Meer geld voor de NPO, waar wil je dan op bezuinigen?quote:Op vrijdag 12 augustus 2016 14:15 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Er moet gewoon eens strengere wetgeving komen m.b.t. lobbyën en financieren. Daarnaast moeten we een beter functionerende journalistiek - waaronder een beter gefinancierde NPO - hebben. Dat is met afstand het beste wapen tegen zulke gladjanussen. Zij kunnen blootleggen wanneer de overheid plannen heeft die slecht zijn voor het volk.
Als het kan op lobbyisten.quote:Op vrijdag 12 augustus 2016 14:17 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Meer geld voor de NPO, waar wil je dan op bezuinigen?
Kunst en cultuur, onderwijs, uitkeringen, zorg, defensie, infrastructuur of zwaarder belasten?
Een beetje winstmaximaliserend bedrijf investeert gewoon in R&D en innovatie omdat het geld oplevert, niks meer niks minder. Als je met financiering van vreemd vermogen meer geld kunt verdienen voor je aandeelhouders dan zal dat vaak gebeuren, de afweging zit hem tussen extra risico en extra winst per aandeelhouder. Als jij vreemd vermogen subsidieert zal de winstgevendheid van vreemd vermogen hoger zijn dan zonder deze subsidie. Die trade off risico / winstgevendheid van vreemd geld wordt dus fiscaal aangepast en zorgt ervoor dat die trade off veranderd in het voordeel van financiering met schulden.quote:Op vrijdag 12 augustus 2016 13:54 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Je kan het natuurlijk ook op een andere manier belasten, dat vreemd vermogen, maar dan krijgt het Nederlandse bedrijfsleven weer het verwijt te weinig te investeren in R&D en innovatie, omdat dat iets is wat nadrukkelijk gefinancierd wordt met vreemd vermogen. Ik vraag me af of e.e.a. niet zorgt voor ontwijking, met name door grotere bedrijven die in staat zijn obligaties te verstrekken in plaats van het bankleninkje van het MKB.
Kun je de kosten voor lobbyisten internaliseren voor overheidsuitgaven?quote:
Bedrijven betalen contributie voor het lidmaatschap van deze werkgeversorganisatie. Die maken deze kosten. Je kunt dus de winstbelasting verhogen, omdat ze blijkbaar teveel geld hebben voor lobbying.quote:Op vrijdag 12 augustus 2016 14:59 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Kun je de kosten voor lobbyisten internaliseren voor overheidsuitgaven?
Het risico op faillissementen komt ook voort uit renteschokken, want als je een vrije rente hebt, dan ben je erg gevoelig voor rentestijgingen. Heb je een vaste renteperiode, dan prijs je het rendement op vreemd vermogen uit de markt bij rentedalingen. De huidige economie is, mede door de ECB, erg afhankelijk van de stabiliteit van de rentestand, zeker nu de gap tussen het rendement in de private sector en de renteopslag zo groot is.quote:Op vrijdag 12 augustus 2016 14:57 schreef ludovico het volgende:
[..]
Een beetje winstmaximaliserend bedrijf investeert gewoon in R&D en innovatie omdat het geld oplevert, niks meer niks minder. Als je met financiering van vreemd vermogen meer geld kunt verdienen voor je aandeelhouders dan zal dat vaak gebeuren, de afweging zit hem tussen extra risico en extra winst per aandeelhouder. Als jij vreemd vermogen subsidieert zal de winstgevendheid van vreemd vermogen hoger zijn dan zonder deze subsidie. Die trade off risico / winstgevendheid van vreemd geld wordt dus fiscaal aangepast en zorgt ervoor dat die trade off veranderd in het voordeel van financiering met schulden.
Een subsidie geven voor financieren met vreemd vermogen zal dus leiden tot bedrijven die meer met schulden zijn gefinancierd. Een grotere bankensector en meer risico op faillissementen.
Blijkbaar levert lobbyen voor bedrijven meer op dan dat ze terugkrijgen voor hun betaalde winstbelasting.quote:Op vrijdag 12 augustus 2016 15:04 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Bedrijven betalen contributie voor het lidmaatschap van deze werkgeversorganisatie. Die maken deze kosten. Je kunt dus de winstbelasting verhogen, omdat ze blijkbaar teveel geld hebben voor lobbying.
In deze zin is 'daardoor' onterecht. Je verklaart de onzekerheid door de grote standaarddeviatie, terwijl deze zelf een uitdrukking van de onzekerheid. Deze onzekerheid verklaart wel waarom het bedrijfsleven weinig fundamenteel onderzoek doet.quote:Op vrijdag 12 augustus 2016 15:07 schreef GSbrder het volgende:
Hoewel een investering in R&D en innovatie een hoge (potentiële) opbrengst oplevert, is de standaarddeviatie van het rendement op innovatie ook groot en is, daardoor, het verwacht rendement op R&D en innovatie onzeker.
Klopt. Maar we investeren zo dus wel in lobbying, maar niet in een publiek debat. Terwijl beide geld kosten.quote:Op vrijdag 12 augustus 2016 15:08 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Blijkbaar levert lobbyen voor bedrijven meer op dan dat ze terugkrijgen voor hun betaalde winstbelasting.
Je kunt wel van een bedrijf zeggen dat ze "teveel geld hebben", maar dat wil niet zeggen dat ze zullen bezuinigen op de onderdelen waar jij wil dat ze op besparen.
Klopt, ik heb de zin een aantal keren omgegooid, maar had 'daardoor' weg kunnen laten. Gaat overigens niet alleen over fundamenteel onderzoek, ook praktischer zaken. Als een bedrijf de keuze heeft om iPhone X te verkopen voor een veilig rendement van 8%, of een compleet nieuwe productcategorie te verzinnen voor een onzeker rendement van 12%, is de kans groot dat dit bedrijf voor een iPhone kiest. Dat is echter niet erg, want andere bedrijven hebben wel de ruimte om "de volgende iPhone" te maken, daar ze dit veilige rendement niet kunnen realiseren. Zie ook de successie van Nokia, Blackberry en Apple als waardevolle elektronicaproducenten.quote:Op vrijdag 12 augustus 2016 15:25 schreef deelnemer het volgende:
[..]
In deze zin is 'daardoor' onterecht. Je verklaart de onzekerheid door de grote standaarddeviatie, terwijl deze zelf een uitdrukking van de onzekerheid. Deze onzekerheid verklaart wel waarom het bedrijfsleven weinig fundamenteel onderzoek doet.
Nee, "we" investeren niet in lobbyen, bedrijven investeren daarin. Dat doen ze omdat ze er een hoog rendement op kunnen halen, meer dan wanneer ze quantumfysisch onderzoek zouden doen. Je kunt een bedrijf niet sturen met winstbelasting, dat is iets teveel maakbaarheidsdenken.quote:Klopt. Maar we investeren zo dus wel in lobbying, maar niet in een publiek debat. Terwijl beide geld kosten.
Omdat "we" niet in lobbyen investeren, vinden de buitenstaanders het niet zo'n fijn idee als lobbyisten de deur platlopen bij onze volksvertegenwoordigers.quote:Op vrijdag 12 augustus 2016 15:34 schreef GSbrder het volgende:
Nee, "we" investeren niet in lobbyen, bedrijven investeren daarin. Dat doen ze omdat ze er een hoog rendement op kunnen halen, meer dan wanneer ze quantumfysisch onderzoek zouden doen. Je kunt een bedrijf niet sturen met winstbelasting, dat is iets teveel maakbaarheidsdenken.
Binnen de NPO wat zuiniger leven; minder declaraties, minder presentatoren die het te hoog in hun bol hebben en exorbitante bedragen vragen, en gewoon meer geld inruimen voor kwaliteit. Niet de race met commerciële omroepen aan willen gaan, dat ga je nooit winnen.quote:Op vrijdag 12 augustus 2016 14:17 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Meer geld voor de NPO, waar wil je dan op bezuinigen?
Kunst en cultuur, onderwijs, uitkeringen, zorg, defensie, infrastructuur of zwaarder belasten?
Ik zou graag op het zorgapparaat willen bezuinigen, maar dan wel op zo'n manier dat niet domweg kosten over de schutting bij de burger worden gegooid (a la Amerika, met 16% van BNP naar zorg).quote:Op vrijdag 12 augustus 2016 15:45 schreef keste010 het volgende:
[..]
Binnen de NPO wat zuiniger leven; minder declaraties, minder presentatoren die het te hoog in hun bol hebben en exorbitante bedragen vragen, en gewoon meer geld inruimen voor kwaliteit. Niet de race met commerciële omroepen aan willen gaan, dat ga je nooit winnen.
Ik ben voor. Hoeft er ook niet meer geld naar de NPO, dient het alleen anders te worden uitgegeven.quote:Op vrijdag 12 augustus 2016 15:45 schreef keste010 het volgende:
[..]
Binnen de NPO wat zuiniger leven; minder declaraties, minder presentatoren die het te hoog in hun bol hebben en exorbitante bedragen vragen, en gewoon meer geld inruimen voor kwaliteit. Niet de race met commerciële omroepen aan willen gaan, dat ga je nooit winnen.
Ik vind het een grote drogreden. De investeerders kunnen prima achterhalen in jaarverslagen en kwartaalverslagen hoeveel geld er in R&D is geïnvesteerd. Het bedrijfsresultaat veranderd niet als je op een andere manier financiert, een andere manier van financieren kan weliswaar de opbrengst op eigen vermogen uitvergroten maar daar blijft het bij.quote:Op vrijdag 12 augustus 2016 15:07 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Het risico op faillissementen komt ook voort uit renteschokken, want als je een vrije rente hebt, dan ben je erg gevoelig voor rentestijgingen. Heb je een vaste renteperiode, dan prijs je het rendement op vreemd vermogen uit de markt bij rentedalingen. De huidige economie is, mede door de ECB, erg afhankelijk van de stabiliteit van de rentestand, zeker nu de gap tussen het rendement in de private sector en de renteopslag zo groot is.
Het hangt echter ook samen met de sectorverhoudingen, bij de ene sector is een percentage vreemd vermogen van 80% niet vreemd en bij de ander wordt veel meer vanuit eigen vermogen gedaan. Hoewel een investering in R&D en innovatie een hoge (potentiële) opbrengst oplevert, is de standaarddeviatie van het rendement op innovatie ook groot en is, daardoor, het verwacht rendement op R&D en innovatie onzeker. Dit zul je in veel gevallen met leningen financieren, omdat het voor kan komen dat jarenlang niet de minimale opbrengst op eigen vermogen wordt gehaald. Als jij 10 jaar lang in R&D jaarlijks 1 mln investeert en slechts in 2 van de jaren haal je een opbrengst van 5 resp. 10 miljoen, dan heb je weliswaar aan het einde van de rit een positieve investering gedaan, maar de onvoorspelbaarheid maakt dat je in jaar 4 al terugtrekkende investeerders kunt hebben die niet meer geloven dat jij de innovatie weet uit te nutten.
Dat de extra uitgaven aan kwaliteit voldoende gedekt worden door de efficiëntieslagen heb ik niet gesteld. Maar ik weet daarvoor iets te weinig van dat financiële plaatje af. Er ging zo'n 700 miljoen vanuit OCW naar de NPO toch?quote:Op vrijdag 12 augustus 2016 16:04 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Ik ben voor. Hoeft er ook niet meer geld naar de NPO, dient het alleen anders te worden uitgegeven.
De onvoorspelbaarheid van het rendement maakt het risico groter, maar als we het hebben over 1-5% van de totale cash-out, dan kan het opgebracht worden door een stabiel rendement op de "reguliere" bedrijfsvoering. Je kunt best een klein deel hoge rendementsproducten (R&D) verpakken met een body van lage rendementsproducten (reguliere verkopen). Als je tienjarige leningen kunt afsluiten, dan is het verwachte rendement binnen die periode op R&D ineens een stuk hoger dan wanneer je het hebt over korte leningen of direct opvraagbaar papier. Een bedrijf gaat geen aandelen uitgeven waarbij wordt gezegd: "aandeelhouders, dit geld gaan we voor 100% gebruiken voor R&D, we verwachten binnen nu en 10 jaar uw geld terug te verdienen". Dan neigt het naar venture capital. De gewone aandeelhouders kijkt naar het operationeel resultaat, banken kijken naar de solvabiliteit van de onderneming. De solvabiliteit moet marktconform zijn voor de investeerders, maar van een beetje vreemd vermogen zijn ze nu niet avers.quote:Op vrijdag 12 augustus 2016 16:13 schreef ludovico het volgende:
[..]
Ik vind het een grote drogreden. De investeerders kunnen prima achterhalen in jaarverslagen en kwartaalverslagen hoeveel geld er in R&D is geïnvesteerd. Het bedrijfsresultaat veranderd niet als je op een andere manier financiert, een andere manier van financieren kan weliswaar de opbrengst op eigen vermogen uitvergroten maar daar blijft het bij.
De onvoorspelbaarheid maakt het alleen maar een groter risico en zou juist vanwege dat risico voor een groter deel met eigen vermogen moeten worden gefinancierd, maar goed.
Waarvan precies?quote:
Waarom ook niet. Het is een industrie waar tientallen miljarden in om gaat (in de VS alleen al zo'n 14 miljard per jaar). Het groeide met een factor tien in de jaren 80.quote:
Al voor de grote bezuinigingen had Nederland de op één na goedkoopste publieke omroep van Europa.quote:Op vrijdag 12 augustus 2016 16:20 schreef keste010 het volgende:
[..]
Dat de extra uitgaven aan kwaliteit voldoende gedekt worden door de efficiëntieslagen heb ik niet gesteld. Maar ik weet daarvoor iets te weinig van dat financiële plaatje af. Er ging zo'n 700 miljoen vanuit OCW naar de NPO toch?
Mijn eerste gedachte was dat het ouderwetse poldermodel misschien zo slecht nog niet was. Dat zijn tenminste gekozen figuren. In de politicologische literatuur zie je een tegenstelling tussen lobbyisme vs corporatisme wat dat betreft.quote:Op vrijdag 12 augustus 2016 17:21 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Van de rol van Niek Jan van Kesteren zoals hij daar zelf over vertelt.
http://www.nybooks.com/ar(...)s-crucial-after-all/quote:Op vrijdag 12 augustus 2016 11:56 schreef ludovico het volgende:
[..]
Ik ken je voorbeeld niet.
Subsidies zijn pas marktverstorend als de "social benefits" van die subsidie lager zijn dan de subsidie. Of nouja, inefficiënt is misschien een beter woord.
De rijken betalen in absolute zin voor de armen dus met jouw stelling ben ik het niet eens.quote:Op vrijdag 12 augustus 2016 10:21 schreef keste010 het volgende:
[..]
Jij beschrijft dus de conjuncturele bewegingen. Dat zou schommelingen in het inkomen verklaren. Maar ik had het over de herverdeling van dat inkomen door de staat. Iets waar jij tegen bent, maak ik op. Die herverdeling heeft in ieder geval niets met de cyclussen die jij beschrijft te maken, dat zijn politieke keuzes. Vandaar dat ik vroeg: wat vind jij van een waargenomen trend dat na correctie voor belastingen en afdrachten de rijken het meest geprofiteerd hebben van de overheid?
http://uk.businessinsider(...)ne-2014-10?r=US&IR=Tquote:
De allerhoogste inkomens zijn netto de grootste ontvangers van de overheid. Ben je het dan wel met de stelling eens?quote:Op vrijdag 12 augustus 2016 18:16 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
De rijken betalen in absolute zin voor de armen dus met jouw stelling ben ik het niet eens.
Heb het gevonden. Dit is het beste overzicht:quote:Op vrijdag 12 augustus 2016 11:56 schreef ludovico het volgende:
[..]
Ik ken je voorbeeld niet.
Subsidies zijn pas marktverstorend als de "social benefits" van die subsidie lager zijn dan de subsidie. Of nouja, inefficiënt is misschien een beter woord.
Je moet denken als een Chinees stond in een van die artikelen. Het Taoisme heeft een soortgelijke filosofie over de effectiviteit van nietsdoen. Ik vind dat de Tao Te King wel een bedenkelijke ondertoon heeft:quote:Op vrijdag 12 augustus 2016 17:32 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Mijn eerste gedachte was dat het ouderwetse poldermodel misschien zo slecht nog niet was. Dat zijn tenminste gekozen figuren. In de politicologische literatuur zie je een tegenstelling tussen lobbyisme vs corporatisme wat dat betreft.
Ook valt het me op hoeveel er geregeld kan worden buiten het parlement om. Vergeet niet dat wij Balkenende en Rutte nooit gekozen hebben. We kiezen een parlement, en geen minister president.
Dat is een logisch gevolg van de diverse privatiseringen, verzelfstandigingen, centralisering van macht op MinFin (parlement heeft geen eigen onderzoeksbureau) enzovoorts. Het is per slot van rekening een systeem dat ze zelf hebben bepleit. Het parlement staat buitenspel.
Wat is jouw idee of visie? Je hebt daar altijd wel een originele kijk op.
Het is de oude aristocratische kijk op bestuur. Het is vaak een rol die wordt toebedeeld aan een bepaalde klasse (de filosofen in Plato's Politeia, de Brahmanen in India). Mijn bezwaar is dat je de bevolking buitenspel zet met een dergelijke benadering. Het veronderstelt ook dat degenen die sturen de rol van God kunnen waarmaken. De manier waarop mensen hun inzicht ontwikkelen wordt ondermijnt als iemand zelf niet spreekt, maar anderen laat spreken, en dan net op een beslissend moment het zaakje beslist in zijn voordeel.quote:Op vrijdag 5 augustus 2016 18:40 schreef deelnemer het volgende:
Het 'besturen zonder te sturen' heeft ook een 'achter de schermen werkend - soft power karakter' van een geslepen aristocratisch bewind ( without cunning).
Met wat Angelsaksische turbotaal termen zoals smart industry en New business development verkoopt men mooie illusies.quote:Op vrijdag 12 augustus 2016 19:16 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Je moet denken als een Chinees stond in een van die artikelen. Het Taoisme heeft een soortgelijke filosofie over de effectiviteit van nietsdoen. Ik vind dat de Tao Te King wel een bedenkelijke ondertoon heeft:
[..]
Het is de oude aristocratische kijk op bestuur. Het is vaak een rol die wordt toebedeeld aan een bepaalde klasse (de filosofen in Plato's Politeia, de Brahmanen in India). Mijn bezwaar is dat je de bevolking buitenspel zet met een dergelijke benadering. Het veronderstelt ook dat degenen die sturen de rol van God kunnen waarmaken. De manier waarop mensen hun inzicht ontwikkelen wordt ondermijnt als iemand zelf niet spreekt, maar anderen laat spreken, en dan net op een beslissend moment het zaakje beslist in zijn voordeel.
Het is tevens trend volgend. Het bestuur heeft meer oog voor de internationale trend, waarmee zij in de pas probeert te lopen, dan de wensen van de eigen bevolking. Opvallend is de vergaande samenwerking achter de schermen. Men vormt een hechte organisatie waarin loyaliteit waarschijnlijk de voorwaarde is om erin verder te komen. Netwerken speelt een belangrijke rol, en ook dat is bedenkelijk (vriendjespolitiek).
Deze kenmerken zijn strijdig met het neoliberalisme dat ons is voorgeschoteld (individualisme & zelfredzaamheid). Je maakt de burger wijs dat hij alles zelf moet uitzoeken, en zo maak je hem onmachtig. Terwijl degenen achter de schermen over een uitgebreide organisatie en ruime middelen beschikt om zijn zaakjes te regelen. Dat geeft aan dat de burger een beperkte rol is toebedeeld. Eigen verantwoordelijkheid als het gaat om functioneren, maar geen rol (laat staan eigen verantwoordelijkheid) als het gaat om het beleid.
Dat is inderaad een typisch symptoom van de ziekte neoliberalisme.quote:Op vrijdag 12 augustus 2016 19:16 schreef deelnemer het volgende:
Deze kenmerken zijn strijdig met het neoliberalisme dat ons is voorgeschoteld (individualisme & zelfredzaamheid). Je maakt de burger wijs dat hij alles zelf moet uitzoeken, en zo maak je hem onmachtig. Terwijl degenen achter de schermen over een uitgebreide organisatie en ruime middelen beschikt om zijn zaakjes te regelen. Dat geeft aan dat de burger een beperkte rol is toebedeeld. Eigen verantwoordelijkheid als het gaat om functioneren, maar geen rol (laat staan eigen verantwoordelijkheid) als het gaat om het beleid.
Een goed punt. Ik zou er een voorstander van zijn dat we onze minister-president zelf kiezen, naast de parlementsverkiezing die we nu hebben. Deze persoon mag dan een kabinet vormen, waarbij hij rekening zal moeten houden met de uitslag van de parlementsverkiezing.quote:Op vrijdag 12 augustus 2016 17:32 schreef Klopkoek het volgende:
Ook valt het me op hoeveel er geregeld kan worden buiten het parlement om. Vergeet niet dat wij Balkenende en Rutte nooit gekozen hebben. We kiezen een parlement, en geen minister president.
In die zin dat je kan stellen dat het een gevolg is van het neoliberale beleid. Hoe meer mensen je uit de middenklasse naar de onderklasse drukt hoe meer dit gebeurt. Het is immers een feit dat dit soort 'eet'gewoontes sterk correleren met je inkomen, vermogen, opleidingsniveau en beroep, ofwel met de sociaaleconomische klasse waartoe je behoort. Je kan daar allerlei kip/ei-theorieën op loslaten maar die correlatie is een vaststaand en grensoverschreidend feit.quote:Op vrijdag 12 augustus 2016 20:10 schreef Klopkoek het volgende:
https://www.oneworld.nl/food/de-nederlander-zoetekauw-en-vetlover
Ook hier zijn we de neoliberale kant op gegaan..
Helaas geven ze hier te weinig duiding. Gaat het om "vrije suiker" (de definitie van de WHO) of om alle suikers, dus ook de suikers die je uit vruchten en groenten haalt?quote:Nederland staat op de derde plek in de suikerliefhebbende landen, we eten maar liefst gemiddeld 102.5 gram suiker per dag per persoon.
Het verkopen van illusies (met name ideologische) vind ik ook een groot nadeel. Het vertroebelt het inzicht en oordeel van iedereen.quote:Op vrijdag 12 augustus 2016 19:32 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Met wat Angelsaksische turbotaal termen zoals smart industry en New business development verkoopt men mooie illusies.
Er zal m.i. veel meer moeten gebeuren om de spiraal naar beneden te doorbreken. Deze spiraal:quote:Op vrijdag 12 augustus 2016 20:28 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
In die zin dat je kan stellen dat het een gevolg is van het neoliberale beleid. Hoe meer mensen je uit de middenklasse naar de onderklasse drukt hoe meer dit gebeurt. Het is immers een feit dat dit soort 'eet'gewoontes sterk correleren met je inkomen, vermogen, opleidingsniveau en beroep, ofwel met de sociaaleconomische klasse waartoe je behoort. Je kan daar allerlei kip/ei-theorieën op loslaten maar die correlatie is een vaststaand en grensoverschreidend feit.
Met vet is trouwens op zich niet veel mis maar het gaat natuurlijk om de hoeveelheid en om welke vetten je inneemt. Vet uit avocado vs. vet uit varkensvlees, het maakt verschil. Beter vet dan suiker, dat wel. Ik zou me er eerder druk om maken dat de Nederlander te weinig groenten eet, hoeveel groenten je eet hangt sterk samen met hoeveel je in totaal eet: groenten remmen flink de eetlust en dit relatief langdurig.
[..]
Helaas geven ze hier te weinig duiding. Gaat het om "vrije suiker" (de definitie van de WHO) of om alle suikers, dus ook de suikers die je uit vruchten en groenten haalt?
Hoe dan ook is dit veel te veel. Het maakt echter wel veel verschil of dat je suiker uit appels of uit appelsap haalt en dergelijke. Eet bijvoorbeeld 2 bananen (ontbijt), 2 appels (tussendoor) en een grote hoeveelheid groenten en je komt ook zo op op 80 gram suiker uit. Dat is niet gelijkwaardig aan wanneer je dat uit zoet broodbeleg, snoep en koek haalt aangezien je in het eerste geval veel geleidelijker die suiker opneemt. Het is een metabole kwestie en in het ene geval wordt je er snel toe aangezet (mede door je metabolisme maar ook door mechanische prikkeling) om snel weer te eten, in het andere geval niet.
Dat is precies wat ik aan geef. Teveel consumptie van kunstmatige suikers.quote:
Kunstmatige suikers nog wel!quote:Op zaterdag 13 augustus 2016 10:30 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Dat is precies wat ik aan geef. Teveel consumptie van kunstmatige suikers.
http://www.theatlantic.co(...)ad-decisions/281780/
https://www.theguardian.c(...)-race-discrimination
http://mobile.nytimes.com(...)o-about-it.html?_r=0
http://www.economist.com/news/books-and-arts/21701738-brain-game
Laat maar zitten. Jij zag immers vakbonden als dieven van je portemonnee.quote:Op zaterdag 13 augustus 2016 10:31 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Kunstmatige suikers nog wel!
En wat is je punt met de vier linkjes?
Ik geef geen gratis reorganisatieadvies, daarmee zou ik een dief van mijn eigen portemonnee zijn. Dat was het punt. Maar wat is het punt van de linkjes, staat niets over suiker in. En wat is kunstmatige suiker?quote:Op zaterdag 13 augustus 2016 10:42 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Laat maar zitten. Jij zag immers vakbonden als dieven van je portemonnee.
Geweldige serie was dat, Rijk de Gooijer als Ed Schuit.quote:
Ja, dat speelde die leuk.quote:Op zaterdag 13 augustus 2016 11:03 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Geweldige serie was dat, Rijk de Gooijer als Ed Schuit.
Ik neem aan dat je wel begrijpt dat waar jij hier om kan lachen, veel mensen aardig gestressd kunnen raken van die voedselhypes en de manipulatie er omheen? Maar dat hebben ze allemaal zeker compleet aan zichzelf te danken want elk mens is bestand tegen de marketingindustrie?quote:Op zaterdag 13 augustus 2016 10:19 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik moet altijd een beetje lachen om de hysterie mbt levensmiddelen.
Dan is suiker weer de duivel, dan is zout puur vergif, ervoor was vet zo ongeveer radioactief, als je naar een ei keek kreeg je al een hartinfarct.
Vervolgens leef je gezond tot honderd als je maar Gojibessen eet, maar moet je gluten mijden als de pest. van varkens krijg je pest en koeien maken waanzinnig. Eet Ciazaad en gebroken hennep en je wordt tien jaar jonger, maar van worst en krijg je kanker als je er maar aan ruikt.
Vervolgens moet je alles waar zetmeel in zit wat gebakken is mijden want Acrylamide is het nieuwste gif.
En eet niets wat je voorouders ook niet aten. Gewoon zo dicht mogelijk bij de natuur blijven, zo min mogelijk gerotzooi.quote:Echt, eet alles met mate.
Dat is de appeal to nature drogredenering. Of iets natuurlijk is of niet maakt geen zak uit. Zat "natuurlijke" giftige paddenstoelen en zat chemische dingen die veel beter voor je zijn dan een "natuurlijke" variant.quote:Op zaterdag 13 augustus 2016 12:24 schreef keste010 het volgende:
En eet niets wat je voorouders ook niet aten. Gewoon zo dicht mogelijk bij de natuur blijven, zo min mogelijk gerotzooi.
Mensen doen dat zelf. Gekken zetten allerlei verhalen op internet en anderen zieltjes geloven dat, kijk op TRU en BNW.quote:Op zaterdag 13 augustus 2016 12:24 schreef keste010 het volgende:
[..]
Ik neem aan dat je wel begrijpt dat waar jij hier om kan lachen, veel mensen aardig gestressd kunnen raken van die voedselhypes en de manipulatie er omheen? Maar dat hebben ze allemaal zeker compleet aan zichzelf te danken want elk mens is bestand tegen de marketingindustrie?
[..]
En eet niets wat je voorouders ook niet aten. Gewoon zo dicht mogelijk bij de natuur blijven, zo min mogelijk gerotzooi.
Je zult je erover verbazen hoe zeer de Rothschilds nadenken over breinmanipulatie.quote:Op zaterdag 13 augustus 2016 12:54 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Mensen doen dat zelf. Gekken zetten allerlei verhalen op internet en anderen zieltjes geloven dat, kijk op TRU en BNW.
,quote:Op zaterdag 13 augustus 2016 12:46 schreef Klopkoek het volgende:
"How much sugar should you eat? The FDA wants to tell you, but the sugar industry has spent $168 million fighting measures like this since 2009."
Nederland had het lange tijd best prima voor elkaar, maar op een aantal gebieden zijn 'we' gewoon achterblijvers geworden. Met dank aan figuren zoals Edith Schippers.
quote:Op zaterdag 13 augustus 2016 11:01 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik geef geen gratis reorganisatieadvies, daarmee zou ik een dief van mijn eigen portemonnee zijn. Dat was het punt. Maar wat is het punt van de linkjes, staat niets over suiker in. En wat is kunstmatige suiker?
Kunstmatige suiker is aspartaam of HFCS. Dat zal vast niet de verantwoorde en correcte term zijn maar dat bedoelde ik ermee.quote:
Hetgeen ook illustreert dat suikerconsumptie e.d. geen futiliteit is.quote:Het is immers een feit dat dit soort 'eet'gewoontes sterk correleren met je inkomen, vermogen, opleidingsniveau en beroep, ofwel met de sociaaleconomische klasse waartoe je behoort. Je kan daar allerlei kip/ei-theorieën op loslaten maar die correlatie is een vaststaand en grensoverschreidend feit.
Wat heeft zoetstof nu weer met suiker te maken, behalve dat het zoet is? Je had een heel lament over suiker en nu ineens zoetstof?quote:Op zaterdag 13 augustus 2016 17:10 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Kunstmatige suiker is aspartaam of HFCS. Dat zal vast niet de verantwoorde en correcte term zijn maar dat bedoelde ik ermee.
Het laat zien dat mensen die eenzijdig eten gezondheids effecten daarvan hebben, klopt. Maar dat doen mensen zelf, zou goed zijn als ze dat niet zouden doen. Maar wat ga je er aan doen dat te veranderen?quote:Het punt van de linkjes was een aanvulling op BramVanLoon zijn post van 20:28. In het bijzonder:
[..]
Hetgeen ook illustreert dat suikerconsumptie e.d. geen futiliteit is.
Doe nou even niet zo flauw. Het zal best niet de correcte term zijn maar hij wordt gewoon gebruikt.quote:Op zaterdag 13 augustus 2016 17:18 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wat heeft zoetstof nu weer met suiker te maken, behalve dat het zoet is? Je had een heel lament over suiker en nu ineens zoetstof?
Ja, en die linkjes laten zien dat het een kip/ei verhaal is. Mensen die 50% achteruit gaan in inkomen gaan daarna opeens dommere keuzes maken.quote:Op zaterdag 13 augustus 2016 17:18 schreef Pietverdriet het volgende:
Het laat zien dat mensen die eenzijdig eten gezondheids effecten daarvan hebben, klopt. Maar dat doen mensen zelf, zou goed zijn als ze dat niet zouden doen. Maar wat ga je er aan doen dat te veranderen?
Denk dat het beste zou zijn als dit via het onderwijs zou gebeuren, maar politci willen snel scoren en klapvee wil harde maatregelen.
http://foreignpolicy.com/(...)al-use-neuroscience/quote:Op zaterdag 13 augustus 2016 12:56 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Je zult je erover verbazen hoe zeer de Rothschilds nadenken over breinmanipulatie.
Vanzelfsprekend. In samenlevingen zoals de USA en in toenemende mate in Nederland gooien we humaan kapitaal weg, om het maar even uit te drukken in een taal die neoliberalen begrijpen. Als je de mens centraal stelt dan krijg je een goede basis: mensen die gezond opgroeien, gezond kunnen blijven (hoger gemiddelde in ieder geval), zich goed kunnen ontwikkelen en dus ook goed kunnen bijdragen aan de maatschappij. De mens staat centraal in de maatschappij, de maatschappij wordt gevormd door mensen. Als je de mens centraal stelt dan krijg je automatisch dat de maatschappij zich beter kan ontwikkelen.quote:Op zaterdag 13 augustus 2016 09:41 schreef Klopkoek het volgende:
Uiteindelijk gaat het om het potentieel, welzijn en verdiencapaciteit van mensen. De SP heeft hartstikke gelijk dat de mens centraal moet staan, en niet zomaar wat collectieve cijfers (dat is de ironie van neoliberalen, dat ze vaak naar aggregaten wijzen).
Uiteraard.quote:De verdiencapaciteit gaat gewoon omhoog als het bovengemiddeld aantal rokers, bovengemiddeld aantal suiker- en vetconsumptie kan worden teruggedrongen (bovengemiddeld = ver boven oeso gemiddelde).
Daar durf ik geen uitspraak over te doen. Ik weet veel over voeding maar deze causale verbanden ben ik niet tegengekomen. Ik sluit het niet uit maar ik kan het momenteel niet bevestigen. Ik kan me voorstellen dat het ook zo is dat veel mensen die overmatig veel suiker eten in het algemeen een slechter voedselpatroon hebben (te weinig groenten en vruchten...). Het ligt erg voor de hand dat deze mensen sowieso minder intelligente ouders hebben aangezien in lagere milieus slechter wordt gegeten, meer wordt gerookt etc.quote:Krijg je slimmere kinderen en bevolking van. Suikerconsumptie staat ook in verband met agressie en egocentrisme.
Correct. Wij hebben een extreem dichtbevolkt land en dus ook een hoge densiteit aan vrachtwagens. Daarnaast krijgen we veel vuile lucht uit het Ruhr-gebied. Dat het negatieve medische effecten heeft daar zijn de artsen het inmiddels wel over eens. Het heeft blijkbaar ook negatieve effecten op de groei van planten.quote:Ook is de luchtkwaliteit van Nederland nog steeds een zwak punt.
Wij hebben helaas een generatie politici gekregen die zich sterk lieten beïnvloeden door de USA en de UK. Daar is het neoliberalisme ontstaan.quote:De focus van veel politieke partijen is vrij verkeerd. In Spanje/Catelonie begrijpen ze dit bijv. beter.
Ja, ik ben het met de essentie van dit eens. Het is ook de enige manier om competitief als land te blijven, en creatief.quote:Op zaterdag 13 augustus 2016 19:24 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Vanzelfsprekend. In samenlevingen zoals de USA en in toenemende mate in Nederland gooien we humaan kapitaal weg, om het maar even uit te drukken in een taal die neoliberalen begrijpen. Als je de mens centraal stelt dan krijg je een goede basis: mensen die gezond opgroeien, gezond kunnen blijven (hoger gemiddelde in ieder geval), zich goed kunnen ontwikkelen en dus ook goed kunnen bijdragen aan de maatschappij. De mens staat centraal in de maatschappij, de maatschappij wordt gevormd door mensen. Als je de mens centraal stelt dan krijg je automatisch dat de maatschappij zich beter kan ontwikkelen.
Dan is het nog de vraag wanneer je die mens centraal stelt. Daar kunnen we lang over discussiëren. Ik zou stellen dat het volgende in ieder geval belangrijk is:
• Schep alle voorwaarden zodat mensen zich van jongs af aan optimaal kunnen ontwikkelen. Hiervoor zijn enkele voorwaarden nodig, je zal een groot deel van de ouders tot op zekere hoogte moeten ondersteunen door na te gaan welke kennis ze wel en niet hebben en de ontbrekende kennis aan te vullen. Ik denk aan het voedingspatroon en eetgewoontes (heel erg belangrijk in deze tijd!), gebitsverzorging, het belang van de R's, dat soort dingen. Op school kan je wat verder gaan hiermee, leg de kinderen alle zekere details over voeding uit en zorg ervoor dat dit niet kan worden beïnvloed door lobby's van bedrijven zoals Unilever. Zorg ervoor dat iedereen kunstonderwijs kan volgen, kan sporten etc. , stimuleer dat mensen het doen.
• Zorg voor een goed vangnet zodat mensen niet direct grote problemen krijgen zo gauw ze falen en niet meer productief kunnen worden maar juist geld kosten voor de maatschappij en zodat mensen risico durven te nemen. Het is goed voor het ondermeningsklimaat als je een keer op je bek kan gaan. Zolang er geen kwade intenties zijn.
• Zorg ervoor dat de leefomstandigheden goed zijn. Veel groen, weinig vervuiling, prettige woningen...
Vul het maar aan.
[..]
Uiteraard.
[..]
Daar durf ik geen uitspraak over te doen. Ik weet veel over voeding maar deze causale verbanden ben ik niet tegengekomen. Ik sluit het niet uit maar ik kan het momenteel niet bevestigen. Ik kan me voorstellen dat het ook zo is dat veel mensen die overmatig veel suiker eten in het algemeen een slechter voedselpatroon hebben (te weinig groenten en vruchten...). Het ligt erg voor de hand dat deze mensen sowieso minder intelligente ouders hebben aangezien in lagere milieus slechter wordt gegeten, meer wordt gerookt etc.
Wat ik je wel kan vertellen is dat je juist meer trek krijgt als je snel veel suikers opneemt, daarom blijf je maar suiker eten. Daarnaast zorgt het eten van suiker ervoor dat het beloningscentrum in je brein positieve feedback geeft, ook daardoor blijf je het eten. Daarom stellen veel mensen dat suiker verlsavend is, dat ligt momenteel nog erg gevoelig bij veel mensen (argument: geen ontwenningsverschijnselen, dat vind ik onvoldoende staving).
Wellicht omdat ze het niet leuk vinden dat ze iets gemeen hebben met junkies? Bij roken werd er ook lang moeilijk over gedaan.
Drink sinaasappelsap/appelsap totdat je geen trek meer hebt of eet sinaasappels/appels totdat je geen trek meer hebt. In het eerste geval krijg je veel meer suiker binnen, en niet de nuttige voedingsstoffen.
Er is 1 uitzondering waarin je wel een grote hoeveelheid suiker in een korte tijd mag eten: als je net een langdurige zware fysieke inspanning hebt geleverd, bijvoorbeeld een marathon hebt gelopen. Dan mag je rustig even een flinke dosis suiker opnemen.
[..]
Correct. Wij hebben een extreem dichtbevolkt land en dus ook een hoge densiteit aan vrachtwagens. Daarnaast krijgen we veel vuile lucht uit het Ruhr-gebied. Dat het negatieve medische effecten heeft daar zijn de artsen het inmiddels wel over eens. Het heeft blijkbaar ook negatieve effecten op de groei van planten.
https://www.oecd.org/envi(...)9789264257474-en.htm
[..]
Wij hebben helaas een generatie politici gekregen die zich sterk lieten beïnvloeden door de USA en de UK. Daar is het neoliberalisme ontstaan.
Als het vrijheid-blijheid argument daadwerkelijk op zou gaan, vertel mij dan eens waarom er miljarden aan marketing besteed worden.quote:Op zaterdag 13 augustus 2016 12:54 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Mensen doen dat zelf. Gekken zetten allerlei verhalen op internet en anderen zieltjes geloven dat, kijk op TRU en BNW.
Voor wat betreft de gezondheidsdiscussie past dit artikel hier ook wel:quote:Op zaterdag 13 augustus 2016 21:17 schreef keste010 het volgende:
[..]
Als het vrijheid-blijheid argument daadwerkelijk op zou gaan, vertel mij dan eens waarom er miljarden aan marketing besteed worden.
Mijn vraag was waarom je van een heel lament over suikers (koolhydraten) begon over zoetstoffen (aspertaam is chemisch gezien een zuur)quote:Op zaterdag 13 augustus 2016 17:22 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Doe nou even niet zo flauw. Het zal best niet de correcte term zijn maar hij wordt gewoon gebruikt.
WAAROM HET NOG TE VROEG IS OM KUNSTMATIGE SUIKERS TE BANNEN
http://www.hpdetijd.nl/20(...)e-suikers-te-bannen/
http://www.groene.nl/artikel/het-neoliberale-breinquote:HOOGLERAAR SOCIOLOGIE Victoria Pitts-Taylor (City University, New York) neemt een wat radicaler standpunt in. Zij plaatst neuroplasticiteit in de context van wat zij noemt ‘biomedisch neoliberalisme’
[..]
Plasticiteit wordt verbonden met voortdurende verbetering van ons leervermogen, onze intelligentie en onze mentale prestaties, en ook met het vermijden van risico’s die in verband worden gebracht met het brein, zoals mentaal onderpresteren, geheugenverlies en veroudering. Daarvoor moet iedereen zelf inspanningen leveren; het neoliberalisme vervangt een ethiek van overheidszorg door de nadruk op individuele verantwoordelijkheid en marktfundamentalisme, stelt ze. Mensen moeten voor hun eigen gezondheid en persoonlijk welzijn zorgen in het licht van economische onzekerheid en globalisering. Gezond blijven wordt een plicht in plaats van een recht, en onze lichamen worden een target voor intensieve persoonlijke zorg en verbetering. Dat geldt ook voor het brein. Wie geen optimaal gebruik maakt van breinplasticiteit heeft het aan zichzelf te wijten als hij niet het beste uit zichzelf haalt. ‘Wij zijn ons brein’ – en dat brein is plastisch.
Er is vaak een onuitgesproken uitgangspunt dat voorafgaat aan al die zelfverbetering. In welke mate is die 'zelfverbetering' sociaal gedefinieerd? Denk de gehele sociale omgeving weg en vraag je af hoeveel het je dan nog kan schelen.quote:Op zondag 14 augustus 2016 12:20 schreef keste010 het volgende:
Nog wel een interessante, vooral voor deelnemer denk ik:
[..]
http://www.groene.nl/artikel/het-neoliberale-brein
Heeft veel overeenkomsten met de sociale theorie van Zygmunt Bauman's 'liquid modernity'..
Moderne Hi-tech kwakzalvers. Ongetwijfeld krijgen zij weer een groot aantal gelovers aan hun zijde.quote:Op zondag 14 augustus 2016 19:42 schreef Klopkoek het volgende:
https://www.vn.nl/op-zoek-naar-de-koopknop-in-het-brein/
Dat is een nogal merkwaardige redenering, om het zachtjes uit te drukken.quote:Op zondag 14 augustus 2016 12:20 schreef keste010 het volgende:
Dat geldt ook voor het brein. Wie geen optimaal gebruik maakt van breinplasticiteit heeft het aan zichzelf te wijten als hij niet het beste uit zichzelf haalt.
Ik zou er graag dieper op ingaan maar dat is teveel offtopic. Ik wil er wel over zeggen dat het geen hype is dat suiker, zoals wij dat nu eten (hoeveelheid, concentratie, bron) slecht is, dat wisten we al veel langer. Nieuw is het inzicht dat suiker zoals wij dat innemen mensen juist meer doet eten en dat dit zelfs geldt als je slechts een zoete smaak hebt (zoals aspartaam maar ook stevia, alleen de smaak al blijkt een zeer sterke stimulans te zijn om je eetlust te vergroten, evolutionair gezien is dat best wel logisch, lijkt mij). Dat er ook veel hypes zijn in de voeding is waar, dit valt er niet onder.quote:Op zondag 14 augustus 2016 09:44 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Mijn vraag was waarom je van een heel lament over suikers (koolhydraten) begon over zoetstoffen (aspertaam is chemisch gezien een zuur)
Het gaat niet om de term, maar omdat je ineens over iets geheel anders begint.
Een prachtig boek over zo'n soort zaak is:quote:Op zondag 14 augustus 2016 20:51 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Hier zie je ook een mooi voorbeeld van waar neoliberalisme toe leidt.
Ja, daar zijn ze goed in.quote:Op zondag 14 augustus 2016 19:24 schreef Klopkoek het volgende:
VVDers zorgen goed voor elkaar
Forbes:
Advocaten:
Progressieve politiek, dat is alles wat we kunnen doen. In de USA Sanders en de groene partij, hier de PvdD en de SP.quote:Op zondag 14 augustus 2016 21:12 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Een prachtig boek over zo'n soort zaak is:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Een_civiele_procedure
Dat is hoe het begon. En ook hoe daar niets van geleerd is. Maatschappelijke verantwoordelijkheid nihil komma nul inderdaad. Analoog is de discussie over fracking in de UK. De kater komt altijd later en daar mag de man in de straat weer voor opdraaien. Ik word daar hemeltergend boos over maar men is kansloos om daar iets tegen proberen te betekenen.
In het verlengde van deze zaken: in Detroit hebben de mensen nu best lang water met hoge concentraties aan lood gedronken. Oorzaak: het verkoop van de publieke watervoorziening aan een privaat bedrijf. Het privaat bedrijf had er niet bij gemeld dat het een ander netwerk van reeds bestaande leidingen zou gebruiken (andere bron van het water). Deze leidingen bevatten lood en dus werden deze mensen vergiftigd. Dat lood gaat nooit meer uit je lichaam en het veroorzaakt ernstig hersenletsel (mentale retardatie en zo).quote:Op zondag 14 augustus 2016 21:12 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Een prachtig boek over zo'n soort zaak is:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Een_civiele_procedure
Dat is hoe het begon. En ook hoe daar niets van geleerd is. Maatschappelijke verantwoordelijkheid nihil komma nul inderdaad. Analoog is de discussie over fracking in de UK. De kater komt altijd later en daar mag de man in de straat weer voor opdraaien. Ik word daar hemeltergend boos over maar men is kansloos om daar iets tegen proberen te betekenen.
Je bent bekend met de werking van de orde van advocaten, het advocaat-stagiair traject en dat jurist niet gelijk is aan "lawyer"?quote:Op zondag 14 augustus 2016 21:17 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Het valt op dat in Nederland junior-advocaten al bijna net zulke hoge uursalarissen krijgen als senior-advocaten, in andere landen zijn de verschillen tussen junior- en senior-advocaten best wel groot.
Ja, maar het is volkomen ongevaarlijk. Dus geen idee waar jij je druk over maakt.quote:Op zondag 14 augustus 2016 21:37 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Wat betreft fracking, Hillary Clinton heeft als minister van buitenlandse zaken haar uiterste best gedaan om in andere landen toestemming te krijgen voor fracking door USA-bedrijven. In de USA hebben ze er best grote problemen mee gekregen, het is verre van onschuldig. Voor wie het niet weet - jij zal het vast wel wetten - bij fracking spuiten ze doorheen een grote buis met aftakkingen een stof op steen waardoor het steen oplost en de grondstoffen die in het steen vast zitten vrij komen. Een aantal problemen hierbij:
- een deel van die chemicaliën is nogal giftig voor de mens, die komen in het grondwater terecht
- door het wegvallen van dat staan krijgen de platen meer ruimten om te schuiven waardoor de kans op aardbevingen toeneemt
- er is enorm veel water nodig voor fracking (nog geen probleem voor Nederland, wel een probleem in bijvoorbeeld California waar ze al een aantal jaren lang draconische een tekort aan water hebben gehad, waarbij de rijke mensen nog steeds op de gewone manier verder leven terwijl het gepeupel wel minder water gebruikt)
Ik snap het grafiekje niet. Of ik nou 2 of 20 jaar werk, het verschil is een euro per uur?quote:Op zondag 14 augustus 2016 21:42 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Je bent bekend met de werking van de orde van advocaten, het advocaat-stagiair traject en dat jurist niet gelijk is aan "lawyer"?
Slecht gelezen...quote:Op zondag 14 augustus 2016 21:42 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Je bent bekend met de werking van de orde van advocaten, het advocaat-stagiair traject en dat jurist niet gelijk is aan "lawyer"?
Hij heeft het over dat grafiekje met salarissen toch?quote:Op zondag 14 augustus 2016 21:45 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Waar komt toch altijd die onnozele dwarsheid vandaan? Het gaat over zaken waar de bevolking opzettelijk (of i.i.g. kon het ze niets schelen) vergiftigd werd. Moet je dat ook alweer downplayen? Wat is er toch mis met jou? Een volkomen gebrek aan empathie, zoveel is duidelijk.
Waar heb je het nou weer over?quote:Op zondag 14 augustus 2016 21:45 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Waar komt toch altijd die onnozele dwarsheid vandaan? Het gaat over zaken waar de bevolking opzettelijk (of i.i.g. kon het ze niets schelen) vergiftigd werd. Moet je dat ook alweer downplayen? Wat is er toch mis met jou? Een volkomen gebrek aan empathie, zoveel is duidelijk.
Ik zie het nu ook. Maar het had gekund. Of nee. Ik neem het terug.quote:Op zondag 14 augustus 2016 21:46 schreef eriksd het volgende:
[..]
Hij heeft het over dat grafiekje met salarissen toch?
Ik haal hem weg. Sorry.quote:Op zondag 14 augustus 2016 21:46 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Waar heb je het nou weer over?
Bram plaatst een grafiekje over advocaten, ik reageer.
Nee, zo werkt het niet. Nu praten we verder over advocaten zonder jou, Erik. Bram heeft het nog geprobeerd.quote:Op zondag 14 augustus 2016 21:45 schreef eriksd het volgende:
[..]
Ik snap het grafiekje niet. Of ik nou 2 of 20 jaar werk, het verschil is een euro per uur?
Iedereen verdient kennelijk ongeveer evenveel per uur in de juridische sector. Ongeacht werkveld of ervaring.quote:Op zondag 14 augustus 2016 21:47 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Nee, zo werkt het niet. Nu praten we verder over advocaten zonder jou, Erik. Bram heeft het nog geprobeerd.
Krijgen we dit weer.quote:
Progressief vs conservatief meet je zelden af aan de exacte instrumenten.quote:
Je kunt toch ook op een progressievere manier werken aan het moderniseren van "verworven rechten"? Je zou tegenstanders van het homohuwelijk namelijk met dezelfde woordkeuze kunnen verdedigen. Ik begrijp niet waarom er normatieve claims worden gelegd op zulke onderwerpen. De PVV was in de aanloop naar de verkiezingen van 2010 namelijk progressief willen noemen omdat er toen nog campagne werd gevoerd met "65 blijft 65".quote:Op zondag 14 augustus 2016 22:04 schreef robin007bond het volgende:
[..]
Krijgen we dit weer.![]()
Het beschermen van verworven rechten is niet conservatief. Het is de reactionairen geen vrij spel geven om de verworvenheden af te breken die weer terug gaan naar vroeger. Daarnaast ook veel aandacht voor milieu en dierenwelzijn. Verder is de partij ook op alle culturele gebieden progressief (privacy, homohuwelijk, abortus, euthanasie). In de praktijk stemmen PvdD en SP heel vaak hetzelfde in de kamer.
Ongelijkheid en privileges verdedigen kan nooit progressief zijn.quote:Op zondag 14 augustus 2016 22:08 schreef GSbrder het volgende:
Je zou tegenstanders van het homohuwelijk namelijk met dezelfde woordkeuze kunnen verdedigen.
Op je 65e met pensioen gaan is ook een privilege.quote:Op zondag 14 augustus 2016 22:14 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Ongelijkheid en privileges verdedigen kan nooit progressief zijn.
Nee....niet echt.... Progressief zijn en tegen homohuwelijk kan dus niet.quote:Op zondag 14 augustus 2016 22:16 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Op je 65e met pensioen gaan is ook een privilege.
Wat zeggen die twee linkjes naar wikipedia?quote:Op zondag 14 augustus 2016 22:30 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Nee....niet echt.... Progressief zijn en tegen homohuwelijk kan dus niet.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Reality-based_community
http://rationalwiki.org/wiki/Reality-based_community
Twee eeuwen terug was dit een exclusief privilege voor de aristocratie, patriciërs en slavendrijvers. Betaald en ondersteund door de horigen.quote:Op zondag 14 augustus 2016 22:16 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Op je 65e met pensioen gaan is ook een privilege.
Dank voor deze toevoeging.quote:Op zondag 14 augustus 2016 22:37 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Twee eeuwen terug was dit een exclusief privilege voor de aristocratie, patriciërs en slavendrijvers. Betaald en ondersteund door de horigen.
Sterker, de aristocratie werd geacht in het geheel niet te werken en zich bezig te houden met nobelere exercities zoals literatuur, de jacht, kunst en wetenschap.
Het zoeken naar de koopknop is een hobby van vrijheidslievende individualisten. Je kunt er toch moeilijk op tegen zijn dat mensen een hobby hebben.quote:Op zondag 14 augustus 2016 19:42 schreef Klopkoek het volgende:
https://www.vn.nl/op-zoek-naar-de-koopknop-in-het-brein/
Ja, hier heb je wel een zekere ironie en paradox te pakken.quote:Op maandag 15 augustus 2016 10:55 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Het zoeken naar de koopknop is een hobby van vrijheidslievende individualisten.
Een privilege en gesubsidieerde sterfhuisconstructie die natuurlijk allerminst door progressief beleid is ontstaan, maar goed, deze discussie ga ik niet weer aan. Inmiddels zijn de zgn. goudgerande ouderen van 15 jaar terug met pensioen.quote:Op zondag 14 augustus 2016 22:39 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Dank voor deze toevoeging.
Tegenwoordig is het een privilege voor de mensen in vaste dienst, ZZP'ers en sommige MKB'ers kennen geen pensioen.
AOW is vooralsnog voor iedereen die een zekere leeftijd behaalt. Zelf een huisvrouw krijgt het.quote:Op zondag 14 augustus 2016 22:39 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Dank voor deze toevoeging.
Tegenwoordig is het een privilege voor de mensen in vaste dienst, ZZP'ers en sommige MKB'ers kennen geen pensioen.
Waarom niet? In principe kan je dat best zijn omdat je tegen het huwelijk bent, als in, dat het een contract is tussen drie rechtspersonen (de twee die trouwen en de staat). In een huwelijk maak je twee mensen die géén familie zijn familie in de eerste graad. Dit is nodig om erfrecht te regelen. Huwen heeft alles met erven te maken. Als familierecht niet sterker was dan contractrecht was een huwelijk geheel niet nodig. Als je daar principieel in bent kan je tegen het huwelijk en daarmee ook tegen het "homohuwelijk" zijn.quote:Op zondag 14 augustus 2016 22:30 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Nee....niet echt.... Progressief zijn en tegen homohuwelijk kan dus niet.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Reality-based_community
http://rationalwiki.org/wiki/Reality-based_community
Mensen die nu 60-65 zijn, kunnen we ook best onder "goudgerand" scharen.quote:Op maandag 15 augustus 2016 12:32 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Een privilege en gesubsidieerde sterfhuisconstructie die natuurlijk allerminst door progressief beleid is ontstaan, maar goed, deze discussie ga ik niet weer aan. Inmiddels zijn de zgn. goudgerande ouderen van 15 jaar terug met pensioen.
Maar dan is er dus geen privilege voor de ene of de andere groep. De toevoeging 'het huwelijk' in zijn algemeenheid is wel een cruciale toevoeging in deze, en het afschaffen daarvan is in alle landen niet meer dan een vage theoretische oefening.quote:Op maandag 15 augustus 2016 12:38 schreef Pietverdriet het volgende:
Als je daar principieel in bent kan je tegen het huwelijk en daarmee ook tegen het "homohuwelijk" zijn.
Je bent weer bloedirritant bezig. In het dagelijks gebruik heet het gewoon dat Nederland het eerste land ter wereld was met een homohuwelijk. Klaar uit. Dat daar geen aparte regeling voor wordt gemaakt is weer progressief beleid, want geen privileges.quote:Ik ben trouwens ook altijd tegen het homohuwelijk geweest, geen aparte regeling! En in NL is dat ook zo, daar is geen homohuwelijk, maar is het burgerlijk huwelijk voor mensen van verschillend en gelijk geslacht hetzelfde.
Niet echt.quote:Twee keer een falcificatie op je stelling.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |