Ik ben principieel. Een basisinkomen betekent: een basisinkomen voor iedereen. Dus geen uitzonderingen.quote:Op zaterdag 14 mei 2016 19:02 schreef D1990 het volgende:
[..]
Wat lul jij? Je bent niet eens een miljonair. Dus jij zou sws aan de voorwaarde voldoen om een basisinkomen te hebben.
Die miljonair betaalt de subsidie al voor honderden mensen en hij krijgt zelf ook een stukje terug. Goh wat onrechtvaardig.quote:Een miljonair die subsidie ontvangt, zoals kinderbijslag nu is gewoon niet goed te praten. Aangezien er mensen zijn die het veel harder nodig hebben.
De discussie gaat erom waarom mensen voor en tegen zijn dus de discussie begint pas.quote:Maar jij bent er tegen, ik ben voor. Dus de discussie houdt hier op. Aangezien iedereen vast staat in hun mening, en niemand een ander kan veranderen van mening of standpunt. Dus is een discussie nogal zinloos.
Nog even terugkomend op deze opmerking want ik zie net in een ander topic dit mooie linkje verschijnen:quote:Op zaterdag 14 mei 2016 18:55 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Neen. Ik heb daar een diepgaande studie van gemaakt, totaal onbezoldigd, en de conclusie is niet geheel onverwacht: het is niet waar. Het is wel hoe de meesten er over denken. De grootverdieners staan daarin (ook niet geheel onverwacht) vooraan. Maar het is een denkfout dus. De toegevoegde waarde is niet meetbaar en tevens niet bewijsbaar.
Helaas niet erg principieel wanneer het aankomt op "vraag en aanbod". Oftewel, dat de lonen stijgen als er vraag is naar een bepaald soort vaklui(zoals CNC frezers).quote:Op zaterdag 14 mei 2016 19:07 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Ik ben principieel. Een basisinkomen betekent: een basisinkomen voor iedereen. Dus geen uitzonderingen.
[..]
Die miljonair betaalt de subsidie al voor honderden mensen en hij krijgt zelf ook een stukje terug. Goh wat onrechtvaardig.
En wat doet de persoon die de kinderbijslag zo hard nodig heeft precies om zijn of haar situatie te verbeteren? Waarschijnlijk niks. Want mensen vinden tegenwoordig dat ze overal maar recht op hebben zonder enige tegenprestatie.
[..]
De discussie gaat erom waarom mensen voor en tegen zijn dus de discussie begint pas.
De enige redenen voor een basisinkomen die ik voorbij heb zien komen:
- Het is niet eerlijk dat X meer verdient dan ik
- Het is niet eerlijk dat Y 100x meer verdient dan zijn werknemers
- Het is niet eerlijk dat een miljonair kinderbijslag krijgt
Kortom: Jaloezie richting mensen die het beter hebben
argumenten tegen een basisinkomen:
- Het is onbetaalbaar
- Het haalt motivatie bij mensen weg
- werkgelegenheid zal dalen
- Economie raakt in het slop
- Munt zal in waarde dalen
en nog 5000 economisch totaal valide argumenten.
Ik ben zelf "de baas". Ik snap denk ik wel hoe "bedrijven" werken. In ieder geval hoe de mijne werkt. En dat is uitstekend. De "factor" is 4 hooguit (het verschil tussen de laagst en de hoogst verdienende werknemer) en dat werkt uitstekend. Ik probeer daarmee aan te tonen dat verhoudingen zoals ze prima voldeden in de jaren 80 van de vorige eeuw dat nog steeds doen. Voor de rest is het zelfverrijking en zelfoverschatting gewoon om dat het kan.quote:Op zaterdag 14 mei 2016 19:01 schreef Metro2005 het volgende:
Je hebt geen idee hoe bedrijven werken. Zover is wel duidelijk.
En waarom verdient de ene werknemer 4x zoveel als de ander? Vind je die aardiger? offe... levert die persoon je meer op.....quote:Op zaterdag 14 mei 2016 19:28 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Ik ben zelf "de baas". Ik snap denk ik wel hoe "bedrijven" werken. In ieder geval hoe de mijne werkt. En dat is uitstekend. De "factor" is 4 hooguit (het verschil tussen de laagst en de hoogst verdienende werknemer) en dat werkt uitstekend. Ik probeer daarmee aan te tonen dat verhoudingen zoals ze prima voldeden in de jaren 80 van de vorige eeuw dat nog steeds doen. Voor de rest is het zelfverrijking en zelfoverschatting gewoon om dat het kan.
Jawel, want zoals ik in het vorige topic al heb verteld liggen de lonen van CNC frezers en van vaklui behoorlijk hoog ten aanzien van het opleidingsniveau.quote:Op zaterdag 14 mei 2016 19:28 schreef D1990 het volgende:
[..]
Helaas niet erg principieel wanneer het aankomt op "vraag en aanbod". Oftewel, dat de lonen stijgen als er vraag is naar een bepaald soort vaklui(zoals CNC frezers).
En dan lezen we in een ander topic dat zij gewoon aan de gang gaan voor het minimumloon plus een tientje. Bedrijven willen voor een dubbeltje op de eerste rang. Dat is bekend. Dat maakt ze daardoor penny wise and pound foolish.quote:Op zaterdag 14 mei 2016 19:07 schreef Metro2005 het volgende:
Veel werkgevers vinden ouderen te duur; ze bieden te weinig productiviteit in verhouding tot de hoge kosten
Blijkbaar kunnen bedrijven tóch rekenen. Raar zeg , wie had dát nou gedacht.
Dit is flauw. De "factor" is heel netjes.quote:Op zaterdag 14 mei 2016 19:34 schreef Metro2005 het volgende:
n waarom verdient de ene werknemer 4x zoveel als de ander? Vind je die aardiger? offe... levert die persoon je meer op.....
Bedrijven die dat doen leven meestal niet zo lang, laat ik dat voorop stellen.quote:Op zaterdag 14 mei 2016 19:34 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
En dan lezen we in een ander topic dat zij gewoon aan de gang gaan voor het minimumloon plus een tientje. Bedrijven willen voor een dubbeltje op de eerste rang. Dat is bekend. Dat maakt ze daardoor penny wise and pound foolish.
Hoezo is dat nou weer flauw. De factor is netjes maar is neem ik aan ergens op gebasseerd. Iets dat jij zéér stellig al 2 topics lang ontkent.quote:Op zaterdag 14 mei 2016 19:35 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Dit is flauw. De "factor" is heel netjes.
Vraag maar aan CNC frezers of hun vinden of ze vinden dat ze genoeg geld verdienen, ik denk van niet. Want het is een specialiteit, zonder CNC frezers bestaat het bedrijf niet.quote:Op zaterdag 14 mei 2016 19:34 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
En waarom verdient de ene werknemer 4x zoveel als de ander? Vind je die aardiger? offe... levert die persoon je meer op.....
[..]
Jawel, want zoals ik in het vorige topic al heb verteld liggen de lonen van CNC frezers en van vaklui behoorlijk hoog ten aanzien van het opleidingsniveau.
Blijkbaar is het tekort niet dusdanig dat er enorme salarissen voor gegeven worden. Bovendien is iemand redelijk snel om te scholen tot CNC frezer. (ik zag opleidingen van 8 weken).quote:Op zaterdag 14 mei 2016 19:39 schreef D1990 het volgende:
[..]
Vraag maar aan CNC frezers of hun vinden of ze vinden dat ze genoeg geld verdienen, ik denk van niet. Want het is een specialiteit, zonder CNC frezers bestaat het bedrijf niet.
Moeten ze ook niet gaan janken en constant advertenties plaatsen in de krant dat er een tekort aan is, en bijstandsgerechtigde willen dwingen om zich om te laten scholen.
Ja, en ik zag ook HBO opleiding die maar zes maanden duren bij scholen zoals "LOI", dus wat is je punt?quote:Op zaterdag 14 mei 2016 19:42 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Blijkbaar is het tekort niet dusdanig dat er enorme salarissen voor gegeven worden. Bovendien is iemand redelijk snel om te scholen tot CNC frezer. (ik zag opleidingen van 8 weken).
Als je bv kijkt naar loodgieters en electriciens, die verdienen momenteel goud geld, zeker als ZZP'ers. Die profiteren wel degelijk van tekorten.
In zes maanden heb je geen volledig HBO diploma.quote:Op zaterdag 14 mei 2016 19:45 schreef D1990 het volgende:
[..]
Ja, en ik zag ook HBO opleiding die maar zes maanden duren bij scholen zoals "LOI", dus wat is je punt?
Zo werkt vraag en aanbod inderdaad. Als bedrijven bij schaarste hun salarissen niet omhoog bijstellen dan krijgen ze niemand.quote:Omdat de werkgever hun specialisten weigeren een hogere loon te geven, heeft niks hun warde aan het bedrijf te maken. Is een keuze van het management. En dat is prima. Maar dan ook niet janken dat niemand het werk wit doen.
De pest van globalisatie inderdaad en invloed van de overheid. Zonder overheid en EU zouden die bedrijven hun complete bedrijf moeten verhuizen naar een lage-loon land. Nu kan je gewoon wat lobbywerk doen om die lui hierheen te krijgen.quote:Dus mogen ze er rekening mee houden dat er een tekort aan zal zijn de komende 10 jaar. Daarom willen ze ook asielzoekers en illegale arbeiders, omdat die het wel willen doen tegen een goedkope prijs.
Ik word hier zo moe van. En ik werk al zo hard. En dan moet je op een forum ook nog eens zo hard strijden voor je gelijk.quote:Op zaterdag 14 mei 2016 19:38 schreef Metro2005 het volgende:
Hoezo is dat nou weer flauw. De factor is netjes maar is neem ik aan ergens op gebasseerd. Iets dat jij zéér stellig al 2 topics lang ontkent.
Was even vergeten dat een laptop tegenwoordig 10.000,- euro kost. Is echt een heel duur apparaat ja.quote:Op zaterdag 14 mei 2016 19:50 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
In zes maanden heb je geen volledig HBO diploma.
[..]
Zo werkt vraag en aanbod inderdaad. Als bedrijven bij schaarste hun salarissen niet omhoog bijstellen dan krijgen ze niemand.
Als ik op vacaturesites kijk dan zie ik overigens best stevige lonen terugkomen zoals hier waar ze tot 3500 euro salaris bieden voor een CNC frezer Dat is 1000 euro boven modaal voor iets waar je een MBO opleiding voor nodig hebt, dat is best fors.
Ook zie ik bij andere vacatures dat ze bijna allemaal een vast contract bieden voor CNC frezers en goede arbeidsvoorwaarden zoals auto en laptop van de zaak. Dus er is wel degelijk vraag naar ze en dat uit zich dus ook wel degelijk in hogere salarissen en betere voorwaarden.
[..]
De pest van globalisatie inderdaad en invloed van de overheid. Zonder overheid en EU zouden die bedrijven hun complete bedrijf moeten verhuizen naar een lage-loon land. Nu kan je gewoon wat lobbywerk doen om die lui hierheen te krijgen.
Stel he, je verkoop iets als bedrijf. Stofzuigers ofzo. En je hebt wat buitendienst medewerkers die die dingen aan de man brengen. Werknemer 1 verkoopt 50 stofzuigers per maand en levert het bedrijf 5000 euro per maand op. Het salaris voor deze werknemer ligt op 2000 euro en levert het bedrijf dus 3.000 euro per maand op.quote:Op zaterdag 14 mei 2016 19:51 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Ik wordt hier zo moe van. En ik werk al zo hard. En dan moet je op een forum ook nog eens zo hard strijden voor je gelijk.![]()
Over de "factor": ik heb nergens beweerd dat die "1" zou moeten zijn en ik heb geen pleidooi afgestoken dat we naar een communistische samenleving zouden moeten. Ik heb wel moeite met de factor 40 en meer en in de USA 100 en meer. Niemand "verdient" dat oprecht, zonder de ogen droog te houden. Dat is slechts mogelijk doordat dit fenomeen op geen enkele wijze geremd wordt door de samenleving of de politiek. En ja: dan wordt het graaien. Net als kinderen met een snoeppot zonder toezicht.
Dat is dan weer een goed inzicht.quote:Op zaterdag 14 mei 2016 19:50 schreef Metro2005 het volgende:
De pest van globalisatie inderdaad en invloed van de overheid. Zonder overheid en EU zouden die bedrijven hun complete bedrijf moeten verhuizen naar een lage-loon land. Nu kan je gewoon wat lobbywerk doen om die lui hierheen te krijgen.
Tja. Weet je: Ik heb daar geen enkel probleem mee. Ik heb het niet over de kleine krabbelaar.quote:Op zaterdag 14 mei 2016 20:03 schreef Metro2005 het volgende:
Stel he, je verkoop iets als bedrijf. Stofzuigers ofzo. En je hebt wat buitendienst medewerkers die die dingen aan de man brengen. Werknemer 1 verkoopt 50 stofzuigers per maand en levert het bedrijf 5000 euro per maand op. Het salaris voor deze werknemer ligt op 2000 euro en levert het bedrijf dus 3.000 euro per maand op.
Werknemer 2 staat elke dag extra vroeg op en gaat tot wat later door en verkoopt 100 stofzuigers per maand en nog beter: het zijn ook nog de duurdere modellen wat het bedrijf maar liefst 20.000 euro per maand oplevert. Deze werknemer verdient 10.000 euro per maand, niet alleen verdient deze werknemer maar liefst 5x zoveel als werknemer 1, het bedrijf verdient ook nog eens ruim 3x zoveel aan werknemer 2, namelijk 10.000 euro per maand.
Nee. Dat is niet de "Bart 2002 manier". Die klaagde over dat een factor 7 (zoals in de jaren 80 bij grote bedrijven) is gestegen tot een factor 40 en meer. Dat terwijl ze niet opeens ongeveer 5.71428571429 keer zo goed zijn gaan presteren. En met die factor 40 doen we het nog relatief netjes op wereldschaal. Kun je nagaan.quote:Op zaterdag 14 mei 2016 20:03 schreef Metro2005 het volgende:
1) De Bart 2002 manier: Hard klagen dat het zo oneerlijk is dat werknemer 3 zoveel verdient
Ja, dat mag. Dat is het mooie ervan. Alles mag. En het bijverdiende geld wordt niet gekort op je uitkering. Zodat werken gaat lonen zowel financieel als voor het gemoed cq de motivatie.quote:Op zaterdag 14 mei 2016 20:19 schreef michaelmoore het volgende:
maar mag je dan ook wel bijverdienen ??
Die zullen er ongetwijfeld zijn. Hielenlikkers, wanpresteerders en lobbyisten heb ik net zoveel een hekel aan als jij denk ik en dat zijn dan ook zeker niet de mensen die ik bedoel in mijn voorbeelden.quote:Op zaterdag 14 mei 2016 20:12 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Nee. Dat is niet de "Bart 2002 manier". Die klaagde over dat een factor 7 (zoals in de jaren 80 bij grote bedrijven) is gestegen tot een factor 40 en meer. Dat terwijl ze niet opeens ongeveer 5.71428571429 keer zo goed zijn gaan presteren. En met die factor 40 doen we het nog relatief netjes op wereldschaal. Kun je nagaan.
En misschien moet ik mijn zienswijze wat toelichten: het geld moet verdiend worden door arbeid. Daar zullen we het over eens zijn. Mijn bezwaar is dat managementlagen (waarvan je er veel meer hebt tegenwoordig dan vroeger...) een relatief veel grotere hap uit de taart nemen dan verstandig en wenselijk is. Zij stelen op deze manier van de arbeider. Een kwestie van verdeling die niet helemaal goed gaat these days. De "toegevoegde" waarde is aantoonbaar nihil.
Steeds meer juist. En oneindig veel meer dan in de jaren 80 van de vorige eeuw.quote:
De vraag is hoe zich staande houden. Het moet toch ergens een keer opvallen dat iemand totaal niets toevoegd. Dan moet er ergens bescherming zijn. Meestal komt dat vanuit de overheid.quote:Op zaterdag 14 mei 2016 21:47 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Steeds meer juist. En oneindig veel meer dan in de jaren 80 van de vorige eeuw.
Allemaal opvreters die zich een onevenredig deel van de cake toe-eigenen zonder echte waarde aan het proces toe te voegen. Zij zijn het echte gevaar.
Je beseft dat dat met een basisinkomen een factor 10 erger wordt mag ik hopen.quote:Op zaterdag 14 mei 2016 22:02 schreef AlfredJKwak5 het volgende:
Ik erger me kapot aan het feit dat ik bergen belasting betaal terwijl andere het als subsidie in de schoot geworpen krijgen.
Nee, de meeste mensen zitten niet in de bijstand voor hun lol, maar zijn aangewezen op het vangnet omdat ze geen werk kunnen vinden. Dan kun je er maar beter voor zorgen dat ze wèl normaal rond kunnen komen.quote:Op zaterdag 14 mei 2016 18:54 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Dus als je de bijstand hoger maakt raken mensen wél gemotiveerd om weer te gaan werken
Onzin.quote:Jij schrijft mensen in de bijstand dus bij voorbaat al af. Over geen hart hebben gesproken.
Waarom moeten anderen ervoor zorgen dat mensen in de bijstand rond kunnen komen. Ze krijgen geld, geld genoeg om van te overleven en om van rond te komen. Dat je daarmee geen luxe kunt betalen is prima, daar is de bijstand ook niet voor bedoeld.quote:Op zaterdag 14 mei 2016 22:04 schreef Xa1pt het volgende:
[..]
Nee, de meeste mensen zitten niet in de bijstand voor hun lol, maar zijn aangewezen op het vangnet omdat ze geen werk kunnen vinden. Dan kun je er maar beter voor zorgen dat ze wèl normaal rond kunnen komen.
Het lijkt vooral een calvinistisch probleem te zijn waar jij mee zit.quote:
Dat is ook niet het punt. Het gaat er om dat mensen in de bijstand moeten kunnen voorzien in hun levensonderhoud en dat een basisinkomen ervoor gaat zorgen dat mensen meer vrijheid hebben om hun kinderen te laten studeren, om een aantal uren in de week te werken en zelf voor een extraatje kunnen zorgen zonder dat de gemeente hen op de vingers tikt.quote:Op zaterdag 14 mei 2016 22:06 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Waarom moeten anderen ervoor zorgen dat mensen in de bijstand rond kunnen komen. Ze krijgen geld, geld genoeg om van te overleven en om van rond te komen. Dat je daarmee geen luxe kunt betalen is prima, daar is de bijstand ook niet voor bedoeld.
Helemaal niet. Die paar arme mensen die op hun kont blijven zitten hebben nauwelijks invloed op het totaal bedrag van de huidige profiteurs.quote:Op zaterdag 14 mei 2016 22:04 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Je beseft dat dat met een basisinkomen een factor 10 erger wordt mag ik hopen.
quote:
quote:Oil-rich countries including Nigeria and Angola feature as key sources of offshore funds, the research finds, as do Brazil and Argentina. Henry said the owners of this hidden capital were often so keen to secure secrecy and avoid their wealth being appropriated back home, that they were willing to accept paltry financial returns rather than investing it in ways that might promote economic development. Charging just 1% tax on this mountain of offshore wealth would yield more than $120bn a year, almost equivalent to the entire $131bn global aid budget.
Wel knap dat jij niet weet dat door onze calvinistische inslag Nederland is geworden tot wat Nederland nu is: Welvarend.quote:Op zaterdag 14 mei 2016 22:08 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Het lijkt vooral een calvinistisch probleem te zijn waar jij mee zit.
Wel knap van de man om 500 jaar later nog zoveel schade te kunnen aanrichten.
Dat wordt dan wel een heel klein extraatje aangezien iedereen die voorstander is er wel redelijk van overtuigd is dat de lonen extreem omlaag gaan bij een basisinkomen.quote:Op zaterdag 14 mei 2016 22:10 schreef Xa1pt het volgende:
[..]
Dat is ook niet het punt. Het gaat er om dat mensen in de bijstand moeten kunnen voorzien in hun levensonderhoud en dat een basisinkomen ervoor gaat zorgen dat mensen meer vrijheid hebben om hun kinderen te laten studeren, om een aantal uren in de week te werken en zelf voor een extraatje kunnen zorgen zonder dat de gemeente hen op de vingers tikt.
Dan klopt het toch wat ik zeg?quote:Op zondag 15 mei 2016 09:17 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Wel knap dat jij niet weet dat door onze calvinistische inslag Nederland is geworden tot wat Nederland nu is: Welvarend.
Lekker in de zon zitten met een drankje terwijl een ander de helft van zijn tijd jouw slaaf is. Goede troll.quote:Op zondag 15 mei 2016 05:17 schreef michaelmoore het volgende:
Bijstand is toch een basis inkomen ??
alleen het zou moeten mogen om met bijstand te emigreren , dan kun je er ook van ;leven
Zou het niet beter zijn om eerst subsidies eens af te schaffen?quote:Op zaterdag 14 mei 2016 22:02 schreef AlfredJKwak5 het volgende:
Helemaal mee eens. Met een basisinkomen stopt de subsidie fraude en wordt iedereen gelijk. 99 van de 100 mensen blijft toch werken omdat ze geen luxe willen opgeven en nu krijgen die tenminste ook een eerlijk deel. Ik erger me kapot aan het feit dat ik bergen belasting betaal terwijl andere het als subsidie in de schoot geworpen krijgen.
Die profiteurs die bijna alle belastingen betalen? Die bedoel je? Of bedoel je de Rijkste 10% die 90% van alle vermogensbelasting betalen.quote:Op zaterdag 14 mei 2016 23:42 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Helemaal niet. Die paar arme mensen die op hun kont blijven zitten hebben nauwelijks invloed op het totaal bedrag van de huidige profiteurs.
Geen troll, gewoon de gemiddelde socialist in actie.quote:Op zondag 15 mei 2016 09:26 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Lekker in de zon zitten met een drankje terwijl een ander de helft van zijn tijd jouw slaaf is. Goede troll.
"De Dagelijkse Standaard (dagelijksestandaard.nl), soms afgekort tot DDS, is een (extreem)rechts-conservatieve clickbait-website die enerzijds artikels met sensationele en hyperbole titels, en anderzijds pseudowetenschap (o.a. ontkenning van de klimaatverandering), hoaxes en haatberichten publiceert. Als bron van informatie is deze website verwerpelijk."quote:Op zondag 15 mei 2016 09:28 schreef Metro2005 het volgende:
Die profiteurs die bijna alle belastingen
Toch ben ik benieuwd, want het zorgt er ook voor dat bij verdienen in alle gevallen loontquote:Op zaterdag 14 mei 2016 19:03 schreef detulp050 het volgende:
SPAM!
Daarnaast: een basisinkomen gaat alle luie uitvreters uitnodigingen om de hele dag niets te doen. Lijkt me heerlijk contraproductief.
Die profiteurs die massaal hun vermogen in belastingparadijzen stallen moeten gewoon weer leren om het volle pond te betalen zodat we de welvarende maatschappij die we hadden opgebouwd niet kapot hoeven te bezuinigen.quote:Op zondag 15 mei 2016 09:28 schreef Metro2005 het volgende:
Die profiteurs die bijna alle belastingen betalen?
De cijfers zijn gewoon op het CBS terug te vinden als je iets meer moeite had gestoken in het artikel daadwerkelijk LEZEN ipv direct op de bron te lopen zeiken zoals altijd.quote:Op zondag 15 mei 2016 09:37 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
"De Dagelijkse Standaard (dagelijksestandaard.nl), soms afgekort tot DDS, is een (extreem)rechts-conservatieve clickbait-website die enerzijds artikels met sensationele en hyperbole titels, en anderzijds pseudowetenschap (o.a. ontkenning van de klimaatverandering), hoaxes en haatberichten publiceert. Als bron van informatie is deze website verwerpelijk."
http://nl.hoax.wikia.com/wiki/De_Dagelijkse_Standaard
Je hebt mijn post én mijn bronnen niet gelezen en brult gewoon door met wat er in je opkomt. Goede manier van discussieren.quote:Op zondag 15 mei 2016 09:42 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Die profiteurs die massaal hun vermogen in belastingparadijzen stallen moeten gewoon weer leren om het volle pond te betalen zodat we de welvarende maatschappij die we hadden opgebouwd niet kapot hoeven te bezuinigen.
En het trikle-down effect is nog steeds gedebunked en inkomensongelijkheid is nog steeds slecht voor de economie.
Ik haal al je "argumenten" omver. Wat wil je nog meer?quote:Op zondag 15 mei 2016 10:09 schreef Metro2005 het volgende:
Je hebt mijn post én mijn bronnen niet gelezen en brult gewoon door met wat er in je opkomt. Goede manier van discussieren.
Ik kan me niet voorstellen dat ik dat "altijd" doe.quote:
Dat is ook zo. Ruwweg is iedereen 52% van zijn inkomsten kwijt aan de staat. De kleine verdieners via loonbelasting de grotere verdieners middels indirecte belastingen omdat ze in de regel meer consumeren.quote:Op zondag 15 mei 2016 09:58 schreef Bart2002 het volgende:
25-08-2012•Jort Kelder wist het zeker; de hoogste inkomens mogen niet zwaarder belast worden, want de vijf procent hoogste inkomens in Nederland betaalt tweederde van alle belastinginkomsten.
NRC Handelsblad onderzocht Kelders stelling, maar kwam tot een heel andere conclusie.
Wat blijkt? De rijkste 5 procent belastingbetalers betaalt zo’n 20 procent (en dus geen tweederde) van alle belastingen. Maar dat is slechts het halve verhaal.
Naast belasting betaalt iedereen immers ook premies voor volksverzekeringen en voor de zorgverzekering. Die kosten zijn voor lage inkomens relatief veel hoger dan die voor de hoge.
Het NRC onderzocht de totale lastendruk en stelde vast dat Nederland feitelijk als een vlaktaks heeft. Dat wil zeggen: de totale lasten aan belastingen en premies zijn voor de laagste inkomens procentueel net zo hoog als voor de hoogste inkomens. NRC Handelsblad concludeert dan ook: ‘Lagere inkomens zijn in Nederland een even groot deel van hun inkomen kwijt aan collectieve lasten als de hogere inkomens.’
Helaas zit de bron achter een betaalmuur.
Klopt want die bronnen verkopen een andere waarheid dan die van jou die uiteraard de enig juiste zijn.quote:Op zondag 15 mei 2016 10:23 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Ik kan me niet voorstellen dat ik dat "altijd" doe.
In dit geval echter is het "zeiken" over de bron volledig terecht m.i.
Nou, vertel als je daar zo stellig over bentquote:Op zaterdag 14 mei 2016 19:48 schreef spierbal het volgende:
Heb het idee dat alleen bepaalde hierop zullen stemmen
Er bestaat daar natuurlijk slechts 1 exemplaar van. Anders had het wel een andere naam gehad.quote:
Lees post #41 en de link daarin en kom dan nog eens met droge ogen beweren dat we hier met een serieuze bron te doen hebben. Wat niet wil zeggen dat het best waar kan zijn wat ze schrijven. Je hebt dan met de uitzondering en niet met de regel te maken.quote:Op zondag 15 mei 2016 10:25 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Klopt want die bronnen verkopen een andere waarheid dan die van jou die uiteraard de enig juiste zijn.
Was het maar zo eenvoudig. De waarheid is in deze tijd helaas te koop. Echte waarheden zijn met een lampje te zoeken.quote:Op zondag 15 mei 2016 10:27 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Er bestaat daar natuurlijk slechts 1 exemplaar van. Anders had het wel een andere naam gehad.
Dat weet ik. Het is lastig these days. Vooral omdat er zoveel meer van is (informatie).quote:Op zondag 15 mei 2016 10:31 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Was het maar zo eenvoudig. De waarheid is in deze tijd helaas te koop. Echte waarheden zijn met een lampje te zoeken.
Maar om de sfeer van positiviteit voort te zetten zal ik het lezen en laat eventueel weten of ik er iets van vind.quote:Op zondag 15 mei 2016 10:09 schreef Metro2005 het volgende:
De cijfers zijn gewoon op het CBS terug te vinden als je iets meer moeite had gestoken in het artikel daadwerkelijk LEZEN ipv direct op de bron te lopen zeiken zoals altijd.
het is nooit goed en iedereen wilt zijn gelijk halen. De ene betweter struikelt over de andere.quote:Op zondag 15 mei 2016 10:32 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Dat weet ik. Het is lastig these days. Vooral omdat er zoveel meer van is (informatie).
Maar wat gebeurt er als ik een bron naar FTM geef? Dan is dat volgens sommige users ook weer niet goed omdat Eric Smit (een oprecht mens m.i.) een "sensatiejournalist" zou zijn...
Ja of ze te werk stellen in de wiettteelt van de overheid zodat men daarquote:Op zondag 15 mei 2016 09:26 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Lekker in de zon zitten met een drankje terwijl een ander de helft van zijn tijd jouw slaaf is. Goede troll.
Wel ja. Wat is het volgende? Overheidsbordelen?quote:Op zondag 15 mei 2016 11:07 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Ja of ze te werk stellen in de wiettteelt van de overheid zodat men daar
het basisinkomen kan terug verdienen , met uitventen van de wiet
De meeste waarheden zijn gefundeerde aannames.quote:Op zondag 15 mei 2016 10:59 schreef ErwinRommel het volgende:
[..]
het is nooit goed en iedereen wilt zijn gelijk halen. De ene betweter struikelt over de andere.
Waarom eigenlijk niet. We hebben ook al overheidsgokpaleizen.quote:Op zondag 15 mei 2016 11:28 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Wel ja. Wat is het volgende? Overheidsbordelen?
En maar roepen dat de staat geen eigen inkomsten heeft anders dan wat men neemt van de werkenden.quote:Op zondag 15 mei 2016 11:30 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Waarom eigenlijk niet. We hebben ook al overheidsgokpaleizen.
Daar heb ik op zich niet zoveel moeite mee. Mensen die zelf een bedrijf uit de grond stampen, economie maken, die een grote werkgever worden, die mogen van mij schathemelrijk worden en blijven. Lekker kapitalistisch, dat is goed, kapitalisme draait immers om productie, de term impliceert niet dat het om het bij elkaar graaien van zoveel mogelijk kapitaal zou gaan.quote:Op zaterdag 14 mei 2016 20:12 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Nee. Dat is niet de "Bart 2002 manier". Die klaagde over dat een factor 7 (zoals in de jaren 80 bij grote bedrijven) is gestegen tot een factor 40 en meer. Dat terwijl ze niet opeens ongeveer 5.71428571429 keer zo goed zijn gaan presteren. En met die factor 40 doen we het nog relatief netjes op wereldschaal. Kun je nagaan.
nou dat is niet zo gek, dan zijn die vrouwen echt vrijwillig bezigquote:Op zondag 15 mei 2016 11:28 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Wel ja. Wat is het volgende? Overheidsbordelen?
j e lijkt me ook, er staan zat kantoren leeg voor officiele prostitueesquote:Op zondag 15 mei 2016 11:30 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Waarom eigenlijk niet. We hebben ook al overheidsgokpaleizen.
Een goed inzicht. Zoals altijd.quote:Op zondag 15 mei 2016 11:44 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Daar heb ik op zich niet zoveel moeite mee. Mensen die zelf een bedrijf uit de grond stampen, economie maken, die een grote werkgever worden, die mogen van mij schathemelrijk worden en blijven. Lekker kapitalistisch, dat is goed, kapitalisme draait immers om productie, de term impliceert niet dat het om het bij elkaar graaien van zoveel mogelijk kapitaal zou gaan.
De nieuwe rijken zijn voor het overgrote deel van een ander soort. Dat zijn geldheenenweerschuivers en bijdrukkers, die zo min mogelijk met arbeid te maken hebben en vooral innoveren met financiele producten, fiscale constructies en juridische intimidatie. En dan hebben we nog de kleine jongens, die 10 miljoen per jaar en een afkoopsom pakken voor op een reeds bestaand bedrijf passen, saneren en overnames en fusies financieren met geld uit het bedrijf zelf.
en daar is de politiek schuldig aan, door dit zorgstelsel met de 4 aangewezen verzekeraars, de woningbouwverenigingen en de bankbazen die lenen tegen 0% en uitlenen tegen 6% en hoger en door de overheid gekoesterd wordenquote:Op zondag 15 mei 2016 11:44 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Daar heb ik op zich niet zoveel moeite mee. Mensen die zelf een bedrijf uit de grond stampen, economie maken, die een grote werkgever worden, die mogen van mij schathemelrijk worden en blijven. Lekker kapitalistisch, dat is goed, kapitalisme draait immers om productie, de term impliceert niet dat het om het bij elkaar graaien van zoveel mogelijk kapitaal zou gaan.
De nieuwe rijken zijn voor het overgrote deel van een ander soort. Dat zijn geldheenenweerschuivers en bijdrukkers, die zo min mogelijk met arbeid te maken hebben en vooral innoveren met financiele producten, fiscale constructies en juridische intimidatie. En dan hebben we nog de kleine jongens, die 10 miljoen per jaar en een afkoopsom pakken voor op een reeds bestaand bedrijf passen, saneren en overnames en fusies financieren met geld uit het bedrijf zelf.
Als mensen gemotiveerd zouden worden om 'meer' te verdienen, dan zouden er nu niet zoveel mensen onterecht in een uitkering zitten. Blijkbaar is een lage uitkering voor sommige mensen al voldoende om rond te komen en vinden ze dat prima zo. Als je er daar teveel van hebt, dan slaat je balans om en krijg je vreselijke tekorten. Ik werk graag voor mijn centen en met mij gelukkig velen, maar er zit een bepaalde rotte onderlaag die liever denkt aan de rechten en de hand ophoudt, dan aan de plichten en bijdraagt.quote:Op zondag 15 mei 2016 09:41 schreef Frag_adder het volgende:
[..]
Toch ben ik benieuwd, want het zorgt er ook voor dat bij verdienen in alle gevallen loonten het is wel een "this is it". Dus wil je meer geld, dan zal je toch echt wat moeten doen want dit zijn je potjes...
Precies dit, well said.quote:Op zondag 15 mei 2016 11:44 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Daar heb ik op zich niet zoveel moeite mee. Mensen die zelf een bedrijf uit de grond stampen, economie maken, die een grote werkgever worden, die mogen van mij schathemelrijk worden en blijven. Lekker kapitalistisch, dat is goed, kapitalisme draait immers om productie, de term impliceert niet dat het om het bij elkaar graaien van zoveel mogelijk kapitaal zou gaan.
De nieuwe rijken zijn voor het overgrote deel van een ander soort. Dat zijn geldheenenweerschuivers en bijdrukkers, die zo min mogelijk met arbeid te maken hebben en vooral innoveren met financiele producten, fiscale constructies en juridische intimidatie. En dan hebben we nog de kleine jongens, die 10 miljoen per jaar en een afkoopsom pakken voor op een reeds bestaand bedrijf passen, saneren en overnames en fusies financieren met geld uit het bedrijf zelf.
Ik hoor dat altijd "veel". Maar welk percentage is dat?quote:Op maandag 16 mei 2016 09:31 schreef detulp050 het volgende:
[..]
Als mensen gemotiveerd zouden worden om 'meer' te verdienen, dan zouden er nu niet zoveel mensen onterecht in een uitkering zitten. Blijkbaar is een lage uitkering voor sommige mensen al voldoende om rond te komen en vinden ze dat prima zo. Als je er daar teveel van hebt, dan slaat je balans om en krijg je vreselijke tekorten. Ik werk graag voor mijn centen en met mij gelukkig velen, maar er zit een bepaalde rotte onderlaag die liever denkt aan de rechten en de hand ophoudt, dan aan de plichten en bijdraagt.
Bij een uitkering kun je spreken over fraude of over moedwilligheid, bij een basisinkomen niet. Je bevoegdheid om iets aan te pakken is volledig weg. Mijn visie is dat we af moeten van alle uitkeringen (behalve bij uitkeringen als resultaat van verzekering, zoals WW). Dus geen huurtoeslag, kinderopvangtoeslag etc. etc. Of de overheid verzorgt het zelf, of de overheid subsidieert de dienstverlener, maar geld geven aan mensen is een 'no go'quote:Op maandag 16 mei 2016 10:45 schreef Frag_adder het volgende:
[..]
Ik hoor dat altijd "veel". Maar welk percentage is dat?
En dan nog. Nu krijgen ze een uitkering dan een basisinkomen. Dat is een ander probleem wat aangepakt moet worden. Ik ben zeer benieuwd hoe dit werkt, zo een basisinkomen.
Ik heb er ooit een heel artikel over gelezen maargoed die ging van een hoogte uit waarbij iedere Nederlander het kreeg, ongeacht inkomen. Maar dat de som dus een stuk lager zou zijn dan uitkering + huursubsidie + zorgtoeslag + kinderbijslag x3 etc. en dat een van de gevolgen dus juist zou zijn dat alleen wonen eigenlijk geen optie is, je zou als vrijgezel een roommate moeten hebben. Ik vind het als experiment zeker interessant ben zeer benieuwd of een land het aandurft!quote:Op maandag 16 mei 2016 14:02 schreef detulp050 het volgende:
[..]
Bij een uitkering kun je spreken over fraude of over moedwilligheid, bij een basisinkomen niet. Je bevoegdheid om iets aan te pakken is volledig weg. Mijn visie is dat we af moeten van alle uitkeringen (behalve bij uitkeringen als resultaat van verzekering, zoals WW). Dus geen huurtoeslag, kinderopvangtoeslag etc. etc. Of de overheid verzorgt het zelf, of de overheid subsidieert de dienstverlener, maar geld geven aan mensen is een 'no go'
En het basisinkomen is -zo denk ik zonder alle details te kennen- hoger dan de bijstand, dus kost het meer.
Je moet in je overweging meenemen dat de herverdeling van 1 euro iets meer dan een euro kost momenteel. Die kosten kunnen geschrapt worden. En scheelt derhalve ruim een factor 2.quote:Op maandag 16 mei 2016 14:02 schreef detulp050 het volgende:
En het basisinkomen is -zo denk ik zonder alle details te kennen- hoger dan de bijstand, dus kost het meer.
De economische waarde van een rioolschoonmaker ligt veel hoger dan jij denkt, laat ze eens allemaal staken en je kan gaan lachen hoeveel men wel niet bereid is om ze te betalen om dat werk te verrichten. Noem het liever kapitalistische waarde of marktwaarde, niet economische waarde s.v.p. dat kaart namelijk aan hoe belangrijk de functie van iemand is voor de maatschappij en dat is heel iets anders dan het loon dat iemand verdient.quote:Op zaterdag 14 mei 2016 16:18 schreef GSbrder het volgende:
Doet weinig af aan zijn economische waarde.
Ik vind het ook erg prettig dat een hoop ouders hun kinderen fatsoenlijk opvoeden, maar dat wil niet zeggen dat een huisvrouw dezelfde economische waarde heeft als een directeur. We moeten niet alles in BNP willen vangen of daar de welvaart van een land aan ontlenen, daar is het begrip niet voor gemaakt. Daarentegen, de enige manier waarop rioolschoonmakers een fatsoenlijk loon kunnen krijgen als de directeurs een groter deel van de sociale zekerheid willen financieren. In dat opzicht hebben rioolschoonmakers de directeuren net zo hard nodig, want in een land als India is het schoonmaken van een riool onvoldoende om een huis te kunnen betalen en een gezin te kunnen voeden.
Maar dit is symbool politiek, je moet snappen dat die miljonair die 80 euro kinderbijslag ontvangt die 80 euro al ruim heeft afgedragen aan de belastingdienst, het is centenwerk wat je aan het doen bent en dan ook nog eens eentje die tergend inefficiënt is (welke ambtenaren gaan allemaal controleren of je kinderbijslag moet krijgen? Wie vraagt het aan?... Als je de kostenbesparing van de efficiëntie van 'geen uitzonderingen' aan de mensen geeft die "recht hebben op kinderbijslag omdat ze arm zijn" dan is iedereen beter af.quote:Op zaterdag 14 mei 2016 19:02 schreef D1990 het volgende:
[..]
Wat lul jij? Je bent niet eens een miljonair. Dus jij zou sws aan de voorwaarde voldoen om een basisinkomen te hebben.
Een miljonair die subsidie ontvangt, zoals kinderbijslag nu is gewoon niet goed te praten. Aangezien er mensen zijn die het veel harder nodig hebben. Als mensen die het niet nodig hebben ook gebruik maken van de regeling, dan zullen de middelen ook sneller opraken.
Maar jij bent er tegen, ik ben voor. Dus de discussie houdt hier op. Aangezien iedereen vast staat in hun mening, en niemand een ander kan veranderen van mening of standpunt. Dus is een discussie nogal zinloos.
Staat dat werkelijk in zijn boek? Ik weet niet welke econometrische modellen hij gebruikt heeft maar hij maakt hier toch echt een fout. Totaal onplausibele cijfers.quote:Op maandag 16 mei 2016 19:27 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Je moet in je overweging meenemen dat de herverdeling van 1 euro iets meer dan een euro kost momenteel. Die kosten kunnen geschrapt worden. En scheelt derhalve ruim een factor 2.
"Daarnaast kost herverdeling op zichzelf al geld: de overheid heeft een uitvoeringsapparaat nodig om geld van rijk naar arm te krijgen. Voor Nederland becijferde econoom Bas Jacobs in 2008 dat elke euro die de overheid herverdeelt, 50 cent kost aan minder groei en bijbehorende kosten. Dat is 'de prijs van gelijkheid', aldus het gelijknamige boek dat Jacobs over de kwestie schreef."
Dat was in 2008. Dus een educated guess zal bevestigen dat het anno nu minstens twee keer zo duur is.
"marginale kosten van herverdelen" sorry maar als je de btw zou verlagen en vermogensbelasting zou laten toenemen dan kun je mij echt totaal niet wijsmaken dat de belaste euro's enig effect gaan hebben op werk / investeringen. Het besteedbare inkomen van de klasse met minder geld wordt veel meer besteed aan consumptie en heeft derhalve een veel groter effect op de vraag naar goederen en dus productie binnen een land.quote:De vijftig cent per herverdeelde euro betreft de zogeheten marginale kosten van gelijkheid, oftewel de prijs als de overheid een extra euro herverdeelt bij de huidige herverdelingsinstituties. De gemiddelde kosten van gelijkheid zijn veel lager, maar bedragen nog steeds 10 tot 15 procent van het totale inkomen.
Het tegendeel is simpelweg ook gewoon waar, ik weet niet waar de heer Jacobs zijn informatie vandaan heeft gehaald? Natuurlijk wordt er in directe zin meer herverdeeld met subsidies op onderwijs naar de rijkere klassen, vanwege een sterkere correlatie tussen opleidingsniveau en rijke ouders. Echter heeft de subsidies voor de rijke klasse - als dat geld daadwerkelijk niet nodig zou zijn in die klasse - vrij weinig effect op het bestedingspatroon van deze groep, met belastingen later kan het geld weer prima teruggestort worden.quote:Onderwijs vergroot inkomensverschillen maar verlaagt prijs van gelijkheid met 15
eurocent
Het onderwijs denivelleert. De hoogste inkomensgroepen profiteren het meest van de
publieke onderwijsvoorzieningen. Onderwijs draagt daarom niet direct bij aan een
gelijkere samenleving, ondanks allerlei diep gewortelde overtuigingen van het
tegendeel.
Er is gewoon een tekort aan banen. Was er schaarste onder arbeid dan hadden de lonen minstens hetzelfde groeipercentage kunnen laten zien als de productiviteitsstijging de afgelopen 50 jaar.quote:Op maandag 16 mei 2016 09:31 schreef detulp050 het volgende:
[..]
Als mensen gemotiveerd zouden worden om 'meer' te verdienen, dan zouden er nu niet zoveel mensen onterecht in een uitkering zitten. Blijkbaar is een lage uitkering voor sommige mensen al voldoende om rond te komen en vinden ze dat prima zo. Als je er daar teveel van hebt, dan slaat je balans om en krijg je vreselijke tekorten. Ik werk graag voor mijn centen en met mij gelukkig velen, maar er zit een bepaalde rotte onderlaag die liever denkt aan de rechten en de hand ophoudt, dan aan de plichten en bijdraagt.
Dat zal gerust hoor. Ik wilde dit alleen even aanstippen bij degene waar ik op reageerde want die zei onder meer dit: "-zo denk ik zonder alle details te kennen-" en ik vind dat wel een belangrijk "detail".quote:Op dinsdag 17 mei 2016 00:41 schreef ludovico het volgende:
Het is gewoon veel te simplistisch en populistisch hoe dit artikel de media bereikt.
Een educated guess dat in acht jaar tijd de overhead zal verdubbelen?quote:Op maandag 16 mei 2016 19:27 schreef Bart2002 het volgende:
Dat was in 2008. Dus een educated guess zal bevestigen dat het anno nu minstens twee keer zo duur is.
Zolang we in een kapitalistisch economisch systeem leven in meer dan 90% van de wereld en 100% van Nederland, is het onderscheid tussen kapitalistische waarde en economische waarde mijns inziens hoogst kunstmatig. Indien alle schoonmakers zullen staken met een verder gelijkblijvend BNP, neemt de bereidheid om (meer) te betalen toe doordat het aanbod van arbeid (kunstmatig/tijdelijk) afneemt. Echter, wanneer de Nederlandse economie wordt getroffen en de welvaart afneemt, neemt ook de waarde van schoonmaak af. De waarde die wij toekennen aan schoonmaak is met andere woorden een resultante van de waarde die wij met andere economische activiteiten kunnen verdienen. Dit is tevens het geval voor huisvrouwen/-mannen, onderwijzers en verpleegsters. In sub-Sahara Afrika heeft een huismoeder geen bestaansrecht, aangezien dat uitsluitend uit kan wanneer de partner voldoende salaris binnen haalt om het gezin te onderhouden. Onderwijzers kunnen het salaris bedingen dat ze krijgen, doordat de ouders van deze kinderen voldoende bereid zijn om te betalen in directe zin (studiegeld) of indirecte zin (belastingen). Verpleegsters idem. Daarmee zeg ik niet dat ze geen waarde hebben, of dat alles te vangen is in de economische waarde, daarom hanteer ik ook het bijvoeglijk naamwoord.quote:Op dinsdag 17 mei 2016 00:33 schreef ludovico het volgende:
[..]
De economische waarde van een rioolschoonmaker ligt veel hoger dan jij denkt, laat ze eens allemaal staken en je kan gaan lachen hoeveel men wel niet bereid is om ze te betalen om dat werk te verrichten. Noem het liever kapitalistische waarde of marktwaarde, niet economische waarde s.v.p. dat kaart namelijk aan hoe belangrijk de functie van iemand is voor de maatschappij en dat is heel iets anders dan het loon dat iemand verdient.
Minder directeuren of bovenmodalen die hun huis laten schoonmaken door een schoonmaakster zorgen er ook voor dat de vraag naar schoonmaak toeneemt en ipso facto het marginaal salaris van een (riool)schoonmaker toeneemt. In Nederland is, met onze levensstandaard, geen plaats voor vele arbeiders met een lage economische waarde. Zeker, we moeten schoonmakers hebben, net zoals we verpleegsters en onderwijzers moeten hebben en die mogen hier best meer verdienen dan dezelfde arbeid in Oekraine of China zou opleveren, maar deze lonen hangen af van de exportsector.quote:Nee, rioolschoonmakers hebben geen directeuren nodig om zich van genoeg voedsel te voorzien maar vakbonden die de poel met arbeiders schaarser maken (mochten ze onvoldoende verdienen). Als er meer banen waren dan waren veel banen beter betaald, veel te veel factoren en economische theorie laten zien dat er steeds minder vraag naar arbeid is in westerse landen en de poel met arbeiders per baan dus stijgt. Door een lager loon moeten mensen weer meer werken om rond te komen wat de situatie alleen maar verergerd.
Door het aanbod van arbeid te beperken wordt het totale inkomen dat naar arbeid gaat gewoon vergroot, echter vloeit er ook een hoop van de werkplaatsen af naar goedkope productielanden.... Allemaal tendensen die de vraag naar arbeid doen afnemen.
Ik zal de laatste zijn om daar gek van op te kijken. Dat is in de zorg ook gaande.quote:Op dinsdag 17 mei 2016 09:05 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Een educated guess dat in acht jaar tijd de overhead zal verdubbelen?
Als dat zo zou doorgaan zitten we hier voor 2030 op Venezuelaanse/Zimbabwaanse toestanden.
De economische waarde is de som van de welvaartsstijging van een werkend rioleringssysteem van ieder individu in Nederland. Ik kan je vertellen dat die welvaartsstijging gigantisch is.quote:Op dinsdag 17 mei 2016 09:18 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Zolang we in een kapitalistisch economisch systeem leven in meer dan 90% van de wereld en 100% van Nederland, is het onderscheid tussen kapitalistische waarde en economische waarde mijns inziens hoogst kunstmatig. Indien alle schoonmakers zullen staken met een verder gelijkblijvend BNP, neemt de bereidheid om (meer) te betalen toe doordat het aanbod van arbeid (kunstmatig/tijdelijk) afneemt. Echter, wanneer de Nederlandse economie wordt getroffen en de welvaart afneemt, neemt ook de waarde van schoonmaak af. De waarde die wij toekennen aan schoonmaak is met andere woorden een resultante van de waarde die wij met andere economische activiteiten kunnen verdienen. Dit is tevens het geval voor huisvrouwen/-mannen, onderwijzers en verpleegsters. In sub-Sahara Afrika heeft een huismoeder geen bestaansrecht, aangezien dat uitsluitend uit kan wanneer de partner voldoende salaris binnen haalt om het gezin te onderhouden. Onderwijzers kunnen het salaris bedingen dat ze krijgen, doordat de ouders van deze kinderen voldoende bereid zijn om te betalen in directe zin (studiegeld) of indirecte zin (belastingen). Verpleegsters idem. Daarmee zeg ik niet dat ze geen waarde hebben, of dat alles te vangen is in de economische waarde, daarom hanteer ik ook het bijvoeglijk naamwoord.
[..]
Minder directeuren of bovenmodalen die hun huis laten schoonmaken door een schoonmaakster zorgen er ook voor dat de vraag naar schoonmaak toeneemt en ipso facto het marginaal salaris van een (riool)schoonmaker toeneemt. In Nederland is, met onze levensstandaard, geen plaats voor vele arbeiders met een lage economische waarde. Zeker, we moeten schoonmakers hebben, net zoals we verpleegsters en onderwijzers moeten hebben en die mogen hier best meer verdienen dan dezelfde arbeid in Oekraine of China zou opleveren, maar deze lonen hangen af van de exportsector.
Denk je dat die welvaartsstijging in Nederland groter is dan in Sierra Leone?quote:Op dinsdag 17 mei 2016 15:42 schreef ludovico het volgende:
[..]
De economische waarde is de som van de welvaartsstijging van een werkend rioleringssysteem van ieder individu in Nederland. Ik kan je vertellen dat die welvaartsstijging gigantisch is.
Als de Nederlanders met zijn alleen meer om geven wel ja, denk dat dat wel de case is.quote:Op dinsdag 17 mei 2016 16:34 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Denk je dat die welvaartsstijging in Nederland groter is dan in Sierra Leone?
Met andere woorden, waar krijg je als rioolschoonmaker het hoogste inkomen en waardoor komt dat?
Wat houdt de mensen waar jij nu over spreekt tegen om nu heel de dag niets te doen?quote:Op zaterdag 14 mei 2016 19:03 schreef detulp050 het volgende:
SPAM!
Daarnaast: een basisinkomen gaat alle luie uitvreters uitnodigingen om de hele dag niets te doen. Lijkt me heerlijk contraproductief.
Dus feitelijk zeg je: mensen zijn bereid meer te betalen voor de arbeid, maar ze hoeven dat niet te betalen, want er is voldoende aanbod. Een beetje de discussie dat water kostbaarder is dan diamanten, want als je in de woestijn bent, geef je al je diamanten op voor een halve liter water.quote:Op dinsdag 17 mei 2016 16:46 schreef ludovico het volgende:
[..]
Als de Nederlanders met zijn alleen meer om geven wel ja, denk dat dat wel de case is.
Maar nee, dat is niet met andere woorden waar je het hoogste inkomen krijgt. Ik probeerde net uit te leggen dat economische waarde en loon voor bepaalt werk niet hetzelfde is.
De welvaartsstijging voor ieder individu bij een goed rioleringssysteem zegt iets over de maximale prijs die gegeven zou kunnen worden voor een goed rioleringssysteem. De lonen van arbeiders zijn vanwege concurrentie echter wat lager dan de waarde die zij toevoegen aan de economie.
Sollicitatie plicht en vernedering van het UWV natuurlijk.quote:Op dinsdag 17 mei 2016 16:53 schreef the-eye het volgende:
[..]
Wat houdt de mensen waar jij nu over spreekt tegen om nu heel de dag niets te doen?
Dat verwoord je mooi. Lucht en water zijn erg kostbaarquote:Op dinsdag 17 mei 2016 16:56 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Dus feitelijk zeg je: mensen zijn bereid meer te betalen voor de arbeid, maar ze hoeven dat niet te betalen, want er is voldoende aanbod. Een beetje de discussie dat water kostbaarder is dan diamanten, want als je in de woestijn bent, geef je al je diamanten op voor een halve liter water.
Laat onverlet dat in het normaal economisch verkeer een rioolschoonmaker een lager loon heeft, juist omdat je de aanbodzijde niet achterwege kan laten.
Op maandagmorgen 4 slechte standaard brieven of emails er uitgooien en een praatje waar je makkelijk onderuit kan of uit kan stellen (of gewoon je toneelstukje opvoeren) weegt op tegen elke dag vroeg je bed uit naar een laagbetaald baantje waar een laagopgeleid chefje je dagelijks vernederd en treitert? Dat geloof je toch zelf niet?quote:Op dinsdag 17 mei 2016 16:57 schreef ludovico het volgende:
[..]
Sollicitatie plicht en vernedering van het UWV natuurlijk.
Dat is zeker waar. Twee dagen ergens werken (waar natuurlijk ook altijd leuke kanten aanzitten al zijn het alleen maar de sociale contacten) in een rot omgeving is best vol te houden als je weet dat je er daarna 4 dagen niet hoeft te komen. Verder zal een werkgever waarschijnlijk z'n attitude veranderen als er in één maand 4 mensen op een plek hebben gestaan maar alle 4 weggerend zijn.quote:Op dinsdag 17 mei 2016 16:59 schreef ludovico het volgende:
[..]
Dat verwoord je mooi. Lucht en water zijn erg kostbaarEn zeker, daar heb je gelijk in, neemt niet weg dat we ze heel hard nodig hebben en het eerder een kwestie van respect wordt over wat een fatsoenlijk loon zou moeten zijn. De marktwerking houdt geen rekening met respect.
Misschien wel trouwens als het voor iedereen heel makkelijk wordt minder te werken omdat ze zichzelf toch al kunnen onderhouden. Dan wordt werken ook wat minder een dwang maar iets wat mensen doen omdat ze zichzelf willen verrijken.
Met huidig systeem is de incentive om te werken voor mensen binnen de bijstand in economische zin letterlijk 0.quote:Op dinsdag 17 mei 2016 17:02 schreef the-eye het volgende:
[..]
Op maandagmorgen 4 slechte standaard brieven of emails er uitgooien en een praatje waar je makkelijk onderuit kan of uit kan stellen (of gewoon je toneelstukje opvoeren) weegt op tegen elke dag vroeg je bed uit naar een laagbetaald baantje waar een laagopgeleid chefje je dagelijks vernederd en treitert? Dat geloof je toch zelf niet?
Toch moeilijk om een respectscomponent in te prijzen. Immers; hoe hoger dat onderdeel in het loon, hoe harder de aanbodskant zal stijgen. Als schoonmaakwerk beter zou verdienen, stijgt de aanbodszijde mee.quote:Op dinsdag 17 mei 2016 16:59 schreef ludovico het volgende:
[..]
Dat verwoord je mooi. Lucht en water zijn erg kostbaarEn zeker, daar heb je gelijk in, neemt niet weg dat we ze heel hard nodig hebben en het eerder een kwestie van respect wordt over wat een fatsoenlijk loon zou moeten zijn. De marktwerking houdt geen rekening met respect.
Misschien wel trouwens als het voor iedereen heel makkelijk wordt minder te werken omdat ze zichzelf toch al kunnen onderhouden. Dan wordt werken ook wat minder een dwang maar iets wat mensen doen omdat ze zichzelf willen verrijken.
Ik ben wel lekker een analyse met je aan het opbouwen nu, dat vind ik wel tof.quote:Op dinsdag 17 mei 2016 17:27 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Toch moeilijk om een respectscomponent in te prijzen. Immers; hoe hoger dat onderdeel in het loon, hoe harder de aanbodskant zal stijgen. Als schoonmaakwerk beter zou verdienen, stijgt de aanbodszijde mee.
De grootste restrictie t.a.v. modern werken is de menselijke behoefte om bezig te zijn zelf. Natuurlijk, een hoop huishoudens kunnen uit met 24-32 uur per week papierschuiven. Dat wil echter niet zeggen dat het voor je carriere, voor je pensioen of voor je persoonlijk geluk in alle gevallen het beste is. Dat hangt samen met voorkeuren, gezinssamenstelling en vrijetijdsbehoefte.
Er is toch niets mis met een sollicitatieplicht? In mijn ogen komt solidariteit namelijk van twee kanten. De werkende Nederlanders brengen de sociale premies op zodat mensen die tijdelijk zonder werk zitten of niet kunnen werken niet in het armenhuis terechtkomen (eerst WW en vervolgens bijstand). De mensen met een uitkering die kunnen werken doen er alles aan om zo snel mogelijk weer op eigen benen te staan?quote:Op dinsdag 17 mei 2016 16:57 schreef ludovico het volgende:
[..]
Sollicitatie plicht en vernedering van het UWV natuurlijk.
Dat laatste lijkt contradictoir. Indien mensen werk liever niet doen, dan hangt dat waarschijnlijk samen met het totaalplaatje. Dus een laag loon, repetitief werk, weinig doorstroommogelijkheden, in slechte omstandigheden. Door het loon te verhogen, maak je het werken zelf aantrekkelijker, maar het voor werkgevers onaantrekkelijker dit soort werk aan te bieden. Dat zal ervoor zorgen dat meer mensen dit werk kiezen, waarmee de lonen dus weer dalen. Ik begrijp dus niet hoe je zgn. "minder aantrekkelijke" banen meer kan laten lonen dan dat ze nu doen. Hooguit het minimumloon verhogen, maar daarmee krijg je dus het uitvaleffect van banen.quote:Op dinsdag 17 mei 2016 17:31 schreef ludovico het volgende:
[..]
Ik ben wel lekker een analyse met je aan het opbouwen nu, dat vind ik wel tof.
Zeker, daarin heb enerzijds wel gelijk, anderzijds geeft het toegenomen inkomen ook de kans om niet te werken. Het werk zou op die manier ook verdeelt kunnen worden over meer mensen.
Zeker als je over werk spreekt dat mensen liever niet doen dan geeft een toegenomen inkomen juist redenen om dit werk meer te laten lonen.
"De vernedering van de UWV" heeft er meer mee te maken dat ze veel te vaak slecht in het nieuws komen. Er gaat zoveel fout en mensen voelen zich echt slecht behandeld door het UWV.quote:Op dinsdag 17 mei 2016 17:44 schreef detaris het volgende:
[..]
Er is toch niets mis met een sollicitatieplicht? In mijn ogen komt solidariteit namelijk van twee kanten. De werkende Nederlanders brengen de sociale premies op zodat mensen die tijdelijk zonder werk zitten of niet kunnen werken niet in het armenhuis terechtkomen (eerst WW en vervolgens bijstand). De mensen met een uitkering die kunnen werken doen er alles aan om zo snel mogelijk weer op eigen benen te staan?
En wat verstaat men onder vernedering bij het UWV?
Mijn moeder zit in de WW, heeft de sollicitatieplicht en moet regelmatig naar coaches en workshops van het UWV. Wat ik van haar hoor is dat mensen daar gewoon normaal behandeld worden. Is dat de vernedering waar mensen het steeds over hebben? Aangesproken worden op de verantwoordelijkheid die je als mens hebt om je maximaal in te zetten om uit de uitkeringssituatie te komen?
Als werken minder een plicht wordt dan hebben mensen dus meer vrijheid om zelf te kiezen wat ze willen doen. Als jij gedwongen wordt kut werk te verrichten vanwege je situatie dan zul je daar met minder inkomen ook genoegen MOETEN nemen. Als de plicht vervalt om te werken dan zullen werkgevers arbeiders moeten lokken met meer inkomen inderdaad dus dan zullen de lonen stijgen totdat ze weer genoeg arbeiders aan kunnen trekken.quote:Op dinsdag 17 mei 2016 17:48 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Dat laatste lijkt contradictoir. Indien mensen werk liever niet doen, dan hangt dat waarschijnlijk samen met het totaalplaatje. Dus een laag loon, repetitief werk, weinig doorstroommogelijkheden, in slechte omstandigheden. Door het loon te verhogen, maak je het werken zelf aantrekkelijker, maar het voor werkgevers onaantrekkelijker dit soort werk aan te bieden. Dat zal ervoor zorgen dat meer mensen dit werk kiezen, waarmee de lonen dus weer dalen. Ik begrijp dus niet hoe je zgn. "minder aantrekkelijke" banen meer kan laten lonen dan dat ze nu doen. Hooguit het minimumloon verhogen, maar daarmee krijg je dus het uitvaleffect van banen.
Is het prettig om 1 persoon te hebben dat het riool 40 uur per week schoonmaakt (en daar wellicht vrij content mee is; wij vullen nu iets voor hem in) of 4 personen 10 uur per week dit werk te laten doen?
Maar dit zijn allebei situaties waarmee de belastingafdracht significant zal afnemen, laat staan dat je er een basisinkomen van kan betalen.quote:Op dinsdag 17 mei 2016 18:01 schreef ludovico het volgende:
[..]
Als werken minder een plicht wordt dan hebben mensen dus meer vrijheid om zelf te kiezen wat ze willen doen. Als jij gedwongen wordt kut werk te verrichten vanwege je situatie dan zul je daar met minder inkomen ook genoegen MOETEN nemen. Als de plicht vervalt om te werken dan zullen werkgevers arbeiders moeten lokken met meer inkomen inderdaad dus dan zullen de lonen stijgen totdat ze weer genoeg arbeiders aan kunnen trekken.
Hmm, als 3 mensen 40 uur werken en alle 3 33% belasting betalen om het werkloze persoon te eten te geven... Dan kan ik mij goed voorstellen dat ze alle vier liever 30 uur werken en 0% belasting betalen. De armoedeval en ook de opwaartse kapitaalstroom maken het minder mogelijk dat arbeiders minder werken en het werk beter verdelen.
Het opvallendst aan de grafiek vind ik nog wel dat het al in de jaren 70 begon uiteen te lopen. Reaganomics en de ontwikkeling van de jaren 80 zijn volkomen logisch, maar die in de jaren 70. Was het dan het einde van Bretton Woods onder Nixon dat dit inluidde?quote:Op dinsdag 17 mei 2016 17:31 schreef ludovico het volgende:
Ik vraag me soms ook af waar alle welvaart heen vloeit .. We zijn zoveel % productiever geworden...
[ afbeelding ]
Zonder andere verdelingen in de wereld zou volgens deze grafiek de koopkracht van productiemedewerkers meer dan 100% hoger moeten liggen.
Uiteraard zijn de economieën veranderd van productie naar diensten en moet de toegenomen productie ook kunnen betalen voor de dienstensector.
Dat is het inderdaad precies geweest. www.geldmoord.nlquote:Op dinsdag 17 mei 2016 18:25 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Het opvallendst aan de grafiek vind ik nog wel dat het al in de jaren 70 begon uiteen te lopen. Reaganomics en de ontwikkeling van de jaren 80 zijn volkomen logisch, maar die in de jaren 70. Was het dan het einde van Bretton Woods onder Nixon dat dit inluidde?
Opkomst van globalisatie en technologische versnelling met internet en computers / telefoons etc.quote:Op dinsdag 17 mei 2016 18:25 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Het opvallendst aan de grafiek vind ik nog wel dat het al in de jaren 70 begon uiteen te lopen. Reaganomics en de ontwikkeling van de jaren 80 zijn volkomen logisch, maar die in de jaren 70. Was het dan het einde van Bretton Woods onder Nixon dat dit inluidde?
Basisinkomen en die inkomstenbelasting eens naar de 0% schroeven voor de laagste inkomens lijkt mij prima. Milton Friedman stemde zelfs voor een negatieve inkomstenbelasting. Ik ben daar ook niet gelijk op tegen, maar bij ons wordt er nu al zoveel belasting betaald door de laagste inkomens dat het mij heel fatsoenlijk lijkt daar eerst eens mee te stoppen.quote:Op dinsdag 17 mei 2016 18:08 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Maar dit zijn allebei situaties waarmee de belastingafdracht significant zal afnemen, laat staan dat je er een basisinkomen van kan betalen.
Minder belastingafdracht door allerlei deeltijdsconstructies en minder belastingafdracht doordat arbeid optioneel wordt lijkt me desastreus voor het huishoudboekje van Nederland. We kunnen nu al niet rondkomen met wat er binnenkomt.
Daarnaast is er één manier om de armoedeval te verkleinen en dat is de bijstand te verlagen. Een stuk realistischer dan het minimumloon te verhogen.
Belasting betalen? Door de laagste inkomens?quote:Op dinsdag 17 mei 2016 19:21 schreef ludovico het volgende:
[..]
Basisinkomen en die inkomstenbelasting eens naar de 0% schroeven voor de laagste inkomens lijkt mij prima. Milton Friedman stemde zelfs voor een negatieve inkomstenbelasting. Ik ben daar ook niet gelijk op tegen, maar bij ons wordt er nu al zoveel belasting betaald door de laagste inkomens dat het mij heel fatsoenlijk lijkt daar eerst eens mee te stoppen.
Alsof premies geen belasting zijn.quote:Op dinsdag 17 mei 2016 19:22 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Belasting betalen? Door de laagste inkomens?
Volgens mij valt dat reuze mee.
Nauwelijks IB, enkel premies.
Als ze verplicht zijn dan kun je ze i.d.d. zo zien.quote:
Dan is HRA geen villasubsidie.quote:
Dat beweert dan ook niemand hier.quote:
Arbeidskorting en heffingskorting maken dat je met een minimumloon nog geen 10% premie moet betalen.quote:Op dinsdag 17 mei 2016 19:28 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Als ze verplicht zijn dan kun je ze i.d.d. zo zien.
Dan is #55 misschien ook iets voor jou. Het lijkt me wel nuttig om het plaatje helder te krijgen.quote:Op dinsdag 17 mei 2016 19:34 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Arbeidskorting en heffingskorting maken dat je met een minimumloon nog geen 10% premie moet betalen.
Als je wonen in je eigen huis ziet als een winst uit je vermogen en je die winst op moet tellen bij je inkomen in box 1 dan mag je ook de rente aftrekken bij die winst, lijkt me niet gek.... Ja vanwege het progressieve karakter van onze inkomstenbelasting wordt er meer geld teruggekeerd van de belastingdienst als iemand in een hogere marginale belastingschijf zit.quote:
Werkgevers zullen niet inééns hoeven leuren voor personeel. Daarvoor is het aanbod veel te groot. Vacatures zullen juist makkelijker op te vullen zijn omdat mensen meer bereid zullen zijn parttime en tijdelijk werk te verrichten. Nu is een baantje van 10 uur pw niet interessant voor iemand in de bijstand. Bij een basisinkomen loont dit wel. De werknemer zal wel minder p/u ontvangen omdat het basisinkomen natuurlijk wel gefinancierd zal moeten worden en er dus meer belasting zal moeten worden betaald.quote:Op dinsdag 17 mei 2016 18:08 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Maar dit zijn allebei situaties waarmee de belastingafdracht significant zal afnemen, laat staan dat je er een basisinkomen van kan betalen.
Minder belastingafdracht door allerlei deeltijdsconstructies en minder belastingafdracht doordat arbeid optioneel wordt lijkt me desastreus voor het huishoudboekje van Nederland. We kunnen nu al niet rondkomen met wat er binnenkomt.
Daarnaast is er één manier om de armoedeval te verkleinen en dat is de bijstand te verlagen. Een stuk realistischer dan het minimumloon te verhogen.
Als werknemers meer macht krijgen en minder afhankelijk zijn van geld zullen ze wel degelijk meer waarde gaan hechten aan hun eigen comfort. Dus ook of iets een kut baan is of niet.quote:Op dinsdag 17 mei 2016 19:45 schreef the-eye het volgende:
De hele discussie dat lonen zouden stijgen voor minder aantrekkelijk werk is nonsens. Geen werkgever die daar in meegaat. Het draait uiteindelijk wel om winst maken.
Zoals ik al aangaf is het aanbod daar nu al veel te groot en dat zal nog groter worden omdat er mensen opnieuw de arbeidsmarkt zullen betreden die nu huismoeder(vader) bejaard of gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn en niet deelnemen aan het arbeidsproces.quote:Op dinsdag 17 mei 2016 19:52 schreef ludovico het volgende:
[..]
Als werknemers meer macht krijgen en minder afhankelijk zijn van geld zullen ze wel degelijk meer waarde gaan hechten aan hun eigen comfort. Dus ook of iets een kut baan is of niet.
Dat doen we al.quote:Op dinsdag 17 mei 2016 17:19 schreef ludovico het volgende:
Ik ben van mening dat de mens moet werken voor zijn luxe maar dat wij met onze stand van welvaart verplicht zijn iedereen in zijn bestaansbasis te voorzien.
Stel je voor ja, dat je moet werken om te overleven. Hoe durven ze!quote:Op dinsdag 17 mei 2016 17:31 schreef ludovico het volgende:
Als werken geen keuze meer is maar een dwangmatig proces omdat je het nodig hebt om te overleven
Die welvaart ontstaat niet uit lucht . Dat komt omdat mensen WERKEN en niet op hun luie hol zitten.quote:terwijl de welvaart binnen hetzelfde systeem dermate groot is dat iedereen makkelijk een basisinkomen zou moeten kunnen hebben en werken vanuit vrije keuze omarmd zou kunnen worden.... Doe je denk ik iets fout.
Daar zit iets scheef idd. Dat geld vloeit weg. Dat kán naar een werkgever die zich extreem verrijkt over de rug van zijn medewerkers.quote:Ik vraag me soms ook af waar alle welvaart heen vloeit .. We zijn zoveel % productiever geworden...
Gezien de toon van sommige mensen hier lijkt het daar wel op ja want werken is optioneel tegenwoordig.quote:Op dinsdag 17 mei 2016 17:44 schreef detaris het volgende:
Aangesproken worden op de verantwoordelijkheid die je als mens hebt om je maximaal in te zetten om uit de uitkeringssituatie te komen?
Wow, serieus wow.quote:Op dinsdag 17 mei 2016 17:53 schreef ludovico het volgende:
Ik ben van mening dat een persoon niet de verantwoordelijkheid heeft om zich maximaal in te zetten om uit zijn bijstandssituatie te komen als de toegenomen waarde van het extra werk dat iemand verricht respectloos laag ligt. De armoedeval is - denk ik - best wel een wezenlijk probleem.
Dat komt doordat bepaalde mensen werk doen wat waarde toevoegt aan onze economie. Het merendeel van ons zit in de business van nutteloos geld heen en weer schuiven. Die maken geen welvaart. Die geven alleen maar geld door. In economische termen is hun werk zinloos.quote:Op woensdag 18 mei 2016 09:03 schreef Metro2005 het volgende:
Die welvaart ontstaat niet uit lucht . Dat komt omdat mensen WERKEN en niet op hun luie hol zitten.
Heb je het nou over ambtenaren? Dan ben ik het met je eens.quote:Op woensdag 18 mei 2016 09:12 schreef Mystikvm het volgende:
[..]
Dat komt doordat bepaalde mensen werk doen wat waarde toevoegt aan onze economie. Het merendeel van ons zit in de business van nutteloos geld heen en weer schuiven. Die maken geen welvaart. Die geven alleen maar geld door. In economische termen is hun werk zinloos.
Het is een illusie om te denken dat werk altijd welvaart oplevert. Je werkt zodat je een stukje van de taart voor jezelf op kunt eisen. De meeste banen voegen echter niets toe aan de grootte van die taart.
Het is in elk geval duidelijk dat de laagste inkomens amper belasting betalen.quote:Op dinsdag 17 mei 2016 19:28 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Als ze verplicht zijn dan kun je ze i.d.d. zo zien.
Ik heb in #55 een post gemaakt naar aanleiding van een bewering die ik niet geloofde.
Over wie nou eigenlijk wat betaalt in Nederland. Maar het blijkt niet eenvoudig om de ware cijfers boven water te krijgen.
Dan ga je weer uit van de veronderstellingen dat er voor iedereen werk is en dat iedereen dat werk ook kan vinden. En die veronderstellingen zijn allebei niet waar.quote:Op woensdag 18 mei 2016 09:11 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Wow, serieus wow.
Je KRIJGT geld uit de gemeenschap zodat je niet in de goot eindigt als het even tegenzit en daarvoor eist de maatschappij dat jij je uiterste best doet om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan zodat het de gemeenschap geen bakken met onnodig geld kost.
Dus já je hebt absoluut 100% die verplichting om zo snel mogelijk uit die situatie te komen. Dat je als een egoist denkt dat het financieel niet veel opschiet is precies zoals ik het zeg: Egoistisch. Je teert op andermans zak dus je hebt de morele verplichting om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan.
Niet alleen ambtenaren. Veel kantoorfuncties dienen geen enkel doel. Medewerkers die doen alsof ze druk zijn, maar hun werk prima in 16 uur kunnen klaren. Typische kantoorslaven.quote:Op woensdag 18 mei 2016 09:14 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Heb je het nou over ambtenaren? Dan ben ik het met je eens.
Dat staat los van mijn verhaal en is een ander probleem.quote:Op woensdag 18 mei 2016 10:09 schreef Xa1pt het volgende:
[..]
Dan ga je weer uit van de veronderstellingen dat er voor iedereen werk is en dat iedereen dat werk ook kan vinden. En die veronderstellingen zijn allebei niet waar.
Hier heb ik echt maar 1 reactie op:quote:Op woensdag 18 mei 2016 10:12 schreef Mystikvm het volgende:
[..]
Niet alleen ambtenaren. Veel kantoorfuncties dienen geen enkel doel. Medewerkers die doen alsof ze druk zijn, maar hun werk prima in 16 uur kunnen klaren. Typische kantoorslaven.
Los daarvan zijn er heel veel beroepen die geen economische waarde genereren. Hypotheekadviseurs, belastingconsulenten, binnenhuisarchitecten, webdesigners, marketeers en zo kan ik nog wel even doorgaan. Die beroepen vergroten onze welvaart niet. Het enige wat ze doen, is al bestaande welvaart opstrijken of aan anderen uitdelen. Per saldo voegen ze echter niets toe. Dat iemand geld voor bepaald werk over heeft, betekent niet dat dat werk geld waard is.
Dat staat er niet los van. Je dwingt mensen werk te zoeken terwijl dat er niet is. En het hele proces daarvan kost ook nog eens miljarden per jaar. Het is veel zinniger om mensen gewoon bijstand te verlenen zonder daar allerlei onzinnige dingen tegenover te zetten. En veel goedkoper.quote:Op woensdag 18 mei 2016 10:23 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Dat staat los van mijn verhaal en is een ander probleem.
Het ging mij of je het moreel verplicht bent om in elk geval je best ervoor te doen.
Er is zo weinig werk dat alle polen en bulgaren hierheen komen om werk te doen dat er niet is.quote:Op woensdag 18 mei 2016 10:31 schreef Xa1pt het volgende:
[..]
Dat staat er niet los van. Je dwingt mensen werk te zoeken terwijl dat er niet is.
Mensen in de bijstand laten zitten kost miljarden per jaar.quote:En het hele proces daarvan kost ook nog eens miljarden per jaar. Het is veel zinniger om mensen gewoon bijstand te verlenen zonder daarbij allerlei onzinnige dingen tegenover te zetten. En veel goedkoper.
Kun je dat toelichten? Welke waarde genereren zij dan? Welk geld wat nog niet bestond maken zij?quote:Op woensdag 18 mei 2016 10:23 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Hier heb ik echt maar 1 reactie op:!!!!!!!!!!!!!!
Als banen namelijk geen economische waarde zouden opleveren zouden ze niet bestaan.
Op ambtenaren / overheidsbanen na is dat dus voor álle banen.
quote:Op woensdag 18 mei 2016 10:58 schreef Mystikvm het volgende:
[..]
Kun je dat toelichten? Welke waarde genereren zij dan? Welk geld wat nog niet bestond maken zij?
Neem de binnenhuisarchitect. Ik kan ook zelf mijn huis inrichten. Dat ik er voor kies dat door iemand anders te laten ontwerpen is enkel luxe. De architect zorgt voor geen enkele economische meerwaarde. Hij krijgt wat geld van mij wat ik al eerder heb verdiend in een baan die ook geen economische waarde vertegenwoordigt. We hebben dus alleen geld herverdeeld, maar geen economische groei gerealiseerd.
Nee. De bakker vertegenwoordigt wel waarde. Die maakt immer van een paar grondstoffen een product wat ik keihard nodig heb.quote:Op woensdag 18 mei 2016 11:00 schreef Metro2005 het volgende:
[..]mijn god, ik weet niet eens wat ik hier nou op moet zeggen.
De bakker, slager, supermarkt, huizenverkoper, autodealer etc leveren volgens jouw redenatie ook allemaal geen economische waarde op want het is immers gewoon doorsluizen van geld wat jij verdient hebt.
Klopt. Probleem is dat je de meeste mensen niet uit de bijstand krijgt. En iedere poging om dat wel te doen levert niets op. Dus dan kun je je daar maar beter bij neerleggen.quote:Op woensdag 18 mei 2016 10:34 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Er is zo weinig werk dat alle polen en bulgaren hierheen komen om werk te doen dat er niet is.
[..]
Mensen in de bijstand laten zitten kost miljarden per jaar.
Je kan ook gewoon de bijstand stopzetten. Moet je eens zien hoeveel mensen er dan ineens wel werk kunnen vinden.quote:Op woensdag 18 mei 2016 11:22 schreef Xa1pt het volgende:
[..]
Klopt. Probleem is dat je de meeste mensen niet uit de bijstand krijgt. En iedere poging om dat wel te doen levert niets op. Dus dan kun je je daar maar beter bij neerleggen.
Als jij een binnnehuis architect inschakelt dan vindt JIJ blijkbaar dat het het geld waard is om zo iemand in te huren en dus PER DEFINITIE levert die binnenhuisarchitect economische waarde.quote:Op woensdag 18 mei 2016 11:16 schreef Mystikvm het volgende:
[..]
Nee. De bakker vertegenwoordigt wel waarde. Die maakt immer van een paar grondstoffen een product wat ik keihard nodig heb.
Die auto heb ik waarschijnlijk ook nodig, daarom is de autofabriek iets wat economische waarde vertegenwoordigt. Die autoverkoper heeft geen (of in elk geval een heel stuk minder) economische waarde, want het enige wat hij doet is de auto van de fabriek kopen en voor een meerprijs aan mij doorverkopen. Die meerprijs is de waarde van het advies. Echter, in theorie kan ik de auto ook rechtstreeks van de fabriek kopen en dan is er geen waarde verloren gegaan.
Dát is wat ik bedoel. Banen zijn niet nutteloos als ze geen economische waarde vertegenwoordigen. Echter, voor economische groei hoeven ze niet per sé noodzakelijk te zijn. Dat advies voor die auto betaal ik misschien graag voor, omdat ik mijzelf er niet in wil verdiepen. Maar de berg met geld die onze economie is, die wordt er niet groter op doordat mij dat advies tegen betaling gegeven is.
Nee, laten we 50-plussers waar geen werkgever op zit te wachten maar 5x per week, 15 jaar lang verplicht en vergeefs solliciteren. Al die ambtenaren die toezicht houden op deze verkwisting.quote:Op zaterdag 14 mei 2016 19:03 schreef detulp050 het volgende:
SPAM!
Daarnaast: een basisinkomen gaat alle luie uitvreters uitnodigingen om de hele dag niets te doen. Lijkt me heerlijk contraproductief.
Tis maar hoe je ernaar kijkt, ik ben van mening dat iedereen recht heeft op de welvaart opgebouwd door al onze voorouders (en dan wel dat je er van kan leven). Dat betekent dat iemand die 50 cent per uur extra verdient bovenop zijn bijstand als hij gaat werken daadwerkelijk slechts voor 50 cent voor zijn arbeid gewaardeerd wordt, dat vind ik onterecht.quote:Op woensdag 18 mei 2016 09:11 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Wow, serieus wow.
Je KRIJGT geld uit de gemeenschap zodat je niet in de goot eindigt als het even tegenzit en daarvoor eist de maatschappij dat jij je uiterste best doet om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan zodat het de gemeenschap geen bakken met onnodig geld kost.
Dus já je hebt absoluut 100% die verplichting om zo snel mogelijk uit die situatie te komen. Dat je als een egoist denkt dat het financieel niet veel opschiet is precies zoals ik het zeg: Egoistisch. Je teert op andermans zak dus je hebt de morele verplichting om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan.
Als grote nadeel heeft het Canada experiment ook dat de overheid het bekostigde en niet de samenleving zelf.quote:Op woensdag 18 mei 2016 12:28 schreef Eleiko het volgende:
Ik ben er nog niet van overtuigd dat dit de beste manier is om mensen van het toeslageninfuus af te krijgen. Dat het in een geisoleerd dorp in Canada wellicht gewerkt heeft wil niet zeggen dat het in onze open samenleving ook gaat werken.
We verschillen duidelijk van mening hierover. Je hebt niet zomaar ergens 'recht op' , en al helemaal niet recht hebben op geld van anderen, het is een GUNST. en die GUNST moet je verdienen. En die verdien je door je best te doen zo kort mogelijk van anderen afhankelijk te zijn.quote:Op woensdag 18 mei 2016 12:24 schreef ludovico het volgende:
[..]
Tis maar hoe je ernaar kijkt, ik ben van mening dat iedereen recht heeft op de welvaart opgebouwd door al onze voorouders (en dan wel dat je er van kan leven).
Het komt niet bovenop zijn bijstand, het is in plaats van het geld dat hij of zij ontvangt vanuit de gemeenschap.quote:Dat betekent dat iemand die 50 cent per uur extra verdient bovenop zijn bijstand als hij gaat werken daadwerkelijk slechts voor 50 cent voor zijn arbeid gewaardeerd wordt, dat vind ik onterecht.
Mensen dan maar zomaar geld geven zonder controle is gewoon de handdoek in de ring gooien en fradeurs en luie flikkers hun zin geven ten koste van mensen die wel werken. Dat vind ik écht NOT done.quote:Deze discussie is niet zo bijzonder hij is gewoon precies hetzelfde als de basisinkomen discussie en als toevoeging een acceptabel loon voor je werk.
Verder leuk natuurlijk wat jij ervan vindt maar de armoedeval is in praktijk gewoon een wezenlijk probleem, die sollicitatieplicht en dat hele ambtenaren bestand wat opgetrommeld wordt om "de egoïsten" aan het werk te zetten kost meer dan het oplevert.
Nee. Zie de post boven je. Vooral sinds de afschaffing van de goudstandaard is het misgegaan. Wat je van goud ook vind: het is een stuk moeilijker te creëren (delven) dan het aanzetten van de geldpers (of het toevoegen van nullen op een toetsenbord in Frankfurt/Londen/Washington/Peking/Tokyo/...)) en vooral de banken die ongebreideld extra geld gingen uitlenen.quote:Op dinsdag 17 mei 2016 19:19 schreef ludovico het volgende:
[..]
Opkomst van globalisatie en technologische versnelling met internet en computers / telefoons etc.
Ja en uiterst inefficiënt als je het mij vraagt, door een armoedeval en door een ambtenaren apparaat dat mensen in banen wilt schoppen die er niet zijn. Het basisinkomen is de oplossing van de armoedeval en zal voor een hogere arbeidsparticipatie kunnen zorgen met lagere lonen waardoor Nederland ook weer concurrerender kan worden tegen landen als China, onze poel met werklozen zie ik als kapitaalsvernietiging, omdat deze mensen niks produceren maar ook omdat het voor het geestelijke welzijn van deze mensen ook helemaal niet goed is.quote:Op woensdag 18 mei 2016 09:03 schreef Metro2005 het volgende:
Dat doen we al.
Stel je voor ja, dat je moet werken om te overleven. Hoe durven ze!
[..]
Die welvaart ontstaat niet uit lucht . Dat komt omdat mensen WERKEN en niet op hun luie hol zitten.
[..]
Daar zit iets scheef idd. Dat geld vloeit weg. Dat kán naar een werkgever die zich extreem verrijkt over de rug van zijn medewerkers.
Het kan óók komen door allerlei socialistische programma's van de overheid waardoor de belastingen flink zijn gestegen en je dus onder de streep méér werkt en mínder overhoud.
[..]
Gezien de toon van sommige mensen hier lijkt het daar wel op ja want werken is optioneel tegenwoordig.
Rente aftrekken van je inkomstenbelasting en daarmee marginaal investeren mogelijk maken met een enorme leverage, is wel degelijk een systeemfout. Immers, mensen die sparen of hun lening minimaliseren krijgen hierbij de incentive maximaal te lenen om dat rentevoordeel te innen. Ik zie een huishouden niet in termen als "winst" en "omzet", maar in "inkomen" en "vermogen".quote:Op dinsdag 17 mei 2016 19:38 schreef ludovico het volgende:
[..]
Als je wonen in je eigen huis ziet als een winst uit je vermogen en je die winst op moet tellen bij je inkomen in box 1 dan mag je ook de rente aftrekken bij die winst, lijkt me niet gek.... Ja vanwege het progressieve karakter van onze inkomstenbelasting wordt er meer geld teruggekeerd van de belastingdienst als iemand in een hogere marginale belastingschijf zit.
Iemand wordt toch zeker alleen maar beter op het wonen in het eigen huis van de werkelijke baten? Niet van de omzet? Voor de winst moet je toch de kosten van de omzet aftrekken of niet?
Tjah, ik vind dat rentelasten misschien helemaal niet afgetrokken moeten kunnen worden van de winst. Zie het gewoon als een vreemde aandeelhouder.... Maar zolang we rentekosten ten laste kunnen brengen van de winst is een hypotheekrente aftrek helemaal zo gek nog niet.
Wat een ongeloofelijk GELUL.quote:Op woensdag 18 mei 2016 12:39 schreef ludovico het volgende:
[quote]
Werken om te overleven zonder daarvan enige vorm van luxe te kunnen veroorloven is gewoon verkapte slavernij
En waar is die welvaart door ontstaan? Door geen klap uit te voeren? Denk je dat het automatisch weer aangevuld wordt door een paar elfjes ofzo? Die welvaart is er dankzij WERKEN. Daar werkt iedereen die werkt aan mee en daar profiteert iedereen in onze maatschappij ook van. Zelfs de mensen die NIET WERKEN. En dan heb jij het LEF om te klagen dat ze gedwongen naar een baantje moeten zoeken terwijl ze het gvd beter hebben dan bijna élke WERKENDE generatie voor hun ????quote:Op woensdag 18 mei 2016 12:39 schreef ludovico het volgende:
Werken hoort geen dwang te zijn met onze huidige welvaart en automatisering. Wat jagen we na in hemelsnaam? Meer luxe voor de kapitalisten? De welvaart komt voor het grootste deel uit het verleden, echter ben jij van mening dat slechts een selecte groep die ofwel vermogen heeft dan wel schaarse arbeid verricht daar recht op heeft. De rest moet maar gewoon werken voor een schamel loontje.
Het advies van een autoverkoper of binnenhuisarchitect heeft wel waarde, anders zouden we ze niet betalen, dat klopt. Maar er is toch een duidelijk verschil tussen waarde creëren en waarde verplaatsen? De autoverkoper is een voorbeeld van het verplaatsen van waarde. Dat advies wat hij geeft is nuttig voor iedereen die zelf geen verstand van auto's heeft. Maar zonder dat advies zou de economie niet kleiner worden, omdat het advies zelf geen waarde genereert. Het genereert alleen cashflow van mijn portemonnee naar die van de autoverkoper.quote:Op woensdag 18 mei 2016 12:08 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Als jij een binnnehuis architect inschakelt dan vindt JIJ blijkbaar dat het het geld waard is om zo iemand in te huren en dus PER DEFINITIE levert die binnenhuisarchitect economische waarde.
Of het nou een product (brood van de bakker) is of een dienst (hulp van een binnenhuisarchitect) is compleet irrelevant.
En die kantoorpik die volgens jou niks doet levert blijkbaar voor het bedrijf waar hij voor werkt economische waarde op (anders bestond die baan immers niet) , bv vanwege het feit dat vanwege het werk van die kantoorpik de productie van product X kan blijven doorgaan of de administratie op orde blijft waardoor de productiemedewerkers hun loon elke maand op tijd krijgen etc.
De ambtenaren zijn nodig omdat iedereen maximaal moet produceren (veel moet werken) om de belastingafdracht te realiseren die de overheid nodig heeft om het onderwijs van te betalen, de defensie, de zorg en (in jouw situatie) het basisinkomen. Als iedereen 1.000 euro p/maand krijgt, dan moet iedereen 1.000 p/maand afdragen voor alleen al het basisinkomen. Of sommige mensen een veelvoud hiervan en anderen slechts een klein deel. De hogere arbeidsparticipatie wordt daarmee tegengegaan als (zoals jij het zegt) je slechts 0,50 euro over kan houden van elk uur dat je werkt. We kunnen dan weliswaar uit met 10 uur werken per week, maar dat kunnen we volgens voorstanders van het basisinkomen ook al met 0 uur werken. Met andere woorden, de marginale opbrengsten van die extra uren zijn zowel voor de overheid als voor de werknemer te laag om rendabel te zijn. Als ik voor 10 uur werken ca. 10 euro vervoerskosten moet maken en 5 euro aan voeding, dan heb ik niets aan een netto beloning van 1,5 euro per gewerkt uur. Hoe wil je dit tegengaan?quote:Op woensdag 18 mei 2016 12:39 schreef ludovico het volgende:
[..]
Ja en uiterst inefficiënt als je het mij vraagt, door een armoedeval en door een ambtenaren apparaat dat mensen in banen wilt schoppen die er niet zijn. Het basisinkomen is de oplossing van de armoedeval en zal voor een hogere arbeidsparticipatie kunnen zorgen met lagere lonen waardoor Nederland ook weer concurrerender kan worden tegen landen als China, onze poel met werklozen zie ik als kapitaalsvernietiging, omdat deze mensen niks produceren maar ook omdat het voor het geestelijke welzijn van deze mensen ook helemaal niet goed is.
Waarom zou werken meteen moeten resulteren in luxe? Als ik maar een paar uur werk, hou ik nu ook minder over dan een bijstandgerechtigde. In welk opzicht is dat slavernij?quote:Werken hoort geen dwang te zijn met onze huidige welvaart en automatisering. Wat jagen we na in hemelsnaam? Meer luxe voor de kapitalisten? De welvaart komt voor het grootste deel uit het verleden, echter ben jij van mening dat slechts een selecte groep die ofwel vermogen heeft dan wel schaarse arbeid verricht daar recht op heeft. De rest moet maar gewoon werken voor een schamel loontje.
Tjah, socialistische programma's werken te vaak niet en politici begrijpen te vaak niet wat hun beleid voor effect heeft.
Werken om te overleven zonder daarvan enige vorm van luxe te kunnen veroorloven is gewoon verkapte slavernij
Er is een reden dat ik vind dat rente aftrekken sowieso een probleem is. Omdat de overheid simpelweg vreemd geld subsidieert... Waarom bestaat deze bankensubsidie? En ja, er zijn mensen die rustig 52% van de rentelasten terugkrijgen van de overheid, best gek.... Bij een hoge rente als 8% zou je zo 4% terugkrijgen. Zet dat geld dan weer op de bank tegen 6% en je loopt gewoon binnen door je hypotheek lekker hoog te houden.quote:Op woensdag 18 mei 2016 12:41 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Rente aftrekken van je inkomstenbelasting en daarmee marginaal investeren mogelijk maken met een enorme leverage, is wel degelijk een systeemfout. Immers, mensen die sparen of hun lening minimaliseren krijgen hierbij de incentive maximaal te lenen om dat rentevoordeel te innen. Ik zie een huishouden niet in termen als "winst" en "omzet", maar in "inkomen" en "vermogen".
Laten we eerst de inkomens lager belasten waardoor mensen zelf kunnen kiezen of huren of kopen voor hen de beste optie is. Zo positief is het niet om jongvolwassenen richting een koophuis te jagen vanuit fiscaal oogpunt.
We kunnen het best oneens zijn met elkaar in een discussie, maar we hoeven niet de argumenten van anderen af te doen als gelul of te schreeuwen in caps.quote:Op woensdag 18 mei 2016 12:47 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Wat een ongeloofelijk GELUL.
Werken om te overleven is net zo normaal als ademenen.
[..]
En waar is die welvaart door ontstaan? Door geen klap uit te voeren? Denk je dat het automatisch weer aangevuld wordt door een paar elfjes ofzo? Die welvaart is er dankzij WERKEN. Daar werkt iedereen die werkt aan mee en daar profiteert iedereen in onze maatschappij ook van. Zelfs de mensen die NIET WERKEN. En dan heb jij het LEF om te klagen dat ze gedwongen naar een baantje moeten zoeken terwijl ze het gvd beter hebben dan bijna élke WERKENDE generatie voor hun ????
Het getuigt wel van een enorme brutaliteit en lef om te eisen dat je niet hoeft te werken omdat er welvaart is zonder te beseffen wáárdoor die welvaart er is.
Onjuist; indien er geen autoverkopers waren, had een gebouwde auto geen waarde.quote:Op woensdag 18 mei 2016 12:51 schreef Mystikvm het volgende:
[..]
Het advies van een autoverkoper of binnenhuisarchitect heeft wel waarde, anders zouden we ze niet betalen, dat klopt. Maar er is toch een duidelijk verschil tussen waarde creëren en waarde verplaatsen? De autoverkoper is een voorbeeld van het verplaatsen van waarde. Dat advies wat hij geeft is nuttig voor iedereen die zelf geen verstand van auto's heeft. Maar zonder dat advies zou de economie niet kleiner worden, omdat het advies zelf geen waarde genereert. Het genereert alleen cashflow van mijn portemonnee naar die van de autoverkoper.
Dus toegevoegde waarde. Ga verder...quote:Op woensdag 18 mei 2016 12:51 schreef Mystikvm het volgende:
[..]
Het advies van een autoverkoper of binnenhuisarchitect heeft wel waarde, anders zouden we ze niet betalen, dat klopt. Maar er is toch een duidelijk verschil tussen waarde creëren en waarde verplaatsen? De autoverkoper is een voorbeeld van het verplaatsen van waarde. Dat advies wat hij geeft is nuttig voor iedereen die zelf geen verstand van auto's heeft.
Nee, want die dealer zorgt ook voor het onderhoud van jouw auto, bemiddelt prijzen bij de importeur, zorgt voor acties, adviseert jou bij de aanschaf, is het aanspreekpunt voor garantiewerk en ook niet onbelangrijk: Zorgt ervoor dat die auto uiteindelijk verkocht wordtetc.quote:Maar zonder dat advies zou de economie niet kleiner worden, omdat het advies zelf geen waarde genereert. Het genereert alleen cashflow van mijn portemonnee naar die van de autoverkoper.
Niet 40u met je werk bezig zijn is niet hetzelfde als het niet nuttig zijn van een baan. Nogmaals, als een baan echt niet nuttig was of is dan bestond die baan niet of vlieg je er bij de eerste de beste reorganisatie uit. Bedrijven zijn uit op winst, ze zijn geen filantropische instellingen die mensen maar gewoon aan het werk houden gewoon omdat het kan ofzo.quote:Daarnaast: het bestaan van een baan wil helemaal niet zeggen dat die baan altijd nuttig is. Zoveel mensen die een kantoorbaan hebben geven gewoon toe dat ze er geen 40 uur mee vol maken.
Precies.quote:Daarom zijn er ook bezuinigingen, omdat eens in de zoveel tijd alle ballast die is ontstaan wordt geloosd door een bedrijf. Die mensen vertegenwoordigden geen economische waarde
Diensten ontstaan obv vraag, niet op basis van aanbod. Kortom: Dat soort banen zijn altijd economisch rendabel (maw er is vraag naar, maw, er zijn mensen die geld ervoor willen betalen dús genereert het economische waarde) , zo niet, dan verdwijnen ze ook weer heel snel.quote:Verzonnen banen omdat er nu eenmaal van je verwacht wordt dat je voor jezelf zorgt. Diensten waar anderen voor willen betalen, maar diensten die dus niet noodzakelijk zijn om de economie te laten groeien.
Het is niet per se tegen het bankwezen. Sterker nog, banken willen nadrukkelijk uit hypotheken, omdat het rendement erop te laag is en niet in verhouding staat tot de buffers die ze conform Basel-III moeten aanhouden. Het is eerder moeilijk een aantal miljoen huizenbezitters direct hun spaarpot af te pakken. In 2050 zal het allicht anders liggen.quote:Op woensdag 18 mei 2016 12:51 schreef ludovico het volgende:
[..]
Er is een reden dat ik vind dat rente aftrekken sowieso een probleem is. Omdat de overheid simpelweg vreemd geld subsidieert... Waarom bestaat deze bankensubsidie? En ja, er zijn mensen die rustig 52% van de rentelasten terugkrijgen van de overheid, best gek.... Bij een hoge rente als 8% zou je zo 4% terugkrijgen. Zet dat geld dan weer op de bank tegen 6% en je loopt gewoon binnen door je hypotheek lekker hoog te houden.
Ja.... Ik denk echt dat dit een heel groot iets is waar ze vanaf moeten, maar hoe lastig is het om tegen het bankenwezen te lobbyen?
Je gaat weer van onzinnige veronderstellingen uit...quote:Op woensdag 18 mei 2016 12:02 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Je kan ook gewoon de bijstand stopzetten. Moet je eens zien hoeveel mensen er dan ineens wel werk kunnen vinden.
Je er gewoon bij neerleggen dat er mensen misbruik maken van gemeenschapsgeld is pas onzinnig.quote:Op woensdag 18 mei 2016 12:59 schreef Xa1pt het volgende:
[..]
Je gaat weer van onzinnige veronderstellingen uit...
De middelen zijn erger dan de kwaal. Misbruik valt niet te voorkomen, hooguit te bestrijden.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:01 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Je er gewoon bij neerleggen dat er mensen misbruik maken van gemeenschapsgeld is pas onzinnig.
Als de productie per inwoner voor 80% door robots wordt gedaan en je zegt dat het eigendom van de robots evenredig verdeelt is over alle inwoners dan zou iedere inwoner dus automatisch 80% van de totale productie moeten ontvangen zonder te werken. We leven in een gekapitaliseerde samenleving en tendensen leggen steeds meer druk op de positie van arbeiders. Er zijn teveel arbeiders en toenemende efficiëntie maakt werk alleen maar schaarser en schaarser.quote:Op woensdag 18 mei 2016 12:47 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Wat een ongeloofelijk GELUL.
Werken om te overleven is net zo normaal als ademenen.
[..]
En waar is die welvaart door ontstaan? Door geen klap uit te voeren? Denk je dat het automatisch weer aangevuld wordt door een paar elfjes ofzo? Die welvaart is er dankzij WERKEN. Daar werkt iedereen die werkt aan mee en daar profiteert iedereen in onze maatschappij ook van. Zelfs de mensen die NIET WERKEN. En dan heb jij het LEF om te klagen dat ze gedwongen naar een baantje moeten zoeken terwijl ze het gvd beter hebben dan bijna élke WERKENDE generatie voor hun ????
Het getuigt wel van een enorme brutaliteit en lef om te eisen dat je niet hoeft te werken omdat er welvaart is zonder te beseffen wáárdoor die welvaart er is.
Handig zijn met de regels zorgt i.d.d. voor herverdeling van inkomen en niet het toevoegen van inkomen.quote:Op woensdag 18 mei 2016 10:12 schreef Mystikvm het volgende:
[..]
Niet alleen ambtenaren. Veel kantoorfuncties dienen geen enkel doel. Medewerkers die doen alsof ze druk zijn, maar hun werk prima in 16 uur kunnen klaren. Typische kantoorslaven.
Los daarvan zijn er heel veel beroepen die geen economische waarde genereren. Hypotheekadviseurs, belastingconsulenten, binnenhuisarchitecten, webdesigners, marketeers en zo kan ik nog wel even doorgaan. Die beroepen vergroten onze welvaart niet. Het enige wat ze doen, is al bestaande welvaart opstrijken of aan anderen uitdelen. Per saldo voegen ze echter niets toe. Dat iemand geld voor bepaald werk over heeft, betekent niet dat dat werk geld waard is.
Kapitalistische waarde, economische waarde zou moeten inhouden dat de totale welvaart in een land stijgt van extra marketing, ik weet niet of ik er beter van word om reclame van coca cola in mijn gezicht te hebben als ik op straat loop.quote:Op woensdag 18 mei 2016 10:23 schreef Metro2005 het volgende:
Hier heb ik echt maar 1 reactie op: !!!!!!!!!!!!!!
Als banen namelijk geen economische waarde zouden opleveren zouden ze niet bestaan.
Op ambtenaren / overheidsbanen na is dat dus voor álle banen.
Stel dat deze robots onderhoud nodig hebben, of een jaar minder produceren, of verlies draaien. Wil je dan het onderhoud, het verlies of de gederfde inkomsten evenredig over alle inwoners verdelen?quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:04 schreef ludovico het volgende:
[..]
Als de productie per inwoner voor 80% door robots wordt gedaan en je zegt dat het eigendom van de robots evenredig verdeelt is over alle inwoners dan zou iedere inwoner dus automatisch 80% van de totale productie moeten ontvangen zonder te werken. We leven in een gekapitaliseerde samenleving en tendensen leggen steeds meer druk op de positie van arbeiders. Er zijn teveel arbeiders en toenemende efficiëntie maakt werk alleen maar schaarser en schaarser.
De positie van arbeiders wordt juist steeds beter.quote:Iedereen heeft recht op een deel van de waarde die onze voorouders voor ons geproduceerd hebben.
Nee ik vind het raar, arbeiders vroeger werkten voor hun kinderen op een betere toekomst, feit is dat door toegenomen globalisering en kapitalisering / technologische vooruitgang de positie van arbeiders steeds slechter wordt. Jij moet jezelf de vraag stellen voor wie mensen moeten werken, voor zichzelf en hun eigen brood op de plank? Of moeten mensen werken voor de elite? Want de waarde die arbeiders tegenwoordig produceren komt echt niet terug bij de arbeiders en dat probleem wordt alleen maar groter en groter.
Allemaal het gevolg van globalisering en misbruik van bedrijven met behulp van overheden en gedrochten als de EU.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:04 schreef ludovico het volgende:
[..]
Als de productie per inwoner voor 80% door robots wordt gedaan en je zegt dat het eigendom van de robots evenredig verdeelt is over alle inwoners dan zou iedere inwoner dus automatisch 80% van de totale productie moeten ontvangen zonder te werken. We leven in een gekapitaliseerde samenleving en tendensen leggen steeds meer druk op de positie van arbeiders. Er zijn teveel arbeiders en toenemende efficiëntie maakt werk alleen maar schaarser en schaarser.
Iedereen heeft recht op een deel van de waarde die onze voorouders voor ons geproduceerd hebben.
Nee ik vind het raar, arbeiders vroeger werkten voor hun kinderen op een betere toekomst, feit is dat door toegenomen globalisering en kapitalisering / technologische vooruitgang de positie van arbeiders steeds slechter wordt. Jij moet jezelf de vraag stellen voor wie mensen moeten werken, voor zichzelf en hun eigen brood op de plank? Of moeten mensen werken voor de elite? Want de waarde die arbeiders tegenwoordig produceren komt echt niet terug bij de arbeiders en dat probleem wordt alleen maar groter en groter.
Onethisch belasting ontduiken of belasting ontwijken d.m.v. mazen in de wet of lacherig gebruik maken van overheden die elkaar uitspelen moet ook niet kunnen. Ook een gigantisch probleem van deze tijd.
Maar coca cola wéét dat het beter voor hun wordt als je reclame in je gezicht krijgt van coca cola. Door marketing worden er namelijk meer blikjes cola verkocht en dus wordt er economische groei behaalt. Dat heet economische waarde. Wat jij bedoelt is maatschappelijke waarde / maatschappelijk acceptabel.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:11 schreef ludovico het volgende:
[..]
Kapitalistische waarde, economische waarde zou moeten inhouden dat de totale welvaart in een land stijgt van extra marketing, ik weet niet of ik er beter van word om reclame van coca cola in mijn gezicht te hebben als ik op straat loop.
Mensen worden zelf ongelukkig als ze geen werk hebben of niks kunnen toevoegen aan de maatschappij. De gemeenschap is verplicht de baten van het werk van onze voorouders eerlijk te verdelen.quote:Op woensdag 18 mei 2016 10:34 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Er is zo weinig werk dat alle polen en bulgaren hierheen komen om werk te doen dat er niet is.
[..]
Mensen in de bijstand laten zitten kost miljarden per jaar.
Je bent het domweg moreel verplicht aan de betalende gemeenschap dat je ten minste je best doet om werk te vinden en niet denkt: Ik krijg mijn geld wel, een ander werkt er wel voor, lekker makkelijk.
Dat er door omstandigheden er soms tijdelijk geen werk is voor je , kan gebeuren. Maar sommige mensen zitten al > 10 jaar in de bijstand. Je gaat mij écht niet wijsmaken dat er in die 10 jaar niet één geschikte baan voorbij is gekomen.
Nee, economische groei herverdeelt, denk je niet dat coca cola een substituut goed is voor een ander goed? Trouwens, 50% van dit soort bedrijven zit in de marketing, die mensen kunnen allemaal luxe goederen produceren als ze zouden willen, de slimste mensen van deze tijd proberen mensen zoveel mogelijk op een advertentie te laten klikken.. Dat is hoe onze samenleving er nu uitziet, en daarvoor worden mensen fors betaald.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:12 schreef Metro2005 het volgende:
Maar coca cola wéét dat het beter voor hun wordt als je reclame in je gezicht krijgt van coca cola. Door marketing worden er namelijk meer blikjes cola verkocht en dus wordt er economische groei behaalt.
Waarom dat heilige geloof dat er minder banen zullen zijn in de toekomst?quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:15 schreef Poepz0r het volgende:
Wat mensen ook van het basisinkomen vinden. We gaan toch echt naar een tijd toe waar er meer werklozen dan banen zijn en dan? Gaat de regering zeggen; Ja jullie krijgen niks? Kan natuurlijk niet. Basisinkomen gaat er dus echt wel komen, vraag is alleen wanneer.
De essentie van het verhaal is gewoon dat iedereen recht heeft op de toegenomen efficiëntie vanuit het opgebouwde kapitaal.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:15 schreef Poepz0r het volgende:
Wat mensen ook van het basisinkomen vinden. We gaan toch echt naar een tijd toe waar er meer werklozen dan banen zijn en dan? Gaat de regering zeggen; Ja jullie krijgen niks? Kan natuurlijk niet. Basisinkomen gaat er dus echt wel komen, vraag is alleen wanneer.
Iets met automatisering? Als je nu al ziet dat een KIA/Hyundai al duizenden mensen niet meer nodig heeft om een auto te fabriceren, waar gaat dat naartoe? Sommige modellen worden VOLLEDIG door robots in elkaar gezet.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:16 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Waarom dat heilige geloof dat er minder banen zullen zijn in de toekomst?
De vraag is echter waarom dat recht op zal houden bij de landsgrenzen.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:16 schreef ludovico het volgende:
[..]
De essentie van het verhaal is gewoon dat iedereen recht heeft op de toegenomen efficiëntie vanuit het opgebouwde kapitaal.
Er is laatst een studie geweest omtrend het basisinkomen las ik ergens. Als ik bijvoorbeeld 1200 euro netto zou ontvangen en daar geen verplichtingen tegenover staan dan ga je niet lui op je reet zitten, maar juist de vrijheid die je hebt spenderen aan studie, goede baan zoeken etc.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:18 schreef GSbrder het volgende:
[..]
De vraag is echter waarom dat recht op zal houden bij de landsgrenzen.
Zolang er in de rest van de wereld nog geen basisinkomen is en wij hier het opgebouwd kapitaal gaan verbruiken, zullen wij in productiviteit en efficientie achter lopen.
We hebben al 3 industriele revoluties gehad, zonder dat de werkloosheid duurzaam boven de 10% heeft gelegen. Er zijn pieken geweest, maar in Nederland hebben we die pieken altijd weten weg te masseren door aan loonmatiging te doen. Die robots bestaan al een tijdje, toch zijn er niet significant meer werklozen.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:17 schreef Poepz0r het volgende:
[..]
Iets met automatisering? Als je nu al ziet dat een KIA/Hyundai al duizenden mensen niet meer nodig heeft om een auto te fabriceren, waar gaat dat naartoe? Sommige modellen worden VOLLEDIG door robots in elkaar gezet.
Niet meer werklozen? Een kleine 1 miljoen + op het moment.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:19 schreef GSbrder het volgende:
[..]
We hebben al 3 industriele revoluties gehad, zonder dat de werkloosheid duurzaam boven de 10% heeft gelegen. Er zijn pieken geweest, maar in Nederland hebben we die pieken altijd weten weg te masseren door aan loonmatiging te doen. Die robots bestaan al een tijdje, toch zijn er niet significant meer werklozen.
Want coca cola exporteert hun producten helemaal niet naar het buitenland ofzo. Ze hebben geen bedrijfspand gekocht / gehuurd? Ze investeren niks met geleend geld? (waardoor de geldhoeveelheid toeneemt in het land) , ze betalen hun personeel niet?quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:15 schreef ludovico het volgende:
[..]
Nee, economische groei herverdeelt, denk je niet dat coca cola een substituut goed is voor een ander goed?
Dat is niet omdat die werkzaamheden dus niks opleveren.quote:Trouwens, 50% van dit soort bedrijven zit in de marketing, die mensen kunnen allemaal luxe goederen produceren als ze zouden willen, de slimste mensen van deze tijd proberen mensen zoveel mogelijk op een advertentie te laten klikken.. Dat is hoe onze samenleving er nu uitziet, en daarvoor worden mensen fors betaald.
Daar maakt iedereen dan ook al gebruik van. Wat ik al eerder zei: Zelfs de werklozen nu hebben het al beter dan bijna alle voorgaande generaties en in termen van luxe hebben ze het zelfs beter dan de koningen en rijkeren van nog niet zo lang geleden.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:16 schreef ludovico het volgende:
[..]
De essentie van het verhaal is gewoon dat iedereen recht heeft op de toegenomen efficiëntie vanuit het opgebouwde kapitaal.
Er is dan nog altijd de wet van de remmende voorsprong. Leuk als iedereen straks een WO-master heeft en daar voor een paar tientjes per week voor werkt, maar dat is geen garantie dat Nederland over 100 jaar onze achterkleinkinderen een basisinkomen kan bieden.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:19 schreef Poepz0r het volgende:
[..]
Er is laatst een studie geweest omtrend het basisinkomen las ik ergens. Als ik bijvoorbeeld 1200 euro netto zou ontvangen en daar geen verplichtingen tegenover staan dan ga je niet lui op je reet zitten, maar juist de vrijheid die je hebt spenderen aan studie, goede baan zoeken etc.
Het is maar net wat ze je vanuit Den Haag voor willen schotelen. Maar wat wil je dan? Mensen hun huis uitzetten? SOCIAAL VANGNET etc.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:21 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Er is dan nog altijd de wet van de remmende voorsprong. Leuk als iedereen straks een WO-master heeft en daar voor een paar tientjes per week voor werkt, maar dat is geen garantie dat Nederland over 100 jaar onze achterkleinkinderen een basisinkomen kan bieden.
Wie reken jij allemaal tot werklozen?quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:20 schreef Poepz0r het volgende:
[..]
Niet meer werklozen? Een kleine 1 miljoen + op het moment.
quote:Het aantal werklozen daalde in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 14 duizend per maand. In januari waren er 574 duizend werklozen en was 6,5 procent van de beroepsbevolking werkloos. Het aantal werkenden nam met gemiddeld 6 duizend per maand toe.
CBS
Ja hier is laatst een hele discussie over geweest he op FOK!quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:23 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Wie reken jij allemaal tot werklozen?
[..]
Nou nee, 588k om precies te zijn:quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:20 schreef Poepz0r het volgende:
[..]
Niet meer werklozen? Een kleine 1 miljoen + op het moment.
Zie hierboven cijfers kloppen niet.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:25 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Nou nee, 588k om precies te zijn:
http://www.nu.nl/economie(...)erder-afgenomen.html
En het is ook wel eens erger geweest, in de jaren 80 bv:
http://www.nu.nl/economie(...)erder-afgenomen.html
Dus als de vrouw van een fulltime werkende man een paar uur per week werkt, zeg jij dat ze werkloos is?quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:24 schreef Poepz0r het volgende:
[..]
Ja hier is laatst een hele discussie over geweest he op FOK!
Kabinet schotelt je die cijfers leuk voor, maar iemand die 1 uur per week werkt is al geen werkloos meer volgens die cijfersKlopt dus geen moer van.
Zo'n 25% van de beroepsbevolking (15 - 64 jaar) werkt nog geen uur betaald per week(!).quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:23 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Wie reken jij allemaal tot werklozen?
[..]
Het punt is er is een hele grote groep mensen die fulltime werk zoekt en slechts enkele uurtjes werken. Deze zijn dus gewoon werkloos. Ik heb het hier over de groep 1-5 uur per week. Overigens mensen die VRIJWILLIGERSWERK doen worden ook gezien als werkenden mensen in die cijfersquote:Op woensdag 18 mei 2016 13:25 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Dus als de vrouw van een fulltime werkende man een paar uur per week werkt, zeg jij dat ze werkloos is?
quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:26 schreef Eleiko het volgende:
[..]
Zo'n 25% van de beroepsbevolking (15 - 64 jaar) werkt nog geen uur betaald per week(!).
Bron:
http://www.nationaalkompa(...)llen-internationaal/
quote:Van de 8,3 miljoen mensen met betaald werk, hebben er ongeveer negen van de tien een baan van 12 uur of meer per week.
Bron
Zo sla je elk argument dood natuurlijk.quote:
Ja, en? Het een sluit het ander toch niet uit?quote:
Werklozen zijn mensen die op zoek zijn naar werk.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:26 schreef Poepz0r het volgende:
[..]
Het punt is er is een hele grote groep mensen die fulltime werk zoekt en slechts enkele uurtjes werken. Deze zijn dus gewoon werkloos. Ik heb het hier over de groep 1-5 uur per week. Overigens mensen die VRIJWILLIGERSWERK doen worden ook gezien als werkenden mensen in die cijfers
Cijfers komen vanuit Den Haag. Ze schotelen je voor wat ze willen. Ik loop toevallig bij het UWV en die zeggen zelf dat het nog nooit zo extreem is geweest als nu. Je kan het ook zien aan het aantal banen wat bijvoorbeeld een UWV heeft liggen ten opzichte van een aantal jaar geleden.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:27 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Zo sla je elk argument dood natuurlijk.
'De cijfers kloppen niet'
Jij zegt "25%".quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:27 schreef Eleiko het volgende:
[..]
Ja, en? Het een sluit het ander toch niet uit?
Ja dat zeg ik toch? Maar je snapt zelf toch ook wel dat je die cijfers met een zak zout moet nemen?quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:28 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Werklozen zijn mensen die op zoek zijn naar werk.
Een groot deel van de mensen die niet werkt, is niet beschikbaar of wil niet werken.
Ik werk toevallig en er waren bij mij nog nooit zoveel werkenden op kantoor als nu.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:28 schreef Poepz0r het volgende:
[..]
Cijfers komen vanuit Den Haag. Ze schotelen je voor wat ze willen. Ik loop toevallig bij het UWV en die zeggen zelf dat het nog nooit zo extreem is geweest als nu. Je kan het ook zien aan het aantal banen wat bijvoorbeeld een UWV heeft liggen ten opzichte van een aantal jaar geleden.
Waarom?quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:29 schreef Poepz0r het volgende:
[..]
Ja dat zeg ik toch? Maar je snapt zelf toch ook wel dat je die cijfers met een zak zout moet nemen?
Ok manquote:Op woensdag 18 mei 2016 13:29 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Ik werk toevallig en er waren bij mij nog nooit zoveel werkenden op kantoor als nu.
Van mijn 25% werkt een groot deel helemaal niet, die zijn dus geen onderdeel van jouw 8,3 miljoen (en dus ook niet van de 90% daarvan).quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:29 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Jij zegt "25%".
Ik zeg "9/10".
We komen 15% tekort.
Noteer mensen met een aanvullende WW als werkloos, dat doet het CBS namelijk ook:quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:30 schreef Poepz0r het volgende:
[..]
Ok manIk zou zeggen vertrouw die cijfers lekker waar ze vrijwilligerswerk als werkenden noteren en mensen die 1 uur per week werken die vallen niet onder werkloos
Klopt als een bus
quote:Met de invoering van de Wet werk en zekerheid (Wwz) is er sinds juli 2015 een nieuwe WW-systematiek op basis van inkomstenverrekening. Deze systematiek heeft een structureel verhogend effect op het aantal lopende WW-uitkeringen. Dit komt enerzijds doordat mensen die tegen lager loon gaan werken een aanvulling uit de WW behouden en anderzijds doordat het recht op uitkering pas wordt beëindigd wanneer vaststaat dat er volgens de wet voldoende inkomsten zijn.
Dus tossen bij de pingpongtafel?quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:29 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Ik werk toevallig en er waren bij mij nog nooit zoveel werkenden op kantoor als nu.
En een deel van jouw 25% is helemaal niet op zoek naar werk, dus is het niet erg dat ze minder dan één uur per week werken. Huisvrouwen die minder dan 1 uur werken, da's geen ramp.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:31 schreef Eleiko het volgende:
[..]
Van mijn 25% werkt een groot deel helemaal niet, die zijn dus geen onderdeel van jouw 8,3 miljoen (en dus ook niet van de 90% daarvan).
Ik zie nog steeds niet dit in hun uhmm cijfers:quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:31 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Noteer mensen met een aanvullende WW als werkloos, dat doet het CBS namelijk ook:
[..]
Uiteraard missen er cijfers.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:32 schreef Poepz0r het volgende:
[..]
Ik zie nog steeds niet dit in hun uhmm cijfers:
HOEVEEL mensen werken er maar doen vrijwilligerswerk? Nogal belangrijk
HOEVEEL mensen werken er minder dan 10 uur maar zoeken fulltime?
Ze missen een hoop directe cijfers
Dus dan kunnen we concluderen dat hun zogenaamd onderzoek gewoon uit naam van de 2e kamer komt; Jongens breng even wat cijfers naar buiten zodat iedereen denkt dat het eigenlijk heel goed gaat!quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:32 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Uiteraard missen er cijfers.
Maar die missen er in jouw stukken ook.
Ik geloof er niet in dat werkgevers en banen vrij genoeg zijn om een gigantisch te krimpen in het aantal arbeidsuur dat je maakt. Verder vind ik productie een slechte graadmeter voor welvaart, wat doen mensen als ze niet werken? Doen ze dan niks? Of gaan ze zorgen voor hun ouders.. Een goed doel... Iets anders? Waar de inkomsten nu naar het luxe leven van te weinig mensen gaat zouden de inkomsten naar meer vrijheid kunnen gaan van Jan Modaal om waarde toe te voegen aan de economie waar hij dat wilt.quote:Op woensdag 18 mei 2016 12:51 schreef GSbrder het volgende:
De ambtenaren zijn nodig omdat iedereen maximaal moet produceren (veel moet werken) om de belastingafdracht te realiseren die de overheid nodig heeft om het onderwijs van te betalen, de defensie, de zorg en (in jouw situatie) het basisinkomen. Als iedereen 1.000 euro p/maand krijgt, dan moet iedereen 1.000 p/maand afdragen voor alleen al het basisinkomen. Of sommige mensen een veelvoud hiervan en anderen slechts een klein deel. De hogere arbeidsparticipatie wordt daarmee tegengegaan als (zoals jij het zegt) je slechts 0,50 euro over kan houden van elk uur dat je werkt. We kunnen dan weliswaar uit met 10 uur werken per week, maar dat kunnen we volgens voorstanders van het basisinkomen ook al met 0 uur werken. Met andere woorden, de marginale opbrengsten van die extra uren zijn zowel voor de overheid als voor de werknemer te laag om rendabel te zijn. Als ik voor 10 uur werken ca. 10 euro vervoerskosten moet maken en 5 euro aan voeding, dan heb ik niets aan een netto beloning van 1,5 euro per gewerkt uur. Hoe wil je dit tegengaan?
Klopt, maar die mate van luxe definiëren we aan onze omgeving, samenlevingen met grote ongelijkheid presteren op een hoop punten een stuk slechter dan gelijkere samenlevingen.quote:Op woensdag 18 mei 2016 12:51 schreef GSbrder het volgende:
Waarom zou werken meteen moeten resulteren in luxe? Als ik maar een paar uur werk, hou ik nu ook minder over dan een bijstandgerechtigde. In welk opzicht is dat slavernij?
Luxe is uiteindelijk erg persoonlijk. Wat voor de één een basisvoorwaarde is, ziet de ander als luxe. Luxe is per definitie relatief, want de armste Nederlanders bezitten meer luxe dan een hoop rijke Afrikanen.
1. Wat een stigmatisering van huisvrouwen weerquote:Op woensdag 18 mei 2016 13:31 schreef GSbrder het volgende:
[..]
En een deel van jouw 25% is helemaal niet op zoek naar werk, dus is het niet erg dat ze minder dan één uur per week werken. Huisvrouwen die minder dan 1 uur werken, da's geen ramp.
Waarom opgebouwd kapitaal verbruiken? Het minimumloon zou wat omlaag kunnen wat ons juist ook weer concurrerender maakt tegen lage loon landen.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:18 schreef GSbrder het volgende:
[..]
De vraag is echter waarom dat recht op zal houden bij de landsgrenzen.
Zolang er in de rest van de wereld nog geen basisinkomen is en wij hier het opgebouwd kapitaal gaan verbruiken, zullen wij in productiviteit en efficientie achter lopen.
De hier genoemde percentages voor arbeidsparticipatie wijken af van de percentages voor arbeidsparticipatie in Icoon: Interne link naar documentWat is de huidige situatie? Dit komt doordat voor de Europese vergelijking een minimum van één uur betaald werk per week is gebruikt, terwijl voor de beschrijving van de situatie in Nederland een minimum van 12 uur per week is gehanteerd (zie ook: Icoon: Interne link naar documentWat is arbeidsparticipatie?).quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:26 schreef Eleiko het volgende:
[..]
Zo'n 25% van de beroepsbevolking (15 - 64 jaar) werkt nog geen uur betaald per week(!).
Bron:
http://www.nationaalkompa(...)llen-internationaal/
Tenzij Jan Modaal er met een basisinkomen weinig mee opschiet, omdat hij alsnog z'n basisinkomen kwijt is aan verhoogde belastingen. Laat ik het zo zeggen; als er een plan komt waarmee iedereen er op vooruit gaat, dan is dat doorgaans te goed om waar te zijn. Tenzij de paar procent aan de top mag inleveren, maar die kunnen onmogelijk voldoende inleveren om het de rest van het land beter te maken. Ik ben het met je eens dat het niet alleen om inkomen draait in je leven, maar gek genoeg vinden sommige mensen (die niet fulltime werken) dat anderen een deel van hun inkomen moeten afstaan zodat zij vrijwilligerswerk kunnen doen of mantelzorg verlenen. Dit terwijl een hoop fulltime werkenden in staat zijn op de avonden en zaterdagen vrijwilligerswerk te doen en zorg te verlenen aan zieke familie.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:33 schreef ludovico het volgende:
[..]
Ik geloof er niet in dat werkgevers en banen vrij genoeg zijn om een gigantisch te krimpen in het aantal arbeidsuur dat je maakt. Verder vind ik productie een slechte graadmeter voor welvaart, wat doen mensen als ze niet werken? Doen ze dan niks? Of gaan ze zorgen voor hun ouders.. Een goed doel... Iets anders? Waar de inkomsten nu naar het luxe leven van te weinig mensen gaat zouden de inkomsten naar meer vrijheid kunnen gaan van Jan Modaal om waarde toe te voegen aan de economie waar hij dat wilt.
Gelijkere samenlevingen doen het vaak goed, maar te gelijke samenlevingen (Sovjet-Unie, Noord-Korea, Cuba) doen het doorgaans niet best. Als je moet werken tegen in minimumloon in Nederland, mag je in je handjes knijpen dat je in één van de meest egalitaire landen ter wereld bent geboren en hier een hoop knappe koppies willen komen/blijven werken.quote:Klopt, maar die mate van luxe definiëren we aan onze omgeving, samenlevingen met grote ongelijkheid presteren op een hoop punten een stuk slechter dan gelijkere samenlevingen.
Punt bij slavernij gaat natuurlijk over vrijheid. Als je een knap koppie hebt kom je er wel... Als je moet werken tegen minimumloon en weinig mogelijkheden hebt wordt het lastiger.
Welk punt probeer je te maken?quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:38 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
De hier genoemde percentages voor arbeidsparticipatie wijken af van de percentages voor arbeidsparticipatie in Icoon: Interne link naar documentWat is de huidige situatie? Dit komt doordat voor de Europese vergelijking een minimum van één uur betaald werk per week is gebruikt, terwijl voor de beschrijving van de situatie in Nederland een minimum van 12 uur per week is gehanteerd (zie ook: Icoon: Interne link naar documentWat is arbeidsparticipatie?).
Nederland heeft relatief lage werkloosheid
De werkloosheid in Nederland hoort bij de laagste van de EU27 (zie figuur 3). Dit geldt zowel voor mannen (5,3%) als voor vrouwen (5,2%) van de 15- tot 74-jarigen.
Ik stigmatiseer huisvrouwen niet, ik zeg dat het niet erg is als een vrouw er voor kiest om niet of minder uren te werken.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:34 schreef Eleiko het volgende:
[..]
1. Wat een stigmatisering van huisvrouwen weer
2. Waarom is het niet erg dat een kwart helemaal niet werkt??
Ja, maar het maakt geen geld. Het produceert niks. Het levert niks op. Het is een luxe.quote:Op woensdag 18 mei 2016 12:58 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Dus toegevoegde waarde. Ga verder...
Dat kan de fabriek ook zelf. Dat we dat niet doen, is alleen maar een construct van onszelf. Tesla heeft geen dealerships, die verkoopt gewoon direct aan jou en mij. Die autoverkoper is dus helemaal niet noodzakelijk in de lifecycle van die auto. Het is werk wat geld waard is, maar het is alleen van invloed op de verdeelsleutel van de waarde van de auto. Die auto is intrinsiek niet meer waard omdat een dealer jou er advies over heeft gegeven. Er is dus niet meer economische waarde gegenereerd.quote:Nee, want die dealer zorgt ook voor het onderhoud van jouw auto, bemiddelt prijzen bij de importeur, zorgt voor acties, adviseert jou bij de aanschaf, is het aanspreekpunt voor garantiewerk en ook niet onbelangrijk: Zorgt ervoor dat die auto uiteindelijk verkocht wordtetc.
Allemaal toegevoegde waarde.
Als een baan ook nuttig is in 16 uur, waarom moeten we dan allemaal 36 of 40 uur werken? Zo'n enorme keuze is dat werken niet. Als je gewoon wilt leven, moet je fulltime werken. Als dat werk ook in 16 uur kan maar blijkbaar toch het fulltime salaris waard is, waarom dan niet gewoon voor maar 16 uur betalen?quote:Niet 40u met je werk bezig zijn is niet hetzelfde als het niet nuttig zijn van een baan. Nogmaals, als een baan echt niet nuttig was of is dan bestond die baan niet of vlieg je er bij de eerste de beste reorganisatie uit. Bedrijven zijn uit op winst, ze zijn geen filantropische instellingen die mensen maar gewoon aan het werk houden gewoon omdat het kan ofzo.
Dat wat de overheid beoogd met de kenniseconomie is niet dat iedereen maar makelaar, chefkok of autoverkoper wordt. Waar de pegels voor onze economie verdiend worden, is in de engineering, IT en landbouw. Dat zijn velden die geld opleveren, omdat het specialistische kennis om iets van grondstoffen te maken (of om iets van niets te maken, in het geval van een programmeur). Dat zijn geen werkvelden waar vraag naar is omdat het ons leven iets gemakkelijker maakt, zoals de autoverkoper. Die levert advies voor mensen die zich niet in auto's willen verdiepen maar toch van A naar B moeten. Het is niet noodzakelijk, we zijn gewoon te lui. Een weekendje inlezen, en je weet zelf ook wel welke auto je wilt hebben. En genoeg garages zonder dealership waar je gewoon je auto kunt laten repareren (wel werk met grote waarde).quote:Diensten ontstaan obv vraag, niet op basis van aanbod. Kortom: Dat soort banen zijn altijd economisch rendabel (maw er is vraag naar, maw, er zijn mensen die geld ervoor willen betalen dús genereert het economische waarde) , zo niet, dan verdwijnen ze ook weer heel snel.
Jij lijkt te denken dat alleen met productie de economie groeit. Toch heel bijzonder in een land dat het vooral moet hebben van het verkopen (!) van diensten en kennis.
Zoek maar eens op de term: Kenniseconomie.
Welke groep profiteert er van dan? Minimumloners krijgen 1000 euro, maar moeten voor 500 euro 40 uur werken. Welk probleem lost dit op, terwijl ze nu voor 1550 p/maand fulltime kunnen werken?quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:37 schreef ludovico het volgende:
[..]
Waarom opgebouwd kapitaal verbruiken? Het minimumloon zou wat omlaag kunnen wat ons juist ook weer concurrerender maakt tegen lage loon landen.
quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:41 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Tenzij Jan Modaal er met een basisinkomen weinig mee opschiet, omdat hij alsnog z'n basisinkomen kwijt is aan verhoogde belastingen. Laat ik het zo zeggen; als er een plan komt waarmee iedereen er op vooruit gaat, dan is dat doorgaans te goed om waar te zijn. Tenzij de paar procent aan de top mag inleveren, maar die kunnen onmogelijk voldoende inleveren om het de rest van het land beter te maken. Ik ben het met je eens dat het niet alleen om inkomen draait in je leven, maar gek genoeg vinden sommige mensen (die niet fulltime werken) dat anderen een deel van hun inkomen moeten afstaan zodat zij vrijwilligerswerk kunnen doen of mantelzorg verlenen. Dit terwijl een hoop fulltime werkenden in staat zijn op de avonden en zaterdagen vrijwilligerswerk te doen en zorg te verlenen aan zieke familie.
[..]
Gelijkere samenlevingen doen het vaak goed, maar te gelijke samenlevingen (Sovjet-Unie, Noord-Korea, Cuba) doen het doorgaans niet best. Als je moet werken tegen in minimumloon in Nederland, mag je in je handjes knijpen dat je in één van de meest egalitaire landen ter wereld bent geboren en hier een hoop knappe koppies willen komen/blijven werken.
Topinkomens mogen wat mij betreft meer afstaan, maar dat zal niet gebeuren (iets met vriendjespolitiek, in elkaar verweven etc). Tevens vind ik ook dat het te bezopen voor woorden is dat iemand met bijv 10 miljoen euro een hypotheek neemt op een huis van 1 miljoen. Cash aftikken. Alleen maar rijker worden is leuk, maar daar profiteert de samenleving dus niet van.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:41 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Tenzij Jan Modaal er met een basisinkomen weinig mee opschiet, omdat hij alsnog z'n basisinkomen kwijt is aan verhoogde belastingen. Laat ik het zo zeggen; als er een plan komt waarmee iedereen er op vooruit gaat, dan is dat doorgaans te goed om waar te zijn. Tenzij de paar procent aan de top mag inleveren, maar die kunnen onmogelijk voldoende inleveren om het de rest van het land beter te maken. Ik ben het met je eens dat het niet alleen om inkomen draait in je leven, maar gek genoeg vinden sommige mensen (die niet fulltime werken) dat anderen een deel van hun inkomen moeten afstaan zodat zij vrijwilligerswerk kunnen doen of mantelzorg verlenen. Dit terwijl een hoop fulltime werkenden in staat zijn op de avonden en zaterdagen vrijwilligerswerk te doen en zorg te verlenen aan zieke familie.
[..]
Gelijkere samenlevingen doen het vaak goed, maar te gelijke samenlevingen (Sovjet-Unie, Noord-Korea, Cuba) doen het doorgaans niet best. Als je moet werken tegen in minimumloon in Nederland, mag je in je handjes knijpen dat je in één van de meest egalitaire landen ter wereld bent geboren en hier een hoop knappe koppies willen komen/blijven werken.
Wat heeft het buitenland ermee te maken? Als er net zoveel frisdrank wordt gedronken met en zonder marketing dan is marketing pure herverdeling tussen bedrijven en werkverschaffing voor marketeers. Het substituut van coca cola heeft net zozeer bedrijfspanden en vermogen nodig om hun bedrijf operationeel te houden, dat is het issue niet.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:20 schreef Metro2005 het volgende:
Want coca cola exporteert hun producten helemaal niet naar het buitenland ofzo. Ze hebben geen bedrijfspand gekocht / gehuurd? Ze investeren niks met geleend geld? (waardoor de geldhoeveelheid toeneemt in het land) , ze betalen hun personeel niet?
Voor het bedrijf niet voor de economie. Het is een niet pareto efficiënt Nash equilibrium.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:20 schreef Metro2005 het volgende:
Dat is niet omdat die werkzaamheden dus niks opleveren.
De verdeling binnen ons land is scheef, de vraag is of dat rechtvaardig is en of de wereld er niet beter op wordt als die verdeling anders is.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:20 schreef Metro2005 het volgende:
Daar maakt iedereen dan ook al gebruik van. Wat ik al eerder zei: Zelfs de werklozen nu hebben het al beter dan bijna alle voorgaande generaties en in termen van luxe hebben ze het zelfs beter dan de koningen en rijkeren van nog niet zo lang geleden.
Als je als gezin kan rondkomen van één inkomen, dan zie ik niet in waarom beide partners zouden moeten werken.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:34 schreef Eleiko het volgende:
[..]
1. Wat een stigmatisering van huisvrouwen weer
2. Waarom is het niet erg dat een kwart helemaal niet werkt??
2 quotes uit de aangehaalde bron waarin eerst staat dat voor de situatie in Nederland wordt gerekened met een minimum van 12 gewerkte uren en vervolgens de werkloosheidscijfers van Nederland (dus met minimaal 12 gewerkte uren) van rond de 5,5%quote:
Eens, maar:quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:41 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Gelijkere samenlevingen doen het vaak goed, maar te gelijke samenlevingen (Sovjet-Unie, Noord-Korea, Cuba) doen het doorgaans niet best. Als je moet werken tegen in minimumloon in Nederland, mag je in je handjes knijpen dat je in één van de meest egalitaire landen ter wereld bent geboren en hier een hoop knappe koppies willen komen/blijven werken.
Door de globalisering dreigt er wel een race to the bottom te ontstaan v.w.b. minimumloon aan de ene kant en het minimaliseren van de te betalen belastingen aan de andere kant.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:37 schreef ludovico het volgende:
[..]
Waarom opgebouwd kapitaal verbruiken? Het minimumloon zou wat omlaag kunnen wat ons juist ook weer concurrerender maakt tegen lage loon landen.
Omdat het vaak geen zelfredzame situatie is voor de lange termijn.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:43 schreef Monolith het volgende:
[..]
Als je als gezin kan rondkomen van één inkomen, dan zie ik niet in waarom beide partners zouden moeten werken.
Het een sluit het ander niet uit: dat 25% niet werkt wil nog niet zeggen dat van de mensen die (willen) werken "slechts" 5,5% niet werkt.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:43 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
2 quotes uit de aangehaalde bron waarin eerst staat dat voor de situatie in Nederland wordt gerekened met een minimum van 12 gewerkte uren en vervolgens de werkloosheidscijfers van Nederland (dus met minimaal 12 gewerkte uren) van rond de 5,5%
Denken dat het UWV je problemen op gaat lossenquote:Op woensdag 18 mei 2016 13:46 schreef Poepz0r het volgende:
Ik las net dat iemand zei dat werklozen het heel goed hebben in NL? Nou die tijd is voorbij hoor. Ze willen alles van je weten ten eerste, ten tweede in het middensegment/topsegment hebben ze gewoonweg GEEN banen, terwijl ze lopen te kokketeren dat het UWV wel zal helpen naar werk. Nee het UWV wil je als een import Pool tomaatjes laten plukken zodat ze 10.000 euro voor je vangen. Maar echt helpen? Nopes
Nee dat denk ik niet, maar veel mensen denken nog wel zo, zie hierbovenquote:Op woensdag 18 mei 2016 13:47 schreef Eleiko het volgende:
[..]
Denken dat het UWV je problemen op gaat lossen
Jij praat dan ook over de beroepsbevolking en de ander over werklozen.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:29 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Jij zegt "25%".
Ik zeg "9/10".
We komen 15% tekort.
Correct, tot een bepaalde mate. Zelfs de laagst gekwalificeerde arbeider in Nederland krijgt een hoger loon dan de gemiddelde hoogopgeleide Afrikaan. We kunnen hier in Nederland best een deel ondersteunen dat in andere landen simpelweg zou verhongeren, maar we moeten voorkomen dat Nederland een land wordt waar het lonend is om minder je best te doen dan dat je kunt. Daarom mag er best een vorm van ongelijkheid bestaan, zolang de zwakkeren in je land maar een menswaardig bestaan overhouden en het niet zover doorslaat dat kinderen op school hun best niet doen, omdat ze geen zin hebben te leren en niet gestimuleerd worden zich op te werken, omdat de investering later niet opweegt tegen de meeropbrengsten van beter betaald werk.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:44 schreef Eleiko het volgende:
[..]
Eens, maar:
[..]
Door de globalisering dreigt er wel een race to the bottom te ontstaan v.w.b. minimumloon aan de ene kant en het minimaliseren van de te betalen belastingen aan de andere kant.
In post #175 spreekt de ander zelf over "beroepsbevolking".quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:48 schreef ludovico het volgende:
[..]
Jij praat dan ook over de beroepsbevolking en de ander over werklozen.
Ja en? Dat is dan een probleem voor dat moment. Nederland kent een relatief hoge arbeidsparticipatie. Daarbij is het wel zo dat Nederlandse vrouwen kampioen part-time werken zijn. Ook dat is geen 'zelfredzame situatie'. Met een baan van 20 uur in de week ga je het echt niet redden tenzij het een goedbetalende freelancefunctie is of iets dergelijks.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:45 schreef Eleiko het volgende:
[..]
Omdat het vaak geen zelfredzame situatie is voor de lange termijn.
Die situatie is nu dus helemaal niet relevant. Het loont nu al niet om vanuit een bijstand te werken, wanneer gaan we dit eens oplossen?quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:48 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Correct, tot een bepaalde mate. Zelfs de laagst gekwalificeerde arbeider in Nederland krijgt een hoger loon dan de gemiddelde hoogopgeleide Afrikaan. We kunnen hier in Nederland best een deel ondersteunen dat in andere landen simpelweg zou verhongeren, maar we moeten voorkomen dat Nederland een land wordt waar het lonend is om minder je best te doen dan dat je kunt. Daarom mag er best een vorm van ongelijkheid bestaan, zolang de zwakkeren in je land maar een menswaardig bestaan overhouden en het niet zover doorslaat dat kinderen op school hun best niet doen, omdat ze geen zin hebben te leren en niet gestimuleerd worden zich op te werken, omdat de investering later niet opweegt tegen de meeropbrengsten van beter betaald werk.
Leer eens wat toegevoegde waarde is voor je jezelf te kijk zet hier.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:41 schreef Mystikvm het volgende:
[..]
Ja, maar het maakt geen geld. Het produceert niks. Het levert niks op. Het is een luxe.
[..]
Dat kan de fabriek ook zelf. Dat we dat niet doen, is alleen maar een construct van onszelf. Tesla heeft geen dealerships, die verkoopt gewoon direct aan jou en mij. Die autoverkoper is dus helemaal niet noodzakelijk in de lifecycle van die auto. Het is werk wat geld waard is, maar het is alleen van invloed op de verdeelsleutel van de waarde van de auto. Die auto is intrinsiek niet meer waard omdat een dealer jou er advies over heeft gegeven. Er is dus niet meer economische waarde gegenereerd.
Voor jou geldt eigenlijk hetzelfde maar ik zal het uitleggen.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:43 schreef ludovico het volgende:
[..]
Wat heeft het buitenland ermee te maken?
Klopt helemaal, en in dat geval zou marketing binnen de korste keren niet meer bestaan.quote:Als er net zoveel frisdrank wordt gedronken met en zonder marketing dan is marketing pure herverdeling tussen bedrijven en werkverschaffing voor marketeers.
Ja, als je Nederland ziet als gesloten systeem heb je gelijk maar dat is Nederland niet. Zéker Nederland niet zou ik haast zeggen. Nederlandse bedrijven exporteren nogal wat, ze lenen geld voor investeringen, betalen lonen van het geld dat komt uit export etc. Kennis opgedaan door zakendoen kan worden verkocht aan het buitenland of de kennis wordt gestoken in het produceren van goederen die weer gewild zijn etc.quote:Voor het bedrijf niet voor de economie. Het is een niet pareto efficiënt Nash equilibrium.
Kijk maar eens hoe goed het gaat in Noord Korea met een evenwichtige verdeling.quote:De verdeling binnen ons land is scheef, de vraag is of dat rechtvaardig is en of de wereld er niet beter op wordt als die verdeling anders is.
Is dat te min voor je ofzo?quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:46 schreef Poepz0r het volgende:
Ik las net dat iemand zei dat werklozen het heel goed hebben in NL? Nou die tijd is voorbij hoor. Ze willen alles van je weten ten eerste, ten tweede in het middensegment/topsegment hebben ze gewoonweg GEEN banen, terwijl ze lopen te kokketeren dat het UWV wel zal helpen naar werk. Nee het UWV wil je als een import Pool tomaatjes laten plukken zodat ze 10.000 euro voor je vangen. Maar echt helpen? Nopes
Beroepsbevolking betekent niet: dat deel wat graag wil werken.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:46 schreef Eleiko het volgende:
[..]
Het een sluit het ander niet uit: dat 25% niet werkt wil nog niet zeggen dat van de mensen die (willen) werken "slechts" 5,5% niet werkt.
1) Bijna niemand werkt voor het minimumloonquote:Op woensdag 18 mei 2016 13:50 schreef Poepz0r het volgende:
[..]
Die situatie is nu dus helemaal niet relevant. Het loont nu al niet om vanuit een bijstand te werken, wanneer gaan we dit eens oplossen?
Voorbeeld;
Jan Piet heeft een bijstand en krijgt 1100 euro per maand. Hij moet 40 uur per week gaan werken, 160 uur per maand en krijgt daarvoor 1400 netto. Jan staat dus te werken voor 300 euro. Tevens en dit is een vieze streek die zeer vaak wordt uitgehaald, vooral bij lager opgeleiden is dat zo iemand geplaatst wordt bijvoorbeeld via een sociale werkplaats.
Die 1400 zal NOOIT meer worden en Jan gaat uitgebuit worden voor de komende jaren en mag handdoekjes gaan vouwen tussen de mensen met downsyndroom (met alle respect).
V.w.b. vrouwen zou je ook moeten kijken naar financiele onafhankelijkheid: die is nog altijd laag.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:50 schreef Monolith het volgende:
[..]
Ja en? Dat is dan een probleem voor dat moment. Nederland kent een relatief hoge arbeidsparticipatie. Daarbij is het wel zo dat Nederlandse vrouwen kampioen part-time werken zijn. Ook dat is geen 'zelfredzame situatie'. Met een baan van 20 uur in de week ga je het echt niet redden tenzij het een goedbetalende freelancefunctie is of iets dergelijks.
Het is natuurlijk sowieso nog wel een redelijk recent fenomeen dat vrouwen actief deelnemen aan de arbeidsmarkt afgezien van wat verplegend werk. Wil je er iets zinnigs over zeggen, dan zul je ook moeten kijken naar generationele effecten.
Maar jij wilt ieder individu aan de zelfredzaamheid? De groep is van 15-64, dus gehandicapten, scholieren, studenten en vervroegd uitgetredenen moeten ook allemaal een inkomen boven het bestaansminimum bij elkaar gaan werken?
Precies, dat bedoel ik.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:53 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Beroepsbevolking betekent niet: dat deel wat graag wil werken.
Hiermee zeg je eigenlijk dat het bestaansminimum zo hoog is, dat het de arbeidsproductiviteit raakt van een gemiddelde bijstandsgerechtigde. De arbeidsproductiviteit van zo iemand is dus zo laag, dat hij veroordeelt is tot het handdoekjes vouwen met mensen met het syndroom van down.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:50 schreef Poepz0r het volgende:
[..]
Die situatie is nu dus helemaal niet relevant. Het loont nu al niet om vanuit een bijstand te werken, wanneer gaan we dit eens oplossen?
Voorbeeld;
Jan Piet heeft een bijstand en krijgt 1100 euro per maand. Hij moet 40 uur per week gaan werken, 160 uur per maand en krijgt daarvoor 1400 netto. Jan staat dus te werken voor 300 euro. Tevens en dit is een vieze streek die zeer vaak wordt uitgehaald, vooral bij lager opgeleiden is dat zo iemand geplaatst wordt bijvoorbeeld via een sociale werkplaats.
Die 1400 zal NOOIT meer worden en Jan gaat uitgebuit worden voor de komende jaren en mag handdoekjes gaan vouwen tussen de mensen met downsyndroom (met alle respect).
Heeft niets met te min te maken. Het probleem is ze laten je daar werken, maar er gebeurd verder NIETS. Terwijl het UWV kokketeert je te helpen (denk aan studie, re-integratie etc). Daarbij moet je niet verwachten van iemand die bijvoorbeeld gestudeerd heeft als arts het langer als een week vol gaat houden tussen de Polen. Heeft niets met te min te maken, sociaal awkwardness (niet op het gemak voelen etc).quote:
Nee hij gaat er 300 op vooruit, want die 1100 krijgt hij altijd. Wat mij tegen de borst strookt is dat deze mensen (die echt wel wat meer in hun mars hebben) uitgebuit worden tot aan hun pensioen. Die 1400 zoals ik al zei wordt met geen cent verhoogd, nooit niet. Dat is waanzin.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:54 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Hiermee zeg je eigenlijk dat het bestaansminimum zo hoog is, dat het de arbeidsproductiviteit raakt van een gemiddelde bijstandsgerechtigde. De arbeidsproductiviteit van zo iemand is dus zo laag, dat hij veroordeelt is tot het handdoekjes vouwen met mensen met het syndroom van down.
Laat ik het zo zeggen; misschien voelt het voor Jan onrechtvaardig dat hij er maar 300 euro op vooruit gaat, maar dat is het niet, want hij gaat er eigenlijk 1400 op vooruit ten opzichte van niet werken. De enige manier om dit tegen te gaan is het bestaansminimum verlagen, de werkgeverslasten te verkleinen zodat er meer dan 1550 kan worden betaald, of de werknemerslasten te verkleinen zodat er meer dan 1400 netto overblijft van de 1550.
Armoedeval, grotere groep mensen in de arbeidsparticipatie, werk wordt eerlijker verdeelt, het UWV wordt weer wat minder nodig, de druk om te werken neemt af waardoor mensen minder arbeidsuren maken en elders waarde toevoegen aan de economie.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:42 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Welke groep profiteert er van dan? Minimumloners krijgen 1000 euro, maar moeten voor 500 euro 40 uur werken. Welk probleem lost dit op, terwijl ze nu voor 1550 p/maand fulltime kunnen werken?
Het is geen waanzin, dat is zo iemand blijkbaar waard op de arbeidsmarkt.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:55 schreef Poepz0r het volgende:
[..]
Nee hij gaat er 300 op vooruit, want die 1100 krijgt hij altijd. Wat mij tegen de borst strookt is dat deze mensen (die echt wel wat meer in hun mars hebben) uitgebuit worden tot aan hun pensioen. Die 1400 zoals ik al zei wordt met geen cent verhoogd, nooit niet. Dat is waanzin.
Hoe groot is het tekort nu op andere plaatsen in de economie?quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:56 schreef ludovico het volgende:
[..]
Armoedeval, grotere groep mensen in de arbeidsparticipatie, werk wordt eerlijker verdeelt, het UWV wordt weer wat minder nodig, de druk om te werken neemt af waardoor mensen minder arbeidsuren maken en elders waarde toevoegen aan de economie.
Een kwart gehandicapten? Ik geef je aan welke groepen er tussen de 15 en 64 niet participeren. Scholieren / studenten / huismoeders en -vaders / werklozen / vervroegd uitgetredenen, enzovoort. Ik neem aan dat je dan zelf ook nog wel in staat bent om te bedenken dat die 25% dan niet enkel uit gehandicapten bestaat.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:53 schreef Eleiko het volgende:
[..]
V.w.b. vrouwen zou je ook moeten kijken naar financiele onafhankelijkheid: die is nog altijd laag.
En wat betreft zelfredzaamheid in het algemeen: scholieren/studenten investeren in hun/de toekomst, vervroegd uittreders bestaan zowat niet meer en je kunt mij niet wijs maken dat we een kwart gehandicapten hebben in NL die totaal niet kunnen werken. Het gaat een beetje de WAO-jaren-'80 kant op IMHO.
Als die mensen meer in hun mars hebben dan zijn ze a) Niet werkloos, b) Niet afhankelijk van het UWV voor hun baan en c) werken ze echt niet voor het minimumloon.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:55 schreef Poepz0r het volgende:
[..]
Nee hij gaat er 300 op vooruit, want die 1100 krijgt hij altijd. Wat mij tegen de borst strookt is dat deze mensen (die echt wel wat meer in hun mars hebben) uitgebuit worden tot aan hun pensioen. Die 1400 zoals ik al zei wordt met geen cent verhoogd, nooit niet. Dat is waanzin.
En waarom gebeurt er verder niets? Is de persoon die tussen de polen staat te lam om zelf op andere banen te solliciteren ofzo? En een afgestuurd arts is meestal niet zo snel werkloos.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:54 schreef Poepz0r het volgende:
[..]
Heeft niets met te min te maken. Het probleem is ze laten je daar werken, maar er gebeurd verder NIETS. Terwijl het UWV kokketeert je te helpen (denk aan studie, re-integratie etc). Daarbij moet je niet verwachten van iemand die bijvoorbeeld gestudeerd heeft als arts het langer als een week vol gaat houden tussen de Polen. Heeft niets met te min te maken, sociaal awkwardness (niet op het gemak voelen etc).
Dat lijkt mij een probleem. Maarehm, als arbeid schaars is dan is er geen probleem.... Daar moet de overheid nu voor zorgen, minder uren werken gaat niet met een te laag netto minimumloon of zonder (gedeeltelijk) basisinkomen.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:44 schreef Eleiko het volgende:
Door de globalisering dreigt er wel een race to the bottom te ontstaan v.w.b. minimumloon aan de ene kant en het minimaliseren van de te betalen belastingen aan de andere kant.
Je snapt mijn reply niet. Ik zal het beter proberen te verwoorden voor je. Er is een behoorlijke groep mensen die HULP nodig heeft bij het zoeken naar een baan. UWV zegt dat ze dat doen, doen ze niet (fout 1).quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:57 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Het is geen waanzin, dat is zo iemand blijkbaar waard op de arbeidsmarkt.
Als hij wat beters kan krijgen tussen nu en z'n pensioen, dan kan hij overstappen.
Dat kan hij niet, dus blijft hij in dit soort baantjes hangen. Die 1100 krijgt hij om niet te verhongeren, dat is geen cadeautje, maar dat is het bestaansminimum.
quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:59 schreef Monolith het volgende:
[..]
Een kwart gehandicapten? Ik geef je aan welke groepen er tussen de 15 en 64 niet participeren. Scholieren / studenten / huismoeders en -vaders / werklozen / vervroegd uitgetredenen, enzovoort. Ik neem aan dat je dan zelf ook nog wel in staat bent om te bedenken dat die 25% dan niet enkel uit gehandicapten bestaat.
Ik weet overigens überhaupt niet waar je die 25% vandaan haalt. De OECD houdt het op 35% (of eigenlijk een participatie van 65%). In Zweden is het aantal niet werkenden het laagst met pakweg 20%, terwijl in bijvoorbeeld Italië en België bijna 50% niet participeert. Je roept iets over arbeidsparticipatie zonder dat je echt lijkt te snappen wat het begrip arbeidsparticipatie eigenlijk inhoudt.
quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:26 schreef Eleiko het volgende:
[..]
Zo'n 25% van de beroepsbevolking (15 - 64 jaar) werkt nog geen uur betaald per week(!).
Bron:
http://www.nationaalkompa(...)llen-internationaal/
Omdat het UWV je geplaatst heeft en dus 10.000 (ja tienduizend) euro voor je gevangen heeft. Wat er verder met je gebeurd zal ze aan de reet roesten. En juist hoog opgeleiden zoeken naar banen. Er zijn meer piloten dan daadwerkelijk piloten in een cockpitquote:Op woensdag 18 mei 2016 14:00 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Als die mensen meer in hun mars hebben dan zijn ze a) Niet werkloos, b) Niet afhankelijk van het UWV voor hun baan en c) werken ze echt niet voor het minimumloon.
[..]
En waarom gebeurt er verder niets? Is de persoon die tussen de polen staat te lam om zelf op andere banen te solliciteren ofzo? En een afgestuurd arts is meestal niet zo snel werkloos.
Net als toen ze iedereen maar rij-instructeur lieten wordenquote:Op woensdag 18 mei 2016 14:02 schreef Poepz0r het volgende:
[..]
Omdat het UWV je geplaatst heeft en dus 10.000 (ja tienduizend) euro voor je gevangen heeft. Wat er verder met je gebeurd zal ze aan de reet roesten. En juist hoog opgeleiden zoeken naar banen. Er zijn meer piloten dan daadwerkelijk piloten in een cockpit
Ik heb het hier voornamelijk over de groep die zelf moeite heeft te solliciteren etc etc, maar daarnaast roept het UWV je te helpen. Haal die fucking slogans dan van je folders etc en geef mensen niet de indruk dat je god bent en iedereen wil en kan helpen, want je bent niets meer dan een Randstad 2.0.
Waar staat dat nou preciesquote:
Slechts één vraag; zodra ze wat ervaring hebben opgedaan in zo'n vreselijke organisatie, weer vol in het arbeidsproces zitten, wat contacten hebben en er weer zin in hebben; wat belet ze dan te solliciteren op een baan bij de AH, of eender welke andere organisatie waar je wel wat loonsverhoging krijgt of carrieremogelijkheden worden geboden?quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:00 schreef Poepz0r het volgende:
[..]
Je snapt mijn reply niet. Ik zal het beter proberen te verwoorden voor je. Er is een behoorlijke groep mensen die HULP nodig heeft bij het zoeken naar een baan. UWV zegt dat ze dat doen, doen ze niet (fout 1).
Iemand die dus jaren in de bijstand heeft gezeten en dan ineens aan het werk gaat, dat is een flinke verandering en zo iemand moet je coachen etc. Bijvoorbeeld eens per week een gesprek voor een maand of 3 om te kijken hoe het gaat. In plaats van deze groep mensen te helpen worden ze GEDUMPT bij een sociale werkplaats (uiteraard krijgt men daar stevig geld voor) en in plaats van die persoon een aantal handvatten te geven hoort deze beste man niets van geen enkele instantie en mag hij het doen met die 300 euro meer. Daarnaast (dit heb ik met eigen ogen in familiekring gezien) worden deze groep mensen uitgebuit tot en met. Dan doel ik op geen carrieremogelijkheden, doorstroming, studie en geen loonsverhoging tot aan je pensioen. Vooral dat laatste is waanzin. Wanneer je bij de AH werkt krijg je al wat centjes erbij, waarom deze groep niet?
Wat is een basisinkomen? +- 30% van het bbp ofzo? Lijkt niet echt op een 100% ala Noord Korea of wel?quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:51 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Leer eens wat toegevoegde waarde is voor je jezelf te kijk zet hier.
Serieus.
[..]
Voor jou geldt eigenlijk hetzelfde maar ik zal het uitleggen.
Stel Coca cola was een Nederlands bedrijf
Stel Coca cola verkoopt aan Belgische klanten
Belgische klanten betalen ons met geld uit België wat terecht komt in Nederland
Wat doet dat met de geldhoeveelheid (en dus economie) in ons land?
[..]
Klopt helemaal, en in dat geval zou marketing binnen de korste keren niet meer bestaan.
Het feit is echter dat marketing wel degelijk meer omzet genereert voor bedrijven en het dus winstgevend is om te doen.
[..]
Ja, als je Nederland ziet als gesloten systeem heb je gelijk maar dat is Nederland niet. Zéker Nederland niet zou ik haast zeggen. Nederlandse bedrijven exporteren nogal wat, ze lenen geld voor investeringen, betalen lonen van het geld dat komt uit export etc. Kennis opgedaan door zakendoen kan worden verkocht aan het buitenland of de kennis wordt gestoken in het produceren van goederen die weer gewild zijn etc.
[..]
Kijk maar eens hoe goed het gaat in Noord Korea met een evenwichtige verdeling.
En kijk ook even naar wanneer China's economie is gaan groeien.
Die zullen dan een iets andere definitie hanteren, maar goed. Je negeert de rest van de post. De arbeidsparticipatie is sinds de jaren '80 simpelweg enorm toegenomen, aangezien vrouwen veel vaker zijn gaan werken:quote:
CBSquote:De arbeidsparticipatie is van 1970 tot midden jaren tachtig iets afgenomen. Vanaf de tweede helft van de jaren tachtig laat de arbeidsparticipatie echter een constant stijgende trend zien. Deze stijging kan bijna helemaal worden toegeschreven aan de toegenomen arbeidsparticipatie van vrouwen. Het aandeel vrouwen dat zich aanbiedt op de arbeidsmarkt, steeg van 34% in 1985 naar 62% in 2008. Door deze sterke stijging onder vrouwen is in de afgelopen decennia het verschil in arbeidsparticipatie tussen mannen en vrouwen kleiner geworden. De enorme stijging van de arbeidsparticipatie van vrouwen heeft een aantal oorzaken. In de eerste plaats is de werkende vrouw in de afgelopen decennia maatschappelijk meer geaccepteerd. Daarnaast heeft het beleid een belangrijke rol gespeeld. Er werden namelijk deeltijdbanen toegestaan (Portegijs et al., 2008). Door de sterke groei van de dienstensector werd de arbeidsmarkt tevens steeds flexibeler. In sectoren als de zakelijke dienstverlening, horeca, overheid, onderwijs en gezondheidszorgwerd deeltijdwerk mogelijk (Van Zanden, 1997). Hiervan hebben met name vrouwen geprofiteerd.Verder hebben ook faciliteiten als ouderschapsverlof, kinderopvang en kinderbijslag bijgedragen aan een toegenomen arbeidsdeelname van vrouwen (Centraal Bureau voor de Statistiek, 2007).
Wat als die mensen daar moeite mee hebben omdat ze stotteren (simpel voorbeeld), wie gaat hun helpen? Als de 2e kamer zo graag mensen aan het werk wil hebben zorg dan voor deze dingen:quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:07 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Slechts één vraag; zodra ze wat ervaring hebben opgedaan in zo'n vreselijke organisatie, weer vol in het arbeidsproces zitten, wat contacten hebben en er weer zin in hebben; wat belet ze dan te solliciteren op een baan bij de AH, of eender welke andere organisatie waar je wel wat loonsverhoging krijgt of carrieremogelijkheden worden geboden?
Zienswijze, precies de reden dat mensen een basisinkomen rechtvaardigen en precies de reden dat jij "werken voor je eigen centen" rechtvaardigd.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:53 schreef Metro2005 het volgende:
2) Je verdient geen 300 euro maar 1400 euro , die 1100 euro had je als gunst gekregen van de gemeenschap zodat je niet hongerig ligt te creperen op straat
Er staat 25% van de bevolking tussen 15 en 64 jaar. Dat is inderdaad heel iets anders dan de beroepsbevolking. De beroepsbevolking is het gedeelte van de 15-64 jarigen dat werkt of zou willen werken.quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:04 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Waar staat dat nou precies
Zo'n 25% van de beroepsbevolking (15 - 64 jaar) werkt nog geen uur betaald per week(!).
Het enige dat ik uit die bron haal is dat voor de Nederlandse cijfers uitgegaan wordt van minimaal 12 uur in de week en dat het percentage dan op 5,3 en 5,2% ligt.
Ik had het over het algemeen over jouw opmerking 'verdeling'quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:07 schreef ludovico het volgende:
[..]
Wat is een basisinkomen? +- 30% van het bbp ofzo? Lijkt niet echt op een 100% ala Noord Korea of wel?
Ik heb de zin nu 4 keer gelezen en ik begrijp hem nog niet.quote:Je bevestigd verder met dat buitenland erbij te betrekken alleen maar mijn punt, herverdeling van waar de productie plaatsvind en vermogen tegen de netto kosten van marketeers.
1100 euro een gunst. We leven in een land met een fucking sociaal vangnet. Niks geen gunst, gewoon wetgeving.quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:09 schreef ludovico het volgende:
[..]
Zienswijze, precies de reden dat mensen een basisinkomen rechtvaardigen en precies de reden dat jij "werken voor je eigen centen" rechtvaardigd.
Ik ken iemand die erg stottert, heeft z'n eigen bedrijf opgericht.quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:08 schreef Poepz0r het volgende:
[..]
Wat als die mensen daar moeite mee hebben omdat ze stotteren (simpel voorbeeld), wie gaat hun helpen? Als de 2e kamer zo graag mensen aan het werk wil hebben zorg dan voor deze dingen:
- Coaching / Begeleiding
- Meer middensegment / hoger segment banen
Inderdaad. Zoals ik al eerder zei: Net als dat je overvallers maar gewoon laat gaan want het kost teveel mankracht en geld om op te sporen.quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:09 schreef ludovico het volgende:
[..]
Zienswijze, precies de reden dat mensen een basisinkomen rechtvaardigen en precies de reden dat jij "werken voor je eigen centen" rechtvaardigd.
Wetgeving die bij elke stemronde kan veranderen, dus wel degelijk een gunst.quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:10 schreef Poepz0r het volgende:
[..]
1100 euro een gunst. We leven in een land met een fucking sociaal vangnet. Niks geen gunst, gewoon wetgeving.
Het nettoloon omhoog, én een basisinkomen financieren. Bestaansminimum verlagen lijkt mij idioot.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:54 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Hiermee zeg je eigenlijk dat het bestaansminimum zo hoog is, dat het de arbeidsproductiviteit raakt van een gemiddelde bijstandsgerechtigde. De arbeidsproductiviteit van zo iemand is dus zo laag, dat hij veroordeelt is tot het handdoekjes vouwen met mensen met het syndroom van down.
Laat ik het zo zeggen; misschien voelt het voor Jan onrechtvaardig dat hij er maar 300 euro op vooruit gaat, maar dat is het niet, want hij gaat er eigenlijk 1400 op vooruit ten opzichte van niet werken. De enige manier om dit tegen te gaan is het bestaansminimum verlagen, de werkgeverslasten te verkleinen zodat er meer dan 1550 kan worden betaald, of de werknemerslasten te verkleinen zodat er meer dan 1400 netto overblijft van de 1550.
Eens maar laten we die groep ook niet vergeten. Er lopen behoorlijk wat mensen bij sociale werkplaatsen die echt wel meer kunnen, maar gewoonweg vergeten worden, omdat er toch al geld aan verdient is etc.quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:10 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Ik ken iemand die erg stottert, heeft z'n eigen bedrijf opgericht.
Net zoals ik iemand ken die slechtziend is (30% zicht) en advocaat is.
Dit verwacht ik niet van iedereen, zoals eerder gezegd, sommige mensen hebben een slim koppie en kunnen net wat meer dan anderen, maar laten we niet doen alsof het iedereen kan overkomen dat ze langdurig in de bijstand zitten en vervolgens gedwongen worden om tot aan hun pensioen met een minimumloon te worden weggestuurd bij de UWV. Dat is gewoon voorbehouden tot de onderkant van de arbeidsmarkt.
Ik denk het nietquote:Op woensdag 18 mei 2016 14:11 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Wetgeving die bij elke stemronde kan veranderen, dus wel degelijk een gunst.
Op dit moment is het geen verschil in zienswijze, maar een wetmatigheid.quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:09 schreef ludovico het volgende:
[..]
Zienswijze, precies de reden dat mensen een basisinkomen rechtvaardigen en precies de reden dat jij "werken voor je eigen centen" rechtvaardigd.
Gepest kan ook gebeuren als je dus wel aan het werk bent voor die 300 extra + nog het feit dat je geestdodend werk moet doen wat ook een negatief punt heeft.quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:12 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Op dit moment is het geen verschil in zienswijze, maar een wetmatigheid.
De bijstand is geen basisinkomen en als mensen het wel zo zien, dan valt ook het argument voor een basisinkomen weg dat dit voor mensen een hoop rust en vrijheid biedt.
Die 1400 heeft meer voordelen; namelijk geen cursussen, "gepest" en "plichten" uit de bijstand.
Dat zijn niet-monetaire voordelen bij werk, waarbij je eerst stelt dat het een simpele rekensom is van 1400 - 1100 = 300 verschil.
Hoe kan je het nettoloon verhogen én een basisinkomen financieren?quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:11 schreef ludovico het volgende:
[..]
Het nettoloon omhoog, én een basisinkomen financieren. Bestaansminimum verlagen lijkt mij idioot.
Hmm, nah, dat heet efficiëntie. Kosten baten analyse is zo gek niet. Super veel geld investeren om overvallers op te pakken (door de staat) laat ook een signaal af waardoor mensen het misschien minder aantrekkelijk vinden om zelf een overval te plegen. Een privaat bedrijf ondervindt de baten niet volledig van minder overvallers, het kost hem immers geen geld als een ander wordt overvallen, dus een privaat bedrijf zal minder geld overhebben om mensen op te sporen en te bestraffen.... Markt inefficienties kun je dat noemen.quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:10 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Inderdaad. Zoals ik al eerder zei: Net als dat je overvallers maar gewoon laat gaan want het kost teveel mankracht en geld om op te sporen.
Handdoek in de ring gooien heet dat.
Klopt inderdaad, je hebt gelijk. Alsnog niet iets dat nooit kan veranderen though.quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:12 schreef Poepz0r het volgende:
[..]
Ik denk het nietVolgens mij staat er ook iets van in de grondwet is het niet?
Tsja, dan is het kiezen uit twee kwaden.quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:14 schreef Poepz0r het volgende:
[..]
Gepest kan ook gebeuren als je dus wel aan het werk bent voor die 300 extra + nog het feit dat je geestdodend werk moet doen wat ook een negatief punt heeft.
Alsof de rijken het zo slecht hebben hierzo. Ik vind nog steeds dat het hebben van een hypotheek bij een vermogen van meer dan 5 miljoen gewoon afgeschaft moet worden. Er is geen enkele reden te bedenken waarom iemand die een huis cash kan betalen een hypotheek moet hebben. Graaien heet dat, meer meer meer geld, waanzin en belachelijk. Iemand die een huisje wilt kopen van 200K moet er ontzettend veel voor doen en dit soort baardapen lopen maar te cashen.quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:14 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Hoe kan je het nettoloon verhogen én een basisinkomen financieren?
Gaat dat weer uit de portemonnee van "de rijken" komen?
Yep, de sociale (werk)voorziening is een protocolindustrie waarbij degenen waarom het gaat zijn verworden tot middel zonder (markt- of eigen)waarde.quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:00 schreef Poepz0r het volgende:
[..]
Je snapt mijn reply niet. Ik zal het beter proberen te verwoorden voor je. Er is een behoorlijke groep mensen die HULP nodig heeft bij het zoeken naar een baan. UWV zegt dat ze dat doen, doen ze niet (fout 1).
Iemand die dus jaren in de bijstand heeft gezeten en dan ineens aan het werk gaat, dat is een flinke verandering en zo iemand moet je coachen etc. Bijvoorbeeld eens per week een gesprek voor een maand of 3 om te kijken hoe het gaat. In plaats van deze groep mensen te helpen worden ze GEDUMPT bij een sociale werkplaats (uiteraard krijgt men daar stevig geld voor) en in plaats van die persoon een aantal handvatten te geven hoort deze beste man niets van geen enkele instantie en mag hij het doen met die 300 euro meer. Daarnaast (dit heb ik met eigen ogen in familiekring gezien) worden deze groep mensen uitgebuit tot en met. Dan doel ik op geen carrieremogelijkheden, doorstroming, studie en geen loonsverhoging tot aan je pensioen. Vooral dat laatste is waanzin. Wanneer je bij de AH werkt krijg je al wat centjes erbij, waarom deze groep niet?
Zoals ik al eerder zei is er laatst onderzoek gedaan naar het effect van een basisinkomen en wat blijkt is dat men juist creatiever word (geen stress, meer rust, geen verplichtingen) en juist zelf actief deel gaat nemen aan de maatschappij. Vrijwilligerswerk, studies etc etc.quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:17 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Tsja, dan is het kiezen uit twee kwaden.
Als je zowel werken vervelend vindt (want geestdodend) als in de bijstand hangen vervelend vindt (want sollicitatieplicht + UWV) dan moet je zelf kiezen waar je het beste uit bent. Ik denk dat een hoop mensen in de bijstand graag zouden willen werken en de bijstand aantrekkelijker maken c.q. een basisinkomen invoeren, zal voor een verschuiving richting minder arbeid zorgen die in mijn ogen onwenselijk is.
Dan heb je het dus over 0,001% van de mensen die mag afdragen om 99,999% van de rest van Nederland te voorzien van gratis geld. Ongetwijfeld krijg je er veel stemvee voor, maar die paar mensen met 5 miljoen cash laten zich echt niet de kaas van het brood eten en de besparing op die paar miljoen/miljard HRA zal ook geen basisinkomen mogelijk maken.quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:17 schreef Poepz0r het volgende:
[..]
Alsof de rijken het zo slecht hebben hierzo. Ik vind nog steeds dat het hebben van een hypotheek bij een vermogen van meer dan 5 miljoen gewoon afgeschaft moet worden. Er is geen enkele reden te bedenken waarom iemand die een huis cash kan betalen een hypotheek moet hebben. Graaien heet dat, meer meer meer geld, waanzin en belachelijk. Iemand die een huisje wilt kopen van 200K moet er ontzettend veel voor doen en dit soort baardapen lopen maar te cashen.
Waarom moet iemand met 5 miljoen cash in hemelsnaam een hypotheek hebben? Leg mij dat eens uit. 1 reden meer geld en in plaats van iets toe te voegen aan de maatschappij wil deze persoon meer meer meer voor zijn eigen hachie.quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:18 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Dan heb je het dus over 0,001% van de mensen die mag afdragen om 99,999% van de rest van Nederland te voorzien van gratis geld. Ongetwijfeld krijg je er veel stemvee voor, maar die paar mensen met 5 miljoen cash laten zich echt niet de kaas van het brood eten en de besparing op die paar miljoen/miljard HRA zal ook geen basisinkomen mogelijk maken.
quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:17 schreef Vallon het volgende:
[..]
Yep, de sociale (werk)voorziening is een protocolindustrie waarbij degenen waarom het gaat zijn verworden tot middel zonder (markt- of eigen)waarde.
De mensen hebben en krijgen geen enkel uitzicht om hun situatie - opr/echt- te (kunnen) verbeteren. Na 3-5 jaar ben je doodgeslagen in je motivatie en met die achtergrond zal het je ook nooit meer lukken. De beroemde en beruchte uitzondering die het wel lukt en in de krant komt als verdere demotivatie dat je anders een nog grotere mislukkeling bent is daarbij zeker geen regel.
Er zijn er maar weinig die in die afhankelijksheidsituatie de "gore" moed hebben weerstand te bieden tegen hun plaats in de samenleving.
Het zou echt goed zijn dat je voor je voorbestaan geen zorg zou hebben voor je basis levensonderhoud.
Iemand kan groeien door "geweld" en harde repercussies maar floreert pas bij vrijheid.
Een (onvoorwaardelijk) basisinkomen biedt dan heel veel kansen op verbetering en .. . . . niemand hoeft zich nog langer schuldig te voelen over de (zorg)staat van de ander.
Zowel ontvanger als gever, hebben dan rust en kunnen zich dan concentreren om hun mogelijkheden om hun zin cq. bijdrage aan het leven, proberen te verwezenlijken.
Minder belasting gaat betalen, kortom.quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:18 schreef Poepz0r het volgende:
[..]
Zoals ik al eerder zei is er laatst onderzoek gedaan naar het effect van een basisinkomen en wat blijkt is dat men juist creatiever word (geen stress, meer rust, geen verplichtingen) en juist zelf actief deel gaat nemen aan de maatschappij. Vrijwilligerswerk, studies etc etc.
Omdat hij geen zin heeft die 5 miljoen vrij te maken en het in één belegging te steken?quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:19 schreef Poepz0r het volgende:
[..]
Waarom moet iemand met 5 miljoen cash in hemelsnaam een hypotheek hebben? Leg mij dat eens uit. 1 reden meer geld en in plaats van iets toe te voegen aan de maatschappij wil deze persoon meer meer meer voor zijn eigen hachie.
Hoezo minder belasting betalen? Je kunt exact dezelfde basisprincipes hanteren als je nu doet bij de uitkeringen? Wat moet daar aan veranderen?quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:20 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Minder belasting gaat betalen, kortom.
Zou kunnen, maar het is ten goede van de arbeidsparticipatie en vanwege de mogelijkheid om het brutoloon te verlagen zonder daarbij het bestaansminimum van mensen aan te tasten ten goede komen van onze concurrentiekracht.quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:14 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Hoe kan je het nettoloon verhogen én een basisinkomen financieren?
Gaat dat weer uit de portemonnee van "de rijken" komen?
Moet je een huis hebben van 5 miljoen dan?quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:21 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Omdat hij geen zin heeft die 5 miljoen vrij te maken en het in één belegging te steken.
Ik zou, als ik ¤ 5 mln. had, ook niet al dat geld in een huis stoppen, maar er wat indextrackers van kopen.
Welke basisprincipes? Dat je al het werk moet accepteren dat je wordt aangeboden?quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:21 schreef Poepz0r het volgende:
[..]
Hoezo minder belasting betalen? Je kunt exact dezelfde basisprincipes hanteren als je nu doet bij de uitkeringen? Wat moet daar aan veranderen?
Ik heb het over de belastingen die je moet betalen chef. Ook iemand met een uitkering betaald mee en dat is bij een basisinkomen niet anders. Maar je reageert niet op recent onderzoek waarin is aangetoond dat een basisinkomen juist een positief effect heeft op de samenleving aangezien de druk wegvalt en men in alle rust zelf kan bepalen hoe men het leven wil indelen.quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:22 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Welke basisprincipes? Dat je al het werk moet accepteren dat je wordt aangeboden?
Daarmee is er geen reden om aan te nemen dat het besteedbaar inkomen stijgt en zo ja, waar dit besteedbaar inkomen aan wordt uitgegeven. Zijn dat investeringen, of is dat consumptie? Allemaal bepalend voor de concurrentiekracht van morgen.quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:21 schreef ludovico het volgende:
[..]
Zou kunnen, maar het is ten goede van de arbeidsparticipatie en vanwege de mogelijkheid om het brutoloon te verlagen zonder daarbij het bestaansminimum van mensen aan te tasten ten goede komen van onze concurrentiekracht.
Moeten mensen voor mij bepalen welk formaat huis ik moet hebben?quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:21 schreef Poepz0r het volgende:
[..]
Moet je een huis hebben van 5 miljoen dan?Als je slim bent max 500K-1miljoen ja, dus zat geld over.
Moeten mensen voor mij bepalen of ik moet werken etc? Same storyquote:Op woensdag 18 mei 2016 14:24 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Moeten mensen voor mij bepalen welk formaat huis ik moet hebben?
De jaloezier druipt er vanaf .quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:17 schreef Poepz0r het volgende:
[..]
Alsof de rijken het zo slecht hebben hierzo. Ik vind nog steeds dat het hebben van een hypotheek bij een vermogen van meer dan 5 miljoen gewoon afgeschaft moet worden. Er is geen enkele reden te bedenken waarom iemand die een huis cash kan betalen een hypotheek moet hebben. Graaien heet dat, meer meer meer geld, waanzin en belachelijk. Iemand die een huisje wilt kopen van 200K moet er ontzettend veel voor doen en dit soort baardapen lopen maar te cashen.
Nee ik woon zelf in een boven modale wijk en wens iedereen het beste, maar als we allemaal zo graag ons steentje bij willen dragen dan moeten we daar beginnen, maar dan geven ze niet thuis. Geen een van allen.quote:
Of het nu positief is of niet, het is bijna onbetaalbaar en daarmee creert het op nationaal niveau een hele andere druk, namelijk om wel degelijk flink te groeien, anders haalt het succes van het programma zichzelf in. the Economist: Basically unaffordablequote:Op woensdag 18 mei 2016 14:23 schreef Poepz0r het volgende:
[..]
Ik heb het over de belastingen die je moet betalen chef. Ook iemand met een uitkering betaald mee en dat is bij een basisinkomen niet anders. Maar je reageert niet op recent onderzoek waarin is aangetoond dat een basisinkomen juist een positief effect heeft op de samenleving aangezien de druk wegvalt en men in alle rust zelf kan bepalen hoe men het leven wil indelen.
Door de tendensen van de markt die nu al tegengehouden worden met een minimumloon verwacht ik dat de koopkracht van arbeiders die "weinig waarde toevoegen" niet zo sterk zal stijgen, echter wordt werk dat "minder waarde toevoegt dan het minimumloon" gedeeltelijk extra betrokken in de economie, meer mensen aan het werk die zelf willen werken en voldoende middelen krijgen van de maatschappij om van te leven. Dit zorgt voor extra productie binnen een land.quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:23 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Daarmee is er geen reden om aan te nemen dat het besteedbaar inkomen stijgt en zo ja, waar dit besteedbaar inkomen aan wordt uitgegeven. Zijn dat investeringen, of is dat consumptie? Allemaal bepalend voor de concurrentiekracht van morgen.
Van mij mag iedereen stoppen met werken.quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:24 schreef Poepz0r het volgende:
[..]
Moeten mensen voor mij bepalen of ik moet werken etc? Same story
Toch gaat het gebeuren dus maak je borst maar nat. Hoe en wie het gaat betalen tja probleem van de overheid, niet van ons.quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:34 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Of het nu positief is of niet, het is bijna onbetaalbaar en daarmee creert het op nationaal niveau een hele andere druk, namelijk om wel degelijk flink te groeien, anders haalt het succes van het programma zichzelf in. the Economist: Basically unaffordable
Ik zou er niet te gauw op rekenen.quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:37 schreef Poepz0r het volgende:
[..]
Toch gaat het gebeuren dus maak je borst maar nat. Hoe en wie het gaat betalen tja probleem van de overheid, niet van ons.
Je kan je ook afvragen, hoe het mogelijk is dat iemand ¤5 miljoen euro weet over te houden om dat soort dingen te doen.quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:21 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Omdat hij geen zin heeft die 5 miljoen vrij te maken en het in één belegging te steken?
Ik zou, als ik ¤ 5 mln. had, ook niet al dat geld in een huis stoppen, maar er wat indextrackers van kopen.
Nee hoor, je mag van mij gerust thuis gaan zitten als je dat graag wil.quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:24 schreef Poepz0r het volgende:
[..]
Moeten mensen voor mij bepalen of ik moet werken etc? Same story
quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:24 schreef Poepz0r het volgende:
[..]
Moeten mensen voor mij bepalen of ik moet werken etc? Same story
quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:24 schreef Poepz0r het volgende:
[..]
Moeten mensen voor mij bepalen of ik moet werken etc? Same story
Overheid = ons.quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:37 schreef Poepz0r het volgende:
[..]
Toch gaat het gebeuren dus maak je borst maar nat. Hoe en wie het gaat betalen tja probleem van de overheid, niet van ons.
Inderdaad zeg. Stel je voor dat iemand 20.000 euro spaargeld heeft en de ander slechts 1000 euro. Onbehoorlijk gedrag zeg ik je!quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:43 schreef Vallon het volgende:
Net als bij inkomen is imho een verschil van zeg 20x in bezit t.o.v. de ander niet redelijk.
Man man man wat een borrelpraat. Meer dan genoeg voorbeelden te bedenken waarin mensen 5 miljoen of zelfs 5 miljard hebben verdiend met hard werken. En dan 'onthoudt' je echt geen anderen ervan. Sterker nog, ze onderhouden er honderden werknemers mee.quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:43 schreef Vallon het volgende:
[..]
Je kan je ook afvragen, hoe het mogelijk is dat iemand ¤5 miljoen euro weet over te houden om dat soort dingen te doen.
Was/is die persoon slimmer of in de gelegenheid (gebracht) ?. Met hard werken zal je nevener/nooit ¤5M overhouden. Tenzij je met werken bedoeld dat je dat de ander hebt weten te "onthouden".
Och, de problemen met vermogen komen pas voor bij de rijkste <5% van de 90 tot 95% meest vermogenden zit het vermogen veelal ook alleen in het huis.. Vermogens van +- 1 miljoen ofzo. Dat is geen probleem nog zou je zeggen.quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:49 schreef Metro2005 het volgende:
Inderdaad zeg. Stel je voor dat iemand 20.000 euro spaargeld heeft en de ander slechts 1000 euro. Onbehoorlijk gedrag zeg ik je!
quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:34 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Of het nu positief is of niet, het is bijna onbetaalbaar en daarmee creert het op nationaal niveau een hele andere druk, namelijk om wel degelijk flink te groeien, anders haalt het succes van het programma zichzelf in. the Economist: Basically unaffordable
Hahaha, uit je eigen bron.... Dit omslaat de essentie van de discussie als je het mij vraagtquote:The idea has a long intellectual heritage. In 1797 Thomas Paine, one of America’s founders, penned a pamphlet arguing that every person is entitled to share in the returns on the common property of humanity: the earth’s land and natural resources (today, you might include radio spectrum or the profits of central banks).
Mijn eigen bron benoemd inderdaad ook de andere kant.quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:57 schreef ludovico het volgende:
[..]
[..]
Hahaha, uit je eigen bron.... Dit omslaat de essentie van de discussie als je het mij vraagt
quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:45 schreef Monolith het volgende:
[..]
Nee hoor, je mag van mij gerust thuis gaan zitten als je dat graag wil.
Beide reacties gaan imho voorbij aan het concept van vrijheid en recht op zelfbeschikking cq. ontplooiing.quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:47 schreef Metro2005 het volgende:
[..]!!!!!!!
Ben je nou serieus
????????
Wat nou als je een voorwaardelijk basisinkomen doet? Want aan jou te merken heb je het niet zo op luie mensen die niet solliciteren voor een baan.quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:59 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Mijn eigen bron benoemd inderdaad ook de andere kant.
Lijkt me wel zo volledig.
Ik begrijp niet zo goed wat daar vreemd aan is. Wel werken resulteert in een tevredener leven. Je hebt meer geld, maakt je nuttig, wat weer invloed heeft op je geestelijke gesteldheid en je kunt jezelf ontwikkelen. Als mensen zo nodig niet willen werken is dat hun verlies.quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:47 schreef Metro2005 het volgende:
[..]!!!!!!!
Ben je nou serieus
????????
De vruchten plukken van het werk van onze voorouders zit hem natuurlijk in het kapitaal dat zij opgebouwd hebben, dus daar zouden de mensen "recht" op hebben. Dus inderdaad zouden we resultaten moeten zien vanuit die assets.quote:A better system might also be financed by a return on assets, rather than by taxes. Alaska pays its residents an annual dividend—$1,900 in 2014—from the returns on its oil fund. An asset-financed basic income would remove welfare distortions without introducing new ones through higher taxes. Unfortunately, few governments have wealth funds. On the contrary, they are mired in debt (though some think they could monetise public assets, including land, more effectively). In any case, many would worry that widespread government ownership of financial assets would lead to bureaucrats meddling in the private sector.
Och, het is niet hoofdzakelijk te doen om inactieven een schop onder hun kont te geven.quote:Op woensdag 18 mei 2016 15:09 schreef ludovico het volgende:
[..]
Wat nou als je een voorwaardelijk basisinkomen doet? Want aan jou te merken heb je het niet zo op luie mensen die niet solliciteren voor een baan.
Ik heb mij ten tijden van werkloosheid op andere vlakken ontwikkeld kan ik je melden. Halve wereld rondgereisd heerlijkquote:Op woensdag 18 mei 2016 15:14 schreef Xa1pt het volgende:
[..]
Ik begrijp niet zo goed wat daar vreemd aan is. Wel werken resulteert in een tevredener leven. Je hebt meer geld, maakt je nuttig, wat weer invloed heeft op je geestelijke gesteldheid en je kunt jezelf ontwikkelen. Als mensen zo nodig niet willen werken is dat hun verlies.
Want? Als de belastingdruk met 1000 euro toeneemt, maar je ook 1000 euro van de overheid krijgt... En daarmee een armoedeval elimineert, wat is daarop dan een probleem?quote:Op woensdag 18 mei 2016 15:17 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Och, het is niet hoofdzakelijk te doen om inactieven een schop onder hun kont te geven.
Wat vooral vermeden moet worden is een groter deel van het BNP via de overheid te laten verdelen.
Vermogensbelasting belast met name het vermogen dat de huidige generaties hebben opgebouwd.quote:Op woensdag 18 mei 2016 15:15 schreef ludovico het volgende:
Ze zeggen wel leuke dingen in je artikel GSbrder
[..]
De vruchten plukken van het werk van onze voorouders zit hem natuurlijk in het kapitaal dat zij opgebouwd hebben, dus daar zouden de mensen "recht" op hebben. Dus inderdaad zouden we resultaten moeten zien vanuit die assets.
Dat gebeurt nu gedeeltelijk met een vermogensbelasting, maar die gaat niet ver genoeg.... Verschillen in eigendom van financiële eigendommen liggen te scheef.
Het is zelden mogelijk daar geen enkele euro kosten voor te maken.quote:Op woensdag 18 mei 2016 15:20 schreef ludovico het volgende:
[..]
Want? Als de belastingdruk met 1000 euro toeneemt, maar je ook 1000 euro van de overheid krijgt... En daarmee een armoedeval elimineert, wat is daarop dan een probleem?
Lees wat je wil zien. Het gaat om de afstand tussen de minsthebbenden en de meesthebbenden.quote:Op woensdag 18 mei 2016 14:49 schreef Metro2005 het volgende:
Inderdaad zeg. Stel je voor dat iemand 20.000 euro spaargeld heeft en de ander slechts 1000 euro. Onbehoorlijk gedrag zeg ik je!
Het feit dat iemand talent of kunde heeft om iets te presteren mag/moet zeker gewaardeerd worden. Het draait ook om de definitie wat men verstaat onder "hard" werken.quote:Man man man wat een borrelpraat. Meer dan genoeg voorbeelden te bedenken waarin mensen 5 miljoen of zelfs 5 miljard hebben verdiend met hard werken. En dan 'onthoudt' je echt geen anderen ervan. Sterker nog, ze onderhouden er honderden werknemers mee.
Leg het mij dan uit, zonder mij te ridiculiseren? Wat gaat er mis in de economie als morgen alle autoverkopers verdwenen zijn? Worden er dan geen auto's meer gemaakt? Komen die dan niet meer bij jou of mij terecht? Per saldo is de autoverkoper toch een soort bureaucratisch tussenstation die vrij weinig specialistische kennis toevoegt? De specs staan in de brochure, het onderhoud wordt door een vakman gedaan. Mij ontgaat dus waar de waarde van die verkoper in zit. Dat iemand bereid is voor hem te betalen, betekent niet dat hij onmisbaar is om onze economie aan de praat te houden.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:51 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Leer eens wat toegevoegde waarde is voor je jezelf te kijk zet hier.
Serieus.
Mijn reactie gaat daar helemaal niet aan voorbij. Ik stel dat iedereen prima thuis mag gaan zitten als hij geen behoefte heeft om te werken. Met geld heeft dat allemaal weinig te doen. Geld is slechts een kwantificatie van andere zaken. Het concept van zelfbeschikking en ontplooiing is ook wel schattig, maar nogal etnocentrisch. Als we de hele wereldbevoking die mogelijkheid gaven (en zouden bekostigen / faciliteren), dan was het doffe ellende geweest hier in Nederland.quote:Op woensdag 18 mei 2016 15:09 schreef Vallon het volgende:
[..]
[..]
Beide reacties gaan imho voorbij aan het concept van vrijheid en recht op zelfbeschikking cq. ontplooiing.
.
Ik snap het wel want omdat ik ..(vul in).. moet jij ook ...(vul in)..
In onze genen ligt de drang zo te (over)heersen nog vast terwijl we dat met onze middelen beslist kunnen veranderen.
Ik ben zeker geen uitzondering dat ik (bepaald, soort) werk simpelweg geweldig vind om te doen en de betaling daarvoor van compleet ondergeschikt belang acht.
De stinkende strontreet van een hulpbehoevende schoonnaken kan (mij dan) daarbij meer satisfactie geven, dan de betaling van een ¤10K voor een gestresste kutklus in Dubai.
Ik weet 100% zeker dat elk werk waar echt behoefte aan is, er altijd iemand zal zijn die dat met graagte mits gewaardeerd, zal willen doen.
Du moment dat je je realiseert dat geld maar tot een bepaalde hoogte relevant is, begrijp je dat een basisinkomen een tamelijk zinnige stap is om anderen (en ook mijzelf) daarmee kansen op zelfontplooiing te geven. Bijkomend voordeel, van het ingeramde schuld- of plichtsgevoel kan je dan afstand van nemen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |