abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_146697671


deel 1
W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven

deel 2
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #2

deel 3
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #3

deel 4
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #4

deel 5
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #5

deel 6
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #6

deel 7
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #7

deel 8
W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #8

deel 9
W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #9

deel 10
W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #10

De Rosetta-missie: een fascinerende reis naar de oorsprong van het leven

2014 wordt een intensief jaar voor ESA’s kometenjager Rosetta. Na een reis van bijna tien jaar en een winterslaap van 957 dagen zal ruimtesonde Rosetta komeet Churyumov-Gerasimenko ontmoeten. Als klap op de vuurpijl maakt lander Philae zich klaar om voor het eerst in de geschiedenis te landen op een komeet. Rosetta is één van de meest complexe en ambitieuze missies ooit. Tijd om de missie eens onder de loep te nemen.



Sinds november 1993 hebben wetenschappers en ingenieurs uit Europa en de Verenigde Staten hun krachten gebundeld om de ruimtesonde Rosetta en een lander genaamd Philae te bouwen. Rosetta werd in 2004 gelanceerd en zette middels een aantal flyby’s langs de aarde en Mars koers richting komeet Churyumov-Gerasimenko. Rosetta in de buurt van de komeet Churyumov Gerasimenko krijgen is niet makkelijk. “Geen enkele bestaande raket is in staat om een ruimtesonde rechtstreeks naar een komeet te sturen. In plaats daarvan slingert Rosetta door het zonnestelsel mede dankzij de zwaartekracht van de aarde en Mars. “De Rosetta-missie is een fascinerende reis naar onze oorsprong,” vertelt Matt Taylor, projectwetenschapper bij het ESA Rosetta-team. “Rosetta is uniek omdat het de eerste missie is die heel dicht bij een komeet zal komen en een lander zal plaatsen. Daarnaast zal de ruimtesonde getuige zijn van de spectaculaire transformatie van de komeet naarmate de afstand tot de zon kleiner wordt.”

Rosetta’s twaalf jaar durende reis door de ruimte. Animatie:ESA.

Wakker worden
In juni 2011 werd Rosetta in een diepe winterslaap gebracht voor de koudste, meest afgelegen deel van de reis. Rosetta werd in een langzame draai gezet om de stabiliteit te handhaven en haar zonnevleugels naar zon gericht om zoveel mogelijk zonlicht als mogelijk op te vangen. “Het is de eerste missie voorbij de asteroïdengordel die afhankelijk is van energie-opwekking door de zon, waardoor de sonde in staat is te opereren op 800 miljoen kilometer van de zon.” ESA is bezorgd om de gezondheid van het ruimtevaartuig. Zonder kleerscheuren een ruimtereis van meer dan tien jaar doorkomen is heel wat. “De onderdelen van Rosetta zijn uitvoerig getest, zodat zij kan omgaan met de ontberingen in de ruimte. We weten niet meer van Rosetta als toen ze in de sluimerstand ging,” aldus Taylor. Op dit moment zijn zowel de komeet als Rosetta op de terugreis naar het binnenste van het zonnestelsel en staat het Rosetta-team klaar om op 20 januari 2014 Rosetta, na een winterslaap van 957 dagen, wakker te maken.

Ontmoeting
“Zodra we de ruimtesonde met succes uit de winterslaap hebben gehaald en de instrumenten uitvoerig zijn getest, zullen we voorzichtig de komeet naderen en metingen verrichten.” Op het moment dat Rosetta wakker wordt, bevindt de sonde zich op nog zo’n negen miljoen kilometer van de komeet. In mei 2014 is die afstand naar verwachting verkleind tot twee miljoen kilometer en dan worden de eerste beelden van de Churyumov-Gerasimenko verwacht.

BELANGRIJKE LES
De ruimtesonde Rosetta is gebouwd met technologie van de jaren negentig en is niet de eerste ruimtesonde die naar een komeet wordt gestuurd. ESA’s Giotto werd ontworpen om de mysteries rond de komeet Halley op te lossen. Op 13 maart 1986 vloog Giotto heel dicht langs de komeet. Niemand had verwacht dat de ruimtesonde het spervuur aan komeetstof zou overleven. Hoewel Giotto flink werd beschadigd tijdens de flyby, bleven de meeste instrumenten operationeel. “De Giotto-missie was voor de ESA een belangrijke les. Hierdoor kon de technologie voor toekomstige missies zoals Rosetta worden verbeterd.”


Een prachtig beeld van Rosetta boven Mars, gemaakt door de Philae-camera op een afstand van ongeveer duizend kilometer van Mars. Foto: CIVA / Philae / ESA.

Rosetta zal de eerste ruimtesonde zijn die, op korte afstand, getuige is van een spectaculaire transformatie van de komeet. De verwachting is dat het prachtige beelden oplevert, maar het is ook een groot gevaar. Naarmate de komeet in toenemende intensiteit wordt blootgesteld aan de straling van de zon begint het ijs te sublimeren. Het gas dat uit de kern ontsnapt neemt ook stof mee en dat leidt tot de vorming van twee staarten. De ionenstaart bevat geïoniseerd gas en stof en stroomt altijd in tegengestelde richting van de zon. De stofstaart van microscopische stofdeeltjes draait enigszins in de richting van de baanvan de komeet. Hoewel het gas en stof de helderheid verhoogt, verbergt het ook de kern van de komeet. Het gas en het stof kunnen er voor zorgen dat Rosetta en Philae schade oplopen. Rosetta zal komeet Churyumov-Gerasimenko in het koude gebied van het zonnestelsel ontmoeten op het moment dat de komeet nog geen activiteit vertoont. “Het ontwerp van de baan van Rosetta is zodanig goed uitgezocht dat het ruimtevaartuig de gevaarlijke gebieden vermijdt, zoals de staart van de komeet. De navigatiecamera en het regelsysteem rekent op het zien van een deel van de zonnige zijde van de komeet, zodat het ruimtevaartuig niet in het staartgebied terechtkomt.”

Landing
Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid zal er een poging gedaan worden om te landen op een komeet. Rosetta zal een serie manoeuvres maken om dichtbij de komeet te komen en dan zal de snelheid worden verlaagd tot ongeveer 25 meter per seconde. Het naderen van een komeet, erom heen cirkelen en er ook nog eens op landen is en delicate aangelegenheid. Aangezien er weinig bekend is van de komeet moeten beelden en analyses van de komeet meer duidelijkheid verschaffen. “Aan de hand van die informatie besluiten wetenschappers en operationele teams wat de beste landingsplaats zal zijn. Hierdoor kunnen wij de veiligheid van de lander het beste waarborgen.” Uiteindelijk wordt het ruimtevaartuig in een baan rond de kern van de komeet gebracht op een afstand van ongeveer 25 kilometer. “De zwaartekracht van de komeet is een miljoen keer kleiner dan die van de aarde. Een natuurlijke baan om de komeet is daardoor alleen mogelijk onder de 30 kilometer,” aldus Taylor. In november 2014 wordt de lander Philae losgelaten op een hoogte van ongeveer een kilometer en zal op loopsnelheid landen op de uitgekozen landingsplaats. Onmiddellijk na de landing zal een harpoen worden afgevuurd om de lander te verankeren en te voorkomen dat Philae ontsnapt aan de zeer zwakke zwaartekracht van de komeet. Op de komeet zal Philae hoge resolutie foto’s maken en boringen verrichten op het oppervlak. De ruimtesonde Rosetta zal in een baan om de komeet Churyumov-Gerasimenko blijven in de nabijheid van de ijzige kern. Het zal meer dan een jaar duren voordat de opmerkelijke missie, in december 2015, tot een einde komt.


Rosetta’s Philae lander op de kern van de komeet. Animatie: ESA / AOES Medialab

Op 20 januari 2014 werd Rosetta wakker en was de sonde klaar voor de laatste etappe van haar bijzondere reis. “Ik ben ervan overtuigd dat we in staat zijn om dat te doen. Van daaruit moeten we de belangrijkste uitdagingen aangaan zoals de ontmoeting met de komeet en vervolgens de landing. Echter, voor mij is het belangrijkste aspect de wetenschap. Kometen zijn de meest primitieve objecten in het zonnestelsel. Een tijdcapsule uit de vroege stadia van de vorming van ons zonnestelsel. Kometen worden verantwoordelijk gehouden voor het leveren van een groot deel van het water in het zonnestelsel, waaronder het water op aarde. Door te kijken naar bepaalde isotopen zullen we in staat zijn om verhoudingen van de komeet te vergelijken met die van de aarde en de link tussen het ontstaan van het leven, de aarde en de kometen versterken,” aldus Taylor. De ijzige resten van de vorming van de planeten kunnen de sleutel zijn tot het ontrafelen van het mysterie dat ‘de oorsprong van het leven’ heet.



12 november 2014 was de dag van de landing. Om 09.35 werd Philae losgekoppeld van Rosetta en braken de 'Seven Hours of Terror aan'
Net na 17:00 uur kwam het signaal binnen dat de lander Philae de afdaling naar komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko had overleefd
Ook heeft Philae kort na zijn vertrek een foto van Rosetta gemaakt. En omgekeerd fotografeerde Rosetta de vertrekkende Philae.
Een leuk weetje: omdat de zwaartekracht op komeet 67P/C-G beperkt is, weegt de lander eenmaal op het oppervlak van de komeet slechts één gram!

Philae2014 twitterde op woensdag 12-11-2014 om 17:04:09 Touchdown! My new address: 67P! #CometLanding reageer retweet
We weten dat Philae drie keer landde door data van het ROMAP instrument en van het landingsgestel. De eerste keer landde hij met een snelheid van zo'n 1 meter per seconden. En we weten ook precies waar, door het combineren van beelden van de OSIRIS camera met metingen door het MUPUS instrument. Toen stuiterde hij weer door met een snelheid van ongeveer 38 centimeter per seconde. Een stuiter die ongeveer twee uur duurde, waarin Philae een kilometer aflegde. De richting van deze stuiter is echter nog niet bekend. De tweede stuiter die hierop volgde had een snelheid van slecht 3 centimeter per seconde en duurde maar 7 minuten..
Het stuiteren was voorspeld doordat 67P nauwelijks zwaartekracht heeft. Om stuiteren te voorkomen is Philae uitgerust met een harpoen en een stuwmotor, maar beide systemen bleken niet te werken tijdens de landing.




gifje van de NAVCAM capture van de 1e landing




Persconferentie Dag 1
Op 13-11-2014 werd om 14:00 uur (Nederlandse tijd) door de Europese ruimtevaartorganisatie een persconferentie gehouden waar duidelijk werd dat Philae met slechts twee van zijn drie poten op vaste grond staat. De derde hangt los over een rots heen in het vacuüm van de ruimte. De lander is dus niet goed verankerd. Dat betekent dat de missieleiding zeer voorzichtig moet opereren, bijvoorbeeld met de boor waarmee Philae monsters van de komeet zou moeten
De plaats waar het ruimtevaartuig nu staat, is omringd door onregelmatig terrein dat het zonlicht weghoudt. Aan één kant rijst zelfs een steile rotswand op, blijkt uit de eerste foto's die Philae heeft verstuurd.
De gegevens wijzen erop dat de lander op zijn huidige positie per rotatie van de komeet ongeveer anderhalf uur zonlicht op kan vangen. Dat is aanzienlijk minder dan de zes à zeven uur waar ESA op gehoopt had. Nu draait Philae nog met behulp van een accu, maar op lange termijn moet deze het toch echt van zonne-energie hebben. Een plekje in de schaduw kan de levensduur van de lander dan ook flink verkorten.



Persconferentie Dag 2, 14-11-2014
De ruimtelander Philae is begonnen met boren in de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Het is een risicovolle actie. Philae staat niet goed vast op de grond en kan door het boren omvallen. Aan de andere kant voelen de wetenschappers van het Europese Ruimteagentschap (ESA) zich gedwongen risico's te nemen: de batterijen van de lander zijn namelijk bijna op, waardoor de resultaten van de boring misschien niet eens de Aarde zullen bereiken
Eerder vandaag meldden de wetenschappers van ESA dat het tijd werd om risico's te nemen. ESA stond voor een lastige keuze: proberen we de batterijen op te laden of laten we Philae nu nog snel boren en zoeken naar waardevolle informatie voordat de energie wegvalt? Het is dus voorlopig de tweede optie geworden, ook al bestaat dan het risico dat de lander omvalt.
Teams van onder andere wetenschappers en ingenieurs bestuderen intussen de binnengelopen data. Tachtig tot negentig procent van de verwachte wetenschappelijke gegevens is al binnen. Uit foto's blijkt dat het komeetoppervlak bezaaid is met stof en brokstukken die een omvang hebben van millimeters tot meters.


Het oppervlak van komeet 67P. © Photo News

Update 15-11-2014
Rond middernacht was er opnieuw contact met Philae.
Ze hebben de lander 35 graden weten te draaien in de hoop om meer zonne-energie op te vangen.
Verder werd bekend dat Philae alle wetenschappelijke taken heeft kunnen volbrengen. In totaal 56 uur non stop wetenschappelijke metingen verrichten!
Rond 01:00 uur werd duidelijk dat de batterijen bijna hun limiet hadden bereikt en alle instrumenten aan boord zijn daarom uitgeschakel,.dan is Philae in slaapstand gebracht en zit deel 1 erop. Maar het is nog niet voorbij!
"Als het draaien van de lander niets helpt, komt er in de komende maanden een nieuwe kans. Mogelijk kan het toestel weer energie tanken als de komeet zich naar de zon richt. Maar dat zal waarschijnlijk niet in de komende maanden zijn", zei technisch leider Koen Geurts bij DLR. Vooral het verzenden van data vreet energie en die was bijna op. Er werd dan ook niet verwacht dat er vandaag nog voldoende energie zou zijn.
Sweet dreams Philae!

De missie van Rosetta kan doorgaan tot in 2016. Dan is de brandstof op en raakt de sonde te ver verwijderd van de zon om nog genoeg stroom op te wekken. "Dan zal hij zijn rondjes om 67P blijven draaien of misschien proberen we hem zachtjes op het oppervlak neer te leggen. Hij zal voor altijd blijven meereizen met de komeet."

De missie staat onder leiding van de Nederlander Fred Jansen. Het landingssysteem en de zonnepanelen zijn in Nederland gemaakt. De sonde is getest bij ruimtevaartlaboratorium Estec in Noordwijk.


Een aantal foto's uit het eerste topic











Wist je dat de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko een liedje zingt? Deze melodie is niet met onze oren hoorbaar, maar wel op andere frequenties
https://soundcloud.com/esaops/a-singing-comet
Luister hier hoe het klinkt. Let op, de frequentie is 10.000 keer opgeschroefd om het wijsje te laten horen.


.
.
Live Stream

http://new.livestream.com/esa/cometlanding

of hier
http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta
.
.


.

en inmiddels weten we dat Philae is geland

*O*
.
De documentaire
Comet Catcher: The Rosetta Landing (Documentary 2014)

En de meest recente documentaire op moment van schrijven
Documentary 2014 Landing On A Comet Rosetta Mission 2014 New Details
.
.
een paar foto's van de landing









.
.

.

Het originele krantenartikel van 10 jaar geleden



Home Page.
http://sci.esa.int/rosetta/

http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta

hier staat nog een hele collectie van foto's
https://secure.flickr.com(...)s/72157638315605535/

gerelateerde topics
W&T / New Horizons: De reis naar Pluto (en verder)
W&T / [CENTRAAL] MARS - De Missies! Deel 10
W&T / Hayabusa 2 Missie: opnieuw naar een asteroïde
W&T / [CENTRAAL] Exo-Planeten Topic #2
W&T / Het Astronomie Topic #9
W&T / Astronomie in de Achtertuin #3

[ Bericht 2% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 16-11-2014 00:26:51 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zaterdag 15 november 2014 @ 23:54:45 #2
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146697958
Ik herhaal de kijktips hier nog maar even:
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 november 2014 19:30 schreef X11 het volgende:
DrBrianMay twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 16:50:44 PHILAE SPECIAL !!! Inside the ROSETTA mission to Asteroid 67P - SKY@NIGHT tomorrow Sunday 9pm - Bri reageer retweet
Morgenavond BBC4 22:00 - 23:00 uur.

http://www.bbc.co.uk/programmes/b04pkvpq
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 november 2014 22:19 schreef X11 het volgende:
Morgen (zondag) NPO2 19:45 - 20:15 De kennis van nu.
Over Rosetta, door André Kuipers en Diederik Jekel.
De Nieuwsuur uitzending van vanavond(zaterdag) met Fred Jansen:
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 november 2014 23:32 schreef X11 het volgende:

[..]

Hij staat al online: http://nieuwsuur.nl/uitzending/2014-11-15/
Offset 08:00
Rutte, ga weg. Alsjeblieft. ✔
Poetin, ga weg. Alsjeblieft.
pi_146698004
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 november 2014 17:16 schreef rubbereend het volgende:
Zondag om 21.00u is er op Discovery een docu over Rosetta/Philae

edit: haha, ik had nu net precies hetzelfde gedaan :)
je was er eentje vergeten
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zaterdag 15 november 2014 @ 23:58:43 #4
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146698116
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 november 2014 23:55 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

edit: haha, ik had net precies hetzelfde gedaan :)
je was er eentje vergeten
:D
Ik zag het! Bedankt.
Dat wordt meerdere DVD-recorders gebruiken, vrees ik. :)
Onee, het past net.
Rutte, ga weg. Alsjeblieft. ✔
Poetin, ga weg. Alsjeblieft.
pi_146698549
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 november 2014 23:58 schreef X11 het volgende:

[..]

:D
Ik zag het! Bedankt.
Dat wordt meerdere DVD-recorders gebruiken, vrees ik. :)
Onee, het past net.
;)
hier is de docu van National Geographic
(ik heb deze ook in de OP gezet)

Nu eerst even nieuwsuur kijken
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146698780
Dit is de meest recente documentaire met vrij recente gegevens
Landing On A Comet Rosetta Mission 2014 New Details

Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zondag 16 november 2014 @ 00:28:36 #7
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146699287
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 00:15 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Dit is de meest recente documentaire met vrij recente gegevens
Landing On A Comet Rosetta Mission 2014 New Details

Bedankt. Ik heb 'm gedownload en ga hem morgen op tv bekijken. Hangend in de bank.
Rutte, ga weg. Alsjeblieft. ✔
Poetin, ga weg. Alsjeblieft.
pi_146699537
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 00:28 schreef X11 het volgende:

[..]

Bedankt. Ik heb 'm gedownload en ga hem morgen op tv bekijken. Hangend in de bank.
^O^
Het was een leuk helder stukje bij nieuwsuur
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146708510
MUPUS update:

Samengevat:

Ze zijn er niet in geslaagd om de hamer 'in' de komeet te krijgen. Op 4 verschillende standen geprobeerd (verschillende krachten), maar de komeet is dus harder dan van te voren gedacht.


Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 17:47:40 Results (1) First off: some reported MUPUS results as found in media are wrong. They never asked us. @Philae2014 @ESA_Rosetta reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 18:36:57 Results (2) MUPUS TM worked fine throughout the whole timeline and sees a very cold steep wall in front of us @Philae2014 reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 18:39:50 Results (3) TM sees clear diurnal temperature signal. Around local noon direct sunlight on that wall caused a steep temperature increase... reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 18:38:34 Results (4) ... and also steep temperature drop shortly after. Data indicate low thermal diffusivity and fluffy substance @Philae2014 reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 18:53:22 Results (5) The anchors still below Philae in shadow see the diurnal heat wave as well and at the same time as TM and the solar panels reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 18:56:58 Results (6) Penetrator was deployed to the commanded distance. Remember that device had not been switched on since 2002 reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 18:59:21 Addressing the questions about that fluffy stuff: have to speculate. Best guess tiny mineral grains and organics fluffy like cigar ash reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:06:27 Results (7) Temperature inside PEN dropped significantly compared to status before deployment.Might have hit a pile of stuff on the way out reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:11:04 Results (8) Another instrument saw better performance thereafter - we might have changed Philae's attitude reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:14:45 Results (9) Hammering started as intended in the lowest of 3 power settings (expecting a fluffy soft surface) reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:39:23 Results (10) The depth sensor shows some up and down but no progress. The control loop increased to power setting 2 reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:39:49 Results (11) depth sensor still shows no progress. Control loop goes to power setting 3. Still no progress! reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:40:19 Results (12) This means that the stuff is really hard! A very interesting finding, not visible from orbit! reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:47:21 Results (13) We have a secret power setting 4. Nicknamed "desperate mode". Beyond the design specs. We activated it reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:57:01 Results (14) Still no progress. The hammer gave up and failed after 7 minutes. Jerzy was right. We were desperate, activated, were punished reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:57:58 Results (15) Surface must be >2 MPa hard! The comet remains surprising bizarre and uncooperative reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:58:21 Results (16). To put this into perspective: MUPUS performed beautifully inside the specifications. The comet failed to cooperate reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:59:22 Results (17) The loss of subsurface data is sad. The detection of this very hard crust is a great find the orbiter couldn't have done reageer retweet
pi_146708612
Ik vind dit overigens wel de meest woeste foto:

Echt zo'n wow-momentje.

Overigens heb ik smakelijk kunnen lachen om:

quote:
"Results (16). To put this into perspective: MUPUS performed beautifully inside the specifications. The comet failed to cooperate"
pi_146708666
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 13:54 schreef nikao het volgende:

Ze zijn er niet in geslaagd om de hamer 'in' de komeet te krijgen. Op 4 verschillende standen geprobeerd (verschillende krachten), maar de komeet is dus harder dan van te voren gedacht.
Dit is op zichzelf al een verrassende bevinding dus. ^O^

Ik ben benieuwd of dit de ideeën die er bestaan over de samenstelling van de komeet verandert.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  zondag 16 november 2014 @ 18:22:22 #12
371833 BlauweTijger
Doet tegen iedereen stoer
pi_146715941
Welke apparaat is momenteel het verst in het heelal? Qua afstand. En waar is die ongeveer? :)
En altijd het laatste woord.
pi_146716243
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 14:00 schreef Molurus het volgende:

[..]

Dit is op zichzelf al een verrassende bevinding dus. ^O^

Ik ben benieuwd of dit de ideeën die er bestaan over de samenstelling van de komeet verandert.
Laten die duimen maar omlaag want dit is gewoon slecht nieuws. De kans dat aminozuren worden gevonden is plots een stuk kleiner geworden.
Never argue with idiots. First they will lower you to their level then beat you with experience.
pi_146716332
quote:
1s.gif Op zondag 16 november 2014 18:28 schreef eight het volgende:

[..]

Laten die duimen maar omlaag want dit is gewoon slecht nieuws. De kans dat aminozuren worden gevonden is plots een stuk kleiner geworden.
Alle nieuwe informatie is voor mij goed nieuws. Dus ik hou ze gewoon omhoog. ^O^
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146716446
quote:
1s.gif Op zondag 16 november 2014 18:28 schreef eight het volgende:

[..]

Laten die duimen maar omlaag want dit is gewoon slecht nieuws. De kans dat aminozuren worden gevonden is plots een stuk kleiner geworden.
Vanuit de wetenschap gezien is dit natuurlijk gewoon goed nieuws; het is anders dan verwacht en dus een nieuwe ontdekking ;)

Ten aanzien van aminozuren; MUPUS was helemaal het instrument niet dat een bodem monster neemt, dat is SD2 (met een boor). En volgens mij hebben die gewoon een sample genomen.
pi_146716469
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 18:22 schreef BlauweTijger het volgende:
Welke apparaat is momenteel het verst in het heelal? Qua afstand. En waar is die ongeveer? :)
Dat is Voyager 1:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Voyager_1

Die is nu op een afstand van 130 AE, ofwel 19 miljard kilometer.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146716517
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 18:22 schreef BlauweTijger het volgende:
Welke apparaat is momenteel het verst in het heelal? Qua afstand. En waar is die ongeveer? :)
Voyager 1, al 37 jaar onderweg en inmiddels op 19312128000 km afstand :P http://en.wikipedia.org/wiki/Voyager_1
  zondag 16 november 2014 @ 18:36:26 #18
371833 BlauweTijger
Doet tegen iedereen stoer
pi_146716628
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 18:33 schreef Molurus het volgende:

[..]

Dat is Voyager 1:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Voyager_1

Die is nu op een afstand van 130 AE, ofwel 19 miljard kilometer.
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 18:34 schreef Singel het volgende:

[..]

Voyager 1, al 37 jaar onderweg en inmiddels op 19312128000 km afstand :P http://en.wikipedia.org/wiki/Voyager_1
Gaaf, thx! Jammer dat die er in 2025 sowieso meer ophoudt doordat de tank leeg is. Geen stroom meer etc. Benieuwd waar die eindigd :)
En altijd het laatste woord.
pi_146717004
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 18:36 schreef BlauweTijger het volgende:

[..]

[..]

Gaaf, thx! Jammer dat die er in 2025 sowieso meer ophoudt doordat de tank leeg is. Geen stroom meer etc. Benieuwd waar die eindigt :)
Ach, tegen die tijd is er ook niet zoveel meer dat hij aan waardevolle informatie kan terugsturen. 19 miljard kilometer lijkt veel, maar in dit tempo doet ie er duizenden jaren over om de dichtstbijzijnde ster te bereiken. Hij heeft echt maar net het zonnestelsel verlaten.

Leuk weetje: communicatie met Voyager 1 heeft nu al een vertraging van 35 uur. Signalen die Voyager terugstuurt zijn dus meer dan een dag onderweg voor we ze ontvangen.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  zondag 16 november 2014 @ 18:44:16 #20
371833 BlauweTijger
Doet tegen iedereen stoer
pi_146717084
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 18:43 schreef Molurus het volgende:

[..]

Ach, tegen die tijd is er ook niet zoveel meer dat hij aan waardevolle informatie kan terugsturen. 19 miljard kilometer lijkt veel, maar in dit tempo doet ie er duizenden jaren over om de dichtstbijzijnde ster te bereiken. Hij heeft echt maar net het zonnestelsel verlaten.

Leuk weetje: communicatie met Voyager 1 heeft nu al een vertraging van 35 uur. Signalen die Voyager terugstuurt zijn dus meer dan een dag onderweg voor we ze ontvangen.
Is zo, best frustrerend lijkt me dat. Zoveel tijd geld en moeite en we kunnen niet eens 1 lichtjaar afleggen. :P Ik vind 35 uur nog best wel meevallen eigenlijk. :o
En altijd het laatste woord.
pi_146717799
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 18:33 schreef nikao het volgende:

[..]

Vanuit de wetenschap gezien is dit natuurlijk gewoon goed nieuws; het is anders dan verwacht en dus een nieuwe ontdekking ;)

Ten aanzien van aminozuren; MUPUS was helemaal het instrument niet dat een bodem monster neemt, dat is SD2 (met een boor). En volgens mij hebben die gewoon een sample genomen.
Toch goed nieuws dus
Thanks voor de opheldering. ^O^
Never argue with idiots. First they will lower you to their level then beat you with experience.
pi_146735067
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 13:54 schreef nikao het volgende:
MUPUS update:

Samengevat:

Ze zijn er niet in geslaagd om de hamer 'in' de komeet te krijgen. Op 4 verschillende standen geprobeerd (verschillende krachten), maar de komeet is dus harder dan van te voren gedacht.

Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 17:47:40 Results (1) First off: some reported MUPUS results as found in media are wrong. They never asked us. @Philae2014 @ESA_Rosetta reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 18:36:57 Results (2) MUPUS TM worked fine throughout the whole timeline and sees a very cold steep wall in front of us @Philae2014 reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 18:39:50 Results (3) TM sees clear diurnal temperature signal. Around local noon direct sunlight on that wall caused a steep temperature increase... reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 18:38:34 Results (4) ... and also steep temperature drop shortly after. Data indicate low thermal diffusivity and fluffy substance @Philae2014 reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 18:53:22 Results (5) The anchors still below Philae in shadow see the diurnal heat wave as well and at the same time as TM and the solar panels reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 18:56:58 Results (6) Penetrator was deployed to the commanded distance. Remember that device had not been switched on since 2002 reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 18:59:21 Addressing the questions about that fluffy stuff: have to speculate. Best guess tiny mineral grains and organics fluffy like cigar ash reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:06:27 Results (7) Temperature inside PEN dropped significantly compared to status before deployment.Might have hit a pile of stuff on the way out reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:11:04 Results (8) Another instrument saw better performance thereafter - we might have changed Philae's attitude reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:14:45 Results (9) Hammering started as intended in the lowest of 3 power settings (expecting a fluffy soft surface) reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:39:23 Results (10) The depth sensor shows some up and down but no progress. The control loop increased to power setting 2 reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:39:49 Results (11) depth sensor still shows no progress. Control loop goes to power setting 3. Still no progress! reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:40:19 Results (12) This means that the stuff is really hard! A very interesting finding, not visible from orbit! reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:47:21 Results (13) We have a secret power setting 4. Nicknamed "desperate mode". Beyond the design specs. We activated it reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:57:01 Results (14) Still no progress. The hammer gave up and failed after 7 minutes. Jerzy was right. We were desperate, activated, were punished reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:57:58 Results (15) Surface must be >2 MPa hard! The comet remains surprising bizarre and uncooperative reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:58:21 Results (16). To put this into perspective: MUPUS performed beautifully inside the specifications. The comet failed to cooperate reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:59:22 Results (17) The loss of subsurface data is sad. The detection of this very hard crust is a great find the orbiter couldn't have done reageer retweet
Jammer dat dat niet meer gelukt is, en dan zeggen dat 67P niet wilt meewerken haha :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146735083
voor de mensen die het niet weten, de Voyagers hebben een grammofoonplaat bij zich met boodschappen van het leven op Aarde en onze cultuur
Carl Sagan heeft hieraan meegewerkt

Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 17 november 2014 @ 09:15:19 #24
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_146735136
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 18:43 schreef Molurus het volgende:

[..]

Ach, tegen die tijd is er ook niet zoveel meer dat hij aan waardevolle informatie kan terugsturen. 19 miljard kilometer lijkt veel, maar in dit tempo doet ie er duizenden jaren over om de dichtstbijzijnde ster te bereiken. Hij heeft echt maar net het zonnestelsel verlaten.
En straks knalt hij bovenop een tot dusver onbekende planeet in ons eigen zonnestelsel.. :P

Okee, ik geef toe dat de kans erg klein is..
  maandag 17 november 2014 @ 09:16:54 #25
37248 BertV
Klei indiaan
pi_146735154
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 09:10 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
voor de mensen die het niet weten, de Voyagers hebben een grammofoonplaat bij zich met boodschappen van het leven op Aarde en onze cultuur
Carl Sagan heeft hieraan meegewerkt

De aliens die dit ding onderscheppen, als de mensheid nog bestaat, zijn in een vloek en een zucht op aarde. Het is eigenlijk onze digitale grafsteen.

/depressieve modus. :P
Handgemaakt | Doggerland-overlever
pi_146735190
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 09:16 schreef BertV het volgende:

[..]

De aliens die dit ding onderscheppen, als de mensheid nog bestaat, zijn in een vloek en een zucht op aarde. Het is eigenlijk onze digitale grafsteen.

/depressieve modus. :P
"Ik snap niet waarom we zoveel geld uitgeven aan onderzoek naar buitenaards leven. Als het er al is dan zijn ze OF dommer en wil ik niets met ze te maken hebben OF ze zijn slimmer dan ons, en dan vinden ze ons dus eerder dan wij hen." - Theo Maassen
pi_146735264
Heel het weekend heb ik in dit topic teruggelezen. Zelfs dat was nog een beetje spannend, ondanks dat ik de afloop al wist. :+ Waarschijnlijk toch een succesvolle missie. ^O^

Sommige mensen zeiden hier zelfs dat de missie voor 100% geslaagd is, omdat alle instrumenten zijn geactiveerd. Dat vind ik alleen niet. Of er bruikbare data vanuit de oven is, is nu nog onzeker. Bovendien had de oven meer potentie dan alleen deze test. Philae heeft namelijk 26 (!) interne ovens. Die zijn niet allemaal gebruikt heb ik het vermoeden. :+
gr gr
  maandag 17 november 2014 @ 09:29:35 #28
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146735312
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 09:15 schreef qltel het volgende:

[..]

En straks knalt hij bovenop een tot dusver onbekende planeet in ons eigen zonnestelsel.. :P

Okee, ik geef toe dat de kans erg klein is..
NIBURU :o
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146735428
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 09:16 schreef BertV het volgende:

[..]

De aliens die dit ding onderscheppen, als de mensheid nog bestaat, zijn in een vloek en een zucht op aarde. Het is eigenlijk onze digitale grafsteen.

/depressieve modus. :P
Dan moeten ze eerst dan ding weten te ontcijferen :)

quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 09:19 schreef Coelho het volgende:

[..]

"Ik snap niet waarom we zoveel geld uitgeven aan onderzoek naar buitenaards leven. Als het er al is dan zijn ze OF dommer en wil ik niets met ze te maken hebben OF ze zijn slimmer dan ons, en dan vinden ze ons dus eerder dan wij hen." - Theo Maassen
hoe kom je erbij dat er veel geld aan besteed wordt?

quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 09:25 schreef Quyxz_ het volgende:
Heel het weekend heb ik in dit topic teruggelezen.
dat vind ik mooi om te horen
:)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  maandag 17 november 2014 @ 09:44:57 #30
37248 BertV
Klei indiaan
pi_146735502
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 09:38 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Dan moeten ze eerst dan ding weten te ontcijferen :)

De beschavingen die de Voyagers gaan onderscheppen hebben onze planeet dan al lang gevonden.
Handgemaakt | Doggerland-overlever
  maandag 17 november 2014 @ 11:24:32 #31
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146737363
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 09:38 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Dan moeten ze eerst dan ding weten te ontcijferen :)

Ik weet niet of je weet wat er op staat maar aliens kunnen het ding waarschijnlijk makkelijk ontcijferen aangezien er universeel geldende dingen op staan.

http://voyager.jpl.nasa.g(...)n_record_diagram.jpg
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146737544
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 11:24 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Ik weet niet of je weet wat er op staat maar aliens kunnen het ding waarschijnlijk makkelijk ontcijferen aangezien er universeel geldende dingen op staan.

http://voyager.jpl.nasa.g(...)n_record_diagram.jpg
Waarom denk je dat ik dat filmpje erbij heb gezet? :)
Als het intelligent buitenaards leven is wel ja, maar dan nog, er zijn een hoop mensen in onze eigen beschaving die universeel geldende dingen niet eens snappen, of zelfs niet eens weet van hebben ;)
back to the comet
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport maandag 17 november 2014 @ 11:41:26 #33
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_146737737
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 11:32 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Waarom denk je dat ik dat filmpje erbij heb gezet? :)
Als het intelligent buitenaards leven is wel ja, maar dan nog, er zijn een hoop mensen in onze eigen beschaving die universeel geldende dingen niet eens snappen, of zelfs niet eens weet van hebben ;)
back to the comet
Zonder die uitleg zou ik er geen snars van begrijpen :@
Hoe zou je moeten weten wat wat is?
100.000 katjes
Fuck the EBU!
pi_146737828
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 11:24 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Ik weet niet of je weet wat er op staat maar aliens kunnen het ding waarschijnlijk makkelijk ontcijferen aangezien er universeel geldende dingen op staan.

http://voyager.jpl.nasa.g(...)n_record_diagram.jpg
Universeel of niet, het is volgens menselijke concepten bedacht en daardoor niet aannemelijk dat aliens het ding zouden kunnen ontcijferen.
  maandag 17 november 2014 @ 11:56:13 #35
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146738102
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 11:45 schreef Apekoek het volgende:

[..]

Universeel of niet, het is volgens menselijke concepten bedacht en daardoor niet aannemelijk dat aliens het ding zouden kunnen ontcijferen.
Nee, het is universeel want het gaat over pulsars en waterstofatomen.. dingen die aliens allang weten als ze in de ruimte actief zijn ;).
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146738223
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 11:56 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Nee, het is universeel want het gaat over pulsars en waterstofatomen.. dingen die aliens allang weten als ze in de ruimte actief zijn ;).
Dat snap ik, maar het is de vraag of zij in staat zijn menselijke omschrijvingen te vertalen naar hun eigen taal en kennis. Ik denk het niet. Het is niet de stof dat ze niet begrijpen maar hoe het omschreven staat, dat is namelijk in menselijke begrippen en beeltenissen gevisualiseerd. Aliens kunnen een hele andere manier van omschrijven en begrip hebben.

Het is vergelijkbaar wanneer jij over je favoriete onderwerp zou moeten lezen in het chinees (ik neem dan even aan dat je geen chinees/mandarijn beheerst).
  maandag 17 november 2014 @ 12:07:07 #37
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146738377
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 12:00 schreef Apekoek het volgende:

[..]

Dat snap ik, maar het is de vraag of zij in staat zijn menselijke omschrijvingen te vertalen naar hun eigen taal en kennis. Ik denk het niet. Het is niet de stof dat ze niet begrijpen maar hoe het omschreven staat, dat is namelijk in menselijke begrippen en beeltenissen gevisualiseerd. Aliens kunnen een hele andere manier van omschrijven en begrip hebben.
Als een alien lichtgevoelige zintuigen heeft dan ziet ie de sterrenhemel al hetzelfde als dat wij dat doen, en dan zal ie hetzelfde begrip hebben van het waterstofatoom.. dus dan zal ie die plaat ook kunnen ontcijferen.

quote:
Het is vergelijkbaar wanneer jij over je favoriete onderwerp zou moeten lezen in het chinees (ik neem dan even aan dat je geen chinees/mandarijn beheerst).
Daarom staan er ook tekeningetjes ipv teksten in het mandarijn..
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146738977
Symbolen zijn universeel te snappen, soms begrijpen dieren het zelfs. Tekeningen zijn zoveel mogelijk 1 op 1 met wat je ziet in de realiteit. Eens met Maanvis dus.
Exponentiële deflatie van Bitcoin maakt arme mensen nog veel sneller armer dan het grote probleem van inflatie. Gematigde burning van Ethereum is de gulden middenweg.
pi_146738990
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 12:07 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Als een alien lichtgevoelige zintuigen heeft dan ziet ie de sterrenhemel al hetzelfde als dat wij dat doen, en dan zal ie hetzelfde begrip hebben van het waterstofatoom.. dus dan zal ie die plaat ook kunnen ontcijferen.

[..]

Daarom staan er ook tekeningetjes ipv teksten in het mandarijn..
De tekeningen zijn gemaakt volgens de denkwijze van de mens, wie zegt dat zij hetzelfde waarnemen, begrijpen en zaken visualiseren? Hoe slim ze ook zouden zijn.
pi_146739012
quote:
1s.gif Op maandag 17 november 2014 12:36 schreef firefly3 het volgende:
Symbolen zijn universeel te snappen, soms begrijpen dieren het zelfs. Tekeningen zijn zoveel mogelijk 1 op 1 met wat je ziet in de realiteit. Eens met Maanvis dus.
Absoluut niet mee eens dus. Zie mijn reactie hierboven.
pi_146739026
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 12:36 schreef Apekoek het volgende:

[..]

De tekeningen zijn gemaakt volgens de denkwijze van de mens, wie zegt dat zij hetzelfde waarnemen, begrijpen en zaken visualiseren? Hoe slim ze ook zouden zijn.
Als zij de zon als een driehoek waarnemen, zullen ze ons getekende zon ook als driehoek waarnemen.
Exponentiële deflatie van Bitcoin maakt arme mensen nog veel sneller armer dan het grote probleem van inflatie. Gematigde burning van Ethereum is de gulden middenweg.
  maandag 17 november 2014 @ 12:39:01 #42
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146739052
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 12:37 schreef Apekoek het volgende:

[..]

Absoluut niet mee eens dus. Zie mijn reactie hierboven.
Maar dieren begrijpen bepaalde symbolen zelfs.. waarom aliens dan niet?
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  FOK!fotograaf maandag 17 november 2014 @ 14:39:53 #43
842 Zorro
Z
pi_146742279
Hieroglyfen zijn ook tekeningetjes. Snap jij het?
Un dann rettet kein Kavallerie,
keine Zorro kümmert sich dodrömm.
Dä piss höchstens e " Zet " en der Schnie
pi_146742324
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 12:39 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Maar dieren begrijpen bepaalde symbolen zelfs.. waarom aliens dan niet?
Dieren, mensen we zijn uiteindelijk allemaal familie. Bovendien begrijpen dieren symbolen alleen wanneer je ze een bepaalde basis aanleert. Waarom zou een alien niet fundamenteel anders kunnen zijn, fundamenteel anders denken en doen? Andere oorsprong etc.
pi_146742482
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 12:36 schreef Apekoek het volgende:

[..]

De tekeningen zijn gemaakt volgens de denkwijze van de mens, wie zegt dat zij hetzelfde waarnemen, begrijpen en zaken visualiseren? Hoe slim ze ook zouden zijn.
We gaan er even vanuit dat ze de tekeningen kunnen zien. Dat betekend dat ze ook zintuigen hebben die op onze ogen lijken. Jezelf de ruimte in schieten behoeft enige vorm van intelligentie. Een hoge mate van intelligentie geeft ze een redelijk inlevingsvermogen en technische kennis. Ik denk dat ze zich, ook dmv het bestuderen van de Voyager zelf, best de nodige informatie toe kunnen eigenen om er de informatie uit te kunnen halen.
pi_146742892
Robert Moog died for our synths
pi_146742987
quote:
mooi plaaike!
  maandag 17 november 2014 @ 15:15:00 #48
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146743213
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 14:41 schreef Apekoek het volgende:

[..]

Dieren, mensen we zijn uiteindelijk allemaal familie. Bovendien begrijpen dieren symbolen alleen wanneer je ze een bepaalde basis aanleert. Waarom zou een alien niet fundamenteel anders kunnen zijn, fundamenteel anders denken en doen? Andere oorsprong etc.
ja maar als die aliens visuele zintuigen hebben dan herkennen ze hetzelfde als wij het over bepaalde sterrenstelsels hebben. het kan dan niet zijn datj e iets heel anders ziet zegmaar ;).
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  maandag 17 november 2014 @ 15:15:45 #49
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146743226
quote:
dan is ie mooi slecht terecht gekomen daar!
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  maandag 17 november 2014 @ 15:39:42 #50
37248 BertV
Klei indiaan
pi_146743972
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 15:15 schreef Maanvis het volgende:

[..]

dan is ie mooi slecht terecht gekomen daar!
precies in de schaduw, maar de komeet komt nog dichter bij de zo'n... wellicht dat er dan een moment van zonlicht is.
Handgemaakt | Doggerland-overlever
  maandag 17 november 2014 @ 15:41:31 #51
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146744047
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 15:39 schreef BertV het volgende:

[..]

precies in de schaduw, maar de komeet komt nog dichter bij de zo'n... wellicht dat er dan een moment van zonlicht is.
als ie te dicht bij de zon komt is het afgelopen met de philae...
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  maandag 17 november 2014 @ 17:19:34 #52
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146747286
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 15:15 schreef Maanvis het volgende:

[..]

dan is ie mooi slecht terecht gekomen daar!
Als ik de tekst goed begrijp is dat nog niet zijn eindstation. Ze weten ook nog steeds niet precies waar Philae zich bevindt.

Op de opname van 15:43 beweegt hij naar het oosten (wat dat daar ook mag betekenen).
Dat verklaart m.i. ook waarom hij zo mooi wit zichtbaar is terwijl de achtergrond in schaduw gehuld is.

[ Bericht 0% gewijzigd door X11 op 17-11-2014 17:28:52 ]
Rutte, ga weg. Alsjeblieft. ✔
Poetin, ga weg. Alsjeblieft.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog maandag 17 november 2014 @ 20:19:36 #53
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146753469
nog een stukje voor de visueel ingestelde mensen onder ons:

DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  maandag 17 november 2014 @ 20:33:32 #54
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146754013
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 17:19 schreef X11 het volgende:

[..]

Als ik de tekst goed begrijp is dat nog niet zijn eindstation. Ze weten ook nog steeds niet precies waar Philae zich bevindt.

Op de opname van 15:43 beweegt hij naar het oosten (wat dat daar ook mag betekenen).
Dat verklaart m.i. ook waarom hij zo mooi wit zichtbaar is terwijl de achtergrond in schaduw gehuld is.
Ben ik hiermee abuis? Of heb ik het toch goed begrepen allemaal?
Want de NOS schrijft:
quote:
Op de mozaïekfoto heeft de ESA exact (met tijdstippen erbij) de plekken aangegeven waar de Philae de komeet 67P raakte. Rechtsboven op de foto is te zien waar de verkenner uiteindelijk terechtkwam en waar hij zich -zij het een beetje scheef- wist te verankeren.
Nou ga ik zelf twijfelen.
Rutte, ga weg. Alsjeblieft. ✔
Poetin, ga weg. Alsjeblieft.
pi_146757863
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 20:33 schreef X11 het volgende:

[..]

Ben ik hiermee abuis? Of heb ik het toch goed begrepen allemaal?
Want de NOS schrijft:

[..]

Nou ga ik zelf twijfelen.
Die omschrijving van ESA is duidelijk. Gaat dus om voor en na de eerste landing. Daarvan weten ze precies waar die plaatsvond, maar van de andere twee nog niet.

De NOS moet je echt niet meer geloven dan de ESA hoor. :')
gr gr
  maandag 17 november 2014 @ 22:09:41 #56
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_146758420
quote:
Wauw!! Wat indrukwekkend. En wat jammer dat hij nét daar tegen die donkere spleet is aangekomen.
The End Times are wild
pi_146758695
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 22:09 schreef LXIV het volgende:

[..]

Wauw!! Wat indrukwekkend. En wat jammer dat hij nét daar tegen die donkere spleet is aangekomen.
Waarschijnlijk als hij daar niet tegenaan was gekomen, was hij gewoon weer van de hele komeet afgevallen heb ik zo het idee :P Dus ergens is het ook wel weer fijn :D
Robert Moog died for our synths
  maandag 17 november 2014 @ 22:21:29 #58
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_146758905
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 22:16 schreef Gehenna het volgende:

[..]

Waarschijnlijk als hij daar niet tegenaan was gekomen, was hij gewoon weer van de hele komeet afgevallen heb ik zo het idee :P Dus ergens is het ook wel weer fijn :D
Volgens mij kan hij niet van de komeet 'afvallen'. Als hij eenmaal in het zwaartekrachtsveld ziet verliest hij met iedere 'bounce' energie, dus uiteindelijk staat hij ergens op het oppervlak.
The End Times are wild
pi_146759389
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 22:21 schreef LXIV het volgende:

[..]

Volgens mij kan hij niet van de komeet 'afvallen'. Als hij eenmaal in het zwaartekrachtsveld ziet verliest hij met iedere 'bounce' energie, dus uiteindelijk staat hij ergens op het oppervlak.
Hmm dat is ergens ook wel weer logisch inderdaad. Ik hoorde steeds dat de zwaartekracht zo laag was dat als je wilde er vanaf kon lopen. Geen idee wat ik nu moet geloven :P
Robert Moog died for our synths
pi_146760551
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 22:32 schreef Gehenna het volgende:

[..]

Hmm dat is ergens ook wel weer logisch inderdaad. Ik hoorde steeds dat de zwaartekracht zo laag was dat als je wilde er vanaf kon lopen. Geen idee wat ik nu moet geloven :P
Beide ;)

De snelheid om los te komen is 1 meter per seconde voor zover ik weet. Dat kan een mens met zijn benen. Dus, wij kunnen er vanaf lopen.

Echter, zit je in het zwaartekrachtveld, en beweeg je minder dan die ene meter per seconde, blijf je terugkomen naar de komeet. Dus in principe moet je die bounces van Dr. Phil zo zien:

Eerste touchdown en bounce -> minder dan 1m/s, maar flink zat.
2e touchdown en bounce -> stuk minder dan touchdown #1, stuk korter
3e touchdown -> Landing :)

Maar stel die eerste touchdown was nog altijd onder 1 m/s, maar nog een stuk harder dan ie nu was (no clue wat ie nu was, het gaat even puur om de theorie), dan was ie harder aan komen knallen, hogere bounce. Dan was bounce 2 ook sterker geweest, maar minder dan bounce 1. Dus zo loopt het telkens net een beetje af.

Paint ter verduidelijking:
  Moderator / Redactie Sport maandag 17 november 2014 @ 23:01:23 #63
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_146760590
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 22:32 schreef Gehenna het volgende:

[..]

Hmm dat is ergens ook wel weer logisch inderdaad. Ik hoorde steeds dat de zwaartekracht zo laag was dat als je wilde er vanaf kon lopen. Geen idee wat ik nu moet geloven :P
Ik meen gelezen te hebben dat de ontsnappingssnelheid slechts 1m/s is, ofwel 3.6km/h. Dus als je goed afzet ben je al weg.
100.000 katjes
Fuck the EBU!
pi_146760730
Hadden ze eigenlijk geen springveer onder dat ding kunnen zetten zodat hij eventueel zichzelf zou kunnen verplaatsen?
When I get sad, I stop being sad and just be awesome instead.
pi_146760788
quote:
10s.gif Op maandag 17 november 2014 23:05 schreef MouzurX het volgende:
Hadden ze eigenlijk geen springveer onder dat ding kunnen zetten zodat hij eventueel zichzelf zou kunnen verplaatsen?
Te complex gok ik. Het was al een groot vraagstuk of ie uberhaupt zou kunnen landen, en dat is maar half goed gegaan. Ze kozen er bewust voor dat ding te verankeren (wat niet is gelukt)

Verplaatsen, vooral via iets onvoorspelbaars als een springveer, klinkt als een recept voor rampspoed :P
pi_146761084
quote:
10s.gif Op maandag 17 november 2014 23:05 schreef MouzurX het volgende:
Hadden ze eigenlijk geen springveer onder dat ding kunnen zetten zodat hij eventueel zichzelf zou kunnen verplaatsen?
Er zat juist een dikke demper onder. Hij kwam neer met ongeveer 1 m/s en stuiterde omhoog met ongeveer 0.33 m/s. (De eerste landing dus)

In het allereerste design van het landingsgestel zat wel een mechanisme waarmee hij kon 'hoppen', maar dat is door bezuinigingen niet uitgevoerd.
gr gr
pi_146761634
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 23:00 schreef Vanillekwark het volgende:

[..]

Beide ;)

De snelheid om los te komen is 1 meter per seconde voor zover ik weet. Dat kan een mens met zijn benen. Dus, wij kunnen er vanaf lopen.

Echter, zit je in het zwaartekrachtveld, en beweeg je minder dan die ene meter per seconde, blijf je terugkomen naar de komeet. Dus in principe moet je die bounces van Dr. Phil zo zien:

Eerste touchdown en bounce -> minder dan 1m/s, maar flink zat.
2e touchdown en bounce -> stuk minder dan touchdown #1, stuk korter
3e touchdown -> Landing :)

Maar stel die eerste touchdown was nog altijd onder 1 m/s, maar nog een stuk harder dan ie nu was (no clue wat ie nu was, het gaat even puur om de theorie), dan was ie harder aan komen knallen, hogere bounce. Dan was bounce 2 ook sterker geweest, maar minder dan bounce 1. Dus zo loopt het telkens net een beetje af.

Paint ter verduidelijking: [ afbeelding ]
Duidelijk, thanks :D
Robert Moog died for our synths
pi_146761716
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 23:29 schreef Gehenna het volgende:

[..]

Duidelijk, thanks :D
No problem :)
  dinsdag 18 november 2014 @ 18:39:47 #69
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_146781360
quote:
Comet landing: Organic molecules detected by Philae

The Philae lander has detected organic molecules on the surface of its comet, scientists have confirmed.

Carbon-containing "organics" are the basis of life on Earth and may give clues to chemical ingredients delivered to our planet early in its history.

The compounds were picked up by a German-built instrument designed to "sniff" the comet's thin atmosphere.

Other analyses suggest the comet's surface is largely water-ice covered with a thin dust layer.

Philae touched down on the Comet 67P on 12 November after a 10-year journey.

Dr Fred Goessmann, principal investigator on the Cosac instrument, which made the organics detection, confirmed the find to BBC News. But he added that the team was still trying to interpret the results.

It has not been disclosed which molecules have been found, or how complex they are.

But the results are likely to provide insights into the possible role of comets in contributing some of the chemical building blocks to the primordial mix from which life evolved on the early Earth.

Preliminary results from the MUPUS instrument, which deployed a hammer to the comet after Philae's landing, suggest there is a layer of dust 10-20cm thick on the surface with water-ice underneath.

The ice would be frozen solid at temperatures encountered in the outer Solar System - MUPUS data suggest this layer has a tensile strength similar to sandstone.

Scientists had to race to perform as many key tests as they could before Philae's battery life ran out at the weekend.

A key objective was to drill a sample of "soil" and analyse it in COSAC's oven. But, disappointingly, the latest information suggest no soil was delivered to the instrument.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_146781637
quote:
Prachtig nieuws!

_O_

Even een Nederlands artikel erbij

18-11-2014

Philae ontdekt organische moleculen op ‘keiharde’ komeet


Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 18 november 2014 om 09:58 uur

Komeet 67P is keihard en in de atmosfeer van de komeet bevinden zich organische moleculen. Die conclusie trekken onderzoekers nadat ze de gegevens die Philae verzamelde kort voor hij in slaap viel, hebben geanalyseerd.

Lander Philae arriveerde vorige week woensdag op komeet 67P. Al snel bleek dat de lander – na enkele hink-stap-sprongen – niet helemaal op de gewenste plek was neergedaald. Het lijkt erop dat de lander zich in de schaduw van een grote klif bevindt waar deze onvoldoende zonne-energie kan opwekken. Al snel werd het onvermijdelijke werkelijkheid: Philae verbruikte meer energie dan deze kon opwekken, trok zijn batterijen leeg en viel in slaap.

De data
Maar voorafgaand aan het moment waarop Philae in slaap viel, kon deze nog zo’n zestig uur onderzoek doen. In die zestig uur werden zoveel mogelijk instrumenten aan boord van de lander ingeschakeld. Philae boorde, hamerde, ‘rook’ aan de atmosfeer van de komeet en verzamelde enkele monsters. Gelukkig lukte het de lander vervolgens kort voor deze in slaap viel ook nog om alle verzamelde data richting de aarde te sturen. Onderzoekers hebben zich nu over die informatie gebogen en kunnen de eerste conclusies trekken.

Organische moleculen
Onderzoekers melden dat Philae de atmosfeer van de komeet aan een onderzoek heeft onderworpen en daar organische moleculen heeft aangetroffen. Om welke moleculen het precies gaat, is in dit stadium nog onduidelijk. Wetenschappers werken hard om de moleculen op basis van de gegevens die Philae heeft doorgestuurd, te identificeren.

Keihard
De onderzoekers verantwoordelijk voor MUPUS (Multi-Purpose Sensors for Surface and Sub-Surface Science) – een instrument dat onder meer sensoren in de komeet moest hameren – stellen dat 67P waarschijnlijk zo hard als ijs is. “Hoewel de kracht van de hamer geleidelijk toenam, waren we niet in staat om diep in het oppervlak door te dringen,” stelt onderzoeker Tilman Spohn. Andere instrumenten onderschrijven dat de komeet niet zo zacht is als gedacht werd. Zo waren diverse instrumenten in staat om ons meer te vertellen over de eerste landingsplek van Philae. “Het ijs dat zich op de eerste landingsplek onder een laag stof bevindt, is verrassend sterk,” stelt onderzoeker Klaus Seidensticker.

Boor
Philae heeft ook de boor gebruikt. Men vermoedt dat de boor werkte en dat materiaal verzameld is en naar een laboratorium aan boord van de lander is gebracht. Maar of het Philae ook daadwerkelijk is gelukt om materiaal te verzamelen en analyseren, is nog onduidelijk. “We hebben momenteel geen informatie over de kwantiteit en kwaliteit van het bodemmonster,” stelt Fred Goesmann.

Camera
Ook de camera aan boord van Philae heeft zijn werk gedaan. Deze heeft in ieder geval van twee locaties op de komeet foto’s gemaakt. Dat deed de camera tijdens de afdaling en na de derde landing.

Al met al zijn de onderzoekers in hun nopjes met de onderzoeksgegevens die Philae heeft doorgestuurd. Hoewel de lander momenteel slaapt en dus geen nieuwe informatie verzamelt, hoeven de wetenschappers zich niet te vervelen. In 60 uur tijd heeft de lander genoeg informatie verzameld om de wetenschappers even bezig te houden. Verdere analyse zal naar verwachting nog heel wat meer over komeet 67P onthullen. “We hebben een grote hoeveelheid waardevolle informatie verzameld, die alleen verzameld kon worden door direct contact met de komeet,” vertelt Ekkehard Kührt namens het Duitse Centrum voor Lucht- en Ruimtevaart. “In combinatie met de metingen die orbiter Rosetta verzameld heeft, zijn we goed op weg om kometen beter te gaan begrijpen. De kenmerken van hun oppervlak blijken heel anders te zijn dan eerder werd gedacht.”

(Scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146781696
quote:
Fantastisch nieuws inderdaad!!

_O_

Ik mag aannemen dat vervuiling door Philae zelf uitgesloten is als het gaat om organische moleculen?

En dus toch grotendeels ijs. Ik begreep dat de komeet harder was dan ze dachten.

Go Philae!! *O*
Niet meer aanwezig in dit forum.
  dinsdag 18 november 2014 @ 19:02:42 #72
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_146782020
Er werd gedacht dat kometen veel "fluffier" zouden zijn neem ik aan? Vanwege de lage zwaartekracht neem ik aan? Maar blijkbaar vormt water(ijs) ook met weinig zwaartekracht een stevige kristalstructuur. Geen vuile sneeuwbal maar een vuile ijsbal.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_146782518
quote:
7s.gif Op dinsdag 18 november 2014 19:02 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Er werd gedacht dat kometen veel "fluffier" zouden zijn neem ik aan? Vanwege de lage zwaartekracht neem ik aan? Maar blijkbaar vormt water(ijs) ook met weinig zwaartekracht een stevige kristalstructuur. Geen vuile sneeuwbal maar een vuile ijsbal.
Ik denk het ja. Ik heb ook geen idee of water anders kristalliseert onder die omstandigheden, maar daar kan ik me wel iets bij voorstellen.

Het is trouwens niet eens helemaal uitgesloten dat Philae bacteriën heeft gespot. O-)

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  dinsdag 18 november 2014 @ 20:56:31 #74
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_146786448
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 november 2014 19:16 schreef Molurus het volgende:
Ik heb ook geen idee of water anders kristalliseert onder die omstandigheden
Zie voor meer info:

quote:
Water Phase Diagram

The known ices can be divided, by cluster analysis of their structures [1717], into the low-pressure ices (hexagonal ice, cubic ice and ice-eleven). the high pressure ices (ice-seven, ice-eight and ice-ten) and the others (found in the relatively narrow range of moderate pressures between about 200-2000 MPa).
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
And what rough beast, its hour come round at last,
Slouches towards Bethlehem to be born?
pi_146787094
quote:
2s.gif Op dinsdag 18 november 2014 20:56 schreef Perrin het volgende:

[..]

Zie voor meer info:

[..]

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Nice, en erg interessant! ^O^
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146787467
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 november 2014 18:50 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Prachtig nieuws!

_O_

Nu niet vergeten een backup te maken :)
Are you nuts??
pi_146788695
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 november 2014 19:16 schreef Molurus het volgende:

[..]

Ik denk het ja. Ik heb ook geen idee of water anders kristalliseert onder die omstandigheden, maar daar kan ik me wel iets bij voorstellen.

Het is trouwens niet eens helemaal uitgesloten dat Philae bacteriën heeft gespot. O-)

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Dat zou wat zijn. _O-
Krijg je daarna de discussie dat philae deze heeft meegenomen vanuit Aarde
Never argue with idiots. First they will lower you to their level then beat you with experience.
pi_146790546
Mooie resultaten.. damn.

quote:
1s.gif Op dinsdag 18 november 2014 21:42 schreef eight het volgende:

[..]

Dat zou wat zijn. _O-
Krijg je daarna de discussie dat philae deze heeft meegenomen vanuit Aarde
Anders zou het creatie verhaal niet kloppen natuurlijk.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_146790570
Daily Mail heeft ook nog wat (extra) informatie:

quote:
Rosetta's comet reveals its first secrets: Carbon compound found on 67P could explain how life thrived on Earth 3.8 billion years ago.

~ Scientists have found organic molecules from comet 67P in the early data from one of Philae's instruments
~ Rosetta's lander managed to use all ten of its instruments on the comet before its primary battery died
~ Esa is analysing scientific data gathered by the Philae probe after its 'successful' comet landing
~ It was also revealed that the comet's surface was harder than expected, described as a 'tough nut to crack'
~ And a 3D-mapping mission in tandem with Rosetta could reveal the inner structure of the comet
~ Mission controllers are also 'very confident' the probe may 'wake up' in a few months after hibernating
~ Nasa expert claims a jet of gas could even move the comet sooner, allowing it to recharge its battery
~ Philae made three historic touchdowns on 67P on Wednesday, making it the first craft to land on a comet

http://www.dailymail.co.u(...)ife-spring-year.html
  dinsdag 18 november 2014 @ 22:21:34 #80
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_146790650
quote:
2s.gif Op dinsdag 18 november 2014 20:56 schreef Perrin het volgende:

[..]

Zie voor meer info:

[..]

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


Als ik dit zie is de dichtheid van ijs bij lage druk net zo groot als bij normale druk op aarde. Maar op Aarde komt ook sneeuw voor. De vraag is of een komeet-achtig object uit sneeuw kan bestaan.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_146790741
quote:
7s.gif Op dinsdag 18 november 2014 22:21 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

[ afbeelding ]

Als ik dit zie is de dichtheid van ijs bij lage druk net zo groot als bij normale druk op aarde. Maar op Aarde komt ook sneeuw voor. De vraag is of een komeet-achtig object uit sneeuw kan bestaan.
Onder druk samengeperst sneeuw wordt toch vanzelf ijs?
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  dinsdag 18 november 2014 @ 22:24:36 #82
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_146790785
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 november 2014 22:23 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Onder druk samengeperst sneeuw wordt toch vanzelf ijs?
Maar we hebben het over een object in het vacuum van de Oort-wolk.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_146799560
quote:
7s.gif Op dinsdag 18 november 2014 22:24 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Maar we hebben het over een object in het vacuum van de Oort-wolk.
Kuipergordel bedoel je ;)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146799670
18-11-2014

Goede hoop dat komeetlander Philae in zomer 2015 wakker wordt


Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 18 november 2014 om 12:53 uur

Er is goede hoop dat komeetlander Philae weer wakker wordt en aan het werk kan. Bovendien kan de onhandige landingsplek van Philae in een later stadium van de missie wel eens voordelig zijn. Dat stelt Stephan Ulamec, verbonden aan het Duitse Centrum voor Lucht- en Ruimtevaart.

De Rosetta-missie is in handen van ESA: de Europese ruimtevaartorganisatie. Maar Rosetta’s lander – Philae – wordt gefinancierd door een consortium dat geleid wordt door het Duitse Centrum voor Lucht- en Ruimtevaart (DLR) en waarin we verder het Max Planck Instituut voor onderzoek naar het zonnestelsel, de Franse ruimtevaartorganisatie (CNES) en de Italiaanse ruimtevaartorganisatie (ASI) aantreffen. Stephan Ulamec is verbonden aan het DLR en werkt als Lander Project Manager. Hij weet dus waar hij het over heeft. En hij heeft bemoedigende woorden voor de Philae-fans. “Ik heb er alle vertrouwen in dat Philae opnieuw contact met ons zal leggen en in staat zal zijn om de instrumenten weer te gebruiken,” stelt hij.

Iets gedraaid
De lander belandde eind vorige week in een diepe slaap nadat hij zijn batterij had uitgeput. Het was de bedoeling dat de lander zodra die batterij leeg was, over zou schakelen op door hem zelf opgewekte zonne-energie. Maar Philae bleek slecht in staat te zijn om voldoende zonlicht op te vangen. De lander bevindt zich – na drie keer op de komeet te zijn geland – waarschijnlijk in de schaduw van een grote klif. “Op de eerste landingsplek hadden we natuurlijk meer zonlicht opgevangen,” stelt Ulamec. “Nu we ons wat in de schaduw bevinden, hebben we meer tijd nodig om op te laden.” Het goede nieuws is dat het onderzoekers gelukt is om Philae in de nacht van 14 op 15 november iets te roteren, zodat het grootste zonnepaneel aan boord van de lander nu op de zon gericht is.

De batterij
De zonnepanelen kunnen nu waarschijnlijk dus meer zonlicht opvangen. Maar er moet meer gebeuren om Philae weer aan het werk te krijgen. Zo kan de oplaadbare batterij aan boord van de lander alleen worden opgeladen als deze aan zonlicht (oftewel hogere temperaturen) wordt blootgesteld dan nu – in de schaduw – het geval is. Het is dus wachten op het moment waarop de oplaadbare batterij aan boord van Philae opnieuw door zonlicht wordt verwarmd en Philae daadwerkelijk van energie kan gaan voorzien. En dat moment lijkt nu nog wel ver weg te zijn. Ulamec stelt dat het mogelijk is dat de temperaturen op de komeet in de zomer van 2015 (als de komeet een stuk dichter bij de zon is dan nu het geval is) hoog genoeg zijn om de oplaadbare batterij in staat te stellen om op te laden. Zolang hoeven we echter niet te wachten op een teken van leven van Philae. Volgens Ulamec is het aannemelijk dat het controlecentrum in de lente van 2015 weer met Philae kan communiceren en informatie kan ontvangen over hoe het met de lander gaat.

Ulamec stelt bovendien dat de landingsplek van Philae – die nu zo ongelukkig lijkt te zijn – in een later stadium van de missie wel eens voordelig kan zijn. De lander zal – aangezien deze zich in de schaduw bevindt – niet zo snel oververhit raken wanneer de komeet dichter bij de zon in de buurt komt.

(Scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146799834
Nu.nl is ook (rijkelijk laat) wakker geworden:

http://www.nu.nl/buitenla(...)olstofmoleculen.html
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146800068
quote:
0s.gif Op woensdag 19 november 2014 09:17 schreef Molurus het volgende:
Nu.nl is ook (rijkelijk laat) wakker geworden:

http://www.nu.nl/buitenla(...)olstofmoleculen.html
Las het zonet ja. Ben even uit de running geweest (studie enzo), maar hierdoor kwam ik in een ruk weer terug on-topic.

Weten we ook al welke moleculen? Organische moleculen is nogal een brede term (en de scheiding tussen organisch en anorganisch, in de woorden van Wikipedia: useful in organizing the vast subject of chemistry... is somewhat arbitrary").

Maar wel heel tof natuurlijk. Het zou een goed bewijsstuk zijn in de claim dat complexe moleculen helemaal niet zeldzaam zijn (als ze al twee keer voorkomen in ons kleine zonnestelsel, op aarde en nu op 67P).
pi_146801958
quote:
0s.gif Op woensdag 19 november 2014 09:29 schreef Inaithnir het volgende:

[..]

Las het zonet ja. Ben even uit de running geweest (studie enzo), maar hierdoor kwam ik in een ruk weer terug on-topic.

Weten we ook al welke moleculen? Organische moleculen is nogal een brede term (en de scheiding tussen organisch en anorganisch, in de woorden van Wikipedia: useful in organizing the vast subject of chemistry... is somewhat arbitrary").
Nee, daar is zover ik weet niets over bekend gemaakt, men is het nog aan het onderzoeken. Dat kan nog vanalles betekenen... van 'geen idee wat het is, maar er is koolstof aanwezig' tot en met 'omgwtf, dit ziet eruit als bacterieel leven, maar dat kunnen we beter niet bekend maken tot we het zeker weten'.

quote:
0s.gif Op woensdag 19 november 2014 09:29 schreef Inaithnir het volgende:

Maar wel heel tof natuurlijk. Het zou een goed bewijsstuk zijn in de claim dat complexe moleculen helemaal niet zeldzaam zijn (als ze al twee keer voorkomen in ons kleine zonnestelsel, op aarde en nu op 67P).
Wat heel erg mooi zou zijn is als er bijvoorbeeld RNA wordt aangetroffen. Voorlopig is dat nog gewoon afwachten. Het goede nieuws, voor het moment, is dat Philae ondanks zijn min of meer mislukte landing toch 60 uur lang gegevens heeft kunnen verzamelen, en dat alle meetinstrumenten die men wilde gebruiken naar behoren hebben gefunctioneerd.

Bovendien is het zeer plausibel dat Philae, naarmate hij de zon dichter nadert, zich nog gaat opladen voor meer onderzoek. Dus na het schrikmomentje bij de landing ziet het er allemaal eigenlijk ontzettend goed uit! ^O^
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146802214
*O*

quote:
0s.gif Op woensdag 19 november 2014 10:59 schreef Molurus het volgende:
Jouw avatarwijziging is meer dan goedgekeurd! :D
gr gr
pi_146802253
quote:
0s.gif Op woensdag 19 november 2014 11:09 schreef Quyxz_ het volgende:
*O*

[..]

Jouw avatarwijziging is meer dan goedgekeurd! :D
:D

Ik zit met grote spanning te wachten op het vervolg van die cartoon. _O_
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146812338
Oeh, er komt een lezing op mijn uni van Gerhard Schwehm, die in 1985 betrokken was bij het opzetten van Rosetta en daar tot begin dit jaar (zijn pensioen) aan werkte. Even zien of ik daar kan zijn!

http://www.utwente.nl/nie(...)t&utm_medium=twitter
pi_146812449
quote:
0s.gif Op woensdag 19 november 2014 16:24 schreef Inaithnir het volgende:
Oeh, er komt een lezing op mijn uni van Gerhard Schwehm, die in 1985 betrokken was bij het opzetten van Rosetta en daar tot begin dit jaar (zijn pensioen) aan werkte. Even zien of ik daar kan zijn!

http://www.utwente.nl/nie(...)t&utm_medium=twitter
aj, dit jaar net afgestudeerd en verhuisd :P anders was ik erbij geweest
Robert Moog died for our synths
pi_146834765
Rosetta continues into its full science fase

quote:
With the Philae lander’s mission complete, Rosetta will now continue its own extraordinary exploration, orbiting Comet 67P/Churymov–Gerasimenko during the coming year as the enigmatic body arcs ever closer to our Sun.

[..]

Rosetta’s own mission is far from over and the spacecraft remains in excellent condition, with all of its systems and instruments performing as expected.

“With lander delivery complete, Rosetta will resume routine science observations and we will transition to the ‘comet escort phase’,” says Flight Director Andrea Accomazzo.

“This science-gathering phase will take us into next year as we go with the comet towards the Sun, passing perihelion, or closest approach, on 13 August, at 186 million kilometres from our star.”

[...]

“Additional burns planned for today, 22 and 26 November will further adjust the orbit to bring it up to about 30 km above the comet,” says Sylvain Lodiot, Spacecraft Operations Manager.

[...]

On 3 December, the craft will move down to height of 20 km for about 10 days, after which it will return to 30 km.

[...]

“The desire is to place the spacecraft as close as feasible to the comet before the activity becomes too high to maintain closed orbits,” says Laurence.

“This 20 km orbit will be used by the science teams to map large parts of the nucleus at high resolution and to collect gas, dust and plasma at increasing activity.”
http://www.esa.int/Our_Ac(...)s_full_science_phase
pi_146835394
.
quote:
0s.gif Op woensdag 19 november 2014 16:24 schreef Inaithnir het volgende:
Oeh, er komt een lezing op mijn uni van Gerhard Schwehm, die in 1985 betrokken was bij het opzetten van Rosetta en daar tot begin dit jaar (zijn pensioen) aan werkte. Even zien of ik daar kan zijn!

http://www.utwente.nl/nie(...)t&utm_medium=twitter
Mooi nieuws!
_O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146835407
quote:
0s.gif Op donderdag 20 november 2014 10:08 schreef nikao het volgende:
Rosetta continues into its full science fase

[..]

http://www.esa.int/Our_Ac(...)s_full_science_phase
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146835444
Voor de mensen die tijd hebben straks

Van 12.25 tot 13.25 op National Geographic:

Rosetta: Comet Landing

Maak kennis met de meest ambitieuze ruimtemissie ooit, die tot doel heeft de oorsprong en evolutie van ons zonnestelsel te ontdekken
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146835463
quote:
0s.gif Op woensdag 19 november 2014 16:24 schreef Inaithnir het volgende:
Oeh, er komt een lezing op mijn uni van Gerhard Schwehm, die in 1985 betrokken was bij het opzetten van Rosetta en daar tot begin dit jaar (zijn pensioen) aan werkte. Even zien of ik daar kan zijn!

http://www.utwente.nl/nie(...)t&utm_medium=twitter
Prachtig, iemand die bijna zijn gehele loopbaan heeft gewijd aan een dergelijk wetenschappelijk succes en onderzoek. Niets meer dan respect.
pi_146836071
quote:
0s.gif Op woensdag 19 november 2014 16:24 schreef Inaithnir het volgende:
Oeh, er komt een lezing op mijn uni van Gerhard Schwehm, die in 1985 betrokken was bij het opzetten van Rosetta en daar tot begin dit jaar (zijn pensioen) aan werkte. Even zien of ik daar kan zijn!

http://www.utwente.nl/nie(...)t&utm_medium=twitter
Nice! Ga ook kijken of ik er bij kan zijn.. moet lukken :)
pi_146844129
De touchdown is nu ook te horen:

https://soundcloud.com/esaops/philae-touchdown-thud

edit: soundcloud embed doet het niet meer? :'(
Robert Moog died for our synths
pi_146844669
quote:
10s.gif Op donderdag 20 november 2014 16:08 schreef Gehenna het volgende:
De touchdown is nu ook te horen:

https://soundcloud.com/esaops/philae-touchdown-thud

edit: soundcloud embed doet het niet meer? :'(
Deed die het ooit? :o
Misschien iets dat alleen FA's kunnen..
pi_146848626
quote:
10s.gif Op donderdag 20 november 2014 16:08 schreef Gehenna het volgende:
De touchdown is nu ook te horen:

https://soundcloud.com/esaops/philae-touchdown-thud

edit: soundcloud embed doet het niet meer? :'(
Meer info hierover;

http://blogs.esa.int/rosetta/2014/11/20/the-sound-of-touchdown/
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')