SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Aankleding van de feesttafel kan hier uiteraard ook besproken worden, hier is de mijne van
afgelopen jaar:
Meer inspiratie: Heston Blumenthals Perfect Christmas!
http://www.dailymotion.com/video/xndwm1_heston-blumenthal-s-perfect-christmas_lifestyle
En de vorige edities:
Kersttopic 2014: http://forum.fok.nl/topic/2145048
Kersttopic 2013: http://forum.fok.nl/topic/2022736
Game on!![]()
Ja hoor. Wij hebben overwogen om hem als volledige fondue te serveren met kerst, maar gaan toch voor iets traditionelers.quote:Op woensdag 16 december 2015 19:42 schreef Piet__Piraat het volgende:
Goed topic!
Nu lees ik iets over die soep der soepen, en ook in vorige topics kom ik die tegen. Maar eigenlijk wil ik er wel iets van vlees of vis in. Zou dat goed met gamba's kunnen?
Heb ik intussen geprobeerd. Was nie wat. De kervelboter en de knoflook smaakten vrij overheersend. Prima op een stokbroodje bij de BBQ, maar niks voor een kerstdiner.quote:Op dinsdag 8 december 2015 11:41 schreef minilot het volgende:
[..]
Zalm met kervelboter, dat klinkt lekker zeg!
Thanks.quote:Op woensdag 16 december 2015 22:34 schreef Bleie het volgende:
[..]
Ja hoor. Wij hebben overwogen om hem als volledige fondue te serveren met kerst, maar gaan toch voor iets traditionelers.
Op zich is fondue in bouillon (wat dit eigenlijk is) een stuk minder heftig dan in olie, volgens mij (heb al in geen 30 meer in olie gefonduud hoor), maar dan wordt het wel echt een hoofdgerecht ja. Maar wat gamba's of zo erin en dan als voor- of tussengerecht kan denk ik echt prima.quote:Op donderdag 17 december 2015 08:01 schreef Piet__Piraat het volgende:
[..]
Thanks.
Fondue klinkt meteen zo heftig. Ik wil 'm als soep serveren maar wil ook voorkomen dat het zo'n blok op de maag is!
Geen fruit lustenquote:Op donderdag 17 december 2015 20:21 schreef MissLuna het volgende:
Leuk topic! Wij zijn er bijna uit op het dessert na, dus ik lees even mee. Één van de gasten lust geen fruit () en een ander verdraagt geen zuivel, dus dat wordt een leuke uitdaging.
.
Het wordt geen fondue, maar met een kleine amuse erbij het voorgerecht. We moeten dus ook niet stampvol zitten. En voordeel is dat dit prima de dag van tevoren of die ochtend te maken is, waardoor je ter plekke boel enkel hoeft op te warmen. Lekker rustig dusquote:Op donderdag 17 december 2015 09:14 schreef Bleie het volgende:
[..]
Op zich is fondue in bouillon (wat dit eigenlijk is) een stuk minder heftig dan in olie, volgens mij (heb al in geen 30 meer in olie gefonduud hoor), maar dan wordt het wel echt een hoofdgerecht ja. Maar wat gamba's of zo erin en dan als voor- of tussengerecht kan denk ik echt prima.
Dat omrekenen (US/Imperial oz etc.) gaat altijd lastig.quote:"2 - 1/4 oz. packages powdered gelatin (or 4 teaspoons)" op "3 fluid oz. hot liquid (1/4 cup plus 3 tbsp) i.e. hot coffee"
ik geloof dat 1 teaspoon powdered gelatin gelijk staat aan 1 blaadje gelatine. dus dan heb je d'r 4 nodig - lijkt ook iets waarschijnlijker.quote:Op vrijdag 18 december 2015 01:39 schreef Rexanthony het volgende:
Minilot (of iemand anders die het weet),
Ik wil graag die koffie-kaviaar maken. Alleen is er geen gelatinepoeder te vinden in mijn omgeving.
Daarom ben in van plan om blaadjes te gaan gebruiken, maar hoeveel?
[..]
Dat omrekenen (US/Imperial oz etc.) gaat altijd lastig.
Laat ik beginnen met de koffie: 3 fluid oz = ongeveer 80-90ml?
De gelatine: 1 teaspoon = ongeveer 3 gram gelatine?
Dus 12 gram in totaal. Gedeeld door 1,5g (1 blaadje) = 8 blaadjes gelatine?![]()
8 blaadjes op ongeveer 1dl lijkt mij nogal veel...
wat voor kroks zijn het en heb je een receptje? Ziet er lekker uit! !quote:Op zaterdag 19 december 2015 11:44 schreef RobinOok het volgende:
Mijn kroketten in de maak:
[ afbeelding ]
Volgens mij wordt het goeeeeehooooeeeedddd.
De salpicon was in ieder geval al om je vingers bij af te likken.![]()
![]()
Ziet er goed uit.quote:Op zaterdag 19 december 2015 11:44 schreef RobinOok het volgende:
Mijn kroketten in de maak:
[ afbeelding ]
Volgens mij wordt het goeeeeehooooeeeedddd.
De salpicon was in ieder geval al om je vingers bij af te likken.![]()
![]()
Oe dat ziet er goed uit!quote:Op zaterdag 19 december 2015 12:02 schreef RobinOok het volgende:
De basis is : roodgekookt rundvlees uit Sichuan.
Gemaakt van 1,2 kilo sucadelapjes 10 uur in de slowcooker.
Het recept is enigzins zo:
150g boter
150g bloem
12 g blaadjes gelatine
450g gaar roodgekookt vlees in stukjes/plukjes
500g overgehouden bouillon van het roodgekookte vlees
2 lenteuitjes in stukjes
Boter bruin laten worden in pan met dikke bodem...
Bloem er in 1 keer bij
Met een spatel (geen garde!) rustig blijven roeren terwijl de bloem bakt en de rauwe smaak verdwijnt. (ik doe voor de zekerheid altijd minstens 3 minuten, je wilt niet dat de kroket straks melig smaakt)
Dan steeds een plens koude bouillon erbij (ik deed warm, maar lees net dat het koud moest zijn, kwam gelukkig wel goed), roeren, meer bouillon etc tot je een mooi, gladde saus hebt.
Dan de uitgeknepen, geweekte gelatine erdoor roeren.
Vlees en lente-ui erdoor en dan in een met bakpapier beklede bakplaat of ovenschaal scheppen. Laagje plastic folie erover tegen het verkleuren en goed af laten koelen. Dan minstens 3 uur in de ijstkast.
Ik ga er straks blokjes van snijden, die tot ronde ballen draaien. Dan bebloemen, door een geklutst eitje halen en paneren met panko. Dan invriezen en met kerst frituren.
Of straks een proefbal frituren en bedenken wat ik erbij kan serveren...
Wat voor gerechten ga je maken Goaxing?quote:Op zaterdag 19 december 2015 12:35 schreef Gaoxing het volgende:
[..]
Oe dat ziet er goed uit!
Ik ben gestaag een rijsttafel bij elkaar aan het koken voor tweede kerstdag uit de oude kookboekjes van mijn schoonmoeder (die nu 83 is). Sommigen zijn zelfs nog van haar moeder geweest. Echt zo vreselijk leuk (en soms maar flink gokken). Ze had me de boekjes deze zomer gegeven en ik denk dat ze dit wel op prijs zal stellen.
Vrij simpel: ajam besengek pruttelt nu; atjar ketimoen; rendang; een rundvlees gerecht wat in het boekje slechts 'smoor' genoemd wordt met veel ketjap manis; sambal telor; sajoer lodeh; en sambal boontjes. En dan natuurlijk kroepoek, emping, etc, etc..... Misschien nog een sambal.quote:Op zaterdag 19 december 2015 12:40 schreef Molo het volgende:
Wat voor gerechten ga je maken Goaxing?
Tnxquote:Op zaterdag 19 december 2015 13:36 schreef Molo het volgende:
Kan prima zonder de gelatine hoor.
En klinkt goed die gerechten![]()
Ik doe altijd alleen met mascarpone (omdat lekker), zonder slagroom, de slagroom meng je er toch doorheen? Niet aparte laag?quote:Op zaterdag 19 december 2015 13:41 schreef Gaoxing het volgende:
[..]
Tnx![]()
Denk je niet dat de slagroom gaat flauwvallen?
Die heb ik op de Haagse markt zien liggen, maar ik weet niet of jij wat hebt aan deze tip.quote:Op zaterdag 19 december 2015 15:36 schreef IsabellaMariaAnna het volgende:
Ik hoop dat ik hier in de buurt gekleurde bietjes kan vinden. Ik vroeg het gisteren op de markt bij de groenteman en die keek me aan alsof ik wartaal sprak.. 'gele bietjes mevrouw?'
Den Haag is denk ik een goede 2,5 uur rijdenquote:Op zaterdag 19 december 2015 17:10 schreef Uccie het volgende:
[..]
Die heb ik op de Haagse markt zien liggen, maar ik weet niet of jij wat hebt aan deze tip.
Nee, dat klinkt niet als een hele handige optie.quote:Op zaterdag 19 december 2015 17:12 schreef IsabellaMariaAnna het volgende:
[..]
Den Haag is denk ik een goede 2,5 uur rijdenMaar tnx! Ik denk dat ik ergens een pasje voor de Sligro biets, die hebben ze ook wel volgens mij.
De bietjesterrine uit de OP is de bedoeling! Met daarbij een beetje truffelaardappelsoep.quote:Op zaterdag 19 december 2015 17:14 schreef Uccie het volgende:
[..]
Nee, dat klinkt niet als een hele handige optie.
Wat ga je ermee maken, want ik ben nu wel nieuwsgierig.
Klinkt goed, ik ben zo inspiratieloos.quote:Op zaterdag 19 december 2015 17:15 schreef IsabellaMariaAnna het volgende:
[..]
De bietjesterrine uit de OP is de bedoeling! Met daarbij een beetje truffelaardappelsoep.
Iets met geitenkaas is lekker bij pompoensoep!quote:Op zaterdag 19 december 2015 17:16 schreef Uccie het volgende:
[..]
Klinkt goed, ik ben zo inspiratieloos.
Ik denk dat ik pompoensoep met gember maak en dan met mijn moeder ga brainstormen wat we eromheen brouwen.
Oh goeie tip!quote:Op zaterdag 19 december 2015 17:18 schreef IsabellaMariaAnna het volgende:
[..]
Iets met geitenkaas is lekker bij pompoensoep!
Pas op! geitenkaas behoeft een acquired tastequote:Op zaterdag 19 december 2015 17:18 schreef IsabellaMariaAnna het volgende:
[..]
Iets met geitenkaas is lekker bij pompoensoep!
Miss Luna dan heb je hetzelfde probleem als ik. Bijkomend nadeel m'n vader die geen melk mag lust geen soja producten.quote:Op donderdag 17 december 2015 20:46 schreef roos85 het volgende:
[..]
Geen fruit lusten![]()
![]()
Is dit een idee? http://uitpaulineskeuken.nl/2013/07/pistache-semifreddo.html wel met slagroom, maar dat kan je vast vervangen door sojaslagroom oid
Dat komt wel goed, bij ons in de familie is er niet veel dat niet gegeten wordt.quote:Op zaterdag 19 december 2015 17:45 schreef Stokken_en_stenen het volgende:
[..]
Pas op! geitenkaas behoeft een acquired taste
Albert Heijn misschien.quote:Op zaterdag 19 december 2015 15:36 schreef IsabellaMariaAnna het volgende:
Ik hoop dat ik hier in de buurt gekleurde bietjes kan vinden. Ik vroeg het gisteren op de markt bij de groenteman en die keek me aan alsof ik wartaal sprak.. 'gele bietjes mevrouw?'
Bak cheap ass rijst of macaroni droog in vorm gooien werkt hier ook goed voorquote:Op zaterdag 19 december 2015 18:25 schreef Bienelientjee het volgende:
Ik heb net uitgeprobeerd hoe ik mijn glazen schuin in de koelkast kan plaatsen. (Voor mijn diagonale panna cotta) Cakevorm met wat vaatdoekjes op een bepaalde manier om ze te ondersteunen!
Pulled pork, op cedarhouten plank gebbqde wilde zalm, ribey aan een stuk met whisky marinade.quote:Op zaterdag 19 december 2015 19:51 schreef Scorpie het volgende:
Wij gaan een 'winter bbq' doen en ben vooral op zoek naar recepten hiervoor. Ik zat te denken aan een culinaire burger, maar misschien heeft iemand hier nog tips?
Pulled pork ! Ja ! Goeie !quote:Op zaterdag 19 december 2015 21:16 schreef Molo het volgende:
[..]
Pulled pork, op cedarhouten plank gebbqde wilde zalm, ribey aan een stuk met whisky marinade.
Goed bevleesde babyback ribsquote:Op zaterdag 19 december 2015 19:51 schreef Scorpie het volgende:
Wij gaan een 'winter bbq' doen en ben vooral op zoek naar recepten hiervoor. Ik zat te denken aan een culinaire burger, maar misschien heeft iemand hier nog tips?
Zoals al gezegd, ribs en pulled pork. Verder nog:quote:Op zaterdag 19 december 2015 19:51 schreef Scorpie het volgende:
Wij gaan een 'winter bbq' doen en ben vooral op zoek naar recepten hiervoor. Ik zat te denken aan een culinaire burger, maar misschien heeft iemand hier nog tips?
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.- MOINK balls- Glaasje gazpachoquote:SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.- Zalmbonbons met artisjokmousse
- Gerookte zalmmouse in komkommervorm![]()
Ja ik heb ook zoiets van beter wat overhouden dan dat je te weinig hebt.quote:Op zondag 20 december 2015 10:01 schreef Molo het volgende:
Ongeveer 2,5 ons pp. Beter teveel dan te weinig. En wat over is bak ik ook op en eet ik de volgende dag lekker op ofzo
Nee man, het is juist lekker als je voldaan bent, maar níet zo'n uit elkaar klap gevoel hebtquote:Op zondag 20 december 2015 10:13 schreef habitue het volgende:
Plus het is kerst. Als je na afloop van het diner geen "Fuck, ik zet echt propvol, even mijn riem wat gaatjes wijder maken." gevoel hebt, heb je geen kerstdiner gehad.
I hear you, maar ik kan dan nooit zo goed slapen. Dus ik probeer het dit jaar wat rustiger aan te doen. Maar dat gezegd hebbende, weet ik dat dat eigenlijk al kansloos is.quote:Op zondag 20 december 2015 10:13 schreef habitue het volgende:
Plus het is kerst. Als je na afloop van het diner geen "Fuck, ik zet echt propvol, even mijn riem wat gaatjes wijder maken." gevoel hebt, heb je geen kerstdiner gehad.
Uiteraard, maar dat lukt me met kerst nooit.quote:Op zondag 20 december 2015 10:51 schreef Molo het volgende:
[..]
Nee man, het is juist lekker als je voldaan bent, maar níet zo'n uit elkaar klap gevoel hebt
Cleversquote:Op zondag 20 december 2015 12:54 schreef MrsDuck het volgende:
Ik ben er ook uit.... mr.Duck heeft de kaneelcharlotte afgekeurd. Hij wil even geen kaneel. Iets te veel gebruikt de laatste tijd 😀😊
Voorgerecht
Salade met eendenborst en gekarameliseerde peer en hazelnoot/hazelnotenolie ipv de walnoot uit het recept (allergiedingetje)
http://www.24kitchen.nl/r(...)karamelliseerde-peer
Hoofdgerecht
Lamsrack van de bbq
Gevulde bietjes uit de oven en krieltjes in een jasje (zie deze pagina voor de recepten http://www.libelle.nl/food/kerstrecepten-van-yvette-van-boven)
Toe
Ijstaart van http://www.clevers.nl niet zelfgemaakt, maar wel heel lekker
Is gewoon appelmoes. Zelf maken is natuurlijk het lekkerst, maar goeie uit een potje werkt ook primaquote:Op zondag 20 december 2015 10:48 schreef pep88 het volgende:
Iemand wel eens de appelsneeuw uit de op gemaakt? Ik zie in het recept appelsaus staan, is dat gewoon in de winkel te krijgen? Of moet je dat zelf maken? Alvast bedankt!
Te lekker voor kerst?quote:Op zondag 20 december 2015 15:07 schreef RobinOok het volgende:
[ link | afbeelding ]
Kerstbitterbal
Test geslaagd. Ballen waren lekker. Ik twijfel opeens of ik ze wel met kerst wil serveren...
Heb je daar het recept van? Dit klinkt wel lekker bij de eend die ik wil gaan maken!quote:Op zondag 20 december 2015 15:08 schreef IsabellaMariaAnna het volgende:
Ik heb de peren-cranberry-chutney uit de Delicious op staan:
[ afbeelding ]
Zit zelfs een gat in het ontwerp zodat de chimney echt werktquote:Op zondag 20 december 2015 15:41 schreef Molo het volgende:
Dat zou bij mij een 'nailed it' worden waarbij hij keihard in mijn drankje plonst
Jep!quote:Op zondag 20 december 2015 15:25 schreef motorbloempje het volgende:
[..]
Heb je daar het recept van? Dit klinkt wel lekker bij de eend die ik wil gaan maken!
Awesome!quote:Op zondag 20 december 2015 15:45 schreef Bienelientjee het volgende:
[..]
Zit zelfs een gat in het ontwerp zodat de chimney echt werkt![]()
Dank dank dank!quote:Op zondag 20 december 2015 15:47 schreef IsabellaMariaAnna het volgende:
[..]
Jep!
2 doyenne du comice-peren, geschild en in blokken
150 gram verse cranberries
2el fijngehakte verse gember
1grote rode ui, fijngesnipperd
90 gram lichtbruine basterdsuiker
75 ml appelazijn
2 el mosterdzaadjes
10 pimentkorrels, fijn gevijzeld
1tl gemalen kruidnagel
1tl zout
- Stop alles in een pan, breng aan de kook, vuur lager en dan 20 minuten koken. Regelmatig roeren.
Wat schattig!!quote:Op zondag 20 december 2015 15:37 schreef Bienelientjee het volgende:
Kwam net deze tegen![]()
http://impeckableeats.com/2015/12/stroopwafel-house-mug-toppers/
[ afbeelding ]
Lijkt me lekker, waar ga je dat bij serveren?quote:Op zondag 20 december 2015 15:08 schreef IsabellaMariaAnna het volgende:
Ik heb de peren-cranberry-chutney uit de Delicious op staan:
[ afbeelding ]
Bij langzaam gegaard varkensvlees!quote:Op zondag 20 december 2015 15:56 schreef DeProf het volgende:
[..]
Lijkt me lekker, waar ga je dat bij serveren?
Ik zoek nog iets voor bij een kaasplankje, heb al dadels en druiven voor erbij, maar misschien is zo'n chutney ook wel lekker! Iemand andere ideeën?quote:Op zondag 20 december 2015 15:56 schreef DeProf het volgende:
[..]
Lijkt me lekker, waar ga je dat bij serveren?
Lekker brood of crackers, een stroop/chutney en een goed glaasje port.quote:Op zondag 20 december 2015 20:19 schreef DeProf het volgende:
[..]
Ik zoek nog iets voor bij een kaasplankje, heb al dadels en druiven voor erbij, maar misschien is zo'n chutney ook wel lekker! Iemand andere ideeën?
Walnotenquote:Op zondag 20 december 2015 20:19 schreef DeProf het volgende:
[..]
Ik zoek nog iets voor bij een kaasplankje, heb al dadels en druiven voor erbij, maar misschien is zo'n chutney ook wel lekker! Iemand andere ideeën?
Dan zou ik een gekaramelliseerde uienchutney maken! http://www.thecakehunter.(...)fts-caramelised.htmlquote:Op zondag 20 december 2015 20:19 schreef DeProf het volgende:
[..]
Ik zoek nog iets voor bij een kaasplankje, heb al dadels en druiven voor erbij, maar misschien is zo'n chutney ook wel lekker! Iemand andere ideeën?
Oh haha, dat had ik niet door. Ik ga het eens uitproberen, thnx!quote:Op zondag 20 december 2015 14:26 schreef minilot het volgende:
[..]
Is gewoon appelmoes. Zelf maken is natuurlijk het lekkerst, maar goeie uit een potje werkt ook prima
Ik heb het nu een paar keer gemaakt en ik vind het errrrg lekker.
Hier ook tapas. Linkje naar nigella recept? Ben benieuwd.quote:Op zaterdag 19 december 2015 21:58 schreef Tem het volgende:
Tweede kerstdag is bij ons met de schoonfamilie. Denk dit jaar iets Spaans en niet al te ingewikkeld te maken. Zelfgemaakte tortilla, aioli, olijfjes, manchego en droge worst bij het borrelen vooraf. Main wordt kip, chorizo en aardappels uit de oven (Nigella gerecht).
Bij oude kaasquote:Op zondag 20 december 2015 21:39 schreef RobinOok het volgende:
Ik vind heel ordinair gewoon wat appelstroop lekker bij kaas.
uienchutney en vijgenbrood.quote:Op zondag 20 december 2015 20:19 schreef DeProf het volgende:
[..]
Ik zoek nog iets voor bij een kaasplankje, heb al dadels en druiven voor erbij, maar misschien is zo'n chutney ook wel lekker! Iemand andere ideeën?
http://www.nigella.com/re(...)zo-and-potatoes-5160quote:Op zondag 20 december 2015 22:50 schreef Cathmar het volgende:
[..]
Hier ook tapas. Linkje naar nigella recept? Ben benieuwd.
De siroop heb je dan niet meer verder ingekookt ofzo? Want ik heb toevallig de cranberries gemaakt dit weekend en heb de siroop nog staan, okk om te kijken of ik er nog iets mee kan..quote:Op zondag 20 december 2015 16:49 schreef Gaoxing het volgende:
Voor degenen die de spiced cranberries maken: ik schreef eerder al dat ik wilde proberen om de siroop tot likeur te verwerken. Ik heb zojuist een proef-glaasje gemaakt en dat was een succes.
Ik maar de siroop altijd wat zwaarder met een cup minder water, en hij staat al bijna een week te trekken. Ik heb siroop en bruine rum 1:2 gemengd en het was heel smakelijk. Voor de definitieve batch mogen er nog wat citroenschillen heel even meetrekken, ik denk dat dat het af maakt.
Nou, zoals ik schreef maak ik de siroop altijd al zwaarder. Ik maak 'm ook bijna een week eerder en laat hem dan een tijd trekken voor ik hem aan de kook breng en de eerste batch cranberries erin doe. Die eten mijn kinderen dan binnen anderhalve dag opquote:Op zondag 20 december 2015 23:50 schreef MutedFaith het volgende:
[..]
De siroop heb je dan niet meer verder ingekookt ofzo? Want ik heb toevallig de cranberries gemaakt dit weekend en heb de siroop nog staan, okk om te kijken of ik er nog iets mee kan..
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |