Als je een nieuwe variabele aanmaakt, die noem je mapa (whatever).quote:Op woensdag 18 mei 2011 13:19 schreef Ananajasje het volgende:
[..]
Die snap ik niet helemaal... Ik heb het nu zo gedaan: select cases en alleen de cases geselecteerd die een 2 hadden bij familiestructuur (dus gescheiden). Daarna een test gedaan waarbij ik betrokkenheid moeder en vader met elkaar vergelijk, dus dan pakt ie alleen de gescheiden ouders..
Maar die test. Is dat dan een one sample t-test, of een paired..? Ik weet niet of je hiermee rekening mee moet houden maar 1 respondent heeft een score gegeven voor de betrokkenheid van moeder en voor die van vader.. Ik dacht altijd dat je daar dan rekening mee moet houden en dat het dan een paired t-test is. Maar dan is het niet significant, bij de one sample t-test wel.
Iemand idee?
Yeap ik heb er toevallig net 1 gedaanquote:Op woensdag 18 mei 2011 13:50 schreef Henk1056 het volgende:
Naar welke waarde moet je kijken en vanaf welke waarde kun je ook alweer bij een Chi-Square test zeggen dat een verschil significant is?
Een voorbeeld:
Value df Asymp. Sig. (2-sided)
Pearson Chi-Square 21,538a 36 ,973
Likelihood Ratio 20,870 36 ,979
Linear-by-Linear Associatio ,179 1 ,672
N of Valid Cases 74
a. 48 cells (92,3%) have expected count less than 5. The minimum expected count is ,01.
Of misschien kan iemand aangeven waar ik zulke informatie terug kan vinden.
- Waar staat vrijheidsgraden voor en waarom is 36 hoog?quote:Op woensdag 18 mei 2011 13:53 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
Yeap ik heb er toevallig net 1 gedaan
je hebt de pearson chisquare regel nodig, daarnaast staan je vrijheidsgraden (36 in jouw geval, dat is trouwens een heel hoog nummer) daarna staat de sig, .973 het is dus niet significant.
Wel zou ik even checken of je het goed hebt gedaan, die 36 is namelijk niet een heel logisch getal, zeker niet met maar 74 cases, dat zou nooit significant kunnen worden.
36 vrijheidsgraden met maar 74 proefpersonen kan onmogelijk ooit significant worden. Daarom heb je dus of een slecht onderzoek gedaan dat bij voorbaat al gedoemd was om te mislukken, of doe je misschien iets niet helemaal goed in de analyse, ik vermoed het tweedequote:Op woensdag 18 mei 2011 13:58 schreef Henk1056 het volgende:
[..]
- Waar staat vrijheidsgraden voor en waarom is 36 hoog?
- En .973 is niet significant, maar vanaf welk getal is het wel significant? onder de .500 ofzo toch?
Maar wat houden deze vrijheidsgraden in dan? Heeft dit te maken met het aantal antwoordmogelijkheden bij die vraag? Of met spreiding van de antwoorden waarbij je normaal 50% hanteert?quote:Op woensdag 18 mei 2011 14:01 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
36 vrijheidsgraden met maar 74 proefpersonen kan onmogelijk ooit significant worden. Daarom heb je dus of een slecht onderzoek gedaan dat bij voorbaat al gedoemd was om te mislukken, of doe je misschien iets niet helemaal goed in de analyse, ik vermoed het tweede(maar dan moet je even iets meer uitleggen wat je hebt gedaan etc).
Wanneer iets sig is hangt af van het vakgebied maar standaard is < .05
df is het aantal kolommen-1 * aantal rijen-1quote:Op woensdag 18 mei 2011 14:37 schreef Henk1056 het volgende:
[..]
Maar wat houden deze vrijheidsgraden in dan? Heeft dit te maken met het aantal antwoordmogelijkheden bij die vraag? Of met spreiding van de antwoorden waarbij je normaal 50% hanteert?
Deze chisquare test was overigens slechts een voorbeeld, ik zou het normaal niet bij deze vraag doen, want ik heb er weinig aan denk k. Dit was een crosstab tussen 'met welke medewerker heeft u het meest contact' en hoe beoordeelt u de onderstaande aspecten mbt tot de door u geselecteerde medewerker. En dan krijg je 5 tabellen met de verschillende beoordelingen per medewerker, elke tabel behandelt één aspect (bijv. bereikbaarheid).
Ahh oke, klinkt logisch.quote:Op woensdag 18 mei 2011 16:08 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
df is het aantal kolommen-1 * aantal rijen-1
dus heb jij in jouw voorbeeld echt iets van 49 vkjes in je chisquare. Als je daar de data van slechts 74 mensen over verspreid heb je nog geen 2 data-punten per vakje, dat kan nooit significant zijn.
Als ze beoordelen heb je toch een schaaltje? Dan moet je geen chi-square gebruiken
Ik denk echt dat je naar de verkeerde toets aan het kijken bent en gewoon een anova / repeated measures nodig hebt.
Dit is inderdaad al een beter voorbeeld en niet significant, maar eigenlijk niet geschikt voor een chi-square.quote:Op woensdag 18 mei 2011 16:43 schreef Henk1056 het volgende:
[..]
Ahh oke, klinkt logisch.
Het was helemaal niet de bedoeling om enige significantie aan te duiden bij die vraag. Het was echt als voorbeeld. Hier heb ik een beter voorbeeld denk ik:
[ afbeelding ]
Is dit inderdaad een beter voorbeeld? Geen significante verschillen aanwezig toch?
Hier wordt ook beoordeeld op een schaal. Waarom mag ik hierbij geen chi square gebruiken en wanneer wel dan?
Een watquote:Op woensdag 18 mei 2011 14:09 schreef brtausi het volgende:
Mijn SPSS doet raar. Als ik een "Report: Summaries in Columns" doe. Wist een groot deel van mijn data.
En niet alleen de data die ik analyseer.
(groot vergelijkend screenshot): http://i56.tinypic.com/10xaef8.jpg
Heeft iemand hier ooit ervaring mee gehad en weet hij/zij hoe dit is op te lossen?
Volgens mij is dat niet hoog hoor. In 'Statistiek in woorden' (A. Slotboom) wordt vrijheidsgraden zo uitgelegd:quote:Op woensdag 18 mei 2011 14:01 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
36 vrijheidsgraden met maar 74 proefpersonen kan onmogelijk ooit significant worden. Daarom heb je dus of een slecht onderzoek gedaan dat bij voorbaat al gedoemd was om te mislukken, of doe je misschien iets niet helemaal goed in de analyse, ik vermoed het tweede(maar dan moet je even iets meer uitleggen wat je hebt gedaan etc).
Wanneer iets sig is hangt af van het vakgebied maar standaard is < .05
Met andere woorden, df kan zo groot zijn als n-1.quote:Veronderstel dat je drie getallen hebt, bijvoorbeeld 2, 6 en 7. Het gemiddelde van deze getallen is 5. Stel nu dat je deze getallen naar willekeur mag veranderen zolang het gemiddelde maar 5 blijft. Hoeveel getallen kun je vrij variëren? Je kunt niet alle drie de getallen naar hartelust variëren, want dan zal het gemiddelde hoogstwaarschijnlijk niet meer 5 zijn. Slechts twee getallen kunnen vrij veranderd worden als het gemiddelde 5 moet blijven. Stel dat je de 2 in een 5 verandert en de 6 in een 1. Het derde getal ligt nu vast: het moet een 9 zijn om weer op een gemiddelde van 5 uit te komen. Je hebt in deze situatie twee vrijheidsgraden: twee getallen kun je vrij variëren, maar het derde ligt vast.
Als je 100 getallen had met dezelfde instructie, zou je er 99 vrij kunnen kiezen. Het laatste getal kun je niet meer vrij kiezen als het gemiddelde een bepaald getal moet zijn. Je hebt nu 99 vrijheidsgraden.
Als het gemiddelde vastligt, is het aantal vrijheidsgraden één minder dan het aantal getallen dat je hebt; een veel gehoorde uitdrukking is, dat men één vrijheidsgraad 'kwijtraakt aan het gemiddelde.
Heb je al gezocht bij de output?quote:Op woensdag 18 mei 2011 15:42 schreef Henk1056 het volgende:
'Vroeger' kon ik altijd als ik een grafiek uitdraaide, het aantal en het percentage respondenten dat een optie geselecteerd had erin plaatsen. Tegenwoordig (versie 17.0) moet ik volgens mij kiezen voor een percentage of een aantal. Klopt dit of is het toch mogelijk om beiden in de kolommen (bars of pie's) te plaatsen?
Ah nu wordt t duidelijk. In het onderstaande misschien twee betere voorbeelden dan voor een chi-square. Combinatie van leeftijdscategorie en of zij hebben geselecteerd dat zij verschillende soorten informatie via social media willen ontvangen.quote:Op woensdag 18 mei 2011 17:28 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
Dit is inderdaad al een beter voorbeeld en niet significant, maar eigenlijk niet geschikt voor een chi-square.
Je doet namelijk een chi-square toets als er geen volgorde in je afhankelijke & onafhankelijke zit.
een voorbeeld: fruit keuze kinderen groep 3.
groep 3a: 60% appel 20% banaan 10% aardbei 10% mandarijn
groep 3b: blabalbalablaala
etc
Jij hebt een afhankelijke maat waar wel een volgorde in zit, 3 is meer dan 2. 5 is meer dan 3 etc.
Officieel moet je daar denk ik een non-parametrische toets voor doen, maar wat over het algemeen gebeurt is dat mensen het interpreteren als een intervalschaal (de afstand 2-3 is evengroot als de afstand 3-4) en dat men gewoon een Anova doet.
Dank je, heb het gevondenquote:Op woensdag 18 mei 2011 18:04 schreef crossover het volgende:
[..]
Heb je al gezocht bij de output?
Dubbelklik op je diagram
• Klik achtereenvolgens Element - Show data labels. Hier zie je ‘displayed’ en ‘not displayed’.
• Verplaats ‘percent’ naar ‘displayed’.
• Vervolgens apply en close.
Onder de .05 dus allleen de eerstequote:Op woensdag 18 mei 2011 18:23 schreef Henk1056 het volgende:
[..]
Ah nu wordt t duidelijk. In het onderstaande misschien twee betere voorbeelden dan voor een chi-square. Combinatie van leeftijdscategorie en of zij hebben geselecteerd dat zij verschillende soorten informatie via social media willen ontvangen.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Hier zijn wel significante verschillen in te benoemen als ik het zo aflees. Maar alleen de eerste of allebei de foto's? Moet de Asymp. Sig. (2-sided) onder de ,500 of 0,05 zijn? In het laatste geval is alleen de eerste foto een significant verschil?
geen idee, dat ligt echt heel erg aan je onderzoek, je vraag end e conclusies die je wilt trekken.quote:Moet ik er hiernaast ook nog rekening mee houden dat de totale respons op het onderzoek 15% is en er daardoor weinig aantallen zijn ingevuld? Het gaat bij deze vragen maar om twee of drie personen die het hebben aangekruist.
dan kun je een univariate doen, dat is een anova waar je meerdere onafhankelijke factoren mee kunt nemen, bv geslacht & leeftijd (en de interactie er tussen)quote:Als ik een ANOVA wil doen moet ik dan Tukey selecteren bij Post Hoc?
Het rare is trouwens dat geslacht daar wegvalt. Kan ik niet selecteren als afhankelijke variabele. Leeftijdscategorie kan ik bijv wel selecteren. Maar een aantal categorieën vallen weg, waaronder geslacht. Enig idee hoe dat kan?
Sorry voor al m'n vragen
quote:Op woensdag 18 mei 2011 17:51 schreef crossover het volgende:
[..]
Een wat
Wat is je syntaxis van die opdracht?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | GET FILE='C:\Users\*******\Documents\School-Werk\*****\Klas 4\Afstuderen\SPSS\v.01.results.sav'. DATASET NAME DataSet1 WINDOW=FRONT. SORT CASES BY v10DLCmst (A). Report /FORMAT=CHWRAP(ON) BRKSPACE(-1) SUMSPACE(0) AUTOMATIC PREVIEW(OFF) CHALIGN(BOTTOM) CHDSPACE(1) UNDERSCORE(ON) ONEBREAKCOL(OFF) PAGE(1) MISSING'.' LENGTH(1, 39) ALIGN(LEFT) TSPACE(1) FTSPACE(1) MARGINS(1,146) /TITLE=RIGHT 'Page )PAGE' /VARIABLES v09fvDLC01wpns '1' (RIGHT) (OFFSET(0)) (10) v09fvDLC02Vrh '2' (RIGHT) (OFFSET(0)) (20) v09fvDLC03mmps '3' (RIGHT) (OFFSET(0)) (10) v09fvDLC04gm '4' (RIGHT) (OFFSET(0)) (10) v09fvDLC05pera '5' (RIGHT) (OFFSET(0)) (10) v09fvDLC06muz '6' (RIGHT) (OFFSET(0)) (10) v09fvDLC07cos '7' (RIGHT) (OFFSET(0)) (10) v09fvDLC08an '8' (RIGHT) (OFFSET(0)) (10) /BREAK v10DLCmst (LABELS) (LEFT) (OFFSET(0)) (SKIP(1)) (40) /SUMMARY SUM(v09fvDLC01wpns) SKIP(0) SUM(v09fvDLC02Vrh) SUM(v09fvDLC03mmps) SUM(v09fvDLC04gm) SUM(v09fvDLC05pera) SUM(v09fvDLC06muz) SUM(v09fvDLC07cos) SUM(v09fvDLC08an). |
- Ok dus onder ,050, niet onder ,005?;quote:Op woensdag 18 mei 2011 19:02 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
Onder de .05 dus allleen de eerste
[..]
geen idee, dat ligt echt heel erg aan je onderzoek, je vraag end e conclusies die je wilt trekken.
[..]
dan kun je een univariate doen, dat is een anova waar je meerdere onafhankelijke factoren mee kunt nemen, bv geslacht & leeftijd (en de interactie er tussen)
.05 is de standaard jaquote:Op woensdag 18 mei 2011 20:39 schreef Henk1056 het volgende:
[..]
- Ok dus onder ,050, niet onder ,005?;
- een univariate. daarbij moet ik dependent value, fixed factors en random factors invoeren. hoe bepaal ik wat waar moet?
9999999: niet beantwoord (bij een niet verplichte vraag; gezien, maar niet beantwoord)quote:
sorry ik had beter moeten quoten, die vraag was voor Brtausiquote:Op woensdag 18 mei 2011 20:44 schreef Henk1056 het volgende:
[..]
9999999: niet beantwoord (bij een niet verplichte vraag; gezien, maar niet beantwoord)
8888888: niet beantwoord (bij routing, wanneer de vraag niet getoond is; niet gezien, en dus niet beantwoord)
Tja enquêteresultaten verwerken. Het liefst zo simpel mogelijk. Ik kan grafieken en tabellen uitdraaien van alle vragen, maar waar het mij om gaat is of bepaalde groepen klanten, zoals man/vrouw, netwerk, etc. bepaalde vragen (significant) anders beantwoorden als de andere groepen. Maar spss heeft ontzettend veel opties. Hoe moet je dat allemaal weten zonder uitgebreid literatuur gelezen te hebben?quote:Op woensdag 18 mei 2011 21:11 schreef oompaloompa het volgende:
nope, als het goed is staat er nog een andere tabel.
(beetje botte vraag, niet lullig bedoeld, maar waarom moet je al deze dingen doen als je niet eens weet wat een std is?)
Inderdaad, 998 = vanwege routing, 999 = niet gezien, beantwoordquote:Op woensdag 18 mei 2011 20:44 schreef Henk1056 het volgende:
[..]
9999999: niet beantwoord (bij een niet verplichte vraag; gezien, maar niet beantwoord)
8888888: niet beantwoord (bij routing, wanneer de vraag niet getoond is; niet gezien, en dus niet beantwoord)
ja begrijp ik maar meestal verwacht je dat mensen die studeren ook enige uitleg en begeleiding van docenten krijgenquote:Op woensdag 18 mei 2011 21:17 schreef Henk1056 het volgende:
[..]
Tja enquêteresultaten verwerken. Het liefst zo simpel mogelijk. Ik kan grafieken en tabellen uitdraaien van alle vragen, maar waar het mij om gaat is of bepaalde groepen klanten, zoals man/vrouw, netwerk, etc. bepaalde vragen (significant) anders beantwoorden als de andere groepen. Maar spss heeft ontzettend veel opties. Hoe moet je dat allemaal weten zonder uitgebreid literatuur gelezen te hebben?
Heb je misschien een tip voor mij hoe ik het allemaal wat basic kan houden qua testen overal overheen, maar dat ik wel uitspraken kan doen?
En waarom? Ja ik wil graag ook eens afstuderen
Dit is precies het boek dat ik aan wilde raden. Superfijn boek, handige stap voor stap uitleg, etc.quote:Op woensdag 18 mei 2011 21:21 schreef crossover het volgende:
Dat kan je lerenEr zijn boekenkasten vol over geschreven.
Zelf vind ik dit een erg prettig boek waarin de link tussen theorie en spss mooi gelegd wordt. Het betreft versie 12 van spss, maar dat maakt niet zo veel uit.
http://210.212.115.113:81(...)vival_Manual_334.pdf
Edit: link werkt niet, zie hier: http://www.dss.dpem.tuc.gr/pdf/SPSS%20Survival%20Manual.pdf
Ik heb die optie nog nooit gebruikt, dus ik weet niet zo goed wat er aan de hand is.quote:Op woensdag 18 mei 2011 21:30 schreef brtausi het volgende:
[..]
Inderdaad, 998 = vanwege routing, 999 = niet gezien, beantwoord
Maar op 1 of andere manier, zodra ik 'summeries in columns' heb gedaan, wist die bepaalde data
Ik ken 'm ook niet. Het is me ook niet helemaal duidelijk wat hij precies wil doen...quote:Op woensdag 18 mei 2011 21:41 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
Ik heb die optie nog nooit gebruikt, dus ik weet niet zo goed wat er aan de hand is.
Kun je niet gewoon beter het even d.m.v. compute uitrekenen?
Ik heb een vraag waarbij meerdere antwoordelijk mogelijk zijn. Ze hebben 10 keuzes. Nou wil ik dat kruisen met een andere vraag, een vraag waar maar 1 antwoord mogelijk was. Die vraag had 8 keuzes.quote:Op woensdag 18 mei 2011 22:14 schreef crossover het volgende:
[..]
Ik ken 'm ook niet. Het is me ook niet helemaal duidelijk wat hij precies wil doen...
Wat is je doel, brtausi?
Je hebt dus 10 keuzes waar per proefpersoon 0 of 1 op gescoord wordt, onafhankelijk van de andere vragen (meer antwoorden mogelijk)quote:Op woensdag 18 mei 2011 22:56 schreef brtausi het volgende:
[..]
Ik heb een vraag waarbij meerdere antwoordelijk mogelijk zijn. Ze hebben 10 keuzes. Nou wil ik dat kruisen met een andere vraag, een vraag waar maar 1 antwoord mogelijk was. Die vraag had 8 keuzes.
vraag 1 ging over consoles, vraag 2 over meest favoriete DLC. Nou wil ik kijken of de meningen van console eigenaren verschillen.
bijv. xbox bezitters vinden wapens het leukst terwijl ps3 bezitters maps het leukst vinden.
Met crosstables krijg ik allemaal aparte tabellen met daarin de voorkeur. Dat wil ik niet, ze moeten allemaal in 1 tabel. Plus bij vraag 1 is er per keuze aangegeven of die is aangevinkt. Maar ik wil de kolom van "niet aangevinkt" niet zien. Want ik ben alleen geinteresseerd of de console bezitter hem wel heeft aangevinkt.
Hopelijk is het zo duidelijk
Ik denk dat je het misschien het beste om kunt draaien; mensen die voornamelijk genieten van schieten hebben relatief vaker een ps3 en xbox dan mensen die blablbalabla.quote:Op woensdag 18 mei 2011 23:14 schreef crossover het volgende:
Is dat sowieso wel mogelijk? Je wil kijken of de menigen van mensen met één of meerdere consoles verschillen. Maar hoe kan je een uitspraak doen over een mening als deelnemers in meerdere groepen vallen?
Stel iemand heeft meerdere consoles. Kan je dan aanwijzen waar die bepaalde mening vandaan komt? Met andere woorden, wordt die mening bepaald door de ene of de andere console?
Is het mogelijk om je vraag anders te stellen? Dus bijvoorbeeld welke console gebruikt u het meest/het liefst? Dan is er één antwoord mogelijk en kan je met chi kwadraat aan de slag. (Misschien kan je dat trouwens sowieso eens proberen, met alle variabelen)
Dan kan ik het beter zo doen idd. Ik heb trouwens een manier gevonden om het te doen. Custom tables.quote:Op woensdag 18 mei 2011 23:20 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
Ik denk dat je het misschien het beste om kunt draaien; mensen die voornamelijk genieten van schieten hebben relatief vaker een ps3 en xbox dan mensen die blablbalabla.
Want, zoals je al zegt, deze manier is redelijk onmogelijk om enigszins begrijpbare claims te maken.
Bij thesistools gaf die dan een - aan.quote:Op donderdag 19 mei 2011 22:21 schreef crossover het volgende:
Nee, 1 staat voor aangekruisd, 0 staat voor niet aangekruisd. Het meest logisch lijkt me om overal 0 in te vullen, maar ook daar is het vreemd dat je die 0 hetzelfde scoort als de mensen die de vraag bewust niet ingevuld hebben.
quote:Op vrijdag 20 mei 2011 07:48 schreef Z het volgende:
Ik zou een extra categorie, dus variabele, toe voegen aan de multiple respons. Dus een 'geen antwoord'.
In deze gevallen kloppen de percentages niet meer.quote:Op vrijdag 20 mei 2011 00:55 schreef Henk1056 het volgende:
9999999: niet beantwoord (bij een niet verplichte vraag; gezien, maar niet beantwoord)
8888888: niet beantwoord (bij routing, wanneer de vraag niet getoond is; niet gezien, en dus niet beantwoord)
Misschien dit?
Maar je wil toch juist dat de percentages aangepast worden?quote:Op vrijdag 20 mei 2011 07:57 schreef crossover het volgende:
[..]
[..]
In deze gevallen kloppen de percentages niet meer.
Ik zal eens kijken wat in de praktijk het resultaat is van alle mogelijkheden. Bedankt.
Ik snap je dikgedrukte zin niet.quote:Op vrijdag 20 mei 2011 11:14 schreef Silverdigger2 het volgende:
ik heb een vraagje,
heb nu een onderzoek over de invloed van gender(mannelijkheid/vrouwelijkheid schaal) op de sexe verschillen op pijnrapportage.
hypothese is dat gender het het verschil in pijnrapportage mediate wat te zien is op sexe.
nou hebben we als extra variabele chronische pijn, en deze groep verschilt significant op pijnrapportage, maar niet op mannelijkheid/vrouwelijkheid.
dan ben ik toch blij omdat ze verder geen invloed hebben op alle andere variabelen, maar dan zou ik dus die als covariate moeten meenemen in mijn analyses om te kijken of de rest significant blijft?
of gewoon als dummy toevoegen en dan kijken of die significant blijven en eventueel opnemen in de resultaten/discussie of de inleiding herschrijven?
ow ik begreep niet dat gender en sexe niet hetzelfde warenquote:Op vrijdag 20 mei 2011 20:25 schreef Silverdigger2 het volgende:
het verschil in pijnrapportage wat te zien is op sexe, wordt eigenlijk verklaard door gender;
zijn alleen 2 constructen, mannelijkheid en vrouwelijkheid.
vrouwelijkheid heeft wel significante beta, maar mannelijkheid niet
Dit is mijn syntax:quote:Op dinsdag 17 mei 2011 20:21 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
Kun je je syntax posten?
(nog een keer doen, i.p.v. ok op "paste" drukken en dan de tekst uit je syntax hierheen kopieren)
En het ging dus om het hercoderen dat niet werkt.quote:RECODE Gedrag1 Intentie1 Risico3 Risico4 Impulsbeheersing1 Risico6 Gewoonte4 (1=7) (2=6) (3=5) (4=4) (5=3) (6=2) (7=1) (9=9) INTO Ge
drag01 Intentie01 Risico03 Risico04 Impulsbeheersing01 Risico06 Gewoonte04.
VARIABLE LABELS Gedrag01 'Ik vind dat het verantwoord is om te smsen tijdens het fietsen' /Intentie01 'Als ik een berichtje op mijn
telefoon ontvang tijdens het fietsen, dan wacht ik niet tot ik ben afgestapt om het te leze' /Risico03 'Door bezigheden '+
'met de telefoon tijdens het fietsen ontstaan geen ongelukken' /Risico04 'Als ik sms tijdens het fietsen heb ik voldoende aandacht v
oor het verkeer om me heen' /Impulsbeheersing01 'Als ik me tijdens het fietsen bedenk dat ik nog iemand moet smsen, '+
'dan is het makkelijk voor mij om daarmee te wachten t' /Risico06 'Ik vind het verantwoord wanneer andere mensen bezig zijn met hun
mobiele telefoon tijdens het fietsen' /Gewoonte04 'Ik hoef niet bewust aandacht te verdelen om te kunnen smsen tijdens '+
'het fietsen'.
EXECUTE.
Het zou moeten kunnen.quote:Op zondag 22 mei 2011 12:07 schreef Z het volgende:
Als je voor elke variabele een eigen 'recode' maakt werkt het wel. Volgens mij kan je niet meerdere variabelen tegelijkertijd recoden.
1 2 3 | RECODE Gedrag1 Intentie1 Risico3 Risico4 Impulsbeheersing1 Risico6 Gewoonte4 (1=7) (2=6) (3=5) (4=4) (5=3) (6=2) (7=1) (9=9) INTO Gedrag01 Intentie01 Risico03 Risico04 Impulsbeheersing01 Risico06 Gewoonte04. EXECUTE . |
1 | VARIABLE LABELS Gedrag01 'Ik vind dat het verantwoord is om te smsen tijdens het fietsen'. |
Ik zou zeggen, als het naar jouw eigen inzicht een opvallend genoeg resultaat is om te vermelden. Maar dat is hoe ik het benader en ik ben geen pro spss-er:)quote:Op zondag 22 mei 2011 14:51 schreef MeloD het volgende:
Weet iemand toevallig wanneer een net niet significant resultaat nog een trend genoemd mag worden?
Geen, want hij doet hetquote:Op zondag 22 mei 2011 12:29 schreef crossover het volgende:
Welke foutmelding krijg je, in je outpuot?
In welke variabelen heb je de data toegevoegd, de originele of de nieuwe? Laten we er even vanuit gaan dat je ze bij de originele variabele hebt toegevoegd. In welke vorm heb je ze dan toegevoegd, conform de oorspronkelijke codering? In dat geval kan je de syntax gewoon nogmaals runnen.quote:Op maandag 23 mei 2011 08:07 schreef Pinklady89 het volgende:
[..]
Geen, want hij doet hetThanks.
Maar dan heb ik nog wel een andere vraag.
Want ik heb dus variabelen veranderd, maar daarna nog data toegevoegd. Hoe krijg ik dan data berekend voor die omgepoolde variabelen? Kan iemand me dat vertellen?
Het lijkt mij dat niet echt een standaard minimum is, maar als je een kleine steekproef hebt, heb je ook meer kans op een niet significante uitkomst.quote:Op zondag 22 mei 2011 14:39 schreef brtausi het volgende:
is er een minimum voor het aantal respondenten dat je moet hebben om een chi-square test te kunnen uitvoeren en daar iets met zekerheid over te kunnen zeggen?
Hij zegt inderdaad onderaan bij de tabel dat het getal kleiner dan 5 is en dus er de mogelijkheid is dat het niet klopt.quote:Op maandag 23 mei 2011 09:01 schreef crossover het volgende:
[..]
Het lijkt mij dat niet echt een standaard minimum is, maar als je een kleine steekproef hebt, heb je ook meer kans op een niet significante uitkomst.
Ehm, hier ben je me kwijt. Mijn SPSS-bestand bestaat uit antwoorden op de vragen + omgepoolde variabelen + samengenomen variabelen. Die antwoorden heb ik ingevuld. Die omgepoolde variabelen en de samengenomen variabelen wil ik ingevuld hebben. Die omgepoolde variabelen en samengenomen variabelen hebben een "formule" (gemaakt bij compute variable), maar hij past die formules niet toe bij het invullen van de componenten.quote:Op maandag 23 mei 2011 09:01 schreef crossover het volgende:
In welke variabelen heb je de data toegevoegd, de originele of de nieuwe? Laten we er even vanuit gaan dat je ze bij de originele variabele hebt toegevoegd. In welke vorm heb je ze dan toegevoegd, conform de oorspronkelijke codering? In dat geval kan je de syntax gewoon nogmaals runnen.
Vervolgens kan je die nieuwe variabelen gebruiken om analyses of wat dan ook mee te draaien.
Ik vond alles wat <.1 was een trend, maar mijn begeleidster nietquote:Op maandag 23 mei 2011 02:42 schreef Henk1056 het volgende:
[..]
Ik zou zeggen, als het naar jouw eigen inzicht een opvallend genoeg resultaat is om te vermelden. Maar dat is hoe ik het benader en ik ben geen pro spss-er:)
quote:Op woensdag 18 mei 2011 21:21 schreef crossover het volgende:
Dat kan je lerenEr zijn boekenkasten vol over geschreven.
Zelf vind ik dit een erg prettig boek waarin de link tussen theorie en spss mooi gelegd wordt. Het betreft versie 12 van spss, maar dat maakt niet zo veel uit.
http://210.212.115.113:81(...)vival_Manual_334.pdf
Edit: link werkt niet, zie hier: http://www.dss.dpem.tuc.gr/pdf/SPSS%20Survival%20Manual.pdf
Oompaloompa, je had gelijk wat betreft mijn interpretatie parametrisch/non-parametrisch, die klopte van geen kant. Goed dat je het zei, want in combinatie met de Survival Manual leidt dat waarschijnlijk naar de oplossing voor mijn probleem: 'gewoon' een 2 way ANOVAquote:Op vrijdag 13 mei 2011 17:54 schreef oompaloompa het volgende:
Dan heb je een heel erg verkeerd boek (of misschien niet zo goed gelezen?).
Als de data wel aan de assumpties voldoet, is de kans vrij groot dat je sterkere resultaten zult krijgen uit b.v. een regressie omdat je met minder ruis rekening hoeft te houden.
\quote:Op zondag 22 mei 2011 14:51 schreef MeloD het volgende:
Weet iemand toevallig wanneer een net niet significant resultaat nog een trend genoemd mag worden?
Super, hoop dat het lukt!quote:Op dinsdag 24 mei 2011 00:24 schreef Dutchie11 het volgende:
[..]
![]()
![]()
![]()
Bedankt voor het posten van de link!!! Wat een geweldig boek! Eindelijk een boek wat alles gewoon duidelijk uitlegt. Er ging een wereld voor me open
[..]
Oompaloompa, je had gelijk wat betreft mijn interpretatie parametrisch/non-parametrisch, die klopte van geen kant. Goed dat je het zei, want in combinatie met de Survival Manual leidt dat waarschijnlijk naar de oplossing voor mijn probleem: 'gewoon' een 2 way ANOVAIk moet het alleen nog even checken en uitproberen in SPSS.
Niet :/quote:Op maandag 23 mei 2011 08:07 schreef Pinklady89 het volgende:
[..]
Geen, want hij doet hetThanks.
Maar dan heb ik nog wel een andere vraag.
Want ik heb dus variabelen veranderd, maar daarna nog data toegevoegd. Hoe krijg ik dan data berekend voor die omgepoolde variabelen? Kan iemand me dat vertellen?
Je kan data toevoegen op de oude manier of op de manier na hercodering, dat bedoel ik met conform de oorspronkelijke codering (dus zoals het op het begin was).quote:Op maandag 23 mei 2011 18:20 schreef Pinklady89 het volgende:
[..]
Ehm, hier ben je me kwijt. Mijn SPSS-bestand bestaat uit antwoorden op de vragen + omgepoolde variabelen + samengenomen variabelen. Die antwoorden heb ik ingevuld. Die omgepoolde variabelen en de samengenomen variabelen wil ik ingevuld hebben. Die omgepoolde variabelen en samengenomen variabelen hebben een "formule" (gemaakt bij compute variable), maar hij past die formules niet toe bij het invullen van de componenten.
En conform de oorspronkelijke codering? Wat bedoel je daarmee?
Lineare verband kun je alleen bepalen met b.v. een scatterplot oid.quote:Op woensdag 25 mei 2011 10:56 schreef Gokhan03 het volgende:
Hallo allemaal,
Ik ben bezig met een schoolopdracht voor spss en heb een vraagje. Van 2 variabelen moest ik de correlatie van uitrekenen.
Uitkomst van SPSS is als volgt:
[ afbeelding ]
r = 0,021
p = 0,517
Ik weet alleen dat de significantie onder de 0,05 moet zijn en dat r tussen de -1 en +1 mag zitten.
Nu is r 0,021 maar klopt het dan dat er een lineair verband is tussen deze 2 variabelen?
Dus ik ben tot conclusie gekomen dat er geen verband is tussen deze variabelen.quote:Degree of correlation
1. Perfect correlation: When both the variables change in the same ratio, then it is called perfect correlation.
2. High degree of correlation: When the correlation coefficient range is above .75, it is called high degree of correlation.
3. Moderate correlation: When the correlation coefficient range is between .50 to .75, it is called in moderate degree of correlation.
4. Low degree of correlation: When the correlation coefficient range is between .25 to .50, it is called low degree of correlation.
5. Absence of correlation: When the correlation coefficient is between . 0 to .25, it shows that there is no correlation.
Is het een continue variabele (schaal?)quote:Op woensdag 25 mei 2011 11:22 schreef Gokhan03 het volgende:
Ik heb ook het volgende gevonden op internet:
[..]
Dus ik ben tot conclusie gekomen dat er geen verband is tussen deze variabelen.
Maar wanneer ik een chi square toets uitvoer zie ik wel dat er een samenhang is tussen deze variabelen.
[ afbeelding ]
Hier is de significantie 0,016 en het aantal cellen die onder de 5 zitten is 13,3%(<20) en expected count is 1,68(>1)
samenhang:quote:Een chi-kwadraattoets wordt in de statistiek gebruikt om te zien of waargenomen aantallen systematisch afwijken van verwachte aantallen en om te zien of er een verband bestaat tussen twee variabelen
quote:samenhang
Uitspraak: ˈsamə(n)hɑŋ de -woord (mannelijk) Zelfst. Naamw. situatie waarin of manier waarop dingen verband met elkaar houden `Er is een duidelijke samenhang tussen alcoholgebruik en spijbelen.`
Dan weet je het lekker beterquote:Op woensdag 25 mei 2011 11:27 schreef Gokhan03 het volgende:
Het zijn beide ordinale variabelen en ik hoefde dus niet te herschalen.
Nou volgens wiki:
[..]
samenhang:
[..]
Niet lullig bedoeld hoor maar het is dat ik die opdracht perfect moet maken anders zak ik voor dit blok. Ik heb nog een half uur totdat ik dit moet mailenquote:
En, is het gelukt?quote:Op woensdag 25 mei 2011 11:29 schreef Gokhan03 het volgende:
[..]
Niet lullig bedoeld hoor maar het is dat ik die opdracht perfect moet maken anders zak ik voor dit blok. Ik heb nog een half uur totdat ik dit moet mailen
Laatst werd de opdracht afgekeurd omdat ik geen lijntjes in mijn tabel had(transparant)
Is het niet zo dat de Pearson Correlatiecoëfficiënt juist gebruikt wordt om een lineair verband(lineaire samenhang) aan te tonen?quote:Op woensdag 25 mei 2011 11:16 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
Lineare verband kun je alleen bepalen met b.v. een scatterplot oid.
Je hebt eigenlijk hier helemaal geen verband. Sowieso omdat het niet significant is, maar een correlatie van .021 is natuurlijk ook extreem klein en waarschijnlijk niet meer erg meaningful.
Yeap, maar of er echt een lineair verband is kun je daar niet van aflezen.quote:Op woensdag 25 mei 2011 12:29 schreef PAAC het volgende:
[..]
Is het niet zo dat de Pearson Correlatiecoëfficiënt juist gebruikt wordt om een lineair verband(lineaire samenhang) aan te tonen?
In de sheet van de leraar staat het volgende:quote:Op woensdag 25 mei 2011 12:29 schreef PAAC het volgende:
[..]
Is het niet zo dat de Pearson Correlatiecoëfficiënt juist gebruikt wordt om een lineair verband(lineaire samenhang) aan te tonen?
*schrapt bericht dat ie aan het tikken was*quote:Op woensdag 25 mei 2011 12:33 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
M.a.w. spearman berekent het lineaire verband, maar bevestigt niet dat het een lineair verband is.
Niet wijzigen, verduidelijkenquote:Op woensdag 25 mei 2011 12:42 schreef PAAC het volgende:
[..]
Stiekem post wijzigen he![]()
Dat wilde ik net zeggen
Stiekem je post wijzigen?quote:Op woensdag 25 mei 2011 12:42 schreef PAAC het volgende:
[..]
*schrapt bericht dat ie aan het tikken was*
Stiekem post wijzigen he![]()
Dat wilde ik net zeggen
Handigquote:Op woensdag 25 mei 2011 15:42 schreef crossover het volgende:
Hier wordt dit ook goed uitgelegd:
zie ook de andere video's van hem. Hij legt alles heel duidelijk uit.
Zie pagina 79 van het eerder door mij geposte boek.quote:Op woensdag 25 mei 2011 16:30 schreef Corine__ het volgende:
En nog een vraag. Hoe schaal ik items ook alweer om? Ik moet ze van positief naar negatief omschalen, maar kan niet meer vinden met welke optie het ook alweer moet..
Wat is je syntax?quote:Op woensdag 25 mei 2011 16:17 schreef Corine__ het volgende:
Dit is misschien een makkelijke voor jullie maar ik kom er niet uit:
Ik ben bezig met de items van mijn vragenlijst onder te verdelen in constructen. Ik weet dat dit via Transforum - Compute variable moet. Ik heb alles goed ingevuld maar als ik de items allemaal tegelijk doe (gemiddeld zo'n 4 of 5 per construct) geeft hij alleen de melding EXECUTE in mijn output en is er bij variable view geen verandering te zien. Ik ben er achter gekomen dat ik als ik ze per 2 of 3 doe, SPSS ze wel pakt. Vervolgens moet ik dan de twee apart gemaakte constructen opnieuw invoeren bij compute variable en dan doet hij het wel. Het wordt wat te omslachtig om dit voor alle items te gaan doen, weet iemand wat er hier aan de hand is?
Nee, op p 79 staat dit:quote:
quote:Procedure for reversing the scores of scale items
1. From the menu at the top of the screen click on: Transform, then click on Recode,
then Into Same Variables.
2. Select the items you want to reverse (op2, op4, op6). Move these into the Variables
box.
3. Click on the Old and new values button.
In the Old value section, type 1 in the Value box.
In the New value section, type 5 in the Value box (this will change all scores
that were originally scored as 1 to a 5).
4. Click on Add. This will place the instruction (1—5) in the box labelled Old > New.
5. Repeat the same procedure for the remaining scores, for example:
Old value—type in 2 New value—type in 4 Add
Old value—type in 3 New value—type in 3 Add
Old value—type in 4 New value—type in 2 Add
Old value—type in 5 New value—type in 1 Add
Always double-check the item numbers that you specify for recoding and the old
and new values that you enter.Not all scales use a 5-point scale:some have 4 possible
responses, some 6 and some 7.Check that you have reversed all the possible values.
De syntax is de code die je krijgt als je bij het geven van een opdracht niet op OK drukt, maar op Paste.quote:Op woensdag 25 mei 2011 16:45 schreef Corine__ het volgende:
Sorry ik ben echt een noob, wat bedoel je daar precies mee?
Daar zit de fout volgens mij ook.quote:Op woensdag 25 mei 2011 17:48 schreef Z het volgende:
Wat een bizarre variabelenamen!
Zijn het wel numerieke variabelen? Strings kan je niet bij elkaar optellen.
Dat klopt.quote:Op donderdag 26 mei 2011 15:14 schreef Pinklady89 het volgende:
Ik heb een vraag over een regressieanalyse.
Ik heb namelijk 6 onafhankelijke variabelen, maar daarvan zijn er 2 onderdeel van een ander. Valt dat nog te begrijpen? Ik heb dus eigenlijk 4 unieke onafhankelijke variabelen en daarnaast heb ik 2 daarvan opgesplitst. Van elk van die variabelen wil ik één component namelijk apart analyseren. Voor het gemak noem ik de 4 unieke variabelen even a, b, c en d. Dan heb je nog een deelvariabele van variabele a, die noem ik e. En de deelvariabele van variabele b noem ik f.
Nu moet ik bij het invoeren in blokken kiezen hoe ik dat ga doen. Variabele a, b en c zijn onderdeel van een theorie, dus die moeten in blok 1. Variabele d moet in een apart blok. Maar als ik variabele e en f in blok 2 doe (en d dan in blok 3), gaat dat dan wel goed? Worden dan variabelen a en b niet "1,5" keer meegenomen in mijn analyse? Heeft iemand enig idee hoe dat werkt?
Ik zou de vierde decimaal bekijkenquote:Verder heb ik nog een vraag over correlaties. Ik moet aangeven of ze significant zijn. Eén correlatie heeft een significantieniveau van .001. Die valt dan toch in de categorie <.01? En niet in <.001? Aangezien hij wiskundig gezien niet kleiner is dan <0.001? Of zou ik daarvoor de vierde decimaal moeten bekijken?
Dit is wel de beste manier om het te leren, van doen leer je zo veel meer dan alleen droge informatie, alhoewel er wel een balans moet zijn natuurlijkquote:*Wat zou het toch fijn zijn als je begrijpt wat je zit te doen.... Heerlijk zo'n onderzoek en werken met statistiek als je echt heel basaal statistiek hebt gehad... Informatie zoeken helpt, maar lost niet alles op helaas*
Wat een snelle reactiequote:Op donderdag 26 mei 2011 15:18 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
Dat klopt.
Ik denk dat je dan aan de multilevel moet, kun je even in woorden gewoon schrijven wat je hebt gemeten en waar onderdeel van is?
[..]
Ik zou de vierde decimaal bekijken
[..]
Dit is wel de beste manier om het te leren, van doen leer je zo veel meer dan alleen droge informatie, alhoewel er wel een balans moet zijn natuurlijk
je tabel: dubbelklikken op je tabel dan zou je het aan moeten kunnen passenquote:Op donderdag 26 mei 2011 15:33 schreef Pinklady89 het volgende:
[..]
Wat een snelle reactie
Oke, ik meet de invloed van attitude, subjectieve norm, gedragscontrole en gewoonte (onafhankelijke variabelen) op intentie (afhankelijke variabele).
Als onderdeel van attitude wil ik weten of risicoperceptie kan intentie voorspelt en van gedragscontrole wil ik weten of impulsbeheersing een belangrijke factor voor de intentie is.
En ehm... die vierde decimaal he? Weet jij hoe ik die in mijn beeld krijg in een correlatietabel?
Ehm... die aspecten los pakken.... hoe bedoel je dat? Allemaal in blok 1 van de regressieanalyse dan?quote:Op donderdag 26 mei 2011 15:36 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
je tabel: dubbelklikken op je tabel dan zou je het aan moeten kunnen passen
qua regressie, ik zou dan of de aspecten allemaal los pakken, dat is denk ik de gemakkelijkste oplossing.
Ja dat is wel een beetje wat ik bedoelde.quote:Op donderdag 26 mei 2011 15:45 schreef Pinklady89 het volgende:
[..]
Ehm... die aspecten los pakken.... hoe bedoel je dat? Allemaal in blok 1 van de regressieanalyse dan?
In eerste instantie had ik namelijk bijvoorbeeld attitude overig + risicoperceptie (dat vormt samen attitude), maar dan kan je weer niet op een simpele manier de attitude zien en het is ook niet de bedoeling dat we iets met attitude overig gaan doen (zo had ik het ook voor gedragscontrole en impulsbeheersing).
Thanks anyways
Dat wil ik niet perse, dat moet. Attitude is onderdeel van de theorie, risico is extra variabele. Eerst moet het gemeten worden aan de theorie, daarna mag je dat wat je belangrijk acht erbij analyseren. Maar ik begrijp dat ik dan gewoon 2x de analyse moet uitvoeren? Los van elkaar?quote:Op donderdag 26 mei 2011 15:47 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
Ja dat is wel een beetje wat ik bedoelde.
Maar waarom wil je zowel het geheel als het onderdeel zien?
Ik neem aan dat je claim óf is dat die algemene attitude maat voor een effect zorgt, of alleen die submaat, toch?
Maar risico is onderdeel van attitude?quote:Op donderdag 26 mei 2011 16:00 schreef Pinklady89 het volgende:
[..]
Dat wil ik niet perse, dat moet. Attitude is onderdeel van de theorie, risico is extra variabele. Eerst moet het gemeten worden aan de theorie, daarna mag je dat wat je belangrijk acht erbij analyseren. Maar ik begrijp dat ik dan gewoon 2x de analyse moet uitvoeren? Los van elkaar?
Ik begrijp het. Heb ik nog één vraag: ik wil in de regressie ook nog graag een interactie-effect meten. Maar hoe voer ik een interactie-effect in? In mijn superdikke SPSS-boek staat het gewoon niet. Alleen voor logistic regression. Weet jij het wel?quote:Op donderdag 26 mei 2011 16:30 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
Maar risico is onderdeel van attitude?
Ik neem aan dat je uiteindelijk wil weten of risicoperceptie het effect verklaart of attitude in het algemeen, of beiden toch?
Als je wilt begrijpen wat het effect veroorzaakt moet je risicoperceptie tegelijk met de andere subschalen van attitude
voor nominale variabelen (bv conditie in een 2*2 factor design) of voor een continue variabele?quote:Op donderdag 26 mei 2011 18:36 schreef Pinklady89 het volgende:
[..]
Ik begrijp het. Heb ik nog één vraag: ik wil in de regressie ook nog graag een interactie-effect meten. Maar hoe voer ik een interactie-effect in? In mijn superdikke SPSS-boek staat het gewoon niet. Alleen voor logistic regression. Weet jij het wel?
Een nominale variabele dan maar? Het gaat wederom om mijn attitude en intentie enz. Dat is niet echt continue toch?quote:Op donderdag 26 mei 2011 19:34 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
voor nominale variabelen (bv conditie in een 2*2 factor design) of voor een continue variabele?
Klinkt mij als een continu iets; 4 is hoger dan 3 bv.quote:Op donderdag 26 mei 2011 20:51 schreef Pinklady89 het volgende:
[..]
Een nominale variabele dan maar? Het gaat wederom om mijn attitude en intentie enz. Dat is niet echt continue toch?
Die uitleg snap ik ook nietquote:Op donderdag 26 mei 2011 21:20 schreef Pinklady89 het volgende:
Oh dat is nog een makkelijke definitie van continuIk snapte er nooit wat van (net als ordinaal en ratio), omdat ze het altijd noemde als: het punt dat je aanduidt, duidt je nooit aan. Je deelt het alleen in een groep in, die het het dichtst benadert.
Maar oke, dan is het continu.
Overigens moet ik even in mijn boeken opzoeken waar jij het allemaal over hebtVan centreren en standaardiseren heb ik nog nooit gehoord. Thanks voor je hulp anyways
Oh edit: een nieuwe variabele aanmaken.... Alle andere variabelen zijn op basis van een gemiddelde. Gaat dat dan goed als ik a*b invoer?
Als het dan niet lukt kun je me best toevoegen op een chat als je wilt. Als ik het niet heel druk heb kan ik je altijd een handje proberen te helpen. Succes!quote:Op donderdag 26 mei 2011 21:46 schreef Pinklady89 het volgende:
Bedankt! Als ik morgen wakkerder ben, dan ga ik kijken of ik eruitkom! Ik laat je weten of het is gelukt. Voor nu in ieder geval echt heel erg bedankt!
Ik heb gedaan wat je gezegd hebt en eerlijk gezegd is het een beetje abracadabra voor me. Er is wel een uitput uitgekomen en dat was de bedoeling.quote:Op donderdag 26 mei 2011 21:52 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
Als het dan niet lukt kun je me best toevoegen op een chat als je wilt. Als ik het niet heel druk heb kan ik je altijd een handje proberen te helpen. Succes!
Ik heb al 30 keer geprobeerd een IBM-account te maken, ik heb ook een e-mail gekregen met 'nieuws' van IBM, dus ik sta wel geregistreerd. Bij het inloggen krijg ik een foutmelding dat wachtwoord onjuist is, en als ik wachtwoord vergeten doe, staat er dat het e-mailadres niet klopt (en ja, heb het een aantal keren gecheckedquote:Op dinsdag 31 mei 2011 16:46 schreef Z het volgende:
http://download.cnet.com/(...)00-2053_4-38415.html
En dan moet je een goedkope student licence zien aan te schaffen. Kan dat niet via je school?
Ik kan hem gewoon op de universiteit kopen, misschien kan zoiets bij jou ook?quote:Op dinsdag 31 mei 2011 16:29 schreef Levitas het volgende:
Laatste tijd ook veel tijd in SPSS gestoken, maar nu hebben we alleen op school SPSS. Volgens mij is op elke hogeschool/universiteit wel het probleem dat er niet voldoende computers zijn om wanneer je wilt iets in SPSS uit te voeren. Nu wil ik zelf SPSS kopen, maar heb een iMac en een MacBook. Tijdje googlen leverde alleen SurfSpot.nl op, maar zodra ik op de link voor Kopen voor mac klik, kom ik op een pagina die niet bestaat. Verder geeft de zoekfunctie op SurfSpot.nl ook geen resultaat voor de mac.
Iemand van jullie enig idee waar ik SPSS 18 voor Mac kan kopen? (Op SurfSpot.nl was ie ~¤16)
Ah, dat principe is duidelijk. Alleen dat hercoderen begrijp ik niet helemaal. (sorry, ik ben echt een beginner als het om SPSS gaat...). Hercodeer ik dan zo: alle scores die bv tussen de 60 - 65 zitten zijn value 1 oid? En dan zo verder?quote:Op maandag 6 juni 2011 16:38 schreef Z het volgende:
In nieuwe variabele aanmaken --> daar de testscores in hercoderen --> nieuwe bar chart maken.
Maar dan kan je net zo goed gelijk 0'en 1'en invullen en heb je altijd 60% en 40%. Lijkt me dat dat niet de bedoeling is.quote:Op maandag 6 juni 2011 22:33 schreef Z het volgende:
Weet de excelformule niet uit m'n hoofd maar je kan 60 nummers random generen tussen 0 en 0,5 en 40 >0,5 tot 1?
geen probleemquote:Op woensdag 8 juni 2011 19:51 schreef Pinklady89 het volgende:
Oke, nu heb ik een vraag. Ik heb een regressieanalyse gedaan (met heel erg veel hulp van oompaloompa (?): bedankt!). Maar er gebeurt iets, waarvan ik niet meer weet wat het betekent. In de tweede stap van mijn regressieanalyse voeg ik namelijk een variabele toe. Waar in de eerste stap variabele 1 significant was, is deze dat in de tweede stap niet meer. Maar de in stap 2 toegevoegde variabele is óók niet significant. Dus mijn model verliest significantie door toevoeging van een variabele. Kan iemand mij vertellen wat dat betekent?
Ja, hier kan ik je goed volgen. Maar op mijn eigen onderzoek toepassen... het gaat om de invloed van intentie en gewoonte op gedrag. Intentie is significant. Maar wanneer gewoonte erbij komt, zijn beide niet meer significant. Het effect van beide wordt dan dus zodanig klein dat de kans dat het door toeval verklaard kan worden acceptabel is.quote:Op woensdag 8 juni 2011 20:01 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
geen probleem
Het zou een aantal verschillende dingen kunnen betekenen. Het is moeilijk er betekenis aan te geven zonder de context te kennen.
Een voorbeeld waarin zoiets voor zou kunnen komen:
-Stel je onderzoekt een effect op zelfmoord
-Je onafhankelijke variabelen zijn geslacht en depressie.
-Wanneer je alleen geslacht toevoegt vind je dat vrouwen sneller zelfmoord plegen.
-Wanneer je zowel geslacht als depressie toevoegt worden bijden n.s. (laten we zeggen p = .1)
-Vrouwen zijn vaker depressief. Door dus twee onafhankelijke variabelen toe te voegen die samenhangen, wordt het effect van de losse variabelen kleiner.
Zou zoiets bij jou aan de hand kunnen zijn?
Overigens betekent dat niet dat je model significantie verliest. Daarvoor kijk je naar de model-tests. Het kan dus best dat je model beter wordt maar tegelijkertijd je losse onafhankelijken slechtere voorspellers zijn geworden...
Nou intentie en gewoonte lijken me over het algemeen nogal samen te hangen (weet niet wat jij precies doet). Ik heb namelijk de intentie om mijn voordeur dicht te doen wanneer ik weg ga (anders wordt de kiet leeggejat) en die intentie is gelukkig ook een gewoonte, ik doe het altijd en zonder er echt bij na te denken.quote:Op woensdag 8 juni 2011 20:41 schreef Pinklady89 het volgende:
[..]
Ja, hier kan ik je goed volgen. Maar op mijn eigen onderzoek toepassen... het gaat om de invloed van intentie en gewoonte op gedrag. Intentie is significant. Maar wanneer gewoonte erbij komt, zijn beide niet meer significant. Het effect van beide wordt dan dus zodanig klein dat de kans dat het door toeval verklaard kan worden acceptabel is.
Vrouwen en depressie kan ik linken. Maar intentie en gewoonte? Hoe die samenhangen weet ik wel. Een gewoonte kan een intentie overrulen, maar dan zou gewoonte significant moeten worden en intentie niet meer als de gewoonte ineens de voorspellende variabele wordt. Dus ik kan uit het feit dat beide ns worden niet afleiden welke relatie er tussen de beide bestaat.
Zelf vroeg ik me al af of er dan misschien een derde (onbekende) variabele zou moeten zijn die dan dus significant zou moeten worden.
Naar welke waarde zou ik trouwens moeten kijken om te zien of mijn model verbetert? Niet naar de significantie van Fchange? Die geeft nl de bèta van de toegevoegde variabele die het dichtstbij significantie komt. R quare of R square change kan, maar als ik een percentage van 4 ofzo krijg, weet ik nog steeds niet of dat mijn model verbetert (Daar heb ik de sig Fchange voor nodig toch?).
Intentie en gewoonte hangen in sommige gevallen samen, daar heb je gelijk in. Hoewel dat niet altijd zo is in het geval van gedragsverandering. Dan wint de gewoonte het in eerste instantie altijd van intentie, behalve wanneer je echt uitgekiende strategieën gaat inzetten (waar menig psycholoog zijn hoofd over heeft gebroken - en nog steeds breekt).quote:Op woensdag 8 juni 2011 20:56 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
Nou intentie en gewoonte lijken me over het algemeen nogal samen te hangen (weet niet wat jij precies doet). Ik heb namelijk de intentie om mijn voordeur dicht te doen wanneer ik weg ga (anders wordt de kiet leeggejat) en die intentie is gelukkig ook een gewoonte, ik doe het altijd en zonder er echt bij na te denken.
Als het goed is heb je ergens een klein tabelletje met model change of iets dat er op lijkt, dan staat er block tussen, die moet je hebben
Ja wat je daar zegt klopt natuurlijk theoretisch maar wanneer je bij mij gewoonte en intentie meet (zeker als je het met self-rapport doet) zal ik natuurlijk op beide hoog aangeven en correleren ze erg hoogquote:Op woensdag 8 juni 2011 21:15 schreef Pinklady89 het volgende:
[..]
Intentie en gewoonte hangen in sommige gevallen samen, daar heb je gelijk in. Hoewel dat niet altijd zo is in het geval van gedragsverandering. Dan wint de gewoonte het in eerste instantie altijd van intentie, behalve wanneer je echt uitgekiende strategieën gaat inzetten (waar menig psycholoog zijn hoofd over heeft gebroken - en nog steeds breekt).
In jouw voorbeeld is het de gewoonte die ervoor zorgt dat jij die deur dichttrekt. Volgens mij denk jij niet elke keer voor je de deur uitloopt: "oh, nu moet ik de deur gaan dichttrekken". Pas als je het niet gedaan hebt of wilt veranderen, denk je: "oh, ik was van plan de deur dicht te trekken, maar nu heb ik het gedaan" ofzo.
Maar anyways, ook al hangen ze samen.... ook in jouw voorbeeld kun je dan dus niet zeggen dat depressie en/of sekse zelfmoord voorspellen. Dus wat heb je dan te melden? Zelfmoord wordt niet voorspeld door depressie en sekse?
En die model change tabel kan ik niet vinden;) Block ook niet;) Maar ik zal nog wel even zoeken. Ik dacht dat je de model summary moest hebben, alleen daarin kan ik ook niets vinden dat iets zegt.
Haha dat is goed hoorquote:Op woensdag 8 juni 2011 21:58 schreef Pinklady89 het volgende:
100% goed;) In Utrecht (UU).
En ik geloof je dan wel op je mooie blauwe ogenThanks in ieder geval. Nu snap ik ook nog eens waar al die getalletjes voor staan. Ik begin steeds meer van mijn output te begrijpen
Het enige waar ik nog altijd tegenaanloop is het mediator-moderator-interactie-verschil. Niet dat ik het voor dit onderzoek nodig heb, maar het is me überhaupt nooit duidelijk uitgelegd wat het is, laat staan wat ik er in SPSS mee kan;) Dus wss krijg je daar in de vakantie vragen van mij over, als ik ermee aan de slag ga;)
Hopelijk over 2 maanden afgestudeerdquote:Op woensdag 8 juni 2011 22:14 schreef Pinklady89 het volgende:
Mag ik dan ook eens vragen hoe jij aan je kennis bent gekomen?
Haha dank je wel! (hoop ik ookquote:Op woensdag 8 juni 2011 22:23 schreef Pinklady89 het volgende:
Oh joh! Alvast gefeliciteerd dan maar (hoop ik;)). En... afgestudeerd... onderzoeksmaster? Minor M&S gedaan? Of hoe weet je alles zó uitgebreid joh? Zo goed krijg ik het niet uitgelegd hoor;) Of het moet nog komen (want ik heb ook nog niet alle statistiek gehad)
Die statistiek komt vanzelf, is ook helemaal niet zo leuk om te doen wanneer het niet relevant is.quote:Op woensdag 8 juni 2011 22:29 schreef Pinklady89 het volgende:
Haha, dan kunnen we elkaars handje wel schudden en ben ik wss net zo'n nerd hoor;) Ik wil ooit ook een onderzoeksmaster gaan doenDan moet ik alleen nog heel wat SPSS gaan doen voor die tijd. Persoonlijk noem ik sociaal psychologen trouwens dus geen nerds, want volgens mij missen nerds juist social skills. Niet om te zeggen dat alle sociaal psychologen die wel hebben, maar ze worden er in ieder geval mee bekend gemaakt. En de eerste sociaal psycholoog die onderzoek doet, zonder menselijke proefpersonen moet ik nog meemaken.
Ik snap niet goed wat je bedoelt. Ik maak overigens mijn grafieken altijd in excel omdat je daar veel meer kunt doen dan in spss.quote:Op donderdag 9 juni 2011 17:55 schreef Schaatsfan89 het volgende:
Ik heb even vraagje, mijn onderzoek bestaat uit twee verschillende onderdelen, waardoor ik ook twee databestanden heb op spss. Ze meten allebei hetzelfde concept en binnen beide bestanden heb ik twee groepen, maar de deelnemers zijn verschillend. Ik wil nu in 1 grafiek 3 (gemiddeld percentage) scores van het ene databestand en 3 (gemiddeld percentage) scores van het andere bestand samenvoegen. Nu heb ik al de gemiddelde percentages per groep per variabele opgevraagd. Ik heb in excel de 6 verschillende gemiddelde percentages uitgetypt, in 1 rij voor de ene groep en in 1 rij voor de andere groep. Daar kan ik in excel gewoon een grafiek van maken, maar ik heb daar maar beperkte middelen, op spss heb ik veel meer opties. Nu heb ik deze gegevens in een nieuw spss bestand gekopieerd. Ik kom er alleen niet uit hoe ik in spss nu net zo'n grafiek kan krijgen als ik in excel heb. Ik heb geprobeerd het zo duidelijk mogelijk uit te leggen, ik hoop dat het een beetje duidelijk is zo. Kan iemand me hiermee helpen? Het kan zijn dat de oplossing heel simpel is maar ik zit er nu al uren in en kom er niet meer uit op deze manier.
Ik zal hem even opnieuw en korter uitleggen, het is ook nogal ingewikkeldquote:Op donderdag 9 juni 2011 17:57 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
Ik snap niet goed wat je bedoelt. Ik maak overigens mijn grafieken altijd in excel omdat je daar veel meer kunt doen dan in spss.
Verklaart het model waarbij je gewoonte toevoegt meer of minder variantie, en is deze verandering sig of niet sig?quote:Op vrijdag 10 juni 2011 15:56 schreef Pinklady89 het volgende:
Daar ben ik weer... Ik heb nog even zitten denken over die gewoonte, intentie en gedrag.
Gedrag wordt voorspeld door intentie. Toevoeging van gewoonte zorgt ervoor dat het model niet meer significant is (het verklaart 4% extra variantie, maar geen enkele predictor is sterk genoeg om significant te zijn). Is het dan mogelijk om te suggereren dat een andere mediator een rol speelt? Of valt er te suggereren dat intentie overlap met gewoonte vertoont?
Ik zou namelijk zeggen dat gewoonte kennelijk een stukje van intentie in zich heeft zitten en daarmee dat bij intentie wegneemt. Echter, gewoonte als geheel is dan dus niet significant. Dus: valt er iets voor te zeggen om de gemeenschappelijke deler van intentie en gewoonte (welke dat dan ook moge zijn) te noemen als mogelijke voorspeller van gedrag?
Is het overigens een klein beetje te begrijpen wat ik bedoel?
nice!quote:Op zondag 12 juni 2011 15:03 schreef Schaatsfan89 het volgende:
Het is me uiteindelijk gelukt in excel!
Ik bedoel eigenlijk dat je vragenlijst waarschijnlijk tekort schiet om je vermoedens te bevestigen.quote:Op vrijdag 10 juni 2011 17:44 schreef Pinklady89 het volgende:
Ehm... ik heb gewoonte en intentie bepaald a.d.h. van een vragenlijst? Of bedoel je dat niet? Eigenlijk was het de bedoeling om gewoonte te meten op basis van past behaviour, automaticiteit en context stability, maar de schaal was niet betrouwbaar, dus dat is alleen automaticiteit geworden. Intentie is gemeten op basis van plannen voor gedrag, maar zit ook een beetje past behaviour in. Of is dit niet wat je bedoelt?
Overigens gaat het er niet om (dat strekt een beetje te ver), om te bepalen welke dan de overlappende variabele zou zijn, maar het gaat me er meer om of het überhaupt kan.
Nee, je hebt daar echt de syntaxis voor nodig.quote:Op zaterdag 18 juni 2011 12:09 schreef StormWarning het volgende:
Ok, en dat opnieuw uitvoeren kan dus niet als ik ze gewoon aangemaakt heb via de dialoogvensters?
quote:In the table labelled Tests of Normality you are given the results of the
Kolmogorov-Smirnov statistic. This assesses the normality of the distribution
of scores. A non-significant result (Sig value of more than .05) indicates
normality. In this case the Sig. value is .015 for each group, suggesting violation
of the assumption of normality. This is quite common in larger samples.
Nou, ik deed meerdere experimenten en hoefde dit eigenlijk niet te presenteren. Maar nu besloten mijn begeleiders dat ik toch ook het andere (deze dus) moest presenteren (vrijdag al) dus inleiding aangepast etc gisteren om 11 uur kwam ik bij de statistiek en toen eerst nog spss downloaden en ermee aan de slag (vorige keer was heeeeeeel lang geleden, 4 lesjes op school; over eigenlijk alleen hoe moet je de data invoeren en een paar minuten over het analyseren..)quote:
Late reactie, maar nog bedankt.quote:Op woensdag 29 juni 2011 16:34 schreef thedarkside het volgende:
[..]
Bij excel met een simpele formule:
=NORMSINV(0,96)
SPSS explained (Hinton, 2004) zegt het volgende:quote:Op donderdag 21 juli 2011 16:15 schreef hetzusjevan het volgende:
Iemand goed met repeated measures? Ik snap er niets meer van.
Als je 2 condities hebt, mag je sphericity negeren want sphericity is geen issue als je maar 2 condities hebt (bron: Andy Field boek). Mauchly's test is echter wel significant dus dit zou normaliter een schending van sphericity betekenen.
Betekent dat dan dat ik:
A: ongeacht Mauchly's sig waarde, bij sphericity assumed mag kijken (in tabel test of within-subjects effects)?
B: Sphericity is geschonden dus Greenhouse Geisser correctie pakken en daarbij in tabel kijken?
C: In de multivariate test moet gaan kijken bij Wilks' Lambda?
Iemand? Alvast bedankt!
Klinkt logisch, maar is het daadwerkelijk zo simpel. Kan me namelijk voorstellen dat het niet per definitie zeker is dat ieder item evenveel extaversie meet.quote:Op dinsdag 2 augustus 2011 11:52 schreef Operc het volgende:
Je kunt kijken naar de gemiddelde totaalscores op extraversie per groep. Vervolgens test je met een T-toets of die verschillen significant zijn. Stel het gemiddelde van de Nederlanders is 10 en die van de Belgen is 15, waarbij hoger staat voor extraverter, en het verschil is significant, dan zijn de Belgen dus extraverter.
Het ligt eraan of je een bestaande schaal gebruikt, of dat je zelf de vragenlijst hebt opgezet. In dat laatste geval zou je er een factoranalyse op los kunnen laten om eerst te controleren of je alle items op de vragenlijst mee moet rekenen en welke je er eventueel uit moet gooien.quote:Op dinsdag 2 augustus 2011 16:19 schreef TIM-846 het volgende:
[..]
Klinkt logisch, maar is het daadwerkelijk zo simpel. Kan me namelijk voorstellen dat het niet per definitie zeker is dat ieder item evenveel extaversie meet.
Maar om de interne consistentie te bewaken moesten er wel een aantal items verwijderd worden.. Dus het zijn bijv de helft van alle items.quote:Op woensdag 3 augustus 2011 11:06 schreef TIM-846 het volgende:
Deze items komen toevallig uit bestaande schalen. Moet ik dan anders te werk gaan?
Komen de items uit bestaande schalen, of heb je een complete bestaande schaal gepakt? En komen de items allemaal uit dezelfde schaal? Of heb je bijvoorbeeld verschillende schalen voor extraversie gepakt en daar zelf een schaal uit geconstrueerd? Als je bijvoorbeeld een extraversie schaal had van 100 items en je hebt daar 50 items random uitgehaald, is er weinig aan de hand. Als je uit verschillende schalen jouw schaal hebt samengesteld zou ik even een factor analyse doen. Ligt er ook een beetje aan waarvoor het is. Als je eerste jaars student bent die een onderzoek doet om de wetenschappelijke cyclus een keer te doorlopen is het minder nodig dan als het je Ba/Ma project is.quote:Op woensdag 3 augustus 2011 11:06 schreef TIM-846 het volgende:
Deze items komen toevallig uit bestaande schalen. Moet ik dan anders te werk gaan?
Hoeveel items hou je over? En als je de items eruit hebt gegooid die de interne consistentie teveel aantasten, dan kun je de T-toets uitvoeren op de scores van de overige items.quote:Op woensdag 3 augustus 2011 11:07 schreef TIM-846 het volgende:
[..]
Maar om de interne consistentie te bewaken moesten er wel een aantal items verwijderd worden.. Dus het zijn bijv de helft van alle items.
Om te zeggen wat je moet doen, moeten we eerst weten wat je met de statistiek wil zeggen. Wat is het doel van het opsplitsen in twee groepen. Als ze echt andere foto's hebben gekregen kun je ze moeilijk met elkaar vergelijken me dunkt.quote:Op woensdag 3 augustus 2011 16:57 schreef ebayaccountje het volgende:
Goedemiddag beste mensen ,
Ik zit met een spss probleem en ik zou het echt ontzettend waarderen als iemand me hier een oplossing kan bieden of me in ieder geval in de juiste richting te wijzen. (ik zit ontzettend vast)
Ik heb dus 2 groepen. Deze hebben allemaal 10 foto's beoordeeld.
Groep 1 heeft 1-5 van de fotos met een object beoordeeld
Group 2 heeft 6-10 met een object beoordeeld
Dus ik heb 10 plaatjes met dat object. Toen heb ik van alle 10 dat object eruit geshopt met adobe. Toen heb ik iedere groep 5 plaatjes met en 5 plaatjes zonder laten beoordelen.
Nu heb ik een independent T test gedaan voor alle 10 de fotos (en ik heb een significant resultaat op meer dan de helft van de fotos yeah!)
Vraag1: weten jullie hoe ik kan berekenen of de resultaten gezamelijk ook significant zijn?
Vraag2: ik heb nog andere independent variables zoals (geslacht en leeftijd) waarvan ik ook wil weten of dat een significant effect heeft op de beoordeling van het al dan niet aanwezig zijn van het object.
Ja, omdat het nominale data betreft. (denk aan het verschil tussen nominaal, interval en ratio)quote:Op donderdag 4 augustus 2011 16:18 schreef Miss_Isis het volgende:
Maar: had ik dit moeten berekenen met een chi-kwadraat toets? Zo ja, waarom wel of niet?
ok, bedanktquote:Op donderdag 4 augustus 2011 16:25 schreef speknek het volgende:
[..]
Ja, omdat het nominale data betreft. (denk aan het verschil tussen nominaal, interval en ratio)
(in principe kun je nominale data als 0/1 gecodeerd volgens mij wel voor correlaties gebruiken)
Het doel van het opslitsen van de groepen is om te kijken of het object de beoordeling per fotos beinvloed. De fotos zijn exact hetzelfde alleen is bij de eene groep de eene helft met object en bij de andere de andere helft.quote:Op donderdag 4 augustus 2011 16:20 schreef speknek het volgende:
[..]
Om te zeggen wat je moet doen, moeten we eerst weten wat je met de statistiek wil zeggen. Wat is het doel van het opsplitsen in twee groepen. Als ze echt andere foto's hebben gekregen kun je ze moeilijk met elkaar vergelijken me dunkt.
Ja uit je omschrijving leek het alsof je beide groepen foto's hebt gegeven met en zonder het object. Dit kan gewoon. Het gemiddelde nemen is wat gebruikelijker dan het totaal, maar zal voor de statistische test geen verschil maken.quote:Op vrijdag 5 augustus 2011 10:55 schreef ebayaccountje het volgende:
[..]
Het doel van het opslitsen van de groepen is om te kijken of het object de beoordeling per fotos beinvloed. De fotos zijn exact hetzelfde alleen is bij de eene groep de eene helft met object en bij de andere de andere helft.
Maar ik heb het volgens mij al opgelosttotaal fotos met object- fotos zonder object en dan gewoon de twee groepen met de independent t test:P.. En met dat eerder genoemde cijfer als variable kon ik dan ook gelijk mijn andere dependants bekijken xD
Maar ik snap dat het allemaal beetje wazig is haha.(gelukkig heb ik 10 000 woorden om het te beschrijven)
nah normaal als je het totaal neemt dan wordt het een heel hoog getal waarschijnlijk wat rare resultaten oplevert. Omdat ik de fotos met object - fotos zonder object doe blijft het getal gewoon netjes tussen de -10 en +10. Maar ik kan weer opnieuw dezelfde formules toe gaan passen want mijn participant groep is in één keer veel hoger uitgevallen.. Mooi is dat heb je 150 resultaten na 2 weken doe je de berekeningen en heb je de dag erna plots 400 ingevulde questionnaires omdat iemand was vergeten alles door te sturen hahaquote:Op vrijdag 5 augustus 2011 14:41 schreef speknek het volgende:
[..]
Ja uit je omschrijving leek het alsof je beide groepen foto's hebt gegeven met en zonder het object. Dit kan gewoon. Het gemiddelde nemen is wat gebruikelijker dan het totaal, maar zal voor de statistische test geen verschil maken.
Vreemd.. Je kan eens proberen te hercoderen naar 0 en 1, zoals hierboven gezegd wordt. Ik denk echter dat het geen zin heeft. Wat wil je eigenlijk bereiken? Wat is je syntax?quote:Op vrijdag 12 augustus 2011 17:06 schreef ikrammarki89 het volgende:
Dag allemaal,
Zouden jullie mij misschien kunnen helpen met het volgende probleem?
Ik probeerde een dummy aan te maken om zodoende de dichotomie van "wel kinderen / geen kinderen" te krijgen (hierbij hercodeer ik 1 -> 2 en 2 ->1). Maar ik krijg de volgende melding:
Warnings
7.) Heeft U kinderen? is constant when HercoderingKinderen = 1.00. It will be included in any boxplots produced but other output will be omitted.
7.) Heeft U kinderen? is constant when HercoderingKinderen = 2.00. It will be included in any boxplots produced but other output will be omitted.
Ook de volgende tabel geeft iets soortgelijks aan:
[code] Case Processing Summary
Cases
Valid Missing Total
HercoderingKinderen N Percent N Percent N Percent
7.) Heeft U kinderen? 1.00 156 100.0% 0 .0% 156 100.0%
2.00 362 100.0% 0 .0% 362 100.0%
[/code]Waarom krijg ik deze warning (is het uberhaupt een probleem?) en hoe kan ik dit verhelpen??
Hoop dat jullie me kunnen helpen !! =(
groetjes,
ik
Waarschijnlijk zijn er hier mensen die het beter kunnen uitleggen, maar ik ga het proberen.quote:Op maandag 15 augustus 2011 14:08 schreef EddyAlbena het volgende:
Volgens mij is dit basiskennis voor spss, maar het is alweer een tijd geleden dat ik het heb gebrukt en heb het boek niet bij de hand.
Heb output van een enquete, nu wil ik op een meerkeuze (waarbij men meerdere antwoorden kon aanvinken) weten hoeveel van de mensen die de eerste optie hebben aangevinkt, ook een andere optie hebben aangevinkt.
Hoe doe ik dat?
Zo heb ik de variabelen ook ingevoerd, dus ik ga het ff proben. Thx!quote:Op maandag 15 augustus 2011 14:33 schreef Don_Gurgen het volgende:
[..]
Waarschijnlijk zijn er hier mensen die het beter kunnen uitleggen, maar ik ga het proberen.
Het hangt wel van je dataset af. Maar ik heb het zo gedaan, dat ik alle antwoorden op de vraag als losse variabele heb ingevoerd met de mogelijkheid 1 (aangevinkt) of 0 (niet aangevinkt). Als dit het geval is kan je middels, analyse -> multiple response -> define variable set deze variabelen aan elkaar koppelen en kan je inzicht krijgen in combinaties van antwoorden.
Ik hoop dat je hier iets mee kunt!
Ah ja. Dat is inderdaad toch anders dan ik dacht. Hmmm... wat ik me kan bedenken is dat je cases selecteerd op de eerste optie (dus via Data -> Select cases) en vervolgens de multiple analysis frequencies laat lopen. Dan krijg je te hoeveel van deze groep naast dit antwoord nog een ander antwoord hebben gekozen... denk ik... misschien even zelf proberen en anders wellicht wachten op een antwoord van een wat meer ervaren spss'er.quote:Op maandag 15 augustus 2011 14:59 schreef EddyAlbena het volgende:
Hm ik kom er niet direct uit. Ik moet eerst zo'n set aanmaken, dat heb ik gedaan, maar ik denk verkeerd.
Ik moet kiezen voor 'Dichotomies' (hier moet ik ook nog 'counted value invullen') of 'Categories' kiezen .
Ik heb serieus geen idee waar dat over gaat.
Ik heb wel wat dingen geprobeerd, maar de resultaten blijven hetzelfde. Krijg een tabel met één rij waar eigenlijk niks boeiends in staat.
Optellen. Codeer v1 en v2 als volgt: 0=werkt niet 1=werkt wel. Vervolgens draai je volgende syntax:quote:Op vrijdag 19 augustus 2011 09:49 schreef Don_Gurgen het volgende:
Fijn dat het gelukt is!
Ik heb ondertussen weer een nieuw vraagje. Ik heb twee variabelen die vragen of iemand zijn/haar ouders vragen. Dus v1 = werkt je moeder en v2 = werkt je vader. Nu wil ik op basis hiervan een derde variabele maken waar staat vermeld of geen van beide, een van de twee of beide ouders werken. Hoe doe ik dit?
Alvast bedankt!
1 2 3 4 5 6 | COMPUTE werkouders=v1+v2. EXECUTE. VARIABLE LABELS ouderswerk 'Hoeveelheid werkende ouders'. VALUE LABELS ouderswerk 0 'geen van de ouders werkt' 1 'één ouder werkt' 2 'beide ouders werken'. MISSING VALUES ouderswerk (99). |
Bedankt, zal er verder naar kijken!quote:Op maandag 22 augustus 2011 12:15 schreef thedarkside het volgende:
In onderstaande link staat uitgelegd hoe je de grafiekjes (interaction plot) in spss maakt:
In Spss: http://www.valdosta.edu/c(...)tion_LineGraph-1.pdf
Wat betreft het meten van de interactie effecten, je zou eens kunnen googlen op "ANOVA interaction".
Bedoel je dus voor meer dan 2 variabelen? Voor 2 variabelen is het namelijk makkelijk: Graphs, LegacyDialog, ScatterDotplotquote:Op donderdag 25 augustus 2011 10:41 schreef crossover het volgende:
Weet iemand hoe ik een puntenwolk / scatter plot kan maken voor meerdere variabelen? Ik heb telkens een tweetal variabelen die ik tegenelkaar wil afzetten op het gemiddelde. Dus variabele A heeft een gem. van 6,5 en variabele B van 1,6. Samen is dit één paar en vormt het één punt in de puntenwolk. Hetzelfde voor variabele C samen met variabele D.
Iemand tips?
Wellicht heeft die F-waarde en P-waarde iets te maken met een ANOVA of T-toets. Waarbij je dus voor verschillende groepen bekijken of er verschillen zijn tussen die groepen. Maar goed, dat verklaart die F-waarde nog niet, want SPSS rapporteert maar één F-waarde bij zo'n toets.quote:Op zaterdag 22 oktober 2011 13:29 schreef Sachaaa het volgende:
Dat weet ik dus niet crossover, het wordt al in de methodensectie vermeld (fictief voorbeeld "om veranderbereidheid te meten is het item "ik ben bereid te veranderen" gebruikt (F = .., p<0.05), gemeten op een Likert schaal van 1 helemaal oneens tot 5 helemaal eens. ik heb werkelijk geen idee welke toets het is, ik zou denken dat het alleen zinvol zou zijn een gemiddelde te rapporteren maar omdat ik het in veel artikelen terugvind, is er blijkbaar wel een gebruikelijke andere toets.
Inderdaad voor meer variabelen. Inmiddels is het niet meer relevant maar ik ben nog wel benieuwd of het kan.quote:Op zaterdag 22 oktober 2011 13:40 schreef RobertoCarlos het volgende:
[..]
Bedoel je dus voor meer dan 2 variabelen? Voor 2 variabelen is het namelijk makkelijk: Graphs, LegacyDialog, ScatterDotplot
Hulde, dit zocht ik dus..quote:Op dinsdag 1 november 2011 16:04 schreef Z het volgende:
Ik gebruik meestal de '100% gestapelde kolom' (wizard grafieken, kolom, en dan bij subtype de grafiek helemaal rechtsboven).
quote:Op woensdag 9 november 2011 22:17 schreef Operc het volgende:
Ik las iets over moeilijkheden met het kopiëren en plakken van cellen. Is dat ingewikkeld geworden of kun je nog gewoon slepen/plakken naar hartelust?
quote:Gij zult niet knippen, slepen en plakken, gij zult alles netjes via syntaxen doen.
quote:
Daaromquote:Op donderdag 10 november 2011 16:58 schreef Z het volgende:
Maar niettemin altijd iets om in je achterhoofd te houden.
1: is voldoende (er van uit gaande dat je experimentele design causaliteit meeneemt)quote:Op zaterdag 5 november 2011 14:07 schreef Sachaaa het volgende:
Ik heb nog een vraag in de categorie 'welke analyses moet ik gebruiken?'
Ik heb het volgende conceptuele model dat ik wil toetsen:
A --> B --> C
D (moderator tussen A & B)
(alle variabelen zijn gemeten op een schaal 1-5)
Hypothese 1 is dus: A heeft een positief effect op B, wat ik toets met een regressieanalyse. Voorafgaand heb ik correlaties en betrouwbaarheid van de schalen opgevraagd. Is dat voldoende?
Hypothese 2 is: D heeft een modererend effect op de relatie tussen A en B. Om dat te toetsen, wilde ik ook regressieanalyse gebruiken, maar ik twijfel of dat dit juist is. Kan ik gewoon de toetst van hypothese 1 herhalen maar dan in een extra blok variabele D toevoegen?
Hypothese 3 is: A heeft, middels B een positief effect op C (mediation dus). Dit wilde ik testen door eerst aan te tonen dat A significant gerelateerd is aan C (regressie) en B aan C (correlaties). Vervolgens wilde ik de mediation testen met een hierarchische regressieanalyse met C als afhankelijke variabele, alleen voer ik dan eerst A of B in in stap 1?
Ik weet niet wat je fout doet maar de sobel-test is een Z-verdeling. Je kunt de z-waarde met de bijbehorende df dus zelf naar p transformeren / opzoeken.quote:Op maandag 14 november 2011 18:42 schreef Sachaaa het volgende:
Dank je wel oomplaoompa!
Ik heb de Sobel z-test geprobeerd en krijg uit de calculator wel een z-test (37.54) en een p-waarde van 0.0, maar niet met meer decimalen waardoor ik niet weet of het effect significant is of niet. Ik heb ook een andere calculator geprobeerd, daar kwam dezelfde z-waarde uit met een p-waarde van 0, zonder decimalen. Enig idee wat ik hier verkeerd doe?
Ik begrijp je niet helemaal geloof ik. Moet ik het dan interpreteren als groter dan 1.96, dus significant op p<.05?quote:Op maandag 14 november 2011 18:49 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
Ik weet niet wat je fout doet maar de sobel-test is een Z-verdeling. Je kunt de z-waarde met de bijbehorende df dus zelf naar p transformeren / opzoeken.
Niet helemaal mijn ding, dit onderwerp. Ik ben de cursus waarin dit behandeld wordt nu aan het volgen in mijn studie. Zo te zien is oompalooma hier beter in thuisquote:Op maandag 14 november 2011 16:45 schreef Sachaaa het volgende:
Crossover, ik durf het bijna niet te vragen maar weet je misschien ook een antwoord op mijn vragen op de vorige pagina?
Yups als het goed is welquote:Op maandag 14 november 2011 19:07 schreef Sachaaa het volgende:
[..]
Ik begrijp je niet helemaal geloof ik. Moet ik het dan interpreteren als groter dan 1.96, dus significant op p<.05?
Ik heb het meerdere keren geprobeerd met beide calculatoren en kom steeds tot dezelfde conclusie (bij een A = .164, SA = .002, B = .380 en SB = .009). Ik heb voor de A en B gekozen voor de ongestandaardiseerde regressiecoëfficient met bijbehorende SE, zou dat misschien niet kloppen?quote:Op dinsdag 15 november 2011 17:51 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
Yups als het goed is wel
Je zou anders deze caculator kunnen gebruiken: http://www.danielsoper.com/statcalc3/calc.aspx?id=31
Weet je trouwens zeker dat je het goed hebt gedaan? Het is namelijk nogal een enorme Z-waarde die je daar hebt.
Nee dat klopt wel, zo te zien is je SD gewoon extreem laag wat zorgt voor een enorm effect.quote:Op woensdag 16 november 2011 16:27 schreef Sachaaa het volgende:
[..]
Ik heb het meerdere keren geprobeerd met beide calculatoren en kom steeds tot dezelfde conclusie (bij een A = .164, SA = .002, B = .380 en SB = .009). Ik heb voor de A en B gekozen voor de ongestandaardiseerde regressiecoëfficient met bijbehorende SE, zou dat misschien niet kloppen?
Volgens mij kun je dat gewoon doen. Ik doe het meestal mbv een ancova. (zou a en d wel even centreren)quote:Ik heb ook nog een vraag voor mijn tweede hypothese over de moderator. Ik heb Baron & Kenny erop nageslagen maar kom er niet helemaal uit. Is het voldoende om een regressieanalyse te doen met B als onafhankelijke variabele, in stap 1 A en D los in te voeren en in stap 2 het product van AXD, en dan te kijken of dit model een betere voorspeller is en of er sprake is van een significant interactie-effect? Of moet ik hierna nog een andere analyse doen?
Heb je meerdere condities?quote:Op donderdag 17 november 2011 20:28 schreef Trusten het volgende:
Hola,
In een onderzoek waar ik aan deelneem wordt nagegaan of er samenhang is tussen gedrag X en het ontstaan van probleemgedrag Y. We maken eerst een spreidingsdiagram om te kijken of er een samenhang bestaat en of deze samenhang lineair is. Als blijkt dat de samenhang lineair is, zal de Pearsons productmomentcorrelatie worden uitgevoerd. Klopt dit of zit ik fout en moet ik dit geval voor een AN(C)OVA gaan? Deze laatste gebruik je namelijk toch voor verschilvragen terwijl wij een samenhangvraag hebben....of toch niet?
Als je onderzoeksvraag is of de relatie verschilt tussen die twee landen moet je een ancova of een regressie doen. Je kunt ook een correlatie bepalen maar om dan uitspraken te doen over het verschil tussen die twee landen moet je de correlaties tegen elkaar toetsen en afaik kan dat niet met spss en zul je het met de hand moeten doen.quote:Op donderdag 17 november 2011 21:09 schreef Trusten het volgende:
[..]
Ja personen uit land A en personen uit Land B
Een ancova is een correlatie en dus niet "fouter" dan pearsons, gewoon wortel effect size en je hebt de correlatie.quote:Op donderdag 17 november 2011 21:14 schreef crossover het volgende:
Het hangt er ook vanaf wat je onderzoeksvraag is. Als je samenhang wil gaan toetsen, lijkt me Pearson's meer geschikt dan ANCOVA.
Je zou ook eens een trendanalyse uit kunnen voeren om een beeld te krijgen van de trend. Dit gaat wel met ANOVA.
Bestaat er een verband tussen opvoedgedrag X en probleemgedrag Y en is dit hetzelfde bij kinderen uit Land B als bij Nederlandse kinderen?quote:Op donderdag 17 november 2011 21:14 schreef crossover het volgende:
Het hangt er ook vanaf wat je onderzoeksvraag is. Als je samenhang wil gaan toetsen, lijkt me Pearson's meer geschikt dan ANCOVA.
Ah, weer wat geleerdquote:Op donderdag 17 november 2011 21:27 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
Een ancova is een correlatie en dus niet "fouter" dan pearsons, gewoon wortel effect size en je hebt de correlatie.
Als je het zo stelt, denk ik eerder aan ANCOVA. Volgens mij kan dat ook met een dichotome / categorische variabele als covariaat. Maar ik zit te twijfelen over dat verband..quote:Op donderdag 17 november 2011 22:21 schreef Trusten het volgende:
[..]
Bestaat er een verband tussen opvoedgedrag X en probleemgedrag Y en is dit hetzelfde bij kinderen uit Land B als bij Nederlandse kinderen?
Een iets andere optie is om inderdaad een ancova te doen met land als independent en opvoedgedrag als random factor, dan krijg je zowel de losse effecten en de interactie. Als de interactie significant is betekent dat dat er een significant verschil zit tussen de twee condities mbt het effect van opvoedgedrag op probleemgedrag.quote:Op donderdag 17 november 2011 22:28 schreef crossover het volgende:
[..]
Ah, weer wat geleerd
[..]
Als je het zo stelt, denk ik eerder aan ANCOVA. Volgens mij kan dat ook met een dichotome / categorische variabele als covariaat. Maar ik zit te twijfelen over dat verband..
Dat is een hele vreemde vraag.quote:Op maandag 21 november 2011 15:29 schreef borisz het volgende:
Ik heb een lijstje kosten en een lijstje contact-uren. Iemand hoe ik daar via spss een % functie van kan maken? Dus bij het toenemen van 10% contact uren hoeveel stijgen de kosten dan? Dat laatste gaat natuurlijk via een regressie, maar hoe moet ik die data veranderen?
Daarbij bestaat mijn data uit 48 punten van Costs & Contract urenquote:is it possible to come up with a model that predicts percentual changes in costs as a result in changes in volume?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |