abonnement Unibet Coolblue
pi_103738491
Vervolg op:
[Pizza] Zelf pizza maken voor beginner?
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #2
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #3
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #4
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #5
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #6
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #7
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #8
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #9

(ook interessant, maar oud:)
[CUL-wedstrijd] CUL in de keuken (pizza)

Waarom?
Dit is het topic waarin we stoer doen over onze eigengebakken pizza's en tips uitwisselen over het ultieme deeg, het lekkerste beleg en de perfecte baktijd.
Als je het proces een beetje onder de knie hebt dan produceer je voor weinig geld stapels pizza die minstens zo lekker zijn als bij je lokale pizzaboer!

Deeg:
SPOILER: Recept 1
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
SPOILER: Recept 2
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Saus:
SPOILER: Saus
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Bakken:
SPOILER: bakken
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Handige links over pizza maken
Jeff Varasano's Internet best pizza recipe
Pizzamaking.com

Twee pizzastenen:
http://pizzastein.com/
Jamie Oliver steen op fonq.nl

Filmpje over deeg opbollen


De laatste foto's uit het vorige topic

Sarabi


Gridlok:


Ml-etje:


Iemand91:


Tjado:


Yvesss:
pi_103738635
Is er niet een modje die dit topic even kan reeksen?
  † In Memoriam † zondag 30 oktober 2011 @ 12:58:23 #3
91830 MaximusTG
pi_103739179
Piepkuiken moet iig ff de foto's updaten en het vorige topic linken. :).
Het 11de topic al! Das een berg pizza's!!!
Mama Mia!
pi_103739215
Bij mij gaat het tegenwoordig ook best aardig! ik vind het nog wel vrij veel werk, maar het resultaat mag er wezen. Ik moet ook nog een beetje de kneepjes van het vak leren.
Plus wat spullen kopen, deeg rollen met een blik limonade werkt toch niet helemaal zoals het hoort :')
'Expand my brain, learning juice!'
<a href="http://www.last.fm/user/crossover1" rel="nofollow" target="_blank">Last.fm</a>
pi_103739834
quote:
0s.gif Op zondag 30 oktober 2011 12:58 schreef MaximusTG het volgende:
Piepkuiken moet iig ff de foto's updaten en het vorige topic linken. :).
Het 11de topic al! Das een berg pizza's!!!
Mama Mia!
Ik heb tien bolletjes voor vanavond! Eten met zes mensen, inclusief grote eters.

Je zou haast denken dat ik bij een van de tien ook wel aan een foto denk ;-)
pi_103739884
quote:
0s.gif Op zondag 30 oktober 2011 12:59 schreef crossover het volgende:
Bij mij gaat het tegenwoordig ook best aardig! ik vind het nog wel vrij veel werk, maar het resultaat mag er wezen. Ik moet ook nog een beetje de kneepjes van het vak leren.
Plus wat spullen kopen, deeg rollen met een blik limonade werkt toch niet helemaal zoals het hoort :')
Als je deeg goed is hoef je het helemaal niet te rollen. Liever niet zelfs!
pi_103740143
quote:
1s.gif Op zondag 30 oktober 2011 13:17 schreef LieLie het volgende:

[..]

Als je deeg goed is hoef je het helemaal niet te rollen. Liever niet zelfs!
Vreemd. Ik gebruik 400 gram bloem, wat zout en olijfolie en 220 ml lauw water en een zakje gist. Dat staat dan een halve dag in de koelkast. Als ik het kneed, 'veert' het steeds terug.. hoe gaat het dan beter?
'Expand my brain, learning juice!'
<a href="http://www.last.fm/user/crossover1" rel="nofollow" target="_blank">Last.fm</a>
pi_103740303
quote:
0s.gif Op zondag 30 oktober 2011 13:24 schreef crossover het volgende:

[..]

Vreemd. Ik gebruik 400 gram bloem, wat zout en olijfolie en 220 ml lauw water en een zakje gist. Dat staat dan een halve dag in de koelkast. Als ik het kneed, 'veert' het steeds terug.. hoe gaat het dan beter?
Heb je het recept van Maximus uit de OP al eens geprobeerd? (nr 2)
Volgens mij is met name het wachten voor het kneden in dit geval belangrijk (iets met gluten?). Sinds ik dat doe heb ik slap deeg dat ik met mijn handen heel eenvoudig kan vormen.
pi_103741245
Vanavond weer :D
Eerst deed ik het ook rollen maar laatste paar keer lukt het om met de hand te vormen

Ben ook benieuwd naar de eigengemaakte saus
pi_103741274
quote:
0s.gif Op zondag 30 oktober 2011 13:24 schreef crossover het volgende:

[..]

Vreemd. Ik gebruik 400 gram bloem, wat zout en olijfolie en 220 ml lauw water en een zakje gist. Dat staat dan een halve dag in de koelkast. Als ik het kneed, 'veert' het steeds terug.. hoe gaat het dan beter?
Dat had ik ook steeds..las ergens dat het deeg dan te kort gekneed is. Gisteren heb ik voor het eerst het recept uit onderstaand filmpje gebruikt en mijn deeg werd echt heerlijk zacht en soepel. Kon het met mijn handen/vuisten helemaal uitrekken en hij bleef mooi rond.

(In de beschrijving staat een link naar het recept waar de ingrediënten ook in gram staan).

[ Bericht 0% gewijzigd door md89 op 30-10-2011 14:04:15 ]
pi_103741387
Thanks, de volgende keer probeer ik dat eens.

Nog een vraag; wie gebruikt er een pizzasteen, en hoe krijg je de pizza daar op? Als ik de steen voorverwarm, kan ik het deeg niet op de steen leggen en dan netjes rond maken. Als ik 'm niet op de steen leg, kan ik heel die slappe pizza niet optillen zonder dat alles eraf dendert :')
'Expand my brain, learning juice!'
<a href="http://www.last.fm/user/crossover1" rel="nofollow" target="_blank">Last.fm</a>
pi_103741762
Met een schieter denk ik. Een ronde plank met handvat. Daarbij gebruik je een wat grover meel waardoor de bodem niet aan de plank plakt.

Ik heb een pizzaoventje, daar zitten twee halfronde plankjes bij waarmee je de pizza op de steen kunt leggen.
pi_103741869
quote:
0s.gif Op zondag 30 oktober 2011 14:04 schreef LieLie het volgende:
Met een schieter denk ik. Een ronde plank met handvat. Daarbij gebruik je een wat grover meel waardoor de bodem niet aan de plank plakt.

Ik heb een pizzaoventje, daar zitten twee halfronde plankjes bij waarmee je de pizza op de steen kunt leggen.
Mja die heb ik dus niet.
'Expand my brain, learning juice!'
<a href="http://www.last.fm/user/crossover1" rel="nofollow" target="_blank">Last.fm</a>
pi_103744742
Over die oventjes he, is er nou zo'n wereld van verschil tussen de Breston en de Ferrari dat het prijsverschil gerechtvaardigd is? Ik lees over beide apparaten zowel gemopper als lovende reacties.
  † In Memoriam † zondag 30 oktober 2011 @ 15:26:41 #16
91830 MaximusTG
pi_103744858
In mijn ondertitel staat ook een bouwtekening voor een schieter. Zagen uit 3mm multiplex. Tis al vaker gezegd, maar om het van de schieter op de hete steen in de oven te krijgen is nog best lastig. Zorg dat de schieter goed bebloemd is met wat semolina (gries) meel of maïsmeel. Dan plakt ie niet vast. Geheim van goed vormbaar deeg is idd goed kneden, maar ook voldoende vocht in het deeg.
Wat ook helpt met elastisch deeg is het dan eerst plat drukken, even laten rusten, en dan pas verder vormen.
@LieLie :
Succes! Das een hele klus voor 10 mensen. Hoe ga je het doen, meerdere pizza's in de oven, of steeds 1 delen?
Oh, zie nu dat het er 6 zijn. Nou ja, das nog veel ;).
pi_103745301
Een voor een, meer passen er niet in het oventje ;) Dan krijg je een soort pizzagourmet, wel gezellig!

Net even aan het deeg gevoeld, behoorlijk sticky! Hoop dat dat goed gaat straks ;)
pi_103747962
Lekker! Eet smakelijk alvast! :9
Ja doei.
pi_103748076
Ik zit er aan te denken om een pizzasteen te kopen
Maar nog even twijfelen :) op deze manier lukt het ook wel maar het kan altijd beter
pi_103749434
quote:
0s.gif Op zondag 30 oktober 2011 15:24 schreef vriendelijkevriend het volgende:
Over die oventjes he, is er nou zo'n wereld van verschil tussen de Breston en de Ferrari dat het prijsverschil gerechtvaardigd is? Ik lees over beide apparaten zowel gemopper als lovende reacties.
Geen verstand van de ferrari hier maar ben erg tevreden over mn Bestron, die kan ik aanraden!

Heb nog wat deeg en saus in de vriezer, denk a.s. donderdag of dinsdag weer pizzas bakken :)
pi_103765423
Twee van de pizza's, spek/paprika/ui/champignons en fuet/spek/artisjok/ui de kaas kan grada p. zijn, mozzarella of gorgonzola ;)



pi_103765589
quote:
0s.gif Op zondag 30 oktober 2011 15:24 schreef vriendelijkevriend het volgende:
Over die oventjes he, is er nou zo'n wereld van verschil tussen de Breston en de Ferrari dat het prijsverschil gerechtvaardigd is? Ik lees over beide apparaten zowel gemopper als lovende reacties.
Volgens mij zou het verschil in de temperatuur moeten zitten. De ferrari gaat volgens eigen zeggen tot 450C. Ik meende gelezen te hebben dat de Bestron ook tot 450 gaat maar dat is absoluut niet waar, en dat zeggen ze zelf ook niet. Ik heb de handleiding niet meer, maar met een 300C houdt het volgens mij wel op.

Ik snap ook niet waarom, want qua vermogen kan de bestron makkelijk veel heter, het is de thermostaat die hem doet afslaan.
  zondag 30 oktober 2011 @ 23:14:34 #23
359472 rojoz
lerend klusser
pi_103768890
Hallo beste en ervaren pizzabakkers/fans,

Ik heb al heel veel van dit deel van het forum gelezen en vele tips gebruikt o.a. voor de bodem.
De bodem daar ben ik qua smaak erg tevreden over, mijn probleem is dat als ik mijn Bestron pizzaoven op de hoogste stand zet dan is in no-time de bodem zwart en de bovenkant nog rauw. moet ik misschien het element aan de onderzijde afsluiten????
Als ik hem op stand 1 zet dan is hij lekker heet enzo maar dan is de onderzijde goed en de rest nog steeds een bleke bedoeling. Wie o wie kan mij vertellen hoe dit op te lossen. En als ik niet alles goed heb gelezen dan vergeef mij, maar na vele dagen op dit forum te hebben gelezen hoop ik dat ik het juiste ook heb gezocht maar niet gevonden.

Alvast bedankt namens een pizza-eter
Aldoende leert men😃
pi_103774738
Het lijkt me dat als je geen heteluchtoven of gasoven gebruikt, dat dit dan het effect is. Ik ken die oventjes wel, vaak goedkoper en enkel twee elementen bovenin en onderin, dat werkt gewoon niet goed. Het geeft piekhitte en kan niet doseren.
'Expand my brain, learning juice!'
<a href="http://www.last.fm/user/crossover1" rel="nofollow" target="_blank">Last.fm</a>
  † In Memoriam † maandag 31 oktober 2011 @ 10:20:04 #25
91830 MaximusTG
pi_103777212
Nee, crossover, in principe zou je juist prima pizza's moeten kunnen bakken in zulke oventjes.
Ik heb er wat informatie over opgezocht, en dat valt nog niet mee, veel over de Bestron's is in het Duits. En mn Duits is niet zooooo super. Vond dit wel een interessante:

http://www.pizzamaker.info/html/unterschiede_pizzaofen.html

Qua Bestron's moet je dus een onderscheid maken tussen de DLD9016 oude en nieuwe versie, en de DLD9070. Als ik de pagina goed lees, dan halen zowel de 9070 als de 9016 niet zulke hoge temperaturen. Max 320 C voor de 9070, 380 voor de 9016 (dat is nog acceptabel). Schijnbaar is dat vanwege nieuwe veiligheidswetgeving. Gelinkte pagina biedt wel een link naar een Duitse webshop die de DLD9070 incl. tuningkit verkopen, om em heter te stoken (in feite is het een kleine fan die de temperatuurssensor afkoelt, zodat het warmte-element aanblijft). Dan zijn temperaturen van 500 C weer mogelijk.

Wat betreft het probleem van rojoz; welke Bestron gebruik je nu precies, verwarm je de oven voor, hoe dik is je deeg, etc. Iets meer details. Maar begrijp ik nu dat je de boven en onderkant apart kan regelen? Waarom dan niet voorverwarmen met alles vol aan, pizza erop, onderkant uit of zachter zetten? Als het goed is blijft de steen nog een tijd warmte afgeven. En in een houtoven halen ze voor de pizza erin gaat ook eerst een natte doek over de vloer, om schoon te maken, maar ook om de temperatuur wat naar beneden te halen :).
pi_103786188
Kan je het deeg en de saus goed invriezen?
Hoor ik die Griekse melodie...
pi_103786497
quote:
0s.gif Op maandag 31 oktober 2011 14:45 schreef mark_dabomb het volgende:
Kan je het deeg en de saus goed invriezen?
Ja dat gaat prima :)
pi_103786574
Leuk, ik ga maar is op zoek naar zo'n pizza oventje dan!
Hoor ik die Griekse melodie...
  † In Memoriam † maandag 31 oktober 2011 @ 14:56:48 #29
91830 MaximusTG
pi_103786578
Saus, uiteraard. Deeg kan ook, maar je moet er wel rekening mee houden dat het ontdooien zeker even duurt. Niet buiten de koelkast ontdooien. Makkelijkst de dag voor verwerken uit de diepvries in de koelkast doen. Kan het snachts ontdooien en vast wat rijzen in de koelkast.
Ik zou het deeg kort laten rijzen buiten de diepvries/koelkast na het maken, geportioneerd per pizza in bakjes. En dan de vriezer in.
Oh, en niet in de magnetron ontdooien natuurlijk :p.
pi_103793077
Een ventilator installeren om sensor te foppen 8)7 Ik ben denk ik zelf wel in staat om zo'n oven op te voeren (zonder ventilator), maar vraag me af of de materialen de hogere temperatuur wel aankunnen. Als je als ontwerper een oven maakt die tot 320'C zou moeten gaan is 500'C (>150%) wel iets boven een veiligheidsmarge die je mag verwachten...
  † In Memoriam † maandag 31 oktober 2011 @ 18:04:17 #31
91830 MaximusTG
pi_103794466
Nee, die specifieke ovens zijn wel degelijk gebouwd voor de hogere temperatuur, maar zijn vanwege een bepaalde nieuwe wet begrensd.
pi_103801988
quote:
0s.gif Op maandag 31 oktober 2011 10:20 schreef MaximusTG het volgende:
Nee, crossover, in principe zou je juist prima pizza's moeten kunnen bakken in zulke oventjes.
Ik heb er wat informatie over opgezocht, en dat valt nog niet mee, veel over de Bestron's is in het Duits. En mn Duits is niet zooooo super. Vond dit wel een interessante:

http://www.pizzamaker.info/html/unterschiede_pizzaofen.html

Qua Bestron's moet je dus een onderscheid maken tussen de DLD9016 oude en nieuwe versie, en de DLD9070. Als ik de pagina goed lees, dan halen zowel de 9070 als de 9016 niet zulke hoge temperaturen. Max 320 C voor de 9070, 380 voor de 9016 (dat is nog acceptabel). Schijnbaar is dat vanwege nieuwe veiligheidswetgeving. Gelinkte pagina biedt wel een link naar een Duitse webshop die de DLD9070 incl. tuningkit verkopen, om em heter te stoken (in feite is het een kleine fan die de temperatuurssensor afkoelt, zodat het warmte-element aanblijft). Dan zijn temperaturen van 500 C weer mogelijk.


stomme A-12-Verordnung! :(

(zie je wel, ik vond het al gek)
  maandag 31 oktober 2011 @ 21:45:55 #33
359472 rojoz
lerend klusser
pi_103808171
Hallo crossover en MaximusTG,

allereerts bedankt voor jullie reactie.

ik heb de Bestron DLD 9016, ik heb maar 1 knop waar ik de temperatuur kan regelen en ga er vanuit dat dit voor boven en onder dan samen regelt, of dit ook zo is weet ik (nog) niet. het deeg is ongeveer 2 / a3mm dik en dan beleggen we hem met beetje saus, salami, champions en een uitje en knoflook.
Ik verwarm de oven voor op stand 1 (gebruiksaanwijzing) en dan als het lampje uit gaat gaat de pizza erin en dan na 5 minuten is de pizza klaar. Onderkant lekker krokant en de bovenkant wit. kaas enzo zijn dan lekker heet en gesmolten. Na het lezen van deze site eerst op stand 4 voorverwarmt en toen op stand 1 en de pizza erin, helaas na 1 minuut veel rook, en de onderkant zwart en de bovenzijde nog behoorlijk rauw (kaas nog koud en niet gesmolten). daarna ongeveer 10 minuten gewacht en nieuwe pizza erop, deze na 5 min weer zoals voorheen onderzijde goed bovenop nog wit.

Ik hoop dat dit duidelijker is voor jullie en dat jullie eventueel nog wat tips hebben voor mij.
Ik ga de link natuurlijk ook lezen en kijken wat een leek als ik hiermee kan.

Bedankt RoJo

[ Bericht 0% gewijzigd door rojoz op 01-11-2011 07:34:57 ]
Aldoende leert men😃
  maandag 31 oktober 2011 @ 22:10:25 #34
359472 rojoz
lerend klusser
pi_103809972
Hoi MaximusTG,

die duitse site aan mijn favorieten toegevoegd, leuke site met nuttige dingen.
O ja ik zat te denken, weet niet of het goed is, maar is het misschien een idee om het onderste element via de thermostaat te regelen en het bovenste element zonder thermostaat aan te sluiten.
Zijn er hier ervaringen mee??!!

Grt RoJo

[ Bericht 48% gewijzigd door rojoz op 01-11-2011 07:33:36 ]
Aldoende leert men😃
  † In Memoriam † dinsdag 1 november 2011 @ 07:56:18 #35
91830 MaximusTG
pi_103819793
Het is erg lastig om meer technische info over de Bestron oventjes te vinden, kan je anders een foto posten van de knop op je oventje? Er is er maar 1 he? Bij de 9016 kan je iig niet onder en bovenwarmte los schakelen.
Ik denk dat je het toch moet zoeken in een combinatie van verschillende standen tijdens het bakken en tijdens het voorverwarmen.

Als je nu bv voorverwarmt met stand 3, en dan als de pizza eropgaat stand 4 aanzet; Dan is de bodem heet, en als je pizza erin gaat weet je zeker dat het bovenste element aangaat omdat je de stand verhoogt.

Het is een beetje het probleem met thermostaten, hij schakelt steeds het element aan en uit, en het bruinen van de pizza zal natuurlijk sneller gaan als het element aanstaat.
  dinsdag 1 november 2011 @ 11:03:15 #36
359472 rojoz
lerend klusser
pi_103823843
Hoi MaximusTG.

Ik zal eens kijken of ik hem kan open schroeven en ook even wat foto's maken van die knop.
Ook zal ik je tips ter harte nemen en eens gaan proberen met het voorverwarmen.

Als ik hem los krijg/heb zal ik eens kijken of ik hem kan modden, en dit dan proberen en hier ook posten. Van het weekend ga ik hier eens rustig voor zitten en kijken wat mogelijk is.

Bedankt voor je info, en ik laat snel van me horen
Aldoende leert men😃
  dinsdag 1 november 2011 @ 11:22:53 #37
238882 Spartagek
meestal gewoon gek
pi_103824458
Ik verwarm voor tussen stand 1 en 2, en doe dan de pizza erin
Na een minuutje / anderhalf controleer ik de bodem, en als die "droog" is gaat de thermostaat hoger, naar stand 3 ( of 4 naar gelang de garnituren )
  dinsdag 1 november 2011 @ 13:02:46 #38
359472 rojoz
lerend klusser
pi_103827811
Hallo Spartagek,

Heb jij dan geen problemen met een zwarte bodem als je hem hoger zet. En hoe doe je dit dan als je 3 of 4 pizza's gaat bakken, zet je hem dan steeds weer laag of laat je hem gewoon hoog staan.
Aldoende leert men😃
pi_103828123
Ik ga ook weer 'ns deeg maken voor donderdag. (2e tabel op pagina 1 van Maximus' recept).
Alleen wat is dé manier om teaspoon om te rekenen naar een maat die ik kan meten?
  † In Memoriam † dinsdag 1 november 2011 @ 13:23:24 #40
91830 MaximusTG
pi_103828362
Een teaspoon kopen :+. Nee echt, je hebt ook miniweegschaaltjes, maar voor kleine hoeveelheden zijn tea en tablespoons ideaal. Meeste weegschalen (vooral de analoge natuurlijk) zijn niet nauwkeurig genoeg. Ook een digitale heeft meestal afwijking van + of - 1 gram.
Ze verkopen ze bij elke Blokker. Kost bijna niks. Wel de spoons afstrijken natuurlijk ;).

Oh, en als je per se wil omrekenen, dan is dat per ingredient verschillend. Het is namelijk een volumemaat, dus je moet dan de dichtheid van het te wegen ingredient weten. En het aantal cm^3 dat een teaspoon is. Daar is Google trouwens erg handig voor.
Type bijvoorbeeld 1 tsp in cubic centimeters en je krijgt:
4.92892159 cubic centimeters (= 4.92892159 * 10^-6 m^3). Dat laatste maal de dichtheid in kg/m^3 en je hebt het gewicht in kg.
pi_103829840
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 november 2011 13:23 schreef MaximusTG het volgende:
Een teaspoon kopen :+. Nee echt, je hebt ook miniweegschaaltjes, maar voor kleine hoeveelheden zijn tea en tablespoons ideaal. Meeste weegschalen (vooral de analoge natuurlijk) zijn niet nauwkeurig genoeg. Ook een digitale heeft meestal afwijking van + of - 1 gram.
Ze verkopen ze bij elke Blokker. Kost bijna niks. Wel de spoons afstrijken natuurlijk ;).

Oh, en als je per se wil omrekenen, dan is dat per ingredient verschillend. Het is namelijk een volumemaat, dus je moet dan de dichtheid van het te wegen ingredient weten. En het aantal cm^3 dat een teaspoon is. Daar is Google trouwens erg handig voor.
Type bijvoorbeeld 1 tsp in cubic centimeters en je krijgt:
4.92892159 cubic centimeters (= 4.92892159 * 10^-6 m^3). Dat laatste maal de dichtheid in kg/m^3 en je hebt het gewicht in kg.
Ik heb eens m'n moeder gevraagd en die heeft in de kelder wat lepels gevonden, waaronder een van 5 ml = 1 teaspoon. Dus dat zou ook moeten werken. Die dingen zijn wel wat groter dan onze reguliere theelepels dus hopelijk gaat het nu ook beter rijzen. Want dat ging de vorige keer niet echt goed; hele dunne bodem en geen gerezen rand na het bakken.

Oh ja, het gaat dus voor 2 nachten de koelkast in; het feitelijke rijzen gebeurd toch pas als je het uit de koelkast haalt voordat je 'm gaat beleggen?
  † In Memoriam † dinsdag 1 november 2011 @ 14:22:30 #42
91830 MaximusTG
pi_103830051
Ja, 5 ml is dan dus gelijk aan 1 teaspoon. Als je idd voorheen een willekeurig theelepeltje gebruikte kan dat wel uitgemaakt hebben ja ;). Instant droge gist dan he :P.
Rijzen gebeurt zowel in als buiten de koelkast. Kijk hier maar voor een voorbeeld:



Tweede foto is direct uit de koelkast. Bakjes goed invetten! Als je het deeg meteen uit het bakje tot pizza vormt tenminste. Je kan er ook voor kiezen het deeg meteen als het uit de koelkast komt nog een keer op te bollen (voorzichtig). Dan is het wat elastischer, en dus wat vergevender en makkelijker om te vormen (je deeg schiet dan namelijk steeds wat terug, dus hij blijft ronder). Wel iets minder luchtig. Als je dat doet is het niet erg als je deeg niet in een keer loskomt van de wand van de bakjes.
pi_103830156
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 november 2011 14:22 schreef MaximusTG het volgende:
Ja, 5 ml is dan dus gelijk aan 1 teaspoon. Als je idd voorheen een willekeurig theelepeltje gebruikte kan dat wel uitgemaakt hebben ja ;).
Rijzen gebeurt zowel in als buiten de koelkast. Kijk hier maar voor een voorbeeld:

[ afbeelding ][ afbeelding ]

Tweede foto is direct uit de koelkast. Bakjes goed invetten! Als je het deeg meteen uit het bakje tot pizza vormt tenminste. Je kan er ook voor kiezen het deeg meteen als het uit de koelkast komt nog een keer op te bollen (voorzichtig). Dan is het wat elastischer, en dus wat vergevender en makkelijker om te vormen (je deeg schiet dan namelijk steeds wat terug, dus hij blijft ronder). Wel iets minder luchtig. Als je dat doet is het niet erg als je deeg niet in een keer loskomt van de wand van de bakjes.
Super ^O^ , zo na de koffie maar 'ns aan beginnen.
Het recept voor 2 pizza's, dus beide maar proberen; eentje direct uit het bakje, de andere eerst weer opbollen.
  † In Memoriam † dinsdag 1 november 2011 @ 14:27:57 #44
91830 MaximusTG
pi_103830208
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 november 2011 14:26 schreef Iemand91 het volgende:

[..]

Super ^O^ , zo na de koffie maar 'ns aan beginnen.
Het recept voor 2 pizza's, dus beide maar proberen; eentje direct uit het bakje, de andere eerst weer opbollen.
Ja, dan kan je het een keer vergelijken. Hoewel; Dan moet je ze ook met een vertraging uit de koelkast halen natuurlijk, want hoe lang ze er buiten liggen heeft ook invloed :P. Als we het dan toch wetenschappelijk aan gaan pakken ;).
  dinsdag 1 november 2011 @ 15:42:18 #45
359472 rojoz
lerend klusser
pi_103832566
Even vraagje van mijn zijde is dit een setje dat ik kan gebruiken voor o.a.Teaspoon.
Dit staat namelijk op de lepels, ik zag ze te koop bij een wat luxere zaak met keukenspullen.
Aldoende leert men😃
  † In Memoriam † dinsdag 1 november 2011 @ 15:44:34 #46
91830 MaximusTG
pi_103832665
Jep, dat is prima. Tablespoons en teaspoons zijn gewoon "officiele" maten. Ik vind ze erg handig. Cups vind ik daarentegen juist weer een verschrikking. Dus bloem en water en zo weeg ik gewoon in grammen af.
Letterlijk met twee maten meten dus ;).
  dinsdag 1 november 2011 @ 16:09:26 #47
359472 rojoz
lerend klusser
pi_103833786
Super zo'n setje met officiele maten.
Ik ga zo'n setje kopen en heb een elektronische weegschaal van de blokker geloof ik voor het wegen van de bloem. Nou weer een stukje professioneler geworden met dit setje Bedankt maar weer voor je reactie :Y

en dat meten met 2 maten, dat moet kunnen toch doen er veel meer hoor meten met 2 maten.
Aldoende leert men😃
pi_103881641
Vanavond ook weer pizza, enorm lang geleden!
Foto's worden gepost :D
  † In Memoriam † woensdag 2 november 2011 @ 17:48:34 #49
91830 MaximusTG
pi_103882741
Oe! Spannend ;).. Binnenkort hier ook weer pizza, vriend van me wou wel eens zien hoe ik dat deed! Mini workshop dus :+.
pi_103883026
quote:
0s.gif Op woensdag 2 november 2011 17:48 schreef MaximusTG het volgende:
Oe! Spannend ;).. Binnenkort hier ook weer pizza, vriend van me wou wel eens zien hoe ik dat deed! Mini workshop dus :+.
Ha, heb ik ook een keer gedaan, ze geloofde niet dat dat gewoon met water, meel en gist kon :D

Trouwens he, ik zie ineens dat jij hetzelfde soort aanrecht hebt als ik. Hoe kneed jij je deeg dan? Ik kan namelijk niet daarop kneden omdat dat niet 100% schoon te krijgen is door die bobbeltjes, en gebruik nu een onhandige placemet ;(
  † In Memoriam † woensdag 2 november 2011 @ 17:59:40 #51
91830 MaximusTG
pi_103883170
Tuurlijk wel, zo wordt mn aanrecht juist schoon. Komt allemaal lekker in mn deeg te zitten ;). Nee hoor, grapje :D.
Ik kneed het altijd in een kom met de handmixer. Daarna nog wel stukje met de hand, verdelen en opbollen, dat doe ik op een grote glazen snijplank. Werkt daar erg goed voor. Gebruik em ook niet voor snijden, zonde van mn messen.
Tis idd lastig zo'n aanrecht, maar je kan het wel schoonkrijgen hoor:
- Wat afwasmiddel erop
- Met stalen schuurspons flink er op los
- spoelen met water, en met doekje meeste water weghalen
- Met doek aanrecht droogmaken (theedoek of zo)
- Met keukenpapier laatste vocht weghalen

Je zou trouwens best wel simpel wat kunnen maken van een houten plaat of zo, maak je er 3 opstaande randen aan, is de bloemzooi ook nog eens makkelijk beheersbaar te houden.
pi_103883335
Heuj,bedankt voor de tips! :D Kan ik zeker gebruiken!
pi_103894635
In jouw link Maximus, zie je dat er 2 temperaturen opgegeven worden voor de Bestron dld9016? 450 voor das altes Modell en 380 voor das neues. Ik weet niet welke ik heb, wel weet ik dat ik destijds 3 weken op het ding heb moeten wachten en een periode daarna het ding compleet niet leverbaar was. Zal met die EU-regelgeving te maken hebben die je pizza-oven eigenlijk degradeert tot een soort broodrooster. Tuning is dan een must, supertoll om te doen ook. Mijn bestron heeft ook een mindere periode gehad, dat kwam door een zware fik door teveel beleg. Vlammen sloegen eruit, heeft waarschijnlijk ook de thermostaat wat aangetast. Maar de bestron heeft zich gestabiliseerd, wordt weer wat heter nu. Nu zijn dit de gemiddelde resultaten en daar doe ik dan niet echt moeite voor. Over het algemeen best een lekker hapje.

pi_103899330
quote:
0s.gif Op woensdag 2 november 2011 21:44 schreef Yvesss het volgende:
In jouw link Maximus, zie je dat er 2 temperaturen opgegeven worden voor de Bestron dld9016? 450 voor das altes Modell en 380 voor das neues. Ik weet niet welke ik heb, wel weet ik dat ik destijds 3 weken op het ding heb moeten wachten en een periode daarna het ding compleet niet leverbaar was. Zal met die EU-regelgeving te maken hebben die je pizza-oven eigenlijk degradeert tot een soort broodrooster. Tuning is dan een must, supertoll om te doen ook. Mijn bestron heeft ook een mindere periode gehad, dat kwam door een zware fik door teveel beleg. Vlammen sloegen eruit, heeft waarschijnlijk ook de thermostaat wat aangetast. Maar de bestron heeft zich gestabiliseerd, wordt weer wat heter nu. Nu zijn dit de gemiddelde resultaten en daar doe ik dan niet echt moeite voor. Over het algemeen best een lekker hapje.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Volgens mij heeft de 9016 1 knop (alleen voor temperatuur). De 9070 heeft er 2. Eentje voor temperatuur en de andere om de boven- of onderwarmte te regelen.
  † In Memoriam † donderdag 3 november 2011 @ 16:30:35 #55
91830 MaximusTG
pi_103918671
@Yvesss; Ja, dat had ik gezien. Erg lastig op die manier om te weten wat je koopt. Want bv ook op ebay en andere sites worden soms fotos van 9016 en 9070 door mekaar gebruikt..

@_Loki: Waar blijven die fotoooooooos!!!! :+
pi_103918785
Even geleden de deeghompen uit de koelkast gehaald voor straks. Helaas (nog) nauwelijks gerezen ;( ...

EDIT; mwa, ik heb het wel weer gezien; oven is sowieso aan het aftakelen en wordt niet echt warm meer dus ook niet lekker bruin, het deeg rijst niet of nauwelijks (laat staan 50%) en in de oven ook geen goede rand, en het vormen is k*twerk (nooit rond, vaak 50% kans op scheuren).

Dit was het resultaat van een van de 2 vanavond (in het echt iets bruiner en zag er ook iets beter uit dan deze foto):


Enige wat wél gelukt (érg lekker) is is de tomatensaus. Helaas heb ik die weken/maanden geleden gemaakt en weet ik niet meer wat ik d'r in gepleurd heb :')

[ Bericht 67% gewijzigd door Iemand91 op 03-11-2011 18:44:41 ]
  † In Memoriam † donderdag 3 november 2011 @ 19:59:00 #57
91830 MaximusTG
pi_103927023
Hmm, jammer zeg, gek dat je deeg niet gerezen is.
Zelf enig idee waarom niet?
Gist te oud?
pi_103927329
quote:
0s.gif Op donderdag 3 november 2011 19:59 schreef MaximusTG het volgende:
Hmm, jammer zeg, gek dat je deeg niet gerezen is.
Zelf enig idee waarom niet?
Gist te oud?
Zou kunnen. Ik doe alles precies volgens je recept namelijk. Deze keer had ik de hoeveelheid ook goed (i.t.t. de vorige keer). In de koelkast was het eigenlijk niet gerezen.
Ik heb het vervolgens 2 dagen later (vandaag dus) uit de koelkast gehaald om het vervolgens een uur of 1,5-2 later te vormen.
Wat een crime is; snel superdun deeg maar andere plekken weer te dik deeg.
En het lukt me nooit om het ook maar enigszins rond te krijgen :')
  † In Memoriam † donderdag 3 november 2011 @ 20:10:39 #59
91830 MaximusTG
pi_103927747
En hoe kneed je het? Echt gek, krijg zelf altijd van dat mooie deeg..
pi_103928335
quote:
0s.gif Op donderdag 3 november 2011 20:10 schreef MaximusTG het volgende:
En hoe kneed je het? Echt gek, krijg zelf altijd van dat mooie deeg..
Volgens je recept. Tijdens het mengen van bloem/water/gist/zout met een lepel, wat trouwens ook maar een minuut duurt voordat het gemengd is.
Na de eerste 20min. mengen met de mixer+deeghaken.
Na de tweede 20min. vorm ik het naar een soort van bal (dus niet kneden) en snij ik het in tweeën.
pi_103929286
Vanavond hier weer heerlijk gebakken :9 een heleboel verschillende met zn drietjes, oven heeft weer flink zn best gedaan :)
  † In Memoriam † vrijdag 4 november 2011 @ 11:36:08 #62
91830 MaximusTG
pi_103951740
quote:
0s.gif Op donderdag 3 november 2011 20:19 schreef Iemand91 het volgende:

[..]

Volgens je recept. Tijdens het mengen van bloem/water/gist/zout met een lepel, wat trouwens ook maar een minuut duurt voordat het gemengd is.
Na de eerste 20min. mengen met de mixer+deeghaken.
Na de tweede 20min. vorm ik het naar een soort van bal (dus niet kneden) en snij ik het in tweeën.
Ja, in tweeën, en dan opbollen en in geoliede bakjes in de koelkast? Koelkast niet te koud? Stonden ze tegen de achterwand? Gist in direct contact met het zout geweest? Hoe warm/koud was het water?
  vrijdag 4 november 2011 @ 11:52:18 #63
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_103952204
quote:
0s.gif Op woensdag 2 november 2011 17:56 schreef _Loki het volgende:

[..]

Ha, heb ik ook een keer gedaan, ze geloofde niet dat dat gewoon met water, meel en gist kon :D

Trouwens he, ik zie ineens dat jij hetzelfde soort aanrecht hebt als ik. Hoe kneed jij je deeg dan? Ik kan namelijk niet daarop kneden omdat dat niet 100% schoon te krijgen is door die bobbeltjes, en gebruik nu een onhandige placemet ;(
Heb je die mega grote onderlegger van de ikea al? daar kun je echt prima op kneden
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_103954642
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 november 2011 11:36 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Ja, in tweeën, en dan opbollen en in geoliede bakjes in de koelkast? Koelkast niet te koud? Stonden ze tegen de achterwand? Gist in direct contact met het zout geweest? Hoe warm/koud was het water?
Ja, in tweeën, enigszins een bal maken en in geoliede bakjes. Koelkast is iets van 6-7 graden. Niet tegen de achterwand. Zout zou zeker in contact geweest kunnen zijn met het gist (pleur de ingrediënten gewoon bij elkaar), gewoon (koud) water uit kraan.

Nu ik dit lees neem ik aan dat zout en gist niet met elkaar in contact moeten komen, het water lauw moet zijn?
  † In Memoriam † vrijdag 4 november 2011 @ 13:26:15 #65
91830 MaximusTG
pi_103954859
Nee, temperatuur water mag best koud zijn, maar gist mag idd niet tegen de zoutkristallen komen. Ik doe meestal bloem in een kom, dan de gist links en het zout rechts (of andersom natuurlijk :+). Dan meng ik de gist een beetje erdoor, dan het zout, en dan alles. En dan het water erbij.
pi_103954910
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 november 2011 13:26 schreef MaximusTG het volgende:
Nee, temperatuur water mag best koud zijn, maar gist mag idd niet tegen de zoutkristallen komen. Ik doe meestal bloem in een kom, dan de gist links en het zout rechts (of andersom natuurlijk :+). Dan meng ik de gist een beetje erdoor, dan het zout, en dan alles. En dan het water erbij.
Zal het (proberen) te onthouden. Maar voorlopig even geen pizza's maken meer. Met slecht rijzend deeg en een ramp met vormen nodigt niet echt uit om het nog een keer te doen.

Ik weet niet hoe ik erbij kwam, maar m'n verzonnen tomatensaus is écht lekker. Alleen al in juli gemaakt dus geen idee wat er door zit. :') ;(
Ontdooien boven een kopje met kokend water werkt goed trouwens. :Y
pi_103955419
Even een bevestiging van Maximus' recept: bij mij rees 't deeg uitstekend, heb gewoon het recept gevolgd, geen speciale ingrediënten gebruikt en ik heb zeker geen gouden vingers ;)
pi_103964406
Over zout/antichristgist, dat klopt. Als je het zout nu gewoon oplost in het water is dat probleem al weg. Simpeler kan het niet.
pi_103968860
Vandaag weer pizza gemaakt. :9 Ik heb alleen een vraag over de saus..die van mij proef ik bijna niet. Als je hem zo 'los' proeft is hij gewoon lekker maar zodra hij op de pizza zit proef je er bijna niets van weer. Het is niet zo dat de andere ingredienten op de pizza overheersen want ik gebruik alleen mozzarella en wat basilicum. Meer saus is misschien een optie maar dan wordt het al snel te nat..iemand een idee?
pi_103969445
Ik weet niet of de tip al eens gegeven is, maar alles waar deeg op/aan zit schoonmaken met koud water!
  vrijdag 4 november 2011 @ 22:15:58 #71
359472 rojoz
lerend klusser
pi_103977584
Hoi Yvesss die eerste pizza ziet er erg goed uit vind ik. hoop dat mij dat ook nog gaat lukken morgen. Mensen wat is beter deeg avand van te voren klaar maken of deeg voor zaterdagavond op zaterdagochtend maken (heb nog niets in huis dus kan nu ook niet meer).
Ik hoop dat het ook goed is als ik het morgnvroeg klaar maak en dan in de oelkast zet toch morgenavond.

quote:
0s.gif Op woensdag 2 november 2011 21:44 schreef Yvesss het volgende:
In jouw link Maximus, zie je dat er 2 temperaturen opgegeven worden voor de Bestron dld9016? 450 voor das altes Modell en 380 voor das neues. Ik weet niet welke ik heb, wel weet ik dat ik destijds 3 weken op het ding heb moeten wachten en een periode daarna het ding compleet niet leverbaar was. Zal met die EU-regelgeving te maken hebben die je pizza-oven eigenlijk degradeert tot een soort broodrooster. Tuning is dan een must, supertoll om te doen ook. Mijn bestron heeft ook een mindere periode gehad, dat kwam door een zware fik door teveel beleg. Vlammen sloegen eruit, heeft waarschijnlijk ook de thermostaat wat aangetast. Maar de bestron heeft zich gestabiliseerd, wordt weer wat heter nu. Nu zijn dit de gemiddelde resultaten en daar doe ik dan niet echt moeite voor. Over het algemeen best een lekker hapje.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Aldoende leert men😃
  † In Memoriam † vrijdag 4 november 2011 @ 23:21:29 #72
91830 MaximusTG
pi_103981321
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 november 2011 13:46 schreef vriendelijkevriend het volgende:
Even een bevestiging van Maximus' recept: bij mij rees 't deeg uitstekend, heb gewoon het recept gevolgd, geen speciale ingrediënten gebruikt en ik heb zeker geen gouden vingers ;)
Heel vriendelijk van je ;)

@rojoz:

Nou ja, beter, je moet goed begrijpen welk effect zo'n koude rijs heeft. De activiteit van de gist komt op een laag pitje, waardoor bacteriën in het deeg smaak kunnen creëren. Als je het deeg sochtends maakt en in de koelkast zet gebeurt dat ook wel, maar minder natuurlijk. Ook moet je dan spelen met de hoeveelheid gist om een resultaat te krijgen dat evenveel gerezen is.
  zaterdag 5 november 2011 @ 14:33:04 #73
359472 rojoz
lerend klusser
pi_103996261
Hoi MaximusTG,

Ik heb gewoon (nou ja gewoon) het recept uit jouw PDF gebruikt. Ik zal als ik het klaar heb vanaaf eens een foto maken en die proberen te posten (ook van de eventuele oven en aanpassingen.

ik was gewoon vergeten om alle spullen te halen voor een pizza vandaar dat ik het vanmorgen heb gedaan.

Grt en bedankt
Aldoende leert men😃
  zaterdag 5 november 2011 @ 20:37:48 #74
359472 rojoz
lerend klusser
pi_104009123
Zo de pizza's watren heerlijk en ik ben erg tevreden. Ok toegegeven ze mochten wel wat donkerder maar goed is wens voor de volgende keer. hieronder paar fotos van de pizza's en dan ook van de oven.

MaximusTG bedankt voor het goede recept, dit doet wonderen. ikheballeen wat minder zout gebruikt omdat ik ander nog altijd 2 ltr water moet drinken en dat heb ik nu niet (75% van wat in jouw recept staat.







en dan mijn oventje zonder aanpassing nog. maar goed pizzas zien er niet echt slecht uit dus maar eens zo laten denk ik dan.





en dan ook nog een van de keuken na die tijd :+

Aldoende leert men😃
pi_104094668
Wat is dat toch met dat MaximusTG recept? Ik wil er nu het fijne van weten.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')