Ja, Gorge, gorge. Wolf, wolf. Ik ken het verhaal!quote:Op vrijdag 28 maart 2014 06:18 schreef kets70 het volgende:
[..]
Waarschijnlijk geen betere paper. Ook prut. Niks om een conclusie aan te verbinden.
Dit is wat de anti groep niet ziet. Ik ben wetenschapper, ik kan papers een beetje beoordelen. Ik heb peer review gedaan, ik weet hoe dat werkt.
Heel veel van die anti GMO papers zijn zo verschrikkelijk slecht. De Seralinis, de Pusztais, de Carmens - er komt zo veel troep uit die hoek, dat je niks kan geloven wat daar vandaan komt. En toch worden ze elke keer aangehaald in discussies over GMOs.
Ja dan hoor ik - industrie verkoopt ook heel veel troep. Ik werk in een industrie die gereguleerd wordt door de FDA (niet gerelateerd aan GMOs of pesticiden). Als je troep aan de FDA verkoopt, heb je echt een zwaar probleem. Het zijn echt geen vriendjes van de industrie, in tegenstelling tot wat de antis je willen doen geloven. Als je dat doet, sta je zwaar onder curatele, en kan je forse boetes krijgen. De research van Monsanto is veel geloofwaardiger dan die van Seralinin, Pusztai, of Carmen. Ik weet dat dat niet goed valt bij een hoop FOKkers, maar wie van jullie heeft de wetenscahppelijke trsaining om dat te beoordelen? Ik ga graag die discussie aan.
Ik vind dat erg problematisch. Ik heb er absoluut geen belang bij om ongezonde producten te steunen - als GMOs of pesticiden problemen opleveren, wil ik dat graag weten, en dan zal ik ze niet meer steunen. Maar omdat er zo veel overdreven wordt vanuit de anti hoek, kan je niks meer geloven. It's the boy who cried wolf.
Vreemd uitgangspunt. Waarom zou je iets patenteren? Laat iedereen toch lekker verder werken met wat ik uitgevonden heb. Als je het kunt gebruiken, ga je toch fijn je gang.quote:Op vrijdag 28 maart 2014 06:32 schreef Me_Wesley het volgende:
Ik snap überhaupt niets van de hetze tegen het patenteren van zelf ontwikkelde zaden. Patenteren gebeurt overal, in elke branch, anders kan er toch geen innovatie zijn? Waarom nog geld stoppen in R&D?
En hoe ga jij je researchkosten dan terugverdienen? Als je miljoenen hebt gestoken in het ontwikkelen van een techniek?quote:Op maandag 31 maart 2014 02:31 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Vreemd uitgangspunt. Waarom zou je iets patenteren? Laat iedereen toch lekker verder werken met wat ik uitgevonden heb. Als je het kunt gebruiken, ga je toch fijn je gang.
Patenten zijn een uitwas van onze maatschappij. Komt alleen maar ten goede aan de rijkdom van enkelen en niet aan het nut van allen. Het levert totaal geen nuttige bijdrage aan de maatschappij maar werkt het eerder tegen.quote:Op dinsdag 1 april 2014 12:14 schreef Me_Wesley het volgende:
[..]
En hoe ga jij je researchkosten dan terugverdienen? Als je miljoenen hebt gestoken in het ontwikkelen van een techniek?
Laat ik het zo zeggen: Waarom denk jij dar er überhaupt patenten bestaan? Niet alleen in de zaadbranch?
Je mag gewoon een product ontwikkelen en dat vervolgens vrijgeven hoor. Moet je niet raar opkijken als je verlies draait.quote:Op dinsdag 1 april 2014 13:08 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Patenten zijn een uitwas van onze maatschappij. Komt alleen maar ten goede aan de rijkdom van enkelen en niet aan het nut van allen. Het levert totaal geen nuttige bijdrage aan de maatschappij maar werkt het eerder tegen.
Het maakt investeren in onderzoek lonend. Dat lijkt me bijzonder nuttig.quote:Op dinsdag 1 april 2014 13:08 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Patenten zijn een uitwas van onze maatschappij. Komt alleen maar ten goede aan de rijkdom van enkelen en niet aan het nut van allen. Het levert totaal geen nuttige bijdrage aan de maatschappij maar werkt het eerder tegen.
Aha ok. Dat wist ik niet. My bad.quote:Op dinsdag 1 april 2014 13:12 schreef TweeGrolsch het volgende:
[..]
Het maakt investeren in onderzoek lonend. Dat lijkt me bijzonder nuttig.
Er zullen ongetwijfeld uitwassen zijn waarbij het slecht uitpakt maar over het geheel gezien zijn patenten zeer nuttig.
Al helemaal aangezien patenten openbaar moeten zijn. Waardoor universiteiten en andere onderzoekscentra er op voort kunnen bouwen. Zonder patenten zullen bedrijven technologische ontwikkkelingen geheim houden.
beter dat niemand nog onderzoek doet of patent aanvraagt beter is het om alle universiteiten op te doeken, zodat nieuwe rassen er niet meer komenquote:Op dinsdag 1 april 2014 13:08 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Patenten zijn een uitwas van onze maatschappij. Komt alleen maar ten goede aan de rijkdom van enkelen en niet aan het nut van allen. Het levert totaal geen nuttige bijdrage aan de maatschappij maar werkt het eerder tegen.
Patenten zijn overigens niet alleen voor bedrijven met winstoogmerk. Goede universiteiten verdienen er een aardig centje mee. Die geven ook vaak hun onderzoek niet zo maar weg.quote:Op dinsdag 1 april 2014 19:55 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
beter dat niemand nog onderzoek doet of patent aanvraagt beter is het om alle universiteiten op te doeken, zodat nieuwe rassen er niet meer komen
Ik ben opgeleid/afgericht als wetenschapper. Die worden betaald door de overheid = belastingbetaler.quote:Op dinsdag 1 april 2014 12:14 schreef Me_Wesley het volgende:
[..]
En hoe ga jij je researchkosten dan terugverdienen? Als je miljoenen hebt gestoken in het ontwikkelen van een techniek?
Laat ik het zo zeggen: Waarom denk jij dar er überhaupt patenten bestaan? Niet alleen in de zaadbranch?
Open source software is fantastisch, maar dat kan niet overal. Voor software heb je alleen een computer nodig, maar dat werkt niet zo in een hoop andere gebieden. Ga jij in je eentje maar eens helpen een nieuw medicijn te ontwikkelen.quote:Op donderdag 3 april 2014 00:05 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Ik ben opgeleid/afgericht als wetenschapper. Die worden betaald door de overheid = belastingbetaler.
Daarnaast is het zo, dat als je iets slims uitvindt, dat dat uiteraard meteen gekopieerd wordt door iemand anders. Nou en? Jij hebt toch ook andere uitvindingen gebruikt en bovendien ben je inmiddels al weer verder aan het denken.
Ik snap je denkmanier wel, maar die houdt zichzelf in stand. Als je je niet zo geheimzinnig afzonderlijk had gehouden, hadden anderen kunnen bijdragen en had je ontwikkeling jou geen miljoenen gekost.
In de software is de zogenaamde open source niet bepaald doodgebloed!
en in die branch zijn de patenten maar 20 jaar geldig vanaf het maken van de chemische entiteit, dat het vervolgens pas na 10-12 jaar op de markt komt en je er vervolgens meestal maar 2 jaar ROI op hebt wordt ook wel eens vergeten....quote:Op donderdag 3 april 2014 18:49 schreef kets70 het volgende:
[..]
Open source software is fantastisch, maar dat kan niet overal. Voor software heb je alleen een computer nodig, maar dat werkt niet zo in een hoop andere gebieden. Ga jij in je eentje maar eens helpen een nieuw medicijn te ontwikkelen.
beschermen van [aenten op zaden is heel lastig want heb je na enorme veel onderzoek een gemodificeerde vorm dan is het heel eenvoudig om een afgeleide kruising te maken, maar dat is ook verboden, maar bewijzen is moelijkquote:Op donderdag 3 april 2014 19:33 schreef Re het volgende:
[..]
en in die branch zijn de patenten maar 20 jaar geldig vanaf het maken van de chemische entiteit, dat het vervolgens pas na 10-12 jaar op de markt komt en je er vervolgens meestal maar 2 jaar ROI op hebt wordt ook wel eens vergeten....
maar zoiets zou op zaden ook best mogen
zie de nieuwe wetgeving op biosimilars... het kan dus welquote:Op donderdag 3 april 2014 19:44 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
beschermen van [aenten op zaden is heel lastig want heb je een gemodificeerde vorm dan is het heel eenvoudig om een afgeleide kruising te maken, maar dat is ook verboden, maar bewijzen is moelijk
Flauw argument: dat is goed voor de buren maar niet voor ons.quote:Op donderdag 3 april 2014 18:49 schreef kets70 het volgende:
[..]
Open source software is fantastisch, maar dat kan niet overal. Voor software heb je alleen een computer nodig, maar dat werkt niet zo in een hoop andere gebieden. Ga jij in je eentje maar eens helpen een nieuw medicijn te ontwikkelen.
Ik ken die wetgeving niet, maar de door jou gebruikte woorden doen vermoeden dat het al verboden is als het lijkt op iets dat gepatenteerd is. Dat lijkt mij dus de averechtse weg.quote:Op donderdag 3 april 2014 19:44 schreef Re het volgende:
[..]
zie de nieuwe wetgeving op biosimilars... het kan dus wel
Je begrijpt werkelijk niet dat er een wezenlijk verschil is? Tussen iets waar je honderden miljoenen moet besteden om het in de markt te brengen, en iets wat je met je computertje en een internet verbinding in elkaar kan prutsen?quote:Op donderdag 3 april 2014 23:34 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Flauw argument: dat is goed voor de buren maar niet voor ons.
En of het argument juist is, is daarmee niet aangetoond.
Dit lijkt me meer een zaakje bedrijfsgeheim dan patent, iets wat JUIST met patenten geen probleem zou zijn. Die informatie is, zodra het patent toegekend is (eerder zelfs), publiek. Patenten zijn juist bedoeld om eeuwige bedrijfsgeheimen tegen gaan.quote:Op donderdag 3 april 2014 23:34 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Ik herinner me een casus uit de industrie van geurstoffen en cosmetica. Het besef drong door dat er schadelijke stoffen gebruikt werden en dat de inspanning om die te identificeren te groot was voor de afzonderlijke bedrijven. Bovendien zou dan veel dubbel werk gedaan moeten worden. Maar niemand wilde zijn receptuur bekend maken aan de andere bedrijven.
Wat toen gedaan is? Voor het onderzoeken van de afzonderlijke stoffen werd, gefinancierd door de hele industrie, een onderzoeksinstituut opgericht dat de opdracht kreeg om alle mogelijke ingrediënten te onderzoeken. De resultaten zouden openlijk gepubliceerd worden. En alle bedrijven konden dan zelf daaruit de stoffen met hun beoordeling nemen die ze zelf gebruikten. Zo werden de eigenschappen van de stoffen bekend maar de recepturen bleven geheim.
Ik wil maar zeggen: er zijn best slimmere constructies te bedenken dan in geheime laboratoria stiekem te gaan prutsen.
de consument betaalt natuurlijk altijd voor een product dus die argumentatie snijdt geen hout.quote:Op donderdag 3 april 2014 23:38 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Ik ken die wetgeving niet, maar de door jou gebruikte woorden doen vermoeden dat het al verboden is als het lijkt op iets dat gepatenteerd is. Dat lijkt mij dus de averechtse weg.
En wat vergeten wordt: het geld wordt verdiend door een beperkte groep bedrijven/mensen, maar betaald door ons allemaal. Zowel in geld als in veiligheid en zekerheid. Via belastingen, via aankopen of hoe dan ook: WIJ zijn degenen die betalen.
Oh, ik snap heel goed dat er een verschil is. Maar dat lijkt mij eerder gradueel dan essentieel. Inmiddels zijn programma's ingewikkeld genoeg om er hele bedrijven mee op te tuigen. Kijk maar naar de mate waarin ze fouten vertonen.quote:Op vrijdag 4 april 2014 05:12 schreef kets70 het volgende:
[..]
Je begrijpt werkelijk niet dat er een wezenlijk verschil is? Tussen iets waar je honderden miljoenen moet besteden om het in de markt te brengen, en iets wat je met je computertje en een internet verbinding in elkaar kan prutsen?
Ook dit verschil weet ik wel. Ik haalde het alleen maar aan om te laten zien dat er altijd wel een manier is om om het probleem heen te denken.quote:Op vrijdag 4 april 2014 05:16 schreef kets70 het volgende:
[..]
Dit lijkt me meer een zaakje bedrijfsgeheim dan patent, iets wat JUIST met patenten geen probleem zou zijn. Die informatie is, zodra het patent toegekend is (eerder zelfs), publiek. Patenten zijn juist bedoeld om eeuwige bedrijfsgeheimen tegen gaan.
Bedankt dat je een argument VOOR patenten maakt, al had je het zelf niet door.
Het argument van betalen niet, want dan doen we altijd en overal allemaal. Maar het argument van een kleine groep die verdient snijdt wel hout. Althans voor mij wel. Lijkt me een omgekeerde kapitaaloverheveling: van arm naar rijk.quote:Op vrijdag 4 april 2014 09:20 schreef Re het volgende:
[..]
de consument betaalt natuurlijk altijd voor een product dus die argumentatie snijdt geen hout.
Biosimilars zijn generieke vormen van complexe biologische structuren zoals enzymen (insuline bijvoorbeeld) waar het oorspronkelijke patent ook gewoon 20 jaar geldt. Het nagemaakte enzym mag op verschillende plekken afwijken van de oorspronkelijke structuur (een ander aminozuur), zolang de globale werking/effectiviteit hetzelfde blijft
Waarom is het of, of? Als je denkt dat het beter werkt, waarom niet?quote:Op woensdag 16 april 2014 01:20 schreef Kees22 het volgende:
Misschien een idee:
POL / Laat medicijnonderzoek over aan de overheid ?
Ik ben ook geen voorstander van radicaal omzwaaien, maar enige nieuwe ideeën zouden welkom zijn.quote:Op woensdag 16 april 2014 18:48 schreef kets70 het volgende:
[..]
Waarom is het of, of? Als je denkt dat het beter werkt, waarom niet?
Maar vergis je niet, drugs-ontwikkeling is verschrikkelijk duur, met heel weinig kans op succes. Dat 2/3 van de ideeen uit overheids-gefinanceerd onderzoek komt, betekent niet zo heel veel - verreweg de meeste kosten worden daarna gemaakt. Dus waar komt het geld vandaan?
Om nou gelijk het hele patent-systeem te vervangen door overheids-gefinanceerde ontwikkeling gaat nooit lukken zonder een bewezen alternatief. Dan loop je ook het gevaar dat het allemaal niet zo goed werkt als je dacht, en daar kom je pas na een tiental jaar achter.
quote:di 29 apr 2014, 05:30
Oogstbedreigende schimmels en virussen in de ban
Supergewassen dankzij ’vaccin’
Mark Veldkamp
UTRECHT -
Wetenschappers hebben een ’vaccin’ ontdekt dat het natuurlijke afweersysteem van planten versterkt.
Het middel kan helpen de grote oogstverliezen als gevolg van schimmels, virussen en bacteriën terug te dringen
Prof.dr. Corné Pieterse van de Universiteit Utrecht spreekt van een belangwekkende ontdekking:
Een kwart van alle oogsten gaat verloren als gevolg van ziekten.
Dat is niet alleen een enorme schadepost maar betekent ook simpelweg dat er minder voedsel beschikbaar is voor de wereldbevolking.
.
En op basis van dat berichtje van drie nietszeggende alinea's moeten we een mening vormen?quote:Op woensdag 7 mei 2014 09:22 schreef HD9 het volgende:
http://www.telegraaf.nl/m(...)kzij__vaccin___.html
Honger uit de wereld
[..]
Je hebt het juist verkeerd om. Een GMO label is nietszeggend. Want wat voor GMO is het nou? Round-up Ready? Bt corn? Rainbow Papaya? Golden Rice? Flavr Savr? AquAdvantage Salmon? Allemaal volkomen andere producten. Kan je echt niet over een kam scheren.quote:Op woensdag 7 mei 2014 17:20 schreef popolon het volgende:
French ban on GMO maize cultivation gets final approval
en het verzet in de VS om de huidige nietszeggende labels te vervangen met echte informatie is in opmars.
It's Official! GMO Labeling in Vermont Passes Legislature
roundup is geen DDT hoorquote:Op woensdag 7 mei 2014 17:20 schreef popolon het volgende:
French ban on GMO maize cultivation gets final approval
Keep rocking.
“Extreme” levels of Roundup detected in food
Roundup salad dressing
en het verzet in de VS om de huidige nietszeggende labels te vervangen met echte informatie is in opmars.
It's Official! GMO Labeling in Vermont Passes Legislature
quote:DIRECTE- OF ACUTE GIFTIGHEID
Glyfosaat wordt als weinig giftig voor mensen en dieren beschouwd. Deze opvatting is dan gebaseerd op LD-50 onderzoek bij proefdieren; onderzoek waarbij bepaald wordt bij welke hoeveelheid van een stof de helft van de proefdieren sterft. De gevonden giftigheidwaarde wordt met name in reclamefolders vergeleken met die van keukenzout of andere stoffen in ons voedsel. De LD-50 waarde geeft echter alleen aan bij welke hoeveelheid 50 procent van de proefdieren (binnen de gestelde proefduur) sterft. Dieren waarvan organen worden aangetast, of die bijvoorbeeld verlamd of blind worden, hebben geen enkele invloed op de gevonden LD-50 waarde, evenals chronische vergiftigingsverschijnselen, die nog lang na de proef kunnen optreden.
Dan moet je dat dus specificeren op het etiket, Duh!quote:Op donderdag 8 mei 2014 06:38 schreef kets70 het volgende:
[..]
Je hebt het juist verkeerd om. Een GMO label is nietszeggend. Want wat voor GMO is het nou? Round-up Ready? Bt corn? Rainbow Papaya? Golden Rice? Flavr Savr? AquAdvantage Salmon? Allemaal volkomen andere producten. Kan je echt niet over een kam scheren.
Je weet dat de labels in de VS nogal verwarrend en bedriegend zijn. Toch? Als ik het vergelijk met de producten in Nederland is het een groot doolhof. 'All natural' , '100% natural', hup gooi het er maar op.quote:Op donderdag 8 mei 2014 06:38 schreef kets70 het volgende:
Allemaal volkomen andere producten. Kan je echt niet over een kam scheren.
Nog meer info voor de liefhebbers.quote:The 15 largest contributors to stop GMO labeling in California and Washington include the following GMA members:
(1) Monsanto: $13,487,350
(2) Dupont: $9,280,159
(3) Pepsico: $4,837,966
(4) Coca-Cola: $3,210,851
(5) Nestlé: $2,989,806
(6) Bayer CropScience: $2,591,654
(7) Dow Agrosciences: $2,591,654
(8) BASF Plant Science: $2,500,000
(9) Kraft Foods (Mondolez International) $2,391,835
(10) General Mills: $2,099,570
(11) ConAgra Foods: $2,004,951
(12) Syngenta: $2,000,000
(13) Kellogg's: $1,112,749
(14) Campbell Soup: $982,888
(15) Smucker Company: $904,977
"All natural" is marketing, daar moet je niet op letten. Je moet naar de Nutrition Facts kijken, daar staat een hele hoop info op.quote:Op donderdag 8 mei 2014 15:38 schreef popolon het volgende:
[..]
Je weet dat de labels in de VS nogal verwarrend en bedriegend zijn. Toch? Als ik het vergelijk met de producten in Nederland is het een groot doolhof. 'All natural' , '100% natural', hup gooi het er maar op.![]()
Het is een lang gevecht maar de grote jongens gaan het ooit verliezen.
Monsanto and Big Food Losing the GMO and 'Natural' Food Fight
[..]
Nog meer info voor de liefhebbers.
Food industry braces for Vermont’s GMO labeling law
[ afbeelding ]
Als er een goede wetenschappelijke reden voor is, ja. Maar die is er niet.quote:Op donderdag 8 mei 2014 09:50 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Dan moet je dat dus specificeren op het etiket, Duh!
Omdat consumenten het recht hebben om te weten waar ze hun geld aan uit geven, duh!quote:Op donderdag 8 mei 2014 16:26 schreef kets70 het volgende:
[..]
Als er een goede wetenschappelijke reden voor is, ja. Maar die is er niet.
Diezelfde redenering kan je geven voor kosher, halal, organisch, bio-dynamisch en noem maar een hele reutemeteut. Maar daar is vrijwillige labeling voor, en de consument die kiest voor dat eten, betaalt die certificering. Dat model bestaat al, en lijkt me een veel betere route. Je moet niet verplicht gaan labelen naar de waan van de dag. Dan kan je bezig blijven. Je moet het alleen doen als je daadwerkelijk bewijs hebt dat het verschil uitmaakt voor consumenten.quote:Op donderdag 8 mei 2014 16:29 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Omdat consumenten het recht hebben om te weten waar ze hun geld aan uit geven, duh!
Daar heb je geen wetenschappelijk bewijs voor nodig.
Nee, duurt veel te lang. Je kan fabrikanten gewoon verplichten om op het label te zetten wat ze verkopen. Of hebben ze soms wat te verbergen?quote:Op donderdag 8 mei 2014 19:12 schreef kets70 het volgende:
[..]
Diezelfde redenering kan je geven voor kosher, halal, organisch, bio-dynamisch en noem maar een hele reutemeteut. Maar daar is vrijwillige labeling voor, en de consument die kiest voor dat eten, betaalt die certificering. Dat model bestaat al, en lijkt me een veel betere route.
Ze zetten al alle ingredienten en de samenstelling op het label - en dat is meer dan de meeste mensen kunnen bevatten. Of het GMO is, is gewoon niet relevant voedings-technisch gezien. Het blijft hetzelfde product.quote:Op donderdag 8 mei 2014 19:15 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Nee, duurt veel te lang. Je kan fabrikanten gewoon verplichten om op het label te zetten wat ze verkopen. Of hebben ze soms wat te verbergen?
Dat is een argument om juist meer informatie te geven, niet minder.quote:Op donderdag 8 mei 2014 21:00 schreef kets70 het volgende:
[..]
Ze zetten al alle ingredienten en de samenstelling op het label - en dat is meer dan de meeste mensen kunnen bevatten.
Dat uis alleen maar jouw mening.quote:Sommige consumenten vinden het wel belangrijk, omdat ze - onterecht -
Dat heeft alles met verbergen te maken.quote:een zeer negatieve opinie hebben mbt GMOs. Dus daarom willen fabrikanten dat niet op het label - is dat gek? Heeft niks met verbergen te maken.
Stemmen met je portemonnee, als een fabrikant niet kan aantonen dat het vrij van x is dan koop je het toch gewoon niet.quote:Op donderdag 8 mei 2014 19:15 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Nee, duurt veel te lang. Je kan fabrikanten gewoon verplichten om op het label te zetten wat ze verkopen. Of hebben ze soms wat te verbergen?
Fabrikanten kunnen gewoon informatie geven. Desnoods verplicht.quote:Op donderdag 8 mei 2014 21:13 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Stemmen met je portemonnee, als een fabrikant niet kan aantonen dat het vrij van x is dan koop je het toch gewoon niet.
De consument kan het vrij eenvoudig afdwingen, alleen is er blijkbaar niet genoeg behoefte aan.quote:Op donderdag 8 mei 2014 21:16 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Fabrikanten kunnen gewoon informatie geven. Desnoods verplicht.
Dat is zeker niet alleen mijn mening, maar ook die van alle grote wetenschappelijke organisaties die er iets over gezegd hebben:quote:Op donderdag 8 mei 2014 21:11 schreef Papierversnipperaar het volgende:
quote:
"Sommige consumenten vinden het wel belangrijk, omdat ze - onterecht -"
Dat uis alleen maar jouw mening.
quote:Op donderdag 8 mei 2014 06:38 schreef kets70 het volgende:
[..]
Je hebt het juist verkeerd om. Een GMO label is nietszeggend. Want wat voor GMO is het nou? Round-up Ready? Bt corn? Rainbow Papaya? Golden Rice? Flavr Savr? AquAdvantage Salmon? Allemaal volkomen andere producten. Kan je echt niet over een kam scheren.
Vrijwillige labels? Aangebracht door de GMO-industrie?quote:Op donderdag 8 mei 2014 16:26 schreef kets70 het volgende:
[..]
Als er een goede wetenschappelijke reden voor is, ja. Maar die is er niet.
Voor de mensen die geen GMOs willen, is er al organisch en het non-GMO label. Waarom moet alle andere mensen betalen voor jou voorkeur? Daarom ben ik tegen verplichte labeling, en voor vrijwillige labels (die wel gecontroleerd moeten worden).
Waar heb jij jouw citaat vandaan?quote:Op donderdag 8 mei 2014 08:08 schreef HD9 het volgende:
[..]
roundup is geen DDT hoor
het wordt gewoon afgebroken
http://home.wanadoo.nl/natuurverrijking/publicaties/glyfosaat.htm
[..]
Uh, ja! Dat heeft wel met verbergen te maken.quote:Op donderdag 8 mei 2014 21:00 schreef kets70 het volgende:
Sommige consumenten vinden het wel belangrijk, omdat ze - onterecht - een zeer negatieve opinie hebben mbt GMOs. Dus daarom willen fabrikanten dat niet op het label - is dat gek? Heeft niks met verbergen te maken.
D'r is al een vrijwillig non-GMO project label. Daar is niks mis mee. Dat wordt ook gecontroleerd. En betaald door wie dat belangrijk vind.quote:Op vrijdag 9 mei 2014 01:37 schreef Kees22 het volgende:
[..]
[..]
Vrijwillige labels? Aangebracht door de GMO-industrie?
WC-eend.
Onzin vergelijking. Spiritus is heel ongezond. GMO is dat niet.quote:Op donderdag 8 mei 2014 21:18 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Ik weet nog wel een paar dronkaards die spiritus drinken omdat ze geen geld hebben voor echte alcohol. Die stemmen met hun portemonnee op een slecht product. Is dat wat jullie willen?
Dat is dus kletskoek van je.quote:Op vrijdag 9 mei 2014 06:21 schreef kets70 het volgende:
[..]
Onzin vergelijking. Spiritus is heel ongezond. GMO is dat niet.
Hoeptidoe 90 wetenschappers. Dat is werkelijk helemaal niks. Zitten waarschijnlijk een hoop non-experts tussen. Ik heb buiten deze discussie nog nooit van ENSSER gehoord. Krijgen gelijk een hoop airplay van de anti GMO lobby. Om even te vergelijken - er zijn 31.000 wetenschappers die een petitie tegen de global warming theory hebben getekend. Dat betekent ook niet dat zij gelijk hebben. http://www.skepticalscience.com/OISM-Petition-Project.htmquote:Op vrijdag 9 mei 2014 06:33 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Dat is dus kletskoek van je.
Is genetisch gemodificeerd voedsel nu veilig of niet? De wetenschap kan het niet eens worden
s genetisch aangepast voedsel nu veilig of niet? De wetenschap weet het niet. Wetenschappers kunnen maar geen overeenstemming bereiken als het om dat vraagstuk gaat, zo blijkt vandaag uit een verklaring van het European Network of Scientists for Social and Environmental Responsibility (ENSSER).
De verklaring is een reactie op recente claims van de GM-industrie en een aantal wetenschappers en journalisten. Volgens hen zijn wetenschappers het erover eens dat genetisch gemodificeerd voedsel en gewassen veilig zijn voor de gezondheid van mens, dier en het milieu. Een internationaal team van meer dan negentig wetenschappers, academici en artsen noemt deze claims nu misleidend. In een verklaring spreken de deskundigen over de vele meningsverschillen in de wetenschappelijke gemeenschap en de vaak tegenstrijdige of twijfelachtige resultaten van studies over veiligheid van genetisch gemodificeerde organismes.
De verklaring van de wetenschappers veegt de verklaring dat genetisch gemodificeerd voedsel veilig is van tafel, zonder te beweren dat genetisch gemodificeerd eten onveilig is. De onderzoekers concluderen simpelweg dat ze het niet eens kunnen worden of genetisch gemodificeerd voedsel veilig is of niet. Zo spreken ze de claim van mensen die beweren dat het voedsel veilig is tegen door te zwaaien met studies die suggereren dat genetisch gemodificeerde gewassen en voedingsmiddelen giftig kunnen zijn of allergieën kunnen veroorzaken. Ook wijzen ze erop dat de bewering dat het voedsel veilig is, vaak gestaafd wordt door het argument dat miljoenen Amerikanen genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen eten zonder daar nadelige effecten van te ondervinden. Het blijft echter enkel bij beweringen die niet altijd wetenschappelijk worden onderbouwd. Vele vragen blijven onbeantwoord doordat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de bio-veiligheid. In plaats daarvan wordt het commerciële belang en de promotie van de technologie vooropgesteld.
Een week geleden werd de World Food Prize uitgereikt aan werknemers van de biotechnologische bedrijven Monsanto en Syngenta (zij produceren onder andere genetisch gemodificeerde zaden). De World Food Prize is een prijs die jaarlijks aan één of meer personen in de wereld wordt toegekend die een bijzondere prestatie hebben geleverd ten aanzien van de verbetering van de kwantiteit, kwaliteit of beschikbaarheid van levensmiddelen. De uitslag heeft wereldwijd voor verontwaardiging gezorgd en staat in schril contrast met recente uitspraken van landen die commercialisering van bepaalde genetisch gemodificeerde gewassen willen beperken of verbieden.
http://www.scientias.nl/v(...)edsel-gewassen/93716
Valt mee dat je de site nog niet afdoet als geen betrouwbare bron. Word ook moeilijk als deze opgericht is door wetenschapsjournalisten. Dat jij nog nooit van ENSSER hebt gehoord is misschien omdat dit wel onafhankelijke wetenschappers zijn en jij meestal naar afhankelijke wetenschappers luistert?quote:Op vrijdag 9 mei 2014 07:12 schreef kets70 het volgende:
[..]
Hoeptidoe 90 wetenschappers. Dat is werkelijk helemaal niks. Zitten waarschijnlijk een hoop non-experts tussen. Ik heb buiten deze discussie nog nooit van ENSSER gehoord. Krijgen gelijk een hoop airplay van de anti GMO lobby. Om even te vergelijken - er zijn 31.000 wetenschappers die een petitie tegen de global warming theory hebben getekend. Dat betekent ook niet dat zij gelijk hebben. http://www.skepticalscience.com/OISM-Petition-Project.htm
De literatuur en alle grote wereldwijde wetenschappelijke organisaties die erover gesproken hebben (en dat zijn er nogal wat), zijn eenduidig: de huidige GMO gewassen zijn net zo veilig als conventionele gewassen. Er is echt maar een conclusie te trekken hier.
Je noemt ENSSER een grote wereldwijde organisatie? Die grote organisatie die in 2009 is opgericht? Die het alleen over GMOs heeft (http://www.ensser.org/media/)? Die bestaat uit een hoop activisten? (Seralini, Pusztai, Shiva). Dat je het kan googlen betekent niks natuurlijk - dat is internet 101.quote:Op vrijdag 9 mei 2014 11:37 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Valt mee dat je de site nog niet afdoet als geen betrouwbare bron. Word ook moeilijk als deze opgericht is door wetenschapsjournalisten. Dat jij nog nooit van ENSSER hebt gehoord is misschien omdat dit wel onafhankelijke wetenschappers zijn en jij meestal naar afhankelijke wetenschappers luistert?
Alle literatuur en grote wereldwijde wetenschappelijke organistaties. Yeah right. Daarom heb ik met heel even googlen bovenstaand linkje al gevonden van een grote wereldwijde onafhankelijk organisatie. Verder is er een karrevracht aan literatuur wat betreft de kritiek op GMO.
Google eens. Dan vind je een karrevracht aan GMO-kritische sites en organisaties. WHO is net zoiets als het Voedingscentrum wat waarschuwt voor de "hype" van superfoods maar E-nummers perfect gezond vind.....Yeah right. Al die troep is niet zo erg aangezien het maar hele kleine beetjes zijn....Klinkt logisch he!quote:Op vrijdag 9 mei 2014 20:05 schreef kets70 het volgende:
[..]
Je noemt ENSSER een grote wereldwijde organisatie? Die grote organisatie die in 2009 is opgericht? Die het alleen over GMOs heeft (http://www.ensser.org/media/)? Die bestaat uit een hoop activisten? (Seralini, Pusztai, Shiva). Dat je het kan googlen betekent niks natuurlijk - dat is internet 101.
Ik heb het over:
World Health Organization
Academies of Sciences from Brazil, China, India, Mexico, UK, Germany, France, and the U.S
The American medical Association
The American Association for the Advancement of Science
The royal society of medicine
Zijn die allemaal afhankelijk?
PS Er is helemaal geen karrevracht aan GMO-kritische literatuur.
Ik heb het over wetenschappelijke literatuur. Dat je een hoop onzin bij elkaar kan googelen, is mij wel bekend, maar betekent niet zo veel. Dat zou je wel moeten weten ondertussen.quote:Op zaterdag 10 mei 2014 00:29 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Google eens. Dan vind je een karrevracht aan GMO-kritische sites en organisaties. WHO is net zoiets als het Voedingscentrum wat waarschuwt voor de "hype" van superfoods maar E-nummers perfect gezond vind.....Yeah right. Al die troep is niet zo erg aangezien het maar hele kleine beetjes zijn....Klinkt logisch he!
Die organisaties zijn compleet geindoctrineerd door lobby-groepen omdat in deze wereld geld nou eenmaal het belangrijkste is. Snel geld verdienen. Problemen op de lange termijn boeit niet zo.
Ja ik denk echt dat de wetenschap zo corrupt is. Kijk bv naar dingen als het voedingscentrum. Al die E-nummers is prima voor je maar je moet oppassen voor de superfoods want dat is een hype....quote:Op maandag 12 mei 2014 02:13 schreef kets70 het volgende:
[..]
Ik heb het over wetenschappelijke literatuur. Dat je een hoop onzin bij elkaar kan googelen, is mij wel bekend, maar betekent niet zo veel. Dat zou je wel moeten weten ondertussen.
Denk je nou echt dat de wetenschap zo corrupt is? Iets wat de olie-industrie niet lukt bij global warming, lukt de GMO-producenten (veel kleiner dan de olie-industrie) wel bij de discussie over GMOs?
Bedoel je niet precies het omgekeerde van wat je zegt? Namelijk dat monsanto soms vieze spelletjes speelt?quote:Op maandag 12 mei 2014 12:02 schreef -0mega- het volgende:
GMO an sich is dan ook niet per se gevaarlijk. Gaat erom welke aanpassingen gedaan worden.
Daarmee wil ik echter niet zeggen dat Monsanto weleens vieze spelletjes speelt.
Oepsie, woordje vergetenquote:Op dinsdag 13 mei 2014 19:04 schreef kets70 het volgende:
[..]
Bedoel je niet precies het omgekeerde van wat je zegt? Namelijk dat monsanto soms vieze spelletjes speelt?
Ben het op zich eens met je statement.
Ah.quote:Op vrijdag 9 mei 2014 06:19 schreef kets70 het volgende:
[..]
D'r is al een vrijwillig non-GMO project label. Daar is niks mis mee. Dat wordt ook gecontroleerd. En betaald door wie dat belangrijk vind.
Van gevaarlijke stoffen is nou eenmaal bewezen dat ze gevaarlijk zijn.quote:Op donderdag 15 mei 2014 01:12 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Ah.
Het duurde even voor ik het door had.
Op vrachtauto's worden borden bevestigd met symbolen en codes voor de gevaarlijke stoffen die ze aan boord hebben. Op vrachtauto's zonder gevaarlijke stoffen (anders dan de brandstof in de brandstoftank) zitten geen borden met codes.
Maar op voedsel wil je nou juist een code of een etiket als ze geen verdachte stoffen bevatten: dus biologisch voedsel en GMO-vrij voedsel krijgt een extra kenmerk.
Lijkt me toch een beetje de omgekeerde wereld: iets extra merken als het minder gevaarlijk is.
Hahaha. Geloof je dit nou zelf?quote:Op donderdag 15 mei 2014 01:57 schreef kets70 het volgende:
[..]
Van gevaarlijke stoffen is nou eenmaal bewezen dat ze gevaarlijk zijn.
Maar hoezo is biologisch voedsel onverdacht, en zijn GMOs verdacht? Dat denk jij, maar daar heb je geen bewijs voor. Ik denk juist dat het andersom is - en er zijn de afgelopen jaren veel meer doden gevallen door biologisch voedsel (0 bewezen doden door GMOs, om precies te zijn, tientallen door biologisch voedsel).
Mijn drijfveer: ik zie dat GMOs ten onrechte zwart gemaakt worden, terwijl deze technologie grote bijdragen kan leveren in het bereiken van duurzame landbouw, verbeterde voeding, betere productie, en de aanpassing aan het veranderende klimaat. Ik ben daarbij in het algemeen nogal allergisch voor anti-wetenschappelijke en pseudo-wetenschappelijke redeneringen, of dat nou uit de anti-GMO, anti-vaccin, of anti-evolutie wereld komt (een paar voorbeelden uit de biologie).quote:Op donderdag 15 mei 2014 11:31 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Hahaha. Geloof je dit nou zelf?
Vraagje: Hoe kom iemand zover om hartsochtelijk GMO's te verdedigen terwijl er allerlei vraagtekens rond hangen en je als je een beetje logisch na kan denken weet dat ze minder gezond zijn dan normale of biologische groentes? Wat zijn je drijfveren?
E150a is bijvoorbeeld levensgevaarlijk.quote:Op maandag 12 mei 2014 10:38 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Ja ik denk echt dat de wetenschap zo corrupt is. Kijk bv naar dingen als het voedingscentrum. Al die E-nummers is prima voor je maar je moet oppassen voor de superfoods want dat is een hype....
Olie-industrie en Global Warming hebben toch niet zoveel met elkaar te maken?
Het is niet eens bewuste corruptie in veel gevallen denk ik maar mensen die zich makkelijk laten overhalen door een beetje geld. Anders zouden we niet zulke in-en-in slechte organisaties hebben (en dat normaal vinden) als het IMF wat landen compleet leegrooft door leningen onder belachelijke voorwaarden.
http://www.aspartaam.com/quote:Op donderdag 15 mei 2014 13:00 schreef TweeGrolsch het volgende:
[..]
E150a is bijvoorbeeld levensgevaarlijk.
http://mobiel.voedingscen(...)offen/aspartaam.aspxquote:
Tja het voedingscentrum....quote:Op donderdag 15 mei 2014 13:33 schreef TweeGrolsch het volgende:
[..]
http://mobiel.voedingscen(...)offen/aspartaam.aspx
Maar goed, het was meer om aan te geven dat het stupide is om op e-nummers af te geven. Omdat dat gewoon een naamgeving methode is voor allerlei stoffen die toegevoegd kunnen worden aan voedsel.
Dit kan je gewoon opzoeken hoor, het is niet zo moeilijk te vinden. Je was toch zo'n fan van Google? Er is ook een reden voor - er wordt veel meer mest gebruikt, en daar zitten gewoon pathogenen in.quote:
Dit is gewoon niet waar. Heb ik al voldoende links over gegeven.quote:Op donderdag 15 mei 2014 11:31 schreef Japie77 het volgende:
als je een beetje logisch na kan denken weet dat ze minder gezond zijn dan normale of biologische groentes
Ok dus je wilt serieus beweren dat groente waar allemaal bestrijdingsmiddelen overheen worden gespoten die dieren en onkruid doden gezonder is als groente waar geen (of natuurlijke) bestrijdingsmiddelen overheen gaan?quote:Op donderdag 15 mei 2014 18:54 schreef kets70 het volgende:
[..]
Dit is gewoon niet waar. Heb ik al voldoende links over gegeven.
Je fixeert te veel op de bestrijdingsmiddelen. Dat is een risico, maar niet het enige dat risico's oplevert. Biologisch voedsel (gewassen) heeft mogelijk een groter risico op pathogene bacterien uit de mest, en schimmel toxines (zoals aflatoxine), omdat er minder of minder-effectieve anti-schimmel methodes worden gebruikt. Uiteindelijk maakt het niet veel uit of je dood gaat aan overdosis bestrijdingsmiddelen, toxines, of voedselvergiftiging. Dus als je het over risico's hebt kan je niet zo maar een risico eruit lichten en alle andere risico's maar vergeten.quote:Op donderdag 15 mei 2014 19:49 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Ok dus je wilt serieus beweren dat groente waar allemaal bestrijdingsmiddelen overheen worden gespoten die dieren en onkruid doden gezonder is als groente waar geen (of natuurlijke) bestrijdingsmiddelen overheen gaan?
Om dan nog maar te zwijgen over het feit dat ze nog veel meer troep over groente en fruit heengooien om het er mooier eruit te laten zien (glansmiddelen) of langer houdbaar te houden.
Je mag in je eigen dingetjes geloven maar biologisch voedsel als gevaarlijker of minder gezond aanmerken is je reinste onzin natuurlijk.
Voor mij is het heel simpel. Als je logisch nadenkt kan je maar tot 1 conclusie komen en dat is dat biologisch eten (zoals de natuur het bedoeld heeft) een heel stuk gezonder is dan manmade stuff. Of dat nou met bestrijdingsmiddelen, glansmiddelen of GMO's is. Dus ik stop het liefst biologisch eten in mijn lichaam. Maar als jij denkt dat GMO's net zo gezond of gezonder is moet je vooral dat eten.quote:Op donderdag 15 mei 2014 20:24 schreef kets70 het volgende:
[..]
Je fixeert te veel op de bestrijdingsmiddelen. Dat is een risico, maar niet het enige dat risico's oplevert. Biologisch voedsel (gewassen) heeft mogelijk een groter risico op pathogene bacterien uit de mest, en schimmel toxines (zoals aflatoxine), omdat er minder of minder-effectieve anti-schimmel methodes worden gebruikt. Uiteindelijk maakt het niet veel uit of je dood gaat aan overdosis bestrijdingsmiddelen, toxines, of voedselvergiftiging. Dus als je het over risico's hebt kan je niet zo maar een risico eruit lichten en alle andere risico's maar vergeten.
Bovendien zijn natuurlijke bestrijdingsmiddelen niet per definitie beter dan synthetische. Er zijn er die beduidend slechter zijn voor het milieu (rotenone, koper sulfaat) dan de synthetische alternatieven.
Ik zeg overigens niet dat biologisch ongezonder of gevaarlijker is, maar het tegenovergestelde kan ook niet beweerd worden - er is niet genoeg bewijs voor beide posities.
De natuur is geen persoon. Heeft ook geen plannetjes.quote:Op donderdag 15 mei 2014 23:26 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Voor mij is het heel simpel. Als je logisch nadenkt kan je maar tot 1 conclusie komen en dat is dat biologisch eten (zoals de natuur het bedoeld heeft) een heel stuk gezonder is dan manmade stuff. Of dat nou met bestrijdingsmiddelen, glansmiddelen of GMO's is. Dus ik stop het liefst biologisch eten in mijn lichaam. Maar als jij denkt dat GMO's net zo gezond of gezonder is moet je vooral dat eten.
Niet peer-reviewed. Nogal onconventionele assay for glyphosate detectie (ELISA), met potentie voor vals-positieven. Methode sectie heeft niet genoeg info. Controles onduidelijk. Ik zou er geen conclusies aan verbinden. Het is wetenschappelijk gezien zeer zwak.quote:Op vrijdag 16 mei 2014 15:39 schreef popolon het volgende:
World’s number 1 herbicide discovered in U.S. mothers’ breast milk
Thanks Monsanto.En de idioten die deze rotzooi blijven gebruiken.
Precies want als je een onderzoek doet wat niet precies volgens een bepaalde methode word gedaan is het niet betrouwbaar. Net zoals jou onderzoek naar de wetenschappelijke methode van onderzoek. Is ook niet wetenschappelijk gebeurd dus zou er niet al te veel conclusies aan verbinden en zeker niet zoals jij doet Wetenschap heilig verklaren en als dogma zien.quote:Op zaterdag 17 mei 2014 01:42 schreef kets70 het volgende:
[..]
Niet peer-reviewed. Nogal onconventionele assay for glyphosate detectie (ELISA), met potentie voor vals-positieven. Methode sectie heeft niet genoeg info. Controles onduidelijk. Ik zou er geen conclusies aan verbinden. Het is wetenschappelijk gezien zeer zwak.
Ik hoop dat ze het over doen met de juiste controles, en een betere methode (of dat ze hun methode beter beschrijven), want eerlijk gezegd is dit prut.
De VS leeft op roundup, ik zie het overal. Mensen met hun spuitbusjes die zelfs het kleinste onkruidje bedelven onder die troep. Het is puur gif. Maar daar komen we , helaas, later wel achter.quote:Op zaterdag 17 mei 2014 01:42 schreef kets70 het volgende:
[..]
Niet peer-reviewed. Nogal onconventionele assay for glyphosate detectie (ELISA), met potentie voor vals-positieven. Methode sectie heeft niet genoeg info. Controles onduidelijk. Ik zou er geen conclusies aan verbinden. Het is wetenschappelijk gezien zeer zwak.
Ik hoop dat ze het over doen met de juiste controles, en een betere methode (of dat ze hun methode beter beschrijven), want eerlijk gezegd is dit prut.
Ik noem niet alles prut, maar dit onderzoek is gewoon niet betrouwbaar. Dat is mijn wetenschappelijk standpunt, dat heeft niks met het resultaat te maken.quote:Op zaterdag 17 mei 2014 16:56 schreef popolon het volgende:
[..]
De VS leeft op roundup, ik zie het overal. Mensen met hun spuitbusjes die zelfs het kleinste onkruidje bedelven onder die troep. Het is puur gif. Maar daar komen we , helaas, later wel achter.
En je kunt alles wel benoemen als 'prut', prima, jij ze zin. Ik ben bang dat we hier later, zeker in de VS, de gevolgen van gaan zien.
De mensen in Vietnam zijn Monsanto en kornuiten nu nog steeds dankbaar.
Dit kan een leuke discussie worden. Jij stelt 0 doden door GMO's en tientallen door biologisch voedsel. Heb je bronnen?quote:Op donderdag 15 mei 2014 01:57 schreef kets70 het volgende:
[..]
Van gevaarlijke stoffen is nou eenmaal bewezen dat ze gevaarlijk zijn.
Maar hoezo is biologisch voedsel onverdacht, en zijn GMOs verdacht? Dat denk jij, maar daar heb je geen bewijs voor. Ik denk juist dat het andersom is - en er zijn de afgelopen jaren veel meer doden gevallen door biologisch voedsel (0 bewezen doden door GMOs, om precies te zijn, tientallen door biologisch voedsel).
Daar ben ik het wel mee eens.quote:Op donderdag 15 mei 2014 12:35 schreef kets70 het volgende:
[..]
Mijn drijfveer: ik zie dat GMOs ten onrechte zwart gemaakt worden, terwijl deze technologie grote bijdragen kan leveren in het bereiken van duurzame landbouw, verbeterde voeding, betere productie, en de aanpassing aan het veranderende klimaat. Ik ben daarbij in het algemeen nogal allergisch voor anti-wetenschappelijke en pseudo-wetenschappelijke redeneringen, of dat nou uit de anti-GMO, anti-vaccin, of anti-evolutie wereld komt (een paar voorbeelden uit de biologie).
Voorbeeld van doden door organisch voedsel:quote:Op maandag 19 mei 2014 00:49 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Dit kan een leuke discussie worden. Jij stelt 0 doden door GMO's en tientallen door biologisch voedsel. Heb je bronnen?
Dat fabeltje is allang door geprikt, van die hogere opbrengst van GMO. OP de rest van je onzin dat biologisch voedsel doden veroorzaakt ga ik niet eens in.quote:Op maandag 19 mei 2014 06:10 schreef kets70 het volgende:
[..]
Ik heb wel iets tegen het heilig verklaren van organisch eten, terwijl je daar ook wel wat bezwaren tegen in kan brengen. Zoals de lagere opbrengst in veel (niet allle) gewassen,
No thx. Toch jammer dat zou weinig mensen bedenken dat als je dieren of groentes zo snel opkweekt er veel minder vitamines en minderalen inzitten. Als jet het kropje sla van nu vergelijkt met dat van 50 jaar geleden zit er ongeveer 100 keer minder voedingswaarde in.quote:Op maandag 19 mei 2014 12:59 schreef DroogDok het volgende:
Iemand een stukje zalm?
http://www.wetenschap24.n(...)-van-de-GM-zalm.html
Landbouw en veeteelt op de manier en met de snelheid van 100 jaar geleden is nu niet meer mogelijk, in elk geval niet voor de prijzen die we nu gewend zijn.quote:Op maandag 19 mei 2014 14:38 schreef Japie77 het volgende:
[..]
No thx. Toch jammer dat zou weinig mensen bedenken dat als je dieren of groentes zo snel opkweekt er veel minder vitamines en minderalen inzitten. Als jet het kropje sla van nu vergelijkt met dat van 50 jaar geleden zit er ongeveer 100 keer minder voedingswaarde in.
Nee inderdaad. De prijs van voedsel is eigenlijk veel te goedkoop door al die subsidies die er in de normale landbouw worden verstrekt. Maar goed, ik betaal liever iets meer voor een biologisch stukje groente of vlees waarbij je weet dat er veel meer voedingswaarde in zit. Of nog beter, zelf kweken.quote:Op maandag 19 mei 2014 14:50 schreef DroogDok het volgende:
[..]
Landbouw en veeteelt op de manier en met de snelheid van 100 jaar geleden is nu niet meer mogelijk, in elk geval niet voor de prijzen die we nu gewend zijn.
Bijna geen enkel onderzoek is objectief. Zeker veel van het huidige wetenschappelijk onderzoek is totaal niet objectief. Is in veel gevallen gesponsord door een of andere multinational die een bepaalde uitkomst wil zien bij het onderzoek.quote:Op maandag 19 mei 2014 14:56 schreef Re het volgende:
artikelen die gelardeerd zijn met subjectieve terminologie zou men gewoon moeten negeren, daaruit blijkt al dat men er niet objectief tegenaan kan kijken en dus al snel verzandt in drogredenaties
tsja, het wij van WC-eend is niet alleen aan je opponent te koppelenquote:Op maandag 19 mei 2014 15:14 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Bijna geen enkel onderzoek is objectief. Zeker veel van het huidige wetenschappelijk onderzoek is totaal niet objectief. Is in veel gevallen gesponsord door een of andere multinational die een bepaalde uitkomst wil zien bij het onderzoek.
Ik heb het toch niet over de opbrengst van GMOs? Ik heb het over de opbrengst van biologische gewassen.quote:Op maandag 19 mei 2014 12:52 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Dat fabeltje is allang door geprikt, van die hogere opbrengst van GMO. OP de rest van je onzin dat biologisch voedsel doden veroorzaakt ga ik niet eens in.
De eerste link gaat over een bron op fenegriek uit Egypte, de tweede over een bron in de VSvA waar ook wilde zwijnen genoemd worden (ik heb de details niet meer gelezen).quote:Op maandag 19 mei 2014 06:10 schreef kets70 het volgende:
[..]
Voorbeeld van doden door organisch voedsel:
http://en.wikipedia.org/w(...)oli_O104:H4_outbreak
http://www.fda.gov/newsev(...)s/2007/ucm108873.htm
Hiet is wat meer achtergrond over mest in organisch voedsel:
http://www.npr.org/blogs/(...)ctions-on-manure-use
Ik kan geen voorbeelden geven van doden door GMOs, maar dat laat ik graag aan jou over, als je iets kan vinden.
Ik herhaal: ik ben niet tegen organisch voedsel, ik vind het goed dat er op verschillende manieren voedsel geproduceerd wordt, zodat de beste manier gevonden kan worden. Dat kan trouwens per gewas en veld verschillen.
Ik heb wel iets tegen het heilig verklaren van organisch eten, terwijl je daar ook wel wat bezwaren tegen in kan brengen. Zoals de lagere opbrengst in veel (niet allle) gewassen, het gebruik van mest wat problemen op kan leveren (maar dat moet je ook niet overdrijven), de ideologische redenen om GMOs taboe te verklaren. Dat laatste is nog wel het ergste - wat zou beter zijn voor organische landbouw dan GMOs die stikstof binden? Maar dat is nu taboe, terwijl het een enorme stap vooruit zou zijn voor heet milieu. maar de oogjes blijven lekker dicht, want uh, het is GMO.
Het is zeker niet supersterk, ik wou alleen laten zien dat je altijd wel met een verhaal aan kan komen om een bepaalde productiewijze of methode als verdacht te bestempelen.quote:Op dinsdag 20 mei 2014 00:59 schreef Kees22 het volgende:
[..]
De eerste link gaat over een bron op fenegriek uit Egypte, de tweede over een bron in de VSvA waar ook wilde zwijnen genoemd worden (ik heb de details niet meer gelezen).
Dit heeft niet zo veel te maken met al dan niet biologisch eten, maar meer met de ingewikkelde en moeilijk navolgbare voedselketens. Ik denk aan de ziekten door het eten van zalm die ergens in Griekenland besmet was geraakt, vorig jaar of zo. Of aan het vóórkomen van paardenvlees in de vleesproducten in heel Europa.Iets wat geen probleem hoeft te zijn, want paardenvlees is prima.
Je derde link heb ik nog niet gelezen. Maar ik ben nooit zo onder de indruk van slachtoffers van matige hygiëne. Toen ik jong was, gingen wij na het opstaan eerst de koeien voeren (want die hadden niet gekozen voor gevangenschap dus wij moesten goed voor hen zorgen) en dan ook een beetje straaien (d.i. stro onder de achtereinden van de koeien verdelen). Pas daarna gingen we eten, zonder onze handen te wassen.
De voorbeelden die je noemt zijn niet per se gebonden aan biologisch voedsel, maar aan de ingewikkeldheid van de voedselketen enerzijds en aan de afnemende weerstand van de consument anderzijds. Twee ontwikkelingen die elkaar versterken en tegenspreken. Er is een onderliggende gemeenschappelijke ontwikkeling die de problemen stimuleert, maar welke dat is, is nog even vaag.
Overigens ben ik het met je afkeer van ideologische en bevooroordeelde standpunten wel eens. Maar dat had je inmiddels ook wel begrepen, denk ik.
Ik heb inmiddels je derde link even nagelezen. Weinig opzienbarends.
Ik heb een tijdje in een huis gewoond, waar we om het half jaar de beerput moesten uitscheppen. Geen probleem: een gat graven in de tuin, daar wat takken en zo in dumpen (voor de koolstof) en vervolgens de beer daarin gieten. Dan even laten drogen en dichtgooien. En natuurlijk moet je dan het eerste jaar daar geen worteltjes en radijsjes telen, maar bonen of zo.
En om de rabarberstruik werd door mijn vader elk jaar een gleuf gegraven, die hij volgooide met beer.
Ik begrijp wel dat de hedendaagse burger een en ander niet snapt, maar om dat onbegrip nou serieus te nemen, gaat me te ver.
Ja, dat ben ik wel met je eens. Maar ik dacht (hoopte) dat jij daar niet aan mee zou doen.quote:Op dinsdag 20 mei 2014 06:32 schreef kets70 het volgende:
[..]
Het is zeker niet supersterk, ik wou alleen laten zien dat je altijd wel met een verhaal aan kan komen om een bepaalde productiewijze of methode als verdacht te bestempelen.
bron: Yahoo Newsquote:The U.S. Bans GMOs, Bee-Killing Pesticides in All Wildlife Refuges
The U.S. government is creating a safe place for bees in national wildlife refuges by phasing out the use of genetically modified crops and an agricultural pesticide implicated in the mass die-off of pollinators.
The U.S. Fish and Wildlife Service’s National Wildlife Refuge System manages 150 million acres across the country. By January 2016, the agency will ban the use of neonicotinoids, widely used nerve poisons that a growing number of scientific studies have shown are harmful to bees, birds, mammals, and fish. Neonicotinoids, also called neonics, can be sprayed on crops, but most often the seeds are coated with the pesticide so that the poison spreads throughout every part of the plant as it grows, including the pollen and nectar that pollinators such as bees and butterflies eat.
“We have determined that prophylactic use, such as a seed treatment, of the neonicotinoid pesticides that can distribute systemically in a plant and can affect a broad spectrum of non-target species is not consistent with Service policy,” James Kurth, chief of the National Wildlife Refuge System, wrote in a July 17 memo.
The move follows a regional wildlife chief’s decision on July 9 to ban neonics in Washington, Oregon, Idaho, Hawaii, and the Pacific Islands by 2016.
The nationwide ban, however, goes further, as it also prohibits the use of genetically modified seeds to grow crops to feed wildlife.
A FWS spokesperson declined to comment on why the agency was banning genetically modified organisms in wildlife refuges.
But in his memo, Kurth cited existing agency policy. “We do not use genetically modified organisms in refuge management unless we determine their use is essential to accomplishing refuge purpose(s),” he wrote. “We have demonstrated our ability to successfully accomplish refuge purposes over the past two years without using genetically modified crops, therefore it is no longer [necessary] to say their use is essential to meet wildlife management objectives.”
GMOs have not been linked directly to the bee die-off. But the dominance of GMO crops has led to the widespread use of pesticides such as neonicotinoids and industrial farming practices that biologists believe are harming other pollinators, such as the monarch butterfly.
Neonicotinoids account for 40 percent of the global pesticide market and are used to treat most corn and soybean crops in the U.S.
Goed idee!quote:
GMOs hebben niks met de bijenstrefte te maken. Dit artikel slaat de plank mis. Deze paragraaf is natuurlijk een fantastisch stukje misdirectie:quote:
Dat slaat werkelijk helemaal nergens op. D'r was geen industriele agricultuur voordat GMOs geintroduceerd werden, of neonics worden niet voor non-GMOs gebruikt?quote:GMOs have not been linked directly to the bee die-off. But the dominance of GMO crops has led to the widespread use of pesticides such as neonicotinoids and industrial farming practices that biologists believe are harming other pollinators, such as the monarch butterfly.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |