FH's zijn zeldzaam en dit is een gewoon koetje dat bij een gewone melkveehandelaar is gekocht (niet door ons). Dus het zal een HF zijn.quote:Op dinsdag 14 juni 2011 02:44 schreef trovey het volgende:
Die zwart/witte koe, is dat een HF of FH? Lijkt op de eerste blik een FH maar je weet het nooit zeker op die leeftijd.
Vandaar dat het resultaat nu lijkt te zijn: de Vorwerkertjes zijn 3 hanen en 1 hennetje, ons Twentje is een haan.quote:Op dinsdag 31 mei 2011 17:30 schreef sigme het volgende:
Het lijkt erop dat ons Twentje een hennetje is, en de Vorwerkertjes 1 haantje en 3 hennetjes. Dat zou een onwaarschijnlijk goed resultaat zijn.
't is ook altijd hetzelfde he...quote:Op zondag 3 juli 2011 07:54 schreef sigme het volgende:
[..]
Vandaar dat het resultaat nu lijkt te zijn: de Vorwerkertjes zijn 3 hanen en 1 hennetje, ons Twentje is een haan..
Bij de drie kleinere Twentjes van het broedsel daarna is nog niks zinnigs te zeggen, maar het zullen we 3 hanen zijn.
Het beste nieuws is nog dat er een van de grote kippen broeds is sinds gister. Zat op 1 ei en 1 kalkei. Nu zit ze op 8 eieren.
quote:Op maandag 4 juli 2011 08:45 schreef sigme het volgende:
De kloek bleek vanochtend op het verkeerde nest te zijn gaan zitten.
God wat zijn kippen dom
Hoe we het uiteindelijk zullen doen met kuikentjes - als die er ooit komen - weet ik niet zeker, maar we hebben een hokje voor in het kippenhok waar kuikentjes wel in en uit kunnen en kippen niet.
De kippen hebben een hok in een afsluitbare ren. De ren doen we elke avond dicht en gewoonlijk in de loop van de dag open zodat de kippen kunnen scharrelen. Toen de ren nog niet helemaal dicht was zijn ons een keer wat kippen opgevreten door een vos.
Bij kuikens kwamen de kraaien wel eens kijken, en de buizerd heeft eens een jong kipje verschalkt. En wezels en/of marters zijn hier ook wel eens gesignaleerd. Maar het gaat al een hele tijd goed.
Oerdom, denk ik. Ze ging niet dood maar was ook zeker niet broeds: ze liet de eieren onder zich wegrollen en wat er wel onder haarzelf lag hield ze ook niet warm. Dus we hebben d'r maar teruggestuurd en de halfbebroede eieren aan de honden gevoerd. De eigen twent broedt stug verder op haar eigen nest.quote:Op zondag 10 juli 2011 20:30 schreef sigme het volgende:
Een ideale schutkleur voor de lichthouten kist waar ze nu inzit. Buff heet dat geloof ik.
Ik weet niet zeker of de kip wel echt broeds is of oerdom (zelfs voor een kip) of stervende, maar ze zit waar ze zit en de meeste eieren liggen er wel onder (al moet ik er af en toe een paar terugrollen).
Inderdaad.quote:Op maandag 4 juli 2011 00:11 schreef Kees22 het volgende:
Grappig: dat varken half onder de modder maar wel met een roze stopcontact!
Sorry, dat snap ik niet. Als de kloek naar buiten gaat kunnen de kuikens haar dus niet volgen?quote:Op woensdag 27 juli 2011 21:05 schreef sigme het volgende:
De broedse twent heeft twee kuikentjes uitgebroed![]()
.
We hebben haar gisteravond met kuikens en al verhuisd naar het gewone kippenhok. Vandaag was ze met haar kuikentjes naar buiten gekrummeld, lekker beetje pikken in het gras enzo.
Is toch die kip eind van de middag weer het hok ingekropen terwijl de kuikentjes het blijkbaar niet snapten. Dus heb ik op m'n buik door de kippenren getijgerd en twee kuikens gevangen.
Kloek en kuikens zijn veilig herenigd en morgen maken we een drempeltje zodat de kuikens het hok niet uitkunnen.
Ja, dan komt de kloek wel weer terug, is het idee. Kuikens kunnen wel eventjes zonder kloek, als zij even poten wil strekken. Het is natuurlijk een tijdelijke situatie, die kuikentjes moeten even iets groter en handiger worden. Maar misschien werkt het niet, dan passen we het aanquote:Op donderdag 28 juli 2011 01:29 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Sorry, dat snap ik niet. Als de kloek naar buiten gaat kunnen de kuikens haar dus niet volgen?
quote:Op donderdag 28 juli 2011 09:56 schreef VaderVanJezus het volgende:
Erg leuk al die beesten.
Zijn dat nou Drentse heideschapen?
OK, ik maakte me al zorgen. Want de kuikens moeten het pikken leren van de kloek, heb ik begrepen. En dan moeten ze de kloek dus kunnen volgen.quote:Op donderdag 28 juli 2011 07:27 schreef sigme het volgende:
[..]
Ja, dan komt de kloek wel weer terug, is het idee. Kuikens kunnen wel eventjes zonder kloek, als zij even poten wil strekken. Het is natuurlijk een tijdelijke situatie, die kuikentjes moeten even iets groter en handiger worden. Maar misschien werkt het niet, dan passen we het aan.
Ze zien er ook zo lullig uit als ze geschoren zijn, alsof je de dreadlocks van een rasta afknipt.quote:Op donderdag 28 juli 2011 10:09 schreef sigme het volgende:
[..]
Met gehoornde ooien dus! Hartstikke handig, van die handvatjes eraan.
quote:Op donderdag 28 juli 2011 10:09 schreef sigme het volgende:
[..]
Met gehoornde ooien dus! Hartstikke handig, van die handvatjes eraan.
We hebben een heel aantal kuikens uitgebroed met een broedmachine, en ik kan je verzekeren dat die heel snel en prima leren pikken.quote:Op donderdag 28 juli 2011 23:41 schreef Kees22 het volgende:
[..]
OK, ik maakte me al zorgen. Want de kuikens moeten het pikken leren van de kloek, heb ik begrepen. En dan moeten ze de kloek dus kunnen volgen.
Maar je derde zin stelt me gerust.
Ik ook! Mooie foto's weer, prachtige schapen en de koetjes zien er ook heel goed uitquote:Op donderdag 20 oktober 2011 19:56 schreef Isegrim het volgende:
Ik vroeg me van de week net af hoe het ging!
Het zijn volgens mij de jonge rammen die bij de koeien in lopen, de ooien lopen dacht ik in een andere wei bij de volwassen ram om gedekt te wordenquote:Op vrijdag 21 oktober 2011 13:27 schreef Teslynd het volgende:
Mogen koeien en ooien wel in dezelfde wei lopen?
Bij de gemiddelde kinderboerderij lopen de geiten, schapen en koeien ook in de zelfde wei, dus ik denk dat het wel mee zal vallen.quote:Op vrijdag 21 oktober 2011 14:17 schreef Teslynd het volgende:
O rammen, sorry. Maar dat maakt niets uit, het blijven schapen.
Indertijd hoorde ik dat bij weidecirculatie de schapen wel in een weide mochten waar de koeien pas gegraasd hadden, maar niet omgekeerd. Dat hield verband met de mestbacterieën/parasieten die bij schapen gemener zijn dan bij koeien o.i.d.
Ik heb dat ook wel eens gehoord en heb er toen eens wat naar gezocht, maar uiteindelijk niks concreets gevonden. Ja, een studie dat het gras optimaal benut wordt bij gecombineerde weidegang.quote:Op vrijdag 21 oktober 2011 14:17 schreef Teslynd het volgende:
O rammen, sorry. Maar dat maakt niets uit, het blijven schapen.
Indertijd hoorde ik dat bij weidecirculatie de schapen wel in een weide mochten waar de koeien pas gegraasd hadden, maar niet omgekeerd. Dat hield verband met de mestbacterieën/parasieten die bij schapen gemener zijn dan bij koeien o.i.d.
Alle varkens zijn weg, het lijkt me heerlijk om de hele winter geen varkens te hoeven voeren.quote:Op donderdag 20 oktober 2011 20:11 schreef Miss_Isis het volgende:
[..]
Ik ook! Mooie foto's weer, prachtige schapen en de koetjes zien er ook heel goed uitBegrijp ik goed dat alle varkens nu weg zijn? Neem je nog weer nieuwe in het voorjaar of laat je het hierbij?
Sorry voor de lange stiltequote:Op donderdag 20 oktober 2011 19:56 schreef Isegrim het volgende:
Ik vroeg me van de week net af hoe het ging!
Haha, in de winter niet door de koude bagger hoeven sjouwen is wel plezierig jaquote:Op vrijdag 21 oktober 2011 18:54 schreef sigme het volgende:
[..]
Alle varkens zijn weg, het lijkt me heerlijk om de hele winter geen varkens te hoeven voeren.
Misschien nemen we dit voorjaar weer nieuwe biggen, misschien doen we dat pas een jaar later.
Heb je al bijna biggetjes in de aanbieding?
http://www.bontebentheimer.nl/sf.mcgi?6297quote:Op vrijdag 21 oktober 2011 19:25 schreef Miss_Isis het volgende:
Moeten we wel even afwachten wanneer ze voor het eerst beers worden, een beer regelen (jij had nog een BBB-adresje? daar heb ik wel belangstelling voor) en dan bijhouden wanneer het weer zover is zodat we ze er heen kunnen brengen.
Ja, die had ik al wel gevonden; ik had al een oogje op Rambo in Steenwijkquote:Op vrijdag 21 oktober 2011 20:09 schreef sigme het volgende:
[..]
http://www.bontebentheimer.nl/sf.mcgi?6297
Hier staan de drie BBBeren, je kan kiezen uit eentje op Terschelling, een iets onder Eindhoven en eentje in Drenthe.
Nee, het Bonte Bentheimer-wereldje is echt zo klein als het is. Onze borgjes waren ook van 1 van de in Nederland aanwezige echte fokberen, al weet ik niet welke.quote:Op vrijdag 21 oktober 2011 20:55 schreef Miss_Isis het volgende:
[..]
Ja, die had ik al wel gevonden; ik had al een oogje op Rambo in SteenwijkMaar ik dacht dat jij misschien nog een ander adresje wist
Nee, zo snel gaat dat niet. Ik haal ze morgen eind van de middag weer op (en eigenlijk is dat nog te vroeg, ze zouden beter langer kunnen afhangen).quote:Op maandag 24 oktober 2011 00:19 schreef Kees22 het volgende:
Leuk dat je er weer bent!
Heb je de varkjes al geproefd?
Dat is een moeilijke vraag, het sluit elkaar toch niet uit? Ik had de varkens wel als hobby en voor het vlees. Hobby, want ik vind het leuk en ik leg er geld op toequote:Op maandag 24 oktober 2011 00:21 schreef Madame_Paon het volgende:
Je had de varkens voor het vlees en niet als hobby?
Gewoon nieuwsgierigheid.
Dit doet me denken aan de jaarlijkse Alpabfahrten, als het weideseizoen op de almen voorbij is. Het wordt tegenwoordig folkoristisch ingekleed en dan komen de boeren met het vee de hoge bergen omlaag lopen. Eerst alle dieren schoonboenen en optuigen met die zware grote bellen en wat kopversiering. En dan met alle dieren met Kind & Kegel in optocht de berg af. Vroeger namen ze ook nog de enorme koperen ketel voor het kaas maken mee en natuurlijk de zomerkazen.quote:Op zondag 13 november 2011 18:31 schreef sigme het volgende:
Winter begint, het gras groeit niet meer en met een paar vretende beesten betekent dat dat het gras rap opraakt. Tijd voor de transhumance!
Vandaag de koeien in de zomerwei hun halster omgedaan, een touw eraan, en voor het eerst in een half jaar met ze een endje gewandeld. Ze gingen best braaf mee. Naar de winterwei, met hun stalletje, en dat wij niet zo ver hoeven te sjouwen met biet, biks, kuil en water.
Ik ook, om te zien. Maar de kip ziet er goed uit, dus ik denk dat ze het wel goed doet?quote:
Beide "Friese Stabij", de een wat meer dan de anderquote:Op zaterdag 17 maart 2012 19:25 schreef Teslynd het volgende:
Waarschijnlijk heb je het al gezegd, maar toch de vraag: van welk ras zijn de honden?
Schapen blijven aparte dieren met die dunne pootjes, die ze dan ook in de problemen kunnen brengen.
Is het ook. Nooit gedacht dat het beest zou blijven leven. In de winter kon ze soms niet in het hok komen, en dan zat ze de hele nacht eronder, met die hangkop te schudden. Of in de regen. We hebben zoveel mogelijk geprobeerd haar te beschutten, maar ik kan d'r moeilijk in huis nemen.quote:
Dat was eerst het plan, maar ze was de afgelopen maand helemaal goed. Sinds een ruime week is ze weer in de war.quote:Op zaterdag 17 maart 2012 20:13 schreef -moppie- het volgende:
Waarom verdwijnt gekke kip niet in de soep dan? Zieltje
Ja, het verbaasde me dat ik er veel over kon vinden. Draainek / scheve-kop ziekte: Er zijn een paar varianten (uit mijn hoofd):quote:Op zaterdag 17 maart 2012 20:26 schreef Isegrim het volgende:
Het is een bekende aandoening? Echt weird.
De pinkjes (na een jaar zijn het geen kalveren meer) zijn nu bijna twee jaar. Gewoonlijk (tegenwoordig) krijgen ze op een leeftijd van 2 jaar een kalf, dus ruim een half jaar geleden (ze dragen 10 maanden en ze zijn nog geen 2 jaar) konden ze gedekt worden.quote:Op zaterdag 17 maart 2012 21:34 schreef Miss_Isis het volgende:
En de kalfjes zijn al echt groot geworden zeg, wanneer zijn ze oud genoeg om voor het eerst gedekt te worden? Als wij de ruimte hadden zou ik ook zo graag twee of drie koeien hebben om zelf een beetje aan te klooien met melk, boter en slagroom enzo![]()
![]()
is er geen forum voor dat type koe? misschien kun je daar een stier fixen voor weinig?quote:Op zondag 18 maart 2012 17:57 schreef sigme het volgende:
[..]
De pinkjes (na een jaar zijn het geen kalveren meer) zijn nu bijna twee jaar. Gewoonlijk (tegenwoordig) krijgen ze op een leeftijd van 2 jaar een kalf, dus ruim een half jaar geleden (ze dragen 10 maanden en ze zijn nog geen 2 jaar) konden ze gedekt worden.
Dat wilden we niet, wij vinden een onvolgroeide pink late dekken niet zo geweldig. Dus wat ons betreft kalft er een (of beide) als ze 3 jaar zijn, dus dan zouden we ze over een maand of 4 a 5 laten dekken.
En voor dekken heb je een echte stier nodig, die hebben we niet. Dus dat zou via KI moeten, en dat schijnt nog best lastig te zijn.
Het zijn natuurlijk pinken/vaarsen maar ach, ik vind kalfjes wel lief klinken eigenlijkquote:Op zondag 18 maart 2012 17:57 schreef sigme het volgende:
[..]
De pinkjes (na een jaar zijn het geen kalveren meer) zijn nu bijna twee jaar. Gewoonlijk (tegenwoordig) krijgen ze op een leeftijd van 2 jaar een kalf, dus ruim een half jaar geleden (ze dragen 10 maanden en ze zijn nog geen 2 jaar) konden ze gedekt worden.
Dat wilden we niet, wij vinden een onvolgroeide pink late dekken niet zo geweldig. Dus wat ons betreft kalft er een (of beide) als ze 3 jaar zijn, dus dan zouden we ze over een maand of 4 a 5 laten dekken.
En voor dekken heb je een echte stier nodig, die hebben we niet. Dus dat zou via KI moeten, en dat schijnt nog best lastig te zijn.
Ja, dat is leuk he.quote:Op maandag 19 maart 2012 18:53 schreef sigme het volgende:
Nou, het was stormachtig en koud gister, maar de koeien zijn naar de zomerwei. Ze bokten en renden en gingen tekeer.
[ afbeelding ]
Mooi!quote:En........vers van vandaag:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Twee ooilammetjes nota bene. Van een entertje, dus een schaap dat niet eerder gelammerd heeft. Ze doet het helemaal goed (bij enters gaat dat nog wel eens wat moeilijk).
Kut!quote:Op zondag 29 april 2012 09:05 schreef sigme het volgende:
Het is maar een koude lente, dus het gras groeit l a n g z a a m. We hebben nog wat kuil bijgekocht en voeren de koeien nog bij.
Er zijn nu 10! lammetjes, waarvan ongekend veel ooitjes: 7 ooilammeren. Nu moeten we bedenken hoe we dat gaan oplossen: we kunnen geen ooilammetjes houden als we ook de ram houden, want dan krijgen we inteeltlammetjes. Dus we moeten of al die ooilammetjes kwijtraken/slachten, of onze mooie ram slachten. We kunnen sowieso niet die hele verzameling ooien houden, dan zouden we volgend lente 14 ooien hebben en dus een stuk of 20 lammeren. Dan moeten we grond bijkopen
.
En er is weer eens een kip verdwenen. Opgepeuzeld, we vonden alleen nog wat veertjes. Natuurlijk is niet de oude kip opgegeten, of het gehandicapte draainekkipje, maar een gezond hennetje in de kracht van haar leven. Hoezo survival of the fittest?
Nu hebben we dus nog maar 4 hennen, waarvan 1 oude tang en 1 geschift exemplaar. Dus maar hopen dat het wel een mooie warme zomer wordt zodat er een broeds wordt, bij voorkeur die oude of die gekke.
Goed nieuws zoveel lammetjes, en nog het merendeel ooien ook! Ik neem aan dat die nog wel wat opleveren als je degenen die je niet in de vriezer kwijt kunt verkoopt?quote:Op zondag 29 april 2012 09:05 schreef sigme het volgende:
Het is maar een koude lente, dus het gras groeit l a n g z a a m. We hebben nog wat kuil bijgekocht en voeren de koeien nog bij.
Er zijn nu 10! lammetjes, waarvan ongekend veel ooitjes: 7 ooilammeren. Nu moeten we bedenken hoe we dat gaan oplossen: we kunnen geen ooilammetjes houden als we ook de ram houden, want dan krijgen we inteeltlammetjes. Dus we moeten of al die ooilammetjes kwijtraken/slachten, of onze mooie ram slachten. We kunnen sowieso niet die hele verzameling ooien houden, dan zouden we volgend lente 14 ooien hebben en dus een stuk of 20 lammeren. Dan moeten we grond bijkopen
.
En er is weer eens een kip verdwenen. Opgepeuzeld, we vonden alleen nog wat veertjes. Natuurlijk is niet de oude kip opgegeten, of het gehandicapte draainekkipje, maar een gezond hennetje in de kracht van haar leven. Hoezo survival of the fittest?
Nu hebben we dus nog maar 4 hennen, waarvan 1 oude tang en 1 geschift exemplaar. Dus maar hopen dat het wel een mooie warme zomer wordt zodat er een broeds wordt, bij voorkeur die oude of die gekke.
Hmm, 3 hennen nog maar, hopelijk komt daar snel verbetering in! Misschien een stel (kriel) Wyandotten er bij aanschaffen? Die schijnen om de haverklap zo'n beetje broeds te worden. Een kennis van ons heeft er drie en komt waarschijnlijk morgen weer een paar eieren halen hier omdat er alweer eentje broeds is. Hij schattige kuikentjes, wij straks nieuwe hennen en een stel haantjes in de vriezerquote:Op vrijdag 4 mei 2012 03:53 schreef sigme het volgende:
Ik ben een waardeloze handelaar en mijn liefste nog waardelozer, dus beesten leveren ons nooit een rooie cent op. Tot nu toe hebben we ooitjes wel eens weggegeven en het beste dat we uitonderhandeld hebben was een ruil voor een ander ooitje. De volwassen dieren zijn niet gekeurd, dus het zijn geen stamboekschaapjes, dus ik verwacht er gewoon ouderwets geld op toe te leggen.
4 Hennen, tsja, momenteel zou ik m'n handen dichtknijpen bij 4 hennen. Het zijn er nu nog 3.
Het draainekje is vermoedelijk op een ongelukkig moment in een spasme geschoten en in de vijver gekukeld. Dat hennetje daarvoor zal door een vos of een andere vrij handige viervoeter gepakt zijn. Eerder wel eens een kippen verloren aan buizerds, maar die nemen hun prooi niet mee (te zwaar) en eten ook geen hele kip schoon op.
De vorwerkers waren 2 hennen, 2 haantjes, en die zijn gezamelijk geemigreerd naar een lieflijk dorpje ergens in Groningen. Daar maken ze het goed, ook die twee hanen samen. De hennetjes leggen samen zo'n 12 eieren per week maar ze zijn niet broeds. Als er daarvan eentje broeds zou worden en het komt me op tijd ter ore, dan schuif ik er wel wat van onze eieren onder.
Maar we hopen vooral op een broedse kip hier, en zodra die er is gooien wij ook een portie eieren in de machine, in de hoop dat kip en wij samen toch een handjevol kuikens tot leven weten te wekken en dat de kip dan de opvoeding voor haar rekening neemt. Desnoods, dus als er geen enkele kip gaat zitten, doen we het wel weer helemaal zelf.
Dit jaar houden we het bij lamsvlees; ik wil wel erg graag weer varkens maar we slaan een jaar over. Ik zie nog geen biggetjes in jouw topic, die moeten nu toch elk moment kunnen komen? Lijkt me zo leuk! Maar toch ga ik volgende keer weer voor een stelletje borgjes.
De ziekte heet myiasis. Konijnen kunnen het ook heel makkelijk krijgen, vooral als ze een beetje plakpoep hebben. Het kan ook bij andere diersoorten gebeuren maar volgens mij komt dat minder voor. Het heeft te maken met hoe lekker vochtig en warm (en liefst vies met poep) de kont van zo'n dier is. Geiten hebben omhoog staande staartjes, een bloot 'kontje' en meestal een heel gladde, kortharige vacht en lopen daarom weinig risico. En onze schapen bijvoorbeeld hebben wel lange staarten maar kort haar i.p.v. wol en hebben er ook nooit last van (gehad). We hebben ze ook nog nooit preventief behandeld.quote:Op vrijdag 22 juni 2012 19:09 schreef dolfina-chica het volgende:
Ik wilde je uitleg vanmorgen al lezen, maar ik dacht, dat doen we maar even niet.. Ik moest nog eten enz.![]()
Maar dank je wel voor je uitleg!
Ik had er wel vaker van gehoord, maar wist niet hoe en wat!
Zijn de schapen de enige die er last van kunnen hebben? Geiten enz zijn die veilig?
quote:Op vrijdag 22 juni 2012 19:43 schreef sigme het volgende:
We wachten tot onze 8 eieren in de broedmaschine 8 van gezondheid blakende hennen blijken te zijn. Bijkopen heb ik geen zin in, dat is ons de vorige keer niet best bevallen - toen kochten we twee jonge hennetjes bij, waarvan 1 toen ze eieren ging leggen een afwijking bleek te hebben waardoor ze zichzelf binnenstebuiten keerde. En een kip kost nogal wat. Meer dan een scharrelkip uit de supermarkt
.
Ik weet niet wanneer we precies nieuwe varkens nemen. Op een moment dat er aanbod is en wij er gelegenheid voor hebben denk ik. Varkens de winter door helpen is best veel werk, dat kan een reden zijn om pas komende lente te starten.
Voor de koeien staat nog meer (godvergeten dure) aanpassing op de verlanglijst: we willen zo'n 80m2 rondom hun hok verharden met kunststoftegels waar gras doorheen groeit.
[ afbeelding ]
Goudgerande koeien. Volgens mij zijn door professionele masseurs geknuffelde wagyu-runderen nog goedkoper in onderhoud.
Oh ja, en ik moet die 80m2 dan natuurlijk eerst even 15 cm afgraven, om dan 10 kuub zand erin te kruien, die tegels te leggen, nog 5 krub zand in die tegels kruien en dan nog 1 kuub zand erover..
Hehe, geen wonder dat ze zo exclusief zijn als ze niet willen broedenquote:Op vrijdag 22 juni 2012 20:12 schreef sigme het volgende:
Wij hebben een u i t e r s t exclusief rasje he? Twenste hoenders. Geen kuiken van te krijg.
Bedankt voor het aanbod van de wyandottes, maar wij blijven stug doormodderen met onze exclusieve rotkippen.
!
Ah, vandaar de keuze dusquote:Op zaterdag 23 juni 2012 05:53 schreef sigme het volgende:
We hebben eens gekeken in de lijst van de stichting zeldzame huisdierrassen om te zien welk ras goed past bij de omstandigheden hier. We zijn nu eenmaal snobby; ouderwetse fruitbomen, ouderwetse huisdierrassen.
Eigenlijk kwamen we toen uit bij de kraaikop:
[ afbeelding ]
Maar die bleek zo reuze exclusief dat we daar niet op dat moment aan konden komen.
Toen zijn we overgestapt op die Twenten, die bleken plaatselijk verkrijgbaar en hebben een van de belangrijkste voordelen die die kraaikoppen ook hebben: geen kam, weinig lel. Daardoor zijn ze beter bestand tegen strenge vorst.
Nadeel - maar dat ontdekten we pas veel later - van die kamloosheid is dat je kuikens pas vervloekte laat kan sexen.
En bedankt voor je stugge bemoeienis, ik had er finaal overheen gekeken dat die Marumer die eieren ook wel wil uitbroeden. Helemaal niet zo'n gekke tip
Ziet er strak uit!quote:Op zaterdag 30 juni 2012 19:34 schreef sigme het volgende:
We broeden braaf verder, driemaal daag de eieren kerende. Als er kuikens van komen, zouden ze woensdag (tot zaterdag) uit hun ei moeten kruipen. We hebben een paar eieren na 1 en na 3 dagen vervangen, omdat ze bij schouwen niet goed bleken. Vandaag de wat gespreide uitkomstperiode.
En afgelopen week hebben we dan beton gestort.
In de koestal:
[ afbeelding ]
Voor de varkensstal:
[ afbeelding ] [ afbeelding ]
Nieuwe varkentjes komen half augustus. We konden opeens toch aan echte Bonte Bentheimertjes komen. Als alles loopt als afgesproken nemen we 2 borgjes voor de slacht en 1 zeugje om misschien ooit zelf een nestje mee te nemen. Als ik zie hoe goed dat ging bij Miss_Isis durf ik misschien zelf ook wel.
Ah, Oldenzaal is hier vlak bij. Wist niet dat ze daar ook BB's hadden! Maar lastig dan met je biggen als je niet weet of ze wel raszuiver zijn, wanneer krijg je de uitkomst over de stamboekinschrijving? En stel dat ze niet ingeschreven kunnen worden, ga je er dan ook niet mee fokken? En zou dat nog veel invloed hebben op de prijs die je voor eventuele biggen kan vragen?quote:Op zaterdag 30 juni 2012 21:23 schreef sigme het volgende:
Oh, je legt wel gelijk de vinger op de zere plek.
De zeug in kwestie (dus de zeug die de biggetjes die ik wil kopen heeft gebaard) is vers geimporteerd uit Duitsland. In gezegende toestand. Nu is niet geheel duidelijk of de Duitse beer die daaraan te pas is gekomen, wel van onbesproken afkomst was. Pas wanneer die afstamming geheel helder is, kunnen de biggetjes worden ingeschreven in het Nederlandse stamboek der Bonte Bentheimers.
Momenteel is de zaak nog hangende.
Als we gaan fokken, zoeken we een BBBeer. Als het geltje ingeschreven staat in het stamboek, zouden we dan dus stamboekbiggetjes produceren. Waarbij de beertjes natuurlijk voor het vlees blijven, maar de geltjes kunnen we dan waarschijnlijk wel voor het leven verkopen.
Ik kom zeker nog informatie bij je inwinnen, als het ooit zover komt. Voor hetzelfde geld eet ik het zeugje gewoon op.
Nog meer biggetjes zoek ik niet, en we willen toch erg graag zuivere Bentheimers. Vooral mijn liefste is daar erg vasthoudend in. We kopen ze nu bij een van de actievere BB-fokkers, een kinderboerderij in Oldenzaal. Borgjes kosten 80, het zeugje de standaard BB-prijs van 110 euro. Vind ik ook allemaal best aan de prijs, dat is ook een reden om zelf fokken te gaan overwegen.
Ben heel benieuwd hoe dat in z'n werk zal gaan! Aan verkopen voor algemene consumptie zoals een restaurant of slager hangt weer een heel eigen setje (gezondheids)regels voor zover ik weet met bloedtesten en zo. Maar als je het rond krijgt zou het natuurlijk hartstikke mooi zijn om een akkoordje te hebben met een plaatselijk restaurant of iets in die richting. Die kunnen mooi adverteren met exclusief, smakelijk vlees en ook nog plaatselijk en diervriendelijk geproduceerd. Heel mooie reclame lijkt mij!quote:Op zondag 1 juli 2012 07:15 schreef sigme het volgende:
Twee jaar geleden ben ik al eens in Oldenzaal geweest, toen was er een Bonte Bentheimer-symposium, over het voederen van de BB's. Met Bonte Bentheimer van de barbeque toe.
We verwachten dat wanneer we de biggen gaan halen, het duidelijk is of ze met papieren komen. Welke invloed het heeft op fokken weet ik nog niet. Wanneer het geen stamboekdieren zijn hangt er bijvoorbeeld vanaf hoe goed zij van de rest van de geltjes-zonder-papieren zijn afgekomen. Als het lastig is ze voor het leven te verkopen hangt er ervan af of ik deze keer makkelijker van m'n slachtrijpe borgjes af kom. Zelf opeten met hulp van wat vrienden en familie schiet niet op, ik wil deze keer 1 borg in z'n geheel kwijt aan een restaurant (of een slager). Als dat wel goed wil, dan kan ik ook wel een handvol niet-stamboekwaardige eigengefokte biggetjes kwijt.
Zeker, er zit er minstens een hier in de buurt die interesse heeft. Die verkoopt alleen maar eten van beesten die hun aanstaan, en zij vinden het lang niet makkelijk om aan goed scharrelvarken te komen.quote:Op zondag 1 juli 2012 11:34 schreef Isegrim het volgende:
Er moeten wel kwaliteitsrestaurants die daar interesse in hebben toch?
Oh, dat valt nog wel mee danquote:Op zondag 1 juli 2012 13:40 schreef sigme het volgende:
Hoewel ik trouwens denk dat het wel meevalt met de eisen, als ik weer eens kijk naar de eisen die de Voedsel- en Warenautoriteit stelt.
Ik denk dat ik met 1 varkens van een oud inheems ras en 1 levering per 2 jaar aan 1 restaurant op 10km afstand wel voldoe aan de eis 'marginaal, plaatselijk en beperkt'.
Dat is het belagrijkse criterium om niet aan een hele reeks eisen te hoeven voldoen. Registreren zou dan volstaan.
Wat een timing hebben ze toch he? Kun je (als je genoeg eieren hebt) meteen nog een lading in je broedmachien gooien om aan te vullen wat de kip zelf uitbroed. Hopen op veel gezonde kuikentjes straksquote:Op donderdag 5 juli 2012 19:28 schreef sigme het volgende:
Ja hoor, d'r is een hen broeds.
Als ze morgen nog sttijfkoppig zit druk ik er eiers onder.
Even afhankelijk van hoeveel hennetjes we volgend voorjaar (over) blijken te hebben kopen we volgend jaar van die eendags-twentse-hoenders bij die jij (Miss_Isis dus) gevonden hebt
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Ik zou het zonde vinden als ze niet uitkwamen, maar voor het geld zou het me niet kunnen schelen. Waren jouw eieren veel duurder?
En eieren doen er soms echt langer over; ik heb wel eens na ruim 3 weken op het punt gestaan een nest te ruimen - maar toen piepten de eieren naar me. Ik wist niet wat me overkwam.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
.quote:Op zondag 29 juli 2012 09:08 schreef sigme het volgende:
De kuikens zijn nu drie weken (het kleintje 2,5) en maken het prima. Ze worden met de dag lelijker en vreten ons het armenhuis in.
[ afbeelding ]
Gister zat de kip op de gouden eieren precies drie weken. Dus gistermiddag ging ik maar eens kijken of er al wat te doen was.
[ afbeelding ]
Omdat de kuikentjes wel uit maar niet in het legnest konden heb ik de kloek van het nest gejaagd en het legnest eruit gehaald.
Zo zaten ze er vanochtend bij, kijk dat ene kuikentje door de vleugel spieken.
[ afbeelding ]
Vanochtend liep ik ook de ronde langs de andere beesten.
Zie ik toch wat raars bij de schapen..
[ afbeelding ]!
7 uit 8!quote:Op zondag 29 juli 2012 12:17 schreef Miss_Isis het volgende:
Nog meer kuikentjes, en zelfs nog een lammetje! Wat leuk![]()
Hoeveel 'gouden eieren' zijn er nu uiteindelijk uitgekomen (en hoeveel had je er ook alweer gekocht)?
Ik heb voor de zekerheid nog even de oude foto's erbij gezocht, de zilverkuikens zagen er 3 weken geleden ook schattig uit dus de gouden zullen ook wel van die lillerds wordenquote:Op zondag 29 juli 2012 12:44 schreef HetKlusKonijn het volgende:
Een verrassingslammetje!![]()
![]()
![]()
Wat zijn die gouden eieren-kuikentjes mooi zeg, vergeleken bij die andere...
Haha, ja, ik was even het leeftijdsverschil vergeten...quote:Op zondag 29 juli 2012 13:05 schreef sigme het volgende:
Ik heb voor de zekerheid nog even de oude foto's erbij gezocht, de zilverkuikens zagen er 3 weken geleden ook schattig uit dus de gouden zullen ook wel van die lillerds worden.
Heel mooi resultaat! Hopelijk zitten er veel hennetjes bijquote:Op zondag 29 juli 2012 13:05 schreef sigme het volgende:
[..]
7 uit 8!
[..]
Ik heb voor de zekerheid nog even de oude foto's erbij gezocht, de zilverkuikens zagen er 3 weken geleden ook schattig uit dus de gouden zullen ook wel van die lillerds worden.
Onze zilverpatrijzen zien er zo uit (foto'tje van internet, maar ze lijken d'r sprékend op) :
[ afbeelding ]
En de gouden zouden dan dit moeten zijn (gewone patrijs dus):
[ afbeelding ]
Ik denk niet dat we een gouden haan aanhouden, ik vind de zilverpatrijs echt mooier.quote:Op zondag 29 juli 2012 13:18 schreef Miss_Isis het volgende:
[..]
Heel mooi resultaat! Hopelijk zitten er veel hennetjes bijGa je van deze kuikens een haan aanhouden of alleen hennetjes?
Hmm, ik vind die gouden haan juist wel mooi eigenlijk. Ik hou wel van dat rood/geel/zwartquote:Op zondag 29 juli 2012 13:33 schreef sigme het volgende:
[..]
Ik denk niet dat we een gouden haan aanhouden, ik vind de zilverpatrijs echt mooier.
[ afbeelding ][ afbeelding ]
Als ze voorspoedig genoeg groeien mogen we ze maandag over een week ophalen. Het worden definitief geen stamboekbiggetjes.quote:Op zondag 29 juli 2012 13:44 schreef Miss_Isis het volgende:
[..]
Hmm, ik vind die gouden haan juist wel mooi eigenlijk. Ik hou wel van dat rood/geel/zwartDe hennen vind ik in zilver dan wel weer mooier dan in goud.
Heb je al meer nieuws over de biggetjes uit Oldenzaal trouwens? Wanneer zouden die ook al weer komen?
Wat jammer dat het geen stamboek biggen zijn! Wat heeft dit voor gevolgen voor de eventuele fokplannen?quote:Op zondag 29 juli 2012 13:50 schreef sigme het volgende:
[..]
Als ze voorspoedig genoeg groeien mogen we ze maandag over een week ophalen. Het worden definitief geen stamboekbiggetjes.
Kom je op bezoek in Oldenzaal? We zijn er 's ochtends.
Jeetje, dat is niet kinderachtig! Sterkte!quote:Op zondag 29 juli 2012 14:00 schreef Miss_Isis het volgende:
[..]
Wat jammer dat het geen stamboek biggen zijn! Wat heeft dit voor gevolgen voor de eventuele fokplannen?
En in Oldenzaal op bezoek komen zou ik wel willen, maar gaat niet lukken waarschijnlijk... Lig al sinds eind mei bijna de hele dag plat i.v.m. rugklachten. Staan, zitten en lopen kan niet langer dan een minuut of 5 en dan moet ik snel weer liggen
Wow, knap geredquote:Op donderdag 2 augustus 2012 18:35 schreef sigme het volgende:
Dinsdag hebben we een deel van de kippenren afgezet, zodat kloek en kuikens uit hun kist konden, de vrije natuur in. De kloek kloekt als de beste:
[ afbeelding ]
Zo schattig. En direct scharrelen natuurlijk, en zůkse pieren worden door die kleine piepkuikens naar binnen geschrokt.
Gister hebben we de (grote) lammeren gescheiden van de volwassen ooien, het kleine lam en de ram. De kudde met de volwassen dieren is naar de koeienwei. Die is gehalveerd, de koeien hebben eerst op de ene helft gestaan en staan nu in vers gras, de schapen op het gras dat grotendeels door de koeien is weggevreten. Over de afstand van zo'n 100 meter jammeren de schapen naar de lammeren en de lammeren naar de ooien.
En toen kwam er vanacht een onweersbui over. De dikste die we in jaren gehad hebben, en pal boven onze kop. Alle stroom eraf gehaald, dus de grote kuikens zonder warmteplaat, maar dat moet wel kunnen. Dat bleek vanochtend ook prima. De schapen waren aan de verkeerde kant van de koeienwei beland, dat was te overzien. Maar de buitenkuikens..
Ik ging kijken, zag twee paniekig rondrennende kuikens, geen kloek. Kloek bleek uit het afgezette deel van de ren gevlogen te zijn, die moet zich in blinde paniek vliegend tegen het hoge gaas gestort hebben - maar ze kon niet meer terug. Ik de kloek gevangen en weer bij de twee levende kuikentjes gezet. De andere kuikens lagen kletsnat en stijf met buikjes omhoog en pootjes gestrekt door de ren. Eentje zag ik nog een beetje bewegen, dus Miss_Isis indachtig wilde ik die in m'n decolleté stoppen maar ik moest de rest ook oprapen. Bij oppakken piepte er nog eentje en van een ander voelde ik nog een hartje. Dus met spoed beesten naar binnen en in een bakje warm water gedompeld. Tot mijn oneindige verbazing zijn ze in het warme water alle vijf weer tot leven gewekt.
Daarna in een bak onder de lamp verder opwarmen en drogen.
Hier zien ze er al weer heel behoorlijk uit:
[ afbeelding ]
Begin van de middag hebben we ze weer buiten gezet. Bij de kloek, die blij was ze weer te zien.
Wat een geluk dat ze het allemaal nog gered hebben! Bijzonder toch, hoe je zulke ogenschijnlijk tere beestjes met alleen wat warmte bijna letterlijk weer tot leven kan wekken. En gelukkig hebben ze het bij jou ook echt overleefd en werden ze niet alsnog opgedroogd en al door een kat vanonder de lamp weg gepluktquote:Op donderdag 2 augustus 2012 18:35 schreef sigme het volgende:
Dinsdag hebben we een deel van de kippenren afgezet, zodat kloek en kuikens uit hun kist konden, de vrije natuur in. De kloek kloekt als de beste:
[ afbeelding ]
Zo schattig. En direct scharrelen natuurlijk, en zůkse pieren worden door die kleine piepkuikens naar binnen geschrokt.
Gister hebben we de (grote) lammeren gescheiden van de volwassen ooien, het kleine lam en de ram. De kudde met de volwassen dieren is naar de koeienwei. Die is gehalveerd, de koeien hebben eerst op de ene helft gestaan en staan nu in vers gras, de schapen op het gras dat grotendeels door de koeien is weggevreten. Over de afstand van zo'n 100 meter jammeren de schapen naar de lammeren en de lammeren naar de ooien.
En toen kwam er vanacht een onweersbui over. De dikste die we in jaren gehad hebben, en pal boven onze kop. Alle stroom eraf gehaald, dus de grote kuikens zonder warmteplaat, maar dat moet wel kunnen. Dat bleek vanochtend ook prima. De schapen waren aan de verkeerde kant van de koeienwei beland, dat was te overzien. Maar de buitenkuikens..
Ik ging kijken, zag twee paniekig rondrennende kuikens, geen kloek. Kloek bleek uit het afgezette deel van de ren gevlogen te zijn, die moet zich in blinde paniek vliegend tegen het hoge gaas gestort hebben - maar ze kon niet meer terug. Ik de kloek gevangen en weer bij de twee levende kuikentjes gezet. De andere kuikens lagen kletsnat en stijf met buikjes omhoog en pootjes gestrekt door de ren. Eentje zag ik nog een beetje bewegen, dus Miss_Isis indachtig wilde ik die in m'n decolleté stoppen maar ik moest de rest ook oprapen. Bij oppakken piepte er nog eentje en van een ander voelde ik nog een hartje. Dus met spoed beesten naar binnen en in een bakje warm water gedompeld. Tot mijn oneindige verbazing zijn ze in het warme water alle vijf weer tot leven gewekt.
Daarna in een bak onder de lamp verder opwarmen en drogen.
Hier zien ze er al weer heel behoorlijk uit:
[ afbeelding ]
Begin van de middag hebben we ze weer buiten gezet. Bij de kloek, die blij was ze weer te zien.
Ach, wat sneu dat ze haar poot heeft gebroken. Is het een optie om haar te vangen en de poot in te tapen of te spalken?quote:Op zaterdag 11 augustus 2012 14:50 schreef sigme het volgende:
Het gaat uitstekend met de goudkuikentjes, dus hun wederopstanding is redelijk succesvol gebleken. Met hun kloek gaat het minder goed. We hebben alle kippen en kuikens wat verhuisd, zodat ze uiteindelijk met z'n allen in 1 ren zitten. Eerst de zilverkuikens in een afgeschermd gedeelte, en de kloek met haar goudkuikens bij de haan en de twee hennen. Dat ging prima, totdat de haan bedacht dat hij eigenlijk altijd al de pik had op die kip. Ik weet niet wŕt het stomme beest gedaan heeft, maar de kloek heeft nu een gebroken poot.
Ik weet ook niet wat de haan in z'n kop had, maar die kop is er nu dus af. Goed. 1 Haan minder.
Goede nieuws is dat van de 5 zilverkuikens er 2 haantjes zijn, en dus 3 hennetjes. Dat wordt dus 1 soephaantje.
Ik hoop dat de kloek zich nog een paar weken in leven weet te houden zodat ze haar kuikens warm kan houden. En wie weet herstelt ze nog wel wat, maar op dit moment is ze heel hulpeloos, al kan ze van wel de ene naar de ander kant van de ren hinkelen.
Deze kloek is de oudste kip die we hebben, in 2008 gekocht. Ik denk niet dat ze haar 5e verjaardag haalt.
Inmiddels lopen alle kippen en kuikens door elkaar in 1 grote ren en dat gaat best aardig. De 2 gewone kippen slapen in het kippehok, op stok. De kloek met de kuikens in een kistje onder het hok en de zilverkuikens met z'n vijven in een kattereismand in de ren.
Volgende keer laat ik zo'n rotbeest eerst een briefwisseling in hanepoten met jou voeren, ok?quote:Op zaterdag 11 augustus 2012 15:52 schreef Isegrim het volgende:
Ik vind de doodstraf voor zware mishandeling wel wat ver gaan hoor.
Ok.quote:Op zaterdag 11 augustus 2012 15:54 schreef sigme het volgende:
[..]
Volgende keer laat ik zo'n rotbeest eerst een briefwisseling in hanepoten met jou voeren, ok?
Die zijn in NL niet te krijgen helaasquote:
Mjammie.quote:
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
Nee, Hond is niet zo tolerant in het accepteren van vreemd gedierte in de roedel. Hij weet best dat hij geen kippen mag doodbijten en zolang ze het niet uitlokken doet hij dat ook niet. Maar kuikens zijn een heel ander verhaal. Zolang ze piepen als kuikens vind Hond ze onmiskenbaar prooi.quote:Op maandag 24 september 2012 00:30 schreef Kees22 het volgende:
Maar hoe kwam dat dan? Een eigen haantje sneuvelen in de bek van de hond? Snapt hij niet dat ze bij de roedel horen?
Hond mocht het haantje niet opeten. Ik weet ook niet of hij dat wel goed zou hebben gedaan. Hoewel hij wel rauw vlees gewend is en muizen vangt en opeet en laatst ook een konijn, wist hij vorig jaar toch niet goed wat hij moest met zijn zelfgevangen eend.quote:Op zondag 23 september 2012 20:27 schreef HetKlusKonijn het volgende:
Altijd weer leuk om je updates te lezen.
Ik hoop voor de hond dat het een smakelijk haantje was. Kan eigenlijk niet anders, jong en sappig.![]()
Oh, ik ben ook zo benieuwd hoe het zich houdt! Als het goed werkt is het wel geweldig spul. Beetje duur, maar vergeleken met het storten van een betonvloertje valt zelfs dat mee.quote:Op maandag 24 september 2012 13:54 schreef Miss_Isis het volgende:
De wei van de koeien ziet er mooi uit trouwens! Ik ben benieuwd hoe het er uit ziet als er gras door de tegels heen groeit en of het goed werkt tegen het kapot trappen van de wei als het nat wordt
Hihi.quote:Op maandag 24 september 2012 20:36 schreef sigme het volgende:
[..]
Nee, Hond is niet zo tolerant in het accepteren van vreemd gedierte in de roedel. Hij weet best dat hij geen kippen mag doodbijten en zolang ze het niet uitlokken doet hij dat ook niet. Maar kuikens zijn een heel ander verhaal. Zolang ze piepen als kuikens vind Hond ze onmiskenbaar prooi.
[..]
Hond mocht het haantje niet opeten. Ik weet ook niet of hij dat wel goed zou hebben gedaan. Hoewel hij wel rauw vlees gewend is en muizen vangt en opeet en laatst ook een konijn, wist hij vorig jaar toch niet goed wat hij moest met zijn zelfgevangen eend.
Die eend, en het haantje van nu, zijn schoon opgeruimd door de varkens. Blijft geen spoortje, zelfs geen veertje van over.
[..]
Oh, ik ben ook zo benieuwd hoe het zich houdt! Als het goed werkt is het wel geweldig spul. Beetje duur, maar vergeleken met het storten van een betonvloertje valt zelfs dat mee.
Haha, ik ook.quote:Op dinsdag 25 september 2012 01:02 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Hihi.
Ik moest lachen bij het schoon opgeruimd door de varkens.
Maar een hond die pijn heeft piept ook en wordt dus meteen losgelaten door de bijtende hond.quote:Op maandag 24 september 2012 20:36 schreef sigme het volgende:
[..]
Nee, Hond is niet zo tolerant in het accepteren van vreemd gedierte in de roedel. Hij weet best dat hij geen kippen mag doodbijten en zolang ze het niet uitlokken doet hij dat ook niet. Maar kuikens zijn een heel ander verhaal. Zolang ze piepen als kuikens vind Hond ze onmiskenbaar prooi.
OK, dat is een logische verklaring.quote:Op dinsdag 25 september 2012 06:11 schreef sigme het volgende:
Het piept wel allebei, maar net als wij denkt een hond duidelijk niet dat het hetzelfde is.
Dat typische kuikengepiep trekt trouwens rovers van heinde en verre aan. Geen idee welke kronkel in de evolutietheorie heeft gedacht dat dat handig was.
Volgens mij bedoelde ze meer dat de evolutie had moeten zorgen dat die piep zou verdwijnen.quote:Op dinsdag 25 september 2012 23:59 schreef Kees22 het volgende:
[..]
OK, dat is een logische verklaring.
Die evolutionaire kronkel? Dat is simpel: honger! En kuikengepiep is dus eten. Weinig, weliswaar, maar kuikens hebben ook nog ouders. Mjammie! Erop af!
Ik weet niet wat sigme bedoelde.quote:Op donderdag 4 oktober 2012 00:31 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Volgens mij bedoelde ze meer dat de evolutie had moeten zorgen dat die piep zou verdwijnen.Maar wij doen altijd net alsof de evolutie 'klaar' is (met ons als onbetwist eindpunt/hoogtepunt) maar de evolutie is nog in volle gang dus die piep verdwijnt nog wel eens.
Ik dacht het op ongeveer 40 bij 40 meter uitkwam. Hoezo?quote:Op donderdag 4 oktober 2012 00:20 schreef tjoptjop het volgende:
Sigme, hoeveel ruimte (wei) gebruik je voor de varkens?
Dan ruiken ze ze dus ook niet? De honden de eendepulletjes bedoel ik.quote:Op vrijdag 5 oktober 2012 12:32 schreef sigme het volgende:
Och, ik ken natuurlijk ook niet alle wilde dieren, maar fazante- en eendekuikens maken niet zo'n kabaal. Natuurlijk piepen ze wel, soms, maar niet zoveel en alleen zolang ze erg klein zijn. En als de honden achter de jonge eendepulletjes aanjaagt weten ze heel goed dat ze hun snavel moeten houden als ze zich verstoppen. De honden hebben nog nooit pulletjes te pakken gekregen, en ze doen wel flink hun best.
Zou zomaar kunnen natuurlijk, al zegt dit niet zoveelquote:Op donderdag 9 mei 2013 15:42 schreef bronnen het volgende:
(Aan de omgeving te zien en als ik her en der wat door de regels heen goed op pik woon je niet ver bij mij vandaan.)
Nou, het is niet altijd leuk, maar het kost handenvol geld. Pure hobby dusquote:
We gaan niet fokken met de varkens. Eigenlijk willen we de dierenlast wat terugbrengen, en daar past fokken niet echt bijquote:Op maandag 20 mei 2013 16:29 schreef Miss_Isis het volgende:
Leuke update weer![]()
Hoe is het ondertussen met de varkens? Zijn jullie er al over uit of je het geltje gaat laten dekken in de toekomst? Biggetjes zijn erg leuk hoor
Tja, cultuurtechniek, ruilverkavelingen en dergelijke.quote:Op zaterdag 3 augustus 2013 05:11 schreef sigme het volgende:
Druk, zo druk. Met vanalles, maar ook met alle dieren. Alles raakte ietwat in het ongerede doordat er op ons land verbouwd moest worden. Over ons land liep namelijk een keurig rechte sloot, wat van oorsprong een oud beekje is. Nieuwe moderne inzichten hebben geleid tot de overtuiging dat een beek natuurlijk hoort te kronkelen. Dus moest er een meneer in een enorme graafmachine de beek weer laten slingeren. Daar is natuurlijk netjes overleg over geweest enzo, maar het loopt toch altijd anders dan gedacht en het is een hoop werk (afrasteringen weg, noodafrasteringen elders, al het land zwart in plaats van begroeid met gras etc).
Nou ja, het zijn er twee. Eentje hier laten lopen zou nog sneuer zijn.quote:
Dat ruimt inderdaad aardig op, zal wel even wennen zijn straks als het zo stil is. Komen er in het voorjaar weer nieuwe varkens of sla je een (half) jaar over?quote:Op maandag 2 september 2013 19:43 schreef sigme het volgende:
Over een week of zes gaan de varkens ook weg. Naar de slacht. Een verkopen we aan een restaurant, eentje aan mijn vader en de derde eten we zelf op.
Dat wordt een rustige winter.. Schapen, kippen, honden, katten.
Verkoop aan de horeca is makkelijker, ik ben vergeten waarom maar er was wel een reden (ik denk de traceerbaarheid). Geen extra keuringen - het moet uiteraard gekeurd worden voor slacht, maar daarna geen bijzonderheden.quote:Op vrijdag 6 september 2013 12:06 schreef Miss_Isis het volgende:
[..]
Dat ruimt inderdaad aardig op, zal wel even wennen zijn straks als het zo stil is. Komen er in het voorjaar weer nieuwe varkens of sla je een (half) jaar over?
En wat ik me ook nog af vroeg... Om één van de varkens te verkopen aan een restaurant, moet je daar nog voor aan extra regels of keuringen voldoen? Ik had zelf begrepen dat je als je aan 'de massa' wilt verkopen je je varkens extra moet laten onderzoeken (bloedonderzoek en speekselonderzoek e.d.). Is dat ook zo als je verkoopt aan een restaurant? Of verkoop je levend en laten zij het varken zelf slachten of zo? Hoe gaat dat precies in z'n werk?
Ja, vanwege het gebrek aan een UBN leek levend verkopen me ook al lastig. Tenzij ze ook zelf slachten natuurlijk dan hebben ze net als een slager wel een UBN. Maar wel heel handig dat het zo vrij makkelijk geregeld kan worden zonder gedoe met bloeduitslagen e.d.quote:Op vrijdag 6 september 2013 18:24 schreef sigme het volgende:
[..]
Verkoop aan de horeca is makkelijker, ik ben vergeten waarom maar er was wel een reden (ik denk de traceerbaarheid). Geen extra keuringen - het moet uiteraard gekeurd worden voor slacht, maar daarna geen bijzonderheden.
Levend verkopen zou in dit geval wel kunnen, maar is natuurlijk vaak onmogelijk: het restaurant moet een UBN hebben, en een varkensregistratie etc. Dit restaurant hangt altijd alle karkassen zelf af, maakt eigen droge ham enzo en snijdt het helemaal zelf uit - en eet alles op zonder dat er iets in de diepvries gaat.
Welk restaurant is dat?quote:Op vrijdag 6 september 2013 18:24 schreef sigme het volgende:
[..]
Verkoop aan de horeca is makkelijker, ik ben vergeten waarom maar er was wel een reden (ik denk de traceerbaarheid). Geen extra keuringen - het moet uiteraard gekeurd worden voor slacht, maar daarna geen bijzonderheden.
Levend verkopen zou in dit geval wel kunnen, maar is natuurlijk vaak onmogelijk: het restaurant moet een UBN hebben, en een varkensregistratie etc. Dit restaurant hangt altijd alle karkassen zelf af, maakt eigen droge ham enzo en snijdt het helemaal zelf uit - en eet alles op zonder dat er iets in de diepvries gaat.
DMquote:
Inderdaad! Wat zijn varkens toch leuke dieren!quote:
Haquote:Op woensdag 16 oktober 2013 01:45 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Inderdaad! Wat zijn varkens toch leuke dieren!![]()
Leuk, en superintelligent.quote:Op woensdag 16 oktober 2013 11:29 schreef Disana het volgende:
Nee serieus, het zijn leuke dieren. Ze hebben ook allemaal een ander karakter. Die van de ene kinderboerderij hier gaat speciaal voor je liggen om geaaid te worden, die van de andere begint te schelden als je aan haar zit.
Dat zijn zeker mazzelaars. En wat kunnen ze groot zijn, hč.quote:Op woensdag 16 oktober 2013 12:33 schreef HetKlusKonijn het volgende:
[..]
Leuk, en superintelligent.
Hier ook twee enorme varkens bij de kinderboerderij. Van die gewone, die normaliter in zo'n vreselijke stal worden opgesloten en een miserabel leven leiden.
Iedere keer als ik de dames kom bewonderen denk ik "jullie zijn me toch twee enorme bofkonten!".
Zeg dat wel, die twee op de kinderboerderij hier zijn echt enorme vette klodders.quote:Op woensdag 16 oktober 2013 12:36 schreef Disana het volgende:
[..]
Dat zijn zeker mazzelaars. En wat kunnen ze groot zijn, hč.
Wat tof! Helaas niet bepaald bij mij in de buurt, maar wie weet...quote:
De supergrote op de kinderboerderij in het stadspark is een beetje bozig. Er zijn ook twee kleinere modellen, maar die zijn wat schuw. Ik vraag me trouwens af waarom ze niet los mogen rondlopen; misschien vanwege het wroeten.quote:Op woensdag 16 oktober 2013 12:41 schreef HetKlusKonijn het volgende:
[..]
Zeg dat wel, die twee op de kinderboerderij hier zijn echt enorme vette klodders.
Wel superbraaf als ze in hun modderbad liggen te rollen.
[..]
Wat tof! Helaas niet bepaald bij mij in de buurt, maar wie weet...
Varkens, zeker van die grote, blijven toch onberekenbare en soms gevaarlijke dieren, en met die kindertjes in de buurt...quote:Op woensdag 16 oktober 2013 12:44 schreef Disana het volgende:
[..]
De supergrote op de kinderboerderij in het stadspark is een beetje bozig. Er zijn ook twee kleinere modellen, maar die zijn wat schuw. Ik vraag me trouwens af waarom ze niet los mogen rondlopen; misschien vanwege het wroeten.
Ik hou het in ieder geval in gedachten voor als ik komende zomer ooit in de buurt kom.quote:Ik woon in Groningen, dus voor mij is het Swieneparradies wel te doen. Maar ze gaan pas in de lente weer open.
Dat zou kunnen, maar hier doen de kinderboerderijen het verschillend. In het stadspark staat ook een hoge afscheiding om de uitloop, maar bij de andere is het hek juist heel laag zodat je de varkens gemakkelijk kunt aaien.quote:Op woensdag 16 oktober 2013 12:47 schreef HetKlusKonijn het volgende:
[..]
Varkens, zeker van die grote, blijven toch onberekenbare en soms gevaarlijke dieren, en met die kindertjes in de buurt...
Die twee hier zitten in een groot hok met een behoorlijk hoog hek eromheen, om te voorkomen dat de kindertjes de beesten spontaan gaan aaien, en dat lijkt me toch wel terecht. Ze hebben overigens een uitloop naar buiten naar het modderbad, maar ook daar staat een stevig hek omheen.
[..]
Ik hou het in ieder geval in gedachten voor als ik komende zomer ooit in de buurt kom.
Hihi: een scheldend varken.quote:Op woensdag 16 oktober 2013 11:29 schreef Disana het volgende:
[..]
Ha
Nee serieus, het zijn leuke dieren. Ze hebben ook allemaal een ander karakter. Die van de ene kinderboerderij hier gaat speciaal voor je liggen om geaaid te worden, die van de andere begint te schelden als je aan haar zit.
Dat ook: ze worden veel te groot en sterk. En ze vreten alles. Ik heb mijn vader ooit geholpen een varken te slachten en hij gooide het afval in het varkenshok: dat ging schoon op.quote:Op woensdag 16 oktober 2013 18:12 schreef sigme het volgende:
In de dierentuin in Emmen, in de kinderboerderij, liep er altijd een best fors hangbuikzwijn los. Dat ging prima. Maar een volgroeid normaal varken zou ik niet loslaten in een parkje met kleine kinderen - als er eentje bedenkt zich te gaan schurken aan zo'n kind is het kind plat.
Overigens woelen ze inderdaad alles om, dus ze loslaten in een groen weitje is het einde van het groen.
[..]
Ik vind varkens niet bijster intelligent. Ok, slimmer dan schapen, maar vergeleken bij bijvoorbeeld honden zijn ze achterlijk. Ze staan rustig aan de verkeerde kant van het hok te gillen -waar normaal hun voer wordt gestort- terwijl ik ze aan de andere kant van het hok sta te roepen met appels. En dan hebben ze mij, en die appels, dat hok zien passeren.
Wat een akelig verhaal, hoe komen mensen erbij om zoiets te doen. Ik ben blij van jou te lezen dat ze inmiddels zijn verkast.quote:Op woensdag 16 oktober 2013 18:12 schreef sigme het volgende:
Daphne van het swieneparadies heeft net die zaak met die Amsterdams Bonte Bentheimer (dus hetzelfde ras als mijn varkens) aan het rollen gebracht. (De biggen hebben inmiddels een nieuwe, warme plek).
Eerlijk gezegd vind ik dat wel aandoenlijk, met z'n allen op een kluitje op de verkeerde plek gaan staan gillenquote:Op woensdag 16 oktober 2013 18:12 schreef sigme het volgende:
Ik vind varkens niet bijster intelligent. Ok, slimmer dan schapen, maar vergeleken bij bijvoorbeeld honden zijn ze achterlijk. Ze staan rustig aan de verkeerde kant van het hok te gillen -waar normaal hun voer wordt gestort- terwijl ik ze aan de andere kant van het hok sta te roepen met appels. En dan hebben ze mij, en die appels, dat hok zien passeren.
Kun je dat nader uitleggen?quote:Op donderdag 17 oktober 2013 19:20 schreef sigme het volgende:
Ik moet bekennen dat ik zelden het gemis ervaar. Wel bij de koeien. En bij katten in het verleden ook zeker - al was dat geen verkoop of slacht, maar verdwijnen of dood. Zo'n gebeurtenis van de honden zal ook hard aankomen. Maar schapen, kippen en varkens hecht ik blijkbaar niet op zo'n manier aan. Terwijl ik wel van ze hou!
Dat is wel herkenbaar. Met kippen heb je dat ook maar een nadrukkelijk aanwezige haan bijvoorbeeld gaat de BBQ op omdat ie hoogst irritant kan zijn.quote:Op vrijdag 18 oktober 2013 04:57 schreef sigme het volgende:
De varkens zijn veel minder individueel herkenbaar dan koeien - ze hebben minder karakter. Uiterlijk kan ik ze wel uit elkaar houden, en ik kan ook wel zien wie de baas is en wie de lul, maar dat laatste is voor hun onderling een kwestie van grootte en sterkte, niet van persoonlijkheid. En bovendien hechten zij zich niet echt aan hun mens: ze hechten aan hun voer. Koeien zijn minder dagelijks afhankelijk van aangesleept voer en hechten zich wel aan hun mens(en).
De wisselwerking is echt heel anders.
Duidelijk! Dank je wel.quote:Op vrijdag 18 oktober 2013 04:57 schreef sigme het volgende:
De varkens zijn veel minder individueel herkenbaar dan koeien - ze hebben minder karakter. Uiterlijk kan ik ze wel uit elkaar houden, en ik kan ook wel zien wie de baas is en wie de lul, maar dat laatste is voor hun onderling een kwestie van grootte en sterkte, niet van persoonlijkheid. En bovendien hechten zij zich niet echt aan hun mens: ze hechten aan hun voer. Koeien zijn minder dagelijks afhankelijk van aangesleept voer en hechten zich wel aan hun mens(en).
De wisselwerking is echt heel anders.
Dat het ze maar goed mag smakenquote:Op zondag 20 oktober 2013 18:35 schreef sigme het volgende:
De hele zomer hebben we elke dag gras gemaaid en de varkens minstens 1 maar meestal 3 kruiwagens gras gebracht.
Maar ja, nu is het gras op. Nou had ik bedacht om maar eens wat eikels te verzamelen. En dan niet een handjevol, maar even bijeenbezemen en dan een kruiwagen vol. Vinden de varkens heerlijk, dat wist ik wel. Ze ploegen voor de zekerheid het hele terrein nog eens extra om, er zou nog ergens een eikel kunnen liggen.
En blijkbaar vult het zo goed, dat ze nu hun gewone voer kieskeurig eten - de minst lekkere hapjes laten ze gewoon liggen![]()
.
Ik denk dat we genoeg eikels hebben voor de resterende varkenstijd.
Mooi dat je hierbij ook rekening met de varkens houdt. En ondertussen kunnen ze lekker appeltjes smullenquote:Op zondag 27 oktober 2013 08:35 schreef sigme het volgende:
Gister ben ik begonnen met de varkens te leren uit hun wei te komen. Net als schapen vinden ze dat heel moeilijk. De ervaring leert dat het wel zeer de moeite waard is - een varken met brute kracht z'n wei uit jagen en dan een kar in, is heel vervelend en zwaar en natuurlijk enorm stressvol voor het varken.
Dus tegenwoordig ga ik de laatste week met ze oefenen. Gisterochtend met honderd appeltjes - in stukjes- en veel geduld, ongeveer 2,5 varken buiten de wei gekregen. Gistermiddag wou ook nummer drie helemaal tot aan de kont over de lijn, en vanochtend wilden ze alledrie al best soepel.
Ze lopen dan een pad op waar ik appels strooi, hun voerbrij op de grond lig en er eikels liggen, dus als ze er eenmaal zijn is het een paradijs. Elke dag een paar meter verder en dan mogen ze donderdag het hele pad aflopen. Meter of 50 ofzo.
Mehquote:Op maandag 17 februari 2014 17:46 schreef sigme het volgende:
Zomaar een lammetje dood.
Gister eind van de middag huppelde en sprong hij nog, vanochtend dood in de wei. Niks aan te zien, niet mager, even groot als z'n broertje, geen sporen van een roofdier.
Terwijl er een lammetje dood is? Ik zie liever een vrolijke update, het is toch jammer als zo'n jong leven zomaar stopt.quote:
Ja, vind ik ook. Vooral omdat een dood lammetje niet meer bruikbaar is en gedestrueerd moet worden. Waarna de resten als biomassa zogenaamd CO2-neutraal bijgestookt worden in een elektriciteitscentrale. Want hergebruiken als veevoer mag niet meer.quote:Op maandag 17 februari 2014 23:35 schreef Disana het volgende:
[..]
Terwijl er een lammetje dood is? Ik zie liever een vrolijke update, het is toch jammer als zo'n jong leven zomaar stopt.
Hé, heb jij schapen? Wat voor soort? En wat doe je ermee, en waarom heb je ze? Hebben ze ook een topic?quote:Op zaterdag 22 maart 2014 19:57 schreef Mubassie het volgende:
Moooii![]()
Hier ook 6 lammen geboren, 3 tweelingen
Mijn schoonouders hebben ze..quote:Op zaterdag 22 maart 2014 20:34 schreef sigme het volgende:
[..]
Hé, heb jij schapen? Wat voor soort? En wat doe je ermee, en waarom heb je ze? Hebben ze ook een topic?
PS: lammen zijn niet goed, die kunnen niet lopen
Jaja, na 10 jaar schapen en 100 lammetjes hebben we d'r al aardig kijk opquote:Op zaterdag 22 maart 2014 18:53 schreef sigme het volgende:
Er loopt nu nog 1 ooi die nog niet gelammerd heeft; dat is het flesselam van vorig jaar dat we voor de poorten van de hel hebben weggesleept. Die is wat achtergebleven in de groei, we hopen dat ze niet drachtig is. En waarschijnlijk is ze dat ook niet.
Ik kom ook 's ff uit de lurkmodusquote:Op dinsdag 25 maart 2014 20:03 schreef sigme het volgende:
[..]
Jaja, na 10 jaar schapen en 100 lammetjes hebben we d'r al aardig kijk op.
Oftewel: Maria (het flesselam van 2013) heeft vandaag 1 keurig lammetje geworpen. Een rammetje. Niet eens een kleintje.
Omdat het slachten van een ooitje een beetje sneu is. In principe blijven ooitjes een paar jaar rondlopen. Wij willen onze ram deze zomer wegdoen (slachten dus), en de ooilammetjes dit jaar houden. In de herfst een nieuwe ram erbij en dan hebben we volgend jaar een flink grotere kudde.quote:Op woensdag 26 maart 2014 21:41 schreef Lienekien het volgende:
Maar deze telg wordt dus ook geslacht? Waarom is het dan maar goed dat het een rammetje is?
Pasenquote:Op woensdag 26 maart 2014 22:29 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ga je de kleine JC met kerst eten?
De varkens waren groot genoeg. Gister karbonade gegeten.quote:Op zaterdag 29 maart 2014 02:16 schreef Kees22 het volgende:
Geen koeien en geen varkens meer?
Dat heb ik gemist, blijkbaar. Hadden jullie daar een reden voor?
Lekker!quote:Op zaterdag 29 maart 2014 04:59 schreef sigme het volgende:
[..]
De varkens waren groot genoeg. Gister karbonade gegeten.
Wat een rotstreek! Jammer dat je een koop niet ongedaan kunt maken als de koper een verborgen gebrek heeft. En wat stom om jullie zo te belazeren als hij een bekende is.quote:De koeien is een vervelend verhaal. We hebben ze voor 't leven verkocht aan een (ons bekende) boer die vroeg ze te mogen kopen, omdat hij ze leuk vond en er kalfjes bij wou nemen. We hebben ze voor een zacht prijsje verkocht en een week later zijn ze geslacht.
Nooit over gedacht om varkensleer te maken?quote:Op maandag 31 maart 2014 07:21 schreef sigme het volgende:
Aan de speklapjes is het zwoerd blijven zitten. En aan de gerookte, gedroogde ham zit ook nog een laag. Van alle andere onderdelen is de zwoerd er wel af.
En tsja, boeren. Sommigen zouden hun moeder nog verkopen als ze er winst op zouden maken.
quote:Op zaterdag 3 mei 2014 05:46 schreef sigme het volgende:
In memoriam:
[ afbeelding ]
4 jaar oud geworden, verongelukt.
Oh, Hond1, wat verdrietig, sigme!quote:Op zaterdag 3 mei 2014 05:46 schreef sigme het volgende:
In memoriam:
[ afbeelding ]
4 jaar oud geworden, verongelukt.
Jij heb 'm zelfs eens gezien, bedenk ik nu! Ja, het was een leuk hondje - ook al kon ik hem ten tijde van jullie bezoek wel wurgen - het duurde een jaar voordat hij & ik ietwat aan elkaar gewend waren.quote:
Hond2 zagen wij pas weer toen Hond1 al twee weken dood was. Gelukkig zijn de 'oppassers' tijdens onze vakantie de hond net zo vertrouwd als wijzelf, dus ze had niet het idee dat de hele roedel haar verlaten had (we hebben een woonconstructie die wel wat lijkt op de jouwe, geloof ikquote:Op zaterdag 3 mei 2014 11:58 schreef Miss_Isis het volgende:
Ach wat sneuHoe is de andere hond er onder?
Ah, da's ideaal hč als de oppas (letterlijk en figuurlijk) zo dichtbij staatquote:Op maandag 5 mei 2014 19:22 schreef sigme het volgende:
[..]
Jij heb 'm zelfs eens gezien, bedenk ik nu! Ja, het was een leuk hondje - ook al kon ik hem ten tijde van jullie bezoek wel wurgen - het duurde een jaar voordat hij & ik ietwat aan elkaar gewend waren.
Het ongeluk gebeurde toen wij niet in de buurt waren - we waren op K&W / sigme's olijfboomgaard. Hij was er 's ochtends heel vroeg onverwacht tussenuit geknepen, waarschijnlijk inderdaad achter een ree of konijn aan. Hadden we nét de omheining helemaal ontsnap-dicht.. verdwijnt 'ie gewoon bij het schapenvoeren waarbij de honden dus even onaangelijnd in het schemerduister mee waren.
[..]
Hond2 zagen wij pas weer toen Hond1 al twee weken dood was. Gelukkig zijn de 'oppassers' tijdens onze vakantie de hond net zo vertrouwd als wijzelf, dus ze had niet het idee dat de hele roedel haar verlaten had (we hebben een woonconstructie die wel wat lijkt op de jouwe, geloof ik). Hond2 is er wel relaxt onder. In zekere zin is het rustiger voor Hond2; die voelde zich altijd vreselijk verplicht om Hond1 tot de orde te roepen.
Om de balans weer wat in evenwicht te brengen: er zijn kuikens. Ik heb foto's gemaakt met m'n mobiel, nu moet ik nog uitvinden hoe ik die ergens heenkrijg (jaja, oma is ouderwets en snapt er niks van, ik had liever mijn camera nog gehad).
Leuk! Mooi hokje ook voor de kloekquote:Op zaterdag 10 mei 2014 19:25 schreef sigme het volgende:
Het kostte wat moeite
Toen de kuikens eenmaal uit het ei waren, hebben we het oude hondehok - wat de honden nooit hebben gebruikt, in de moestuin gezet en er een rennetje aan geknoopt.
[ afbeelding ]
Daar zit nu de kloek met haar vier kuikens.
[ afbeelding ]
De kuikens komen uit eieren die ik ergens gekocht heb. en die Noord-Hollandse Blauwen moeten opleveren. Internetplaatje van hoe die eruit moeten komen te zien:
[ afbeelding ]
Zo te zien zijn het 2 haantjes, twee hennetjes. We hadden een beetje stevig ras gekozen zodat er ook wat te kluiven valt. Maar ik denk dat ik 2 hennetjes en 1 haantje naar mijn vader doe, dus dat houdt weer niet over qua kluif.
Goed beestennieuws is dat er in het naastgelegen weiland weer koeien lopen. Mooie blaarkoppen, van een boer die ik zowaar nog steeds vertrouw. Z'n koeien hebben ook hoorn, dat zegt ook wat.
Er moet nog een stier bij komen te lopen, daar ben ik wel benieuwd naar. De koeien zijn allemaal drachtig, en moeten hier in het land kalven.
[ afbeelding ]
Hond2 heeft gister met mij een uitgebreide wandeling gemaakt.
[ afbeelding ]
De gespitste alertheid is vanwege de eendepullen, die ze tot haar grote spijt niet mocht opvreten. Ze is er wel even achteraan geweest, het blijft verbazend om te zien dat die pulletjes zich niet laten vangen door een hond.
Ik had 10 eieren gekocht. Twee zijn stukgegaan (opgegeten door de kip? Zij heeft de schalen het nest uit gegooid), 2 zijn niet uitgekomen: 1 onbevrucht en 1 rot, 2 zijn op mysterieuze wijze verdwenen.quote:Op maandag 12 mei 2014 20:06 schreef Miss_Isis het volgende:
[..]
Leuk! Mooi hokje ook voor de kloekHad je maar 4 broedeieren gekocht of zijn er wat stuk gegaan? De kuikentjes lijken trouwens heel erg op een paar van onze kuikens. Eén van onze drie hanen is een NH-blauwe en ik vroeg me al af of hij zich had laten gelden, maar kennelijk wel dus. Wij wilden ook graag wat meer kluif in onze kippen-genenpoel
Heb je eigenlijk die boer die jullie koeien had laten slachten daar nog naar gevraagd/op aangesproken? Echt zo'n rotstreek, ik zou laaiend zijn
Hmm, niet zo'n geweldige score dan qua eieren; dat schiet zo niet zo op qua kluifquote:Op woensdag 14 mei 2014 18:14 schreef sigme het volgende:
[..]
Ik had 10 eieren gekocht. Twee zijn stukgegaan (opgegeten door de kip? Zij heeft de schalen het nest uit gegooid), 2 zijn niet uitgekomen: 1 onbevrucht en 1 rot, 2 zijn op mysterieuze wijze verdwenen.
Ik heb de vuige veehandelaar/boer een kil mailtje gestuurd, wat ik zoal van 'm vond (een veehandelaar van het laagste allooi), en wat ik van 'm verwacht (nooit meer iets van 'm te vernemen). Hij zit wel echt een endje weg, kilometer of 30, dus het is niet iemand die ik hier tegen het lijf loop oid. En ook niet iemand die hier bij Jan en alleman bekend is.
Ik heb iets gemist, geloof ik.quote:Op woensdag 14 mei 2014 18:14 schreef sigme het volgende:
[..]
Ik had 10 eieren gekocht. Twee zijn stukgegaan (opgegeten door de kip? Zij heeft de schalen het nest uit gegooid), 2 zijn niet uitgekomen: 1 onbevrucht en 1 rot, 2 zijn op mysterieuze wijze verdwenen.
Ik heb de vuige veehandelaar/boer een kil mailtje gestuurd, wat ik zoal van 'm vond (een veehandelaar van het laagste allooi), en wat ik van 'm verwacht (nooit meer iets van 'm te vernemen). Hij zit wel echt een endje weg, kilometer of 30, dus het is niet iemand die ik hier tegen het lijf loop oid. En ook niet iemand die hier bij Jan en alleman bekend is.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |