Een kleine update:UPdate winterverwachting + nieuwe blik op de seizoensverwachting voor de winter 2011-2012:
Mist, weinig wind en vooral een gebrek aan neerslag. Zo kunnen we de maand november gaan omschrijven. Qua temperatuur hebben we nu reeds ruim boven onze stand geleefd en ook de komende dagen lijkt daar geen verandering in te komen. Doch worden de weerkaarten op middellange termijn iets consistenter en zal er waarschijnlijk meer dynamiek gaan opspelen. De herfst lijkt dus zachter te gaan overlopen in een winter waarvan reeds heel wat gespeculeerd werd.
Als we de weerkaarten van het Amerikaanse weermodel (GFS) er even bijnemen, zien we in het eerste deel van deze week een hogedrukcel boven het westen van Europa. Deze zorgt voor stabiel herfstweer met een minimum aan neerslag. Typerend voor deze setting op de weerkaarten is de mistvorming in de Benelux. Weinig stroming/mening in de diverse luchtlagen zorgt ervoor dat mist/nevel vlug kan ontstaan en hardnekkig kan optreden (graag refereer ik naar de kettingbotsing gisteren in Duitsland met als oorzaak de mist). Voor weerliefhebbers is de huidige situatie dan ook niet zo interessant, maar er is hoop.
![index.php?action=media;sa=media;in=2;preview]()
Vanaf woensdag/donderdag lijken zich diepe depressies te gaan ontwikkelen aan de straalstroom. Deze worden vervolgens geactiveerd door deze krachtige wind en lijken netjes afgezet te worden aan de Benelux. In het geval dat zich zo'n depressie kan vormen, moeten we opletten voor een snel ontwikkelende stormdepressie. Dat zullen we in de komende updates zeker moeten opvolgen, want het GFS zinspeelt op dergelijke configuratie. Het ECMWF (Europees weermodel) is wel een stuk rustiger in deze verwachting.
![index.php?action=media;sa=media;in=3;preview]()
Doordat er na woensdag wat meer dynamiek in de atmosfeer komt, zien we tegelijkertijd ook de weerkaarten veranderen. Het geblokkeerd patroon met een hogedrukcel boven West-Europa lijkt een flinke knauw te krijgen. Het gaat volgens GFS zelfs zover dat de stroming maritiem/westelijk gaat worden met een aanvoer van iets frissere lucht. In Scandinavië kan met deze set weerkaarten dan opnieuw flink wat sneeuw gaan vallen. De Alpen blijven voorlopig nog steeds buiten schot.
Kortom: het moet gezegd zijn dat de diverse weermodellen zinspelen op een weersverandering in de tweede helft van volgende week. Of dit gevolgen zal hebben voor de winter die voor de deur staat, dat is zeer de vraag.
Om bovenstaande verwachting ook wat te kaderen in een ruimer geheel, neem ik er graag nog even de seizoensverwachting van het IRI ter hand (IRI: International Research Institute for Climate and Society). Deze waren al redelijk sceptisch over een mogelijke 'horrorwinter' en met de update die ze gisteren hebben vrijgegeven, kunnen die eerdere berichten gerust de prullenbak in. De kans dat er zich namelijk een zachtere winter gaat ontspruiten is vele malen groter dan de kans op een strenge winter. Merk hieronder ook op dat Spanje en Italië met opmerkelijk hogere temperaturen te maken gaan krijgen. West-Europa lijkt zich in een 'normale' zone te bevinden met normale temperaturen en sneeuwval voor de tijd van het jaar.
![index.php?action=media;sa=media;in=4;preview]()
Bron bericht:
www.weatherservice.be (bij overname: even contact)
Bron kaartjes: meteociel.fr &
http://portal.iri.columbia.edu/