abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_151914417


deel 1

W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven

deel 2

W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #2

deel 3

W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #3

deel 4

W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #4

deel 5

W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #5

deel 6

W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #6

deel 7

W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #7

deel 8

W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #8

deel 9

W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #9

deel 10

W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #10



deel 11
W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #11



De Rosetta-missie: een fascinerende reis naar de oorsprong van het leven

quote:
2014 wordt een intensief jaar voor ESA’s kometenjager Rosetta. Na een reis van bijna tien jaar en een winterslaap van 957 dagen zal ruimtesonde Rosetta komeet Churyumov-Gerasimenko ontmoeten. Als klap op de vuurpijl maakt lander Philae zich klaar om voor het eerst in de geschiedenis te landen op een komeet. Rosetta is één van de meest complexe en ambitieuze missies ooit. Tijd om de missie eens onder de loep te nemen.



Sinds november 1993 hebben wetenschappers en ingenieurs uit Europa en de Verenigde Staten hun krachten gebundeld om de ruimtesonde Rosetta en een lander genaamd Philae te bouwen. Rosetta werd in 2004 gelanceerd en zette middels een aantal flyby’s langs de aarde en Mars koers richting komeet Churyumov-Gerasimenko. Rosetta in de buurt van de komeet Churyumov Gerasimenko krijgen is niet makkelijk. “Geen enkele bestaande raket is in staat om een ruimtesonde rechtstreeks naar een komeet te sturen. In plaats daarvan slingert Rosetta door het zonnestelsel mede dankzij de zwaartekracht van de aarde en Mars. “De Rosetta-missie is een fascinerende reis naar onze oorsprong,” vertelt Matt Taylor, projectwetenschapper bij het ESA Rosetta-team. “Rosetta is uniek omdat het de eerste missie is die heel dicht bij een komeet zal komen en een lander zal plaatsen. Daarnaast zal de ruimtesonde getuige zijn van de spectaculaire transformatie van de komeet naarmate de afstand tot de zon kleiner wordt.”


Rosetta’s twaalf jaar durende reis door de ruimte. Animatie:ESA.

Wakker worden

In juni 2011 werd Rosetta in een diepe winterslaap gebracht voor de koudste, meest afgelegen deel van de reis. Rosetta werd in een langzame draai gezet om de stabiliteit te handhaven en haar zonnevleugels naar zon gericht om zoveel mogelijk zonlicht als mogelijk op te vangen. “Het is de eerste missie voorbij de asteroïdengordel die afhankelijk is van energie-opwekking door de zon, waardoor de sonde in staat is te opereren op 800 miljoen kilometer van de zon.” ESA is bezorgd om de gezondheid van het ruimtevaartuig. Zonder kleerscheuren een ruimtereis van meer dan tien jaar doorkomen is heel wat. “De onderdelen van Rosetta zijn uitvoerig getest, zodat zij kan omgaan met de ontberingen in de ruimte. We weten niet meer van Rosetta als toen ze in de sluimerstand ging,” aldus Taylor. Op dit moment zijn zowel de komeet als Rosetta op de terugreis naar het binnenste van het zonnestelsel en staat het Rosetta-team klaar om op 20 januari 2014 Rosetta, na een winterslaap van 957 dagen, wakker te maken.

Ontmoeting

“Zodra we de ruimtesonde met succes uit de winterslaap hebben gehaald en de instrumenten uitvoerig zijn getest, zullen we voorzichtig de komeet naderen en metingen verrichten.” Op het moment dat Rosetta wakker wordt, bevindt de sonde zich op nog zo’n negen miljoen kilometer van de komeet. In mei 2014 is die afstand naar verwachting verkleind tot twee miljoen kilometer en dan worden de eerste beelden van de Churyumov-Gerasimenko verwacht.

BELANGRIJKE LES

De ruimtesonde Rosetta is gebouwd met technologie van de jaren negentig en is niet de eerste ruimtesonde die naar een komeet wordt gestuurd. ESA’s Giotto werd ontworpen om de mysteries rond de komeet Halley op te lossen. Op 13 maart 1986 vloog Giotto heel dicht langs de komeet. Niemand had verwacht dat de ruimtesonde het spervuur aan komeetstof zou overleven. Hoewel Giotto flink werd beschadigd tijdens de flyby, bleven de meeste instrumenten operationeel. “De Giotto-missie was voor de ESA een belangrijke les. Hierdoor kon de technologie voor toekomstige missies zoals Rosetta worden verbeterd.”



Een prachtig beeld van Rosetta boven Mars, gemaakt door de Philae-camera op een afstand van ongeveer duizend kilometer van Mars. Foto: CIVA / Philae / ESA.

Rosetta zal de eerste ruimtesonde zijn die, op korte afstand, getuige is van een spectaculaire transformatie van de komeet. De verwachting is dat het prachtige beelden oplevert, maar het is ook een groot gevaar. Naarmate de komeet in toenemende intensiteit wordt blootgesteld aan de straling van de zon begint het ijs te sublimeren. Het gas dat uit de kern ontsnapt neemt ook stof mee en dat leidt tot de vorming van twee staarten. De ionenstaart bevat geïoniseerd gas en stof en stroomt altijd in tegengestelde richting van de zon. De stofstaart van microscopische stofdeeltjes draait enigszins in de richting van de baanvan de komeet. Hoewel het gas en stof de helderheid verhoogt, verbergt het ook de kern van de komeet. Het gas en het stof kunnen er voor zorgen dat Rosetta en Philae schade oplopen. Rosetta zal komeet Churyumov-Gerasimenko in het koude gebied van het zonnestelsel ontmoeten op het moment dat de komeet nog geen activiteit vertoont. “Het ontwerp van de baan van Rosetta is zodanig goed uitgezocht dat het ruimtevaartuig de gevaarlijke gebieden vermijdt, zoals de staart van de komeet. De navigatiecamera en het regelsysteem rekent op het zien van een deel van de zonnige zijde van de komeet, zodat het ruimtevaartuig niet in het staartgebied terechtkomt.”

Landing

Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid zal er een poging gedaan worden om te landen op een komeet. Rosetta zal een serie manoeuvres maken om dichtbij de komeet te komen en dan zal de snelheid worden verlaagd tot ongeveer 25 meter per seconde. Het naderen van een komeet, erom heen cirkelen en er ook nog eens op landen is en delicate aangelegenheid. Aangezien er weinig bekend is van de komeet moeten beelden en analyses van de komeet meer duidelijkheid verschaffen. “Aan de hand van die informatie besluiten wetenschappers en operationele teams wat de beste landingsplaats zal zijn. Hierdoor kunnen wij de veiligheid van de lander het beste waarborgen.” Uiteindelijk wordt het ruimtevaartuig in een baan rond de kern van de komeet gebracht op een afstand van ongeveer 25 kilometer. “De zwaartekracht van de komeet is een miljoen keer kleiner dan die van de aarde. Een natuurlijke baan om de komeet is daardoor alleen mogelijk onder de 30 kilometer,” aldus Taylor. In november 2014 wordt de lander Philae losgelaten op een hoogte van ongeveer een kilometer en zal op loopsnelheid landen op de uitgekozen landingsplaats. Onmiddellijk na de landing zal een harpoen worden afgevuurd om de lander te verankeren en te voorkomen dat Philae ontsnapt aan de zeer zwakke zwaartekracht van de komeet. Op de komeet zal Philae hoge resolutie foto’s maken en boringen verrichten op het oppervlak. De ruimtesonde Rosetta zal in een baan om de komeet Churyumov-Gerasimenko blijven in de nabijheid van de ijzige kern. Het zal meer dan een jaar duren voordat de opmerkelijke missie, in december 2015, tot een einde komt.


Rosetta’s Philae lander op de kern van de komeet. Animatie: ESA / AOES Medialab

Op 20 januari 2014 werd Rosetta wakker en was de sonde klaar voor de laatste etappe van haar bijzondere reis. “Ik ben ervan overtuigd dat we in staat zijn om dat te doen. Van daaruit moeten we de belangrijkste uitdagingen aangaan zoals de ontmoeting met de komeet en vervolgens de landing. Echter, voor mij is het belangrijkste aspect de wetenschap. Kometen zijn de meest primitieve objecten in het zonnestelsel. Een tijdcapsule uit de vroege stadia van de vorming van ons zonnestelsel. Kometen worden verantwoordelijk gehouden voor het leveren van een groot deel van het water in het zonnestelsel, waaronder het water op aarde. Door te kijken naar bepaalde isotopen zullen we in staat zijn om verhoudingen van de komeet te vergelijken met die van de aarde en de link tussen het ontstaan van het leven, de aarde en de kometen versterken,” aldus Taylor. De ijzige resten van de vorming van de planeten kunnen de sleutel zijn tot het ontrafelen van het mysterie dat ‘de oorsprong van het leven’ heet.







(en inmiddels weten we dat Philae is geland)

*O*



12 november 2014 was de dag van de landing. Om 09.35 werd Philae losgekoppeld van Rosetta en braken de 'Seven Hours of Terror aan'

Net na 17:00 uur kwam het signaal binnen dat de lander Philae de afdaling naar komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko had overleefd

Ook heeft Philae kort na zijn vertrek een foto van Rosetta gemaakt. En omgekeerd fotografeerde Rosetta de vertrekkende Philae.

Een leuk weetje: omdat de zwaartekracht op komeet 67P/C-G beperkt is, weegt de lander eenmaal op het oppervlak van de komeet slechts één gram!

Philae2014 twitterde op woensdag 12-11-2014 om 17:04:09 Touchdown! My new address: 67P! #CometLanding reageer retweet
We weten dat Philae drie keer landde door data van het ROMAP instrument en van het landingsgestel. De eerste keer landde hij met een snelheid van zo'n 1 meter per seconden. En we weten ook precies waar, door het combineren van beelden van de OSIRIS camera met metingen door het MUPUS instrument. Toen stuiterde hij weer door met een snelheid van ongeveer 38 centimeter per seconde. Een stuiter die ongeveer twee uur duurde, waarin Philae een kilometer aflegde. De richting van deze stuiter is echter nog niet bekend. De tweede stuiter die hierop volgde had een snelheid van slecht 3 centimeter per seconde en duurde maar 7 minuten..

Het stuiteren was voorspeld doordat 67P nauwelijks zwaartekracht heeft. Om stuiteren te voorkomen is Philae uitgerust met een harpoen en een stuwmotor, maar beide systemen bleken niet te werken tijdens de landing.





gifje van de NAVCAM capture van de 1e landing








The likely position of Philae in a visualisation of a topographic modeling of the comet's surface. Credits: ESA/Rosetta/Philae/CNES/FD


Het geluid van de landing


Persconferentie Dag 1

Op 13-11-2014 werd om 14:00 uur (Nederlandse tijd) door de Europese ruimtevaartorganisatie een persconferentie gehouden waar duidelijk werd dat Philae met slechts twee van zijn drie poten op vaste grond staat. De derde hangt los over een rots heen in het vacuüm van de ruimte. De lander is dus niet goed verankerd. Dat betekent dat de missieleiding zeer voorzichtig moet opereren, bijvoorbeeld met de boor waarmee Philae monsters van de komeet zou moeten

De plaats waar het ruimtevaartuig nu staat, is omringd door onregelmatig terrein dat het zonlicht weghoudt. Aan één kant rijst zelfs een steile rotswand op, blijkt uit de eerste foto's die Philae heeft verstuurd.

De gegevens wijzen erop dat de lander op zijn huidige positie per rotatie van de komeet ongeveer anderhalf uur zonlicht op kan vangen. Dat is aanzienlijk minder dan de zes à zeven uur waar ESA op gehoopt had. Nu draait Philae nog met behulp van een accu, maar op lange termijn moet deze het toch echt van zonne-energie hebben. Een plekje in de schaduw kan de levensduur van de lander dan ook flink verkorten.



Persconferentie Dag 2, 14-11-2014

De ruimtelander Philae is begonnen met boren in de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Het is een risicovolle actie. Philae staat niet goed vast op de grond en kan door het boren omvallen. Aan de andere kant voelen de wetenschappers van het Europese Ruimteagentschap (ESA) zich gedwongen risico's te nemen: de batterijen van de lander zijn namelijk bijna op, waardoor de resultaten van de boring misschien niet eens de Aarde zullen bereiken

Eerder vandaag meldden de wetenschappers van ESA dat het tijd werd om risico's te nemen. ESA stond voor een lastige keuze: proberen we de batterijen op te laden of laten we Philae nu nog snel boren en zoeken naar waardevolle informatie voordat de energie wegvalt? Het is dus voorlopig de tweede optie geworden, ook al bestaat dan het risico dat de lander omvalt.

Teams van onder andere wetenschappers en ingenieurs bestuderen intussen de binnengelopen data. Tachtig tot negentig procent van de verwachte wetenschappelijke gegevens is al binnen. Uit foto's blijkt dat het komeetoppervlak bezaaid is met stof en brokstukken die een omvang hebben van millimeters tot meters.



Het oppervlak van komeet 67P. © Photo News

Update 15-11-2014

Rond middernacht was er opnieuw contact met Philae.

Ze hebben de lander 35 graden weten te draaien in de hoop om meer zonne-energie op te vangen.

Verder werd bekend dat Philae alle wetenschappelijke taken heeft kunnen volbrengen. In totaal 56 uur non stop wetenschappelijke metingen verrichten!

Rond 01:00 uur werd duidelijk dat de batterijen bijna hun limiet hadden bereikt en alle instrumenten aan boord zijn daarom uitgeschakel,.dan is Philae in slaapstand gebracht en zit deel 1 erop. Maar het is nog niet voorbij!

Als het draaien van de lander niets helpt, komt er in de komende maanden een nieuwe kans. Mogelijk kan het toestel weer energie tanken als de komeet zich naar de zon richt. Maar dat zal waarschijnlijk niet in de komende maanden zijn", zei technisch leider Koen Geurts bij DLR. Vooral het verzenden van data vreet energie en die was bijna op. Er werd dan ook niet verwacht dat er vandaag nog voldoende energie zou zijn.

Sweat dreams Philae!













De komende maanden zou Philae met de tien meetinstrumenten aan boord de oppervlakte en de kern van de komeet en de gassen die eruit vrijkomen bestuderen.



18-11-2014
Philae ontdekt organische moleculen op ‘keiharde’ komeet. Die conclusie trekken onderzoekers nadat ze de gegevens die Philae verzamelde kort voor hij in slaap viel, hebben geanalyseerd

Sinds Philae Rosetta verliet, heeft de sonde al enige manoeuvres uitgevoerd om zo in een baan te belanden van waaruit de elf wetenschappelijke instrumenten aan boord van Rosetta optimaal aan de slag kunnen. En daarmee wordt de baan van Rosetta voor het eerst sinds de aankomst bij 67P gedicteerd door de missiedoelen van Rosetta in plaats van de behoeften van Philae.

Over het oppervlak van 67P/Churyumov-Gerasimenko weten we bijvoorbeeld dat het uit een zachte, zanderige laag van ongeveer 15 tot 20 centimer dik bestaat.


Komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko komt iedere dag dichter bij de zon in de buurt, waardoor er steeds meer activiteit plaatsvindt. Zo warmt de komeet op, waardoor ijs op het oppervlak begint te sublimeren. Op een nieuwe foto van de Rosetta-ruimtesonde is goed te zien dat de komeet gas- en stofdeeltjes loslaat. De foto is gemaakt op 20 november



11 december 2014 - Rosetta results: Comets 'did not bring water to Earth'





5 januari 2015 - Niemand weet waar komeetlander Philae is

Het Europees Ruimteagentschap (ESA) is de Philae kwijt. Dat meldt BBC. In november landde de verkenner van ruimtesonde Rosetta met succes op een komeet. Door een gebrek aan zonlicht verloor Philae echter al snel alle contact met planeet aarde



17 december 2014 - Live Stream



Met het COSIMA instrument van Rosetta zijn ca. 2000 stofdeeltjes van 67P gevangen. Hierboven een foto van één van die stofdeeltjes.*

De persconferentie is hieronder terug te kijken


26 januari 2015 - Rosetta ziet hoe komeet 67P zijn stoffig imago afschudt
http://www.allesoversterr(...)d35ac6aa63ca1212.jpg

De stofdeeltjes die de Europese ruimtesonde Rosetta tot nu toe heeft opgevangen van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko zijn poreus en 'pluizig'. Ze zijn relatief rijk aan natrium en ze bevatten nauwelijks ijs. Daarmee lijken ze veel op de microscopische interplanetaire stofdeeltjes die continu vanuit de ruimte op het aardoppervlak neerdwarrelen - ook die zijn grotendeels afkomstig van kometen.





Het eerste kleurenbeeld van komeet 67P


De foto wordt op 18 december officieel voorgesteld op een conferentie van de non-profitorganisatie die meer dan 40.000 geofysici verenigt.
De foto werd gemaakt door de OSIRIS-camera van Rosetta, die beelden schiet met verschillende filters. Het beeld is samengesteld uit drie foto's, die genomen werden met een rode, een groene en een blauwe filter.



11 februari 2015 - Impressive new perspective on #67P from 124 km (taken on 6 Feb)





14 februari 2015 - Rosetta levert eerste foto’s van scheervlucht af: wauw!

Op Valentijnsdag dook Rosetta vastberaden op komeet 67P/C-G af. De afstand tussen de twee werd tot zo’n zes kilometer verkleind!




Een foto van de scheervlucht



3 maart 2015 - Rosetta fotografeert eigen schaduw op komeet





13 maart 2015 - Rosetta-komeet heeft ijzige ‘nek’



‘Aangedikte’ kleurenopname van de ‘nek’ van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. De blauwachtige tint van het gebied wijst op aanwezigheid van oppervlakte-ijs. (ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team)



The image offers a stunning view on the row of 'boulders' lying in the Hapi region on the comet's neck. A small portion of the Ma'at region on the smaller 'head' lobe of the comet is visible in the top-right corner, casting a shadow down the lower right side.



17 maart 2015 Mysterieuze windsporen op komeet mogelijk verklaard
Wetenschappers van de Rosettamissie hebben mogelijk het raadsel van de windsporen op de komeet 67P ontrafeld. Op de komeet lijkt stof over het oppervlak geblazen te worden - een verrassende ontdekking op een windvrij hemellichaam. Het onderzoeksteam komt nu met een hypothese waarbij geen wind meespeelt.

Het gaat om een sprongsgewijze verplaatsing van deeltjes, die ontstaat wanneer fragmenten van de komeet op het oppervlak neervallen. "De neergestorte deeltjes slaan stuk op het oppervlak", legde Mottola uit, "en zo worden ook andere deeltjes van hun oorspronkelijke locatie weggeworpen."

.
.
19 maart 2015 - Moleculaire stikstof gedetecteerd in ‘Rosetta-komeet’
De Europese ruimtesonde Rosetta heeft voor het eerst moleculaire stikstof gedetecteerd in een komeet (Science, 20 maart). Tot nu toe waren alleen verbindingen van stikstof met andere elementen in kometen waargenomen.

.
.
23 maart 2015
Rosetta heeft acht dagen lang gezocht naar een signaal van lander Philae. Maar Philae zwijgt in alle talen, zo melden onderzoekers nu. Onduidelijk is nog wanneer Rosetta haar oor opnieuw te luisteren zal leggen.
Het is nu wachten op het moment waarop Rosetta zich opnieuw in een baan bevindt van waaruit deze contact kan leggen met Philae. Onduidelijk is nog wanneer dat moment aanbreekt. Maar onderzoekers hebben goede hoop dat ze – wanneer Rosetta opnieuw contact probeert te leggen met Philae – een reactie zullen krijgen. Hoe dichter de komeet bij de zon komt, hoe waarschijnlijker het wordt dat Philae wakker is. Tegen de zomer hopen onderzoekers sowieso meer te weten.
.
.

3 april 2015

Even leek het er op dat de missie van sonde Rosetta ten einde was. Maar het slimme ruimtevaartuig wist zichzelf knap te redden

Komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko laat zo veel gruis los, dat de sensoren van Rosetta verstopt raakten. Daarbij ging het vooral over een systeem waarmee de sonde naar de sterren ‘kijkt’ om te kunnen navigeren. De angst was dat de sonde daardoor helemaal zou uitvallen.
Maar geheel zelfstandig deed Rosetta iets verstandigs, ze nam afstand van de komeet, waardoor het stof niet meer op de lens viel. Na verloop van tijd floepte de sensor weer aan, waardoor de sonde haar weg kan vervolgen, nu op ongeveer 100 kilometer van de komeet.



comet activity 31 January - 25 March 2015

.
.
21 april 2015
Voor het eerst heeft ruimtesonde Rosetta een stofstroom die zich van het oppervlak van komeet 67P/C-G weghaast, zien ontstaan. De observatie kan ons meer inzicht geven in de activiteit van de komeet.

De geboorte van een stofstroom. Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA



Een fantastische animatie van de missie tot nu toe! (maart 2015)
.
.
De missie van Rosetta kan doorgaan tot in 2016. Dan is de brandstof op en raakt de sonde te ver verwijderd van de zon om nog genoeg stroom op te wekken. "Dan zal hij zijn rondjes om 67P blijven draaien of misschien proberen we hem zachtjes op het oppervlak neer te leggen. Hij zal voor altijd blijven meereizen met de komeet."







De missie staat onder leiding van de Nederlander Fred Jansen. Het landingssysteem en de zonnepanelen zijn in Nederland gemaakt. De sonde is getest bij ruimtevaartlaboratorium Estec in Noordwijk.
.

.
Deze pagina geeft de huidige positie van Rosetta:
http://www.livecometdata.com/rosetta-spacecraft-mission/
.

.
Recente Close up foto's


Op deze foto zie je een oppervlaktekenmerk dat ESA aanduidt als 'goosebumps', oftewel kippenvel. Oppervlaktekenmerken zoals deze zijn onder meer te vinden op heel steile hellingen. Hoe ze ontstaan is nog onduidelijk. Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.



Op deze foto zien we een deel van een enorme scheur die door de ‘nek’ van komeet 67P/C-G loopt. Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.





Een close-up van - opnieuw - de 'nek' van 67P/C-G. Je ziet hier goed dat de nek gekenmerkt wordt door een 'glad huidje' en omringd wordt door steile kliffen. Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.



In het stof dat komeet 67P/C-G bedekt, ontstaan duin-achtige structuren. Mogelijk doordat het stof door gas uit de komeet in beweging wordt gebracht. Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA




Een aantal foto's uit het eerste topic











Wist je dat de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko een liedje zingt? Deze melodie is niet met onze oren hoorbaar, maar wel op andere frequenties
https://soundcloud.com/esaops/a-singing-comet
.
.


.

.

Live Stream

http://new.livestream.com/esa/cometlanding

of hier

http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta

.

.



.

.







.

.

een paar foto's van de landing









.

http://sci.esa.int/rosetta/

http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta

hier staat nog een hele collectie van foto's

https://secure.flickr.com(...)s/72157638315605535/

.

.


.

Het originele krantenartikel van 10 jaar geleden



gerelateerde topics

W&T / New Horizons: De reis naar Pluto (en verder)

W&T / [CENTRAAL] MARS - De Missies! Deel 10

W&T / Missie: Dawn. Voor het eerst in een baan rond een dwergplaneet

W&T / Hayabusa 2 Missie: opnieuw naar een asteroïde

W&T / [CENTRAAL] Exo-Planeten Topic #2

W&T / Het Astronomie Topic #9

W&T / Astronomie in de Achtertuin #3

[ Bericht 0% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 22-04-2015 08:31:34 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_151914436
Comet 67P/C-G looking stunningly active from 170km on 15 April - ?#?CometWatch?


[ Bericht 80% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 22-04-2015 09:52:22 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_151915823
Published on Apr 9, 2015
TED talk: Fred Jansen: How to land on a comet
As manager of the Rosetta mission, Fred Jansen was responsible for the successful 2014 landing of a probe on the comet known as 67P/Churyumov-Gerasimenko. In this fascinating and funny talk, Jansen reveals some of the intricate calculations that went into landing the Philae probe on a comet 500 million kilometers from Earth -- and shares some incredible photographs taken along the way.
.

.
Published on Apr 16, 2015
This stunning animation shows us the solar system formation in all its glory.
Data provided by Rosetta Mission
.
.
Published on Apr 21, 2015
Rosetta mission: listen to sound of Philae landing on comet ...
www.telegraph.co.uk > News > Science > Science News
Nov 21, 2014 - Scientists have released the sound of the Rosetta probe Philae touching down on comet 67p Churyumov-Gerisamenko.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_151920615
Die OP!

Ik denk niet dat ik dit topic op mijn mobiel ga openen. :P
gr gr
pi_152451508
ROSETTA SPACECRAFT BEGINS TO LISTEN OUT FOR PHILAE CONTACT

Spacecraft’s receivers activated early on Friday in the hope that probe will make contact during increased exposure to sunlight over coming months


Rosetta’s lander, Philae, went into hibernation after touching down in the shadow of a cliff. Until mid-August it is possible that exposure to sunlight will recharge its batteries. Photograph: ESA/AP

http://www.theguardian.co(...)philae-contact#img-1
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
  Moderator / Redactie Sport / Weblog maandag 11 mei 2015 @ 19:57:46 #6
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_152500369
spannend
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_152520792
Ik weet nog toen die sonde op de Saturnusmaan Titan lande en de eerste oranjekleurige foto's van zijn oppervlakte stuurde naar de Aarde. Zo'n gevoel had ik ook bij deze komeet Lander. Binnenkort is Pluto aan de beurt. Kan niet wachten.
  dinsdag 12 mei 2015 @ 14:01:35 #8
379282 Woods
Ich Bin Ein Berliner
pi_152522798
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 mei 2015 13:00 schreef Elzies het volgende:
Ik weet nog toen die sonde op de Saturnusmaan Titan lande en de eerste oranjekleurige foto's van zijn oppervlakte stuurde naar de Aarde. Zo'n gevoel had ik ook bij deze komeet Lander. Binnenkort is Pluto aan de beurt. Kan niet wachten.
Ben ik ook wel benieuwd naar wat ze in relatief korte tijd aan beeldmateriaal kunnen schieten.
woensdag 6 mei 2015 17:54 schreef Libertarisch het volgende:
Helaas pindakaas dan, het leven is hard. Je kunt niet iedereen blijven begeleiden alsof het kinderen zijn, je zult het zelf moeten doen.
pi_152529786
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 mei 2015 13:00 schreef Elzies het volgende:
Ik weet nog toen die sonde op de Saturnusmaan Titan lande en de eerste oranjekleurige foto's van zijn oppervlakte stuurde naar de Aarde. Zo'n gevoel had ik ook bij deze komeet Lander. Binnenkort is Pluto aan de beurt. Kan niet wachten.
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 mei 2015 14:01 schreef Woods het volgende:

[..]

Ben ik ook wel benieuwd naar wat ze in relatief korte tijd aan beeldmateriaal kunnen schieten.
W&T / New Horizons: De reis naar Pluto (en verder)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_152549741
Bedankt voor de aanvulling.
pi_152620309
quote:
0s.gif Op woensdag 13 mei 2015 05:55 schreef Elzies het volgende:
Bedankt voor de aanvulling.
Die staat in de OP onderaan hoor. Neem maar eens een kijkje :)
er staan ook links naar topics over de Marsmissies, de Dawn missie, Hayabusa missie, ....
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_152720026
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
  maandag 18 mei 2015 @ 19:58:44 #13
28033 Pek
je moet wat
pi_152724342
quote:
10s.gif Op woensdag 22 april 2015 12:34 schreef Quyxz_ het volgende:
Die OP!

Ik denk niet dat ik dit topic op mijn mobiel ga openen. :P
Op de PC thuis met 24" scherm krijg ik al kramp in m'n vinger van het scrollen :P
Kudos, EFM ;)
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
pi_152745694
quote:
10s.gif Op maandag 18 mei 2015 19:58 schreef Pek het volgende:

[..]

Op de PC thuis met 24" scherm krijg ik al kramp in m'n vinger van het scrollen :P
Kudos, EFM ;)
sorry, haha :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_152745723
quote:
18-05-2015

Ruimtesonde Rosetta ontdekt wankel rotsblok op komeet Max-Planck-Institut für



67P/Churyumov-Gerasimenko: een dertig meter grote ‘schommelsteen’. Het wankele brok gesteente maakt deel uit van een opvallende formatie van drie rotsblokken. Soortgelijke geologische formaties worden ook op aarde aangetroffen. Schommelstenen staan met slechts een klein deel van hun oppervlak in contact met de ondergrond en lijken op elk moment om te kunnen vallen.

Vaak zijn zulke stenen aangevoerd door gletsjers, in andere gevallen zijn ze gevormd door de eroderende werking van wind en water. Hoe de schommelsteen op komeet ’67P’ is ontstaan, is onduidelijk. Mogelijk is ook op het oppervlak van dit kleine, ijzige hemellichaam sprake van transportprocessen.

De activiteit van de komeet kan ervoor zorgen dat rotsblokken in beweging komen en elders terechtkomen. De wetenschappers zullen de wankele steen de komende tijd goed in de gaten houden.

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_153105685
28-05-2015

Tweelobbige kometen zijn door rustige botsingen ontstaan


Zo zou komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko kunnen zijn ontstaan. (M. Jutzi, E. Asphaug/Science Express)

Veel kometen, zoals de Rosetta-komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, vertonen een gelaagde structuur en een tweelobbige vorm. Computersimulaties van wetenschappers van de universiteit van Bern geven daar een verklaring voor. Zulke kometen zouden het resultaat zijn van ‘zachte’ botsingen en samensmeltingen (Science Express, 28 mei).

De computersimulaties laten zien wat er gebeurt als twee ijsachtige, bolvormige objecten met een middellijn van ongeveer een kilometer met ‘fietssnelheid’ tegen elkaar botsen. In eerste instantie ketsen ze van elkaar af, waarbij materiaal van de kleinere van de twee op de grotere achterblijft. Maar hun onderlinge zwaartekracht zorgt ervoor dat de twee objecten binnen een dag opnieuw met elkaar in aanraking komen en tot één geheel fuseren. Het resultaat is een object dat opmerkelijke overeenkomsten vertoont met komeet ’67P’.

Het computermodel kan ook de geringe dichtheid van zulke kometen goed verklaren. De snelheid waarmee de oorspronkelijke brokstukken tegen elkaar botsen is dermate gering dat het materiaal waaruit ze bestaan niet hard wordt samengedrukt. Volgens de wetenschappers geeft het nagebootste proces een goed beeld van de beginfase van de vorming van planeten.

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zaterdag 30 mei 2015 @ 17:32:22 #17
78918 SeLang
Black swans matter
pi_153105749
Dat ding gaat niet meer wakker worden -O-
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_153409039
02-06-2015

Oorsprong komeetdampkring opgehelderd


Deze foto van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko is op 22 november 2014 gemaakt door de Europese ruimtesonde Rosetta. De kern is opzettelijk overbelicht om de ‘jets’ van gas en stof die de komeet uitstoot beter te laten zien. (ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA)

Het Amerikaanse Alice-instrument aan boord van de Europese komeetverkenner Rosetta heeft nieuw licht geworpen op de oorsprong van de atomen in de ijle 'dampkring' van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Het ijle gasomhulsel van de komeet bestaat voornamelijk uit waterstof-, zuurstof- en koolstofatomen. Aangezien er op de komeet zelf bevroren water (H2O) en bevroren kooldioxide (CO2) voorkomt, werd altijd aangenomen dat die moleculen in hun samenstellende atomen uiteen zouden vallen onder invloed van ultraviolette straling van de zon.

Op basis van ultravioletwaarnemingen van NASA's Alice-instrument is nu echter aangetoond dat het uiteenvallen van de 'moedermoleculen' wordt veroorzaakt door energierijke elektronen, op een afstand van niet veel meer dan één kilometer van het komeetoppervlak. De elektronen zijn op hun beurt door ultraviolette fotonen van de zon losgeslagen uit water- en koolzuurmoleculen. Het uiteenvallen van de moedermoleculen is dus een tweestapsproces.

De nieuwe resultaten worden gepubliceerd in het vakblad Astronomy & Astrophysics.

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_153409075
08-06-2015

Rosetta-komeet nu ook actief 'na zonsondergang'


Rosetta-opname van jets op het nachtelijk halfrond van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. (ESA/Rosetta/MPS)

Komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko vertoont sinds enige tijd ook geiserachtige activiteit op plaatsen waar de zon net is ondergegaan. Dat blijkt uit nieuwe foto's die gemaakt zijn met de OSIRIS-camera van de Europese komeetverkenner Rosetta. Tot voor kort kwamen zulke stof- en gasfonteinen (zogeheten jets) alleen voor op de dagzijde van de komeet, waar het oppervlak verhit wordt door de zonnestraling.

Eind april zijn echter ook jets waargenomen op plaatsen waar de zon net was ondergegaan. Onderzoekers denken dat het komeetmateriaal op enige afstand onder het oppervlak de warmte wat langer kan vasthouden, waardoor de activiteit niet meteen tot stilstand komt op het moment dat de directe instraling van de zon wegvalt.

Komeet 67P bevindt zich nu op ca. 270 miljoen kilometer afstand van de zon; de komende maanden zal hij de zon nog dichter naderen, waarbij de activiteit naar verwachting alleen maar verder toeneemt.

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 11 juni 2015 @ 19:06:40 #20
65394 Montov
Dogmaticus Irritantus
pi_153447213
Géén kloon van tvlxd!
pi_153450630
quote:
Ze zeggen geen ja...
en
Ze zeggen geen nee...

Status report on the quest to find Philae: still searching, lots of look-alikes and a pretty good candidate close to the search ellipse... is this really Philae? Unfortunately, it is impossible to be sure.
FullStory: is this really Philae? Unfortunately, it is impossible to be sure.


<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 11 juni 2015 @ 21:26:52 #22
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_153451207
mooi die zoektocht :D
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_153451618
quote:
0s.gif Op donderdag 11 juni 2015 21:26 schreef rubbereend het volgende:
mooi die zoektocht :D
Ik zie het wel somber in voor Philae ;(
  zondag 14 juni 2015 @ 13:29:09 #24
23267 Roel_Jewel
Gobbledigook
pi_153518244
Guess who's back...

http://www.bbc.com/news/s(...)inkname=news_central

quote:
Philae comet lander wakes up

The European Space Agency (Esa) says its comet lander, Philae, has woken up and contacted Earth.
Philae was dropped on to the surface of Comet 67P by its mothership, Rosetta, last November.
It worked for 60 hours before going to sleep when its solar-powered battery ran flat.
BBC Science Correspondent Jonathan Amos says the comet has since moved nearer to the sun and Philae has enough power to work again.
  zondag 14 juni 2015 @ 13:30:35 #25
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_153518270
Goed nieuws! Hopelijk is Philae in staat metingen te doen!
And what rough beast, its hour come round at last,
Slouches towards Bethlehem to be born?
pi_153518623
*O*2

Fantastisch!
pi_153518640
*O* *O*
IT'S ALIVE
*O* *O*
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
  zondag 14 juni 2015 @ 13:47:43 #28
65394 Montov
Dogmaticus Irritantus
pi_153518657
Drs P overleden; Philae gevonden.
Ik stem voor het hernoemen naar Drs. Philae.
Géén kloon van tvlxd!
pi_153518674
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
pi_153518680
_O_
  zondag 14 juni 2015 @ 13:50:07 #31
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_153518710
Dat lieve landertje was natuurlijk moe na zo'n lange reis! Gelukkig dat het wakker geworden is.
The End Times are wild
pi_153518738
Rosetta's lander Philae is out of hibernation!

The signals were received at ESA's European Space Operations Centre in Darmstadt at 22:28 CEST on 13 June. More than 300 data packets have been analysed by the teams at the Lander Control Center at the German Aerospace Center (DLR).

"Philae is doing very well: It has an operating temperature of -35ºC and has 24 Watts available," explains DLR Philae Project Manager Dr. Stephan Ulamec. "The lander is ready for operations."

For 85 seconds Philae "spoke" with its team on ground, via Rosetta, in the first contact since going into hibernation in November.

When analysing the status data it became clear that Philae also must have been awake earlier: "We have also received historical data - so far, however, the lander had not been able to contact us earlier."

Now the scientists are waiting for the next contact. There are still more than 8000 data packets in Philae’s mass memory which will give the DLR team information on what happened to the lander in the past few days on Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Philae shut down on 15 November 2015 at 1:15 CET after being in operation on the comet for about 60 hours. Since 12 March 2015 the communication unit on orbiter Rosetta was turned on to listen out for the lander.

More information when we have it!

Rosetta is an ESA mission with contributions from its Member States and NASA. Rosetta's Philae lander is contributed by a consortium led by DLR, MPS, CNES and ASI.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
  zondag 14 juni 2015 @ 13:59:51 #33
421449 Klapskaats
Klabam jonguh
pi_153518953
Yes!! Ik had er al niet meer op gerekend eerlijk gezegd, maar dit is wel super gaaf nieuws. Nu maar afwachten wat er verder gaat gebeuren.
pi_153518969
Maar nu...

Staat ie of ligt ie op een zijkant
Is er geen of veel schade aan de lander
Staat ie verankert en kan ie in de grond boren
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
pi_153519148
_O_

(even in t Nederlands)

14-06-2015

Komeetlander Philae laat eindelijk van zich horen


Een artist's impression van komeetlander Philae © afp.

Ruimtevaart De komeetlander Philae die sinds november vorig jaar op 67P/Churyumov-Gerasimenko staat, heeft eindelijk contact opgenomen met moedersatelliet Rosetta.

De kleine lander die in november vorig jaar afdaalde naar komeet 67P, moest na enkele dagen in slaap worden gebracht omdat zijn accu's leeg waren geraakt. Dat kwam doordat de zonnepanelen nauwelijks licht vingen, vermoedelijk doordat Philae in een spelonk was geland.

Doordat de komeet waarop hij staat steeds dichter bij de zon komt, heeft het invallende licht momenteel voldoende kracht om de accu's bij te laden. De zonnepanelen moeten minimaal 5,5 watt vermogen opwekken om Philae te kunnen activeren, en er is bijna 20 watt nodig om hem in staat te stellen contact te leggen met moedersatelliet Rosetta, die om de komeet cirkelt. Dat moment lijkt nu aangebroken, aldus de BBC, die als eerste melding maakte van de wederopstanding.

Eerdere pogingen om contact te leggen met Philae mislukten tot nu toe. Ruimtevaartorganisatie ESA heeft tot op heden niet kunnen vaststellen waar Philae precies staat, maar nu het apparaat ter grootte van een wasmachine signalen uitzendt, moet dat makkelijker worden.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zondag 14 juni 2015 @ 14:08:42 #36
421449 Klapskaats
Klabam jonguh
pi_153519171
Denk dat ze daar de komende tijd wel op gaan focussen. Eerst zullen ze wel data terug gaan kijken wat er is gebeurt daar op dat brok steen.
Zou toch wel heel mooi zijn als Philae de nodige testen zou kunnen doen.
Ik zou wel eens een reactie willen zien van die lui daar bij ESA. Denk dat ze daar ook wel een feestje hebben nu :)
  zondag 14 juni 2015 @ 14:16:17 #37
78918 SeLang
Black swans matter
pi_153519369
Geweldig nieuws! *O*

Ik dacht dat dit een gevalletje RIP aan de nabestaanden was maar hij is toch nog wakker geworden!
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  zondag 14 juni 2015 @ 14:17:31 #38
78918 SeLang
Black swans matter
pi_153519411
quote:
0s.gif Op zondag 14 juni 2015 13:48 schreef -CRASH- het volgende:
[ afbeelding ]
Wat een lieve plaatjes zijn dat toch altijd O+
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  zondag 14 juni 2015 @ 14:23:20 #39
421449 Klapskaats
Klabam jonguh
pi_153519603
quote:
0s.gif Op zondag 14 juni 2015 14:17 schreef SeLang het volgende:

[..]

Wat een lieve plaatjes zijn dat toch altijd O+
Prachtige plaat is dat toch? :)
Ook leuk: de reacties op facebook. Iedereen die Philae goeiemorgen wenst, en enkele die roept ga eens in bad hahaha, geweldig.
Kippenvelmomentje wel eigenlijk.
pi_153519846
quote:
0s.gif Op zondag 14 juni 2015 14:23 schreef Klapskaats het volgende:

[..]

Prachtige plaat is dat toch? :)
Ook leuk: de reacties op facebook. Iedereen die Philae goeiemorgen wenst, en enkele die roept ga eens in bad hahaha, geweldig.
Kippenvelmomentje wel eigenlijk.
Philea's first. thoughts.. COFFEEEEEE!!!! c_/ c_/
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
  zondag 14 juni 2015 @ 14:34:33 #41
421449 Klapskaats
Klabam jonguh
pi_153519891
quote:
0s.gif Op zondag 14 juni 2015 14:32 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Philea's first. thoughts.. COFFEEEEEE!!!! c_/ c_/
Of een lekkere coup-a-soup :)
  zondag 14 juni 2015 @ 14:42:17 #42
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_153520058
quote:
0s.gif Op zondag 14 juni 2015 14:00 schreef -CRASH- het volgende:
Maar nu...

Staat ie of ligt ie op een zijkant
Is er geen of veel schade aan de lander
Staat ie verankert en kan ie in de grond boren
Ik dacht dat ie al hard genoeg geboord had om te concluderen dat de komeet iets harder was dan men dacht.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_153520114
quote:
1s.gif Op zondag 14 juni 2015 14:42 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Ik dacht dat ie al hard genoeg geboord had om te concluderen dat de komeet iets harder was dan men dacht.
De lander had zich niet verankerd bij de landing.

Staat in de OP

We weten dat Philae drie keer landde door data van het ROMAP instrument en van het landingsgestel. De eerste keer landde hij met een snelheid van zo'n 1 meter per seconden. En we weten ook precies waar, door het combineren van beelden van de OSIRIS camera met metingen door het MUPUS instrument. Toen stuiterde hij weer door met een snelheid van ongeveer 38 centimeter per seconde. Een stuiter die ongeveer twee uur duurde, waarin Philae een kilometer aflegde. De richting van deze stuiter is echter nog niet bekend. De tweede stuiter die hierop volgde had een snelheid van slecht 3 centimeter per seconde en duurde maar 7 minuten..

Het stuiteren was voorspeld doordat 67P nauwelijks zwaartekracht heeft. Om stuiteren te voorkomen is Philae uitgerust met een harpoen en een stuwmotor, maar beide systemen bleken niet te werken tijdens de landing.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
  zondag 14 juni 2015 @ 14:45:33 #44
421449 Klapskaats
Klabam jonguh
pi_153520130
Ben wel benieuwd hoe het nu verder gaat. Nieuwsgierig ook naar de vraag of Philae opmerkelijke zaken heeft doorgegeven.
Het blijft toch een stuk vernuft hoor wat de ESA gedaan heeft.
  zondag 14 juni 2015 @ 15:14:13 #45
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_153520849
quote:
Omg! omg! omg!

*O* *O* *O*
Niet meer aanwezig in dit forum.
  zondag 14 juni 2015 @ 15:14:25 #46
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_153520861
quote:
0s.gif Op zondag 14 juni 2015 13:48 schreef -CRASH- het volgende:
[ afbeelding ]
*;
Niet meer aanwezig in dit forum.
  zondag 14 juni 2015 @ 15:18:09 #47
8369 speknek
Another day another slay
pi_153520956
Geweldig heldenepos. Zelfs al is ie in een schacht gevallen en hebben we helemaal niks aan het contact.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  zondag 14 juni 2015 @ 15:22:35 #48
421449 Klapskaats
Klabam jonguh
pi_153521047
quote:
0s.gif Op zondag 14 juni 2015 15:18 schreef speknek het volgende:
Geweldig heldenepos. Zelfs al is ie in een schacht gevallen en hebben we helemaal niks aan het contact.
Ik hoop dat Philae er goed bij staat. Mag al een wonder heten DAT ie er staat denk ik :)
  zondag 14 juni 2015 @ 15:24:59 #49
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_153521103
Dit betekent ieg dat ondanks de desastreuze landing in elk geval de zonnepanelen in een goede stand staan. Dat geeft goede hoop voor vervolgonderzoek lijkt me.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  zondag 14 juni 2015 @ 15:26:54 #50
421449 Klapskaats
Klabam jonguh
pi_153521137
quote:
0s.gif Op zondag 14 juni 2015 15:24 schreef Molurus het volgende:
Dit betekent ieg dat ondanks de desastreuze landing in elk geval de zonnepanelen in een goede stand staan. Dat geeft goede hoop voor vervolgonderzoek lijkt me.
Mogelijk is de landing dus helemaal niet zo desastreus geweest als dat wij denken.
Blijft toch iets raars hoor: op een brok steen landen van 4 km doorsnede, en dat doe je dan ook nog eens op een slordige 600 miljoen kilometer afstand ....
pi_153522314
Een half jaar vertraging zou ik toch geen succes durven noemen. Toch goed nieuws dat er in ieder geval nog iets van het programma overblijft.
  zondag 14 juni 2015 @ 16:23:30 #52
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_153522380
quote:
0s.gif Op zondag 14 juni 2015 16:20 schreef qajariaq het volgende:
Een half jaar vertraging zou ik toch geen succes durven noemen. Toch goed nieuws dat er in ieder geval nog iets van het programma overblijft.
Rosetta heeft niet stilgezeten hoor. Het is niet alsof de hele missie afhankelijk is van Philae.

Dit is meer een (geweldige) bonus.

Bovendien... uit deze uitspraak lees ik dat ook Philae niet geheel stil heeft gezeten:

quote:
"I think we're optimistic now that it's awake that we'll have several months of scientific data to pore over," he added.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_153522390
Dit bis zeker een succes...
Ze hadden de zoektocht ook af kunnen blazen.
En dan had je helemaal niks meer gehad.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
  zondag 14 juni 2015 @ 16:40:45 #54
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_153522747
Ik hoop dat ze er nu ook eens in slagen om uit te vogelen waar Philae nou precies staat momenteel... want dat is nog steeds een raadsel.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_153522891
quote:
0s.gif Op zondag 14 juni 2015 16:40 schreef Molurus het volgende:
Ik hoop dat ze er nu ook eens in slagen om uit te vogelen waar Philae nou precies staat momenteel... want dat is nog steeds een raadsel.
Dat zou geen probleem moeten zijn nu Philae een signaal uitzendt
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_153523034
Woei :D
pi_153523091
Meer info

14-06-2015

Komeetlander Philae is wakker

Feest in de controlekamer van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Na een winterslaap van zeven maanden heeft de kleine komeetlander Philae een teken van leven gegeven. Moederschip Rosetta stuurde de gegevens zaterdagavond rond 23.00 uur naar de aarde. .


© epa.

De ruimterots Churyumov-Gerasimenko waarop Philae is geland.

Philae 'sprak' zo'n 85 seconden met het thuisfront, maakte de ESA vandaag bekend. Om een signaal te sturen was negentien watt nodig. De lander, die ongeveer zo groot is als een wasmachine, wekt momenteel 24 watt op. "Het gaat goed met Philae", zei projectleider Stephan Ulamec. "Hij is klaar voor onderzoek."

Stuiterende lander
Philae landde op 12 november na een reis van tien jaar op de komeet 67P/ Tsjoerjoemov-Gerasimenko. Helemaal vlekkeloos ging dat niet. De harpoenen, die de lander op de komeet moesten vastzetten, faalden, waardoor Philae drie keer stuiterde voordat de lander neerkwam onder de schaduw van een overhangende rots.

Omdat Philae als gevolg van de rots niet genoeg zonlicht kon opvangen, raakten de accu's na 56 uur onderzoek uitgeput. De lander viel daarna 'in slaap'. Nu de komeet dichter bij de zon is komen te staan, kunnen de zonnepanelen nu wel genoeg zonlicht omzetten in energie.

De ESA zegt dat Philae al eerder data wilde versturen, maar dat toen niet kon omdat Rosetta, dat rondjes vliegt rond de komeet, slechts op een paar momenten het signaal van Philae kon opvangen. Rosetta begon met luisteren op 12 maart, maar het duurde vier maanden voordat Philae 'sterk genoeg' was om te antwoorden.

Zuinig met energie
De komende week gaan de wetenschappers in het controlecentrum in Duitsland bepalen hoeveel experimenten Philae kan uitvoeren. Er zijn in november verschillende tests uitgevoerd, maar toen sprong het controlecentrum voorzichtig om met de energie die Philae nog had. Als Philae in staat is om zelf energie op te wekken, kunnen meerdere tests worden uitgevoerd, is de hoop.

Zo moet Philae nog boren in de komeet. De lander had dat in november geprobeerd, maar kwam toen niet verder dan een paar millimeter. Met meer energie moet het mogelijk zijn, denkt de ESA.

De 8000 datasets die Philae tijdens de zeven maanden winterslaap heeft bewaard, worden stapsgewijs teruggestuurd naar aarde. Daarmee hopen de onderzoekers meer te weten te komen over wat er in de maanden november tot nu is gebeurd.

De 'phone home' van Philae is ook goed nieuws voor alle Twitteraars. Geïnteresseerden kunnen zich weer gaan vermaken met de vaak hilarische Twitterberichten tussen moeder en zoon.

(Trouw.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_153523231
Lijkt me wel interessant om een filmpje te zien van hoe het er toen aan toe ging in de controlekamer. Denk niet dat ze wisten dat het precies nu zou gebeuren namenlijk.

Ik zie het al voor me dat een nachtdienst opeens een bliepje hoort en verbaasd naar zn scherm tuurt en dan verwoed gaat bellen en rode knoppen indrukt ofzo :D
pi_153523276
quote:
0s.gif Op zondag 14 juni 2015 16:57 schreef Basekid_NZ het volgende:
Lijkt me wel interessant om een filmpje te zien van hoe het er toen aan toe ging in de controlekamer. Denk niet dat ze wisten dat het precies nu zou gebeuren namenlijk.

Ik zie het al voor me dat een nachtdienst opeens een bliepje hoort en verbaasd naar zn scherm tuurt en dan verwoed gaat bellen en rode knoppen indrukt ofzo :D
haha idd :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zondag 14 juni 2015 @ 17:00:14 #60
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_153523311
Daar zijn een paar mensen goed uit hun dak gegaan... je weet wel, van die saaie introverte wetenschappers die zich ineens gedragen alsof hun favoriete voetbalteam heeft gescoord. :+
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_153523812
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
  zondag 14 juni 2015 @ 17:37:11 #62
414204 WoordenShuffelaar
Wereldkampioen shuffelaar
pi_153524310
Jammer.
Ik shuffel je woorden naar een hoogtepunt.
pi_153525450
quote:
0s.gif Op zondag 14 juni 2015 17:37 schreef WoordenShuffelaar het volgende:
Jammer.
Jammer op welke manier?
pi_153525490
_O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_
gr gr
  zondag 14 juni 2015 @ 18:40:34 #65
414204 WoordenShuffelaar
Wereldkampioen shuffelaar
pi_153525883
quote:
0s.gif Op zondag 14 juni 2015 18:26 schreef Basekid_NZ het volgende:

[..]

Jammer op welke manier?
Elke poging om god te spelen ben ik tegen.
Ik shuffel je woorden naar een hoogtepunt.
  zondag 14 juni 2015 @ 18:49:26 #66
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_153526184
quote:
0s.gif Op zondag 14 juni 2015 18:40 schreef WoordenShuffelaar het volgende:

[..]

Elke poging om god te spelen ben ik tegen.
Ga dan maar in een kerk zitten, en gooi je computer en telefoon weg. Dat zijn toch maar duivelse apparaten. (En als bonus hoeven wij jouw posts niet te lezen.)

:{w
Niet meer aanwezig in dit forum.
  zondag 14 juni 2015 @ 19:48:53 #67
168739 Red_85
'echt wel'
pi_153527848
Beter!

quote:
0s.gif Op zondag 14 juni 2015 18:40 schreef WoordenShuffelaar het volgende:

[..]

Elke poging om god te spelen ben ik tegen.
Op welke manier vind je dit god spelen dan?
En kan je niet beter dit duivelse apparaat, waar je nu vanaf leest, weggooien?
Tevens, kun je niet beter je geloof voor jezelf houden en niemand anders er mee lastig vallen?
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_153537021
quote:
0s.gif Op zondag 14 juni 2015 19:48 schreef Red_85 het volgende:
Beter!

[..]

Op welke manier vind je dit god spelen dan?
En kan je niet beter dit duivelse apparaat, waar je nu vanaf leest, weggooien?
Tevens, kun je niet beter je geloof voor jezelf houden en niemand anders er mee lastig vallen?
Niet aanmoedigen of serieus op in gaan, heeft geen nut..
Veni, vidi, vodka.
pi_153539246
OH MOEDERNEUKER FUCK JA _O_

Het kind is wakker _O_ _O_ _O_
pi_153542521
_O_
pi_153544410
quote:
0s.gif Op zondag 14 juni 2015 16:59 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

haha idd :)
Haha, zie het al helemaal voor me :P

Maar super gaaf!! Hopelijk blijft die nog maanden werken vanaf z'n beschutte plekje :)
~To alcohol! The cause of, and solution to all of life's problems~
  maandag 15 juni 2015 @ 12:05:26 #72
226981 Gehenna
Volksmenner
pi_153545076
Robert Moog died for our synths
  Moderator / Redactie Sport maandag 15 juni 2015 @ 12:23:12 #73
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_153545634
Mooi _O_

Nu maar hopen dat ie voorlopig in de zon blijft ook :)
100.000 katjes
Fuck the EBU!
  maandag 15 juni 2015 @ 19:44:59 #74
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_153557601
zou tijd worden ook slaapkop!
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  maandag 15 juni 2015 @ 19:58:06 #75
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_153558163
quote:
0s.gif Op maandag 15 juni 2015 12:23 schreef Nattekat het volgende:
Mooi _O_

Nu maar hopen dat ie voorlopig in de zon blijft ook :)
Zolang hij de zon nadert wordt het alleen maar beter. Wel roteert 67P elke 12 uur.. dus hij zal wellicht niet continu zon krijgen.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  maandag 15 juni 2015 @ 20:28:48 #76
65394 Montov
Dogmaticus Irritantus
pi_153559536
quote:
0s.gif Op maandag 15 juni 2015 19:58 schreef Molurus het volgende:

[..]

Zolang hij de zon nadert wordt het alleen maar beter. Wel roteert 67P elke 12 uur.. dus hij zal wellicht niet continu zon krijgen.
Ik weet het niet zeker, maar was het in eerste instantie niet de gedachte dat de oorspronkelijke landingsplaats zoveel zonlicht had waardoor het te warm zou worden voor Philae na een paar maanden? Nu met beschutting betekent het dat ze nu pas genoeg licht en warmte krijgen. Continu zon zou in dat opzicht niet optimaal zijn.

Met 13 augustus als perihelium heb je kans dat Philae dus de komende 4 maanden kan werken.
Géén kloon van tvlxd!
pi_153561149
Rosetta spacecraft to change orbit in bid to strengthen Philae communication

Spacecraft to come within 180km of comet’s surface in attempt to improve contact signal and allow commands to be sent to the newly awakened lander

http://www.theguardian.co(...)philae-communication
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
  maandag 15 juni 2015 @ 21:07:39 #78
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_153561215
*;
Niet meer aanwezig in dit forum.
  Moderator / Redactie Sport maandag 15 juni 2015 @ 21:08:59 #79
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_153561269
philae.png
100.000 katjes
Fuck the EBU!
  Moderator / Redactie Sport / Weblog maandag 15 juni 2015 @ 21:40:16 #80
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_153562543
Philae2014 twitterde op maandag 15-06-2015 om 21:00:17 I’ve sent data back to Earth & now my team (the best of the best) is hard at work! Thank you @DLR_de #LCC! #lifeonacomet reageer retweet
De dataverbinding loopt :D

wat bizar geweldig dit :D
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  maandag 15 juni 2015 @ 21:54:54 #81
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_153563160
En mooi op tijd: twee maanden te gaan voordat de komeet 't dichtst bij de zon is.
And what rough beast, its hour come round at last,
Slouches towards Bethlehem to be born?
  maandag 15 juni 2015 @ 22:00:21 #82
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_153563358
Ik hoop dat er foto's komen van een langzaam opwarmende komeet. :9
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_153566269
De persoon/team die dat twitter account beheert is echt een baas _O_
  maandag 15 juni 2015 @ 23:48:18 #84
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_153567874
Niet meer aanwezig in dit forum.
  maandag 15 juni 2015 @ 23:53:05 #85
421449 Klapskaats
Klabam jonguh
pi_153568054
"Mum, are you there? Mum? Mum? MUM?"
"Son, is it you? Son? Hello?"
"Yes it's me mum, i'm back!! "
"I'm so happy you're back, son. Did you have your vitamins today? Well, did you?"
"MUM!"
:+
pi_153574055
15-06-2015

Komeetlander Philae is helemaal wakker


© afp.

UPDATE De komeetlander Philae, die afgelopen weekend na een radiostilte van enkele maanden opnieuw van zich liet horen, is helemaal wakker. Dat heeft Jean-Yves Le Gall van het Franse ruimtevaartbureau CNES gezegd. Volgens Le Gall werd vandaag voor de tweede keer contact gemaakt met de Europese robot.

De komeet Chury, waar de robot zich momenteel bevindt, is momenteel erg actief en dankzij Philae kan het spektakel van gas- en stofwolken van dichtbij worden gevolgd, luidt het. Jean-Yves Le Gall heeft het over een primeur in de geschiedenis van de mensheid en om de belangrijkste ruimtevaartervaring van de eerste dertig jaar van de 21ste eeuw.

Platte batterij
Na een tien jaar durende reis met de ruimtesonde Rosetta was Philae in november vorig jaar op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko geland, maar die landing gebeurde in de schaduw. Wegens een platte batterij moest de robot op de zon wachten om nieuwe energie op te kunnen laden. Op 15 november 2014 werd Philae uitgeschakeld, nadat de robot ruim 60 uur actief was geweest. Toen werd onder andere een foto doorgestuurd. Sinds 12 maart was de communicatie-eenheid op Rosetta weer ingeschakeld, om de komeetlander te bellen en zijn antwoord te ontvangen. Dat eerste contact kwam er zaterdagavond om 22.28 uur en duurde 85 seconden.

Het tweede contact verliep vanaf zondagavond tegen 23.30 uur en duurde telkens tien seconden, aldus Paolo Ferri in het vluchtleidingscentrum in Darmstadt. Het Duitse ruimtevaartbureau DLR zoekt uit in hoeverre Philae data via de moedersonde Rosetta heeft doorgestuurd.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_153574069
15-06-2015

Tweede levensteken van komeetlander Philae


De Philae-komeetlander, foto uit november 2014. © anp.

Ruimtevaart Europa heeft weer een teken van leven gekregen van de komeetlander Philae. Hij heeft zondagavond laat een paar minuten lang een signaal naar de vluchtleiding in Duitsland gestuurd."Ook na het tweede contact blijkt dat Philae in een goede toestand is en klaar is om te werken", liet de Duitse ruimtevaartorganisatie DLR vandaag weten.

De tweede verbinding verliep relatief stabiel. Het contact verliep vanaf zondagavond tegen 23.30 uur en duurde telkens tien seconden, aldus Paolo Ferri in het vluchtleidingscentrum in Darmstadt.

Philae-projectleider Stephan Ulamec van DLR stelde in het vooruitzicht dat de baan van het moederschip Rosetta zo wordt bijgesteld dat er langere stabiele contactperiodes met Philae mogelijk worden.

Dat is nodig door de op stapel staande experimenten. Nu is het programmeren van voorbereidende bevelen voor de wetenschappelijke arbeid met tien instrumenten mogelijk.

De precieze rangorde komt er pas wanneer de gezondheidstoestand van de eerste lander op een komeet vaststaat. Eerst komen sowieso instrumenten aan bod die weinig energie verbruiken en weinig hoeveelheden data naar de Aarde moeten sturen.

"Primeur in de geschiedenis van de mensheid"

De lander had zaterdagavond ook al van zich laten horen, ongeveer anderhalve minuut lang. Volgens Jean-Yves Le Gall van het Franse ruimtevaartbureau CNES is de komeetlander weer "helemaal wakker". De komeet Chury, waar de robot zich momenteel bevindt, is erg actief en dankzij Philae kan het spektakel van gas- en stofwolken van dichtbij worden gevolgd, luidt het. Le Gall heeft het over een primeur in de geschiedenis van de mensheid en de belangrijkste ruimtevaartervaring van de eerste dertig jaar van de 21ste eeuw.

Philae staat op het oppervlak van de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko, op ongeveer 304 miljoen kilometer afstand van de aarde. Daar landde hij in november. Na ongeveer zestig uur werken was de accu leeg en ging de verkenner in een winterslaap.

De komeet, en daarmee Philae, komen nu dichter bij de zon. De temperatuur stijgt en de zonnepanelen vangen meer licht op, waardoor de verkenner weer kan opstarten. De komende tijd willen de wetenschappers uitzoeken hoe ze het onderzoek kunnen hervatten.

De komeet 67P is een overblijfsel van het ontstaan van ons zonnestelsel 4,6 miljard jaar geleden.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_153589459
Morgenochtend briefing (0930 CEST)

http://www.esa.int/spaceinvideos/esalive
  dinsdag 16 juni 2015 @ 23:30:11 #89
40566 Ericr
Livewrong
pi_153599141
quote:
De Europese robot Philae, de eerste ooit om op een komeet te landen, zal zich de volgende dagen niet meer laten horen na op 13 juni te zijn ontwaakt. Dat neemt echter niet weg dat er opnieuw contact zal zijn. "Wanneer dat zal zijn, kunnen we niet voorspellen", zegt een woordvoerster van het Duitse ruimtevaartbureau DLR in Keulen.

Het contact met komeetlander Philae is alweer verbroken. Gisteren werd er voor het eerst weer informatie ontvangen, sinds Philae op 15 november aan een gedwongen winterslaap begon wegens een lege accu. Het laatste contact was echter instabiel. De DLR en het Europese Ruimtevaartbureau ESA steken de koppen nu bij elkaar om het vluchtplan van de moedersonde Rosetto zo te wijzigen, dat een betere verbinding met Philae mogelijk wordt.

Voor de nakende experimenten zijn stabielere en langere verbindingen met de lander op de komeet 67P nodig. Volgens DLR is wel duidelijk dat alle subsystemen van de lander ondanks zijn lange afwezigheid nog normaal werken. Een nieuw contact is dus mogelijk, maar wanneer het zover zal zijn, is nog onduidelijk.

Sinds zijn aankomst op de komeet stuurde Philae al 30 'pakketten' naar de Rosetta. Daarna stuurde de Rosetta die data naar het vluchtleidingscentrum ESOC in Darmstadt. Van wanneer die gegevens dateren, dient nog te worden uitgemaakt, zegt ESA.
http://www.demorgen.be/we(...)ijn-komeet-a2360615/

Nieuw contact zal dus nog even op zich laten wachten.
pi_153602440
-O-
  woensdag 17 juni 2015 @ 09:07:26 #91
8369 speknek
Another day another slay
pi_153603194
Hebben ze nu al getrianguleerd waar hij geland is?
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
pi_153603573
Press conference is gestart
  woensdag 17 juni 2015 @ 10:12:57 #93
65394 Montov
Dogmaticus Irritantus
pi_153604242
quote:
0s.gif Op woensdag 17 juni 2015 09:34 schreef Basekid_NZ het volgende:
Press conference is gestart
Het begint met een terugblik op 'Allo 'Allo.
Géén kloon van tvlxd!
pi_153605084
Wat werd er gezegd in de persconferentie?
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
  woensdag 17 juni 2015 @ 18:02:40 #95
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_153616653
Niet gezien, maar ik sta op het punt het terug te kijken:

http://www.esa.int/spacei(...)f_Rosetta_conference
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 17 juni 2015 @ 18:34:44 #96
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_153617459
Ze zijn van plan de missie te verlengen, en daarna in september 2016 Rosetta zelf te laten landen op 67P. Niet voor verder onderzoek, maar als een waardig einde van deze missie.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_153617527
quote:
0s.gif Op woensdag 17 juni 2015 09:07 schreef speknek het volgende:
Hebben ze nu al getrianguleerd waar hij geland is?
Trianguleren lijkt me onmogelijk? Al snap ik de driehoeksmeting verkeerd, kan ook aan mij liggen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Driehoeksmeting
  woensdag 17 juni 2015 @ 18:39:40 #98
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_153617564
Ze weten redelijk nauwkeurig waar hij is, wat ook bevestigd is door de recente communicatie.

De persconferentie duurt lang, maar het is best wel een goede samenvatting van de missie tot dusver. Aanrader.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 17 juni 2015 @ 19:00:27 #99
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_153618052
quote:
0s.gif Op woensdag 17 juni 2015 18:38 schreef Vanillekwark het volgende:

[..]

Trianguleren lijkt me onmogelijk? Al snap ik de driehoeksmeting verkeerd, kan ook aan mij liggen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Driehoeksmeting
De positie van Rosetta tov Philae is niet statisch.. Dus je kunt wel degelijk trianguleren..
And what rough beast, its hour come round at last,
Slouches towards Bethlehem to be born?
pi_153618184
quote:
0s.gif Op woensdag 17 juni 2015 19:00 schreef Perrin het volgende:

[..]

De positie van Rosetta tov Philae is niet statisch.. Dus je kunt wel degelijk trianguleren..
Prima ;) dan snap ik het dus inderdaad verkeerd
  woensdag 17 juni 2015 @ 19:09:34 #101
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_153618303
Locatie van Philae:

Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 17 juni 2015 @ 19:11:31 #102
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_153618365
quote:
0s.gif Op woensdag 17 juni 2015 19:09 schreef Molurus het volgende:
Locatie van Philae:

[ afbeelding ]
Bovenop 't hoofd van 't badeendje :P
And what rough beast, its hour come round at last,
Slouches towards Bethlehem to be born?
  woensdag 17 juni 2015 @ 19:26:31 #103
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_153618894
quote:
17s.gif Op woensdag 17 juni 2015 18:34 schreef Molurus het volgende:
Ze zijn van plan de missie te verlengen, en daarna in september 2016 Rosetta zelf te laten landen op 67P. Niet voor verder onderzoek, maar als een waardig einde van deze missie.
Hoe komen ze dan nog terug op aarde?
The End Times are wild
  woensdag 17 juni 2015 @ 19:29:53 #104
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_153619012
quote:
0s.gif Op woensdag 17 juni 2015 19:26 schreef LXIV het volgende:

[..]

Hoe komen ze dan nog terug op aarde?
Niet. :P
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 17 juni 2015 @ 19:31:43 #105
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_153619067
quote:
0s.gif Op woensdag 17 juni 2015 19:29 schreef Molurus het volgende:

[..]

Niet. :P
Wat gemeen! ;(

Weten ze dat zelf?
The End Times are wild
  woensdag 17 juni 2015 @ 19:40:56 #106
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_153619345
quote:
0s.gif Op woensdag 17 juni 2015 19:31 schreef LXIV het volgende:

[..]

Wat gemeen! ;(
[ afbeelding ]
Weten ze dat zelf?
Als ze de kleine lettertjes van hun contract hebben gelezen. :o
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_153631311
17-06-2015

Komeetlander Philae mag voorzichtig weer aan het werk


Kometen Artist's impression van komeetlander Philae. (ESA)

De kleine komeetlander Philae wordt heel voorzichtig weer aan het werk gezet. Dat hebben wetenschappers van het Europese ruimteagentschap ESA woensdagochtend bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Parijs. Maar voordat het zover is zal de lander, die afgelopen zaterdag na zeven maanden uit zijn ‘winterslaap’ kwam, grondig worden getest.

De eerste tekenen wijzen erop dat Philae in goede toestand verkeert. Maar dat betekent niet dat al zijn wetenschappelijke instrumenten direct aan de slag kunnen. In eerste instantie worden alleen Romap (meet magnetisch veld), Mupus (meet temperatuur) en Sesame (meet structuur komeetoppervlak met behulp van geluid) geactiveerd. Deze instrumenten verbruiken weinig stroom en zijn onbeweeglijk.

Dat laatste is van belang, omdat onduidelijk is hoe stabiel Philae momenteel staat. Slechts twee van zijn drie landingspoten maken contact met het oppervlak van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Als volgende zijn de camera’s Civa en Rolis aan de beurt, gevolgd door Cosac en Ptolemy, de twee instrumenten die de samenstelling van het gas en stof op de komeet moeten onderzoeken. Pas als allerlaatste komen – mogelijk pas in juli – de röntgenspectrometer APXS en de ‘boor’ SD2 in actie.

Om de communicatie met Philae te vergemakkelijken, zal moederschip Rosetta weer wat dichter bij de komeet worden gebracht. Eerder moest Rosetta juist wat afstand nemen, omdat haar navigatiecamera stofdeeltjes van de komeet voor sterren begon aan te zien.

Rosetta zal het ijzige hemellichaam nu weer tot op 180 kilometer naderen – ongeveer 40 kilometer dichterbij dan de afgelopen weken. Maar als haar navigatiesysteem dat niet pikt, zal ze weer naar een veiligere hoogte worden gemanoeuvreerd.

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 19 juni 2015 @ 16:07:27 #108
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_153669288
ESA_de twitterde op vrijdag 19-06-2015 om 15:58:29 Große Freude im @ESA_Rosetta Kontrollraum im ESOC. Wir haben Telemetrie! #lifeonacomet http://t.co/YAOUwFiGMe reageer retweet
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  vrijdag 19 juni 2015 @ 18:23:29 #109
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_153672499
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_153686989
gaaf nieuws, de nieuwsberichten van de ESA maar weer eens in de gaten gaan houden.
In a world without fences, who needs Windows and Gates!
  maandag 22 juni 2015 @ 07:11:48 #111
28033 Pek
je moet wat
pi_153737856
quote:
0s.gif Op woensdag 17 juni 2015 19:31 schreef LXIV het volgende:

[..]

Wat gemeen! ;(
[ afbeelding ]
Weten ze dat zelf?
Doet me een beetje denken aan deze:



Arm ding ;(
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
  maandag 22 juni 2015 @ 07:40:12 #112
28033 Pek
je moet wat
pi_153737940
Een update van vorige maand, hier wordt in redelijke Jip en Janneke-taal uitgelegd hoe het zit, dit snap ik zelfs :+



[ Bericht 0% gewijzigd door Pek op 22-06-2015 08:00:50 ]
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
pi_153781578
Missie is extended tot september 2016 :D

Verder is er dit jaar in oktober een open dag bij ESTEC. Denk dat ik wel ga :)
  dinsdag 23 juni 2015 @ 18:20:08 #114
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_153781662
quote:
9s.gif Op maandag 22 juni 2015 07:11 schreef Pek het volgende:

[..]

Doet me een beetje denken aan deze:

[ afbeelding ]

Arm ding ;(
Die is ook heel erg O+ O+ O+ inderdaad.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  dinsdag 23 juni 2015 @ 18:22:10 #115
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_153781712
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 juni 2015 18:16 schreef Basekid_NZ het volgende:
Missie is extended tot september 2016 :D
Yep! En het plan is om Rosetta aan het einde van de missie zelf op 67P te laten landen, als afsluiter. Rosetta en Philae weer samen. *;

quote:
0s.gif Op dinsdag 23 juni 2015 18:16 schreef Basekid_NZ het volgende:

Verder is er dit jaar in oktober een open dag bij ESTEC. Denk dat ik wel ga :)
Klinkt interessant. Waar is dat? En post tegen die tijd ff een herinnering. :)
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_153782071
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 juni 2015 18:22 schreef Molurus het volgende:

[..]

Yep! En het plan is om Rosetta aan het einde van de missie zelf op 67P te laten landen, als afsluiter. Rosetta en Philae weer samen. *;

[..]

Klinkt interessant. Waar is dat? En post tegen die tijd ff een herinnering. :)
ESTEC is in Noordwijk :)

Meer info hier:

http://www.esa.int/Our_Ac(...)r_space_this_October


edit: ESTEC is dus ook de plek waar Rosetta is bedacht en getest etc.

[ Bericht 3% gewijzigd door Basekid_NZ op 23-06-2015 18:49:50 ]
  woensdag 24 juni 2015 @ 16:53:59 #117
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_153807930
philae20l4 twitterde op woensdag 24-06-2015 om 16:34:37 @ESA_Rosetta My first picture in 7 months! #lifeonacomet is amazing. http://t.co/rnhEcA5fgS reageer retweet
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  woensdag 24 juni 2015 @ 17:55:23 #118
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_153809182
Prachtig plaatje, maar waar kijken we eigenlijk naar? :D
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 24 juni 2015 @ 18:00:44 #119
414204 WoordenShuffelaar
Wereldkampioen shuffelaar
pi_153809296
quote:
7s.gif Op woensdag 24 juni 2015 16:53 schreef Papierversnipperaar het volgende:
philae20l4 twitterde op woensdag 24-06-2015 om 16:34:37 @ESA_Rosetta My first picture in 7 months! #lifeonacomet is amazing. http://t.co/rnhEcA5fgS reageer retweet
[ afbeelding ]
wat mooi zeg dat ik je post als eerste quote.
Ik shuffel je woorden naar een hoogtepunt.
  woensdag 24 juni 2015 @ 18:01:22 #120
414204 WoordenShuffelaar
Wereldkampioen shuffelaar
pi_153809307
quote:
7s.gif Op woensdag 24 juni 2015 16:53 schreef Papierversnipperaar het volgende:
philae20l4 twitterde op woensdag 24-06-2015 om 16:34:37 @ESA_Rosetta My first picture in 7 months! #lifeonacomet is amazing. http://t.co/rnhEcA5fgS reageer retweet
[ afbeelding ]
Ik shuffel je woorden naar een hoogtepunt.
  woensdag 24 juni 2015 @ 18:03:37 #121
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_153809358
quote:
0s.gif Op woensdag 24 juni 2015 17:55 schreef Molurus het volgende:
Prachtig plaatje, maar waar kijken we eigenlijk naar? :D
De rots waar ie tegenaan ligt? Een grindpad naar de volgende bushalte?
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  woensdag 24 juni 2015 @ 18:33:53 #122
78918 SeLang
Black swans matter
pi_153809928
quote:
7s.gif Op woensdag 24 juni 2015 16:53 schreef Papierversnipperaar het volgende:
philae20l4 twitterde op woensdag 24-06-2015 om 16:34:37 @ESA_Rosetta My first picture in 7 months! #lifeonacomet is amazing. http://t.co/rnhEcA5fgS reageer retweet
[ afbeelding ]
Wat voor schaal hoort hierbij? Zitten we naar zandkorrels te kijken of naar stenen of naar rotsen?
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_153812223
Exposed water ice detected on comet’s surface



quote:
24 June 2015
Using the high-resolution science camera on board ESA’s Rosetta spacecraft, scientists have identified more than a hundred patches of water ice a few metres in size on the surface of Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Rosetta arrived at the comet in August 2014 at a distance of about 100 km and eventually orbited the comet at 10 km or less, allowing high-resolution images of the surface to be acquired.

A new study just published in the journal Astronomy & Astrophysics focuses on an analysis of bright patches of exposed ice on the comet’s surface.

Based on observations of the gas emerging from comets, they are known to be rich in ices. As they move closer to the Sun along their orbits, their surfaces are warmed and the ices sublimate into gas, which streams away from the nucleus, dragging along dust particles embedded in the ice to form the coma and tail.

But some of the comet’s dust also remains on the surface as the ice below sublimates, or falls back on to the nucleus elsewhere, coating it with a thin layer of dusty material and leaving very little ice directly exposed on the surface. These processes help to explain why Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko and other comets seen in previous flyby missions are so dark.

Despite this, Rosetta’s suite of instruments has already detected a variety of gases, including water vapour, carbon dioxide and carbon monoxide, thought to originate from frozen reservoirs below the surface.



Now, using images taken with Rosetta’s OSIRIS narrow-angle camera last September, scientists have identified 120 regions on the surface of Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko that are up to ten times brighter than the average surface brightness.

Some of these bright features are found in clusters, while others appear isolated, and when observed at high resolution, many of them appear to be boulders displaying bright patches on their surfaces.

The clusters of bright features, comprising a few tens of metre-sized boulders spread over several tens of metres, are typically found in debris fields at the base of cliffs. They are most likely the result of recent erosion or collapse of the cliff wall revealing fresher material from below the dust-covered surface.

By contrast, some of the isolated bright objects are found in regions without any apparent relation to the surrounding terrain. These are thought to be objects lifted up from elsewhere on the comet during a period of cometary activity, but with insufficient velocity to escape the gravitational pull of the comet completely.

In all cases, however, the bright patches were found in areas that receive relatively little solar energy, such as in the shadow of a cliff, and no significant changes were observed between images taken over a period of about a month. Furthermore, they were found to be bluer in colour at visible wavelengths compared with the redder background, consistent with an icy component.



“Water ice is the most plausible explanation for the occurrence and properties of these features,” says Antoine Pommerol of the University of Bern and lead author of the study.

“At the time of our observations, the comet was far enough from the Sun such that the rate at which water ice would sublimate would have been less than 1 mm per hour of incident solar energy. By contrast, if carbon dioxide or carbon monoxide ice had been exposed, it would have rapidly sublimated when illuminated by the same amount of sunlight. Thus we would not expect to see that type of ice stable on the surface at this time.”

The team also turned to laboratory experiments that tested the behaviour of water ice mixed with different minerals under simulated solar illumination in order to gain more insights into the process. They found that after a few hours of sublimation, a dark dust mantle a few millimetres thick was formed. In some places this acted to completely conceal any visible traces of the ice below, but occasionally larger dust grains or chunks would lift from the surface and move elsewhere, exposing bright patches of water ice.

“A 1 mm thick layer of dark dust is sufficient to hide the layers below from optical instruments,” confirms Holger Sierks, OSIRIS principal investigator at the Max Planck Institute for Solar System Research in Göttingen.

“The relatively homogeneous dark surface of the nucleus of Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko, only punctuated by some metre-scale bright dots, can be explained by the presence of a thin dust mantle composed of refractory mineral and organic matter, with the bright spots corresponding to areas from which the dust mantle was removed, revealing a water-ice-rich subsurface below.”

The team also speculates about the timing of the formation of the icy patches. One hypothesis is that they were formed at the time of the last closest approach of the comet to the Sun, 6.5 years ago, with icy blocks ejected into permanently shadowed regions, preserving them for several years below the peak temperature needed for sublimation.

Another idea is that even at relatively large distances from the Sun, carbon dioxide and carbon monoxide driven-activity could eject the icy blocks. In this scenario, it is assumed that the temperature was not yet high enough for water sublimation, such that the water-ice-rich components outlive any exposed carbon dioxide or carbon monoxide ice.

“As the comet continues to approach perihelion, the increase in solar illumination onto the bright patches that were once in shadow should cause changes in their appearance, and we may expect to see new and even larger regions of exposed ice,” says Matt Taylor, ESA’s Rosetta project scientist.

“Combining OSIRIS observations made pre- and post-perihelion with other instruments will provide valuable insight into what drives the formation and evolution of such regions.”
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
pi_153817042
23-06-2015

Komeetlander Philae wordt herenigd met moederschip Rosetta


Een door de ESA geproduceerde verbeelding van komeetlander Philae (L) die zich losmaakt van moederschip Rosetta. © anp.

Wetenschap Rosetta en komeetlander Philae worden herenigd. Aan het eind van de missie, in september 2016, zal moederschip Rosetta een harde landing maken op de komeet waar Philae sinds november verblijft.

De missie zou aanvankelijk tot december van dit jaar duren, maar ruimtevaartorganisatie ESA maakte vandaag bekend dat ze wordt verlengd. Dit geeft onderzoekers de ruimte te zien of er verschillen bestaan in de hoeveelheid en het soort stof die de komeet uitstoot voor en na de passage van de zon. Op 13 augustus is komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko het dichtst bij de zon.


Philae landt op de komeet. © anp.

De kleine lander heeft sinds enkele weken weer contact met de aarde, doordat er meer zonlicht op de panelen valt. Philae heeft lange tijd in slaapstand gestaan, omdat de accu's na de landing in november waren leeggeraakt. Dat kwam doordat het apparaat na zijn landing in een geul terecht was gekomen, waardoor hij grotendeels in de schaduw stond.

De verbinding tussen Rosetta en Philae (het moederschip heeft krachtiger antennes en zendt Philaes signalen door naar de aarde) is nog niet continu. Sinds Rosetta in een gunstiger baan is gebracht rond 67P is er vaker contact, maar de vluchtleiders van ESA werken nog aan een stabielere verbinding.

ESA hoopt dat met de wederopstanding het onderzoek naar komeet 67P kan worden uitgebreid, nu de lander vanaf het oppervlakte kan meten wat er gebeurt als de zon genaderd wordt en de temperaturen oplopen. Zodra er voldoende energie wordt opgewekt, zal ook een nieuwe poging worden gedaan in de komeet te boren, om zijn samenstelling te onderzoeken. Een eerste poging in november mislukte. In augustus zal 67P de zon het dichtst genaderd zijn en ESA heeft goede hoop dat Philae ten minste tot dat moment onderzoek zal kunnen doen

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 25 juni 2015 @ 11:18:16 #125
420682 moeilijkgeval
boerenverstand vs PhD
pi_153826327
[/quote]Lijkt me wel interessant om een filmpje te zien van hoe het er toen aan toe ging in de controlekamer. Denk niet dat ze wisten dat het precies nu zou gebeuren namenlijk.

Ik zie het al voor me dat een nachtdienst opeens een bliepje hoort en verbaasd naar zn scherm tuurt en dan verwoed gaat bellen en rode knoppen indrukt ofzo
[quote]

ik zit net het script even door te lezen van de nieuwe cartoon die komen gaat, en dit staat er inderdaad zo ongeveer in :
Philae wordt wakker en belt op naar Rosetta die bijna zijn van schrik zijn mobieltje laat vallen. Tegelijkertijd zie je 1 persoon in de controlekamer die zo'n bliepje hoort en naar zijn collega's gaan bellen. Die op dat tijdstip net hun tandjes staan te poetsen of als slapen of in de pub zit, En binnen no time weet de wereld het,,,,
pi_153826981
Meer dan honderd plekjes met waterijs gevonden op komeet 67P

ESA’s Rosetta-ruimtesonde heeft meer dan honderd plekjes met waterijs gevonden op het oppervlak van komeet 67P/Churymov-Gerasimenko. Veel van deze plekken zijn niet groter dan een paar meter.

De foto’s van het oppervlak zijn gemaakt toen de afstand tussen Rosetta en het oppervlak circa tien kilometer was. Hierdoor kon de ruimtesonde zeer gedetailleerde foto’s van het komeetoppervlak maken.

Kometen zijn objecten met veel ijs. Naarmate een komeet dichter bij de zon in de buurt komt, wordt het oppervlak verwarmt, waardoor ijs en stofdeeltjes in gas sublimeert. Een deel van het stof blijft op het oppervlak liggen of valt terug op het oppervlak, wat verklaart waarom de meeste kometen een donkere kleur hebben.

In totaal hebben de instrumenten van Rosetta 120 regio’s op komeet 67P geïdentificeerd met waterijs. Deze gebieden zijn tien keer helderder dan de gemiddelde helderheid van het oppervlak van de komeet. Sommige plekjes met ijs bevinden zich dicht bij elkaar, terwijl er ook een paar solisten zijn aangetroffen.

Al het ijs bevindt zich op delen van de komeet waar minder zonlicht het oppervlak bereikt, bijvoorbeeld in een klif of in een schaduw. Ook troffen de wetenschappers geen veranderingen aan in foto’s die een maand later zijn gemaakt.

Waterijs of iets anders?
“Het is zeer aannemelijk dat het waterijs is en dus geen koolstofdioxideijs of koolstofmonoxideijs”, zegt onderzoeker Antoine Pommerol van de universiteit van Bern. “De laatste twee varianten zouden namelijk veel sneller sublimeren. In dat geval zou er niets te zien zijn op het oppervlak van komeet 67P.”

Het is jammer dat een laag stof een groot deel van het waterijs bedekt. “Een laagje stof met een dikte van één millimeter is al genoeg om het waterijs te verbergen voor onze optische instrumenten”, bevestigt wetenschapper Holger Sierks van het Max Planck Instituut.

Ontstaan van de ijsafzettingen
Wetenschappers speculeren nog over het ontstaan van deze plekjes met ijs. Een hypothese is dat de plekjes 6,5 jaar geleden zijn ontstaan, toen de afstand tussen de zon en de komeet het kleinst was. Omdat het in sommige regio’s permanent donker is, slaagden de ijsafzettingen erin om jarenlang te overleven op het oppervlak van komeet 67P.



(BRON; scientias.nl)
Veni, vidi, vodka.
pi_153959359
541 images have been added to the NAVCAM archive image browser today!
They cover the period 22 November to 19 December 2014,
when Rosetta was approximately 20-30 km from the comet.
Browse them all here:

<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
pi_153997363
01-07-2015

Vreemde zinkgaten "groter dan een voetbalveld" op komeet die rond zon draait


Rosetta wist spectaculaire foto's te maken van de komeet. © Reuters/ESA.

sterrenkunde Enorme gaten waar de grond ineens is verdwenen. Zulke zinkgaten (sinkholes) blijken niet alleen voor te komen op Aarde, maar ook elders in de ruimte. Op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko bijvoorbeeld. Dat heeft de Nederlandse sterrenkundige Dennis Bodewits ontdekt, zo staat in de nieuwste editie van wetenschappelijke vakblad Nature.


© ap.


© ap.


© ap.

67P/Churyumov-Gerasimenko is een rotsblok dat al miljarden jaren rond de Zon draait. Het kreeg vorig jaar bezoek van de Europese sonde Rosetta en de onbemande verkenner Philae landde op het oppervlak, een historische prestatie. Met de Rosetta keek Bodewits, die werkt voor de University of Maryland, naar de komeet.

"De camera heeft vreemde ronde gaten gevonden op het oppervlak van komeet 67P. Sommige van deze gaten zijn net zo diep als breed: zo diep als de Domtoren (in Utrecht - Belga) en groter dan een voetbalveld", aldus Bodewits. Hoe dieper de gaten zijn, hoe jonger ze zijn.

Onder het oppervlak van de komeet zit ijs. Als dit verdwijnt, ontstaat er een holte en is er niets om het 'dak', het oppervlak van de komeet, overeind te houden. Dat zakt in en er blijft een groot gat achter. Het resterende ijs in het gat komt voor het eerst in het zonlicht te staan en verdwijnt ook. Na verloop van tijd slijten de randen van de gaten en valt er stof in.

Sinkholes waren eerder gevonden op Mars. Ze helpen wetenschappers om een beter beeld te krijgen; ze kunnen "onder het oppervlak kijken zonder ervoor te hoeven boren", aldus Bodewits.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154022212
leven was eerder dan het heelal
pi_154023544
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 juli 2015 01:29 schreef 0000 het volgende:
leven was eerder dan het heelal
Hoe weet je dat?
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154030183
quote:
0s.gif Op donderdag 2 juli 2015 08:37 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
01-07-2015

Vreemde zinkgaten "groter dan een voetbalveld" op komeet die rond zon draait


© ap.

Moest gelijk denken aan

<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
pi_154053240
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 juli 2015 13:48 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Moest gelijk denken aan

[ afbeelding ]
hahaha dat plaatje ken ik nog ja :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154107545
06-07-2015

Astrobiologen speculeren over micro-organismen op Rosetta-komeet


Komeet Churyumov-Gerasimenko, in maart 2015 gefotografeerd door Rosetta. (ESA/Rosetta/NAVCAM)

Volgens astrobiologen van de Universiteit van Cardiff zouden er micro-organismen kunnen leven op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko - de komeet die in detail bestudeerd wordt door de Europese ruimtesonde Rosetta. Max Wallis en Chandra Wickramasinghe presenteren hun speculatieve ideeën hierover vandaag op de National Astronomy Meeting van de Royal Astronomical Society in Llandudno (Wales).

Wickramasinghe is een kleurrijke en door lang niet iedereen serieus genomen astronoom die al tientallen jaren lang (aanvankelijk samen met Fred Hoyle) theorieën over buitenaardse micro-organismen rondstrooit. Tot dusver zijn die nooit door precisiemetingen bevestigd. Of dat nu wél het geval zal zijn, valt zeer te betwijfelen.

Wallis en Wickramasinghe laten in ieder geval zien dat de waargenomen structuren en omstandigheden op de komeet (waarop veel complexe organische verbindingen voorkomen) goed in overeenstemming zijn met de aanwezigheid van micro-organismen. Die zouden zich bijvoorbeeld kunnen bevinden in spleten in het ijs. Ze zouden bovendien van invloed zijn op de acitviteit van de komeet. Wanneer hun cellen - naast water - ook een vorm van antivries bevatten (bijvoorbeeld ammoniak), zouden ze kunnen overleven bij temperaturen tot tientallen graden onder nul.

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154223443
Er is weer contact met Philae

quote:
→New communication with Philae – commands executed successfully
This report is provided by the German Aerospace Center, DLR.

The Philae lander communicated with the Rosetta orbiter again between 19:45 and 20:07 CEST on 9 July 2015 and transmitted measurement data from the COmet Nucleus Sounding Experiment by Radiowave Transmission (CONSERT) instrument. Although the connection failed repeatedly after that, it remained completely stable for those 12 minutes. “This sign of life from Philae proves to us that at least one of the lander’s communication units remains operational and receives our commands,” said Koen Geurts, a member of the lander control team at DLR Cologne.

The mood had been mixed over the last few days; Philae had not communicated with the team in the DLR Lander Control Center (LCC) since 24 June 2015. After an initial test command to turn on the power to CONSERT on 5 July 2015, the lander did not respond. Philae’s team began to wonder if the lander had survived on Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko.

“We never gave up on Philae and remained optimistic,” said Geurts. There was great excitement when Philae ‘reported in’ on 13 June 2015 after seven months of hibernation and sent data about its health. The lander was ready to perform its tasks, 300 million kilometres away from Earth.

However, Philae has to communicate with the ground stations through Rosetta, which acts as a radio relay. Restrictions on the orbiter’s approach to and orbit around the comet have not permitted regular communication with the lander. The data sent on 24 June did not suggest that the lander had experienced technical difficulties. Now, Philae’s internal temperature of zero degrees Celsius gives the team hope that the lander can charge its batteries; this would make scientific work possible regardless of the ‘time of day’ on the comet.

The received data is currently being evaluated. “We can already see that the CONSERT instrument was successfully activated by the command we sent on 9 July,” explained Geurts. Even now, Philae is causing the team some puzzlement: “We do not yet have an explanation for why the lander has communicated now, but not over the past few days.”

The trajectory of the orbiter, for example, has not changed over the last three weeks. However, one thing is certain; Philae has survived the harsh conditions on the comet and is responding to commands from the LCC team. “This is extremely good news for us,” said Geurts.

<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
pi_154239369
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 juli 2015 15:19 schreef -CRASH- het volgende:
Er is weer contact met Philae

[..]

_O_

Even in t Nederlands

10-07-2015

Komeetlander Philae reageert op commando's


Artist's impression van komeetlander Philae. (ESA)

Na twee weken van stilte is er op 9 juli weer even verbinding geweest met de Europese komeetlander Philae. Het contact is gebruikt om meetgegevens van een van de instrumenten van Philae over te laten zenden. Er zit dus nog steeds leven in de komeetlander, maar de communicatie – via moederschip Rosetta – verloopt moeizaam.

Op 24 juni had Philae voor het laatst iets van zich laten horen. Toch werd op 5 juli bij wijze van test het commando naar hem verzonden om het instrument CONSERT in te schakelen. De lander gaf geen antwoord, maar heeft de opdracht blijkbaar wel uitgevoerd. CONSERT is een detector die radarsignalen van Rosetta opvangt nadat die door de komeetkern heen zijn gegaan.

Het is onduidelijk waarom Philae het ene moment wel communiceert en het andere moment niet — aan de omloopbaan van Rosetta is de afgelopen weken niets veranderd namelijk. Maar zeker is dat er nog steeds leven zit in de komeetlander.

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154318124
...
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154327943
Ik zat laatst iets te bedenken:

Kan het zijn dat ze Rosetta in de buurt van Philea laten landen in de hoop dat er dan alsnog een hoop data kan worden overgebracht. Of is de landing van Rossetta op G76 alleen maar symbolisch?
pi_154331494
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juli 2015 14:02 schreef qajariaq het volgende:
Ik zat laatst iets te bedenken:

Kan het zijn dat ze Rosetta in de buurt van Philea laten landen in de hoop dat er dan alsnog een hoop data kan worden overgebracht. Of is de landing van Rossetta op G76 alleen maar symbolisch?
Dat is puur symbolisch. De vereniging van moeder en kind :)

"Obviously we will have to try and get it close to Philae. That's more for emotional reasons"
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154337218
Dank je, het was zomaar een brainwave die een tijdje bleef hangen.
  woensdag 15 juli 2015 @ 12:08:10 #140
420682 moeilijkgeval
boerenverstand vs PhD
pi_154355318
Toch zou " de nek" van de komeet ook een interessante optie kunnen zijn voor de crash van rosetta. Dan heb je te maken met zwaartekracht vanuit verschillende richtingen (ook van opzij) op het laatste stukje.....
Geen idee overigens of er tegen die tijd nog metingen mogelijk zijn waarvan de resultaten nog naar aarde gestuurd kunnen worden...
pi_154380642

Deze foto is genomen op 7 juli op een afstand van 154 km
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154385242
16-07-2015

Hoe gaat het eigenlijk met komeetlander Philae?


Geschreven door Tim Kraaijvanger op 16 juli 2015 om 09:52 uur

Het is alweer 27 dagen geleden dat er op Scientias.nl een artikel verscheen over Philae. De hoogste tijd voor een update. Is er al stabiel contact met de komeetlander?

Op 14 juni bevestigde de Europese ruimtevaartorganisatie dat er een signaal was ontvangen van de Philae-lander. De komeetlander arriveerde in november op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, maar sindsdien was er geen contact meer tussen Philae en de Rosetta-ruimtesonde. Vorige maand ontvingen de zonnepanelen van Philae voldoende energie om naar huis te bellen. Nu de komeet de zon nadert, zal Philae vaker in het zonlicht baden en dus ook regelmatiger contact kunnen opnemen met wetenschappers op aarde.

Het probleem op dit moment is dat de verbinding met Philae niet stabiel is. Er zijn al meerdere contactmomenten geweest met de komeetlander, maar de verbinding bleef niet lang genoeg in stand. Pas wanneer de verbinding stabiel is, kan Philae aan de slag. Dan kunnen de procedures voor zijn tien instrumenten namelijk geüpload worden. “Eerst zullen we de niet-mechanische instrumenten activeren”, zegt projectleider Stephan Ulamec. “Dat zijn de instrumenten die geen boor of hamer gebruiken.” Logisch, want deze instrumenten verbruiken meer energie en dat kan Philae nu nog niet aan.

Nu – ruim één maand na het eerste contact – is er weinig veranderd. Een woordvoerder van de Europese ruimtevaartorganisatie laat weten dat de verbinding nog steeds niet stabiel is. De verschillende teams gaan de situatie de komende weken analyseren en hopen dat Philae operationeel wordt tijdens het perihelium van komeet 67P.


Het perihelium

Perihelium?
De Rosetta-sonde kwam bij komeet 67P aan toen het object 540 miljoen kilometer van de zon verwijderd was. Op 13 juli was de afstand tot de zon nog maar 195 miljoen kilometer. Het perihelium is het punt in de baan van 67P dat het dichtst bij de zon ligt. Op 13 augustus 2015 is de afstand tussen komeet 67P en de zon het kleinst: 186 miljoen kilometer.

De komeet zal de komende weken transformeren. Bevroren ijs sublimeert, er ontstaan zinkgaten op de komeet en mogelijk vinden er uitbarstingen plaats. Wetenschappers voorspellen dat 67P in augustus en september het actiefst is. Na het perihelium vervolgt de komeet zijn reis naar de asteroïdengordel van het zonnestelsel.

De laatste kans
Aangezien Philae op het oppervlak rust van komeet 67P is het onbekend wat er met de komeetlander gaat gebeuren. Het is mogelijk dat de lander het perihelium niet overleeft, omdat er onvoorspelbare processen plaatsvinden op het oppervlak van de komeet. Het is te hopen dat ESA er snel in slaagt om stabiel contact te krijgen met Philae, want na 13 augustus is de kans klein dat hij nog aan het werk gaat. Dan ontvangt de lander dagelijks minder zonlicht.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154385887
quote:
0s.gif Op donderdag 16 juli 2015 12:43 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
De laatste kans
Aangezien Philae op het oppervlak rust van komeet 67P is het onbekend wat er met de komeetlander gaat gebeuren. Het is mogelijk dat de lander het perihelium niet overleeft, omdat er onvoorspelbare processen plaatsvinden op het oppervlak van de komeet. Het is te hopen dat ESA er snel in slaagt om stabiel contact te krijgen met Philae, want na 13 augustus is de kans klein dat hij nog aan het werk gaat. Dan ontvangt de lander dagelijks minder zonlicht.

Mijn fantasie slaat weer eens op hol....

Dat Philae te kort licht krijgt is wel duidelijk. Die grindpadfoto heeft dat bevestigd denk ik. Maar eh, als er van alles gaat borrelen en bruisen op de komeet, is er dan ook niet een kans dat Philae van de plek wordt geblazen en alsnog op de pootjes terecht komt? #WishfulThinking.
pi_154386342
quote:
0s.gif Op donderdag 16 juli 2015 13:16 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Mijn fantasie slaat weer eens op hol....

Dat Philae te kort licht krijgt is wel duidelijk. Die grindpadfoto heeft dat bevestigd denk ik. Maar eh, als er van alles gaat borrelen en bruisen op de komeet, is er dan ook niet een kans dat Philae van de plek wordt geblazen en alsnog op de pootjes terecht komt? #WishfulThinking.
Goede vraag, lijkt me niet geheel onmogelijk in eerste instantie :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 16 juli 2015 @ 19:25:42 #145
65394 Montov
Dogmaticus Irritantus
pi_154394574
quote:
0s.gif Op donderdag 16 juli 2015 13:16 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Mijn fantasie slaat weer eens op hol....

Dat Philae te kort licht krijgt is wel duidelijk. Die grindpadfoto heeft dat bevestigd denk ik. Maar eh, als er van alles gaat borrelen en bruisen op de komeet, is er dan ook niet een kans dat Philae van de plek wordt geblazen en alsnog op de pootjes terecht komt? #WishfulThinking.
Weinig zonlicht betekent ook minder kans op borrelen en bruisen.
Géén kloon van tvlxd!
pi_154400012
quote:
0s.gif Op donderdag 16 juli 2015 19:25 schreef Montov het volgende:

[..]

Weinig zonlicht betekent ook minder kans op borrelen en bruisen.
Weinig zonlicht op de panelen wil niet zeggen dat er weinig zonlicht in de directe omgeving is. Het kan best zijn dat ie met panelen en antenne naar beneden ligt. Maar het is natuurlijk ook mogelijk dat ie domweg in een sinkhole is gezakt.
pi_154405473
16-07-2015

Heeft Curiosity een continentale korst gevonden op Mars?


Geschreven door Tim Kraaijvanger op 16 juli 2015 om 17:04 uur

Het ChemChem-laserinstrument van NASA’s Curiosity-rover heeft enkele lichtgekleurde rotsen op Mars gevonden. Volgens wetenschappers is dit het eerste bewijs van een continentale korst op Mars.

Het oppervlak van de aarde bestaat uit een continentale korst (land) en een oceanische korst (onder water). De continentale korst wordt ook wel de continentale lithosfeer genoemd. Het grote verschil met de oceanische korst is dat een continentale lithosfeer dikker is, een lagere dichtheid heeft en veel ouder is.


Curiosity

“Lichtgekleurde kristallen hebben vaak een lagere dichtheid,” zegt Roger Wiens van het nationale laboratorium van Los Alamos. “Deze kristallen zijn in grote getallen aanwezig in stollingsgesteenten van continenten op aarde.”

Mars is een basaltachtige planeet met veel donkere stenen met een hoge dichtheid. Deze stenen vormen zich ook in de oceanische lithosfeer. De Curiosity-rover vond de lichtgekleurde stenen in de Gale-krater. Deze stenen zijn verrassend anders dan andere basaltachtige stenen op het oppervlak van de rode planeet. De lichte stenen bevatten veel veldspaat en een klein beetje kwarts. Ook de korst van de aarde bestaat voor een groot deel uit veldspaat, zoals kalium-aluminium, calcium-aluminium en natrium-aluminium silicaten.

De resultaten zijn deze week gepubliceerd in Nature Geoscience.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  FOK!-Schrikkelbaas maandag 20 juli 2015 @ 15:23:09 #148
862 Arcee
Look closer
pi_154488508
quote:
Komeetlander Philae weggegevallen



De komeetlander Philae laat niets meer van zich horen. Waarnemers van het Europese Ruimtevaartagentschap (ESA) hebben maandag laten weten dat het gevaarte sinds 9 juli onbereikbaar is.

Het ruimtelaboratorium Philae is ongeveer zo groot als een koelkast en landde in november op de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko. Philae landde echter niet op de goede plek waardoor ze zonlicht mist die nodig is voor de energievoorziening. Toen de komeet dichterbij de zon geraakte, ontwaakte de komeetlander in juni, maar ESA-medewerkers vrezen nu dat iets de komeet in een nog nadeliger positie heeft gedrukt, mogelijk gasuitstoot.


Projectmanager Stephan Ulamec van het Duitse ruimtevaartcentrum DLR zei dat het wegvallen van Philae niet enkel kan worden verklaard door de positie van de zon ten opzichte van de komeet. Er moet dus nog iets aan de hand zijn. Een van de antennes zou onklaar zijn geraakt en een van de zenders zou het helemaal niet meer doen, maar de komeetlander verstuurt heel af toe nog wel nog wel data volgens Ulamec.

De sonde Rosetta probeert communicatie met de komeetlander te krijgen, maar dat wordt steeds moeilijker omdat de komeet richting de zon gaat. Dat gaat gepaard met veel stofwolken rond de komeet.

Bron: Telegraaf
Never in the entire history of calming down did anyone ever calm down after being told to calm down.
  maandag 20 juli 2015 @ 15:34:24 #149
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154488785
And what rough beast, its hour come round at last,
Slouches towards Bethlehem to be born?
pi_154559545
22-07-2015

Mogelijk geen contact met Philae door verschuiving

Philae laat al een tijd niets meer van zich horen en dat baart enige zorgen. De lander op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko heeft al sinds 9 juli geen contact meer gemaakt. Het lijkt erop dat een van de twee transmitters, die signalen naar aarde verzenden, defect is.



Philae is misschien wat verplaatst, waardoor de antenne van satteliet Rosetta wordt geblokkeerd. Rosetta, die voor het contact tussen de aarde en Philae zorgt, kan hierdoor geen informatie ontvangen van de lander.

Transmitter

‘We begrijpen nog niet helemaal was er aan de hand is met Philae,’ zegt Stephan Ulamec, leider van het Philae-project van de European Space Agency. Het lijkt erop dat een van de twee transmitters van het vaartuig een probleem heeft. Philae is geprogrammeerd om de transmitters afwisselend te gebruiken. Het team heeft nu de opdracht gegeven om maar één transmitter te gebruiken. Als Philae door zonne-energie genoeg is opgeladen, wordt het bericht hopelijk ontvangen.

Maar dit verklaart nog niet waar het probleem is ontstaan. Het patroon van zonlicht op de zonnepanelen veranderde tussen juni en juli. Het is duidelijk dat dit niet komt doordat de seizoenen op de komeet veranderen. Het kan wel betekenen dat Philae is verplaatst. De oorzaak hiervoor zou een gasuitstoot uit de komeet kunnen zijn. Daardoor kunnen de antennes geblokkeerd zijn geraakt, of wijzen ze nu in een andere richting.

Stof

De komeet nadert de zon waardoor de kern van de komeet opwarmt. Daardoor komen bevroren gassen vrij die stofdeeltjes met zich meenemen. Dit helpt de situatie voor Philae en Rosetta niet echt. De stofwolken verstoren Rosetta’s navigatiesysteem. Rosetta heeft daarom al een grotere baan om de komeet aangenomen. Hierdoor wordt het moeilijker om contact te maken, zo niet onmogelijk.

Frustrerend

Gelukkig heeft het team al wel data van Philae ontvangen. Maar tot er weer contact is met de lander, kan er geen nieuwe data binnenkomen. ‘Het is frustrerend dat we een werkende lander op de komeet hebben staan, maar er geen gebruik van kunnen maken’, zegt Ulamec.

Als het team opnieuw verbinding maakt, zullen ze Philae simpelere instrumenten laten gebruiken, zoals de camera en temperatuursensoren. Die kunnen zelfstandig hun werk doen. Het is moeilijker om boringen te verrichten, maar als er een langdurige verbinding ontstaat kan dat ook geprobeerd worden.

Compromis

Vanaf volgende week gaat Rosetta eigen wetenschappelijke observaties aan de komeet doen. De focus van de missie ligt dan minder op het contact maken. Toch hoopt Ulamec dat het team een goede compromis kan vinden tussen Rosetta’s onderzoek en contact maken met Philae.

Ondanks de situatie blijft het team optimistisch. Philae staat beschut opgesteld en dat biedt voordelen. De lander zal daardoor niet oververhit raken wanneer de komeet in zijn baan het dichtst bij de zon staat. Ulamec gelooft dat er tot september of oktober tijd is om contact te herstellen. Hierna zal de komeet verder van de zon af bewegen en kan Philae niet meer functioneren omdat het te donker is. De missie eindigt op 31 december 2015.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

(newscientist.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 23 juli 2015 @ 09:20:11 #151
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154560127
Arme Philae

Niet meer aanwezig in dit forum.
  vrijdag 24 juli 2015 @ 12:11:53 #152
420682 moeilijkgeval
boerenverstand vs PhD
pi_154592712
snel maar eentje bestellen dan op rosettashop.eu
  donderdag 30 juli 2015 @ 20:39:52 #153
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154784814

Photo: View of Churyumov-Gerasimenko from an altitude of 67.4 metres. (DLR German Aerospace Centre)

[ Bericht 98% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 31-07-2015 18:15:29 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154798716
31-07-2015

Philae ontdekt bouwstenen van leven en meer op komeet 67P


Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 31 juli 2015 om 08:31 uur

Er zijn organische moleculen op 67P en de komeet is verrassend hard, dat en meer heeft lander Philae ontdekt.

In een speciale editie van het blad Science onthullen wetenschappers – op basis van waarnemingen en metingen van kometenlander Philae – de ware aard van komeet 67P/C-G. Philae deed zijn waarnemingen tijdens zijn zeven uur durende afdaling richting het oppervlak van de komeet en nadat deze op het oppervlak was geland. Die landing verliep nogal hobbelig: Philae landde meerdere malen, waardoor er op meerdere locaties op de komeet metingen werden verricht. Een geluk bij een ongeluk: nu konden onderzoekers de twee plekken waar Philae landde met elkaar vergelijken en nog meer over de komeet te weten komen.

Over Philae

In november 2014 verliet kometenlander Philae het moederschip: ruimtesonde Rosetta. De lander daalde af naar de komeet waar Rosetta toen al enkele maanden omheen cirkelde: 67P/C-G. De landing verliep allesbehalve vlekkeloos. Philae stuiterde over de komeet en landde uiteindelijk op een plek waar deze (te) weinig zonne-energie kon opwekken. Zo’n 64 uur nadat de lander afscheid had genomen van Rosetta ging deze – door een gebrek aan energie – in een winterslaap. Of de lander ooit nog wakker zou worden, was onduidelijk. In juni legde Philae weer even contact met Rosetta, maar sindsdien is er niets meer van de lander vernomen.

De ontdekkingen
Inmiddels is het alweer maanden geleden dat Philae naar 67P/C-G afdaalde en hebben onderzoekers dus ruim de tijd gehad om de door de lander verzamelde gegevens te bestuderen. En wat hebben ze totnogtoe ontdekt? Een overzicht.

1. Organische moleculen
In totaal zijn zestien organische moleculen ontdekt, waaronder vier organische moleculen die nog nooit op een komeet zijn aangetroffen. “Sommige van deze moleculen zijn prebiotische moleculen,” vertelt onderzoeker Stephan Ulamec. “Dat zijn belangrijke stoffen die een rol spelen bij het ontstaan van leven.”

2. 67P/C-G is geen zacht eitje
Zoals gezegd bood de onhandige landing van Philae wetenschappers de mogelijkheid om de plek waar de lander de komeet als eerste raakte (Agilkia genaamd) te vergelijken met de plek waar de lander uiteindelijk neerkwam (Abydos). Het oppervlak van Agilkia blijkt vrij zacht te zijn, terwijl Abydos juist opvallend hard is. “We zijn op een veel harder oppervlak gestuit dan we hadden verwacht,” vertelt onderzoeker Tilman Spohn. Onder een dun laagje stof – slechts enkele centimeters dik – stuitte Philae op poreus, maar hard ijs. “Dit ijs is vergelijkbaar met firn – oude, vaste sneeuw die verdampt en weer opnieuw bevriest – op aarde. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de harde grond op Abydos de grootste verrassing is die de komeet totnogtoe heeft prijsgegeven.” Mogelijk heeft Agilkia ook een hard oppervlak, maar bevindt dat zich op grotere diepte, waardoor Philae het niet heeft gevoeld.


Deze foto maakte Philae op zijn laatste rustplaats: Abydos. Op de voorgrond (onderaan) zie je een antenne van de lander. Deze heeft een diameter van 5 millimeter en is bijna 7 centimeter lang. Afbeelding: ESA / Rosetta / Philae / CIVA.

3. Oppervlaktetemperatuur
Philae heeft op de plaats waar deze geland is ook de temperatuur gemeten. Die ligt tussen de -180 en -140 graden Celsius. “We zijn tenslotte in een donker, koud gebied geland,” benadrukt Spohn. Inmiddels ligt de oppervlaktetemperatuur een stuk hoger, omdat de komeet – sinds deze metingen – de afstand tussen zichzelf en de zon flink verkleind heeft.

Magnetisch veld

Recent werd al duidelijk dat komeet 67P/C-G geen magnetisch veld heeft en ook daarover kun je nu in het blad Science lezen.

4. Wegwaaien zonder wind
Ook suggereren de foto’s dat deeltjes op het oppervlak van de komeet soms ‘opwaaien’. “Wat verrassend is, is dat dit op Churyumov-Gerasimenko gebeurt zonder dat er wind of een atmosfeer is,” vertelt onderzoeker Stefano Mottola. “Dit moet dus veroorzaakt worden door een ander mechanisme.” Mogelijk worden deeltjes door gas dat uit de komeet komt zetten omhoog geblazen om vervolgens weer – veel verder – op de komeet te landen. “De observaties wijzen erop dat materiaal op het oppervlak van de komeet over grote afstanden verplaatst kan worden en dat deze bewegingen worden ingegeven door activiteit van de komeet.”

5. De exacte locatie van Philae
Hoewel nog altijd onbekend is waar Philae nu precies geland is, hebben onderzoekers het gebied waarin de lander vermoedelijk neerkwam iets kunnen verkleinen. Ze gebruikten daartoe foto’s die Philae maakte. Het gebied waarin Philae landde, is nu nog zo’n 21 bij 34 meter groot (zie hieronder).

.
De vermoedelijke locatie van Philae. Afbeelding: ESA / Rosetta / Philae / CONSERT.

6. Het binnenste van de komeet is vrij homogeen
Verder blijkt uit metingen van Philae dat de ‘kop’ van de komeet op een schaal van tientallen meters vrij homogeen is, zo stellen onderzoekers. Ook is dit deel van de komeet heel poreus: het bestaat voor zo’n 75 tot 85 procent uit open ruimte. Bovendien bevat dit deel van de komeet relatief veel ijs.

Betekenis
De bevindingen van Philae – en Rosetta – zijn van grote waarde voor de wetenschap. Kometen worden gezien als ‘tijdcapsules’ uit de periode waarin ons zonnestelsel vorm kreeg en kunnen ons dus meer vertellen over die tijd en de elementen die in die tijd voorhanden waren. Bovendien vermoeden veel onderzoekers dat kometen water en bouwstenen voor leven op planeten af kunnen leveren en zo een bijdrage hebben geleverd aan onze eigen leefbare planeet. Door 67P/C-G van heel dichtbij te bestuderen, willen onderzoekers meer te weten komen over de samenstelling en totstandkoming van de komeet. En uiteindelijk hopen ze ook conclusies te kunnen trekken over de oorsprong van het leven. “Deze eerste metingen uitgevoerd op het oppervlak van een komeet veranderen onze kijk op deze werelden en blijven ons beeld van de geschiedenis van het zonnestelsel vormgeven,” vertelt onderzoeker Jean-Pierre Bibring.

Hoe nu verder?
Op 13 augustus wacht een nieuw hoogtepunt in de Rosetta-missie. De afstand tussen de komeet en de zon is dan het kleinst: ongeveer 186 miljoen kilometer. In aanloop naar dat moment zal de komeet transformeren: de warmte van de zon zorgt ervoor dat bevroren ijs sublimeert en zinkgaten ontstaan. Naar verwachting is de komeet in augustus en september het meest actief. Dat gaat ongetwijfeld mooie plaatjes en een nieuwe schat aan informatie opleveren.

Voor Philae – de lander waar sinds juni niets meer is van vernomen – is dit alles mogelijk slecht nieuws. Wellicht dat de lander het perihelium (het moment waarop de afstand tussen de komeet en de zon het kleinst is) niet overleeft, omdat er op het oppervlak van de komeet zoveel verandert. Gehoopt wordt dan ook dat ESA voor 13 augustus contact weet te leggen met de lander. “We hopen nog steeds dat Philae opnieuw geactiveerd kan worden en zijn avontuur kan voortzetten, meer wetenschappelijke metingen kan verrichten en nieuwe foto’s kan maken die ons laten zien hoe het oppervlak of de positie van de lander veranderd is sinds deze meer dan acht maanden geleden op de komeet landde,” stelt Ulamec.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 31 juli 2015 @ 19:41:48 #156
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_154801063
_O_
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_154801257
Bijzonder interessant verhaal :). En het viel me op dat ik dacht bij het lezen van "8 maanden geleden" is dat alweer zo lang geleden?
Tijd vliegt.
pi_154808050
Heerlijk om te lezen ^O^
pi_155140797
11-08-2015

Perihelium nadert: vuurwerk op Rosetta’s komeet!


Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 11 augustus 2015 om 13:26 uur

Overmorgen is de afstand tussen komeet 67P/C-G en de zon het kleinst en dat is nu al merkbaar!

De activiteit op komeet 67P/C-G neemt toe, zo blijkt uit metingen van ruimtesonde Rosetta. Recent – op 29 juli – vond een zeer sterke uitbarsting plaats waarbij zelfs de inkomende zonnewind werd weggeduwd!

Sublimatie
Een komeet wordt ook wel een ‘vieze ijsbal’ genoemd en bestaat uit ijs en stof. Wanneer de afstand tussen de komeet en de zon afneemt, wordt de komeet aan steeds hogere temperaturen blootgesteld. Het resultaat? Het ijs verandert in gas (sublimatie) en dat gas stroomt de ruimte in terwijl het stof met zich meevoert.

Uitbarsting
En dat gebeurde dus ook op 29 juli. De ‘uitbarsting’ (zie afbeelding bovenaan dit artikel) gaat voor nu de boeken in als de krachtigste uitbarsting die onderzoekers tot op heden op de komeet hebben waargenomen. “Het is de helderste jet (straalstroom) die we tot op heden gezien hebben,” vertelt onderzoeker Carsten Güttler. “Normaal gesproken zijn de straalstromen in vergelijking met de kern van de komeet niet zo helder en moeten we met het contrast spelen om ze zichtbaar te maken, maar deze straalstroom is helderder dan de kern.” Naar schatting haastte materie in de straalstroom zich met een snelheid van minstens 10 meter per seconde van de komeet vandaan.

.
De komeet op 6 augustus 2014 (links) en op 6 augustus 2015 (rechts). Afbeelding: ESA / Rosetta / NavCam.

Atmosfeer
Wat de onderzoekers verder opviel, is dat de samenstelling van de atmosfeer van de komeet kort na deze uitbarsting veranderde. Zo nam de hoeveelheid koolstofdioxide sterk toe, net als de hoeveelheid methaan (deze werd verviervoudigd) en waterstofsulfide (deze verzevenvoudigde). Ook namen de onderzoekers sporen van zware organische materialen waar. “Hoewel het verleidelijk is om te denken dat we materiaal detecteren dat van onder het oppervlak van de komeet bevrijd is, is het nog te vroeg om te stellen dat dat het geval is,” vertelt onderzoeker Kathrin Altwegg.

Perihelium
Momenteel bedraagt de afstand tussen de komeet en de zon zo’n 186.025.486 kilometer. De komeet haast zich met een snelheid van 34,21 kilometer per seconde voort en zal op 13 augustus het dichtst bij de zon in de buurt komen. De afstand tussen de zon en de komeet bedraagt dan zo’n 186 miljoen kilometer. Naar verwachting zal de activiteit van de komeet in de weken na het perihelium sterk toenemen.

Rosetta werd begin maart 2004 gelanceerd en arriveerde 6 augustus 2014 bij komeet 67P/C-G. Op 12 november 2014 zette Rosetta een lander op het oppervlak van de komeet: Philae. De lander is inmiddels niet meer actief. Lang hoopte ESA de lander nog aan de praat te kunnen krijgen, maar nu het perihelium met rasse schreden nadert, lijkt die kans verkeken. De lander draait namelijk op zonne-energie en na het perihelium wordt de afstand tussen de komeet en de zon groter en vangt de lander dus ook weer minder zonne-energie. Bovendien is de kans groot dat activiteit op de komeet ervoor zorgt dat Philae beschadigd raakt.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 13 augustus 2015 @ 16:48:20 #160
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_155182637
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  donderdag 13 augustus 2015 @ 16:50:52 #161
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_155182716
Ik geloof dat het nu wel tijd is voor een hollywoodredding. Dat Philae zo onder de modder vandaan komt net als Nestor in de ongelooflijke reis.
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_156189793
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_156210512
Comet surface changes before Rosetta’s eyes
quote:

Sequence of ten images showing changes in the Imhotep region on Comet 67P/C-G. The images were taken with the OSIRIS narrow-angle camera on Rosetta between 24 May and 11 July 2015. The individual images are also available separately. Credits: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA


We had been closely monitoring the Imhotep region since August 2014, and as late as May 2015, we had detected no changes down to scales of a tenth of a metre,” comments Olivier Groussin, an astronomer at the Laboratoire d'Astrophysique de Marseille, France, OSIRIS Co-Investigator and lead author of the study.

“Then one morning we noticed that something new had happened: the surface of Imhotep had started to change dramatically. The changes kept going on for quite a while.”

First evidence for a new, roughly round feature in Imhotep was seen in an image taken with Rosetta’s OSIRIS narrow-angle camera on 3 June. Subsequent images later in June showed this feature growing in size, and being joined by a second round feature. By 2 July, they had reached diameters of roughly 220 m and 140 m, respectively, and another new feature began to appear.

By the time of the last image used in this study, taken on 11 July, these three features had merged into one larger region and yet another two features had appeared.


Same sequence as above, with indication of dates and location of the morphological changes. Credits: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA


These spectacular changes are proceeding extremely rapidly, with the rims of the features expanding by a few tens of centimetres per hour. This highlights the complexity of the physical processes involved,” adds Olivier.

The sublimation of volatile species is clearly an important factor, as colour images of this region reveal the signature of exposed ice on some of the rims of the newly-formed surface features. The rapid rate of expansion is unexpected, however: models of sunlight-driven sublimation would predict erosion rates of just a few centimetres per hour, and thus the scientists believe that additional mechanisms are required to explain the observations.

A simple possibility is that the surface material is very weak, allowing for more rapid erosion, but it is also possible that the crystallisation of amorphous ice or the destabilisation of so-called ‘clathrates’ (a lattice of one kind of molecule containing other molecules) could liberate energy and thus drive the expansion of the features at faster speeds.


Colour images of the Imhotep region on Comet 67P/C-G, taken with the OSIRIS narrow-angle camera on Rosetta on 18 June (upper row), 2 July (middle row) and 11 July 2015 (lower row). The first column shows images taken in the orange filter (649 nanometres); the second column shows the ratio between images taken with the blue filter (481 nanometres) and the orange filter for the 18 June and 2 July images, and the ratio between images taken with the blue and the red (701 nanometres) filters for the 11 July image; the third column shows a composite obtained by combining the images in the previous two columns. The yellow arrows indicate some of the new features that were detected on Imhotep. These colour images show that some patches on the surface of the comet reflect orange/red light less effectively and blue light more effectively than their surroundings. They appear as white in the central column, where the colour ratio is shown. This indicates the presence of frozen water ice at or just below the surface of these patches. Credits: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA


The erosion could be accompanied by increased rates of gas outflow, including H2O, CO2, or CO. The scientists also searched in OSIRIS images for evidence of increased dust rising from Imhotep as the surface morphology evolved, but did not find any.

While it is unlikely that many small (micron-sized) dust particles were released as the features formed and expanded, it is possible that the same amount of mass was released in a smaller number of larger (millimetre-sized) particles, which would produce less reflected light and thus be harder to detect with OSIRIS.

In addition, a significant fraction of the dust released may have immediately fallen back to the surface, accumulating at the base of the expanding rims.


Activity seen above the Imhotep region with the OSIRIS narrow-angle camera on Rosetta on 23 May 2015 (left), before significant morphological changes were seen in this region, and on 23 June 2015 (right), after the changes had begun to appear. (Times are in UT.) The positions of the first two new features that were seen in Imhotep are marked with A and B. The white arrows indicate the direction along which an increase of activity would have been seen in the case of jets lifting from the newly arisen features. Credits: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA


Although the scientists were initially surprised to see such significant changes taking place on smooth terrains such as those seen in Imhotep, the location of this region close to the comet’s equator guarantees that it receives large amounts of sunlight.

“We are looking forward to combining our OSIRIS observations with data from other instruments on Rosetta, to piece together the origin of these curious features,” concludes Olivier.

<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
pi_156322732
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_156343164
23-09-2015

IJzige dag-nachtcyclus ontdekt op Rosetta-komeet


Rosetta-opname van komeet 67P. De eerste ‘activiteit’ in de vorm van stoffonteinen was te zien in de ‘hals’ van de komeet. (ESA/Rosetta/Navcam/Bob King)

Europese komeetonderzoekers publiceren deze week in Nature nieuwe resultaten van de komeetverkenner Rosetta, die al bijna een jaar een baan beschrijft rond de kleine, ijzige kern van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Uit de metingen blijkt dat het bevroren oppervlak van de komeet een bijzondere dag-nachtcyclus vertoont. De waarnemingen zijn vorig najaar gedaan, nog vóór de aankomst van Rosetta, en hebben betrekking op een actief gebied in de smalle 'hals' van de komeetkern.

Het blijkt dat een dunne laag oppervlakte-ijs sublimeert (van bevroren vorm direct overgaat in gasvorm) wanneer het betreffende deel van de komeet door de zon wordt beschenen. Infraroodwaarnemingen laten zien dat er geen oppervlakteijs meer aanwezig is wanneer hetzelfde gebied zich in de schaduw bevindt (de rotatieperiode van komeet 67P bedraagt ongeveer twaalf uur). Het materiaal onder het oppervlak is dan echter nog niet helemaal afgekoeld, waardoor het ijs op enige diepte ook dan nog sublimeert en zich in de vorm van waterdamp een weg naar buiten baant door het poreuze komeetmateriaal. Eenmaal aan het oppervlak aangekomen, waar de (nacht-)temperatuur veel lager is, zet die waterdamp zich weer af in de vorm van ijskristallen. Zo ontstaat tijdens de ca. zes uur durende komeetnacht weer een nieuw dun laagje oppervlakte-ijs, en begint de cyclus weer van voren af aan.

Uit de metingen volgt ook dat het bestudeerde deel van het komeetoppervlak, tot een diepte van enkele centimeters, voor ca. 10 tot 15 procent uit waterijs bestaat.

(allesoversterrenkunde)

[ Bericht 0% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 24-09-2015 12:00:58 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 24 september 2015 @ 10:17:21 #166
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_156344432
leuk dat het bericht al in de toekomst staat :D
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  donderdag 24 september 2015 @ 10:25:27 #167
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_156344606
Maar zo'n komeet draait toch honderden miljoenen jaren lang om de zon. Is het dan niet zo dat hij op een zeker moment 'op' is? Net als een ijsje wat steeds smelt? Of groeit hij weer aan wanneer hij zich ver van de zon bevind, door het 'opvegen' van water en stof in de buitenste regionen van het zonnenstelsel?
The End Times are wild
pi_156346557
quote:
0s.gif Op donderdag 24 september 2015 10:17 schreef Maanvis het volgende:
leuk dat het bericht al in de toekomst staat :D
oops, nu heb ik mijn timetravelingskills verraden, lol, even terug naar t heden reizen ;)

(aangepast)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_156346603
quote:
0s.gif Op donderdag 24 september 2015 08:52 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
23-09-2015

IJzige dag-nachtcyclus ontdekt op Rosetta-komeet

[ afbeelding ]
Rosetta-opname van komeet 67P. De eerste ‘activiteit’ in de vorm van stoffonteinen was te zien in de ‘hals’ van de komeet. (ESA/Rosetta/Navcam/Bob King)

Europese komeetonderzoekers publiceren deze week in Nature nieuwe resultaten van de komeetverkenner Rosetta, die al bijna een jaar een baan beschrijft rond de kleine, ijzige kern van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Uit de metingen blijkt dat het bevroren oppervlak van de komeet een bijzondere dag-nachtcyclus vertoont. De waarnemingen zijn vorig najaar gedaan, nog vóór de aankomst van Rosetta, en hebben betrekking op een actief gebied in de smalle 'hals' van de komeetkern.

Het blijkt dat een dunne laag oppervlakte-ijs sublimeert (van bevroren vorm direct overgaat in gasvorm) wanneer het betreffende deel van de komeet door de zon wordt beschenen. Infraroodwaarnemingen laten zien dat er geen oppervlakteijs meer aanwezig is wanneer hetzelfde gebied zich in de schaduw bevindt (de rotatieperiode van komeet 67P bedraagt ongeveer twaalf uur). Het materiaal onder het oppervlak is dan echter nog niet helemaal afgekoeld, waardoor het ijs op enige diepte ook dan nog sublimeert en zich in de vorm van waterdamp een weg naar buiten baant door het poreuze komeetmateriaal. Eenmaal aan het oppervlak aangekomen, waar de (nacht-)temperatuur veel lager is, zet die waterdamp zich weer af in de vorm van ijskristallen. Zo ontstaat tijdens de ca. zes uur durende komeetnacht weer een nieuw dun laagje oppervlakte-ijs, en begint de cyclus weer van voren af aan.

Uit de metingen volgt ook dat het bestudeerde deel van het komeetoppervlak, tot een diepte van enkele centimeters, voor ca. 10 tot 15 procent uit waterijs bestaat.

(allesoversterrenkunde)
Rosetta vindt bewijs van watercyclus op komeet 67P



.
De watercyclus op 67P. Klik hier om een vergrote foto te zien.

(scientias.nl)

[ Bericht 70% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 24-09-2015 12:12:14 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_156346707
quote:
0s.gif Op donderdag 24 september 2015 10:25 schreef LXIV het volgende:
Maar zo'n komeet draait toch honderden miljoenen jaren lang om de zon. Is het dan niet zo dat hij op een zeker moment 'op' is? Net als een ijsje wat steeds smelt? Of groeit hij weer aan wanneer hij zich ver van de zon bevind, door het 'opvegen' van water en stof in de buitenste regionen van het zonnenstelsel?
Dat klopt, een komeet kan niet eeuwig rond de zon blijven draaien. Op een gegeven moment is ie op. De duur hangt af van de afstand tot de zon en de grootte van de komeet, Er is natuurlijk ook nog de kans.op een gebeurtenis waardoor de baan van de komeet wijzigt en bijvoorbeeld in de zon stort.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_156387921
Volgend weekend is de open dag van Estec bij ESA in Noordwijk. Is iemand daar wel eens geweest? Is dat de moeite waard?
gr gr
pi_156394253
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 september 2015 23:14 schreef Quyxz_ het volgende:
Volgend weekend is de open dag van Estec bij ESA in Noordwijk. Is iemand daar wel eens geweest? Is dat de moeite waard?
Nog nooit geweest, maar lijkt me zeker de moeite waard.

Leer alles over ruimtevaart en bekende astronauten zoals André Kuipers bij Space Expo in Noordwijk. Spacy en interactief...

Je wordt meegenomen op een reis langs verre planeten en prachtige Melkwegstelsels. In de tentoonstelling maak je op leuke wijze kennis met ruimtevaart in al haar facetten. Naast de rijke historie toont Space Expo ook de toepassingen én de techniek achter de ruimtevaart.

De Space Train brengt je naar ESTEC, de grootste vestiging van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. Tijdens de rondleiding bezoek je onder andere de testfaciliteiten voor satellieten en het informatiecentrum voor het International Space Station (ISS). De Space Train rijdt in het weekend en in schoolvakanties.

http://www.space-expo.nl/

Bovendien is er meer te doen volgend weekend


Wetenschapsweekend bij Cosmos Sterrenwacht in Lattrop

[imghttp://www.tubantia.nl/po(...)00/image-5272550.jpg[/img]
Uitleg over de telescoop bij Cosmos Sterrenwacht ©Reinier van Willigen

LATTROP - In het kader van het Weekend van de Wetenschap organiseert de Cosmos sterrenwacht in Lattrop op zaterdag 3 oktober een Super Sterrenkijkavond en op zondag 4 oktober een wetenschapsdag voor kinderen en volwassenen.


Medewerker Pieter Boom geeft zaterdagavond een lezing over kometen, vallende sterren en hun invloed op de aarde. Ook de mogelijk gevaarlijke objecten die op aarde kunnen inslaan worden behandeld. Daarnaast legt hij de laatste resultaten van de Philea lander op Komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko uit.

Proefjes voor kinderen, lezingen voor volwassenen
De wetenschapsdag op zondag wordt in samenwerking met Twente Academy Young van Universiteit Twente georganiseerd. Kinderen gaan als echte wetenschappers aan de slag met allerlei proefjes en maken onder andere kompassen, spectroscopen en een eigen sterrenbeeld.

Voor volwassenen zijn er vier lezingen van sterrenkundigen over onder andere de Big Bang en de zoektocht naar de snelheid van het licht.

Planetarium en telescoop
Op beide dagen kan er in het planetarium rondgekeken worden. Een bezoek aan de Sterrenwacht wordt natuurlijk afgesloten met een blik door de grote telescoop.

Er gelden reguliere toegangsprijzen. Aanmelden is niet nodig.

(Tubantia)

[ Bericht 38% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 26-09-2015 09:39:00 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_156394268
25-09-2015

Rosetta detecteert argon bij komeet 67P


Komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko op 14 maart 2015. (ESA/Rosetta/NAVCAM)

De Europese komeetverkenner Rosetta heeft het edelgas argon aangetroffen in de zogeheten coma van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko - de ijle 'dampkring' van de komeet, die bestaat uit materiaal dat van het oppervlak is verdampt onder invloed van de zonnewarmte.

Nooit eerder is argon gedetecteerd bij een komeet. Uit de metingen konden onderzoekers van de Universiteit van Bern afleiden wat de relatieve verhouding is tussen de hoeveelheden argon en water in de komeet. Die verhouding blijkt veel groter te zijn dan de argon/water-verhouding op aarde. Dat wijst er (opnieuw) op dat het water op onze planeet niet voornamelijk afkomstig is van kometen zoals 67P/Churyumov-Gerasimenko. Als dat wél het geval was, zou de dampkring van de aarde veel meer argon bevatten.

Eerder bleek uit Rosetta-metingen aan het deuteriumgehalte van 67P al dat kometen waarschijnlijk niet de belangrijkste leveranciers zijn geweest van het aardse oceaanwater. De nieuwe metingen, vorig najaar verricht door het ROSINA-instrument van Rosetta, zijn gepubliceerd in Science Advances. (GS) -

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_156524046
Enjoy 772 NAVCAM images just added to the archive image browser
– including Rosetta's close flyby of 67P/C-G in February!
http://imagearchives.esac.esa.int/index.php?/category/69



Bron: https://www.facebook.com/RosettaMission?fref=nf
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
pi_156566865
01-10-2015

Eerste blik op donkere zuidpool van Rosetta-komeet


Foto van het koude, donkere zuidpoolgebied van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. (ESA/Rosetta/MPS)

Metingen aan de donkere, koude zuidpool van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko doen vermoeden dat het materiaal dicht onder het oppervlak van dat gebied grotendeels uit ijs bestaat. Door de onregelmatige vorm en de merkwaardige seizoenen van de komeet is het zuidpoolgebied een paar jaar lang niet door de zon beschenen geweest.

De camera's van de Europese komeetverkenner Rosetta, die in de zomer van 2014 bij de komeet aankwam, konden er dan ook geen foto's van maken. De temperatuur was zelfs zo laag dat ook het infraroodinstrument van Rosetta geen metingen kon doen. Met het Microwave Instrument for the Rosetta Orbiter (MIRO) lukte dat echter wel: ook bij zeer lage temperaturen wordt een klein beetje microgolfstraling uitgezonden.

Metingen met MIRO, verricht tussen augustus en oktober 2014, wijzen nu uit dat het zuidpoolmateriaal vlak onder het oppervlak vrijwel transparant is voor microgolfstraling, en dus vermoedelijk grotendeels bestaat uit stijf bevroren water of uit bevroren kooldioxide. De nieuwe metingen worden binnenkort gepubliceerd in Astronomy & Astrophysics. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zaterdag 3 oktober 2015 @ 09:42:53 #176
78918 SeLang
Black swans matter
pi_156566915
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 september 2015 23:14 schreef Quyxz_ het volgende:
Volgend weekend is de open dag van Estec bij ESA in Noordwijk. Is iemand daar wel eens geweest? Is dat de moeite waard?
Ja daar ben ik een keer geweest. Ik vond het enorm gaaf, maar dat was in 1980 als ik me niet vergis :+
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_156569198
Ik ga zondag naar de open dag ja. Zijn leuke lezingen en er zijn ook leden van het Rosetta team daar. En Andre Kuipers natuurlijk.

En gewoon alle tech zien daar :D


Update: Was leuk, helaas niet veel hands on spullen en erg druk. Wel talk van Matt Taylor gezien en heb hem zover gekregen een poster te signeren :D

[ Bericht 32% gewijzigd door Basekid_NZ op 04-10-2015 21:05:24 ]
pi_157177367
28-10-2015

Rosetta’s komeet bevat moleculaire zuurstof


Foto van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, op 7 juli 2015 genomen door de ‘dashboardcamera’ van Rosetta. De gaswolk rond de komeet bevat tot ieders verrassing moleculaire zuurstof. En nog vrij veel ook. (ESA/Rosetta/NAVCAM)

De gaswolk of coma rond komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko is rijk aan zuurstofmoleculen. Dat blijkt uit onderzoek door het Europese ruimtevaartuig Rosetta, dat rond de komeet cirkelt. Een internationaal team van wetenschappers onder leiding van Kathrin Altwegg (Universität Bern), met daarbij Ewine van Dishoeck en Catherine Walsh (beiden Universiteit Leiden), publiceert de resultaten van dat onderzoek donderdag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature

. De ontdekking van de moleculaire zuurstof – in forse hoeveelheden nog wel – komt als een verrassing. Zuurstofmoleculen gaan namelijk heel gemakkelijk reacties aan, waarbij ze in ozon of water veranderen.

Uit de gegevens die het Rosetta-instrument ROSINA naar de aarde heeft gezonden, blijkt dat er in de coma van de komeet op elke honderd watermoleculen gemiddeld vier zuurstofmoleculen voorkomen. Omdat de hoeveelheid zuurstof die de komeet uitstoot vrij constant is, denken de wetenschappers dat het gas al van oudsher in de komeet zit.

De zuurstof zou oorspronkelijk afkomstig zijn uit de interstellaire gaswolk waaruit ons zonnestelsel – en dus ook komeet 67P – 4,6 miljard jaar geleden is ontstaan. Merkwaardig is wel dat de komeet tien keer meer zuurstof bevat dan bestaande modellen voor zulke gaswolken voorspellen.

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_157306847
03-11-2015

Ruimtetelescoop Gaia ziet Rosetta-komeet


Komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, gefotografeerd door de Europese ruimtetelescoop Gaia. (ESA/Gaia/DPAC)

Een spectaculaire opname is het niet, maar de Europese ruimtetelescoop Gaia, die posities, afstanden, snelheden en kleuren van één miljard sterren in het Melkwegstelsel vastlegt, heeft een opname gemaakt van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko - het reis- en onderzoeksdoel van de Europese komeetverkenner Rosetta.

Op de foto, gemaakt vanaf 260 miljoen kilometer afstand, is de coma van de komeet te zien (het ijle gasomhulsel rond de eigenlijke komeetkern), alsmede de langgerekte staart. De 4 kilometer grote komeetkern is op deze opname onzichtbaar, evenals Rosetta zelf - beide bevinden zich ergens diep verboren in één pixel van de Gaia-opname.

Gaia zal tijdens zijn operationele levensduur vele honderden kometen ontdekken en bestuderen, en heeft sinds de lancering eind 2013 al tienduizenden planetoïden waargenomen. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 4 november 2015 @ 15:48:50 #180
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_157315313
quote:
0s.gif Op donderdag 29 oktober 2015 08:49 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
28-10-2015

Rosetta’s komeet bevat moleculaire zuurstof

[ afbeelding ]
Foto van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, op 7 juli 2015 genomen door de ‘dashboardcamera’ van Rosetta. De gaswolk rond de komeet bevat tot ieders verrassing moleculaire zuurstof. En nog vrij veel ook. (ESA/Rosetta/NAVCAM)

De gaswolk of coma rond komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko is rijk aan zuurstofmoleculen. Dat blijkt uit onderzoek door het Europese ruimtevaartuig Rosetta, dat rond de komeet cirkelt. Een internationaal team van wetenschappers onder leiding van Kathrin Altwegg (Universität Bern), met daarbij Ewine van Dishoeck en Catherine Walsh (beiden Universiteit Leiden), publiceert de resultaten van dat onderzoek donderdag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature

. De ontdekking van de moleculaire zuurstof – in forse hoeveelheden nog wel – komt als een verrassing. Zuurstofmoleculen gaan namelijk heel gemakkelijk reacties aan, waarbij ze in ozon of water veranderen.

Uit de gegevens die het Rosetta-instrument ROSINA naar de aarde heeft gezonden, blijkt dat er in de coma van de komeet op elke honderd watermoleculen gemiddeld vier zuurstofmoleculen voorkomen. Omdat de hoeveelheid zuurstof die de komeet uitstoot vrij constant is, denken de wetenschappers dat het gas al van oudsher in de komeet zit.

De zuurstof zou oorspronkelijk afkomstig zijn uit de interstellaire gaswolk waaruit ons zonnestelsel – en dus ook komeet 67P – 4,6 miljard jaar geleden is ontstaan. Merkwaardig is wel dat de komeet tien keer meer zuurstof bevat dan bestaande modellen voor zulke gaswolken voorspellen.

(allesoversterrenkunde)
dit is toch wel een bijzondere vinding :D

wat een sensationele missie is het toch
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_157329242
quote:
0s.gif Op woensdag 4 november 2015 15:48 schreef rubbereend het volgende:

[..]

dit is toch wel een bijzondere vinding :D

wat een sensationele missie is het toch
Inderdaad, en laten we hopen dat we nog iets te horen krijgen van Philae :)

03-11-2015

Komeetlander Philae nog niet opgegeven

.
Artist's impression van komeetlander Philae. (ESA)

Er bestaat een kans van ongeveer vijftig procent dat het contact met de Europese komeetlander wordt hersteld. Dat heeft projectmanager Stephan Ulamec van het Duitse ruimteagentschap DLR laten weten.

Philae maakte op 12 november van vorig jaar een ietwat ongelukkige landing op het oppervlak van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Na drie dagen van intensief onderzoek raakten zijn batterijen uitgeput, waardoor de lander in ‘winterslaap’ ging.

Doordat de komeet de zon naderde en de zonnepanelen van Philae steeds meer zonlicht konden opvangen, werd de komeetlander op 13 juni van dit jaar weer wakker. Maar sinds 9 juli is – om onduidelijke redenen – niets meer van hem vernomen.

Volgens Ulamec is het echter denkbaar dat Philae, zonder dat we daar weet van hebben, nog steeds functioneert. De communicatie met de lander verloopt namelijk via ‘moederschip’ Rosetta, dat om de komeet cirkelt. En in juli moest de afstand tussen Rosetta en de komeet worden vergroot, omdat het navigatiesysteem van de ruimtesonde steeds meer hinder begon te ondervinden van het stof dat ’67P’ begon uit te stoten.

Tot voor kort bevond Rosetta zich daarom op een veilige afstand van 300 kilometer van de komeet – te ver weg om met Philae te kunnen communiceren. Maar sinds september is de activiteit van 67P, die zich inmiddels weer van de zon verwijdert, aan het afnemen. Daarom kan Rosetta geleidelijk weer in een lagere omloopbaan worden gebracht.

Of dat voldoende is om weer contact te krijgen met Philae, is een kwestie van afwachten. Hoe dan ook begint de tijd wel te dringen, want rond de jaarwisseling is de komeet alweer zo ver van de zon verwijderd, dat er geen communicatie meer mogelijk is.

Overigens heeft het Europese ruimteagentschap ESA inmiddels besloten om de missie van Rosetta af te sluiten met een ‘zachte crash’. Dat biedt de mogelijkheid om komeet 67P van heel dichtbij te onderzoeken. Dichterbij dan acht kilometer is Rosetta tot nu toe niet gekomen. Philae wel, maar die heeft veel minder geavanceerde meetinstrumenten.

Zoals het er nu naar uitziet zal Rosetta’s ‘uitvaart’ plaatsvinden in september 2016. Of de ruimtesonde de landing kan doorstaan, is onzeker. Maar veel doet het er niet toe: zodra Rosetta op het komeetoppervlak terechtkomt, zal zij haar antennes niet meer op op de aarde kunnen richten.

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_157377130
07-11-2015

Rosetta gaat mogelijk ‘zachtjes crashen’ op komeet 67P


Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 6 november 2015 om 14:49 uur

Wat te doen met kometenjager Rosetta? Die vraag houdt onderzoekers bezig nu de sonde het einde van haar missie nadert.

Ruimtesonde Rosetta werd in 2004 gelanceerd en ging toen op jacht naar komeet 67P/C-G. Na een lange reis kwam de sonde daar in augustus 2014 aan. Een paar maanden later zette Rosetta lander Philae op het oppervlak van de komeet.

Ontdekkingen
Inmiddels is het eind 2015 en heeft Rosetta al verscheidene ontdekkingen gedaan. Zo werd er bijvoorbeeld zuurstof op 67P/C-G ontdekt. Een echte primeur, want nog nooit eerder werd zuurstof op een komeet aangetroffen. Ook gaf Rosetta ons meer inzicht in de totstandkoming van de opmerkelijke komeet die het resultaat bleek te zijn van twee kometen die met elkaar in botsing zijn gekomen. En nog steeds doet Rosetta volop onderzoek naar 67P/C-G. Grote kans dat er dus nog meer grote ontdekkingen volgen.

Houdbaarheidsdatum
Rosetta mag dan nog heel actief zijn; ook deze ruimtesonde heeft een houdbaarheidsdatum. Momenteel is dat september 2016. Dan loopt de missie van de sonde officieel af. Een verlenging zit er niet in. In september 2016 is de afstand tussen de zon en de komeet (en dus ook Rosetta) zo groot dat Rosetta grote moeite zal krijgen om voldoende zonne-energie te verzamelen. Op een gegeven moment zal de sonde dan ook niet meer goed functioneren. En dus beginnen onderzoekers wat heen en weer te schuifelen op hun stoel, want hoe moet het nu verder met Rosetta?

Crash
Eerder schreven we op Scientias.nl al dat ESA serieus overwoog om Rosetta – in navolging van Philae – aan het einde van de missie op het oppervlak van 67P/C-G te zetten. Die plannen zijn nu een stuk concreter, zo meldt Nature. ESA wil Rosetta op de komeet laten storten, maar wel zo zachtjes mogelijk. Het is de bedoeling dat de sonde zo lang mogelijk data blijft verzamelen en versturen. Zodra de sonde op het oppervlak van de komeet landt, is de missie dan echt voorbij en zal er geen contact meer mogelijk zijn met Rosetta.

Hoewel velen zullen vinden dat Rosetta een betere dood verdient, is dit wetenschappelijk gezien een fantastisch einde aan een fantastisch verhaal. Rosetta zal voorafgaand aan de crash namelijk fantastische detailfoto’s kunnen maken van de komeet. Ook kan deze dan heel dichtbij metingen uitvoeren die ons een nog beter beeld geven van de samenstelling van de komeet (of beter gezegd: kometen).

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 12 november 2015 @ 17:19:37 #183
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_157494897
Er is een animatie gemaakt van de complete landing, het mag een wonder heten dat de Philae nog aardig terecht is gekomen en überhaupt op de komeet is gebleven

DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  donderdag 12 november 2015 @ 17:22:10 #184
243112 Roland_Deschain
The last surviving gunslinger
pi_157494926
quote:
0s.gif Op donderdag 12 november 2015 17:19 schreef rubbereend het volgende:
Er is een animatie gemaakt van de complete landing, het mag een wonder heten dat de Philae nog aardig terecht is gekomen en überhaupt op de komeet is gebleven
En dan niet even een linkje naar de animatie toevoegen. Tss :N
"Childe Roland to the Dark Tower Came"
"The world moved on"
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 12 november 2015 @ 17:23:45 #185
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_157494947
quote:
0s.gif Op donderdag 12 november 2015 17:22 schreef Roland_Deschain het volgende:

[..]

En dan niet even een linkje naar de animatie toevoegen. Tss :N
_O- ik dacht dat ik hem erbij had gezet :D
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  donderdag 12 november 2015 @ 17:24:50 #186
243112 Roland_Deschain
The last surviving gunslinger
pi_157494957
quote:
0s.gif Op donderdag 12 november 2015 17:23 schreef rubbereend het volgende:

[..]

_O- ik dacht dat ik hem erbij had gezet :D
Nu staat ie erbij. ^O^
"Childe Roland to the Dark Tower Came"
"The world moved on"
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 12 november 2015 @ 17:25:27 #187
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_157494968
quote:
0s.gif Op donderdag 12 november 2015 17:24 schreef Roland_Deschain het volgende:

[..]

Nu staat ie erbij. ^O^
ja, alsnog maar even gedaan :')

echt gaaf filmpje
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  dinsdag 15 december 2015 @ 14:32:02 #188
420682 moeilijkgeval
boerenverstand vs PhD
pi_158259413
tis rustig met rosetta...
pi_158351042
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_158351098
14-12-2015

Rosetta stuurt vanaf nu regelmatig een mooi ansichtkaartje


Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 14 december 2015 om 19:44 uur

Op een speciale website verschijnt zeker elke week een recente foto van komeet 67P/C-G. En die beelden worden steeds spectaculairder.

ESA heeft een speciale website opgericht waarop vanaf heden de meest recente beelden van komeet 67P/C-G te zien zijn. De foto’s zijn gemaakt door OSIRIS, een camera aan boord van ruimtesonde Rosetta. Deze ruimtesonde cirkelt momenteel om de komeet heen. Er verschijnt op de site minimaal 1 foto per week en soms zal er zelfs elke dag een kiekje verschijnen.

PHILAE
Rosetta is niet alleen. Op het oppervlak van komeet 67P/C-G bevindt zich de lander Philae. Nog altijd wordt getracht contact te leggen met de onfortuinlijke lander.

“Na het perihelium en een verre excursie zijn we nu weer dichter bij de komeet,” vertelt onderzoeker Holger Sierks. “Op ongeveer 100 kilometer afstand. Onze kijk op de komeet is vergelijkbaar met de kijk die we er kort na aankomst op 6 augustus 2014 op hadden. Wij willen deze beelden graag terwijl we de komeet nog dichter naderen en uiteindelijk zelfs op het oppervlak gaan landen in bijna real-time met wetenschappers en het publiek delen.”

Op 13 augustus van dit jaar stond Rosetta’s komeet het dichtst bij de zon (dat wordt ook wel perihelium genoemd). Omdat de komeet voornamelijk bestaat uit ijs en stof, was deze zeer actief: de zon warmt de komeet namelijk op, waardoor ijs sublimeert (verdampt) en straalstromen aan het oppervlak ontsnappen. Om niet aan die straalstromen ten prooi te vallen, had Rosetta zich rond deze tijd wat verder van de komeet verwijderd. Na het perihelium vergrootte de sonde de afstand tussen de komeet en zichzelf nog verder (de ‘verre excursie’ waar Sierks over spreekt). Vanaf een afstand van zo’n 1500 kilometer bestudeerde deze de atmosfeer (coma) van de komeet. Inmiddels heeft de sonde de afstand tussen zichzelf en de komeet weer verkleind tot zo’n 100 kilometer. “Nu we ons dichter bij de komeet bevinden, kijken we uit naar beelden die het oppervlak in detail laten zien,” stelt onderzoeker Matt Taylor. Maar de werkelijk spectaculaire beelden zullen pas in september volgend jaar te zien zijn. “Wanneer Rosetta afdaalt naar het oppervlak van de komeet.”

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog maandag 21 december 2015 @ 11:49:16 #191
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_158405444
ESA_Rosetta twitterde op maandag 21-12-2015 om 11:45:35 Need a #Christmas holiday project? Make a paper model of me & @Philae2014! Template PDF: https://t.co/cUANXryL2e https://t.co/60YYxAnBYb reageer retweet


succes
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  maandag 4 januari 2016 @ 16:02:40 #192
420682 moeilijkgeval
boerenverstand vs PhD
pi_158819925
Men wil de landing van Rosetta op de komeet laten plaatsvinden op 30 September. Rond 19:00 uur Nederlandse tijd is het de bedoeling dar de landing -of in ieder geval het verlies van signaal- gaat plaatsvinden.
Dat zou betekenen dat de landing al wordt ingezet rond 12:00 uur en vanaf dan zouden we dus weer eventjes mooiere beelden van dichtbij kunnen krijgen.
pi_158931325
Philae status report: “Time is running out”



This text is based on the report published today by the German Aerospace Center, DLR.

Rosetta’s lander Philae has remained silent since 9 July 2015. With every passing day, Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko is getting further and further away from the Sun, and as such, temperatures are falling on the comet's surface. Things are getting critical for Philae: conditions are predicted to be “lander-hostile” – too cold – by the end of January.

But the lander team are going to try another method to trigger a reponse from Philae: on 10 January they will send a command, via Rosetta, to attempt to make Philae’s momentum wheel switch on.

"Time is running out, so we want to explore all possibilities," says Stephan Ulamec, Philae lander manager at DLR.

Philae’s momentum wheel ensured that it was stable during its descent from the orbiter on 12 November, 2014.

If the command is successfully received and executed, the hope is that it might shift the lander’s position.

"At best, the spacecraft might shake dust from its solar panels and better align itself with the Sun," explains Philae technical manager Koen Geurts at DLR’s lander control centre.

But it is also possible that the lander may not be able to respond to the command. It remains unclear as to what state Philae is in since it last sent data about its health in July, but the DLR team believes that one of the lander’s two transmitters and one of the two receivers have failed. The second transmitter and receiver apparently no longer function smoothly, either.

The team continues to hope that Philae has not tilted over or become covered with too much dust. On an active comet, which is ejecting gas and dust into space, the lander is not in a particularly safe location.

"Unfortunately, Philae's silence does not bode well," says Stephan.

In the night of 21-22 December, 2015, the receiver on Rosetta was triggered, but analysis showed that this was not a transmission from the lander.

By the end of January, 67P/Churyumov-Gerasimenko will be more than 300 million kilometres from the Sun, resulting in an operating temperature of less than -51ºC on Philae such that the lander will no longer be able to turn on.

The command to activate the spin wheel will, therefore, be one of the last attempts to obtain a response from the lander.

"There is a small chance," says Philae operations manager Cinzia Fantinati from DLR’s control team. "We want to leave no stone unturned."

The communication unit on Rosetta will still remain switched on and continue listening for Philae beyond January.

Rosetta’s mission will continue until the end of September 2016.

Rosetta is an ESA mission with contributions from its Member States and NASA. Rosetta's Philae lander is contributed by a consortium under the leadership of DLR, MPS, CNES and ASI.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
pi_158954690
;(
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_159021190
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
pi_159025719
Die plaatjes blijven toch wel erg touching elke keer
  dinsdag 12 januari 2016 @ 21:50:17 #197
66083 Platina
78th Element
pi_159054062
quote:
0s.gif Op maandag 11 januari 2016 21:30 schreef Basekid_NZ het volgende:
Die plaatjes blijven toch wel erg touching elke keer
yeah, echt totally te gek touching man.
pi_159062024
12-01-2016

Rosetta-lander Philae ligt op sterven

Vaarwel, Philae. De lander die in november 2014 plaatsnam op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko (en in onze harten), heeft niet geantwoord op een ultieme poging haar wakker te maken. Het is nu vrijwel zeker dat Philae niet meer uit haar coma zal ontwaken.

Komeet 67P beweegt weg van de zon, waardoor het binnen enkele weken te koud en donker zal zijn voor de lander om te overleven. Sinds juli 2015 is al niks meer van haar gehoord. Zondagnacht stuurden missieleiders van het German Aerospace Center in Keulen een signaal naar Philae met het commando haar interne vliegwiel te draaien. Dat is een riskante en onvoorspelbare manoeuvre, die Philae van haar schaduwrijke landingsplek had kunnen weghalen, zodat er meer zonlicht op haar zonnepanelen zou vallen. Dat werkte niet.


Philae op zijn schaduwrijke sterfbed. Beeld: ESA.

‘We hoorden niets’, zegt missieleider Stephan Ulamec. In het gunstigste scenario heeft Philae het commando wel ontvangen en bewogen, maar kan ze door een beschadigde transmitter niet antwoorden. Het is echter een stuk waarschijnlijker dat ze het signaal nooit heeft ontvangen.

Rosetta

Het team zal nog een paar commando’s proberen, maar het lijkt erop dat Philae verloren is. Ulamec heeft de vijf fasen van rouwverwerking al doorlopen. ‘We moeten de realiteit onder ogen zien. De kansen worden elke dag kleiner, naarmate Philae verder van de zon vandaan beweegt’, zegt hij. ‘Er komt een moment dat we moeten accepteren dat we geen signalen meer van Philae zullen krijgen.’

Philaes kompaan Rosetta, die in een baan rond de komeet cirkelt, heeft de landingszone met haar camera afgespeurd. Het team van Ulamec zal de beelden doorzoeken op aanwijzingen dat de lander door te bewegen een stofwolk heeft opgewekt. Rosetta is te ver weg van de komeet om de kleine Philae direct waar te nemen.

Laatste rustplaats

Het team rouwt om het verlies van de beroemdste ruimtesonde van de afgelopen tijd. Ook zijn de missieleiders teleurgesteld vanwege het feit dat Philae mogelijk meer gegevens over 67P in zijn geheugen heeft opgeslagen, die nu verloren zullen gaan. ‘Het is zeker een beetje jammer dat we geen gegevens konden terughalen na het ontwaken in juni’, zegt Ulamec. ‘We moeten het doen met de gegevens die we in november 2014 hebben verkregen.’

Toch blijft er een klein sprankje hoop. Als Rosetta in september het eind van haar missie bereikt, willen missieleiders haar terugbrengen in een zeer lage baan rond de komeet. Uiteindelijk willen ze haar zelfs op het komeetoppervlak laten landen. Rosetta zou dan close-upbeelden van Philaes laatste rustplaats moeten kunnen maken, zodat we een laatste blik op de lander kunnen werpen. ‘Je zou de lander duidelijk moeten kunnen zien. Dit zal ons helpen bij de interpretatie van de gegevens die we in november hebben ontvangen’, zegt Ulamec.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

(newscientist)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_159089403
Exposed ice on Rosetta’s comet confirmed as water


Infrared observations of water ice in Imhotep

13 January 2016
Observations made shortly after Rosetta’s arrival at its target comet in 2014 have provided definitive confirmation of the presence of water ice.

Although water vapour is the main gas seen flowing from comet 67P/Churyumov–Gerasimenko, the great majority of ice is believed to come from under the comet’s crust, and very few examples of exposed water ice have been found on the surface.

However, a detailed analysis by Rosetta’s VIRTIS infrared instrument reveals the composition of the comet’s topmost layer: it is primarily coated in a dark, dry and organic-rich material but with a small amount of water ice mixed in.


Ice in Imhotep

In the latest study, which focuses on scans between September and November 2014, the team confirms that two areas several tens of metres across in the Imhotep region that appear as bright patches in visible light, do indeed include a significant amount of water ice.

The ice is associated with cliff walls and debris falls, and was at an average temperature of about –120ºC at the time.

In those regions, pure water ice was found to occupy around 5% of each pixel sampling area, with the rest made up of the dark, dry material. The abundance of ice was calculated by comparing Rosetta’s VIRTIS infrared measurements to models that consider how ice grains of different sizes might be mixed together in one pixel.

The data reveal two different populations of grains: one is several tens of micrometres in diameter, while the other is larger, around 2 mm.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
pi_159928832
12-02-2016

Komeetlander Philae (zo goed als) opgegeven


Zó zou Philae er ongeveer bij moeten staan. (Technische Universität Braunschweig/DLR)

De Europese komeetlander Philae, die sinds 12 november 2014 op het oppervlak van de komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko staat, is opgegeven. De omstandigheden op de komeet zijn nu zo slecht geworden, dat er geen reële hoop meer bestaat dat de lander ooit nog iets van zich laat horen.

Rosetta, het ‘moederschip’ van Philae, cirkelt nog steeds om ‘67P’ en zal de komeet tot september blijven onderzoeken. De afgelopen maanden is de sonde enkele malen in een zodanige positie gebracht, dat zij eventuele signalen van Philae zou moeten kunnen opvangen. Maar de kleine landingsmodule doet er sinds 9 juli 2015 het zwijgen toe.

Het is gissen naar de oorzaak daarvan. Mogelijk hebben de zenders en ontvangers van Philae het begeven. Ook is het denkbaar dat zich zoveel stof op de zonnepanelen van de lander heeft verzameld, dat simpelweg de stroom is uitgevallen. En ten slotte zou Philae, door de toegenomen activiteit van komeet 67P, zodanig scheefgezakt kunnen zijn dat zijn antennes niet de verwachte kant op wijzen.

Een bijkomende complicatie is dat nog steeds niet duidelijk is waar op de komeet Philae precies is terechtgekomen. Mogelijk zal nauwgezet onderzoek van de detailrijke opnamen die Rosetta de komende tijd van het komeetoppervlak zal maken daar nog uitsluitsel over kunnen geven. Uiteindelijk heeft Philae na zijn enigszins onbeholpen, stuiterende landing ongeveer driekwart van de geplande metingen kunnen doen. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_159928849
;(
Niet meer aanwezig in dit forum.
  Moderator maandag 15 februari 2016 @ 08:47:48 #202
8781 crew  Frutsel
pi_160561469
09-03-2016

Komeet ‘67P’ is zo oud als het zonnestelsel
*

Deze opname van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko is op 7 december 2014 van een afstand van 19,7 kilometer gemaakt. (ESA/Rosetta/NAVCAM)

Het ijs in het inwendige van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko is grotendeels opgebouwd uit kristallen. Dat impliceert dat het zijn oorsprong vindt in de protosolaire nevel waaruit ons zonnestelsel is ontstaan. Tot deze conclusie komt een internationaal team van wetenschappers op basis van gegevens die zijn verzameld door de Europese ruimtesonde Rosetta (Astrophysical Journal Letters, 8 maart).

Over de aard van het ijs waaruit kometen bestaan, bestonden twee hypotheses. Volgens de ene zou dat ijs kristallijn zijn, wat betekent dat de watermoleculen in een regelmatig patroon zijn geordend. Volgens de andere hypothese zou het ijs amorf – ongeordend – zijn.

Deze kwestie is nu beslecht door Rosetta’s massaspectrometer Rosina. Met dit instrument zijn de hoeveelheden moleculaire stikstof, koolstofmonoxide en argon in het ijs van komeet 67P gemeten. Deze metingen zijn vervolgens vergeleken met de resultaten van laboratoriumproeven met amorf ijs en met modellen die de samenstelling van zogeheten gashydraten beschrijven – een soort kristallijn ijs dat in staat is om gasmoleculen op te sluiten.

De verhoudingen tussen de moleculaire stikstof en argon die in komeet 67P zijn aangetroffen komen overeen met die in het gashydraatmodel. En de hoeveelheid argon die in de komeet is gedetecteerd is honderd keer zo gering als de hoeveelheid die door amorf ijs kan worden ingesloten. Dat maakt het zeer waarschijnlijk dat het ijs waaruit de komeet bestaat kristallijn is.

Deze ontdekking zegt iets over de ouderdom van de komeet. Gashydraten bestaan uit ijs dat tijdens de geleidelijke afkoeling van de oernevel waaruit ons zonnestelsel is voortgekomen, is gevormd door de kristallisatie van deeltjes waterijs, en de adsorptie van gasmoleculen aan het oppervlak daarvan. Als kometen uit kristallijn ijs bestaan, betekent dat dat zij tegelijk met het zonnestelsel moeten zijn ontstaan, en niet al daarvóór in het interstellaire medium.

De kristallijnen structuur van komeet 67P toont ook aan dat die protosolaire nevel warm en dicht genoeg was om het amorfe ijs dat uit de interstellaire ruimte afkomstig was te laten verdampen. De gashydraten in de komeet zouden bij een temperatuur van ongeveer –225 °C zijn ontstaan. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_160586841
quote:
Rosetta finds magnetic field-free bubble at comet



11 March 2016
ESA’s Rosetta spacecraft has revealed a surprisingly large region around its host comet devoid of any magnetic field.

When ESA’s Giotto flew past Comet Halley three decades ago, it found a vast magnetic-free region extending more than 4000 km from the nucleus. This was the first observation of something that scientists had until then only thought about but had never seen.

Interplanetary space is pervaded by the solar wind, a flow of electrically charged particles streaming from the Sun and carrying its magnetic field across the Solar System. But a comet pouring lots of gas into space obstructs the solar wind.

At the interface between the solar wind and the coma of gas around the active comet, particle collisions as well as sunlight can knock out electrons from the molecules in the coma, which are ionised and picked up by the solar wind. This process slows the solar wind, diverting its flow around the comet and preventing it from directly impacting the nucleus.

Along with the solar wind, its magnetic field is unable to penetrate the environment around the comet, creating a region devoid of magnetic field called a diamagnetic cavity.

Prior to Rosetta arriving at Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko, scientists had hoped to observe such a magnetic field-free region in the environment of this comet. The spacecraft carries a magnetometer as part of the Rosetta Plasma Consortium suite of sensors (RPC-MAG), whose measurements were already used to demonstrate that the comet nucleus is not magnetised.

However, since Rosetta’s comet is much less active than Comet Halley, the scientists predicted that a diamagnetic cavity could form only in the months around perihelion – the closest point to the Sun on the comet’s orbit – but that it would extend only 50–100 km from the nucleus.

During 2015, the increased amounts of dust dragged into space by the outflowing gas became a significant problem for navigation close to the comet. To keep Rosetta safe, trajectories were chosen such that by the end of July 2015, a few weeks before perihelion, it was some 170 km away from the nucleus. As a result, scientists considered that detecting signs of the magnetic field-free bubble would be impossible.

“We had almost given up on Rosetta finding the diamagnetic cavity, so we were astonished when we eventually found it,” says Charlotte Götz of the Institute for Geophysics and extraterrestrial Physics in Braunschweig, Germany.

Charlotte is the lead author of a new study, published in the journal Astronomy and Astrophysics, presenting the detection of a diamagnetic cavity obtained by RPC-MAG on 26 July. The paper describes one of the most spectacular measurements from almost 700 detections of regions with no magnetic field made by Rosetta at the comet since June 2015.

“We were able to detect the cavity, and on many occasions, because it is much bigger and dynamic than we had expected,” adds Charlotte.

To investigate why the magnetic field-free cavity is so much bigger than predicted, Charlotte and her colleagues looked at measurements performed around the same time by other instruments, such as Rosetta's scientific camera, OSIRIS, and the Rosetta Orbiter Spectrometer for Ion and Neutral Analysis instrument, ROSINA, to verify whether any anomalous changes in the comet's activity could be pushing the cavity away from the nucleus.

While one of the cavity detections, on 29 July, occurred in conjunction with a strong outburst of gas and dust recorded by other instruments on Rosetta, this seems to be an isolated case. Almost all of the other observations of magnetic field-free regions, including the one recorded on 26 July, were not accompanied by any appreciable increase of outgassing.

The most likely explanation seems to lie, instead, in the dynamical nature of the cavity boundary.

Boundaries between plasma regions with different properties are often unstable, and small oscillations can arise in the pile-up region of the solar wind, where it encounters the magnetic field-free region, on the Sun-facing side of the comet. If these oscillations propagate and get amplified along the boundary, in the direction opposite the Sun, they could easily cause the cavity to grow in size.

Such a moving instability would also explain why the measurements of magnetic field-free regions are sporadic and mainly span several minutes, with the 26 July one lasting 25 minutes and the longest one, recorded in November, about 40 minutes. The short duration of the detections is not a result of Rosetta crossing the cavity – the spacecraft moves much too slowly with respect to the comet – but of the magnetic field-free regions repeatedly passing through the spacecraft.

“What we are seeing is not the main part of the cavity but the smaller pockets at the cavity boundary, which are occasionally pushed farther away from the nucleus by the waves propagating along the boundary,” adds Charlotte.

Scientists are now busy analysing all the magnetic field-free events recorded by Rosetta, to learn more about the properties of the plasma in the comet environment and its interaction with the solar wind. After perihelion, as the comet moved away from the Sun and its outgassing and dust production rate declined, the spacecraft was able to move closer to the nucleus, and the magnetometer continued detecting magnetic field-free regions for several months, until the latest detection in February 2016.

Three decades ago, Giotto’s detection at Comet Halley was a great success, because it was the first confirmation of the existence of a diamagnetic cavity at a comet,” says Matt Taylor, Rosetta Project Scientist at ESA.

“But that was only one measurement, while now we have seen the cavity at Rosetta’s comet come and go hundreds of times over many months. This is why Rosetta is there, living with the comet and studying it up close.”

<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
pi_161215099
04-04-2016

Rosetta's komeet poseert voor de zon

Rosetta heeft een prachtige foto gemaakt van komeet 67P/C-G. Op de foto staat de komeet voor de zon en zien we onder meer zijn coma heel goed.

In februari en maart bevond Rosetta zich heel dicht bij komeet 67P/C-G en dat leverde onder meer heel mooie en gedetailleerde foto’s op van het oppervlak van de komeet. Inmiddels heeft de sonde zich verder van de komeet verwijderd en zien we deze weer in volle glorie.

Vanaf een afstand van zo’n 329 kilometer heeft Rosetta nu een prachtige foto van 67P/C-G gemaakt. Rosetta maakte de foto op het moment dat de komeet zich voor de zon bevond en Rosetta, de komeet en de zon zich bijna op één lijn bevonden.

Omdat de zon achter de komeet staat, zien we juist de directe omgeving van de komeet – onder meer zijn coma, oftewel atmosfeer – heel goed. Maar niet overal: onderaan zie je hoe de kern van de komeet een schaduw werpt op de atmosfeer.

Rosetta arriveerde in 2014 bij komeet 67P/C-G. De missie van de sonde komt later dit jaar – in september – ten einde. Tegen die tijd krijgt Rosetta wellicht opdracht om af te dalen naar het oppervlak van de komeet. Onderweg kan de sonde dan nog waardevolle data verzamelen en wellicht nog een glimp van lander Philae opvangen.


Afbeelding: ESA / Rosetta / NavCam.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161272676
07-04-2016

Rosetta’s komeet werd helderder en blauwer


‘Aangedikte’ kleurenopname van de ‘nek’ van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. De blauwachtige tint van het gebied wijst op aanwezigheid van oppervlakte-ijs. (ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team)

De komeet waar de Europese ruimtesonde Rosetta omheen cirkelt, is sinds de aankomst van de sonde van kleur veranderd. Dat blijkt uit waarnemingen die Rosetta in de periode augustus-november 2004 heeft gedaan. In die vier maanden nam de afstand van de komeet tot de zon af van 542 miljoen kilometer tot 438 miljoen kilometer, waardoor het ijsachtige object begon op te warmen.

Bij aankomst trof Rosetta een extreem donker hemellichaam aan, dat ongeveer 6 procent van het ontvangen zonlicht weerkaatste. Deze donkere tint wordt veroorzaakt doordat een groot deel van het oppervlak is bedekt met een laag van donker, droog stof dat uit een mengsel van mineralen en organische stoffen bestaat.

Door sublimatie (‘verdamping’) van het onderliggende ijs is steeds meer van dat oude stof de ruimte in geblazen, waardoor vers onderliggend materiaal bloot kwam te liggen. Dat nieuwe materiaal bevatte meer ijs, waardoor de komeet tegelijkertijd blauwer en helderder werd. Gemiddeld nam de helderheid van zijn oppervlak met ongeveer 34% toe.

De gegevens van na november 2004 zijn nog niet volledig geanalyseerd, maar het lijkt erop dat de waargenomen trend zich heeft voortgezet. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161292491
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 april 2016 08:43 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
07-04-2016

Rosetta’s komeet werd helderder en blauwer

[ afbeelding ]
‘Aangedikte’ kleurenopname van de ‘nek’ van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. De blauwachtige tint van het gebied wijst op aanwezigheid van oppervlakte-ijs. (ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team)

De komeet waar de Europese ruimtesonde Rosetta omheen cirkelt, is sinds de aankomst van de sonde van kleur veranderd. Dat blijkt uit waarnemingen die Rosetta in de periode augustus-november 2004 heeft gedaan. In die vier maanden nam de afstand van de komeet tot de zon af van 542 miljoen kilometer tot 438 miljoen kilometer, waardoor het ijsachtige object begon op te warmen.

Bij aankomst trof Rosetta een extreem donker hemellichaam aan, dat ongeveer 6 procent van het ontvangen zonlicht weerkaatste. Deze donkere tint wordt veroorzaakt doordat een groot deel van het oppervlak is bedekt met een laag van donker, droog stof dat uit een mengsel van mineralen en organische stoffen bestaat.

Door sublimatie (‘verdamping’) van het onderliggende ijs is steeds meer van dat oude stof de ruimte in geblazen, waardoor vers onderliggend materiaal bloot kwam te liggen. Dat nieuwe materiaal bevatte meer ijs, waardoor de komeet tegelijkertijd blauwer en helderder werd. Gemiddeld nam de helderheid van zijn oppervlak met ongeveer 34% toe.

De gegevens van na november 2004 zijn nog niet volledig geanalyseerd, maar het lijkt erop dat de waargenomen trend zich heeft voortgezet. (EE)

(allesoversterrenkunde)
UHM.... Rosetta werdt op 2 maart 2004 gelanceerd...
En kwam toch pas 6 augustus 2014 aan (in een baan) bij de komeet.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
  Moderator / Redactie Sport vrijdag 8 april 2016 @ 22:55:20 #208
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_161292612
Gewoon een typfout lijkt me.
100.000 katjes
Fuck the EBU!
pi_161292679
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 april 2016 22:55 schreef Nattekat het volgende:
Gewoon een typfout lijkt me.
Dat vind ik toch een enorme blunder van allesoversterrenkunde.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
pi_161298107
Dit is gewoon een test of het topic nog wel gelezen wordt. (Ja dus).
pi_161720719
quote:
17s.gif Op zaterdag 9 april 2016 08:57 schreef qajariaq het volgende:
Dit is gewoon een test of het topic nog wel gelezen wordt. (Ja dus).
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161720725
25-04-2016

Wauw! Rosetta zoomt in op komeet 67P/C-G

Ruimtesonde Rosetta heeft vanaf slechts 12 km(!) afstand spectaculaire foto’s van komeet 67P/C-G gemaakt.

De laatste tijd gaat bijna alle aandacht uit naar ruimtesonde New Horizons die de geheimen van dwergplaneet Pluto onthult. Maar laten we vooral niet vergeten dat er nog veel meer prachtige ruimtemissies gaande zijn. Bijvoorbeeld Rosetta die nog altijd rond komeet 67P/C-G cirkelt.

Spectaculair
Recent maakte Rosetta spectaculaire foto’s van de komeet. Op het moment dat deze foto’s gemaakt werden, was de afstand tussen de komeet en Rosetta slechts 12 kilometer. Het betekent dat er heel wat details te zien zijn! Op de foto hieronder zien we een deel van het gebied dat onderzoekers aanduiden met de naam ‘Imhotep’. Het landschap is allesbehalve saai. Er zijn vrij gladde vlaktes en er liggen keien. Onderschat de grootte van die keien vooral niet. Rechts zie je een aantal keien, waaronder de kei ‘Cheops’ die zo’n 25 meter hoog is!

.
Afbeelding: ESA / Rosetta / NavCam.

Context
Hieronder zie je hetzelfde gebied, maar dan in een grotere context. Deze foto maakte Rosetta van een afstand van iets meer dan 14 kilometer.


Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.

Verder weg en dichterbij
Nadat Rosetta deze foto’s maakte, vergrootte de sonde de afstand tussen zichzelf en de komeet flink. Van een afstand van zo’n 1000 kilometer bestudeerde deze recentelijk de atmosfeer en het staartje van de komeet. Deze week heeft Rosetta de afstand tot de komeet weer verder verkleind.

Rosetta zal komeet 67P/C-G nog tot september bestuderen. Daarna komt de missie van Rosetta ten einde. Waarschijnlijk krijgt Rosetta dan opdracht om af te dalen naar het oppervlak van de komeet.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_162556699
27-05-2016

Rosetta vindt bouwstenen voor leven op komeet


Een impressie van ruimtesonde Rosetta. © epa.

Wetenschap Wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd rechtstreeks belangrijke organische verbindingen te detecteren in een komeet. De ontdekking versterkt het idee dat het leven op aarde lang geleden ontstond nadat een komeetinslag de nodige chemische bouwstenen naar hier bracht.

'Aminozuren zijn overal, en op vele plaatsen in het heelal kan dus mogelijk leven ontstaan'
Kathrin Altwegg, onderzoeker

De ontdekking gebeurde met behulp van het ESA-ruimtetuig Rosetta, dat nog tot september de atmosfeer van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko onderzoekt. De apparatuur aan boord van Rosetta deed meerdere vaststellingen van het aminozuur glycine in de wolk van gas en stof die de komeet omhult. Dat aminozuur wordt door levende organismen gebruikt om eiwitten aan te maken.

In het verleden werd glycine al indirect gedetecteerd. In 2006 keerden stalen terug naar de aarde van een andere komeet, Wild 2. Maar besmettingsproblemen nadat de stalen in de woestijn in Utah geland waren, bemoeilijkten de wetenschappelijke analyse.

"Nu we glycine hebben gevonden op meer dan één komeet, weten we zeker dat dit geen uitzondering is", zegt Kathrin Altwegg van de universiteit van Bern die het onderzoek, gepubliceerd in Science Advances, leidde.

Fosfor

De ontdekking impliceert dat glycine veel voorkomt op plekken in het heelal waar sterren en planeten zich hebben gevormd, zegt Altwegg. "Aminozuren zijn overal, en op vele plaatsen in het heelal kan dus mogelijk leven ontstaan."

Naast glycine vonden de onderzoekers rond 67P ook fosfor, een sleutelelement in alle levende organismen, en andere organische moleculen. Het was de eerste keer dat fosfor gevonden werd in een komeet.

"Meer nodig dan aminozuren"

Wetenschappers buigen zich al lang over de vraag hoe het leven op aarde miljarden jaren geleden ontstaan is. Een van de meest populaire hypothesen is dat kometen en planetoïden met hun organische moleculen in de oceanen van de aarde gestort zijn.

De nieuwe studie voedt die hypothese. Toch is er nog meer onderzoek nodig, zeggen de wetenschappers. "Je hebt meer nodig dan aminozuren om een levende cel te vormen", aldus Altwegg. "Het is de veelheid aan moleculen die de ingrediënten voor leven uitmaken."

Rosetta beëindigt haar twee jaar durende missie op 67P in september, wanneer ze rakelings langs de komeet vliegt om daarna neer te storten op zijn oppervlak.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_162639098
Dubbel :P

[ Bericht 96% gewijzigd door #ANONIEM op 31-05-2016 10:37:19 ]
  vrijdag 1 juli 2016 @ 20:16:41 #215
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_164058551
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_164058580
Vaarwel Philae! :W ;(

27-07-2016

Communicatie met komeetlander Philae voorgoed verbroken



Ruimtevaart Vandaag is de communicatie stopgezet met de Europese komeetlander Philae, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA meegedeeld.


© afp.

Om 11.00 uur Belgische tijd werd de stekker getrokken uit de ESS (Electrical Support System Processor Unit) op de moedersonde Rosetta die als interface voor de communicatie tussen beide ruimteschepen dient. Die uitschakeling maakt deel uit van de voorbereidingen om op 30 september ook afscheid te nemen van de Rosetta.

Sinds juli 2015 is van de Philae niets meer gehoord, en eerder dit jaar werd aangenomen dat het tuig in een eeuwige winterslaap was gevallen. De ESS bleef niettemin actief, voor een onwaarschijnlijke kans op ontwaken van de lander.


© Reuters/AFP/AP/RV.


© afp.

De Rosetta wentelt sinds augustus 2014 rond de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko die zichzelf meer en meer verwijdert van de Zon en de Aarde. De sonde is nu verder dan ooit van onze ster weg en krijgt aldus betekenisvol minder zonne-energie terwijl ook de bandbreedte voor het downloaden van wetenschappelijke data vermindert.

Bovendien wordt het ruimtetuig een dagje ouder en heeft de nuttige lading moeilijke condities meegemaakt, niet in het minst de bijna twee jaar nabij een stoffige komeet.

De Philae landde op 12 november 2014 op het hemellichaam, een primeur in de ruimtevaart.

De Rosetta werd in 2004 met een Ariane-5 draagraket gelanceerd. België neemt prominent deel aan de zeer ambitieuze missie waarvan het vooral de bedoeling was meer te weten te komen over het ontstaan van ons zonnestelsel 4,6 miljard jaar geleden.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_164060347
26-07-2016

This Space-Exploring Robot Tweeted a Heartbreaking Goodbye



Philae, the first robot to land on a comet, has reached the end of its life and is bidding a final farewell to Earth through a series of sad tweets.

“It’s time for me to say goodbye,” Philae tweeted on Tuesday. “Tomorrow, the unit on @ESA_Rosetta for communication with me will be switched off forever…”

After launching from a Rosetta probe, Philae landed on 67P/Churyumov-Gerasimenko in November 2014, becoming the first spacecraft to touch down on a comet. However, landing trouble led Philae to bounce across the landscape of the comet, finally settling down in a location about a kilometer away from its intended target, in the shadow of a cliff. As a result, the probe received only 1.5 hours of sunlight for every 12-hour rotation—not enough power to replenish its battery.

Philae project manager Stephan Ulamec announced in February 2016 that the time to say goodbye to the probe was fast approaching. The lander provided valuable data during the 57 hours it operated on battery power, but entered a hibernation period shortly after, waking only once for a brief period in July 2015.

Team members on the Philae lander project announced Tuesday that the Electrical Support System on Rosetta, which is used to communicate with Philae, will be turned off to save energy before Sept. 30, the day the mission will officially end. They encouraged fans of the lonely robot to send a picture saying goodbye to Philae.

Philae Lander
✔ ‎@Philae2014

It’s time for me to say goodbye. Tomorrow, the unit on @ESA_Rosetta for communication with me will be switched off forever...

Philae Lander
✔ ‎@Philae2014

I’m far from Earth&Sun!I’d love to take memories of YOU with me. Please send me a postcard from home! #GoodbyePhilae http://www.dlr.de/blogs/e(...)8684/15090_read-905/

(time.com)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_164060989



[ Bericht 36% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 28-07-2016 10:03:14 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 28 juli 2016 @ 22:03:25 #220
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_164076145
;(
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_164083222
28-07-2016

Komeet 67P is gelaagd, poreus en vooral heel oud


Komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko op 14 maart 2015. (ESA/Rosetta/NAVCAM)

Een gedetailleerde analyse van gegevens die zijn verzameld door de Europese ruimtesonde Rosetta bevestigt dat kometen oude restanten zijn uit de begintijd van ons zonnestelsel, en geen jongere brokstukken die zijn ontstaan door achtereenvolgende botsingen tussen grotere objecten. Tot die conclusie komt een internationaal team van wetenschappers, onder leiding van Björn Davidsson van het Jet Propulsion Laboratory van NASA (Astronomy & Astrophysics, 28 juli).

Rosetta’s onderzoek van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko heeft geleerd dat de beide lobben van dit object een lage dichtheid hebben, een hoge porositeit en een gelaagde opbouw. Dat laatste suggereert dat de twee lobben vóór hun uiteindelijke fusie geleidelijk materiaal hebben verzameld. En hun poreuze karakter wijst erop dat ze waarschijnlijk geen overblijfselen zijn van harde botsingen: dan zouden ze een compactere structuur moeten vertonen. Het feit dat de beide delen van de komeet dezelfde gelaagdheid vertonen, vertelt bovendien dat ze een vergelijkbare voorgeschiedenis hebben.

Het beeldmateriaal van Rosetta laat verder zien dat komeet 67P een klonterige structuur vertoont. Hij lijkt te zijn ontstaan uit brokken ijs en gesteente met afmetingen van enkele meters – zogeheten kometesimalen. En de gassen die de komeet door opwarming door de zon uitstoot zijn rijk aan vluchtige stoffen zoals koolstofmonoxide, zuurstof, stikstof en argon.

Al met al wijzen de waarnemingen erop dat kometen onder uiterst koude omstandigheden zijn ontstaan, en in de loop van hun leven niet hebben blootgestaan aan significante thermische processen. Hun ontstaansgeschiedenis zou een heel rustige zijn geweest: nadat vroeg in de geschiedenis van het zonnestelsel de grote hemellichamen waren ontstaan, bleven in het buitengebied van het zonnestelsel nog bescheiden hoeveelheden gruis en ijsdeeltjes achter. Dit restmateriaal lijkt heel geleidelijk te zijn samengeklonterd tot kometen als 67P, die dus een schat aan informatie bevatten over de eigenschappen van de wolk van gas en stof waaruit 4,6 miljard jaar geleden de zon, de planeten en de kleinere leden van ons zonnestelsel zijn ontstaan. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_164095387
New Vangelis album inspired by ESA’s Rosetta mission

Legendary composer and pioneer of electronic music Vangelis has produced a brand new album, ‘Rosetta’, inspired by ESA’s Rosetta mission



The release of the album by Decca Records on 23 September coincides with the culmination of Rosetta’s 12-year mission to orbit and land its Philae probe on Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Rosetta is set to complete its journey in a controlled descent to the surface of the comet on 30 September.

The story of this mission fuelled Vangelis’ long-held passion for space and inspired him to create his first new studio album in 18 years.

Vangelis’ music is often linked to themes of science, history and exploration. Alongside his Academy Award-winning score for ‘Chariots of Fire’, he has written for the films including ‘Antarctica’, ‘1492: Conquest of Paradise’, ‘The Bounty’ and ‘Alexander’.

“Mythology, science and space exploration are subjects that have fascinated me since my early childhood. And they were always connected somehow with the music I write,” said Vangelis.



ESA’s connection with Vangelis goes back several years to when ESA astronaut André Kuipers was on the International Space Station. André is a big fan and he had a lot of Vangelis’ music with him in space.

After sharing stories and experiences with André via video call from the ISS, Vangelis was inspired to write some music for ESA to mark the landing of Philae on the comet in 2014.

To Vangelis, music is a sacred, basic force of the Universe, its purpose to elevate, inspire and to heal humankind. Never has this been more obvious than on ‘Rosetta’, an album that perfectly blends his fascination with the Universe and his ability to compose stirring music.

“With music, you can enhance emotions and create memories: I believe that what Vangelis wanted to do was share a lasting memory of our Rosetta mission through his music,” said Carl Walker, from ESA’s Communication Department.

Vangelis has dedicated this new album to everyone who made the ESA’s ongoing Rosetta mission possible, in particular extending the track called ‘Rosetta’s Waltz’ as an expression of his appreciation to the mission team.

“Rosetta has been an amazing journey for everybody involved, both scientifically and technically, but it has also connected emotionally with so many people around the world,” said ESA’s Prof. Mark McCaughrean, Senior Science Advisor in the Directorate of Science.

“So you can imagine how proud we were when one of the world’s great composers Vangelis made some music for us at the time of landing, and how excited we are that he’s put together a whole album of original music about this astonishing adventure.”
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
pi_164095578
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 29 juli 2016 @ 20:30:41 #224
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_164096736
quote:
14s.gif Op vrijdag 29 juli 2016 19:22 schreef -CRASH- het volgende:
New Vangelis album inspired by ESA’s Rosetta mission

Legendary composer and pioneer of electronic music Vangelis has produced a brand new album, ‘Rosetta’, inspired by ESA’s Rosetta mission

[ afbeelding ]

The release of the album by Decca Records on 23 September coincides with the culmination of Rosetta’s 12-year mission to orbit and land its Philae probe on Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Rosetta is set to complete its journey in a controlled descent to the surface of the comet on 30 September.

The story of this mission fuelled Vangelis’ long-held passion for space and inspired him to create his first new studio album in 18 years.

Vangelis’ music is often linked to themes of science, history and exploration. Alongside his Academy Award-winning score for ‘Chariots of Fire’, he has written for the films including ‘Antarctica’, ‘1492: Conquest of Paradise’, ‘The Bounty’ and ‘Alexander’.

“Mythology, science and space exploration are subjects that have fascinated me since my early childhood. And they were always connected somehow with the music I write,” said Vangelis.

[ afbeelding ]

ESA’s connection with Vangelis goes back several years to when ESA astronaut André Kuipers was on the International Space Station. André is a big fan and he had a lot of Vangelis’ music with him in space.

After sharing stories and experiences with André via video call from the ISS, Vangelis was inspired to write some music for ESA to mark the landing of Philae on the comet in 2014.

To Vangelis, music is a sacred, basic force of the Universe, its purpose to elevate, inspire and to heal humankind. Never has this been more obvious than on ‘Rosetta’, an album that perfectly blends his fascination with the Universe and his ability to compose stirring music.

“With music, you can enhance emotions and create memories: I believe that what Vangelis wanted to do was share a lasting memory of our Rosetta mission through his music,” said Carl Walker, from ESA’s Communication Department.

Vangelis has dedicated this new album to everyone who made the ESA’s ongoing Rosetta mission possible, in particular extending the track called ‘Rosetta’s Waltz’ as an expression of his appreciation to the mission team.

“Rosetta has been an amazing journey for everybody involved, both scientifically and technically, but it has also connected emotionally with so many people around the world,” said ESA’s Prof. Mark McCaughrean, Senior Science Advisor in the Directorate of Science.

“So you can imagine how proud we were when one of the world’s great composers Vangelis made some music for us at the time of landing, and how excited we are that he’s put together a whole album of original music about this astonishing adventure.”
quote:
_O_
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_164102019
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_164136057
Kan iemand mij uitleggen waarom het energiesysteem van de rosetta hebben uitgezet? Hadden ze de rosetta niet gewoon aan kunnen laten, kunnen vergeten en we zien wel wat er gebeurt?

Er is een theoretische kans dat de philae contact opneemt.
pi_164239995

Gepubliceerd op 5 aug. 2016
Animation visualising Rosetta’s two-year journey around Comet 67P/Churyumov–Gerasimenko.

The animation begins on 31 July 2014, during Rosetta’s final approach to the comet after its ten-year journey through space. The spacecraft arrived at a distance of 100 km on 6 August whereupon it gradually approached the comet and entered initial mapping orbits that were needed to select a landing site for Philae. These observations also enabled the first comet science of the mission. The manoeuvres in the lead up to, during and after Philae’s deployment on 12 November are seen, before Rosetta settled into longer-term science orbits.

In February and March 2015 the spacecraft made several flybys. One of the closest flybys triggered a ‘safe mode’ event that forced it to retreat temporarily until it was safe to gradually draw closer again. The comet’s increased activity in the lead up to and after perihelion in August 2015 meant that Rosetta remained well beyond 100 km distances for several months.

In June 2015, contact was restored with Philae again – albeit temporary, with no permanent link able to be maintained, despite a series of dedicated trajectories flown by Rosetta for several weeks.

Following perihelion, Rosetta performed a dayside far excursion some 1500 km from the comet, before re-approaching to closer orbits again, enabled by the reduction in the comet’s activity. In March–April 2016 Rosetta went on another far excursion, this time on the night side, followed by a close flyby and orbits dedicated to a range of science observations.

The animation finishes at 9 August 2016, before the details of the end of mission orbits were known. A visualisation of the trajectories leading to the final descent to the surface of the comet on 30 September will be provided once available.

The trajectory shown in this animation is created from real data, but the comet rotation is not. An arrow indicates the direction to the Sun as the camera viewpoint changes during the animation.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
pi_164240415
This is Where the Rosetta Spacecraft Is Going to Die



Seventy-one days from now, the Rosetta spacecraft will end its historic mission by crashing onto the surface of its target, Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Mission planners have now selected the spacecraft’s final, mission-ending destination—and it’s a good one.

As announced by the ESA earlier today, Rosetta will make its controlled impact on an area known as Ma’at, a dusty and pitted region located on the comet’s small lobe.


The circle marks the spot on Ma’at (Image: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA)


The Ma’at region is located on the smaller of the comet’s two prominent lobes. (Image: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA)

This region was chosen for its scientific value, and, in the words of the ESA, was a spot that took “into account key operational constraints involved in executing the descent.” In other words, it was one of only a few locations where the spacecraft could actually be maneuvered. The descent will be extremely complicated, requiring several precise navigational adjustments.

Ma’at features active pits, which hint at the comet’s ever-changing and dynamic surface. Scientists theorize that the pits are formed when the ceiling of a subsurface cavity can’t support its own weight, resulting in cometary version of a sinkhole. The resulting pits are exposed to the elements, causing continual erosion over time.


Active pits on Ma’at (image: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA)

ESA scientists also want to take a look at Ma’at’s dust-covered surface. Coated on the comet like icing sugar, it exhibits sharp outcrops of materials that appear to be emerging from the ash-like surface. This matches several other regions of the comet, and scientists would like to take a closer look.

As Rosetta makes its descent, it will take hi-resolution images of the region, allowing scientists to peer closer view at the pits and the dusty surface. Unfortunately, the spacecraft will likely be damaged once it hits the comet, effectively ending the mission.
Rosetta is scheduled to crash on the comet in a controlled descent on September 30, 2016.

[ESA]
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 5 augustus 2016 @ 14:11:48 #229
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_164244191
bijzonder om de vluchroute rond de komeet zo te zien :D
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_164244495
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 augustus 2016 14:11 schreef rubbereend het volgende:
bijzonder om de vluchroute rond de komeet zo te zien :D
Kan iemand mij uitleggen waarom de energievoorziening wordt uitgezet en waarom de rosetta gecontroleerd moet neerstorten? Kunnen ze de rosetta niet gewoon zijn werk laten doen en afwachten totdat ze zelf uit elkaar valt/neerstort.
pi_164245491
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 augustus 2016 14:26 schreef Rick_Van_Acht het volgende:

[..]

Kan iemand mij uitleggen waarom de energievoorziening wordt uitgezet en waarom de rosetta gecontroleerd moet neerstorten? Kunnen ze de rosetta niet gewoon zijn werk laten doen en afwachten totdat ze zelf uit elkaar valt/neerstort.
de afstand tussen de komeet en de zon wordt steeds groter. Tegen het einde van september zal Rosetta nog maar heel weinig zonlicht ontvangen (Rosetta draait op zonne-energie), bij de afdaling naar de komeet zal er evengoed nog onderzoek gedaan worden, als de sonde eenmaal op het oppervlak staat zal die daar niet meer toe in staat zijn en komt logischerwijs een einde aan de missie.

In 2014 overwoog de ESA nog om Rosetta in een staat van winterslaap te brengen. De ruimtesonde zal zich over vijf jaar namelijk weer dichter bij de zon bevinden en zou dan in theorie weer metingen kunnen verrichten. Maar de kans is groot dat de apparatuur aan boord tegen die tijd niet meer zal werken door de grote temperatuurschommelingen en straling in de ruimte.

Daarom is besloten om Rosetta gecontroleerd te laten neerstorten op de komeet. Eenmaal op het oppervlak zal contact met de aarde onmogelijk zijn, zelfs als de antenne van de ruimtesonde de landing overleeft.
Vlak voor de fatale landing zullen onderzoekers van de ESA nog wel een poging doen om het oppervlak van de komeet van dichtbij te fotograferen met Rosetta

[ Bericht 13% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 05-08-2016 15:20:25 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_164933056
25-08-2016

Rosetta ziet krachtige uitbarsting komeet in closeup


Opname van de uitbarsting van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko op 19 februari 2016, vastgelegd door de Europese komeetverkenner Rosetta. (ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA)

Op 19 februari 2016 is de Europese komeetverkenner Rosetta getuige geweest van een krachtige uitbarsting van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. De waarnemingen zijn vandaag gepubliceerd in Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Rond 10.40 uur Nederlandse tijd die ochtend namen vrijwel alle wetenschappelijke instrumenten van Rosetta een toename van activitiet waar: het ijle gas-omhulsel van de kleine, ijzige komeetkern werd in korte tijd enorm veel helderder; de temperatuur van het gas nam met dertig graden toe, en ruim een uur later, rond 12.15 uur Nederlandse tijd, werd Rosetta 'gezandstraald' door een ca. dertig maal grotere hoeveelheid kleine en grote stofdeeltjes dan normaal. De waarnemingen werden verricht op een afstand van slechts 35 kilometer van de komeetkern.

Uit een uitgebreide analyse van alle metingen concluderen onderzoekers nu dat er vermoedelijk sprake is geweest van een kleine 'landverschuiving' in het Atum-gebied op een van de twee 'uiteinden' van de haltervormige komeetkern. Daar bevindt zich een steile helling die zojuist uit de schaduw tevoorschijn kwam en weer voor het eerst door de zon werd beschenen. Dat heeft vermoedelijk geleid tot een soort explosieve verdamping van het ijs dat zich direct onder het stoffige komeetoppervlak bevindt.

Waarnemingen zoals deze kunnen helpen om de inwendige structuur van kometen beter te begrijpen. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_165003494
31-08-2016

Maagdelijk stof van komeet 67P onder de microscoop


Komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, op 22 november 2014 gefotografeerd door Rosetta. De kern is opzettelijk overbelicht om de ‘jets’ van gas en stof die de komeet uitstoot beter te laten zien. (ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA)

Een internationaal team van wetenschappers met daarbij Pascale Ehrenfreund van de Universiteit Leiden heeft ontdekt dat de stofdeeltjes van komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko zijn opgebouwd uit nog kleinere stofdeeltjes. Deze ontdekking bevestigt de heersende theorie dat klonten stof de basis vormen waaruit kometen en planeten ontstaan. De onderzoekers publiceren hun bevinding donderdag in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

De wetenschappers gebruikten voor hun onderzoek een atoomkrachtmicroscoop in de ruimte. De microscoop bevindt zich aan boord van het onbemande ruimtevaartuig Rosetta dat twee jaar geleden na een reis van tien jaar aankwam bij de komeet 67P. Dankzij het onderzoek aan de stofdeeltjes van de komeet kunnen wetenschappers meer te weten komen over hoe ons zonnestelsel is gevormd. Kometen zijn namelijk een soort tijdcapsule. Ze bevatten materiaal in een bijna ongerepte staat, dat wil zeggen, zoals het eruit zag 4,7 miljard jaar geleden toen ons zonnestelsel werd gevormd.

Het is voor het eerst dat deze ongerepte stofdeeltjes van een komeet in zulk detail en van zo dichtbij zijn bekeken. Een eerdere expeditie naar komeet Wild 2 in 2004 ging op grote afstand langs een komeet. En bij onderzoek naar ruimtestof in de aardatmosfeer kan dat stof veranderd zijn door langdurige inwerking van zonnestraling en door botsingen met andere deeltjes.

Het instrument dat de onderzoekers gebruikten heet MIDAS: Micro-Imaging Dust Analysis System. Het instrument toont de grootte, de vorm en de structuur van het komeetstof. Het blijkt dat het stof bestaat uit klonten van kleinere korrels. De stofdeeltjes verschillen in grootte: van tientallen micrometers tot enkele honderden nanometers. En ze variëren van vorm: van losse korrels tot grotere, poreuze, langwerpige klonten. Ook vonden de onderzoekers een klont die bestaat uit 114 kleinere stofdeeltjes.

Eerder al bekeken onderzoekers met een ander instrument de grotere brokken stof van 67P. Die bleken op hun beurt weer uit kleinere brokjes te bestaan. Met MIDAS konden de kleinste deeltjes worden bestudeerd.

De waarnemingen die nu door Ehrenfreund en haar collega’s worden gepubliceerd, bevestigen de theorieën die voorspellen dat kometen en planeten zijn opgebouwd uit kleine stofdeeltjes die samensmelten tot grotere en waaruit uiteindelijk planeten en kometen vormen.

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_165005842
[/quote]
quote:
0s.gif Op donderdag 1 september 2016 08:35 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
31-08-2016

Maagdelijk stof van komeet 67P onder de microscoop

[ afbeelding ]
Komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, op 22 november 2014 gefotografeerd door Rosetta. De kern is opzettelijk overbelicht om de ‘jets’ van gas en stof die de komeet uitstoot beter te laten zien. (ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA)

Een internationaal team van wetenschappers met daarbij Pascale Ehrenfreund van de Universiteit Leiden heeft ontdekt dat de stofdeeltjes van komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko zijn opgebouwd uit nog kleinere stofdeeltjes. Deze ontdekking bevestigt de heersende theorie dat klonten stof de basis vormen waaruit kometen en planeten ontstaan. De onderzoekers publiceren hun bevinding donderdag in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

De wetenschappers gebruikten voor hun onderzoek een atoomkrachtmicroscoop in de ruimte. De microscoop bevindt zich aan boord van het onbemande ruimtevaartuig Rosetta dat twee jaar geleden na een reis van tien jaar aankwam bij de komeet 67P. Dankzij het onderzoek aan de stofdeeltjes van de komeet kunnen wetenschappers meer te weten komen over hoe ons zonnestelsel is gevormd. Kometen zijn namelijk een soort tijdcapsule. Ze bevatten materiaal in een bijna ongerepte staat, dat wil zeggen, zoals het eruit zag 4,7 miljard jaar geleden toen ons zonnestelsel werd gevormd.

Het is voor het eerst dat deze ongerepte stofdeeltjes van een komeet in zulk detail en van zo dichtbij zijn bekeken. Een eerdere expeditie naar komeet Wild 2 in 2004 ging op grote afstand langs een komeet. En bij onderzoek naar ruimtestof in de aardatmosfeer kan dat stof veranderd zijn door langdurige inwerking van zonnestraling en door botsingen met andere deeltjes.

Het instrument dat de onderzoekers gebruikten heet MIDAS: Micro-Imaging Dust Analysis System. Het instrument toont de grootte, de vorm en de structuur van het komeetstof. Het blijkt dat het stof bestaat uit klonten van kleinere korrels. De stofdeeltjes verschillen in grootte: van tientallen micrometers tot enkele honderden nanometers. En ze variëren van vorm: van losse korrels tot grotere, poreuze, langwerpige klonten. Ook vonden de onderzoekers een klont die bestaat uit 114 kleinere stofdeeltjes.

Eerder al bekeken onderzoekers met een ander instrument de grotere brokken stof van 67P. Die bleken op hun beurt weer uit kleinere brokjes te bestaan. Met MIDAS konden de kleinste deeltjes worden bestudeerd.

De waarnemingen die nu door Ehrenfreund en haar collega’s worden gepubliceerd, bevestigen de theorieën die voorspellen dat kometen en planeten zijn opgebouwd uit kleine stofdeeltjes die samensmelten tot grotere en waaruit uiteindelijk planeten en kometen vormen.

(allesoversterrenkunde)

Drie stofdeeltjes van de komeet 67P.
In de 3D-versie zijn de deeltjes twee keer zo hoog afgebeeld
om ze duidelijker te kunnen bestuderen.
(c) ESA/Rosetta/IWF for the MIDAS team IWF/ESA/LATMOS/Universiteit Leiden/Universität Wien




[ Bericht 1% gewijzigd door -CRASH- op 01-09-2016 11:32:24 ]
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
pi_165105150
PHILAE IS GEVONDEN!!!! *O* *O* _O_

05-09-2016

PHILAE FOUND!



Less than a month before the end of the mission, Rosetta’s high-resolution camera has revealed the Philae lander wedged into a dark crack on Comet 67P/Churyumov–Gerasimenko.

The images were taken on 2 September by the OSIRIS narrow-angle camera as the orbiter came within 2.7 km of the surface and clearly show the main body of the lander, along with two of its three legs.

The images also provide proof of Philae’s orientation, making it clear why establishing communications was so difficult following its landing on 12 November 2014.


Philae close-up

“With only a month left of the Rosetta mission, we are so happy to have finally imaged Philae, and to see it in such amazing detail,” says Cecilia Tubiana of the OSIRIS camera team, the first person to see the images when they were downlinked from Rosetta yesterday.

“After months of work, with the focus and the evidence pointing more and more to this lander candidate, I’m very excited and thrilled that we finally have this all-important picture of Philae sitting in Abydos,” says ESA’s Laurence O’Rourke, who has been coordinating the search efforts over the last months at ESA, with the OSIRIS and SONC/CNES teams.

Philae was last seen when it first touched down at Agilkia, bounced and then flew for another two hours before ending up at a location later named Abydos, on the comet’s smaller lobe.

After three days, Philae's primary battery was exhausted and the lander went into hibernation, only to wake up again and communicate briefly with Rosetta in June and July 2015 as the comet came closer to the Sun and more power was available.


OSIRIS narrow-angle camera image with Philae, 2 September

However, until today, the precise location was not known. Radio ranging data tied its location down to an area spanning a few tens of metres, but a number of potential candidate objects identified in relatively low-resolution images taken from larger distances could not be analysed in detail until recently.

While most candidates could be discarded from analysis of the imagery and other techniques, evidence continued to build towards one particular target, which is now confirmed in images taken unprecedentedly close to the surface of the comet.

At 2.7 km, the resolution of the OSIRIS narrow-angle camera is about 5 cm/pixel, sufficient to reveal characteristic features of Philae’s 1 m-sized body and its legs, as seen in these definitive pictures.




Philae close-up, labelled

“This remarkable discovery comes at the end of a long, painstaking search,” says Patrick Martin, ESA’s Rosetta Mission Manager. “We were beginning to think that Philae would remain lost forever. It is incredible we have captured this at the final hour.”

“This wonderful news means that we now have the missing ‘ground-truth’ information needed to put Philae’s three days of science into proper context, now that we know where that ground actually is!” says Matt Taylor, ESA’s Rosetta project scientist.

"Now that the lander search is finished we feel ready for Rosetta's landing, and look forward to capturing even closer images of Rosetta's touchdown site,” adds Holger Sierks, principal investigator of the OSIRIS camera.

The discovery comes less than a month before Rosetta descends to the comet’s surface. On 30 September, the orbiter will be sent on a final one-way mission to investigate the comet from close up, including the open pits in the Ma’at region, where it is hoped that critical observations will help to reveal secrets of the body’s interior structure.

Further information on the search that led to the discovery of Philae, along with additional images, will be made available soon.

(ESA.int)

[ Bericht 0% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 06-09-2016 08:33:01 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_165106742
quote:
0s.gif Op maandag 5 september 2016 15:59 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
PHILAE IS GEVONDEN!!!! *O* *O* _O_

05-089-2016

PHILAE FOUND!

[ afbeelding ]

Less than a month before the end of the mission, Rosetta’s high-resolution camera has revealed the Philae lander wedged into a dark crack on Comet 67P/Churyumov–Gerasimenko.

The images were taken on 2 September by the OSIRIS narrow-angle camera as the orbiter came within 2.7 km of the surface and clearly show the main body of the lander, along with two of its three legs.

The images also provide proof of Philae’s orientation, making it clear why establishing communications was so difficult following its landing on 12 November 2014.

[ afbeelding ]
Philae close-up

“With only a month left of the Rosetta mission, we are so happy to have finally imaged Philae, and to see it in such amazing detail,” says Cecilia Tubiana of the OSIRIS camera team, the first person to see the images when they were downlinked from Rosetta yesterday.

“After months of work, with the focus and the evidence pointing more and more to this lander candidate, I’m very excited and thrilled that we finally have this all-important picture of Philae sitting in Abydos,” says ESA’s Laurence O’Rourke, who has been coordinating the search efforts over the last months at ESA, with the OSIRIS and SONC/CNES teams.

Philae was last seen when it first touched down at Agilkia, bounced and then flew for another two hours before ending up at a location later named Abydos, on the comet’s smaller lobe.

After three days, Philae's primary battery was exhausted and the lander went into hibernation, only to wake up again and communicate briefly with Rosetta in June and July 2015 as the comet came closer to the Sun and more power was available.

[ afbeelding ]
OSIRIS narrow-angle camera image with Philae, 2 September

However, until today, the precise location was not known. Radio ranging data tied its location down to an area spanning a few tens of metres, but a number of potential candidate objects identified in relatively low-resolution images taken from larger distances could not be analysed in detail until recently.

While most candidates could be discarded from analysis of the imagery and other techniques, evidence continued to build towards one particular target, which is now confirmed in images taken unprecedentedly close to the surface of the comet.

At 2.7 km, the resolution of the OSIRIS narrow-angle camera is about 5 cm/pixel, sufficient to reveal characteristic features of Philae’s 1 m-sized body and its legs, as seen in these definitive pictures.



[ afbeelding ]
Philae close-up, labelled

“This remarkable discovery comes at the end of a long, painstaking search,” says Patrick Martin, ESA’s Rosetta Mission Manager. “We were beginning to think that Philae would remain lost forever. It is incredible we have captured this at the final hour.”

“This wonderful news means that we now have the missing ‘ground-truth’ information needed to put Philae’s three days of science into proper context, now that we know where that ground actually is!” says Matt Taylor, ESA’s Rosetta project scientist.

"Now that the lander search is finished we feel ready for Rosetta's landing, and look forward to capturing even closer images of Rosetta's touchdown site,” adds Holger Sierks, principal investigator of the OSIRIS camera.

The discovery comes less than a month before Rosetta descends to the comet’s surface. On 30 September, the orbiter will be sent on a final one-way mission to investigate the comet from close up, including the open pits in the Ma’at region, where it is hoped that critical observations will help to reveal secrets of the body’s interior structure.

Further information on the search that led to the discovery of Philae, along with additional images, will be made available soon.

(ESA.int)
Dan lijkt mijn vermoeden dat ie ergens in gevallen was
door een beving iets dichterbij te komen.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
  Moderator / Redactie Sport / Weblog maandag 5 september 2016 @ 17:28:08 #237
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_165107055
wow _O_ echt geniaal dit
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_165127508
*O* *O*
Ze kunnen hem ne herenigen >:)
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 7 september 2016 @ 19:10:25 #240
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_165156767
ESA_Rosetta twitterde op woensdag 07-09-2016 om 19:09:23 Meet Kenneth & Juliette, #67P dust particles that contain solid organics! #New #Discovery https://t.co/7G06ErvxFf https://t.co/0R4m3B4TEk reageer retweet
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_165218411
"And now....the end is near.....so I face..the final curtain..." ;(

09-09-2016

Einde nadert voor ruimtesonde Rosetta


Als alles volgens plan verloopt zal Rosetta aan het begin van de middag van 30 september terechtkomen in de buurt van een diepe put in het oppervlak van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. (ESA/Rosetta/NavCam – CC BY-SA IGO 3.0)

Ruimtesonde Rosetta is begonnen aan haar laatste kunstje. Sinds 9 augustus doorloopt zij elliptische omloopbanen die haar stapsgewijs steeds dichter bij het ijzige oppervlak van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko brengen. Dat moet op 24 september a.s. resulteren in een ‘flyover’ waarbij de komeet tot op minder dan een kilometer wordt genaderd.

Dat is de opmaat naar een korte reeks koerscorrecties die er uiteindelijk toe zullen leiden dat Rosetta op 30 september een buiklanding maakt op de komeet. Haar laatste rustplaats ligt op de ‘kop’ van de komeet, waar het oppervlak tal van diepe putten vertoont. Dat zijn plekken waar waterdamp en stof uit de komeet ontsnappen.

Wetenschappers zijn heel geïnteresseerd in de bobbelige structuur die de wanden van deze putten vertonen. Deze structuur wijst erop dat de komeet is opgebouwd uit brokstukken van ongeveer een meter groot – zogeheten kometesimalen.

Tijdens haar crash, die overigens heel traag verloopt, zal de Europese ruimtesonde de kometesimalen van heel dichtbij kunnen bekijken. Tot het allerlaatst zullen enkele van haar instrumenten metingen blijven doen. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_165392911
Volg aanstaande maandag de live uitzending vanaf 14:00
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
  Moderator / Redactie Sport zaterdag 17 september 2016 @ 23:32:19 #243
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_165393073
;(
100.000 katjes
Fuck the EBU!
pi_165495179
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
pi_165495929
Zou het budget voor de leuke en duidelijke animatiefilms op zijn? :-(
  donderdag 22 september 2016 @ 16:49:03 #246
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_165495992
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2016 16:45 schreef qajariaq het volgende:
Zou het budget voor de leuke en duidelijke animatiefilms op zijn? :-(
Misschien is het een rendering van een simulatie die ze zelf ook gebruiken?
And what rough beast, its hour come round at last,
Slouches towards Bethlehem to be born?
pi_165528316
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
pi_165606269
Het einde is nabij ;(
En dit is de laatste video van Once Upon a Time


Maar wat was het toch een fantastische missie en we gaan nog door tot de allerlaatste snik
_O_

[ Bericht 3% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 27-09-2016 18:18:33 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 27 september 2016 @ 18:52:09 #249
65394 Montov
Dogmaticus Irritantus
pi_165606970
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 september 2016 18:11 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Het einde is nabij ;(
En dit is de laatste video van Once Upon a Time


Maar wat was het toch een fantastische missie en we gaan nog door tot de allerlaatste snik
_O_
Het eindigt met "To be continued", dus er zal nog wel zo'n fantastische video komen. _O_
Géén kloon van tvlxd!
pi_165612970
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
pi_165615272
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 september 2016 18:52 schreef Montov het volgende:

[..]

Het eindigt met "To be continued", dus er zal nog wel zo'n fantastische video komen. _O_
ik had het beter moeten verwoorden, ipv 'laatste', 'meest recente' ofzo :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_165622289
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 september 2016 18:11 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Het einde is nabij ;(
En dit is de laatste video van Once Upon a Time


Maar wat was het toch een fantastische missie en we gaan nog door tot de allerlaatste snik
_O_
*O*
pi_165622895
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 september 2016 22:57 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

ik had het beter moeten verwoorden, ipv 'laatste', 'meest recente' ofzo :)
Er zal nog wel 1 video komen waar te zien is hoe Rosetta land...
En dat ie de ogen dicht doet en gaat "slapen".

THE END...
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
pi_165634685
Rosetta foto album(s)


How to follow Rosetta's grand finale

30 September
12:30-13:40 CEST, end of mission coverage
Live streaming will begin at 12:30 CEST via rosetta.esa.int, https://livestream.com/ESA/rosettagrandfinale and ESA's Facebook page featuring status updates from mission controllers live from ESA's European Space Operations Centre in Darmstadt, Germany.
Note that the start time may be subject to ±20 minute change depending on the final confirmed impact time.

[ Bericht 23% gewijzigd door -CRASH- op 28-09-2016 22:47:59 ]
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
pi_165640737
quote:
0s.gif Op woensdag 28 september 2016 13:16 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Er zal nog wel 1 video komen waar te zien is hoe Rosetta land...
En dat ie de ogen dicht doet en gaat "slapen".

THE END...
Ik ben benieuwd :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_165640744
27-09-2016

Rosetta’s komeet is een paar meter slanker geworden


Komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko op 11 september 2015. (ESA/Rosetta/NAVCAM, CC BY-SA IGO 3.0)

De afgelopen twee jaar heeft de Europese ruimtesonde Rosetta allerlei eigenschappen van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko in de gaten gehouden. Daarbij ging het onder meer om de hoeveelheid waterdamp die de komeet de ruimte in blaast, en de mate waarin zijn waterproductie op verschillende afstanden tot de zon varieert.

Uit de gegevens van Rosetta blijkt dat toen de ruimtesonde in augustus 2014 bij de komeet aankwam, de wateruitstoot enkele tientallen tonnen per dag bedroeg. Toen de komeet een jaar later zijn kleinste afstand tot de zon bereikte, liep het waterverlies op tot bijna een miljoen ton per dag. In de maanden daarna nam de uitstoot weer sterk af.

Het onderzoek heeft verder laten zien dat tijdens de eerste paar maanden de waterdamp voornamelijk afkomstig was van het noordelijk halfrond van de komeet, dat op dat moment het meeste zonlicht opving. Nadat in mei 2015 de zuidelijke zomer was aangebroken, verschoof de productie van waterdamp – veel sneller dan verwacht – naar het andere halfrond.

Alles bij elkaar is komeet 67P de afgelopen twee jaar ongeveer 6,4 miljoen ton aan water kwijtgeraakt. Omdat de komeet behalve waterdamp ook andere gassen en stof uitstoot, zal het totale massaverlies naar schatting nog eens tien keer groter zijn geweest. Dat betekent dat de komeet tijdens deze nadering van de zon globaal een meter of vier is afgeslankt. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 29 september 2016 @ 21:04:54 #257
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_165655834
nog maar één dag :o ;(
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_165661723
22:50 werdt de collision burn gestart
23:30 wisten ze pas of het gelukt was.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
pi_165661812
quote:
0s.gif Op donderdag 29 september 2016 23:50 schreef -CRASH- het volgende:
22:50 werdt de collision burn gestart
23:30 wisten ze pas of het gelukt was.
^O^
Tot morgen
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_165662375
Collision manoeuvre complete


Rosetta has completed its final manoeuvre and is now on a collision course with Comet 67P/C-G.
A small thruster burn starting 20:48:11 UTC and lasting 208 seconds has set the craft on course towards its final destination.
The spacecraft's navigation cameras will soon take a set of five images to confirm that the spacecraft is on target, and to refine the predicted impact time.
These are expected to be downlinked by 0300 UT / 0500 CEST and we therefore expect that the next report, with the updated time and at least one of those NAVCAM images, will be around 0400 UT / 0600 CEST.

http://blogs.esa.int/rose(...)-manoeuvre-complete/
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
pi_165664024
We've started to get images from Rosetta's #CometLanding descent! This one was taken earlier this morning, at 01:20 UT, from a distance of around 16km.



[ Bericht 97% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 30-09-2016 09:17:23 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_165664235
30-09-2016

Ruimtesonde Rosetta daalt af naar komeet


Deze foto van de ‘kop’ van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko heeft Rosetta gemaakt aan het begin van haar afdaling op 30 september. De afstand tot de komeet bedroeg toen nog ruim 15 kilometer. (ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team)

Gisteravond om 22.48 uur Nederlandse tijd is de Europese ruimtesonde Rosetta begonnen aan het laatste deel van haar reis. Met een korte stoot van haar raketmotor is de sonde op ‘ramkoers’ gezet naar het oppervlak van de komeet waar zij de laatste twee jaar omheen heeft gedraaid.

Onderweg zullen de meeste instrumenten van Rosetta metingen blijven doen, en ook zullen van steeds dichterbij foto’s worden gemaakt. Zoals het er nu naar uitziet, zal Rosetta vandaag rond 12.38 uur op de komeet belanden. Dat betekent tevens het einde van de succesvolle missie van de ruimtesonde.

Omdat de radiosignalen van Rosetta er 40 minuten over doen om de aarde te bereiken, zal er pas rond 13.18 uur een einde komen aan de stroom gegevens die zij naar de aarde zendt. Wetenschappers hopen dat de ruimtesonde tot het allerlaatst zal blijven functioneren, om de komeet van héél dichtbij te kunnen onderzoeken. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_165664371
Wow! Check out this amazing play of shadows on Comet #67P, seen from around 11.7 km at 05:25 UT this morning as Rosetta descends for CometLanding

Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_165664527
Spannend!! Ben erg benieuwd naar de laatste foto's.
[i]And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music.[/i]
I loved to discover how unique and strange humanity is. How we are all, deep down, nerdy weirdos.
pi_165664872
Op Facebook zijn ze nu live in de control room

https://www.facebook.com/(...)_id=1475222097071613
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_165665064
Closer & closer: beautiful contrasts in surface textures of Comet 67P. This from a distance of 8.9 km at 06:53 UT #CometLanding

Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_165665266
mooie beelden toch ^O^
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_165666301
Nou nog eventjes...duurt niet lang meer
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_165666328
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 september 2016 11:31 schreef Prisha het volgende:
Nou nog eventjes...duurt niet lang meer
Hoe laat NL tijd crasht dat ding?
"The only sight worse than a sad dwarf is a very sad dwarf"
"Met dubbel s welteverstaan"
pi_165666356
quote:
7s.gif Op vrijdag 30 september 2016 11:33 schreef Geralt het volgende:

[..]

Hoe laat NL tijd crasht dat ding?
om en nabij 12:20 maar er kan 20 minuten speling in zitten
Ik kijk nu hiernaar
http://livestream.com/ESA/rosettagrandfinale
en hou FB in de gaten daar geven ze updates
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_165666424
Er gebeurt iets. Muziek?
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_165666929
hoogte Rosetta 5.8 KM
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
pi_165667098
Bij het naderen van de komeet neemt de ROSINA sensor waar dat de gasdruk toeneemt

<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
pi_165667193
esaoperations twitterde op vrijdag 30-09-2016 om 12:20:41 Matthias Eiblmaier @ESA_Rosetta Operations Engineer confirms "Distance 1 km from surface" #CometLanding https://t.co/2HcBA9HlhX reageer retweet
pi_165667248
Thanks for a great ride #Cometlanding
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
pi_165667279
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
pi_165667305
Al gecrashed?
"The only sight worse than a sad dwarf is a very sad dwarf"
"Met dubbel s welteverstaan"
pi_165667340
quote:
7s.gif Op vrijdag 30 september 2016 12:29 schreef Geralt het volgende:
Al gecrashed?
#Rosetta's controlled impact expected at 11.18 UTC (13:18 CEST).
Nog eventjes...
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_165667353
Rosetta zal ongeveer nu het laate commando krijgen.

Laatse commando was een half uur geleden verzonden.
The original @ESA_Rosetta #SOM Paolo Ferri just sent a last command to Rosetta :) Very emotional moment.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
pi_165667392
quote:
7s.gif Op vrijdag 30 september 2016 12:29 schreef Geralt het volgende:
Al gecrashed?
hij crashed niet. Rosetta zal een redelijke zachte landing maken.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
pi_165667430
Landing is al een paar minuten geschiedenis...
Maar de bevestiging zal om 13:19:08 binnenkomen in Darmstad.

[ Bericht 37% gewijzigd door -CRASH- op 30-09-2016 12:44:48 ]
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
pi_165667624
Wel een mooie kerel. Baard, vol met tattoos etc, beetje een ruige vent om te zien, maar stiekem gewoon een nerd eerste klas :D _O_
"The only sight worse than a sad dwarf is a very sad dwarf"
"Met dubbel s welteverstaan"
pi_165667638
Visualisation showing @ESA_Rosetta on the comet surface. #CometLanding should have already taken place out in deep space
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
  Eindredactie Sport / Forummod vrijdag 30 september 2016 @ 12:57:06 #284
284411 crew  heywoodu
Van bijna dood tot olympiër:
pi_165667708
Mag ik een linkje naar de stream? :@
Van bijna dood op weg naar de Olympische Spelen, tot olympiër in 2026? Elk beetje hulp wordt bijzonder gewaardeerd!
https://www.gofundme.com/(...)he-spelen-na-ongeval
pi_165667723
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 september 2016 12:57 schreef heywoodu het volgende:
Mag ik een linkje naar de stream? :@
http://livestream.com/ESA/rosettagrandfinale
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
  Eindredactie Sport / Forummod vrijdag 30 september 2016 @ 13:00:09 #286
284411 crew  heywoodu
Van bijna dood tot olympiër:
pi_165667751
Van bijna dood op weg naar de Olympische Spelen, tot olympiër in 2026? Elk beetje hulp wordt bijzonder gewaardeerd!
https://www.gofundme.com/(...)he-spelen-na-ongeval
pi_165667770
Data stroomt binnen.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
pi_165667934
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
  Eindredactie Sport / Forummod vrijdag 30 september 2016 @ 13:15:59 #289
284411 crew  heywoodu
Van bijna dood tot olympiër:
pi_165668032
Je voelt de spanning daar, iedereen zit eigenlijk maar een beetje zenuwachtig uit z'n neus te eten :P
Van bijna dood op weg naar de Olympische Spelen, tot olympiër in 2026? Elk beetje hulp wordt bijzonder gewaardeerd!
https://www.gofundme.com/(...)he-spelen-na-ongeval
pi_165668040
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 september 2016 13:15 schreef heywoodu het volgende:
Je voelt de spanning daar, iedereen zit eigenlijk maar een beetje zenuwachtig uit z'n neus te eten :P
hahah ja inderdaad.
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_165668049
Begreep ik nu net dat de fotos alleen maar meer blurry worden?
Question authorities, fuck religion, educate yourself, Viva el individualismo!
There's only one way of life, and that's your own!
pi_165668087
This is the end... my friend.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
  Eindredactie Sport / Forummod vrijdag 30 september 2016 @ 13:19:59 #293
284411 crew  heywoodu
Van bijna dood tot olympiër:
pi_165668097
RIP signaal ;(
Van bijna dood op weg naar de Olympische Spelen, tot olympiër in 2026? Elk beetje hulp wordt bijzonder gewaardeerd!
https://www.gofundme.com/(...)he-spelen-na-ongeval
pi_165668101
dat was Rosetta
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_165668122
:'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'(
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
pi_165668132
Goodbye ;(
"The only sight worse than a sad dwarf is a very sad dwarf"
"Met dubbel s welteverstaan"
pi_165668138
Maar gelukkig hebben we de foto's nog
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
pi_165668154
Rosetta _O_
  Eindredactie Sport / Forummod vrijdag 30 september 2016 @ 13:23:00 #299
284411 crew  heywoodu
Van bijna dood tot olympiër:
pi_165668158
Gaat iemand nu even een afscheidstoespraakje houden terwijl iedereen met heel andere dingen bezig is _O-
Van bijna dood op weg naar de Olympische Spelen, tot olympiër in 2026? Elk beetje hulp wordt bijzonder gewaardeerd!
https://www.gofundme.com/(...)he-spelen-na-ongeval
pi_165668177
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
  Eindredactie Sport / Forummod vrijdag 30 september 2016 @ 13:24:23 #301
284411 crew  heywoodu
Van bijna dood tot olympiër:
pi_165668183
Rosetta's laatst verzonden packet:

Van bijna dood op weg naar de Olympische Spelen, tot olympiër in 2026? Elk beetje hulp wordt bijzonder gewaardeerd!
https://www.gofundme.com/(...)he-spelen-na-ongeval
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')