quote:2014 wordt een intensief jaar voor ESA’s kometenjager Rosetta. Na een reis van bijna tien jaar en een winterslaap van 957 dagen zal ruimtesonde Rosetta komeet Churyumov-Gerasimenko ontmoeten. Als klap op de vuurpijl maakt lander Philae zich klaar om voor het eerst in de geschiedenis te landen op een komeet. Rosetta is één van de meest complexe en ambitieuze missies ooit. Tijd om de missie eens onder de loep te nemen.
Sinds november 1993 hebben wetenschappers en ingenieurs uit Europa en de Verenigde Staten hun krachten gebundeld om de ruimtesonde Rosetta en een lander genaamd Philae te bouwen. Rosetta werd in 2004 gelanceerd en zette middels een aantal flyby’s langs de aarde en Mars koers richting komeet Churyumov-Gerasimenko. Rosetta in de buurt van de komeet Churyumov Gerasimenko krijgen is niet makkelijk. “Geen enkele bestaande raket is in staat om een ruimtesonde rechtstreeks naar een komeet te sturen. In plaats daarvan slingert Rosetta door het zonnestelsel mede dankzij de zwaartekracht van de aarde en Mars. “De Rosetta-missie is een fascinerende reis naar onze oorsprong,” vertelt Matt Taylor, projectwetenschapper bij het ESA Rosetta-team. “Rosetta is uniek omdat het de eerste missie is die heel dicht bij een komeet zal komen en een lander zal plaatsen. Daarnaast zal de ruimtesonde getuige zijn van de spectaculaire transformatie van de komeet naarmate de afstand tot de zon kleiner wordt.”
Rosetta’s twaalf jaar durende reis door de ruimte. Animatie:ESA.
Wakker worden
In juni 2011 werd Rosetta in een diepe winterslaap gebracht voor de koudste, meest afgelegen deel van de reis. Rosetta werd in een langzame draai gezet om de stabiliteit te handhaven en haar zonnevleugels naar zon gericht om zoveel mogelijk zonlicht als mogelijk op te vangen. “Het is de eerste missie voorbij de asteroïdengordel die afhankelijk is van energie-opwekking door de zon, waardoor de sonde in staat is te opereren op 800 miljoen kilometer van de zon.” ESA is bezorgd om de gezondheid van het ruimtevaartuig. Zonder kleerscheuren een ruimtereis van meer dan tien jaar doorkomen is heel wat. “De onderdelen van Rosetta zijn uitvoerig getest, zodat zij kan omgaan met de ontberingen in de ruimte. We weten niet meer van Rosetta als toen ze in de sluimerstand ging,” aldus Taylor. Op dit moment zijn zowel de komeet als Rosetta op de terugreis naar het binnenste van het zonnestelsel en staat het Rosetta-team klaar om op 20 januari 2014 Rosetta, na een winterslaap van 957 dagen, wakker te maken.
Ontmoeting
“Zodra we de ruimtesonde met succes uit de winterslaap hebben gehaald en de instrumenten uitvoerig zijn getest, zullen we voorzichtig de komeet naderen en metingen verrichten.” Op het moment dat Rosetta wakker wordt, bevindt de sonde zich op nog zo’n negen miljoen kilometer van de komeet. In mei 2014 is die afstand naar verwachting verkleind tot twee miljoen kilometer en dan worden de eerste beelden van de Churyumov-Gerasimenko verwacht.
BELANGRIJKE LES
De ruimtesonde Rosetta is gebouwd met technologie van de jaren negentig en is niet de eerste ruimtesonde die naar een komeet wordt gestuurd. ESA’s Giotto werd ontworpen om de mysteries rond de komeet Halley op te lossen. Op 13 maart 1986 vloog Giotto heel dicht langs de komeet. Niemand had verwacht dat de ruimtesonde het spervuur aan komeetstof zou overleven. Hoewel Giotto flink werd beschadigd tijdens de flyby, bleven de meeste instrumenten operationeel. “De Giotto-missie was voor de ESA een belangrijke les. Hierdoor kon de technologie voor toekomstige missies zoals Rosetta worden verbeterd.”
Een prachtig beeld van Rosetta boven Mars, gemaakt door de Philae-camera op een afstand van ongeveer duizend kilometer van Mars. Foto: CIVA / Philae / ESA.
Rosetta zal de eerste ruimtesonde zijn die, op korte afstand, getuige is van een spectaculaire transformatie van de komeet. De verwachting is dat het prachtige beelden oplevert, maar het is ook een groot gevaar. Naarmate de komeet in toenemende intensiteit wordt blootgesteld aan de straling van de zon begint het ijs te sublimeren. Het gas dat uit de kern ontsnapt neemt ook stof mee en dat leidt tot de vorming van twee staarten. De ionenstaart bevat geïoniseerd gas en stof en stroomt altijd in tegengestelde richting van de zon. De stofstaart van microscopische stofdeeltjes draait enigszins in de richting van de baanvan de komeet. Hoewel het gas en stof de helderheid verhoogt, verbergt het ook de kern van de komeet. Het gas en het stof kunnen er voor zorgen dat Rosetta en Philae schade oplopen. Rosetta zal komeet Churyumov-Gerasimenko in het koude gebied van het zonnestelsel ontmoeten op het moment dat de komeet nog geen activiteit vertoont. “Het ontwerp van de baan van Rosetta is zodanig goed uitgezocht dat het ruimtevaartuig de gevaarlijke gebieden vermijdt, zoals de staart van de komeet. De navigatiecamera en het regelsysteem rekent op het zien van een deel van de zonnige zijde van de komeet, zodat het ruimtevaartuig niet in het staartgebied terechtkomt.”
Landing
Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid zal er een poging gedaan worden om te landen op een komeet. Rosetta zal een serie manoeuvres maken om dichtbij de komeet te komen en dan zal de snelheid worden verlaagd tot ongeveer 25 meter per seconde. Het naderen van een komeet, erom heen cirkelen en er ook nog eens op landen is en delicate aangelegenheid. Aangezien er weinig bekend is van de komeet moeten beelden en analyses van de komeet meer duidelijkheid verschaffen. “Aan de hand van die informatie besluiten wetenschappers en operationele teams wat de beste landingsplaats zal zijn. Hierdoor kunnen wij de veiligheid van de lander het beste waarborgen.” Uiteindelijk wordt het ruimtevaartuig in een baan rond de kern van de komeet gebracht op een afstand van ongeveer 25 kilometer. “De zwaartekracht van de komeet is een miljoen keer kleiner dan die van de aarde. Een natuurlijke baan om de komeet is daardoor alleen mogelijk onder de 30 kilometer,” aldus Taylor. In november 2014 wordt de lander Philae losgelaten op een hoogte van ongeveer een kilometer en zal op loopsnelheid landen op de uitgekozen landingsplaats. Onmiddellijk na de landing zal een harpoen worden afgevuurd om de lander te verankeren en te voorkomen dat Philae ontsnapt aan de zeer zwakke zwaartekracht van de komeet. Op de komeet zal Philae hoge resolutie foto’s maken en boringen verrichten op het oppervlak. De ruimtesonde Rosetta zal in een baan om de komeet Churyumov-Gerasimenko blijven in de nabijheid van de ijzige kern. Het zal meer dan een jaar duren voordat de opmerkelijke missie, in december 2015, tot een einde komt.
We weten dat Philae drie keer landde door data van het ROMAP instrument en van het landingsgestel. De eerste keer landde hij met een snelheid van zo'n 1 meter per seconden. En we weten ook precies waar, door het combineren van beelden van de OSIRIS camera met metingen door het MUPUS instrument. Toen stuiterde hij weer door met een snelheid van ongeveer 38 centimeter per seconde. Een stuiter die ongeveer twee uur duurde, waarin Philae een kilometer aflegde. De richting van deze stuiter is echter nog niet bekend. De tweede stuiter die hierop volgde had een snelheid van slecht 3 centimeter per seconde en duurde maar 7 minuten..twitter:Philae2014 twitterde op woensdag 12-11-2014 om 17:04:09Touchdown! My new address: 67P! #CometLanding reageer retweet
Ben ik ook wel benieuwd naar wat ze in relatief korte tijd aan beeldmateriaal kunnen schieten.quote:Op dinsdag 12 mei 2015 13:00 schreef Elzies het volgende:
Ik weet nog toen die sonde op de Saturnusmaan Titan lande en de eerste oranjekleurige foto's van zijn oppervlakte stuurde naar de Aarde. Zo'n gevoel had ik ook bij deze komeet Lander. Binnenkort is Pluto aan de beurt. Kan niet wachten.
quote:Op dinsdag 12 mei 2015 13:00 schreef Elzies het volgende:
Ik weet nog toen die sonde op de Saturnusmaan Titan lande en de eerste oranjekleurige foto's van zijn oppervlakte stuurde naar de Aarde. Zo'n gevoel had ik ook bij deze komeet Lander. Binnenkort is Pluto aan de beurt. Kan niet wachten.
W&T / New Horizons: De reis naar Pluto (en verder)quote:Op dinsdag 12 mei 2015 14:01 schreef Woods het volgende:
[..]
Ben ik ook wel benieuwd naar wat ze in relatief korte tijd aan beeldmateriaal kunnen schieten.
Die staat in de OP onderaan hoor. Neem maar eens een kijkjequote:
Op de PC thuis met 24" scherm krijg ik al kramp in m'n vinger van het scrollenquote:Op woensdag 22 april 2015 12:34 schreef Quyxz_ het volgende:
Die OP!
Ik denk niet dat ik dit topic op mijn mobiel ga openen.
sorry, hahaquote:Op maandag 18 mei 2015 19:58 schreef Pek het volgende:
[..]
Op de PC thuis met 24" scherm krijg ik al kramp in m'n vinger van het scrollen![]()
Kudos, EFM
18-05-2015quote:Op maandag 18 mei 2015 18:16 schreef -CRASH- het volgende:
→OSIRIS spots boulders in balancing act
[ afbeelding ]
Ze zeggen geen ja...quote:
quote:Philae comet lander wakes up
The European Space Agency (Esa) says its comet lander, Philae, has woken up and contacted Earth.
Philae was dropped on to the surface of Comet 67P by its mothership, Rosetta, last November.
It worked for 60 hours before going to sleep when its solar-powered battery ran flat.
BBC Science Correspondent Jonathan Amos says the comet has since moved nearer to the sun and Philae has enough power to work again.
Wat een lieve plaatjes zijn dat toch altijdquote:
Prachtige plaat is dat toch?quote:Op zondag 14 juni 2015 14:17 schreef SeLang het volgende:
[..]
Wat een lieve plaatjes zijn dat toch altijd
Philea's first. thoughts.. COFFEEEEEE!!!!quote:Op zondag 14 juni 2015 14:23 schreef Klapskaats het volgende:
[..]
Prachtige plaat is dat toch?
Ook leuk: de reacties op facebook. Iedereen die Philae goeiemorgen wenst, en enkele die roept ga eens in bad hahaha, geweldig.
Kippenvelmomentje wel eigenlijk.
Of een lekkere coup-a-soupquote:Op zondag 14 juni 2015 14:32 schreef -CRASH- het volgende:
[..]
Philea's first. thoughts.. COFFEEEEEE!!!!![]()
![]()
Ik dacht dat ie al hard genoeg geboord had om te concluderen dat de komeet iets harder was dan men dacht.quote:Op zondag 14 juni 2015 14:00 schreef -CRASH- het volgende:
Maar nu...
Staat ie of ligt ie op een zijkant
Is er geen of veel schade aan de lander
Staat ie verankert en kan ie in de grond boren
De lander had zich niet verankerd bij de landing.quote:Op zondag 14 juni 2015 14:42 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Ik dacht dat ie al hard genoeg geboord had om te concluderen dat de komeet iets harder was dan men dacht.
Omg! omg! omg!quote:Op zondag 14 juni 2015 13:29 schreef Roel_Jewel het volgende:
Guess who's back...
http://www.bbc.com/news/s(...)inkname=news_central
[..]
Ik hoop dat Philae er goed bij staat. Mag al een wonder heten DAT ie er staat denk ikquote:Op zondag 14 juni 2015 15:18 schreef speknek het volgende:
Geweldig heldenepos. Zelfs al is ie in een schacht gevallen en hebben we helemaal niks aan het contact.
Mogelijk is de landing dus helemaal niet zo desastreus geweest als dat wij denken.quote:Op zondag 14 juni 2015 15:24 schreef Molurus het volgende:
Dit betekent ieg dat ondanks de desastreuze landing in elk geval de zonnepanelen in een goede stand staan. Dat geeft goede hoop voor vervolgonderzoek lijkt me.
Rosetta heeft niet stilgezeten hoor. Het is niet alsof de hele missie afhankelijk is van Philae.quote:Op zondag 14 juni 2015 16:20 schreef qajariaq het volgende:
Een half jaar vertraging zou ik toch geen succes durven noemen. Toch goed nieuws dat er in ieder geval nog iets van het programma overblijft.
quote:"I think we're optimistic now that it's awake that we'll have several months of scientific data to pore over," he added.
Dat zou geen probleem moeten zijn nu Philae een signaal uitzendtquote:Op zondag 14 juni 2015 16:40 schreef Molurus het volgende:
Ik hoop dat ze er nu ook eens in slagen om uit te vogelen waar Philae nou precies staat momenteel... want dat is nog steeds een raadsel.
haha iddquote:Op zondag 14 juni 2015 16:57 schreef Basekid_NZ het volgende:
Lijkt me wel interessant om een filmpje te zien van hoe het er toen aan toe ging in de controlekamer. Denk niet dat ze wisten dat het precies nu zou gebeuren namenlijk.
Ik zie het al voor me dat een nachtdienst opeens een bliepje hoort en verbaasd naar zn scherm tuurt en dan verwoed gaat bellen en rode knoppen indrukt ofzo
Ga dan maar in een kerk zitten, en gooi je computer en telefoon weg. Dat zijn toch maar duivelse apparaten. (En als bonus hoeven wij jouw posts niet te lezen.)quote:Op zondag 14 juni 2015 18:40 schreef WoordenShuffelaar het volgende:
[..]
Elke poging om god te spelen ben ik tegen.
Op welke manier vind je dit god spelen dan?quote:Op zondag 14 juni 2015 18:40 schreef WoordenShuffelaar het volgende:
[..]
Elke poging om god te spelen ben ik tegen.
Niet aanmoedigen of serieus op in gaan, heeft geen nut..quote:Op zondag 14 juni 2015 19:48 schreef Red_85 het volgende:
Beter!
[..]
Op welke manier vind je dit god spelen dan?
En kan je niet beter dit duivelse apparaat, waar je nu vanaf leest, weggooien?
Tevens, kun je niet beter je geloof voor jezelf houden en niemand anders er mee lastig vallen?
Haha, zie het al helemaal voor mequote:
Zolang hij de zon nadert wordt het alleen maar beter. Wel roteert 67P elke 12 uur.. dus hij zal wellicht niet continu zon krijgen.quote:Op maandag 15 juni 2015 12:23 schreef Nattekat het volgende:
Mooi
Nu maar hopen dat ie voorlopig in de zon blijft ook
Ik weet het niet zeker, maar was het in eerste instantie niet de gedachte dat de oorspronkelijke landingsplaats zoveel zonlicht had waardoor het te warm zou worden voor Philae na een paar maanden? Nu met beschutting betekent het dat ze nu pas genoeg licht en warmte krijgen. Continu zon zou in dat opzicht niet optimaal zijn.quote:Op maandag 15 juni 2015 19:58 schreef Molurus het volgende:
[..]
Zolang hij de zon nadert wordt het alleen maar beter. Wel roteert 67P elke 12 uur.. dus hij zal wellicht niet continu zon krijgen.
De dataverbinding loopttwitter:Philae2014 twitterde op maandag 15-06-2015 om 21:00:17I’ve sent data back to Earth & now my team (the best of the best) is hard at work! Thank you @DLR_de #LCC! #lifeonacomet reageer retweet
http://www.demorgen.be/we(...)ijn-komeet-a2360615/quote:De Europese robot Philae, de eerste ooit om op een komeet te landen, zal zich de volgende dagen niet meer laten horen na op 13 juni te zijn ontwaakt. Dat neemt echter niet weg dat er opnieuw contact zal zijn. "Wanneer dat zal zijn, kunnen we niet voorspellen", zegt een woordvoerster van het Duitse ruimtevaartbureau DLR in Keulen.
Het contact met komeetlander Philae is alweer verbroken. Gisteren werd er voor het eerst weer informatie ontvangen, sinds Philae op 15 november aan een gedwongen winterslaap begon wegens een lege accu. Het laatste contact was echter instabiel. De DLR en het Europese Ruimtevaartbureau ESA steken de koppen nu bij elkaar om het vluchtplan van de moedersonde Rosetto zo te wijzigen, dat een betere verbinding met Philae mogelijk wordt.
Voor de nakende experimenten zijn stabielere en langere verbindingen met de lander op de komeet 67P nodig. Volgens DLR is wel duidelijk dat alle subsystemen van de lander ondanks zijn lange afwezigheid nog normaal werken. Een nieuw contact is dus mogelijk, maar wanneer het zover zal zijn, is nog onduidelijk.
Sinds zijn aankomst op de komeet stuurde Philae al 30 'pakketten' naar de Rosetta. Daarna stuurde de Rosetta die data naar het vluchtleidingscentrum ESOC in Darmstadt. Van wanneer die gegevens dateren, dient nog te worden uitgemaakt, zegt ESA.
Trianguleren lijkt me onmogelijk? Al snap ik de driehoeksmeting verkeerd, kan ook aan mij liggen:quote:Op woensdag 17 juni 2015 09:07 schreef speknek het volgende:
Hebben ze nu al getrianguleerd waar hij geland is?
De positie van Rosetta tov Philae is niet statisch.. Dus je kunt wel degelijk trianguleren..quote:Op woensdag 17 juni 2015 18:38 schreef Vanillekwark het volgende:
[..]
Trianguleren lijkt me onmogelijk? Al snap ik de driehoeksmeting verkeerd, kan ook aan mij liggen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Driehoeksmeting
Primaquote:Op woensdag 17 juni 2015 19:00 schreef Perrin het volgende:
[..]
De positie van Rosetta tov Philae is niet statisch.. Dus je kunt wel degelijk trianguleren..
Bovenop 't hoofd van 't badeendjequote:
Hoe komen ze dan nog terug op aarde?quote:Op woensdag 17 juni 2015 18:34 schreef Molurus het volgende:
Ze zijn van plan de missie te verlengen, en daarna in september 2016 Rosetta zelf te laten landen op 67P. Niet voor verder onderzoek, maar als een waardig einde van deze missie.
Als ze de kleine lettertjes van hun contract hebben gelezen.quote:Op woensdag 17 juni 2015 19:31 schreef LXIV het volgende:
[..]
Wat gemeen!![]()
[ afbeelding ]
Weten ze dat zelf?
twitter:ESA_de twitterde op vrijdag 19-06-2015 om 15:58:29Große Freude im @ESA_Rosetta Kontrollraum im ESOC. Wir haben Telemetrie! #lifeonacomet http://t.co/YAOUwFiGMe reageer retweet
Doet me een beetje denken aan deze:quote:Op woensdag 17 juni 2015 19:31 schreef LXIV het volgende:
[..]
Wat gemeen!![]()
[ afbeelding ]
Weten ze dat zelf?
Die is ook heel ergquote:Op maandag 22 juni 2015 07:11 schreef Pek het volgende:
[..]
Doet me een beetje denken aan deze:
[ afbeelding ]
Arm ding
Yep! En het plan is om Rosetta aan het einde van de missie zelf op 67P te laten landen, als afsluiter. Rosetta en Philae weer samen.quote:
Klinkt interessant. Waar is dat? En post tegen die tijd ff een herinnering.quote:Op dinsdag 23 juni 2015 18:16 schreef Basekid_NZ het volgende:
Verder is er dit jaar in oktober een open dag bij ESTEC. Denk dat ik wel ga
ESTEC is in Noordwijkquote:Op dinsdag 23 juni 2015 18:22 schreef Molurus het volgende:
[..]
Yep! En het plan is om Rosetta aan het einde van de missie zelf op 67P te laten landen, als afsluiter. Rosetta en Philae weer samen.
[..]
Klinkt interessant. Waar is dat? En post tegen die tijd ff een herinnering.
twitter:philae20l4 twitterde op woensdag 24-06-2015 om 16:34:37@ESA_Rosetta My first picture in 7 months! #lifeonacomet is amazing. http://t.co/rnhEcA5fgS reageer retweet
wat mooi zeg dat ik je post als eerste quote.quote:Op woensdag 24 juni 2015 16:53 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[ afbeelding ]twitter:philae20l4 twitterde op woensdag 24-06-2015 om 16:34:37@ESA_Rosetta My first picture in 7 months! #lifeonacomet is amazing. http://t.co/rnhEcA5fgS reageer retweet
quote:Op woensdag 24 juni 2015 16:53 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[ afbeelding ]twitter:philae20l4 twitterde op woensdag 24-06-2015 om 16:34:37@ESA_Rosetta My first picture in 7 months! #lifeonacomet is amazing. http://t.co/rnhEcA5fgS reageer retweet
De rots waar ie tegenaan ligt? Een grindpad naar de volgende bushalte?quote:Op woensdag 24 juni 2015 17:55 schreef Molurus het volgende:
Prachtig plaatje, maar waar kijken we eigenlijk naar?
Wat voor schaal hoort hierbij? Zitten we naar zandkorrels te kijken of naar stenen of naar rotsen?quote:Op woensdag 24 juni 2015 16:53 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[ afbeelding ]twitter:philae20l4 twitterde op woensdag 24-06-2015 om 16:34:37@ESA_Rosetta My first picture in 7 months! #lifeonacomet is amazing. http://t.co/rnhEcA5fgS reageer retweet
quote:24 June 2015
Using the high-resolution science camera on board ESA’s Rosetta spacecraft, scientists have identified more than a hundred patches of water ice a few metres in size on the surface of Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko.
Rosetta arrived at the comet in August 2014 at a distance of about 100 km and eventually orbited the comet at 10 km or less, allowing high-resolution images of the surface to be acquired.
A new study just published in the journal Astronomy & Astrophysics focuses on an analysis of bright patches of exposed ice on the comet’s surface.
Based on observations of the gas emerging from comets, they are known to be rich in ices. As they move closer to the Sun along their orbits, their surfaces are warmed and the ices sublimate into gas, which streams away from the nucleus, dragging along dust particles embedded in the ice to form the coma and tail.
But some of the comet’s dust also remains on the surface as the ice below sublimates, or falls back on to the nucleus elsewhere, coating it with a thin layer of dusty material and leaving very little ice directly exposed on the surface. These processes help to explain why Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko and other comets seen in previous flyby missions are so dark.
Despite this, Rosetta’s suite of instruments has already detected a variety of gases, including water vapour, carbon dioxide and carbon monoxide, thought to originate from frozen reservoirs below the surface.
Now, using images taken with Rosetta’s OSIRIS narrow-angle camera last September, scientists have identified 120 regions on the surface of Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko that are up to ten times brighter than the average surface brightness.
Some of these bright features are found in clusters, while others appear isolated, and when observed at high resolution, many of them appear to be boulders displaying bright patches on their surfaces.
The clusters of bright features, comprising a few tens of metre-sized boulders spread over several tens of metres, are typically found in debris fields at the base of cliffs. They are most likely the result of recent erosion or collapse of the cliff wall revealing fresher material from below the dust-covered surface.
By contrast, some of the isolated bright objects are found in regions without any apparent relation to the surrounding terrain. These are thought to be objects lifted up from elsewhere on the comet during a period of cometary activity, but with insufficient velocity to escape the gravitational pull of the comet completely.
In all cases, however, the bright patches were found in areas that receive relatively little solar energy, such as in the shadow of a cliff, and no significant changes were observed between images taken over a period of about a month. Furthermore, they were found to be bluer in colour at visible wavelengths compared with the redder background, consistent with an icy component.
“Water ice is the most plausible explanation for the occurrence and properties of these features,” says Antoine Pommerol of the University of Bern and lead author of the study.
“At the time of our observations, the comet was far enough from the Sun such that the rate at which water ice would sublimate would have been less than 1 mm per hour of incident solar energy. By contrast, if carbon dioxide or carbon monoxide ice had been exposed, it would have rapidly sublimated when illuminated by the same amount of sunlight. Thus we would not expect to see that type of ice stable on the surface at this time.”
The team also turned to laboratory experiments that tested the behaviour of water ice mixed with different minerals under simulated solar illumination in order to gain more insights into the process. They found that after a few hours of sublimation, a dark dust mantle a few millimetres thick was formed. In some places this acted to completely conceal any visible traces of the ice below, but occasionally larger dust grains or chunks would lift from the surface and move elsewhere, exposing bright patches of water ice.
“A 1 mm thick layer of dark dust is sufficient to hide the layers below from optical instruments,” confirms Holger Sierks, OSIRIS principal investigator at the Max Planck Institute for Solar System Research in Göttingen.
“The relatively homogeneous dark surface of the nucleus of Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko, only punctuated by some metre-scale bright dots, can be explained by the presence of a thin dust mantle composed of refractory mineral and organic matter, with the bright spots corresponding to areas from which the dust mantle was removed, revealing a water-ice-rich subsurface below.”
The team also speculates about the timing of the formation of the icy patches. One hypothesis is that they were formed at the time of the last closest approach of the comet to the Sun, 6.5 years ago, with icy blocks ejected into permanently shadowed regions, preserving them for several years below the peak temperature needed for sublimation.
Another idea is that even at relatively large distances from the Sun, carbon dioxide and carbon monoxide driven-activity could eject the icy blocks. In this scenario, it is assumed that the temperature was not yet high enough for water sublimation, such that the water-ice-rich components outlive any exposed carbon dioxide or carbon monoxide ice.
“As the comet continues to approach perihelion, the increase in solar illumination onto the bright patches that were once in shadow should cause changes in their appearance, and we may expect to see new and even larger regions of exposed ice,” says Matt Taylor, ESA’s Rosetta project scientist.
“Combining OSIRIS observations made pre- and post-perihelion with other instruments will provide valuable insight into what drives the formation and evolution of such regions.”
Hoe weet je dat?quote:
Moest gelijk denken aanquote:Op donderdag 2 juli 2015 08:37 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
01-07-2015
Vreemde zinkgaten "groter dan een voetbalveld" op komeet die rond zon draait![]()
© ap.
hahaha dat plaatje ken ik nog jaquote:
quote:→New communication with Philae – commands executed successfully
This report is provided by the German Aerospace Center, DLR.
The Philae lander communicated with the Rosetta orbiter again between 19:45 and 20:07 CEST on 9 July 2015 and transmitted measurement data from the COmet Nucleus Sounding Experiment by Radiowave Transmission (CONSERT) instrument. Although the connection failed repeatedly after that, it remained completely stable for those 12 minutes. “This sign of life from Philae proves to us that at least one of the lander’s communication units remains operational and receives our commands,” said Koen Geurts, a member of the lander control team at DLR Cologne.
The mood had been mixed over the last few days; Philae had not communicated with the team in the DLR Lander Control Center (LCC) since 24 June 2015. After an initial test command to turn on the power to CONSERT on 5 July 2015, the lander did not respond. Philae’s team began to wonder if the lander had survived on Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko.
“We never gave up on Philae and remained optimistic,” said Geurts. There was great excitement when Philae ‘reported in’ on 13 June 2015 after seven months of hibernation and sent data about its health. The lander was ready to perform its tasks, 300 million kilometres away from Earth.
However, Philae has to communicate with the ground stations through Rosetta, which acts as a radio relay. Restrictions on the orbiter’s approach to and orbit around the comet have not permitted regular communication with the lander. The data sent on 24 June did not suggest that the lander had experienced technical difficulties. Now, Philae’s internal temperature of zero degrees Celsius gives the team hope that the lander can charge its batteries; this would make scientific work possible regardless of the ‘time of day’ on the comet.
The received data is currently being evaluated. “We can already see that the CONSERT instrument was successfully activated by the command we sent on 9 July,” explained Geurts. Even now, Philae is causing the team some puzzlement: “We do not yet have an explanation for why the lander has communicated now, but not over the past few days.”
The trajectory of the orbiter, for example, has not changed over the last three weeks. However, one thing is certain; Philae has survived the harsh conditions on the comet and is responding to commands from the LCC team. “This is extremely good news for us,” said Geurts.
quote:
Dat is puur symbolisch. De vereniging van moeder en kindquote:Op dinsdag 14 juli 2015 14:02 schreef qajariaq het volgende:
Ik zat laatst iets te bedenken:
Kan het zijn dat ze Rosetta in de buurt van Philea laten landen in de hoop dat er dan alsnog een hoop data kan worden overgebracht. Of is de landing van Rossetta op G76 alleen maar symbolisch?
Mijn fantasie slaat weer eens op hol....quote:Op donderdag 16 juli 2015 12:43 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
De laatste kans
Aangezien Philae op het oppervlak rust van komeet 67P is het onbekend wat er met de komeetlander gaat gebeuren. Het is mogelijk dat de lander het perihelium niet overleeft, omdat er onvoorspelbare processen plaatsvinden op het oppervlak van de komeet. Het is te hopen dat ESA er snel in slaagt om stabiel contact te krijgen met Philae, want na 13 augustus is de kans klein dat hij nog aan het werk gaat. Dan ontvangt de lander dagelijks minder zonlicht.
Goede vraag, lijkt me niet geheel onmogelijk in eerste instantiequote:Op donderdag 16 juli 2015 13:16 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Mijn fantasie slaat weer eens op hol....
Dat Philae te kort licht krijgt is wel duidelijk. Die grindpadfoto heeft dat bevestigd denk ik. Maar eh, als er van alles gaat borrelen en bruisen op de komeet, is er dan ook niet een kans dat Philae van de plek wordt geblazen en alsnog op de pootjes terecht komt? #WishfulThinking.
Weinig zonlicht betekent ook minder kans op borrelen en bruisen.quote:Op donderdag 16 juli 2015 13:16 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Mijn fantasie slaat weer eens op hol....
Dat Philae te kort licht krijgt is wel duidelijk. Die grindpadfoto heeft dat bevestigd denk ik. Maar eh, als er van alles gaat borrelen en bruisen op de komeet, is er dan ook niet een kans dat Philae van de plek wordt geblazen en alsnog op de pootjes terecht komt? #WishfulThinking.
Weinig zonlicht op de panelen wil niet zeggen dat er weinig zonlicht in de directe omgeving is. Het kan best zijn dat ie met panelen en antenne naar beneden ligt. Maar het is natuurlijk ook mogelijk dat ie domweg in een sinkhole is gezakt.quote:Op donderdag 16 juli 2015 19:25 schreef Montov het volgende:
[..]
Weinig zonlicht betekent ook minder kans op borrelen en bruisen.
quote:Komeetlander Philae weggegevallen
De komeetlander Philae laat niets meer van zich horen. Waarnemers van het Europese Ruimtevaartagentschap (ESA) hebben maandag laten weten dat het gevaarte sinds 9 juli onbereikbaar is.
Het ruimtelaboratorium Philae is ongeveer zo groot als een koelkast en landde in november op de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko. Philae landde echter niet op de goede plek waardoor ze zonlicht mist die nodig is voor de energievoorziening. Toen de komeet dichterbij de zon geraakte, ontwaakte de komeetlander in juni, maar ESA-medewerkers vrezen nu dat iets de komeet in een nog nadeliger positie heeft gedrukt, mogelijk gasuitstoot.
Projectmanager Stephan Ulamec van het Duitse ruimtevaartcentrum DLR zei dat het wegvallen van Philae niet enkel kan worden verklaard door de positie van de zon ten opzichte van de komeet. Er moet dus nog iets aan de hand zijn. Een van de antennes zou onklaar zijn geraakt en een van de zenders zou het helemaal niet meer doen, maar de komeetlander verstuurt heel af toe nog wel nog wel data volgens Ulamec.
De sonde Rosetta probeert communicatie met de komeetlander te krijgen, maar dat wordt steeds moeilijker omdat de komeet richting de zon gaat. Dat gaat gepaard met veel stofwolken rond de komeet.
Bron: Telegraaf
quote:
Sequence of ten images showing changes in the Imhotep region on Comet 67P/C-G. The images were taken with the OSIRIS narrow-angle camera on Rosetta between 24 May and 11 July 2015. The individual images are also available separately. Credits: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA
We had been closely monitoring the Imhotep region since August 2014, and as late as May 2015, we had detected no changes down to scales of a tenth of a metre,” comments Olivier Groussin, an astronomer at the Laboratoire d'Astrophysique de Marseille, France, OSIRIS Co-Investigator and lead author of the study.
“Then one morning we noticed that something new had happened: the surface of Imhotep had started to change dramatically. The changes kept going on for quite a while.”
First evidence for a new, roughly round feature in Imhotep was seen in an image taken with Rosetta’s OSIRIS narrow-angle camera on 3 June. Subsequent images later in June showed this feature growing in size, and being joined by a second round feature. By 2 July, they had reached diameters of roughly 220 m and 140 m, respectively, and another new feature began to appear.
By the time of the last image used in this study, taken on 11 July, these three features had merged into one larger region and yet another two features had appeared.
Same sequence as above, with indication of dates and location of the morphological changes. Credits: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA
These spectacular changes are proceeding extremely rapidly, with the rims of the features expanding by a few tens of centimetres per hour. This highlights the complexity of the physical processes involved,” adds Olivier.
The sublimation of volatile species is clearly an important factor, as colour images of this region reveal the signature of exposed ice on some of the rims of the newly-formed surface features. The rapid rate of expansion is unexpected, however: models of sunlight-driven sublimation would predict erosion rates of just a few centimetres per hour, and thus the scientists believe that additional mechanisms are required to explain the observations.
A simple possibility is that the surface material is very weak, allowing for more rapid erosion, but it is also possible that the crystallisation of amorphous ice or the destabilisation of so-called ‘clathrates’ (a lattice of one kind of molecule containing other molecules) could liberate energy and thus drive the expansion of the features at faster speeds.
Colour images of the Imhotep region on Comet 67P/C-G, taken with the OSIRIS narrow-angle camera on Rosetta on 18 June (upper row), 2 July (middle row) and 11 July 2015 (lower row). The first column shows images taken in the orange filter (649 nanometres); the second column shows the ratio between images taken with the blue filter (481 nanometres) and the orange filter for the 18 June and 2 July images, and the ratio between images taken with the blue and the red (701 nanometres) filters for the 11 July image; the third column shows a composite obtained by combining the images in the previous two columns. The yellow arrows indicate some of the new features that were detected on Imhotep. These colour images show that some patches on the surface of the comet reflect orange/red light less effectively and blue light more effectively than their surroundings. They appear as white in the central column, where the colour ratio is shown. This indicates the presence of frozen water ice at or just below the surface of these patches. Credits: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA
The erosion could be accompanied by increased rates of gas outflow, including H2O, CO2, or CO. The scientists also searched in OSIRIS images for evidence of increased dust rising from Imhotep as the surface morphology evolved, but did not find any.
While it is unlikely that many small (micron-sized) dust particles were released as the features formed and expanded, it is possible that the same amount of mass was released in a smaller number of larger (millimetre-sized) particles, which would produce less reflected light and thus be harder to detect with OSIRIS.
In addition, a significant fraction of the dust released may have immediately fallen back to the surface, accumulating at the base of the expanding rims.
Activity seen above the Imhotep region with the OSIRIS narrow-angle camera on Rosetta on 23 May 2015 (left), before significant morphological changes were seen in this region, and on 23 June 2015 (right), after the changes had begun to appear. (Times are in UT.) The positions of the first two new features that were seen in Imhotep are marked with A and B. The white arrows indicate the direction along which an increase of activity would have been seen in the case of jets lifting from the newly arisen features. Credits: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA
Although the scientists were initially surprised to see such significant changes taking place on smooth terrains such as those seen in Imhotep, the location of this region close to the comet’s equator guarantees that it receives large amounts of sunlight.
“We are looking forward to combining our OSIRIS observations with data from other instruments on Rosetta, to piece together the origin of these curious features,” concludes Olivier.
oops, nu heb ik mijn timetravelingskills verraden, lol, even terug naar t heden reizenquote:Op donderdag 24 september 2015 10:17 schreef Maanvis het volgende:
leuk dat het bericht al in de toekomst staat
Rosetta vindt bewijs van watercyclus op komeet 67Pquote:Op donderdag 24 september 2015 08:52 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
23-09-2015
IJzige dag-nachtcyclus ontdekt op Rosetta-komeet
[ afbeelding ]
Rosetta-opname van komeet 67P. De eerste ‘activiteit’ in de vorm van stoffonteinen was te zien in de ‘hals’ van de komeet. (ESA/Rosetta/Navcam/Bob King)
Europese komeetonderzoekers publiceren deze week in Nature nieuwe resultaten van de komeetverkenner Rosetta, die al bijna een jaar een baan beschrijft rond de kleine, ijzige kern van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Uit de metingen blijkt dat het bevroren oppervlak van de komeet een bijzondere dag-nachtcyclus vertoont. De waarnemingen zijn vorig najaar gedaan, nog vóór de aankomst van Rosetta, en hebben betrekking op een actief gebied in de smalle 'hals' van de komeetkern.
Het blijkt dat een dunne laag oppervlakte-ijs sublimeert (van bevroren vorm direct overgaat in gasvorm) wanneer het betreffende deel van de komeet door de zon wordt beschenen. Infraroodwaarnemingen laten zien dat er geen oppervlakteijs meer aanwezig is wanneer hetzelfde gebied zich in de schaduw bevindt (de rotatieperiode van komeet 67P bedraagt ongeveer twaalf uur). Het materiaal onder het oppervlak is dan echter nog niet helemaal afgekoeld, waardoor het ijs op enige diepte ook dan nog sublimeert en zich in de vorm van waterdamp een weg naar buiten baant door het poreuze komeetmateriaal. Eenmaal aan het oppervlak aangekomen, waar de (nacht-)temperatuur veel lager is, zet die waterdamp zich weer af in de vorm van ijskristallen. Zo ontstaat tijdens de ca. zes uur durende komeetnacht weer een nieuw dun laagje oppervlakte-ijs, en begint de cyclus weer van voren af aan.
Uit de metingen volgt ook dat het bestudeerde deel van het komeetoppervlak, tot een diepte van enkele centimeters, voor ca. 10 tot 15 procent uit waterijs bestaat.
(allesoversterrenkunde)
Dat klopt, een komeet kan niet eeuwig rond de zon blijven draaien. Op een gegeven moment is ie op. De duur hangt af van de afstand tot de zon en de grootte van de komeet, Er is natuurlijk ook nog de kans.op een gebeurtenis waardoor de baan van de komeet wijzigt en bijvoorbeeld in de zon stort.quote:Op donderdag 24 september 2015 10:25 schreef LXIV het volgende:
Maar zo'n komeet draait toch honderden miljoenen jaren lang om de zon. Is het dan niet zo dat hij op een zeker moment 'op' is? Net als een ijsje wat steeds smelt? Of groeit hij weer aan wanneer hij zich ver van de zon bevind, door het 'opvegen' van water en stof in de buitenste regionen van het zonnenstelsel?
Nog nooit geweest, maar lijkt me zeker de moeite waard.quote:Op vrijdag 25 september 2015 23:14 schreef Quyxz_ het volgende:
Volgend weekend is de open dag van Estec bij ESA in Noordwijk. Is iemand daar wel eens geweest? Is dat de moeite waard?
Ja daar ben ik een keer geweest. Ik vond het enorm gaaf, maar dat was in 1980 als ik me niet vergisquote:Op vrijdag 25 september 2015 23:14 schreef Quyxz_ het volgende:
Volgend weekend is de open dag van Estec bij ESA in Noordwijk. Is iemand daar wel eens geweest? Is dat de moeite waard?
dit is toch wel een bijzondere vindingquote:Op donderdag 29 oktober 2015 08:49 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
28-10-2015
Rosetta’s komeet bevat moleculaire zuurstof
[ afbeelding ]
Foto van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, op 7 juli 2015 genomen door de ‘dashboardcamera’ van Rosetta. De gaswolk rond de komeet bevat tot ieders verrassing moleculaire zuurstof. En nog vrij veel ook. (ESA/Rosetta/NAVCAM)
De gaswolk of coma rond komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko is rijk aan zuurstofmoleculen. Dat blijkt uit onderzoek door het Europese ruimtevaartuig Rosetta, dat rond de komeet cirkelt. Een internationaal team van wetenschappers onder leiding van Kathrin Altwegg (Universität Bern), met daarbij Ewine van Dishoeck en Catherine Walsh (beiden Universiteit Leiden), publiceert de resultaten van dat onderzoek donderdag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature
. De ontdekking van de moleculaire zuurstof – in forse hoeveelheden nog wel – komt als een verrassing. Zuurstofmoleculen gaan namelijk heel gemakkelijk reacties aan, waarbij ze in ozon of water veranderen.
Uit de gegevens die het Rosetta-instrument ROSINA naar de aarde heeft gezonden, blijkt dat er in de coma van de komeet op elke honderd watermoleculen gemiddeld vier zuurstofmoleculen voorkomen. Omdat de hoeveelheid zuurstof die de komeet uitstoot vrij constant is, denken de wetenschappers dat het gas al van oudsher in de komeet zit.
De zuurstof zou oorspronkelijk afkomstig zijn uit de interstellaire gaswolk waaruit ons zonnestelsel – en dus ook komeet 67P – 4,6 miljard jaar geleden is ontstaan. Merkwaardig is wel dat de komeet tien keer meer zuurstof bevat dan bestaande modellen voor zulke gaswolken voorspellen.
(allesoversterrenkunde)
Inderdaad, en laten we hopen dat we nog iets te horen krijgen van Philaequote:Op woensdag 4 november 2015 15:48 schreef rubbereend het volgende:
[..]
dit is toch wel een bijzondere vinding
wat een sensationele missie is het toch
En dan niet even een linkje naar de animatie toevoegen. Tssquote:Op donderdag 12 november 2015 17:19 schreef rubbereend het volgende:
Er is een animatie gemaakt van de complete landing, het mag een wonder heten dat de Philae nog aardig terecht is gekomen en überhaupt op de komeet is gebleven
quote:Op donderdag 12 november 2015 17:22 schreef Roland_Deschain het volgende:
[..]
En dan niet even een linkje naar de animatie toevoegen. Tss
Nu staat ie erbij.quote:Op donderdag 12 november 2015 17:23 schreef rubbereend het volgende:
[..]ik dacht dat ik hem erbij had gezet
ja, alsnog maar even gedaanquote:
twitter:ESA_Rosetta twitterde op maandag 21-12-2015 om 11:45:35Need a #Christmas holiday project? Make a paper model of me & @Philae2014! Template PDF: https://t.co/cUANXryL2e https://t.co/60YYxAnBYb reageer retweet
yeah, echt totally te gek touching man.quote:Op maandag 11 januari 2016 21:30 schreef Basekid_NZ het volgende:
Die plaatjes blijven toch wel erg touching elke keer
quote:Rosetta finds magnetic field-free bubble at comet
11 March 2016
ESA’s Rosetta spacecraft has revealed a surprisingly large region around its host comet devoid of any magnetic field.
When ESA’s Giotto flew past Comet Halley three decades ago, it found a vast magnetic-free region extending more than 4000 km from the nucleus. This was the first observation of something that scientists had until then only thought about but had never seen.
Interplanetary space is pervaded by the solar wind, a flow of electrically charged particles streaming from the Sun and carrying its magnetic field across the Solar System. But a comet pouring lots of gas into space obstructs the solar wind.
At the interface between the solar wind and the coma of gas around the active comet, particle collisions as well as sunlight can knock out electrons from the molecules in the coma, which are ionised and picked up by the solar wind. This process slows the solar wind, diverting its flow around the comet and preventing it from directly impacting the nucleus.
Along with the solar wind, its magnetic field is unable to penetrate the environment around the comet, creating a region devoid of magnetic field called a diamagnetic cavity.
Prior to Rosetta arriving at Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko, scientists had hoped to observe such a magnetic field-free region in the environment of this comet. The spacecraft carries a magnetometer as part of the Rosetta Plasma Consortium suite of sensors (RPC-MAG), whose measurements were already used to demonstrate that the comet nucleus is not magnetised.
However, since Rosetta’s comet is much less active than Comet Halley, the scientists predicted that a diamagnetic cavity could form only in the months around perihelion – the closest point to the Sun on the comet’s orbit – but that it would extend only 50–100 km from the nucleus.
During 2015, the increased amounts of dust dragged into space by the outflowing gas became a significant problem for navigation close to the comet. To keep Rosetta safe, trajectories were chosen such that by the end of July 2015, a few weeks before perihelion, it was some 170 km away from the nucleus. As a result, scientists considered that detecting signs of the magnetic field-free bubble would be impossible.
“We had almost given up on Rosetta finding the diamagnetic cavity, so we were astonished when we eventually found it,” says Charlotte Götz of the Institute for Geophysics and extraterrestrial Physics in Braunschweig, Germany.
Charlotte is the lead author of a new study, published in the journal Astronomy and Astrophysics, presenting the detection of a diamagnetic cavity obtained by RPC-MAG on 26 July. The paper describes one of the most spectacular measurements from almost 700 detections of regions with no magnetic field made by Rosetta at the comet since June 2015.
“We were able to detect the cavity, and on many occasions, because it is much bigger and dynamic than we had expected,” adds Charlotte.
To investigate why the magnetic field-free cavity is so much bigger than predicted, Charlotte and her colleagues looked at measurements performed around the same time by other instruments, such as Rosetta's scientific camera, OSIRIS, and the Rosetta Orbiter Spectrometer for Ion and Neutral Analysis instrument, ROSINA, to verify whether any anomalous changes in the comet's activity could be pushing the cavity away from the nucleus.
While one of the cavity detections, on 29 July, occurred in conjunction with a strong outburst of gas and dust recorded by other instruments on Rosetta, this seems to be an isolated case. Almost all of the other observations of magnetic field-free regions, including the one recorded on 26 July, were not accompanied by any appreciable increase of outgassing.
The most likely explanation seems to lie, instead, in the dynamical nature of the cavity boundary.
Boundaries between plasma regions with different properties are often unstable, and small oscillations can arise in the pile-up region of the solar wind, where it encounters the magnetic field-free region, on the Sun-facing side of the comet. If these oscillations propagate and get amplified along the boundary, in the direction opposite the Sun, they could easily cause the cavity to grow in size.
Such a moving instability would also explain why the measurements of magnetic field-free regions are sporadic and mainly span several minutes, with the 26 July one lasting 25 minutes and the longest one, recorded in November, about 40 minutes. The short duration of the detections is not a result of Rosetta crossing the cavity – the spacecraft moves much too slowly with respect to the comet – but of the magnetic field-free regions repeatedly passing through the spacecraft.
“What we are seeing is not the main part of the cavity but the smaller pockets at the cavity boundary, which are occasionally pushed farther away from the nucleus by the waves propagating along the boundary,” adds Charlotte.
Scientists are now busy analysing all the magnetic field-free events recorded by Rosetta, to learn more about the properties of the plasma in the comet environment and its interaction with the solar wind. After perihelion, as the comet moved away from the Sun and its outgassing and dust production rate declined, the spacecraft was able to move closer to the nucleus, and the magnetometer continued detecting magnetic field-free regions for several months, until the latest detection in February 2016.
Three decades ago, Giotto’s detection at Comet Halley was a great success, because it was the first confirmation of the existence of a diamagnetic cavity at a comet,” says Matt Taylor, Rosetta Project Scientist at ESA.
“But that was only one measurement, while now we have seen the cavity at Rosetta’s comet come and go hundreds of times over many months. This is why Rosetta is there, living with the comet and studying it up close.”
UHM.... Rosetta werdt op 2 maart 2004 gelanceerd...quote:Op vrijdag 8 april 2016 08:43 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
07-04-2016
Rosetta’s komeet werd helderder en blauwer
[ afbeelding ]
‘Aangedikte’ kleurenopname van de ‘nek’ van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. De blauwachtige tint van het gebied wijst op aanwezigheid van oppervlakte-ijs. (ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team)
De komeet waar de Europese ruimtesonde Rosetta omheen cirkelt, is sinds de aankomst van de sonde van kleur veranderd. Dat blijkt uit waarnemingen die Rosetta in de periode augustus-november 2004 heeft gedaan. In die vier maanden nam de afstand van de komeet tot de zon af van 542 miljoen kilometer tot 438 miljoen kilometer, waardoor het ijsachtige object begon op te warmen.
Bij aankomst trof Rosetta een extreem donker hemellichaam aan, dat ongeveer 6 procent van het ontvangen zonlicht weerkaatste. Deze donkere tint wordt veroorzaakt doordat een groot deel van het oppervlak is bedekt met een laag van donker, droog stof dat uit een mengsel van mineralen en organische stoffen bestaat.
Door sublimatie (‘verdamping’) van het onderliggende ijs is steeds meer van dat oude stof de ruimte in geblazen, waardoor vers onderliggend materiaal bloot kwam te liggen. Dat nieuwe materiaal bevatte meer ijs, waardoor de komeet tegelijkertijd blauwer en helderder werd. Gemiddeld nam de helderheid van zijn oppervlak met ongeveer 34% toe.
De gegevens van na november 2004 zijn nog niet volledig geanalyseerd, maar het lijkt erop dat de waargenomen trend zich heeft voortgezet. (EE)
(allesoversterrenkunde)
Dat vind ik toch een enorme blunder van allesoversterrenkunde.quote:
quote:Op zaterdag 9 april 2016 08:57 schreef qajariaq het volgende:
Dit is gewoon een test of het topic nog wel gelezen wordt. (Ja dus).
quote:
quote:Op vrijdag 29 juli 2016 19:22 schreef -CRASH- het volgende:
New Vangelis album inspired by ESA’s Rosetta mission
Legendary composer and pioneer of electronic music Vangelis has produced a brand new album, ‘Rosetta’, inspired by ESA’s Rosetta mission
[ afbeelding ]
The release of the album by Decca Records on 23 September coincides with the culmination of Rosetta’s 12-year mission to orbit and land its Philae probe on Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Rosetta is set to complete its journey in a controlled descent to the surface of the comet on 30 September.
The story of this mission fuelled Vangelis’ long-held passion for space and inspired him to create his first new studio album in 18 years.
Vangelis’ music is often linked to themes of science, history and exploration. Alongside his Academy Award-winning score for ‘Chariots of Fire’, he has written for the films including ‘Antarctica’, ‘1492: Conquest of Paradise’, ‘The Bounty’ and ‘Alexander’.
“Mythology, science and space exploration are subjects that have fascinated me since my early childhood. And they were always connected somehow with the music I write,” said Vangelis.
[ afbeelding ]
ESA’s connection with Vangelis goes back several years to when ESA astronaut André Kuipers was on the International Space Station. André is a big fan and he had a lot of Vangelis’ music with him in space.
After sharing stories and experiences with André via video call from the ISS, Vangelis was inspired to write some music for ESA to mark the landing of Philae on the comet in 2014.
To Vangelis, music is a sacred, basic force of the Universe, its purpose to elevate, inspire and to heal humankind. Never has this been more obvious than on ‘Rosetta’, an album that perfectly blends his fascination with the Universe and his ability to compose stirring music.
“With music, you can enhance emotions and create memories: I believe that what Vangelis wanted to do was share a lasting memory of our Rosetta mission through his music,” said Carl Walker, from ESA’s Communication Department.
Vangelis has dedicated this new album to everyone who made the ESA’s ongoing Rosetta mission possible, in particular extending the track called ‘Rosetta’s Waltz’ as an expression of his appreciation to the mission team.
“Rosetta has been an amazing journey for everybody involved, both scientifically and technically, but it has also connected emotionally with so many people around the world,” said ESA’s Prof. Mark McCaughrean, Senior Science Advisor in the Directorate of Science.
“So you can imagine how proud we were when one of the world’s great composers Vangelis made some music for us at the time of landing, and how excited we are that he’s put together a whole album of original music about this astonishing adventure.”
quote:
Kan iemand mij uitleggen waarom de energievoorziening wordt uitgezet en waarom de rosetta gecontroleerd moet neerstorten? Kunnen ze de rosetta niet gewoon zijn werk laten doen en afwachten totdat ze zelf uit elkaar valt/neerstort.quote:Op vrijdag 5 augustus 2016 14:11 schreef rubbereend het volgende:
bijzonder om de vluchroute rond de komeet zo te zien
de afstand tussen de komeet en de zon wordt steeds groter. Tegen het einde van september zal Rosetta nog maar heel weinig zonlicht ontvangen (Rosetta draait op zonne-energie), bij de afdaling naar de komeet zal er evengoed nog onderzoek gedaan worden, als de sonde eenmaal op het oppervlak staat zal die daar niet meer toe in staat zijn en komt logischerwijs een einde aan de missie.quote:Op vrijdag 5 augustus 2016 14:26 schreef Rick_Van_Acht het volgende:
[..]
Kan iemand mij uitleggen waarom de energievoorziening wordt uitgezet en waarom de rosetta gecontroleerd moet neerstorten? Kunnen ze de rosetta niet gewoon zijn werk laten doen en afwachten totdat ze zelf uit elkaar valt/neerstort.
quote:Op donderdag 1 september 2016 08:35 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
31-08-2016
Maagdelijk stof van komeet 67P onder de microscoop
[ afbeelding ]
Komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, op 22 november 2014 gefotografeerd door Rosetta. De kern is opzettelijk overbelicht om de ‘jets’ van gas en stof die de komeet uitstoot beter te laten zien. (ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA)
Een internationaal team van wetenschappers met daarbij Pascale Ehrenfreund van de Universiteit Leiden heeft ontdekt dat de stofdeeltjes van komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko zijn opgebouwd uit nog kleinere stofdeeltjes. Deze ontdekking bevestigt de heersende theorie dat klonten stof de basis vormen waaruit kometen en planeten ontstaan. De onderzoekers publiceren hun bevinding donderdag in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.
De wetenschappers gebruikten voor hun onderzoek een atoomkrachtmicroscoop in de ruimte. De microscoop bevindt zich aan boord van het onbemande ruimtevaartuig Rosetta dat twee jaar geleden na een reis van tien jaar aankwam bij de komeet 67P. Dankzij het onderzoek aan de stofdeeltjes van de komeet kunnen wetenschappers meer te weten komen over hoe ons zonnestelsel is gevormd. Kometen zijn namelijk een soort tijdcapsule. Ze bevatten materiaal in een bijna ongerepte staat, dat wil zeggen, zoals het eruit zag 4,7 miljard jaar geleden toen ons zonnestelsel werd gevormd.
Het is voor het eerst dat deze ongerepte stofdeeltjes van een komeet in zulk detail en van zo dichtbij zijn bekeken. Een eerdere expeditie naar komeet Wild 2 in 2004 ging op grote afstand langs een komeet. En bij onderzoek naar ruimtestof in de aardatmosfeer kan dat stof veranderd zijn door langdurige inwerking van zonnestraling en door botsingen met andere deeltjes.
Het instrument dat de onderzoekers gebruikten heet MIDAS: Micro-Imaging Dust Analysis System. Het instrument toont de grootte, de vorm en de structuur van het komeetstof. Het blijkt dat het stof bestaat uit klonten van kleinere korrels. De stofdeeltjes verschillen in grootte: van tientallen micrometers tot enkele honderden nanometers. En ze variëren van vorm: van losse korrels tot grotere, poreuze, langwerpige klonten. Ook vonden de onderzoekers een klont die bestaat uit 114 kleinere stofdeeltjes.
Eerder al bekeken onderzoekers met een ander instrument de grotere brokken stof van 67P. Die bleken op hun beurt weer uit kleinere brokjes te bestaan. Met MIDAS konden de kleinste deeltjes worden bestudeerd.
De waarnemingen die nu door Ehrenfreund en haar collega’s worden gepubliceerd, bevestigen de theorieën die voorspellen dat kometen en planeten zijn opgebouwd uit kleine stofdeeltjes die samensmelten tot grotere en waaruit uiteindelijk planeten en kometen vormen.
(allesoversterrenkunde)
Dan lijkt mijn vermoeden dat ie ergens in gevallen wasquote:Op maandag 5 september 2016 15:59 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
PHILAE IS GEVONDEN!!!!![]()
![]()
![]()
05-089-2016
PHILAE FOUND!
[ afbeelding ]
Less than a month before the end of the mission, Rosetta’s high-resolution camera has revealed the Philae lander wedged into a dark crack on Comet 67P/Churyumov–Gerasimenko.
The images were taken on 2 September by the OSIRIS narrow-angle camera as the orbiter came within 2.7 km of the surface and clearly show the main body of the lander, along with two of its three legs.
The images also provide proof of Philae’s orientation, making it clear why establishing communications was so difficult following its landing on 12 November 2014.
[ afbeelding ]
Philae close-up
“With only a month left of the Rosetta mission, we are so happy to have finally imaged Philae, and to see it in such amazing detail,” says Cecilia Tubiana of the OSIRIS camera team, the first person to see the images when they were downlinked from Rosetta yesterday.
“After months of work, with the focus and the evidence pointing more and more to this lander candidate, I’m very excited and thrilled that we finally have this all-important picture of Philae sitting in Abydos,” says ESA’s Laurence O’Rourke, who has been coordinating the search efforts over the last months at ESA, with the OSIRIS and SONC/CNES teams.
Philae was last seen when it first touched down at Agilkia, bounced and then flew for another two hours before ending up at a location later named Abydos, on the comet’s smaller lobe.
After three days, Philae's primary battery was exhausted and the lander went into hibernation, only to wake up again and communicate briefly with Rosetta in June and July 2015 as the comet came closer to the Sun and more power was available.
[ afbeelding ]
OSIRIS narrow-angle camera image with Philae, 2 September
However, until today, the precise location was not known. Radio ranging data tied its location down to an area spanning a few tens of metres, but a number of potential candidate objects identified in relatively low-resolution images taken from larger distances could not be analysed in detail until recently.
While most candidates could be discarded from analysis of the imagery and other techniques, evidence continued to build towards one particular target, which is now confirmed in images taken unprecedentedly close to the surface of the comet.
At 2.7 km, the resolution of the OSIRIS narrow-angle camera is about 5 cm/pixel, sufficient to reveal characteristic features of Philae’s 1 m-sized body and its legs, as seen in these definitive pictures.
[ afbeelding ]
Philae close-up, labelled
“This remarkable discovery comes at the end of a long, painstaking search,” says Patrick Martin, ESA’s Rosetta Mission Manager. “We were beginning to think that Philae would remain lost forever. It is incredible we have captured this at the final hour.”
“This wonderful news means that we now have the missing ‘ground-truth’ information needed to put Philae’s three days of science into proper context, now that we know where that ground actually is!” says Matt Taylor, ESA’s Rosetta project scientist.
"Now that the lander search is finished we feel ready for Rosetta's landing, and look forward to capturing even closer images of Rosetta's touchdown site,” adds Holger Sierks, principal investigator of the OSIRIS camera.
The discovery comes less than a month before Rosetta descends to the comet’s surface. On 30 September, the orbiter will be sent on a final one-way mission to investigate the comet from close up, including the open pits in the Ma’at region, where it is hoped that critical observations will help to reveal secrets of the body’s interior structure.
Further information on the search that led to the discovery of Philae, along with additional images, will be made available soon.
(ESA.int)
twitter:ESA_Rosetta twitterde op woensdag 07-09-2016 om 19:09:23Meet Kenneth & Juliette, #67P dust particles that contain solid organics! #New #Discovery https://t.co/7G06ErvxFf https://t.co/0R4m3B4TEk reageer retweet
Misschien is het een rendering van een simulatie die ze zelf ook gebruiken?quote:Op donderdag 22 september 2016 16:45 schreef qajariaq het volgende:
Zou het budget voor de leuke en duidelijke animatiefilms op zijn? :-(
Het eindigt met "To be continued", dus er zal nog wel zo'n fantastische video komen.quote:Op dinsdag 27 september 2016 18:11 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Het einde is nabij
En dit is de laatste video van Once Upon a Time
Maar wat was het toch een fantastische missie en we gaan nog door tot de allerlaatste snik
![]()
ik had het beter moeten verwoorden, ipv 'laatste', 'meest recente' ofzoquote:Op dinsdag 27 september 2016 18:52 schreef Montov het volgende:
[..]
Het eindigt met "To be continued", dus er zal nog wel zo'n fantastische video komen.
quote:Op dinsdag 27 september 2016 18:11 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Het einde is nabij
En dit is de laatste video van Once Upon a Time
Maar wat was het toch een fantastische missie en we gaan nog door tot de allerlaatste snik
![]()
Er zal nog wel 1 video komen waar te zien is hoe Rosetta land...quote:Op dinsdag 27 september 2016 22:57 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
[..]
ik had het beter moeten verwoorden, ipv 'laatste', 'meest recente' ofzo
Ik ben benieuwdquote:Op woensdag 28 september 2016 13:16 schreef -CRASH- het volgende:
[..]
Er zal nog wel 1 video komen waar te zien is hoe Rosetta land...
En dat ie de ogen dicht doet en gaat "slapen".
THE END...
quote:Op donderdag 29 september 2016 23:50 schreef -CRASH- het volgende:
22:50 werdt de collision burn gestart
23:30 wisten ze pas of het gelukt was.
Hoe laat NL tijd crasht dat ding?quote:Op vrijdag 30 september 2016 11:31 schreef Prisha het volgende:
Nou nog eventjes...duurt niet lang meer
om en nabij 12:20 maar er kan 20 minuten speling in zittenquote:Op vrijdag 30 september 2016 11:33 schreef Geralt het volgende:
[..]
Hoe laat NL tijd crasht dat ding?
twitter:esaoperations twitterde op vrijdag 30-09-2016 om 12:20:41Matthias Eiblmaier @ESA_Rosetta Operations Engineer confirms "Distance 1 km from surface" #CometLanding https://t.co/2HcBA9HlhX reageer retweet
#Rosetta's controlled impact expected at 11.18 UTC (13:18 CEST).quote:
hij crashed niet. Rosetta zal een redelijke zachte landing maken.quote:
quote:Op vrijdag 30 september 2016 12:58 schreef Prisha het volgende:
[..]
http://livestream.com/ESA/rosettagrandfinale
hahah ja inderdaad.quote:Op vrijdag 30 september 2016 13:15 schreef heywoodu het volgende:
Je voelt de spanning daar, iedereen zit eigenlijk maar een beetje zenuwachtig uit z'n neus te eten
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |