BakkieDoen | donderdag 29 december 2016 @ 06:34 |
Het topic voor stoere verhalen over het zelf bakken van oliebollen! Game on! | |
BakkieDoen | donderdag 29 december 2016 @ 06:38 |
Tis gelukt! ( nog niet eerder een topic op deze manier geopend ) Nieuwe ronde voor komende oliebollenbakzaterdag Succes iedereen! | |
HaverMoutKoekje | donderdag 29 december 2016 @ 06:45 |
btw: http://www.estafettewinkel.nl | |
BakkieDoen | donderdag 29 december 2016 @ 06:49 |
De vraag van Secricible uit het vorige topic. Ik zou maar 1/3 van het vocht vervangen door bier/pils, hoeft niet Erdinger te zijn, hoor. Rozijnen, krenten, appelstukjes, ook lekker. | |
BakkieDoen | donderdag 29 december 2016 @ 06:51 |
Dank u, daar had ik zelf natuurlijk ook even naar op zoek kunnen gaan... | |
HaverMoutKoekje | donderdag 29 december 2016 @ 06:52 |
Ik heb die dingen in andere bio winkel ook zien liggen, maar het seizoen is volgens mij maar kort | |
BakkieDoen | donderdag 29 december 2016 @ 06:56 |
Dan kom ik waarschijnlijk op de verkeerde momenten in bio winkels, zit hier ook niet echt in de buurt. En nu is het seizoen natuurlijk....dat gaat m dan niet meer worden dit jaar. Maar ach, denk niet dat de oliebollen er echt minder om zullen smaken ( of misschien wel, maar dan weet ik dat toch niet ) | |
dimmak | donderdag 29 december 2016 @ 08:40 |
Zaterdag is bij mij ouders ook weer het jaarlijkse oliebollen bak festijn voor de hele familie. Vroeger at ik er 15+ maar tegenwoordig ben ik wel met 2 klaar. Maar ik moet zeggen, die ouwe bakt wel prima oliebollen! Een prima bodem om mijn avond mee te beginnen. | |
Mevrouw_voor_jou | donderdag 29 december 2016 @ 08:44 |
Ik ga zaterdag ook weer aan de gang. Mag er 150 bakken voor een feestje. Ik vind t heerlijk. Goeie muziek op en lekker in mn eentje n dagje rommelen en bakken in de keuken. E dankbaar want iedereen vind mijn oliebollen lekker. Ik zweer overigens bij de mix van koopmans. Al dan niet bereid met donker bier. Wat gebruiken jullie? | |
#ANONIEM | donderdag 29 december 2016 @ 08:55 |
HomeMade, met gewoon pils door het beslag. | |
djkoelkast | donderdag 29 december 2016 @ 10:01 |
Hoeft geen weizen te zijn, maar past wel het beste bij de smaak van oliebollen. Vooral hefeweizen. | |
djkoelkast | donderdag 29 december 2016 @ 10:03 |
Een premix, leuk met suiker, zetmeel en weipoeder. Waarom zou je dat in je oliebollen willen? Ik snap dat echt niet. Het is echt heel makkelijk zelf te maken met goede bloem. Ik maak ze zelf al een paar jaar met spelt, emmer en tarwe door elkaar (en/of einkorn als ik het heb, maar dat heb ik dit jaar helaas niet). Alles voor meer variëteit en meer smaak | |
Lean_Machine | donderdag 29 december 2016 @ 16:49 |
Een semi gerelateerde vraag; ik wil dit jaar appelbeignets maken, zoals mijn oma ze vroeger ook maakte. Niet in de frituur, maar gewoon in een pan op het gas. Wat voor olie kan ik hier het beste voor gebruiken? | |
#ANONIEM | donderdag 29 december 2016 @ 16:53 |
Zou je aan je oma moeten vragen als ze nog leeft... Maar zonnebloemolie is het meest gangbare, neem alleen niet te goedkope zooi. | |
Lean_Machine | donderdag 29 december 2016 @ 16:58 |
Dat is inderdaad niet meer mogelijk, helaas. Maar bedankt! | |
Mevrouw_voor_jou | donderdag 29 december 2016 @ 18:13 |
Het smaakt lekker en het is eenvoudig. Qua variatie gebruik ik vaak voor een deel donker bier en dat werkt prima. Spelt zou ik niet snel gebruiken, ik vind de smaak ervan niet lekker. | |
Mevrouw_voor_jou | donderdag 29 december 2016 @ 18:16 |
Zonnebloemolie werkt t beste denk ik. Het heeft weinig bijsmaak en het is relatief goedkoop vergeleken met andere oliën. | |
BakkieDoen | donderdag 29 december 2016 @ 19:43 |
arachideolie | |
BakkieDoen | donderdag 29 december 2016 @ 19:45 |
Ga ik dit jaar voor het eerst proberen, staat al klaar op kamertemperatuur | |
derLudolf | donderdag 29 december 2016 @ 19:52 |
Arachideolie! | |
derLudolf | donderdag 29 december 2016 @ 19:57 |
Zo, vandaag even boodschappen gedaan. Fransiskaner weisener is het bier wat ik ga gebruiken | |
djkoelkast | donderdag 29 december 2016 @ 22:47 |
Is ook top (om te drinken vind ik die persoonlijk onder de wat mindere weizeners vallen, in oliebollen maakt dat niet veel verschil). Zonnebloemolie is rommel, moet je absoluut mijden. Arachideolie is voor oliebollen. Heb je een pinda-allergie dan rijstolie gebruiken. | |
Postbus100 | donderdag 29 december 2016 @ 23:52 |
Waarom is het rommel? | |
djkoelkast | vrijdag 30 december 2016 @ 00:09 |
Er ontstaan bij het verhitten direct hele slechte stoffen, transvetten etc. Het smaakt ook echt niet zo lekker als arachideolie. | |
derLudolf | vrijdag 30 december 2016 @ 00:11 |
Het is niet geschikt voor (langdurige) verhitting wat je bij oliebollen bakken wel doet. Omstreden schadelijk afbraakproducten bij. | |
Kowloon | vrijdag 30 december 2016 @ 06:47 |
Heb je daar een, goed chemisch onderbouwde, bron van? Transvetten ontstaan naar mijn weten bij hydrogenering van meervoudig onverzadigde vetten. Tijdens dat proces ontstaan verzadigder trans-isomeren in plaats verzadigder cis-isomeren zodat het aandeel trans-isomere vetten toeneemt. Echter, voor hydrogenering, het woord zegt het al, is waterstof nodig. Het is mij een raadsel waar dat tijdens het bakproces van oliebollen vandaan zou moeten komen. Daar komt nog bij dat trans-vetten per definitie alleen vanuit meervoudig onverzadigde vetten kunnen ontstaan, zowel arachideolie (32 % gemiddeld) als zonnebloemolie (69 % gemiddeld) bevatten meervoudig onverzadigde vetten. Mochten er al trans-vetten ontstaan, dan ontstaan die dus in beide oliën. Wellicht doel je op oxidatie. Dat is goed te voorkomen door adequaat de temperatuur in de gaten te houden tijdens het bakken. Toegegeven, daar gaat het nog wel eens mis bij veel amateurbakkers, maar het is goed te voorkomen met een adequate thermometer en temperatuurregeling. Over de smaakclaims valt niet te twisten, maar over je claim van het ontstaan van ongewenste bijproducten bij het langdurig verhitten van zonnebloemolie ben ik zowel in het algemeen als specifiek in relatie tot arachideolie sceptisch. [ Bericht 0% gewijzigd door Kowloon op 30-12-2016 06:53:11 ] | |
sigme | vrijdag 30 december 2016 @ 08:18 |
De meneer in het filmpje hieronder doet het ook in een pannetje. Ik denk dat hij zonnebloemolie gebruikt, kijk het filmpje even, hij noemt wel wat hij gebruikt. Hij vertelt ook dat er vroeger natuurlijk slechts keuze was uit reuzel en geklaarde boter. Dus als je oma ouderwets bakte, gebruikte ze reuzel of geklaarde boter. Reuzel kan je kopen in de supermarkt als 'ossewit'. Geklaarde boter kennen we tegenwoordig onder de naam 'ghee'. Ik geef de voorkeur aan reuzel.
| |
Sotchi2014 | vrijdag 30 december 2016 @ 11:19 |
Mijn geheime tip: een zakje (smaakjes)thee mee laten trekken. Honing, caramel, vanille, keuze te over. | |
Mevrouw_voor_jou | vrijdag 30 december 2016 @ 11:22 |
Ik vind zonnebloemolie geweldig voor de oliebollen. Ze smaken altijd super. | |
Mevrouw_voor_jou | vrijdag 30 december 2016 @ 11:26 |
Dank je! Ik doe niet mee aan alle hippe claims over wat wel en niet gezond is als er geen onderbouwing bij zit en het enkel hip klinkt. Het enige wat mij boeit is de smaak, en die is over het algemeen heel goed als je normale producten gebruikt en het met een beetje liefde en aandacht bereid. | |
djkoelkast | vrijdag 30 december 2016 @ 12:19 |
Want het is alleen waar als er een interessant klinkende wetenschappelijke bewijslast bij wordt geplaatst. Het is algemeen bekend dat onverzadigde vetten bij langdurige verhitting slechte stoffen aanmaken. Arachideolie en rijstolie zijn beter tegen hitte bestand dan zonnebloemolie en soja(sla)olie. Daar is niets hips aan. Het is juist hip om alles maar in zonnebloemolie te bakken, zoek maar eens chips die niet in zonnebloemolie is gebakken, bijna niet te vinden, dus als je niet meedoet aan gezondheidsclaims en hippe dingen moet je juist niét in zonnebloemolie bakken. Als het om smaak gaat dan juist arachideolie gebruiken. Het kost je misschien 6 in plaats van 3 euro om je pan te vullen, maar het wordt er wel veel lekkerder op. | |
#ANONIEM | vrijdag 30 december 2016 @ 14:47 |
Dat is smaak, ik heb het 1 jaar gedaan in arachideolie en vond het echt niks... Je moet er van houden. | |
djkoelkast | vrijdag 30 december 2016 @ 15:03 |
Dat kan, dan kun je best rijstolie gebruiken, heel neutraal van smaak en kan ook heel goed tegen hoge temperaturen. Zonnebloemolie heeft een veel lager rookpunt. | |
Mevrouw_voor_jou | vrijdag 30 december 2016 @ 16:05 |
Laat ik me daar nou eens weinig mee bezig houden. Het gaat om oliebollen. T standaardrecept is bakken in zonnebloemolie. Experimenteren prima, deel je liefde! Snobbig doen over welke olie en wat voor meel je gebruikt van 'ja maar dat van jou is slecht voor je want 'bla bla bla' en dan katten op wat ik doe vind ik een beetje heel sneu. | |
djkoelkast | vrijdag 30 december 2016 @ 16:41 |
Het is pas de laatste paar jaar dat men in zonnebloemolie begint te bakken. Het is al jaren en jaren standaard in arachideolie. Dus lees je even in voor je met modder gooit. De 'kale' oliebol werd vroeger trouwens in reuzel gebakken (varkensvet) en heten in België nog steeds smoutebollen. Naar smout (reuzel). De oliebol (de gevulde variant) werd in olie gebakken, vaak raap, maar dat heeft wel een heel aanwezige geur en smaak, daar moet je van houden. Ik experimenteer met het verbeteren van de smaak van de bol zelf, maar bak altijd in dè standaardolie voor oliebollen: arachide. Zonnebloemolie is goedkoper, daarom gebruiken consumenten het de laatste jaren vaker. | |
Postbus100 | vrijdag 30 december 2016 @ 18:13 |
De standaardolie... Wie bepaalt dat? Als mijn ouders nog nooit in iets anders dan zonnebloemolie hebben gebakken, dan is dat voor mij mijn standaardolie | |
derLudolf | vrijdag 30 december 2016 @ 18:17 |
Wat is een standaard recept? Dezelfde recepten die ook zeggen dat je margarine ipv roomboter kunt gebruiken? Supermarkten willen vooral niet duurder zijn dan hun concurrent dus die propaganderen samen allemaal zonnebloemolie. Maar de schappen met arachideolie zijn waren hier vandaag ook leeg bij de Jumbo. Mijn opa bakte ook veel oliebollen, die bliefte ook niets anders dan arachideolie. Als je kijkt naar goede oliebollenbakkers zullen die ook allemaal arachideolie gebruiken. Zonnebloemolie is simpelweg niet geschikt voor langdurige/hoge verhitting. | |
derLudolf | vrijdag 30 december 2016 @ 18:18 |
10W40 is altijd goed toch? | |
Bleie | vrijdag 30 december 2016 @ 20:18 |
Ik wil dit jaar ook zonder mix bakken, maar zie door de bomen het bos niet meer. We zijn maar met ons viertjes (waarvan twee jonge kinderen), dus met 10-12 bollen hebben we echt wel genoeg. Appel erdoor lijkt me lekker. Ik twijfel over bier (we hebben in huis: jupiler, chouffe en beck's). | |
JeSuisDroppie | vrijdag 30 december 2016 @ 20:19 |
Licht bier gebruiken. | |
Mevrouw_voor_jou | vrijdag 30 december 2016 @ 20:35 |
Inlezen voor oliebollen? Bak ze al 15 jaar hoor. En mijn moeder daarvoor op precies dezelfde manier. Als je t over smaak hebt en andere olie lekkerder vind prima. Maar zoals ik al zei, snobbig gaan doen over ingredienten en katten op hoe ik t doe is een beetje sneu. | |
djkoelkast | zaterdag 31 december 2016 @ 00:28 |
Dan zou ik gewoon pils gebruiken (Jupiler), alcohol verdampt, dus geen probleem met kinderen. | |
#ANONIEM | zaterdag 31 december 2016 @ 00:32 |
Alcohol verdampt nooit helemaal, maar of het nou zo veel kwaad kan... | |
derLudolf | zaterdag 31 december 2016 @ 00:56 |
Je bent eerder beroerd van de oliebollen dan dat je er dronken van wordt | |
Bleie | zaterdag 31 december 2016 @ 10:11 |
Het is gewoon nogal slecht voor ze. Maar goed, het gaat sowieso maar om een kleine hoeveelheid, en het meeste verdampt inderdaad. | |
djkoelkast | zaterdag 31 december 2016 @ 10:45 |
6-8 minuten op 180 graden, ik denk dat alles wel verdampt hoor | |
Pietverdriet | zaterdag 31 december 2016 @ 10:46 |
Je zorgen maken over alcohol in deeg als je bier gebruikt? Wat denk je dat het gist in deeg doet? | |
fietsie | zaterdag 31 december 2016 @ 10:50 |
Zo. Hier alles aan kant om te beginnen: - Vullingloze bollen prut staat te rijzen (kan mij echt niet boeien, maar er is vanavond 1 vullinghater) - Vulling ligt te drogen - Nu kop koffie voor ik 2 grote batches deeg ga maken: * bierbeslag * melk/boter beslag Dan appels schillen terwijl de boel rijst. Overigens hier nooit nooit nooit zonnebloemolie. Gewoon niet eens in huis. Zo ontzettend vies,dat spul. | |
#ANONIEM | zaterdag 31 december 2016 @ 12:10 |
Nee, maar boeiend, je gaat er als kind echt niet dood aan. Ach, je kookt toch ook wel eens een stoofpot, of mosselen met bier? Zelfs na uren sudderen blijft er nog alcohol in over, en wat eten de kinderen? 2 oliebollen? niks schadelijks aan. | |
Pietverdriet | zaterdag 31 december 2016 @ 12:11 |
Als je hysterisch wilt zijn over alcohol en kinderen moet je ze ook geen vers brood laten eten | |
fietsie | zaterdag 31 december 2016 @ 12:29 |
Eerste 4 zwemmen in de olie | |
derLudolf | zaterdag 31 december 2016 @ 12:55 |
Toen pas? | |
Bleie | zaterdag 31 december 2016 @ 13:12 |
Ik doe er niet moeilijk over, maar het is gewoon niet waar dat alcohol (volledig) verdampt. Zelfs na uren sudderen blijft er nog 5% van de oorspronkelijke hoeveelheid over. Dat is niet per se erg, maar het is wel goed voor mensen om te weten. Toen mijn kinderen nog kleiner waren, maakte ik stoofpotten zonder alchohol (inmiddels met, omdat ze ze toch niet lekker vinden en er hooguit twee happen van eten). En ja, gist in brood (en in oliebollen ) produceert ook alcohol, maar in veel kleinere hoeveelheden dan in wijn of bier. Die twee zijn dus niet vergelijkbaar. | |
derLudolf | zaterdag 31 december 2016 @ 13:14 |
Een fles bier op 50 oliebollen, dat valt toch ook mee. Homeopathische hoeveelheden | |
fietsie | zaterdag 31 december 2016 @ 13:16 |
Ik weet niet hoe jij rijst; maar ik doe 2x 45 minuten, eerst zonder, dan met vulling, met neerslaan voor en na. Dat met 4 batches voor alles stond te rijzen, was ik wel even bezig.. | |
Bleie | zaterdag 31 december 2016 @ 13:16 |
| |
Bleie | zaterdag 31 december 2016 @ 13:16 |
Maar goed. Ik moet maar eens beslag gaan maken, want anders hebben we helemaal geen bollen vanavond. | |
sirdanilot | zaterdag 31 december 2016 @ 13:27 |
Ik ben om. Ik ga ook oliebollen bakken. Wens me succes.... Ik ga sowieso het bodempje van een westmalle tripel erin doen als gist. | |
fietsie | zaterdag 31 december 2016 @ 14:12 |
Bier-gebaseerde beslag bakte mooi gaar, maar trok wel makkelijk sliertjes. Boter-eieren-melk gebaseerde beslag rolt mooier de pan in, daar liggen de eersten nu van in de olie. | |
#ANONIEM | zaterdag 31 december 2016 @ 14:21 |
Dat is ondergisting hé, heb je straks alleen gist op de bodem | |
Pietverdriet | zaterdag 31 december 2016 @ 14:35 |
Ligt er een beetje aan hoe lang je laat gisten, een preferment deeg kan meer dan 10% alcohol bevatten, maar hoeveel er in gebakken brood zit heb ik geen nieuwe onderzoek gevonden dan eentje uit 1926, daaruit bleek bij steekproeven tussen 0,04 en 2,5% alcohol in brood te zitten. | |
djkoelkast | zaterdag 31 december 2016 @ 15:02 |
Ik bak altijd pas 's avonds, zijn ze lekker vers. | |
fietsie | zaterdag 31 december 2016 @ 15:03 |
Als ik (net) gebakken heb hoef ik ze niet. Dus ik bak eigenlijk liever nog vroeger dan vandaag... | |
fietsie | zaterdag 31 december 2016 @ 15:52 |
Wat plaatjes
| |
djkoelkast | zaterdag 31 december 2016 @ 16:01 |
Ik vind ze het lekkerste als de korst nog knapperig is, dat is toch echt de eerste tijd na het bakken. Gewoon bakken, eten, top 2000 a gogo, zo gaat het meestal hier | |
derLudolf | zaterdag 31 december 2016 @ 16:11 |
Daar heb ik 's avonds geen tijd voor | |
Bleie | zaterdag 31 december 2016 @ 16:40 |
Ik ben al klaar met bakken. En ze zijn heel lekker geworden. En ook appelbeignets | |
sirdanilot | zaterdag 31 december 2016 @ 17:07 |
Ik ga het recept van Holtkamp maken. Maar een deel van de melk ga ik vervangen door het bodempje van een fles leffe tripel. (geen westmalle geworden want leffe was in aanbieding, haha). Ik doe er krenten, rozijnen en appelblokjes bij. En ik heb (met moeite) verse gist gevonden. Heb nog 2 croissantjes gekocht bij die bakker, want ze leken een beetje not amused om voor 50 cent een zakje gist aan me te verkopen Heb ook gerookte sprotjes en allerlei andere hapjes voor erbij. | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 31 december 2016 @ 17:13 |
ben je niet een beetje laat? | |
sirdanilot | zaterdag 31 december 2016 @ 17:15 |
Ik vreet ze het liefst zo uit het vet op. | |
sirdanilot | zaterdag 31 december 2016 @ 17:15 |
Ben niet zo'n kouwe oliebal fan. | |
Molo | zaterdag 31 december 2016 @ 17:15 |
Kijk, jij snapt het | |
sirdanilot | zaterdag 31 december 2016 @ 17:18 |
Heb nog maar welgeteld 1 halve oliebol op dit jaar (gratis te proeven op de markt) dus ik ga me helemaal bomvol vreten. | |
Molo | zaterdag 31 december 2016 @ 17:31 |
Heerlijk toch | |
Piger | zaterdag 31 december 2016 @ 18:37 |
Dat is toch weissbier? Geen weizener (zoals paulaner/erdinger). Vind die ook maar weinig smaak hebben | |
derLudolf | zaterdag 31 december 2016 @ 18:45 |
Zit daar verschil in Drink zelf geen bier dus niet heel veel verstand van. Wat is het verschil? Het was in elk geval een tarwebier met nog gist onderin de fles Erdinger had ik ook nog wel staan Oliebollen waren wel lekker gelukkig | |
sirdanilot | zaterdag 31 december 2016 @ 18:57 |
Beslag staat nu te rijzen. Ik laat het maar rijzen zonder de krenten enzo er in. Dan kan ik later belissen hoeveel oliebollen mét en hoeveel zonder ik maak. | |
djkoelkast | zaterdag 31 december 2016 @ 20:01 |
Geen verschil, weissbier en weizen is hetzelfde als het Duits is. Witbier, dat is wel iets anders (dat is meestal met koriander en/of citrusschillen). Hier zijn de bollen echt vet goed gelukt Heb verse gist gebruikt, vind ik toch het prettigste (hebben ze hier bij de Dekamarkt). | |
Kowloon | zondag 1 januari 2017 @ 04:08 |
Het gaat niet zo zeer over 'interessant klinkende wetenschappelijke bewijslast', het verhaal over transvetten en oxidatie strookt gewoon niet met mijn, vrij elementaire, scheikundige kennis. Daarom vraag ik om extra uitleg bij de claims die je post. En dat hoeven echt geen hoogstaande wetenschappelijke bronnen te zijn, leg gewoon eens uit waar die transvetten en oxidatie vandaan zou komen. Lijkt mij een legitieme vraag gezien je boude beweringen. Dat lijkt mij een kwestie van persoonlijke voorkeur. | |
Kowloon | zondag 1 januari 2017 @ 04:18 |
Dat strookt niet met de informatie die ik op Wikipedia daarover kan vinden: https://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point#Oxidative_stability Rookpunt geraffineerde arachideolie: 232 graden Celsius Rookpunt geraffineerde zonnebloemolie: 227 graden Celsius Ontloopt elkaar dus nauwelijks. [ Bericht 1% gewijzigd door Kowloon op 01-01-2017 04:25:33 ] | |
derLudolf | zondag 1 januari 2017 @ 17:03 |
Ja ik haal ook altijd verse gist, dus geen idee of het anders gaat met instant gist Was ook weer erg tevreden. Dit jaar 13g ipv 20g zout gebruikt, is ook goed bevallen. | |
Fer | zondag 1 januari 2017 @ 18:32 |
Zijn hier nog mensen die Airbollen hebben gemaakt, dus uit de airfryer? | |
djkoelkast | zondag 1 januari 2017 @ 18:43 |
Ik doe 5,5g zout op 500g meel (maar ik gebruik ongeraffineerd zout met alg, dus zeg maar 1% van je meelaandeel is voor normale zout aan te houden). Instantgist ruikt anders vind ik, het zou verder weinig uit moeten maken als ik Paul Hollywood mag geloven. | |
derLudolf | zondag 1 januari 2017 @ 18:50 |
Als je wilt afvallen moet je gewoon minder vreten en nier zoiets ridicuuls als een airfryer gebruiken Het zijn oliebollen. | |
djkoelkast | zondag 1 januari 2017 @ 19:35 |
Kan ook helemaal niet, oliebollenbeslag in een airfryer en je krijgt een soort pannenkoek of broodachtig spul. Of je moet halffabrikaten nemen, maar dan zijn ze alsnog eerst gefrituurd geweest. Ik vind het sowieso iets raars, een heteluchtoventje in de vorm van een frituurpan Van vet op zich word je niet eens dik. | |
derLudolf | zondag 1 januari 2017 @ 19:51 |
Zag een keer een (mis)baksel uit zo'n ding. Dacht eerst dat ik een slechte krentenbol was Niet te vreten. | |
Fer | zondag 1 januari 2017 @ 20:48 |
Ik doe het meer tegen vetstank in huis en verversen van olie. Sommige dingen kan hij heel goed, andere dingen waardeloos. Probleem is dat volgens de reviews iedereen alles geweldig vind er in, maar de realiteit is anders. Ik gebruik hem voornamelijk voor verse patat, in een run de hele portie voor en afbakken. Maar ik twijfelde om die airbollen te proberen, geloof er ook niet zo in, di dingen horen te zwemmen. | |
djkoelkast | zondag 1 januari 2017 @ 22:30 |
Als je vet stinkt had je het al moeten vervangen. Hier stinkt het nooit en ik bak in ossewit en palmolie (patat & snacks) | |
derLudolf | zaterdag 30 december 2017 @ 22:26 |
Schopje Morgen weer aan de gang | |
djkoelkast | zaterdag 30 december 2017 @ 23:48 |
Ik heb laatst een experiment gedaan: minder gist, deeg overnacht laten rijzen in de koelkast. Zeer geslaagd. Ik heb daarnet beslag gemaakt voor gewone-en krentenbollen. Verse gist deze keer en 2 verschillende soorten bier (Skuumkoppe in de gewone bollen, Rochefort 10 in de krentenbollen). Ook 3 verschillende graansoorten (spelt, einkorn, tarwe). Het worden weer bijzondere en bijzonder lekkere bollen dit jaar | |
SiennaForrest | zondag 31 december 2017 @ 12:23 |
Leuk de oliebollenzelfbakkerstopic is weer in gebruik! Hier staat het deeg te rijzen. Gaat goed en ruikt goed. Jammer dat het zo gaat regenen en zo grijs is buiten. Ik hoop dat het vannacht droog is. | |
SiennaForrest | zondag 31 december 2017 @ 12:25 |
Klinkt goed, leuk dat jij elk jaar weer blijft schaven en schaven! | |
SiennaForrest | zondag 31 december 2017 @ 13:30 |
En is het een beetje gelukt dan? Zijn ze te kauwen? Bij mij is alle gerezen, gereisd, of hoe je het ook schrijft. Ik ga nu aan het bakken! | |
JeSuisDroppie | zondag 31 december 2017 @ 13:31 |
Hier ook begonnen | |
derLudolf | zondag 31 december 2017 @ 13:35 |
Gaat prima. Had wel iets zouter gemogen naar mijn mening (m'n zout voelde wat klammig. Recept zei 20g zout, das teveel, nu 17g gedaan, deel daarvan is natuurlijk vocht) Ik heb van 3kg bloem meel gemaakt. Steeds 1kg in een emmer, heb nu 2,5kg emmer verwerkt. | |
SiennaForrest | zondag 31 december 2017 @ 13:41 |
Oh ok, ik ben juist wat omhoog gegaan met het zout, vorig jaar te vlak. Zo proeven, ben benieuwd! hanig om zo in batches te werken, flinke hoeveelheid. Succes! | |
djkoelkast | zondag 31 december 2017 @ 13:50 |
Ik heb deze keer wel 1x proefgebakken een maand geleden om te zien of dit overnacht rijzen zou werken, dat werkt (voorheen was het 2x 30 minuten in een warme omgeving). En ik bak gewoon binnen zoals elk jaar, met nieuwe arachideolie, dan stinkt het echt niet. Ik begin meestal bakken tijdens de Top 2000 a gogo, maar denk dit jaar ietsje eerder, we willen nog wat oliebollen naar iemand toebrengen Mijn recept heeft 1% zout ten opzichte van het meel. Ik maak sowieso alleen kleine batches van 500g meel, dus 5g zout. We hadden dit jaar best veel "valappelen" in de tuin, appels die te vroeg van de boom vielen door storm, die zitten in de krentenbollen, samen met krenten, rozijnen, sultana's, sinaasappelschil en citroenschil. De krenten/rozijnen heb ik laten wellen in een mix van whisky, doppelkorn en obstwasser. Op de appels heb ik way ceylonkaneel gestrooid voor ik ze in het deeg verwerkte. | |
Erosjuhhh | zondag 31 december 2017 @ 14:52 |
Ga dit jaar voor de tweede keer ever zelf bakken..vorig jaar ook gedaan maar was in tijdnood. Ik gebruik een pak van de koopmans..kan ik het deeg na het rijzen nog een paar uur laten staan? Vind verse oliebollen het lekkerst en bak liever 3/4x twee oliebollen in plaats van meteen 8 bollen. | |
JeSuisDroppie | zondag 31 december 2017 @ 15:21 |
Eerst de helft van de mix maken en daarna de tweede helft ? | |
djkoelkast | zondag 31 december 2017 @ 15:25 |
Beslag gewoon in de koelkast zetten, dan rijst het niet meer zo hard. Als je dan de pan weer gaat opwarmen haal je het er uit. Tenzij je koopmansmix met rijsmiddel (ipv gist) hebt, dat moet je allemaal direct gebruiken. | |
SiennaForrest | zondag 31 december 2017 @ 15:29 |
Goed man, klikt echt goed met al die verfijnde toevoegingen en smaakjes. Dat zijn geen oliebollen meer dat zijn sterrenbollen. De mijn zijn ook gelukt, net klaar, nu op weg naar wat eenzame ouderen om ze een schaaltje te brengen en wat te kletsen. Succes allemaal! | |
Erosjuhhh | zondag 31 december 2017 @ 15:54 |
Dankjewel! Had na 't plaatsen ook bedacht om t deeg in meerdere partijen te maken | |
djkoelkast | zondag 31 december 2017 @ 15:55 |
Haha dank je, ik experimenteer graag met granen, texturen en smaken. Dingen met alleen witte tarwebloem heb ik al heel lang niet meer gemaakt. | |
fietsie | zondag 31 december 2017 @ 16:00 |
Hier een klassiek recept, en mijn eigen vulling. Ik bak jaarlijks, sinds ik een jaar of 16 was. Het is meer een gebak-bollete dan een boterhambol.
| |
fietsie | zondag 31 december 2017 @ 16:03 |
Hier exact 0 gram zout, en echt niemand van de vele proevers klaagt over smaak of gebrek aan zout. | |
djkoelkast | zondag 31 december 2017 @ 16:24 |
Gebak bolletje als in waar die hele grote gaten in zitten? Die krijg je door een vochtiger deeg te hebben en niet door te scheppen voor het bakken. Nadeel van zo'n deeg is dat je oliebollen heel erg veel vetter worden, in al die grote gaten zit dan vet en niet te weinig ook. Het is geheel naar smaak natuurlijk, van mij mag hij wat minder vet van binnen, dan heb je wel een iets dichtere structuur. Maar om dat nou gelijk brood te noemen, dan moeten ze nog wel een heel stuk droger zijn wat mij betreft. | |
fietsie | zondag 31 december 2017 @ 16:26 |
Neuh je krijgt er geen olie uitgeknepen; maar met die van bv mijn opa kon je de ramen ingooien, zo zwaar. | |
djkoelkast | zondag 31 december 2017 @ 19:08 |
De gulden middenweg dus | |
BakkieDoen | maandag 1 januari 2018 @ 21:41 |
Hier is het ook weer helemaal goedgekomen met de bollen. Dit jaar maar weer gewoon m'n vertrouwde recept met soezendeeg erdoor gebruikt. Lekker luchtige bollen. Gelukkig nieuwjaar iedereen | |
borisz | zondag 25 november 2018 @ 18:13 |
Gastschop | |
djkoelkast | maandag 26 november 2018 @ 10:28 |
Ik ga zeker weer bakken, weer wat experimenteren met andere soorten bier in het beslag van de krentenbollen. | |
Lot_1 | maandag 26 november 2018 @ 11:14 |
Ja, ik overweeg dit jaar voor het eerst oliebollen te bakken. Heb de topics uitgebreid doorgelezen en kom al van alles tegen. Bij het deeg maken wil ik een combinatie van water/melk/weizen bier gebruiken. Bij broodbakken ben ik gewend om gedroogde gist te gebruiken dus dat is nu ook het plan. De vulling wordt á la fietsie: appel, witte rozijnen, citroenrasp. Wellicht ook nog wat donkere rozijnen voor het traditionele gevoel. Rest me nog de vragen: hoeveel zout? Ik lees variaties van 0 tot 20g per kg meel. Ik denk dat wat zout de smaak wel ten goede komt. En suiker in het deeg? Ik hou zelf van zoet, maar appel/rozijnen en de poedersuiker zijn ook zoetmakers. En de timing.. dat is ook een puntje. Lange rijstijd komt de smaak ten goede, maar de hoeveelheid gist mag dan minder. Even puzzelen dus. En ik denk eraan om in de dagen ervoor een testbatchje te maken. | |
djkoelkast | maandag 26 november 2018 @ 11:36 |
Ik zou geen suiker in het beslag doen, er zit al smaak in zout, melk en bier. De bol is neutraal echt lekkerder. Ik gebruik meestal rozijnen, sultana's en krenten allemaal door elkaar en als ik appels heb ook appel. Tip: let bij citroenen op dat je citroenen neemt zonder waslaag, die krijg je er niet afgewassen namelijk. Biologische citroenen bevatten geen waslaag. Citroenrasp uit een bakje is ook niks, dat is vooral suiker, aroma, conserveermiddel en een heel klein beetje citroen. Hoeveelheid zout heb ik in 1 van de topics wel eens geroepen, ik kan het voor je opzoeken. Dat was voor mij de perfecte hoeveelheid, versterkt de smaken, zonder dat je bollen zout smaken, dat is volgens mij net de juiste hoeveelheid. | |
Lot_1 | maandag 26 november 2018 @ 11:52 |
Jij zat rond de 1% zout, als ik het goed heb. Redelijk aan de lage kant van het spectrum. En die citroen rasp, daar was ik van op de hoogte. Ik heb een Ekoplaza om de hoek zitten, die zal wel goede citroenen verkopen lijkt me. | |
derLudolf | maandag 26 november 2018 @ 11:58 |
1,7% had ik de laatste keer volgens mij dat was goed. | |
djkoelkast | maandag 26 november 2018 @ 11:59 |
Mijn insteek is dat je geen zout moet proeven, maar het wel zijn werk moet doen, dan zit je goed. | |
Lot_1 | maandag 26 november 2018 @ 12:01 |
Ja zoiets had ik ook in gedachten. Bij brood doe ik meestal ook ongeveer zoveel. Jij gebruikt verse gist toch? Heeft dat nog een speciale reden of is het gewoon wat je gewend bent? | |
derLudolf | vrijdag 25 oktober 2019 @ 16:27 |
In de SC wordt alweer gerept over kerst... Maar ik heb alweer donders zin om oliebollen te gaan bakken. En aangezien hier vorig jaar tijdens het moment suprème helemaal niet is gepost dit topic maar alvast eens schopje omhoog geven. Ergens begin dit jaar liep ik tegen een goede aanbieding en kon onderstaand apparaat kopen 8 liter inhoud en 3,5 kW. | |
derLudolf | vrijdag 25 oktober 2019 @ 16:29 |
beter laat dan ooit. Dat ben ik zo gewend, zo deed opa het ook. Wellicht gaat het met instant ook goed, maar ja, kom toch regelmatig in Duitsland en daar ligt verse gist gewoon in de winkel. Wat zeg ik, ze hebben zelfs drie merken/soorten. | |
qltel | vrijdag 25 oktober 2019 @ 16:59 |
Ik gebruik ook verse gist. Ik heb het toch al in huis voor brood en vind het veel fijner werken. Verse gist kun je trouwens prima invriezen en dan lang bewaren. | |
derLudolf | vrijdag 25 oktober 2019 @ 18:58 |
Oh dat wist ik niet, goede tip. Hoe lang blijft het sowieso goed? | |
qltel | vrijdag 25 oktober 2019 @ 19:14 |
THT-datum staat erop. Meestal paar weken. Maar ik snijd die 42 grams blokjes in 2 stukken (dat is voor mij precies genoeg voor 2 broden in 1x) en vries ze in. In de vriezer blijft het maanden goed. Ik koop altijd een vol doosje bij de Duitse Lidl. Is genoeg voor maanden en kost bijna niets. | |
djkoelkast | dinsdag 29 oktober 2019 @ 16:34 |
Verse gist is een stuk zekerder dan instant, soms werkt instant gewoon niet. En ik heb nu al weer zin in oliebollen. Ik denk dat ik dit jaar door de krentenbollen weer een quadrupel (bier) draai en door de gewone oliebollen iets met meer hop en het liefst ook met tarwe. Misschien wel een hoppenweizen. | |
derLudolf | dinsdag 29 oktober 2019 @ 17:48 |
Heb nog nooit instant gebruikt bij oliebollen, maar bij andere degen is het met instant eigenlijk altijd wel goed gegaan gelukkig. Maar zoals ik al zei, geen reden om van m'n recept af te wijken. 55g gist op 1kg bloem. Vorig jaar waren ze goed gelukt, dus ga wederom voor een Naturtrüb Hefeweizen | |
djkoelkast | woensdag 30 oktober 2019 @ 10:44 |
Als ik instant heb dan is het geen Oetkergist, dat zal wel altijd werken. Maar voor oliebollen haal ik ook altijd verse gist, kun je hier bij de Dekamarkt krijgen. | |
Lucky_Strike | zondag 3 november 2019 @ 14:00 |
Ik heb de eerste oliebollen weer in huis. De lokale muziekvereniging stond gisteren weer te bakken. Best lekker. Tevens wordt dit topic bij wijze van test in FEE geplaatst. Enjoy | |
#ANONIEM | zondag 3 november 2019 @ 20:21 |
Feest voor iedereen. Ik heb denk ik nog nooit zelf gebakken. Misschien dit jaar maar eens een poging wagen. | |
derLudolf | zondag 3 november 2019 @ 20:42 |
Kijk aan. Is leuk om te doen hoor! Ga je voor een mix van Koopman of ga je dat zelf ook maken? Zelf ook gewoon begonnen met een kant en klare mix | |
fietsie | zondag 3 november 2019 @ 23:03 |
Zijn dit wat vroege lok-posts? | |
#ANONIEM | maandag 4 november 2019 @ 17:09 |
Zelf doen is meer onder supervisie van mijn vriendin. Die kan goed koken. Het worden dan eigen bollen uiteraard. | |
derLudolf | dinsdag 5 november 2019 @ 00:24 |
Dit is een goede basis. Er wordt 2% zout gebruikt, maar dit heb ik naar beneden bijgesteld, is wel elders te lezen in dit topic. https://nl.m.wikibooks.org/wiki/Kookboek/Oliebollen | |
BakkieDoen | maandag 23 december 2019 @ 14:13 |
Jaaa, ingrediënten komen zoetjesaan weer in huis. De voorpret kan weer beginnen Vorig jaar overgeslagen, omdat we op vakantie waren. Dat was dit jaar eigenlijk ook weer de bedoeling, maar gaat op het laatste moment niet door. Dus het wordt weer een oliebollenjaar | |
djkoelkast | maandag 23 december 2019 @ 15:54 |
Ik heb weer hele mooie biologische melen (spelt en tarwe en ook volkoren doe ik er altijd bij) in Duitsland gehaald, rozijnen en krenten heb ik ook sinds kort en appels heb ik nog van eigen boom. Sinaasappel-en citroenschil (uiteraard ook allemaal biologisch) is ook aanwezig. Alleen nog gist halen en wat bier uitzoeken, dat heb ik wel staan, maar nog even kijken welke ik ga gebruiken. | |
Oceanonix | maandag 23 december 2019 @ 17:52 |
Ik wil dit jaar een keer donuts bakken naast de oliebollen. | |
derLudolf | maandag 23 december 2019 @ 18:47 |
Afgelopen vrijdag had ik alles al in huis. Geen bijzondere melenben zeker niet biologisch | |
djkoelkast | maandag 23 december 2019 @ 19:59 |
Ja sorry, ik ben echt niet van het standaard. Ik probeer ze zo lekker mogelijk te maken en in mijn beleving geeft bijzonder meel een bijzonder lekkere smaak | |
derLudolf | maandag 23 december 2019 @ 20:00 |
Volkoren lijkt me echt niet lekker eerlijk gezegd. | |
Molo | maandag 23 december 2019 @ 20:01 |
Volkoren oliebollen, de horror | |
djkoelkast | maandag 23 december 2019 @ 20:10 |
Dat is echt zo verschrikkelijk lekker. Niet 100% volkoren natuurlijk, maar een extra bite er in met een aandeel volkorenspeltmeel in het geheel is echt fantastisch. | |
TLC | maandag 23 december 2019 @ 20:11 |
Ik ben ook dol op zelfbakken hoor, als n ander ze zelft bakt ben ik er gek op | |
Scorpie | maandag 23 december 2019 @ 20:20 |
Meh | |
BakkieDoen | maandag 23 december 2019 @ 20:47 |
Ik gebruik altijd gewoon bloem van de molen, geen idee of het biologisch is.... Zelf ben ik ook van de 'witte' oliebol, maar ik vind het geëxperimenteer van een ander altijd wel leuk, kan ik wel waarderen Bier moet ik ook nog even voor op uit ( staat hier nog wel genoeg, maar dat drinkt de heer des huizes liever zelf op ) | |
Zilverberk | maandag 23 december 2019 @ 20:51 |
Ik volg het recept van Cees Holtkamp, kan mij niet heugen (of voorstellen) dat hij volkoren oliebollen maakt. Wel maakt hij kleine bolletjes, om de kans op ongaar deeg in het midden te minimaliseren. Dit jaar moet ik er véél bakken wegens gasten. Vorige jaren verdween ongeveer 1/3 van de oliebollen al tijdens het bakken. Gebeurt dat bij jullie ook? | |
derLudolf | maandag 23 december 2019 @ 20:59 |
Ik bak er best veel, dus 1/3e weet ik niet of ik dat red | |
Zilverberk | maandag 23 december 2019 @ 22:25 |
Ik eet zelf niks tijdens het bakken. | |
fietsie | maandag 23 december 2019 @ 22:41 |
Meestal komen er veel mensen "toevallig" langs ja, en vertrekken ze met een schaal vol Dit jaar zal het vroeg in de ochtend moeten, wellicht is men dan te laat | |
djkoelkast | maandag 23 december 2019 @ 22:59 |
Je moet het niet lekker vinden hoor, maar iedereen die mijn oliebollen heeft geproefd (zonder verder te weten hoe of wat) vindt ze onwijs lekker, beter dan van de oliebollenkraam/bakker etc. Vaak is het gewoon een vooroordeel van dit of dat vind ik niet lekker. Het geeft echt iets extra's, het lijkt heus niet opeens op dat zware volkorenbrood. | |
derLudolf | maandag 23 december 2019 @ 23:12 |
Oliebollen zijn het lekkerst op het moment dat je net niet je moment verbrandt | |
derLudolf | maandag 23 december 2019 @ 23:13 |
Ik zal es een kleine batch bakken met 1050 meel. | |
djkoelkast | maandag 23 december 2019 @ 23:32 |
Het is echt heel leuk om er mee te experimenteren, ook met verschillende soorten bier. Weizen werkt erg goed in gewone oliebollen, een klein beetje quadrupel is leuk in gevulde bollen. | |
Zilverberk | dinsdag 24 december 2019 @ 15:37 |
Ik prefereer beetpakbaar warm. | |
derLudolf | dinsdag 24 december 2019 @ 15:38 |
Dat is hetzelfde toch | |
djkoelkast | dinsdag 24 december 2019 @ 16:01 |
Wij zijn maar met z'n twee dus ik heb altijd veel te veel. Oliebollen invriezen en later in de oven opwarmen gaat uitstekend. Zo hebben we nog een tijdje langer plezier van de oliebollen, bij de koffie bijvoorbeeld. Ohja ik maak ook altijd mijn eigen poedersuiker, ik doe rohrohrzucker (rietsuiker wat niet gekristaliseerd en niet geraffineerd is) in een koffiemolentje. Je merkt het al, wij eten heel weinig geraffineerde producten | |
Yinny | maandag 30 december 2019 @ 11:00 |
Alle boodschappen voor oliebollen in huis gehaald, frituurpan is schoongemaakt. Alles staat klaar voor morgen! Vandaag wel alvast de appels schillen voor de appelflappen. | |
Oceanonix | maandag 30 december 2019 @ 11:06 |
Frituurpan wordt schoongemaakt. Deeg voor de oliebollen en de donuts staan te rijzen. De flappen ga ik maken zodra de oliebollen gebakken worden. | |
derLudolf | maandag 30 december 2019 @ 11:08 |
Ik hoef geen frituur schoon te maken, heb een nieuwe pan gekocht. | |
Yinny | maandag 30 december 2019 @ 11:20 |
Wat een luxe! 😂 | |
essnhills | maandag 30 december 2019 @ 11:25 |
Met Kerst de frituurpan al gebruikt voor cannoli, en morgenochtend weer aanslingeren voor een hele lading oliebollen. Jaren geleden eens gebakken, en die waren toen erg lekker. Allemaal opgegaan bij een feestje waar ik heen was. Ik ga weer naar datzelfde feestje en ze hebben gevraagd of ik weer wil bakken | |
djkoelkast | maandag 30 december 2019 @ 14:36 |
Ik heb een aparte oliebollenpan, die gebruik ik alleen voor oliebollen dus Ik moet even kijken of ik die nog moet schoonmaken, soms doe ik het meteen de volgende dag, soms pas bij de volgende keer | |
derLudolf | maandag 30 december 2019 @ 15:56 |
Ik ook, meestal wordt het bij mij het volgende jaar. Maar nu dus niet. | |
Zilverberk | maandag 30 december 2019 @ 15:57 |
Efficiënt! | |
djkoelkast | maandag 30 december 2019 @ 16:21 |
Ik moet hem toch nog schoonmaken Vorige keer had ik ook nog een keer in april oliebollen gebakken, daarom dacht ik: laat maar zitten. Nou ja, klusje van niks | |
derLudolf | maandag 30 december 2019 @ 16:41 |
De beslag emmers zijn weer omgespoeld. Nu de bakkerij inrichten. Er is al een begin, de bouwradio afgestemd op Radio Bokzwien staat er al. | |
Tinkepink | maandag 30 december 2019 @ 16:48 |
Zo. Eerste 50 oliebollen gebakken. Goed gelukt 👍 | |
djkoelkast | maandag 30 december 2019 @ 16:52 |
Dag te vroeg hoor Of moet je er zo veel maken dat je 2 dagen bezig bent? | |
cafca | maandag 30 december 2019 @ 16:59 |
Ik gebruik de frituurpan maar één keer per jaar. Ik heb dus ook een oliebollenpan | |
djkoelkast | maandag 30 december 2019 @ 17:03 |
Ik heb nog een patatpan en een snackpan | |
BakkieDoen | maandag 30 december 2019 @ 19:17 |
Dit jaar boerenjongens in de bollen, heb ik hier een keer gelezen en denk dat dat ook wel erg lekker is. De vraag is nu alleen, moet daar dan ook nog appel bij? Kijken of ik morgen ook nog tijd heb voor appelbeignets, de goudreinetten heb ik al in huis. Die appelflappen die sommigen van jullie bakken, zijn dat gewone appelflappen ( uit de oven) of worden daar ook appelbeignets mee bedoelt? | |
FlippingCoin | maandag 30 december 2019 @ 19:21 |
Jullie gaan hier wel foto's plaatsen toch? | |
pmponer | maandag 30 december 2019 @ 19:30 |
Alle spullen staan klaar, morgen om 8 uur beginnen, zullen wel rond 16 uur klaar zijn. Succes iedereen ik hoop dat het goed mag smaken! | |
Molo | maandag 30 december 2019 @ 20:05 |
Morgen bakt mijn man er weer een stuk of 100 Met appel (goudreinetten met wat kaneel) en rozijnen , naturel en met alles erop en eraan. Dat is met bigarreaux, rozijnen, kersjes, gember en appel. Nu al zin in | |
Zilverberk | maandag 30 december 2019 @ 20:16 |
Wat een militaire operaties allemaal bij jullie! Ik bak morgen 25 bollen ofzo. | |
Molo | maandag 30 december 2019 @ 20:21 |
Ja je hebt vrienden of niet | |
pmponer | maandag 30 december 2019 @ 20:21 |
Ach ja dat gaat al.... > 70 jaar zo in de buurt. En de volgende generatie(s) staan al klaar om dan het bakken op zich te nemen. De kinderen bakken morgen kniepertjes voor alle mensen die komen. | |
roos94 | maandag 30 december 2019 @ 20:29 |
Wilde ik net oliebollen halen hebben ze alleen nog met krenten/Rozijnen en die lust ik niet. Geen naturel | |
Bleie | maandag 30 december 2019 @ 20:33 |
Misschien is het vloeken in de kerk hier, maar ik ga wafels bakken van oliebollenbeslag. Ben nog in dubio of ik er rozijnen door doe. | |
Lot_1 | maandag 30 december 2019 @ 20:44 |
Ondanks meerdere pakken oliebollenmix in huis (gekregen..) ga ik mijn succesrecept van vorig jaar weer gebruiken. Toen samengesteld op allerlei combi's van recepten, o.a. hier uit dit topic, op basis van wat ik zelf lekker vind. Het recept is als volgt: Ik bak ze voor de oud&nieuw-avond, die ik met een klein groepje vrienden doorbreng. Wat over is (meestal worden er niet heel veel oliebollen gegeten want er wordt ook uitgebreid gedineerd) neem ik nieuwjaarsdag mee naar mijn ouders waar mijn hele familie komt. | |
BakkieDoen | maandag 30 december 2019 @ 21:18 |
Zouden die rozijnen niet verbranden, ze zitten bij wafels meer aan de buitenkant dan aan de binnenkant. | |
BakkieDoen | maandag 30 december 2019 @ 21:20 |
Citroenrasp van 1 citroen is geen 50 gram, eerder 5 gram. Of je hebt hele grote citroenen... | |
Zilverberk | maandag 30 december 2019 @ 21:24 |
Rozijnen trekken dat wel, het zijn de krenten die zo knoerthard, verbrand en krakend worden. | |
BakkieDoen | maandag 30 december 2019 @ 21:54 |
Ah oké, dat wist ik niet. | |
Friday12 | maandag 30 december 2019 @ 21:56 |
en hoeveel bollen maakt dit recept? | |
Zilverberk | maandag 30 december 2019 @ 22:10 |
Dat ligt eraan hoe groot je de bollen bakt. Mijn recept van een pond bloem bakt ongeveer 35 kleine bolletjes (kleine ijsschep). Die wegen ergens 30 gram tegenover 80-100 gram voor de reguliere kraam-maat. | |
junkiexp | maandag 30 december 2019 @ 22:50 |
Bakken jullie ook buiten? Ik hier wel, even de vuurkorf opstoken en top 2000 aan. Beetje vuurwerk afsteken ondertussen in de middag, biertje erbij. Gezellig heur | |
Zilverberk | maandag 30 december 2019 @ 22:52 |
Buiten heb ik geen gasfornuis. | |
junkiexp | maandag 30 december 2019 @ 23:02 |
Frituurpan met verlengsnoer | |
Lot_1 | maandag 30 december 2019 @ 23:03 |
@Friday12: ik denk een stuk of 40, maar precies weet ik het niet. hm.. edit ipv quote [ Bericht 7% gewijzigd door Lot_1 op 31-12-2019 12:03:45 ] | |
Lot_1 | maandag 30 december 2019 @ 23:07 |
De droge ingrediënten zitten in de kom, de rozijnen zwemmen in de rum, de verdere ingrediënten staan klaar, het gasfornuis is ingepakt in aluminiumfolie en de pan gevuld met olie staat klaar. Morgen op tijd beginnen want ik wil daarna nog een middagdutje kunnen doen | |
junkiexp | maandag 30 december 2019 @ 23:12 |
Ik bak in een 3 liter frituurpan zonder mandje erin. Kunnen er 6 tegelijk in dus gaat prima. | |
derLudolf | maandag 30 december 2019 @ 23:33 |
Nee, in de schuur. En geen top 2000 maar de lokale zendpiraat | |
junkiexp | maandag 30 december 2019 @ 23:34 |
Ook leuk! Rozijnen liggen hier in de whiskey en de trappist trippel staat klaar voor het beslag morgen | |
derLudolf | maandag 30 december 2019 @ 23:35 |
Hoeveel kilo meel bak je dan? Heb een pan van 8 liter dit jaar, benieuwd hoeveel daar in gaan. | |
derLudolf | maandag 30 december 2019 @ 23:37 |
Rozijnen staan hier ook te wellen. Morgen rond 7u begin ik. Nog in twijfel of ik 3 of 4kg bloem ga doen. | |
Friday12 | maandag 30 december 2019 @ 23:37 |
normaal formaat bedoelde ik dus | |
Molo | maandag 30 december 2019 @ 23:38 |
Gewoon 4 doen, komt altijd wel op | |
derLudolf | maandag 30 december 2019 @ 23:38 |
Normaal kraamformaat of normaal zelfbakkersformaat? | |
derLudolf | maandag 30 december 2019 @ 23:40 |
Kijk wel even hoe mooi het gaat, wil morgenmiddag ook nog even de hort op. | |
junkiexp | maandag 30 december 2019 @ 23:41 |
Geen idee, ik gebruik gewoon van die kan en klaar pakken. Volgens mij zit daar een halve kilo in. Heb 3 pakken. Zullen iets van 50-60 oliebollen worden schat ik in. | |
derLudolf | maandag 30 december 2019 @ 23:44 |
Oh, ja dan gaat het wel met zo'n pannetje. Een kilo bloem is voor zo'n 60 oliebollen. Dus 20 stuks voor een pond mix kan wel kloppen. | |
BakkieDoen | dinsdag 31 december 2019 @ 00:01 |
Ik vergeet ze elke keer te tellen, zal ik morgen eens doen. Heb trouwens een speciale frietpan voor de oliebollen, denk dat het 4 liter is. ( moet nog van zolder komen) Verder staat hier ook alles op kamertemperatuur, dus ik kan morgen helemaal los ( morgenmiddag pas, hoor) met de top 2000 | |
djkoelkast | dinsdag 31 december 2019 @ 00:06 |
Gewoon binnen, als je schoon vet hebt (arachide) stinkt het ook niet. | |
junkiexp | dinsdag 31 december 2019 @ 00:07 |
Ik gebruik zonnebloemolie. maar vind het juist wel leuk buiten en het wordt mooi weer. | |
pmponer | dinsdag 31 december 2019 @ 06:30 |
Zo de eerste emmers worden gemaakt, succes en veel plezier vandaag | |
qltel | dinsdag 31 december 2019 @ 07:36 |
Succes allemaal. Ik begin vanmiddag ook. Eerst vanmorgen het deeg maken en 4x terugslaan.Rijzen duurt alles bij elkaar zo'n 3 a 4 uur. En geen Top 2000 maar 192TV. | |
djkoelkast | dinsdag 31 december 2019 @ 09:08 |
Ja, dan gaat het snel stinken inderdaad, zonnebloemolie is echt niet geschikt voor oliebollen. Slaolie ook niet trouwens. | |
djkoelkast | dinsdag 31 december 2019 @ 09:09 |
Waarom doe je dat? Wordt het daar echt beter van? Ik heb eens een paar hele oude kookboeken gepakt, daarin staat in beide gevallen 1 uur rijzen en niets over terugslaan. Ik deed zelf altijd 30 minuten rijzen, terugslaan, 30 minuten rijzen, bakken. Maar als langer rijzen en vaker terugslaan een beter effect heeft dan wil ik daar ook wel eens mee experimenteren | |
derLudolf | dinsdag 31 december 2019 @ 09:15 |
Als je langer laat rijzen, kun je met minder gist toe. Ook is er meer tijd om een smaak te ontwikkelen. Ik laat tenminste 2x45 minuten rijzen. Over kwartier/half uur is de eerste emmer klaar. De andere emmers rijzen gewoon drie kwartier+tijd totdat ze gebakken worden. | |
qltel | dinsdag 31 december 2019 @ 09:18 |
Eerlijk gezegd heb ik het recept van een vriend die hier uitgebreid mee geëxperimenteerd heeft. Eerst sloegen we nog vaker terug, maar daar werden ze te luchtig van. Vandaar dus 3 a 4x. In elk geval is het zo, dat je op deze manier de ingrediënten de tijd geeft om smaak te ontwikkelen. Ik heb vrij veel ervaring met brood en hoe langer een brood rijst, hoe meer smaak. En een oliebol is in de basis eigenlijk gefrituurd brooddeeg. | |
derLudolf | dinsdag 31 december 2019 @ 10:27 |
Die 8L 3,5kW frituur is echt wel een mooi apparaat | |
Tinkepink | dinsdag 31 december 2019 @ 10:37 |
Ik heb ze 3 uur laten rijzen zonder terugslaan. Ze waren perfect. | |
Lot_1 | dinsdag 31 december 2019 @ 10:47 |
ik doe ongeveer een uur met een keer doorslaan halverwege en een keer voordat ik begin met bakken. | |
cafca | dinsdag 31 december 2019 @ 11:29 |
Zo, beslag staat in de oven voor de eerste rijs. Zo de pan maar eens klaarzetten. 3 kwartier, platslaan/krenten erdoor mixen, en nog 3 kwartier rijzen. | |
Lot_1 | dinsdag 31 december 2019 @ 11:32 |
Zo, de eerste 20 zijn gebakken De eerste is geproefd en ze zijn weer lekker | |
cafca | dinsdag 31 december 2019 @ 11:33 |
Foto's willen we! | |
Isabeau | dinsdag 31 december 2019 @ 11:47 |
Zo lang Ik mag wel opschieten | |
derLudolf | dinsdag 31 december 2019 @ 11:59 |
2x45min is ook goed | |
derLudolf | dinsdag 31 december 2019 @ 11:59 |
Imgur doet kut app geüpdate en alles. | |
Lot_1 | dinsdag 31 december 2019 @ 12:04 |
ik ben klaar en het zijn er exact 38 | |
essnhills | dinsdag 31 december 2019 @ 12:15 |
cafca | dinsdag 31 december 2019 @ 12:17 |
| |
djkoelkast | dinsdag 31 december 2019 @ 14:48 |
Leuk, ik ga zo dan maar mijn eerste beslag maken. Ik bak ze altijd net na het eten. Niet terugslaan vlak voor het bakken: open structuur maar erg vette bollen Wel terugslaan vlak voor het bakken: wat dichtere structuur maar geen vette bollen Ik sla dus wel altijd terug vlak voor het bakken (of eigenlijk doe ik dat tijdens het scheppen met de portioneerlepel) Dan heb je nog die het hele ei gebruiken (doe ik wel) of alleen de dooier. Ik laat per ei 50ml vocht weg uit mijn beslag. Dus 500g meel = 500g vocht meestal, met 2 eieren is het 400g vocht. | |
Isabeau | dinsdag 31 december 2019 @ 15:22 |
Kan je ook 'half terugslaan' Ik vind mijn bollen namelijk best 'compact' en heb ze liever wat luchtiger. Maar vet vind ik ook niet lekker. | |
Zilverberk | dinsdag 31 december 2019 @ 15:32 |
750 gram bloem leverde hier 49 bollen op. De vulling is alleen niet eerlijk verdeeld, blijkbaar niet goed geroerd. Ik denk dat ik een grotere kom had moeten gebruiken. | |
djkoelkast | dinsdag 31 december 2019 @ 15:41 |
Ja dat is wat ik doe met bakken, dus ik sla niet echt het hele deeg terug, maar schep wat ruwer met de portioneerlepel, dan worden ze niet zo vast vast, maar ook niet te open en vet. | |
Het_Liegebeest | dinsdag 31 december 2019 @ 15:50 |
Wat in vredesnaam is terugslaan? Ik flikker alles in een kom, laat het minstens een uur staan en ga dan bakken. Ze vallen altijd bij iedereen in de smaak. | |
Zilverberk | dinsdag 31 december 2019 @ 15:56 |
Terugslaan is het beslag doorroeren nadat het is gerezen. Zo haal je de grote luchtbellen eruit. | |
Het_Liegebeest | dinsdag 31 december 2019 @ 16:00 |
Aha, zo leer je nog eens wat. En dan meteen bakken of weer laten staan? | |
Zo-is-dat | dinsdag 31 december 2019 @ 16:53 |
Hoe belangrijk is vers vet? Ik heb geen zin om de frituurpan te verversen | |
roos94 | dinsdag 31 december 2019 @ 16:53 |
Langs 2 kramen geweest beide hebben ze geen bollen zonder krenten gvd | |
HaverMoutKoekje | dinsdag 31 december 2019 @ 17:10 |
| |
Yinny | dinsdag 31 december 2019 @ 17:19 |
Nutella bollen kopen? 😜 | |
Yinny | dinsdag 31 december 2019 @ 17:20 |
Best wel belangrijk, anders smaken de bollen naar oude olie... | |
Zo-is-dat | dinsdag 31 december 2019 @ 17:55 |
Manlief heeft zich opgeofferd dat worden frisse bollen! | |
Sigaartje | dinsdag 31 december 2019 @ 18:03 |
Wat een werk! | |
derLudolf | dinsdag 31 december 2019 @ 18:04 |
Ossewit is toch runder er, daarom osse. | |
sigme | dinsdag 31 december 2019 @ 18:36 |
Je hebt gelijk | |
djkoelkast | dinsdag 31 december 2019 @ 18:39 |
Ik ben er blij mee. Dit zijn de 'naturel'bollen, krentenbollen moeten nog een uurtje rijzen. | |
djkoelkast | dinsdag 31 december 2019 @ 18:41 |
Met reuzel krijg je 'smoutebollen' en als ze afgekoeld zijn kun je een klein laagje wit vet er op blijven zien. | |
sigme | dinsdag 31 december 2019 @ 18:42 |
Met ossewit krijg je dat witte laagje ook . Maar ook uit olie vind ik dat je oliebollen nog warm uit 't vet moet eten. | |
djkoelkast | dinsdag 31 december 2019 @ 18:48 |
Ossewit smaakt alleen totaal anders dan reuzel. Beiden geven wel smaak mee. Ik bak mijn patat in ossewit, maar zou er mijn oliebollen niet in bakken. Is natuurlijk net wat je voorkeur heeft In Duitsland koop je reuzel gewoon in pakjes in de supermarkt, naast de boter. | |
Zo-is-dat | dinsdag 31 december 2019 @ 20:26 |
Nomm! | |
fietsie | dinsdag 31 december 2019 @ 21:09 |
Ff cross-posten van overal en nergens. Vandaag klassiek oliebollen en appelbeignets gemaakt. Mijn vaste recept gebruikt. | |
BakkieDoen | woensdag 1 januari 2020 @ 09:46 |
Iedereen de beste wensen voor 2020! Hier 130 bollen gebakken, maar die zijn nog lang niet op....nog even dooreten dus Het zit er weer op voor een jaar, de zooi kan weer naar zolder toe | |
djkoelkast | woensdag 1 januari 2020 @ 10:42 |
Ook veel bollen over, maar die zitten al in de vriezer. Die gaan de komende weken zo af en toe bij de koffie (laten ontdooien en dan in de oven op 150 graden, zijn ze weer heerlijk). | |
derLudolf | woensdag 1 januari 2020 @ 20:00 |
Ik heb niet geteld hoeveel ik heb gebakken, allicht zo'n 200/250? Nog wel een paar over, maar nee, opgewarmd in de oven vind ik ze ook niet zo. Dus die paar die ik nog heb gooi ik weg. | |
djkoelkast | woensdag 1 januari 2020 @ 20:10 |
Een paar die ik niet zo mooi vond zijn naar de kippen gegaan, de rest zit in de vriezer. Ik bak er een stuk of 40 maar we eten er 6 ofzo | |
BakkieDoen | woensdag 1 januari 2020 @ 21:30 |
Nu nog 15 over, dus niet voor niks gebakken | |
roos94 | donderdag 2 januari 2020 @ 13:28 |
Net een paar krentenloze oliebollen op de kop kunnen tikken eindelijk | |
Zilverberk | donderdag 2 januari 2020 @ 15:41 |
Hier waren de bollen voor middernacht al op. Blijkbaar waren het er te weinig. | |
Yinny | dinsdag 7 januari 2020 @ 14:46 |
Vergeet ik mijn foto te plaatsen, we gingen naar een verjaardag waar we voor de oliebollen leverden https://imgur.com/gallery/MBAU7l4 | |
Flippiee | zondag 27 september 2020 @ 13:38 |
En het wordt ook weer oliebollentijd | |
derLudolf | zondag 27 september 2020 @ 17:47 |
Zin in | |
roos94 | zondag 27 september 2020 @ 18:26 |
Oliebollen zijn het ronde goud voor de tong | |
TLC | dinsdag 29 september 2020 @ 18:53 |
Heb ook wel trek in een lekkere oliebol | |
BakkieDoen | woensdag 30 december 2020 @ 08:51 |
Jaaaaa! Het is weer zover, nog 1 dagje en we gaan weer los Alleen dit jaar niet zoveel, helaas.... | |
qltel | woensdag 30 december 2020 @ 09:25 |
Ik ga weer de gewoonlijke hoeveelheid maken.. We zijn altijd maar met z'n drieën. Wel ander soort bloem dit jaar, dus wel wat spannend.. | |
djkoelkast | woensdag 30 december 2020 @ 10:36 |
Ik heb dit jaar voor het eerst mijn eigen granen gemalen voor de oliebollen, dus zelf meel gemaakt. Al begin deze maand, want je moet granen eerst laten rusten schijnt het. Ik ben benieuwd | |
fietsie | woensdag 30 december 2020 @ 10:45 |
Zoals gewoonlijk ben ik mijn boekje met m'n oude recepten weer kwijt; het is "ergens opgeruimd in de boekenkast". Dus nog even... zoeken straks. | |
djkoelkast | woensdag 30 december 2020 @ 10:54 |
Dat heb ik dus ook altijd, ik baseer me dit keer op een recept uit een heel oud kookboek. Ik heb de verse biologische gist ook al gehaald, het worden weer topbollen | |
jameshond7 | woensdag 30 december 2020 @ 10:55 |
Wat liever: krenten of rozijnen? | |
derLudolf | woensdag 30 december 2020 @ 11:19 |
Rozijnen gebruik ik altijd, ik heb nog nooit krenten gebruikt. Alle ingrediënten zijn hier enige tijd al in huis. Had ze feitelijk voor de kerstdagen ook al kunnen bakken. Ik bak dit jaar ook minder. | |
fietsie | woensdag 30 december 2020 @ 11:27 |
Ik maak dit jaar exact dezelfde mix, maar ik ga hem verder neerslaan, en vaker neerslaan. Kijken of ik de bollen wat zwaarder per stuk kan krijgen. | |
BakkieDoen | woensdag 30 december 2020 @ 12:08 |
Maak anders altijd bollen met soezendeeg erdoor, maar wil dit jaar ook eens wat anders proberen. Zijn die van Holtkamp wat? En anders heb ik deze nog gevonden: 400 gr bloem 4 dl lauwe melk 2 eieren 40 gr verse bakkersgist of 7 gr (1 zakje) instantgist 1 tl zout Vulling 150 gr rozijnen 100 gr krenten 75 gr gesnipperde sukade 2 Granny Smith-appels 1 citroen | |
jameshond7 | woensdag 30 december 2020 @ 12:29 |
soezendeeg? | |
FlippingCoin | woensdag 30 december 2020 @ 12:31 |
Rumrozijnen | |
BakkieDoen | woensdag 30 december 2020 @ 12:31 |
djkoelkast | woensdag 30 december 2020 @ 12:51 |
Dit jaar: krenten, sultanarozijnen, blue thompsonrozijnen allemaal geweekt in brandewijn stukjes gedroogde vijgen stukjes appel uit eigen tuin citroenrasp En ik maak het beslag met een lekker biertje, moet ik nog even uitzoeken. Alles uiteraard biologisch. Vorig jaar voor het eerst gebakken met ook wat palmolie (normaal 100% arachide, vorig jaar 95% arachide 5% palm), dat beviel goed. En uiteraard is dat ongeharde palmolie en verantwoorde palmolie, waar geen bossen voor zijn gekapt. Ik maak ook gewone bollen (zonder vulling), daar gaat een ander bier in. Ik heb dit jaar spelt, tarwe, emmer en einkorn gebruikt als meelsoorten. Ongezeefd, dus met alles er nog in. | |
anndb | woensdag 30 december 2020 @ 13:07 |
Ik ga dit jaar ook bakken, eerste keer dat we het thuis vieren. Zijn maar met twee, dus geen grote hoeveelheden. | |
Muck | woensdag 30 december 2020 @ 13:36 |
Over de appelbeignets ben ik zeer tevreden! Het oliebollenbeslag staat nu te rijzen en dan zijn die aan de beurt | |
BakkieDoen | woensdag 30 december 2020 @ 19:02 |
Oeh, zien er goed uit | |
Yinny | woensdag 30 december 2020 @ 22:33 |
Zeer mooi! Met spijs? | |
Muck | woensdag 30 december 2020 @ 22:54 |
Nee, wel gele room En dank jullie | |
djkoelkast | donderdag 31 december 2020 @ 10:37 |
Hier zit naar mijn idee te veel vloeistof in. Je wil meel / vloeistof 1 op 1 houden. Een ei is 50ml vloeistof. Dus op 400 meel doe je 300 melk/bier (ik doe melk en bier weer 50:50) en 2 eieren, dan heb je 400ml vocht. Zo heb ik het ook in 2 oude boeken staan. | |
Tinkepink | donderdag 31 december 2020 @ 11:51 |
Zo, deeg staat bij de haard te rijzen. 1 Kilo meel/1 liter melk met appels en rozijnen en dezelfde hoeveelheid gesplitst in “kaal” en rum-rozijnen. Vanaf twee uur bakken. Ik denk dat ik ze uit ga delen in het dorp. Anders is het toch teveel | |
BakkieDoen | donderdag 31 december 2020 @ 12:10 |
Hmmm...zit wat in. Dit is trouwens ook een oud recept, dat wel. Het recept van Holtkamp zit ook teveel in dan. Maar dat is aan te passen natuurlijk. Melk en bier doe ik idd ook altijd half half. | |
BakkieDoen | donderdag 31 december 2020 @ 12:10 |
Heb hier al afnemers gevonden | |
djkoelkast | donderdag 31 december 2020 @ 12:28 |
Je moet ook een beetje naar je beslag kijken, omdat ik volkoren maak moet ik vaak nog wel een beetje bier toevoegen na een paar minuten mixen. Op een gegeven moment heb je wel door dat je de juiste structuur hebt. Er is ook meel dat juist minder vocht opneemt, dan zul je wat meel moeten toevoegen. Maar ongeveer 1 op 1 is wel de normale verhouding. | |
miss_sly | donderdag 31 december 2020 @ 14:25 |
O, hier zijn jullie Ik ga zodadelijk voor het eerst oliebollen bakken. Ik vind het best spannend Moet je na de tweede rijs het beslag nog een keer omscheppen voor je de eerste oliebol in de olie gooit? | |
djkoelkast | donderdag 31 december 2020 @ 14:51 |
De naturelbollen zijn bijna klaar. De krentenbollen staan nog te rijzen. Recept uit mijn boek sprak van 2tl zout op 400g meel, dat is net te veel. Volgende keer dus 1tl. | |
Zipportal | donderdag 31 december 2020 @ 14:54 |
@Slobeend | |
djkoelkast | donderdag 31 december 2020 @ 15:13 |
Gevulde bollen kan ik over een uur mee beginnen | |
Yinny | donderdag 31 december 2020 @ 16:30 |
Zo, klaar! Nu nog even uitdelen op 3 adressen en dan even uitrusten | |
djkoelkast | donderdag 31 december 2020 @ 18:04 |
En de gevulde zijn ook klaar | |
FlippingCoin | donderdag 31 december 2020 @ 18:15 |
Ziet er lekker uit mensen Moge ze je wel bekomen | |
Tinkepink | donderdag 31 december 2020 @ 18:32 |
Die van jullie zijn mooi rond! | |
derLudolf | donderdag 31 december 2020 @ 18:33 |
Grunn'n is geen Holland | |
Zipportal | donderdag 31 december 2020 @ 18:37 |
Holland bestaat niet. | |
#ANONIEM | woensdag 6 januari 2021 @ 18:14 |
Kick naar CUL. FEE is klaar voor dit seizoen. | |
borisz | vrijdag 26 november 2021 @ 12:10 |
En weer naar FEE. | |
derLudolf | vrijdag 26 november 2021 @ 12:34 |
En bedankt, nu heb ik zin in goede oliebollen. Vorige week kreeg ik er een, van een kraam. Die was gewoon matig te noemen | |
cafca | vrijdag 26 november 2021 @ 12:50 |
Oeh ja, oliebollen! Misschien maar vast een keer proefbakken.... | |
Yinny | woensdag 22 december 2021 @ 09:40 |
Ik heb bij mijn bestelling vanavond de volkoren oliebollen van bakkerij Hartog. Even proeven, nog nooit een volkoren oliebol op...anders toch mijn standaard recept gebruiken. | |
djkoelkast | woensdag 22 december 2021 @ 13:14 |
Ik heb alweer meel gemalen (biologisch dynamische tarwe, biologische einkorn en biologische spelt). Alles volledig volkoren, maar heel fijn gemalen. Wordt weer super | |
miss_sly | woensdag 22 december 2021 @ 13:15 |
Die van Hartog zijn wel echt heel erg lekker, vind ik! | |
djkoelkast | woensdag 22 december 2021 @ 13:18 |
Ingrediënten: rozijnen, water, TARWEmeel, volkorenTARWEmeel, EI, gist, Plantaardig Vet(palm, kokos), appel, suiker, Plantaardige Olie(raapzaad, pinda(PINDA'S), katoenzaad), Geheel Gehard Plantaardige Vet(palm), cederappelschil(SULFIET), bakkerszout, dextrose, TARWEbloem, Kruiden En Specerijen(kaneel), glucose-fructosestroop, TARWEgluten, weipoeder(MELK), boterpoeder(MELK), Emulgator(E471, E482, E472e, E322(SOJA)), TARWEbloem (voorverstijfseld), invertsuikerstroop, glucosestroop (gedroogd), Aroma(aroma, vanille), ascorbinezuur(E300), caramelstroop, Conserveermiddel(E202), curcumaextract, enzymen(TARWE), kaliumjodide, Kleurstof(E150a, E160a), rum, Verdikkingsmiddel(E415), zout, Zuurteregelaar(E330, E270) WAUW! Dit is echt extreem, wat daar allemaal in gaat. In die van mij zit: Volkorenmeel, melk, bier, ei, gist, zout. En de krentenversie ook krenten, rozijnen, appel, kaneel en Duitse brandewijn om de krenten en rozijnen in te weken. | |
derLudolf | woensdag 22 december 2021 @ 13:38 |
Bier heeft niet volgens het Reinheitsgebot is gebrouwen kan misschien ook voor iets meer ingrediënten zorgen? Ik zit al op iets meer ingrediënten en gebruik: bloem, ei, boter, zout, suiker, gist, melk en bier. | |
djkoelkast | woensdag 22 december 2021 @ 13:42 |
Ohja ik vergat de boter. En ik heb Reinheitsgebotweizen, dus dat is water, gerst, tarwe, hop en gist. Maar dingen als geheel gehard vet (kunstmatig gehard met een kwikcatalysator dus, transvetbommetje), sulfiet, dextrose, glucose-fructosestroop (ook wel vloeibare diabetes), extra toegevoegde gluten, weipoeder, boterpoeder, 4 emulgatoren, voorverstijfselde bloem, invertsuikerstroop, gedroogde glucosestroop, meerdere kunstmatige aroma's, ascorbinezuur, caramelstroop, conserveermiddel Kaliumsorbaat, tarwe-enzymen, jodium, meerdere kleustroffen, verdikkingsmiddel en meerdere zuurteregelaars horen gewoon niet in oliebollen thuis. | |
Isabeau | woensdag 22 december 2021 @ 14:07 |
Iets mag alleen volkoren heten* als er meer dan de helft volkorenmeel in zit. Hier staat gewoon tarwemeel vóór volkorentarwemeel vermeldt en dus zit er minder volkoren dan gewoon in en mag het geen volkoren heten. Wat een shitload aan zooi overigens Vooral komisch als je 'volkoren oliebollen' koopt omdat je denkt dat dat gezonder is Jouw bollen mogen wel volkoren heten * = voor brood moet dat 100% zijn. [ Bericht 4% gewijzigd door Isabeau op 22-12-2021 14:12:59 ] | |
djkoelkast | woensdag 22 december 2021 @ 18:13 |
Blij dat iemand het met me eens is en niet kop in het zand en "het is toch lekker". Overigens maal ik zelf wel fijn en heb je dus niet de structuur van supermarktvolkorenbrood. Ik gebruik wel gewoon de volledige graankorrels en zeef er niets uit. | |
miss_sly | woensdag 22 december 2021 @ 18:17 |
O, dat kan wel, hoor. Ik heb daar niet zo’n probleem mee voor een keer. We halen ook wel oliebollen bij een bakker hier in het dorp en daar zal ook wel meer troep in zitten dan wanneer ik ze zelf maak. Ik ben daar nog niet heel bedreven in, dus wij kopen ook oliebollen die we lekker vinden, naast dat ik als het goed is voor de tweede keer in mijn leven zelf oliebollen ga bakken | |
Yinny | woensdag 22 december 2021 @ 19:32 |
O, nee, ik koop ze niet omdat ze gezonder zijn! Dan kan je beter geen oliebollen eten en een wortel knagen Maar ik zag dus recept voor deze bollen en wilde ze proeven voordat ik een hoop tijd kwijt ben om ze zelf te maken https://www.foodandfriend(...)volkoren-oliebollen/ |