abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_167731382
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2016 00:09 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Er ontstaan bij het verhitten direct hele slechte stoffen, transvetten etc. [..]
Heb je daar een, goed chemisch onderbouwde, bron van? Transvetten ontstaan naar mijn weten bij hydrogenering van meervoudig onverzadigde vetten. Tijdens dat proces ontstaan verzadigder trans-isomeren in plaats verzadigder cis-isomeren zodat het aandeel trans-isomere vetten toeneemt.

Echter, voor hydrogenering, het woord zegt het al, is waterstof nodig. Het is mij een raadsel waar dat tijdens het bakproces van oliebollen vandaan zou moeten komen. Daar komt nog bij dat trans-vetten per definitie alleen vanuit meervoudig onverzadigde vetten kunnen ontstaan, zowel arachideolie (32 % gemiddeld) als zonnebloemolie (69 % gemiddeld) bevatten meervoudig onverzadigde vetten. Mochten er al trans-vetten ontstaan, dan ontstaan die dus in beide oliën.

Wellicht doel je op oxidatie. Dat is goed te voorkomen door adequaat de temperatuur in de gaten te houden tijdens het bakken. Toegegeven, daar gaat het nog wel eens mis bij veel amateurbakkers, maar het is goed te voorkomen met een adequate thermometer en temperatuurregeling.

Over de smaakclaims valt niet te twisten, maar over je claim van het ontstaan van ongewenste bijproducten bij het langdurig verhitten van zonnebloemolie ben ik zowel in het algemeen als specifiek in relatie tot arachideolie sceptisch.

[ Bericht 0% gewijzigd door Kowloon op 30-12-2016 06:53:11 ]
pi_167731678
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2016 16:49 schreef Lean_Machine het volgende:
Een semi gerelateerde vraag; ik wil dit jaar appelbeignets maken, zoals mijn oma ze vroeger ook maakte. Niet in de frituur, maar gewoon in een pan op het gas. Wat voor olie kan ik hier het beste voor gebruiken?
De meneer in het filmpje hieronder doet het ook in een pannetje. Ik denk dat hij zonnebloemolie gebruikt, kijk het filmpje even, hij noemt wel wat hij gebruikt. Hij vertelt ook dat er vroeger natuurlijk slechts keuze was uit reuzel en geklaarde boter. Dus als je oma ouderwets bakte, gebruikte ze reuzel of geklaarde boter. Reuzel kan je kopen in de supermarkt als 'ossewit'. Geklaarde boter kennen we tegenwoordig onder de naam 'ghee'.
Ik geef de voorkeur aan reuzel.

quote:
2s.gif Op dinsdag 20 december 2016 18:27 schreef Postbus100 het volgende:
Als ik dit jaar een (dankbaar) publiek heb, dan wil ik deze misschien wel maken:

ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  vrijdag 30 december 2016 @ 11:19:03 #28
421960 Sotchi2014
Is echt een vrouw
pi_167735383
Mijn geheime tip: een zakje (smaakjes)thee mee laten trekken. Honing, caramel, vanille, keuze te over.
Op maandag 17 oktober 2016 17:20 schreef Danny het volgende:
Sotchi2014 is echt onmisbaar voor FOK!
pi_167735488
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2016 22:47 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Is ook top (om te drinken vind ik die persoonlijk onder de wat mindere weizeners vallen, in oliebollen maakt dat niet veel verschil).

[..]

Zonnebloemolie is rommel, moet je absoluut mijden. Arachideolie is voor oliebollen. Heb je een pinda-allergie dan rijstolie gebruiken.
Ik vind zonnebloemolie geweldig voor de oliebollen. Ze smaken altijd super.
pi_167735597
quote:
7s.gif Op vrijdag 30 december 2016 06:47 schreef Kowloon het volgende:

[..]

Heb je daar een, goed chemisch onderbouwde, bron van? Transvetten ontstaan naar mijn weten bij hydrogenering van meervoudig onverzadigde vetten. Tijdens dat proces ontstaan verzadigder trans-isomeren in plaats verzadigder cis-isomeren zodat het aandeel trans-isomere vetten toeneemt.

Echter, voor hydrogenering, het woord zegt het al, is waterstof nodig. Het is mij een raadsel waar dat tijdens het bakproces van oliebollen vandaan zou moeten komen. Daar komt nog bij dat trans-vetten per definitie alleen vanuit meervoudig onverzadigde vetten kunnen ontstaan, zowel arachideolie (32 % gemiddeld) als zonnebloemolie (69 % gemiddeld) bevatten meervoudig onverzadigde vetten. Mochten er al trans-vetten ontstaan, dan ontstaan die dus in beide oliën.

Wellicht doel je op oxidatie. Dat is goed te voorkomen door adequaat de temperatuur in de gaten te houden tijdens het bakken. Toegegeven, daar gaat het nog wel eens mis bij veel amateurbakkers, maar het is goed te voorkomen met een adequate thermometer en temperatuurregeling.

Over de smaakclaims valt niet te twisten, maar over je claim van het ontstaan van ongewenste bijproducten bij het langdurig verhitten van zonnebloemolie ben ik zowel in het algemeen als specifiek in relatie tot arachideolie sceptisch.
Dank je!

Ik doe niet mee aan alle hippe claims over wat wel en niet gezond is als er geen onderbouwing bij zit en het enkel hip klinkt. Het enige wat mij boeit is de smaak, en die is over het algemeen heel goed als je normale producten gebruikt en het met een beetje liefde en aandacht bereid.
  Moderator vrijdag 30 december 2016 @ 12:19:00 #31
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_167737003
Want het is alleen waar als er een interessant klinkende wetenschappelijke bewijslast bij wordt geplaatst. Het is algemeen bekend dat onverzadigde vetten bij langdurige verhitting slechte stoffen aanmaken. Arachideolie en rijstolie zijn beter tegen hitte bestand dan zonnebloemolie en soja(sla)olie. Daar is niets hips aan.
Het is juist hip om alles maar in zonnebloemolie te bakken, zoek maar eens chips die niet in zonnebloemolie is gebakken, bijna niet te vinden, dus als je niet meedoet aan gezondheidsclaims en hippe dingen moet je juist niét in zonnebloemolie bakken.
Als het om smaak gaat dan juist arachideolie gebruiken. Het kost je misschien 6 in plaats van 3 euro om je pan te vullen, maar het wordt er wel veel lekkerder op.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_167742647
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2016 12:19 schreef djkoelkast het volgende:
Want het is alleen waar als er een interessant klinkende wetenschappelijke bewijslast bij wordt geplaatst. Het is algemeen bekend dat onverzadigde vetten bij langdurige verhitting slechte stoffen aanmaken. Arachideolie en rijstolie zijn beter tegen hitte bestand dan zonnebloemolie en soja(sla)olie. Daar is niets hips aan.
Het is juist hip om alles maar in zonnebloemolie te bakken, zoek maar eens chips die niet in zonnebloemolie is gebakken, bijna niet te vinden, dus als je niet meedoet aan gezondheidsclaims en hippe dingen moet je juist niét in zonnebloemolie bakken.
Als het om smaak gaat dan juist arachideolie gebruiken. Het kost je misschien 6 in plaats van 3 euro om je pan te vullen, maar het wordt er wel veel lekkerder op.
Dat is smaak, ik heb het 1 jaar gedaan in arachideolie en vond het echt niks... Je moet er van houden.
  Moderator vrijdag 30 december 2016 @ 15:03:43 #33
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_167743458
quote:
7s.gif Op vrijdag 30 december 2016 14:47 schreef Fokker89 het volgende:

[..]

Dat is smaak, ik heb het 1 jaar gedaan in arachideolie en vond het echt niks... Je moet er van houden.
Dat kan, dan kun je best rijstolie gebruiken, heel neutraal van smaak en kan ook heel goed tegen hoge temperaturen. Zonnebloemolie heeft een veel lager rookpunt.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_167746502
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2016 12:19 schreef djkoelkast het volgende:
Want het is alleen waar als er een interessant klinkende wetenschappelijke bewijslast bij wordt geplaatst. Het is algemeen bekend dat onverzadigde vetten bij langdurige verhitting slechte stoffen aanmaken. Arachideolie en rijstolie zijn beter tegen hitte bestand dan zonnebloemolie en soja(sla)olie. Daar is niets hips aan.
Het is juist hip om alles maar in zonnebloemolie te bakken, zoek maar eens chips die niet in zonnebloemolie is gebakken, bijna niet te vinden, dus als je niet meedoet aan gezondheidsclaims en hippe dingen moet je juist niét in zonnebloemolie bakken.
Als het om smaak gaat dan juist arachideolie gebruiken. Het kost je misschien 6 in plaats van 3 euro om je pan te vullen, maar het wordt er wel veel lekkerder op.
Laat ik me daar nou eens weinig mee bezig houden. :)
Het gaat om oliebollen. T standaardrecept is bakken in zonnebloemolie. Experimenteren prima, deel je liefde!
Snobbig doen over welke olie en wat voor meel je gebruikt van 'ja maar dat van jou is slecht voor je want 'bla bla bla' en dan katten op wat ik doe vind ik een beetje heel sneu.
  Moderator vrijdag 30 december 2016 @ 16:41:51 #35
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_167747953
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2016 16:05 schreef Mevrouw_voor_jou het volgende:

[..]

Laat ik me daar nou eens weinig mee bezig houden. :)
Het gaat om oliebollen. T standaardrecept is bakken in zonnebloemolie. Experimenteren prima, deel je liefde!
Snobbig doen over welke olie en wat voor meel je gebruikt van 'ja maar dat van jou is slecht voor je want 'bla bla bla' en dan katten op wat ik doe vind ik een beetje heel sneu.
Het is pas de laatste paar jaar dat men in zonnebloemolie begint te bakken. Het is al jaren en jaren standaard in arachideolie. Dus lees je even in voor je met modder gooit.

De 'kale' oliebol werd vroeger trouwens in reuzel gebakken (varkensvet) en heten in België nog steeds smoutebollen. Naar smout (reuzel). De oliebol (de gevulde variant) werd in olie gebakken, vaak raap, maar dat heeft wel een heel aanwezige geur en smaak, daar moet je van houden.

Ik experimenteer met het verbeteren van de smaak van de bol zelf, maar bak altijd in dè standaardolie voor oliebollen: arachide.
Zonnebloemolie is goedkoper, daarom gebruiken consumenten het de laatste jaren vaker.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_167751701
De standaardolie... Wie bepaalt dat? Als mijn ouders nog nooit in iets anders dan zonnebloemolie hebben gebakken, dan is dat voor mij mijn standaardolie :6
Somebody that I used to know
  Moderator vrijdag 30 december 2016 @ 18:17:51 #37
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_167751835
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2016 16:05 schreef Mevrouw_voor_jou het volgende:

[..]

Laat ik me daar nou eens weinig mee bezig houden. :)
Het gaat om oliebollen. T standaardrecept is bakken in zonnebloemolie. Experimenteren prima, deel je liefde!
Snobbig doen over welke olie en wat voor meel je gebruikt van 'ja maar dat van jou is slecht voor je want 'bla bla bla' en dan katten op wat ik doe vind ik een beetje heel sneu.
Wat is een standaard recept? Dezelfde recepten die ook zeggen dat je :r margarine :r ipv roomboter kunt gebruiken? Supermarkten willen vooral niet duurder zijn dan hun concurrent dus die propaganderen samen allemaal zonnebloemolie. Maar de schappen met arachideolie zijn waren hier vandaag ook leeg bij de Jumbo.

Mijn opa bakte ook veel oliebollen, die bliefte ook niets anders dan arachideolie.

Als je kijkt naar goede oliebollenbakkers zullen die ook allemaal arachideolie gebruiken.

Zonnebloemolie is simpelweg niet geschikt voor langdurige/hoge verhitting.
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator vrijdag 30 december 2016 @ 18:18:30 #38
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_167751857
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2016 18:13 schreef Postbus100 het volgende:
De standaardolie...
10W40 is altijd goed toch?
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_167756545
Ik wil dit jaar ook zonder mix bakken, maar zie door de bomen het bos niet meer. We zijn maar met ons viertjes (waarvan twee jonge kinderen), dus met 10-12 bollen hebben we echt wel genoeg. Appel erdoor lijkt me lekker. Ik twijfel over bier (we hebben in huis: jupiler, chouffe en beck's).
pi_167756604
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2016 20:18 schreef Bleie het volgende:
Ik wil dit jaar ook zonder mix bakken, maar zie door de bomen het bos niet meer. We zijn maar met ons viertjes (waarvan twee jonge kinderen), dus met 10-12 bollen hebben we echt wel genoeg. Appel erdoor lijkt me lekker. Ik twijfel over bier (we hebben in huis: jupiler, chouffe en beck's).
Licht bier gebruiken.
Drop drop drop drop drop drop drop!!!! DROP!!! drop drop drop drop !!
pi_167757477
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2016 16:41 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Het is pas de laatste paar jaar dat men in zonnebloemolie begint te bakken. Het is al jaren en jaren standaard in arachideolie. Dus lees je even in voor je met modder gooit.

De 'kale' oliebol werd vroeger trouwens in reuzel gebakken (varkensvet) en heten in België nog steeds smoutebollen. Naar smout (reuzel). De oliebol (de gevulde variant) werd in olie gebakken, vaak raap, maar dat heeft wel een heel aanwezige geur en smaak, daar moet je van houden.

Ik experimenteer met het verbeteren van de smaak van de bol zelf, maar bak altijd in dè standaardolie voor oliebollen: arachide.
Zonnebloemolie is goedkoper, daarom gebruiken consumenten het de laatste jaren vaker.
Inlezen voor oliebollen? Bak ze al 15 jaar hoor. En mijn moeder daarvoor op precies dezelfde manier.

Als je t over smaak hebt en andere olie lekkerder vind prima.

Maar zoals ik al zei, snobbig gaan doen over ingredienten en katten op hoe ik t doe is een beetje sneu.
  Moderator zaterdag 31 december 2016 @ 00:28:25 #42
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_167769337
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2016 20:18 schreef Bleie het volgende:
Ik wil dit jaar ook zonder mix bakken, maar zie door de bomen het bos niet meer. We zijn maar met ons viertjes (waarvan twee jonge kinderen), dus met 10-12 bollen hebben we echt wel genoeg. Appel erdoor lijkt me lekker. Ik twijfel over bier (we hebben in huis: jupiler, chouffe en beck's).
Dan zou ik gewoon pils gebruiken (Jupiler), alcohol verdampt, dus geen probleem met kinderen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_167769437
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 december 2016 00:28 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Dan zou ik gewoon pils gebruiken (Jupiler), alcohol verdampt, dus geen probleem met kinderen.
Alcohol verdampt nooit helemaal, maar of het nou zo veel kwaad kan...
  Moderator zaterdag 31 december 2016 @ 00:56:39 #44
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_167770368
quote:
7s.gif Op zaterdag 31 december 2016 00:32 schreef Fokker89 het volgende:

[..]

Alcohol verdampt nooit helemaal, maar of het nou zo veel kwaad kan...
Je bent eerder beroerd van de oliebollen dan dat je er dronken van wordt :)
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_167775935
quote:
1s.gif Op zaterdag 31 december 2016 00:56 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Je bent eerder beroerd van de oliebollen dan dat je er dronken van wordt :)
Het is gewoon nogal slecht voor ze. Maar goed, het gaat sowieso maar om een kleine hoeveelheid, en het meeste verdampt inderdaad.
  Moderator zaterdag 31 december 2016 @ 10:45:17 #46
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_167776797
quote:
7s.gif Op zaterdag 31 december 2016 00:32 schreef Fokker89 het volgende:

[..]

Alcohol verdampt nooit helemaal, maar of het nou zo veel kwaad kan...
6-8 minuten op 180 graden, ik denk dat alles wel verdampt hoor ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zaterdag 31 december 2016 @ 10:46:49 #47
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_167776843
Je zorgen maken over alcohol in deeg als je bier gebruikt? Wat denk je dat het gist in deeg doet?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_167776944
Zo. Hier alles aan kant om te beginnen:
- Vullingloze bollen prut staat te rijzen (kan mij echt niet boeien, maar er is vanavond 1 vullinghater)
- Vulling ligt te drogen
- Nu kop koffie voor ik 2 grote batches deeg ga maken:
* bierbeslag
* melk/boter beslag

Dan appels schillen terwijl de boel rijst.

Overigens hier nooit nooit nooit zonnebloemolie. Gewoon niet eens in huis. Zo ontzettend vies,dat spul.
Probably the last sound heard before the Universe folded up like a paper hat would be someone saying What happens if I do this?
pi_167779428
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 december 2016 10:45 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

6-8 minuten op 180 graden, ik denk dat alles wel verdampt hoor ;)
Nee, maar boeiend, je gaat er als kind echt niet dood aan.

quote:
0s.gif Op zaterdag 31 december 2016 10:11 schreef Bleie het volgende:

[..]

Het is gewoon nogal slecht voor ze. Maar goed, het gaat sowieso maar om een kleine hoeveelheid, en het meeste verdampt inderdaad.
Ach, je kookt toch ook wel eens een stoofpot, of mosselen met bier? Zelfs na uren sudderen blijft er nog alcohol in over, en wat eten de kinderen? 2 oliebollen? niks schadelijks aan.
  zaterdag 31 december 2016 @ 12:11:45 #50
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_167779460
Als je hysterisch wilt zijn over alcohol en kinderen moet je ze ook geen vers brood laten eten
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')