We zitten dan ook niet in KLBquote:
Ik ben zelf ook niet zo van de vleesvervangersquote:Op dinsdag 3 mei 2011 00:16 schreef Greys het volgende:
Wat een OP! Daar heb je veel tijd in gestoken
Ik eet persoonlijk graag minder vlees maar dan wel biologisch.
Dan maar ietsje duurder en wat minder vaak. Zelf ben ik weer helemaal niet van de vleesvervangers, ik kan prima een vlees-dag afwisselen met bv een goed gevulde pastasalade of iets dergelijks en dan mis ik het vlees zelfs helemaal niet.
Denk dat mensen veel vaker geconfronteerd zouden moeten worden met beelden van bio industrie. Nu is het nog te gemakkelijk te 'ontwijken', kop in het zand enzo.
Ongetwijfeld wordt er een scheef beeld geschetst, net zoals veehouders dat ook zouden doen. Ieder predikt voor zijn eigen parochie. Ik ben van mening dat, of een kip genetisch gemanipuleerd is tot plof- of legkip of niet, ze wat mij betreft ook kip mogen zijn. Inclusief stofbad, buitenhok e.d.quote:Op dinsdag 3 mei 2011 10:23 schreef ReNero het volgende:
Laat ik dan de eerste voorvechter zijn van de veehouderij.
[quote]Verschil legkip / vleeskip. Omdat het hier om compleet andere genetische aanleg gaat kun je deze niet vergelijken. Vleeskippen hebben aanleg voor snelle groei en ontwikkeling. Legkippen zijn geselecteerd op basis van aantal eieren per week en levensduur. Ik zie dit soort vergelijkingen vaak en dit geeft een vertekend beeld. Zo denken veel mensen dat er heel veel mis is in de sector terwijl er een scheef beeld geschetst wordt,
Werk je op deze manier massaproductie niet in de hand? Verweg de meeste boeren moeten wel op grote schaal produceren ( of ze nu veehouder, bloementeler of agrarier zijn ) om het hoofd boven water te houden. Boeren werken vaak zo kort boven de kostprijs omdat de grote afnemers anders ze ergens anders wel halen waar het goedkoper is.quote:Kiloknaller, daar kan ik kort over zijn. De supermarkt heeft als marketing truc mensen met korting op bier en vlees de winkel inhalen. Het verlies aan marge compenseren zij door de marge op snoep en toetjes hoger te houden. Slechts een klein deel van de prijs van vlees en zuivel is voor de boer. Als voorbeeld een liter half volle melk kost 1,20, hiervan krijgt de boer 35 cent. En dan is er nog een hoeveelheid aan vetten uiteghaald voor room en toetjes waardoor een lieter rauwe melk nog eens over de kop gaat.
Dat de eisen voor dieren welzijn dezelfde zullen zijn als in kleinere stallen, geloof ik wel. Maar wanneer je 100 gezinnen stopt in een appartementencomplex, hebben ze een andere beleving van welzijn dan wanneer je dezelfde 100 gezinnen in laagbouw woningen stopt met dezelfde afmetingen.quote:Megastallen is ook een eeuwig durende discussie want Wanneer spreek je over een megastal? Die aantallen zijn niet vastgelegd en iedere definitie verschilt van elkaar.Wel is het een feit dat bedrijven steeds groter worden om de kosten voor investeringen er uit te kunnen krijgen. Deze kosten worden steeds hoger dus de bedrijven neigen ook naar groter. Dit allemaal door de toenemende eisen voor dierwelzijn etc. Dieren in grotere stallen worden met dezelfde eisen gehouden als op kleinere bedrijven. Voor het dierwelzijn is er dus een gelijke situatie of een betere door de grotere ruimte voor investeringen.
Daarmee haal je het dierenwelzijn van het onderwerp. Omdat een afnemer veel verder op zit ( oostblok bijvoorbeeld ) en beter betaald, hoeft het transport niet persé slechter te zijn. Ik denk dat FAN dat er mee bedoelt.quote:Veetransporten zijn een gevolg van ons eigen succes. Door de hoge kwaliteit en veiligheid van ons vlees/groente/fruit wordt dit op de hele wereld gevraagd. Hierdoor gaan onze producten en daarmee ook levende dieren ver op transport. In het buitenland zijn ze bereid om hier een goede prijs voor te betalen en als ondernemer zou je een dief van eigen portomonee zijn als je dan je dieren voor minder weg zou doen.
Ik begrijp heel goed dat je niet blij bent met dit topic als je met de Bio-industrie jequote:Op dinsdag 3 mei 2011 10:23 schreef ReNero het volgende:
Laat ik dan de eerste voorvechter zijn van de veehouderij.
Verschil legkip / vleeskip. Omdat het hier om compleet andere genetische aanleg gaat kun je deze niet vergelijken. Vleeskippen hebben aanleg voor snelle groei en ontwikkeling. Legkippen zijn geselecteerd op basis van aantal eieren per week en levensduur. Ik zie dit soort vergelijkingen vaak en dit geeft een vertekend beeld. Zo denken veel mensen dat er heel veel mis is in de sector terwijl er een scheef beeld geschetst wordt,
Kiloknaller, daar kan ik kort over zijn. De supermarkt heeft als marketing truc mensen met korting op bier en vlees de winkel inhalen. Het verlies aan marge compenseren zij door de marge op snoep en toetjes hoger te houden. Slechts een klein deel van de prijs van vlees en zuivel is voor de boer. Als voorbeeld een liter half volle melk kost 1,20, hiervan krijgt de boer 35 cent. En dan is er nog een hoeveelheid aan vetten uiteghaald voor room en toetjes waardoor een lieter rauwe melk nog eens over de kop gaat.
Het weideonderzoek van wakker dier. De datum is niet verkeerd gekozen maar: Hoe laat zijn de metingen gedaan, veel dieren gaan om 15:00 weer naar binnen om te eten. Ja ze eten niet constant in de wei en eten naar rato minder in de wei dan op stal. hoe is de verdeling gedaan? Thuis hebben wij 30 Ha aan grasland en onze 60 koeien lopen maar in 1 stuk tegelijk (4 Ha). Is de rest dan leeg? Dat zou betekenen dat 12% van de weides bezet zijn door dieren terwijl het 1 bedrijf is die alle dieren naar buiten doet. Opnieuw wordt hier een krom beeld geschetst.
De foto's zijn weer een mooi staaltje posten naar je eigen mening. Beide zijn gedateerd gezien de kwaliteit. De eerste is een kalvermester, het voorste gedeelte is roostervloer maar het deel achter de afscheiding (links) is ligruimte en is een dichte vloer met strooisel. De varkens in de (kooi) worden slechts 2 weken hierin gehuisvest van de hele productie cyclus. Dat is 4 tot 5 weken per jaar en wordt gedaan om de dieren te laten herstellen zonder concurrentie want zodra de dieren uit de kraamhokken komen wordt de rangorde opnieuw vastgesteld. Ook zijn medische en dekprocedures veiliger uit te voeren hier. (voor mens en dier)
Megastallen is ook een eeuwig durende discussie want Wanneer spreek je over een megastal? Die aantallen zijn niet vastgelegd en iedere definitie verschilt van elkaar.Wel is het een feit dat bedrijven steeds groter worden om de kosten voor investeringen er uit te kunnen krijgen. Deze kosten worden steeds hoger dus de bedrijven neigen ook naar groter. Dit allemaal door de toenemende eisen voor dierwelzijn etc. Dieren in grotere stallen worden met dezelfde eisen gehouden als op kleinere bedrijven. Voor het dierwelzijn is er dus een gelijke situatie of een betere door de grotere ruimte voor investeringen.
Veetransporten zijn een gevolg van ons eigen succes. Door de hoge kwaliteit en veiligheid van ons vlees/groente/fruit wordt dit op de hele wereld gevraagd. Hierdoor gaan onze producten en daarmee ook levende dieren ver op transport. In het buitenland zijn ze bereid om hier een goede prijs voor te betalen en als ondernemer zou je een dief van eigen portomonee zijn als je dan je dieren voor minder weg zou doen.
Ben benieuwd wat jullie gaan doen met wat extra achtergrond informatie.
Denk je echt dat alle filmpjes en foto's in scene zijn gezet en dat alle onderzoekenquote:Op dinsdag 3 mei 2011 16:05 schreef ReNero het volgende:
Ik kan ingaan op al jouw rapporten en dossier, foto's en alle informatie die er gegeven wordt. Daarintegen vraag ik jouw 1 ding. Hoe betrouwbaar zijn rapporten die voor een organisatie als wakker dier zijn geschreven?
Wakker dier is afhankelijk van donaties van leden om hun activiteiten door te zetten en hiervoor moeten zij wat te melden hebben. Voor wakker dier is het beste bericht een film van een boer die zijn vee slaat. Hier krijgen zij weer leden van. In de toon van enkele stukken kan ik al wel raden aan welke kant van de lijn de auteur zit dus neem ik het met een korrel zout.
Wat betreft "niet blij met dit topic" is dat uit de lucht gegerepen. Ik vind het leuk om over mijn werk te praten en wil graag mensen dingen erover leren omdat de afstand tussen boer en burger heel groot is op dit moment. Daarnaast is het heel belangrijk dat "buitenstaanders" weten wat wij doen want het kan altijd beter. Ook mensen betrokken houden bij hun voedsel is voor mij belangrijk.Het enigste wat mij stoort is de eenzijdigheid van de informatie waarop veel mensen hun mening baseren.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Die zijn ook onbetrouwbaar?
Wakker Dier is zeker niet de enige organisatie die zich inzet tegen de Bio-industrie ik heb
deze organisatie als voorbeeld genomen omdat het de grootste en wellicht de bekenste
organisatie is maar hier zijn nog een aantal voorbeelden:
http://www.partijvoordedieren.nl/
http://www.dierennieuws.nl/nw/doss013.htm
http://www.animalfreedom.org/paginas/informatie/misstanden.html
En als ik de tijd zou hebben zou ik er nog veel meer voor je op kunnen zoeken.
Ik heb Wakker Dier dus als voorbeeld genoemd en die foto's gebruikt, maar ik
zou ook een andere organisatie uit kunnen kiezen en daar de foto's van kunnen
gebruiken, maar als je alles als onbetrouwbaar af blijft doen dan wordt het wel
erg moeilijk voor mij.
Wakker Dier is dan wel een organisatie die vaker in het nieuws komt.
Er zijn namelijk al diverse organisaties uit de bio-industrie geweest die bijv. Wakker Dier
al voor de rechter hebben gesleept om ze middels onjuiste en smadelijke uitlatingen over tot
stoppen te dwingen, zonder succes overigens.![]()
____________________________________________________________________
Hier een voorbeeldje:
http://www.wakkerdier.nl/(...)d_maken_Wakker_Dier/
Bio-industrie faalt voor vierde keer binnen jaar in monddood maken Wakker Dier
(9 augustus 2006)
Voor de vierde keer binnen een jaar is een persoon of organisatie in de bio-industrie door de
rechter teruggefloten nadat deze probeerde criticus Wakker Dier te criminaliseren of monddood te
maken.
Vandaag heeft de Voorzieningenrechter van de Rechtbank in Zwolle bepaald dat veearts Plantema
uit Hardenberg moet stoppen met ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van Wakker Dier.
De veearts, met veel legbatterijbedrijven in zijn klantenkring, noemde Wakker Dier ondermeer een ‘terroristische organisatie’ en is nu door de rechtbank gedwongen zijn uitspraken te rectificeren.
Op last van een dwangsom is herhaling verboden en Plantema is opgedragen een voorschot op
een schadevergoeding te betalen.
Diverse organisaties uit de bio-industrie daagden eind 2005 Wakker Dier zonder succes voor de
rechter om een verbod te krijgen op de campagne ‘rem het virus, eet geen kip’ waarin Wakker Dier
de relatie legt tussen de pluimvee-industrie en de verspreiding van het vogelpestvirus.
Begin 2006 werd de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders door de rechter teruggefloten na
onjuiste en smadelijke uitlatingen over Wakker Dier. Eind mei stelde de rechter na een aanklacht
van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren dat Wakker Dier rechtmatig handelde met het
publiceren van een door de politiek geheim gehouden politierapport over misstanden in de
veevoersector.
Wakker Dier legt tot groot ongenoegen van de bio-industrie keer op keer de vinger op de zere plek
van de bio-industrie: de ziektegevoeligheid, de onverdoofde castratie van biggen, legbatterijen,
bloedarmoede bij vleeskalveren, het jaarrond binnen houden van melkkoeien, veevoerschandalen
enz..
De rechter oordeelde afgelopen mei over de onthulling door Wakker Dier van een geheim
gehouden politierapport over misstanden in de veevoersector dat ‘… de gesignaleerde
misstanden in de veesector een actueel onderwerp zijn van wezenlijk maatschappelijk belang ….’
en 'uit het feit dat er naar aanleiding van de beschuldiging van Wakker Dier twee debatten in de
Tweede Kamer over de kwestie hebben plaatsgevonden blijkt dat Wakker Dier met de
beschuldiging is geslaagd in haar doelstelling misstanden onder de aandacht te brengen.'
Veearts Plantema noemde Stichting Wakker Dier in ondermeer het Agrarisch Dagblad echter een
‘terroristische organisatie’. Hij onderbouwde zijn betoog ondermeer met het argument: ‘… het laten
demonstreren van bejaarden voor Oma’s cake zonder kooi-eieren kan men gerust terrorisme
noemen’, doelend op de succesvolle actie van 30 Wakker Dier oma’s voor scharreleieren in de
bekende ‘Oma’s Cake’.
Wakker Dier heeft Plantema meerdere keren gelegenheid geboden vrijwillig te rectificeren.
Nu dwingt de rechter Plantema hiertoe.
Wakker Dier is de grootste dierenbeschermingsorganisatie die zich exclusief ten doel stelt op te
komen voor de belangen van de dieren in de bio-industrie. Zij heeft het CBF keurmerk voor goede
doelen en voert altijd campagne op publieksvriendelijke geweldloze wijze.
De legbatterijcampagne had ondermeer tot resultaat dat alle supermarkten stopten met de verkoop
van legbatterij-eieren. De jaarlijkse verkoop van anderhalf miljard legbatterij-eieren werd vervangen
door scharreleieren.
De foie gras campagne deed vele restaurants stoppen met de verkoop van de uiterst
dieronvriendelijke eenden- en ganzenlever.
Momenteel voert Wakker Dier ondermeer campagne tegen de onverdoofde castratie van biggen
waar jaarlijks alleen al in Nederland 7 miljoen biggen het slachtoffer van zijn.
http://www.wakkerdier.nl/(...)d_maken_Wakker_Dier/
____________________________________________________________________
Er zijn nog meer nieuwsberichten over de Bio-industrie en aan de hand van zulke berichten
zou ik me ook kunnen gaan afvragen hoe betrouwbaar jouw commentaar is en zal zijn.
(let wel, jij begon met het in twijfel trekken van Wakker Dier en de suggestie dat de rapporten
en onderzoeken onbetrouwbaar zou zijn, dus dan moet ik wel met een tegenbericht komen.)
En ik pik er maar twee uit:
http://www.telegraaf.nl/b(...)_antibiotica___.html
do 11 nov 2010
'Varkensboer onbetrouwbaar over antibiotica'
WAGENINGEN - Varkenshouders moeten aan de slachterij doorgeven of ze in de twee maanden
voorafgaand aan de slacht antibiotica hebben toegediend aan de dieren. Die gegevens blijken niet
betrouwbaar te zijn. Van vlees dat na controle toch resten van antibiotica blijkt te bevatten, zei 90
procent van de varkenshouders dat er geen middelen waren gebruikt.
Dat concludeert onderzoeker Coen van Wagenberg van landbouwinstituut LEI van de Wageningen
Universiteit. Van Wagenberg deed onderzoek naar manieren om varkenshouders te dwingen
veiliger vlees te produceren. De EU schrijft voor dat er geen resten van antibiotica in vlees mogen
voorkomen.
In april stelde toenmalig minister van Landbouw Verburg een commissie in die naar verwachting
binnenkort komt met voorstellen voor een aanzienlijke antibioticareductie in vlees.
Antibiotica in voedingsproducten zijn ongewenst, omdat mensen daardoor ongemerkt resistentie
tegen bepaalde antibiotica kunnen opbouwen. Op den duur werkt het medicijn dan niet meer tegen
ernstige ziekten die nu succesvol met antibiotica worden bestreden.
De overheid probeert antibioticagebruik in de vleesproductie al lang uit te bannen, maar er zijn nog
steeds dierhouders die de middelen toch gebruiken. Ook komen antibiotica voor in veevoeders.
Op manier kunnen slachtrijpe varkens ook ongemerkt antibiotica hebben binnengekregen.
Van Wagenberg denkt om die reden dat een boetesysteem voor varkenshouders niet werkt.
Een mogelijkheid zou wel zijn om een boer die meermalen slachtvee met antibioticaresten
aanlevert, uit te sluiten van levering door het slachthuis.
Het opleggen van boetes heeft wel gewerkt tegen leverafwijkingen bij varkens, die worden
veroorzaakt door een wormbesmetting.
De boer moet daarvoor medicijnen geven, maar nam dat in verleden niet zo nauw.
Sinds 2005 krijgt een boer een euro minder voor elk varken dat bij de slacht besmet bleek.
Sindsdien is het aantal besmette slachtvarkens gedaald van ongeveer 10 procent naar 4 procent,
aldus Van Wagenberg.
____________________________________________________________________
Hier nog een berichtje:
Onderzoeksjournalistiek met onthullende reportages en met de nieuwsrubriek Onjoradio, waarin
aandacht voor successen en mislukkingen bij journalistieke onderzoeksprojecten.
Mevrouw W., de vrouw die eind januari 2008 een rapport lekte over het falend toezicht van de
Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) moet aanstaande maandag voor de strafrechter in Den Haag
verschijnen.
Mevrouw W. had zelf een maand, voordat zij het rapport Modernisering activiteiten levende dieren
en levende producten gaf aan de stichting Varkens in Nood, ontslag genomen.
De klokkenluider wordt ten laste gelegd dat zij een geheim heeft geschonden volgens artikel 272
lid 1 van het Wetboek van Strafrecht.
Het gelekte rapport leidde tot Kamerdebatten, twee onderzoekcommissies en een verscherpt
toezicht op de vee- en vleessector.
Presentatie: Max van Weezel.
Luister a.u.b. naar dit Radiobericht !
http://player.omroep.nl/?aflID=11820955
____________________________________________________________________
En dit lijkt me ook niet erg wenselijk:
http://veganisme.startpag(...)s-aan-vleesindustrie
Radiospots Wakker Dier tegen absurde subsidies aan vleesindustrie
Datum: 29 augustus 2008 20:18
Wakker Dier start vandaag met nieuwe radiospotjes tegen de subsidie voor kipreclames.
Deze actie past in een nieuwe campagne van Wakker Dier tegen overheidssubsidies aan de
bio-industrie. Publiek geld verdwijnt massaal in duistere stallen waar bloedarmoede heerst, waar
kippen ploffen en waar dieren in veewagens worden gepropt.
Alleen al de EU doneerde in 2007 meer dan 650 miljoen aan de Nederlandse veesector.
Voorbeelden uit de subsidie-beerput:
- De bekende kipreclamecampagne kreeg 2,9 miljoen subsidie (50% totale kipreclamebudget).
- In de herfst start een soortgelijke promotiecampagne voor kalfsvlees van kalveren met
bloedarmoede (3 miljoen euro).
- Als je koeien helemaal naar een slachterij in Noord-Afrika sleept, word je beloond met EU-
subsidies (EU totaal 2007: 12 miljoen).
- Deze maand nog trokken diverse provincies hun knip voor varkensbedrijven die extra varkens in
een potdichte industriestal met ammoniakfilter willen proppen.
- De kuikenveegmachine – die per uur 8.000 kuikens uit een stal opveegt en in kratten uitspuugt
voor vervoer – is een product van gesubsidieerd onderzoek .
Dergelijke subsidies zijn opmerkelijk:
subsidies zijn bedoeld voor doelen met maatschappelijk belang.
Voor de bio-industrie is er amper draagvlak in de maatschappij.
Burgers zien hun belastingcenten niet graag in plofkippen, kuikenvegers, bloedarmoede en
veetransporten gestoken worden. Daarom verzint de overheid allerlei eufemismen voor deze
subsidies: inkomenssteun, restituties, innovaties, promoties, voorlichting, bedrijfstoeslag,
hectarepremie.
De bio-industrie wordt met subsidies overeind gehouden, terwijl in de stal de kippen, varkens en kalveren van ellende bijna omvallen.
Enkele voorbeelden toegelicht:
De kippromotiecampagne met het bekende deuntje ‘kip, het meest veelzijdige stukje vlees’ kreeg
2,9 miljoen subsidie voor een campagne waarin kiprecepten centraal staan
De EU verdubbelde op deze manier het reclamebudget van de kipsector, met als opgaaf van
reden, dat consumenten minder kip waren gaan eten vanwege de vogelpest. Maar nog voor het
begin van de campagne van de kipindustrie was de kipconsumptie tot - letterlijk en figuurlijk
ongezonde - recordhoogte gestegen.
Eind juli maakte het landbouwministerie bekend dat ook de kalversector 2,8 miljoen euro op haar
rekening bijgeschreven krijgt voor kalfsvleespromotie. Blijkbaar wordt promotie nodig geacht,
terwijl Nederland al het meest kalfsdichte land ter wereld is.
Bovendien ligt de sector onder vuur omdat het vlees van de kalfjes kunstmatig blank wordt
gehouden met bloedarmoede. Als Nederlandse slachtkoeien tot buiten Europa worden versleept,
worden ‘exportrestituties’ op de bankrekening van de veetransporteur bijgeschreven.
Als exportland houden we immers van export, dood of levend. 450 miljoen kuikens worden jaarlijks
vetgemest en dat zijn er nogal wat om handmatig uit de stallen te halen.
Een kuikenveger werd mede met subsidiegeld ontwikkeld, zodat ook de kippenboeren met meer
dan honderdduizend kippen nog efficiënter kunnen werken.
In totaal geeft de EU alleen al 650 miljoen euro subsidie aan de veesector in Nederland.
In een toelichting noemt het landbouwministerie het EU-subsidiebeleid van de EU een
“succesverhaal met schaduwzijden.”
Daarnaast geven ook de Rijksoverheid, provincies en gemeenten subsidies aan de bio-industrie. De omvang hiervan is amper bekend.
Kipcampagne Wakker Dier
Wakker Dier startte 13 juli haar campagne ‘kip, het meest mishandelde stukje vlees’.
De sector dreigde in spierballentaal met een rechtszaak, maar liet het daarbij.
Niet lang daarna maakte het landbouwministerie zichtbaar trots bekend dat er weer EU-miljoenen
waren binnengesleept: 2,8 miljoen subsidie om blank kalfsvlees te promoten.
Minister Verburg vroeg zich in haar nota Dierenwelzijn juist retorisch af, of de bloedarmoede bij
kalfjes voor een blank kleurtje aan het vlees wel acceptabel is.
Wakker Dier tekende tegen beide subsidies bezwaar aan, maar kreeg geen antwoord van de EU.
LNV gaf aan ‘begrip te hebben’ voor het standpunt van Wakker Dier, maar verder geen halt toe te
roepen aan de geldstroom richting bio-industrie. Ten slotte diende Wakker Dier een klacht in tegen
kipreclames. De uitspraak hiervan volgt binnen enkele weken.
Gesubsidieerd Wakker Dier
Wakker Dier is zelf ook wel eens gesubsidieerd door de overheid.
In haar 10 jarig bestaan ontving Wakker Dier 60.000 euro overheidssubsidie om de bio-industrie te
bestrijden.
Ter vergelijking: dat is 0.001% van de EU-subsidies aan de Nederlandse bio-industrie.
Omdat de subsidievoorwaarden van de overheid een versuffend effect hadden op spraakmakende acties van Wakker Dier, vraagt Wakker Dier geen subsidies meer aan.
____________________________________________________________________
Uitspraak:
http://www.wakkerdier.nl/nieuwsbrief/display.php?List=1&N=58
'Kip': een oneerlijk en misleidend stukje reclame
De reclamecampagne ‘Kip, het meest veelzijdige stukje vlees’ van de kipsector is “misleidend” en
“oneerlijk”.
Ze stellen ten onrechte dat “al het kippenvlees dat in ons land wordt verkocht, 100% OK is”.
Want meer dan één op de drie kipfilets is besmet met Salmonella of Campylobacter.
Dit stelt de Reclame Code Commissie na een klacht van Wakker Dier.
De uitspraak (pdf) is een klap in het gezicht van de EU, omdat de misleidende reclames voor de
helft (drie miljoen euro) worden betaald door de Europese Commissie.
Na een klacht van Wakker Dier stelden de EU en het Landbouwministerie afgelopen zomer nog,
dat de kipcampagne ‘objectieve en volledige informatie’ verstrekt over voedselveiligheid en
dierenwelzijn.
Kip is de grootste veroorzaker van diarrhee, en jaarlijks sterven er zelfs 30 mensen aan
Salmonellavergifiting.
Als je dat ‘100% OK’ noemt, kakel je als een kip zonder kop.
En dan hebben we het nog niets eens over het leed van de kippen zelf gehad.
http://www.wakkerdier.nl/machtiging.php?r=nieuwsbrief
[ Bericht 0% gewijzigd door FANNvanhetlaatsteuur op 04-05-2011 10:17:48 (iets met linkjes die niet werken) ]
Het is goed dat je dat nog even aanhaaltquote:Op dinsdag 3 mei 2011 22:51 schreef pannenkoekenpanpannenkoek het volgende:
Wat een goed topic. Ik denk dat bewustwording wel belangrijk is. Ik vraag me alleen af hoeveel mensen regelmatig flora en fauna bezoeken. Misschien (ook) plaatsen in een andere categorie waardoor meer mensen dit te zien/lezen krijgen?
Zo denken veel mensen dat ze diervriendelijk bezig zijn als ze scharreleieren kopen, terwijl dat erg tegenvalt. Ze hebben gelukkig wel meer ruimte, maar komen alsnog niet buiten. Even 'n overzichtje onder ter info, de codes zijn de eerste getallen die op het ei gedrukt staan in rode inkt:
''Code 3: Legbatterij. Wordt nog veel verkocht op de markt. Zeer dieronvriendelijk met dieren in een kooi.
Code 2: Scharrelei. Anders dan je zou denken, komen deze kippen nooit buiten. Ze leven in een grote stal.
Code 1: Vrije uitloop. Deze kippen hebben een behoorlijk goed leven met een uitloop naar buiten.
Code 0: Biologisch. De diervriendelijkste eieren. Deze kippen worden zo natuurlijk mogelijk gehouden.
Laat je niet misleiden door de romantische plaatjes op de producten. De diervriendelijkste zuivel en kaas herken je aan het EKO-keurmerk. De koeien komen zeker buiten en worden op een zo natuurlijk mogelijke wijze gehouden. Sommige zuivelproducten vermelden ook een ‘weidegang-garantie’. Als dit duidelijk op de verpakking staat, mag je er in redelijkheid van uitgaan dat dit klopt. Als er alleen maar een “groene sfeer” wordt opgeroepen, kun je er niet vanuit gaan dat deze dieren ook werkelijk buiten komen. Bij twijfel kun je ook navraag doen bij de fabrikant.''
Ik vind t jammer dat zo weinig mensen zich bewust zijn van goede voeding en weten waarom een kiloknaller een kiloknaller is. De supermarkten en overheid maken het je niet gemakkelijker wanneer je gezond en vriendelijk wilt kiezen. Je moet echt verstand van zaken hebben en weten waar je op moet letten bij het kopen van diervriendelijke producten. En wanneer je dit doet loop je al snel het risico voor een hysterische vegetarische hippie versleten te worden.
Ik snap wel dat mensen denken dat ze er niks tegen kunnen doen of dat ze bang zijn om hun hele levensstijl aan te moeten passen om wat diervriendelijks te doen, maar probeer het dan eens door kleine beetjes bij te dragen. Koop eens biologische of vrije uitloop eieren en ga eens naar de biologische slager.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.quote:Op dinsdag 3 mei 2011 00:08 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
Waarom ineens dit topic?
Nu ja, om eerlijk te zijn verbaasde het mij al een tijdje dat er nog geen topic over was.
Ten tweede is nu ineens het ''onverdoofd'' slachten een ''hot'' item geworden.
Begrijp me niet verkeerd ik keur ''onverdoofd'' slachten niet goed maar ik vind het wat hypocriet
om daar ineens zo een ophef over te maken terwijl toch het grootste deel van de mensen nog steeds vlees eet uit de Bio-industie.
Nu is dat geen beschuldiging, want ik kan me heel goed voorstellen dat een aantal dingen
helemaal niet bekend zijn, of dat mensen er zich niet zo in verdiept hebben en zich dus eigenlijk
niet bewust zijn van WAT ze nu eigenlijk eten en hoe dit op hun bordje is gekomen.quote:Ik weet niet wat ik kan verwachten, misschien een heleboel mensen die hier gaan reageren omdat ze zich aangevallen voelen of mensen die zich niet aangevallen voelen maar nu wel ineens meer
bewust zijn geworden wat Bio-industie, verdoofd of onverdoofd slachten nu eigenlijk inhoud.
Dus laten we zeggen dat dit topic ter informatie is en niet om iemand aan te vallen.
Dit topic is ook geen pleidooi om vegetarier te worden, ik ben zelf ook niet geen vegetarier.
( al moet ik zeggen dat ik er wel sterk naar neig na al die filmpjes die ik de afgelopen dagen heb bekenen ).quote:Ik wil wel met dit topic bereiken dat in ieder geval een aantal mensen zich meer bewust
worden wat de Bio industrie eigenlijk inhoud en dat er dus meer mensen Biologisch vlees gaan eten en dat de omstandigheden waarin de dieren vandaag de dag anno 2011 in moeten
leven zullen verbeteren.
Mijn ultieme wens is natuurlijk dat de hele Bio industie zal worden afgeschaft, in mijn eentje gaat
dat natuurlijk nooit lukken, maar hoe meer mensen er nog weigeren vlees uit de Bio-industrie te
eten, hoe beter, wie weet wat er dan nog mogelijk is.quote:het meest gehoorde argument zal nu op het puntje van jullie tong liggen.
ja, maar.... dan wordt het vlees veel duurder...
Ja, Biologisch vlees is inderdaad duurder, maar je hoeft echt niet elke dag vlees te eten.
Er zijn honderden heerlijk Vegetarische gerechten, die zijn lekker en een stuk gezonder
dan vlees eten uit de Bio-industrie. Vergeet niet hoeveel troep er in die dieren wordt gestopt
om ze zo snel mogelijk ''slachtrijp'' te maken !
Ook heb je ''vleesvervangers'' dat is even zoeken, sommige zijn lekker, sommige juist
helemaal niet en sommige zijn ronduit niet te pruimen...
Tips zijn daarom altijd welkom !
Verder ben ik erg benieuwd of er reactie's komen op dit topic en wat voor reactie's dat zullen
zijn.
Ik ben op het ergste voorbereiddat dan weer wel...
Je begrijpt me verkeerd. Ik heb talloze stukken gelezend ie door wakker dier en andere soortgelijke organisaties zijn opgesteld en op basis van de kwaliteit van die stukken heb ik het vertrouwen verloren in die organisaties. Ik heb nooit beweerd dat de onderzoeken niet kloppen! Ik heb enkel de vraag gesteld of dit niet enkel voor de eigen zaak praten is maard aar heb je al op geantwoord. wat betreft de filmpjes denk ik niet dat die in scene zijn gezet, althans niet alle. Wel hebben de mensen die deze posten vaker de bedoeling om negatief te zijn over de sector dan positief omdat iets afkraken gewoon veel makkelijker is.quote:Op dinsdag 3 mei 2011 19:32 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
[..]
Denk je echt dat alle filmpjes en foto's in scene zijn gezet en dat alle onderzoeken
die Wakker Dier doet niet te vertrouwen zijn?
Zeggen we dat laatste niet nee?quote:Op woensdag 4 mei 2011 14:28 schreef Leipo666 het volgende:
toch knap dat mensen een aantal incidenten zien in een in elkaar gezette documentaire en meteen alle veehouders over dezelfde kam scheren .... dat doen we toch ook niet bij anderen? ik bedoel als 1 marrokkaan wat steelt dan zeggen we toch ook niet dat alle marrokkanen crimineel zijn
Dat het misschien niet biologisch vlees is, zou ik heel erg vinden, maar ja daar is dan ook niet zo veel aan doen. Ik ga er van uit dat als er op de verpakking staat dat het biologisch vlees is, dit ook biologisch is. Meer kan ik er ook niet aan doen, behalve vegetariër worden, maar dat kan/wil ik niet.quote:Op woensdag 4 mei 2011 14:55 schreef Leipo666 het volgende:
trouwens: je moet niet denken dat al dat biologische vlees in de supermarkten ook daadwerkelijk biologisch is. Van kennissen die in de vleesverpakking gewerkt hebben, heb ik gehoord dat zeer regelmatig 'gewoon' vlees in de bio-vlees verpakking gedaan werd (samen met het gewoon verpakken van vlees dat op de grond valt, ranzige collega's en vele andere dingen die je niet wil weten als je net aan een stukje vlees wil beginnen)
denk je je geweten te sussen met bio-vlees en kauw je nog steeds op een 'kilo-knaller'
Dat is precies de reden waarom ik mij voor deze zaak inzet.quote:Op woensdag 4 mei 2011 14:51 schreef TheThirdMark het volgende:
Zoals Oognip het zegt: zo gaat het ongeveer op 0,000000000000000001% van de boerderijen. Idd een logische redenatie
Niets mis met biologisch vlees btw, maar haal dan Duits vlees en geen NL vlees aangezien er hier geen biologisch vlees gefokt wordt.
Er wordt inderdaad nog veel te veel ''gerommeld'' met vlees.quote:Op woensdag 4 mei 2011 14:55 schreef Leipo666 het volgende:
trouwens: je moet niet denken dat al dat biologische vlees in de supermarkten ook daadwerkelijk biologisch is. Van kennissen die in de vleesverpakking gewerkt hebben, heb ik gehoord dat zeer regelmatig 'gewoon' vlees in de bio-vlees verpakking gedaan werd (samen met het gewoon verpakken van vlees dat op de grond valt, ranzige collega's en vele andere dingen die je niet wil weten als je net aan een stukje vlees wil beginnen)
denk je je geweten te sussen met bio-vlees en kauw je nog steeds op een 'kilo-knaller'
Nee...quote:Op woensdag 4 mei 2011 17:55 schreef Teun_ZHV het volgende:
Goed topic, maar ehm, kom je BBQ-en?![]()
BBQ 25-26 juni
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Hoe zit dat dan met die boer uit Drenthe waar ik jaren aaneen het vlees rechtstreeks vandaan haalde (eigen slacht, biologisch voer). ?quote:Op woensdag 4 mei 2011 14:51 schreef TheThirdMark het volgende:
Zoals Oognip het zegt: zo gaat het ongeveer op 0,000000000000000001% van de boerderijen. Idd een logische redenatie
Niets mis met biologisch vlees btw, maar haal dan Duits vlees en geen NL vlees aangezien er hier geen biologisch vlees gefokt wordt.
En een samenvatting.quote:
flikker effe op naar onzin ofzo !quote:Op donderdag 5 mei 2011 00:27 schreef Vengerr het volgende:
[..]
En een samenvatting.
Tevens wil ik even een ode brengen aan de kipknots.
Traalaalaaaaaaaaaa OoooOO000Ooo zalige kipknots u bent niet te versmaden oOoo000!
gelukkig is het bedrijf nu failliet, maar dit bedrijf leverde wel al zijn vlees aan zowat elke grote supermarktketens in NL (dus ook de AH!). Het is denk ik ook een logisch gevolg van de lage kiloprijzen voor vlees: er worden geen verliezen geaccepteerd omdat dat de bedrijven teveel marge kost. Ieder stukje vlees MOET gebruikt/verkocht worden. Vlees dat al wat bedorven was werd dan ook zonder pardon door de gehaktmolen gehaald, vermengt met wat verser vlees en alsnog verwerkt in een gehaktbal of 'boomstam'quote:Op woensdag 4 mei 2011 17:27 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
[..]
Er wordt inderdaad nog veel te veel ''gerommeld'' met vlees.
Die kennissen van je die in de vleesverpakking hebben gewerkt voor een bedrijf dat
''gewoon'' vlees in de biovlees verpakking doet hebben dan gewoon voor een misdadig
bedrijf gewerk.
Een bedrijf dat de consument dus willens en wetens bedonderd.
Ook zal er in dat bedrijf dan zo weinig controle zijn dat de mensen vlees dat op de grond gevallen
is gewoon in de verpakking kunnen doen.
Ik moet nog ontbijten !quote:Op donderdag 5 mei 2011 07:49 schreef Leipo666 het volgende:
[..]
gelukkig is het bedrijf nu failliet, maar dit bedrijf leverde wel al zijn vlees aan zowat elke grote supermarktketens in NL (dus ook de AH!). Het is denk ik ook een logisch gevolg van de lage kiloprijzen voor vlees: er worden geen verliezen geaccepteerd omdat dat de bedrijven teveel marge kost. Ieder stukje vlees MOET gebruikt/verkocht worden. Vlees dat al wat bedorven was werd dan ook zonder pardon door de gehaktmolen gehaald, vermengt met wat verser vlees en alsnog verwerkt in een gehaktbal of 'boomstam'![]()
eet smakelijk!
Ja, dat AANKONDIGEN begrijp ik ook niet helemaal goedquote:Op donderdag 5 mei 2011 08:28 schreef Leipo666 het volgende:
menig maal controle geweest in dat bedrijf (ook voor illegalen die in dienst waren) en ze wisten het altijd goed te verbergen (logisch ook als je bedenkt dat deze instanties AANKONDIGEN wanneer ze langs komen
)
volgens mij zijn ze uiteindelijk failliet gegaan door de lage marges en ze hierdoor het hoofd niet meer boven water konden houden.
quote:
Aangezien de Koran dit zegt:quote:Op zaterdag 7 mei 2011 18:50 schreef TheThirdMark het volgende:
Tsja, je kan aannemen dat importvlees ook verboden wordt als in NL die regels aangeschaft worden.
mogen Moslims dus gewoon vlees eten als het dier verdoofd geslacht is.quote:Als er een verbod komt, kunnen we dus geen vlees meer eten.
Of we moeten het importeren', zegt opperrabbijn Binyomin Jacobs van het Interprovinciaal Opper
Rabbinaat.
De Koran stelt dat de regels niet gelden voor degene die honger heeft of als er geen andere
mogelijkheden zijn: 'Maar hij, die gedwongen is en dit niet wenst en geen overtreder is, op hem rust geen zonde.
Want God is Vergevensgezind, Genadevol.
Liberale moslims vatten dit op als dat al het vlees gegeten mag worden als men trek heeft, terwijl
moslims die strenger in de leer zijn ervan uitgaan dat de honger een kwestie van leven of dood
moet zijn, voordat men niet-halalvlees eet. Voor hen geldt dus: importvlees of vegetarisch worden.
Met Liefde gedaan !quote:Op zondag 8 mei 2011 21:09 schreef Pixie. het volgende:
Ik blijf voortaan wel lekker in dit topic rondneuzen
Want dat topic in KLB word ik alleen maar agressief van
Heel erg bedankt trouwens Fan voor de info
Goed werk![]()
Het uiteindelijke doel van de vega-kliek is de vleesloze maatschappij.quote:Op dinsdag 3 mei 2011 00:08 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
Ja, Biologisch vlees is inderdaad duurder, maar je hoeft echt niet elke dag vlees te eten.
Er zijn honderden heerlijk Vegetarische gerechten, die zijn lekker en een stuk gezonder
dan vlees eten uit de Bio-industrie
Waarom is het not done volgens je vriendin?quote:Op maandag 9 mei 2011 16:57 schreef 100% Tukker het volgende:
[..]
Het uiteindelijke doel van de vega-kliek is de vleesloze maatschappij.
Ik merk het zelf ook bij mijn vega-vriendin: ook al is het gestorven aan een natuurlijke dood, vlees eten is em blijft not done en je eet er áltijd te veel van. Ook al is het één schamel bio-kipfiletje in de week...
Jammer.
Dit is echt de laatste keer dat ik het zegquote:Op maandag 9 mei 2011 16:57 schreef 100% Tukker het volgende:
[..]
Het uiteindelijke doel van de vega-kliek is de vleesloze maatschappij.
Ik merk het zelf ook bij mijn vega-vriendin: ook al is het gestorven aan een natuurlijke dood, vlees eten is em blijft not done en je eet er áltijd te veel van. Ook al is het één schamel bio-kipfiletje in de week...
Jammer.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.En door deze goede omstandigheden hebben de dieren geen of minder medicatie en anti-biotica
nodig. Stress op zich is trouwens ook niet goed. Stresskippen en andere stressdieren maken veel
hormonen aan. De hormonen komen in het vlees terecht en kunnen via die weg een negatieve
uitwerking hebben op je gezondheid.
En de prijs?
Tja, helaas is die hoger dan bij “gewoon” vlees. Maar bedenk dat je betaalt voor een betere
gezondheid, een beter dierwelzijn, een beter milieu en een mooier landschap.
Met het eten van biologisch vlees, zorg je dus goed voor jezelf en je stimuleert heel wat goede
doelen!
Dus je kan gewoon vlees blijven eten, hoe vaker jij een biologisch kippetje koopt hoe beter
zelfsdaar steun je namelijk de Biologische Industrie mee.
en dan zien we straks weer dit:
http://www.biojournaal.nl/index_sector.asp?sector=2
in plaats van dit:![]()
Ik moest heel hard lachen !!!!quote:Op maandag 9 mei 2011 17:44 schreef Silverdigger2 het volgende:
maar de kwaliteit van het leven van een kip is veel hoger in een legbatterij
heb een tijdje terug een (wetenschappelijk) artikel gevonden over de levenskwaliteit van kippen,
en waar het op neer kwam is het volgende:
kippen die met een vast aantal in een kleine ruimte 'leven' die regelen de pikorde en weten daarna de rest van hun leven wie de baas is.
in een openfield kippenboerderij worden de kippen in een te groot gebied gezet om 1 kip de baas te laten zijn, waardoor er constant gevechten zijn om ruimte/pikorde. doordat er constant gevechten zijn krijgen de kippen veel wonden/infecties doordat ze elke keer gepikt en gekrabt worden door andere kippen.
neemt niet weg dat de rest van de behandeling voor kippen slecht is,
maar zo'n open groot veld waar ze 'vrij' in rond kunnen lopen is nóg slechter dan de legbatterij omstandigheden
Oke, wat wil je dat ik zeg?quote:Op maandag 9 mei 2011 20:15 schreef ReNero het volgende:
@ FANNvanhetlaatsteuur, je mag misschien dan wel niet mensen aansporen om vegetariër te worden maar je bent wel bezig als een jehova getuige om mensen te ronselen voor wakker dier ed. Maar dit is jouw keuze, wel vraag ik je om andersmans keuze vrij te laten en niet te veel te gaan propaganderen.
Jouw posts zijn goed en raken de waarheid enkel kan ik uit jouw stukken opmaken dat jij een hele recht toe benadering hebt van dierwelzijn. Kooi is automatisch slecht -> Buiten is auto goed. Dit is te kort door de bocht.
Een kleine tijd geleden is er een onderzoek geweest over het welzijn van koeien in de wei en op stal. hierin bleek dat dieren in de stal het ook heel goed en soms beter hadden dan hun collega's buiten want: Voeding was beter, ritme's waren duidelijker, minder hittestress en andere weersinvloeden zoals regen en nachtvorst, minder insecten en parasieten en een betere spijsvertering
Wij doen onze koeien al jaren naar buiten en blijven dat doen maar door ervaring kunnen wij stellen dat het niet per sé beter is ondanks dat het enkele voordelen heeft. GOEDKOPER EN MILIEUTECHNISCH VERANTWOORD IS HET NOOIT. Dit door de lukrake verspreiding van mest en de hoeveelheid arbeid die hiermee gemoeid gaan.
Ik had beloofd om een aantal foto's up te loaden om de praktijk te laten zien. Ik ben gisteren de stal ingelopen en heb de foto's hieronder gemaakt. Ben benieuwd of er nog veel mensen dit zielig vinden want dat is het geheel niet. Hier kan geen rapport, mening of onderzoek tegenop want DIT is de veehouderij anno 2011.
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]
Dat klinkt goed !quote:Op maandag 9 mei 2011 21:22 schreef KrnKje het volgende:
Wow, je bent wel fanatiek!
Maar ik ben het met je eens wat betreft het verhaal rond de bioindustrie. Zelf in mijn studietijd een lezingreeks georganiseerd rondom eten waarvan er eentje getiteld "Het wel en wee van de bio-industrie" door een prof. die er uitgebreid onderzoek naar deed. Een interessant verhaal over natuurlijk gedrag van dieren en in welke vormen ze dit vertonen. Niet voor alle diersoorten was één lijn te trekken, maar wat kippen betrof was er in ieder geval een duidelijk signaal dat er extreme stress-niveaus te meten zijn in de bio-industrie tov biologische teelt.
Zelf eet ik zo'n 2 à 3 keer vlees in de week en dan bij voorkeur biologisch. Kip eet ik nauwelijks omdat ik de prijs daarvan absurd hoog vind in vergelijking met overige producten. Oplossing is voor mij om zo nu en dan een hele biologische kip te kopen en die in stukjes in de vriezer te doen. Dan heb je nog een lekkere pan soep ook
Ik hoop dat de bevalling voorspoedig verlooptquote:Op maandag 9 mei 2011 23:18 schreef ReNero het volgende:
Hoofdschuddend lees ik jouw reactie.
Ik kan het vaker proberen uit te leggen, maar ik vrees dat het niet uit mag maken. De opmerking "het zal wel net schoon geveegd zijn" echter was niet zo getroffen. Toen ik zei dat ik zo de stal was ingelopen loog ik niet. Het zaagsel en voer wordt dagelijks ververst, standaard procedure maar dat wil jij niet zien.
Ik kan je helaas niet overtuigen dat jouw zwart-wit visie op de veehouderij veel meer grijstinten bevat dan dat jij op dit moment ziet. Ik hoop dat je de tijd vind om de praktijk beter te leren kennen en daar met de mensen kunt praten die met de laarzen in de mest staan. Je kunt je nog eens vergissen in hoe begaan die mensen zijn met hun vee. Uiteraard zal jij weer een aantal plaatjes van onfortuinlijke dieren vinden en die weer kunnen posten en uiteraard zal ik daar het 1 en ander op aan te merken hebben.
Uiteindelijk heb ik de praktijk in handen en jij slechts een verhaal en als je me nu wilt excuseren. Ik ga namelijk een slapeloze nacht tegemoed. Er kan vanavond een koe kalven en dat is mij meer waard dan dit monoloog.
Gegroet allen!
Een wolk van een dochter en heb ook nog wat slaap kunnen krijgen. Hoefde zelf alleen de nazorg te doen, het dier was er al bijna maar moeder was blij met haar vanille-sinaasappelshakequote:Op maandag 9 mei 2011 23:59 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
[..]
Ik hoop dat de bevalling voorspoedig verloopt![]()
[ afbeelding ]
http://www.hollandinthepicture.nl/html/koe___kalf.html
Heel goed ! Voer is erg belangrijk, maar dat hoef ik jou niet te vertellen denk ik ...quote:Op dinsdag 10 mei 2011 08:16 schreef ReNero het volgende:
[..]
Een wolk van een dochter en heb ook nog wat slaap kunnen krijgen. Hoefde zelf alleen de nazorg te doen, het dier was er al bijna maar moeder was blij met haar vanille-sinaasappelshake(vitamine-supplement)
Dit gaat over de omzet zo te lezen? Is er dan ook meer volume aan biologische producten verkocht, maw wordt het ook meer gegeten, of zijn de prijzen omhoog gegaan, net als dat bij het niet biologische voedsel de laatste tijd ook aan de gang is?quote:Op dinsdag 10 mei 2011 07:39 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
http://www.nu.nl/economie(...)agnerende-markt.html
Biologisch groeit flink in stagnerende markt
10 mei 2011
GORINCHEM - Consumenten hebben in 2010 voor het tiende jaar op rij meer biologische voeding
gekocht. De omzetten stegen met ruim 13 procent. Vooral supermarkten deden goede zaken, blijkt uit
de dinsdag gepubliceerde Bio-monitor 2010.
[ afbeelding ]
Volgens de Bio-monitor, opgesteld door het LEI in opdracht van het ministerie van EL&I, kochten
consumenten vorig jaar in totaal voor ruim 752 miljoen euro aan biologisch voedsel, 87 miljoen
euro meer dan in 2009.
Aardappelen, groenten en fruit vormen nog steeds de belangrijkste productgroep en zijn goed voor
21,9 procent van de bestedingen.
Daarna volgen zuivel met 17,1 procent en vlees/vleeswaren met 14,9 procent.
Zuivel
De grootste groei deed zich voor bij zuivel.
Daar is vorig jaar Campina overgestapt op het gebruik van biologische melk voor haar
Boerenland-producten en is Arla op de Nederlandse markt verschenen.
Biologische zuivel heeft daarmee een marktaandeel van 4,5 procent.
Biologische eieren hebben verhoudingsgewijs het grootste marktaandeel: 7,2 procent van alle
verkochte eieren zijn afkomstig van biologisch gehouden kippen.
Het belangrijkste verkoopkanaal voor biologische producten is de supermarkt.
Van alle verkochte biologische producten vond 45,3 procent zijn weg naar de consument via
supermarkten. De gemiddelde omzetgroei bedroeg daar 18,8 procent.
Oudere winkels
Natuurvoedingswinkels groeiden 4,1 procent, waarbij de moderne bio-supers groeicijfers lieten
zien die vergelijkbaar zijn met de supermarkten. Maar kleinere, oudere winkels zagen de groei
stagneren.
De speciaalzaken, waaronder natuurvoedingswinkels en biologische slagers, hadden in 2010 een
marktaandeel van 35,3 procent.
Catering, horeca en verzorging had een aandeel van 12,3 procent in de omzet. De groei bedroeg
hier 21,5 procent.
Andere kanalen als boerenmarkten, boerderijverkoop en webwinkels groeiden 13,1 procent.
Samen hebben zij een marktaandeel van 7,1 procent.
Het gaat de goede kant op !
Nu nog iets meer Biologisch vlees bij de groente en aardappeltjes ...
Nee, er wordt meer Biologisch gegetenquote:Op dinsdag 10 mei 2011 09:08 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Dit gaat over de omzet zo te lezen? Is er dan ook meer volume aan biologische producten verkocht, maw wordt het ook meer gegeten, of zijn de prijzen omhoog gegaan, net als dat bij het niet biologische voedsel de laatste tijd ook aan de gang is?
Ook in dat artikel zie ik weer een mix van cijfers over volume en omzet, maar inderdaad, het lijkt er op dat er ook daadwerkelijk meer van verkocht wordt, niet alleen dat er meer voor betaalt moet worden.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 09:19 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
[..]
Nee, er wordt meer Biologisch gegeten![]()
http://nos.nl/artikel/206(...)logisch-voedsel.html
Recordverkoop biologisch voedsel
De verkoop van biologisch voedsel is de afgelopen drie kwartalen met 20 procent gestegen.
Dat is de grootste groei in tien jaar.
Volgens de Task Force Marktontwikkeling Biologische Landbouw hebben consumenten steeds
meer behoefte aan authentieke en eerlijke producten. Ook speelt mee dat het assortiment groter
wordt.
De Taskforce schat dat er nu zo'n dertig A-merken een biologische variant hebben.
Speciaalzaken
Supermarkten maken ongeveer de helft uit van de totale omzet van biologisch voedsel.
De andere helft wordt verkocht in speciaalzaken, bedrijfsrestaurants, webwinkels en markten, zegt
de Taskforce.
Daarvan komen de cijfers pas in april 2011.
quote:Op dinsdag 10 mei 2011 09:19 schreef fruityloop het volgende:
An sich een goed idee, maar ik ben benieuwd of het ook door de 2e kamer komt.
Wakker Dier zet zich heel hard in voor dit soort zaken.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 09:21 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Ook in dat artikel zie ik weer een mix van cijfers over volume en omzet, maar inderdaad, het lijkt er op dat er ook daadwerkelijk meer van verkocht wordt, niet alleen dat er meer voor betaalt moet worden.
Goeie zaak!
De reacties onder dat artikel van de Telegraaf zijn hilarisch !quote:Op dinsdag 10 mei 2011 10:07 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
Kilo Knallers zijn onverantwoord
http://kassa.vara.nl/tv/a(...)verantwoord/speel/1/
http://www.telegraaf.nl/b(...)en_als_slager__.html
di 10 mei 2011, 08:55
Dierenactivisten als slager
AMSTERDAM - C1000 kan de komende tijd veel sollicitanten verwachten voor de functie van
vleesinkoper...
Helaas voor de supermarktketen gaat het vooral om dierenactivisten die gehoor geven aan de
oproep van stichting Wakker Dier. Stichting Wakker Dier start vandaag de actie ‘solliciteer de
kiloknaller de C1000 uit’.
Dierenvrienden worden opgeroepen massaal te solliciteren op de momenteel bij C1000 vacante
functie ‘senior inkoper vlees’, oftewel ‘de hoofdslager’. Met de actie wil Wakker Dier aan C1000
laten zien dat veel mensen staan te popelen om de vleesinkoop bij C1000 op de schop te nemen
en diervriendelijker te maken.
C1000 is volgens Wakker Dier de supermarkt met verreweg de meeste dieronvriendelijke
kiloknallers.
C1000 had dit jaar tot nu toe 58 ‘kiloknallers’; vlees goedkoper dan de gemiddelde prijs van kattenvoer van ¤4.12. Daarmee zijn ze met afstand de meest kiloknallende supermarkt.
Stunten met vlees zou ten koste gaan van het dierenwelzijn.
C1000 ontkent dat.
[ link | afbeelding ]
Lees de reacties maar eens onder het artikel van de Telegraaf, mensen weten er gewoonquote:Op dinsdag 10 mei 2011 10:35 schreef fruityloop het volgende:
En dat is nou weer zo'n populistische "actie" waar ik jeuk van krijg, en waarom ik geen lid zal worden van wakkerdier.
Wat schiet iemand hier nou mee op? Laten ze zich concentreren op de vraag-kant, dus de mensen die die kiloknallers kopen, dan volgt de aanbod kant vanzelf wel. En zo lang er plenty mensen zijn die geen ~4 euro voor een enkele biologische kipfilet kúnnen betalen, zal dit fenomeen altijd blijven bestaan.
Overigens is de groene weg keten van biologische slagerijen eigendom van de VION groep, hoe krom is dat.
Ik moet wel bekennen dat wij biologisch vlees kopen omdat het gewoon lekkerder is, het dieren welzijn is leuk meegenomen, maar dat is voor ons niet wat de doorslag geeft.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 10:44 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
[..]
Lees de reacties maar eens onder het artikel van de Telegraaf, mensen weten er gewoon
niets vanaf![]()
Ze denken nog steeds dat het ''gezond'' is en betalen liever meer aan kattenvoer dan
aan vlees voor zichzelf en dan zijn er zelfs nog mensen bij die het kopen van kiloknallers
goedpraten ''omdat ze hun kinderen gezond willen laten eten''![]()
Dus je zou het kunnen zien als (weer) een ''wake-up'' call, of het gaat helpen is een
tweede, maar gelukkig zijn er ook een paar mensen die reageren die er iets meer
vanaf weten.
Goddank
Dat is gewoon ronduit idioot !!!quote:Op dinsdag 10 mei 2011 11:22 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Ik moet wel bekennen dat wij biologisch vlees kopen omdat het gewoon lekkerder is, het dieren welzijn is leuk meegenomen, maar dat is voor ons niet wat de doorslag geeft.
Maar helaas is het nooit zo zwart/wit als de voedselindustrie, of de milieu/dierenwelzijn organisaties zouden willen. Zo zijn er ook mensen met een stofwisseling die gewoon niet met een puur vegetarisch/veganistisch dieet om kan gaan om es een zijstraat te noemen. Een buurmeisje van mijn liefwerd op een gegeven moment gesmeekt door de huisarts om weer vlees te gaan eten, die had een goed uitgebalanceerd vegetarisch dieet, maar op de een of andere manier takelde ze zienderogen af. Op een gegeven moment leek ze wel aan de chemotherapie, met haar vale kleur, uitvallende haar, en lusteloosheid. Die is maar weer vlees gaan eten. Sommige van haar vegetarische "vrienden" wilden/konden dat niet snappen, waren ineens ook geen vrienden meer..
Beide kanten/kampen kennen natuurlijk extremen, zowel mensen die in slachthuizen dieren onnodig pijn doen of zelfs regelrecht martelen, als de dierenactivisten die mcdonalds restaurants vernielen etc. Wat dat betreft vielen die "vrienden" nog wel wat mee, alhoewel ik het met je eens ben dat ze zich wel erg lieten kennen.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 11:28 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
[..]
Dat is gewoon ronduit idioot !!!![]()
Ik hoop wel dat ze Biologisch vlees eet, in dit geval in de eerste plaats voor HAAR welzijn.
Ja, laat ik voorop stellen dat extremisten zeker niet mijn vrienden zijn, dit geldt voorquote:Op dinsdag 10 mei 2011 11:49 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Beide kanten/kampen kennen natuurlijk extremen, zowel mensen die in slachthuizen dieren onnodig pijn doen of zelfs regelrecht martelen, als de dierenactivisten die mcdonalds restaurants vernielen etc. Wat dat betreft vielen die "vrienden" nog wel wat mee, alhoewel ik het met je eens ben dat ze zich wel erg lieten kennen.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Dit was het topic in KLB trouwens Heerlijk zo'n lekker stuk vlees bij het eten
Het was even vermakelijk om daar te reageren maar de meeste mensen kan ik
niet echt serieus nemen![]()
Ik hoop in ieder geval het beste voor het buurmeisje van je liefen dat ze snel
weer wat sterker wordt !
Je URL faalt...quote:Op woensdag 11 mei 2011 11:38 schreef summer2bird het volgende:
TS: misschien een goede link+docu om in je OP te zetten?
www.earthlinks.com
zoek dan de goeie op zeg. Ik zit op mijn mobiel even handmatig die url in te voeren dus ja, er kan wel wat fout gaanquote:
summer2bird geeft niks, ik krijg bij google niets te zien wat met de Bio-industie te makenquote:Op woensdag 11 mei 2011 13:24 schreef summer2bird het volgende:
[..]
zoek dan de goeie op zeg. Ik zit op mijn mobiel even handmatig die url in te voeren dus ja, er kan wel wat fout gaan
Daar ben ik heel blij mee met zo;n reactie ik hoop dat er meer volgen !quote:Op woensdag 11 mei 2011 13:34 schreef Pixie. het volgende:
2 weken terug trouwens donateur geworden van wakker dier
& steun nog altijd proefdier vrij & IFAW
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
[ Bericht 5% gewijzigd door FANNvanhetlaatsteuur op 11-05-2011 13:49:11 ]
Alleen als ik in je MSN lijst mag...quote:Op woensdag 11 mei 2011 13:24 schreef summer2bird het volgende:
[..]
zoek dan de goeie op zeg. Ik zit op mijn mobiel even handmatig die url in te voeren dus ja, er kan wel wat fout gaan
Ik heb geen MSNquote:Op woensdag 11 mei 2011 13:57 schreef 100% Tukker het volgende:
[..]
Alleen als ik in je MSN lijst mag...
Vooruit: www.earthlings.com
Je weet echt niet hoe blij dit soort reacties mij maken !quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:38 schreef Wing het volgende:
Moeilijk moeilijk moeilijk, als mensen andere mensen al niet als medemens behandelen. Des te moeilijker om dieren met meer respect te behandelen. Zeker als het eten op bord betreft.
Persoonlijk vind ik dit niet het belangrijkste probleem op dit moment in de wereld, maar ik zal serieus nadenken om mijn eetpatroon aan te passen. Ik zal nog steeds wel (biologisch) vlees eten. Wij zijn immers gerechtigd door God om vlees te eten.
Het gaat niet alleen over dieren, om vlees zo goedkoop te kunnen produceren is misbruik van land, dier en mens noodzakelijk.quote:Op woensdag 11 mei 2011 14:38 schreef Wing het volgende:
Moeilijk moeilijk moeilijk, als mensen andere mensen al niet als medemens behandelen. Des te moeilijker om dieren met meer respect te behandelen. Zeker als het eten op bord betreft.
Persoonlijk vind ik dit niet het belangrijkste probleem op dit moment in de wereld, maar ik zal serieus nadenken om mijn eetpatroon aan te passen. Ik zal nog steeds wel (biologisch) vlees eten. Wij zijn immers gerechtigd door God om vlees te eten.
Als je eens wat anders op je brood wil dan kaas, eieren, jam, aardbeien of pindakaas dan zijn er nog een heleboel andere keuze'squote:Op woensdag 11 mei 2011 22:37 schreef heaven7 het volgende:
Ik koop alleen nog maar biologische of vrije uitloopeieren en verder eten wij ik denk 3 keer per week vegetarisch en verder biologisch of op zn minst scharrelvlees..
Voelt goedAlleen jammer dat er geen biologisch vlees voor op brood te vinden is bij de supermarkt?
Maar er is dus wel vraag naar?quote:Op woensdag 11 mei 2011 22:52 schreef summer2bird het volgende:
Zelf probeer ik zo min mogenlijk vlees te eten, maar dat is allemaal lekker hypocriet, ik werk bij een keurslager, als mensen daar om biologisch vlees vragen wijzen we die ook de deur.
De slager kan geen biologisch vlees verkopen omdat hij tussen 2 supermarkten zit, en als vlees te duur wordt gaan mensen naar de supers toe
En ik denk dat mensen die er speciaal om vragen ook best bereid zijn er iets meer voor te betalen, anders kwamen ze bij voorbaat al niet bij de keurslager vragen maar waren ze al meteen naar de supermarkt er naast gegaanquote:Op woensdag 11 mei 2011 22:59 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
[..]
Maar er is dus wel vraag naar?
Er komen dus wel mensen bij de slager waar je werkt die vragen om Biologisch vlees?
Dan zou die slager er toch eens over moeten gaan nadenken om het WEL te verkopen,
de vraag wordt steeds groter namelijk.
Precies !quote:Op woensdag 11 mei 2011 23:03 schreef Greys het volgende:
[..]
En ik denk dat mensen die er speciaal om vragen ook best bereid zijn er iets meer voor te betalen, anders kwamen ze bij voorbaat al niet bij de keurslager vragen
de vraag erna is bij ons zo klein, zeg maar dat 1 persoon per 2 weken om een biologische kip vraagt.quote:Op woensdag 11 mei 2011 22:59 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
[..]
Maar er is dus wel vraag naar?
Er komen dus wel mensen bij de slager waar je werkt die vragen om Biologisch vlees?
Dan zou die slager er toch eens over moeten gaan nadenken om het WEL te verkopen,
de vraag wordt steeds groter namelijk.
Hoe eerder de hele Bio-industrie wordt afgeschaft hoe beter, dan is het vlees gewoonquote:Op woensdag 11 mei 2011 23:22 schreef summer2bird het volgende:
[..]
de vraag erna is bij ons zo klein, zeg maar dat 1 persoon per 2 weken om een biologische kip vraagt.
Dat is te weinig op het moment, en echt, ik had het ook graag anders gezien
De BV Nederland verdient dan wel weer veel geld aan die sector, oa omdat we op deze manier erg veel extra vlees/voedsel kunnen produceren, wat we niet zelf op eten, en lekker doorverkopen. Het is fysiek onmogelijk om diezelfde hoeveelheid te produceren met puur biologische methoden, daar hebben we niet genoeg Nederland voor. Nog afgezien van het feit dat de prijzen van onze producten dan niet meer concurrerend zijn op de wereldmarkten.quote:Op woensdag 11 mei 2011 23:35 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
[..]
Hoe eerder de hele Bio-industrie wordt afgeschaft hoe beter, dan is het vlees gewoon
overal een beetje duurder, dus dan maakt het niet meer uit waar je naar toe gaat,
7 dagen per week vlees eten is gewoon helemaal niet nodig, 2 á 3x per week is meer dan genoeg,
ben je even duur uit, scheelt een HELEBOEL dierenleed en is nog beter voor jezelf en het milieu ook.
opgelost slotje zou ik bijna zeggen![]()
![]()
maar zover zijn we nog niet![]()
Nog even doorzetten en die wetten erdoorheen knallen met zijn allen...
Ik was net hier even aan het lezen http://www.dialoogmegastallen.nl/mens/reactie/490#comment-490 dat gaat over de internetdialoog, waarbij Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) burgers, organisaties, bedrijfsleven en wetenschap wil betrekken.quote:Op donderdag 12 mei 2011 10:26 schreef fruityloop het volgende:
[..]
De BV Nederland verdient dan wel weer veel geld aan die sector, oa omdat we op deze manier erg veel extra vlees/voedsel kunnen produceren, wat we niet zelf op eten, en lekker doorverkopen. Het is fysiek onmogelijk om diezelfde hoeveelheid te produceren met puur biologische methoden, daar hebben we niet genoeg Nederland voor. Nog afgezien van het feit dat de prijzen van onze producten dan niet meer concurrerend zijn op de wereldmarkten.
Dit zou dus ook een aantal negatieve effecten hebben, denk aan lagere (belasting)inkomsten voor de overheid, etc etc.
En de weereldmarkt voor dierlijke eiwitten groeit nog steeds, met als gevolg dat men genetisch gemanipuleerde zalmen aan het fokken is die sneller groeien in kweekvijvers, en dat men bij VION onderzoek doet naar diverse soorten varkensvoer, om zo beesten speciaal te fokken voor goede hammen, betere karbonades, etc etc
Ik denk niet dat we zover zullen komen dat de overgrote meerderheid van onze vleesproductie volledig biologisch zal zijn, maar dat betekend natuurlijk niet dat we het niet moeten proberen.
Ah, had ik je zeker verkeerd begrepen..quote:Op donderdag 12 mei 2011 11:43 schreef heaven7 het volgende:
Ik zoek geen vegetarisch broodbeleg.. dat is wel te vinden ja.
Ik had het over biologisch vlees voor op brood.
Op deze pagina een overzicht van alle biologische slagerijen in Nederland.quote:Op donderdag 12 mei 2011 12:23 schreef fruityloop het volgende:
En de groene weg is niet/nauwelijks duurder dan de AH met zijn puur&eerlijk, waarvan overigens een deel van de producten niét (gecertificeerd) biologisch is. Dus dan zou ik indien mogelijk er voor kiezen om naast de dieren, ook de lokale middenstand te ondersteunen.
Overigens maakt mijn niet biologische neef/slager ook al zijn vleeswaren zelf, en zijn vader en onze opa ervoor ook al, dat ambachtelijke doet sowieso al wonderen voor de smaak, zelfs als het gebruikte niet van biologische oorsprong is.
De links zijn nodig omdat Fok erom bekend staat dat er altijd wel iemand roept om eenquote:Op zondag 15 mei 2011 15:33 schreef erodome het volgende:
Ik vind het fantastisch dat je zo gedreven bent, maar die linkdump maakt het wel erg zware kost.
Ja, het is dan ook niet zo dat er veel info in dit topic te vinden is ofzo...quote:Op zondag 15 mei 2011 17:26 schreef MrBadGuy het volgende:
Ik weet er niet veel vanaf, dus misschien komt het door onwetendheid, maar ik zie niet echt in waarom een megastal nu zoveel erger is dan meerdere kleine stallen.
Voor al u vragen !quote:Op maandag 16 mei 2011 16:30 schreef ReNero het volgende:
Ik heb mijn scriptie geschreven over de relatie tussen de schaalvergroting in de landbouw en het landschap dus ben redelijk op de hoogte van deze discussie. Allereerst heb ik een aantal vragen voor jouw, hoop dat je de tijd hebt om deze kort te beantoorden.
Wat is de maat voor een megastal, wanneer noem je een stal een megastal?
Is het verplaatsen van bedrijven uit gebieden met kwetsbare natuur en bewoning een slechte ontwikkeling?
Ik vraag dit omdat er geen standaard is voor megastallen, er is geen grens gesteld en het is daarmee niet meetbaar. De term megastal heeft een zware lading gekregen in de media maar welke schaal is dan wel goed? Wij hebben een stal voor maximaal 120 melkkoeien, is dat uit den boze? De gemengde bedrijven van vroeger zijn ook geen optie om meerdere redenen.
De tweede vraag is meer een vraag of je de achtergrond van het reconstructieplan kent. De Gelderse vallei en Noord Brabant hebben een hoge dichtheid, bedrijven worden daar gestimuleerd om zich elders te vestigen om de afstanden tussen bedrijven te vergroten om zo uitbraken van ziektes in te dammen
Welke bezwaren zijn daar dan voor?quote:Op maandag 16 mei 2011 16:30 schreef ReNero het volgende: De gemengde bedrijven van vroeger zijn ook geen optie om meerdere redenen.
Ik ken de antwoorden wel, de vragen waren aan jouw gericht.quote:Op maandag 16 mei 2011 17:56 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
[..]
Voor al u vragen !
http://www.dialoogmegastallen.nl/
Na WO 2 waren de Nederlandse landbouwbedrijven klainschalig met koeien, kippen en varkens door elkaar heen. Dit heeft gevolgen voor de micro biologie op een dergelijk bedrijf omdat ziektes zoals MKZ meerdere catagorieën dieren aanpakken zoals in dit geval evenhoevigen (varkens en koeien) Zoals je nu hoort over de varianten van de vogelgriep is de N1H5 variant gevaarlijk voor mensen en zijnde overige enkel voor pluimvee schadelijk. Het mengen en door elkaar heen laten lopen is dus bezwaarlijk voor de gezondheid van die dieren.quote:Op maandag 16 mei 2011 18:45 schreef erodome het volgende:
[..]
Welke bezwaren zijn daar dan voor?
Want het rare is dat er bij biologische opstellingen juist veel gekozen wordt voor mengbedrijven en bedrijven naast elkaar die elkaar aanvullen.
Zo is het bv hartstikke handig om een mestverwerkingsbedrijf te hebben tussen de mestproduceerders in, of een voermais bedrijf naast bedrijven die voermais gebruiken, of een slachterij tussen de vee bedrijven in.
Dat zou ook prima gaan met een milde vorm van bio-industrie, of beter gezegd gewoon boeren zonder biologisch keurmerk maar ook geen zware bio-industrie.
Eigenlijk denk ik dat er een oplossing ligt in vlees binnen landen houden zoveel mogelijk en combi bedrijven, we produceren hier zo ongelovelijk veel voor het buitenland, wat dan ook nog eens voor een fiks deel kunstmatig in stand wordt gehouden.
Zoals jij dat nu beschrijft heb ik het idee dat jij het over de reguliere veehouderij hebt. (wat sommigen hier de bio-industrie noemen)quote:Op dinsdag 17 mei 2011 11:53 schreef erodome het volgende:
Ben ik het niet mee eens, ik ben op veel boerenbedrijven geweest en er waren er zat die geen predikaat eko of biologisch voerde, maar die wel degelijk op een andere manier huisvesten dan in de echte bio-industrie.
Dus niet varkentjes buiten lekker in de wei, maar ook niet hutje mutje hun hele leven zonder daglicht, geen hele kleine hokjes voor de fokzeugen als ze werpen, maar ook geen groot ruim hok met stro en dooddrukrand.
Een beetje ertussenin dus, meer richting bio-industrie dan richting eko keurmerk enzo, maar toch een compromis tussen de 2 uiterste vormen in.
Deze bedrijven worden snel zeldzamer omdat het steeds moeilijker wordt om een kleiner bedrijf gaande te houden, maar ze waren er zeer zeker en nu ook nog wel wat.
Hier in de buurt hebben we een koeienbedrijf die zo werkt, ze hebben rond de 100 koeien die lekker zelf mogen weten wanneer ze gemolken worden(melkrobot vind ik een mooie uitvinding!).
Ze hebben niet zoveel buitenruimte, maar wel wat en een mooie ruime binnenschuur met lekkere ligplaatsen.
Het is een compromis, de dieren lopen niet echt buiten zoals een biologisch koetje zou moeten lopen, maar ze zitten er een beetje tussenin.
Dat naast de veeschuren in ons voor akkerbouw bestemde land waarvan de meeste mensen niet eens weten dat er dieren inzitten.
quote:Op maandag 16 mei 2011 16:30 schreef ReNero het volgende:
Ik heb mijn scriptie geschreven over de relatie tussen de schaalvergroting in de landbouw en het landschap dus ben redelijk op de hoogte van deze discussie. Allereerst heb ik een aantal vragen voor jouw, hoop dat je de tijd hebt om deze kort te beantoorden.
Wat is de maat voor een megastal, wanneer noem je een stal een megastal?
Is het verplaatsen van bedrijven uit gebieden met kwetsbare natuur en bewoning een slechte ontwikkeling?
Ik vraag dit omdat er geen standaard is voor megastallen, er is geen grens gesteld en het is daarmee niet meetbaar. De term megastal heeft een zware lading gekregen in de media maar welke schaal is dan wel goed? Wij hebben een stal voor maximaal 120 melkkoeien, is dat uit den boze? De gemengde bedrijven van vroeger zijn ook geen optie om meerdere redenen.
De tweede vraag is meer een vraag of je de achtergrond van het reconstructieplan kent. De Gelderse vallei en Noord Brabant hebben een hoge dichtheid, bedrijven worden daar gestimuleerd om zich elders te vestigen om de afstanden tussen bedrijven te vergroten om zo uitbraken van ziektes in te dammen
Ah, na alle bezwaren die ik hier in dit topic al heb genoemd inzake de Bio-industriequote:Op dinsdag 17 mei 2011 11:01 schreef ReNero het volgende:
[..]
Ik ken de antwoorden wel, de vragen waren aan jouw gericht.
[..]
Gangbare stallen in de intensieve veehouderij huisvesten al massa's dieren.quote:Wat is de maat voor een megastal, wanneer noem je een stal een megastal?
Ik ken de achtergronden vast niet zo goed als dat jij ze kent, ik heb er namelijk geen scriptiequote:De tweede vraag is meer een vraag of je de achtergrond van het reconstructieplan kent. De Gelderse vallei en Noord Brabant hebben een hoge dichtheid, bedrijven worden daar gestimuleerd om zich elders te vestigen om de afstanden tussen bedrijven te vergroten om zo uitbraken van ziektes in te dammen
Ik ben een voorstander van de moderne veehouderij, gezonde familiebedrijven. Dat de sector opschaald is een marktechnisch gevolg van jaren succesvol efficientie en nieuwe kennis toepassen. Daarom produceren wij ook meer dieren dan wij zelf nodig hebben. Dit is een gevolg van de enorme kennis, ervaring en infrastructuur die wij in nederland hebben opgebouwd nadat Europa in 1960 Nederland aanwees voor agrarische productie. Nooit meer honger, was de stelling en dat is ons gelukt.quote:Op dinsdag 17 mei 2011 12:41 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
In ons land worden 3 keer zo veel varkens gehouden dan nodig is voor de nationale consumptie.
Het overschot wordt geëxporteerd.
In ons land worden extreem veel meer kippen gehouden dan nodig is voor de nationale
consumptie. Het overschot aan vlees en eieren wordt geëxporteerd.
De hoeveelheid kippenvlees die bovendien jaarlijks wordt ingevoerd, is ongeveer even groot als de
nationale behoefte daaraan. Er is dus eigenlijk helemaal geen mestkuikenindustrie nodig.![]()
In ons land worden extreem veel meer koeien gehouden dan nodig is voor de nationale
consumptie. Het overschot wordt geëxporteerd.![]()
Mag ik jou nu eens een vraag stellen?quote:Op dinsdag 17 mei 2011 13:06 schreef ReNero het volgende:
[..]
Ik ben een voorstander van de moderne veehouderij, gezonde familiebedrijven. Dat de sector opschaald is een marktechnisch gevolg van jaren succesvol efficientie en nieuwe kennis toepassen. Daarom produceren wij ook meer dieren dan wij zelf nodig hebben. Dit is een gevolg van de enorme kennis, ervaring en infrastructuur die wij in nederland hebben opgebouwd nadat Europa in 1960 Nederland aanwees voor agrarische productie. Nooit meer honger, was de stelling en dat is ons gelukt.
Andere landenprijzen de kwaliteit, voedselveiligheid en prijs/kwaliteitverhouding van de Nederlandse producten. Daarom zijn onze producten zo geliefd bij andere landen en produceren wij meer dan we nodig hebben omdat er vraag naar is.
Dat grote bedrijven kleinere wegconcurreren is in de praktijk naar mijn mening niet voelbaar. De prijs wordt gesteld door de vraag, het enigste verschil hierin is dat de grotere bedrijven de kosten lager kunnen houden. persoonlijk ben ik er van overtuigd dat zodra men personeel in dienst neemt het meeste van deze extra marge al is verdampt aan arbo maatregelen en personeelskosten.
Leuk om te horen dat dit topic gevolgd wordt ook door mensen ''buiten'' Fok.quote:Op dinsdag 17 mei 2011 14:00 schreef TonTeamAlders het volgende:
ReNero, FANNvanhetlaatsteuur en andere volgers van dit topic,
Interessante discussie voeren jullie hier. Zoals jullie wellicht weten - er is al eerder door FANNvanhetlaatsteuur op gewezen - wordt er momenteel op www.dialoogmegastallen.nl een discussie gevoerd over megastallen in Nederland en hoe daar in de toekomst mee om te gaan. We zouden het zeer waarderen als jullie ook op die plek jullie visie ten aanzien van megastallen uiteen willen zetten, op eenzelfde constructieve manier als jullie hier doen.
Alvast hartelijk dank en vriendelijke groeten,
Ton - Team Alders
Dat mag, Ik ben 36 uur in de week beleidsmedewerker bij een onderdeel van het ministerie van ELI. Op dit moment ben ik bezig met het beoordelen van subsidieaanvragen op het gebied van agrarisch natuurbeheer. Daarnaast hebben wij thuis met de familie een melkveehouderij van 65 melkkoeien welke ik in de toekomst wil overnemen.quote:Op dinsdag 17 mei 2011 13:22 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
[..]
Mag ik jou nu eens een vraag stellen?
Verdien jij je geld met of in de Bio-industrie?
Ik krijg sterk die indruk namelijk omdat je juist alleen uit mijn hele verhaal dit
stukje quote.
Ik heb sterk de indruk dat je alleen vanuit je eigen referentiekader en positie een standpunt
inneemt.
Een standpunt dat duidelijk niet strookt met de mijne.
Ik hoor je niet over het leed van de dieren, niet over de milieu problemen en al helemaal
niet over de gevaren van de volksgezondheid.
Dus als je dit topic graag wilt gebruiken als podium om Bio-industrie aan te prijzen
kan ik je niet tegenhouden, maar reken niet op mijn steun.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |