Oh doe ik ook niet hoor. Hij is sowieso open (ik verzamel whisky Nog altijd voor het drinken) en vond het vooral grappig aangezien ik de "duurste" fles van de grootste leek heb gekregen.quote:Op donderdag 3 april 2014 21:03 schreef gadeweerd het volgende:
[..]
Reken je niet rijk... Je krijgt dat bedrag nooit voor die MAJESTY 20yo....
Ik denk dat er een komma verschoven is; ¤36,- ipv ¤360quote:Op donderdag 3 april 2014 21:14 schreef MadMaster het volgende:
En... Whiskybase waardeert zelf geen bottelingen.
Dat doen de leden en die kunnen invullen wat ze willen...
quote:Op vrijdag 4 april 2014 07:53 schreef gadeweerd het volgende:
[..]
Ik denk dat er een komma verschoven is; ¤36,- ipv ¤360
(Zeker omdat ik de fles op WB heb ingebracht)
LoL, ik vroeg me al af of dat het om een en dezelfde gadeweerd gingquote:Op vrijdag 4 april 2014 07:53 schreef gadeweerd het volgende:
[..]
Ik denk dat er een komma verschoven is; ¤36,- ipv ¤360
(Zeker omdat ik de fles op WB heb ingebracht)
Compromis:quote:Op zaterdag 5 april 2014 14:03 schreef JeMoeder het volgende:
Ik sta voor een dilemma, of een nieuw japans koksmes, of 3 flessen extra in de kast...
Gaat om deze beauty:
[ afbeelding ]
Ziet er interessant uitquote:
Zoals ik in Japan zelf tegenkwam:quote:Op maandag 7 april 2014 15:54 schreef JeMoeder het volgende:
Oke, het mes is besteld dus even geen whisky (dit weekend wel festival natuurlijk).
Millstone maakt erg lekkere Wiskey, mogen "wij" trots op zijn.quote:Op zondag 6 april 2014 12:02 schreef Dark_Angelus het volgende:
Nice!
Gisteren van Nederlandse hand de Millstone 12years Single Malt Sherry Cask gehad. Bijzonder prettig.
Moet ik maar eens langsquote:Op maandag 7 april 2014 16:42 schreef Karstman het volgende:
Voor de liefhebber nu ook Twentse whiksy: http://www.stokerijervesculte.nl/nl/product-scult
Van twee soorten edelgerst en gerijpt in vaten van Twents eiken. Het zal mij benieuwen...
Wij houden ons aanbevolen voor uw proefnotities.quote:
Ja, even snel tussen twee sessies in tijdens Whisky Weekend Twente geproefd.quote:Op maandag 7 april 2014 16:44 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Moet ik maar eens langs
Maar zijn ze al gebotteld? Op de site staat begin 2014
Denk dat het mee zal vallen, in een van de whiskygroepen op facebook spraken zowel Jock Shaw als Jan Beek er positief over. Zegt nog niet dat het meteen van het niveau Millstone 12 is.quote:Op maandag 7 april 2014 18:14 schreef JeMoeder het volgende:
Toch leuk een whisky uit mijn thuisregio. Hopelijk geen Gelderse Vallei debacle.
Dat laatste is het zeker niet.quote:Op maandag 7 april 2014 19:55 schreef Karstman het volgende:
[..]
Denk dat het mee zal vallen, in een van de whiskygroepen op facebook spraken zowel Jock Shaw als Jan Beek er positief over. Zegt nog niet dat het meteen van het niveau Millstone 12 is.
Weet je wat ze bij elkander hebben gemieterd? Volgens mij gelden de 'regels' voor vatted niet als die voor blends gelden, dus dat de leeftijd de jongste moet zijn.quote:Op dinsdag 8 april 2014 22:09 schreef Karstman het volgende:
[ afbeelding ]
Maar eens een uit mijn verzameling samples open getrokken. Vatted Malt uit midden jaren 90. Was altijd al zeer gecharmeerd van de 17 en 21 jarige van ze maar moet zeggen dat dit ook niet verkeerd is...
nose: lijm olie teak
taste: kruidig, citrus, stroop (molasses), beetje graan, lijkt hoger in de alcohol dan de aangegeven 43%
finish: niet te lang, meer kruid en stroop maar een beetje bitter met hintjes leer en rook.
Dat glasquote:Op dinsdag 8 april 2014 22:09 schreef Karstman het volgende:
[ afbeelding ]
Maar eens een uit mijn verzameling samples open getrokken. Vatted Malt uit midden jaren 90. Was altijd al zeer gecharmeerd van de 17 en 21 jarige van ze maar moet zeggen dat dit ook niet verkeerd is...
nose: lijm olie teak
taste: kruidig, citrus, stroop (molasses), beetje graan, lijkt hoger in de alcohol dan de aangegeven 43%
finish: niet te lang, meer kruid en stroop maar een beetje bitter met hintjes leer en rook.
Geen idee wat er in zit eigenlijk, dit spul is uit midden jaren 90, The Bennachie heeft, of eigenlijk had (Bennachie heb ik na eind jaren 90 niet meer gezien) een 10yo vatted malt en een 10, 17 en 21 jaar oude pure malt. Ik heb van alle smaken inmiddels een of meerdere miniaturen verzameld en nog iets minder dan een halve fles 17yo staan (was een hele maar gedeeld met Marcel, stom, stom, stom:P)quote:Op woensdag 9 april 2014 05:21 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
Weet je wat ze bij elkander hebben gemieterd? Volgens mij gelden de 'regels' voor vatted niet als die voor blends gelden, dus dat de leeftijd de jongste moet zijn.
Vatted Malt, Pure Malt en nu Blended Malt is allemaal hetzelfde inderdaad.quote:Op woensdag 9 april 2014 09:17 schreef Karstman het volgende:
[..]
De Scotch Whisky Regulations waren toen nog anders. Met de regelwijziging van 2009 is de term Vatted Malt het raam uit gegaan (met de term pure malt). Volgens mij is het zo dat een vatted malt niet anders is dan een blended malt, maar omdat blended malt niet zo lekker klinkt schreven ze het zo opNet als Pure Malt trouwens, klinkt duurder dan blended malt.
Maar, nog belangrijker, is het überhaupt te drinken?quote:Op woensdag 9 april 2014 16:53 schreef MadMaster het volgende:
In Spanje maken ze een single malt whisky, Whisky Puro Malta Embrujo de Granada.
Daar gebruiken ze de term 'Puro Malta' juist weer om de puurheid van het product te benadrukken en omdat Spanjaarden meer met die term bekend zijn dan met 'Single Malt'...![]()
[ afbeelding ]
Ja, hoewel het jong en geen absolute top whisky is, is het voor 21 euro een prima whisky. Alles wordt gerijpt op PX sherry vaten en dat is zeker een voordeel.quote:Op woensdag 9 april 2014 19:50 schreef Orbeatle het volgende:
[..]
Maar, nog belangrijker, is het überhaupt te drinken?
Cool. Coolcoolcool.quote:Op woensdag 9 april 2014 23:08 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Ja, hoewel het jong en geen absolute top whisky is, is het voor 21 euro een prima whisky. Alles wordt gerijpt op PX sherry vaten en dat is zeker een voordeel.
Over mijn bezoek aan de distilleerderij afgelopen zomer heb ik een artikel geschreven in de Whisky Passion, nummer 4 van vorig jaar.
Ik ga er over 2 manden weer heen en dan ook weer naar de distilleerderij in Padul.quote:Op donderdag 10 april 2014 13:13 schreef Orbeatle het volgende:
[..]
Cool. Coolcoolcool.
Hoogstwaarschijnlijk ga ik volgend jaar (ja dat weet ik nu al) op vakantie naar Granada. Dan zal ik daar eens een glaasje drinken, in zijn natuurlijke habitat.
Nee hoor niet de eerste keer Schotland. Ook al meerdere distillerderijen bezocht. Maar ik wilde ooit wel eens kijken waar ze mijn favoriete Ledaig brouwen en ik zocht nog een weekje weg dus ben ik eens gaan kijken. Blijkt Mull nog een heel mooi eiland te zijn met veel natuur en historie enzo dus toen heb ik er maar een reisje van gemaakt. Ook nog even bij Oban naar binnen, niet een grote favoriet maar ja als je er toch langs komt ben je stom als je niet naar binnen gaatquote:
Als je toch in die hoek van Schotland bent, kan ik Ardnamurchan aanraden. De route via de A861 (wel doorrijden tot de vuurtoren) en bovenlangs over de A830 weer terug is ge-wel-dig! M'n favoriete stukje Schotland tot nu toe (en van Schotland heb ik al behoorlijk wat gezien).quote:Op dinsdag 15 april 2014 23:14 schreef Karstman het volgende:
Hopsa half juni een tripje naar Schotland geregeld. Glasgow-Oban-Ilse of Mull. Ledaig/Tobermory here i come
Mochten jullie interesse hebben, de komende 2 uur ben ik op Twitter te vinden via #BalconesWhiskytwitter:TheWhiskyWire twitterde op woensdag 16-04-2014 om 19:50:15WIN a bottle of Balcones Rumble. RT & Follow us & @BalconesWhisky during our Tweet Tasting from 7pm. #BalconesWhisky reageer retweet
quote:Aberlour 18 Year is een whisky met een volle smaak die zowel complex als elegant is met intense aroma’s van onder andere sherry en bruine suiker. Een combinatie die tongstrelend lekker is en dan ook bekroond is met een gouden medaille in zijn klasse op de International Wine & Spirit Competition! De kleur van deze pracht whisky is kastanjebruin en op de neus bevat hij intense aroma's van sherry, butterschotch, melkchocolade met zoeten tonen van bruine suiker en rijpe perziken en sinaasappelen. In de mond is hij erg complex en harmonieus gebalanceerd, ingrediënten als abrikozen en vanille zijn te bespeuren met tonen van zoethout en een vleugje honing. Aberlour 18 Year heeft een zeer lange afdronk die eer doet aan het smaken palet, warme smaken die beginnen bij crême bruleé en subtiel overlopen in eikenhout.
Nice. Ik heb een paar mooie Bunna's en twee prachtige Glen Keith's geproefd. Er was er 1 uit 1968 bij, die zet ik maar niet op het verlanglijstje, beetje prijzigquote:Op maandag 21 april 2014 14:01 schreef JeMoeder het volgende:
Vrijdag een heerlijke Blair Athol 25yo van the Ultimate opgehaald die ik heb geproefd op Whisky in Leiden. Beste dram die ik in maanden heb gehad. Op sherry gerijpt.
Nu staat nog de Mortlach 14yo van Kintra op mijn verlanglijstje. De perfecte Mortlach als je het mij vraagt.
Same here, de twee Bunna's bij Sanzibar (40yo op bourbon, 34yo op sherry) en een heerlijke Glenturret van 37yo. Geen Glen Keiths gehad helaasquote:Op maandag 21 april 2014 20:58 schreef Karstman het volgende:
[..]
Nice. Ik heb een paar mooie Bunna's en twee prachtige Glen Keith's geproefd. Er was er 1 uit 1968 bij, die zet ik maar niet op het verlanglijstje, beetje prijzig
Oh dat is wel vet. Het dichtst bij dat ik ben gekomen is ongeveer een maand van de dag af.quote:Op dinsdag 22 april 2014 10:17 schreef totalatool het volgende:
Voor mij was de topper van Whisky in Leiden een single cask Ardbeg gedistilleerd op mijn geboortedag... dus op de dag nauwkeurig even oud als ik.
Whisky is niet slecht maar je proeft dat ie te jong van het van is gehaald.quote:Op dinsdag 22 april 2014 10:56 schreef zatoichi het volgende:
Ik kom regelmatig in een bieren speciaalzaak en daar zag ik dat Gouden Carolus een mooi pakket van vier bieren en een (kleine) fles Gouden Carolus single malt heeft:
[ afbeelding ]
en
http://www.stokerijdemolenberg.be/benl
Zou het wat zijn? Gouden Carolus bier is erg lekker, maar dat zegt nog niets over de whisky. De prijs (45 euro) hield mij nog even tegen om het te kopen; maar misschien dat ik het alsnog ga proberen.
Nadeel: ik wil een fles hebben, maar Ardbeg single cask OB's uit de jaren '70 zijn bepaald niet goedkoop...quote:Op dinsdag 22 april 2014 11:53 schreef Karstman het volgende:
[..]
Oh dat is wel vet. Het dichtst bij dat ik ben gekomen is ongeveer een maand van de dag af.
Ja daar mag je wel even voor sparen ben ik bang. Ik heb een Caol Ila uit 1975 en die was niet goedkooop. Arbegs zijn echter flink duurder en voor een Macallan uit die periode moet je eerst je auto verkopen...quote:Op dinsdag 22 april 2014 13:45 schreef totalatool het volgende:
[..]
Nadeel: ik wil een fles hebben, maar Ardbeg single cask OB's uit de jaren '70 zijn bepaald niet goedkoop...
Macallan was dan ooit ook de Rolls Royce onder de whisky's, nu is het een beetje het lelijke eendje geworden...quote:Op dinsdag 22 april 2014 15:02 schreef Karstman het volgende:
[..]
.. en voor een Macallan uit die periode moet je eerst je auto verkopen...
Ja, ik ben daar wel eens geweest inderdaad. Het is alleen bereikbaar via Islay, maar vanaf Islay is het een klein tochtje op een klein veerpontje.quote:Op woensdag 23 april 2014 10:11 schreef robdriessen het volgende:
Ik weet dat verschillende mensen hier al eens tochtjes richting Schotland hebben gemaakt. Is er ook iemand die het Isle of Jura heeft weten te bereiken? Was het de moeite waard?
Was ik jou collega maar......quote:Op donderdag 24 april 2014 12:45 schreef Orbeatle het volgende:
Vandaag mijn fles Laphroaig 10 yo (waar ik pas twee kleine glaasjes uit had gehaald) afgestaan aan een collega. Niet mijn ding.
Ach, plaats in de kast... Het is vooral een slap excuus waar ik bij m'n vriendin mee kan aankomen als ik weer thuis kom met een nieuwe flesquote:Op donderdag 24 april 2014 13:15 schreef Sparafucile het volgende:
[..]
Was ik jou collega maar......
Kastruimte is wel een aspect, maar in principe bewaar ik ook de whisky die ik niet lekker vind.
Kan je in een paar zinnen uitleggen wat hier gebeurt, geen zin om 40 minuten naar Ralfy te moente luisteren...quote:Op donderdag 24 april 2014 12:29 schreef Sparafucile het volgende:
Zijn er hier mensen die ervaring hebben met de 'amazing improvement' van matige whisky die Ralfy hier beschrijft:
Matige whisky blijkt sterk verbeterd te kunnen worden als je er kort (enkele uren tot dagen) een behandelde houten stok in hangt. Deze stok moet dan een tijdje sterk verwarmd zijn in een oven. De stok wordt daarna afgeblust met madeira of sherry en vervolgens weer gedroogd. Ik heb een experiment uitgevoerd met een berkentak en het resultaat is een flinke verbetering van de whisky. De geur bevat extra caramel en noten en de smaak wordt olieachtig, noten en houttonen en de typische scherpe, kruidachtige smaak van jonge whisky komt meer op de achtergrond.quote:Op donderdag 24 april 2014 21:05 schreef Karstman het volgende:
[..]
Kan je in een paar zinnen uitleggen wat hier gebeurt, geen zin om 40 minuten naar Ralfy te moente luisteren...
Tja dat is feitelijk dus een soort extra vatlagering. Dat zal wel werken ja. Geen slecht idee, we hebben allemaal wel zo'n fles in de kast staan die eigenlijk een miskoop was.quote:Op donderdag 24 april 2014 21:17 schreef Sparafucile het volgende:
[..]
Matige whisky blijkt sterk verbeterd te kunnen worden als je er kort (enkele uren tot dagen) een behandelde houten stok in hangt. Deze stok moet dan een tijdje sterk verwarmd zijn in een oven. De stok wordt daarna afgeblust met madeira of sherry en vervolgens weer gedroogd. Ik heb een experiment uitgevoerd met een berkentak en het resultaat is een flinke verbetering van de whisky. De geur bevat extra caramel en noten en de smaak wordt olieachtig, noten en houttonen en de typische scherpe, kruidachtige smaak van jonge whisky komt meer op de achtergrond.
Nog een tip: gebruik een broodrooster in plaats van een oven. Werkt snel en is goed te controleren.quote:Op donderdag 24 april 2014 21:50 schreef Karstman het volgende:
[..]
Tja dat is feitelijk dus een soort extra vatlagering. Dat zal wel werken ja. Geen slecht idee, we hebben allemaal wel zo'n fles in de kast staan die eigenlijk een miskoop was.
quote:Op donderdag 24 april 2014 12:29 schreef Sparafucile het volgende:
Zijn er hier mensen die ervaring hebben met de 'amazing improvement' van matige whisky die Ralfy hier beschrijft:
Jack Daniels. Doei.quote:Op donderdag 1 mei 2014 23:40 schreef BredeBroeder het volgende:
Zoek een whiskey, nog nooit op, wat is aan te raden
Tja dat is lastig te zeggen. Geen idee wat je smaak is. Meestal zou je zeggen begin met een goede all rounder zoals Highland Park 12, Oban 14, GlenLivit 12 of een Glendronach Octarine. Als je heel voorzichtig wil beginnen met een zachte whisky een Deanston Virgin Oak Als je denkt dat je gerookte whisky kan waarderen een Ardmore Traditional Cask, Caol Ila 12 of een Islay Mist Blend.quote:Op donderdag 1 mei 2014 23:40 schreef BredeBroeder het volgende:
Zoek een whiskey, nog nooit op, wat is aan te raden
Kan de vraag 'Welke whisky kan ik als beginneling het beste aanschaffen/drinken?' + een standaard antwoord niet in de OP van deze reeks opgenomen worden?quote:Op vrijdag 2 mei 2014 08:54 schreef Karstman het volgende:
[..]
Tja dat is lastig te zeggen. Geen idee wat je smaak is. Meestal zou je zeggen begin met een goede all rounder zoals Highland Park 12, Oban 14, GlenLivit 12 of een Glendronach Octarine. Als je heel voorzichtig wil beginnen met een zachte whisky een Deanston Virgin Oak Als je denkt dat je gerookte whisky kan waarderen een Ardmore Traditional Cask, Caol Ila 12 of een Islay Mist Blend.
Je hebt tegenwoordig van die setjes met verschillende probeerwhiskies, allemaal instapspul maar we gelijk 3 of 4 die redelijk verschillen dus dan kan je kijken of er iets tussen zit:
http://whisky.nl/whisky/w(...)ies-proefpakket.html
http://whisky.nl/whisky/exclusive-scotch-proefpakket.html
In de kroeg hebben ze ook whisky, wil je dat proberen neem de duurste of de een na duurste, de rest is bocht. Oh en geen ijs dat verpest de smaak. Normaal zou ik zeggen je bepaalt zelf wel hoeveel ijs je in je whisky doet, maar als je het voor het eerst drinkt dan moet je echt proeven en dat kan niet met ijs.
Dankje! Zal even kijkenquote:Op vrijdag 2 mei 2014 08:54 schreef Karstman het volgende:
[..]
Tja dat is lastig te zeggen. Geen idee wat je smaak is. Meestal zou je zeggen begin met een goede all rounder zoals Highland Park 12, Oban 14, GlenLivit 12 of een Glendronach Octarine. Als je heel voorzichtig wil beginnen met een zachte whisky een Deanston Virgin Oak Als je denkt dat je gerookte whisky kan waarderen een Ardmore Traditional Cask, Caol Ila 12 of een Islay Mist Blend.
Je hebt tegenwoordig van die setjes met verschillende probeerwhiskies, allemaal instapspul maar we gelijk 3 of 4 die redelijk verschillen dus dan kan je kijken of er iets tussen zit:
http://whisky.nl/whisky/w(...)ies-proefpakket.html
http://whisky.nl/whisky/exclusive-scotch-proefpakket.html
In de kroeg hebben ze ook whisky, wil je dat proberen neem de duurste of de een na duurste, de rest is bocht. Oh en geen ijs dat verpest de smaak. Normaal zou ik zeggen je bepaalt zelf wel hoeveel ijs je in je whisky doet, maar als je het voor het eerst drinkt dan moet je echt proeven en dat kan niet met ijs.
My thoughts exactlyquote:Op vrijdag 2 mei 2014 10:13 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Kan de vraag 'Welke whisky kan ik als beginneling het beste aanschaffen/drinken?' + een standaard antwoord niet in de OP van deze reeks opgenomen worden?
Op bijna elke pagina komt die vraag wel voor en het antwoord is toch steeds hetzelfde...
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |