fucksuperfood | zaterdag 17 mei 2014 @ 11:13 |
Gezond eten, mijn reet! Avocado’s, chia zaden, spinazie, walnoten en lijnzaad. Vijf ingrediënten die tegenwoordig in je smoothie MOETEN zitten. Heb je niet eens een blender in huis? Dan hoor je er helemaal niet bij. Gebruik je suikerklontjes? Dat kan niet meer! Een vervangende zoetstof is het hippe suiker anno 2014. Kook je NOG STEEDS met zonnebloemolie? Dat had je allang moeten vervangen door kokosolie! Want dat bevat middellange keten vetzuren. En dan heb je nog de term superfoods. Eén die je geregeld om de oren vliegt. Als je dit eet, ben je op en top gezond en kan je niks meer gebeuren. Ze bevatten namelijk een enorme concentratie aan antioxidanten, aminozuren, vitaminen, en mineralen. Oké, op en top gezond en er kan mij niks meer gebeuren. Dat klinkt verleidelijk. En dat allemaal met het verantwoord veranderen van je voedsel. Laat ik beginnen met olie. Er moet elke dag gekookt worden dus als ik dat ga doen met kokosolie ben ik al een heel eind op de goede weg. Op het fietsje naar de gezondheidswinkel dan maar. Aangekomen bij het schap krijg ik de schrik van mijn leven! Tussen de ¤10 en ¤20,-??? Dat is voor een student een kleine week boodschappen! Laat maar zitten hoor. Vol goede moed naar het schap van de walnoten en chiazaden. Mijn hemel, ook van die belachelijk dure prijzen. Ik houd het voor gezien en besluit het voorlopig maar te houden bij de knorpakken, zonnebloemolie en bruin brood. Dit is een situatie die menig student waarschijnlijk al meegemaakt heeft. Het klinkt allemaal mooi. Want wie wil er nou niet op en top gezond leven en verantwoord bezig zijn met zijn of haar voeding. Zo jammer dat je dan een klap in je gezicht krijgt door het zien van die hoge prijzen. De overheid bezuinigt als een gek op de gezondheidszorg, maakt het eigen risico elk jaar weer duurder en schreeuwt van de daken dat we goed voor onszelf moeten zorgen. Daarentegen zijn de prijzen voor zo’n gezond leven abnormaal duur. Dat is toch een paradox? Of ligt dat aan mij? Hebben ze wel echt het beste met ons voor? Of is dit gewoon de zoveelste manier van leven die vroeg of laat achterhaald wordt? Het internet staat niet alleen vol met artikelen waarin gepleit wordt voor super duur superfood, maar ook met tegenstrijdige berichten. Economieverslaggever Jeroen Schutijser plaatste een paar weken geleden een artikel waarin hij vermeldde dat er vaak geen wetenschappelijk bewijs is van de werking van superfood. Het is gewoon een claim die economische groei bevordert. Heel slim, aangezien iedereen gezonder wil leven en alles aangrijpt en gelooft wat er op hun bordje wordt voorgeschoteld. Het voedingscentrum stelt zelfs dat een overschot aan superfood gevaarlijk kan zijn, omdat men een eenzijdig eetpatroon zou ontwikkelen. Ik begin steeds meer aan het peperdure fenomeen te twijfelen. Men teerde vroeger toch ook op fruit, brood (en bier) en dat heeft hen toch sterk genoeg gemaakt om een aardig aantal mensen in ons landje te kweken? | |
Spongeboss | zaterdag 17 mei 2014 @ 11:13 |
Ja terechte klacht. | |
Sunshine1982 | zaterdag 17 mei 2014 @ 11:17 |
Ik viel haast om toen ik zag wat die kokosolie enzo moet kosten ![]() Gewoon elke dag een appeltje en wat groente ![]() | |
Bijna | zaterdag 17 mei 2014 @ 11:18 |
Gewoon geldklopperij. Je leeft er echt niet langer door ![]() | |
Krabs2.0 | zaterdag 17 mei 2014 @ 11:18 |
Eet gewoon wat vaker brocolli en boerenkool. Krijg je meer dan genoeg anti oxidanten binnen. | |
Sapstengel | zaterdag 17 mei 2014 @ 11:20 |
Zijn ook allemaal van die hippe, verantwoorde mensen die dat dan nemen ![]() | |
spambot31 | zaterdag 17 mei 2014 @ 11:20 |
Allemaal commerciële bullshit TS, gewoon lekker vreten wat je lekker vind en opletten dat je daarbij ook nog wat voedingsstoffen binnenkrijgt en je verder je nergens iets van aantrekken. | |
TwentyFourr | zaterdag 17 mei 2014 @ 11:20 |
Olijfolie, dikke plus. | |
Frank_Drebin | zaterdag 17 mei 2014 @ 11:21 |
Ik vreet gewoon wat ik lekker vind, superfoods en noem al die ongein maar op, het zal mij aan mijn reet roesten. | |
ZarB | zaterdag 17 mei 2014 @ 11:22 |
Ik gebruik kokosolie. Geen idee wat het gekost heeft maar je doet er wel super lang mee. | |
spijkerbroek | zaterdag 17 mei 2014 @ 11:22 |
AEX / Superfoods, geldklopperij! LIF / Superfoods zijn bullshit! | |
danos | zaterdag 17 mei 2014 @ 11:22 |
Mensen die teveel superfoods eten zijn gevoeliger voor een ontmoeting met de voorkant van een bus. Wetenschappelijk bewezen, kan momenteel ff niet de link vinden naar het onderzoek.. | |
snakelady | zaterdag 17 mei 2014 @ 11:26 |
Mee eens,gewoon normaal gezond eten is niet duur, zeker niet als je naar de markt, lidl of de aldi gaat. Als je naar de markt gaat op het einde van de dag kan je groente, brood, vlees, noten enz goedkoper krijgen, soms als ze in een goede bui zijn zelfs gratis. Olijfolie, gezond broodbeleg en ook groente en fruit (seizoensgroente) zijn een stuk goedkoper bij de Lidl. Ik doe voor 75 euro boodschappen per week voor mij en mijn twee kinderen en we eten allen gezond. | |
boekenplank. | zaterdag 17 mei 2014 @ 11:27 |
![]() | |
regiliopeace | zaterdag 17 mei 2014 @ 11:27 |
Ts is gewoon dikke endo zonder zwemmerslichaam | |
Krabs2.0 | zaterdag 17 mei 2014 @ 11:27 |
Gewoon je eigen zaad eten. Veel goedkoper. | |
ZarB | zaterdag 17 mei 2014 @ 11:28 |
Gezond leven bereik je trouwens eerder door een heleboel dingen te laten (overmatig suiker, vet, junkfood, alcohol) dan een heleboel dure dingen te nemen (zoals die superfoods). Eigenlijk kun je gewoon extreem besparen als je gezond wilt leven ![]() | |
Krabs2.0 | zaterdag 17 mei 2014 @ 11:31 |
Vet eten is niet slecht. | |
ZarB | zaterdag 17 mei 2014 @ 11:32 |
Overmatig wel. | |
haan33 | zaterdag 17 mei 2014 @ 11:35 |
Mensen die bij alles wat ze eten op de voedingswaarde letten hebben echt geen leven ![]() | |
2Happy4U | zaterdag 17 mei 2014 @ 11:36 |
Elke dag die mac leef | |
Krabs2.0 | zaterdag 17 mei 2014 @ 11:37 |
Mensen denken vaak dat alles wat vet slecht is. Ja hoor eet nog maar die gezonde pasta met niks anders dan koolhydraten. | |
haan33 | zaterdag 17 mei 2014 @ 11:38 |
Of mensen die zoveel mogelijk eiwit binnen willen krijgen en niet weten dat je teveel eiwit gewoon uitplast ![]() | |
ZarB | zaterdag 17 mei 2014 @ 11:40 |
Koolhydraten kan ook in t rijtje van overmatig. Maar waar het op neer komt: als je gewoon niet te veel (ongezonde meuk) vreet (en dus niet veel geld hoeft uit te geven) leef je prima gezond. | |
Groby | zaterdag 17 mei 2014 @ 11:41 |
noten en dergelijke zitten gewoon vol met eiwitten, dikzakken | |
Thornado | zaterdag 17 mei 2014 @ 11:42 |
Gewoon lekker naar de McD. Dood gaan wij allemaal, maar laten wij er dan maar een beetje van het leven genieten. ![]() | |
ikbenrond | zaterdag 17 mei 2014 @ 11:43 |
![]() ![]() | |
Sunshine1982 | zaterdag 17 mei 2014 @ 11:43 |
En voel je je beter als ervoor? | |
Sapstengel | zaterdag 17 mei 2014 @ 11:44 |
Mensen denken: vet in je eten = vet op je lichaam. Als je af wil vallen kun je beter de koolhydraten omlaag halen, vetten zijn nodig voor een gezonde hormoonbalans. | |
#ANONIEM | zaterdag 17 mei 2014 @ 11:45 |
Deze man ![]() | |
M0cr1nat0r | zaterdag 17 mei 2014 @ 11:45 |
Superfood is voor hipsters. | |
ikbenrond | zaterdag 17 mei 2014 @ 11:47 |
Nope. Merk er geen zak van. Misschien dat het voor een aantal mensen het placebo effect heeft ofzo. ![]() | |
Rezania | zaterdag 17 mei 2014 @ 11:47 |
En dan? Dan leef je gezonder of zo? | |
DieselTank | zaterdag 17 mei 2014 @ 11:49 |
Ik eet wat ik in de kliko kan vinden | |
#ANONIEM | zaterdag 17 mei 2014 @ 11:49 |
Meer het gevoel dat ze verantwoordelijk bezig zijn.. Helemaal goed en hip man ![]() Want je kan zonder superfoods niet verantwoordelijk bezig zijn ![]() | |
controlaltdelete | zaterdag 17 mei 2014 @ 11:50 |
Valt reuze mee hoor. Bij een toko bij mij in de buurt kost een pot ¤ 3,50, ik doe er best lang mee en erg fijn om mee te bakken. | |
ZarB | zaterdag 17 mei 2014 @ 11:50 |
Lijnzaad kan wel een positief effect hebben op je darmflora, om het zo maar te zeggen. Avocado's bevatten gezonde vetten dus zijn ook niet verkeerd. En een blender is gewoon handig. Zie dat eigenlijk meer als basisdingen dan een hype. | |
ZarB | zaterdag 17 mei 2014 @ 11:51 |
Volgens mij is het idd helemaal niet zo duur als ts beweert. | |
Rezania | zaterdag 17 mei 2014 @ 11:51 |
Een teveel aan eiwitten verbrand je, een teveel aan vitaminen pis je uit. | |
Johnnie-Flodder | zaterdag 17 mei 2014 @ 11:53 |
Hoeft niet zo duur te zijn man. Weet niet of ik hier de site kan plaatsen. Dm anders. | |
Petrichor | zaterdag 17 mei 2014 @ 11:56 |
Terwijl dat juist vol zit met verzadigd vet ![]() | |
Kapitein_Scheurbuik | zaterdag 17 mei 2014 @ 11:59 |
Ik gebruik ook geen suiker, gebruik kokosvet bij het bakken en eet alleen maar speltbrood. Dat niet doen ![]() | |
Kapt-Ruigbaard | zaterdag 17 mei 2014 @ 12:28 |
En dan scheurbuik krijgen ![]() | |
VarkensHart | zaterdag 17 mei 2014 @ 12:29 |
Samenvatting pls | |
Kapt-Ruigbaard | zaterdag 17 mei 2014 @ 12:32 |
Ts is een pauper die geen geld heeft voor het kopen van superfoods. | |
cablegunmaster | zaterdag 17 mei 2014 @ 12:33 |
Dit topic is niet voor jou bedoelt. | |
Iritha | zaterdag 17 mei 2014 @ 12:37 |
Ze zeggen juist dat tegenwoordig elke dag wat fruit en groente eten niet meer genoeg is. Geloof dat de reden was dat door uitputting van het land, en groente/fruit niet meer genoeg tijd geven om te groeien een appel vandaag de dag veel minder voedingswaarde heeft dan 50 jaar geleden. Dus waar je vroeger nog genoeg vitaminen binnen kreeg, is dat nu niet meer genoeg. Oplossing: superfoods. Ik doe er zelf niet aan mee, maar hier thuis is het een hype, en dit is de redenatie waarom gewoon groente en fruit voor hun niet meer genoeg is. | |
Sauslepel | zaterdag 17 mei 2014 @ 13:03 |
Ik zie hier de logica niet van in. | |
Piger | zaterdag 17 mei 2014 @ 13:30 |
koken/bakken doe je met rijstolie. Hoger rookpunt en dus een stuk beter dan dat belachelijke dure kokosolie. http://nl.wikipedia.org/wiki/Rookpunt | |
Yiha | zaterdag 17 mei 2014 @ 13:35 |
Haha, wie wil er nou langer leven ![]() | |
VarkensHart | zaterdag 17 mei 2014 @ 15:09 |
AH dank. Slotje | |
#ANONIEM | zaterdag 17 mei 2014 @ 16:47 |
Die dingen kan je hartstikke goedkoop halen. Dan moet je alleen niet naar de gezondheidswinkel, de tuinen etc maar bijvoorbeeld naar de toko. Pot kokosolie kost daar minder dan drie euro. Laatst zag ik trouwens chiazaad en nog meer spul bij de action voor minder dan twee euro ![]() | |
MichaelScott | zaterdag 17 mei 2014 @ 16:57 |
Waarom zou je uberhaupt langer willen leven? Na hun 80e zitten de meeste mensen toch kwijlend in een rolstoel te wachten tot ze dood gaan. | |
Bram_van_Loon | zaterdag 17 mei 2014 @ 16:57 |
Hipsters. ![]() Je hebt natuurlijk helemaal geen superfood nodig om gezond te eten, je moet dan echter wel voldoende kennis hebben over voeding. Dat vinden mensen moeilijk dus zijn ze bereid om veel te betalen voor voedsel wat is samengesteld door de bedrijven die dit superfood verkopen, die bedrijven hebben een goudmijntje aangezien het voor hen gemakkelijk is om dat superfood te maken en ze hoge winstmarges kunnen hanteren zolang de concurrentie niet al te groot is. Tip voor de vegetariërs: dagelijks lijnzaad en wortels eten voor wat broodnodige voedingsstoffen die bijna nergens anders (van het plantaardige voedsel) in zitten in voldoende mate. | |
Nikmans | zaterdag 17 mei 2014 @ 17:04 |
![]() | |
Opoefiets | zaterdag 17 mei 2014 @ 17:06 |
Het is een hype, net als biologisch voedsel. Marketingtruc. Mensen geven graag geld uit aan 'goed' voedsel. Gezond eten hoeft echt niet zo duur te zijn. Ik hou echt wel van gezond eten, maar zoveel uitgeven aan een emmer kokosvet (en het is ook nog binnen no time op, schijnt het) gaat me echt te ver. Veel van die superfoods kun je ook nog voor een habbekrats bij de Turk krijgen. Hier zitten twee gezondheidswinkels om de hoek, maar ik fiets liever een paar kilometer extra om naar de Turkse winkel te gaan ![]() | |
housesoftheholy | zaterdag 17 mei 2014 @ 17:07 |
Kokosolie haal je gewoon bij de toko. Kokosolie kopen bij de AH voor 10 euro per potje ![]() | |
richolio | zaterdag 17 mei 2014 @ 17:08 |
Ik kom bij mensen thuis en zie dit![]() ![]() Bij ons thuis ook. Alhoewel ik het zelf niet gebruik. | |
Bram_van_Loon | zaterdag 17 mei 2014 @ 17:15 |
Dat is net zo'n onzinnige stelling als dat je superfood nodig zou hebben. Het is handig voor de luie mens die geen zin heeft om wat onderzoek te doen en die genoeg geld heeft om het te betalen. Ook die persoon zal echter het superfood aanvullend moeten gebruiken, als je alleen daar je vitaminen en mineralen uit haalt dan mis je bijv. nog steeds de vezels en tal van stofjes die nog niet zijn ontdekt. Jammer alleen dat je ook gif inneemt met die groenten en vruchten. De overheden zouden eens moeten verplichten om gifvrij te werken. | |
Bram_van_Loon | zaterdag 17 mei 2014 @ 17:17 |
Kokosolie is trouwens wel aan te raden volgens de kennis die er nu is, wat natuurlijk uiterst betrekkelijk is. Het is niet kankerverwekkend en het heeft geen nadelige effecten voor de bloedvaten zoals bij zonnebloemolie en olijfolie het geval is. | |
Motorbass | zaterdag 17 mei 2014 @ 17:24 |
Superfoods zijn voor mensen die denken dat het een wondermiddeltje is. Ja, ze zijn rijk aan micronutriënten zoals vitamines en mineralen, maar dat kun je gemakkelijker bereiken door gezond te eten (300+ gram groente, 2 stuks fruit, wat zuivel, af en toe vis, enz.). | |
adnapekkid | zaterdag 17 mei 2014 @ 17:47 |
![]() | |
Bram_van_Loon | zaterdag 17 mei 2014 @ 18:04 |
Zoals ik zei, er komt wat meer bij kijken. Zo mist een vegetariër nog steeds essentiële voedingsstoffen als hij niet voldoende wortels en lijnzaad/advocado eet. Er bestaat geen simpel recept, er bestaat geen sluiproute. Je moet je er gewoon goed in verdiepen en dan heb je geen superfood nodig, als je je er niet in verdiept dan zal je zelfs met superfood het een en ander missen. Oh ja, die 300+ is inmiddels alweer achterhaald, tegenwoordig wordt 400+ aanbevolen en dit voor de gemiddelde mens. Zelf zit ik op meer dan een kg. per dag, inclusief wortels die ik tussendoor eet en komkommer en tomaatjes die ik op brood doe (kaas), dat is misschien weer wat teveel in verband met de gifstoffen die je mee inneemt als je groenten en vruchten eet. ![]() Voor wie het niet weet: minstens 80-90% van het gewicht van groenten is water, als je 1 kg. inneemt neem je dus 100-200 gram droge substantie in en die bestaat dan weer vooral uit vezels. Zo bezien valt het nog mee als je 1 kg. aan groenten eet op een dag. | |
richolio | zaterdag 17 mei 2014 @ 18:18 |
Moet wel toegeven dat ik dat inderdaad wel gebruik. Niet alleen dat dus blijkbaar, maar je doet er ook nog eens kneiter lang mee ![]() | |
Wotte | zaterdag 17 mei 2014 @ 19:29 |
Niet te zuipen die dingen ![]() | |
LocoCoco | zaterdag 17 mei 2014 @ 19:38 |
Bij het woord chiazaad, krimpt mijn kringspier tot speld-formaat | |
trovey | zaterdag 17 mei 2014 @ 20:10 |
Ik smeer gewoon kokokolie in mijn haar (als haarmasker) en haal er oogmake up mee weg....werkt als een tiet. ![]() | |
JumJum | zondag 18 mei 2014 @ 01:11 |
Dit hele superfood gedoe ![]() En dan nog het zinnetje waar ik kotsmisselijk van wordt ''Gezond en verantwoord eten'' ![]() Flikker op met je ''Gezond en verantwoord eten'' ik bepaal zelf wel wat ik eet. En buiten dat om, als ik in de supermarkt ben zoek ik juist eten op waar de meeste calorieën, vetten, suikers en zouten inzitten. Daar sta ik elke keer weer die verdomde etiketten te lezen, ja het is wat als je om de 2-3 uur weer stervende honger hebt. Ik ben dat gedoe met minder minder minder voedingswaardes in eten een beetje zat, ik wil weer voedsel met fatsoenlijke voedingswaardes en niet van dat benauwde. Man ik eet per dag al een half spelt brood op, dat brood vult nog tenminste. En voor de haters, ik ben 1.95 @90kg dus ben bepaald geen dikzak. | |
ikbenrond | zondag 18 mei 2014 @ 01:34 |
Ik ben ook 1.95, maar ik weeg 70 kg nu voel ik me een mager scharminkel ![]() ![]() | |
richolio | zondag 18 mei 2014 @ 01:35 |
![]() | |
ikbenrond | zondag 18 mei 2014 @ 01:36 |
Ga je kamer opruimen ![]() | |
Enel_Crocodille | zondag 18 mei 2014 @ 01:37 |
Dit. Allemaal marketing rotzooi. Nachtcrème, dagcrème, kontcrème, shampoo voor krullen, konthaar, zacht blond haar, Turken, Marokkanen, Indiërs. Wat ze allemaal niet verzinnen om geld te verdienen. | |
pornsuxx | zondag 18 mei 2014 @ 03:40 |
Of hand in hand met een granny in je pyama op zoek naar een uitgang op de gesloten afdeling. Waar je als een goudvis rondjes blijft zwemmen | |
flufffy | zondag 18 mei 2014 @ 03:42 |
ik gebruik alleen superhaze ![]() | |
SomebodyReal | zondag 18 mei 2014 @ 05:04 |
Stik er maar in | |
Frank_Drebin | zondag 18 mei 2014 @ 12:28 |
Snoepje ben je ook. | |
housesoftheholy | zondag 18 mei 2014 @ 12:30 |
Ook die trend dat nu iedereen opeens een ''glutenvrij'' dieet heeft, of geen gluten meer eet ![]() | |
Petrichor | zondag 18 mei 2014 @ 12:35 |
Ja, mensen die opeens zeggen dat brood niet gezond is, of melk ![]() | |
housesoftheholy | zondag 18 mei 2014 @ 12:37 |
En dan niet eens kunnen uitleggen wat gluten dan precies zijn ![]() | |
Petrichor | zondag 18 mei 2014 @ 12:56 |
Of mensen die paleo-diëten volgen ![]() | |
-supergirl- | zondag 18 mei 2014 @ 13:02 |
Hoi, Ik spoel mijn tanden met kokosolie, zou op een natuurlijke manier je tanden bleken ofzo heb ik eens gehoord. Nou groetjes | |
SomebodyReal | zondag 18 mei 2014 @ 14:44 |
![]() | |
Bram_van_Loon | zondag 18 mei 2014 @ 17:22 |
Inderdaad, al die mensen die geen glutenallergie hebben kunnen prima dat brood eten en de mensen die wel een glutenallergie hebben zijn de lul aangezien de alternatieven in het algemeen zeker niet gezonder zijn voor hen dan dat het spul met gluten is voor de niet-allergische mensen (de alternatieven hebben doorgaans niet zo'n goede voedingswaarde). | |
Bram_van_Loon | zondag 18 mei 2014 @ 17:25 |
Als je lactosintolerantie hebt... Ik ben benieuwd hoeveel procent van de Nederlanders dat in lichte mate heeft, dermate licht dat ze er nooit mee naar een huisarts zijn gestapt. Het officiële percentage lactoseintolerantie onder de autochtone Nederlanders is 0% (dat was het in ieder geval), in de praktijk zou het wel eens fors hoger kunnen zijn wegens onderdiagnose. Maar goed, belangrijker is dat melk helemaal niet zo gezond is als dat werd gedacht. Voor je botten doet het eerder kwaad dan goed. Nu eet ik zelf zuivel (geitenkaas en kwark) maar om nu aan te raden om dagelijks ook nog eens flink wat melk te drinken, nee. Niet voor volwassenen. | |
Bram_van_Loon | zondag 18 mei 2014 @ 17:29 |
Jij schetst een vals dilemma. Het gaat er niet om hoe oud je wordt, het gaat er om hoe je oud wordt. Als je gezonder leeft dan is de kans groter dat je vitaal blijft terwijl je ouder wordt. Wat heb jij liever? Tot en met 85 jaar relatief vitaal zijn en dan in 1-3 jaar tijd afglijden en sterven of rond je 50ste - voor de vrouwen de gebruikelijke leeftijd - hartfalen krijgen en nog 30 jaar lang met een sterk gedaalde kwaliteit leven, en dit terwijl jij met je 40ste al de eerste diabetessymptomen kreeg. Ik heb snel gekozen en hiervoor heb ik echt geen superfood nodig, wel heel wat meer kennis over voeding dan die je op school en van jouw ouders krijgt aangereikt!
| |
Life2.0 | zondag 18 mei 2014 @ 17:33 |
ts is arm en kan geen zaadjes betalen ![]() | |
Life2.0 | zondag 18 mei 2014 @ 17:34 |
nee, zoiets heet evolutie ![]() | |
Bram_van_Loon | zondag 18 mei 2014 @ 17:36 |
Ik weet in detail hoe lactosseintolerantie werkt en ik heb hele boeken gelezen over biochemie en genetica. Neem maar van mij aan dat het wat complexer dan alles of niets is en dat het heel goed mogelijk is dat veel Nederlanders een lichte mate van lactoseintolerantie hebben die te lichte symptomen geeft om ermee naar de huisarts te gaan. | |
niels0 | zondag 18 mei 2014 @ 17:36 |
Ik eet gewoon wat ik lekker vind. Gelukkig heb ik een vrij gezonde smaak. | |
Motorbass | zondag 18 mei 2014 @ 17:37 |
Voor mensen die geen geitenkaas of kwark eten, is melk een goed alternatief hoor. | |
Life2.0 | zondag 18 mei 2014 @ 17:39 |
heb je je onderzoeken al gepubliceerd? | |
Bram_van_Loon | zondag 18 mei 2014 @ 17:40 |
Je moet tocht ook een beetje je verstand gebruiken als je niets tekort wil komen. Een vegetariër die geen wortels eet heeft waarschijnlijk een tekort aan vitamine A en een vegetariër die geen lijnzaad en advocado eet en geen visolie slikt heeft waarschijnlijk een tekort aan essentiële vetzuren. Twee voorbeeldjes. Voor omnivoren geldt hetzelfde principe. Zelfs al vind jij diverse groenten en vruchten lekker dan nog kan je tekorten krijgen doordat het te eenzijdig is. Uitgaan van wat je lekker vindt is zeker geen slecht principe maar je moet af en toe ook rationeel bekijken ofdat je er alles mee binnen krijgt. Andersom geldt dat enkel het rationeel bekijken geen zoden aan de dijk zet, je houdt niet iets vol op de lange termijn wat je met tegenzin doet, een beetje genieten moet ook kunnen. | |
Bram_van_Loon | zondag 18 mei 2014 @ 17:41 |
Zoals verwacht was jij weer aan het trollen, ik zal jou dan maar weer verder negeren zoals gewoonlijk. | |
Bulbasar | zondag 18 mei 2014 @ 17:43 |
emo spotted! | |
Bram_van_Loon | zondag 18 mei 2014 @ 17:47 |
Misschien. De laatste jaren zijn steeds meer nadelen van zuivel aan het licht gekomen. Het probleem is dat een aantal landen nogal veel geld verdienden met de zuivel en dat dientengevolge aangetoond moest worden hoe gezond zuivel is. Sinds de jaren 90 is bekend dat melk eerder voor zwakkere botten zorgt dan voor sterkere botten en zo zijn er nog wat nadelen van zuivel aan het licht gekomen. Ik hou het er maar op dat je het best met mate zuivel eet. Sowieso geloof ik dat de gezondste voeding die voeding is die het dichts aansluit bij hoe we aten voordat we zo intensief ons voedsel bewerkten. Dan kom je uit op een dieet wat grotendeels uit planten en vruchten bestaat en in veel mindere mate vlees, zuivel en eiwitten (als je geen vlees eet zal je natuurlijk wel meer zuivel en eiwitten moeten eten). | |
Yuri_Boyka | zondag 18 mei 2014 @ 17:49 |
Mensen die geen kokosnootolie kunnen betalen. ![]() Mensen die denken dat je met olijfolie op hoge temperaturen kan koken. ![]() | |
niels0 | zondag 18 mei 2014 @ 17:55 |
Koken is wel een hobby van me maar een voedingsdeskundige ben ik niet. Ik ben haast nooit ziek en ik eet gevarieerd. Ik denk dat dat voldoende is om te denken dat ik alles binnenkrijg. Dure kokosolie kopen ga ik niet aan beginnen. Ik kies de olie die bij het gerecht past. Zo is olijfolie minder geschikt voor de aziatische keuken. Sesamolie smaakt daar beter bij. Koolzaadolie is weer heel geschikt voor salades. Nee, ik ga niet krampachtig opletten of ik wel alles binnenkrijg. Ik ga daar gewoon vanuit. Misschien niet zo'n slimme gewoonte. M'n keuringsarts is in ieder geval altijd heel tevreden. | |
Bram_van_Loon | zondag 18 mei 2014 @ 17:55 |
Inderdaad, olijfolie moet je alleen gebruiken voor salades en dan nog moet je opletten met welke olijfolie je koopt aangezien lang niet alles wat als olijfolie wordt verkocht puur olijfolie is (dat geldt ook voor het AH-merk). Maar eh, waarom niet gewoon de olijven zelf eten? ![]() | |
Bram_van_Loon | zondag 18 mei 2014 @ 17:58 |
Het is een kleine moeite om het eens een keer na te gaan. Ik vermoed dat jij weinig zal hoeven aan te passen als jij gevariëerd eet, het zal eerder om kleine veranderingen gaan. | |
niels0 | zondag 18 mei 2014 @ 18:07 |
Is dat een kwestie van gewoonweg inlezen of moet ik daar voor naar een voedingscentrum of iets dergelijks? | |
Life2.0 | zondag 18 mei 2014 @ 18:08 |
iedereen is aan het trollen zodra ze je lulverhalen niet serieus nemen, arme calimerotje | |
Bram_van_Loon | zondag 18 mei 2014 @ 18:16 |
Met inlezen kom je erg ver. Je moet alleen wel de juiste bronnen zien te vinden. Qua groenten gaat het er om dat je beseft dat er verschillende families van groenten zijn en dat je uit al die families wekelijks wat moet eten en dat bepaalde stoffen slechts in enkele groenten voorkomen (wortels voor vitamine A bijv.), ik zou ook zeker aanraden om wekelijks broccoli te eten. Voor vruchten is het wellicht goed om te beseffen dat sommige groenten en vruchten (bijv. appels, druiven en aardbeien) aanzienlijk meer giftige stoffen bevatten dan anderen, misschien het best bepaalde vruchten bij een biologische winkel kopen? In het algemeen moet je weten wat ongeveer een goede verhouding is van macronutriënten (koolhydraten, eiwitten, vetten) en wat voor soort vetten je beter wel en niet eet. Allemaal van die kleine weetjes die je vanzelf wel tegenkomt als je je erin verdiept. Variatie is sowieso heel erg belangrijk. De voedingwaarde van alles kan je vinden op de website van het Voedingscentrum: http://www.voedingswaarde(...)oedingsmiddel/?id=77 Helaas verzuimen ze daar wel om in die tabel percentages van de ADH te geven of zelfs de hoeveelheid die een gemiddeld mens nodig heeft, dat moet je elders even opzoeken. Variatie is trouwens niet alleen belangrijk voor het binnenkrijgen van voldoende stoffen, het helpt ook om de hoeveelheid gif die je binnenkrijgt per gif te beperken. | |
niels0 | zondag 18 mei 2014 @ 18:27 |
Bedankt voor de link. | |
hmmmz | zondag 18 mei 2014 @ 18:29 |
Hier is kokosolie best goedkoop: http://www.bodyenfitshop.(...)osolie-extra-virgin/ | |
vogeltjesdans | maandag 19 mei 2014 @ 03:56 |
TS kan niet koken en snapt niet dat je voor weinig geld ook heel gezond kunt eten ![]() | |
Motorbass | maandag 19 mei 2014 @ 18:41 |
Ik zeg niet dat alles wat je zegt onjuist is maar, de hoeveelheid pesticiden in voedsel valt in Nederland reuze mee en gifstoffen die van nature voorkomen worden tijdens het bereiden vernietigd. Daarnaast zijn wortelen lang niet de enige bron van vitamine A en is variatie alleen belangrijk omdat het voedingspatroon van de gemiddelde Nederlander niet zo best is. Als je een voedingsschema hebt waarin je de macro's en micro's hebt berekend, is varieren niet zo belangrijk. | |
Bram_van_Loon | maandag 19 mei 2014 @ 22:46 |
Wij kopen ook erg veel groenten en vruchten uit andere landen en sowieso liever niet die rotzooi. Dan maar wat meer betalen voor de groenten en vruchten. Dat kan nu al maar de prijs zou fors omlaag kunnen op het moment dat dit standaard wordt aangezien er flink wat geld aan de strijkstok blijft kleven wanneer je biologische groenten koopt. Dat is waar maar als je als je als vegetariër voldoende vitamine A wil binnen krijgen dan is het handigste om dagelijks wat wortel te eten. In broccoli zit bijv. ook redelijk wat vitamine A maar die hoeveelheid is al veel lager dan in wortel. Tot op zekere hoogte ben ik dat met je eens. Dat het voedingspatroon van de gemiddelde Nederlander slecht is ben ik sterk met je eens. | |
Petrichor | dinsdag 20 mei 2014 @ 11:15 |
Voedingscentrum zegt dat ik dagelijks 30 gram kaas en 450 ml melk moet hebben, dus met die schadelijkheid zal het wel meevallen. En ik neem al ruim 20 jaar zonder problemen melk en kaas. Dus het lactoseverhaal gaat in mijn geval niet op. | |
quinoahipster | zondag 15 juni 2014 @ 14:49 |
Je weet hoe graag superfoodhipsters het Voedingscentrum bashen hè? ![]() | |
rosability | zondag 15 juni 2014 @ 14:53 |
terechte klaag, er is niks mis met de gewone groenten en fruit. | |
quinoahipster | zondag 15 juni 2014 @ 15:00 |
Uien = superfood ![]() Broccoli = superfood ![]() | |
hottentot | zondag 15 juni 2014 @ 15:15 |
Studenten horen hun boodschappen op de markt te doen. voor 15,- de hele week lekker gezond en vers op tafel. Dan houd je geld over en kun je met je studentenhuis een lekkere grote homp vlees en vis in de aanbieding bij de Makro kopen. Heb je voor 25,- in de week elke dag wat anders dat ook nog lekker en gezond is. | |
Pietverdriet | zondag 15 juni 2014 @ 15:17 |
Pietverdriet | zondag 15 juni 2014 @ 15:22 |
Eet gevarieerd en matig, eet in verhouding veel groentes (koolsoorten) en fruit, drink geen frisdrank en liever geen sapjes, eet volkorenbrood, drink thee en koffie zonder suiker. Drink weinig of geen alcohol. Gebruik geen geharde vetten (margarine, frituurvet), als je frituurt doe dat in ossewit en bak niet in meervoudig onverzadigde plantaardige olie zoals olijfolie. Maar mijdt ook niet vetten, olijfolie op de sla, boter op je brood, vetten heb je nodig. Rook niet. | |
Internepper | zondag 15 juni 2014 @ 15:44 |
Kaneel ook | |
quinoahipster | zondag 15 juni 2014 @ 15:47 |
Gember ook ![]() Kerriepoeder ook ![]() | |
Manke | zondag 15 juni 2014 @ 16:15 |
We krijgen juist een tekort binnen aan verzadigde vetten door al die gezondheid propaganda. Bewezen is dat alleen calorierestrictie het leven verlengt, geen vitaminepilletje of zaad helpt daarbij. | |
quinoahipster | zondag 15 juni 2014 @ 16:19 |
Géén diabetes krijgen helpt natuurlijk ook wel een eindje. | |
Manke | zondag 15 juni 2014 @ 16:20 |
gezond verstand ook ![]() | |
Flitskikker | zondag 15 juni 2014 @ 16:21 |
Wat een aidskick | |
vogeltjesdans | zondag 15 juni 2014 @ 16:28 |
Klopt, maar helaas zijn die ook niet meer zo gezond. Vanwege economische redenen worden fruit en tarwe ook al kunstmatig bewerkt. | |
Pietverdriet | zondag 15 juni 2014 @ 16:28 |
Gaat niets boven goede genen. Hoe oud je wordt ligt vooral aan 2 zaken, hoe oud je voorouders werden en je geboortegewicht Voor beide is de correlatie heel erg veel sterker dan met alle gehypte onzin en hun effecten | |
Pietverdriet | zondag 15 juni 2014 @ 16:29 |
Zoals? | |
fyah | zondag 15 juni 2014 @ 16:40 |
kokosolie ![]() avocado’s ![]() hennepzaad ![]() chiazaad ![]() cocao nibs ![]() quinoa ![]() geen blender hebben ![]() alles in olijfolie bakken ![]() 10-20 euro betalen voor kokosolie ![]() | |
#ANONIEM | zondag 15 juni 2014 @ 16:41 |
Goeie UI. | |
voederbietel | zondag 15 juni 2014 @ 16:44 |
Zo is er zijn? ![]() | |
PeZu | zondag 15 juni 2014 @ 16:47 |
vd is nu hard aan het zoeken om zijn zogenaamde kennis te bewijzen maar is er achter gekomen dat er in de eu heel streng wordt omgegaan met ggo's en schaamt zich nu voor zijn grote mond | |
voederbietel | zondag 15 juni 2014 @ 16:48 |
'Shit, gemodificeerd (tarwe) zetmeel is geen GMO' | |
Bram_van_Loon | zondag 15 juni 2014 @ 16:54 |
Vooral broccoli van deze twee, rode paprika zit ook boordevol goede voedingsstofjes. | |
Bram_van_Loon | zondag 15 juni 2014 @ 16:57 |
Dat lukt me niet maar 400 gram groenten is dan ook niet genoeg voor mij op een dag. Al moet ik zeggen dat het nog niet meevalt om bijv. een stuk kool op te eten voordat het bederft. ![]() Alleen jammer van al dat gif wat er op gespoten wordt. ![]() Nee, als je toch per se vlees en vis wil eten dan geldt het adagium less is more. Beter kleinere hoeveelheden goed vlees kopen dan grotere hoeveelheden vlees vol troep (slechte vetten). Koop biologisch vlees, het kost wat meer maar je krijgt beter vlees en 75 gram op een dag is genoeg voor de meeste mensen. | |
voederbietel | zondag 15 juni 2014 @ 16:58 |
Vind jij dat het credo biologisch per definitie iets positiefs zegt over de voedingswaarden van een product? | |
hottentot | zondag 15 juni 2014 @ 17:00 |
Is maar net wat je koopt natuurlijk. En 400gram okra's vult meer dan 400gr bloemkool. Ik begrijp dat je de vleesafdeling van de Makro niet kent? Die Brokken zuid-amerikaans vlees zijn zoveel beter dan wat ik elders in Groningen kan kopen. En de grote van de porties heb je zelf in de hand. Of het Ierse varkensvlees wat ze hebben. En biologisch? wat is daar precies gezonder aan dan een ander goed stukje niet biologisch vlees? | |
quinoahipster | zondag 15 juni 2014 @ 17:01 |
In geval van vlees en zuivel vaak wel, ivm vetzuursamenstelling ![]() Koeien die gras eten > koeien die mais en soja eten ![]() | |
Pietverdriet | zondag 15 juni 2014 @ 17:02 |
Biologisch zegt weinig over de kwaliteit van het vlees. | |
voederbietel | zondag 15 juni 2014 @ 17:03 |
Op biologische wijze gehouden melkvee krijgt per definitie geen mais te eten? Soja zullen e niet zo snel krijgen inderdaad. | |
Bram_van_Loon | zondag 15 juni 2014 @ 17:03 |
Een etiket boeit me niet. Ik veronderstel dat het beter is om groenten te kopen die niet bespoten zijn met gif. Het is allemaal wat genuanceerder dan dat gif per definitie een probleem is (dosis, soortspecificiteit) maar laten we het maar niet riskeren zolang niet is bewezen dat een gif enkel op insecten inwerkt en door een mens niet wordt opgenomen. Ik veronderstel dat biologisch vlees beter is omdat die dieren een beter leven hebben gehad en ik vermoed dat dat gevolgen heeft voor de kwaliteit van het vlees. Mensen die vlees eten en die beide hebben geprobeerd stellen dat het beter smaakt. Los van het al dan niet biologisch zijn kies je in ieder geval beter voor een stuk minder vet en duurder vlees per 100 gram dan voor een stuk vetter en minder duur vlees per 100 gram, dat was vooral mijn punt. De vetten in vlees zijn in het algemeen vetten waarvan je beter niet al teveel binnen krijgt, het gaat hierbij uiteraard niet alleen om de totale hoeveelheid vet maar ook om de verhouding tussen de soorten vetten (verzadigd, enkelvoudig onverzadigd, meervoudig onverzadigd en transvet wat je het best mijdt). Helaas frauderen supermarkten met biologische groenten en vruchten. Zij melden er niet bij dat slechts X% van de groenten en vruchten die onder dat etiket worden verkocht uit de biologische landbouw hoeven te komen. | |
PeZu | zondag 15 juni 2014 @ 17:04 |
bio koeien krijgen gewoon gmo mais en soja dus ja tot zover je bio is beter standpunt | |
voederbietel | zondag 15 juni 2014 @ 17:05 |
In Nederland krijgen ze geen gmo mais of soja. | |
Pietverdriet | zondag 15 juni 2014 @ 17:05 |
Mits biologisch is er niets tegen snijmais voor biokoeien | |
Pietverdriet | zondag 15 juni 2014 @ 17:06 |
De angst voor genetisch veranderde producten is tamelijk onzinnig | |
Xaxax | zondag 15 juni 2014 @ 17:06 |
kokosnoot in je reet klootzak... Ik ga zo naar de mac bakken ze met olie die ze 3 weken in de frituur hebben zitten... PROBLEMEN MEE? NOU ZEG DAN, IK SLA JE ROTKOP ERAF SPINAZIEHOOFD... | |
Bram_van_Loon | zondag 15 juni 2014 @ 17:07 |
Misschien wel, misschien niet maar voor 2 Euro per dag 200 gram vet vlees eten in plaats van voor 2 Euro per dag 75-100 gram minder vet vlees eten is niet echt rationeel te noemen, zowel qua gezondheidseffect als qua smaak. Toch doen mensen het omdat ze zich laten verleiden om voor de laagste prijs te kiezen: quantity over quality terwijl de hoeveelheid juist teveel is (vanuit gezondheidsperspectief) en de smaak minder is (vlees moet mals zijn, niet vet). | |
Pietverdriet | zondag 15 juni 2014 @ 17:07 |
Vet in vlees maakt vlees bijzonder lekker, je angst voor vetten is onzinnig. | |
PeZu | zondag 15 juni 2014 @ 17:07 |
95% van al het veevoer komt van gmo | |
PeZu | zondag 15 juni 2014 @ 17:08 |
met gmo is inderdaad niet per definitie wat mis | |
Pietverdriet | zondag 15 juni 2014 @ 17:08 |
Wat heeft prijs er nu weer mee te doen? Ik heb het over vleeskwaliteit. En vlees moet gemarmerd zijn, dat komt de smaak zeer ten goede | |
Pietverdriet | zondag 15 juni 2014 @ 17:09 |
Wij manipuleren de genen van planten en dieren al zo lang als we dieren houden en landbouw bedrijven. | |
Bram_van_Loon | zondag 15 juni 2014 @ 17:09 |
Het ligt er aan hoe je dit duidt. Je hoeft niet bang te zijn dat het ongezond is om groenten en vruchten te eten die van genetisch gemodificeerde planten komen. Alleen, hebben die gigantisch grote tomaten die van genetisch gemodificeerde planten komen net zoveel smaak en voedingsstoffen als de kleinere tomaten die van de niet-genetisch gemodificeerde planten komen? | |
voederbietel | zondag 15 juni 2014 @ 17:10 |
In Nederland hebben we vrije strenge regels omtrent residuen van gewasbeschermingsmiddelen op het product. Deze wetgeving is tot stand gekomen na hele lange test fases van afbraaksnelheden van de actieve stof etc. etc. Ik ben het met je eens dat het eten van gifstoffen iets is wat je per definitie niet moet willen eten though. Dit is klinkklare onzin. Biologisch keurmerk zegt helemaal niks over dierwelzijn. Je zou kunnen stellen dat boeren die vanuit idealistische motieven biologisch produceren ook anders met hun dieren omgaan maar dat is verder niet te onderbouwen denk ik. Is biologisch vlees per definitie minder vet dan niet-biologisch vlees? Daar heb ik totaal geen verstand van ![]() Dit is ook onzin. Een product dat niet SKAL gecertificeerd is, kan per definitie niet als biologisch verkocht worden. Sinds biologische en reguliere productiestromen volledig gescheiden moeten zijn, is dat probleem met 'slecht x%' ook opgelost overigens. Vroeger was het inderdaad zo dat je naar ratio input biologische output mocht leveren, maar dat bestaat al heel wat jaren niet meer. | |
Xaxax | zondag 15 juni 2014 @ 17:10 |
donder op met je kwaliteit...mac is goede kwaliteit uit argentinie | |
PeZu | zondag 15 juni 2014 @ 17:10 |
klopt, alle gewassen zijn al gecultiveerd en neit zoals je ze in het wild zou aantreffen | |
voederbietel | zondag 15 juni 2014 @ 17:10 |
Citation is needed. | |
Bram_van_Loon | zondag 15 juni 2014 @ 17:10 |
Vetter vlees is goedkoper vlees per 100 gram en dus kwalitatief slechter vlees. Als jij jezelf wil vergiftigen met een overdaad aan verzadigde vetzuren, be my guest. Lekkerder zal het vlees er ook niet door worden. | |
Xaxax | zondag 15 juni 2014 @ 17:10 |
cultuur is haring ..voor de rest moet je opdonderen naa je vissticks | |
PeZu | zondag 15 juni 2014 @ 17:10 |
http://www.wanttoknow.nl/(...)-er-met-ons-voedsel/ | |
voederbietel | zondag 15 juni 2014 @ 17:11 |
Natuurlijke verdeling is wel heel iets anders dan GMO's, maar goed. | |
Pietverdriet | zondag 15 juni 2014 @ 17:11 |
Alle tomaten zijn genetisch gemanipuleerd, je hebt geen idee waar je het over hebt, wat denk je wat kweken en kruisen is? | |
Xaxax | zondag 15 juni 2014 @ 17:12 |
neuken? | |
voederbietel | zondag 15 juni 2014 @ 17:12 |
Wat een onzin ![]() | |
Pietverdriet | zondag 15 juni 2014 @ 17:12 |
Het is een andere manier van werken, maar het is verder gewoon hetzelfde, je selecteert erfelijke eigenschappen die je wilt | |
voederbietel | zondag 15 juni 2014 @ 17:12 |
Subtiele nuancering met manipulatie. | |
Manke | zondag 15 juni 2014 @ 17:12 |
soya uit brazilie onder andere, waarvoor ze oerwoud vernietigen Grootste fout ooit, want dat zorgt voor welvaartziektes door slechtere samenstelling van het dierenvet. Gelukkig eten onze koeien wel gras en geen gmo mais. | |
Bram_van_Loon | zondag 15 juni 2014 @ 17:13 |
Dat klopt maar zou het kunnen dat je via het langzamere proces met een combinatie van natuurlijke selectie en een helpende hand van de mens een beter resultaat krijgt dan wanneer je met relatief weinig kennis van de genen wat met het DNA gaat rotzooien, min of meer op goed geluk (educated guesses)? | |
voederbietel | zondag 15 juni 2014 @ 17:13 |
Nee. Bij natuurlijke veredeling kan je geen genen in een plant brengen welke er op natuurlijke wijze niet in voort kunnen komen. Bij GMO is dat wel mogelijk. | |
Pietverdriet | zondag 15 juni 2014 @ 17:13 |
Je moest eens weten wat ik voor gemarmerde steaks betaal. | |
Bram_van_Loon | zondag 15 juni 2014 @ 17:14 |
Helaas! Vleeseters die niet al te snugger zijn wijzen weleens met hun vingertje naar vegetariërs maar de realiteit is dat zij minstens 8 keer zoveel soja verbruiken via hun vlees. | |
PeZu | zondag 15 juni 2014 @ 17:14 |
klopt helemaal maar gmo klinkt enger dan kruiznen kweken en dat vertroebeld het oordeel | |
Bram_van_Loon | zondag 15 juni 2014 @ 17:14 |
Minder dan voor eenzelfde gewicht aan hamburgers of gehakt? | |
Pietverdriet | zondag 15 juni 2014 @ 17:15 |
Ja en nee, bij veredeling op de klassieke manier moet je wachten tot er een variatie is die je wilt verder ontwikkelen. | |
voederbietel | zondag 15 juni 2014 @ 17:15 |
Onzin. De hoeveelheid energie die verloren gaat bij soja/mais omtoveren tot vlees is vele malen groter dan bij directe consumptie. | |
PeZu | zondag 15 juni 2014 @ 17:15 |
kan wel, er werden al soorten met andere genen met elkaar gekruist voordat er gmo was | |
Pietverdriet | zondag 15 juni 2014 @ 17:16 |
Je hebt echt geen idee waar je het over hebt. | |
Bram_van_Loon | zondag 15 juni 2014 @ 17:16 |
In tegendeel tot wat jij beweert weet ik wel degelijk waar ik het over heb wat jij zou kunnen afleiden uit deze reactie van mij. Jij bent niet de enige die wat basisbiologie en basisbiochemie hebt gelezen. ![]() Bewijs jij dat de groenten en vruchten van genetisch gemodificeerde planten altijd: - minstens zo voedzaam zijn per 100 gram - geen ecologische problemen veroorzaken indien ze in de natuur terecht komen en ik ben wat meer gerust gesteld. Het verschil tussen jou en mij is dat jij er a priori vanuit gaat dat het allemaal wel snor zit terwijl ik ervoor kies om het kritisch te volgen totdat blijkt dat er gegarandeerd geen nadelen aan kleven. | |
voederbietel | zondag 15 juni 2014 @ 17:16 |
Ja. En derhalve kun je nooit een gen uit een plant die niet uit dezelfde familie komt in een andere plant implementeren. Vanuit natuurlijke selectie zal er nooit een mais plant zijn die bestand is tegen round-up om maar eens wat te noemen. | |
voederbietel | zondag 15 juni 2014 @ 17:16 |
Genen kruisen is niet hetzelfde als genen modificeren. | |
Pietverdriet | zondag 15 juni 2014 @ 17:18 |
Klopt, je zal moeten zoeken naar een mutatie waar je mee verder wil, erg langdurig en kostbaar proces, direct de genen recombineren is veel efficienter | |
PeZu | zondag 15 juni 2014 @ 17:19 |
als je genen kruist modificeer je de genen, het nageslacht hefet namelijk invloeden van beide genen | |
voederbietel | zondag 15 juni 2014 @ 17:21 |
Er is ook niks mis met gen tagging/flagging, een techniek die ook voortkomt uit de kennis die opgebouwd is door onderzoek naar GMO. Dit kan inderdaad zorgen dat het veredelen sneller gaat. Maar nogmaals, veredeling is iets totaal anders dan gen modificatie. Gen modificatie is ook geen alternatief voor verdeling. Gen modificatie is gen modificatie. | |
PeZu | zondag 15 juni 2014 @ 17:21 |
\dat klopt hetr is een directere vorm ![]() maar bij kruizen modificeer ook de genen ander heb je namelijk geen mutatie | |
Pietverdriet | zondag 15 juni 2014 @ 17:21 |
Als ik stuifmeel neem van een gemuteerde perzikboomdie resistent is tegen een schimmel infectie en daarmee een perzikboom bevrucht die mooie peche blache geeft en daarmee een resistente peche blanche boom krijg heb ik wel degelijk de genen gemodificeert | |
voederbietel | zondag 15 juni 2014 @ 17:22 |
Nee, je kruist genen, dat is niet het zelfde als modificeren. Mensen die met elkaar neuken waarbij baby's ontstaan is kruisen. Een mens een gen geven van een vis zodat 'ie onder water kan ademen in modificeren. | |
Bram_van_Loon | zondag 15 juni 2014 @ 17:23 |
Nee, het is sneller. Het is niet per definitie daarom ook efficiënter. Dat is het punt. Het is alleen efficiënter als je op die manier ook sneller een beter product krijgt. Grotere tomaten die een lagere voedingswaarde per 100 gram hebben en minder goed smaken zijn bijv. geen beter product, voedingstechnisch gezien (commerciëel gezien misschien wel maar dat is van ondergeschikt belang). | |
voederbietel | zondag 15 juni 2014 @ 17:23 |
Nee, je hebt genen gekruist. Je hebt twee planten die dat normaliter met elkaar kunnen baby's laten maken. Je hebt niet een gen uit een aardappel in de perzikplant gepropt omdat 'ie dan ook vegetatief kan vermeerderen. | |
PeZu | zondag 15 juni 2014 @ 17:23 |
klopt het is niet hetzelfde maar als je kruist modificeeer je wel de genen dat is nml hoe mutatie werkt | |
voederbietel | zondag 15 juni 2014 @ 17:24 |
Oke, dan wordt het een definitie spelletje. | |
Pietverdriet | zondag 15 juni 2014 @ 17:24 |
En weer haal je van alles door elkaar, gooi je zaken op één hoop en loop je te janken. | |
PeZu | zondag 15 juni 2014 @ 17:26 |
is voor mij geen spelletje, ik vind gmo niet per definitie slecht en wil alleen angeven met duiden van deze definitie dat we het al jaren, natuurlijk niet zo intens, doen | |
Pietverdriet | zondag 15 juni 2014 @ 17:26 |
Modificeren betekend niets anders dan veranderen, en ja, met recombinant dna technologie zijn de mogelijkheden groter. | |
voederbietel | zondag 15 juni 2014 @ 17:26 |
En dat is dus feitelijk onjuist ![]() | |
voederbietel | zondag 15 juni 2014 @ 17:28 |
Genetische modificatie gedefinieerd als het pakken van genen uit een plant welke op natuurlijke wijze niet te kruisen zijn met de genen van de ontvangende plant is totaal iets anders dan de definitie die je hier aan probeert te houden. Als je nou nog zou stellen dat de oorspronkelijke ouder lijnen door middel van natuurlijke genetische modificatie ontstaan zijn, zou ik je nog wel gelijk kunnen geven, maar nu niet. | |
Bram_van_Loon | zondag 15 juni 2014 @ 17:31 |
Dat is prachtig maar we leven in een samenleving waarin je ook veel groenten en vruchten uit andere landen koopt. Tijd dat heel de EU die regelgeving overneemt en dezelfde regels hanteert voor groenten en vruchten die van buiten de EU geïmporteerd mogen worden. Qua dierenwelzijn zou dat voor het vlees ook fantastisch zijn. Ik let er trouwens wel altijd op waar het vandaan komt, bij voorkeur koop ik het uit Nederland aangezien de gifwetgeving wat strenger is. Zoals ik aangaf interesseren etiketten mij niet, het gaat er om hoe de dieren zijn behandeld en hoe de planten zijn bewerkt. Er zijn allicht onzinnige keurmerken maar er zijn voor zover ik het weet ook keurmerken die wel wat zeggen. Niet per definitie, daarom heb ik hierboven onderscheid gemaakt tussen: - vet vs. minder vet en meestal duurder vlees, wat mijn punt was, aangezien 75-100 gram vlees per dag beter is voor een mens dan 200-300 gram vlees per dag (een boodschap die veel mensen niet willen horen omdat het te confronterend) - biologisch vs. niet biologisch wat je eerder voor het dierenwelzijn en eventueel - indien het klopt dat het beter smaakt - voor de smaak moet doen Volgens de voedingsdeskundigen van zowel Nederland als België is het inderdaad niet goed. De optimale hoeveelheid voor niet-vegetariërs die niet uit andere bronnen de vereiste voedingsstoffen halen is 75-100 gram. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat vegetarisch eten gezonder is indien je weet wat je doet. Het bleek trouwens ook uit mijn bloedwaardes toen ik daar eens naar liet kijken, ik had een extreem lage hoeveelheid triglyceriden in mijn bloed, je hoeft geen arts te zijn om te begrijpen dat dat goed is. ![]() Goed om te weten. Mag ik er vanuit gaan dat als er op de verpakking staat dat het biologisch is dat er dan ook geen gifstoffen zijn verbruikt of kan je daar alleen vanuit gaan als dit apart wordt vermeld? | |
PeZu | zondag 15 juni 2014 @ 17:31 |
klopt het is technisch gezien anders maar ik denk dat we langs elkaar heen discusieren ik bedoel dat we al jaren bezig zijn met het verbeteren van ons voedsel dmv genmnutaties in welke vorm ook | |
quinoahipster | zondag 15 juni 2014 @ 17:31 |
Biologisch =/= onbespoten | |
voederbietel | zondag 15 juni 2014 @ 17:32 |
We communiceren niet langs elkaar heen. Je stelt dat we eigenlijk al jaren aan GMO doen, en dat is niet waar. | |
voederbietel | zondag 15 juni 2014 @ 17:33 |
Het gebruik van GNO's in de biologische akkerbouw is geen gemeengoed eigenlijk. | |
Bram_van_Loon | zondag 15 juni 2014 @ 17:34 |
Ik heb nog geen aanwijzingen gezien dat jij zoveel kennis van deze materie hebt, i.t.t. een aantal mensen uit het andere kamp die met bezwaren komen waar jij niet op reageert. Ik ben niet zo thuis in de landbouw maar over genen, biochemie en biologie ga jij mij echt niets kunnen leren. | |
PeZu | zondag 15 juni 2014 @ 17:35 |
ik stel dat we al jaren aan 'vebetering' van onze gewassen doen, ik zeg nergens dat we al jaren aan gmo doen maar het kruizen is gewoon een vorm van genmanupulatie | |
Pietverdriet | zondag 15 juni 2014 @ 17:35 |
Ik pak toch een andere plant, de gemuteerde resistente en de peche blanche? Geintje Het punt is, mensen zijn bang voor de technologie van het veranderen van erfgoed, omdat technologie moeilijk te begrijpen is en wat ze niet snappen is eng. Maar we veranderen al millennia erfgoed van planten en daarom hebben we steeds betere landbouwgewassen gekregen. Nu kunnen we ook direct ingrijpen in erfgoed, door resistentie tegen een plantenvirus uit bv een tabaksplant te halen en die in een mais te zetten. Ik zie niet wat daar principieel mis mee is anders dat sommige mensen dat vreselijk eng vinden. | |
voederbietel | zondag 15 juni 2014 @ 17:35 |
Producten die in Nederland verkocht worden, voldoen per definitie aan de eisen die hier gesteld worden. Tenzij de naleving/controle van de regelgeving niet voldoende is, maar dat blijft zo. Keurmerken zeggen heel veel. Maar biologisch keurmerk zegt niks over dierwelzijn of milieu belasting van een gewas teelt. Ja. Wel mag er nog 10% niet biologische organische mest gebruikt zijn geloof ik. Maar dat wordt ook langzamerhand afgebouwd. Er was jaren te kort biologische mest, daarom was er een marge. | |
Bram_van_Loon | zondag 15 juni 2014 @ 17:35 |
Een waarbij er tevens natuurlijke selectie plaatsvindt. ![]() | |
voederbietel | zondag 15 juni 2014 @ 17:37 |
Omdat nu al blijkt dat je onhoudbare situaties krijgt als een gen wat op niet natuurlijke wijze in een plant terecht gekomen zich weer in een andere plant kruist. In noord-Amerika zijn de round-up ready gewassen inmiddels al gekruist met straatgras e.d. Dmv GMO's verstoor je ecosystemen, dat staat als een paal boven water. | |
Bram_van_Loon | zondag 15 juni 2014 @ 17:37 |
Dan heb ik slecht nieuws voor je, die controle is er nagenoeg niet. Dit bleek uit een recente uitzending van de Keuringsdienst van Waarde. Bottomline: als de VWA - die toch al zwaar onderbezet is - al eens een inspectie uitvoert in het buitenland dan kondigen ze weken van tevoren aan dat ze langskomen. Dat schiet niet op. ![]() In dit concrete geval ging het om een bedrijf wat niet aan de wetgeving voldoet en wat schone schijn speelde. Goede zaak. ![]() | |
PeZu | zondag 15 juni 2014 @ 17:39 |
daarom is het wel zorgwekkend dat een groot gmo bedrijf als monsanto wil gaan bepalen watvvooor zaden er gebruikt worden | |
voederbietel | zondag 15 juni 2014 @ 17:39 |
Monsanto zal enkel bezig gaan met hybride gewassen, of bedoel je wat anders? | |
Pietverdriet | zondag 15 juni 2014 @ 17:40 |
Analyseren we je post even Ik zei dat het proces efficienter is Alleen als dat je doel is Hier verzin je er weer wat bij, je claimt zo maar even dat het gaat om grotere tomaten, die ook nog eens een lagere voedingswaarde hebben en minder goed smaken. Kortom, je begint te janken. | |
Bram_van_Loon | zondag 15 juni 2014 @ 17:40 |
Dat was ook een van mijn bezwaren die PietVerdriet negeerde. | |
Pietverdriet | zondag 15 juni 2014 @ 17:41 |
Dat is bij natuurlijke mutaties niet anders. | |
Stokfiguur | zondag 15 juni 2014 @ 17:41 |
Haha nog steeds denken dat verzadigd vet slecht is voor je ![]() | |
voederbietel | zondag 15 juni 2014 @ 17:42 |
Eh, jawel dus. Met natuurlijke mutaties doe je per definitie niks wat tegen natuurlijk is. | |
PeZu | zondag 15 juni 2014 @ 17:42 |
http://www.demorgen.be/dm(...)it-en-groenten.dhtml dat komt uit de koker van monsanto | |
Pietverdriet | zondag 15 juni 2014 @ 17:42 |
Wellicht moet je dan eens gefocused blijven en niet al die onzin en nekgeklets erbij halen | |
voederbietel | zondag 15 juni 2014 @ 17:42 |
Tegen die tijd gewapende revolutie starten? | |
#ANONIEM | zondag 15 juni 2014 @ 17:43 |
Wat is dit voor propagandakloon dan? ![]() | |
voederbietel | zondag 15 juni 2014 @ 17:43 |
Hee Chai, jij bent ook tegen GMO's toch? | |
Bram_van_Loon | zondag 15 juni 2014 @ 17:44 |
Je vergeet de trema weer. ![]() Ik stelde dat jij een wel erg eenzijdige definitie van efficiëntie hebt. Beter lezen Piet. Ik gaf een voorbeeld van een geval waarin een sneller resultaat niet efficiënter is aangezien het snellere resultaat een inferieur resultaat is. Dat je met dat inferieure resultaat veel inkomsten kan genereren is in dit verband niet relevant. Of dat het zo is dat die grotere tomaten een lagere voedingswaarde hebben (ik heb van mijn biologieleraar begrepen dat ze wateriger zijn maar dat doet er nu niet toe) is in dit geval niet relevant, het gaat om de staving van het argument dat sneller niet altijd efficiënter is. | |
Pietverdriet | zondag 15 juni 2014 @ 17:45 |
En weer begin je over wat anders bram | |
Bram_van_Loon | zondag 15 juni 2014 @ 17:45 |
Piet, jij leest wat jij wil lezen omdat jij spoken zoekt. Daar kan ik weinig aan doen. | |
voederbietel | zondag 15 juni 2014 @ 17:46 |
Wat. | |
Bram_van_Loon | zondag 15 juni 2014 @ 17:47 |
Yikes, dat lijkt aardig op een complot in een populaire SF-serie (Continuum). | |
Pietverdriet | zondag 15 juni 2014 @ 17:47 |
Ik bedoel maar, ik geef het op met brammetje | |
voederbietel | zondag 15 juni 2014 @ 17:48 |
Dit speelt al jaren in noord-Amerika en India, niks nieuws hoor. http://nl.wikipedia.org/wiki/Monsanto_vs._Schmeiser | |
Pietverdriet | zondag 15 juni 2014 @ 17:48 |
Is een bericht van vorig jaar en de eu heeft haar staart daarover al ingetrokken | |
voederbietel | zondag 15 juni 2014 @ 17:49 |
Eerst broccoli gen is in Nederland al gepatenteerd door Monsanto though. | |
Pietverdriet | zondag 15 juni 2014 @ 17:50 |
Heeft alles met wet,regelgeving en de absurde macht van de overheid te doen en niet zozeer met genmanipulatie | |
PeZu | zondag 15 juni 2014 @ 17:50 |
als je in amerika je eigen gekruisde mais verbouwd, wordt je dus strafrechtelijk vervolgd ![]() | |
Bram_van_Loon | zondag 15 juni 2014 @ 17:50 |
Ik heb na het VWO ook flink wat biologie gehad, alleen geen biologie die inging op landbouw. Ik weet dan ook niet of dat zijn stelling klopte. Ik gebruikte dit als willekeurig fictief voorbeeld om mijn punt te maken dat sneller niet altijd efficiënter is. Dat begreep Piet niet, hij dacht dat ik een echt voorbeeld gebruikte, dit terwijl ik in het midden liet of dat het wel of niet zo is. Efficiëntie is de combinatie van snelheid, kwaliteit en zo min mogelijk nadelen (corporate responsibility zoals ze dat tegenwoordig noemen). Is het nu duidelijk wat mijn punt was? | |
Pietverdriet | zondag 15 juni 2014 @ 17:52 |
Nee, je springt van de hak op de tak en je begint in iedere post weer over wat anders | |
Bram_van_Loon | zondag 15 juni 2014 @ 17:53 |
Hoog tijd dan dat mensen ondergronds die zaden gaan uitwisselen om de biodiversiteit te bewaken. Altijd handig om op terug te kunnen vallen indien het nodig is. | |
Bram_van_Loon | zondag 15 juni 2014 @ 17:54 |
Het probleem is dat jij van alles leest wat er niet staat en van alles niet leest wat er wel staat. | |
PeZu | zondag 15 juni 2014 @ 17:55 |
ja maar sneller is dus altijd wel op een punt efficiënter, het kost minder tijd en dat is al efficiënter | |
Bram_van_Loon | zondag 15 juni 2014 @ 17:56 |
Ik weet het maar ze gaan toch steeds weer een stap verder terwijl je elke keer hoopt dat de publieke verontwaardiging een einde maakt aan die praktijken doordat politici eens een keer wakker worden. Misschien willen ze niet wakker worden omdat ze er belang bij hebben dat die bedrijven doorgaan met die praktijken. | |
Bram_van_Loon | zondag 15 juni 2014 @ 17:56 |
Dat vind ik dus een veel te eenzijdige definitie van efficiëntie. | |
PeZu | zondag 15 juni 2014 @ 17:57 |
ik zeg nergens dat dat de enige definitie is | |
Life2.0 | zondag 15 juni 2014 @ 17:58 |
voor ongekruisde wiet hier ook ![]() | |
PeZu | zondag 15 juni 2014 @ 17:58 |
nee hoor gewoon afstand doen niks ad hand ![]() | |
Life2.0 | zondag 15 juni 2014 @ 17:59 |
sepot is geen keuze ![]() | |
Life2.0 | zondag 15 juni 2014 @ 18:00 |
en op dat moment ben je al aan vervolging overhevig ![]() | |
#ANONIEM | zondag 15 juni 2014 @ 18:00 |
Momenteel zit ik te weinig in de materie, maar ik denk het niet per se mits op de juiste manier toegepast. Hier lees ik al enkele voorbeelden waarbij het op lange termijn ontzettend nadelig kan gaan uitpakken. Ik zie natuurlijke weerstand het liefst opgebouwd worden door middel van het vergroten van de biodiversiteit. Snijmaïs in Nederland ben ik ook helemaal geen fan van. | |
PeZu | zondag 15 juni 2014 @ 18:01 |
als ik geen afstand doe dan wordt er niet gesponeerd dus het is wel een keuze sterker nog zodra je gelijk afstand doet valt er niks te seponeren want er is geen zaak ik heb hoet niet over 100 planten maar gewoon 4 stuks heh ![]() | |
Fir3fly | zondag 15 juni 2014 @ 18:02 |
Ik heb pas sinds een week van dit hele fenomeen gehoord ![]() | |
Life2.0 | zondag 15 juni 2014 @ 18:04 |
buiten vervolging KUN je niet seponeren ![]() afstand van doen sluit vervolging niet uit; strafbare handeling heeft al plaatsgevonden 4 is even strafbaar als een halve, of 3000 ![]() | |
Life2.0 | zondag 15 juni 2014 @ 18:05 |
alles op zn tijd he, heb je de tijd om alles rustig te verwerken | |
PeZu | zondag 15 juni 2014 @ 18:06 |
http://www.rijksoverheid.(...)drugs-en-coffeeshops | |
Life2.0 | zondag 15 juni 2014 @ 18:06 |
| |
Life2.0 | zondag 15 juni 2014 @ 18:07 |
lees gewoon even je eigen bron ![]() | |
Bram_van_Loon | zondag 15 juni 2014 @ 18:07 |
Samenvatting: rijke mensen die er geen zin in hebben om zich te verdiepen in voedsel betalen erg veel geld voor voedsel wat dusdanig bewerkt is dat het erg veel voedingsstoffen bevat en erg compleet is. Ze krijgen wel bijv. nog steeds een tekort aan vezels. ![]() Als je het kan betalen en je hebt het geld er voor over dan kan het een hulpmiddel zijn maar niets vervangt een goede kennis over voeding. | |
PeZu | zondag 15 juni 2014 @ 18:08 |
ja dat deed ik, en ik snap het gedood beleid maar als je dus afstand doet sluit het vervolging wel uit | |
PeZu | zondag 15 juni 2014 @ 18:09 |
nee super foods zijn dus niet per definitie gmo's | |
Bram_van_Loon | zondag 15 juni 2014 @ 18:09 |
Jij niet, een ander viel mij aan omdat zijn definitie niet strookte met de m.i. betere definitie. ![]() | |
Bram_van_Loon | zondag 15 juni 2014 @ 18:10 |
![]() Ik heb geen uitspraak gedaan over de relatie tussen gmo en superfood. Superfood is dusdanig bewerkt dat het een erg hoge concentratie aan voedingsstoffen bevat door allerlei middelen die veel voedingsstoffen bevatten te combineren en groenten te dehydrateren etc. | |
Fir3fly | zondag 15 juni 2014 @ 18:10 |
De zoveelste voedselhype dus ![]() | |
Life2.0 | zondag 15 juni 2014 @ 18:11 |
dus als ik afstand doe van mijn 5000 planten mag ik vrij? ja? | |
PeZu | zondag 15 juni 2014 @ 18:12 |
het topic gaat over in eerst einstantie over superfoods, je haalt in je post van net aan dat mensen graag veel betalen voor voedsel dat dusdanig bewerkt is dat het gezond is, je haalt zelf 2 dingen door elkaar die ik scheidt | |
voederbietel | zondag 15 juni 2014 @ 18:13 |
Biodiversiteit, sexy post. | |
PeZu | zondag 15 juni 2014 @ 18:13 |
ja dat is precies wat ik zeg en ik heb helemaal niet gelijk gelijk gezged dat ik het over 4 planten had | |
voederbietel | zondag 15 juni 2014 @ 18:14 |
Wat is er over van de gepolariseerde, met sentimenten ingevulde discussie over GMO's ![]() | |
PeZu | zondag 15 juni 2014 @ 18:15 |
kapot gekruist ![]() | |
voederbietel | zondag 15 juni 2014 @ 18:15 |
Is spontaan een cannabis gen in gepropt, discussie vertroebeld. | |
PeZu | zondag 15 juni 2014 @ 18:16 |
ja dat heb je met cannabis ![]() | |
voederbietel | zondag 15 juni 2014 @ 18:17 |
Ik zeg: verhoog wettelijke leeftijd cannabis discussie naar 25. | |
quinoahipster | zondag 15 juni 2014 @ 18:18 |
Op mijn (fakking dure uiteraard, jewaids) hennepzaad van de biologische winkel staat nog wel expliciet dat er minder dan 0,zoveel % THC in zit ![]() | |
PeZu | zondag 15 juni 2014 @ 18:18 |
op de hennepproteine staat het ook ![]() | |
quinoahipster | zondag 15 juni 2014 @ 18:20 |
Jammer eigenlijk ![]() | |
PeZu | zondag 15 juni 2014 @ 18:24 |
ja dan was het pas echt superfood | |
quinoahipster | zondag 15 juni 2014 @ 18:25 |
Maar gelukkig zijn volgens Kris Verburgh paddestoelen ook heel gezond ![]() | |
voederbietel | zondag 15 juni 2014 @ 18:27 |
Paddenstoelen groeien op paardenpoep en jij viespeuk stopt ze in de soep. | |
Life2.0 | zondag 15 juni 2014 @ 18:36 |
dan stimuleer je de illegale discussiemarkt! ![]() | |
voederbietel | zondag 15 juni 2014 @ 18:37 |
Ouders die met eindexamenfeestjes gewoon discussies in huis halen ![]() | |
Life2.0 | zondag 15 juni 2014 @ 18:37 |
voornamelijk kaalkopjes doen dat goed | |
afrikaantje | zondag 15 juni 2014 @ 19:04 |
Ja fuck die kokosolie gewoon margarine veel beter jwt met omega enzo | |
Bram_van_Loon | zondag 15 juni 2014 @ 19:23 |
In essentie wel ja. Het kan helpen om gemakkelijker een complete voeding te krijgen maar het kan ook prima zonder zoveel geld over de balk te smijten en het is geen vervanging voor voldoende groenten en vruchten eten. | |
vogeltjesdans | zondag 15 juni 2014 @ 21:43 |
Tarwe bv. In de jaren 60 is ter bestrijding van het voedseltekort in China een nieuw soort tarwe ontwikkeld, dat op bijzonder veel punten gemodificeerd was ten opzichte van normaal tarwe. Hierdoor ontstond het babytarwe (ongeveer 6- cm hoog) dat in grote productiehoeveelheden voorhanden was, maar wat dus wel gemodificeerd was. Dat noemen ze dan veredeling. Modificatie leidt tot een structurele verandering van het zetmeel, dat is verkregen uit aardappelen, maïs, tarwe e.d. door fysische, enzymatische of chemische toepassingen. Afhankelijk van het beoogde gebruik van het zetmeel, zoals babyvoeding, snoep, dranken, of zelfs papier, textiel of de bouw. Dit artikel gaat erg ver, maar beschrijft een klein beetje wat er zo ongeveer aan de hand is met het huidige tarwe. | |
vogeltjesdans | zondag 15 juni 2014 @ 21:45 |
Helaas is het vrij lastig geworden om vast te stellen wat nou relatief ongezond en wel nog gezond is. En de wirwar van informatie op etiketten (of het ontbreken daarvan) draagt daar nou niet bepaald aan bij. | |
vogeltjesdans | zondag 15 juni 2014 @ 21:48 |
Niet helemaal. Hij is daar zelfs tegenstrijdig over, zo zegt hij in het begin van het boek dat proteinen slecht zijn omdat het veroudering bevordert, later prijst hij echter paddestoelen aan, juist omdat ze zoveel proteinen hebben. | |
quinoahipster | zondag 15 juni 2014 @ 21:52 |
Paddestoelen bevatten vooral veel water ![]() En plantaardige (en ja ik weet dat paddestoelen schimmels zijn en geen planten ![]() | |
Pietverdriet | zondag 15 juni 2014 @ 22:09 |
Paddestoelen staan dichter bij dieren dan bij planten | |
Pietverdriet | zondag 15 juni 2014 @ 22:10 |
Oh please, Na je homeopatieflater kom je met deze crap? | |
vogeltjesdans | zondag 15 juni 2014 @ 22:13 |
Oh maar het is geen geheim dat tarwe door modificatie zo is veredeld hoor. Dat is gewoon een feit. Wat je daar verder uit afleidt moet je voor jezelf weten. De tarwe van nu verschilt genetisch meer dan 1% van de tarwe die onze voorouders aten. Dat lijkt weinig, maar het is wel even veel als de genetische verschillen tussen mens en chimpansee. Vooral in de afgelopen 50 jaar sleutelden wetenschappers als een gek aan tarwe om de opbrengsten te verhogen. Via kruisingen, hybridisering en introgressie (genoverdracht) werd de tarwe veredeld zodat het beter bestand was tegen externe invloeden als schimmels en droogte. Met als gevolg dat de huidige tarwesoort (triticum aestivum) 42 chromosomen bevat waar het originele graan (eenkorn) er maar 14 had, en minstens 1000 genen verschilt (zie wikipedia). Sterker nog: het moderne graan zou niet in het wild kunnen overleven zonder extra bemesting en pest-bestrijding. | |
Pietverdriet | zondag 15 juni 2014 @ 22:18 |
En je punt is? | |
vogeltjesdans | zondag 15 juni 2014 @ 22:29 |
Dat: Met tarwe wordt heel veel geld verdiend, omdat het bijna overal in zit. Het is dan ook van het grootste belang om dat zo goedkoop mogelijk te produceren. In welk geval de risico's voor de volksgezondheid nogal eens onderschat worden. Zo heeft de FDA dit bijvoorbeeld nooit onderzocht. | |
Pietverdriet | zondag 15 juni 2014 @ 22:35 |
Gewoon wat roepen zonder enige onderbouwing anders dan crap websites vol onzin maar vooral bangmakerij. Maar goed, jij verdedigde ook crap als homeopatie | |
vogeltjesdans | zondag 15 juni 2014 @ 22:40 |
Nou, dat tarwe gemodificeerd is, is gewoon een feit hoor. En dat de FDA het nog nooit heeft willen onderzoeken ook. En dat er heel veel geld mee verdiend wordt ook. En dat tarwe bijna overal in zit ook. Welke conclusie jij daaraan verbindt mag je zelf weten. | |
Pietverdriet | zondag 15 juni 2014 @ 22:43 |
Oeh, gemodificeerd, dan klinkt het extra eng, brrrr, Natuurlijk is tarwe doorgekweekt, dat is ieder landbouw gewas | |
vogeltjesdans | zondag 15 juni 2014 @ 22:48 |
Nu geef je het toe terwijl je eerst zei dat het niet onderrbouwde crap was? ![]() | |
PeZu | zondag 15 juni 2014 @ 22:48 |
en het tarwe voor het genitisch gemodificeerd werd al helemaal ![]() Nog voordat men brood kon bakken hebben ze het tarwe al doorgekweekt | |
Pietverdriet | zondag 15 juni 2014 @ 22:55 |
Je hebt echt geen idee, weet je, neem een hotelkamer met Bram, jullie gaan elkaar gekpijpen | |
vogeltjesdans | zondag 15 juni 2014 @ 23:03 |
Kusje erop? ![]() | |
LookAtMe | zondag 15 juni 2014 @ 23:11 |
tl;dr en hiervoor een account aanmaken ![]() | |
Bram_van_Loon | maandag 16 juni 2014 @ 00:27 |
Er zijn veel stofjes die je moet kennen en de industrie probeert het minder transparant te maken door met namen te spelen. Het is m.i. echter wel prima mogelijk om te weten wat je precies eet indien op het etiket alles wordt vermeld. In Nederland zit dat redelijk snor, de wetgeving verplicht om alles te melden maar misschien kan er onvoldoende worden gecontroleerd door de VWA waarop veel teveel is bezuinigd. Het is mij opgevallen dat supermarkten deze verplichting niet nakomen bij de broden die ze verkopen, een slechte zaak. Wat is gezond? Veel groenten en vruchten eten, redelijk wat eiwitten en koolhydraten eten, een beetje vet eten en dan vooral onverzadigde vetzuren (meestal uit plantaardige bronnen), gevarieerd groenten en vruchten eten, bepaalde producten wekelijks/dagelijks eten en andere producten helemaal mijden, geen kunstmatige stoffen eten. Dan nog ben je niet 100% zeker wegens onvolledige kennis maar je kan er vergif op innemen dat het typische voedingspatroon van een vegetariër die zich er echt in heeft verdiept een goed voedingspatroon is. Niet dat een beetje vlees of vis slecht is, met de nadruk op een beetje, maar vegetariërs moeten zich noodgedwongen verdiepen in voeding. Helaas doen lang niet alle vegetariërs dat. | |
Bram_van_Loon | maandag 16 juni 2014 @ 00:28 |
Piet is een beetje boos. ![]() Het vervelende van al die politiek geëngageerde mensen, zij raken op een gegeven moment in de war over de scheidslijn tussen meningen en feiten. ![]() | |
vogeltjesdans | maandag 16 juni 2014 @ 00:29 |
Hij is dan ook homo. Hij is daar echt gefrustreerd over. | |
Bram_van_Loon | maandag 16 juni 2014 @ 00:31 |
Hij wel, ik was een van de eerste mensen die daar aangaf dat het slechts water is. Ik maak echter wel een onderscheid tussen de combinatie van natuurlijke selectie en menselijke selectie enerzijds en genetische manipulatie anderzijds. Het kan goed uitpakken en het kan minder goed uitpakken maar het is in ieder geval een feit dat heel dat vakgebied en het omgaan met de gevolgen hiervan (voorkomen dat het in de natuur terecht komt, niet weten wat de gevolgen zijn als het in de natuur terecht komt) nog in de kinderschoenen staat. In tegenstelling tot wat jij blijkbaar denkt is niet iedereen die behoedzaam is m.b.t. genetische manipulatie van landbouwgewassen een spookdenker die niets van veredeling en genetische manipulatie begrijpt. | |
Plantagehouder | maandag 16 juni 2014 @ 00:31 |
Mensen open uw ogen, dit is 1 van die eerste farizeeërs van de hanzehogeschool | |
vogeltjesdans | maandag 16 juni 2014 @ 00:32 |
Klopt, maar weet jij wat een E nummer precies inhoudt? Een omschrijving als kleur-, vul- en smaakstoffen? Ik niet in elk geval. En net zoals 99,9% van de Nederlanders heb ik geen zin om me daarin te verdiepen, ook al niet omdat die beschrijvingen regelmatig wijzigen waardoor je nog niet weet wat je vreet. | |
Bram_van_Loon | maandag 16 juni 2014 @ 00:43 |
Vaak niet, in dat geval koop ik het product niet en zoek ik eerst op wat het is. In het algemeen eet ik sowieso weinig waarvoor E-stoffen zijn gebruikt, gewoon omdat ik weinig bewerkte producten koop. Voor de uitzonderingen weet ik precies wat er in zit. Ik heb ook een heel erg vast voedingspatroon. Oh ja, als er kleur- , vul- of smaakstoffen worden gebruikt koop ik het sowieso niet. Dat is voor mij een rode vlag. Ik verdiep me er dus wel in. | |
PeZu | maandag 16 juni 2014 @ 00:47 |
| |
PeZu | maandag 16 juni 2014 @ 00:47 |
e nummers kunnen ook gewoon puur natuurlijke toevoegingen zijn | |
vogeltjesdans | maandag 16 juni 2014 @ 00:54 |
Maar dat weet je dus niet, en dat is zijn (en mijn) punt. | |
PeZu | maandag 16 juni 2014 @ 00:56 |
uhm in deze tijd van smartphones en inet kun je het onmogelijk opzoeken, nee klopt je hebt gelijk... | |
vogeltjesdans | maandag 16 juni 2014 @ 01:02 |
Ja en dat ga je ook voor 34 E nummers en geur kleur en smaakstoffen doen, en dan ook nog eens per artikel natuurlijk. | |
Bram_van_Loon | maandag 16 juni 2014 @ 01:02 |
Dat kan en in dat geval zal ik minder snel het product mijden. |