abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  donderdag 6 november 2014 @ 12:04:48 #201
292060 TimeJumper
Jumping around ;)
pi_146363107
quote:
0s.gif Op donderdag 6 november 2014 10:11 schreef djkoelkast het volgende:
24kitchen recepten vind ik allemaal raar.

Die spekkoek op de foto is niet luchtig genoeg zo te zien. Ook zie ik maar heel weinig laagjes en ze zijn ook erg dik.
Mijn laatste spekkoek stamt uit 2013, ik moet het echt weer eens maken, de foto:

[ afbeelding ]
Ah dat ziet er idd lekkerder uit, al is die van mij ook wel lekker :+
Maar inderdaad iets te droog, uit de toko is die wat vetter of zo.
Tsja en wat betreft dat recept, ik kon geen andere vinden op internet.
En de laagjes waren ook wat te dik, maar dit was mijn eerste poging. En meer beslag had ik niet :+ Dus er konden geen laagjes meer bij :P
Mag ik jouw recept hebben?
Rayen 2½ jaar!
pi_146363228
quote:
0s.gif Op donderdag 6 november 2014 10:14 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Ik gebruik het liefste zo oud mogelijke recepten als basis. Ik heb zo'n kookboek voor de huishoudschool bijvoorbeeld, staan hele toffe recepten in waarop ik dan weer kan variëren. Veel recepten op internet klopt geen snars van :P
Ik heb je dit al vaker lezen zeggen ( :P ), maar ik associeer de huishoudschool nou niet echt met fatsoenlijk koken... Daar leerden ze volgens mij die meisjes om alle groenten toch maar vooral minstens drie kwartier te laten koken...
  Moderator donderdag 6 november 2014 @ 12:11:36 #203
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146363304
quote:
0s.gif Op donderdag 6 november 2014 12:09 schreef Bleie het volgende:

[..]

Ik heb je dit al vaker lezen zeggen ( :P ), maar ik associeer de huishoudschool nou niet echt met fatsoenlijk koken... Daar leerden ze volgens mij die meisjes om alle groenten toch maar vooral minstens drie kwartier te laten koken...
Ik heb meer oude kookboeken, ik pak vooral de basisverhoudingen want ik gebruik bijvoorbeeld al geen tarwebloem en al helemaal geen margarine. Maar bij koekjes, cakes en taarten zijn de verhoudingen erg belangrijk en die zijn in de loop der jaren allemaal veranderd, vraag mij niet waarom. Verhoudingen uit zo oud mogelijke kookboeken zijn vrijwel altijd raak. Nog een beetje aanpassen hier en daar en dan overschrijven in mijn eigen mapje.
Verhoudingen, temperaturen, baktijden, die haal ik er uit.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_146401270
Hoihoi, even een vraagje.
Met Sinterklaas eten wij in het oosten van het land altijd Rijssense hartjes, heel typisch voor onze streek en het recept is 'geheim'. Maar als je even nadenkt kan je wel bedenken hoe je het maakt, en ik had dit recept gevonden. http://judithscakes.nl/rijssense-speculaashartjes/

Ik wil het dit jaar eens zelf gaan maken, maar wat heel belangrijk is, is dat het speculaas wat gebruikt wordt een heel fijn, licht speculaas is qua structuur. Dus niet zoals de speculaasbrokken die je in de winkel koopt. Als ik zo op de foto van het recept kijk, lijkt het wel op speculaasbrok, en dat zoek ik dus niet.
Ik vind dat speculaasbrok altijd een beetje dat Bastogne-achtige, donker gebrande smaakje heeft en dat moet er dus niet aanzitten.

Heeft iemand de gouden tip voor die 'andere' speculaas? :P

Edit: Zou het een idee zijn om kruidnotendeeg te gebruiken? Of juist niet...?
Nomnomnomnomnomnomnomnomnomnom
pi_146406123
Ik heb ook een keer de spekkoek van 24 kitchen gemaakt en een stukje mee genomen naar een indische mevr.
Het commentaar van haar was: negatief: het had wat meer gekruid mogen zijn, positief: de laagjes kon je mooi van elkaar halen en het was niet droog.
pi_146406862
quote:
0s.gif Op woensdag 5 november 2014 20:13 schreef TimeJumper het volgende:

[..]

Haha :9
Nee er stond, je bakt het eerste laagje, na 10 minuten uit de oven. Voordat je de volgende laag erop wilt doen smeer je met een kwastje het al gebakken laagje in.
Dan volgende laag erover, en dan weer in de oven voor 10 minuten.
Dan weer de pas gebakken laag insmeren met wat boter en de volgende laag erop, en zo verder.
Ja dat weet ik, maar die boter is dus nergens voor nodig :D Dat was de achterliggende opmerking :+
Mokkel met stuntstok
  vrijdag 7 november 2014 @ 18:16:16 #207
292060 TimeJumper
Jumping around ;)
pi_146408631
quote:
0s.gif Op donderdag 6 november 2014 12:11 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Ik heb meer oude kookboeken, ik pak vooral de basisverhoudingen want ik gebruik bijvoorbeeld al geen tarwebloem en al helemaal geen margarine. Maar bij koekjes, cakes en taarten zijn de verhoudingen erg belangrijk en die zijn in de loop der jaren allemaal veranderd, vraag mij niet waarom. Verhoudingen uit zo oud mogelijke kookboeken zijn vrijwel altijd raak. Nog een beetje aanpassen hier en daar en dan overschrijven in mijn eigen mapje.
Verhoudingen, temperaturen, baktijden, die haal ik er uit.
Zou je voor mij het recept van je spekkoek op kunnen zoeken of ben je het ondertussen kwijt ;)
Want ik zit me al jarennnn te verheugen op lekkere spekkoek waar ik helemaal los op kan gaan (met eten dan :P )
Rayen 2½ jaar!
  Moderator vrijdag 7 november 2014 @ 18:39:52 #208
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146409411
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 november 2014 18:16 schreef TimeJumper het volgende:

[..]

Zou je voor mij het recept van je spekkoek op kunnen zoeken of ben je het ondertussen kwijt ;)
Want ik zit me al jarennnn te verheugen op lekkere spekkoek waar ik helemaal los op kan gaan (met eten dan :P )
Dat moet ik echt zoeken, want ik weet niet meer welk recept ik gebruikt heb.
Die van mij is trouwens met spelt :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zaterdag 8 november 2014 @ 09:31:42 #209
43844 Yankee
Is tegenwoordig Drent
pi_146426092
Gisteren even beetje bezig geweest :P

Vruchtenbrood met gedroogde bessen en noten:



Peanut Butter & Jelly brownies: *O*

.
pi_146426158
Da's een goed gevuld broodje. :D
  zaterdag 8 november 2014 @ 09:52:11 #211
43844 Yankee
Is tegenwoordig Drent
pi_146426353
Zit ook redelijk wat in :P Smaakt wel uitstekend *O*
.
pi_146426753
Even een stomme vraag. Ik heb amandelspijs gemaakt, met sinaasappel. :9

Maar waarom moet dat eigenlijk zo lang rusten?
pi_146426764
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 november 2014 09:31 schreef Yankee het volgende:
Gisteren even beetje bezig geweest :P

Vruchtenbrood met gedroogde bessen en noten:

[ afbeelding ]

Peanut Butter & Jelly brownies: *O*

[ afbeelding ]
Ziet er goed uit :9~
But while the earth sinks to its grave
You sail to the sky on the crest of a wave
pi_146426866
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 november 2014 10:23 schreef Myraela het volgende:
Even een stomme vraag. Ik heb amandelspijs gemaakt, met sinaasappel. :9

Maar waarom moet dat eigenlijk zo lang rusten?
Smaakontwikkeling, al weet ik niet wat voor processen daar nou precies achter zitten. In elk geval: je amandelspijs is nu natuurlijk al lekker en zou je best kunnen gebruiken, maar over een week is -ie echt nog veel lekkerder! :9
Let me see you stripped down to the bone
pi_146426887
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 november 2014 09:31 schreef Yankee het volgende:
Gisteren even beetje bezig geweest :P

Vruchtenbrood met gedroogde bessen en noten:

[ afbeelding ]

Heftig, dat brood! :D
Gaaf, wel.
Viel niet de hele bups vulling eruit op je bord als je zo een plak van het brood afsnijdt? :)
Let me see you stripped down to the bone
  Moderator zaterdag 8 november 2014 @ 10:55:01 #216
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146427208
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 november 2014 10:32 schreef minilot het volgende:

[..]

Smaakontwikkeling, al weet ik niet wat voor processen daar nou precies achter zitten. In elk geval: je amandelspijs is nu natuurlijk al lekker en zou je best kunnen gebruiken, maar over een week is -ie echt nog veel lekkerder! :9
Ik heb nu een recept (ok, er is vrij weinig variatie mogelijk, amandelspijs is amandelspijs) waarbij het spijs 4-6 weken moet rusten, ik ben benieuwd :D
Dit spijs laat je rijpen zonder ei, dat komt pas de laatste week. Of het iets uithaalt zal de tijd moeten leren.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_146427257
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 november 2014 10:32 schreef minilot het volgende:

[..]

Smaakontwikkeling, al weet ik niet wat voor processen daar nou precies achter zitten. In elk geval: je amandelspijs is nu natuurlijk al lekker en zou je best kunnen gebruiken, maar over een week is -ie echt nog veel lekkerder! :9
Geduld hebben dan maar. ;(
pi_146427276
Oh ik heb het ei er ook nog niet in hoor, stond dat dat er pas de laatste dag in moest.
  Moderator zaterdag 8 november 2014 @ 10:59:17 #219
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146427286
quote:
14s.gif Op zaterdag 8 november 2014 10:58 schreef Myraela het volgende:

[..]

Geduld hebben dan maar. ;(
Daarom kun je het beste heel veel maken en daarna invriezen in bollen van bijvoorbeeld 200g (dat was voor mij de ideale hoeveelheid). Het is namelijk heel snel ontdooid en je kunt het heel lang gebruiken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator zaterdag 8 november 2014 @ 11:01:14 #220
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146427315
quote:
11s.gif Op zaterdag 8 november 2014 10:58 schreef Myraela het volgende:
Oh ik heb het ei er ook nog niet in hoor, stond dat dat er pas de laatste dag in moest.
Als je spijs een week laat rijpen mag het ei er al in vanaf het begin en je voegt nog extra ei toe voor het bakken.
Heb je wel een ongewaxte sinaasappel gebruikt? Die hele glimmende sinaasappels zit een waslaagje over en dat is geen bijenwas maar een chemische was met antischimmelmiddel. Niet gezond en al helemaal niet lekker. Je kunt dat er ook niet helemaal afwassen.
Er zijn ook sinaasappels en citroenen zonder dat laagje. Ik ga er vanuit dat je schil geraspt hebt ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zaterdag 8 november 2014 @ 13:03:50 #221
43844 Yankee
Is tegenwoordig Drent
pi_146429400
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 november 2014 10:33 schreef minilot het volgende:

[..]

Heftig, dat brood! :D
Gaaf, wel.
Viel niet de hele bups vulling eruit op je bord als je zo een plak van het brood afsnijdt? :)
Nee dat valt wel mee doordat de noten en bessen met honing worden gemixt.

Op de foto lijkt het brood ook groter dan het in werkelijkheid is. Het heeft het formaat van een stokbroodje
.
pi_146468164
Ik heb ook weer eens wat gebakken :D Frambozen tartelettes met witte chocolade ganache.. Het volgende op de planning is kruidnoten en borstplaat.. Jullie al aan de Sinterklaas baksels?

Mijn bak-blog: www.bakverhalen.nl
pi_146470555
quote:
0s.gif Op zondag 9 november 2014 17:05 schreef _Liek het volgende: Het volgende op de planning is kruidnoten en borstplaat.. Jullie al aan de Sinterklaas baksels?
Leuk die ganache en de vorm is O+

:Y Van de week weer kruidnoten en gevuld speculaas maken. Met eigen spijs. Ben nu alleen weer naarstig op zoek naar Zeeuwse Bloem :@ Nergens is er meer een uitverkoop aan HHB bakproducten te spotten. Had echt meer moeten hamsteren toen het kon :(
mag het weten
  Moderator zondag 9 november 2014 @ 18:18:27 #224
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146470918
Gisteren krenten/rozijnenbrood gemaakt. Lekker met spelt, einkorn en kamut. Lastig mee te werken, maar het resultaat is heel lekker geworden. Beetje kaneel en kokosbloesemsuiker door het deeg gedaan voor de 2e rijs. Geslaagd!

quote:
1s.gif Op zondag 9 november 2014 18:07 schreef Joosie200 het volgende:

Ben nu alleen weer naarstig op zoek naar Zeeuwse Bloem :@
Kun je gewoon online bestellen bij de Zuidmolen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_146475333
quote:
1s.gif Op zondag 9 november 2014 18:07 schreef Joosie200 het volgende:

[..]

Leuk die ganache en de vorm is O+

:Y Van de week weer kruidnoten en gevuld speculaas maken. Met eigen spijs. Ben nu alleen weer naarstig op zoek naar Zeeuwse Bloem :@ Nergens is er meer een uitverkoop aan HHB bakproducten te spotten. Had echt meer moeten hamsteren toen het kon :(
quote:
1s.gif Op zondag 9 november 2014 18:07 schreef Joosie200 het volgende:

[..]

Leuk die ganache en de vorm is O+

:Y Van de week weer kruidnoten en gevuld speculaas maken. Met eigen spijs. Ben nu alleen weer naarstig op zoek naar Zeeuwse Bloem :@ Nergens is er meer een uitverkoop aan HHB bakproducten te spotten. Had echt meer moeten hamsteren toen het kon :(
Dank je! Zeeuwse bloem kan je ook bij de Bakzolder vinden..
Mijn bak-blog: www.bakverhalen.nl
pi_146475401
quote:
0s.gif Op zondag 9 november 2014 17:05 schreef _Liek het volgende:
Ik heb ook weer eens wat gebakken :D Frambozen tartelettes met witte chocolade ganache.. Het volgende op de planning is kruidnoten en borstplaat.. Jullie al aan de Sinterklaas baksels?

[ afbeelding ]
Woah, dat ziet er professioneel uit zeg, gaaf! O+
Waar bestaat de roze frambozenlaag precies uit, eigenlijk?
Let me see you stripped down to the bone
pi_146475471
quote:
1s.gif Op zondag 9 november 2014 20:07 schreef minilot het volgende:

[..]

Woah, dat ziet er professioneel uit zeg, gaaf! O+
Waar bestaat de roze frambozenlaag precies uit, eigenlijk?
Thnx :D Alles bij elkaar zijn meerder recepten uit boeken, van mezelf en dergelijke.. Ik ga het nog uitwerken maar dat frambozen deel bestaat uit t frambozenpuree, suiker, eidooiers, ei, gelatine en boter
Mijn bak-blog: www.bakverhalen.nl
  † In Memoriam † zondag 9 november 2014 @ 20:57:12 #228
37843 lady-wrb
kortaf
pi_146477378
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 november 2014 10:59 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Daarom kun je het beste heel veel maken en daarna invriezen in bollen van bijvoorbeeld 200g (dat was voor mij de ideale hoeveelheid). Het is namelijk heel snel ontdooid en je kunt het heel lang gebruiken.
hoeveel is veel? kilo's?
pi_146478125


Ik ben billenkoekjes aan het maken.
  Moderator zondag 9 november 2014 @ 21:28:09 #230
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146478660
quote:
0s.gif Op zondag 9 november 2014 20:57 schreef lady-wrb het volgende:

[..]

hoeveel is veel? kilo's?
Hangt natuurlijk af van hoe groot je gezin is en hoe veel je maakt. Ik doe met 1,5kg spijs wel een jaar.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † zondag 9 november 2014 @ 21:29:11 #231
37843 lady-wrb
kortaf
pi_146478699
quote:
0s.gif Op zondag 9 november 2014 21:28 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Hangt natuurlijk af van hoe groot je gezin is en hoe veel je maakt. Ik doe met 1,5kg spijs wel een jaar.
hoeveel maak jij bijvoorbeeld?
  Moderator zondag 9 november 2014 @ 21:33:24 #232
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146478893
quote:
0s.gif Op zondag 9 november 2014 21:29 schreef lady-wrb het volgende:

[..]

hoeveel maak jij bijvoorbeeld?
Ongeveer 1,5kg dus ;)
Dat laat ik 5-6 weken rijpen, dan ei er in, nog een week, dan invriezen.
Op dat moment zit nog niet al het ei er in trouwens, er gaat altijd nog wat ei bij voor het bakken. Dan heb je die heerlijke spijs die nog echt een beetje vochtig is na het bakken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † zondag 9 november 2014 @ 21:37:35 #233
37843 lady-wrb
kortaf
pi_146479094
quote:
0s.gif Op zondag 9 november 2014 21:33 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Ongeveer 1,5kg dus ;)
Dat laat ik 5-6 weken rijpen, dan ei er in, nog een week, dan invriezen.
Op dat moment zit nog niet al het ei er in trouwens, er gaat altijd nog wat ei bij voor het bakken. Dan heb je die heerlijke spijs die nog echt een beetje vochtig is na het bakken.
hou op :~
pi_146479282




Morgen uitdelen op kantoor. :9

(onderste zijn Speculaas moppen, donkere deeg is speculaas en lichte is vanille)
  zondag 9 november 2014 @ 21:51:01 #235
313458 Zonnetje1981
always look on the bright side
pi_146479745
quote:
14s.gif Op zondag 9 november 2014 21:41 schreef Qunix het volgende:
[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Morgen uitdelen op kantoor. :9

(onderste zijn Speculaas moppen, donkere deeg is speculaas en lichte is vanille)
Die billen, geweldig!! _O_
pi_146479965
:D
pi_146480898
Hebben jullie tips voor taarten, die redelijk makkelijk te maken zijn en die je goed kunt invriezen? Meestal is appeltaart, een van onze standaard taarten. Die kun je volgens mij zonder problemen invriezen. Nu heb ik ook een leuk recept gevonden voor een sinaasappel cheesecake met speculaasbodem. Zou je zoiets kunnen invriezen?
Carpe Diem- Pluk de Dag
Life is unfair and then you die
Wat U niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet
pi_146604460
Dan zal ik het nog maar even kort en krachtig vragen: Wat is het verschil in recept tussen speculaasbrok en gewone speculaasjes? En heeft iemand een betrouwbaar recept voor 'gewone' speculaas?
Nomnomnomnomnomnomnomnomnomnom
pi_146636291
quote:
0s.gif Op zondag 9 november 2014 17:05 schreef _Liek het volgende:
Ik heb ook weer eens wat gebakken :D Frambozen tartelettes met witte chocolade ganache.. Het volgende op de planning is kruidnoten en borstplaat.. Jullie al aan de Sinterklaas baksels?

[ afbeelding ]
Ziet er mooi uit Liek.

Ik ga niet de traditionele Sinterklaas dingen bakken, maar voor as weekend wel een Speculaas Cheesecake met Sinaasappel
Carpe Diem- Pluk de Dag
Life is unfair and then you die
Wat U niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet
pi_146636314
quote:
0s.gif Op zondag 9 november 2014 22:13 schreef Tinuviel het volgende:
Hebben jullie tips voor taarten, die redelijk makkelijk te maken zijn en die je goed kunt invriezen? Meestal is appeltaart, een van onze standaard taarten. Die kun je volgens mij zonder problemen invriezen. Nu heb ik ook een leuk recept gevonden voor een sinaasappel cheesecake met speculaasbodem. Zou je zoiets kunnen invriezen?
Ik heb ooit een cheesecake ingevroren, en die bleef best eetbaar.
pi_146643065
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 november 2014 06:46 schreef Bleie het volgende:

[..]

Ik heb ooit een cheesecake ingevroren, en die bleef best eetbaar.
Dankje Bleie. Als er veel overblijft ga ik het gewoon proberen.
Carpe Diem- Pluk de Dag
Life is unfair and then you die
Wat U niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet
pi_146684678


Met mijn vijfjarige dochter gebakken. Ze groeiden in de oven wat meer dan ik verwacht had, maar zijn heerlijk!
pi_146685998
De Speculaas Cheesecake met Sinasappels was ook heerlijk! Niet superzoet en echt iets voor mensen, die van een frissere niet te zware cake houden. Volgende keer maak ik wel meer van het cheese gedeelte:





Bleie zit er heerlijk uit.
Carpe Diem- Pluk de Dag
Life is unfair and then you die
Wat U niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet
pi_146686016
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 november 2014 18:06 schreef Tinuviel het volgende:
De Speculaas Cheesecake met Sinasappels was ook heerlijk! Niet superzoet en echt iets voor mensen, die van een frissere niet te zware cake houden. Volgende keer maak ik wel meer van het cheese gedeelte:

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Bleie zit er heerlijk uit.
Dat ziet er geweldig uit en lijkt me ook nog eens heel erg lekker!
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_146686279
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 november 2014 18:06 schreef Tinuviel het volgende:
De Speculaas Cheesecake met Sinasappels was ook heerlijk! Niet superzoet en echt iets voor mensen, die van een frissere niet te zware cake houden. Volgende keer maak ik wel meer van het cheese gedeelte:

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Bleie zit er heerlijk uit.
Heb je hier 'n recept van?
pi_146687444
Thanks.

Ik zal later het recept posten.
Carpe Diem- Pluk de Dag
Life is unfair and then you die
Wat U niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet
pi_146689488
quote:
1s.gif Op zaterdag 15 november 2014 18:15 schreef Negentiendertig het volgende:

[..]

Heb je hier 'n recept van?
Hierbij het recept (hopelijk is het goed genoeg leesbaar):


Carpe Diem- Pluk de Dag
Life is unfair and then you die
Wat U niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet
pi_146689643
quote:
1s.gif Op zaterdag 15 november 2014 19:58 schreef Tinuviel het volgende:

[..]

Hierbij het recept (hopelijk is het goed genoeg leesbaar):
[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Prima te lezen, bedankt! Van de week eens maken, hij klinkt heerlijk :)
pi_146690192
Zou dat niet lekkerder zijn zonder de schil? :@
pi_146692356
Ziet er heerlijk uit, Tinuviel!
  zaterdag 15 november 2014 @ 23:08:33 #251
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_146696069
quote:
14s.gif Op zaterdag 15 november 2014 20:20 schreef Myraela het volgende:
Zou dat niet lekkerder zijn zonder de schil? :@
Sinaasappel olie met smaak zit in de schil, dus dat is prima qua lekker zijn.
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  Moderator zaterdag 15 november 2014 @ 23:44:40 #252
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146697564
quote:
14s.gif Op zaterdag 15 november 2014 20:20 schreef Myraela het volgende:
Zou dat niet lekkerder zijn zonder de schil? :@
Je moet dan wel niet gewaxte sinaasappels nemen, want die wax krijg je er niet uitgewassen en dat is echt troep. Serieus.

Ik heb wel eens muffins gemaakt met hele sinaasappels, schil en al (alleen pitjes moesten er uit en dan door de keukenmachine). Geweldig lekker!
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_146703921
Niet gewaxte Sinaasappels? Ik heb biologische gebruikt. Je kunt ook van de plakken de schil afsnijden en ze zonder schil op de taart doen natuurlijk.
Carpe Diem- Pluk de Dag
Life is unfair and then you die
Wat U niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet
  Manager PR/Moderator zondag 16 november 2014 @ 14:08:38 #254
269689 crew  Viv
pi_146708876
Hoe weet je eigenlijk of sinaasappels gewaxt zijn of niet?
pi_146708923
quote:
5s.gif Op zondag 16 november 2014 14:08 schreef ViviRAWRS het volgende:
Hoe weet je eigenlijk of sinaasappels gewaxt zijn of niet?
glimmende schil of niet.
  zondag 16 november 2014 @ 14:18:46 #256
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_146709159
Ik hou dus ook van bakken en mijn vent houdt van koekjes. Nu heb ik het koekjes bakken best onder de knie, maar perfect is het lang niet altijd. Als ik geduld heb koel ik het deeg van te voren omdat je dan betere koekjes krijgt geloof ik, hoewel ik er nog niet helemaal pijl op kan trekken en het resultaat soms totaal willekeurig lijkt.
Maar, omdat ik het met koud deeg toch een beetje een kloterig karweitje vind de koekjes makkelijk in vorm te krijgen (en ze dan weer warmer worden door mijn handen waardoor het koelen geen zin lijkt te hebben) vorm ik vaak eerst de koekjes voor ik ze in de koelkast doe.
Wat doen jullie?

- eerst koekjes vormen dan koelen,
- een bende deeg koelen en dan koekjes vormen
- het deeg tot koekjesdikte rollen, vervolgens koelen en dan koekjes vormen?
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_146709249
Eerst vormen en dan de koelkast in voor het beste bakresultaat.
Eerst denken, dan typen
pi_146709368
wat doe je met het vormen dat je handen het deeg opwarmt?
uitrollen en uitsteken/snijden. daarvoor komen toch amper handen aan te pas?

na het vormen doe ik ze alleen in de koelkast als ik ben vergeten de oven aan te zetten (wat ik eigenlijk altijd vergeet :P)
  zondag 16 november 2014 @ 14:26:07 #259
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_146709385
Hoe lang doe jij ze in de koelkast?

Ik weet dat er fanatiekelingen zijn die dat 36 tot 48 uur doen maar ik ben een stuk ongeduld dus doe dat dan maximaal 2 uur als ik een goeie dag heb :')
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  zondag 16 november 2014 @ 14:27:25 #260
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_146709426
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 14:25 schreef Elleska het volgende:
wat doe je met het vormen dat je handen het deeg opwarmt?
uitrollen en uitsteken/snijden. daarvoor komen toch amper handen aan te pas?
ja het hangt r een beetje van af, soms uitrollen en dan vormpjes uitsnijden, maar ik maak ook vaak gewoon balletjes die ik dan plat druk.

ik heb ook nooit zo'n uitsteek vormpje. Ik doe dat wel es met een glas maar dat gaat niet altijd even handig
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_146709515
quote:
5s.gif Op zondag 16 november 2014 14:08 schreef ViviRAWRS het volgende:
Hoe weet je eigenlijk of sinaasappels gewaxt zijn of niet?
Moet je de vrucht even door je handen rollen. Als die daarna onder de witte poeder zit, is het wax of was... Wax?
  zondag 16 november 2014 @ 14:30:40 #262
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_146709527
In een rol vormen, koelen en dan in plakjes snijden is misschien wel een goeie...
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  Moderator zondag 16 november 2014 @ 14:44:36 #263
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146709847
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 08:09 schreef Tinuviel het volgende:
Niet gewaxte Sinaasappels? Ik heb biologische gebruikt. Je kunt ook van de plakken de schil afsnijden en ze zonder schil op de taart doen natuurlijk.
Biologische zijn meestal niet gewaxt, je ziet het aan een paar dingen:

op het etiket staan bij gewaxte een aantal E-nummers
gewaxte glimmen je tegemoet en ruiken minder van zichzelf (want er zit een waslaag om)

quote:
5s.gif Op zondag 16 november 2014 14:08 schreef ViviRAWRS het volgende:
Hoe weet je eigenlijk of sinaasappels gewaxt zijn of niet?
Koop biologische sinaasappelen en bekijk de schil goed. Als het glimt als een biljartbal dan moet je het mijden.

Laat je niet gek maken door mensen die zeggen "er zit maar een beetje op" en "het is natuurlijke wax" want zelfs bij de Keuringsdienst van Waarde kon je eens die emmers vol van die bende zien en deden ze er heel geheimzinnig over. Het draait allemaal om winst, dus als dit goedkoper is dan bijenwas (dat zit er zéker niet op) dan gebruiken ze dit.
Er zitten meestal 3 middeltjes op die 'in bepaalde hoeveelheden' veilig zouden zijn, maar ze rekenen er niet op dat jij 3 sinaasappels in je taart gooit. Oppassen dus.
Heb je schil nodig gebruik je ongewaxte biologische producten, zo veel duurder zijn ze ook weer niet.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_146712617
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 14:44 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Biologische zijn meestal niet gewaxt, je ziet het aan een paar dingen:

op het etiket staan bij gewaxte een aantal E-nummers
gewaxte glimmen je tegemoet en ruiken minder van zichzelf (want er zit een waslaag om)

[..]

Koop biologische sinaasappelen en bekijk de schil goed. Als het glimt als een biljartbal dan moet je het mijden.

Laat je niet gek maken door mensen die zeggen "er zit maar een beetje op" en "het is natuurlijke wax" want zelfs bij de Keuringsdienst van Waarde kon je eens die emmers vol van die bende zien en deden ze er heel geheimzinnig over. Het draait allemaal om winst, dus als dit goedkoper is dan bijenwas (dat zit er zéker niet op) dan gebruiken ze dit.
Er zitten meestal 3 middeltjes op die 'in bepaalde hoeveelheden' veilig zouden zijn, maar ze rekenen er niet op dat jij 3 sinaasappels in je taart gooit. Oppassen dus.
Heb je schil nodig gebruik je ongewaxte biologische producten, zo veel duurder zijn ze ook weer niet.
Dank voor de uitleg. De mijne glimmen niet en er staan geen E-nummers op het etiket.
Carpe Diem- Pluk de Dag
Life is unfair and then you die
Wat U niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet
pi_146712671
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 november 2014 18:06 schreef Tinuviel het volgende:
De Speculaas Cheesecake met Sinasappels was ook heerlijk! Niet superzoet en echt iets voor mensen, die van een frissere niet te zware cake houden. Volgende keer maak ik wel meer van het cheese gedeelte:

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Bleie zit er heerlijk uit.
Oh jammie! Dank je voor het recept, die sla ik op.
Op woensdag 22 januari 2025 19:50 schreef Bugno3 het volgende:
Stukje Pelle, stukje Cannavaro, stukje Totti.
  Moderator zondag 16 november 2014 @ 16:50:34 #266
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146712814
quote:
1s.gif Op zondag 16 november 2014 16:43 schreef Tinuviel het volgende:

[..]

Dank voor de uitleg. De mijne glimmen niet en er staan geen E-nummers op het etiket.
Dat geeft nog geen garantie helaas. Biologische die je per stuk haalt in een biowinkel hebben het in elk geval niet.
Niet-biologische in de supermarkt in een doosje/netje hebben er sowieso iets van schimmelwerend middel op zitten, minimaal dit: http://nl.wikipedia.org/wiki/Thiabendazool
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_146714252
Even iets anders dan anders: chocolade boterkoek. Ben benieuwd hoe ie uit de oven komt. Had ook prima kunnen volstaan met speculaaskruiden en dus een december boterkoek, maar met de kruidnoten en gevuld speculaas voor later deze week werd het mij iets teveel speculaasachtig. ;)
mag het weten
pi_146720758
Ben benieuwd Joosie. Ik ben dol op boterkoek, maar met chocola... Ik weet het niet.


Andere vraag: in Amerikaanse recepten wordt weleens brown sugar gebruikt. Ik vervang dat meestal door donkere basterdsuiker, maar weet iemand hier of het inderdaad vergelijkbare producten zijn?
pi_146722659
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 20:07 schreef Bleie het volgende:
Ben benieuwd Joosie. Ik ben dol op boterkoek, maar met chocola... Ik weet het niet.


Andere vraag: in Amerikaanse recepten wordt weleens brown sugar gebruikt. Ik vervang dat meestal door donkere basterdsuiker, maar weet iemand hier of het inderdaad vergelijkbare producten zijn?
Het past niet bij elkaar ):O Geen aanrader :@

Voor brown sugar zou ik zelf ook grijpen naar donkerbruine basterdsuiker. :Y Geen idee of er vergelijkbare producten van zijn.
mag het weten
pi_146724161
Google geeft geen duidelijk antwoord in ieder geval.. Ik denk dat ze de licht bruine basterdsuiker bedoelen met Brown sugar. De donkere is dan dark brown sugar(duh).
  zondag 16 november 2014 @ 21:39:07 #271
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_146725238
volgens mij is basterdsuiker gewoon fijngemalen suiker?

en brown sugar dus gewoon bruine suiker, wat gebrande suiker is, dacht ik...
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_146725593
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 21:39 schreef -Mellow- het volgende:
volgens mij is basterdsuiker gewoon fijngemalen suiker?

en brown sugar dus gewoon bruine suiker, wat gebrande suiker is, dacht ik...
fijngemalen suiker is poedersuiker volgens mij :+

basterdsuiker is suiker met iets erbij :P

Ik zou denken dat brown sugar bruine suiker is trouwens :s)
J'ai vu un escarbot ivre!-Komupolapana
Het zijn de kleine dingen die het doen <3
pi_146725670
of rietsuiker :o
J'ai vu un escarbot ivre!-Komupolapana
Het zijn de kleine dingen die het doen <3
  zondag 16 november 2014 @ 21:49:25 #274
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_146725743
basterdsuiker zit iets bij? :o

rietsuiker is overigens cane sugar
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_146725792
quote:
1s.gif Op zondag 16 november 2014 20:46 schreef Joosie200 het volgende:

[..]

Het past niet bij elkaar ):O Geen aanrader :@

Voor brown sugar zou ik zelf ook grijpen naar donkerbruine basterdsuiker. :Y Geen idee of er vergelijkbare producten van zijn.
Jammer van de boterkoek.

En dank voor alle suikerinput. Google helpt inderdaad niet. Sommige sites beweren dat het wel hetzelfde is als basterdsuiker, andere niet.
pi_146725888
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 21:49 schreef -Mellow- het volgende:
basterdsuiker zit iets bij? :o

rietsuiker is overigens cane sugar
Basterdsuiker, ook wel bastaardsuiker of bruine suiker (indien het de bruin gekleurde variant betreft) genoemd, wordt gemaakt door aan fijngemalen, witte, geraffineerde suiker een oplossing van invertsuiker toe te voegen. Daarbij kan ook melasse en karamel worden toegevoegd. De karamel geeft de basterdsuiker ook wat meer smaak en een bruine kleur.

Oh en:

Vroeger was basterdsuiker minder ver geraffineerde rietsuiker.

bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Basterdsuiker
J'ai vu un escarbot ivre!-Komupolapana
Het zijn de kleine dingen die het doen <3
  zondag 16 november 2014 @ 21:52:27 #277
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_146725890
dit zegt wiki:

"Basterdsuiker, ook wel bastaardsuiker of bruine suiker (indien het de bruin gekleurde variant betreft) genoemd, wordt gemaakt door aan fijngemalen, witte, geraffineerde suiker een oplossing van invertsuiker toe te voegen. Daarbij kan ook melasse en karamel worden toegevoegd. De karamel geeft de basterdsuiker ook wat meer smaak en een bruine kleur.

Vroeger was basterdsuiker minder ver geraffineerde rietsuiker.

Basterdsuiker bevat meer water dan kristalsuiker. Hoe donkerder de kleur, des te hoger het vochtgehalte. Door het hogere vochtgehalte klontert dit type suiker vrij snel."
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  zondag 16 november 2014 @ 21:52:51 #278
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_146725908
rare naam eigenlijk, bastaardsuiker...
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_146725940
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 21:52 schreef -Mellow- het volgende:
rare naam eigenlijk, bastaardsuiker...
nee eigenlijk niet :D Geen pure suiker maar invertsuiker erbij. Buitenechtelijke suiker dus :9
J'ai vu un escarbot ivre!-Komupolapana
Het zijn de kleine dingen die het doen <3
  Moderator zondag 16 november 2014 @ 22:17:15 #280
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146727119
Veel lekkerder om zelf te maken:

Ongeraffineerde rietsuiker + honing of ahornsiroop (lichte) of + bietsuikerstroop (donkere).
Scheelt 100 op schaal van smaak :9
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 16 november 2014 @ 22:43:41 #281
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_146728429
Nou ik heb dus net een zandkoekjesdeeg gemaakt met een kaneel "swirl" d'r in, (zoals bij kaneelbroodjes). Het opgerolde deeg 2 uur in de koelkast en vervolgens plakjes koekjes gesneden van ongeveer 0,5 cm dik. Hup de oven in, 12 min op 180 graden. En verdorie ze liepen heel erg uit :{ normaal gebeurt me dat nauwelijks met zo'n deeg.
Misschien kwam het door de kaneelboter in het midden?
Of omdat de zeer matige oven hier meteen heel erg in temperatuur daalde toen ik de koekjes erin schoof...

Ze zijn wel heel mooi trouwens en smaken een beetje naar bastognekoeken. Doordat ze zo uitliepen bakten ze natuurlijk heel krokant en is de gebrande suikersmaak de kaneel helaas gaan overheersen.

Gelukkig ben ik wel wijs geweest en heb de helft van de deegrol bewaart om morgenochtend nog een poging te wagen. Misschien de plakken wat dikker snijden...
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  maandag 17 november 2014 @ 10:33:47 #282
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_146736303
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 22:43 schreef -Mellow- het volgende:
Nou ik heb dus net een zandkoekjesdeeg gemaakt met een kaneel "swirl" d'r in, (zoals bij kaneelbroodjes). Het opgerolde deeg 2 uur in de koelkast en vervolgens plakjes koekjes gesneden van ongeveer 0,5 cm dik. Hup de oven in, 12 min op 180 graden. En verdorie ze liepen heel erg uit :{ normaal gebeurt me dat nauwelijks met zo'n deeg.
Misschien kwam het door de kaneelboter in het midden?
Of omdat de zeer matige oven hier meteen heel erg in temperatuur daalde toen ik de koekjes erin schoof...

Ze zijn wel heel mooi trouwens en smaken een beetje naar bastognekoeken. Doordat ze zo uitliepen bakten ze natuurlijk heel krokant en is de gebrande suikersmaak de kaneel helaas gaan overheersen.

Gelukkig ben ik wel wijs geweest en heb de helft van de deegrol bewaart om morgenochtend nog een poging te wagen. Misschien de plakken wat dikker snijden...
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 22:43 schreef -Mellow- het volgende:
Nou ik heb dus net een zandkoekjesdeeg gemaakt met een kaneel "swirl" d'r in, (zoals bij kaneelbroodjes). Het opgerolde deeg 2 uur in de koelkast en vervolgens plakjes koekjes gesneden van ongeveer 0,5 cm dik. Hup de oven in, 12 min op 180 graden. En verdorie ze liepen heel erg uit :{ normaal gebeurt me dat nauwelijks met zo'n deeg.
Misschien kwam het door de kaneelboter in het midden?
Of omdat de zeer matige oven hier meteen heel erg in temperatuur daalde toen ik de koekjes erin schoof...

Ze zijn wel heel mooi trouwens en smaken een beetje naar bastognekoeken. Doordat ze zo uitliepen bakten ze natuurlijk heel krokant en is de gebrande suikersmaak de kaneel helaas gaan overheersen.

Gelukkig ben ik wel wijs geweest en heb de helft van de deegrol bewaart om morgenochtend nog een poging te wagen. Misschien de plakken wat dikker snijden...
Heb ze iets dikker gesneden en op een koude bakplaat 10 min de oven ingezet. Stuk beter nu :) wel nog te veel uitgelopen maar ik denk dat ik misschien te veel boter in het deeg heb gedaan
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_146736518
quote:
14s.gif Op maandag 27 oktober 2014 10:10 schreef Myraela het volgende:
Stroopwafel cheesecake. :D Ik vond hem erg lekker, de bodem was wel wat plakkerig.

[ link | afbeelding ]
Super mooi _O_ .
quote:
0s.gif Op maandag 27 oktober 2014 10:14 schreef djkoelkast het volgende:
Ingredients
10 stroopwafels

Ja, die moet je dan natuurlijk ook zelf maken, anders is het nog steeds nep.
Dunne hond.
TARDIS. † 22-7-2015 *22-1-2016
  Moderator maandag 17 november 2014 @ 10:50:03 #284
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146736557
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 10:47 schreef voederbietel het volgende:

[..]

Super mooi _O_ .

[..]

Dunne hond.
Ouwe koe :')
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_146736573
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 10:50 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Ouwe koe :')
moooooeeeeee ):O
TARDIS. † 22-7-2015 *22-1-2016
  maandag 17 november 2014 @ 13:47:48 #286
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_146740915


dit kwam eruit na de tweede bakpoging. Volgende keer nog eens proberen met een ei in het deeg...
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  Moderator maandag 17 november 2014 @ 14:00:55 #287
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146741265
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 13:47 schreef -Mellow- het volgende:
[ afbeelding ]

dit kwam eruit na de tweede bakpoging. Volgende keer nog eens proberen met een ei in het deeg...
Wat heb je nu voor ingrediënten in je basisdeeg gebruikt, en ook verhoudingswijs?
En heb je roomboter gebruikt en geen margarine? Margarine bestaat voor een groot deel uit water namelijk.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_146743462
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 14:00 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Wat heb je nu voor ingrediënten in je basisdeeg gebruikt, en ook verhoudingswijs?
En heb je roomboter gebruikt en geen margarine? Margarine bestaat voor een groot deel uit water namelijk.
Ik vind margarine altijd wel lekker eigenlijk.
TARDIS. † 22-7-2015 *22-1-2016
pi_146743691
Lekker? :D

Het is in elk geval niet bakgeschikt. :N
  Moderator maandag 17 november 2014 @ 15:53:49 #290
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146744433
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 15:31 schreef Isegrim het volgende:
Lekker? :D

Het is in elk geval niet bakgeschikt. :N
Don't feed the troll ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_146760350
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 15:53 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Don't feed the troll ;)
Ja jeetje man, wat maak je je druk wat een ander door z'n baksels mietert. Gebruik jij lekker roomboter gemaakt van de melk van de gelukkigste koeien van je buurman en laat een ander gelukkig zijn met zo'n wanproduct als margarine.
TARDIS. † 22-7-2015 *22-1-2016
  maandag 17 november 2014 @ 23:00:30 #292
114455 Frag_adder
Maar ik lieg niet
pi_146760558
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 15:31 schreef Isegrim het volgende:
Lekker? :D

Het is in elk geval niet bakgeschikt. :N
Bona wel :7
Een piercing? Nee als ik metaal in mijn lichaam wil, dan ga ik wel in het leger
  Moderator maandag 17 november 2014 @ 23:28:42 #293
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146761600
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 22:55 schreef voederbietel het volgende:

[..]

Ja jeetje man, wat maak je je druk wat een ander door z'n baksels mietert. Gebruik jij lekker roomboter gemaakt van de melk van de gelukkigste koeien van je buurman en laat een ander gelukkig zijn met zo'n wanproduct als margarine.
Margarine bestaat voor een groot deel uit water en is daarom niet geschikt.
Als je geen boter wil kun je ontgeurde kokosolie of palmolie als alternatief gebruiken, geen margarine, dat fuckt je hele verhoudingen door elkaar. Bakken is pure wetenschap. Als je koekjes uitlopen dan is er iets mis, bijvoorbeeld te veel vocht, te lang gekneed (te veel gluten), verkeerde bloem etc. etc.

Dat een ander liever plastic eet dan boter moet 'ie zelf weten, alleen als je er mee probeert te bakken en het mislukt komt dat doordat er ook veel water in zit.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_146762687
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 22:17 schreef djkoelkast het volgende:
Veel lekkerder om zelf te maken:

Ongeraffineerde rietsuiker + honing of ahornsiroop (lichte)
Nee. Suiker plus honing of ahornsiroop is écht geen basterdsuiker hoor. Misschien is het wel lekker in sommige recepten, maar het is geen basterdsuiker, totaal andere smaak. De honing of ahornbijsmaak is niet in alle recepten gewenst.
De variant met bietsuikerstroop kan wél (of je gebruikt gewone huis tuin en keukenstroop, wat normale mensen tenminste gewoon in de supermarkt kunnen kopen).

quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 23:28 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Margarine bestaat voor een groot deel uit water en is daarom niet geschikt.
Als je geen boter wil kun je ontgeurde kokosolie of palmolie als alternatief gebruiken, geen margarine, dat fuckt je hele verhoudingen door elkaar. Bakken is pure wetenschap. Als je koekjes uitlopen dan is er iets mis, bijvoorbeeld te veel vocht, te lang gekneed (te veel gluten), verkeerde bloem etc. etc.
Margarine als in het harde blok bakmargarine is gehard plantaardig vet, zit weinig water in. Margarine die je op brood smeert is wel grotendeels water. Veel recepten die heel vroeger reuzel gebruikten, gebruiken tegenwoordig margarine (want reuzel wordt ongezond gevonden enzo), dan kun je dus juist geen boter gebruiken wat meer water bevat dan harde margarine (20 procent water ofzo). Margarine is dus meer vergelijkbaar met geklaarde roomboter dan met 'water'.

quote:
Dat een ander liever plastic eet dan boter moet 'ie zelf weten, alleen als je er mee probeert te bakken en het mislukt komt dat doordat er ook veel water in zit.
Weet je wat jij bent? Een culi-snob. Zo een die alleen biologische dingen eet van koeien die dagelijks een massage van top tot teen krijgen of alleen dingen met een bepaald keurmerk omdat het dan 'beter' is. Door dit soort posts bederf je het plezier van anderen in koken/bakken, die gewoon wat dingen uit de super halen om iets lekkers te maken. Ik vind het walgelijk. Dat jij alleen hoogwaardige culi dingen wil eten moet je zelf weten, maar laat anderen in hun waarde.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  Moderator dinsdag 18 november 2014 @ 00:06:54 #295
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146762741
Gehard vet, ook zo goed voor je bloedvaten ^O^
Ik ben absoluut geen snob, ik probeer dingen zelf te maken, minder industriële zooi te eten want ze kloten met ons eten.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_146762845
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 november 2014 00:06 schreef djkoelkast het volgende:
Gehard vet, ook zo goed voor je bloedvaten ^O^
Ik ben absoluut geen snob, ik probeer dingen zelf te maken, minder industriële zooi te eten want ze kloten met ons eten.
Gefeliciteerd. Maar laat anderen die dat niet doen in hun waarde. Sommige mensen willen gewoon een appeltaart bakken, en niet hun eigen koeien met de hand melken om hun eigen boter handmatig te karnen omdat het dan pas vrij van geur kleur en smaakstoffen is.

Zelf gebruik ik ook geen margarine meer, maar ik ga niet lopen mekkeren als anderen dat wel doen, en ook niet als ik het voorgeschoteld krijg want ik ben er net zoals bijna iedereen van onze generatie mee opgegroeid.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  Moderator dinsdag 18 november 2014 @ 00:12:56 #297
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146762872
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 november 2014 00:11 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Gefeliciteerd. Maar laat anderen die dat niet doen in hun waarde. Sommige mensen willen gewoon een appeltaart bakken, en niet hun eigen koeien met de hand melken om hun eigen boter handmatig te karnen omdat het dan pas vrij van geur kleur en smaakstoffen is.

Zelf gebruik ik ook geen margarine meer, maar ik ga niet lopen mekkeren als anderen dat wel doen, en ook niet als ik het voorgeschoteld krijg want ik ben er net zoals bijna iedereen van onze generatie mee opgegroeid.
Het ging om iemand bij wie zijn koekjes uitliepen, dat kan als je verkeerd vet gebruikt. Ik heb inhoudelijk verder niets over margarine gezegd, expres niet, om dit soort gezeur te voorkomen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator dinsdag 18 november 2014 @ 00:13:10 #298
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146762874
/einde discussie.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  dinsdag 18 november 2014 @ 01:03:56 #299
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_146763736
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 14:00 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Wat heb je nu voor ingrediënten in je basisdeeg gebruikt, en ook verhoudingswijs?
En heb je roomboter gebruikt en geen margarine? Margarine bestaat voor een groot deel uit water namelijk.
ik doe niet aan margarine.

Heel precies weet ik t niet, want ik doe meestal een beetje op t oog en gevoel. ( ik zou er misschien eens gewoonte van moeten maken wat preciezer te bakken) Maar het was iets van 1 kopje bloem, 3/4 kopje suiker en 100 g boter. Ik heb denk ik echt gewoon wat te veel boter gebruikt, en eigenlijk ook iets te veel suiker want ik vond ze veel te zoet.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  Moderator dinsdag 18 november 2014 @ 01:10:01 #300
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146763805
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 november 2014 01:03 schreef -Mellow- het volgende:

[..]

ik doe niet aan margarine.

Heel precies weet ik t niet, want ik doe meestal een beetje op t oog en gevoel. ( ik zou er misschien eens gewoonte van moeten maken wat preciezer te bakken) Maar het was iets van 1 kopje bloem, 3/4 kopje suiker en 100 g boter. Ik heb denk ik echt gewoon wat te veel boter gebruikt, en eigenlijk ook iets te veel suiker want ik vond ze veel te zoet.
Probeer eens met een zanddeeg te werken, makkelijk te onthouden: 3, 2, 1

300g bloem
200g boter
100g suiker
snufje zout (optioneel, ik vind het zelf lekkerder)

En dan je smaakmakers er doorheen, of door een deel van het deeg om van die spiralen te maken.

Gebruik geen zelfrijzend bakmeel of bakpoeder. Kneed zo kort mogelijk en begin met harde, koude boter in klontjes. Kneed zo kort mogelijk, maar wel tot alles goed gemixt is. Kneed met de hand, want met een mixer gaat het veel te hard.
Je kunt een normale patisseriebloem (/kristalboem/patentbloem) gebruiken, liever geen broodbloem.

Minimaal een uur laten opstijven, liefst langer. Hoe langer hoe lekkerder.

Dat zou eigenlijk niet mogen uitlopen. Bakken op 150 graden hetelucht of 160 graden conventioneel. +/- 20 minuten bij een gemiddeld koekje (die zijn volgens mij rond de 5mm dik).
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')