popolon | zaterdag 8 oktober 2011 @ 23:57 |
Ik ben een tijdje geleden begonnen m'n eigen bier te brouwen, gewoon om te kijken of het wat is. En ik ben die laffe macrobieren eigenlijk ook wel zat. Ok, dus een goedkoop starterspakket gekocht en ben ondertussen al aan m'n derde ronde bezig. De eerste twee kwamen er erg goed uit en zijn echt zoveel beter dan de standaard bieren (Heineken, Hertog Jan, Grolsch etc.) Tot nu toe gemaakt: Een Lager, een Pilsner en nu zit er een witbier in. Elke 'batch' is zo'n 25 liter bier, totale kosten ongeveer per ingredienten pakket is rond de 30 ballen dus duur is het niet. De opstelling: Bier aan het 'lageren' Meer bier Extra flessen (1,2 liter) voor meer bier! Flessen bewaren. Meer mensen die dit doen? [ Bericht 0% gewijzigd door popolon op 09-10-2011 00:29:12 ] | |
Stokstaart | zaterdag 8 oktober 2011 @ 23:59 |
Respect voor dit topic, ik check mee. | |
Doodloper | zaterdag 8 oktober 2011 @ 23:59 |
Hoe werkt het en hoelang duurt het? Ziet er wel vet uit | |
popolon | zondag 9 oktober 2011 @ 00:06 |
Afhankelijk van het type bier (pils kost wat meer tijd) is het zo'n 1 a 2 weken in de 'vergister' om het zo maar even te noemen, dan nog een paar weken moet het 'lageren', sorry, ken de NL term daar niet voor. Elk pakket met ingredienten komt met een gebruiksaanwijzing dus fout kan het eigenlijk niet gaan. Waar je wel goed op moet letten is dat je spullen steriel moeten zijn, een infectie in je gistende bier is minder. Met zo'n starterspakket is het eigenlijk heel simpel en kost 't weinig tijd, geduld moet je wel hebben. Ik zit nu al te kijken naar een upgrade, een echte ketel en dergelijke. | |
#ANONIEM | zondag 9 oktober 2011 @ 00:08 |
Vet ! Ik lees mee. | |
Marie30 | zondag 9 oktober 2011 @ 00:09 |
Mijn broer doet dit al jaren, op zijn bruiloft gaf hij zelfs zijn eigen gebottelte bier mee als bedankje. Zelf heb ik er helaas geen verstand van. Diverse vrienden van hem doen het trouwens ook, je bent dus zeker niet de enige... | |
welkominspace | zondag 9 oktober 2011 @ 00:13 |
las hier laatst iets over in de quest, ff volgen | |
Caland | zondag 9 oktober 2011 @ 00:14 |
Erg tof. *volgt topic. | |
houtjetouwtjejas | zondag 9 oktober 2011 @ 00:17 |
Ma flodder deed het in haar kelder, of was dat Whiskey stoken? | |
-_Guitarist_- | zondag 9 oktober 2011 @ 00:17 |
Heb het wel eens gedaan met een donker biertje. Smaak viel me erg tegen, maar ik wil het nog eens proberen met "gewoon" pils | |
popolon | zondag 9 oktober 2011 @ 00:19 |
Vrienden van me doen het ook en hebben me aangestoken. Ik stond paf toen ik hun bier proefde.....zo lekker. Het smaakt gewoon echt veel verser, 't is moeilijk te omschrijven. Videootje van m'n allereerste zelfgebrouwen bier, je kunt de bubbels goed zien in het begin vh filmpje. (slechte kwaliteit, het was 's nachts en dus wat donker) | |
129383 | zondag 9 oktober 2011 @ 00:26 |
ts! jij baas je eigen drank stoken is toch ilegaal ? | |
RichardRichard | zondag 9 oktober 2011 @ 00:34 |
Vet! Ik zit er ook serieus aan te denken om te beginnen met eigen bier maken. Kan je iets meer uitleggen hoe het in elkaar steekt met die set die jij heb? Ik zie op de site dat je bier packages kan kopen. Hoe gaat dit allemaal in zn werk? | |
De-Boswachter | zondag 9 oktober 2011 @ 00:36 |
Cool! Nu kan ik mijn garage tenminste toch nog ergens nuttig voor gebruiken..... Ik lees even mee..... | |
bas-beest | zondag 9 oktober 2011 @ 00:38 |
Dat lijkt me meer dan afdoende qua terminologie...ook in het Nederlands. Maar gezien je flessen (en dan vooral die Samuel Adams)...zit je in de VS? | |
Caland | zondag 9 oktober 2011 @ 00:39 |
Denk het wel ja, die site levert ook alleen maar in de US en Canada. Nederlandse equivalenten van die site zijn stukken duurder ook, zo even snel gekeken. | |
bas-beest | zondag 9 oktober 2011 @ 00:42 |
Had die link uit de OP nog niet eens gecheckt... Dat moet haast wel dan... Oja, Sam Adams Oktoberfest is eigenlijk ook wel goed te doen. | |
larry_flynt | zondag 9 oktober 2011 @ 00:46 |
Wil het ook al heel lang doen! Nu helaas geen geld en ruimte voor... | |
Caland | zondag 9 oktober 2011 @ 00:47 |
Zo heel veel ruimte neemt het toch niet in beslag. Je zou het bij wijze van spreken nog op je studentenkamer kunnen doen. | |
meneerpeer | zondag 9 oktober 2011 @ 00:54 |
Bier voor bazen: Meer info: http://www.brewdog.com/tactical_nuclear_penguin | |
popolon | zondag 9 oktober 2011 @ 00:59 |
Eigenlijk vrij simpel maar je kunt er ook een heel kunstwerk van maken. In 't kort: 10 liter water koken, granen er in laten weken voor 30 tot 60 minuten, hop erbij en laten staan, roeren. Overgieten in een grote 'emmer' die luchtdicht is, de malt mix erbij, roeren. Daarna aanvullen met water tot de 25 liter. Weekje (of twee) laten gisten, afhankelijk vh biertype. Dan suiker erbij, in flessen doen en het laten staan voor zeker een paar weken, hoe langer hoe beter. Maar da's echt heel kort hoor. Die paketten komen met prima handleiding, en ja ik zit in Michigan maar dat mag de pret niet drukken toch? | |
bas-beest | zondag 9 oktober 2011 @ 01:13 |
Als dat een antwoord is op mijn vraag... nee, niet echt. Was gewoon benieuwd. Heb tijdens mijn vakantie in de VS de nodige lekkere bieren op, o.a.: Dogfish Head Punkin Ale 90 Minute IPA Moon River Swampfox IPA Apparition Ale Captain's Porter Palmetto Pale Ale (de tweede via die link) Carolina Brewery Pale Ale (de bovenste via die link) | |
popolon | zondag 9 oktober 2011 @ 01:21 |
In de VS heb je inderdaad ontelbare kleine lokale brouwerijen die al die bekende merken eenvoudig weten te verslaan qua smaak. Nadeel, de prijs is vaak wat hoger. | |
bas-beest | zondag 9 oktober 2011 @ 01:48 |
Ach ja, dat moet je er voor overhebben. Alvast sorry voor als dit lijkt op een topic-kaping, dat is niet mijn bedoeiling. | |
znarch | zondag 9 oktober 2011 @ 01:53 |
Mijn vader is er best goed in. Heeft zelf al zij materieel (ketels ed) geslagen uit stukken koper. Hij doet niet meer aan paketten met ingredienten enzo maar koopt zelf los graan en giststarters in enz. Leuke hobby | |
Erasmo | zondag 9 oktober 2011 @ 11:50 |
Ik heb het wel een paar keer gedaan, spullen haal ik meestal bij de brouwmarkt.Nee dat was jenever Sterke drank ja, omdat je daarmee de belasting ontduikt. Maar daarvoor kun je gewoon een ontheffing aangvragen bij de belastingdienst. | |
Soohr | zondag 9 oktober 2011 @ 12:11 |
Ik heb ook meerdere malen zelf bier gemaakt vanuit zo'n starters blik, heb nu nog een blik Coopers pale ale staan. Binnenkort maar eens maken, Ik haal mijn spullen bij brouwmarkt. ivm de bezorgkosten haal ik het altijd op in Almere. je verwarmt het blik in heet water, giet daarna de inhoud in een ton, doe er 5 liter heet water bij, laat het iets afkoelen, gooi de gist en suiker erbij en vul aan tot 20 a 25 liter in totaal met water, laat het geheel 3 weken gisten, giet het bier vervolgens over in flesjes met een schepje suiker erbij en laat het bier nog minstens 6 weken nagisten op fles. Ik gebruik zelf beugelflessen, dat is makkelijk met sluiten en luchtdicht krijgen van je bier. Zodra ik mijn volgende batch ga maken zal ik er wel even wat foto's van maken. Hetzelfde proces kan je volgen om wijn te maken. | |
kievit19 | zondag 9 oktober 2011 @ 14:38 |
ruik je het niet heel erg als je dit gewoon binnen op het aanrecht doet? en met zoiets ben je dus eigenlijk al helemaal good to go? http://www.brouwmarkt.nl/catalog/startset-biermaken-luxe-incl-pils-bierpakket-p-2034.html | |
Pietverdriet | zondag 9 oktober 2011 @ 14:56 |
In duitsland en belgie komt het ook steeds meer terug, in NL doet de overheid verschrikkelijk moeilijk begrijp ik van mensen die er mee bezig waren. Mijn stamcafe Ürige in Düsseldorf brouwt al heel erg lang hun eigen bier, doen daar meer cafes trouwens. | |
Soohr | zondag 9 oktober 2011 @ 18:38 |
Ik doe het zelf op zolder, want je hebt non-stop borrel geluiden van lucht dat door het waterslot heen gaat en die lucht is ook wat zoetig / meurend. Maar voor de rest kan je met dat starters pakket helemaal van start, je hebt alleen nog lege flessen nodig om het bier in te stoppen. | |
kievit19 | zondag 9 oktober 2011 @ 20:11 |
dan ga ik me binnenkort denk ik ook maar eens storten in de wereld van het bier brouwen, kan ik om het bier in te doen ook gewoon flessen gebruiken van bavaria oid.? ik lees wat dingen over die kroonkurk tang dat het niet echt denderend werkt met euroflessen (?) | |
Soohr | zondag 9 oktober 2011 @ 21:07 |
Ik had wat kratten van amstel de eerste keer gebruikt, maar ben nu toch over op de beugelflessen, zoals die van grolsch. Sommige Kroonkurken krijg je niet helemaal goed o pde flesjes, en dan komt er lucht bij en bederft het bier. dat is en zonde en heel vies. | |
DrukVout | maandag 10 oktober 2011 @ 15:53 |
Check Facebook @ brouwerij de pomp. Zij zijn net begonnen met ketels en vaten etc. | |
Aardwetenschapper | maandag 10 oktober 2011 @ 15:56 |
Inderdaad ik heb het ook al een paar keer gedaan. Beugelflessen van grolsch zijn het best. Goed doorzichtig zodat je tenminste ziet dat ze schoon zijn voordat je ze vult en altijd weer een nieuw rubebrtje gebruiken. Ik heb alleen een hekel aan dat schoonmaken daarom ben ik tijdelijk gestopt met bier maken. Ik haal al die meuk bij de brouwmarkt in almere. | |
Pietverdriet | maandag 10 oktober 2011 @ 16:04 |
Zijn PET waterflessen niet gemakkelijker? | |
Soohr | maandag 10 oktober 2011 @ 16:15 |
Van de wiki pagina Je verliest dus met de standaard PET fles je koolzuur, en met speciale PET flessen ben je weer duurder uit. | |
Soohr | maandag 10 oktober 2011 @ 16:18 |
inderdaad, citroenzuur en sulfietpoeder geloof ik om de boel goed schoon te maken, samen met een flessenborstel in warm water en elke fles van binnen goed schoonmaken. Daarna alles weer goed uitspoelen om de schoonmaak spullen eruit te krijgen. En die combinatie stinkt ook als de tiefus, | |
popolon | maandag 10 oktober 2011 @ 17:09 |
Ik heb er 30 van 750 ml, speciaal gemaakt voor bier. Standaard PET zijn ook te doen maar daar kan je idd wat kwalitieitsverlies mee oplopen. En ze zijn een stuk makkelijker, ontploffen niet maar zijn net wat minder als 'presenteer' fles. | |
Seven. | maandag 10 oktober 2011 @ 17:12 |
Wat leuk! Hehehe, leuk kado idee ook! | |
Pietverdriet | maandag 10 oktober 2011 @ 17:20 |
Wil je je bier bewaren of drinken? | |
Soohr | maandag 10 oktober 2011 @ 19:21 |
binnen hoeveel tijd drink je 20 liter bier op? Ik heb graag dat mijn laatste flesje nog net zo lekker is als mijn eerste, | |
popolon | maandag 10 oktober 2011 @ 20:00 |
Ik zat er naast trouwens, heb geen witbier in de gister maar een 'European Pilsner'. *klik* En hier is een voorbeeld van meegeleverde instructies. | |
popolon | dinsdag 11 oktober 2011 @ 02:00 |
Na bijna drie dagen is de gisting erg actief geworden. Goed teken. Sorry voor het crappy camerawerk maar het is daar vrij donker. | |
motorbloempje | dinsdag 11 oktober 2011 @ 11:33 |
Wat tof! | |
Haijo | dinsdag 11 oktober 2011 @ 20:13 |
Ik zou dit ook erg graag willen doen maar hoe kan ik garanderen dat de temperatuur stabiel blijft? Ik woon in een appartement en mijn zolder is volgens mij toch echt te koud... | |
popolon | dinsdag 11 oktober 2011 @ 20:54 |
Mijn basement is vrijwel altijd redelijk dezelfde temperatuur zonder verwarming of koeling, zo rond de 18 graden, en dat is voor veel bieren een prima temperatuur om te gisten. Als het gisten klaar is, en dan vooral bij lichtere bieren zoals pils/lager, wil je de flessen zeker bewaren onder de 10 graden als het kan. Ik overweeg een tweede (mini)koelkast aan te schaffen voor dat. | |
borisz | dinsdag 11 oktober 2011 @ 20:58 |
Popobeer. Klinkt nu al beter dan Budweiser | |
Bolkesteijn | woensdag 12 oktober 2011 @ 02:41 |
Altijd leuk dit soort projecten. Wat doet het apparaat rechts op de foto? | |
popolon | woensdag 12 oktober 2011 @ 03:41 |
Da's voor flessen sterke drank. Zoiets dus. | |
Soohr | woensdag 12 oktober 2011 @ 10:48 |
Je zou kunnen kijken naar een soort verwarmingsplaten waar je je gistton op zet, een eerste zoekactie leverde zo snel een verwarmingsriem op, doe die om je ton en dan blijft je bier op temperatuur. http://www.brouwmarkt.nl/(...)iem-watt-p-2029.html | |
popolon | woensdag 19 oktober 2011 @ 15:15 |
Ik ga me alvast verontschuldigen voor de slechte kwaliteit foto's, gemaakt met weinig licht laat in de avond. Na ruim 2 weken gisting was het tijd om het bier, zo'n 25 liter European Pilsner, in de fles te doen. Nu moet het nu zeker minimaal 4 weken 'zitten' om tot het beste resultaat te komen. Ik heb gisteren al een glas gehad en het smaakt al erg goed, wat plat want er zit nog geen suiker in (dus geen nagisting/koolzuur wat pas in de fles ontstaat) De opstelling: 'Bottle capper': In de aanslag: Suiker, bierdopjes en wat flessen variërend van 1 liter flessen tot 330ml flessen. Een klein uurtje later, alles in de fles: En schoonmaken: Overblijfsel: Zo, ik kan daar weer een weekendje mee vooruit. Dit weekend gooi ik er een nieuwe batch in. | |
PKfotografie | maandag 24 oktober 2011 @ 00:01 |
dit is iets wat ik wel eens wil gaan proberen.. is er een must have boek? en de grote vraag van mijn wederhelft..... bier maken stinkt.... hoe erg ruik je het? (zitten op een appartement) en is er wat aan te doen? drinken trouwens graag pils en niet zozeer bruinbier dus misschien scheelt dat wat, of juist niet | |
Soohr | maandag 24 oktober 2011 @ 10:49 |
Je krijgt een zoetige lucht in de kamer waar je bier staat te gisten, Je zou nog een grote vuilniszak om je ton heen kunenn doen, dat scheelt iets, maar uiteindleijk komt de lucht toch eruit. Als je erg handig bent zou je ook een slang op je waterslot kunnen maken die je dan door een raampje naar buiten laat gaan. | |
popolon | maandag 24 oktober 2011 @ 14:56 |
Je ruikt het wel een paar dagen. Wanneer de actieve gisting klaar is wordt het zeker minder. Maar een aparte kamer is zeker wel aan te raden. (die heb je maar een week of wat nodig, daarna gaat het de fles in sowieso) Om een voorbeeld te geven vd instructies, dit is de handleiding van mijn eerste bier: Zoals je ziet vrij makkelijk te doen. | |
Soohr | maandag 24 oktober 2011 @ 23:16 |
Ik had nog een blik staan met houdbaarheidsdatum tot 12 oktober, die heb ik zondag, de 23e nog even snel in het vat gedaan, maar de gisting kwam niet echt op gang, dus ik heb er vanmiddag nog wat extra gist bij gegooid, had nog een potje in de koelkast staan, en nu lijkt hij wel op gang te zijn gekomen. Ik hoop dat ie het blijft doen. | |
popolon | dinsdag 25 oktober 2011 @ 05:53 |
Zo'n blik, mits vacuum verpakt, blijft wel even goed. Brouwze. Leuke uitleg wat er mis is met de normale bieren uit de 'supermarkt'. En waarom een laagje gist op de bodem vd fles juist goed en gezond is: Living beer. | |
Soohr | dinsdag 25 oktober 2011 @ 10:06 |
Leuk stukje, Ik heb vanmorgen even geluisterd en de boel staat lekker te gisten. Er komt steeds lucht door het waterslot heen en de zolderkamer ruikt ernaar, gelukkig heb ik deze week geen thuiswerkdag gepland staan. Dat wordt zaterdag weer 50 flesjes schoonmaken, ik zag dat mijn citroenzuur bijna op is, dus na deze batch even een nieuw potje bestellen. | |
kievit19 | dinsdag 25 oktober 2011 @ 18:01 |
ik heb zojuist de spullen besteld ! hoop dat het er voor het weekend is , dan kan ik mooi aan de gang dit weekend | |
Pietverdriet | dinsdag 25 oktober 2011 @ 18:59 |
Daar heb jij weer gelijk in. | |
popolon | dinsdag 25 oktober 2011 @ 19:05 |
De laatste smaakt heel waarschijnlijk stukken beter dan de eerste, vooral heldere bieren als pilsners worden beter na minimaal drie maanden. | |
Guus Muisarm | dinsdag 25 oktober 2011 @ 21:43 |
Gebruik Grolsch beugel flesjes. Iedereen die ik ken en zelf brouwt gebruikt ze. Zelfs degene die van die kroonkurk dingen hebben. Veel makkelijker. | |
kievit19 | donderdag 27 oktober 2011 @ 20:46 |
het spul is binnen, van het weekend maar eens een poging doen , heb nu alleen wel 1 probleem: ik heb nog geen beugelflessen , en om nou in 10 dagen 3 kratten grolsch leeg te drinken is me "net" iets teveel van het goede. maar ik had zojuist met die kroonkurkpers geprobeerd op flesjes van bavaria, en dat ging eigenlijk prima in tegenstelling van de berichten dat die kapot zouden springen bij het persen (heb ook gevuld met water, en er lekte nergens wat langs) | |
Bolkesteijn | donderdag 27 oktober 2011 @ 20:57 |
Ga naar een bouwplaats en vraag of de bouwvakkers vrijdagmiddag zin hebben om wat te drinken. | |
BertV | donderdag 27 oktober 2011 @ 21:01 |
(echte) pils is ondergistend, dat gaat thuis niet lukken. Het gevaar van die donkere bieren is dat je teveel gebrande mout gaat gebruiken. Puur persoonlijk, maar de wat lichtere bieren vind ik lekkerder. hier haal ik mijn grondstoffen: http://www.burgbieren.nl/ | |
popolon | donderdag 27 oktober 2011 @ 21:24 |
In mijn basement is altijd in de herfst winter rond de 10/15 graden, in de warmste maanden 15/20 graden. En het gaat wel lukken met een extra koelkast. | |
BertV | donderdag 27 oktober 2011 @ 21:34 |
Ok, krijg er al weer zin in. Al weer een tijdje niet gebrouwen. Ik ben meer een low-budget hooggistende brouwer. Filteren met (schone) handdoeken, afvullen in beugelflesjes. | |
Kabolter | donderdag 27 oktober 2011 @ 21:44 |
Heb je bij bier trouwens ook dat je niet mag stapelen? Geen idee wat het meer gangbare woord hier voor is. Maar dat je in ieder geval niet meerdere setjes mag gebruiken omdat dan de temperatuur omhoog schiet. Ik hoop zelf over 2 weken mijn kleine nieuwe stookketel te kunnen gebruiken. De onderdelen zijn besteld. Ik ben niet eens een bierdrinker, maar op de één of andere vage manier trekt het toch eens in de zoveel tijd mijn aandacht. | |
BertV | donderdag 27 oktober 2011 @ 22:02 |
Stapelen? Kan alleen maar naar je bedoeling gissen. Meerdere kant en klare bier-pakketten? Het gaat om de verhouding van de grondstoffen, zolang je stapsgewijs en gecontroleerd de temperatuur kan verhogen bij het maischen is er niks aan de hand. | |
Kabolter | donderdag 27 oktober 2011 @ 22:10 |
Stel dat je ipv 25 liter 75 liter één keer wil produceren. Kun je dan zonder problemen alles in één vat brouwen? Of loopt de temperatuur dan heel snel op? | |
popolon | donderdag 27 oktober 2011 @ 23:44 |
Zo, dat zijn de plannen, 75 liter. Nooit gedaan maar kan me voorstellen dat hoe meer volume des te lastiger het wordt de temperatuur te handhaven. | |
Kabolter | vrijdag 28 oktober 2011 @ 00:03 |
Ik vroeg mij het eerdere uit interesse af. Soms zijn de iets grotere vaten iets makkelijker schoon te maken. Ik heb met mijzelf de afspraak gemaakt om eerst mijn stookwijn te destilleren (ben vooral als het op dit soort dingen aankomt nogal impulsief). Heb nog iets van 30 liter liggen, en een hele rij smerige wijntjes. Dus daar ben ik in de herfst nog wel zoet mee. Maar op de één of andere manier blijft het interessant als extra hobby, bier brouwen. | |
Bolkesteijn | vrijdag 28 oktober 2011 @ 02:41 |
Een grotere massa stof heeft een grotere warmtecapaciteit en reageert dus minder en dus trager op de toevoer van een gelijke hoeveelheid energie. Ik kan mij zo voorstellen dat de temperatuur dus juist nauwkeuriger te regelen is. Veel lastiger is het denk ik om het bier snel te koelen na het koken met de hop. Omdat water een gigantische warmtecapaciteit heeft moet er heel veel energie ontrokken worden. Bij een grote hoeveelheid bier is dat denk technisch gezien lastiger dan bij een kleine hoeveelheid bier. | |
popolon | vrijdag 28 oktober 2011 @ 03:20 |
Heb je gelijk in, mijn scheikunde was nooit zo best. Het koelen na het koken moet inderdaad z.s.m. Ik gooi m'n gootsteen vol ijsblokjes en vul m'n brouwsel aan met gefiltreerd water dat ik een paar uur in de vriezer heb laten staan, iets wat redelijk goed helpt. Er zijn speciale 'wort chillers' maar zo ver ben ik zelf nog niet. Ik ga volgende week voor m'n 100e liter. Heb nog zo'n 40 liter nu in de basement staan die zeker nog een paar weken moeten rijpen zeg maar. Maar ik ben al wel begonnen met consumeren natuurlijk. | |
popolon | vrijdag 28 oktober 2011 @ 16:08 |
Dit wordt de volgende: American Wheat Beer | |
Macka66 | zaterdag 29 oktober 2011 @ 15:20 |
Ja, hier ook simpele thuisbrouw Spullen halen we bij het Brouwparadijs in Katwijk, leuke combi van computerwinkel en brouwbenodigdheden. We kiezen meestal voor speciaalbieren in kleinere hoeveelheden. Gisten gebeurt op zolder, rusten na bottelen in de kruipruimte. Het is leuk om naar bepaalde gebeurtenissen toe te brouwen. Op mijn verjaardag hadden we zo vier verschillende bieren, waarvan een Mexicaanse voor bij het Mexicaans buffet. Met tarwebier mikken we koriander en schil van zoete sinaasappels erbij, geeft een wat Belgischer effect. Abdijbier is net op dronk, nieuwe lading tarwebier staat te gisten. | |
Guus Muisarm | zaterdag 29 oktober 2011 @ 18:00 |
Zomaar een ideetje hoor, maar "koop" gewoon lege flessen? Elke supermarkt die zeg maar Grolsch flessen inneemt ofzo? Zo deden wij dat vroeger tenminste. Je kan ook die kroonkurk dingen nemen die je erop mept met een hamer of die push versie zoals een "reversed kurketrekker" (naam ff kwijt, lijkt erop qua uiterlijk) maar waarom kutten als je gratis die Grolsch dingen kan gebruiken? Koop tegen statiegeld en lever later weer in. | |
Nembrionic | zaterdag 29 oktober 2011 @ 18:01 |
Zelfbrouwer meldt zich -edit- niet uit blik trouwens. | |
Guus Muisarm | zaterdag 29 oktober 2011 @ 18:07 |
Voor het goede doel offer ik me wel op eigenlijk Maak er een semi kleine fok meet van en ik, Cynix en Harrie doen dat wel ff voor je Ik en Cynix 1 krat Harrie de andere 2 | |
Kabolter | zaterdag 29 oktober 2011 @ 18:11 |
Misschien begrijp ik je verkeerd, maar het punt is juist dat het gisten te hoge temperaturen oplevert. Of je het nu eerst voldoende koelt of niet. Brouwers van stookwijn/wijn hebben daardoor waterslangen door het vat lopen die zodoende de massa koelen tijdens het gisten. Alcoholpercentages liggen bij 9 van de 10 keren lager bij bier. Dus ik dacht dat het daardoor misschien wel kon zonder koeling. | |
Nembrionic | zaterdag 29 oktober 2011 @ 18:36 |
Het is goed dat je daarover nadenkt want de gisttemperatuur is erg belangrijk voor de smaak. | |
HenkXL | zaterdag 29 oktober 2011 @ 20:32 |
haha wat vet is dit!!!!! Ik ga sowieso zon pakketje bestellen | |
Plastic_Power | zaterdag 29 oktober 2011 @ 20:38 |
Ik woonde vroeger zo'n 5 minuten van de toko waar je deze besteld hebt. Hele coole zaak! Ik heb er zelf ook de Oatmeal Stout en Honeyweiss van gebrouwen. Ik betrek mijn spullen nu hier: http://www.grapeandgranary.com/ Het kriebelt al weken weer, dus misschien binnenkort maar even een pakketje ophalen | |
Plastic_Power | zaterdag 29 oktober 2011 @ 20:43 |
Deze website vind ik erg handig: http://www.howtobrew.com/intro.html Wat betreft boeken is dit een klassieker: http://www.amazon.com/Com(...)31053/ref=pd_sim_b_3 | |
Fokpop | zaterdag 29 oktober 2011 @ 21:19 |
Waarom zou jouw bier lekkerder zijn dan fabrieksbier? Het is een vrij simpel proces dat perfect geautomatiseerd kan worden en de bierproducenten gebruiken ook geen inferieure ingredienten of rare toevoegingen zoals bij sommige andere prefab producten. en ze voegen zeker geen suiker toe aan hun bier zoals jij | |
popolon | zaterdag 29 oktober 2011 @ 21:50 |
Er zitten hier wel wat kleine winkeltjes waar ik ook wel eens binnenloop maar niet zo'n grote als Midwest Brewing. Inderdaad een beste zaak. | |
popolon | zaterdag 29 oktober 2011 @ 21:54 |
Macrobier is dood bier. En je bent op de hoogte van wat de suikers doen? | |
Guus Muisarm | zaterdag 29 oktober 2011 @ 23:56 |
Ik wil niet vervelend zijn maar als je de etiketten leest zie je toch heel vaak "maltose" erbij staan hoor. Of het lekker is is persoonlijk. Hou er ook niet zo van. Hoewel grenadine in trappist weer wel heel normaal is. (persoonlijk vind ik dat je dat soort mensen een bier-ban moet geven) | |
BertV | zondag 30 oktober 2011 @ 07:38 |
Met het toevoegen van suiker zorg je ervoor dat de nagisting op de fles op gang blijft / komt. Alleen in die laatste fase kan er koolzuur in het bier blijven. (in de overige brouwfasen kan het ontsnappen. Dat schepje kristalsuiker waar we het over hebben wordt grotendeels omgezet in alcohol en koolzuur. Fabrieksbier kan best lekker zijn. Belle-Vue Kriek is geen (zure) kriek maar zoete limonade, maar ik lust af en toe wel een flesje. Kleinere brouwerijen maken ongezoet bier met nagisting op fles en dat is zeker niet slechter dan mijn eigen brouwsel. (eerder constanter van kwaliteit ) Grotere brouwerijen zouden dit makkelijk ook kunnen, alleen produceren ze nu het bier waar de meeste vraag naar is. [ Bericht 4% gewijzigd door BertV op 30-10-2011 07:45:07 ] | |
Nembrionic | zondag 30 oktober 2011 @ 12:10 |
Jij hebt het duidelijk niet begrepen. | |
RoaRRR | maandag 31 oktober 2011 @ 12:14 |
Kan ik de boel in mijn kelder zetten? Deze is vorstvrij en indien nodig kan ik er zelfs de verwarming aan zetten. Lees namelijk dat er nogal een lucht vanaf komt en die wil ik liever niet in mijn appartement | |
Nembrionic | maandag 31 oktober 2011 @ 12:18 |
Hoe koud is het in je kelder? Ik weet niet welke gist gebruikt wordt maar meestal moet je zo rond de 18C-21C zitten. (soms liever wat warmer zelfs). Iets lager kan wel maar dan verloopt de vergisting langzamer en je smaakprofiel wordt wat anders(dat hoeft niet erg te zijn). Ik neem aan dat er bij die blikken een redelijk tolerant gist zit. Ik vind de lucht zelf trouwens hartstikke meevallen. Ik heb meer last van het waterslot dan van geurtjes. | |
RoaRRR | maandag 31 oktober 2011 @ 12:20 |
Geen idee hoe koud/warm het in de kelder is Heb geen temp meter hier. Maar kan het wel eens meten. Met de verwarming aan haalt ie wel 18 graden, dus dat zou geen probleem moeten zijn. | |
Nembrionic | maandag 31 oktober 2011 @ 12:22 |
Meet het inderdaad eens. Laat er een thermometertje liggen. Kijk dan 's ochtends vroeg eens, overdag en 's avonds laat. En dan ook met de kachel aan. | |
Soohr | maandag 31 oktober 2011 @ 13:17 |
Zo'n waterslot is wel rustgevend, | |
Nembrionic | maandag 31 oktober 2011 @ 13:28 |
Dat wel | |
Kabolter | maandag 31 oktober 2011 @ 20:31 |
Ik zet het toch meestal wel in een andere kamer. Geen idee of het toeval was, maar ik had toevallig wel een paar dagen hoofdpijn. | |
Nembrionic | maandag 31 oktober 2011 @ 20:36 |
Heel goed mogelijk. Zeker bij een wat kleinere kamer met slechte ventilatie. | |
kievit19 | dinsdag 1 november 2011 @ 06:18 |
Van het weekend ben ik er mee aan de gang gegaan, en het staat nu al vrolijk 2 dagen flink te borrelen. De geur heb ik opgelost door aan het waterslot een stuk tuinslang te maken , en deze door de ventilatie van het raam te steken, tuinslang paste perfect op het waterslot heb om het zeker te weten nog wel een stukje tape er omheen gedaan | |
Soohr | dinsdag 1 november 2011 @ 10:01 |
Ik was vorige week begonnen en afgelopen zondag heb ik het bier gebotteld, nu moeten de flesjes een week op kamertemperatuur staan om de 2e gisting op gang te brengen en daarna kunnen ze koel in de kelder nog 3 weekjes liggen. Dan open ik de eerste, | |
Nembrionic | dinsdag 1 november 2011 @ 11:25 |
Tip: flesjes rechtop zetten, nooit neerleggen. | |
Soohr | dinsdag 1 november 2011 @ 11:46 |
nu ik het teruglees en mijn kelder even in gedachten neem liggen ze ook niet nee, zeker in de winter is het dermate koud (de keldervloer) dat het bier eigenlijk ook niet eens in de koelkast hoeft. | |
popolon | vrijdag 4 november 2011 @ 15:50 |
Ga van het weekend het spul in de fles gooien en dan een nieuwe batch er in gooien, bijna twee weken gisting en mijn hydrometer geeft voor de tweede dag een constante waarde aan. Morgen nog even meten om zeker te zijn. Volgens de meting zal dit bier een alcoholpercentage van rond de 5.5% moeten krijgen. Nog een paar weken nagisten en dan weer genieten. | |
Nembrionic | vrijdag 4 november 2011 @ 16:08 |
Wat zijn eigenlijk meestal je beginSG en eindSG bij die pakketten? | |
popolon | vrijdag 4 november 2011 @ 16:28 |
Deze heeft een SG van 1.045 en FG van 1.005, kom ik op 5,25% uit zie ik net. | |
Nembrionic | vrijdag 4 november 2011 @ 19:22 |
Ik kom met hergisting op de fles uit op 5,9%. | |
popolon | vrijdag 4 november 2011 @ 20:29 |
Dat was inderdaad voor bottling. Even snel een berekening gedaan met een online calculator. | |
Nembrionic | dinsdag 15 november 2011 @ 01:22 |
Het verbaast me eigenlijk dat er niet meer zelfbrouwers te vinden zijn op Fok. (ja, schaamteloze kick) | |
fietsenmaker11 | donderdag 17 november 2011 @ 18:42 |
Meldt zich, maar dat was gedurende een periode van 5 jaar elk weekend 25/30 liter, eindigend rond 1985..... Niet uit blik/pakket (afgezien eerste keer) echter altijd van zelf geschroot mout en vaak 2/3 e deel tarwezetmeel wat ik goedkoop (lees: bijna gratis) kon verkrijgen. [ Bericht 54% gewijzigd door fietsenmaker11 op 17-11-2011 18:50:44 ] | |
Nembrionic | vrijdag 18 november 2011 @ 17:51 |
Waarom gestopt? | |
Nembrionic | woensdag 28 december 2011 @ 08:07 |
Kick! Hier staat weer 10 liter te vergisten. Deze keer ga ik 5 liter ervan dry hoppen. | |
Kabolter | woensdag 28 december 2011 @ 16:38 |
De animo is net wat te weinig. Heb vroeger nog wel topics geopend over destilleren. Hoop gezeur dat het gevaarlijk zou zijn, aardig wat lezers. En voordat je het weet ben je de enige die post. Als er niet een stuk of 6 mensen (minimaal) posten dan is de lol er snel van af, bloedt het topic dood en is er nog minder aandacht omdat het minder vaak te zien is in 'actieve topics'. | |
Jumparound | woensdag 28 december 2011 @ 16:43 |
ik en mn broer zouden in december beginnen. stel het nog even uit naar januari ;-) | |
Nembrionic | donderdag 29 december 2011 @ 19:26 |
Zo, mijn hoofdvergisting is klaar(snel deze keer, net iets meer dan 48 uur). Zojuist de boel overgeheveld en een dry hopping experiment uitgevoerd. Weekje laten staan en dan op de fles Tussentijdse meting levert alvast goede resultaten op. BeginSG: 1064 (stiekem zou het 1066 kunnen zijn) TussenmetingSG: 1012 Na de navergisting op de fles zou dat 7,7% alcohol moeten opleveren(prima) maar ik denk dat 'ie de komende week ook nog wel zakt naar 1011 of zelf 1010 (dat zou 8% opleveren). | |
Pietverdriet | donderdag 29 december 2011 @ 19:33 |
Zodat de gist naar de bodem zakt? | |
Nembrionic | donderdag 29 december 2011 @ 19:36 |
Yup. En de andere troep die er eventueel nog in zweeft. Er is een essentieel smaakverschil als je het depot meegiet. Soms is het echt vies en soms voegt het smaak toe(zoals bijvoorbeeld bij Avec Les Bon Voeux). De keuze is dus aan de drinker. | |
#ANONIEM | donderdag 29 december 2011 @ 20:19 |
Cool Topic, ik wil zelf eens whisky brouwen... Maar dat is een stukje moeilijker en kan je niet echt thuis doen. Leuk topic iig | |
tjoptjop | donderdag 29 december 2011 @ 22:35 |
Pff dat zou mij te lang duren. Ik koop die 20 jaar oude single malt wel ipv er op te wachten En hoezo moeilijker? Ik heb het idee dat bierbrouwen toch wel wat complexer is. | |
Bolkesteijn | donderdag 29 december 2011 @ 22:53 |
Whiskey is toch gedestilleerd? Volgens mij is het in Nederland lastig om aan geschikte destillatie-apparatuur te komen (thuis stoken mag natuurlijk niet van de overheid omdat ze anders accijns mis lopen). | |
tjoptjop | donderdag 29 december 2011 @ 22:54 |
Ja, zo'n hoog alcoholpercentage haal je alleen met destilleren. | |
Bolkesteijn | donderdag 29 december 2011 @ 22:56 |
Oppassen ook met het ontstaan van methanol. | |
tjoptjop | donderdag 29 december 2011 @ 23:15 |
Ach, waar heb je dat volledig zicht met twee ogen voor nodig | |
Nembrionic | vrijdag 30 december 2011 @ 00:30 |
Inderdaad, dus whisky brouw je niet | |
Nembrionic | vrijdag 30 december 2011 @ 00:50 |
SuperrrTuxxx | vrijdag 30 december 2011 @ 00:59 |
Vroeger op school met natuurkunde gedaan, was best leuk. Je moet idd wel geduld hebben, da's wat minder. | |
Nembrionic | vrijdag 30 december 2011 @ 01:05 |
Scheikunde dan denk ik | |
SuperrrTuxxx | vrijdag 30 december 2011 @ 01:07 |
Nee ik heb nooit scheikunde gehad, maar was wel dezelfde leraar van beide vakken en omdat wij dus geen scheikunde hadden ging hij dat met ons bij natuurkunde doen. | |
Fogel | vrijdag 30 december 2011 @ 01:09 |
Ik ga een huis bouwen en heb nog ca 100m2 die nog nergens voor gebruikt worden, dus een brouwerij is een goede optie. Popo: basement ftw | |
Nembrionic | vrijdag 30 december 2011 @ 01:18 |
Dat klinkt als een fantastisch plan | |
Fogel | vrijdag 30 december 2011 @ 01:25 |
Moet het alleen wel goed isoleren, vorst is funest. | |
popolon | vrijdag 30 december 2011 @ 02:40 |
Basement is ideaal, zowel zomer als winter een vrij constante temperatuur. Maarre, dat zit er goed uit nembro. Ben net na 2 weken NL weer thuis en het eerste wat ik deed was een homebrew pakken. | |
popolon | vrijdag 30 december 2011 @ 02:51 |
En net nu ik dat zeg pak ik een 'verkeerd' flesje Lager wat ik 16 dagen geleden gebottled heb en waar dus de carbonation nog niet compleet is. Smaakt al erg goed maar nog wel wat 'plat', de bubbels zijn nog wel wat ver te zoeken. Nou goed, ik heb nog 40 liter in de fles aan witbier en pilsner staan. | |
Nembrionic | vrijdag 30 december 2011 @ 06:20 |
Na een week zou er al een aardige carb in moeten zitten zou ik denken. Staat het zeker vrij fris? Een eigen witbier maken staat ook nog op de agenda | |
Kabolter | vrijdag 30 december 2011 @ 14:50 |
Vanuit het niets whiskey gaan stoken zou ik afraden. Het is wel te doen, maar kies dan eerst iets wat sneller te drinken is. En dan heb ik het niet over het gebruiken van een essence om whiskey te maken. Leer eerst je ketel maar eens kennen. Wil wedden dat als je een jaar destilleert je dan niet meer dezelfde ketel hebt als waar je mee bent begonnen. Daarnaast is whiskey-stoken aardig deprimerend. Er gaat in het algemeen aardig wat alcohol verloren (loopt zo op tot 20% volgens mij).Of je moet het in glazen flessen bewaren en hierin de eikensnippers gooien of zorgen voor een kamer waarbij je volledige controle hebt over o.a. de vochtigheidsgraad. Leer eerst goed destilleren. Dan heb je dat in ieder geval onder de knie. Leer de verschillende fases kennen. Daarna moet je namelijk nog zoveel leren. Als je dan helemaal geen basis hebt dan heb je waarschijnlijk geen benul waar je de kwaliteit van je whiskey kan opkrikken. Op stookwijnbasis destilleren is trouwens nog niet eens zo heel moeilijk en erg leuk tijdsverdrijf. Als je hygiënische werkt boek je al snel grote vorderingen. En het leuke is dat er zoveel drankjes zijn dat je nooit uitgeleerd en gedronken bent. | |
popolon | vrijdag 30 december 2011 @ 14:50 |
De eerste keer duurde het bij deze lager ook wat langer. Flesjes nog maar eens voorzichtig schudden helpt wel eens. Witbier is trouwens erg makkelijk, en snel. Na 4 weken kan je het al drinken bij de meeste. | |
Nembrionic | donderdag 5 januari 2012 @ 01:30 |
Vanochtend mijn bier gebotteld. Volgende week de eerste opentrekken om te kijken of de navergisting op gang is gekomen en het eerste resultaat te testen. Ben benieuwd | |
popolon | donderdag 5 januari 2012 @ 14:47 |
Ben m'n Wheat aan het opdrinken. Smaakt erg goed na een aantal weken, m'n Lager laat ik nog even in de fles zitten. Net een pakket Australian Pale Ale bestelt op Amazon. | |
Nembrionic | donderdag 5 januari 2012 @ 19:40 |
Wat om kwart voor drie? | |
popolon | donderdag 5 januari 2012 @ 19:49 |
Kwart voor negen 's ochtends. Maar ik bedoel eigenlijk de komende dagen/weken. | |
Nembrionic | donderdag 5 januari 2012 @ 20:05 |
Ah Ik heb mijn bier trouwens ingeschreven voor het ONK (bierkampioenschap amateurbrouwers). Was de eerste deelnemer van het jaar | |
Dynia | maandag 9 januari 2012 @ 10:31 |
Ik ga me er ook eens in verdiepen...Ik werk bij een brouwer (niet als brouwer...:) ) en wil eigenlijk zelf ook eens kijken wat ik kan brouwen...:) Hebben jullie allemaal die DIY kit van 100$ thuis staan? : http://makebeer.net/item.(...)ry=1&idSubCategory=0 | |
tony_clifton- | maandag 9 januari 2012 @ 10:40 |
Wat ik mij afvraag; je hoort toch vaak bij illegaal (in dit geval niet-professioneel) gestookte brouwsels dat er methanol in kan komen. Hoe gaan jullie dat tegen? Ik dacht dat de vergisting dan bij anaerobe omstandigheden moest plaatsvinden en dat bij wijn bijvoorbeeld vast CO2 werd toegevoegd om de oplossing zowel te koelen als af te dekken van de lucht? (is eens in de marge vermeld, ben student chemie) | |
Nembrionic | maandag 9 januari 2012 @ 10:55 |
Neen Ik gebruik echt mout enz. | |
Nembrionic | maandag 9 januari 2012 @ 10:58 |
Maar dit topic gaat over bier brouwen. Bier brouw je, dat stook je niet. Ergo: geen methanol. Het jonge bier(wort) moet je juist goed beluchten(voordat de gist erin gaan) om de vergisting goed te laten verlopen. Voor het bottelen moet je juist zo min mogelijk zuurstofinslag hebben. | |
Kabolter | maandag 9 januari 2012 @ 13:35 |
Meen je dit serieus? Door destilleren komt er geen methanol vrij, die is al aanwezig. Je maakt het alleen maar puurder. Dat doe je door de vloeistof te verhitten, waarbij je zorgt dat het water snel genoeg afkoelt en weer terug in de ketel valt. Doordat er verschillende stoffen in het te destilleren brouwsel zit kan je deze van elkaar scheiden. Al komt er volgens mij tijdens de gehele fase methanol vrij, al is dat in het begin veel hoger, omdat methanol een veel lager temperatuur nodig heeft om te verdampen. Dit is vaak onderdeel van de voorloop, en deze gooi je in de meeste gevallen direct weg. Over methanol hoef je je niet druk te maken. Dan zou ik mij eerder druk maken of andere alcoholvarianten. Waarbij je een variant hebt die voor hoofdpijn kan zorgen en vaak vrij komt bij het produceren van dranken waarin granen worden gebruikt. De methanolvergiftigingen zijn vooral te danken aan mensen die snel geld wilden verdienen. Deze mensen voegden met opzet methanol toe aan alcohol, omdat deze alcohol veel goedkoper is. Methanol komt voornamelijk vrij bij het vergisten van vruchten waarin pectine aanwezig is. Verwijderen van pitten en steeltjes is daardoor erg aan te raden. Maar dan nog is het lastig om veel fout te doen. Zoveel dat je er ziek van wordt. Er is overigens volgens mij tot nu toe nog maar één medicijn tegen methanolvergiftiging. En dat is veel 'goede' alcohol nuttigen. De kwade verhalen over methanol zijn erg nuttig. Ze schrikken genoeg mensen af. | |
popolon | maandag 9 januari 2012 @ 15:13 |
Zoiets heb ik. Erg basic maar voldoet prima om de eerste stappen te zetten. Je kunt met deze kit ook aardig experimenteren met boil en no-boil kits. Als ik lui ben gooi ik er een batch no-boil in wat echt ook prima bier oplevert. Voorbeeldje van een prima no-boil kit. | |
Nembrionic | maandag 9 januari 2012 @ 15:35 |
Meen je dit serieus? Ik zeg nergens dat door stoken methanol vrijkomt. Dus leuk verhaaltje verder maar mijn antwoord blijft hetzelfde. | |
Dynia | dinsdag 10 januari 2012 @ 13:27 |
Tof! Alleen heb ik even geen plaats, want de kelder is wel te koud nu, maar ik zo'n startset komt er wel! Ik drink regelmatig een Russisch biertje, en wil eens kijken of daar ook brouwsetjes van zijn...:) | |
tony_clifton- | dinsdag 10 januari 2012 @ 18:13 |
Ik vraag het uit interesse, niet om lastig te doen ofzo. Alleen is methanol bij stoken juist gemakkelijk te vermijden; als je destilleert kan je gewoon de eerste fractie weggooien en je methanol is weg (kookpunt 65°C voor M t.o.v. 78°C voor ethanol). Dat is ook het opconcentreren dat Kabolter bedoelt, maar dat geldt dan enkel als je onder je condensor gaat hangen zoals aan de tap; niemand die dat doet. In ieder geval; tijdens de zuurstofrijke fase zal de gist delen (vermenigvuldigen), tijdens de anaerobe fase wordt pyruvaat vergist naar ethanol. Weet je toevallig waar ergens in 't proces methanol gevormd wordt? Als ik 't zo lees op internet wordt 't vooral gevormd uit verbindingen in de schillen van druiven bij wijn bv. en door hout. Ik dacht dat 't iets te maken had met de mate waarin zuurstof aanwezig was, maar misschien niet dan... | |
Nembrionic | dinsdag 10 januari 2012 @ 19:44 |
Is ook niet lastig Wilde alleen even duidelijk maken dat bier niet gestookt wordt. Biergist produceert tijden de vergisting ook methanol, in kleine hoeveelheden, maar dat is voor zover ik weet geen anaeroob proces. Temeer omdat je je wort dus goed moet beluchten. Als dat niet gedaan is, dan is er zelfs een grote kans dat je vergisting stil komt te vallen. Opkweken van biergist(vermenigvuldigen) moet gebeuren in goed belucht wort maar nog belangrijker is dat er genoeg voedingsstoffen zijn. Suiker is niet echt een voedingsstof wat dat betreft, meer een brandstof. Sterker nog: teveel suiker remt de groei. CO2 ook. Biergist is een lastige materie. Er zijn vele boeken over geschreven en het is echt een vak apart. Grote brouwerijen hebben dan ook gistexperts in dienst en er zijn speciale gistlaboratoria. Ook over aeroob en anaeroob is veel geschreven. | |
cracktor | dinsdag 10 januari 2012 @ 20:24 |
wie wil een paar vaten lekker bier voor mij brouwen? begin er zelf maar niet aan.. | |
Nembrionic | woensdag 11 januari 2012 @ 00:33 |
Wil ik best doen hoor, maar dat kost dan ook wel wat | |
bas-beest | woensdag 11 januari 2012 @ 01:04 |
Wat zou dat kosten dan? Voor bijv. een lekker blondje? | |
cracktor | woensdag 11 januari 2012 @ 18:37 |
ik lees mee | |
Nembrionic | woensdag 11 januari 2012 @ 18:47 |
50 euro voor een kwartier Nou, even serieus. Ik heb de mogelijkheid om 10 liter per keer te maken..dan hou je net iets meer dan een kratje over. En een kratje na proeven. Dus dat zet geen zouden aan de dijk. Officieel mág ik het ook niet verkopen En als we het over vaten gaan hebben, dan wordt het helemaal lastig | |
Nembrionic | woensdag 11 januari 2012 @ 20:06 |
Op dit moment een tripel aan het maken. | |
cracktor | woensdag 11 januari 2012 @ 21:31 |
oke.. ik kan misschien wel een vat maken. Dan doe jij er bier in, wordt het misschien nog lekkerder van ook.. Op fust gevat ofzoiets. | |
Nembrionic | woensdag 11 januari 2012 @ 22:36 |
Die vaten kun je gewoon kopen hoor Maar het is goedkoper én beter als je gewoon bier in de winkel koopt | |
IPA35 | woensdag 11 januari 2012 @ 23:45 |
Voor goed bier hoef je het niet perse te doen natuurlijk. Elke supermarkt heeft immers Westmalle . | |
tony_clifton- | donderdag 12 januari 2012 @ 12:45 |
Bedankt voor de uitleg btw Nembrionic! | |
RingBewoner | maandag 16 januari 2012 @ 13:25 |
Ik check ook in. Ga binnenkort mij hier in verdiepen. Zit alleen even met de koeling, de koelkast vullen met 25 liter bier zal niet iedereen kunnen plezieren. | |
Nembrionic | maandag 16 januari 2012 @ 13:27 |
Of je koeling nodig hebt ligt helemaal aan het bier dat je wilt gaan maken Daarbij, als je de ruimte hebt, dan kun je een oude koelkast oppikken voor een paar tientjes bij een kringloop of Marktplaats. | |
Pietverdriet | maandag 16 januari 2012 @ 13:29 |
Op het moment is het buiten koud genoeg, gewoon in de schuur dus ook. | |
Nembrionic | maandag 16 januari 2012 @ 13:48 |
Alleen relevant als je geen wortkoeler hebt en/of je wilt lageren. En lageren doe je pas na de hoofdvergisting en daar is 'ie nog lang niet aan toe | |
RingBewoner | maandag 16 januari 2012 @ 18:25 |
Thuis even het een en ander doorgesproken. Eventueel een koelkast gaat in de schuur geplaatst worden. Eerst maar eens informatie inwinnen over hoe en wat. Maar dat ik ga brouwen staat vast! | |
PurifieR | maandag 16 januari 2012 @ 20:53 |
Ook maar eens een poging gaan ondernemen met zo'n startpakket van Brouwmarkt...gist is er vandaag in gegaan, ik ben eens benieuwd | |
popolon | maandag 16 januari 2012 @ 21:10 |
't Kan wel maar is niet echt ideaal. Je wilt de temperatuur zo constant mogelijk houden. Ik ga vanavond een Australian IPA brouwen. | |
RingBewoner | maandag 16 januari 2012 @ 22:50 |
Is een koelkast daar goed genoeg voor? En volstaat een 2e hands koelkast uit 1833 dan een beetje? Of moet je echt een nieuwe hebben die de temperatuur constant houd? En misschien meer tips? Ik ga binnenkort een start kit kopen, wat is het beste adres en waar begin ik mee? Gewoon proberen om een standaard pils te imiteren of kan ik meteen richting een tripel of dubbel gaan? Staat me bij dat een goede vriend van mij ooit eens zelf bier ging brouwen en dat was toen volledig mislukt. Het was niet te zuipen maar had wel 15% alcohol. We waren toentertijd iets van 16 en hebben het gewoon gedronken. | |
Nembrionic | maandag 16 januari 2012 @ 23:28 |
Het is nog maar de vraag of je uberhaupt een koelkast nodig hebt. Als je een pils gaat maken, dan is het wel handig, voor andere bieren weer niet zo nodig | |
popolon | dinsdag 17 januari 2012 @ 00:07 |
Kijk een graad of wat verschil maakt niet uit maar je wilt grotere schommelingen voorkomen. En zoals Nembro zegt, voor pilsners heb je lagere temperaturen nodig. | |
BertV | dinsdag 17 januari 2012 @ 06:01 |
Dat is het mooie van bovengistend bier. Als je schoon werkt kun je het bier laten vergisten in de huiskamer, kan haast niet fout gaan. Ik heb een makkelijke vriendin, als ik die zin zo na lees. | |
Nembrionic | vrijdag 20 januari 2012 @ 10:01 |
Bij mij staat er nu een DIPA op de fles(2 weken, nog een maandje wachten en hij moet perfect zijn). Er staat een tripel in de nagisting. Er staat eenzelfde DIPA maar met ander gist in de vergisting(moet daarna nog dryhoppen) en ik ga nog een blonde maken van het weekend Ik ben benieuwd. Had het liefst wat grotere volumes gemaakt maargoed. De DIPA is in ieder geval goed onderweg. | |
Pietverdriet | vrijdag 20 januari 2012 @ 10:04 |
DIPA? | |
Nembrionic | vrijdag 20 januari 2012 @ 10:06 |
Excuus..Double IPA(India Pale Ale). | |
mime_negert | zondag 29 januari 2012 @ 10:56 |
Ga vanmiddag beginnen met tripel te brouwen. Heb zo'n pakketje van Brouwmarkt met alle benodigheden. Heeft er iemand nog tips of een duidelijke uitleg? Want de bijgeleverde gebruiksaanwijzing is echt summier. | |
Nembrionic | zondag 29 januari 2012 @ 15:13 |
Alsjeblieft, uitgebreid materiaal: http://www.wiki-hobbybrou(...)_brouwer:blikbrouwen | |
popolon | zondag 29 januari 2012 @ 16:23 |
Gisteren een PA gebottled en meteen een batch pilsner er in gegooit. Die is op tijd klaar voor de lente. | |
Nembrionic | woensdag 1 februari 2012 @ 13:06 |
Ik ga vanmiddag/vanavond weer bottelen. Ben benieuwd, voorlopig smaakt het goed. Nu benieuwd hoe de evolutie verloopt. | |
leeell | woensdag 1 februari 2012 @ 13:23 |
ik lees dit topic altijd graag mee, maar Nem, kan je niet een paar fotos maken? | |
Nembrionic | donderdag 2 februari 2012 @ 13:09 |
Waarvan precies? | |
leeell | donderdag 2 februari 2012 @ 13:10 |
opstellingen, foto's van verschillende fases van het bier, lezen is leuk zien is leuker | |
Nembrionic | donderdag 2 februari 2012 @ 13:11 |
Ik heb nog wel ergens fotos van een paar jaar geleden. Even kijken. | |
Nembrionic | donderdag 2 februari 2012 @ 15:59 |
Zo, net weer 22 flesjes gebotteld. Dat is niet zo heel veel maar als deze goed gelukt is(en proevend en ruikend denk ik dat dat het geval is) dan ga ik 'm groter brouwen. | |
Nembrionic | donderdag 2 februari 2012 @ 17:49 |
Dit was mijn eerste keer bierbrouwen in 2008. Dit is een giststarter. Gezond, actief gist is belangrijk. Hoe actiever en gezonder het is, hoe beter en sneller het alcohol genereert(waardoor de kans op infecties daalt). Soms moet je het opkweken(vermeerderen). Zoals je hier ziet, doe ik het niet meer. Je mout(behandeld graan) moet je malen/pletten. Dat heet "schroten" De bedoeling is namelijk dat je zetmeel uit de korrels haalt welke omgezet worden in suikers. Als je de korrel breekt, dan is het contactoppervlak met water groter, dus meer rendement. En zo moet het er een beetje uitzien. Gebroken korrels maar intacte vliesjes. Die vliesjes vormen straks namelijk een filterbed waardoor je een hoop troep eruit filtert(beter voor smaak etc) Verwarmingsfase, oftewel "maischen" Je moet het water+mout op bepaalde temperaturen brengen en daar een tijdje op vast houden. De tijden en temperaturen(maischschema) bepalen heel erg hoeveel suikers je krijgt, wat voor suikers(vergistbaar vs. onvergistbaar), de smaak, de droogheid/zoetheid. Zo ziet het er onder het schuim uit dus. De pH van "het beslag" meten. Doorgaans is een pH van 5,4 het beste. Dan werkend enzymen het best. Vanuit de pan links in een filteremmer. Nu filter je het jonge bier ( "wort" ) voordat je het gaat koken. Hoe schoner, hoe beter. En zo zie het er dan uit. Het moet eigenlijk helderder zijn, maar ja, eerste keer he In de slang kun je wel helder zien. Het ziet er nu ook bruin uit, maar in de fles uiteindelijk echt geel Zakje met hopbloemen(voor de bitterheid, smaak en wat geur) Zakje kruiden(in dit geval curacaoschillen en koriander) Het bier wordt gekookt. Je ziet de zakken erin drijven. Dat koken is gedaan om de werkzame stoffen uit de hop e.d. te halen, maar vooral ook om het spul in te dampen. Daardoor wordt namelijk de concentratie suikers hoger. En het wordt gelijk ontsmet Kooktijden en hoeveelheden hop/kruiden zijn ook belangrijk. Na 60 of 90 minuten koken moet je het afkoelen. Dat heb ik hier gedaan met een spiraalkoeler. Dan is het in 20 minuten zo'n graad of 22 geworden. Dat is erg belangrijk. tussen de 30 en 60 graden is een gebied waarin bacterien en schimmels en vreemde gisten zich prima voelen en dus is het bier op dat moment erg vatbaar voor infectie. Dan wordt het zuur en kun je het weggooien. Hier belucht ik het wort (doe ik niet meer). De theorie is/was dat er zuurstof nodig is voor de gist. De gist doe je erin zodra het wort is afgekoeld dus. En zo ziet het eruit als het goed aan het gisten is. Ziet er heel vies uit, is plakkerig. Dit is een bovengister. Soms stinkt het ook heel erg. Dat is vrij normaal. Straks meer. | |
Nembrionic | donderdag 2 februari 2012 @ 18:22 |
Kijk, en zo ziet dat er dus een beetje uit. Heel goor met klonten en slierten. Dat is de gist die samenklontert. En hier zie je een meting met een hydrometer. Zo'n meter geeft aan hoeveel opgeloste suiker er in een vloeistof zit. Ik begon bij mijn laatste bier op 1067 en deze meting is 1015 Het belang van deze meting? Je kunt direct na het koken zien of je voldoende suikers hebt en eventueel nog moet aanvullen of meer moet inkoken. Je kunt op deze manier ook goed zien of een bier is uitgegist. Als je bier nog niet is uitgegist en je stopt het op de fles(met een schepje suiker), dan loop je het risico dat je flessen ontploffen vanwege de druk. Na hergisting op de fles kom ik uit op ongeveer 7,7% alcohol in mijn bier. En dat is prima | |
tjoptjop | donderdag 2 februari 2012 @ 18:30 |
tof om te zien | |
Nembrionic | donderdag 2 februari 2012 @ 18:58 |
En dit is dus een proefglaasje met een eindresultaat van een brouwsel van 2 jaar terug. Even kijken of ik daar nog meer fotos van kan vinden. | |
popolon | zaterdag 11 februari 2012 @ 17:03 |
Mooi spul heb je, ik hou het tot nu toe iets simpeler alhoewel ..... Ik ga binnenkort uitbreiden. De Aussie pale ale zit twee weken in de fles en gisteren eentje open gemaakt, die smaakt nu al heel goed. Nog een paar weken en dan is het perfect. Next brew: Porter. | |
Nembrionic | maandag 20 februari 2012 @ 13:55 |
Die betreffende wortkoeler en ketel heb ik helaas niet meer dus het moet iets primitiever Ik heb binnenkort wel de mogelijkheid weer eens een Speidel Brauwmeister te gebruiken. Een halfautomatische ketel. Erg handig brouwen En een vriend van me kan misschien 2 100liter pannen regelen. Dat is ook wel erg interessant. | |
Nembrionic | maandag 20 februari 2012 @ 13:55 |
We hebben gisteren een porterproeverij gehad. Een goeie porter brouwen lijkt me ook erg leuk | |
popolon | maandag 20 februari 2012 @ 17:08 |
Ik stel de porter nog even uit, heb deze bestelt. Wel zin in een 'easy brew'. | |
Nembrionic | donderdag 1 maart 2012 @ 23:44 |
Zo, dit topic was snel gezakt. Maandag! 20 Liter van mijn eigen Double IPA | |
leeell | vrijdag 2 maart 2012 @ 10:02 |
leuke plaatjes blijft interessant, ik volg het | |
123hopsaflops | vrijdag 2 maart 2012 @ 12:05 |
Dat gekloot met het schoonmaken van flesjes houdt mij een beetje tegen, is het niet mogelijk om het in een vat te bewaren? Of wordt het dan snel oud? | |
Nembrionic | vrijdag 2 maart 2012 @ 14:25 |
Vat of fust? Op fust kan, als je het kunt afvullen(heb je wel wat voor nodig). Maar als je een vat aanslaat, dan blijft dat natuurlijk geen weeeeken goed. Schoonmaken van flesjes is trouwens erg simpel: als je flesjes leeg zijn, gelijk(in ieder geval geen week wachten) een paar keer omspoelen en op de kop in de krat terugzetten. Zodra je gaat bottelen spoel je ze nog een keer met sulfiet+citroenzuur of Oxichem Pro. Zoveel werk is het dus niet. Het brouwen is een boel meer werk | |
popolon | vrijdag 2 maart 2012 @ 17:00 |
Tja het schoonmaken van flessen kost me hooguit een half uurtje denk ik. Ik heb dan ook geen 33cl flesjes, ze zijn allemaal minimaal 66cl of meer. Heb wel wat Grolsch beugels die minder dan dat zijn maar die staan gewoon leuk. Ik moet nodig weer wat flessen hebben, ik heb 50 liter bier in de basement dat nog wel een maand of wat moeten 'zitten'. Heb veel van deze Sam Adams flessen, 650ml. | |
Nembrionic | vrijdag 2 maart 2012 @ 22:57 |
Ik bottel het meeste eigenlijk in 33cl maar af en toe een grotere fles zoals 75cl. Dat heeft ook qua rijping wel wat voordelen. Ik spaar meestal zoveel mogelijk flesjes op. Het nu ook een "flessenboom" gekocht. Pilaar met steeltjes en daar kan ik 81 flessen op kwijt(je hebt ze ook groter). Neemt lekker weinig ruimte in. Daarbij heb ik gelijk 50 flesjes gekocht(eigenlijk tegen mijn principe) maar ik had een paar keer achter elkaar gebrouwen dus al mijn gespaarde flesjes waren op Drink je die zoveel dan? | |
popolon | vrijdag 2 maart 2012 @ 23:47 |
Ik haal er een paar soms maar vrienden bewaren ze nu ook voor me. De 33cl ben ik eigenlijk mee opgehouden, teveel werk. Af en toe vul ik er een paar bij een batch, zijn wel handig als je eens wat weggeeft. En die hoef ik ook niet terug. | |
Nembrionic | woensdag 7 maart 2012 @ 15:47 |
Zo, eergisteren een nieuwe batch van mijn Double IPA gemaakt en enigzins onverwachts ga ik morgen nóg een batch van mijn Double IPA maken Dat is mooi, want dan heb ik 1) een stuk meer en 2) kan ik een klein experiment uitvoeren met het dryhoppen | |
popolon | zaterdag 10 maart 2012 @ 23:17 |
Zo, deze vandaag even gebrouwen. Ik heb geen flessen meer. Ik heb 30 liter pilsner en een batch Australian ale nu beneden staan. | |
Nembrionic | zondag 11 maart 2012 @ 00:08 |
Ik ben benieuwd Ik ben nu flesjes aan het sparen omdat ik nu dus ongeveer 38 liter in de vergisting heb staan. Dan moet straks wel op fles En dan heb ik nog een klein plan voor een nieuw biertje. Ik heb nog wel een paar grote flessen staan, die ga ik ook maar gebruiken denk ik. | |
popolon | zondag 11 maart 2012 @ 00:21 |
Ja het 'probleem' met de pilsner is dat het zeker een maand of drie moet zitten in de fles. Nou goed, op tijd voor de zomer. Ook ik ga op zoek naar flessen, heb vandaag vier 650ml flessen Sam Adams Lager gekocht. Heel vervelend dat er bier in zit. | |
Nembrionic | zondag 11 maart 2012 @ 00:25 |
He bah, erg vervelend Waarom moet het 3 maanden zitten? | |
popolon | zondag 11 maart 2012 @ 00:38 |
Pils duurt vrij lang voordat het goed te drinken is. De ales, stouts, wheats e.d. gaan wat dat betreft stukken sneller. Maar ok, da's met de pilsners die ik tot nu toe gebrouwen heb. | |
Nembrionic | zondag 11 maart 2012 @ 00:40 |
Lager je wel? | |
popolon | zondag 11 maart 2012 @ 00:44 |
1 a 2 weken fermenting, afhankelijk vh type. Dan de fles in voor de 2e fermentatie. Sommige mensen vinden dat niks, die willen de tweede ook in een carboy of zoiets maar de tweede kan prima in de fles, daarom dus. | |
popolon | zondag 11 maart 2012 @ 00:48 |
Crap ik weet al die Nederlandse termen niet. Ik brouwde nog niet toen ik in NL woonde. | |
Nembrionic | zondag 11 maart 2012 @ 00:51 |
Fermenting / vergisten Fermentation / vergisting (logisch ) Carboy = mandfles. | |
Nembrionic | zondag 11 maart 2012 @ 00:51 |
Ik hevel trouwens ook over naar de mandfles want dan ben je een hoop troep kwijt uit je eerste vergisting, zoals eiwitten en meer van dat soort troep. Wellicht is dat bij die pakketten minder. Je zegt dat het dus zo lang duurt voordat het drinkbaar is. Dat kán daar wel eens mee te maken hebben Maar je lagert dus niet begrijp ik? | |
popolon | zondag 11 maart 2012 @ 00:58 |
De paketten die ik koop werken prima voor beide methodes. En ik heb de apparatuur verder (nog) niet. Hou sowieso altijd weinig residu over, het vergist bijna allemaal. En er mag best iets op de bodem liggen bij een goed biertje. Maar klopt, zoals ik het doe duurt het in wat gevallen wat langer. Zeker met lichtere bieren. En die mandfles (jaja) gaat er binnenkort wel komen. | |
Nembrionic | zondag 11 maart 2012 @ 01:01 |
Die pakketten zullen weinig troep achterlaten denk ik zo. De hop e.d. hoef je ook niet meer toe te voegen toch? | |
popolon | zondag 11 maart 2012 @ 01:06 |
Sommige wel, sommige niet. De Nut Brown Ale heeft wel aparte hop. De Aussie Ales waren 'no boil kits', erg makkelijk en misschien niet het best vh beste maar ik vind ze erg goed te drinken. Zeker vergeleken met de supermarkt bieren. | |
popolon | maandag 12 maart 2012 @ 19:42 |
Heb 't nog even opgezocht op het grootste homebrewforum maar tweede vergisting is vaak niet eens meer nodig bij de wat simpelere niet al te heldere bieren. | |
Nembrionic | maandag 12 maart 2012 @ 19:46 |
Duidelijk Mijn brouwsel van maandag ga ik woensdag overhevelen en beginnen met de dryhop(zo'n 10 dagen). Vrienden van me hebben gisteren blijkbaar een beetje gesnoept en ze waren behoorlijk enthousiast, dus dat is goed nieuws | |
popolon | maandag 12 maart 2012 @ 20:07 |
Met de dryhop is idd wel tweede vergisting aan te raden. Maar dat wist je al. | |
Nembrionic | maandag 12 maart 2012 @ 22:03 |
Yup Ik ga echter wel 3 flesjes direct bottelen deze woensdag. Dan kan ik het verschil proeven Want hij schijnt nu echt heel lekker te ruiken en te smaken. Die smaak verandert sowieso natuurlijk maar ben wel benieuwd naar de geur, wat die doet. | |
Nembrionic | dinsdag 13 maart 2012 @ 00:02 |
Zo, ik heb zojuist een hop/eiwitfilter gebouwd. Dat moet een hoop viezigheid uit mijn bier gaan houden. Schoner bier, betere smaak | |
Sheepcidus | donderdag 15 maart 2012 @ 15:18 |
Leuk topic wil zelf ook binnekort een bier gaan brouwen. Ik heb al wat spullen staan van het cider maken de afgelopen herfst. Maar waar halen jullie de flesjes vandaan ook gewoon van de brouwer? | |
BertV | donderdag 15 maart 2012 @ 15:33 |
Bij de buurtsuper haal ik lege beugelflesjes die ik vervolgens goed schoonmaak met Sterinet. Ik ben ook meer van het simpele low-budget-werk. Bovengenoemde filtering doe ik bijvoorbeeld met uitgekookte handdoeken. | |
Nembrionic | zaterdag 17 maart 2012 @ 20:45 |
Vandaag 11 anonieme proevers mijn bier voorgeschoteld. Gemiddelde score: een 8 | |
popolon | zaterdag 17 maart 2012 @ 22:28 |
Da's een prima score lijkt me. Kom net bij een vriend vandaan die een een 20 gallon (75 liter) fermenter heeft gekocht. Zoiets dus: Oh zo mooi spul maar wel erg duur. | |
Nembrionic | zaterdag 17 maart 2012 @ 22:31 |
Oeh, ja heel mooi spul Ook fijn met schoonmaken. Maar inderdaad prijzig. En het moet wel nuttig zijn om dat geld uit te geven. | |
popolon | zaterdag 17 maart 2012 @ 22:40 |
Ja dat zit er nog even niet in, ga geen (minimaal) 500 ballen uitgeven. Al is 't het wel waard als je blijft brouwen. | |
Nembrionic | zaterdag 17 maart 2012 @ 22:46 |
Ja, 30liter RVS CCT is ongeveer 400eu. | |
popolon | vrijdag 23 maart 2012 @ 20:44 |
Toch maar eens 'dry hoppen', wat biologische hop ingeslagen. German Hallertaur Tradition Pellet Hops 2 oz. New Zealand Motueka (Saaz) Whole Hops 4 oz. | |
SiGNe | zaterdag 24 maart 2012 @ 01:52 |
Vrienden van me zijn inmiddels een stapje verder gegaan en hebben 40 hectoliter van hun recept (American IPA en Double Oatmeal Stout) bij http://www.brouwerijdemolen.nl/ gebrouwen. Je kan daar een ketel huren. Mocht je zin hebben om te proeven, 14 April hebben ze een proeverij bij de Bierkoning en 17 April bij Wildeman (beiden in Amterdam) http://rooiedop.nl/ Wel tof om te zien, eerst hebben ze een flink aantal testbiertjes gemaakt en langzaam kwam het idee om het dan ook meteen echt groot aan te pakken. | |
Nembrionic | zaterdag 24 maart 2012 @ 12:22 |
Ah, daar zag ik gisteren iets over op Facebook Erg leuk | |
SiGNe | zaterdag 24 maart 2012 @ 14:39 |
Het is wel even wat meer dan de 15 liter die ze thuis elke keer brouwden per batch Ze hebben nu ook een kleine brouwerij-lokatie in Utrecht in een werfkelder waar ze ook af en toe proefavonden hebben, ook met andere bieren erbij en hapjes. Best leuk concept dat ze bedacht hebben en opzich allemaal ook nog thuis te doen. | |
Nembrionic | zaterdag 24 maart 2012 @ 14:40 |
In dat stadium zit ik nu ook Alhoewel ik een pan van 70liter op het oog heb. Zag ik nou een afgezaagd VW-busje als bestelauto? | |
popolon | zaterdag 24 maart 2012 @ 15:33 |
Een oude VW bus past wel bij het idee. | |
SiGNe | zaterdag 24 maart 2012 @ 16:29 |
Ja, die bus hebben ze sinds kort.. is volgens mij van de broer van een van de brouwers (had ie al dacht ik) en daar hebben ze een Rooie Dop stikker opgeplakt. En nu met de introductie van hun eerste grote batch bier dat ook commerciëel verkrijgbaar gaat worden is het wel een handig reclamemiddel. Het zal overigens alleen in speciaalzaken te krijgen zijn en dan warschijnlijk oko nog neit alle speciaalzaken. Geenidee of het bijv. ook bij Bert's Bierhuis in Utrecht verkocht gaat worden, neem aan dat dar binnenkort wel meer bekend over word. | |
tjoptjop | zaterdag 24 maart 2012 @ 16:30 |
Van 15 naar 4000 liter is wel een flinke stap ja Wel tof | |
SiGNe | zaterdag 24 maart 2012 @ 16:56 |
Volgens mij mogen ze nu ook op Ratebeer een klassificering krijgen, ook wel tof | |
popolon | donderdag 29 maart 2012 @ 20:22 |
De Nut Brown Ale gaat dit weekend in de fles en ik heb twee Leffe klonen bestelt. Een makkelijk bier om te brouwen en schijnt uitstekend te smaken. | |
SiGNe | donderdag 29 maart 2012 @ 23:34 |
http://www.ratebeer.com/b(...)mericana-ipa/168334/ Bij bierspeciaalzaken te krijgen (zo niet, wel te bestellen door ze, moeten ze ff naar hun website gaan en contact opnemen) Echt tof. Ben zelf meer een rum liefhebber en zelf rum distileren gaat lastig worden helaas (en thuisstoken is ook illegaal) maar toch, van thuis brouwen naar dit | |
Nembrionic | donderdag 29 maart 2012 @ 23:44 |
Je kunt vrij simpel zelf destilleren maar je moet veel oefenen. En ja, illegaal maar niemand dat je deur binnen komt vallen. | |
SiGNe | donderdag 29 maart 2012 @ 23:48 |
Ik heb ook geen idee of de basismaterialen wel te krijgen zijn, zuivere molasse en suikerriet.. Molasse is opzich nog wel te krijgen maar dat is zeg maar het restmateriaal dat alleen nog als zoetstof(suikerstroop) te gebruiken is. Ik gok ook dat de apparatuur wat duurder za zijn dan bij bier brouwen, je hebt oa een distileerapparaat nodig. Voorlopig heb ik nog een zeer goede speciaalzaak in Utrecht (Jaarbeurstraverse) maar die gaat eind 2012 helaas dicht ivm verbouwing van het station. en huur elders in Utrecht centrum is veel te duur. | |
Bramdecaviaeter | dinsdag 3 april 2012 @ 17:40 |
Valt wel mee hoor, Voor de kolom + koeler ben je voor 20 euro koperwerk wel klaar je moet het alleen zelf in elkaar zetten. Ik heb 1 of 2 jaar geleden een enkele keer wijn gedestileerd en heb de drank laten trekken met een avondmelange (lekkere thee van AH huismerk) en dat beviel toch wel aardig. Nu wil ik het wat serieuzer aanpakken en ook zelf gaan gisten met gewone suiker of aardappels. Heb 2 boeken gekocht: - Kleinschalig destilleren en likeur maken van Ad Coumou - Stoken in Beeld van Prof. J.W. Brouwer. (Nomen est Omen ) Ik ben blij dat ik beide boeken heb gekocht want de eerste is erg technisch geschreven met veel tabellen en een CD met excel sheets om alles makkelijk te berekenen. Maar dat werkt toch wat lastiger als beginner, en daarvoor is dat 2e boek veel toegankelijker. Ik moet me nog wel verder verdiepen, wat apparatuur aanschaffen zoals een grote stookketel om de kolom op aan te sluiten en even mn berging opruimen en dan gaat het beginnen! Lijkt me erg tof om eigen drankjes te kunnen maken en zelf je smaak te kunnen bepalen. Edit: is er op FOK nog een goed Destilleer topic? want ik kon het zo gemakkelijk niet vinden. [ Bericht 2% gewijzigd door Bramdecaviaeter op 03-04-2012 17:45:56 ] | |
SiGNe | dinsdag 3 april 2012 @ 17:52 |
Denk dat je dat topic zelf moet aanmaken, lees ik wel mee naar hoe de vorderingen gaan Altijd handig als er iemand er een beetje info over kan geven | |
gadeweerd | woensdag 4 april 2012 @ 16:00 |
een vraag voor de meer ervaren brouwers op FOK. Ik wil bier brouwen; ik denk aan een IPA of een dikke stout of porter. Ik heb nog nooit gebrouwen, maar die 'starterskits' lijken mij niet zo geweldig. Van andere die er ervaring mee hebben, hoor ik dat de starterkits body missen. Zij er pakketten die wel te doen zijn, maar ook mooie bieren opleveren. pakketten met goede grondstoffen ipv concentraat. | |
popolon | woensdag 4 april 2012 @ 16:26 |
Als starterskits zijn die pakketten over het algemeen goed te doen hoor, het gaat ook om te kijken of het wat voor je is en dan zou ik zeker niet al te moeilijk beginnen. Sterker nog, ik brouw regelmatig nog zo'n pakket als ik er even snel een batch in wil gooien. (en je kunt er zelf een draai aangeven d.m.v. hop, cacao, honing etc. toe te voegen) Een 'simpele' Stout, Porter en IPA zijn over het algemeen vrij vergevingsgezind dus heel veel zou er niet mis moeten gaan. | |
SiGNe | woensdag 4 april 2012 @ 18:24 |
Je kan het die vrienden van me vragen, 4000 liter IPA en Stout geeft je wel wat ervaring zou ik zeggen mailadres kan je vinden op de site die ik al vaak genoeg hier gespammed heb (wil dat ook weer niet te vaak doen, het gaat hier over bierbrouwen in het algemeen en niet om hun) (overigens nu ook te krijgen bij Burg Bieren in Ermelo ) Zij zijn redelijk snel overgestapt op eigen recepten ipv die start-kits, wilden ook meer invloed hebben op de smaken, verschillende hoppen en mouten gebruiken enzo. | |
dimmak | woensdag 18 april 2012 @ 11:39 |
Voor de verjaardag van die ouwe van me ga ik zo'n pakketje kopen en samen uitproberen. Lijkt me tof! | |
Nembrionic | woensdag 18 april 2012 @ 16:04 |
Lees dit maar even door: http://www.wiki-hobbybrou(...)_brouwer:blikbrouwen Erg handige tips over het "blikbrouwen", gebaseerd op lange ervaring van andere gebruikers | |
dimmak | woensdag 18 april 2012 @ 16:32 |
Thanks! | |
attamottamotta | woensdag 18 april 2012 @ 16:42 |
Even een tvpeetje, binnenkort ook van plan om bier te brouwen in de schuur! Nu even inlezen | |
popolon | donderdag 19 april 2012 @ 18:38 |
Zo! Die smaakt me een partijtje goed. Heel in de verte proef je ook wat chocolade maar da's echt detail. Drinkt te makkelijk weg. | |
Plastic_Power | vrijdag 4 mei 2012 @ 17:01 |
Gisteren deze besteld, zodat ik mooi buiten kan brouwen. Minder rommel en het kookt vel sneller op zo'n ding dan op het fornuis. http://www.amazon.com/Bay(...)id=1336143532&sr=8-1 | |
Erasmo | dinsdag 8 mei 2012 @ 00:06 |
Vraag betreffende de gisting van ginger ale. Alhoewel het strikt gezien geen bier is komt er wel suiker en gist bij kijken Ik maak af en toe zelf gemberbier maar ik vraag me af op welk moment ik het beste kan bottelen. Direct op de fles gisten resulteerde in ontploffende beugelflessen Te lang wachten lijkt me ook niet goed ivm koolzuur, er mag best slim wat prik in zitten. Ik werk met 50 gr gember en 175 gr suiker per liter. | |
popolon | dinsdag 8 mei 2012 @ 01:03 |
Hmmm, ontploffen lijk me voornamelijk een zaak van niet complete gisting . Beter te lang wachten dan te kort. Ik neem aan dat de gisting plaatsvindt in een emmer of iets dergelijks? | |
Nembrionic | dinsdag 8 mei 2012 @ 01:09 |
Wat je moet doen is net als de bierbrouwers hergisten op de fles. Wat Popolon zegt: bierbommetjes ontstaan doordat de vergisting nog niet klaar is. Wat je moet doen is helemaal uit laten vergisten en vervolgens bottelen met 5-8 gram per liter aan suiker. Dan krijg je dus koolzuur op de fles, net als bij bier | |
Blue_Panther_Ninja | dinsdag 8 mei 2012 @ 08:06 |
http://drinkingage.procon.org/view.resource.php?resourceID=004294 | |
Nembrionic | dinsdag 8 mei 2012 @ 11:07 |
En nu? | |
Erasmo | dinsdag 8 mei 2012 @ 11:33 |
Ok spul zit nu in het gistvat | |
Erasmo | donderdag 10 mei 2012 @ 22:30 |
Waterslot is nog steeds constant aan het borrelen | |
Nembrionic | donderdag 10 mei 2012 @ 22:54 |
Wanneer ben je begonnen? Want opzich kan het lang duren. | |
Erasmo | donderdag 10 mei 2012 @ 22:55 |
Dinsdag avond laat. | |
popolon | vrijdag 11 mei 2012 @ 00:17 |
Oh minimaal een week laten zitten, maar langer kan geen kwaad. | |
Nembrionic | vrijdag 11 mei 2012 @ 00:27 |
En meten is weten. Heb je een hydrometer? Zo niet..dan gewoon lekker wachten tot het waterslot klaar is, dan nog een weekje laten staan. Dan op de fles met suikerwater | |
BertV | vrijdag 11 mei 2012 @ 07:03 |
In principe voor het bier niet, maar het vergroot wel de kans op besmetting. Tip om in het waterslot geen water maar jenever te gebruiken. Anders heb je na twee weken een "bolletje-besmetting" boven je brouwsel hangen. | |
popolon | vrijdag 11 mei 2012 @ 07:13 |
Niet echt, er zijn zelfs brouwerijen met 'open gisting ?' Besmetting ontstaat vaak met niet goed schoongemaakte 'attributen'. De gassen die vrijkomen zijn zwaarder dan de standaard lucht, in een normaal afgesloten vat/emmer heeft een eventueel gevaar geen kans. | |
Nembrionic | vrijdag 11 mei 2012 @ 10:35 |
Die besmettingskans is behoorlijk kleiner geworden doordat er alcohol inzit en de pH van je wort omlaag is gegaan. Bieren lageren is heel normaal. | |
Bramdecaviaeter | vrijdag 11 mei 2012 @ 17:15 |
Ik ben nu bezig met een liter of 27 honing wijn. Omdat ik dit wil brouwen voor een opening van een DIY bioartlab heb ik gekozen voor een recept wat snel resultaat geeft ipv het gebruikelijke brouwersgeduld. het moet namelijk 18 mei al drinkbaar zijn en ben 2 mei begonnen. Ik heb dit recept gevolgd: http://www.greydragon.org/brewing/mead.html#Gyrth Vrij weinig suikerinhoud dus, ik heb Wyeast sweet mead gist gebruikt omdat die speciaal voor honingwijn zou zijn. maar na enkele dagen heb ik geen gebubbel gemerkt al zaten er wel een klein beetje belletjes in het afgetapte mengsel. Omdat ik enkele dagen later toch bezig was met wat turbogist heb ik er ook een beetje bijgegooid. Nu heb ik het nog een keer afgegoten, een beetje extra honing, suiker, en kruiden toegevoegd en weer terug in het brouwvat gedaan. Nu bubbeld het wel lekker en de smaak is ook gelijk wat beter. Alleen vraag ik me nu af of ik er verstandig aan doe om er een klaringsmiddel bij te gooien en of ik na het gebruik van klaringmiddel nog bubbelformatie kan verwachten na het bottelen. | |
Nembrionic | zaterdag 12 mei 2012 @ 23:50 |
Welk klaringsmiddel had je in gedachten? Opzich zou het geen probleem moeten zijn. | |
popolon | zondag 13 mei 2012 @ 04:49 |
Weer 20 liter in de fles, een witbier dit keer. Ik heb nu bijna 50 liter bier in de basement staan. | |
theKiD | zondag 13 mei 2012 @ 05:45 |
Tot nu toe alleen ervaring met wijn maken om te verstoken voor likeurtjes. Altijd bij brouwmarkt in Almere. Maar bier brouwen heeft me altijd al getrokken. Dit komt in mijn AT-lijst. En komende zomer eens kijken of ik een keer naar Almere ga, om wat te proberen | |
Erasmo | zondag 13 mei 2012 @ 10:29 |
Bubbelt nog steeds constant | |
SiGNe | zondag 13 mei 2012 @ 13:31 |
http://www.utrechtsebierbrouwersfestival.nl/ 19 Mei in.. Utrecht Ik weet niet of julllie ook gaan maar ik kan nog steeds die bieren van de Rooie Dop aanraden | |
Bramdecaviaeter | zondag 13 mei 2012 @ 18:57 |
Turboklar Ik weet eigenlijk ook niet echt wat het doet. | |
Nembrionic | maandag 14 mei 2012 @ 00:36 |
In principe zorgen klaringsmiddelen ervoor dat eitwitten neerslaan(die zorgen voor troebelheid). Het wil bijvoorbeeld wel eens zijn dat je je wort niet snel genoeg afkoelt. Dan wordt je bier uiteindelijk wel helder maar zodra je het in de koelkast zet, dan wordt het weer troebel. Dat zijn eiwitten. Die kun je dus doen neerslaan. Ik gebruik zelf altijd iers mos tijdens het brouwen. De laatste keren werkte dat erg goed. En dan heb je ook nog gistwaas. Maar daar helpt een klaringsmiddel niet tegen(en dat wil je ook niet) | |
SiGNe | maandag 14 mei 2012 @ 15:28 |
Leuk artikel, misschien ook wel interessant voor de thuisbrouwer: http://dg.ned.newsmemory.(...)T7D8Jn9ghSM.facebook | |
Nembrionic | maandag 14 mei 2012 @ 15:52 |
Heb je aandelen? | |
SiGNe | maandag 14 mei 2012 @ 19:28 |
nope, gewoon vrienden van me. Maar ik zal 't niet meer doen | |
Nembrionic | dinsdag 15 mei 2012 @ 00:41 |
Dat wist ik. Ik hou je niet tegen hoor? Ik snap alleen de relevantie van het laatste artikel niet voor de thuisbrouwer | |
SiGNe | dinsdag 15 mei 2012 @ 01:07 |
Nja, dat de thuisbrouwer ook op een redelijk makkelijke manier verder kan gaan dan alleen thuisbrouwen en dat het best loont om commerciëel te gaan denken. Ik weet niet of jullie bijv. ook de recepten die jullie maken bijhouden maar dat zou je kunnen doen zodat je, als je meer wil gaan brouwen, meteen al weet welke je op de markt wil zetten. | |
Nembrionic | dinsdag 15 mei 2012 @ 01:09 |
Duidelijk Ik gebruik daar BrouwVisie voor. Goeie software en ik documenteer alles. Maar dat heb ik eigenlijk vanaf dag 1 gedaan. Ook voor de hobbiest zonder commerciele plannen is het leuk een bier zoveel mogelijk keer op keer te kunnen maken zonder veel afwijkingen Eén bier heb ik ingeschreven voor het ONK en ik ben erg benieuwd wat het commentaar van de keurmeesters gaat zijn. Als het goed is, is het al beoordeeld op de 11e. 2 Juni de uitslag. Maar daar ben ik niet bij dus ik moet een week wachten totdat het formulier met smaaknotities is opgestuurd helaas. | |
SiGNe | dinsdag 15 mei 2012 @ 01:13 |
Dat is ook wel leuk inderdaad, als je je bieren laat keuren. Altijd leuk om te horen wat anderen er van vinden en ideeën op te doen, wat dat betreft zijn er met bieren ideeën genoeg. | |
Nembrionic | dinsdag 15 mei 2012 @ 01:18 |
Bij de Rooie Dop mogen ze alleen niet meedoen met de wedstrijd want ze zijn commercieel | |
popolon | dinsdag 5 juni 2012 @ 16:08 |
Bier brouwen met wat vrienden in een rommelige garage. Natuurlijk drink je dan bier en bbq je wat vlees. Nee ik sta er niet op. | |
SiGNe | dinsdag 5 juni 2012 @ 19:07 |
Geldt dat voor alle bieren? Ze hebben namelijk ook testseries die voornamelijk voor eigen gebruik zijn. Naja, ze zullen het zelf ook wel weten aangezien ze ook met dat soort wedstrijden hebben meegedaan. En ze brouwen ook nog buiten de Rooie dop om voor zichzelf dus er zullen vast mogelijkheden zijn Ze hebben inmiddels wel ratings op ratebeer.com: http://www.ratebeer.com/b(...)mericana-ipa/168334/ http://www.ratebeer.com/b(...)atmeal-stout/170183/ | |
Nembrionic | dinsdag 5 juni 2012 @ 20:30 |
Oh ja, hier mag het nieuws ook wel geplaatst worden In de voornoemde wedstrijd heeft mijn zelfgebrouwen, ingezonden bier het goed gedaan In mijn categorie(130 inzendingen) ben ik met 86 punten op de 6e plaats geeindigd. Volgens een keurmeester was dat nét niet genoeg om in de finale te komen maar de finalisten waren echt heel erg goed(dus mijn bier ook ) Erg blij mee | |
popolon | dinsdag 5 juni 2012 @ 20:32 |
Zeker, mooi resultaat. | |
SiGNe | dinsdag 5 juni 2012 @ 20:39 |
Altijd fijn als je iets maakt dat door anderen net zo goed gevonden wordt als je het zelf vindt. Als je jezelf moet beoordelen geef je jezelf alleen maar poede punten tenslotte. Wel jammer dat je net niet in de finale kwam maar wie weet lukt dat een volgende keer wel | |
Fogel | dinsdag 5 juni 2012 @ 23:47 |
Binnenkort heb ik genoeg ruimte om zelf te gaan brouwen | |
Nembrionic | woensdag 6 juni 2012 @ 11:52 |
Spannend | |
Nembrionic | maandag 13 augustus 2012 @ 23:36 |
Zijn we al zover? | |
Oceanonix | dinsdag 14 augustus 2012 @ 21:54 |
afgelopen zaterdag alle boodschappen gedaan. Wij kunnen gaan brouwen. We beginnen simpel met blikken zodat we ons vooral kunnen storten op het schoonmaken en bottelen. Nu nog even tijd vinden..... | |
popolon | dinsdag 14 augustus 2012 @ 22:04 |
Da's inderdaad een goede manier om te beginnen. Zelf vorige week ook nog een blik gebrouwen (Coopers Lager). Had niet teveel tijd en wilde toch een aardig biertje hebben. | |
Bramdecaviaeter | woensdag 15 augustus 2012 @ 17:37 |
Mn eerste 25 liter stookwijn dat ik gestookt heb is een behoorlijk succes. Uiteindelijk was ik met mijn installatie veel eerder klaar dan ik aanvankelijk gedacht had. NA een uurtje of 3 a 4 had ik mn stookvat al doorgestookt. Mn doel was gewoon pure alcohol te krijgen voor een soort wodka (al mag het officieel alleen wodka heten als het van aardappels of graan is gemaakt en ik had suiker) en voor likeurtjes. Ik had allereerst wat Ouzo gemaakt met alleen wat suiker(10%) snufje vanillesuiker en een paar druppeltjes anijsolie. Dat smaakte direct al erg goed, tikkeltje platte smaak maar gewoon iets wat je ook in de slijterij aan zou kunnen treffen. Als wodka zat er nog iets teveel gistsmaak aan, maar na een tweede stook is het ook al goed drinkbaar en toch gewoon lekker zachte smaak. Eigenlijk is stoken een stuk makkelijker als ik gedacht had. | |
Curchulain | maandag 27 augustus 2012 @ 11:03 |
*schop* Heeft iemand hier ervaring met het brouwen van echt kleine hoeveelheden? Ik heb recepten voor 1 gallon (3,8 liter) maar ik denk dat ik richting de 2,5 liter moet gaan denken met de spullen die ik momenteel heb. En ik ben niet echt in een positie om groter spul aan te schaffen. Geen plek om het op te bergen. | |
Nembrionic | donderdag 30 augustus 2012 @ 17:29 |
Mijn kleinste batches zijn 10 liter. Kleiner zou ik ook niet gaan, dat is teveel werk, te lastig om nauwkeurig te zijn. | |
Curchulain | maandag 3 september 2012 @ 11:13 |
Misschien is 'ie hier al eens gepost: een feature van de website van het Witte Huis (die in Washington DC) over het brouwen dat ze daar doen. | |
Oceanonix | maandag 3 september 2012 @ 11:23 |
Gisteren begonnen met de triple van Brewfirm. Hij staat nu lekker te pruttelen. | |
Plastic_Power | maandag 3 september 2012 @ 21:34 |
En hier de recepten: http://www.theatlantic.co(...)-beer-recipe/261870/ | |
travelman | dinsdag 4 september 2012 @ 15:18 |
Speel al een tijdje met het idee om zelf bier te gaan brouwen; iemand ervaring met deze http://www.brouwmarkt.nl/(...)05rq75tbstovuqk403d1 Of maakt het (als starter) allemaal niet zoveel uit? Nog dingen waar ik aan het begin op moet letten (bij de aankoop dan?). Tips voor startersset zijn uiteraard welkom! | |
devzero | donderdag 6 september 2012 @ 23:17 |
* devzero meldt zich ook met zijn 1ste starters kit. Gelukkig had ik nog een klein koelkastje liggen met een aparte thermostaat, want anders is het veel te warm om bier te laten gisten (florida) | |
popolon | vrijdag 7 september 2012 @ 05:14 |
Zo ben ik ook begonnen en zijn prima om mee te beginnen. | |
Oceanonix | vrijdag 14 september 2012 @ 17:07 |
HELP!!!!! Ik wilde net mijn brouwsel meten maar de combinatie maatcilinder (100 ml) en meter werkt niet. De meter kan niet drijven!! Hoe doen jullie dat? | |
popolon | vrijdag 14 september 2012 @ 17:36 |
Misschien omdat je bier nog niet klaar is? Hij kan ook kapot zijn, kan ik zo niet zien. | |
Oceanonix | vrijdag 14 september 2012 @ 17:46 |
ik zou op 1020 moeten uitkomen en die schaal steekt er nu nog bovenuit en drijver zit op de bodem. Mijn maatcilinder is te klein. Waarin meten jullie? | |
popolon | zondag 16 september 2012 @ 15:57 |
Heb je wel een goede hydrometer + maatglas dan? Dit zou geen probleem moeten zijn. | |
popolon | zondag 16 september 2012 @ 15:58 |
Deel 2 coming up. Proost! |