Jan Visserquote:Het is de afgelopen nacht sterk afgekoeld in het zuidelijk deel van Noorwegen. Enkele locaties brachten het zelfs tot matige stralingsvorst! In de provincie Hedmark meldde Folldal -6,5º. Verder in Hemsedal (geliefd bij wintersporters) -4,4 en in Drevsjø -4,8º. Ook in Zweden vroor het plaatselijk enkele graden. In Börtnan werd -4,9º geregistreerd, in Götaland (Zuid-Zweden) meldde Hagshult -1,4º.
In de loop van dit weekeinde komt de ‘Temperatursturz’ in het Alpengebied op gang. Zondag en maandag daalt de sneeuwgrens in delen van Zwitserland en het westen van Oostenrijk naar hoogten tussen 1200 en 1700 meter: lokaal naar 1000 meter. De verwachting is dat er in het hooggebergte 25-50 centimeter sneeuw gaat vallen. Vandaag zijn onder meer in de Oostenrijkse landsdelen Stiermarken en Karinthië nog maxima boven 25 graden mogelijk. Vrijdagmiddag werd het zowaar nog 30,0º in het Zwitserse Ackersand, Wallis. Zelfs zondag kan het in het oosten en zuidoosten van Oostenrijk nog meer dan 25 graden worden.
Handige linkquote:Op maandag 19 september 2011 12:25 schreef admiraal_anaal het volgende:
50 cm gister in Gerlos
http://www.sneeuwhoogte.n(...)Alpen/gerlos/webcams
Dat wordt winterbanden op je fiets zettenquote:Op maandag 19 september 2011 12:33 schreef Klonk het volgende:
Ik heb aan het einde van week mijn ''zomervakantie'', hopelijk nog ff geen sneeuw maar lekker fietsweer
ik heb een setje speciale winterwielen zelfs, kant en klaar voor gebruik met winterbanden voor de fiets , ja die bestaan echt en ze werken ook nogquote:Op maandag 19 september 2011 12:35 schreef kwiwi het volgende:
[..]
Dat wordt winterbanden op je fiets zetten
Jan Visserquote:Enorme temperatuurverschillen zondagmiddag in Oostenrijk. In Krems, landsdeel Neder-Oostenrijk, werd een maximumtemperatuur van 31,0 en in het centrum van Wenen 29,1º gemeten. Ondertussen voltrok zich in het westen van het mooie Alpenland een ‘Wintereinbruch’. Om 16 uur wees de thermometer in de hoofdstad van Vorarlberg, Bregenz, slechts 9,8º aan. Verder is het onder invloed van een ‘Genuadepressie’ intensief gaan regenen en sneeuwen.
Oliver Oeckerath berichtte vanmiddag over de actuele situatie: "Volgens de meetreeks van de Oostenrijkse weerdienst ZAMG is op de 2247 meter hoge Patscherkofel vlakbij Innsbruck (Tirol) tussen zondag 18 en vanmiddag 17 uur 68,5 mm aan neerslag gevallen bij kwikstanden tussen -0,9° en -4,1°. Wij mogen dus veronderstellen dat daar nu een sneeuwtapijt van ongeveer 70 cm ligt. Om 17 uur vroor het op de Patscherkofel 3,2°. Bovenop de Hahnenkamm (1790 meter), de huisberg van Kitzbühel, bedraagt de sneeuwhoogte 40 cm. Zelfs in Innsbruck, meetpunt op 585 meter boven NAP, ging de regen tijdelijk over in natte sneeuw en wees de thermometer om 13 uur slechts 1,2° aan. Inmiddels is het weer een stuk zachter met 4,2°.
Voor de Oostenrijkse Staatsspoorwegen ÖBB is het een zware dag, want veel bomen zijn onder het gewicht van de vochtige sneeuw bezweken en op de rails of in de bovenleidingen terechtgekomen. De belangrijke Brennerspoorlijn is tussen Steinach in Tirol en Brenner/Brennero afgesloten en ook tussen Bad Gastein en Bad Hofgastein in het Salzburger Land rijden momenteel geen treinen (bron: http://www.oebb.at). Op de hoger gelegen wegen (Ötztalstraße B186, Paznauntalstraße B188 en Pitztalstraße L16) zijn sneeuwkettingen verplicht". Tot zover het relaas van Oliver. In het weerpraatje aandacht voor de situatie in Zwitserland.
ZWARE SNEEUWVAL IN ZWITSERLAND
Het Alpengebied is onthaald op een voor deze tijd van het jaar ongewoon dik pak sneeuw. Zwitserse bronnen berichten dat de sneeuwgrens tijdelijk zakte naar rond 1000 meter hoogte. Dat was vooral in Graubünden het geval. Sankt Moritz, gelegen op een hoogte van 1890 meter, kreeg 45 centimeter verse sneeuw te verstouwen en in Arosa (1818 meter hoogte) viel 39 cm. Ook in Davos, op 1560 meter hoogte, ongewoon veel sneeuw: 27 centimeter. In het verleden zijn er twee situaties geweest waarbij in de nazomermaand vergelijkbare hoeveelheden werden geregistreerd. Dat was op 21 september 1979 (Davos 34 cm) en 5 september 1984 (Davos: 25 cm).
Regen en sneeuw samen leverden in Davos vanochtend een etmaalsom van 73 en in Sta. Maria im Münstertal 101 mm op. Hoogstwaarschijnlijk hebben deze plaatsen in september niet eerder zoveel neerslag in een etmaal tijd te verwerken gekregen. In het hooggebergte viel nog meer neerslag (hoofdzakelijk sneeuw). Oliver Oeckerath bericht: "Volgens de voorlopige gegevens mat Corviglia (2497 meter) een etmaalsom van zowaar 183,6 mm en werd Corvatsch (3315 meter) getrakteerd op 116 mm aan neerslag".
quote:Extreem vroege sneeuw
Extreem vroege sneeuwval heeft aan het begin van deze week Italië en Oostenrijk overvallen. De ANWB kwam maandag zelfs met een waarschuwing voor toeristen. En in Oostenrijk was er korte tijd sprake van flink wat chaos. Volgens meteorologen is er sprake van een 'winterprik' en zal de verse sneeuw snel wegdooien.
In Oosterijk veroorzaakte de vroeg sneeuwval onverwacht veel hinder. Volgens Wetter.at golden voor Salzburg, Tirol, Stiermarken, Karinthië en Boven-Oostenrijk waarschuwinen voor extreem weer. De neerslag was overcvloedig en viel boven soms maar 600 meter in de vorm van sneeuw. Op veel plaatsen viel meer dan 40 centimeter.
Geen stroom
Op de Tauernroute werden ruim twee kilometer hoogspanningslijnen beschadigd, waardoor op sommige plaatsen de spoorverbindingen uitvielen en pendeldiensten werden ingesteld naar Schwarzach, Bad Hofgastein, Gastein, en Mallnitz. Ook in west-Oostenrijk werden verschillende spoorwegroutes gesloten.
De Arctische oceaan heeft weer een heleboel energie opgeslagen de afgelopen maanden. Energie die in de winter vrij komt en tot veranderde circumpolaire windpatronen kan leiden, iets wat ook gehyptheseerd is als oorzaak voor de afgelopen twee winter. Nederland ligt dicht genoeg bij de Arctische oceaan om daar last van te krijgen als bijvoorbeeld een zak ijskoude poollucht uitbreekt (doordat de circumpolaire stroming minder is en welke de poollucht normaal gesproken op zijn plek houd) en uitstroomt naar het zuiden.quote:Op dinsdag 20 september 2011 10:57 schreef Ivo1986 het volgende:
Ik ben benieuwd of wij dit jaar weer zo'n koude winter krijgen als afgelopen 2 jaar.
Jan Visserquote:In de noordelijke delen van Scandinavië heeft het de afgelopen nacht licht gevroren. Het Zweedse Pajala mat -0,9, Muonio in Finland kwam uit op -1,5º en in de Noorse provincie Finnmark meldde Cuovddatmohkki -2,8º. In het overgangsgebied regende het flink in delen van Midden-Noorwegen. In Gartland, provincie Nord-Trøndelag, viel de afgelopen nacht 38 mm. Vandaag wordt het echter in vooral het zuiden van Zweden (Götaland) warm weer met temperaturen boven 20 graden.
in het noorden van europa slaan ze de herfst overquote:Op zaterdag 1 oktober 2011 08:02 schreef Ugjerke het volgende:
Moeten we niet eerst een herfst krijgen voordat we aan winter kunnen denken?
@Jan Visserquote:In en rond Kiruna, Zweden, is het vanochtend flink gaan sneeuwen bij temperaturen rond het vriespunt: bekijk de webcamopname bij het Weerpraatje van hedenochtend 07:55 uur.
Valt behoorlijk wat zo te zien.quote:Op vrijdag 7 oktober 2011 09:11 schreef gogosweden het volgende:
[..]
he, ik zit maar zo'n 800 meter van die webcam..
Fors overdreven bericht natuurlijk. De maximum temperatuur in Cairngorn (Noord Schotland) over de afgelopen week was 13 graden en nu is het er zo'n 4 graden. Die 30 graden zal vast ergens in Zuid-Engeland gemeten zijn. Apples and Oranges.quote:Op donderdag 6 oktober 2011 22:48 schreef aloa het volgende:
Na recordhitte nu sneeuw in Groot-Brittannië
Amper honderd uur na de warmste oktoberdag sinds het begin van de weermetingen is het weer in Groot-Brittannië naar de andere kant overgeheld. In Schotland viel vandaag zowaar de eerste sneeuw.
In het skigebied Cairngorn, tussen de 600 en de 1.000 meter hoog gelegen, stapelde de witte pracht zich vijf centimeter hoog op. Ook andere berggebieden in de Scottish Highlands melden kerstweertoestanden. Blijft een en ander duren, dan willen de wintersportinstellingen midden november reeds de skiliften openen. Normaal begint de winterpret bij de Caledoniërs pas begin december.
hln
ja, sneeuwt enorm hard en zal wss nog 2 a 3 dagen non stop doorgaanquote:Op vrijdag 7 oktober 2011 09:42 schreef aloa het volgende:
[..]
Valt behoorlijk wat zo te zien.
[ afbeelding ]
ik wil heul geen sneeuwquote:Op vrijdag 7 oktober 2011 09:58 schreef Dven het volgende:
Bij het zien van die beelden wil ik direct weer m'n ticket naar Zweden boekenVorig jaar lag er in december nog maar een centimeter of 30
zelfde als dat de temperatuur de hele week in minusgraden was
Nee, vind de 2100km naar waar wij zitten al veelquote:Op vrijdag 7 oktober 2011 10:04 schreef gogosweden het volgende:
[..]
ik wil heul geen sneeuw
ruilen?..
Hoe is het vrouwelijk schoon in Kiruna eigenlijk? Geldt daar het gezegde 'Je weet dat je in het noorden van Zweden bent wanneer de elanden mooier zijn dan de vrouwen' ook of?quote:Op vrijdag 7 oktober 2011 10:04 schreef gogosweden het volgende:
[..]
ik wil heul geen sneeuw
ruilen?..
het is meer een "walrus" syndroom ofzo..quote:Op vrijdag 7 oktober 2011 10:16 schreef Dven het volgende:
[..]
Hoe is het vrouwelijk schoon in Kiruna eigenlijk? Geldt daar het gezegde 'Je weet dat je in het noorden van Zweden bent wanneer de elanden mooier zijn dan de vrouwen' ook of?
Was ik al bang voorquote:Op vrijdag 7 oktober 2011 10:21 schreef gogosweden het volgende:
[..]
het is meer een "walrus" syndroom ofzo..
Ze zijn nogal mollig. Wss vet reserves voor de kou..
Neehoor maar in zuidzweden zijn ze mooier
true..quote:Op vrijdag 7 oktober 2011 10:23 schreef Dven het volgende:
[..]
Was ik al bang voorEn die bergen make-up
Is in het zuiden ook wel zo maar daar kan ik het nog wel van hebben
vosssquote:Op vrijdag 7 oktober 2011 10:35 schreef Fogel het volgende:
Rond Voss, Noorwegen ligt nu de eerste sneeuw aldus http://www.nettavisen.no/vaer/article3246363.ece.
Verder komt de sneeuw in Midden-Noorwegen dit weekend aldus http://www.adressa.no/vaeret/article1706532.ece.
Gisteren in ieder geval al een flinke hagelbui gehad in Trondheim.
Wel met een sneeuwschep op pad gaan he, met al die sneeuw rond jequote:
je bent net te laat, gisternacht is alle sneeuw weggesmoltenquote:Op zondag 16 oktober 2011 23:31 schreef Dven het volgende:
Morgenochtend naar Zweden. Tussen de lijn Stromsund Umea! Weer is er helaas nog niet best. 8 graden en regen
Niet sneeuwscooteren dusquote:Op zondag 16 oktober 2011 23:37 schreef gogosweden het volgende:
[..]
je bent net te laat, gisternacht is alle sneeuw weggesmolten
zal je nog tegenvallenquote:Op zondag 16 oktober 2011 23:39 schreef Dven het volgende:
[..]
Niet sneeuwscooteren dusmaar misschien dat ik kan schaatsen, is me in Zweden nog nooit gelukt
Ja maar sneeuw is er nu nietquote:Op zondag 16 oktober 2011 23:41 schreef gogosweden het volgende:
[..]
zal je nog tegenvallen
9v/d10 keer ligt er een dik pak sneeuw op het ijs, wat er zelfs met temperaturen van -20 voor zorgt dat het ijs te dun kan zijn om op te schaatsen
quote:Op zondag 16 oktober 2011 23:48 schreef Dven het volgende:
[..]
Ja maar sneeuw is er nu nietEn het ijs te dun? Bij ons is het al bijna een meter dik aan het eind van de winter?
Wel met een laag water van 30 cm erop met daarboven weer een dun laagje ijs. Erg tricky! Kan me nog wel een nat pak herinneren terwijl het -25 was en ik nog 2 uur naar huis moest sleeën met m'n sledehonden
Toen was ik Zweden wel even zat
quote:Dode bij zwaar onweer in Rome
Een zwaar onweer gevolgd door stortbuien heeft Rome vanochtend onder water gezet en minstens één dode geëist. Het slachtoffer is een ouderling die levenloos in zijn kelderwoning werd aangetroffen door de brandweer. Een persoon wordt vermist. Een deel van het metroverkeer moest stilgelegd worden, ook verscheidene bussen kunnen niet uitrijden omdat straten blank staan.
Beide metrolijnen van de Italiaanse hoofdstad ondervinden zware hinder door de wateroverlast: het metroverkeer op lijn B werd onderbroken tussen de haltes Rebibbia en Garbatella, dat is ongeveer de helft van de lijn. Op lijn A staan vier haltes onder water, waaronder die van Termini (centraal station van Rome). De haltes moesten gesloten worden.
Ook het busverkeer is verstoord. Tussen de heuvel van het Capitool en de Tiber staan voertuigen geblokkeerd in wat omschreven wordt als een "stadsmeer". Voetgangers werden evenmin gespaard: op sommige plaatsen zijn voetpaden volledig verdwenen onder het water
Ik hecht er weinig waarde aan, blijft een voorspelling.quote:Op zondag 23 oktober 2011 12:25 schreef WeerServies het volgende:
Accuweather.com is er met hun winterverwachting
Vrij ontnuchterend voor de Benelux met een iets zachtere winter en minder sneeuw..
Link: http://www.accuweather.co(...)cast-20112012.asp%29
Dat het bijna het tegenovergestelde van vorig jaar wordtquote:
En da's maar fijn ook.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 00:41 schreef WeerServies het volgende:
Onthou die forecast van Accuweather. Ik denk dat ze er pal op zitten met hun longe range 'voorspelling'. De atmosfeer gedraagt zich nu echt nog niet winters en ook de hoeveelheid ijs en sneeuw in het noorden van Europa valt tegen.. Allemaal voortekenen van een potentieel zachtere winter..
quote:Doden door noodweer Italie
Het noorden van Italië is gisteren getroffen door zware regenbuien. Er vielen zeker vijf doden, acht mensen worden nog vermist. Veel steden hebben te kampen met overstromingen en modderstromen.
In het plaatsje Borghetto di Vara raakten vier mensen bedolven toen een gebouw instortte. Hulpverleners konden een meisje levend onder het puin vandaan halen, drie anderen kwamen om.
De twee andere dodelijke slachtoffers vielen in Aulla, een dorpje op de grens van Ligurië, waar de rivier was overstroomd. Een vrouw kwam om het leven toen haar auto door het water werd meegesleurd.
'Blijf thuis'
De streken Ligurië, ten zuiden van de stad Genua, en Toscane zijn het zwaarst getroffen. De overheid heeft de inwoners van de regio's opgeroepen om thuis te blijven en uit de buurt van rivieren te blijven.
Verschillende steden in Ligurië zijn afgesloten van de buitenwereld omdat de straten er blank staan. Doordat de wegen slecht begaanbaar zijn en het treinverkeer stil ligt, hebben hulpverleners moeite om de getroffen gebieden te bereiken.
Reddingsdiensten
Intussen houdt de zware regenval nog steeds aan. Naar verwachtig zal het noodweer vandaag het zuiden van Italië bereiken.
Ook Rome bereidt zich voor op hevige buien, volgens burgemeester Gianni Alemanno staan de brandweer en andere reddingsdiensten klaar. Vijf dagen geleden werd het zuiden van Italië ook al getroffen door hevige regenval.
quote:Horrorwinter in Lage Landen begint over een maand"
Drie maanden lang, veel sneeuw en ’dodelijke’ vorsttemperaturen onder min twintig graden
Vanuit Duitsland en Nederland bereiken ons steeds meer onheilspellende berichten over de komende winter. Begin november zouden de temperaturen nog erg mild zijn, maar in de tweede helft helft van de volgende maand zou het een pak kouder gaan worden en mogen we ook al de eerste sneeuw verwachten in de Lage Landen. Waarna we vertrokken zijn voor drie maanden...
Eerder stelde het Nederlandse weerbedrijf Meteoconsult al dat we voor een strenge winter staan, de Duitsers doen daar nu nog een schepje bovenop. Donnerwetter heeft het over een 'horrorwinter' die drie maanden lang zal aanhouden. Ook Dominik Jung van Wetter.net voorspelt veel sneeuw in de Lage Landen. Die laatste weerexpert voorspelt ook dat Duitsland voor de vierde keer op rij te maken zal gaan krijgen met een té koude winter. Wat wil zeggen dat onze oosterburen voor het vierde achtereenvolgende jaar gemiddelde temperaturen zullen opmeten die lager zijn dan de klimatologische referentiewaarden van 1961 tot 1990. Volgens Jung zouden vier koude winters op rij echt een sensatie zijn.
'Winter des doods'
Ook andere Duitse weerinstanties, zoals Killikus.de en Wetterprognose-wettervorhersage.de, hebben het allemaal over een te koude winter. Alleen Accuweather verwacht een 'normale' winter. Meteorologen baseren zich op eensluidende langetermijnvoorspellingen van zowel Duitse, Poolse, Britse en Amerikaanse Meteorologische diensten. Ook Britse bureaus waarschuwen de burger al volop voor wat zij nu al een 'winter des doods' noemen.
Hieronder de prognose per maand van Wetter.net:
December: Wisselend. Periodes van kou, maar ook wat warmere dagen. Over het algemeen te koud. December zal ook -net als vorig jaar- in het teken staan van sneeuw. De kans op een Witte Kerst bedraagt momenteel in de Lage Landen 40%. Op locaties die hoger liggen dan 200 meter zelfs 60%.
Januari: Ook deze maand veel kouder dan normaal. 's Nachts kan de thermometer zelfs makkelijk dalen tot min 25 graden. Ook dan zullen we rekening moeten houden met sneeuw dankzij een aantal 'sneeuwintensieve' dagen.
Februari: Ook deze maand zal kouder verlopen dan het langjarig gemiddelde. Aan het einde van de winter is het vanzelfsprekend dat er ups en downs zijn, maar ook februari kan voor de nodige sneeuw zorgen. (odbs)
26/10/11 15u21
Dat hoop ik toch echt nietquote:Op woensdag 26 oktober 2011 17:00 schreef 1-of-6Billion het volgende:
Ik weet het, buitengewoon onbetrouwbare bron:
[..]
Goed voor de gasrekeningquote:Op zondag 23 oktober 2011 19:32 schreef aloa het volgende:
[..]
Ik hecht er weinig waarde aan, blijft een voorspelling.
Maar ze verwachten minder sneeuw als afgelopen jaar. In het kort gezegd een 'normale' winter.
Winter Forecast 2011-2012
OK, we have the official forecast here. You are going to be the first to see it. But in the next week we are going to release it on AccuWeather.com for all your friends that aren't paying for the pro site to see. So, without further adieu.
We are looking at a much different winter than we saw last year. Some of the highlights of last year include some very chilly air over most of the continent early in the year, from November through December. London saw an average temperature of 7.5 degrees below normal for the month of December, and remember all that snow too. We are not looking like we will see such a cold time this year. That harsh start to the year was from a strongly negative NAO as the cold air just kept coming from the Arctic and would not stop. This year, it looks like we will at least start with a near to slightly above normal NAO, which would show a ridge over western Europe and a trough over eastern Europe. Don't forget that when we do see a ridge over western Europe, we can see some much colder than normal temperature over parts of eastern Europe normally, and it looks like we will have this also. Last year we had some very wet weather over Greece and southeastern Europe. That looks to be at least slightly less than last year, but still a bit above normal for parts of the area. But combine that with the cold air we are expecting, and we will see some much more snow than normal.
But let's look closer at the forecast. We are looking at a weather pattern where we see a mean ridge of high pressure over western Europe and a trough digging over eastern Europe. With this trough digging into eastern Europe we are looking at seeing some chilly temperatures over the higher elevations of southeastern Europe, where the opposite will be seen over Spain and Portugal. In northeastern Europe, I had a bit of a tough decision. With the help of Paul Pastelok, our great long range leader, and Jason Nicholls who also does a lot of international forecasting, we are looking at some near to even above normal temperatures are with a blocking pattern trying to setup, especially early in the forecast. The block is from a combination of the lack of sea ice and also some strong trough off to the south, which will also lead to a stronger blocking pattern around. And as we get further into the winter, we are looking at some changes as temperatures try and get milder over some areas like into Italy and even the U.K. as the ridge of high pressure builds. We also try and lose the trough over southeastern Europe, but I think that by that time, enough cold and snow will be seen that even a complete reversal will not matter and it will still average above normal. Below is a graphic with our thinking for the winter across the continent. Also note the less snowfall than last winter area over the U.K. and Ireland. This is going to be a key as last year we saw so much snowfall in the London area. We may struggle to see even a few flakes this year in the air down to London.
[ afbeelding ]
Now, some of the big things to hit on this year will be some threats we could see over the continent from this type of pattern. Number one will be the significant snowfall and cold weather over southeastern Europe. Last year we had lots of rain and precip, but temperatures were so mild we struggled to see much snowfall. This year will see less in the way of precipitation, but we will see more cold air around. This trough is likely to last for the entire year, so this may be a big item to look at for the next several months. Number two will be the mild and dry air continuing over Spain and Portugal. If this does happen as we expect, any storms that move in over the U.K. and northern France could bring some stronger winds to the area, and if they do, it may make for a dangerous pattern as the winds could just spark some fires due to the dry weather really continuing. It has been one unrelenting year over that area for heat, and we expect that to continue. By the end of the winter, we get to number three, where we are looking at the ridge building over the area and some mild air pushing into parts of Germany, France, Italy and even farther north for the U.K. and Ireland. So, even though it may be a below normal start over eastern Italy and into Germany, this may quickly get erased by the end of winter with the mild air just flooding in. Either way, below are some images with the expectations for temperatures and precipitation. Remember, it is tough to say snowfall as it varies so greatly due to the water around and into the Alps. A hundred miles can literally mean the difference between all rain along the French Riviera to feet of snow in the higher elevations of the western Alps.
First the temperature departure...
[ afbeelding ]
And now the precipitation...
[ afbeelding ]
So, there you have it. Once the story is posted on AccuWeather.com I will link to it here as it has more in depth info for some things. But you got it here first.
Look global,
Forecast local
Accuweather
Vorig jaar zaten ze er ook goed op, dit zijn wel de bureau's die geen aanpassingen doen zoals een paar hier in Nederland. Toch maar goed dat er een Nederlander zijn nek uit steekt om stukken te vertalen voor de media, helaas krijg je er weinig van terugquote:Op woensdag 26 oktober 2011 21:42 schreef INViCTuS het volgende:
al hebben Duitsers het wel redelijk vaak bij het juiste eind.
Over 3weken is dat gedeelte bij Rusland compleet dichtgevroren en is de sneeuwgrens flink toegenomen. Dat komt wel goed. De vraag is of het West Europa uiteindelijk bereikt.quote:Op donderdag 27 oktober 2011 19:32 schreef WeerServies het volgende:
3. In het noorden van Europa en Rusland is nog maar bitter weinig ijsvorming ontstaan. Sneeuw en ijs zijn twee ingrediënten die een winter streng of zacht kunnen maken. Een logische redenering als volgt: bij veel sneeuw en veel ijs, kan de winter in onze streek streng uitpakken (stroming uit het oosten + transportkou). Indien er in de gebieden waar er sneeuw en ijs zou moeten liggen en dat nu niet voorhanden is, dan zal de afkoeling veel minder sterk uitpakken....
Lol hier in Nederland is het nog de 27ste hoorquote:Op donderdag 27 oktober 2011 19:32 schreef WeerServies het volgende:
Horrorwinter, ik dacht het niet..
UPdate 28/10/11 - onze visie op de winter van 2011-2012
Hehe, foutje! Dank + aangepastquote:Op donderdag 27 oktober 2011 21:14 schreef meteo-online het volgende:
[..]
Lol hier in Nederland is het nog de 27ste hoor
Idem voor Midden-Noorwegen.quote:Op donderdag 27 oktober 2011 20:31 schreef Dven het volgende:
In Noord-Zweden valt in ieder geval nog erg weinig van kou te merken..
Weer die teleconnectie tussen La Nina en het weer in West Europa. De TS had het hier ook al over en hem heb ik die vraag ook gesteld: ik ben benieuwd of je een link naar literatuur hebt waarin deze link gesteld wordt?quote:Op donderdag 27 oktober 2011 19:32 schreef WeerServies het volgende:
Horrorwinter, ik dacht het niet..
[b]
[...]
Het is niet pas october, het is bijna novemberquote:Op donderdag 27 oktober 2011 22:17 schreef meteo-online het volgende:
Mensen, dat er nu nog geen kou voor handen is in de noordelijke delen van Europa heeft geen zak te maken of we wel of geen strenge winter krijgen. Het is pas oktober
quote:Aan de oostzijde van een langgerekte hogedrukzone, reikend van Spitsbergen via Finland/Noordwest-Rusland tot aan de Witte Zee, stroomt eind volgende week koude lucht uit de poolstreken het noordoosten van Rusland binnen. Echt koud is het momenteel in het Siberische achterland. Tijdens de afgelopen nacht werd in Segen-Kyuel -37,8º geregistreerd.
@Jan Visser
quote:Ten zuiden van het ‘Gebergte van Verchojansk’ (Siberië), is het momenteel zeer koud. In het op de 64ste breedtegraad in het stroomgebied van de Lena gelegen Segen-Kyuel, werd tijdens de afgelopen nacht -39,8º geregistreerd. Goede tweede was het veel oostelijker gelegen Ojmjakon met -38,3º. Wat opvalt, is het voor Siberische begrippen ongewoon dikke pak sneeuw aan de zuidrand van het gebergte. In Batamaj, afgelopen nacht -37,5º, ligt thans 45, in Segen-Kyuel 60 centimeter.
@Jan Visser
Zoveel warmer is de Noordzee niet in vergelijking met vorig jaar.quote:Op zaterdag 29 oktober 2011 13:30 schreef WeerServies het volgende:
Allemaal akkoord met meteo-online zo vriendelijk zegt 'geen zak...' Het heeft natuurlijk wel alles te maken met hoe het weer zich nu gedraagt. De Noordzee is nu al warmer dan vorig jaar het geval is en dat heeft weldegelijk invloed op de vorming van drukgebieden.... Dat is een eerste les in de meteorologie waarbij het één invloed uitoefent op het andere..
Ja, het is allemaal metereologie als het goed is. Heb je nog een link naar een metereologische studie die de teleconnectie tussen La Nina en koude west-europese winters claimt?quote:Op zaterdag 29 oktober 2011 13:30 schreef WeerServies het volgende:
Allemaal akkoord met meteo-online zo vriendelijk zegt 'geen zak...' Het heeft natuurlijk wel alles te maken met hoe het weer zich nu gedraagt. De Noordzee is nu al warmer dan vorig jaar het geval is en dat heeft weldegelijk invloed op de vorming van drukgebieden.... Dat is een eerste les in de meteorologie waarbij het één invloed uitoefent op het andere..
En dan zullen wij zien dat de "horror" wel meevalt in de praktijk en het zachte weerquote:
Vaak wel het geval. Zo ver ik mij herinner wordt er bijna elk jaar wel gezegd dat we een strenge winter kunnen verwachten.quote:Op zondag 30 oktober 2011 11:18 schreef galtfactory het volgende:
[..]
En dan zullen wij zien dat de "horror" wel meevalt in de praktijk en het zachte weer
nog langer duurt dan vooraf werd gedacht. *lol* I.i.g maak ik mij er niet druk om want
ben wel e.e.a gewend gedurende mijn leven en ben altijd voorbereid op het ergste.
[spam]Zo zie je maar.......[/spam]quote:Een update van de winterverwachting:
De weerkaarten volgens GFS (set van 16:30) zijn op lange termijn iets leuker aan het worden qua winterperikelen. We zien vanaf 2-3 november een hogedrukgebied (cirkel) opschuiven naar Scandinavië. Hierdoor kan aan de oostelijke flank van dat hogedrukgebied koude lucht richting Rusland afzakken. Mocht het hogedrukgebied nog iets noordelijker opschuiven, dan wordt er een oostelijke stroming op gang gezet en kan het bij ons licht tot matig gaan vriezen. Neerslag verwacht ik niet, aangezien er geen storingen vanuit het oosten op komst zijn. ECMWF komt met zijn avondrun niet in de buurt van GFS en daardoor is het nog wat onzeker wat het gaat doen. Toch is het positief dat er eindelijk wat actie in het luchtdrukpatroon komt.
Nee, ben je gek, we krijgen geen winterquote:Op maandag 31 oktober 2011 21:47 schreef INViCTuS het volgende:
We hebben officieel ook nog een maand te gaan voordat het echt winter is he...;)
Sneeuwstorm.quote:Op maandag 31 oktober 2011 22:51 schreef INViCTuS het volgende:
Het is trouwens nauwelijks herfst geweest dus ik wil eerst een dikke storm in de "storm maand" november voordat de winter komt. Overigens mag het eventueel wel icm sneeuw...:)
@Jan Visserquote:ZACHTE OKTOBER IN ZWEDEN
Ook in het noorden van Europa was oktober een zachte maand. In vrijwel geheel Zweden is de gemiddelde temperatuur boven normaal uitgekomen. In Norra Norrland (Noord-Zweden) was de maand 2 tot 3, lokaal 3 tot 4 graden te zacht. Het zachte karakter kwam vooral tot uiting in warmte aan het begin en aan het einde van de maand. Begin oktober werden zelfs warmterecords gebroken. In Lund, waar al vanaf 1753 wordt gemeten, liep het kwik uit naar 22,4º. Records waren er ook in Falsterbo i Skåne met 19,1º, Örebro i Närke met 20,2 en in Sveg i Härjedalen met 21,6º. Op deze meetpunten wordt gemeten vanaf respectievelijk 1880, 1858 en 1875.
Kortstondig koud was het rond de 10de: in de achterkamer van de voormalige orkaan Ophelia. Op 9 oktober registreerde Latnivaara -11,1º. Sinds tenminste 1961 was het zo vroeg in oktober niet zo koud geweest. Echter: het was tevens de laagste waarde van de maand en vanaf tenminste 1987 is het laagste minimum in Zweden niet ‘zo hoog’ geweest.
quote:Tot 2 meter sneeuw verwacht in Italie
De liefhebbers van sneeuw en wintersport komen dit jaar heel vroeg aan hun trekken. Op het einde van de herfstvakantie worden pakken verse sneeuw verwacht in de (hoge) Italiaanse en Franse Alpen. Aan de Italiaanse zijde zou de komende vijf dagen meer dan anderhalve meter sneeuw kunnen vallen, zelfs tot 2 meter sneeuw als de meest onheilspellende berichten uitkomen. Vrijdag gaan de hemelsluizen boven het noordwesten van Italië helemaal open. Het pak sneeuw zal echter vooral boven de 2.000m-grens vallen. Dat meldt sneeuwhoogte.nl.
Anderzijds wordt ook gevreesd voor zware overstromingen in het op dat vlak al zwaar geteisterde Italië. In het rampgebied rond de Ligurische kust werd ondertussen nog een tiende slachtoffer door het noodweer van vorige week aangetroffen.
Natte sneeuw in dalen
Vanaf vrijdag krijgt vooral het noorden van Italië een nieuwe gigantische plas neerslag over zich heen. Boven de 2000 à 2200m wordt dat sneeuw, heel veel sneeuw. In aanhoudende en intensieve neerslag sneeuwt het tot 1800 meter. Enkele Italiaanse en wellicht ook Franse dalen kunnen door neerslagafkoeling ook nog lager sneeuw verwachten. Dit zal echter natte sneeuw zijn, die ook weer voor de nodige problemen kan gaan zorgen. In de Italiaanse en Franse Alpen kan tot maandag 100 tot 150 cm sneeuw gaan vallen. In de boog van de noordwestelijke Italiaanse Alpen (de regio's Piemonte en Valle d'Aosta) is zelfs tot twee meter mogelijk in het strafste scenario. Skiliefhebbers kunnen dan ook best de voorspellingen op de voet blijven volgen.
Drie jaar geleden
Deze situatie doet terugdenken aan november 2008. Ook toen viel er gedurende 5 dagen zeer veel neerslag in deze skigebieden. Zoals wel vaker krijgen de oostelijke Alpen heel andere weerkaarten de komende dagen. Daar blijft het droog en vanaf vandaag komt daar de zuidföhn opzetten.
Mooi artikel hequote:
Mooi artikel inderdaad.quote:Op woensdag 2 november 2011 13:46 schreef meteo-online het volgende:
[..]
Mooi artikel heZag al wel dat er gretig gebruik van gemaakt wordt
Hier nog even ingezoomd
[ afbeelding ]
Zal straks op sneeuwhoogte facebook foto's plaatsen van 2008quote:Op woensdag 2 november 2011 14:03 schreef aloa het volgende:
[..]
Mooi artikel inderdaad.
De webcams maar even in de gaten houden.
Dat is echt veel sneeuw ja... denk niet dat ze er blij mee zullen zijn.quote:Op woensdag 2 november 2011 14:05 schreef meteo-online het volgende:
[..]
Zal straks op sneeuwhoogte facebook foto's plaatsen van 2008
Edit: Foto's toegevoegd: http://www.facebook.com/m(...)5173426554791&type=1
Valt mee voor Britse eilanden. IJsland krijgt het zwaarste windveld, daar kan in het noorden ook wel een sneeuwstorm komen te staan.quote:Op woensdag 2 november 2011 20:10 schreef Frutsel het volgende:
Wat betekent die depressie voorde Britse eilanden de komende dagen dan? Lijkt wel op ramkoers te liggen
Winterbanden een optie?quote:Op donderdag 3 november 2011 10:01 schreef aloa het volgende:
-6.5 momenteel in het noordelijkste puntje van Fins Lapland (Utsjoki)
[ afbeelding ]
Wat een heerlijke plaatjes.quote:Op donderdag 3 november 2011 10:01 schreef aloa het volgende:
-6.5 momenteel in het noordelijkste puntje van Fins Lapland (Utsjoki)
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Het is ook nog geen winterquote:Op vrijdag 4 november 2011 16:05 schreef cynicus het volgende:
@Horrorwinter Warmste 4e November ooit
ooit = in de metingen, natuurlijk
Klopt, maar er waren eens van die voorspellingen voor eind Oktober, begin November...quote:Op vrijdag 4 november 2011 16:45 schreef aloa het volgende:
[..]
Het is ook nog geen winter
Maar het is overdreven warm buiten, dat wel...
temperaqturen komen na het weekend al tegen het vriespunt aan.quote:
@Jan Visserquote:En het wil maar niet echt winteren in Noord-Europa. In Noorwegen werden de afgelopen jaren, in het tijdvak 1 oktober-9 november, steevast minima omstreeks -20º en (veel) lager geregistreerd. Zo meldde Sihccajavri, provincie Finnmark, op 1 november 2006 al -31,2; in 2010 werd het op 9 november in Karasjok -27,9º. Tot nu toe is het echter nergens kouder geweest dan -14,0º op de 4de van deze maand in het dorpje Rustefjelbma. Sneeuw ligt er, uitgezonderd de berggebieden in het zuiden, nog vrijwel nergens. Doordat de nachten wel iets kouder zijn geworden, is men in het bekende skioord Geilo momenteel in staat om kunstsneeuw te maken. Op 19 november zouden daar dan de eerste pistes geopend kunnen worden.
quote:'Oplevende zonneactiviteit belooft kwakkelwinter'
Hoewel diverse weerkundigen koude wintermaanden voorspellen, zou het wel eens een kwakkelwinter kunnen worden. Omdat er relatief veel zonneactiviteit is, kan het nog wel zes jaar duren voor koude oostenwinden strenge vorst laten terugkeren. Dat stelt de wetenschapssite bitsofscience.org in een winterprognose.
Afgelopen jaar zou het 'zonneminimum' dat schaatsijs mede mogelijk maakt ten einde zijn gekomen. Actuele waarnemingen tonen volgens de wetenschapssite aan dat het aantal 'zonnevlekken' in november tot boven de honderd is gestegen.
Klimatologen vermoeden al jaren een verband tussen de hoeveelheid zonneactiviteit en Europees winterweer. Het komt erop neer dat de kans op hogedrukgebieden rond de Noordpool en boven Scandinavië toeneemt bij lage zonneactiviteit en weinig zonnevlekken. Dat scenario zorgt voor koud en vrij droog weer.
Als de hoeveelheid vlekken toeneemt, trekken de westenwinden over het noordelijk halfrond weer aan en krijgt Europa met depressies vanaf IJsland te maken. Dat zorgt voor veelal regenachtig winterweer in Nederland.
Klimaatmodellen en observaties van de NASA bevestigen dat het verband zo sterk is, stelt Bitsofscience. In de jaren dat Elfstedentocht werd verreden - 1963, 1985, 1986 en 1997 - zou de zon zich relatief rustig hebben gehouden. Ook in de afgelopen drie jaar, toen in Nederland enkele toertochten op natuurijs werden verreden, waren er relatief weinig zonnevlekken.
quote:
Onweer-onlinequote:Warme november = koude winter ?!
De luchtdrukverdeling zoals we die momenteel zien is op zich niets bijzonders, menige novembermaand heeft uit een soortgelijk zacht vaatje getapt en net zoveel winters die daarop volgden waren koud dan wel sneeuwrijk. Het wachten is op de "faseverschuiving" van de planetaire (top) golven (Rossbygolven /straalstroom) boven het noordelijke halfrond zodat we geleidelijk aan de koude kant komen te zitten. Normaal zien we een westwaartse verschuiving (draaing aarde), echter zoals al eerder geschreven, is dit patroon door steeds weer optredende (omega)blokkades behoorlijk "vastgeroest" en ook de komende tijd zal daar nog niet veel aan veranderen.
Zonder nu al te diep op details en achtergronden in te willen gaan verwacht ik op de langere termijn een overgang naar markant kouder (winter)weer welke langer gaat duren. Met de fase en amplitude verandering van de Rossby-golven zal einde november een overgang gaan plaats vinden in de vorm van een grootschalige verandering (blokkade) in de circulatie boven de Atlantische Oceaan.
Daarbij acht ik de kans vrij groot dat de blokkade door een retrograde verplaatsing van het Scandinavische hoog zal worden ingeleid (de optie zoals ECMWF deze eergisteren al simuleerde). In een later stadium dan verschuiving van de hogedruk naar omgeving IJsland, Scandinavië ! Wellicht staan we dus aan de vooravond van een koude, lange winter !
Tot zover mijn inschatting, zonder enige garanties ........wordt vervolgd :-)
En fatsoenlijke meteorologen krijgen er een slechte naam door.quote:Op donderdag 10 november 2011 09:35 schreef Klonk het volgende:
Die lange termijn verwachtingen zijn erger als horoscopen....
Laat nu net die fatsoenlijke meteorologen er zelf mee komen.... Vorig jaar Weeronline en dit jaar MeteoConsultquote:Op donderdag 10 november 2011 10:43 schreef ZoKanIkHetOok het volgende:
[..]
En fatsoenlijke meteorologen krijgen er een slechte naam door.
Ik mis nu net weer de jaren 1954 en 1956. Wel raar dat juist die jaren niet genoemd worden, terwijl in die jaren meer zonneactiviteit was dan nu het geval is! Ook in de winter van 56 heeft een record op zak van koudste maand ooit gemeten en dat met hoge zonneactiviteit. Ik vraag me af waarom de media dat niet meeneemt in hun stuk. Overigens de Hellmannetjes waren die twee jaren: 1954 112.8 en 1956 210.7, dat is niet bepaald een kwakkelwinter te noemen!!!quote:Op donderdag 10 november 2011 09:14 schreef lipjes het volgende:
[..]
Klimaatmodellen en observaties van de NASA bevestigen dat het verband zo sterk is, stelt Bitsofscience. In de jaren dat Elfstedentocht werd verreden - 1963, 1985, 1986 en 1997 - zou de zon zich relatief rustig hebben gehouden.
Mooi stukje en ook nog eens geschreven door een persoon die heel veel vakkennis heeft!quote:
Correlatie op basis van 4 tochten van de 15? De statistiek daarvan is simpelweg uitermate zwak, oftwel gewoon BS.quote:Op donderdag 10 november 2011 09:14 schreef lipjes het volgende:
Klimaatmodellen en observaties van de NASA bevestigen dat het verband zo sterk is, stelt Bitsofscience. In de jaren dat Elfstedentocht werd verreden - 1963, 1985, 1986 en 1997 - zou de zon zich relatief rustig hebben gehouden. Ook in de afgelopen drie jaar, toen in Nederland enkele toertochten op natuurijs werden verreden, waren er relatief weinig zonnevlekken.
WeerOnline zou ik niet bepaald fatsoenlijke meteorologen noemen.quote:Op donderdag 10 november 2011 10:48 schreef meteo-online het volgende:
[..]
Laat nu net die fatsoenlijke meteorologen er zelf mee komen.... Vorig jaar Weeronline en dit jaar MeteoConsult
Geef ik je 100% gelijk in. Heb even opgezocht op internet waar vandaan dit artikel komt: http://www.bitsofscience.(...)europe-sunspot-4122/ Ik zag daar een opvallende naam staan, namelijk Rolf Schuttenhelm!!! Was dat niet die man van Weeronline????? Die ons een perfecte zomer voorschotelde???? Ik vond het al angstig stil op Weeronline ivm verwachtingen op lange termijn, maar nu is de aap uit de mauw!!quote:Op donderdag 10 november 2011 14:38 schreef ZoKanIkHetOok het volgende:
[..]
WeerOnline zou ik niet bepaald fatsoenlijke meteorologen noemen.
Je bericht kopieren, en dan wissen.quote:Op zaterdag 12 november 2011 21:23 schreef Narasan het volgende:
Bovenstaand bericht is in het verkeerde topic geplaatst. Kan dit verplaatst worden naar DASOO?
Alvast hartelijk dank!
Wis het dan even en plaats het zelf in DASOOquote:Op zaterdag 12 november 2011 21:23 schreef Narasan het volgende:
Bovenstaand bericht is in het verkeerde topic geplaatst. Kan dit verplaatst worden naar DASOO?
Alvast hartelijk dank!
Zo, gedaan en nu even verplaatsenquote:Op zaterdag 12 november 2011 21:30 schreef aloa het volgende:
[..]
Wis het dan even en plaats het zelf in DASOO
quote:Tijdens de afgelopen nacht vroor het in opklaringsgebieden in Duitsland op veel plaatsen matig. Haidmühle bracht het tot -9,5 en Bernau im Schwarzwald noteerde met -10,8º zelfs strenge vorst. Nog kouder werd het in enkele hooggelegen Alpendalen.
Onder invloed van een uitdiepende depressie boven de Barentsz Zee heeft het in het noorden van Scandinavië regionaal gesneeuwd. Vooral in de bergen van Noordwest-Zweden sneeuwde het flink. In Katterjåkk lag vanochtend 15 centimeter. In Tromsø lag vanochtend 13 en in Bardu 23 cm. Waarschijnlijk betreft het nu eindelijk een ‘blijvend sneeuwdek’. Verder lichte tot matige, in de Noorse bergen strenge stralingsvorst. In Hovden, provincie Telemark, werd vanochtend -12,5º gemeten.
@Jan Visser
Ziet er goed uit. Sneeuwt flink daar nu.quote:Op dinsdag 15 november 2011 14:26 schreef meteo-online het volgende:
Psssst, mooie livecam in uiterste noorden van Noorwegen![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
http://77.222.181.11:8080(...)pg/video.mjpg&size=1
quote:Op dinsdag 15 november 2011 15:31 schreef lezzer het volgende:
[..]
Morgen rond een uur of half 5 's middags
Toffe cam zeg, erg goede kwaliteit ook !quote:Op dinsdag 15 november 2011 14:26 schreef meteo-online het volgende:
Psssst, mooie livecam in uiterste noorden van Noorwegen![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
http://77.222.181.11:8080(...)pg/video.mjpg&size=1
quote:Op woensdag 16 november 2011 17:45 schreef tomme6 het volgende:
Hoe zit het eigenlijk met de sneeuwval in de Alpen? Loopt dat op schema met andere jaren?
Ik ga in December naar Saas Fee, maar zie dat daar eigenlijk nog geen sneeuw te vinden is en de 0 graden grens nog boven de 3000 meter rondzweeft?
quote:Koud in de dalen, zacht in de bergen
Het begint zo langzamerhand een eentonig verhaal te worden; hogedruk wat de klok slaat en ook de komende dagen zal hierin nauwelijks wat veranderen. Wie in de Alpen sneeuw zoekt zal ten zuiden van de Alpenhoofdkam boven de circa 2500 meter slagen of op de hoger gelegen gletsjerskigebieden. Elders is het kommer en kwel, daarin zal ook de komende week niets veranderen. Schrale troost is dat de temperaturen niet meer op zo'n hoog niveau liggen en de sneeuwkanonnen hun werk kunnen gaan oppakken. Niet alleen de wat lagere temperaturen zijn nodig voor het produceren van kunstsneeuw (gemiddelde temperatuur van -3 °C is een must) ook de luchtvochtigheid speelt een belangrijke rol. Hoe droger de lucht hoe beter. De luchtvochtigheid kunnen we o.a. aflezen aan het zgn. dauwpunt. In koude droge lucht zal deze lager liggen dan de luchttemperatuur waardoor het smelten wordt tegengegaan. Zo is het mogelijk dat ondanks positieve luchttemperaturen van bv 13 °C sneeuw niet smelt. Belangrijk voor sneeuw zijn dus vooral negatieve dauwpunten. Algemeen geldt; vochtige lucht is slecht voor sneeuw en ook voor de (kunst)sneeuw productie.
Vanmorgen zagen we op de meeste plaatsen in de Alpen weer lichte tot matige vorst. In enkele hooggelegen dalen werd lokaal weer strenge vorst geregistreerd. Koudste plekjes waren vanmorgen het vliegveld van St Moritz (-10.1°C, La Brévine -11.6 °C en wederom het koudegat "Funtensee" waar het kwik eveneens tot -12°C onderuit ging. We zullen deze namen wanneer het gaat om diepvrieskou nog vaker tegenkomen de komende tijd. Zoals zo vaak in een hogedrukgebied is het met toename van de hoogte warmer (immers, de lucht daalt in een hogedrukgebied en warmt zicht daarbij op). Zo zien we actueel op het Kleine Matterhorn (3880m) een temperatuur van -0.2 °C, een temperatuur die ook in de zomer niet zou misstaan. Het dauwpunt is tegelijkertijd -25 °C, dus vooral in de hoogte gortdroge lucht.
Kenmerkend ook voor hogedruk is de mist en Hochnebel welke zich vormt en deels hardnekkig blijft liggen. Dit fenomeen wordt wederom veroorzaakt doordat in de steeds langer wordende nachten en door de steeds zwakker wordende zon de lucht in de onderste laag van de atmosfeer vanaf de grond steeds verder afkoelt en vochtiger wordt. Doordat er weinig stroming (wind) voorhanden is blijft de ontstane mist en -of Hochnebel soms de hele dag hardnekkig liggen. Voorkeur daarbij voor gebieden met grote wateroppervlaktes en -de lager gelegen gebieden.
Zoals gezegd, veranderen doet er ook de komende 7 dagen nauwelijks iets, hogedruk zal ons weerbeeld bepalen en depressies lukt het maar niet om er tegen op te boksen. Wanneer we de modeloutput van vanmorgen bekijken dan zien we nog steeds de totaal geblokkeerde circulatie boven vrijwel geheel Europa. Neerslag hoeven we dan ook tot medio volgende week niet te verwachten. Ook de diverse zgn ensemble berekeningen laten weinig tot geen neerslag zien. Dit geldt zowel voor het Europese model ECMWF als ook voor het Amerikaanse model GFS.
Het wachten is op een doorbraak van de depressies met hun fronten. Lichtpuntje is dat het GFS met zo'n doorbraak komt vanaf midden volgende week. Zo zien we woensdag een actieve depressie van het noorden van Engeland de Noordzee optrekken. Vanuit de hoogtetrog snoert zich vervolgens een portie koude lucht hoger in de atmosfeer af, welke op vrijdag als hoogtelaag boven Italië wordt berekend.
Deze ontwikkeling zou garant moeten staan voor sneeuw, vooral op donderdag zou dan in de Nordstau van de Alpen (jawel Nordstau) tot in de dalen sneeuw van betekenis kunnen gaan vallen. Zoals gezegd, voorlopig houden we het maar bij een lichtpuntje. (maar wat zou het heerlijk zijn als we eindelijk eens wat dynamiek en vooral ook sneeuw gaan krijgen). Morgen meer Alpenweer en hopelijk dan een "winters "vervolg ! Fijne dag en ciao vanuit een zonnig Oberwallis.
En weer!quote:Op dinsdag 15 november 2011 14:26 schreef meteo-online het volgende:
Psssst, mooie livecam in uiterste noorden van Noorwegen![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
http://77.222.181.11:8080(...)pg/video.mjpg&size=1
Misschien staat deze update je wel aan..... Plaats alleen een update er van anders verhaal zo lang, lezen kan je op de site daar doen.quote:Op woensdag 16 november 2011 20:34 schreef Mascleta het volgende:
over een maand hoop ik weer op de latten te staan. Zoals elk jaar gaan we week voor kerst en de feestdagen naar Hochficht. normaal prachtig:
[ afbeelding ]
Maar nu op webcams nog volledig sneeuwloos.
http://www.hochficht.at/d(...)sionen/livecams.html
Nou, niet in heel Noorwegen. Waar ik woon is het +5.quote:
Niet in heel Noorwegen idd.quote:Op zondag 20 november 2011 12:39 schreef Fogel het volgende:
[..]
Nou, niet in heel Noorwegen. Waar ik woon is het +5.
Het wordt daar wel lichtquote:Op zondag 20 november 2011 13:26 schreef tomaat52 het volgende:
http://77.222.181.11:8080(...)pg/video.mjpg&size=1
Gaaf om te zien dat het daar gewoon niet licht wordt.![]()
Nou ja... niet zo licht als hier in NL.quote:Op zondag 20 november 2011 13:35 schreef meteo-online het volgende:
[..]
Het wordt daar wel lichtMisschien iets vroeger uit bed komen
Vanochtend op de cam gekeken, en het was gewoon licht hoor.quote:Op zondag 20 november 2011 14:42 schreef tomaat52 het volgende:
[..]
Nou ja... niet zo licht als hier in NL.
quote:In Noord-Europa vroor het tussen zaterdagavond en gisterochtend tot meer dan 20 graden (Suolovuopmi, Noorwegen -22,5º). Ook tijdens de afgelopen nacht in hoofdzakelijk de Noorse provincie Finnmark lokaal beneden -20: Karasjok meldde -20,1 en Cuovvdatmohkki -20,8º. Verder ligt er nu in het grootste deel van Norrland (Noord-Zweden) een sneeuwdek van 1 tot 6 centimeter.
Jan Visser
quote:Op woensdag 23 november 2011 12:15 schreef meteo-online het volgende:
Start meteorologische winter met sneeuw?
Vanaf begin december zinnespelen de modellen de laatste dagen steeds weer op een mogelijk doorslaggevende veranderingen. Zo zien we steeds weer oplossingen waarbij het zwaartepunt van hogedruk zich naar het midden van de Atlantische Oceaan terugtrekt en er via de noordwestflank van het Atlantische hoog een sterke noordwestelijke hoogtestroming op gang komt. Hiermee wordt niet alleen veel koudere maar vooral ook veel vochtigere lucht richting west en centraal Europa getransporteerd. Treft deze lucht op de Alpen dan gaat dit sneeuw opleveren, mogelijk veel sneeuw ! Zo liet het GFS gisteren al oplossingen zien met enorme hoeveelheden neerslag voor het gehele Alpengebied rond 2 december (wrs weer teveel van het goede). Ook vanmorgen zien we weer diverse zeer interessante opties bij de diverse modeloutput. Al met al heb ik goede hoop dat begin december ons eindelijk winters weer met sneeuw zal gaan brengen.
Lees het gehele verhaal op: http://tinyurl.com/7k2dp5o
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |