Ik ben trots op je.quote:Op maandag 18 mei 2015 19:28 schreef Maria2.0 het volgende:
Volgens mij is het gelukt. Ik heb werkelijk nog nooit een nieuw topic uit een reeks geopend
Ook weer ervaring rijker...quote:Op maandag 18 mei 2015 19:28 schreef Maria2.0 het volgende:
Volgens mij is het gelukt. Ik heb werkelijk nog nooit een nieuw topic uit een reeks geopend
Ik zeg neem een dram om te vieren dat het gelukt isquote:Op maandag 18 mei 2015 19:28 schreef Maria2.0 het volgende:
Volgens mij is het gelukt. Ik heb werkelijk nog nooit een nieuw topic uit een reeks geopend
Net een mini Glenlivet 12 gehaald, dus dat kan ik vanavond best eens doenquote:Op dinsdag 19 mei 2015 09:08 schreef Karstman het volgende:
[..]
Ik zeg neem een dram om te vieren dat het gelukt is
Blijft toch een groot favoriet van mij. Het was de eerste islay die ik in huis haalde en ik denk nog steeds mijn favoriet van de vier die ik nu heb staan (caol ila, ardbeg, lagavulin en Laphroaig) al moet ik zeggen dat laphroaig hard op weg is van de laatste naar de eerste plaats.quote:Op dinsdag 19 mei 2015 10:30 schreef Maria2.0 het volgende:
Caol Ila gaat de volgende zijn, gok ik zo.
Ik heb weer heel weinig met Caol Ila, kom niet door de fles. En dan heb ik ook nog de distillers edition staan voor als de 12yr leeg is...quote:Op dinsdag 19 mei 2015 11:26 schreef zatoichi het volgende:
[..]
Blijft toch een groot favoriet van mij. Het was de eerste islay die ik in huis haalde en ik denk nog steeds mijn favoriet van de vier die ik nu heb staan (caol ila, ardbeg, lagavulin en Laphroaig) al moet ik zeggen dat laphroaig hard op weg is van de laatste naar de eerste plaats.
En voor je het weet heb je 120 flessen staanquote:Op dinsdag 19 mei 2015 11:41 schreef Maria2.0 het volgende:
Ik las er hier veel over, daarom is de interesse gewekt. Binnenkort samen met mijn vader maar eens een bestelling doen bij Drankgigant. Dalwhinnie 15 wil ik ook absoluut proberen, evenals Oban 14y op aanraden van mijn vader.
Highland Park trouwens ook. Ik geloof dat ik een extra baan nodig heb
quote:Op dinsdag 19 mei 2015 14:35 schreef Karstman het volgende:
[..]
En voor je het weet heb je 120 flessen staan
Die prijzen van dit moment zijn echt niet tof meer... Ik heb de Laphroaig 18 een jaar of 4 geleden voor 65 euro nog gewoon bij de Gall zien staan.. Doet nu overal 120+quote:Op dinsdag 19 mei 2015 19:43 schreef Daklem het volgende:
mijn volgende aanschaf wordt Laphroaig 18yo. mits nog voor normale prijs te vinden..
Ik had inderdaad in eerste instantie de Highland Park 18 op het oog maar het viel mij ook op dat deze in korte tijd flink is gestegen qua prijs. Nu kwam ik afgelopen week bij de Gall & Gall en hier stond nog een fles Lahroaig voor 75 euro. Ik hoop dat deze er komend weekend nog staat.quote:Op dinsdag 19 mei 2015 19:54 schreef CrashO het volgende:
[..]
Die prijzen van dit moment zijn echt niet tof meer... Ik heb de Laphroaig 18 een jaar of 4 geleden voor 65 euro nog gewoon bij de Gall zien staan.. Doet nu overal 120+
Zelfde probleem met de HP 18
Gefeliciteerd met je bul! En zie daar het begin van een verzamelingquote:Op woensdag 20 mei 2015 18:27 schreef Maria2.0 het volgende:
Gisteren mijn buluitreiking gehad, dus er moest een cadeautje komen voor mezelf. Een Jura 16 meegenomen op aanraden van de slijter (die mijn vader goed kent). Erg lekker!
Eenmaal bij mijn ouders aangekomen kreeg ik van hen een fles Cragganmore 12. Ook erg lekker
Ik kan eventjes voort
De 10 vind ik niet zo heel erg spannend. De A'bunadh festival edition daarintegen. Speciaal voor de stad gekookt en iedereen in de stad heeft een gratis gekregen, het restant verkopen ze volgens mij alleen in hun eigen winkeltje. In 2013 daar geweest en eentje opgepikt. Yum! (helaas wel op ondertussen)quote:Op zaterdag 23 mei 2015 14:02 schreef Maria2.0 het volgende:
In het kader van Pinksteren en vakantiegeld kon ik het toch niet laten bij de Makro een fles Aberlour 10yo mee te nemen. Ik ben heel erg benieuwd vanavond, de omschrijving klinkt echt heel fijn.
Vergeet niet dat ik een absolute beginner ben, alles is voor mij heel spannend nuquote:Op zaterdag 23 mei 2015 15:07 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
De 10 vind ik niet zo heel erg spannend. De A'bunadh festival edition daarintegen. Speciaal voor de stad gekookt en iedereen in de stad heeft een gratis gekregen, het restant verkopen ze volgens mij alleen in hun eigen winkeltje. In 2013 daar geweest en eentje opgepikt. Yum! (helaas wel op ondertussen)
Als ik zo lees ga je al best hard, maar opzich is die 10 jaar wel een goede start voor de smaak van Aberlour. Sowieso zijn de 10 jaar oude wel een indicator van de rest van de lijn. Ze komen, omdat ze niet zo lang gerijpt zijn, dichter in de buurt van de spirit dan de oudjes. Wat dus een indicatie geeft wat de rest kan worden.quote:Op zaterdag 23 mei 2015 15:20 schreef Maria2.0 het volgende:
[..]
Vergeet niet dat ik een absolute beginner ben, alles is voor mij heel spannend nu
ligt erg aan de compositie en vaten. Volgens mij zijn oudere whisky s vaak wat zachter, de scherpe randjes van de spirit gaan er dan AFAIK. Als ik het goed heb onthoudenquote:Op zaterdag 23 mei 2015 18:29 schreef Maria2.0 het volgende:
Ik las dat er zoete tonen in zitten, honing e.d. Dat vind ik wel wat. Jammer dat de afdronk zo kort is, dat verschil merk ik al wel. De Cragganmore en Glenfiddich bijvoorbeeld zijn heel snel weg qua smaak, terwijl de Jura 16y lekker lang blijft hangen.
Is het doorgaans zo dat, hoe ouder de whisky, hoe langer de afdronk?
Ik heb zelf het gevoel dat de body de afdronk bepaalt. Kan ook perceptie zijn.quote:Op zaterdag 23 mei 2015 18:29 schreef Maria2.0 het volgende:
Ik las dat er zoete tonen in zitten, honing e.d. Dat vind ik wel wat. Jammer dat de afdronk zo kort is, dat verschil merk ik al wel. De Cragganmore en Glenfiddich bijvoorbeeld zijn heel snel weg qua smaak, terwijl de Jura 16y lekker lang blijft hangen.
Is het doorgaans zo dat, hoe ouder de whisky, hoe langer de afdronk?
Gister in ieder geval gezien bij de Hanos.quote:Op donderdag 28 mei 2015 23:11 schreef Sapstengel het volgende:
Is er minder voorraad voor Bunnahabhain 12 op dit moment? Paar slijterijen en o.a. drankgigant is hij niet meer te koop. Wel bij een andere slijterij nog een fles gevonden en die net opengemaakt
Nee, die gaan er (nog) niet uit, maar de vraag is sinds een paar jaar enorm en het aanbod is vrijwel gelijk gebleven.quote:Op vrijdag 29 mei 2015 11:03 schreef Maria2.0 het volgende:
...Zelfs Japanse whisky (helaas geen Yamazaki, maar een soort vervanger? Iemand sprak erover dat de Yamazaki's met jaartallen eruit gaan?)...
Kortom; als ik nog een Yamazaki 12 wil dan kan ik hem beter nu aanschaffen? Ik wil hem graag hebben maar vind de prijs wel even slikkenquote:Op vrijdag 29 mei 2015 15:08 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Nee, die gaan er (nog) niet uit, maar de vraag is sinds een paar jaar enorm en het aanbod is vrijwel gelijk gebleven.
Kortom, prijzen omhoog en aanbod schaarser...
, goedkoper worden ze zeker niet meer...quote:Op vrijdag 29 mei 2015 15:12 schreef Maria2.0 het volgende:
[..]
Kortom; als ik nog een Yamazaki 12 wil dan kan ik hem beter nu aanschaffen? Ik wil hem graag hebben maar vind de prijs wel even slikken
Niet volgens mijzelf, volgens de meneer van de Hanos: Hakushu Distillers Reserve.quote:Op vrijdag 29 mei 2015 15:14 schreef MadMaster het volgende:
[..]
, goedkoper worden ze zeker niet meer...
Maar wat was volgens jou de vervanger van Yamazaki?
Hakushu is gewoon een totaal andere distilleerderij dan Yamazaki, hoewel wel ook eigendom van Suntory.quote:Op vrijdag 29 mei 2015 15:18 schreef Maria2.0 het volgende:
[..]
Niet volgens mijzelf, volgens de meneer van de Hanos: Hakushu Distillers Reserve.
Lekkerquote:Op dinsdag 2 juni 2015 08:36 schreef Maria2.0 het volgende:
Vandaag 8 dagen gestopt met roken en mijn eerste cadeautje wordt straks bezorgd.
Een Glendronach 15 revival op aanraden van het whiskyforum. Daarnaast een Glenrothes Alba Reserve meebesteld voor mijn vader om de verzendkosten nog enigszins te benutten.
Op papier klinkt de Glendronach in ieder geval heel goed.
quote:
Leuk he snoepwinkels . Wel leuk om te lezen dat je er head over heels induikt.quote:Op donderdag 4 juni 2015 20:58 schreef Maria2.0 het volgende:
We kwamen vandaag tijdens het toeren bij Verhaar in Bilthoven terecht. Jemig, wát een winkel. Echt te bizar, zoveel spul.
Ik heb een jonge Kilchoman (weet niet precies welke) geproefd omdat ik nog nooit iets met turf ophad. Nou, dát was lekker! Heerlijk, die barbecuerooksmaak.
Uiteindelijk met een fles Highland Park 12 weggegaan. Nu heb ik een koopstop (die had ik al vóór de HP, maar als je onverwacht in een Walhalla terecht komt dan moet je wel).
Highland Park 12 licht?quote:Op zondag 7 juni 2015 18:05 schreef Sapstengel het volgende:
Vind HP12 wel lekker licht, maar eigenlijk iets te licht, bijna waterig. Wel lekker dat vleugje rook aan het eind.
Whahah vind hem qua smaak vrij licht.quote:Op zondag 7 juni 2015 18:16 schreef Stokken_en_stenen het volgende:
[..]
Highland Park 12 licht?
Wat drink je normaal dan? Magma?
Aha ik ben zelf ook wel liefhebber van bruichladdich peat en finlaggan original peaty maar noem HP 12 niet licht.quote:Op zondag 7 juni 2015 18:22 schreef Sapstengel het volgende:
[..]
Whahah vind hem qua smaak vrij licht.
Maar normaal drink ik een Ardbeg of Bunnahabhain. Het is wel een lekkere whisky sowieso, mooie daily malt. Maar het heeft niet de smaakexplosie die je wel hebt bij een Ardbeg bijvoorbeeld.
Natuurlijk een wereld van verschil ook die twee, daar ben ik me wel van bewust.
quote:Op zondag 7 juni 2015 18:16 schreef Stokken_en_stenen het volgende:
[..]
Highland Park 12 licht?
Wat drink je normaal dan? Magma?
Ik vind eigenlijk alle sterke drank minder lekker bij echt warm weer. Misschien een ziltige Arran ofso?quote:Op zondag 7 juni 2015 18:01 schreef Stokken_en_stenen het volgende:
Zijn er whisky's die bij warmer weer lekker zijn?
Nee ik ga er geen ijs in gooien
Maar ik vind whisky een koud weer drank of ligt dat aan mij?
De bourbon gister open gemaakt , paar glazen gedronken , ik vind hem zeker lekkerquote:Op donderdag 28 mei 2015 13:09 schreef Thezappa het volgende:
gister 2 flessen bulleit gekregen , een bourbon en eentje rye , weet nog niet hoe ze smaken
iemand hier ervaring ermee?
Bedankt! Binnenkort maar eens 1 of meerderen uitproberenquote:Op woensdag 3 juni 2015 11:17 schreef Karstman het volgende:
Zo uit het blote hoofdje: Glenlivet 15, Highland Park 12, Balvenie Doublewood, Benromach 10.
Vond de Benromach 10 wel duidelijk anders smaken. Hele lichte rooktinten ofso. Wel lekker iigquote:Op maandag 8 juni 2015 11:53 schreef jespertje het volgende:
[..]
Bedankt! Binnenkort maar eens 1 of meerderen uitproberen
Het betreft een blended whisky, die meestal niet van een leeftijd voorzien worden.quote:Op dinsdag 9 juni 2015 00:30 schreef Cynix ® het volgende:
[ afbeelding ]
Afgelopen weekend bij een vriendin een glas van deze whisky gedronken. Ze vond nog een fles met een bodempje in de kelder, waarschijnlijk ooit aangeschaft door haar ex. Hij smaakte best redelijk, hoewel wat muffig geworden door de jarenlange opslag, maar ik kan er bijna niks over vinden.
Leeftijd? Reputatie? Bestaat dit 'merk' nog?
Caol Ila doen inderdaad. En ik ken meer dames die liever Islay drinken, dus heel raar vind ik het niet.quote:Op zaterdag 13 juni 2015 11:52 schreef Maria2.0 het volgende:
G&G heeft vaderdagaanbiedingen. Ik overweeg dus zeer om een flesje Talisker of Caol Ila te gaan halen. Ik wil de meest rokerige van de 2 eigenlijk, ik denk dan beter de Caol Ila?
Zeer tot mijn vaders verbijstering vind ik namelijk het rokerige van de Islays vooralsnog erg prettig.
Ik word wel snel een snob overigens, de Jameson die ik nog had staan vond ik niet meer te drinken. Smaakte nergens naar
Bewaren voor whisky-cola-drinkend bezoek.quote:Op zaterdag 13 juni 2015 11:52 schreef Maria2.0 het volgende:
G&G heeft vaderdagaanbiedingen. Ik overweeg dus zeer om een flesje Talisker of Caol Ila te gaan halen. Ik wil de meest rokerige van de 2 eigenlijk, ik denk dan beter de Caol Ila?
Zeer tot mijn vaders verbijstering vind ik namelijk het rokerige van de Islays vooralsnog erg prettig.
Ik word wel snel een snob overigens, de Jameson die ik nog had staan vond ik niet meer te drinken. Smaakte nergens naar
Adelphi is de onafhankelijke bottelaar, Fascadale de naam van de botteling en dit keer betreft het dus kennelijk een Clynelish. Onder de naam Fascadale stoppen ze namelijk soms ook whisky's van andere distilleerderijen in de fles...quote:Op zondag 14 juni 2015 19:18 schreef Joooo-pi het volgende:
ik kreeg deze week ook een Clynelish, maar dan een IB van Adelphi Fascadale. Ik heb best wat flessen open, op dit moment, dus deze gaat op de plank.
zo bedoel ik het ook, hoor .quote:Op zondag 14 juni 2015 20:11 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Adelphi is de onafhankelijke bottelaar, Fascadale de naam van de botteling en dit keer betreft het dus kennelijk een Clynelish. Onder de naam Fascadale stoppen ze namelijk soms ook whisky's van andere distilleerderijen in de fles...
Grappig, maar zeker herkenbaar: je begint over een Islay bij G&G en komt thuis met een Speyside van een échte whiskywinkel.quote:Op zondag 14 juni 2015 09:53 schreef Maria2.0 het volgende:
Ik ben uiteindelijk niet thuisgekomen met een Islay, maar na bezoek aan Amersfoort en Utrecht (zeker de eerste is aan te raden! Van Wees is het) ben ik een Clynelish en Benriach Heart of Speyside, plus 2 mini's Deanston 12 en Bunnahabhain rijker.
Ik heb er nog uitgebreid staan kletsen en proeven. Een van de heren daar is auteur van diverse whiskyboeken en omdat ik zo enthousiast was en zo struikelde over die namen kreeg ik een overzichtsboekje van hem. Gesigneerd en welquote:Op zondag 14 juni 2015 20:45 schreef Cynix ® het volgende:
[..]
Grappig, maar zeker herkenbaar: je begint over een Islay bij G&G en komt thuis met een Speyside van een échte whiskywinkel.
als ik bij mijn ouders op bezoek ben ga ik wel eens naar de Whiskyschuur in Friesland, met het idee een leuk flesje te scoren, maar soms kom ik met 6 stuks thuis.
Je hebt opzich maar één goede whisky nodig om dat te beseffen, dus je bent nog geen snob vind ik.quote:Op zaterdag 13 juni 2015 11:52 schreef Maria2.0 het volgende:
Ik word wel snel een snob overigens, de Jameson die ik nog had staan vond ik niet meer te drinken. Smaakte nergens naar
Het handschrift van Robin Brilleman is helaas onleesbaar...quote:Op maandag 15 juni 2015 18:53 schreef Maria2.0 het volgende:
[..]
Ik heb er nog uitgebreid staan kletsen en proeven. Een van de heren daar is auteur van diverse whiskyboeken en omdat ik zo enthousiast was en zo struikelde over die namen kreeg ik een overzichtsboekje van hem. Gesigneerd en wel
Superleuk! Ik heb in ieder geval twee goede zaken die relatief dichtbij zitten.
Haha ja, maar mijn naam staat in blokletters, dat scheelt.quote:Op maandag 15 juni 2015 19:30 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Het handschrift van Robin Brilleman is helaas onleesbaar...
Bailie Nicol Jarvie als die nog ergens op te halen is.quote:Op maandag 15 juni 2015 19:40 schreef Maria2.0 het volgende:
Ik wil nog wel een lekkere blend, rond de 20 euro of zo. Voor als ik wel een Whisky wil maar geen uitgebreide financiële middelen heb. Iemand ideeën?
Caol Ila Distillers Edition? Gerijpt op Moscatel vaten en met wat zoeken wel onder de 60 te vinden, niet ver onder de 60 maar toch.quote:Op maandag 15 juni 2015 23:43 schreef louter_genieten het volgende:
Zijn er whisky's die van origine erg rook, turf en medicinaal zijn, maar op sherry of dessertwijn zijn gerijpt en ook nog eens binnen de 60 euro liggen?
goede tip, die ga ik even proberen. Tussen de 50 en 60 is prima, de dubbleM worden alleen snel veel duurder.quote:Op dinsdag 16 juni 2015 00:06 schreef Karstman het volgende:
[..]
Caol Ila Distillers Edition? Gerijpt op Moscatel vaten en met wat zoeken wel onder de 60 te vinden, niet ver onder de 60 maar toch.
Ben gewoon tipsy van een half glasquote:Op donderdag 18 juni 2015 22:24 schreef Catch22- het volgende:
Je moet t even leren.
En die Jameson moet je lekker door de koffie doen, beetje slagroom erbij, lekker
Hoeveel zat er dan in je glas?quote:Op donderdag 18 juni 2015 22:27 schreef BredeBroeder het volgende:
[..]
Ben gewoon tipsy van een half glas
Hoop dat 't idd net zoals bier is, leren drinken, leer ik 't vanzelf meer waarderen.
maar wat moet ik dan doen, net zo lang goedkope meuk drinken tot ik aan de alcohol gewend ben en dan een fatsoenlijke fles kopen die ik lekker vind? Of eerst met wat blended whiskys beginnenquote:Op vrijdag 19 juni 2015 09:04 schreef Sapstengel het volgende:
Die alcohol wen je idd vanzelf aan. Enige wat bij mij niet went is dat ik soms ook na een paar slokken de alcohol al voel. Hangt wel beetje af van hoeveel ik heb geslapen of gegeten. Laatst een proeverij gehad en na 3 whiskies te hebben geproefd had ik al zoiets van, ben wel beetje tipsy.
Neejoh, dat gaat wel vlot. Maar Jameson is niet zo spannend. Gewoon wat samples kopen bij de bekende webshops en dan komt dat wel.quote:Op vrijdag 19 juni 2015 09:55 schreef BredeBroeder het volgende:
[..]
maar wat moet ik dan doen, net zo lang goedkope meuk drinken tot ik aan de alcohol gewend ben en dan een fatsoenlijke fles kopen die ik lekker vind? Of eerst met wat blended whiskys beginnen
nouja voor een miniatuurtje van scotch betaal je al snel 4,- of meer, + verzendkosten, denk dat ik dan beter iets kan zoeken dat ik een beetje lekker vind en daar dan wat mee doenquote:Op vrijdag 19 juni 2015 10:09 schreef Catch22- het volgende:
[..]
Neejoh, dat gaat wel vlot. Maar Jameson is niet zo spannend. Gewoon wat samples kopen bij de bekende webshops en dan komt dat wel.
Zou geen dure kopen eerst, dat waardeer je toch niet. Gewoon de standaard dingetjes af gaan (laphroaigh, aberlour, ardbeg etc)
Maar als je gewoon een stuk of 10 koopt, kan je er achter komen wat je lekker vindt. Als je 70cl koopt en je vindt het niet te hachelen ben je duurder uit.quote:Op vrijdag 19 juni 2015 10:17 schreef BredeBroeder het volgende:
[..]
nouja voor een miniatuurtje van scotch betaal je al snel 4,- of meer, + verzendkosten, denk dat ik dan beter iets kan zoeken dat ik een beetje lekker vind en daar dan wat mee doen
Aangezien ik die glenlivet 12yo niet te pruimen vond
Om eerlijk te zijn proef ik bij Jack niet veel meer dan `lijm`smaak, zelfs na honderden whisky's gedronken te hebbenquote:Op vrijdag 19 juni 2015 22:00 schreef Woods het volgende:
Bij Jack Daniels werd ik op de 'hout' smaak gewezen bijv.
Als je 20ml in je glas doet, blijf dan alsjeblieft bij Jack Daniels en consorten. Dan ben je hun perfecte doelgroep.quote:
Waar baseer je je 'logica' op?quote:Op zaterdag 20 juni 2015 07:42 schreef Daklem het volgende:
[..]
Als je 20ml in je glas doet, blijf dan alsjeblieft bij Jack Daniels en consorten. Dan ben je hun perfecte doelgroep.
Eerste keer whisky drinken, 20ml in je glas gieten. Heeft niks te maken met het leren drinken (en in mijn ogen genieten) maar om zo snel mogelijk dronken te worden.quote:
Laten we het dan op een inschattingsfout van je houden.quote:Op zaterdag 20 juni 2015 08:19 schreef Daklem het volgende:
[..]
Eerste keer whisky drinken, 20ml in je glas gieten. Heeft niks te maken met het leren drinken (en in mijn ogen genieten) maar om zo snel mogelijk dronken te worden.
Kan een inschattingsfout zijn, maar daar riekt het niet naar. Ieder zijn ding zeggen we dan maar.
Ik houd het op een inschattingsfout aan zijn zijde.quote:Op zaterdag 20 juni 2015 08:25 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Laten we het dan op een inschattingsfout van je houden.
20ml is 2cl, oftewel een bodempje in een glas en zo'n beetje de standaard maat als het gaat om het uitschenken van whisky...
O, als we aannames gaan doen en speculeren dan lust ik er nog wel een paar...quote:Op zaterdag 20 juni 2015 08:50 schreef Daklem het volgende:
[..]
Ik houd het op een inschattingsfout aan zijn zijde.
Hij heeft het over een half glas aan whisky in zijn eerdere post. Dan moet het wel een verdomd klein glas zijn geweest (borrelflessen zou kunnen) maar hij geeft aan er aangeschoten van te zijn geworden, wat het dan weer zeer onwaarschijnlijk lijkt dat het huer om 20ml oftewel 2cl gaat.
Mooi hè, twee keer bewust 20ml in je post noemen en als je daar op gewezen wordt, stellen dat het geen 20ml kan zijn geweest.quote:Op zaterdag 20 juni 2015 09:49 schreef BredeBroeder het volgende:
Was een glencairn, ongeveer 20 ml jameson en 10 ml glenlivet.
Maarja, als jij het zo nodig vind om hierop te baseren dat ik in een of andere doelgroep thuis hoor, jouw feestje.
Dan was het glas in ieder geval niet half vol. Bij lange na niet.quote:Op zaterdag 20 juni 2015 09:49 schreef BredeBroeder het volgende:
Was een glencairn, ongeveer 20 ml jameson en 10 ml glenlivet.
Maarja, als jij het zo nodig vind om hierop te baseren dat ik in een of andere doelgroep thuis hoor, jouw feestje.
Kan ook zijn dat hij het kenmerkende warme gevoel voor aangeschoten aanzag.quote:Op zaterdag 20 juni 2015 13:14 schreef Daklem het volgende:
Excuses hoor! Het kwam alleen voort uit het feit dat hij aangeschoten werd van een 20ml. Lijkt mij onwaarschijnlijk. Of je kan niet tegen drank, is een mogelijkheid, of je hebt er voor al alcohol genuttigd.
Ik bedoelde de halve standaard voor 1 glas, standaard was volgensmij 35ml in een glas. wat komt op ongeveer 20..quote:Op zaterdag 20 juni 2015 13:17 schreef Daklem het volgende:
[..]
Dan was het glas in ieder geval niet half vol. Bij lange na niet.
Dat is een mooie Wil ik ook nog eens aanschaffen.quote:
ardbeg 10 vond ik heerlijk! Vandaar de keuze om Uigeadail maar eens te proberen.quote:Op zaterdag 20 juni 2015 19:49 schreef Sapstengel het volgende:
Dat vind ik een prima whisky. Moet er eens een hele fles van halen, had laatst zo'n 20cl meegenomen maar die is dan zo snel leeg als het bevalt.
Ik ga zo aan de Ardbeg 10. Reep 85% chocolade meegenomen dus dat kan er mooi bij.
Dat doe ik ook, vind ik lekkerquote:Op zaterdag 20 juni 2015 23:40 schreef BredeBroeder het volgende:
Wat ik denk ik ook een beetje fout deed is zuurstof bijvoegen tijdens dat ik de whisky in mn mond had, dan gaat t nogal branden
ik kreeg als Friend of Laphroigh een ballot en werd toegewezen. Ik weet alleen niet of dit puur marketing is, of dat het echt wel de moeite waard is .quote:
Natuurlijk is het marketing maar over het algemeen zijn deze dingen uitstekend te drinken. Heb de ballot ingestuurd en en fles toegewezen gekregen. Ook maar meteen besteld omdat het leek alsof een vriend van me was uitgeloot. Denk dat ik deze fles maar eens ga inzetten voor een Islay proeverij samen met de nieuwe 15yo en een Ardbeg Auriverdes die ik nog heb staan.quote:Op woensdag 24 juni 2015 10:00 schreef Joooo-pi het volgende:
[..]
ik kreeg als Friend of Laphroigh een ballot en werd toegewezen. Ik weet alleen niet of dit puur marketing is, of dat het echt wel de moeite waard is .
Ja hoor. De Oban smaakt ook prima.quote:Op dinsdag 30 juni 2015 18:09 schreef Maria2.0 het volgende:
Wordt er nog gedronken met dit warme weer? Ik drink stug door
Wel de wat frissere whisky's, gister een Benriach Heart of Speyside op, dat is goed te doen met warm weer.
Mijn betere helft vliegt morgen vanaf Schiphol, ik hoop dat hij nog wat leuks kan vinden voor een redelijke prijs. Geen idee of dat Tax Free nou zoveel scheelt, voor hetzelfde geld zijn de prijzen alsnog sky high.
Wodka met kleurstof?quote:Op woensdag 1 juli 2015 19:40 schreef Maria2.0 het volgende:
Heeft iemand hier trouwens ervaring met Russische whisky's? Het bestaat, zo ver ben ik. Maar is er ook nog iets aan te raden of is het bocht?
Mijn betere helft zit daar nu, dus als hij wat kan meenemen is het leuk.
Die tax free dingen waren inderdaad niks, internet is veel goedkoper.
Ach, sommige Nederlandse brouwers beweren ook whisky te maken...quote:Op woensdag 1 juli 2015 19:49 schreef Maria2.0 het volgende:
Ik geloof ook niet dat het veel is, maar het schijnt te bestaan
Ik vind dit soort tumblers juist vetquote:Op zondag 12 juli 2015 15:48 schreef Orbeatle het volgende:
Van m'n vriendin laatst spontaan deze 6 te gekke en kitscherige tumblers gekregen .
[ afbeelding ]
I know, niet het vaste 'weapon of choice' van de meesten hier maar ik drink eigenlijk bijna altijd m'n whisky uit een tumbler .
Voor een bourbon on the rocks, kijkend naar Mad Men, zou ik er denk ik ook voor kiezen, maar het is denk ik veelzeggend dat mijn tumblers allemaal zo stoffig zijn dat ze niet geschikt zijn voor direct gebruik.quote:Op zondag 12 juli 2015 15:48 schreef Orbeatle het volgende:
...
I know, niet het vaste 'weapon of choice' van de meesten hier maar ik drink eigenlijk bijna altijd m'n whisky uit een tumbler .
Tis dat ik zo ver van Heemskerk woon want ik vind hem wel tof. Zou wel met eigen plakkertjes werken.quote:Op zaterdag 11 juli 2015 17:35 schreef Tahiti het volgende:
Iemand interesse in zo een rek? Hij is als een jaar of 15 oud dus een doekie erover kan geen kwaad.
[ afbeelding ]
Hoef er niets voor te hebben en op te halen in Heemskerk.
Wiskie. Right.quote:Op donderdag 23 juli 2015 08:48 schreef Questular het volgende:
Binnenkort maar eens een Whiskey proberen van eigen bodem
http://www.gerlachuswiskie.nl/
Ik ben benieuwd
En slechts 6 maanden oud. Want ze selecteren op ' smaak' ... Mmm, gewoon een graandistillaat dus.quote:
En mocht dat tegenvallen kun je het altijd nog als ontsmettingsmiddel gebruiken.quote:Op donderdag 23 juli 2015 12:47 schreef Questular het volgende:
Ik vel mn oordeel wel na het proeven, vind ik net iets makkelijker.
Ik heb er net 2 gekocht met de originele groene koker. De geruchten gaan dat hij volgend jaar uitgefaseerd wordt en vervangen door de 15yo, die onlangs als 200th aniversary op de markt is gekomen.quote:Op zaterdag 20 juni 2015 20:11 schreef Daklem het volgende:
[..]
Ik zat erg te twijfelen om de laphroaig 18yo mee te nemen. Maar vond het toch een tikkeltje te duur, ondanks de prijzen die er Online voor gevraagd worden, was het een koopje.
Klopt. Ik heb dit ook gelezen. Dit verklaart wel de run op deze botteling en de stijgende prijzen. Hetzelfde geldt voor de GlenDronach 15yo Revival.quote:Op maandag 27 juli 2015 17:23 schreef CloseToTheEdge het volgende:
[..]
Ik heb er net 2 gekocht met de originele groene koker. De geruchten gaan dat hij volgend jaar uitgefaseerd wordt en vervangen door de 15yo, die onlangs als 200th aniversary op de markt is gekomen.
Het paard op het etiket is de hint in dit gevalquote:Op woensdag 1 juli 2015 20:06 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Ach, sommige Nederlandse brouwers beweren ook whisky te maken...
Ondanks dat we over de kwaliteit en drinkbaarheid enorm van mening verschillen is Glen Talloch toch echt whisky en geen whiskey. Voor wat betreft Balvenie DoubleWood ben ik het met je eens. Uitstekende whisky voor een prima prijs, is hier de huiswhisky.quote:Op donderdag 30 juli 2015 17:13 schreef _Newman_ het volgende:
Mijn favoriete Whiskey: Glenn Taloch. Prima te drinken, eigenlijk gewoon zeer hoge prijs kwaliteit verhouding.
Als het wat luxer mag zijn dan koop ik wel whisky en is mijn favoriet Balvenie Double wood of Glennmorangie.
Heeft weinig met loopholes te maken. Is het Schots (malt of grain of blend) dan is whisky. En laat Glen Talloch nou, in tegenstelling tot wat ze soms bij Boomsma beweren, Schots zijn.quote:Op vrijdag 31 juli 2015 09:28 schreef _Newman_ het volgende:
Bij mij is alles wat niet Single malt is (en dus een blend) een whiskey.
Je kan wel 10 single malts door mekaar gooien maar dan is het geen single malt meer daarna, dus vandaar Whiskey en niet whisky. Er zal wel een of andere loophole zijn waarom ze het whisky mogen noemen.
10 Single Malts bij elkaar heet officieel een 'blended malt', voorheen ook wel vatted of pure malt genoemd (maar dat mag officieel niet meer). Niet te verwarren met een blended whisky, wat Glen Talloch uiteindelijk is.quote:Op vrijdag 31 juli 2015 09:28 schreef _Newman_ het volgende:
Bij mij is alles wat niet Single malt is (en dus een blend) een whiskey.
Je kan wel 10 single malts door mekaar gooien maar dan is het geen single malt meer daarna, dus vandaar Whiskey en niet whisky. Er zal wel een of andere loophole zijn waarom ze het whisky mogen noemen.
1984, dat is een mooi jaar . Ik wil ook nog steeds een fles 1984 whisky aan de collectie toevoegen maar die zijn vaak toch behoorlijk aan de prijs. Die Glenrothes is nog best betaalbaar! Nice .quote:Op vrijdag 31 juli 2015 09:41 schreef Karstman het volgende:
Ik begin m'n vriendin inmiddels ook langzaam aan de whisky te krijgen. Van de week werd haar neefje geboren en om dat te vieren maar even deze: https://www.whiskybase.com/whisky/24698/glenrothes-1984-dd opengetrokken. Uit het bouwjaar van de moeder van het nieuwe leven. Prachtig snoepje, heel fruitig, zomers en toch een beetje kruidig. Bijna a-typisch Glenrothes.
Je moet eens met JeMoeder hier praten die verzamelt Caol Ila uit 1984 Deze was bij aanschaf goed te betalen inderdaad. Hij lijkt bij 1 zaak nog te krijgen te zijn maar ik ken die hele zaak niet en vraag me dus af, omdat het een botteling uit 2008 is, hoe up to date dat is.quote:Op vrijdag 31 juli 2015 10:42 schreef Orbeatle het volgende:
[..]
1984, dat is een mooi jaar . Ik wil ook nog steeds een fles 1984 whisky aan de collectie toevoegen maar die zijn vaak toch behoorlijk aan de prijs. Die Glenrothes is nog best betaalbaar! Nice .
Heb je niks in je bureaula liggen?quote:Op vrijdag 31 juli 2015 11:03 schreef JDx het volgende:
Alcohol
Ben zo brak dat ik nu al wil beginnen, maar hou nog even vol.
Helpt ook niet mee dat ik nog op werk zit
Als in de film haha, nee wel wat drank in de bar, volgens mij ook een speciale Whisky.quote:
niks mis mee jaquote:Op vrijdag 31 juli 2015 11:15 schreef JDx het volgende:
Even gekeken, staat een fles Lagavulin ofzo, is dat wat?
Als ik het mix met cola ofzo dan vind ik William Lawson goed te doen, goedkoop ook.quote:Op donderdag 30 juli 2015 17:13 schreef _Newman_ het volgende:
Mijn favoriete Whiskey: Glenn Taloch. Prima te drinken, eigenlijk gewoon zeer hoge prijs kwaliteit verhouding.
Als het wat luxer mag zijn dan koop ik wel whisky en is mijn favoriet Balvenie Double wood of Glennmorangie.
quote:Op vrijdag 31 juli 2015 11:20 schreef JDx het volgende:
[..]
Als ik het mix met cola ofzo dan vind ik William Lawson goed te doen, goedkoop ook.
Puur vind ik Glennfiddich Glenlivet erg lekker, met iets van 30 euro ook prima.
Duurdere type's nooit echt geprobeerd.
Hahaha, ik wist het, maar goedkope is best te mixen. Met dure is het zonde.quote:
Buiten Schotland gelden de SWA regels niet, dus wellicht mogen ze het in NL gewoon whisky noemen.quote:
Prima. Maar wiskie vind ik gewoon nergens op slaan .quote:Op vrijdag 31 juli 2015 12:12 schreef JeMoeder het volgende:
[..]
Buiten Schotland gelden de SWA regels niet, dus wellicht mogen ze het in NL gewoon whisky noemen.
Thanks, maar ben niet zo'n Caol Ila fan .quote:Op vrijdag 31 juli 2015 11:03 schreef Karstman het volgende:
[..]
Je moet eens met JeMoeder hier praten die verzamelt Caol Ila uit 1984 Deze was bij aanschaf goed te betalen inderdaad. Hij lijkt bij 1 zaak nog te krijgen te zijn maar ik ken die hele zaak niet en vraag me dus af, omdat het een botteling uit 2008 is, hoe up to date dat is.
Meesten gevonden via veiling. Dat was tot een half jaar geleden best te doen, maar nu de Euro is ingezakt heb ik al een tijd niets meer gekocht in de UK. Als ik jou was zou ik lekker zoeken op whiskybase. Begin met je favo distillery en klink op 1984. Daar waar een (licht/donker) groen biljetje achteraan de rij staat betekent dit dat deze whisky nog te koop is in een winkel.quote:Op vrijdag 31 juli 2015 12:43 schreef Orbeatle het volgende:
[..]
Prima. Maar wiskie vind ik gewoon nergens op slaan .
[..]
Thanks, maar ben niet zo'n Caol Ila fan .
Ik ga eens zoeken naar toffe 1984 whisky's .
een single malt is een single malt, ongeacht zijn leeftijd.quote:Op vrijdag 31 juli 2015 14:19 schreef _Newman_ het volgende:
Voor zover ik het weet is alleen single malt een whisky. Maakt niet uit waar het vandaan komt.
Had ik in zo een whisky boekje gelezen. Maar Glenn taloch is geblende single malts. Ook al zijn het misschien 5 jar oude single malts, het blijven single malts. maar dan nog als je het blend is het geen single malt meer snap je het nog.
Whisky of whiskey moet toch sowieso 3 jaar oud zijn om zo genoemd te mogen worden?quote:Het lageren duurt bij de klassieke bereiding 3 jaar en 1 dag, daarna wordt een whisky gebotteld, ongeacht de mate van smaakontwikkeling. Gerlachus Wiskie rijpt korter maar intensiever; door een uniek en geheim procedé duurt de lagering ongeveer een half jaar en wordt de Wiskie pas gebotteld als die lagering ook het juiste effect heeft opgeleverd. Daarmee bereikt Gerlachus een uitstekende smaak die volgens kenners menig whiskymerk overtreft.
Zoals ik al eerder meldde heet een mix van single malts een blended malt.quote:Op vrijdag 31 juli 2015 14:25 schreef gianni61 het volgende:
[..]
een single malt is een single malt, ongeacht zijn leeftijd.
zodra je er meerde bij elkaar gooit is het een blend.
en niet alleen single malt is whisky, er zijn ook grain whisky's en alle blends zijn ook nog steeds whisky
Glenmorangie, maar ik ken alleen de gewone glenmorangie. De gewone glenmorangie is in elk geval wel de smaak die jij zoekt in je omschrijving. En anders The Balvenie doublewood is ook vol van smaak en zacht maar is stukje goedkoper dan glenmorangie.quote:Op vrijdag 31 juli 2015 18:56 schreef Ferdii het volgende:
Ik zoek een whisky met een zachte afdronk, maar wel complexe volle smaak. Wat kan ik het best nemen? Wat ik nu graag drink zijn bv hibiki 12 en dalwhinnie destillers edition.
Heb keuze uit de volgende:
- aberlour a'bunadh
- Balblair 99
- glenrothes alba reserve
- glenmorangie lasanta 12y
- strathisla 12y
Wie helpt mij kiezen?
Glenmorangie lasanta. Toppertje. een van de favorieten van ondergetekende.quote:Op vrijdag 31 juli 2015 18:56 schreef Ferdii het volgende:
Ik zoek een whisky met een zachte afdronk, maar wel complexe volle smaak. Wat kan ik het best nemen? Wat ik nu graag drink zijn bv hibiki 12 en dalwhinnie destillers edition.
Heb keuze uit de volgende:
- aberlour a'bunadh
- Balblair 99
- glenrothes alba reserve
- glenmorangie lasanta 12y
- strathisla 12y
Wie helpt mij kiezen?
Thanks! Ga ik eens werk van maken .quote:Op vrijdag 31 juli 2015 13:12 schreef JeMoeder het volgende:
[..]
Meesten gevonden via veiling. Dat was tot een half jaar geleden best te doen, maar nu de Euro is ingezakt heb ik al een tijd niets meer gekocht in de UK. Als ik jou was zou ik lekker zoeken op whiskybase. Begin met je favo distillery en klink op 1984. Daar waar een (licht/donker) groen biljetje achteraan de rij staat betekent dit dat deze whisky nog te koop is in een winkel.
Ik zou ook nog de WB marketplace checken als ik jou was
https://www.whiskybase.co(...)added&direction=desc
Thanks!quote:Op vrijdag 31 juli 2015 21:10 schreef Orbeatle het volgende:
[..]
Glenmorangie lasanta. Toppertje. een van de favorieten van ondergetekende.
Heb meteen nadat ik die fles leeg had de Glenmorangie quinta ruban aangeschaft, die heeft nog een paar jaar in een port vat door mogen brengen. Ook bijzonder fijn spul, maar van die lasanta was ik nét iets meer onder de indruk .
De lasanta ooit aangeschaft na een enthousiaste en spontane proefsessie bij slijterij Van der Heijden in Eindhoven. Echt tof hoe enthousiast die man me allerlei whisky aanraadde en liet proeven.
[..]
Thanks! Ga ik eens werk van maken .
Mooi man! Geniet ervan .quote:Op vrijdag 31 juli 2015 21:41 schreef Ferdii het volgende:
[..]
Thanks!
Ik neem de lasanta mee, Leek me zelf ook al een interessante whisky
Er zit geen kers in een Lasanta hoor...quote:Op zaterdag 1 augustus 2015 09:19 schreef Buitendam het volgende:
Maar de Lasanta is gewoon een cherrybom, hij wilde toch een complexe?
.quote:Op zaterdag 1 augustus 2015 10:57 schreef totalatool het volgende:
[..]
Er zit geen kers in een Lasanta hoor...
Sherry, my bad.quote:Op zaterdag 1 augustus 2015 10:57 schreef totalatool het volgende:
[..]
Er zit geen kers in een Lasanta hoor...
Was me te duur, 100 euro voor een half flesje.quote:Op zondag 2 augustus 2015 14:51 schreef totalatool het volgende:
Iemand zich nog laten verleiden tot het inschrijven op de 35cl "bierflesjes" Laphroaig 21?
Yep, we knippen 'm op in delen...quote:Op zondag 2 augustus 2015 14:51 schreef totalatool het volgende:
Iemand zich nog laten verleiden tot het inschrijven op de 35cl "bierflesjes" Laphroaig 21?
Ik mis hier o.a. nog de Single Blend Whisky...quote:Op zondag 2 augustus 2015 20:24 schreef Karstman het volgende:
In het licht van de eerdere discussie hier:
http://gearpatrol.com/2015/03/06/whiskey-basics-explained/
Dit stukje is ook de basics, single blend is voor gevorderden!quote:Op zondag 2 augustus 2015 20:28 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Ik mis hier o.a. nog de Single Blend Whisky...
Een single blend is een whisky die bestaat uit malt én graan whisky (= blend) van één en dezelfde (= single) distilleerderij.quote:Op zondag 2 augustus 2015 22:19 schreef _Newman_ het volgende:
Enlighten us!. Wat is een Single blend? Ik kan me voorstellen dat het een blend is van verschillende single malts of blend van dezelfde brouwerij? Maar je kan er vast meer over vertellen.
Dat is speciaal, omdat er niet of nauwelijks distilleerderijen zijn die beide distilleerprocessen (voor malt- én graan whisky) in huis hebben en dus met eigen producten/middelen een blend kunnen samenstellen...quote:Op zondag 2 augustus 2015 22:36 schreef _Newman_ het volgende:
Maar is dit dan iets heel speciaals? en zo ja waarom is dat dan zo speciaal?
Het wordt ook van graan gemaakt, maar graan is een overkoepelende term, voor gerst, tarwe, mais etc. Malt wordt per definitie van gerst gemaakt.quote:Op zondag 2 augustus 2015 23:38 schreef _Newman_ het volgende:
Oke maar is dat dan een smaak waar veel mensen naar op zoek zijn? Ik dacht dat ik wat van whisky wist maar ik dacht dat whisky sowieso van graan werd gemaak Heb er niet bij nagedacht dat dit op verschilende wijze geproduceerd kan worden
Zo leer ik elke dag weer wat bij.
Die kost 40euroquote:Op zondag 2 augustus 2015 22:28 schreef MadMaster het volgende:
Enlighten us!. Wat is een Single blend? Ik kan me voorstellen dat het een blend is van verschillende single malts of blend van dezelfde brouwerij? Maar je kan er vast meer over vertellen.
Een single blend is een whisky die bestaat uit malt én graan whisky (= blend) van één en dezelfde (= single)
Niet te gelovenquote:Op zondag 2 augustus 2015 22:38 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Dat is speciaal, omdat er niet of nauwelijks distilleerderijen zijn die beide distilleerprocessen (voor malt- én graan whisky) in huis hebben en dus met eigen producten/middelen een blend kunnen samenstellen...
Nee Single Blend is zoals MM uitlegt een mengsel van grain whisky en malt whisky uit dezelfde distileerderij. Jenever (of vodka) is een heel andere drank uit een heel ander productieproces dan grain whiksy. Jenever wordt bijvoorbeeld tegenwoordig gemaakt met vooral industieel gefabriceerde ethanol.quote:Op maandag 3 augustus 2015 00:25 schreef _Newman_ het volgende:
Oke dus bij Single blend dan krijg je Jenever met Whisky geblend zeg maar? of niet?
Of vodka?
Was er niet iets dat als een fabrikant graanjenever op de fles zet het ook echt gemaakt moet zijn van granen en als dat er niet op staat dat het gewoon met een tankwagen uit Belgie komt?quote:Op maandag 3 augustus 2015 08:52 schreef Karstman het volgende:
[..]
Jenever wordt bijvoorbeeld tegenwoordig gemaakt met vooral industieel gefabriceerde ethanol.
Nee, zet maar een extra nulletje achter die 40...quote:
Ter aanvulling/verduidelijking voor degene die niet bekend zijn met de verschillende soorten whisky's:quote:Op maandag 3 augustus 2015 08:52 schreef Karstman het volgende:
[..]
Nee Single Blend is zoals MM uitlegt een mengsel van grain whisky en malt whisky uit dezelfde distileerderij. Jenever (of vodka) is een heel andere drank uit een heel ander productieproces dan grain whiksy. Jenever wordt bijvoorbeeld tegenwoordig gemaakt met vooral industieel gefabriceerde ethanol.
Oh en als je iets anders dan een andere soort whisky bij een single malt gooit is het geen whisky meer.
Ik weet niet helemaal hoe de regelgeving op dat soort naam/productrelaties is maar als het zoals ik verwacht op de Europeese regelgeving is gebaseerd dan is het inderdaad zo dat als je graanjenever erop zet het ook daadwerkelijk graanjenever moet zijn. Staat dat er niet dan kan je verwachten dat het hetzelfde spul is dat jij in je badkuip maakt.quote:Op maandag 3 augustus 2015 11:30 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
Was er niet iets dat als een fabrikant graanjenever op de fles zet het ook echt gemaakt moet zijn van granen en als dat er niet op staat dat het gewoon met een tankwagen uit Belgie komt?
Als ik het me goed herinner zit het zo: jonge jenever mag maximaal voor 15% uit moutwijn bestaan, er mag ook geen moutwijn in zitten, en vaak is het dus gewoon industriële ethanol aangevuld met water, zoals Karstman zei. Oude jenever moet voor meer dan 15% moutwijn inzitten. Die moutwijn komt inderdaad meestal uit België (Filliers). Bij die jenevers hoeft de destilleerderij dus niet zelf de moutwijn te vervaardigen, en ik vermoed dat dat ook geldt voor graanjenever. Mij dunkt dat er wel moutwijn in moet zitten als er graanjenever op het etiket staat.quote:Op maandag 3 augustus 2015 11:30 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
Was er niet iets dat als een fabrikant graanjenever op de fles zet het ook echt gemaakt moet zijn van granen en als dat er niet op staat dat het gewoon met een tankwagen uit Belgie komt?
Ook niet waar. Ook andere granen worden gemalt. Zo bestaat er ook malted Rye whisky.quote:Op maandag 3 augustus 2015 00:05 schreef Bravebart het volgende:
[..]
Het wordt ook van graan gemaakt, maar graan is een overkoepelende term, voor gerst, tarwe, mais etc. Malt wordt per definitie van gerst gemaakt.
Hier kan je prijzen vergelijken van de meer gangbare NL webshops:quote:Op zaterdag 8 augustus 2015 21:25 schreef quickstepster het volgende:
Hallo kenners, mag ik jullie hulp inroepen? Mijn (stief)vader is bijna jarig en een gigantische Glenfiddich fan. Daarom wil ik hem graag daar graag een mooie fles van geven (vorig jaar de 18 yo gegeven). Alleen kom ik er niet uit! Er zijn zoveel specials, anniversary versies, verschillende casks en leeftijden. Welke zouden jullie aanbevelen met een max prijs van ¤ 150?
En ja, ik weet het, er zijn ook andere merken, en smaak is persoonlijk. Maar met jullie hulp moet het wel lukken met een Glenfiddish denk ik
Ja, de whisky's van Santis zijn hier ook volop verkrijgbaar.quote:Op zondag 9 augustus 2015 20:45 schreef Orbeatle het volgende:
Afgelopen week naar Zürich geweest en daar een hele mooie (whisky) slijterij bezocht en daar hadden ze, op zich niet geheel verrassend, Zwitserse whisky staan:
[ afbeelding ]
Meegenomen als cadeautje voor de schoonvader die binnenkort jarig is. Benieuwd of het een beetje goed spul is. Iemand hier ervaring ermee?
In deze omschrijving kan ik me ook wel vinden, al sluit ik me wat betreft de omschrijving van het rookje aan bij Karstman: rookworst (zoete rook). Ik vond het vooral ranja toen ik dit voor het eerst proefde op Whisky in Leiden 2014. Maar toen had ik ook al heel veel andere dingen op, waardoor vooral het zoetje er erg uit sprong.quote:Op maandag 10 augustus 2015 11:48 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Ja, de whisky's van Santis zijn hier ook volop verkrijgbaar.
Ik vind het door de lichte rook (gerookt spek!) heen een beetje naar Ricola (kruiden)snoepjes smaken.
Ik denk niet dat ik het blind als whisky zou herkennen, eerder als een wat dunnere kruiden-/schippersbitter. Het is niet verkeerd, maar wel anders...
En blended bourbonquote:Op zondag 2 augustus 2015 20:28 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Ik mis hier o.a. nog de Single Blend Whisky...
Die mis ik eigenlijk nooit...quote:
quote:
Welke?quote:Op zaterdag 19 september 2015 01:23 schreef Iwanius het volgende:
Ik ga morgen bij iemand een flinke voorraad hele mooie whisky's ophalen voor eigen voorraad. Merk?
Clan Denny's single malt.
Leuke spreekbeurt Knut, een dikke duim en een sticker voor in je plakboekje!quote:Op maandag 28 september 2015 11:40 schreef KnutdeIJsbeer het volgende:
Wat wel suf was was dat je wel veel amerikaanse of schotse whisky kon aanschaffen, maar ze hadden blijkbaar net beam whiskey overgenomen ofzo
Nou, alle is niet helemaal waar. Zijn nog een paar kleinere en wat grotere speler is bijvoorbeeld "Nikka"quote:Op maandag 28 september 2015 11:49 schreef Gripper het volgende:
[..]
Leuke spreekbeurt Knut, een dikke duim en een sticker voor in je plakboekje!
Al die Japanse whisky's zijn toch allemaal eigendom van Suntory dacht ik? Die zijn ook eigenaar van Laphroaig, er lag heel prominent een vat vooraan in warehouse no 1. wat voor de directeur van Suntory was.
De prijzen zijn nu wel erg aantrekkelijk door de wisselkoers. En in Osaka weet ik wel een toffe winkel met ook veel speciale whisky's, maar verder klopt het wel ja. De meer normale slijterijen of supermarkten komen niet verder dan hibiki/yamazaki/hakusha of nikka, vaak zonder leeftijd.quote:Op maandag 28 september 2015 11:55 schreef MadMaster het volgende:
Het kunnen aanschaffen van whisky's bij de distilleerderijen in Japan zelf is momenteel bijna 0,0.
De voorraden zijn nu simpelweg te klein om aan de vraag te kunnen voldoen.
In 2011, toen ik in Japan was, was er nog wel wat meer verkrijgbaar, maar ook niet heel veel bijzonders. Alleen om te proeven per glas toen ook.
Japanse whisky vinden in shops daar is ook niet eenvoudig, ook daar heeft men inmiddels een tekort. Er staan hier en daar nog wel wat verborgen schatten, maar je moet flink zoeken...
De prijzen van de niet standaard whisky's zijn ook in Japan met een flinke factor gestegen, als je ze duw al kan vinden. Ze zijn inmiddels ook niet helemaal gek daar gezien de prijzen die men elders er voor vraagt én krijgt...quote:Op maandag 28 september 2015 12:02 schreef KnutdeIJsbeer het volgende:
[..]
De prijzen zijn nu wel erg aantrekkelijk door de wisselkoers. En in Osaka weet ik wel een toffe winkel met ook veel speciale whisky's, maar verder klopt het wel ja. De meer normale slijterijen of supermarkten komen niet verder dan hibiki/yamazaki/hakusha of nikka, vaak zonder leeftijd.
Ik koop bijna alleen nog maar cask strenght whisky.quote:Op dinsdag 13 oktober 2015 17:30 schreef tjoptjop het volgende:
Is de meerprijs voor een cask strength versie het vaak waard?
Ik snap dat het een kwestie smaak/proberen is, maar over het algemeen gezien? Bijvoorbeeld Benromach 10yr, de reguliere versie (43%) is rond de ¤40 en de 100 proof (57%) rond de ¤60.
Of is hier echt geen zinnig woord over te zeggen?
Is regulier hetzelfde als een met water verdunde cask strength?quote:Op dinsdag 13 oktober 2015 21:27 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Ik koop bijna alleen nog maar cask strenght whisky.
Kan je er altijd zelf nog een druppel of plens water bijgooien...
Ja, een vat whisky (meestal meerdere zelfs om meer flessen te kunnen verkrijgen, een batch genaamd) wordt met water aangelengd tot een lager alcoholpercentage.quote:Op dinsdag 13 oktober 2015 21:34 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
Is regulier hetzelfde als een met water verdunde cask strength?
Zo ja dan zou de Cask Strength van die Benromach als ik even snel wat reken zo'n ¤52-53 'mogen' kosten. Een premium van ¤8 dus, valt dan best mee idd aangezien je (neem ik aan) meer smaakmogelijkheden heb?
mooie fotoquote:Op woensdag 30 september 2015 10:50 schreef Fretwork het volgende:
Voor de mensen die nog eens Sydney willen bezoeken: de Baxters Inn aan Clarence Street is een fantastische whiskybar wat sfeer betreft. Grote keuze en zeker voor Australië personeel met veel verstand ervan (wel een beetje hipster). Blijft overigens redelijk duur, 40 jarige Glenfiddich gaat voor 600 dollar per glas.
Als je het niet kan vinden moet je het donkere steegje inlopen en op het creepy binnenplaatsje rechts afslaan richting de vuilcontainers. Vervolgens vraag je aan de dikke bouncer in pak of je naar binnen mag. Binnen wijst het zich vanzelf, trappetje af de kelder in en je komt in een overvolle kroeg terecht. Één van de tofste kroegen waar ik ooit geweest ben.
Aan de hand daarvan heb ik nog wel een vraag:
Ik heb onder andere een Bruichladdich Laddie Classic gedronken. Verschilt die erg van de Scottish Barley? Momenteel vind ik die 70 eu op drankgigant wat te duur namelijk. Ook de Balvenie Carribean Cask en Kilchonan Islay moet ik aan mijn collectie toevoegen.
Één van de whiskyrekken
[ afbeelding ]
Ok, thnx. In dat geval ga ik voor de ¤8 duurdere cask strength.quote:Op dinsdag 13 oktober 2015 21:36 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Ja, een vat whisky (meestal meerdere zelfs om meer flessen te kunnen verkrijgen, een batch genaamd) wordt met water aangelengd tot een lager alcoholpercentage.
Die Benromach is uitstekend voor die paar euro meer...quote:Op dinsdag 13 oktober 2015 21:38 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
Ok, thnx. In dat geval ga ik voor de ¤8 duurdere cask strength.
Wat bedoel je met een slobberwhisky?quote:Op dinsdag 13 oktober 2015 21:35 schreef Catch22- het volgende:
Iemand nog tips voor slobberwhiskey? 30-40 euro ofzo.
Ik heb hier een fles Laphroaig 10yo, maar op 40%. Is toch niet hetzelfde.quote:Op dinsdag 13 oktober 2015 21:27 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Ik koop bijna alleen nog maar cask strenght whisky.
Doorgaans is die veel voller van smaak dan een aangelengde botteling.
Kan je er altijd zelf nog een druppel of plens water bijgooien...
Dan wat?quote:Op zondag 18 oktober 2015 22:32 schreef Quir het volgende:
[..]
Ik heb hier een fles Laphroaig 10yo, maar op 40%. Is toch niet hetzelfde.
1 voor er bij die niet te duur is om hersenloos weg te drinken.quote:
In wat voor smaakprofiel zoek je hem?quote:Op zondag 18 oktober 2015 22:41 schreef Catch22- het volgende:
[..]
1 voor er bij die niet te duur is om hersenloos weg te drinken.
Vergeleken met Laphroaigs op hogere percentages mist het een punch, als het ware.quote:
Glen Morayquote:Op zondag 18 oktober 2015 22:41 schreef Catch22- het volgende:
[..]
1 voor er bij die niet te duur is om hersenloos weg te drinken.
Peated vind ik weinig aan. Laphroaig en ardbeg heb ik staan, maar vind ik weinig spannend. Hou wel van fruit (dalmore, abunadh) of iets wat iets complexer is zoals craigallechie.quote:Op zondag 18 oktober 2015 22:44 schreef CrashO het volgende:
[..]
In wat voor smaakprofiel zoek je hem?
Als peathead heb ik zelf vrijwel altijd wel een fles Finlaggan staan, maar hij is wel erg jong dus de smaak moet je wel liggen
Aberlour 12 NCF?quote:Op zondag 18 oktober 2015 22:46 schreef Catch22- het volgende:
[..]
Peated vind ik weinig aan. Laphroaig en ardbeg heb ik staan, maar vind ik weinig spannend. Hou wel van fruit (dalmore, abunadh) of iets wat iets complexer is zoals craigallechie.
Ja, dat zei ik ook.quote:Op zondag 18 oktober 2015 22:46 schreef Quir het volgende:
[..]
Vergeleken met Laphroaigs op hogere percentages mist het een punch, als het ware.
Highland Park 12 Helaas de laatste jaren (net als de rest) wel aardig in prijs gestegen, maar voor rond de 30 euro nog steeds wel betaalbaar.quote:Op zondag 18 oktober 2015 22:46 schreef Catch22- het volgende:
[..]
Peated vind ik weinig aan. Laphroaig en ardbeg heb ik staan, maar vind ik weinig spannend. Hou wel van fruit (dalmore, abunadh) of iets wat iets complexer is zoals craigallechie.
Pff, wat een prijzen, Laphroaig 10y CS +/-¤90 vs normaal 10y ¤35. Dan valt die Benromach nog alleszins mee qua meerprijs.quote:Op zondag 18 oktober 2015 22:46 schreef Quir het volgende:
[..]
Vergeleken met Laphroaigs op hogere percentages mist het een punch, als het ware.
Daar zeg je wat, ik heb vroeger wel eens Macallan 12 gehad, maar toen ik recentelijk weer eens daar naar keek zag ik dat die iets van ¤75 is. Ik weet zeker dat ik dat er nooit voor betaalt heb, maar eerder iets in de richting van ¤30-35. Forse verhoging, of is het een geheel ander product?quote:Op zondag 18 oktober 2015 22:52 schreef CrashO het volgende:
[..]
Highland Park 12 Helaas de laatste jaren (net als de rest) wel aardig in prijs gestegen, maar voor rond de 30 euro nog steeds wel betaalbaar.
Alternatieven zijn bijvoorbeeld de Quarter Cask of Select Cask, al vind ik de Select Cask veel te veel naar mos smaken.quote:Op zondag 18 oktober 2015 23:29 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
Pff, wat een prijzen, Laphroaig 10y CS +/-¤90 vs normaal 10y ¤35. Dan valt die Benromach nog alleszins mee qua meerprijs.
Quarter Cask staat idd op de planning voor m'n volgende bestelling. Samen met de Benromach CS en een Springbank (nog aan het twijfelen welke)quote:Op zondag 18 oktober 2015 23:35 schreef Quir het volgende:
[..]
Alternatieven zijn bijvoorbeeld de Quarter Cask of Select Cask, al vind ik de Select Cask veel te veel naar mos smaken.
Ik vond de qc weinig aan...quote:Op zondag 18 oktober 2015 23:47 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
Quarter Cask staat idd op de planning voor m'n volgende bestelling. Samen met de Benromach CS en een Springbank (nog aan het twijfelen welke)
Oeh. Pennypacker voor ¤ 14,99.quote:Op maandag 19 oktober 2015 11:14 schreef borisz het volgende:
Er zijn weer Wilde Whiskydagen bij de G&G.
Vaak zijn het heel verschillende whisky's. In het geval van Benromach is de 10yo erg top. De 100 proof ook, maar heel anders.... Blijft toch proeven, ben ik bang...quote:Op dinsdag 13 oktober 2015 17:30 schreef tjoptjop het volgende:
Is de meerprijs voor een cask strength versie het vaak waard?
Ik snap dat het een kwestie smaak/proberen is, maar over het algemeen gezien? Bijvoorbeeld Benromach 10yr, de reguliere versie (43%) is rond de ¤40 en de 100 proof (57%) rond de ¤60.
Of is hier echt geen zinnig woord over te zeggen?
105quote:Op maandag 26 oktober 2015 19:45 schreef gadeweerd het volgende:
[..]
Vaak zijn het heel verschillende whisky's. In het geval van Benromach is de 10yo erg top. De 100 proof ook, maar heel anders.... Blijft toch proeven, ben ik bang...
Tip: glenfarclas 105 (rond de ¤30/ltr)
Rook je er zelf ook nog bij of...?quote:Op donderdag 5 november 2015 16:22 schreef JeMoeder het volgende:
Wat nieuwe aanwinsten, de eerste twee dankzij Karstman:
Caol Ila Feis Ile 2013
Caol Ila Feis Ile 2014
Lagavulin 12yo CS 2015
Port Askaig 100 proof 2015 edt.
Samples:
Benromach origins 1
Benromach origins 2
Benromach origins 3
Benromach origins 4
Benromach origins 5
Binnenkort een tasting met vrienden, zelf georganiseerd (wederom met Karstman) met ruwweg de volgende flessen:
Bowmore 8yo (2000 versie, speciaal voor Italiaanse markt)
Nader te bepalen Bowmore
Laphroaig 15 yo (200th anniversary edt.)
Laphroaig Cairdeas 2015
Laphroaig 10yo CS batch 007
Ardbeg Uigeadail
Ardbeg Ardbog
En misschien nog een Laph/Ardbeg
Zijn we weer lekker druk mee
Het is inderdaad een smoky aangelegenheid nu Redelijkerwijs toeval, aangezien alles een tijdje geleden is vastgelegd (de proeverij, de bestelling bij Karstman omdat hij een keer op Islay zou zijn).quote:Op donderdag 5 november 2015 16:27 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Rook je er zelf ook nog bij of...?
Mooie lijst hoor. Ben zelf ook benieuwd naar de Ardbog, Uigeadail is fantastisch.quote:Op donderdag 5 november 2015 16:22 schreef JeMoeder het volgende:
Wat nieuwe aanwinsten, de eerste twee dankzij Karstman:
Caol Ila Feis Ile 2013
Caol Ila Feis Ile 2014
Lagavulin 12yo CS 2015
Port Askaig 100 proof 2015 edt.
Samples:
Benromach origins 1
Benromach origins 2
Benromach origins 3
Benromach origins 4
Benromach origins 5
Binnenkort een tasting met vrienden, zelf georganiseerd (wederom met Karstman) met ruwweg de volgende flessen:
Bowmore 8yo (2000 versie, speciaal voor Italiaanse markt)
Nader te bepalen Bowmore
Laphroaig 15 yo (200th anniversary edt.)
Laphroaig Cairdeas 2015
Laphroaig 10yo CS batch 007
Ardbeg Uigeadail
Ardbeg Ardbog
En misschien nog een Laph/Ardbeg
Zijn we weer lekker druk mee
Net verrast door de Mitra en vanochtend al niet helemaal nuchter.quote:Op zaterdag 7 november 2015 16:36 schreef zatoichi het volgende:
Ik ben net aardig verrast door de mitras. Had even snel en whisky nodig dus haalde hem daar. Er stond een complete tafel whisky's open en de verkoper heeft me vier whisky's laten proeven (categorie van 60 euro tot 120).
Mijn vrouw keek me wel een beetje vreemd aan dat ik niet helemaal nuchter met was vanochtend
Duvelquote:Op zondag 10 januari 2016 20:50 schreef Duveldrinker het volgende:
Ik had dit weekend een Glen Talloch 12 bij een vriend en ik vond dat best goed te doen. Volgens mij zit er Pulteney, Balblair en Speyburn in.
Lang leve de firma Boomsma...quote:Op maandag 11 januari 2016 09:06 schreef Duveldrinker het volgende:
Ja Duvel blijft een lekker biertje, hoewel niet meer zo lekker als vroeger ik heb afgelopen jaar nog wel eens wat verkeerde flesjes gehad, waar het koolzuur beetje eruit leek of waar een ranzige smaak aan zat, door de massaproductie zal er wel eens een foutje insluipen.
Maar ontopic, ik word een beetje ziek van de stijgende prijzen van whisky, is zie letterlijk de prijzen met euro's per maand omhoog gaan bij mij slijterij. Alles wordt ook NAS, op zich kan een NAS best lekker zijn maar ik snap echt niet waarom je instapwhisky 10 jaar oud is en dan vervolgens de duurdere whisky's NAS'en zijn. Talisker bijvoorbeeld 10y, Skye, Storm, Dark Storm wat een onzin zeg. Laphroaig ook 10y, Quarter Cask, Triple Wood, PA, PX bla bla.
Vroeger haalde ik nog wel eens een simpele 12 jarige blend of malt voor 20/25 euro, dan gaat je nu niet meer lukken je zit als snel boven de 30 euro of zelfs al richting de 40. Daarom vond ik deze Glen Talloch 12 echt een prima whisky, 21 euro bij de gall met kortingskaart dus onder de 20 euro. Gewoon met leeftijdsaanduiding en verklaring waar de blend uit bestaat. Lowland grain (duhh) en Highland malt (volgens mij bij Inverhouse vandaan).
Die heb ik ook aangeschaft inderdaad. Drinkt inderdaad makkelijk weg. Vind Connemara Peated Single Malt ook wel fijn voor die situaties.quote:Op zondag 18 oktober 2015 22:44 schreef CrashO het volgende:
[..]
In wat voor smaakprofiel zoek je hem?
Als peathead heb ik zelf vrijwel altijd wel een fles Finlaggan Old Reserve staan, maar hij is wel erg jong dus de smaak moet je wel liggen Maar voor < 20 euro een erg goede deal.
NAS geldt niet zo zeer voor de blends, waar meestal toch voornamelijk jonge whisky's in zitten (en maar weinig 12 jaar of oudere whisky) en er ook vaak geen leeftijd op het label genoemd wordt, maar wat je zegt geldt vooral voor de single malts die je in je laatste zin noemt...quote:Op woensdag 13 januari 2016 16:00 schreef Sapstengel het volgende:
Weet zelf niet precies de reden, maar heb gehoord dat het NAS ook komt door de groeiende populariteit van whisky (vooral ook in China) Er is gewoon te weinig voorraad om 12 of 15 jaar oud te gaan bottelen dus word de voorraad die er nu nog van is vooral gebruikt voor blends zonder age statement.
Zie het inderdaad steeds meer. Bijvoorbeeld bij Highland Park met de Ambassador's Choice en Dark Origins. Of Glenlivet waar de Founder's Reserve in de plaats gekomen voor de 12yr.
Bedankt voor de toelichting bij de single malts doen ze het natuurlijk omdat ze anders een Glenlivet 4 moeten uitbrengen en als ze het Founders Reserve noemen klinkt het minder mooi.quote:Op woensdag 13 januari 2016 16:57 schreef MadMaster het volgende:
[..]
NAS geldt niet zo zeer voor de blends, waar meestal toch voornamelijk jonge whisky's in zitten (en maar weinig 12 jaar of oudere whisky) en er ook vaak geen leeftijd op het label genoemd wordt, maar wat je zegt geldt vooral voor de single malts die je in je laatste zin noemt...
Precies.quote:Op woensdag 13 januari 2016 17:09 schreef Sapstengel het volgende:
[..]
Bedankt voor de toelichting bij de single malts doen ze het natuurlijk omdat ze anders een Glenlivet 4 moeten uitbrengen en als ze het Founders Reserve noemen klinkt het minder mooi.
En bij blends kun je er natuurlijk vaak al vanuit gaan dat er jongere whiskies doorheen zitten, maar daar is de prijs ook naar.
Caol Ila 12.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 20:29 schreef Studeur het volgende:
Als beginnende drinker vandaag een kleintje Cragganmore gehaald op aanraden van de speciaalzaak. Vind hem heerlijk
Hierna durf ik wel eens een andere, wat zwaardere whiskey.
Wat zouden jullie aanraden voor een beginnende drinker die zijn avontuur wil continueren? Liefst wel betaalbaar (10-15 euro voor 200ml)
eens, was ook mijn eerste islay en ik geniet er nog altijd van (oké nu even niet, ik moet hem weer een keer halen )quote:
Ik ben het een keer oneens met Ralfy, daar mogen wat mij betreft flink wat punten vanaf.quote:Op woensdag 13 januari 2016 17:46 schreef Studeur het volgende:
Fles Grant's family reserve gehaald, aanbieding van 15 euro voor een liter
Moet ik me nu schamen?
Ralfy gaf hem een 85/100 blend mark
Vind hem overigens niet zó. Dit wordt dan maar mn indrinkfles
Goede, erg lekker. Wordt ook verkocht in kleinere flesjes (20cl). Zelfde geldt voor Talisker 10yo hierboven genoemd, al zou ik de Caol Ila 12yo aanraden.quote:
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |