Mocht je hem opentrekken, dan hoor ik het graagquote:Heb hier nog een dichte fles Nikka From The Barrel staan. Op de gok gekocht ooit. Kan er dus eigenlijk niets over zeggen wat deze post dan op zich weer redelijk zinloos maakt.
12 jaar valt toch wel mee als 'oude zooi'?quote:Op donderdag 6 maart 2014 22:30 schreef Karstman het volgende:
Nee die gaan uit nieuwsgierigheid wel een keer open. Vind het wel leuk om die oude zooi eens te proeven. Die oude blends zijn vaak van verrassend hoog niveau.
Meer oude zooi in de zin dat het bottelingen uit de jaren 70/80 zijn.quote:Op vrijdag 7 maart 2014 11:05 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
12 jaar valt toch wel mee als 'oude zooi'?
Nikka from the Barrel is wat mij betreft een heerlijke blend met een prachtige a-typisch neus.quote:Op vrijdag 7 maart 2014 10:27 schreef Fretwork het volgende:
[..]
Mocht je hem opentrekken, dan hoor ik het graag
We gaan het meemaken binnenkortquote:Op zaterdag 8 maart 2014 13:09 schreef gadeweerd het volgende:
[..]
Nikka from the Barrel is wat mij betreft een heerlijke blend met een prachtige a-typisch neus.
Douglas Liang, heerlijke Chinese whisky...quote:Op donderdag 27 maart 2014 19:38 schreef Karstman het volgende:
Wat is het rustig hier. JeMoeder en ik gaan zo naar een Douglas Liang masterclass. Lekker wat Provenance en Old Particular proeven!
Ja, begrijp ik alleen vond ik de Macduff nogal zuur. Hij deed het wel erg goed in combinatie met appeltaart. Aan het einde terugproeven leidde ertoe dat hij smaakte als pils... een beetje vreemd maar wel lekker.quote:Op vrijdag 28 maart 2014 09:26 schreef MadMaster het volgende:
Let op devoorafgaande aan de post...
Ik kan de Macduff 21y ook wel waarderen uit dat rijtje.
Ik zou de volgende keer de handelingen omdraaien, eerlijk gezegd.quote:Op zaterdag 29 maart 2014 16:04 schreef Denni5 het volgende:
Net een fles Green Spot gekocht voor m'n vader als cadeautje; hier iemand die daar wat meer over kan zeggen?
Inderdaad. Scheelt weer een waardeloze fles kopen.quote:Op zaterdag 29 maart 2014 18:02 schreef Buitendam het volgende:
[..]
Ik zou de volgende keer de handelingen omdraaien, eerlijk gezegd.
Ik heb hem nog nooit gehad maar naar wat ik er over lees is er voor dat geld (~35 euro) beter te krijgen. Maar ja, het is Iers en dat is niet altijd naar ieders smaak.quote:Op zaterdag 29 maart 2014 19:42 schreef Denni5 het volgende:
Ik had er goede dingen over gelezen, maar jullie vinden het niks dus?
Het is heel geen slechte whisky, maar inderdaad overpriced. Ik ben wel bezig de green spot voor de proeverij van 3 mei te laten vervangen door een yellow spot.quote:Op zondag 30 maart 2014 10:09 schreef Karstman het volgende:
[..]
Ik heb hem nog nooit gehad maar naar wat ik er over lees is er voor dat geld (~35 euro) beter te krijgen. Maar ja, het is Iers en dat is niet altijd naar ieders smaak.
The Glenlivet 12, of anders een Dalwhinny, Zeker NIET voor de Glenfiddich!quote:Op zondag 30 maart 2014 10:17 schreef Denni5 het volgende:
Hebben mensen hier nog tips voor wat een goede whisky zou zijn om mee te beginnen?
Een soort "my first whisky" dus
Is een ander soort peatsmaak. Net als bij de gepeate Benriachs, kan ik die Benromach ook zeker waarderen.quote:Op zondag 30 maart 2014 21:09 schreef Cynix ® het volgende:
Vanavond een Benromach Peat Smoke.
Niet extreem bijzonder, maar zeker niet verkeerd. Beetje rokerig, kruidig en wat steviger (46%). Eigenlijk best lekker! Gek genoeg waardeer ik de peaty whiskies van Speyside soms meer dan de Islays.
Ik koop altijd flesjes van rond de 30-35 euro en dan vind ik de Highland Park 12 echt de beste die ik tot nu toe heb gehad. Met Dalwhinnie 15 op de 2e plaats.quote:Op zondag 30 maart 2014 10:20 schreef Karstman het volgende:
Highland Park 12 is wat het eerste te binnen schiet. Echt all-round.
Laphroaig kan, maar is inderdaad misschien wel heftig.quote:Op maandag 31 maart 2014 00:59 schreef Biekuh het volgende:
Heren,
Ik heb wat ervaring met wat lichtere whisky's en heb iets zwaarders geprobeerd. Mijn laatste aankoop was een Talisker 10. Ik vind die whisky goed, maar niet geweldig. Ik had er meer van verwacht. Ik zoek naar iets met meer turf en/of rook.
Ik beschouw mezelf als een beginnende drinker. Is de overstap naar een Laphroaig 10 een brug te ver, denken jullie? Misschien is een Springbank 12 een optie?
Bowmore 12quote:Op maandag 31 maart 2014 00:59 schreef Biekuh het volgende:
Heren,
Ik heb wat ervaring met wat lichtere whisky's en heb iets zwaarders geprobeerd. Mijn laatste aankoop was een Talisker 10. Ik vind die whisky goed, maar niet geweldig. Ik had er meer van verwacht. Ik zoek naar iets met meer turf en/of rook.
Ik beschouw mezelf als een beginnende drinker. Is de overstap naar een Laphroaig 10 een brug te ver, denken jullie? Misschien is een Springbank 12 een optie?
Bij Bunna moet je dan niet de standaard 12 nemen, die nauwelijks geturfd te noemen.quote:Op maandag 31 maart 2014 08:21 schreef gianni61 het volgende:
[..]
Laphroaig kan, maar is inderdaad misschien wel heftig.
misschien een bowmore of bunnahabhain?
zo'n flesje moet ik ook nog eens aanschaffen. om thuis eens een old fashioned te makenquote:Op maandag 31 maart 2014 11:13 schreef robdriessen het volgende:
Mijn voorraad bitters is weer een toevoeging rijker. Naast Angostura, Peychaud's en Orange Bitters is er sinds zaterdag ook een flesje Boker's Bitters in huis
Ik zou eenieder aanraden eens te experimenteren met een paar druppels bitters in je whisky om er een extra dimensie aan te geven. <*flame-proof schort aantrekt*>
Voor de overstap naar peaty zou je ook even kunnen kijken naar een Ardmore Traditional Cask die is wat milder in de peat. Ook de hierboven genoemde Benromach of een Tomintoul Peaty Tang zijn prima alternatieven met een prima prijs.quote:Op maandag 31 maart 2014 00:59 schreef Biekuh het volgende:
Heren,
Ik heb wat ervaring met wat lichtere whisky's en heb iets zwaarders geprobeerd. Mijn laatste aankoop was een Talisker 10. Ik vind die whisky goed, maar niet geweldig. Ik had er meer van verwacht. Ik zoek naar iets met meer turf en/of rook.
Ik beschouw mezelf als een beginnende drinker. Is de overstap naar een Laphroaig 10 een brug te ver, denken jullie? Misschien is een Springbank 12 een optie?
Darach Ur, die is echt tiptop!quote:Op maandag 31 maart 2014 09:33 schreef totalatool het volgende:
[..]
Bij Bunna moet je dan niet de standaard 12 nemen, die nauwelijks geturfd te noemen.
Waar wil je over lezen?quote:Op maandag 31 maart 2014 18:31 schreef rapelsen het volgende:
Heren, heeft iemand een tip over goede, voor zover mogelijk, onafhankelijke whisky-boeken?
Klopt, ik zat al meer te denken aan 'wat is een lekkere bunna', niet meer aan wat nu een goede beginnerswhisky zou zijn.quote:
Ik bied 1.414quote:Op dinsdag 1 april 2014 09:52 schreef Karstman het volgende:
Jongens, ik zat vanochtend naar mijn kast te kijken, nam nog eens een slokje Glenfarclas 1980 en bedacht me dat ik er eigenlijk wel klaar mee ben. Die hele whisky ellende komt me mijn neus uit. Ik ga over op iets anders! Mijn eerste batch bananenbier ligt al te gisten in de badkuip.
Vandaag dus mijn hele collectie in de verkoop (zie mijn sig voor het linkje naar de collectie). PM me vandaag me een serieus bod en wellicht kom ik vanavond nog persoonlijk 80 flessen Schotse ellende bij je brengen!
ik heb geen plaats voor al die flessen, zou je het allemaal in 1 grote jerry can kunnen kiepen?quote:Op dinsdag 1 april 2014 09:52 schreef Karstman het volgende:
Jongens, ik zat vanochtend naar mijn kast te kijken, nam nog eens een slokje Glenfarclas 1980 en bedacht me dat ik er eigenlijk wel klaar mee ben. Die hele whisky ellende komt me mijn neus uit. Ik ga over op iets anders! Mijn eerste batch bananenbier ligt al te gisten in de badkuip.
Vandaag dus mijn hele collectie in de verkoop (zie mijn sig voor het linkje naar de collectie). PM me vandaag me een serieus bod en wellicht kom ik vanavond nog persoonlijk 80 flessen Schotse ellende bij je brengen!
Ik zal geen bod doen op je collectie. Dat laat ik aan de liefhebbers over.quote:Op dinsdag 1 april 2014 09:52 schreef Karstman het volgende:
Jongens, ik zat vanochtend naar mijn kast te kijken, nam nog eens een slokje Glenfarclas 1980 en bedacht me dat ik er eigenlijk wel klaar mee ben. Die hele whisky ellende komt me mijn neus uit. Ik ga over op iets anders! Mijn eerste batch bananenbier ligt al te gisten in de badkuip.
Vandaag dus mijn hele collectie in de verkoop (zie mijn sig voor het linkje naar de collectie). PM me vandaag me een serieus bod en wellicht kom ik vanavond nog persoonlijk 80 flessen Schotse ellende bij je brengen!
Hoi, ik wil ook wel. Hoeveel liter is het? Dan kan ik inschatten hoeveel cola ik moet aanschaffen hiervoor. Ik wil geen domme investering doen.quote:Op dinsdag 1 april 2014 09:52 schreef Karstman het volgende:
Jongens, ik zat vanochtend naar mijn kast te kijken, nam nog eens een slokje Glenfarclas 1980 en bedacht me dat ik er eigenlijk wel klaar mee ben. Die hele whisky ellende komt me mijn neus uit. Ik ga over op iets anders! Mijn eerste batch bananenbier ligt al te gisten in de badkuip.
Vandaag dus mijn hele collectie in de verkoop (zie mijn sig voor het linkje naar de collectie). PM me vandaag me een serieus bod en wellicht kom ik vanavond nog persoonlijk 80 flessen Schotse ellende bij je brengen!
Oh wow, verkocht! En het is een mooie dag om motor te rijden, dus ik spring op mijn Aprilia Uno en kom ze persoonlijk ophalen!quote:Op dinsdag 1 april 2014 09:52 schreef Karstman het volgende:
Jongens, ik zat vanochtend naar mijn kast te kijken, nam nog eens een slokje Glenfarclas 1980 en bedacht me dat ik er eigenlijk wel klaar mee ben. Die hele whisky ellende komt me mijn neus uit. Ik ga over op iets anders! Mijn eerste batch bananenbier ligt al te gisten in de badkuip.
Vandaag dus mijn hele collectie in de verkoop (zie mijn sig voor het linkje naar de collectie). PM me vandaag me een serieus bod en wellicht kom ik vanavond nog persoonlijk 80 flessen Schotse ellende bij je brengen!
Kan ik het ook in de bezine tank gooien? Dan heb ik wel interessequote:Op dinsdag 1 april 2014 09:52 schreef Karstman het volgende:
Jongens, ik zat vanochtend naar mijn kast te kijken, nam nog eens een slokje Glenfarclas 1980 en bedacht me dat ik er eigenlijk wel klaar mee ben. Die hele whisky ellende komt me mijn neus uit. Ik ga over op iets anders! Mijn eerste batch bananenbier ligt al te gisten in de badkuip.
Vandaag dus mijn hele collectie in de verkoop (zie mijn sig voor het linkje naar de collectie). PM me vandaag me een serieus bod en wellicht kom ik vanavond nog persoonlijk 80 flessen Schotse ellende bij je brengen!
quote:Op dinsdag 1 april 2014 22:21 schreef JeMoeder het volgende:
Doe mij maar dat Bananenbier Karst, wel met chocolade en voldoende vanille graag, ik vind een Bananasplit wel lekker namelijk.
Bananasplitbier, klinkt best als een goede vindingquote:Op dinsdag 1 april 2014 22:21 schreef JeMoeder het volgende:
Doe mij maar dat Bananenbier Karst, wel met chocolade en voldoende vanille graag, ik vind een Bananasplit wel lekker namelijk.
Schuim vervangen door een toefje slagroom.quote:Op dinsdag 1 april 2014 22:30 schreef Karstman het volgende:
[..]
Bananasplitbier, klinkt best als een goede vinding
Dan wel wat pure hagelslag er over!quote:Op dinsdag 1 april 2014 22:31 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
Schuim vervangen door een toefje slagroom.
Chill filtered en non-chill filtered zou ik sowieso niet als criterum bij de line-up aanhouden, tenzij dat het thema van je proeverij is...quote:Op woensdag 2 april 2014 15:02 schreef Fretwork het volgende:
Bedankt, klinkt ook als een goede manier. Ik probeer dat wel!
Hier komt me pa iedere kerst weer achter. Intussen ken ik de kokers van de meeste standaardbottelingen van single malts wel herkennen [Grote, stevigheid karton, vorm, etc] ( van de gall / mitra, dus weinig exotisch spul).quote:Op woensdag 2 april 2014 14:50 schreef MadMaster het volgende:
Wij proeven zelf meegebrachte whisky's meestal blind (flessen zijn dan ingepakt in aluminiumfolie of in een sok, vaak nog in een andere fles overgegooid, omdat de vorm van de fles de distilleerderij/bottelaar kan verraden) en weten dan dus niet wat er in de ingepakte fles zit.
Welkom bij deze semi-virtuele club!!quote:Op woensdag 2 april 2014 15:46 schreef zatoichi het volgende:
Ik kom me even melden hier. Na vorig jaar een aantal flessen whisky gekregen te hebben, een weekend Edinburgh gedaan heb en dit jaar nog meer flessen whisky voor mijn verjaardag heb gekregen begint het serieus een hobby van me te worden om ze te verzamelen. Mijn verzameling is nog bescheiden (14 flessen) en waarschijnlijk voor de helft met slechte whisky's gevuld.
Maar daarom moet ik dit topic ook gaan volgen
Welke ik momenteel echt lekker vind is de caol ila en van mijn schoonvader heb ik een Gordon & Macphail gekregen die zichtbaar harder opgaat dan de rest
Ga je ze dan allemaal proeven?quote:Op woensdag 2 april 2014 18:26 schreef Boze_Appel het volgende:
Goeie.
12 April in Leiden even vragen of ze alle beschikbare flessen op volgorde van alcoholpercentage willen zetten.
Ik heb al wel een kleine voorselectie gemaakt, gericht proeven heet datquote:Op woensdag 2 april 2014 18:37 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
Ik ben bang dat dat een vrij fatale exercitie zal worden.
Voorselectie doe ik niet aan. Dan lijkt het net of ik er denk verstand van te hebben. Standaardjes die ik nog niet ken zullen er echter maar weinig nog van over zijn.quote:Op woensdag 2 april 2014 21:12 schreef Karstman het volgende:
[..]
Ik heb al wel een kleine voorselectie gemaakt, gericht proeven heet dat
Welkomquote:Op woensdag 2 april 2014 15:46 schreef zatoichi het volgende:
Ik kom me even melden hier. Na vorig jaar een aantal flessen whisky gekregen te hebben, een weekend Edinburgh gedaan heb en dit jaar nog meer flessen whisky voor mijn verjaardag heb gekregen begint het serieus een hobby van me te worden om ze te verzamelen. Mijn verzameling is nog bescheiden (14 flessen) en waarschijnlijk voor de helft met slechte whisky's gevuld.
Maar daarom moet ik dit topic ook gaan volgen
Welke ik momenteel echt lekker vind is de caol ila en van mijn schoonvader heb ik een Gordon & Macphail gekregen die zichtbaar harder opgaat dan de rest
Ik moet wel voorselecteren, hoe kan ik anders weten welk rijmwoordenboek ik mee moet nemenquote:Op woensdag 2 april 2014 21:14 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
Voorselectie doe ik niet aan. Dan lijkt het net of ik er denk verstand van te hebben. Standaardjes die ik nog niet ken zullen er echter maar weinig nog van over zijn.
Linkwood 15 yr. En slechte flessen zijn ook leuk voor de verzameling. Net even de whisky base ingevuld. Een fles werd door hun gewaardeerd op 360 euro... Waarschijnlijk omdat het een limited edition voor gall & gall betreft 😁quote:Op woensdag 2 april 2014 21:16 schreef Karstman het volgende:
[..]
Welkom![]()
![]()
Niet alles wat je krijgt is slecht (tenzij het gall en gall huismerk whisky of Old Maltky is) Welke Gordon & Macphail heb je?
Het is lang niet allemaal bagger zo te zienquote:Op woensdag 2 april 2014 21:46 schreef zatoichi het volgende:
[..]
Linkwood 15 yr. En slechte flessen zijn ook leuk voor de verzameling. Net even de whisky base ingevuld. Een fles werd door hun gewaardeerd op 360 euro... Waarschijnlijk omdat het een limited edition voor gall & gall betreft 😁
Reken je niet rijk... Je krijgt dat bedrag nooit voor die MAJESTY 20yo....quote:Op woensdag 2 april 2014 21:46 schreef zatoichi het volgende:
[..]
Linkwood 15 yr. En slechte flessen zijn ook leuk voor de verzameling. Net even de whisky base ingevuld. Een fles werd door hun gewaardeerd op 360 euro... Waarschijnlijk omdat het een limited edition voor gall & gall betreft 😁
Oh doe ik ook niet hoor. Hij is sowieso open (ik verzamel whisky Nog altijd voor het drinken) en vond het vooral grappig aangezien ik de "duurste" fles van de grootste leek heb gekregen.quote:Op donderdag 3 april 2014 21:03 schreef gadeweerd het volgende:
[..]
Reken je niet rijk... Je krijgt dat bedrag nooit voor die MAJESTY 20yo....
Ik denk dat er een komma verschoven is; ¤36,- ipv ¤360quote:Op donderdag 3 april 2014 21:14 schreef MadMaster het volgende:
En... Whiskybase waardeert zelf geen bottelingen.
Dat doen de leden en die kunnen invullen wat ze willen...
quote:Op vrijdag 4 april 2014 07:53 schreef gadeweerd het volgende:
[..]
Ik denk dat er een komma verschoven is; ¤36,- ipv ¤360
(Zeker omdat ik de fles op WB heb ingebracht)
LoL, ik vroeg me al af of dat het om een en dezelfde gadeweerd gingquote:Op vrijdag 4 april 2014 07:53 schreef gadeweerd het volgende:
[..]
Ik denk dat er een komma verschoven is; ¤36,- ipv ¤360
(Zeker omdat ik de fles op WB heb ingebracht)
Compromis:quote:Op zaterdag 5 april 2014 14:03 schreef JeMoeder het volgende:
Ik sta voor een dilemma, of een nieuw japans koksmes, of 3 flessen extra in de kast...
Gaat om deze beauty:
[ afbeelding ]
Ziet er interessant uitquote:
Zoals ik in Japan zelf tegenkwam:quote:Op maandag 7 april 2014 15:54 schreef JeMoeder het volgende:
Oke, het mes is besteld dus even geen whisky (dit weekend wel festival natuurlijk).
Millstone maakt erg lekkere Wiskey, mogen "wij" trots op zijn.quote:Op zondag 6 april 2014 12:02 schreef Dark_Angelus het volgende:
Nice!
Gisteren van Nederlandse hand de Millstone 12years Single Malt Sherry Cask gehad. Bijzonder prettig.
Moet ik maar eens langsquote:Op maandag 7 april 2014 16:42 schreef Karstman het volgende:
Voor de liefhebber nu ook Twentse whiksy: http://www.stokerijervesculte.nl/nl/product-scult
Van twee soorten edelgerst en gerijpt in vaten van Twents eiken. Het zal mij benieuwen...
Wij houden ons aanbevolen voor uw proefnotities.quote:
Ja, even snel tussen twee sessies in tijdens Whisky Weekend Twente geproefd.quote:Op maandag 7 april 2014 16:44 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Moet ik maar eens langs
Maar zijn ze al gebotteld? Op de site staat begin 2014
Denk dat het mee zal vallen, in een van de whiskygroepen op facebook spraken zowel Jock Shaw als Jan Beek er positief over. Zegt nog niet dat het meteen van het niveau Millstone 12 is.quote:Op maandag 7 april 2014 18:14 schreef JeMoeder het volgende:
Toch leuk een whisky uit mijn thuisregio. Hopelijk geen Gelderse Vallei debacle.
Dat laatste is het zeker niet.quote:Op maandag 7 april 2014 19:55 schreef Karstman het volgende:
[..]
Denk dat het mee zal vallen, in een van de whiskygroepen op facebook spraken zowel Jock Shaw als Jan Beek er positief over. Zegt nog niet dat het meteen van het niveau Millstone 12 is.
Weet je wat ze bij elkander hebben gemieterd? Volgens mij gelden de 'regels' voor vatted niet als die voor blends gelden, dus dat de leeftijd de jongste moet zijn.quote:Op dinsdag 8 april 2014 22:09 schreef Karstman het volgende:
[ afbeelding ]
Maar eens een uit mijn verzameling samples open getrokken. Vatted Malt uit midden jaren 90. Was altijd al zeer gecharmeerd van de 17 en 21 jarige van ze maar moet zeggen dat dit ook niet verkeerd is...
nose: lijm olie teak
taste: kruidig, citrus, stroop (molasses), beetje graan, lijkt hoger in de alcohol dan de aangegeven 43%
finish: niet te lang, meer kruid en stroop maar een beetje bitter met hintjes leer en rook.
Dat glasquote:Op dinsdag 8 april 2014 22:09 schreef Karstman het volgende:
[ afbeelding ]
Maar eens een uit mijn verzameling samples open getrokken. Vatted Malt uit midden jaren 90. Was altijd al zeer gecharmeerd van de 17 en 21 jarige van ze maar moet zeggen dat dit ook niet verkeerd is...
nose: lijm olie teak
taste: kruidig, citrus, stroop (molasses), beetje graan, lijkt hoger in de alcohol dan de aangegeven 43%
finish: niet te lang, meer kruid en stroop maar een beetje bitter met hintjes leer en rook.
Geen idee wat er in zit eigenlijk, dit spul is uit midden jaren 90, The Bennachie heeft, of eigenlijk had (Bennachie heb ik na eind jaren 90 niet meer gezien) een 10yo vatted malt en een 10, 17 en 21 jaar oude pure malt. Ik heb van alle smaken inmiddels een of meerdere miniaturen verzameld en nog iets minder dan een halve fles 17yo staan (was een hele maar gedeeld met Marcel, stom, stom, stom:P)quote:Op woensdag 9 april 2014 05:21 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
Weet je wat ze bij elkander hebben gemieterd? Volgens mij gelden de 'regels' voor vatted niet als die voor blends gelden, dus dat de leeftijd de jongste moet zijn.
Vatted Malt, Pure Malt en nu Blended Malt is allemaal hetzelfde inderdaad.quote:Op woensdag 9 april 2014 09:17 schreef Karstman het volgende:
[..]
De Scotch Whisky Regulations waren toen nog anders. Met de regelwijziging van 2009 is de term Vatted Malt het raam uit gegaan (met de term pure malt). Volgens mij is het zo dat een vatted malt niet anders is dan een blended malt, maar omdat blended malt niet zo lekker klinkt schreven ze het zo opNet als Pure Malt trouwens, klinkt duurder dan blended malt.
Maar, nog belangrijker, is het überhaupt te drinken?quote:Op woensdag 9 april 2014 16:53 schreef MadMaster het volgende:
In Spanje maken ze een single malt whisky, Whisky Puro Malta Embrujo de Granada.
Daar gebruiken ze de term 'Puro Malta' juist weer om de puurheid van het product te benadrukken en omdat Spanjaarden meer met die term bekend zijn dan met 'Single Malt'...![]()
[ afbeelding ]
Ja, hoewel het jong en geen absolute top whisky is, is het voor 21 euro een prima whisky. Alles wordt gerijpt op PX sherry vaten en dat is zeker een voordeel.quote:Op woensdag 9 april 2014 19:50 schreef Orbeatle het volgende:
[..]
Maar, nog belangrijker, is het überhaupt te drinken?
Cool. Coolcoolcool.quote:Op woensdag 9 april 2014 23:08 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Ja, hoewel het jong en geen absolute top whisky is, is het voor 21 euro een prima whisky. Alles wordt gerijpt op PX sherry vaten en dat is zeker een voordeel.
Over mijn bezoek aan de distilleerderij afgelopen zomer heb ik een artikel geschreven in de Whisky Passion, nummer 4 van vorig jaar.
Ik ga er over 2 manden weer heen en dan ook weer naar de distilleerderij in Padul.quote:Op donderdag 10 april 2014 13:13 schreef Orbeatle het volgende:
[..]
Cool. Coolcoolcool.
Hoogstwaarschijnlijk ga ik volgend jaar (ja dat weet ik nu al) op vakantie naar Granada. Dan zal ik daar eens een glaasje drinken, in zijn natuurlijke habitat.
Nee hoor niet de eerste keer Schotland. Ook al meerdere distillerderijen bezocht. Maar ik wilde ooit wel eens kijken waar ze mijn favoriete Ledaig brouwen en ik zocht nog een weekje weg dus ben ik eens gaan kijken. Blijkt Mull nog een heel mooi eiland te zijn met veel natuur en historie enzo dus toen heb ik er maar een reisje van gemaakt. Ook nog even bij Oban naar binnen, niet een grote favoriet maar ja als je er toch langs komt ben je stom als je niet naar binnen gaatquote:
Als je toch in die hoek van Schotland bent, kan ik Ardnamurchan aanraden. De route via de A861 (wel doorrijden tot de vuurtoren) en bovenlangs over de A830 weer terug is ge-wel-dig! M'n favoriete stukje Schotland tot nu toe (en van Schotland heb ik al behoorlijk wat gezien).quote:Op dinsdag 15 april 2014 23:14 schreef Karstman het volgende:
Hopsa half juni een tripje naar Schotland geregeld. Glasgow-Oban-Ilse of Mull. Ledaig/Tobermory here i come
Mochten jullie interesse hebben, de komende 2 uur ben ik op Twitter te vinden via #BalconesWhiskytwitter:TheWhiskyWire twitterde op woensdag 16-04-2014 om 19:50:15WIN a bottle of Balcones Rumble. RT & Follow us & @BalconesWhisky during our Tweet Tasting from 7pm. #BalconesWhisky reageer retweet
quote:Aberlour 18 Year is een whisky met een volle smaak die zowel complex als elegant is met intense aroma’s van onder andere sherry en bruine suiker. Een combinatie die tongstrelend lekker is en dan ook bekroond is met een gouden medaille in zijn klasse op de International Wine & Spirit Competition! De kleur van deze pracht whisky is kastanjebruin en op de neus bevat hij intense aroma's van sherry, butterschotch, melkchocolade met zoeten tonen van bruine suiker en rijpe perziken en sinaasappelen. In de mond is hij erg complex en harmonieus gebalanceerd, ingrediënten als abrikozen en vanille zijn te bespeuren met tonen van zoethout en een vleugje honing. Aberlour 18 Year heeft een zeer lange afdronk die eer doet aan het smaken palet, warme smaken die beginnen bij crême bruleé en subtiel overlopen in eikenhout.
Nice. Ik heb een paar mooie Bunna's en twee prachtige Glen Keith's geproefd. Er was er 1 uit 1968 bij, die zet ik maar niet op het verlanglijstje, beetje prijzigquote:Op maandag 21 april 2014 14:01 schreef JeMoeder het volgende:
Vrijdag een heerlijke Blair Athol 25yo van the Ultimate opgehaald die ik heb geproefd op Whisky in Leiden. Beste dram die ik in maanden heb gehad. Op sherry gerijpt.
Nu staat nog de Mortlach 14yo van Kintra op mijn verlanglijstje. De perfecte Mortlach als je het mij vraagt.
Same here, de twee Bunna's bij Sanzibar (40yo op bourbon, 34yo op sherry) en een heerlijke Glenturret van 37yo. Geen Glen Keiths gehad helaasquote:Op maandag 21 april 2014 20:58 schreef Karstman het volgende:
[..]
Nice. Ik heb een paar mooie Bunna's en twee prachtige Glen Keith's geproefd. Er was er 1 uit 1968 bij, die zet ik maar niet op het verlanglijstje, beetje prijzig
Oh dat is wel vet. Het dichtst bij dat ik ben gekomen is ongeveer een maand van de dag af.quote:Op dinsdag 22 april 2014 10:17 schreef totalatool het volgende:
Voor mij was de topper van Whisky in Leiden een single cask Ardbeg gedistilleerd op mijn geboortedag... dus op de dag nauwkeurig even oud als ik.
Whisky is niet slecht maar je proeft dat ie te jong van het van is gehaald.quote:Op dinsdag 22 april 2014 10:56 schreef zatoichi het volgende:
Ik kom regelmatig in een bieren speciaalzaak en daar zag ik dat Gouden Carolus een mooi pakket van vier bieren en een (kleine) fles Gouden Carolus single malt heeft:
[ afbeelding ]
en
http://www.stokerijdemolenberg.be/benl
Zou het wat zijn? Gouden Carolus bier is erg lekker, maar dat zegt nog niets over de whisky. De prijs (45 euro) hield mij nog even tegen om het te kopen; maar misschien dat ik het alsnog ga proberen.
Nadeel: ik wil een fles hebben, maar Ardbeg single cask OB's uit de jaren '70 zijn bepaald niet goedkoop...quote:Op dinsdag 22 april 2014 11:53 schreef Karstman het volgende:
[..]
Oh dat is wel vet. Het dichtst bij dat ik ben gekomen is ongeveer een maand van de dag af.
Ja daar mag je wel even voor sparen ben ik bang. Ik heb een Caol Ila uit 1975 en die was niet goedkooop. Arbegs zijn echter flink duurder en voor een Macallan uit die periode moet je eerst je auto verkopen...quote:Op dinsdag 22 april 2014 13:45 schreef totalatool het volgende:
[..]
Nadeel: ik wil een fles hebben, maar Ardbeg single cask OB's uit de jaren '70 zijn bepaald niet goedkoop...
Macallan was dan ooit ook de Rolls Royce onder de whisky's, nu is het een beetje het lelijke eendje geworden...quote:Op dinsdag 22 april 2014 15:02 schreef Karstman het volgende:
[..]
.. en voor een Macallan uit die periode moet je eerst je auto verkopen...
Ja, ik ben daar wel eens geweest inderdaad. Het is alleen bereikbaar via Islay, maar vanaf Islay is het een klein tochtje op een klein veerpontje.quote:Op woensdag 23 april 2014 10:11 schreef robdriessen het volgende:
Ik weet dat verschillende mensen hier al eens tochtjes richting Schotland hebben gemaakt. Is er ook iemand die het Isle of Jura heeft weten te bereiken? Was het de moeite waard?
Was ik jou collega maar......quote:Op donderdag 24 april 2014 12:45 schreef Orbeatle het volgende:
Vandaag mijn fles Laphroaig 10 yo (waar ik pas twee kleine glaasjes uit had gehaald) afgestaan aan een collega. Niet mijn ding.
Ach, plaats in de kast... Het is vooral een slap excuus waar ik bij m'n vriendin mee kan aankomen als ik weer thuis kom met een nieuwe flesquote:Op donderdag 24 april 2014 13:15 schreef Sparafucile het volgende:
[..]
Was ik jou collega maar......
Kastruimte is wel een aspect, maar in principe bewaar ik ook de whisky die ik niet lekker vind.
Kan je in een paar zinnen uitleggen wat hier gebeurt, geen zin om 40 minuten naar Ralfy te moente luisteren...quote:Op donderdag 24 april 2014 12:29 schreef Sparafucile het volgende:
Zijn er hier mensen die ervaring hebben met de 'amazing improvement' van matige whisky die Ralfy hier beschrijft:
Matige whisky blijkt sterk verbeterd te kunnen worden als je er kort (enkele uren tot dagen) een behandelde houten stok in hangt. Deze stok moet dan een tijdje sterk verwarmd zijn in een oven. De stok wordt daarna afgeblust met madeira of sherry en vervolgens weer gedroogd. Ik heb een experiment uitgevoerd met een berkentak en het resultaat is een flinke verbetering van de whisky. De geur bevat extra caramel en noten en de smaak wordt olieachtig, noten en houttonen en de typische scherpe, kruidachtige smaak van jonge whisky komt meer op de achtergrond.quote:Op donderdag 24 april 2014 21:05 schreef Karstman het volgende:
[..]
Kan je in een paar zinnen uitleggen wat hier gebeurt, geen zin om 40 minuten naar Ralfy te moente luisteren...
Tja dat is feitelijk dus een soort extra vatlagering. Dat zal wel werken ja. Geen slecht idee, we hebben allemaal wel zo'n fles in de kast staan die eigenlijk een miskoop was.quote:Op donderdag 24 april 2014 21:17 schreef Sparafucile het volgende:
[..]
Matige whisky blijkt sterk verbeterd te kunnen worden als je er kort (enkele uren tot dagen) een behandelde houten stok in hangt. Deze stok moet dan een tijdje sterk verwarmd zijn in een oven. De stok wordt daarna afgeblust met madeira of sherry en vervolgens weer gedroogd. Ik heb een experiment uitgevoerd met een berkentak en het resultaat is een flinke verbetering van de whisky. De geur bevat extra caramel en noten en de smaak wordt olieachtig, noten en houttonen en de typische scherpe, kruidachtige smaak van jonge whisky komt meer op de achtergrond.
Nog een tip: gebruik een broodrooster in plaats van een oven. Werkt snel en is goed te controleren.quote:Op donderdag 24 april 2014 21:50 schreef Karstman het volgende:
[..]
Tja dat is feitelijk dus een soort extra vatlagering. Dat zal wel werken ja. Geen slecht idee, we hebben allemaal wel zo'n fles in de kast staan die eigenlijk een miskoop was.
quote:Op donderdag 24 april 2014 12:29 schreef Sparafucile het volgende:
Zijn er hier mensen die ervaring hebben met de 'amazing improvement' van matige whisky die Ralfy hier beschrijft:
Jack Daniels. Doei.quote:Op donderdag 1 mei 2014 23:40 schreef BredeBroeder het volgende:
Zoek een whiskey, nog nooit op, wat is aan te raden
Tja dat is lastig te zeggen. Geen idee wat je smaak is. Meestal zou je zeggen begin met een goede all rounder zoals Highland Park 12, Oban 14, GlenLivit 12 of een Glendronach Octarine. Als je heel voorzichtig wil beginnen met een zachte whisky een Deanston Virgin Oak Als je denkt dat je gerookte whisky kan waarderen een Ardmore Traditional Cask, Caol Ila 12 of een Islay Mist Blend.quote:Op donderdag 1 mei 2014 23:40 schreef BredeBroeder het volgende:
Zoek een whiskey, nog nooit op, wat is aan te raden
Kan de vraag 'Welke whisky kan ik als beginneling het beste aanschaffen/drinken?' + een standaard antwoord niet in de OP van deze reeks opgenomen worden?quote:Op vrijdag 2 mei 2014 08:54 schreef Karstman het volgende:
[..]
Tja dat is lastig te zeggen. Geen idee wat je smaak is. Meestal zou je zeggen begin met een goede all rounder zoals Highland Park 12, Oban 14, GlenLivit 12 of een Glendronach Octarine. Als je heel voorzichtig wil beginnen met een zachte whisky een Deanston Virgin Oak Als je denkt dat je gerookte whisky kan waarderen een Ardmore Traditional Cask, Caol Ila 12 of een Islay Mist Blend.
Je hebt tegenwoordig van die setjes met verschillende probeerwhiskies, allemaal instapspul maar we gelijk 3 of 4 die redelijk verschillen dus dan kan je kijken of er iets tussen zit:
http://whisky.nl/whisky/w(...)ies-proefpakket.html
http://whisky.nl/whisky/exclusive-scotch-proefpakket.html
In de kroeg hebben ze ook whisky, wil je dat proberen neem de duurste of de een na duurste, de rest is bocht. Oh en geen ijs dat verpest de smaak. Normaal zou ik zeggen je bepaalt zelf wel hoeveel ijs je in je whisky doet, maar als je het voor het eerst drinkt dan moet je echt proeven en dat kan niet met ijs.
Dankje! Zal even kijkenquote:Op vrijdag 2 mei 2014 08:54 schreef Karstman het volgende:
[..]
Tja dat is lastig te zeggen. Geen idee wat je smaak is. Meestal zou je zeggen begin met een goede all rounder zoals Highland Park 12, Oban 14, GlenLivit 12 of een Glendronach Octarine. Als je heel voorzichtig wil beginnen met een zachte whisky een Deanston Virgin Oak Als je denkt dat je gerookte whisky kan waarderen een Ardmore Traditional Cask, Caol Ila 12 of een Islay Mist Blend.
Je hebt tegenwoordig van die setjes met verschillende probeerwhiskies, allemaal instapspul maar we gelijk 3 of 4 die redelijk verschillen dus dan kan je kijken of er iets tussen zit:
http://whisky.nl/whisky/w(...)ies-proefpakket.html
http://whisky.nl/whisky/exclusive-scotch-proefpakket.html
In de kroeg hebben ze ook whisky, wil je dat proberen neem de duurste of de een na duurste, de rest is bocht. Oh en geen ijs dat verpest de smaak. Normaal zou ik zeggen je bepaalt zelf wel hoeveel ijs je in je whisky doet, maar als je het voor het eerst drinkt dan moet je echt proeven en dat kan niet met ijs.
My thoughts exactlyquote:Op vrijdag 2 mei 2014 10:13 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Kan de vraag 'Welke whisky kan ik als beginneling het beste aanschaffen/drinken?' + een standaard antwoord niet in de OP van deze reeks opgenomen worden?
Op bijna elke pagina komt die vraag wel voor en het antwoord is toch steeds hetzelfde...
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |