Gewoon binnen, als je schoon vet hebt (arachide) stinkt het ook niet.quote:Op maandag 30 december 2019 22:50 schreef junkiexp het volgende:
Bakken jullie ook buiten?
Ik hier wel, even de vuurkorf opstoken en top 2000 aan.
Beetje vuurwerk afsteken ondertussen in de middag, biertje erbij.
Gezellig heur
Ik gebruik zonnebloemolie.quote:Op dinsdag 31 december 2019 00:06 schreef djkoelkast het volgende:
Gewoon binnen, als je schoon vet hebt (arachide) stinkt het ook niet.
Ja, dan gaat het snel stinken inderdaad, zonnebloemolie is echt niet geschikt voor oliebollen. Slaolie ook niet trouwens.quote:Op dinsdag 31 december 2019 00:07 schreef junkiexp het volgende:
[..]
Ik gebruik zonnebloemolie.
maar vind het juist wel leuk buiten en het wordt mooi weer.
Waarom doe je dat? Wordt het daar echt beter van?quote:Op dinsdag 31 december 2019 07:36 schreef qltel het volgende:
Succes allemaal. Ik begin vanmiddag ook. Eerst vanmorgen het deeg maken en 4x terugslaan.Rijzen duurt alles bij elkaar zo'n 3 a 4 uur. En geen Top 2000 maar 192TV.
Als je langer laat rijzen, kun je met minder gist toe. Ook is er meer tijd om een smaak te ontwikkelen.quote:Op dinsdag 31 december 2019 09:09 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Waarom doe je dat? Wordt het daar echt beter van?
Ik heb eens een paar hele oude kookboeken gepakt, daarin staat in beide gevallen 1 uur rijzen en niets over terugslaan.
Ik deed zelf altijd 30 minuten rijzen, terugslaan, 30 minuten rijzen, bakken.
Maar als langer rijzen en vaker terugslaan een beter effect heeft dan wil ik daar ook wel eens mee experimenteren
Eerlijk gezegd heb ik het recept van een vriend die hier uitgebreid mee geëxperimenteerd heeft. Eerst sloegen we nog vaker terug, maar daar werden ze te luchtig van. Vandaar dus 3 a 4x. In elk geval is het zo, dat je op deze manier de ingrediënten de tijd geeft om smaak te ontwikkelen. Ik heb vrij veel ervaring met brood en hoe langer een brood rijst, hoe meer smaak. En een oliebol is in de basis eigenlijk gefrituurd brooddeeg.quote:Op dinsdag 31 december 2019 09:09 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Waarom doe je dat? Wordt het daar echt beter van?
Ik heb eens een paar hele oude kookboeken gepakt, daarin staat in beide gevallen 1 uur rijzen en niets over terugslaan.
Ik deed zelf altijd 30 minuten rijzen, terugslaan, 30 minuten rijzen, bakken.
Maar als langer rijzen en vaker terugslaan een beter effect heeft dan wil ik daar ook wel eens mee experimenteren
Foto's willen we!quote:Op dinsdag 31 december 2019 11:32 schreef Lot_1 het volgende:
Zo, de eerste 20 zijn gebakken De eerste is geproefd en ze zijn weer lekker
Zo langquote:Op dinsdag 31 december 2019 10:37 schreef Tinkepink het volgende:
Ik heb ze 3 uur laten rijzen zonder terugslaan. Ze waren perfect.
Imgur doet kut app geüpdate en alles.quote:
ik ben klaar en het zijn er exact 38quote:Op maandag 30 december 2019 23:03 schreef Lot_1 het volgende:
[..]
@:Friday12: ik denk een stuk of 40, maar precies weet ik het niet.
Leuk, ik ga zo dan maar mijn eerste beslag maken. Ik bak ze altijd net na het eten.quote:Op dinsdag 31 december 2019 09:18 schreef qltel het volgende:
[..]
Eerlijk gezegd heb ik het recept van een vriend die hier uitgebreid mee geëxperimenteerd heeft. Eerst sloegen we nog vaker terug, maar daar werden ze te luchtig van. Vandaar dus 3 a 4x. In elk geval is het zo, dat je op deze manier de ingrediënten de tijd geeft om smaak te ontwikkelen. Ik heb vrij veel ervaring met brood en hoe langer een brood rijst, hoe meer smaak. En een oliebol is in de basis eigenlijk gefrituurd brooddeeg.
Ja dat is wat ik doe met bakken, dus ik sla niet echt het hele deeg terug, maar schep wat ruwer met de portioneerlepel, dan worden ze niet zo vast vast, maar ook niet te open en vet.quote:Op dinsdag 31 december 2019 15:22 schreef Isabeau het volgende:
Kan je ook 'half terugslaan' Ik vind mijn bollen namelijk best 'compact' en heb ze liever wat luchtiger. Maar vet vind ik ook niet lekker.
Terugslaan is het beslag doorroeren nadat het is gerezen. Zo haal je de grote luchtbellen eruit.quote:Op dinsdag 31 december 2019 15:50 schreef Het_Liegebeest het volgende:
Wat in vredesnaam is terugslaan?
Ik flikker alles in een kom, laat het minstens een uur staan en ga dan bakken. Ze vallen altijd bij iedereen in de smaak.
Aha, zo leer je nog eens wat.quote:Op dinsdag 31 december 2019 15:56 schreef Zilverberk het volgende:
[..]
Terugslaan is het beslag doorroeren nadat het is gerezen. Zo haal je de grote luchtbellen eruit.
Nutella bollen kopen? 😜quote:Op dinsdag 31 december 2019 16:53 schreef roos94 het volgende:
Langs 2 kramen geweest beide hebben ze geen bollen zonder krenten gvd
Best wel belangrijk, anders smaken de bollen naar oude olie...quote:Op dinsdag 31 december 2019 16:53 schreef Zo-is-dat het volgende:
Hoe belangrijk is vers vet? Ik heb geen zin om de frituurpan te verversen
Manlief heeft zich opgeofferd dat worden frisse bollen!quote:Op dinsdag 31 december 2019 17:20 schreef Yinny het volgende:
[..]
Best wel belangrijk, anders smaken de bollen naar oude olie...
Wat een werk!quote:Op vrijdag 30 december 2016 08:18 schreef sigme het volgende:
[..]
De meneer in het filmpje hieronder doet het ook in een pannetje. Ik denk dat hij zonnebloemolie gebruikt, kijk het filmpje even, hij noemt wel wat hij gebruikt. Hij vertelt ook dat er vroeger natuurlijk slechts keuze was uit reuzel en geklaarde boter. Dus als je oma ouderwets bakte, gebruikte ze reuzel of geklaarde boter. Reuzel kan je kopen in de supermarkt als 'ossewit'. Geklaarde boter kennen we tegenwoordig onder de naam 'ghee'.
Ik geef de voorkeur aan reuzel.
[..]
Ossewit is toch runder er, daarom osse.quote:Op vrijdag 30 december 2016 08:18 schreef sigme het volgende:
[..]
De meneer in het filmpje hieronder doet het ook in een pannetje. Ik denk dat hij zonnebloemolie gebruikt, kijk het filmpje even, hij noemt wel wat hij gebruikt. Hij vertelt ook dat er vroeger natuurlijk slechts keuze was uit reuzel en geklaarde boter. Dus als je oma ouderwets bakte, gebruikte ze reuzel of geklaarde boter. Reuzel kan je kopen in de supermarkt als 'ossewit'. Geklaarde boter kennen we tegenwoordig onder de naam 'ghee'.
Ik geef de voorkeur aan reuzel.
[..]
Je hebt gelijkquote:Op dinsdag 31 december 2019 18:04 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Ossewit is toch runder er, daarom osse.
Met reuzel krijg je 'smoutebollen' en als ze afgekoeld zijn kun je een klein laagje wit vet er op blijven zien.quote:
Met ossewit krijg je dat witte laagje ook .quote:Op dinsdag 31 december 2019 18:41 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Met reuzel krijg je 'smoutebollen' en als ze afgekoeld zijn kun je een klein laagje wit vet er op blijven zien.
Ossewit smaakt alleen totaal anders dan reuzel. Beiden geven wel smaak mee.quote:Op dinsdag 31 december 2019 18:42 schreef sigme het volgende:
[..]
Met ossewit krijg je dat witte laagje ook .
Maar ook uit olie vind ik dat je oliebollen nog warm uit 't vet moet eten.
Een paar die ik niet zo mooi vond zijn naar de kippen gegaan, de rest zit in de vriezer.quote:Op woensdag 1 januari 2020 20:00 schreef derLudolf het volgende:
Ik heb niet geteld hoeveel ik heb gebakken, allicht zo'n 200/250?
Nog wel een paar over, maar nee, opgewarmd in de oven vind ik ze ook niet zo. Dus die paar die ik nog heb gooi ik weg.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |