... of omdat ze zo'n grote plaat voor hun kop hebben, zodat ze die boodschap nog steeds niet hebben meegekregen.quote:Op dinsdag 19 februari 2013 10:56 schreef Norrage het volgende:
[..]
Integendeel....
Studenten bereiden het vaak wat beter voor. Profs of docenten willen nog wel eens onvoorbereid aan zo'n presentatie beginnen omdat ze denken dat ze het toch wel bij elkaar kunnen lullen...tsja.
Een congres over hersentumoren, eind mei.quote:Op dinsdag 19 februari 2013 02:07 schreef xienix84 het volgende:
[..]
Welk congres in San Sebastian trouwens, want daar ga ik begin Mei naartoe!
Het werkt echter veel slechter voor een deel van de studenten. Daar moet je ook rekening mee houden! Ga als docent nooit van jezelf uit aangezien van mens tot men (en statistisch gezien ook nog eens tussen de geslachten) verschilt welke methode goed werkt. Je kan geen maatwerk leveren maar je kan wel voor een methode kiezen waar iedereen zich goed mee kan reden.quote:Op dinsdag 19 februari 2013 07:58 schreef Jagärtrut het volgende:
Dat vind ik onzin, ik heb liever dat ze luisteren en aantekeningen maken, maar zo wordt dus gedacht!
Jij vertelt het kleurrijk maar een veel belangrijker probleem is dat de mens simpelweg geen fotografisch geheugen heeft. Alleen daarom al is het een taak van de docent om ervoor te zorgen dat alles op papier staat.quote:Op dinsdag 19 februari 2013 08:59 schreef speknek het volgende:
Normaal gesproken probeer ik mijn presentaties zoveel mogelijk plaatjes te geven en zo min mogelijk tekst. Maar bij colleges krijg je dan weer studenten langs die bububu mijn lieve omaatje is overleden dus ik kon er niet bij zijn en ik snap niets van de slides. Niet te doen, dus die probeer ik dan wel informatief te houden, of de tentamenvragen baseren op dingen die wel op de slides staan.
Afhankelijk van je publiek is er niets mis met formules, je moet er alleen voor zorgen dat ze niet dermate veel afleidingen moeten doen dat ze niets meer meekrijgen van wat je zegt. Als je echter een paar formules op een slide plaatst en je schrijft het dermate duidelijk op dat van jouw publiek verwacht mag worden dat ze direct die afleidingen zien dan is er niets mis met het gebruiken van formules op slides. Die meisjes die je leren presenteren zijn zeer waarschijnlijk slecht in wiskunde, vanuit die bias geven ze advies.quote:Op dinsdag 19 februari 2013 10:49 schreef Felagund het volgende:
Toevalligerwijs heb ik deze week een korte cursus Engelse presentatie geven. Gisteren zijn de slides voor de theorie naar ons toegestuurd, het lijkt erop dat er de standaard hints worden gegeven: niet teveel tekst, geen formules, meer met plaatjes uitleggen, etc. Hoewel ik er wel mee eens ben, vind ik het altijd lastig om het op mijn eigen onderwerp toe te passen. Dat is vrij abstract dat juist een formule nog iets van abstractie kan wegnemen bij iemand die er niets van af weet.
Dat gevecht ga je echt niet winnen. If you cant beat them, join them. Netwerken is IMHO een cruciaal onderdeel van wetenschap, hoort bij het spelletje. Kun je een verschrikkelijke hekel aan hebben, is helemaal te begrijpen, maar zolang wetenschap door mensen wordt bedreven gaat dat echt niet veranderen. Wees maar blij dat je niet (meer) in een ziekenhuis werkt, daar is de politiek nog van veel grotere invloed dan op een universiteit.quote:Op dinsdag 19 februari 2013 09:43 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Goed om te horen dat ik niet de enige ben.Denk dat je gelijk hebt dat ons soort mensen (het werkende & klagende type) niet genoeg geduld heeft om zich in te laten met dat soort onzin. Wij willen gewoon wetenschap doen, en niets te maken hebben met alle politiek die komt kijken bij het organiseren van een conferentie, of het zitten in een commissie.
Ik heb gelukkig nog wat krediet bij een aantal ouwe knarren in mijn vakgebied (zal nu onderhand wel op zijn trouwens), dus ik word nog net niet verwezen naar bijzaaltjes, maar het begint knap lastig (en irritant) te worden.
Ik zat wat mee te lurken maar reageer toch even: wat je zegt heeft m.i. weinig met slides te maken; die van mij zijn ook meer illustrerend om wat ik zeg direct duidelijk(er) te maken, als ondersteuning dus. Er moet wel wat op papier staan wat de student rustig kan bestuderen, maar dat is het bijbehorende boek (of dictaat). De presentatie en slides geven de intuitie; details staan in elders uitgewerkt. Leren doen ze dus beter vanuit het boek, en niet vanuit slides.quote:Op dinsdag 19 februari 2013 17:27 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Jij vertelt het kleurrijk maar een veel belangrijker probleem is dat de mens simpelweg geen fotografisch geheugen heeft. Alleen daarom al is het een taak van de docent om ervoor te zorgen dat alles op papier staat.
...
Mwah, dat netwerken leek mij altijd ook vervelend, maar veel meeste onderzoekers (vanuit mijn gebied dan) zijn ook gewoon aardige mensen. Gaat dan min of meer automatisch goed. (Misschien wel dom geluk dat die mensen ook op relevante posities zitten.)quote:Op dinsdag 19 februari 2013 17:48 schreef Shivo het volgende:
[..]
Dat gevecht ga je echt niet winnen. If you cant beat them, join them.
...
Dat heb ik hier eerder ook opgemerkt. Het beste is als de docent een dictaat schrijft en aanvullend een handboek wordt gebruikt zodat de student datgene wat niet duidelijk is kan opzoeken. Speknek merkte op dat de docent hier geen tijd voor krijgt.quote:Op dinsdag 19 februari 2013 18:18 schreef trancethrust het volgende:
[..]
Ik zat wat mee te lurken maar reageer toch even: wat je zegt heeft m.i. weinig met slides te maken; die van mij zijn ook meer illustrerend om wat ik zeg direct duidelijk(er) te maken, als ondersteuning dus. Er moet wel wat op papier staan wat de student rustig kan bestuderen, maar dat is het bijbehorende boek (of dictaat). De presentatie en slides geven de intuitie; details staan in elders uitgewerkt. Leren doen ze dus beter vanuit het boek, en niet vanuit slides.
Ik vind dat colleges dienen ter ondersteuning van het leerproces, niet als verplaatsing ervan. Ok, bijeen vak als wiskunde kan ik me een dictaat nog voorstellen. In de vakken waar ik les in ter, breek ik de laatste etenshqppelijke ontwikkelingen, en licht ik die toe in m'n colleges. M'n solides zijn dan alleen maar om de structuur van de colleges aan te geven, of om bijvoorbeeld oefeningen/discussies aan te geven. Voor colleges die wat interactiever zijn gebruik ik graag prezi, laatst een college gegeven over de Congo, en veel video's en foto's laten zien en dan is dat ideaal.quote:Op dinsdag 19 februari 2013 18:29 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Hoe gaat dat netwerken? Gewoon eens een praatje maken bij conferenties en visitekaartjes uitwisselen?
[..]
Dat heb ik hier eerder ook opgemerkt. Het beste is als de docent een dictaat schrijft en aanvullend een handboek wordt gebruikt zodat de student datgene wat niet duidelijk is kan opzoeken. Speknek merkte op dat de docent hier geen tijd voor krijgt.
Het ging nu om een andere situatie, namelijk de situatie waarin die informatie niet in een dictaat of handboek staat. Als dan de keuze is tussen het volledige verhaal vertellen op de PP-slides of het halve verhaal vertellen dan is het eerste beter. Vanzelfsprekend zou het nog veel beter zijn als de docent een dictaat zou schrijven maar dat was blijkbaar, in ieder geval binnen dat tijdsbestek, geen optie.
Lijkt me de goede manier ja. Een professor hebben die veel mensen kent helpt ook wel. Dat samen met praatjes geven op internationale bijeenkomsten werkt primaquote:Op dinsdag 19 februari 2013 19:41 schreef oompaloompa het volgende:
Ik vind netwerken stom en leuke mensen ontmoeten leuk. Gevolg is dat ik ondertussen een vrij grote groep fijne mensen ken. Dus als je een mij zou vragen "hoe gaat netwerken" zou ik zeggen door gewoon normaal te doen
Ik denk, maar ik ben natuurlijk enorm biased, dat dat gedrag me veel meer opgeleverd heeft dan dat a-relaxte opgefokte handjes schudden.
Vanmiddag werd Prezi ook als voorbeeld gegeven als alternatief. Ik vind het er wel mooi uit zien, maar je presentatie moet er ook geschikt voor zijn, niet ieder onderwerp leent zich ervoor.quote:Op dinsdag 19 februari 2013 07:58 schreef Jagärtrut het volgende:
[..]
Ik heb laatst een college gegeven waar ik een prezi gebruikte, ipv powerpoint. De feedback die ik van m'n studenten kreeg was dat ze het tijdens het college heel fijn vinden, qua verschillende structuur enzo. Maar, toen het tijd was om te leren voor het tentamen hadden ze liever een powerpoint gehad, omdat ze dan de kernboodschap in een keer eraf kunnen halen.
Dat vind ik onzin, ik heb liever dat ze luisteren en aantekeningen maken, maar zo wordt dus gedacht!
Helemaal mee eens.quote:Op dinsdag 19 februari 2013 20:11 schreef ATuin-hek het volgende:
[..]
Lijkt me de goede manier ja. Een professor hebben die veel mensen kent helpt ook wel. Dat samen met praatjes geven op internationale bijeenkomsten werkt primaKreeg vandaag nog een uitnodiging om een paper te reviewen van een editor die ik daar een keer gesproken heb.
Ah, ik zat niet goed te lurken dus :p Helemaal mee eens met wat je zegt. Lijkt me wel een zeldzame situatie wanneer er totaal geen boek te vinden is. Netwerken, precies wat oompaloompa zegt dusquote:Op dinsdag 19 februari 2013 18:29 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Hoe gaat dat netwerken? Gewoon eens een praatje maken bij conferenties en visitekaartjes uitwisselen?
[..]
Dat heb ik hier eerder ook opgemerkt. Het beste is als de docent een dictaat schrijft en aanvullend een handboek wordt gebruikt zodat de student datgene wat niet duidelijk is kan opzoeken. Speknek merkte op dat de docent hier geen tijd voor krijgt.
Het ging nu om een andere situatie, namelijk de situatie waarin die informatie niet in een dictaat of handboek staat. Als dan de keuze is tussen het volledige verhaal vertellen op de PP-slides of het halve verhaal vertellen dan is het eerste beter. Vanzelfsprekend zou het nog veel beter zijn als de docent een dictaat zou schrijven maar dat was blijkbaar, in ieder geval binnen dat tijdsbestek, geen optie.
De nadruk ligt voor mij op het woord ondersteuning, het moet een service zijn naar de studenten. Het woord service kan gemakkelijk verkeerd worden geīnterpreteerd, ik doel hiermee op het op verschillende manieren de stof aangereikt krijgen en het eens wat extra's vertellen wat je niet zo zeer moet weten maar wat wel kan helpen om de stof goed te verweren of wat je inzicht kan vergroten. De basis moet gewoon op papier staan. Onder die basis versta ik alle te kennen theorie, oefeningen met uitwerkingen en eventueel voormalige examens (ofwel op papier ofwel niet maar dan ook niet in de les).quote:Op dinsdag 19 februari 2013 20:11 schreef Jagärtrut het volgende:
[..]
Ik vind dat colleges dienen ter ondersteuning van het leerproces, niet als verplaatsing hiervan.
Ik weet niet of dat dit een taak is van een docent, ik heb de indruk dat dat vanzelf komt, of niet, maar dat het niet een kunstje is wat je leert.quote:Anyways, dat is mijn pedagogische visie. Studenten opleiden om zelfstandig na te denken.
zie hierboven, ik had te vroeg op invoeren gedrukt.quote:Op dinsdag 19 februari 2013 20:23 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
De nadruk ligt voor mij op het woord ondersteuning, het moet een service zijn naar de studenten. Het woord service kan gemakkelijk verkeerd worden geīnterpreteerd, ik doel hiermee op het op verschillende manieren de stof aangereikt krijgen en het eens wat extra's vertellen wat je niet zo zeer moet weten maar wat wel kan helpen om de stof goed te verweren of wat je inzicht kan vergroten. De basis moet gewoon op papier staan. Onder die basis versta ik alle te kennen theorie, oefeningen met uitwerkingen en eventueel voormalige examens (ofwel op papier ofwel niet maar dan ook niet in de les).
'Onze' politici hebben steeds een grote bek over het investeren in de kenniseconomie, dit ondanks dat Nederland steeds minder geld uitgeeft aan het onderwijs en het onderzoek (zie het structureel verdwijnen van de aardgasbaten voor het onderzoek). Het regelen van goede dictaten (vaak volstaat het recyclen van oude dictaten al!) kost relatief weinig en de kwaliteitswinst zou groot zijn. Sowieso zou het onderwijsgeld eens geoormerkt moeten worden, volgens mij zou dat al veel schelen. In België kunnen ze immers wel dictaten schrijven en bij mijn weten krijgen ze daar niet minder geld per student dan in Nederland. Ook zijn de groepen voor de actieve lesvormen veel kleiner.quote:Op dinsdag 19 februari 2013 20:13 schreef Felagund het volgende:
[..]
Vanmiddag werd Prezi ook als voorbeeld gegeven als alternatief. Ik vind het er wel mooi uit zien, maar je presentatie moet er ook geschikt voor zijn, niet ieder onderwerp leent zich ervoor.
Leren van powerpointslides vond ik trouwens verschrikkelijk, meestal kon ik maar de helft terugvinden en herinneren. Dan heb ik het liever meer uitgeschreven in een dictaat of een referentie naar een boek wat je kan gebruiken om te leren.
Bij het oormerken van het onderwijsgeld zouden de verantwoordelijken hier naar alle waarschijnlijkheid wel tijd voor krijgen gezien het budget wat de universiteiten voor onderwijs krijgen (in mijn geval 8000-9000 Euro per jaar per student, toch geen klein bedrag!).quote:Op dinsdag 19 februari 2013 20:26 schreef Jagärtrut het volgende:
[..]
zie hierboven, ik had te vroeg op invoeren gedrukt.
Maar goed, ik praat vanuit een ander perspectief dan jij. De student staat niet altijd vooraan op de uni. Ik heb geen onderwijstijd over om een dictaat te verzorgen, of om de studenten alles aan te reiken. Ik spendeer al teveel tijd aan lesgeven.
Ik begrijp dat (daarom wijs ik niet met mijn vinger naar de individuele docent) maar als het geld wordt geoormerkt (met een voldoende grote pakkans en voldoende zware sancties) dan wordt het hoe dan ook aan onderwijs besteedt. Dan zorgen de 'managers' er wel voor dat je voldoende tijd krijgt voor de onderwijstaak of verdelen ze die onderwijstaak over meer mensen. Althans, dit zou de logische uitkomst moeten zijn. Een gevolg zou kunnen zijn dat postdoccers die nu enkel onderzoek doen ook les moeten gaan geven. Spreek me rustig tegen als jij (of iemand anders) daar anders over denkt.quote:Op dinsdag 19 februari 2013 21:25 schreef trancethrust het volgende:
Het is geen onwil, het is een te hoge werkdruk. Ik ken UHD's die met moeite aan onderzoek toekomen vanwege de lesdruk.
Een andere niet minder realistische verklaring is dat maar een deel van dat geld aan het onderwijs wordt besteed, wat gemakkelijk kan aangezien de universiteiten niet verplicht zijn om dit geld aan onderwijs te besteden. Ik zal eens proberen te achterhalen wat de universiteiten in België per student krijgen, indien dat minder is dan volstaat het bedrag voor de onderwijstaken aangezien ze in België en met kleinere groepen werken voor alle actieve lesvormen (pak hem beet 20 per werkcollege (het maken van oefeningen) en 10-20 per practicumm aar dit verschilt natuurlijk van opleiding tot opleiding) en voor bijna elk vak dictaten gebruiken. Als ik het bedrag vind dan zal ik wel even een linkje plaatsen.quote:8000-9000 euro per student mag dan veel lijken, maar blijkbaar is het niet voldoende om de lesdruk laag te houden.
Heb jij het over het aantal gepubliceerde artikelen? Zo ja, dan vind ik dat dom aangezien je zulke zaken niet kwantitatief kan meten, de kwaliteit is niet kwantitatief uit te drukken en de kwaliteit is belangrijker dan de kwantiteit. Je kan beter een groep van onafhankelijke deskundigen laten beoordelen of dat er goed onderzoek wordt verricht en hoe 'nuttig' dat onderzoek is en hierbij als maatschappij prioriteiten stellen (wat extra investeringen in techniek en fundamentele bčtawetenschap betaalt zich altijd terug, vrijetijdskundig onderzoek of onderzoek naar emancipatie lijkt mij niet heel erg relevant).quote:Een groot probleem is de lag tussen instroom en uitstroom; het geld dat een departement krijgt hangt voornamelijk van het laatste af (in Nederland, op zijn minst 2 jaar terug nog). En dat is erg dom.
Is iemand hier een tegenstander van het Engelse model (dus ook USA) waarin de lesgevende taken strikt worden gescheiden van de onderzoekende taken en waarbij per persoon wordt bekeken of dat hij enkel onderzoek doet, enkel lesgeeft of een combinatie van beiden?quote:Op dinsdag 19 februari 2013 21:45 schreef oompaloompa het volgende:
Dat is de voornaamste reden dat ik, voor veel minder geld, hoop straks een postdoc te doen. Zie te veel gepromoveerden niet meer aan goed onderzoek toe komen door te grote onderwijs druk.
Vraag me af hoe realistisch dat is. In NL krijg je bv 50% onderzoekstijd en 50% onderwijstijd. Hoe meer tijd je in je onderwijs stopt, hoe beter het is maar hoe minder tijd je over hebt. Maakt niet echt uit hoe vast die nummers staan, voor je carriere is het altijd het beste als je slechts het minimum doet om een " voldoende" voor je onderwijs te krijgen.quote:Op dinsdag 19 februari 2013 21:49 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Is iemand hier een tegenstander van het Engelse model (dus ook USA) waarin de lesgevende taken strikt worden gescheiden van de onderzoekende taken en waarbij per persoon wordt bekeken of dat hij enkel onderzoek doet, enkel lesgeeft of een combinatie van beiden?
Ik zie geen nadelen: de personeelsleden zijn meer tevreden en dus doen ze hun werk beter, de studenten krijgen hoogwaardiger onderwijs. Voor specialismes kan de briljante onderzoeker gastlezingen geven.
Slechts een deel van het academisch personeel.quote:Op dinsdag 19 februari 2013 21:53 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
Vraag me af hoe realistisch dat is. In NL krijg je bv 50% onderzoekstijd en 50% onderwijstijd.
Jij stelt dus dat het onderwijs het stiefkindje is op de Nederlandse universiteiten.quote:Hoe meer tijd je in je onderwijs stopt, hoe beter het is maar hoe minder tijd je over hebt. Maakt niet echt uit hoe vast die nummers staan, voor je carriere is het altijd het beste als je slechts het minimum doet om een " voldoende" voor je onderwijs te krijgen.
Ik vraag me af (wat oompaloompa al aangaf) in hoeverre iemand die alleen lesgeeft nog dicht genoeg op de stof (en op de ontwikkelingen in het vakgebied) zit om op een nuttige manier het vak te kunnen geven. Dat is niet bij alle vakken een probleem (vooral als het gaat om de geschiedenis van het vakgebied maar het niet veel uit bijvoorbeeld) maar ik vind dat een docent nog wel een verbinding moet hebben met de wetenschap door middel van onderzoek doen. Ik vraag me daarnaast af of er genoeg mensen te vinden zouden zijn die full-time les willen geven zonder onderzoek te doen.quote:Op dinsdag 19 februari 2013 21:58 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Slechts een deel van het academisch personeel.
[..]
Jij stelt dus dat het onderwijs het stiefkindje is op de Nederlandse universiteiten.
Juist daarom zou het toch goed zijn om de een enkel te laten onderzoeken, de ander enkel te laten onderwijzen en de ander beiden te laten doen. Nu zijn er veel onderzoekers die les moeten geven maar er niets van bakken (ook omdat ze het niet willen). Waarom niet iedereen laten doen waar hij goed in is. Met het Engelse model zouden juist die briljante onderzoekers geen tijd aan onderwijs hoeven te besteden (buiten wat gastlezingen), dat versterkt het onderzoek. De mensen die het lesgeven leuk vinden en hier goed in zijn en die weinig onderzoeksambities hebben zouden beter onderwijs verzorgen dan de huidige docenten. Ik zie geen nadeel.
Ja mijn bv was niet op een handige plek in de zin gezet. Bedoelde niet dat het in nederland 50-50 is, maar dat een voorbeeld in nederland 50-50 zou kunnen zijn...quote:Op dinsdag 19 februari 2013 21:58 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Slechts een deel van het academisch personeel.
[..]
Ja maar dan haal je dus wel de beste onderzoekers uit het onderwijs, ik vermoed sterk dat de beste onderzoekers ook degenen zijn met de meeste en de recentste kennis over de onderwerpen.quote:Jij stelt dus dat het onderwijs het stiefkindje is op de Nederlandse universiteiten.
Juist daarom zou het toch goed zijn om de een enkel te laten onderzoeken, de ander enkel te laten onderwijzen en de ander beiden te laten doen. Nu zijn er veel onderzoekers die les moeten geven maar er niets van bakken (ook omdat ze het niet willen). Waarom niet iedereen laten doen waar hij goed in is. Met het Engelse model zouden juist die briljante onderzoekers geen tijd aan onderwijs hoeven te besteden (buiten wat gastlezingen), dat versterkt het onderzoek. De mensen die het lesgeven leuk vinden en hier goed in zijn en die weinig onderzoeksambities hebben zouden beter onderwijs verzorgen dan de huidige docenten. Ik zie geen nadeel.
Zoals jij zelf aangeeft, voor veel vakken zou het geen probleem zijn, dit geldt m.i. voor bijna alle bachelorvakken en een deel van de mastervakken. Voor andere vakken moet je kennis up to date zijn, de vraag is of dat jij zelf onderzoeker moet zijn om een goede up to date kennis te hebben en dit goed te kunnen uitleggen. Hier durf ik geen stelling over in te nemen.quote:Op dinsdag 19 februari 2013 22:10 schreef Operc het volgende:
[..]
Ik vraag me af (wat oompaloompa al aangaf) in hoeverre iemand die alleen lesgeeft nog dicht genoeg op de stof (en op de ontwikkelingen in het vakgebied) zit om op een nuttige manier het vak te kunnen geven. Dat is niet bij alle vakken een probleem (vooral als het gaat om de geschiedenis van het vakgebied maar het niet veel uit bijvoorbeeld) maar ik vind dat een docent nog wel een verbinding moet hebben met de wetenschap door middel van onderzoek doen. Ik vraag me daarnaast af of er genoeg mensen te vinden zouden zijn die full-time les willen geven zonder onderzoek te doen.
Ik neem dat van jou aan maar waarom dan niet die scheiding maken bij de basisvakken? Voor veel basisvakken kan je zelfs prima een boek gebruiken wat meer dan 100 jaar oud is (wiskunde en natuurkunde). In de USA en de UK hebben ze toch uitstekende ervaringen met die scheiding? Ik weet niet hoe goed de onderzoekskwaliteiten van Walter Lewin (half Americaans half Nederlands, ervaren docent natuurkunde voor MIT) zijn maar zijn lessen zijn legendarisch. Een mooi voorbeeld van hoe het kan.quote:Op dinsdag 19 februari 2013 22:11 schreef oompaloompa het volgende:
Ja maar dan haal je dus wel de beste onderzoekers uit het onderwijs, ik vermoed sterk dat de beste onderzoekers ook degenen zijn met de meeste en de recentste kennis over de onderwerpen.
Maar je wilt wel de studenten opvoeden om zelfstandig te leren? Lijkt me dat juist dat veel tijd kost.quote:Op dinsdag 19 februari 2013 20:26 schreef Jagärtrut het volgende:
[..]
Maar goed, ik praat vanuit een ander perspectief dan jij. De student staat niet altijd vooraan op de uni. Ik heb geen onderwijstijd over om een dictaat te verzorgen, of om de studenten alles aan te reiken. Ik spendeer al teveel tijd aan lesgeven.
Dat station is allang gepasseerd. Iedereen is druk met onderwijs, en onderzoek wordt half in je vrije tijd gedaan. Postdocs zijn meestal al betrokken bij onderzoek. Promovendi geven meer dan hun contractuele 20% les. Er is een tekort aan studentassistenten (maar --voor de verandering-- niet aan geld om deze aan te stellen). Dit verschilt natuurlijk per departement; sommigen harken genoeg geld binnen om de lesdruk laag te houden, maar dat lukt lang niet overal.quote:Op dinsdag 19 februari 2013 21:45 schreef Bram_van_Loon het volgende:
...
Dan zorgen de 'managers' er wel voor dat je voldoende tijd krijgt voor de onderwijstaak of verdelen ze die onderwijstaak over meer mensen. Althans, dit zou de logische uitkomst moeten zijn. Een gevolg zou kunnen zijn dat postdoccers die nu enkel onderzoek doen ook les moeten gaan geven. Spreek me rustig tegen als jij (of iemand anders) daar anders over denkt.
Er kan een probleem zitten bij mismanagement van ICT of gebouwbeheer wat flink wat geld kost, maar dat verschilt per uni en is geen hoofdoorzaak.quote:Een andere niet minder realistische verklaring is dat maar een deel van dat geld aan het onderwijs wordt besteed, wat gemakkelijk kan aangezien de universiteiten niet verplicht zijn om dit geld aan onderwijs te besteden.
Ik zit aan 30-35 per practicum, ben postdoc, en ben betrokken bij onderwijs. Ieder lid van de academische staf, tijdelijk of niet, moet lesgeven wanneer je Nederlands kan. Promovendi geven ook redelijk wat les. Een groot verschil met Nederland is dat er normaliter wel mensen worden aangesteld om 100% les te geven. Daar is blijkbaar geld voor, maar heb me er niet in verdiept waar dat geld precies vandaan komt.quote:Ik zal eens proberen te achterhalen wat de universiteiten in België per student krijgen, indien dat minder is dan volstaat het bedrag voor de onderwijstaken aangezien ze in België en met kleinere groepen werken voor alle actieve lesvormen (pak hem beet 20 per werkcollege (het maken van oefeningen) en 10-20 per practicum maar dit verschilt natuurlijk van opleiding tot opleiding) en voor bijna elk vak dictaten gebruiken. Als ik het bedrag vind dan zal ik wel even een linkje plaatsen.
Nee, het aantal studenten. Een opleiding X kan jarenlang gemiddeld 20 studenten hebben bij instroom, en jaarlijks pakweg 16 die er slagen. Het departement waar de opleiding onder valt krijgt dan geld proportioneel met die 16. Maar stel wordt X superpopulair en komen er 80 studenten per jaar; dan krijgt men nog steeds 5 jaar lang een bedrag proportioneel met die 16, terwijl je op termijn 64 geslaagden per jaar verwacht. De lesdruk gaat omhoog, maar er zijn gedurende die 5 jaar geen middelen om meer mankracht in te schakelen.quote:Heb jij het over het aantal gepubliceerde artikelen?
...
quote:...
- kwaliteit onder druk zit
- de lat lager ligt
Ik zie het verschil niet echt. Net als Belgie zijn er in Nederland posities voor mensen die 100% lesgeven, en theoretisch ook voor 100% onderzoek (maar in de praktijk worden die mensen vriendelijk jedoch dringend verzocht toch iets in onderwijs te doen, wegens eerdergenoemd tekort). Er is gewoon geen geld mensen op 100% onderwijs aan te stellen, zeker bij kleinere departementen. Bovendien, als je er een zeer beperkte hoeveelheid docenten aanneemt, dan loop je ook nog gevaar op tunnelvisie in je opleiding; e.g., je wordt opeens een opleiding statistiek i.p.v. wiskunde.quote:Op dinsdag 19 februari 2013 21:49 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Is iemand hier een tegenstander van het Engelse model (dus ook USA) waarin de lesgevende taken strikt worden gescheiden van de onderzoekende taken en waarbij per persoon wordt bekeken of dat hij enkel onderzoek doet, enkel lesgeeft of een combinatie van beiden?
Ik zie geen nadelen: de personeelsleden zijn meer tevreden en doen waar ze goed in zijn dus doen ze hun werk beter, de studenten krijgen hoogwaardiger onderwijs. Voor specialismes kan de briljante onderzoeker gastlezingen geven.
UU zit er vol meequote:Op dinsdag 19 februari 2013 23:43 schreef RobertoCarlos het volgende:
[..]
Maar je wilt wel de studenten opvoeden om zelfstandig te leren? Lijkt me dat juist dat veel tijd kost.
En waarom heeft iedereen het hier over dictaten??Ik heb aan de UL geen enkel dictaat gezien
Ik twijfel er niet aan dat we het louter aan extra inzet van onderwijzend personeel te danken hebben dat het niet nog veel erger is. Dat wil niet zeggen dat het niet beter kan met een wat andere organisatie.quote:Op woensdag 20 februari 2013 00:12 schreef trancethrust het volgende:
[..]
Dat station is allang gepasseerd. Iedereen is druk met onderwijs, en onderzoek wordt half in je vrije tijd gedaan. Postdocs zijn meestal al betrokken bij onderzoek. Promovendi geven meer dan hun contractuele 20% les. Er is een tekort aan studentassistenten (maar --voor de verandering-- niet aan geld om deze aan te stellen). Dit verschilt natuurlijk per departement; sommigen harken genoeg geld binnen om de lesdruk laag te houden, maar dat lukt lang niet overal.
Ik zie een andere oorzaak maar we moeten inzicht krijgen/hebben in de kostenposten om hier zekerheid over te krijgen. Indien dat niet-geoormerkte onderwijsgeld aan salarissen van al die academische medewerkers wordt besteed en ze zijn slechts 20% van de tijd met het onderwijs bezig zijn dan zou dus feitelijk maar 20% van dat deel van het onderwijsgeld daadwerkelijk aan het onderwijs worden besteed.quote:Er kan een probleem zitten bij mismanagement van ICT of gebouwbeheer wat flink wat geld kost, maar dat verschilt per uni en is geen hoofdoorzaak.
In Nederland wordt 80% van de financiering bepaald door het aantal gedrukte diploma's (wat een belachelijke parameterkeuze!) en het aantal studenten. Hoe meer studenten hoe meer voordeel voor de faculteit want zelfde bijdrage per student maar vaste kosten verdeeld over een groter aantal studenten. In feite dus gewoon een schaalvoordeel. De NRC had 2 jaar geleden een taartdiagram gepubliceerd nadat het nieuwe financieringsstelsel werd ingevoerd.quote:Nee, het aantal studenten. Een opleiding X kan jarenlang gemiddeld 20 studenten hebben bij instroom, en jaarlijks pakweg 16 die er slagen. Het departement waar de opleiding onder valt krijgt dan geld proportioneel met die 16. Maar stel wordt X superpopulair en komen er 80 studenten per jaar; dan krijgt men nog steeds 5 jaar lang een bedrag proportioneel met die 16, terwijl je op termijn 64 geslaagden per jaar verwacht. De lesdruk gaat omhoog, maar er zijn gedurende die 5 jaar geen middelen om meer mankracht in te schakelen.
Dit gebeurt, en samen met de crisis waardoor de eerste geldstroom van universiteiten (geld wat de overheid direct aan de universiteiten geeft om naar eigen inzicht te besteden) is gedecimeerd, betekent dat er departementen zijn die nu al een aantal jaar vrij letterlijk aan het roeien zijn met de riemen die ze hebben. Maar er zit betering in onderhand.
Omdat je met behulp van dictaten het meest efficiënt kan leren.quote:Op dinsdag 19 februari 2013 23:43 schreef RobertoCarlos het volgende:
[..]
Maar je wilt wel de studenten opvoeden om zelfstandig te leren? Lijkt me dat juist dat veel tijd kost.
En waarom heeft iedereen het hier over dictaten??Ik heb aan de UL geen enkel dictaat gezien
De graduate schools in de USA zijn toch een onderdeel van de universiteiten (al dan niet in een eigen gebouw op een eigen terrein)? Voordat ze daar naar toe gaan hebben ze 3 of 4 jaar lang een bacheloropleiding gevolgd aan een normale universiteit (zoals wij hier hebben maar dan veel rijker) waar onderzoek wordt gedaan. Wat zou precies het verschil zijn met hoe onze universiteiten nu zijn?quote:Op dinsdag 19 februari 2013 23:57 schreef speknek het volgende:
Ik zou er niet op tegen zijn als universiteiten graduate schools worden. Ik weet dat er een paar hardop overna zitten te denken. Als je een vak wil leren ga je maar naar het hbo. Universiteiten zijn in de eerste plaatsen onderzoeksinstituten waar je als student onderzoek kunt doen in samenwerking met 'echte' wetenschappers. Basisvakken hebben er eigenlijk geen plaats. De basis zou je al moeten hebben of jezelf autodidact aanleren.
Ik heb het idee dat je wel quote, maar niet echt leest. Er wordt geld besteed aan academische medewerkers die 20% aan onderwijs doen. Maar ze doen meer. Geld wordt besteedt aan mensen die 0% onderwijs doen. Maar ze doen meer. Geld wordt besteedt aan medewerkers die 50% lesgeven. Maar ze doen meer. Heel soms wordt er geld besteed aan iemand die 100% lesgeeft.quote:Op woensdag 20 februari 2013 00:23 schreef Bram_van_Loon het volgende:
...
Ik zie een andere oorzaak maar we moeten inzicht krijgen/hebben in de kostenposten om hier zekerheid over te krijgen. Indien dat niet-geoormerkte onderwijsgeld aan salarissen van al die academische medewerkers wordt besteed en ze zijn slechts 20% van de tijd met het onderwijs bezig zijn dan zou dus feitelijk maar 20% van dat deel van het onderwijsgeld daadwerkelijk aan het onderwijs worden besteed.
Bovendien denk ik niet dat die 8500 euro alleen voor onderwijs bedoeld is, en denk ik niet dat alle kosten te differentieren zijn in danwel onderzoekskosten, danwel onderwijskosten (ICT bijvoorbeeld).quote:Het zal wel niet maar heeft iemand van jullie toegang tot een uitgebreid kostenplaatje waaruit voor elke Euro van die pak hem beet 8500 Euro die de universiteit voor een bčta- of 'bčta'-student krijgt aan wordt besteed?
Wat je beschrijft is niet simpel en schroeft de toch al grote bureaucratie op Nederlandse universiteiten nog een paar tandjes hoger. Liever niet. Zelfs Belgie regelt dingen niet op tot in zulke details.quote:Ik begrijp dergelijk beleid niet. Je kan ook gewoon simepelweg het volgende doen:
- regels opstellen hoeveel studenten per lesvorm
- aantal contacturen op papier zetten, gespecificeerd naar vorm
- kosten berekenen per soort contactuur (gemiddeld)
- in functie hiervan financiering aanvragen bij de overheid, die de overheid geeft zolang de berekening klopt en het wordt uitgevoerd
- bij een veranderend aantal studenten opnieuw de kosten berekenen.
Zo moeilijk is dat toch niet?
Vind jij. Maar niet alle uni's hebben dictaten.... en gewoon het boek lezen is misschien eigenlijk wel de bedoeling...quote:Op woensdag 20 februari 2013 00:25 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Omdat je met behulp van dictaten het meest efficiënt kan leren.
Ik lees zorgvuldig en ik interpreteer prima, ik scheid alleen zeer bewust twee discussies die jij hier nu vermengt: de totale som geld en hoe de som geld wordt verdeeld. Mij ging het om het laatste, of dat het onderwijsgeld daadwerkelijk voor 100% aan het onderwijs wordt besteed. Ik ben het met jou eens dat de Nederlandse overheid te weinig investeert in de universiteiten, ik ben een fel tegenstander van de structurele bezuinigingen en de grootte hiervan, dat heb ik hier (op het forum) al vaker opgemerkt. Die investeringen zouden toch wel terug worden verdiend (in ieder geval investeringen in bčtawetenschap) dus waarom niet?quote:Op woensdag 20 februari 2013 00:41 schreef trancethrust het volgende:
[..]
Ik heb het idee dat je wel quote, maar niet echt leest. Er wordt geld besteed aan academische medewerkers die 20% aan onderwijs doen. Maar ze doen meer. Geld wordt besteedt aan mensen die 0% onderwijs doen. Maar ze doen meer. Geld wordt besteedt aan medewerkers die 50% lesgeven. Maar ze doen meer. Heel soms wordt er geld besteed aan iemand die 100% lesgeeft.
Twee mogelijkheden: (1) het aantal fte dat aan onderwijs is aangesteld staat in rato met wat het departement binnenkrijgt aan student-gerelateerde funding, of (2) dat is niet het geval. Ad 1: er is te weinig geld voor onderwijs. Ad 2: er wordt teveel geld uitgegeven aan onderzoek. Maar onderzoek wordt al op een lager pitje gezet vanwege een gebrek aan mankracht in onderwijs. Tot op het niveau dat er een serieuze rem zit op onderzoek. Conclusie: er is niet genoeg geld.
Voor mij is het de vraag of dat het wel of niet de intentie van de overheid is dat dat geld volledig aan onderwijs wordt besteed. De overheid zelf schermde er mee dat dat wel het geval is, zie de discussies over het instellingstarief en de Halbeheffing.quote:Bovendien denk ik niet dat die 8500 euro alleen voor onderwijs bedoeld is, en denk ik niet dat alle kosten te differentieren zijn in danwel onderzoekskosten, danwel onderwijskosten (ICT bijvoorbeeld).
Ik vind het best wel simpel, of dat het wel of niet de bureacratie te sterk zou doen toenemen (een beetje mag best gezien de betere verdeling) moeten deskundigen maar bepalen, wie dat ook zijn.quote:Wat je beschrijft is niet simpel en schroeft de toch al grote bureaucratie op Nederlandse universiteiten nog een paar tandjes hoger. Liever niet. Zelfs Belgie regelt dingen niet op tot in zulke details.
Dan zijn het onderwijs en het onderzoek vermengd. Het lijkt mij dus juist goed om het onderwijs en het onderzoek volledig te scheiden qua financiering. Bij het onderwijs wordt er puur gekeken naar wat het kost om goed onderwijs te geven (normeringen!), bij het onderzoek wordt er gekeken naar de kosten en het nut. Ik zie het niet zo zitten om het de universiteiten zelf uit te zoeken, ik vrees in dat geval het ergste voor de bčtawetenschappen.quote:Mijn oplossing zou decentralisatie zijn; geef elke universiteit een zak geld naargelang de economische waarde voor Nederland (wat dat ook moge betekenen), en laat de universiteiten de rest zelf uitvogelen.
Bij universiteiten waar ze dictaten gebruiken blijken de meeste studenten dat te vinden. Er zijn er ook die wel PP-slides gebruiken, als die er zijn voor dat vak, maar dat is geen probleem. Het niet kunnen gebruiken van een dictaat is dat wel.quote:
Tegenwoordig niet, vroeger wel. In Nederland anno 2013 niet, in België anno 2013 wel, voor de meeste vakken bij alle opleidingen van alle universiteiten. Jij studeert toch in Maastricht? (ik neem aan dat de L voor Limburg staat). Vraag het dan maar eens aan studenten die ook in Hasselt les hebben.quote:Maar niet alle uni's hebben dictaten....
Niet praktisch uitvoerbaar als je 34 contacturen per week hebt en je ook nog wekelijks in je vrije tijd aan practica (voorbereiding en verslagen) moet werken. Het werktempo ligt hier twee keer zo hoog als in de USA, die handboeken zijn primair geschreven voor de Americaanse (bewust 'verkeerd' gespeld) universiteiten. De teksten zijn dermate langdradig dat het praktisch onbegonen werk is om ze allemaal te lezen naast alles lessen. Indien we maar 15 contacturen per week zouden hebben dan zou het heel misschien kunnen, momenteel ken ik geen student die het doet.quote:en gewoon het boek lezen is misschien eigenlijk wel de bedoeling...
Wijze woorden, maar ik ga het toch op mijn manier doen. "If you can't beat them, join them" verschilt maar heel weinig van "If you are both rolling through the mud, you are going to get dirty".quote:Op dinsdag 19 februari 2013 17:48 schreef Shivo het volgende:
[..]
Dat gevecht ga je echt niet winnen. If you cant beat them, join them. Netwerken is IMHO een cruciaal onderdeel van wetenschap, hoort bij het spelletje. Kun je een verschrikkelijke hekel aan hebben, is helemaal te begrijpen, maar zolang wetenschap door mensen wordt bedreven gaat dat echt niet veranderen. Wees maar blij dat je niet (meer) in een ziekenhuis werkt, daar is de politiek nog van veel grotere invloed dan op een universiteit.
Ik heb zoiets gedaan, telt dat ook? Baan in een Amerikaans (academisch) ziekenhuis gecombineerd met een promotie op een Nederlandse universiteit. Zag "mijn" universiteit pas voor de eerste keer toen ik mijn proefschrift in ging dienen. Door de jaren heen heb ik mijn promotor maar liefst drie keer gezien en gesproken.quote:Op woensdag 20 februari 2013 07:22 schreef Reya het volgende:
Hallo. Een combinatie van interesse en professionele redenen doet mij overwegen om te starten met een PhD. Zijn er hier mensen die een PhD combineren met een (niet-academische) baan?
Hier reageer ik niet eens op...... je hebt geen flauw idee waar je het over hebt.....quote:Op woensdag 20 februari 2013 01:02 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Bij universiteiten waar ze dictaten gebruiken blijken de meeste studenten dat te vinden. Er zijn er ook die wel PP-slides gebruiken, als die er zijn voor dat vak, maar dat is geen probleem. Het niet kunnen gebruiken van een dictaat is dat wel.
[..]
Tegenwoordig niet, vroeger wel. In Nederland anno 2013 niet, in België anno 2013 wel, voor de meeste vakken bij alle opleidingen van alle universiteiten. Jij studeert toch in Maastricht? (ik neem aan dat de L voor Limburg staat). Vraag het dan maar eens aan studenten die ook in Hasselt les hebben.
[..]
Niet praktisch uitvoerbaar als je 34 contacturen per week hebt en je ook nog wekelijks in je vrije tijd aan practica (voorbereiding en verslagen) moet werken. Het werktempo ligt hier twee keer zo hoog als in de USA, die handboeken zijn primair geschreven voor de Americaanse (bewust 'verkeerd' gespeld) universiteiten. De teksten zijn dermate langdradig dat het praktisch onbegonen werk is om ze allemaal te lezen naast alles lessen. Indien we maar 15 contacturen per week zouden hebben dan zou het heel misschien kunnen, momenteel ken ik geen student die het doet.
Neeneenee. Ik bedoel, ongeacht allocatie, er is niet genoeg geld. Als je onderzoekers ontslaat (en negeert welke problemen dat brengt, ook voor onderwijs) en je neemt een fulltime docent aan, dan is er op papier +0.5fte onderwijskracht, maar in de praktijk op zijn hoogst +0.25fte. Personeelskosten wijzigen nagenoeg niet. D.w.z., je gaat het nooit opeens wel redden als je je geld anders besteedt.quote:Op woensdag 20 februari 2013 00:53 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Ik lees zorgvuldig en ik interpreteer prima, ik scheid alleen zeer bewust twee discussies die jij hier nu vermengt: de totale som geld en hoe de som geld wordt verdeeld. Mij ging het om het laatste, of dat het onderwijsgeld daadwerkelijk voor 100% aan het onderwijs wordt besteed. Ik ben het met jou eens dat de Nederlandse overheid te weinig investeert in de universiteiten, ik ben een fel tegenstander van de structurele bezuinigingen en de grootte hiervan, dat heb ik hier (op het forum) al vaker opgemerkt. Die investeringen zouden toch wel terug worden verdiend (in ieder geval investeringen in bčtawetenschap) dus waarom niet?
[..]
Voor mij is het de vraag of dat het wel of niet de intentie van de overheid is dat dat geld volledig aan onderwijs wordt besteed. De overheid zelf schermde er mee dat dat wel het geval is, zie de discussies over het instellingstarief en de Halbeheffing.
De meeste kosten zijn prima te differentiëren, voor ICT is het inderdaad wat lastig maar daar kom je wel uit of je gebruikt daar een apart potje voor.
[..]
Ik vind het best wel simpel, of dat het wel of niet de bureacratie te sterk zou doen toenemen (een beetje mag best gezien de betere verdeling) moeten deskundigen maar bepalen, wie dat ook zijn.
Jij kent het Belgische systeem?
[..]
Dan zijn het onderwijs en het onderzoek vermengd. Het lijkt mij dus juist goed om het onderwijs en het onderzoek volledig te scheiden qua financiering. Bij het onderwijs wordt er puur gekeken naar wat het kost om goed onderwijs te geven (normeringen!), bij het onderzoek wordt er gekeken naar de kosten en het nut. Ik zie het niet zo zitten om het de universiteiten zelf uit te zoeken, ik vrees in dat geval het ergste voor de bčtawetenschappen.
Vaak komt het nut pas achteraf op totaal onvoorspelbare manieren.quote:Op woensdag 20 februari 2013 00:53 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Het lijkt mij dus juist goed om het onderwijs en het onderzoek volledig te scheiden qua financiering.......... bij het onderzoek wordt er gekeken naar de kosten en het nut.
Ook helemaal waar. Jammer dat het NWO tegenwoordig ook steeds meer naar `nuttig' onderzoek toeschuift.quote:Op woensdag 20 februari 2013 13:24 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
Vaak komt het nut pas achteraf op totaal onvoorspelbare manieren.
Je wilt niet (lijkt mij) dat i.p.v. vernieuwend en baanbrekend risico onderzoek, of heel erg fundamenteel maar niet direct toepasbaar onderzoek niet gedaan wordt omdat universiteiten meer geld krijgen voor "loodgieterswerk". risicoloos voorspelbaar, maar praktisch toepasbaar werk. Dat onderzoek kan net zo gemakelijk voor een groot deel door het bedrijfsleven gefinancieerd worden.
Succes! Hier ong. hetzelfde gehad, paper in 1,5 week geschreven. Resultaten lagen er grotendeels al wel, scheelt behoorlijkquote:Op woensdag 20 februari 2013 14:01 schreef Jagärtrut het volgende:
beuh, ik was vorig jaar mei nogal ambiteus, en 2 abstracts ingestuurd naar een conferentie. Nu zijn ze allebei geaccepteerd, en moet ik twee papers schrijven. Eentje met een collega, maar die besloot zwanger te worden en een kind te krijgen, en eentje alleen. Nu heb ik zes weken om twee papers van A tot Z te schrijven, stress!
ja, ik moet zelfs nog m'n datasets samenstellen...quote:Op woensdag 20 februari 2013 14:11 schreef trancethrust het volgende:
[..]
Succes! Hier ong. hetzelfde gehad, paper in 1,5 week geschreven. Resultaten lagen er grotendeels al wel, scheelt behoorlijk
Wij worden geacht een paper te schrijven, geen paper presenteren zou m'n reputatie niet goed doen. Maar goed, ik kan rustig dezelfde paper (of een bewerkte versie ervan) insturen ter publicatie. papers voor conferenties hoeven dan ook niet klaar te zijn, het mag rustig een eerste draft zijn.quote:Op woensdag 20 februari 2013 14:16 schreef Lyrebird het volgende:
Ik schrijf nooit papers voor een conferentie (of conferentie proceedings), want die zijn niet peer-reviewed en tellen dus niet mee. En met een beetje pech word je nog beticht van plagiaat/double dipping als je later een peer-reviewed artikel over hetzelfde werk probeert te publiceren. Als ze blijven zeuren om papier, dan stuur ik het abstract in.
Neig ik ook toe; heb sterk de voorkeur voor journals. Probeer het nu wel andersom te doen though: van het journal-artikel kleine future-work items of details in proceedings zetten. Wordt dan ook een soort PR voor het `echte' artikel. Hoop ik dan, heb de strategie nog niet getestquote:Op woensdag 20 februari 2013 14:16 schreef Lyrebird het volgende:
Ik schrijf nooit papers voor een conferentie (of conferentie proceedings), want die zijn niet peer-reviewed en tellen dus niet mee. En met een beetje pech word je nog beticht van plagiaat/double dipping als je later een peer-reviewed artikel over hetzelfde werk probeert te publiceren. Als ze blijven zeuren om papier, dan stuur ik het abstract in.
In het wereldje van mijn echtgenote werkt het schijnbaar ook zo. Is ze dagen bezig met zo'n paper. Ik doe dat in twee minuten. Copy van het abstract en hup paste. Send.quote:Op woensdag 20 februari 2013 14:21 schreef Jagärtrut het volgende:
[..]
Wij worden geacht een paper te schrijven, geen paper presenteren zou m'n reputatie niet goed doen. Maar goed, ik kan rustig dezelfde paper (of een bewerkte versie ervan) insturen ter publicatie. papers voor conferenties hoeven dan ook niet klaar te zijn, het mag rustig een eerste draft zijn.
Hiermee etaleer jij jouw gebrek aan kennis.quote:Op woensdag 20 februari 2013 08:31 schreef RobertoCarlos het volgende:
[..]
Hier reageer ik niet eens op...... je hebt geen flauw idee waar je het over hebt.....
Fundamenteel bčtaonderzoek beschouw ik per definitie als nuttig, precies om de reden die jij aanhaalt.quote:Op woensdag 20 februari 2013 13:24 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
Vaak komt het nut pas achteraf op totaal onvoorspelbare manieren.
Wat is nuttiger, het Higgs-deeltje proberen op te sporen, of een geneesmiddel tegen borstkanker onderzoeken?quote:Op woensdag 20 februari 2013 15:37 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Fundamenteel bčtaonderzoek beschouw ik per definitie als nuttig, precies om de reden die jij aanhaalt.
In dit specifieke geval neig ik ernaar om te antwoorden dat het laatste nuttiger is maar als het om een natuurkundige ontdekking zou gaan die mogelijk een revolutie kan veroorzaken (het higgsdeeltje was al bekend, ze moesten het enkel nog even bewijzen) zoals bij twee van de drie fameuze publikaties van Einstein het geval was dan zou mijn antwoord zijn dat je het onmogelijk kan voorspellen. Het leuke van fundamentele wetenschap is dat je dat vaak niet van tevoren ziet aankomen. Ik redeneer daarom als volgt: x% van dat onderzoek leidt tot revoluties dus laat al dat onderzoek maar plaatsvinden zolang deskundigen van mening zijn dat het onderzoek kwalitatief goed is.quote:Op woensdag 20 februari 2013 15:42 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
Wat is nuttiger, het Higgs-deeltje proberen op te sporen, of een geneesmiddel tegen borstkanker onderzoeken?
Het higgsdeeltje niet vinden zou een revolutie betekenen.quote:Op woensdag 20 februari 2013 15:45 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
In dit specifieke geval neig ik ernaar om te antwoorden dat het laatste nuttiger is maar als het om een natuurkundige ontdekking zou gaan die mogelijk een revolutie kan veroorzaken (het higgsdeeltje was al bekend, ze moesten het enkel nog even bewijzen) zoals bij twee van de drie fameuze publikaties van Einstein het geval was dan zou mijn antwoord zijn dat je het onmogelijk kan voorspellen. Het leuke van fundamentele wetenschap is dat je dat vaak niet van tevoren ziet aankomen. Ik redeneer daarom als volgt: x% van dat onderzoek leidt tot revoluties dus laat al dat onderzoek maar plaatsvinden zolang deskundigen van mening zijn dat het onderzoek kwalitatief goed is.
Dat is waar.quote:Op woensdag 20 februari 2013 15:48 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
Het higgsdeeltje niet vinden zou een revolutie betekenen.
Emancipatie, vrijetijdskunde, communicatiekunde vs. biomedisch, biologisch, natuurkundig, wiskundig, ...quote:Mijn punt is dat het abstract heel erg mooi is om te zeggen dat nut subsidie zou moeten bepalen, maar dat:
1. nut moeilijk te vorspelen is
en
2. nut een subjectief begrip is
Zolang je niet kunt definieren wat uberhaupt nut is, of zolang mensen daar niet gezamelijk het over eens zijn, kun je dat onmogelijk als criterium gebruiken.
Ja maar tegelijkertijd zijn er enorm veel vrouwen en minorities die enorm veel vooruitgang hebben geboekt in hun leven door policies die geimplementeerd zijn als gevolg van emancipatie en racisme onderzoek.quote:Op woensdag 20 februari 2013 15:52 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Dat is waar.
[..]
Emancipatie, vrijetijdskunde, communicatiekunde vs. biomedisch, biologisch, natuurkundig, wiskundig, ...
Het lijkt me verstandig om in de tweede categorie meer te investeren. Simpelweg omdat de resultaten hard zijn en het ons veel welvaart kan bezorgen (korte en lange termijn) terwijl bij de eerste categorie de ruimte voor speculatie best wel hoog is. Dat had ik in gedachte bij het typen van die zin, niet de strijd tussen fundamenteel en toegepast onderzoek. Geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om te stellen dat fundamenteel onderzoek minder belangrijk is. Ik ben een pleitbezorger van fundamenteel onderzoek, ook op dit forum heb ik eens een pleidooi gehouden voor fundamenteel onderzoek.
Je initiele probleem was dat geld voor de student niet bij de student zou aankomen. Nu heb je het over iets anders, en bovendien zie ik geen causaliteit tussen een zak geld en een 1:10 verhouding van beta vs non-beta, en bovendien zie ik niet in waarom zo'n verhouding erg is wetenschappelijk gezien, aannemende dat de vraag vanuit studenten diezelfde proporties heeft.quote:Op woensdag 20 februari 2013 15:52 schreef Bram_van_Loon het volgende:
...
Ik ben het met je eens dat het een lastig criterium is maar ik vrees voor de gevolgen wanneer elke universiteit 1 zak geld krijgt. Daar sta je dan met 500 bčtastudenten vs. 5000 niet-bčtastudenten.
Wat is de verhouding onderzoek/schrijven nou bij zo'n paper? In hoeverre is dat te vergelijken met een (kwalitatieve) paper van 10-15 kantjes die je schrijft voor een master?quote:Op woensdag 20 februari 2013 14:11 schreef trancethrust het volgende:
[..]
Succes! Hier ong. hetzelfde gehad, paper in 1,5 week geschreven. Resultaten lagen er grotendeels al wel, scheelt behoorlijk
Wat doen ze daar dan met die paper? Ik bedoel: je moet toch 'alleen' een presentatie houden met sheets?quote:Op woensdag 20 februari 2013 14:21 schreef Jagärtrut het volgende:
[..]
Wij worden geacht een paper te schrijven, geen paper presenteren zou m'n reputatie niet goed doen. Maar goed, ik kan rustig dezelfde paper (of een bewerkte versie ervan) insturen ter publicatie. papers voor conferenties hoeven dan ook niet klaar te zijn, het mag rustig een eerste draft zijn.
Ik ben slecht in schrijven en denk ik relatief goed in onderzoek bedenken en doen. Ik spendeer veeeeeeeeeeeeeeeeeeel meer tijd aan schrijven dan aan onderzoek, maar denk dat ik niet representatief ben. Dat gezegd hebbende denk ik dat over het algemeen binnen sociale wetenschappen schrijven en alles dat daarbij hoort over het algemeen meer tijd kost dan onderzoek.quote:Op woensdag 20 februari 2013 17:36 schreef RobertoCarlos het volgende:
[..]
Wat is de verhouding onderzoek/schrijven nou bij zo'n paper? In hoeverre is dat te vergelijken met een (kwalitatieve) paper van 10-15 kantjes die je schrijft voor een master?
(vakgebied maakt me niet zoveel uit, maar sociale wetenschappen is makkelijker)
Ik geeft dat juist helemaal niet aan.quote:Op dinsdag 19 februari 2013 22:20 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Zoals jij zelf aangeeft, voor veel vakken zou het geen probleem zijn, dit geldt m.i. voor bijna alle bachelorvakken en een deel van de mastervakken. Voor andere vakken moet je kennis up to date zijn, de vraag is of dat jij zelf onderzoeker moet zijn om een goede up to date kennis te hebben en dit goed te kunnen uitleggen. Hier durf ik geen stelling over in te nemen.
Dit is denk ik het grootste probleem met studenten van nu. Ze moeten alles zo makkelijk mogelijk aangeboden krijgen, elke zin die overbodig is, wordt slecht bevonden. Juist een onderdeel van studeren is dat je zelf de kennis tot je neemt. Door colleges van docenten en onderzoekers worden de hoofdlijnen wat duidelijker en is er ruimte voor vragen over onduidelijkheden of moeilijke begrippen/methodes. Maar verder moet je zelf aan de slag. Een dictaat is dan eerder een teken van luiheid dan van academische interesse.quote:Op woensdag 20 februari 2013 00:25 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Omdat je met behulp van dictaten het meest efficiënt kan leren.
- fatsoenlijke uitleg met normale teksten in plaats van een samenvatting in telegramstijl
- geen overbodige uitleg en belachelijk langdradige uitleg (handboek)
- uitleg die is aangepast aan het niveau en de kennis van de studenten
Zeker voor de UM zou dat erg handig zijn aangezien de studenten daar sterk afhankelijk zijn van zelfstudie.
die paper lezen ze,en geven ze commentaar op. Tevens worden ze upgeload, en is het dus ook een manier om een onderwerp al een beetje te claimen...quote:Op woensdag 20 februari 2013 17:37 schreef RobertoCarlos het volgende:
[..]
Wat doen ze daar dan met die paper? Ik bedoel: je moet toch 'alleen' een presentatie houden met sheets?
Maar wat is verder dan het doel van die paper? Als intro op de seminar/congres/conference? Voor de bezoekers om thuis nog eens de stof dieper na te lezen? Mijn beeld van zo'n conferentie is dat een spreker een verhaal vertelt en that's it, maar daar heb je helemaal geen paper voor nodig toch? Oftewel: wat mis ik hier?quote:Op woensdag 20 februari 2013 19:37 schreef Jagärtrut het volgende:
[..]
die paper lezen ze,en geven ze commentaar op. Tevens worden ze upgeload, en is het dus ook een manier om een onderwerp al een beetje te claimen...
De conferentie is er om je werk te presenteren. Je werk, dat is je paper. Dus, je schrijft een paper, presenteert hem, krijgt feedback, herschrijft de paper en stuurt hem op ter publicatie. Ik lees graag interessante papers na de conferentie grondig, als ik bij een interessant panel was. Elk panel heeft ook een discussiant, die feedback op alle papers geeft...quote:Op woensdag 20 februari 2013 19:51 schreef RobertoCarlos het volgende:
[..]
Maar wat is verder dan het doel van die paper? Als intro op de seminar/congres/conference? Voor de bezoekers om thuis nog eens de stof dieper na te lezen? Mijn beeld van zo'n conferentie is dat een spreker een verhaal vertelt en that's it, maar daar heb je helemaal geen paper voor nodig toch? Oftewel: wat mis ik hier?
Maar dit verschilt ook per discipline; ik ga het liefst naar conferenties waar geen proceedings zijn, at all. Mensen sturen abstracts op en op die basis worden sprekers geselecteerd. Resultaat hoeft er nog (lang) niet te zijn, of mag allang gepubliceerd zijn. Doel is dan puur informatie delen, ideeen opdoen, kruisbestuivingen. Voorkomt ook refereeen van papers die eigenlijk gewoon niet af zijn.quote:Op woensdag 20 februari 2013 19:56 schreef Jagärtrut het volgende:
[..]
De conferentie is er om je werk te presenteren. Je werk, dat is je paper. Dus, je schrijft een paper, presenteert hem, krijgt feedback, herschrijft de paper en stuurt hem op ter publicatie. Ik lees graag interessante papers na de conferentie grondig, als ik bij een interessant panel was. Elk panel heeft ook een discussiant, die feedback op alle papers geeft...
Ok, ik snap hemquote:Op woensdag 20 februari 2013 19:56 schreef Jagärtrut het volgende:
[..]
De conferentie is er om je werk te presenteren. Je werk, dat is je paper. Dus, je schrijft een paper, presenteert hem, krijgt feedback, herschrijft de paper en stuurt hem op ter publicatie. Ik lees graag interessante papers na de conferentie grondig, als ik bij een interessant panel was. Elk panel heeft ook een discussiant, die feedback op alle papers geeft...
Dat was mijn beeld idd., maar kennelijk verschilt dat dus per vakgebiedquote:Op woensdag 20 februari 2013 20:11 schreef trancethrust het volgende:
[..]
Maar dit verschilt ook per discipline; ik ga het liefst naar conferenties waar geen proceedings zijn, at all. Mensen sturen abstracts op en op die basis worden sprekers geselecteerd. Resultaat hoeft er nog (lang) niet te zijn, of mag allang gepubliceerd zijn. Doel is dan puur informatie delen, ideeen opdoen, kruisbestuivingen. Voorkomt refereeen van papers die eigenlijk gewoon niet af zijn.
bij ons worden bijna geen conference proceedings uitgegeven. Zeker niet op de grote conferenties, wellicht op hele kleine.quote:Op woensdag 20 februari 2013 20:11 schreef trancethrust het volgende:
[..]
Maar dit verschilt ook per discipline; ik ga het liefst naar conferenties waar geen proceedings zijn, at all. Mensen sturen abstracts op en op die basis worden sprekers geselecteerd. Resultaat hoeft er nog (lang) niet te zijn, of mag allang gepubliceerd zijn. Doel is dan puur informatie delen, ideeen opdoen, kruisbestuivingen. Voorkomt ook refereeen van papers die eigenlijk gewoon niet af zijn.
Je moet een onderscheid maken tussen de benodigde kennis en wat je ermee doet.quote:Op woensdag 20 februari 2013 19:32 schreef Operc het volgende:
Aan de andere kant: als je echt de hele bachelor en ongeveer de halve master kunt teren op oude kennis zonder daar als docent wat nieuwe inzichten bij te voegen, dan vraag ik me af hoe hoog het onderwijs niveau is.
Ik denk dat er ook hier een kloof is tussen de twee soorten vakgebieden. Het geldt zeker niet uitsluitend voor bčtastudenten maar bčtastudenten moeten gebruik maken van Americaanse handboeken en die boeken hebben helaas vaak een relatief lage informatiedichtheid. Met andere woorden, ze gebruiken 4 bladzijden om iets uit te leggen wat op een halve bladzijde kan worden uitgelegd. Het is echt niet haalbaar voor een student om al die teksten te lezen, ik ken geen student die dat lukt. Ook niet de studenten die steeds achten en negens halen. Presentatieslides zijn véél te oppervlakkig, die boeken zijn veel te langdradig. Dat is slechts 1 motief voor het gebruiken van dictaten, het andere motief is zeker niet minder belangrijk: aanvullende stof die niet in een standaard handboek staat.quote:Dit is denk ik het grootste probleem met studenten van nu. Ze moeten alles zo makkelijk mogelijk aangeboden krijgen, elke zin die overbodig is, wordt slecht bevonden.
Het is afhankelijk vanuit wiens en welk perspectief je het bekijkt. Het is erg efficiënt, verwar efficiënt niet met gemakkelijk. Hoe efficiënter hoe meer winst veronderstellende dat je de inhoud van de dictaten goed aanpast aan het niveau van de studenten.quote:Maar verder moet je zelf aan de slag. Een dictaat is dan eerder een teken van luiheid dan van academische interesse.
Nee, ik gebruik dat niet als argument, het gaat om de efficiëntie, het niveau heeft er weinig mee te maken.quote:En wat betreft uitleg aangepast aan het niveau van de studenten: Je geeft in andere posts al aan dat het niveau van de opleiding bepaald moet worden door de universiteit, terwijl je het als omgekeerd argument gebruikt voor het dictatensysteem.
Het valt te verwachten dat het geld evenredig verdeeld zou worden met het aantal studenten terwijl bčtaonderzoek relatief duur is (niet al het bčtaonderzoek, wiskundig onderzoek is erg goedkoop) en zeer veel maatschappelijk nut heeft (bijv. alle technologie die we gebruiken en hiermee het grootste deel van onze welvaart). Bčtaonderwijs is moeilijker (net als excelleren bij een niet-bčtaopleiding) dus automatisch krijg je veel minder studenten. Dat maakt het niet minder relevant.quote:Op woensdag 20 februari 2013 16:09 schreef trancethrust het volgende:
[..]
Je initiele probleem was dat geld voor de student niet bij de student zou aankomen. Nu heb je het over iets anders, en bovendien zie ik geen causaliteit tussen een zak geld en een 1:10 verhouding van beta vs non-beta, en bovendien zie ik niet in waarom zo'n verhouding erg is wetenschappelijk gezien, aannemende dat de vraag vanuit studenten diezelfde proporties heeft.
Vastgesteld hebbende dat dit nergens op sloeg was jouw idee sterkere regulering van geldstroom en die van mij juist deregulering, met allebei dus het doel een andere verdeling van het geld en wel (grotendeels) onafhankelijk van de in- en uitstroom van studenten. Het geven van een zak geld laat universiteiten vrij in behalen wat ze willen (excelleren in bepaalde gebieden naargelang hun sterkte), en heeft geen zieke incentive meer om zoveel mogelijk studenten aan te trekken en een diploma te geven.quote:Op donderdag 21 februari 2013 01:52 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Het valt te verwachten dat het geld evenredig verdeeld zou worden met het aantal studenten
...
Je zal mij nooit horen zegen dat bčtastudenten beter zijn (betere studenten dan de niet-excellerende niet-bčtastudenten, niet beter), mijn punt was dat het bčta-onderzoek de basis is van al onze technologie en dus ook de basis is van onze welvaart. Het gaat er niet om dat bčta daarom al dan niet beter is, het gaat er om dat investeringen in dergelijk onderzoek heel erg nuttige gevolgen kunnen hebben voor de maatschappij. Momenteel dreigt er bijv. een energiecrisis. Mocht dat ook gebeuren dan stort de maatschappij in, bčtaonderzoek, veel breder dan enkel onderzoek naar energie (fundamentele natuurkunde bijv.), kan dit voorkomen.quote:Op donderdag 21 februari 2013 02:18 schreef speknek het volgende:
Dit 'wij betastudenten zijn beter dan de rest' kan beter naar SES, daar geloven ze er nog in.
Ben het met speknek eens.quote:Op donderdag 21 februari 2013 12:05 schreef speknek het volgende:
De Nederlandse economie is voor 74% gebaseerd op diensten. Onze technische sector is verwaarloosbaar. Als we naar de basis van onze welvaart kijken zou het overgrote merendeel van het overheidsgeld juist naar de sociale en economische wetenschappen moeten gaan.
Ik bedoel ik ben het er wel mee eens dat er een groter percentage naar beta-onderzoek moet (wat ook al laaang gebeurt en overigens tot resultaat heeft dat veel beta-onderzoek van minder niveau is dan ander onderzoek, maar dat terzijde), maar dat is een normatieve discussie over waar je naartoe wil in Nederland. Nu we overigens voorbij gestreefd worden door oost-Azie vraag ik me af of het nog wel zo nuttig is. We kunnen ons beter gaan richten om de voorsprong te behouden in die fuzzy x-factor. Design, interactie, psychologie, diensten, want dat is nou juist het voordeel van onze democratische cultuur.
Soft money is onderzoeksgeld, meestal van de overheid, dat maar voor een beperkt aantal jaren (soms maar 1 jaar) gegarandeerd is.quote:Op donderdag 21 februari 2013 13:38 schreef Quoi het volgende:
Pfft....als post-doc heb ik op het gebied van inzicht in de grote geldstromen nog wat te leren. Vroeg er net iemand me iets over "soft money"...... Heb er even omheen gepraat, maar weet het nu nog steeds niet helemaal: wat is soft money? Wat als dat de input is qua onderzoeksgelden? Waar haal je het dan vandaan? (1e en 2e geldstroom?)
Thanks.quote:Op donderdag 21 februari 2013 13:50 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Soft money is onderzoeksgeld, meestal van de overheid, dat maar voor een beperkt aantal jaren (soms maar 1 jaar) gegarandeerd is.
Het is dus niet goed om je salaris van soft money te moeten betalen, want als je een keer zonder grants zit, dan heb je geen baan meer. Hetzelfde geldt eigenlijk voor het salaris van postdocs en studenten. Dat kan knap lullig worden als er geen soft money meer is.
Je zou denken dat het tegenovergestelde van soft money hard money is, maar daar heb ik nog nooit van gehoord. Afijn, het geld dat je ieder jaar gegarandeerd van je eigen universiteit krijgt, valt niet onder soft money. De rest voor zo ver ik weet wel.
In de VS worden postdocs bijna altijd uit soft money betaald, en graduate students kun je met een beetje geluk uit universiteitsfondsen betalen, alhoewel dat per universiteit kan verschillen. Op de twee instituten waar ik heb gewerkt, kon het wel. In het VK werkt het volgens mij ook zo.quote:Op donderdag 21 februari 2013 13:58 schreef Quoi het volgende:
[..]
Thanks.
Dus soft money is eigenlijk al het geld dat je zelf binnenhaalt via subsidiecalls (via fondsen, industrie, bedrijfsleven). Daar wordt je waarschijnlijk deels door betaald, maar er zal ook een stukje "hard money" zijn, wat vanuit de overheid naar universiteiten gaat, toch?
Maar ik heb het idee dat post-docs toch wel grotendeels uit soft money worden betaald.(geneeskunde)
Op de afdeling waar ik ben gepromoveerd zou ik mijn eigen post-doc eerst zelf moeten financieren (ofwel: een subsidie binnenhalen), voor ik er aan de slag zou kunnen als post-doc.
Waar ik nu ben gestart als post-doc (de eerste!) zijn afgelopen jaren wat subsidies binnengehaald. Daar zal ik dan wel op 'teren'....
Am I right?
Nee toch, want je kunt ook geld binnenhalen via fondsen (2e stroom)? En 4e geldstroom wordt ook wel genoemd... En dan nog Europees geld...quote:Op donderdag 21 februari 2013 14:14 schreef speknek het volgende:
Dus eigenlijk gewoon de Engelse term voor derdegeldstroom.
Dat is een term waar ik weer nooit van gehoord had. Weer wat geleerd.quote:Op donderdag 21 februari 2013 14:14 schreef speknek het volgende:
Dus eigenlijk gewoon de Engelse term voor derdegeldstroom.
Ik zeg ook niet dat oude kennis niet zinvol is, alleen dat docenten oude kennis naar mijn mening moeten koppelen aan nieuwe kennis. Of dat gaat over nieuwe theoretische inzichten met betrekking tot het onderwerp, of voorbeelden waarin de oude kennis nu wordt toegepast hangt van het vakgebied af. Ik blijf bij mijn punt dat docenten die tegelijkertijd ook onderzoek doen hier meer van op de hoogte zijn dan mensen die alleen vakken geven.quote:Op donderdag 21 februari 2013 01:46 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Je moet een onderscheid maken tussen de benodigde kennis en wat je ermee doet.
Veel kennis is oude kennis. Dat geldt natuurlijk niet voor een vak als computerhardware of transistoren (hoewel oude boeken prima volstaan) maar voor meer fundamentele theoretische disciplines waar die technieken op steunen volstaan oude boeken prima.
Echter gebruik je die 'oude' kennis om onderzoek te doen of te ontwerpen, reken er maar op dat dat een zeer grote uitdaging is.
Ik durf trouwens rustig te stellen dat het simpele feit dat oude kennis nog steeds fundamenteel is een teken is dat die oude kennis veel waarade heeft. Oude kennis of niet, de meeste mensen die in 2013 leven hebben erg veel moeite om die oude kennis goed te verwerken. Je kan bijv. prima boeken over meetkunde downloaden die rond het jaar 1900 zijn uitgegeven. Ze voelen allesbehalve oudbollig aan als je ze leest.
Wat betreft aanvullende stof heb je natuurlijk gelijk, maar het andere argument snijdt geen hout. Studenten dienen zelf in staat te zijn om de relevante informatie uit een tekst te halen. Om het middelbare school voorbeeld te gebruiken "Als je later groot bent (lees: afgestudeerd) is er ook niet overal een dictaat voor en zul je ook zelf aan de slag moeten."quote:[..]
Ik denk dat er ook hier een kloof is tussen de twee soorten vakgebieden. Het geldt zeker niet uitsluitend voor bčtastudenten maar bčtastudenten moeten gebruik maken van Americaanse handboeken en die boeken hebben helaas vaak een relatief lage informatiedichtheid. Met andere woorden, ze gebruiken 4 bladzijden om iets uit te leggen wat op een halve bladzijde kan worden uitgelegd. Het is echt niet haalbaar voor een student om al die teksten te lezen, ik ken geen student die dat lukt. Ook niet de studenten die steeds achten en negens halen. Presentatieslides zijn véél te oppervlakkig, die boeken zijn veel te langdradig. Dat is slechts 1 motief voor het gebruiken van dictaten, het andere motief is zeker niet minder belangrijk: aanvullende stof die niet in een standaard handboek staat.
Hier komen we op het punt uit wat ik al maakte: Een universiteit moet niet zijn niveau aanpassen aan de studenten. Dat het studenten minder tijd kost om te leren met een dictaat staat vast. Maar dat kan niet de insteek zijn. Dan zou je de tijd om de stof te leren ook kunnen verkorten door de tentamenvragen alvast uit te delen voor het tentamen, dan haal je het vak wel, maar ontwikkel je niet de kennis en kunde die je als student dient te ontwikkelen. En dat is niet alleen inhoudelijke kennis, maar ook de vaardigheid om zelfstandig te leren vanuit vakliteratuur.quote:Het is afhankelijk vanuit wiens en welk perspectief je het bekijkt. Het is erg efficiënt, verwar efficiënt niet met gemakkelijk. Hoe efficiënter hoe meer winst veronderstellende dat je de inhoud van de dictaten goed aanpast aan het niveau van de studenten.
Nou laat ik altijd gedacht hebben dat NWO 3e stroom was, maar dat is dus 2e stroomquote:Op donderdag 21 februari 2013 14:25 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Dat is een term waar ik weer nooit van gehoord had. Weer wat geleerd.
Volgens mij hebben tenured professors op de meeste (grote) instituten een baan garantie, maar geen inkomen garantie. Mijn baas op Harvard is full professor maar moet zijn eigenlijk salaris voor 100% met grants coveren. Mijn eigen instituut is iets gemakkelijk maar ik moet nog altijd 40% op grants hebben (ben tenure track, nog niet tenured).quote:Op donderdag 21 februari 2013 14:03 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Tenured professoren worden niet uit soft money betaald. Research profs wel.
Slechte studenten worden regelmatig veroorzaakt door docenten die niet bij de les weten te blijven of door bijv. makkelijke tentamens die heel raar worden nagekeken om maar zolang als mogelijk van de inkomsten van studenten te genieten. True story bij mijn opleiding. Ben gelukkig bijna klaar en dan sta ik aan het andere eind. Langstudeerboete heeft deze perverse prikkel 1 jaar tegengehouden maar nu die weg is voelen universiteiten ook geen verantwoordelijkheid meer om studenten te laten slagen.quote:Op donderdag 21 februari 2013 15:01 schreef Operc het volgende:
[..]
Ik zeg ook niet dat oude kennis niet zinvol is, alleen dat docenten oude kennis naar mijn mening moeten koppelen aan nieuwe kennis. Of dat gaat over nieuwe theoretische inzichten met betrekking tot het onderwerp, of voorbeelden waarin de oude kennis nu wordt toegepast hangt van het vakgebied af. Ik blijf bij mijn punt dat docenten die tegelijkertijd ook onderzoek doen hier meer van op de hoogte zijn dan mensen die alleen vakken geven.
[..]
Wat betreft aanvullende stof heb je natuurlijk gelijk, maar het andere argument snijdt geen hout. Studenten dienen zelf in staat te zijn om de relevante informatie uit een tekst te halen. Om het middelbare school voorbeeld te gebruiken "Als je later groot bent (lees: afgestudeerd) is er ook niet overal een dictaat voor en zul je ook zelf aan de slag moeten."
Het argument dat veel studenten de druk niet aankunnen is eerder een argument om te werken met een selectie aan de poort of cursussen time-management of leermethodes te geven, niet om te stellen dat de universiteit zijn lesmethode moet vereenvoudigen.
[..]
Hier komen we op het punt uit wat ik al maakte: Een universiteit moet niet zijn niveau aanpassen aan de studenten. Dat het studenten minder tijd kost om te leren met een dictaat staat vast. Maar dat kan niet de insteek zijn. Dan zou je de tijd om de stof te leren ook kunnen verkorten door de tentamenvragen alvast uit te delen voor het tentamen, dan haal je het vak wel, maar ontwikkel je niet de kennis en kunde die je als student dient te ontwikkelen. En dat is niet alleen inhoudelijke kennis, maar ook de vaardigheid om zelfstandig te leren vanuit vakliteratuur.
Kloptquote:Op donderdag 21 februari 2013 15:31 schreef Mishu het volgende:
[..]
Slechte studenten worden regelmatig veroorzaakt door docenten die niet bij de les weten te blijven of door bijv. makkelijke tentamens die heel raar worden nagekeken om maar zolang als mogelijk van de inkomsten van studenten te genieten. True story bij mijn opleiding. Ben gelukkig bijna klaar en dan sta ik aan het andere eind. Langstudeerboete heeft deze perverse prikkel 1 jaar tegengehouden maar nu die weg is voelen universiteiten ook geen verantwoordelijkheid meer om studenten te laten slagen.
Harvard is voor zover ik weet de uitzondering op de regel, en zoals je zegt, hun methode verklaart ook (deels) het succes van die toko.quote:Op donderdag 21 februari 2013 15:07 schreef Shivo het volgende:
[..]
Volgens mij hebben tenured professors op de meeste (grote) instituten een baan garantie, maar geen inkomen garantie. Mijn baas op Harvard is full professor maar moet zijn eigenlijk salaris voor 100% met grants coveren. Mijn eigen instituut is iets gemakkelijk maar ik moet nog altijd 40% op grants hebben (ben tenure track, nog niet tenured).
Overigens was dat volgens mijn voormalige PI ook een van de redenen dat Harvard zo succesvol is, omdat alle professoren voortdurend geld moet binnenhalen om zijn eigen salaris te betalen. En geld == resultaten == macht.
Nee, juist andersom. Mijn studie heeft heel weinig studenten en kampt met bestaansproblemen. Daarom laten ze mensen zo lang mogelijk in de eerste jaren hangen om van de inschrijvingen te profiterenquote:Op donderdag 21 februari 2013 15:37 schreef Operc het volgende:
[..]
Klopt(Helaas)
Docenten kiezen er soms voor om de norm van een vak aan te passen, om zo het slagingspercentage op te krikken. Een verkeerde methode als je het mij vraagt. Ķf zorg voor een vak wat beter aansluit bij het tentamen (misschien liggen de zwaartepunten van de colleges niet hetzelfde als in het tentamen), ķf hamer er bij studenten op dat het tentamen (blijkbaar) moeilijk is en dat ze er dus hard voor moeten studeren. Niemand heeft iets aan het aanpassen van de normering.
Creatiefquote:Op donderdag 21 februari 2013 15:41 schreef Mishu het volgende:
[..]
Nee, juist andersom. Mijn studie heeft heel weinig studenten en kampt met bestaansproblemen. Daarom laten ze mensen zo lang mogelijk in de eerste jaren hangen om van de inschrijvingen te profiteren
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |