btw:quote:Op donderdag 29 december 2016 06:38 schreef BakkieDoen het volgende:
Tis gelukt! ( nog niet eerder een topic op deze manier geopend )
Nieuwe ronde voor komende oliebollenbakzaterdag Succes iedereen!
De vraag van Secricible uit het vorige topic.quote:Op woensdag 28 december 2016 20:45 schreef Secricible het volgende:
Ik wil dit jaar zelf gaan bakken. Wat raden jullie de beginnende oliebollenbakker aan? Voor 5 man dus wilde ongeveer 500gram bloem pakken ik las al erdinger door het beslag, hiervoor de helft van de melk vervangen? Qua vulling dacht ik aan krenten?
Dank u, daar had ik zelf natuurlijk ook even naar op zoek kunnen gaan...quote:Op donderdag 29 december 2016 06:45 schreef computergirl het volgende:
[..]
btw:
http://www.estafettewinkel.nl
quote:Op donderdag 29 december 2016 06:51 schreef BakkieDoen het volgende:
[..]
Dank u, daar had ik zelf natuurlijk ook even naar op zoek kunnen gaan...
Dan kom ik waarschijnlijk op de verkeerde momenten in bio winkels, zit hier ook niet echt in de buurt. En nu is het seizoen natuurlijk....dat gaat m dan niet meer worden dit jaar. Maar ach, denk niet dat de oliebollen er echt minder om zullen smaken ( of misschien wel, maar dan weet ik dat toch niet )quote:Op donderdag 29 december 2016 06:52 schreef computergirl het volgende:
[..]
Ik heb die dingen in andere bio winkel ook zien liggen, maar het seizoen is volgens mij maar kort
HomeMade, met gewoon pils door het beslag.quote:Op donderdag 29 december 2016 08:44 schreef Mevrouw_voor_jou het volgende:
Ik ga zaterdag ook weer aan de gang. Mag er 150 bakken voor een feestje.
Ik vind t heerlijk. Goeie muziek op en lekker in mn eentje n dagje rommelen en bakken in de keuken. E dankbaar want iedereen vind mijn oliebollen lekker.
Ik zweer overigens bij de mix van koopmans. Al dan niet bereid met donker bier. Wat gebruiken jullie?
Hoeft geen weizen te zijn, maar past wel het beste bij de smaak van oliebollen. Vooral hefeweizen.quote:Op donderdag 29 december 2016 06:49 schreef BakkieDoen het volgende:
[..]
De vraag van Secricible uit het vorige topic.
Ik zou maar 1/3 van het vocht vervangen door bier/pils, hoeft niet Erdinger te zijn, hoor.
Rozijnen, krenten, appelstukjes, ook lekker.
Een premix, leuk met suiker, zetmeel en weipoeder. Waarom zou je dat in je oliebollen willen? Ik snap dat echt niet. Het is echt heel makkelijk zelf te maken met goede bloem.quote:Op donderdag 29 december 2016 08:44 schreef Mevrouw_voor_jou het volgende:
Ik ga zaterdag ook weer aan de gang. Mag er 150 bakken voor een feestje.
Ik vind t heerlijk. Goeie muziek op en lekker in mn eentje n dagje rommelen en bakken in de keuken. E dankbaar want iedereen vind mijn oliebollen lekker.
Ik zweer overigens bij de mix van koopmans. Al dan niet bereid met donker bier. Wat gebruiken jullie?
Zou je aan je oma moeten vragen als ze nog leeft...quote:Op donderdag 29 december 2016 16:49 schreef Lean_Machine het volgende:
Een semi gerelateerde vraag; ik wil dit jaar appelbeignets maken, zoals mijn oma ze vroeger ook maakte. Niet in de frituur, maar gewoon in een pan op het gas. Wat voor olie kan ik hier het beste voor gebruiken?
Dat is inderdaad niet meer mogelijk, helaas. Maar bedankt!quote:Op donderdag 29 december 2016 16:53 schreef Fokker89 het volgende:
[..]
Zou je aan je oma moeten vragen als ze nog leeft...
Maar zonnebloemolie is het meest gangbare, neem alleen niet te goedkope zooi.
Het smaakt lekker en het is eenvoudig. Qua variatie gebruik ik vaak voor een deel donker bier en dat werkt prima.quote:Op donderdag 29 december 2016 10:03 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Een premix, leuk met suiker, zetmeel en weipoeder. Waarom zou je dat in je oliebollen willen? Ik snap dat echt niet. Het is echt heel makkelijk zelf te maken met goede bloem.
Ik maak ze zelf al een paar jaar met spelt, emmer en tarwe door elkaar (en/of einkorn als ik het heb, maar dat heb ik dit jaar helaas niet).
Alles voor meer variëteit en meer smaak
Zonnebloemolie werkt t beste denk ik. Het heeft weinig bijsmaak en het is relatief goedkoop vergeleken met andere oliën.quote:Op donderdag 29 december 2016 16:49 schreef Lean_Machine het volgende:
Een semi gerelateerde vraag; ik wil dit jaar appelbeignets maken, zoals mijn oma ze vroeger ook maakte. Niet in de frituur, maar gewoon in een pan op het gas. Wat voor olie kan ik hier het beste voor gebruiken?
arachideoliequote:Op donderdag 29 december 2016 16:49 schreef Lean_Machine het volgende:
Een semi gerelateerde vraag; ik wil dit jaar appelbeignets maken, zoals mijn oma ze vroeger ook maakte. Niet in de frituur, maar gewoon in een pan op het gas. Wat voor olie kan ik hier het beste voor gebruiken?
Ga ik dit jaar voor het eerst proberen, staat al klaar op kamertemperatuurquote:Op donderdag 29 december 2016 10:01 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Hoeft geen weizen te zijn, maar past wel het beste bij de smaak van oliebollen. Vooral hefeweizen.
Arachideolie!quote:Op donderdag 29 december 2016 16:49 schreef Lean_Machine het volgende:
Een semi gerelateerde vraag; ik wil dit jaar appelbeignets maken, zoals mijn oma ze vroeger ook maakte. Niet in de frituur, maar gewoon in een pan op het gas. Wat voor olie kan ik hier het beste voor gebruiken?
Is ook top (om te drinken vind ik die persoonlijk onder de wat mindere weizeners vallen, in oliebollen maakt dat niet veel verschil).quote:Op donderdag 29 december 2016 19:57 schreef derLudolf het volgende:
Zo, vandaag even boodschappen gedaan. Fransiskaner weisener is het bier wat ik ga gebruiken
Zonnebloemolie is rommel, moet je absoluut mijden. Arachideolie is voor oliebollen. Heb je een pinda-allergie dan rijstolie gebruiken.quote:Op donderdag 29 december 2016 18:16 schreef Mevrouw_voor_jou het volgende:
[..]
Zonnebloemolie werkt t beste denk ik. Het heeft weinig bijsmaak en het is relatief goedkoop vergeleken met andere oliën.
Waarom is het rommel?quote:Op donderdag 29 december 2016 22:47 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Is ook top (om te drinken vind ik die persoonlijk onder de wat mindere weizeners vallen, in oliebollen maakt dat niet veel verschil).
[..]
Zonnebloemolie is rommel, moet je absoluut mijden. Arachideolie is voor oliebollen. Heb je een pinda-allergie dan rijstolie gebruiken.
Er ontstaan bij het verhitten direct hele slechte stoffen, transvetten etc. Het smaakt ook echt niet zo lekker als arachideolie.quote:
Het is niet geschikt voor (langdurige) verhitting wat je bij oliebollen bakken wel doet. Omstreden schadelijk afbraakproducten bij.quote:
Heb je daar een, goed chemisch onderbouwde, bron van? Transvetten ontstaan naar mijn weten bij hydrogenering van meervoudig onverzadigde vetten. Tijdens dat proces ontstaan verzadigder trans-isomeren in plaats verzadigder cis-isomeren zodat het aandeel trans-isomere vetten toeneemt.quote:Op vrijdag 30 december 2016 00:09 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Er ontstaan bij het verhitten direct hele slechte stoffen, transvetten etc. [..]
De meneer in het filmpje hieronder doet het ook in een pannetje. Ik denk dat hij zonnebloemolie gebruikt, kijk het filmpje even, hij noemt wel wat hij gebruikt. Hij vertelt ook dat er vroeger natuurlijk slechts keuze was uit reuzel en geklaarde boter. Dus als je oma ouderwets bakte, gebruikte ze reuzel of geklaarde boter. Reuzel kan je kopen in de supermarkt als 'ossewit'. Geklaarde boter kennen we tegenwoordig onder de naam 'ghee'.quote:Op donderdag 29 december 2016 16:49 schreef Lean_Machine het volgende:
Een semi gerelateerde vraag; ik wil dit jaar appelbeignets maken, zoals mijn oma ze vroeger ook maakte. Niet in de frituur, maar gewoon in een pan op het gas. Wat voor olie kan ik hier het beste voor gebruiken?
quote:Op dinsdag 20 december 2016 18:27 schreef Postbus100 het volgende:
Als ik dit jaar een (dankbaar) publiek heb, dan wil ik deze misschien wel maken:
Ik vind zonnebloemolie geweldig voor de oliebollen. Ze smaken altijd super.quote:Op donderdag 29 december 2016 22:47 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Is ook top (om te drinken vind ik die persoonlijk onder de wat mindere weizeners vallen, in oliebollen maakt dat niet veel verschil).
[..]
Zonnebloemolie is rommel, moet je absoluut mijden. Arachideolie is voor oliebollen. Heb je een pinda-allergie dan rijstolie gebruiken.
Dank je!quote:Op vrijdag 30 december 2016 06:47 schreef Kowloon het volgende:
[..]
Heb je daar een, goed chemisch onderbouwde, bron van? Transvetten ontstaan naar mijn weten bij hydrogenering van meervoudig onverzadigde vetten. Tijdens dat proces ontstaan verzadigder trans-isomeren in plaats verzadigder cis-isomeren zodat het aandeel trans-isomere vetten toeneemt.
Echter, voor hydrogenering, het woord zegt het al, is waterstof nodig. Het is mij een raadsel waar dat tijdens het bakproces van oliebollen vandaan zou moeten komen. Daar komt nog bij dat trans-vetten per definitie alleen vanuit meervoudig onverzadigde vetten kunnen ontstaan, zowel arachideolie (32 % gemiddeld) als zonnebloemolie (69 % gemiddeld) bevatten meervoudig onverzadigde vetten. Mochten er al trans-vetten ontstaan, dan ontstaan die dus in beide oliën.
Wellicht doel je op oxidatie. Dat is goed te voorkomen door adequaat de temperatuur in de gaten te houden tijdens het bakken. Toegegeven, daar gaat het nog wel eens mis bij veel amateurbakkers, maar het is goed te voorkomen met een adequate thermometer en temperatuurregeling.
Over de smaakclaims valt niet te twisten, maar over je claim van het ontstaan van ongewenste bijproducten bij het langdurig verhitten van zonnebloemolie ben ik zowel in het algemeen als specifiek in relatie tot arachideolie sceptisch.
Dat is smaak, ik heb het 1 jaar gedaan in arachideolie en vond het echt niks... Je moet er van houden.quote:Op vrijdag 30 december 2016 12:19 schreef djkoelkast het volgende:
Want het is alleen waar als er een interessant klinkende wetenschappelijke bewijslast bij wordt geplaatst. Het is algemeen bekend dat onverzadigde vetten bij langdurige verhitting slechte stoffen aanmaken. Arachideolie en rijstolie zijn beter tegen hitte bestand dan zonnebloemolie en soja(sla)olie. Daar is niets hips aan.
Het is juist hip om alles maar in zonnebloemolie te bakken, zoek maar eens chips die niet in zonnebloemolie is gebakken, bijna niet te vinden, dus als je niet meedoet aan gezondheidsclaims en hippe dingen moet je juist niét in zonnebloemolie bakken.
Als het om smaak gaat dan juist arachideolie gebruiken. Het kost je misschien 6 in plaats van 3 euro om je pan te vullen, maar het wordt er wel veel lekkerder op.
Dat kan, dan kun je best rijstolie gebruiken, heel neutraal van smaak en kan ook heel goed tegen hoge temperaturen. Zonnebloemolie heeft een veel lager rookpunt.quote:Op vrijdag 30 december 2016 14:47 schreef Fokker89 het volgende:
[..]
Dat is smaak, ik heb het 1 jaar gedaan in arachideolie en vond het echt niks... Je moet er van houden.
Laat ik me daar nou eens weinig mee bezig houden.quote:Op vrijdag 30 december 2016 12:19 schreef djkoelkast het volgende:
Want het is alleen waar als er een interessant klinkende wetenschappelijke bewijslast bij wordt geplaatst. Het is algemeen bekend dat onverzadigde vetten bij langdurige verhitting slechte stoffen aanmaken. Arachideolie en rijstolie zijn beter tegen hitte bestand dan zonnebloemolie en soja(sla)olie. Daar is niets hips aan.
Het is juist hip om alles maar in zonnebloemolie te bakken, zoek maar eens chips die niet in zonnebloemolie is gebakken, bijna niet te vinden, dus als je niet meedoet aan gezondheidsclaims en hippe dingen moet je juist niét in zonnebloemolie bakken.
Als het om smaak gaat dan juist arachideolie gebruiken. Het kost je misschien 6 in plaats van 3 euro om je pan te vullen, maar het wordt er wel veel lekkerder op.
Het is pas de laatste paar jaar dat men in zonnebloemolie begint te bakken. Het is al jaren en jaren standaard in arachideolie. Dus lees je even in voor je met modder gooit.quote:Op vrijdag 30 december 2016 16:05 schreef Mevrouw_voor_jou het volgende:
[..]
Laat ik me daar nou eens weinig mee bezig houden.
Het gaat om oliebollen. T standaardrecept is bakken in zonnebloemolie. Experimenteren prima, deel je liefde!
Snobbig doen over welke olie en wat voor meel je gebruikt van 'ja maar dat van jou is slecht voor je want 'bla bla bla' en dan katten op wat ik doe vind ik een beetje heel sneu.
Wat is een standaard recept? Dezelfde recepten die ook zeggen dat je margarine ipv roomboter kunt gebruiken? Supermarkten willen vooral niet duurder zijn dan hun concurrent dus die propaganderen samen allemaal zonnebloemolie. Maar de schappen met arachideolie zijn waren hier vandaag ook leeg bij de Jumbo.quote:Op vrijdag 30 december 2016 16:05 schreef Mevrouw_voor_jou het volgende:
[..]
Laat ik me daar nou eens weinig mee bezig houden.
Het gaat om oliebollen. T standaardrecept is bakken in zonnebloemolie. Experimenteren prima, deel je liefde!
Snobbig doen over welke olie en wat voor meel je gebruikt van 'ja maar dat van jou is slecht voor je want 'bla bla bla' en dan katten op wat ik doe vind ik een beetje heel sneu.
Licht bier gebruiken.quote:Op vrijdag 30 december 2016 20:18 schreef Bleie het volgende:
Ik wil dit jaar ook zonder mix bakken, maar zie door de bomen het bos niet meer. We zijn maar met ons viertjes (waarvan twee jonge kinderen), dus met 10-12 bollen hebben we echt wel genoeg. Appel erdoor lijkt me lekker. Ik twijfel over bier (we hebben in huis: jupiler, chouffe en beck's).
Inlezen voor oliebollen? Bak ze al 15 jaar hoor. En mijn moeder daarvoor op precies dezelfde manier.quote:Op vrijdag 30 december 2016 16:41 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Het is pas de laatste paar jaar dat men in zonnebloemolie begint te bakken. Het is al jaren en jaren standaard in arachideolie. Dus lees je even in voor je met modder gooit.
De 'kale' oliebol werd vroeger trouwens in reuzel gebakken (varkensvet) en heten in België nog steeds smoutebollen. Naar smout (reuzel). De oliebol (de gevulde variant) werd in olie gebakken, vaak raap, maar dat heeft wel een heel aanwezige geur en smaak, daar moet je van houden.
Ik experimenteer met het verbeteren van de smaak van de bol zelf, maar bak altijd in dè standaardolie voor oliebollen: arachide.
Zonnebloemolie is goedkoper, daarom gebruiken consumenten het de laatste jaren vaker.
Dan zou ik gewoon pils gebruiken (Jupiler), alcohol verdampt, dus geen probleem met kinderen.quote:Op vrijdag 30 december 2016 20:18 schreef Bleie het volgende:
Ik wil dit jaar ook zonder mix bakken, maar zie door de bomen het bos niet meer. We zijn maar met ons viertjes (waarvan twee jonge kinderen), dus met 10-12 bollen hebben we echt wel genoeg. Appel erdoor lijkt me lekker. Ik twijfel over bier (we hebben in huis: jupiler, chouffe en beck's).
Alcohol verdampt nooit helemaal, maar of het nou zo veel kwaad kan...quote:Op zaterdag 31 december 2016 00:28 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Dan zou ik gewoon pils gebruiken (Jupiler), alcohol verdampt, dus geen probleem met kinderen.
Je bent eerder beroerd van de oliebollen dan dat je er dronken van wordtquote:Op zaterdag 31 december 2016 00:32 schreef Fokker89 het volgende:
[..]
Alcohol verdampt nooit helemaal, maar of het nou zo veel kwaad kan...
Het is gewoon nogal slecht voor ze. Maar goed, het gaat sowieso maar om een kleine hoeveelheid, en het meeste verdampt inderdaad.quote:Op zaterdag 31 december 2016 00:56 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Je bent eerder beroerd van de oliebollen dan dat je er dronken van wordt
6-8 minuten op 180 graden, ik denk dat alles wel verdampt hoorquote:Op zaterdag 31 december 2016 00:32 schreef Fokker89 het volgende:
[..]
Alcohol verdampt nooit helemaal, maar of het nou zo veel kwaad kan...
Nee, maar boeiend, je gaat er als kind echt niet dood aan.quote:Op zaterdag 31 december 2016 10:45 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
6-8 minuten op 180 graden, ik denk dat alles wel verdampt hoor
Ach, je kookt toch ook wel eens een stoofpot, of mosselen met bier? Zelfs na uren sudderen blijft er nog alcohol in over, en wat eten de kinderen? 2 oliebollen? niks schadelijks aan.quote:Op zaterdag 31 december 2016 10:11 schreef Bleie het volgende:
[..]
Het is gewoon nogal slecht voor ze. Maar goed, het gaat sowieso maar om een kleine hoeveelheid, en het meeste verdampt inderdaad.
Een fles bier op 50 oliebollen, dat valt toch ook mee. Homeopathische hoeveelhedenquote:Op zaterdag 31 december 2016 13:12 schreef Bleie het volgende:
Ik doe er niet moeilijk over, maar het is gewoon niet waar dat alcohol (volledig) verdampt. Zelfs na uren sudderen blijft er nog 5% van de oorspronkelijke hoeveelheid over. Dat is niet per se erg, maar het is wel goed voor mensen om te weten. Toen mijn kinderen nog kleiner waren, maakte ik stoofpotten zonder alchohol (inmiddels met, omdat ze ze toch niet lekker vinden en er hooguit twee happen van eten). En ja, gist in brood (en in oliebollen ) produceert ook alcohol, maar in veel kleinere hoeveelheden dan in wijn of bier. Die twee zijn dus niet vergelijkbaar.
Ik weet niet hoe jij rijst; maar ik doe 2x 45 minuten, eerst zonder, dan met vulling, met neerslaan voor en na.quote:
quote:Op zaterdag 31 december 2016 13:14 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Een fles bier op 50 oliebollen, dat valt toch ook mee. Homeopathische hoeveelheden
Dat is ondergisting hé, heb je straks alleen gist op de bodemquote:Op zaterdag 31 december 2016 13:27 schreef sirdanilot het volgende:
Ik ben om. Ik ga ook oliebollen bakken.
Wens me succes....
Ik ga sowieso het bodempje van een westmalle tripel erin doen als gist.
Ligt er een beetje aan hoe lang je laat gisten, een preferment deeg kan meer dan 10% alcohol bevatten, maar hoeveel er in gebakken brood zit heb ik geen nieuwe onderzoek gevonden dan eentje uit 1926, daaruit bleek bij steekproeven tussen 0,04 en 2,5% alcohol in brood te zitten.quote:Op zaterdag 31 december 2016 13:12 schreef Bleie het volgende:
Ik doe er niet moeilijk over, maar het is gewoon niet waar dat alcohol (volledig) verdampt. Zelfs na uren sudderen blijft er nog 5% van de oorspronkelijke hoeveelheid over. Dat is niet per se erg, maar het is wel goed voor mensen om te weten. Toen mijn kinderen nog kleiner waren, maakte ik stoofpotten zonder alchohol (inmiddels met, omdat ze ze toch niet lekker vinden en er hooguit twee happen van eten). En ja, gist in brood (en in oliebollen ) produceert ook alcohol, maar in veel kleinere hoeveelheden dan in wijn of bier. Die twee zijn dus niet vergelijkbaar.
SPOILER: Oliebollen 2016Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Probably the last sound heard before the Universe folded up like a paper hat would be someone saying What happens if I do this?
Ik vind ze het lekkerste als de korst nog knapperig is, dat is toch echt de eerste tijd na het bakken. Gewoon bakken, eten, top 2000 a gogo, zo gaat het meestal hierquote:Op zaterdag 31 december 2016 15:03 schreef fietsie het volgende:
Als ik (net) gebakken heb hoef ik ze niet. Dus ik bak eigenlijk liever nog vroeger dan vandaag...
Daar heb ik 's avonds geen tijd voorquote:Op zaterdag 31 december 2016 16:01 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Ik vind ze het lekkerste als de korst nog knapperig is, dat is toch echt de eerste tijd na het bakken. Gewoon bakken, eten, top 2000 a gogo, zo gaat het meestal hier
ben je niet een beetje laat?quote:Op zaterdag 31 december 2016 17:07 schreef sirdanilot het volgende:
Ik ga het recept van Holtkamp maken. Maar een deel van de melk ga ik vervangen door het bodempje van een fles leffe tripel. (geen westmalle geworden want leffe was in aanbieding, haha).
Ik doe er krenten, rozijnen en appelblokjes bij. En ik heb (met moeite) verse gist gevonden. Heb nog 2 croissantjes gekocht bij die bakker, want ze leken een beetje not amused om voor 50 cent een zakje gist aan me te verkopen
Heb ook gerookte sprotjes en allerlei andere hapjes voor erbij.
Ik vreet ze het liefst zo uit het vet op.quote:Op zaterdag 31 december 2016 17:13 schreef computergirl het volgende:
[..]
ben je niet een beetje laat?
Kijk, jij snapt hetquote:Op zaterdag 31 december 2016 17:15 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Ik vreet ze het liefst zo uit het vet op.
quote:
Heerlijk tochquote:Op zaterdag 31 december 2016 17:18 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Heb nog maar welgeteld 1 halve oliebol op dit jaar (gratis te proeven op de markt) dus ik ga me helemaal bomvol vreten.
Dat is toch weissbier? Geen weizener (zoals paulaner/erdinger).quote:Op donderdag 29 december 2016 19:57 schreef derLudolf het volgende:
Zo, vandaag even boodschappen gedaan. Fransiskaner weisener is het bier wat ik ga gebruiken
Zit daar verschil in Drink zelf geen bier dus niet heel veel verstand van. Wat is het verschil?quote:Op zaterdag 31 december 2016 18:37 schreef Piger het volgende:
[..]
Dat is toch weissbier? Geen weizener (zoals paulaner/erdinger).
Vind die ook maar weinig smaak hebben
Geen verschil, weissbier en weizen is hetzelfde als het Duits is.quote:Op zaterdag 31 december 2016 18:45 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Zit daar verschil in Drink zelf geen bier dus niet heel veel verstand van. Wat is het verschil?
Het was in elk geval een tarwebier met nog gist onderin de fles
Erdinger had ik ook nog wel staan
Oliebollen waren wel lekker gelukkig
Het gaat niet zo zeer over 'interessant klinkende wetenschappelijke bewijslast', het verhaal over transvetten en oxidatie strookt gewoon niet met mijn, vrij elementaire, scheikundige kennis. Daarom vraag ik om extra uitleg bij de claims die je post. En dat hoeven echt geen hoogstaande wetenschappelijke bronnen te zijn, leg gewoon eens uit waar die transvetten en oxidatie vandaan zou komen. Lijkt mij een legitieme vraag gezien je boude beweringen.quote:Op vrijdag 30 december 2016 12:19 schreef djkoelkast het volgende:
Want het is alleen waar als er een interessant klinkende wetenschappelijke bewijslast bij wordt geplaatst. Het is algemeen bekend dat onverzadigde vetten bij langdurige verhitting slechte stoffen aanmaken. Arachideolie en rijstolie zijn beter tegen hitte bestand dan zonnebloemolie en soja(sla)olie. Daar is niets hips aan.
Dat lijkt mij een kwestie van persoonlijke voorkeur.quote:[..] Als het om smaak gaat dan juist arachideolie gebruiken. Het kost je misschien 6 in plaats van 3 euro om je pan te vullen, maar het wordt er wel veel lekkerder op.
Dat strookt niet met de informatie die ik op Wikipedia daarover kan vinden:quote:Op vrijdag 30 december 2016 15:03 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Dat kan, dan kun je best rijstolie gebruiken, heel neutraal van smaak en kan ook heel goed tegen hoge temperaturen. Zonnebloemolie heeft een veel lager rookpunt.
Ja ik haal ook altijd verse gist, dus geen idee of het anders gaat met instant gistquote:Op zaterdag 31 december 2016 20:01 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Geen verschil, weissbier en weizen is hetzelfde als het Duits is.
Witbier, dat is wel iets anders (dat is meestal met koriander en/of citrusschillen).
Hier zijn de bollen echt vet goed gelukt Heb verse gist gebruikt, vind ik toch het prettigste (hebben ze hier bij de Dekamarkt).
Ik doe 5,5g zout op 500g meel (maar ik gebruik ongeraffineerd zout met alg, dus zeg maar 1% van je meelaandeel is voor normale zout aan te houden).quote:Op zondag 1 januari 2017 17:03 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Ja ik haal ook altijd verse gist, dus geen idee of het anders gaat met instant gist
Was ook weer erg tevreden. Dit jaar 13g ipv 20g zout gebruikt, is ook goed bevallen.
Als je wilt afvallen moet je gewoon minder vreten en nier zoiets ridicuuls als een airfryer gebruiken Het zijn oliebollen.quote:Op zondag 1 januari 2017 18:32 schreef Fer het volgende:
Zijn hier nog mensen die Airbollen hebben gemaakt, dus uit de airfryer?
Zag een keer een (mis)baksel uit zo'n ding. Dacht eerst dat ik een slechte krentenbol was Niet te vreten.quote:Op zondag 1 januari 2017 19:35 schreef djkoelkast het volgende:
Kan ook helemaal niet, oliebollenbeslag in een airfryer en je krijgt een soort pannenkoek of broodachtig spul. Of je moet halffabrikaten nemen, maar dan zijn ze alsnog eerst gefrituurd geweest.
Ik vind het sowieso iets raars, een heteluchtoventje in de vorm van een frituurpan Van vet op zich word je niet eens dik.
Als je vet stinkt had je het al moeten vervangen. Hier stinkt het nooit en ik bak in ossewit en palmolie (patat & snacks)quote:Op zondag 1 januari 2017 20:48 schreef Fer het volgende:
Ik doe het meer tegen vetstank in huis en verversen van olie. Sommige dingen kan hij heel goed, andere dingen waardeloos. Probleem is dat volgens de reviews iedereen alles geweldig vind er in, maar de realiteit is anders.
Ik gebruik hem voornamelijk voor verse patat, in een run de hele portie voor en afbakken. Maar ik twijfelde om die airbollen te proberen, geloof er ook niet zo in, di dingen horen te zwemmen.
Klinkt goed, leuk dat jij elk jaar weer blijft schaven en schaven!quote:Op zaterdag 30 december 2017 23:48 schreef djkoelkast het volgende:
Ik heb laatst een experiment gedaan: minder gist, deeg overnacht laten rijzen in de koelkast. Zeer geslaagd. Ik heb daarnet beslag gemaakt voor gewone-en krentenbollen. Verse gist deze keer en 2 verschillende soorten bier (Skuumkoppe in de gewone bollen, Rochefort 10 in de krentenbollen). Ook 3 verschillende graansoorten (spelt, einkorn, tarwe). Het worden weer bijzondere en bijzonder lekkere bollen dit jaar
En is het een beetje gelukt dan? Zijn ze te kauwen? Bij mij is alle gerezen, gereisd, of hoe je het ook schrijft. Ik ga nu aan het bakken!quote:
Gaat prima. Had wel iets zouter gemogen naar mijn mening (m'n zout voelde wat klammig. Recept zei 20g zout, das teveel, nu 17g gedaan, deel daarvan is natuurlijk vocht)quote:Op zondag 31 december 2017 13:30 schreef SiennaForrest het volgende:
[..]
En is het een beetje gelukt dan? Zijn ze te kauwen? Bij mij is alle gerezen, gereisd, of hoe je het ook schrijft. Ik ga nu aan het bakken!
Oh ok, ik ben juist wat omhoog gegaan met het zout, vorig jaar te vlak. Zo proeven, ben benieuwd! hanig om zo in batches te werken, flinke hoeveelheid. Succes!quote:Op zondag 31 december 2017 13:35 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Gaat prima. Had wel iets zouter gemogen naar mijn mening (m'n zout voelde wat klammig. Recept zei 20g zout, das teveel, nu 17g gedaan, deel daarvan is natuurlijk vocht)
Ik heb van 3kg bloem meel gemaakt. Steeds 1kg in een emmer, heb nu 2,5kg emmer verwerkt.
Ik heb deze keer wel 1x proefgebakken een maand geleden om te zien of dit overnacht rijzen zou werken, dat werkt (voorheen was het 2x 30 minuten in een warme omgeving).quote:Op zondag 31 december 2017 12:25 schreef SiennaForrest het volgende:
[..]
Klinkt goed, leuk dat jij elk jaar weer blijft schaven en schaven!
Eerst de helft van de mix maken en daarna de tweede helft ?quote:Op zondag 31 december 2017 14:52 schreef Erosjuhhh het volgende:
Ga dit jaar voor de tweede keer ever zelf bakken..vorig jaar ook gedaan maar was in tijdnood.
Ik gebruik een pak van de koopmans..kan ik het deeg na het rijzen nog een paar uur laten staan? Vind verse oliebollen het lekkerst en bak liever 3/4x twee oliebollen in plaats van meteen 8 bollen.
Beslag gewoon in de koelkast zetten, dan rijst het niet meer zo hard. Als je dan de pan weer gaat opwarmen haal je het er uit.quote:Op zondag 31 december 2017 14:52 schreef Erosjuhhh het volgende:
Ga dit jaar voor de tweede keer ever zelf bakken..vorig jaar ook gedaan maar was in tijdnood.
Ik gebruik een pak van de koopmans..kan ik het deeg na het rijzen nog een paar uur laten staan? Vind verse oliebollen het lekkerst en bak liever 3/4x twee oliebollen in plaats van meteen 8 bollen.
Goed man, klikt echt goed met al die verfijnde toevoegingen en smaakjes. Dat zijn geen oliebollen meer dat zijn sterrenbollen. De mijn zijn ook gelukt, net klaar, nu op weg naar wat eenzame ouderen om ze een schaaltje te brengen en wat te kletsen. Succes allemaal!quote:Op zondag 31 december 2017 13:50 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Ik heb deze keer wel 1x proefgebakken een maand geleden om te zien of dit overnacht rijzen zou werken, dat werkt (voorheen was het 2x 30 minuten in een warme omgeving).
En ik bak gewoon binnen zoals elk jaar, met nieuwe arachideolie, dan stinkt het echt niet. Ik begin meestal bakken tijdens de Top 2000 a gogo, maar denk dit jaar ietsje eerder, we willen nog wat oliebollen naar iemand toebrengen
Mijn recept heeft 1% zout ten opzichte van het meel. Ik maak sowieso alleen kleine batches van 500g meel, dus 5g zout.
We hadden dit jaar best veel "valappelen" in de tuin, appels die te vroeg van de boom vielen door storm, die zitten in de krentenbollen, samen met krenten, rozijnen, sultana's, sinaasappelschil en citroenschil.
De krenten/rozijnen heb ik laten wellen in een mix van whisky, doppelkorn en obstwasser. Op de appels heb ik way ceylonkaneel gestrooid voor ik ze in het deeg verwerkte.
Haha dank je, ik experimenteer graag met granen, texturen en smaken. Dingen met alleen witte tarwebloem heb ik al heel lang niet meer gemaakt.quote:Op zondag 31 december 2017 15:29 schreef SiennaForrest het volgende:
[..]
Goed man, klikt echt goed met al die verfijnde toevoegingen en smaakjes. Dat zijn geen oliebollen meer dat zijn sterrenbollen. De mijn zijn ook gelukt, net klaar, nu op weg naar wat eenzame ouderen om ze een schaaltje te brengen en wat te kletsen. Succes allemaal!
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Probably the last sound heard before the Universe folded up like a paper hat would be someone saying What happens if I do this?
Hier exact 0 gram zout, en echt niemand van de vele proevers klaagt over smaak of gebrek aan zout.quote:Op zondag 31 december 2017 13:35 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Gaat prima. Had wel iets zouter gemogen naar mijn mening (m'n zout voelde wat klammig. Recept zei 20g zout, das teveel, nu 17g gedaan, deel daarvan is natuurlijk vocht)
Ik heb van 3kg bloem meel gemaakt. Steeds 1kg in een emmer, heb nu 2,5kg emmer verwerkt.
Gebak bolletje als in waar die hele grote gaten in zitten? Die krijg je door een vochtiger deeg te hebben en niet door te scheppen voor het bakken. Nadeel van zo'n deeg is dat je oliebollen heel erg veel vetter worden, in al die grote gaten zit dan vet en niet te weinig ook.quote:Op zondag 31 december 2017 16:00 schreef fietsie het volgende:
Hier een klassiek recept, en mijn eigen vulling.
Ik bak jaarlijks, sinds ik een jaar of 16 was. Het is meer een gebak-bollete dan een boterhambol.
Neuh je krijgt er geen olie uitgeknepen; maar met die van bv mijn opa kon je de ramen ingooien, zo zwaar.quote:Op zondag 31 december 2017 16:24 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Gebak bolletje als in waar die hele grote gaten in zitten? Die krijg je door een vochtiger deeg te hebben en niet door te scheppen voor het bakken. Nadeel van zo'n deeg is dat je oliebollen heel erg veel vetter worden, in al die grote gaten zit dan vet en niet te weinig ook.
Het is geheel naar smaak natuurlijk, van mij mag hij wat minder vet van binnen, dan heb je wel een iets dichtere structuur. Maar om dat nou gelijk brood te noemen, dan moeten ze nog wel een heel stuk droger zijn wat mij betreft.
De gulden middenweg dusquote:Op zondag 31 december 2017 16:26 schreef fietsie het volgende:
[..]
Neuh je krijgt er geen olie uitgeknepen; maar met die van bv mijn opa kon je de ramen ingooien, zo zwaar.
Jij zat rond de 1% zout, als ik het goed heb. Redelijk aan de lage kant van het spectrum.quote:Op maandag 26 november 2018 11:36 schreef djkoelkast het volgende:
Ik zou geen suiker in het beslag doen, er zit al smaak in zout, melk en bier. De bol is neutraal echt lekkerder. Ik gebruik meestal rozijnen, sultana's en krenten allemaal door elkaar en als ik appels heb ook appel.
Tip: let bij citroenen op dat je citroenen neemt zonder waslaag, die krijg je er niet afgewassen namelijk. Biologische citroenen bevatten geen waslaag. Citroenrasp uit een bakje is ook niks, dat is vooral suiker, aroma, conserveermiddel en een heel klein beetje citroen.
Hoeveelheid zout heb ik in 1 van de topics wel eens geroepen, ik kan het voor je opzoeken. Dat was voor mij de perfecte hoeveelheid, versterkt de smaken, zonder dat je bollen zout smaken, dat is volgens mij net de juiste hoeveelheid.
1,7% had ik de laatste keer volgens mij dat was goed.quote:Op maandag 26 november 2018 11:52 schreef Lot_1 het volgende:
[..]
Jij zat rond de 1% zout, als ik het goed heb. Redelijk aan de lage kant van het spectrum.
En die citroen rasp, daar was ik van op de hoogte. Ik heb een Ekoplaza om de hoek zitten, die zal wel goede citroenen verkopen lijkt me.
Mijn insteek is dat je geen zout moet proeven, maar het wel zijn werk moet doen, dan zit je goed.quote:Op maandag 26 november 2018 11:52 schreef Lot_1 het volgende:
[..]
Jij zat rond de 1% zout, als ik het goed heb. Redelijk aan de lage kant van het spectrum.
En die citroen rasp, daar was ik van op de hoogte. Ik heb een Ekoplaza om de hoek zitten, die zal wel goede citroenen verkopen lijkt me.
Ja zoiets had ik ook in gedachten. Bij brood doe ik meestal ook ongeveer zoveel.quote:Op maandag 26 november 2018 11:58 schreef derLudolf het volgende:
[..]
1,7% had ik de laatste keer volgens mij dat was goed.
beter laat dan ooit.quote:Op maandag 26 november 2018 12:01 schreef Lot_1 het volgende:
Jij gebruikt verse gist toch? Heeft dat nog een speciale reden of is het gewoon wat je gewend bent?
Oh dat wist ik niet, goede tip. Hoe lang blijft het sowieso goed?quote:Op vrijdag 25 oktober 2019 16:59 schreef qltel het volgende:
Ik gebruik ook verse gist. Ik heb het toch al in huis voor brood en vind het veel fijner werken.
Verse gist kun je trouwens prima invriezen en dan lang bewaren.
THT-datum staat erop. Meestal paar weken.quote:Op vrijdag 25 oktober 2019 18:58 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Oh dat wist ik niet, goede tip. Hoe lang blijft het sowieso goed?
Heb nog nooit instant gebruikt bij oliebollen, maar bij andere degen is het met instant eigenlijk altijd wel goed gegaan gelukkig.quote:Op dinsdag 29 oktober 2019 16:34 schreef djkoelkast het volgende:
Verse gist is een stuk zekerder dan instant, soms werkt instant gewoon niet.
Als ik instant heb dan is het geen Oetkergist, dat zal wel altijd werken.quote:Op dinsdag 29 oktober 2019 17:48 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Heb nog nooit instant gebruikt bij oliebollen, maar bij andere degen is het met instant eigenlijk altijd wel goed gegaan gelukkig.
Maar zoals ik al zei, geen reden om van m'n recept af te wijken. 55g gist op 1kg bloem.
Vorig jaar waren ze goed gelukt, dus ga wederom voor een Naturtrüb Hefeweizen
Feest voor iedereen.quote:Op zondag 3 november 2019 14:00 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik heb de eerste oliebollen weer in huis. De lokale muziekvereniging stond gisteren weer te bakken. Best lekker.
Tevens wordt dit topic bij wijze van test in FEE geplaatst. Enjoy
Kijk aan. Is leuk om te doen hoor! Ga je voor een mix van Koopman of ga je dat zelf ook maken?quote:Op zondag 3 november 2019 20:21 schreef Lenny_Leonard het volgende:
[..]
Feest voor iedereen.
Ik heb denk ik nog nooit zelf gebakken.
Misschien dit jaar maar eens een poging wagen.
Zelf doen is meer onder supervisie van mijn vriendin. Die kan goed koken.quote:Op zondag 3 november 2019 20:42 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Kijk aan. Is leuk om te doen hoor! Ga je voor een mix van Koopman of ga je dat zelf ook maken?
Zelf ook gewoon begonnen met een kant en klare mix
Dit is een goede basis.quote:Op maandag 4 november 2019 17:09 schreef Lenny_Leonard het volgende:
[..]
Zelf doen is meer onder supervisie van mijn vriendin. Die kan goed koken.
Het worden dan eigen bollen uiteraard.
Ja sorry, ik ben echt niet van het standaard. Ik probeer ze zo lekker mogelijk te maken en in mijn beleving geeft bijzonder meel een bijzonder lekkere smaakquote:Op maandag 23 december 2019 18:47 schreef derLudolf het volgende:
Afgelopen vrijdag had ik alles al in huis. Geen bijzondere melenben zeker niet biologisch
Volkoren lijkt me echt niet lekker eerlijk gezegd.quote:Op maandag 23 december 2019 19:59 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Ja sorry, ik ben echt niet van het standaard. Ik probeer ze zo lekker mogelijk te maken en in mijn beleving geeft bijzonder meel een bijzonder lekkere smaak
Dat is echt zo verschrikkelijk lekker. Niet 100% volkoren natuurlijk, maar een extra bite er in met een aandeel volkorenspeltmeel in het geheel is echt fantastisch.quote:Op maandag 23 december 2019 20:00 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Volkoren lijkt me echt niet lekker eerlijk gezegd.
Mehquote:Op maandag 23 december 2019 20:10 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Dat is echt zo verschrikkelijk lekker. Niet 100% volkoren natuurlijk, maar een extra bite er in met een aandeel volkorenspeltmeel in het geheel is echt fantastisch.
Ik gebruik altijd gewoon bloem van de molen, geen idee of het biologisch is....quote:Op maandag 23 december 2019 15:54 schreef djkoelkast het volgende:
Ik heb weer hele mooie biologische melen (spelt en tarwe en ook volkoren doe ik er altijd bij) in Duitsland gehaald, rozijnen en krenten heb ik ook sinds kort en appels heb ik nog van eigen boom. Sinaasappel-en citroenschil (uiteraard ook allemaal biologisch) is ook aanwezig.
Alleen nog gist halen en wat bier uitzoeken, dat heb ik wel staan, maar nog even kijken welke ik ga gebruiken.
Ik bak er best veel, dus 1/3e weet ik niet of ik dat redquote:Op maandag 23 december 2019 20:51 schreef Zilverberk het volgende:
Vorige jaren verdween ongeveer 1/3 van de oliebollen al tijdens het bakken. Gebeurt dat bij jullie ook?
Ik eet zelf niks tijdens het bakken.quote:Op maandag 23 december 2019 20:59 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Ik bak er best veel, dus 1/3e weet ik niet of ik dat red
Meestal komen er veel mensen "toevallig" langs ja, en vertrekken ze met een schaal volquote:Op maandag 23 december 2019 20:51 schreef Zilverberk het volgende:
Ik volg het recept van Cees Holtkamp, kan mij niet heugen (of voorstellen) dat hij volkoren oliebollen maakt. Wel maakt hij kleine bolletjes, om de kans op ongaar deeg in het midden te minimaliseren. Dit jaar moet ik er véél bakken wegens gasten.
Vorige jaren verdween ongeveer 1/3 van de oliebollen al tijdens het bakken. Gebeurt dat bij jullie ook?
Je moet het niet lekker vinden hoor, maar iedereen die mijn oliebollen heeft geproefd (zonder verder te weten hoe of wat) vindt ze onwijs lekker, beter dan van de oliebollenkraam/bakker etc.quote:
Oliebollen zijn het lekkerst op het moment dat je net niet je moment verbrandtquote:Op maandag 23 december 2019 22:25 schreef Zilverberk het volgende:
[..]
Ik eet zelf niks tijdens het bakken.
Het is echt heel leuk om er mee te experimenteren, ook met verschillende soorten bier. Weizen werkt erg goed in gewone oliebollen, een klein beetje quadrupel is leuk in gevulde bollen.quote:Op maandag 23 december 2019 23:13 schreef derLudolf het volgende:
Ik zal es een kleine batch bakken met 1050 meel.
Ik prefereer beetpakbaar warm.quote:Op maandag 23 december 2019 23:12 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Oliebollen zijn het lekkerst op het moment dat je net niet je moment verbrandt
Dat is hetzelfde tochquote:Op dinsdag 24 december 2019 15:37 schreef Zilverberk het volgende:
[..]
Ik prefereer beetpakbaar warm.
Wat een luxe! 😂quote:Op maandag 30 december 2019 11:08 schreef derLudolf het volgende:
Ik hoef geen frituur schoon te maken, heb een nieuwe pan gekocht.
Ik ook, meestal wordt het bij mij het volgende jaar. Maar nu dus niet.quote:Op maandag 30 december 2019 14:36 schreef djkoelkast het volgende:
Ik heb een aparte oliebollenpan, die gebruik ik alleen voor oliebollen dus
Ik moet even kijken of ik die nog moet schoonmaken, soms doe ik het meteen de volgende dag, soms pas bij de volgende keer
Efficiënt!quote:Op maandag 30 december 2019 11:08 schreef derLudolf het volgende:
Ik hoef geen frituur schoon te maken, heb een nieuwe pan gekocht.
Ik moet hem toch nog schoonmakenquote:Op maandag 30 december 2019 15:56 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Ik ook, meestal wordt het bij mij het volgende jaar. Maar nu dus niet.
Ik gebruik de frituurpan maar één keer per jaar.quote:Op maandag 30 december 2019 14:36 schreef djkoelkast het volgende:
Ik heb een aparte oliebollenpan, die gebruik ik alleen voor oliebollen dus
Ik moet even kijken of ik die nog moet schoonmaken, soms doe ik het meteen de volgende dag, soms pas bij de volgende keer
Ik heb nog een patatpan en een snackpanquote:Op maandag 30 december 2019 16:59 schreef cafca het volgende:
[..]
Ik gebruik de frituurpan maar één keer per jaar.
Ik heb dus ook een oliebollenpan
Ach ja dat gaat al.... > 70 jaar zo in de buurt.quote:Op maandag 30 december 2019 20:16 schreef Zilverberk het volgende:
Wat een militaire operaties allemaal bij jullie!
Ik bak morgen 25 bollen ofzo.
Ik bak ze voor de oud&nieuw-avond, die ik met een klein groepje vrienden doorbreng. Wat over is (meestal worden er niet heel veel oliebollen gegeten want er wordt ook uitgebreid gedineerd) neem ik nieuwjaarsdag mee naar mijn ouders waar mijn hele familie komt.quote:1 kg bloem
3 zakjes gist
Zout: 1,7 % (17 gr op 1 kg meel)
Melk: 0,5 l; hefeweizen bier 0,25 l; water: 0,2 l
2 appels (goudrenet of jonagold)
400 g rozijnen, geweld in blanke rum
Citroenrasp (1 citroen) / 50 g
1 ei
30 g (vanille)suiker
Klontje boter erbij
Rozijnen wellen (dit keer in blanke rum). Meel in kom, zout erbij, gist erbij, suiker erbij. Melk+water verwarmen tot 35 graden. Ei in kuiltje in de meel, driekwart melk+water erbij, mixen met deeghaken. Boter smelten en toevoegen. Rest melk en bier langzaam toevoegen. Rozijnen, appel, citroenrasp beetje bij beetje toevoegen.
Rijzen in de oven op 40 graden; minstens 1 uur, met vochtige theedoek over de kom. Beslag halverwege twee keer doorslaan. Voor beginnen met bakken ook doorslaan.
Arachide olie verwarmen tot 175 graden. Ijsschep in een kan met olie zetten, met ingevette ijsschep het beslag in de olie doen. Regelmatig het beslag doorslaan om platte oliebollen te voorkomen. Niet teveel bollen ineens bakken (koelt de olie te hard af). Bollen om de paar minuten omdraaien totdat ze bruin zijn.
Bollen uit het vet scheppen in een zeef/vergiet met keukenpapier (als je ze in een kom doet dan drijven de onderste na het bakken in een laag vet, ondanks keukenpapier).
Zouden die rozijnen niet verbranden, ze zitten bij wafels meer aan de buitenkant dan aan de binnenkant.quote:Op maandag 30 december 2019 20:33 schreef Bleie het volgende:
Misschien is het vloeken in de kerk hier, maar ik ga wafels bakken van oliebollenbeslag. Ben nog in dubio of ik er rozijnen door doe.
Citroenrasp van 1 citroen is geen 50 gram, eerder 5 gram. Of je hebt hele grote citroenen...quote:Op maandag 30 december 2019 20:44 schreef Lot_1 het volgende:
Ondanks meerdere pakken oliebollenmix in huis (gekregen..) ga ik mijn succesrecept van vorig jaar weer gebruiken. Toen samengesteld op allerlei combi's van recepten, o.a. hier uit dit topic, op basis van wat ik zelf lekker vind. Het recept is als volgt:
[..]
Ik bak ze voor de oud&nieuw-avond, die ik met een klein groepje vrienden doorbreng. Wat over is (meestal worden er niet heel veel oliebollen gegeten want er wordt ook uitgebreid gedineerd) neem ik nieuwjaarsdag mee naar mijn ouders waar mijn hele familie komt.
Rozijnen trekken dat wel, het zijn de krenten die zo knoerthard, verbrand en krakend worden.quote:Op maandag 30 december 2019 21:18 schreef BakkieDoen het volgende:
[..]
Zouden die rozijnen niet verbranden, ze zitten bij wafels meer aan de buitenkant dan aan de binnenkant.
Ah oké, dat wist ik niet.quote:Op maandag 30 december 2019 21:24 schreef Zilverberk het volgende:
[..]
Rozijnen trekken dat wel, het zijn de krenten die zo knoerthard, verbrand en krakend worden.
en hoeveel bollen maakt dit recept?quote:Op maandag 30 december 2019 20:44 schreef Lot_1 het volgende:
Ondanks meerdere pakken oliebollenmix in huis (gekregen..) ga ik mijn succesrecept van vorig jaar weer gebruiken. Toen samengesteld op allerlei combi's van recepten, o.a. hier uit dit topic, op basis van wat ik zelf lekker vind. Het recept is als volgt:
[..]
Ik bak ze voor de oud&nieuw-avond, die ik met een klein groepje vrienden doorbreng. Wat over is (meestal worden er niet heel veel oliebollen gegeten want er wordt ook uitgebreid gedineerd) neem ik nieuwjaarsdag mee naar mijn ouders waar mijn hele familie komt.
Dat ligt eraan hoe groot je de bollen bakt.quote:Op maandag 30 december 2019 21:56 schreef Friday12 het volgende:
[..]
en hoeveel bollen maakt dit recept?
@Friday12: ik denk een stuk of 40, maar precies weet ik het niet.quote:Op maandag 30 december 2019 21:20 schreef BakkieDoen het volgende:
[..]
Citroenrasp van 1 citroen is geen 50 gram, eerder 5 gram. Of je hebt hele grote citroenen...
Ik bak in een 3 liter frituurpan zonder mandje erin.quote:Op maandag 30 december 2019 23:03 schreef Lot_1 het volgende:
Citroenrasp van 1 citroen is geen 50 gram, eerder 5 gram. Of je hebt hele grote citroenen...
oeps
Ik ga dan voor de rasp van één citroen, want dat heb ik in huis. Geen flauw idee hoe ik bij 50 gram kom.
@Friday12: ik denk een stuk of 40, maar precies weet ik het niet.
Ik bak binnen. Vorig jaar wel buiten gebakken, saai op het balkon. Maar ik vond de frituurpan irritant klein. Er konden maar drie bollen tegelijk in dus ik stond de helft van de tijd te niksen in de kou.
Het lijkt me wel wat om buiten te bakken met een vuurtje erbij, dat zou nu ook prima kunnen (ben verhuisd, heb een flinke tuin nu). Maar ik heb ook geen prettig gasstel buiten. Mijn kampeersetjes zijn te wankel voor hete olie. Waar bak jij op/in?
Nee, in de schuur. En geen top 2000 maar de lokale zendpiraatquote:
Ook leuk!quote:Op maandag 30 december 2019 23:33 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Nee, in de schuur. En geen top 2000 maar de lokale zendpiraat
Hoeveel kilo meel bak je dan? Heb een pan van 8 liter dit jaar, benieuwd hoeveel daar in gaan.quote:Op maandag 30 december 2019 23:12 schreef junkiexp het volgende:
[..]
Ik bak in een 3 liter frituurpan zonder mandje erin.
Kunnen er 6 tegelijk in dus gaat prima.
normaal formaat bedoelde ik dusquote:Op maandag 30 december 2019 22:10 schreef Zilverberk het volgende:
[..]
Dat ligt eraan hoe groot je de bollen bakt.
Mijn recept van een pond bloem bakt ongeveer 35 kleine bolletjes (kleine ijsschep). Die wegen ergens 30 gram tegenover 80-100 gram voor de reguliere kraam-maat.
Gewoon 4 doen, komt altijd wel opquote:Op maandag 30 december 2019 23:37 schreef derLudolf het volgende:
Rozijnen staan hier ook te wellen. Morgen rond 7u begin ik.
Nog in twijfel of ik 3 of 4kg bloem ga doen.
Normaal kraamformaat of normaal zelfbakkersformaat?quote:
Kijk wel even hoe mooi het gaat, wil morgenmiddag ook nog even de hort op.quote:
Geen idee, ik gebruik gewoon van die kan en klaar pakken.quote:Op maandag 30 december 2019 23:35 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Hoeveel kilo meel bak je dan? Heb een pan van 8 liter dit jaar, benieuwd hoeveel daar in gaan.
Oh, ja dan gaat het wel met zo'n pannetje. Een kilo bloem is voor zo'n 60 oliebollen. Dus 20 stuks voor een pond mix kan wel kloppen.quote:Op maandag 30 december 2019 23:41 schreef junkiexp het volgende:
[..]
Geen idee, ik gebruik gewoon van die kan en klaar pakken.
Volgens mij zit daar een halve kilo in.
Heb 3 pakken.
Zullen iets van 50-60 oliebollen worden schat ik in.
Gewoon binnen, als je schoon vet hebt (arachide) stinkt het ook niet.quote:Op maandag 30 december 2019 22:50 schreef junkiexp het volgende:
Bakken jullie ook buiten?
Ik hier wel, even de vuurkorf opstoken en top 2000 aan.
Beetje vuurwerk afsteken ondertussen in de middag, biertje erbij.
Gezellig heur
Ik gebruik zonnebloemolie.quote:Op dinsdag 31 december 2019 00:06 schreef djkoelkast het volgende:
Gewoon binnen, als je schoon vet hebt (arachide) stinkt het ook niet.
Ja, dan gaat het snel stinken inderdaad, zonnebloemolie is echt niet geschikt voor oliebollen. Slaolie ook niet trouwens.quote:Op dinsdag 31 december 2019 00:07 schreef junkiexp het volgende:
[..]
Ik gebruik zonnebloemolie.
maar vind het juist wel leuk buiten en het wordt mooi weer.
Waarom doe je dat? Wordt het daar echt beter van?quote:Op dinsdag 31 december 2019 07:36 schreef qltel het volgende:
Succes allemaal. Ik begin vanmiddag ook. Eerst vanmorgen het deeg maken en 4x terugslaan.Rijzen duurt alles bij elkaar zo'n 3 a 4 uur. En geen Top 2000 maar 192TV.
Als je langer laat rijzen, kun je met minder gist toe. Ook is er meer tijd om een smaak te ontwikkelen.quote:Op dinsdag 31 december 2019 09:09 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Waarom doe je dat? Wordt het daar echt beter van?
Ik heb eens een paar hele oude kookboeken gepakt, daarin staat in beide gevallen 1 uur rijzen en niets over terugslaan.
Ik deed zelf altijd 30 minuten rijzen, terugslaan, 30 minuten rijzen, bakken.
Maar als langer rijzen en vaker terugslaan een beter effect heeft dan wil ik daar ook wel eens mee experimenteren
Eerlijk gezegd heb ik het recept van een vriend die hier uitgebreid mee geëxperimenteerd heeft. Eerst sloegen we nog vaker terug, maar daar werden ze te luchtig van. Vandaar dus 3 a 4x. In elk geval is het zo, dat je op deze manier de ingrediënten de tijd geeft om smaak te ontwikkelen. Ik heb vrij veel ervaring met brood en hoe langer een brood rijst, hoe meer smaak. En een oliebol is in de basis eigenlijk gefrituurd brooddeeg.quote:Op dinsdag 31 december 2019 09:09 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Waarom doe je dat? Wordt het daar echt beter van?
Ik heb eens een paar hele oude kookboeken gepakt, daarin staat in beide gevallen 1 uur rijzen en niets over terugslaan.
Ik deed zelf altijd 30 minuten rijzen, terugslaan, 30 minuten rijzen, bakken.
Maar als langer rijzen en vaker terugslaan een beter effect heeft dan wil ik daar ook wel eens mee experimenteren
Foto's willen we!quote:Op dinsdag 31 december 2019 11:32 schreef Lot_1 het volgende:
Zo, de eerste 20 zijn gebakken De eerste is geproefd en ze zijn weer lekker
Zo langquote:Op dinsdag 31 december 2019 10:37 schreef Tinkepink het volgende:
Ik heb ze 3 uur laten rijzen zonder terugslaan. Ze waren perfect.
Imgur doet kut app geüpdate en alles.quote:
ik ben klaar en het zijn er exact 38quote:Op maandag 30 december 2019 23:03 schreef Lot_1 het volgende:
[..]
@:Friday12: ik denk een stuk of 40, maar precies weet ik het niet.
Leuk, ik ga zo dan maar mijn eerste beslag maken. Ik bak ze altijd net na het eten.quote:Op dinsdag 31 december 2019 09:18 schreef qltel het volgende:
[..]
Eerlijk gezegd heb ik het recept van een vriend die hier uitgebreid mee geëxperimenteerd heeft. Eerst sloegen we nog vaker terug, maar daar werden ze te luchtig van. Vandaar dus 3 a 4x. In elk geval is het zo, dat je op deze manier de ingrediënten de tijd geeft om smaak te ontwikkelen. Ik heb vrij veel ervaring met brood en hoe langer een brood rijst, hoe meer smaak. En een oliebol is in de basis eigenlijk gefrituurd brooddeeg.
Ja dat is wat ik doe met bakken, dus ik sla niet echt het hele deeg terug, maar schep wat ruwer met de portioneerlepel, dan worden ze niet zo vast vast, maar ook niet te open en vet.quote:Op dinsdag 31 december 2019 15:22 schreef Isabeau het volgende:
Kan je ook 'half terugslaan' Ik vind mijn bollen namelijk best 'compact' en heb ze liever wat luchtiger. Maar vet vind ik ook niet lekker.
Terugslaan is het beslag doorroeren nadat het is gerezen. Zo haal je de grote luchtbellen eruit.quote:Op dinsdag 31 december 2019 15:50 schreef Het_Liegebeest het volgende:
Wat in vredesnaam is terugslaan?
Ik flikker alles in een kom, laat het minstens een uur staan en ga dan bakken. Ze vallen altijd bij iedereen in de smaak.
Aha, zo leer je nog eens wat.quote:Op dinsdag 31 december 2019 15:56 schreef Zilverberk het volgende:
[..]
Terugslaan is het beslag doorroeren nadat het is gerezen. Zo haal je de grote luchtbellen eruit.
Nutella bollen kopen? 😜quote:Op dinsdag 31 december 2019 16:53 schreef roos94 het volgende:
Langs 2 kramen geweest beide hebben ze geen bollen zonder krenten gvd
Best wel belangrijk, anders smaken de bollen naar oude olie...quote:Op dinsdag 31 december 2019 16:53 schreef Zo-is-dat het volgende:
Hoe belangrijk is vers vet? Ik heb geen zin om de frituurpan te verversen
Manlief heeft zich opgeofferd dat worden frisse bollen!quote:Op dinsdag 31 december 2019 17:20 schreef Yinny het volgende:
[..]
Best wel belangrijk, anders smaken de bollen naar oude olie...
Wat een werk!quote:Op vrijdag 30 december 2016 08:18 schreef sigme het volgende:
[..]
De meneer in het filmpje hieronder doet het ook in een pannetje. Ik denk dat hij zonnebloemolie gebruikt, kijk het filmpje even, hij noemt wel wat hij gebruikt. Hij vertelt ook dat er vroeger natuurlijk slechts keuze was uit reuzel en geklaarde boter. Dus als je oma ouderwets bakte, gebruikte ze reuzel of geklaarde boter. Reuzel kan je kopen in de supermarkt als 'ossewit'. Geklaarde boter kennen we tegenwoordig onder de naam 'ghee'.
Ik geef de voorkeur aan reuzel.
[..]
Ossewit is toch runder er, daarom osse.quote:Op vrijdag 30 december 2016 08:18 schreef sigme het volgende:
[..]
De meneer in het filmpje hieronder doet het ook in een pannetje. Ik denk dat hij zonnebloemolie gebruikt, kijk het filmpje even, hij noemt wel wat hij gebruikt. Hij vertelt ook dat er vroeger natuurlijk slechts keuze was uit reuzel en geklaarde boter. Dus als je oma ouderwets bakte, gebruikte ze reuzel of geklaarde boter. Reuzel kan je kopen in de supermarkt als 'ossewit'. Geklaarde boter kennen we tegenwoordig onder de naam 'ghee'.
Ik geef de voorkeur aan reuzel.
[..]
Je hebt gelijkquote:Op dinsdag 31 december 2019 18:04 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Ossewit is toch runder er, daarom osse.
Met reuzel krijg je 'smoutebollen' en als ze afgekoeld zijn kun je een klein laagje wit vet er op blijven zien.quote:
Met ossewit krijg je dat witte laagje ook .quote:Op dinsdag 31 december 2019 18:41 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Met reuzel krijg je 'smoutebollen' en als ze afgekoeld zijn kun je een klein laagje wit vet er op blijven zien.
Ossewit smaakt alleen totaal anders dan reuzel. Beiden geven wel smaak mee.quote:Op dinsdag 31 december 2019 18:42 schreef sigme het volgende:
[..]
Met ossewit krijg je dat witte laagje ook .
Maar ook uit olie vind ik dat je oliebollen nog warm uit 't vet moet eten.
Een paar die ik niet zo mooi vond zijn naar de kippen gegaan, de rest zit in de vriezer.quote:Op woensdag 1 januari 2020 20:00 schreef derLudolf het volgende:
Ik heb niet geteld hoeveel ik heb gebakken, allicht zo'n 200/250?
Nog wel een paar over, maar nee, opgewarmd in de oven vind ik ze ook niet zo. Dus die paar die ik nog heb gooi ik weg.
Dat heb ik dus ook altijd, ik baseer me dit keer op een recept uit een heel oud kookboek. Ik heb de verse biologische gist ook al gehaald, het worden weer topbollenquote:Op woensdag 30 december 2020 10:45 schreef fietsie het volgende:
Zoals gewoonlijk ben ik mijn boekje met m'n oude recepten weer kwijt; het is "ergens opgeruimd in de boekenkast".
Dus nog even... zoeken straks.
Ik maak dit jaar exact dezelfde mix, maar ik ga hem verder neerslaan, en vaker neerslaan. Kijken of ik de bollen wat zwaarder per stuk kan krijgen.quote:
soezendeeg?quote:Op woensdag 30 december 2020 12:08 schreef BakkieDoen het volgende:
Maak anders altijd bollen met soezendeeg erdoor, maar wil dit jaar ook eens wat anders proberen. Zijn die van Holtkamp wat?
En anders heb ik deze nog gevonden:
400 gr bloem
4 dl lauwe melk
2 eieren
40 gr verse bakkersgist of 7 gr (1 zakje) instantgist
1 tl zout
Vulling
150 gr rozijnen
100 gr krenten
75 gr gesnipperde sukade
2 Granny Smith-appels
1 citroen
Rumrozijnenquote:
Oeh, zien er goed uitquote:Op woensdag 30 december 2020 13:36 schreef Muck het volgende:
[ afbeelding ]
Over de appelbeignets ben ik zeer tevreden!
Het oliebollenbeslag staat nu te rijzen en dan zijn die aan de beurt
Zeer mooi! Met spijs?quote:Op woensdag 30 december 2020 13:36 schreef Muck het volgende:
[ afbeelding ]
Over de appelbeignets ben ik zeer tevreden!
Het oliebollenbeslag staat nu te rijzen en dan zijn die aan de beurt
Nee, wel gele roomquote:
Hier zit naar mijn idee te veel vloeistof in.quote:Op woensdag 30 december 2020 12:08 schreef BakkieDoen het volgende:
Maak anders altijd bollen met soezendeeg erdoor, maar wil dit jaar ook eens wat anders proberen. Zijn die van Holtkamp wat?
En anders heb ik deze nog gevonden:
400 gr bloem
4 dl lauwe melk
2 eieren
40 gr verse bakkersgist of 7 gr (1 zakje) instantgist
1 tl zout
Vulling
150 gr rozijnen
100 gr krenten
75 gr gesnipperde sukade
2 Granny Smith-appels
1 citroen
Hmmm...zit wat in. Dit is trouwens ook een oud recept, dat wel.quote:Op donderdag 31 december 2020 10:37 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Hier zit naar mijn idee te veel vloeistof in.
Je wil meel / vloeistof 1 op 1 houden. Een ei is 50ml vloeistof.
Dus op 400 meel doe je 300 melk/bier (ik doe melk en bier weer 50:50) en 2 eieren, dan heb je 400ml vocht.
Zo heb ik het ook in 2 oude boeken staan.
Heb hier al afnemers gevondenquote:Op donderdag 31 december 2020 11:51 schreef Tinkepink het volgende:
Zo, deeg staat bij de haard te rijzen. 1 Kilo meel/1 liter melk met appels en rozijnen en dezelfde hoeveelheid gesplitst in “kaal” en rum-rozijnen.
Vanaf twee uur bakken. Ik denk dat ik ze uit ga delen in het dorp. Anders is het toch teveel
Je moet ook een beetje naar je beslag kijken, omdat ik volkoren maak moet ik vaak nog wel een beetje bier toevoegen na een paar minuten mixen. Op een gegeven moment heb je wel door dat je de juiste structuur hebt.quote:Op donderdag 31 december 2020 12:10 schreef BakkieDoen het volgende:
[..]
Hmmm...zit wat in. Dit is trouwens ook een oud recept, dat wel.
Het recept van Holtkamp zit ook teveel in dan. Maar dat is aan te passen natuurlijk.
Melk en bier doe ik idd ook altijd half half.
En weer naar FEE.quote:Op woensdag 6 januari 2021 18:14 schreef Lenny_Leonard het volgende:
Kick naar CUL. FEE is klaar voor dit seizoen.
En bedankt, nu heb ik zin in goede oliebollen. Vorige week kreeg ik er een, van een kraam. Die was gewoon matig te noemenquote:
Oeh ja, oliebollen! Misschien maar vast een keer proefbakken....quote:Op vrijdag 26 november 2021 12:34 schreef derLudolf het volgende:
[..]
En bedankt, nu heb ik zin in goede oliebollen. Vorige week kreeg ik er een, van een kraam. Die was gewoon matig te noemen
Die van Hartog zijn wel echt heel erg lekker, vind ik!quote:Op woensdag 22 december 2021 09:40 schreef Yinny het volgende:
Ik heb bij mijn bestelling vanavond de volkoren oliebollen van bakkerij Hartog. Even proeven, nog nooit een volkoren oliebol op...anders toch mijn standaard recept gebruiken.
Ingrediënten: rozijnen, water, TARWEmeel, volkorenTARWEmeel, EI, gist, Plantaardig Vet(palm, kokos), appel, suiker, Plantaardige Olie(raapzaad, pinda(PINDA'S), katoenzaad), Geheel Gehard Plantaardige Vet(palm), cederappelschil(SULFIET), bakkerszout, dextrose, TARWEbloem, Kruiden En Specerijen(kaneel), glucose-fructosestroop, TARWEgluten, weipoeder(MELK), boterpoeder(MELK), Emulgator(E471, E482, E472e, E322(SOJA)), TARWEbloem (voorverstijfseld), invertsuikerstroop, glucosestroop (gedroogd), Aroma(aroma, vanille), ascorbinezuur(E300), caramelstroop, Conserveermiddel(E202), curcumaextract, enzymen(TARWE), kaliumjodide, Kleurstof(E150a, E160a), rum, Verdikkingsmiddel(E415), zout, Zuurteregelaar(E330, E270)quote:Op woensdag 22 december 2021 13:15 schreef miss_sly het volgende:
[..]
Die van Hartog zijn wel echt heel erg lekker, vind ik!
Ohja ik vergat de boter. En ik heb Reinheitsgebotweizen, dus dat is water, gerst, tarwe, hop en gist.quote:Op woensdag 22 december 2021 13:38 schreef derLudolf het volgende:
Bier heeft niet volgens het Reinheitsgebot is gebrouwen kan misschien ook voor iets meer ingrediënten zorgen?
Ik zit al op iets meer ingrediënten en gebruik: bloem, ei, boter, zout, suiker, gist, melk en bier.
Iets mag alleen volkoren heten* als er meer dan de helft volkorenmeel in zit. Hier staat gewoon tarwemeel vóór volkorentarwemeel vermeldt en dus zit er minder volkoren dan gewoon in en mag het geen volkoren heten. Wat een shitload aan zooi overigens Vooral komisch als je 'volkoren oliebollen' koopt omdat je denkt dat dat gezonder isquote:Op woensdag 22 december 2021 13:18 schreef djkoelkast het volgende:
Ingrediënten: rozijnen, water, TARWEmeel, volkorenTARWEmeel, EI, gist, Plantaardig Vet(palm, kokos), appel, suiker, Plantaardige Olie(raapzaad, pinda(PINDA'S), katoenzaad), Geheel Gehard Plantaardige Vet(palm), cederappelschil(SULFIET), bakkerszout, dextrose, TARWEbloem, Kruiden En Specerijen(kaneel), glucose-fructosestroop, TARWEgluten, weipoeder(MELK), boterpoeder(MELK), Emulgator(E471, E482, E472e, E322(SOJA)), TARWEbloem (voorverstijfseld), invertsuikerstroop, glucosestroop (gedroogd), Aroma(aroma, vanille), ascorbinezuur(E300), caramelstroop, Conserveermiddel(E202), curcumaextract, enzymen(TARWE), kaliumjodide, Kleurstof(E150a, E160a), rum, Verdikkingsmiddel(E415), zout, Zuurteregelaar(E330, E270)
WAUW!
Dit is echt extreem, wat daar allemaal in gaat.
In die van mij zit:
Volkorenmeel, melk, bier, ei, gist, zout.
En de krentenversie ook krenten, rozijnen, appel, kaneel en Duitse brandewijn om de krenten en rozijnen in te weken.
Blij dat iemand het met me eens is en niet kop in het zand en "het is toch lekker".quote:Op woensdag 22 december 2021 14:07 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Iets mag alleen volkoren heten* als er meer dan de helft volkorenmeel in zit. Hier staat gewoon tarwemeel vóór volkorentarwemeel vermeldt en dus zit er minder volkoren dan gewoon in en mag het geen volkoren heten. Wat een shitload aan zooi overigens Vooral komisch als je 'volkoren oliebollen' koopt omdat je denkt dat dat gezonder is
Jouw bollen mogen wel volkoren heten
* = voor brood moet dat 100% zijn.
O, nee, ik koop ze niet omdat ze gezonder zijn! Dan kan je beter geen oliebollen eten en een wortel knagenquote:Op woensdag 22 december 2021 14:07 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Iets mag alleen volkoren heten* als er meer dan de helft volkorenmeel in zit. Hier staat gewoon tarwemeel vóór volkorentarwemeel vermeldt en dus zit er minder volkoren dan gewoon in en mag het geen volkoren heten. Wat een shitload aan zooi overigens Vooral komisch als je 'volkoren oliebollen' koopt omdat je denkt dat dat gezonder is
Jouw bollen mogen wel volkoren heten
* = voor brood moet dat 100% zijn.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |