Heb je daar een, goed chemisch onderbouwde, bron van? Transvetten ontstaan naar mijn weten bij hydrogenering van meervoudig onverzadigde vetten. Tijdens dat proces ontstaan verzadigder trans-isomeren in plaats verzadigder cis-isomeren zodat het aandeel trans-isomere vetten toeneemt.quote:Op vrijdag 30 december 2016 00:09 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Er ontstaan bij het verhitten direct hele slechte stoffen, transvetten etc. [..]
De meneer in het filmpje hieronder doet het ook in een pannetje. Ik denk dat hij zonnebloemolie gebruikt, kijk het filmpje even, hij noemt wel wat hij gebruikt. Hij vertelt ook dat er vroeger natuurlijk slechts keuze was uit reuzel en geklaarde boter. Dus als je oma ouderwets bakte, gebruikte ze reuzel of geklaarde boter. Reuzel kan je kopen in de supermarkt als 'ossewit'. Geklaarde boter kennen we tegenwoordig onder de naam 'ghee'.quote:Op donderdag 29 december 2016 16:49 schreef Lean_Machine het volgende:
Een semi gerelateerde vraag; ik wil dit jaar appelbeignets maken, zoals mijn oma ze vroeger ook maakte. Niet in de frituur, maar gewoon in een pan op het gas. Wat voor olie kan ik hier het beste voor gebruiken?
quote:Op dinsdag 20 december 2016 18:27 schreef Postbus100 het volgende:
Als ik dit jaar een (dankbaar) publiek heb, dan wil ik deze misschien wel maken:
Ik vind zonnebloemolie geweldig voor de oliebollen. Ze smaken altijd super.quote:Op donderdag 29 december 2016 22:47 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Is ook top (om te drinken vind ik die persoonlijk onder de wat mindere weizeners vallen, in oliebollen maakt dat niet veel verschil).
[..]
Zonnebloemolie is rommel, moet je absoluut mijden. Arachideolie is voor oliebollen. Heb je een pinda-allergie dan rijstolie gebruiken.
Dank je!quote:Op vrijdag 30 december 2016 06:47 schreef Kowloon het volgende:
[..]
Heb je daar een, goed chemisch onderbouwde, bron van? Transvetten ontstaan naar mijn weten bij hydrogenering van meervoudig onverzadigde vetten. Tijdens dat proces ontstaan verzadigder trans-isomeren in plaats verzadigder cis-isomeren zodat het aandeel trans-isomere vetten toeneemt.
Echter, voor hydrogenering, het woord zegt het al, is waterstof nodig. Het is mij een raadsel waar dat tijdens het bakproces van oliebollen vandaan zou moeten komen. Daar komt nog bij dat trans-vetten per definitie alleen vanuit meervoudig onverzadigde vetten kunnen ontstaan, zowel arachideolie (32 % gemiddeld) als zonnebloemolie (69 % gemiddeld) bevatten meervoudig onverzadigde vetten. Mochten er al trans-vetten ontstaan, dan ontstaan die dus in beide oliën.
Wellicht doel je op oxidatie. Dat is goed te voorkomen door adequaat de temperatuur in de gaten te houden tijdens het bakken. Toegegeven, daar gaat het nog wel eens mis bij veel amateurbakkers, maar het is goed te voorkomen met een adequate thermometer en temperatuurregeling.
Over de smaakclaims valt niet te twisten, maar over je claim van het ontstaan van ongewenste bijproducten bij het langdurig verhitten van zonnebloemolie ben ik zowel in het algemeen als specifiek in relatie tot arachideolie sceptisch.
Dat is smaak, ik heb het 1 jaar gedaan in arachideolie en vond het echt niks... Je moet er van houden.quote:Op vrijdag 30 december 2016 12:19 schreef djkoelkast het volgende:
Want het is alleen waar als er een interessant klinkende wetenschappelijke bewijslast bij wordt geplaatst. Het is algemeen bekend dat onverzadigde vetten bij langdurige verhitting slechte stoffen aanmaken. Arachideolie en rijstolie zijn beter tegen hitte bestand dan zonnebloemolie en soja(sla)olie. Daar is niets hips aan.
Het is juist hip om alles maar in zonnebloemolie te bakken, zoek maar eens chips die niet in zonnebloemolie is gebakken, bijna niet te vinden, dus als je niet meedoet aan gezondheidsclaims en hippe dingen moet je juist niét in zonnebloemolie bakken.
Als het om smaak gaat dan juist arachideolie gebruiken. Het kost je misschien 6 in plaats van 3 euro om je pan te vullen, maar het wordt er wel veel lekkerder op.
Dat kan, dan kun je best rijstolie gebruiken, heel neutraal van smaak en kan ook heel goed tegen hoge temperaturen. Zonnebloemolie heeft een veel lager rookpunt.quote:Op vrijdag 30 december 2016 14:47 schreef Fokker89 het volgende:
[..]
Dat is smaak, ik heb het 1 jaar gedaan in arachideolie en vond het echt niks... Je moet er van houden.
Laat ik me daar nou eens weinig mee bezig houden.quote:Op vrijdag 30 december 2016 12:19 schreef djkoelkast het volgende:
Want het is alleen waar als er een interessant klinkende wetenschappelijke bewijslast bij wordt geplaatst. Het is algemeen bekend dat onverzadigde vetten bij langdurige verhitting slechte stoffen aanmaken. Arachideolie en rijstolie zijn beter tegen hitte bestand dan zonnebloemolie en soja(sla)olie. Daar is niets hips aan.
Het is juist hip om alles maar in zonnebloemolie te bakken, zoek maar eens chips die niet in zonnebloemolie is gebakken, bijna niet te vinden, dus als je niet meedoet aan gezondheidsclaims en hippe dingen moet je juist niét in zonnebloemolie bakken.
Als het om smaak gaat dan juist arachideolie gebruiken. Het kost je misschien 6 in plaats van 3 euro om je pan te vullen, maar het wordt er wel veel lekkerder op.
Het is pas de laatste paar jaar dat men in zonnebloemolie begint te bakken. Het is al jaren en jaren standaard in arachideolie. Dus lees je even in voor je met modder gooit.quote:Op vrijdag 30 december 2016 16:05 schreef Mevrouw_voor_jou het volgende:
[..]
Laat ik me daar nou eens weinig mee bezig houden.
Het gaat om oliebollen. T standaardrecept is bakken in zonnebloemolie. Experimenteren prima, deel je liefde!
Snobbig doen over welke olie en wat voor meel je gebruikt van 'ja maar dat van jou is slecht voor je want 'bla bla bla' en dan katten op wat ik doe vind ik een beetje heel sneu.
Wat is een standaard recept? Dezelfde recepten die ook zeggen dat je margarine ipv roomboter kunt gebruiken? Supermarkten willen vooral niet duurder zijn dan hun concurrent dus die propaganderen samen allemaal zonnebloemolie. Maar de schappen met arachideolie zijn waren hier vandaag ook leeg bij de Jumbo.quote:Op vrijdag 30 december 2016 16:05 schreef Mevrouw_voor_jou het volgende:
[..]
Laat ik me daar nou eens weinig mee bezig houden.
Het gaat om oliebollen. T standaardrecept is bakken in zonnebloemolie. Experimenteren prima, deel je liefde!
Snobbig doen over welke olie en wat voor meel je gebruikt van 'ja maar dat van jou is slecht voor je want 'bla bla bla' en dan katten op wat ik doe vind ik een beetje heel sneu.
Licht bier gebruiken.quote:Op vrijdag 30 december 2016 20:18 schreef Bleie het volgende:
Ik wil dit jaar ook zonder mix bakken, maar zie door de bomen het bos niet meer. We zijn maar met ons viertjes (waarvan twee jonge kinderen), dus met 10-12 bollen hebben we echt wel genoeg. Appel erdoor lijkt me lekker. Ik twijfel over bier (we hebben in huis: jupiler, chouffe en beck's).
Inlezen voor oliebollen? Bak ze al 15 jaar hoor. En mijn moeder daarvoor op precies dezelfde manier.quote:Op vrijdag 30 december 2016 16:41 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Het is pas de laatste paar jaar dat men in zonnebloemolie begint te bakken. Het is al jaren en jaren standaard in arachideolie. Dus lees je even in voor je met modder gooit.
De 'kale' oliebol werd vroeger trouwens in reuzel gebakken (varkensvet) en heten in België nog steeds smoutebollen. Naar smout (reuzel). De oliebol (de gevulde variant) werd in olie gebakken, vaak raap, maar dat heeft wel een heel aanwezige geur en smaak, daar moet je van houden.
Ik experimenteer met het verbeteren van de smaak van de bol zelf, maar bak altijd in dè standaardolie voor oliebollen: arachide.
Zonnebloemolie is goedkoper, daarom gebruiken consumenten het de laatste jaren vaker.
Dan zou ik gewoon pils gebruiken (Jupiler), alcohol verdampt, dus geen probleem met kinderen.quote:Op vrijdag 30 december 2016 20:18 schreef Bleie het volgende:
Ik wil dit jaar ook zonder mix bakken, maar zie door de bomen het bos niet meer. We zijn maar met ons viertjes (waarvan twee jonge kinderen), dus met 10-12 bollen hebben we echt wel genoeg. Appel erdoor lijkt me lekker. Ik twijfel over bier (we hebben in huis: jupiler, chouffe en beck's).
Alcohol verdampt nooit helemaal, maar of het nou zo veel kwaad kan...quote:Op zaterdag 31 december 2016 00:28 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Dan zou ik gewoon pils gebruiken (Jupiler), alcohol verdampt, dus geen probleem met kinderen.
Je bent eerder beroerd van de oliebollen dan dat je er dronken van wordtquote:Op zaterdag 31 december 2016 00:32 schreef Fokker89 het volgende:
[..]
Alcohol verdampt nooit helemaal, maar of het nou zo veel kwaad kan...
Het is gewoon nogal slecht voor ze. Maar goed, het gaat sowieso maar om een kleine hoeveelheid, en het meeste verdampt inderdaad.quote:Op zaterdag 31 december 2016 00:56 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Je bent eerder beroerd van de oliebollen dan dat je er dronken van wordt
6-8 minuten op 180 graden, ik denk dat alles wel verdampt hoorquote:Op zaterdag 31 december 2016 00:32 schreef Fokker89 het volgende:
[..]
Alcohol verdampt nooit helemaal, maar of het nou zo veel kwaad kan...
Nee, maar boeiend, je gaat er als kind echt niet dood aan.quote:Op zaterdag 31 december 2016 10:45 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
6-8 minuten op 180 graden, ik denk dat alles wel verdampt hoor
Ach, je kookt toch ook wel eens een stoofpot, of mosselen met bier? Zelfs na uren sudderen blijft er nog alcohol in over, en wat eten de kinderen? 2 oliebollen? niks schadelijks aan.quote:Op zaterdag 31 december 2016 10:11 schreef Bleie het volgende:
[..]
Het is gewoon nogal slecht voor ze. Maar goed, het gaat sowieso maar om een kleine hoeveelheid, en het meeste verdampt inderdaad.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |