abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_146406123
Ik heb ook een keer de spekkoek van 24 kitchen gemaakt en een stukje mee genomen naar een indische mevr.
Het commentaar van haar was: negatief: het had wat meer gekruid mogen zijn, positief: de laagjes kon je mooi van elkaar halen en het was niet droog.
pi_146406862
quote:
0s.gif Op woensdag 5 november 2014 20:13 schreef TimeJumper het volgende:

[..]

Haha :9
Nee er stond, je bakt het eerste laagje, na 10 minuten uit de oven. Voordat je de volgende laag erop wilt doen smeer je met een kwastje het al gebakken laagje in.
Dan volgende laag erover, en dan weer in de oven voor 10 minuten.
Dan weer de pas gebakken laag insmeren met wat boter en de volgende laag erop, en zo verder.
Ja dat weet ik, maar die boter is dus nergens voor nodig :D Dat was de achterliggende opmerking :+
Mokkel met stuntstok
  vrijdag 7 november 2014 @ 18:16:16 #207
292060 TimeJumper
Jumping around ;)
pi_146408631
quote:
0s.gif Op donderdag 6 november 2014 12:11 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Ik heb meer oude kookboeken, ik pak vooral de basisverhoudingen want ik gebruik bijvoorbeeld al geen tarwebloem en al helemaal geen margarine. Maar bij koekjes, cakes en taarten zijn de verhoudingen erg belangrijk en die zijn in de loop der jaren allemaal veranderd, vraag mij niet waarom. Verhoudingen uit zo oud mogelijke kookboeken zijn vrijwel altijd raak. Nog een beetje aanpassen hier en daar en dan overschrijven in mijn eigen mapje.
Verhoudingen, temperaturen, baktijden, die haal ik er uit.
Zou je voor mij het recept van je spekkoek op kunnen zoeken of ben je het ondertussen kwijt ;)
Want ik zit me al jarennnn te verheugen op lekkere spekkoek waar ik helemaal los op kan gaan (met eten dan :P )
Rayen 2½ jaar!
  Moderator vrijdag 7 november 2014 @ 18:39:52 #208
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146409411
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 november 2014 18:16 schreef TimeJumper het volgende:

[..]

Zou je voor mij het recept van je spekkoek op kunnen zoeken of ben je het ondertussen kwijt ;)
Want ik zit me al jarennnn te verheugen op lekkere spekkoek waar ik helemaal los op kan gaan (met eten dan :P )
Dat moet ik echt zoeken, want ik weet niet meer welk recept ik gebruikt heb.
Die van mij is trouwens met spelt :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zaterdag 8 november 2014 @ 09:31:42 #209
43844 Yankee
Is tegenwoordig Drent
pi_146426092
Gisteren even beetje bezig geweest :P

Vruchtenbrood met gedroogde bessen en noten:



Peanut Butter & Jelly brownies: *O*

.
pi_146426158
Da's een goed gevuld broodje. :D
  zaterdag 8 november 2014 @ 09:52:11 #211
43844 Yankee
Is tegenwoordig Drent
pi_146426353
Zit ook redelijk wat in :P Smaakt wel uitstekend *O*
.
pi_146426753
Even een stomme vraag. Ik heb amandelspijs gemaakt, met sinaasappel. :9

Maar waarom moet dat eigenlijk zo lang rusten?
pi_146426764
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 november 2014 09:31 schreef Yankee het volgende:
Gisteren even beetje bezig geweest :P

Vruchtenbrood met gedroogde bessen en noten:

[ afbeelding ]

Peanut Butter & Jelly brownies: *O*

[ afbeelding ]
Ziet er goed uit :9~
But while the earth sinks to its grave
You sail to the sky on the crest of a wave
pi_146426866
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 november 2014 10:23 schreef Myraela het volgende:
Even een stomme vraag. Ik heb amandelspijs gemaakt, met sinaasappel. :9

Maar waarom moet dat eigenlijk zo lang rusten?
Smaakontwikkeling, al weet ik niet wat voor processen daar nou precies achter zitten. In elk geval: je amandelspijs is nu natuurlijk al lekker en zou je best kunnen gebruiken, maar over een week is -ie echt nog veel lekkerder! :9
Let me see you stripped down to the bone
pi_146426887
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 november 2014 09:31 schreef Yankee het volgende:
Gisteren even beetje bezig geweest :P

Vruchtenbrood met gedroogde bessen en noten:

[ afbeelding ]

Heftig, dat brood! :D
Gaaf, wel.
Viel niet de hele bups vulling eruit op je bord als je zo een plak van het brood afsnijdt? :)
Let me see you stripped down to the bone
  Moderator zaterdag 8 november 2014 @ 10:55:01 #216
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146427208
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 november 2014 10:32 schreef minilot het volgende:

[..]

Smaakontwikkeling, al weet ik niet wat voor processen daar nou precies achter zitten. In elk geval: je amandelspijs is nu natuurlijk al lekker en zou je best kunnen gebruiken, maar over een week is -ie echt nog veel lekkerder! :9
Ik heb nu een recept (ok, er is vrij weinig variatie mogelijk, amandelspijs is amandelspijs) waarbij het spijs 4-6 weken moet rusten, ik ben benieuwd :D
Dit spijs laat je rijpen zonder ei, dat komt pas de laatste week. Of het iets uithaalt zal de tijd moeten leren.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_146427257
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 november 2014 10:32 schreef minilot het volgende:

[..]

Smaakontwikkeling, al weet ik niet wat voor processen daar nou precies achter zitten. In elk geval: je amandelspijs is nu natuurlijk al lekker en zou je best kunnen gebruiken, maar over een week is -ie echt nog veel lekkerder! :9
Geduld hebben dan maar. ;(
pi_146427276
Oh ik heb het ei er ook nog niet in hoor, stond dat dat er pas de laatste dag in moest.
  Moderator zaterdag 8 november 2014 @ 10:59:17 #219
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146427286
quote:
14s.gif Op zaterdag 8 november 2014 10:58 schreef Myraela het volgende:

[..]

Geduld hebben dan maar. ;(
Daarom kun je het beste heel veel maken en daarna invriezen in bollen van bijvoorbeeld 200g (dat was voor mij de ideale hoeveelheid). Het is namelijk heel snel ontdooid en je kunt het heel lang gebruiken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator zaterdag 8 november 2014 @ 11:01:14 #220
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146427315
quote:
11s.gif Op zaterdag 8 november 2014 10:58 schreef Myraela het volgende:
Oh ik heb het ei er ook nog niet in hoor, stond dat dat er pas de laatste dag in moest.
Als je spijs een week laat rijpen mag het ei er al in vanaf het begin en je voegt nog extra ei toe voor het bakken.
Heb je wel een ongewaxte sinaasappel gebruikt? Die hele glimmende sinaasappels zit een waslaagje over en dat is geen bijenwas maar een chemische was met antischimmelmiddel. Niet gezond en al helemaal niet lekker. Je kunt dat er ook niet helemaal afwassen.
Er zijn ook sinaasappels en citroenen zonder dat laagje. Ik ga er vanuit dat je schil geraspt hebt ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zaterdag 8 november 2014 @ 13:03:50 #221
43844 Yankee
Is tegenwoordig Drent
pi_146429400
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 november 2014 10:33 schreef minilot het volgende:

[..]

Heftig, dat brood! :D
Gaaf, wel.
Viel niet de hele bups vulling eruit op je bord als je zo een plak van het brood afsnijdt? :)
Nee dat valt wel mee doordat de noten en bessen met honing worden gemixt.

Op de foto lijkt het brood ook groter dan het in werkelijkheid is. Het heeft het formaat van een stokbroodje
.
pi_146468164
Ik heb ook weer eens wat gebakken :D Frambozen tartelettes met witte chocolade ganache.. Het volgende op de planning is kruidnoten en borstplaat.. Jullie al aan de Sinterklaas baksels?

Mijn bak-blog: www.bakverhalen.nl
pi_146470555
quote:
0s.gif Op zondag 9 november 2014 17:05 schreef _Liek het volgende: Het volgende op de planning is kruidnoten en borstplaat.. Jullie al aan de Sinterklaas baksels?
Leuk die ganache en de vorm is O+

:Y Van de week weer kruidnoten en gevuld speculaas maken. Met eigen spijs. Ben nu alleen weer naarstig op zoek naar Zeeuwse Bloem :@ Nergens is er meer een uitverkoop aan HHB bakproducten te spotten. Had echt meer moeten hamsteren toen het kon :(
mag het weten
  Moderator zondag 9 november 2014 @ 18:18:27 #224
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146470918
Gisteren krenten/rozijnenbrood gemaakt. Lekker met spelt, einkorn en kamut. Lastig mee te werken, maar het resultaat is heel lekker geworden. Beetje kaneel en kokosbloesemsuiker door het deeg gedaan voor de 2e rijs. Geslaagd!

quote:
1s.gif Op zondag 9 november 2014 18:07 schreef Joosie200 het volgende:

Ben nu alleen weer naarstig op zoek naar Zeeuwse Bloem :@
Kun je gewoon online bestellen bij de Zuidmolen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_146475333
quote:
1s.gif Op zondag 9 november 2014 18:07 schreef Joosie200 het volgende:

[..]

Leuk die ganache en de vorm is O+

:Y Van de week weer kruidnoten en gevuld speculaas maken. Met eigen spijs. Ben nu alleen weer naarstig op zoek naar Zeeuwse Bloem :@ Nergens is er meer een uitverkoop aan HHB bakproducten te spotten. Had echt meer moeten hamsteren toen het kon :(
quote:
1s.gif Op zondag 9 november 2014 18:07 schreef Joosie200 het volgende:

[..]

Leuk die ganache en de vorm is O+

:Y Van de week weer kruidnoten en gevuld speculaas maken. Met eigen spijs. Ben nu alleen weer naarstig op zoek naar Zeeuwse Bloem :@ Nergens is er meer een uitverkoop aan HHB bakproducten te spotten. Had echt meer moeten hamsteren toen het kon :(
Dank je! Zeeuwse bloem kan je ook bij de Bakzolder vinden..
Mijn bak-blog: www.bakverhalen.nl
pi_146475401
quote:
0s.gif Op zondag 9 november 2014 17:05 schreef _Liek het volgende:
Ik heb ook weer eens wat gebakken :D Frambozen tartelettes met witte chocolade ganache.. Het volgende op de planning is kruidnoten en borstplaat.. Jullie al aan de Sinterklaas baksels?

[ afbeelding ]
Woah, dat ziet er professioneel uit zeg, gaaf! O+
Waar bestaat de roze frambozenlaag precies uit, eigenlijk?
Let me see you stripped down to the bone
pi_146475471
quote:
1s.gif Op zondag 9 november 2014 20:07 schreef minilot het volgende:

[..]

Woah, dat ziet er professioneel uit zeg, gaaf! O+
Waar bestaat de roze frambozenlaag precies uit, eigenlijk?
Thnx :D Alles bij elkaar zijn meerder recepten uit boeken, van mezelf en dergelijke.. Ik ga het nog uitwerken maar dat frambozen deel bestaat uit t frambozenpuree, suiker, eidooiers, ei, gelatine en boter
Mijn bak-blog: www.bakverhalen.nl
  † In Memoriam † zondag 9 november 2014 @ 20:57:12 #228
37843 lady-wrb
kortaf
pi_146477378
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 november 2014 10:59 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Daarom kun je het beste heel veel maken en daarna invriezen in bollen van bijvoorbeeld 200g (dat was voor mij de ideale hoeveelheid). Het is namelijk heel snel ontdooid en je kunt het heel lang gebruiken.
hoeveel is veel? kilo's?
pi_146478125


Ik ben billenkoekjes aan het maken.
  Moderator zondag 9 november 2014 @ 21:28:09 #230
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146478660
quote:
0s.gif Op zondag 9 november 2014 20:57 schreef lady-wrb het volgende:

[..]

hoeveel is veel? kilo's?
Hangt natuurlijk af van hoe groot je gezin is en hoe veel je maakt. Ik doe met 1,5kg spijs wel een jaar.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † zondag 9 november 2014 @ 21:29:11 #231
37843 lady-wrb
kortaf
pi_146478699
quote:
0s.gif Op zondag 9 november 2014 21:28 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Hangt natuurlijk af van hoe groot je gezin is en hoe veel je maakt. Ik doe met 1,5kg spijs wel een jaar.
hoeveel maak jij bijvoorbeeld?
  Moderator zondag 9 november 2014 @ 21:33:24 #232
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146478893
quote:
0s.gif Op zondag 9 november 2014 21:29 schreef lady-wrb het volgende:

[..]

hoeveel maak jij bijvoorbeeld?
Ongeveer 1,5kg dus ;)
Dat laat ik 5-6 weken rijpen, dan ei er in, nog een week, dan invriezen.
Op dat moment zit nog niet al het ei er in trouwens, er gaat altijd nog wat ei bij voor het bakken. Dan heb je die heerlijke spijs die nog echt een beetje vochtig is na het bakken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † zondag 9 november 2014 @ 21:37:35 #233
37843 lady-wrb
kortaf
pi_146479094
quote:
0s.gif Op zondag 9 november 2014 21:33 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Ongeveer 1,5kg dus ;)
Dat laat ik 5-6 weken rijpen, dan ei er in, nog een week, dan invriezen.
Op dat moment zit nog niet al het ei er in trouwens, er gaat altijd nog wat ei bij voor het bakken. Dan heb je die heerlijke spijs die nog echt een beetje vochtig is na het bakken.
hou op :~
pi_146479282




Morgen uitdelen op kantoor. :9

(onderste zijn Speculaas moppen, donkere deeg is speculaas en lichte is vanille)
  zondag 9 november 2014 @ 21:51:01 #235
313458 Zonnetje1981
always look on the bright side
pi_146479745
quote:
14s.gif Op zondag 9 november 2014 21:41 schreef Qunix het volgende:
[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Morgen uitdelen op kantoor. :9

(onderste zijn Speculaas moppen, donkere deeg is speculaas en lichte is vanille)
Die billen, geweldig!! _O_
pi_146479965
:D
pi_146480898
Hebben jullie tips voor taarten, die redelijk makkelijk te maken zijn en die je goed kunt invriezen? Meestal is appeltaart, een van onze standaard taarten. Die kun je volgens mij zonder problemen invriezen. Nu heb ik ook een leuk recept gevonden voor een sinaasappel cheesecake met speculaasbodem. Zou je zoiets kunnen invriezen?
Carpe Diem- Pluk de Dag
Life is unfair and then you die
Wat U niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet
pi_146604460
Dan zal ik het nog maar even kort en krachtig vragen: Wat is het verschil in recept tussen speculaasbrok en gewone speculaasjes? En heeft iemand een betrouwbaar recept voor 'gewone' speculaas?
Nomnomnomnomnomnomnomnomnomnom
pi_146636291
quote:
0s.gif Op zondag 9 november 2014 17:05 schreef _Liek het volgende:
Ik heb ook weer eens wat gebakken :D Frambozen tartelettes met witte chocolade ganache.. Het volgende op de planning is kruidnoten en borstplaat.. Jullie al aan de Sinterklaas baksels?

[ afbeelding ]
Ziet er mooi uit Liek.

Ik ga niet de traditionele Sinterklaas dingen bakken, maar voor as weekend wel een Speculaas Cheesecake met Sinaasappel
Carpe Diem- Pluk de Dag
Life is unfair and then you die
Wat U niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet
pi_146636314
quote:
0s.gif Op zondag 9 november 2014 22:13 schreef Tinuviel het volgende:
Hebben jullie tips voor taarten, die redelijk makkelijk te maken zijn en die je goed kunt invriezen? Meestal is appeltaart, een van onze standaard taarten. Die kun je volgens mij zonder problemen invriezen. Nu heb ik ook een leuk recept gevonden voor een sinaasappel cheesecake met speculaasbodem. Zou je zoiets kunnen invriezen?
Ik heb ooit een cheesecake ingevroren, en die bleef best eetbaar.
pi_146643065
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 november 2014 06:46 schreef Bleie het volgende:

[..]

Ik heb ooit een cheesecake ingevroren, en die bleef best eetbaar.
Dankje Bleie. Als er veel overblijft ga ik het gewoon proberen.
Carpe Diem- Pluk de Dag
Life is unfair and then you die
Wat U niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet
pi_146684678


Met mijn vijfjarige dochter gebakken. Ze groeiden in de oven wat meer dan ik verwacht had, maar zijn heerlijk!
pi_146685998
De Speculaas Cheesecake met Sinasappels was ook heerlijk! Niet superzoet en echt iets voor mensen, die van een frissere niet te zware cake houden. Volgende keer maak ik wel meer van het cheese gedeelte:





Bleie zit er heerlijk uit.
Carpe Diem- Pluk de Dag
Life is unfair and then you die
Wat U niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet
pi_146686016
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 november 2014 18:06 schreef Tinuviel het volgende:
De Speculaas Cheesecake met Sinasappels was ook heerlijk! Niet superzoet en echt iets voor mensen, die van een frissere niet te zware cake houden. Volgende keer maak ik wel meer van het cheese gedeelte:

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Bleie zit er heerlijk uit.
Dat ziet er geweldig uit en lijkt me ook nog eens heel erg lekker!
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_146686279
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 november 2014 18:06 schreef Tinuviel het volgende:
De Speculaas Cheesecake met Sinasappels was ook heerlijk! Niet superzoet en echt iets voor mensen, die van een frissere niet te zware cake houden. Volgende keer maak ik wel meer van het cheese gedeelte:

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Bleie zit er heerlijk uit.
Heb je hier 'n recept van?
pi_146687444
Thanks.

Ik zal later het recept posten.
Carpe Diem- Pluk de Dag
Life is unfair and then you die
Wat U niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet
pi_146689488
quote:
1s.gif Op zaterdag 15 november 2014 18:15 schreef Negentiendertig het volgende:

[..]

Heb je hier 'n recept van?
Hierbij het recept (hopelijk is het goed genoeg leesbaar):


Carpe Diem- Pluk de Dag
Life is unfair and then you die
Wat U niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet
pi_146689643
quote:
1s.gif Op zaterdag 15 november 2014 19:58 schreef Tinuviel het volgende:

[..]

Hierbij het recept (hopelijk is het goed genoeg leesbaar):
[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Prima te lezen, bedankt! Van de week eens maken, hij klinkt heerlijk :)
pi_146690192
Zou dat niet lekkerder zijn zonder de schil? :@
pi_146692356
Ziet er heerlijk uit, Tinuviel!
  zaterdag 15 november 2014 @ 23:08:33 #251
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_146696069
quote:
14s.gif Op zaterdag 15 november 2014 20:20 schreef Myraela het volgende:
Zou dat niet lekkerder zijn zonder de schil? :@
Sinaasappel olie met smaak zit in de schil, dus dat is prima qua lekker zijn.
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  Moderator zaterdag 15 november 2014 @ 23:44:40 #252
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146697564
quote:
14s.gif Op zaterdag 15 november 2014 20:20 schreef Myraela het volgende:
Zou dat niet lekkerder zijn zonder de schil? :@
Je moet dan wel niet gewaxte sinaasappels nemen, want die wax krijg je er niet uitgewassen en dat is echt troep. Serieus.

Ik heb wel eens muffins gemaakt met hele sinaasappels, schil en al (alleen pitjes moesten er uit en dan door de keukenmachine). Geweldig lekker!
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_146703921
Niet gewaxte Sinaasappels? Ik heb biologische gebruikt. Je kunt ook van de plakken de schil afsnijden en ze zonder schil op de taart doen natuurlijk.
Carpe Diem- Pluk de Dag
Life is unfair and then you die
Wat U niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet
  Manager PR/Moderator zondag 16 november 2014 @ 14:08:38 #254
269689 crew  Viv
pi_146708876
Hoe weet je eigenlijk of sinaasappels gewaxt zijn of niet?
pi_146708923
quote:
5s.gif Op zondag 16 november 2014 14:08 schreef ViviRAWRS het volgende:
Hoe weet je eigenlijk of sinaasappels gewaxt zijn of niet?
glimmende schil of niet.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')