SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.De "laatste paar" topics:
Huizenmarkttopic #151: Een nieuwe start.
Huizenmarkttopic #152: In de ban van de huizenmarkt
[ Bericht 43% gewijzigd door PietjePuk007 op 14-07-2011 19:38:45 ]=Jongeren die lid zijn van een vakbond zijn matennaaiers!=
Disclaimer: Mijn uitingen zijn slechts mijn mening en niet meer dan dat. Onder geen beding mogen mijn uitingen worden opgevat als advies! Ik accepteer geen enkele aansprakelijkheid.
quote:Huis nog te duur
AMSTERDAM - Nederlanders peinzen er niet over om nu een huis te kopen. Zelfs de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting kan ze vooralsnog niet over de streep trekken.
meer...
Dit is een onderzoek naar de mening van Nederlanders. En dat kun je op ieder moment uitvoeren.quote:Op woensdag 13 juli 2011 19:49 schreef PierreBetfair het volgende:
OMG, de maatregel is amper 1 week actief en de Telegraaf meldt al dat het geen effect heeft![]()
Als je de salarisontwikkeling en de huizenprijzen naast elkaar legt valt het allemaal reuze mee. De euro heeft ook alles enorm laten stijgen. 15 jaar terug was 2000 gulden netto een normaal salaris, nu 2000 euro. Dat is maal 2.2 gegaan.......tel daarbij op dat tegenwoordig het merendeel van de gezinnen 1.5 of 2 inkomens heeft. Dan zijn de huizenprijzen niks te duur.quote:Op woensdag 13 juli 2011 19:48 schreef RonnieHansen het volgende:
De huizen waren altijd al te duur. Door de hypotheekrenteaftrek is dat gekomen. Daardoor werd de vraag groter en dat dreef de prijs op. Iedereen die in een koophuis woont dat nog lang niet is afbetaald heeft gewoon gebakken lucht gekocht. Daarnaast hebben de makelaars ook meegeprofiteerd. Huizen krijgen weer normale waarden als je de renteaftrek afschaft.
Sure. En na een echtscheiding zitten ze beiden in de schuldsanering met een forse restschuld. Dan moeten ze met hun budgetcoach overleggen voordat ze een blik erwtensoep bij de Aldi kopen.quote:Op woensdag 13 juli 2011 20:00 schreef PierreBetfair het volgende:
....
Een jong stel van rond de 30 met een beetje opleiding heeft al snel een gezamenlijk inkomen van 75.000. Kunnen ze een mooi vrijstaand huis mee financieren, niks aan het handje wat dat betreft.
Och het gaat die kant weer op. Ik haak af hier.quote:Op woensdag 13 juli 2011 20:18 schreef droom_econoom8 het volgende:
[..]
Sure. En na een echtscheiding zitten ze beiden in de schuldsanering met een forse restschuld. Dan moeten ze met hun budgetcoach overleggen voordat ze een blik erwtensoep bij de Aldi kopen.
Maar daar denken leenkneusjes niet aan.
Tja, als je alleen haleluja-verhalen wil horen dan kan ik je www.nvm.nl aanraden. Doei.quote:Op woensdag 13 juli 2011 20:22 schreef PierreBetfair het volgende:
[..]
Och het gaat die kant weer op. Ik haak af hier.
Succes
No sh*t, Sherlock.quote:Hoge vraagprijs of lage vraagprijs hanteren?
Als verkoper probeert u uw huis voor het hoogst mogelijke bedrag te verkopen. Het hanteren van een hoge vraagprijs biedt als voordeel dat er nog een ruime onderhandelingsruimte is. U loopt wel het risico dat u geen bezichtigingen krijgt, doordat de hoge vraagprijs afschrikt.
Wat is wijsheid! Nadat u uw huis voor een lage vraagprijs in de markt hebt gezet, verwachten de kopers toch nog enige onderhandelingsruimte.
In de huidige huizenmarkt is het in ieder geval onverstandig om het huis met een hoge vraagprijs in de markt te zetten. Er is voldoende aanbod aan huizen, en het is waarschijnlijk dat er vergelijkbare huizen in de verkoop staan tegen een lagere vraagprijs. Deze huizen zullen als eerste bezichtigd worden.
Over het algemeen heeft de makelaar de kennis in huis om te bepalen wat de beste vraagprijs is voor het huis, maar het is de verkoper die de vraagprijs bepaalt.
De vraag over wat de beste strategie is, is lastig te bepalen en van veel factoren afhankelijk. In de huidige markt kunt u het beste niet te hoog gaan zitten met de vraagprijs.
http://www.telegraaf.nl/m(...)izenbezitters__.htmlquote:Bedrijven dupe lagere overdrachtsbelasting huizenbezitters
door Sameer van Alfen
AMSTERDAM - Nederlandse ondernemingen die internationaal zaken doen, worden gedupeerd door de lagere overdrachtsbelasting voor huizenbezitters. Deze bedrijven moeten de financiering van dit douceurtje, dat het kabinet onlangs bekendmaakte, voor een groot deel ophoesten. Werkgeversorganisaties en fiscalisten maken zich zelfs grote zorgen over de gevolgen voor het Nederlandse vestigingsklimaat.
De verlaging van de overdrachtsbelasting, kosten ¤ 1,2 miljard, moet worden betaald uit een reeks van andere maatregelen. Zo’n ¤ 800 miljoen komt uit een bankentaks en het afschaffen van de spaarloonregeling. Maar een bedrag van ¤ 340 miljoen moet komen uit het beperken van een zeer gunstige aftrekpost voor bedrijven.
Het gaat om een aftrekpost die ondernemingen genieten als zij een dochterbedrijf opstarten in het buitenland of daar een belang nemen in een andere firma.
Het komt erop neer dat bedrijven de rente die ze voor de financiering betalen, mogen aftrekken van hun winst. Er is in het verleden tot aan het Europees Hof voor deze mogelijkheid gevochten.
Repareren
Maar uit brief die staatssecretaris Weekers (Financiën) begin juli naar de Tweede Kamer stuurde, blijkt dat hij de renteaftrek toch weer aan banden gaat leggen. De bewindsman wil het lek in de staatsinkomsten repareren. Dat staat beter bekend als het Bosalgat, verwijzend naar de uitlaatfabrikant die destijds de gunstige uitspraak afdwong bij het Europees Hof.
Werkgeversverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland vinden de beperking van de aftrekmogelijkheid een gevaarlijke ontwikkeling voor het Nederlandse vestigingsklimaat. Ze verwijzen naar een brief die het Topteam Hoofdkantoren in juni aan het kabinet schreef. Dit is een werkgroep van ondernemers en wetenschappers, die is ingesteld door het ministerie van Economische Zaken.
Haastige zoektocht
In het advies ontraadt het team een algemene beperking van de deelnemingsrente, gezien het sterk negatieve effect op het Nederlandse vestigingsklimaat. „Andere landen hebben ons land gevolgd in aftrek van de deelnemingsrente. Eenzijdig aantasting van de aftrekbaarheid van deelnemingskosten zou een forse verslechtering van onze internationale positie betekenen. Niet alleen grotere multinationals worden geraakt, maar juist ook het internationale mkb”, aldus de brief.
Ook fiscalist Arjo van Eijsden (Ernst&Young) vreest dat het beperken van de aftrek de BV Nederland geen dienst bewijst. „Hiermee bereik je dat bedrijven die nu nog hun hoofdkantoor in Nederland hebben, sneller zullen verhuizen naar landen waar het fiscale klimaat beter is. Het Verenigd Koninkrijk timmert wat dat betreft hard aan de weg. Een vertrek kost ons land banen en belastinginkomsten.”
Van Eijsden stoort zich er ook aan dat bedrijven die helemaal niets met de woningmarkt te maken hebben, de verlaging van de overdrachtsbelasting moeten betalen. „Er lijkt sprake te zijn van een haastige zoektocht naar financiering. Hier even een bankentaks, daar even ingrijpen in het spaarloon en ook nog even beknibbelen op de renteaftrek. Bedrijven zijn de laatste jaren geconfronteerd met allerei wijzigingen in het regime van de vennootschapsbelasting. Zij willen nu gewoon rust aan het front.”
Het Topteam Hoofdkantoren maakt zich vooralsnog geen zorgen over de ingeslagen weg van het kabinet. Robin Fransman, namens het Holland Financial Centre nauw betrokken bij het advies: „De regering moet immers deze zomer nog besluiten hoe het gat precies gedicht gaat worden.”
Een woordvoerder van het ministerie van Financiën geeft aan dat de honderden miljoenen moeten komen uit het tegengaan van misbruik van de renteaftrek. Dat is de laatste jaren volgens hem hand over hand toegenomen.
Toch heeft fiscalist Van Eijsden zijn bedenkingen. „De huidige Wet op de vennootschapsbelasting kent al een aantal aftrekbeperkingen en andere middelen om oneigenlijk gebruik te bestrijden. Volgens mij zijn er tot nu toe nog geen aanwijzingen waaruit blijkt dat deze instrumenten tekortschieten.”
Het ministerie wilde niet aangeven hoe groot het Bosalgat momenteel is en hoeveel euro de staatskas dus misloopt.
http://www.transport-onli(...)/index.php?news=6931quote:Verhuisplannen nemen toe dankzij verlaging overdrachtsbelasting
ROTTERDAM - Recentelijk heeft het kabinet besloten de overdrachtsbelasting te verlagen van 6% naar 2%. Het 2% tarief geldt voor een jaar en is ingesteld om de woningmarkt uit het slop te trekken. Uit onderzoek dat afgelopen week is uitgevoerd door USP Marketing Consultancy onder ruim 800 consumenten, blijkt onder meer dat het aantal huishoudens met verhuisplannen enorm is toegenomen dankzij de maatregel. De regeling kan leiden tot ruim 50.000 extra woningtransacties afhankelijk van de mate waarin de extra vraag aansluit op het woningaanbod. Hiermee kan verwacht worden dat het aantal woningtransacties in Nederland weer richting het niveau van voor de economische crisis stijgt.
Flinke toename aantal huishoudens met verhuisplannen Met ingang van 15 juni 2011 is het tarief van de overdrachtsbelasting verlaagd van 6% naar 2%. Het nieuws van deze tijdelijke verlaging is inmiddels goed doorgedrongen tot de Nederlandse woonconsument; momenteel is 69% op de hoogte van deze maatregel. Daarnaast is 1 op de 12 huishoudens van plan binnen nu en één jaar een woning te kopen. Van deze huishoudens was de meerderheid al voor het invoeren van de maatregel van plan om binnen één jaar een woning te kopen. Vooral mensen die al eigenaar zijn van een koopwoning hadden reeds verhuisplannen.
Van alle Nederlandse huishoudens geeft 1% aan nu zeker binnen één jaar een woning te willen kopen dankzij de verlaging van de overdrachtsbelasting; 2% geeft aan dat de kans dat men binnen één jaar een woning gaat kopen is door de regeling toegenomen.
Maatregel kan binnen twaalf maanden tot ruim 50.000 extra woningtransacties leiden
Tussen verhuisplannen en het daadwerkelijk uitvoeren van de plannen ligt echter vaak nog een groot verschil. Het aantal transacties in koopwoningen lag voor de crisis rond de 200.000. In 2009 en 2010 was het aantal koopwoning transacties aanzienlijk lager met circa 126.000 transacties als gevolg van de economische crisis. Uitgaande van deze cijfers is het daarom niet aannemelijk dat iedereen met verhuisplannen ook daadwerkelijk zal verhuizen. Het is bijvoorbeeld zeer aannemelijk dat mensen met een koopwoning hun huidige woning eerst willen verkopen alvorens zij daadwerkelijk een andere woning kopen. Dit kan de verhoging van het aantal woningtransacties in de komende maanden frustreren.
Om deze redenen is het noodzakelijk om gebruik te maken van een voorspellingsmodel om tot een realistisch aantal verwachte woningtransacties te komen. Uit deze berekening blijkt dat de maatregel kan leiden tot ruim 50.000 extra woningtransacties. Of dit aantal uiteindelijk zal worden gerealiseerd, is vooral afhankelijk van de mate waarin deze vraag aansluit op het woningaanbod. Met deze extra transacties kan verwacht worden dat het aantal woningverkopen weer richting het niveau van voor de economische crisis stijgt. Met name makelaars, hypotheekverstrekkers, bouwmarkten en uitvoerende partijen in de afbouwsector zullen hier de komende periode van meeprofiteren.
De huizenprijzen hebben heel toevallig wel een flinke stijging ten tijde van de invoering.quote:Op woensdag 13 juli 2011 20:32 schreef Spatzmann het volgende:
[..]
Wanneer houden mensen eens op met het sprookje dat de euro alles duurder heeft gemaakt. Dat zit alleen tussen je oren. Er zijn geen objectieve cijfers die dat ondersteunen.
quote:Op woensdag 13 juli 2011 20:44 schreef pberends het volgende:
Verhuisplannen nemen toe dankzij verlaging overdrachtsbelasting
ROTTERDAM - Recentelijk heeft het kabinet besloten de overdrachtsbelasting te verlagen van 6% naar 2%. Het 2% tarief geldt voor een jaar en is ingesteld om de woningmarkt uit het slop te trekken. Uit onderzoek dat afgelopen week is uitgevoerd door USP Marketing Consultancy onder ruim 800 consumenten, blijkt onder meer dat het aantal huishoudens met verhuisplannen enorm is toegenomen dankzij de maatregel. De regeling kan leiden tot ruim 50.000 extra woningtransacties afhankelijk van de mate waarin de extra vraag aansluit op het woningaanbod. Hiermee kan verwacht worden dat het aantal woningtransacties in Nederland weer richting het niveau van voor de economische crisis stijgt.
Flinke toename aantal huishoudens met verhuisplannen Met ingang van 15 juni 2011 is het tarief van de overdrachtsbelasting verlaagd van 6% naar 2%. Het nieuws van deze tijdelijke verlaging is inmiddels goed doorgedrongen tot de Nederlandse woonconsument; momenteel is 69% op de hoogte van deze maatregel. Daarnaast is 1 op de 12 huishoudens van plan binnen nu en één jaar een woning te kopen. Van deze huishoudens was de meerderheid al voor het invoeren van de maatregel van plan om binnen één jaar een woning te kopen. Vooral mensen die al eigenaar zijn van een koopwoning hadden reeds verhuisplannen.
Van alle Nederlandse huishoudens geeft 1% aan nu zeker binnen één jaar een woning te willen kopen dankzij de verlaging van de overdrachtsbelasting; 2% geeft aan dat de kans dat men binnen één jaar een woning gaat kopen is door de regeling toegenomen.
Maatregel kan binnen twaalf maanden tot ruim 50.000 extra woningtransacties leiden
Tussen verhuisplannen en het daadwerkelijk uitvoeren van de plannen ligt echter vaak nog een groot verschil. Het aantal transacties in koopwoningen lag voor de crisis rond de 200.000. In 2009 en 2010 was het aantal koopwoning transacties aanzienlijk lager met circa 126.000 transacties als gevolg van de economische crisis. Uitgaande van deze cijfers is het daarom niet aannemelijk dat iedereen met verhuisplannen ook daadwerkelijk zal verhuizen. Het is bijvoorbeeld zeer aannemelijk dat mensen met een koopwoning hun huidige woning eerst willen verkopen alvorens zij daadwerkelijk een andere woning kopen. Dit kan de verhoging van het aantal woningtransacties in de komende maanden frustreren.
Om deze redenen is het noodzakelijk om gebruik te maken van een voorspellingsmodel om tot een realistisch aantal verwachte woningtransacties te komen. Uit deze berekening blijkt dat de maatregel kan leiden tot ruim 50.000 extra woningtransacties. Of dit aantal uiteindelijk zal worden gerealiseerd, is vooral afhankelijk van de mate waarin deze vraag aansluit op het woningaanbod. Met deze extra transacties kan verwacht worden dat het aantal woningverkopen weer richting het niveau van voor de economische crisis stijgt. Met name makelaars, hypotheekverstrekkers, bouwmarkten en uitvoerende partijen in de afbouwsector zullen hier de komende periode van meeprofiteren.
http://www.transport-onli(...)/index.php?news=6931
Jippie, snel weer terug op het oude niveau![]()
.
Ook dat zal niet helpenquote:Op woensdag 13 juli 2011 21:09 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
En nu die laatste 2% er ook nog af.![]()
Maar dat komt wel.
Of het helpt of niet maakt niet uit: De overdrachtsbelasting was een onzinnige belasting. Dus rechtvaardiger wordt het dan sowieso.quote:
Eigenlijk is het heel jammer dat er al die jaren 6% belasting was. Waardoor iedereen die mee moest financieren in zijn hypotheek (of je een 125, 100, 80, of 60% hypotheek hebt doet niet terzake, die kosten zitten er sowieso in) waardoor iedereen bij verkoop dat bedrag wil terug wilde om de hypotheek te dekken. Tel daarbij op dat er dus ook 30 jaar HRA genoten werd over die 6% en het is simpelweg een achterlijke belasting, die mensen verhinderd te verhuizen, files in de hand werkt, geld kost, en ook nog eens de prijzen opdrijft.quote:Op woensdag 13 juli 2011 21:20 schreef RemcoDelft het volgende:
Eigenlijk heel jammer dat het kabinet die verlaging van 6 naar 2% niet "budgetneutraal" heeft gemaakt door tegelijkertijd de HRA te verlagen (zeg i.p.v. 100% van de rente nog maar 90% aftrekbaar).
Integendeel! Die kosten wilde iedereen na bv 6 jaar wonen ook weer terug bij verkoop van het huis. Ik denk juist dat de OB een belangrijke medeoorzaak is van de prijsopdrijving. Als er geen KK waren, was de prijs echt niet iedere keer zo hard omhoog gegaan.quote:Op woensdag 13 juli 2011 21:20 schreef RemcoDelft het volgende:
Aan de andere kant: juist de OB was de enige echte rem op het onbeperkt verderstijgen van de huizenprijzen.
Uit het artikel dat je citeert:quote:Op woensdag 13 juli 2011 20:44 schreef pberends het volgende:
[..]
http://www.transport-onli(...)/index.php?news=6931
Jippie, snel weer terug op het oude niveau![]()
.
Ja, en naarmate er op de wereld minder piraten zijn, neemt het CO2 gehalte toequote:Op woensdag 13 juli 2011 20:54 schreef Piet_Piraat het volgende:
[..]
De huizenprijzen hebben heel toevallig wel een flinke stijging ten tijde van de invoering.
Dat was ook duurzamer geweest. Tijdelijk afschaffen heeft m.i. niet zoveel zin.quote:Op woensdag 13 juli 2011 21:20 schreef RemcoDelft het volgende:
Eigenlijk heel jammer dat het kabinet die verlaging van 6 naar 2% niet "budgetneutraal" heeft gemaakt door tegelijkertijd de HRA te verlagen (zeg i.p.v. 100% van de rente nog maar 90% aftrekbaar).
Ik ben het er trouwens wel mee eens dat een verhuisbelasting totaal ongewenst is. Maar niet minder ongewenst dan HRA.
Aan de andere kant: juist de OB was de enige echte rem op het onbeperkt verderstijgen van de huizenprijzen. Bij dalende prijzen daalt die OB vanzelf.
Het feit dat nu alleen de OB wordt weggehaald en de HRA niet, is wel een teken dat de overheid wonen duur wil houden i.p.v. prijzen te laten dalen.
Kijk maar in de statistieken wijsneus.quote:Op woensdag 13 juli 2011 21:49 schreef droom_econoom8 het volgende:
[..]
Ja, en naarmate er op de wereld minder piraten zijn, neemt het CO2 gehalte toe
quote:Grondprijs in Nijmegen-Noord lager
NIJMEGEN - Om de stilgevallen woningbouw in de Waalsprong weer op gang te helpen stemt een meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad in met een tijdelijke verlaging van de grondprijzen.
Verder...
quote:Onverkochte grond risico nummer één
Bouwgrondexploitatie is met stip het grootste risico van gemeenten. Dat blijkt uit een enquęte van Binnenlands Bestuur.
Bron.
Klopt, mede door de verhuisboete zitten we nu met hoge huizenprijzen. Iedereen wil immers de ob eruit hebben wat resulteert in hogere vraagprijs.quote:Op woensdag 13 juli 2011 21:24 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Eigenlijk is het heel jammer dat er al die jaren 6% belasting was. Waardoor iedereen die mee moest financieren in zijn hypotheek (of je een 125, 100, 80, of 60% hypotheek hebt doet niet terzake, die kosten zitten er sowieso in) waardoor iedereen bij verkoop dat bedrag wil terug wilde om de hypotheek te dekken. Tel daarbij op dat er dus ook 30 jaar HRA genoten werd over die 6% en het is simpelweg een achterlijke belasting, die mensen verhinderd te verhuizen, files in de hand werkt, geld kost, en ook nog eens de prijzen opdrijft.
Weer zo huurpauper die de HRA overal de schuld van geeftquote:Op woensdag 13 juli 2011 19:48 schreef RonnieHansen het volgende:
De huizen waren altijd al te duur. Door de hypotheekrenteaftrek is dat gekomen. Daardoor werd de vraag groter en dat dreef de prijs op. Iedereen die in een koophuis woont dat nog lang niet is afbetaald heeft gewoon gebakken lucht gekocht. Daarnaast hebben de makelaars ook meegeprofiteerd. Huizen krijgen weer normale waarden als je de renteaftrek afschaft.
Lijkt mij ook zo klaar als een klontje, maar liever geeft men de sinds 1893 bestaande HRA de schuld...quote:Op woensdag 13 juli 2011 22:21 schreef Revolution-NL het volgende:
De ob heeft imo een groter aandeel in het huidige prijsniveau dan de HRA
Was dat niet de 13de penning, die later overdrachtsbelasting ging heten?quote:Op woensdag 13 juli 2011 22:24 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
...
De HRA is er al sinds eind 1800....
Waarom leidt overdrachtsbelasting volgens jouw tot stijgende prijzen?quote:Op woensdag 13 juli 2011 22:24 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Weer zo huurpauper die de HRA overal de schuld van geeft
De HRA is er al sinds eind 1800. De huizenprijzen zijn pas in de jaren 90 explosief gestegen. Volgens mij ligt het dan niet aan de HRA maar aan andere factoren namelijk:
- Overdrachtbelasting
- Meetellen 2de inkomen bij hypotheek
- Aflossingsvrij / Beleggingshypotheek constructie
- Structureel tekort aan bouwgrond, een tekort wat in standgehouden word door de overheid.
Had je die niet gewoon zoals het hoort aan de reeks kunnen koppelen?quote:Op woensdag 13 juli 2011 22:29 schreef droom_econoom8 het volgende:
Huizenmarkt#153: "Huizen nog steeds te duur"
Inderdaad, hier verder dus.quote:Op woensdag 13 juli 2011 22:31 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Had je die niet gewoon zoals het hoort aan de reeks kunnen koppelen?
Te moeilijk?
Wat bedoel je?quote:Op woensdag 13 juli 2011 22:31 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Had je die niet gewoon zoals het hoort aan de reeks kunnen koppelen?
Te moeilijk?
Volgens mij ben je intelligent genoeg om dat zelf ook te bedenkenquote:Op woensdag 13 juli 2011 22:29 schreef droom_econoom8 het volgende:
[..]
Waarom leidt overdrachtsbelasting volgens jouw tot stijgende prijzen?
Beide topics zijn nu samengevoegd tot 1 mega puinhoop waar voor een nieuwe lezer geen doorkomen meer aan is.quote:Op woensdag 13 juli 2011 22:32 schreef droom_econoom8 het volgende:
[..]
Wat bedoel je?
Volgens mij doe je een ander na
Vergelijk het met omliggende landen. Zowel absoluut lager in prijs maak ook nauwelijks of niet gestegen, met name Duitsland.quote:Op woensdag 13 juli 2011 20:00 schreef PierreBetfair het volgende:
[..]
Als je de salarisontwikkeling en de huizenprijzen naast elkaar legt valt het allemaal reuze mee. De euro heeft ook alles enorm laten stijgen. 15 jaar terug was 2000 gulden netto een normaal salaris, nu 2000 euro. Dat is maal 2.2 gegaan.......tel daarbij op dat tegenwoordig het merendeel van de gezinnen 1.5 of 2 inkomens heeft. Dan zijn de huizenprijzen niks te duur.
Een jong stel van rond de 30 met een beetje opleiding heeft al snel een gezamenlijk inkomen van 75.000. Kunnen ze een mooi vrijstaand huis mee financieren, niks aan het handje wat dat betreft.
In Swahili is het zelfs gedaald. Maar ja, we hebben het over NL, en de mensen die altijd maar DE of BE erbij halen willen om 1 of andere reden daar toch niet daartoe. Dat zal vast niets met de locatie te maken, maar dan toch op zijn minst met de locatie en anders toch zeker met de locatie.quote:Op woensdag 13 juli 2011 22:38 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
Vergelijk het met omliggende landen. Zowel absoluut lager in prijs maak ook nauwelijks of niet gestegen, met name Duitsland.
quote:Op woensdag 13 juli 2011 22:44 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
In Swahili is het zelfs gedaald. Maar ja, we hebben het over NL, en de mensen die altijd maar DE of BE erbij halen willen om 1 of andere reden daar toch niet daartoe. Dat zal vast niets met de locatie te maken, maar dan toch op zijn minst met de locatie en anders toch zeker met de locatie.
Ik volg zo nu en dan dit topic en sinds het sluiten van de officiele huizenmarkt topic zijn er dus nu drie huizenmarkt topics en mis ik een aantal vastgoed bears en bulls posters. Een beetje onduidelijke moderatie imho.quote:Op woensdag 13 juli 2011 22:37 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Beide topics zijn nu samengevoegd tot 1 mega puinhoop waar voor een nieuwe lezer geen doorkomen meer aan is.
Het was een reactie op zijn argument dat alles duurder is geworde. In duitsland is dat niet anders dan hier en volgens het cbs is de door hem gespotte relatie niet aanwezig. Ergo, het argument klopt niet.quote:Op woensdag 13 juli 2011 22:44 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
In Swahili is het zelfs gedaald. Maar ja, we hebben het over NL, en de mensen die altijd maar DE of BE erbij halen willen om 1 of andere reden daar toch niet daartoe. Dat zal vast niets met de locatie te maken, maar dan toch op zijn minst met de locatie en anders toch zeker met de locatie.
Dat is maar goed ook. Een huis koop je om in te wonen, als je wilt speculeren ga je maar na de beurs.quote:Op woensdag 13 juli 2011 22:48 schreef Piet_Piraat het volgende:
De tijd van stijgende huizenprijzen is voorlopig voorbij dat is een ding wat zeker is.
Jij komt met het argument: Vergelijk het met omringende landen...quote:Op woensdag 13 juli 2011 22:49 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
[..]
Het was een reactie op zijn argument dat alles duurder is geworde. In duitsland is dat niet anders dan hier en volgens het cbs is de door hem gespotte relatie niet aanwezig. Ergo, het argument klopt niet.
Toch is het wat uit de hand gelopen en net als op de beurs komt er dan correctie.quote:Op woensdag 13 juli 2011 22:50 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Dat is maar goed ook. Een huis koop je om in te wonen, als je wilt speculeren ga je maar na de beurs.
Omdat als de stijgende prijzen van bv voedsel de oorzaak zouden zijn je hetzelfde effect zou verwachten in duitsland?quote:Op woensdag 13 juli 2011 22:51 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Jij komt met het argument: Vergelijk het met omringende landen...
Ik geef aan: Waarom in godsnaam?
Dat klopt. De banken en de overheid hebben er een potje van gemaakt en de gemiddelde burger staarde zich blind op stijgende prijzen en virtuele overwaarde.quote:Op woensdag 13 juli 2011 22:53 schreef Piet_Piraat het volgende:
[..]
Toch is het wat uit de hand gelopen en net als op de beurs komt er dan correctie.
Zijn de stijgende prijzen van voedsel dan de oorzaak?quote:Op woensdag 13 juli 2011 22:54 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
Omdat als de stijgende prijzen van bv voedsel de oorzaak zouden zijn je hetzelfde effect zou verwachten in duitsland?
Ow de locaties zijn beter geworden en daardoor zijn de prijzen gestegen. Nee dat lijkt me ook niet het geval.quote:Op woensdag 13 juli 2011 22:58 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Zijn de stijgende prijzen van voedsel dan de oorzaak?![]()
Locatie, locatie, locatie.
Oh, en de plaats is ook belangrijk
Bestemmingsplan, grondprijs, beschikbare bouwgrond, vraagquote:Op woensdag 13 juli 2011 22:58 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Zijn de stijgende prijzen van voedsel dan de oorzaak?![]()
Locatie, locatie, locatie.
Oh, en de plaats is ook belangrijk
De verzuring onder de kopersquote:die zogenaamde potentiele huizenkopers zijn net zo goed speculanten dus huren jullie maar lekker verder en zie je verdiende centjes maar lekker door het afvoerputje gaan,wij hebben onze nek uitgestoken en zijn zo langzamerhand van onze hypotheek af en zullen uiteindelijk gaan genieten!
Financieringsmogelijkheid speelt ook mee.quote:Op woensdag 13 juli 2011 23:02 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Bestemmingsplan, grondprijs, beschikbare bouwgrond, vraag
Zie hier het grote verschil met DLD
Da's geen verzuring..quote:Op woensdag 13 juli 2011 23:02 schreef VirtualMemory het volgende:
Een reactie bij het Telegraaf artikel:
De verzuring onder de kopers![]()
De nek uitgestoken? Alsof kopen de afgelopen decennia een riskante bezigheid wasquote:Op woensdag 13 juli 2011 23:04 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Da's geen verzuring..![]()
Die heeft het juist WEL begrepen!!!
De man is waarschijnlijk een vroege babyboomer die nu zijn wereldreisjes en zijn huis in frankrijk dreigt mis te lopen door dalende huizenprijzenquote:Op woensdag 13 juli 2011 23:14 schreef VirtualMemory het volgende:
[..]
De nek uitgestoken? Alsof kopen de afgelopen decennia een riskante bezigheid was![]()
Die man baalt gewoon dat hij niet lekker kan cashen en zijn oude dagen nu moet slijten in de woning waar hij eigenlijk genoeg van heeft. Na afbetalen van de hypotheek komt er nu geen grotere sukkel meer langs die zijn woning koopt om deze te renoveren. Dat moet die meneer nu lekker zelf gaan doen. Wonen kost geld, kamikazekopen kost je de kop
Tuurlijk wel. Jouw woorden (als Xeno dan he): 'jezelf tot aan je oogkassen laten financieren? Je zult wel gek zijn...'quote:Op woensdag 13 juli 2011 23:14 schreef VirtualMemory het volgende:
De nek uitgestoken? Alsof kopen de afgelopen decennia een riskante bezigheid was![]()
Die man springt een gat in de lucht en dat terwijl jouw huur 6,3% (5+1,3) omhoog gaat en die van hem minimaal gelijk blijft.quote:Die man baalt gewoon dat hij niet lekker kan cashen en zijn oude dagen nu moet slijten in de woning waar hij eigenlijk genoeg van heeft.
Die woont gewoon nog 25 jaar gratis, en daarna zal vast iemand die woning opknappen. Hij ligt er niet meer wakker van tegen die tijd.quote:Na afbetalen van de hypotheek komt er nu geen grotere sukkel meer langs die zijn woning koopt om deze te renoveren.
Ik denk dat je elk willekeurig potje blufpoker tegen hem verliest.quote:Dat moet die meneer nu lekker zelf gaan doen. Wonen kost geld, kamikazekopen kost je de kop
Theoretisch maximale verhoging die er echt nergens bij op komt dit jaarquote:Op woensdag 13 juli 2011 23:24 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Die man springt een gat in de lucht dat terwijl jouw huur 6,3% (5+1,3) omhoog gaat die van hem minimaal gelijk blijft.
Nee, want die verhoging gaat ook pas volgend jaar 1 juli in....quote:Op woensdag 13 juli 2011 23:26 schreef antfukker het volgende:
Theoretisch maximale verhoging die er echt nergens bij op komt dit jaar
Een langzame prijsdaling blijft denk ik voorlopig ook nog wel een paar jaar duren.quote:Op woensdag 13 juli 2011 22:56 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Dat klopt. De banken en de overheid hebben er een potje van gemaakt en de gemiddelde burger staarde zich blind op stijgende prijzen en virtuele overwaarde.
De prijzen zullen nu de komende jaren letterlijk gelijk blijven en inflatie gecorrigeerd dus dalen.
Een zachte landing is het best voor iedereen (ook voor de huurders)
Die hele prijsstijging is natuurlijk uitsluitend mogelijk dankzij tekorten op de woningmarkt.quote:Op woensdag 13 juli 2011 21:27 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Integendeel! Die kosten wilde iedereen na bv 6 jaar wonen ook weer terug bij verkoop van het huis. Ik denk juist dat de OB een belangrijke medeoorzaak is van de prijsopdrijving. Als er geen KK waren, was de prijs echt niet iedere keer zo hard omhoog gegaan.
Helemaal mee eens. De reden dat de prijzen van huis zo zijn gestegen vanaf de jaren 90 was een combinatie van een schaarste aan woningen en een versoepeling bij het verkrijgen van een hypotheek.quote:Op donderdag 14 juli 2011 08:11 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Die hele prijsstijging is natuurlijk uitsluitend mogelijk dankzij tekorten op de woningmarkt.
Verder is het onzin dat een huis wat al eens eerder verkocht is, 6% duurder zou zijn dan het huis ernaast. Want dan koop je natuurlijk het huis er naast!
Voor de jaren dat huizenprijzen met meer dan 10% stegen is dit ook geen verklaring, de "Greater Fool Theory" is dat wel.
Lees de man zijn reactie nog eens!quote:Op woensdag 13 juli 2011 23:24 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
Tuurlijk wel. Jouw woorden (als Xeno dan he): 'jezelf tot aan je oogkassen laten financieren? Je zult wel gek zijn...'
De verzuring druipt er vanaf... grote onvrede waarschijnlijk over de afnemende kans om flink te cashen... hoe durven mensen de belachelijk hoge vraagprijzen in twijfel te trekkenquote:Die man springt een gat in de lucht en dat terwijl jouw huur 6,3% (5+1,3) omhoog gaat en die van hem minimaal gelijk blijft.
Zo verzuurd als die man is ligt hij niet wakker, die ligt binnenkort tussen 6 plankjesquote:Die woont gewoon nog 25 jaar gratis, en daarna zal vast iemand die woning opknappen. Hij ligt er niet meer wakker van tegen die tijd.
Ik bluf nooit, is speel altijd op zekerquote:Ik denk dat je elk willekeurig potje blufpoker tegen hem verliest.
Denk dat die beste man anders nog geld genoeg in zijn huis heeft zitten om te genieten van een mooie oude dagquote:Op woensdag 13 juli 2011 23:14 schreef VirtualMemory het volgende:
[..]
De nek uitgestoken? Alsof kopen de afgelopen decennia een riskante bezigheid was![]()
Die man baalt gewoon dat hij niet lekker kan cashen en zijn oude dagen nu moet slijten in de woning waar hij eigenlijk genoeg van heeft. Na afbetalen van de hypotheek komt er nu geen grotere sukkel meer langs die zijn woning koopt om deze te renoveren. Dat moet die meneer nu lekker zelf gaan doen. Wonen kost geld, kamikazekopen kost je de kop
Dat zal bestquote:Op donderdag 14 juli 2011 08:45 schreef Scorpie het volgende:
[..]
Denk dat die beste man anders nog geld genoeg in zijn huis heeft zitten om te genieten van een mooie oude dag
Het verlengen van die OV verlaging is nog geen dekking voor volgend jaar, het kan niet anders of die moet binnen de woningmarkt gevonden wordenquote:Op donderdag 14 juli 2011 08:21 schreef Bumbu het volgende:
[..]
Helemaal mee eens. De reden dat de prijzen van huis zo zijn gestegen vanaf de jaren 90 was een combinatie van een schaarste aan woningen en een versoepeling bij het verkrijgen van een hypotheek.
De schaarste zal nog wel even blijven maar nu de regels om een hypotheek te verkrijgen strenger worden kunnen de prijzen eigenlijk alleen maar gaan dalen.
Het verlagen van de overdrachtsbelasting is dan ook maar een druppel op de gloeiende plaat waarmee de politiek mensen met een spaarloon tegen zich in het harnas jaagt. Het zou eerlijker zijn geweest deze maatregel te bekostigen door de HRA naar beneden te brengen.
sorry ik volg je even niet...quote:Op donderdag 14 juli 2011 08:51 schreef meth77 het volgende:
[..]
Het verlengen van die OV verlaging is nog geen dekking voor volgend jaar, het kan niet anders of die moet binnen de woningmarkt gevonden worden
Voor de verlenging van die verlaging volgend jaar is geen dekking, voor dit jaar is er eigenlijk ook onvoldoende dekking.quote:
Laat me raden 25% btw op rolstoelen, afschaffen van stufi, sociale werkplaatsen ombouwen tot bordelen en de maximumsnelheid verhogen naar 200 km/uur om de boze stemmen te smoren?quote:Op donderdag 14 juli 2011 09:00 schreef meth77 het volgende:
[..]
Voor de verlenging van die verlaging volgend jaar is geen dekking, voor dit jaar is er eigenlijk ook onvoldoende dekking.
Het gaat hier wel om 3,5 miljard x 66,67% ofwel 2 miljard minder inkomsten
waarvan 600 miljoen dekking is uit de vervroeging afschaffing spaarloon en de rest uit een stel rare gevolg aannames, zoals meer verkopen
Dus hoe ze dit meenemen met prinsjesdag is een verrassing
Natuurlijk, want het is in Lelystad veel prettiger wonen dan bij Arnhem over de grens..quote:Op woensdag 13 juli 2011 22:58 schreef zwaarautistisch het volgende:
[..]
Zijn de stijgende prijzen van voedsel dan de oorzaak?![]()
Locatie, locatie, locatie.
Oh, en de plaats is ook belangrijk
Nee, dat je kinderen van school komen en je in het Duits vertellen hoe het was op school. Dat is lekker....quote:Op donderdag 14 juli 2011 10:10 schreef Censuur-152 het volgende:
Natuurlijk, want het is in Lelystad veel prettiger wonen dan bij Arnhem over de grens..
Kijk eens aan daar gaan de huren en verhogingen dus aan op.quote:Woningcorporaties investeren slechtģ
De jachthaven van Drimmelen waar Woningstichting Geertruidenberg grond kocht
NOS Toegevoegd: woensdag 13 jul 2011, 17:07
Update: woensdag 13 jul 2011, 17:30
Door verslaggever Gert Jan Dennekamp,
De Brabantse woningcorporatie Woningstichting Geertruidenberg (WSG) onderzoekt een groot aantal omstreden transacties die werden goedgekeurd door de voormalig bestuurder Peter Span. Volgens betrokkenen gaat het om zo'n tien grond- en vastgoedaankopen waarover twijfel is ontstaan.
In opdracht van de corporatie onderzoeken forensische accountants van PWC onder meer de aankoop van 40 hectare landbouwgrond bij Dinteloord. De grond werd in 2006 voor 4,9 miljoen euro van een makelaar gekocht. Uit onderzoek van de NOS blijkt dat deze handelaar de grond anderhalve maand daarvoor heeft gekocht van een boer voor 3,6 miljoen euro.
Deze zogenoemde abc-transactie was bij de raad van commissarissen van WSG niet bekend. Volgens de interim-bestuurder Peter Ruigrok had de raad daarover wel moeten worden geīnformeerd. Op dit moment heeft de boer de grond nog in erfpacht. Hij verbouwt er gewassen op. De erfpacht heeft hij tot vorig jaar aan de tussenpersoon betaald.
Lukraak
In totaal heeft de corporatie meer dan veertig grondtransacties laten onderzoeken. Bij de meeste transacties is niet meer vast te stellen hoe de prijs tot stand is gekomen. Zo is geen onderzoek gedaan naar de kosten of de haalbaarheid van de projecten. "Het lijkt erop dat de grond lukraak is gekocht", aldus een betrokkene.
WSG heeft in totaal 205 hectare grond in bezit. Dat is veel voor een kleine corporatie. Uit onderzoek blijkt dat een deel van die grond geen woonbestemming heeft. Zo ligt de grond bij Dinteloord bijvoorbeeld niet binnen het woningbouwplan. Ook bezit de corporatie een stuk bosgrond en enkele percelen op een bedrijventerrein.
Directeur Peter Span stapte onder druk van de raad van commissarissen dit voorjaar op bij WSG. Iets later nam ook een deel van de raad van commissarissen ontslag. De nieuwe interim-bestuurder Peter Ruigrok berekent in het jaarverslag 2010 dat de corporatie op de gronden en andere risicovolle projecten een verlies moet nemen van zo'n 60 miljoen euro.
Vertrek
Uit onderzoek van de NOS blijkt dat directeur Peter Span in 2008 een corporatiewoning aan zijn zoon heeft verkocht. Betrokkenen bevestigen dat ook deze transactie wordt onderzocht door PWC. Daarnaast heeft de directeur enkele jaren geleden huurwoningen verkocht aan familieleden van de burgemeester en enkele wethouders in de gemeente Drimmelen.
De affaire leidde tot het vertrek van de burgemeester Elzinga, maar hij trad later als adviseur in dienst van de corporatie. Dat dienstverband is dit voorjaar door de nieuwe bestuurder beëindigd. Ook is de vrouw van de voormalig bestuurder na het vertrek van haar man opgestapt bij de corporatie.
De corporatie beëindigt ook een ander omstreden project. De corporatie zou woningen ontwikkelen bij de jachthaven van Drimmelen. Vorig jaar al weigerde de accountant goedkeuring te geven aan dit project omdat er vragen waren over de "levensvatbaarheid" van dit project.
Stekker
Peter Span heeft de kritiek naast zich neergelegd, maar het nieuwe bestuur trekt nu toch de stekker uit het project, omdat het volgens interim-bestuurder Ruigrok geen taak is van een corporatie om recreatiewoningen te bouwen.
De raad van commissarissen heeft nooit ingegrepen bij de corporatie. Een deel van de raad zat al meer dan vijftien jaar in de stoel van toezichthouder. Bronnen vertellen de NOS dat in het verleden al door verschillende personen en instellingen bij het ministerie van VROM is geklaagd over de activiteiten van WSG. Met die beschuldigingen is indertijd niets gedaan.
We zullen zien.. Als dat zo is mag je me erop wijzenquote:Op woensdag 13 juli 2011 23:49 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Nee, want die verhoging gaat ook pas volgend jaar 1 juli in....![]()
Dat weet ik wel. Om dezelfde reden waarom de betere wijken van Mumbai of Chennai stukker duurder zijn dan de duurste wijken in Nederland. Waarom willen mensen in eastern suburbs Sydney wonen en niet in de wild wild west waar de prijzen maar half zo hoog zijn? Niet iedereen heeft een calvinistische inslagquote:Op donderdag 14 juli 2011 09:19 schreef VirtualMemory het volgende:
Goede analyse
We weten allemaal wel hoe sterk Nederland het Angelsaksisch model aanhangt, vandaar dat het hier net zo'n zooitje aan het worden is als bananenrepublieken 'the UK' en 'the USA'. De Duitsers zijn kennelijk een stuk liberaler en volgen gewoon het gezonde verstand terwijl andere economieën verstrikt raken in bureaucratie, anti-liberaal beleid en hebzucht bij een kleine toplaag
Misschien ook een goed stukje voor Dino... die zich altijd maar afvraagt waarom in Australia de prijzen ook op een sky high zeepbel niveau zitten![]()
Dit roep je vaker... Een eerste Google-hit geeft diverse appartementen (flats!) in Berlijn onder de 80.000 euro: http://www.frontlineberli(...)0000&search_status=0quote:Op donderdag 14 juli 2011 11:10 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
Overigens, vergelijk de huizenprijzen in Munchen of Berlijn maar een keer met Amsterdam bijvoorbeeld.
Jij weet zelf ook wel dat die wettelijke regel die bouwen verbiedt op vrijwel elk stukje grond in Nederland rust.quote:Overigens hebben we in NL ook een 'recht om te bouwen' zolang er geen wettelijke regel is die het tegengaat. Dus ik begrijp die analyse niet zo op dit punt.
Volgens mij komt die concurrentielust voort uit de vooruitzichten op nog hogere prijzen (lees: geen enkel risico om te kopen dus) en kuddegedrag. Ik begrijp best dat mensen op gewilde locaties willen wonen maar dat is niet voor iedereen weggelegd dus komen er aan bepaalde gewilde woningen een hoger prijskaartje te hangen. Maar waarom kosten huizen in sommige gehuchten dan ook een kapitaal? Waarom is het als burger onmogelijk om een stuk weiland te kopen en de volgende dag een bouwvergunning op zak te hebben? Je kan wel roepen dat je overal mag bouwen maar dat is gewoon niet waar, er worden enorme hoge barricaden voor je opgeworpenquote:
nou ze kopen er ook wel eens boten van SS. Rotterdam enzoquote:Op donderdag 14 juli 2011 10:34 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Kijk eens aan daar gaan de huren en verhogingen dus aan op.
Gelijk hebben en gelijk krijgen zijn twee heel verschillende zaken. Als je Dino moet geloven kopen mensen liever een kavel voor ¤400 per m2 in een saaie nieuwbouwwijk zonder voorzieningen en gezelligheid i.p.v. een stukje bosgrond te kopen en daar een riante villa te bouwen. Ooh wacht.... je mag daar niet bouwen want er zit geen bouwbestemming op... kan geregeld worden... over 100 jaar of zo.quote:Op donderdag 14 juli 2011 11:22 schreef RemcoDelft het volgende:
Jij weet zelf ook wel dat die wettelijke regel die bouwen verbiedt op vrijwel elk stukje grond in Nederland rust.
quote:do 14 jul 2011, 10:23
Minder huizen verkocht in juni
APELDOORN (AFN) - In juni zijn er 9.549 huizen verkocht in Nederland.
Dit is een daling van 12,6 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, toen er 10.929 huizen werden verkocht.
Dat blijkt uit cijfers die het Kadaster donderdag bekendmaakte.
Dat kan in A'dam ook hoorquote:Op donderdag 14 juli 2011 11:22 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Dit roep je vaker... Een eerste Google-hit geeft diverse appartementen (flats!) in Berlijn onder de 80.000 euro: http://www.frontlineberli(...)0000&search_status=0
Jij weet zelf ook wel dat die wettelijke regel die bouwen verbiedt op vrijwel elk stukje grond in Nederland rust.quote:Overigens hebben we in NL ook een 'recht om te bouwen' zolang er geen wettelijke regel is die het tegengaat. Dus ik begrijp die analyse niet zo op dit punt.
Weet je waarom Belgen het ruimtelijke ordening beleid van Nederland zoveel beter vinden dan hun eigen ruimtelijk ordening beleid?quote:Op donderdag 14 juli 2011 11:35 schreef VirtualMemory het volgende:
[..]
Gelijk hebben en gelijk krijgen zijn twee heel verschillende zaken. Als je Dino moet geloven kopen mensen liever een kavel voor ¤400 per m2 in een saaie nieuwbouwwijk zonder voorzieningen en gezelligheid i.p.v. een stukje bosgrond te kopen en daar een riante villa te bouwen. Ooh wacht.... je mag daar niet bouwen want er zit geen bouwbestemming op... kan geregeld worden... over 100 jaar of zo.
Recreatiewoningen.... dat is ook zoiets... prima huizen vaak maar er zit geen bestemming op om er permanent te mogen wonen... stel je eens voor dat het huizenmarkt monopoly doorbroken wordt... the horror![]()
Nee.... Nederland is het als het op wonen aankomt een bekrompen en hypocriet bolwerk en als je niet bereid bent de hoofdprijs te betalen dan ben je een zuinige kniepert die geen lol heeft in het leven
Wat noem jij substantieel? Als het een te groot deel word dan kun je immers niet meer spreken van een economisch welvarend gebied, niet?quote:Op donderdag 14 juli 2011 11:37 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
Leer er mee leven dat in zwaar verstedelijkte en ecnomisch welvarende gebieden wonen een substantieel van je inkomen kost.
De meeste mensen hebben die keuze niet, elke keuze heeft consequenties dus van volledige vrijheid is geen sprake. Wil je een goedbetaalde baan? Dan moet je meestal in een dure regio gaan wonen, wil je goedkoop wonen? Dan moet je in een regio gaan wonen waar vrijwel geen werkgelegenheid is. Het is dus kiezen uit 'veel verdienen en veel betalen' of 'weinig betalen maar ook weinig verdienen'. Van een gezonde mix tussen al die uitersten is amper sprake.quote:Het staat een ieder vrij om prioriteiten in zijn inkomensbesteding aan te brengen, kortom zelf te beslissen hoeveel hij aan wonen wil besteden en hoeveel aan andere zaken. Jouw keuze daarin hoeft niet de mijne te zijn, en da's best.
Nederland is voor 85% niet bebouwd. Dus over welke grondschaarste praten we eigenlijk? De werkelijke grondschaarste of de grondschaarste zoals speculanten hem je willen doen geloven?quote:En Nederland is inderdaad zo minimaal klein dat het grootste deel zwaar verstedelijkt is. In die zin is Nederland zoiets als het ruhrgebied, en niet zoals Duitsland als geheel. Als wij een Ost Preusen hadden op 1000 km afstand was dat ws. ook goedkoper
quote:Minder huizen verkocht in juni
11:02 14-7-2011
APELDOORN (AFN) - In juni zijn er 9.549 huizen verkocht in Nederland. Dit is een daling van 12,6 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, toen er 10.929 huizen werden verkocht. Dat blijkt uit cijfers die het Kadaster donderdag bekendmaakte.
Minder huizen verkocht in juni Ten opzichte van mei is sprake van een daling van 3,7 procent. Toen werden er 10.068 huizen verkocht. Deze daling laat zien dat de verlaging van de overdrachtsbelasting nog geen effect heeft. Volgens het Kadaster wordt dit pas in het vierde kwartaal zichtbaar.
Alleen het aantal verkochte twee-onder-één-kapwoningen is ten opzichte van mei met 1 procent gestegen. De grootste daling, van 7,8 procent, is te zien bij de verkoop van vrijstaande woningen.
In de provincie Brabant is de verkoopdaling met 11,1 procent het grootst. De kleinste daling is in Limburg met 2,3 procent. In de provincies Gelderland, Overijssel, Drenthe en Flevoland is wel een lichte stijging van het aantal verkochte huizen.
Bron: beursgorilla.nl
Ga eens naar een nieuwbouwwijk... dat is pas een zooitje... mooie huizen pal op elkaar gebouwd... echt een verrijking van het landschapquote:Op donderdag 14 juli 2011 11:40 schreef capricia het volgende:
Ik ben eigenlijk wel blij dat we hier in NL niet zomaar overal kunnen bouwen. Zou me toch een zooitje worden.
Ik stoor me in Belgie eigenlijk alleen aan de verpauperde staat van het land, hoewel ik dat gevoel ook krijg in een hoop Nederlandse steden.quote:Op donderdag 14 juli 2011 11:44 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
Weet je waarom Belgen het ruimtelijke ordening beleid van Nederland zoveel beter vinden dan hun eigen ruimtelijk ordening beleid?
Ik woon in een nieuwbouwwijk. En het is hier erg ruim opgezet en veel groen.quote:Op donderdag 14 juli 2011 11:53 schreef VirtualMemory het volgende:
[..]
Ga eens naar een nieuwbouwwijk... dat is pas een zooitje... mooie huizen pal op elkaar gebouwd... echt een verrijking van het landschap![]()
Overigens wil het recht om te mogen bouwen niet zeggen dat er geen regels zouden zijn m.b.t. de ruimtelijke ordening. Het is dus best mogelijk om zoiets in goede banen te leiden.
Je hebt denk ik gelijk dat 'te groot' welvarendheid in de weg zou staan. Ik vind 1/3 van je inkomen zeker niet te groot, maar als je goede carriereperspectieven hebt mag dat van mij ook 1/2 of meer zijn. Eigenlijk mag ieder voor zichzelf bepalen wat' te groot' is. In Nederland is natuurlijk wel een cultuur van 'altijd wat minder is mooi meegenomen'.quote:Op donderdag 14 juli 2011 11:49 schreef VirtualMemory het volgende:
[..]
Wat noem jij substantieel? Als het een te groot deel word dan kun je immers niet meer spreken van een economisch welvarend gebied, niet?
Hoe welvarend ben je eigenlijk als je voor b.v. een eerste levensbehoefte afhankelijk bent van subsidies? (huursubsidie, zorgtoeslag maar ook HRA).
Ik weet het... we hebben het goed... maar het systeem deugd gewoon niet door gebrek aan transparantie en de mogelijkheid tot corruptie en vriendjespolitiek. Ik mis de liberale gelijkheid voor alle burgers.
of reizen in dit kneuterlandje. In 1 tot anderhalf uur rij je nagenoeg door het hele land heen. Ken genoeg mensen in andere landen en culturen die elke dag 4 tot 5 uur reizen (binnen 1 stad notabene !) voor een okay job en dat helemaal geen punt en normaal vinden.quote:De meeste mensen hebben die keuze niet, elke keuze heeft consequenties dus van volledige vrijheid is geen sprake. Wil je een goedbetaalde baan? Dan moet je meestal in een dure regio gaan wonen, wil je goedkoop wonen? Dan moet je in een regio gaan wonen waar vrijwel geen werkgelegenheid is. Het is dus kiezen uit 'veel verdienen en veel betalen' of 'weinig betalen maar ook weinig verdienen'. Van een gezonde mix tussen al die uitersten is amper sprake.
We kunnen best een postzegel grond voor je uitgeven ergens in een uiterwaard in zuid limburg die elke twee jaar overstroomt, hoorquote:Nederland is voor 85% niet bebouwd. Dus over welke grondschaarste praten we eigenlijk? De werkelijke grondschaarste of de grondschaarste zoals speculanten hem je willen doen geloven?
Jij woont toch in Utrecht? Pak eens de trein naar Amersfoort Vathorst... ik denk dat je met de tranen in je ogen terug reist naar jouw ruim opgezette nieuwbouwwijkquote:Op donderdag 14 juli 2011 11:59 schreef capricia het volgende:
[..]
Ik woon in een nieuwbouwwijk. En het is hier erg ruim opgezet en veel groen.
Prima wmb dat de overheid lokaties aanwijst waar gebouwd mag worden. Als ik bijv. naar Belgie kijk vind ik het daar echt een teringzooitje qua bebouwing.
Elk huis is verkoopbaar DAMquote:Op donderdag 14 juli 2011 12:02 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Het is gewoon allemaal locatie, is de locatie goed en heb je een gerenoveerd hoekhuis dan is dat altijd te verkopen, zelfs nu
Maw: Niet iedere nieuwbouwwijk is hetzelfde. Goh, het zijn net gewone wijken...waar ook niet alles hetzelfde is.quote:Op donderdag 14 juli 2011 12:04 schreef VirtualMemory het volgende:
[..]
Jij woont toch in Utrecht? Pak eens de trein naar Amersfoort Vathorst... ik denk dat je met de tranen in je ogen terug reist naar jouw ruim opgezette nieuwbouwwijk
Ik beweer net dat de meesten niets te bepalen hebben. Als je een minimaal inkomen hebt dan heb je enkel maar te slikken wat bovenaf voor je bepaald is. Ik vermoed dat jij in een vrij riante positie verkeerd en daardoor een hele andere kijk op de zaak hebt.quote:Op donderdag 14 juli 2011 12:03 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
Je hebt denk ik gelijk dat 'te groot' welvarendheid in de weg zou staan. Ik vind 1/3 van je inkomen zeker niet te groot, maar als je goede carriereperspectieven hebt mag dat van mij ook 1/2 of meer zijn. Eigenlijk mag ieder voor zichzelf bepalen wat' te groot' is. In Nederland is natuurlijk wel een cultuur van 'altijd wat minder is mooi meegenomen'.
Wanneer heb jij voor het laatst een serieuze afstand gereisd in dit land?quote:of reizen in dit kneuterlandje. In 1 tot anderhalf uur rij je nagenoeg door het hele land heen.
Ik vind het zonde van de tijd, daarnaast is over grote afstanden reizen ook nog eens een zinloze verspilling van schaarse brandstoffen. Als je reizen leuk vind en er geen probleem van maakt dan ligt dat anders... maar ik wil het niet verwend gedrag noemen.quote:Ken genoeg mensen in andere landen en culturen die elke dag 4 tot 5 uur reizen (binnen 1 stad notabene !) voor een okay job en dat helemaal geen punt en normaal vinden.
Zijn wij niet gewoon ook een beetje verwend dat we vinden dat we een top job moeten hebben en daar dan ook zo ongeveer op loopafstand van moeten kunnen wonen? Dat we eigenlijk alles willen zonder keuzes te willen maken? Is dat realistisch?
Waarom alleen daar dan?quote:We kunnen best een postzegel grond voor je uitgeven ergens in een uiterwaard in zuid limburg die elke twee jaar overstroomt, hoorOf een kaveltje in Borsele.
De meeste mensen zal het worst wezen want die komen nooit op die 'onder ontwikkelde' plaatsen.quote:Ik vind het een groot goed dat in dit kleine drukbevolkte landje er ook plekken zijn die vrij van ontwikkeling zijn. Wederom Belgie (Vlaanderen) als voorbeeld.
Nogmaals, dat jij persoonlijk vooral de nadrukt lijkt te leggen op de prijs van wonen, wil niet zeggen dat iedereen dat het belangrijkste aspect van wonen moet vinden....
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |