Ik denk ook niet dat dat gaat gebeuren. Maar niet vanwege de welvaart - unwarrented extrapolation - maar gewoon, omdat het niet kan.quote:Op woensdag 4 juni 2014 19:34 schreef Walvisjager het volgende:
[..]
Wensdenken heeft daar niets mee te maken, het zijn feiten op een rij gezet. Het laat de actuele groei zien en dat bewijst gewoon dat het verdubbelen niet gaat gebeuren binnen 70 jaar.
Als welvaart zo'n groot effect heeft dan is het einde van het olietijdperk alleen maar rampzaliger. Denken dat we dat wel gaan oplossen met zonnepanelen in de Sahara is echt ongelofelijk naief.quote:Op woensdag 4 juni 2014 19:34 schreef Walvisjager het volgende:
Daarbij komt natuurlijk dat de mensen in ontwikkelingslanden NOG beter voorgelicht gaan worden dan al nu het geval is en de populatiegroei van 2.5 zal gaan dalen. Dit heeft niets te maken met optimistisch denken of iets in die trant.
Het punt is dat we kunnen bedenken dat op een bepaald punt er te veel mensen zijn en te weinig voedsel, voorzieningen etc. Maakt niet uit wanneer, maar dat het komt is een feit.quote:Op woensdag 4 juni 2014 18:39 schreef Molurus het volgende:
[..]
Dit inderdaad.![]()
Een belangrijk probleem is ook dat 'korte termijn ethiek' altijd wel zwaarder zal wegen dan 'lange termijn ethiek'. Natuurlijk zullen wij door de toekomstige generaties vervloekt worden dat we er zo'n pestbende van hebben gemaakt.
Door daar nu op te wijzen zal echter niemand overtuigen. Niet als dat betekent dat wij nu tegen mensen moeten gaan zeggen: "jij en jij en jij mogen je niet voortplanten, en jij en jij moeten abortus plegen want je hebt nou eenmaal geen fokvergunning".
Maar helaas is de keerzijde wel een menselijk drama eind deze eeuw waarbij de holocaust totaal verbleekt.
He, nu denk ik hier automatisch aan Darwin. Staat het zoogdier ' mens ' daarbuiten ?quote:Op donderdag 5 juni 2014 09:40 schreef laforest het volgende:
[..]
Het punt is dat we kunnen bedenken dat op een bepaald punt er te veel mensen zijn en te weinig voedsel, voorzieningen etc. Maakt niet uit wanneer, maar dat het komt is een feit.
Dus bepaalde ethische opvatting moeten we laten varen en veranderen om ons op de toekomst voor te bereiden. Vandaag zal men mij nog boos aankijken, mij van alles en nog wat beschuldigen, maar ooit zal men zelf inzien dat wat ik zeg de enige oplossing is. Als we dan de keuze MOETEN maken wie leeft en wie niet, wat geloof je dan? Dat de machtigste en meest intelligente op Aarde zeggen: 'Nou ik geef mijn leven voor dat kansloze kindje in Afrika of een fabrieksmedewerker in India'. Geloof je het zelf? Nee, als het om overleven gaat dan gaan de sterken (via kracht, macht of intelligentie) zich verenigen en zullen ze geen enkel probleem hebben voor zichzelf te kiezen, ook ten koste van miljarden mensen. Vergeet niet dan ethiek vaak buitenspel staat ten tijde van oorlog, men kan natuurlijk wel voorstellen dat bij zo'n gebeurtenis het nog sneller over boord gaat.
Waarom denk je aan Darwin? Darwin zei nooit dat de sterksten overwinnen. Darwin sprak over dat bepaalde eigenschappen genetisch overleven. Bijvoorbeeld als een vrouwtje een man kiest op basis van zijn veren, dan zullen de meeste aantrekkelijke veren dus prevaleren in latere generaties. Of als een mannetje het beste voedsel kan leveren bijvoorbeeld. Ja, bij zoogdieren kan het ook om dominatie gaan, maar dat kan ook zonder geweld. kijk maar bij Chimpansees, die copuleren allen met een vrouwtje en dan gaat het om sperma competitie, wie het meeste sperma produceert. Daarnaast kan ook de meest intelligente overleven, ik denk dan eerder richting Hobbes en latere filosofen zoals Nietzsche.quote:Op donderdag 5 juni 2014 11:59 schreef ATON het volgende:
[..]
He, nu denk ik hier automatisch aan Darwin. Staat het zoogdier ' mens ' daarbuiten ?
Er zijn weinig dieren zo intolerant en gewelddadig naar elkaar dan jonge mannelijke chimps.quote:Op donderdag 5 juni 2014 12:03 schreef laforest het volgende:
Ja, bij zoogdieren kan het ook om dominatie gaan, maar dat kan ook zonder geweld. kijk maar bij Chimpansees, die copuleren allen met een vrouwtje en dan gaat het om sperma competitie,
Onzin. Heb dit zelf bij natural psychology voor mijn studie gehad. Gorillas die doen aan alpha dominantie en chimpansees aan 'sperm competition'. Wat jij beschrijft heeft toch niks daar mee te maken.quote:Op donderdag 5 juni 2014 12:10 schreef hoatzin het volgende:
[..]
Er zijn weinig dieren zo intolerant en gewelddadig naar elkaar dan jonge mannelijke chimps.
Het zijn bijna mensen: ze brengen elkaar ernstige verwondingen toe, martelen elkaar en doden elkaar regelmatig. Ik heb een film gezien waarin een jonge mannelijke chimp zijn geslachtsdeel eraf getrokken werd door een ander, terwijl een paar anderen hem in bedwang hielden.
Ik neem aan det je de Bonobo, dwergchimpansee bedoelt?
Beschrijf dan eens waar het wel mee te maken heeft? Het betrof hier groepen jonge chimp-mannetjes die rovend en moordend rondtrekken.quote:Op donderdag 5 juni 2014 12:38 schreef laforest het volgende:
Onzin. Heb dit zelf bij natural psychology voor mijn studie gehad. Gorillas die doen aan alpha dominantie en chimpansees aan 'sperm competition'. Wat jij beschrijft heeft toch niks daar mee te maken.
Je geeft een link over sex en geweld tussen een man en vrouw, waar ik over schrijf gaat over man-man competitie. Appels en peren?quote:Op donderdag 5 juni 2014 13:57 schreef hoatzin het volgende:
[..]
Beschrijf dan eens waar het wel mee te maken heeft? Het betrof hier groepen jonge chimp-mannetjes die rovend en moordend rondtrekken.
Zie ook: http://www.wetenschap24.n(...)/Seks-en-geweld.html
Zucht.... Ik schreef "zie ook". Jij beweerde dat Chimp mannen tegenover vrouwtjes geen agressie hebben. Het tegendeel is vaak waar.quote:Op donderdag 5 juni 2014 14:01 schreef laforest het volgende:
[..]
Je geeft een link over sex en geweld tussen een man en vrouw, waar ik over schrijf gaat over man-man competitie. Appels en peren?
En, beste man, wat is dan het doel van zo'n oorlog? Ga het hier over voortplanten, strongest genes survive, etc. Of gaat het hier over een sociaal fenomeen? Mensen maken ook oorlog met elkaar, maar dat gaat vaak om land en macht, zelden gaan grote oorlogen over het voortplanten met een vrouw. Leg het mij uit, ik als kennelijk onwetende.quote:Op donderdag 5 juni 2014 14:36 schreef hoatzin het volgende:
[..]
Zucht.... Ik schreef "zie ook".
Nee wat ik gezien heb was pure agressie van mannetjes tegen mannetjes. Het was echt ongelofelijk wreed wat die dieren elkaar aandeden.
" Chimpanseemannen kunnen zelfs polyadische of ‘macro-coalities’ (Boehm, 1992) vormen die elkaar ‘beoorlogen’(bijv. Goodall, 1986; Van der Dennen, 1995; Wrangham & Peterson, 1996)"
Beide.quote:Op donderdag 5 juni 2014 14:39 schreef laforest het volgende:
En, beste man, wat is dan het doel van zo'n oorlog? Ga het hier over voortplanten, strongest genes survive, etc. Of gaat het hier over een sociaal fenomeen?
Helemaal mee eens, dat heeft het met de Dino's ook gedaan.quote:
En dus als ze deze strategische oorlogen voeren en daarbij andere stammen doden, daarmee verhogen ze dan hun eigen 'fitness' (biologische, dus niet lichamelijk)? Je zegt beide, dus dan bedoel je dat het doel van de oorlog is dat hun fitness omhoog gaat en dat ze dus daardoor meer voortplanten met hun eigen vrouwen? Je geeft aan dat ze de vrouwen ongemoeid laten, daar uit lees ik dat het dus weinig met mijn oorzaak te doen heeft en dat het dus meer een sociaal fenomeen tussen verschillende stammen is? Of? Of spreek je over indirecte fitness wat hierdoor veranderd?quote:Op donderdag 5 juni 2014 14:49 schreef hoatzin het volgende:
[..]
Beide.
Chimps voeren strategische oorlogen waarbij mannetjes en jongen van een andere stam worden gedood en/of opgegeten. De vrouwtjes laten ze daarbij ongemoeid.
Ook apart: Vrouwtjes chimps (in het wild) delen vrijwel nooit voedsel met niet verwante anderen. Mannetjes doen dit , waarsch uit strategische dan wel reproductieve oogpunten, dan weer wel.
En bij de mens? Die heeft een relatief grote penis en testikels.quote:Op donderdag 5 juni 2014 14:58 schreef laforest het volgende:
In een ‘one male’ organisatie, zoals bij de gorilla en de orang oetan, vindt selectie plaats op basis van dimorfie en zijn de testikels relatief klein.
Penis heeft er weinig mee te doen. Mensen hebben een eigen sociale monogamie met daarbij soms een klein deel seksuele non-monogamie en dit ziet men terug in de testikels: de mens heeft een gematigd grote testikel ten opzichte van het lichaam, we hangen dus tussen Chimpansees en Gorillas in.quote:Op donderdag 5 juni 2014 15:06 schreef hoatzin het volgende:
[..]
En bij de mens? Die heeft een relatief grote penis en testikels.
Er zijn (nog) veel vrouwen die selecteren op dimorfie. Voor meisjes van 16 is dit vaste prik, naarmate ze ouder worden kijken zo ook naar andere kwaliteiten.quote:Op donderdag 5 juni 2014 15:11 schreef laforest het volgende:
[..]
Penis heeft er weinig mee te doen. Mensen hebben een eigen sociale monogamie met daarbij soms een klein deel seksuele non-monogamie en dit ziet men terug in de testikels: de mens heeft een gematigd grote testikel ten opzichte van het lichaam, we hangen dus tussen Chimpansees en Gorillas in.
Je punt? Je vroeg net over de testikels, daar gaf ik een antwoord op.quote:Op donderdag 5 juni 2014 15:18 schreef hoatzin het volgende:
[..]
Er zijn (nog) veel vrouwen die selecteren op dimorfie. Voor meisjes van 16 is dit vaste prik, naarmate ze ouder worden kijken zo ook naar andere kwaliteiten.
Vraag mannen over de hele wereld hun ideale vrouw te schetsen en uiteindelijk komt er een gemiddelde; een rondborstige blonde Barbie met een smalle taille, brede heupen en lange benen. En waarom hebben mannen een voorkeur voor vrouwen met grote borsten, een smalle taille en brede heupen?quote:Op donderdag 5 juni 2014 15:30 schreef laforest het volgende:
[..]
Je punt? Je vroeg net over de testikels, daar gaf ik een antwoord op.
Dimorfie is wat voor vissen en spinnen, of gorillas, toch niet zo voor ons mensen? Uit onderzoek blijkt juist dat dimorfie bij mensen om baardgroei gaat bijvoorbeeld.
Je kunt lichaamslengte niet als een dimorfie van de mens afdoen in de natuurlijke zin voor voortplanting zoals bij spinnen of gorillas, voor mensen is het een culturele voorkeur, niet een natuurlijke selectie. In India bijvoorbeeld zijn de vrouwen vaak langer dan de man.
Daarnaast zijn er ook genoeg langere vrouwen kleinere mannen trouwen (of daten), kijk maar naar koppels zoals Tom Cruise ooit met Katie Holmes, Rod Stewart en Penny Lancaster, of Seth Green met Clare Grant. Logisch als antwoord komt omdat deze mannen veel geld of macht hebben. Daar gaat het dus om, dimorfie gaat bij mensen natuurlijk NIET om lichaamslengte, voorkeur voor lichaamslengte is een sociale of culturele keuze op basis van gewoonte of koele calculatie zoals financieel gewin. Dat vrouwen hier een langere man kiezen is het resultaat van socialisatie, niet natuurlijke selectie.
Ik kan je ook onderzoeken laten zien waar de meeste mannen kleine borsten het meest aantrekkelijk vinden. Waar het hier om gaat is niet natuurlijke selectie, zoals bij de apen, maar om sociaal, culturele voorkeuren van welke veel vanaf de geboorte worden aangeleerd: de rol van man en vrouw en hoe wij denken dat ze er uit zouden moeten zien. Niks natuurlijks, niets biologisch, puur sociale constructie.quote:Op donderdag 5 juni 2014 15:57 schreef hoatzin het volgende:
[..]
Vraag mannen over de hele wereld hun ideale vrouw te schetsen en uiteindelijk komt er een gemiddelde; een rondborstige blonde Barbie met een smalle taille, brede heupen en lange benen. En waarom hebben mannen een voorkeur voor vrouwen met grote borsten, een smalle taille en brede heupen?
Socialisatie? Of ligt er toch nog wat anders aan ten grondslag? Brede heupen en grote borsten worden geassocieerd met goede voortplantingskansen?
Een een grote brede man, is (lijkt) die niet beter in beschermen, verdedigen èn voortplanten?
O nee ?quote:Op donderdag 5 juni 2014 12:03 schreef laforest het volgende:
Waarom denk je aan Darwin? Darwin zei nooit dat de sterksten overwinnen.
quote:Op donderdag 5 juni 2014 16:18 schreef ATON het volgende:
[..]
O nee ?
http://nl.wikipedia.org/wiki/Darwinisme
Heb je Darwin ooit wel eens gelezen?quote:Op donderdag 5 juni 2014 16:18 schreef ATON het volgende:
[..]
O nee ?
http://nl.wikipedia.org/wiki/Darwinisme
WE HEBBEN GOEDKOPE ENERGIE ZEGT IEquote:Op woensdag 4 juni 2014 16:44 schreef Metro2005 het volgende:
[..]Als je serieus denkt dat we NIET overbevolkt zijn moet je eens even bekijken hoeveel de aarde aan monden kan voeden zonder olie.
Als je de grafiek in de OP ziet weet je ongeveer hoeveel dat er zijn, namelijk 1 miljard.
Je merkt gewoon overal we met téveel mensen op deze aardbol leven maar omdat we nog goedkope energie hebben (olie) is het te overzien. Zodra dat wegvalt breekt echt de pleuris uit.
Hier een link naar Darwin:quote:Op donderdag 5 juni 2014 16:18 schreef ATON het volgende:
[..]
O nee ?
http://nl.wikipedia.org/wiki/Darwinisme
You serious bro? Olie is de allergoedkoopste energiebron die er is.quote:Op donderdag 5 juni 2014 16:26 schreef Salvad0R het volgende:
[..]
WE HEBBEN GOEDKOPE ENERGIE ZEGT IE
AHAHAHAHAHAHAHA
[ afbeelding ]
Ja en? Aristoteles en Plato hadden ook over slaven, zwarten en veel zaken over vrouwen wat je nu als fout zou bestempelen. Je probeert gewoon goedkoop te scoren en daarmee laat je zien dat je zwak van geest bent en je je niet kan verplaatsen in de positie van de schrijver en de tijd dat het geschreven werd.quote:Op donderdag 5 juni 2014 16:29 schreef Salvad0R het volgende:
Darwin
The Origin of Species by Means of Natural Selection—or The Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life
En ben je zeker dat het licht van de zon komt en niet van de maan ?quote:Op donderdag 5 juni 2014 16:26 schreef laforest het volgende:
[..]
Hier een link naar Darwin:
https://archive.org/strea(...)s00darwuoft_djvu.txt
same, a still stronger tendency to vary in the
same manner. There can also be little doubt that the ten-
dency to vary in the same manner has often been so strong
that all the individuals of the same species have been simi-
larly modified without the aid of any form of selection. Or
only a third, fifth, or tenth part of the individuals may have
been thus affected, of which fact several instances could be
given. Thus Graba estimates that about one-fifth of the
guillemots in the Faroe Islands consist of a variety so well
marked, that it was formerly ranked as a distinct species
under the name of Uria lacrymans. In cases of this kind, if
the variation were of a beneficial nature, the original form
would soon be supplanted by the modified form, through the
survival of the fittest.
Trol nummer twee.quote:Op donderdag 5 juni 2014 16:52 schreef ATON het volgende:
[..]
En ben je zeker dat het licht van de zon komt en niet van de maan ?
Ok, laten we dit punt verder rusten.quote:Op donderdag 5 juni 2014 16:08 schreef laforest het volgende:
[..]
Ik kan je ook onderzoeken laten zien waar de meeste mannen kleine borsten het meest aantrekkelijk vinden. Waar het hier om gaat is niet natuurlijke selectie, zoals bij de apen, maar om sociaal, culturele voorkeuren van welke veel vanaf de geboorte worden aangeleerd: de rol van man en vrouw en hoe wij denken dat ze er uit zouden moeten zien. Niks natuurlijks, niets biologisch, puur sociale constructie.
Nou... in elk geval wordt die zorg nu eens een keer hardop uitgesproken.quote:"De uitputting van goedkope mineralen, waaronder fossiele brandstoffen, wordt snel een limiet op economische groei", aldus de leider van het onderzoek Ugo Bardi. De Club van Rome waarschuwt dat fossiele brandstoffen door schaarste steeds duurder worden en dat nog geen plan B voorhanden is.
Die ellende wordt gewoon geimporteerd naar Europa. En Europa is niet bij machte dit te stoppen. Dus automatisch wordt het ook ons probleem.quote:Op zaterdag 31 mei 2014 11:38 schreef Jigzoz het volgende:
Afrika wordt de komende decennia een ongekend menselijk drama. Hongersnood, conflicten, noem maar op. Miljoenen doden. Met de rest van de wereld zal het wel loslopen.
Gaat niet. Medemenselijkheid stopt zodra mensen er nadeel van ondervinden. Dat zie je nu ook al gebeuren met die Eritrese vluchtelingen. Die wagen hun leven om hier een kans te hebben op een beter leven en we zien dat vervolgens als uitsluitend een probleem voor ons.quote:Op zondag 8 juni 2014 09:08 schreef LXIV het volgende:
[..]
Die ellende wordt gewoon geimporteerd naar Europa. En Europa is niet bij machte dit te stoppen. Dus automatisch wordt het ook ons probleem.
Of we er wel of geen fuck om geven is niet zo relevant. Het gaat erom of er effectief iets aan gedaan wordt. En dat gebeurt niet. Kijk op een basisschool in de grote steden. 70% is zwart. Het is wel degelijk zo dat Afrika zijn bevolkingsoverschot 'exporteert'. Het probleem van Afrika is dus een probleem van iedereen.quote:Op zondag 8 juni 2014 09:10 schreef Jigzoz het volgende:
[..]
Gaat niet. Medemenselijkheid stopt zodra mensen er nadeel van ondervinden. Dat zie je nu ook al gebeuren met die Eritrese vluchtelingen. Die wagen hun leven om hier een kans te hebben op een beter leven en we zien dat vervolgens als uitsluitend een probleem voor ons.
Kortom: we geven al geen fuck om mensen meer. Er is geen enkele reden om te denken dat dat in de toekomst anders zal zijn.
Ja? Komen die uit Afrika? Niet uit Suriname of de Antillen? Of sterker nog: zijn die kinderen niet gewoon in Nederland geboren?quote:Op zondag 8 juni 2014 09:14 schreef LXIV het volgende:
[..]
Of we er wel of geen fuck om geven is niet zo relevant. Het gaat erom of er effectief iets aan gedaan wordt. En dat gebeurt niet. Kijk op een basisschool in de grote steden. 70% is zwart. Het is wel degelijk zo dat Afrika zijn bevolkingsoverschot 'exporteert'. Het probleem van Afrika is dus een probleem van iedereen.
Een deel wel natuurlijk. Maar feitelijk komt dat op hetzelfde neer. Als een Afrikaans asielzoekerspaar hier in Nederland gaat wonen en zijn kinderen hier krijgt, dan is dat Afrikaanse bevolkingsgroei die in Nederland terecht komt. Want waren die Afrikanen hier niet gekomen, hadden zij hun kinderen daar gekomen.quote:Op zondag 8 juni 2014 09:16 schreef Jigzoz het volgende:
[..]
Ja? Komen die uit Afrika? Niet uit Suriname of de Antillen? Of sterker nog: zijn die kinderen niet gewoon in Nederland geboren?
Ah, je ziet het als een raciale kwestie...quote:Op zondag 8 juni 2014 09:19 schreef LXIV het volgende:
[..]
Een deel wel natuurlijk. Maar feitelijk komt dat op hetzelfde neer. Als een Afrikaans asielzoekerspaar hier in Nederland gaat wonen en zijn kinderen hier krijgt, dan is dat Afrikaanse bevolkingsgroei die in Nederland terecht komt. Want waren die Afrikanen hier niet gekomen, hadden zij hun kinderen daar gekomen.
Het is dus een groei die niet in Afrika maar in Nederland terecht komt. Wat mij betreft dus export van bevolkingsgroei.
Het gaat niet om ras. Wat ik zeg is dat de bevolkingsgroei in Afrika deels elders terecht zal komen. Dat gebeurt ook in de praktijk. Al waren Afrikanen hagelblank, dan bleef dat nog hetzelfdequote:Op zondag 8 juni 2014 09:21 schreef Jigzoz het volgende:
[..]
Ah, je ziet het als een raciale kwestie...
Dan begreep ik je verkeerd. Ik dacht dat je zei dat je te veel negers zag op Amsterdamse basisscholen en dat die volgens jou allemaal uit Afrika kwamen. Toen zei ik dat de kans ook vrij groot is dat ze uit Suriname, van de Antillen of gewoon uit Nederland kwamen en toen zei jij dat dat eigenlijk dus gewoon Afrikaanse bevolkingsgroei is. Maar met rassenkwesties heeft dat niets te maken. Zoiets.quote:Op zondag 8 juni 2014 09:24 schreef LXIV het volgende:
[..]
Het gaat niet om ras. Wat ik zeg is dat de bevolkingsgroei in Afrika deels elders terecht zal komen. Dat gebeurt ook in de praktijk.
Daarom kun je niet zeggen dat het een Afrikaasn probleem blijft.
Lees die post eens goed. Ik zei dat als een uit Afrika gekomen paar hier kinderen krijgt, zijn die kinderen welliswaar in Nederland geboren, maar het is wel Afrikaanse bevolkingsgroei die hier terecht komt.quote:Op zondag 8 juni 2014 09:29 schreef Jigzoz het volgende:
[..]
Dan begreep ik je verkeerd. Ik dacht dat je zei dat je te veel negers zag op Amsterdamse basisscholen en dat die volgens jou allemaal uit Afrika kwamen. Toen zei ik dat de kans ook vrij groot is dat ze uit Suriname, van de Antillen of gewoon uit Nederland kwamen en toen zei jij dat dat eigenlijk dus gewoon Afrikaanse bevolkingsgroei is. Maar met rassenkwesties heeft dat niets te maken. Zoiets.
O, dan moeten er vrij veel dood. Wie?quote:Op zondag 8 juni 2014 09:33 schreef LXIV het volgende:
[..]
Lees die post eens goed. Ik zei dat als een uit Afrika gekomen paar hier kinderen krijgt, zijn die kinderen welliswaar in Nederland geboren, maar het is wel Afrikaanse bevolkingsgroei die hier terecht komt.
Ik zie gewoon meer toekomst in een stabiele wereldbevolking van 1 miljard mensen, die onder menswaardige omstandigheden en op een duurzame manier leven, dan in een groeiende wereldbevolking van 8 miljard mensen, waarvan er 5 miljard in ellende leven en die de hele aarde volledig uitputten.
Als de bevolkingsgroei ongeremd doorgaat dan komen er massale hongersnoden en oorlogen. Dat is onvermijdelijk. De bevolkingsgroei moet dus teruggebracht worden. Mensen gaan uiteindelijk vanzelf dood.quote:
Van 7 miljard naar 1 miljard in hoeveel jaar en hoe? Ga jij China overtuigen? En India?quote:Op zondag 8 juni 2014 10:02 schreef LXIV het volgende:
[..]
Als de bevolkingsgroei ongeremd doorgaat dan komen er massale hongersnoden en oorlogen. Dat is onvermijdelijk. De bevolkingsgroei moet dus teruggebracht worden. Mensen gaan uiteindelijk vanzelf dood.
Ik draag toch geen methode aan? Alles wat ik zeg is dat ik een aarde met 1 miljard mensen in goede omstandigheden prefereer boven een aarde met 8 miljard mensen, waarvan 6 miljard in ellende. Jij komt vervolgens met allerlei methodes aan.quote:Op zondag 8 juni 2014 10:08 schreef Jigzoz het volgende:
[..]
Van 7 miljard naar 1 miljard in hoeveel jaar en hoe? Ga jij China overtuigen? En India?
Ja, ik vind het ook beter als iedereen een Ferrari zou hebben. Geen idee hoe, maar dat maakt niet uit. Daar ga ik niet over.quote:Op zondag 8 juni 2014 10:10 schreef LXIV het volgende:
[..]
Ik draag toch geen methode aan? Alles wat ik zeg is dat ik een aarde met 1 miljard mensen in goede omstandigheden prefereer boven een aarde met 8 miljard mensen, waarvan 6 miljard in ellende. Jij komt vervolgens met allerlei methodes aan.
Als je maar accepteert dat de bevolkingsgroei een gegeven is waaraan toch niks te doen valt, dán kom je op een zeker moment onvermijdelijk in de ellende terecht.
Ja, die van de rest van de wereld ook.quote:China zal trouwens wel loslopen, de bevolkingsgroei daar zal op termijn stabiliseren.
Iedereen een Ferrari is irrelevant. Als dat niet gebeurt is er verder nog niks aan de hand.quote:Op zondag 8 juni 2014 10:12 schreef Jigzoz het volgende:
[..]
Ja, ik vind het ook beter als iedereen een Ferrari zou hebben. Geen idee hoe, maar dat maakt niet uit. Daar ga ik niet over.
Per definitie wel. Maar de vraag is op welke manier. Piekt de bevolking naar de 15 miljard, ontstaan massale hongersnoden, oorlogen, wordt de helft van de biodiversiteit om zeep geholpen, of stabiliseren we de natuurlijke aanwas en verbeteren we de levensomstandigheden?quote:Ja, die van de rest van de wereld ook.
Voor welke manier heb jij dan de voorkeur?quote:Op zondag 8 juni 2014 10:15 schreef LXIV het volgende:
[..]
Iedereen een Ferrari is irrelevant. Als dat niet gebeurt is er verder nog niks aan de hand.
[..]
Per definitie wel. Maar de vraag is op welke manier. Piekt de bevolking naar de 15 miljard, ontstaan massale hongersnoden, oorlogen, wordt de helft van de biodiversiteit om zeep geholpen, of stabiliseren we de natuurlijke aanwas en verbeteren we de levensomstandigheden?
Jij lijkt een sterkte voorkeur te hebben voor de eerste manier. Ik niet.
Voor het actief promoten van geboortebeperking in de gebieden waar de bevolkingsgroei niet houdbaar is op termijn.quote:Op zondag 8 juni 2014 10:15 schreef Jigzoz het volgende:
[..]
Voor welke manier heb jij dan de voorkeur?
Verplichte sterilisatie?quote:Op zondag 8 juni 2014 10:16 schreef LXIV het volgende:
[..]
Voor het actief promoten van geboortebeperking in de gebieden waar de bevolkingsgroei niet houdbaar is op termijn.
Ik ben niet zo van het verplichten van allerlei zaken. Dat is meer iets voor het socialisme. Het is ook mogelijk dat de bevolkingsaanwas daalt zonder dat er verplicht gesteriliseerd wordt. Dat heb je in Europa ook kunnen zien.quote:
Ja, prima, maar hoe ga je dat dan bereiken? Je zegt net dat niets doen geen optie is vanwege alle ellende, maar nu lijk je toch weer te pleiten voor niets doen.quote:Op zondag 8 juni 2014 10:39 schreef LXIV het volgende:
[..]
Ik ben niet zo van het verplichten van allerlei zaken. Dat is meer iets voor het socialisme. Het is ook mogelijk dat de bevolkingsaanwas daalt zonder dat er verplicht gesteriliseerd wordt. Dat heb je in Europa ook kunnen zien.
Je kunt denken aan het beschikbaar stellen van geboortebeperkende middelen, het maken van oudedagsvoorzieningen (zodat kinderen niet als zodanig gezien worden), het terugbrengen van de kindersterfte, het empoweren van vrouwen in ontwikkelingslanden etc.quote:Op zondag 8 juni 2014 10:41 schreef Jigzoz het volgende:
[..]
Ja, prima, maar hoe ga je dat dan bereiken? Je zegt net dat niets doen geen optie is vanwege alle ellende, maar nu lijk je toch weer te pleiten voor niets doen.
Vind je dat niet veel te socialistisch?quote:Op zondag 8 juni 2014 11:03 schreef LXIV het volgende:
[..]
Je kunt denken aan het beschikbaar stellen van geboortebeperkende middelen, het maken van oudedagsvoorzieningen (zodat kinderen niet als zodanig gezien worden), het terugbrengen van de kindersterfte, het empoweren van vrouwen in ontwikkelingslanden etc.
Het is rationaal en menswaardig en tevens effectief. Als jij dat socialistisch wilt noemen, prima. Jouw optie van wachten tot de overbevolking dusdanig is toegenomen dat er hele oorlogen gevochten worden om toegang tot drinkwater vind ik de mindere.quote:
Ik ook. Dan zijn we het wel eens geloof ik.quote:Op zondag 8 juni 2014 11:12 schreef LXIV het volgende:
[..]
Het is rationaal en menswaardig en tevens effectief. Als jij dat socialistisch wilt noemen, prima. Jouw optie van wachten tot de overbevolking dusdanig is toegenomen dat er hele oorlogen gevochten worden om toegang tot drinkwater vind ik de mindere.
Fijn!quote:Op zondag 8 juni 2014 11:13 schreef Jigzoz het volgende:
[..]
Ik ook. Dan zijn we het wel eens geloof ik.
Doe mij eens een lol en zoek gewoon eens op wat de huidige olievoorraden zijn, wat we mogelijk nog gaan ontdekken, hoe de olieconsumptie zich momenteel ontwikkelt en zich gaat ontwikkelen in de nabije toekomst... zet de hele boel in een Excel sheet.. en vertel mij dan nog eens hoe jij precies uitkomt op 150 jaar. Want ik zie het niet.quote:Op zondag 8 juni 2014 21:07 schreef Individual het volgende:
[ afbeelding ]
Als de olie op is (over ~150 jaar?) dan heeft de mensheid echt wel technologieën om dit op te vangen.
Technologie gaat ook niet alle problemen oplossen. Er zit linksom of rechtsom een grens aan het aan het aantal mensen dat wij plausibel in leven kunnen houden op deze planeet, ongeacht technologische vooruitgang.quote:Op zondag 8 juni 2014 21:07 schreef Individual het volgende:
[ afbeelding ]
Technologie staat niet stil, zowel voor voedsel als energie.
Het is mij een volslagen raadsel waar jij je optimisme vandaan haalt.quote:Op zondag 8 juni 2014 21:07 schreef Individual het volgende:
[ afbeelding ]
Ik zie de toekomst niet zo somber in.
Op huidig productieniveau heeft Saudi Arabië met bewezen voorraden 68 jaar, maar Venezuela ruim 300 jaar. En er worden nog steeds velden en manieren gevonden. Zelfs als het maar 50 jaar zou zijn stopt de mensheid niet te bewegen.quote:Op zondag 8 juni 2014 21:38 schreef Molurus het volgende:
[..]
Doe mij eens een lol en zoek gewoon eens op wat de huidige olievoorraden zijn, wat we mogelijk nog gaan ontdekken, hoe de olieconsumptie zich momenteel ontwikkelt en zich gaat ontwikkelen in de nabije toekomst... zet de hele boel in een Excel sheet.. en vertel mij dan nog eens hoe jij precies uitkomt op 150 jaar. Want ik zie het niet.
Ik denk dat je de mensheid onderschat.quote:Technologie gaat ook niet alle problemen oplossen. Er zit linksom of rechtsom een grens aan het aan het aantal mensen dat wij plausibel in leven kunnen houden op deze planeet, ongeacht technologische vooruitgang.
Optimisme.quote:Het is mij een volslagen raadsel waar jij je optimisme vandaan haalt.
Dat kun je toch helemaal niet per land bepalen? Er is 1 (groeiende) wereldconsumptie en 1 (slinkende) olievoorraad.quote:Op zondag 8 juni 2014 21:53 schreef Individual het volgende:
[..]
Op huidig productieniveau heeft Saudi Arabië met bewezen voorraden 68 jaar, maar Venezuela ruim 300 jaar. En er worden nog steeds velden en manieren gevonden. Zelfs als het maar 50 jaar zou zijn stopt de mensheid niet te bewegen.
Ik denk dat jij de wetenschap overschat.quote:Op zondag 8 juni 2014 21:53 schreef Individual het volgende:
[..]
Ik denk dat je de mensheid onderschat.
Heb ik wel eens gedaan (als Excel en freakonomist) en kwam toch veel hoger uit dan jouw schatting.quote:Op zondag 8 juni 2014 21:59 schreef Molurus het volgende:
Als ik eerder genoemde gegevens in een excel zet kom ik, in het meest gunstige scenario, uit op 30-40 jaar.
Ik heb even de olie reserves, gebruik, stijging van gebruik en nieuwe ontdekkingen in een Excel bestandje gezet (van OPEC en andere officiële cijfers) en alle gemiddelden gepakt en kom uit op zo'n 46 jaar.Een stuk minder dan ik dacht..quote:Op zondag 8 juni 2014 21:59 schreef Molurus het volgende:
Als ik eerder genoemde gegevens in een excel zet kom ik, in het meest gunstige scenario, uit op 30-40 jaar.
Toch denk ik dat er al een heleboel dingen klaar staan voor als de olie op is, dingen die nu al verder zijn dan waar ze nu voor worden gebruikt/ingezet.quote:Het spijt me zeer, maar het is niet waarschijnlijk dat we in die tijd een oplossing hebben.
Ik denk dat jij de wetenschap overschat.
quote:Op zondag 8 juni 2014 23:04 schreef Individual het volgende:
[..]
Ik heb even de olie reserves, gebruik, stijging van gebruik en nieuwe ontdekkingen in een Excel bestandje gezet (van OPEC en andere officiële cijfers) en alle gemiddelden gepakt en kom uit op zo'n 46 jaar.Een stuk minder dan ik dacht..(cijfers zijn natuurlijk wel 'cijfers' en dat gaat beide kanten op)
Op dit moment zouden we in elk geval zeker nog niet zonder olie kunnen. Er zijn wel wat leuke nieuwe ontwikkelingen, maar die staan in alle opzichten nog in de kinderschoenen. En zoals gezegd... voordat nieuwe technologie is doorgedruppeld in de echte groeikernen van de wereld ben je 2-3 generaties verder. Dat soort tijd hebben we niet.quote:Op zondag 8 juni 2014 23:04 schreef Individual het volgende:
[..]
Toch denk ik dat er al een heleboel dingen klaar staan voor als de olie op is, dingen die nu al verder zijn dan waar ze nu voor worden gebruikt/ingezet.
Als nood aan de man is kan er opeens veel meer en veel sneller. Denk aan de ontwikkeling van begin 2e wereld oorlog in 1940 tot de maanlanding in 1969. Dat was 29 jaar en bijzonder veel ontwikkeling in die tijd.quote:Op zondag 8 juni 2014 23:08 schreef Molurus het volgende:
Op dit moment zouden we in elk geval zeker nog niet zonder olie kunnen. Er zijn wel wat leuke nieuwe ontwikkelingen, maar die staan in alle opzichten nog in de kinderschoenen. En zoals gezegd... voordat nieuwe technologie is doorgedruppeld in de echte groeikernen van de wereld ben je 2-3 generaties verder. Dat soort tijd hebben we niet.
Heel goed punt. Zelfs als we goed kunnen omgaan met het geleidelijk opraken van de reserve aan fossiele brandstoffen, dan nog is het maar de vraag: willen wij dit eigenlijk wel?quote:Op zondag 8 juni 2014 23:17 schreef LXIV het volgende:
Ik ben niet zo bang voor het opraken van grondstoffen. Ik vertrouw wel op de inventiviteit van de mens om nieuwe bronnen aan te boren.
Bovendien, stel dat de benzine 10x zo duur is als nu. Dat is niet het einde van onze beschaving. Dan moeten we de maatschappij gewoon anders inrichten. Dan gaat iedereen gewoon dichterbij z'n werk wonen. Gebeurt vanzelf.
Wat ik wel erg vind is het verdwijnen van soorten doordat regenwouden gekapt worden en oceanen overbevist. Eenmaal verdwenen komen die nooit meer terug. Ook denk ik dat heel dicht bevolkte gebieden uiteindelijk ook voor mensen onleefbaar worden. Zie je al in de Randstad. Ik vind het fijn om 4 uur te kunnen lopen en maar 1 persoon tegen te komen.
waarom juist daar?quote:Op zaterdag 31 mei 2014 11:38 schreef Jigzoz het volgende:
Afrika wordt de komende decennia een ongekend menselijk drama. Hongersnood, conflicten, noem maar op. Miljoenen doden.
de benzine is nu al 10x zo duur als vroeger.quote:Op zondag 8 juni 2014 23:17 schreef LXIV het volgende:
Ik ben niet zo bang voor het opraken van grondstoffen. Ik vertrouw wel op de inventiviteit van de mens om nieuwe bronnen aan te boren.
Bovendien, stel dat de benzine 10x zo duur is als nu. Dat is niet het einde van onze beschaving. Dan moeten we de maatschappij gewoon anders inrichten. Dan gaat iedereen gewoon dichterbij z'n werk wonen. Gebeurt vanzelf.
Wat ik wel erg vind is het verdwijnen van soorten doordat regenwouden gekapt worden en oceanen overbevist. Eenmaal verdwenen komen die nooit meer terug. Ook denk ik dat heel dicht bevolkte gebieden uiteindelijk ook voor mensen onleefbaar worden. Zie je al in de Randstad. Ik vind het fijn om 4 uur te kunnen lopen en maar 1 persoon tegen te komen.
Religieuze spanningen, stammenstrijd, heel veel bijgeloof, armoede, enzovoort. Daarnaast nog een chronisch dreigende hongersnood en een enorm geboortecijfer. Ik zou het eigenlijk niet nadeliger kunnen indenken.quote:
quote:Op zondag 8 juni 2014 21:53 schreef Individual het volgende:
[..]
Op huidig productieniveau heeft Saudi Arabië met bewezen voorraden 68 jaar, maar Venezuela ruim 300 jaar. En er worden nog steeds velden en manieren gevonden. Zelfs als het maar 50 jaar zou zijn stopt de mensheid niet te bewegen.
Dat zal inderdaad vanzelf gebeuren naarmate de prijzen stijgen, al blijft het probleem van landbouw levensgroot. Dat is een stuk spannender dan of we wel of niet meer kunnen gaan autorijden. Ik ben van mening dat dat sowieso binnen 50 jaar afgelopen is. Tenzij we een onuitputbare energiebron ontdekken ineens.quote:Op zondag 8 juni 2014 23:17 schreef LXIV het volgende:
Ik ben niet zo bang voor het opraken van grondstoffen. Ik vertrouw wel op de inventiviteit van de mens om nieuwe bronnen aan te boren.
Bovendien, stel dat de benzine 10x zo duur is als nu. Dat is niet het einde van onze beschaving. Dan moeten we de maatschappij gewoon anders inrichten. Dan gaat iedereen gewoon dichterbij z'n werk wonen. Gebeurt vanzelf.
Eens. Overbevolking is niet alleen maar een kwestie van : hoe voeden en huisvesten we iedereen. Mensen hebben ook ruimte nodig, de natuur heeft de ruimte nodig etc. Als je in de rampstad woont zoals ik helaas merk je al snel dat overbevolking echt onwijs k*t is. Overal rijen, nergens plek meer voor natuur en om even alleen te zijn, altijd herrie, luchtvervuiling. Vreselijk.quote:Wat ik wel erg vind is het verdwijnen van soorten doordat regenwouden gekapt worden en oceanen overbevist. Eenmaal verdwenen komen die nooit meer terug. Ook denk ik dat heel dicht bevolkte gebieden uiteindelijk ook voor mensen onleefbaar worden. Zie je al in de Randstad. Ik vind het fijn om 4 uur te kunnen lopen en maar 1 persoon tegen te komen.
Ongeveer 1 miljard mensen dus als je zonder olie duurzaam wilt leven op aarde. Dat is ongeveer wat de aarde altijd aan bevolking heeft gehad vóór de ontdekking van olie.quote:Op zondag 8 juni 2014 23:20 schreef Molurus het volgende:
[..]
Heel goed punt. Zelfs als we goed kunnen omgaan met het geleidelijk opraken van de reserve aan fossiele brandstoffen, dan nog is het maar de vraag: willen wij dit eigenlijk wel?
Wat is een optimale omvang van de wereldbevolking? Het is een vraag die eigenlijk nooit wordt gesteld.
Dat was de wereldbevolking aan het begin van de industriële revolutie. Maar de exponentiele groei begon al veel eerder:quote:Op woensdag 6 augustus 2014 18:46 schreef Metro2005 het volgende:
Ongeveer 1 miljard mensen dus als je zonder olie duurzaam wilt leven op aarde. Dat is ongeveer wat de aarde altijd aan bevolking heeft gehad vóór de ontdekking van olie.
Natuurlijk groeide de wereldbevolking al eerder, zeker toen landbouw zijn intrede deed maar het bleef redelijk stabiel en groeide zeker niet zo explosief en exponentieel als aan het begin van de industriele revolutie, zo halverwege de 19e eeuw. Hier een wat duidelijker plaatje:quote:Op woensdag 6 augustus 2014 19:02 schreef Molurus het volgende:
[..]
Dat was de wereldbevolking aan het begin van de industriële revolutie. Maar de exponentiele groei begon al veel eerder:
[ afbeelding ]
Wiki zegt:
"The total world population probably never exceeded 15 million inhabitants before the invention of agriculture."
bron
Exponentiele groei wordt pas explosief aan het einde van de rit. Om een idee te krijgen van de snelheid waarmee de populatie groeit kunnen we wellicht beter kijken naar een plot op logaritmisch papier:quote:Op woensdag 6 augustus 2014 19:10 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Natuurlijk groeide de wereldbevolking al eerder, zeker toen landbouw zijn intrede deed maar het bleef redelijk stabiel en groeide zeker niet zo explosief en exponentieel als aan het begin van de industriele revolutie, zo halverwege de 19e eeuw. Hier een wat duidelijker plaatje:
[ afbeelding ]
Veel was te danken aan intensievere landbouw, schoon drinkwater, de introductie van medicijnen, het beperken van kindersterfte etc. Allemaal dankzij goedkope energie.
Je ziet dat de wereldbevolking net na de middeleeuwen aardig begon toe te nemen door inderdaad nieuwe en betere landbouwtechnieken maar dat het pas echt explodeerd precies tijdens de industriele revolutie. Duidelijk een knik in de grafiek.quote:Op woensdag 6 augustus 2014 19:16 schreef Molurus het volgende:
[..]
Exponentiele groei wordt pas explosief aan het einde van de rit. Om een idee te krijgen van de snelheid waarmee de populatie groeit kunnen we wellicht beter kijken naar een plot op logaritmisch papier:
[ afbeelding ]
De groeisnelheid nam zeker toe dankzij de industriële revolutie, maar het is zeker niet zo dat de populatie daarvoor stabiel was. Die groei begon echt veel eerder. Het valt alleen minder op als de populatie nog niet zo heel groot is.
Yup!quote:Op woensdag 6 augustus 2014 19:19 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Je ziet dat de wereldbevolking net na de middeleeuwen aardig begon toe te nemen door inderdaad nieuwe en betere landbouwtechnieken maar dat het pas echt explodeerd precies tijdens de industriele revolutie. Duidelijk een knik in de grafiek.
Dat zou dan een soort maximum zijn.. maar ik zie eerlijk gezegd niet waarom we het maximum aan zouden moeten houden. Waarom niet radicaal, zeg, 10 miljoen ofzo? Lijkt me een prima populatieomvang om alles te kunnen blijven doen, en dan hebben andere levensvormen op deze planeet ook nog wat ruimte.quote:Op woensdag 6 augustus 2014 19:19 schreef Metro2005 het volgende:
Achja wellicht dat we ook met 1,5 miljard best kunnen leven (ik meen dat dat ook ongeveer het aantal is dat wetenschappers aanhouden) maar met zoveel als nu en zeker met zoveel als voorspeld is echt schier onmogelijk zonder olie, zoveel is in elk geval wel duidelijk.
Er is altijd een bepaalde balans denk ik, als we alles netjes op de rit hebben is de bevolking denk ik al snel gegroeid tot het optimum. 10 miljoen wereldwijd is wel weinig denk ik zo . Maar mij om het even, als ik maar bij die populatie zitquote:Op woensdag 6 augustus 2014 19:26 schreef Molurus het volgende:
Dat zou dan een soort maximum zijn.. maar ik zie eerlijk gezegd niet waarom we het maximum aan zouden moeten houden. Waarom niet radicaal, zeg, 10 miljoen ofzo? Lijkt me een prima populatieomvang om alles te kunnen blijven doen, en dan hebben andere levensvormen op deze planeet ook nog wat ruimte.
En daar zijn we dan direct aangeland bij het grootste probleem. Want of we nou 5500 miljoen mensen moeten kwijtraken of 6990 miljoen... het is beide niet te doen zonder "misdaden tegen de menselijkheid" van het soort waarbij de Holocaust verbleekt.quote:Op woensdag 6 augustus 2014 19:30 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Maar mij om het even, als ik maar bij die populatie zit![]()
Gelukkig hoeven we daar niks voor te doen dus dat scheelt.quote:Op woensdag 6 augustus 2014 19:35 schreef Molurus het volgende:
[..]
En daar zijn we dan direct aangeland bij het grootste probleem. Want of we nou 5500 miljoen mensen moeten kwijtraken of 6990 miljoen... het is beide niet te doen zonder "misdaden tegen de menselijkheid" van het soort waarbij de Holocaust verbleekt.
Hee, die kende ik nog niet. 'Population zero' had ik al wel gezien. Dank voor de tip!quote:Op woensdag 6 augustus 2014 19:41 schreef Metro2005 het volgende:
En nog een opstekende video voor iedereen die interesse heeft:
Wat hier fout gaat is de aanname dat M (de maximale omvang die de populatie kan bereiken) een constante is. In de werkelijkheid is die niet constant, en zou die na het opraken van de olie wel eens minder kunnen blijken te zijn dan de huidige populatie.quote:Op woensdag 6 augustus 2014 20:32 schreef de_tevreden_atheist het volgende:
De groei is niet exponentieel maar logistisch
http://nl.wikipedia.org/wiki/Logistische_functie
[ afbeelding ]
Niks doen, terwijl je weet dat het eraan komt, zou ik zelf net zo goed uitleggen als een vrije zware misdaad tegen de menselijkheid. Wij missen waarschijnlijk het grootste deel van de ellende, maar dat maakt ons niet minder verantwoordelijk.quote:Op woensdag 6 augustus 2014 19:41 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Gelukkig hoeven we daar niks voor te doen dus dat scheelt.
Als we niks doen en lekker wachten tot de laatste olie uit de grond gepompt is dan sterft alles vanzelf uit, achterover leunen, frisdrankje en popcorn erbij en voila: First row seats to the end of the world.
Ik zeg altijd maar zo: De natuur is behoorlijk onverschillig over leven en dood.
Hoezo missen wij het grootste deel van de ellende denk je? Ik ben nu 33 en ik verwacht absoluut het einde van het olietijdperk mee te maken. Niet dat ik daar naar uitkijk maar ik ga er wel vanuit.quote:Op woensdag 6 augustus 2014 21:08 schreef Molurus het volgende:
[..]
Niks doen, terwijl je weet dat het eraan komt, zou ik zelf net zo goed uitleggen als een vrije zware misdaad tegen de menselijkheid. Wij missen waarschijnlijk het grootste deel van de ellende, maar dat maakt ons niet minder verantwoordelijk.
Het exponentiële is er anders al uit sinds de jaren 70quote:Op woensdag 6 augustus 2014 20:39 schreef Molurus het volgende:
[..]
Wat hier fout gaat is de aanname dat M (de maximale omvang die de populatie kan bereiken) een constante is. In de werkelijkheid is die niet constant, en zou die na het opraken van de olie wel eens minder kunnen blijken te zijn dan de huidige populatie.
Dat is leuk als je vanaf 1950 rekent. Pak je nog 200 jaar extra mee dan ziet het er ongeveer zo uit:quote:Op woensdag 6 augustus 2014 22:43 schreef de_tevreden_atheist het volgende:
[..]
Het exponentiële is er anders al uit sinds de jaren 70
[ afbeelding ]
Nee, niet een vlakke lijn, het maximum van de groei. Jouw grafiek stopt in 2000, inmiddels zijn we al naar 1 % groei gedaald.quote:Op woensdag 6 augustus 2014 23:13 schreef Molurus het volgende:
[..]
Dat is leuk als je vanaf 1950 rekent. Pak je nog 200 jaar extra mee dan ziet het er ongeveer zo uit:
[ afbeelding ]
Een vlakke lijn daarin zou dus 'stabiele' exponentiele groei zijn. Dus sja....
Besef jij dat:quote:Op woensdag 6 augustus 2014 23:29 schreef de_tevreden_atheist het volgende:
[..]
Je beseft dat we inmiddels al naar 1 % groei gedaald zijn? De afgeleide van de logistische curve:
[ img]http://www.billharlan.com/papers/logistic/img39.png[/img]
We zitten duidelijk aan de rechterkant van de bult.
Heerlijk hoe hier het woord 'gedaald' wordt gebruikt in relatie tot groei.quote:Op woensdag 6 augustus 2014 23:29 schreef de_tevreden_atheist het volgende:
inmiddels zijn we al naar 1 % groei gedaald.
eh nee het is juist niet exponentieel, dat probeer ik je al 5 posts duidelijk te maken.quote:Op woensdag 6 augustus 2014 23:41 schreef Molurus het volgende:
[..]
Heerlijk hoe hier het woord 'gedaald' wordt gebruikt in relatie tot groei.
Een groei die stabiliseert is nog steeds een exponentiele groei. Je rekent jezelf rijk dankzij de naoorlogse babyboom.
Daar ga je toch echt al 5 posts de fout mee in dan. Die logistische groei van je is toch gewoon een speciaal geval van exponentiele groei? Tot het omslaat in exponentiele krimpquote:Op donderdag 7 augustus 2014 00:29 schreef de_tevreden_atheist het volgende:
[..]
eh nee het is juist niet exponentieel, dat probeer ik je al 5 posts duidelijk te maken.
Nee exponentiele groei gaat over in nulgroei, en dat kantelpunt trad al op in de jaren zeventig.quote:Op donderdag 7 augustus 2014 08:28 schreef vaarsuvius het volgende:
[..]
Daar ga je toch echt al 5 posts de fout mee in dan. Die logistische groei van je is toch gewoon een speciaal geval van exponentiele groei? Tot het omslaat in exponentiele krimp
3 minutes in en ik heb al een groot kritiekpunt.quote:Op woensdag 6 augustus 2014 19:41 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Gelukkig hoeven we daar niks voor te doen dus dat scheelt.
Als we niks doen en lekker wachten tot de laatste olie uit de grond gepompt is dan sterft alles vanzelf uit, achterover leunen, frisdrankje en popcorn erbij en voila: First row seats to the end of the world.
Ik zeg altijd maar zo: De natuur is behoorlijk onverschillig over leven en dood.
En nog een opstekende video voor iedereen die interesse heeft:
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |