FOK!forum / Werk, Geldzaken, Recht en de Beurs / [Crowdfunding] #224 Doorhalen van beslagen?
Aaroenz0rwoensdag 15 mei 2019 @ 13:08
ztv2ifcv9bvj7.jpg

Crowdfunding is hot!! In 2018 is in Nederland 329 miljoen euro opgehaald middels crowdfunding. Dat betekent opnieuw flinke groei van het fenomeen ten opzichte van het voorgaande jaar, toen de teller nog bleef steken op 223 miljoen euro. Crowdfunding maakte vorig jaar de realisatie van meer dan 8700 projecten en ondernemingsplannen mogelijk. En dat in een jaar dat crowdfunding ook onder een vergrootglas is komen te liggen omdat de risico's onderschat werden..

Vormen van crowdfunding
Er zijn 4 vormen van crowdfunding:
• Lening crowdfunding
• Aandelen crowdfunding
• Schenking / Donatie crowdfunding
• Aanschaf (nog te ontwikkelen) product / reward crowdfunding

Dit topic gaat voornamelijk over crowdfunding op basis van een lening die wordt terugbetaald.

Met crowdfunding betalen meerdere (soms honderden mensen) mee aan de lening van een bedrijf of particulier. Omdat er bij crowdfunding geen tussenkomst is van een financiële instelling zijn de kosten vaak lager en de rendementen over de investering over het algemeen hoger. Het risico is dat bedrijven 'omvallen' en je het geld kwijt bent.

Crowdfundingplatformen leningen
Geldvoorelkaar (GVE), leningen voor MKB en particulieren.
Collin Crowdfund (CCF), leningen voor MKB met crowdfundcoach.
Funding Circle (FNC), leningen voor MKB.
Horeca Crowdfunding Nederland (HCN), leningen voor horeca.
Samen In Geld (SIG), investeren in vastgoed met hypothecaire zekerheid.
Investormatch (IVM), kosteloos investeren in MKB projecten.
Waarde voor je Geld (WvjG), leningen met een christelijk normen- en waardenkader voor het MKB.
Capital Circle (CC), leningen voor MKB.
Crowd Real Estate (CRE), investeren in vastgoed met hypothecaire zekerheid.
Lendahand (LDH), opkomende economieën met rentes van tussen 3 - 6%.
Kapitaal Op Maat (KOM), leningen voor MKB.
All4funding (A4F), inspirerend investeren
Knab crowdfunding (KNAB), investeren met een knab bankrekening
New Funding, investeren in vastgoed met hypothecaire zekerheid.
Duurzaam Investeren, combinatie van maatschappelijk en financieel rendement.
Lenderspender, peer-to-peer lending
October, hét platform voor MKB-financieringen in continentaal Europa
NLinvesteert, een platform voor zakelijke financiering waaronder crowdfunding
Crowd About Now (CAN), leningen voor food, horeca, retail.
Crowdpartners, investeren in het mkb
Crowdbricks, investeren in onroerend goed
NPEX, handel in aandelen en obligaties van MKB-bedrijven.
Zonnepanelen Delen, investeren in ZonneDelen van collectieve zonne-energieprojecten.
One Planet Crowd, groene investeringen, vorm: leningen, donaties, rewards, etc.
Green Crowd, markt plaats voor de financiering van duurzame-energie-projecten.
Voordegroei, leningen voor MKB.
Bouwaandeel (BAD), investeren in vastgoed met hypothecaire zekerheid.
Lendico, kredieten MKB.
Aygo!Dutch (AGD), leningen voor MKB.

Resultaten crowdfundingplatformen
Via onderstaande links zijn de rapportages van de crowdfundingplatforms te raadplegen.
Geldvoorelkaar
Collin Crowdfund
Funding Circle
Kapitaal Op Maat
Lendahand
Investormatch
Horeca Crowdfunding Nederland
Waardevoorjegeld
Crowd About Now
Knab Crowdfunding
Capital Circle
Lenderspender
Oneplanetcrowd
The Dutch Deal
Voordegroei

Exitstrategieën platformen
SPOILER
Scorings-matrix exit/continuïteitsstrategie van CF platformen per 11-12-2017:
SPOILER
7b9se8tb.png

Toelichting bij de scoringsmatrix exit/continuïteitsstrategie:
In overleg met een aantal investeerders zijn er 10 items geformuleerd die in onze ogen nodig zijn in een goede exit /continuïteitsstrategie.

Voor de eenvoud hebben we ieder item een max score van 10 punten gegeven.

Die items die voor een platform niet aan de orde zijn worden buiten beschouwing gelaten.

Als einduitslag resulteert er een cijfer tussen 0 en 10 welke een indicatie geeft hoe goed de exit geregeld is. Eindcijfer 0 niets geregeld. Eindcijfer 10 goed geregeld, je hebt een goede kans dat als het platform in moeilijkheden raakt de betalingen, uitwinning van zekerheden, en het inzien van admin. via dashboard etc op internet gewoon blijft functioneren zonder bijkomende kosten.

Is een score matrix zaligmakend? Nee maar het geeft je in een oogopslag inzicht in de situatie. Bovendien kan je zien hoe het platform scoort op items die jij belangrijk vind in de exit strategie.

Ad1. Met een verdienmodel voor het platform met inkomsten gedurende de looptijd scoor je hoog max 10. Met een ander verdien model zal het platform aan moeten tonen dat er maatregelen genomen zijn om dit nadeel weg te nemen.

Ad 2. Scheiding van Geldstromen. Spreekt voor zich.

Ad3 Onderbrenging van zekerheden als Hypotheken, Pandrecht etc. Sommige platformen doen hier niet aan dan NVT

Ad4, Ad5. Stichtingen Zekerheden en Derden gelden dienen controleerbaar gekwalificeerde bestuurders te hebben. Met name in tijden wanneer het minder gaat met het CF bedrijf kunnen de belangen van CF platform en Stichtingen uit elkaar lopen. Dus bestuur idealiter >50% geen platform medewerker met tenminste een bestuurslid aantoonbaar belangenbehartiger van investeerders.

Ad 6 Zekerheden dienen goed vastgelegd te zijn, zeker als het cf bedrijf niet meer bestaat. Hier wordt een score gegeven waarin ervaringen uit het verleden meetellen.

Ad 7 Software en data moeten beschikbaar/te gebruiken zijn voor stichtingen/back-up provider. Hier dient een duidelijke overeenkomst over te zijn. Het kan niet zo zijn dat bij wegvallen van het CF bedrijf er gesteggeld moet worden over deze zaken met curator of toeleverend software bedrijf. De investeerder dient op normale wijze bij zijn data(contracten, betalingsdata etc) te kunnen en betalingen moeten gewoon doorgang kunnen vinden en niet gestoord worden door administratieve problemen.

Ad 8 De financiering van ad7 moet duidelijk geregeld zijn. Ad 1 kan helpen , maar ook moet duidelijk worden dat dit voldoende is. Is er geen goede continue inkomensstroom dan moet duidelijk zijn dat er een andere bron is waaruit het door functioneren betaald kan worden. Investeerders moeten niet verast worden door extra kosten.

Ad9 Er moet een toetsing zijn van het exit stappen plan door een externe deskundige bijvoorbeeld een gespecialiseerde externe register accountant. Alleen de mededeling dat er een stappenplan is door een CF directie met blauwe ogen geeft geen zekerheid

Ad 10 Er dient duidelijk op de website op een separate pagina/item gecommuniceerd te worden hoe de exit/continuïteitsstrategie in elkaar zit. Alle onderdelen dienen benoemd te worden zodat de investeerder weet hoe het in elkaar steekt en waar hij aan toe is.
Andere crowdfundingplatformen
SPOILER
Symbid: voor startups en MKB. (vorm: aandelen)
Kickstarter: kickstart projecten. Daar is een ander topic voor.
Buitenlandse platformen
SPOILER
Uiteraard is crowdfunding internationaal, en zo zijn dus ook enkele internationale platformen interessant. Onderstaand zijn enkel nog platformen waarbij je daadwerkelijk investeert, niet uitleent, je krijgt dus aandelen in het betreffende bedrijf en het rendement zal onzekerder zijn.

Seedrs.com is een Engels crowdfundingplatform welk intussen enkele jaren bezig is. De aangeboden projecten zijn zeer gevarieerd. Zo kan je projecten tegenkomen voor een lokale winkel, maar ook voor wereldwijde internetplatformen. Naast aandelen in bedrijven, biedt Seedrs met grote regelmaat ook investeringsfondsen aan om in te investeren.
Companisto.com is een crowdfundingplatform van onze oosterburen. Het Duitse platform biedt ook zeer gevarieerde projecten aan. Het zijn nooit echt veel projecten maar degene die er staan zijn meestal wel interessant om in ieder geval te bestuderen.
Crowdcube.com is een Engels platform welke mooie projecten aanbiedt. Helaas is er het nadeel dat je als buitenlander een debitcard van Visa of Mastercard moet hebben om er te investeren. Een debitcard, dus geen creditcard, ook niet een prepaid creditcard.
Lendingclub.com is een groter amerikaans crowdfunding platform. Hierbij zal het faillissement risico waarschijnlijk wat lager zijn. Een ander voordeel is dat je hier automatisch diversificatie kunt toepassen, met een minimum van $25 per stuk. Dit vermindert je risico aanzienlijk. Echter, voor niet-Amerikanen is het minimale investeringsbedrag $100.000. (bron)
Mintos, a peer-to-peer lending marketplace that connects investors with borrowers of non-bank lenders. It is an easy and transparent alternative to the traditional banking system. At Mintos both retail and institutional investors can invest in fractions of loans originated across Europe. Currently, we serve mortgage loans, personal unsecured loans, secured car loans, and small business loans. The minimum investment in one loan is EUR 10. Loan originators, on the other hand, by connecting to the Mintos platform get an instant access to investors that are looking to purchase loans.
Twino, a privately-owned marketplace lender operating across 7 countries. The company, previously known as Finabay, started operations in 2009 in Latvia and has originated over EUR 240 million in unsecured consumer loans since then. In 2015, TWINO launched an investment marketplace, offering investors from across Europe the opportunity to earn premium returns by investing in unsecured consumer loans originated by its daughter companies in Poland, Georgia and Denmark. In combination with the company's strong management team, local presence and proprietary scoring models, the investment marketplace fuels the growth of the company in the existing markets, as well as its geographical expansion.
Bondora, a leading peer-to-peer lending platform for investing in European non-bank personal loans. All loans are issued by our mother company Bondora AS that retains a share of risk in all loans it sells through Bondora.com marketplace.
EstateGuru is a leading Nordic online peer-to-peer lending platform established by property and FinTech professionals facilitating short- and mid-term property loans. The cross-border marketplace offers flexible terms for borrowers and premium interest to its investors. The loans of EUR 50 000- 3 000 000 facilitated through the EstateGuru platform are secured against property with a maximum LTV of 75%.
Robocash
Grupeer
Crowdestor
Viainvest
Envestio

Een overzicht van crowdfunding platforms staat op: wikipedia.
Risico
SPOILER
Crowdlending is risicovol!
Projecten kunnen failliet gaan. Dan ben je meestal al je geld kwijt!
Crowdfunding heeft een hoger risico op verlies dan sparen en beleggen in aandelen.
Informeer jezelf goed over de risico's, spreid je geld over meerdere projecten en over meerdere platformen en investeer alleen kleine bedragen.

Bij sommige crowdfundplatformen moet ook rekening gehouden worden met het risico dat het crowdfundplatform failliet kan gaan. Dit is minder van belang bij diverse platforms die via een derdenrekening werken en waar de contracten direct afgesloten worden tussen lener en verstrekker.
Zekerheden
SPOILER
Crowdlending is risicovol!
Als je je geld uitleent wil je de beste zekerheid dat je het terug krijgt. Alleen 100% zekerheid dat je je geld behoud heb je als je niets uitleent! In alle andere gevallen kan je je geld kwijtraken.

Hoe kan je nu aan een project zien of het een project is met risico's die aanvaardbaar zijn:

o Eerst kijk je naar de primaire zaken. Hoe staat het met het eigen vermogen, hoe is het eigen vermogen opgebouwd, hoe zit het met de solvabiliteit, liquiditeit en winstgevendheid nu en in de toekomst. Is er een non-ontrekkingsverklaring t.a.v. de hoogte van de solvabiliteit? Zijn er nog meer leninggevers in het spel en wat zijn hun rechten? Tekenen alle B.V.'s van de eigenaren mee met de lening overeenkomst? Of wordt er nu juist een belangrijke vergeten zodat de ondernemer makkelijk verder kan zonder de lening af te lossen? Zijn de mensen bekwaam? Bestaat het bedrijf al langer of is het een starter? Zijn de prognoses reëel of gaat men er met de hockeystick methode tegenaan. Je moet er achter zien te komen of de lening bij een reële bedrijfsvoering en ook met een beetje tegenwind terug betaald kan worden. Platformen kunnen je helpen bij dit onderzoek met hun ratings en rapporten echter de praktijk heeft geleerd dat deze hulpmiddelen van platformen niet altijd kloppen en soms zelfs er geheel naast zitten. Je bent dus altijd zelf verantwoordelijk voor je beslissing om te kijken naar deze primaire zekerheid heeft het bedrijf of particulier genoeg mogelijkheden om de lening terug te betalen.

o De secundaire zekerheden. Wat krijg ik nog terug als er te veel tegenwind is en de lening nemer de lening niet meer kan terug betalen. Als een lening nemer zijn schulden niet meer kan betalen gaat hij in de meeste gevallen failliet. Daar er dan meestal preferente schuldeisers zijn ( fiscus, UWV en pandhouders) blijft er in het algemeen niets over uit de failliete boedel voor de CF geld uitlener zonder zekerheden. Daarom eisen sommige platformen extra (secundaire) zekerheden voor als de lening nemer niet meer aan zijn verplichtingen voldoet om toch nog een deel van de geleende bedrag terug te kunnen betalen aan de CF geld uitlener. Welke zeker heden praten we dan over:
o Hoofdelijke aansprakelijkheid van de eigenaren (materieel of moreel)
o Borgstellingen van personen voor een bepaald bedrag (materieel of moreel)
o Hypothecaire zekerheden op onroerend goed of schepen
o Verpanding van inventaris, machines, voorraad, debiteuren, contracten etc
Zekerheden dienen zo hard mogelijk te zijn, door hier op het forum mee te lezen leer je welke zekerheden hard zijn. Harde zekerheden verkleinen het risico en kunnen er voor zorgen dat je een deel van je geld alsnog terug krijgt.

Een voorbeeld van een boterzachte zekerheid:
De heer x geeft een borgstelling af van 100.000 euro. Deze borg stelling is op dit moment van morele aard. (Hier staat dus de heer x garant voor 100K maar x heeft niets)

Een voorbeeld van een harde zekerheid:
De heer x heeft een huis dat een maand geleden getaxeerd is op een waarde van 210.000 euro. Dit huis is op dit moment niet hypothecair belast. Voor de deelnemers aan deze lening wordt een eerste hypotheek afgegeven van 100K (100K is de grootte van de lening) aan de stichting zekerheden van het platform. De 1e hypotheek wordt via de notaris geregeld en het platform betaald pas uit na registratie van de hypotheek.

Hier een link naar een beschrijving van als het mis gaat en hoe een platform dat kan afhandelen. Dit https://www.aygodutch.com/als-het-mis-gaat/ is een voorbeeld van een platform dat de afhandeling redelijk/tot goed voor elkaar heeft. Je kan hier ook lezen hoe de volgorde van afhandeling is van zekerheden bij een faillissement. Let op! Niet alle platformen hebben deze afhandeling goed voor elkaar. Ook de communicatie aangaande mislukte projecten en het uitwinnen van de zekerheden laat vaak te wensen over.
Effectieve rente
SPOILER
Geldvoorelkaar (GVE) bruto rente-0,6% = netto rente
Collin Crowdfund (CCF) bruto rente-1,04%* = netto rente
Funding Circle (FNC) bruto rente -1,0% = netto rente
KapitaalOpMaat (KOM) netto rendement* fluctueert met looptijd**
Lendahand (LDH) bruto rente = netto rente
Investormatch (IVM) bruto rente = netto rente
Horecacrowdfunding (HCN) netto rendement fluctueert met looptijd**
SamenInGeld (SIG) bruto rente -0.30% = netto rente
NewFunding
Bouwaandeel (BAD) bruto rente = netto rente
Crowdestate netto rendement fluctueert met looptijd**
CrowdAboutNow (CAN) bruto rente = netto rente
Waardevoorjegeld bruto rente -1,0% = netto rente
Capital circle
Moneybrothers netto rendement fluctueert met looptijd**
Lendico bruto rente -1,0% = netto rente
Aygo!Dutch (AGD) netto rendement fluctueert met looptijd**
NPEX
Zonnepanelendelen
OnePlanetCrowd
GreenCrowd
Duurzaam investeren netto rendement fluctueert met looptijd**
Doorgaan

* Door veel te investeren krijg je een korting op de standaard fee. Door de korting op de fee neemt je netto rendement toe.
** Hoe langer de lening loopt hoe kleiner het verschil tussen bruto en netto. Bijvoorbeeld:
==> 36 maanden bruto rente - 0,6%= netto rente
==> 60 maanden bruto rente - 0,3%= netto rente.

Nominale en effectieve rente bij annuïtaire lening:
Sommige Platformen geven het nominale (GvE) en andere het effectieve rente percentage (KOM, AGD, FNC, ...) op. In de effectieve rente wordt niet 1x per jaar de volledige rente vergoed maar elke maand 1/12. Bij gelijk rentepercentage krijg je bij effectieve rente meer dan bij nominaal voor je investering per jaar.

Precies omrekenen:
http://www.berekenhet.nl/berekenen/nominale-rente.html
http://www.berekenhet.nl/berekenen/effectieve-rente.html
Belastingen en de belastingdienst
SPOILER
Bent u particulier? In vrijwel alle gevallen valt de waarde van de lening - het saldo - in "box 3 voor de inkomstenbelasting. Dat betekent dat u het saldo moet opgeven bij uw aangifte inkomstenbelasting. Net zoals u dit doet met het saldo van uw bankrekening (saldo = waarde per 1 januari van het jaar waarover de belastingopgave wordt gedaan). De rente hoeft niet te worden opgegeven, tenzij deze wordt bijgeschreven bij het banksaldo.

Er kan een uitzondering worden gemaakt op bovenstaande als u als particulier (volgens de fiscus) aan meer dan normaal vermogensbeheer doet. Raadpleeg bij vragen hierover uw belastingadviseur.

Bent u ondernemer en handelt u vanuit een zakelijk account? Voor ondernemers/bedrijven die in het kader van hun onderneming handelen, vormt het uitgeleende bedrag een (vreemd vermogen) vordering die op de balans gezet moet worden. Ontvangen rente behoort tot het resultaat (de winst). Voor IB ondernemers wordt de winst belast in box 1, voor BVs valt e.e.a. onder de vennootschapsbelasting. Indien de lening onverhoopt niet kan worden afgelost, kan afgewaardeerd worden ten laste van de winst.

Zie hiervoor ook: WGR / Crowdfunden en de belastingdienst Zeker weten? Bel dan zelf de belastingdienst.
Kan ik wat aan het CF uitlenen overhouden?
SPOILER
Kan ik wat aan Crowdfunding leningen overhouden of kan ik mijn geld beter op een andere manier beleggen, sparen of misschien nog beter uitgeven of in de oude sok stoppen?
Dat is natuurlijk altijd de grote vraag. Onderstaande globale NRDZ sigarendoos berekening kan je helpen je koers te bepalen.

40 echte defaults van 1100 projecten bij GVE, KOM, CCF, HCN is op dit moment (december 2015) de beste schatting. Dus zo'n 3.6% van alle projecten is vroegtijdig definitief gestopt met betalen.

Bierviltjes berekening bij random gespreide investering in projecten:
• 100.000 euro geïnvesteerd gespreid over alle projecten
• Opgegeven rente gemiddeld over alle projecten 7%
• Gemiddelde looptijd 4 jaar
• Rente te ontvangen over de gehele looptijd is dus ongeveer 14000 euro
• Fee gemiddeld 1% is ongeveer 1000 euro
• Default gemiddeld na 0.37 deel looptijd. (berekend uit de huidige bekende defaults)
• Default verlies inleg exclusief rente verlies 0.63 * 3600 euro is ongeveer 2300 euro
• Rente verlies defaults ongeveer 300 euro

Wat hou je dus over? Ongeveer 10000 euro oftewel ongeveer 5% netto per jaar over uitstaand kapitaal.

Kanttekeningen:
• 3.6% is het default percentage in aantal op dit moment. In geld ligt het iets hoger daar grotere projecten eerder in default gaan als projecten met een kleine geldswaarde.
• 3.6% default zou over de gehele looptijd van de fictieve investering van 100000 euro zomaar het dubbele of meer kunnen worden gezien de fase waarin de meeste van de 1100 projecten zich bevinden.
• Als default percentage verdubbelt dan hou je ongeveer 7500 euro over is zo'n 3.75 % netto rente per jaar over uitstaand kapitaal.
• Nog steeds 2.25% meer dan bij een deposito van 2 tot 4 jaar die op dit moment ongeveer 1.5% doen.
• Heb je 12% tot 13% van je initiële projecten in default dan speel je nog steeds quite t.o.v een deposito. Je moet dan wel kans zien je te verbeteren anders kan je beter stoppen en je geld op de bank zetten.

Crowdfunding heeft wel meer risico, met veel meer werk, maar ook met meer fun. Je kan benchmarken tegen de gemiddelden en kijken of je het zelf beter doet met het selectief uitzoeken van projecten.

Als je het goed doet beloning in extra rendement en een schouderklopje van je zelf.

Deze bierviltjes berekening geeft een aardige indicatie. Wil je het precies uitrekenen dan kan dat natuurlijk en ik zou zeggen doe je best een excel sheet is geduldig. Wil je het echt precies weten dan moet je wachten tot je projecten klaar zijn met aflossen want ook in de laatste maand van een lening kan er een ongelukje gebeuren.
Projecten met problemen
SPOILER
Aangezien vooralsnog te weinig openheid wordt gegeven over projecten in problemen en defaults door de platformen, hieronder een onvolledige lijst van projecten met problemen van GvE, KOM, CCF, HCN, AGD, IVM, CC.
FNC is uit deze laatste lijsten weggelaten niet om dat er geen probleem projecten zijn, maar omdat FNC op dit moment goed en duidelijk systematisch op maandelijkse basis rapporteert over probleemprojecten aan zijn investeerders. Bovendien heeft FNC veel kleine projecten wat het aantal probleemgevallen groot maakt en lastig bij te houden voor derden.

Bij bedrijven met naam XXXXXXXXXXXX of ????????? zijn er nog mogelijkheden dat het goed komt of te weinig gegevens. Ook bij de andere projecten met naam genoemd kan nog steeds uitwinning plaats vinden uit boedel of persoonlijke aansprakelijkheid. Heb je info over defaults die niet vermeld staan of zich niet lenen voor een post op het forum dan graag een PM naar NRDZ. Zie je fouten in de lijsten dan ook graag je opmerkingen.
Bijgewerkt tot 17-12-2018

GVE 2nalnh5.jpg

KOM,CCF,AGD,LDH,HCN,IVM,CC etc 2qsze9w.jpg

Projecten in problemen grafisch weergegeven per 03-12-2015, 11-01-2017 en 16-12-2018

2ps1xxi.jpg

Note: de gegevens zijn zo goed mogelijk verzameld maar kunnen fouten bevatten.
Cijfers en statistieken
SPOILER
qfehhb.png
kyy4wj9z9i.jpg
dwwetuy9lri.png

ltgcqfozqil.png

b9xpgb4th6t.png

lgc1egyfrsa.png

q5mdvthquyz.png

Punt van orde:
We hebben gemerkt dat elk platform helaas wel eens een betaling een paar dagen te laat doet. Dit is vervelend, maar mag de discussies niet gaan overheersen. We hebben daarom besloten alleen achterstanden van meer dan 3 werkdagen hier op het forum te melden.

Disclaimer: de informatie in dit topic is hoogstens informatief. Informeer je altijd goed zelf voordat je investeert. Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend.
Aaroenz0rwoensdag 15 mei 2019 @ 13:09
" Wij hebben van de notaris een bericht ontvangen waarin zij aangaven dat wij een bedrag van ¤ 15.508,11 zullen ontvangen indien wij ons beslag doorhalen."

Betekent dit dat we naar het resterende deel van de vordering kunnen fluiten?

FNC- Extra constultant it-bedrijf
Crowdfunder99woensdag 15 mei 2019 @ 14:04
quote:
0s.gif Op woensdag 15 mei 2019 13:09 schreef Aaroenz0r het volgende:
" Wij hebben van de notaris een bericht ontvangen waarin zij aangaven dat wij een bedrag van ¤ 15.508,11 zullen ontvangen indien wij ons beslag doorhalen."

Betekent dit dat we naar het resterende deel van de vordering kunnen fluiten?

FNC- Extra constultant it-bedrijf
Dat vermoed ik wel. De lening was groot 86.100¤, er zijn 2 reguliere termijnen betaald en 1 nabetaling. Er staat dan nog circa 80.000¤ open en dat wordt nu "afgekocht" voor 15 mille.
Tja, als je er vanuit gaat dat er niets meer terug zou komen is dit een schrale meevaller, maar triest is het wel.
obligatairewoensdag 15 mei 2019 @ 14:30
https://www.fundingcircle.com/nl/investor/loans/70337
FNC/Restaurant harmonicadeuren.

Cijfers 2018 aanwezig, stijgende winst en omzet. Negatief EV is minpunt, is echter verbeterd in 2018.
Recensies overwegend positief. Ik ken Valkenswaard een beetje, leuke gezellige uitgaansplaats en de locatie aan de Markt is prima.

Loopt vlot vol ....
bleyenburgwoensdag 15 mei 2019 @ 14:34
Het lijkt erop dat FNC wat resultaten boekt op het gebied van incasso.
Nog niet optimaal allemaal, maar er wordt wel degelijk aan getrokken met hier en daar resultaat.

Wat mij betreft veruit beste (of minst slechte, zo U wilt) platform qua recovery.
(noot: Tevens platform met hoogste aantal betalingsproblemen)
obligatairewoensdag 15 mei 2019 @ 14:39
quote:
0s.gif Op woensdag 15 mei 2019 14:34 schreef bleyenburg het volgende:
Het lijkt erop dat FNC wat resultaten boekt op het gebied van incasso.
Nog niet optimaal allemaal, maar er wordt wel degelijk aan getrokken met hier en daar resultaat.

Wat mij betreft veruit beste (of minst slechte, zo U wilt) platform qua recovery.
(noot: Tevens platform met hoogste aantal betalingsproblemen)
Ironisch is dit wel enigszins, want als FNC wat streng zou selecteren bij de intake dan zou die lijst niet zo enorm lang hoeven te zijn.

SPOILER
Soepwinkel Nieuw Pand
ID: 189692552
Gefinancierd: ¤ 200 | Openstaand : 91%
De incasso van april is niet geslaagd. De kredietnemer heeft aangegeven dat de omzet van het bedrijf drastisch is gedaald waardoor de ondernemer op dit moment niet aan de betaalverplichtingen kunnen voldoen. Als oplossing is de kredietnemer bezig persoonlijk vastgoed te verkopen met als doel de overwaarde te gebruiken om de volledige lening in te lossen. Wij houden periodiek contact met de kredietnemer.
Wedden dat die gedaalde omzet, de REDEN is van de kredietaanvraag? :R
Maar ja als je geen recente cijfers denkt nodig te hebben......
bleyenburgwoensdag 15 mei 2019 @ 15:26
@ Obli,

Ik blijf vermoeden dat ze recentelijk een strenger deurbeleid hebben doorgevoerd
Aantal gepubliceerde projecten is al enige tijd significant lager dan wat we gewend waren.
djh77woensdag 15 mei 2019 @ 15:41
Armaturen op ccf/Knab
https://www.collincrowdfund.nl/tfc-holding-ilfari/
ETphonehomewoensdag 15 mei 2019 @ 15:42
zojuist geïnvesteerd bij new funding, pand van de race meneer. Ik heb de indruk dat toegezegde investeringen (later betalen dus) niet direct verwerkt worden in het getoonde geïnvesteerde bedrag. Dit bedrag is nu, een half uur na investering, nog steeds hetzelfde als voor mijn investering. Toen ik in het vorige project, parkgebouw Doetinchem investeerde, wat ik via wallet betaalde, schoot het geïnvesteerde bedrag wel gelijk omhoog met mijn investeringsbedrag.

Weten andere mensen hier of ik bovenstaande correct zie?
ETphonehomewoensdag 15 mei 2019 @ 15:44
quote:
0s.gif Op woensdag 15 mei 2019 14:34 schreef bleyenburg het volgende:
Het lijkt erop dat FNC wat resultaten boekt op het gebied van incasso.
Nog niet optimaal allemaal, maar er wordt wel degelijk aan getrokken met hier en daar resultaat.

Wat mij betreft veruit beste (of minst slechte, zo U wilt) platform qua recovery.
(noot: Tevens platform met hoogste aantal betalingsproblemen)
Hier inderdaad ook het beste platform qua recovery, in mijn geval niet het platform met het hoogste percentage betalingsproblemen. Kom heeft het hoogste percentage, daarna GvE, dan FnC
obligatairewoensdag 15 mei 2019 @ 15:56
quote:
0s.gif Op woensdag 15 mei 2019 15:26 schreef bleyenburg het volgende:
@ Obli,

Ik blijf vermoeden dat ze recentelijk een strenger deurbeleid hebben doorgevoerd
Aantal gepubliceerde projecten is al enige tijd significant lager dan wat we gewend waren.
Dan zal binnenkort flyer # 8 wel in de bus vallen, eens kijken hoeveel ton ik ditmaal binnen een paar dagen en zonder lastige vragen, kan krijgen _O-

Maar hopelijk heb je gelijk, ik ben ervan overtuigd dat ze met één dagje extra studie op het dossier, de grootste kneuzen er wel uit zouden kunnen vissen. Wat dus nu vaak niet gebeurt.

Je zult toch in al die probleemgevallen zitten, dan heb je iedere maand twee dagen leeswerk *O*
Tjalalawoensdag 15 mei 2019 @ 16:00
quote:
0s.gif Op woensdag 15 mei 2019 14:39 schreef obligataire het volgende:

[..]

SPOILER
Soepwinkel Nieuw Pand
ID: 189692552
Gefinancierd: ¤ 200 | Openstaand : 91%
De incasso van april is niet geslaagd. De kredietnemer heeft aangegeven dat de omzet van het bedrijf drastisch is gedaald waardoor de ondernemer op dit moment niet aan de betaalverplichtingen kunnen voldoen. Als oplossing is de kredietnemer bezig persoonlijk vastgoed te verkopen met als doel de overwaarde te gebruiken om de volledige lening in te lossen. Wij houden periodiek contact met de kredietnemer.
Wedden dat die gedaalde omzet, de REDEN is van de kredietaanvraag? :R
Maar ja als je geen recente cijfers denkt nodig te hebben......
Volgens mij was de reden de nieuwe productielocatie(ook voor de bezorgdiensten) en volgens mij hebben ze deze ondertussen weer gesloten. Althans locatie op thuisbezorgd is weer aangepast naar ohet winkelpand...
Jaco078woensdag 15 mei 2019 @ 16:00
Wiebkes Br*tz**t op KOM vraagt faillissement aan. Voor mij een les dat ik niet meer obv gunnen maar obv zekerheid moet financieren. Wel een nette update geplaatst op KOM (geschreven door Wiebke zelf).

Hoe verwerken jullie afboekingen in jullie administratie:
1.laat je het openstaand saldo staan of
2. Verlaag je echt je vermogen met het geïnvesteerd bedrag , je "vergeet" het als het ware.

Hoe bereken je dat vervolgens in je rente op dat platform? Deze (bijna) default was 1 van mijn 3 investeringen daar (daarna principieel gestopt bij KOM). Dit resulteert dus in een XIRR dit jaar van ongeveer -30%. Stel die andere 2 lopen wel netjes door, hanteren jullie dan alleen dit jaar een negatief rendement en volgend jaar weer positief (omdat er in 2019 wordt afgeboekt en 2020 niet)?
tnhbwoensdag 15 mei 2019 @ 16:01
>> re: Project #1408 / Estateguru

Dat project was sinds 2/4 in default, maar vandaag is blijkbaar alles betaald, inclusief boete en vertragingsrente tot moment van volledige aflossing. Als dit kenmerkend voor de recovery is dan hebben velen daar nog iets van te leren, maar ik heb het bange idee dat dit een toevalstreffer is. Iemand andere ervaringen bij Estateguru?
ETphonehomewoensdag 15 mei 2019 @ 16:08
quote:
0s.gif Op woensdag 15 mei 2019 16:01 schreef tnhb het volgende:
>> re: Project #1408 / Estateguru

Dat project was sinds 2/4 in default, maar vandaag is blijkbaar alles betaald, inclusief boete en vertragingsrente tot moment van volledige aflossing. Als dit kenmerkend voor de recovery is dan hebben velen daar nog iets van te leren, maar ik heb het bange idee dat dit een toevalstreffer is. Iemand andere ervaringen bij Estateguru?
Hier zat ik ook in, heb nog een ander project, wat een maandje langer in default is als bovenstaande. Hier werkt de eigenaar van het pand tegen (begon een kort geding om executieverkoop te voorkomen, de eigenaar heeft dit kort geding verloren). Daar duurt de afhandeling wat langer, ik heb er wel vertrouwen in dat Estateguru goed doorpakt bij problemen. Mijn grootste zorg zit bij dit platform bij de taxaties, en de werkelijke opbrengst bij executieverkoop.

Ik heb vorige week mijn auto invest instelling bijgesteld, van max. 70% LTV naar max. 60% LTV. Minimum rentepercentage gehandhaafd op 11%. Dit als een stukje verlenging van de remweg in geval van problemen.
ETphonehomewoensdag 15 mei 2019 @ 16:12
quote:
0s.gif Op woensdag 15 mei 2019 16:00 schreef Jaco078 het volgende:
Wiebkes Br*tz**t op KOM vraagt faillissement aan. Voor mij een les dat ik niet meer obv gunnen maar obv zekerheid moet financieren. Wel een nette update geplaatst op KOM (geschreven door Wiebke zelf).

Hoe verwerken jullie afboekingen in jullie administratie:
1.laat je het openstaand saldo staan of
2. Verlaag je echt je vermogen met het geïnvesteerd bedrag , je "vergeet" het als het ware.

Hoe bereken je dat vervolgens in je rente op dat platform? Deze (bijna) default was 1 van mijn 3 investeringen daar (daarna principieel gestopt bij KOM). Dit resulteert dus in een XIRR dit jaar van ongeveer -30%. Stel die andere 2 lopen wel netjes door, hanteren jullie dan alleen dit jaar een negatief rendement en volgend jaar weer positief (omdat er in 2019 wordt afgeboekt en 2020 niet)?
Bij mij optie 2.: ik verlaag mijn vermogen met het nog uitstaande bedrag. Dit doe ik zodra een project door het platform als default geregistreerd wordt, of zodra de achterstand meer als 90 dagen is.

Vervolgens maak ik van elke default een apart tabblad aan, met als startpunt het defaultbedrag.
Betalingen die ik na default nog ontvang op een project bereken ik als een "net recovery" (project rente wordt doorberekend), en een "gross recovery" (volledige betaling komt ten gunste van verlaging van nog uitstaande bedrag, er wordt geen rente meer berekent)
obligatairewoensdag 15 mei 2019 @ 16:13
quote:
0s.gif Op woensdag 15 mei 2019 15:42 schreef ETphonehome het volgende:
zojuist geïnvesteerd bij new funding, pand van de race meneer. Ik heb de indruk dat toegezegde investeringen (later betalen dus) niet direct verwerkt worden in het getoonde geïnvesteerde bedrag. Dit bedrag is nu, een half uur na investering, nog steeds hetzelfde als voor mijn investering. Toen ik in het vorige project, parkgebouw Doetinchem investeerde, wat ik via wallet betaalde, schoot het geïnvesteerde bedrag wel gelijk omhoog met mijn investeringsbedrag.

Weten andere mensen hier of ik bovenstaande correct zie?
Heeft misschien te maken met id-bewijs wat nog geüpload moet worden?
bleyenburgwoensdag 15 mei 2019 @ 16:28
Ik vind het oprecht spijtig voor Wiebke.

Ben erg benieuwd naar update.

Destijds wilde ik wel meedoen en stond letterlijk op punt om er geld in te stoppen, maar door een akkefietje ten tijde van de pitch met een persoon van KOM, heb ik toen besloten niks meer met KOM te doen.
Dat betaalt zich nu dus uit.
Wrang, want Wiebke is de laatste die ik dit gun.
bleyenburgwoensdag 15 mei 2019 @ 16:29
Aangezien ik er niet in zit, kan ik haar reactie niet lezen.
Die zou ik echter graag inzien.
Ik heb haar echt hoog zitten en vind het bijzonder spijtig.

Is er iemand die, in spoiler, of pm/dm haar toelichting met mij wil delen?
obligatairewoensdag 15 mei 2019 @ 16:41
Het geld inzake Najade VGI , is vandaag al retour gestort. Keurig.
Jaco078woensdag 15 mei 2019 @ 16:42
quote:
0s.gif Op woensdag 15 mei 2019 16:29 schreef bleyenburg het volgende:
Aangezien ik er niet in zit, kan ik haar reactie niet lezen.
Die zou ik echter graag inzien.
Ik heb haar echt hoog zitten en vind het bijzonder spijtig.

Is er iemand die, in spoiler, of pm/dm haar toelichting met mij wil delen?
SPOILER
Beste investeerders,

het spijt mij te moeten mededelen dat het niet goed gaat met Wiebkes Brotzeit en Wiebkes Weihnachten. De omzet blijft liggen, de media negeert elke persbericht en de organische groei, mond tot mond, gaat niet snel genoeg. De mensen die het wél kennen vinden het concept zo leuk en zo ontzettend jammer dat we sluiten, zie ook alle steunbetuigingen op de Brotzeit Facebook.
U heeft mij wat ruimte gegeven in april maar de verhuurder wilde dat niet doen. We hebben geprobeerd om samen met een gerenommeerder horeca makelaar het huurcontract te repareren. We hebben ook geprobeerd een andere huurder aan te dragen zodat alles betaalt kan worden en met een hogere huur, die de nieuwe huurder zou betalen, zou de verhuurder mij een deel kunnen compenseren voor het Horeca klaar maken van het pand. De verhuurder ( Oranjeveste) wilde dit alles niet. Ja, hij wilde die huurder wel, maar mij wilde hij niet compenseren.
Het bedrijf staat op het punt dat rekeningen niet meer betaalt kunnen worden. Ik ben nu in voorbereiding om het faillissement aan te vragen, daarbij helpt de Stichting Zekerheden met advies op maat.
U kunt dit weekeinde voor het laatst genieten van de heerlijkheden en gezelligheid van WIebkes Brotzeit. Ook hebben we een speciale SALE in Wiebkes Weihnachten voor alle Inge Glas handgemaakte ornamenten en andere Kerst artikelen: 50% korting!
Het is een klap voor mij en het stemt mij droevig dat dit punt bereikt is na 4 jaar knetterhard werken. Ik heb veel geleerd, ik ben professioneel gegroeid en ik ben bijzonder dankbaar voor de ervaring. Ik weet ook waar ik heel graag weer positief de schouders onder zou willen zetten als dit afgerond is: Een echt Brauhaus op een goede plek, het interieur is er al, maar dat is alles nog even een toekomstwens. Eerst dit.
Bedankt voor uw vertrouwen, het spijt mij dat het niet gelukt is om met dit project uw investering te laten groeien.


Zekerheden:
Verpanding inventaris en voorraden en aansprakelijkheid in privé (morele waarde).

[ Bericht 3% gewijzigd door Jaco078 op 15-05-2019 16:49:11 (Toevoeging zekerheden ) ]
bleyenburgwoensdag 15 mei 2019 @ 16:54
Dank je wel Jaco078

Ben benieuwd hoe dit afgewikkeld gaat worden.

Mijn inschatting is dat ze de restschuld mee gaat financieren in haar nieuwe Brauhaus project.

Die griet weet niet van opgeven.

Bikkeltje.
Bengerwoensdag 15 mei 2019 @ 16:54
quote:
0s.gif Op woensdag 15 mei 2019 16:00 schreef Jaco078 het volgende:
Wiebkes Br*tz**t op KOM vraagt faillissement aan. Voor mij een les dat ik niet meer obv gunnen maar obv zekerheid moet financieren. Wel een nette update geplaatst op KOM (geschreven door Wiebke zelf).

Hoe verwerken jullie afboekingen in jullie administratie:
1.laat je het openstaand saldo staan of
2. Verlaag je echt je vermogen met het geïnvesteerd bedrag , je "vergeet" het als het ware.

Hoe bereken je dat vervolgens in je rente op dat platform? Deze (bijna) default was 1 van mijn 3 investeringen daar (daarna principieel gestopt bij KOM). Dit resulteert dus in een XIRR dit jaar van ongeveer -30%. Stel die andere 2 lopen wel netjes door, hanteren jullie dan alleen dit jaar een negatief rendement en volgend jaar weer positief (omdat er in 2019 wordt afgeboekt en 2020 niet)?
Ik doe min of meer optie 2. Ik noteer bij het doen van de definitieve aangifte IB de inschatting van de recovery die ik 1 januari van het vorige jaar heb gemaakt, maar vergeten was op te schrijven. Toevallig heb ik bij het doen van die aangifte altijd een jaar eerder een inschatting gemaakt die exact overeenkomt met wat er ook werkelijk nog terug kwam. Ik schrijf dus in de praktijk alles af, min de recovery tot het moment van aangifte.
Het verschilt wel een beetje per platform. Bij Bondora boeken ze bijvoorbeeld altijd een gedeelte af. Dat geven ze weer in je accountvalue. Ik neem dat altijd gewoon over.
Ik doe niet zo moeilijk, maar probeer wel redelijke waarden te hanteren.
djh77woensdag 15 mei 2019 @ 17:06
Fruitteler met 2e hypotheek op a4f
https://www.all4funding.n(...)ieuw+project+Sturing
Bengerwoensdag 15 mei 2019 @ 17:08
quote:
0s.gif Op woensdag 15 mei 2019 16:01 schreef tnhb het volgende:
>> re: Project #1408 / Estateguru

Dat project was sinds 2/4 in default, maar vandaag is blijkbaar alles betaald, inclusief boete en vertragingsrente tot moment van volledige aflossing. Als dit kenmerkend voor de recovery is dan hebben velen daar nog iets van te leren, maar ik heb het bange idee dat dit een toevalstreffer is. Iemand andere ervaringen bij Estateguru?
Ik heb nu één default. Die heeft een delay van 395 dagen. Er is al een veiling geweest, maar die is mislukt. Er loopt nu een tweede veiling tegen een 12% lager bedrag. Ik vermoed dat de veiling in eerste instantie de lening, rente en kosten dekte, maar nu niet meer. Ik zou dan een klein verlies gaan leiden. Ik maak me nog geen zorgen, de andere projecten compenseren dit ruimschoots.
obligatairewoensdag 15 mei 2019 @ 18:21
quote:
0s.gif Op woensdag 15 mei 2019 17:06 schreef djh77 het volgende:
Fruitteler met 2e hypotheek op a4f
https://www.all4funding.n(...)ieuw+project+Sturing
Opmerkelijk verhaal.

https://www.rtvdrenthe.nl(...)en-met-administratie
investeerdertjewoensdag 15 mei 2019 @ 18:33
quote:
Beste uitlener,
Sistema.bio uit Mexico heeft de terugbetalingen reeds in gang gezet die rond de 15e van de maand op uw wallet gestort zouden moeten worden. Het geld staat echter nog niet op de betreffende rekening van onze betaaldienstverlener Intersolve.

Wij verwachten de terugbetaling in de komende dagen op uw wallet te kunnen zetten.
Met vriendelijke groet,

Team Lendahand
Helaas iets vertraging. Even afwachten
djh77woensdag 15 mei 2019 @ 18:49
quote:
0s.gif Op woensdag 15 mei 2019 18:33 schreef investeerdertje het volgende:

[..]

Helaas iets vertraging. Even afwachten
Ik heb deze maand nog van enkele lokale partner geld mogen ontvangen
djh77woensdag 15 mei 2019 @ 18:54
Interieur ontwerper op gve
https://www.geldvoorelkaa(...)roject.aspx?id=19619
djtiesto8woensdag 15 mei 2019 @ 19:08
quote:
0s.gif Op woensdag 15 mei 2019 18:33 schreef investeerdertje het volgende:

[..]

Helaas iets vertraging. Even afwachten
Aangezien Lendahand begin deze maand nog deel 7 heeft gefund (¤200.000), waarvan de looptijd pas ingaat per 1 juni 2019, ging ik er vanuit dat ze met dat geld wel direct de aflossing van de oudere projecten konden betalen. Dus zonder het uit te boeken naar Sistema.bio, maar door vereffening van vordering/schulden. Met mijn crowdfund-addiction na research uitgevonden dat er per 15 mei 2019 aan drie projecten terugbetaald moeten worden: project 2, 3 en 4. De andere projecten zijn reeds volledig afgelost of worden op een toekomstige datum terugbetaald.

Project 2: ¤75.000 + ¤2.250 rente = ¤77.250
Project 3: ¤75.000 + ¤2.250 rente = ¤77.250
Project 4: ¤37.500 + ¤4.125 rente = ¤41.625
Optelsom: ¤196.125 aflossing én rente.

Je zou toch zeggen dat ze dan alleen het verschil overmaken naar Mexico? Heeft iemand hier een idee over?

https://www.lendahand.com/nl-NL/projects/6284-sistema-bio-7
https://www.lendahand.com/nl-NL/projects/5899-sistema-bio-2
https://www.lendahand.com/nl-NL/projects/5923-sistema-bio-3
https://www.lendahand.com/en-EU/projects/6079-sistema-bio-4

Edit: Wel netjes dat Lendahand meteen een bericht stuurt om te laten weten dat de betaling is vertraagd, máár onderweg is.

[ Bericht 3% gewijzigd door djtiesto8 op 15-05-2019 19:13:23 ]
investeerdertjewoensdag 15 mei 2019 @ 19:08
quote:
0s.gif Op woensdag 15 mei 2019 18:49 schreef djh77 het volgende:

[..]

Ik heb deze maand nog van enkele lokale partner geld mogen ontvangen
De rest waren wel op tijd gelukkig
TechLightwoensdag 15 mei 2019 @ 19:29
quote:
0s.gif Op woensdag 15 mei 2019 19:08 schreef djtiesto8 het volgende:
Je zou toch zeggen dat ze dan alleen het verschil overmaken naar Mexico? Heeft iemand hier een idee over?
Afhankelijk van de precieze structuur zijn het aparte leningen, en kunnen ze natuurlijk niet eenzijdig andere afspraken maken en geld inhouden van iets dat 'in principe' los staat van de rest. Als ze zo'n afspraak maken specifiek kan het natuurlijk wel, maar qua voorbereiding is dat vast weer lastig in te schatten wanneer wat precies moet overgemaakt worden. (Ik zou wel bij vertraagde betalingen de nieuwe lening niet direct onder vertrouwen overmaken maar daar even mee wachten, maar dat is een ander verhaal).
kopersneekwoensdag 15 mei 2019 @ 20:17
quote:
0s.gif Op woensdag 15 mei 2019 16:01 schreef tnhb het volgende:
>> re: Project #1408 / Estateguru

Dat project was sinds 2/4 in default, maar vandaag is blijkbaar alles betaald, inclusief boete en vertragingsrente tot moment van volledige aflossing. Als dit kenmerkend voor de recovery is dan hebben velen daar nog iets van te leren, maar ik heb het bange idee dat dit een toevalstreffer is. Iemand andere ervaringen bij Estateguru?
Ik was inderdaad ook blij verrast met de afhandeling. Fase 2 is nog wel in "late" fase, bijna 60 dagen dus schuiven naar default. Benieuwd wat hiermee gebeurd..
investeerdertjewoensdag 15 mei 2019 @ 20:57
quote:
0s.gif Op woensdag 15 mei 2019 20:17 schreef kopersneek het volgende:

[..]

Ik was inderdaad ook blij verrast met de afhandeling. Fase 2 is nog wel in "late" fase, bijna 60 dagen dus schuiven naar default. Benieuwd wat hiermee gebeurd..
Aan de ander kant zijn de onderpanden vaak wel erg ruim.
investeerdertjewoensdag 15 mei 2019 @ 20:58
quote:
0s.gif Op woensdag 15 mei 2019 19:29 schreef TechLight het volgende:

[..]

Afhankelijk van de precieze structuur zijn het aparte leningen, en kunnen ze natuurlijk niet eenzijdig andere afspraken maken en geld inhouden van iets dat 'in principe' los staat van de rest. Als ze zo'n afspraak maken specifiek kan het natuurlijk wel, maar qua voorbereiding is dat vast weer lastig in te schatten wanneer wat precies moet overgemaakt worden. (Ik zou wel bij vertraagde betalingen de nieuwe lening niet direct onder vertrouwen overmaken maar daar even mee wachten, maar dat is een ander verhaal).
Eens. Ik heb het vermoeden dat het wel goed gaat komen. Ik zie lendahand gelukkig als "ontwikkelingshulp" en dat wat extra terug komt als mooi meegenomen. Heb dan ook een ontwikkelingshulp budget hiervoor (ik geef verder niet aan goede doelen)
NaRegenDeZonwoensdag 15 mei 2019 @ 21:48
quote:
0s.gif Op woensdag 15 mei 2019 20:58 schreef investeerdertje het volgende:

[..]
,,..............

(ik geef verder niet aan goede doelen)
Betaal jij geen belasting dan?
investeerdertjewoensdag 15 mei 2019 @ 21:59
quote:
0s.gif Op woensdag 15 mei 2019 21:48 schreef NaRegenDeZon het volgende:

[..]

Betaal jij geen belasting dan?
Ja ik weet dat je zo aan goede doelen geeft. Maar ik doelde op wat IK geef. Belasting zie ik niet als een donatie van mij. Want dan is ook elke bijstandsregeling een goed doel
investeerdertjewoensdag 15 mei 2019 @ 22:15
quote:
0s.gif Op woensdag 15 mei 2019 16:01 schreef tnhb het volgende:
>> re: Project #1408 / Estateguru

Dat project was sinds 2/4 in default, maar vandaag is blijkbaar alles betaald, inclusief boete en vertragingsrente tot moment van volledige aflossing. Als dit kenmerkend voor de recovery is dan hebben velen daar nog iets van te leren, maar ik heb het bange idee dat dit een toevalstreffer is. Iemand andere ervaringen bij Estateguru?
Mijn project 1843 was nog nooit op tijd, drie betalingen met boeterente. Sinds 2/5 default. Vandaag een betaling van januari gedaan. Schept wel vertrouwen in het recovery proces maar de communicatie had beter gemogen.
Ineens bij tot 22/03.
gaanmetdiebanaandonderdag 16 mei 2019 @ 09:37
De recovery bij GVE wordt hier vaak slecht beoordeeld, maar in een project dat sinds aug2016 in default is kreeg ik deze week toch een heuglijk bericht.

SPOILER
Geachte Investeerder,
Via deze weg willen wij u informeren over de stand van zaken van project 10218 | Alere Advies.
Zoals al eerder is aangegeven is er beslag gelegd op het inkomen van de debiteuren. Hierdoor
hebben wij in september 2018 een uitkering aan u kunnen doen. Dankzij dit beslag, dat nog steeds
van kracht is, kunnen wij opnieuw een afdracht uitkeren.
Dankzij het beslag en daardoor een grote inhouding, betreft het de uitkering van termijnen 14 t/m
20. Deze worden een dezer dagen op uw rekening bijgeschreven.
Gijsbertusdonderdag 16 mei 2019 @ 09:59
quote:
1s.gif Op woensdag 15 mei 2019 22:15 schreef investeerdertje het volgende:

[..]

Mijn project 1843 was nog nooit op tijd, drie betalingen met boeterente. Sinds 2/5 default. Vandaag een betaling van januari gedaan. Schept wel vertrouwen in het recovery proces maar de communicatie had beter gemogen.
Ineens bij tot 22/03.
Ik zie op estateguru wel een uitbreiding aan projecten de laatste tijd, alsmede een lagere LTV. Helaas ook gepaard met een lagere rentepercentage, maar zekerheid boven alles.

Om de crowdlending apart te houden van de crowdfunding heb ik een apart forum/topic aangemaakt.
Crowdlending - De gouden formule
investeerdertjedonderdag 16 mei 2019 @ 10:05
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 09:59 schreef Gijsbertus het volgende:

[..]

Ik zie op estateguru wel een uitbreiding aan projecten de laatste tijd, alsmede een lagere LTV. Helaas ook gepaard met een lagere rentepercentage, maar zekerheid boven alles.

Om de crowdlending apart te houden van de crowdfunding heb ik een apart forum/topic aangemaakt.
Crowdlending - De gouden formule
Zullen we SIG dan ook verplaatsen naar dat topic? Immers daar halen mensen ook geld op om vastgoed te financieren. Of is het kenmerk dan dat het een buitenlands platform is?
Gijsbertusdonderdag 16 mei 2019 @ 10:09
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 10:05 schreef investeerdertje het volgende:

[..]

Zullen we SIG dan ook verplaatsen naar dat topic? Immers daar halen mensen ook geld op om vastgoed te financieren. Of is het kenmerk dan dat het een buitenlands platform is?
Ik denk eerder omdat het buitenlands is. Althans dat is mijn achterliggende gedachte.
Horsemendonderdag 16 mei 2019 @ 10:22
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 10:09 schreef Gijsbertus het volgende:

[..]

Ik denk eerder omdat het buitenlands is. Althans dat is mijn achterliggende gedachte.
Mee eens, laten we SiG gewoon hier houden.

Ik ben blij met het nieuwe topic ^O^ want werd er een beetje moe van om mij steeds door al die te tekst over buitenlandse platforms heen te worstelen (terwijl ik daar niets mee doe). Het overzicht is dan ook weg.
investeerdertjedonderdag 16 mei 2019 @ 10:29
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 10:09 schreef Gijsbertus het volgende:

[..]

Ik denk eerder omdat het buitenlands is. Althans dat is mijn achterliggende gedachte.
Terwijl het principe identiek is.

quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 10:22 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Mee eens, laten we SiG gewoon hier houden.

Ik ben blij met het nieuwe topic ^O^ want werd er een beetje moe van om mij steeds door al die te tekst over buitenlandse platforms heen te worstelen (terwijl ik daar niets mee doe). Het overzicht is dan ook weg.
Dus het verschil is niet echt dat het een ander idee is (immers het is hetzelfde idee) maar dat het een buitenlands platform is. Nogal een karig verschil tbh. FNC Duitsland dan ook even verplaatsen :P

Maar ok. Insteek is dus dat buitenland en binnenland gescheiden gaan worden. Doen we dat :)
NaRegenDeZondonderdag 16 mei 2019 @ 11:02
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 10:29 schreef investeerdertje het volgende:

[..]

Terwijl het principe identiek is.
[..]

Dus het verschil is niet echt dat het een ander idee is (immers het is hetzelfde idee) maar dat het een buitenlands platform is. Nogal een karig verschil tbh. FNC Duitsland dan ook even verplaatsen :P

Maar ok. Insteek is dus dat buitenland en binnenland gescheiden gaan worden. Doen we dat :)
Van mij is die scheiding niet nodig. Hoewel ik op dit moment niets doe op buitenlandse platformen vind ik het geen probleem als post hierover ertussen staan. Wat ik niet wil lezen sla ik over. Daarnaast heb je natuurlijk ook nederlandse platformen die in Duits vastgoed doen wat doe je daar mee?
Dus voor mij gewoon laten zoals het is.
gaanmetdiebanaandonderdag 16 mei 2019 @ 11:06
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 09:59 schreef Gijsbertus het volgende:
Om de crowdlending apart te houden van de crowdfunding heb ik een apart forum/topic aangemaakt.
Crowdlending - De gouden formule
Had het nieuwe topic dan P2P lending genoemd, gezien de platformen waar het over gaat lijkt me dat een juistere naam.

Dit topic gaat in feite over crowdlending.

Gezien de vage grenzen tussen de termen zie ik overigens geen voordeel in het opsplitsen, maar dat is persoonlijk.
investeerdertjedonderdag 16 mei 2019 @ 11:07
quote:
14s.gif Op donderdag 16 mei 2019 11:06 schreef gaanmetdiebanaan het volgende:

[..]

Had het nieuwe topic dan P2P lending genoemd, gezien de platformen waar het over gaat lijkt me dat een juistere naam.

Dit topic gaat in feite over crowdlending.

Gezien de vage grenzen tussen de termen zie ik overigens geen voordeel in het opsplitsen, maar dat is persoonlijk.
Ik zie wel een nut in splitsing als je het gaat vergelijken met de wijze van lenen. Weet je waar het in gaat of weet je dat niet?
Mintos, robocash etc. Grote zwarte gaten waar je je geld in gooit.
obligatairedonderdag 16 mei 2019 @ 11:08
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 11:02 schreef NaRegenDeZon het volgende:

[..]

Van mij is die scheiding niet nodig. Hoewel ik op dit moment niets doe op buitenlandse platformen vind ik het geen probleem als post hierover ertussen staan. Wat ik niet wil lezen sla ik over. Daarnaast heb je natuurlijk ook nederlandse platformen die in Duits vastgoed doen wat doe je daar mee?
Dus voor mij gewoon laten zoals het is.
Precies.

Ik vind het zelf prettig dat de sites met vrij hoog speculatief karakter elders staan. Land van herkomst is minder relevant in dat verband.

FNCD is het zusje van FNCN en trekt in principe dezelfde investeerders. Lijkt me logisch om die dan op dezelfde plek te bespreken.
investeerdertjedonderdag 16 mei 2019 @ 11:11
quote:
Beste uitlener,
Umati Capital uit Kenia heeft de terugbetalingen reeds in gang gezet die rond de 15e van de maand op uw wallet gestort zouden moeten worden. Het geld staat echter nog niet op de betreffende rekening van onze betaaldienstverlener Intersolve.

Wij verwachten de terugbetaling morgen op uw wallet te kunnen zetten.
Met vriendelijke groet,

Team Lendahand
En nog een vertraging. Gewoon per financiering netjes een mailtje.
NaRegenDeZondonderdag 16 mei 2019 @ 11:51
Net even mijn terug betalingen bij Capital Circle bekeken. Alle termijnen keurig betaald.
Zelfs de Imker heeft op tijd betaald! De bijenkoning heeft geleerd van de extra kosten die hij moest betalen voor twee keer op het laatste moment persoonlijk faillissement afwenden.
Op tijd betalen is veel voordeliger! :)
OpDieFietsdonderdag 16 mei 2019 @ 12:47
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 11:07 schreef investeerdertje het volgende:

[..]

Ik zie wel een nut in splitsing als je het gaat vergelijken met de wijze van lenen. Weet je waar het in gaat of weet je dat niet?
Mintos, robocash etc. Grote zwarte gaten waar je je geld in gooit.
Misschien is "pyramidespelen" dan een betere naam voor het nieuwe topic? ;)
Jaco078donderdag 16 mei 2019 @ 13:14
quote:
14s.gif Op donderdag 16 mei 2019 11:06 schreef gaanmetdiebanaan het volgende:

[..]

Had het nieuwe topic dan P2P lending genoemd, gezien de platformen waar het over gaat lijkt me dat een juistere naam.

Dit topic gaat in feite over crowdlending.

Gezien de vage grenzen tussen de termen zie ik overigens geen voordeel in het opsplitsen, maar dat is persoonlijk.
Ben ik met je eens. Alles mag wat mij betreft hierin besproken worden. Opsplitsing m.I. niet nodig. Ik heb bijvoorbeeld geen LendAHand dus die posts sla ik ook over. Zo kun je zelf je selectie maken.
impact9donderdag 16 mei 2019 @ 13:18
quote:
Verder wel een aardig project, door die tweede hypotheek dan..
Mis wel een leuke/lekkere incentive!
Mynheer007donderdag 16 mei 2019 @ 13:20
Ik vind het persoonlijk wel prettig om een onderscheid te hebben tussen de leningen waar we echt onderzoek naar kunnen doen (collin, gve, kom, fnc etc.) en de platformen waar de overwegingen meer op het platform of loan originator betrekking hebben (mintos, lah, bondora, estateguru etc.).
OpDieFietsdonderdag 16 mei 2019 @ 14:05
quote:
0s.gif Op woensdag 15 mei 2019 20:58 schreef investeerdertje het volgende:
Eens. Ik heb het vermoeden dat het wel goed gaat komen. Ik zie lendahand gelukkig als "ontwikkelingshulp" en dat wat extra terug komt als mooi meegenomen.
Het mooie van het concept vind ik dat het rendement op je geld in termen van ontwikkelingshulp zo groot is. Als illustratie van wat ik hiermee bedoel: ikzelf ben nu ongeveer sinds 2,5 jaar aktief op lendahand, en door steeds te herinvesteren wat er terugkomt heb ik nu al meer dan het dubbele kunnen investeren van wat ik er daadwerkelijk zelf ingestopt heb.
crowdiefunderdonderdag 16 mei 2019 @ 14:22
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 14:05 schreef OpDieFiets het volgende:

[..]

Het mooie van het concept vind ik dat het rendement op je geld in termen van ontwikkelingshulp zo groot is. Als illustratie van wat ik hiermee bedoel: ikzelf ben nu ongeveer sinds 2,5 jaar aktief op lendahand, en door steeds te herinvesteren wat er terugkomt heb ik nu al meer dan het dubbele kunnen investeren van wat ik er daadwerkelijk zelf ingestopt heb.
Dat lijkt me sterk met die rentes daar.
tnhbdonderdag 16 mei 2019 @ 14:29
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 09:59 schreef Gijsbertus het volgende:
Om de crowdlending apart te houden van de crowdfunding
Wat is de defnitie van die twee? Ik zie lending als een pot met geld waar je niet direct inzicht heb wat/wie/waar ingaat en funding als iets waarbij iemand bewuste keuzes kan maken op basis van een individueel project. En dan nog is de lijn heel dun, wat mij betreft dus geen verschil in gaan maken, alles wat ik niet lezen wil negeer ik wel.
PONdonderdag 16 mei 2019 @ 14:40
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 14:29 schreef tnhb het volgende:

[..]

Wat is de defnitie van die twee? Ik zie lending als een pot met geld waar je niet direct inzicht heb wat/wie/waar ingaat en funding als iets waarbij iemand bewuste keuzes kan maken op basis van een individueel project. En dan nog is de lijn heel dun, wat mij betreft dus geen verschil in gaan maken, alles wat ik niet lezen wil negeer ik wel.
Splitsen lijkt me handig. Bij FNC, CCF, GVE enz, is de focus in dit forum op nieuwe projecten, en wat je ervan vindt / of je er geld in wilt stoppen (en soms een handige link om vooraf in te schrijven). De berichten over P2P lending gaan m.i. over betrouwbaarheid van die platforms cq welke instellingen te gebruiken bij automatische investeringen.
OpDieFietsdonderdag 16 mei 2019 @ 15:34
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 14:22 schreef crowdiefunder het volgende:

[..]

Dat lijkt me sterk met die rentes daar.
Dan heb je niet helemaal begrepen wat ik bedoel.
Horsemendonderdag 16 mei 2019 @ 16:02
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 mei 2019 16:21 schreef Horsemen het volgende:
Nieuw 2 jarig project bij SiG:

Nieuweweg 17
Live 16 mei om 16.00uur

https://investeren.sameni(...)eweg-17-ye-hoofddorp
Staat inmiddels open.
Ik heb hem meegenomen in schijf 1a
petercdonderdag 16 mei 2019 @ 16:04
quote:
14s.gif Op donderdag 16 mei 2019 16:02 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Staat inmiddels open.
Ik heb hem meegenomen in schijf 1a
idem > bescheiden in 1a
Horsemendonderdag 16 mei 2019 @ 16:10
quote:
12s.gif Op donderdag 16 mei 2019 16:04 schreef peterc het volgende:

[..]

idem > bescheiden in 1a
M.i. is schijf 1a bij dit extra zeker omdat de verbouwing zeker zal worden uitgevoerd (bouwdepot) en dus de woning wat in waarde zal stijgen.

Het project gaat echter dermate traag van start dat ik na 10 minuten al bang ben dat hij niet vol gaat komen.
djh77donderdag 16 mei 2019 @ 16:12
Restpartijen met 1e hypotheek op ccf/Knab
https://www.collincrowdfund.nl/abc-concept-b-v/
djh77donderdag 16 mei 2019 @ 16:13
quote:
14s.gif Op donderdag 16 mei 2019 16:10 schreef Horsemen het volgende:
M.i. is schijf 1a bij dit extra zeker omdat de verbouwing zeker zal worden uitgevoerd (bouwdepot) en dus de woning wat in waarde zal stijgen.
Verbouwing is toch al meegenomen in de waarde / de taxatie?
obligatairedonderdag 16 mei 2019 @ 16:15
quote:
14s.gif Op donderdag 16 mei 2019 16:10 schreef Horsemen het volgende:

[..]

M.i. is schijf 1a bij dit extra zeker omdat de verbouwing zeker zal worden uitgevoerd (bouwdepot) en dus de woning wat in waarde zal stijgen.

Het project gaat echter dermate traag van start dat ik na 10 minuten al bang ben dat hij niet vol gaat komen.
Inleg tot zover komt alle uit Brabant eo denk ik 😉😉 de rest zit/staat nog in Amsterdam feest te vieren 🏆🏆
djh77donderdag 16 mei 2019 @ 16:20
Speedboten op gve
https://www.geldvoorelkaa(...)roject.aspx?id=19294
Horsemendonderdag 16 mei 2019 @ 16:37
quote:
1s.gif Op donderdag 16 mei 2019 16:13 schreef djh77 het volgende:

[..]

Verbouwing is toch al meegenomen in de waarde / de taxatie?
Dat is waar maar ik kijk altijd maar ten delen naar het taxatiebedrag. Ik kijk in dit geval meer naar de aankoopwaarde (excl.verbouwing) van ¤298k versus de woz waarde van ¤273k en dit weer afgezet tegen de 1e hypotheek lening van ¤220k. De woning waarde zal door de verbouwing zeker stijgen aangezien de verbouwing gegarandeerd zal worden uitgevoerd. Bij deze combinatie zal de woning waarde dus niet snel beneden de ¤220k komen, iets waarbij ik soms bij andere, in armetierige staat verkerende, panden wel eens mijn twijfels heb.
djh77donderdag 16 mei 2019 @ 16:40
quote:
14s.gif Op donderdag 16 mei 2019 16:37 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Dat is waar maar ik kijk altijd maar ten delen naar het taxatiebedrag. Ik kijk in dit geval meer naar de aankoopwaarde (excl.verbouwing) van ¤298k versus de woz waarde van ¤273k en dit weer afgezet tegen de 1e hypotheek lening van ¤220k. De woning waarde zal door de verbouwing zeker stijgen aangezien de verbouwing gegarandeerd zal worden uitgevoerd. Bij deze combinatie zal de woning waarde dus niet snel beneden de ¤220k komen, iets waarbij ik soms bij andere, in armetierige staat verkerende, panden wel eens mijn twijfels heb.
Duidelijk
djh77donderdag 16 mei 2019 @ 16:45
Pappa John Pizza met 2e en 3e hypotheek op ccf
https://www.collincrowdfund.nl/papa-johns-amsterdam-west/
AQuila360donderdag 16 mei 2019 @ 16:52
Ik ben in elk geval helemaal gestopt met CF, te veel defaults en daarvan weer veel dubieus.

Zit alleen nog wel een jaar of 9 er aan vast dan loopt mn laatste pas af.
obligatairedonderdag 16 mei 2019 @ 17:36
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 16:12 schreef djh77 het volgende:
Restpartijen met 1e hypotheek op ccf/Knab
https://www.collincrowdfund.nl/abc-concept-b-v/
Deze lust ome Obli wel c_/ Linkje is welkom!
djh77donderdag 16 mei 2019 @ 17:41
IT university op ccf
https://www.collincrowdfund.nl/saleschange-bv/
Met aflossing ccf en ivm
investeerdertjedonderdag 16 mei 2019 @ 17:54
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 16:52 schreef AQuila360 het volgende:
Ik ben in elk geval helemaal gestopt met CF, te veel defaults en daarvan weer veel dubieus.

Zit alleen nog wel een jaar of 9 er aan vast dan loopt mn laatste pas af.
Teveel defaults? Wat was je (rest)rendement dan
obligatairedonderdag 16 mei 2019 @ 18:03
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 11:51 schreef NaRegenDeZon het volgende:
Net even mijn terug betalingen bij Capital Circle bekeken. Alle termijnen keurig betaald.
Zelfs de Imker heeft op tijd betaald! De bijenkoning heeft geleerd van de extra kosten die hij moest betalen voor twee keer op het laatste moment persoonlijk faillissement afwenden.
Op tijd betalen is veel voordeliger! :)
Dat smaakt als honing zo zoet c_/ Hopelijk heeft hij de termijn zelf voldaan, en is deze niet voorgeschoten door CC.

Ik zet 'm vooralsnog weer bij de lopende projecten, dat scheelt nogal op het totaalrendement van dit platform *O*
djh77donderdag 16 mei 2019 @ 18:10
Vanavond livestream event WvjG op Facebook
quote:
Vanwege de belangstelling over de inhoud van onze presentatie vanavond gaan we proberen de livestream op Facebook te gebruiken! Aanmelden kan natuurlijk ook nog steeds via onze website. https://t.co/cWTcBvS1O0 https://t.co/f2A4RezNfO
djh77donderdag 16 mei 2019 @ 18:36
quote:
14s.gif Op donderdag 16 mei 2019 16:10 schreef Horsemen het volgende:
Het project gaat echter dermate traag van start dat ik na 10 minuten al bang ben dat hij niet vol gaat komen.
Project staat volgens de site nog 106 dagen open. Ze hebben de tijd...
Horsemendonderdag 16 mei 2019 @ 18:41
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 18:36 schreef djh77 het volgende:

[..]

Project staat volgens de site nog 106 dagen open. Ze hebben de tijd...
Dat is inderdaad wel héél erg lang 🤔
Red_arrowvrijdag 17 mei 2019 @ 08:53
Het benodigde totaalbedrag van het SIG project is ook wel erg hoog voor het aantal investeerders die daar investeert. Maar mogelijk heeft SIG nog een paar grote investeerders achter de hand.
djh77vrijdag 17 mei 2019 @ 09:45
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 mei 2019 08:53 schreef Red_arrow het volgende:
Het benodigde totaalbedrag van het SIG project is ook wel erg hoog voor het aantal investeerders die daar investeert. Maar mogelijk heeft SIG nog een paar grote investeerders achter de hand.
Moet inderdaad bijna wel. Doorlooptijd is trouwens inmiddels aangepast naar iets meer dan een maand.
cccrowdvrijdag 17 mei 2019 @ 09:47
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 09:59 schreef Gijsbertus het volgende:

[..]
Om de crowdlending apart te houden van de crowdfunding heb ik een apart forum/topic aangemaakt.
Crowdlending - De gouden formule
Is er al een apart subforum vab crowdfunding over equity crowdfunding?? Ik zou daar wel behoefte aan hebben, gezien het beperkte stemrecht als crowdfunder. Via een forum kan je kennis uitwisselen over de investering, meer informatie “afdwingen” van de ondernemer en updates bespreken.
impact9vrijdag 17 mei 2019 @ 09:49
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 17:36 schreef obligataire het volgende:

[..]

Deze lust ome Obli wel c_/ Linkje is welkom!
Zie jij iets wat ik mis?
KrekelJapievrijdag 17 mei 2019 @ 10:17
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 mei 2019 09:49 schreef impact9 het volgende:

[..]

Zie jij iets wat ik mis?
Ik vind het ook risicovol met 210% loan to value. Ook is de ondernemer al 67 jaar.
obligatairevrijdag 17 mei 2019 @ 10:25
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 mei 2019 10:17 schreef KrekelJapie het volgende:

[..]

Ik vind het ook risicovol met 210% loan to value. Ook is de ondernemer al 67 jaar.
Hmm, basisbedrag durf ik wel te investeren, misschien iets meer, afhankelijk van de reacties hier.

Zekerheden zijn ruimer dan alléén de hypotheek. In privé is er een o/g portefeuille waardoor de HA materieel is. De voorraad wordt verpand, daar zal in dit geval denk ik waarde in zitten.

Bedrijfseconomische kengetallen zijn blijkbaar ook goed. Liquiditeit, solvabiliteit, rentabiliteit.

Op basis van dit totaalplaatje ben ik positief. Je ziet ook wel eens lage LTV's (met gepimpte taxaties) en een bedrijfsmodel met vraagtekens. Dan liever een ervaren ondernemer met een bewezen winstmodel.

Leeftijd zegt niet alles, 100 hoeft hij niet te worden (mag wel uiteraard:)), 72 is voldoende.
OpDieFietsvrijdag 17 mei 2019 @ 10:36
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 mei 2019 09:47 schreef cccrowd het volgende:
Is er al een apart subforum vab crowdfunding over equity crowdfunding?? Ik zou daar wel behoefte aan hebben, gezien het beperkte stemrecht als crowdfunder. Via een forum kan je kennis uitwisselen over de investering, meer informatie “afdwingen” van de ondernemer en updates bespreken.
Over equity crowdfunding gesproken: dit bericht uit het FD van afgelopen week was hier volgens mij nog niet gedeeld.

https://fd.nl/ondernemen/(...)lijk-om-te-overleven

SPOILER
Overname Rotterdamse crowdfunder Symbid noodzakelijk om te overleven
Het eerste equity-based crowdfundplatform van Nederland is toe aan een nieuw hoofdstuk in een toch al roerige bedrijfsgeschiedenis. Het Rotterdamse Symbid wordt overgenomen door de Ilfa Group, een specialist in groeifinanciering voor bedrijven en treasury managementsoftware.

Dat maken beide partijen vrijdag bekend. In een telefonische toelichting melden Ilfa-partner Fred van der Stappen en Symbid-directeur Jeroen Bontje dat met de overname wordt ingezet op een verdere professionalisering van de online financieringsmarkt. Ilfa is een alternatief financieringsplatform en ziet Symbid als de missende schakel om het volledige spectrum aan beleggingen te bespelen.

Welk bedrag er met de overname is gemoeid willen de heren niet kwijt. Wel wordt meegedeeld dat de huidige Symbid-aandeelhouders deels in cash zijn betaald, en deels in een belang van Ilfa. Onder hen bevinden zich twee van de 'founding fathers', Robin Slakhorst en Maarten van der Sanden, die de crowdfunder in 2011 lanceerden op de Erasmus Universiteit. Zij kwamen op het idee om, anders dan andere platformen, aandelen aan te bieden in ruil voor de investeringen.

Schaalvergroting
Symbid genereerde veel aandacht, en haar bedenkers hadden grootse plannen die reikten tot aan de Verenigde Staten. Via een omgekeerde overname van een lege beurshuls kreeg Symbid eind 2013 een notering aan de Over The Countermarkt, het voorportaal voor de Nasdaq. De bedoeling was om de markt aldaar te veroveren, maar in 2016 was het avontuur alweer ten einde. Het bedrijf kampte met stelselmatige verliezen en een schuldenlast van ruim ¤2 mln die moest worden afgekocht door een groep van investeerders.

Sindsdien tracht Symbid zichzelf te heruitvinden, onder meer door afscheid te nemen van kleine financieringsrondes. De ondergrens is verhoogd tot een ton, en men zou al bezig zijn met campagnes tot ¤2,5 mln, meldde het bedrijf eind vorig jaar. Maar om echt grote stappen te zetten is schaalvergroting een must. 'We kunnen alleen maar rendabel zijn als grote volumes worden gedraaid', aldus Jeroen Bontje, erop wijzend dat steeds strenger wordende regels van de AFM Symbid mede op kosten jagen. Dit betreft onder meer regels aangaande solvabiliteit en uitgebreidere informatievoorziening aan investeerders. 'Een tijdsintensief proces, waarvan wij verwachten dat het naar de toekomst toe alleen maar zwaarder zal worden.'

Lospeuteren
Gelet daarop komt de kennis en kunde van de iets minder bescheiden Ilfa Group goed van pas. Het in Roosendaal zetelende bedrijf had al een samenwerking met Symbid, dat als 'agent' gebruik mocht maken van dezelfde beleggingsvergunning. De partijen verwachten door de samensmelting in 2019 tezamen meer dan ¤30 mln op te halen bij investeerders. Dat is meer dan Symbid de afgelopen vijf jaar in zijn eentje heeft weten los te peuteren.

Ook gelet op de financiële huishouding komt de deal als geroepen. Als Bontje wordt gevraagd of Symbid sinds het geflopte Amerikaanse avontuur eindelijk eens winst heeft behaald moet hij toegeven dat dit niet zo is. 'Operationeel was in 2018 sprake van een kleine plus, maar door investeringen op het gebied van IT en compliance ga je de min in', zegt hij, zonder getallen te noemen. Hij blijft geloven in de wereld veroverende droom, al zal de expansie vooralsnog dichter bij huis plaats vinden: in 'de tweede helft' van dit jaar hoopt men de stap te zetten naar België.
djh77vrijdag 17 mei 2019 @ 10:46
Cadeauwinkel op ccf/knab
https://www.collincrowdfund.nl/loco-lama/
Horsemenvrijdag 17 mei 2019 @ 11:29
quote:
14s.gif Op donderdag 16 mei 2019 09:37 schreef gaanmetdiebanaan het volgende:
De recovery bij GVE wordt hier vaak slecht beoordeeld, maar in een project dat sinds aug2016 in default is kreeg ik deze week toch een heuglijk bericht.

SPOILER
Geachte Investeerder,
Via deze weg willen wij u informeren over de stand van zaken van project 10218 | Alere Advies.
Zoals al eerder is aangegeven is er beslag gelegd op het inkomen van de debiteuren. Hierdoor
hebben wij in september 2018 een uitkering aan u kunnen doen. Dankzij dit beslag, dat nog steeds
van kracht is, kunnen wij opnieuw een afdracht uitkeren.
Dankzij het beslag en daardoor een grote inhouding, betreft het de uitkering van termijnen 14 t/m
20. Deze worden een dezer dagen op uw rekening bijgeschreven.
Mooi dat er af en toe ook positief nieuws te melden is over de defaults.
NaRegenDeZonvrijdag 17 mei 2019 @ 11:44
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 17:41 schreef djh77 het volgende:
IT university op ccf
https://www.collincrowdfund.nl/saleschange-bv/
Met aflossing ccf en ivm
Deze is ondanks de materiële tweede hypotheek zeer risicovol. Blijf hier zeker van weg. Ook in deze tijd is het lastig om onder druk een huis met tax waarde boven de miljoen te verkopen.

quote:
1s.gif Op vrijdag 17 mei 2019 10:46 schreef djh77 het volgende:
Cadeauwinkel op ccf/knab
https://www.collincrowdfund.nl/loco-lama/
Ook niets voor mij. Zie ik ook als zeer risicovol. Een merk zet je niet zomaar een twee drie op en is heel iets anders als in een winkel wat spulletjes verkopen.
Horsemenvrijdag 17 mei 2019 @ 11:51
quote:
Het zal vast aan mij liggen maar voor dergelijke projecten is de bruto rentevergoeding gewoon 2% te laag.
impact9vrijdag 17 mei 2019 @ 11:52
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 mei 2019 11:44 schreef NaRegenDeZon het volgende:

[..]

Deze is ondanks de materiële tweede hypotheek zeer risicovol. Blijf hier zeker van weg. Ook in deze tijd is het lastig om onder druk een huis met tax waarde boven de miljoen te verkopen.
[..]

Ook niets voor mij. Zie ik ook als zeer risicovol. Een merk zet je niet zomaar een twee drie op en is heel iets anders als in een winkel wat spulletjes verkopen.
Huispedia verwacht een woningwaarde van 6-8 ton ipv 1,5 mio.
Nogal een verschil.

Mbt de cadeaushop, 300k lenen op 250k omzet is nooit een goed idee.
Buurman_vrijdag 17 mei 2019 @ 11:56
De Annie musical van GvE is voor een derde maal gepubliceerd wegens omstandigheden.....
via de onderstaande link kan nu tot 20 mei achter de schermen worden geïnvesteerd.
https://www.geldvoorelkaa(...)20043&code=ne8tlakeh
Ron1986vrijdag 17 mei 2019 @ 11:57
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 mei 2019 11:56 schreef Buurman_ het volgende:
De Annie musical van GvE is voor een derde maal gepubliceerd wegens omstandigheden.....
https://www.geldvoorelkaa(...)20043&code=ne8tlakeh
Nog minder zekerheden dus..? Zelfde rente?
Buurman_vrijdag 17 mei 2019 @ 11:59
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 mei 2019 11:57 schreef Ron1986 het volgende:

[..]

Nog minder zekerheden dus..? Zelfde rente?
Precies, er wordt wel vertragingsrente gerekend over het geïnvesteerde bedrag dat meer dan een maand is overgemaakt.
KrekelJapievrijdag 17 mei 2019 @ 12:17
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 mei 2019 11:57 schreef Ron1986 het volgende:

[..]

Nog minder zekerheden dus..? Zelfde rente?
Ook 100.000 euro lagere lening of niet? Staat op de site van geldvoorelkaar

[ Bericht 3% gewijzigd door KrekelJapie op 17-05-2019 12:30:10 ]
djh77vrijdag 17 mei 2019 @ 12:27
quote:
1s.gif Op vrijdag 17 mei 2019 10:46 schreef djh77 het volgende:
Cadeauwinkel Delft op ccf/knab
https://www.collincrowdfund.nl/loco-lama/
.
Nog een cadeauwinkel in Delft. Nu op cc
https://www.capitalcircle.nl/investeren/372-waar-delft
crowd-fundivrijdag 17 mei 2019 @ 12:28
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 11:11 schreef investeerdertje het volgende:

[..]

En nog een vertraging. Gewoon per financiering netjes een mailtje.
En inmiddels binnen
Horsemenvrijdag 17 mei 2019 @ 12:45
quote:
1s.gif Op vrijdag 17 mei 2019 11:56 schreef Buurman_ het volgende:
De Annie musical van GvE is voor een derde maal gepubliceerd wegens omstandigheden.....
via de onderstaande link kan nu tot 20 mei achter de schermen worden geïnvesteerd.
https://www.geldvoorelkaa(...)20043&code=ne8tlakeh
Ze zullen wel denken, drie maal is scheepsrecht.

Ik denk overigens dat door de verlaging van het leenbedrag het risico eerder iets is afgenomen dan is toegenomen. Ook heb ik deze week kunnen ervaren dat de theaters inmiddels hun best doen om de zalen tijdens de voorstelling van Annie de musical gevuld te krijgen.

In het eerste project had ik aanvankelijk deelgenomen. In het tweede project niet. Nu twijfel ik… Ik denk dat ik hem ook nu maar laat schieten of iemand moet mij nog weten te overtuigen.

[ Bericht 1% gewijzigd door Horsemen op 17-05-2019 13:00:56 ]
impact9vrijdag 17 mei 2019 @ 12:52
quote:
14s.gif Op vrijdag 17 mei 2019 12:45 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Ze zullen wel denken, drie maal is scheepsrecht.

Ik denk overigens dat door de verlaging van het leenbedrag het risico eerder iets is afgenomen dan is toegenomen. Ook heb ik deze week kunnen ervaren dat de theaters inmiddels hun best doen om de zalen gevuld te krijgen.

In het eerste project had ik aanvankelijk deelgenomen. In het tweede project niet. Nu twijfel ik… Ik denk dat ik hem ook nu maar laat schieten of iemand moet mij nog weten te overtuigen.
Ben vooral benieuwd hoe die ondernemer opeens 115k uit de hoge hoed tovert..
Horsemenvrijdag 17 mei 2019 @ 13:55
quote:
1s.gif Op donderdag 16 mei 2019 18:10 schreef djh77 het volgende:
Vanavond livestream event WvjG op Facebook
[..]

Iemand die hier naar toe geweest is of het via Facebook gevolgd heeft?
Nog iets interessants of nieuws te melden?
djh77vrijdag 17 mei 2019 @ 14:05
OAMKB op gve
https://www.geldvoorelkaa(...)roject.aspx?id=19956
djh77vrijdag 17 mei 2019 @ 14:08
quote:
14s.gif Op vrijdag 17 mei 2019 13:55 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Iemand die hier naar toe geweest is of het via Facebook gevolgd heeft?
Nog iets interessants of nieuws te melden?
Ik zag dit gisteren langskomen.

[ Bericht 15% gewijzigd door djh77 op 18-05-2019 09:01:32 ]
ETphonehomevrijdag 17 mei 2019 @ 14:21
quote:
Deze zin in de pitch:

"Dit project betreft een opstart van een nieuwe vestiging in Heesch binnen de franchiseformule van het OAMKB, waarbij ook een klantenportefeuille wordt overgenomen van een bestaande franchisenemer binnen de formule."

roept dan weer vragen op. Er is al een OAMKB in Heesch, gefinancierd via GVE in september 2015. Wordt deze klantenportefeuille overgenomen? Of wordt er een andere klantenportefeuille overgenomen?

Ik zit in Heesch-1, project zit nu op 43/60 en heb nog geen bericht gehad van GvE omtrent overname, en vervroegde aflossing hiervan.

toevoeging: voor de overname van de klantenportefeuille van dit nieuwe OAMKB project wordt precies het investeringsbedrag van Heesch-1 betaald.

[ Bericht 3% gewijzigd door ETphonehome op 17-05-2019 14:26:38 ]
obligatairevrijdag 17 mei 2019 @ 15:01
Om 6u. gaat het zachtfruitbedrijf op A4f open.
https://www.all4funding.n(...)drijf-h-en-h-sturing

Cijfers en prognose zijn niet heel overtuigend; men moet in 2019 en 2020 recordomzetten halen om krap aan rente/afl. verplichtingen te kunnen voldoen. Wel een forse overwaarde in het onroerend goed dus ik zie die lening linksom of rechtsom wel terugkomen.
investeerdertjevrijdag 17 mei 2019 @ 15:41
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 mei 2019 12:28 schreef crowd-fundi het volgende:

[..]

En inmiddels binnen
Yes! Best nette opvolging weer
obligatairevrijdag 17 mei 2019 @ 16:48
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 mei 2019 15:01 schreef obligataire het volgende:
Om 6u. gaat het zachtfruitbedrijf op A4f open.
https://www.all4funding.n(...)drijf-h-en-h-sturing

Cijfers en prognose zijn niet heel overtuigend; men moet in 2019 en 2020 recordomzetten halen om krap aan rente/afl. verplichtingen te kunnen voldoen. Wel een forse overwaarde in het onroerend goed dus ik zie die lening linksom of rechtsom wel terugkomen.
Hij staat al open (weer te vroeg) :)
djh77vrijdag 17 mei 2019 @ 16:58
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 mei 2019 16:48 schreef obligataire het volgende:

[..]

Hij staat al open (weer te vroeg) :)
Krijg vreemde vragen
quote:
Wat is de omvang van uw vrij belegbaar vermogen? Hieronder verstaan we het vermogen dat u niet nodig heeft voor het dagelijkse levensonderhoud of als reserve voor calamiteiten (bijvoorbeeld voor als de wasmachine of de auto stuk gaat).
quote:
Wat is het totaalbedrag dat u in crowfundingprojecten investeert, dus alle crowdfundingprojecten bij alle platforms bij elkaar opgeteld
Dit gaat ze niets aan.
Edit: 2x 0 euro ingevuld.

[ Bericht 1% gewijzigd door djh77 op 17-05-2019 17:50:10 ]
impact9vrijdag 17 mei 2019 @ 16:59
quote:
1s.gif Op vrijdag 17 mei 2019 16:58 schreef djh77 het volgende:

[..]

Krijg vreemde vragen
[..]

[..]

Dit gaat ze niets aan.
Ik heb dit met een korreltje zout genomen en gewoon maar wat ingevuld;)
djh77vrijdag 17 mei 2019 @ 17:49
Vervroegde aflossing Timmerfabriek KoM na 23 van de 42 maanden.
quote:
Recent ontvingen wij via de notaris een royements-volmacht (volmacht tot vervallenverklaring hypotheek) en aflosverzoek i.v.m. bedrijfsverkoop. Wij hebben aangegeven dat vervroegde aflossing mogelijk is middels betaling van alle toekomstige termijnen ineens, inclusief contractuele rente.
Dit bedrag is heden bijgeschreven op de derdengeldenrekening van de Stichting Derdengelden Kapitaal op Maat en zal maandag worden uitbetaald aan de investeerders.

Met deze vervroegde aflossing is een jaarlijks rendement gerealiseerd van ruim 10%, een mooi rendement voor de investeerders. Na de uitbetaling komende maandag wordt het project afgesloten


[ Bericht 1% gewijzigd door djh77 op 17-05-2019 17:55:17 ]
djh77vrijdag 17 mei 2019 @ 17:52
Elektrische scooters op ccf/Knab
https://www.collincrowdfund.nl/velotia/
obligatairevrijdag 17 mei 2019 @ 17:58
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 mei 2019 17:52 schreef djh77 het volgende:
Elektrische scooters op ccf/Knab
https://www.collincrowdfund.nl/velotia/
Eigen inbreng aandeelhouders middels onbezoldigde arbeid ¤ 62.000, _O-
Jaco078vrijdag 17 mei 2019 @ 18:45
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 mei 2019 16:48 schreef obligataire het volgende:

[..]

Hij staat al open (weer te vroeg) :)
Bescheiden meegenomen. Niet obv omzet wel obv overwaarde/zekerheid
obligatairevrijdag 17 mei 2019 @ 20:21
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 mei 2019 18:45 schreef Jaco078 het volgende:

[..]

Bescheiden meegenomen. Niet obv omzet wel obv overwaarde/zekerheid
16.4K in de pocket inmiddels.

Ik gun het ze zeer (al heeft dat geen invloed gehad op de investeringsbeslissing).
Je zult het maar meemaken, vals beschuldigd worden en vervolgens maar net het bedrijf boven water kunnen houden....

[ Bericht 1% gewijzigd door obligataire op 18-05-2019 10:54:27 ]
Tjalalazaterdag 18 mei 2019 @ 08:33
quote:
14s.gif Op vrijdag 17 mei 2019 13:55 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Iemand die hier naar toe geweest is of het via Facebook gevolgd heeft?
Nog iets interessants of nieuws te melden?
Ik heb het een beetje gevolgd met een half oor, het is ook nog gewoon terug te kijken/luisteren op facebook. Op de website staat inmiddels al het volgende project:

Binnenkort actueel

De onderstaande aanvragen zijn in behandeling
OMSCHRIJVING LOOPTIJD MND RENTE BEDRAG
Groeifinanciering Chapp 55 maanden 8.75% ¤ 90.000,00

(Is tijdens de presentatie alleen vermeld als volgende week project van ¤ 90.000.)

Sommige projecten zoals het tuincentrum hebben gewoon een heel lang voortraject, daar waren ze dus al sinds de start mee bezig. En er zijn nog een paar grotere langere projecten waar ze mee bezig zijn. Daarnaast werd ook de kansen in het vastgoed benadrukt zoals het laatste project..

SPOILER
Om te komen tot een goede bedrijfsvoering hebben ze een uitzetting nodig tussen de 7,5 en 10 miljoen. Daar zitten ze natuurlijk nog niet aan, maar nu ze een beetje bekend worden als platform merken ze al wel dat er veel meer aanvragen zijn als eerst
Verder komen tijdens de vragenronde nog zaken als defaults naar voren. Dus als je toch met je administratie of dergelijks bezig gaat dan kan je de presentatie op de achtergrond aanzetten.
obligatairezaterdag 18 mei 2019 @ 11:00
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 mei 2019 08:33 schreef Tjalala het volgende:

[..]

Ik heb het een beetje gevolgd met een half oor, het is ook nog gewoon terug te kijken/luisteren op facebook. Op de website staat inmiddels al het volgende project:

Binnenkort actueel

De onderstaande aanvragen zijn in behandeling
OMSCHRIJVING LOOPTIJD MND RENTE BEDRAG
Groeifinanciering Chapp 55 maanden 8.75% ¤ 90.000,00

(Is tijdens de presentatie alleen vermeld als volgende week project van ¤ 90.000.)

Sommige projecten zoals het tuincentrum hebben gewoon een heel lang voortraject, daar waren ze dus al sinds de start mee bezig. En er zijn nog een paar grotere langere projecten waar ze mee bezig zijn. Daarnaast werd ook de kansen in het vastgoed benadrukt zoals het laatste project..

SPOILER
Om te komen tot een goede bedrijfsvoering hebben ze een uitzetting nodig tussen de 7,5 en 10 miljoen. Daar zitten ze natuurlijk nog niet aan, maar nu ze een beetje bekend worden als platform merken ze al wel dat er veel meer aanvragen zijn als eerst
Verder komen tijdens de vragenronde nog zaken als defaults naar voren. Dus als je toch met je administratie of dergelijks bezig gaat dan kan je de presentatie op de achtergrond aanzetten.
Op zich heb ik een positief beeld bij dit platform en de keuzes die ze maken. In ieder geval integer en op lange termijn komt dat ook het rendement ten goede.

Het voorbeeld dat ze geven over een goede horeca onderneming die niet door de ballotage kwam omdat ze (uiteraard!) op zondag open zijn, is op zich jammer maar er zijn genoeg andere platformen waar deze mensen wel terecht kunnen.

En 'wie durft te kiezen, wordt zelf gekozen' zoals spreker opmerkte. Ondanks dat ik zelf wat anders in het leven sta vind ik het platform een waardevolle uitbreiding van het aanbod.
rechtsbackjezaterdag 18 mei 2019 @ 13:28
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 mei 2019 17:58 schreef obligataire het volgende:

[..]

Eigen inbreng aandeelhouders middels onbezoldigde arbeid ¤ 62.000, _O-
Inderdaad belachelijk om onbezoldigde arbeid als eigen inbreng te accepteren. Bovendien durven ze geen persoonlijke borgtocht af te geven.
tnhbzaterdag 18 mei 2019 @ 14:25
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 mei 2019 13:28 schreef rechtsbackje het volgende:
Inderdaad belachelijk om onbezoldigde arbeid als eigen inbreng te accepteren
Volgens mij hebben we dat heel recent ook bij Collin bij een project gezien met de post "Al geïnvestereerd in pand + uren" in het investeringsoverzicht. Ongeacht mijn mening of zoiets nu wel of niet acceptabel is, gaat de titel "belachelijk" misschien wat ver. Hier is het wel erg zichtbaar gemaakt, daar stond het er (naar mijn mening) ergens tussen en waren in dat geval de uren niet van een getal voorzien maar vielen gewoon weg in de andere "Al geïnvesteerd" die wij niet kunnen controleren. Dat was overigens niet de eerste keer dat deze geldnemer dat op die manier deed, daarvoor stond er in een project van dezelfde geldnemer "Eigen uren t.b.v. ontwikkeling" met aanzienlijk een hoger bedrag.

De term onbezoldigde arbeid is misschien wat onhandig gekozen, maar voor mij is dat niets anders dan "eigen uren" een geldwaarde geven, alleen is het dan wat anders verpakt. Wat min mening hierover is, is een heel andere, ik denk juist dat je ondernemer bent en daarbij risico loopt of je arbeid wel volledig betaald wordt, om dat dat te financieren gaat me in alle drie de gevallen persoonlijk wel wat ver, want daarmee leg je je ondernemersrisico nog meer bij de investeerder en word je eigenlijk niet meer dan een werknemer.
cccrowdzaterdag 18 mei 2019 @ 15:18
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 mei 2019 17:52 schreef djh77 het volgende:
Elektrische scooters op ccf/Knab
https://www.collincrowdfund.nl/velotia/
Ook etergo, een andere electrische scooter producent, staat open voor aandelen:
https://etergo.com/invest?early-access

Ik vind bijzonder dat zij al jaren bezigzijn en al veel (crowdfunding) geld hebben opgehaald maar nog geen scooter hebben verkocht. Zit er iemand van jullie in als investeerder?
rechtsbackjezaterdag 18 mei 2019 @ 15:53
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 mei 2019 14:25 schreef tnhb het volgende:

[..]

Volgens mij hebben we dat heel recent ook bij Collin bij een project gezien met de post "Al geïnvestereerd in pand + uren" in het investeringsoverzicht. Ongeacht mijn mening of zoiets nu wel of niet acceptabel is, gaat de titel "belachelijk" misschien wat ver. Hier is het wel erg zichtbaar gemaakt, daar stond het er (naar mijn mening) ergens tussen en waren in dat geval de uren niet van een getal voorzien maar vielen gewoon weg in de andere "Al geïnvesteerd" die wij niet kunnen controleren. Dat was overigens niet de eerste keer dat deze geldnemer dat op die manier deed, daarvoor stond er in een project van dezelfde geldnemer "Eigen uren t.b.v. ontwikkeling" met aanzienlijk een hoger bedrag.

De term onbezoldigde arbeid is misschien wat onhandig gekozen, maar voor mij is dat niets anders dan "eigen uren" een geldwaarde geven, alleen is het dan wat anders verpakt. Wat min mening hierover is, is een heel andere, ik denk juist dat je ondernemer bent en daarbij risico loopt of je arbeid wel volledig betaald wordt, om dat dat te financieren gaat me in alle drie de gevallen persoonlijk wel wat ver, want daarmee leg je je ondernemersrisico nog meer bij de investeerder en word je eigenlijk niet meer dan een werknemer.
Ik zal het arbitrair noemen ipv belachelijk. Een bedrag van 62.000 is arbitrair. Het opzetten van een bedrijf kost nu eenmaal extra tijd, dat je nooit in euro´s kunt omrekenen. Mensen die dit willen opvoeren als eigen middelen, brengen doorgaans geen liquide middelen in. Hier dus ook. Daarbij komt dat er geen persoonlijke aansprakelijkheid is. Kortom, een nieuw merk op een vechtmarkt zonder zelf risico te lopen.
ETphonehomezaterdag 18 mei 2019 @ 16:27
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 mei 2019 14:25 schreef tnhb het volgende:

[..]

De term onbezoldigde arbeid is misschien wat onhandig gekozen, maar voor mij is dat niets anders dan "eigen uren" een geldwaarde geven, alleen is het dan wat anders verpakt. Wat min mening hierover is, is een heel andere, ik denk juist dat je ondernemer bent en daarbij risico loopt of je arbeid wel volledig betaald wordt, om dat dat te financieren gaat me in alle drie de gevallen persoonlijk wel wat ver, want daarmee leg je je ondernemersrisico nog meer bij de investeerder en word je eigenlijk niet meer dan een werknemer.
Ze willen niet achteraf de eigen inbreng laten financieren door de investeerders, ze stellen deze inbreng echter als hun (enige) aandeel in de investering. Gaat mij ook veel te ver: verder geen euro eigen geld steken in het project.
obligatairezaterdag 18 mei 2019 @ 17:59
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 mei 2019 16:27 schreef ETphonehome het volgende:

[..]

Ze willen niet achteraf de eigen inbreng laten financieren door de investeerders, ze stellen deze inbreng echter als hun (enige) aandeel in de investering. Gaat mij ook veel te ver: verder geen euro eigen geld steken in het project.
Ze doen het voorkomen alsof het iets bijzonders is dat een ondernemer tijd spendeert aan zijn onderneming. Maar dat is onzin. Een echte ondernemer zet alles op alles om zijn onderneming tot een succes te maken. Hard werken, lange werkdagen, een minimum aan eigen salaris. Zo bouw je een bedrijf op. Financiering vraag je aan om voorraden en bedrijfsmiddelen aan te kunnen schaffen.
Jaco078zaterdag 18 mei 2019 @ 18:21
Hoeveel OAMKB zijn er door de jaren heen gefinancierd via GVE? Ik hoor er nooit iets negatiefs over langskomen. Zeggen in het verleden behaalde resultaten iets over de toekomst (online 20 mei 11 uur GVE)? Heb de vorige ook meegenomen.

[ Bericht 6% gewijzigd door Jaco078 op 18-05-2019 18:59:52 ]
ETphonehomezaterdag 18 mei 2019 @ 19:39
quote:
1s.gif Op zaterdag 18 mei 2019 18:21 schreef Jaco078 het volgende:
Hoeveel OAMKB zijn er door de jaren heen gefinancierd via GVE? Ik hoor er nooit iets negatiefs over langskomen. Zeggen in het verleden behaalde resultaten iets over de toekomst (online 20 mei 11 uur GVE)? Heb de vorige ook meegenomen.
Ik denk ongeveer 10, ik heb er zelf een stuk of 6. Eentje vervroeg afgelost, de overigen verlopen probleemloos.
Ik ga deze niet meenemen, niet om OAMKB, maar heb GvE in zijn geheel on hold gezet totdat er wat bevredigende antwoorden komen over default afhandeling. Op het moment krijg ik helemaal geen antwoord van Dhr. Adams.
ETphonehomezaterdag 18 mei 2019 @ 19:40
dubbel
Jaco078zaterdag 18 mei 2019 @ 21:55
Het vakantiehuis in Reeuwijk op SIG: schijf 2 zat onlangs binnen paar minuten vol, maar is door een annulering nog paar honderd euro ruimte.
Dit is de schijf die binnen 5 jaar geheel annuitair aflost naar 0.
Wie het eerst komt dus...

[ Bericht 1% gewijzigd door Jaco078 op 18-05-2019 22:00:39 (Woordje 'onlangs' toegevoegd ) ]
obligatairezaterdag 18 mei 2019 @ 22:35
quote:
1s.gif Op zaterdag 18 mei 2019 21:55 schreef Jaco078 het volgende:
Het vakantiehuis in Reeuwijk op SIG: schijf 2 zat onlangs binnen paar minuten vol, maar is door een annulering nog paar honderd euro ruimte.
Dit is de schijf die binnen 5 jaar geheel annuitair aflost naar 0.
Wie het eerst komt dus...
Tnx c_/
tnhbzaterdag 18 mei 2019 @ 22:43
quote:
1s.gif Op zaterdag 18 mei 2019 18:21 schreef Jaco078 het volgende:
Ik hoor er nooit iets negatiefs over langskomen.
Bij deze dan helaas toch de melding dat er minimaal één (17659) is die al weer een paar maanden niet meer betaald, hoe dat af gaat lopen weet ik niet, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik er niet zoveel vertrouwen in heb. (10/60)
Jaco078zaterdag 18 mei 2019 @ 22:56
quote:
1s.gif Op zaterdag 18 mei 2019 21:55 schreef Jaco078 het volgende:
Het vakantiehuis in Reeuwijk op SIG: schijf 2 zat onlangs binnen paar minuten vol, maar is door een annulering nog paar honderd euro ruimte.
Dit is de schijf die binnen 5 jaar geheel annuitair aflost naar 0.
Wie het eerst komt dus...
En vol.
william0199zaterdag 18 mei 2019 @ 23:52
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 mei 2019 15:18 schreef cccrowd het volgende:

[..]

Ook etergo, een andere electrische scooter producent, staat open voor aandelen:
https://etergo.com/invest?early-access

Ik vind bijzonder dat zij al jaren bezigzijn en al veel (crowdfunding) geld hebben opgehaald maar nog geen scooter hebben verkocht. Zit er iemand van jullie in als investeerder?
Ik heb hier eind 2017 via Seedrs in geïnvesteerd op de helft van de huidige prijs.
Volgens mij zijn er inmiddels al wel meerder batches in NL verkocht (nog niet geleverd) en ook al enkele in Duitsland, Frankrijk en andere landen. Het desbetreffende overzicht krijg ik nu alleen niet gevonden.....
obligatairezondag 19 mei 2019 @ 09:05
Ik ben enorm benieuwd wat de acties tegen Proce*e Holding gaan opleveren.
Het laatste wat we hoorden is alweer 5 weken geleden.

SPOILER
Op 1 maart 2019 is de ondernemer voor de laatste maal gesommeerd om de op dat moment bestaande achterstand van ¤ 61.086,26 te voldoen. Helaas heeft de ondernemer ook aan deze sommatie geen gehoor gegeven.

Op 19 maart 2019 is de heer G.F. Versteeg volledig onder zijn borgstelling aangesproken. De borg heeft nog niet aan zijn betalingsverplichting voldaan.

Vanwege het uitblijven van de betalingen heeft onze advocaat de noodzakelijke rechtsmaatregelen getroffen. Er is een incassoprocedure tegen Procede Holding B.V. c.s. aanhangig gemaakt bij de rechtbank Overijssel. Daarnaast is conservatoir beslag gelegd op de woning van de borg en zal op korte termijn een incassoprocedure tegen de borg aanhangig worden gemaakt.

Op dit moment is nog niet te zeggen wat het incassoresultaat zal zijn. Wij houden u uiteraard op de hoogte van het verloop van de procedures.

obligatairezondag 19 mei 2019 @ 09:35
quote:
0s.gif Op zondag 19 mei 2019 09:05 schreef obligataire het volgende:
Ik ben enorm benieuwd wat de acties tegen Proce*e Holding gaan opleveren.
Het laatste wat we hoorden is alweer 5 weken geleden.

SPOILER
Op 1 maart 2019 is de ondernemer voor de laatste maal gesommeerd om de op dat moment bestaande achterstand van ¤ 61.086,26 te voldoen. Helaas heeft de ondernemer ook aan deze sommatie geen gehoor gegeven.

Op 19 maart 2019 is de heer G.F. Versteeg volledig onder zijn borgstelling aangesproken. De borg heeft nog niet aan zijn betalingsverplichting voldaan.

Vanwege het uitblijven van de betalingen heeft onze advocaat de noodzakelijke rechtsmaatregelen getroffen. Er is een incassoprocedure tegen Procede Holding B.V. c.s. aanhangig gemaakt bij de rechtbank Overijssel. Daarnaast is conservatoir beslag gelegd op de woning van de borg en zal op korte termijn een incassoprocedure tegen de borg aanhangig worden gemaakt.

Op dit moment is nog niet te zeggen wat het incassoresultaat zal zijn. Wij houden u uiteraard op de hoogte van het verloop van de procedures.

In 2007 speelde er ook al een en ander:
https://www.utoday.nl/new(...)ernaar_oudhoogleraar
william0199zondag 19 mei 2019 @ 20:41
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 mei 2019 23:52 schreef william0199 het volgende:

[..]

Ik heb hier eind 2017 via Seedrs in geïnvesteerd op de helft van de huidige prijs.
Volgens mij zijn er inmiddels al wel meerder batches in NL verkocht (nog niet geleverd) en ook al enkele in Duitsland, Frankrijk en andere landen. Het desbetreffende overzicht krijg ik nu alleen niet gevonden.....
Het overzicht heb ik gevonden en is van 24-12-18. De volgende batches (min. 25 stuks) waren destijds onder bestelling:
NL 2 / DE 2,5 / UK 1,5 / FR 1 / CH 1 / ES 1 / IT 1....overige landen waren nog niet beschikbaar.
Wanneer dit klopt dan zijn er vorig jaar minimaal 250 scooters verkocht. Met een gemiddelde verkoopprijs van 4K zou het eerste miljoen daarmee binnen zijn. Uiteraard moeten de scooters nog wel geleverd worden.

Wanneer je meer info wenst, laat het weten.
obligatairemaandag 20 mei 2019 @ 10:19
Ik kijk nog even naar die OAMKB'er op GVE, heb hier toch wel wat vraagtekens bij.

Bestedingsdoel

SPOILER
Bedrag
Entreefee ¤ 15.000,-
Overname klantenportefeuille ¤ 25.000,-
Betaalverplichtingen eerste jaar ¤ 11.000,-
Financieringskosten en depotregeling ¤ 5.000,-
Totaal¤ 56.000,-
Af: eigen middelen ¤ 11.000,-
Benodigd via Geldvoorelkaar.nl ¤ 45.000,-
Betaalverplichtingen 1e jaar??? Welke betaalverplichtingen?
Ik denk dan, als je dan toch niets kunt inbrengen, laat dan die verplichte regel 'eigen middelen' gewoon achterwege? Nu moet het platform telkens iets onzinnigs verzinnen om toch maar de indruk te wekken dat ondernemer er iets méér instopt dan alleen zijn eigen arbeid.

Ik vraag me af hoe hij het eerste jaar gaat doorkomen. En de omzetprognose 2020-2021 lijkt me erg optimistisch.

Ik doe hier niets mee.
KrekelJapiemaandag 20 mei 2019 @ 10:31
quote:
0s.gif Op maandag 20 mei 2019 10:19 schreef obligataire het volgende:
Ik kijk nog even naar die OAMKB'er op GVE, heb hier toch wel wat vraagtekens bij.

Bestedingsdoel

SPOILER
Bedrag
Entreefee ¤ 15.000,-
Overname klantenportefeuille ¤ 25.000,-
Betaalverplichtingen eerste jaar ¤ 11.000,-
Financieringskosten en depotregeling ¤ 5.000,-
Totaal¤ 56.000,-
Af: eigen middelen ¤ 11.000,-
Benodigd via Geldvoorelkaar.nl ¤ 45.000,-
Betaalverplichtingen 1e jaar??? Welke betaalverplichtingen?
Ik denk dan, als je dan toch niets kunt inbrengen, laat dan die verplichte regel 'eigen middelen' gewoon achterwege? Nu moet het platform telkens iets onzinnigs verzinnen om toch maar de indruk te wekken dat ondernemer er iets méér instopt dan alleen zijn eigen arbeid.

Ik vraag me af hoe hij het eerste jaar gaat doorkomen. En de omzetprognose 2020-2021 lijkt me erg optimistisch.

Ik doe hier niets mee.
Hij neemt wel een portefeuille over. Hij betaalt E 10.877 per jaar voor de lening van geldvoorelkaar. Klopt wel aardig met de 11.000
petercmaandag 20 mei 2019 @ 10:49
quote:
0s.gif Op maandag 20 mei 2019 10:31 schreef KrekelJapie het volgende:

[..]

Hij neemt wel een portefeuille over. Hij betaalt E 10.877 per jaar voor de lening van geldvoorelkaar. Klopt wel aardig met de 11.000
https://www.onlineadministratiemkbheesch.nl/ welke neemt hij over/ , deze?
KrekelJapiemaandag 20 mei 2019 @ 10:53
quote:
12s.gif Op maandag 20 mei 2019 10:49 schreef peterc het volgende:

[..]

https://www.onlineadministratiemkbheesch.nl/ welke neemt hij over/ , deze?
ja:
https://www.crowdfundmarkt.nl/crowdfundingproject/oamkb-heesch
obligatairemaandag 20 mei 2019 @ 10:59
quote:
0s.gif Op maandag 20 mei 2019 10:31 schreef KrekelJapie het volgende:

[..]

Hij neemt wel een portefeuille over. Hij betaalt E 10.877 per jaar voor de lening van geldvoorelkaar. Klopt wel aardig met de 11.000
Dus hij financiert de aflossing op de lening van het 1e jaar, mee in de totale lening.
Zoiets kan alleen bij crowdfunding 8)7
petercmaandag 20 mei 2019 @ 11:09
quote:
0s.gif Op maandag 20 mei 2019 10:59 schreef obligataire het volgende:

[..]

Dus hij financiert de aflossing op de lening van het 1e jaar, mee in de totale lening.
Zoiets kan alleen bij crowdfunding 8)7
en vol, blijf me erover verbazen, dat al die OAMKB-ers zo "weinig" eigen middelen hebben bij start van OAMKB schap
NaRegenDeZonmaandag 20 mei 2019 @ 12:03
quote:
12s.gif Op maandag 20 mei 2019 11:09 schreef peterc het volgende:

[..]

en vol, blijf me erover verbazen, dat al die OAMKB-ers zo "weinig" eigen middelen hebben bij start van OAMKB schap
Begrijp ik uit het feit dat er een portefeuille overgenomen wordt dat mijn OAMKB in Heesh van enige jaren terug de deur sluit en zijn lening vervroegd afgelost gaat worden?
Jaerockmaandag 20 mei 2019 @ 12:04
quote:
0s.gif Op donderdag 18 april 2019 13:23 schreef obligataire het volgende:

[..]

Ik hoop voor de vorige investeerders dat deze missie een succes wordt.
Dat ze al voor de derde keer geld nodig hebben is één van de vele seinen die op rood staan.
Even afwezig geweest, maar bleek dus juist dat het erg goed ging. Die 3e ronde hebben ze gecanceld door een aanbod van de bank na volschrijven (zat zelf alleen in de 1e en 2e).
Jaerockmaandag 20 mei 2019 @ 12:10
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2019 16:52 schreef AQuila360 het volgende:
Ik ben in elk geval helemaal gestopt met CF, te veel defaults en daarvan weer veel dubieus.

Zit alleen nog wel een jaar of 9 er aan vast dan loopt mn laatste pas af.
Ik doe ook weinig meer. Zit vooral in Collin maar bouw behoorlijk af. Net als mijn rendement inmiddels, nu nog 4,15% door voorzieningen. Overigens allemaal lang lopende voorzieningen, dus daar gaat niet heel veel extra meer af.
Lendahand & Trine is rondpompen van wat erin zit, dat doe ik niet voor het rendement.
Mintos is het rendement erg goed, toch vind ik het te link. Zat al niet veel in, maar dat nog gehalveerd. Dat kijk ik daarmee aan. Vind dat er te veel via buyback terug gaan.
NaRegenDeZonmaandag 20 mei 2019 @ 14:18
https://www.capitalcircle.nl/investeren/372-waar-delft

Ging om 14.00uur open maar om 14.17 was ik al te laat. Blijkbaar is 80K voor dit platform ook easy opgehaald in 15 minuten.

[ Bericht 0% gewijzigd door NaRegenDeZon op 20-05-2019 14:29:29 ]
obligatairemaandag 20 mei 2019 @ 14:45
quote:
0s.gif Op maandag 20 mei 2019 14:18 schreef NaRegenDeZon het volgende:
https://www.capitalcircle.nl/investeren/372-waar-delft

Ging om 14.00uur open maar om 14.17 was ik al te laat. Blijkbaar is 80K voor dit platform ook easy opgehaald in 15 minuten.
Inderdaad, vond hem ook wel interessant maar heb al 2 van die winkels in de porto.
jsuijkermaandag 20 mei 2019 @ 16:23
nieuw project bij SIG
loopt slechts voor ruim een jaar

https://investeren.sameni(...)t-27-ab-te-rotterdam


vergelijkbaar pand qua m2 (wel huurders met lage huren) voor 130k
http://www.beleggingspand(...)genstraat-19ab/57221

[ Bericht 35% gewijzigd door jsuijker op 20-05-2019 16:28:57 ]
ML45maandag 20 mei 2019 @ 19:27
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 mei 2019 15:01 schreef obligataire het volgende:
Om 6u. gaat het zachtfruitbedrijf op A4f open.
https://www.all4funding.n(...)drijf-h-en-h-sturing

Cijfers en prognose zijn niet heel overtuigend; men moet in 2019 en 2020 recordomzetten halen om krap aan rente/afl. verplichtingen te kunnen voldoen. Wel een forse overwaarde in het onroerend goed dus ik zie die lening linksom of rechtsom wel terugkomen.
Ook ik zie de lening wel terugkomen. Positief vind ik dat A4F geleerd heeft van de vorige lening door nu vooraf bij de 1e hypotheek toestemming te vragen voor de 2e hypotheek. Ik neem hem mee.
investeerdertjemaandag 20 mei 2019 @ 22:17
quote:
0s.gif Op woensdag 15 mei 2019 18:33 schreef investeerdertje het volgende:

[..]

Helaas iets vertraging. Even afwachten
En ook deze is keurig terug
Gijsbertusdinsdag 21 mei 2019 @ 11:18
quote:
0s.gif Op maandag 20 mei 2019 12:03 schreef NaRegenDeZon het volgende:

[..]

Begrijp ik uit het feit dat er een portefeuille overgenomen wordt dat mijn OAMKB in Heesh van enige jaren terug de deur sluit en zijn lening vervroegd afgelost gaat worden?
Dat hoop ik ook.
Tot nu toe geen achterstand in deze lening.
Met de gevraagde 45K in het nieuwe project is de oude gemakkelijk af te lossen..
Mynheer007dinsdag 21 mei 2019 @ 11:23
quote:
0s.gif Op maandag 20 mei 2019 19:27 schreef ML45 het volgende:

[..]

Ook ik zie de lening wel terugkomen. Positief vind ik dat A4F geleerd heeft van de vorige lening door nu vooraf bij de 1e hypotheek toestemming te vragen voor de 2e hypotheek. Ik neem hem mee.
Ik pak hem ook mee
Horsemendinsdag 21 mei 2019 @ 15:47
quote:
0s.gif Op maandag 20 mei 2019 16:23 schreef jsuijker het volgende:
nieuw project bij SIG
loopt slechts voor ruim een jaar

https://investeren.sameni(...)t-27-ab-te-rotterdam

vergelijkbaar pand qua m2 (wel huurders met lage huren) voor 130k
http://www.beleggingspand(...)genstraat-19ab/57221
Deze looptijd is mij echt te kort om hier tijd in te stoppen. Daarnaast is de maximaal te realiseren netto rente in schijf 1a van nog geen 3,8% mij echt te laag.
obligatairedinsdag 21 mei 2019 @ 16:58
Nieuwe op NL Investeert: MGS Holding
https://www.nlinvesteert.nl/investeren/mgs-holding-bv

Ik heb het nog niet allemaal gelezen maar het ziet er op het eerste gezicht goed uit.
Aandelenovername van een winstgevend bedrijf. Fors bedrag.

Stapelfinanciering, grootste minpunt?
jsuijkerdinsdag 21 mei 2019 @ 16:59
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 mei 2019 16:58 schreef obligataire het volgende:
Nieuwe op NL Investeert: MGS Holding
https://www.nlinvesteert.nl/investeren/mgs-holding-bv

Ik heb het nog niet allemaal gelezen maar het ziet er op het eerste gezicht goed uit.
Aandelenovername van een winstgevend bedrijf. Fors bedrag.
al een bedragje ingelegd?

REEDS GEÏNVESTEERD
¤ 2.250.000 van de ¤ 3.000.000

AANTAL INVESTERINGEN
1

edit: zie nu dat het gaat om 750k per NLinvesteert
obligatairedinsdag 21 mei 2019 @ 17:12
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 mei 2019 16:59 schreef jsuijker het volgende:

[..]

al een bedragje ingelegd?

REEDS GEÏNVESTEERD
¤ 2.250.000 van de ¤ 3.000.000

AANTAL INVESTERINGEN
1

edit: zie nu dat het gaat om 750k per NLinvesteert
Ja, mijn vakantiegeld was net binnen🥂🍾
darktowerdinsdag 21 mei 2019 @ 17:32
https://www.duurzaaminves(...)il/PropositionID/119 NL MAB financiering laadpalen. Wie neemt deze mee, en waarom wel/niet?
darktowerdinsdag 21 mei 2019 @ 17:32
(Die van WAAR in Delft heb ik trouwens wel mee kunnen nemen, de vorige WAAR loopt ook lekker)
TisIkdinsdag 21 mei 2019 @ 18:08
quote:
14s.gif Op dinsdag 21 mei 2019 15:47 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Deze looptijd is mij echt te kort om hier tijd in te stoppen. Daarnaast is de maximaal te realiseren netto rente in schijf 1a van nog geen 3,8% mij echt te laag.
Helemaal mee eens.
Zowel v.w.b. de korte looptijd als de lage rente.
paardendokterdinsdag 21 mei 2019 @ 18:11
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 mei 2019 17:32 schreef darktower het volgende:
https://www.duurzaaminves(...)il/PropositionID/119 NL MAB financiering laadpalen. Wie neemt deze mee, en waarom wel/niet?
Een kleine 40 % van de laadpalen moet nog verkocht en geïnstalleerd worden, daarom geven de banken geen lening. Die komen met een offerte als het verkooprisico is verdwenen, ik schat over een a twee jaar en dan wordt deze funding vervroegd afgelost. Heb ik al een paar keer meegemaakt bij Duurzaam. Ik vind 2% kosten ook te hoog. Ik doe hier niet aan mee Kir.
Crowdfunder99dinsdag 21 mei 2019 @ 18:39
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 mei 2019 17:32 schreef darktower het volgende:
https://www.duurzaaminves(...)il/PropositionID/119 NL MAB financiering laadpalen. Wie neemt deze mee, en waarom wel/niet?
Ik neem hem niet mee: te lage rente, te hoge kosten en te lange looptijd.
queposdinsdag 21 mei 2019 @ 19:05
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 mei 2019 16:58 schreef obligataire het volgende:
Nieuwe op NL Investeert: MGS Holding
https://www.nlinvesteert.nl/investeren/mgs-holding-bv

Ik heb het nog niet allemaal gelezen maar het ziet er op het eerste gezicht goed uit.
Aandelenovername van een winstgevend bedrijf. Fors bedrag.

Stapelfinanciering, grootste minpunt?
Pak je hem mee?
Bengerdinsdag 21 mei 2019 @ 19:50
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 mei 2019 17:32 schreef darktower het volgende:
https://www.duurzaaminves(...)il/PropositionID/119 NL MAB financiering laadpalen. Wie neemt deze mee, en waarom wel/niet?
Voor mij is de rente te laag. Ik overweeg via de Vve in een laadpaal te investeren en deze openbaar te laten gebruiken, dus ik investeer liever via die weg.
Ze hebben veel marge: ¤ 0,365 verkoopprijs, ¤ 0,065 inkoopprijs. Ik denk dat meer bedrijven hier brood in zullen zien, of dat grote bedrijven dit zelf ter hand gaan nemen. Ik verwacht dus dat er best wel wat concurrentie zal zijn. Dus de marges gaan omlaag. De prijs van stroom kan stijgen bijvoorbeeld door toenemende netwerkkosten (er zal opslagcapaciteit voor stroom moeten komen en zwaardere bekabeling) en verhoging van de opslag dure energie (ODE, om nieuwe windmolens te plaatsen).
Ik ben ook geen fan van dit soort constructies: als de handel niet rendabel blijkt, wordt bij faillissement de hele portefeuille voor een paar duizend euro verpatst. Wel het risico, maar geen goed rendement.
Een omzet van 172k in 2018 en ca. 60k in het eerste kwartaal van dit jaar laat zien dat er nog flinke groei nodig is om het omzetdoel (296k) in eerste jaar te halen. Op zich zijn de cijfers wel haalbaar: 4.313 kWh per jaar (8.760 uur) is bij 22 kW een half uur laden per dag per paal.
Ik verwacht dat de marges bij contractverlenging fors zullen dalen. Ook zal een aantal palen niet rendabel blijken. Als een paal rendabel is, dan zullen er kapers op de kust zijn. Bij hotels langs doorgaande wegen zullen de exploitanten concurrerende tarieven willen, want anders kan de klant doorrijden naar een restaurant met een goedkopere laadpaal (hoewel in veel gevallen de baas betaalt). En als ik een hotel had en mijn personeel laadt bij die paal en ik verkoop mijn stroom voor ¤ 0,065, dan zou ik voor mijn personeel ook een lagere prijs eisen.
De reservering voor onderhoud lijkt me veel te laag.
Als ik duurzaam wil investeren, dan speelt ook het goede gevoel daarbij een rol. Dat gevoel heb ik niet als je stroom van ¤ 0,065 gaat doorverkopen voor ¤ 0,365.
djh77dinsdag 21 mei 2019 @ 20:23
Nieuwe op WvjG
https://waardevoorjegeld.nl/project/Groeifinanciering-Chapp
tuiniertjedinsdag 21 mei 2019 @ 20:42
quote:
rentekosten per kwartaal in begroting (1839 - 400 = 1439 euro) komen niet overeen
met de gevraagde lening. 8,75% x 90.000/ 4 kwartalen = 1968 euro

Tevens ontbreekt in de begroting de terugbetaling die start per 1 januari 2020 in 48 termijnen.
obligatairedinsdag 21 mei 2019 @ 22:23
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 mei 2019 19:05 schreef quepos het volgende:

[..]

Pak je hem mee?
Bij nader inzien toch maar niet. Een instap van 1.000 euro vind ik te hoog voor dit project. Ik lees een en ander over zakenpartners in Nigeria, klanten in allerlei verre en instabiele landen. De belangrijkste deelneming was tot voor kort verliesgevend. Ik vermoed dat er heel veel immateriële activa op de balans staan. Aandeelhouder tekent niet mee.

Dus ondanks de aantrekkelijke rente toch maar niet.
WvjGdinsdag 21 mei 2019 @ 22:31
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 mei 2019 20:42 schreef tuiniertje het volgende:

[..]

rentekosten per kwartaal in begroting (1839 - 400 = 1439 euro) komen niet overeen
met de gevraagde lening. 8,75% x 90.000/ 4 kwartalen = 1968 euro

Tevens ontbreekt in de begroting de terugbetaling die start per 1 januari 2020 in 48 termijnen.
De prognose die bij de stukken zat, is de vorige versie, waarvoor excuses. De nieuwe versie is nu bijgevoegd, waarbij de rentekosten op basis van deze aanvraag zijn meegenomen.

Dit is geen liquiditeitsprognose, dus is ook de afossing niet in dit overzicht meegenomen.

Dank voor de opmerking.
Jaco078woensdag 22 mei 2019 @ 00:12
Wat is jullie ervaring met faillissement gevolgd door default op KOM I.R.T. doorbetalen in privé? Betreft W**bke. KOM heb ik gemaild over verdere stappen, maar nog geen reactie (want KOM).
djh77woensdag 22 mei 2019 @ 06:38
quote:
0s.gif Op woensdag 22 mei 2019 00:12 schreef Jaco078 het volgende:
Wat is jullie ervaring met faillissement gevolgd door default op KOM I.R.T. doorbetalen in privé? Betreft W**bke. KOM heb ik gemaild over verdere stappen, maar nog geen reactie (want KOM).
Er zijn maar heel weinig ondernemers die in privé kunnen doorbetalen na een faillissement.
Jaco078woensdag 22 mei 2019 @ 07:17
quote:
0s.gif Op woensdag 22 mei 2019 06:38 schreef djh77 het volgende:

[..]

Er zijn maar heel weinig ondernemers die in privé kunnen doorbetalen na een faillissement.
Dat de partner een goede baan in loondienst heeft en stabiel inkomen, welke waarde heeft dat dan?
djh77woensdag 22 mei 2019 @ 07:51
quote:
0s.gif Op woensdag 22 mei 2019 07:17 schreef Jaco078 het volgende:

[..]

Dat de partner een goede baan in loondienst heeft en stabiel inkomen, welke waarde heeft dat dan?
Ik denk niet dat hij heeft meegetekend voor HA. Als er verder ook vanuit het huwelijk de schulden niet worden gedeeld, kan je denk voorlopig niets met de inkomsten van de partner dan wel beslaglegging op inkomsten van de partner.
Jaco078woensdag 22 mei 2019 @ 08:04
quote:
0s.gif Op woensdag 22 mei 2019 07:51 schreef djh77 het volgende:

[..]

Ik denk niet dat hij heeft meegetekend voor HA. Als er verder ook vanuit het huwelijk de schulden niet worden gedeeld, kan je denk voorlopig niets met de inkomsten van de partner dan wel beslaglegging op inkomsten van de partner.
Dan had KOM dat eigenlijk niet in de pitch moeten zetten destijds. Enige voordeel dat ik zie, is dat partner dan wellicht wat eigen vermogen nog in de zaak heeft gestopt tbv continuïteit.
Bengerwoensdag 22 mei 2019 @ 08:13
quote:
0s.gif Op woensdag 22 mei 2019 00:12 schreef Jaco078 het volgende:
Wat is jullie ervaring met faillissement gevolgd door default op KOM I.R.T. doorbetalen in privé? Betreft W**bke. KOM heb ik gemaild over verdere stappen, maar nog geen reactie (want KOM).
Ik heb redelijk goede ervaringen met privé doorbetalen bij Funding Circle en Lendico. Het kan dus wel, maar dan moet je er als platform wel moeite voor willen doen. Ik heb geen slechte ervaringen bij KoM, maar wat ik hier lees doet met vermoeden dat ze het daar wel eens niet zo goed zouden kunnen doen.
djh77woensdag 22 mei 2019 @ 08:21
quote:
0s.gif Op woensdag 22 mei 2019 08:04 schreef Jaco078 het volgende:

[..]

Dan had KOM dat eigenlijk niet in de pitch moeten zetten destijds. Enige voordeel dat ik zie, is dat partner dan wellicht wat eigen vermogen nog in de zaak heeft gestopt tbv continuïteit.
Dit soort info wordt ook wel door andere platformen vermeld. Gaat dan meer dat de ondernemer inkomsten uit de zaak niet volledig nodig heeft om van te leven. Het zegt minder over het kunnen terugbetalen van de lening bij een faillissement.
djh77woensdag 22 mei 2019 @ 08:27
quote:
0s.gif Op woensdag 22 mei 2019 08:13 schreef Benger het volgende:

[..]

Ik heb redelijk goede ervaringen met privé doorbetalen bij Funding Circle en Lendico. Het kan dus wel, maar dan moet je er als platform wel moeite voor willen doen. Ik heb geen slechte ervaringen bij KoM, maar wat ik hier lees doet met vermoeden dat ze het daar wel eens niet zo goed zouden kunnen doen.
Het kan inderdaad. Ik denk dat deze mensen dan vrij snel weer een bedrijf beginnen en hieruit weer gaan terugbetalen. Een groot deel van ondernemers van de andere platformen komt in de schuldsanering of wsnp terecht. Laatst was er ook vanuit een horeca project een voorstel om een schuld van bijna 60.000 tegen finale kwijting af te kopen voor 500 euro.
Mynheer007woensdag 22 mei 2019 @ 09:12
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 mei 2019 22:23 schreef obligataire het volgende:

[..]

Bij nader inzien toch maar niet. Een instap van 1.000 euro vind ik te hoog voor dit project. Ik lees een en ander over zakenpartners in Nigeria, klanten in allerlei verre en instabiele landen. De belangrijkste deelneming was tot voor kort verliesgevend. Ik vermoed dat er heel veel immateriële activa op de balans staan. Aandeelhouder tekent niet mee.

Dus ondanks de aantrekkelijke rente toch maar niet.
Zo denk ik er ook over. Voor mij heeft dit project een erg sterke pr*cede/Traffic ID-vibe.
obligatairewoensdag 22 mei 2019 @ 09:43
quote:
0s.gif Op woensdag 22 mei 2019 09:12 schreef Mynheer007 het volgende:

[..]

Zo denk ik er ook over. Voor mij heeft dit project een erg sterke pr*cede/Traffic ID-vibe.
Grappig, aan Proc*de moest ik ook denken. Die doen ook zaken in allerlei (te) warme landen.
Ik ben trouwens benieuwd naar update van dit bedrijf, heb gemaild maar helaas komt daar natuurlijk weer geen reactie op :G
Tjalalawoensdag 22 mei 2019 @ 11:55
quote:
0s.gif Op woensdag 15 mei 2019 17:06 schreef djh77 het volgende:
Fruitteler met 2e hypotheek op a4f
https://www.all4funding.n(...)ieuw+project+Sturing
Nog minder dan 10k te gaan zie ik toevallig. Als er nog mensen mee willen doen is het nu de laatste kans
Horsemenwoensdag 22 mei 2019 @ 12:32
quote:
0s.gif Op woensdag 22 mei 2019 11:55 schreef Tjalala het volgende:

[..]

Nog minder dan 10k te gaan zie ik toevallig. Als er nog mensen mee willen doen is het nu de laatste kans
Met een beetje mijn twijfel dit project toch ook maar meegepakt.
Nog een kleine 5k te gaan.
obligatairewoensdag 22 mei 2019 @ 13:24
Wat vinden jullie van het voorstel inzake Amsterdams Proeflokaal?

SPOILER
Wij hebben u op 22 maart jl. een bericht gestuurd in vervolg op vraagstellingen van enkele investeerders naar aanleiding van eerdere informatievoorziening inzake de ontwikkelingen betreffende de lening aan Het Amsterdamse Proeflokaal B.V. c.s.

In de tussentijd zijn wij zeer intensief met het dossier doende geweest. Zoals met het aanschrijven en aanspreken van de borgen nadat duidelijk was geworden dat er uit het faillissement van Het Amsterdamse Proeflokaal geen (directe) opbrengst te verwachten viel. Als basis voor deze gesprekken diende recente (onafhankelijke) financiële informatie omtrent de vermogenspositie van de borgen waaruit af te leiden viel dat er inmiddels in privé nauwelijks vermogen meer aanwezig was.

Door de borgen is een adviseur ingeroepen om als schakel tussen de borgen en Collin Crowdfund te fungeren.

Zoals bij u bekend hebben de borgen, te weten de heer Klok en de heer en mevrouw Semeins ieder een borgtocht af gegeven ten bedrag van ¤ 500.000,- per persoon. Op het moment van aanspreken van de borgen bedroeg de totale vordering ¤ 457.791,70 exclusief de lopende renten en kosten tot op dit moment.

Vanwege het inmiddels ontbreken van enig (verhaalbaar) vermogen hebben wij de borgen voorgesteld een regeling aan te bieden voor betaling onder de borgstellingen tegen finale kwijting, waarbij wij er op hebben gewezen dat bij het uitblijven van een serieus voorstel wij ons genoodzaakt zouden zien het persoonlijk faillissement van de borgen aan te vragen.

In vervolg hierop is door tussenkomst van de adviseur van de kant van de borgen, namens de gezamenlijke borgen, eerst een bedrag van ¤ 50.000,- geboden hetgeen wij hebben afgewezen. Vervolgens is er een nieuw bod gekomen van ¤ 100.000,- welke wij opnieuw hebben afgewezen. Nu uiteindelijk ligt er een voorstel van ¤ 120.000,-. Omdat men geen financiers heeft kunnen vinden om dit bedrag direct ter beschikking te stellen, wat in principe wel onze primaire eis was, doet men nu het voorstel om het bedrag te betalen door middel van betaling van ¤ 20.000,- ineens en de overige ¤ 100.000,- in 48 maanden startend op 1 september 2019. In aanvulling hier op gaan wij over het niet afgeloste deel van de inlossing een rente berekenen van 6% op jaarbasis.

In onderstaande tabel treft u aan wat dit voor u (na instemming vanuit de meerderheid van de investeerders respons) gaat betekenen.

Hoe worden de ontvangen gelden verdeeld?

Openstaand leenbedrag ¤ 431.666,59

Totaal te ontvangen van de borgen ¤ 120.000,00

Achterstallige termijn oktober 2018 ¤ 14.676,28

Incassokosten ¤ 8.332,11

Aflossing (betalingsregeling)* ¤ 96.991,61

Afboeking ¤ 334.674,98

*de binnenkomende betalingen zullen op de volgende rangorde worden verwerkt:

Achterstallige termijn oktober 2018, die is doorbetaald aan u als investeerder maar nog achterstallig is bij Stichting Collin Crowdfund
Incassokosten
Aflossing



Nu dit het maximale lijkt wat door de gezamenlijke borgen kan worden voldaan leggen wij dit voorstel met een positief advies aan u voor en adviseren u in te stemmen met het verzoek, zoals hiervoor geformuleerd en nodigen u uit om uw stem binnen een termijn van 14 dagen uit te brengen, via een respons op dit mailbericht met de keuze Eens of Oneens. De uitgebrachte stemmen worden gewogen naar rato van de investering.

Zodra de stemronde is afgerond zullen wij u informeren over de uitkomst en de vervolgstappen. Voor een akkoord is een (pro rata) meerderheid van de uitgebrachte stemmen benodigd.

Met vriendelijke groet,
Zie ik het goed dat voor iedere 500 euro inleg, er nog ongeveer 80 euro terug zou komen?
Da's bar weinig. En dan moeten ze zich ook nog eens aan de regeling (kunnen en willen) houden.
Ik neig nogal naar oneens.

[ Bericht 1% gewijzigd door obligataire op 22-05-2019 13:29:55 ]
djh77woensdag 22 mei 2019 @ 13:29
Werking intensief beheer ccf
quote:
Om sturing te geven aan het netto rendement is een adequate kredietbeoordeling alvorens de pitch op onze website te plaatsen van groot belang.

Zoals ook onder “Netto rendement” aangegeven vragen we daar waar mogelijk om zekerheden van de leningnemers. Hierbij valt te denken aan borgstellingen, hypotheken, verpanding van roerende zaken en/of garantiestellingen. Bij de bepaling van de hoogte van de rente laten wij deze in een belangrijke mate meewegen. De overeengekomen zekerheden zijn van groot belang voor onze afdeling Intensief Beheer. Hoe deze afdeling te werk gaat hebben we onderstaand verkort weergegeven.

Indien een leningnemer onverhoopt niet in staat is om aan de aflossingsverplichting te voldoen, wordt er vanuit onze afdeling Intensief beheer zo snel mogelijk contact gezocht met de leningnemer. Hierbij zijn wij primair gericht op de continuïteit van de onderneming en daarmee de mogelijkheid om weer aan haar/zijn rente- en aflossingsverplichting te voldoen.
De eerste stap in deze is het aanspraken van leningnemers op een eventuele achterstand en het informeren van investeerders over deze achterstand.

De tweede stap is een analyse van de actuele feitelijke stand van zaken (economisch en juridisch). Dit is relevant omdat tussen het moment van verstrekken van de lening en het moment liquiditeitsproblemen, de kwaliteit van de zekerheden kunnen zijn gewijzigd. Bijvoorbeeld door waardevermindering van de verpande roerende zaken als gevolg van het gebruik of afname van de materialiteit van de borg door zakelijke- of privé omstandigheden.

De insteek is om zo snel mogelijk een actueel beeld te vormen. Hiertoe beschikt onze interne afdeling Intensief Beheer naast een drietal medewerkers over een tweetal gespecialiseerde adviseurs. Dee groep wordt aangevuld met gespecialiseerde advocaten die we ‘op case basis’ inzetten.

Indien uit de analyse blijkt dat herstel van aflossingen en rentebetalingen mogelijk is, dan werken wij dit uit in een voorstel. Dit voorstel leggen wij na goedkeuring door de Groen Licht Commissie (directie Collin) ter besluitvorming in een stemronde aan onze investeerders voor. Vervolgens gaan wij over tot de implementatie van de herziene leningvoorwaarden.

Indien blijkt dat er geen mogelijkheden zijn tot herstel zullen we (al dan niet in overleg met de curator) over gaan tot het maximaal uitwinnen van de openstaande vordering plus eventuele achterstallige rente. Uiteraard hebben we ons hierbij te houden aan de wettelijke kaders en ook aan de redelijkheid en billijkheid zoals wij die voorstaan. Gezien de complexiteit die optreedt bij uitwinning achten wij inzet van onze specialisten hierbij in het belang van alle partijen. Voor zowel investeerders als ondernemers gaat hier regelmatig een ogenschijnlijk lange periode aan op. Wij zijn ons hier terdege van bewust en trachten onze (tussentijdse) communicatie, door een juiste afweging tussen maximaal tijdig informeren en gewenste geheimhouding om tot een betere oplossing te komen, zo adequaat mogelijk in te richten.
Ook de uitkomst van de uitwinning (indien 100% verhaal niet mogelijk is) leggen we voor aan de investeerders in de eerder genoemde stemronde. Echter in die situaties waar bijvoorbeeld door de invloed van de curator sneller handelen noodzakelijk is doen wij dit ook en informeren wij nadien.

De mate waarin we in staat zijn om de openstaande vordering alsnog te verhalen verschilt sterk per case. Indien sprake is van morele borgen en verpanding van roerende goederen zal deze normaliter een stuk lager zijn dan bij een situatie waarin we middels een 1e hypotheek stevig grip hebben. In de pitch trachten we dit aan hand van de ons beschikbare informatie zo goed mogelijk uiteen te zetten en ook terug te laten komen in de rente die richting investeerders in het vooruitzicht wordt gesteld. Op individuele case basis maken we altijd inzichtelijk welk bedrag alsnog is verhaald en welke kosten hierbij zijn opgetreden om te komen tot de netto uitbetaling. In “mijn Collin” treft u onder investeringen/status aan voor welke leningen wij voorzieningen hebben getroffen en waar onze afdeling Intensief Beheer op dit moment in overleg met ondernemers en adviseurs tracht te komen tot een adequaat vervolg dan wel afwikkeling.
rockenfellerwoensdag 22 mei 2019 @ 13:32
quote:
0s.gif Op woensdag 22 mei 2019 13:24 schreef obligataire het volgende:
Wat vinden jullie van het voorstel inzake Amsterdams Proeflokaal?

SPOILER
Wij hebben u op 22 maart jl. een bericht gestuurd in vervolg op vraagstellingen van enkele investeerders naar aanleiding van eerdere informatievoorziening inzake de ontwikkelingen betreffende de lening aan Het Amsterdamse Proeflokaal B.V. c.s.

In de tussentijd zijn wij zeer intensief met het dossier doende geweest. Zoals met het aanschrijven en aanspreken van de borgen nadat duidelijk was geworden dat er uit het faillissement van Het Amsterdamse Proeflokaal geen (directe) opbrengst te verwachten viel. Als basis voor deze gesprekken diende recente (onafhankelijke) financiële informatie omtrent de vermogenspositie van de borgen waaruit af te leiden viel dat er inmiddels in privé nauwelijks vermogen meer aanwezig was.

Door de borgen is een adviseur ingeroepen om als schakel tussen de borgen en Collin Crowdfund te fungeren.

Zoals bij u bekend hebben de borgen, te weten de heer Klok en de heer en mevrouw Semeins ieder een borgtocht af gegeven ten bedrag van ¤ 500.000,- per persoon. Op het moment van aanspreken van de borgen bedroeg de totale vordering ¤ 457.791,70 exclusief de lopende renten en kosten tot op dit moment.

Vanwege het inmiddels ontbreken van enig (verhaalbaar) vermogen hebben wij de borgen voorgesteld een regeling aan te bieden voor betaling onder de borgstellingen tegen finale kwijting, waarbij wij er op hebben gewezen dat bij het uitblijven van een serieus voorstel wij ons genoodzaakt zouden zien het persoonlijk faillissement van de borgen aan te vragen.

In vervolg hierop is door tussenkomst van de adviseur van de kant van de borgen, namens de gezamenlijke borgen, eerst een bedrag van ¤ 50.000,- geboden hetgeen wij hebben afgewezen. Vervolgens is er een nieuw bod gekomen van ¤ 100.000,- welke wij opnieuw hebben afgewezen. Nu uiteindelijk ligt er een voorstel van ¤ 120.000,-. Omdat men geen financiers heeft kunnen vinden om dit bedrag direct ter beschikking te stellen, wat in principe wel onze primaire eis was, doet men nu het voorstel om het bedrag te betalen door middel van betaling van ¤ 20.000,- ineens en de overige ¤ 100.000,- in 48 maanden startend op 1 september 2019. In aanvulling hier op gaan wij over het niet afgeloste deel van de inlossing een rente berekenen van 6% op jaarbasis.

In onderstaande tabel treft u aan wat dit voor u (na instemming vanuit de meerderheid van de investeerders respons) gaat betekenen.

Hoe worden de ontvangen gelden verdeeld?

Openstaand leenbedrag ¤ 431.666,59

Totaal te ontvangen van de borgen ¤ 120.000,00

Achterstallige termijn oktober 2018 ¤ 14.676,28

Incassokosten ¤ 8.332,11

Aflossing (betalingsregeling)* ¤ 96.991,61

Afboeking ¤ 334.674,98

*de binnenkomende betalingen zullen op de volgende rangorde worden verwerkt:

Achterstallige termijn oktober 2018, die is doorbetaald aan u als investeerder maar nog achterstallig is bij Stichting Collin Crowdfund
Incassokosten
Aflossing



Nu dit het maximale lijkt wat door de gezamenlijke borgen kan worden voldaan leggen wij dit voorstel met een positief advies aan u voor en adviseren u in te stemmen met het verzoek, zoals hiervoor geformuleerd en nodigen u uit om uw stem binnen een termijn van 14 dagen uit te brengen, via een respons op dit mailbericht met de keuze Eens of Oneens. De uitgebrachte stemmen worden gewogen naar rato van de investering.

Zodra de stemronde is afgerond zullen wij u informeren over de uitkomst en de vervolgstappen. Voor een akkoord is een (pro rata) meerderheid van de uitgebrachte stemmen benodigd.

Met vriendelijke groet,
Zie ik het goed dat voor iedere 500 euro inleg, er nog ongeveer 80 euro terug zou komen?
Da's bar weinig. En dan moeten ze zich ook nog eens aan de regeling (kunnen en willen) houden.
Ik neig nogal naar oneens.
Ik zou hier als investeerder een statement maken. Niks korting, Dan betalen ze maar 20 jaar terug!

Eerst proberen te dealen voor 10% eindigen op 25% wat ook nog in termijnen betaald moet worden.

Laten we Collin om benoemen in Joh. Enschede
Faraday01woensdag 22 mei 2019 @ 13:34
quote:
0s.gif Op woensdag 22 mei 2019 13:24 schreef obligataire het volgende:
Wat vinden jullie van het voorstel inzake Amsterdams Proeflokaal?

SPOILER
Wij hebben u op 22 maart jl. een bericht gestuurd in vervolg op vraagstellingen van enkele investeerders naar aanleiding van eerdere informatievoorziening inzake de ontwikkelingen betreffende de lening aan Het Amsterdamse Proeflokaal B.V. c.s.

In de tussentijd zijn wij zeer intensief met het dossier doende geweest. Zoals met het aanschrijven en aanspreken van de borgen nadat duidelijk was geworden dat er uit het faillissement van Het Amsterdamse Proeflokaal geen (directe) opbrengst te verwachten viel. Als basis voor deze gesprekken diende recente (onafhankelijke) financiële informatie omtrent de vermogenspositie van de borgen waaruit af te leiden viel dat er inmiddels in privé nauwelijks vermogen meer aanwezig was.

Door de borgen is een adviseur ingeroepen om als schakel tussen de borgen en Collin Crowdfund te fungeren.

Zoals bij u bekend hebben de borgen, te weten de heer Klok en de heer en mevrouw Semeins ieder een borgtocht af gegeven ten bedrag van ¤ 500.000,- per persoon. Op het moment van aanspreken van de borgen bedroeg de totale vordering ¤ 457.791,70 exclusief de lopende renten en kosten tot op dit moment.

Vanwege het inmiddels ontbreken van enig (verhaalbaar) vermogen hebben wij de borgen voorgesteld een regeling aan te bieden voor betaling onder de borgstellingen tegen finale kwijting, waarbij wij er op hebben gewezen dat bij het uitblijven van een serieus voorstel wij ons genoodzaakt zouden zien het persoonlijk faillissement van de borgen aan te vragen.

In vervolg hierop is door tussenkomst van de adviseur van de kant van de borgen, namens de gezamenlijke borgen, eerst een bedrag van ¤ 50.000,- geboden hetgeen wij hebben afgewezen. Vervolgens is er een nieuw bod gekomen van ¤ 100.000,- welke wij opnieuw hebben afgewezen. Nu uiteindelijk ligt er een voorstel van ¤ 120.000,-. Omdat men geen financiers heeft kunnen vinden om dit bedrag direct ter beschikking te stellen, wat in principe wel onze primaire eis was, doet men nu het voorstel om het bedrag te betalen door middel van betaling van ¤ 20.000,- ineens en de overige ¤ 100.000,- in 48 maanden startend op 1 september 2019. In aanvulling hier op gaan wij over het niet afgeloste deel van de inlossing een rente berekenen van 6% op jaarbasis.

In onderstaande tabel treft u aan wat dit voor u (na instemming vanuit de meerderheid van de investeerders respons) gaat betekenen.

Hoe worden de ontvangen gelden verdeeld?

Openstaand leenbedrag ¤ 431.666,59

Totaal te ontvangen van de borgen ¤ 120.000,00

Achterstallige termijn oktober 2018 ¤ 14.676,28

Incassokosten ¤ 8.332,11

Aflossing (betalingsregeling)* ¤ 96.991,61

Afboeking ¤ 334.674,98

*de binnenkomende betalingen zullen op de volgende rangorde worden verwerkt:

Achterstallige termijn oktober 2018, die is doorbetaald aan u als investeerder maar nog achterstallig is bij Stichting Collin Crowdfund
Incassokosten
Aflossing



Nu dit het maximale lijkt wat door de gezamenlijke borgen kan worden voldaan leggen wij dit voorstel met een positief advies aan u voor en adviseren u in te stemmen met het verzoek, zoals hiervoor geformuleerd en nodigen u uit om uw stem binnen een termijn van 14 dagen uit te brengen, via een respons op dit mailbericht met de keuze Eens of Oneens. De uitgebrachte stemmen worden gewogen naar rato van de investering.

Zodra de stemronde is afgerond zullen wij u informeren over de uitkomst en de vervolgstappen. Voor een akkoord is een (pro rata) meerderheid van de uitgebrachte stemmen benodigd.

Met vriendelijke groet,
Zie ik het goed dat voor iedere 500 euro inleg, er nog ongeveer 80 euro terug zou komen?
Da's bar weinig. En dan moeten ze zich ook nog eens aan de regeling (kunnen en willen) houden.
Ik neig nogal naar oneens.
Het is minder: 97000/700000*500=¤69.

Ik twijfel en dat komt omdat met 3 borgen er naar mijn gevoel meer te halen moet zijn. Desnoods via loonbeslag. Aan de andere kant: In het tempo dat de incassokosten oplopen bij CCF is de vraag of wij daar iets van terug zien.

Ik neig voorlopig ook naar oneens en de overweging is dan vooral dat ik er liever ¤70 extra verlies op maak dan dat ik het gevoel heb dat de borgen er te gemakkelijk vanaf zijn gekomen.
NaRegenDeZonwoensdag 22 mei 2019 @ 14:16
quote:
0s.gif Op woensdag 22 mei 2019 13:24 schreef obligataire het volgende:
Wat vinden jullie van het voorstel inzake Amsterdams Proeflokaal?

SPOILER
Wij hebben u op 22 maart jl. een bericht gestuurd in vervolg op vraagstellingen van enkele investeerders naar aanleiding van eerdere informatievoorziening inzake de ontwikkelingen betreffende de lening aan Het Amsterdamse Proeflokaal B.V. c.s.

In de tussentijd zijn wij zeer intensief met het dossier doende geweest. Zoals met het aanschrijven en aanspreken van de borgen nadat duidelijk was geworden dat er uit het faillissement van Het Amsterdamse Proeflokaal geen (directe) opbrengst te verwachten viel. Als basis voor deze gesprekken diende recente (onafhankelijke) financiële informatie omtrent de vermogenspositie van de borgen waaruit af te leiden viel dat er inmiddels in privé nauwelijks vermogen meer aanwezig was.

Door de borgen is een adviseur ingeroepen om als schakel tussen de borgen en Collin Crowdfund te fungeren.

Zoals bij u bekend hebben de borgen, te weten de heer Klok en de heer en mevrouw Semeins ieder een borgtocht af gegeven ten bedrag van ¤ 500.000,- per persoon. Op het moment van aanspreken van de borgen bedroeg de totale vordering ¤ 457.791,70 exclusief de lopende renten en kosten tot op dit moment.

Vanwege het inmiddels ontbreken van enig (verhaalbaar) vermogen hebben wij de borgen voorgesteld een regeling aan te bieden voor betaling onder de borgstellingen tegen finale kwijting, waarbij wij er op hebben gewezen dat bij het uitblijven van een serieus voorstel wij ons genoodzaakt zouden zien het persoonlijk faillissement van de borgen aan te vragen.

In vervolg hierop is door tussenkomst van de adviseur van de kant van de borgen, namens de gezamenlijke borgen, eerst een bedrag van ¤ 50.000,- geboden hetgeen wij hebben afgewezen. Vervolgens is er een nieuw bod gekomen van ¤ 100.000,- welke wij opnieuw hebben afgewezen. Nu uiteindelijk ligt er een voorstel van ¤ 120.000,-. Omdat men geen financiers heeft kunnen vinden om dit bedrag direct ter beschikking te stellen, wat in principe wel onze primaire eis was, doet men nu het voorstel om het bedrag te betalen door middel van betaling van ¤ 20.000,- ineens en de overige ¤ 100.000,- in 48 maanden startend op 1 september 2019. In aanvulling hier op gaan wij over het niet afgeloste deel van de inlossing een rente berekenen van 6% op jaarbasis.

In onderstaande tabel treft u aan wat dit voor u (na instemming vanuit de meerderheid van de investeerders respons) gaat betekenen.

Hoe worden de ontvangen gelden verdeeld?

Openstaand leenbedrag ¤ 431.666,59

Totaal te ontvangen van de borgen ¤ 120.000,00

Achterstallige termijn oktober 2018 ¤ 14.676,28

Incassokosten ¤ 8.332,11

Aflossing (betalingsregeling)* ¤ 96.991,61

Afboeking ¤ 334.674,98

*de binnenkomende betalingen zullen op de volgende rangorde worden verwerkt:

Achterstallige termijn oktober 2018, die is doorbetaald aan u als investeerder maar nog achterstallig is bij Stichting Collin Crowdfund
Incassokosten
Aflossing



Nu dit het maximale lijkt wat door de gezamenlijke borgen kan worden voldaan leggen wij dit voorstel met een positief advies aan u voor en adviseren u in te stemmen met het verzoek, zoals hiervoor geformuleerd en nodigen u uit om uw stem binnen een termijn van 14 dagen uit te brengen, via een respons op dit mailbericht met de keuze Eens of Oneens. De uitgebrachte stemmen worden gewogen naar rato van de investering.

Zodra de stemronde is afgerond zullen wij u informeren over de uitkomst en de vervolgstappen. Voor een akkoord is een (pro rata) meerderheid van de uitgebrachte stemmen benodigd.

Met vriendelijke groet,
Zie ik het goed dat voor iedere 500 euro inleg, er nog ongeveer 80 euro terug zou komen?
Da's bar weinig. En dan moeten ze zich ook nog eens aan de regeling (kunnen en willen) houden.
Ik neig nogal naar oneens.
Ik ga niet akkoord. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat hier een bewuste actie uitgevoerd is door ondernemers om de CF investeerders en belastingdienst te tillen. Met behulp van de bevriende verhuurder en bevriende schuldeisers is het Proeflokaal voor een appel en een ei door die bevriende schuldeisers, onder "dwang" van een al afgesloten huurcontract, van de curator gekocht. Zie faillissementsverslag.

Naar mijn idee gewoon persoonlijk faillissement doorzetten. Vermoedelijk komt als dit faillissement echt voor de deur staat (een dag van te voren 😊) wel een fatsoenlijk bedrag op tafel.
ETphonehomewoensdag 22 mei 2019 @ 14:35
quote:
0s.gif Op woensdag 22 mei 2019 08:13 schreef Benger het volgende:

[..]

Ik heb redelijk goede ervaringen met privé doorbetalen bij Funding Circle en Lendico. Het kan dus wel, maar dan moet je er als platform wel moeite voor willen doen. Ik heb geen slechte ervaringen bij KoM, maar wat ik hier lees doet met vermoeden dat ze het daar wel eens niet zo goed zouden kunnen doen.
Ik heb bij Kom ook een project wat uit privé terugbetaald: bv failliet, eerste periode volledige maandtermijnen uit privé en bovenliggende holding terugbetaald, laatste 6 termijnen worden uitgesmeerd over 12 maanden. Dus met 6 maanden vertraging komt alles terug. Wat mij betreft een nette oplossing.
Ron1986woensdag 22 mei 2019 @ 14:37
Is er een min. bedrag wat overgemaakt word bij Lender? Heb nog een klein bedrag daar staan. Valt me op dat ik zo af en toe een keer iets binnenkrijg en niet elke maand terwijl het wel in mijn te verwachte betalingen staat? Alsof deze gebundeld worden tot een bedrag boven de 1 euro of hoger?
escortmk2woensdag 22 mei 2019 @ 14:59
Ik zou zeggen “steek die 69 euro van het proeflokaal maar daar waar de zon niet schijnt” en vasthouden aan mijn principes, zo makkelijk mogen ze hier niet mee wegkomen.

Er kan altijd wat fout gaan bij cf waardoor de investeerders een deel van hun inleg kwijtraken, maar dit zaakje stinkt.
mike79_nwoensdag 22 mei 2019 @ 15:03
quote:
0s.gif Op woensdag 22 mei 2019 13:24 schreef obligataire het volgende:
Wat vinden jullie van het voorstel inzake Amsterdams Proeflokaal?

SPOILER
Wij hebben u op 22 maart jl. een bericht gestuurd in vervolg op vraagstellingen van enkele investeerders naar aanleiding van eerdere informatievoorziening inzake de ontwikkelingen betreffende de lening aan Het Amsterdamse Proeflokaal B.V. c.s.

In de tussentijd zijn wij zeer intensief met het dossier doende geweest. Zoals met het aanschrijven en aanspreken van de borgen nadat duidelijk was geworden dat er uit het faillissement van Het Amsterdamse Proeflokaal geen (directe) opbrengst te verwachten viel. Als basis voor deze gesprekken diende recente (onafhankelijke) financiële informatie omtrent de vermogenspositie van de borgen waaruit af te leiden viel dat er inmiddels in privé nauwelijks vermogen meer aanwezig was.

Door de borgen is een adviseur ingeroepen om als schakel tussen de borgen en Collin Crowdfund te fungeren.

Zoals bij u bekend hebben de borgen, te weten de heer Klok en de heer en mevrouw Semeins ieder een borgtocht af gegeven ten bedrag van ¤ 500.000,- per persoon. Op het moment van aanspreken van de borgen bedroeg de totale vordering ¤ 457.791,70 exclusief de lopende renten en kosten tot op dit moment.

Vanwege het inmiddels ontbreken van enig (verhaalbaar) vermogen hebben wij de borgen voorgesteld een regeling aan te bieden voor betaling onder de borgstellingen tegen finale kwijting, waarbij wij er op hebben gewezen dat bij het uitblijven van een serieus voorstel wij ons genoodzaakt zouden zien het persoonlijk faillissement van de borgen aan te vragen.

In vervolg hierop is door tussenkomst van de adviseur van de kant van de borgen, namens de gezamenlijke borgen, eerst een bedrag van ¤ 50.000,- geboden hetgeen wij hebben afgewezen. Vervolgens is er een nieuw bod gekomen van ¤ 100.000,- welke wij opnieuw hebben afgewezen. Nu uiteindelijk ligt er een voorstel van ¤ 120.000,-. Omdat men geen financiers heeft kunnen vinden om dit bedrag direct ter beschikking te stellen, wat in principe wel onze primaire eis was, doet men nu het voorstel om het bedrag te betalen door middel van betaling van ¤ 20.000,- ineens en de overige ¤ 100.000,- in 48 maanden startend op 1 september 2019. In aanvulling hier op gaan wij over het niet afgeloste deel van de inlossing een rente berekenen van 6% op jaarbasis.

In onderstaande tabel treft u aan wat dit voor u (na instemming vanuit de meerderheid van de investeerders respons) gaat betekenen.

Hoe worden de ontvangen gelden verdeeld?

Openstaand leenbedrag ¤ 431.666,59

Totaal te ontvangen van de borgen ¤ 120.000,00

Achterstallige termijn oktober 2018 ¤ 14.676,28

Incassokosten ¤ 8.332,11

Aflossing (betalingsregeling)* ¤ 96.991,61

Afboeking ¤ 334.674,98

*de binnenkomende betalingen zullen op de volgende rangorde worden verwerkt:

Achterstallige termijn oktober 2018, die is doorbetaald aan u als investeerder maar nog achterstallig is bij Stichting Collin Crowdfund
Incassokosten
Aflossing



Nu dit het maximale lijkt wat door de gezamenlijke borgen kan worden voldaan leggen wij dit voorstel met een positief advies aan u voor en adviseren u in te stemmen met het verzoek, zoals hiervoor geformuleerd en nodigen u uit om uw stem binnen een termijn van 14 dagen uit te brengen, via een respons op dit mailbericht met de keuze Eens of Oneens. De uitgebrachte stemmen worden gewogen naar rato van de investering.

Zodra de stemronde is afgerond zullen wij u informeren over de uitkomst en de vervolgstappen. Voor een akkoord is een (pro rata) meerderheid van de uitgebrachte stemmen benodigd.

Met vriendelijke groet,
Zie ik het goed dat voor iedere 500 euro inleg, er nog ongeveer 80 euro terug zou komen?
Da's bar weinig. En dan moeten ze zich ook nog eens aan de regeling (kunnen en willen) houden.
Ik neig nogal naar oneens.
Totaal oneens én ook een donker oranje kaart voor CCF want ik verwacht dat als ze schrijven in de pitch dat een borg momenteel materieel is, dat dat op het moment van schrijven zo is en niet een jaar of langer ervoor via een aangifte IB. CCF schrijft dus onwaarheden, ze zijn niet nagegaan of de vermogenspositie zoals die was eind 2014 nog steeds zo was.in 2016.

Mijns inziens is er dus onvolledige of onjuiste informatie, wellicht bewust door CCF, de coach Fred Bouwman of de ondernemers, verstrekt, waardoor er sprake kan zijn van dwaling of bedrog..CCF heeft nagelaten te controleren in hoeverre de borgstelling op het moment van aangaan van de lening materieel is. Als ze dat wel hadden gedaan, was er wellicht een andere beoordeling van de risico's geweest.
Horsemenwoensdag 22 mei 2019 @ 15:28
quote:
0s.gif Op woensdag 22 mei 2019 15:03 schreef mike79_n het volgende:

[..]

Totaal oneens én ook een donker oranje kaart voor CCF want ik verwacht dat als ze schrijven in de pitch dat een borg momenteel materieel is, dat dat op het moment van schrijven zo is en niet een jaar of langer ervoor via een aangifte IB. CCF schrijft dus onwaarheden, ze zijn niet nagegaan of de vermogenspositie zoals die was eind 2014 nog steeds zo was.in 2016.

Mijns inziens is er dus onvolledige of onjuiste informatie, wellicht bewust door CCF, de coach Fred Bouwman of de ondernemers, verstrekt, waardoor er sprake kan zijn van dwaling of bedrog..CCF heeft nagelaten te controleren in hoeverre de borgstelling op het moment van aangaan van de lening materieel is. Als ze dat wel hadden gedaan, was er wellicht een andere beoordeling van de risico's geweest.
O.a. dit dus.

Voor mij een hele dikke ONEENS wat ik Collin zojuist ook heb laten weten. Daarnaast heb ik net een officiële klacht inzake het Proeflokaal ingediend betreffende de misleidende informatie in de pitch. :R
obligatairewoensdag 22 mei 2019 @ 15:36
Ik stel voor dat we met zijn allen 'oneens' stemmen vanuit Fok. Geen idee of we een meerderheid hebben maar het is het proberen waard.
Faraday01woensdag 22 mei 2019 @ 15:44
quote:
14s.gif Op woensdag 22 mei 2019 15:28 schreef Horsemen het volgende:

[..]

O.a. dit dus.

Voor mij een hele dikke ONEENS wat ik Collin zojuist ook heb laten weten. Daarnaast heb ik net een officiële klacht inzake het Proeflokaal ingediend betreffende de misleidende informatie in de pitch. :R
overweeg je ook een procedure bij het Kifid?
Horsemenwoensdag 22 mei 2019 @ 15:46
quote:
0s.gif Op woensdag 22 mei 2019 15:44 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

overweeg je ook een procedure bij het Kifid?
Jazeker, al zal ik dit laten afhangen van de reactie van Collin en/of een eventuele schikking.

[ Bericht 8% gewijzigd door Horsemen op 22-05-2019 17:19:51 ]
mike79_nwoensdag 22 mei 2019 @ 15:48
quote:
0s.gif Op woensdag 22 mei 2019 15:36 schreef obligataire het volgende:
Ik stel voor dat we met zijn allen 'oneens' stemmen vanuit Fok. Geen idee of we een meerderheid hebben maar het is het proberen waard.
Ik zou graag een onafhankelijke stemmenteller erbij zien, want ik denk dat er, wat wij ook stemmen, gewoon een 'eens' uit gaat rollen, Dat is immers in het belang van CCF. Zij hebben een termijn voorgeschoten en er is voor maar liefst 8K aan incassokosten gemaakt die betaald moeten worden. Het is een ondoorzichtelijke stemprocedure terwijl dit toch gewoon via de site transparant zou moeten kunnen zijn.
Horsemenwoensdag 22 mei 2019 @ 15:51
Twee nieuwe projecten bij SiG:

https://investeren.sameni(...)an-158a-te-rotterdam

https://investeren.sameningeld.nl/project/schiedam-vondellaan-43

Gaan beiden open op 24-5 om 15.00 uur
djh77woensdag 22 mei 2019 @ 15:51
2 nieuwe op SiG
https://investeren.sameningeld.nl/project/schiedam-vondellaan-43

https://investeren.sameni(...)an-158a-te-rotterdam
Jaco078woensdag 22 mei 2019 @ 16:02
5 investeerders leggen de eerste ¤100.750 in op SIG Zegenstraat.

Maar 1 fokker? Heb schijf 2 meegenomen dus die 0,5% voor dat ene jaar is niet heel vervelend.

[ Bericht 23% gewijzigd door Jaco078 op 22-05-2019 16:16:31 ]
queposwoensdag 22 mei 2019 @ 16:16
quote:
1s.gif Op woensdag 22 mei 2019 16:02 schreef Jaco078 het volgende:
5 investeerders leggen de eerste ¤100.750 in op SIG Zegenstraat.

Maar 1 fokker?
Hij loopt wel heel snel vol.
W1241302woensdag 22 mei 2019 @ 16:19
quote:
1s.gif Op woensdag 22 mei 2019 16:02 schreef Jaco078 het volgende:
5 investeerders leggen de eerste ¤100.750 in op SIG Zegenstraat.

Maar 1 fokker? Heb schijf 2 meegenomen dus die 0,5% voor dat ene jaar is niet heel vervelend.
Hmm jammer, net te laat voor schijf 1A. Bij de twee volgende projecten even iets scherper zijn.
Horsemenwoensdag 22 mei 2019 @ 16:20
quote:
0s.gif Op woensdag 22 mei 2019 16:16 schreef quepos het volgende:

[..]

Hij loopt wel heel snel vol.
Fijn voor de geldnemer en SiG. Vast vooral mensen die hun geld maar ongeveer 1 jaar willen onderbrengen. Voor mij blijft hij niet interessant.
Ron1986woensdag 22 mei 2019 @ 16:22
quote:
14s.gif Op woensdag 22 mei 2019 16:20 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Fijn voor de geldnemer en SiG. Vast vooral mensen die hun geld maar ongeveer 1 jaar willen onderbrengen. Voor mij blijft hij niet interessant.
Is toch niet rendabel voor die korte periode...
Horsemenwoensdag 22 mei 2019 @ 16:25
quote:
0s.gif Op woensdag 22 mei 2019 16:22 schreef Ron1986 het volgende:

[..]

Is toch niet rendabel voor die korte periode...
Voor mij niet maar het is toch een kleine 3,8% op jaarbasis.
obligatairewoensdag 22 mei 2019 @ 17:41
quote:
14s.gif Op woensdag 22 mei 2019 16:20 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Fijn voor de geldnemer en SiG. Vast vooral mensen die hun geld maar ongeveer 1 jaar willen onderbrengen. Voor mij blijft hij niet interessant.
Vind ik ook. De investeerders mogen voor een fooitje de moeilijkste periode overbruggen en daarna zijn we bedankt ten gunste van de bank die dan het stokje overpakt.

2 Jaar is het minste wat mij betreft.
drollenvangerwoensdag 22 mei 2019 @ 20:16
Wat een bijzonder voorstel van Collin met betrekking tot het Proeflokaal. En dan met een positief advies komen.. kan er echt boos van worden. Alleen positief voor Collin en de borgen. Nee ik ben oneens.
djh77woensdag 22 mei 2019 @ 20:27
peterverhaar twitterde op woensdag 22-05-2019 om 16:27:46 ik heb net ONEENS gestemd in de procedure tegen borgen van Amsterdams Proeflokaal van @CollinCrowdfund , dit is echt het einde voor mij voor deze club, wat een watjes reageer retweet
DannyMekic twitterde op woensdag 22-05-2019 om 16:37:04 @peterverhaar @CollinCrowdfund Ik ook! Waardeloos voorstel. Bovendien weer een dossier waar de borgen veel te laat en te lichtvaardig zijn aangesproken. Als je weet dat je 500K mag gaan dokken, heb je immers veel belang om het vermogen dát je nog hebt, te laten verdwijnen - zo blijkt iedere keer weer reageer retweet
petercwoensdag 22 mei 2019 @ 22:47
quote:
https://www.funda.nl/koop(...)03535-vondellaan-43/
Gijsbertusdonderdag 23 mei 2019 @ 09:35
quote:
0s.gif Op woensdag 22 mei 2019 20:16 schreef drollenvanger het volgende:
Wat een bijzonder voorstel van Collin met betrekking tot het Proeflokaal. En dan met een positief advies komen.. kan er echt boos van worden. Alleen positief voor Collin en de borgen. Nee ik ben oneens.
Ik ben al een tijdje gestopt bij deze prusters.
Niet alleen om het feit dat de recovery bagger is, maar ook de projecten vaak om te huilen zijn.
En dit betitelen met een goede 'collin score'.
Zonde want dit doet afbreuk op hun sterke investeerders portefeuille. Er gaan wss vrij veel investeerders hun hand op de knip houden.
obligatairedonderdag 23 mei 2019 @ 09:43
In zijn algemeenheid, dit is de zwakke plek van crowdfunding.

Platformen willen met een minimum aan personele bezetting, pitches in de kortst mogelijke tijd online te hebben staan.
Vooral FNC is daar sterk in: binnen 24 uur antwoord. Een klein kind kan begrijpen dat je in die tijd geen goede analyse kunt doen. Bij CCF gaat het wat degelijker maar als je dan leest dat ze alleen maar kijken naar de vermogensopstelling uit een inmiddels gedateerde IB aangifte dan is het daar niet zo héél veel beter. Geen wonder dat er af en toe pure oplichters tussendoor glippen en met enige regelmaat slechtlopende bedrijven die eigenlijk niet kredietwaardig zijn.

Banken hebben niet voor niets zoveel personeel in dienst, en weigeren niet voor niets zoveel aanvragen.
Gijsbertusdonderdag 23 mei 2019 @ 09:53
quote:
0s.gif Op donderdag 23 mei 2019 09:43 schreef obligataire het volgende:
In zijn algemeenheid, dit is de zwakke plek van crowdfunding.

Platformen willen met een minimum aan personele bezetting, pitches in de kortst mogelijke tijd online te hebben staan.
Vooral FNC is daar sterk in: binnen 24 uur antwoord. Een klein kind kan begrijpen dat je in die tijd geen goede analyse kunt doen. Bij CCF gaat het wat degelijker maar als je dan leest dat ze alleen maar kijken naar de vermogensopstelling uit een inmiddels gedateerde IB aangifte dan is het daar niet zo héél veel beter. Geen wonder dat er af en toe pure oplichters tussendoor glippen en met enige regelmaat slechtlopende bedrijven die eigenlijk niet kredietwaardig zijn.

Banken hebben niet voor niets zoveel personeel in dienst, en weigeren niet voor niets zoveel aanvragen.
Bij FNC is daar de rente ook naar. Met deze percentages zou je eerder een default kunnen dekken. Wil niet zeggen dat het allemaal correct is, maar vaak kun je zelf een inschatting maken inzake de risico's.
Bij Collin daarentegen is alles zonneschijn. Borgen van 5ton, verliezen als opstartkosten, onderlinge leningen als eigen vermogen etc.
Daarnaast ben ik geen fan van de wallet.
Wat wel positief is, dat je nu niet meer minimaal 500 euro hoeft in te leggen.
Gijsbertusdonderdag 23 mei 2019 @ 09:58
quote:
Franselaan is eerder langsgekomen met hogere huren.
Ken de buurt niet goed, al is Rotterdam-Zuid in de meeste gevallen pauper, alvast excuses voor deze aanname ;).
Ik denk wel dat 600 huur (+100 VVE) voor de meeste betaalbaar is. Je bent zo in het centrum.
Schiedam ligt iets verder en twijfel ik meer aan. Hoger bedrag, hogere huren met dezelfde opzet als de Franselaan - het creeren van 2 studio's.
Voorkeur ligt toch in de grote stad, en met name centrum. Hoe dichterbij, des te beter.
kopersneekdonderdag 23 mei 2019 @ 10:09
quote:
0s.gif Op donderdag 23 mei 2019 09:58 schreef Gijsbertus het volgende:

[..]

Franselaan is eerder langsgekomen met hogere huren.
Ken de buurt niet goed, al is Rotterdam-Zuid in de meeste gevallen pauper, alvast excuses voor deze aanname ;).
Ik denk wel dat 600 huur (+100 VVE) voor de meeste betaalbaar is. Je bent zo in het centrum.
Schiedam ligt iets verder en twijfel ik meer aan. Hoger bedrag, hogere huren met dezelfde opzet als de Franselaan - het creeren van 2 studio's.
Voorkeur ligt toch in de grote stad, en met name centrum. Hoe dichterbij, des te beter.
Franselaan ligt in West, niet Zuid. Je kent Rotterdam inderdaad niet zo goed ;)
tnhbdonderdag 23 mei 2019 @ 10:14
Hebben jullie ook zo vaak dat er bij HCN in het betaalschema de optelsom van de aflossing en de rente een cent verschilt (meestal lager)? Op 60 termijnen een paar afrondingen, en dat ook beide kanten op, kan ik wel accepteren, maar tientallen ?

Ik gebruik de aflosschema's om de ontvangsten te boeken voor aflossing en rente. Bij HCN heb ik vrijwel altijd wel ergens een verschil tussen het totaal en de optelsom van rente en aflossing. Bij andere platformen heb ik (vrijwel) nooit een verschil tussen het betaalde bedrag en de optelling van aflossingen en rente uit het aflosschema, hebben jullie dezelfde ervaring?
Jaco078donderdag 23 mei 2019 @ 10:16
P2p- luchtbel (fraude) in China
SPOILER
En

SPOILER
Niet iets dat ons raakt zo te zien.
Gijsbertusdonderdag 23 mei 2019 @ 10:17
quote:
0s.gif Op donderdag 23 mei 2019 10:09 schreef kopersneek het volgende:

[..]

Franselaan ligt in West, niet Zuid. Je kent Rotterdam inderdaad niet zo goed ;)
Ik zie het nu ook idd |:( ..
Ik kom alleen maar in het centrum, ben ook niet bekend in het westen..
kopersneekdonderdag 23 mei 2019 @ 10:25
quote:
0s.gif Op donderdag 23 mei 2019 10:17 schreef Gijsbertus het volgende:

[..]

Ik zie het nu ook idd |:( ..
Ik kom alleen maar in het centrum, ben ook niet bekend in het westen..
Westen redelijk vergelijkbaar met sommige delen van Zuid, wat meer 4/5 verdieping gebouwen dan Zuid. Sommige straten erg leuk en peperduur, andere weer wat minder. Hoe verder naar de rand hoe minder aangenaam het toeven wordt. Franselaan ligt redelijk dicht bij de rand. Maarrrrr, door de hoge woningnood wijken veel mensen uit naar de randen, dus daar is nu de verandering binnen Rotterdam het meest groot. Zelfs in BoTu....

Qua investering zou ik eerder de Zegenstraat op Zuid meenemen dan de Franselaan, maar die looptijd he ~O>
Gijsbertusdonderdag 23 mei 2019 @ 10:34
quote:
0s.gif Op donderdag 23 mei 2019 10:25 schreef kopersneek het volgende:

[..]

Westen redelijk vergelijkbaar met sommige delen van Zuid, wat meer 4/5 verdieping gebouwen dan Zuid. Sommige straten erg leuk en peperduur, andere weer wat minder. Hoe verder naar de rand hoe minder aangenaam het toeven wordt. Franselaan ligt redelijk dicht bij de rand. Maarrrrr, door de hoge woningnood wijken veel mensen uit naar de randen, dus daar is nu de verandering binnen Rotterdam het meest groot. Zelfs in BoTu....

Qua investering zou ik eerder de Zegenstraat op Zuid meenemen dan de Franselaan, maar die looptijd he ~O>
Mijn vriendin heeft een appartement in het centrum. Als ik nu zie voor welke waarde die worden verkocht.. Echt niet meer normaal. Waarschijnlijk zien investeerders dat ook, en wijken zij uit naar de (betaalbare huizen) in de rand.
jsuijkerdonderdag 23 mei 2019 @ 12:21
quote:
0s.gif Op donderdag 23 mei 2019 09:58 schreef Gijsbertus het volgende:

[..]

Franselaan is eerder langsgekomen met hogere huren.
Ken de buurt niet goed, al is Rotterdam-Zuid in de meeste gevallen pauper, alvast excuses voor deze aanname ;).
Ik denk wel dat 600 huur (+100 VVE) voor de meeste betaalbaar is. Je bent zo in het centrum.
Schiedam ligt iets verder en twijfel ik meer aan. Hoger bedrag, hogere huren met dezelfde opzet als de Franselaan - het creeren van 2 studio's.
Voorkeur ligt toch in de grote stad, en met name centrum. Hoe dichterbij, des te beter.
Mijn voorkeur ligt juist bij Schiedam, je bent overal ook zo. Maar het gaat mij om de ratio Schijf1A en WOZ. Die is bij het Schiedamse project veel aantrekkelijker (55 om 77%)
obligatairedonderdag 23 mei 2019 @ 16:32
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 mei 2019 22:23 schreef obligataire het volgende:

[..]
(MGS Holding/NLI)
Bij nader inzien toch maar niet. Een instap van 1.000 euro vind ik te hoog voor dit project. Ik lees een en ander over zakenpartners in Nigeria, klanten in allerlei verre en instabiele landen. De belangrijkste deelneming was tot voor kort verliesgevend. Ik vermoed dat er heel veel immateriële activa op de balans staan. Aandeelhouder tekent niet mee.

Dus ondanks de aantrekkelijke rente toch maar niet.
Project is vandaag open gegaan en zit al vol (750K). Zonder mijn inbreng. Als de aandeelhouder wel had meegetekend had ik meegedaan.
Horsemendonderdag 23 mei 2019 @ 16:54
Een update van KoM mbt tot project P*R Tech*olo*y B.V.

SPOILER
Mede naar aanleiding van het besluit om over te gaan tot aanvraag van het faillissement is het contact met ondernemer hersteld. In recente onderhandelingen is overeenstemming bereikt voor een betalingsregeling als onderstaand:

- maandelijkse betalingen ad ¤ 700 per 30-4-2019 en 30-5-2019;
- maandelijkse betalingen ad ¤ 1.400 vanaf 30-6-2019;
- betaling van buitengerechtelijke kosten;
- aanvullende zekerheid als verplichte rechtshandeling in de vorm van een hypothecaire inschrijving op het woonhuis van
de ondernemer tot een bedrag ad ¤ 28.000 + ¤ 8.400 (rente en kosten).
- Vastlegging in een notariële vaststellingsovereenkomst.
- Kosten van hypotheek en notariële akte zijn voor rekening van mevrouw Bij*n.

Door vastlegging van deze regeling in een notariële vaststellingsovereenkomst verkrijgt Stichting Zekerheden Kapitaal op Maat tevens een titel op grond waarvan, zo nodig, overgegaan kan worden tot uitwinning van de zekerheden.
Als KoM dit inderdaad kan en gaat realiseren is dit een nette oplossing en gaan mijn complimenten uit naar KoM.
Wel jammer dat we niet weten of deze 2e of 3e hypotheek echte waarde vertegenwoordigt. In 2015 is er wel gemeld dat er 25K overwaarde op de woning zou zitten dus het is aannemelijk dat deze overwaarde is toegenomen.

Maar niet te vroeg juichen en rustig even afwachten of deze afspraak met geldnemer nu wel nagekomen gaat worden.
djh77donderdag 23 mei 2019 @ 17:16
Gastouder op Collin direct
https://www.collincrowdfu(...)het-liefbeestje-b-v/

[ Bericht 22% gewijzigd door djh77 op 23-05-2019 18:30:06 ]
paardendokterdonderdag 23 mei 2019 @ 17:42
quote:
Je link werkt niet. Deze wel....
Tjalaladonderdag 23 mei 2019 @ 20:03
quote:
Staat open.
Horsemendonderdag 23 mei 2019 @ 20:39
quote:
0s.gif Op donderdag 23 mei 2019 20:03 schreef Tjalala het volgende:

[..]

Staat open.
Dank, helaas gemist.
Inmiddels vol.
obligatairedonderdag 23 mei 2019 @ 22:34
quote:
0s.gif Op donderdag 23 mei 2019 20:39 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Dank, helaas gemist.
Inmiddels vol.
Het is absoluut geen kansloos project maar ik had zelf wat moeite met de onervarenheid van de ondernemers plus de vooralsnog zeer bescheiden winst. Waarschijnlijk ook negatief EV door de voorgaande verliesjaren. De zekerheden stellen weinig voor.
drollenvangerdonderdag 23 mei 2019 @ 23:28
quote:
0s.gif Op donderdag 23 mei 2019 20:39 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Dank, helaas gemist.
Inmiddels vol.
Wvjg gaat ook hard tegenwoordig. Helaas ook gemist
Jaco078donderdag 23 mei 2019 @ 23:59
quote:
Graag een seintje als deze open staat. Wel een gigantische omzet trouwens.

[ Bericht 0% gewijzigd door Jaco078 op 24-05-2019 07:12:55 ]
Jaco078vrijdag 24 mei 2019 @ 00:00
Stel bij SIG investeer je in de hoogste schijf. Wat gebeurt er bij een herfinanciering en de woningwaarde is gedaald? Zal dit dan altijd uit eigen geld moeten komen? Ze zullen niet boven 100% getaxeerde waarde gaan financieren lijkt me. Herfinanciering van de schijven 2 en of 3 kan lastig worden als de woningmarkt met een kwart daalt...
djh77vrijdag 24 mei 2019 @ 04:56
quote:
1s.gif Op vrijdag 24 mei 2019 00:00 schreef Jaco078 het volgende:
Stel bij SIG investeer je in de hoogste schijf. Wat gebeurt er bij een herfinanciering en de woningwaarde is gedaald? Zal dit dan altijd uit eigen geld moeten komen? Ze zullen niet boven 100% getaxeerde waarde gaan financieren lijkt me. Herfinanciering van de schijven 2 en of 3 kan lastig worden als de woningmarkt met een kwart daalt...
Klopt dat is het risico. SiG financieert panden tot 100% wanneer sprake is van meerdere woningen in eigendom met overwaarde. Bij de hoogste schijven moet je bij woningmarkt daling hopen dat je je geld terugkrijgt. Hoogste rente = hoogste risico.
jsuijkervrijdag 24 mei 2019 @ 08:23
quote:
1s.gif Op vrijdag 24 mei 2019 04:56 schreef djh77 het volgende:

[..]

Klopt dat is het risico. SiG financieert panden tot 100% wanneer sprake is van meerdere woningen in eigendom met overwaarde. Bij de hoogste schijven moet je bij woningmarkt daling hopen dat je je geld terugkrijgt. Hoogste rente = hoogste risico.
Maar het hebben van meerdere panden met overwaarde heeft 0 zekerheid voor schijf 2 en 3.
Wanneer die schijven in de problemen zijn door vermindering waarde onderpand dan zal dit (in het algemeen uitzonderingen daargelaten) ook gelden voor de overige panden.
Op de overige panden kan ook een (extra) hypotheek komen waardoor de overwaarde uberhaupt al afwezig is
pickup52vrijdag 24 mei 2019 @ 08:56
quote:
1s.gif Op donderdag 23 mei 2019 23:59 schreef Jaco078 het volgende:

[..]

Graag een seintje als deze open staat. Wel een gigantische omzet trouwens.
Ze rekenen hier hoogstwarschijnlijk de omzet van alle aangesloten gastouders als hun eigen omzet, waarover zij een percentage nemen. Ik denk dat die "Bruto winst" realistischer is voor wat betreft je normaal als omzet zou zien.
djh77vrijdag 24 mei 2019 @ 09:48
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 mei 2019 08:23 schreef jsuijker het volgende:

[..]

Maar het hebben van meerdere panden met overwaarde heeft 0 zekerheid voor schijf 2 en 3.
Wanneer die schijven in de problemen zijn door vermindering waarde onderpand dan zal dit (in het algemeen uitzonderingen daargelaten) ook gelden voor de overige panden.
Op de overige panden kan ook een (extra) hypotheek komen waardoor de overwaarde uberhaupt al afwezig is
Klopt helemaal. Ik ben daarom ook niet voor het financieren boven de 80% ltv
Horsemenvrijdag 24 mei 2019 @ 09:51
quote:
1s.gif Op vrijdag 24 mei 2019 00:00 schreef Jaco078 het volgende:
Stel bij SIG investeer je in de hoogste schijf. Wat gebeurt er bij een herfinanciering en de woningwaarde is gedaald? Zal dit dan altijd uit eigen geld moeten komen? Ze zullen niet boven 100% getaxeerde waarde gaan financieren lijkt me. Herfinanciering van de schijven 2 en of 3 kan lastig worden als de woningmarkt met een kwart daalt...
quote:
1s.gif Op vrijdag 24 mei 2019 04:56 schreef djh77 het volgende:

[..]

Klopt dat is het risico. SiG financieert panden tot 100% wanneer sprake is van meerdere woningen in eigendom met overwaarde. Bij de hoogste schijven moet je bij woningmarkt daling hopen dat je je geld terugkrijgt. Hoogste rente = hoogste risico.
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 mei 2019 08:23 schreef jsuijker het volgende:

[..]

Maar het hebben van meerdere panden met overwaarde heeft 0 zekerheid voor schijf 2 en 3.
Wanneer die schijven in de problemen zijn door vermindering waarde onderpand dan zal dit (in het algemeen uitzonderingen daargelaten) ook gelden voor de overige panden.
Op de overige panden kan ook een (extra) hypotheek komen waardoor de overwaarde uberhaupt al afwezig is
Helemaal waar.
Bij de schijven 1B, 2 en 3 loop je zeker risico om je geld kwijt te raken. Het komt dan in de meeste gevallen neer op de hoofdelijke aansprakelijkheid van de geldnemer (vergelijkbaar met veel andere crowdfunding projecten).
Aan de andere kant hoeft een forse prijsdaling nog niet meteen tot problemen te lijden. Zolang de huuropbrengsten niet dalen en de rente niet te veel stijgt is een dergelijke periode in veel gevallen misschien te overbruggen zonder dat een geldnemer persoonlijk hoeft te worden aangesproken.

Zoals gezegd “Hoogste rente = hoogste risico”.
OpDieFietsvrijdag 24 mei 2019 @ 10:09
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 mei 2019 08:23 schreef jsuijker het volgende:

[..]

Maar het hebben van meerdere panden met overwaarde heeft 0 zekerheid voor schijf 2 en 3.
Wanneer die schijven in de problemen zijn door vermindering waarde onderpand dan zal dit (in het algemeen uitzonderingen daargelaten) ook gelden voor de overige panden.
Op de overige panden kan ook een (extra) hypotheek komen waardoor de overwaarde uberhaupt al afwezig is
Sterker nog: ik denk dat in een sterk gedaalde markt het bezitten van meerdere panden zelfs een groot versterkend effect kan hebben op het risico voor de hogere schijven.
djtiesto8vrijdag 24 mei 2019 @ 10:19
Lendahand is in een nieuw jasje gestoken. Zelfde inhoud, nieuw uiterlijk.

Verder heeft het platform een miljoen euro gekregen van een Nederlandse investeerder in fintech-bedrijven. Dit om de internationale expansie verder invulling te geven.

https://www.lendahand.com(...)miljoen-in-lendahand
paardendoktervrijdag 24 mei 2019 @ 10:23
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 mei 2019 08:56 schreef pickup52 het volgende:

[..]

Ze rekenen hier hoogstwarschijnlijk de omzet van alle aangesloten gastouders als hun eigen omzet, waarover zij een percentage nemen. Ik denk dat die "Bruto winst" realistischer is voor wat betreft je normaal als omzet zou zien.
Deze conclusie is juist. Risico hier is dat Liefbeestje de vergoeding voor de gastouders centraal incasseert en door moet storten aan die gastouders. Dat zie je goed in 2017 bij 'kortlopende schulden', toen was de current ratio dramatisch, in 2018 is die beter maar nog steeds slecht. Liefbeestje leeft dus voor een deel van het geld dat ze eigenlijk 1:1 moeten doorstorten.
Ik blijf weg bij dit soort constructies.
paardendoktervrijdag 24 mei 2019 @ 10:24
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 mei 2019 10:09 schreef OpDieFiets het volgende:

[..]

Sterker nog: ik denk dat in een sterk gedaalde markt het bezitten van meerdere panden zelfs een groot versterkend effect kan hebben op het risico voor de hogere schijven.
Helemaal mee eens, mits het gefinancierde panden zijn...
KrekelJapievrijdag 24 mei 2019 @ 10:40
groeilening voor een app op geldvoorelkaar
OpDieFietsvrijdag 24 mei 2019 @ 12:24
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 mei 2019 10:24 schreef paardendokter het volgende:

[..]

Helemaal mee eens, mits het gefinancierde panden zijn...
Inderdaad, goede nuancering :)
Mynheer007vrijdag 24 mei 2019 @ 13:34
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 mei 2019 12:24 schreef OpDieFiets het volgende:

[..]

Inderdaad, goede nuancering :)
Nog steeds kan je het als een zekerheid zien; als je honderd panden hebt zal niet snel alles leeg staan, terwijl dat wel zo zal zijn als je er maar 1 hebt. Tevens ga ik er vanuit dat mensen met grotere portefeuilles hun zaken iets professioneler aanpakken, maar dat kan natuurlijk per geval verschillen.

Desalniettemin pak ik alleen nog maar schijf 1a mee.
xzazvrijdag 24 mei 2019 @ 13:38
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 mei 2019 10:40 schreef KrekelJapie het volgende:
groeilening voor een app op geldvoorelkaar
quote:
Vooronderzoek en ontwikkeling app ¤ 31.000,-
31k voor een App. Is één (hele goedkope) programmeur een jaar lang programmeren en dan heb je het vooronderzoek niet eens.

Ik pas.
ETphonehomevrijdag 24 mei 2019 @ 13:50
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 mei 2019 10:40 schreef KrekelJapie het volgende:
groeilening voor een app op geldvoorelkaar
Wat slecht weer: "er zijn vergelijkbare aanbieders op de markt, toch zijn het hen nog niet gelukt om op grote schaal ondernemers aan te sluiten. Er is dus nog genoeg marktaandeel over"

Of er is natuurlijk gewoon geen interesse in zo'n produkt...
djh77vrijdag 24 mei 2019 @ 13:52
Premie bespaarcoach ccf
https://www.collincrowdfund.nl/premie-bespaarcoach-bv/
KrekelJapievrijdag 24 mei 2019 @ 14:02
Shop voor geek

zie capital circle
Red_arrowvrijdag 24 mei 2019 @ 14:13
Ik vind omzet van de app voor het restant van 2019 ook nogal optimistisch als de app nog niet klaar is. Ik neem aan dat het toch geen 1000 euro per half jaar kost (56 klanten in 6 maanden is 56 nieuwe klanten in 2019), ik verwacht niet dat je hiermee snel 100-en klanten binnenharkt.
obligatairevrijdag 24 mei 2019 @ 15:05
Pfff, het lijkt wel of iedereen vakantiegeld gehad heeft of zo; beide 1A schijven van SIG zitten al bijna vol. <O)
gaanmetdiebanaanvrijdag 24 mei 2019 @ 15:06
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 mei 2019 15:05 schreef obligataire het volgende:
Pfff, het lijkt wel of iedereen vakantiegeld gehad heeft of zo; beide 1A zitten al bijna vol.
En de overige schijven staan alle op 0...
obligatairevrijdag 24 mei 2019 @ 15:07
quote:
14s.gif Op vrijdag 24 mei 2019 15:06 schreef gaanmetdiebanaan het volgende:

[..]

En de overige schijven staan alle op 0...
Idd.......de 1B van de Vondellaan is ook nog wel interessant m.i., die is als volgende aan de beurt?
Ik heb zelf voorlopig weer genoeg uitgegeven :@
xzazvrijdag 24 mei 2019 @ 15:54
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 mei 2019 15:07 schreef obligataire het volgende:

[..]

Idd.......de 1B van de Vondellaan is ook nog wel interessant m.i., die is als volgende aan de beurt?
Ik heb zelf voorlopig weer genoeg uitgegeven :@
Nu nog terugkrijgen :)
obligatairevrijdag 24 mei 2019 @ 16:26
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 mei 2019 15:54 schreef xzaz het volgende:

[..]

Nu nog terugkrijgen :)
Crowdfunding is niet voor bange mensen geschikt *O*
W1241302vrijdag 24 mei 2019 @ 16:41
https://mijn.crowdpartner(...)-8bd392ad82-58409485

Nieuw project bij Crowdpartners. 4,5%, zeer lage ltv. Wel hogere kosten dan bij SIG.
xzazvrijdag 24 mei 2019 @ 17:06
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 mei 2019 16:26 schreef obligataire het volgende:

[..]

Crowdfunding is niet voor bange mensen geschikt *O*
Heb jij een budget waar je je aanhoudt, hoe bepaal jij je max inleg?
Horsemenvrijdag 24 mei 2019 @ 17:21
Ik heb een vast bedrag voor crowdfunding projecten (100%). In projecten met een 1e hypotheek en een goede ltv investeer ik 150%.

Onder de 100% van mijn inleg investeer ik nooit. Boven de 150% in zeldzame gevallen.
Jaco078vrijdag 24 mei 2019 @ 17:40
quote:
... Boven de 150% in zeldzame gevallen.
Zoals de bedrijfsgebouwen bij Schiphol laatst ( Van der M*ulen en K*k) op Collin.
djh77vrijdag 24 mei 2019 @ 17:50
Toeristenboot curacao op ccf
https://www.collincrowdfund.nl/caribbean-boat-tours/
Met 1e en 2e hypotheek

[ Bericht 1% gewijzigd door djh77 op 24-05-2019 18:13:56 ]
TisIkvrijdag 24 mei 2019 @ 18:08
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 mei 2019 17:21 schreef Horsemen het volgende:
Ik heb een vast bedrag voor crowdfunding projecten (100%). In projecten met een 1e hypotheek en een goede ltv investeer ik 150%.

Onder de 100% van mijn inleg investeer ik nooit. Boven de 150% in zeldzame gevallen.
Mij spreiding is groter.
In een goed project investeer ik 100%, in een heel goede (= in ieder geval een 1e hypotheek met lage ltv) 200% of zelfs iets meer.
In redelijk goede projecten met een hele goede incentive en/of een gunfactor investeer 50% of zelfs iets minder). Dit doe ik trouwens maar zelden.

[ Bericht 0% gewijzigd door TisIk op 24-05-2019 20:48:31 ]
obligatairevrijdag 24 mei 2019 @ 18:31
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 mei 2019 17:06 schreef xzaz het volgende:

[..]

Heb jij een budget waar je je aanhoudt, hoe bepaal jij je max inleg?
Mijn budget is afhankelijk van het totale besteedbare vermogen. Ik zit wel ruim boven de 10% van de AFM.

De laagste inleg die ik hanteer pas ik toe bij FNC. Daar heb ik een vaste inleg ongeacht classificatie. Bij andere platformen is de inleg doorgaans hoger met af en toe een uitschieter naar boven zoals soms bij projecten van CRE en (inderdaad) die van Schiphol bij CCF). Bij wat ik als pareltjes beschouw, leg ik méér in dan bij de wat risicovollere projecten. Dat laatste hangt dan weer samen met de zekerheden, LTV en het verhaal an sich.
djh77vrijdag 24 mei 2019 @ 19:02
Beauty en lifestyle op kom
https://www.kapitaalopmaat.nl/Full-Beauty-Clinics
cccrowdvrijdag 24 mei 2019 @ 20:41
Goededag, meer mensen hier die in peerby zitten via Oneplanetcrowd?
Ze willen hun crowdfunding herstructureren. Ik ben in eerste instantie niet akkoord gegaan en krijg nu bericht wat wel erg dwingend is.. denk dat ik geen keuze heb, maar ze hebben initieel de boel wel minimaal erg positief voorgesteld..
Horsemenvrijdag 24 mei 2019 @ 21:08


[ Bericht 100% gewijzigd door Horsemen op 24-05-2019 21:12:32 (Dubbel) ]
Horsemenvrijdag 24 mei 2019 @ 21:11
quote:
1s.gif Op vrijdag 24 mei 2019 17:40 schreef Jaco078 het volgende:

[..]

Zoals de bedrijfsgebouwen bij Schiphol laatst ( Van der M*ulen en K*k) op Collin.
Nee, voor mij kwam deze zeker niet voor hogere inleg in aanmerking.
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 mei 2019 18:31 schreef obligataire het volgende:

[..]

Mijn budget is afhankelijk van het totale besteedbare vermogen. Ik zit wel ruim boven de 10% van de AFM.

De laagste inleg die ik hanteer pas ik toe bij FNC. Daar heb ik een vaste inleg ongeacht classificatie. Bij andere platformen is de inleg doorgaans hoger met af en toe een uitschieter naar boven zoals soms bij projecten van CRE en (inderdaad) die van Schiphol bij CCF). Bij wat ik als pareltjes beschouw, leg ik méér in dan bij de wat risicovollere projecten. Dat laatste hangt dan weer samen met de zekerheden, LTV en het verhaal an sich.
Excuus, bij HnC zit ik als enige platform bij iedere investering op 50% van mijn normale investeringsbedrag.
obligatairezaterdag 25 mei 2019 @ 08:39
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 mei 2019 21:11 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Nee, voor mij kwam deze zeker niet voor hogere inleg in aanmerking.
(Meulen/Kok)

Mag ik vragen wat jouw bezwaren zijn/waren? Uiteraard moest dat gebouw nog neergezet worden en deels huurders aangeworven worden, dat is een risico, maar voor de rest waren het verhaal, de ondernemers en de zekerheden zo sterk dat ik in een dergelijk project zó weer mee zou meedoen.......en voor een hoger bedrag dan normaal. Maar misschien zie ik iets over het hoofd. De looptijd had van mij langer mogen zijn trouwens maar ja de banken zullen wel klaar staan om het afgeronde project over te nemen.

[ Bericht 2% gewijzigd door obligataire op 25-05-2019 08:48:38 ]
obligatairezaterdag 25 mei 2019 @ 09:24
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 mei 2019 17:06 schreef xzaz het volgende:

[..]

Heb jij een budget waar je je aanhoudt, hoe bepaal jij je max inleg?
Mag ik ook vragen hoe jouw strategie is bij crowdfunding :7 ?
xzazzaterdag 25 mei 2019 @ 10:18
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 mei 2019 09:24 schreef obligataire het volgende:

[..]

Mag ik ook vragen hoe jouw strategie is bij crowdfunding :7 ?
Ja hoor, ik heb een potje die elke maand gevuld wordt door elke maand bij te leggen en alkes wat terug komt vanuit de annuiteiten. Wanneer die hoger is dan 100 euro kan er weer geïnvesteerd worden.

Dat gaat dus steeds sneller en sneller. Ik zie cf dan primair als een spel en ik zie het geld al als verloren. Als ik er nog iets aan over houdt is dat leuk.

Ik investeer zon beetje gespreid over verschillende platforms. Zoals bekend geen horecazaken. Ik zit niet boven de 10%.
Groepfunderzaterdag 25 mei 2019 @ 10:39
Deze staat nu open op FNC. 1 jaar, 7,99%, categorie B.
Gaat snel. Volgens mij interessant. Ik heb 'm meegenomen.

IT-adviesbureau Omzetbelasting
https://www.fundingcircle.com/nl/investor/loans/70798
obligatairezaterdag 25 mei 2019 @ 10:47
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 mei 2019 10:39 schreef Groepfunder het volgende:
Deze staat nu open op FNC. 1 jaar, 7,99%, categorie B.
Gaat snel. Volgens mij interessant. Ik heb 'm meegenomen.

IT-adviesbureau Omzetbelasting
https://www.fundingcircle.com/nl/investor/loans/70798
Beetje raar verhaal......ik zou eerder denken dat meneer op ruime voet leeft en is 'verrast' door een paar blauwe prenten in de brievenbus. 64K aan BTW, met zijn omzet zou dat betekenen dat hij al anderhalf jaar geen afdrachten heeft gedaan.

Ook raar dat hij na 10 jaar nog steeds geen fatsoenlijke website in de lucht heeft, als IT-bedrijf :?

Gezien de winst zou hij de lening makkelijk moeten kunnen terugbetalen, waarvoor het dan ook bedoeld moge zijn........
Groepfunderzaterdag 25 mei 2019 @ 10:53
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 mei 2019 10:47 schreef obligataire het volgende:

[..]

Beetje raar verhaal......ik zou eerder denken dat meneer op ruime voet leeft en is 'verrast' door een paar blauwe prenten in de brievenbus. 64K aan BTW, met zijn omzet zou dat betekenen dat hij al anderhalf jaar geen afdrachten heeft gedaan.

Ook raar dat hij na 10 jaar nog steeds geen fatsoenlijke website in de lucht heeft, als IT-bedrijf :?

Gezien de winst zou hij de lening makkelijk moeten kunnen terugbetalen, waarvoor het dan ook bedoeld moge zijn........
De verhalen bij FNC neem ik met een korreltje zout.

Dit waren mijn afwegingen:
+ Cijfers in 2018 beschikbaar.
+ Omzet en winst in 2018 en 2017 stabiel.
+ Maandbedrag is ruim uit de winst te betalen.
+ Positief en gestegen eigen vermogen.
+ Geen langlopende schulden.
- Toegenomen kortlopende schulden.
+ Current ratio > 4,5
obligatairezaterdag 25 mei 2019 @ 10:56
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 mei 2019 10:53 schreef Groepfunder het volgende:

[..]

De verhalen bij FNC neem ik met een korreltje zout.

Dit waren mijn afwegingen:
+ Cijfers in 2018 beschikbaar.
+ Omzet en winst in 2018 en 2017 stabiel.
+ Maandbedrag is ruim uit de winst te betalen.
+ Positief en gestegen eigen vermogen.
+ Geen langlopende schulden.
- Toegenomen kortlopende schulden.
+ Current ratio > 4,5
Kijk voor de gein eens naar het 'solid team' achter dit bedrijf.
http://www.sociomatica.com/

Ik doe niet mee, ik heb er geen goed gevoel bij, niet zozeer vanwege de cijfers want die zijn uitstekend, maar ik vertrouw het allemaal niet.

[ Bericht 7% gewijzigd door obligataire op 25-05-2019 11:05:46 ]
LorneMalvozaterdag 25 mei 2019 @ 11:19
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 mei 2019 22:31 schreef WvjG het volgende:

Even iets anders. Heeft u mogelijk al meer zicht op wanneer de aflossing in gaat van het project
SPOILER
groningerweg 5, gouda
Jaco078zaterdag 25 mei 2019 @ 13:34
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 mei 2019 10:18 schreef xzaz het volgende:

[..]

Ja hoor, ik heb een potje die elke maand gevuld wordt door elke maand bij te leggen en alkes wat terug komt vanuit de annuiteiten. Wanneer die hoger is dan 100 euro kan er weer geïnvesteerd worden.

Dat gaat dus steeds sneller en sneller. Ik zie cf dan primair als een spel en ik zie het geld al als verloren. Als ik er nog iets aan over houdt is dat leuk.

Ik investeer zon beetje gespreid over verschillende platforms. Zoals bekend geen horecazaken. Ik zit niet boven de 10%.
Interessant, ik zie het precies tegenovergesteld. Ik zie het geld absoluut niet als verloren en in mijn vermogensportefeuille is crowdfunding een heel belangrijk deel van mijn assets (30% ongeveer). Met meer dan 500 projecten van gelijke grootte is de kans op een negatief rendement nihil (zie ook het onderzoek op de site van october). Voor mij niet simpel speelgeld dus maar een serieuze zaak.
Jaco078zaterdag 25 mei 2019 @ 13:43
Het verkrijgen van inzichten op het forum Vind ik m.n. interessant. Zo investeert de 1 m.n. in schijf 1 op SiG. En de ander enkel in schijf 3 omdat dat platform nog nooit defaults heeft gehad.

De 1 pakt alles op HCN mee, de ander niets.

Dat sparren vind ik interessant.
Enz. Enz.
Ron1986zaterdag 25 mei 2019 @ 19:23
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 mei 2019 13:34 schreef Jaco078 het volgende:

[..]

Interessant, ik zie het precies tegenovergesteld. Ik zie het geld absoluut niet als verloren en in mijn vermogensportefeuille is crowdfunding een heel belangrijk deel van mijn assets (30% ongeveer). Met meer dan 500 projecten van gelijke grootte is de kans op een negatief rendement nihil (zie ook het onderzoek op de site van october). Voor mij niet simpel speelgeld dus maar een serieuze zaak.
Zo sta ik er ook in ben nog beginnende maar in de loop van de jaren word t steeds meer. Pak je ook projecten mee van funding met hoger risico of speel je op safe?
Jaco078zaterdag 25 mei 2019 @ 21:45
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 mei 2019 19:23 schreef Ron1986 het volgende:

[..]

Zo sta ik er ook in ben nog beginnende maar in de loop van de jaren word t steeds meer. Pak je ook projecten mee van funding met hoger risico of speel je op safe?
Ik kijk even puur naar FNC. Daar heb ik een strategie. De andere platforms kijk Ik meer naar (hyp.) zekerheid.

Ik probeer continue mijn eigen portefeuille bij Fnc te vergelijken met het default percentage op de site van fnc. Dat ligt op ongeveer 4%. Daarbij ben ik wel conservatief: als een lening in achterstand raakt, dan doe ik al alsof deze ooit gaat defaulten. 96% van mijn portefeuille moet dus 'bij' zijn. 9 van de 265 leningen zijn vertraagd of afgeboekt.dat is dus 3,34% en blijf ik binnen die marge. Ik pak dus nog alle categorieën A+ tm E mee.

Vervolgens stap 2: ik kijk hoe de achterstanden zich verhouden tot het rendement van 1 jaar in die betreffende risico categorie. Een voorbeeld: bij klasse E is het netto jaarrendement 19.9-1=18.9%. 4 van mijn 33 E's zijn vertraagd of afgeboekt. Dat is 12,12%. Mijn rendement bij de E's is dus nog 6,78%. Dat is positief dus ik ga door in deze categorie.

Beide opties voer ik samen uit en maakt de portefeuille heel meetbaar.

Mogelijk hebben anderen andere tips om hun portefeuille te beoordelen?

[ Bericht 1% gewijzigd door Jaco078 op 26-05-2019 08:18:19 ]
Tjalalazondag 26 mei 2019 @ 09:02
Crowdbricks Baarsjesweg staat open voor wie intresse heeft en wakker is.

En aankondiging nieuw project: https://www.crowdbricks.n(...)traat-105-teaser.pdf

[ Bericht 62% gewijzigd door Tjalala op 26-05-2019 09:05:03 (toeviging project) ]
Crowdfunder99zondag 26 mei 2019 @ 10:49
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 mei 2019 21:45 schreef Jaco078 het volgende:

[..]

Ik kijk even puur naar FNC. Daar heb ik een strategie. De andere platforms kijk Ik meer naar (hyp.) zekerheid.

Ik probeer continue mijn eigen portefeuille bij Fnc te vergelijken met het default percentage op de site van fnc. Dat ligt op ongeveer 4%. Daarbij ben ik wel conservatief: als een lening in achterstand raakt, dan doe ik al alsof deze ooit gaat defaulten. 96% van mijn portefeuille moet dus 'bij' zijn. 9 van de 265 leningen zijn vertraagd of afgeboekt.dat is dus 3,34% en blijf ik binnen die marge. Ik pak dus nog alle categorieën A+ tm E mee.

Vervolgens stap 2: ik kijk hoe de achterstanden zich verhouden tot het rendement van 1 jaar in die betreffende risico categorie. Een voorbeeld: bij klasse E is het netto jaarrendement 19.9-1=18.9%. 4 van mijn 33 E's zijn vertraagd of afgeboekt. Dat is 12,12%. Mijn rendement bij de E's is dus nog 6,78%. Dat is positief dus ik ga door in deze categorie.

Beide opties voer ik samen uit en maakt de portefeuille heel meetbaar.

Mogelijk hebben anderen andere tips om hun portefeuille te beoordelen?
Interessante benadering. Hanteer je bij FNC ook een minimum rendement ? En neem je in je berekening ook de normaal afgesloten projecten mee of kijk je alleen naar je op dat moment openstaande portefeuille voor berekening van je rendement ?

Ik investeer bij FNC met name in D en E projecten en vergelijk het bedrag aan maandelijkse afschrijvingen/defaults met het rentebedrag wat per maand binnen komt. Zolang het saldo positief is, is het rendement beter dan op een spaarrekening, dus vind ik het prima. Ik accepteer dus heel nadrukkelijk dat ik een deel van mijn investeringen kwijt raak aan defaults, maar daar staat een hoog rentepercentage (13,99% en 18,90%) met maandelijkse rente inkomsten tegenover. Ik heb op dit moment 10 defaults (van de totaal 208 leningen (incl. afgesloten projecten)). Helaas heb ik in het begin wat hogere bedragen geïnvesteerd waardoor mijn "verlies" iets hoger is dan wanneer ik met standaard gelijke bedragen geïnvesteerd zou hebben.

Verder hou ik mijn Dashboard binnen FNC in de gaten en die zegt vandaag: Verwacht bruto rendement 15,06%, Behaald rendement 8,91%. Ik verwacht als in de loop van de week de betalingen weer binnen zijn dat het netto rendement dan weer wat hoger uitkomt, in de weken na de uitbetaling loopt het netto rendement iedere dag ietsje terug.
optrandjezondag 26 mei 2019 @ 16:22
Toeristenbootje op Collin.
Innercrowd link
Frandderouwzondag 26 mei 2019 @ 17:20
quote:
0s.gif Op zondag 26 mei 2019 16:22 schreef optrandje het volgende:
Toeristenbootje op Collin.
Innercrowd link
De bedenktermijn voor investeerders is 7 dagen

Wat is dat nu weer :-(

Er geldt een gezamenlijke persoonlijke borgstelling voor het bedrag van ¤ 200.000,- door de ouders van onderneemster. Deze borg wordt gesecureerd door een tweede hypothecaire inschrijving ter hoogte van ¤ 60.000,- op het woonhuis. Dit pand is getaxeerd (05-2019) op ¤ 265.000,- met een openstaande schuld van ¤ 204.202,- (eerste hypothecaire inschrijving van Rabobank is ¤ 272.268,-). Mede hierdoor is de borg voor de helft materieel van aard.

Want 60K is de helft van 200K. Zal we aan mij liggen.

[ Bericht 33% gewijzigd door Frandderouw op 26-05-2019 17:53:44 ]
Jaco078zondag 26 mei 2019 @ 20:07
quote:
0s.gif Op zondag 26 mei 2019 10:49 schreef Crowdfunder99 het volgende:

[..]

Interessante benadering. Hanteer je bij FNC ook een minimum rendement ? En neem je in je berekening ook de normaal afgesloten projecten mee of kijk je alleen naar je op dat moment openstaande portefeuille voor berekening van je rendement ?

Ik investeer bij FNC met name in D en E projecten en vergelijk het bedrag aan maandelijkse afschrijvingen/defaults met het rentebedrag wat per maand binnen komt. Zolang het saldo positief is, is het rendement beter dan op een spaarrekening, dus vind ik het prima. Ik accepteer dus heel nadrukkelijk dat ik een deel van mijn investeringen kwijt raak aan defaults, maar daar staat een hoog rentepercentage (13,99% en 18,90%) met maandelijkse rente inkomsten tegenover. Ik heb op dit moment 10 defaults (van de totaal 208 leningen (incl. afgesloten projecten)). Helaas heb ik in het begin wat hogere bedragen geïnvesteerd waardoor mijn "verlies" iets hoger is dan wanneer ik met standaard gelijke bedragen geïnvesteerd zou hebben.

Verder hou ik mijn Dashboard binnen FNC in de gaten en die zegt vandaag: Verwacht bruto rendement 15,06%, Behaald rendement 8,91%. Ik verwacht als in de loop van de week de betalingen weer binnen zijn dat het netto rendement dan weer wat hoger uitkomt, in de weken na de uitbetaling loopt het netto rendement iedere dag ietsje terug.
Ik neem alle categorieën mee, mits de getallen me natuurlijk enigszins aanstaan en ik begrijp waar het geld voor gevraagd wordt :-). In de berekening neem ik mee welke risico-klassen succesvol zijn afgelost. Stel (bijvoorbeeld) ik heb 20 B's open en er zijn er 2 succesvol afgelost (totaal 22) en er zijn er 3 in achterstand (even als voorbeeld), dan is er totaal 13% in achterstand. Dan ga ik er al vanuit dat die (worst case) afgeboekt gaat worden. Het wanbetalingspercentage ligt dan op 13%, het netto rendement ligt op 8,99 ongeveer, dus dan zou ik stoppen in die categorie.

Op dit moment is dit de status:
A+ is 3,24% gemiddeld, geen achterstanden, netto 3,24%
A is 5,89% gemiddeld, geen achterstanden, netto 5,89%
B is 7,89% gemiddeld, 1,92% staat in achterstand, netto dus 5,97%
C is 10,89% gemiddeld, 3,33% staat in achterstand, netto dus 7,56%
D is 13,99% gemiddeld, 2,94% staat in de achterstand, netto dus 11,05%
E is 18,90% (1 tarief wordt aangeboden maar), 12,12% van de E's is in achterstand, netto dus 6,78%

De D's zijn mijn beste categorie!
En alle getallen zijn positief, dus ik blijf in A tm E investeren.

Makkelijk voorbeeld in euro's: Stel ik heb ¤1.000 in E's. Dan krijg ik daar (terugbetalingen investeer ik gewoon weer) ¤189 rente voor, is de verwachting. ¤121,20 vertraagt of zal defaulten. Verschil is dus 7 tientjes. Enz.Enz.
Crowdfunder99zondag 26 mei 2019 @ 20:32
quote:
0s.gif Op zondag 26 mei 2019 20:07 schreef Jaco078 het volgende:

[..]

Ik neem alle categorieën mee, mits de getallen me natuurlijk enigszins aanstaan en ik begrijp waar het geld voor gevraagd wordt :-). In de berekening neem ik mee welke risico-klassen succesvol zijn afgelost. Stel (bijvoorbeeld) ik heb 20 B's open en er zijn er 2 succesvol afgelost (totaal 22) en er zijn er 3 in achterstand (even als voorbeeld), dan is er totaal 13% in achterstand. Dan ga ik er al vanuit dat die (worst case) afgeboekt gaat worden. Het wanbetalingspercentage ligt dan op 13%, het netto rendement ligt op 8,99 ongeveer, dus dan zou ik stoppen in die categorie.

Op dit moment is dit de status:
A+ is 3,24% gemiddeld, geen achterstanden, netto 3,24%
A is 5,89% gemiddeld, geen achterstanden, netto 5,89%
B is 7,89% gemiddeld, 1,92% staat in achterstand, netto dus 5,97%
C is 10,89% gemiddeld, 3,33% staat in achterstand, netto dus 7,56%
D is 13,99% gemiddeld, 2,94% staat in de achterstand, netto dus 11,05%
E is 18,90% (1 tarief wordt aangeboden maar), 12,12% van de E's is in achterstand, netto dus 6,78%

De D's zijn mijn beste categorie!
En alle getallen zijn positief, dus ik blijf in A tm E investeren.

Makkelijk voorbeeld in euro's: Stel ik heb ¤1.000 in E's. Dan krijg ik daar (terugbetalingen investeer ik gewoon weer) ¤189 rente voor, is de verwachting. ¤121,20 vertraagt of zal defaulten. Verschil is dus 7 tientjes. Enz.Enz.
Helder en bedankt voor je uiteenzetting. Je houdt het helemaal per categorie bij zelfs. Ik kijk alleen naar de totaal portefeuille bij FNC, vertrouw (misschien wat naïef) op de blauwe ogen van FNC methodiek, omdat de gegevens die beschikbaar zijn bij FNC-projecten dermate summier zijn dat ik daar weinig mee kan en ik niet de illusie heb dat ik de goede van de slechte projecten echt kan onderscheiden (uiteraard investeer ik niet helemaal blind in de projecten en probeer ik zeker er kritisch naar te kijken). Op basis van de defaults kan ik met terugwerkende kracht bij sommige projecten nog steeds niet achterhalen hoe ik vooraf een andere beslissing had moeten nemen om daarin niet te investeren. Oplichting (oa Onderhoudsbedrijf Hefbruggen en Extra Consultant IT bedrijf), faillissement en persoonlijke omstandigheden waren m.i. vooraf niet te voorzien.
ETphonehomemaandag 27 mei 2019 @ 00:46
quote:
0s.gif Op zondag 26 mei 2019 20:07 schreef Jaco078 het volgende:

[..]

In de berekening neem ik mee welke risico-klassen succesvol zijn afgelost. Stel (bijvoorbeeld) ik heb 20 B's open en er zijn er 2 succesvol afgelost (totaal 22) en er zijn er 3 in achterstand (even als voorbeeld), dan is er totaal 13% in achterstand. Dan ga ik er al vanuit dat die (worst case) afgeboekt gaat worden. Het wanbetalingspercentage ligt dan op 13%, het netto rendement ligt op 8,99 ongeveer, dus dan zou ik stoppen in die categorie.

Of ik begrijp je verkeerd, of jij rekent verkeerd: De 3 projecten die in achterstand zijn zullen lig wel een aantal termijnen afgelost hebben: dan ben je dus geen 13% van je investering kwijt maar minder.

Ik reken als volgt mijn jaarrendement per platform uit: ontvangen rente / gemiddeld uitstaand bedrag = netto rendement % Vervolgens default bedrag / ontvangen rente om het percentage uit te rekenen wat "opgegeten wordt" door defaults. Ik reken deze getallen niet per risico categorie door.
Dit geeft mij een netto percentage per platform, en totaal crowdfunding.
Afschrijven doe ik op de FNC manier: failliet of 90 dagen achterstand wordt volledig afgeschreven.
djh77maandag 27 mei 2019 @ 05:30
Bij 3 van de 4 nog openstaande projecten van SiG is schijf 1a en 1b volgeschreven en er is nog ruimte in schijf 2 en 3.

Uitzondering is project verlengde breevaart. Schijf 2 zit vol en schijf 1a en 1b nog niet (en er is geen schijf 3).
investeerdertjemaandag 27 mei 2019 @ 05:54
quote:
0s.gif Op maandag 27 mei 2019 00:46 schreef ETphonehome het volgende:

[..]

Of ik begrijp je verkeerd, of jij rekent verkeerd: De 3 projecten die in achterstand zijn zullen lig wel een aantal termijnen afgelost hebben: dan ben je dus geen 13% van je investering kwijt maar minder.

Ik reken als volgt mijn jaarrendement per platform uit: ontvangen rente / gemiddeld uitstaand bedrag = netto rendement % Vervolgens default bedrag / ontvangen rente om het percentage uit te rekenen wat "opgegeten wordt" door defaults. Ik reken deze getallen niet per risico categorie door.
Dit geeft mij een netto percentage per platform, en totaal crowdfunding.
Afschrijven doe ik op de FNC manier: failliet of 90 dagen achterstand wordt volledig afgeschreven.
En welk rendement haal jij dan op fnc?
xzazmaandag 27 mei 2019 @ 09:28
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 mei 2019 13:34 schreef Jaco078 het volgende:

[..]

Interessant, ik zie het precies tegenovergesteld. Ik zie het geld absoluut niet als verloren en in mijn vermogensportefeuille is crowdfunding een heel belangrijk deel van mijn assets (30% ongeveer). Met meer dan 500 projecten van gelijke grootte is de kans op een negatief rendement nihil (zie ook het onderzoek op de site van october). Voor mij niet simpel speelgeld dus maar een serieuze zaak.
Met 500 projecten zal ik dat ook doen, mijn portefeuille groeit op dit moment (nog) niet heel hard de hoeveelheid rente die ik terugkrijg is laag. Uiteindelijk zal er steeds meer geld in gaan en zal het een groter deel uitmaken van mijn passieve inkomen.

Ik vind het gewoon leuk om mee te spelen; hou dan ook alles wel goed bij en probeer te leren en risico's in te schatten. Dit topic is dan ook een mooie kans om meer kennis op te doen.
Mynheer007maandag 27 mei 2019 @ 09:53
quote:
0s.gif Op zondag 26 mei 2019 17:20 schreef Frandderouw het volgende:

[..]

De bedenktermijn voor investeerders is 7 dagen

Wat is dat nu weer :-(

Er geldt een gezamenlijke persoonlijke borgstelling voor het bedrag van ¤ 200.000,- door de ouders van onderneemster. Deze borg wordt gesecureerd door een tweede hypothecaire inschrijving ter hoogte van ¤ 60.000,- op het woonhuis. Dit pand is getaxeerd (05-2019) op ¤ 265.000,- met een openstaande schuld van ¤ 204.202,- (eerste hypothecaire inschrijving van Rabobank is ¤ 272.268,-). Mede hierdoor is de borg voor de helft materieel van aard.

Want 60K is de helft van 200K. Zal we aan mij liggen.

Ze zeggen mede hierdoor, dus er zal nog zo'n 40k aan ander vermogen zijn. Dat laat niet weg dat slecht 30% gesecureerd is, en dan kun je ook nog afvragen wat dit oplevert bij gedwongen verkoop.
Jaco078maandag 27 mei 2019 @ 09:55
Fnc zojuist weer ontvangen.
Ron1986maandag 27 mei 2019 @ 10:19
Wat vinden jullie van deze:

https://www.fundingcircle.com/nl/investor/loans/70560

Wel vreemd dat er nog geen cijfers van 2018 bij zetten. Zullen de langlopende schulden de hypotheek van het pand zijn?
Jaco078maandag 27 mei 2019 @ 10:35
quote:
0s.gif Op maandag 27 mei 2019 10:19 schreef Ron1986 het volgende:
Wat vinden jullie van deze:

https://www.fundingcircle.com/nl/investor/loans/70560

Wel vreemd dat er nog geen cijfers van 2018 bij zetten. Zullen de langlopende schulden de hypotheek van het pand zijn?
Pagina niet gevonden.
Aaroenz0rmaandag 27 mei 2019 @ 10:36
Bij mij doet die link het wel.
Gaat om het volgende project :
Hotel & Restaurant Renovatie
Ron1986maandag 27 mei 2019 @ 10:37
quote:
0s.gif Op maandag 27 mei 2019 10:35 schreef Jaco078 het volgende:

[..]

Pagina niet gevonden.
eerst inloggen in ander browser venster en dan nogmaals op de link klikken.
Crowdfunder99maandag 27 mei 2019 @ 10:39
quote:
0s.gif Op maandag 27 mei 2019 09:55 schreef Jaco078 het volgende:
Fnc zojuist weer ontvangen.
Ja hier komt het ook net binnen. Specificatie maar weer afwachten.
optrandjemaandag 27 mei 2019 @ 10:39
quote:
0s.gif Op zondag 26 mei 2019 17:20 schreef Frandderouw het volgende:

[..]

Want 60K is de helft van 200K. Zal we aan mij liggen.

Dat is inderdaad wel creatief boekhouden. Quote uit de pitch: "Zij is financieel minder goed onderlegd." :)
KrekelJapiemaandag 27 mei 2019 @ 10:40
quote:
0s.gif Op maandag 27 mei 2019 10:19 schreef Ron1986 het volgende:
Wat vinden jullie van deze:

https://www.fundingcircle.com/nl/investor/loans/70560

Wel vreemd dat er nog geen cijfers van 2018 bij zetten. Zullen de langlopende schulden de hypotheek van het pand zijn?
Grote kans dat deze vervroegd wordt afgelost na verkoop en dus kans op gering rendement. Als het pand niet verkocht wordt wellicht juist een hoog risico.
Horsemenmaandag 27 mei 2019 @ 10:43
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 mei 2019 08:39 schreef obligataire het volgende:

[..]

(Meulen/Kok)

Mag ik vragen wat jouw bezwaren zijn/waren? Uiteraard moest dat gebouw nog neergezet worden en deels huurders aangeworven worden, dat is een risico, maar voor de rest waren het verhaal, de ondernemers en de zekerheden zo sterk dat ik in een dergelijk project zó weer mee zou meedoen.......en voor een hoger bedrag dan normaal. Maar misschien zie ik iets over het hoofd. De looptijd had van mij langer mogen zijn trouwens maar ja de banken zullen wel klaar staan om het afgeronde project over te nemen.
Ik zie dit ook zeker niet als een slecht project en ik heb dit project ook voor mijn standaard bedrag (100%) meegenomen. Voor mij is het echter geen project wat voor een hogere inleg in aanmerking kwam. Ik doe het even uit mijn hoofd maar dit betreft een bedrijfsgebouw en geen woning, volgens mij was er zijdelings een bank (Rabo?) bij betrokken en moest het gebouw nog gebouwd worden terwijl er niet met een bouwdepot gewerkt ging worden. Allemaal redenen waarom ik mijn inleg toen en nu niet zou verhogen.
Ron1986maandag 27 mei 2019 @ 11:38
quote:
0s.gif Op maandag 27 mei 2019 10:40 schreef KrekelJapie het volgende:

[..]

Grote kans dat deze vervroegd wordt afgelost na verkoop en dus kans op gering rendement. Als het pand niet verkocht wordt wellicht juist een hoog risico.
Thx, ik sla even over dan. Als jet het zo bekijkt.
escortmk2maandag 27 mei 2019 @ 11:39
FNC: 14 betalingen volgens verwachting, 1 vervroegde aflossing zonder extra vergoeding en 1tje te laat die waarschijnlijk volgende week gaat betalen zoals we ondertussen gewend zijn.

Niet geheel ontevreden eigenlijk.
Crowdfunder99maandag 27 mei 2019 @ 11:42
quote:
12s.gif Op maandag 27 mei 2019 11:39 schreef escortmk2 het volgende:
FNC: 14 betalingen volgens verwachting, 1 vervroegde aflossing zonder extra vergoeding en 1tje te laat die waarschijnlijk volgende week gaat betalen zoals we ondertussen gewend zijn.

Niet geheel ontevreden eigenlijk.
Is de specificatie al beschikbaar ?

Edit 27-5, 13.00: inmiddels is de betalingsspecificatie online beschikbaar

[ Bericht 6% gewijzigd door Crowdfunder99 op 27-05-2019 13:51:10 ]
escortmk2maandag 27 mei 2019 @ 12:03
quote:
0s.gif Op maandag 27 mei 2019 11:42 schreef Crowdfunder99 het volgende:

[..]

Is de specificatie al beschikbaar ?
Vervroegde aflossing staat in het betaalschema van het project, de rest kon ik herleiden uit de bedragen, is met het beperkte aantal projecten nog te overzien voor mij.
Beagle_Wmaandag 27 mei 2019 @ 13:25
Heeft er nog iemand een redelijk recente update gehad van:

SPOILER
Aygodutch - Infra Union
Enige tijd geleden heb ik ernaar gevraagd, maar niks op gehoord.
Horsemenmaandag 27 mei 2019 @ 13:41
quote:
0s.gif Op maandag 27 mei 2019 13:25 schreef Beagle_W het volgende:
Heeft er nog iemand een redelijk recente update gehad van:

SPOILER
Aygodutch - Infra Union
Enige tijd geleden heb ik ernaar gevraagd, maar niks op gehoord.
Nee, helaas angstig stil....
tnhbmaandag 27 mei 2019 @ 15:04
Bij collin een project waarbij (opnieuw) aanpassing van de voorwaarden wordt gevraagd, er zouden jaarcijfers zijn die positief resultaat over 2018 zouden tonen, er wordt om privacy redenen geen inzage gegeven in de cijfers aan de investerders, maar die moeten wel accoord gaan met een aanpassing van de voorwaarden.

het betreft hier over een BV die gewoon publicatieplicht heeft, dus: of er zijn geen vastgestelde cijfers zodat deze cijfers van weinig waarde zijn, of er wordt niet aan de publicatieplicht na vaststellen cijfers voldaan. Jammer dat bij Collin de privacy van een BV (!) zwaarder weegt dan het inzicht dat investeerders horen te krijgen hoe er met hun geld wordt omgesprongen...
xzazmaandag 27 mei 2019 @ 15:07
Hoe kan je uberhaupt investeren in zo'n project? Gewoon handen voor de ogen en gaan...
drollenvangermaandag 27 mei 2019 @ 15:21
quote:
0s.gif Op maandag 27 mei 2019 15:07 schreef xzaz het volgende:
Hoe kan je uberhaupt investeren in zo'n project? Gewoon handen voor de ogen en gaan...
Ik neem aan dat dit om een lopend project gaat?
tnhbmaandag 27 mei 2019 @ 15:40
quote:
0s.gif Op maandag 27 mei 2019 15:21 schreef drollenvanger het volgende:
Ik neem aan dat dit om een lopend project gaat?
Correct, maar dan nog, als er om een aanpassing wordt gevraagd en wordt aangegeven dat er goede cijfers zijn, maar dat je als investeerder geen inzage krijgt moet je dus naar mijn idee veiligheidshalve vanuit uitgaan dat het mogelijk toch minder goed is dan dat ze je willen doen geloven of mogelijk iets te verbergens hebben. Ik wordt in elk geval erg onrustig van dat soort gedrag...
ETphonehomemaandag 27 mei 2019 @ 15:41
quote:
0s.gif Op maandag 27 mei 2019 05:54 schreef investeerdertje het volgende:

[..]

En welk rendement haal jij dan op fnc?
Ik zit t/m eind 2018 bij FnC op 13.02 procent (rendement na aftrek 1% kosten, defaults niet verwerkt in dit cijfer).
Halverwege 2016 begonnen, in 2016 en 2017 geen defaults gehad.

In 2018 2 defaults: totaal default bedrag 2018 was 20.5% van de rente ontvangen in 2018. Netto
rendement over 2018 dus 10.37%

In 2019 heb ik 1 default tot nu toe, gemiddeld rendement na aftrek kosten dit jaar 13.05%. Default bedrag over 2019 vertegenwoordigd 28.5% van de t/m mei ontvangen rente. Dus 9.33% netto rendement over 2019 tot op heden.

Cumulatief rendement tot op heden 11.05% (na aftrek kosten, alle defaults volledig afgeboekt). Er zitten op het moment nog 2 projecten van mijn portefeuille in de gevarenzone. Ik heb bij FnC op het moment 89 projecten lopen, 3 defaults, en zo'n 25 afgeronde projecten (al dan niet vervroegd).

Mbt de defaults: 1 van deze defaults betaald op het moment 200 euro per maand, wordt elke maand netjes doorgestort. De tweede gaat mogelijk binnenkort wat betalen (communiceert lig fatsoenlijk met FnC over (on)mogelijkheden. De derde is een maand of 2 geleden failliet gegaan, nog niks over een afhandeling bekent.

Ik investeer alleen in C, D en E projecten. Voor A en B vind ik de rente te laag om met de beperkte informatie die FnC beschikbaar stelt te investeren.
ETphonehomemaandag 27 mei 2019 @ 15:43
dubbel
NaRegenDeZonmaandag 27 mei 2019 @ 16:29
quote:
0s.gif Op maandag 27 mei 2019 15:40 schreef tnhb het volgende:

[..]

Correct, maar dan nog, als er om een aanpassing wordt gevraagd en wordt aangegeven dat er goede cijfers zijn, maar dat je als investeerder geen inzage krijgt moet je dus naar mijn idee veiligheidshalve vanuit uitgaan dat het mogelijk toch minder goed is dan dat ze je willen doen geloven of mogelijk iets te verbergens hebben. Ik wordt in elk geval erg onrustig van dat soort gedrag...
Ik ken de casus niet maar zoals ik het hier lees dan zou mijn (vervolg)vraag aan Collin zou zijn dat als de jaarcijfers 2018 positieve resultaten weergeven waarom dan de lening voorwaarden (naar ik aanneem) in negatieve zin voor de investeerders aangepast moeten worden. :?
Thomas88maandag 27 mei 2019 @ 16:51
quote:
0s.gif Op maandag 27 mei 2019 13:25 schreef Beagle_W het volgende:
Heeft er nog iemand een redelijk recente update gehad van:

SPOILER
Aygodutch - Infra Union
Enige tijd geleden heb ik ernaar gevraagd, maar niks op gehoord.
Ik volg het dossier op faillissementsdossier.nl, beknopt :

- centen zijn er niet.
- stortingsverplichting aandelen, het eventuele niet volstorten is verjaard ( 2012-2018).
- een busje is 'verdwenen' na datum faillissement.
- Onbehoorlijk bestuur/Paulianeus handelen, overleg duurt voort. Mogelijk (rechts-)maatregelen in het vervolg.
investeerdertjemaandag 27 mei 2019 @ 17:25
quote:
0s.gif Op maandag 27 mei 2019 15:41 schreef ETphonehome het volgende:

[..]

Ik zit t/m eind 2018 bij FnC op 13.02 procent (rendement na aftrek 1% kosten, defaults niet verwerkt in dit cijfer).
Halverwege 2016 begonnen, in 2016 en 2017 geen defaults gehad.

In 2018 2 defaults: totaal default bedrag 2018 was 20.5% van de rente ontvangen in 2018. Netto
rendement over 2018 dus 10.37%

In 2019 heb ik 1 default tot nu toe, gemiddeld rendement na aftrek kosten dit jaar 13.05%. Default bedrag over 2019 vertegenwoordigd 28.5% van de t/m mei ontvangen rente. Dus 9.33% netto rendement over 2019 tot op heden.

Cumulatief rendement tot op heden 11.05% (na aftrek kosten, alle defaults volledig afgeboekt). Er zitten op het moment nog 2 projecten van mijn portefeuille in de gevarenzone. Ik heb bij FnC op het moment 89 projecten lopen, 3 defaults, en zo'n 25 afgeronde projecten (al dan niet vervroegd).

Mbt de defaults: 1 van deze defaults betaald op het moment 200 euro per maand, wordt elke maand netjes doorgestort. De tweede gaat mogelijk binnenkort wat betalen (communiceert lig fatsoenlijk met FnC over (on)mogelijkheden. De derde is een maand of 2 geleden failliet gegaan, nog niks over een afhandeling bekent.

Ik investeer alleen in C, D en E projecten. Voor A en B vind ik de rente te laag om met de beperkte informatie die FnC beschikbaar stelt te investeren.
Netjes. Ik twijfel binnenkort bij fnc te gaan starten
tnhbmaandag 27 mei 2019 @ 17:31
quote:
0s.gif Op maandag 27 mei 2019 16:29 schreef NaRegenDeZon het volgende:
waarom dan de lening voorwaarden .... aangepast moeten worden.
Omdat er door meer voorraad sneller en beter aan de vraag voldaan kan worden... Oftewel, ik wil gewoon feiten zien, geen wollig verhaaltje, daar ben ik waarschijnlijk teveel techneut voor en heb niet zoveel vertrouwen in verkooppraatjes.