! Gelijk iets om te bekijken!
  dinsdag 2 juli 2019 @ 10:51:33 #263
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_187712545
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 juli 2019 10:46 schreef DaRealDeal het volgende:

[..]

Ja klopt werkt gewoon nog. Was in eerste instantie ook van plan om hem te vervangen, maar ja zolang die het doet is het ergens wel zonde geld.

Dat is een goede tip! Gelijk iets om te bekijken!
Je ketel gaat het nu ook een stuk rustiger krijgen, hij begint nu aan zijn oude dag.
Tot nooit .......
pi_187712598
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 juli 2019 10:51 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Je ketel gaat het nu ook een stuk rustiger krijgen, hij begint nu aan zijn oude dag.
Daar had ik überhaupt niet aangedacht nog. Maar dat klinkt heel erg logisch.
  dinsdag 2 juli 2019 @ 11:01:30 #265
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_187712650
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 juli 2019 10:56 schreef DaRealDeal het volgende:

[..]

Daar had ik überhaupt niet aangedacht nog. Maar dat klinkt heel erg logisch.
Live 60 graden water je douche in pompen is een stuk zwaarder dan een CV circuit op 60 graden brengen en houden.

Vermogen van een ketel wordt vaak in twee getallen uitgedrukt. Het hoogste is je warmwater.

En die andere is vaak veel te hoog voor je huis.
Tot nooit .......
pi_187712723
quote:
1s.gif Op dinsdag 2 juli 2019 11:01 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Live 60 graden water je douche in pompen is een stuk zwaarder dan een CV circuit op 60 graden brengen en houden.

Vermogen van een ketel wordt vaak in twee getallen uitgedrukt. Het hoogste is je warmwater.

En die andere is vaak veel te hoog voor je huis.
Ja idd, tevens voor vloerverwarming heb je een ook een lagere doorvoer temperatuur nodig. Dus dat is natuurlijk ook al gunstig.
  dinsdag 2 juli 2019 @ 11:09:08 #267
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_187712730
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 juli 2019 10:42 schreef athlonkmf het volgende:

Ik hou het gewoon op de gemeten kWh cijfers. Makkelijker rekenen.
Lijkt mij ook. Te veel variabelen.
Tot nooit .......
pi_187712891
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 juli 2019 11:08 schreef DaRealDeal het volgende:

[..]

Ja idd, tevens voor vloerverwarming heb je een ook een lagere doorvoer temperatuur nodig. Dus dat is natuurlijk ook al gunstig.
Bij mijn huis volstaat een aanvoertemperatuur van 25C. Daarmee kan ik het huis warm krijgen en houden.
Maar ik heb deze toch gezet op 27C. Verschil tussen warm huis en warme vloer :P
pi_187712908
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 juli 2019 11:23 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Bij mijn huis volstaat een aanvoertemperatuur van 25C. Daarmee kan ik het huis warm krijgen en houden.
Maar ik heb deze toch gezet op 27C. Verschil tussen warm huis en warme vloer :P
Dat is niet verkeerd natuurlijk, alleen al daarmee bespaar je een boel gas lijkt mij.
pi_187712934
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 juli 2019 11:24 schreef DaRealDeal het volgende:

[..]

Dat is niet verkeerd natuurlijk, alleen al daarmee bespaar je een boel gas lijkt mij.
Ik heb geen gas. Volledig van gas los. Maar dit loopt wel een beetje erg offtopic.
  dinsdag 2 juli 2019 @ 11:29:24 #271
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_187712982
Eigenlijk is, achteraf gezien een combiketel gewoon een stom apparaat.

Een solo-cv-ketel en een douchegeiser was voor mensen zonder bad prima.

De geiser kan je ook nog in de buurt van je douche plaatsen en niet ergens op zolder.

Nu heeft iedereen een veel te zware cv-ketel voor die ene keer dat ze douchen. Vervolgens draait de CV de hele dag om 20 procent van zijn kunnen.
Tot nooit .......
pi_187712991
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 juli 2019 11:26 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Ik heb geen gas. Volledig van gas los. Maar dit loopt wel een beetje erg offtopic.
Haha je hebt gelijk! Terug naar de zonnepanelen.

Helemaal gasloos is natuurlijk super! 👌
pi_187713077
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 juli 2019 11:30 schreef DaRealDeal het volgende:

[..]

Haha je hebt gelijk! Terug naar de zonnepanelen.

Helemaal gasloos is natuurlijk super! 👌
quote:
1s.gif Op dinsdag 2 juli 2019 11:29 schreef Speekselklier het volgende:
Eigenlijk is, achteraf gezien een combiketel gewoon een stom apparaat.

Een solo-cv-ketel en een douchegeiser was voor mensen zonder bad prima.

De geiser kan je ook nog in de buurt van je douche plaatsen en niet ergens op zolder.

Nu heeft iedereen een veel te zware cv-ketel voor die ene keer dat ze douchen. Vervolgens draait de CV de hele dag om 20 procent van zijn kunnen.
Misschien een apart topic beginnen? Wel interessante discussies natuurlijk.
  dinsdag 2 juli 2019 @ 12:04:47 #274
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_187713339
Kan wel in het warmtepomp topic misschien?
Daar mag van mij best ook de zonneboiler worden besproken als alternatief, al dan niet in combi met warmtepomp.
(maar ja, wie ben ik)
Tot nooit .......
pi_187802470
Afgelopen vrijdag nog iemand laten komen van Nova solar voor een offerte...

10x solarwatt 300wp glas glas met solar edge omvormer en optimizers... met installatie 😂

En heel heel heel veel garanties! Eventueel mogelijk om via een financiering te betalen 👋

Voor de schitterende prijs van 10200 euro en dan was de btw al verrekend met hun.
  zondag 7 juli 2019 @ 20:32:09 #276
286949 Thinkk-Pinkk
Tickety-boo
pi_187802499
Hoeveel kanonne :o
I solemnly swear i'm up to no good
pi_187802551
Verguld dan toch zeker?
pi_187802627
quote:
0s.gif Op zondag 7 juli 2019 20:35 schreef MaGNeT het volgende:
Verguld dan toch zeker?
Haha was het maar zo’n feest 😂 echt bizar idd! Zat een beetje te zoeken en die panelen kosten max 260 euro inclusief btw. Dat betekend gewoon dat ze op het hele geheel een winst van pak hem beet 5000-6000 euro maken. Gladde verkoper uiteraard. Maar helaas heb ik mijn research gedaan en uiteraard ben ik al bekend met zonnepanelen. 😉 kon nog wel paar honderd euro af hoor 😂😂😂
pi_187802647
quote:
0s.gif Op zondag 7 juli 2019 20:32 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Hoeveel kanonne :o
Niet normaal idd! Maar ja wel 30 jaar garantie 👋

Zag een soort gelijk bedrijf, misschien wel hetzelfde. Novavolt, staat radar vol mee.
  zondag 7 juli 2019 @ 20:45:10 #280
286949 Thinkk-Pinkk
Tickety-boo
pi_187802690
Ze wilde hier ¤3950,- hebben voor 10x310wp met optimizers.

Weet niet hoe dat zit met solar edge enzo want wij hoefde geen optimizers enzo te hebben maar het is nogal een verschilletje :o
I solemnly swear i'm up to no good
  zondag 7 juli 2019 @ 20:48:46 #281
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_187802754
quote:
0s.gif Op zondag 7 juli 2019 20:45 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Ze wilde hier ¤3950,- hebben voor 10x310wp met optimizers.

Weet niet hoe dat zit met solar edge enzo want wij hoefde geen optimizers enzo te hebben maar het is nogal een verschilletje :o
In of ex btw?
pi_187802784
quote:
0s.gif Op zondag 7 juli 2019 20:45 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Ze wilde hier ¤3950,- hebben voor 10x310wp met optimizers.

Weet niet hoe dat zit met solar edge enzo want wij hoefde geen optimizers enzo te hebben maar het is nogal een verschilletje :o
Ja optimizers zijn wel wat duurder maar niet heel extreem. Je moet denken aan 40/50 euro extra per paneel.

Ik heb nu 2 offertes bij 1 bedrijf liggen voor een systeem met solaredge en optimizers of een goodwe zonder optimizers.

12x aeg 300 wp glas glas

Met optimizers 43xx euro en zonder 37xx euro.

Met montage en dit is ex btw.
  zondag 7 juli 2019 @ 20:51:42 #283
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_187802803
quote:
1s.gif Op zondag 7 juli 2019 20:50 schreef DaRealDeal het volgende:

[..]

Ja optimizers zijn wel wat duurder maar niet heel extreem. Je moet denken aan 40/50 euro extra per paneel.

Ik heb nu 2 offertes bij 1 bedrijf liggen voor een systeem met solaredge en optimizers of een goodwe zonder optimizers.

12x aeg 300 wp glas glas

Met optimizers 43xx euro en zonder 37xx euro.

Met montage en dit is ex btw.
Ik heb 3550 ex betaald voor 13 x 315. Geen optimizers en Goodwe omvormer.
  zondag 7 juli 2019 @ 20:54:28 #284
286949 Thinkk-Pinkk
Tickety-boo
pi_187802853
quote:
0s.gif Op zondag 7 juli 2019 20:48 schreef Sunri5e het volgende:

[..]

In of ex btw?
Ex BTW.
I solemnly swear i'm up to no good
pi_187802863
quote:
0s.gif Op zondag 7 juli 2019 20:51 schreef Sunri5e het volgende:

[..]

Ik heb 3550 ex betaald voor 13 x 315. Geen optimizers en Goodwe omvormer.
Met montage en installatie? Mag ik vragen waar?
  zondag 7 juli 2019 @ 22:08:50 #286
208890 June.
Seriously?
pi_187804283
Nog even een tip, maar waarschijnlijk spuit12, overstappen naar een zonnepaneelvriendelijke energieleverancier kan ook nog extra geld opleveren. Helemaal als je verwacht meer op te wekken dan te verbruiken.
Shine bright like a diamond.
pi_187804810
quote:
0s.gif Op zondag 7 juli 2019 22:08 schreef June. het volgende:
Nog even een tip, maar waarschijnlijk spuit12, overstappen naar een zonnepaneelvriendelijke energieleverancier kan ook nog extra geld opleveren. Helemaal als je verwacht meer op te wekken dan te verbruiken.
Goede tip en zeker geen spuit12! Hoewel ik dit al heb voor mijn huidige woning, heb ik er met mijn nieuwe huis ook rekening meegehouden.
  zondag 7 juli 2019 @ 22:33:47 #288
286949 Thinkk-Pinkk
Tickety-boo
pi_187804821
Wij moeten in oktober kijken of we gaan wisselen. Nog goede aanraders?
I solemnly swear i'm up to no good
pi_187804859
Ik zit bij GreenChoice, sowieso niet slecht.

Gaslicht heeft ook nog een tabel met informatie per leverancier:

https://www.gaslicht.com/energiebesparing/terugleveren
pi_187804973
quote:
0s.gif Op zondag 7 juli 2019 22:33 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Wij moeten in oktober kijken of we gaan wisselen. Nog goede aanraders?
Powerpeers.

Krijg nu 15ct voor wat ik teruglever.
Maar ik kan 't mis hebben...
  maandag 8 juli 2019 @ 06:32:28 #291
208890 June.
Seriously?
pi_187807629
quote:
0s.gif Op zondag 7 juli 2019 22:41 schreef Patroon het volgende:

[..]

Powerpeers.

Krijg nu 15ct voor wat ik teruglever.
Die hebben wij ook straks. Daarbij kunnen mensen ook jou aanklikken als opwekker en dan krijg ie nognmeer centen voor je kWh. Ik vraag me wel af of het idd zo is 😜
Shine bright like a diamond.
pi_187807633
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 06:32 schreef June. het volgende:

[..]

Die hebben wij ook straks. Daarbij kunnen mensen ook jou aanklikken als opwekker en dan krijg ie nognmeer centen voor je kWh. Ik vraag me wel af of het idd zo is 😜
Al meerdere jaren zit ik daar en dus ook al meerdere jaren dat bedrag per kWh gekregen. Dus dat hoef je niet meer af te vragen ;)
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_187807857
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 06:32 schreef June. het volgende:

[..]

Die hebben wij ook straks. Daarbij kunnen mensen ook jou aanklikken als opwekker en dan krijg ie nognmeer centen voor je kWh. Ik vraag me wel af of het idd zo is 😜
Dit is maar gedeeltelijk waar. Ik zit ook bij PowerPeers. Je krijgt 11 cent per terug geleverde KWh. En als iemand jou heeft geselecteerd en stroom van jou afneemt krijg je 15 cent.

Ik lever meer terug dan wat ik verbruik, en 5 mensen hebben mij geselecteerd. Toch gaat niet al mijn stroom naar hun toe. Dus krijg niet over alle KWh die 15 cent maar slechts van een gedeelte.

Ik stap elk jaar over, en voorgaande jaren was Powerpeers niet voordeliger dan een Essent/Nuon die maar 6 cent geeft omdat de maandelijkse vaste lasten van powerpeers zeer hoog zijn. Voor dit jaar, inclusief de welkomst bonus kwamen ze wel als voordeligste uit de bus.
  maandag 8 juli 2019 @ 08:09:26 #294
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_187807982
Mijn opwek is net wat minder dan mijn verbruik (88%), maar ik heb ook voor Powerpeers gekozen, vanwege de lage gasprijs, want dat is in mijn geval eigenlijk de enige prijs die er toe doet.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  maandag 8 juli 2019 @ 08:34:13 #295
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_187808126
Ik heb een garagebox een straat verderop met een eigen stroom-aansluiting. Daar kunnen geen zonnepanelen op het dak.
kan ik met powerpeers de opgewekte stroom van mijn woning aan mezelf schenken als ik powerpeers neem?

Dat zou wel handig zijn als ik een elektrieke auto neem.
Tot nooit .......
pi_187808303
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 07:47 schreef Glider76 het volgende:

[..]

Dit is maar gedeeltelijk waar. Ik zit ook bij PowerPeers. Je krijgt 11 cent per terug geleverde KWh. En als iemand jou heeft geselecteerd en stroom van jou afneemt krijg je 15 cent.

Ik lever meer terug dan wat ik verbruik, en 5 mensen hebben mij geselecteerd. Toch gaat niet al mijn stroom naar hun toe. Dus krijg niet over alle KWh die 15 cent maar slechts van een gedeelte.

Ik stap elk jaar over, en voorgaande jaren was Powerpeers niet voordeliger dan een Essent/Nuon die maar 6 cent geeft omdat de maandelijkse vaste lasten van powerpeers zeer hoog zijn. Voor dit jaar, inclusief de welkomst bonus kwamen ze wel als voordeligste uit de bus.
Klopt, ik heb net een jaarrekening gekregen, zal deze hier zo eens plaatsen. Niet alle kwh's krijg je 15ct, maar wel een groot gedeelte. Over de rest krijg je gewoon 11ct.

Het eerste jaar had ik ook de welkomstbonus erbij en vorig jaar verlengd met 3 jaar en daar nog eens 150 euro voor gekregen.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_187808443
vraagje,
vandaag komen ze installeren bij ons 8x300 wp.
ze willen dit op de wachmachine groep aansluiten met een onderverdeler.

volgens de installateur mag dit alleen ben ik niet enthousiast.

en nee, een nieuwe groep is niet makkelijk aangesloten :(
pi_187808495
quote:
2s.gif Op maandag 8 juli 2019 09:16 schreef kovenant het volgende:
vraagje,
vandaag komen ze installeren bij ons 8x300 wp.
ze willen dit op de wachmachine groep aansluiten met een onderverdeler.

volgens de installateur mag dit alleen ben ik niet enthousiast.

en nee, een nieuwe groep is niet makkelijk aangesloten :(
Wist je dat voordat je akkoord gaf voor de offerte of is dat een "nieuwtje" achteraf?

En welk deel van je verhaal is de vraag? :+
pi_187808524
de vraag is uiteraard, wat zouden jullie doen :6

ik had geopperd om via kruipruimte en buitenom de aansluiting te laten maken.
alleen staat er water in kruipruimte en hebben ze geen pak bij dus daar zouden voor moeten terug komen zit ik ook niet op te wachten, en als het gewoon mag....

ze gaan wel de bedrading naar wasmachine vervangen naar 4mm
pi_187808545
Daar zitten 2 kanten aan natuurlijk.

Jij hebt akkoord gegeven voor een bepaalde oplossing en ik kan me voorstellen dat je ze daar aan wil houden.

Aan de andere kant is je woning blijkbaar niet helemaal goed voorbereid, had je zelf vantevoren onder het luik gekeken dan had je nog een pomp kunnen regelen (?)

Nog een optie om er zelf onder te kruipen? Zwembroek aan en gaan?

Een andere optie is om dit eerst zo op te lossen en het later nog aan te passen. Hangt de CV-ketel ook in die ruimte? Ga je ooit over op een warmtepomp? Dan moet er tzt sowieso nog een kabel getrokken worden en kan je die andere ook in 1x meenemen.
pi_187808594
bij de voorbereiding en planning is het gemeld, meermaals zelfs...
zolang het allemaal "mag" vind ik het verder in orde maar ga wel wat van de prijs af laten halen dan.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')