abonnement Unibet Coolblue
pi_146697671


deel 1
W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven

deel 2
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #2

deel 3
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #3

deel 4
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #4

deel 5
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #5

deel 6
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #6

deel 7
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #7

deel 8
W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #8

deel 9
W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #9

deel 10
W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #10

De Rosetta-missie: een fascinerende reis naar de oorsprong van het leven

2014 wordt een intensief jaar voor ESA’s kometenjager Rosetta. Na een reis van bijna tien jaar en een winterslaap van 957 dagen zal ruimtesonde Rosetta komeet Churyumov-Gerasimenko ontmoeten. Als klap op de vuurpijl maakt lander Philae zich klaar om voor het eerst in de geschiedenis te landen op een komeet. Rosetta is één van de meest complexe en ambitieuze missies ooit. Tijd om de missie eens onder de loep te nemen.



Sinds november 1993 hebben wetenschappers en ingenieurs uit Europa en de Verenigde Staten hun krachten gebundeld om de ruimtesonde Rosetta en een lander genaamd Philae te bouwen. Rosetta werd in 2004 gelanceerd en zette middels een aantal flyby’s langs de aarde en Mars koers richting komeet Churyumov-Gerasimenko. Rosetta in de buurt van de komeet Churyumov Gerasimenko krijgen is niet makkelijk. “Geen enkele bestaande raket is in staat om een ruimtesonde rechtstreeks naar een komeet te sturen. In plaats daarvan slingert Rosetta door het zonnestelsel mede dankzij de zwaartekracht van de aarde en Mars. “De Rosetta-missie is een fascinerende reis naar onze oorsprong,” vertelt Matt Taylor, projectwetenschapper bij het ESA Rosetta-team. “Rosetta is uniek omdat het de eerste missie is die heel dicht bij een komeet zal komen en een lander zal plaatsen. Daarnaast zal de ruimtesonde getuige zijn van de spectaculaire transformatie van de komeet naarmate de afstand tot de zon kleiner wordt.”

Rosetta’s twaalf jaar durende reis door de ruimte. Animatie:ESA.

Wakker worden
In juni 2011 werd Rosetta in een diepe winterslaap gebracht voor de koudste, meest afgelegen deel van de reis. Rosetta werd in een langzame draai gezet om de stabiliteit te handhaven en haar zonnevleugels naar zon gericht om zoveel mogelijk zonlicht als mogelijk op te vangen. “Het is de eerste missie voorbij de asteroïdengordel die afhankelijk is van energie-opwekking door de zon, waardoor de sonde in staat is te opereren op 800 miljoen kilometer van de zon.” ESA is bezorgd om de gezondheid van het ruimtevaartuig. Zonder kleerscheuren een ruimtereis van meer dan tien jaar doorkomen is heel wat. “De onderdelen van Rosetta zijn uitvoerig getest, zodat zij kan omgaan met de ontberingen in de ruimte. We weten niet meer van Rosetta als toen ze in de sluimerstand ging,” aldus Taylor. Op dit moment zijn zowel de komeet als Rosetta op de terugreis naar het binnenste van het zonnestelsel en staat het Rosetta-team klaar om op 20 januari 2014 Rosetta, na een winterslaap van 957 dagen, wakker te maken.

Ontmoeting
“Zodra we de ruimtesonde met succes uit de winterslaap hebben gehaald en de instrumenten uitvoerig zijn getest, zullen we voorzichtig de komeet naderen en metingen verrichten.” Op het moment dat Rosetta wakker wordt, bevindt de sonde zich op nog zo’n negen miljoen kilometer van de komeet. In mei 2014 is die afstand naar verwachting verkleind tot twee miljoen kilometer en dan worden de eerste beelden van de Churyumov-Gerasimenko verwacht.

BELANGRIJKE LES
De ruimtesonde Rosetta is gebouwd met technologie van de jaren negentig en is niet de eerste ruimtesonde die naar een komeet wordt gestuurd. ESA’s Giotto werd ontworpen om de mysteries rond de komeet Halley op te lossen. Op 13 maart 1986 vloog Giotto heel dicht langs de komeet. Niemand had verwacht dat de ruimtesonde het spervuur aan komeetstof zou overleven. Hoewel Giotto flink werd beschadigd tijdens de flyby, bleven de meeste instrumenten operationeel. “De Giotto-missie was voor de ESA een belangrijke les. Hierdoor kon de technologie voor toekomstige missies zoals Rosetta worden verbeterd.”


Een prachtig beeld van Rosetta boven Mars, gemaakt door de Philae-camera op een afstand van ongeveer duizend kilometer van Mars. Foto: CIVA / Philae / ESA.

Rosetta zal de eerste ruimtesonde zijn die, op korte afstand, getuige is van een spectaculaire transformatie van de komeet. De verwachting is dat het prachtige beelden oplevert, maar het is ook een groot gevaar. Naarmate de komeet in toenemende intensiteit wordt blootgesteld aan de straling van de zon begint het ijs te sublimeren. Het gas dat uit de kern ontsnapt neemt ook stof mee en dat leidt tot de vorming van twee staarten. De ionenstaart bevat geïoniseerd gas en stof en stroomt altijd in tegengestelde richting van de zon. De stofstaart van microscopische stofdeeltjes draait enigszins in de richting van de baanvan de komeet. Hoewel het gas en stof de helderheid verhoogt, verbergt het ook de kern van de komeet. Het gas en het stof kunnen er voor zorgen dat Rosetta en Philae schade oplopen. Rosetta zal komeet Churyumov-Gerasimenko in het koude gebied van het zonnestelsel ontmoeten op het moment dat de komeet nog geen activiteit vertoont. “Het ontwerp van de baan van Rosetta is zodanig goed uitgezocht dat het ruimtevaartuig de gevaarlijke gebieden vermijdt, zoals de staart van de komeet. De navigatiecamera en het regelsysteem rekent op het zien van een deel van de zonnige zijde van de komeet, zodat het ruimtevaartuig niet in het staartgebied terechtkomt.”

Landing
Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid zal er een poging gedaan worden om te landen op een komeet. Rosetta zal een serie manoeuvres maken om dichtbij de komeet te komen en dan zal de snelheid worden verlaagd tot ongeveer 25 meter per seconde. Het naderen van een komeet, erom heen cirkelen en er ook nog eens op landen is en delicate aangelegenheid. Aangezien er weinig bekend is van de komeet moeten beelden en analyses van de komeet meer duidelijkheid verschaffen. “Aan de hand van die informatie besluiten wetenschappers en operationele teams wat de beste landingsplaats zal zijn. Hierdoor kunnen wij de veiligheid van de lander het beste waarborgen.” Uiteindelijk wordt het ruimtevaartuig in een baan rond de kern van de komeet gebracht op een afstand van ongeveer 25 kilometer. “De zwaartekracht van de komeet is een miljoen keer kleiner dan die van de aarde. Een natuurlijke baan om de komeet is daardoor alleen mogelijk onder de 30 kilometer,” aldus Taylor. In november 2014 wordt de lander Philae losgelaten op een hoogte van ongeveer een kilometer en zal op loopsnelheid landen op de uitgekozen landingsplaats. Onmiddellijk na de landing zal een harpoen worden afgevuurd om de lander te verankeren en te voorkomen dat Philae ontsnapt aan de zeer zwakke zwaartekracht van de komeet. Op de komeet zal Philae hoge resolutie foto’s maken en boringen verrichten op het oppervlak. De ruimtesonde Rosetta zal in een baan om de komeet Churyumov-Gerasimenko blijven in de nabijheid van de ijzige kern. Het zal meer dan een jaar duren voordat de opmerkelijke missie, in december 2015, tot een einde komt.


Rosetta’s Philae lander op de kern van de komeet. Animatie: ESA / AOES Medialab

Op 20 januari 2014 werd Rosetta wakker en was de sonde klaar voor de laatste etappe van haar bijzondere reis. “Ik ben ervan overtuigd dat we in staat zijn om dat te doen. Van daaruit moeten we de belangrijkste uitdagingen aangaan zoals de ontmoeting met de komeet en vervolgens de landing. Echter, voor mij is het belangrijkste aspect de wetenschap. Kometen zijn de meest primitieve objecten in het zonnestelsel. Een tijdcapsule uit de vroege stadia van de vorming van ons zonnestelsel. Kometen worden verantwoordelijk gehouden voor het leveren van een groot deel van het water in het zonnestelsel, waaronder het water op aarde. Door te kijken naar bepaalde isotopen zullen we in staat zijn om verhoudingen van de komeet te vergelijken met die van de aarde en de link tussen het ontstaan van het leven, de aarde en de kometen versterken,” aldus Taylor. De ijzige resten van de vorming van de planeten kunnen de sleutel zijn tot het ontrafelen van het mysterie dat ‘de oorsprong van het leven’ heet.



12 november 2014 was de dag van de landing. Om 09.35 werd Philae losgekoppeld van Rosetta en braken de 'Seven Hours of Terror aan'
Net na 17:00 uur kwam het signaal binnen dat de lander Philae de afdaling naar komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko had overleefd
Ook heeft Philae kort na zijn vertrek een foto van Rosetta gemaakt. En omgekeerd fotografeerde Rosetta de vertrekkende Philae.
Een leuk weetje: omdat de zwaartekracht op komeet 67P/C-G beperkt is, weegt de lander eenmaal op het oppervlak van de komeet slechts één gram!

Philae2014 twitterde op woensdag 12-11-2014 om 17:04:09 Touchdown! My new address: 67P! #CometLanding reageer retweet
We weten dat Philae drie keer landde door data van het ROMAP instrument en van het landingsgestel. De eerste keer landde hij met een snelheid van zo'n 1 meter per seconden. En we weten ook precies waar, door het combineren van beelden van de OSIRIS camera met metingen door het MUPUS instrument. Toen stuiterde hij weer door met een snelheid van ongeveer 38 centimeter per seconde. Een stuiter die ongeveer twee uur duurde, waarin Philae een kilometer aflegde. De richting van deze stuiter is echter nog niet bekend. De tweede stuiter die hierop volgde had een snelheid van slecht 3 centimeter per seconde en duurde maar 7 minuten..
Het stuiteren was voorspeld doordat 67P nauwelijks zwaartekracht heeft. Om stuiteren te voorkomen is Philae uitgerust met een harpoen en een stuwmotor, maar beide systemen bleken niet te werken tijdens de landing.




gifje van de NAVCAM capture van de 1e landing




Persconferentie Dag 1
Op 13-11-2014 werd om 14:00 uur (Nederlandse tijd) door de Europese ruimtevaartorganisatie een persconferentie gehouden waar duidelijk werd dat Philae met slechts twee van zijn drie poten op vaste grond staat. De derde hangt los over een rots heen in het vacuüm van de ruimte. De lander is dus niet goed verankerd. Dat betekent dat de missieleiding zeer voorzichtig moet opereren, bijvoorbeeld met de boor waarmee Philae monsters van de komeet zou moeten
De plaats waar het ruimtevaartuig nu staat, is omringd door onregelmatig terrein dat het zonlicht weghoudt. Aan één kant rijst zelfs een steile rotswand op, blijkt uit de eerste foto's die Philae heeft verstuurd.
De gegevens wijzen erop dat de lander op zijn huidige positie per rotatie van de komeet ongeveer anderhalf uur zonlicht op kan vangen. Dat is aanzienlijk minder dan de zes à zeven uur waar ESA op gehoopt had. Nu draait Philae nog met behulp van een accu, maar op lange termijn moet deze het toch echt van zonne-energie hebben. Een plekje in de schaduw kan de levensduur van de lander dan ook flink verkorten.



Persconferentie Dag 2, 14-11-2014
De ruimtelander Philae is begonnen met boren in de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Het is een risicovolle actie. Philae staat niet goed vast op de grond en kan door het boren omvallen. Aan de andere kant voelen de wetenschappers van het Europese Ruimteagentschap (ESA) zich gedwongen risico's te nemen: de batterijen van de lander zijn namelijk bijna op, waardoor de resultaten van de boring misschien niet eens de Aarde zullen bereiken
Eerder vandaag meldden de wetenschappers van ESA dat het tijd werd om risico's te nemen. ESA stond voor een lastige keuze: proberen we de batterijen op te laden of laten we Philae nu nog snel boren en zoeken naar waardevolle informatie voordat de energie wegvalt? Het is dus voorlopig de tweede optie geworden, ook al bestaat dan het risico dat de lander omvalt.
Teams van onder andere wetenschappers en ingenieurs bestuderen intussen de binnengelopen data. Tachtig tot negentig procent van de verwachte wetenschappelijke gegevens is al binnen. Uit foto's blijkt dat het komeetoppervlak bezaaid is met stof en brokstukken die een omvang hebben van millimeters tot meters.


Het oppervlak van komeet 67P. © Photo News

Update 15-11-2014
Rond middernacht was er opnieuw contact met Philae.
Ze hebben de lander 35 graden weten te draaien in de hoop om meer zonne-energie op te vangen.
Verder werd bekend dat Philae alle wetenschappelijke taken heeft kunnen volbrengen. In totaal 56 uur non stop wetenschappelijke metingen verrichten!
Rond 01:00 uur werd duidelijk dat de batterijen bijna hun limiet hadden bereikt en alle instrumenten aan boord zijn daarom uitgeschakel,.dan is Philae in slaapstand gebracht en zit deel 1 erop. Maar het is nog niet voorbij!
"Als het draaien van de lander niets helpt, komt er in de komende maanden een nieuwe kans. Mogelijk kan het toestel weer energie tanken als de komeet zich naar de zon richt. Maar dat zal waarschijnlijk niet in de komende maanden zijn", zei technisch leider Koen Geurts bij DLR. Vooral het verzenden van data vreet energie en die was bijna op. Er werd dan ook niet verwacht dat er vandaag nog voldoende energie zou zijn.
Sweet dreams Philae!

De missie van Rosetta kan doorgaan tot in 2016. Dan is de brandstof op en raakt de sonde te ver verwijderd van de zon om nog genoeg stroom op te wekken. "Dan zal hij zijn rondjes om 67P blijven draaien of misschien proberen we hem zachtjes op het oppervlak neer te leggen. Hij zal voor altijd blijven meereizen met de komeet."

De missie staat onder leiding van de Nederlander Fred Jansen. Het landingssysteem en de zonnepanelen zijn in Nederland gemaakt. De sonde is getest bij ruimtevaartlaboratorium Estec in Noordwijk.


Een aantal foto's uit het eerste topic











Wist je dat de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko een liedje zingt? Deze melodie is niet met onze oren hoorbaar, maar wel op andere frequenties
https://soundcloud.com/esaops/a-singing-comet
Luister hier hoe het klinkt. Let op, de frequentie is 10.000 keer opgeschroefd om het wijsje te laten horen.


.
.
Live Stream

http://new.livestream.com/esa/cometlanding

of hier
http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta
.
.


.

en inmiddels weten we dat Philae is geland

*O*
.
De documentaire
Comet Catcher: The Rosetta Landing (Documentary 2014)

En de meest recente documentaire op moment van schrijven
Documentary 2014 Landing On A Comet Rosetta Mission 2014 New Details
.
.
een paar foto's van de landing









.
.

.

Het originele krantenartikel van 10 jaar geleden



Home Page.
http://sci.esa.int/rosetta/

http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta

hier staat nog een hele collectie van foto's
https://secure.flickr.com(...)s/72157638315605535/

gerelateerde topics
W&T / New Horizons: De reis naar Pluto (en verder)
W&T / [CENTRAAL] MARS - De Missies! Deel 10
W&T / Hayabusa 2 Missie: opnieuw naar een asteroïde
W&T / [CENTRAAL] Exo-Planeten Topic #2
W&T / Het Astronomie Topic #9
W&T / Astronomie in de Achtertuin #3

[ Bericht 2% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 16-11-2014 00:26:51 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zaterdag 15 november 2014 @ 23:54:45 #2
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146697958
Ik herhaal de kijktips hier nog maar even:
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 november 2014 19:30 schreef X11 het volgende:
DrBrianMay twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 16:50:44 PHILAE SPECIAL !!! Inside the ROSETTA mission to Asteroid 67P - SKY@NIGHT tomorrow Sunday 9pm - Bri reageer retweet
Morgenavond BBC4 22:00 - 23:00 uur.

http://www.bbc.co.uk/programmes/b04pkvpq
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 november 2014 22:19 schreef X11 het volgende:
Morgen (zondag) NPO2 19:45 - 20:15 De kennis van nu.
Over Rosetta, door André Kuipers en Diederik Jekel.
De Nieuwsuur uitzending van vanavond(zaterdag) met Fred Jansen:
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 november 2014 23:32 schreef X11 het volgende:

[..]

Hij staat al online: http://nieuwsuur.nl/uitzending/2014-11-15/
Offset 08:00
Rutte, ga weg. Alsjeblieft. ✔
Poetin, ga weg. Alsjeblieft.
pi_146698004
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 november 2014 17:16 schreef rubbereend het volgende:
Zondag om 21.00u is er op Discovery een docu over Rosetta/Philae

edit: haha, ik had nu net precies hetzelfde gedaan :)
je was er eentje vergeten
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zaterdag 15 november 2014 @ 23:58:43 #4
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146698116
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 november 2014 23:55 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

edit: haha, ik had net precies hetzelfde gedaan :)
je was er eentje vergeten
:D
Ik zag het! Bedankt.
Dat wordt meerdere DVD-recorders gebruiken, vrees ik. :)
Onee, het past net.
Rutte, ga weg. Alsjeblieft. ✔
Poetin, ga weg. Alsjeblieft.
pi_146698549
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 november 2014 23:58 schreef X11 het volgende:

[..]

:D
Ik zag het! Bedankt.
Dat wordt meerdere DVD-recorders gebruiken, vrees ik. :)
Onee, het past net.
;)
hier is de docu van National Geographic
(ik heb deze ook in de OP gezet)

Nu eerst even nieuwsuur kijken
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146698780
Dit is de meest recente documentaire met vrij recente gegevens
Landing On A Comet Rosetta Mission 2014 New Details

Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zondag 16 november 2014 @ 00:28:36 #7
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146699287
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 00:15 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Dit is de meest recente documentaire met vrij recente gegevens
Landing On A Comet Rosetta Mission 2014 New Details

Bedankt. Ik heb 'm gedownload en ga hem morgen op tv bekijken. Hangend in de bank.
Rutte, ga weg. Alsjeblieft. ✔
Poetin, ga weg. Alsjeblieft.
pi_146699537
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 00:28 schreef X11 het volgende:

[..]

Bedankt. Ik heb 'm gedownload en ga hem morgen op tv bekijken. Hangend in de bank.
^O^
Het was een leuk helder stukje bij nieuwsuur
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146708510
MUPUS update:

Samengevat:

Ze zijn er niet in geslaagd om de hamer 'in' de komeet te krijgen. Op 4 verschillende standen geprobeerd (verschillende krachten), maar de komeet is dus harder dan van te voren gedacht.


Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 17:47:40 Results (1) First off: some reported MUPUS results as found in media are wrong. They never asked us. @Philae2014 @ESA_Rosetta reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 18:36:57 Results (2) MUPUS TM worked fine throughout the whole timeline and sees a very cold steep wall in front of us @Philae2014 reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 18:39:50 Results (3) TM sees clear diurnal temperature signal. Around local noon direct sunlight on that wall caused a steep temperature increase... reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 18:38:34 Results (4) ... and also steep temperature drop shortly after. Data indicate low thermal diffusivity and fluffy substance @Philae2014 reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 18:53:22 Results (5) The anchors still below Philae in shadow see the diurnal heat wave as well and at the same time as TM and the solar panels reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 18:56:58 Results (6) Penetrator was deployed to the commanded distance. Remember that device had not been switched on since 2002 reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 18:59:21 Addressing the questions about that fluffy stuff: have to speculate. Best guess tiny mineral grains and organics fluffy like cigar ash reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:06:27 Results (7) Temperature inside PEN dropped significantly compared to status before deployment.Might have hit a pile of stuff on the way out reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:11:04 Results (8) Another instrument saw better performance thereafter - we might have changed Philae's attitude reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:14:45 Results (9) Hammering started as intended in the lowest of 3 power settings (expecting a fluffy soft surface) reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:39:23 Results (10) The depth sensor shows some up and down but no progress. The control loop increased to power setting 2 reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:39:49 Results (11) depth sensor still shows no progress. Control loop goes to power setting 3. Still no progress! reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:40:19 Results (12) This means that the stuff is really hard! A very interesting finding, not visible from orbit! reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:47:21 Results (13) We have a secret power setting 4. Nicknamed "desperate mode". Beyond the design specs. We activated it reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:57:01 Results (14) Still no progress. The hammer gave up and failed after 7 minutes. Jerzy was right. We were desperate, activated, were punished reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:57:58 Results (15) Surface must be >2 MPa hard! The comet remains surprising bizarre and uncooperative reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:58:21 Results (16). To put this into perspective: MUPUS performed beautifully inside the specifications. The comet failed to cooperate reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:59:22 Results (17) The loss of subsurface data is sad. The detection of this very hard crust is a great find the orbiter couldn't have done reageer retweet
pi_146708612
Ik vind dit overigens wel de meest woeste foto:

Echt zo'n wow-momentje.

Overigens heb ik smakelijk kunnen lachen om:

quote:
"Results (16). To put this into perspective: MUPUS performed beautifully inside the specifications. The comet failed to cooperate"
pi_146708666
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 13:54 schreef nikao het volgende:

Ze zijn er niet in geslaagd om de hamer 'in' de komeet te krijgen. Op 4 verschillende standen geprobeerd (verschillende krachten), maar de komeet is dus harder dan van te voren gedacht.
Dit is op zichzelf al een verrassende bevinding dus. ^O^

Ik ben benieuwd of dit de ideeën die er bestaan over de samenstelling van de komeet verandert.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  zondag 16 november 2014 @ 18:22:22 #12
371833 BlauweTijger
Doet tegen iedereen stoer
pi_146715941
Welke apparaat is momenteel het verst in het heelal? Qua afstand. En waar is die ongeveer? :)
En altijd het laatste woord.
pi_146716243
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 14:00 schreef Molurus het volgende:

[..]

Dit is op zichzelf al een verrassende bevinding dus. ^O^

Ik ben benieuwd of dit de ideeën die er bestaan over de samenstelling van de komeet verandert.
Laten die duimen maar omlaag want dit is gewoon slecht nieuws. De kans dat aminozuren worden gevonden is plots een stuk kleiner geworden.
Never argue with idiots. First they will lower you to their level then beat you with experience.
pi_146716332
quote:
1s.gif Op zondag 16 november 2014 18:28 schreef eight het volgende:

[..]

Laten die duimen maar omlaag want dit is gewoon slecht nieuws. De kans dat aminozuren worden gevonden is plots een stuk kleiner geworden.
Alle nieuwe informatie is voor mij goed nieuws. Dus ik hou ze gewoon omhoog. ^O^
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146716446
quote:
1s.gif Op zondag 16 november 2014 18:28 schreef eight het volgende:

[..]

Laten die duimen maar omlaag want dit is gewoon slecht nieuws. De kans dat aminozuren worden gevonden is plots een stuk kleiner geworden.
Vanuit de wetenschap gezien is dit natuurlijk gewoon goed nieuws; het is anders dan verwacht en dus een nieuwe ontdekking ;)

Ten aanzien van aminozuren; MUPUS was helemaal het instrument niet dat een bodem monster neemt, dat is SD2 (met een boor). En volgens mij hebben die gewoon een sample genomen.
pi_146716469
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 18:22 schreef BlauweTijger het volgende:
Welke apparaat is momenteel het verst in het heelal? Qua afstand. En waar is die ongeveer? :)
Dat is Voyager 1:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Voyager_1

Die is nu op een afstand van 130 AE, ofwel 19 miljard kilometer.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146716517
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 18:22 schreef BlauweTijger het volgende:
Welke apparaat is momenteel het verst in het heelal? Qua afstand. En waar is die ongeveer? :)
Voyager 1, al 37 jaar onderweg en inmiddels op 19312128000 km afstand :P http://en.wikipedia.org/wiki/Voyager_1
  zondag 16 november 2014 @ 18:36:26 #18
371833 BlauweTijger
Doet tegen iedereen stoer
pi_146716628
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 18:33 schreef Molurus het volgende:

[..]

Dat is Voyager 1:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Voyager_1

Die is nu op een afstand van 130 AE, ofwel 19 miljard kilometer.
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 18:34 schreef Singel het volgende:

[..]

Voyager 1, al 37 jaar onderweg en inmiddels op 19312128000 km afstand :P http://en.wikipedia.org/wiki/Voyager_1
Gaaf, thx! Jammer dat die er in 2025 sowieso meer ophoudt doordat de tank leeg is. Geen stroom meer etc. Benieuwd waar die eindigd :)
En altijd het laatste woord.
pi_146717004
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 18:36 schreef BlauweTijger het volgende:

[..]

[..]

Gaaf, thx! Jammer dat die er in 2025 sowieso meer ophoudt doordat de tank leeg is. Geen stroom meer etc. Benieuwd waar die eindigt :)
Ach, tegen die tijd is er ook niet zoveel meer dat hij aan waardevolle informatie kan terugsturen. 19 miljard kilometer lijkt veel, maar in dit tempo doet ie er duizenden jaren over om de dichtstbijzijnde ster te bereiken. Hij heeft echt maar net het zonnestelsel verlaten.

Leuk weetje: communicatie met Voyager 1 heeft nu al een vertraging van 35 uur. Signalen die Voyager terugstuurt zijn dus meer dan een dag onderweg voor we ze ontvangen.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  zondag 16 november 2014 @ 18:44:16 #20
371833 BlauweTijger
Doet tegen iedereen stoer
pi_146717084
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 18:43 schreef Molurus het volgende:

[..]

Ach, tegen die tijd is er ook niet zoveel meer dat hij aan waardevolle informatie kan terugsturen. 19 miljard kilometer lijkt veel, maar in dit tempo doet ie er duizenden jaren over om de dichtstbijzijnde ster te bereiken. Hij heeft echt maar net het zonnestelsel verlaten.

Leuk weetje: communicatie met Voyager 1 heeft nu al een vertraging van 35 uur. Signalen die Voyager terugstuurt zijn dus meer dan een dag onderweg voor we ze ontvangen.
Is zo, best frustrerend lijkt me dat. Zoveel tijd geld en moeite en we kunnen niet eens 1 lichtjaar afleggen. :P Ik vind 35 uur nog best wel meevallen eigenlijk. :o
En altijd het laatste woord.
pi_146717799
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 18:33 schreef nikao het volgende:

[..]

Vanuit de wetenschap gezien is dit natuurlijk gewoon goed nieuws; het is anders dan verwacht en dus een nieuwe ontdekking ;)

Ten aanzien van aminozuren; MUPUS was helemaal het instrument niet dat een bodem monster neemt, dat is SD2 (met een boor). En volgens mij hebben die gewoon een sample genomen.
Toch goed nieuws dus
Thanks voor de opheldering. ^O^
Never argue with idiots. First they will lower you to their level then beat you with experience.
pi_146735067
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 13:54 schreef nikao het volgende:
MUPUS update:

Samengevat:

Ze zijn er niet in geslaagd om de hamer 'in' de komeet te krijgen. Op 4 verschillende standen geprobeerd (verschillende krachten), maar de komeet is dus harder dan van te voren gedacht.

Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 17:47:40 Results (1) First off: some reported MUPUS results as found in media are wrong. They never asked us. @Philae2014 @ESA_Rosetta reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 18:36:57 Results (2) MUPUS TM worked fine throughout the whole timeline and sees a very cold steep wall in front of us @Philae2014 reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 18:39:50 Results (3) TM sees clear diurnal temperature signal. Around local noon direct sunlight on that wall caused a steep temperature increase... reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 18:38:34 Results (4) ... and also steep temperature drop shortly after. Data indicate low thermal diffusivity and fluffy substance @Philae2014 reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 18:53:22 Results (5) The anchors still below Philae in shadow see the diurnal heat wave as well and at the same time as TM and the solar panels reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 18:56:58 Results (6) Penetrator was deployed to the commanded distance. Remember that device had not been switched on since 2002 reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 18:59:21 Addressing the questions about that fluffy stuff: have to speculate. Best guess tiny mineral grains and organics fluffy like cigar ash reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:06:27 Results (7) Temperature inside PEN dropped significantly compared to status before deployment.Might have hit a pile of stuff on the way out reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:11:04 Results (8) Another instrument saw better performance thereafter - we might have changed Philae's attitude reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:14:45 Results (9) Hammering started as intended in the lowest of 3 power settings (expecting a fluffy soft surface) reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:39:23 Results (10) The depth sensor shows some up and down but no progress. The control loop increased to power setting 2 reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:39:49 Results (11) depth sensor still shows no progress. Control loop goes to power setting 3. Still no progress! reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:40:19 Results (12) This means that the stuff is really hard! A very interesting finding, not visible from orbit! reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:47:21 Results (13) We have a secret power setting 4. Nicknamed "desperate mode". Beyond the design specs. We activated it reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:57:01 Results (14) Still no progress. The hammer gave up and failed after 7 minutes. Jerzy was right. We were desperate, activated, were punished reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:57:58 Results (15) Surface must be >2 MPa hard! The comet remains surprising bizarre and uncooperative reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:58:21 Results (16). To put this into perspective: MUPUS performed beautifully inside the specifications. The comet failed to cooperate reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:59:22 Results (17) The loss of subsurface data is sad. The detection of this very hard crust is a great find the orbiter couldn't have done reageer retweet
Jammer dat dat niet meer gelukt is, en dan zeggen dat 67P niet wilt meewerken haha :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146735083
voor de mensen die het niet weten, de Voyagers hebben een grammofoonplaat bij zich met boodschappen van het leven op Aarde en onze cultuur
Carl Sagan heeft hieraan meegewerkt

Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 17 november 2014 @ 09:15:19 #24
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_146735136
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 18:43 schreef Molurus het volgende:

[..]

Ach, tegen die tijd is er ook niet zoveel meer dat hij aan waardevolle informatie kan terugsturen. 19 miljard kilometer lijkt veel, maar in dit tempo doet ie er duizenden jaren over om de dichtstbijzijnde ster te bereiken. Hij heeft echt maar net het zonnestelsel verlaten.
En straks knalt hij bovenop een tot dusver onbekende planeet in ons eigen zonnestelsel.. :P

Okee, ik geef toe dat de kans erg klein is..
  maandag 17 november 2014 @ 09:16:54 #25
37248 BertV
Handgemaakt
pi_146735154
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 09:10 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
voor de mensen die het niet weten, de Voyagers hebben een grammofoonplaat bij zich met boodschappen van het leven op Aarde en onze cultuur
Carl Sagan heeft hieraan meegewerkt

De aliens die dit ding onderscheppen, als de mensheid nog bestaat, zijn in een vloek en een zucht op aarde. Het is eigenlijk onze digitale grafsteen.

/depressieve modus. :P
Huisarts Van Waalwijk Van Doorn en/of voorouders net boven Neder-Rijn? Doe een DNA-test.
pi_146735190
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 09:16 schreef BertV het volgende:

[..]

De aliens die dit ding onderscheppen, als de mensheid nog bestaat, zijn in een vloek en een zucht op aarde. Het is eigenlijk onze digitale grafsteen.

/depressieve modus. :P
"Ik snap niet waarom we zoveel geld uitgeven aan onderzoek naar buitenaards leven. Als het er al is dan zijn ze OF dommer en wil ik niets met ze te maken hebben OF ze zijn slimmer dan ons, en dan vinden ze ons dus eerder dan wij hen." - Theo Maassen
pi_146735264
Heel het weekend heb ik in dit topic teruggelezen. Zelfs dat was nog een beetje spannend, ondanks dat ik de afloop al wist. :+ Waarschijnlijk toch een succesvolle missie. ^O^

Sommige mensen zeiden hier zelfs dat de missie voor 100% geslaagd is, omdat alle instrumenten zijn geactiveerd. Dat vind ik alleen niet. Of er bruikbare data vanuit de oven is, is nu nog onzeker. Bovendien had de oven meer potentie dan alleen deze test. Philae heeft namelijk 26 (!) interne ovens. Die zijn niet allemaal gebruikt heb ik het vermoeden. :+
gr gr
  maandag 17 november 2014 @ 09:29:35 #28
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146735312
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 09:15 schreef qltel het volgende:

[..]

En straks knalt hij bovenop een tot dusver onbekende planeet in ons eigen zonnestelsel.. :P

Okee, ik geef toe dat de kans erg klein is..
NIBURU :o
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146735428
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 09:16 schreef BertV het volgende:

[..]

De aliens die dit ding onderscheppen, als de mensheid nog bestaat, zijn in een vloek en een zucht op aarde. Het is eigenlijk onze digitale grafsteen.

/depressieve modus. :P
Dan moeten ze eerst dan ding weten te ontcijferen :)

quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 09:19 schreef Coelho het volgende:

[..]

"Ik snap niet waarom we zoveel geld uitgeven aan onderzoek naar buitenaards leven. Als het er al is dan zijn ze OF dommer en wil ik niets met ze te maken hebben OF ze zijn slimmer dan ons, en dan vinden ze ons dus eerder dan wij hen." - Theo Maassen
hoe kom je erbij dat er veel geld aan besteed wordt?

quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 09:25 schreef Quyxz_ het volgende:
Heel het weekend heb ik in dit topic teruggelezen.
dat vind ik mooi om te horen
:)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  maandag 17 november 2014 @ 09:44:57 #30
37248 BertV
Handgemaakt
pi_146735502
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 09:38 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Dan moeten ze eerst dan ding weten te ontcijferen :)

De beschavingen die de Voyagers gaan onderscheppen hebben onze planeet dan al lang gevonden.
Huisarts Van Waalwijk Van Doorn en/of voorouders net boven Neder-Rijn? Doe een DNA-test.
  maandag 17 november 2014 @ 11:24:32 #31
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146737363
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 09:38 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Dan moeten ze eerst dan ding weten te ontcijferen :)

Ik weet niet of je weet wat er op staat maar aliens kunnen het ding waarschijnlijk makkelijk ontcijferen aangezien er universeel geldende dingen op staan.

http://voyager.jpl.nasa.g(...)n_record_diagram.jpg
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146737544
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 11:24 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Ik weet niet of je weet wat er op staat maar aliens kunnen het ding waarschijnlijk makkelijk ontcijferen aangezien er universeel geldende dingen op staan.

http://voyager.jpl.nasa.g(...)n_record_diagram.jpg
Waarom denk je dat ik dat filmpje erbij heb gezet? :)
Als het intelligent buitenaards leven is wel ja, maar dan nog, er zijn een hoop mensen in onze eigen beschaving die universeel geldende dingen niet eens snappen, of zelfs niet eens weet van hebben ;)
back to the comet
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport maandag 17 november 2014 @ 11:41:26 #33
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_146737737
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 11:32 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Waarom denk je dat ik dat filmpje erbij heb gezet? :)
Als het intelligent buitenaards leven is wel ja, maar dan nog, er zijn een hoop mensen in onze eigen beschaving die universeel geldende dingen niet eens snappen, of zelfs niet eens weet van hebben ;)
back to the comet
Zonder die uitleg zou ik er geen snars van begrijpen :@
Hoe zou je moeten weten wat wat is?
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
pi_146737828
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 11:24 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Ik weet niet of je weet wat er op staat maar aliens kunnen het ding waarschijnlijk makkelijk ontcijferen aangezien er universeel geldende dingen op staan.

http://voyager.jpl.nasa.g(...)n_record_diagram.jpg
Universeel of niet, het is volgens menselijke concepten bedacht en daardoor niet aannemelijk dat aliens het ding zouden kunnen ontcijferen.
  maandag 17 november 2014 @ 11:56:13 #35
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146738102
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 11:45 schreef Apekoek het volgende:

[..]

Universeel of niet, het is volgens menselijke concepten bedacht en daardoor niet aannemelijk dat aliens het ding zouden kunnen ontcijferen.
Nee, het is universeel want het gaat over pulsars en waterstofatomen.. dingen die aliens allang weten als ze in de ruimte actief zijn ;).
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146738223
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 11:56 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Nee, het is universeel want het gaat over pulsars en waterstofatomen.. dingen die aliens allang weten als ze in de ruimte actief zijn ;).
Dat snap ik, maar het is de vraag of zij in staat zijn menselijke omschrijvingen te vertalen naar hun eigen taal en kennis. Ik denk het niet. Het is niet de stof dat ze niet begrijpen maar hoe het omschreven staat, dat is namelijk in menselijke begrippen en beeltenissen gevisualiseerd. Aliens kunnen een hele andere manier van omschrijven en begrip hebben.

Het is vergelijkbaar wanneer jij over je favoriete onderwerp zou moeten lezen in het chinees (ik neem dan even aan dat je geen chinees/mandarijn beheerst).
  maandag 17 november 2014 @ 12:07:07 #37
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146738377
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 12:00 schreef Apekoek het volgende:

[..]

Dat snap ik, maar het is de vraag of zij in staat zijn menselijke omschrijvingen te vertalen naar hun eigen taal en kennis. Ik denk het niet. Het is niet de stof dat ze niet begrijpen maar hoe het omschreven staat, dat is namelijk in menselijke begrippen en beeltenissen gevisualiseerd. Aliens kunnen een hele andere manier van omschrijven en begrip hebben.
Als een alien lichtgevoelige zintuigen heeft dan ziet ie de sterrenhemel al hetzelfde als dat wij dat doen, en dan zal ie hetzelfde begrip hebben van het waterstofatoom.. dus dan zal ie die plaat ook kunnen ontcijferen.

quote:
Het is vergelijkbaar wanneer jij over je favoriete onderwerp zou moeten lezen in het chinees (ik neem dan even aan dat je geen chinees/mandarijn beheerst).
Daarom staan er ook tekeningetjes ipv teksten in het mandarijn..
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146738977
Symbolen zijn universeel te snappen, soms begrijpen dieren het zelfs. Tekeningen zijn zoveel mogelijk 1 op 1 met wat je ziet in de realiteit. Eens met Maanvis dus.
Exponentiële deflatie van Bitcoin maakt arme mensen nog veel sneller armer dan het grote probleem van inflatie. Gematigde burning van Ethereum is de gulden middenweg.
pi_146738990
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 12:07 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Als een alien lichtgevoelige zintuigen heeft dan ziet ie de sterrenhemel al hetzelfde als dat wij dat doen, en dan zal ie hetzelfde begrip hebben van het waterstofatoom.. dus dan zal ie die plaat ook kunnen ontcijferen.

[..]

Daarom staan er ook tekeningetjes ipv teksten in het mandarijn..
De tekeningen zijn gemaakt volgens de denkwijze van de mens, wie zegt dat zij hetzelfde waarnemen, begrijpen en zaken visualiseren? Hoe slim ze ook zouden zijn.
pi_146739012
quote:
1s.gif Op maandag 17 november 2014 12:36 schreef firefly3 het volgende:
Symbolen zijn universeel te snappen, soms begrijpen dieren het zelfs. Tekeningen zijn zoveel mogelijk 1 op 1 met wat je ziet in de realiteit. Eens met Maanvis dus.
Absoluut niet mee eens dus. Zie mijn reactie hierboven.
pi_146739026
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 12:36 schreef Apekoek het volgende:

[..]

De tekeningen zijn gemaakt volgens de denkwijze van de mens, wie zegt dat zij hetzelfde waarnemen, begrijpen en zaken visualiseren? Hoe slim ze ook zouden zijn.
Als zij de zon als een driehoek waarnemen, zullen ze ons getekende zon ook als driehoek waarnemen.
Exponentiële deflatie van Bitcoin maakt arme mensen nog veel sneller armer dan het grote probleem van inflatie. Gematigde burning van Ethereum is de gulden middenweg.
  maandag 17 november 2014 @ 12:39:01 #42
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146739052
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 12:37 schreef Apekoek het volgende:

[..]

Absoluut niet mee eens dus. Zie mijn reactie hierboven.
Maar dieren begrijpen bepaalde symbolen zelfs.. waarom aliens dan niet?
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  FOK!fotograaf maandag 17 november 2014 @ 14:39:53 #43
842 Zorro
Z
pi_146742279
Hieroglyfen zijn ook tekeningetjes. Snap jij het?
Un dann rettet kein Kavallerie,
keine Zorro kümmert sich dodrömm.
Dä piss höchstens e " Zet " en der Schnie
pi_146742324
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 12:39 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Maar dieren begrijpen bepaalde symbolen zelfs.. waarom aliens dan niet?
Dieren, mensen we zijn uiteindelijk allemaal familie. Bovendien begrijpen dieren symbolen alleen wanneer je ze een bepaalde basis aanleert. Waarom zou een alien niet fundamenteel anders kunnen zijn, fundamenteel anders denken en doen? Andere oorsprong etc.
pi_146742482
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 12:36 schreef Apekoek het volgende:

[..]

De tekeningen zijn gemaakt volgens de denkwijze van de mens, wie zegt dat zij hetzelfde waarnemen, begrijpen en zaken visualiseren? Hoe slim ze ook zouden zijn.
We gaan er even vanuit dat ze de tekeningen kunnen zien. Dat betekend dat ze ook zintuigen hebben die op onze ogen lijken. Jezelf de ruimte in schieten behoeft enige vorm van intelligentie. Een hoge mate van intelligentie geeft ze een redelijk inlevingsvermogen en technische kennis. Ik denk dat ze zich, ook dmv het bestuderen van de Voyager zelf, best de nodige informatie toe kunnen eigenen om er de informatie uit te kunnen halen.
pi_146742892
nee, jij dan!
pi_146742987
quote:
mooi plaaike!
  maandag 17 november 2014 @ 15:15:00 #48
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146743213
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 14:41 schreef Apekoek het volgende:

[..]

Dieren, mensen we zijn uiteindelijk allemaal familie. Bovendien begrijpen dieren symbolen alleen wanneer je ze een bepaalde basis aanleert. Waarom zou een alien niet fundamenteel anders kunnen zijn, fundamenteel anders denken en doen? Andere oorsprong etc.
ja maar als die aliens visuele zintuigen hebben dan herkennen ze hetzelfde als wij het over bepaalde sterrenstelsels hebben. het kan dan niet zijn datj e iets heel anders ziet zegmaar ;).
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  maandag 17 november 2014 @ 15:15:45 #49
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146743226
quote:
dan is ie mooi slecht terecht gekomen daar!
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  maandag 17 november 2014 @ 15:39:42 #50
37248 BertV
Handgemaakt
pi_146743972
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 15:15 schreef Maanvis het volgende:

[..]

dan is ie mooi slecht terecht gekomen daar!
precies in de schaduw, maar de komeet komt nog dichter bij de zo'n... wellicht dat er dan een moment van zonlicht is.
Huisarts Van Waalwijk Van Doorn en/of voorouders net boven Neder-Rijn? Doe een DNA-test.
  maandag 17 november 2014 @ 15:41:31 #51
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146744047
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 15:39 schreef BertV het volgende:

[..]

precies in de schaduw, maar de komeet komt nog dichter bij de zo'n... wellicht dat er dan een moment van zonlicht is.
als ie te dicht bij de zon komt is het afgelopen met de philae...
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  maandag 17 november 2014 @ 17:19:34 #52
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146747286
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 15:15 schreef Maanvis het volgende:

[..]

dan is ie mooi slecht terecht gekomen daar!
Als ik de tekst goed begrijp is dat nog niet zijn eindstation. Ze weten ook nog steeds niet precies waar Philae zich bevindt.

Op de opname van 15:43 beweegt hij naar het oosten (wat dat daar ook mag betekenen).
Dat verklaart m.i. ook waarom hij zo mooi wit zichtbaar is terwijl de achtergrond in schaduw gehuld is.

[ Bericht 0% gewijzigd door X11 op 17-11-2014 17:28:52 ]
Rutte, ga weg. Alsjeblieft. ✔
Poetin, ga weg. Alsjeblieft.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog maandag 17 november 2014 @ 20:19:36 #53
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146753469
nog een stukje voor de visueel ingestelde mensen onder ons:

DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  maandag 17 november 2014 @ 20:33:32 #54
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146754013
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 17:19 schreef X11 het volgende:

[..]

Als ik de tekst goed begrijp is dat nog niet zijn eindstation. Ze weten ook nog steeds niet precies waar Philae zich bevindt.

Op de opname van 15:43 beweegt hij naar het oosten (wat dat daar ook mag betekenen).
Dat verklaart m.i. ook waarom hij zo mooi wit zichtbaar is terwijl de achtergrond in schaduw gehuld is.
Ben ik hiermee abuis? Of heb ik het toch goed begrepen allemaal?
Want de NOS schrijft:
quote:
Op de mozaïekfoto heeft de ESA exact (met tijdstippen erbij) de plekken aangegeven waar de Philae de komeet 67P raakte. Rechtsboven op de foto is te zien waar de verkenner uiteindelijk terechtkwam en waar hij zich -zij het een beetje scheef- wist te verankeren.
Nou ga ik zelf twijfelen.
Rutte, ga weg. Alsjeblieft. ✔
Poetin, ga weg. Alsjeblieft.
pi_146757863
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 20:33 schreef X11 het volgende:

[..]

Ben ik hiermee abuis? Of heb ik het toch goed begrepen allemaal?
Want de NOS schrijft:

[..]

Nou ga ik zelf twijfelen.
Die omschrijving van ESA is duidelijk. Gaat dus om voor en na de eerste landing. Daarvan weten ze precies waar die plaatsvond, maar van de andere twee nog niet.

De NOS moet je echt niet meer geloven dan de ESA hoor. :')
gr gr
  maandag 17 november 2014 @ 22:09:41 #56
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_146758420
quote:
Wauw!! Wat indrukwekkend. En wat jammer dat hij nét daar tegen die donkere spleet is aangekomen.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_146758695
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 22:09 schreef LXIV het volgende:

[..]

Wauw!! Wat indrukwekkend. En wat jammer dat hij nét daar tegen die donkere spleet is aangekomen.
Waarschijnlijk als hij daar niet tegenaan was gekomen, was hij gewoon weer van de hele komeet afgevallen heb ik zo het idee :P Dus ergens is het ook wel weer fijn :D
nee, jij dan!
  maandag 17 november 2014 @ 22:21:29 #58
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_146758905
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 22:16 schreef Gehenna het volgende:

[..]

Waarschijnlijk als hij daar niet tegenaan was gekomen, was hij gewoon weer van de hele komeet afgevallen heb ik zo het idee :P Dus ergens is het ook wel weer fijn :D
Volgens mij kan hij niet van de komeet 'afvallen'. Als hij eenmaal in het zwaartekrachtsveld ziet verliest hij met iedere 'bounce' energie, dus uiteindelijk staat hij ergens op het oppervlak.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_146759389
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 22:21 schreef LXIV het volgende:

[..]

Volgens mij kan hij niet van de komeet 'afvallen'. Als hij eenmaal in het zwaartekrachtsveld ziet verliest hij met iedere 'bounce' energie, dus uiteindelijk staat hij ergens op het oppervlak.
Hmm dat is ergens ook wel weer logisch inderdaad. Ik hoorde steeds dat de zwaartekracht zo laag was dat als je wilde er vanaf kon lopen. Geen idee wat ik nu moet geloven :P
nee, jij dan!
pi_146760551
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 22:32 schreef Gehenna het volgende:

[..]

Hmm dat is ergens ook wel weer logisch inderdaad. Ik hoorde steeds dat de zwaartekracht zo laag was dat als je wilde er vanaf kon lopen. Geen idee wat ik nu moet geloven :P
Beide ;)

De snelheid om los te komen is 1 meter per seconde voor zover ik weet. Dat kan een mens met zijn benen. Dus, wij kunnen er vanaf lopen.

Echter, zit je in het zwaartekrachtveld, en beweeg je minder dan die ene meter per seconde, blijf je terugkomen naar de komeet. Dus in principe moet je die bounces van Dr. Phil zo zien:

Eerste touchdown en bounce -> minder dan 1m/s, maar flink zat.
2e touchdown en bounce -> stuk minder dan touchdown #1, stuk korter
3e touchdown -> Landing :)

Maar stel die eerste touchdown was nog altijd onder 1 m/s, maar nog een stuk harder dan ie nu was (no clue wat ie nu was, het gaat even puur om de theorie), dan was ie harder aan komen knallen, hogere bounce. Dan was bounce 2 ook sterker geweest, maar minder dan bounce 1. Dus zo loopt het telkens net een beetje af.

Paint ter verduidelijking:
  Moderator / Redactie Sport maandag 17 november 2014 @ 23:01:23 #63
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_146760590
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 22:32 schreef Gehenna het volgende:

[..]

Hmm dat is ergens ook wel weer logisch inderdaad. Ik hoorde steeds dat de zwaartekracht zo laag was dat als je wilde er vanaf kon lopen. Geen idee wat ik nu moet geloven :P
Ik meen gelezen te hebben dat de ontsnappingssnelheid slechts 1m/s is, ofwel 3.6km/h. Dus als je goed afzet ben je al weg.
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
pi_146760730
Hadden ze eigenlijk geen springveer onder dat ding kunnen zetten zodat hij eventueel zichzelf zou kunnen verplaatsen?
When I get sad, I stop being sad and just be awesome instead.
pi_146760788
quote:
10s.gif Op maandag 17 november 2014 23:05 schreef MouzurX het volgende:
Hadden ze eigenlijk geen springveer onder dat ding kunnen zetten zodat hij eventueel zichzelf zou kunnen verplaatsen?
Te complex gok ik. Het was al een groot vraagstuk of ie uberhaupt zou kunnen landen, en dat is maar half goed gegaan. Ze kozen er bewust voor dat ding te verankeren (wat niet is gelukt)

Verplaatsen, vooral via iets onvoorspelbaars als een springveer, klinkt als een recept voor rampspoed :P
pi_146761084
quote:
10s.gif Op maandag 17 november 2014 23:05 schreef MouzurX het volgende:
Hadden ze eigenlijk geen springveer onder dat ding kunnen zetten zodat hij eventueel zichzelf zou kunnen verplaatsen?
Er zat juist een dikke demper onder. Hij kwam neer met ongeveer 1 m/s en stuiterde omhoog met ongeveer 0.33 m/s. (De eerste landing dus)

In het allereerste design van het landingsgestel zat wel een mechanisme waarmee hij kon 'hoppen', maar dat is door bezuinigingen niet uitgevoerd.
gr gr
pi_146761634
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 23:00 schreef Vanillekwark het volgende:

[..]

Beide ;)

De snelheid om los te komen is 1 meter per seconde voor zover ik weet. Dat kan een mens met zijn benen. Dus, wij kunnen er vanaf lopen.

Echter, zit je in het zwaartekrachtveld, en beweeg je minder dan die ene meter per seconde, blijf je terugkomen naar de komeet. Dus in principe moet je die bounces van Dr. Phil zo zien:

Eerste touchdown en bounce -> minder dan 1m/s, maar flink zat.
2e touchdown en bounce -> stuk minder dan touchdown #1, stuk korter
3e touchdown -> Landing :)

Maar stel die eerste touchdown was nog altijd onder 1 m/s, maar nog een stuk harder dan ie nu was (no clue wat ie nu was, het gaat even puur om de theorie), dan was ie harder aan komen knallen, hogere bounce. Dan was bounce 2 ook sterker geweest, maar minder dan bounce 1. Dus zo loopt het telkens net een beetje af.

Paint ter verduidelijking: [ afbeelding ]
Duidelijk, thanks :D
nee, jij dan!
pi_146761716
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 23:29 schreef Gehenna het volgende:

[..]

Duidelijk, thanks :D
No problem :)
  dinsdag 18 november 2014 @ 18:39:47 #69
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_146781360
quote:
Comet landing: Organic molecules detected by Philae

The Philae lander has detected organic molecules on the surface of its comet, scientists have confirmed.

Carbon-containing "organics" are the basis of life on Earth and may give clues to chemical ingredients delivered to our planet early in its history.

The compounds were picked up by a German-built instrument designed to "sniff" the comet's thin atmosphere.

Other analyses suggest the comet's surface is largely water-ice covered with a thin dust layer.

Philae touched down on the Comet 67P on 12 November after a 10-year journey.

Dr Fred Goessmann, principal investigator on the Cosac instrument, which made the organics detection, confirmed the find to BBC News. But he added that the team was still trying to interpret the results.

It has not been disclosed which molecules have been found, or how complex they are.

But the results are likely to provide insights into the possible role of comets in contributing some of the chemical building blocks to the primordial mix from which life evolved on the early Earth.

Preliminary results from the MUPUS instrument, which deployed a hammer to the comet after Philae's landing, suggest there is a layer of dust 10-20cm thick on the surface with water-ice underneath.

The ice would be frozen solid at temperatures encountered in the outer Solar System - MUPUS data suggest this layer has a tensile strength similar to sandstone.

Scientists had to race to perform as many key tests as they could before Philae's battery life ran out at the weekend.

A key objective was to drill a sample of "soil" and analyse it in COSAC's oven. But, disappointingly, the latest information suggest no soil was delivered to the instrument.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_146781637
quote:
Prachtig nieuws!

_O_

Even een Nederlands artikel erbij

18-11-2014

Philae ontdekt organische moleculen op ‘keiharde’ komeet


Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 18 november 2014 om 09:58 uur

Komeet 67P is keihard en in de atmosfeer van de komeet bevinden zich organische moleculen. Die conclusie trekken onderzoekers nadat ze de gegevens die Philae verzamelde kort voor hij in slaap viel, hebben geanalyseerd.

Lander Philae arriveerde vorige week woensdag op komeet 67P. Al snel bleek dat de lander – na enkele hink-stap-sprongen – niet helemaal op de gewenste plek was neergedaald. Het lijkt erop dat de lander zich in de schaduw van een grote klif bevindt waar deze onvoldoende zonne-energie kan opwekken. Al snel werd het onvermijdelijke werkelijkheid: Philae verbruikte meer energie dan deze kon opwekken, trok zijn batterijen leeg en viel in slaap.

De data
Maar voorafgaand aan het moment waarop Philae in slaap viel, kon deze nog zo’n zestig uur onderzoek doen. In die zestig uur werden zoveel mogelijk instrumenten aan boord van de lander ingeschakeld. Philae boorde, hamerde, ‘rook’ aan de atmosfeer van de komeet en verzamelde enkele monsters. Gelukkig lukte het de lander vervolgens kort voor deze in slaap viel ook nog om alle verzamelde data richting de aarde te sturen. Onderzoekers hebben zich nu over die informatie gebogen en kunnen de eerste conclusies trekken.

Organische moleculen
Onderzoekers melden dat Philae de atmosfeer van de komeet aan een onderzoek heeft onderworpen en daar organische moleculen heeft aangetroffen. Om welke moleculen het precies gaat, is in dit stadium nog onduidelijk. Wetenschappers werken hard om de moleculen op basis van de gegevens die Philae heeft doorgestuurd, te identificeren.

Keihard
De onderzoekers verantwoordelijk voor MUPUS (Multi-Purpose Sensors for Surface and Sub-Surface Science) – een instrument dat onder meer sensoren in de komeet moest hameren – stellen dat 67P waarschijnlijk zo hard als ijs is. “Hoewel de kracht van de hamer geleidelijk toenam, waren we niet in staat om diep in het oppervlak door te dringen,” stelt onderzoeker Tilman Spohn. Andere instrumenten onderschrijven dat de komeet niet zo zacht is als gedacht werd. Zo waren diverse instrumenten in staat om ons meer te vertellen over de eerste landingsplek van Philae. “Het ijs dat zich op de eerste landingsplek onder een laag stof bevindt, is verrassend sterk,” stelt onderzoeker Klaus Seidensticker.

Boor
Philae heeft ook de boor gebruikt. Men vermoedt dat de boor werkte en dat materiaal verzameld is en naar een laboratorium aan boord van de lander is gebracht. Maar of het Philae ook daadwerkelijk is gelukt om materiaal te verzamelen en analyseren, is nog onduidelijk. “We hebben momenteel geen informatie over de kwantiteit en kwaliteit van het bodemmonster,” stelt Fred Goesmann.

Camera
Ook de camera aan boord van Philae heeft zijn werk gedaan. Deze heeft in ieder geval van twee locaties op de komeet foto’s gemaakt. Dat deed de camera tijdens de afdaling en na de derde landing.

Al met al zijn de onderzoekers in hun nopjes met de onderzoeksgegevens die Philae heeft doorgestuurd. Hoewel de lander momenteel slaapt en dus geen nieuwe informatie verzamelt, hoeven de wetenschappers zich niet te vervelen. In 60 uur tijd heeft de lander genoeg informatie verzameld om de wetenschappers even bezig te houden. Verdere analyse zal naar verwachting nog heel wat meer over komeet 67P onthullen. “We hebben een grote hoeveelheid waardevolle informatie verzameld, die alleen verzameld kon worden door direct contact met de komeet,” vertelt Ekkehard Kührt namens het Duitse Centrum voor Lucht- en Ruimtevaart. “In combinatie met de metingen die orbiter Rosetta verzameld heeft, zijn we goed op weg om kometen beter te gaan begrijpen. De kenmerken van hun oppervlak blijken heel anders te zijn dan eerder werd gedacht.”

(Scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146781696
quote:
Fantastisch nieuws inderdaad!!

_O_

Ik mag aannemen dat vervuiling door Philae zelf uitgesloten is als het gaat om organische moleculen?

En dus toch grotendeels ijs. Ik begreep dat de komeet harder was dan ze dachten.

Go Philae!! *O*
Niet meer aanwezig in dit forum.
  dinsdag 18 november 2014 @ 19:02:42 #72
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_146782020
Er werd gedacht dat kometen veel "fluffier" zouden zijn neem ik aan? Vanwege de lage zwaartekracht neem ik aan? Maar blijkbaar vormt water(ijs) ook met weinig zwaartekracht een stevige kristalstructuur. Geen vuile sneeuwbal maar een vuile ijsbal.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_146782518
quote:
7s.gif Op dinsdag 18 november 2014 19:02 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Er werd gedacht dat kometen veel "fluffier" zouden zijn neem ik aan? Vanwege de lage zwaartekracht neem ik aan? Maar blijkbaar vormt water(ijs) ook met weinig zwaartekracht een stevige kristalstructuur. Geen vuile sneeuwbal maar een vuile ijsbal.
Ik denk het ja. Ik heb ook geen idee of water anders kristalliseert onder die omstandigheden, maar daar kan ik me wel iets bij voorstellen.

Het is trouwens niet eens helemaal uitgesloten dat Philae bacteriën heeft gespot. O-)

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  dinsdag 18 november 2014 @ 20:56:31 #74
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_146786448
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 november 2014 19:16 schreef Molurus het volgende:
Ik heb ook geen idee of water anders kristalliseert onder die omstandigheden
Zie voor meer info:

quote:
Water Phase Diagram

The known ices can be divided, by cluster analysis of their structures [1717], into the low-pressure ices (hexagonal ice, cubic ice and ice-eleven). the high pressure ices (ice-seven, ice-eight and ice-ten) and the others (found in the relatively narrow range of moderate pressures between about 200-2000 MPa).
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_146787094
quote:
2s.gif Op dinsdag 18 november 2014 20:56 schreef Perrin het volgende:

[..]

Zie voor meer info:

[..]

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Nice, en erg interessant! ^O^
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146787467
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 november 2014 18:50 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Prachtig nieuws!

_O_

Nu niet vergeten een backup te maken :)
Are you nuts??
pi_146788695
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 november 2014 19:16 schreef Molurus het volgende:

[..]

Ik denk het ja. Ik heb ook geen idee of water anders kristalliseert onder die omstandigheden, maar daar kan ik me wel iets bij voorstellen.

Het is trouwens niet eens helemaal uitgesloten dat Philae bacteriën heeft gespot. O-)

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Dat zou wat zijn. _O-
Krijg je daarna de discussie dat philae deze heeft meegenomen vanuit Aarde
Never argue with idiots. First they will lower you to their level then beat you with experience.
pi_146790546
Mooie resultaten.. damn.

quote:
1s.gif Op dinsdag 18 november 2014 21:42 schreef eight het volgende:

[..]

Dat zou wat zijn. _O-
Krijg je daarna de discussie dat philae deze heeft meegenomen vanuit Aarde
Anders zou het creatie verhaal niet kloppen natuurlijk.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_146790570
Daily Mail heeft ook nog wat (extra) informatie:

quote:
Rosetta's comet reveals its first secrets: Carbon compound found on 67P could explain how life thrived on Earth 3.8 billion years ago.

~ Scientists have found organic molecules from comet 67P in the early data from one of Philae's instruments
~ Rosetta's lander managed to use all ten of its instruments on the comet before its primary battery died
~ Esa is analysing scientific data gathered by the Philae probe after its 'successful' comet landing
~ It was also revealed that the comet's surface was harder than expected, described as a 'tough nut to crack'
~ And a 3D-mapping mission in tandem with Rosetta could reveal the inner structure of the comet
~ Mission controllers are also 'very confident' the probe may 'wake up' in a few months after hibernating
~ Nasa expert claims a jet of gas could even move the comet sooner, allowing it to recharge its battery
~ Philae made three historic touchdowns on 67P on Wednesday, making it the first craft to land on a comet

http://www.dailymail.co.u(...)ife-spring-year.html
  dinsdag 18 november 2014 @ 22:21:34 #80
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_146790650
quote:
2s.gif Op dinsdag 18 november 2014 20:56 schreef Perrin het volgende:

[..]

Zie voor meer info:

[..]

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


Als ik dit zie is de dichtheid van ijs bij lage druk net zo groot als bij normale druk op aarde. Maar op Aarde komt ook sneeuw voor. De vraag is of een komeet-achtig object uit sneeuw kan bestaan.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_146790741
quote:
7s.gif Op dinsdag 18 november 2014 22:21 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

[ afbeelding ]

Als ik dit zie is de dichtheid van ijs bij lage druk net zo groot als bij normale druk op aarde. Maar op Aarde komt ook sneeuw voor. De vraag is of een komeet-achtig object uit sneeuw kan bestaan.
Onder druk samengeperst sneeuw wordt toch vanzelf ijs?
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  dinsdag 18 november 2014 @ 22:24:36 #82
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_146790785
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 november 2014 22:23 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Onder druk samengeperst sneeuw wordt toch vanzelf ijs?
Maar we hebben het over een object in het vacuum van de Oort-wolk.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_146799560
quote:
7s.gif Op dinsdag 18 november 2014 22:24 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Maar we hebben het over een object in het vacuum van de Oort-wolk.
Kuipergordel bedoel je ;)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146799670
18-11-2014

Goede hoop dat komeetlander Philae in zomer 2015 wakker wordt


Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 18 november 2014 om 12:53 uur

Er is goede hoop dat komeetlander Philae weer wakker wordt en aan het werk kan. Bovendien kan de onhandige landingsplek van Philae in een later stadium van de missie wel eens voordelig zijn. Dat stelt Stephan Ulamec, verbonden aan het Duitse Centrum voor Lucht- en Ruimtevaart.

De Rosetta-missie is in handen van ESA: de Europese ruimtevaartorganisatie. Maar Rosetta’s lander – Philae – wordt gefinancierd door een consortium dat geleid wordt door het Duitse Centrum voor Lucht- en Ruimtevaart (DLR) en waarin we verder het Max Planck Instituut voor onderzoek naar het zonnestelsel, de Franse ruimtevaartorganisatie (CNES) en de Italiaanse ruimtevaartorganisatie (ASI) aantreffen. Stephan Ulamec is verbonden aan het DLR en werkt als Lander Project Manager. Hij weet dus waar hij het over heeft. En hij heeft bemoedigende woorden voor de Philae-fans. “Ik heb er alle vertrouwen in dat Philae opnieuw contact met ons zal leggen en in staat zal zijn om de instrumenten weer te gebruiken,” stelt hij.

Iets gedraaid
De lander belandde eind vorige week in een diepe slaap nadat hij zijn batterij had uitgeput. Het was de bedoeling dat de lander zodra die batterij leeg was, over zou schakelen op door hem zelf opgewekte zonne-energie. Maar Philae bleek slecht in staat te zijn om voldoende zonlicht op te vangen. De lander bevindt zich – na drie keer op de komeet te zijn geland – waarschijnlijk in de schaduw van een grote klif. “Op de eerste landingsplek hadden we natuurlijk meer zonlicht opgevangen,” stelt Ulamec. “Nu we ons wat in de schaduw bevinden, hebben we meer tijd nodig om op te laden.” Het goede nieuws is dat het onderzoekers gelukt is om Philae in de nacht van 14 op 15 november iets te roteren, zodat het grootste zonnepaneel aan boord van de lander nu op de zon gericht is.

De batterij
De zonnepanelen kunnen nu waarschijnlijk dus meer zonlicht opvangen. Maar er moet meer gebeuren om Philae weer aan het werk te krijgen. Zo kan de oplaadbare batterij aan boord van de lander alleen worden opgeladen als deze aan zonlicht (oftewel hogere temperaturen) wordt blootgesteld dan nu – in de schaduw – het geval is. Het is dus wachten op het moment waarop de oplaadbare batterij aan boord van Philae opnieuw door zonlicht wordt verwarmd en Philae daadwerkelijk van energie kan gaan voorzien. En dat moment lijkt nu nog wel ver weg te zijn. Ulamec stelt dat het mogelijk is dat de temperaturen op de komeet in de zomer van 2015 (als de komeet een stuk dichter bij de zon is dan nu het geval is) hoog genoeg zijn om de oplaadbare batterij in staat te stellen om op te laden. Zolang hoeven we echter niet te wachten op een teken van leven van Philae. Volgens Ulamec is het aannemelijk dat het controlecentrum in de lente van 2015 weer met Philae kan communiceren en informatie kan ontvangen over hoe het met de lander gaat.

Ulamec stelt bovendien dat de landingsplek van Philae – die nu zo ongelukkig lijkt te zijn – in een later stadium van de missie wel eens voordelig kan zijn. De lander zal – aangezien deze zich in de schaduw bevindt – niet zo snel oververhit raken wanneer de komeet dichter bij de zon in de buurt komt.

(Scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146799834
Nu.nl is ook (rijkelijk laat) wakker geworden:

http://www.nu.nl/buitenla(...)olstofmoleculen.html
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146800068
quote:
0s.gif Op woensdag 19 november 2014 09:17 schreef Molurus het volgende:
Nu.nl is ook (rijkelijk laat) wakker geworden:

http://www.nu.nl/buitenla(...)olstofmoleculen.html
Las het zonet ja. Ben even uit de running geweest (studie enzo), maar hierdoor kwam ik in een ruk weer terug on-topic.

Weten we ook al welke moleculen? Organische moleculen is nogal een brede term (en de scheiding tussen organisch en anorganisch, in de woorden van Wikipedia: useful in organizing the vast subject of chemistry... is somewhat arbitrary").

Maar wel heel tof natuurlijk. Het zou een goed bewijsstuk zijn in de claim dat complexe moleculen helemaal niet zeldzaam zijn (als ze al twee keer voorkomen in ons kleine zonnestelsel, op aarde en nu op 67P).
pi_146801958
quote:
0s.gif Op woensdag 19 november 2014 09:29 schreef Inaithnir het volgende:

[..]

Las het zonet ja. Ben even uit de running geweest (studie enzo), maar hierdoor kwam ik in een ruk weer terug on-topic.

Weten we ook al welke moleculen? Organische moleculen is nogal een brede term (en de scheiding tussen organisch en anorganisch, in de woorden van Wikipedia: useful in organizing the vast subject of chemistry... is somewhat arbitrary").
Nee, daar is zover ik weet niets over bekend gemaakt, men is het nog aan het onderzoeken. Dat kan nog vanalles betekenen... van 'geen idee wat het is, maar er is koolstof aanwezig' tot en met 'omgwtf, dit ziet eruit als bacterieel leven, maar dat kunnen we beter niet bekend maken tot we het zeker weten'.

quote:
0s.gif Op woensdag 19 november 2014 09:29 schreef Inaithnir het volgende:

Maar wel heel tof natuurlijk. Het zou een goed bewijsstuk zijn in de claim dat complexe moleculen helemaal niet zeldzaam zijn (als ze al twee keer voorkomen in ons kleine zonnestelsel, op aarde en nu op 67P).
Wat heel erg mooi zou zijn is als er bijvoorbeeld RNA wordt aangetroffen. Voorlopig is dat nog gewoon afwachten. Het goede nieuws, voor het moment, is dat Philae ondanks zijn min of meer mislukte landing toch 60 uur lang gegevens heeft kunnen verzamelen, en dat alle meetinstrumenten die men wilde gebruiken naar behoren hebben gefunctioneerd.

Bovendien is het zeer plausibel dat Philae, naarmate hij de zon dichter nadert, zich nog gaat opladen voor meer onderzoek. Dus na het schrikmomentje bij de landing ziet het er allemaal eigenlijk ontzettend goed uit! ^O^
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146802214
*O*

quote:
0s.gif Op woensdag 19 november 2014 10:59 schreef Molurus het volgende:
Jouw avatarwijziging is meer dan goedgekeurd! :D
gr gr
pi_146802253
quote:
0s.gif Op woensdag 19 november 2014 11:09 schreef Quyxz_ het volgende:
*O*

[..]

Jouw avatarwijziging is meer dan goedgekeurd! :D
:D

Ik zit met grote spanning te wachten op het vervolg van die cartoon. _O_
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146812338
Oeh, er komt een lezing op mijn uni van Gerhard Schwehm, die in 1985 betrokken was bij het opzetten van Rosetta en daar tot begin dit jaar (zijn pensioen) aan werkte. Even zien of ik daar kan zijn!

http://www.utwente.nl/nie(...)t&utm_medium=twitter
pi_146812449
quote:
0s.gif Op woensdag 19 november 2014 16:24 schreef Inaithnir het volgende:
Oeh, er komt een lezing op mijn uni van Gerhard Schwehm, die in 1985 betrokken was bij het opzetten van Rosetta en daar tot begin dit jaar (zijn pensioen) aan werkte. Even zien of ik daar kan zijn!

http://www.utwente.nl/nie(...)t&utm_medium=twitter
aj, dit jaar net afgestudeerd en verhuisd :P anders was ik erbij geweest
nee, jij dan!
pi_146834765
Rosetta continues into its full science fase

quote:
With the Philae lander’s mission complete, Rosetta will now continue its own extraordinary exploration, orbiting Comet 67P/Churymov–Gerasimenko during the coming year as the enigmatic body arcs ever closer to our Sun.

[..]

Rosetta’s own mission is far from over and the spacecraft remains in excellent condition, with all of its systems and instruments performing as expected.

“With lander delivery complete, Rosetta will resume routine science observations and we will transition to the ‘comet escort phase’,” says Flight Director Andrea Accomazzo.

“This science-gathering phase will take us into next year as we go with the comet towards the Sun, passing perihelion, or closest approach, on 13 August, at 186 million kilometres from our star.”

[...]

“Additional burns planned for today, 22 and 26 November will further adjust the orbit to bring it up to about 30 km above the comet,” says Sylvain Lodiot, Spacecraft Operations Manager.

[...]

On 3 December, the craft will move down to height of 20 km for about 10 days, after which it will return to 30 km.

[...]

“The desire is to place the spacecraft as close as feasible to the comet before the activity becomes too high to maintain closed orbits,” says Laurence.

“This 20 km orbit will be used by the science teams to map large parts of the nucleus at high resolution and to collect gas, dust and plasma at increasing activity.”
http://www.esa.int/Our_Ac(...)s_full_science_phase
pi_146835394
.
quote:
0s.gif Op woensdag 19 november 2014 16:24 schreef Inaithnir het volgende:
Oeh, er komt een lezing op mijn uni van Gerhard Schwehm, die in 1985 betrokken was bij het opzetten van Rosetta en daar tot begin dit jaar (zijn pensioen) aan werkte. Even zien of ik daar kan zijn!

http://www.utwente.nl/nie(...)t&utm_medium=twitter
Mooi nieuws!
_O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146835407
quote:
0s.gif Op donderdag 20 november 2014 10:08 schreef nikao het volgende:
Rosetta continues into its full science fase

[..]

http://www.esa.int/Our_Ac(...)s_full_science_phase
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146835444
Voor de mensen die tijd hebben straks

Van 12.25 tot 13.25 op National Geographic:

Rosetta: Comet Landing

Maak kennis met de meest ambitieuze ruimtemissie ooit, die tot doel heeft de oorsprong en evolutie van ons zonnestelsel te ontdekken
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146835463
quote:
0s.gif Op woensdag 19 november 2014 16:24 schreef Inaithnir het volgende:
Oeh, er komt een lezing op mijn uni van Gerhard Schwehm, die in 1985 betrokken was bij het opzetten van Rosetta en daar tot begin dit jaar (zijn pensioen) aan werkte. Even zien of ik daar kan zijn!

http://www.utwente.nl/nie(...)t&utm_medium=twitter
Prachtig, iemand die bijna zijn gehele loopbaan heeft gewijd aan een dergelijk wetenschappelijk succes en onderzoek. Niets meer dan respect.
pi_146836071
quote:
0s.gif Op woensdag 19 november 2014 16:24 schreef Inaithnir het volgende:
Oeh, er komt een lezing op mijn uni van Gerhard Schwehm, die in 1985 betrokken was bij het opzetten van Rosetta en daar tot begin dit jaar (zijn pensioen) aan werkte. Even zien of ik daar kan zijn!

http://www.utwente.nl/nie(...)t&utm_medium=twitter
Nice! Ga ook kijken of ik er bij kan zijn.. moet lukken :)
pi_146844129
De touchdown is nu ook te horen:

https://soundcloud.com/esaops/philae-touchdown-thud

edit: soundcloud embed doet het niet meer? :'(
nee, jij dan!
pi_146844669
quote:
10s.gif Op donderdag 20 november 2014 16:08 schreef Gehenna het volgende:
De touchdown is nu ook te horen:

https://soundcloud.com/esaops/philae-touchdown-thud

edit: soundcloud embed doet het niet meer? :'(
Deed die het ooit? :o
Misschien iets dat alleen FA's kunnen..
pi_146848626
quote:
10s.gif Op donderdag 20 november 2014 16:08 schreef Gehenna het volgende:
De touchdown is nu ook te horen:

https://soundcloud.com/esaops/philae-touchdown-thud

edit: soundcloud embed doet het niet meer? :'(
Meer info hierover;

http://blogs.esa.int/rosetta/2014/11/20/the-sound-of-touchdown/
pi_146848814
quote:
0s.gif Op donderdag 20 november 2014 10:08 schreef nikao het volgende:
Rosetta continues into its full science fase

[..]

http://www.esa.int/Our_Ac(...)s_full_science_phase
Vet! ^O^
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146861452
20-11-2014

Kometenjager Rosetta mag eindelijk weer aan zichzelf denken


Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 20 november 2014 om 13:08 uur

Nu Rosetta kometenlander Philae heelhuids op komeet 67P heeft gezet, kan deze eindelijk gaan denken aan haar eigen missiedoelen. De sonde zal zich fulltime gaan storten op wetenschappelijk onderzoek en hopelijk alle geheimen van 67P ontrafelen.

Rosetta arriveerde 6 augustus bij komeet 67P. Vanaf dat moment was de baan die deze rond de komeet volgde altijd gericht op de behoeftes van lander Philae die half november voet op de komeet moest zetten. Inmiddels bevindt Philae zich op het oppervlak van 67P. De lander kwam er vorige week – na een nogal veelbewogen landing – aan. Gedurende 64 uur deed de lander onderzoek. Daarna was de batterij leeg en viel Philae in slaap.

Rosetta
Maar daarmee is de Rosetta-missie verre van over, zo benadrukt ESA. Nu Rosetta afscheid heeft genomen van Philae, kan deze zich eindelijk volledig gaan richten op wetenschappelijk onderzoek. Sinds Philae Rosetta verliet, heeft de sonde al enige manoeuvres uitgevoerd om zo in een baan te belanden van waaruit de elf wetenschappelijke instrumenten aan boord van Rosetta optimaal aan de slag kunnen. En daarmee wordt de baan van Rosetta voor het eerst sinds de aankomst bij 67P gedicteerd door de missiedoelen van Rosetta in plaats van de behoeften van Philae.

Nieuwe baan
Op 22 en 26 november zal de baan van Rosetta opnieuw iets gewijzigd worden, waardoor deze zich op zo’n dertig kilometer boven het oppervlak van 67P bevindt. Op 3 december zal Rosetta de komeet weer iets naderen en gedurende tien dagen op twintig kilometer hoogte boven de komeet draaien. Na die tien dagen zal deze terugkeren naar een hoogte van 30 kilometer. Nu de landing erop zit, staan alle manoeuvres die Rosetta nu uitvoert in het teken van wetenschappelijk onderzoek. “Het verlangen is om het ruimtevaartuig – alvorens de activiteit te groot wordt om heel dicht bij de komeet in de buurt te komen – zo dicht als mogelijk is bij de komeet te plaatsen,” vertelt onderzoeker Laurence O’Rourke. Wanneer de sonde op 20 kilometer boven het oppervlak van de komeet vliegt, zal deze onder meer onderzoek doen naar de kern van 67P en het stof en gas dat van de komeet komt zetten. “De wetenschap staat nu weer voorop,” stelt onderzoeker Matt Taylor. “En daarom zijn we hier ook.”

De eerste
Rosetta zal de boeken ingaan als het eerste ruimtevaartuig dat een komeet tijdens diens reis richting de zon vergezelt. Hoewel de baan van het ruimtevaartuig in principe gedicteerd wordt door wetenschappelijke belangen zal ESA de veiligheid van Rosetta daarboven stellen. Als de komeet doordat deze de zon nadert verder opwarmt en te veel stof en gas verliest, kan ervoor gekozen worden om de afstand tussen de komeet en Rosetta te vergroten. Maar zolang Rosetta geen gevaar loopt, wil ESA de sonde natuurlijk zo dicht mogelijk bij de komeet in de buurt houden. De Europese ruimtevaartorganisatie wil namelijk op de voet volgen welke veranderingen de komeet naarmate deze de zon nadert, doormaakt. Bovendien hoopt ESA veel meer te weten te komen over de samenstelling van komeet 67P. Kometen zijn namelijk de meest primitieve objecten in ons zonnestelsel en kunnen ons niet alleen meer vertellen over de totstandkoming van de planeten, maar mogelijk ook over de oorsprong van het leven. Vermoed wordt dat kometen een groot deel van het water in het zonnestelsel leverden en zo bijdroegen aan het ontstaan van leven.

Terwijl Rosetta volop wetenschap bedrijft, bevindt lander Philae zich ergens in de schaduw op komeet 67P. Die schaduwplek zorgt ervoor dat de lander onvoldoende zonne-energie kan opwekken en momenteel geen wetenschap kan bedrijven. Maar ESA geeft de moed nog niet op. Men hoopt dat er meer licht op het oppervlak van de komeet valt wanneer komeet 67P dichter bij de zon in de buurt komt en hopelijk kan Philae dan weer aan het werk gaan.

(Scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146868109
Taylor _O_

pi_146881386
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 november 2014 08:32 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
20-11-2014

Kometenjager Rosetta mag eindelijk weer aan zichzelf denken

[ afbeelding ]
Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 20 november 2014 om 13:08 uur

Nu Rosetta kometenlander Philae heelhuids op komeet 67P heeft gezet, kan deze eindelijk gaan denken aan haar eigen missiedoelen. De sonde zal zich fulltime gaan storten op wetenschappelijk onderzoek en hopelijk alle geheimen van 67P ontrafelen.

Rosetta arriveerde 6 augustus bij komeet 67P. Vanaf dat moment was de baan die deze rond de komeet volgde altijd gericht op de behoeftes van lander Philae die half november voet op de komeet moest zetten. Inmiddels bevindt Philae zich op het oppervlak van 67P. De lander kwam er vorige week – na een nogal veelbewogen landing – aan. Gedurende 64 uur deed de lander onderzoek. Daarna was de batterij leeg en viel Philae in slaap.

Rosetta
Maar daarmee is de Rosetta-missie verre van over, zo benadrukt ESA. Nu Rosetta afscheid heeft genomen van Philae, kan deze zich eindelijk volledig gaan richten op wetenschappelijk onderzoek. Sinds Philae Rosetta verliet, heeft de sonde al enige manoeuvres uitgevoerd om zo in een baan te belanden van waaruit de elf wetenschappelijke instrumenten aan boord van Rosetta optimaal aan de slag kunnen. En daarmee wordt de baan van Rosetta voor het eerst sinds de aankomst bij 67P gedicteerd door de missiedoelen van Rosetta in plaats van de behoeften van Philae.

Nieuwe baan
Op 22 en 26 november zal de baan van Rosetta opnieuw iets gewijzigd worden, waardoor deze zich op zo’n dertig kilometer boven het oppervlak van 67P bevindt. Op 3 december zal Rosetta de komeet weer iets naderen en gedurende tien dagen op twintig kilometer hoogte boven de komeet draaien. Na die tien dagen zal deze terugkeren naar een hoogte van 30 kilometer. Nu de landing erop zit, staan alle manoeuvres die Rosetta nu uitvoert in het teken van wetenschappelijk onderzoek. “Het verlangen is om het ruimtevaartuig – alvorens de activiteit te groot wordt om heel dicht bij de komeet in de buurt te komen – zo dicht als mogelijk is bij de komeet te plaatsen,” vertelt onderzoeker Laurence O’Rourke. Wanneer de sonde op 20 kilometer boven het oppervlak van de komeet vliegt, zal deze onder meer onderzoek doen naar de kern van 67P en het stof en gas dat van de komeet komt zetten. “De wetenschap staat nu weer voorop,” stelt onderzoeker Matt Taylor. “En daarom zijn we hier ook.”

De eerste
Rosetta zal de boeken ingaan als het eerste ruimtevaartuig dat een komeet tijdens diens reis richting de zon vergezelt. Hoewel de baan van het ruimtevaartuig in principe gedicteerd wordt door wetenschappelijke belangen zal ESA de veiligheid van Rosetta daarboven stellen. Als de komeet doordat deze de zon nadert verder opwarmt en te veel stof en gas verliest, kan ervoor gekozen worden om de afstand tussen de komeet en Rosetta te vergroten. Maar zolang Rosetta geen gevaar loopt, wil ESA de sonde natuurlijk zo dicht mogelijk bij de komeet in de buurt houden. De Europese ruimtevaartorganisatie wil namelijk op de voet volgen welke veranderingen de komeet naarmate deze de zon nadert, doormaakt. Bovendien hoopt ESA veel meer te weten te komen over de samenstelling van komeet 67P. Kometen zijn namelijk de meest primitieve objecten in ons zonnestelsel en kunnen ons niet alleen meer vertellen over de totstandkoming van de planeten, maar mogelijk ook over de oorsprong van het leven. Vermoed wordt dat kometen een groot deel van het water in het zonnestelsel leverden en zo bijdroegen aan het ontstaan van leven.

Terwijl Rosetta volop wetenschap bedrijft, bevindt lander Philae zich ergens in de schaduw op komeet 67P. Die schaduwplek zorgt ervoor dat de lander onvoldoende zonne-energie kan opwekken en momenteel geen wetenschap kan bedrijven. Maar ESA geeft de moed nog niet op. Men hoopt dat er meer licht op het oppervlak van de komeet valt wanneer komeet 67P dichter bij de zon in de buurt komt en hopelijk kan Philae dan weer aan het werk gaan.

(Scientias.nl)
<3 hopelijk ontdekken ze nog veel meer dan dat ze tot nu toe gedaan hebben!
pi_146892569
20-11-2014

ESA-ruimtemissies worden verlengd

.
Aan de onderzoeksmissie van de Europese Venus Express komt in 2015 een einde. (ESA)

Het Europese ruimteagentschap ESA heeft besloten om het leven van de bestaande vloot van ruimtesondes en onderzoekssatellieten te verlengen. Dat is op 19 november in Madrid besloten tijdens een vergadering van ESA’s Science Programme Committee.

Het gaat om zes missies waar ESA de leiding over heeft – Cluster, INTEGRAL, Mars Express, PROBA-2, SOHO en XMM-Newton – en drie internationale missies waar ESA een bijdrage aan levert – Hinode (met JAXA en NASA), en Cassini-Huygens en de Hubble Space Telescope (met NASA). Ook is bevestigd dat een tiende missie – Venus Express – volgend jaar zijn laatste fase in gaat. Overigens is ook voor ruimtesonde Cassini het einde in zicht: die zal eind 2017 neerstorten in de atmosfeer van de planeet Saturnus.

De succesvolle kometensonde Rosetta stond niet op de agenda van de vergadering. Hoewel deze missie normaal gesproken in december 2015 zal worden beëindigd, is het wetenschappelijke onderzoek nog maar net begonnen. Daarom zal pas begin 2015 worden bekeken of Rosetta voor een verlenging in aanmerking komt.

De besluiten om ESA-ruimtemissies al dan niet te verlengen worden met tussenpozen van twee jaar genomen. De volgende vergadering is in 2016. (EE)

Working life extensions for ESA's science missions

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146892780
pi_146953454
Leuk filmpje hier met de gehele reis van Rosetta inclusief alle fly-by's: http://sci.esa.int/where_is_rosetta/

Nadat de geplande missie is afgelopen in 2016, is daar te zien dat de komeet en Rosetta ongeveer in de richting van Jupiter gaan. Zou er een mogelijkheid zijn om Rosetta daarheen te laten vliegen zodat er middels een laatste flyby nog onderzoek naar Jupiter of (nog interessanter) Jupiters manen kan worden gedaan?

Of kost dat logischerwijs veel te veel brandstof die dan niet meer beschikbaar is? Iemand met enige kennis van zaken die dit kan beantwoorden?
gr gr
pi_146955308
quote:
0s.gif Op maandag 24 november 2014 13:44 schreef Quyxz_ het volgende:
Leuk filmpje hier met de gehele reis van Rosetta inclusief alle fly-by's: http://sci.esa.int/where_is_rosetta/

Nadat de geplande missie is afgelopen in 2016, is daar te zien dat de komeet en Rosetta ongeveer in de richting van Jupiter gaan. Zou er een mogelijkheid zijn om Rosetta daarheen te laten vliegen zodat er middels een laatste flyby nog onderzoek naar Jupiter of (nog interessanter) Jupiters manen kan worden gedaan?

Of kost dat logischerwijs veel te veel brandstof die dan niet meer beschikbaar is? Iemand met enige kennis van zaken die dit kan beantwoorden?
Das nog een flinke afstand die overbrugt zou moeten worden, lijkt me niet voor de hand liggen..
pi_146955406
quote:
0s.gif Op maandag 24 november 2014 14:45 schreef nikao het volgende:

[..]

Das nog een flinke afstand die overbrugt zou moeten worden, lijkt me niet voor de hand liggen..
Dat is waar. De schaal is natuurlijk zo groot, dat ik een beetje een vertekend beeld krijg van wat 'in de buurt' is. :P Maar misschien kan Rosetta de komeet in januari 2016 achterlaten door af te remmen, waardoor hij later dan de komeet de baan van Jupiter kruist. En dat is dan hopelijk precies op het moment dat Jupiter daar ook is. :+
gr gr
  Moderator / Redactie Sport maandag 24 november 2014 @ 14:51:39 #110
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_146955497
quote:
0s.gif Op maandag 24 november 2014 14:48 schreef Quyxz_ het volgende:

[..]

Dat is waar. De schaal is natuurlijk zo groot, dat ik een beetje een vertekend beeld krijg van wat 'in de buurt' is. :P Maar misschien kan Rosetta de komeet in januari 2016 achterlaten door af te remmen, waardoor hij later dan de komeet de baan van Jupiter kruist. En dat is dan hopelijk precies op het moment dat Jupiter daar ook is. :+
Met een beetje goed timen kan je Rosetta terug naar Aarde sturen (ok, bijna onmogelijk), maar zoiets is enorm lastig met zo weinig middelen. Bij een kleine afwijking kan het al klaar zijn, en corrigeren is er door de afstand niet meer bij.
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
pi_146955652
quote:
0s.gif Op maandag 24 november 2014 14:48 schreef Quyxz_ het volgende:

[..]

Dat is waar. De schaal is natuurlijk zo groot, dat ik een beetje een vertekend beeld krijg van wat 'in de buurt' is. :P Maar misschien kan Rosetta de komeet in januari 2016 achterlaten door af te remmen, waardoor hij later dan de komeet de baan van Jupiter kruist. En dat is dan hopelijk precies op het moment dat Jupiter daar ook is. :+
Ik denk dat je je inderdaad beetje op de schaal verkijkt, en dan vooral ook wat een kleine afwijking op zo'n grote schaal tot gevolg heeft.
Maar zeg nooit nooit... wie weet ;)
  maandag 24 november 2014 @ 16:18:03 #112
420682 moeilijkgeval
boerenverstand vs PhD
pi_146958381
Ik vermoed dat ze de rosetta laten neerstorten op 67 P aan het eind van de missie....
En voor Jupiter en zijn manen heeft ESA de missie Juice al in de planning, geplande lanceerdatum 2022....
pi_147016399
Is er al iets bekend geworden over de onderzoeksresultaten?

Zo ben ik wel benieuwd welke organische stoffen nu precies zijn gedetecteerd.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 26 november 2014 @ 12:05:20 #114
420682 moeilijkgeval
boerenverstand vs PhD
pi_147017143
Beetje koolstof, beetje water (dat wisten we 20 jjaar geleden ook al) en voor de rest wordt nog onderzocht welke andere stojes er nog meer kunnen zijn...

Het kost vele honderden miljoenen euro's zo'n missie maar dan heb je wel een paar leuke fotootjes, en uiteindelijk misschien ook een betere indruk van de samenstelling van iets op honderden miljoenen kilometers afstand....
pi_147025663
quote:
0s.gif Op woensdag 26 november 2014 11:39 schreef Molurus het volgende:
Is er al iets bekend geworden over de onderzoeksresultaten?

Zo ben ik wel benieuwd welke organische stoffen nu precies zijn gedetecteerd.
Ik denk dat dat nog wel ff zal duren voor ze dat naar buiten brengen. Analyse van de data kost nu eenmaal tijd :)
pi_147025757
ESA_Rosetta twitterde op maandag 24-11-2014 om 16:12:01 Right now I think @philae2014’s dreaming about the science – & the bouncing! – he already did on #67P #cometlanding http://t.co/1C96wYC8N6 reageer retweet


ESA_Rosetta twitterde op maandag 24-11-2014 om 11:31:05 I’m about 30 km from comet #67P this week, then from 3 Dec I’ll spend about 10 days at 20 km: http://t.co/ZSO2BcRAXK http://t.co/Pj8CB3H1MW reageer retweet
pi_147025840
quote:
0s.gif Op woensdag 26 november 2014 12:05 schreef moeilijkgeval het volgende:
Beetje koolstof, beetje water (dat wisten we 20 jjaar geleden ook al) en voor de rest wordt nog onderzocht welke andere stojes er nog meer kunnen zijn...

Het kost vele honderden miljoenen euro's zo'n missie maar dan heb je wel een paar leuke fotootjes, en uiteindelijk misschien ook een betere indruk van de samenstelling van iets op honderden miljoenen kilometers afstand....
Beter stoppen met wetenschap. Linkse hobby's :r
pi_147025992
Woooohoooo, ik heb mijn Rosetta & Philae T-shirt binnen!!

*O* *O* *O*

Heeft even geduurd, maar het was het wachten waard. 8-)
Niet meer aanwezig in dit forum.
  User die je het meest gemist hebt 2022 woensdag 26 november 2014 @ 17:47:23 #119
78918 SeLang
Black swans matter
pi_147028162
quote:
0s.gif Op woensdag 26 november 2014 16:42 schreef Molurus het volgende:
Woooohoooo, ik heb mijn Rosetta & Philae T-shirt binnen!!

*O* *O* *O*

Heeft even geduurd, maar het was het wachten waard. 8-)
picca's
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_147028256
quote:
0s.gif Op woensdag 26 november 2014 17:47 schreef SeLang het volgende:

[..]

picca's
Het is deze:

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
http://www.rosettashop.eu/

8-)

[ Bericht 26% gewijzigd door Molurus op 26-11-2014 17:56:03 ]
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 26 november 2014 @ 20:02:44 #121
420682 moeilijkgeval
boerenverstand vs PhD
pi_147032912
Ik heb mijn shirtje al vernacheld met het witten van het plafond vorige week...... Nouja ik kan hem nog gebruiken als poetsdoek....
pi_147043802
quote:
0s.gif Op woensdag 26 november 2014 12:05 schreef moeilijkgeval het volgende:
Beetje koolstof, beetje water (dat wisten we 20 jjaar geleden ook al) en voor de rest wordt nog onderzocht welke andere stojes er nog meer kunnen zijn...

Het kost vele honderden miljoenen euro's zo'n missie maar dan heb je wel een paar leuke fotootjes, en uiteindelijk misschien ook een betere indruk van de samenstelling van iets op honderden miljoenen kilometers afstand....
Je moet dit grootser bekijken. Zulke missies leveren een schat aan informatie op voor andere industrieen (denk bv aan luchtvaart, satelliet- en communicatie). Motoren in de luchtvaart zijn tegenwoordig betrouwbaarder (ijsvrije turbines), stiller, zuiniger en produceren minder CO2 dan ooit tevoren. Dit allemaal dankzij de ruimtevaart. GPS is een ander goed voorbeeld. Er zijn al bedrijven bezig met projecten voor het "vangen" van kometen vanwege zeldzame metalen. Dus van deze, en eigenlijk elke missie kan (heel) veel geleerd worden.
pi_147043825
quote:
0s.gif Op woensdag 26 november 2014 17:51 schreef Molurus het volgende:

[..]

Het is deze:

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
http://www.rosettashop.eu/

8-)
hahaha super :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 27 november 2014 @ 00:14:51 #124
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_147043894
quote:
0s.gif Op woensdag 26 november 2014 17:51 schreef Molurus het volgende:

[..]

Het is deze:

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
http://www.rosettashop.eu/

8-)
tof
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_147052729
27-11-2014

Vormt er een atmosfeer op Rosetta’s komeet 67P/C-G?


Geschreven door Tim Kraaijvanger op 27 november 2014 om 11:24 uur

Komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko komt iedere dag dichter bij de zon in de buurt, waardoor er steeds meer activiteit plaatsvindt. Zo warmt de komeet op, waardoor ijs op het oppervlak begint te sublimeren. Op een nieuwe foto van de Rosetta-ruimtesonde is goed te zien dat de komeet gas- en stofdeeltjes loslaat. De foto is gemaakt op 20 november.

De Rosetta-ruimtesonde blijft tot 2015 bij de komeet om te zien hoe 67P/C-G transformeert. Dit is uniek, want nog nooit eerder is een komeet zo lang en van zo dichtbij in de gaten gehouden. Er is een goede kans dat we een tijdelijke atmosfeer zien ontstaan rondom deze komeet.

Dunne atmosfeer
“We zien nu al aanwijzingen voor een dunne atmosfeer dicht bij het oppervlak van komeet 67P/C-G”, vertelt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in een persbericht. “Kijk maar eens goed naar het verlichte oppervlak van de komeet. Overigens kan dit ook verstrooiing van het licht zijn. Verder zijn er witte bolletjes te zien op de foto. Dit zijn waarschijnlijk kleine objecten – zoals gasdeeltjes – in de omgeving van de komeet.”

Overbelicht
ESA publiceerde tevens een overbelichte foto van Rosetta’s komeet, waarop de gas- en stofdeeltjes en de flinterdunne atmosfeer nog beter te zien zijn. Bekijk deze foto hier!

En Philae?
Hopelijk dat in 2015 de Philae-lander op de komeet actief wordt. Wetenschappers vermoeden dat Philae in de zomer van 2015 weer contact gaat zoeken met Rosetta. Dan zijn de temperaturen hoog genoeg om de oplaadbare batterij aan boord van Philae op te laden. Duimen maar!

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_147052809
quote:
0s.gif Op donderdag 27 november 2014 13:02 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
27-11-2014

Vormt er een atmosfeer op Rosetta’s komeet 67P/C-G?

[ afbeelding ]
Geschreven door Tim Kraaijvanger op 27 november 2014 om 11:24 uur

Komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko komt iedere dag dichter bij de zon in de buurt, waardoor er steeds meer activiteit plaatsvindt. Zo warmt de komeet op, waardoor ijs op het oppervlak begint te sublimeren. Op een nieuwe foto van de Rosetta-ruimtesonde is goed te zien dat de komeet gas- en stofdeeltjes loslaat. De foto is gemaakt op 20 november.

De Rosetta-ruimtesonde blijft tot 2015 bij de komeet om te zien hoe 67P/C-G transformeert. Dit is uniek, want nog nooit eerder is een komeet zo lang en van zo dichtbij in de gaten gehouden. Er is een goede kans dat we een tijdelijke atmosfeer zien ontstaan rondom deze komeet.

Dunne atmosfeer
“We zien nu al aanwijzingen voor een dunne atmosfeer dicht bij het oppervlak van komeet 67P/C-G”, vertelt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in een persbericht. “Kijk maar eens goed naar het verlichte oppervlak van de komeet. Overigens kan dit ook verstrooiing van het licht zijn. Verder zijn er witte bolletjes te zien op de foto. Dit zijn waarschijnlijk kleine objecten – zoals gasdeeltjes – in de omgeving van de komeet.”

Overbelicht
ESA publiceerde tevens een overbelichte foto van Rosetta’s komeet, waarop de gas- en stofdeeltjes en de flinterdunne atmosfeer nog beter te zien zijn. Bekijk deze foto hier!

En Philae?
Hopelijk dat in 2015 de Philae-lander op de komeet actief wordt. Wetenschappers vermoeden dat Philae in de zomer van 2015 weer contact gaat zoeken met Rosetta. Dan zijn de temperaturen hoog genoeg om de oplaadbare batterij aan boord van Philae op te laden. Duimen maar!

(scientias.nl)
Wat een woest machtige foto ook he _O_
pi_147052833
quote:
0s.gif Op donderdag 27 november 2014 13:04 schreef Vanillekwark het volgende:

[..]

Wat een woest machtige foto ook he _O_
quote:
0s.gif Op donderdag 27 november 2014 13:04 schreef Vanillekwark het volgende:

[..]

Wat een woest machtige foto ook he _O_
Skitterend! B-)
_O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_147069438
Neemt de temperatuur aan het oppervlak eigenlijk nog noemenswaardig toe naarmate hij de zon nadert?
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_147069591
quote:
0s.gif Op donderdag 27 november 2014 21:31 schreef Molurus het volgende:
Neemt de temperatuur aan het oppervlak eigenlijk nog noemenswaardig toe naarmate hij de zon nadert?
Ja :Y
pi_147069625
quote:
1s.gif Op donderdag 27 november 2014 21:34 schreef Vanillekwark het volgende:

[..]

Ja :Y
En hoe warm wordt het dan maximaal? Daar kon ik zo gauw ff niks over vinden namelijk. :P
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_147069802
quote:
0s.gif Op donderdag 27 november 2014 21:35 schreef Molurus het volgende:

[..]

En hoe warm wordt het dan maximaal? Daar kon ik zo gauw ff niks over vinden namelijk. :P
Dat gaan ze onderzoeken. De komeet gaat reageren op de toenemende temperatuur, het zal materiaal af gaan stoten, delen smelten misschien of breken af. Nu met onderdeel van het onderzoek :)
pi_147069899
quote:
1s.gif Op donderdag 27 november 2014 21:38 schreef Vanillekwark het volgende:

[..]

Dat gaan ze onderzoeken. De komeet gaat reageren op de toenemende temperatuur, het zal materiaal af gaan stoten, delen smelten misschien of breken af. Nu met onderdeel van het onderzoek :)
Als dat maar goed gaat met Philae. :{

* Molurus kijkt bezorgd.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_147069967
quote:
0s.gif Op donderdag 27 november 2014 21:40 schreef Molurus het volgende:

[..]

Als dat maar goed gaat met Philae. :{

* Molurus kijkt bezorgd.
Laat die luiwammes eerst maar 's wakker worden
  vrijdag 28 november 2014 @ 00:24:02 #134
420682 moeilijkgeval
boerenverstand vs PhD
pi_147075775
Dan moet het daar eerst warmer worden anders wordt ie helemaal niet meer wakker ...... batterijen zijn steenkoud..
pi_147075793
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 november 2014 00:24 schreef moeilijkgeval het volgende:
Dan moet het daar eerst warmer worden anders wordt ie helemaal niet meer wakker ...... batterijen zijn steenkoud..
Dat klopt. En daarbij komt het mooi van pas dat ie dichter bij de zon komt :)
pi_147078595
quote:
0s.gif Op donderdag 27 november 2014 21:40 schreef Molurus het volgende:

[..]

Als dat maar goed gaat met Philae. :{

* Molurus kijkt bezorgd.
Daarom hebben ze het ook over het 'voordeel' dat hij is door gestuiterd. Nu staat ie mooi in de schaduw van een rotswand, dat zou nog wel eens heel belangrijk kunnen zijn.
  User die je het meest gemist hebt 2022 vrijdag 28 november 2014 @ 08:32:47 #137
78918 SeLang
Black swans matter
pi_147078655
Ik hoop echt dat ze dat ding weer aan de gang krijgen want dit is de tofste ruimtevaart missie in decennia!
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_147079350
quote:
0s.gif Op donderdag 27 november 2014 21:31 schreef Molurus het volgende:
Neemt de temperatuur aan het oppervlak eigenlijk nog noemenswaardig toe naarmate hij de zon nadert?
Die temperatuur zal wel aardig oplopen.

"they believe the comet will be so close to the Sun and the temperature so intense that Philae will not be able to operate"
http://edition.cnn.com/2014/11/10/world/philae-comet-lander/
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_147079616
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 november 2014 09:26 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Die temperatuur zal wel aardig oplopen.

"they believe the comet will be so close to the Sun and the temperature so intense that Philae will not be able to operate"
http://edition.cnn.com/2014/11/10/world/philae-comet-lander/
Dit klinkt alsof de temperatuur boven de 0 graden gaat komen. In dat geval zou 67P veranderen in een bal vloeibaar water. (Dat zou best wel spectaculair zijn.)
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_147083544
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 november 2014 09:43 schreef Molurus het volgende:

[..]

Dit klinkt alsof de temperatuur boven de 0 graden gaat komen. In dat geval zou 67P veranderen in een bal vloeibaar water. (Dat zou best wel spectaculair zijn.)
Hoezo vloeibaar water? Het is toch niet één blok ijs nu?
pi_147084224
quote:
2s.gif Op vrijdag 28 november 2014 12:21 schreef Waterdrinker het volgende:

[..]

Hoezo vloeibaar water? Het is toch niet één blok ijs nu?
Als ik het goed begrepen heb is het grootste deel ijs met daarover een dun laagje stof, ja.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  User die je het meest gemist hebt 2022 vrijdag 28 november 2014 @ 12:50:29 #142
78918 SeLang
Black swans matter
pi_147084433
Wat ik me afvraag: als de komeet in de buurt van de lander opwarmt en het oppervlak smelt/ verdampt, zou het dan kunnen dat de lander alsnog recht komt te staan? Want nu zweeft hij kennelijk met één poot in de lucht.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_147084666
quote:
2s.gif Op vrijdag 28 november 2014 12:21 schreef Waterdrinker het volgende:

[..]

Hoezo vloeibaar water? Het is toch niet één blok ijs nu?
Hmm, heb dat even nagezocht... maar het lijkt erop dat je gelijk hebt: er is zo goed als geen water aanwezig.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_147085388
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 november 2014 13:00 schreef Molurus het volgende:

[..]

Hmm, heb dat even nagezocht... maar het lijkt erop dat je gelijk hebt: er is zo goed als geen water aanwezig.
En het water zal sublimeren, niet smelten
pi_147086207
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 november 2014 13:28 schreef nikao het volgende:

[..]

En het water zal sublimeren, niet smelten
En dan blijft er helemaal weinig over natuurlijk, als 67P alleen uit water bestaat.

Overigens begreep ik dat 67P vrij recent (1959) een 'zetje' heeft gehad van Jupiter, waardoor zijn 'closest approach' van de zon niet meer op 400 miljoen kilometer meer is, maar 'slechts' 190 miljoen kilometer.

Kan dus best zijn dat hij vrij recent heel wat materie is kwijtgeraakt daardoor.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_147086471
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 november 2014 13:51 schreef Molurus het volgende:

[..]

En dan blijft er helemaal weinig over natuurlijk, als 67P alleen uit water bestaat.

Overigens begreep ik dat 67P vrij recent (1959) een 'zetje' heeft gehad van Jupiter, waardoor zijn 'closest approach' van de zon niet meer op 400 miljoen kilometer meer is, maar 'slechts' 190 miljoen kilometer.

Kan dus best zijn dat hij vrij recent heel wat materie is kwijtgeraakt daardoor.
een komeet verliest (bijna) alleen maar materie in de buurt van de zon, en het meest natuurlijk op het perihelion.

Zie ook de spectaculaire beelden van comet ISON van vorig jaar, die ging op een afstand van 1.8 miljoen km dus wel tikkie dichterbij dan 67P ;)
pi_147087160
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 november 2014 14:00 schreef nikao het volgende:

[..]

een komeet verliest (bijna) alleen maar materie in de buurt van de zon, en het meest natuurlijk op het perihelion.

Zie ook de spectaculaire beelden van comet ISON van vorig jaar, die ging op een afstand van 1.8 miljoen km dus wel tikkie dichterbij dan 67P ;)
Ja, dat was vet. Kan me nog wel herinneren hoe men in spanning zat af te wachten of hij nog wel aan de andere kant zou verschijnen, of dat hij wellicht geheel was opgeslokt door de zon.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_147088295
Did Philae graze a crater rim?

quote:
“It was not a touchdown like the first one, because there was no signature of a vertical deceleration due to a slight dipping of our magnetometer boom as measured during the first and also the final touchdown," says Hans-Ulrich. “We think that Philae probably touched a surface with one leg only – perhaps grazing a crater rim – and after that the lander was tumbling. We did not see a simple rotation about the lander’s z-axis anymore, it was a much more complex motion with a strong signal in the magnetic field measurement.”
http://blogs.esa.int/rose(...)ng-its-first-bounce/
pi_147101024
Ruimtelander Philae op komeet 67P kan naar verwachting in maart herstarten

De ruimtevaartorganisatie ESA verwacht dat Philae over enkele maanden weer in bedrijf is. De ruimtelander zou in maart voldoende energie hebben verzameld om op te starten en na een opwarmperiode zou aan het opladen van Philae kunnen worden gedacht. De technici van de ruimtevaartorganisatie spreken op Reddit hun verwachtingen uit. De ruimtelander zou in maart 2015 weer over voldoende energie beschikken om te kunnen booten.



Philae moet vervolgens worden opgewarmd en pas daarna kunnen de technici aan het opladen van de accu denken. Als het opladen eenmaal is begonnen, duurt het naar verwachting enkele dagen tot de accu volledig vol is. Aan het begin van de zomer zou Philae weer aan het werk gezet kunnen worden. Philae is op 12 november losgelaten van zijn drager Rosetta en een paar uur later geland op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. De landing kende enkele problemen. Philae was op het oppervlak gestuiterd en honderden meters van de beoogde landingsplaats terechtgekomen. De ruimtelander staat weliswaar stabiel, maar op een positie waar minder zonlicht wordt opgevangen dan vooraf is ingecalculeerd. Het zou om een rotsachtig gedeelte van de komeet gaan, waar maar 90 minuten zonlicht per 12 uur is.

Het doel van de ruimtemissie is om monsters te verzamelen en vervolgens te analyseren. Er zouden volgens de Duitse ruimtevaartorganisatie DLR al organische moleculen zijn waargenomen. Op veel plekken in het heelal komen koolstofverbindingen voor en de wetenschappers zijn bezig de gegevens verder te analyseren. Zo willen de ESA-wetenschappers vergelijkingen met stoffen op aarde maken. Het einde van de missie stond bij de lancering op 31 december 2015 gepland. Philae was onderdeel van de satelliet Rosetta die in maart 2004 werd gelanceerd. In totaal heeft de satelliet er dus meer dan tien jaar over gedaan om het eindstation te bereiken en er zou meer dan zes miljard kilometer zijn afgelegd.

Bron: http://www.astroblogs.nl/(...)ng-maart-herstarten/

[ Bericht 1% gewijzigd door ROADRUNN3R op 28-11-2014 21:39:01 ]
pi_147176707
28-11-2014

Raakte kometenlander Philae een kraterrand?


Artist's impression van de loskoppeling van de kleine onderzoekssonde Philae. (ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team)

Gegevens van de magnetometer aan boord van Philae, de sonde die op 12 november op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko landde, wijzen erop dat deze halverwege de eerste en de tweede touchdown een obstakel heeft geraakt – mogelijk de rand van een kleine krater. Dat blijkt uit een reconstructie van het traject dat de lander heeft gevolgd.

Daarbij is gebruik gemaakt van het magnetische veld dat door de elektronica van Philae werd gegenereerd – een irritante ‘ruis’ die de metingen van het magnetische veld van de komeet verstoort, en normaal gesproken wordt ‘weggepoetst’. Die geringe magnetische fluctuaties kunnen echter ook worden gebruikt om de bewegingen van Philae te kunnen reconstrueren.

Uit de meetgegevens blijkt dat Philae de komeet om 16.34 uur Nederlandse tijd voor het eerst ‘aantikte’. De tweede touchdown was pas om 18.25 uur, maar ook om 17.20 uur lijkt de lander iets te hebben geraakt – waarschijnlijk met slechts één van zijn drie poten. Daardoor begon Philae te tuimelen. Om 18.31 uur kwam hij uiteindelijk tot stilstand op een plek waarvan de locatie nog steeds niet precies bekend is. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  maandag 1 december 2014 @ 22:16:33 #151
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_147203331
Zelf een Rosetta met Philae bouwen? Er is een bouwpakket beschikbaar!
Paxi_ESAKids twitterde op maandag 01-12-2014 om 15:25:50 Great work, Leonard! For those of you who would like an @ESA_Rosetta model, download it here! http://t.co/MdZJYOgJlg http://t.co/uzB4tZTYIK reageer retweet
Rutte, ga weg. Alsjeblieft. ✔
Poetin, ga weg. Alsjeblieft.
pi_147213647
quote:
0s.gif Op maandag 1 december 2014 22:16 schreef X11 het volgende:
Zelf een Rosetta met Philae bouwen? Er is een bouwpakket beschikbaar!
Paxi_ESAKids twitterde op maandag 01-12-2014 om 15:25:50 Great work, Leonard! For those of you who would like an @ESA_Rosetta model, download it here! http://t.co/MdZJYOgJlg http://t.co/uzB4tZTYIK reageer retweet
[ afbeelding ]
O, leuk om eentje uit te printen en in te pakken voor a.s. vrijdag :)
pi_147213794
quote:
0s.gif Op maandag 1 december 2014 22:16 schreef X11 het volgende:
Zelf een Rosetta met Philae bouwen? Er is een bouwpakket beschikbaar!
Paxi_ESAKids twitterde op maandag 01-12-2014 om 15:25:50 Great work, Leonard! For those of you who would like an @ESA_Rosetta model, download it here! http://t.co/MdZJYOgJlg http://t.co/uzB4tZTYIK reageer retweet
[ afbeelding ]
geweldig :)
_O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_147221700


Het eerste kleurenbeeld van komeet 67P

Rosetta maakte al veel beelden van komeet 67P, maar tot nu toe waren die allemaal in grijswaarden. De American Geophysical Union heeft nu een eerste kleurenbeeld van de komeet vrijgegeven. De foto wordt op 18 december officieel voorgesteld op een conferentie van de non-profitorganisatie die meer dan 40.000 geofysici verenigt.

De foto werd gemaakt door de OSIRIS-camera van Rosetta, die beelden schiet met verschillende filters. Het beeld is samengesteld uit drie foto's, die genomen werden met een rode, een groene en een blauwe filter.

Dit verklaart ook waarom de foto wat wazig is. Tijdens het nemen van de drie foto's waren zowel de komeet als Rosetta immers in beweging.

De foto geeft het Rosettaverhaal overigens een verrassende wending. De ESA ging er tot nu toe van uit dat de komeet de kleur van houtskool had. Dit beeld toont echter een rots van een stoffige rode kleur.

http://www.demorgen.be/we(...)komeet-67p-a2138647/
pi_147224825
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 december 2014 16:47 schreef Braindead2000 het volgende:
[ afbeelding ]

Het eerste kleurenbeeld van komeet 67P

Rosetta maakte al veel beelden van komeet 67P, maar tot nu toe waren die allemaal in grijswaarden. De American Geophysical Union heeft nu een eerste kleurenbeeld van de komeet vrijgegeven. De foto wordt op 18 december officieel voorgesteld op een conferentie van de non-profitorganisatie die meer dan 40.000 geofysici verenigt.

De foto werd gemaakt door de OSIRIS-camera van Rosetta, die beelden schiet met verschillende filters. Het beeld is samengesteld uit drie foto's, die genomen werden met een rode, een groene en een blauwe filter.

Dit verklaart ook waarom de foto wat wazig is. Tijdens het nemen van de drie foto's waren zowel de komeet als Rosetta immers in beweging.

De foto geeft het Rosettaverhaal overigens een verrassende wending. De ESA ging er tot nu toe van uit dat de komeet de kleur van houtskool had. Dit beeld toont echter een rots van een stoffige rode kleur.

http://www.demorgen.be/we(...)komeet-67p-a2138647/
Awesome
_O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_147224933
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 december 2014 18:41 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Awesome
_O_
Een beetje kleur staat hem goed. Hij komt gelijk wat vriendelijker over.
pi_147225198
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 december 2014 16:47 schreef Braindead2000 het volgende:
[ afbeelding ]

De foto geeft het Rosettaverhaal overigens een verrassende wending. De ESA ging er tot nu toe van uit dat de komeet de kleur van houtskool had. Dit beeld toont echter een rots van een stoffige rode kleur.
Een rode kleur duidt vaak op de aanwezigheid van ijzer.

Vette foto, ondanks dat ie niet helemaal scherp is. _O_
Niet meer aanwezig in dit forum.
  dinsdag 2 december 2014 @ 18:57:37 #158
52164 pfaf
pfief, pfaf, pfoef!
pi_147225381
T lijkt bijna zo'n '3d-bril' plaatje waar je groen-rode glazen voor op moet hebben. :D
pi_147225734
Erg cool.
Omdat die plaatjes van planeten en kometen doorgaans zwart/wit zijn denk je al snel aan een grauwe stoffige bende, echter dit is heel bijzonder.

[ Bericht 89% gewijzigd door gebrokenglas op 02-12-2014 20:09:11 ]
pi_147233495
quote:
7s.gif Op dinsdag 2 december 2014 19:09 schreef gebrokenglas het volgende:
Erg cool.
Omdat die plaatjes van planeten en kometen doorgaans zwart/wit zijn denk je al snel aan een grauwe stoffige bende, echter dit is heel bijzonder.
Dit inderdaad. Heel schaamtelijk maar nooit bij stilgestaan dat de foto's zwartwit waren en dat ding gewoon kleur heeft...
  woensdag 3 december 2014 @ 10:23:57 #161
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_147241167
maar als je ene grijze komeet met rood licht beschijnt is ie toch ook rood?
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  Moderator / Redactie Sport woensdag 3 december 2014 @ 11:01:05 #162
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_147242151
Rood is echt een van de laatste kleuren die ik verwacht had :D
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
pi_147244521
THE QUEST FOR ORGANIC MOLECULES ON THE SURFACE OF 67P/C-G
http://blogs.esa.int/rose(...)e-surface-of-67pc-g/

Interessant stuk. ^O^ Op de plek van de eerste landing zaten dus veel meer organische moleculen dan op de uiteindelijke landingsplek.

[ Bericht 13% gewijzigd door Quyxz_ op 03-12-2014 12:47:44 ]
gr gr
pi_147244776
Die foto van 67p lijkt onscherp en te rood omdat de komeet ronddraait terwijl er meerdere foto's met beperkte golflengte worden geschoten. Hier gecorrigeerd:




Hier trouwens de losse frames van het origineel, waar je de draaiing goed op kunt zien:


  woensdag 3 december 2014 @ 14:09:56 #165
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_147246930
quote:
0s.gif Op woensdag 3 december 2014 12:32 schreef Quyxz_ het volgende:
THE QUEST FOR ORGANIC MOLECULES ON THE SURFACE OF 67P/C-G
http://blogs.esa.int/rose(...)e-surface-of-67pc-g/

Interessant stuk. ^O^ Op de plek van de eerste landing zaten dus veel meer organische moleculen dan op de uiteindelijke landingsplek.
Ah vandaar.
Die wezens daar hebben Philae natuurlijk meteen een heel eind weggeschopt.
Rutte, ga weg. Alsjeblieft. ✔
Poetin, ga weg. Alsjeblieft.
pi_147482923

Rosetta fuels debate on origin of earth's oceans.
http://www.esa.int/Our_Ac(...)in_of_Earth_s_oceans

Kennelijk komt de verhouding deuterium niet overeen met het water op aarde. Interesting!
pi_147482953
quote:
0s.gif Op donderdag 11 december 2014 14:28 schreef nikao het volgende:
[ afbeelding ]
Rosetta fuels debate on origin of earth's oceans.
http://www.esa.int/Our_Ac(...)in_of_Earth_s_oceans

Kennelijk komt de verhouding deuterium niet overeen met het water op aarde. Interesting!
a) Kometen zijn onderling veel meer verschillend dan we dachten
b) Water op aarde komt niet van kometen
c) Kometenwater heeft op aarde een proces ondergaan waar we niets van begrijpen.

Allemaal interessant.
pi_147482974
quote:
14s.gif Op donderdag 11 december 2014 14:30 schreef Tchock het volgende:

[..]

a) Kometen zijn onderling veel meer verschillend dan we dachten
b) Water op aarde komt niet van kometen
c) Kometenwater heeft op aarde een proces ondergaan waar we niets van begrijpen.

Allemaal interessant.
A is inmiddels dus al aangetoond ;)
pi_147482992
quote:
0s.gif Op donderdag 11 december 2014 14:31 schreef nikao het volgende:

[..]

A is inmiddels dus al aangetoond ;)
Hoeft niet. Ze kunnen ook allemaal exact deze verhouding D2O/H2O hebben als C of B waar is.
pi_147483024
quote:
1s.gif Op donderdag 11 december 2014 14:32 schreef Tchock het volgende:

[..]

Hoeft niet. Ze kunnen ook allemaal exact deze verhouding D2O/H2O hebben als C of B waar is.
Er zijn al andere metingen gedaan waaronder ook 1 waar de verhouding exact was zoals op aarde.
Zie ook de grafiek in de afbeelding.
pi_147483114
Rosetta results: Comets 'did not bring water to Earth'

http://www.bbc.com/news/science-environment-30414519
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_147483250
quote:
0s.gif Op donderdag 11 december 2014 14:36 schreef Kijkertje het volgende:
Rosetta results: Comets 'did not bring water to Earth'

http://www.bbc.com/news/science-environment-30414519
Aandachtstrekkende onzinkop. Die theorie is helemaal nog niet uitgesloten, er is alleen bewijs dat er momenteel niet in past.

Het zou ook kunnen dat kometen een wisselend gehalte D2O bevatten en het aardse gehalte een gemiddelde is van alle ingeslagen kometen.

Om maar iets mijn duim te zuigen.
pi_147487873
Ok dan waren het dus waarschijnlijk geen kometen maar asteroïden die water op aarde hebben gebracht.

Ps. Waterstof met een extra neutron :')
Is er ook bekend welke richting de molecuul opdraait? Linksom zoals op aarde? Of rechtsom?

[ Bericht 54% gewijzigd door ROADRUNN3R op 11-12-2014 17:35:29 ]
pi_147540085

quote:
Communications with Philae are expected by March and it will resume science activities in June in time for perihelion in August.
pi_147540110
quote:
1s.gif Op donderdag 11 december 2014 17:28 schreef ROADRUNN3R het volgende:
Ps. Waterstof met een extra neutron :')
Waarom emogif je?
pi_147540619
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 december 2014 12:54 schreef Tchock het volgende:

[..]

Waarom emogif je?
Vermoedelijk omdat hij niet begrijpt waarom het deuteriumgehalte zo interessant is. :D
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_147540632
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 december 2014 13:24 schreef Molurus het volgende:

[..]

Vermoedelijk omdat hij niet begrijpt waarom het deuteriumgehalte zo interessant is. :D
Dat denk ik ook. Of iemand die niet snapt wat deuterium is. Maar dit is W&T ten slotte, dus dan wil ik dat wel uitleggen.
pi_147540805
quote:
1s.gif Op donderdag 11 december 2014 17:28 schreef ROADRUNN3R het volgende:
Is er ook bekend welke richting de molecuul opdraait? Linksom zoals op aarde? Of rechtsom?
Water is niet asymmetrisch, ook op aarde niet. :P
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_147540885
Mist iedereen nou mijn post of is er gewoon niemand online? Ze verwachten contact met Philae, en hij gaat weer onderzoek doen.
pi_147540986
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 december 2014 13:35 schreef Tchock het volgende:
Mist iedereen nou mijn post of is er gewoon niemand online? Ze verwachten contact met Philae, en hij gaat weer onderzoek doen.
Dat was allang bekend toch?
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_147541010
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 december 2014 13:39 schreef Molurus het volgende:

[..]

Dat was allang bekend toch?
Volgens mij nog niet zo zeker, maar het zou kunnen dat ik dat gemist heb :o
pi_147541308
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 december 2014 13:40 schreef Tchock het volgende:

[..]

Volgens mij nog niet zo zeker, maar het zou kunnen dat ik dat gemist heb :o
W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #11

Volgens mij werd dat al vrij snel bekend nadat Philae in slaap viel. Dat wil zeggen: dat men zeer goede hoop heeft dat de lander weer actief wordt als hij dichter bij de zon komt. Daarin is de laatste dagen weinig veranderd volgens mij.

Laat niet weg dat dat zeer goed nieuws is natuurlijk. *O*
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_147567703
Even in colour, Comet 67P is grey



http://www.bbc.com/news/science-environment-30454342

Is ie nou rood of grijs? }:|
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_147567987
Het lijkt erop dat demorgen.be ernaast zit.

http://blogs.esa.int/rose(...)-g-in-living-colour/
Niet meer aanwezig in dit forum.
  dinsdag 16 december 2014 @ 13:38:18 #185
420682 moeilijkgeval
boerenverstand vs PhD
pi_147634982
Ik kreeg net een leuk kerstkaartje van de Philae die ligt te slapen onder een dekentje op 67p ..... :)
En de kerstbom ernaast impliceert dat er organische stoffen in de bodem zitten.....
  Moderator / Redactie Sport / Weblog dinsdag 16 december 2014 @ 13:42:22 #186
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_147635116
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 december 2014 13:38 schreef moeilijkgeval het volgende:
Ik kreeg net een leuk kerstkaartje van de Philae die ligt te slapen onder een dekentje op 67p ..... :)
En de kerstbom ernaast impliceert dat er organische stoffen in de bodem zitten.....
:D
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_147643108
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 december 2014 13:38 schreef moeilijkgeval het volgende:
Ik kreeg net een leuk kerstkaartje van de Philae die ligt te slapen onder een dekentje op 67p ..... :)
En de kerstbom ernaast impliceert dat er organische stoffen in de bodem zitten.....
O+
pi_147643172
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 december 2014 13:38 schreef moeilijkgeval het volgende:
Ik kreeg net een leuk kerstkaartje van de Philae die ligt te slapen onder een dekentje op 67p ..... :)
En de kerstbom ernaast impliceert dat er organische stoffen in de bodem zitten.....
*;

Is er een mogelijkheid dat je dat kaartje online zet? (Misschien wil ik hem zelf nog herbruiken, en lijkt me sowieso schattig. :P )
Niet meer aanwezig in dit forum.
  dinsdag 16 december 2014 @ 21:23:55 #189
420682 moeilijkgeval
boerenverstand vs PhD
pi_147651385
nee dat kan ik niet
  dinsdag 16 december 2014 @ 21:24:35 #190
420682 moeilijkgeval
boerenverstand vs PhD
pi_147651422
nee maar hij zal binnenkort wel online staan via de officiele kanalen
pi_147655927
Er zijn zojuist een paar nieuwe fotos van de cliff verschenen...



  Moderator / Redactie Sport dinsdag 16 december 2014 @ 22:42:37 #192
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_147655956
quote:
7s.gif Op dinsdag 16 december 2014 22:42 schreef ROADRUNN3R het volgende:
Er zijn zojuist een paar nieuwe fotos van de cliff verschenen...

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Wow :o
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 16 december 2014 @ 22:45:48 #193
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_147656121
Wauw.
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_147656186
_O_
pi_147656254
_O_
pi_147656446
Voor de liefhebber is hier de link naar de high-res foto (1.56 MB)

http://www.esa.int/var/es(...)mber_2014_NavCam.jpg
pi_147656690
Prachtig! ^O^
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_147657321
quote:
6s.gif Op dinsdag 16 december 2014 22:57 schreef Molurus het volgende:
Prachtig! ^O^
Ja, erg tof. De fotos is gemaakt op 20.1 kilometer hoogte, las ik.
Vanaf 14 februari kunnen we fotos verwachten vanaf 6(!!) kilometer. :+
pi_147659393
Awesome!
_O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_147660928
^O^
pi_147661683
Dus dat is de cliff waar Philae momenteel in ligt, of weten ze nog steeds niet precies waar die lander zich bevindt?
Veni, vidi, vodka.
  woensdag 17 december 2014 @ 18:20:41 #202
52164 pfaf
pfief, pfaf, pfoef!
  woensdag 17 december 2014 @ 18:46:09 #203
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_147677112
quote:
0s.gif Op woensdag 17 december 2014 08:10 schreef dumble het volgende:
Dus dat is de cliff waar Philae momenteel in ligt, of weten ze nog steeds niet precies waar die lander zich bevindt?
Nee, dit is de nek van het badeendje. Philea ligt ws tegen een kraterwand aan.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  User die je het meest gemist hebt 2022 woensdag 17 december 2014 @ 18:53:21 #204
78918 SeLang
Black swans matter
pi_147677367
Wow!
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_147684259
En we zijn live...

Met het COSIMA instrument van Rosetta zijn ca. 2000 stofdeeltjes van 67P gevangen. Hieronder een foto van één van die stofdeeltjes.




Check deze link voor meer info en de livestream
*O*

http://www.astroblogs.nl/(...)-en-philae-op-agu14/
pi_147686634
Offtopic, maar heeft anderszins ook met ruimtevaart te maken: W&T / Om het even in perspectief te plaatsen, zo nietig zijn wij. :)
pi_147697767
17-12-2014

Kometenlander Philae kan weer actief worden


Artist's impression van de landingsmodule Philae, vóór zijn stuiterende landing op 12 november 2014. (ESA/ATG medialab)

Onderzoekers van het Europese ruimteagentschap ESA wachten met spanning op nieuwe opnamen die de ruimtesonde Rosetta heeft gemaakt van het oppervlak van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. De beelden moeten uitsluitsel geven over de vraag of de landingsmodule Philae genoeg zonlicht opvangt om volgend jaar weer te kunnen ontwaken.

Al sinds zijn stuiterende landing op de komeet, in november, is Philae spoorloos. Hij kwam terecht in de schaduw van een steile rotswand, waardoor zijn zonnepanelen te weinig zonlicht opvingen om langer dan zestig uur in bedrijf te blijven.

Een nieuwe analyse van de gegevens die Philae verzamelde voordat hij aan zijn winterslaap begon laat zien dat hij waarschijnlijk nét genoeg zonlicht ontvangt om de kou te kunnen doorstaan. De kans dat hij volgend jaar weer ontwaakt is dan ook niet denkbeeldig.

De onderzoekers hebben een driedimensionaal model gemaakt van de omgeving waarin Philae terecht is gekomen. Dit model wijst erop dat de lander momenteel vierenhalf uur zonlicht per dag ontvangt. Dat is genoeg om warm te blijven, maar niet genoeg om metingen te doen.

Gehoopt wordt dat het model met behulp van de detailrijke beelden van het landingsgebied, die Rosetta binnen enkele dagen naar de aarde zal overseinen, verder kan worden verfijnd. Dan wordt het mogelijk om te voorspellen hoeveel meer zonlicht Philae zal bereiken naarmate komeet 67P dichter bij de zon komt. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_147733304
De persconferentie is hier terug te zien

Posted below are some of the images presented during the press conference: the first blurred CIVA image, taken shortly after Philae’s first bounce, a reprocessed version of one of the frames in the panorama taken by CIVA at Philae’s final resting place, showing the so-called “Perihelion Cliff”, and an illustration showing the lander's likely position on the comet's surface.


Philae's blurred view during its first bounce on 12 November 2014. Credits: ESA/Rosetta/Philae/CIVA
.
.

Philae's view of “Perihelion Cliff” at its final resting place on the comet's surface. Credits: ESA/Rosetta/Philae/CIVA
.
.


The likely position of Philae in a visualisation of a topographic modeling of the comet's surface. Credits: ESA/Rosetta/Philae/CNES/FD
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 19 december 2014 @ 10:40:53 #209
420682 moeilijkgeval
boerenverstand vs PhD
pi_147735177
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 december 2014 17:40 schreef Molurus het volgende:

[..]

*;

Is er een mogelijkheid dat je dat kaartje online zet? (Misschien wil ik hem zelf nog herbruiken, en lijkt me sowieso schattig. :P )
Waarschijnlijk te laat voor je eigen kerstkaartjes, maar hij wordt vandaag gepubliceerd bij ESA :)
pi_147735332
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 december 2014 10:40 schreef moeilijkgeval het volgende:

[..]

Waarschijnlijk te laat voor je eigen kerstkaartjes, maar hij wordt vandaag gepubliceerd bij ESA :)
^O^
Niet meer aanwezig in dit forum.
  User die je het meest gemist hebt 2022 vrijdag 19 december 2014 @ 10:52:40 #211
78918 SeLang
Black swans matter
pi_147735455
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 december 2014 09:07 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[ afbeelding ]
The likely position of Philae in a visualisation of a topographic modeling of the comet's surface. Credits: ESA/Rosetta/Philae/CNES/FD
Dat is wel echt een pech positie zeg :{
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  vrijdag 19 december 2014 @ 10:55:48 #212
28033 Pek
je moet wat
pi_147735530
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 december 2014 10:52 schreef SeLang het volgende:

[..]

Dat is wel echt een pech positie zeg :{
Ach, het is een positie. Hij had ook in deepspace geslingerd kunnen worden. En door de schaduw gaat hij langer mee, elk nadeel heb zijn voordeel, zeg maar :P
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 19 december 2014 @ 11:51:29 #213
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_147736805
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 december 2014 10:52 schreef SeLang het volgende:

[..]

Dat is wel echt een pech positie zeg :{
ik heb meer het idee dat het een klein wonder is dat hij nog zo terecht is gekomen :D
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  vrijdag 19 december 2014 @ 11:57:21 #214
28033 Pek
je moet wat
pi_147736951
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 december 2014 11:51 schreef rubbereend het volgende:

[..]

een klein wonder
Zeker, het wachten is op de hoax-roepers :P
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 19 december 2014 @ 19:06:13 #215
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_147750365
ESA_Rosetta twitterde op vrijdag 19-12-2014 om 18:55:20 #Xmas has arrived on #67P: Season's Greetings from the Comet and Best Wishes for the New Year! http://t.co/Nzoo4V6zvm reageer retweet
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_147750418
quote:
10s.gif Op vrijdag 19 december 2014 19:06 schreef rubbereend het volgende:
ESA_Rosetta twitterde op vrijdag 19-12-2014 om 18:55:20 #Xmas has arrived on #67P: Season's Greetings from the Comet and Best Wishes for the New Year! http://t.co/Nzoo4V6zvm reageer retweet
[ afbeelding ]
O+ O+ O+
Niet meer aanwezig in dit forum.
  User die je het meest gemist hebt 2022 vrijdag 19 december 2014 @ 19:48:39 #217
78918 SeLang
Black swans matter
pi_147751971
quote:
10s.gif Op vrijdag 19 december 2014 19:06 schreef rubbereend het volgende:
ESA_Rosetta twitterde op vrijdag 19-12-2014 om 18:55:20 #Xmas has arrived on #67P: Season's Greetings from the Comet and Best Wishes for the New Year! http://t.co/Nzoo4V6zvm reageer retweet
[ afbeelding ]
Wat een leuke kaart! En hij ligt daar zo lief te slapen! O+
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_147872214
18-12-2014

Op een achtbaan door het heelal


Koen Geurts bij de Philae-replica (foto: Tim Cardol)

18 december 2014 - Echt slapen deed hij niet meer in de week voordat Koen Geurts ‘zijn’ Philae deed landen op komeet Chury. Nu Philae slaapt kan hij reflecteren op zijn avontuur, dromen en lessen voor Nederland en gedurfde wetenschap.
De reis van Venlo naar de komeet was adembenemd. Fontys-alumnus Koen Geurts trok zijn spoor door het universum niet zomaar. Hij begon als stapelaar. Na een duppeldiploma in de Mechatronica bij Fontys in Venlo en de Hochschule Niederrhein, net over de grens in Krefeld, besloot hij zijn horizon nog wat verder te verleggen en voor een master naar het Engelse Bath te vertrekken.

Meer dan alleen onderzoek

Dat de ruimtevaart zijn toekomst zou worden, bleek toen – in 2003 – al. Het resulteerde zelfs in een promotietraject aan de Universiteit van Pisa. “Ik heb daar onderzoek gedaan naar ionenmotoren voor satellieten en hoe je daar het beste missies in het zonnestelsel mee kunt doen. Iets heel anders dan ik nu doe natuurlijk.”

Toch was duidelijk dat Koen Geurts geen afscheid meer zou gaan nemen van daie discipline, maar dat hij als manager van de kometenlander geschiedenis zou gaan schrijven? “Ik ben eigenlijk per toeval in Keulen terechtgekomen. Ik had al toegezegd bij een baan in Spanje. Dat zou vooral onderzoek doen betreffen. Maar toen kwam DLR, het Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt op mijn pad.”

“Zij zochten iemand voor het team die echt de ‘operations’ kon doen, die de elektronica kende. Er waren namelijk wat mensen met pensioen gegaan en dus moest het team worden uitgebreid. En ik vond het heel erg leuk dat ik weer meer dan alleen echt onderzoek kon gaan doen.”

Het hele team van Koen Geurts in Keulen bestaat uit elf mensen en samen moesten zij de ruimtesonde Philae, zo groot als een ijskastje met een grote reeks unieke instrumenten aan boord, heel precies, onbeschadigd, werkend en verbonden met de aarde zeshonderd miljoen kilometer verderop laten landen op de komeet Chury. Ga er maar aanstaan.

Als bij een soort voetbalwedstrijd

Daar komt nog bij dat hoe die komeet er eigenlijk uit zag, hoe de bodem, de gassen er om heen en het magnetisme ervan in elkaar zaten, noch zij, noch de astronomen en de bouwers van de sonde en zijn moedersatelliet Rosetta konden weten. Althans niet tot enkele maanden voor de landing na een ruimtevlucht van tien jaar.

Philae zat vast aan de satelliet Rosetta, die in 2004 gelanceerd was om die komeet te benaderen en het ijskastje van Geurts daarop te laten afdalen. Gedurende die reis werden de twee sondes in een ‘slaapstand’ gezet totdat zij in de buurt van hun doelwit zouden zijn.

Toen Rosetta begin 2014 na 31 maanden ontwaakte, leerde Geurts dat vijf jaar onderhoudswerk niet voor niets was geweest. “We wisten natuurlijk dat als Rosetta niet zou ontwaken, het allemaal voorbij zou zijn, maar we hadden in 2010 alles al eens getest, dus ik had er zelf wel een goed gevoel bij.”

Toch was het op de dag van ontwaken wel stressen. “Ik wist dat er een tijdslot was van een uur waarin Rosetta van zich zou moeten laten horen, maar veel aanwezigen wisten dat niet. Toen we na een half uur nog niks hadden ontvangen, werd ik wel wat zenuwachtig. Zou ik morgen werkloos zijn? Je laat je toch meeslepen, als bij een soort voetbalwedstrijd.”

Het wekkersignaal kwam gelukkig en toen begon het echte werk pas. Alles moest worden nagelopen. “Hoe hebben alle systemen die drie jaar overleefd? Wat was het effect van alle straling, de minimale temperaturen? Drie weken lang hebben we door stapsgewijs alle instrumenten aan en uit te schakelen alles getest.”

Een heel vreemd ding

Dat ondertussen bleek dat de komeet ook nog bestond en zijn baan rond de zon volhield was een fijne bijkomstigheid. Zonder komeet of met een in brokken uiteen gevallen komeet zou er ook weinig meer te landen zijn. Gedurende de zomer leerden de astronomen de komeet zo steeds beter kennen.

“Elke dag werden foto’s gemaakt naarmate we dichterbij kwamen. Zo konden we ook optisch analyseren hoe zowel Rosetta als de komeet zich bewogen door het heelal en bekijken hoe we het beste dichterbij konden komen en waar Philae zou kunnen landen.” Let wel: uiteindelijk ging men diep in het heelal optisch, dus op het oog van de camera af om bij de uiteindelijke bestemming te geraken. Het was dus niet eens zo veel anders als in de 16e en 17e eeuw met zijn VOC-mentaliteit en scheepvaart....


Het werkmodel van komeet Chury in Keulen

“Ik keek elke dag voor ik naar huis ging even naar de nieuwste beelden. Al snel zag ik dat de komeet er heel anders uitzag dan verwacht. Rond ziet hij er niet uit, het wordt wel een heel vreemd ding, dacht ik. Je zag ook aan zijn bewegingen dat hij geen homogene vorm had. Dat maakte het modelleren van de zwaartekracht voor het berekenen van de landing heel moeilijk.”

“Er was niet één plek die eruit sprong als ideale plek om goed te kunnen landen. Uiteindelijk hebben we met het team tien landingsplekken geïdentificeerd waar er uiteindelijk vijf van zijn geselecteerd. Er was er niet één echt veilig, het was meer ‘vooruit dan maar’ op die ene plek.”

“Dit was wel de wake up call voor mij zelf. Al het werk van zeven jaar kon ook wel eens voor niets zijn geweest. Het elimineren van landingsplekken het kiezen van de minst riskante op zeshonderd miljoen kilometer hier vandaan, dat is uiteindelijk geen exacte wetenschap.”

Alarmbellen bij 77e keer

En toen brak de week van de landing aan. “We hebben heel veel problemen gehad die week. Ik heb geloof ik een week niet geslapen,” verzucht Geurts als hij die week in herinnering roept. Voor het aanschakelen van Philae was alles getest, een standaardprocedure. En toch, een dag voor de landing. “Het was de zevenenzeventigste keer dat we Philae aanschakelden en opeens, geen signaal.”

“Toen gingen er wel een paar alarmbellen,” zegt Geurts. “Op zo’n moment schieten alle scenario’s door je hoofd.” Toch wisten Geurts en zijn team dat er niet heel veel meer in zat dan het aan en uitzetten van het systeem als het zover was, omdat er geruime tijd geen verbinding met Philae zou zijn. Dus werd alles in de simulator op aarde zo afgesteld dat men in Keulen kon checken wat er mis zou kunnen zijn.

Bij DLR in Keulen staat namelijk een complete kopie van Philae. Als deze onder exact dezelfde omstandigheden wel zou functioneren, wisten de ingenieurs in ieder geval dat er iets mis zou zijn met de apparatuur van Philae. “Maar in de simulator gebeurde precies hetzelfde. En toen werd iedereen heel wit.”

Spannende uren, waarin met name de programmeurs hun systemen nog eens grondig naliepen, resulteerden uiteindelijk in de ontdekking dat twee verschillende software functies elkaar nadelig beïnvloedden. Bij het European Space Agency (ESA) in Darmstadt werd al gespeculeerd over het afblazen van de missie, maar op het laatste moment kwam er dan toch groen licht uit Keulen.


De Philae-simulator in 'mission control'

Philae op Twitter

Want Philae mag dan bestuurd worden vanuit DLR in Keulen, de eindverantwoordelijkheid voor de Rosetta-missie ligt bij ESA. Dat zorgt voor een intensieve communicatie tussen beide instituten die voor de buitenwacht vooral te volgen was in de voortdurende conversaties van Rosetta en Philae samen via Twitter.

“Dat Twitteraccount is in 2010 door een jongere collega van mij bedacht,” onthult Geurts. “Mijn baas was niet zo onder de indruk, maar in de loop der jaren heb ik het wel gebruikt om gegevens over de ruimtereis mee te communiceren. Toen het in 2013 en 2014 echt is gaan groeien zijn we het ook meer voor PR-doeleinden gaan gebruiken.” Het account @Philae2014 heeft inmiddels bijna vierhonderdduizend volgers.

Hoeveel media-aandacht er op hem afkwam, merkte Geurts al bij de wake up van Rosetta in januari. “Het hele jaar zaten we in een rollercoaster.” In de week voor de landing werden ze er op DLR volop mee geconfronteerd. Juist het afstemmen van alle zaken met de communicatieafdeling was hectisch. “Wij hanteren bij Philae de UTC (gecoördineerde wereldtijd), maar dat moesten we steeds uitleggen als we meldden wanneer wat zou gebeuren met Philae. Terwijl je met een kometenlanding bezig bent, komen deze vragen niet altijd even gelegen.”

En toen kwam 12 november, de dag van de landing. “Alles ging eigenlijk precies zoals we hadden gepland. Ik had de meeste buikpijn bij het loskoppelen van de benen, waarmee Philae zou moeten landen. Die moesten openklappen en het is dan toch maar de vraag hoe dat mechanisme die reis en omstandigheden heeft overleefd. Maar alles klopte perfect.”

Philae vloog nog

Koen Geurts weet nog precies wanneer hij echt besefte wat hij aan het doen was die dag. “De camera op Rosetta fotografeerde Philae toen die losgekoppeld was en aan de afdaling naar de komeet begon. Je kon zien dat alles het deed, hij was er helemaal klaar voor. Dat was een moment, grote emoties.”

Een voortvarende vlucht, een volledig werkende Philae, logisch dat op hoofdkwartier van ESA in Darmstadt de champagnekurken knalden en er gejuicht werd toen de lander het signaal gaf dat hij geland was. Maar bij Koen Geurts in Keulen bleef het stil. “Het is heel maf wat er toen allemaal gebeurde. Het was ons binnen vijf minuten namelijk duidelijk: we zijn nog aan het draaien. Hij leek te zijn geland, maar Philae vloog nog.”

Er was Koen Geurts dus nog veel onduidelijk toen hij voor de camera moest verschijnen om het verhaal te vertellen. “Vertel de feiten en gebruik je verstand, die tip kreeg ik mee van onze woordvoerder. In Darmstadt stonden de mensen nog steeds met hun sekt in de hand. Mag ik nou drinken of niet? vroegen de mensen die bij ons te gast waren zich af.”

Uiteindelijk werd duidelijk dat Philae een vrij schokkerige landing had ondergaan en liefst twee keer was gestuiterd voor in Keulen duidelijk werd dat hij was gestopt met draaien en stilstond. “We hadden daardoor geen uniek moment van euforie. We waren vooral op onze systemen aan het kijken wat er precies aan de hand was.” Na een tijd was er toch zekerheid: hij was geland.

Vergaderen tot je er hoofdpijn van kreeg

“We staan een beetje apart,” dat vat zo’n beetje samen hoe er gereageerd werd op de uiteindelijke landingsplaats van Philae. Want landen was één ding, maar nu moesten er metingen gedaan worden. En dat was geen sinecure met zestig uur aan energie en een keur van onderzoeksteams uit vele Europese landen dat graag hun investering in Philae waargemaakt zien worden.

“De eerste teleurstelling kwam toen bleek dat we eigenlijk niet konden boren,” vertelt Geurts. “Aan die boor was tien jaar gewerkt door een Italiaans team van een professor van tachtig jaar. Die zat met haar mensen zo verdrietig te kijken die dag, het was zo zielig.” Vergaderen tot je er ‘hoofdpijn’ van kreeg was wat volgde. “We zaten er echt helemaal door op het einde”. Uiteindelijk resulteerde dat in een soort poldermodel waarin vrijwel ieder onderzoeksteam – zelfs de Italiaanse boor – iets kreeg van de spaarzame tijd en energie die Philae had meegenomen naar de komeet.

Philae’s energievoorraad werd tot de laatste druppel leeg geperst en toen kwamen stukje bij beetje de eerste onderzoeksresultaten binnen. “Dat was wel heel intiem. Daar waren geen cameraploegen meer bij, en toen beseften we: we hebben het gehaald. Alles wat we wilden is binnen. Toen kwam toch de champagne wel op tafel en iemand had nog een krat bier staan. Dat was wel een heel mooi sfeertje.”

Ruim zes jaar is Koen Geurts bezig geweest met een landertje ter grootte van een koelkast. Een landertje dat op zeshonderd miljoen kilometers afstand van de aarde met succes is neergezet op komeet Churyumov-Gerasimenko. Een historische prestatie. Wat valt er dan eigenlijk nog te wensen?

Foto's maken op Chury

De droom van Koen Geurts is dan ook helder. “Ik hoop echt dat de zon de komende maanden zoveel licht en warmte gaat geven, dat de accu in Philae weer opgeladen raakt. Dan worden de energie voor experimenten en de communicatie met ons in Keulen hersteld. Het zou mooi zijn als we dan foto’s kunnen maken die duidelijk maken waar we precies geland zijn en die een actieve, levende komeet kunnen tonen.”

“In augustus maakt de komeet zijn rondje om de zon en ik hoop dat ook dan Philae zoveel warmte opvangen kan, dat hij het blijft doen in die fase. Rosetta heeft zelfs de kans tot halverwege 2016 met voldoende energie van de zon te blijven werken en onderzoek te doen.”

En na Rosetta moeten Nederland en Europa de moed hebben door te gaan met dit soort hightech en R&D-prestaties. “Er staat nu geen opvolgingsmissie klaar en dat zou betekenen dat we deze kennis en technologie niet verder kunnen benutten en perfectioneren. We hebben een concept dat al in één keer bleek te werken en dat is niet niks. Stel je voor dat we nu een webcam en één gigabyte geheugen voor het doen van onderzoek op een komeet of een asteroïde zouden kunnen laten landen…”

Voor Nederland en onze kennissector ziet Koen Geurts ook een duidelijke les uit deze unieke astronomische en technologische prestatie. “Wij zijn als land heel goed in de astronomie en doen ook actief mee in de ruimtevaart. Hier in Duitsland zie ik hoe de universiteiten samen met instituten als Max Planck veel van de technologie ontwikkelen die wij in de apparatuur van onze satelliet konden verwerken. Dat kunnen ze door samen te werken heel goed.”

“Als land kun je van zulke projecten veel leren en aan de ontwikkeling van zulke technologieën kun je als land veel hebben. Voor Nederland is het zeker zo interessant om op die manier te werken. Ook wij kunnen daar als land veel aan hebben.”

(scienceguide.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_147874090
quote:
10s.gif Op vrijdag 19 december 2014 19:06 schreef rubbereend het volgende:
ESA_Rosetta twitterde op vrijdag 19-12-2014 om 18:55:20 #Xmas has arrived on #67P: Season's Greetings from the Comet and Best Wishes for the New Year! http://t.co/Nzoo4V6zvm reageer retweet
[ afbeelding ]
O+ *;
  Moderator / Redactie Sport / Weblog dinsdag 23 december 2014 @ 11:15:23 #221
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_147874143
ESA_Rosetta twitterde op dinsdag 23-12-2014 om 09:52:49 “The Cliffs of #67P” - today’s @apod (with additional processing by @mars_stu) http://t.co/7dkdrggUa5 http://t.co/KOKwNMSRxK reageer retweet
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_148174506
Leuk, die animated eindejaarsdoodle van Google :)



[ Bericht 11% gewijzigd door #ANONIEM op 31-12-2014 08:41:35 ]
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 31 december 2014 @ 14:33:54 #223
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_148186175
:D geweldig
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_148217773
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 december 2014 09:48 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
18-12-2014

Op een achtbaan door het heelal

[ afbeelding ]
Koen Geurts bij de Philae-replica (foto: Tim Cardol)

18 december 2014 - Echt slapen deed hij niet meer in de week voordat Koen Geurts ‘zijn’ Philae deed landen op komeet Chury. Nu Philae slaapt kan hij reflecteren op zijn avontuur, dromen en lessen voor Nederland en gedurfde wetenschap.
De reis van Venlo naar de komeet was adembenemd. Fontys-alumnus Koen Geurts trok zijn spoor door het universum niet zomaar. Hij begon als stapelaar. Na een duppeldiploma in de Mechatronica bij Fontys in Venlo en de Hochschule Niederrhein, net over de grens in Krefeld, besloot hij zijn horizon nog wat verder te verleggen en voor een master naar het Engelse Bath te vertrekken.

Meer dan alleen onderzoek

Dat de ruimtevaart zijn toekomst zou worden, bleek toen – in 2003 – al. Het resulteerde zelfs in een promotietraject aan de Universiteit van Pisa. “Ik heb daar onderzoek gedaan naar ionenmotoren voor satellieten en hoe je daar het beste missies in het zonnestelsel mee kunt doen. Iets heel anders dan ik nu doe natuurlijk.”

Toch was duidelijk dat Koen Geurts geen afscheid meer zou gaan nemen van daie discipline, maar dat hij als manager van de kometenlander geschiedenis zou gaan schrijven? “Ik ben eigenlijk per toeval in Keulen terechtgekomen. Ik had al toegezegd bij een baan in Spanje. Dat zou vooral onderzoek doen betreffen. Maar toen kwam DLR, het Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt op mijn pad.”

“Zij zochten iemand voor het team die echt de ‘operations’ kon doen, die de elektronica kende. Er waren namelijk wat mensen met pensioen gegaan en dus moest het team worden uitgebreid. En ik vond het heel erg leuk dat ik weer meer dan alleen echt onderzoek kon gaan doen.”

Het hele team van Koen Geurts in Keulen bestaat uit elf mensen en samen moesten zij de ruimtesonde Philae, zo groot als een ijskastje met een grote reeks unieke instrumenten aan boord, heel precies, onbeschadigd, werkend en verbonden met de aarde zeshonderd miljoen kilometer verderop laten landen op de komeet Chury. Ga er maar aanstaan.

Als bij een soort voetbalwedstrijd

Daar komt nog bij dat hoe die komeet er eigenlijk uit zag, hoe de bodem, de gassen er om heen en het magnetisme ervan in elkaar zaten, noch zij, noch de astronomen en de bouwers van de sonde en zijn moedersatelliet Rosetta konden weten. Althans niet tot enkele maanden voor de landing na een ruimtevlucht van tien jaar.

Philae zat vast aan de satelliet Rosetta, die in 2004 gelanceerd was om die komeet te benaderen en het ijskastje van Geurts daarop te laten afdalen. Gedurende die reis werden de twee sondes in een ‘slaapstand’ gezet totdat zij in de buurt van hun doelwit zouden zijn.

Toen Rosetta begin 2014 na 31 maanden ontwaakte, leerde Geurts dat vijf jaar onderhoudswerk niet voor niets was geweest. “We wisten natuurlijk dat als Rosetta niet zou ontwaken, het allemaal voorbij zou zijn, maar we hadden in 2010 alles al eens getest, dus ik had er zelf wel een goed gevoel bij.”

Toch was het op de dag van ontwaken wel stressen. “Ik wist dat er een tijdslot was van een uur waarin Rosetta van zich zou moeten laten horen, maar veel aanwezigen wisten dat niet. Toen we na een half uur nog niks hadden ontvangen, werd ik wel wat zenuwachtig. Zou ik morgen werkloos zijn? Je laat je toch meeslepen, als bij een soort voetbalwedstrijd.”

Het wekkersignaal kwam gelukkig en toen begon het echte werk pas. Alles moest worden nagelopen. “Hoe hebben alle systemen die drie jaar overleefd? Wat was het effect van alle straling, de minimale temperaturen? Drie weken lang hebben we door stapsgewijs alle instrumenten aan en uit te schakelen alles getest.”

Een heel vreemd ding

Dat ondertussen bleek dat de komeet ook nog bestond en zijn baan rond de zon volhield was een fijne bijkomstigheid. Zonder komeet of met een in brokken uiteen gevallen komeet zou er ook weinig meer te landen zijn. Gedurende de zomer leerden de astronomen de komeet zo steeds beter kennen.

“Elke dag werden foto’s gemaakt naarmate we dichterbij kwamen. Zo konden we ook optisch analyseren hoe zowel Rosetta als de komeet zich bewogen door het heelal en bekijken hoe we het beste dichterbij konden komen en waar Philae zou kunnen landen.” Let wel: uiteindelijk ging men diep in het heelal optisch, dus op het oog van de camera af om bij de uiteindelijke bestemming te geraken. Het was dus niet eens zo veel anders als in de 16e en 17e eeuw met zijn VOC-mentaliteit en scheepvaart....

[ afbeelding ]
Het werkmodel van komeet Chury in Keulen

“Ik keek elke dag voor ik naar huis ging even naar de nieuwste beelden. Al snel zag ik dat de komeet er heel anders uitzag dan verwacht. Rond ziet hij er niet uit, het wordt wel een heel vreemd ding, dacht ik. Je zag ook aan zijn bewegingen dat hij geen homogene vorm had. Dat maakte het modelleren van de zwaartekracht voor het berekenen van de landing heel moeilijk.”

“Er was niet één plek die eruit sprong als ideale plek om goed te kunnen landen. Uiteindelijk hebben we met het team tien landingsplekken geïdentificeerd waar er uiteindelijk vijf van zijn geselecteerd. Er was er niet één echt veilig, het was meer ‘vooruit dan maar’ op die ene plek.”

“Dit was wel de wake up call voor mij zelf. Al het werk van zeven jaar kon ook wel eens voor niets zijn geweest. Het elimineren van landingsplekken het kiezen van de minst riskante op zeshonderd miljoen kilometer hier vandaan, dat is uiteindelijk geen exacte wetenschap.”

Alarmbellen bij 77e keer

En toen brak de week van de landing aan. “We hebben heel veel problemen gehad die week. Ik heb geloof ik een week niet geslapen,” verzucht Geurts als hij die week in herinnering roept. Voor het aanschakelen van Philae was alles getest, een standaardprocedure. En toch, een dag voor de landing. “Het was de zevenenzeventigste keer dat we Philae aanschakelden en opeens, geen signaal.”

“Toen gingen er wel een paar alarmbellen,” zegt Geurts. “Op zo’n moment schieten alle scenario’s door je hoofd.” Toch wisten Geurts en zijn team dat er niet heel veel meer in zat dan het aan en uitzetten van het systeem als het zover was, omdat er geruime tijd geen verbinding met Philae zou zijn. Dus werd alles in de simulator op aarde zo afgesteld dat men in Keulen kon checken wat er mis zou kunnen zijn.

Bij DLR in Keulen staat namelijk een complete kopie van Philae. Als deze onder exact dezelfde omstandigheden wel zou functioneren, wisten de ingenieurs in ieder geval dat er iets mis zou zijn met de apparatuur van Philae. “Maar in de simulator gebeurde precies hetzelfde. En toen werd iedereen heel wit.”

Spannende uren, waarin met name de programmeurs hun systemen nog eens grondig naliepen, resulteerden uiteindelijk in de ontdekking dat twee verschillende software functies elkaar nadelig beïnvloedden. Bij het European Space Agency (ESA) in Darmstadt werd al gespeculeerd over het afblazen van de missie, maar op het laatste moment kwam er dan toch groen licht uit Keulen.

[ afbeelding ]
De Philae-simulator in 'mission control'

Philae op Twitter

Want Philae mag dan bestuurd worden vanuit DLR in Keulen, de eindverantwoordelijkheid voor de Rosetta-missie ligt bij ESA. Dat zorgt voor een intensieve communicatie tussen beide instituten die voor de buitenwacht vooral te volgen was in de voortdurende conversaties van Rosetta en Philae samen via Twitter.

“Dat Twitteraccount is in 2010 door een jongere collega van mij bedacht,” onthult Geurts. “Mijn baas was niet zo onder de indruk, maar in de loop der jaren heb ik het wel gebruikt om gegevens over de ruimtereis mee te communiceren. Toen het in 2013 en 2014 echt is gaan groeien zijn we het ook meer voor PR-doeleinden gaan gebruiken.” Het account @Philae2014 heeft inmiddels bijna vierhonderdduizend volgers.

Hoeveel media-aandacht er op hem afkwam, merkte Geurts al bij de wake up van Rosetta in januari. “Het hele jaar zaten we in een rollercoaster.” In de week voor de landing werden ze er op DLR volop mee geconfronteerd. Juist het afstemmen van alle zaken met de communicatieafdeling was hectisch. “Wij hanteren bij Philae de UTC (gecoördineerde wereldtijd), maar dat moesten we steeds uitleggen als we meldden wanneer wat zou gebeuren met Philae. Terwijl je met een kometenlanding bezig bent, komen deze vragen niet altijd even gelegen.”

En toen kwam 12 november, de dag van de landing. “Alles ging eigenlijk precies zoals we hadden gepland. Ik had de meeste buikpijn bij het loskoppelen van de benen, waarmee Philae zou moeten landen. Die moesten openklappen en het is dan toch maar de vraag hoe dat mechanisme die reis en omstandigheden heeft overleefd. Maar alles klopte perfect.”

Philae vloog nog

Koen Geurts weet nog precies wanneer hij echt besefte wat hij aan het doen was die dag. “De camera op Rosetta fotografeerde Philae toen die losgekoppeld was en aan de afdaling naar de komeet begon. Je kon zien dat alles het deed, hij was er helemaal klaar voor. Dat was een moment, grote emoties.”

Een voortvarende vlucht, een volledig werkende Philae, logisch dat op hoofdkwartier van ESA in Darmstadt de champagnekurken knalden en er gejuicht werd toen de lander het signaal gaf dat hij geland was. Maar bij Koen Geurts in Keulen bleef het stil. “Het is heel maf wat er toen allemaal gebeurde. Het was ons binnen vijf minuten namelijk duidelijk: we zijn nog aan het draaien. Hij leek te zijn geland, maar Philae vloog nog.”

Er was Koen Geurts dus nog veel onduidelijk toen hij voor de camera moest verschijnen om het verhaal te vertellen. “Vertel de feiten en gebruik je verstand, die tip kreeg ik mee van onze woordvoerder. In Darmstadt stonden de mensen nog steeds met hun sekt in de hand. Mag ik nou drinken of niet? vroegen de mensen die bij ons te gast waren zich af.”

Uiteindelijk werd duidelijk dat Philae een vrij schokkerige landing had ondergaan en liefst twee keer was gestuiterd voor in Keulen duidelijk werd dat hij was gestopt met draaien en stilstond. “We hadden daardoor geen uniek moment van euforie. We waren vooral op onze systemen aan het kijken wat er precies aan de hand was.” Na een tijd was er toch zekerheid: hij was geland.

Vergaderen tot je er hoofdpijn van kreeg

“We staan een beetje apart,” dat vat zo’n beetje samen hoe er gereageerd werd op de uiteindelijke landingsplaats van Philae. Want landen was één ding, maar nu moesten er metingen gedaan worden. En dat was geen sinecure met zestig uur aan energie en een keur van onderzoeksteams uit vele Europese landen dat graag hun investering in Philae waargemaakt zien worden.

“De eerste teleurstelling kwam toen bleek dat we eigenlijk niet konden boren,” vertelt Geurts. “Aan die boor was tien jaar gewerkt door een Italiaans team van een professor van tachtig jaar. Die zat met haar mensen zo verdrietig te kijken die dag, het was zo zielig.” Vergaderen tot je er ‘hoofdpijn’ van kreeg was wat volgde. “We zaten er echt helemaal door op het einde”. Uiteindelijk resulteerde dat in een soort poldermodel waarin vrijwel ieder onderzoeksteam – zelfs de Italiaanse boor – iets kreeg van de spaarzame tijd en energie die Philae had meegenomen naar de komeet.

Philae’s energievoorraad werd tot de laatste druppel leeg geperst en toen kwamen stukje bij beetje de eerste onderzoeksresultaten binnen. “Dat was wel heel intiem. Daar waren geen cameraploegen meer bij, en toen beseften we: we hebben het gehaald. Alles wat we wilden is binnen. Toen kwam toch de champagne wel op tafel en iemand had nog een krat bier staan. Dat was wel een heel mooi sfeertje.”

Ruim zes jaar is Koen Geurts bezig geweest met een landertje ter grootte van een koelkast. Een landertje dat op zeshonderd miljoen kilometers afstand van de aarde met succes is neergezet op komeet Churyumov-Gerasimenko. Een historische prestatie. Wat valt er dan eigenlijk nog te wensen?

Foto's maken op Chury

De droom van Koen Geurts is dan ook helder. “Ik hoop echt dat de zon de komende maanden zoveel licht en warmte gaat geven, dat de accu in Philae weer opgeladen raakt. Dan worden de energie voor experimenten en de communicatie met ons in Keulen hersteld. Het zou mooi zijn als we dan foto’s kunnen maken die duidelijk maken waar we precies geland zijn en die een actieve, levende komeet kunnen tonen.”

“In augustus maakt de komeet zijn rondje om de zon en ik hoop dat ook dan Philae zoveel warmte opvangen kan, dat hij het blijft doen in die fase. Rosetta heeft zelfs de kans tot halverwege 2016 met voldoende energie van de zon te blijven werken en onderzoek te doen.”

En na Rosetta moeten Nederland en Europa de moed hebben door te gaan met dit soort hightech en R&D-prestaties. “Er staat nu geen opvolgingsmissie klaar en dat zou betekenen dat we deze kennis en technologie niet verder kunnen benutten en perfectioneren. We hebben een concept dat al in één keer bleek te werken en dat is niet niks. Stel je voor dat we nu een webcam en één gigabyte geheugen voor het doen van onderzoek op een komeet of een asteroïde zouden kunnen laten landen…”

Voor Nederland en onze kennissector ziet Koen Geurts ook een duidelijke les uit deze unieke astronomische en technologische prestatie. “Wij zijn als land heel goed in de astronomie en doen ook actief mee in de ruimtevaart. Hier in Duitsland zie ik hoe de universiteiten samen met instituten als Max Planck veel van de technologie ontwikkelen die wij in de apparatuur van onze satelliet konden verwerken. Dat kunnen ze door samen te werken heel goed.”

“Als land kun je van zulke projecten veel leren en aan de ontwikkeling van zulke technologieën kun je als land veel hebben. Voor Nederland is het zeker zo interessant om op die manier te werken. Ook wij kunnen daar als land veel aan hebben.”

(scienceguide.nl)
Gaaf interview
Never argue with idiots. First they will lower you to their level then beat you with experience.
  dinsdag 6 januari 2015 @ 08:37:37 #225
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_148380973
Weird... Philae was net in het RTL nieuws.... maar ze vertelden daar echt niets nieuws. :?
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_148381175
05-01-2015

Niemand weet waar komeetlander Philae is


Een foto van de Philae, kort na de landing op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. © ESA/Getty Images.

RUIMTEVAART Het Europees Ruimteagentschap (ESA) is de Philae kwijt. Dat meldt BBC. In november landde de verkenner van ruimtesonde Rosetta met succes op een komeet. Door een gebrek aan zonlicht verloor Philae echter al snel alle contact met planeet aarde.


Het rode kruisje toont de plaats waar Philae voor het eerst op de komeet botste. Daarna verdween de lander wellicht achter de horizon. © epa.

Op 12 november landde Philae, de lander van ruimtesonde Rosetta, met succes op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Dat gebeurde niet zonder hotsen en botsen, waardoor de verkenner wat ongelukkig in een schaduwrijke put terechtkwam. De zonne-energie van Philae raakte dan ook al snel volledig uitgeput, en na drie dagen werd alle apparatuur uitgeschakeld.

Wanneer de komeet zich wat meer in de richting van de zon draait, zou het kunnen dat de Philae weer tot leven komt. In de tussentijd kunnen de onderzoekers van het ESA wel raden waar de verkenner zich ongeveer bevindt - net naast de 'kop' van de eendvormige komeet - maar de exacte positie is niet bekend.

Wetenschappers blijven hoopvol dat Philae zelf weer contact zal maken
Moederschip Rosetta maakte op 12, 13 en 14 december foto's van het gebied waar dochtertje Philae ergens moet zijn, maar daarop is de lander niet te zien. Intussen beweegt Rosetta zich weer verder van de komeet af, van een afstand van 20 naar 30 kilometer. Er zijn geen plannen om in de nabije toekomst terug te keren.

Wetenschappers blijven hoopvol dat Philae in zonniger tijden zelf weer contact zal maken, mogelijk in de maand mei of juni. In de tussentijd houden ze zich zoet met de informatie die Philae tijdens haar korte bewuste verblijf op de komeet al kon doorsturen.

Over het oppervlak van 67P/Churyumov-Gerasimenko weten we bijvoorbeeld dat het uit een zachte, zanderige laag van ongeveer 15 tot 20 centimer dik bestaat. Daaronder zit een harde laag, vermoedelijk ijs. Voor het ESA volstaan deze en andere waarnemingen om de missie, ondanks de tegenslag, een succes te noemen.


Een van de laatste beelden die Rosetta's OSIRIS-camerasysteem van Philae maakte, voordat die uit het zicht verdween. © afp.

'HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog dinsdag 6 januari 2015 @ 16:53:29 #227
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_148393816
ESA_Rosetta twitterde op dinsdag 06-01-2015 om 15:48:34 Exciting year ahead: plan to make a 6 km flyby of #67P in Feb, & there's perihelion in Aug! More info: http://t.co/8W0XWCWfhF reageer retweet
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_148400943
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 januari 2015 08:57 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
05-01-2015

Niemand weet waar komeetlander Philae is

Omgevallen door een trilling in de komeet...
&lt;a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank"&gt;Vereniging voor weerkunde en klimatologie&lt;/a&gt;
&lt;a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank"&gt;ESTOFEX&lt;/a&gt;
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 8 januari 2015 @ 15:08:50 #229
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_148468846
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  dinsdag 13 januari 2015 @ 13:40:15 #230
420682 moeilijkgeval
boerenverstand vs PhD
pi_148639241
De beagle lander die in 2003 landde op Mars is eindelijk gevonden.....
Dat belooft wat voor philae als die onverhoopt geen contact meer maakt........
  vrijdag 23 januari 2015 @ 10:04:52 #231
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_148971401
Oeh, meer nieuws over de komeet en kometen in het algemeen.
http://www.space.com/2833(...)nge-discoveries.html
Een wajonger kan die vast wel effe vertalen in het nederlands, ik zit op mijn werk.
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  vrijdag 23 januari 2015 @ 21:51:10 #232
420682 moeilijkgeval
boerenverstand vs PhD
pi_148992640
Best benieuwd waar de rosetta satelliet zou gaan "neerstorten" aan het eind van de missie in 2017 en of er dan nog fot'os gestuurd kunnen worden van nog dichterbij.
Dat neerstorten zal weliswaar heel langzaam en gecontroleerd gaan, maar als je in de nek komt van de komeet dan heb je niet alleen zwaartekracht naar beneden toe maar ook naar de 2 zijkanten.
pi_149096707
26-01-2015

Rosetta ziet hoe komeet 67P zijn stoffig imago afschudt


Microscoopopnamen van stofdeeltjes van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. (ESA/COSIMA)

De stofdeeltjes die de Europese ruimtesonde Rosetta tot nu toe heeft opgevangen van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko zijn poreus en 'pluizig'. Ze zijn relatief rijk aan natrium en ze bevatten nauwelijks ijs. Daarmee lijken ze veel op de microscopische interplanetaire stofdeeltjes die continu vanuit de ruimte op het aardoppervlak neerdwarrelen - ook die zijn grotendeels afkomstig van kometen.

Het COSIMA-instrument aan boord van komeetverkenner Rosetta heeft sinds augustus 2014 komeetstof opgevangen en onderzocht. De eerste resultaten van het onderzoek zijn vandaag gepubliceerd in de online editie van het Britse weekblad Nature.

De onderzoekers denken dat de tot nu toe opgevangen deeltjes afkomstig zijn van een buitenste stoflaag die zich in de afgelopen jaren op het oppervlak van de komeet heeft opgebouwd, toen 67P zich op grote afstand van de zon bevond en nauwelijks activiteit vertoonde.

De verwachting is dat het niet lang meer zal duren voordat er deeltjes opgevangen worden met een andere samenstelling, bijvoorbeeld met een hoger ijsgehalte. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_149335212
03-02-2015

Wordt Philae weer warm?


(foto: ESA)

3 februari 2015 - Ergens in een hoekje van de duistere spleet Abydos - 350 bij 30 meter groot - moet hij liggen op de komeet. Philae is nog steeds exact niet teruggevonden, maar zijn bestuurders op aarde vertrouwen erop, dat hun avontuurlijke ruimtesonde zich plots weer zal melden. Dan wordt het spannend op Chury.

De beelden waren onvergetelijk. Het ‘ijskastje’ van Koen Geurts in het heelal daalde moeiteloos af naar het oppervlakte van de komeet. De grote doorbraak van 2014, roemde het blad Science niet voor niets. Maar vanzelf ging het helemaal niet toen ‘touchdown’ klonk. “Het is heel maf wat er toen allemaal gebeurde. Het was ons binnen vijf minuten namelijk duidelijk: we zijn nog aan het draaien. Hij leek te zijn geland, maar Philae vloog nog,” vertelde Koen Geurts.

Behoefte aan plannen-B

Nadat de sonde zijn nogal springerige landing dan toch nog heel en actief seinend naar de aarde had gemaakt, moesten zijn piloten-chauffeurs in Keulen en de ESA-astronomen wennen aan de uitkomst. Hij stond niet, hij hing min of meer over de rand van een klif en tegen een soort rotswand op de komeet. De bodem was daar niet zo zacht-gruizig als men ruim 10 jaar geleden had aangenomen bij het bouwen van de ruimtesondes, dus ook dat zorgde voor behoeften aan allerlei plannen-B.

Zij stuurden het moederschip Rosetta op jacht en lieten haar foto’s maken van de plekken op de komeet waar Philae waarschijnlijk zou zijn neergedaald. Zelfs de scherpste ‘high-res’ plaatjes lieten geen Philae zien. Wel ontdekten zij een foto die de rand toonde van de grote vallei, die zij Hatmehit noemden en waar je de opspringende Philae na zijn eerste landing over heen zog schieten. Aan de achterkant daarvan, op de ‘badeend-kop’ van de komeet zou de sonde dus moeten staan, in een waarschijnlijk te nauw of donker stuk kloof om hem scherp in beeld te krijgen nu.

IJskastjes opsporen

ESA heeft zelfs overwogen militaire ‘imaging experts’ erbij te halen, om de Rosetta-foto’s nog preciezer te analyseren, maar daar zagen ze toch maar van af. Het identificeren van gecamoufleerde tanks bleek toch andere koek dan het opsporen van ‘ijskastjes’ op een komeet. Verdere pogingen om Rosetta foto-verkenningen te laten doen laat men nu achterwege. De komeet komt steeds dichter bij de zon en gaat daardoor actiever en onstabieler worden, zodat Rosetta maar liever wat meer afstand moet houden.

Dat verhindert allerminst dat ESA over enkele weken weer proberen wil contact met Philae te krijgen. Want dan komt zijn landingsplek of kloof in het langzaam opwarmende deel van de komeet en zouden de batterijen en zonnepanelen weer lentegevoelens moeten krijgen. De eerste contacten wil men dan inzetten voor een ‘boot-up’ van de sonde en het herstel van de verbinding met Rosetta.

In de loop van de tijd zou het zonlicht zoveel energie moeten kunnen leveren, dat - ergens in augustus bijvoorbeeld - er weer metingen en experimenten in gang gezet kunnen worden. Juist dan zal de komeet het meest actief zijn met het uitstoten van gassen en stofdeeltjes, geslepen als het ware door de trektocht rond de zon die dan het dichtst bij zal zijn.

Nog volop vertrouwen

“All the teams are getting prepared for various scenarios," zegt de missie-chef. "It may be that they only get very limited periods of operation in the [dark] pocket, and they will have to plan for more modest science sequences." Het vertrouwen is dus nog steeds volop aanwezig.

“Ik hoop echt dat de zon de komende maanden zoveel licht en warmte gaat geven, dat de accu in Philae weer opgeladen raakt,” vertelde Koen Geurts al aan ScienceGuide vlak na de landing van ‘zijn’ Philae. “Dan worden de energie voor experimenten en de communicatie met ons in Keulen hersteld. Het zou mooi zijn als we dan foto’s kunnen maken die duidelijk maken waar we precies geland zijn en die een actieve, levende komeet kunnen tonen.”

“In augustus maakt de komeet zijn rondje om de zon en ik hoop dat ook dan Philae zoveel warmte opvangen kan, dat hij het blijft doen in die fase. Rosetta heeft zelfs de kans tot halverwege 2016 met voldoende energie van de zon te blijven werken en onderzoek te doen.

(newscientist.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_149348917
03-02-2015

Rosetta’s komeet schittert in recente close-up foto’s


Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 3 februari 2015 om 19:20 uur

De Europese ruimtevaartorganisatie heeft recentelijk prachtige close-up foto’s vrijgegeven van komeet 67P/C-G. De foto’s zijn gemaakt door Rosetta en laten een komeet zien met keien, duinen en…kippenvel!

Op de foto’s zien we dat het landschap op komeet 67P/C-G allesbehalve saai is. Er is meer dan genoeg te zien! Steile kliffen, keien, duintjes en…kippenvel! Bovendien is de komeet continu ‘in beweging': er verandert van alles naarmate de komeet dichter bij de zon in de buurt komt.


Op deze foto zie je een oppervlaktekenmerk dat ESA aanduidt als 'goosebumps', oftewel kippenvel. Oppervlaktekenmerken zoals deze zijn onder meer te vinden op heel steile hellingen. Hoe ze ontstaan is nog onduidelijk. Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.


Op deze foto zien we een deel van een enorme scheur die door de ‘nek’ van komeet 67P/C-G loopt. Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.


Een close-up van - opnieuw - de 'nek' van 67P/C-G. Je ziet hier goed dat de nek gekenmerkt wordt door een 'glad huidje' en omringd wordt door steile kliffen. Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.


In het stof dat komeet 67P/C-G bedekt, ontstaan duin-achtige structuren. Mogelijk doordat het stof door gas uit de komeet in beweging wordt gebracht. Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.


(scientias.nl)

[ Bericht 8% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 04-02-2015 08:47:57 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_149567330
Deze pagina geeft de huidige positie van Rosetta:

http://www.livecometdata.com/rosetta-spacecraft-mission/

Nog steeds ver verwijderd van de Zon. Pas ergens in mei passeren Rosetta en en Philae de baan van Mars.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 11 februari 2015 @ 14:13:24 #237
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_149570296
Ze vliegen er binnenkort op 6 kilometer langs dus ik verwacht wel meer mooie foto's dan
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 11 februari 2015 @ 15:12:14 #238
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_149572018
ESA_Rosetta twitterde op woensdag 11-02-2015 om 15:06:12 Impressive new perspective on #67P from 124 km (taken on 6 Feb) Details: http://t.co/KKhWDNtb7b #CometWatch http://t.co/Bqj1AjRFXc reageer retweet
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_149573436
10-02-2015

Rosetta kan komeet bijna zoenen op Valentijnsdag


Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 10 februari 2015 om 14:35 uur

Kometenjager Rosetta maakt zich op voor een wel heel intieme ontmoeting met komeet 67P/C-G. Op Valentijnsdag zal de sonde de komeet tot een afstand van zo’n zes(!) kilometer naderen!

De voorbereidingen voor de ontmoeting zijn een aantal dagen geleden al in gang gezet. Het klinkt misschien paradoxaal, maar op 7 februari vergrootte Rosetta daartoe de afstand tussen zichzelf en de komeet tot zo’n 142 kilometer. In die komende dagen zal die afstand weer verkleind worden, waarna Rosetta op Valentijnsdag rakelings langs komeet 67P/C-G zal scheren. De afstand tussen de twee bedraagt op dat moment zo’n zes kilometer.

Schat aan informatie
De scheervlucht is een cruciaal onderdeel van Rosetta’s missie en moet een schat aan informatie opleveren. “De naderende scheervlucht stelt ons in staat om unieke wetenschappelijke waarnemingen te doen,” stelt onderzoeker Matt Taylor. Zo kan Rosetta tijdens de scheervlucht onder meer aan het binnenste deel van de atmosfeer van 67P/C-G ‘ruiken’.

Activiteit
Tijdens de scheervlucht vliegt Rosetta bovendien over de meest actieve gebieden op de komeet. Onderzoekers hopen dan ook veel meer te weten te komen over hoe die atmosfeer zich verhoudt tot de activiteit die de komeet – nu de afstand tussen 67P/C-G en de zon steeds kleiner wordt – in toenemende mate vertoont. Ook is het de bedoeling dat Rosetta tijdens de scheervlucht gedetailleerde foto’s van het oppervlak maakt.


Deze fantastische foto - waarop de activiteit van komeet 67P/C-G goed te zien is - maakte Rosetta begin deze maand. Afbeelding: ESA / Rosetta / NAVCAM.

Meer scheervluchten
Na de scheervlucht zal de afstand tussen de komeet en Rosetta weer vergroot worden. In de periode daarna zullen opnieuw scheervluchten volgen, maar daarbij zal de afstand tussen Rosetta en de komeet nooit zo klein worden als op Valentijnsdag het geval zal zijn. De afstand tussen de twee zal tijdens latere scheervluchten altijd tussen de vijftien en 100 kilometer liggen.

Behalve de scheervlucht van 14 februari is er tijdens deze missie nog genoeg om naar uit te kijken. Zo wil ESA Rosetta ergens in de maand juli dwars door een jet afkomstig van komeet 67P/C-G laten vliegen. En dan is er natuurlijk ook Philae nog: het wordt sowieso spannend of de kometenlander in een later stadium in de missie nog actief kan worden en zoja, wat deze dan op het oppervlak van de komeet kan verrichten.


(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 11 februari 2015 @ 16:31:31 #240
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_149574389
O+ Valentijnsdag O+
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_149785863
16-02-2015

Rosetta levert eerste foto’s van scheervlucht af: wauw!


Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 16 februari 2015 om 16:41 uur

Jaaah! Daar zijn ze dan! De kiekjes waar we al een hele dag op zaten te wachten: werkelijke close-upfoto’s van het oppervlak van komeet 67P/C-G, gemaakt toen Rosetta slechts enkele kilometers van de komeet verwijderd was!

Afgelopen weekend – op Valentijnsdag om precies te zijn – dook Rosetta vastberaden op komeet 67P/C-G af. De afstand tussen de twee werd tot zo’n zes kilometer verkleind. En zojuist heeft ESA de eerste foto’s van die scheervlucht langs de komeet vrijgegeven.

Imhotep
De foto hieronder maakte Rosetta vanaf een afstand van zo’n 8,9 kilometer. De foto bestaat uit vier foto’s en werd gemaakt kort nadat Rosetta het dichtst bij 67P in de buurt kwam. We zien de Imhotep-regio, te vinden op de romp van de komeet.

.
Afbeelding: ESA / Rosetta / NavCam.

Contrast
Daarnaast heeft ESA de foto hieronder vrijgegeven. Deze werd gemaakt kort voordat de afstand tussen Rosetta en 67P het kleinst was. Op de foto kijken we over de rug van de komeet, richting de nek en kop (bovenaan de afbeelding).

.
Afbeelding: ESA / Rosetta / NavCam.
Nog zo’n prachtige foto, gemaakt van een afstand van zo’n 31,6 kilometer. Opnieuw bestaat de foto uit vier foto’s. Omdat de afstand tussen de komeet en de kometenjager zo klein was en zowel de komeet als de ruimtesonde bewegen, zie je dat de vier foto’s niet helemaal goed op elkaar aansluiten. Tijdens de scheervlucht had Rosetta de zon achter zich staan, waardoor de belichting van de komeet perfect was.


Afbeelding: ESA / Rosetta / NAVCAM.
Hieronder kijken we tegen de kop van de komeet aan. In het midden zien we een groot dal.

.
Afbeelding: ESA / Rosetta / NavCam.
Momenteel is Rosetta weer begonnen aan een klim. Morgen moet deze meer dan 200 kilometer van de komeet verwijderd zijn.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_150272974
03-03-2015

Rosetta fotografeert eigen schaduw op komeet

.
De halfschaduw van Rosetta (onderin beeld), op het oppervlak van komeet Churyumov-Gerasimenko. (ESA/Rosetta/MPS)

Tijdens zijn scheervlucht op 14 februari langs de kern van komeet Churyumov-Gerasimenko heeft de Europese ruimtesonde Rosetta onder andere zijn eigen schaduw op het komeetoppervlak vastgelegd. De foto's die tijdens de manoeuvre (op een afstand van slechts zes kilometer) zijn gemaakt door de OSIRIS-camera van de komeetverkenner zijn nu pas doorgestuurd naar de aarde. Ze tonen details van 11 centimeter groot. Het afgebeelde gebied MEET 228 x 228 meter; de schaduw van Rosetta, onderin beeld, heeft een afmeting van ca. 20 bij 50 meter (dubbelklik op de foto om hem helemaal te zien).

Het gaat om de zogeheten halfschaduw van de ruimtesonde: gezien vanaf het komeetoppervlak is Rosetta te klein om de zon volledig te bedekken. Op de foto is ook een heldere halo rond de schaduw te zien. Dit zogeheten oppositie-effect is ook bekend van het oppervlak van de maan: zonlicht wordt door een poreus, stoffig oppervlak sterker weerkaatst in de richting waaruit het afkomstig is dan in andere richtingen. (GS)

(allesoversterrenkkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_150273206
dubbelklikken heeft geen effect. FF zien of dit wel lukt.

  woensdag 4 maart 2015 @ 09:39:25 #244
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_150274242
quote:
0s.gif Op woensdag 4 maart 2015 08:30 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Op de foto is ook een heldere halo rond de schaduw te zien. Dit zogeheten oppositie-effect is ook bekend van het oppervlak van de maan: zonlicht wordt door een poreus, stoffig oppervlak sterker weerkaatst in de richting waaruit het afkomstig is dan in andere richtingen. (GS)
Dit werkt ook bij gras.



Dit halo-effect heeft niets te maken met het oppervlak.

Het oppervlak van de maan heeft wel als eigenschap dat het direct invallend licht extra helder terugkaatst. Ik ben bang dat men hier 2 effecten door elkaar haalt.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  woensdag 4 maart 2015 @ 18:21:12 #245
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_150290418
Nog steeds geen spoor van Philae...



* Molurus maakt zich zorgen.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_150293636
quote:
0s.gif Op woensdag 4 maart 2015 18:21 schreef Molurus het volgende:
Nog steeds geen spoor van Philae...

[ afbeelding ]

* Molurus maakt zich zorgen.
Ik geef ze een hopeloze kans in mei
&lt;a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank"&gt;Vereniging voor weerkunde en klimatologie&lt;/a&gt;
&lt;a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank"&gt;ESTOFEX&lt;/a&gt;
pi_150299351
quote:
0s.gif Op woensdag 4 maart 2015 18:21 schreef Molurus het volgende:
Nog steeds geen spoor van Philae...

[ afbeelding ]

* Molurus maakt zich zorgen.
Dito :(
  Moderator / Redactie Sport woensdag 4 maart 2015 @ 22:14:51 #248
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_150299630
quote:
0s.gif Op woensdag 4 maart 2015 18:21 schreef Molurus het volgende:
Nog steeds geen spoor van Philae...

[ afbeelding ]

* Molurus maakt zich zorgen.
Zo jammer idd :{
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
  maandag 9 maart 2015 @ 19:08:37 #249
65394 Montov
Dogmaticus Irritantus
pi_150468332

Nieuwe schattige animatie over Rosetta en Philae.
Géén kloon van tvlxd!
  maandag 9 maart 2015 @ 19:10:56 #250
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_150468437
quote:
17s.gif Op maandag 9 maart 2015 19:08 schreef Montov het volgende:

Nieuwe schattige animatie over Rosetta en Philae.
Yay!!! Eindelijk!!!

Hier zit ik al maanden op te wachten. *O* *O* *O*

Edit: En hij is weer absurd schattig, zoals verwacht. *;

[ Bericht 3% gewijzigd door Molurus op 09-03-2015 19:16:18 ]
Niet meer aanwezig in dit forum.
  maandag 9 maart 2015 @ 19:35:20 #251
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_150469513
Voor wie ze heeft gemist, de hele serie:

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Enjoy! ^O^
Niet meer aanwezig in dit forum.
  User die je het meest gemist hebt 2022 maandag 9 maart 2015 @ 19:53:31 #252
78918 SeLang
Black swans matter
pi_150470298
Wat is tegenwoordig de prognose datum (ongeveer) voor het wakker worden van de lander?
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  maandag 9 maart 2015 @ 20:12:55 #253
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_150471229
quote:
0s.gif Op maandag 9 maart 2015 19:53 schreef SeLang het volgende:
Wat is tegenwoordig de prognose datum (ongeveer) voor het wakker worden van de lander?
Geen.. Ze beschouwen het als een mooi meegenomen gelukje als 't gebeurt, maar het staat niet officieel gepland voor zover ik weet. Stiekem denk ik zelf dat de kans best groot is dat we voor het einde van de zomer wel iets van Philae horen.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  maandag 9 maart 2015 @ 20:14:50 #254
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_150471337
quote:
As for the process of wake up, and assuming Philae survived the low temperatures in its new residence, the earliest that the lander team expect it to be warm enough to boot up is in late March. But it will likely be May or June before there is enough solar illumination to use its transmitter, and to re-establish a communications link with Rosetta – the lander needs about 17 Watts to wake up and say “hello”.
http://blogs.esa.int/rose(...)hen-will-it-wake-up/
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_150471597
quote:
0s.gif Op maandag 9 maart 2015 19:35 schreef Molurus het volgende:
Voor wie ze heeft gemist, de hele serie:

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Enjoy! ^O^
tnx
pi_150501474
quote:
17s.gif Op maandag 9 maart 2015 19:08 schreef Montov het volgende:

Nieuwe schattige animatie over Rosetta en Philae.
_O_

quote:
0s.gif Op maandag 9 maart 2015 19:53 schreef SeLang het volgende:
Wat is tegenwoordig de prognose datum (ongeveer) voor het wakker worden van de lander?
This week, Rosetta will begin listening for signs that Philae is still “alive”. It would be very lucky if a signal were to be received from Philae at 05:00 CET on 12 March 2015

Het hele (nieuwste) verhaal: http://blogs.esa.int/rose(...)-signal-from-philae/
gr gr
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 11 maart 2015 @ 08:21:24 #257
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_150520676
Europa gaat donderdag proberen zijn historische komeetlander uit een winterslaap te halen. De verkenner Philae staat op een komeet die beetje bij beetje dichter bij de zon komt.

Daarom wordt het tijd om weer wakker te worden. Als het lukt, kan Philae weer onderzoek op het oppervlak gaan doen.

Donderdag stuurt de vluchtleiding in Duitsland een eerste signaal om Philae te wekken. Of het direct al lukt is de vraag, ''maar het is het proberen waard'', verklaarde de Duitse ruimtevaartorganisatie DLR dinsdag.

De omstandigheden moeten wel precies goed zijn. Philae kan pas weer opstarten als hij warm genoeg is en als de zonnepanelen genoeg stroom opwekken. Pas daarna kan de verkenner aan de vluchtleiding doorgeven hoe het nu met hem gaat. De toestand van de sonde is dus ook nog een raadsel.
Rotswand

De Philae landde in november op de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko. Zoiets was nog niet eerder gedaan. De landing ging echter niet zoals gepland. Philae stuitte een paar keer en kwam op een andere plek terecht dan de bedoeling was. Waarschijnlijk staat hij nu in de schaduw van een rotswand.

Na een paar dagen was de accu leeg en viel de sonde in slaap. Nu komt de komeet, en dus ook de lander, dichter bij de zon. Er valt meer licht op de zonnepanelen en de temperatuur stijgt.
Komeet

De komeet 67P draait al miljarden jaren in een baan rond de zon. Het is een overblijfsel van het ontstaan van ons zonnestelsel 4,6 miljard jaar geleden. De aarde is in al die jaren flink veranderd, de komeet niet of nauwelijks. Het onderzoek moet wetenschappers meer leren over de geschiedenis van ons zonnestelsel.

De Philae moest onder meer een gat in het oppervlak boren om te ontdekken waaruit de komeet bestaat, maar dat is nog niet gelukt. Ook moet hij haarscherpe foto’s van zijn omgeving maken.

Het Europese project kost ruim 1,3 miljard euro. De missie wordt geleid door de Nederlander Fred Jansen. Het landingssysteem en de zonnepanelen van de Philae zijn in Nederland gemaakt.

http://www.nu.nl/opmerkel(...)der-winterslaap.html
pi_150521523
Spannend!

quote:
0s.gif Op maandag 9 maart 2015 19:35 schreef Molurus het volgende:
Voor wie ze heeft gemist, de hele serie:

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Enjoy! ^O^
fantastique _O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 11 maart 2015 @ 17:09:43 #259
421449 Klapskaats
Klabam jonguh
pi_150535295
Ben wel erg benieuwd hoe het Philae is vergaan, en of ze nog wakker geschud kan worden. Zou wel super zijn als dat lukt ...
  vrijdag 13 maart 2015 @ 14:22:36 #260
420682 moeilijkgeval
boerenverstand vs PhD
pi_150598730
Een realistische periode dat er genoeg zonlicht zou zijn voor phila zou zijn in de periode juni-juli.
Maar het hangt er helemaal vanaf, op de laatste foto's lag philae gekanteld. Misschien is ie wel verder omgevallen of in een ravijn gelazerd zodat ie helemaal geen zonlicht ontvangt.

En het is maar een apparaat hoor, al dat sentiment is nergens voor nodig...
pi_150599417
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 maart 2015 14:22 schreef moeilijkgeval het volgende:
Een realistische periode dat er genoeg zonlicht zou zijn voor phila zou zijn in de periode juni-juli.
Maar het hangt er helemaal vanaf, op de laatste foto's lag philae gekanteld. Misschien is ie wel verder omgevallen of in een ravijn gelazerd zodat ie helemaal geen zonlicht ontvangt.

En het is maar een apparaat hoor, al dat sentiment is nergens voor nodig...
Het sentiment zit in het geld wat erin gestoken is
&lt;a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank"&gt;Vereniging voor weerkunde en klimatologie&lt;/a&gt;
&lt;a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank"&gt;ESTOFEX&lt;/a&gt;
  vrijdag 13 maart 2015 @ 14:50:30 #262
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_150599627
Hebben ze gisteren nog gebeld? Feit dat we niks gehoord hebben betekent dat er niet werd opgenomen?
  vrijdag 13 maart 2015 @ 15:00:29 #263
226981 Gehenna
Volksmenner
pi_150600014
quote:
0s.gif Op woensdag 11 maart 2015 17:09 schreef Klapskaats het volgende:
Ben wel erg benieuwd hoe het Philae is vergaan, en of ze nog wakker geschud kan worden. Zou wel super zijn als dat lukt ...
Ik dacht dat Philae een jongetje was :@
nee, jij dan!
pi_150689798
13-03-2015

Rosetta-komeet heeft ijzige ‘nek’


‘Aangedikte’ kleurenopname van de ‘nek’ van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. De blauwachtige tint van het gebied wijst op aanwezigheid van oppervlakte-ijs. (ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team)

Kleurenfoto’s die door de Europese ruimtesonde Rosetta zijn gemaakt, laten zien dat de ’nek’ van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko blauwer van tint is dan de rest van de komeet. Dit kan erop wijzen dat er in dit gebied, dat officieel ‘Hapi’ heet, nog relatief veel ijs aan de oppervlakte ligt.

Hapi ligt tussen de twee lobben van de komeet en is sinds een aantal maanden behoorlijk actief. Het gebied is de bron van een aantal spectaculaire jets (‘fonteinen’) van stof en gas.

Een mogelijk verklaring hiervoor is dat Hapi rond het moment dat komeet 67P zijn kleinste afstand tot de zon bereikt in de schaduw ligt. Pas wanneer de komeet zich weer van de zon verwijdert, wordt het gebied weer door de zon beschenen. Maar dan is het er alweer kouder.

Hierdoor kan er meer ijs aan de oppervlakte zijn overgebleven. En dat verklaart waarom specifiek dit gebied meer activiteit vertoont dan de rest van de komeet. (EE)



(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  maandag 16 maart 2015 @ 21:48:21 #265
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_150716051
Nog een fraai plaatje:



http://blogs.esa.int/rose(...)s-on-hapis-boulders/

quote:
The image offers a stunning view on the row of 'boulders' lying in the Hapi region on the comet's neck. A small portion of the Ma'at region on the smaller 'head' lobe of the comet is visible in the top-right corner, casting a shadow down the lower right side.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  maandag 16 maart 2015 @ 23:00:24 #266
277627 Seven.
We are Borg.
pi_150719265
Die foto's _O_ . Wat een bazenmissie is dit toch!
Resistance is futile.
pi_150725038
quote:
6s.gif Op maandag 16 maart 2015 23:00 schreef Seven. het volgende:
Die foto's _O_ . Wat een bazenmissie is dit toch!
De foto's zijn allemaal in de Nevada woestijn gemaakt. Tru story.
Exponentiële deflatie van Bitcoin maakt arme mensen nog veel sneller armer dan het grote probleem van inflatie. Gematigde burning van Ethereum is de gulden middenweg.
pi_150725447
quote:
1s.gif Op dinsdag 17 maart 2015 08:24 schreef firefly3 het volgende:

[..]

De foto's zijn allemaal in de Nevada woestijn gemaakt. Tru story.
Haha, vertel dat aan El_Matador 8)7
Veni, vidi, vodka.
pi_150725523
OH wacht, maar open dan een ander topic _O-
Veni, vidi, vodka.
pi_150744561
17-03-2015

Mysterieuze windsporen op komeet mogelijk verklaard


Deze foto van de Osiriscamera aan boord van Rosetta toont duidelijk de sporen van de deeltjes. © ESA/Rosetta/Osiris.

ROSETTA Wetenschappers van de Rosettamissie hebben mogelijk het raadsel van de windsporen op de komeet 67P ontrafeld. Op de komeet lijkt stof over het oppervlak geblazen te worden - een verrassende ontdekking op een windvrij hemellichaam. Het onderzoeksteam komt nu met een hypothese waarbij geen wind meespeelt. Dat meldt de BBC.

De vreemde vondst werd gedaan op 17 locaties op het oppervlak van 67P, telkens rond een rotsblok. Die rotsen lijken een natuurlijk obstakel te vormen, waardoor zich 'benedenwinds' een spoor vormt. Alle sporen vormen zich in dezelfde richting: van noord naar zuid. "Verbazingwekkend", volgens dr. Stefano Mottola, hoofdonderzoeker van het instrument Rolis aan boord van Rosetta.


Wanneer komeetdeeltjes op het oppervlak neervallen, slaan ze stuk. Zo worden ook andere deeltjes van hun oorspronkelijke locatie weggeworpen
Dr. Stefano Mottola

Tijdens de 67ste Lunar and Planetary Science Conference, een wetenschapsconferentie in Texas, presenteerde hij een mogelijke verklaring voor het fenomeen. Zijn team vond een oplossing waar geen wind aan te pas komt. Het gaat om een sprongsgewijze verplaatsing van deeltjes, die ontstaat wanneer fragmenten van de komeet op het oppervlak neervallen. "De neergestorte deeltjes slaan stuk op het oppervlak", legde Mottola uit, "en zo worden ook andere deeltjes van hun oorspronkelijke locatie weggeworpen."

Zonlicht
Mottola stelde deze hypothese voor tijdens een sessie over de missie van Rosetta, die in november vorig jaar een lander neerliet op 67P. Philae botste daarbij meerdere keren op het oppervlak, alvorens hij op zijn zijde tot stilstand kwam. Wellicht ligt hij ingesloten tussen rotsen, waardoor er geen zonlicht aan de zonnepanelen komt.

Nu de komeet de zon nadert, verwachten wetenschappers dat Philae weer zal ontwaken. Sinds vorige week is Rosetta geprogrammeerd om een teken van leven op te vangen, tot dusver zonder resultaa

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_150939512
19-03-2015

Moleculaire stikstof gedetecteerd in ‘Rosetta-komeet’


Komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko op 14 maart 2015. (ESA/Rosetta/NAVCAM)

De Europese ruimtesonde Rosetta heeft voor het eerst moleculaire stikstof gedetecteerd in een komeet (Science, 20 maart). Tot nu toe waren alleen verbindingen van stikstof met andere elementen in kometen waargenomen.

Rosetta draait al sinds augustus 2014 om de komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko. De detectie van moleculaire stikstof in deze komeet zegt iets over de plek waar hij vandaan komt.

Planeetwetenschappers denken dat moleculaire stikstof de meest voorkomende vorm van stikstof was ten tijde van het ontstaan van ons zonnestelsel, 4,6 miljard jaar geleden. In de atmosferen van sommige hemellichamen in de buitengebieden van het zonnestelsel, zoals de Saturnusmaan Titan en de dwergplaneet Pluto, is het nog steeds rijkelijk aanwezig.

Vermoed wordt dat ook Rosetta’s komeet uit dit koude buitengebied afkomstig is. Om moleculaire stikstof in ijs op te sluiten zijn namelijk zeer lage temperaturen nodig: 220 tot 250 graden onder nul. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_150945730
23-03-2015

Rosetta luistert, maar Philae zwijgt in alle talen


Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 23 maart 2015 om 10:28 uur

Rosetta heeft acht dagen lang gezocht naar een signaal van lander Philae. Maar Philae zwijgt in alle talen, zo melden onderzoekers nu. Onduidelijk is nog wanneer Rosetta haar oor opnieuw te luisteren zal leggen.

Na een hobbelige landing kwam lander Philae half november op komeet 67P/C-G aan. De lander landde op een vrij ongunstige plek waar deze aanzienlijk minder zonne-energie kan opwekken dan ESA had gehoopt. Na enkele dagen actief te zijn geweest, gebeurde dan ook het onvermijdelijke: Philae was door zijn energie heen en viel in slaap. Zelfs met het kleine beetje zonne-energie dat door de lander op werd gewekt, kon deze niet vooruit. De batterij aan boord van de lander kan namelijk alleen worden opgeladen als deze aan zonlicht (en dus hogere temperaturen) wordt blootgesteld dan op de huidige positie van Philae het geval was.

Zon
Maar ESA liet de moed niet zakken. Komeet 67P/C-G haastte zich immers naar de zon en wellicht kwam er een moment waarop de temperatuur van de batterij hoog genoeg was om weer te worden opgeladen.

ELK NADEEL HEEFT ZIJN VOORDEEL
Dat geldt zelfs voor de situatie waarin Philae zich momenteel bevindt. Wanneer Philae op zijn geplande locatie geland zou zijn, zou deze waarschijnlijk het loodje gelegd hebben zodra de komeet werkelijk dicht bij de zon in de buurt kwam. Maar nu bevindt de lander zich in de schaduw en zal deze niet aan zulke hoge temperaturen worden blootgesteld. Onderzoekers hopen dan ook dat de lander – zodra deze weer wakker wordt – veel langer actief zal zijn op het oppervlak van de komeet dan ze hadden durven hopen.

12 maart
Met die hoopvolle gedachte in het achterhoofd, gaf ESA Rosetta op 12 maart opdracht om te proberen contact te zoeken met Philae. Hun keuze voor dat moment was duidelijk onderbouwd. In januari en februari was het overduidelijk nog te koud voor Philae om wakker te worden. Simulaties toonden echter aan dat er zo half maart een kleine kans was dat Philae wakker aan het worden was. De komeet bevond zich op dat moment zo’n 300 miljoen kilometer van de zon en ontving nu twee keer zoveel straling van de zon als in november. Bovendien bevond Rosetta zich nu in een baan rond de komeet van waaruit deze contact kon leggen met Philae.

Wakker of in diepe slaap?
En dus werd er geprobeerd in contact te komen met Philae: acht dagen lang. Maar Philae heeft niets van zich laten horen. Dat wil echter niet zeggen dat de lander de berichten niet ontvangen heeft, zo benadrukken de onderzoekers. Op 17 maart stuurde Rosetta nieuwe commando’s naar Philae die bedoeld waren om het energieverbruik van de lander te optimaliseren. “We weten zeker dat de communicatie-eenheid op de orbiter werkte, maar of Philae de commando’s ontvangen heeft, weten we niet,” legt Koen Geurts, verbonden aan de Duitse ruimtevaartorganisatie, uit. Het is mogelijk dat de lander al wel wakker is, maar nog niet genoeg energie heeft verzameld om te reageren. In dat scenario zou Philae nog steeds in staat zijn om commando’s te ontvangen en uit te voeren.

Het is nu wachten op het moment waarop Rosetta zich opnieuw in een baan bevindt van waaruit deze contact kan leggen met Philae. Onduidelijk is nog wanneer dat moment aanbreekt. Maar onderzoekers hebben goede hoop dat ze – wanneer Rosetta opnieuw contact probeert te leggen met Philae – een reactie zullen krijgen. Hoe dichter de komeet bij de zon komt, hoe waarschijnlijker het wordt dat Philae wakker is. Tegen de zomer hopen onderzoekers sowieso meer te weten. Ze hopen dan een teken van leven van de lander te ontvangen en vast te stellen hoe deze eraan toe is. Werken alle instrumenten naar behoren? Ontvangt de lander voldoende zonne-energie? Als het antwoord op die vragen een eenduidig ‘ja’ is, kan Philae wellicht weer aan het werk

(Scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 3 april 2015 @ 11:45:04 #273
420682 moeilijkgeval
boerenverstand vs PhD
pi_151323591
Mijn god....Na de t-shirts en hoodies gaan ze nou ook knuffelbeesten laten maken van philae..
wat voor jou Molurus ?? :)
pi_151326097
quote:
0s.gif Op maandag 23 maart 2015 13:21 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
23-03-2015

Rosetta luistert, maar Philae zwijgt in alle talen

[ afbeelding ]
Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 23 maart 2015 om 10:28 uur

Rosetta heeft acht dagen lang gezocht naar een signaal van lander Philae. Maar Philae zwijgt in alle talen, zo melden onderzoekers nu. Onduidelijk is nog wanneer Rosetta haar oor opnieuw te luisteren zal leggen.

Na een hobbelige landing kwam lander Philae half november op komeet 67P/C-G aan. De lander landde op een vrij ongunstige plek waar deze aanzienlijk minder zonne-energie kan opwekken dan ESA had gehoopt. Na enkele dagen actief te zijn geweest, gebeurde dan ook het onvermijdelijke: Philae was door zijn energie heen en viel in slaap. Zelfs met het kleine beetje zonne-energie dat door de lander op werd gewekt, kon deze niet vooruit. De batterij aan boord van de lander kan namelijk alleen worden opgeladen als deze aan zonlicht (en dus hogere temperaturen) wordt blootgesteld dan op de huidige positie van Philae het geval was.

Zon
Maar ESA liet de moed niet zakken. Komeet 67P/C-G haastte zich immers naar de zon en wellicht kwam er een moment waarop de temperatuur van de batterij hoog genoeg was om weer te worden opgeladen.

ELK NADEEL HEEFT ZIJN VOORDEEL
Dat geldt zelfs voor de situatie waarin Philae zich momenteel bevindt. Wanneer Philae op zijn geplande locatie geland zou zijn, zou deze waarschijnlijk het loodje gelegd hebben zodra de komeet werkelijk dicht bij de zon in de buurt kwam. Maar nu bevindt de lander zich in de schaduw en zal deze niet aan zulke hoge temperaturen worden blootgesteld. Onderzoekers hopen dan ook dat de lander – zodra deze weer wakker wordt – veel langer actief zal zijn op het oppervlak van de komeet dan ze hadden durven hopen.

12 maart
Met die hoopvolle gedachte in het achterhoofd, gaf ESA Rosetta op 12 maart opdracht om te proberen contact te zoeken met Philae. Hun keuze voor dat moment was duidelijk onderbouwd. In januari en februari was het overduidelijk nog te koud voor Philae om wakker te worden. Simulaties toonden echter aan dat er zo half maart een kleine kans was dat Philae wakker aan het worden was. De komeet bevond zich op dat moment zo’n 300 miljoen kilometer van de zon en ontving nu twee keer zoveel straling van de zon als in november. Bovendien bevond Rosetta zich nu in een baan rond de komeet van waaruit deze contact kon leggen met Philae.

Wakker of in diepe slaap?
En dus werd er geprobeerd in contact te komen met Philae: acht dagen lang. Maar Philae heeft niets van zich laten horen. Dat wil echter niet zeggen dat de lander de berichten niet ontvangen heeft, zo benadrukken de onderzoekers. Op 17 maart stuurde Rosetta nieuwe commando’s naar Philae die bedoeld waren om het energieverbruik van de lander te optimaliseren. “We weten zeker dat de communicatie-eenheid op de orbiter werkte, maar of Philae de commando’s ontvangen heeft, weten we niet,” legt Koen Geurts, verbonden aan de Duitse ruimtevaartorganisatie, uit. Het is mogelijk dat de lander al wel wakker is, maar nog niet genoeg energie heeft verzameld om te reageren. In dat scenario zou Philae nog steeds in staat zijn om commando’s te ontvangen en uit te voeren.

Het is nu wachten op het moment waarop Rosetta zich opnieuw in een baan bevindt van waaruit deze contact kan leggen met Philae. Onduidelijk is nog wanneer dat moment aanbreekt. Maar onderzoekers hebben goede hoop dat ze – wanneer Rosetta opnieuw contact probeert te leggen met Philae – een reactie zullen krijgen. Hoe dichter de komeet bij de zon komt, hoe waarschijnlijker het wordt dat Philae wakker is. Tegen de zomer hopen onderzoekers sowieso meer te weten. Ze hopen dan een teken van leven van de lander te ontvangen en vast te stellen hoe deze eraan toe is. Werken alle instrumenten naar behoren? Ontvangt de lander voldoende zonne-energie? Als het antwoord op die vragen een eenduidig ‘ja’ is, kan Philae wellicht weer aan het werk

(Scientias.nl)
Die wordt echt niet meer gevonden.
&lt;a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank"&gt;Vereniging voor weerkunde en klimatologie&lt;/a&gt;
&lt;a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank"&gt;ESTOFEX&lt;/a&gt;
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 3 april 2015 @ 20:00:14 #275
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_151338143
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 april 2015 11:45 schreef moeilijkgeval het volgende:
Mijn god....Na de t-shirts en hoodies gaan ze nou ook knuffelbeesten laten maken van philae..
wat voor jou Molurus ?? :)
echt? :D gaaf
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  zaterdag 4 april 2015 @ 10:57:53 #276
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_151353158
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 april 2015 11:45 schreef moeilijkgeval het volgende:
Mijn god....Na de t-shirts en hoodies gaan ze nou ook knuffelbeesten laten maken van philae..
wat voor jou Molurus ?? :)
:Y
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_151441006
03-04-2015

Rosetta in de problemen



Even leek het er op dat de missie van sonde Rosetta ten einde is. Maar het slimme ruimtevaartuig wist zichzelf knap te redden. Rosetta vliegt achter de komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko aan en heeft enkele maanden geleden de Philae lander op het oppervlak van dat brok puin gezet. Sindsdien vliegt de sonde achter de komeet aan, richting de zon.

Maar 67P/Churyumov–Gerasimenko laat zo veel gruis los, dat de sensoren van Rosetta verstopt raakten. Daarbij ging het vooral over een systeem waarmee de sonde naar de sterren ‘kijkt’ om te kunnen navigeren. De angst was dat de sonde daardoor helemaal zou uitvallen.

Maar geheel zelfstandig deed Rosetta iets verstandigs, ze nam afstand van de komeet, waardoor het stof niet meer op de lens viel. Na verloop van tijd floepte de sensor weer aan, waardoor de sonde haar weg kan vervolgen, nu op ongeveer 100 kilometer van de komeet.

Lander Philae is ondertussen nog bezig aan een winterslaap. Een eerste poging om het ding te wekken is mislukt, er valt nog niet genoeg zonlicht op de panelen. Later deze maand wordt een nieuwe poging ondernomen.

(faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog dinsdag 7 april 2015 @ 16:44:06 #278
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_151452753
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 april 2015 08:50 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
03-04-2015

Rosetta in de problemen

[ afbeelding ]

Even leek het er op dat de missie van sonde Rosetta ten einde is. Maar het slimme ruimtevaartuig wist zichzelf knap te redden. Rosetta vliegt achter de komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko aan en heeft enkele maanden geleden de Philae lander op het oppervlak van dat brok puin gezet. Sindsdien vliegt de sonde achter de komeet aan, richting de zon.

Maar 67P/Churyumov–Gerasimenko laat zo veel gruis los, dat de sensoren van Rosetta verstopt raakten. Daarbij ging het vooral over een systeem waarmee de sonde naar de sterren ‘kijkt’ om te kunnen navigeren. De angst was dat de sonde daardoor helemaal zou uitvallen.

Maar geheel zelfstandig deed Rosetta iets verstandigs, ze nam afstand van de komeet, waardoor het stof niet meer op de lens viel. Na verloop van tijd floepte de sensor weer aan, waardoor de sonde haar weg kan vervolgen, nu op ongeveer 100 kilometer van de komeet.

Lander Philae is ondertussen nog bezig aan een winterslaap. Een eerste poging om het ding te wekken is mislukt, er valt nog niet genoeg zonlicht op de panelen. Later deze maand wordt een nieuwe poging ondernomen.

(faqt.nl)
aha, ik vroeg me al af waarom ze zover van de komeet af zaten inmiddels
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  dinsdag 7 april 2015 @ 17:28:45 #279
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_151454106
Holy crap! :o

Nog nooit zo kort op elkaar "kutzooi!" en "pfew, gelukkig!" gedacht.

Altijd fijn, van die apparaten die zelf een beetje nadenken.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  dinsdag 7 april 2015 @ 19:02:23 #280
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_151457229
100km, da's best ver. Tussen de 20 en de 50km is geloof ik de oorspronkelijke afstand tot de komeet.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  maandag 13 april 2015 @ 15:12:47 #281
420682 moeilijkgeval
boerenverstand vs PhD
  maandag 13 april 2015 @ 15:29:41 #282
65394 Montov
Dogmaticus Irritantus
pi_151646860
Géén kloon van tvlxd!
  maandag 13 april 2015 @ 15:43:03 #283
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_151647381
argh, de verflufferysering van de samenleving!
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  maandag 13 april 2015 @ 16:51:53 #284
420682 moeilijkgeval
boerenverstand vs PhD
pi_151649833
verflufferysering zeg dat wel....
Vroeger hadden ze tenmiste nog echt bordjes in delfts blauw,,,,,,
http://picpaste.com/P1020776-AryiOzsZ.JPG

Pssst kopen ? :)
pi_151652345
Ik kreeg van de week nog een certificaat van erkenning via de mail omdat ik één van de meer dan 150 personen was die de winnende naam Agilkia had gesubmit. Dit certificaat komt binnenkort zelfs via de post!

Toch blij dat ik nog wat erkenning krijg voor die wedstrijd.
gr gr
  maandag 13 april 2015 @ 21:32:23 #286
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_151660951
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_151675233
comet activity 31 January – 25 March 2015

Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_151677989
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 april 2015 08:50 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
03-04-2015

Rosetta in de problemen



Maar geheel zelfstandig deed Rosetta iets verstandigs,
ze nam afstand van de komeet, waardoor het stof niet meer op de lens viel. Na verloop van tijd floepte de sensor weer aan, waardoor de sonde haar weg kan vervolgen, nu op ongeveer 100 kilometer van de komeet.

(faqt.nl)
Lijkt mij stug. AI bestaat nog niet.
Never argue with idiots. First they will lower you to their level then beat you with experience.
pi_151683890
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 april 2015 14:16 schreef eight het volgende:
Maar geheel zelfstandig deed Rosetta iets verstandigs
Nou dat hangt ervan af wat je ermee bedoelt.
Het heeft geen (zelf)bewustzijn als je dt soms bedoelt.
In deze zin is een kunstmatig intelligente robot een machine die iets kan registreren, op basis daarvan een beslissing kan nemen en een actie kan uitvoeren.
Normaal sturen we vanaf de aarde opdrachten door naar rosetta die daarop reageert, maar omdat de afstand zo groot is duurt het even voordat het signaal aankomt, het is dus handig dat in geval van gevaar (zoals het bombardement waar Rosetta zich in begaf) Rosetta niet hoeft te wachten op de commando's van de Aarde maar 'zelfstandig' (dus niet zelfbewust) hierop kan anticiperen

Dan heb je bijvoorbeeld ook nog hyperintelligentie, maar dat is een ander verhaal.
"...met de komst van vergevorderde kunstmatige intelligentie en technieken als deeplearning, waarbij een computer op dezelfde manier leert als een menselijk brein, "

Dus ja AI bestaat wel degelijk
denk aan de robotbij bijvoorbeeld....
Robotbijen kunnen inmiddels de taak van de biologische bijen overnemen. Ze vliegen net zo goed, vinden zelfstandig bloemen en brengen het stuifmeel over zodat de gewassen weer kunnen groeien.
(interessant artikel: http://www.trouw.nl/tr/nl(...)en-we-de-robot.dhtml )

Computersystemen die fraude met creditcards ontdekken. Een telefonische routeplanner voor de trein die gesproken taal begrijpt. Dit zijn slechts drie voorbeelden van toegepaste kunstmatige intelligentie.
http://www.uva.nl/onderwi(...)e-intelligentie.html

[ Bericht 3% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 14-04-2015 18:02:50 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 14 april 2015 @ 20:47:21 #290
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_151690400
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 april 2015 14:16 schreef eight het volgende:

[..]

Lijkt mij stug. AI bestaat nog niet.
De reactiesnelheid is op die afstand niet al te spetterend. Het is dus volkomen logisch om rekening te houden met scenario's die vragen om directe actie, en daar gedrag voor voor te programmeren.

Dat is in dit geval ongetwijfeld gebeurd.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  dinsdag 14 april 2015 @ 21:07:38 #291
65394 Montov
Dogmaticus Irritantus
pi_151691305
quote:
6s.gif Op maandag 13 april 2015 18:17 schreef Quyxz_ het volgende:
Ik kreeg van de week nog een certificaat van erkenning via de mail omdat ik één van de meer dan 150 personen was die de winnende naam Agilkia had gesubmit. Dit certificaat komt binnenkort zelfs via de post!

Toch blij dat ik nog wat erkenning krijg voor die wedstrijd.
Jammer dat die plek niets meer dan een tussenstop is gebleken.
Is er al een prijsvraag voor de definitieve landingsplaats?
Géén kloon van tvlxd!
pi_151698413
quote:
6s.gif Op dinsdag 14 april 2015 21:07 schreef Montov het volgende:

[..]

Jammer dat die plek niets meer dan een tussenstop is gebleken.
Is er al een prijsvraag voor de definitieve landingsplaats?
goede vraag, ik kan niks vinden van een nieuwe naam of een contest waar je een naam kan insturen
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_151700896
14-04-2015

Magnetisme speelde geen rol bij ontstaan van door Rosetta bezochte komeet


Een impressie van de lander Philae, op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. © belga.

Wetenschap De komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko heeft haar ontstaansgeschiedenis nog niet prijsgegeven. Wetenschappers konden tot nu toe enkel uitsluiten dat magnetisme een grote rol bij het ontstaan van het hemellichaam heeft gespeeld, zo hebben zij in het vakblad Science bericht.

Met speciale meetapparatuur op de Europese sonde Rosetta en de dochtersonde Philae die op 12 november op de komeet is geland, zochten de wetenschappers in de komeetkop naar magnetisme, maar ze vonden niets. Tot nu toe gold het als mogelijk dat in een welbepaalde ontstaansperiode van een "staartster" en andere hemellichamen magnetische krachten hebben gespeeld. Maar die theorie mag nu naar de prullenbak, tenminste als men ervan uitgaat dat de metingen ook voor andere kometen van dezelfde klasse opgaan.

Volgens Hans-Ulrich Aulster van de Technische Universiteit Braunschweig zijn er nog vele andere theorieën te toetsen.

De lander Philae is bij de historische landing meerdere keren opgeveerd en is kilometers van de voorziene landingsplaats tot stilstand gekomen, wat voor sommige experimenten een catastrofe was, maar voor het team van Aulster een gelukstreffer. Want er waren metingen op meerdere plaatsen mogelijk.

De robot is - na het enkele uren doorsturen van data - ook nog steeds in winterslaap. Bij gebrek aan voldoende zonlicht zijn de batterijen van de Philae immers nog steeds niet heropgeladen. Wetenschappers gaan ervan uit dat de robot zal ontwaken naarmate de komeet dichter tot de Zon zal komen.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 15 april 2015 @ 10:32:52 #294
420682 moeilijkgeval
boerenverstand vs PhD
pi_151703558
[/quote]
Op dinsdag 14 april 2015 21:07 schreef Montov het volgende:

Van het ESA blog 30 januari :
Philae’s onboard data subsequently recorded the next touchdown at 17:25 UT and its final touchdown at 17:32 UT, at a site that has now been named “Abydos” (the first touchdown site remains as Agilkia).

Die prijsvraag moet dus ergens anders over gaan.
pi_151849646
Comet 67P/C-G looking stunningly active from 170km on 15 April - ‪#‎CometWatch‬
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_151914163
quote:
Op dinsdag 14 april 2015 21:07 schreef Montov het volgende:

Van het ESA blog 30 januari :
Philae’s onboard data subsequently recorded the next touchdown at 17:25 UT and its final touchdown at 17:32 UT, at a site that has now been named “Abydos” (the first touchdown site remains as Agilkia).

Die prijsvraag moet dus ergens anders over gaan.
[/quote]
[/i]

^O^

[ Bericht 91% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 22-04-2015 08:15:37 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_151914313
21-04-2015

Primeur: Rosetta ziet stofstroom ontstaan op komeet 67P


Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 21 april 2015 om 11:54 uur

Voor het eerst heeft ruimtesonde Rosetta een stofstroom die zich van het oppervlak van komeet 67P/C-G weghaast, zien ontstaan. De observatie kan ons meer inzicht geven in de activiteit van de komeet.

Komeet 67P/C-G begeeft zich momenteel in de richting van de zon. Hierdoor warmt de kern van de komeet – die bestaat uit stof en ijs – op. Bevroren gassen sublimeren (verdampen, red.) en voeren stofdeeltjes met zich mee. De afgelopen maanden heeft Rosetta al regelmatig foto’s gemaakt van stromen stof die zich van het oppervlak van de komeet vandaan haasten. Maar nog nooit zag Rosetta zo’n stroom stof ontstaan.


De geboorte van een stofstroom. Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.

Primeur
Tot halverwege maart. Precies op het juiste moment opende de OSIRIS-camera aan boord van Rosetta de ogen en kon deze vastleggen hoe een stroom stof ontstond. Op de eerste foto’s die de camera maakte, zien we hoe de bovenzijde van de komeet stof verliest. De (donkere) onderzijde telt geen stofstromen. Op een foto die twee minuten later door OSIRIS wordt gemaakt, zien we een heel ander beeld. De onderzijde van de komeet is opeens een stofstroom rijker. “Dit was echt een toevallige ontdekking,” stelt onderzoeker Holger Sierks. “Niemand heeft eerder een stofstroom zien ontwaken. Het is onmogelijk om zo’n foto te plannen.”

In het donker
De locatie van de stofstroom is best opvallend. De stofstroom is namelijk ontstaan in een donker gebied (Imhotep genaamd) op de komeet. Tot op heden hebben onderzoekers enkel stofstromen gezien op het deel van de komeet dat zich in het volle zonlicht bevindt. Dat is ook logisch: de zon verwarmt de komeet op die plekken, waardoor bevroren gassen sublimeren. “Op deze beelden zien we Imhotep kort voor het ochtendgloren,” vertelt onderzoeker Jean-Baptiste Vincent. “Het is mogelijk dat de eerste zonnestralen enkele kliffen of gebieden die Rosetta vanuit haar huidige baan niet kan zien op dat moment verlichtten.” Een andere mogelijkheid is dat de stofstroom het resultaat is van een explosievere gebeurtenis. Zo kan de stofstroom zijn ontstaan door een warmtegolf die een ijslaag op grotere diepte in de komeet heeft bereikt.

Langdurig?
Hoe het de stofstroom vervolgens vergaan is, is niet helemaal duidelijk. Al snel baadde Imhotep in het zonlicht en was het voor OSIRIS niet langer mogelijk om specifieke stofstromen te detecteren. Onduidelijk is dus of de stofstroom die OSIRIS zag ontstaan langdurig of slechts kort actief is geweest. “Over het algemeen zijn de stofstromen van 67P langdurig actief,” stelt Vincent. “De meesten blijven zeker zes uren actief en duiken zelfs tijdens de volgende rotatie weer op.”

De toevallige observatie van Rosetta kan onderzoekers – in combinatie met de voortdurende monitoring van de activiteit van komeet 67P – meer inzicht geven in de activiteit van de komeet. Ze kunnen verschillende theorieën die ze over de activiteit van de komeet hebben, toetsen.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_151914351
Rosetta mission listen to sound of Philae landing on comet
Published on Apr 21, 2015

Rosetta mission: listen to sound of Philae landing on comet ...
www.telegraph.co.uk › News › Science › Science News
Nov 21, 2014 - Scientists have released the sound of the Rosetta probe Philae touching down on comet 67p Churyumov-Gerisamenko.

Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_151914376
Published on Apr 16, 2015

This stunning animation shows us the solar system formation in all its glory.

Data provided by Rosetta Mission

Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_151914406
En een interessante TED talk over de Rosetta missie en de landing

Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_151914413
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')