http://nos.nl/artikel/423811-zalm-met-salmonella-uit-schappen.htmlquote:Zalm met salmonella uit schappen
De Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten voor een partij gerookte zalm die de salmonellabacterie kan bevatten. Bij controles blijkt een partij van visfabrikant Foppen uit Harderwijk niet veilig voor consumptie.
Je kunt je klacht indienen bij de Voedsel- en Warenautoriteit. Tevens misschien ook handig om je klacht in te dienen bij de AH, alvorens je je wendt tot deze overheidsorganisatie. Succes.quote:Op zaterdag 29 september 2012 15:30 schreef Jellereppe het volgende:
Heeft u een klacht over een product of een voedingsmiddel, dan kunt u dit melden bij de Warenklachtenlijn van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA houdt toezicht op de veiligheid van voedsel en producten en het welzijn van dieren.
Bron: http://www.rijksoverheid.(...)cten-en-voeding.html
Whehe, oh yeah baby.quote:Op zaterdag 29 september 2012 15:34 schreef Devv het volgende:
Als dit Amerika was, dan was je nu miljonair geweest.
Ah, de onderbuikgevoelens hebben het topic ook gevonden.quote:Op zaterdag 29 september 2012 15:32 schreef Life2.0 het volgende:
Daarom nooit iets "vers" kopen bij de AH, elke keer dit soort shit
Niets onderbuik, ik eet namelijk geen zalm, hahahihihohoquote:Op zaterdag 29 september 2012 15:55 schreef spijkerbroek het volgende:
[..]
Ah, de onderbuikgevoelens hebben het topic ook gevonden.
OT: de VWA heeft het bedrijf al op de vingers getikt.
http://www.vwa.nl/actueel(...)besmetting-niet-eten
En daarnaast: een bedrijf dat besmette producten verkoopt, krijgt direct een slechte naam. Dat is voor het bedrijf misschien nog wel erger dan een tik op de vingers krijgen.
Dat de zalm ook bij zeven andere ketens in het schap gelegen heeft negeren we voor het gemak maar even.quote:Op zaterdag 29 september 2012 16:01 schreef Life2.0 het volgende:
[..]
Niets onderbuik, ik eet namelijk geen zalm, hahahihihoho
De ah is gewoon koning onder oplichting, afpersingen en uitbuiten van klanten, iedereen weet dit.
Voor het gemak ja.quote:Op zaterdag 29 september 2012 16:03 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Dat de zalm ook bij zeven andere ketens in het schap gelegen heeft negeren we voor het gemak maar even.
Bron?quote:Op zaterdag 29 september 2012 16:06 schreef Life2.0 het volgende:
De ah is bijna elke week in het nieuws omdat ze weer iets vergelijkbaars hebben, je waren testen? nee joh als het zo slecht is klagen de klanten wel joh
Je zei dat ze bijna elke week in het nieuws zijn. Daar dus graag bronnen van. Even van de afgelopen 2 maanden graag. Dus 7-8 bronnen.quote:Op zaterdag 29 september 2012 16:12 schreef Life2.0 het volgende:
Koop er eens naar binnen en kijk bij de afdeling van het rottend fruit
Nee hoor, dat heb je immers niet beweerd.quote:Op zaterdag 29 september 2012 16:15 schreef Life2.0 het volgende:
Moet ik ook bewezen dat je lucht in kunt ademen?
quote:Op zaterdag 29 september 2012 16:01 schreef Life2.0 het volgende:
[..]
Niets onderbuik, ik eet namelijk geen zalm, hahahihihoho
De ah is gewoon koning onder oplichting, afpersingen en uitbuiten van klanten, iedereen weet dit.
quote:
Dan krijg je hooguit de zorgkosten vergoed. En zelfs daar ben ik nog niet zeker van.quote:Op zaterdag 29 september 2012 16:27 schreef Pietverdriet het volgende:
Schadeclaim indienen bij het bedrijf. Jammer dat het in NL niet toegestaan is no cure no pay advocatuur te bedrijven.
Kortom, de gemeenschap betaald voor de fouten van het bedrijf. Immers, ziekengeld, niet verkregen omzet, arbeidsuitval, allemaal niets waar het bedrijf voor moet dokken terwijl ze wel deze schade aangericht hebben.quote:Op zaterdag 29 september 2012 16:28 schreef spijkerbroek het volgende:
[..]
Dan krijg je hooguit de zorgkosten vergoed. En zelfs daar ben ik nog niet zeker van.
Dit dus, anders heb je geen poot om op te staan.quote:Op zaterdag 29 september 2012 15:30 schreef LangeJan het volgende:
Als je dit soort zaken wilt claimen, moet je wel over de brug komen met een doktersverklaring.
Dus laat je bloed testen voor sporen van salmonella.
Oei, is visboer Foppen zo'n megabedrijf dan?quote:Op zaterdag 29 september 2012 17:04 schreef Megumi het volgende:
Tegen zulke machtige bedrijven die vanuit Den Haag worden gesteund door hun politieke vrienden van de VVD, PVDA, D66 enz ben je als gewone jan lul burger kansloos.
Foppen is een machtig bedrijf met steun van diverse politieke partijen? Leg uit...quote:Op zaterdag 29 september 2012 17:04 schreef Megumi het volgende:
Tegen zulke machtige bedrijven die vanuit Den Haag worden gesteund door hun politieke vrienden van de VVD, PVDA, D66 enz ben je als gewone jan lul burger kansloos.
WTF.quote:De NVWA raadt klanten aan verpakkingen met de code EL-41A82EC of NL-6115EG niet te gebruiken. Supermarkten is gevraagd de vis uit de schappen te halen.
Shit zeg, ik doe wel eens boodschappen bij de AH. Godzijdank ben ik tot nu toe niet afgeperst door de cassière daar, maar ik ga het vanaf nu scherp in de gaten houden. Dank voor de tip!quote:Op zaterdag 29 september 2012 16:01 schreef Life2.0 het volgende:
De ah is gewoon koning onder oplichting, afpersingen en uitbuiten van klanten, iedereen weet dit.
OMG nog nooit afgeperst?!quote:Op zaterdag 29 september 2012 17:24 schreef k_man het volgende:
Shit zeg, ik doe wel eens boodschappen bij de AH. Godzijdank ben ik tot nu toe niet afgeperst door de cassière daar, maar ik ga het vanaf nu scherp in de gaten houden. Dank voor de tip!
Ligt eraan.. als je binnen 24 uur niet post, gaan we ervan uit dat je dood bent.quote:Op zaterdag 29 september 2012 17:23 schreef Ludd het volgende:
WTF.![]()
![]()
Ik zit op dit moment broodjes kruidenkaas met gerookt zalm, met exact die code op te eten, terwijl ik op dit topic klik.
Ga ik nu dood?
Haha, het heeft gelukkig geen lange incubatietijd. Ik hoef dus niet lang in onzekerheid te zitten.quote:Op zaterdag 29 september 2012 17:27 schreef spijkerbroek het volgende:
[..]
Ligt eraan.. als je binnen 24 uur niet post, gaan we ervan uit dat je dood bent.
Je werkt bij Foppen?quote:Op zaterdag 29 september 2012 17:30 schreef Ludd het volgende:
Haha, het heeft gelukkig geen lange incubatietijd. Ik hoef dus niet lang in onzekerheid te zitten.
Ik hoop in ieder geval dat ik niet ziek wordt, want dat zou nu erg slecht uitkomen op het werk
Gelukkig niet.quote:
Alleen als je verminderde weerstand hebt. Waarschijnlijk blijft het bij spetterpoep en projectielkotsenquote:Op zaterdag 29 september 2012 17:23 schreef Ludd het volgende:
[..]
WTF.![]()
![]()
Ik zit op dit moment broodjes kruidenkaas met gerookt zalm, met exact die code op te eten, terwijl ik op dit topic klik.
Ga ik nu dood?
Ja dat kan.quote:Op zaterdag 29 september 2012 17:34 schreef Ludd het volgende:
Ik zit nu in dubio. Ik heb ongeveer drie kwart van de verpakking opgegeten. Vind het zonde om de rest weg te gooien. Als ik ik er ziek van zou worden, is het kwaad toch al geschied toch? Of is het theoretisch mogelijk dat alleen de de onderste plakjes besmet zijn?
Hell, ik eet het gewoon op. Living on the edge.quote:Op zaterdag 29 september 2012 17:38 schreef spijkerbroek het volgende:
[..]
Ja dat kan.
Het is ook niet gezegd dat alle pakken met die code salmonella bevatten, maar ze nemen altijd het zekere voor het onzekere en adviseren om gewoon niks van die series te eten.
Eten voor eigen risico, zeg maar
Dat is nog te overzien. Als dat het ergste is vind ik deze terugroepactie ook wel wat overdreven eigenlijk.quote:Op zaterdag 29 september 2012 17:38 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Alleen als je verminderde weerstand hebt. Waarschijnlijk blijft het bij spetterpoep en projectielkotsen
Bejaarden, kinderen en mensen die een ziekte hebben kunnen echt gevaar lopen bij Salmonella, en er zijn vaak genoeg mensen aan dood gegaan.quote:Op zaterdag 29 september 2012 17:42 schreef Ludd het volgende:
[..]
Hell, ik eet het gewoon op. Living on the edge.
[..]
Dat is nog te overzien. Als dat het ergste is vind ik deze terugroepactie ook wel wat overdreven eigenlijk.
Nou ja, salmonella kan dodelijk zijn. Gezonde mensen krijgen idd vaak racekak ofzo en voelen zich een tijdje zwaar klote, maar ook minder gezonde mensen eten zalm (ouderen, kinderen, zieken).quote:Op zaterdag 29 september 2012 17:42 schreef Ludd het volgende:
Dat is nog te overzien. Als dat het ergste is vind ik deze terugroepactie ook wel wat overdreven eigenlijk.
Hoezo weggooien? Terugbrengen naar de winkel en je geld terughalen. Kun je een nieuwe kopen.quote:Op zaterdag 29 september 2012 17:34 schreef Ludd het volgende:
Gelukkig niet.
Ik zit nu in dubio. Ik heb ongeveer drie kwart van de verpakking opgegeten. Vind het zonde om de rest weg te gooien. Als ik ik er ziek van zou worden, is het kwaad toch al geschied toch? Of is het theoretisch mogelijk dat alleen de de onderste plakjes besmet zijn?
Tip: wel even de codes opschrijven en meenemen naar de winkelquote:Op zaterdag 29 september 2012 17:47 schreef k_man het volgende:
Hoezo weggooien? Terugbrengen naar de winkel en je geld terughalen. Kun je een nieuwe kopen.
Ik heb hem inmiddels op.quote:Op zaterdag 29 september 2012 17:47 schreef k_man het volgende:
[..]
Hoezo weggooien? Terugbrengen naar de winkel en je geld terughalen. Kun je een nieuwe kopen.
Ja, op de achterzijde.quote:Op zaterdag 29 september 2012 17:49 schreef k_man het volgende:
De codes staan op de verpakking, toch?
Ik bedoel dus dat je de opgeschreven codes in de winkel kunt vergelijken met de codes op de verpakking en dus een verpakking met een andere code kunt pakkenquote:Op zaterdag 29 september 2012 17:49 schreef k_man het volgende:
De codes staan op de verpakking, toch?
AH he? Oplichters!quote:Op zaterdag 29 september 2012 17:52 schreef k_man het volgende:
Je denkt dat ze de besmette verpakkingen gewoon blijven verkopen?
Ik wist het niet; enlighten me pleasequote:Op zaterdag 29 september 2012 16:01 schreef Life2.0 het volgende:
[..]
Niets onderbuik, ik eet namelijk geen zalm, hahahihihoho
De ah is gewoon koning onder oplichting, afpersingen en uitbuiten van klanten, iedereen weet dit.
Lees je geen kranten dan? Het is wekelijks in het nieuws. Zaterdagbijlage, pagina 4, rechtsbovenaan.quote:Op zaterdag 29 september 2012 21:53 schreef ElisaB het volgende:
[..]
Ik wist het niet; enlighten me please
In de verpakking zit gelukkig geen salmonella maar die smaakt wel wat droog.quote:Op zaterdag 29 september 2012 17:34 schreef Ludd het volgende:
Ik zit nu in dubio. Ik heb ongeveer drie kwart van de verpakking opgegeten.
Ow, vandaar. Ik lees altijd alleen de oneven pagina'squote:Op zaterdag 29 september 2012 23:04 schreef r_one het volgende:
[..]
Lees je geen kranten dan? Het is wekelijks in het nieuws. Zaterdagbijlage, pagina 4, rechtsbovenaan.
Dan draai je de krant even om, is het pagina 3, linksonderaanquote:Op zaterdag 29 september 2012 23:22 schreef ElisaB het volgende:
[..]
Ow, vandaar. Ik lees altijd alleen de oneven pagina's
Damn jij bent slimquote:Op zaterdag 29 september 2012 23:24 schreef r_one het volgende:
[..]
Dan draai je de krant even om, is het pagina 3, linksonderaan
Neu, kinderen van Fok!kers hebben niks van mij te vrezenquote:Op zaterdag 29 september 2012 23:16 schreef k_man het volgende:
En wat heb jij gegeten? Bijdehandjes?
Met de zondagskrant?quote:Op zaterdag 29 september 2012 23:27 schreef ElisaB het volgende:
[..]
Damn jij bent slim
Thnx; ga het morgen proberen
Als je de zaterdagbijlage wilt lezen welquote:Op zaterdag 29 september 2012 23:31 schreef ElisaB het volgende:
[..]
Ik neem die van zaterdag. Zou dat uitmaken
quote:
Aaaah, ga maar uithuilen bij je mammie.quote:Op zaterdag 29 september 2012 16:21 schreef Life2.0 het volgende:
Ik ga toch geen algemene kennis voor je bewijzen
quote:Op zondag 30 september 2012 12:52 schreef ikbenschipper het volgende:
Het aantal recall's op deze schaal is op 1 hand te tellen dit jaar (de eerste voor mij dit jaar waar er echt klanten terug kwamen (begrijpelijk overigens)). Dus dat er iedere week zoiets in ik lees graag de bronnen.
quote:Op zaterdag 29 september 2012 23:04 schreef r_one het volgende:
Lees je geen kranten dan? Het is wekelijks in het nieuws. Zaterdagbijlage, pagina 4, rechtsbovenaan.
En dat zijn alleen recall's voor de AH?, of in het algemeen, zit namelijk nogal een verschil in.quote:
Alleen voor de AH, volgens Life2.0quote:Op zondag 30 september 2012 13:31 schreef klipper het volgende:
En dat zijn alleen recall's voor de AH?, of in het algemeen, zit namelijk nogal een verschil in.
Met bacteriën kan het soms wel uitmaken of je veel of weinig binnenkrijgt omdat je maag door het zuur een groot deel doden kan. Maar of dat bij salmonella ook geldt? Ik ben een leek, maar ik kan me zo voorstellen dat op 100 graad salmonella doodgaat. Koken en door de pasta?quote:Op zaterdag 29 september 2012 17:34 schreef Ludd het volgende:
[..]
Gelukkig niet.
Ik zit nu in dubio. Ik heb ongeveer drie kwart van de verpakking opgegeten. Vind het zonde om de rest weg te gooien. Als ik ik er ziek van zou worden, is het kwaad toch al geschied toch? Of is het theoretisch mogelijk dat alleen de de onderste plakjes besmet zijn?
quote:Bij de productie van melkpoeder blijkt het vochtgehalte een significante invloed te hebben op de hitteresistentie van Salmonella. Bij een vochtgehalte van 25% volstond 30 minuten verwarmen bij 85°C voor een voldoende inactivatie van Salmonella. Bij een vochtgehalte van 4% of 7% was zelfs 2 uur verhitten bij 85°C onvoldoende.
Veel recalls betreffen producten van A-merk leveranciers dat betekend dat ieder bedrijf hier last van heeft. Dit is een eigen merk product deze keer alsnog geproduceerd door een derde partij, iedereen kan goed toezien op de voedselveiligheid en toch kan het mis gaan... Erg vervelend uiteraardquote:Op zondag 30 september 2012 13:36 schreef spijkerbroek het volgende:
[..]
Alleen voor de AH, volgens Life2.0
Procentpunt.quote:Op maandag 1 oktober 2012 01:26 schreef Kees22 het volgende:
Was AH niet dat bedrijf dat zijn leveranciers voor 2 % ging afknijpen?
Tja, als je niet wilt betalen voor goede waar, krijg je rotzooi.
Ah, jij bedoelt dat AH zijn leveranciers niet meer 30 % van de verkoopprijs gaat betalen, maar slechts 28 %. Wat een vermindering is van bijna 7 % van de inkoopprijs. (Even uitgaande van een normale detailhandel.)quote:
Zo stond het niet in de media die ik gezien heb. Is dat valsheid in geschrifte?quote:
De media is dan ook geen betrouwbare bron meer. Echter was het wel zo aangegeven in de Telegraaf. Daarnaast verwart de media die twee vaker.quote:Op maandag 1 oktober 2012 01:57 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Zo stond het niet in de media die ik gezien heb. Is dat valsheid in geschrifte?
Ook in de media die ik gezien heb, stond 2 %. Dus waar jij je 2 procentpunt vandaan haalt, is nog niet duidelijk.quote:Op maandag 1 oktober 2012 02:09 schreef Yuri_Boyka het volgende:
[..]
De media is dan ook geen betrouwbare bron meer. Echter was het wel zo aangegeven in de Telegraaf. Daarnaast verwart de media die twee vaker.
Het nieuws rondom dat spektakel is in een les marketing behandeld. Ik zal het vanmiddag nog eens nachecken.quote:Op maandag 1 oktober 2012 02:20 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Ook in de media die ik gezien heb, stond 2 %. Dus waar jij je 2 procentpunt vandaan haalt, is nog niet duidelijk.
Media is meervoud.
Van medium = middel tot overdragen van informatie.
Media: middelen tot overdragen van nieuws uit deze wereld: kranten, radio, tv, internet.
Mediums: mensen die boodschappen doorgeven van een andere wereld.
En wie de Telegrof als betrouwbaar medium ziet, moet zich eens laten nakijken.
Nee hoor, AH neemt al deze zalm terug, ook als ze bijvoorbeeld half opgegeten zijn.quote:Op zaterdag 29 september 2012 17:50 schreef Ludd het volgende:
[..]
Ik heb hem inmiddels op.![]()
Geld terug zal wel alleen gelden voor onaangebroken verpakkingen neem ik aan.
http://www.telegraaf.nl/b(...)ken_door_zalm__.htmlquote:Al 200 zieken door salmonella-zalm
AMSTERDAM - Van tot nu toe 200 mensen is bekend dat zij ziek zijn geworden door de met salmonella besmette gerookte zalm van visfabrikant Foppen uit Harderwijk. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) maandagavond. Het werkelijke aantal besmettingen ligt volgens het RIVM vermoedelijk hoger. In de gerookte zalm is dezelfde soort salmonella gevonden als bij zieke patiënten, Salmonella Thompson.
De besmetting werd afgelopen vrijdag ontdekt. De salmonella-zalm was toen al verkocht bij Albert Heijn, Aldi en supermarkten die inkopen via organisatie SuperUnie. De vis is mogelijk besmet geraakt door een fout in de productie, zo liet een woordvoerder van Foppen maandag weten, „Ons onderzoek richt zich nu op een specifieke productielijn in een van onze twee productievestigingen.”
De zalm is vrijdag direct uit de schappen gehaald. Behalve naar winkels binnen Nederland, waren de producten toen ook naar de VS gedistribueerd. Voor zover nu bekend zijn daar honderd mensen ziek geworden.
Een infectie met Salmonella Thompson kan leiden tot koorts, diaree, misselijkheid, braken, buikkrampen en hoofdpijn. De eerste ziekteverschijnselen beginnen gemiddeld 24 tot 48 uur na het eten van besmet voedsel, aldus het RIVM. Bij de meeste mensen houden de verschijnselen 3 tot 7 dagen aan
En bij Hema, Makro, Coop, Plus, en veel meerquote:Op maandag 1 oktober 2012 21:31 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
http://www.telegraaf.nl/b(...)ken_door_zalm__.html
Oplettende lezertjes zien dat dezelfde zalm bij AH, Aldi en Super de boer Unie verkocht wordt...
Hier staat de Aldi ook gewoon bij dus...quote:Al 200 zieken door salmonella-zalm
Van tot nu toe 200 mensen is bekend dat zij ziek zijn geworden door de met salmonella besmette gerookte zalm van visfabrikant Foppen uit Harderwijk. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) maandagavond. Het werkelijke aantal besmettingen ligt volgens het RIVM vermoedelijk hoger. In de gerookte zalm is dezelfde soort salmonella gevonden als bij zieke patiënten, Salmonella Thompson.
De besmetting werd afgelopen vrijdag ontdekt. De salmonella-zalm was toen al verkocht bij Albert Heijn, Aldi en supermarkten die inkopen via organisatie SuperUnie. De vis is mogelijk besmet geraakt door een fout in de productie, zo liet een woordvoerder van Foppen maandag weten, „Ons onderzoek richt zich nu op een specifieke productielijn in een van onze twee productievestigingen.”
De zalm is vrijdag direct uit de schappen gehaald. Behalve naar winkels binnen Nederland, waren de producten toen ook naar de VS gedistribueerd. Voor zover nu bekend zijn daar honderd mensen ziek geworden.
Een infectie met Salmonella Thompson kan leiden tot koorts, diaree, misselijkheid, braken, buikkrampen en hoofdpijn. De eerste ziekteverschijnselen beginnen gemiddeld 24 tot 48 uur na het eten van besmet voedsel, aldus het RIVM. Bij de meeste mensen houden de verschijnselen 3 tot 7 dagen aan.
Ben jij een advocaat dan dat je het zo jammer vindt?quote:Op zaterdag 29 september 2012 16:27 schreef Pietverdriet het volgende:
Schadeclaim indienen bij het bedrijf. Jammer dat het in NL niet toegestaan is no cure no pay advocatuur te bedrijven.
Over welke media heb je het nou?quote:Op maandag 1 oktober 2012 21:37 schreef DJSmiley het volgende:
[..]
En bij Hema, Makro, Coop, Plus, en veel meer
http://www.foppenpalingenzalm.nl/recall/
Alleen paktken de media AH als specifieke (grootste?) eruit.
Nee, en dat weet jij staal.quote:Op maandag 1 oktober 2012 22:28 schreef Staal het volgende:
[..]
Ben jij een advocaat dan dat je het zo jammer vindt?
Alleen is het niet de super de boer unie, Super unie is een cooperatiëf inkoop unie voor bedrijven zoals PLUS, COOP en SPAR en andere kleinere winkel ketens.Die als ze zelf zouden inkopen veel meer betalen dan als ze dat samen zouden doen omdat ze dan kortingen kunnen krijgen omdat ze meer afnemen met z"n alle.quote:Op maandag 1 oktober 2012 21:31 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
http://www.telegraaf.nl/b(...)ken_door_zalm__.html
Oplettende lezertjes zien dat dezelfde zalm bij AH, Aldi en Super de boer Unie verkocht wordt...
Nee, ik heb er gelukkig niets aan overgehouden.quote:Op dinsdag 2 oktober 2012 04:31 schreef Kings het volgende:
Zeg, al een tijdje niets van ludd gehoord. Zou 'ie ziek zijn?
Bij de discounters zijn veel producten verrassend goed. Haal ze uit het bakje en niemand merkt het verschil. Het nadeel is dat het irritatie-gehalte van het shoppen bij een discounter hoger ligt.quote:Op vrijdag 5 oktober 2012 09:56 schreef Pietverdriet het volgende:
De Salmonella is over de grens gegaan
http://www.n-tv.de/panora(...)-article7392906.html
Grappig is wel dat je er zo achter komt dat de slaatjes van de Aldi dus door Johma gemaakt worden.
Ik moet zeggen dat de 120-kilo kassakalveren bij de Aldi mij een stuk minder irriteren dan een AH vol met puberende marrokaantjes die voor elk product dat je moet hebben een vakkenvul-kar neerplempen.quote:Op vrijdag 5 oktober 2012 20:20 schreef Sessy het volgende:
[..]
Bij de discounters zijn veel producten verrassend goed. Haal ze uit het bakje en niemand merkt het verschil. Het nadeel is dat het irritatie-gehalte van het shoppen bij een discounter hoger ligt.
Ben je mensenschuw? Je kan gerust vragen of de vakkenvuller het even weghaalt, als er niet gevuld wordt kan jij je boodschapjes niet doen.quote:Op vrijdag 5 oktober 2012 21:43 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Ik moet zeggen dat de 120-kilo kassakalveren bij de Aldi mij een stuk minder irriteren dan een AH vol met puberende marrokaantjes die voor elk product dat je moet hebben een vakkenvul-kar neerplempen.
Voor de Duitse ja, maar ook voor de Nederlandse?quote:Op vrijdag 5 oktober 2012 09:56 schreef Pietverdriet het volgende:
De Salmonella is over de grens gegaan
http://www.n-tv.de/panora(...)-article7392906.html
Grappig is wel dat je er zo achter komt dat de slaatjes van de Aldi dus door Johma gemaakt worden.
Bij mij niet hoor, ik erger me meer bij bep AH filialen.quote:Op vrijdag 5 oktober 2012 20:20 schreef Sessy het volgende:
[..]
Bij de discounters zijn veel producten verrassend goed. Haal ze uit het bakje en niemand merkt het verschil. Het nadeel is dat het irritatie-gehalte van het shoppen bij een discounter hoger ligt.
Moet je het fabrikantnummer controleren wat in dat ovaaltje staatquote:Op vrijdag 5 oktober 2012 23:17 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Voor de Duitse ja, maar ook voor de Nederlandse?
Als 200 ziekenhuisopnames, en er zouden nog 100 bijkomen, het wachten is op de eerste doden.quote:And the beat goes on
'Zalmonella' slaat keihard toe
Auteur: door Anne Boer
Foto: ANP
BILTHOVEN/UTRECHT/HARDERWIJK - Het aantal slachtoffers van de salmonella-uitbraak via gerookte zalm loopt nog steeds op. Bijna 600 mensen zijn volgens het Rijks instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven ernstig ziek geworden na het eten van besmette zalmproducten van de firma Foppen in Harderwijk.
Van hen zijn er rond de 200 in een ziekenhuis beland. Het RIVM verwacht dat er nog zeker 100 bij komen als alle gegevens binnen zijn. Het aantal slachtoffers van de uitbraak is veel groter. Dat ligt volgens deskundigen van het RIVM rond de 10.000 in Nederland. "Maar wij hebben alleen informatie over de ergste gevallen."
Dat er zoveel mensen ziek zijn geworden en ook zo ernstig komt volgens het RIVM doordat de uitbraak is veroorzaakt door een onbekende variant van de salmonellabacterie: de thompson. "We hebben een zekere mate van immuniteit opgebouwd tegen salmonella. Maar dit type is hier nieuw. Daardoor vallen er meer slachtoffers en zijn de patiënten ook zieker. Normaal belandt 24 procent van de patiënten in een ziekenhuis. Nu zien we dat dit rond de 33 procent ligt", zegt RIVM-onderzoeker Wilfrid van Pelt.
Het RIVM ziet de thompsonvariant meestal twee tot drie keer per jaar en vaak gaat het dan om 'import'. Mensen komen ziek thuis van vakantie in een ver land.
De opzienbarende uitbraak is nu onder controle doordat de bron is gevonden in de Griekse vestiging van Foppen. De oorzaak van de besmetting is nog niet bekend.
RIP aan de nabestaandequote:Op woensdag 10 oktober 2012 19:05 schreef wikwakka2 het volgende:
Hmm, ben nu net halverwege mijn AH-zalmsalade die met 35% korting in de schappen lag (tot vandaag houdbaar). Zal wel veilig zijn, aangezien hij nog gewoon wordt verkocht?
Of tart ik nu het noodlot?
Was het productienummer eentje van de foute partij?quote:Op woensdag 10 oktober 2012 19:05 schreef wikwakka2 het volgende:
Hmm, ben nu net halverwege mijn AH-zalmsalade die met 35% korting in de schappen lag (tot vandaag houdbaar). Zal wel veilig zijn, aangezien hij nog gewoon wordt verkocht?
Of tart ik nu het noodlot?
Ik vind dit een beetje vreemd. Ik begreep dat er voor mensen met een normale weerstand niet zo veel aan de hand is.quote:Op donderdag 11 oktober 2012 15:55 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als 200 ziekenhuisopnames, en er zouden nog 100 bijkomen, het wachten is op de eerste doden.
http://www.destentor.nl/r(...)laat-keihard-toe.ece
Er zijn geschat een 10.000 gevallen, 600 ernstig ziek en 200 opgenomen.quote:Op donderdag 11 oktober 2012 19:09 schreef Ludd het volgende:
[..]
Ik vind dit een beetje vreemd. Ik begreep dat er voor mensen met een normale weerstand niet zo veel aan de hand is.
Waarom beland dan 200 van de 600 mensen in het ziekenhuizen? Hebben 1 op de 3 mensen een verminderde weerstand, of eten mensen met een verminderde weerstand bovengemiddeld vaak gerookte zalm?
Ik had het artikel dus maar half gelezen.quote:Op donderdag 11 oktober 2012 19:12 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Er zijn geschat een 10.000 gevallen, 600 ernstig ziek en 200 opgenomen.
Kortom, 10.000 hebben scheiterij en over gegeven, 600 hebben er echt zwaar last van en 200 daarvan zijn opgenomen.
300 opnames max op 10.000 besmettingen, dit is gewoon Salmonella-light... Hoe kan je als journalist nou zo'n stukje schrijven en dan zo'n tegenspraak in cijfers houden zonder verduidelijking.quote:Van hen zijn er rond de 200 in een ziekenhuis beland. Het RIVM verwacht dat er nog zeker 100 bij komen als alle gegevens binnen zijn.
Het aantal slachtoffers van de uitbraak is veel groter. Dat ligt volgens deskundigen van het RIVM rond de 10.000 in Nederland. "Maar wij hebben alleen informatie over de ergste gevallen."
Normaal belandt 24 procent van de patiënten in een ziekenhuis. Nu zien we dat dit rond de 33 procent ligt", zegt RIVM-onderzoeker Wilfrid van Pelt.
Tja, ik weet wel waarom ik geen kweekzalm eet.quote:Op vrijdag 12 oktober 2012 00:56 schreef Kees22 het volgende:
Vandaag stukje in de krant gelezen: de teruggehaalde zalm was van werkelijk alle grootwinkelbedrijven, van AH tot en met de LIDL, en binnen AH vanaf de duurste elitezalm tot de Euroshopper. En daarbovenop ook de eerlijke, biologisch zalm.
De verslaggever belde Foppe om te weten te komen hoe dat nou kon. Maar kreeg geen antwoord.
Op zich kan het natuurlijk wel: Salmonella is erg besmettelijk en het bedrijf zal voor de zekerheid royaal hebben teruggeroepen. Maar vreemd is het wel.
Ja of niet he, je hebt dus ook landen waar 100% van de eieren met salmonella besmet zijn en de lokale bevolking gewoon eierpunch drinkt. Omdat ze resistent zijn.quote:Op vrijdag 12 oktober 2012 09:27 schreef Deshain het volgende:
[..]
300 opnames max op 10.000 besmettingen, dit is gewoon Salmonella-light... Hoe kan je als journalist nou zo'n stukje schrijven en dan zo'n tegenspraak in cijfers houden zonder verduidelijking.
Dat verklaart dus de brede verspreiding, van Lidl tot biologische zalm.quote:Op vrijdag 12 oktober 2012 09:46 schreef Lienekien het volgende:
In de krant van vandaag stond dat het lag aan de snijmachines, niet aan de zalm zelf.
Dat bedoelt Deshain niet.quote:Op vrijdag 12 oktober 2012 12:43 schreef Sessy het volgende:
[..]
Ja of niet he, je hebt dus ook landen waar 100% van de eieren met salmonella besmet zijn en de lokale bevolking gewoon eierpunch drinkt. Omdat ze resistent zijn.
Volgens Nu.nl zijn er inmiddels 2 mensen overleden aan de gevolgen van deze besmetting.quote:Op donderdag 11 oktober 2012 15:55 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als 200 ziekenhuisopnames, en er zouden nog 100 bijkomen, het wachten is op de eerste doden.
http://www.destentor.nl/r(...)laat-keihard-toe.ece
het ligt vooral aan de bacteriën, een zalm zwemt gewoon, en wordt ergens in het proces naar het bord besmet. Maar snijmachines betekend dus dat er niet goed werd schoongemaakt.quote:Op vrijdag 12 oktober 2012 09:46 schreef Lienekien het volgende:
In de krant van vandaag stond dat het lag aan de snijmachines, niet aan de zalm zelf.
Editquote:Op zaterdag 13 oktober 2012 08:13 schreef Ludd het volgende:
[..]
Volgens Nu.nl zijn er inmiddels 2 mensen overleden aan de gevolgen van deze besmetting.
Dus als je een ei goed schoonmaakt dan is het in principe veilig?quote:Op vrijdag 12 oktober 2012 23:37 schreef Kees22 het volgende:
Oh, en een besmetting van salmonella zit op de buitenkant van de eieren. De binnenkant is steriel!
Inderdaad. Ik zie net dat ik in mijn vriezer ook nog pak gerookte zalm heb, was ik al vergeten. Ik denk dat ik deze toch maar weg gooi.quote:
Je eet de schaal toch sowieso niet op? Of kan de inhoud besmet raken doordat het theoretisch gezien in aanraking kan komen met de schaal wanneer je eitje tikt?quote:Op zaterdag 13 oktober 2012 08:22 schreef nowkia het volgende:
[..]
Dus als je een ei goed schoonmaakt dan is het in principe veilig?
Dit moet je mij niet vragen, want ik wil het ook weten.quote:Op zaterdag 13 oktober 2012 08:28 schreef Ludd het volgende:
[..]
Of kan de inhoud besmet raken doordat het theoretisch gezien in aanraking kan komen met de schaal wanneer je eitje tikt?
De Biologische zalm was de enige die hier nog wel in de AH lag vanmorgen.quote:Op vrijdag 12 oktober 2012 23:33 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Dat verklaart dus de brede verspreiding, van Lidl tot biologische zalm.
Vooropgesteld dat dit bericht waar is.
Denk dat Zalm een tijdje uit de mode zal zijn. Ieder nadeel heeft zijn voordeel. Ben nieuwsgierig wat de menukaarten nu gaat terroriseren.quote:Op zaterdag 13 oktober 2012 08:47 schreef Leandra het volgende:
[..]
De Biologische zalm was de enige die hier nog wel in de AH lag vanmorgen.
Zal waarschijnlijk niets mee mis zijn, even afgezien dat het gewoon kweekzalm isquote:Op zaterdag 13 oktober 2012 09:10 schreef Leandra het volgende:
Toevallig was ik een paar weken geleden verbaasd dat de kipsalade duurder was dan de zalmsalade (kip: 2,69 zalm: 1,79), dat verschil zal ook wel snel weg zijn.
M'n lief heeft die biologische zalm vanmorgen wel gekocht trouwens.
Is niet nodig als het niet bij foppen uit het besmette tijdperk vandaan komt. In principe zou je zelfs de besmette zalm kunnen eten zolang je die maar goed gaar maakt.quote:Op zaterdag 13 oktober 2012 08:26 schreef Ludd het volgende:
[..]
Inderdaad. Ik zie net dat ik in mijn vriezer ook nog pak gerookte zalm heb, was ik al vergeten. Ik denk dat ik deze toch maar weg gooi.
Neen, verhitten dood wel de bacterie, maar de gifstoffen (waar je ziek van wordt) nietquote:Op zaterdag 13 oktober 2012 09:31 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Is niet nodig als het niet bij foppen uit het besmette tijdperk vandaan komt. In principe zou je zelfs de besmette zalm kunnen eten zolang je die maar goed gaar maakt.
Het komt wel van foppen, met het nummer wat besmet zou kunnen zijn. Had vorige keer 2 pakjes gekocht, en een in de vriezer gestopt. Van de vorige ben ik ook niet ziek geworden.quote:Op zaterdag 13 oktober 2012 09:31 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Is niet nodig als het niet bij foppen uit het besmette tijdperk vandaan komt. In principe zou je zelfs de besmette zalm kunnen eten zolang je die maar goed gaar maakt.
Wil je voor die paar euro het risico lopen?quote:Op zaterdag 13 oktober 2012 09:33 schreef Ludd het volgende:
[..]
Het komt wel van foppen, met het nummer wat besmet zou kunnen zijn. Had vorige keer 2 pakjes gekocht, en een in de vriezer gestopt. Van de vorige ben ik ook niet ziek geworden.
Is dat voldoende om ziek van te worden dan? Ik had altijd begrepen dat het pas gevaarlijk wordt als de bacterie ongehinderd kan voortplanten in je lichaam....quote:Op zaterdag 13 oktober 2012 09:32 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Neen, verhitten dood wel de bacterie, maar de gifstoffen (waar je ziek van wordt) niet
Ligt er aan hoever de bacterie zich heeft kunnen vermenigvuldigen.quote:Op zaterdag 13 oktober 2012 09:35 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Is dat voldoende om ziek van te worden dan? Ik had altijd begrepen dat het pas gevaarlijk wordt als de bacterie ongehinderd kan voortplanten in je lichaam....
Het gaat niet eens om euro's. Je kunt gewoon je geld terugkrijgen.quote:Op zaterdag 13 oktober 2012 09:34 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wil je voor die paar euro het risico lopen?
quote:Op zaterdag 13 oktober 2012 08:22 schreef nowkia het volgende:
[..]
Dus als je een ei goed schoonmaakt dan is het in principe veilig?
Niet dat Wiki nu een bron is, maar onder de link van Pietverdriet lees ik dus dat dit absoluut niet veilig zou zijn:quote:Op vrijdag 12 oktober 2012 23:37 schreef Kees22 het volgende:
Oh, en een besmetting van salmonella zit op de buitenkant van de eieren. De binnenkant is steriel!
Ik zou eerst naar de datum kijken. Als die van vóór de uitbraak is, gewoon eten. Of eventueel goed verhitten.quote:Op zaterdag 13 oktober 2012 08:26 schreef Ludd het volgende:
[..]
Inderdaad. Ik zie net dat ik in mijn vriezer ook nog pak gerookte zalm heb, was ik al vergeten. Ik denk dat ik deze toch maar weg gooi.
OK. Ik trek mijn stelling in!quote:Op zaterdag 13 oktober 2012 12:54 schreef Sessy het volgende:
[..]
[..]
Niet dat Wiki nu een bron is, maar onder de link van Pietverdriet lees ik dus dat dit absoluut niet veilig zou zijn:
"Eieren kunnen zowel binnen als buiten de schaal de Salmonella bacterie meedragen. Binnen de schaal bevindt de Salmonella bacterie zich vooral in het eigeel. Het gaat dan meestal om een specifieke stam Salmonella enteritidis, die in staat is om te overleven in de eierstokken (ovaria) of eileiders (oviducten) van de kip en zich in het eigeel kan vestigen voordat het ei wordt gevormd."
Een iets meer betrouwbare bron, centrum for disease control: http://www.cdc.gov/nczved(...)monella_enteritidis/
"However, unlike Salmonella infections from eggs in past decades, the epidemic that started in the 1980s and continues to cause illnesses today is due to SE being inside of intact grade A eggs with clean shells. The reason is that SE can silently infect the ovaries of healthy appearing hens and contaminate the inside of eggs before the shells are formed."
Correctie: het doden van de bacteriën door verhitting boven 70 graden voorkomt besmetting.quote:Op zaterdag 13 oktober 2012 09:32 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Neen, verhitten dood wel de bacterie, maar de gifstoffen (waar je ziek van wordt) niet
Maar niet het ziek worden. Besmetting is het verspreiden en verder uitbreiden van de bacteriequote:Op zondag 14 oktober 2012 00:34 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Correctie: het doden van de bacteriën door verhitting boven 70 graden voorkomt besmetting.
Wel in het geval van letselschade zoals voedselvergiftiging. Maar de schade is minimaal.quote:Op zaterdag 29 september 2012 16:27 schreef Pietverdriet het volgende:
Schadeclaim indienen bij het bedrijf. Jammer dat het in NL niet toegestaan is no cure no pay advocatuur te bedrijven.
Niet als je vrouw dood gaan als gevolg van haar maaltijdsalade.quote:Op zondag 14 oktober 2012 13:45 schreef nikk het volgende:
[..]
Wel in het geval van letselschade zoals voedselvergiftiging. Maar de schade is minimaal.
Ja, maar jij stelde dat mensen ziek worden van het toxine, dat ook aanwezig blijft na doden van de bacterie.quote:Op zondag 14 oktober 2012 12:57 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Maar niet het ziek worden. Besmetting is het verspreiden en verder uitbreiden van de bacterie
Of verlies van omzet als gevolg van ziekte.quote:Op zondag 14 oktober 2012 13:45 schreef nikk het volgende:
[..]
Wel in het geval van letselschade zoals voedselvergiftiging. Maar de schade is minimaal.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |