En die doet dat in de vorm van armoede, ziekte en oorlogen. Zeker in het geval van wat technisch gezien een plaag is.quote:
Dan heb je er weinig van begrepen (afgezien van een schijnbaar gebrek aan compassie)quote:Op zaterdag 31 mei 2014 11:22 schreef persmaker het volgende:
Daarom sta ik altijd te juichen bij grote natuurrampen, oorlogsmisdaden, en ander onheil. Serieus.
Precies. Zelfs de wereldoorlogen hebben nooit tot een krimp van de wereldbevolking geleid. Op zijn best een vertraging in de groei.quote:Op zaterdag 31 mei 2014 13:22 schreef vaarsuvius het volgende:
[..]
Dan heb je er weinig van begrepen (afgezien van een schijnbaar gebrek aan compassie)
Al die rampen bij elkaar is net een druppel op de gloeiende plaat.
Op wie reageer je?quote:Op zaterdag 31 mei 2014 12:45 schreef thom_05 het volgende:
Als je in een onderwerp geïnteresseerd bent zoek eerst dingen zelf even op. Het probleem is niet dat het teveel mensen zouden zijn, het probleem is voedsel verdeling.
De 2e wereldoorlog heeft wel een impact gehad op Europa, net als de plaag en de Spaanse griep.quote:Op zaterdag 31 mei 2014 13:24 schreef Molurus het volgende:
[..]
Precies. Zelfs de wereldoorlogen hebben nooit tot een krimp van de wereldbevolking geleid. Op zijn best een vertraging in de groei.
Met een groei van ongeveer 1% per jaar maakt het eigenlijk niet eens echt uit hoeveel voedsel er is.quote:Op zaterdag 31 mei 2014 12:45 schreef thom_05 het volgende:
Als je in een onderwerp geïnteresseerd bent zoek eerst dingen zelf even op. Het probleem is niet dat het teveel mensen zouden zijn, het probleem is voedsel verdeling.
In Europa lokaal zou dat wel eens een bescheiden krimp opgeleverd kunnen hebben inderdaad, maar het mag geen naam hebben.quote:Op zaterdag 31 mei 2014 13:31 schreef Individual het volgende:
[..]
De 2e wereldoorlog heeft wel een impact gehad op Europa, net als de plaag en de Spaanse griep.
Maar op de wereld idd en stuk minder.
Ik geloof op je.quote:
Als we als mensheid het zolang overleven dan neem ik aan dat wij technologisch ook vooruitgaan. Op dit moment en de nabije toekomst is overpopulatie geen issue.quote:Op zaterdag 31 mei 2014 13:31 schreef Molurus het volgende:
[..]
Met een groei van ongeveer 1% per jaar maakt het eigenlijk niet eens echt uit hoeveel voedsel er is.
Voor de beeldvorming: 1% groei per jaar betekent een overbevolkte Melkweg in slechts 3000-4000 jaar. Dat is op de geschiedenis van de mens een periode van niks. Zie ook hierboven geposte lezing voor Albert Bartlett.
Die groei die zal moeten stoppen, ongeacht hoe we voedsel en resources verdelen. Hoe hard dit ook klinkt, voor het moment lijkt het me alleen maar goed dat er veel mensen aan honger en ziektes lijden: mensen moeten namelijk ergens aan overlijden. Dat is van levensbelang.
Bevolkingsgroei is helemaal geen technisch probleem. Het is een ethisch probleem. Zoals Bartlett zegt: het maakt niet uit welke oplossing je bedenkt, elke oplossing is per definitie onethisch.quote:Op zaterdag 31 mei 2014 15:15 schreef thom_05 het volgende:
[..]
Als we als mensheid het zolang overleven dan neem ik aan dat wij technologisch ook vooruitgaan. Op dit moment en de nabije toekomst is overpopulatie geen issue.
Dat is dus onzin wat hij zegt. Het is wel bekend waarom de rest van de wereld veel kinderen nemen. Nou dus...quote:Op zaterdag 31 mei 2014 15:58 schreef Molurus het volgende:
[..]
Bevolkingsgroei is helemaal geen technisch probleem. Het is een ethisch probleem. Zoals Bartlett zegt: het maakt niet uit welke oplossing je bedenkt, elke oplossing is per definitie onethisch.
Er is geen enkele vorm van techniek die onze behoefte om te blijven groeien zomaar oplost. Het enige dat techniek voor ons kan doen is symptoombestrijding.
Dat vind ik wel heel makkelijk gezegd.quote:
Ik ben bekend met utopische denkbeelden die zeggen dat als iedereen maar te eten heeft dat we dan ineens op magische wijze onze behoefte aan voortplanting verliezen. Dat zou ik nou onzin noemen.quote:Op zaterdag 31 mei 2014 16:06 schreef thom_05 het volgende:
Het is wel bekend waarom de rest van de wereld veel kinderen nemen. Nou dus...
Utopische? Serieus? Je bent bekend met nataliteitscijfers in de westerse wereld?quote:Op zaterdag 31 mei 2014 16:13 schreef Molurus het volgende:
[..]
Dat vind ik wel heel makkelijk gezegd.
[..]
Ik ben bekend met utopische denkbeelden die zeggen dat als iedereen maar te eten heeft dat we dan ineens op magische wijze onze behoefte aan voortplanting verliezen. Dat zou ik nou onzin noemen.
Natuurlijk investeren rijke landen meer in minder kinderen. Maar dat mechanisme zal echt nooit gaan leiden tot krimp.
Jazeker. De fout die jij, denk ik, maakt is te denken dat de westerse wereld een soort geïsoleerd eiland is. De realiteit is dat wij verregaand afhankelijk zijn van de rest van de wereld. (Om nog maar te zwijgen van onze olieverslaving.)quote:Op zaterdag 31 mei 2014 16:16 schreef thom_05 het volgende:
[..]
Utopische? Serieus? Je bent bekend met nataliteitscijfers in de westerse wereld?
Jazeker. Ik heb ook nergens gezegd of zelfs maar gesuggereerd dat dat te maken heeft met overheidsinvesteringen. Ik heb het woord "overheid" niet gebruikt.quote:Op zaterdag 31 mei 2014 16:16 schreef thom_05 het volgende:
Minder kinderen heeft niets te maken met investering door de overheid maar met iets heel anders. Weet je wat dat is?
Je hebt het over rijke landen dus ik neem aan dat je daarmee overheden bedoelt of had je iets anders in gedachten?quote:Op zaterdag 31 mei 2014 16:19 schreef Molurus het volgende:
[..]
Jazeker. De fout die jij, denk ik, maakt is te denken dat de westerse wereld een soort geïsoleerd eiland is. De realiteit is dat wij verregaand afhankelijk zijn van de rest van de wereld. (Om nog maar te zwijgen van onze olieverslaving.)
[..]
Jazeker. Ik heb ook nergens gezegd of zelfs maar gesuggereerd dat dat te maken heeft met overheidsinvesteringen. Ik heb het woord "overheid" niet gebruikt.
Maar wat is nu precies je argument?
De hele wetenschappelijke wereld spreekt je totaal tegen.quote:Op zaterdag 31 mei 2014 15:15 schreef thom_05 het volgende:
Als we als mensheid het zolang overleven dan neem ik aan dat wij technologisch ook vooruitgaan. Op dit moment en de nabije toekomst is overpopulatie geen issue.
Ik zou zeggen zoek beter.quote:Op zaterdag 31 mei 2014 16:53 schreef ATON het volgende:
[..]
De hele wetenschappelijke wereld spreekt je totaal tegen.
Ok dan. Als je dat echt gelooft zal het wel zo zijn.quote:Op zaterdag 31 mei 2014 19:59 schreef ATON het volgende:
[..]
Moet niet zoeken. bestaat reeds algemeen consensus over. Doeiii
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |