abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_101975165
Vorig jaar viel eind september de eerste sneeuw in Scandinavie. Halverwege oktober begon er sneeuw in het noorden van de U.K. te vallen.
Momenteel is er al sneeuw waargenomen op IJsland en op spitsbergen is de winter zo'n beetje begonnen.
In dit topic is het de bedoeling dat we het nieuws over de winter in Europa bijhouden. Nieuws, foto's, voorspellingen etc zijn welkom.

Winter in Europa.De winter in Europa is bitter koud in het hoge noorden. Maar ook in het zuiden van Europa kan de winter voor veel overlast zorgen.

Een paar voorbeelden:

Lapland

De winter begint in Lapland rond half oktober en elders in Finland in november.De dagen zijn kort en boven de poolcirkel is er op 21 december tijdelijk geen zon. In Helsinki schijnt deze zes uur. In het noordelijke Utsjoki heerst van 25 november - 17 januari de poolnacht.

Het gebrek aan zonneschijn zorgt voor lage temperaturen. Vooral als een hogedrukgebied verschijnt boven Lapland, daalt de temperatuur flink boven het sneeuwdek. In januari vriest het in Lapland gemiddeld 20 graden en aan de zuidkust 10 graden.

Een blik op de absolute minima laat zien dat in vrijwel heel Finland de temperatuur kan dalen tot -30 graden. Het noorden kent extremen van -50 graden. De laagste temperatuur in Finland werd gemeten in 1999, toen daalde deze tot -51,.5 graden. In Helsinki is de temperatuur in 1987 gedaald tot -34,3 graden. Meestal is het hier aan de Finse Golf minder koud dan in het noorden.

Wanneer een zachte zuidwestelijke stroming Finland weet te bereiken, stijgt de temperatuur ook 's winters tot boven nul. Het kan dan zelfs 6 graden worden en de zachte lucht weet dan ook Lapland te bereiken. In april ontdooien de meren in het zuidwesten en in juni zijn de meren in Lapland ijsvrij.
Spanje

Tijdens de wintermaanden kan het in delen Spanje vrij koel zijn. Het noordelijke gelegen deel (ten zuiden van de Pyreneeën) en centraal Spanje heeft een vergelijkbaar weertype als dat van Nederland. Temperaturen die gemiddeld enkele graden boven het vriespunt liggen, geregeld nachtvorst en kans op winterse neerslag in de vorm van sneeuw, hagel en ijzel.
Ook de noord-oostkust (Catalonië) en de noordkust (Baskenland) kunnen te maken krijgen met winterse buien en overlast als gevolg van dat weer.

In de Pyreneeën in het noorden en de Sierra Nevada in het zuiden kan tijdens de wintermaanden en het voorjaar aan wintersport gedaan worden. Ook de bergen ten noorden van Madrid bieden mogelijkheden om te skiën in de winter.
Tsjechië

In de winter vriest het 's nachts gemiddeld -5 tot -6 graden. Overdag is het rond het vriespunt. Ook hier geldt hoe hoger, des te kouder. In de grotere steden zijn in de afgelopen dertig jaar temperaturen voorgekomen die rond de -25 graden liggen. Maar dit zijn uitzonderingen. De allerlaagste temperatuur in Tsjechië werd gemeten in Litvinovice. Hier in het Zuiden daalde de temperatuur tot -42,2 graden.

In de lagere delen van Tsjechië valt op minder dan 45 dagen per jaar sneeuw. Boven de 700 meter sneeuwt het op meer dan 100 dagen per jaar. In vrijwel het gehele land is in de winter de bodem op zo'n 20 dagen per jaar bedekt met een sneeuwlaag van 10 centimeter of meer. In de Bohemen en in de Sudeten ligt er op 120 dagen per jaar een sneeuwdek van 10 centimeter of meer. Op de top van de Sne¸ka ligt dit sneeuwdek er op gemiddeld 219 dagen per jaar.
Het eerste sneeuwdek van het seizoen blijft op de hoogste bergtoppen gemiddeld vanaf 21 oktober liggen. In de lagere delen van het land ontstaat gemiddeld op 1 december het eerste sneeuwdek.

Tsjechië kent een redelijk aantal ijsdagen. In een groot deel van het land blijft de temperatuur in het winterhalfjaar op zo'n 30 dagen overdag onder het vriespunt. In de hogere delen is dit al snel op zo'n 50 dagen en op de hoogste toppen op meer dan 100 dagen per jaar. De koudste plaatsen zijn te vinden op de toppen van het Ertsgebergte, de Sudeten en het gebied rond Svitavy. Het Zuidoosten en de vallei van de Labe kent het minst aantal ijsdagen.

Legenda

Ook filmpjes van youtube zijn welkom zoals b.v. onderstaande:


De sneeuwhoogten in Europa (Klik erop om te vergroten)


Overige links naar sneeuwhoogtes
http://www.sneeuwhoogte.nl/top50/
http://www.sneeuwhoogte.n(...)Alpen/gerlos/webcams.

De temperaturen in Europa (klik erop om te vergroten)


vorige delen:
Winter in Europa (2009/2010)
Winter in Europa (2010/2011)

Voor de poolkappen e.d. is er onderstaande topic:
Poolkappen, IJsbergen en Gletsjers #3

Aanvullingen voor de OP kan via:
[FAQ/FB] Welkom in De Elementen: Onstuimige Aarde!

[ Bericht 2% gewijzigd door Frutsel op 19-09-2011 13:47:50 ]
pi_102058262
quote:
Het is de afgelopen nacht sterk afgekoeld in het zuidelijk deel van Noorwegen. Enkele locaties brachten het zelfs tot matige stralingsvorst! In de provincie Hedmark meldde Folldal -6,5º. Verder in Hemsedal (geliefd bij wintersporters) -4,4 en in Drevsjø -4,8º. Ook in Zweden vroor het plaatselijk enkele graden. In Börtnan werd -4,9º geregistreerd, in Götaland (Zuid-Zweden) meldde Hagshult -1,4º.
In de loop van dit weekeinde komt de ‘Temperatursturz’ in het Alpengebied op gang. Zondag en maandag daalt de sneeuwgrens in delen van Zwitserland en het westen van Oostenrijk naar hoogten tussen 1200 en 1700 meter: lokaal naar 1000 meter. De verwachting is dat er in het hooggebergte 25-50 centimeter sneeuw gaat vallen. Vandaag zijn onder meer in de Oostenrijkse landsdelen Stiermarken en Karinthië nog maxima boven 25 graden mogelijk. Vrijdagmiddag werd het zowaar nog 30,0º in het Zwitserse Ackersand, Wallis. Zelfs zondag kan het in het oosten en zuidoosten van Oostenrijk nog meer dan 25 graden worden.
Jan Visser
pi_102134084
Nu al sneeuw in de Alpen

In grote delen van de Alpen is al sneeuw gevallen. Vanochtend sneeuwde het in Oostenrijk en Zwitserland boven de 700 meter.

Lokaal is gisteren al zo'n 35 centimeter gevallen, onder meer in het Zwitserse Arosa.

De sneeuwgrens daalde zondag gestaag van 1.600 naar onder de 1.000 meter. Vooral afgelopen nacht heeft het hevig gesneeuwd.

De Furka- en Klausenpas in Zwitserland zijn tijdelijk afgesloten, de Gotthartpas is zeer moeilijk te berijden, vooral voor vrachtverkeer.

De temperaturen in de Alpen daalden de afgelopen dagen spectaculair. Het koufront bracht de eerste winterse neerslag van betekenis. Was het zaterdag op sommige plaatsen nog 20 graden, vanochtend was het nog maar 2 tot 4 graden boven nul.

Voor vandaag wordt aanhoudende sneeuwval verwacht, soms tot in de dalen. Daar zal de neerslag echter veelal toch overgaan in regen. Vanaf woensdag volgt een spectaculair herstel. De zon komt terug en de temperaturen stijgen terug richting de 20 graden.

Of het een uitstekend skiseizoen zal worden, valt dus nog af te wachten.

HLN
pi_102134700
ANWB waarschuwt voor sneeuw in Italië

DEN HAAG - De ANWB waarschuwt Nederlanders die de komende week in het oosten van Zwitserland en Noord-Italië de weg op gaan voor hevige sneeuwval in dat gebied.

''De sneeuw in de dalgebieden valt dit jaar uitzonderlijk vroeg'', stelt een woordvoerder maandag.
''Daar kunnen late vakantiegangers die eind september van Italië naar Nederland reizen door worden overvallen.'' De ANWB waarschuwt reizigers zich van tevoren goed te informeren over de actuele situatie op de buitenlandse wegen.

nu.nl
pi_102135143
quote:
Handige link ^O^  maandag 19 september 2011 @ 12:33:00 #7
66470 Klonk
Koning van Tofania
pi_102135183
Ik heb aan het einde van week mijn ''zomervakantie'', hopelijk nog ff geen sneeuw maar lekker fietsweer :D

Maar verder wel raar om dat pak sneeuw te zien in de alpen, je zult er vanmorgen maar mee wakker zijn geworden :')
Klonk is alleen Klonk als er Klonk op staat
pi_102135230
Hier nog een link: http://www.sneeuwhoogte.nl/top50/
Zie je de sneeuwhoogtes per plaats en een link naar de webcams O+
  maandag 19 september 2011 @ 12:35:44 #9
199256 kwiwi
de enige echte.
pi_102135273
quote:
0s.gif Op maandag 19 september 2011 12:33 schreef Klonk het volgende:
Ik heb aan het einde van week mijn ''zomervakantie'', hopelijk nog ff geen sneeuw maar lekker fietsweer :D
Dat wordt winterbanden op je fiets zetten :+
  maandag 19 september 2011 @ 12:39:35 #10
61944 Freeflyer
Vallen doet geen pijn...
pi_102135372
Deze wil ik even volgen :D
Neerkomen wel!
  maandag 19 september 2011 @ 12:40:30 #11
66470 Klonk
Koning van Tofania
pi_102135395
quote:
0s.gif Op maandag 19 september 2011 12:35 schreef kwiwi het volgende:

[..]

Dat wordt winterbanden op je fiets zetten :+
ik heb een setje speciale winterwielen zelfs, kant en klaar voor gebruik met winterbanden voor de fiets , ja die bestaan echt en ze werken ook nog :D
Klonk is alleen Klonk als er Klonk op staat
pi_102147083
Onwerkelijk - zaterdag in Oostenrijk aangekomen met dik 20 graden, lekker in de zon een colaatje zitten drinken. Vanmorgen wakker geworden tijdens en een sneeuwbui en vanmiddag een bergwandeling gemaakt tussen 1050 en 1370 meter en zeker in 30 centimeter sneeuw terecht gekomen.

Ik had het vorige week wel op de GFS kaarten gezien, dus gelukkig ook wat warme kleren meegenomen, maar zeker zaterdagmiddag had ik echt niet meer verwacht dat er nog sneeuw zou komen - laat staan dat het zo veel zou zijn en is blijven liggen!
pi_102150613
Nu al halve meter sneeuw gevallen in AlpenHLN UPDATE In grote delen van de Alpen is al sneeuw gevallen. Vanochtend sneeuwde het in Oostenrijk en Zwitserland boven de 700 meter. Lokaal is gisteren al zo'n 35 centimeter gevallen, onder meer in het Zwitserse Arosa. Vannacht en vanmorgen viel er nog extra sneeuw, zodat er nu plaatselijk al een halve meter ligt. De Zwitserse sneeuwmeters sloegen bijna tilt: St-Moritz: 50 cm, Arosa 39 cm en Davos 29 cm. De vroege winterprik stuurde ook het verkeer in de war. Het was dan ook al 17 jaar geleden dat er zo vroeg op het jaar al zo veel sneeuw was gevallen.

De sneeuwgrens daalde gestaag van 1.600 naar onder de 1.000 meter. Vooral afgelopen nacht heeft het hevig gesneeuwd. De temperaturen in de Alpen daalden de afgelopen dagen spectaculair. Het koufront bracht de eerste winterse neerslag van betekenis. Was het zaterdag op sommige plaatsen nog 20 graden, vanochtend was het nog maar 2 tot 4 graden boven nul.

De Furka- en Klausenpas in Zwitserland zijn tijdelijk afgesloten, de Gotthardpas is zeer moeilijk te berijden, vooral voor vrachtverkeer. Een aantal passen in Tirol is door de sneeuw eveneens voor onbepaalde tijd afgesloten. Ook het treinverkeer in dit gebied ondervindt flinke hinder van de plotselinge sneeuwval, onder meer door bomen die door het gewicht van de sneeuw op het spoor zijn gevallen.

Winterbanden
Lokale verkeersdiensten raden automobilisten aan om indien mogelijk winterbanden en sneeuwkettingen aan te schaffen voordat ze in Zwitserland en Noord-Italië gaan rijden de komende dagen.

Voor vandaag wordt aanhoudende sneeuwval verwacht, soms tot in de dalen. Daar zal de neerslag echter veelal toch overgaan in regen. Vanaf woensdag volgt een spectaculair herstel. De zon komt terug en de temperaturen stijgen terug richting de 20 graden.

Of het een uitstekend skiseizoen zal worden, valt dus nog af te wachten. (lb/kve/kh)

hln
pi_102151708
quote:
Enorme temperatuurverschillen zondagmiddag in Oostenrijk. In Krems, landsdeel Neder-Oostenrijk, werd een maximumtemperatuur van 31,0 en in het centrum van Wenen 29,1º gemeten. Ondertussen voltrok zich in het westen van het mooie Alpenland een ‘Wintereinbruch’. Om 16 uur wees de thermometer in de hoofdstad van Vorarlberg, Bregenz, slechts 9,8º aan. Verder is het onder invloed van een ‘Genuadepressie’ intensief gaan regenen en sneeuwen.

Oliver Oeckerath berichtte vanmiddag over de actuele situatie: "Volgens de meetreeks van de Oostenrijkse weerdienst ZAMG is op de 2247 meter hoge Patscherkofel vlakbij Innsbruck (Tirol) tussen zondag 18 en vanmiddag 17 uur 68,5 mm aan neerslag gevallen bij kwikstanden tussen -0,9° en -4,1°. Wij mogen dus veronderstellen dat daar nu een sneeuwtapijt van ongeveer 70 cm ligt. Om 17 uur vroor het op de Patscherkofel 3,2°. Bovenop de Hahnenkamm (1790 meter), de huisberg van Kitzbühel, bedraagt de sneeuwhoogte 40 cm. Zelfs in Innsbruck, meetpunt op 585 meter boven NAP, ging de regen tijdelijk over in natte sneeuw en wees de thermometer om 13 uur slechts 1,2° aan. Inmiddels is het weer een stuk zachter met 4,2°.
Voor de Oostenrijkse Staatsspoorwegen ÖBB is het een zware dag, want veel bomen zijn onder het gewicht van de vochtige sneeuw bezweken en op de rails of in de bovenleidingen terechtgekomen. De belangrijke Brennerspoorlijn is tussen Steinach in Tirol en Brenner/Brennero afgesloten en ook tussen Bad Gastein en Bad Hofgastein in het Salzburger Land rijden momenteel geen treinen (bron: http://www.oebb.at). Op de hoger gelegen wegen (Ötztalstraße B186, Paznauntalstraße B188 en Pitztalstraße L16) zijn sneeuwkettingen verplicht". Tot zover het relaas van Oliver. In het weerpraatje aandacht voor de situatie in Zwitserland.

ZWARE SNEEUWVAL IN ZWITSERLAND

Het Alpengebied is onthaald op een voor deze tijd van het jaar ongewoon dik pak sneeuw. Zwitserse bronnen berichten dat de sneeuwgrens tijdelijk zakte naar rond 1000 meter hoogte. Dat was vooral in Graubünden het geval. Sankt Moritz, gelegen op een hoogte van 1890 meter, kreeg 45 centimeter verse sneeuw te verstouwen en in Arosa (1818 meter hoogte) viel 39 cm. Ook in Davos, op 1560 meter hoogte, ongewoon veel sneeuw: 27 centimeter. In het verleden zijn er twee situaties geweest waarbij in de nazomermaand vergelijkbare hoeveelheden werden geregistreerd. Dat was op 21 september 1979 (Davos 34 cm) en 5 september 1984 (Davos: 25 cm).
Regen en sneeuw samen leverden in Davos vanochtend een etmaalsom van 73 en in Sta. Maria im Münstertal 101 mm op. Hoogstwaarschijnlijk hebben deze plaatsen in september niet eerder zoveel neerslag in een etmaal tijd te verwerken gekregen. In het hooggebergte viel nog meer neerslag (hoofdzakelijk sneeuw). Oliver Oeckerath bericht: "Volgens de voorlopige gegevens mat Corviglia (2497 meter) een etmaalsom van zowaar 183,6 mm en werd Corvatsch (3315 meter) getrakteerd op 116 mm aan neerslag".
Jan Visser
  maandag 19 september 2011 @ 21:01:39 #15
83025 INViCTuS
Mountains & Nature
pi_102155349
Never Stop Exploring!
Life begins at the end of your comfort zone!
Follow me on Twitter: https://twitter.com/EdwinKr83 Instagram: https://www.instagram.com/edwinkr83/
pi_102173154
Ik ben benieuwd of wij dit jaar weer zo'n koude winter krijgen als afgelopen 2 jaar.
  dinsdag 20 september 2011 @ 11:13:06 #17
11102 knep
Mountainfreak
pi_102173612
Mooi verschil:

Afgelopen vrijdag:Vandaag:

pi_102175713
quote:
Extreem vroege sneeuw
Extreem vroege sneeuwval heeft aan het begin van deze week Italië en Oostenrijk overvallen. De ANWB kwam maandag zelfs met een waarschuwing voor toeristen. En in Oostenrijk was er korte tijd sprake van flink wat chaos. Volgens meteorologen is er sprake van een 'winterprik' en zal de verse sneeuw snel wegdooien.

In Oosterijk veroorzaakte de vroeg sneeuwval onverwacht veel hinder. Volgens Wetter.at golden voor Salzburg, Tirol, Stiermarken, Karinthië en Boven-Oostenrijk waarschuwinen voor extreem weer. De neerslag was overcvloedig en viel boven soms maar 600 meter in de vorm van sneeuw. Op veel plaatsen viel meer dan 40 centimeter.

Geen stroom
Op de Tauernroute werden ruim twee kilometer hoogspanningslijnen beschadigd, waardoor op sommige plaatsen de spoorverbindingen uitvielen en pendeldiensten werden ingesteld naar Schwarzach, Bad Hofgastein, Gastein, en Mallnitz. Ook in west-Oostenrijk werden verschillende spoorwegroutes gesloten.
pi_102178816
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 september 2011 10:57 schreef Ivo1986 het volgende:
Ik ben benieuwd of wij dit jaar weer zo'n koude winter krijgen als afgelopen 2 jaar.
De Arctische oceaan heeft weer een heleboel energie opgeslagen de afgelopen maanden. Energie die in de winter vrij komt en tot veranderde circumpolaire windpatronen kan leiden, iets wat ook gehyptheseerd is als oorzaak voor de afgelopen twee winter. Nederland ligt dicht genoeg bij de Arctische oceaan om daar last van te krijgen als bijvoorbeeld een zak ijskoude poollucht uitbreekt (doordat de circumpolaire stroming minder is en welke de poollucht normaal gesproken op zijn plek houd) en uitstroomt naar het zuiden.

Maar we zullen het zien, ik heb liever een milde winter want dat scheelt in de stookkosten.
pi_102453525
Goudmijntje voor de weervoorspellers en winterliefhebbers: AGW Observer heeft een mooie opsomming van studies naar de oorzaak(en) van de koude winters van 09/10 en 10/11.
pi_102483610
foutje

[ Bericht 99% gewijzigd door meteo-online op 28-09-2011 18:07:24 ]
Weer of geen weer, altijd actueel www.onweer-online.nl
pi_102522475
quote:
In de noordelijke delen van Scandinavië heeft het de afgelopen nacht licht gevroren. Het Zweedse Pajala mat -0,9, Muonio in Finland kwam uit op -1,5º en in de Noorse provincie Finnmark meldde Cuovddatmohkki -2,8º. In het overgangsgebied regende het flink in delen van Midden-Noorwegen. In Gartland, provincie Nord-Trøndelag, viel de afgelopen nacht 38 mm. Vandaag wordt het echter in vooral het zuiden van Zweden (Götaland) warm weer met temperaturen boven 20 graden.
Jan Visser
  zaterdag 1 oktober 2011 @ 08:02:10 #23
203635 Ugjerke
God of tits and wine
pi_102576025
Moeten we niet eerst een herfst krijgen voordat we aan winter kunnen denken? :P
Op maandag 29 april 2013 16:56 schreef Moira. het volgende:
Ug, je bent af en toe een (leuke) mafkees, maar ook een wijs man.
pi_102576471
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 oktober 2011 08:02 schreef Ugjerke het volgende:
Moeten we niet eerst een herfst krijgen voordat we aan winter kunnen denken? :P
in het noorden van europa slaan ze de herfst over :)
pi_102791856
Na recordhitte nu sneeuw in Groot-Brittannië

Amper honderd uur na de warmste oktoberdag sinds het begin van de weermetingen is het weer in Groot-Brittannië naar de andere kant overgeheld. In Schotland viel vandaag zowaar de eerste sneeuw.

In het skigebied Cairngorn, tussen de 600 en de 1.000 meter hoog gelegen, stapelde de witte pracht zich vijf centimeter hoog op. Ook andere berggebieden in de Scottish Highlands melden kerstweertoestanden. Blijft een en ander duren, dan willen de wintersportinstellingen midden november reeds de skiliften openen. Normaal begint de winterpret bij de Caledoniërs pas begin december.

hln
pi_102798761
quote:
In en rond Kiruna, Zweden, is het vanochtend flink gaan sneeuwen bij temperaturen rond het vriespunt: bekijk de webcamopname bij het Weerpraatje van hedenochtend 07:55 uur.
@Jan Visser

pi_102798962
quote:
2s.gif Op vrijdag 7 oktober 2011 08:59 schreef aloa het volgende:

[..]

@Jan Visser

[ afbeelding ]
he, ik zit maar zo'n 800 meter van die webcam.. :D
pi_102799480
quote:
4s.gif Op vrijdag 7 oktober 2011 09:11 schreef gogosweden het volgende:

[..]

he, ik zit maar zo'n 800 meter van die webcam.. :D
Valt behoorlijk wat zo te zien.
pi_102799711
quote:
2s.gif Op donderdag 6 oktober 2011 22:48 schreef aloa het volgende:
Na recordhitte nu sneeuw in Groot-Brittannië

Amper honderd uur na de warmste oktoberdag sinds het begin van de weermetingen is het weer in Groot-Brittannië naar de andere kant overgeheld. In Schotland viel vandaag zowaar de eerste sneeuw.

In het skigebied Cairngorn, tussen de 600 en de 1.000 meter hoog gelegen, stapelde de witte pracht zich vijf centimeter hoog op. Ook andere berggebieden in de Scottish Highlands melden kerstweertoestanden. Blijft een en ander duren, dan willen de wintersportinstellingen midden november reeds de skiliften openen. Normaal begint de winterpret bij de Caledoniërs pas begin december.

hln
Fors overdreven bericht natuurlijk. De maximum temperatuur in Cairngorn (Noord Schotland) over de afgelopen week was 13 graden en nu is het er zo'n 4 graden. Die 30 graden zal vast ergens in Zuid-Engeland gemeten zijn. Apples and Oranges.
pi_102799778
quote:
2s.gif Op vrijdag 7 oktober 2011 09:42 schreef aloa het volgende:

[..]

Valt behoorlijk wat zo te zien.
[ afbeelding ]
ja, sneeuwt enorm hard en zal wss nog 2 a 3 dagen non stop doorgaan :')
  vrijdag 7 oktober 2011 @ 09:58:28 #31
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_102799825
Bij het zien van die beelden wil ik direct weer m'n ticket naar Zweden boeken :D Vorig jaar lag er in december nog maar een centimeter of 30 :( zelfde als dat de temperatuur de hele week in minusgraden was :')
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
pi_102799941
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 oktober 2011 09:58 schreef Dven het volgende:
Bij het zien van die beelden wil ik direct weer m'n ticket naar Zweden boeken :D Vorig jaar lag er in december nog maar een centimeter of 30 :( zelfde als dat de temperatuur de hele week in minusgraden was :')
ik wil heul geen sneeuw :')

ruilen?.. :D
  vrijdag 7 oktober 2011 @ 10:16:05 #33
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_102800185
quote:
4s.gif Op vrijdag 7 oktober 2011 10:04 schreef gogosweden het volgende:

[..]

ik wil heul geen sneeuw :')

ruilen?.. :D
Nee, vind de 2100km naar waar wij zitten al veel :P Kom wel een keertje op visite per sneeuwscooter :D (als er genoeg sneeuw ligt :( )
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
  vrijdag 7 oktober 2011 @ 10:16:57 #34
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_102800203
quote:
4s.gif Op vrijdag 7 oktober 2011 10:04 schreef gogosweden het volgende:

[..]

ik wil heul geen sneeuw :')

ruilen?.. :D
Hoe is het vrouwelijk schoon in Kiruna eigenlijk? Geldt daar het gezegde 'Je weet dat je in het noorden van Zweden bent wanneer de elanden mooier zijn dan de vrouwen' ook of? :D
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
pi_102800303
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 oktober 2011 10:16 schreef Dven het volgende:

[..]

Hoe is het vrouwelijk schoon in Kiruna eigenlijk? Geldt daar het gezegde 'Je weet dat je in het noorden van Zweden bent wanneer de elanden mooier zijn dan de vrouwen' ook of? :D
het is meer een "walrus" syndroom ofzo.. :')

Ze zijn nogal mollig. Wss vet reserves voor de kou.. :D

Neehoor maar in zuidzweden zijn ze mooier :P
  vrijdag 7 oktober 2011 @ 10:23:08 #36
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_102800331
quote:
4s.gif Op vrijdag 7 oktober 2011 10:21 schreef gogosweden het volgende:

[..]

het is meer een "walrus" syndroom ofzo.. :')

Ze zijn nogal mollig. Wss vet reserves voor de kou.. :D

Neehoor maar in zuidzweden zijn ze mooier :P
Was ik al bang voor ;( En die bergen make-up :D Is in het zuiden ook wel zo maar daar kan ik het nog wel van hebben O+
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
pi_102800419
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 oktober 2011 10:23 schreef Dven het volgende:

[..]

Was ik al bang voor ;( En die bergen make-up :D Is in het zuiden ook wel zo maar daar kan ik het nog wel van hebben O+
true.. :D
  Moderator vrijdag 7 oktober 2011 @ 10:35:20 #38
45833 crew  Fogel
pi_102800590
Rond Voss, Noorwegen ligt nu de eerste sneeuw aldus http://www.nettavisen.no/vaer/article3246363.ece.
Verder komt de sneeuw in Midden-Noorwegen dit weekend aldus http://www.adressa.no/vaeret/article1706532.ece.

Gisteren in ieder geval al een flinke hagelbui gehad in Trondheim.
I'm surrounded by morons!
TRV 2021: Oslo, Montreal, Nederland
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
TRV plannen/geboekt 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Kroatie, Toronto, New York, Nederland, Gdansk
  vrijdag 7 oktober 2011 @ 10:42:57 #39
70357 Hyperdude
#MakeLanciaGreatAgain
pi_102800796
pfff
Hagel hadden we gisteren ook al in NL ;)

Stelvio vorige week woensdag. Sneeuw lag er nog boven ongeveer 2600 meter. Temp ongeveer 15-18 graden

In Oostenrijk lag een paar dagen eerder op 2000 meter veel meer.
Resten van de hierboven genoemde sneeuwval een week eerder.
How do we turn this world-class fuck-up into a world-class learning experience?
  vrijdag 7 oktober 2011 @ 11:08:41 #40
83025 INViCTuS
Mountains & Nature
pi_102801507
In grote delen van de Alpen valt nu tot en met maandag her en der 40 tot 100cm bij. de sneeuwgrens pendelt tussen de 1000 en 1500 meter. Momenteel sneeuw het in het zwarte woud op 1493 in ieder geval ook. Zelfs in de Harz ( 1000m ) is het morgen maar een graad of 1.
Never Stop Exploring!
Life begins at the end of your comfort zone!
Follow me on Twitter: https://twitter.com/EdwinKr83 Instagram: https://www.instagram.com/edwinkr83/
pi_102801594
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 oktober 2011 10:35 schreef Fogel het volgende:
Rond Voss, Noorwegen ligt nu de eerste sneeuw aldus http://www.nettavisen.no/vaer/article3246363.ece.
Verder komt de sneeuw in Midden-Noorwegen dit weekend aldus http://www.adressa.no/vaeret/article1706532.ece.

Gisteren in ieder geval al een flinke hagelbui gehad in Trondheim.
vosss O+
De oude oude layout was veel beter!!
vosss is de naam,
met dubbel s welteverstaan.
  Moderator vrijdag 7 oktober 2011 @ 11:13:37 #42
45833 crew  Fogel
pi_102801655
quote:
17s.gif Op vrijdag 7 oktober 2011 11:11 schreef vosss het volgende:

[..]

vosss O+
Wel met een sneeuwschep op pad gaan he, met al die sneeuw rond je :P
I'm surrounded by morons!
TRV 2021: Oslo, Montreal, Nederland
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
TRV plannen/geboekt 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Kroatie, Toronto, New York, Nederland, Gdansk
pi_102801784
Ik woon er niet. Ik denk dat daar mijn roots liggen. :)
De oude oude layout was veel beter!!
vosss is de naam,
met dubbel s welteverstaan.
  vrijdag 7 oktober 2011 @ 12:38:31 #44
83025 INViCTuS
Mountains & Nature
pi_102804083
Wat zou ik toch graag in de Alpen willen wonen zeg :) gisteravond op 1500m nog ruim 8 graden, groen en wat regen, inmiddels -2 en 10cm sneeuw.
Never Stop Exploring!
Life begins at the end of your comfort zone!
Follow me on Twitter: https://twitter.com/EdwinKr83 Instagram: https://www.instagram.com/edwinkr83/
pi_102844077
Winter 'daalt neer' in Alpen
Tal van verbindingswegen in de Zwitserse Alpen zijn zaterdag gesloten na hevige sneeuwval. De bergpassen Flüela, Furka, Gotthardt, Grimsel, Grote Sint-Bernhard, Klausen, Nufenen of Novena, Oberalp en Susten zijn dicht, berichtte zaterdag de Zwitserse automobielclub TCS. De sneeuwgrens is in Zwitserland gedaald naar 1200 meter hoogte. Daardoor ontstond bijvoorbeeld voor de Gotthardttunnel een lange file.

De sneeuwpret kan beginnen

Ook in Zuid-Duitsland is het dit weekeinde aanzienlijk kouder dan een paar dagen eerder. In München en omgeving werd het volgens de Duitse meteorologische dienst in 12 uur tijd 15 graden kouder. Donderdag was het er nog 'nazomers' met temperaturen van 23 graden Celcius. Aan het begin van dit weekeinde was het nog maar 7 graden.

bron
pi_102849819
Man doodgevroren in Polen

In het zuiden van Polen is in de nacht van vrijdag op zaterdag een 64-jarige man doodgevroren. De man uit een dorp in de buurt van het wintersportoord Zakopane viel op weg naar zijn huis dronken in slaap, zo meldt de Poolse nieuwszender TVN24. Volgens de politie stierf de man door onderkoeling. Het gaat om het eerste slachtoffer door de kou deze herfst in Polen. De temperaturen lagen onder het vriespunt en er viel voor het eerst sneeuw in de regio. (dpa/lpb)

hln
pi_103074106
Veel sneeuw in de Noorse bergen.

De barometer staat op z’n handjes in het zuidelijk deel van Noorwegen. Het weerglas was vanochtend lokaal opgelopen tot 1039 hPa. Verder vielen de lage temperaturen op. Folldal mat -9,1 en Grotli -11,3º. De stralingsvorst zal ongetwijfeld ook te maken hebben met de grote hoeveelheden sneeuw die recentelijk in de bergen zijn gevallen. Vooral in de provincies Sogn og Fjordane en in Oppland ligt al veel sneeuw. Gisteren meldde Stryn, gelegen op 1065 meter hoogte, 90 centimeter sneeuw: op 1600 meter is het sneeuwdek 100 centimeter dik. “Galdhøppigen Juvvasshøe (1894 meter) meldt een sneeuwhoogte van maar liefst 2 meter” bericht Oliver Oeckerath.

Jan Visser

[ Bericht 3% gewijzigd door #ANONIEM op 14-10-2011 14:02:06 ]
  zondag 16 oktober 2011 @ 23:31:56 #48
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_103171670
Morgenochtend naar Zweden. Tussen de lijn Stromsund Umea! Weer is er helaas nog niet best. 8 graden en regen :')
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
pi_103171912
quote:
0s.gif Op zondag 16 oktober 2011 23:31 schreef Dven het volgende:
Morgenochtend naar Zweden. Tussen de lijn Stromsund Umea! Weer is er helaas nog niet best. 8 graden en regen :')
je bent net te laat, gisternacht is alle sneeuw weggesmolten :')
  zondag 16 oktober 2011 @ 23:39:56 #50
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_103172010
quote:
4s.gif Op zondag 16 oktober 2011 23:37 schreef gogosweden het volgende:

[..]

je bent net te laat, gisternacht is alle sneeuw weggesmolten :')
Niet sneeuwscooteren dus :( maar misschien dat ik kan schaatsen, is me in Zweden nog nooit gelukt :D
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
pi_103172074
quote:
0s.gif Op zondag 16 oktober 2011 23:39 schreef Dven het volgende:

[..]

Niet sneeuwscooteren dus :( maar misschien dat ik kan schaatsen, is me in Zweden nog nooit gelukt :D
zal je nog tegenvallen :P

9v/d10 keer ligt er een dik pak sneeuw op het ijs, wat er zelfs met temperaturen van -20 voor zorgt dat het ijs te dun kan zijn om op te schaatsen :7
  zondag 16 oktober 2011 @ 23:48:31 #52
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_103172390
quote:
4s.gif Op zondag 16 oktober 2011 23:41 schreef gogosweden het volgende:

[..]

zal je nog tegenvallen :P

9v/d10 keer ligt er een dik pak sneeuw op het ijs, wat er zelfs met temperaturen van -20 voor zorgt dat het ijs te dun kan zijn om op te schaatsen :7
Ja maar sneeuw is er nu niet :P En het ijs te dun? Bij ons is het al bijna een meter dik aan het eind van de winter? :P Wel met een laag water van 30 cm erop met daarboven weer een dun laagje ijs. Erg tricky! Kan me nog wel een nat pak herinneren terwijl het -25 was en ik nog 2 uur naar huis moest sleeën met m'n sledehonden :') Toen was ik Zweden wel even zat :')
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
pi_103178284
quote:
0s.gif Op zondag 16 oktober 2011 23:48 schreef Dven het volgende:

[..]

Ja maar sneeuw is er nu niet :P En het ijs te dun? Bij ons is het al bijna een meter dik aan het eind van de winter? :P Wel met een laag water van 30 cm erop met daarboven weer een dun laagje ijs. Erg tricky! Kan me nog wel een nat pak herinneren terwijl het -25 was en ik nog 2 uur naar huis moest sleeën met m'n sledehonden :') Toen was ik Zweden wel even zat :')
_O-

ik woonde eerst in het zuiden van Zweden (småland) dus dit is mijn eerste winter in het noorden. op dit moment ligt er in Kiruna nog geen ijs. Komt omdat het overdag meestal nog boven 0 is.
pi_103238364
Bulgarije kampt met sneeuwchaos

Hevige sneeuwval en windvlagen met orkaankracht hebben het verkeer in het oosten van Bulgarije grotendeels lam gelegd. De vroege intrede van de winter eiste ook een eerste mensenleven. Een 73-jarige man vroor dood in een afgelegen hut in het gebied rond Svilengrad.

Op een bergpas staan zes bussen met Roemeense toeristen stil, de sneeuw ligt er 60 centimeter hoog. In het Balkangebergte op het gelijknamige schiereiland zijn bijna alle passen versperd door omgevallen bomen en sneeuwbanken. Vele nationale wegen kunnen niet gebruikt worden en talrijke passagierstreinen houden het verkeer op. Meer dan 600 plaatsen zitten zonder stroom, aangezien de wind de stroomleidingen beschadigde. Een dertigtal dorpen moet het zonder water stellen.

De autoriteiten hebben sinds gisteravond ook niets meer gehoord van zes toeristen, onder wie twee kinderen, en twee reddingswerkers in het Balkangebergte onder Sliven. De stad werd geteisterd door een storm die bomen ontwortelde en omheiningen en zelfs daken optilde. (dpa/afp/svm)

hln
  Moderator vrijdag 21 oktober 2011 @ 10:37:34 #55
8781 crew  Frutsel
pi_103363596
quote:
Dode bij zwaar onweer in Rome
Een zwaar onweer gevolgd door stortbuien heeft Rome vanochtend onder water gezet en minstens één dode geëist. Het slachtoffer is een ouderling die levenloos in zijn kelderwoning werd aangetroffen door de brandweer. Een persoon wordt vermist. Een deel van het metroverkeer moest stilgelegd worden, ook verscheidene bussen kunnen niet uitrijden omdat straten blank staan.

Beide metrolijnen van de Italiaanse hoofdstad ondervinden zware hinder door de wateroverlast: het metroverkeer op lijn B werd onderbroken tussen de haltes Rebibbia en Garbatella, dat is ongeveer de helft van de lijn. Op lijn A staan vier haltes onder water, waaronder die van Termini (centraal station van Rome). De haltes moesten gesloten worden.

Ook het busverkeer is verstoord. Tussen de heuvel van het Capitool en de Tiber staan voertuigen geblokkeerd in wat omschreven wordt als een "stadsmeer". Voetgangers werden evenmin gespaard: op sommige plaatsen zijn voetpaden volledig verdwenen onder het water
pi_103447333
Accuweather.com is er met hun winterverwachting :)

Vrij ontnuchterend voor de Benelux met een iets zachtere winter en minder sneeuw..

Link: http://www.accuweather.co(...)cast-20112012.asp%29
pi_103465057
quote:
0s.gif Op zondag 23 oktober 2011 12:25 schreef WeerServies het volgende:
Accuweather.com is er met hun winterverwachting :)

Vrij ontnuchterend voor de Benelux met een iets zachtere winter en minder sneeuw..

Link: http://www.accuweather.co(...)cast-20112012.asp%29
Ik hecht er weinig waarde aan, blijft een voorspelling.
Maar ze verwachten minder sneeuw als afgelopen jaar. In het kort gezegd een 'normale' winter.

Winter Forecast 2011-2012

OK, we have the official forecast here. You are going to be the first to see it. But in the next week we are going to release it on AccuWeather.com for all your friends that aren't paying for the pro site to see. So, without further adieu.
We are looking at a much different winter than we saw last year. Some of the highlights of last year include some very chilly air over most of the continent early in the year, from November through December. London saw an average temperature of 7.5 degrees below normal for the month of December, and remember all that snow too. We are not looking like we will see such a cold time this year. That harsh start to the year was from a strongly negative NAO as the cold air just kept coming from the Arctic and would not stop. This year, it looks like we will at least start with a near to slightly above normal NAO, which would show a ridge over western Europe and a trough over eastern Europe. Don't forget that when we do see a ridge over western Europe, we can see some much colder than normal temperature over parts of eastern Europe normally, and it looks like we will have this also. Last year we had some very wet weather over Greece and southeastern Europe. That looks to be at least slightly less than last year, but still a bit above normal for parts of the area. But combine that with the cold air we are expecting, and we will see some much more snow than normal.
But let's look closer at the forecast. We are looking at a weather pattern where we see a mean ridge of high pressure over western Europe and a trough digging over eastern Europe. With this trough digging into eastern Europe we are looking at seeing some chilly temperatures over the higher elevations of southeastern Europe, where the opposite will be seen over Spain and Portugal. In northeastern Europe, I had a bit of a tough decision. With the help of Paul Pastelok, our great long range leader, and Jason Nicholls who also does a lot of international forecasting, we are looking at some near to even above normal temperatures are with a blocking pattern trying to setup, especially early in the forecast. The block is from a combination of the lack of sea ice and also some strong trough off to the south, which will also lead to a stronger blocking pattern around. And as we get further into the winter, we are looking at some changes as temperatures try and get milder over some areas like into Italy and even the U.K. as the ridge of high pressure builds. We also try and lose the trough over southeastern Europe, but I think that by that time, enough cold and snow will be seen that even a complete reversal will not matter and it will still average above normal. Below is a graphic with our thinking for the winter across the continent. Also note the less snowfall than last winter area over the U.K. and Ireland. This is going to be a key as last year we saw so much snowfall in the London area. We may struggle to see even a few flakes this year in the air down to London.Now, some of the big things to hit on this year will be some threats we could see over the continent from this type of pattern. Number one will be the significant snowfall and cold weather over southeastern Europe. Last year we had lots of rain and precip, but temperatures were so mild we struggled to see much snowfall. This year will see less in the way of precipitation, but we will see more cold air around. This trough is likely to last for the entire year, so this may be a big item to look at for the next several months. Number two will be the mild and dry air continuing over Spain and Portugal. If this does happen as we expect, any storms that move in over the U.K. and northern France could bring some stronger winds to the area, and if they do, it may make for a dangerous pattern as the winds could just spark some fires due to the dry weather really continuing. It has been one unrelenting year over that area for heat, and we expect that to continue. By the end of the winter, we get to number three, where we are looking at the ridge building over the area and some mild air pushing into parts of Germany, France, Italy and even farther north for the U.K. and Ireland. So, even though it may be a below normal start over eastern Italy and into Germany, this may quickly get erased by the end of winter with the mild air just flooding in. Either way, below are some images with the expectations for temperatures and precipitation. Remember, it is tough to say snowfall as it varies so greatly due to the water around and into the Alps. A hundred miles can literally mean the difference between all rain along the French Riviera to feet of snow in the higher elevations of the western Alps.
First the temperature departure...And now the precipitation...So, there you have it. Once the story is posted on AccuWeather.com I will link to it here as it has more in depth info for some things. But you got it here first.
Look global,
Forecast local


Accuweather

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 23-10-2011 19:33:15 ]
pi_103528243
Kun je dit even vertalen :P
Onverslaanbaar eiwit, niet te kloppen.
  dinsdag 25 oktober 2011 @ 00:41:39 #59
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_103529387
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 oktober 2011 00:06 schreef Dagkaart het volgende:
Kun je dit even vertalen :P
Dat het bijna het tegenovergestelde van vorig jaar wordt :')
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
pi_103567828
Sneeuw dat omhoog valt, ben benieuwd
Onverslaanbaar eiwit, niet te kloppen.
pi_103567920
Onthou die forecast van Accuweather :). Ik denk dat ze er pal op zitten met hun longe range 'voorspelling'. De atmosfeer gedraagt zich nu echt nog niet winters en ook de hoeveelheid ijs en sneeuw in het noorden van Europa valt tegen.. Allemaal voortekenen van een potentieel zachtere winter..
  Forum Admin/Beste/Leukste FA 2022 woensdag 26 oktober 2011 @ 00:52:03 #62
334798 crew  Straatcommando.
Je zuster op een houtvlot
pi_103568089
quote:
0s.gif Op woensdag 26 oktober 2011 00:41 schreef WeerServies het volgende:
Onthou die forecast van Accuweather :). Ik denk dat ze er pal op zitten met hun longe range 'voorspelling'. De atmosfeer gedraagt zich nu echt nog niet winters en ook de hoeveelheid ijs en sneeuw in het noorden van Europa valt tegen.. Allemaal voortekenen van een potentieel zachtere winter..
En da's maar fijn ook. :) Sneeuw is haske leuk, maar zoveel en zo lang als het bleef liggen als vorig jaar was gewoon vervelend. Niet zozeer voor mij persoonlijk, maar voor het openbaar vervoer, verkeer en veiligheid.
''Tuurlijk is het een onoogelijk lelijk spuugding. Kun je d'r toch nog wel aan gehecht zijn? Je houdt toch ook van je moeder?''
  Moderator woensdag 26 oktober 2011 @ 09:13:32 #63
8781 crew  Frutsel
pi_103571064
quote:
Doden door noodweer Italie
Het noorden van Italië is gisteren getroffen door zware regenbuien. Er vielen zeker vijf doden, acht mensen worden nog vermist. Veel steden hebben te kampen met overstromingen en modderstromen.

In het plaatsje Borghetto di Vara raakten vier mensen bedolven toen een gebouw instortte. Hulpverleners konden een meisje levend onder het puin vandaan halen, drie anderen kwamen om.

De twee andere dodelijke slachtoffers vielen in Aulla, een dorpje op de grens van Ligurië, waar de rivier was overstroomd. Een vrouw kwam om het leven toen haar auto door het water werd meegesleurd.
'Blijf thuis'

De streken Ligurië, ten zuiden van de stad Genua, en Toscane zijn het zwaarst getroffen. De overheid heeft de inwoners van de regio's opgeroepen om thuis te blijven en uit de buurt van rivieren te blijven.

Verschillende steden in Ligurië zijn afgesloten van de buitenwereld omdat de straten er blank staan. Doordat de wegen slecht begaanbaar zijn en het treinverkeer stil ligt, hebben hulpverleners moeite om de getroffen gebieden te bereiken.
Reddingsdiensten

Intussen houdt de zware regenval nog steeds aan. Naar verwachtig zal het noodweer vandaag het zuiden van Italië bereiken.

Ook Rome bereidt zich voor op hevige buien, volgens burgemeester Gianni Alemanno staan de brandweer en andere reddingsdiensten klaar. Vijf dagen geleden werd het zuiden van Italië ook al getroffen door hevige regenval.
  woensdag 26 oktober 2011 @ 17:00:52 #64
49558 1-of-6Billion
Up the shut fuck you must
pi_103588208
Ik weet het, buitengewoon onbetrouwbare bron:
quote:
Horrorwinter in Lage Landen begint over een maand"

Drie maanden lang, veel sneeuw en ’dodelijke’ vorsttemperaturen onder min twintig graden
Vanuit Duitsland en Nederland bereiken ons steeds meer onheilspellende berichten over de komende winter. Begin november zouden de temperaturen nog erg mild zijn, maar in de tweede helft helft van de volgende maand zou het een pak kouder gaan worden en mogen we ook al de eerste sneeuw verwachten in de Lage Landen. Waarna we vertrokken zijn voor drie maanden...

Eerder stelde het Nederlandse weerbedrijf Meteoconsult al dat we voor een strenge winter staan, de Duitsers doen daar nu nog een schepje bovenop. Donnerwetter heeft het over een 'horrorwinter' die drie maanden lang zal aanhouden. Ook Dominik Jung van Wetter.net voorspelt veel sneeuw in de Lage Landen. Die laatste weerexpert voorspelt ook dat Duitsland voor de vierde keer op rij te maken zal gaan krijgen met een té koude winter. Wat wil zeggen dat onze oosterburen voor het vierde achtereenvolgende jaar gemiddelde temperaturen zullen opmeten die lager zijn dan de klimatologische referentiewaarden van 1961 tot 1990. Volgens Jung zouden vier koude winters op rij echt een sensatie zijn.

'Winter des doods'
Ook andere Duitse weerinstanties, zoals Killikus.de en Wetterprognose-wettervorhersage.de, hebben het allemaal over een te koude winter. Alleen Accuweather verwacht een 'normale' winter. Meteorologen baseren zich op eensluidende langetermijnvoorspellingen van zowel Duitse, Poolse, Britse en Amerikaanse Meteorologische diensten. Ook Britse bureaus waarschuwen de burger al volop voor wat zij nu al een 'winter des doods' noemen.

Hieronder de prognose per maand van Wetter.net:
December: Wisselend. Periodes van kou, maar ook wat warmere dagen. Over het algemeen te koud. December zal ook -net als vorig jaar- in het teken staan van sneeuw. De kans op een Witte Kerst bedraagt momenteel in de Lage Landen 40%. Op locaties die hoger liggen dan 200 meter zelfs 60%.

Januari: Ook deze maand veel kouder dan normaal. 's Nachts kan de thermometer zelfs makkelijk dalen tot min 25 graden. Ook dan zullen we rekening moeten houden met sneeuw dankzij een aantal 'sneeuwintensieve' dagen.

Februari: Ook deze maand zal kouder verlopen dan het langjarig gemiddelde. Aan het einde van de winter is het vanzelfsprekend dat er ups en downs zijn, maar ook februari kan voor de nodige sneeuw zorgen. (odbs)
26/10/11 15u21
I follow you......but not on Twitter
  woensdag 26 oktober 2011 @ 17:15:56 #65
38396 mazaru
Geloof niet alles wat je denkt
pi_103588905
quote:
14s.gif Op woensdag 26 oktober 2011 17:00 schreef 1-of-6Billion het volgende:
Ik weet het, buitengewoon onbetrouwbare bron:

[..]

Dat hoop ik toch echt niet

Ik ben niet onhandelbaar, ik ben gewoon een uitdaging 💖
  woensdag 26 oktober 2011 @ 17:20:52 #66
66470 Klonk
Koning van Tofania
pi_103589111
Winter des doods :')
Klonk is alleen Klonk als er Klonk op staat
pi_103589453
Elfstedentocht maar vast plannen? :)
Definitely not CIA
pi_103590979
'Winter des doods' ^O^
Laat maar komen 8-)
  woensdag 26 oktober 2011 @ 18:24:58 #69
38396 mazaru
Geloof niet alles wat je denkt
pi_103591435
Ik hou op zich wel van een strenge winter, maar ik vind het altijd zo zielig voor de beestjes die buiten moeten zien te overleven.
Ik ben niet onhandelbaar, ik ben gewoon een uitdaging 💖
pi_103591671
quote:
2s.gif Op zondag 23 oktober 2011 19:32 schreef aloa het volgende:

[..]

Ik hecht er weinig waarde aan, blijft een voorspelling.
Maar ze verwachten minder sneeuw als afgelopen jaar. In het kort gezegd een 'normale' winter.

Winter Forecast 2011-2012

OK, we have the official forecast here. You are going to be the first to see it. But in the next week we are going to release it on AccuWeather.com for all your friends that aren't paying for the pro site to see. So, without further adieu.
We are looking at a much different winter than we saw last year. Some of the highlights of last year include some very chilly air over most of the continent early in the year, from November through December. London saw an average temperature of 7.5 degrees below normal for the month of December, and remember all that snow too. We are not looking like we will see such a cold time this year. That harsh start to the year was from a strongly negative NAO as the cold air just kept coming from the Arctic and would not stop. This year, it looks like we will at least start with a near to slightly above normal NAO, which would show a ridge over western Europe and a trough over eastern Europe. Don't forget that when we do see a ridge over western Europe, we can see some much colder than normal temperature over parts of eastern Europe normally, and it looks like we will have this also. Last year we had some very wet weather over Greece and southeastern Europe. That looks to be at least slightly less than last year, but still a bit above normal for parts of the area. But combine that with the cold air we are expecting, and we will see some much more snow than normal.
But let's look closer at the forecast. We are looking at a weather pattern where we see a mean ridge of high pressure over western Europe and a trough digging over eastern Europe. With this trough digging into eastern Europe we are looking at seeing some chilly temperatures over the higher elevations of southeastern Europe, where the opposite will be seen over Spain and Portugal. In northeastern Europe, I had a bit of a tough decision. With the help of Paul Pastelok, our great long range leader, and Jason Nicholls who also does a lot of international forecasting, we are looking at some near to even above normal temperatures are with a blocking pattern trying to setup, especially early in the forecast. The block is from a combination of the lack of sea ice and also some strong trough off to the south, which will also lead to a stronger blocking pattern around. And as we get further into the winter, we are looking at some changes as temperatures try and get milder over some areas like into Italy and even the U.K. as the ridge of high pressure builds. We also try and lose the trough over southeastern Europe, but I think that by that time, enough cold and snow will be seen that even a complete reversal will not matter and it will still average above normal. Below is a graphic with our thinking for the winter across the continent. Also note the less snowfall than last winter area over the U.K. and Ireland. This is going to be a key as last year we saw so much snowfall in the London area. We may struggle to see even a few flakes this year in the air down to London.

[ afbeelding ]

Now, some of the big things to hit on this year will be some threats we could see over the continent from this type of pattern. Number one will be the significant snowfall and cold weather over southeastern Europe. Last year we had lots of rain and precip, but temperatures were so mild we struggled to see much snowfall. This year will see less in the way of precipitation, but we will see more cold air around. This trough is likely to last for the entire year, so this may be a big item to look at for the next several months. Number two will be the mild and dry air continuing over Spain and Portugal. If this does happen as we expect, any storms that move in over the U.K. and northern France could bring some stronger winds to the area, and if they do, it may make for a dangerous pattern as the winds could just spark some fires due to the dry weather really continuing. It has been one unrelenting year over that area for heat, and we expect that to continue. By the end of the winter, we get to number three, where we are looking at the ridge building over the area and some mild air pushing into parts of Germany, France, Italy and even farther north for the U.K. and Ireland. So, even though it may be a below normal start over eastern Italy and into Germany, this may quickly get erased by the end of winter with the mild air just flooding in. Either way, below are some images with the expectations for temperatures and precipitation. Remember, it is tough to say snowfall as it varies so greatly due to the water around and into the Alps. A hundred miles can literally mean the difference between all rain along the French Riviera to feet of snow in the higher elevations of the western Alps.
First the temperature departure...

[ afbeelding ]

And now the precipitation...

[ afbeelding ]

So, there you have it. Once the story is posted on AccuWeather.com I will link to it here as it has more in depth info for some things. But you got it here first.
Look global,
Forecast local


Accuweather
Goed voor de gasrekening w/
pi_103592434
Leuke voorspellingen weer. Lijkt wel de Piet Paulusma methode: blijf vaag en sluit niks uit, dan kun je achteraf altijd zeggen dat je gelijk had.

Neem nou van het KNMI:
"in januari en februari sneeuwt het normaal (gemiddeld over het tijdvak 1971-2000) op ongeveer 6 dagen"

En dan de voorspelling:
"maar ook februari kan voor de nodige sneeuw zorgen."
Ja DUH! Het is notabene winter in februari! :|W
  woensdag 26 oktober 2011 @ 21:42:41 #72
83025 INViCTuS
Mountains & Nature
pi_103601391
Een winter hoort koud te zijn en er hoort sneeuw te zijn :) Ik heb er echt een hekel aan als het regent en het is een graad of 2/3/4. Dat stukje uit het AD is dus wel leuk om te lezen en mag van mij wel komen. De 1 zegt koud en de ander normaal of milder, toch altijd moeilijk en gissen. We zien het wel he....al hebben Duitsers het wel redelijk vaak bij het juiste eind.
Never Stop Exploring!
Life begins at the end of your comfort zone!
Follow me on Twitter: https://twitter.com/EdwinKr83 Instagram: https://www.instagram.com/edwinkr83/
pi_103605827
quote:
0s.gif Op woensdag 26 oktober 2011 21:42 schreef INViCTuS het volgende:
al hebben Duitsers het wel redelijk vaak bij het juiste eind.
Vorig jaar zaten ze er ook goed op, dit zijn wel de bureau's die geen aanpassingen doen zoals een paar hier in Nederland. Toch maar goed dat er een Nederlander zijn nek uit steekt om stukken te vertalen voor de media, helaas krijg je er weinig van terug
Weer of geen weer, altijd actueel www.onweer-online.nl
pi_103614555
Krijgen we in november weer een 'superstorm'... of is Corbyn nog niet wakker? :P

Corbyn voorspelt superstorm voor Kerstmis
Superstorm: We gaan er (weer) allemaal aan! #1
  donderdag 27 oktober 2011 @ 09:46:55 #75
293860 lipjes
Alleen van boven
pi_103614915
ach, na half november is prima
moet 15 november afrijden voor de motor :P
daarna mag het zoveel gaan sneeuwen als het maar kan *O*
lekker 8jes draaien op het parkeerterrein van mijn werk en al driftend je parkeervak in glijden :D
pi_103616990
Het is zowieso interessant om bij te houden of de voorspellingen een beetje kloppen. Bij veel mensen leeft -niet onbegrijpelijk- vooral hearsay, vage herrinneringen en onderbuikgevoelens.

Zie de voorspelling die het AD 10 oktober publiceerde:
"De eerste echte kou wordt volgens de voorspellingen begin november verwacht"
Helaas is dit bij de modellen nog niet bekend. Voor de komende twee weken worden bovengemiddelde temperaturen verwacht.

Maar in het laatste stuk d.d. 26 Oktober van AD over de komende winter:

"Begin november zouden de temperaturen nog erg mild zijn, maar in de tweede helft helft van de volgende maand zou het een stuk kouder gaan worden en mogen we ook al de eerste sneeuw verwachten in de Lage Landen."
Hé, nu komt de horrorwinter niet meer begin November maar wordt het halverwege November. De kou schuift gewoon op met de publicatie datum van de voorspelling.

Direct hierna komt ook weer zo'n mooi stukje weer proza:
"En dat kan drie maanden gaan duren."
Ok, Dec, Jan en Feb sneeuwkans en het wordt een stuk kouder? Oh, ik wist natuurlijk nog niet dat het winter is in die periode... :|W

Gelukkig staan er wel een paar ietwat verifieerbare voorspellingen in, iets wat ik mis bij veel van dit soort voorspellingen:
December: "te koud".
Januari: "veel kouder dan normaal".
Februari: "kouder dan gemiddeld".

In absolute termen wijken December en Februari dus ongeveer evenveel af van het gemiddelde en is Januari nog eens een stuk kouder. Weet iemand wat de defintie in graden is voor "kouder" en "veel kouder"? Kouder is 0 tot -5 en veel kouder is >-5 ofzo?
pi_103636606
Horrorwinter, ik dacht het niet..

UPdate 26/10/11 - onze visie op de winter van 2011-2012


Lange termijnverwachtingen blijven nu éénmaal riskant en met het recente artikel in Het Laatste Nieuws over de mogelijke horrorwinter blijven wij hier bij WeatherService dan ook niet bij de pakken zitten. 3 redenen waarom wij voor een zachtere winter gaan in vergelijking met 2010-2011.

1. Actueel liggen de weerkaarten er geblokkeerd bij. Het stromingspatroon met de straalstroom kiest de kant van de Atlantische Oceaan en vanuit die hoek krijgen we regelmatig te maken met zachte luchtmassa's. Europa koelt dus actueel nog niet af. Een geblokkeerd stromingspatroon staat ervoor gekend dat het dagen tot zelfs enkele weken kan aanhouden. In sommige gevallen kan dat leiden tot een lange droge periode (lente van 2011).

2. La Nïna is bij winterverwachtingen handig om te gebruiken. Dat is een koudere stroming in de wateren van de Stille Oceaan. Vorige winter waren de invloeden van een sterkere La Nïna duidelijk zichtbaar in Europa. Nederland en later ook België krijgen te kampen met flink wat sneeuw en temperaturen tot ver onder -10°C. Dit jaar en de huidige actualiteit leert ons dat La Nïna zwakker uitpakt dan toen. Op zich zou er met een correlatie tussen winter en La Nina dan ook een zachtere winter voor onze deuren staan."De weermodellen voorspellen dat La Niña rond Kerstmis een piek zal bereiken van tussen de -0,5 °C en -1,5 °C, dus hoogstwaarschijnlijk zwakker dan vorig jaar. De seizoensverwachtingen voor de winter zijn daarom ook onzekerder dan een jaar geleden: La Niña zal minder invloed hebben ten opzichte van de chaos van het weer."

3. In het noorden van Europa en Rusland is nog maar bitter weinig ijsvorming ontstaan. Sneeuw en ijs zijn twee ingrediënten die een winter streng of zacht kunnen maken. Een logische redenering als volgt: bij veel sneeuw en veel ijs, kan de winter in onze streek streng uitpakken (stroming uit het oosten + transportkou). Indien er in de gebieden waar er sneeuw en ijs zou moeten liggen en dat nu niet voorhanden is, dan zal de afkoeling veel minder sterk uitpakken....

Kortom: wij bij WeatherService hebben zeer veel twijfels bij de hevigheid van de winter in 2011-2012. Een voorzichtige benadering van de weermodellen en de actualiteit is hier zeker geboden. Een gouden raad van 'tante Kaat': afwachten wat het zal geven en zeer voorzichtig omspringen met lange termijnverwachtingen (indicaties daarentegen kunnen natuurlijk wel).

Bronnen: weatherservice.be, knmi.nl & cpc.ncep.noaa.gov

[ Bericht 21% gewijzigd door WeerServies op 27-10-2011 21:55:28 ]
  donderdag 27 oktober 2011 @ 20:21:19 #78
66470 Klonk
Koning van Tofania
pi_103638970
Hoe zag het er het er eigenlijk vorig jaar rond deze tijd, want volgens mij hadden we vorig jaar eind november de eerste sneeuw
Klonk is alleen Klonk als er Klonk op staat
pi_103639245
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 19:32 schreef WeerServies het volgende:

3. In het noorden van Europa en Rusland is nog maar bitter weinig ijsvorming ontstaan. Sneeuw en ijs zijn twee ingrediënten die een winter streng of zacht kunnen maken. Een logische redenering als volgt: bij veel sneeuw en veel ijs, kan de winter in onze streek streng uitpakken (stroming uit het oosten + transportkou). Indien er in de gebieden waar er sneeuw en ijs zou moeten liggen en dat nu niet voorhanden is, dan zal de afkoeling veel minder sterk uitpakken....

Over 3weken is dat gedeelte bij Rusland compleet dichtgevroren en is de sneeuwgrens flink toegenomen. Dat komt wel goed. De vraag is of het West Europa uiteindelijk bereikt.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 27-10-2011 20:29:19 ]
  donderdag 27 oktober 2011 @ 20:31:22 #80
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_103639402
In Noord-Zweden valt in ieder geval nog erg weinig van kou te merken..
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
pi_103642191
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 19:32 schreef WeerServies het volgende:
Horrorwinter, ik dacht het niet..

UPdate 28/10/11 - onze visie op de winter van 2011-2012


Lol hier in Nederland is het nog de 27ste hoor
Weer of geen weer, altijd actueel www.onweer-online.nl
pi_103644900
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 21:14 schreef meteo-online het volgende:

[..]

Lol hier in Nederland is het nog de 27ste hoor
Hehe, foutje! Dank + aangepast
  Moderator donderdag 27 oktober 2011 @ 22:02:17 #83
45833 crew  Fogel
pi_103645494
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 20:31 schreef Dven het volgende:
In Noord-Zweden valt in ieder geval nog erg weinig van kou te merken..
Idem voor Midden-Noorwegen.
I'm surrounded by morons!
TRV 2021: Oslo, Montreal, Nederland
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
TRV plannen/geboekt 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Kroatie, Toronto, New York, Nederland, Gdansk
pi_103646052
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 19:32 schreef WeerServies het volgende:
Horrorwinter, ik dacht het niet..
[b]
[...]
Weer die teleconnectie tussen La Nina en het weer in West Europa. De TS had het hier ook al over en hem heb ik die vraag ook gesteld: ik ben benieuwd of je een link naar literatuur hebt waarin deze link gesteld wordt?
pi_103646608
Mensen, dat er nu nog geen kou voor handen is in de noordelijke delen van Europa heeft geen zak te maken of we wel of geen strenge winter krijgen. Het is pas oktober
Weer of geen weer, altijd actueel www.onweer-online.nl
pi_103648971
Over een week of 3 ziet het er ongeveer zo uit.

  donderdag 27 oktober 2011 @ 22:56:59 #87
83025 INViCTuS
Mountains & Nature
pi_103649210
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 22:17 schreef meteo-online het volgende:
Mensen, dat er nu nog geen kou voor handen is in de noordelijke delen van Europa heeft geen zak te maken of we wel of geen strenge winter krijgen. Het is pas oktober
Het is niet pas october, het is bijna november ;) los van dat maakt dat inderdaad geen zak uit. Die kou komt daar heus wel want dat is elk jaar zo. In de Russische foder vriest het overdag al 20 graden....:P
Never Stop Exploring!
Life begins at the end of your comfort zone!
Follow me on Twitter: https://twitter.com/EdwinKr83 Instagram: https://www.instagram.com/edwinkr83/
pi_103662167
Ook bijzonder zijn de verschillende redenen die de verschillende forecasters geven voor een mogelijk koude winter. Als ik me niet vergis zijn dit de centrale thema's:

Phil Madden: lage solar-UV output -> koud
WeerServies, meteo-online: La Niña -> koud
Accuweather: neutrale tot positieve NAO -> mild

Van de meeste andere 'horror winter' voorspellers kon ik zo even niet de reden vinden voor hun voorspelling. Iemand links?
pi_103682637
Op sommige plaatsen in Siberie gaat het kwik binnenkort richting de -40 graden.quote:
Aan de oostzijde van een langgerekte hogedrukzone, reikend van Spitsbergen via Finland/Noordwest-Rusland tot aan de Witte Zee, stroomt eind volgende week koude lucht uit de poolstreken het noordoosten van Rusland binnen. Echt koud is het momenteel in het Siberische achterland. Tijdens de afgelopen nacht werd in Segen-Kyuel -37,8º geregistreerd.

@Jan Visser
pi_103704210
Eind oktober en nu al bijna -40 in Siberie. Wat een kou al, zo vroeg. ~:)
(In Canada worden deze temperaturen nog lang niet gehaald. Wel op Groenland).

quote:
Ten zuiden van het ‘Gebergte van Verchojansk’ (Siberië), is het momenteel zeer koud. In het op de 64ste breedtegraad in het stroomgebied van de Lena gelegen Segen-Kyuel, werd tijdens de afgelopen nacht -39,8º geregistreerd. Goede tweede was het veel oostelijker gelegen Ojmjakon met -38,3º. Wat opvalt, is het voor Siberische begrippen ongewoon dikke pak sneeuw aan de zuidrand van het gebergte. In Batamaj, afgelopen nacht -37,5º, ligt thans 45, in Segen-Kyuel 60 centimeter.

@Jan Visser
pi_103704644
Allemaal akkoord met meteo-online zo vriendelijk zegt 'geen zak...' Het heeft natuurlijk wel alles te maken met hoe het weer zich nu gedraagt. De Noordzee is nu al warmer dan vorig jaar het geval is en dat heeft weldegelijk invloed op de vorming van drukgebieden.... Dat is een eerste les in de meteorologie waarbij het één invloed uitoefent op het andere..
pi_103704871
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 oktober 2011 13:30 schreef WeerServies het volgende:
Allemaal akkoord met meteo-online zo vriendelijk zegt 'geen zak...' Het heeft natuurlijk wel alles te maken met hoe het weer zich nu gedraagt. De Noordzee is nu al warmer dan vorig jaar het geval is en dat heeft weldegelijk invloed op de vorming van drukgebieden.... Dat is een eerste les in de meteorologie waarbij het één invloed uitoefent op het andere..
Zoveel warmer is de Noordzee niet in vergelijking met vorig jaar.
pi_103709593
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 oktober 2011 13:30 schreef WeerServies het volgende:
Allemaal akkoord met meteo-online zo vriendelijk zegt 'geen zak...' Het heeft natuurlijk wel alles te maken met hoe het weer zich nu gedraagt. De Noordzee is nu al warmer dan vorig jaar het geval is en dat heeft weldegelijk invloed op de vorming van drukgebieden.... Dat is een eerste les in de meteorologie waarbij het één invloed uitoefent op het andere..
Ja, het is allemaal metereologie als het goed is. Heb je nog een link naar een metereologische studie die de teleconnectie tussen La Nina en koude west-europese winters claimt?
  zaterdag 29 oktober 2011 @ 16:46:40 #94
306043 tomaat52
Hallo Boppers!
pi_103710713
Laat die horrorwinter maar komen. *O*
_@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/'? '@_
pi_103713384
quote:
10s.gif Op zaterdag 29 oktober 2011 16:46 schreef tomaat52 het volgende:
Laat die horrorwinter maar komen. *O*
^O^
  zondag 30 oktober 2011 @ 11:18:21 #96
332698 galtfactory
RIP 08-12-2011
pi_103735918
quote:
10s.gif Op zaterdag 29 oktober 2011 16:46 schreef tomaat52 het volgende:
Laat die horrorwinter maar komen. *O*
En dan zullen wij zien dat de "horror" wel meevalt in de praktijk en het zachte weer
nog langer duurt dan vooraf werd gedacht. *lol* I.i.g maak ik mij er niet druk om want
ben wel e.e.a gewend gedurende mijn leven en ben altijd voorbereid op het ergste.
pi_103739452
quote:
6s.gif Op zondag 30 oktober 2011 11:18 schreef galtfactory het volgende:

[..]

En dan zullen wij zien dat de "horror" wel meevalt in de praktijk en het zachte weer
nog langer duurt dan vooraf werd gedacht. *lol* I.i.g maak ik mij er niet druk om want
ben wel e.e.a gewend gedurende mijn leven en ben altijd voorbereid op het ergste.
Vaak wel het geval. Zo ver ik mij herinner wordt er bijna elk jaar wel gezegd dat we een strenge winter kunnen verwachten.
pi_103804746
Een update van de winterverwachting:

De weerkaarten volgens GFS (set van 16:30) zijn op lange termijn iets leuker aan het worden qua winterperikelen. We zien vanaf 2-3 november een hogedrukgebied (cirkel) opschuiven naar Scandinavië. Hierdoor kan aan de oostelijke flank van dat hogedrukgebied koude lucht richting Rusland afzakken. Mocht het hogedrukgebied nog iets noordelijker opschuiven, dan wordt er een oostelijke stroming op gang gezet en kan het bij ons licht tot matig gaan vriezen. Neerslag verwacht ik niet, aangezien er geen storingen vanuit het oosten op komst zijn. ECMWF komt met zijn avondrun niet in de buurt van GFS en daardoor is het nog wat onzeker wat het gaat doen. Toch is het positief dat er eindelijk wat actie in het luchtdrukpatroon komt.Bron weersverwachting: weatherservice.be
Bron kaartjes: meteociel.fr
pi_103807220
quote:
Een update van de winterverwachting:

De weerkaarten volgens GFS (set van 16:30) zijn op lange termijn iets leuker aan het worden qua winterperikelen. We zien vanaf 2-3 november een hogedrukgebied (cirkel) opschuiven naar Scandinavië. Hierdoor kan aan de oostelijke flank van dat hogedrukgebied koude lucht richting Rusland afzakken. Mocht het hogedrukgebied nog iets noordelijker opschuiven, dan wordt er een oostelijke stroming op gang gezet en kan het bij ons licht tot matig gaan vriezen. Neerslag verwacht ik niet, aangezien er geen storingen vanuit het oosten op komst zijn. ECMWF komt met zijn avondrun niet in de buurt van GFS en daardoor is het nog wat onzeker wat het gaat doen. Toch is het positief dat er eindelijk wat actie in het luchtdrukpatroon komt.
[spam]Zo zie je maar.......[/spam]
Weer of geen weer, altijd actueel www.onweer-online.nl
  maandag 31 oktober 2011 @ 21:47:16 #100
83025 INViCTuS
Mountains & Nature
pi_103808289
We hebben officieel ook nog een maand te gaan voordat het echt winter is he...;)
Never Stop Exploring!
Life begins at the end of your comfort zone!
Follow me on Twitter: https://twitter.com/EdwinKr83 Instagram: https://www.instagram.com/edwinkr83/
pi_103810351
quote:
0s.gif Op maandag 31 oktober 2011 21:47 schreef INViCTuS het volgende:
We hebben officieel ook nog een maand te gaan voordat het echt winter is he...;)
Nee, ben je gek, we krijgen geen winter ;) Begrijp dat nu eens want er is geen kou/sneeuw en ijs voor handen in de brongebieden :P
Weer of geen weer, altijd actueel www.onweer-online.nl
  Forum Admin/Beste/Leukste FA 2022 maandag 31 oktober 2011 @ 22:18:13 #102
334798 crew  Straatcommando.
Je zuster op een houtvlot
pi_103810493
Ik denk dat het allemaal een beetje koffiedik kijken is, in ieder geval over een termijn zo groot als die van de aankomende winter. Veel te veel variabelen.
''Tuurlijk is het een onoogelijk lelijk spuugding. Kun je d'r toch nog wel aan gehecht zijn? Je houdt toch ook van je moeder?''
  maandag 31 oktober 2011 @ 22:51:11 #103
83025 INViCTuS
Mountains & Nature
pi_103812489
Het is trouwens nauwelijks herfst geweest dus ik wil eerst een dikke storm in de "storm maand" november voordat de winter komt. Overigens mag het eventueel wel icm sneeuw...:)
Never Stop Exploring!
Life begins at the end of your comfort zone!
Follow me on Twitter: https://twitter.com/EdwinKr83 Instagram: https://www.instagram.com/edwinkr83/
  dinsdag 1 november 2011 @ 09:23:36 #104
306043 tomaat52
Hallo Boppers!
pi_103821230
quote:
0s.gif Op maandag 31 oktober 2011 22:51 schreef INViCTuS het volgende:
Het is trouwens nauwelijks herfst geweest dus ik wil eerst een dikke storm in de "storm maand" november voordat de winter komt. Overigens mag het eventueel wel icm sneeuw...:)
Sneeuwstorm. *O* *O*
_@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/'? '@_
pi_103831850
quote:
ZACHTE OKTOBER IN ZWEDEN

Ook in het noorden van Europa was oktober een zachte maand. In vrijwel geheel Zweden is de gemiddelde temperatuur boven normaal uitgekomen. In Norra Norrland (Noord-Zweden) was de maand 2 tot 3, lokaal 3 tot 4 graden te zacht. Het zachte karakter kwam vooral tot uiting in warmte aan het begin en aan het einde van de maand. Begin oktober werden zelfs warmterecords gebroken. In Lund, waar al vanaf 1753 wordt gemeten, liep het kwik uit naar 22,4º. Records waren er ook in Falsterbo i Skåne met 19,1º, Örebro i Närke met 20,2 en in Sveg i Härjedalen met 21,6º. Op deze meetpunten wordt gemeten vanaf respectievelijk 1880, 1858 en 1875.
Kortstondig koud was het rond de 10de: in de achterkamer van de voormalige orkaan Ophelia. Op 9 oktober registreerde Latnivaara -11,1º. Sinds tenminste 1961 was het zo vroeg in oktober niet zo koud geweest. Echter: het was tevens de laagste waarde van de maand en vanaf tenminste 1987 is het laagste minimum in Zweden niet ‘zo hoog’ geweest.
@Jan Visser
pi_103845227
Komend weekend gaat het in Moskou ook aardig afkoelen. Dat is volgens mij de laatste jaren wel eens anders geweest. Slecht nieuws voor alle daklozen daar.
  Moderator woensdag 2 november 2011 @ 12:30:15 #107
8781 crew  Frutsel
pi_103870503
quote:
Tot 2 meter sneeuw verwacht in Italie
De liefhebbers van sneeuw en wintersport komen dit jaar heel vroeg aan hun trekken. Op het einde van de herfstvakantie worden pakken verse sneeuw verwacht in de (hoge) Italiaanse en Franse Alpen. Aan de Italiaanse zijde zou de komende vijf dagen meer dan anderhalve meter sneeuw kunnen vallen, zelfs tot 2 meter sneeuw als de meest onheilspellende berichten uitkomen. Vrijdag gaan de hemelsluizen boven het noordwesten van Italië helemaal open. Het pak sneeuw zal echter vooral boven de 2.000m-grens vallen. Dat meldt sneeuwhoogte.nl.
Anderzijds wordt ook gevreesd voor zware overstromingen in het op dat vlak al zwaar geteisterde Italië. In het rampgebied rond de Ligurische kust werd ondertussen nog een tiende slachtoffer door het noodweer van vorige week aangetroffen.

Natte sneeuw in dalen
Vanaf vrijdag krijgt vooral het noorden van Italië een nieuwe gigantische plas neerslag over zich heen. Boven de 2000 à 2200m wordt dat sneeuw, heel veel sneeuw. In aanhoudende en intensieve neerslag sneeuwt het tot 1800 meter. Enkele Italiaanse en wellicht ook Franse dalen kunnen door neerslagafkoeling ook nog lager sneeuw verwachten. Dit zal echter natte sneeuw zijn, die ook weer voor de nodige problemen kan gaan zorgen. In de Italiaanse en Franse Alpen kan tot maandag 100 tot 150 cm sneeuw gaan vallen. In de boog van de noordwestelijke Italiaanse Alpen (de regio's Piemonte en Valle d'Aosta) is zelfs tot twee meter mogelijk in het strafste scenario. Skiliefhebbers kunnen dan ook best de voorspellingen op de voet blijven volgen.

Drie jaar geleden
Deze situatie doet terugdenken aan november 2008. Ook toen viel er gedurende 5 dagen zeer veel neerslag in deze skigebieden. Zoals wel vaker krijgen de oostelijke Alpen heel andere weerkaarten de komende dagen. Daar blijft het droog en vanaf vandaag komt daar de zuidföhn opzetten.
pi_103872229
2 meter sneeuw. :o

pi_103872796
quote:
2s.gif Op woensdag 2 november 2011 13:28 schreef aloa het volgende:
2 meter sneeuw. :o

[ afbeelding ]
Mooi artikel he :P Zag al wel dat er gretig gebruik van gemaakt wordt :P Hier nog even ingezoomd

Weer of geen weer, altijd actueel www.onweer-online.nl
pi_103873350
quote:
0s.gif Op woensdag 2 november 2011 13:46 schreef meteo-online het volgende:

[..]

Mooi artikel he :P Zag al wel dat er gretig gebruik van gemaakt wordt :P Hier nog even ingezoomd

[ afbeelding ]
Mooi artikel inderdaad. ^O^
De webcams maar even in de gaten houden.

[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 02-11-2011 14:04:36 ]
pi_103873405
quote:
2s.gif Op woensdag 2 november 2011 14:03 schreef aloa het volgende:

[..]

Mooi artikel inderdaad. ^O^
De webcams maar even in de gaten houden.
Zal straks op sneeuwhoogte facebook foto's plaatsen van 2008


Edit: Foto's toegevoegd: http://www.facebook.com/m(...)5173426554791&type=1

[ Bericht 13% gewijzigd door meteo-online op 02-11-2011 14:44:39 ]
Weer of geen weer, altijd actueel www.onweer-online.nl
  woensdag 2 november 2011 @ 18:19:03 #112
83025 INViCTuS
Mountains & Nature
pi_103883881
Dat valt dan voornamelijk boven de 2000m dat dan wel. Afgelopen zomer nog een rondje om de mont Blanc gelopen, ben wel beniewd hoe het er daar uit gaat zien komend weekend. Extreem verschil tussen noord en zuid ook...
Never Stop Exploring!
Life begins at the end of your comfort zone!
Follow me on Twitter: https://twitter.com/EdwinKr83 Instagram: https://www.instagram.com/edwinkr83/
  woensdag 2 november 2011 @ 18:39:40 #113
306043 tomaat52
Hallo Boppers!
pi_103884666
En nu in Nederland.. :D
_@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/'? '@_
pi_103889096
quote:
0s.gif Op woensdag 2 november 2011 14:05 schreef meteo-online het volgende:

[..]

Zal straks op sneeuwhoogte facebook foto's plaatsen van 2008

Edit: Foto's toegevoegd: http://www.facebook.com/m(...)5173426554791&type=1
Dat is echt veel sneeuw ja... denk niet dat ze er blij mee zullen zijn.

Het is wel een enorme depressie op de Oceaan. Ik heb het even niet gevolgd, maar is dit hetzelfde systeem wat in Amerika voor de sneeuw heeft gezorgd (en nu dus in de Alpen voor sneeuw gaat zorgen) ?

  Moderator woensdag 2 november 2011 @ 20:10:11 #115
8781 crew  Frutsel
pi_103889207
Wat betekent die depressie voorde Britse eilanden de komende dagen dan? Lijkt wel op ramkoers te liggen :P
pi_103889773
quote:
0s.gif Op woensdag 2 november 2011 20:10 schreef Frutsel het volgende:
Wat betekent die depressie voorde Britse eilanden de komende dagen dan? Lijkt wel op ramkoers te liggen :P
Valt mee voor Britse eilanden. IJsland krijgt het zwaarste windveld, daar kan in het noorden ook wel een sneeuwstorm komen te staan.
  woensdag 2 november 2011 @ 20:34:57 #117
83025 INViCTuS
Mountains & Nature
pi_103890562
Vooral op ramkoers voor Zuid-Europa ja :P Portugal, Spanje maar bovenal Zuid-Frankrijk en Noord-Italie krijgen een immense hoeveelheid regen te verwerken. De Provence Alpen ( Gap-Briancon en Noord-Italie ) krijgen boven de 2200/2400m sneeuw wat op sommige plekken best veel kan worden. Het meeste zal overigens wel vallen in regen....ik denk dat dat nog wel berichten op het nieuws op gaat leveren.
Never Stop Exploring!
Life begins at the end of your comfort zone!
Follow me on Twitter: https://twitter.com/EdwinKr83 Instagram: https://www.instagram.com/edwinkr83/
pi_103907588
-6.5 momenteel in het noordelijkste puntje van Fins Lapland (Utsjoki)

[ Bericht 25% gewijzigd door #ANONIEM op 03-11-2011 10:07:38 ]
  donderdag 3 november 2011 @ 10:07:26 #119
306043 tomaat52
Hallo Boppers!
pi_103907728
quote:
2s.gif Op donderdag 3 november 2011 10:01 schreef aloa het volgende:
-6.5 momenteel in het noordelijkste puntje van Fins Lapland (Utsjoki)

[ afbeelding ]
Winterbanden een optie?
_@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/'? '@_
  donderdag 3 november 2011 @ 10:37:37 #120
256363 ZoKanIkHetOok
Also twitterte Zarathustra.
pi_103908357
quote:
2s.gif Op donderdag 3 november 2011 10:01 schreef aloa het volgende:
-6.5 momenteel in het noordelijkste puntje van Fins Lapland (Utsjoki)

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Wat een heerlijke plaatjes.
pi_103911241
De totale neerslag t/m 9 november

pi_103916198
Europe Heavy Rain, Flood Threat

Heavy rain will soak areas of southern and southwestern Europe through Sunday, potentially triggering damaging floods.
Northern and central Italy, the southern third of France and northern Spain will have the heaviest rain, with falls locally topping 10 cm (4 inches). Rainfall this high is capable of significant flooding, especially if it happens within a day or less.
Highest rainfall is likely to target hilly coasts, as well as foothills and mountains, from the Alps and Apennines to the Pyrenees and Cantabricas.
During bouts of excessive rain, runoff can race down steep slopes, turning streams into dangerous torrents. Such an incident happened in an extreme way last week, when torrential rain along Italy's Ligurian coast sent devastating floodwaters raging through villages.

Accuweather

  donderdag 3 november 2011 @ 16:17:54 #123
102865 One_conundrum
zeg maar Conundrum
pi_103918190
Lange termijn tvp. We vliegen in december vanaf schiphol, dus wacht even met het stormen ;)
"Vanity, definitely my favorite sin. . . ."
  Moderator donderdag 3 november 2011 @ 16:24:05 #124
8781 crew  Frutsel
pi_103918431
Waar ga je heen dan?
pi_103919011
Code rood voor een deel van Frankrijk.

http://www.meteoalarm.eu/index2.php?country=FR&day=0&lang=
  donderdag 3 november 2011 @ 20:18:55 #127
102865 One_conundrum
zeg maar Conundrum
pi_103928300
quote:
0s.gif Op donderdag 3 november 2011 16:24 schreef Frutsel het volgende:
Waar ga je heen dan?
Zuid Afrika, daar is het dan lekkerrrrr
"Vanity, definitely my favorite sin. . . ."
  vrijdag 4 november 2011 @ 13:50:43 #128
83025 INViCTuS
Mountains & Nature
pi_103955542
Koude vrieslucht wint momenteel terrein in Rusland maar in Moskou is het nog zacht. In Moskou werd het de afgelopen nacht niet kouder dan 6,2º tegen -20,2 in Vorkuta en -20,6º in Narjan-Mar.
Never Stop Exploring!
Life begins at the end of your comfort zone!
Follow me on Twitter: https://twitter.com/EdwinKr83 Instagram: https://www.instagram.com/edwinkr83/
pi_103955817
Gaat wel kouder worden in Moskou. Voor zondag staat er -10 in de verwachting.
pi_103960455
@Horrorwinter Warmste 4e November ooit :)

ooit = in de metingen, natuurlijk
pi_103962159
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 november 2011 16:05 schreef cynicus het volgende:
@Horrorwinter Warmste 4e November ooit :)

ooit = in de metingen, natuurlijk
Het is ook nog geen winter :)
Maar het is overdreven warm buiten, dat wel...
pi_103962378
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 november 2011 16:45 schreef aloa het volgende:

[..]

Het is ook nog geen winter :)
Maar het is overdreven warm buiten, dat wel...
Klopt, maar er waren eens van die voorspellingen voor eind Oktober, begin November... ;)

[ Bericht 7% gewijzigd door cynicus op 04-11-2011 16:57:15 ]
pi_104045781
GFS komt met een stuk koudere run.

pi_104121856
Inmiddels is de sneeuwgrens verder aan het oprukken richting Europa en heeft Moskou bereikt. De temperatuur ligt rond het vriespunt daar, maar het wordt nu snel donker en daardoor zal het ook weer gaan afkoelen tot onder nul.

Beeld van 16.00 uur plaatselijke tijd. Een kilometer of 200 ten oosten van Moskou.


Webcambeeld dichterbij Moskou.
  dinsdag 8 november 2011 @ 15:17:36 #135
306043 tomaat52
Hallo Boppers!
pi_104122120
En nu naar Nederland. *O*
_@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/'? '@_
  dinsdag 8 november 2011 @ 17:11:07 #136
293860 lipjes
Alleen van boven
pi_104126970
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 november 2011 15:17 schreef tomaat52 het volgende:
En nu naar Nederland. *O*
temperaqturen komen na het weekend al tegen het vriespunt aan.
hoop alleen wel dat het nog even tot na 15nov wacht met sneeuwen
motorexamen moet wel doorgaan :P
pi_104192047
quote:
En het wil maar niet echt winteren in Noord-Europa. In Noorwegen werden de afgelopen jaren, in het tijdvak 1 oktober-9 november, steevast minima omstreeks -20º en (veel) lager geregistreerd. Zo meldde Sihccajavri, provincie Finnmark, op 1 november 2006 al -31,2; in 2010 werd het op 9 november in Karasjok -27,9º. Tot nu toe is het echter nergens kouder geweest dan -14,0º op de 4de van deze maand in het dorpje Rustefjelbma. Sneeuw ligt er, uitgezonderd de berggebieden in het zuiden, nog vrijwel nergens. Doordat de nachten wel iets kouder zijn geworden, is men in het bekende skioord Geilo momenteel in staat om kunstsneeuw te maken. Op 19 november zouden daar dan de eerste pistes geopend kunnen worden.
@Jan Visser
  Moderator donderdag 10 november 2011 @ 09:09:59 #138
45833 crew  Fogel
pi_104192489
Gisteren voor het eerst deze winter ijs van de autoruiten moeten krabben, en vanochtend ook weer. Behoorlijk laat voor Trondheim!
Vanochtend lag er ook een laagje ijs op de weg voor het eerst deze winter. Winterbanden FTW :)
I'm surrounded by morons!
TRV 2021: Oslo, Montreal, Nederland
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
TRV plannen/geboekt 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Kroatie, Toronto, New York, Nederland, Gdansk
  donderdag 10 november 2011 @ 09:14:44 #139
293860 lipjes
Alleen van boven
pi_104192574
quote:
'Oplevende zonneactiviteit belooft kwakkelwinter'

Hoewel diverse weerkundigen koude wintermaanden voorspellen, zou het wel eens een kwakkelwinter kunnen worden. Omdat er relatief veel zonneactiviteit is, kan het nog wel zes jaar duren voor koude oostenwinden strenge vorst laten terugkeren. Dat stelt de wetenschapssite bitsofscience.org in een winterprognose.

Afgelopen jaar zou het 'zonneminimum' dat schaatsijs mede mogelijk maakt ten einde zijn gekomen. Actuele waarnemingen tonen volgens de wetenschapssite aan dat het aantal 'zonnevlekken' in november tot boven de honderd is gestegen.

Klimatologen vermoeden al jaren een verband tussen de hoeveelheid zonneactiviteit en Europees winterweer. Het komt erop neer dat de kans op hogedrukgebieden rond de Noordpool en boven Scandinavië toeneemt bij lage zonneactiviteit en weinig zonnevlekken. Dat scenario zorgt voor koud en vrij droog weer.

Als de hoeveelheid vlekken toeneemt, trekken de westenwinden over het noordelijk halfrond weer aan en krijgt Europa met depressies vanaf IJsland te maken. Dat zorgt voor veelal regenachtig winterweer in Nederland.

Klimaatmodellen en observaties van de NASA bevestigen dat het verband zo sterk is, stelt Bitsofscience. In de jaren dat Elfstedentocht werd verreden - 1963, 1985, 1986 en 1997 - zou de zon zich relatief rustig hebben gehouden. Ook in de afgelopen drie jaar, toen in Nederland enkele toertochten op natuurijs werden verreden, waren er relatief weinig zonnevlekken.
;(
pi_104192856
quote:
7s.gif Op donderdag 10 november 2011 09:14 schreef lipjes het volgende:

[..]

;(
quote:
Warme november = koude winter ?!
De luchtdrukverdeling zoals we die momenteel zien is op zich niets bijzonders, menige novembermaand heeft uit een soortgelijk zacht vaatje getapt en net zoveel winters die daarop volgden waren koud dan wel sneeuwrijk. Het wachten is op de "faseverschuiving" van de planetaire (top) golven (Rossbygolven /straalstroom) boven het noordelijke halfrond zodat we geleidelijk aan de koude kant komen te zitten. Normaal zien we een westwaartse verschuiving (draaing aarde), echter zoals al eerder geschreven, is dit patroon door steeds weer optredende (omega)blokkades behoorlijk "vastgeroest" en ook de komende tijd zal daar nog niet veel aan veranderen.

Zonder nu al te diep op details en achtergronden in te willen gaan verwacht ik op de langere termijn een overgang naar markant kouder (winter)weer welke langer gaat duren. Met de fase en amplitude verandering van de Rossby-golven zal einde november een overgang gaan plaats vinden in de vorm van een grootschalige verandering (blokkade) in de circulatie boven de Atlantische Oceaan.Daarbij acht ik de kans vrij groot dat de blokkade door een retrograde verplaatsing van het Scandinavische hoog zal worden ingeleid (de optie zoals ECMWF deze eergisteren al simuleerde). In een later stadium dan verschuiving van de hogedruk naar omgeving IJsland, Scandinavië ! Wellicht staan we dus aan de vooravond van een koude, lange winter !

Tot zover mijn inschatting, zonder enige garanties ........wordt vervolgd :-)

Onweer-online

:)
  donderdag 10 november 2011 @ 09:35:51 #141
66470 Klonk
Koning van Tofania
pi_104192974
Die lange termijn verwachtingen zijn erger als horoscopen....
Klonk is alleen Klonk als er Klonk op staat
  donderdag 10 november 2011 @ 10:43:07 #142
256363 ZoKanIkHetOok
Also twitterte Zarathustra.
pi_104194557
quote:
0s.gif Op donderdag 10 november 2011 09:35 schreef Klonk het volgende:
Die lange termijn verwachtingen zijn erger als horoscopen....
En fatsoenlijke meteorologen krijgen er een slechte naam door.
pi_104194688
quote:
0s.gif Op donderdag 10 november 2011 10:43 schreef ZoKanIkHetOok het volgende:

[..]

En fatsoenlijke meteorologen krijgen er een slechte naam door.
Laat nu net die fatsoenlijke meteorologen er zelf mee komen.... Vorig jaar Weeronline en dit jaar MeteoConsult ;)
Weer of geen weer, altijd actueel www.onweer-online.nl
pi_104194799
quote:
7s.gif Op donderdag 10 november 2011 09:14 schreef lipjes het volgende:

[..]

Klimaatmodellen en observaties van de NASA bevestigen dat het verband zo sterk is, stelt Bitsofscience. In de jaren dat Elfstedentocht werd verreden - 1963, 1985, 1986 en 1997 - zou de zon zich relatief rustig hebben gehouden.
Ik mis nu net weer de jaren 1954 en 1956. Wel raar dat juist die jaren niet genoemd worden, terwijl in die jaren meer zonneactiviteit was dan nu het geval is! Ook in de winter van 56 heeft een record op zak van koudste maand ooit gemeten en dat met hoge zonneactiviteit. Ik vraag me af waarom de media dat niet meeneemt in hun stuk. Overigens de Hellmannetjes waren die twee jaren: 1954 112.8 en 1956 210.7, dat is niet bepaald een kwakkelwinter te noemen!!!Edit: 54 was weinig zonneactiviteit
Weer of geen weer, altijd actueel www.onweer-online.nl
pi_104194817
quote:
2s.gif Op donderdag 10 november 2011 09:30 schreef aloa het volgende:

[..]

[..]

Mooi stukje en ook nog eens geschreven door een persoon die heel veel vakkennis heeft!
Weer of geen weer, altijd actueel www.onweer-online.nl
pi_104196238
CFS laat december ook weer kouder worden. Kijken of deze trend zich doorzet.
De november in Scandinavie is warm. Vandaag vriest het licht in Fins Lapland.

Gifje van 3 t/m 9 nov.

pi_104200042
quote:
7s.gif Op donderdag 10 november 2011 09:14 schreef lipjes het volgende:
Klimaatmodellen en observaties van de NASA bevestigen dat het verband zo sterk is, stelt Bitsofscience. In de jaren dat Elfstedentocht werd verreden - 1963, 1985, 1986 en 1997 - zou de zon zich relatief rustig hebben gehouden. Ook in de afgelopen drie jaar, toen in Nederland enkele toertochten op natuurijs werden verreden, waren er relatief weinig zonnevlekken.
Correlatie op basis van 4 tochten van de 15? De statistiek daarvan is simpelweg uitermate zwak, oftwel gewoon BS.
  donderdag 10 november 2011 @ 14:38:32 #148
256363 ZoKanIkHetOok
Also twitterte Zarathustra.
pi_104202068
quote:
0s.gif Op donderdag 10 november 2011 10:48 schreef meteo-online het volgende:

[..]

Laat nu net die fatsoenlijke meteorologen er zelf mee komen.... Vorig jaar Weeronline en dit jaar MeteoConsult ;)
WeerOnline zou ik niet bepaald fatsoenlijke meteorologen noemen.

Meteo Consult wel, dus daar heb je een punt. Dat is een van de weinige dingen die me teleurstellen aan Meteo Consult.

Wat dat betreft heeft het KNMI het geluk dat ze niet commercieel zijn; die komen ook nooit in de verleiding om zich aan dit soort riskante en onverstandige PR-stunts te wagen.
pi_104202918
quote:
0s.gif Op donderdag 10 november 2011 14:38 schreef ZoKanIkHetOok het volgende:

[..]

WeerOnline zou ik niet bepaald fatsoenlijke meteorologen noemen.

Geef ik je 100% gelijk in. Heb even opgezocht op internet waar vandaan dit artikel komt: http://www.bitsofscience.(...)europe-sunspot-4122/ Ik zag daar een opvallende naam staan, namelijk Rolf Schuttenhelm!!! Was dat niet die man van Weeronline????? Die ons een perfecte zomer voorschotelde???? Ik vond het al angstig stil op Weeronline ivm verwachtingen op lange termijn, maar nu is de aap uit de mauw!!


http://www.desterren.net/(...)doet-aarde-afkoelen/ <=== LOL

[ Bericht 4% gewijzigd door meteo-online op 10-11-2011 15:51:18 ]
Weer of geen weer, altijd actueel www.onweer-online.nl
pi_104297048


[ Bericht 100% gewijzigd door Narasan op 12-11-2011 21:31:39 ]
pi_104297103
Bovenstaand bericht is in het verkeerde topic geplaatst. Kan dit verplaatst worden naar DASOO?
Alvast hartelijk dank!
  zaterdag 12 november 2011 @ 21:30:10 #152
306043 tomaat52
Hallo Boppers!
pi_104297341
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 november 2011 21:23 schreef Narasan het volgende:
Bovenstaand bericht is in het verkeerde topic geplaatst. Kan dit verplaatst worden naar DASOO?
Alvast hartelijk dank!
Je bericht kopieren, en dan wissen. ;) klik maar eens op de EDIT knop. ;)
_@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/'? '@_
pi_104297343
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 november 2011 21:23 schreef Narasan het volgende:
Bovenstaand bericht is in het verkeerde topic geplaatst. Kan dit verplaatst worden naar DASOO?
Alvast hartelijk dank!
Wis het dan even en plaats het zelf in DASOO :)
pi_104297429
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 november 2011 21:30 schreef aloa het volgende:

[..]

Wis het dan even en plaats het zelf in DASOO :)
Zo, gedaan en nu even verplaatsen :P.
Thanks :D.
pi_104320101
Weer even meelezen, vannacht 4 graden geweest hier dus het gaat de goede kant op !
R.I.P. nachtburgemeester van Rotterdam, 1944-2019
pi_104391636
quote:
Tijdens de afgelopen nacht vroor het in opklaringsgebieden in Duitsland op veel plaatsen matig. Haidmühle bracht het tot -9,5 en Bernau im Schwarzwald noteerde met -10,8º zelfs strenge vorst. Nog kouder werd het in enkele hooggelegen Alpendalen.

Onder invloed van een uitdiepende depressie boven de Barentsz Zee heeft het in het noorden van Scandinavië regionaal gesneeuwd. Vooral in de bergen van Noordwest-Zweden sneeuwde het flink. In Katterjåkk lag vanochtend 15 centimeter. In Tromsø lag vanochtend 13 en in Bardu 23 cm. Waarschijnlijk betreft het nu eindelijk een ‘blijvend sneeuwdek’. Verder lichte tot matige, in de Noorse bergen strenge stralingsvorst. In Hovden, provincie Telemark, werd vanochtend -12,5º gemeten.

@Jan Visser

Op de foto: maandag kregen de Noorse provincies Troms en Finnmark te maken met de eerste sneeuwstorm van het seizoen (bron: Miriam Workinn).

pi_104392442
De sneeuwgrens is zo'n beetje blijven steken net ten oosten van Moskou. Wat het meest opvalt aan de kaartjes hieronder is het ontbreken van sneeuw in Scandinavie. Vorig jaar was bijna geheel Scandinavie bedekt met sneeuw en nu ligt er een beetje sneeuw in het noorden van Lapland. Wat verder opvalt is dat de sneeuwgrens een stuk zuidelijker ligt ten opzichte van 2007 en 2010.

kaart van 11 november 2005 laat zien dat er ook toen weinig sneeuw in Europa te vinden was
  dinsdag 15 november 2011 @ 13:41:45 #158
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_104392570
Maar momenteel is het inderdaad wel erg karig in Scandinavie. Niet alleen qua sneeuw maar ook qua temperatuur. Temperaturen liggen in Lapland nu nog op en rond het vriespunt. Vorig jaar was het rond deze tijd overdag al haast -20 :')

Maar goed, wat niet is kan nog komen! :D Hoop er wel op anders ga ik mij doodvervelen als ik over een maand weer in Zweden zit.
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
pi_104392625
Voor mij persoonlijk mag het ook nog uitblijven, laat de winter maar een maandje opschuiven ofzo gezien ik half april pas echt ga :D
pi_104392729
Er ligt wel sneeuw. Webcambeeld Noorwegen. ~:)

[ Bericht 57% gewijzigd door #ANONIEM op 15-11-2011 13:56:56 ]
  dinsdag 15 november 2011 @ 13:55:54 #161
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_104392999
Volgens mij zou de sneeuw dit weekend wat verder Scandinavië intrekken
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
pi_104394065
Psssst, mooie livecam in uiterste noorden van Noorwegen :9~ :9~ :9~ :9~ :9~

http://77.222.181.11:8080(...)pg/video.mjpg&size=1

[ Bericht 0% gewijzigd door meteo-online op 16-11-2011 00:13:10 ]
Weer of geen weer, altijd actueel www.onweer-online.nl
pi_104394271
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 november 2011 14:26 schreef meteo-online het volgende:
Psssst, mooie livecam in uiterste noorden van Noorwegen :9~ :9~ :9~ :9~ :9~

http://77.222.181.11:8080(...)pg/video.mjpg&size=1
Ziet er goed uit. Sneeuwt flink daar nu.
pi_104396448
Volgens mij cam ondergesneeuwd
Weer of geen weer, altijd actueel www.onweer-online.nl
pi_104396489
Wanneer krijgen wij sneeuw?
"A goal without a plan is just a wish." - Antoine de Saint-Exupery
pi_104396512
quote:
11s.gif Op dinsdag 15 november 2011 15:30 schreef Neraice het volgende:
Wanneer krijgen wij sneeuw?
Morgen rond een uur of half 5 's middags :+
pi_104396586
Mooi.
"A goal without a plan is just a wish." - Antoine de Saint-Exupery
pi_104396642
Ja, ik heb er ook zin in :Y
  dinsdag 15 november 2011 @ 17:39:11 #169
306043 tomaat52
Hallo Boppers!
pi_104401266
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 november 2011 15:31 schreef lezzer het volgende:

[..]

Morgen rond een uur of half 5 's middags :+
:')
_@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/'? '@_
pi_104443226
Hoe zit het eigenlijk met de sneeuwval in de Alpen? Loopt dat op schema met andere jaren?
Ik ga in December naar Saas Fee, maar zie dat daar eigenlijk nog geen sneeuw te vinden is en de 0 graden grens nog boven de 3000 meter rondzweeft?
blaat
  woensdag 16 november 2011 @ 18:05:08 #171
83025 INViCTuS
Mountains & Nature
pi_104443958
Delen van de zuidkant van de Alpen hebben al wel de nodige sneeuw maar aan de noordkant ligt nog vrijwel niks. Saas Fee ken ik wel maar zou het uit m'n hoofd nu niet kunnen zeggen of dat noord of zuid is en of er uberhaupt al sneeuw ligt. Normaal gesproken is volgens mij komend weekend de opening van het winterseizoen. Ongetwijfeld komt er nog genoeg maar momenteel is het er voornamelijk mooi weer met de vorstgrens overdag op een 2800m.
Never Stop Exploring!
Life begins at the end of your comfort zone!
Follow me on Twitter: https://twitter.com/EdwinKr83 Instagram: https://www.instagram.com/edwinkr83/
pi_104444114
Saas Fee ligt ook aan de zuidkant van Zwitserland, en ook daar word alleen maar zon voorspelt de komende dagen. Zoals ik zie daar nog geen opening van wintersportgebieden!
blaat
  woensdag 16 november 2011 @ 18:50:56 #173
83025 INViCTuS
Mountains & Nature
pi_104445743
Never Stop Exploring!
Life begins at the end of your comfort zone!
Follow me on Twitter: https://twitter.com/EdwinKr83 Instagram: https://www.instagram.com/edwinkr83/
pi_104446949
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 november 2011 14:26 schreef meteo-online het volgende:
Psssst, mooie livecam in uiterste noorden van Noorwegen :9~ :9~ :9~ :9~ :9~

http://77.222.181.11:8080(...)pg/video.mjpg&size=1
Toffe cam zeg, erg goede kwaliteit ook !
R.I.P. nachtburgemeester van Rotterdam, 1944-2019
  woensdag 16 november 2011 @ 19:19:52 #175
83025 INViCTuS
Mountains & Nature
pi_104447106
Oja, over geen sneeuw of wel sneeuw gesproken, een jaar geleden zag het er zo uit :P

http://www.wetteronline.d(...)t_Lust_auf_Davos.htm
Never Stop Exploring!
Life begins at the end of your comfort zone!
Follow me on Twitter: https://twitter.com/EdwinKr83 Instagram: https://www.instagram.com/edwinkr83/
pi_104447857
Zo moet het er nu ook maar eens uit gaan zien vind ik :P
blaat
pi_104450446
quote:
0s.gif Op woensdag 16 november 2011 17:45 schreef tomme6 het volgende:
Hoe zit het eigenlijk met de sneeuwval in de Alpen? Loopt dat op schema met andere jaren?
Ik ga in December naar Saas Fee, maar zie dat daar eigenlijk nog geen sneeuw te vinden is en de 0 graden grens nog boven de 3000 meter rondzweeft?
quote:
Koud in de dalen, zacht in de bergen

Het begint zo langzamerhand een eentonig verhaal te worden; hogedruk wat de klok slaat en ook de komende dagen zal hierin nauwelijks wat veranderen. Wie in de Alpen sneeuw zoekt zal ten zuiden van de Alpenhoofdkam boven de circa 2500 meter slagen of op de hoger gelegen gletsjerskigebieden. Elders is het kommer en kwel, daarin zal ook de komende week niets veranderen. Schrale troost is dat de temperaturen niet meer op zo'n hoog niveau liggen en de sneeuwkanonnen hun werk kunnen gaan oppakken. Niet alleen de wat lagere temperaturen zijn nodig voor het produceren van kunstsneeuw (gemiddelde temperatuur van -3 °C is een must) ook de luchtvochtigheid speelt een belangrijke rol. Hoe droger de lucht hoe beter. De luchtvochtigheid kunnen we o.a. aflezen aan het zgn. dauwpunt. In koude droge lucht zal deze lager liggen dan de luchttemperatuur waardoor het smelten wordt tegengegaan. Zo is het mogelijk dat ondanks positieve luchttemperaturen van bv 13 °C sneeuw niet smelt. Belangrijk voor sneeuw zijn dus vooral negatieve dauwpunten. Algemeen geldt; vochtige lucht is slecht voor sneeuw en ook voor de (kunst)sneeuw productie.Vanmorgen zagen we op de meeste plaatsen in de Alpen weer lichte tot matige vorst. In enkele hooggelegen dalen werd lokaal weer strenge vorst geregistreerd. Koudste plekjes waren vanmorgen het vliegveld van St Moritz (-10.1°C, La Brévine -11.6 °C en wederom het koudegat "Funtensee" waar het kwik eveneens tot -12°C onderuit ging. We zullen deze namen wanneer het gaat om diepvrieskou nog vaker tegenkomen de komende tijd. Zoals zo vaak in een hogedrukgebied is het met toename van de hoogte warmer (immers, de lucht daalt in een hogedrukgebied en warmt zicht daarbij op). Zo zien we actueel op het Kleine Matterhorn (3880m) een temperatuur van -0.2 °C, een temperatuur die ook in de zomer niet zou misstaan. Het dauwpunt is tegelijkertijd -25 °C, dus vooral in de hoogte gortdroge lucht.

Kenmerkend ook voor hogedruk is de mist en Hochnebel welke zich vormt en deels hardnekkig blijft liggen. Dit fenomeen wordt wederom veroorzaakt doordat in de steeds langer wordende nachten en door de steeds zwakker wordende zon de lucht in de onderste laag van de atmosfeer vanaf de grond steeds verder afkoelt en vochtiger wordt. Doordat er weinig stroming (wind) voorhanden is blijft de ontstane mist en -of Hochnebel soms de hele dag hardnekkig liggen. Voorkeur daarbij voor gebieden met grote wateroppervlaktes en -de lager gelegen gebieden.

Zoals gezegd, veranderen doet er ook de komende 7 dagen nauwelijks iets, hogedruk zal ons weerbeeld bepalen en depressies lukt het maar niet om er tegen op te boksen. Wanneer we de modeloutput van vanmorgen bekijken dan zien we nog steeds de totaal geblokkeerde circulatie boven vrijwel geheel Europa. Neerslag hoeven we dan ook tot medio volgende week niet te verwachten. Ook de diverse zgn ensemble berekeningen laten weinig tot geen neerslag zien. Dit geldt zowel voor het Europese model ECMWF als ook voor het Amerikaanse model GFS.Het wachten is op een doorbraak van de depressies met hun fronten. Lichtpuntje is dat het GFS met zo'n doorbraak komt vanaf midden volgende week. Zo zien we woensdag een actieve depressie van het noorden van Engeland de Noordzee optrekken. Vanuit de hoogtetrog snoert zich vervolgens een portie koude lucht hoger in de atmosfeer af, welke op vrijdag als hoogtelaag boven Italië wordt berekend.Deze ontwikkeling zou garant moeten staan voor sneeuw, vooral op donderdag zou dan in de Nordstau van de Alpen (jawel Nordstau) tot in de dalen sneeuw van betekenis kunnen gaan vallen. Zoals gezegd, voorlopig houden we het maar bij een lichtpuntje. (maar wat zou het heerlijk zijn als we eindelijk eens wat dynamiek en vooral ook sneeuw gaan krijgen). Morgen meer Alpenweer en hopelijk dan een "winters "vervolg ! Fijne dag en ciao vanuit een zonnig Oberwallis.
Weer of geen weer, altijd actueel www.onweer-online.nl
  FOK!fotograaf woensdag 16 november 2011 @ 20:34:03 #178
200114 Mascleta
Non me ne frega un cazzo!
pi_104450708
over een maand hoop ik weer op de latten te staan. Zoals elk jaar gaan we week voor kerst en de feestdagen naar Hochficht. normaal prachtig:Maar nu op webcams nog volledig sneeuwloos.

http://www.hochficht.at/d(...)sionen/livecams.html
Canon EOS 5D MkII | Canon 24-70 F/2.8 | | Canon 70-200 F/2.8 | Canon 580EX
-----
1500m: 5.55.4 | 3000m: 12:02:05 | 5km: 20:59 | 10km: 47:21 | Halve Marathon: 1:51:03 | Marathon: 4:09:57
-----
  Redactie Sport / Supervogel donderdag 17 november 2011 @ 07:55:34 #179
270182 crew  Pino112
Pino van Luna O+
pi_104464544
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 november 2011 14:26 schreef meteo-online het volgende:
Psssst, mooie livecam in uiterste noorden van Noorwegen :9~ :9~ :9~ :9~ :9~

http://77.222.181.11:8080(...)pg/video.mjpg&size=1
En weer!
❤ DeLuna ❤
-------
De FOK! Custom CSS-tool - Top 2000 Stats
pi_104469800
Weinig sneeuw en vrieskou in Zweden, maar er wordt inmiddels geschaatst door een aantal mensen.Blog

onweer-online
pi_104565735
quote:
0s.gif Op woensdag 16 november 2011 20:34 schreef Mascleta het volgende:
over een maand hoop ik weer op de latten te staan. Zoals elk jaar gaan we week voor kerst en de feestdagen naar Hochficht. normaal prachtig:

[ afbeelding ]

Maar nu op webcams nog volledig sneeuwloos.

http://www.hochficht.at/d(...)sionen/livecams.html
Misschien staat deze update je wel aan..... Plaats alleen een update er van anders verhaal zo lang, lezen kan je op de site daar doen.

Korte update 20h30
Inmiddels zijn de avondmodellen binnen en deze doen ons hoopvol stemmen v.w.b. een weersomslag tegen het einde van de volgende week. Daarmee wordt de trend welke gisteren al twijfelachtig werd ingezet vastgehouden. Aan het einde van de volgende week nadert een frontaal systeem (koufront) de Alpen. Met een noordwestelijke hoogtestroming stroomt zaterdag een eerste portie maritiem polaire lucht over de Alpen uit en gaat zaterdag en zondag op uitgebreide schaal neerslag geven. GFS is qua timing iets sneller en laat de koudere lucht vrijdagavond al binnenstromen. Ook de tot dusver zeer droge noord en noordwest Alpen kunnen zich dan op neerslag van betekenis gaan verheugen. Maandag nadert een warmtefront en komen we (tijdelijk) in wat minder koude lucht terecht. Of het warmtefront ook nog sneeuw zal gaan opleveren is gezien de lange termijn nog onzeker. Ook in het verder verloop lijkt het erop dat de Alpen met een meest westelijke hoogtestroming te maken zullen krijgen. Storingen zullen periodiek voor neerslag (sneeuwval) gaan zorgen. Laten we hopen dat deze trend ook morgen en de komende dagen wordt vastgehouden. Morgenochtend een volgend uitgebreid Alpenweerbericht. Fijne avond en ciao

[ Bericht 0% gewijzigd door meteo-online op 19-11-2011 21:51:48 ]
Weer of geen weer, altijd actueel www.onweer-online.nl
  Moderator zaterdag 19 november 2011 @ 21:47:45 #182
8781 crew  Frutsel
pi_104566539
  zaterdag 19 november 2011 @ 23:52:16 #183
306043 tomaat52
Hallo Boppers!
pi_104571684
Ik wil sneeuw. }:|
_@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/'? '@_
pi_104572705
-20 in Noorwegen momenteel.
pi_104572968
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 november 2011 23:52 schreef tomaat52 het volgende:
Ik wil sneeuw. }:|
R.I.P. nachtburgemeester van Rotterdam, 1944-2019
pi_104580873
Einde hogedrukgebied Yana nadert

Door het wat koudere weer en vooral ook de zeer lage luchtvochtigheid van de laatste dagen kon in de Alpen op de hogere pistes met productie van kunstsneeuw begonnen worden. Dit levert altijd weer aparte beelden op zoals ook te zien op de bovenstaande foto vanuit de Oostenrijkse Alpen in de omgeving Hochgurgl. Zelf ben ik geen voorstander van het inzetten van sneeuwkanonnen in een poging om een sfeertje van winter te creëren dan wel het skiën mogelijk te maken. Vooral niet op die plekken waar nog helemaal geen sneeuw voorhanden is. Mi moeten we dit hulpmiddel alleen inzetten op die plekken waar al sneeuw ligt en de sneeuwcondities minder zijn. Spaart ook een hoop geld en energie. Laten we dan ook hopen dat het vanaf het volgende weekeind voorbij is met het maken van sneeuwsporen op de groene en bruine berghellingen en de natuur zelf gaat zorgen voor een mooi sneeuwdek. Goede kans daarop, later daarover meer.Hogedrukgebied Yana, vanmorgen met centrum boven de Oekraïne, bepaalt nog steeds het weer in grote delen van Europa als ook de Alpen. Onder invloed van een depressie (hoogtelaag) boven het noordwesten van Algerije stroomt vanuit het zuidwesten vooral over de westelijke Alpen tijdelijk wat minder droge lucht uit. De vochtige koude bodemlaag blijft intact. Het instromen van de wat vochtigere lucht heeft er voor gezorgd dat er vooral in de westelijke Alpen wat meer bewolking aanwezig is. Tevens zien we dat door de bewolking en de aanwezigheid van vochtigere lucht de temperaturen niet meer zo laag uitkwamen. Koudste plekjes (stralingsvorst) in de Alpen waren vanmorgen het Zwitserse St. Moritz (1820m) met -7.7°C op het vliegveld aldaar en het Oostenrijkse koudegat Funtensee (1601m) met -12.6 °C. Tegelijkertijd bedroeg de temperatuur in het weerstation op de Kleine Matterhorn (3838m) in Wallis (Zwitserland) -8.3 °C. Strenge vorst werd dus vrijwel nergens meer geregistreerd.

Lees verder op: http://bit.ly/ueAi3E
Weer of geen weer, altijd actueel www.onweer-online.nl
  Moderator zondag 20 november 2011 @ 12:39:36 #187
45833 crew  Fogel
pi_104581584
quote:
0s.gif Op zondag 20 november 2011 00:22 schreef aloa het volgende:
-20 in Noorwegen momenteel.
Nou, niet in heel Noorwegen. Waar ik woon is het +5.
I'm surrounded by morons!
TRV 2021: Oslo, Montreal, Nederland
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
TRV plannen/geboekt 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Kroatie, Toronto, New York, Nederland, Gdansk
pi_104583136
quote:
1s.gif Op zondag 20 november 2011 12:39 schreef Fogel het volgende:

[..]

Nou, niet in heel Noorwegen. Waar ik woon is het +5.
Niet in heel Noorwegen idd.

Finland zit momenteel wel voor het grootste gedeelte in de vorst.

  zondag 20 november 2011 @ 13:26:37 #189
306043 tomaat52
Hallo Boppers!
pi_104583409
http://77.222.181.11:8080(...)pg/video.mjpg&size=1
Gaaf om te zien dat het daar gewoon niet licht wordt. :o :D
_@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/'? '@_
pi_104583759
quote:
0s.gif Op zondag 20 november 2011 13:26 schreef tomaat52 het volgende:
http://77.222.181.11:8080(...)pg/video.mjpg&size=1
Gaaf om te zien dat het daar gewoon niet licht wordt. :o :D
Het wordt daar wel licht ;) Misschien iets vroeger uit bed komen :P
Weer of geen weer, altijd actueel www.onweer-online.nl
  zondag 20 november 2011 @ 13:36:05 #191
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_104583776
Afgelopen nacht bij ons in Zweden (Rodvattnet, binnenlanden ter hoogte van Umea) -15 gemeten. Maar Zweedse kou is van korte duur. Rest van de week weer temperaturen zo rond het vriespunt. Zelfs in het uiterste noorden blijft de temperatuur steken op maar een graad of vijf onder nul.
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
  zondag 20 november 2011 @ 14:42:45 #192
306043 tomaat52
Hallo Boppers!
pi_104586546
quote:
0s.gif Op zondag 20 november 2011 13:35 schreef meteo-online het volgende:

[..]

Het wordt daar wel licht ;) Misschien iets vroeger uit bed komen :P
Nou ja... niet zo licht als hier in NL. :P
_@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/'? '@_
  Redactie Sport / Supervogel zondag 20 november 2011 @ 14:55:22 #193
270182 crew  Pino112
Pino van Luna O+
pi_104587012
quote:
0s.gif Op zondag 20 november 2011 14:42 schreef tomaat52 het volgende:

[..]

Nou ja... niet zo licht als hier in NL. :P
Vanochtend op de cam gekeken, en het was gewoon licht hoor.
❤ DeLuna ❤
-------
De FOK! Custom CSS-tool - Top 2000 Stats
pi_104618477
Een kleine update:

UPdate winterverwachting + nieuwe blik op de seizoensverwachting voor de winter 2011-2012:

Mist, weinig wind en vooral een gebrek aan neerslag. Zo kunnen we de maand november gaan omschrijven. Qua temperatuur hebben we nu reeds ruim boven onze stand geleefd en ook de komende dagen lijkt daar geen verandering in te komen. Doch worden de weerkaarten op middellange termijn iets consistenter en zal er waarschijnlijk meer dynamiek gaan opspelen. De herfst lijkt dus zachter te gaan overlopen in een winter waarvan reeds heel wat gespeculeerd werd.

Als we de weerkaarten van het Amerikaanse weermodel (GFS) er even bijnemen, zien we in het eerste deel van deze week een hogedrukcel boven het westen van Europa. Deze zorgt voor stabiel herfstweer met een minimum aan neerslag. Typerend voor deze setting op de weerkaarten is de mistvorming in de Benelux. Weinig stroming/mening in de diverse luchtlagen zorgt ervoor dat mist/nevel vlug kan ontstaan en hardnekkig kan optreden (graag refereer ik naar de kettingbotsing gisteren in Duitsland met als oorzaak de mist). Voor weerliefhebbers is de huidige situatie dan ook niet zo interessant, maar er is hoop.Vanaf woensdag/donderdag lijken zich diepe depressies te gaan ontwikkelen aan de straalstroom. Deze worden vervolgens geactiveerd door deze krachtige wind en lijken netjes afgezet te worden aan de Benelux. In het geval dat zich zo'n depressie kan vormen, moeten we opletten voor een snel ontwikkelende stormdepressie. Dat zullen we in de komende updates zeker moeten opvolgen, want het GFS zinspeelt op dergelijke configuratie. Het ECMWF (Europees weermodel) is wel een stuk rustiger in deze verwachting.Doordat er na woensdag wat meer dynamiek in de atmosfeer komt, zien we tegelijkertijd ook de weerkaarten veranderen. Het geblokkeerd patroon met een hogedrukcel boven West-Europa lijkt een flinke knauw te krijgen. Het gaat volgens GFS zelfs zover dat de stroming maritiem/westelijk gaat worden met een aanvoer van iets frissere lucht. In Scandinavië kan met deze set weerkaarten dan opnieuw flink wat sneeuw gaan vallen. De Alpen blijven voorlopig nog steeds buiten schot.

Kortom: het moet gezegd zijn dat de diverse weermodellen zinspelen op een weersverandering in de tweede helft van volgende week. Of dit gevolgen zal hebben voor de winter die voor de deur staat, dat is zeer de vraag.

Om bovenstaande verwachting ook wat te kaderen in een ruimer geheel, neem ik er graag nog even de seizoensverwachting van het IRI ter hand (IRI: International Research Institute for Climate and Society). Deze waren al redelijk sceptisch over een mogelijke 'horrorwinter' en met de update die ze gisteren hebben vrijgegeven, kunnen die eerdere berichten gerust de prullenbak in. De kans dat er zich namelijk een zachtere winter gaat ontspruiten is vele malen groter dan de kans op een strenge winter. Merk hieronder ook op dat Spanje en Italië met opmerkelijk hogere temperaturen te maken gaan krijgen. West-Europa lijkt zich in een 'normale' zone te bevinden met normale temperaturen en sneeuwval voor de tijd van het jaar.Bron bericht: www.weatherservice.be (bij overname: even contact)
Bron kaartjes: meteociel.fr & http://portal.iri.columbia.edu/
pi_104619942
.1 Wat heeft dit bericht in wintersport gedeelte te zoeken?
.2 IRI model is beter ten opzichte van oktober
.3 Je weet wat er met Weeronline gebeurt is op basis van IRI
.4 Broddelwerk eerste klas die kaartjes icm paint
.5 De horrorwinter blijft je maar bezig houden
.6 Op nu jij meer kans van slagen

Maar goed hier een verwachting voor de Alpen waar het tenslotte om gaat:

Gaat Azorenhoog roet in het eten gooien
Vrijdag en zaterdag konden we ons verheugen op een overgang naar een totaal ander weer welke m.i.v. het as. weekend zo moeten plaatsvinden. Gisteren zagen we al dat de neerslag werd teruggeschroefd voor mn Oostenrijk en zoals de kaarten er vandaag bij liggen gaat dit nu ook voor de rest van de Alpen gebeuren. Althans als het aan de operationele model output van vanmorgen ligt. Wat verder opvalt is dat de spreiding binnen de diverse andere zgn. ensemble berekeningen tamelijk groot is. Een teken voor de grote onzekerheid. Hieruit blijkt maar weer eens hoe tricky het is om betrouwbare prognoses, en met name prognoses m.b.t. neerslag , van meer meer dan een week in het vooruit te geven is. Hoe verder ?; straks meer over de onzekerheden en mogelijkheden.Het afgelopen weekend hadden we (hoe kan het ook anders) te maken met hogedrukweer. Mist (Hochnebel) bepaalden het weerbeeld. Daarbij was het minder mistig dan de afgelopen week. Ook lagen de temperaturen op een iets hoger niveau. Gisteren trok er vooral over de westelijke Alpen wat meer bewolking over. Vorst kwam enkel in de dalen en boven de 3000 meter voor. Mede door de zon en vrij droge lucht was het op de hoger gelegen skipistes (gletsjergebieden) prima vertoeven met over het algemeen goede sneeuwcondities. Koud werd het afgelopen nacht nergens, meest lagen de minima rond het vriespunt en de wat hoger gelegen dalen en bergtoppen hadden meest matige en hier en daar weer strenge vorst. Koudste plekjes op dit moment wederom het Kleine Matterhorn (3883m) in Wallis (CH) met -10.1°C en de Funtensee (1601m) in het Nationalpark Berchtesgaden (Beieren) met -11.9 °C. Voor de geïnteresseerden; Jakutsk (101m) Siberië gelijktijdig winterse -34.0°C en ook diepvries kou in het noorden van Amerika, koudste plekje aldaar op dit moment het weerstation in Northway (525m) Alaska met -42.2 °C.

Lees verder op: http://bit.ly/udagRB
Weer of geen weer, altijd actueel www.onweer-online.nl
pi_104620598
't wordt tijd voor een meteo-battle :7
pi_104629300
quote:
In Noord-Europa vroor het tussen zaterdagavond en gisterochtend tot meer dan 20 graden (Suolovuopmi, Noorwegen -22,5º). Ook tijdens de afgelopen nacht in hoofdzakelijk de Noorse provincie Finnmark lokaal beneden -20: Karasjok meldde -20,1 en Cuovvdatmohkki -20,8º. Verder ligt er nu in het grootste deel van Norrland (Noord-Zweden) een sneeuwdek van 1 tot 6 centimeter.

Jan Visser
pi_104713757
Start meteorologische winter met sneeuw?

Vanaf begin december zinnespelen de modellen de laatste dagen steeds weer op een mogelijk doorslaggevende veranderingen. Zo zien we steeds weer oplossingen waarbij het zwaartepunt van hogedruk zich naar het midden van de Atlantische Oceaan terugtrekt en er via de noordwestflank van het Atlantische hoog een sterke noordwestelijke hoogtestroming op gang komt. Hiermee wordt niet alleen veel koudere maar vooral ook veel vochtigere lucht richting west en centraal Europa getransporteerd. Treft deze lucht op de Alpen dan gaat dit sneeuw opleveren, mogelijk veel sneeuw ! Zo liet het GFS gisteren al oplossingen zien met enorme hoeveelheden neerslag voor het gehele Alpengebied rond 2 december (wrs weer teveel van het goede). Ook vanmorgen zien we weer diverse zeer interessante opties bij de diverse modeloutput. Al met al heb ik goede hoop dat begin december ons eindelijk winters weer met sneeuw zal gaan brengen.

Lees het gehele verhaal op: http://tinyurl.com/7k2dp5o
Weer of geen weer, altijd actueel www.onweer-online.nl
pi_104715722
quote:
0s.gif Op woensdag 23 november 2011 12:15 schreef meteo-online het volgende:
Start meteorologische winter met sneeuw?

Vanaf begin december zinnespelen de modellen de laatste dagen steeds weer op een mogelijk doorslaggevende veranderingen. Zo zien we steeds weer oplossingen waarbij het zwaartepunt van hogedruk zich naar het midden van de Atlantische Oceaan terugtrekt en er via de noordwestflank van het Atlantische hoog een sterke noordwestelijke hoogtestroming op gang komt. Hiermee wordt niet alleen veel koudere maar vooral ook veel vochtigere lucht richting west en centraal Europa getransporteerd. Treft deze lucht op de Alpen dan gaat dit sneeuw opleveren, mogelijk veel sneeuw ! Zo liet het GFS gisteren al oplossingen zien met enorme hoeveelheden neerslag voor het gehele Alpengebied rond 2 december (wrs weer teveel van het goede). Ook vanmorgen zien we weer diverse zeer interessante opties bij de diverse modeloutput. Al met al heb ik goede hoop dat begin december ons eindelijk winters weer met sneeuw zal gaan brengen.

Lees het gehele verhaal op: http://tinyurl.com/7k2dp5o
*O*
Dat zou geweldig zijn. Veel kou met veel sneeuw O+
  donderdag 24 november 2011 @ 03:05:58 #200
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_104749168
Op dit moment maar op één plek vorst in Zweden. Karesuando, in het uiterste noorden. -0.3 :')
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')