Het is ook nog geen winterquote:Op vrijdag 4 november 2011 16:05 schreef cynicus het volgende:
@Horrorwinter Warmste 4e November ooit
ooit = in de metingen, natuurlijk
Klopt, maar er waren eens van die voorspellingen voor eind Oktober, begin November...quote:Op vrijdag 4 november 2011 16:45 schreef aloa het volgende:
[..]
Het is ook nog geen winter
Maar het is overdreven warm buiten, dat wel...
temperaqturen komen na het weekend al tegen het vriespunt aan.quote:
@Jan Visserquote:En het wil maar niet echt winteren in Noord-Europa. In Noorwegen werden de afgelopen jaren, in het tijdvak 1 oktober-9 november, steevast minima omstreeks -20º en (veel) lager geregistreerd. Zo meldde Sihccajavri, provincie Finnmark, op 1 november 2006 al -31,2; in 2010 werd het op 9 november in Karasjok -27,9º. Tot nu toe is het echter nergens kouder geweest dan -14,0º op de 4de van deze maand in het dorpje Rustefjelbma. Sneeuw ligt er, uitgezonderd de berggebieden in het zuiden, nog vrijwel nergens. Doordat de nachten wel iets kouder zijn geworden, is men in het bekende skioord Geilo momenteel in staat om kunstsneeuw te maken. Op 19 november zouden daar dan de eerste pistes geopend kunnen worden.
quote:'Oplevende zonneactiviteit belooft kwakkelwinter'
Hoewel diverse weerkundigen koude wintermaanden voorspellen, zou het wel eens een kwakkelwinter kunnen worden. Omdat er relatief veel zonneactiviteit is, kan het nog wel zes jaar duren voor koude oostenwinden strenge vorst laten terugkeren. Dat stelt de wetenschapssite bitsofscience.org in een winterprognose.
Afgelopen jaar zou het 'zonneminimum' dat schaatsijs mede mogelijk maakt ten einde zijn gekomen. Actuele waarnemingen tonen volgens de wetenschapssite aan dat het aantal 'zonnevlekken' in november tot boven de honderd is gestegen.
Klimatologen vermoeden al jaren een verband tussen de hoeveelheid zonneactiviteit en Europees winterweer. Het komt erop neer dat de kans op hogedrukgebieden rond de Noordpool en boven Scandinavië toeneemt bij lage zonneactiviteit en weinig zonnevlekken. Dat scenario zorgt voor koud en vrij droog weer.
Als de hoeveelheid vlekken toeneemt, trekken de westenwinden over het noordelijk halfrond weer aan en krijgt Europa met depressies vanaf IJsland te maken. Dat zorgt voor veelal regenachtig winterweer in Nederland.
Klimaatmodellen en observaties van de NASA bevestigen dat het verband zo sterk is, stelt Bitsofscience. In de jaren dat Elfstedentocht werd verreden - 1963, 1985, 1986 en 1997 - zou de zon zich relatief rustig hebben gehouden. Ook in de afgelopen drie jaar, toen in Nederland enkele toertochten op natuurijs werden verreden, waren er relatief weinig zonnevlekken.
quote:
Onweer-onlinequote:Warme november = koude winter ?!
De luchtdrukverdeling zoals we die momenteel zien is op zich niets bijzonders, menige novembermaand heeft uit een soortgelijk zacht vaatje getapt en net zoveel winters die daarop volgden waren koud dan wel sneeuwrijk. Het wachten is op de "faseverschuiving" van de planetaire (top) golven (Rossbygolven /straalstroom) boven het noordelijke halfrond zodat we geleidelijk aan de koude kant komen te zitten. Normaal zien we een westwaartse verschuiving (draaing aarde), echter zoals al eerder geschreven, is dit patroon door steeds weer optredende (omega)blokkades behoorlijk "vastgeroest" en ook de komende tijd zal daar nog niet veel aan veranderen.
Zonder nu al te diep op details en achtergronden in te willen gaan verwacht ik op de langere termijn een overgang naar markant kouder (winter)weer welke langer gaat duren. Met de fase en amplitude verandering van de Rossby-golven zal einde november een overgang gaan plaats vinden in de vorm van een grootschalige verandering (blokkade) in de circulatie boven de Atlantische Oceaan.
Daarbij acht ik de kans vrij groot dat de blokkade door een retrograde verplaatsing van het Scandinavische hoog zal worden ingeleid (de optie zoals ECMWF deze eergisteren al simuleerde). In een later stadium dan verschuiving van de hogedruk naar omgeving IJsland, Scandinavië ! Wellicht staan we dus aan de vooravond van een koude, lange winter !
Tot zover mijn inschatting, zonder enige garanties ........wordt vervolgd :-)
En fatsoenlijke meteorologen krijgen er een slechte naam door.quote:Op donderdag 10 november 2011 09:35 schreef Klonk het volgende:
Die lange termijn verwachtingen zijn erger als horoscopen....
Laat nu net die fatsoenlijke meteorologen er zelf mee komen.... Vorig jaar Weeronline en dit jaar MeteoConsultquote:Op donderdag 10 november 2011 10:43 schreef ZoKanIkHetOok het volgende:
[..]
En fatsoenlijke meteorologen krijgen er een slechte naam door.
Ik mis nu net weer de jaren 1954 en 1956. Wel raar dat juist die jaren niet genoemd worden, terwijl in die jaren meer zonneactiviteit was dan nu het geval is! Ook in de winter van 56 heeft een record op zak van koudste maand ooit gemeten en dat met hoge zonneactiviteit. Ik vraag me af waarom de media dat niet meeneemt in hun stuk. Overigens de Hellmannetjes waren die twee jaren: 1954 112.8 en 1956 210.7, dat is niet bepaald een kwakkelwinter te noemen!!!quote:Op donderdag 10 november 2011 09:14 schreef lipjes het volgende:
[..]
Klimaatmodellen en observaties van de NASA bevestigen dat het verband zo sterk is, stelt Bitsofscience. In de jaren dat Elfstedentocht werd verreden - 1963, 1985, 1986 en 1997 - zou de zon zich relatief rustig hebben gehouden.
Mooi stukje en ook nog eens geschreven door een persoon die heel veel vakkennis heeft!quote:
Correlatie op basis van 4 tochten van de 15? De statistiek daarvan is simpelweg uitermate zwak, oftwel gewoon BS.quote:Op donderdag 10 november 2011 09:14 schreef lipjes het volgende:
Klimaatmodellen en observaties van de NASA bevestigen dat het verband zo sterk is, stelt Bitsofscience. In de jaren dat Elfstedentocht werd verreden - 1963, 1985, 1986 en 1997 - zou de zon zich relatief rustig hebben gehouden. Ook in de afgelopen drie jaar, toen in Nederland enkele toertochten op natuurijs werden verreden, waren er relatief weinig zonnevlekken.
WeerOnline zou ik niet bepaald fatsoenlijke meteorologen noemen.quote:Op donderdag 10 november 2011 10:48 schreef meteo-online het volgende:
[..]
Laat nu net die fatsoenlijke meteorologen er zelf mee komen.... Vorig jaar Weeronline en dit jaar MeteoConsult
Geef ik je 100% gelijk in. Heb even opgezocht op internet waar vandaan dit artikel komt: http://www.bitsofscience.(...)europe-sunspot-4122/ Ik zag daar een opvallende naam staan, namelijk Rolf Schuttenhelm!!! Was dat niet die man van Weeronline????? Die ons een perfecte zomer voorschotelde???? Ik vond het al angstig stil op Weeronline ivm verwachtingen op lange termijn, maar nu is de aap uit de mauw!!quote:Op donderdag 10 november 2011 14:38 schreef ZoKanIkHetOok het volgende:
[..]
WeerOnline zou ik niet bepaald fatsoenlijke meteorologen noemen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |