http://nos.nl/artikel/400207-advies-stop-met-dure-medicijnen.htmlquote:Advies: stop met dure medicijnen
&nsbp; NLportaal.NL - Flickr / Creative Commons 2.0 by-sa
Toegevoegd: zondag 29 jul 2012, 17:30
Update: zondag 29 jul 2012, 17:31
Door Rinke van den Brink en Hugo van der Parre
Het CVZ, het College voor Zorgverzekeringen, wil stoppen met het vergoeden van dure medicijnen voor enkele zeldzame ziekten. Dat staat in tweeconceptadviezen aan de minister van Volksgezondheid die in handen zijn van de NOS.
Het gaat om middelen die levenslang gebruikt worden door patiënten met de ziekte van Pompe en de ziekte van Fabry. Bij beide ziekten maken de patiënten bepaalde enzymen onvoldoende aan.
Op jaarbasis kost de behandeling voor een patiënt met Pompe tussen de 400.000 en 700.000 euro. Die voor iemand met Fabry zo'n 200.000. Op dit moment worden de rekeningen volledig vergoed door de basisverzekering.
Te duur
Het CVZ schrijft in een rapport over het medicijn tegen Fabry dat dit middel weliswaar werkt, maar dat het te duur is in verhouding tot de resultaten van de behandeling. In 2010 werd in totaal 11 miljoen euro uitgegeven aan de behandeling van ongeveer zestig patiënten met de ziekte van Fabry.
Bij het medicijn tegen de ziekte van Pompe wordt voor het grootste deel van de patiëntengroep een vergelijkbare redenering gehanteerd. Het is te duur voor wat het CVZ te beperkte gezondheidseffecten vindt.
Alleen voor een heel kleine groep patiënten met de klassieke vorm van Pompe die bij baby's voorkomt, wordt het middel als het aan het CVZ ligt ook in de toekomst vergoed. Dat betekent dat 83 van de 115 patiënten het middel niet meer vergoed krijgen. In 2010 werd er in totaal 44 miljoen uitgegeven aan de behandeling van de ziekte van Pompe.
Voor zover bekend is het de eerste keer dat voorgesteld wordt om te stoppen met het vergoeden van dit soort medicijnen voor heel zeldzame ziekten.
Ethische discussie
Patiënten, artsen gespecialiseerd in beide ziekten en de producenten van de medicijnen zijn op de hoogte van de plannen van het CVZ. Het college is zich bewust van de gevoeligheid van zijn voorgenomen besluiten. In beide rapporten worden daar opmerkingen over gemaakt.
Het gaat ver om patiënten voor wie geen alternatief medicijn beschikbaar is een werkend middel te onthouden vanwege de prijs. Dat staat ook op gespannen voet met de beroepscode van artsen waarin het belang van de patiënt vooropstaat.
Definitief besluit
Het gaat om conceptadviezen van het CVZ. Het college heeft de afgelopen weken opnieuw reacties verzameld van alle betrokken partijen. Op 21 september krijgen alle betrokkenen de gelegenheid nog eens hun visie te geven op een bijeenkomst georganiseerd door het CVZ.
Daarna brengt het college een definitief advies uit aan de minister. Die moet vervolgens besluiten of deze dure geneesmiddelen na 1 januari 2013 nog vergoed worden of niet. Doorgaans neemt de minister adviezen van het CVZ over.
Artsen en andere betrokkenen met wie de NOS gesproken heeft verwachten dat na de ziekten van Pompe en Fabry ook de vergoeding van andere heel dure medicijnen ter discussie gesteld zal worden.
Patiënten
Patiëntenorganisaties en in navolging daarvan individuele patiënten en hun behandelaars willen niet reageren. Zij hopen tijdens een bijeenkomst op 21 september het conceptadvies nog te kunnen veranderen en willen nu niet praten over het vertrouwelijke document.
Inderdaad. De mensen die echt hulp nodig hebben zullen en mogen het niet krijgen van onze VVD regering. Het geld MOET verscheept worden naar rijke bankiers en Europa.quote:Op zondag 29 juli 2012 20:22 schreef DDDDDaaf het volgende:
Dat zijn op jaarbasis weer tientallen miljoenen die de ziektekostenmaffia in megalomane hoofdkantoren, reclamecampagnes en topmanagers kan steken!
Bestaat zo'n pil dan?quote:Op zondag 29 juli 2012 20:34 schreef Mylene het volgende:
Ja, een voorbode om in de toekomst andere dure medicatie stoppen te vergoeden.
Voer dan ook de pil van Drion in zodat mensen niet hoeven te lijden.
Laten we eerst korten op dure managers in de zorg voordat we korten op mensen die dure medicijnen nodig hebbenquote:Op zondag 29 juli 2012 20:55 schreef LXIV het volgende:
Ik snap de commotie wel, maar we ontkomen er niet aan om op een zeker moment keuzes te gaan maken. Op den duur keert de wal het schip. Het is niet mogelijk om iedereen in Nederland onbeperkt alle vormen van gezondheidszorg te bieden.
Deze ronde kunnen we nog wel overslaan hoor, maar ooit komt het moment dat we zeggen: "Nee, dat kunnen we niet meer gaan vergoeden". We kunnen ook geen 90% van ons BNP gaan besteden aan gezondheidszorg.
Nieuw medicijn, d'r zal nog wel een octrooi op zitten of zo.quote:Op zondag 29 juli 2012 21:02 schreef Exorbitantes het volgende:
Hoe komt het dat deze medicatie zo duur is?
onderzoekskosten van producent, en de graaiende handjes van iedereen tussen producent en consument. (verzekering, apotheek, etc.)quote:Op zondag 29 juli 2012 21:02 schreef Exorbitantes het volgende:
Hoe komt het dat deze medicatie zo duur is?
Eens kijken hoe veel verkoudheid de belastingbetaler kost, dan maakt die 10 ook niet uitquote:Op zondag 29 juli 2012 20:22 schreef polderturk het volgende:
We kunnen beter bezuinigen op de 10 miljard die jaarlijks naar probleemgezinnen gaat.
Plus 4 miljard ontwikkelingshulp ieder jaar.. Nee, we laten liever de mensen hier lijden.quote:Op zondag 29 juli 2012 20:22 schreef polderturk het volgende:
We kunnen beter bezuinigen op de 10 miljard die jaarlijks naar probleemgezinnen gaat.
ik quote hier even mezelf uit een ander topic, maar dezelfde vraag gaat voor jou op:quote:Op zondag 29 juli 2012 21:58 schreef SuperImposed het volgende:
en terecht, er zijn nou eenmaal grenzen aan wat een zieke de samenleving mag kosten
En we hebben al 1 handtekening! Jeej SuperImposed!quote:Op zondag 29 juli 2012 20:59 schreef probeer het volgende:
[..]
Managers, overhead, duur en onnodige apparatuur en onderzoek, winstoogmerk.. zomaar een paar puntjes waar we eerst naar zouden moeten kijken voordat we mensen hun recht op zorg gaan beperken.
En ik ga er van uit dat iedereen die hier pleit voor 'strenger kijken naar kosten/baten', met alle liefde zijn/haar handtekening onder een lijst zet genaamd 'laat mij maar doodgaan als mijn zorgkosten boven xx komen'? Of natuurlijk gewoon op je 70e geheel vrijwillig een pilletje van drion naar binnen werken? Let wel, als je daar zelf niet meer voor naar de apotheek kan lopen, ben je al eigenlijk te laat!
ik denk dat de OP een paar mooie voorbeelden geeft van gevallen die aan de foute kant van de grens zitten, daar wil ik best voor tekenenquote:Op zondag 29 juli 2012 22:03 schreef probeer het volgende:
[..]
ik quote hier even mezelf uit een ander topic, maar dezelfde vraag gaat voor jou op:
[..]
En we hebben al 1 handtekening! Jeej SuperImposed!
Pompe heeft een variant die zich op latere leeftijd kan openbaren, bij Fabry zit je meestal wel goed als het zich nu nog niet geopenbaard heeft. Toch nog steeds wel een veilig antwoord he, vrijwel zeker wetende dat je deze ziektes niet hebt of gaat krijgen.quote:Op zondag 29 juli 2012 22:09 schreef SuperImposed het volgende:
[..]
ik denk dat de OP een paar mooie voorbeelden geeft van gevallen die aan de foute kant van de grens zitten, daar wil ik best voor tekenen
ga jij nou bepalen welk antwoord je krijgt? doe ff normaal, zoals ik al zei zijn de voorbeelden uit de OP mooie gevallen die aan de verkeerde kant van de grens zittenquote:Op zondag 29 juli 2012 22:18 schreef probeer het volgende:
[..]
Pompe heeft een variant die zich op latere leeftijd kan openbaren, bij Fabry zit je meestal wel goed als het zich nu nog niet geopenbaard heeft. Toch nog steeds wel een veilig antwoord he, vrijwel zeker wetende dat je deze ziektes niet hebt of gaat krijgen.
Geef me een getal in euro's.
Ga jij nou bepalen dat 'er grenzen zijn aan wat een zieke de samenleving mag kosten', zonder dat je zelf aan kan geven wat die grenzen zouden moeten zijn?quote:Op zondag 29 juli 2012 22:21 schreef SuperImposed het volgende:
[..]
ga jij nou bepalen welk antwoord je krijgt? doe ff normaal, zoals ik al zei zijn de voorbeelden uit de OP mooie gevallen die aan de verkeerde kant van de grens zitten
Er is een hele dure machine waarmee specialisten een prostaatoperatie kunnen uitvoeren. De machine kost miljoenen. Nu blijkt dat de meeste ziekenhuizen zo een machine aangeschaft hebben, om zich te onderscheiden van andere ziekenhuizen. Echter, een zo een machine kan makkelijk door 6 ziekenhuizen gedeeld worden. De machine blijkt ruim 80% van de tijd stil te staan. Weggegooid geld.quote:Op zondag 29 juli 2012 22:03 schreef probeer het volgende:
[..]
ik quote hier even mezelf uit een ander topic, maar dezelfde vraag gaat voor jou op:
Managers, overhead, duur en onnodige apparatuur en onderzoek, winstoogmerk.. zomaar een paar puntjes waar we eerst naar zouden moeten kijken voordat we mensen hun recht op zorg gaan beperken.
En we hebben al 1 handtekening! Jeej SuperImposed!
Dat de hoge onderzoekskosten de reden zijn dat deze medicijnen zo duur zijn is onzin. Het probleem is dat de producenten hebben bedacht dat elk medicijn afzonderlijk zijn investering moet terug verdienen. Als zij nu gewoon de gigantische winsten op antidepressiva en adhd medicijnen zouden doorberekenen over het totaal dan kreeg je een heel ander prijskaartje.quote:Op zondag 29 juli 2012 21:22 schreef probeer het volgende:
[..]
onderzoekskosten van producent, en de graaiende handjes van iedereen tussen producent en consument. (verzekering, apotheek, etc.)
Prima.quote:Op zondag 29 juli 2012 23:44 schreef Trommeldaris het volgende:
Het is een logische ontwikkeling en ik snap de verontwaardiging niet echt. Je moet gewoon een maximumgrens stellen ergens. Anders kan je wel miljarden aan een persoon uitgeven. Het is lullig maar zo is het wel.
Overigens vind ik wel dat patenten van medicijnen op een totaal andere manier moeten gaan werken om alle medicijnen goedkoper te maken.
Hoewel dat deze medicijnen nooit zal helpen. Door de beperkte afzetmarkt moet de prijs wel hoog zijn.
Voor dit geval ja. Maar het is een gevaarlijke kant die we opgaan. Nu gaan dus echt de kosten bepalen wat er gaat gebeuren. En dat zal vaker zo gaan zijn, net zo lang tot ....quote:Op zondag 29 juli 2012 23:49 schreef Spatzmann het volgende:
Nou er zit wat meer nuance in, als je andere artikelen l eest zie je dit:
De meeste patiënten met de ziekte moeten veertig jaar lang behandeld worden voor een levensverlenging van twee jaar.
Als dat zo is, kan ik met het stopzetten leven.
Het is onvermijdelijk dat de kosten gaan bepalen wat er gebeurt. Er is namelijk niet oneindig veel geld. Je komt ooit op een punt waarop je moet kiezen tussen bijvoorbeeld onderwijs voor kinderen of het verlengen van het leven van patientengroep X met een heel duur medicijn. Het gaat allemaal om het maken van keuze's. Dat is dus niet de kern. De kern is waar je de grens trekt.quote:Op zondag 29 juli 2012 23:51 schreef marcb1974 het volgende:
[..]
Voor dit geval ja. Maar het is een gevaarlijke kant die we opgaan. Nu gaan dus echt de kosten bepalen wat er gaat gebeuren. En dat zal vaker zo gaan zijn, net zo lang tot ....
Ja, doe net alsof dat de keuzes zijn war het over gaat. Laten we het eens over de keuze honderden miljarden aan incompetente bankiers over te maken.quote:Op zondag 29 juli 2012 23:56 schreef LXIV het volgende:
[..]
Het is onvermijdelijk dat de kosten gaan bepalen wat er gebeurt. Er is namelijk niet oneindig veel geld. Je komt ooit op een punt waarop je moet kiezen tussen bijvoorbeeld onderwijs voor kinderen of het verlengen van het leven van patientengroep X met een heel duur medicijn. Het gaat allemaal om het maken van keuze's. Dat is dus niet de kern. De kern is waar je de grens trekt.
Dat is ook een keuze. Het is namelijk altijd een keuze.quote:Op zondag 29 juli 2012 23:58 schreef Viajero het volgende:
[..]
Ja, doe net alsof dat de keuzes zijn war het over gaat. Laten we het eens over de keuze honderden miljarden aan incompetente bankiers over te maken.
De vraag is dus, welke patiënten moeten dan maar dood en welke willen we toch helpen.quote:Op maandag 30 juli 2012 00:02 schreef LXIV het volgende:
[..]
Dat is ook een keuze. Het is namelijk altijd een keuze.
Het punt wat ik (en sommigen voor mij) probeer te maken is dat je hoe dan ook ergens een grens moet trekken. Dat het dus niet per definitie zo is dat er geen maximumprijs zit aan een medicijn, ook niet als dit medicijn levensreddend voor iemand is. Het houd ergens op. We kunnen niet het hele BNP gaan besteden aan het in leven houden van één persoon als dat nodig zou zijn. Ook niet als het zou kunnen.
Het punt is dus dat de discussie niet moet gaan over de vraag of ieder medicijn altijd vergoed zou moeten worden, dat is idioot. De discussie moet gaan over de vraag waar we de grens trekken.
Iedere euro die we in zo'n behandeling pompen kunnen we elders niet uitgeven. Dat kan ook mensenlevens kosten, bijvoorbeeld omdat er onvoldoende geld is om overal ambulances op tijd aanwezig te laten zijn. De meest optimale keuze (dus waar de maatschappij netto het meest profijt van heeft), ligt in ieder geval niet in het ongelimiteerd financieren van enkele patienten met zeldzame ziektes.
De vraag is: hoeveel willen we betalen voor hoeveel verbetering voor de patient. Of met andere woorden: wat is de optimale besteding van ons geld, zodat zoveel mogelijk mensen er voordeel van hebben.quote:Op maandag 30 juli 2012 00:07 schreef marcb1974 het volgende:
[..]
De vraag is dus, welke patiënten moeten dan maar dood en welke willen we toch helpen.
Dat is inderdaad het gevolg, heel zuur natuurlijk, maar het is een natuurlijk gevolg van schaarste. Niet alles wat technisch mogelijk is, is gegeven de schaarste van grondstoffen, energie, arbeid en geld, ook economisch te verantwoorden.quote:Op zondag 29 juli 2012 20:16 schreef drumstickNL het volgende:
Juist.. die mensen moeten maar dood dan?
Eerst maar eens de overbodige kosten er uit halen: bonussen, topsalarissen, overbodige apparatuur e.d. Daar valt een hoop te winnen. Dat boven het kapot maken van iemands leven, want dat is wat je in feite doet.quote:Op maandag 30 juli 2012 00:10 schreef Kowloon het volgende:
Hoe hard misschien ook, het is een terecht advies in mijn ogen. De zorgkosten kannibaliseren op andere belangrijke taken die de overheid heeft en dan is het niet meer legitiem om dit soort peperdure behandelingen te vergoeden terwijl daar maar een beperkte winst aan kwaliteit van leven tegenover staat.
Natuurlijk is het anders als je de getroffen partij bent. Maar daar moet je niet vanuit gaan. Je laat een crimineel ook niet straffen door nabestaanden van het slachtoffer. Je moet iemand hebben die het objectief kan bekijken.quote:Op zondag 29 juli 2012 23:48 schreef marcb1974 het volgende:
[..]
Prima.
En morgen heb jij een ziekte die dodelijk is zonder behandeling. Maar he, jammer, de behandeling is te duur. Wil je begraven of gecremeerd worden?
Nee, daar is het te laat voor en ik garandeer je dat daar nog geen miljard mee weet te besparen. Als er niks gebeurt vormen de zorgkosten in 2015 47% van de Rijksbegroting, een onaanvaardbaar hoog percentage gegeven al de andere taken die de overheid uit moet voeren (sociale zekerheid bieden, infrastructuur onderhouden, een defensieorganisatie onderhouden, onderwijs subsidiëren, economische ontwikkeling stimuleren, enzovoort). Er zijn dus twee opties, een fors hogere zorgpremie betalen of minder zorgkosten vergoeden. Met efficiencyslagen ga je het niet halen.quote:Op maandag 30 juli 2012 00:14 schreef Kentekenplaat het volgende:
Eerst maar eens de overbodige kosten er uit halen: bonussen, topsalarissen, overbodige apparatuur e.d. Daar valt een hoop te winnen. Dat boven het kapot maken van iemands leven, want dat is wat je in feite doet.
Hoe solidair wil je het hebben met bijna een halve Rijksbegroting die uit ziektekosten bestaat?quote:Op maandag 30 juli 2012 00:23 schreef Elfletterig het volgende:
Schandalig om zieke mensen op deze manier te pakken. De solidariteit is ver te zoeken. Die mensen worden puur de dupe van het feit dat hun ziekte toevallig een kostbare behandeling kent.
schaarste ...quote:Op maandag 30 juli 2012 00:14 schreef Kowloon het volgende:
[..]
Dat is inderdaad het gevolg, heel zuur natuurlijk, maar het is een natuurlijk gevolg van schaarste. Niet alles wat technisch mogelijk is, is gegeven de schaarste van grondstoffen, energie, arbeid en geld, ook economisch te verantwoorden.
Een operatie om iemands leven slechts met 6 maanden te verlengen is natuurlijk onzin.quote:Op maandag 30 juli 2012 00:20 schreef LXIV het volgende:
En mensen die hun hele leven in de bijstand gezeten hebben. En tegelijkertijd op de bank, waar ze zich volgevreten hebben tot 170 kilogram, al rokend en drinkend erbij.
Moeten die op hun 72-ste ook nog een operatie vergoed krijgen van 4 miljoen euro om hun miserabele leven nog 6 maanden te rekken? En hoeveel van die mensen mogen die operatie dan krijgen?
Eigenlijk is de vraag: wat ben jij aan welvaart allemaal bereid om dat soort mensen die operatie te gunnen? Je auto? Het onderwijs voor je kinderen? Het brood op de plank?
Mensen schijnen te vergeten dat het ergens van betaald moet gaan worden. Ik vind het prima als de HRA wordt afgeschaft en de inkomensbelasting naar 80% wordt gebracht om de zorgkosten tot 2020 ofzo nog op te kunnen brengen. Dat is een mogelijkheid. Maar dan zitten we in 2020 weer met hetzelfde probleem.quote:Op maandag 30 juli 2012 00:26 schreef Kowloon het volgende:
[..]
Hoe solidair wil je het hebben met bijna een halve Rijksbegroting die uit ziektekosten bestaat?
Prioriteiten stellen is exact wat je doet bij schaarste.quote:Op maandag 30 juli 2012 00:29 schreef probeer het volgende:
[..]
schaarste ...
Nee hoor, kwestie van prioriteiten stellen
Zie Viajero's posts
Ik ben wel benieuwd wat de werkelijke kosten van die medicijnen zijn. Want ik denk dat er ook een hoop geld mee verdiend wordt.quote:Op maandag 30 juli 2012 00:26 schreef Kowloon het volgende:
[..]
Hoe solidair wil je het hebben met bijna een halve Rijksbegroting die uit ziektekosten bestaat?
Overdrijven is ook een vak. Aan Volksgezondheid, Welzijn en Sport werd afgelopen jaar 74,5 miljard uitgegeven. De totale uitgaven waren 257,4 miljard. Dat aandeel is dus minder dan 29 procent.quote:Op maandag 30 juli 2012 00:26 schreef Kowloon het volgende:
[..]
Hoe solidair wil je het hebben met bijna een halve Rijksbegroting die uit ziektekosten bestaat?
Door onbeperkt alles te vergoeden houd je het dus juist niet betaalbaar. Dat is de crux. Dat geld moet ergens vandaan komen. Dat is dus de belastingbetaler, dat zijn de mensen zelf.quote:Op maandag 30 juli 2012 00:36 schreef Elfletterig het volgende:
[..]
Solidair is dat je zorg betaalbaar houdt voor mensen. En dat mensen naar drachtkracht bijdragen aan een goed zorgstelsel. Solidair is niet dat je mensen met een zeldzame, kostbare ziekte gewoon doodleuk meldt: zoek het maar fijn uit. Zoiets heet afbraak.
Ja ik snap best dat schaarste gaat om een eindig goed enzo, blabla ook geld is schaars.quote:Op maandag 30 juli 2012 00:31 schreef LXIV het volgende:
[..]
Prioriteiten stellen is exact wat je doet bij schaarste.
Ik kan de bal beter terugkaatsen. Waarom wil je mensen met een zeldzame ziekte, waarvan de behandeling kostbaar is, doodleuk laten stikken? Alsof die mensen het kunnen helpen dat ze die ziekte hebben.quote:Op maandag 30 juli 2012 00:38 schreef LXIV het volgende:
Door onbeperkt alles te vergoeden houd je het dus juist niet betaalbaar. Dat is de crux. Dat geld moet ergens vandaan komen. Dat is dus de belastingbetaler, dat zijn de mensen zelf.
Wat missen sommige mensen waardoor ze dit niet in kunnen zien?
De enige schaarste waarvan hier sprake is, is schaarste aan beschaving.quote:Op maandag 30 juli 2012 00:31 schreef LXIV het volgende:
[..]
Prioriteiten stellen is exact wat je doet bij schaarste.
Solidariteit gaat natuurlijk twee kanten op. Als ik nog een paar maanden te leven zou hebben en ze stellen voor om dit met, zeg, een jaar te verlengen (voor een paar ton) dan zou ik stomverbaasd zijn. Ik zou het compleet logisch vinden als dit soort bedragen niet worden uitgegeven aan een beperkte levensverlenging of kleine verbetering in kwaliteit van mijn leven.quote:Op maandag 30 juli 2012 00:48 schreef Elfletterig het volgende:
[..]
Ik kan de bal beter terugkaatsen. Waarom wil je mensen met een zeldzame ziekte, waarvan de behandeling kostbaar is, doodleuk laten stikken? Alsof die mensen het kunnen helpen dat ze die ziekte hebben.
Ik zeg nergens dat alles onbeperkt moet worden vergoed. Je kunt een eigen risico invoeren, je kunt mensen naar draagkracht laten betalen (dus wat meer van de rijksten vragen), mogelijkheden genoeg. Maar mensen met een zeldzame ziekte laten stikken is niet solidair.
Oh, het is juist héél erg een kwestie van wij en zij. Je hebt een groep mensen die nergens iets aan wil uitgeven en voor wie lagere belastingen het hoogst haalbare zijn. Het type egoïst dat alléén aanklopt als ze ineens zélf een gezondheidsprobleem hebben.quote:Op maandag 30 juli 2012 00:54 schreef dot-matrix het volgende:
En het is ook geen kwestie van wij en zij. We moeten maatschappijbreed afspreken wat we waar voor over hebben. Als dat vaststaat dan weet iedereen waar hij of zij aan toe is.
Grote kans dat we op dezelfde partij stemmen maar zelfs een kleinere kloof tussen arm en rijk en een grotere bijdrage van de rijken gaat de zorgkosten uiteindelijk niet kunnen dekken. Er komt een punt dat er keuzes gemaakt moeten worden of we moeten farmaceuten gaan dwingen om te focussen op kostenreductie i.p.v. nieuwe medicijnen ontwikkelen.quote:Op maandag 30 juli 2012 01:04 schreef Elfletterig het volgende:
[..]
Oh, het is juist héél erg een kwestie van wij en zij. Je hebt een groep mensen die nergens iets aan wil uitgeven en voor wie lagere belastingen het hoogst haalbare zijn. Het type egoïst dat alléén aanklopt als ze ineens zélf een gezondheidsprobleem hebben.
En je hebt mensen die het belang van een goed zorgstelsel inzien en die waarde hechten aan solidariteit. Ook als dat inhoudt dat er een paar ziektes zijn waarvan de medicatie duurder is. Mensen die liever eerst wat gaan sleutelen aan de vele miljarden aan hypotheekrenteaftrek, in plaats van die paar miljoen die de behandeling van deze ziektes kost.
Op 12 september zijn er verkiezingen.
Het is kunstmatige schaarste.quote:Op maandag 30 juli 2012 00:31 schreef LXIV het volgende:
[..]
Prioriteiten stellen is exact wat je doet bij schaarste.
Heel toevallig kwam ik vandaag erachter dat in het verpleeghuis waar ik werkte een dame is met de ziekte van Huntington. Haar ouders hadden beiden deze ziekte en wisten ervan toen zij besloten haar te verwekken. Ik vind het zeer egoïstisch van ze maar wat doe je eraan? Mensen dwingen tot abortus gaat mij te ver. Denk je dat jij later kinderen gaat nemen?quote:Op zondag 29 juli 2012 22:42 schreef MrRiot het volgende:
Maar ik zou zeggen laat gewoon geen kinderen meer geboren worden met zo'n ziekte, meestal is dit al meteen te zien in de baarmoeder met de nieuwe technieken en hiermee wordt heeeeel veel geld bespaart.
Denk eerder dat de medicijnen overpriced zijn omdat (zieke) mensen afhankelijk zijn kunnen ze een medicijn 10 keer duurder maken dan wat het kost om te fabriceren. en dat zou niet mogen maarja ik ben toch maar een domme arbeider.quote:Op zondag 29 juli 2012 23:18 schreef dot-matrix het volgende:
Mijn mening is dat jouw gezondheidsprobleem een heleboel geld kost en dat je heel erg dankbaar mag zijn dat de maatschappij dat er aan uit wil geven. Ik vind het raar dat mensen het vanzelfsprekend vinden dat de maatschappij ongelimiteerd fondsen moet aanwenden voor individuele gezondheidsproblemen.
Ik gun het je overigens van harte hoor en ik ben blij dat ik in een maatschappij leef waarin we op het gebied van gezondheidszorg erg ver gaan in solidariteit maar het is wel goed dat de discussie aangewakkerd wordt anders is het eind zoek. We komen op een punt dat er medisch meer mogelijk is dan we ons kunnen veroorloven.
En ja, ik heb ook aan de kant gezeten waar ik de maatschappij aardig wat geld heb gekost aan ziektekosten dus het 'maar als het jou gebeurt' argument gaat niet op.
Ze kunnen tegenwoordig (ziek) zaad scheiden van gezond zaad dus via een reageerbuis kan je gewoon een gezond kind op de wereld zetten.quote:Op maandag 30 juli 2012 01:51 schreef sweetlady-o het volgende:
[..]
Heel toevallig kwam ik vandaag erachter dat in het verpleeghuis waar ik werkte een dame is met de ziekte van Huntington. Haar ouders hadden beiden deze ziekte en wisten ervan toen zij besloten haar te verwekken. Ik vind het zeer egoïstisch van ze maar wat doe je eraan? Mensen dwingen tot abortus gaat mij te ver. Denk je dat jij later kinderen gaat nemen?
Ontwikkelkosten kunnen slechts op zeer beperkte groep worden verhaald.quote:Op zondag 29 juli 2012 21:02 schreef Exorbitantes het volgende:
Hoe komt het dat deze medicatie zo duur is?
Als het proletariaat niet al haar geld aan corrupte en incompetente bankiers en politici hoefde te geven dan was er meer dan genoeg over om medicijnen te kopen.quote:Op maandag 30 juli 2012 00:16 schreef LXIV het volgende:
Het proletariaat, dat niet begrijpt dat deze kosten ook opgebracht moeten worden, zou geconfronteerd moeten worden met een stijging van de benzineprijs naar 12 euro om dit te bekostigen. En dat moet dan apart op het bonnetje vermeldt worden. Dan valt het kwartje wel.
De apotheek levert ze met verlies. Regelvergoeding is nl. lager dan clawback en korting is 0.quote:Op zondag 29 juli 2012 21:22 schreef probeer het volgende:
onderzoekskosten van producent, en de graaiende handjes van iedereen tussen producent en consument. (verzekering, apotheek, etc.)
Helemaal mee eens.quote:Op maandag 30 juli 2012 00:48 schreef Elfletterig het volgende:
[..]
De enige schaarste waarvan hier sprake is, is schaarste aan beschaving.
Als je gewoon feitelijk naar de rijksbegroting kijkt dan zie je gelijk waar het grote geld naartoe gaat. En dat is niet die eenmalige banken uitkoop...quote:Op maandag 30 juli 2012 06:32 schreef Viajero het volgende:
[..]
Als het proletariaat niet al haar geld aan corrupte en incompetente bankiers en politici hoefde te geven dan was er meer dan genoeg over om medicijnen te kopen.
Minder medicijnen, minder politie, minder onderwijs, minder leger, minder sociale zorg.. zoland falende bankiers maar miljoenen blijven krijgen is alles prima toch?
Dit is slechts een van de vele voorbeelden, en het zal alleen maar erger worden. Ergens moet de wal het schip keren.
Eenmalig? Die ene maal van 2007 tot (vul een datum over een aantal jaar in) bedoel je?quote:Op maandag 30 juli 2012 06:41 schreef Die_Hofstadtgruppe het volgende:
[..]
Als je gewoon feitelijk naar de rijksbegroting kijkt dan zie je gelijk waar het grote geld naartoe gaat. En dat is niet die eenmalige banken uitkoop...
Kijk nou gewoon eens naar de uitgaven vd nle staat, dan zie je waar het geld aan opgaat. En dat is niet naar bankiers of defensie of de hra.quote:Op maandag 30 juli 2012 06:43 schreef Viajero het volgende:
[..]
Eenmalig? Die ene maal van 2007 tot (vul een datum over een aantal jaar in) bedoel je?
Structureel meer dan 25k boven wat je aan belasting afdraagt mag wat mij betreft verder worden bekeken.quote:
Dat zijn al lang generieken...quote:Op zondag 29 juli 2012 23:41 schreef eight het volgende:
Als zij nu gewoon de gigantische winsten op antidepressiva en adhd medicijnen zouden doorberekenen over het totaal dan kreeg je een heel ander prijskaartje.
Helaas denken die graaiers daar anders over...
Het een staat los van het ander.quote:Op zondag 29 juli 2012 23:58 schreef Viajero het volgende:
[..]
Ja, doe net alsof dat de keuzes zijn war het over gaat. Laten we het eens over de keuze honderden miljarden aan incompetente bankiers over te maken.
Met al die zaken is men OOK bezig.quote:Op maandag 30 juli 2012 00:14 schreef Kentekenplaat het volgende:
Eerst maar eens de overbodige kosten er uit halen: bonussen, topsalarissen, overbodige apparatuur e.d. Daar valt een hoop te winnen. Dat boven het kapot maken van iemands leven, want dat is wat je in feite doet.
Viajero roept maar wat.quote:Op maandag 30 juli 2012 00:29 schreef probeer het volgende:
[..]
schaarste ...
Nee hoor, kwestie van prioriteiten stellen
Zie Viajero's posts
Natuurlijk wordt daar geld mee verdiend. Waarom zou dat niet mogen?quote:Op maandag 30 juli 2012 00:31 schreef Kentekenplaat het volgende:
[..]
Ik ben wel benieuwd wat de werkelijke kosten van die medicijnen zijn. Want ik denk dat er ook een hoop geld mee verdiend wordt.
De grootste kostenpost is chemo en biologicals (kankerbestrijding).quote:Op maandag 30 juli 2012 01:28 schreef NorthernStar het volgende:
Het is kunstmatige schaarste.
Pharmaceutische bedrijven kunnen absurde hoge bedragen voor medicijnen vragen wanneer ze patent hebben.
Het systeem deugt niet. En dat probleem van gigadure medicijnen en behandelingen zal alleen maar toenemen omdat pharmaceutische bedrijven steeds meer op een handvol dure middelen drijven en alleen daar van bestaan. Ze zoeken met opzet op de duurste midddelen.
Want dat geld dat we aan falende bankiers geven om ze te stimuleren nog meer te falen kunnen we daarna ook nog voor medicijnene gebruiken?quote:
Die is er al niet meer, en wordt steeds minder. Maar goed, als je falen gaat belonen dan zullen mensen falen. Basis economie is dat.quote:Op maandag 30 juli 2012 07:48 schreef DS4 het volgende:
[..]
Viajero roept maar wat.
1/3e van de rijksbegroting gaat naar de zorg inmiddels...
Dat is echt veel meer dan wat er gaat naar financiele stabiliteit, waar jij overigens over gaat klagen als die er niet meer is, net als viajero overigens.
Meestal wel. Welk geld bedoel je precies?quote:Op maandag 30 juli 2012 08:11 schreef Viajero het volgende:
[..]
Want dat geld dat we aan falende bankiers geven om ze te stimuleren nog meer te falen kunnen we daarna ook nog voor medicijnene gebruiken?
quote:Op maandag 30 juli 2012 08:22 schreef eleusis het volgende:
[..]
Meestal wel. Welk geld bedoel je precies?
Het zijn separate beslissingen.quote:Op maandag 30 juli 2012 08:11 schreef Viajero het volgende:
[..]
Want dat geld dat we aan falende bankiers geven om ze te stimuleren nog meer te falen kunnen we daarna ook nog voor medicijnene gebruiken?
ik kan nog steeds pinnen.quote:
Dat is vooral het falen van politici die bang zijn voor de groep kiezers waar jij toe behoort. Wat overigens niet aan jou ligt...quote:en wordt steeds minder.
daar weet jij niets van...quote:Maar goed, als je falen gaat belonen dan zullen mensen falen. Basis economie is dat.
440.000 euro medicijnen per patient per jaar, ik blijf me verbazen dat de overheid bereid is om vrijwel onbeperkt geld uit te geven! Hoog tijd dat hier een limiet op komt.quote:De meeste patiënten met de ziekte moeten veertig jaar lang behandeld worden voor een levensverlenging van twee jaar. Dat vindt het CVZ niet acceptabel. De therapie van iets meer dan honderd patiënten kostte de Nederlandse belastingbetalers in 2010 44 miljoen euro.
Draai het om: deze mensen PROFITEREN puur van het feit dat er een hele kostbare behandeling is. En dat moet gewoon stoppen, voor dat geld kan je veel betere dingen doen die meer levens redden.quote:Op maandag 30 juli 2012 00:23 schreef Elfletterig het volgende:
Schandalig om zieke mensen op deze manier te pakken. De solidariteit is ver te zoeken. Die mensen worden puur de dupe van het feit dat hun ziekte toevallig een kostbare behandeling kent.
Wat lijkt het me heerlijk om gewoon een blinde vlek voor dit soort argumenten te hebben en te blijven gillen dat het allemaal heul gemeen is. En moeilijke keuzes gewoon op anderen afschuiven om zo zelf schone handen te houdenquote:Op maandag 30 juli 2012 08:58 schreef RemcoDelft het volgende:
Lekker suggestief TS... Denk eens verder na over wat voor bedragen per persoon dit gaat.
Van de Frontpage:
[..]
440.000 euro medicijnen per patient per jaar, ik blijf me verbazen dat de overheid bereid is om vrijwel onbeperkt geld uit te geven! Hoog tijd dat hier een limiet op komt.
En let wel: per "verlengd" levensjaar is dit 20 keer zo veel: 8.8 miljoen euro per levensjaar per patient! Wat een ENORME verspilling van gemeenschapsgeld, want van die 8.8 miljoen euro kan je op andere manieren veel meer levensjaren redden. Verkeersveiligheid verbeteren bijvoorbeeld. Of hey, geef die mensen i.p.v. medicijnen 10% van dat bedrag, dan geven ze graag die 2 jaar op om 40 jaar riant te leven.
Voor die 2 jaar dat 1 patient langer leeft, zijn er dus honderden (!!) gezonde (!!) mensen aan het werk en belasting betalen om die 17.6 miljoen euro op te brengen. Een ENORME verspilling.
En dat alles voor 2 ZIEKE jaren extra? Hoeveel van die mensen zouden er gaan roken? BAM, in 1 klap weer 8 statistische jaren er vanaf! Nu ik er aan denk: als de overheid 8.8 miljoen euro overheeft per verlengd levensjaar, zouden ze dan 65 miljoen overhebben voor het feit dat ik niet rook en dus statistisch 8 jaar langer leef? Deze mensen kunnen al meer dan 5% "levensverlenging" bereiken door gewoon gezond te leven, dat hoeft echt geen 17.6 miljoen euro te kosten.
En daarbij: waarom zouden levensrekkende medicijnen alleen aan zieke mensen verstrekt worden? Hell, ga weer op "middeleeuwse" zoektocht naar "levenselixers": als je zieken een paar jaar kan rekken, kan je gezonde mensenlevens toch veel meer rekken?
Het wordt hoog tijd om te focussen op kwaliteit van leven i.p.v. kwantiteit.
Face it: dat geld IS ER NIET.
[..]
Draai het om: deze mensen PROFITEREN puur van het feit dat er een hele kostbare behandeling is. En dat moet gewoon stoppen, voor dat geld kan je veel betere dingen doen die meer levens redden.
8.8 miljoen euro is trouwens grofweg een factor 100 meer dan de "waarde" van 1 "mensjaar". Ken je ook de verhalen van mensen die een "dure" operatie (van een half miljoen dollar o.i.d.) nodig hebben in de VS, maar welke niet vergoed wordt? Voor de prijs van 2 jaar "rekken" van 1 Pompe-patient kan je al 35 andere mensen ENORM helpen!
De politiek durft hier niet over te discussieren. De eerste HITLER!!! is zo geroepen, en dan is het meteen afgelopen met elke discussie. We gaan dus gewoon door tot de wal het schip keert, oftewel tot elke gezonde Nederlander in dienst staat van een ongezonde Nederlander en niemand meer te eten heeft.quote:Op maandag 30 juli 2012 09:03 schreef DS4 het volgende:
Het is wat jammer dat de inhoudelijke discussie over levensverlenging vs levenskwaliteit maar niet van de grond komt.
Ik probeerde 15 jaar terug al zoiets op de agenda te krijgen, maar werd meteen in de hoek gezet als asociaal door met name ouderen.
Als toen al maatregelen genomen waren was het probleem minder groot geweest, maar politiek blijft maar afwachten. Totdat het niet meer kan en dan moet in het vlees gesneden worden...
Is dat nog wel zo? Ik heb de indruk dat dit soort dingen, ondanks het standaard emotionele gegil dat er altijd bij komt kijken, tegenwoordig toch enigszins bespreekbaar aan het worden zijn. Maar het is moeilijk om zoiets te onderbouwen.quote:Op maandag 30 juli 2012 09:06 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
De politiek durft hier niet over te discussieren. De eerste HITLER!!! is zo geroepen, en dan is het meteen afgelopen met elke discussie. We gaan dus gewoon door tot de wal het schip keert, oftewel tot elke gezonde Nederlander in dienst staat van een ongezonde Nederlander en niemand meer te eten heeft.
Weer een stukje slecht nieuws zo vlak voor de verkiezingen. De Sp kan na 12 september heel veel meer kiezers achter zich krijgen door al deze nadelige dingen weer terug te schroeven (zou dit soms gaan gebeuren? want er zijn wel erg veel dingen verandert over de afgelopen elf jaar) De Pvv zal hier ook weer op in gaan spelen. Want het draait namelijk om macht sinds begin deze nieuwe eeuw toen alles sterk begon te veranderen.quote:privatisering zorg, we gaan Amerika achterna
Ik heb niks tegen een (desnoods hogere) eigen bijdrage (bij voorkeur naar draagkracht). Ik heb er ook niks op tegen om de farmaceutische industrie tot kostenreductie te dwingen.quote:Op maandag 30 juli 2012 01:18 schreef dot-matrix het volgende:
[..]
Grote kans dat we op dezelfde partij stemmen maar zelfs een kleinere kloof tussen arm en rijk en een grotere bijdrage van de rijken gaat de zorgkosten uiteindelijk niet kunnen dekken. Er komt een punt dat er keuzes gemaakt moeten worden of we moeten farmaceuten gaan dwingen om te focussen op kostenreductie i.p.v. nieuwe medicijnen ontwikkelen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |