abonnement Unibet Coolblue
  donderdag 29 december 2016 @ 06:34:32 #1
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_167697822
Het topic voor stoere verhalen over het zelf bakken van oliebollen!

Game on!
  donderdag 29 december 2016 @ 06:38:48 #2
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_167697825
Tis gelukt! *O* ( nog niet eerder een topic op deze manier geopend :@ )

Nieuwe ronde voor komende oliebollenbakzaterdag *O* Succes iedereen!
pi_167697834
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2016 06:38 schreef BakkieDoen het volgende:
Tis gelukt! *O* ( nog niet eerder een topic op deze manier geopend :@ )

Nieuwe ronde voor komende oliebollenbakzaterdag *O* Succes iedereen!
btw:
http://www.estafettewinkel.nl
  donderdag 29 december 2016 @ 06:49:23 #4
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_167697842
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2016 20:45 schreef Secricible het volgende:
Ik wil dit jaar zelf gaan bakken. Wat raden jullie de beginnende oliebollenbakker aan? Voor 5 man dus wilde ongeveer 500gram bloem pakken :) ik las al erdinger door het beslag, hiervoor de helft van de melk vervangen? Qua vulling dacht ik aan krenten?
De vraag van Secricible uit het vorige topic.

Ik zou maar 1/3 van het vocht vervangen door bier/pils, hoeft niet Erdinger te zijn, hoor.
Rozijnen, krenten, appelstukjes, ook lekker.
  donderdag 29 december 2016 @ 06:51:09 #5
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_167697844
quote:
Dank u, daar had ik zelf natuurlijk ook even naar op zoek kunnen gaan...
pi_167697846
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2016 06:51 schreef BakkieDoen het volgende:

[..]

Dank u, daar had ik zelf natuurlijk ook even naar op zoek kunnen gaan...
:+
Ik heb die dingen in andere bio winkel ook zien liggen, maar het seizoen is volgens mij maar kort
  donderdag 29 december 2016 @ 06:56:10 #7
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_167697854
quote:
1s.gif Op donderdag 29 december 2016 06:52 schreef computergirl het volgende:

[..]

:+
Ik heb die dingen in andere bio winkel ook zien liggen, maar het seizoen is volgens mij maar kort
Dan kom ik waarschijnlijk op de verkeerde momenten in bio winkels, zit hier ook niet echt in de buurt. En nu is het seizoen natuurlijk....dat gaat m dan niet meer worden dit jaar. Maar ach, denk niet dat de oliebollen er echt minder om zullen smaken :) ( of misschien wel, maar dan weet ik dat toch niet :s) )
pi_167698436
Zaterdag is bij mij ouders ook weer het jaarlijkse oliebollen bak festijn voor de hele familie. Vroeger at ik er 15+ maar tegenwoordig ben ik wel met 2 klaar. Maar ik moet zeggen, die ouwe bakt wel prima oliebollen! Een prima bodem om mijn avond mee te beginnen.
Uitvinder van de biersmiley.
pi_167698474
Ik ga zaterdag ook weer aan de gang. Mag er 150 bakken voor een feestje.

Ik vind t heerlijk. Goeie muziek op en lekker in mn eentje n dagje rommelen en bakken in de keuken. E dankbaar want iedereen vind mijn oliebollen lekker.

Ik zweer overigens bij de mix van koopmans. Al dan niet bereid met donker bier. Wat gebruiken jullie?
pi_167698569
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2016 08:44 schreef Mevrouw_voor_jou het volgende:
Ik ga zaterdag ook weer aan de gang. Mag er 150 bakken voor een feestje.

Ik vind t heerlijk. Goeie muziek op en lekker in mn eentje n dagje rommelen en bakken in de keuken. E dankbaar want iedereen vind mijn oliebollen lekker.

Ik zweer overigens bij de mix van koopmans. Al dan niet bereid met donker bier. Wat gebruiken jullie?
HomeMade, met gewoon pils door het beslag.
  Moderator donderdag 29 december 2016 @ 10:01:24 #11
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_167699603
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2016 06:49 schreef BakkieDoen het volgende:

[..]

De vraag van Secricible uit het vorige topic.

Ik zou maar 1/3 van het vocht vervangen door bier/pils, hoeft niet Erdinger te zijn, hoor.
Rozijnen, krenten, appelstukjes, ook lekker.
Hoeft geen weizen te zijn, maar past wel het beste bij de smaak van oliebollen. Vooral hefeweizen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator donderdag 29 december 2016 @ 10:03:58 #12
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_167699636
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2016 08:44 schreef Mevrouw_voor_jou het volgende:
Ik ga zaterdag ook weer aan de gang. Mag er 150 bakken voor een feestje.

Ik vind t heerlijk. Goeie muziek op en lekker in mn eentje n dagje rommelen en bakken in de keuken. E dankbaar want iedereen vind mijn oliebollen lekker.

Ik zweer overigens bij de mix van koopmans. Al dan niet bereid met donker bier. Wat gebruiken jullie?
Een premix, leuk met suiker, zetmeel en weipoeder. Waarom zou je dat in je oliebollen willen? Ik snap dat echt niet. Het is echt heel makkelijk zelf te maken met goede bloem.
Ik maak ze zelf al een paar jaar met spelt, emmer en tarwe door elkaar (en/of einkorn als ik het heb, maar dat heb ik dit jaar helaas niet).
Alles voor meer variëteit en meer smaak :D
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_167712174
Een semi gerelateerde vraag; ik wil dit jaar appelbeignets maken, zoals mijn oma ze vroeger ook maakte. Niet in de frituur, maar gewoon in een pan op het gas. Wat voor olie kan ik hier het beste voor gebruiken?
pi_167712350
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2016 16:49 schreef Lean_Machine het volgende:
Een semi gerelateerde vraag; ik wil dit jaar appelbeignets maken, zoals mijn oma ze vroeger ook maakte. Niet in de frituur, maar gewoon in een pan op het gas. Wat voor olie kan ik hier het beste voor gebruiken?
Zou je aan je oma moeten vragen als ze nog leeft...

Maar zonnebloemolie is het meest gangbare, neem alleen niet te goedkope zooi.
pi_167712568
quote:
7s.gif Op donderdag 29 december 2016 16:53 schreef Fokker89 het volgende:

[..]

Zou je aan je oma moeten vragen als ze nog leeft...

Maar zonnebloemolie is het meest gangbare, neem alleen niet te goedkope zooi.
Dat is inderdaad niet meer mogelijk, helaas. Maar bedankt! :)
pi_167715138
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2016 10:03 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Een premix, leuk met suiker, zetmeel en weipoeder. Waarom zou je dat in je oliebollen willen? Ik snap dat echt niet. Het is echt heel makkelijk zelf te maken met goede bloem.
Ik maak ze zelf al een paar jaar met spelt, emmer en tarwe door elkaar (en/of einkorn als ik het heb, maar dat heb ik dit jaar helaas niet).
Alles voor meer variëteit en meer smaak :D
Het smaakt lekker en het is eenvoudig. Qua variatie gebruik ik vaak voor een deel donker bier en dat werkt prima.

Spelt zou ik niet snel gebruiken, ik vind de smaak ervan niet lekker.
pi_167715217
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2016 16:49 schreef Lean_Machine het volgende:
Een semi gerelateerde vraag; ik wil dit jaar appelbeignets maken, zoals mijn oma ze vroeger ook maakte. Niet in de frituur, maar gewoon in een pan op het gas. Wat voor olie kan ik hier het beste voor gebruiken?
Zonnebloemolie werkt t beste denk ik. Het heeft weinig bijsmaak en het is relatief goedkoop vergeleken met andere oliën.
  donderdag 29 december 2016 @ 19:43:38 #18
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_167717906
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2016 16:49 schreef Lean_Machine het volgende:
Een semi gerelateerde vraag; ik wil dit jaar appelbeignets maken, zoals mijn oma ze vroeger ook maakte. Niet in de frituur, maar gewoon in een pan op het gas. Wat voor olie kan ik hier het beste voor gebruiken?
arachideolie ^O^
  donderdag 29 december 2016 @ 19:45:00 #19
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_167717954
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2016 10:01 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Hoeft geen weizen te zijn, maar past wel het beste bij de smaak van oliebollen. Vooral hefeweizen.
Ga ik dit jaar voor het eerst proberen, staat al klaar op kamertemperatuur :)
  Moderator donderdag 29 december 2016 @ 19:52:51 #20
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_167718210
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2016 16:49 schreef Lean_Machine het volgende:
Een semi gerelateerde vraag; ik wil dit jaar appelbeignets maken, zoals mijn oma ze vroeger ook maakte. Niet in de frituur, maar gewoon in een pan op het gas. Wat voor olie kan ik hier het beste voor gebruiken?
Arachideolie!
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator donderdag 29 december 2016 @ 19:57:12 #21
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_167718342
Zo, vandaag even boodschappen gedaan. Fransiskaner weisener is het bier wat ik ga gebruiken :)
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator donderdag 29 december 2016 @ 22:47:16 #22
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_167725136
quote:
1s.gif Op donderdag 29 december 2016 19:57 schreef derLudolf het volgende:
Zo, vandaag even boodschappen gedaan. Fransiskaner weisener is het bier wat ik ga gebruiken :)
Is ook top (om te drinken vind ik die persoonlijk onder de wat mindere weizeners vallen, in oliebollen maakt dat niet veel verschil).
quote:
1s.gif Op donderdag 29 december 2016 18:16 schreef Mevrouw_voor_jou het volgende:

[..]

Zonnebloemolie werkt t beste denk ik. Het heeft weinig bijsmaak en het is relatief goedkoop vergeleken met andere oliën.
Zonnebloemolie is rommel, moet je absoluut mijden. Arachideolie is voor oliebollen. Heb je een pinda-allergie dan rijstolie gebruiken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_167728153
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2016 22:47 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Is ook top (om te drinken vind ik die persoonlijk onder de wat mindere weizeners vallen, in oliebollen maakt dat niet veel verschil).

[..]

Zonnebloemolie is rommel, moet je absoluut mijden. Arachideolie is voor oliebollen. Heb je een pinda-allergie dan rijstolie gebruiken.
Waarom is het rommel? :?
Somebody that I used to know
  Moderator vrijdag 30 december 2016 @ 00:09:14 #24
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_167728798
quote:
1s.gif Op donderdag 29 december 2016 23:52 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Waarom is het rommel? :?
Er ontstaan bij het verhitten direct hele slechte stoffen, transvetten etc. Het smaakt ook echt niet zo lekker als arachideolie.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator vrijdag 30 december 2016 @ 00:11:50 #25
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_167728894
quote:
1s.gif Op donderdag 29 december 2016 23:52 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Waarom is het rommel? :?
Het is niet geschikt voor (langdurige) verhitting wat je bij oliebollen bakken wel doet. Omstreden schadelijk afbraakproducten bij.
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_167731382
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2016 00:09 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Er ontstaan bij het verhitten direct hele slechte stoffen, transvetten etc. [..]
Heb je daar een, goed chemisch onderbouwde, bron van? Transvetten ontstaan naar mijn weten bij hydrogenering van meervoudig onverzadigde vetten. Tijdens dat proces ontstaan verzadigder trans-isomeren in plaats verzadigder cis-isomeren zodat het aandeel trans-isomere vetten toeneemt.

Echter, voor hydrogenering, het woord zegt het al, is waterstof nodig. Het is mij een raadsel waar dat tijdens het bakproces van oliebollen vandaan zou moeten komen. Daar komt nog bij dat trans-vetten per definitie alleen vanuit meervoudig onverzadigde vetten kunnen ontstaan, zowel arachideolie (32 % gemiddeld) als zonnebloemolie (69 % gemiddeld) bevatten meervoudig onverzadigde vetten. Mochten er al trans-vetten ontstaan, dan ontstaan die dus in beide oliën.

Wellicht doel je op oxidatie. Dat is goed te voorkomen door adequaat de temperatuur in de gaten te houden tijdens het bakken. Toegegeven, daar gaat het nog wel eens mis bij veel amateurbakkers, maar het is goed te voorkomen met een adequate thermometer en temperatuurregeling.

Over de smaakclaims valt niet te twisten, maar over je claim van het ontstaan van ongewenste bijproducten bij het langdurig verhitten van zonnebloemolie ben ik zowel in het algemeen als specifiek in relatie tot arachideolie sceptisch.

[ Bericht 0% gewijzigd door Kowloon op 30-12-2016 06:53:11 ]
pi_167731678
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2016 16:49 schreef Lean_Machine het volgende:
Een semi gerelateerde vraag; ik wil dit jaar appelbeignets maken, zoals mijn oma ze vroeger ook maakte. Niet in de frituur, maar gewoon in een pan op het gas. Wat voor olie kan ik hier het beste voor gebruiken?
De meneer in het filmpje hieronder doet het ook in een pannetje. Ik denk dat hij zonnebloemolie gebruikt, kijk het filmpje even, hij noemt wel wat hij gebruikt. Hij vertelt ook dat er vroeger natuurlijk slechts keuze was uit reuzel en geklaarde boter. Dus als je oma ouderwets bakte, gebruikte ze reuzel of geklaarde boter. Reuzel kan je kopen in de supermarkt als 'ossewit'. Geklaarde boter kennen we tegenwoordig onder de naam 'ghee'.
Ik geef de voorkeur aan reuzel.

quote:
2s.gif Op dinsdag 20 december 2016 18:27 schreef Postbus100 het volgende:
Als ik dit jaar een (dankbaar) publiek heb, dan wil ik deze misschien wel maken:

ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  vrijdag 30 december 2016 @ 11:19:03 #28
421960 Sotchi2014
Is echt een vrouw
pi_167735383
Mijn geheime tip: een zakje (smaakjes)thee mee laten trekken. Honing, caramel, vanille, keuze te over.
Op maandag 17 oktober 2016 17:20 schreef Danny het volgende:
Sotchi2014 is echt onmisbaar voor FOK!
pi_167735488
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2016 22:47 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Is ook top (om te drinken vind ik die persoonlijk onder de wat mindere weizeners vallen, in oliebollen maakt dat niet veel verschil).

[..]

Zonnebloemolie is rommel, moet je absoluut mijden. Arachideolie is voor oliebollen. Heb je een pinda-allergie dan rijstolie gebruiken.
Ik vind zonnebloemolie geweldig voor de oliebollen. Ze smaken altijd super.
pi_167735597
quote:
7s.gif Op vrijdag 30 december 2016 06:47 schreef Kowloon het volgende:

[..]

Heb je daar een, goed chemisch onderbouwde, bron van? Transvetten ontstaan naar mijn weten bij hydrogenering van meervoudig onverzadigde vetten. Tijdens dat proces ontstaan verzadigder trans-isomeren in plaats verzadigder cis-isomeren zodat het aandeel trans-isomere vetten toeneemt.

Echter, voor hydrogenering, het woord zegt het al, is waterstof nodig. Het is mij een raadsel waar dat tijdens het bakproces van oliebollen vandaan zou moeten komen. Daar komt nog bij dat trans-vetten per definitie alleen vanuit meervoudig onverzadigde vetten kunnen ontstaan, zowel arachideolie (32 % gemiddeld) als zonnebloemolie (69 % gemiddeld) bevatten meervoudig onverzadigde vetten. Mochten er al trans-vetten ontstaan, dan ontstaan die dus in beide oliën.

Wellicht doel je op oxidatie. Dat is goed te voorkomen door adequaat de temperatuur in de gaten te houden tijdens het bakken. Toegegeven, daar gaat het nog wel eens mis bij veel amateurbakkers, maar het is goed te voorkomen met een adequate thermometer en temperatuurregeling.

Over de smaakclaims valt niet te twisten, maar over je claim van het ontstaan van ongewenste bijproducten bij het langdurig verhitten van zonnebloemolie ben ik zowel in het algemeen als specifiek in relatie tot arachideolie sceptisch.
Dank je!

Ik doe niet mee aan alle hippe claims over wat wel en niet gezond is als er geen onderbouwing bij zit en het enkel hip klinkt. Het enige wat mij boeit is de smaak, en die is over het algemeen heel goed als je normale producten gebruikt en het met een beetje liefde en aandacht bereid.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')