#ANONIEM | woensdag 24 december 2014 @ 20:52 |
![]() Het is eind tweeduizendveertien en dat zorgt dat we voorzichtig kunnen gaan uitkijken naar wat voor velen onder ons 't CUL-hoogtepunt van het jaar is: het kerstdiner! Vorig jaar was het een groot succes: dit topic kan dienstdoen als supportgroep voor iedereen die wel wat hulp kan gebruiken bij het samenstellen van een menu, het beoordelen van een recept en verder leent het topic zich wonderwel voor het met elkaar delen van (foto's van) uitprobeersels en het elkaar steunen bij pre-kerstdinerstress. Vorig jaar kletsen we vier topics vol in de reeks: - Kerstdiner 2013! Inspiratie-, voorpret- en adviestopic - Kerstdiner 2013! deel 2 - Inspiratie-, voorpret- en adviestopic - Kerstdiner 2013! deel 3 - Inspiratie-, voorpret- en adviestopic - Kerstdiner 2013! deel 4 - Inspiratie-, voorpret- en adviestopic Succesrecepten van vorig jaar: (door meerdere mensen hier gemaakt) - Spiced & sugared cranberries: ![]() - Het lekkerste soepje van de wereld: ![]() (Meer suggesties welkom!) Enkele foto's van CUL-kerstgerechten uit 2013: Impressie van Iwanius Kerstdis 2014
[ Bericht 5% gewijzigd door #ANONIEM op 24-12-2014 23:57:04 ] | |
V1z0R | woensdag 24 december 2014 @ 22:47 |
Als de aardappels klaar zijn dan maar stoppen voor vandaag ![]() | |
Bleie | woensdag 24 december 2014 @ 23:08 |
Zo, eerste kerstdiner achter de kiezen, met alleen een toetje van mij, maar ben vergeten een foto te maken. Panna cotta was super gelukt, Luikse wafeltjes erbij ook (leuk om te maken!), en chocolade-ijs dat ik in vormpjes had uitgestoken - had de reis goed overleefd. Zeer tevreden. Net nog even deeg gemaakt voor no-kneadbroodjes voor de lunch morgen, en dan morgen echt aan de bak. | |
FutureFairytale | woensdag 24 december 2014 @ 23:29 |
Goed gedaan Bleie! Mijn eerste diner was ook geslaagd. Morgen de 2e, laatste en meest uitgebreide (met 10 man aan tafel). | |
#ANONIEM | woensdag 24 december 2014 @ 23:44 |
Ons kerstdiner is ook achter de rug en iedereen tevreden en huiswaarts gekeerd. OP is daarom ook aangepast en de foto's staan in een spoilertag. ![]() [ Bericht 8% gewijzigd door #ANONIEM op 25-12-2014 00:04:09 ] | |
Lot_1 | donderdag 25 december 2014 @ 00:00 |
En waar blijven de foto's dan? ![]() ![]() Ik heb het huis schoon en opgeruimd, en alles wat voorbereid kon worden is gebeurd ![]() Oh, en kan ik het opgeklopt eiwit voor het dessert ook al van tevoren maken? [ Bericht 4% gewijzigd door Lot_1 op 25-12-2014 00:21:51 ] | |
V1z0R | donderdag 25 december 2014 @ 00:02 |
Goed bezig geweest Iwanius! ![]() En * Dourthe souternes boks * heb 'm ook erbij zitten voor morgen. | |
Mord_Sith | donderdag 25 december 2014 @ 01:26 |
Waar blijven de andere foto's? ![]() | |
golfer | donderdag 25 december 2014 @ 01:34 |
Misschien als het kerstmis is, dus vanavond? Of is de nieuwe mode om al de dag voor kerstmis een kerstdiner te maken? | |
Friday12 | donderdag 25 december 2014 @ 02:47 |
Kerstavond geen optie? ![]() | |
Bleie | donderdag 25 december 2014 @ 08:30 |
Ziet er goed uit Iwanius! Even crosspost met het baktopic: Ik wil voor het toetje vanavond versimpelde peren-tarte tatins maken (kleintjes), en die warm serveren. Bodem is van bladerdeeg. Kan ik die vanmiddag al maken en dan vanavond nog even opwarmen, of wordt dat niks? | |
Zo-is-dat | donderdag 25 december 2014 @ 09:17 |
Je kan ze tot en met het bladerdeeg al maken ![]() ![]() | |
Zo-is-dat | donderdag 25 december 2014 @ 09:22 |
Gister het hoofdgerecht voor 21 personen - kruiden pastei met hazelnoten - spinazie pastei met maanzaad - pompoenpastei - pastei met eendenconfit en sinaasappel - pastei met gestoofde runderwang - zalm pastei Het was goed gelukt! ![]() ![]() Vanavond voor 6 personen, brandade moet ik nog maken en boor het toetje filodeeg bakjes en granaatappelsaus en thats it! | |
GotC | donderdag 25 december 2014 @ 09:29 |
Hee thanks, dat wilde ik ook weten ![]() | |
Lonaa | donderdag 25 december 2014 @ 09:55 |
Hier ook even een update: Ik ben al 2 dagen bezig in de keuken, maar had een ban, dus kun hier niet posten. ![]() Vanavond is het zover en ik ben bijna helemaal op schema. Dat is prima, want vandaag hoefde ik in principe niks te doen behalve het afmaken van alles. Nu komt daar de voorbereiding van het toetje nog bij. Ik heb er zin in! ![]() | |
Myraela | donderdag 25 december 2014 @ 10:18 |
Ik was mijn camera vergeten. ![]() ![]() | |
agter | donderdag 25 december 2014 @ 10:34 |
Ik maak voor 8 personen voor vanavond: Bospaddenstoelensoep met desembrood Zeebaars met roomboter en kappertjes - met risotto, frietjes van koolrabi en salade Panna cotta met stoofperen Ben gisteravond al begonnen. ![]() En vanochtend alle groente voorgesneden en in bakjes gedaan. Daarbij serveer ik de volgende wijnen: Crémant de Bourgogne (zacht bruisend aperitief) Setzer Golden Grüner Veltliner (voorgerecht) Chardonnay van Domaine de la Jasse (hoofdgerecht) | |
Bienelientjee | donderdag 25 december 2014 @ 10:36 |
Ik ga zo beginnen met de lunch ![]() ![]() Daarna direct door met mijn toetje van vanavond ![]() Wakker geworden met een hoofdpijntje, dus hoop dat die nog zakt! ![]() | |
Molo | donderdag 25 december 2014 @ 10:38 |
Klinkt allemaal heerlijk ![]() | |
Bleie | donderdag 25 december 2014 @ 10:42 |
Super, dank je! | |
V1z0R | donderdag 25 december 2014 @ 14:51 |
Het gaat beginnen.![]() Succes iedereen en vooral veel plezier! | |
minilot | donderdag 25 december 2014 @ 14:53 |
Tafel is er klaar voor. Nu de rest nog. ![]() ![]() | |
roos85 | donderdag 25 december 2014 @ 14:57 |
Ziet er mooi uit mini ![]() | |
#ANONIEM | donderdag 25 december 2014 @ 15:07 |
Zekers. Je kan merken dat mini oog heeft voor 'schoonheid' & finesse. Houd ik van. ![]()
![]() [ Bericht 6% gewijzigd door #ANONIEM op 25-12-2014 15:08:29 ] | |
fietsie | donderdag 25 december 2014 @ 15:16 |
Een kleine bijdrage van mij... het vlees staat klaar om in de houtoven te gaan:![]() En de kalkoen is gaar. Die gaat aan het eind nog even een korstje krijgen bij het vuur: ![]() Straks nog even een update over de groente; die staat nu in een donkere schuur te wachten... Menu: - Een frisse salade (botersla, dunne komkommerschijfjes, lichte dressing) met dunne zalmreepjes en reepjes gerookte forel. - Een voorafje van kiprolladeplakjes om een gefrituurd hapje van filodeeg met kipgehakt - Ribroast uit de houtoven - Kalkoen uit de houtoven - Wintergroente schotel met knolraap, pastinaak, aardpeer, aardappeltjes uit de oven, aangevuld met groene asperges en verse spercieboontjes en gevarieerde paddestoelen. - Aardappelgratin taartjes (van de Lidl: ik ben te lui het zelf te maken en die van hen zijn briljant) - Stoofpeertjes uit mijn moeders boomgaard - Chocoladebombe Ben nu al 1 dag bezig, vandaag gelukkig alleen "afmaakklusjes" [ Bericht 21% gewijzigd door fietsie op 25-12-2014 15:29:24 (De Lidl helemaal vergeten) ] | |
BlackLining | donderdag 25 december 2014 @ 16:01 |
Mag de napret ook in dit topic? ![]() ![]() | |
Pietverdriet | donderdag 25 december 2014 @ 16:02 |
Bah, margarine | |
MutedFaith | donderdag 25 december 2014 @ 16:09 |
![]() Mijn amuses. Van links boven, met de klok mee: - bietjesterrine. - risottokroket met truffelmayonaise - ceviche van zalm, op flatbread, met edamame - smoothie van kaki fruit Nu volgen de gangen van de anderen. Ik ben met t toetje weer aan de beurt. | |
Zo-is-dat | donderdag 25 december 2014 @ 16:17 |
Oehhhh ![]() Wij zijn onderweg naar t tweede kerstdiners met de amuses door vriendlief en het voorgerecht en toetje door mij ![]() ![]() | |
agter | donderdag 25 december 2014 @ 16:18 |
Welke wijn serveer je bij je gangen? | |
Zo-is-dat | donderdag 25 december 2014 @ 16:22 |
Goed begin iig! Leuk gedaan zeg ![]() | |
FutureFairytale | donderdag 25 december 2014 @ 16:24 |
Ik geloof dat MordSith bedoelt de foto's van gerechten van anderen uit de vorige topics i.p.v. alleen foto's van jouw gerechten. Voor een OP is het leuker als je algemeen, van ieder wat (dus ook van jou), er in zet. En dan in een aparte post al jouw foto's. | |
fietsie | donderdag 25 december 2014 @ 16:27 |
Geen. Bronwater en/of CrystalClear Cranberry. Alcoholconsumptie hier in huis is miniem op jaarbasis. Morgen 2 van de 5 wel wijnliefhebbers, die krijgen La Tulipe de la Garde - Merlot. Het voorafje 80's-style ![]() En het vlees is richting oven ![]() ![]() [ Bericht 15% gewijzigd door fietsie op 25-12-2014 16:44:48 ] | |
BlackLining | donderdag 25 december 2014 @ 16:44 |
Waar denk jij margarine te zien? ![]() | |
Bienelientjee | donderdag 25 december 2014 @ 17:37 |
Voorgerecht 1 is al een tijdje op ![]() Ben nu bezig met voorgerechtje 2, salmon crostini's, met roomkaas en paprika/ui mixje. Toetje staat in de koelkast. Ben heeeeeeel erg benieuwd of de drie lagen goed zetten ![]() Lekkere is wel dat ik ook heel wat brownie overheb! ![]() | |
Soohr | donderdag 25 december 2014 @ 17:45 |
Het voorgerecht staat nu op. Soep | |
Windigo | donderdag 25 december 2014 @ 18:14 |
Er staat daar echt roomboter op tafel ![]() | |
MutedFaith | donderdag 25 december 2014 @ 18:32 |
Toetje hier is overigens whiskey brownies, kaneelijs en pain d'Amande. Voorgerechten waren vitello tonato en penne a la norma. Hoofdgerecht wordt hertenrack en kalfswang. Bijlagen zie ik zo wel. | |
#ANONIEM | donderdag 25 december 2014 @ 18:53 |
Mijn voorgerecht...![]() Niet bijzonder o.i.d.: Coquilles (zwarte peper, zeezout en traditionele olijfolie) in een Beurre blanc saus (schrijf ik het zo goed?; helaas een beetje mislukt) met bosui, pittenmix, tuinkers, radijs en peterselie Foto helaas niet beeldig, maar goed. | |
fietsie | donderdag 25 december 2014 @ 19:21 |
Uiteindelijk alles aan tafel (4 jarige & diabeet aan tafel, dus gewoon keurig 18:00 eten en het niet te laat maken ![]() ![]() | |
MutedFaith | donderdag 25 december 2014 @ 19:40 |
Ziet er niet verkeerd uit.. Smakelijk! Tussengerecht ingelast: grappa! | |
Lot_1 | donderdag 25 december 2014 @ 19:50 |
Zo, het eten zit erop. Het ging best smooth. Het eten was ook erg lekker, het lamsrack was perfect gegaard ![]() ![]() Later nog een paar foto's. | |
#ANONIEM | donderdag 25 december 2014 @ 20:01 |
Tussengerecht: Heldere rundvleesbouillon met wat krulpeterselie![]() Hoofdgerecht: Runderhaas met een rijke rodewijnsaus met verse Vlaamse friet, een stoofpeertje en wat sperziebonen ![]() | |
fietsie | donderdag 25 december 2014 @ 20:23 |
Leuk! Toffe verslagjes / foto's ![]() Hier staat de vaatwasser voor een mega-klus, maar dat gaatie vast braaf doen ![]() | |
agter | donderdag 25 december 2014 @ 20:50 |
De vaatwasser gaat hier vanavond wel drie keer aan. ![]() | |
fietsie | donderdag 25 december 2014 @ 20:51 |
Hehehe ja zoiets hier ook. Met name de bakken die in de houtoven zijn geweest zullen moeilijk schoon te krijgen zijn. | |
Lot_1 | donderdag 25 december 2014 @ 20:54 |
Theeglaasjes van de Action voor je bouillon, Unites? Die heb ik voor het dessert gebruikt ![]() | |
Soohr | donderdag 25 december 2014 @ 20:57 |
Het was even een uitdaging om een kerstige maaltijd op tafel te zetten die ook nog door mijn dochtertje van 2,5 zou worden gegeten zonder dat ik het kon voorbereiden. Het is een simpele, maar erg smakelijke maaltijd geworden. De keuken ![]() Het voorgerecht, soep met backerbsen. ![]() Het hoofdgerecht, Huftsteak met rostirondjes en een salade. ![]() Het nagerecht Pannenkoek gevuld met vanille-ijs. (doorsnijden voor een mooie foto is mislukt ![]() ![]() Kerstsfeer na het eten ![]() | |
fietsie | donderdag 25 december 2014 @ 21:01 |
Euh, je bent in het buitenland neem ik aan? ![]() | |
#ANONIEM | donderdag 25 december 2014 @ 21:03 |
Ja, haha... mooie/leuke glaasjes, hè? | |
Soohr | donderdag 25 december 2014 @ 21:04 |
Oostenrijk, eindelijk sneeuw na een week groene grasweiden, tenzij je boven de 2000m ging | |
fietsie | donderdag 25 december 2014 @ 21:04 |
Damn... dan hoop ik voor je dat hier snel nog een metertje bijkomt.... Vrienden van me zitten in Noord-Italie en daar was het vanmiddag 15graden.. | |
Lot_1 | donderdag 25 december 2014 @ 21:10 |
Ja, dat vond ik ook ja! ![]() [ Bericht 65% gewijzigd door Lot_1 op 25-12-2014 21:17:38 ] | |
MutedFaith | donderdag 25 december 2014 @ 21:22 |
Toetje heeft de foto's niet gehaald.. Was een enorm succes. Bedankt RobinOok voor de whiskeybrownies! | |
#ANONIEM | donderdag 25 december 2014 @ 21:51 |
Grappig dit. Mijn vriendin had dit dus gisteren (toen we nog in Nl waren) ook als tussendoortje bereid. Voor de rest ziet het er allemaal prima uit.(ook van de andere posters) ![]() [ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 25-12-2014 21:52:50 ] | |
agter | donderdag 25 december 2014 @ 21:55 |
Ik quote mezelf even, zodat iedereen ziet wat we gegeten hebben. Uiteindelijk is bijna alles schoon opgekomen, wat soep en wijn over. Mensen vonden het heerlijk! Nu mijn vraag: we waren ongeveer 25 euro per persoon kwijt (kinderen die poffertjes kregen niet meegerekend). Is dat veel/weinig... wat zijn jullie kwijt inclusief drank per persoon? | |
fietsie | donderdag 25 december 2014 @ 21:58 |
Rond de 20,- geloofik. (Ik tel uk van 4 mee want die at ook gewoon mee, de cranberries heeft ze aan de kant gelegd) [ Bericht 5% gewijzigd door fietsie op 25-12-2014 22:04:54 ] | |
Myraela | donderdag 25 december 2014 @ 22:37 |
Zelfgemaakte paté is best goed gelukt. ![]() Durfde hem bijna niet te proeven. ![]() ![]() | |
Soohr | donderdag 25 december 2014 @ 22:50 |
in NL zou ik denk ik tegen de 40 pp zitten, voornamelijk door de wijn en vlees. deze kerst hooguit 15 euro pp. | |
Bienelientjee | donderdag 25 december 2014 @ 23:01 |
Niet de beste foto's of het meest culinair, maar het smaakte allemaal prima voor ons! ![]() Alleen het toetje vond ik zelf een beetje .... ![]()
| |
highender | donderdag 25 december 2014 @ 23:01 |
Net genoten van de volgende gangen. 1. Soep van groene asperges met Hollandse garnaaltjes. 2. Gebakken ganzenlever in een zwembad van rode portsaus met witte druiven. Los daarvan wat breekbroodjes, boter en gekarameliseerde appel (in de ganzenleverjus). 3. Hazenrug met spruitjes, knolselderijpuree, veenbessenkonfijt. 4. Kaasplankje bestaande uit een Portugees lepelkaasje, een epoisses, een boerenkaas met truffel en een Stilton. Gang 1 en 2 in eerste instantie begeleid met een, helaas teleurstellende, Duijn Pinot Noir, snel overgeschakeld naar een Niepoort Douro om, met succes, de sfeer te herstellen tot gang 4, waarna we overgingen op een Kopke Colheita. Het geheel afgesloten met een Irish coffee. Nu is het tijd voor een (hopelijk) copieuze verlichting. ![]() | |
ASSpirine | vrijdag 26 december 2014 @ 01:45 |
Zaterdag (7 pers): Varkens schouder in de oven gebakken. Ieder moest een gecht meebrengen, dus was makkelijk werk ![]() Maandag (6 pers): Kalkoen, eerst gepekeld voor 24 uur, boter met kruiden gemixt en dan tussen het vel en vlees gedaan, verder was er nog puree en een salade. Woensdag (2 pers): paddestoelen risotti + resterende kalkoen Donderdag (4 pers): ossentong met madeirasaus als voorgerecht. Fazant filet met paddestoelen, aardappelgratin en gevulde courgette. | |
Bleie | vrijdag 26 december 2014 @ 09:34 |
Ziet er allemaal goed uit, zeg. Ons kerstdiner gisteren was ook een succes! Vooraf: paddenstoelensoep (die een wat ranzig kleurtje had, maar best lekker was). ![]() Hoofdgerecht: gestoofde konijnenbout, met rode kool en aardappelgratin (en appelmoes, maar die staat niet op de foto). Konijn was echt ![]() ![]() ![]() ![]() Toe: peren tarte-tatin met een bolletje-ijs ![]() | |
Bleie | vrijdag 26 december 2014 @ 11:49 |
Boehoe, ik haal net mijn pavlova's voor vanavond uit de vriezer...![]() Ik heb denk ik nog wel tijd om nieuwe te maken, maar ik moet ook een brood bakken voor vanavond, en dat staat nu te rijzen, dus dat moet over een uur in de oven, en daarna kan ik dus eigenlijk pas de pavlova opnieuw maken. Nou ja, komt wel goed. | |
fietsie | vrijdag 26 december 2014 @ 12:09 |
Heel mooi op een bord leggen, de stukjes "lijmen" met een laag slagroom en gewoon doen alsof je het niet gezien hebt is geen optie? ![]() | |
essnhills | vrijdag 26 december 2014 @ 12:28 |
Het diner was gister een groot succes ![]() Ik heb zelf geen foto's gemaakt, maar m'n oom wel, dus die zal ik binnenkort een keer aan hem vragen ![]() | |
essnhills | vrijdag 26 december 2014 @ 12:29 |
Oh wat zonde ![]() | |
Bleie | vrijdag 26 december 2014 @ 12:29 |
Nee, ze vallen bij het ontdooien alleen maar meer in elkaar. Ik had gelukkig nog genoeg eieren e.d. in huis, dus het komt echt wel goed, maar jammer is het wel. | |
fietsie | vrijdag 26 december 2014 @ 12:32 |
Getver, nou succes dan met maken van nieuwes. Ik zit nog te dubben of ik vanavond wel of niet gebruik ga maken van mijn houtoven. Het is extra werk maar het velletje van de kalkoen was zo bizar krokant gister, dat red ik niet met de grill.... | |
Lonaa | vrijdag 26 december 2014 @ 12:52 |
Vanavond lekker de restjes van gisteren opeten! ![]() Oh, en de afwas is ook alweer gedaan! Er lag vanochtend nog 1 schoon mes en 2 borden in de la. Precies genoeg. ![]() | |
fietsie | vrijdag 26 december 2014 @ 12:55 |
*grin* Goed gepland ![]() Hier alweer aan het kokkerellen voor de 2e ronde: 6 personen van 14:00 - 20:00 ongeveer ![]() | |
Lonaa | vrijdag 26 december 2014 @ 12:55 |
Ha, ja, ik moest er ook wel om grijzend. Het was niet eens gepland. ![]() Wat ga je maken voor vanavond? | |
fietsie | vrijdag 26 december 2014 @ 12:59 |
- Voorafje op basis van gestoomde kip en een knapperig hapje erop - Salade met forelreepjes erin - Kalkoen uit de justpan, langzaam gegaard, met een knapperig korstje - "Vergeten wintergroenten" met Cranberries - Ossehaas "passed through a warm room" met mijn geheime saus - Toetje-amuses op basis van chocola De groenteschotel van gisteravond: ![]() | |
miss_sly | vrijdag 26 december 2014 @ 13:00 |
O, wat vreselijk zonde! Mijn pavlova had het goed gehouden in de vriezer. In aluminium en daaromheen een plastic tas, dus. Het was ook heerlijk! Zal straks nog even een fotootje plaatsen. Qua afwerking verdiende het zeker nog geen 10 (of zelfs een 7 ![]() | |
Lonaa | vrijdag 26 december 2014 @ 13:00 |
Dat klinkt lekker. ![]() | |
miss_sly | vrijdag 26 december 2014 @ 13:01 |
Dat menu klinkt heerlijk, en die groenteschotel ziet er zalig uit! Wat zit er in? Heb je een recept? | |
fietsie | vrijdag 26 december 2014 @ 13:03 |
Thanx, nee gewoon ehm, beetje aangeklooid ![]() - Krieltjes (gehalveerd) - Spruitjes en blauwe spruitjes - Aardpeertjes - Pastinaak-schijfjes - Knolraap-blokjes - Klein beetjeuitgebakken spekjes - Licht gebakken cranberries met schepje suiker Alles voorgegaard en toen in de oven opgewarmd... | |
Lonaa | vrijdag 26 december 2014 @ 13:07 |
Oh, voor ik het vergeet, crosspost van mijn kerstdiner. Alle gangen hadden bijpassende wijn. ![]() De tafel: ![]() De amuse: (geroosterde biet, geitenkaas, gesuikerde kumquat, pistachekruim, tuinkers) ![]() Voorgerecht: (kippenleverpate, brood, knoflookscheuten en cranberrycompote) ![]() Close up: ![]() Voorgerecht: (Gravad lax met biet, zoete aardappelpannenkoek, zure room, half zacht eitje) ![]() De soep (paddenstoelensoep, zo luchtig dat het bijna als bavarois voelde in je mond, met bacontwister) ![]() Hoofdgerecht: (eendenborst, rode wijn saus, pommes anna, gekarameliseerde witlof, sinaasappelsesamkoekje) ![]() Kaasplankje zonder foto. Dessert: (Stoofpeer, crumble en passievrucht creme anglaise) ![]() En de koekjes! Kokosmakronen en zandkoekjes met schaakbordpatroon. ![]() | |
Bienelientjee | vrijdag 26 december 2014 @ 13:31 |
![]() ![]() | |
Zo-is-dat | vrijdag 26 december 2014 @ 13:33 |
Hmm! Wat ziet dat er goed uit! ![]() Hier gisteren ook weer goed geslaagd ![]() ![]() Straks foto's! | |
fietsie | vrijdag 26 december 2014 @ 13:53 |
Mooi hoor ![]() | |
voederbietel | vrijdag 26 december 2014 @ 14:30 |
Ik heb nog een kilo zure pruimen, heb jij daar toevallig een goed recept mee of zo? | |
Lonaa | vrijdag 26 december 2014 @ 14:53 |
Ja! ![]() Het was enorm lekker. ![]() De zalm op zichzelf was ietsjes zouter dan verwacht/gehoopt, maar smaakte in combinatie met de rest precies goed. De pate was heeeeeeeerlijk zacht, de soep was ontzettend luchtig, de eend precies goed. Nomnom. ![]() | |
fietsie | vrijdag 26 december 2014 @ 14:55 |
Cool ![]() Zelf zit ik op een "minimaal carb, minimaal vet" dieet dus ik -kijk- vooral naar hoe anderen genieten ![]() | |
minilot | vrijdag 26 december 2014 @ 15:34 |
Karamels met goud, schuimpjes met wierook en roomrolletjes met mirre zijn inmiddels opgevroten bij de koffie. ![]() | |
PdeHoog | vrijdag 26 december 2014 @ 15:37 |
Cool ![]() | |
RobinOok | vrijdag 26 december 2014 @ 15:54 |
Was een goedkope kerst dit jaar, ik denk iets van 15 euro per persoon. (3 gangen, 3 flessen wijn) | |
essnhills | vrijdag 26 december 2014 @ 15:57 |
Ziet er lekker uit ![]() ![]() Mijn oom heeft gister foto's gemaakt, die zal ik later wel eens posten als ik ze toegestuurd krijg ![]() | |
Bleie | vrijdag 26 december 2014 @ 16:00 |
Ziet er goed uit Lonaa! Ik was ook niet zo veel kwijt. Totaal denk ik iets van 175 euro uitgegeven aan boodschappen, voor 1 x dessert voor 12 en twee x driegangenmenu (resp voor 6 en voor 5 personen). Wijn hadden we in huis, dus dat scheelt behoorlijk. | |
essnhills | vrijdag 26 december 2014 @ 16:15 |
Bij mijn was de venkel-hazelnootsoep deze keer wat dunner en véél smaakvoller en lekkerder dan de eerste keer dat ik het maakte ![]() ![]() | |
static | vrijdag 26 december 2014 @ 17:26 |
Zijn dat foto's uit de jaren zeventig? | |
fietsie | vrijdag 26 december 2014 @ 19:09 |
*excuses* Gezien de drukte vandaag geen foto's. Alleen de mededeling: gehele menu zeer geslaagd. | |
Dragonberry | vrijdag 26 december 2014 @ 19:44 |
![]() Het diner van vandaag. Hachee met vifespice, kip met rozemarijn en tijm, lamsbout met knoflook en rozemarijn, spruitjes met spek, rode kool en aardappelkroketjes. Bijna helemaal op gegaan met 5 personen en 2 kinderen. Toetje was creme brulee, appeltaart en chocolade ijs. Helaas geen foto daarvan. | |
summer2bird | vrijdag 26 december 2014 @ 20:18 |
Gisteren had mijn moeder: Voorgerecht van garnalencoctail met wiskey Voorgerecht van kop runderboullion met ongezoete geklopte slagroom die naar kerrie smaakte Hoofdgerecht was rundertornedo met wijnsaus, en sperziebonen, gerold in ontbijtspek. Dan kaasplankje Dan ijs want het oorspronkeleijke toetje was mislukt. Er stonden stoofpeertjes van mij bij ![]() | |
fietsie | vrijdag 26 december 2014 @ 22:17 |
Een laat toetje ![]() ![]() | |
Myraela | zaterdag 27 december 2014 @ 00:25 |
Ik heb alleen een aantal detail foto's. Maar ook het laatste kerstdiner was heerlijk. De paté was echt een heerlijke gang. De beef Wellington had ik graag roder gezien, maar helaas. Maar het was mijn eerste keer ossenhaas, dus ik vond hem alsnog heerlijk. En aan tafel gelukkig mensen die niet zo van rood vlees houden. Ik zelf eigenlijk wel. ![]() Baked Alaska was heerlijk. Met zelfgemaakt chocolade ijs en een zoute karamel swirl. Alleen vond ik het teveel koffie cake in verhouding tot ijs. Maar ach, ik lever graag commentaar op mijn eigen kookkunsten. Maar uiteindelijk was het een geweldige avond met prima eten. ![]() ![]() ![]() | |
agter | zaterdag 27 december 2014 @ 00:35 |
Wouw, dat ziet er heerlijk uit! | |
FutureFairytale | zaterdag 27 december 2014 @ 01:32 |
Mooi hoor! Populair in Australië, dit diner ![]() Beef Wellington; kudo's dat je dat al durft. Vind het zelf doodeng omdat je em niet kunt checken tijdens het bakken. ![]() | |
Molo | zaterdag 27 december 2014 @ 01:52 |
Wat ziet dat er goed uit allemaal ![]() ![]() ![]() | |
Zo-is-dat | zaterdag 27 december 2014 @ 10:38 |
Geen foto's van de zes pasteien kerst avond maar die vielen erg in de smaak ![]() Wel snelle foto's van het voorgerecht eerste kerstdag: ![]() Konijn rilette, groenten paté, kabeljauw brandade, pittige zoetzuur van rode ui en tafelzuur. Met toast en zelfgebakken noten speltbrood. ![]() En het nagerecht: ![]() Helaas m'n filodeeg bakje iets te klein gemaakt dus paste de pannacotta er niet mooi in zoals de bedoeling was ![]() Het is vanille pannacotta met kaneel rozensiroop en rozenblaadjes met een beetje geslagen room en een semifreddo met granaatappelsaus en pistache nootjes ![]() Toetje tweede kerstdag: ![]() Bitterkoekjes pudding Hoofd was een gevuld kippetje met kweepeer glaze, pistache rode port en gedroogde kersen maar Helaasch geen foto, was wel erg lekker! [ Bericht 15% gewijzigd door Zo-is-dat op 27-12-2014 10:48:59 ] | |
minilot | zaterdag 27 december 2014 @ 11:28 |
Zes pasteien!!! ![]() ![]() ![]() Myra, zeer lekkermakende foto's! ![]() | |
minilot | zaterdag 27 december 2014 @ 11:34 |
Mijn tafel bij avond, met schoonfamilie eraan:![]() Het Wijzen-uit-het-Oostentrio van zoute karamels met goud, meringue met wierrook (sandelhout) en kaneelrolletjes vol room met mirre-extract: ![]() ![]() Closeup van de karamels, toen ik ze net van bladgoud had voorzien in de keuken: ![]() De Tl-buis in mijn keuken ging 's avonds kaduuk ( ![]() ![]() [ Bericht 1% gewijzigd door minilot op 27-12-2014 11:54:44 ] | |
fietsie | zaterdag 27 december 2014 @ 12:30 |
Super hoor, ziet er goed uit,. | |
fietsie | zaterdag 27 december 2014 @ 12:31 |
Mjahm wow, veel zorg aan besteed! | |
Windigo | zaterdag 27 december 2014 @ 12:39 |
![]() Mijn moeder's kerst menu voor ons tweeën ![]() ![]() Het was erg lekker allemaal ![]() | |
Coelho | zaterdag 27 december 2014 @ 12:57 |
Kernthermometer erin en opgelost ![]() | |
Zo-is-dat | zaterdag 27 december 2014 @ 13:04 |
Prachtig! ![]() ![]() | |
minilot | zaterdag 27 december 2014 @ 13:37 |
Was blijven steken op 'zes pasteien', maar de rest klinkt ook goed, zeg!Ooo! ![]() Ooooooo!! ![]() ![]() | |
Zo-is-dat | zaterdag 27 december 2014 @ 15:10 |
Nog even pronken met een van de amuses van m'n lief ![]() ![]() Geïnspireerd op t (fantastische!! ![]() ![]() De "horse ra hand dish" zoals ie hm heeft genoemd ![]() ![]() | |
SuperFood | zaterdag 27 december 2014 @ 15:53 |
ik vind het maar een ranzige nieuwigheid. | |
Bleie | zondag 28 december 2014 @ 08:59 |
Van Tweede Kerstdag heb ik alleen een foto van het toetje: pavlova met vijgen, granaatappel, abrikoos, pistache, kakifruit, rozenwater en granaatappelsiroop. Ik had ook een beetje rozenwater door de pavlova gedaan. En uiteindelijk was ik eigenlijk wel blij dat ik die opnieuw moest doen, want de tweede keer waren ze echt veeeeeeel beter gelukt.![]() Oh, en verder kan ik iedereen het recept voor zoetzure vis uit 'Jeruzalem' van Ottolenghi van harte aanbevelen. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | |
V1z0R | zondag 28 december 2014 @ 19:50 |
![]() ![]() Nu durf ik mijn foto's hier niet te showen ![]() | |
SuperFood | zondag 28 december 2014 @ 19:53 |
stel je niet aan ![]() | |
V1z0R | zondag 28 december 2014 @ 20:03 |
Was ook wel de bedoeling maar ik kan dus voor geen ene reet goede foto's nemen en de sausjes lijken daardoor op een vette brei. ![]() En de loempia's lijken wel groentedrollen terwijl ze in het echt toch best wel er lekker uitzagen.
| |
SuperFood | zondag 28 december 2014 @ 20:04 |
ow ik heb hem nog niet opengeklikt maar wat maak je me nieuwsgierig ![]() | |
SuperFood | zondag 28 december 2014 @ 20:04 |
* klikt * | |
SuperFood | zondag 28 december 2014 @ 20:06 |
ik krijg er trek van ![]() en presentatie technisch vind ik de soep en de salde bij het hoofdgerecht het mooist. maar de rest zou ik me ook wel op verheugen als ik het op mocht eten :p | |
V1z0R | zondag 28 december 2014 @ 20:16 |
Het smaakte dan ook erg goed en een van de grootste kieskauwerts die ik ken heeft vrijwel alles opgegeten, dus dat is op zich ook een compliment ![]() | |
agter | zondag 28 december 2014 @ 20:19 |
Fijn is dat hè, als bijna alles opkomt! | |
V1z0R | zondag 28 december 2014 @ 20:24 |
![]() De laatste restjes wijn maak ik vanavond zelf op ![]() | |
Myraela | zondag 28 december 2014 @ 20:26 |
Ziet er toch prima uit. Alleen wat is het warme voorgerecht? ![]() | |
agter | zondag 28 december 2014 @ 20:26 |
Herkenbaar! Als je de kok bent kun je zelf vaak pas achteraf echt genieten. Dat vind ik dan wel vaak jammer, dat de sociale interactie je wat ontgaat. | |
Myraela | zondag 28 december 2014 @ 20:34 |
Dat heb ik dus echt helemaal niet he. Ik sta tijdens het hele diner misschien een kwartier nog te koken. Daar plan ik de gerechten overigens ook gewoon op, vind ik veel fijner. | |
V1z0R | zondag 28 december 2014 @ 20:41 |
Hier wel iets meer dan een kwartier maar niet dat ik veel gemist heb. Wel zoveel mogelijk van te voren al gedaan natuurlijk. Dat is een loempia (rijstevel) met eendeborst ![]() Hoofdgerecht is entrecote met champignons. Kun je op foto niet helemaal zien maar vond ik erg goed gelukt. Heb maar een kleine keuken dus werd beetje lastig om ook tegelijk groente te grillen (had eigenlijk m'n combimagnetron moeten gebruiken) en aardappels met champignons te maken. Maar om vlees op temperatuur te brengen ging au bain bijzonder goed zonder dat het ging garen. | |
agter | zondag 28 december 2014 @ 20:44 |
Oh, ik bedoel niet zozeer direct alleen het koken: meer het gastschap ansich voor 8 personen. Ik stond voor het hoofdgerecht maar een half uur in de keuken (die open is), maar het is ook meer de drukte er omheen: Zien dat iedereen nog genoeg te drinken heeft, glazen vervangen door schone bij nieuwe wijn, mensen met elkaar laten praten die elkaar niet kenden als ze iets gemeenschappelijks hadden, etc. Nog snel wat speelgoed voor de kinderen van zolder halen, voor mensen die buiten staan te roken de vuurkorf nog wat opstoken etc. Maar ieder doet het op zijn eigen manier. Ik was te druk met alles om lekker te zitten en een goed gesprek aan te gaan. | |
Myraela | zondag 28 december 2014 @ 20:48 |
Oh, maar daar doe ik allemaal niet aan. Fles wijn op tafel en voor de rest kan iedereen het zelf wel uitzoeken. Het is ook Kerst voor mij. ![]() Maar ik kookte dan ook niet in mijn eigen huis en we waren alleen met familie, die kunnen hun weg ook wel vinden in mijn moeders huis. | |
V1z0R | zondag 28 december 2014 @ 20:59 |
Ja, dan is het al snel druk. Zelf wel genoten toch!? Bij m'n oma mag ik ook ook nooit meehelpen want dat doen de vrouwen dan. Gaan ook wel wat flesjes wijn doorheen in de keuken ![]() Maar de mannen moeten eten en drinken en de vrouwen van de familie doen de rest en dat vinden ze leuk. | |
agter | zondag 28 december 2014 @ 21:00 |
Ja, maar ja: ieder nieuw gerecht kreeg een nieuwe wijn, met bijpassende glazen. Haha! Zo zie je maar weer! Maar ik had hier ook schoonfamilie en aangetrouwden..beetje goede indruk maken, hè.. Voor die ene dag in het jaar.. ![]() (En een man die grieperig was, werkt ook niet echt mee, dan doe je bijna alles alleen... ) | |
agter | zondag 28 december 2014 @ 21:01 |
Ja, ik vind het het erg leuk om te koken, en als dan bijna alles gewoon schoon opgaat, is dat heerlijk! Het zet ook een standaard voor de volgende die dat volgend jaar mag doen, hihi. | |
RoelerMF | maandag 29 december 2014 @ 00:42 |
Het zit er weer op (gelukkig). Koken voor 6 + 14 personen twee dagen achter elkaar is echt wel een beetje gekkenwerk en ik doe het ook nooit meer op deze manier. Maar het was wel heel erg tof om gedaan te hebben. Kerstavond heb ik uiteindelijk redelijk simpel gehouden uiteindelijk met een huisgemaakte Franse champignonsoep inclusief huisgemaakte bouillon. Het hoofdgerecht bestond uit een rollade met vulling (kant en klaar gekocht), pommes duchesse en sperziebonen met hazelnootdressing. Dat laatste was nog verrassend lekker trouwens. Het nagerecht was een browniesandwich met banaan (Brownie gebakken en daarna gevuld met mascarpone, vanille en een extra laag banaan). Het toetje was wel heel erg machtig, maar dat compenseerde gevoelsmatig prima met het voorgerecht en hoofdgerecht, welke geen zware maaltijden waren. Eerste kerstdag bestond uit 4 gangen waarbij we begonnen met de soep der soepen. In de kerststress had ik een paar ingredienten niet, maar ik heb ze uiteindelijk gelukkig niet extreem gemist in de smaaksensatie. Ik heb er wel een bouillon van gemaakt door alle ingrediënten eruit te halen en alleen bij het serveren een anijs ster en een verse shii-take erbij te doen (die natuurlijk ook al in de pan had gezeten). Tussengerecht was een kalkoensalade met een dressing van manderijn/kerrie aangevuld met een kerstster van bladerdeeg. Hier wel even stevig gebaald, want de oven van mijn ouders werkt duidelijk anders dan die van mij, ondanks dat het beide hete lucht is. Ik had dus wat moeite om de bladerdeeg mooi donker te bakken. Vorig jaar lukte het thuis wat dat betreft veel beter. ![]() Het hoofdgerecht was hertenstoof met pommes amandes, spruitjes en macadamia noten. Met bijgerecht stoofpeertjes met effect. (De 24kitchen stoofperen) Eigenlijk hoorde er ook cantharellen bij, maar ik ben 5 supermarkten nog afgelopen en ze waren nergens te vinden behalve in de melanges. Uiteindelijk voor een melange gekozen, maar dat is eigenlijk het enige dat echt mislukt was. Achja, je kan niet alles hebben ![]() ![]() De opmaak van de borden was ook niet om over naar huis te schrijven voor het hoofdgerecht, ik had kookringen zodat ik iedereen precies evenveel kon geven, maar al snel bleek dat die hoeveelheid echt veel te veel zou zijn. Dus het halve bord lag al vol met stoofvlees en toen moest de rest van de garneringen er nog bij. Dat werd dus een klein zooitje. En qua tijdsmanagement was het wel duidelijk dat ik (gelukkig) geen echte chef ben ![]() Nagerecht bestond uit een ambachtelijke ijstaart, gemaakt door de broer van mijn zwager die een prijswinnende ijssalon runt. Op verzoek is de taart gevuld met kaneelijs, afgetopt met chocolade en de zijkanten afgestreken met karamel. Om je vingers bij op te likken, zo goddelijk lekker was dat ijs ![]() De tafelversiering werd overigens bijzonder goed ontvangen en ik vond het ook echt fantastisch toen het allemaal eenmaal stond. Door de regen kon ik de familie niet even een half uurtje op de wandel sturen, dus het was tijdens het verbouwen van de huiskamer wel een lichtelijk gekkenhuis ![]() Maar al met al twee succesvolle avonden en tot nu toe alleen maar lofzang ontvangen. Heb sinds Eerst Kerstdag wel afschuwelijke pijn in de rug. Waarschijnlijk door verkeerd te tillen, door te gaan en drie lange dagen in de keuken. Maar dat overleven we ook wel. Door alle hectiek heb ik zelf totaal geen foto's van het eten jammer genoeg, maar ik heb nog wel een samenvatting vanuit Facebook via familie. Bij gebrek aan beter die dan maar ![]() [Geen zin in gezeik over privacy, dan maar helemaal geen foto] Volgend jaar weer? Hoewel ik dan waarschijnlijk wel in een kleinere setting ga opereren ![]() [ Bericht 2% gewijzigd door RoelerMF op 29-12-2014 15:33:24 ] | |
Noordsestern | maandag 29 december 2014 @ 14:02 |
The Aftermath. Zal ook maar eens een verslagje posten. ![]() Uiteindelijk zijn we uitgekomen op een diner van 5 gangen. Alles ging prima, mede dankzij het van te voren uitproberen van de gerechten. De whisky-chocoladetaart was de eerste keer wat droog, maar nu was ie prima gelukt! Alles zag er ook superfeestelijk uit. Het menu: Geroosterde paprika-tomatensoep met een balletje van geitenkaas (niet de soep der soepen dus maar mijn vriend wilde deze graag maken) Frisse scroppino met sorbetijs, prosecco en vodka Beenham met honingglazuur en whisky saus, geserveerd met zoete appeltjes en old skool witlof Whisky-chocoladetaart met frambozen en slagroom Koffie Compleet De menukaarten hadden we achter een QR code ‘verstopt’, vond het wel een leuke gimmick.. Onze menukaart ![]() De gedekte tafel ![]() Het voorgerecht ![]() Scroppino tussendoor ![]() Hoofgerecht ![]() Nagerecht ![]() En een Koffie Compleet om het feest mee af te sluiten ![]() Mission succes! ![]() | |
agter | maandag 29 december 2014 @ 14:27 |
Deze mensen weten dat ze zo op internet staan? |