abonnement Unibet Coolblue
  donderdag 6 november 2014 @ 12:04:48 #201
292060 TimeJumper
Jumping around ;)
pi_146363107
quote:
0s.gif Op donderdag 6 november 2014 10:11 schreef djkoelkast het volgende:
24kitchen recepten vind ik allemaal raar.

Die spekkoek op de foto is niet luchtig genoeg zo te zien. Ook zie ik maar heel weinig laagjes en ze zijn ook erg dik.
Mijn laatste spekkoek stamt uit 2013, ik moet het echt weer eens maken, de foto:

[ afbeelding ]
Ah dat ziet er idd lekkerder uit, al is die van mij ook wel lekker :+
Maar inderdaad iets te droog, uit de toko is die wat vetter of zo.
Tsja en wat betreft dat recept, ik kon geen andere vinden op internet.
En de laagjes waren ook wat te dik, maar dit was mijn eerste poging. En meer beslag had ik niet :+ Dus er konden geen laagjes meer bij :P
Mag ik jouw recept hebben?
Rayen 2½ jaar!
pi_146363228
quote:
0s.gif Op donderdag 6 november 2014 10:14 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Ik gebruik het liefste zo oud mogelijke recepten als basis. Ik heb zo'n kookboek voor de huishoudschool bijvoorbeeld, staan hele toffe recepten in waarop ik dan weer kan variëren. Veel recepten op internet klopt geen snars van :P
Ik heb je dit al vaker lezen zeggen ( :P ), maar ik associeer de huishoudschool nou niet echt met fatsoenlijk koken... Daar leerden ze volgens mij die meisjes om alle groenten toch maar vooral minstens drie kwartier te laten koken...
  Moderator donderdag 6 november 2014 @ 12:11:36 #203
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146363304
quote:
0s.gif Op donderdag 6 november 2014 12:09 schreef Bleie het volgende:

[..]

Ik heb je dit al vaker lezen zeggen ( :P ), maar ik associeer de huishoudschool nou niet echt met fatsoenlijk koken... Daar leerden ze volgens mij die meisjes om alle groenten toch maar vooral minstens drie kwartier te laten koken...
Ik heb meer oude kookboeken, ik pak vooral de basisverhoudingen want ik gebruik bijvoorbeeld al geen tarwebloem en al helemaal geen margarine. Maar bij koekjes, cakes en taarten zijn de verhoudingen erg belangrijk en die zijn in de loop der jaren allemaal veranderd, vraag mij niet waarom. Verhoudingen uit zo oud mogelijke kookboeken zijn vrijwel altijd raak. Nog een beetje aanpassen hier en daar en dan overschrijven in mijn eigen mapje.
Verhoudingen, temperaturen, baktijden, die haal ik er uit.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_146401270
Hoihoi, even een vraagje.
Met Sinterklaas eten wij in het oosten van het land altijd Rijssense hartjes, heel typisch voor onze streek en het recept is 'geheim'. Maar als je even nadenkt kan je wel bedenken hoe je het maakt, en ik had dit recept gevonden. http://judithscakes.nl/rijssense-speculaashartjes/

Ik wil het dit jaar eens zelf gaan maken, maar wat heel belangrijk is, is dat het speculaas wat gebruikt wordt een heel fijn, licht speculaas is qua structuur. Dus niet zoals de speculaasbrokken die je in de winkel koopt. Als ik zo op de foto van het recept kijk, lijkt het wel op speculaasbrok, en dat zoek ik dus niet.
Ik vind dat speculaasbrok altijd een beetje dat Bastogne-achtige, donker gebrande smaakje heeft en dat moet er dus niet aanzitten.

Heeft iemand de gouden tip voor die 'andere' speculaas? :P

Edit: Zou het een idee zijn om kruidnotendeeg te gebruiken? Of juist niet...?
Nomnomnomnomnomnomnomnomnomnom
pi_146406123
Ik heb ook een keer de spekkoek van 24 kitchen gemaakt en een stukje mee genomen naar een indische mevr.
Het commentaar van haar was: negatief: het had wat meer gekruid mogen zijn, positief: de laagjes kon je mooi van elkaar halen en het was niet droog.
pi_146406862
quote:
0s.gif Op woensdag 5 november 2014 20:13 schreef TimeJumper het volgende:

[..]

Haha :9
Nee er stond, je bakt het eerste laagje, na 10 minuten uit de oven. Voordat je de volgende laag erop wilt doen smeer je met een kwastje het al gebakken laagje in.
Dan volgende laag erover, en dan weer in de oven voor 10 minuten.
Dan weer de pas gebakken laag insmeren met wat boter en de volgende laag erop, en zo verder.
Ja dat weet ik, maar die boter is dus nergens voor nodig :D Dat was de achterliggende opmerking :+
Mokkel met stuntstok
  vrijdag 7 november 2014 @ 18:16:16 #207
292060 TimeJumper
Jumping around ;)
pi_146408631
quote:
0s.gif Op donderdag 6 november 2014 12:11 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Ik heb meer oude kookboeken, ik pak vooral de basisverhoudingen want ik gebruik bijvoorbeeld al geen tarwebloem en al helemaal geen margarine. Maar bij koekjes, cakes en taarten zijn de verhoudingen erg belangrijk en die zijn in de loop der jaren allemaal veranderd, vraag mij niet waarom. Verhoudingen uit zo oud mogelijke kookboeken zijn vrijwel altijd raak. Nog een beetje aanpassen hier en daar en dan overschrijven in mijn eigen mapje.
Verhoudingen, temperaturen, baktijden, die haal ik er uit.
Zou je voor mij het recept van je spekkoek op kunnen zoeken of ben je het ondertussen kwijt ;)
Want ik zit me al jarennnn te verheugen op lekkere spekkoek waar ik helemaal los op kan gaan (met eten dan :P )
Rayen 2½ jaar!
  Moderator vrijdag 7 november 2014 @ 18:39:52 #208
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146409411
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 november 2014 18:16 schreef TimeJumper het volgende:

[..]

Zou je voor mij het recept van je spekkoek op kunnen zoeken of ben je het ondertussen kwijt ;)
Want ik zit me al jarennnn te verheugen op lekkere spekkoek waar ik helemaal los op kan gaan (met eten dan :P )
Dat moet ik echt zoeken, want ik weet niet meer welk recept ik gebruikt heb.
Die van mij is trouwens met spelt :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zaterdag 8 november 2014 @ 09:31:42 #209
43844 Yankee
Is tegenwoordig Drent
pi_146426092
Gisteren even beetje bezig geweest :P

Vruchtenbrood met gedroogde bessen en noten:



Peanut Butter & Jelly brownies: *O*

.
  zaterdag 8 november 2014 @ 09:36:07 #210
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_146426158
Da's een goed gevuld broodje. :D
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  zaterdag 8 november 2014 @ 09:52:11 #211
43844 Yankee
Is tegenwoordig Drent
pi_146426353
Zit ook redelijk wat in :P Smaakt wel uitstekend *O*
.
pi_146426753
Even een stomme vraag. Ik heb amandelspijs gemaakt, met sinaasappel. :9

Maar waarom moet dat eigenlijk zo lang rusten?
pi_146426764
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 november 2014 09:31 schreef Yankee het volgende:
Gisteren even beetje bezig geweest :P

Vruchtenbrood met gedroogde bessen en noten:

[ afbeelding ]

Peanut Butter & Jelly brownies: *O*

[ afbeelding ]
Ziet er goed uit :9~
But while the earth sinks to its grave
You sail to the sky on the crest of a wave
pi_146426866
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 november 2014 10:23 schreef Myraela het volgende:
Even een stomme vraag. Ik heb amandelspijs gemaakt, met sinaasappel. :9

Maar waarom moet dat eigenlijk zo lang rusten?
Smaakontwikkeling, al weet ik niet wat voor processen daar nou precies achter zitten. In elk geval: je amandelspijs is nu natuurlijk al lekker en zou je best kunnen gebruiken, maar over een week is -ie echt nog veel lekkerder! :9
Let me see you stripped down to the bone
pi_146426887
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 november 2014 09:31 schreef Yankee het volgende:
Gisteren even beetje bezig geweest :P

Vruchtenbrood met gedroogde bessen en noten:

[ afbeelding ]

Heftig, dat brood! :D
Gaaf, wel.
Viel niet de hele bups vulling eruit op je bord als je zo een plak van het brood afsnijdt? :)
Let me see you stripped down to the bone
  Moderator zaterdag 8 november 2014 @ 10:55:01 #216
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146427208
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 november 2014 10:32 schreef minilot het volgende:

[..]

Smaakontwikkeling, al weet ik niet wat voor processen daar nou precies achter zitten. In elk geval: je amandelspijs is nu natuurlijk al lekker en zou je best kunnen gebruiken, maar over een week is -ie echt nog veel lekkerder! :9
Ik heb nu een recept (ok, er is vrij weinig variatie mogelijk, amandelspijs is amandelspijs) waarbij het spijs 4-6 weken moet rusten, ik ben benieuwd :D
Dit spijs laat je rijpen zonder ei, dat komt pas de laatste week. Of het iets uithaalt zal de tijd moeten leren.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_146427257
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 november 2014 10:32 schreef minilot het volgende:

[..]

Smaakontwikkeling, al weet ik niet wat voor processen daar nou precies achter zitten. In elk geval: je amandelspijs is nu natuurlijk al lekker en zou je best kunnen gebruiken, maar over een week is -ie echt nog veel lekkerder! :9
Geduld hebben dan maar. ;(
pi_146427276
Oh ik heb het ei er ook nog niet in hoor, stond dat dat er pas de laatste dag in moest.
  Moderator zaterdag 8 november 2014 @ 10:59:17 #219
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146427286
quote:
14s.gif Op zaterdag 8 november 2014 10:58 schreef Myraela het volgende:

[..]

Geduld hebben dan maar. ;(
Daarom kun je het beste heel veel maken en daarna invriezen in bollen van bijvoorbeeld 200g (dat was voor mij de ideale hoeveelheid). Het is namelijk heel snel ontdooid en je kunt het heel lang gebruiken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator zaterdag 8 november 2014 @ 11:01:14 #220
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146427315
quote:
11s.gif Op zaterdag 8 november 2014 10:58 schreef Myraela het volgende:
Oh ik heb het ei er ook nog niet in hoor, stond dat dat er pas de laatste dag in moest.
Als je spijs een week laat rijpen mag het ei er al in vanaf het begin en je voegt nog extra ei toe voor het bakken.
Heb je wel een ongewaxte sinaasappel gebruikt? Die hele glimmende sinaasappels zit een waslaagje over en dat is geen bijenwas maar een chemische was met antischimmelmiddel. Niet gezond en al helemaal niet lekker. Je kunt dat er ook niet helemaal afwassen.
Er zijn ook sinaasappels en citroenen zonder dat laagje. Ik ga er vanuit dat je schil geraspt hebt ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zaterdag 8 november 2014 @ 13:03:50 #221
43844 Yankee
Is tegenwoordig Drent
pi_146429400
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 november 2014 10:33 schreef minilot het volgende:

[..]

Heftig, dat brood! :D
Gaaf, wel.
Viel niet de hele bups vulling eruit op je bord als je zo een plak van het brood afsnijdt? :)
Nee dat valt wel mee doordat de noten en bessen met honing worden gemixt.

Op de foto lijkt het brood ook groter dan het in werkelijkheid is. Het heeft het formaat van een stokbroodje
.
pi_146468164
Ik heb ook weer eens wat gebakken :D Frambozen tartelettes met witte chocolade ganache.. Het volgende op de planning is kruidnoten en borstplaat.. Jullie al aan de Sinterklaas baksels?

Mijn bak-blog: www.bakverhalen.nl
pi_146470555
quote:
0s.gif Op zondag 9 november 2014 17:05 schreef _Liek het volgende: Het volgende op de planning is kruidnoten en borstplaat.. Jullie al aan de Sinterklaas baksels?
Leuk die ganache en de vorm is O+

:Y Van de week weer kruidnoten en gevuld speculaas maken. Met eigen spijs. Ben nu alleen weer naarstig op zoek naar Zeeuwse Bloem :@ Nergens is er meer een uitverkoop aan HHB bakproducten te spotten. Had echt meer moeten hamsteren toen het kon :(
mag het weten
  Moderator zondag 9 november 2014 @ 18:18:27 #224
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146470918
Gisteren krenten/rozijnenbrood gemaakt. Lekker met spelt, einkorn en kamut. Lastig mee te werken, maar het resultaat is heel lekker geworden. Beetje kaneel en kokosbloesemsuiker door het deeg gedaan voor de 2e rijs. Geslaagd!

quote:
1s.gif Op zondag 9 november 2014 18:07 schreef Joosie200 het volgende:

Ben nu alleen weer naarstig op zoek naar Zeeuwse Bloem :@
Kun je gewoon online bestellen bij de Zuidmolen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_146475333
quote:
1s.gif Op zondag 9 november 2014 18:07 schreef Joosie200 het volgende:

[..]

Leuk die ganache en de vorm is O+

:Y Van de week weer kruidnoten en gevuld speculaas maken. Met eigen spijs. Ben nu alleen weer naarstig op zoek naar Zeeuwse Bloem :@ Nergens is er meer een uitverkoop aan HHB bakproducten te spotten. Had echt meer moeten hamsteren toen het kon :(
quote:
1s.gif Op zondag 9 november 2014 18:07 schreef Joosie200 het volgende:

[..]

Leuk die ganache en de vorm is O+

:Y Van de week weer kruidnoten en gevuld speculaas maken. Met eigen spijs. Ben nu alleen weer naarstig op zoek naar Zeeuwse Bloem :@ Nergens is er meer een uitverkoop aan HHB bakproducten te spotten. Had echt meer moeten hamsteren toen het kon :(
Dank je! Zeeuwse bloem kan je ook bij de Bakzolder vinden..
Mijn bak-blog: www.bakverhalen.nl
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')