je identiteit is niet maakbaar, die is vast. Het is je essentie, je wezen, dat wat jou van de rest onderscheidt en herkenbaar maakt.quote:Op dinsdag 10 augustus 2010 00:23 schreef deelnemer het volgende:
Stel dat we leren onze handelingsvrijheid verder op te rekken. Dat we ons uiterlijk naar believen kunnen inrichten en leren hoe we onze eigen voorkeuren kunnen manipuleren, zodat onze identiteit meer open en maakbaar wordt. Wat gebeurt er dan? Onze huidige vorm van bestaan zou maatgevend zijn, bij het vaststellen wat we willen behouden en welke nieuwe mogelijkheden we willen omarmen. Maar waarom zou onze huidige vorm van bestaan maatgevend moeten zijn, als die grenzen zich laten zich oprekken. Waarom jezelf door je bezwaren laten beperken, als je deze bezwaren kunt laten verdwijnen, door een ander mens te worden. Is het geluk daardoor meer grijpbaar geworden? Is een open identiteit een zegen?
Waarom zou je niet kunnen denken nu word ik een vrolijker persoon?quote:Op dinsdag 10 augustus 2010 02:30 schreef Dennis_enzo het volgende:
Als je identiteit maakbaar zou zijn zou het je identiteit niet zijn. Je bent zoals je bent, hoe je zo geworden bent is een ander verhaal maar je kan het niet bewust sturen. Je identiteit verandert wel in die zin, maar je kan niet denken 'nu word ik een vrolijker persoon' en dan poef is het zo.
Je kunt heus wel bewust veranderen.quote:Op dinsdag 10 augustus 2010 02:13 schreef SingleCoil het volgende:
Dat bestrijd ik.Dat wat maakbaar is, is geen onderdeel van je identiteit. Slechts dat wat niet maakbaar is, is identiteit. Je zou wel kunnen zeggen dat de identiteit steeds kleiner wordt.
Nou, daar zijn de meningen over verdeeld, zo blijkt.quote:Op dinsdag 10 augustus 2010 07:59 schreef SingleCoil het volgende:
Zeker. Alleen is een identificerend kenmerk dat je kunt veranderen niet identificerend, dus geen onderdeel van je identitiet. Je identiteit kun je dus niet veranderen.
Je kunt wel anti-depresiva slikken. Verandert dan je identiteit?quote:Op dinsdag 10 augustus 2010 02:30 schreef Dennis_enzo het volgende:
Als je identiteit maakbaar zou zijn zou het je identiteit niet zijn. Je bent zoals je bent, hoe je zo geworden bent is een ander verhaal maar je kan het niet bewust sturen. Je identiteit verandert wel in die zin, maar je kan niet denken 'nu word ik een vrolijker persoon' en dan poef is het zo.
Boeddhisten zeggen dat het IK bestaat uit niet IK elementen. Alles aan een mens is veranderlijk, in die zin, dat je er vroeger niet was en later er niet zal zijn. Maar als je werkt met tijdsschalen dan zijn, binnen een gekozen tijdsbestek vele elementen constant genoeg om een identiteit te definieren. Maar dat is het punt niet. Het punt is dat je twee verschillende wegen kunt bewandelen als je je identiteit wilt aanpassen:quote:Op dinsdag 10 augustus 2010 15:28 schreef SingleCoil het volgende:
Er zijn eigenlijk nogal wat verschillende betekenissenvoor het begrip "Identiteit". Wellicht zou het helpen als TS ons zijn bedoelde betekenis zou onthullen...
Wat is volgens jou 'identiteit'?quote:Op dinsdag 10 augustus 2010 18:26 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Je kunt wel anti-depresiva slikken. Verandert dan je identiteit?
Laat ik dat dan maar doen sneakypete (to quote you).quote:Op dinsdag 10 augustus 2010 23:56 schreef sneakypete het volgende:
Als we alles zouden kunnen krijgen wat we wilden, zouden we hardgillend gek worden, niet wetend wat te willen en uiteindelijk altijd het verkeerde kiezen.
Wow, ik ben best quotable vanavond.
Dat was ook wat Aristoteles dacht: de eigenschappen als gemene deler. Maar in essentie (!) is het de naam zelf die de identiteit bepaalt. Dat is het enige wat je er filosofisch over kan zeggen (a priori). Alle aanvullingen dienen empirisch toetsbaar te zijn.quote:Op woensdag 11 augustus 2010 17:55 schreef deelnemer het volgende:
Je identiteit is wat je bent, maar dat is geen constante. De aspecten die voortdurend veranderen (zoals je eetlust) rekent men gewoonlijk niet tot je identiteit. De aspecten die duurzamer zijn (bijvoorbeeld dat je nederlands spreekt) wel. Ook al sprak je bij je geboorte nutuurljik nog geen Nederlands.
Eem prima voorbeeld. Nu de vraag van dit topic. Als dat kan, wordt het geluk daarmee meer grijpbaar?quote:Op vrijdag 13 augustus 2010 05:20 schreef Gray het volgende:
Dit doet me erg denken aan Anthony Robbins, een goeroe op het gebied van 'personal power'. Door middel van neurolinguistiek, ankeren, conditioneren en andere technieken probeert hij mensen te helpen door hen te leren dat ze de wereld kunnen ervaren (voelen en beleven) op een manier die succesvol is en voelt.
Anthony Robbins
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |