FOK!forum / Weer, Klimaat en Natuurrampen / [Wintersporters opgelet!!!] Winter in Europa 2011/2012
#ANONIEMdonderdag 15 september 2011 @ 14:00
Vorig jaar viel eind september de eerste sneeuw in Scandinavie. Halverwege oktober begon er sneeuw in het noorden van de U.K. te vallen.
Momenteel is er al sneeuw waargenomen op IJsland en op spitsbergen is de winter zo'n beetje begonnen.
In dit topic is het de bedoeling dat we het nieuws over de winter in Europa bijhouden. Nieuws, foto's, voorspellingen etc zijn welkom.

Winter in Europa.

afk0lf.jpg

De winter in Europa is bitter koud in het hoge noorden. Maar ook in het zuiden van Europa kan de winter voor veel overlast zorgen.

Een paar voorbeelden:

Lapland

De winter begint in Lapland rond half oktober en elders in Finland in november.De dagen zijn kort en boven de poolcirkel is er op 21 december tijdelijk geen zon. In Helsinki schijnt deze zes uur. In het noordelijke Utsjoki heerst van 25 november - 17 januari de poolnacht.

Het gebrek aan zonneschijn zorgt voor lage temperaturen. Vooral als een hogedrukgebied verschijnt boven Lapland, daalt de temperatuur flink boven het sneeuwdek. In januari vriest het in Lapland gemiddeld 20 graden en aan de zuidkust 10 graden.

Een blik op de absolute minima laat zien dat in vrijwel heel Finland de temperatuur kan dalen tot -30 graden. Het noorden kent extremen van -50 graden. De laagste temperatuur in Finland werd gemeten in 1999, toen daalde deze tot -51,.5 graden. In Helsinki is de temperatuur in 1987 gedaald tot -34,3 graden. Meestal is het hier aan de Finse Golf minder koud dan in het noorden.

Wanneer een zachte zuidwestelijke stroming Finland weet te bereiken, stijgt de temperatuur ook 's winters tot boven nul. Het kan dan zelfs 6 graden worden en de zachte lucht weet dan ook Lapland te bereiken. In april ontdooien de meren in het zuidwesten en in juni zijn de meren in Lapland ijsvrij.


2rxz2qf.jpg

Spanje

Tijdens de wintermaanden kan het in delen Spanje vrij koel zijn. Het noordelijke gelegen deel (ten zuiden van de PyreneeŽn) en centraal Spanje heeft een vergelijkbaar weertype als dat van Nederland. Temperaturen die gemiddeld enkele graden boven het vriespunt liggen, geregeld nachtvorst en kans op winterse neerslag in de vorm van sneeuw, hagel en ijzel.
Ook de noord-oostkust (CataloniŽ) en de noordkust (Baskenland) kunnen te maken krijgen met winterse buien en overlast als gevolg van dat weer.

In de PyreneeŽn in het noorden en de Sierra Nevada in het zuiden kan tijdens de wintermaanden en het voorjaar aan wintersport gedaan worden. Ook de bergen ten noorden van Madrid bieden mogelijkheden om te skiŽn in de winter.


B82357113Z_1_201012_142772k.jpg

TsjechiŽ

In de winter vriest het 's nachts gemiddeld -5 tot -6 graden. Overdag is het rond het vriespunt. Ook hier geldt hoe hoger, des te kouder. In de grotere steden zijn in de afgelopen dertig jaar temperaturen voorgekomen die rond de -25 graden liggen. Maar dit zijn uitzonderingen. De allerlaagste temperatuur in TsjechiŽ werd gemeten in Litvinovice. Hier in het Zuiden daalde de temperatuur tot -42,2 graden.

In de lagere delen van TsjechiŽ valt op minder dan 45 dagen per jaar sneeuw. Boven de 700 meter sneeuwt het op meer dan 100 dagen per jaar. In vrijwel het gehele land is in de winter de bodem op zo'n 20 dagen per jaar bedekt met een sneeuwlaag van 10 centimeter of meer. In de Bohemen en in de Sudeten ligt er op 120 dagen per jaar een sneeuwdek van 10 centimeter of meer. Op de top van de Snełka ligt dit sneeuwdek er op gemiddeld 219 dagen per jaar.
Het eerste sneeuwdek van het seizoen blijft op de hoogste bergtoppen gemiddeld vanaf 21 oktober liggen. In de lagere delen van het land ontstaat gemiddeld op 1 december het eerste sneeuwdek.

TsjechiŽ kent een redelijk aantal ijsdagen. In een groot deel van het land blijft de temperatuur in het winterhalfjaar op zo'n 30 dagen overdag onder het vriespunt. In de hogere delen is dit al snel op zo'n 50 dagen en op de hoogste toppen op meer dan 100 dagen per jaar. De koudste plaatsen zijn te vinden op de toppen van het Ertsgebergte, de Sudeten en het gebied rond Svitavy. Het Zuidoosten en de vallei van de Labe kent het minst aantal ijsdagen.


-41.jpg

800px-Europe_Koppen_Map.png
Legenda

Ook filmpjes van youtube zijn welkom zoals b.v. onderstaande:


De sneeuwhoogten in Europa (Klik erop om te vergroten)
36_35.gif

Overige links naar sneeuwhoogtes
http://www.sneeuwhoogte.nl/top50/
http://www.sneeuwhoogte.n(...)Alpen/gerlos/webcams.

De temperaturen in Europa (klik erop om te vergroten)
Reurmett.gif

vorige delen:
Winter in Europa (2009/2010)
Winter in Europa (2010/2011)

Voor de poolkappen e.d. is er onderstaande topic:
Poolkappen, IJsbergen en Gletsjers #3

Aanvullingen voor de OP kan via:
[FAQ/FB] Welkom in De Elementen: Onstuimige Aarde!

[ Bericht 2% gewijzigd door Frutsel op 19-09-2011 13:47:50 ]
#ANONIEMzaterdag 17 september 2011 @ 16:31
quote:
Het is de afgelopen nacht sterk afgekoeld in het zuidelijk deel van Noorwegen. Enkele locaties brachten het zelfs tot matige stralingsvorst! In de provincie Hedmark meldde Folldal -6,5ļ. Verder in Hemsedal (geliefd bij wintersporters) -4,4 en in DrevsjÝ -4,8ļ. Ook in Zweden vroor het plaatselijk enkele graden. In BŲrtnan werd -4,9ļ geregistreerd, in GŲtaland (Zuid-Zweden) meldde Hagshult -1,4ļ.
In de loop van dit weekeinde komt de ‘Temperatursturz’ in het Alpengebied op gang. Zondag en maandag daalt de sneeuwgrens in delen van Zwitserland en het westen van Oostenrijk naar hoogten tussen 1200 en 1700 meter: lokaal naar 1000 meter. De verwachting is dat er in het hooggebergte 25-50 centimeter sneeuw gaat vallen. Vandaag zijn onder meer in de Oostenrijkse landsdelen Stiermarken en KarinthiŽ nog maxima boven 25 graden mogelijk. Vrijdagmiddag werd het zowaar nog 30,0ļ in het Zwitserse Ackersand, Wallis. Zelfs zondag kan het in het oosten en zuidoosten van Oostenrijk nog meer dan 25 graden worden.
Jan Visser
#ANONIEMmaandag 19 september 2011 @ 11:48
Nu al sneeuw in de Alpen

In grote delen van de Alpen is al sneeuw gevallen. Vanochtend sneeuwde het in Oostenrijk en Zwitserland boven de 700 meter.

Lokaal is gisteren al zo'n 35 centimeter gevallen, onder meer in het Zwitserse Arosa.

De sneeuwgrens daalde zondag gestaag van 1.600 naar onder de 1.000 meter. Vooral afgelopen nacht heeft het hevig gesneeuwd.

De Furka- en Klausenpas in Zwitserland zijn tijdelijk afgesloten, de Gotthartpas is zeer moeilijk te berijden, vooral voor vrachtverkeer.

De temperaturen in de Alpen daalden de afgelopen dagen spectaculair. Het koufront bracht de eerste winterse neerslag van betekenis. Was het zaterdag op sommige plaatsen nog 20 graden, vanochtend was het nog maar 2 tot 4 graden boven nul.

Voor vandaag wordt aanhoudende sneeuwval verwacht, soms tot in de dalen. Daar zal de neerslag echter veelal toch overgaan in regen. Vanaf woensdag volgt een spectaculair herstel. De zon komt terug en de temperaturen stijgen terug richting de 20 graden.

Of het een uitstekend skiseizoen zal worden, valt dus nog af te wachten.

HLN
#ANONIEMmaandag 19 september 2011 @ 12:14
ANWB waarschuwt voor sneeuw in ItaliŽ

DEN HAAG - De ANWB waarschuwt Nederlanders die de komende week in het oosten van Zwitserland en Noord-ItaliŽ de weg op gaan voor hevige sneeuwval in dat gebied.

''De sneeuw in de dalgebieden valt dit jaar uitzonderlijk vroeg'', stelt een woordvoerder maandag.
''Daar kunnen late vakantiegangers die eind september van ItaliŽ naar Nederland reizen door worden overvallen.'' De ANWB waarschuwt reizigers zich van tevoren goed te informeren over de actuele situatie op de buitenlandse wegen.

nu.nl
admiraal_anaalmaandag 19 september 2011 @ 12:25
50 cm gister in Gerlos *O*
http://www.sneeuwhoogte.n(...)Alpen/gerlos/webcams
#ANONIEMmaandag 19 september 2011 @ 12:31
quote:
Handige link ^O^

a1-5.jpg

a2-5.jpg

a3-2.jpg

a4-2.jpg
Klonkmaandag 19 september 2011 @ 12:33
Ik heb aan het einde van week mijn ''zomervakantie'', hopelijk nog ff geen sneeuw maar lekker fietsweer :D

Maar verder wel raar om dat pak sneeuw te zien in de alpen, je zult er vanmorgen maar mee wakker zijn geworden :')
admiraal_anaalmaandag 19 september 2011 @ 12:34
Hier nog een link: http://www.sneeuwhoogte.nl/top50/
Zie je de sneeuwhoogtes per plaats en een link naar de webcams O+
kwiwimaandag 19 september 2011 @ 12:35
quote:
0s.gif Op maandag 19 september 2011 12:33 schreef Klonk het volgende:
Ik heb aan het einde van week mijn ''zomervakantie'', hopelijk nog ff geen sneeuw maar lekker fietsweer :D
Dat wordt winterbanden op je fiets zetten :+
Freeflyermaandag 19 september 2011 @ 12:39
Deze wil ik even volgen :D
Klonkmaandag 19 september 2011 @ 12:40
quote:
0s.gif Op maandag 19 september 2011 12:35 schreef kwiwi het volgende:

[..]

Dat wordt winterbanden op je fiets zetten :+
ik heb een setje speciale winterwielen zelfs, kant en klaar voor gebruik met winterbanden voor de fiets , ja die bestaan echt en ze werken ook nog :D
Aredmaandag 19 september 2011 @ 18:29
Onwerkelijk - zaterdag in Oostenrijk aangekomen met dik 20 graden, lekker in de zon een colaatje zitten drinken. Vanmorgen wakker geworden tijdens en een sneeuwbui en vanmiddag een bergwandeling gemaakt tussen 1050 en 1370 meter en zeker in 30 centimeter sneeuw terecht gekomen.

Ik had het vorige week wel op de GFS kaarten gezien, dus gelukkig ook wat warme kleren meegenomen, maar zeker zaterdagmiddag had ik echt niet meer verwacht dat er nog sneeuw zou komen - laat staan dat het zo veel zou zijn en is blijven liggen!
#ANONIEMmaandag 19 september 2011 @ 19:42
Nu al halve meter sneeuw gevallen in Alpen

media_xl_4373844.jpg

HLN UPDATE In grote delen van de Alpen is al sneeuw gevallen. Vanochtend sneeuwde het in Oostenrijk en Zwitserland boven de 700 meter. Lokaal is gisteren al zo'n 35 centimeter gevallen, onder meer in het Zwitserse Arosa. Vannacht en vanmorgen viel er nog extra sneeuw, zodat er nu plaatselijk al een halve meter ligt. De Zwitserse sneeuwmeters sloegen bijna tilt: St-Moritz: 50 cm, Arosa 39 cm en Davos 29 cm. De vroege winterprik stuurde ook het verkeer in de war. Het was dan ook al 17 jaar geleden dat er zo vroeg op het jaar al zo veel sneeuw was gevallen.

media_l_4373853.jpg

media_l_4373846.jpg

De sneeuwgrens daalde gestaag van 1.600 naar onder de 1.000 meter. Vooral afgelopen nacht heeft het hevig gesneeuwd. De temperaturen in de Alpen daalden de afgelopen dagen spectaculair. Het koufront bracht de eerste winterse neerslag van betekenis. Was het zaterdag op sommige plaatsen nog 20 graden, vanochtend was het nog maar 2 tot 4 graden boven nul.

De Furka- en Klausenpas in Zwitserland zijn tijdelijk afgesloten, de Gotthardpas is zeer moeilijk te berijden, vooral voor vrachtverkeer. Een aantal passen in Tirol is door de sneeuw eveneens voor onbepaalde tijd afgesloten. Ook het treinverkeer in dit gebied ondervindt flinke hinder van de plotselinge sneeuwval, onder meer door bomen die door het gewicht van de sneeuw op het spoor zijn gevallen.

Winterbanden
Lokale verkeersdiensten raden automobilisten aan om indien mogelijk winterbanden en sneeuwkettingen aan te schaffen voordat ze in Zwitserland en Noord-ItaliŽ gaan rijden de komende dagen.

Voor vandaag wordt aanhoudende sneeuwval verwacht, soms tot in de dalen. Daar zal de neerslag echter veelal toch overgaan in regen. Vanaf woensdag volgt een spectaculair herstel. De zon komt terug en de temperaturen stijgen terug richting de 20 graden.

Of het een uitstekend skiseizoen zal worden, valt dus nog af te wachten. (lb/kve/kh)

hln
#ANONIEMmaandag 19 september 2011 @ 20:01
quote:
Enorme temperatuurverschillen zondagmiddag in Oostenrijk. In Krems, landsdeel Neder-Oostenrijk, werd een maximumtemperatuur van 31,0 en in het centrum van Wenen 29,1ļ gemeten. Ondertussen voltrok zich in het westen van het mooie Alpenland een ‘Wintereinbruch’. Om 16 uur wees de thermometer in de hoofdstad van Vorarlberg, Bregenz, slechts 9,8ļ aan. Verder is het onder invloed van een ‘Genuadepressie’ intensief gaan regenen en sneeuwen.

Oliver Oeckerath berichtte vanmiddag over de actuele situatie: "Volgens de meetreeks van de Oostenrijkse weerdienst ZAMG is op de 2247 meter hoge Patscherkofel vlakbij Innsbruck (Tirol) tussen zondag 18 en vanmiddag 17 uur 68,5 mm aan neerslag gevallen bij kwikstanden tussen -0,9į en -4,1į. Wij mogen dus veronderstellen dat daar nu een sneeuwtapijt van ongeveer 70 cm ligt. Om 17 uur vroor het op de Patscherkofel 3,2į. Bovenop de Hahnenkamm (1790 meter), de huisberg van KitzbŁhel, bedraagt de sneeuwhoogte 40 cm. Zelfs in Innsbruck, meetpunt op 585 meter boven NAP, ging de regen tijdelijk over in natte sneeuw en wees de thermometer om 13 uur slechts 1,2į aan. Inmiddels is het weer een stuk zachter met 4,2į.
Voor de Oostenrijkse Staatsspoorwegen ÷BB is het een zware dag, want veel bomen zijn onder het gewicht van de vochtige sneeuw bezweken en op de rails of in de bovenleidingen terechtgekomen. De belangrijke Brennerspoorlijn is tussen Steinach in Tirol en Brenner/Brennero afgesloten en ook tussen Bad Gastein en Bad Hofgastein in het Salzburger Land rijden momenteel geen treinen (bron: http://www.oebb.at). Op de hoger gelegen wegen (÷tztalstraŖe B186, PaznauntalstraŖe B188 en PitztalstraŖe L16) zijn sneeuwkettingen verplicht". Tot zover het relaas van Oliver. In het weerpraatje aandacht voor de situatie in Zwitserland.

ZWARE SNEEUWVAL IN ZWITSERLAND

Het Alpengebied is onthaald op een voor deze tijd van het jaar ongewoon dik pak sneeuw. Zwitserse bronnen berichten dat de sneeuwgrens tijdelijk zakte naar rond 1000 meter hoogte. Dat was vooral in GraubŁnden het geval. Sankt Moritz, gelegen op een hoogte van 1890 meter, kreeg 45 centimeter verse sneeuw te verstouwen en in Arosa (1818 meter hoogte) viel 39 cm. Ook in Davos, op 1560 meter hoogte, ongewoon veel sneeuw: 27 centimeter. In het verleden zijn er twee situaties geweest waarbij in de nazomermaand vergelijkbare hoeveelheden werden geregistreerd. Dat was op 21 september 1979 (Davos 34 cm) en 5 september 1984 (Davos: 25 cm).
Regen en sneeuw samen leverden in Davos vanochtend een etmaalsom van 73 en in Sta. Maria im MŁnstertal 101 mm op. Hoogstwaarschijnlijk hebben deze plaatsen in september niet eerder zoveel neerslag in een etmaal tijd te verwerken gekregen. In het hooggebergte viel nog meer neerslag (hoofdzakelijk sneeuw). Oliver Oeckerath bericht: "Volgens de voorlopige gegevens mat Corviglia (2497 meter) een etmaalsom van zowaar 183,6 mm en werd Corvatsch (3315 meter) getrakteerd op 116 mm aan neerslag".
Jan Visser
INViCTuSmaandag 19 september 2011 @ 21:01
Hier enkele foto's uit Sankt Moritz

http://www.wetteronline.d(...)en_in_St._Moritz.htm

en hier enkele andere;

http://www.wetteronline.d(...)uch_in_den_Alpen.htm
#ANONIEMdinsdag 20 september 2011 @ 10:57
Ik ben benieuwd of wij dit jaar weer zo'n koude winter krijgen als afgelopen 2 jaar.
knepdinsdag 20 september 2011 @ 11:13
Mooi verschil:

Afgelopen vrijdag:

1547_2011-09-16_1330_c2e34ee13281c770.jpg

Vandaag:

1547_2011-09-20_1030_3f5d0f35a961917b.jpg
Frutseldinsdag 20 september 2011 @ 12:30
quote:
Extreem vroege sneeuw
Extreem vroege sneeuwval heeft aan het begin van deze week ItaliŽ en Oostenrijk overvallen. De ANWB kwam maandag zelfs met een waarschuwing voor toeristen. En in Oostenrijk was er korte tijd sprake van flink wat chaos. Volgens meteorologen is er sprake van een 'winterprik' en zal de verse sneeuw snel wegdooien.

In Oosterijk veroorzaakte de vroeg sneeuwval onverwacht veel hinder. Volgens Wetter.at golden voor Salzburg, Tirol, Stiermarken, KarinthiŽ en Boven-Oostenrijk waarschuwinen voor extreem weer. De neerslag was overcvloedig en viel boven soms maar 600 meter in de vorm van sneeuw. Op veel plaatsen viel meer dan 40 centimeter.

Geen stroom
Op de Tauernroute werden ruim twee kilometer hoogspanningslijnen beschadigd, waardoor op sommige plaatsen de spoorverbindingen uitvielen en pendeldiensten werden ingesteld naar Schwarzach, Bad Hofgastein, Gastein, en Mallnitz. Ook in west-Oostenrijk werden verschillende spoorwegroutes gesloten.
cynicusdinsdag 20 september 2011 @ 14:14
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 september 2011 10:57 schreef Ivo1986 het volgende:
Ik ben benieuwd of wij dit jaar weer zo'n koude winter krijgen als afgelopen 2 jaar.
De Arctische oceaan heeft weer een heleboel energie opgeslagen de afgelopen maanden. Energie die in de winter vrij komt en tot veranderde circumpolaire windpatronen kan leiden, iets wat ook gehyptheseerd is als oorzaak voor de afgelopen twee winter. Nederland ligt dicht genoeg bij de Arctische oceaan om daar last van te krijgen als bijvoorbeeld een zak ijskoude poollucht uitbreekt (doordat de circumpolaire stroming minder is en welke de poollucht normaal gesproken op zijn plek houd) en uitstroomt naar het zuiden.

Maar we zullen het zien, ik heb liever een milde winter want dat scheelt in de stookkosten.
cynicusdinsdag 27 september 2011 @ 20:47
Goudmijntje voor de weervoorspellers en winterliefhebbers: AGW Observer heeft een mooie opsomming van studies naar de oorzaak(en) van de koude winters van 09/10 en 10/11.
meteo-onlinewoensdag 28 september 2011 @ 17:58
foutje

[ Bericht 99% gewijzigd door meteo-online op 28-09-2011 18:07:24 ]
#ANONIEMdonderdag 29 september 2011 @ 19:16
quote:
In de noordelijke delen van ScandinaviŽ heeft het de afgelopen nacht licht gevroren. Het Zweedse Pajala mat -0,9, Muonio in Finland kwam uit op -1,5ļ en in de Noorse provincie Finnmark meldde Cuovddatmohkki -2,8ļ. In het overgangsgebied regende het flink in delen van Midden-Noorwegen. In Gartland, provincie Nord-TrÝndelag, viel de afgelopen nacht 38 mm. Vandaag wordt het echter in vooral het zuiden van Zweden (GŲtaland) warm weer met temperaturen boven 20 graden.
Jan Visser
Ugjerkezaterdag 1 oktober 2011 @ 08:02
Moeten we niet eerst een herfst krijgen voordat we aan winter kunnen denken? :P
#ANONIEMzaterdag 1 oktober 2011 @ 09:21
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 oktober 2011 08:02 schreef Ugjerke het volgende:
Moeten we niet eerst een herfst krijgen voordat we aan winter kunnen denken? :P
in het noorden van europa slaan ze de herfst over :)
#ANONIEMdonderdag 6 oktober 2011 @ 22:48
Na recordhitte nu sneeuw in Groot-BrittanniŽ

Amper honderd uur na de warmste oktoberdag sinds het begin van de weermetingen is het weer in Groot-BrittanniŽ naar de andere kant overgeheld. In Schotland viel vandaag zowaar de eerste sneeuw.

In het skigebied Cairngorn, tussen de 600 en de 1.000 meter hoog gelegen, stapelde de witte pracht zich vijf centimeter hoog op. Ook andere berggebieden in de Scottish Highlands melden kerstweertoestanden. Blijft een en ander duren, dan willen de wintersportinstellingen midden november reeds de skiliften openen. Normaal begint de winterpret bij de CaledoniŽrs pas begin december.

hln
#ANONIEMvrijdag 7 oktober 2011 @ 08:59
quote:
In en rond Kiruna, Zweden, is het vanochtend flink gaan sneeuwen bij temperaturen rond het vriespunt: bekijk de webcamopname bij het Weerpraatje van hedenochtend 07:55 uur.
@Jan Visser

copy97_kirunakommun_1_live.jpg
gogoswedenvrijdag 7 oktober 2011 @ 09:11
quote:
2s.gif Op vrijdag 7 oktober 2011 08:59 schreef aloa het volgende:

[..]

@Jan Visser

[ afbeelding ]
he, ik zit maar zo'n 800 meter van die webcam.. :D
#ANONIEMvrijdag 7 oktober 2011 @ 09:42
quote:
4s.gif Op vrijdag 7 oktober 2011 09:11 schreef gogosweden het volgende:

[..]

he, ik zit maar zo'n 800 meter van die webcam.. :D
Valt behoorlijk wat zo te zien.
1315334621.jpg
cynicusvrijdag 7 oktober 2011 @ 09:52
quote:
2s.gif Op donderdag 6 oktober 2011 22:48 schreef aloa het volgende:
Na recordhitte nu sneeuw in Groot-BrittanniŽ

Amper honderd uur na de warmste oktoberdag sinds het begin van de weermetingen is het weer in Groot-BrittanniŽ naar de andere kant overgeheld. In Schotland viel vandaag zowaar de eerste sneeuw.

In het skigebied Cairngorn, tussen de 600 en de 1.000 meter hoog gelegen, stapelde de witte pracht zich vijf centimeter hoog op. Ook andere berggebieden in de Scottish Highlands melden kerstweertoestanden. Blijft een en ander duren, dan willen de wintersportinstellingen midden november reeds de skiliften openen. Normaal begint de winterpret bij de CaledoniŽrs pas begin december.

hln
Fors overdreven bericht natuurlijk. De maximum temperatuur in Cairngorn (Noord Schotland) over de afgelopen week was 13 graden en nu is het er zo'n 4 graden. Die 30 graden zal vast ergens in Zuid-Engeland gemeten zijn. Apples and Oranges.
gogoswedenvrijdag 7 oktober 2011 @ 09:56
quote:
2s.gif Op vrijdag 7 oktober 2011 09:42 schreef aloa het volgende:

[..]

Valt behoorlijk wat zo te zien.
[ afbeelding ]
ja, sneeuwt enorm hard en zal wss nog 2 a 3 dagen non stop doorgaan :')
Dvenvrijdag 7 oktober 2011 @ 09:58
Bij het zien van die beelden wil ik direct weer m'n ticket naar Zweden boeken :D Vorig jaar lag er in december nog maar een centimeter of 30 :( zelfde als dat de temperatuur de hele week in minusgraden was :')
gogoswedenvrijdag 7 oktober 2011 @ 10:04
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 oktober 2011 09:58 schreef Dven het volgende:
Bij het zien van die beelden wil ik direct weer m'n ticket naar Zweden boeken :D Vorig jaar lag er in december nog maar een centimeter of 30 :( zelfde als dat de temperatuur de hele week in minusgraden was :')
ik wil heul geen sneeuw :')

ruilen?.. :D
Dvenvrijdag 7 oktober 2011 @ 10:16
quote:
4s.gif Op vrijdag 7 oktober 2011 10:04 schreef gogosweden het volgende:

[..]

ik wil heul geen sneeuw :')

ruilen?.. :D
Nee, vind de 2100km naar waar wij zitten al veel :P Kom wel een keertje op visite per sneeuwscooter :D (als er genoeg sneeuw ligt :( )
Dvenvrijdag 7 oktober 2011 @ 10:16
quote:
4s.gif Op vrijdag 7 oktober 2011 10:04 schreef gogosweden het volgende:

[..]

ik wil heul geen sneeuw :')

ruilen?.. :D
Hoe is het vrouwelijk schoon in Kiruna eigenlijk? Geldt daar het gezegde 'Je weet dat je in het noorden van Zweden bent wanneer de elanden mooier zijn dan de vrouwen' ook of? :D
gogoswedenvrijdag 7 oktober 2011 @ 10:21
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 oktober 2011 10:16 schreef Dven het volgende:

[..]

Hoe is het vrouwelijk schoon in Kiruna eigenlijk? Geldt daar het gezegde 'Je weet dat je in het noorden van Zweden bent wanneer de elanden mooier zijn dan de vrouwen' ook of? :D
het is meer een "walrus" syndroom ofzo.. :')

Ze zijn nogal mollig. Wss vet reserves voor de kou.. :D

Neehoor maar in zuidzweden zijn ze mooier :P
Dvenvrijdag 7 oktober 2011 @ 10:23
quote:
4s.gif Op vrijdag 7 oktober 2011 10:21 schreef gogosweden het volgende:

[..]

het is meer een "walrus" syndroom ofzo.. :')

Ze zijn nogal mollig. Wss vet reserves voor de kou.. :D

Neehoor maar in zuidzweden zijn ze mooier :P
Was ik al bang voor ;( En die bergen make-up :D Is in het zuiden ook wel zo maar daar kan ik het nog wel van hebben O+
gogoswedenvrijdag 7 oktober 2011 @ 10:27
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 oktober 2011 10:23 schreef Dven het volgende:

[..]

Was ik al bang voor ;( En die bergen make-up :D Is in het zuiden ook wel zo maar daar kan ik het nog wel van hebben O+
true.. :D
Fogelvrijdag 7 oktober 2011 @ 10:35
Rond Voss, Noorwegen ligt nu de eerste sneeuw aldus http://www.nettavisen.no/vaer/article3246363.ece.
Verder komt de sneeuw in Midden-Noorwegen dit weekend aldus http://www.adressa.no/vaeret/article1706532.ece.

Gisteren in ieder geval al een flinke hagelbui gehad in Trondheim.
Hyperdudevrijdag 7 oktober 2011 @ 10:42
pfff
Hagel hadden we gisteren ook al in NL ;)

Stelvio vorige week woensdag. Sneeuw lag er nog boven ongeveer 2600 meter. Temp ongeveer 15-18 graden
989c10a2.jpg
In Oostenrijk lag een paar dagen eerder op 2000 meter veel meer.
Resten van de hierboven genoemde sneeuwval een week eerder.
INViCTuSvrijdag 7 oktober 2011 @ 11:08
In grote delen van de Alpen valt nu tot en met maandag her en der 40 tot 100cm bij. de sneeuwgrens pendelt tussen de 1000 en 1500 meter. Momenteel sneeuw het in het zwarte woud op 1493 in ieder geval ook. Zelfs in de Harz ( 1000m ) is het morgen maar een graad of 1.
vosssvrijdag 7 oktober 2011 @ 11:11
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 oktober 2011 10:35 schreef Fogel het volgende:
Rond Voss, Noorwegen ligt nu de eerste sneeuw aldus http://www.nettavisen.no/vaer/article3246363.ece.
Verder komt de sneeuw in Midden-Noorwegen dit weekend aldus http://www.adressa.no/vaeret/article1706532.ece.

Gisteren in ieder geval al een flinke hagelbui gehad in Trondheim.
vosss O+
Fogelvrijdag 7 oktober 2011 @ 11:13
quote:
17s.gif Op vrijdag 7 oktober 2011 11:11 schreef vosss het volgende:

[..]

vosss O+
Wel met een sneeuwschep op pad gaan he, met al die sneeuw rond je :P
vosssvrijdag 7 oktober 2011 @ 11:18
Ik woon er niet. Ik denk dat daar mijn roots liggen. :)
INViCTuSvrijdag 7 oktober 2011 @ 12:38
Wat zou ik toch graag in de Alpen willen wonen zeg :) gisteravond op 1500m nog ruim 8 graden, groen en wat regen, inmiddels -2 en 10cm sneeuw.
#ANONIEMzaterdag 8 oktober 2011 @ 15:01
Winter 'daalt neer' in Alpen
Tal van verbindingswegen in de Zwitserse Alpen zijn zaterdag gesloten na hevige sneeuwval. De bergpassen FlŁela, Furka, Gotthardt, Grimsel, Grote Sint-Bernhard, Klausen, Nufenen of Novena, Oberalp en Susten zijn dicht, berichtte zaterdag de Zwitserse automobielclub TCS. De sneeuwgrens is in Zwitserland gedaald naar 1200 meter hoogte. Daardoor ontstond bijvoorbeeld voor de Gotthardttunnel een lange file.

De sneeuwpret kan beginnen

Ook in Zuid-Duitsland is het dit weekeinde aanzienlijk kouder dan een paar dagen eerder. In MŁnchen en omgeving werd het volgens de Duitse meteorologische dienst in 12 uur tijd 15 graden kouder. Donderdag was het er nog 'nazomers' met temperaturen van 23 graden Celcius. Aan het begin van dit weekeinde was het nog maar 7 graden.

bron
#ANONIEMzaterdag 8 oktober 2011 @ 18:38
Man doodgevroren in Polen

In het zuiden van Polen is in de nacht van vrijdag op zaterdag een 64-jarige man doodgevroren. De man uit een dorp in de buurt van het wintersportoord Zakopane viel op weg naar zijn huis dronken in slaap, zo meldt de Poolse nieuwszender TVN24. Volgens de politie stierf de man door onderkoeling. Het gaat om het eerste slachtoffer door de kou deze herfst in Polen. De temperaturen lagen onder het vriespunt en er viel voor het eerst sneeuw in de regio. (dpa/lpb)

hln
#ANONIEMvrijdag 14 oktober 2011 @ 14:01
Veel sneeuw in de Noorse bergen.

De barometer staat op z’n handjes in het zuidelijk deel van Noorwegen. Het weerglas was vanochtend lokaal opgelopen tot 1039 hPa. Verder vielen de lage temperaturen op. Folldal mat -9,1 en Grotli -11,3ļ. De stralingsvorst zal ongetwijfeld ook te maken hebben met de grote hoeveelheden sneeuw die recentelijk in de bergen zijn gevallen. Vooral in de provincies Sogn og Fjordane en in Oppland ligt al veel sneeuw. Gisteren meldde Stryn, gelegen op 1065 meter hoogte, 90 centimeter sneeuw: op 1600 meter is het sneeuwdek 100 centimeter dik. “GaldhÝppigen JuvvasshÝe (1894 meter) meldt een sneeuwhoogte van maar liefst 2 meter” bericht Oliver Oeckerath.

Jan Visser

[ Bericht 3% gewijzigd door #ANONIEM op 14-10-2011 14:02:06 ]
Dvenzondag 16 oktober 2011 @ 23:31
Morgenochtend naar Zweden. Tussen de lijn Stromsund Umea! Weer is er helaas nog niet best. 8 graden en regen :')
gogoswedenzondag 16 oktober 2011 @ 23:37
quote:
0s.gif Op zondag 16 oktober 2011 23:31 schreef Dven het volgende:
Morgenochtend naar Zweden. Tussen de lijn Stromsund Umea! Weer is er helaas nog niet best. 8 graden en regen :')
je bent net te laat, gisternacht is alle sneeuw weggesmolten :')
Dvenzondag 16 oktober 2011 @ 23:39
quote:
4s.gif Op zondag 16 oktober 2011 23:37 schreef gogosweden het volgende:

[..]

je bent net te laat, gisternacht is alle sneeuw weggesmolten :')
Niet sneeuwscooteren dus :( maar misschien dat ik kan schaatsen, is me in Zweden nog nooit gelukt :D
gogoswedenzondag 16 oktober 2011 @ 23:41
quote:
0s.gif Op zondag 16 oktober 2011 23:39 schreef Dven het volgende:

[..]

Niet sneeuwscooteren dus :( maar misschien dat ik kan schaatsen, is me in Zweden nog nooit gelukt :D
zal je nog tegenvallen :P

9v/d10 keer ligt er een dik pak sneeuw op het ijs, wat er zelfs met temperaturen van -20 voor zorgt dat het ijs te dun kan zijn om op te schaatsen :7
Dvenzondag 16 oktober 2011 @ 23:48
quote:
4s.gif Op zondag 16 oktober 2011 23:41 schreef gogosweden het volgende:

[..]

zal je nog tegenvallen :P

9v/d10 keer ligt er een dik pak sneeuw op het ijs, wat er zelfs met temperaturen van -20 voor zorgt dat het ijs te dun kan zijn om op te schaatsen :7
Ja maar sneeuw is er nu niet :P En het ijs te dun? Bij ons is het al bijna een meter dik aan het eind van de winter? :P Wel met een laag water van 30 cm erop met daarboven weer een dun laagje ijs. Erg tricky! Kan me nog wel een nat pak herinneren terwijl het -25 was en ik nog 2 uur naar huis moest sleeŽn met m'n sledehonden :') Toen was ik Zweden wel even zat :')
gogoswedenmaandag 17 oktober 2011 @ 08:44
quote:
0s.gif Op zondag 16 oktober 2011 23:48 schreef Dven het volgende:

[..]

Ja maar sneeuw is er nu niet :P En het ijs te dun? Bij ons is het al bijna een meter dik aan het eind van de winter? :P Wel met een laag water van 30 cm erop met daarboven weer een dun laagje ijs. Erg tricky! Kan me nog wel een nat pak herinneren terwijl het -25 was en ik nog 2 uur naar huis moest sleeŽn met m'n sledehonden :') Toen was ik Zweden wel even zat :')
_O-

ik woonde eerst in het zuiden van Zweden (smŚland) dus dit is mijn eerste winter in het noorden. op dit moment ligt er in Kiruna nog geen ijs. Komt omdat het overdag meestal nog boven 0 is.
#ANONIEMdinsdag 18 oktober 2011 @ 16:29
Bulgarije kampt met sneeuwchaos

Hevige sneeuwval en windvlagen met orkaankracht hebben het verkeer in het oosten van Bulgarije grotendeels lam gelegd. De vroege intrede van de winter eiste ook een eerste mensenleven. Een 73-jarige man vroor dood in een afgelegen hut in het gebied rond Svilengrad.

Op een bergpas staan zes bussen met Roemeense toeristen stil, de sneeuw ligt er 60 centimeter hoog. In het Balkangebergte op het gelijknamige schiereiland zijn bijna alle passen versperd door omgevallen bomen en sneeuwbanken. Vele nationale wegen kunnen niet gebruikt worden en talrijke passagierstreinen houden het verkeer op. Meer dan 600 plaatsen zitten zonder stroom, aangezien de wind de stroomleidingen beschadigde. Een dertigtal dorpen moet het zonder water stellen.

De autoriteiten hebben sinds gisteravond ook niets meer gehoord van zes toeristen, onder wie twee kinderen, en twee reddingswerkers in het Balkangebergte onder Sliven. De stad werd geteisterd door een storm die bomen ontwortelde en omheiningen en zelfs daken optilde. (dpa/afp/svm)

hln
Frutselvrijdag 21 oktober 2011 @ 10:37
quote:
Dode bij zwaar onweer in Rome
Een zwaar onweer gevolgd door stortbuien heeft Rome vanochtend onder water gezet en minstens ťťn dode geŽist. Het slachtoffer is een ouderling die levenloos in zijn kelderwoning werd aangetroffen door de brandweer. Een persoon wordt vermist. Een deel van het metroverkeer moest stilgelegd worden, ook verscheidene bussen kunnen niet uitrijden omdat straten blank staan.

Beide metrolijnen van de Italiaanse hoofdstad ondervinden zware hinder door de wateroverlast: het metroverkeer op lijn B werd onderbroken tussen de haltes Rebibbia en Garbatella, dat is ongeveer de helft van de lijn. Op lijn A staan vier haltes onder water, waaronder die van Termini (centraal station van Rome). De haltes moesten gesloten worden.

Ook het busverkeer is verstoord. Tussen de heuvel van het Capitool en de Tiber staan voertuigen geblokkeerd in wat omschreven wordt als een "stadsmeer". Voetgangers werden evenmin gespaard: op sommige plaatsen zijn voetpaden volledig verdwenen onder het water
WeerServieszondag 23 oktober 2011 @ 12:25
Accuweather.com is er met hun winterverwachting :)

Vrij ontnuchterend voor de Benelux met een iets zachtere winter en minder sneeuw..

Link: http://www.accuweather.co(...)cast-20112012.asp%29
#ANONIEMzondag 23 oktober 2011 @ 19:32
quote:
0s.gif Op zondag 23 oktober 2011 12:25 schreef WeerServies het volgende:
Accuweather.com is er met hun winterverwachting :)

Vrij ontnuchterend voor de Benelux met een iets zachtere winter en minder sneeuw..

Link: http://www.accuweather.co(...)cast-20112012.asp%29
Ik hecht er weinig waarde aan, blijft een voorspelling.
Maar ze verwachten minder sneeuw als afgelopen jaar. In het kort gezegd een 'normale' winter.

Winter Forecast 2011-2012

OK, we have the official forecast here. You are going to be the first to see it. But in the next week we are going to release it on AccuWeather.com for all your friends that aren't paying for the pro site to see. So, without further adieu.
We are looking at a much different winter than we saw last year. Some of the highlights of last year include some very chilly air over most of the continent early in the year, from November through December. London saw an average temperature of 7.5 degrees below normal for the month of December, and remember all that snow too. We are not looking like we will see such a cold time this year. That harsh start to the year was from a strongly negative NAO as the cold air just kept coming from the Arctic and would not stop. This year, it looks like we will at least start with a near to slightly above normal NAO, which would show a ridge over western Europe and a trough over eastern Europe. Don't forget that when we do see a ridge over western Europe, we can see some much colder than normal temperature over parts of eastern Europe normally, and it looks like we will have this also. Last year we had some very wet weather over Greece and southeastern Europe. That looks to be at least slightly less than last year, but still a bit above normal for parts of the area. But combine that with the cold air we are expecting, and we will see some much more snow than normal.
But let's look closer at the forecast. We are looking at a weather pattern where we see a mean ridge of high pressure over western Europe and a trough digging over eastern Europe. With this trough digging into eastern Europe we are looking at seeing some chilly temperatures over the higher elevations of southeastern Europe, where the opposite will be seen over Spain and Portugal. In northeastern Europe, I had a bit of a tough decision. With the help of Paul Pastelok, our great long range leader, and Jason Nicholls who also does a lot of international forecasting, we are looking at some near to even above normal temperatures are with a blocking pattern trying to setup, especially early in the forecast. The block is from a combination of the lack of sea ice and also some strong trough off to the south, which will also lead to a stronger blocking pattern around. And as we get further into the winter, we are looking at some changes as temperatures try and get milder over some areas like into Italy and even the U.K. as the ridge of high pressure builds. We also try and lose the trough over southeastern Europe, but I think that by that time, enough cold and snow will be seen that even a complete reversal will not matter and it will still average above normal. Below is a graphic with our thinking for the winter across the continent. Also note the less snowfall than last winter area over the U.K. and Ireland. This is going to be a key as last year we saw so much snowfall in the London area. We may struggle to see even a few flakes this year in the air down to London.

2011-12_Winter_Highlights_Euro.jpg

Now, some of the big things to hit on this year will be some threats we could see over the continent from this type of pattern. Number one will be the significant snowfall and cold weather over southeastern Europe. Last year we had lots of rain and precip, but temperatures were so mild we struggled to see much snowfall. This year will see less in the way of precipitation, but we will see more cold air around. This trough is likely to last for the entire year, so this may be a big item to look at for the next several months. Number two will be the mild and dry air continuing over Spain and Portugal. If this does happen as we expect, any storms that move in over the U.K. and northern France could bring some stronger winds to the area, and if they do, it may make for a dangerous pattern as the winds could just spark some fires due to the dry weather really continuing. It has been one unrelenting year over that area for heat, and we expect that to continue. By the end of the winter, we get to number three, where we are looking at the ridge building over the area and some mild air pushing into parts of Germany, France, Italy and even farther north for the U.K. and Ireland. So, even though it may be a below normal start over eastern Italy and into Germany, this may quickly get erased by the end of winter with the mild air just flooding in. Either way, below are some images with the expectations for temperatures and precipitation. Remember, it is tough to say snowfall as it varies so greatly due to the water around and into the Alps. A hundred miles can literally mean the difference between all rain along the French Riviera to feet of snow in the higher elevations of the western Alps.
First the temperature departure...

2011-12_Winter_Temps_Euro.jpg

And now the precipitation...

2011-12_Winter_Precip_Euro.jpg

So, there you have it. Once the story is posted on AccuWeather.com I will link to it here as it has more in depth info for some things. But you got it here first.
Look global,
Forecast local


Accuweather

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 23-10-2011 19:33:15 ]
Dagkaartdinsdag 25 oktober 2011 @ 00:06
Kun je dit even vertalen :P
Dvendinsdag 25 oktober 2011 @ 00:41
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 oktober 2011 00:06 schreef Dagkaart het volgende:
Kun je dit even vertalen :P
Dat het bijna het tegenovergestelde van vorig jaar wordt :')
Dagkaartwoensdag 26 oktober 2011 @ 00:38
Sneeuw dat omhoog valt, ben benieuwd
WeerServieswoensdag 26 oktober 2011 @ 00:41
Onthou die forecast van Accuweather :). Ik denk dat ze er pal op zitten met hun longe range 'voorspelling'. De atmosfeer gedraagt zich nu echt nog niet winters en ook de hoeveelheid ijs en sneeuw in het noorden van Europa valt tegen.. Allemaal voortekenen van een potentieel zachtere winter..
Straatcommando.woensdag 26 oktober 2011 @ 00:52
quote:
0s.gif Op woensdag 26 oktober 2011 00:41 schreef WeerServies het volgende:
Onthou die forecast van Accuweather :). Ik denk dat ze er pal op zitten met hun longe range 'voorspelling'. De atmosfeer gedraagt zich nu echt nog niet winters en ook de hoeveelheid ijs en sneeuw in het noorden van Europa valt tegen.. Allemaal voortekenen van een potentieel zachtere winter..
En da's maar fijn ook. :) Sneeuw is haske leuk, maar zoveel en zo lang als het bleef liggen als vorig jaar was gewoon vervelend. Niet zozeer voor mij persoonlijk, maar voor het openbaar vervoer, verkeer en veiligheid.
Frutselwoensdag 26 oktober 2011 @ 09:13
quote:
Doden door noodweer Italie
Het noorden van ItaliŽ is gisteren getroffen door zware regenbuien. Er vielen zeker vijf doden, acht mensen worden nog vermist. Veel steden hebben te kampen met overstromingen en modderstromen.

In het plaatsje Borghetto di Vara raakten vier mensen bedolven toen een gebouw instortte. Hulpverleners konden een meisje levend onder het puin vandaan halen, drie anderen kwamen om.

De twee andere dodelijke slachtoffers vielen in Aulla, een dorpje op de grens van LiguriŽ, waar de rivier was overstroomd. Een vrouw kwam om het leven toen haar auto door het water werd meegesleurd.
'Blijf thuis'

De streken LiguriŽ, ten zuiden van de stad Genua, en Toscane zijn het zwaarst getroffen. De overheid heeft de inwoners van de regio's opgeroepen om thuis te blijven en uit de buurt van rivieren te blijven.

Verschillende steden in LiguriŽ zijn afgesloten van de buitenwereld omdat de straten er blank staan. Doordat de wegen slecht begaanbaar zijn en het treinverkeer stil ligt, hebben hulpverleners moeite om de getroffen gebieden te bereiken.
Reddingsdiensten

Intussen houdt de zware regenval nog steeds aan. Naar verwachtig zal het noodweer vandaag het zuiden van ItaliŽ bereiken.

Ook Rome bereidt zich voor op hevige buien, volgens burgemeester Gianni Alemanno staan de brandweer en andere reddingsdiensten klaar. Vijf dagen geleden werd het zuiden van ItaliŽ ook al getroffen door hevige regenval.
1-of-6Billionwoensdag 26 oktober 2011 @ 17:00
Ik weet het, buitengewoon onbetrouwbare bron:
quote:
Horrorwinter in Lage Landen begint over een maand"

Drie maanden lang, veel sneeuw en ’dodelijke’ vorsttemperaturen onder min twintig graden
Vanuit Duitsland en Nederland bereiken ons steeds meer onheilspellende berichten over de komende winter. Begin november zouden de temperaturen nog erg mild zijn, maar in de tweede helft helft van de volgende maand zou het een pak kouder gaan worden en mogen we ook al de eerste sneeuw verwachten in de Lage Landen. Waarna we vertrokken zijn voor drie maanden...

Eerder stelde het Nederlandse weerbedrijf Meteoconsult al dat we voor een strenge winter staan, de Duitsers doen daar nu nog een schepje bovenop. Donnerwetter heeft het over een 'horrorwinter' die drie maanden lang zal aanhouden. Ook Dominik Jung van Wetter.net voorspelt veel sneeuw in de Lage Landen. Die laatste weerexpert voorspelt ook dat Duitsland voor de vierde keer op rij te maken zal gaan krijgen met een tť koude winter. Wat wil zeggen dat onze oosterburen voor het vierde achtereenvolgende jaar gemiddelde temperaturen zullen opmeten die lager zijn dan de klimatologische referentiewaarden van 1961 tot 1990. Volgens Jung zouden vier koude winters op rij echt een sensatie zijn.

'Winter des doods'
Ook andere Duitse weerinstanties, zoals Killikus.de en Wetterprognose-wettervorhersage.de, hebben het allemaal over een te koude winter. Alleen Accuweather verwacht een 'normale' winter. Meteorologen baseren zich op eensluidende langetermijnvoorspellingen van zowel Duitse, Poolse, Britse en Amerikaanse Meteorologische diensten. Ook Britse bureaus waarschuwen de burger al volop voor wat zij nu al een 'winter des doods' noemen.

Hieronder de prognose per maand van Wetter.net:
December: Wisselend. Periodes van kou, maar ook wat warmere dagen. Over het algemeen te koud. December zal ook -net als vorig jaar- in het teken staan van sneeuw. De kans op een Witte Kerst bedraagt momenteel in de Lage Landen 40%. Op locaties die hoger liggen dan 200 meter zelfs 60%.

Januari: Ook deze maand veel kouder dan normaal. 's Nachts kan de thermometer zelfs makkelijk dalen tot min 25 graden. Ook dan zullen we rekening moeten houden met sneeuw dankzij een aantal 'sneeuwintensieve' dagen.

Februari: Ook deze maand zal kouder verlopen dan het langjarig gemiddelde. Aan het einde van de winter is het vanzelfsprekend dat er ups en downs zijn, maar ook februari kan voor de nodige sneeuw zorgen. (odbs)
26/10/11 15u21
mazaruwoensdag 26 oktober 2011 @ 17:15
quote:
14s.gif Op woensdag 26 oktober 2011 17:00 schreef 1-of-6Billion het volgende:
Ik weet het, buitengewoon onbetrouwbare bron:

[..]

Dat hoop ik toch echt niet

icon_cold2.gif
Klonkwoensdag 26 oktober 2011 @ 17:20
Winter des doods :')
capriciawoensdag 26 oktober 2011 @ 17:30
Elfstedentocht maar vast plannen? :)
#ANONIEMwoensdag 26 oktober 2011 @ 18:13
'Winter des doods' ^O^
Laat maar komen 8-)
mazaruwoensdag 26 oktober 2011 @ 18:24
Ik hou op zich wel van een strenge winter, maar ik vind het altijd zo zielig voor de beestjes die buiten moeten zien te overleven.
Revolution-NLwoensdag 26 oktober 2011 @ 18:31
quote:
2s.gif Op zondag 23 oktober 2011 19:32 schreef aloa het volgende:

[..]

Ik hecht er weinig waarde aan, blijft een voorspelling.
Maar ze verwachten minder sneeuw als afgelopen jaar. In het kort gezegd een 'normale' winter.

Winter Forecast 2011-2012

OK, we have the official forecast here. You are going to be the first to see it. But in the next week we are going to release it on AccuWeather.com for all your friends that aren't paying for the pro site to see. So, without further adieu.
We are looking at a much different winter than we saw last year. Some of the highlights of last year include some very chilly air over most of the continent early in the year, from November through December. London saw an average temperature of 7.5 degrees below normal for the month of December, and remember all that snow too. We are not looking like we will see such a cold time this year. That harsh start to the year was from a strongly negative NAO as the cold air just kept coming from the Arctic and would not stop. This year, it looks like we will at least start with a near to slightly above normal NAO, which would show a ridge over western Europe and a trough over eastern Europe. Don't forget that when we do see a ridge over western Europe, we can see some much colder than normal temperature over parts of eastern Europe normally, and it looks like we will have this also. Last year we had some very wet weather over Greece and southeastern Europe. That looks to be at least slightly less than last year, but still a bit above normal for parts of the area. But combine that with the cold air we are expecting, and we will see some much more snow than normal.
But let's look closer at the forecast. We are looking at a weather pattern where we see a mean ridge of high pressure over western Europe and a trough digging over eastern Europe. With this trough digging into eastern Europe we are looking at seeing some chilly temperatures over the higher elevations of southeastern Europe, where the opposite will be seen over Spain and Portugal. In northeastern Europe, I had a bit of a tough decision. With the help of Paul Pastelok, our great long range leader, and Jason Nicholls who also does a lot of international forecasting, we are looking at some near to even above normal temperatures are with a blocking pattern trying to setup, especially early in the forecast. The block is from a combination of the lack of sea ice and also some strong trough off to the south, which will also lead to a stronger blocking pattern around. And as we get further into the winter, we are looking at some changes as temperatures try and get milder over some areas like into Italy and even the U.K. as the ridge of high pressure builds. We also try and lose the trough over southeastern Europe, but I think that by that time, enough cold and snow will be seen that even a complete reversal will not matter and it will still average above normal. Below is a graphic with our thinking for the winter across the continent. Also note the less snowfall than last winter area over the U.K. and Ireland. This is going to be a key as last year we saw so much snowfall in the London area. We may struggle to see even a few flakes this year in the air down to London.

[ afbeelding ]

Now, some of the big things to hit on this year will be some threats we could see over the continent from this type of pattern. Number one will be the significant snowfall and cold weather over southeastern Europe. Last year we had lots of rain and precip, but temperatures were so mild we struggled to see much snowfall. This year will see less in the way of precipitation, but we will see more cold air around. This trough is likely to last for the entire year, so this may be a big item to look at for the next several months. Number two will be the mild and dry air continuing over Spain and Portugal. If this does happen as we expect, any storms that move in over the U.K. and northern France could bring some stronger winds to the area, and if they do, it may make for a dangerous pattern as the winds could just spark some fires due to the dry weather really continuing. It has been one unrelenting year over that area for heat, and we expect that to continue. By the end of the winter, we get to number three, where we are looking at the ridge building over the area and some mild air pushing into parts of Germany, France, Italy and even farther north for the U.K. and Ireland. So, even though it may be a below normal start over eastern Italy and into Germany, this may quickly get erased by the end of winter with the mild air just flooding in. Either way, below are some images with the expectations for temperatures and precipitation. Remember, it is tough to say snowfall as it varies so greatly due to the water around and into the Alps. A hundred miles can literally mean the difference between all rain along the French Riviera to feet of snow in the higher elevations of the western Alps.
First the temperature departure...

[ afbeelding ]

And now the precipitation...

[ afbeelding ]

So, there you have it. Once the story is posted on AccuWeather.com I will link to it here as it has more in depth info for some things. But you got it here first.
Look global,
Forecast local


Accuweather
Goed voor de gasrekening w/
cynicuswoensdag 26 oktober 2011 @ 18:49
Leuke voorspellingen weer. Lijkt wel de Piet Paulusma methode: blijf vaag en sluit niks uit, dan kun je achteraf altijd zeggen dat je gelijk had.

Neem nou van het KNMI:
"in januari en februari sneeuwt het normaal (gemiddeld over het tijdvak 1971-2000) op ongeveer 6 dagen"

En dan de voorspelling:
"maar ook februari kan voor de nodige sneeuw zorgen."
Ja DUH! Het is notabene winter in februari! :|W
INViCTuSwoensdag 26 oktober 2011 @ 21:42
Een winter hoort koud te zijn en er hoort sneeuw te zijn :) Ik heb er echt een hekel aan als het regent en het is een graad of 2/3/4. Dat stukje uit het AD is dus wel leuk om te lezen en mag van mij wel komen. De 1 zegt koud en de ander normaal of milder, toch altijd moeilijk en gissen. We zien het wel he....al hebben Duitsers het wel redelijk vaak bij het juiste eind.
meteo-onlinewoensdag 26 oktober 2011 @ 22:49
quote:
0s.gif Op woensdag 26 oktober 2011 21:42 schreef INViCTuS het volgende:
al hebben Duitsers het wel redelijk vaak bij het juiste eind.
Vorig jaar zaten ze er ook goed op, dit zijn wel de bureau's die geen aanpassingen doen zoals een paar hier in Nederland. Toch maar goed dat er een Nederlander zijn nek uit steekt om stukken te vertalen voor de media, helaas krijg je er weinig van terug
Frutseldonderdag 27 oktober 2011 @ 09:29
Krijgen we in november weer een 'superstorm'... of is Corbyn nog niet wakker? :P

Corbyn voorspelt superstorm voor Kerstmis
Superstorm: We gaan er (weer) allemaal aan! #1
lipjesdonderdag 27 oktober 2011 @ 09:46
ach, na half november is prima
moet 15 november afrijden voor de motor :P
daarna mag het zoveel gaan sneeuwen als het maar kan *O*
lekker 8jes draaien op het parkeerterrein van mijn werk en al driftend je parkeervak in glijden :D
cynicusdonderdag 27 oktober 2011 @ 11:08
Het is zowieso interessant om bij te houden of de voorspellingen een beetje kloppen. Bij veel mensen leeft -niet onbegrijpelijk- vooral hearsay, vage herrinneringen en onderbuikgevoelens.

Zie de voorspelling die het AD 10 oktober publiceerde:
"De eerste echte kou wordt volgens de voorspellingen begin november verwacht"
Helaas is dit bij de modellen nog niet bekend. Voor de komende twee weken worden bovengemiddelde temperaturen verwacht.

Maar in het laatste stuk d.d. 26 Oktober van AD over de komende winter:

"Begin november zouden de temperaturen nog erg mild zijn, maar in de tweede helft helft van de volgende maand zou het een stuk kouder gaan worden en mogen we ook al de eerste sneeuw verwachten in de Lage Landen."
Hť, nu komt de horrorwinter niet meer begin November maar wordt het halverwege November. De kou schuift gewoon op met de publicatie datum van de voorspelling.

Direct hierna komt ook weer zo'n mooi stukje weer proza:
"En dat kan drie maanden gaan duren."
Ok, Dec, Jan en Feb sneeuwkans en het wordt een stuk kouder? Oh, ik wist natuurlijk nog niet dat het winter is in die periode... :|W

Gelukkig staan er wel een paar ietwat verifieerbare voorspellingen in, iets wat ik mis bij veel van dit soort voorspellingen:
December: "te koud".
Januari: "veel kouder dan normaal".
Februari: "kouder dan gemiddeld".

In absolute termen wijken December en Februari dus ongeveer evenveel af van het gemiddelde en is Januari nog eens een stuk kouder. Weet iemand wat de defintie in graden is voor "kouder" en "veel kouder"? Kouder is 0 tot -5 en veel kouder is >-5 ofzo?
WeerServiesdonderdag 27 oktober 2011 @ 19:32
Horrorwinter, ik dacht het niet..

UPdate 26/10/11 - onze visie op de winter van 2011-2012


Lange termijnverwachtingen blijven nu ťťnmaal riskant en met het recente artikel in Het Laatste Nieuws over de mogelijke horrorwinter blijven wij hier bij WeatherService dan ook niet bij de pakken zitten. 3 redenen waarom wij voor een zachtere winter gaan in vergelijking met 2010-2011.

1. Actueel liggen de weerkaarten er geblokkeerd bij. Het stromingspatroon met de straalstroom kiest de kant van de Atlantische Oceaan en vanuit die hoek krijgen we regelmatig te maken met zachte luchtmassa's. Europa koelt dus actueel nog niet af. Een geblokkeerd stromingspatroon staat ervoor gekend dat het dagen tot zelfs enkele weken kan aanhouden. In sommige gevallen kan dat leiden tot een lange droge periode (lente van 2011).

2. La NÔna is bij winterverwachtingen handig om te gebruiken. Dat is een koudere stroming in de wateren van de Stille Oceaan. Vorige winter waren de invloeden van een sterkere La NÔna duidelijk zichtbaar in Europa. Nederland en later ook BelgiŽ krijgen te kampen met flink wat sneeuw en temperaturen tot ver onder -10įC. Dit jaar en de huidige actualiteit leert ons dat La NÔna zwakker uitpakt dan toen. Op zich zou er met een correlatie tussen winter en La Nina dan ook een zachtere winter voor onze deuren staan.

?sa=media;in=163;preview

"De weermodellen voorspellen dat La NiŮa rond Kerstmis een piek zal bereiken van tussen de -0,5 įC en -1,5 įC, dus hoogstwaarschijnlijk zwakker dan vorig jaar. De seizoensverwachtingen voor de winter zijn daarom ook onzekerder dan een jaar geleden: La NiŮa zal minder invloed hebben ten opzichte van de chaos van het weer."

3. In het noorden van Europa en Rusland is nog maar bitter weinig ijsvorming ontstaan. Sneeuw en ijs zijn twee ingrediŽnten die een winter streng of zacht kunnen maken. Een logische redenering als volgt: bij veel sneeuw en veel ijs, kan de winter in onze streek streng uitpakken (stroming uit het oosten + transportkou). Indien er in de gebieden waar er sneeuw en ijs zou moeten liggen en dat nu niet voorhanden is, dan zal de afkoeling veel minder sterk uitpakken....

Kortom: wij bij WeatherService hebben zeer veel twijfels bij de hevigheid van de winter in 2011-2012. Een voorzichtige benadering van de weermodellen en de actualiteit is hier zeker geboden. Een gouden raad van 'tante Kaat': afwachten wat het zal geven en zeer voorzichtig omspringen met lange termijnverwachtingen (indicaties daarentegen kunnen natuurlijk wel).

Bronnen: weatherservice.be, knmi.nl & cpc.ncep.noaa.gov

[ Bericht 21% gewijzigd door WeerServies op 27-10-2011 21:55:28 ]
Klonkdonderdag 27 oktober 2011 @ 20:21
Hoe zag het er het er eigenlijk vorig jaar rond deze tijd, want volgens mij hadden we vorig jaar eind november de eerste sneeuw
#ANONIEMdonderdag 27 oktober 2011 @ 20:27
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 19:32 schreef WeerServies het volgende:

3. In het noorden van Europa en Rusland is nog maar bitter weinig ijsvorming ontstaan. Sneeuw en ijs zijn twee ingrediŽnten die een winter streng of zacht kunnen maken. Een logische redenering als volgt: bij veel sneeuw en veel ijs, kan de winter in onze streek streng uitpakken (stroming uit het oosten + transportkou). Indien er in de gebieden waar er sneeuw en ijs zou moeten liggen en dat nu niet voorhanden is, dan zal de afkoeling veel minder sterk uitpakken....

Over 3weken is dat gedeelte bij Rusland compleet dichtgevroren en is de sneeuwgrens flink toegenomen. Dat komt wel goed. De vraag is of het West Europa uiteindelijk bereikt.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 27-10-2011 20:29:19 ]
Dvendonderdag 27 oktober 2011 @ 20:31
In Noord-Zweden valt in ieder geval nog erg weinig van kou te merken..
meteo-onlinedonderdag 27 oktober 2011 @ 21:14
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 19:32 schreef WeerServies het volgende:
Horrorwinter, ik dacht het niet..

UPdate 28/10/11 - onze visie op de winter van 2011-2012


Lol hier in Nederland is het nog de 27ste hoor
WeerServiesdonderdag 27 oktober 2011 @ 21:54
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 21:14 schreef meteo-online het volgende:

[..]

Lol hier in Nederland is het nog de 27ste hoor
Hehe, foutje! Dank + aangepast
Fogeldonderdag 27 oktober 2011 @ 22:02
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 20:31 schreef Dven het volgende:
In Noord-Zweden valt in ieder geval nog erg weinig van kou te merken..
Idem voor Midden-Noorwegen.
cynicusdonderdag 27 oktober 2011 @ 22:10
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 19:32 schreef WeerServies het volgende:
Horrorwinter, ik dacht het niet..
[b]
[...]
Weer die teleconnectie tussen La Nina en het weer in West Europa. De TS had het hier ook al over en hem heb ik die vraag ook gesteld: ik ben benieuwd of je een link naar literatuur hebt waarin deze link gesteld wordt?
meteo-onlinedonderdag 27 oktober 2011 @ 22:17
Mensen, dat er nu nog geen kou voor handen is in de noordelijke delen van Europa heeft geen zak te maken of we wel of geen strenge winter krijgen. Het is pas oktober
#ANONIEMdonderdag 27 oktober 2011 @ 22:53
Over een week of 3 ziet het er ongeveer zo uit.

deetmp28125.png
INViCTuSdonderdag 27 oktober 2011 @ 22:56
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 22:17 schreef meteo-online het volgende:
Mensen, dat er nu nog geen kou voor handen is in de noordelijke delen van Europa heeft geen zak te maken of we wel of geen strenge winter krijgen. Het is pas oktober
Het is niet pas october, het is bijna november ;) los van dat maakt dat inderdaad geen zak uit. Die kou komt daar heus wel want dat is elk jaar zo. In de Russische foder vriest het overdag al 20 graden....:P
cynicusvrijdag 28 oktober 2011 @ 11:15
Ook bijzonder zijn de verschillende redenen die de verschillende forecasters geven voor een mogelijk koude winter. Als ik me niet vergis zijn dit de centrale thema's:

Phil Madden: lage solar-UV output -> koud
WeerServies, meteo-online: La NiŮa -> koud
Accuweather: neutrale tot positieve NAO -> mild

Van de meeste andere 'horror winter' voorspellers kon ik zo even niet de reden vinden voor hun voorspelling. Iemand links?
#ANONIEMvrijdag 28 oktober 2011 @ 20:14
Op sommige plaatsen in Siberie gaat het kwik binnenkort richting de -40 graden.

Siberia_2011102812_t2m_57.png

quote:
Aan de oostzijde van een langgerekte hogedrukzone, reikend van Spitsbergen via Finland/Noordwest-Rusland tot aan de Witte Zee, stroomt eind volgende week koude lucht uit de poolstreken het noordoosten van Rusland binnen. Echt koud is het momenteel in het Siberische achterland. Tijdens de afgelopen nacht werd in Segen-Kyuel -37,8ļ geregistreerd.

@Jan Visser
#ANONIEMzaterdag 29 oktober 2011 @ 13:15
Eind oktober en nu al bijna -40 in Siberie. Wat een kou al, zo vroeg. ~:)
(In Canada worden deze temperaturen nog lang niet gehaald. Wel op Groenland).

quote:
Ten zuiden van het ‘Gebergte van Verchojansk’ (SiberiŽ), is het momenteel zeer koud. In het op de 64ste breedtegraad in het stroomgebied van de Lena gelegen Segen-Kyuel, werd tijdens de afgelopen nacht -39,8ļ geregistreerd. Goede tweede was het veel oostelijker gelegen Ojmjakon met -38,3ļ. Wat opvalt, is het voor Siberische begrippen ongewoon dikke pak sneeuw aan de zuidrand van het gebergte. In Batamaj, afgelopen nacht -37,5ļ, ligt thans 45, in Segen-Kyuel 60 centimeter.

@Jan Visser
WeerServieszaterdag 29 oktober 2011 @ 13:30
Allemaal akkoord met meteo-online zo vriendelijk zegt 'geen zak...' Het heeft natuurlijk wel alles te maken met hoe het weer zich nu gedraagt. De Noordzee is nu al warmer dan vorig jaar het geval is en dat heeft weldegelijk invloed op de vorming van drukgebieden.... Dat is een eerste les in de meteorologie waarbij het ťťn invloed uitoefent op het andere..
#ANONIEMzaterdag 29 oktober 2011 @ 13:38
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 oktober 2011 13:30 schreef WeerServies het volgende:
Allemaal akkoord met meteo-online zo vriendelijk zegt 'geen zak...' Het heeft natuurlijk wel alles te maken met hoe het weer zich nu gedraagt. De Noordzee is nu al warmer dan vorig jaar het geval is en dat heeft weldegelijk invloed op de vorming van drukgebieden.... Dat is een eerste les in de meteorologie waarbij het ťťn invloed uitoefent op het andere..
Zoveel warmer is de Noordzee niet in vergelijking met vorig jaar.
cynicuszaterdag 29 oktober 2011 @ 16:10
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 oktober 2011 13:30 schreef WeerServies het volgende:
Allemaal akkoord met meteo-online zo vriendelijk zegt 'geen zak...' Het heeft natuurlijk wel alles te maken met hoe het weer zich nu gedraagt. De Noordzee is nu al warmer dan vorig jaar het geval is en dat heeft weldegelijk invloed op de vorming van drukgebieden.... Dat is een eerste les in de meteorologie waarbij het ťťn invloed uitoefent op het andere..
Ja, het is allemaal metereologie als het goed is. Heb je nog een link naar een metereologische studie die de teleconnectie tussen La Nina en koude west-europese winters claimt?
tomaat52zaterdag 29 oktober 2011 @ 16:46
Laat die horrorwinter maar komen. *O*
marcot5zaterdag 29 oktober 2011 @ 18:22
quote:
10s.gif Op zaterdag 29 oktober 2011 16:46 schreef tomaat52 het volgende:
Laat die horrorwinter maar komen. *O*
^O^
galtfactoryzondag 30 oktober 2011 @ 11:18
quote:
10s.gif Op zaterdag 29 oktober 2011 16:46 schreef tomaat52 het volgende:
Laat die horrorwinter maar komen. *O*
En dan zullen wij zien dat de "horror" wel meevalt in de praktijk en het zachte weer
nog langer duurt dan vooraf werd gedacht. *lol* I.i.g maak ik mij er niet druk om want
ben wel e.e.a gewend gedurende mijn leven en ben altijd voorbereid op het ergste.
Infectionzondag 30 oktober 2011 @ 13:06
quote:
6s.gif Op zondag 30 oktober 2011 11:18 schreef galtfactory het volgende:

[..]

En dan zullen wij zien dat de "horror" wel meevalt in de praktijk en het zachte weer
nog langer duurt dan vooraf werd gedacht. *lol* I.i.g maak ik mij er niet druk om want
ben wel e.e.a gewend gedurende mijn leven en ben altijd voorbereid op het ergste.
Vaak wel het geval. Zo ver ik mij herinner wordt er bijna elk jaar wel gezegd dat we een strenge winter kunnen verwachten.
WeerServiesmaandag 31 oktober 2011 @ 20:59
Een update van de winterverwachting:

De weerkaarten volgens GFS (set van 16:30) zijn op lange termijn iets leuker aan het worden qua winterperikelen. We zien vanaf 2-3 november een hogedrukgebied (cirkel) opschuiven naar ScandinaviŽ. Hierdoor kan aan de oostelijke flank van dat hogedrukgebied koude lucht richting Rusland afzakken. Mocht het hogedrukgebied nog iets noordelijker opschuiven, dan wordt er een oostelijke stroming op gang gezet en kan het bij ons licht tot matig gaan vriezen. Neerslag verwacht ik niet, aangezien er geen storingen vanuit het oosten op komst zijn. ECMWF komt met zijn avondrun niet in de buurt van GFS en daardoor is het nog wat onzeker wat het gaat doen. Toch is het positief dat er eindelijk wat actie in het luchtdrukpatroon komt.

?sa=media;in=190;preview

Bron weersverwachting: weatherservice.be
Bron kaartjes: meteociel.fr
meteo-onlinemaandag 31 oktober 2011 @ 21:33
quote:
Een update van de winterverwachting:

De weerkaarten volgens GFS (set van 16:30) zijn op lange termijn iets leuker aan het worden qua winterperikelen. We zien vanaf 2-3 november een hogedrukgebied (cirkel) opschuiven naar ScandinaviŽ. Hierdoor kan aan de oostelijke flank van dat hogedrukgebied koude lucht richting Rusland afzakken. Mocht het hogedrukgebied nog iets noordelijker opschuiven, dan wordt er een oostelijke stroming op gang gezet en kan het bij ons licht tot matig gaan vriezen. Neerslag verwacht ik niet, aangezien er geen storingen vanuit het oosten op komst zijn. ECMWF komt met zijn avondrun niet in de buurt van GFS en daardoor is het nog wat onzeker wat het gaat doen. Toch is het positief dat er eindelijk wat actie in het luchtdrukpatroon komt.
[spam]Zo zie je maar.......[/spam]
INViCTuSmaandag 31 oktober 2011 @ 21:47
We hebben officieel ook nog een maand te gaan voordat het echt winter is he...;)
meteo-onlinemaandag 31 oktober 2011 @ 22:16
quote:
0s.gif Op maandag 31 oktober 2011 21:47 schreef INViCTuS het volgende:
We hebben officieel ook nog een maand te gaan voordat het echt winter is he...;)
Nee, ben je gek, we krijgen geen winter ;) Begrijp dat nu eens want er is geen kou/sneeuw en ijs voor handen in de brongebieden :P
Straatcommando.maandag 31 oktober 2011 @ 22:18
Ik denk dat het allemaal een beetje koffiedik kijken is, in ieder geval over een termijn zo groot als die van de aankomende winter. Veel te veel variabelen.
INViCTuSmaandag 31 oktober 2011 @ 22:51
Het is trouwens nauwelijks herfst geweest dus ik wil eerst een dikke storm in de "storm maand" november voordat de winter komt. Overigens mag het eventueel wel icm sneeuw...:)
tomaat52dinsdag 1 november 2011 @ 09:23
quote:
0s.gif Op maandag 31 oktober 2011 22:51 schreef INViCTuS het volgende:
Het is trouwens nauwelijks herfst geweest dus ik wil eerst een dikke storm in de "storm maand" november voordat de winter komt. Overigens mag het eventueel wel icm sneeuw...:)
Sneeuwstorm. *O* *O*
#ANONIEMdinsdag 1 november 2011 @ 15:23
quote:
ZACHTE OKTOBER IN ZWEDEN

Ook in het noorden van Europa was oktober een zachte maand. In vrijwel geheel Zweden is de gemiddelde temperatuur boven normaal uitgekomen. In Norra Norrland (Noord-Zweden) was de maand 2 tot 3, lokaal 3 tot 4 graden te zacht. Het zachte karakter kwam vooral tot uiting in warmte aan het begin en aan het einde van de maand. Begin oktober werden zelfs warmterecords gebroken. In Lund, waar al vanaf 1753 wordt gemeten, liep het kwik uit naar 22,4ļ. Records waren er ook in Falsterbo i SkŚne met 19,1ļ, ÷rebro i Nšrke met 20,2 en in Sveg i Hšrjedalen met 21,6ļ. Op deze meetpunten wordt gemeten vanaf respectievelijk 1880, 1858 en 1875.
Kortstondig koud was het rond de 10de: in de achterkamer van de voormalige orkaan Ophelia. Op 9 oktober registreerde Latnivaara -11,1ļ. Sinds tenminste 1961 was het zo vroeg in oktober niet zo koud geweest. Echter: het was tevens de laagste waarde van de maand en vanaf tenminste 1987 is het laagste minimum in Zweden niet ‘zo hoog’ geweest.
@Jan Visser
#ANONIEMdinsdag 1 november 2011 @ 20:04
Komend weekend gaat het in Moskou ook aardig afkoelen. Dat is volgens mij de laatste jaren wel eens anders geweest. Slecht nieuws voor alle daklozen daar.
Frutselwoensdag 2 november 2011 @ 12:30
quote:
Tot 2 meter sneeuw verwacht in Italie
De liefhebbers van sneeuw en wintersport komen dit jaar heel vroeg aan hun trekken. Op het einde van de herfstvakantie worden pakken verse sneeuw verwacht in de (hoge) Italiaanse en Franse Alpen. Aan de Italiaanse zijde zou de komende vijf dagen meer dan anderhalve meter sneeuw kunnen vallen, zelfs tot 2 meter sneeuw als de meest onheilspellende berichten uitkomen. Vrijdag gaan de hemelsluizen boven het noordwesten van ItaliŽ helemaal open. Het pak sneeuw zal echter vooral boven de 2.000m-grens vallen. Dat meldt sneeuwhoogte.nl.
Anderzijds wordt ook gevreesd voor zware overstromingen in het op dat vlak al zwaar geteisterde ItaliŽ. In het rampgebied rond de Ligurische kust werd ondertussen nog een tiende slachtoffer door het noodweer van vorige week aangetroffen.

Natte sneeuw in dalen
Vanaf vrijdag krijgt vooral het noorden van ItaliŽ een nieuwe gigantische plas neerslag over zich heen. Boven de 2000 ŗ 2200m wordt dat sneeuw, heel veel sneeuw. In aanhoudende en intensieve neerslag sneeuwt het tot 1800 meter. Enkele Italiaanse en wellicht ook Franse dalen kunnen door neerslagafkoeling ook nog lager sneeuw verwachten. Dit zal echter natte sneeuw zijn, die ook weer voor de nodige problemen kan gaan zorgen. In de Italiaanse en Franse Alpen kan tot maandag 100 tot 150 cm sneeuw gaan vallen. In de boog van de noordwestelijke Italiaanse Alpen (de regio's Piemonte en Valle d'Aosta) is zelfs tot twee meter mogelijk in het strafste scenario. Skiliefhebbers kunnen dan ook best de voorspellingen op de voet blijven volgen.

Drie jaar geleden
Deze situatie doet terugdenken aan november 2008. Ook toen viel er gedurende 5 dagen zeer veel neerslag in deze skigebieden. Zoals wel vaker krijgen de oostelijke Alpen heel andere weerkaarten de komende dagen. Daar blijft het droog en vanaf vandaag komt daar de zuidfŲhn opzetten.
#ANONIEMwoensdag 2 november 2011 @ 13:28
2 meter sneeuw. :o

Image1-69.jpg
meteo-onlinewoensdag 2 november 2011 @ 13:46
quote:
2s.gif Op woensdag 2 november 2011 13:28 schreef aloa het volgende:
2 meter sneeuw. :o

[ afbeelding ]
Mooi artikel he :P Zag al wel dat er gretig gebruik van gemaakt wordt :P Hier nog even ingezoomd

AdOhkT5CEAAkdRG.png:large
#ANONIEMwoensdag 2 november 2011 @ 14:03
quote:
0s.gif Op woensdag 2 november 2011 13:46 schreef meteo-online het volgende:

[..]

Mooi artikel he :P Zag al wel dat er gretig gebruik van gemaakt wordt :P Hier nog even ingezoomd

[ afbeelding ]
Mooi artikel inderdaad. ^O^
De webcams maar even in de gaten houden.

[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 02-11-2011 14:04:36 ]
meteo-onlinewoensdag 2 november 2011 @ 14:05
quote:
2s.gif Op woensdag 2 november 2011 14:03 schreef aloa het volgende:

[..]

Mooi artikel inderdaad. ^O^
De webcams maar even in de gaten houden.
Zal straks op sneeuwhoogte facebook foto's plaatsen van 2008


Edit: Foto's toegevoegd: http://www.facebook.com/m(...)5173426554791&type=1

[ Bericht 13% gewijzigd door meteo-online op 02-11-2011 14:44:39 ]
INViCTuSwoensdag 2 november 2011 @ 18:19
Dat valt dan voornamelijk boven de 2000m dat dan wel. Afgelopen zomer nog een rondje om de mont Blanc gelopen, ben wel beniewd hoe het er daar uit gaat zien komend weekend. Extreem verschil tussen noord en zuid ook...
tomaat52woensdag 2 november 2011 @ 18:39
En nu in Nederland.. :D
#ANONIEMwoensdag 2 november 2011 @ 20:08
quote:
0s.gif Op woensdag 2 november 2011 14:05 schreef meteo-online het volgende:

[..]

Zal straks op sneeuwhoogte facebook foto's plaatsen van 2008

Edit: Foto's toegevoegd: http://www.facebook.com/m(...)5173426554791&type=1
Dat is echt veel sneeuw ja... denk niet dat ze er blij mee zullen zijn.

Het is wel een enorme depressie op de Oceaan. Ik heb het even niet gevolgd, maar is dit hetzelfde systeem wat in Amerika voor de sneeuw heeft gezorgd (en nu dus in de Alpen voor sneeuw gaat zorgen) ?

Europe_2011110212_pmsl_3.png
Frutselwoensdag 2 november 2011 @ 20:10
Wat betekent die depressie voorde Britse eilanden de komende dagen dan? Lijkt wel op ramkoers te liggen :P
#ANONIEMwoensdag 2 november 2011 @ 20:19
quote:
0s.gif Op woensdag 2 november 2011 20:10 schreef Frutsel het volgende:
Wat betekent die depressie voorde Britse eilanden de komende dagen dan? Lijkt wel op ramkoers te liggen :P
Valt mee voor Britse eilanden. IJsland krijgt het zwaarste windveld, daar kan in het noorden ook wel een sneeuwstorm komen te staan.
INViCTuSwoensdag 2 november 2011 @ 20:34
Vooral op ramkoers voor Zuid-Europa ja :P Portugal, Spanje maar bovenal Zuid-Frankrijk en Noord-Italie krijgen een immense hoeveelheid regen te verwerken. De Provence Alpen ( Gap-Briancon en Noord-Italie ) krijgen boven de 2200/2400m sneeuw wat op sommige plekken best veel kan worden. Het meeste zal overigens wel vallen in regen....ik denk dat dat nog wel berichten op het nieuws op gaat leveren.
#ANONIEMdonderdag 3 november 2011 @ 10:01
-6.5 momenteel in het noordelijkste puntje van Fins Lapland (Utsjoki)

1241944824.jpg

C1452201031057.jpg

[ Bericht 25% gewijzigd door #ANONIEM op 03-11-2011 10:07:38 ]
tomaat52donderdag 3 november 2011 @ 10:07
quote:
2s.gif Op donderdag 3 november 2011 10:01 schreef aloa het volgende:
-6.5 momenteel in het noordelijkste puntje van Fins Lapland (Utsjoki)

[ afbeelding ]
Winterbanden een optie?
ZoKanIkHetOokdonderdag 3 november 2011 @ 10:37
quote:
2s.gif Op donderdag 3 november 2011 10:01 schreef aloa het volgende:
-6.5 momenteel in het noordelijkste puntje van Fins Lapland (Utsjoki)

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Wat een heerlijke plaatjes.
#ANONIEMdonderdag 3 november 2011 @ 12:26
De totale neerslag t/m 9 november

138-777.gif
#ANONIEMdonderdag 3 november 2011 @ 15:16
Europe Heavy Rain, Flood Threat

Heavy rain will soak areas of southern and southwestern Europe through Sunday, potentially triggering damaging floods.
Northern and central Italy, the southern third of France and northern Spain will have the heaviest rain, with falls locally topping 10 cm (4 inches). Rainfall this high is capable of significant flooding, especially if it happens within a day or less.
Highest rainfall is likely to target hilly coasts, as well as foothills and mountains, from the Alps and Apennines to the Pyrenees and Cantabricas.
During bouts of excessive rain, runoff can race down steep slopes, turning streams into dangerous torrents. Such an incident happened in an extreme way last week, when torrential rain along Italy's Ligurian coast sent devastating floodwaters raging through villages.

Accuweather

400x266_11031342_uk1.jpg
One_conundrumdonderdag 3 november 2011 @ 16:17
Lange termijn tvp. We vliegen in december vanaf schiphol, dus wacht even met het stormen ;)
Frutseldonderdag 3 november 2011 @ 16:24
Waar ga je heen dan?
#ANONIEMdonderdag 3 november 2011 @ 16:42
Code rood voor een deel van Frankrijk.

http://www.meteoalarm.eu/index2.php?country=FR&day=0&lang=
#ANONIEMdonderdag 3 november 2011 @ 20:15
Extreme neerslag voor Frankrijk en ItaliŽ
One_conundrumdonderdag 3 november 2011 @ 20:18
quote:
0s.gif Op donderdag 3 november 2011 16:24 schreef Frutsel het volgende:
Waar ga je heen dan?
Zuid Afrika, daar is het dan lekkerrrrr
INViCTuSvrijdag 4 november 2011 @ 13:50
Koude vrieslucht wint momenteel terrein in Rusland maar in Moskou is het nog zacht. In Moskou werd het de afgelopen nacht niet kouder dan 6,2ļ tegen -20,2 in Vorkuta en -20,6ļ in Narjan-Mar.
#ANONIEMvrijdag 4 november 2011 @ 13:58
Gaat wel kouder worden in Moskou. Voor zondag staat er -10 in de verwachting.
cynicusvrijdag 4 november 2011 @ 16:05
@Horrorwinter Warmste 4e November ooit :)

ooit = in de metingen, natuurlijk
#ANONIEMvrijdag 4 november 2011 @ 16:45
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 november 2011 16:05 schreef cynicus het volgende:
@Horrorwinter Warmste 4e November ooit :)

ooit = in de metingen, natuurlijk
Het is ook nog geen winter :)
Maar het is overdreven warm buiten, dat wel...
cynicusvrijdag 4 november 2011 @ 16:51
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 november 2011 16:45 schreef aloa het volgende:

[..]

Het is ook nog geen winter :)
Maar het is overdreven warm buiten, dat wel...
Klopt, maar er waren eens van die voorspellingen voor eind Oktober, begin November... ;)

[ Bericht 7% gewijzigd door cynicus op 04-11-2011 16:57:15 ]
#ANONIEMzondag 6 november 2011 @ 19:55
GFS komt met een stuk koudere run.

_2011110612_tmin2m_159.png
#ANONIEMdinsdag 8 november 2011 @ 15:11
Inmiddels is de sneeuwgrens verder aan het oprukken richting Europa en heeft Moskou bereikt. De temperatuur ligt rond het vriespunt daar, maar het wordt nu snel donker en daardoor zal het ook weer gaan afkoelen tot onder nul.

Beeld van 16.00 uur plaatselijke tijd. Een kilometer of 200 ten oosten van Moskou.
1250663283.jpg

Webcambeeld dichterbij Moskou.
1302344485.jpg
tomaat52dinsdag 8 november 2011 @ 15:17
En nu naar Nederland. *O*
lipjesdinsdag 8 november 2011 @ 17:11
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 november 2011 15:17 schreef tomaat52 het volgende:
En nu naar Nederland. *O*
temperaqturen komen na het weekend al tegen het vriespunt aan.
hoop alleen wel dat het nog even tot na 15nov wacht met sneeuwen
motorexamen moet wel doorgaan :P
#ANONIEMdonderdag 10 november 2011 @ 08:41
quote:
En het wil maar niet echt winteren in Noord-Europa. In Noorwegen werden de afgelopen jaren, in het tijdvak 1 oktober-9 november, steevast minima omstreeks -20ļ en (veel) lager geregistreerd. Zo meldde Sihccajavri, provincie Finnmark, op 1 november 2006 al -31,2; in 2010 werd het op 9 november in Karasjok -27,9ļ. Tot nu toe is het echter nergens kouder geweest dan -14,0ļ op de 4de van deze maand in het dorpje Rustefjelbma. Sneeuw ligt er, uitgezonderd de berggebieden in het zuiden, nog vrijwel nergens. Doordat de nachten wel iets kouder zijn geworden, is men in het bekende skioord Geilo momenteel in staat om kunstsneeuw te maken. Op 19 november zouden daar dan de eerste pistes geopend kunnen worden.
@Jan Visser
Fogeldonderdag 10 november 2011 @ 09:09
Gisteren voor het eerst deze winter ijs van de autoruiten moeten krabben, en vanochtend ook weer. Behoorlijk laat voor Trondheim!
Vanochtend lag er ook een laagje ijs op de weg voor het eerst deze winter. Winterbanden FTW :)
lipjesdonderdag 10 november 2011 @ 09:14
quote:
'Oplevende zonneactiviteit belooft kwakkelwinter'

Hoewel diverse weerkundigen koude wintermaanden voorspellen, zou het wel eens een kwakkelwinter kunnen worden. Omdat er relatief veel zonneactiviteit is, kan het nog wel zes jaar duren voor koude oostenwinden strenge vorst laten terugkeren. Dat stelt de wetenschapssite bitsofscience.org in een winterprognose.

Afgelopen jaar zou het 'zonneminimum' dat schaatsijs mede mogelijk maakt ten einde zijn gekomen. Actuele waarnemingen tonen volgens de wetenschapssite aan dat het aantal 'zonnevlekken' in november tot boven de honderd is gestegen.

Klimatologen vermoeden al jaren een verband tussen de hoeveelheid zonneactiviteit en Europees winterweer. Het komt erop neer dat de kans op hogedrukgebieden rond de Noordpool en boven ScandinaviŽ toeneemt bij lage zonneactiviteit en weinig zonnevlekken. Dat scenario zorgt voor koud en vrij droog weer.

Als de hoeveelheid vlekken toeneemt, trekken de westenwinden over het noordelijk halfrond weer aan en krijgt Europa met depressies vanaf IJsland te maken. Dat zorgt voor veelal regenachtig winterweer in Nederland.

Klimaatmodellen en observaties van de NASA bevestigen dat het verband zo sterk is, stelt Bitsofscience. In de jaren dat Elfstedentocht werd verreden - 1963, 1985, 1986 en 1997 - zou de zon zich relatief rustig hebben gehouden. Ook in de afgelopen drie jaar, toen in Nederland enkele toertochten op natuurijs werden verreden, waren er relatief weinig zonnevlekken.
;(
#ANONIEMdonderdag 10 november 2011 @ 09:30
quote:
7s.gif Op donderdag 10 november 2011 09:14 schreef lipjes het volgende:

[..]

;(
quote:
Warme november = koude winter ?!
De luchtdrukverdeling zoals we die momenteel zien is op zich niets bijzonders, menige novembermaand heeft uit een soortgelijk zacht vaatje getapt en net zoveel winters die daarop volgden waren koud dan wel sneeuwrijk. Het wachten is op de "faseverschuiving" van de planetaire (top) golven (Rossbygolven /straalstroom) boven het noordelijke halfrond zodat we geleidelijk aan de koude kant komen te zitten. Normaal zien we een westwaartse verschuiving (draaing aarde), echter zoals al eerder geschreven, is dit patroon door steeds weer optredende (omega)blokkades behoorlijk "vastgeroest" en ook de komende tijd zal daar nog niet veel aan veranderen.

Zonder nu al te diep op details en achtergronden in te willen gaan verwacht ik op de langere termijn een overgang naar markant kouder (winter)weer welke langer gaat duren. Met de fase en amplitude verandering van de Rossby-golven zal einde november een overgang gaan plaats vinden in de vorm van een grootschalige verandering (blokkade) in de circulatie boven de Atlantische Oceaan.Daarbij acht ik de kans vrij groot dat de blokkade door een retrograde verplaatsing van het Scandinavische hoog zal worden ingeleid (de optie zoals ECMWF deze eergisteren al simuleerde). In een later stadium dan verschuiving van de hogedruk naar omgeving IJsland, ScandinaviŽ ! Wellicht staan we dus aan de vooravond van een koude, lange winter !

Tot zover mijn inschatting, zonder enige garanties ........wordt vervolgd :-)

Onweer-online

:)
Klonkdonderdag 10 november 2011 @ 09:35
Die lange termijn verwachtingen zijn erger als horoscopen....
ZoKanIkHetOokdonderdag 10 november 2011 @ 10:43
quote:
0s.gif Op donderdag 10 november 2011 09:35 schreef Klonk het volgende:
Die lange termijn verwachtingen zijn erger als horoscopen....
En fatsoenlijke meteorologen krijgen er een slechte naam door.
meteo-onlinedonderdag 10 november 2011 @ 10:48
quote:
0s.gif Op donderdag 10 november 2011 10:43 schreef ZoKanIkHetOok het volgende:

[..]

En fatsoenlijke meteorologen krijgen er een slechte naam door.
Laat nu net die fatsoenlijke meteorologen er zelf mee komen.... Vorig jaar Weeronline en dit jaar MeteoConsult ;)
meteo-onlinedonderdag 10 november 2011 @ 10:53
quote:
7s.gif Op donderdag 10 november 2011 09:14 schreef lipjes het volgende:

[..]

Klimaatmodellen en observaties van de NASA bevestigen dat het verband zo sterk is, stelt Bitsofscience. In de jaren dat Elfstedentocht werd verreden - 1963, 1985, 1986 en 1997 - zou de zon zich relatief rustig hebben gehouden.
Ik mis nu net weer de jaren 1954 en 1956. Wel raar dat juist die jaren niet genoemd worden, terwijl in die jaren meer zonneactiviteit was dan nu het geval is! Ook in de winter van 56 heeft een record op zak van koudste maand ooit gemeten en dat met hoge zonneactiviteit. Ik vraag me af waarom de media dat niet meeneemt in hun stuk. Overigens de Hellmannetjes waren die twee jaren: 1954 112.8 en 1956 210.7, dat is niet bepaald een kwakkelwinter te noemen!!!

sunspot2001.jpg

Edit: 54 was weinig zonneactiviteit
meteo-onlinedonderdag 10 november 2011 @ 10:54
quote:
2s.gif Op donderdag 10 november 2011 09:30 schreef aloa het volgende:

[..]

[..]

Mooi stukje en ook nog eens geschreven door een persoon die heel veel vakkennis heeft!
#ANONIEMdonderdag 10 november 2011 @ 11:42
CFS laat december ook weer kouder worden. Kijken of deze trend zich doorzet.
De november in Scandinavie is warm. Vandaag vriest het licht in Fins Lapland.

Gifje van 3 t/m 9 nov.

anigif-5.gif
cynicusdonderdag 10 november 2011 @ 13:34
quote:
7s.gif Op donderdag 10 november 2011 09:14 schreef lipjes het volgende:
Klimaatmodellen en observaties van de NASA bevestigen dat het verband zo sterk is, stelt Bitsofscience. In de jaren dat Elfstedentocht werd verreden - 1963, 1985, 1986 en 1997 - zou de zon zich relatief rustig hebben gehouden. Ook in de afgelopen drie jaar, toen in Nederland enkele toertochten op natuurijs werden verreden, waren er relatief weinig zonnevlekken.
Correlatie op basis van 4 tochten van de 15? De statistiek daarvan is simpelweg uitermate zwak, oftwel gewoon BS.
ZoKanIkHetOokdonderdag 10 november 2011 @ 14:38
quote:
0s.gif Op donderdag 10 november 2011 10:48 schreef meteo-online het volgende:

[..]

Laat nu net die fatsoenlijke meteorologen er zelf mee komen.... Vorig jaar Weeronline en dit jaar MeteoConsult ;)
WeerOnline zou ik niet bepaald fatsoenlijke meteorologen noemen.

Meteo Consult wel, dus daar heb je een punt. Dat is een van de weinige dingen die me teleurstellen aan Meteo Consult.

Wat dat betreft heeft het KNMI het geluk dat ze niet commercieel zijn; die komen ook nooit in de verleiding om zich aan dit soort riskante en onverstandige PR-stunts te wagen.
meteo-onlinedonderdag 10 november 2011 @ 15:05
quote:
0s.gif Op donderdag 10 november 2011 14:38 schreef ZoKanIkHetOok het volgende:

[..]

WeerOnline zou ik niet bepaald fatsoenlijke meteorologen noemen.

Geef ik je 100% gelijk in. Heb even opgezocht op internet waar vandaan dit artikel komt: http://www.bitsofscience.(...)europe-sunspot-4122/ Ik zag daar een opvallende naam staan, namelijk Rolf Schuttenhelm!!! Was dat niet die man van Weeronline????? Die ons een perfecte zomer voorschotelde???? Ik vond het al angstig stil op Weeronline ivm verwachtingen op lange termijn, maar nu is de aap uit de mauw!!


http://www.desterren.net/(...)doet-aarde-afkoelen/ <=== LOL

[ Bericht 4% gewijzigd door meteo-online op 10-11-2011 15:51:18 ]
Narasanzaterdag 12 november 2011 @ 21:22


[ Bericht 100% gewijzigd door Narasan op 12-11-2011 21:31:39 ]
Narasanzaterdag 12 november 2011 @ 21:23
Bovenstaand bericht is in het verkeerde topic geplaatst. Kan dit verplaatst worden naar DASOO?
Alvast hartelijk dank!
tomaat52zaterdag 12 november 2011 @ 21:30
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 november 2011 21:23 schreef Narasan het volgende:
Bovenstaand bericht is in het verkeerde topic geplaatst. Kan dit verplaatst worden naar DASOO?
Alvast hartelijk dank!
Je bericht kopieren, en dan wissen. ;) klik maar eens op de EDIT knop. ;)
#ANONIEMzaterdag 12 november 2011 @ 21:30
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 november 2011 21:23 schreef Narasan het volgende:
Bovenstaand bericht is in het verkeerde topic geplaatst. Kan dit verplaatst worden naar DASOO?
Alvast hartelijk dank!
Wis het dan even en plaats het zelf in DASOO :)
Narasanzaterdag 12 november 2011 @ 21:31
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 november 2011 21:30 schreef aloa het volgende:

[..]

Wis het dan even en plaats het zelf in DASOO :)
Zo, gedaan en nu even verplaatsen :P.
Thanks :D.
junkiexpzondag 13 november 2011 @ 16:33
Weer even meelezen, vannacht 4 graden geweest hier dus het gaat de goede kant op !
#ANONIEMdinsdag 15 november 2011 @ 13:07
quote:
Tijdens de afgelopen nacht vroor het in opklaringsgebieden in Duitsland op veel plaatsen matig. HaidmŁhle bracht het tot -9,5 en Bernau im Schwarzwald noteerde met -10,8ļ zelfs strenge vorst. Nog kouder werd het in enkele hooggelegen Alpendalen.

Onder invloed van een uitdiepende depressie boven de Barentsz Zee heeft het in het noorden van ScandinaviŽ regionaal gesneeuwd. Vooral in de bergen van Noordwest-Zweden sneeuwde het flink. In KatterjŚkk lag vanochtend 15 centimeter. In TromsÝ lag vanochtend 13 en in Bardu 23 cm. Waarschijnlijk betreft het nu eindelijk een ‘blijvend sneeuwdek’. Verder lichte tot matige, in de Noorse bergen strenge stralingsvorst. In Hovden, provincie Telemark, werd vanochtend -12,5ļ gemeten.

@Jan Visser

Op de foto: maandag kregen de Noorse provincies Troms en Finnmark te maken met de eerste sneeuwstorm van het seizoen (bron: Miriam Workinn).

Sneeuwstorm.jpg
#ANONIEMdinsdag 15 november 2011 @ 13:37
De sneeuwgrens is zo'n beetje blijven steken net ten oosten van Moskou. Wat het meest opvalt aan de kaartjes hieronder is het ontbreken van sneeuw in Scandinavie. Vorig jaar was bijna geheel Scandinavie bedekt met sneeuw en nu ligt er een beetje sneeuw in het noorden van Lapland. Wat verder opvalt is dat de sneeuwgrens een stuk zuidelijker ligt ten opzichte van 2007 en 2010.

2007.png

2010.png

kaart van 11 november 2005 laat zien dat er ook toen weinig sneeuw in Europa te vinden was
2005.png
Dvendinsdag 15 november 2011 @ 13:41
Maar momenteel is het inderdaad wel erg karig in Scandinavie. Niet alleen qua sneeuw maar ook qua temperatuur. Temperaturen liggen in Lapland nu nog op en rond het vriespunt. Vorig jaar was het rond deze tijd overdag al haast -20 :')

Maar goed, wat niet is kan nog komen! :D Hoop er wel op anders ga ik mij doodvervelen als ik over een maand weer in Zweden zit.
admiraal_anaaldinsdag 15 november 2011 @ 13:43
Voor mij persoonlijk mag het ook nog uitblijven, laat de winter maar een maandje opschuiven ofzo gezien ik half april pas echt ga :D
#ANONIEMdinsdag 15 november 2011 @ 13:46
Er ligt wel sneeuw. Webcambeeld Noorwegen. ~:)
kamera.jpg


36_35.gif

[ Bericht 57% gewijzigd door #ANONIEM op 15-11-2011 13:56:56 ]
Dvendinsdag 15 november 2011 @ 13:55
Volgens mij zou de sneeuw dit weekend wat verder ScandinaviŽ intrekken
meteo-onlinedinsdag 15 november 2011 @ 14:26
Psssst, mooie livecam in uiterste noorden van Noorwegen :9~ :9~ :9~ :9~ :9~

http://77.222.181.11:8080(...)pg/video.mjpg&size=1

[ Bericht 0% gewijzigd door meteo-online op 16-11-2011 00:13:10 ]
#ANONIEMdinsdag 15 november 2011 @ 14:32
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 november 2011 14:26 schreef meteo-online het volgende:
Psssst, mooie livecam in uiterste noorden van Noorwegen :9~ :9~ :9~ :9~ :9~

http://77.222.181.11:8080(...)pg/video.mjpg&size=1
Ziet er goed uit. Sneeuwt flink daar nu.
meteo-onlinedinsdag 15 november 2011 @ 15:29
Volgens mij cam ondergesneeuwd
Neraicedinsdag 15 november 2011 @ 15:30
Wanneer krijgen wij sneeuw?
lezzerdinsdag 15 november 2011 @ 15:31
quote:
11s.gif Op dinsdag 15 november 2011 15:30 schreef Neraice het volgende:
Wanneer krijgen wij sneeuw?
Morgen rond een uur of half 5 's middags :+
Neraicedinsdag 15 november 2011 @ 15:32
Mooi.
lezzerdinsdag 15 november 2011 @ 15:33
Ja, ik heb er ook zin in :Y
tomaat52dinsdag 15 november 2011 @ 17:39
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 november 2011 15:31 schreef lezzer het volgende:

[..]

Morgen rond een uur of half 5 's middags :+
:')
tomme6woensdag 16 november 2011 @ 17:45
Hoe zit het eigenlijk met de sneeuwval in de Alpen? Loopt dat op schema met andere jaren?
Ik ga in December naar Saas Fee, maar zie dat daar eigenlijk nog geen sneeuw te vinden is en de 0 graden grens nog boven de 3000 meter rondzweeft?
INViCTuSwoensdag 16 november 2011 @ 18:05
Delen van de zuidkant van de Alpen hebben al wel de nodige sneeuw maar aan de noordkant ligt nog vrijwel niks. Saas Fee ken ik wel maar zou het uit m'n hoofd nu niet kunnen zeggen of dat noord of zuid is en of er uberhaupt al sneeuw ligt. Normaal gesproken is volgens mij komend weekend de opening van het winterseizoen. Ongetwijfeld komt er nog genoeg maar momenteel is het er voornamelijk mooi weer met de vorstgrens overdag op een 2800m.
tomme6woensdag 16 november 2011 @ 18:09
Saas Fee ligt ook aan de zuidkant van Zwitserland, en ook daar word alleen maar zon voorspelt de komende dagen. Zoals ik zie daar nog geen opening van wintersportgebieden!
INViCTuSwoensdag 16 november 2011 @ 18:50
paar foto's erbij :P

http://www.wetteronline.d(...)nee_in_den_Alpen.htm

geen sneeuw
junkiexpwoensdag 16 november 2011 @ 19:16
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 november 2011 14:26 schreef meteo-online het volgende:
Psssst, mooie livecam in uiterste noorden van Noorwegen :9~ :9~ :9~ :9~ :9~

http://77.222.181.11:8080(...)pg/video.mjpg&size=1
Toffe cam zeg, erg goede kwaliteit ook !
INViCTuSwoensdag 16 november 2011 @ 19:19
Oja, over geen sneeuw of wel sneeuw gesproken, een jaar geleden zag het er zo uit :P

http://www.wetteronline.d(...)t_Lust_auf_Davos.htm
tomme6woensdag 16 november 2011 @ 19:35
Zo moet het er nu ook maar eens uit gaan zien vind ik :P
meteo-onlinewoensdag 16 november 2011 @ 20:27
quote:
0s.gif Op woensdag 16 november 2011 17:45 schreef tomme6 het volgende:
Hoe zit het eigenlijk met de sneeuwval in de Alpen? Loopt dat op schema met andere jaren?
Ik ga in December naar Saas Fee, maar zie dat daar eigenlijk nog geen sneeuw te vinden is en de 0 graden grens nog boven de 3000 meter rondzweeft?
quote:
Koud in de dalen, zacht in de bergen

Het begint zo langzamerhand een eentonig verhaal te worden; hogedruk wat de klok slaat en ook de komende dagen zal hierin nauwelijks wat veranderen. Wie in de Alpen sneeuw zoekt zal ten zuiden van de Alpenhoofdkam boven de circa 2500 meter slagen of op de hoger gelegen gletsjerskigebieden. Elders is het kommer en kwel, daarin zal ook de komende week niets veranderen. Schrale troost is dat de temperaturen niet meer op zo'n hoog niveau liggen en de sneeuwkanonnen hun werk kunnen gaan oppakken. Niet alleen de wat lagere temperaturen zijn nodig voor het produceren van kunstsneeuw (gemiddelde temperatuur van -3 įC is een must) ook de luchtvochtigheid speelt een belangrijke rol. Hoe droger de lucht hoe beter. De luchtvochtigheid kunnen we o.a. aflezen aan het zgn. dauwpunt. In koude droge lucht zal deze lager liggen dan de luchttemperatuur waardoor het smelten wordt tegengegaan. Zo is het mogelijk dat ondanks positieve luchttemperaturen van bv 13 įC sneeuw niet smelt. Belangrijk voor sneeuw zijn dus vooral negatieve dauwpunten. Algemeen geldt; vochtige lucht is slecht voor sneeuw en ook voor de (kunst)sneeuw productie.

1116f.jpg

Vanmorgen zagen we op de meeste plaatsen in de Alpen weer lichte tot matige vorst. In enkele hooggelegen dalen werd lokaal weer strenge vorst geregistreerd. Koudste plekjes waren vanmorgen het vliegveld van St Moritz (-10.1įC, La Brťvine -11.6 įC en wederom het koudegat "Funtensee" waar het kwik eveneens tot -12įC onderuit ging. We zullen deze namen wanneer het gaat om diepvrieskou nog vaker tegenkomen de komende tijd. Zoals zo vaak in een hogedrukgebied is het met toename van de hoogte warmer (immers, de lucht daalt in een hogedrukgebied en warmt zicht daarbij op). Zo zien we actueel op het Kleine Matterhorn (3880m) een temperatuur van -0.2 įC, een temperatuur die ook in de zomer niet zou misstaan. Het dauwpunt is tegelijkertijd -25 įC, dus vooral in de hoogte gortdroge lucht.

Kenmerkend ook voor hogedruk is de mist en Hochnebel welke zich vormt en deels hardnekkig blijft liggen. Dit fenomeen wordt wederom veroorzaakt doordat in de steeds langer wordende nachten en door de steeds zwakker wordende zon de lucht in de onderste laag van de atmosfeer vanaf de grond steeds verder afkoelt en vochtiger wordt. Doordat er weinig stroming (wind) voorhanden is blijft de ontstane mist en -of Hochnebel soms de hele dag hardnekkig liggen. Voorkeur daarbij voor gebieden met grote wateroppervlaktes en -de lager gelegen gebieden.

Zoals gezegd, veranderen doet er ook de komende 7 dagen nauwelijks iets, hogedruk zal ons weerbeeld bepalen en depressies lukt het maar niet om er tegen op te boksen. Wanneer we de modeloutput van vanmorgen bekijken dan zien we nog steeds de totaal geblokkeerde circulatie boven vrijwel geheel Europa. Neerslag hoeven we dan ook tot medio volgende week niet te verwachten. Ook de diverse zgn ensemble berekeningen laten weinig tot geen neerslag zien. Dit geldt zowel voor het Europese model ECMWF als ook voor het Amerikaanse model GFS.

1116b.jpg

Het wachten is op een doorbraak van de depressies met hun fronten. Lichtpuntje is dat het GFS met zo'n doorbraak komt vanaf midden volgende week. Zo zien we woensdag een actieve depressie van het noorden van Engeland de Noordzee optrekken. Vanuit de hoogtetrog snoert zich vervolgens een portie koude lucht hoger in de atmosfeer af, welke op vrijdag als hoogtelaag boven ItaliŽ wordt berekend.

1116g(1).jpg

Deze ontwikkeling zou garant moeten staan voor sneeuw, vooral op donderdag zou dan in de Nordstau van de Alpen (jawel Nordstau) tot in de dalen sneeuw van betekenis kunnen gaan vallen. Zoals gezegd, voorlopig houden we het maar bij een lichtpuntje. (maar wat zou het heerlijk zijn als we eindelijk eens wat dynamiek en vooral ook sneeuw gaan krijgen). Morgen meer Alpenweer en hopelijk dan een "winters "vervolg ! Fijne dag en ciao vanuit een zonnig Oberwallis.
Mascletawoensdag 16 november 2011 @ 20:34
over een maand hoop ik weer op de latten te staan. Zoals elk jaar gaan we week voor kerst en de feestdagen naar Hochficht. normaal prachtig:

img-stgal.php?lang=3&ro=1&cntry=1&rg=6&loc=9&cat=45&pic=0&frm=info&raw=&ii=0

Maar nu op webcams nog volledig sneeuwloos.

http://www.hochficht.at/d(...)sionen/livecams.html
Pino112donderdag 17 november 2011 @ 07:55
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 november 2011 14:26 schreef meteo-online het volgende:
Psssst, mooie livecam in uiterste noorden van Noorwegen :9~ :9~ :9~ :9~ :9~

http://77.222.181.11:8080(...)pg/video.mjpg&size=1
En weer!
#ANONIEMdonderdag 17 november 2011 @ 12:00
Weinig sneeuw en vrieskou in Zweden, maar er wordt inmiddels geschaatst door een aantal mensen.

6351018142_11e6944c50.jpg

6351018156_416e9e41e9.jpg

6351018168_0a84c37540.jpg

Blog

onweer-online
meteo-onlinezaterdag 19 november 2011 @ 21:25
quote:
0s.gif Op woensdag 16 november 2011 20:34 schreef Mascleta het volgende:
over een maand hoop ik weer op de latten te staan. Zoals elk jaar gaan we week voor kerst en de feestdagen naar Hochficht. normaal prachtig:

[ afbeelding ]

Maar nu op webcams nog volledig sneeuwloos.

http://www.hochficht.at/d(...)sionen/livecams.html
Misschien staat deze update je wel aan..... Plaats alleen een update er van anders verhaal zo lang, lezen kan je op de site daar doen.

Korte update 20h30
Inmiddels zijn de avondmodellen binnen en deze doen ons hoopvol stemmen v.w.b. een weersomslag tegen het einde van de volgende week. Daarmee wordt de trend welke gisteren al twijfelachtig werd ingezet vastgehouden. Aan het einde van de volgende week nadert een frontaal systeem (koufront) de Alpen. Met een noordwestelijke hoogtestroming stroomt zaterdag een eerste portie maritiem polaire lucht over de Alpen uit en gaat zaterdag en zondag op uitgebreide schaal neerslag geven. GFS is qua timing iets sneller en laat de koudere lucht vrijdagavond al binnenstromen. Ook de tot dusver zeer droge noord en noordwest Alpen kunnen zich dan op neerslag van betekenis gaan verheugen. Maandag nadert een warmtefront en komen we (tijdelijk) in wat minder koude lucht terecht. Of het warmtefront ook nog sneeuw zal gaan opleveren is gezien de lange termijn nog onzeker. Ook in het verder verloop lijkt het erop dat de Alpen met een meest westelijke hoogtestroming te maken zullen krijgen. Storingen zullen periodiek voor neerslag (sneeuwval) gaan zorgen. Laten we hopen dat deze trend ook morgen en de komende dagen wordt vastgehouden. Morgenochtend een volgend uitgebreid Alpenweerbericht. Fijne avond en ciao

[ Bericht 0% gewijzigd door meteo-online op 19-11-2011 21:51:48 ]
Frutselzaterdag 19 november 2011 @ 21:47
20pscb9.jpg
tomaat52zaterdag 19 november 2011 @ 23:52
Ik wil sneeuw. }:|
#ANONIEMzondag 20 november 2011 @ 00:22
-20 in Noorwegen momenteel.
junkiexpzondag 20 november 2011 @ 00:32
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 november 2011 23:52 schreef tomaat52 het volgende:
Ik wil sneeuw. }:|
worshippy-6x.gifworshippy-6x.gifworshippy-6x.gifworshippy-6x.gifworshippy-6x.gif
meteo-onlinezondag 20 november 2011 @ 12:19
Einde hogedrukgebied Yana nadert

Door het wat koudere weer en vooral ook de zeer lage luchtvochtigheid van de laatste dagen kon in de Alpen op de hogere pistes met productie van kunstsneeuw begonnen worden. Dit levert altijd weer aparte beelden op zoals ook te zien op de bovenstaande foto vanuit de Oostenrijkse Alpen in de omgeving Hochgurgl. Zelf ben ik geen voorstander van het inzetten van sneeuwkanonnen in een poging om een sfeertje van winter te creŽren dan wel het skiŽn mogelijk te maken. Vooral niet op die plekken waar nog helemaal geen sneeuw voorhanden is. Mi moeten we dit hulpmiddel alleen inzetten op die plekken waar al sneeuw ligt en de sneeuwcondities minder zijn. Spaart ook een hoop geld en energie. Laten we dan ook hopen dat het vanaf het volgende weekeind voorbij is met het maken van sneeuwsporen op de groene en bruine berghellingen en de natuur zelf gaat zorgen voor een mooi sneeuwdek. Goede kans daarop, later daarover meer.

2011b.jpg

Hogedrukgebied Yana, vanmorgen met centrum boven de OekraÔne, bepaalt nog steeds het weer in grote delen van Europa als ook de Alpen. Onder invloed van een depressie (hoogtelaag) boven het noordwesten van Algerije stroomt vanuit het zuidwesten vooral over de westelijke Alpen tijdelijk wat minder droge lucht uit. De vochtige koude bodemlaag blijft intact. Het instromen van de wat vochtigere lucht heeft er voor gezorgd dat er vooral in de westelijke Alpen wat meer bewolking aanwezig is. Tevens zien we dat door de bewolking en de aanwezigheid van vochtigere lucht de temperaturen niet meer zo laag uitkwamen. Koudste plekjes (stralingsvorst) in de Alpen waren vanmorgen het Zwitserse St. Moritz (1820m) met -7.7įC op het vliegveld aldaar en het Oostenrijkse koudegat Funtensee (1601m) met -12.6 įC. Tegelijkertijd bedroeg de temperatuur in het weerstation op de Kleine Matterhorn (3838m) in Wallis (Zwitserland) -8.3 įC. Strenge vorst werd dus vrijwel nergens meer geregistreerd.

Lees verder op: http://bit.ly/ueAi3E
Fogelzondag 20 november 2011 @ 12:39
quote:
0s.gif Op zondag 20 november 2011 00:22 schreef aloa het volgende:
-20 in Noorwegen momenteel.
Nou, niet in heel Noorwegen. Waar ik woon is het +5.
#ANONIEMzondag 20 november 2011 @ 13:20
quote:
1s.gif Op zondag 20 november 2011 12:39 schreef Fogel het volgende:

[..]

Nou, niet in heel Noorwegen. Waar ik woon is het +5.
Niet in heel Noorwegen idd.

Finland zit momenteel wel voor het grootste gedeelte in de vorst.

Image1-77.jpg
tomaat52zondag 20 november 2011 @ 13:26
http://77.222.181.11:8080(...)pg/video.mjpg&size=1
Gaaf om te zien dat het daar gewoon niet licht wordt. :o :D
meteo-onlinezondag 20 november 2011 @ 13:35
quote:
0s.gif Op zondag 20 november 2011 13:26 schreef tomaat52 het volgende:
http://77.222.181.11:8080(...)pg/video.mjpg&size=1
Gaaf om te zien dat het daar gewoon niet licht wordt. :o :D
Het wordt daar wel licht ;) Misschien iets vroeger uit bed komen :P
Dvenzondag 20 november 2011 @ 13:36
Afgelopen nacht bij ons in Zweden (Rodvattnet, binnenlanden ter hoogte van Umea) -15 gemeten. Maar Zweedse kou is van korte duur. Rest van de week weer temperaturen zo rond het vriespunt. Zelfs in het uiterste noorden blijft de temperatuur steken op maar een graad of vijf onder nul.
tomaat52zondag 20 november 2011 @ 14:42
quote:
0s.gif Op zondag 20 november 2011 13:35 schreef meteo-online het volgende:

[..]

Het wordt daar wel licht ;) Misschien iets vroeger uit bed komen :P
Nou ja... niet zo licht als hier in NL. :P
Pino112zondag 20 november 2011 @ 14:55
quote:
0s.gif Op zondag 20 november 2011 14:42 schreef tomaat52 het volgende:

[..]

Nou ja... niet zo licht als hier in NL. :P
Vanochtend op de cam gekeken, en het was gewoon licht hoor.
WeerServiesmaandag 21 november 2011 @ 07:54
Een kleine update:

UPdate winterverwachting + nieuwe blik op de seizoensverwachting voor de winter 2011-2012:

Mist, weinig wind en vooral een gebrek aan neerslag. Zo kunnen we de maand november gaan omschrijven. Qua temperatuur hebben we nu reeds ruim boven onze stand geleefd en ook de komende dagen lijkt daar geen verandering in te komen. Doch worden de weerkaarten op middellange termijn iets consistenter en zal er waarschijnlijk meer dynamiek gaan opspelen. De herfst lijkt dus zachter te gaan overlopen in een winter waarvan reeds heel wat gespeculeerd werd.

Als we de weerkaarten van het Amerikaanse weermodel (GFS) er even bijnemen, zien we in het eerste deel van deze week een hogedrukcel boven het westen van Europa. Deze zorgt voor stabiel herfstweer met een minimum aan neerslag. Typerend voor deze setting op de weerkaarten is de mistvorming in de Benelux. Weinig stroming/mening in de diverse luchtlagen zorgt ervoor dat mist/nevel vlug kan ontstaan en hardnekkig kan optreden (graag refereer ik naar de kettingbotsing gisteren in Duitsland met als oorzaak de mist). Voor weerliefhebbers is de huidige situatie dan ook niet zo interessant, maar er is hoop.

index.php?action=media;sa=media;in=2;preview

Vanaf woensdag/donderdag lijken zich diepe depressies te gaan ontwikkelen aan de straalstroom. Deze worden vervolgens geactiveerd door deze krachtige wind en lijken netjes afgezet te worden aan de Benelux. In het geval dat zich zo'n depressie kan vormen, moeten we opletten voor een snel ontwikkelende stormdepressie. Dat zullen we in de komende updates zeker moeten opvolgen, want het GFS zinspeelt op dergelijke configuratie. Het ECMWF (Europees weermodel) is wel een stuk rustiger in deze verwachting.

index.php?action=media;sa=media;in=3;preview

Doordat er na woensdag wat meer dynamiek in de atmosfeer komt, zien we tegelijkertijd ook de weerkaarten veranderen. Het geblokkeerd patroon met een hogedrukcel boven West-Europa lijkt een flinke knauw te krijgen. Het gaat volgens GFS zelfs zover dat de stroming maritiem/westelijk gaat worden met een aanvoer van iets frissere lucht. In ScandinaviŽ kan met deze set weerkaarten dan opnieuw flink wat sneeuw gaan vallen. De Alpen blijven voorlopig nog steeds buiten schot.

Kortom: het moet gezegd zijn dat de diverse weermodellen zinspelen op een weersverandering in de tweede helft van volgende week. Of dit gevolgen zal hebben voor de winter die voor de deur staat, dat is zeer de vraag.

Om bovenstaande verwachting ook wat te kaderen in een ruimer geheel, neem ik er graag nog even de seizoensverwachting van het IRI ter hand (IRI: International Research Institute for Climate and Society). Deze waren al redelijk sceptisch over een mogelijke 'horrorwinter' en met de update die ze gisteren hebben vrijgegeven, kunnen die eerdere berichten gerust de prullenbak in. De kans dat er zich namelijk een zachtere winter gaat ontspruiten is vele malen groter dan de kans op een strenge winter. Merk hieronder ook op dat Spanje en ItaliŽ met opmerkelijk hogere temperaturen te maken gaan krijgen. West-Europa lijkt zich in een 'normale' zone te bevinden met normale temperaturen en sneeuwval voor de tijd van het jaar.

index.php?action=media;sa=media;in=4;preview

Bron bericht: www.weatherservice.be (bij overname: even contact)
Bron kaartjes: meteociel.fr & http://portal.iri.columbia.edu/
meteo-onlinemaandag 21 november 2011 @ 09:43
.1 Wat heeft dit bericht in wintersport gedeelte te zoeken?
.2 IRI model is beter ten opzichte van oktober
.3 Je weet wat er met Weeronline gebeurt is op basis van IRI
.4 Broddelwerk eerste klas die kaartjes icm paint
.5 De horrorwinter blijft je maar bezig houden
.6 Op nu jij meer kans van slagen

Maar goed hier een verwachting voor de Alpen waar het tenslotte om gaat:

Gaat Azorenhoog roet in het eten gooien
Vrijdag en zaterdag konden we ons verheugen op een overgang naar een totaal ander weer welke m.i.v. het as. weekend zo moeten plaatsvinden. Gisteren zagen we al dat de neerslag werd teruggeschroefd voor mn Oostenrijk en zoals de kaarten er vandaag bij liggen gaat dit nu ook voor de rest van de Alpen gebeuren. Althans als het aan de operationele model output van vanmorgen ligt. Wat verder opvalt is dat de spreiding binnen de diverse andere zgn. ensemble berekeningen tamelijk groot is. Een teken voor de grote onzekerheid. Hieruit blijkt maar weer eens hoe tricky het is om betrouwbare prognoses, en met name prognoses m.b.t. neerslag , van meer meer dan een week in het vooruit te geven is. Hoe verder ?; straks meer over de onzekerheden en mogelijkheden.

2111c.jpg

Het afgelopen weekend hadden we (hoe kan het ook anders) te maken met hogedrukweer. Mist (Hochnebel) bepaalden het weerbeeld. Daarbij was het minder mistig dan de afgelopen week. Ook lagen de temperaturen op een iets hoger niveau. Gisteren trok er vooral over de westelijke Alpen wat meer bewolking over. Vorst kwam enkel in de dalen en boven de 3000 meter voor. Mede door de zon en vrij droge lucht was het op de hoger gelegen skipistes (gletsjergebieden) prima vertoeven met over het algemeen goede sneeuwcondities. Koud werd het afgelopen nacht nergens, meest lagen de minima rond het vriespunt en de wat hoger gelegen dalen en bergtoppen hadden meest matige en hier en daar weer strenge vorst. Koudste plekjes op dit moment wederom het Kleine Matterhorn (3883m) in Wallis (CH) met -10.1įC en de Funtensee (1601m) in het Nationalpark Berchtesgaden (Beieren) met -11.9 įC. Voor de geÔnteresseerden; Jakutsk (101m) SiberiŽ gelijktijdig winterse -34.0įC en ook diepvries kou in het noorden van Amerika, koudste plekje aldaar op dit moment het weerstation in Northway (525m) Alaska met -42.2 įC.

Lees verder op: http://bit.ly/udagRB
cynicusmaandag 21 november 2011 @ 10:14
't wordt tijd voor een meteo-battle :7
#ANONIEMmaandag 21 november 2011 @ 14:39
quote:
In Noord-Europa vroor het tussen zaterdagavond en gisterochtend tot meer dan 20 graden (Suolovuopmi, Noorwegen -22,5ļ). Ook tijdens de afgelopen nacht in hoofdzakelijk de Noorse provincie Finnmark lokaal beneden -20: Karasjok meldde -20,1 en Cuovvdatmohkki -20,8ļ. Verder ligt er nu in het grootste deel van Norrland (Noord-Zweden) een sneeuwdek van 1 tot 6 centimeter.

Jan Visser
meteo-onlinewoensdag 23 november 2011 @ 12:15
Start meteorologische winter met sneeuw?

Vanaf begin december zinnespelen de modellen de laatste dagen steeds weer op een mogelijk doorslaggevende veranderingen. Zo zien we steeds weer oplossingen waarbij het zwaartepunt van hogedruk zich naar het midden van de Atlantische Oceaan terugtrekt en er via de noordwestflank van het Atlantische hoog een sterke noordwestelijke hoogtestroming op gang komt. Hiermee wordt niet alleen veel koudere maar vooral ook veel vochtigere lucht richting west en centraal Europa getransporteerd. Treft deze lucht op de Alpen dan gaat dit sneeuw opleveren, mogelijk veel sneeuw ! Zo liet het GFS gisteren al oplossingen zien met enorme hoeveelheden neerslag voor het gehele Alpengebied rond 2 december (wrs weer teveel van het goede). Ook vanmorgen zien we weer diverse zeer interessante opties bij de diverse modeloutput. Al met al heb ik goede hoop dat begin december ons eindelijk winters weer met sneeuw zal gaan brengen.

Lees het gehele verhaal op: http://tinyurl.com/7k2dp5o
Revolution-NLwoensdag 23 november 2011 @ 13:15
quote:
0s.gif Op woensdag 23 november 2011 12:15 schreef meteo-online het volgende:
Start meteorologische winter met sneeuw?

Vanaf begin december zinnespelen de modellen de laatste dagen steeds weer op een mogelijk doorslaggevende veranderingen. Zo zien we steeds weer oplossingen waarbij het zwaartepunt van hogedruk zich naar het midden van de Atlantische Oceaan terugtrekt en er via de noordwestflank van het Atlantische hoog een sterke noordwestelijke hoogtestroming op gang komt. Hiermee wordt niet alleen veel koudere maar vooral ook veel vochtigere lucht richting west en centraal Europa getransporteerd. Treft deze lucht op de Alpen dan gaat dit sneeuw opleveren, mogelijk veel sneeuw ! Zo liet het GFS gisteren al oplossingen zien met enorme hoeveelheden neerslag voor het gehele Alpengebied rond 2 december (wrs weer teveel van het goede). Ook vanmorgen zien we weer diverse zeer interessante opties bij de diverse modeloutput. Al met al heb ik goede hoop dat begin december ons eindelijk winters weer met sneeuw zal gaan brengen.

Lees het gehele verhaal op: http://tinyurl.com/7k2dp5o
*O*
Dat zou geweldig zijn. Veel kou met veel sneeuw O+
Dvendonderdag 24 november 2011 @ 03:05
Op dit moment maar op ťťn plek vorst in Zweden. Karesuando, in het uiterste noorden. -0.3 :')
meteo-onlinedonderdag 24 november 2011 @ 11:21
Anti-winterse hogedrukgebied krijgt aanval te verduren

De komende dagen en ook in het komende weekend verandert er maar weinig in het huisige weerbeeld. Er zijn perioden met zon en soms trekken er wolkenvelden over. Zaterdag passeert een zwakke storing vanuit het noorden met tijdelijk wat meer wolken. In de dalen kan gemakkelijk mist of nevel ontstaan. Zonder overdreven positief te zijn heeft het er alle schijn van dat er volgende week in ieder geval een serieuze poging gedaan wordt, het anti-winterse hogedrukgebied boven het oosten van Europa uit het zadel te wippen. Er komt een enorm lagedrukgebied vanuit Groenland afzakken tot voor de kust van Noorwegen. Poolkou stroomt vrijelijk de oceaan op en aan de zuidkant van deze depressie ontstaat een zogenaamde randstoring. Deze lijkt uit te kunnen groeien tot een volwaardig lagedrukgebied dat op eigen benen kan staan. In dat geval krijgen we werkelijk te maken met een doorbraak naar een ander stromingspatroon.

Lees het hele artikel op: http://bit.ly/vYS1va
meteo-onlinevrijdag 25 november 2011 @ 10:50
Het roer gaat om, sneeuw Alpen in zicht

2511c.jpg

Langzaam maar zeker tekent zich bij de toonaangevende weermodellen een trend af die ons hoopvol doen stemmen met betrekking tot een ander weertype. Zowel het GFS als ook het ECMWF zijn het in grote lijnen daarover eens. Ofschoon er in detail en timing verschillen zijn lijkt toch ťťn ding duidelijk; het Europese hogedrukbolwerk wat ons al weken droog en zacht weer heeft gebracht moet capituleren en depressies gaan het regime bepalen. Daarmee lijkt tevens een einde te gaan komen aan de al weken heersende droogte en sneeuwarmoede in de Alpen; nog is het echter niet zo ver. Verderop meer over de verandering en de te verwachte sneeuw in de Alpen !

Lees verder op http://bit.ly/t6eV4f
INViCTuSvrijdag 25 november 2011 @ 18:08
Wanneer moet dat vallen dan? Tot volgende week zaterdag wordt nog vrijwel geen tot geen neerslag verwacht...alles wat daarna wordt voorspeld is zo onzeker als maar kan...
tomaat52vrijdag 25 november 2011 @ 18:13
http://77.222.181.11:8080(...)pg/video.mjpg&size=1
Daar sneeuwt het tenminste. :')
meteo-onlinevrijdag 25 november 2011 @ 20:45
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 november 2011 18:08 schreef INViCTuS het volgende:
Wanneer moet dat vallen dan? Tot volgende week zaterdag wordt nog vrijwel geen tot geen neerslag verwacht...alles wat daarna wordt voorspeld is zo onzeker als maar kan...
Nee EC laat telkens dezelfde kaarten zien, zodadelijk update.
meteo-onlinevrijdag 25 november 2011 @ 21:31
Update 21h30 adhv de laatste modeluitdraai;
De veranderingen die, zoals hierboven besproken, moeten gaan plaatsvinden worden ook vanavond door de modellen ondersteund. Het Amerikaanse model, althans de operationele uitdraai wil vandaag van kou en sneeuw nog niet veel weten. De andere berekeningen van het model (ensembles) echter wel en laten een overgang zien naar onbestendig en geleidelijk kouder weer met vanaf volgend weekend sneeuw in de Alpen tot onder de 1000 meter.

Het Europese model ECMWF is zijn lijn trouw en doet er zelfs nog een schep bovenop. Vanaf zaterdag wordt het markant kouder en met een hoogtestroming die van west naar noordwest draait wordt maritiem-polaire lucht tegen de Alpen gedrukt. Vooral in de Nord(west)stau van de Alpen kan veel neerslag gaan vallen. Lokaal wordt er tot maandagmiddag 100 mm berekent (zwaartepunt westerse Zwitserse Alpen, (noord)westlijke Franse Alpen >> zie kaart hierboven). Ook de Ardennen en de Duitse Middelgebergten gaan sneeuw krijgen waarbij vooral het Sauerland een dik pak sneeuw kan verwachten (lokaal 50mm). Oostenrijk moet het eerst nog met minder doen. Echter ook daar kan in de Nordstau van bv Ober-÷stereich en het noordelijke Salzburgerland 30 tot 40 mm vallen. De sneeuwvalgrens zakt overal tot in de lagere dalen en het laagland. Mede door het instromen van zeer koude lucht op grotere hoogte (-32įC op 5000 meter) wordt het in de bergen markant kouder en met veel wind onaangenaam koud. Aan de noordkant gaat algemeen 30 tot 40 cm sneeuw vallen, bij gunstige Staueffecten 50 tot 80 cm en lolaal is een meter of meer mogelijk. Kortom prima vooruitzichten. Nu alleen nog hopen dat de ook de volgende dagen deze trend moge worden voortgezet. Geniet nog even van het mooie en zachte Spštherbstwetter nu het nog kan. Fijne avond en tot morgen.

http://bit.ly/t6eV4f

[ Bericht 5% gewijzigd door meteo-online op 26-11-2011 12:13:20 ]
meteo-onlinezaterdag 26 november 2011 @ 11:25
Volgende weekend opkomende sneeuwval Alpen

2611g.jpg

Vanaf woensdag komt een einde aan het al weken durende hogedrukweer. De temperaturen gaan langzaam en naar beneden en het wordt toenemend onbestendig. Vooral in het eerste december weekend kan er in de Alpen sneeuw van betekenis gaan vallen. Zoals al eerder schreef zal de komende dagen veel gaan afhangen van de precieze ligging van de sturende druksystemen en het verloop van de frontalezone. Deze ontwikkelingen zullen de komende dagen nog meerdere malen door de modellen worden aangepast. De kans op een overgang naar onbestendig weer met vanaf zaterdag sneeuw van betekenis in de Alpen lijkt zeer waarschijnlijk. De hoeveelheden sneeuw die gaan vallen zijn sterk afhankelijk van de bovengenoemde factoren. Sneeuwhoeveelheden van 30 tot 50 cm zijn waarschijnlijk, bij gunstige Stau ook nog veel meer. Valt straks alles precies goed (en dat kan maar zo) dan is ook 100 tot 150 cm en lokaal nog meer zeer goed mogelijk!

Meer info en diepgang op http://bit.ly/tVO7EC
#ANONIEMzaterdag 26 november 2011 @ 13:42
Ook opvallend veel sneeuw voor Schotland komende woensdag.

108_23.gif
Fogelzaterdag 26 november 2011 @ 14:28
In Trondheim valt nu de eerste sneeuw op ca 140 meter hoogte. Op 500 meter lag al het een en ander.
meteo-onlinezaterdag 26 november 2011 @ 16:16
Noorwegen:

AfLoVXbCEAEHOAo.jpg
Fogelzaterdag 26 november 2011 @ 16:20
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 november 2011 16:16 schreef meteo-online het volgende:
Noorwegen:

[ afbeelding ]
Wees meer precies. Waar in Noorwegen is dat?
#ANONIEMzaterdag 26 november 2011 @ 16:25
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 november 2011 16:20 schreef Fogel het volgende:

[..]

Wees meer precies. Waar in Noorwegen is dat?
http://nl.webcams.travel/(...)e-Skisenter-Svidalen
#ANONIEMzaterdag 26 november 2011 @ 19:48
Noorwegen raakt besneeuwd

Het heeft lang geduurd, maar de eerste serieuze sneeuwval is gearriveerd in Noorwegen. Een paar stevige lagedrukgebieden zijn daarvan de oorzaak. Deze brachten naast sneeuwval ook regen en stormwinden. Gisteren passeerde ten westen van Noorwegen een depressie, inclusief een randstoring, met een kerndruk van minder dan 945 hPa. Een enorm gevaarte, leidend tot veel overlast. Er zijn in de Noorse kustgebieden heel wat wegen overstroomd, veerdiensten uitgevallen, daken van huizen gewaaid en bomen op de weg terecht gekomen door de rukwinden.

De Noorse kranten staan er vandaag vol van: het ruige weer heeft in een groot deel van het land tot overlast geleid. Nabij de Lofoten heeft storm 'Berit' in de plaats BodÝ het waterpeil tegen de kade tot een recordhoogte gestuwd van 410 cm boven normaal. De laatste keer dat het water zo hoog stond was in 1979. Verder getuigen kranten van huizen en pubs die volliepen met water en er zijn quotes te lezen als: "alles is wit van het schuim, de golven slaan tegen het raam."

De winden gingen op zee zelfs hoger dan stormkracht. Op meerdere plekken op de oceaan ten westen van Noorwegen zijn de winden van het kaliber 'zeer zware storm' tot zelfs 'orkaankracht' gegaan. Het olieplatform Draugen, dat ongeveer op 80 tot 100 meter de wind meet, had gisteravond en afgelopen nacht meerdere uren achtereen doorstaande winden van 63 tot en met 71 knopen. Vanaf 63 knopen (dat is 117 km/uur) spreken we van een orkaan.
Advertentie

De bijbehorende lagedrukgebieden zijn inmiddels langzaam opvullend boven Lapland te vinden, maar de regen en sneeuwval in het binnenland houden voorlopig aan. Die volhardende neerslag hoort bij diverse storingen en volgende lagedrukgebieden die de komende tijd over- dan wel langsschuiven. In Noorwegen is nu dan toch (eindelijk...?) de winter ingevallen.

Webcam toont ons details
Wie de webcamfoto’s naast dit verhaal bekijkt, kan vaststellen dat veel gebieden in Noorwegen wit aan het kleuren zijn. Het gaat dan niet om de regio’s vlakbij zee (zoals bijvoorbeeld Bergen) of in het laagland (zoals bijvoorbeeld Oslo). Daar zijn de temperaturen nog te hoog, met vanmiddag in Oslo temperaturen rond 6 graden en in Bergen maxima van 11 graden. Maar Noorwegen is uitermate bergachtig, bestaat deels ook uit hoogvlakten, en op uitgebreide schaal is het in die hogere gebieden tot sneeuwval gekomen.

Verwachte sneeuwdikte
Websites die sneeuwhoogten doorgeven, hebben tot nu toe vooral het getal nul en vijf moeten gebruiken. Meer dan niks tot 5 centimeter sneeuw lag er tot en met gisteren niet. Ook niet in Geilo of in het Hemsedal, bekende wintersportgebieden die zich in Oost-Noorwegen bevinden. Dat is nu dus aan het veranderen en wie de weersverwachtingen voor Geilo bekijkt, ziet dat de sneeuwval daar voorlopig lange tijd aanhoudt. De temperaturen komen overdag de komende dagen nog wel boven nul en dan krijg je wat natte sneeuw, maar tegen het einde van de komende week blijft het ook ’s middags onder het vriespunt. En ondertussen kan het sneeuwdek dan al wel naar een halve meter zijn aangegroeid.

De meeste neerslag valt in het westen en zuidwesten van Noorwegen. Daar blijft het de hele komende week uitermate nat en windrijk, met op grote schaal regen. In een plaats als Bergen kan er dan op donderdag in totaal makkelijk 150 millimeter zijn gevallen. Bovendien, vanaf eind volgende week lijken de temperaturen ook in de fjorden in West-Noorwegen tot dicht bij nul te raken en zal er ook in Bergen en een kustplaats als Stavanger, steeds vaker sneeuw gaan vallen.

Bronnen: Meteo Consult, The Norway Post, adressa.nl, Dagbladet.no, webcamsinnoorwegen.com,
tomaat52zaterdag 26 november 2011 @ 20:00
http://77.222.181.11:8080(...)pg/video.mjpg&size=1
Daar sneeuwde het net flink hard. _O_
meteo-onlinezondag 27 november 2011 @ 01:13
Zeer goed nieuws voor de Alpen aan de hand van de recente modellen
meteo-onlinezondag 27 november 2011 @ 01:14
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 november 2011 16:20 schreef Fogel het volgende:

[..]

Wees meer precies. Waar in Noorwegen is dat?
Staat bovenaan de kaart ;)
meteo-onlinezondag 27 november 2011 @ 12:28
Sneeuw voor noorden of toch weer zuiden?

6garlj.jpg

Vanaf woensdag rukken depressies met hun storingen verder op richting de Alpen. In het weekend krijgen we te maken met een definitieve weersomslag. Met krachtige westelijke winden wordt het kouder en vooral onbestendig. In Alpen gaat boven de 1000 a 1200 meter 20 tot 40 cm vallen. Geheel afhankelijk van de Stau (Nord(west) of SŁdstau) ook veel meer. De precieze afloop is nog onduidelijk. De komende dagen daarover meer. Fijne zondag en tot morgen.

Lees verder op: http://tinyurl.com/7r67fa8
Fogelzondag 27 november 2011 @ 12:35
quote:
0s.gif Op zondag 27 november 2011 01:14 schreef meteo-online het volgende:

[..]

Staat bovenaan de kaart ;)
Moeilijk te lezen op een klein scherm, en Sogn vind je door het hele land ;)
Voor mij is het ongeveer hetzelfde als een stream vanuit de Kerkstraat en dan zeggen "het regent in Nederland" ;)

Maargoed, inmiddels ligt er in Trondheim een centimeter of 5 sneeuw aan de ene kant van de stad en aan de andere kant ca 10.
Twarezondag 27 november 2011 @ 13:08
quote:
1s.gif Op zondag 27 november 2011 12:35 schreef Fogel het volgende:

[..]

Maargoed, inmiddels ligt er in Trondheim een centimeter of 5 sneeuw aan de ene kant van de stad en aan de andere kant ca 10.
Studeer jij daar aan NTNU? Heb ik ook gezeten namelijk. Alleen toen lag er rond deze tijd al een behoorlijk pak, zeker wel 40-50 cm en was het lekker koud (de hele winter, zelfs in maart nog -20 gemeten :P).
#ANONIEMzondag 27 november 2011 @ 14:13
Sneeuwkaartje laat nu een behoorlijke hoeveelheid sneeuw zien. Schotland lijkt vanaf dinsdag al wat sneeuw te krijgen en in de Alpen gaat het vanaf vrijdag los.

192_24.gif
Frutselzondag 27 november 2011 @ 14:15
zAySFgUdGWPZyiF8-nxDMQgfVpNmZuu8qcTSlfQQLKxw.jpg

Orkaan Berit gaf veel schade in Noorwegen

De orkaan die op vrijdag over de Faroer en Lofoten langs de Noorse kust naar hogere breedten trok heeft flink huisgehouden. Er is tientallen miljoenen schade (Noorse Kronen). Voornamelijk betreft het schade die aan de kust ontstond aan plezierjachten en recreatiewoningen en andere objecten dicht bij de kust. Er werd een recordhoge waterstand bereikt op veel plaatsen, door de combinatie springvloed en stormkracht.

c6TgOKJ6naaklsskCJSq0guHDQWlvBJu34tlL721WrrA.jpg
Fogelzondag 27 november 2011 @ 14:31
quote:
0s.gif Op zondag 27 november 2011 13:08 schreef Tware het volgende:

[..]

Studeer jij daar aan NTNU? Heb ik ook gezeten namelijk. Alleen toen lag er rond deze tijd al een behoorlijk pak, zeker wel 40-50 cm en was het lekker koud (de hele winter, zelfs in maart nog -20 gemeten :P).
Ben aan het promoveren daar, maar ik woonde er al jaren voordat ik daarmee begon.
#ANONIEMzondag 27 november 2011 @ 19:12
In polen hebben ze een code rood waarschuwing uitgegeven voor de wind en kustbedreiging.
Windstoten kunnen oplopen tot 130 km/uur

http://www.meteoalarm.eu/index3.php?area=PL004&day=0&lang=ne_NL
#ANONIEMmaandag 28 november 2011 @ 13:18
Dit begint er meer op te lijken in Europa. Dinsdagavond begint het volgens deze run van GFS te sneeuwen in Schotland. Vanaf komende vrijdag lijkt er nu echt sneeuw te gaan vallen in de Alpen en volgende week is er een kans dat de eerste sneeuw in Duitsland, Polen en misschien wel Nederland gaat vallen.

sneeuw.gif
tomme6maandag 28 november 2011 @ 19:37
Dat begint er al meer op te lijken!
Voor Saas Fee zijn de verwachtingen elke dag anders volgens weer.nl
Wat zijn nou een beetje realistische verwachtingen?
tomaat52maandag 28 november 2011 @ 19:45
Het vriest niet eens. :(
Cootzdinsdag 29 november 2011 @ 14:52
En als ik de weerberichten van "ons skigebied" lees in Oostenrijk wordt al die verwachte sneeuw toch weer een beetje verder naar de toekomst geschoven. Het lijkt nog wel in ieder geval tot het weekend droog te blijven. Komt weinig terecht van de voorspelde sneeuw in Schotland als ik daar even op google (13 graden en regen).

Ik heb verder geen verstand van die modellen en kaartjes en weet ze ook niet te vinden, dus ben benieuwd wat de kenners er van zeggen.

Gelukkig hebben ze in de Alpen de sneeuwkanonnen aan staan ;)
tomme6dinsdag 29 november 2011 @ 18:38
Inderdaad ja, het lijkt wel alsof het elke week weer opschuift!
#ANONIEMzaterdag 3 december 2011 @ 09:48
Vanaf volgende week gaat er eindelijk sneeuw vallen in grote delen van Europa. Nu ligt er sneeuw in Scandinavie en Schotland... op 10 december ziet het er ongeveer zo uit volgens GFS..

106zzlt.gif

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 03-12-2011 09:49:01 ]
Blikmaandag 5 december 2011 @ 08:21
De eerste sneeuw in de Alpen is in ieder geval gevallen vandaag
Frutselwoensdag 7 december 2011 @ 13:46
quote:
Snow at Last for Alps Ski Slopes
Snow has dusted the Alps since the weekend, giving hope of better times among ski resort operators.

Latest snowfall was up to 30 cm, or 12 inches, at Courcheval, France, and at Samnaun, Switzerland, the Daily Mail website said on Tuesday. Other slopes had much less snow.

The start of the ski season has been tough, as many slopes remained bare of snow as of last week. Parts of Europe, including the Alps, had the driest November since records began, according to multiple reports.

Some resorts opened a few runs by making snow. Others have had to put off opening, awaiting favorable weather.

As of Tuesday, only nine of 12 resorts in France had opened, according to the Daily Mail. World Cup alpine races slated for Dec. 10 at Val d'Isere, France, had to be canceled, euronews.net said.

One hotel operator in Austria went so far as to hire 15 chimney sweeps to say prayers for snow in a special "good luck" ceremony.

Forecasters at AccuWeather.com believe that significant additional snow will fall in much of the Alps through early Thursday. Some resorts will get between 20 and 40 cm (about 8 to 16 inches) of new snow
Frutseldonderdag 8 december 2011 @ 10:19
quote:
Major winter storm for NorthWestern Europe
High winds, slashing rain and heavy snow will whip areas of Northwestern Europe from the United Kingdom to Scandinavia on Thursday and Friday.

Travel by road, rail, sea and air will be subject to delay or cancelation.

The worst of the storm will target northern and central UK, along with the nearby Irish Republic, on Thursday into Friday night.

Wind speeds of 40 to 60 mph (about 65-95 km/h) will be reached in many areas, and winds may top 75 mph (120 km/h) at sea and over hills.

Heavy, wind-blown snow will cover higher ground in Scotland, where open areas of the Highlands could get a blizzard. Snow will also lay over hills of Ireland to northern England.

Thursday night and Friday, the storm center will shift east to Scandinavia. At this time, the highest winds on land will target coastal areas of Denmark, southern Sweden, northern Germany and Netherlands.

Heavy snow will blanket much of eastern Norway with upwards of 1 foot (30 cm) burying Oslo. Heavy snow will reach into western Sweden.
Frutselvrijdag 9 december 2011 @ 13:59
quote:
Storm treft Schotland
Een zware storm heeft donderdag voor flinke overlast gezorgd in Schotland. Treinen reden niet, veerboten bleven aan de wal en bruggen waren gesloten. In de Schotse hoogvlakte bereikte de wind snelheden van meer dan 240 kilometer per uur. Het meteorologisch bureau had het zwaarst mogelijke weeralarm afgegeven.

De overheid sloot duizenden scholen. Mensen werd ook gevraagd niet met de auto op pad te gaan door centrale delen van Schotland. ''Mensen lopen aanzienlijke risico's als ze gaan reizen in deze omstandigheden'', zei chef Allan Moffet van de politie van Midden-Schotland.

Duizenden huishoudens kwamen zonder stroom te zitten. Energiebedrijf Scottish Hydro probeerde de stroomkabels te repareren, maar voor de monteurs was het erg gevaarlijk om de masten te beklimmen tijdens de storm.

Verkeersongelukken
Op enkele plaatsen in Schotland traden rivieren buiten hun oevers. In het hele land waren verkeersongelukken door de wind en werden vrachtwagens omvergeblazen, maar voor zover bekend vielen daarbij geen doden of zwaargewonden.

Ook het noorden van Engeland had last van het weer.

Vanavond bevindt de kern van de stormdepressie zich boven het noorden van de Noordzee met een kerndruk van iets onder de 960 hPa. Vanavond staat ook in het kustgebied van ons land een westerstorm. De komende uren gaat het koufront passeren met een actieve buienlijn, daarbij zijn zeer zware windstoten mogelijk.
Frutselvrijdag 9 december 2011 @ 14:17
Frutselmaandag 12 december 2011 @ 16:51
Wel leuk om te zien dit :Y

Frutselwoensdag 14 december 2011 @ 21:29
Bron: Accuweather

quote:
Record wave of the Irish coast
A record-high wave has been measured off the Irish coast near the height of a severe North Atlantic storm.

The height of Tuesday's monster wave was pegged at 20.4 meters, or 67 feet, the BBC said late Tuesday. The wave was measured by a sensor located off Donegal in the northern Republic of Ireland.

The instigating storm center was skirting northern Ireland, making its way toward northern Scotland, at the time the giant wave was recorded.

Some of the mighty waves heaped up at sea by Tuesday's gale also found their way to the Irish coast, such as the one captured on this video from Mullaghmore, in County Sligo.
Frutseldonderdag 15 december 2011 @ 10:25
quote:
British Met Office warns for snow and icy
The Met Office has issued severe weather warnings of icy conditions across southern areas, as a new cold snap is expected to last for days.

Treacherous ice and snow are set to cause difficulties today and tomorrow for thousands previously affected by buffeting winds.

Another storm is heading towards Britain, which is due to bring more nasty weather this evening. Last week, Scotland was battered by winds of up to 165mph.

The new storm will move along the south coast of England, bringing winds of up to 70mph overnight, but could move further north, affecting more of the south of England, forecasters warned.

Wales and central England could see snow from the early hours of Friday morning, possibly settling even at low levels, and up to 4in on higher ground.

Britain will stay in the grip of the big freeze - the Met Office said colder-than-average temperatures are set to continue throughout the weekend.

It has issued warnings of icy weather for Saturday and Sunday, and conditions are only predicted to improve on Monday.

Forecaster Anthony Astbury said: "The unsettled weather over the next few days could bring a range of hazards across the country, from snow and ice to heavy rain and strong winds.

"We're working closely with Government agencies and the resilience community to keep them up to date with the latest information.

"We'd advise the public to regularly check our latest forecasts and warnings to stay up-to-date with the situation."
BillyBeflapmaandag 19 december 2011 @ 17:07
In de Alpen ligt er nu flink wat sneeuw. Volgende week wordt volgens weer.nl en weeronline.nl mooi, maar vanaf 1 januari voorspellen ze weer slecht weer.

Waar haalt iedereen trouwens die mooie kaarten toch vandaan?
Ik zou wel eens een pluim voor de komende 2 weken willen zien van Damuls (Oostenrijk) ivm wintersport.
Blikmaandag 19 december 2011 @ 17:48
quote:
0s.gif Op maandag 19 december 2011 17:07 schreef BillyBeflap het volgende:
In de Alpen ligt er nu flink wat sneeuw. Volgende week wordt volgens weer.nl en weeronline.nl mooi, maar vanaf 1 januari voorspellen ze weer slecht weer.

Waar haalt iedereen trouwens die mooie kaarten toch vandaan?
Ik zou wel eens een pluim voor de komende 2 weken willen zien van Damuls (Oostenrijk) ivm wintersport.
1 januari, mijn hemel

ze kunnen het weerbericht voor de kerst nog niet eens fatsoenlijk voorspellen, laat staan voor 1 januari. Voor de bergen is het daarbij nog een factor x onvoorspelbaarder, veel meer factoren die een belangrijke rol spelen
BillyBeflapdinsdag 27 december 2011 @ 20:52
quote:
0s.gif Op maandag 19 december 2011 17:48 schreef Blik het volgende:

[..]

1 januari, mijn hemel

ze kunnen het weerbericht voor de kerst nog niet eens fatsoenlijk voorspellen, laat staan voor 1 januari. Voor de bergen is het daarbij nog een factor x onvoorspelbaarder, veel meer factoren die een belangrijke rol spelen
Nu is het toch wel duidelijker, het wordt: sneeuw sneeuw sneeuw!
Had toch gehoopt op zon aangezien er al 2 meter sneeuw ligt ;(
Frutselzaterdag 31 december 2011 @ 14:53
quote:
Verkeerschaos in de Alpen
De sneeuw die zo lang uitbleef in de Alpen, valt nu met bakken uit de hemel. Automobielorganisatie VAB waarschuwt dan ook voor mogelijke verkeersproblemen, vooral in de Franse Alpen. De Mont-Blanctunnel, die Frankrijk met ItaliŽ verbindt, is vandaag gesloten voor alle verkeer.

Volgens Franse weerdiensten heerst er door de grote sneeuwval lawinegevaar. Hierdoor worden kleinere wegen en passen richting de skioorden tijdelijk afgesloten. Het gaat volgens de VAB om de gebieden rond Chamonix en Albertville.

De Mont-Blanctunnel zal ten vroegste morgenochtend opnieuw gebruikt kunnen worden. Het regionale verkeerscentrum raadt automobilisten met bestemming ItaliŽ aan om via de Frťjustunnel naar Turijn en Milaan te rijden.

Voor vandaag wordt nog meer sneeuw verwacht en dat vergroot de kans op hinder. Ook in Zwitserland en Oostenrijk is er sprake van hevige sneeuwval. Sneeuwruimers werken intussen dag en nacht om de wegen enigszins vrij te houden.

De VAB raadt vakantiegangers die richting Alpen rijden aan om sneeuwkettingen of toch zeker winterbanden te gebruiken. (kve)
Frutselvrijdag 6 januari 2012 @ 11:21
Rmwrf7219.png

Nog veeeeeel meer sneeuw voor de wintersport gebieden :o
admiraal_anaalvrijdag 6 januari 2012 @ 11:25
Zolang er half april ook nog maar genoeg ligt in Val Thorens :D
Frutselvrijdag 6 januari 2012 @ 11:28
quote:
Toeristen vast in wintersportverblijven
De zware storm is na eerst bij ons in de lage landen en Duitsland te hebben huisgehouden gisteren doorgetrokken naar de Alpen en veroorzaakt ook daar de nodige ellende. Als gevolg van de storm en de forse sneeuwval zitten heel wat wintersporters vast in hun hotels in de diverse wintersportplaatsen, zoals onder meer in het Franse Les Menuires en in Val Thorens.

Door stormschade aan het elektriciteitsnetwerk zitten zo'n 20.000 gezinnen in de Franse Alpen zonder elektriciteit. En bovendien zijn tientallen wegen door omgewaaide bomen en lawines geblokkeerd. Maar ook op een aantal plaatsen in de Zwitserse Alpen is de toestand kritiek, evenals in Oostenrijk waar ook duizenden gezinnen zonder elektriciteit zitten.

De Alpenlanden kampen vrijdag opnieuw met forse sneeuwval. Toeristen in de wintersportgebieden kunnen daardoor hinder ondervinden als zij in dat gebied met de auto op pad gaan of naar huis willen. Dat meldde een woordvoerster van de verkeersinformatie van de ANWB.

In de Franse Alpen zat vlak onder de Col du Lautaret tussen Grenoble en BrianÁon een bus met bijna vijftig kinderen geruime tijd vast omdat de chauffeur op onverantwoordelijke wijze zonder sneeuwkettingen de col wel dacht te kunnen nemen. Dankzij een in allerijl opgezette reddingsoperatie zijn de kinderen in veiligheid gebracht en inmiddels is de col voor alle verkeer gesloten. Dit omdat er daar op een aantal plaatsen ook maar liefst 1,2 meter sneeuw is gevallen. Het lawinegevaar wordt bovendien door de stormwind aanzienlijk vergroot.

Orkaankracht

Hoe krachtig de storm is blijkt wel uit het volgende: bij metingen in de Zwitserse Alpen werd een windsnelheid van maximaal 270 km/u gemeten, dat was net geen record. Het ziet er bovendien naar uit dat de sneeuwchaos nog wel een tijdje aan zal houden, want voor veel wintersportplaatsen is het hoogste lawinealarm afgekondigd, omdat er naar verwachting de komende 24 uur nog meer sneeuw in het getroffen gebied zal blijven vallen.

Duizenden noodgedwongen vast

Door omgewaaide bomen zijn tientallen wegen in het gebied geblokkeerd, waardoor duizenden wintersporters noodgedwongen vastzitten in hun hotels en appartementen in de skistations. Zo is onder meer Les Menuires door enorme lawines op de toegangswegen van de buitenwereld afgesloten. Een van deze lawines blokkeert de weg met een sneeuwmuur van vier meter hoog. Ook zouden er enkele auto's onder sneeuw bedolven zijn geraakt, maar daarbij zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen. Ook in het hooggelegen Val Thorens zitten de wintersporters hopeloos vast.

Ook chaos in Zwitserland

Ook in Zwitserland is de toestand chaotisch. Daar werd dus gisteren op de Aletschgletsjer een windsnelheid van maar liefst 270 km/u (orkaankracht) genoteerd. Het Zwitserse record blijft met 285 km/u staan voor de Jungfrau, waar deze snelheid destijds in 1990 werd gemeten. Omdat er in Zwitserland boven de 1.500 meter ook tot maximaal een meter sneeuw gevallen is, is het lawinegevaar ook hier enorm groot en zijn er al flink wat wegen geblokkeerd: onder meer tussen GŲschenen en Andermatt, Niederwald en Hospental, Nštschen en Dieni en Herbriggen en Randa. De befaamde Glacier Express wordt wegens lawinegevaar omgeleid via ZŁrich en Bern.

Ook schade in Oostenrijk

Ook de wintersportgebieden in Oostenrijk bleven niet gespaard door het natuurgeweld. Zo zitten in Noord-Tirol enkele duizenden gezinnen zonder elektriciteit nadat de storm met orkaankracht er forse vernielingen aan de stroommasten en dergelijke had aangericht. Inmiddels is het voeren van sneeuwkettingen op de bergwegen verplicht. En in een aantal skigebieden waaronder Arlberg zijn de skiliften geblokkeerd.
#ANONIEMzaterdag 7 januari 2012 @ 10:33
Sneeuw blokkeert wintersportdorpen

In Oostenrijk veroorzaakt zware sneeuwval al dagen problemen. Lokale wegen in het westen van het land zijn afgesloten waardoor wintersporters in skidorpen ingesloten zitten. Ook het treinverkeer in het westen ligt plat.

Volgens de ANWB en de Oostenrijkse wegenwacht kunnen zo'n 20.000 toeristen in onder meer Vorarlberg en Tirol niet naar huis. SkiŽn kan ook in veel dorpen niet niet, omdat de pistes dicht zijn vanwege lawinegevaar.

De wegen naar en vanaf de Oostenrijkse skigebieden SŲlden en GaltŁr zijn sinds zaterdagochtend weer begaanbaar.

Frankrijk
In Frankrijk zijn de grootste problemen met de sneeuw voorbij. De toegangswegen naar skigebieden als Val Thorens zijn weer open.

nos
pininezaterdag 7 januari 2012 @ 12:37
in het oostenrijkse Weissensee waar men altijd de alternatieve elfstedentocht rijdt is het warmer dan normaal en misschien kampt men daar ook wel met sneeuwoverlast, zou de tocht zelfs daar niet doorgaan door deze uitzonderlijke winter ? http://www.weer.nl/wereld(...)1899/weissensee.html
#ANONIEMzaterdag 7 januari 2012 @ 14:16
Wegen wintersportwegen weer vrij

In het westen van Oostenrijk zijn de toegangswegen naar veel wintersportplaatsen weer opengegaan. Door de zware sneeuwval zaten zo'n 20.000 toeristen vast in onder meer Vorarlberg en Tirol.

Vanwege lawinegevaar waren ook de skipistes niet open. Volgens de ANWB gaat het in de loop van de middag weer flink sneeuwen in Oostenrijk. Er kan zeker een meter sneeuw vallen.

In Frankrijk waren de grootste sneeuwproblemen eerder al voorbij. De toegangswegen naar skigebieden als Val Thorens zijn weer open.

nos
INViCTuSzaterdag 7 januari 2012 @ 16:12
Doe dat hier ook is dan... :) hier een paar foto's

http://www.wetteronline.d(...)sen_in_den_Alpen.htm
admiraal_anaalzaterdag 7 januari 2012 @ 23:25
387909_3044560834010_1262803021_33533893_780194011_n.jpg

Val Thorens :D en wij hebben op de 1e verdieping geboekt :D
Alleen zal er niet zoveel liggen waarschijnlijk in April ;(
Klonkzondag 8 januari 2012 @ 08:01
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 januari 2012 23:25 schreef admiraal_anaal het volgende:
[ afbeelding ]

Val Thorens :D en wij hebben op de 1e verdieping geboekt :D
Alleen zal er niet zoveel liggen waarschijnlijk in April ;(
Kan in dit geval alleen maar voordelen hebben denk ik :+
#ANONIEMzondag 8 januari 2012 @ 09:45
Lange termijn ziet er goed uit.

jkwo5k.png
INViCTuSzondag 8 januari 2012 @ 17:12
Begin van winterweer?
Volgens de hoofdberekening van zondag 8 januari 01 uur zien we op vrijdag het eerdervermelde hogedrukgebied uitbouwen in noordelijke richting; het heeft tegen die tijd een uitloper oftewel rug die zich tot omgeving IJsland uitstrekt. Samen met een depressie boven West-Rusland komt hierdoor in Nederland een noordelijke stroming op gang waarmee geleidelijk koudere lucht wordt aangevoerd, maar deze strijkt wel over de relatief warme Noordzee. Dit werkt enkele buien in de hand en mogelijk zit er dan al wat winterse neerslag bij met ook een afkoelende bovenlucht, terwijl de middagtemperatuur aan het aardoppervlak nog flink boven nul uitkomt.

In de loop van het weekend van 14/15 januari trekt de rug van hoge luchtdruk vervolgens naar ScandinaviŽ toe en krijgt verbinding met een hogedrukgebied waarvan het centrum bij Nova Zemba ligt. Als dit zo uitkomt, kan de wind bij ons pardoes draaien naar het noordoosten tot oosten en begint vrieskou vanuit Oost-Europa naar het westen te kruipen..... Het is een ontwikkeling die de winter (eindelijk) eens een andere wending zal geven. Maar voorlopig blijft het bij een ontwikkeling die alleen op de toekomstige weerkaarten aanwezig is en bovendien (nog) niet breed wordt gedragen door de meerderheid van de computerberekeningen van het ECMWF. Virtueel dus.
Frutselmaandag 9 januari 2012 @ 12:24
quote:
Skigebieden in Tirol opnieuw afgesneden van buitenwereld
De Oostenrijkse wintersportgebieden in Tirol hebben vandaag opnieuw te kampen met zware sneeuwval, waardoor het verkeer grote hinder ondervindt. Twee bekende skioorden in de Oostenrijkse Alpen, Ischgl en GaltŁr, zijn volledig ingesneeuwd. Dat heeft het lokale toerismebureau gemeld.

Door de overvloedige sneeuwval zijn verschillende wegen dicht vanwege lawinegevaar. De meeste vakantiegangers waren echter gewaarschuwd. Het merendeel van hen reisde dan ook gelukkig gisteren al af.

Ook in hogere delen van Beieren en het Zwarte Woud in Duitsland heeft het vannacht veel bijgesneeuwd. In de Franse Alpen is er geen probleem, maar in de Savoie, Haute-Savoie en IsŤre geldt dan weer een verhoogd lawinegevaar
Frutselmaandag 9 januari 2012 @ 12:26
quote:
Ook Vorarlberg afgesneden van buitenwereld
Vorarlberg, een regio in het westen van Oostenrijk, is maandag volledig afgesneden van de buitenwereld na zware sneeuwval. Tunnels en wegen zijn geblokkeerd, en er bestaat een ernstig risico op lawines.

Het heeft vier dagen gesneeuwd in Vorarlberg. Er ligt een laag van twee tot drie meter dik. Bomen zijn omgevallen en blokkeren de Arlbergtunnel, de belangrijkste verbinding tussen Oostenrijk en
Zwitserland. Skistations zoals Lech en Zuers zijn volledig geÔsoleerd, aldus de lokale autoriteiten. Er rijden ook geen treinen.
Frutselmaandag 9 januari 2012 @ 13:20
quote:
Sneeuwchaos in Oostenrijkse Alpen

WENEN - Metershoge sneeuwbergen hebben maandag meerdere plaatsen in Oostenrijk van de buitenwereld afgesloten.

Vooral de regio Vorarlberg bij Zwitserland is geÔsoleerd. Zowel auto's als treinen kunnen niet verder.

Ook in Salzburg en Tirol zijn meerdere gebieden niet te bereiken. ''Een uitzonderlijke situatie'', zei de burgemeester van Lech am Arlberg, dat vaker van de omgeving is afgesloten.

Het lawinegevaar is gestegen tot het vierde van de vijf niveaus. Maandag wordt nog meer sneeuw verwacht, terwijl er ook een stormachtige wind over de Alpen waait.
INViCTuSmaandag 9 januari 2012 @ 19:18
Vertaald uit het duits en er zitten wel wat fouten in maar je begrijpt het wel ;)

Sneeuw in de Alpen records

Zugspitze bijna vier meter sneeuw
Zes weken geleden, dus weinig sneeuw zo onlangs bijna 60 jaar geleden op de Zugspitze met slechts 19 cm was. Vandaag, de meest krachtige sneeuwbedekking voor een eerste derde van januari er momenteel 380 centimeter voor 30 jaar is. Omwille van aanhoudende sneeuwval zal de sneeuwbedekking groeien tot morgen zelfs over de vier meter merk. Record sneeuw niveaus zijn gemeld uit diepere gebieden van de Alpen: de achterkant hoogste januari snowcover maken sinds het begin van de 70-serie is gelegen in delen van de Oost-Zwitserland.

Na dagen van zware sneeuwval, aan de noordelijke Alpen in de sneeuw gootsteen
Sinds donderdag viel meer dan een meter sneeuw als hier in het Salzburger Land. In de Oostenrijkse Arlbergregion, geconcentreerd zelfs meer dan twee meter verse sneeuw uit de hemel kwam in de laatste vier dagen.

Dus, nu vaak meer sneeuw dan in januari van het jaar van de beruchte lawine winter is in de noordelijke Alpen in 1999. Op dat moment zodat katastrofisch hoeveelheden sneeuw was gevallen alleen in februari, talrijke, verwoestende lawines zijn gerezen. De huidige algemene weersituatie is echter vrij gelijkaardig aan de dat zo uiterst besneeuwde februari als het beweegt matigt temperatuur niveau iets, die vergezeld gaan van hoogte zelfs met opgeslagen dooi fasen tot 1200 meter.
In de sneeuwstorm viel de weergave deels op een paar meter
Als de weergave in de sneeuw terug gaat tot bijna nul, is het ook een zogenaamde "witte uit". Afbeeldingsbron: Michael Wienke.
dailytopicsImage_20120109_sn_01_478x269.jpg

De dus zware sneeuwval werden veroorzaakt door de passage van orkaan dieptepunten "Andrea" afgelopen donderdag. Het is afgeleid van het noordwesten met stormachtige wind de stroom zeer vochtige luchtmassa een, dat nieuwe weer fronten tegen de bergen in snel achter elkaar. Hun Wolkenmassen zijn bijna geperst op de Alpine ridge, waar de focus weer activiteit is nu langzaam naar het oosten verschuift. Meedogenloze, rijke regenval zijn gevolg van een dergelijke constellatie en, omdat zij zullen vallen als sneeuw, groot gevaar van lawines.
Sneeuw in de Alpen

Voor de volgende paar dagen is ten minste een tijdelijke versoepeling in zicht, omdat uit het westen breidt een hoog tot aan de Alpen. Maar voor de vrijdag nieuwe weer fronten punt, duwen opnieuw klam luchtmassa tegen de Alpen. Meer zware sneeuwval zijn dus al voorgeprogrammeerd en de lawine risico weer naar het weekend moet versterken.

Foto's

http://www.wetteronline.d(...)sen_in_den_Alpen.htm
Jojokemaandag 9 januari 2012 @ 20:02
quote:
2s.gif Op zondag 8 januari 2012 09:45 schreef aloa het volgende:
Lange termijn ziet er goed uit.

[ afbeelding ]
Ah mooi, eindelijk winter?!
Frutseldinsdag 10 januari 2012 @ 11:15
quote:
In 30 jaar niet zoveel sneeuw in Oostenrijk
SALZBURG - Door de extreme sneeuwval zijn meerdere plaatsen in Oostenrijk nog afgesloten van de buitenwereld. Op sommige plaatsen is in 30 jaar niet zoveel sneeuw gevallen. In Lech en ZŁrs waren maandag al 12.000 tot 13.000 bewoners en toeristen ingesneeuwd, aldus media. Enkele spoorlijnen zijn geblokkeerd.

Het lawinegevaar is wel iets afgenomen, meldde het Oostenrijkse persbureau APA dinsdag. Het alarmniveau is verlaagd naar de derde van vijf schalen.

De weg tussen Tirol naar Vorarlberg is weer vrij dankzij een helikopter. Zo'n 40 bomen waren topzwaar geworden door de sneeuw en dreigden op de weg te vallen. De helikopter hing naast de bomen en blies met rotorwind de sneeuw van de takken. Enkele spoorlijnen zijn nog geblokkeerd door sneeuwhopen.

Voor wintersporters is de vele sneeuw een buitenkansje, maar ook riskant. In het skigebied Axamer Litzum wordt al dagen gezocht naar een 15-jarige skiŽr, die sinds zaterdag is vermist. Op de Mont Blanc in de Franse Alpen wordt een Russisch paar vermist. Zij waren 30 december begonnen met een klim, ondanks waarschuwingen.
Frutseldinsdag 10 januari 2012 @ 11:21
album_large_4556165.jpg

album_large_4556162.jpg

album_large_4556194.jpg

album_large_4556163.jpg

album_large_4556160.jpg

Bizar zeg..metershoge sneeuw :D
Dat die daken het houden... zou hier wel anders zijn volgens mij

En vraag me nog altijd af: ooit moet die sneeuw weer smelten... en dan?
Weliswaar vervangt de sneeuw eventuele regen maar het lijkt wel erg veel sneeuw nu.. benieuwd hoe dat dan in de rivieren gaat.
Rykerdinsdag 10 januari 2012 @ 11:41
:{w Sorry de maas is al vol, zoek maar een andere rivier voor je smeltwater...

(als er langere natte periodes zijn, komen er ook langere droge periodes... is zeg opslaan in bassins of nu het nog "massief" is transporteren naar Griekenland en Cyprus waar het water zo goed als op is...)

m1fz48tah0wc_700.jpg
m1fz48ta53vx_700.jpg
Sneeuw kettingen doen weinig als je eerst door een muur van sneeuw moet..
sneeuw-alpen.jpeg
Frutseldinsdag 10 januari 2012 @ 11:42
quote:
Oostenrijk: Regionaal zwaarste sneeuwval in 60 jaar

In sommige delen van West-Oostenrijk is in 30 jaar niet meer zoveel sneeuw gevallen: in Nauders en GaltŁr was sprake van de zwaarste sneeuwval in 60 jaar. In Hochfilzen, gelegen op 1000 meter hoogte, viel van 5 tot 9 januari 216 centimeter ‘verse sneeuw’. In Langen/Arlberg, 1260 meter hoogte, lag maandagochtend 216 cm: de laatste keer dat er in januari meer sneeuw lag was in 1981. Toen 260 cm en het januarirecord dateert uit 1968 met 330 cm. In het Zwitserse Klosters werd maandag met 170 cm het dikste sneeuwtapijt voor de eerste helft van januari sinds tenminste 1946 geregistreerd.

Een ooggetuigenverslag ontving ik van familie de Vries uit het zwaar getroffen gebied rond Sankt Anton am Arlberg: “Sind 1990 hebben wij een sta-caravan in Pettneu, 5 kilometer van Sankt Anton am Arlberg. Momenteel verblijf ik daar en kan letterlijk geen kant meer op. Alle wegen zijn geblokkeerd onder andere Flexenpas (1700m), Arlbergpas (1800m), S16 Arlbergschnellstrasse en zelfs de Arlbergtunnel (16 km lang) is afgesloten. Ook alle lokale wegen zijn ‘gesperrt’ waaronder de L68 Pettneu Flirsch en de B197. Stuben, Lech en Zurs, Sankt Anton en Pettneu zijn van de buitenwereld afgesloten. In al die jaren hebben wij nog nooit zoveel sneeuw gehad. Sneeuwhoogte Sankt Anton: dal 200cm, berg (Galzig 2185) let wel 545 cm!! Afgelopen nacht weer zware sneeuwval met als gevolg 70cm neuschnee. Onze caravan is inmiddels niet meer te zien en elke dag het dak op om sneeuw te ruimen”. Tot zover het verslag van familie de Vries.
junkiexpdinsdag 10 januari 2012 @ 15:00
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 januari 2012 11:15 schreef Frutsel het volgende:

[..]

quote:
De weg tussen Tirol naar Vorarlberg is weer vrij dankzij een helikopter. Zo'n 40 bomen waren topzwaar geworden door de sneeuw en dreigden op de weg te vallen. De helikopter hing naast de bomen en blies met rotorwind de sneeuw van de takken.
Geweldig verzonnen, zou hier een filmpje van zijn?

Het kan ook met dieren :D

DoorgestokenKaartdinsdag 10 januari 2012 @ 18:42
quote:
2s.gif Op dinsdag 10 januari 2012 15:00 schreef junkiexp het volgende:

[..]

[..]

Geweldig verzonnen, zou hier een filmpje van zijn?

Het kan ook met dieren :D

ImfqSjyvg2AUY69RduNU276Ow28Q3mwC48RXhqtE6lpfwHAPsWL8iIFZyFi2XKayHEj.jpg
tomaat52dinsdag 10 januari 2012 @ 18:45
Men, wat een foto's zeg.. O+ O+
Rykerwoensdag 11 januari 2012 @ 06:33
foto68326_500x334.jpg

Kunnen ze bij de NS en Protrail nog iets van leren..
klosters_9jan12_500x375.jpg
Als je bij deze link links de sneeuw hoogtes ziet...WTF... Zodra de dooi in komt word het daar echt gevaarlijk...De Witte dood staat op de loer..

http://winter.buienradar.nl/winterweersverwachting.aspx

Waarom krijgen wij daar niet een fractie van... :'(

A strong winter storm paralyzes Austria

15,000 tourists were left stranded as transportation came to a halt


201218103553912580_20.jpg

A snowplow cleans a closed snow-covered road after a heavy snow fall [AFP]

Since this past Thursday, Austria has been reeling in the aftermath of a major winter snow storm.

Heavier than average snow and high winds have closed highways and railroads across the country, while leaving several thousand homes without power.

With ski lifts closed as well, approximately 15,000 winter tourists were trapped with little to do in the resorts of Lech Zurs Stuben and Gargellen.

On Saturday a military helicopter safely rescued 52 people who had been stranded for two days at a mountain refuge in Vorarlbergat.

Since the early weekend, some access roads have been reopened, but they have been quickly jammed with the surge of travelers trying to leave.

The avalanche threat continues and has also been raised to hazard level 4, out of a possible 5, across many parts of the country as potentially another 30cm of snow is expected to fall in the next few days.

Heavy snow is now moving into the southeastern parts of Europe where even the southern coast of Turkey could see 20cm by midweek.

[ Bericht 50% gewijzigd door Ryker op 11-01-2012 06:48:28 ]
tomaat52woensdag 11 januari 2012 @ 07:33
_O_
INViCTuSwoensdag 11 januari 2012 @ 20:17
Boh, wat een mooie foto's van het besneeuwde landschap > http://forum.wetteronline.de/showthread.php?t=78835
Frutseldonderdag 12 januari 2012 @ 10:06
media_xl_4560287.jpg

quote:
Verkeer verloopt vlotter, maar nog niet overal
Het verkeer in het westen van Oostenrijk verloopt weer vlotter, maar sommige skistations zijn nog altijd van de buitenwereld afgesloten als gevolg van de hevige sneeuwval van de voorbije dagen. Dat heeft de overheid in Oostenrijk meegedeeld. De plaatsen Ischgl en GaltŁr, in Tirol, zijn nog altijd niet bereikbaar. De belangrijkste weg in de vallei is afgesloten voor het verkeer.

Omvallende bomen en lawinegevaar hebben meer in het oosten, in de provincies Salzburg en Stiermarken, gezorgd voor een onderbreking van het weg- en spoorverkeer. Ook daar zijn verschillende dorpen nog altijd afgesloten. Het risico op sneeuwlawines wordt in de gebieden Voralberg, Tirol en Salzburg ingeschat op drie, op een schaal van vijf. De toestand is er sinds het weekend op vooruit gegaan, aldus de overheid.
DoorgestokenKaartdonderdag 12 januari 2012 @ 10:44
KAISERWETTER!
WeerServiesvrijdag 13 januari 2012 @ 21:24
UPdate winterverwachting: 13 januari 2012

Vlees noch vis,... De afgelopen runs van de diverse weermodellen zetten menig winterliefhebbers op een verkeerd spoor. Althans volgens het Amerikaanse weermodel. Recent is er omtrent dit weermodel een discussie ontstaan over de betrouwbaarheid, want het lijkt een fout te maken in de berekeningen waardoor de outputgegevens niet de werkelijkheid weerspiegelen. Het Europese weermodel daarentegen lijkt van gaan wijken te weten in de winterse setting vanaf 16-17 januari 2012.

Onderstaande afbeelding is afkomstig van het Europese weermodel en toont een zeer interessante sneeuwsituatie voor de Lage Landen. Een depressie met koude lucht lijkt zich vanaf 18-19 januari 2012 met ons weer te beÔnvloeden. Aangezien het Amerikaanse weermodel deze set-up niet of nauwelijks oppikt in de weerdata is voorzichtigheid geboden. Doch blijven we de kansen op een winterprik eind januari 2012 rooskleurig inzien.

index.php?action=media;sa=media;in=698;preview

Bron bericht: www.weatherservice.be
Bron kaartjes: meteociel.fr
#ANONIEMmaandag 16 januari 2012 @ 06:24
Brrrrr! Temperatuur daalt tot min 31 graden in Zwitserland

In Zwitserland heeft de winter nu hard toegeslagen. Afgelopen nacht werden de tot nog toe laagste temperaturen van deze winter gemeten.

Het koudst was het in het "trekgat" Glattalp, waar Meteomedia min 31 graden Celsius mat. In het dal op 1.850 meter hoogte in Centraal-Zwitserland is het door de bijzondere situatie vaak extreem koud.

Siberische temperaturen heersten ook in de Alpenvalleien, in het wintersportparadijs Engadin ongeveer min 25 graden. Een heldere sterrenhemel boven grote delen van Zwitserland is verantwoordelijk voor de ijzige temperaturen.

Ook bij ons is het helder, en dat zorgde afgelopen nacht voor lichte vriestemperaturen. De komende dagen blijft het koud maar zonnig.

Elders in de wereld heeft de winter ook hard toegeslagen: in Alaska hebben de inwoners te maken met pakken sneeuw van wel tien meter. Vorige week nog raakten de Franse en Oostenrijkse skigebieden ingesneeuwd. (belga/edp)

http://www.hln.be/hln/nl/(...)in-Zwitserland.dhtml
Frutselmaandag 16 januari 2012 @ 11:22
quote:
Siberische temperaturen in noorden van Griekenland
In het noorden van Griekenland is het bibberen geblazen. Volgens het Grieks meteorologisch instituut is de thermometer in de buurt van het stadje Florina in de nacht van zondag op maandag tot 24 graden onder nul gezakt. Dat is de laagste waarde sinds er daar metingen zijn gestart.

Vanwege de ongebruikelijke kou bleven de scholen dicht. De autoriteiten hebben de bevolking opgeroepen de in ijsbanen veranderde wegen te mijden.

"Het is hier net de Noordpool", zei een leraar uit Florina.

De komende twee dagen blijft het vriezen. Zo zal het kwik vandaag/maandag nog tot maximaal min 13 graden stijgen.

Ook op de noordelijke EgeÔsche eilanden Thassos en Limnos alsmede Agios Efstratios sneeuwde het in de nacht van zondag op maandag.
Dvenmaandag 16 januari 2012 @ 11:30
quote:
0s.gif Op maandag 16 januari 2012 11:22 schreef Frutsel het volgende:

[..]

Ik wilde al reageren met: WTF? Is dat zo ongewoon, -24 in het noorden van Groenland?

Tot ik mijn ogen wat beter opende en las dat het Griekenland is. :') En dat is wel.. Bijzonder ja :D
#ANONIEMmaandag 16 januari 2012 @ 17:28
DIEPVRIES IN DE HOOGVALLEIEN VAN DE ALPEN

Arctische omstandigheden deden zich voor in het Alpengebied. Oliver Oeckerath bericht: “Onder een kraakheldere hemel en boven een flink sneeuwdek werd het in de hoogvalleien van de Beierse Alpen tijdens de afgelopen nacht arctisch koud: Funtensee, gelegen op 1601 meter hoogte in het Nationalpark Berchtesgaden, noteerde een minimumtemperatuur van zowaar -40,4į! (om 8 uur -40,8ļ, jv). Het stationsrecord dateert van 24 december 2001, toen de thermometer -45,9į aanwees. Op 'leefniveau' kwam Spitzingsee uit op -22,8į, gevolgd door Reit im Winkl (-19,9į) en Oberstdorf (-19,6į). Oberstdorf kan actueel bogen op een sneeuwhoogte van 46 cm en op de Zugspitze, de hoogste berg van Duitsland (2962 meter hoogte) ligt zelfs een pak van 3,70 meter. In de Zwitserse regio Oberengadin, kanton GraubŁnden, kelderde het kwik in Samedan (1705 meter) vlakbij Sankt Moritz naar -25,6į. Glattalp, kanton Schwyz, rapporteerde -25,1į, gevolgd door Zuoz met -24,2į en Ulrichen in de gemeente Obergoms (Wallis), waar het boven een sneeuwtapijt van precies 1,50 meter -22,8į werd”. Tot zover het ijskoude verslag van Oliver.

JanVisser
Lemans24dinsdag 17 januari 2012 @ 16:57
quote:
2s.gif Op maandag 16 januari 2012 17:28 schreef aloa het volgende:
DIEPVRIES IN DE HOOGVALLEIEN VAN DE ALPEN

Arctische omstandigheden deden zich voor in het Alpengebied. Oliver Oeckerath bericht: “Onder een kraakheldere hemel en boven een flink sneeuwdek werd het in de hoogvalleien van de Beierse Alpen tijdens de afgelopen nacht arctisch koud: Funtensee, gelegen op 1601 meter hoogte in het Nationalpark Berchtesgaden, noteerde een minimumtemperatuur van zowaar -40,4į! (om 8 uur -40,8ļ, jv). Het stationsrecord dateert van 24 december 2001, toen de thermometer -45,9į aanwees. Op 'leefniveau' kwam Spitzingsee uit op -22,8į, gevolgd door Reit im Winkl (-19,9į) en Oberstdorf (-19,6į). Oberstdorf kan actueel bogen op een sneeuwhoogte van 46 cm en op de Zugspitze, de hoogste berg van Duitsland (2962 meter hoogte) ligt zelfs een pak van 3,70 meter. In de Zwitserse regio Oberengadin, kanton GraubŁnden, kelderde het kwik in Samedan (1705 meter) vlakbij Sankt Moritz naar -25,6į. Glattalp, kanton Schwyz, rapporteerde -25,1į, gevolgd door Zuoz met -24,2į en Ulrichen in de gemeente Obergoms (Wallis), waar het boven een sneeuwtapijt van precies 1,50 meter -22,8į werd”. Tot zover het ijskoude verslag van Oliver.

JanVisser
Stel je voor dat Nederland z'n 2000 meter hoge berg al had gebouwd. Zou er toch een paar meter sneeuw op de top hebben gelegen. Enorme waterval in de lente, dat wel.
INViCTuSdinsdag 17 januari 2012 @ 19:55
Alleen de Alpen moeten het afvoeren via de rivieren, hier kan het rechtstreeks de zee in ;)
Frutselwoensdag 18 januari 2012 @ 12:12
quote:
GRIEKSE KOUDEGOLF DUURT NOG VOORT. ZWARE SNEEUWVAL IN SEATTLE.

door Jan Visser

Ook tijdens de afgelopen nacht zijn op de Balkan zeer, zeer lage temperaturen geregistreerd en dan met name in MacedoniŽ en in ‘Grieks MacedoniŽ’. Net als gisteren werd in het dik besneeuwde Griekse Florina -25,1ļ gemeten. In MacedoniŽ werd het in Bitola -25,2, gisternacht wees de thermometer daar een stand aan van -27,2ļ. De koudegolf begon afgelopen zondag. Toen werd in Florina -19,9 en maandag -24,5ļ gemeten. Zelfs op de eilanden is het pittig koud. Vanochtend bedroeg de minimumtemperatuur op Samos 0,2, Limnos -1,0 en Kerkyra (Corfu) -4,4ļ. In Noord-Europa concentreert de kou zich met name op Noord-Finland en aangrenzend Zweeds Norrland. In het Zweedse Ylinenjšrvi werd het -21,6 en in het Finse Pello -22,8ļ. In Spanje gutsten de regens gisteren van de hemel in het zuidoosten van het land. In Pego werd 64 en in Alcoi 84 mm opgevangen.

Oliver Oeckerath berichtte opnieuw over de kou in Canada en de bijzonder sneeuwsituatie in en rond Seattle: “De felle koudegolf in de Canadese prairiegebieden bereikte gisteren een imposant hoogtepunt met maximumtemperaturen omstreeks -28 graden in steden als Calgary (-27,7), Edmonton (-27,9), Saskatoon ( -27,8) alsmede Lloydminster (-28,1į). Bijzonder ijzig waren de weersomstandigheden in het plaatsje Hendrickson Creek, Alberta, met uitersten tussen 43,0 en -30,8į. Ook in Grande Prairie (-39,7/-31,2į) was het berenkoud en werd om 1 uur vannacht een gevoelstemperatuur van maar liefst -49į gemeten. De norm voor deze tijd van het jaar werd in de provincies Alberta en Saskatchewan met gemiddeld 20 graden onderschreden!
Meer over de sneeuwval in en rond Seattle vind je ook hier -->
Winter in noord Amerika 2011/2012
#ANONIEMzaterdag 21 januari 2012 @ 19:52
Alpen sneeuwen in

SOEST - De zware sneeuwval in de Alpen gaat zeker nog tot woensdag duren. Door een opeenstapeling van storingen vanuit het noordwesten sneeuwt het momenteel onafgebroken aan de noordkant van de Alpen.

Danweer zakt de sneeuwgrens tot in de dalen, danweer stijgt deze iets naar 1200 meter. Gebeurt dat laatste dan gaat de sneeuw in de dalen weer tijdelijk over in regen zoals in Vorarlberg.
Talloze wegen en dorpen zijn van de buitenwereld afgesloten. Volgens Wintersportweerman.nl zal de sneeuwval nog vier dagen onafgebroken doorgaan. Momenteel is er al een halve tot een meter verse sneeuw gevallen en die hoeveelheid komt er de komende dagen nog eens bij.
Medio volgende week klaart het weer in de Alpen op door toenemende hogedrukinvloed, net als bij ons. Dan gaat het boven de verse sneeuw streng tot zeer streng vriezen.

bron
#ANONIEMwoensdag 25 januari 2012 @ 16:30
Fikse kou in Oost- en Noord-Europa. Bij ons vandaag bewolkt en soms wat motregen.

Het weerglas boven het noordoosten van Rusland is opgelopen tot boven 1050 hPa. In het hogedrukcentrum vriest het meer dan 30 graden maar ook op wat grotere afstand heeft de vorst zich duidelijk versterkt. Vanochtend wees de thermometer in Sint Petersburg -12,9, Archangelsk -19,5 en Moskou -19,9ļ aan. De komende dagen doet de kou zich ook nadrukkelijk gelden in de Baltische staten en OekraÔne.
De laagste temperaturen in Europa worden overigens in Noord-Europa waargenomen. Weerstations in Noord-Zweden rapporteerden vanochtend vroeg temperaturen omstreeks -36 graden: Kvikkjokk en Nikkaluokta kwamen uit op -36,0 en Naimakka -36,1ļ. In Noorwegen werd het in Folldal -35,2ļ. In ons land werd gisteravond en de afgelopen nacht in heldere polaire lucht enkele graden vorst geregistreerd in het oosten en noordoosten. Twenthe ging onderuit naar -4,0ļ. Plaatselijk ontstond wel (aanvriezende) mist en werd het glad. In het midden, westen en zuiden bleef het kwik over het algemeen boven nul. Dat had te maken met wolkenvelden, samenhangend met een warmtefront.

Jan Visser
Frutseldonderdag 26 januari 2012 @ 14:38
r-ROMANIA-SNOW-ARMY-large570.jpg

quote:
RoemeniŽ zet leger in wegens sneeuw

BOEKAREST - RoemeniŽ heeft het leger ingezet voor vele honderden mensen die zijn gestrand door hevige sneeuwval. Binnen 24 uur is een meter sneeuw gevallen tijdens een sneeuwstorm. De twee autowegen in het land zijn gesloten, treinen ontspoord en vluchten geschrapt.

Politie en ambulances hebben al 1300 gestrande reizigers gered, maar nog 900 mensen zitten vast in auto's en bussen. Premier Emil Boc geeft prioriteit aan een bus die vastzit bij de grens met Bulgarije: "We zetten pantserwagens in om hun levens te redden.
slide_206365_640684_large.jpg?1327582087
photo_verybig_136098.jpg
DoorgestokenKaartvrijdag 27 januari 2012 @ 12:02
cf32b36bcab4a09ae807bead559a8876.png

Min VIJFENVEERTIG!
cynicusvrijdag 27 januari 2012 @ 12:22
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 januari 2012 12:02 schreef DoorgestokenKaart het volgende:
[ afbeelding ]

Min VIJFENVEERTIG!
Hoog in de Alpen, vlak boven een verse sneeuwlaag en een wolkenlozen hemel. De sneeuw reflecteerd overdag de inkomende zonnestraling vrijwel perfect, door de hoge locatie is er zeer weinig waterdamp in de lucht (Clausius-Clapeyron relatie + verticale temperatuur gradient) en bewolking ontbreekt totaal. Dit is een recept voor zeer goede IR uitstraling van het beetje warmte wat er nog is. En dan wordt er ook nog eens polaire lucht uit Siberie aangevoerd.

Ja, dan wil de temperatuur wel flink dalen. :)

[ Bericht 2% gewijzigd door cynicus op 27-01-2012 12:27:30 ]
Frutselvrijdag 27 januari 2012 @ 13:27
quote:
Sneeuwstorm zorgt voor winterchaos in Balkan
Sneeuwstormen hebben vannacht in RoemeniŽ, Bulgarije en ServiŽ een verkeerschaos aangericht. In RoemeniŽ gelastte premier Emil Boc het leger om sneeuw te ruimen en de honderden gestrande automobilisten te helpen, die in de tot drie meter opgehoopte sneeuw op de wegen waren vastgereden. Ze hebben daar de nacht moeten doorbrengen.

In Bulgarije vroor een man dood in zijn auto. Alle hoofdwegen waren nauwelijks berijdbaar. Ook in ServiŽ moest de rampendienst ononderbroken ingesloten mensen redden. Op vele plaatsen in de regio viel de stroom uit. De scholen hielden vandaag dan ook hun deuren dicht.

In RoemeniŽ ontspoorde een trein met 123 passagiers op de besneeuwde sporen. Als bij wonder raakte niemand gewond. In Bulgarije viel door de sneeuwjacht op vele plaatsen zelfs het mobiele telefoonverkeer uit. Files van vrachtwagens uit Griekenland en Turkije wachtten aan de grens met Bulgarije op een verbetering van de weersomstandigheden. De brug over de Donau tussen Bulgarije en RoemeniŽ moest door de sneeuwmassa gesloten worden.

In Boekarest moeste vluchten naar luchthavens in het westen van het land omgeleid worden. Achtentwintig vluchten uit Boekarest werden afgelast. Zesentwintig hoofdwegen en vierendertig spoorlijnen in RoemeniŽ waren geblokkeerd. In ServiŽ bleven vele bussen in hun depots. Treinreizigers moesten grote vertragingen in acht nemen. De sneeuw lag daar tot twee meter hoog
#ANONIEMzondag 29 januari 2012 @ 09:09
In Finland zakt het ook tot onder de -30

mvi5h2.png
Frutselmaandag 30 januari 2012 @ 13:38
quote:
Kou teistert Oost- en Midden-Europa
o
BERLIJN - De kou heeft in Oost- en Midden-Europa flink toegeslagen. In Duitsland is de temperatuur sinds februari 1986 niet in zo'n korte tijd zo sterk gedaald.

In het westen van ServiŽ kwamen drie mensen door zware sneeuwval om en in Bulgarije en Polen is het extreem koud.

In Zuid-Polen was het 27 graden onder nul en in de Bulgaarse plaats Russe, aan de Donau, bereikte de temperatuur het record van min 20 graden onder nul.

Het hogedrukgebied, dat lucht uit Rusland naar het westen brengt, heeft naar Duitse gewoonte een naam gekregen: Cooper. Duitse weerdeskundigen verwachten dat het vooral vanaf woensdag streng gaat vriezen.

Schade

Boeren in de deelstaat Nedersaksen, die aan Overijssel, Drenthe en Groningen grenst, vrezen dat het wintergraan onherstelbare schade oploopt, als het streng gaat vriezen en er geen sneeuw valt.

Het zachte weer van de afgelopen tijd, waarbij het soms tot boven 10 graden kwam, heeft de groei van winterrogge, wintergerst en koolzaad gestimuleerd, maar als er geen sneeuw valt, zullen de plantjes uitdrogen, verwacht een woordvoerder van de boerenorganisatie in de deelstaat.

ServiŽ

In de regio Valjevo, 80 kilometer ten zuidwesten van de Servische hoofdstad Belgrado, werd een 49-jarige vrouw dood onder de sneeuw aangetroffen. Zij bleek aan onderkoeling overleden te zijn.

In dezelfde regio werd een 52-jarige man dicht bij zijn huis dood gevonden. Hij had bij vrienden gegeten en overleed op de terugweg naar zijn huis. In het dorp Taor stierf een 81-jarige man in zijn onverwarmde woning.

OekraÔne

In OekraÔne zijn door ijzige kou de afgelopen dagen zeker 18 mensen om het leven gekomen. Van hen zijn 12 op straat doodgevroren, waarschijnlijk daklozen. Ziekenhuizen hebben meer dan 400 mensen behandeld wegens bevriezingsverschijnselen. Dat heeft het ministerie van Noodtoestanden in OekraÔne maandag gemeld.

De temperatuur in OekraÔne ligt overdag rond de 15 graden onder nul en zakt ’s nachts tot onder min 20. In de loop van de week wordt 30 tot 35 graden vorst verwacht.
Frutselwoensdag 1 februari 2012 @ 09:10
quote:
Al 60 doden in Oost-Europa vanwege de kou
Het oosten van Europa is in de greep van een hevige winterprik. Zeker 60 mensen moesten de koude al met hun leven bekopen. OekraÔne haalt temperaturen tot -33 graden Celcius, in Bulgarije was het nooit eerder zo koud en in BosniŽ viel twee meter sneeuw. Sommige landen zetten het leger in om voedsel en medicijnen voor iedereen te kunnen voorzien.

De meeste slachtoffers vielen in OekraÔne, waar het kwik zakte tot -33įC, de koudste temperatuur in zes jaar. Meer dan 30 mensen stierven er de afgelopen dagen door de vrieskou. De meeste van hen zijn daklozen. 500 anderen moesten behandeld worden voor bevriezingsverschijnselen. Normaal zakt de temperatuur er in januari niet onder -15įC. De OekraÔense overheid voorziet 1.600 opvangplaatsen en deelt voedsel uit voor daklozen.

In Bulgarije werden temperaturen tot 30įC onder nul gemeten, een record. Een zoutwatermeer vroor er voor het eerst in 58 jaar dicht. Vele scholen bleven gesloten en door de spekgladde wegen braken tientallen mensen armen of benen. Vijf mensen kwamen er om. In RoemeniŽ waren dat er acht. Het leger werd er opgeroepen om honderden automobilisten te redden die vast kwamen te zitten in sneeuwstormen.

Sinds de temperatuur vorige week snel daalde, kwamen in Polen al 15 mensen om. Tientallen liepen een koolstofmonoxidevergiftiging op van gedateerde of gebrekkige verwarmingstoestellen. In de Servische bergen stierven zeker drie mensen tijdens hevige sneeuwstormen. De autoriteiten kondigden er de noodtoestand af en leger en brandweer brengen voedselpakketten naar de afgelegen dorpen. Ook in BosniŽ werden tientallen dorpen afgesneden van de buitenwereld. Er viel maar liefst twee meter sneeuw.

Volgens weervrouw Jill Peeters zullen de Oost-Europeanen nog niet meteen verlost zijn van de vrieskou. 'Boven Rusland en Oost-Europa hangt al even een heel straffe kern van hoge druk. Typisch daaraan is dat die lange periodes van vrieskou met zich meebrengt. De temperaturen van -30įC kunnen dus nog wel even aanhouden. Maar strenge winters zijn niet zo uitzonderlijk in Oost-Europa, en de meeste landen zijn daar wel op ingesteld.'
Revolution-NLwoensdag 1 februari 2012 @ 09:24
quote:
0s.gif Op woensdag 1 februari 2012 09:10 schreef Frutsel het volgende:

[..]

Wat zullen deze mensen het slecht hebben in hun oude niet geisoleerde woningen met slechte verwarming.

Wat dat betreft zijn we ongelooflijk verwend.
Frutselwoensdag 1 februari 2012 @ 11:38
quote:
Dodental OekraÔense kou boven 40

KIEV - Het dodental door de extreme winterkou in OekraÔne is opgelopen tot 43. Zeker 28 mensen zijn op straat doodgevroren.

Ziekenhuizen hebben sinds afgelopen vrijdag 723 mensen opgenomen met bevriezingsverschijnselen. Dat meldt het ministerie van Noodtoestanden in Kiev woensdag.

Dinsdag had OekraÔne 30 winterdoden geteld, een dag eerder was sprake van 18 sterfgevallen. De temperaturen in OekraÔne zijn gezakt tot ver onder nul. In het westen van het land vriest het 30 graden.

De kou strekt zich uit over grote delen van Europa. In buurland Polen heeft het winterweer zeker 15 levens geŽist.

In het noorden van Finland werd in de nacht van dinsdag op woensdag 38,7 graden onder nul gemeten, de laagste temperatuur van deze winter. In het noordwesten van Bulgarije is het 29 graden onder nul.
#ANONIEMwoensdag 1 februari 2012 @ 16:31
Fransen in de kou door sneeuw

Door zware sneeuwval zitten zo'n 50.000 huishoudens in het zuidoosten van Frankrijk zonder stroom. Vooral het eiland Corsica en de omgeving van Marseille zijn zwaar getroffen.

De wegen in die gebieden zijn bijna niet begaanbaar en de autoriteiten hebben mensen opgeroepen alleen in uiterste noodzaak van hun auto gebruik te maken.

Alpen
Winterproblemen zijn er verder in Noord-ItaliŽ. Ook daar zijn de wegen slecht begaanbaar. Vrachtwagens mogen de weg niet op, treinen rijden met flinke vertragingen.

De komenden dagen zal er in het Frans Italiaanse Alpengebied nog veel meer sneeuw vallen. Daarbij zullen de temperaturen dalen tot 20 graden onder nul.

nos
#ANONIEMwoensdag 1 februari 2012 @ 19:58
79 doden inmiddels door de kou in Europa.

quote:
Severe European Cold Death Toll Rises to 79

The extreme cold gripping eastern Europe continues to claim more lives with the death toll now at 79.
The cold in Ukraine alone has killed 43 people, most of whom were homeless and found dead on the streets.
Other lives have been lost in Poland, Romania, Serbia, Bulgaria and Russia, according to the Associated Press.
More than 720 other Ukrainians were hospitalized due to hypothermia and frostbite, while helicopters have been deployed to rescue dozens of people from villages cut off by snow in Serbia and Bosnia.

Widespread subzero cold once again spilled from eastern Russia into Belarus, Ukraine and eastern parts of Romania and Bulgaria Wednesday morning.
Ivano-Frankovsk in western Ukraine recorded one of the coldest temperature readings Wednesday morning with a low of 21 below zero (F, 29 below zero C).
Temperatures in the Ukrainian capital of Kiev plummeted to 9 below zero (23 below zero C).
Not since early January 2009 have temperatures been so brutally cold in a city where a low of 9 above zero (F, 13 below zero C) is typical on the first day of February.
As predicted by AccuWeather.com last week, Bucharest, Romania, endured its coldest temperature since January 2010 Wednesday morning with a low of 2 below zero (F, 19 below zero C).
The worst of the brutal cold from the depths of Siberia will continue to threaten lives across eastern Europe through at least Saturday, setting the stage for two significant snow events in the southeast.
Frigid air, though not as extreme as places to the east, is also taking up residence across western Europe.
It is not out of the question that the cold leads to a bit of accumulating snow in London this weekend.

@accuweather
Sj0rSzdonderdag 2 februari 2012 @ 12:37
breakingstorm twitterde op donderdag 02-02-2012 om 12:13:43 Officials in Serbia say 11,000 villagers are trapped by heavy snow and blizzards as European cold spell continues - AP reageer retweet
Frutseldonderdag 2 februari 2012 @ 16:19
quote:
Meer doden door winterweer Europa

WARSCHAU - Het dodental als gevolg van het winterweer in Europa is donderdag gestegen tot 114. Het oosten van Europa heeft te lijden onder zware sneeuwval en ijzige kou, waarbij de temperatuur tot soms ver onder de -30 graden Celsius duikt.

In OekraÔne zijn al 63 mensen, merendeels daklozen, om het leven gekomen door de ijzige omstandigheden. Nog eens 950 mensen belandden in het ziekenhuis met onderkoelings- en bevriezingsverschijnselen. De OekraÔense regering heeft verwarmde tenten neergezet en verzorgt warme maaltijden voor daklozen.

In Polen zijn negen doden te betreuren. Volgens de Poolse regering ging het veelal om personen die onder invloed van alcohol waren en beschutting hadden gezocht in onverwarmde gebouwen. Ook in TsjechiŽ zijn doden gevallen.

In de afgelegen berggebieden van ServiŽ zitten zo’n elfduizend mensen ingesneeuwd. Hun woongebied is door het barre winterweer via de weg onbereikbaar geworden. Woensdag werden tientallen mensen met helikopters geŽvacueerd en werden medicijnen en voedsel met helikopters aangevoerd. “De situatie is dramatisch, in sommige gebieden ligt tot wel vijf meter sneeuw. Je kunt alleen de daken zien”, aldus een hulpverlener. Twee mensen zijn doodgevroren en twee personen worden vermist.

In buurland BosniŽ was het niet veel beter. Ook daar moesten mensen met helikopters worden geŽvacueerd. Dorpen in het noorden van BosniŽ werden met helikopters bevoorraad. “We proberen een aantal kleine dorpen te bereiken, met slechts een paar bejaarde inwoners. In totaal zijn twee- tot driehonderd mensen van de buitenwereld afgesneden. We voorzien ze voor de tweede dag op rij van voedsel en medicijnen”, aldus de Bosnische reddingsdiensten.

In grote delen van Oost-Europa hebben scholen hun deuren gesloten. Een school in het oosten van Hongarije moest dicht omdat de elektriciteitsrekening niet meer kon worden voldaan.

In de zuidoostelijke Turkse provincie Mus werd een huis door een lawine getroffen. Een vrouw overleed aan de gevolgen van de verwondingen die ze hierbij opliep. Haar man en twee kinderen raakten eveneens gewond. In Turkije is veel sneeuw gevallen en de temperatuur ligt onder het gemiddelde. Een snelweg tussen de provincies Bitlis en Diyarbakir, eveneens in het zuidoosten van het land, was als gevolg van een lawine tien uur lang afgesloten.
#ANONIEMzaterdag 4 februari 2012 @ 11:30
Van http://weerwoord.be/

Rome in de sneeuw

2dsmkwl.jpg
Fredo55zaterdag 4 februari 2012 @ 23:16
Dodental winterweer Europa passeert 250
BERLIJN - De extreme kou en vele sneeuw heeft grote delen van Europa in de grootste winterchaos sinds tientallen jaren gestort. De extreme kou heeft inmiddels ruim 250 levens gekost in Europa.

In Zuid-Tirol zijn minstens twee skiŽrs gestorven onder een lawine. Naar vier vermisten hier wordt nog gezocht. In ServiŽ is al in 30 gemeenten de noodtoestand uitgeroepen.

In ItaliŽ was er grote schrik nadat een veerboot met 300 mensen aan de grond liep in een sneeuwstorm. Circa 150 mensen zaten 10 uur vast in een trein, met weinig te drinken. In Montenegro had de sneeuw circa 90 mensen 24 uur ingesloten in een tunnel.

Door kapotte stroomkabels raakten circa 160.000 mensen in midden- en Zuid-ItaliŽ kwamen zonder elektriciteit te zitten. Energiebedrijf Enel zette 1000 werknemers in om de kabels te repareren. In Rome ontstond een verkeerschaos omdat auto's en bussen niet vooruit kwamen door de dikste sneeuw in tientallen jaren.

Luchtverkeer

Het luchtverkeer raakte eveneens verstoord. Het vliegveld London Heathrow waarschuwde dat het zondag een op de drie vluchten uitvalt omdat de sneeuw en vorst nu ook Groot-BrittanniŽ bereikt.

Op Schiphol, een van de drukste luchthavens van Europa, moesten honderden passagiers de nacht doorbrengen omdat hun vluchten waren geannuleerd of vertraagd.

De kou raakt ook Noord-Afrika. Palmbomen in Algiers buigen door onder het gewicht van de sneeuw, nadat daar 10 centimeter sneeuw was gevallen: de eerste keer in 8 jaar. Veel kinderen die nog nooit sneeuwvlokjes hebben gezien, keken gefascineerd.

De meeste winterdoden zijn te vinden in OekraÔne, waar het tot 33 graden vriest. In de laatste 8 dagen zijn er 122 mensen doodgevroren. Nog steeds worden lijken gevonden. Metrostations in de hoofdstad Kiev zijn toevluchtsoorden geworden voor daklozen.

De kouperiode in Europa zet zich de komende dagen voort. Meteorologen rekenen ook op meer sneeuw.
http://www.nu.nl/buitenla(...)pa-passeert-250.html
#ANONIEMdinsdag 7 februari 2012 @ 09:05
Winterweer in Europa eist al meer dan 400 slachtoffers

De sneeuw en kou hebben in Europa al aan meer dan 420 mensen het leven gekost. Ook voor deze week voorspellen de weerberichten sneeuw en bijzonder lage temperaturen.

In OekraÔne zijn vier mensen doodgevroren, wat de dodentol in het land dat het zwaarst getroffen is door het winterweer nu op 135 brengt. Zowat 2.000 anderen zijn opgenomen in het ziekenhuis. Het kwik ging in OekraÔne de afgelopen dagen onder -30 graden Celsius.

Sinds zondag zijn in Polen negen mensen omgekomen, de balans staat er nu op 62 slachtoffers. Dat zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken. De autoriteiten roepen de mensen op voorzichtigheid aan de dag te leggen als ze verwarmingstoestellen gebruiken. Verschillende van de slachtoffers stierven door koolmonoxidevergiftiging.

De gemeentelijke autoriteiten van Moskou maakten bekend dat vannacht een man is overleden door de kou, wat de dodentol in de stad op 62 brengt. Volgens de Russische weerdiensten worden in de stad vanaf woensdag temperaturen verwacht van -30 graden en lager.

In ItaliŽ zouden door de koude in het zuiden van het land al twintig mensen zijn omgekomen. Een daarvan is een vrachtwagenbestuurder die dood werd aangetroffen in zijn wagen. Daarnaast kwamen een aantal daklozen om het leven en stierven verschillende mensen aan een hartaanval tijdens het sneeuwruimen. Op het schiereiland zitten meer dan 42.000 gezinnen zonder elektriciteit, 38.000 daarvan in de regio rond Rome.

In ServiŽ is in vannacht een persoon omgekomen. Het slachtoffer had geen verwarming. De Servische autoriteiten hebben gisteren de noodtoestand afgekondigd omwille van de aanhoudende sneeuwval en vriestemperaturen. In het land zijn daardoor nu al tien mensen omgekomen.

De dodentol liep in KroatiŽ op naar vijf toen een man doodgevroren werd gevonden voor zijn huis. Alle andere slachtoffers waren oudere mensen die in afgelegen gebieden woonden. Door de hevige sneeuwval zijn een honderdtal dorpen afgesloten van de bewoonde wereld.

De Tsjechische autoriteiten hebben het ondertussen over drie daklozen die zijn doodgevroren in Praag, twee anderen kwamen om bij een brand veroorzaakt door een verwarmingstoestel en ťťn persoon stierf door koolmonoxidevergiftiging.

In de Balkan zijn in RoemeniŽ sinds gisteren vijf mensen om het leven gekomen. Ook hier zijn de meeste slachtoffers daklozen of mensen die geen verwarming kunnen betalen. De teller komt daarmee op 39.

Bulgarije werd na hevige sneeuwstormen getroffen door regen en overstromingen. In het zuiden zijn minstens vijf mensen verdronken, aldus de radio. Het leger stuurt helikopters naar het gebied.

In Hongarije liep de dodentol afgelopen weekend op tot twaalf. (belga/adha)

hln
Frutseldonderdag 9 februari 2012 @ 14:33
quote:
Doden door vrieskou in Belgie
In BelgiŽ zijn de afgelopen dagen drie mensen gestorven door de vrieskou. Het gaat om bejaarden die vermist werden nadat ze van huis waren weggegaan, meldden Vlaamse media donderdag.

Aan de kust vroor een oudere man dood die de weg was kwijtgeraakt. In Antwerpen raakte een man onwel. Hij stierf in de kou in de buurt van zijn woning. In Limburg belandde een man in het ijskoude water.

Woensdag werd in Oost-Vlaanderen een politiehelikopter ingezet om een hoogbejaarde dementerende vrouw te zoeken. Zij is onderkoeld teruggevonden, maar heeft het gehaald.
#ANONIEMdonderdag 9 februari 2012 @ 22:26

Nieuw ijskoud weekend voor Oost-Europa: -40 in TsjechiŽ

Duizenden bevroren meren in ’Siberisch’ Europa

Het contrast tussen West-Europa en Oost-Europa zal dit weekend groot zijn. Terwijl bij ons de dooi is ingezet en liefhebbers nog even kunnen genieten van schaatspret, blijft het extreem koud aan de andere kant van Europa. In TsjechiŽ zal het kwik dit weekend tussen -25 en -40 graden schommelen.

De vrieskou was net niet stevig genoeg om Nederland de langverwachte Elfstedentocht te schenken. Toch kan er op heel wat plaatsen geschaatst worden dankzij de ijzige temperaturen. In Duitsland blijft de winter bovendien heersen. Over het hele land voldoet het ijs er aan de norm van 13 centimeter dikte. Ideaal voor wintersporters, al bestaat door de krachtige wind in de Beierse Alpen een groter risico op lawines. Woensdagnacht werd in Leutkirch (Baden-WŁrttemberg) de koudste temperatuur in Duitsland gemeten: -20,4 graden.

Duizenden bevroren meren
Voor de scheepvaart is de vrieskou dramatisch. Op de Moezel en delen van de Donau kunnen geen schepen meer varen. Op de Oostzee moesten ijsbrekers worden ingezet. De Donaustad Widin was met 28,6 graden onder nul de koudste plaats in het Balkanland. De effecten van twee weken extreme kou worden ook in Polen duidelijk. Daar is het Mazurische Merenplateau volledig dichtgevroren. De ijslaag in het gebied met meer dan 2.000 meren is gemiddeld twintig centimeter dik. De politie waarschuwt chauffeurs om er niet met de auto over te rijden. De voorbije dagen konden sommige automobilisten zich blijkbaar niet inhouden over het ijs te racen.

Opnieuw kouder
In OekraÔne woedt een sneeuwstrom over het Krim-schiereiland in de Zwarte Zee. In meer dan honderd plaatsen viel de stroom urenlang uit. Vele auto's bleven in de sneeuw steken. ItaliŽ vreest dat het vanaf morgen weer kouder wordt en ook weer zal sneeuwen. Deze keer is Rome voorbereid, zei burgemeester Gianni Alemanno. Vorig weekeinde hadden ijzel en sneeuw een verkeerschaos in de hoofdstad veroorzaakt. Nu zullen enkel auto's met sneeuwketting de weg op mogen.

Honderden doden
Maar erger dan de chaos is natuurlijk het menselijke leed dat de vrieskou eist. Het aantal doden blijft nog dagelijks oplopen. In Polen is tot hiertoe sprake van 77 slachtoffers. In TsjechiŽ staat de teller op 21 doden, maar de vooruitzichten zijn niet goed. In Praag ligt de temperatuur rond -20 graden en elders in het land zakt het kwik tot -40 graden. De meeste doden vielen in OekraÔne, waar het onduidelijk is hoeveel mensen al gestorven zijn. Er is sprake van minstens 136 slachtoffers. RoemeniŽ meldt 44 doden. Over heel het land waren 3.000 scholen gesloten, tientallen treinen konden door bevroren wissels en ondergesneeuwde sporen niet uitrijden. Bij ons zijn drie mensen door de vrieskou overleden.

@HLN
INViCTuSvrijdag 10 februari 2012 @ 12:44
Italie hebben ze sneeuw

http://video.wetteronline(...)=1&pt=1&t=20120204jv
#ANONIEMzaterdag 11 februari 2012 @ 08:57
Dodelijke sneeuwstormen teisteren zelfs zuiden ItaliŽ

Vrouw sterft nadat ambulance zich vastreed in sneeuw, ergste moet nog komen dit weekend

De winter wil (nog even) van geen wijken weten. Terwijl het bij ons vannacht weer Siberisch koud wordt tot -15, kreunt zelfs een groot deel van ItaliŽ onder de extreme winterellende, tot het anders zo zonnige zuiden toe. Twee vrouwen overleefden het winteroffensief niet. In Rome vroor een dakloze vrouw dood en in Macerata stierf een vrouw in een ambulance die compleet vastzat in de sneeuw. De enorm zware sneeuwstormen zullen De Laars nog het hele weekend teisteren.

Eerder deze week doken er nog idyllische beelden op van het Colosseum van Rome in de sneeuw, maar de tweede golf van winterweer zal twee volle dagen woeden en kent minder genade. Het sneeuwt zelfs op zeeniveau en vooral de Adriatische kust krijgt het hard te verduren.

Vriesdoden
En de menselijke tol is zwaar: in Rome stierf een 42-jarige vrouw van de kou. De dakloze werd doodgevroren aangetroffen in een grot waar ze tegen de kou wilde schuilen. Het overlijden brengt het aantal vriesdoden in de provincie Lazio alleen al op zes deze winter.

Gladde wegen
Nog tragischer was de dood van een 74-jarige vrouw in de buurt van Macerata. Ze lag in een ambulance die zich vastreed in de sneeuw. Het slachtoffer was afgevoerd met ademhalingsproblemen en overleed aan een hartinfarct door de sneeuwellende. In Toscane kostte een verkeersongeval op de gladde wegen dan weer het leven aan een tiener.

Afgesneden
De stormachtige wind doet het koudegevoel nog toenemen. In het centrum en het zuiden van ItaliŽ wordt de komende 48 uur nog een pak sneeuw verwacht, met plaatselijk zelfs onweer. Gepaard met de stormwind krijgt De Laars dus af te rekenen met regelrechte sneeuwstormen. In de arme zuidelijke provincie Basilicata zijn enkele bergdorpen helemaal afgesneden van de buitenwereld. En het ergste moet dit weekend nog komen.

Carnaval
Het extreme winterweer heeft uiteraard ook een enorme verkeerschaos veroorzaakt. Er werd al snel een verbod op zwaar vrachtvervoer (boven 7,5 ton) uitgevaardigd. Enkel de levensnoodzakelijke transporten mogen nog uitrijden. Ook het treinverkeer en de luchthavens ondervinden hinder. Ook voor het wereldberoemde carnaval van VenetiŽ heeft het rotweer gevolgen: liefst tien procent van de boekingen werd ondertussen al afgezegd. (kh)

HLN
#ANONIEMzondag 12 februari 2012 @ 09:28
Duizenden mensen ingesneeuwd op de Balkan

Hevige sneeuwval heeft grote delen van het Balkanschiereiland zaterdag in een nieuwe chaos gestort. In de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica viel een halve meter sneeuw. In ServiŽ en BosniŽ-Herzegovina mogen leerlingen en studenten na de voorbij vrije week ook de volgende zeven dagen thuis blijven. Dat beslisten de regeringen van beide landen.

In de omgeving van de Montenegrijnse stad Kolasin (ten noorden van de hoofdstad Podgorica) zaten tientallen reizigers in een trein vast, nadat een lawine de sporen had geblokkeerd. In ServiŽ raakten 50.000 mensen ingesneeuwd, aldus de leider van de crisiscel, Predrag Maric, zaterdag in Belgrado. Sinds het begin van de extreme temperaturen zijn al negentien koudedoden te betreuren. Ontelbare straten en wegen zijn onberijdbaar geworden.

Iedereen thuis
Om stroom te sparen, besliste de Servische regering dat volgende week niemand moet werken. Staatsondernemingen en overheidsdiensten blijven gesloten, privťbedrijven mogen hun medewerkers eveneens vrij geven. "We praten over het gevaar dat het elektriciteitssysteem het begeeft", gaven de autoriteiten als argument. Warmtekrachtcentrales zitten aan de grens van hun capaciteit.

Scheepvaart lam in Bulgarije
Een dikke ijslaag heeft in Bulgarije alle scheepvaartverkeer lamgelegd. Bij de Donaustad Silistra in het oosten was de stroom volledig dichtgevroren, aldus de Bulgaarse autoriteiten. In het Balkanland stierven volgens de media tot nog toe meer dan twintig mensen van de koude. Bovendien verdronken in het zuiden van het land tien mensen bij overstromingen, die door overgelopen stuwmeren en waterlopen werden veroorzaakt. (dpa/afp/belga/eb)

hln
#ANONIEMzondag 12 februari 2012 @ 09:32
500 doden inmiddels door de kou in Europa

Brutal Cold Continuing across Europe


Beautiful picture of the partly frozen Daube River from Budapest, taken from twitter user budapestagent.
A cold spell that has now claimed nearly 500 lives will continue through the weekend for much of Europe before diminishing in the west next week.
The cold is spanning all the way from Moscow, Russia, to Spain. That is a distance of approximately 2,500 miles, or about the same distance from Los Angeles to New York City.
The cold will continue across much of the continent through the weekend, before the weather pattern turns more seasonable across western Europe, according to AccuWeather.com Meteorologist Eric Leister.
Western Russia, Belarus, Ukraine, Poland, the Czech Republic and Slovakia will remain cold next week; however, temperatures will not be quite as extreme as they have been over the past couple of weeks.
The cold has overloaded emergency services in Ukraine, where makeshift emergency shelters have been set up to help warm the 14,000 homeless residents of Kiev, the country's capital, according to CNN.
CNN also reports that parts of the Danube River have frozen over for the first time in 25 years. This has affected shipping routes across one of the most important rivers in the continent. The Danube is also a major source of drinking water, irrigation and tourism for the region.
Harsh cold will linger across eastern and southeastern Europe well into next week.
The cold will be "relentless" across the Balkan Peninsula and eastern Europe, according to Accuweather.com Expert Senior Meteorologist Bernie Rayno with another strong reinforcing cold shot moving into the region towards the end of next week.
At the same time, the jet stream will start to bulge to the north of northwestern Europe as the stormy weather slowly shifts east next week. Some moderation will occur as milder Atlantic air moves into Portugal, Spain, France, the U.K. and Amsterdam. Temperatures will return closer to normal in these areas.

400x266_02101438_euronextweek.jpg