abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  donderdag 29 december 2016 @ 06:34:32 #1
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_167697822
registreer om deze reclame te verbergen
Het topic voor stoere verhalen over het zelf bakken van oliebollen!images?q=tbn:ANd9GcQ4ehlKgBELnb_uZeHmEkcOQUajUBlqNpvFtrFe-E1Fe3ftKrJzIlhD8bO98w

Game on!
  donderdag 29 december 2016 @ 06:38:48 #2
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_167697825
Tis gelukt! *O* ( nog niet eerder een topic op deze manier geopend :@ )

Nieuwe ronde voor komende oliebollenbakzaterdag *O* Succes iedereen!
pi_167697834
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2016 06:38 schreef BakkieDoen het volgende:
Tis gelukt! *O* ( nog niet eerder een topic op deze manier geopend :@ )

Nieuwe ronde voor komende oliebollenbakzaterdag *O* Succes iedereen!
btw:
http://www.estafettewinkel.nl
  donderdag 29 december 2016 @ 06:49:23 #4
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_167697842
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2016 20:45 schreef Secricible het volgende:
Ik wil dit jaar zelf gaan bakken. Wat raden jullie de beginnende oliebollenbakker aan? Voor 5 man dus wilde ongeveer 500gram bloem pakken :) ik las al erdinger door het beslag, hiervoor de helft van de melk vervangen? Qua vulling dacht ik aan krenten?
De vraag van Secricible uit het vorige topic.

Ik zou maar 1/3 van het vocht vervangen door bier/pils, hoeft niet Erdinger te zijn, hoor.
Rozijnen, krenten, appelstukjes, ook lekker.
  donderdag 29 december 2016 @ 06:51:09 #5
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_167697844
quote:
Dank u, daar had ik zelf natuurlijk ook even naar op zoek kunnen gaan...
pi_167697846
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2016 06:51 schreef BakkieDoen het volgende:

[..]

Dank u, daar had ik zelf natuurlijk ook even naar op zoek kunnen gaan...
:+
Ik heb die dingen in andere bio winkel ook zien liggen, maar het seizoen is volgens mij maar kort
  donderdag 29 december 2016 @ 06:56:10 #7
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_167697854
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
1s.gif Op donderdag 29 december 2016 06:52 schreef computergirl het volgende:

[..]

:+
Ik heb die dingen in andere bio winkel ook zien liggen, maar het seizoen is volgens mij maar kort
Dan kom ik waarschijnlijk op de verkeerde momenten in bio winkels, zit hier ook niet echt in de buurt. En nu is het seizoen natuurlijk....dat gaat m dan niet meer worden dit jaar. Maar ach, denk niet dat de oliebollen er echt minder om zullen smaken :) ( of misschien wel, maar dan weet ik dat toch niet :s) )
pi_167698436
Zaterdag is bij mij ouders ook weer het jaarlijkse oliebollen bak festijn voor de hele familie. Vroeger at ik er 15+ maar tegenwoordig ben ik wel met 2 klaar. Maar ik moet zeggen, die ouwe bakt wel prima oliebollen! Een prima bodem om mijn avond mee te beginnen.
De biersmiley.
Nuchter zijn is een ongemakkelijke situatie.
pi_167698474
Ik ga zaterdag ook weer aan de gang. Mag er 150 bakken voor een feestje.

Ik vind t heerlijk. Goeie muziek op en lekker in mn eentje n dagje rommelen en bakken in de keuken. E dankbaar want iedereen vind mijn oliebollen lekker.

Ik zweer overigens bij de mix van koopmans. Al dan niet bereid met donker bier. Wat gebruiken jullie?
pi_167698569
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2016 08:44 schreef Mevrouw_voor_jou het volgende:
Ik ga zaterdag ook weer aan de gang. Mag er 150 bakken voor een feestje.

Ik vind t heerlijk. Goeie muziek op en lekker in mn eentje n dagje rommelen en bakken in de keuken. E dankbaar want iedereen vind mijn oliebollen lekker.

Ik zweer overigens bij de mix van koopmans. Al dan niet bereid met donker bier. Wat gebruiken jullie?
HomeMade, met gewoon pils door het beslag.
  Moderator donderdag 29 december 2016 @ 10:01:24 #11
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_167699603
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2016 06:49 schreef BakkieDoen het volgende:

[..]

De vraag van Secricible uit het vorige topic.

Ik zou maar 1/3 van het vocht vervangen door bier/pils, hoeft niet Erdinger te zijn, hoor.
Rozijnen, krenten, appelstukjes, ook lekker.
Hoeft geen weizen te zijn, maar past wel het beste bij de smaak van oliebollen. Vooral hefeweizen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator donderdag 29 december 2016 @ 10:03:58 #12
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_167699636
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2016 08:44 schreef Mevrouw_voor_jou het volgende:
Ik ga zaterdag ook weer aan de gang. Mag er 150 bakken voor een feestje.

Ik vind t heerlijk. Goeie muziek op en lekker in mn eentje n dagje rommelen en bakken in de keuken. E dankbaar want iedereen vind mijn oliebollen lekker.

Ik zweer overigens bij de mix van koopmans. Al dan niet bereid met donker bier. Wat gebruiken jullie?
Een premix, leuk met suiker, zetmeel en weipoeder. Waarom zou je dat in je oliebollen willen? Ik snap dat echt niet. Het is echt heel makkelijk zelf te maken met goede bloem.
Ik maak ze zelf al een paar jaar met spelt, emmer en tarwe door elkaar (en/of einkorn als ik het heb, maar dat heb ik dit jaar helaas niet).
Alles voor meer variëteit en meer smaak :D
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_167712174
Een semi gerelateerde vraag; ik wil dit jaar appelbeignets maken, zoals mijn oma ze vroeger ook maakte. Niet in de frituur, maar gewoon in een pan op het gas. Wat voor olie kan ik hier het beste voor gebruiken?
pi_167712350
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2016 16:49 schreef Lean_Machine het volgende:
Een semi gerelateerde vraag; ik wil dit jaar appelbeignets maken, zoals mijn oma ze vroeger ook maakte. Niet in de frituur, maar gewoon in een pan op het gas. Wat voor olie kan ik hier het beste voor gebruiken?
Zou je aan je oma moeten vragen als ze nog leeft...

Maar zonnebloemolie is het meest gangbare, neem alleen niet te goedkope zooi.
pi_167712568
quote:
7s.gif Op donderdag 29 december 2016 16:53 schreef Fokker89 het volgende:

[..]

Zou je aan je oma moeten vragen als ze nog leeft...

Maar zonnebloemolie is het meest gangbare, neem alleen niet te goedkope zooi.
Dat is inderdaad niet meer mogelijk, helaas. Maar bedankt! :)
pi_167715138
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2016 10:03 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Een premix, leuk met suiker, zetmeel en weipoeder. Waarom zou je dat in je oliebollen willen? Ik snap dat echt niet. Het is echt heel makkelijk zelf te maken met goede bloem.
Ik maak ze zelf al een paar jaar met spelt, emmer en tarwe door elkaar (en/of einkorn als ik het heb, maar dat heb ik dit jaar helaas niet).
Alles voor meer variëteit en meer smaak :D
Het smaakt lekker en het is eenvoudig. Qua variatie gebruik ik vaak voor een deel donker bier en dat werkt prima.

Spelt zou ik niet snel gebruiken, ik vind de smaak ervan niet lekker.
pi_167715217
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2016 16:49 schreef Lean_Machine het volgende:
Een semi gerelateerde vraag; ik wil dit jaar appelbeignets maken, zoals mijn oma ze vroeger ook maakte. Niet in de frituur, maar gewoon in een pan op het gas. Wat voor olie kan ik hier het beste voor gebruiken?
Zonnebloemolie werkt t beste denk ik. Het heeft weinig bijsmaak en het is relatief goedkoop vergeleken met andere oliën.
  donderdag 29 december 2016 @ 19:43:38 #18
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_167717906
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2016 16:49 schreef Lean_Machine het volgende:
Een semi gerelateerde vraag; ik wil dit jaar appelbeignets maken, zoals mijn oma ze vroeger ook maakte. Niet in de frituur, maar gewoon in een pan op het gas. Wat voor olie kan ik hier het beste voor gebruiken?
arachideolie ^O^
  donderdag 29 december 2016 @ 19:45:00 #19
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_167717954
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2016 10:01 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Hoeft geen weizen te zijn, maar past wel het beste bij de smaak van oliebollen. Vooral hefeweizen.
Ga ik dit jaar voor het eerst proberen, staat al klaar op kamertemperatuur :)
  Moderator donderdag 29 december 2016 @ 19:52:51 #20
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_167718210
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2016 16:49 schreef Lean_Machine het volgende:
Een semi gerelateerde vraag; ik wil dit jaar appelbeignets maken, zoals mijn oma ze vroeger ook maakte. Niet in de frituur, maar gewoon in een pan op het gas. Wat voor olie kan ik hier het beste voor gebruiken?
Arachideolie!
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator donderdag 29 december 2016 @ 19:57:12 #21
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_167718342
Zo, vandaag even boodschappen gedaan. Fransiskaner weisener is het bier wat ik ga gebruiken :)
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator donderdag 29 december 2016 @ 22:47:16 #22
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_167725136
quote:
1s.gif Op donderdag 29 december 2016 19:57 schreef derLudolf het volgende:
Zo, vandaag even boodschappen gedaan. Fransiskaner weisener is het bier wat ik ga gebruiken :)
Is ook top (om te drinken vind ik die persoonlijk onder de wat mindere weizeners vallen, in oliebollen maakt dat niet veel verschil).
quote:
1s.gif Op donderdag 29 december 2016 18:16 schreef Mevrouw_voor_jou het volgende:

[..]

Zonnebloemolie werkt t beste denk ik. Het heeft weinig bijsmaak en het is relatief goedkoop vergeleken met andere oliën.
Zonnebloemolie is rommel, moet je absoluut mijden. Arachideolie is voor oliebollen. Heb je een pinda-allergie dan rijstolie gebruiken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_167728153
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2016 22:47 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Is ook top (om te drinken vind ik die persoonlijk onder de wat mindere weizeners vallen, in oliebollen maakt dat niet veel verschil).

[..]

Zonnebloemolie is rommel, moet je absoluut mijden. Arachideolie is voor oliebollen. Heb je een pinda-allergie dan rijstolie gebruiken.
Waarom is het rommel? :?
Somebody that I used to know
  Moderator vrijdag 30 december 2016 @ 00:09:14 #24
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_167728798
quote:
1s.gif Op donderdag 29 december 2016 23:52 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Waarom is het rommel? :?
Er ontstaan bij het verhitten direct hele slechte stoffen, transvetten etc. Het smaakt ook echt niet zo lekker als arachideolie.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator vrijdag 30 december 2016 @ 00:11:50 #25
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_167728894
quote:
1s.gif Op donderdag 29 december 2016 23:52 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Waarom is het rommel? :?
Het is niet geschikt voor (langdurige) verhitting wat je bij oliebollen bakken wel doet. Omstreden schadelijk afbraakproducten bij.
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_167731382
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2016 00:09 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Er ontstaan bij het verhitten direct hele slechte stoffen, transvetten etc. [..]
Heb je daar een, goed chemisch onderbouwde, bron van? Transvetten ontstaan naar mijn weten bij hydrogenering van meervoudig onverzadigde vetten. Tijdens dat proces ontstaan verzadigder trans-isomeren in plaats verzadigder cis-isomeren zodat het aandeel trans-isomere vetten toeneemt.

Echter, voor hydrogenering, het woord zegt het al, is waterstof nodig. Het is mij een raadsel waar dat tijdens het bakproces van oliebollen vandaan zou moeten komen. Daar komt nog bij dat trans-vetten per definitie alleen vanuit meervoudig onverzadigde vetten kunnen ontstaan, zowel arachideolie (32 % gemiddeld) als zonnebloemolie (69 % gemiddeld) bevatten meervoudig onverzadigde vetten. Mochten er al trans-vetten ontstaan, dan ontstaan die dus in beide oliën.

Wellicht doel je op oxidatie. Dat is goed te voorkomen door adequaat de temperatuur in de gaten te houden tijdens het bakken. Toegegeven, daar gaat het nog wel eens mis bij veel amateurbakkers, maar het is goed te voorkomen met een adequate thermometer en temperatuurregeling.

Over de smaakclaims valt niet te twisten, maar over je claim van het ontstaan van ongewenste bijproducten bij het langdurig verhitten van zonnebloemolie ben ik zowel in het algemeen als specifiek in relatie tot arachideolie sceptisch.

[ Bericht 0% gewijzigd door Kowloon op 30-12-2016 06:53:11 ]
pi_167731678
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2016 16:49 schreef Lean_Machine het volgende:
Een semi gerelateerde vraag; ik wil dit jaar appelbeignets maken, zoals mijn oma ze vroeger ook maakte. Niet in de frituur, maar gewoon in een pan op het gas. Wat voor olie kan ik hier het beste voor gebruiken?
De meneer in het filmpje hieronder doet het ook in een pannetje. Ik denk dat hij zonnebloemolie gebruikt, kijk het filmpje even, hij noemt wel wat hij gebruikt. Hij vertelt ook dat er vroeger natuurlijk slechts keuze was uit reuzel en geklaarde boter. Dus als je oma ouderwets bakte, gebruikte ze reuzel of geklaarde boter. Reuzel kan je kopen in de supermarkt als 'ossewit'. Geklaarde boter kennen we tegenwoordig onder de naam 'ghee'.
Ik geef de voorkeur aan reuzel.

quote:
2s.gif Op dinsdag 20 december 2016 18:27 schreef Postbus100 het volgende:
Als ik dit jaar een (dankbaar) publiek heb, dan wil ik deze misschien wel maken:

de Poetin van de lage landen
  vrijdag 30 december 2016 @ 11:19:03 #28
421960 Sotchi2014
Is echt een vrouw
pi_167735383
Mijn geheime tip: een zakje (smaakjes)thee mee laten trekken. Honing, caramel, vanille, keuze te over.
Op maandag 17 oktober 2016 17:20 schreef Danny het volgende:
Sotchi2014 is echt onmisbaar voor FOK!
pi_167735488
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2016 22:47 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Is ook top (om te drinken vind ik die persoonlijk onder de wat mindere weizeners vallen, in oliebollen maakt dat niet veel verschil).

[..]

Zonnebloemolie is rommel, moet je absoluut mijden. Arachideolie is voor oliebollen. Heb je een pinda-allergie dan rijstolie gebruiken.
Ik vind zonnebloemolie geweldig voor de oliebollen. Ze smaken altijd super.
pi_167735597
quote:
7s.gif Op vrijdag 30 december 2016 06:47 schreef Kowloon het volgende:

[..]

Heb je daar een, goed chemisch onderbouwde, bron van? Transvetten ontstaan naar mijn weten bij hydrogenering van meervoudig onverzadigde vetten. Tijdens dat proces ontstaan verzadigder trans-isomeren in plaats verzadigder cis-isomeren zodat het aandeel trans-isomere vetten toeneemt.

Echter, voor hydrogenering, het woord zegt het al, is waterstof nodig. Het is mij een raadsel waar dat tijdens het bakproces van oliebollen vandaan zou moeten komen. Daar komt nog bij dat trans-vetten per definitie alleen vanuit meervoudig onverzadigde vetten kunnen ontstaan, zowel arachideolie (32 % gemiddeld) als zonnebloemolie (69 % gemiddeld) bevatten meervoudig onverzadigde vetten. Mochten er al trans-vetten ontstaan, dan ontstaan die dus in beide oliën.

Wellicht doel je op oxidatie. Dat is goed te voorkomen door adequaat de temperatuur in de gaten te houden tijdens het bakken. Toegegeven, daar gaat het nog wel eens mis bij veel amateurbakkers, maar het is goed te voorkomen met een adequate thermometer en temperatuurregeling.

Over de smaakclaims valt niet te twisten, maar over je claim van het ontstaan van ongewenste bijproducten bij het langdurig verhitten van zonnebloemolie ben ik zowel in het algemeen als specifiek in relatie tot arachideolie sceptisch.
Dank je!

Ik doe niet mee aan alle hippe claims over wat wel en niet gezond is als er geen onderbouwing bij zit en het enkel hip klinkt. Het enige wat mij boeit is de smaak, en die is over het algemeen heel goed als je normale producten gebruikt en het met een beetje liefde en aandacht bereid.
  Moderator vrijdag 30 december 2016 @ 12:19:00 #31
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_167737003
Want het is alleen waar als er een interessant klinkende wetenschappelijke bewijslast bij wordt geplaatst. Het is algemeen bekend dat onverzadigde vetten bij langdurige verhitting slechte stoffen aanmaken. Arachideolie en rijstolie zijn beter tegen hitte bestand dan zonnebloemolie en soja(sla)olie. Daar is niets hips aan.
Het is juist hip om alles maar in zonnebloemolie te bakken, zoek maar eens chips die niet in zonnebloemolie is gebakken, bijna niet te vinden, dus als je niet meedoet aan gezondheidsclaims en hippe dingen moet je juist niét in zonnebloemolie bakken.
Als het om smaak gaat dan juist arachideolie gebruiken. Het kost je misschien 6 in plaats van 3 euro om je pan te vullen, maar het wordt er wel veel lekkerder op.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_167742647
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2016 12:19 schreef djkoelkast het volgende:
Want het is alleen waar als er een interessant klinkende wetenschappelijke bewijslast bij wordt geplaatst. Het is algemeen bekend dat onverzadigde vetten bij langdurige verhitting slechte stoffen aanmaken. Arachideolie en rijstolie zijn beter tegen hitte bestand dan zonnebloemolie en soja(sla)olie. Daar is niets hips aan.
Het is juist hip om alles maar in zonnebloemolie te bakken, zoek maar eens chips die niet in zonnebloemolie is gebakken, bijna niet te vinden, dus als je niet meedoet aan gezondheidsclaims en hippe dingen moet je juist niét in zonnebloemolie bakken.
Als het om smaak gaat dan juist arachideolie gebruiken. Het kost je misschien 6 in plaats van 3 euro om je pan te vullen, maar het wordt er wel veel lekkerder op.
Dat is smaak, ik heb het 1 jaar gedaan in arachideolie en vond het echt niks... Je moet er van houden.
  Moderator vrijdag 30 december 2016 @ 15:03:43 #33
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_167743458
quote:
7s.gif Op vrijdag 30 december 2016 14:47 schreef Fokker89 het volgende:

[..]

Dat is smaak, ik heb het 1 jaar gedaan in arachideolie en vond het echt niks... Je moet er van houden.
Dat kan, dan kun je best rijstolie gebruiken, heel neutraal van smaak en kan ook heel goed tegen hoge temperaturen. Zonnebloemolie heeft een veel lager rookpunt.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_167746502
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2016 12:19 schreef djkoelkast het volgende:
Want het is alleen waar als er een interessant klinkende wetenschappelijke bewijslast bij wordt geplaatst. Het is algemeen bekend dat onverzadigde vetten bij langdurige verhitting slechte stoffen aanmaken. Arachideolie en rijstolie zijn beter tegen hitte bestand dan zonnebloemolie en soja(sla)olie. Daar is niets hips aan.
Het is juist hip om alles maar in zonnebloemolie te bakken, zoek maar eens chips die niet in zonnebloemolie is gebakken, bijna niet te vinden, dus als je niet meedoet aan gezondheidsclaims en hippe dingen moet je juist niét in zonnebloemolie bakken.
Als het om smaak gaat dan juist arachideolie gebruiken. Het kost je misschien 6 in plaats van 3 euro om je pan te vullen, maar het wordt er wel veel lekkerder op.
Laat ik me daar nou eens weinig mee bezig houden. :)
Het gaat om oliebollen. T standaardrecept is bakken in zonnebloemolie. Experimenteren prima, deel je liefde!
Snobbig doen over welke olie en wat voor meel je gebruikt van 'ja maar dat van jou is slecht voor je want 'bla bla bla' en dan katten op wat ik doe vind ik een beetje heel sneu.
  Moderator vrijdag 30 december 2016 @ 16:41:51 #35
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_167747953
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2016 16:05 schreef Mevrouw_voor_jou het volgende:

[..]

Laat ik me daar nou eens weinig mee bezig houden. :)
Het gaat om oliebollen. T standaardrecept is bakken in zonnebloemolie. Experimenteren prima, deel je liefde!
Snobbig doen over welke olie en wat voor meel je gebruikt van 'ja maar dat van jou is slecht voor je want 'bla bla bla' en dan katten op wat ik doe vind ik een beetje heel sneu.
Het is pas de laatste paar jaar dat men in zonnebloemolie begint te bakken. Het is al jaren en jaren standaard in arachideolie. Dus lees je even in voor je met modder gooit.

De 'kale' oliebol werd vroeger trouwens in reuzel gebakken (varkensvet) en heten in België nog steeds smoutebollen. Naar smout (reuzel). De oliebol (de gevulde variant) werd in olie gebakken, vaak raap, maar dat heeft wel een heel aanwezige geur en smaak, daar moet je van houden.

Ik experimenteer met het verbeteren van de smaak van de bol zelf, maar bak altijd in dè standaardolie voor oliebollen: arachide.
Zonnebloemolie is goedkoper, daarom gebruiken consumenten het de laatste jaren vaker.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_167751701
De standaardolie... Wie bepaalt dat? Als mijn ouders nog nooit in iets anders dan zonnebloemolie hebben gebakken, dan is dat voor mij mijn standaardolie :6
Somebody that I used to know
  Moderator vrijdag 30 december 2016 @ 18:17:51 #37
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_167751835
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2016 16:05 schreef Mevrouw_voor_jou het volgende:

[..]

Laat ik me daar nou eens weinig mee bezig houden. :)
Het gaat om oliebollen. T standaardrecept is bakken in zonnebloemolie. Experimenteren prima, deel je liefde!
Snobbig doen over welke olie en wat voor meel je gebruikt van 'ja maar dat van jou is slecht voor je want 'bla bla bla' en dan katten op wat ik doe vind ik een beetje heel sneu.
Wat is een standaard recept? Dezelfde recepten die ook zeggen dat je :r margarine :r ipv roomboter kunt gebruiken? Supermarkten willen vooral niet duurder zijn dan hun concurrent dus die propaganderen samen allemaal zonnebloemolie. Maar de schappen met arachideolie zijn waren hier vandaag ook leeg bij de Jumbo.

Mijn opa bakte ook veel oliebollen, die bliefte ook niets anders dan arachideolie.

Als je kijkt naar goede oliebollenbakkers zullen die ook allemaal arachideolie gebruiken.

Zonnebloemolie is simpelweg niet geschikt voor langdurige/hoge verhitting.
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator vrijdag 30 december 2016 @ 18:18:30 #38
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_167751857
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2016 18:13 schreef Postbus100 het volgende:
De standaardolie...
10W40 is altijd goed toch?
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_167756545
Ik wil dit jaar ook zonder mix bakken, maar zie door de bomen het bos niet meer. We zijn maar met ons viertjes (waarvan twee jonge kinderen), dus met 10-12 bollen hebben we echt wel genoeg. Appel erdoor lijkt me lekker. Ik twijfel over bier (we hebben in huis: jupiler, chouffe en beck's).
pi_167756604
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2016 20:18 schreef Bleie het volgende:
Ik wil dit jaar ook zonder mix bakken, maar zie door de bomen het bos niet meer. We zijn maar met ons viertjes (waarvan twee jonge kinderen), dus met 10-12 bollen hebben we echt wel genoeg. Appel erdoor lijkt me lekker. Ik twijfel over bier (we hebben in huis: jupiler, chouffe en beck's).
Licht bier gebruiken.
Drop drop drop drop drop drop drop!!!! DROP!!! drop drop drop drop !!
pi_167757477
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2016 16:41 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Het is pas de laatste paar jaar dat men in zonnebloemolie begint te bakken. Het is al jaren en jaren standaard in arachideolie. Dus lees je even in voor je met modder gooit.

De 'kale' oliebol werd vroeger trouwens in reuzel gebakken (varkensvet) en heten in België nog steeds smoutebollen. Naar smout (reuzel). De oliebol (de gevulde variant) werd in olie gebakken, vaak raap, maar dat heeft wel een heel aanwezige geur en smaak, daar moet je van houden.

Ik experimenteer met het verbeteren van de smaak van de bol zelf, maar bak altijd in dè standaardolie voor oliebollen: arachide.
Zonnebloemolie is goedkoper, daarom gebruiken consumenten het de laatste jaren vaker.
Inlezen voor oliebollen? Bak ze al 15 jaar hoor. En mijn moeder daarvoor op precies dezelfde manier.

Als je t over smaak hebt en andere olie lekkerder vind prima.

Maar zoals ik al zei, snobbig gaan doen over ingredienten en katten op hoe ik t doe is een beetje sneu.
  Moderator zaterdag 31 december 2016 @ 00:28:25 #42
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_167769337
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2016 20:18 schreef Bleie het volgende:
Ik wil dit jaar ook zonder mix bakken, maar zie door de bomen het bos niet meer. We zijn maar met ons viertjes (waarvan twee jonge kinderen), dus met 10-12 bollen hebben we echt wel genoeg. Appel erdoor lijkt me lekker. Ik twijfel over bier (we hebben in huis: jupiler, chouffe en beck's).
Dan zou ik gewoon pils gebruiken (Jupiler), alcohol verdampt, dus geen probleem met kinderen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_167769437
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 december 2016 00:28 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Dan zou ik gewoon pils gebruiken (Jupiler), alcohol verdampt, dus geen probleem met kinderen.
Alcohol verdampt nooit helemaal, maar of het nou zo veel kwaad kan...
  Moderator zaterdag 31 december 2016 @ 00:56:39 #44
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_167770368
quote:
7s.gif Op zaterdag 31 december 2016 00:32 schreef Fokker89 het volgende:

[..]

Alcohol verdampt nooit helemaal, maar of het nou zo veel kwaad kan...
Je bent eerder beroerd van de oliebollen dan dat je er dronken van wordt :)
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_167775935
quote:
1s.gif Op zaterdag 31 december 2016 00:56 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Je bent eerder beroerd van de oliebollen dan dat je er dronken van wordt :)
Het is gewoon nogal slecht voor ze. Maar goed, het gaat sowieso maar om een kleine hoeveelheid, en het meeste verdampt inderdaad.
  Moderator zaterdag 31 december 2016 @ 10:45:17 #46
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_167776797
quote:
7s.gif Op zaterdag 31 december 2016 00:32 schreef Fokker89 het volgende:

[..]

Alcohol verdampt nooit helemaal, maar of het nou zo veel kwaad kan...
6-8 minuten op 180 graden, ik denk dat alles wel verdampt hoor ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zaterdag 31 december 2016 @ 10:46:49 #47
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_167776843
Je zorgen maken over alcohol in deeg als je bier gebruikt? Wat denk je dat het gist in deeg doet?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_167776944
Zo. Hier alles aan kant om te beginnen:
- Vullingloze bollen prut staat te rijzen (kan mij echt niet boeien, maar er is vanavond 1 vullinghater)
- Vulling ligt te drogen
- Nu kop koffie voor ik 2 grote batches deeg ga maken:
* bierbeslag
* melk/boter beslag

Dan appels schillen terwijl de boel rijst.

Overigens hier nooit nooit nooit zonnebloemolie. Gewoon niet eens in huis. Zo ontzettend vies,dat spul.
"I'm 100% sure that every ignorant fool is completely right."
pi_167779428
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 december 2016 10:45 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

6-8 minuten op 180 graden, ik denk dat alles wel verdampt hoor ;)
Nee, maar boeiend, je gaat er als kind echt niet dood aan.

quote:
0s.gif Op zaterdag 31 december 2016 10:11 schreef Bleie het volgende:

[..]

Het is gewoon nogal slecht voor ze. Maar goed, het gaat sowieso maar om een kleine hoeveelheid, en het meeste verdampt inderdaad.
Ach, je kookt toch ook wel eens een stoofpot, of mosselen met bier? Zelfs na uren sudderen blijft er nog alcohol in over, en wat eten de kinderen? 2 oliebollen? niks schadelijks aan.
  zaterdag 31 december 2016 @ 12:11:45 #50
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_167779460
Als je hysterisch wilt zijn over alcohol en kinderen moet je ze ook geen vers brood laten eten
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_167779953
Eerste 4 zwemmen in de olie :7
"I'm 100% sure that every ignorant fool is completely right."
  Moderator zaterdag 31 december 2016 @ 12:55:25 #52
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_167780720
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 december 2016 12:29 schreef fietsie het volgende:
Eerste 4 zwemmen in de olie :7
Toen pas?
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_167781237
Ik doe er niet moeilijk over, maar het is gewoon niet waar dat alcohol (volledig) verdampt. Zelfs na uren sudderen blijft er nog 5% van de oorspronkelijke hoeveelheid over. Dat is niet per se erg, maar het is wel goed voor mensen om te weten. Toen mijn kinderen nog kleiner waren, maakte ik stoofpotten zonder alchohol (inmiddels met, omdat ze ze toch niet lekker vinden en er hooguit twee happen van eten). En ja, gist in brood (en in oliebollen :7 ) produceert ook alcohol, maar in veel kleinere hoeveelheden dan in wijn of bier. Die twee zijn dus niet vergelijkbaar.
  Moderator zaterdag 31 december 2016 @ 13:14:32 #54
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_167781294
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 december 2016 13:12 schreef Bleie het volgende:
Ik doe er niet moeilijk over, maar het is gewoon niet waar dat alcohol (volledig) verdampt. Zelfs na uren sudderen blijft er nog 5% van de oorspronkelijke hoeveelheid over. Dat is niet per se erg, maar het is wel goed voor mensen om te weten. Toen mijn kinderen nog kleiner waren, maakte ik stoofpotten zonder alchohol (inmiddels met, omdat ze ze toch niet lekker vinden en er hooguit twee happen van eten). En ja, gist in brood (en in oliebollen :7 ) produceert ook alcohol, maar in veel kleinere hoeveelheden dan in wijn of bier. Die twee zijn dus niet vergelijkbaar.
Een fles bier op 50 oliebollen, dat valt toch ook mee. Homeopathische hoeveelheden
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_167781357
quote:
1s.gif Op zaterdag 31 december 2016 12:55 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Toen pas?
Ik weet niet hoe jij rijst; maar ik doe 2x 45 minuten, eerst zonder, dan met vulling, met neerslaan voor en na.
Dat met 4 batches voor alles stond te rijzen, was ik wel even bezig..
"I'm 100% sure that every ignorant fool is completely right."
pi_167781362
quote:
1s.gif Op zaterdag 31 december 2016 13:14 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Een fles bier op 50 oliebollen, dat valt toch ook mee. Homeopathische hoeveelheden
:+
pi_167781383
Maar goed. Ik moet maar eens beslag gaan maken, want anders hebben we helemaal geen bollen vanavond.
pi_167781726
Ik ben om. Ik ga ook oliebollen bakken.

Wens me succes....

Ik ga sowieso het bodempje van een westmalle tripel erin doen als gist.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_167783338
Bier-gebaseerde beslag bakte mooi gaar, maar trok wel makkelijk sliertjes.
Boter-eieren-melk gebaseerde beslag rolt mooier de pan in, daar liggen de eersten nu van in de olie.
"I'm 100% sure that every ignorant fool is completely right."
pi_167783685
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 december 2016 13:27 schreef sirdanilot het volgende:
Ik ben om. Ik ga ook oliebollen bakken.

Wens me succes....

Ik ga sowieso het bodempje van een westmalle tripel erin doen als gist.
Dat is ondergisting hé, heb je straks alleen gist op de bodem :{
  zaterdag 31 december 2016 @ 14:35:59 #61
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_167784260
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 december 2016 13:12 schreef Bleie het volgende:
Ik doe er niet moeilijk over, maar het is gewoon niet waar dat alcohol (volledig) verdampt. Zelfs na uren sudderen blijft er nog 5% van de oorspronkelijke hoeveelheid over. Dat is niet per se erg, maar het is wel goed voor mensen om te weten. Toen mijn kinderen nog kleiner waren, maakte ik stoofpotten zonder alchohol (inmiddels met, omdat ze ze toch niet lekker vinden en er hooguit twee happen van eten). En ja, gist in brood (en in oliebollen :7 ) produceert ook alcohol, maar in veel kleinere hoeveelheden dan in wijn of bier. Die twee zijn dus niet vergelijkbaar.
Ligt er een beetje aan hoe lang je laat gisten, een preferment deeg kan meer dan 10% alcohol bevatten, maar hoeveel er in gebakken brood zit heb ik geen nieuwe onderzoek gevonden dan eentje uit 1926, daaruit bleek bij steekproeven tussen 0,04 en 2,5% alcohol in brood te zitten.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator zaterdag 31 december 2016 @ 15:02:43 #62
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_167785215
Ik bak altijd pas 's avonds, zijn ze lekker vers.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_167785243
Als ik (net) gebakken heb hoef ik ze niet. Dus ik bak eigenlijk liever nog vroeger dan vandaag...
"I'm 100% sure that every ignorant fool is completely right."
pi_167787139
Wat plaatjes

SPOILER: Oliebollen 2016
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
"I'm 100% sure that every ignorant fool is completely right."
  Moderator zaterdag 31 december 2016 @ 16:01:19 #65
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_167787445
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 december 2016 15:03 schreef fietsie het volgende:
Als ik (net) gebakken heb hoef ik ze niet. Dus ik bak eigenlijk liever nog vroeger dan vandaag...
Ik vind ze het lekkerste als de korst nog knapperig is, dat is toch echt de eerste tijd na het bakken. Gewoon bakken, eten, top 2000 a gogo, zo gaat het meestal hier ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator zaterdag 31 december 2016 @ 16:11:44 #66
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_167787845
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 december 2016 16:01 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Ik vind ze het lekkerste als de korst nog knapperig is, dat is toch echt de eerste tijd na het bakken. Gewoon bakken, eten, top 2000 a gogo, zo gaat het meestal hier ;)
Daar heb ik 's avonds geen tijd voor :P
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_167788968
Ik ben al klaar met bakken. En ze zijn heel lekker geworden.

2qjhs7s.jpg

En ook appelbeignets
24l4dab.jpg
pi_167789870
Ik ga het recept van Holtkamp maken. Maar een deel van de melk ga ik vervangen door het bodempje van een fles leffe tripel. (geen westmalle geworden want leffe was in aanbieding, haha).

Ik doe er krenten, rozijnen en appelblokjes bij. En ik heb (met moeite) verse gist gevonden. Heb nog 2 croissantjes gekocht bij die bakker, want ze leken een beetje not amused om voor 50 cent een zakje gist aan me te verkopen :')

Heb ook gerookte sprotjes en allerlei andere hapjes voor erbij.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_167790012
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 december 2016 17:07 schreef sirdanilot het volgende:
Ik ga het recept van Holtkamp maken. Maar een deel van de melk ga ik vervangen door het bodempje van een fles leffe tripel. (geen westmalle geworden want leffe was in aanbieding, haha).

Ik doe er krenten, rozijnen en appelblokjes bij. En ik heb (met moeite) verse gist gevonden. Heb nog 2 croissantjes gekocht bij die bakker, want ze leken een beetje not amused om voor 50 cent een zakje gist aan me te verkopen :')

Heb ook gerookte sprotjes en allerlei andere hapjes voor erbij.
ben je niet een beetje laat?
pi_167790095
quote:
1s.gif Op zaterdag 31 december 2016 17:13 schreef computergirl het volgende:

[..]

ben je niet een beetje laat?
Ik vreet ze het liefst zo uit het vet op.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_167790101
Ben niet zo'n kouwe oliebal fan.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  zaterdag 31 december 2016 @ 17:15:45 #72
401485 Molo
Never feed after midnight
pi_167790106
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 december 2016 17:15 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Ik vreet ze het liefst zo uit het vet op.
Kijk, jij snapt het O+
Zoute user pur sang
pi_167790162
quote:
1s.gif Op zaterdag 31 december 2016 17:15 schreef Molo het volgende:

[..]

Kijk, jij snapt het O+
*O*

Heb nog maar welgeteld 1 halve oliebol op dit jaar (gratis te proeven op de markt) dus ik ga me helemaal bomvol vreten.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  zaterdag 31 december 2016 @ 17:31:58 #74
401485 Molo
Never feed after midnight
pi_167790619
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 december 2016 17:18 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

*O*

Heb nog maar welgeteld 1 halve oliebol op dit jaar (gratis te proeven op de markt) dus ik ga me helemaal bomvol vreten.
Heerlijk toch *O*
Zoute user pur sang
pi_167792749
quote:
1s.gif Op donderdag 29 december 2016 19:57 schreef derLudolf het volgende:
Zo, vandaag even boodschappen gedaan. Fransiskaner weisener is het bier wat ik ga gebruiken :)
Dat is toch weissbier? Geen weizener (zoals paulaner/erdinger).

Vind die ook maar weinig smaak hebben
Eerst denken, dan typen
  Moderator zaterdag 31 december 2016 @ 18:45:59 #76
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_167793034
quote:
1s.gif Op zaterdag 31 december 2016 18:37 schreef Piger het volgende:

[..]

Dat is toch weissbier? Geen weizener (zoals paulaner/erdinger).

Vind die ook maar weinig smaak hebben
Zit daar verschil in :@ Drink zelf geen bier dus niet heel veel verstand van. Wat is het verschil?

Het was in elk geval een tarwebier met nog gist onderin de fles :)
Erdinger had ik ook nog wel staan :')

Oliebollen waren wel lekker gelukkig :)
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_167793378
Beslag staat nu te rijzen. Ik laat het maar rijzen zonder de krenten enzo er in. Dan kan ik later belissen hoeveel oliebollen mét en hoeveel zonder ik maak.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  Moderator zaterdag 31 december 2016 @ 20:01:24 #78
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_167794834
quote:
1s.gif Op zaterdag 31 december 2016 18:45 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Zit daar verschil in :@ Drink zelf geen bier dus niet heel veel verstand van. Wat is het verschil?

Het was in elk geval een tarwebier met nog gist onderin de fles :)
Erdinger had ik ook nog wel staan :')

Oliebollen waren wel lekker gelukkig :)
Geen verschil, weissbier en weizen is hetzelfde als het Duits is.
Witbier, dat is wel iets anders (dat is meestal met koriander en/of citrusschillen).

Hier zijn de bollen echt vet goed gelukt :D Heb verse gist gebruikt, vind ik toch het prettigste (hebben ze hier bij de Dekamarkt).
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_167802847
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2016 12:19 schreef djkoelkast het volgende:
Want het is alleen waar als er een interessant klinkende wetenschappelijke bewijslast bij wordt geplaatst. Het is algemeen bekend dat onverzadigde vetten bij langdurige verhitting slechte stoffen aanmaken. Arachideolie en rijstolie zijn beter tegen hitte bestand dan zonnebloemolie en soja(sla)olie. Daar is niets hips aan.
Het gaat niet zo zeer over 'interessant klinkende wetenschappelijke bewijslast', het verhaal over transvetten en oxidatie strookt gewoon niet met mijn, vrij elementaire, scheikundige kennis. Daarom vraag ik om extra uitleg bij de claims die je post. En dat hoeven echt geen hoogstaande wetenschappelijke bronnen te zijn, leg gewoon eens uit waar die transvetten en oxidatie vandaan zou komen. Lijkt mij een legitieme vraag gezien je boude beweringen.

quote:
[..] Als het om smaak gaat dan juist arachideolie gebruiken. Het kost je misschien 6 in plaats van 3 euro om je pan te vullen, maar het wordt er wel veel lekkerder op.
Dat lijkt mij een kwestie van persoonlijke voorkeur.
pi_167802869
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2016 15:03 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Dat kan, dan kun je best rijstolie gebruiken, heel neutraal van smaak en kan ook heel goed tegen hoge temperaturen. Zonnebloemolie heeft een veel lager rookpunt.
Dat strookt niet met de informatie die ik op Wikipedia daarover kan vinden:
https://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point#Oxidative_stability

Rookpunt geraffineerde arachideolie: 232 graden Celsius
Rookpunt geraffineerde zonnebloemolie: 227 graden Celsius

Ontloopt elkaar dus nauwelijks.

[ Bericht 1% gewijzigd door Kowloon op 01-01-2017 04:25:33 ]
  Moderator zondag 1 januari 2017 @ 17:03:24 #81
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_167810130
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 december 2016 20:01 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Geen verschil, weissbier en weizen is hetzelfde als het Duits is.
Witbier, dat is wel iets anders (dat is meestal met koriander en/of citrusschillen).

Hier zijn de bollen echt vet goed gelukt :D Heb verse gist gebruikt, vind ik toch het prettigste (hebben ze hier bij de Dekamarkt).
Ja ik haal ook altijd verse gist, dus geen idee of het anders gaat met instant gist :P

Was ook weer erg tevreden. Dit jaar 13g ipv 20g zout gebruikt, is ook goed bevallen.
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_167811820
Zijn hier nog mensen die Airbollen hebben gemaakt, dus uit de airfryer?
.
  Moderator zondag 1 januari 2017 @ 18:43:01 #83
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_167812053
quote:
1s.gif Op zondag 1 januari 2017 17:03 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Ja ik haal ook altijd verse gist, dus geen idee of het anders gaat met instant gist :P

Was ook weer erg tevreden. Dit jaar 13g ipv 20g zout gebruikt, is ook goed bevallen.
Ik doe 5,5g zout op 500g meel (maar ik gebruik ongeraffineerd zout met alg, dus zeg maar 1% van je meelaandeel is voor normale zout aan te houden).

Instantgist ruikt anders vind ik, het zou verder weinig uit moeten maken als ik Paul Hollywood mag geloven.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator zondag 1 januari 2017 @ 18:50:10 #84
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_167812236
quote:
1s.gif Op zondag 1 januari 2017 18:32 schreef Fer het volgende:
Zijn hier nog mensen die Airbollen hebben gemaakt, dus uit de airfryer?
Als je wilt afvallen moet je gewoon minder vreten en nier zoiets ridicuuls als een airfryer gebruiken :r :') Het zijn oliebollen.
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator zondag 1 januari 2017 @ 19:35:25 #85
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_167813369
Kan ook helemaal niet, oliebollenbeslag in een airfryer en je krijgt een soort pannenkoek of broodachtig spul. Of je moet halffabrikaten nemen, maar dan zijn ze alsnog eerst gefrituurd geweest.
Ik vind het sowieso iets raars, een heteluchtoventje in de vorm van een frituurpan :') Van vet op zich word je niet eens dik.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator zondag 1 januari 2017 @ 19:51:12 #86
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_167813782
quote:
0s.gif Op zondag 1 januari 2017 19:35 schreef djkoelkast het volgende:
Kan ook helemaal niet, oliebollenbeslag in een airfryer en je krijgt een soort pannenkoek of broodachtig spul. Of je moet halffabrikaten nemen, maar dan zijn ze alsnog eerst gefrituurd geweest.
Ik vind het sowieso iets raars, een heteluchtoventje in de vorm van een frituurpan :') Van vet op zich word je niet eens dik.
Zag een keer een (mis)baksel uit zo'n ding. Dacht eerst dat ik een slechte krentenbol was _O- Niet te vreten.
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_167815549
Ik doe het meer tegen vetstank in huis en verversen van olie. Sommige dingen kan hij heel goed, andere dingen waardeloos. Probleem is dat volgens de reviews iedereen alles geweldig vind er in, maar de realiteit is anders.

Ik gebruik hem voornamelijk voor verse patat, in een run de hele portie voor en afbakken. Maar ik twijfelde om die airbollen te proberen, geloof er ook niet zo in, di dingen horen te zwemmen.
.
  Moderator zondag 1 januari 2017 @ 22:30:41 #88
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_167818682
quote:
1s.gif Op zondag 1 januari 2017 20:48 schreef Fer het volgende:
Ik doe het meer tegen vetstank in huis en verversen van olie. Sommige dingen kan hij heel goed, andere dingen waardeloos. Probleem is dat volgens de reviews iedereen alles geweldig vind er in, maar de realiteit is anders.

Ik gebruik hem voornamelijk voor verse patat, in een run de hele portie voor en afbakken. Maar ik twijfelde om die airbollen te proberen, geloof er ook niet zo in, di dingen horen te zwemmen.
Als je vet stinkt had je het al moeten vervangen. Hier stinkt het nooit en ik bak in ossewit en palmolie (patat & snacks)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator zaterdag 30 december 2017 @ 22:26:59 #89
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_176168518
Schopje :9

Morgen weer aan de gang
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator zaterdag 30 december 2017 @ 23:48:33 #90
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_176172798
Ik heb laatst een experiment gedaan: minder gist, deeg overnacht laten rijzen in de koelkast. Zeer geslaagd. Ik heb daarnet beslag gemaakt voor gewone-en krentenbollen. Verse gist deze keer en 2 verschillende soorten bier (Skuumkoppe in de gewone bollen, Rochefort 10 in de krentenbollen). Ook 3 verschillende graansoorten (spelt, einkorn, tarwe). Het worden weer bijzondere en bijzonder lekkere bollen dit jaar ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 31 december 2017 @ 12:23:59 #91
347224 SiennaForrest
Dat bepaal ik zelf wel uit!
pi_176186729
Leuk de oliebollenzelfbakkerstopic is weer in gebruik! *O* Hier staat het deeg te rijzen. Gaat goed en ruikt goed. Jammer dat het zo gaat regenen en zo grijs is buiten. Ik hoop dat het vannacht droog is. :{
''Ware rust is niet afwezigheid van beweging, het is evenwicht in de bewegingen.'
  zondag 31 december 2017 @ 12:25:17 #92
347224 SiennaForrest
Dat bepaal ik zelf wel uit!
pi_176186779
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 december 2017 23:48 schreef djkoelkast het volgende:
Ik heb laatst een experiment gedaan: minder gist, deeg overnacht laten rijzen in de koelkast. Zeer geslaagd. Ik heb daarnet beslag gemaakt voor gewone-en krentenbollen. Verse gist deze keer en 2 verschillende soorten bier (Skuumkoppe in de gewone bollen, Rochefort 10 in de krentenbollen). Ook 3 verschillende graansoorten (spelt, einkorn, tarwe). Het worden weer bijzondere en bijzonder lekkere bollen dit jaar ;)
Klinkt goed, leuk dat jij elk jaar weer blijft schaven en schaven! :) ^O^
''Ware rust is niet afwezigheid van beweging, het is evenwicht in de bewegingen.'
  zondag 31 december 2017 @ 13:30:40 #93
347224 SiennaForrest
Dat bepaal ik zelf wel uit!
pi_176189105
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 december 2017 22:26 schreef derLudolf het volgende:
Schopje :9

Morgen weer aan de gang
En is het een beetje gelukt dan? Zijn ze te kauwen? :D Bij mij is alle gerezen, gereisd, of hoe je het ook schrijft. Ik ga nu aan het bakken! :P *O*
''Ware rust is niet afwezigheid van beweging, het is evenwicht in de bewegingen.'
pi_176189148
Hier ook begonnen _O_
Drop drop drop drop drop drop drop!!!! DROP!!! drop drop drop drop !!
  Moderator zondag 31 december 2017 @ 13:35:47 #95
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_176189296
quote:
0s.gif Op zondag 31 december 2017 13:30 schreef SiennaForrest het volgende:

[..]

En is het een beetje gelukt dan? Zijn ze te kauwen? :D Bij mij is alle gerezen, gereisd, of hoe je het ook schrijft. Ik ga nu aan het bakken! :P *O*
Gaat prima. Had wel iets zouter gemogen naar mijn mening (m'n zout voelde wat klammig. Recept zei 20g zout, das teveel, nu 17g gedaan, deel daarvan is natuurlijk vocht)

Ik heb van 3kg bloem meel gemaakt. Steeds 1kg in een emmer, heb nu 2,5kg emmer verwerkt.
Kranplätze müssen verdichtet sein
  zondag 31 december 2017 @ 13:41:48 #96
347224 SiennaForrest
Dat bepaal ik zelf wel uit!
pi_176189558
quote:
1s.gif Op zondag 31 december 2017 13:35 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Gaat prima. Had wel iets zouter gemogen naar mijn mening (m'n zout voelde wat klammig. Recept zei 20g zout, das teveel, nu 17g gedaan, deel daarvan is natuurlijk vocht)

Ik heb van 3kg bloem meel gemaakt. Steeds 1kg in een emmer, heb nu 2,5kg emmer verwerkt.
Oh ok, ik ben juist wat omhoog gegaan met het zout, vorig jaar te vlak. Zo proeven, ben benieuwd! hanig om zo in batches te werken, flinke hoeveelheid. Succes! :)
''Ware rust is niet afwezigheid van beweging, het is evenwicht in de bewegingen.'
  Moderator zondag 31 december 2017 @ 13:50:25 #97
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_176189840
quote:
0s.gif Op zondag 31 december 2017 12:25 schreef SiennaForrest het volgende:

[..]

Klinkt goed, leuk dat jij elk jaar weer blijft schaven en schaven! :) ^O^
Ik heb deze keer wel 1x proefgebakken een maand geleden om te zien of dit overnacht rijzen zou werken, dat werkt (voorheen was het 2x 30 minuten in een warme omgeving).
En ik bak gewoon binnen zoals elk jaar, met nieuwe arachideolie, dan stinkt het echt niet. Ik begin meestal bakken tijdens de Top 2000 a gogo, maar denk dit jaar ietsje eerder, we willen nog wat oliebollen naar iemand toebrengen ;)

Mijn recept heeft 1% zout ten opzichte van het meel. Ik maak sowieso alleen kleine batches van 500g meel, dus 5g zout.
We hadden dit jaar best veel "valappelen" in de tuin, appels die te vroeg van de boom vielen door storm, die zitten in de krentenbollen, samen met krenten, rozijnen, sultana's, sinaasappelschil en citroenschil.
De krenten/rozijnen heb ik laten wellen in een mix van whisky, doppelkorn en obstwasser. Op de appels heb ik way ceylonkaneel gestrooid voor ik ze in het deeg verwerkte.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 31 december 2017 @ 14:52:10 #98
22851 Erosjuhhh
Blijven dromen schatjuh
pi_176192036
Ga dit jaar voor de tweede keer ever zelf bakken..vorig jaar ook gedaan maar was in tijdnood. :')

Ik gebruik een pak van de koopmans..kan ik het deeg na het rijzen nog een paar uur laten staan? Vind verse oliebollen het lekkerst en bak liever 3/4x twee oliebollen in plaats van meteen 8 bollen.
Vroeger maakte het niet uit welk bier je dronk, maar toen dacht je ook dat alle meisjes hetzelfde waren
pi_176193103
quote:
0s.gif Op zondag 31 december 2017 14:52 schreef Erosjuhhh het volgende:
Ga dit jaar voor de tweede keer ever zelf bakken..vorig jaar ook gedaan maar was in tijdnood. :')

Ik gebruik een pak van de koopmans..kan ik het deeg na het rijzen nog een paar uur laten staan? Vind verse oliebollen het lekkerst en bak liever 3/4x twee oliebollen in plaats van meteen 8 bollen.
Eerst de helft van de mix maken en daarna de tweede helft ?
Drop drop drop drop drop drop drop!!!! DROP!!! drop drop drop drop !!
  Moderator zondag 31 december 2017 @ 15:25:08 #100
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_176193217
quote:
0s.gif Op zondag 31 december 2017 14:52 schreef Erosjuhhh het volgende:
Ga dit jaar voor de tweede keer ever zelf bakken..vorig jaar ook gedaan maar was in tijdnood. :')

Ik gebruik een pak van de koopmans..kan ik het deeg na het rijzen nog een paar uur laten staan? Vind verse oliebollen het lekkerst en bak liever 3/4x twee oliebollen in plaats van meteen 8 bollen.
Beslag gewoon in de koelkast zetten, dan rijst het niet meer zo hard. Als je dan de pan weer gaat opwarmen haal je het er uit.
Tenzij je koopmansmix met rijsmiddel (ipv gist) hebt, dat moet je allemaal direct gebruiken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 31 december 2017 @ 15:29:32 #101
347224 SiennaForrest
Dat bepaal ik zelf wel uit!
pi_176193372
quote:
0s.gif Op zondag 31 december 2017 13:50 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Ik heb deze keer wel 1x proefgebakken een maand geleden om te zien of dit overnacht rijzen zou werken, dat werkt (voorheen was het 2x 30 minuten in een warme omgeving).
En ik bak gewoon binnen zoals elk jaar, met nieuwe arachideolie, dan stinkt het echt niet. Ik begin meestal bakken tijdens de Top 2000 a gogo, maar denk dit jaar ietsje eerder, we willen nog wat oliebollen naar iemand toebrengen ;)

Mijn recept heeft 1% zout ten opzichte van het meel. Ik maak sowieso alleen kleine batches van 500g meel, dus 5g zout.
We hadden dit jaar best veel "valappelen" in de tuin, appels die te vroeg van de boom vielen door storm, die zitten in de krentenbollen, samen met krenten, rozijnen, sultana's, sinaasappelschil en citroenschil.
De krenten/rozijnen heb ik laten wellen in een mix van whisky, doppelkorn en obstwasser. Op de appels heb ik way ceylonkaneel gestrooid voor ik ze in het deeg verwerkte.

Goed man, klikt echt goed met al die verfijnde toevoegingen en smaakjes. Dat zijn geen oliebollen meer dat zijn sterrenbollen. De mijn zijn ook gelukt, net klaar, nu op weg naar wat eenzame ouderen om ze een schaaltje te brengen en wat te kletsen. Succes allemaal! :)
''Ware rust is niet afwezigheid van beweging, het is evenwicht in de bewegingen.'
  zondag 31 december 2017 @ 15:54:26 #102
22851 Erosjuhhh
Blijven dromen schatjuh
pi_176194206
Dankjewel! Had na 't plaatsen ook bedacht om t deeg in meerdere partijen te maken
Vroeger maakte het niet uit welk bier je dronk, maar toen dacht je ook dat alle meisjes hetzelfde waren
  Moderator zondag 31 december 2017 @ 15:55:02 #103
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_176194227
quote:
0s.gif Op zondag 31 december 2017 15:29 schreef SiennaForrest het volgende:

[..]

Goed man, klikt echt goed met al die verfijnde toevoegingen en smaakjes. Dat zijn geen oliebollen meer dat zijn sterrenbollen. De mijn zijn ook gelukt, net klaar, nu op weg naar wat eenzame ouderen om ze een schaaltje te brengen en wat te kletsen. Succes allemaal! :)
Haha dank je, ik experimenteer graag met granen, texturen en smaken. Dingen met alleen witte tarwebloem heb ik al heel lang niet meer gemaakt.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 31 december 2017 @ 16:00:44 #104
84152 fietsie
Don't Panic.
pi_176194378
Hier een klassiek recept, en mijn eigen vulling.
Ik bak jaarlijks, sinds ik een jaar of 16 was. Het is meer een gebak-bollete dan een boterhambol.

540.jpg

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
"I'm 100% sure that every ignorant fool is completely right."
  zondag 31 december 2017 @ 16:03:37 #105
84152 fietsie
Don't Panic.
pi_176194460
quote:
1s.gif Op zondag 31 december 2017 13:35 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Gaat prima. Had wel iets zouter gemogen naar mijn mening (m'n zout voelde wat klammig. Recept zei 20g zout, das teveel, nu 17g gedaan, deel daarvan is natuurlijk vocht)

Ik heb van 3kg bloem meel gemaakt. Steeds 1kg in een emmer, heb nu 2,5kg emmer verwerkt.
Hier exact 0 gram zout, en echt niemand van de vele proevers klaagt over smaak of gebrek aan zout.
"I'm 100% sure that every ignorant fool is completely right."
  Moderator zondag 31 december 2017 @ 16:24:54 #106
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_176195183
quote:
0s.gif Op zondag 31 december 2017 16:00 schreef fietsie het volgende:
Hier een klassiek recept, en mijn eigen vulling.
Ik bak jaarlijks, sinds ik een jaar of 16 was. Het is meer een gebak-bollete dan een boterhambol.

Gebak bolletje als in waar die hele grote gaten in zitten? Die krijg je door een vochtiger deeg te hebben en niet door te scheppen voor het bakken. Nadeel van zo'n deeg is dat je oliebollen heel erg veel vetter worden, in al die grote gaten zit dan vet en niet te weinig ook.

Het is geheel naar smaak natuurlijk, van mij mag hij wat minder vet van binnen, dan heb je wel een iets dichtere structuur. Maar om dat nou gelijk brood te noemen, dan moeten ze nog wel een heel stuk droger zijn wat mij betreft.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 31 december 2017 @ 16:26:51 #107
84152 fietsie
Don't Panic.
pi_176195247
quote:
0s.gif Op zondag 31 december 2017 16:24 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Gebak bolletje als in waar die hele grote gaten in zitten? Die krijg je door een vochtiger deeg te hebben en niet door te scheppen voor het bakken. Nadeel van zo'n deeg is dat je oliebollen heel erg veel vetter worden, in al die grote gaten zit dan vet en niet te weinig ook.

Het is geheel naar smaak natuurlijk, van mij mag hij wat minder vet van binnen, dan heb je wel een iets dichtere structuur. Maar om dat nou gelijk brood te noemen, dan moeten ze nog wel een heel stuk droger zijn wat mij betreft.
Neuh je krijgt er geen olie uitgeknepen; maar met die van bv mijn opa kon je de ramen ingooien, zo zwaar.
"I'm 100% sure that every ignorant fool is completely right."
  Moderator zondag 31 december 2017 @ 19:08:10 #108
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_176200719
quote:
0s.gif Op zondag 31 december 2017 16:26 schreef fietsie het volgende:

[..]

Neuh je krijgt er geen olie uitgeknepen; maar met die van bv mijn opa kon je de ramen ingooien, zo zwaar.
De gulden middenweg dus ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  maandag 1 januari 2018 @ 21:41:28 #109
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_176224435
Hier is het ook weer helemaal goedgekomen met de bollen.
Dit jaar maar weer gewoon m'n vertrouwde recept met soezendeeg erdoor gebruikt.
Lekker luchtige bollen.

Gelukkig nieuwjaar iedereen *O*
  Moderator / Redactie Sport zondag 25 november 2018 @ 18:13:53 #110
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_183365258
Gastschop :P
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
  Moderator maandag 26 november 2018 @ 10:28:10 #111
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_183376860
Ik ga zeker weer bakken, weer wat experimenteren met andere soorten bier in het beslag van de krentenbollen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_183377507
Ja, ik overweeg dit jaar voor het eerst oliebollen te bakken. Heb de topics uitgebreid doorgelezen en kom al van alles tegen.

Bij het deeg maken wil ik een combinatie van water/melk/weizen bier gebruiken. Bij broodbakken ben ik gewend om gedroogde gist te gebruiken dus dat is nu ook het plan. De vulling wordt á la fietsie: appel, witte rozijnen, citroenrasp. Wellicht ook nog wat donkere rozijnen voor het traditionele gevoel. Rest me nog de vragen: hoeveel zout? Ik lees variaties van 0 tot 20g per kg meel. Ik denk dat wat zout de smaak wel ten goede komt.
En suiker in het deeg? Ik hou zelf van zoet, maar appel/rozijnen en de poedersuiker zijn ook zoetmakers.

En de timing.. dat is ook een puntje. Lange rijstijd komt de smaak ten goede, maar de hoeveelheid gist mag dan minder. Even puzzelen dus. En ik denk eraan om in de dagen ervoor een testbatchje te maken.
freedom is just another word for nothing left to lose
  Moderator maandag 26 november 2018 @ 11:36:40 #113
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_183377769
Ik zou geen suiker in het beslag doen, er zit al smaak in zout, melk en bier. De bol is neutraal echt lekkerder. Ik gebruik meestal rozijnen, sultana's en krenten allemaal door elkaar en als ik appels heb ook appel.

Tip: let bij citroenen op dat je citroenen neemt zonder waslaag, die krijg je er niet afgewassen namelijk. Biologische citroenen bevatten geen waslaag. Citroenrasp uit een bakje is ook niks, dat is vooral suiker, aroma, conserveermiddel en een heel klein beetje citroen.

Hoeveelheid zout heb ik in 1 van de topics wel eens geroepen, ik kan het voor je opzoeken. Dat was voor mij de perfecte hoeveelheid, versterkt de smaken, zonder dat je bollen zout smaken, dat is volgens mij net de juiste hoeveelheid.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_183377957
quote:
0s.gif Op maandag 26 november 2018 11:36 schreef djkoelkast het volgende:
Ik zou geen suiker in het beslag doen, er zit al smaak in zout, melk en bier. De bol is neutraal echt lekkerder. Ik gebruik meestal rozijnen, sultana's en krenten allemaal door elkaar en als ik appels heb ook appel.

Tip: let bij citroenen op dat je citroenen neemt zonder waslaag, die krijg je er niet afgewassen namelijk. Biologische citroenen bevatten geen waslaag. Citroenrasp uit een bakje is ook niks, dat is vooral suiker, aroma, conserveermiddel en een heel klein beetje citroen.

Hoeveelheid zout heb ik in 1 van de topics wel eens geroepen, ik kan het voor je opzoeken. Dat was voor mij de perfecte hoeveelheid, versterkt de smaken, zonder dat je bollen zout smaken, dat is volgens mij net de juiste hoeveelheid.
Jij zat rond de 1% zout, als ik het goed heb. Redelijk aan de lage kant van het spectrum.

En die citroen rasp, daar was ik van op de hoogte. Ik heb een Ekoplaza om de hoek zitten, die zal wel goede citroenen verkopen lijkt me.
freedom is just another word for nothing left to lose
  Moderator maandag 26 november 2018 @ 11:58:08 #115
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_183378038
quote:
1s.gif Op maandag 26 november 2018 11:52 schreef Lot_1 het volgende:

[..]

Jij zat rond de 1% zout, als ik het goed heb. Redelijk aan de lage kant van het spectrum.

En die citroen rasp, daar was ik van op de hoogte. Ik heb een Ekoplaza om de hoek zitten, die zal wel goede citroenen verkopen lijkt me.
1,7% had ik de laatste keer volgens mij dat was goed.
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator maandag 26 november 2018 @ 11:59:16 #116
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_183378063
quote:
1s.gif Op maandag 26 november 2018 11:52 schreef Lot_1 het volgende:

[..]

Jij zat rond de 1% zout, als ik het goed heb. Redelijk aan de lage kant van het spectrum.

En die citroen rasp, daar was ik van op de hoogte. Ik heb een Ekoplaza om de hoek zitten, die zal wel goede citroenen verkopen lijkt me.
Mijn insteek is dat je geen zout moet proeven, maar het wel zijn werk moet doen, dan zit je goed.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_183378102
quote:
1s.gif Op maandag 26 november 2018 11:58 schreef derLudolf het volgende:

[..]

1,7% had ik de laatste keer volgens mij dat was goed.
Ja zoiets had ik ook in gedachten. Bij brood doe ik meestal ook ongeveer zoveel.

Jij gebruikt verse gist toch? Heeft dat nog een speciale reden of is het gewoon wat je gewend bent?
freedom is just another word for nothing left to lose
  Moderator vrijdag 25 oktober 2019 @ 16:27:46 #118
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_189615532
In de SC wordt alweer gerept over kerst... Maar ik heb alweer donders zin om oliebollen te gaan bakken. En aangezien hier vorig jaar tijdens het moment suprème helemaal niet is gepost dit topic maar alvast eens schopje omhoog geven.

Ergens begin dit jaar liep ik tegen een goede aanbieding en kon onderstaand apparaat kopen
8 liter inhoud en 3,5 kW.
hendi-friteuse-mastercook-met-aftapkraan-8-liter-3.jpg
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator vrijdag 25 oktober 2019 @ 16:29:36 #119
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_189615561
quote:
1s.gif Op maandag 26 november 2018 12:01 schreef Lot_1 het volgende:

Jij gebruikt verse gist toch? Heeft dat nog een speciale reden of is het gewoon wat je gewend bent?
beter laat dan ooit.
Dat ben ik zo gewend, zo deed opa het ook. Wellicht gaat het met instant ook goed, maar ja, kom toch regelmatig in Duitsland en daar ligt verse gist gewoon in de winkel. Wat zeg ik, ze hebben zelfs drie merken/soorten.
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 25 oktober 2019 @ 16:59:07 #120
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_189616040
Ik gebruik ook verse gist. Ik heb het toch al in huis voor brood en vind het veel fijner werken.

Verse gist kun je trouwens prima invriezen en dan lang bewaren.
<a href="http://www.onze-bauernhof.nl" target="_blank" rel="nofollow">Onze woonstek</a>
  Moderator vrijdag 25 oktober 2019 @ 18:58:48 #121
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_189617859
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 oktober 2019 16:59 schreef qltel het volgende:
Ik gebruik ook verse gist. Ik heb het toch al in huis voor brood en vind het veel fijner werken.

Verse gist kun je trouwens prima invriezen en dan lang bewaren.
Oh dat wist ik niet, goede tip. Hoe lang blijft het sowieso goed?
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 25 oktober 2019 @ 19:14:08 #122
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_189618088
quote:
1s.gif Op vrijdag 25 oktober 2019 18:58 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Oh dat wist ik niet, goede tip. Hoe lang blijft het sowieso goed?
THT-datum staat erop. Meestal paar weken.

Maar ik snijd die 42 grams blokjes in 2 stukken (dat is voor mij precies genoeg voor 2 broden in 1x) en vries ze in. In de vriezer blijft het maanden goed. Ik koop altijd een vol doosje bij de Duitse Lidl. Is genoeg voor maanden en kost bijna niets.
<a href="http://www.onze-bauernhof.nl" target="_blank" rel="nofollow">Onze woonstek</a>
  Moderator dinsdag 29 oktober 2019 @ 16:34:05 #123
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_189685709
Verse gist is een stuk zekerder dan instant, soms werkt instant gewoon niet.
En ik heb nu al weer zin in oliebollen. Ik denk dat ik dit jaar door de krentenbollen weer een quadrupel (bier) draai en door de gewone oliebollen iets met meer hop en het liefst ook met tarwe. Misschien wel een hoppenweizen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator dinsdag 29 oktober 2019 @ 17:48:13 #124
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_189686471
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 oktober 2019 16:34 schreef djkoelkast het volgende:
Verse gist is een stuk zekerder dan instant, soms werkt instant gewoon niet.
Heb nog nooit instant gebruikt bij oliebollen, maar bij andere degen is het met instant eigenlijk altijd wel goed gegaan gelukkig.

Maar zoals ik al zei, geen reden om van m'n recept af te wijken. 55g gist op 1kg bloem.

Vorig jaar waren ze goed gelukt, dus ga wederom voor een Naturtrüb Hefeweizen
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator woensdag 30 oktober 2019 @ 10:44:29 #125
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_189695573
quote:
1s.gif Op dinsdag 29 oktober 2019 17:48 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Heb nog nooit instant gebruikt bij oliebollen, maar bij andere degen is het met instant eigenlijk altijd wel goed gegaan gelukkig.

Maar zoals ik al zei, geen reden om van m'n recept af te wijken. 55g gist op 1kg bloem.

Vorig jaar waren ze goed gelukt, dus ga wederom voor een Naturtrüb Hefeweizen
Als ik instant heb dan is het geen Oetkergist, dat zal wel altijd werken.
Maar voor oliebollen haal ik ook altijd verse gist, kun je hier bij de Dekamarkt krijgen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  PR en moderator zondag 3 november 2019 @ 14:00:45 #126
69724 crew  Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_189760502
Ik heb de eerste O+ oliebollen O+ weer in huis. De lokale muziekvereniging stond gisteren weer te bakken. Best lekker.

Tevens wordt dit topic bij wijze van test in FEE geplaatst. Enjoy :Y)
I happen to think that mine is the level head and yours is the one things would roll off of.
We zijn bezig: K&W / Begonnen: Verhuizen van A tot Z #2
  Moderator zondag 3 november 2019 @ 20:21:45 #127
172476 crew  Lenny_Leonard
Ah, my eye!
pi_189768722
quote:
0s.gif Op zondag 3 november 2019 14:00 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik heb de eerste O+ oliebollen O+ weer in huis. De lokale muziekvereniging stond gisteren weer te bakken. Best lekker.

Tevens wordt dit topic bij wijze van test in FEE geplaatst. Enjoy :Y)
Feest voor iedereen. *O*

Ik heb denk ik nog nooit zelf gebakken. :@

Misschien dit jaar maar eens een poging wagen.
Late night swimming and alcohol: it's a winning combination!
  Moderator zondag 3 november 2019 @ 20:42:33 #128
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_189769353
quote:
0s.gif Op zondag 3 november 2019 20:21 schreef Lenny_Leonard het volgende:

[..]

Feest voor iedereen. *O*

Ik heb denk ik nog nooit zelf gebakken. :@

Misschien dit jaar maar eens een poging wagen.
Kijk aan. Is leuk om te doen hoor! Ga je voor een mix van Koopman of ga je dat zelf ook maken?

Zelf ook gewoon begonnen met een kant en klare mix
Kranplätze müssen verdichtet sein
  zondag 3 november 2019 @ 23:03:28 #129
84152 fietsie
Don't Panic.
pi_189773379
Zijn dit wat vroege lok-posts?
"I'm 100% sure that every ignorant fool is completely right."
  Moderator maandag 4 november 2019 @ 17:09:53 #130
172476 crew  Lenny_Leonard
Ah, my eye!
pi_189783048
quote:
1s.gif Op zondag 3 november 2019 20:42 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Kijk aan. Is leuk om te doen hoor! Ga je voor een mix van Koopman of ga je dat zelf ook maken?

Zelf ook gewoon begonnen met een kant en klare mix
Zelf doen is meer onder supervisie van mijn vriendin. Die kan goed koken. :9

Het worden dan eigen bollen uiteraard. :)
Late night swimming and alcohol: it's a winning combination!
  Moderator dinsdag 5 november 2019 @ 00:24:44 #131
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_189790107
quote:
0s.gif Op maandag 4 november 2019 17:09 schreef Lenny_Leonard het volgende:

[..]

Zelf doen is meer onder supervisie van mijn vriendin. Die kan goed koken. :9

Het worden dan eigen bollen uiteraard. :)
Dit is een goede basis.
Er wordt 2% zout gebruikt, maar dit heb ik naar beneden bijgesteld, is wel elders te lezen in dit topic.

https://nl.m.wikibooks.org/wiki/Kookboek/Oliebollen
Kranplätze müssen verdichtet sein
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')