quote:
Op maandag 19 mei 2014 06:10 schreef kets70 het volgende:[..]
Ik heb wel iets tegen het heilig verklaren van organisch eten, terwijl je daar ook wel wat bezwaren tegen in kan brengen. Zoals de lagere opbrengst in veel (niet allle) gewassen,
Dat fabeltje is allang door geprikt, van die hogere opbrengst van GMO. OP de rest van je onzin dat biologisch voedsel doden veroorzaakt ga ik niet eens in.
Geen hogere opbrengst door GMO
Ondanks twintig jaar onderzoek en dertien jaar commercialisering zijn de biotechbedrijven er met de genetische modificatie van gewassen niet of nauwelijks in geslaagd om de opbrengsten in de Verenigde Staten te verhogen. Dat stelt de Amerikaanse Vereniging van Bezorgde Wetenschappers (UCS) in een nieuw rapport dat de onderzoeksresultaten van meer dan twintig studies over maďs en sojabonen bundelt.
Al jaren trompettert de biotechnologische industrie dat ze de wereld zal voeden, met de belofte van hogere opbrengsten, maar het is een loze belofte gebleken, aldus het UCS. "Na meer dan 3.000 veldproeven worden nog altijd maar twee gemodificeerde genen op grote schaal ingezet, en ze zijn er niet eens in geslaagd om de gewasopbrengsten te verhogen", oordeelt Margaret Mellon, directeur van het voedsel- en milieuprogramma van de UCS. "Die vaststelling wekt weinig vertrouwen over het toekomstpotentieel van deze technologie".
Op basis van de gebundelde onderzoeken concludeert het UCS rapport dat herbicide-tolerante sojabonen en mais de opbrengsten niet hebben verhoogd. Insect-resistente mais kende slechts een marginale stijging. De productiestijging voor beide gewassen in de laatste 13 jaar blijkt voornamelijk te danken aan traditionele veredeling en andere verbeteringen in de bedrijfsvoering.
Noot van de redactie: Meer over het rapport Failure to Yield op de website van de Unie van Bezorgde Wetenschappers.
http://www.gentech.nl/all(...)e_opbrengst_door_gmoMoeder natuur ontmaskert Monsanto als grote bedrieger
Natuurlijke zaden genereren méér winst
Een groeiend aantal boeren mijden genetische gemodificeerde zaden (GMO), maar dit gebeurt niet direct omdat ze een ideologische weerstand hebben tegen deze GMO-industrie, waar de firma Monsanto de scepter zwaait. Volgens deze boeren blijkt uit praktische overwegingen alleen al, dat niet-GMO-zaden (laten we ze a.u.b. ‘natuurlijke zaden’ noemen!) veel productiever zijn en ook meer winst genereren voor het boerenbedrijf.
Het tijdschrift ‘Modern Farmer’ ontdekte dat er een beweging is onder boeren die deze genetically modified organisms (GMO) mijden, uit puur economische redenen alleen al.. “We hebben gewoon minimaal dezelfde, maar vaak hogere opbrengsten met natuurlijk zaden”, aldus gewasconsultant Aaron Bloom, over GMO-zaden.
Deze Bloom weet waar hij over spreekt, want hij werkt zélf sinds 5 jaar alleen nog maar met deze natuurlijk zaden en kwam tot de simpele, maar daarom niet minder schokkende slotsom dat natuurlijke zaden een stuk winstgevender zijn voor het boerenbedrijf alleen al. En dan kijken deze boeren over het algemeen nog niet eens naar alle gezondheidsrisico’s die voortkomen uit het gebruik van de pesticide ‘RoundUp’.
http://www.gewoon-nieuws.(...)als-grote-bedrieger/Research Shows that Monsanto's Big Claims for GMO Food Are Probably Wrong
Oops. The World Food Prize committee’s got a bit of egg on its face—genetically engineered egg. They just awarded the World Food Prize to three scientists, including one from Syngenta and one from Monsanto, who invented genetic engineering because, they say, the technology increases crop yields and decreases pesticide use. (Perhaps not coincidentally, Monsanto and Syngenta are major sponsors of the World Food Prize, along with a third biotech giant, Dupont Pioneer.)
Monsanto makes the same case on its website, saying, “Since the advent of biotechnology, there have been a number of claims from anti-biotechnology activists that genetically modified (GM) crops don’t increase yields. Some have claimed that GM crops actually have lower yields than non-GM crops… GM crops generally have higher yields due to both breeding and biotechnology.”
But that’s not actually the case. A new peer-reviewed study published in the International Journal of Agricultural Sustainability examined those claims and found that conventional plant breeding, not genetic engineering, is responsible for yield increases in major U.S. crops. Additionally, GM crops, also known as genetically engineered (GE) crops, can’t even take credit for reductions in pesticide use. The study’s lead author, Jack Heinemann, is not an anti-biotechnology activist, as Monsanto might want you to believe. “I'm a genetic engineer. But there is a different between being a genetic engineer and selling a product that is genetically engineered,” he states.
The study compared major crop yields and pesticide use in North America, which relies heavily on GE crops, and Western Europe, which grows conventionally bred non-GE crops. The study’s findings are important for the future of the U.S. food supply, and therefore for the world food supply since the U.S. is a major exporter of many staple crops.
Heinemann, a professor of molecular biology at the University of Canterbury in New Zealand and director of the Center for Integrated Research in Biosafety, says he first began looking into the matter after he heard a remark made by Paul Collier in 2010. Both Heinemann and Collier, an Oxford economics professor and author of the bestselling book The Bottom Billion, were speaking at a conference in Zurich.
Collier “made the offhand remark during his talk that because Europe has shunned GMOs [genetically modified organisms], it's lost productivity compared to the US,” Heinemann recalls. “That seemed odd to me. So while he was talking, I went to the FAO [UN Food and Agriculture Organization] database and I had a look at yields for corn. And over the short term, from 1995 to 2010, the US and Western Europe were neck and neck, there was no difference at all. So his assertion that lack of GMOs was causing Europe to fall behind didn't seem true.”
Heinemann attempted to ask Collier for the source of his facts through the conference’s Internet-mediated audience Q&A system, but he never got an answer. He continued poking around for data and stumbled upon what he calls “the textbook example of the problems that come from a low genetic diversity in agriculture” – the 1970 Southern corn leaf blight epidemic.
“Really what happened by 1970 was that upwards of 85 percent of the corn grown in the US was almost genetically identical,” explains Heinemann. “The US is the world's biggest producer of corn and both geographically and in quantity, so when you cover that much land with a crop of such a low genetic diversity, you're simply asking for it to fail… In 1970 a previously unknown pathogen hit the US corn crop and the US almost lost the entire crop. It was a major crisis of the day. The only thing that saved the corn crop was that the weather changed in 1971 and that weather change wasn't as favorable to the pathogen, so it gave farmers and breeders and extra year to swap over the corn germplasm to a variety that wasn't as vulnerable.”
http://www.alternet.org/f(...)out-gm-crop-promisesMaar dit zijn in jouw ogen waarschijnlijk weer allemaal onbetrouwbare bronnen.