btw:quote:Op donderdag 29 december 2016 06:38 schreef BakkieDoen het volgende:
Tis gelukt! ( nog niet eerder een topic op deze manier geopend )
Nieuwe ronde voor komende oliebollenbakzaterdag Succes iedereen!
De vraag van Secricible uit het vorige topic.quote:Op woensdag 28 december 2016 20:45 schreef Secricible het volgende:
Ik wil dit jaar zelf gaan bakken. Wat raden jullie de beginnende oliebollenbakker aan? Voor 5 man dus wilde ongeveer 500gram bloem pakken ik las al erdinger door het beslag, hiervoor de helft van de melk vervangen? Qua vulling dacht ik aan krenten?
Dank u, daar had ik zelf natuurlijk ook even naar op zoek kunnen gaan...quote:Op donderdag 29 december 2016 06:45 schreef computergirl het volgende:
[..]
btw:
http://www.estafettewinkel.nl
quote:Op donderdag 29 december 2016 06:51 schreef BakkieDoen het volgende:
[..]
Dank u, daar had ik zelf natuurlijk ook even naar op zoek kunnen gaan...
Dan kom ik waarschijnlijk op de verkeerde momenten in bio winkels, zit hier ook niet echt in de buurt. En nu is het seizoen natuurlijk....dat gaat m dan niet meer worden dit jaar. Maar ach, denk niet dat de oliebollen er echt minder om zullen smaken ( of misschien wel, maar dan weet ik dat toch niet )quote:Op donderdag 29 december 2016 06:52 schreef computergirl het volgende:
[..]
Ik heb die dingen in andere bio winkel ook zien liggen, maar het seizoen is volgens mij maar kort
HomeMade, met gewoon pils door het beslag.quote:Op donderdag 29 december 2016 08:44 schreef Mevrouw_voor_jou het volgende:
Ik ga zaterdag ook weer aan de gang. Mag er 150 bakken voor een feestje.
Ik vind t heerlijk. Goeie muziek op en lekker in mn eentje n dagje rommelen en bakken in de keuken. E dankbaar want iedereen vind mijn oliebollen lekker.
Ik zweer overigens bij de mix van koopmans. Al dan niet bereid met donker bier. Wat gebruiken jullie?
Hoeft geen weizen te zijn, maar past wel het beste bij de smaak van oliebollen. Vooral hefeweizen.quote:Op donderdag 29 december 2016 06:49 schreef BakkieDoen het volgende:
[..]
De vraag van Secricible uit het vorige topic.
Ik zou maar 1/3 van het vocht vervangen door bier/pils, hoeft niet Erdinger te zijn, hoor.
Rozijnen, krenten, appelstukjes, ook lekker.
Een premix, leuk met suiker, zetmeel en weipoeder. Waarom zou je dat in je oliebollen willen? Ik snap dat echt niet. Het is echt heel makkelijk zelf te maken met goede bloem.quote:Op donderdag 29 december 2016 08:44 schreef Mevrouw_voor_jou het volgende:
Ik ga zaterdag ook weer aan de gang. Mag er 150 bakken voor een feestje.
Ik vind t heerlijk. Goeie muziek op en lekker in mn eentje n dagje rommelen en bakken in de keuken. E dankbaar want iedereen vind mijn oliebollen lekker.
Ik zweer overigens bij de mix van koopmans. Al dan niet bereid met donker bier. Wat gebruiken jullie?
Zou je aan je oma moeten vragen als ze nog leeft...quote:Op donderdag 29 december 2016 16:49 schreef Lean_Machine het volgende:
Een semi gerelateerde vraag; ik wil dit jaar appelbeignets maken, zoals mijn oma ze vroeger ook maakte. Niet in de frituur, maar gewoon in een pan op het gas. Wat voor olie kan ik hier het beste voor gebruiken?
Dat is inderdaad niet meer mogelijk, helaas. Maar bedankt!quote:Op donderdag 29 december 2016 16:53 schreef Fokker89 het volgende:
[..]
Zou je aan je oma moeten vragen als ze nog leeft...
Maar zonnebloemolie is het meest gangbare, neem alleen niet te goedkope zooi.
Het smaakt lekker en het is eenvoudig. Qua variatie gebruik ik vaak voor een deel donker bier en dat werkt prima.quote:Op donderdag 29 december 2016 10:03 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Een premix, leuk met suiker, zetmeel en weipoeder. Waarom zou je dat in je oliebollen willen? Ik snap dat echt niet. Het is echt heel makkelijk zelf te maken met goede bloem.
Ik maak ze zelf al een paar jaar met spelt, emmer en tarwe door elkaar (en/of einkorn als ik het heb, maar dat heb ik dit jaar helaas niet).
Alles voor meer variëteit en meer smaak
Zonnebloemolie werkt t beste denk ik. Het heeft weinig bijsmaak en het is relatief goedkoop vergeleken met andere oliën.quote:Op donderdag 29 december 2016 16:49 schreef Lean_Machine het volgende:
Een semi gerelateerde vraag; ik wil dit jaar appelbeignets maken, zoals mijn oma ze vroeger ook maakte. Niet in de frituur, maar gewoon in een pan op het gas. Wat voor olie kan ik hier het beste voor gebruiken?
arachideoliequote:Op donderdag 29 december 2016 16:49 schreef Lean_Machine het volgende:
Een semi gerelateerde vraag; ik wil dit jaar appelbeignets maken, zoals mijn oma ze vroeger ook maakte. Niet in de frituur, maar gewoon in een pan op het gas. Wat voor olie kan ik hier het beste voor gebruiken?
Ga ik dit jaar voor het eerst proberen, staat al klaar op kamertemperatuurquote:Op donderdag 29 december 2016 10:01 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Hoeft geen weizen te zijn, maar past wel het beste bij de smaak van oliebollen. Vooral hefeweizen.
Arachideolie!quote:Op donderdag 29 december 2016 16:49 schreef Lean_Machine het volgende:
Een semi gerelateerde vraag; ik wil dit jaar appelbeignets maken, zoals mijn oma ze vroeger ook maakte. Niet in de frituur, maar gewoon in een pan op het gas. Wat voor olie kan ik hier het beste voor gebruiken?
Is ook top (om te drinken vind ik die persoonlijk onder de wat mindere weizeners vallen, in oliebollen maakt dat niet veel verschil).quote:Op donderdag 29 december 2016 19:57 schreef derLudolf het volgende:
Zo, vandaag even boodschappen gedaan. Fransiskaner weisener is het bier wat ik ga gebruiken
Zonnebloemolie is rommel, moet je absoluut mijden. Arachideolie is voor oliebollen. Heb je een pinda-allergie dan rijstolie gebruiken.quote:Op donderdag 29 december 2016 18:16 schreef Mevrouw_voor_jou het volgende:
[..]
Zonnebloemolie werkt t beste denk ik. Het heeft weinig bijsmaak en het is relatief goedkoop vergeleken met andere oliën.
Waarom is het rommel?quote:Op donderdag 29 december 2016 22:47 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Is ook top (om te drinken vind ik die persoonlijk onder de wat mindere weizeners vallen, in oliebollen maakt dat niet veel verschil).
[..]
Zonnebloemolie is rommel, moet je absoluut mijden. Arachideolie is voor oliebollen. Heb je een pinda-allergie dan rijstolie gebruiken.
Er ontstaan bij het verhitten direct hele slechte stoffen, transvetten etc. Het smaakt ook echt niet zo lekker als arachideolie.quote:
Het is niet geschikt voor (langdurige) verhitting wat je bij oliebollen bakken wel doet. Omstreden schadelijk afbraakproducten bij.quote:
Heb je daar een, goed chemisch onderbouwde, bron van? Transvetten ontstaan naar mijn weten bij hydrogenering van meervoudig onverzadigde vetten. Tijdens dat proces ontstaan verzadigder trans-isomeren in plaats verzadigder cis-isomeren zodat het aandeel trans-isomere vetten toeneemt.quote:Op vrijdag 30 december 2016 00:09 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Er ontstaan bij het verhitten direct hele slechte stoffen, transvetten etc. [..]
De meneer in het filmpje hieronder doet het ook in een pannetje. Ik denk dat hij zonnebloemolie gebruikt, kijk het filmpje even, hij noemt wel wat hij gebruikt. Hij vertelt ook dat er vroeger natuurlijk slechts keuze was uit reuzel en geklaarde boter. Dus als je oma ouderwets bakte, gebruikte ze reuzel of geklaarde boter. Reuzel kan je kopen in de supermarkt als 'ossewit'. Geklaarde boter kennen we tegenwoordig onder de naam 'ghee'.quote:Op donderdag 29 december 2016 16:49 schreef Lean_Machine het volgende:
Een semi gerelateerde vraag; ik wil dit jaar appelbeignets maken, zoals mijn oma ze vroeger ook maakte. Niet in de frituur, maar gewoon in een pan op het gas. Wat voor olie kan ik hier het beste voor gebruiken?
quote:Op dinsdag 20 december 2016 18:27 schreef Postbus100 het volgende:
Als ik dit jaar een (dankbaar) publiek heb, dan wil ik deze misschien wel maken:
Ik vind zonnebloemolie geweldig voor de oliebollen. Ze smaken altijd super.quote:Op donderdag 29 december 2016 22:47 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Is ook top (om te drinken vind ik die persoonlijk onder de wat mindere weizeners vallen, in oliebollen maakt dat niet veel verschil).
[..]
Zonnebloemolie is rommel, moet je absoluut mijden. Arachideolie is voor oliebollen. Heb je een pinda-allergie dan rijstolie gebruiken.
Dank je!quote:Op vrijdag 30 december 2016 06:47 schreef Kowloon het volgende:
[..]
Heb je daar een, goed chemisch onderbouwde, bron van? Transvetten ontstaan naar mijn weten bij hydrogenering van meervoudig onverzadigde vetten. Tijdens dat proces ontstaan verzadigder trans-isomeren in plaats verzadigder cis-isomeren zodat het aandeel trans-isomere vetten toeneemt.
Echter, voor hydrogenering, het woord zegt het al, is waterstof nodig. Het is mij een raadsel waar dat tijdens het bakproces van oliebollen vandaan zou moeten komen. Daar komt nog bij dat trans-vetten per definitie alleen vanuit meervoudig onverzadigde vetten kunnen ontstaan, zowel arachideolie (32 % gemiddeld) als zonnebloemolie (69 % gemiddeld) bevatten meervoudig onverzadigde vetten. Mochten er al trans-vetten ontstaan, dan ontstaan die dus in beide oliën.
Wellicht doel je op oxidatie. Dat is goed te voorkomen door adequaat de temperatuur in de gaten te houden tijdens het bakken. Toegegeven, daar gaat het nog wel eens mis bij veel amateurbakkers, maar het is goed te voorkomen met een adequate thermometer en temperatuurregeling.
Over de smaakclaims valt niet te twisten, maar over je claim van het ontstaan van ongewenste bijproducten bij het langdurig verhitten van zonnebloemolie ben ik zowel in het algemeen als specifiek in relatie tot arachideolie sceptisch.
Dat is smaak, ik heb het 1 jaar gedaan in arachideolie en vond het echt niks... Je moet er van houden.quote:Op vrijdag 30 december 2016 12:19 schreef djkoelkast het volgende:
Want het is alleen waar als er een interessant klinkende wetenschappelijke bewijslast bij wordt geplaatst. Het is algemeen bekend dat onverzadigde vetten bij langdurige verhitting slechte stoffen aanmaken. Arachideolie en rijstolie zijn beter tegen hitte bestand dan zonnebloemolie en soja(sla)olie. Daar is niets hips aan.
Het is juist hip om alles maar in zonnebloemolie te bakken, zoek maar eens chips die niet in zonnebloemolie is gebakken, bijna niet te vinden, dus als je niet meedoet aan gezondheidsclaims en hippe dingen moet je juist niét in zonnebloemolie bakken.
Als het om smaak gaat dan juist arachideolie gebruiken. Het kost je misschien 6 in plaats van 3 euro om je pan te vullen, maar het wordt er wel veel lekkerder op.
Dat kan, dan kun je best rijstolie gebruiken, heel neutraal van smaak en kan ook heel goed tegen hoge temperaturen. Zonnebloemolie heeft een veel lager rookpunt.quote:Op vrijdag 30 december 2016 14:47 schreef Fokker89 het volgende:
[..]
Dat is smaak, ik heb het 1 jaar gedaan in arachideolie en vond het echt niks... Je moet er van houden.
Laat ik me daar nou eens weinig mee bezig houden.quote:Op vrijdag 30 december 2016 12:19 schreef djkoelkast het volgende:
Want het is alleen waar als er een interessant klinkende wetenschappelijke bewijslast bij wordt geplaatst. Het is algemeen bekend dat onverzadigde vetten bij langdurige verhitting slechte stoffen aanmaken. Arachideolie en rijstolie zijn beter tegen hitte bestand dan zonnebloemolie en soja(sla)olie. Daar is niets hips aan.
Het is juist hip om alles maar in zonnebloemolie te bakken, zoek maar eens chips die niet in zonnebloemolie is gebakken, bijna niet te vinden, dus als je niet meedoet aan gezondheidsclaims en hippe dingen moet je juist niét in zonnebloemolie bakken.
Als het om smaak gaat dan juist arachideolie gebruiken. Het kost je misschien 6 in plaats van 3 euro om je pan te vullen, maar het wordt er wel veel lekkerder op.
Het is pas de laatste paar jaar dat men in zonnebloemolie begint te bakken. Het is al jaren en jaren standaard in arachideolie. Dus lees je even in voor je met modder gooit.quote:Op vrijdag 30 december 2016 16:05 schreef Mevrouw_voor_jou het volgende:
[..]
Laat ik me daar nou eens weinig mee bezig houden.
Het gaat om oliebollen. T standaardrecept is bakken in zonnebloemolie. Experimenteren prima, deel je liefde!
Snobbig doen over welke olie en wat voor meel je gebruikt van 'ja maar dat van jou is slecht voor je want 'bla bla bla' en dan katten op wat ik doe vind ik een beetje heel sneu.
Wat is een standaard recept? Dezelfde recepten die ook zeggen dat je margarine ipv roomboter kunt gebruiken? Supermarkten willen vooral niet duurder zijn dan hun concurrent dus die propaganderen samen allemaal zonnebloemolie. Maar de schappen met arachideolie zijn waren hier vandaag ook leeg bij de Jumbo.quote:Op vrijdag 30 december 2016 16:05 schreef Mevrouw_voor_jou het volgende:
[..]
Laat ik me daar nou eens weinig mee bezig houden.
Het gaat om oliebollen. T standaardrecept is bakken in zonnebloemolie. Experimenteren prima, deel je liefde!
Snobbig doen over welke olie en wat voor meel je gebruikt van 'ja maar dat van jou is slecht voor je want 'bla bla bla' en dan katten op wat ik doe vind ik een beetje heel sneu.
Licht bier gebruiken.quote:Op vrijdag 30 december 2016 20:18 schreef Bleie het volgende:
Ik wil dit jaar ook zonder mix bakken, maar zie door de bomen het bos niet meer. We zijn maar met ons viertjes (waarvan twee jonge kinderen), dus met 10-12 bollen hebben we echt wel genoeg. Appel erdoor lijkt me lekker. Ik twijfel over bier (we hebben in huis: jupiler, chouffe en beck's).
Inlezen voor oliebollen? Bak ze al 15 jaar hoor. En mijn moeder daarvoor op precies dezelfde manier.quote:Op vrijdag 30 december 2016 16:41 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Het is pas de laatste paar jaar dat men in zonnebloemolie begint te bakken. Het is al jaren en jaren standaard in arachideolie. Dus lees je even in voor je met modder gooit.
De 'kale' oliebol werd vroeger trouwens in reuzel gebakken (varkensvet) en heten in België nog steeds smoutebollen. Naar smout (reuzel). De oliebol (de gevulde variant) werd in olie gebakken, vaak raap, maar dat heeft wel een heel aanwezige geur en smaak, daar moet je van houden.
Ik experimenteer met het verbeteren van de smaak van de bol zelf, maar bak altijd in dè standaardolie voor oliebollen: arachide.
Zonnebloemolie is goedkoper, daarom gebruiken consumenten het de laatste jaren vaker.
Dan zou ik gewoon pils gebruiken (Jupiler), alcohol verdampt, dus geen probleem met kinderen.quote:Op vrijdag 30 december 2016 20:18 schreef Bleie het volgende:
Ik wil dit jaar ook zonder mix bakken, maar zie door de bomen het bos niet meer. We zijn maar met ons viertjes (waarvan twee jonge kinderen), dus met 10-12 bollen hebben we echt wel genoeg. Appel erdoor lijkt me lekker. Ik twijfel over bier (we hebben in huis: jupiler, chouffe en beck's).
Alcohol verdampt nooit helemaal, maar of het nou zo veel kwaad kan...quote:Op zaterdag 31 december 2016 00:28 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Dan zou ik gewoon pils gebruiken (Jupiler), alcohol verdampt, dus geen probleem met kinderen.
Je bent eerder beroerd van de oliebollen dan dat je er dronken van wordtquote:Op zaterdag 31 december 2016 00:32 schreef Fokker89 het volgende:
[..]
Alcohol verdampt nooit helemaal, maar of het nou zo veel kwaad kan...
Het is gewoon nogal slecht voor ze. Maar goed, het gaat sowieso maar om een kleine hoeveelheid, en het meeste verdampt inderdaad.quote:Op zaterdag 31 december 2016 00:56 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Je bent eerder beroerd van de oliebollen dan dat je er dronken van wordt
6-8 minuten op 180 graden, ik denk dat alles wel verdampt hoorquote:Op zaterdag 31 december 2016 00:32 schreef Fokker89 het volgende:
[..]
Alcohol verdampt nooit helemaal, maar of het nou zo veel kwaad kan...
Nee, maar boeiend, je gaat er als kind echt niet dood aan.quote:Op zaterdag 31 december 2016 10:45 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
6-8 minuten op 180 graden, ik denk dat alles wel verdampt hoor
Ach, je kookt toch ook wel eens een stoofpot, of mosselen met bier? Zelfs na uren sudderen blijft er nog alcohol in over, en wat eten de kinderen? 2 oliebollen? niks schadelijks aan.quote:Op zaterdag 31 december 2016 10:11 schreef Bleie het volgende:
[..]
Het is gewoon nogal slecht voor ze. Maar goed, het gaat sowieso maar om een kleine hoeveelheid, en het meeste verdampt inderdaad.
Een fles bier op 50 oliebollen, dat valt toch ook mee. Homeopathische hoeveelhedenquote:Op zaterdag 31 december 2016 13:12 schreef Bleie het volgende:
Ik doe er niet moeilijk over, maar het is gewoon niet waar dat alcohol (volledig) verdampt. Zelfs na uren sudderen blijft er nog 5% van de oorspronkelijke hoeveelheid over. Dat is niet per se erg, maar het is wel goed voor mensen om te weten. Toen mijn kinderen nog kleiner waren, maakte ik stoofpotten zonder alchohol (inmiddels met, omdat ze ze toch niet lekker vinden en er hooguit twee happen van eten). En ja, gist in brood (en in oliebollen ) produceert ook alcohol, maar in veel kleinere hoeveelheden dan in wijn of bier. Die twee zijn dus niet vergelijkbaar.
Ik weet niet hoe jij rijst; maar ik doe 2x 45 minuten, eerst zonder, dan met vulling, met neerslaan voor en na.quote:
quote:Op zaterdag 31 december 2016 13:14 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Een fles bier op 50 oliebollen, dat valt toch ook mee. Homeopathische hoeveelheden
Dat is ondergisting hé, heb je straks alleen gist op de bodemquote:Op zaterdag 31 december 2016 13:27 schreef sirdanilot het volgende:
Ik ben om. Ik ga ook oliebollen bakken.
Wens me succes....
Ik ga sowieso het bodempje van een westmalle tripel erin doen als gist.
Ligt er een beetje aan hoe lang je laat gisten, een preferment deeg kan meer dan 10% alcohol bevatten, maar hoeveel er in gebakken brood zit heb ik geen nieuwe onderzoek gevonden dan eentje uit 1926, daaruit bleek bij steekproeven tussen 0,04 en 2,5% alcohol in brood te zitten.quote:Op zaterdag 31 december 2016 13:12 schreef Bleie het volgende:
Ik doe er niet moeilijk over, maar het is gewoon niet waar dat alcohol (volledig) verdampt. Zelfs na uren sudderen blijft er nog 5% van de oorspronkelijke hoeveelheid over. Dat is niet per se erg, maar het is wel goed voor mensen om te weten. Toen mijn kinderen nog kleiner waren, maakte ik stoofpotten zonder alchohol (inmiddels met, omdat ze ze toch niet lekker vinden en er hooguit twee happen van eten). En ja, gist in brood (en in oliebollen ) produceert ook alcohol, maar in veel kleinere hoeveelheden dan in wijn of bier. Die twee zijn dus niet vergelijkbaar.
SPOILER: Oliebollen 2016Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Probably the last sound heard before the Universe folded up like a paper hat would be someone saying What happens if I do this?
Ik vind ze het lekkerste als de korst nog knapperig is, dat is toch echt de eerste tijd na het bakken. Gewoon bakken, eten, top 2000 a gogo, zo gaat het meestal hierquote:Op zaterdag 31 december 2016 15:03 schreef fietsie het volgende:
Als ik (net) gebakken heb hoef ik ze niet. Dus ik bak eigenlijk liever nog vroeger dan vandaag...
Daar heb ik 's avonds geen tijd voorquote:Op zaterdag 31 december 2016 16:01 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Ik vind ze het lekkerste als de korst nog knapperig is, dat is toch echt de eerste tijd na het bakken. Gewoon bakken, eten, top 2000 a gogo, zo gaat het meestal hier
ben je niet een beetje laat?quote:Op zaterdag 31 december 2016 17:07 schreef sirdanilot het volgende:
Ik ga het recept van Holtkamp maken. Maar een deel van de melk ga ik vervangen door het bodempje van een fles leffe tripel. (geen westmalle geworden want leffe was in aanbieding, haha).
Ik doe er krenten, rozijnen en appelblokjes bij. En ik heb (met moeite) verse gist gevonden. Heb nog 2 croissantjes gekocht bij die bakker, want ze leken een beetje not amused om voor 50 cent een zakje gist aan me te verkopen
Heb ook gerookte sprotjes en allerlei andere hapjes voor erbij.
Ik vreet ze het liefst zo uit het vet op.quote:Op zaterdag 31 december 2016 17:13 schreef computergirl het volgende:
[..]
ben je niet een beetje laat?
Kijk, jij snapt hetquote:Op zaterdag 31 december 2016 17:15 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Ik vreet ze het liefst zo uit het vet op.
quote:
Heerlijk tochquote:Op zaterdag 31 december 2016 17:18 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Heb nog maar welgeteld 1 halve oliebol op dit jaar (gratis te proeven op de markt) dus ik ga me helemaal bomvol vreten.
Dat is toch weissbier? Geen weizener (zoals paulaner/erdinger).quote:Op donderdag 29 december 2016 19:57 schreef derLudolf het volgende:
Zo, vandaag even boodschappen gedaan. Fransiskaner weisener is het bier wat ik ga gebruiken
Zit daar verschil in Drink zelf geen bier dus niet heel veel verstand van. Wat is het verschil?quote:Op zaterdag 31 december 2016 18:37 schreef Piger het volgende:
[..]
Dat is toch weissbier? Geen weizener (zoals paulaner/erdinger).
Vind die ook maar weinig smaak hebben
Geen verschil, weissbier en weizen is hetzelfde als het Duits is.quote:Op zaterdag 31 december 2016 18:45 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Zit daar verschil in Drink zelf geen bier dus niet heel veel verstand van. Wat is het verschil?
Het was in elk geval een tarwebier met nog gist onderin de fles
Erdinger had ik ook nog wel staan
Oliebollen waren wel lekker gelukkig
Het gaat niet zo zeer over 'interessant klinkende wetenschappelijke bewijslast', het verhaal over transvetten en oxidatie strookt gewoon niet met mijn, vrij elementaire, scheikundige kennis. Daarom vraag ik om extra uitleg bij de claims die je post. En dat hoeven echt geen hoogstaande wetenschappelijke bronnen te zijn, leg gewoon eens uit waar die transvetten en oxidatie vandaan zou komen. Lijkt mij een legitieme vraag gezien je boude beweringen.quote:Op vrijdag 30 december 2016 12:19 schreef djkoelkast het volgende:
Want het is alleen waar als er een interessant klinkende wetenschappelijke bewijslast bij wordt geplaatst. Het is algemeen bekend dat onverzadigde vetten bij langdurige verhitting slechte stoffen aanmaken. Arachideolie en rijstolie zijn beter tegen hitte bestand dan zonnebloemolie en soja(sla)olie. Daar is niets hips aan.
Dat lijkt mij een kwestie van persoonlijke voorkeur.quote:[..] Als het om smaak gaat dan juist arachideolie gebruiken. Het kost je misschien 6 in plaats van 3 euro om je pan te vullen, maar het wordt er wel veel lekkerder op.
Dat strookt niet met de informatie die ik op Wikipedia daarover kan vinden:quote:Op vrijdag 30 december 2016 15:03 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Dat kan, dan kun je best rijstolie gebruiken, heel neutraal van smaak en kan ook heel goed tegen hoge temperaturen. Zonnebloemolie heeft een veel lager rookpunt.
Ja ik haal ook altijd verse gist, dus geen idee of het anders gaat met instant gistquote:Op zaterdag 31 december 2016 20:01 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Geen verschil, weissbier en weizen is hetzelfde als het Duits is.
Witbier, dat is wel iets anders (dat is meestal met koriander en/of citrusschillen).
Hier zijn de bollen echt vet goed gelukt Heb verse gist gebruikt, vind ik toch het prettigste (hebben ze hier bij de Dekamarkt).
Ik doe 5,5g zout op 500g meel (maar ik gebruik ongeraffineerd zout met alg, dus zeg maar 1% van je meelaandeel is voor normale zout aan te houden).quote:Op zondag 1 januari 2017 17:03 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Ja ik haal ook altijd verse gist, dus geen idee of het anders gaat met instant gist
Was ook weer erg tevreden. Dit jaar 13g ipv 20g zout gebruikt, is ook goed bevallen.
Als je wilt afvallen moet je gewoon minder vreten en nier zoiets ridicuuls als een airfryer gebruiken Het zijn oliebollen.quote:Op zondag 1 januari 2017 18:32 schreef Fer het volgende:
Zijn hier nog mensen die Airbollen hebben gemaakt, dus uit de airfryer?
Zag een keer een (mis)baksel uit zo'n ding. Dacht eerst dat ik een slechte krentenbol was Niet te vreten.quote:Op zondag 1 januari 2017 19:35 schreef djkoelkast het volgende:
Kan ook helemaal niet, oliebollenbeslag in een airfryer en je krijgt een soort pannenkoek of broodachtig spul. Of je moet halffabrikaten nemen, maar dan zijn ze alsnog eerst gefrituurd geweest.
Ik vind het sowieso iets raars, een heteluchtoventje in de vorm van een frituurpan Van vet op zich word je niet eens dik.
Als je vet stinkt had je het al moeten vervangen. Hier stinkt het nooit en ik bak in ossewit en palmolie (patat & snacks)quote:Op zondag 1 januari 2017 20:48 schreef Fer het volgende:
Ik doe het meer tegen vetstank in huis en verversen van olie. Sommige dingen kan hij heel goed, andere dingen waardeloos. Probleem is dat volgens de reviews iedereen alles geweldig vind er in, maar de realiteit is anders.
Ik gebruik hem voornamelijk voor verse patat, in een run de hele portie voor en afbakken. Maar ik twijfelde om die airbollen te proberen, geloof er ook niet zo in, di dingen horen te zwemmen.
Klinkt goed, leuk dat jij elk jaar weer blijft schaven en schaven!quote:Op zaterdag 30 december 2017 23:48 schreef djkoelkast het volgende:
Ik heb laatst een experiment gedaan: minder gist, deeg overnacht laten rijzen in de koelkast. Zeer geslaagd. Ik heb daarnet beslag gemaakt voor gewone-en krentenbollen. Verse gist deze keer en 2 verschillende soorten bier (Skuumkoppe in de gewone bollen, Rochefort 10 in de krentenbollen). Ook 3 verschillende graansoorten (spelt, einkorn, tarwe). Het worden weer bijzondere en bijzonder lekkere bollen dit jaar
En is het een beetje gelukt dan? Zijn ze te kauwen? Bij mij is alle gerezen, gereisd, of hoe je het ook schrijft. Ik ga nu aan het bakken!quote:
Gaat prima. Had wel iets zouter gemogen naar mijn mening (m'n zout voelde wat klammig. Recept zei 20g zout, das teveel, nu 17g gedaan, deel daarvan is natuurlijk vocht)quote:Op zondag 31 december 2017 13:30 schreef SiennaForrest het volgende:
[..]
En is het een beetje gelukt dan? Zijn ze te kauwen? Bij mij is alle gerezen, gereisd, of hoe je het ook schrijft. Ik ga nu aan het bakken!
Oh ok, ik ben juist wat omhoog gegaan met het zout, vorig jaar te vlak. Zo proeven, ben benieuwd! hanig om zo in batches te werken, flinke hoeveelheid. Succes!quote:Op zondag 31 december 2017 13:35 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Gaat prima. Had wel iets zouter gemogen naar mijn mening (m'n zout voelde wat klammig. Recept zei 20g zout, das teveel, nu 17g gedaan, deel daarvan is natuurlijk vocht)
Ik heb van 3kg bloem meel gemaakt. Steeds 1kg in een emmer, heb nu 2,5kg emmer verwerkt.
Ik heb deze keer wel 1x proefgebakken een maand geleden om te zien of dit overnacht rijzen zou werken, dat werkt (voorheen was het 2x 30 minuten in een warme omgeving).quote:Op zondag 31 december 2017 12:25 schreef SiennaForrest het volgende:
[..]
Klinkt goed, leuk dat jij elk jaar weer blijft schaven en schaven!
Eerst de helft van de mix maken en daarna de tweede helft ?quote:Op zondag 31 december 2017 14:52 schreef Erosjuhhh het volgende:
Ga dit jaar voor de tweede keer ever zelf bakken..vorig jaar ook gedaan maar was in tijdnood.
Ik gebruik een pak van de koopmans..kan ik het deeg na het rijzen nog een paar uur laten staan? Vind verse oliebollen het lekkerst en bak liever 3/4x twee oliebollen in plaats van meteen 8 bollen.
Beslag gewoon in de koelkast zetten, dan rijst het niet meer zo hard. Als je dan de pan weer gaat opwarmen haal je het er uit.quote:Op zondag 31 december 2017 14:52 schreef Erosjuhhh het volgende:
Ga dit jaar voor de tweede keer ever zelf bakken..vorig jaar ook gedaan maar was in tijdnood.
Ik gebruik een pak van de koopmans..kan ik het deeg na het rijzen nog een paar uur laten staan? Vind verse oliebollen het lekkerst en bak liever 3/4x twee oliebollen in plaats van meteen 8 bollen.
Goed man, klikt echt goed met al die verfijnde toevoegingen en smaakjes. Dat zijn geen oliebollen meer dat zijn sterrenbollen. De mijn zijn ook gelukt, net klaar, nu op weg naar wat eenzame ouderen om ze een schaaltje te brengen en wat te kletsen. Succes allemaal!quote:Op zondag 31 december 2017 13:50 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Ik heb deze keer wel 1x proefgebakken een maand geleden om te zien of dit overnacht rijzen zou werken, dat werkt (voorheen was het 2x 30 minuten in een warme omgeving).
En ik bak gewoon binnen zoals elk jaar, met nieuwe arachideolie, dan stinkt het echt niet. Ik begin meestal bakken tijdens de Top 2000 a gogo, maar denk dit jaar ietsje eerder, we willen nog wat oliebollen naar iemand toebrengen
Mijn recept heeft 1% zout ten opzichte van het meel. Ik maak sowieso alleen kleine batches van 500g meel, dus 5g zout.
We hadden dit jaar best veel "valappelen" in de tuin, appels die te vroeg van de boom vielen door storm, die zitten in de krentenbollen, samen met krenten, rozijnen, sultana's, sinaasappelschil en citroenschil.
De krenten/rozijnen heb ik laten wellen in een mix van whisky, doppelkorn en obstwasser. Op de appels heb ik way ceylonkaneel gestrooid voor ik ze in het deeg verwerkte.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |