Een fles bier op 50 oliebollen, dat valt toch ook mee. Homeopathische hoeveelhedenquote:Op zaterdag 31 december 2016 13:12 schreef Bleie het volgende:
Ik doe er niet moeilijk over, maar het is gewoon niet waar dat alcohol (volledig) verdampt. Zelfs na uren sudderen blijft er nog 5% van de oorspronkelijke hoeveelheid over. Dat is niet per se erg, maar het is wel goed voor mensen om te weten. Toen mijn kinderen nog kleiner waren, maakte ik stoofpotten zonder alchohol (inmiddels met, omdat ze ze toch niet lekker vinden en er hooguit twee happen van eten). En ja, gist in brood (en in oliebollen ) produceert ook alcohol, maar in veel kleinere hoeveelheden dan in wijn of bier. Die twee zijn dus niet vergelijkbaar.
Ik weet niet hoe jij rijst; maar ik doe 2x 45 minuten, eerst zonder, dan met vulling, met neerslaan voor en na.quote:
quote:Op zaterdag 31 december 2016 13:14 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Een fles bier op 50 oliebollen, dat valt toch ook mee. Homeopathische hoeveelheden
Dat is ondergisting hé, heb je straks alleen gist op de bodemquote:Op zaterdag 31 december 2016 13:27 schreef sirdanilot het volgende:
Ik ben om. Ik ga ook oliebollen bakken.
Wens me succes....
Ik ga sowieso het bodempje van een westmalle tripel erin doen als gist.
Ligt er een beetje aan hoe lang je laat gisten, een preferment deeg kan meer dan 10% alcohol bevatten, maar hoeveel er in gebakken brood zit heb ik geen nieuwe onderzoek gevonden dan eentje uit 1926, daaruit bleek bij steekproeven tussen 0,04 en 2,5% alcohol in brood te zitten.quote:Op zaterdag 31 december 2016 13:12 schreef Bleie het volgende:
Ik doe er niet moeilijk over, maar het is gewoon niet waar dat alcohol (volledig) verdampt. Zelfs na uren sudderen blijft er nog 5% van de oorspronkelijke hoeveelheid over. Dat is niet per se erg, maar het is wel goed voor mensen om te weten. Toen mijn kinderen nog kleiner waren, maakte ik stoofpotten zonder alchohol (inmiddels met, omdat ze ze toch niet lekker vinden en er hooguit twee happen van eten). En ja, gist in brood (en in oliebollen ) produceert ook alcohol, maar in veel kleinere hoeveelheden dan in wijn of bier. Die twee zijn dus niet vergelijkbaar.
SPOILER: Oliebollen 2016Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Probably the last sound heard before the Universe folded up like a paper hat would be someone saying What happens if I do this?
Ik vind ze het lekkerste als de korst nog knapperig is, dat is toch echt de eerste tijd na het bakken. Gewoon bakken, eten, top 2000 a gogo, zo gaat het meestal hierquote:Op zaterdag 31 december 2016 15:03 schreef fietsie het volgende:
Als ik (net) gebakken heb hoef ik ze niet. Dus ik bak eigenlijk liever nog vroeger dan vandaag...
Daar heb ik 's avonds geen tijd voorquote:Op zaterdag 31 december 2016 16:01 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Ik vind ze het lekkerste als de korst nog knapperig is, dat is toch echt de eerste tijd na het bakken. Gewoon bakken, eten, top 2000 a gogo, zo gaat het meestal hier
ben je niet een beetje laat?quote:Op zaterdag 31 december 2016 17:07 schreef sirdanilot het volgende:
Ik ga het recept van Holtkamp maken. Maar een deel van de melk ga ik vervangen door het bodempje van een fles leffe tripel. (geen westmalle geworden want leffe was in aanbieding, haha).
Ik doe er krenten, rozijnen en appelblokjes bij. En ik heb (met moeite) verse gist gevonden. Heb nog 2 croissantjes gekocht bij die bakker, want ze leken een beetje not amused om voor 50 cent een zakje gist aan me te verkopen
Heb ook gerookte sprotjes en allerlei andere hapjes voor erbij.
Ik vreet ze het liefst zo uit het vet op.quote:Op zaterdag 31 december 2016 17:13 schreef computergirl het volgende:
[..]
ben je niet een beetje laat?
Kijk, jij snapt hetquote:Op zaterdag 31 december 2016 17:15 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Ik vreet ze het liefst zo uit het vet op.
quote:
Heerlijk tochquote:Op zaterdag 31 december 2016 17:18 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Heb nog maar welgeteld 1 halve oliebol op dit jaar (gratis te proeven op de markt) dus ik ga me helemaal bomvol vreten.
Dat is toch weissbier? Geen weizener (zoals paulaner/erdinger).quote:Op donderdag 29 december 2016 19:57 schreef derLudolf het volgende:
Zo, vandaag even boodschappen gedaan. Fransiskaner weisener is het bier wat ik ga gebruiken
Zit daar verschil in Drink zelf geen bier dus niet heel veel verstand van. Wat is het verschil?quote:Op zaterdag 31 december 2016 18:37 schreef Piger het volgende:
[..]
Dat is toch weissbier? Geen weizener (zoals paulaner/erdinger).
Vind die ook maar weinig smaak hebben
Geen verschil, weissbier en weizen is hetzelfde als het Duits is.quote:Op zaterdag 31 december 2016 18:45 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Zit daar verschil in Drink zelf geen bier dus niet heel veel verstand van. Wat is het verschil?
Het was in elk geval een tarwebier met nog gist onderin de fles
Erdinger had ik ook nog wel staan
Oliebollen waren wel lekker gelukkig
Het gaat niet zo zeer over 'interessant klinkende wetenschappelijke bewijslast', het verhaal over transvetten en oxidatie strookt gewoon niet met mijn, vrij elementaire, scheikundige kennis. Daarom vraag ik om extra uitleg bij de claims die je post. En dat hoeven echt geen hoogstaande wetenschappelijke bronnen te zijn, leg gewoon eens uit waar die transvetten en oxidatie vandaan zou komen. Lijkt mij een legitieme vraag gezien je boude beweringen.quote:Op vrijdag 30 december 2016 12:19 schreef djkoelkast het volgende:
Want het is alleen waar als er een interessant klinkende wetenschappelijke bewijslast bij wordt geplaatst. Het is algemeen bekend dat onverzadigde vetten bij langdurige verhitting slechte stoffen aanmaken. Arachideolie en rijstolie zijn beter tegen hitte bestand dan zonnebloemolie en soja(sla)olie. Daar is niets hips aan.
Dat lijkt mij een kwestie van persoonlijke voorkeur.quote:[..] Als het om smaak gaat dan juist arachideolie gebruiken. Het kost je misschien 6 in plaats van 3 euro om je pan te vullen, maar het wordt er wel veel lekkerder op.
Dat strookt niet met de informatie die ik op Wikipedia daarover kan vinden:quote:Op vrijdag 30 december 2016 15:03 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Dat kan, dan kun je best rijstolie gebruiken, heel neutraal van smaak en kan ook heel goed tegen hoge temperaturen. Zonnebloemolie heeft een veel lager rookpunt.
Ja ik haal ook altijd verse gist, dus geen idee of het anders gaat met instant gistquote:Op zaterdag 31 december 2016 20:01 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Geen verschil, weissbier en weizen is hetzelfde als het Duits is.
Witbier, dat is wel iets anders (dat is meestal met koriander en/of citrusschillen).
Hier zijn de bollen echt vet goed gelukt Heb verse gist gebruikt, vind ik toch het prettigste (hebben ze hier bij de Dekamarkt).
Ik doe 5,5g zout op 500g meel (maar ik gebruik ongeraffineerd zout met alg, dus zeg maar 1% van je meelaandeel is voor normale zout aan te houden).quote:Op zondag 1 januari 2017 17:03 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Ja ik haal ook altijd verse gist, dus geen idee of het anders gaat met instant gist
Was ook weer erg tevreden. Dit jaar 13g ipv 20g zout gebruikt, is ook goed bevallen.
Als je wilt afvallen moet je gewoon minder vreten en nier zoiets ridicuuls als een airfryer gebruiken Het zijn oliebollen.quote:Op zondag 1 januari 2017 18:32 schreef Fer het volgende:
Zijn hier nog mensen die Airbollen hebben gemaakt, dus uit de airfryer?
Zag een keer een (mis)baksel uit zo'n ding. Dacht eerst dat ik een slechte krentenbol was Niet te vreten.quote:Op zondag 1 januari 2017 19:35 schreef djkoelkast het volgende:
Kan ook helemaal niet, oliebollenbeslag in een airfryer en je krijgt een soort pannenkoek of broodachtig spul. Of je moet halffabrikaten nemen, maar dan zijn ze alsnog eerst gefrituurd geweest.
Ik vind het sowieso iets raars, een heteluchtoventje in de vorm van een frituurpan Van vet op zich word je niet eens dik.
Als je vet stinkt had je het al moeten vervangen. Hier stinkt het nooit en ik bak in ossewit en palmolie (patat & snacks)quote:Op zondag 1 januari 2017 20:48 schreef Fer het volgende:
Ik doe het meer tegen vetstank in huis en verversen van olie. Sommige dingen kan hij heel goed, andere dingen waardeloos. Probleem is dat volgens de reviews iedereen alles geweldig vind er in, maar de realiteit is anders.
Ik gebruik hem voornamelijk voor verse patat, in een run de hele portie voor en afbakken. Maar ik twijfelde om die airbollen te proberen, geloof er ook niet zo in, di dingen horen te zwemmen.
Klinkt goed, leuk dat jij elk jaar weer blijft schaven en schaven!quote:Op zaterdag 30 december 2017 23:48 schreef djkoelkast het volgende:
Ik heb laatst een experiment gedaan: minder gist, deeg overnacht laten rijzen in de koelkast. Zeer geslaagd. Ik heb daarnet beslag gemaakt voor gewone-en krentenbollen. Verse gist deze keer en 2 verschillende soorten bier (Skuumkoppe in de gewone bollen, Rochefort 10 in de krentenbollen). Ook 3 verschillende graansoorten (spelt, einkorn, tarwe). Het worden weer bijzondere en bijzonder lekkere bollen dit jaar
En is het een beetje gelukt dan? Zijn ze te kauwen? Bij mij is alle gerezen, gereisd, of hoe je het ook schrijft. Ik ga nu aan het bakken!quote:
Gaat prima. Had wel iets zouter gemogen naar mijn mening (m'n zout voelde wat klammig. Recept zei 20g zout, das teveel, nu 17g gedaan, deel daarvan is natuurlijk vocht)quote:Op zondag 31 december 2017 13:30 schreef SiennaForrest het volgende:
[..]
En is het een beetje gelukt dan? Zijn ze te kauwen? Bij mij is alle gerezen, gereisd, of hoe je het ook schrijft. Ik ga nu aan het bakken!
Oh ok, ik ben juist wat omhoog gegaan met het zout, vorig jaar te vlak. Zo proeven, ben benieuwd! hanig om zo in batches te werken, flinke hoeveelheid. Succes!quote:Op zondag 31 december 2017 13:35 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Gaat prima. Had wel iets zouter gemogen naar mijn mening (m'n zout voelde wat klammig. Recept zei 20g zout, das teveel, nu 17g gedaan, deel daarvan is natuurlijk vocht)
Ik heb van 3kg bloem meel gemaakt. Steeds 1kg in een emmer, heb nu 2,5kg emmer verwerkt.
Ik heb deze keer wel 1x proefgebakken een maand geleden om te zien of dit overnacht rijzen zou werken, dat werkt (voorheen was het 2x 30 minuten in een warme omgeving).quote:Op zondag 31 december 2017 12:25 schreef SiennaForrest het volgende:
[..]
Klinkt goed, leuk dat jij elk jaar weer blijft schaven en schaven!
Eerst de helft van de mix maken en daarna de tweede helft ?quote:Op zondag 31 december 2017 14:52 schreef Erosjuhhh het volgende:
Ga dit jaar voor de tweede keer ever zelf bakken..vorig jaar ook gedaan maar was in tijdnood.
Ik gebruik een pak van de koopmans..kan ik het deeg na het rijzen nog een paar uur laten staan? Vind verse oliebollen het lekkerst en bak liever 3/4x twee oliebollen in plaats van meteen 8 bollen.
Beslag gewoon in de koelkast zetten, dan rijst het niet meer zo hard. Als je dan de pan weer gaat opwarmen haal je het er uit.quote:Op zondag 31 december 2017 14:52 schreef Erosjuhhh het volgende:
Ga dit jaar voor de tweede keer ever zelf bakken..vorig jaar ook gedaan maar was in tijdnood.
Ik gebruik een pak van de koopmans..kan ik het deeg na het rijzen nog een paar uur laten staan? Vind verse oliebollen het lekkerst en bak liever 3/4x twee oliebollen in plaats van meteen 8 bollen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |