Als 200 ziekenhuisopnames, en er zouden nog 100 bijkomen, het wachten is op de eerste doden.quote:And the beat goes on
'Zalmonella' slaat keihard toe
Auteur: door Anne Boer
Foto: ANP
BILTHOVEN/UTRECHT/HARDERWIJK - Het aantal slachtoffers van de salmonella-uitbraak via gerookte zalm loopt nog steeds op. Bijna 600 mensen zijn volgens het Rijks instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven ernstig ziek geworden na het eten van besmette zalmproducten van de firma Foppen in Harderwijk.
Van hen zijn er rond de 200 in een ziekenhuis beland. Het RIVM verwacht dat er nog zeker 100 bij komen als alle gegevens binnen zijn. Het aantal slachtoffers van de uitbraak is veel groter. Dat ligt volgens deskundigen van het RIVM rond de 10.000 in Nederland. "Maar wij hebben alleen informatie over de ergste gevallen."
Dat er zoveel mensen ziek zijn geworden en ook zo ernstig komt volgens het RIVM doordat de uitbraak is veroorzaakt door een onbekende variant van de salmonellabacterie: de thompson. "We hebben een zekere mate van immuniteit opgebouwd tegen salmonella. Maar dit type is hier nieuw. Daardoor vallen er meer slachtoffers en zijn de patiënten ook zieker. Normaal belandt 24 procent van de patiënten in een ziekenhuis. Nu zien we dat dit rond de 33 procent ligt", zegt RIVM-onderzoeker Wilfrid van Pelt.
Het RIVM ziet de thompsonvariant meestal twee tot drie keer per jaar en vaak gaat het dan om 'import'. Mensen komen ziek thuis van vakantie in een ver land.
De opzienbarende uitbraak is nu onder controle doordat de bron is gevonden in de Griekse vestiging van Foppen. De oorzaak van de besmetting is nog niet bekend.
RIP aan de nabestaandequote:Op woensdag 10 oktober 2012 19:05 schreef wikwakka2 het volgende:
Hmm, ben nu net halverwege mijn AH-zalmsalade die met 35% korting in de schappen lag (tot vandaag houdbaar). Zal wel veilig zijn, aangezien hij nog gewoon wordt verkocht?
Of tart ik nu het noodlot?
Was het productienummer eentje van de foute partij?quote:Op woensdag 10 oktober 2012 19:05 schreef wikwakka2 het volgende:
Hmm, ben nu net halverwege mijn AH-zalmsalade die met 35% korting in de schappen lag (tot vandaag houdbaar). Zal wel veilig zijn, aangezien hij nog gewoon wordt verkocht?
Of tart ik nu het noodlot?
Ik vind dit een beetje vreemd. Ik begreep dat er voor mensen met een normale weerstand niet zo veel aan de hand is.quote:Op donderdag 11 oktober 2012 15:55 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als 200 ziekenhuisopnames, en er zouden nog 100 bijkomen, het wachten is op de eerste doden.
http://www.destentor.nl/r(...)laat-keihard-toe.ece
Er zijn geschat een 10.000 gevallen, 600 ernstig ziek en 200 opgenomen.quote:Op donderdag 11 oktober 2012 19:09 schreef Ludd het volgende:
[..]
Ik vind dit een beetje vreemd. Ik begreep dat er voor mensen met een normale weerstand niet zo veel aan de hand is.
Waarom beland dan 200 van de 600 mensen in het ziekenhuizen? Hebben 1 op de 3 mensen een verminderde weerstand, of eten mensen met een verminderde weerstand bovengemiddeld vaak gerookte zalm?
Ik had het artikel dus maar half gelezen.quote:Op donderdag 11 oktober 2012 19:12 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Er zijn geschat een 10.000 gevallen, 600 ernstig ziek en 200 opgenomen.
Kortom, 10.000 hebben scheiterij en over gegeven, 600 hebben er echt zwaar last van en 200 daarvan zijn opgenomen.
300 opnames max op 10.000 besmettingen, dit is gewoon Salmonella-light... Hoe kan je als journalist nou zo'n stukje schrijven en dan zo'n tegenspraak in cijfers houden zonder verduidelijking.quote:Van hen zijn er rond de 200 in een ziekenhuis beland. Het RIVM verwacht dat er nog zeker 100 bij komen als alle gegevens binnen zijn.
Het aantal slachtoffers van de uitbraak is veel groter. Dat ligt volgens deskundigen van het RIVM rond de 10.000 in Nederland. "Maar wij hebben alleen informatie over de ergste gevallen."
Normaal belandt 24 procent van de patiënten in een ziekenhuis. Nu zien we dat dit rond de 33 procent ligt", zegt RIVM-onderzoeker Wilfrid van Pelt.
Tja, ik weet wel waarom ik geen kweekzalm eet.quote:Op vrijdag 12 oktober 2012 00:56 schreef Kees22 het volgende:
Vandaag stukje in de krant gelezen: de teruggehaalde zalm was van werkelijk alle grootwinkelbedrijven, van AH tot en met de LIDL, en binnen AH vanaf de duurste elitezalm tot de Euroshopper. En daarbovenop ook de eerlijke, biologisch zalm.
De verslaggever belde Foppe om te weten te komen hoe dat nou kon. Maar kreeg geen antwoord.
Op zich kan het natuurlijk wel: Salmonella is erg besmettelijk en het bedrijf zal voor de zekerheid royaal hebben teruggeroepen. Maar vreemd is het wel.
Ja of niet he, je hebt dus ook landen waar 100% van de eieren met salmonella besmet zijn en de lokale bevolking gewoon eierpunch drinkt. Omdat ze resistent zijn.quote:Op vrijdag 12 oktober 2012 09:27 schreef Deshain het volgende:
[..]
300 opnames max op 10.000 besmettingen, dit is gewoon Salmonella-light... Hoe kan je als journalist nou zo'n stukje schrijven en dan zo'n tegenspraak in cijfers houden zonder verduidelijking.
Dat verklaart dus de brede verspreiding, van Lidl tot biologische zalm.quote:Op vrijdag 12 oktober 2012 09:46 schreef Lienekien het volgende:
In de krant van vandaag stond dat het lag aan de snijmachines, niet aan de zalm zelf.
Dat bedoelt Deshain niet.quote:Op vrijdag 12 oktober 2012 12:43 schreef Sessy het volgende:
[..]
Ja of niet he, je hebt dus ook landen waar 100% van de eieren met salmonella besmet zijn en de lokale bevolking gewoon eierpunch drinkt. Omdat ze resistent zijn.
Volgens Nu.nl zijn er inmiddels 2 mensen overleden aan de gevolgen van deze besmetting.quote:Op donderdag 11 oktober 2012 15:55 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als 200 ziekenhuisopnames, en er zouden nog 100 bijkomen, het wachten is op de eerste doden.
http://www.destentor.nl/r(...)laat-keihard-toe.ece
het ligt vooral aan de bacteriën, een zalm zwemt gewoon, en wordt ergens in het proces naar het bord besmet. Maar snijmachines betekend dus dat er niet goed werd schoongemaakt.quote:Op vrijdag 12 oktober 2012 09:46 schreef Lienekien het volgende:
In de krant van vandaag stond dat het lag aan de snijmachines, niet aan de zalm zelf.
Editquote:Op zaterdag 13 oktober 2012 08:13 schreef Ludd het volgende:
[..]
Volgens Nu.nl zijn er inmiddels 2 mensen overleden aan de gevolgen van deze besmetting.
Dus als je een ei goed schoonmaakt dan is het in principe veilig?quote:Op vrijdag 12 oktober 2012 23:37 schreef Kees22 het volgende:
Oh, en een besmetting van salmonella zit op de buitenkant van de eieren. De binnenkant is steriel!
Inderdaad. Ik zie net dat ik in mijn vriezer ook nog pak gerookte zalm heb, was ik al vergeten. Ik denk dat ik deze toch maar weg gooi.quote:
Je eet de schaal toch sowieso niet op? Of kan de inhoud besmet raken doordat het theoretisch gezien in aanraking kan komen met de schaal wanneer je eitje tikt?quote:Op zaterdag 13 oktober 2012 08:22 schreef nowkia het volgende:
[..]
Dus als je een ei goed schoonmaakt dan is het in principe veilig?
Dit moet je mij niet vragen, want ik wil het ook weten.quote:Op zaterdag 13 oktober 2012 08:28 schreef Ludd het volgende:
[..]
Of kan de inhoud besmet raken doordat het theoretisch gezien in aanraking kan komen met de schaal wanneer je eitje tikt?
De Biologische zalm was de enige die hier nog wel in de AH lag vanmorgen.quote:Op vrijdag 12 oktober 2012 23:33 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Dat verklaart dus de brede verspreiding, van Lidl tot biologische zalm.
Vooropgesteld dat dit bericht waar is.
Denk dat Zalm een tijdje uit de mode zal zijn. Ieder nadeel heeft zijn voordeel. Ben nieuwsgierig wat de menukaarten nu gaat terroriseren.quote:Op zaterdag 13 oktober 2012 08:47 schreef Leandra het volgende:
[..]
De Biologische zalm was de enige die hier nog wel in de AH lag vanmorgen.
Zal waarschijnlijk niets mee mis zijn, even afgezien dat het gewoon kweekzalm isquote:Op zaterdag 13 oktober 2012 09:10 schreef Leandra het volgende:
Toevallig was ik een paar weken geleden verbaasd dat de kipsalade duurder was dan de zalmsalade (kip: 2,69 zalm: 1,79), dat verschil zal ook wel snel weg zijn.
M'n lief heeft die biologische zalm vanmorgen wel gekocht trouwens.
Is niet nodig als het niet bij foppen uit het besmette tijdperk vandaan komt. In principe zou je zelfs de besmette zalm kunnen eten zolang je die maar goed gaar maakt.quote:Op zaterdag 13 oktober 2012 08:26 schreef Ludd het volgende:
[..]
Inderdaad. Ik zie net dat ik in mijn vriezer ook nog pak gerookte zalm heb, was ik al vergeten. Ik denk dat ik deze toch maar weg gooi.
Neen, verhitten dood wel de bacterie, maar de gifstoffen (waar je ziek van wordt) nietquote:Op zaterdag 13 oktober 2012 09:31 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Is niet nodig als het niet bij foppen uit het besmette tijdperk vandaan komt. In principe zou je zelfs de besmette zalm kunnen eten zolang je die maar goed gaar maakt.
Het komt wel van foppen, met het nummer wat besmet zou kunnen zijn. Had vorige keer 2 pakjes gekocht, en een in de vriezer gestopt. Van de vorige ben ik ook niet ziek geworden.quote:Op zaterdag 13 oktober 2012 09:31 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Is niet nodig als het niet bij foppen uit het besmette tijdperk vandaan komt. In principe zou je zelfs de besmette zalm kunnen eten zolang je die maar goed gaar maakt.
Wil je voor die paar euro het risico lopen?quote:Op zaterdag 13 oktober 2012 09:33 schreef Ludd het volgende:
[..]
Het komt wel van foppen, met het nummer wat besmet zou kunnen zijn. Had vorige keer 2 pakjes gekocht, en een in de vriezer gestopt. Van de vorige ben ik ook niet ziek geworden.
Is dat voldoende om ziek van te worden dan? Ik had altijd begrepen dat het pas gevaarlijk wordt als de bacterie ongehinderd kan voortplanten in je lichaam....quote:Op zaterdag 13 oktober 2012 09:32 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Neen, verhitten dood wel de bacterie, maar de gifstoffen (waar je ziek van wordt) niet
Ligt er aan hoever de bacterie zich heeft kunnen vermenigvuldigen.quote:Op zaterdag 13 oktober 2012 09:35 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Is dat voldoende om ziek van te worden dan? Ik had altijd begrepen dat het pas gevaarlijk wordt als de bacterie ongehinderd kan voortplanten in je lichaam....
Het gaat niet eens om euro's. Je kunt gewoon je geld terugkrijgen.quote:Op zaterdag 13 oktober 2012 09:34 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wil je voor die paar euro het risico lopen?
quote:Op zaterdag 13 oktober 2012 08:22 schreef nowkia het volgende:
[..]
Dus als je een ei goed schoonmaakt dan is het in principe veilig?
Niet dat Wiki nu een bron is, maar onder de link van Pietverdriet lees ik dus dat dit absoluut niet veilig zou zijn:quote:Op vrijdag 12 oktober 2012 23:37 schreef Kees22 het volgende:
Oh, en een besmetting van salmonella zit op de buitenkant van de eieren. De binnenkant is steriel!
Ik zou eerst naar de datum kijken. Als die van vóór de uitbraak is, gewoon eten. Of eventueel goed verhitten.quote:Op zaterdag 13 oktober 2012 08:26 schreef Ludd het volgende:
[..]
Inderdaad. Ik zie net dat ik in mijn vriezer ook nog pak gerookte zalm heb, was ik al vergeten. Ik denk dat ik deze toch maar weg gooi.
OK. Ik trek mijn stelling in!quote:Op zaterdag 13 oktober 2012 12:54 schreef Sessy het volgende:
[..]
[..]
Niet dat Wiki nu een bron is, maar onder de link van Pietverdriet lees ik dus dat dit absoluut niet veilig zou zijn:
"Eieren kunnen zowel binnen als buiten de schaal de Salmonella bacterie meedragen. Binnen de schaal bevindt de Salmonella bacterie zich vooral in het eigeel. Het gaat dan meestal om een specifieke stam Salmonella enteritidis, die in staat is om te overleven in de eierstokken (ovaria) of eileiders (oviducten) van de kip en zich in het eigeel kan vestigen voordat het ei wordt gevormd."
Een iets meer betrouwbare bron, centrum for disease control: http://www.cdc.gov/nczved(...)monella_enteritidis/
"However, unlike Salmonella infections from eggs in past decades, the epidemic that started in the 1980s and continues to cause illnesses today is due to SE being inside of intact grade A eggs with clean shells. The reason is that SE can silently infect the ovaries of healthy appearing hens and contaminate the inside of eggs before the shells are formed."
Correctie: het doden van de bacteriën door verhitting boven 70 graden voorkomt besmetting.quote:Op zaterdag 13 oktober 2012 09:32 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Neen, verhitten dood wel de bacterie, maar de gifstoffen (waar je ziek van wordt) niet
Maar niet het ziek worden. Besmetting is het verspreiden en verder uitbreiden van de bacteriequote:Op zondag 14 oktober 2012 00:34 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Correctie: het doden van de bacteriën door verhitting boven 70 graden voorkomt besmetting.
Wel in het geval van letselschade zoals voedselvergiftiging. Maar de schade is minimaal.quote:Op zaterdag 29 september 2012 16:27 schreef Pietverdriet het volgende:
Schadeclaim indienen bij het bedrijf. Jammer dat het in NL niet toegestaan is no cure no pay advocatuur te bedrijven.
Niet als je vrouw dood gaan als gevolg van haar maaltijdsalade.quote:Op zondag 14 oktober 2012 13:45 schreef nikk het volgende:
[..]
Wel in het geval van letselschade zoals voedselvergiftiging. Maar de schade is minimaal.
Ja, maar jij stelde dat mensen ziek worden van het toxine, dat ook aanwezig blijft na doden van de bacterie.quote:Op zondag 14 oktober 2012 12:57 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Maar niet het ziek worden. Besmetting is het verspreiden en verder uitbreiden van de bacterie
Of verlies van omzet als gevolg van ziekte.quote:Op zondag 14 oktober 2012 13:45 schreef nikk het volgende:
[..]
Wel in het geval van letselschade zoals voedselvergiftiging. Maar de schade is minimaal.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |