Één keer een Japanse whisky geprobeerd, maar dat viel toch redelijk tegen. Helaas heb ik geen naam aangezien mijn Japans 'behoorlijk slecht' is.quote:Op zondag 16 januari 2011 13:28 schreef Lyrebird het volgende:
Wat is jullie mening over Japanse en Taiwanese whisk(e)y?
quote:Op zondag 16 januari 2011 20:40 schreef nielsgeode het volgende:
http://www.drankgigant.nl(...)vet-21-years-archive
Deze wil ik. Alleen nog even geen geld voor
De Taiwanese Kavalan is vorig jaar de hemel in geprezen tijdens een Britse proeverij, maar is wat mij betreft niet eens het proberen waard. Heb hem vorig jaar mogen proeven en begreep niet waar alle heisa over ontstaan is...quote:Op zondag 16 januari 2011 13:28 schreef Lyrebird het volgende:
Wat is jullie mening over Japanse en Taiwanese whisk(e)y?
Sorry, had in eerste instantie niet in de gaten op m'n mobiel dat ik de laatste post in het vorige topic had.quote:Op zondag 16 januari 2011 20:03 schreef rgras het volgende:
[Whisky /Whiskey Topic #20
Twee minuten eerder geopend.
Gatverdamme, wat zijn we het verschrikkelijk eens...quote:Op zondag 16 januari 2011 23:30 schreef pavv het volgende:
Nummertje 20 alweer.... pfff ik heb al heel wat whisky gedronken sinds ik instapte in topic #4.
vooral heel veel verschillende, heb wat zitten bladeren door mijn notities (niet te veel van voorsstellen hoor) en zag dat ik inmiddels ruim 2000 verschillende malts heb mogen proeven.
Qua japanse whisky is het heel mooi om te zien dat sinds pak m beet 2005, toen je in Nederland eigenlijk alleen Yamazaki 12 en Hibiki kom krijgen, er een boel veranderd is. Nu kun je zelfs al bij de G&G en de Mitra al wel een Japanse Malt of vatted malt vinden en via de beter gesorteerde slijters ook mooie Yoichi's, Hakashu's en oudere Yamazaki's. En ook lukt het tegenwoordig om de vaak écht mooie Single Casks uit Japan te vinden (was voor 2006 echt schier onmogelijk).
De mooiere Jappen kunnen zich makkelijk meten met de betere Schotse Malts, alleen heb je het dan wel over flessen van boven de 90 euro per stuk. Betaalbaarder en toch heel goed zijn bv de Yoichi 12 en 15 en de Yamazaki 18..... Daaronder zijn er nog goedkopere versies die toch ook best lekker zijn, met als P/Q reus de kleine (halve liter) flesjes "From the barrel" van nikka.
De Taiwanese Kavalan whisky heb ik vorig jaar 2 keer geproefd, en vind ik niet echt bijzonder...Misschien over een paar jaar, als het spul wat langer heeft kunnen rijpen, weer eens proberen.
Geen idee, maar laat het me weten s.v.p.quote:Op maandag 17 januari 2011 05:40 schreef Lyrebird het volgende:
Bedankt voor de tips. Ik ga de Yoichi's, Hakashu's en oudere Yamazaki's uitproberen. Ik neem aan dat die goedkoper zijn in Japan dan in Nederland.
Ik heb nog niet zo veel ervaring met Japanse whiskys. Suntory whisky kun je hier overal krijgen, en is relatief goedkoop. Daarnaast zijn de flessen van Nikka wel aardig:quote:Op maandag 17 januari 2011 09:39 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Geen idee, maar laat het me weten s.v.p.
Ik hoop eind dit jaar naar japan af te reizen en alle info m.b.t. whisky in dat land zelf is welkom.
Op basis van je vorige post was ik in de veronderstelling dat je naar Japan ging (of daar al zat) om daar o.a. aan de Japanse whiskies te gaan. Op basis van bovenstaand antwoord ben ik daar niet zo zeker meer van...quote:Op maandag 17 januari 2011 10:25 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Ik heb nog niet zo veel ervaring met Japanse whiskys. Suntory whisky kun je hier overal krijgen, en is relatief goedkoop. Daarnaast zijn de flessen van Nikka wel aardig:
[ [url=http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ouXpwbDnceaLJM:http://images.craigslist.(...)d.jpg&t=1]afbeelding[/url] ]
Smaak? Geen flauw idee.
Thanks!!quote:Op maandag 17 januari 2011 13:01 schreef pavv het volgende:
In Japan kun je het beste gewoon naar een goede whiskybar gaan.... in Tokyo zitten er heel veel goed (naar ik heb begrepen, ik kom er zelf te weinig ) maar ik kan me voorstellen dat er ook zeker wel zijn in Osaka, Kyoto en alle andere steden van enige betekenis.
Over het algemeen zijn de Single Casks het meest interessant. (en helaas ook wel aan de prijs)
reeksen als "The Owner's Cask", "The Cask from", Vintage casks, e.d bieden de mooiste spullen.
tip:
http://nonjatta.blogspot.com/
veel leesvoer over Japanse whiskies
Ik ben toch benieuwd hoe je dat met open flessen doet. Als je 4 stuks al weinig vindt klinkt dat alsof je tenminste tientallen flessen tegelijk open hebt. Dat zou volgens mij betekenen dat flessen lang open zijn voor de bodem bereikt is. Mijn ervaring is dat als flessen te lang open zijn (> 2 jaar) de smaak behoorlijk achteruit gaat.quote:Op maandag 17 januari 2011 13:36 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Thanks!!
Ik heb veel Japanners geproefd, maar heb er maar weinig in huis (4 stuks) en weet nauwelijks iets over Japan zelf, laat staan de toegang tot distilleerderijen e.d..
Een aantal jaren geleden heeft Ad de Koning er een whisytrip naar georganiseerd, maar die kon ik toen helaas niet meemaken.
Dus Lyrebird, mocht je later aanvullende info hebben uit het land van de rijzende zon, ik hou me aanbevolen. Ik ga pas in oktober die kant op, dus...
Ik heb inderdaad tientallen flessen open staan.quote:Op maandag 17 januari 2011 15:22 schreef nielsgeode het volgende:
[..]
Ik ben toch benieuwd hoe je dat met open flessen doet. Als je 4 stuks al weinig vindt klinkt dat alsof je tenminste tientallen flessen tegelijk open hebt. Dat zou volgens mij betekenen dat flessen lang open zijn voor de bodem bereikt is. Mijn ervaring is dat als flessen te lang open zijn (> 2 jaar) de smaak behoorlijk achteruit gaat.
Wat is jou ervaring daarmee en hoe ga je daarmee om?
Mooi he, dat internet.quote:Op maandag 17 januari 2011 20:49 schreef pavv het volgende:
over de bovengenoemde japanse whiskybars:
DIT is een handige link naar een googlemap met een aantal whiskybars, met een korte omschrijving.
Ik ben maar een beetje jaloers hoor
Wat ik begrijp is het dus niet een lekker wegdrinkertje maar meer een overweldiging? Past het wel of niet in een categorie vrouwen whisky?quote:Op dinsdag 18 januari 2011 22:39 schreef pavv het volgende:
Aberlour A'bunadh is een echte sherrybom.... met nadruk op bom....
Lasanta van Glenmorangie is een bourbonvat gerijpte whisky die na enige jaren in een bourbonvat nog enkele maanden gefinished in een oloroso sherry vat.
De A'bunadh heeft zijn gehele rijping doorgebracht in een sherryvat. en dat proef je.
De sherry invloed is een heel stuk minder subtiel, eerder ruig. En het feit dat ie tegen de 60% alcohol bevat (ipv de 46% van de lasanta) maakt dat je deze malt met respect moet behandelen.
aanradertje!
vrouwenwhisky, mag ik alleen de flessen drinken met een rose etiket? Kleinere flessen? Of zijn er meer kwalificaties waaraan een vrouwenwhisky moet voldoen. Mijn schat vind dat vast leuk om te weten. Dan kan hij zijn kast met iets meer argumenten verdedigen...quote:Op dinsdag 18 januari 2011 23:18 schreef Aneurism het volgende:
[..]
Wat ik begrijp is het dus niet een lekker wegdrinkertje maar meer een overweldiging? Past het wel of niet in een categorie vrouwen whisky?
Ik heb 0,0 verstand van het maken van whisky, maareh, als het om destilleren gaat (waar ik wel wat VWO kennis over heb), hoe kan de brandstof van invloed zijn op de smaak?quote:Op dinsdag 18 januari 2011 23:18 schreef Aneurism het volgende:
[..]
Wat ik begrijp is het dus niet een lekker wegdrinkertje maar meer een overweldiging? Past het wel of niet in een categorie vrouwen whisky?
Weet je ook waar hij op gestookt is, dacht dat ik een opmerking peat las ergens (turf). Hoop het niet, want de keren dat ik een turf gestookte heb ervaren was ik meteen 4 dagen smaak en reuk kwijt... Echt ranzig.
De A'bunadh is geen wegdrinkertje en als zodanig geen vrouwenwhisky.quote:Op dinsdag 18 januari 2011 23:18 schreef Aneurism het volgende:
[..]
Wat ik begrijp is het dus niet een lekker wegdrinkertje maar meer een overweldiging? Past het wel of niet in een categorie vrouwen whisky?
De gemoute gerst wordt in het productieproces na het mouten gedroogd boven een open vuur (eesten genaamd) en als brandstof daarvoor gebruikt men soms turf. De rook van de brandstof trekt dan in de gemoute gerst wat je later terugproeft. Is de brandstof turf, dan proef je dit dus terug, al naar gelang de hoeveelheid turf die men gebruikt heeft. Vaak worden ook andere organische brandstoffen gebruikt.quote:Weet je ook waar hij op gestookt is, dacht dat ik een opmerking peat las ergens (turf). Hoop het niet, want de keren dat ik een turf gestookte heb ervaren was ik meteen 4 dagen smaak en reuk kwijt... Echt ranzig.
Makkelijk weg te drinken whiskies worden vaak lady whiskies genoemd.quote:Op woensdag 19 januari 2011 07:48 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
vrouwenwhisky, mag ik alleen de flessen drinken met een rose etiket? Kleinere flessen? Of zijn er meer kwalificaties waaraan een vrouwenwhisky moet voldoen. Mijn schat vind dat vast leuk om te weten. Dan kan hij zijn kast met iets meer argumenten verdedigen...
Zie hierboven v.w.b. het eesten.quote:Op woensdag 19 januari 2011 07:51 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Ik heb 0,0 verstand van het maken van whisky, maareh, als het om destilleren gaat (waar ik wel wat VWO kennis over heb), hoe kan de brandstof van invloed zijn op de smaak?
Het trekt erin tijdens het destillatie proces wat mij werd uitgelegdquote:Op woensdag 19 januari 2011 07:51 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Ik heb 0,0 verstand van het maken van whisky, maareh, als het om destilleren gaat (waar ik wel wat VWO kennis over heb), hoe kan de brandstof van invloed zijn op de smaak?
Ik ga mijn tuinbroek maar te voorschijn toveren. Duidelijk geen lady hier.quote:Op woensdag 19 januari 2011 09:09 schreef MadMaster het volgende:
[..]
De A'bunadh is geen wegdrinkertje en als zodanig geen vrouwenwhisky.
Wat niet uitsluit dat vrouwen deze whisky nooit zullen drinken...
[..]
De gemoute gerst wordt in het productieproces na het mouten gedroogd boven een open vuur (eesten genaamd) en als brandstof daarvoor gebruikt men soms turf. De rook van de brandstof trekt dan in de gemoute gerst wat je later terugproeft. Is de brandstof turf, dan proef je dit dus terug, al naar gelang de hoeveelheid turf die men gebruikt heeft. Vaak worden ook andere organische brandstoffen gebruikt.
Ik weet niet precies waar de gerst van de A'bunadh mee gedroogd wordt, maar bij de A'bunadh is de turfsmaak/-geur in ieder niet zwaar aanwezig, de zwaarte krijgt de A'bunadh voornamelijk van de alcohol.
[..]
Makkelijk weg te drinken whiskies worden vaak lady whiskies genoemd.
Ik ken inderdaad dames die uitsluitend aan een lichte Imperial willen nippen, maar ook die met gemak een Octomore achterover klokken.
Voorzover ik weet, gewoon rechtop bewaren. En om de zoveel maanden even heen en weer bewegen zodat de kurk weer een beetje vochtig wordt.quote:Op woensdag 19 januari 2011 21:06 schreef nielsgeode het volgende:
Wat ik me afvraag: is er in whisky-land een regel voor het (lang) bewaren van dichte flessen, afgezien van op een koele, donkere plaats: liggend op staand?
Absoluut niet neerleggen inderdaad, de alcohol tast op termijn de kurk aan en de whisky krijgt dan een kurksmaak. Twee keer per jaar de kurk vochtig maken door de fles even op z'n kop te houden is voldoende om te voorkomen dat de kurk uitdroogt.quote:Op woensdag 19 januari 2011 22:35 schreef CrashO het volgende:
[..]
Voorzover ik weet, gewoon rechtop bewaren. En om de zoveel maanden even heen en weer bewegen zodat de kurk weer een beetje vochtig wordt.
Waarom zit whisky niet gewoon in flessen met een goed afsluitende schroefdop, net als alle chemicalien bij ons op het lab? Zit een rubber seal in die tegen zo ongeveer alles bestand is.quote:Op woensdag 19 januari 2011 23:45 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Absoluut niet neerleggen inderdaad, de alcohol tast op termijn de kurk aan en de whisky krijgt dan een kurksmaak. Twee keer per jaar de kurk vochtig maken door de fles even op z'n kop te houden is voldoende om te voorkomen dat de kurk uitdroogt.
Daarnaast, de kurk van een whiskyfles is minder afdichtend dan die van bijv. een wijnfles. Van een wijnfles moet je de kurk verwijderen met een kurkentrekker, van een whiskyfles lukt dat met de hand gemakkelijk. Een whiskyfles kan dus ook makkelijker gaan lekken als 'ie ligt.
Omdat ze die vroeger wellicht niet hadden en whisky een tradioneel iets is? Geen idee eigenlijk.quote:Op donderdag 20 januari 2011 12:03 schreef nielsgeode het volgende:
[..]
Waarom zit whisky niet gewoon in flessen met een goed afsluitende schroefdop, net als alle chemicalien bij ons op het lab? Zit een rubber seal in die tegen zo ongeveer alles bestand is.
In Amsterdam in ieder geval bij L&B, Leidsedwarsstraat.quote:Op donderdag 20 januari 2011 13:11 schreef Aneurism het volgende:
Weet iemand een cafe waar ze A'bunadh schenken, ben eigenlijk wel benieuwd... Maar denk dat het niet mijn smaak is, voordat ik een hele fles heb staan die ik niet ga drinken zou het wel leuk zijn om naar een whisky cafe te gaan en daar een aantal soorten te proberen.
Sterker nog, oude malts hadden ook vaak schroefdoppenquote:Op donderdag 20 januari 2011 12:06 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Omdat ze die vroeger wellicht niet hadden en whisky een tradioneel iets is? Geen idee eigenlijk.
Goedkopere blends hebben wel gewone schroefdoppen...
whiskyfestival?quote:Op donderdag 20 januari 2011 13:11 schreef Aneurism het volgende:
Weet iemand een cafe waar ze A'bunadh schenken, ben eigenlijk wel benieuwd... Maar denk dat het niet mijn smaak is, voordat ik een hele fles heb staan die ik niet ga drinken zou het wel leuk zijn om naar een whisky cafe te gaan en daar een aantal soorten te proberen.
Weer wat geleerd, ik heb ze in ieder geval niet in mijn bezit...quote:Op donderdag 20 januari 2011 18:40 schreef gadeweerd het volgende:
[..]
Sterker nog, oude malts hadden ook vaak schroefdoppen
Ik vind het toch zonde als die traditionele kurk ervoor zorgt dat de laatste 20% van je fles langzaam achteruit gaat. Ik bedoel: we hebben hier chemicalien die letterlijk spontaan in de fik vliegen zodra ze in contact komen met de lucht. Geloof me, die zitten heus wel in *dichte* "flessen". Het is dus goed mogelijk om whisky te bottelen in flessen met een schroefdop die (nagenoeg) perfect afsluit.quote:Op vrijdag 21 januari 2011 09:43 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Weer wat geleerd, ik heb ze in ieder geval niet in mijn bezit...
Zal eens kijken in dat boekje van Robin Brilleman of er daar iets over in staat.
En anders maar eens aan een bottelaar vragen...
't Gooiquote:Op donderdag 20 januari 2011 13:17 schreef MadMaster het volgende:
[..]
In Amsterdam in ieder geval bij L&B, Leidsedwarsstraat.
Anders waarschijnlijk wel in een lokaal whiskycafé/-restaurant.
In een gewoon café zal je 'm niet snel tegenkomen.
Uit welke regio kom je?
Leuk bedankt!quote:Op donderdag 20 januari 2011 18:42 schreef gadeweerd het volgende:
[..]
whiskyfestival?
http://www.grotekerk-alkmaar.nl/evenementen/whisky2011/index.html
Haal je nu niet 2 dingen door elkaar?quote:Op vrijdag 21 januari 2011 12:34 schreef nielsgeode het volgende:
[..]
Ik vind het toch zonde als die traditionele kurk ervoor zorgt dat de laatste 20% van je fles langzaam achteruit gaat.
Ik denk niet dat de mogelijkheden een beperking zijn.quote:Ik bedoel: we hebben hier chemicalien die letterlijk spontaan in de fik vliegen zodra ze in contact komen met de lucht. Geloof me, die zitten heus wel in *dichte* "flessen". Het is dus goed mogelijk om whisky te bottelen in flessen met een schroefdop die (nagenoeg) perfect afsluit.
Op welke manier zal de lucht in dit geval het destilaat negatief beinvloeden?quote:Op vrijdag 21 januari 2011 12:56 schreef MadMaster het volgende:
[..]
2. De verhouding lucht/distillaat in een fles, waarbij, bij een verhouding van ongeveer 75% lucht/25% distillaat, de lucht het distillaat negatief gaat beïnvloeden.
Ik ben geen wetenschapper, maar mag ik je hier naar verwijzen:quote:Op vrijdag 21 januari 2011 14:11 schreef nielsgeode het volgende:
[..]
Op welke manier zal de lucht in dit geval het destilaat negatief beinvloeden?
Thanx!quote:Op vrijdag 21 januari 2011 14:14 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Ik ben geen wetenschapper, maar mag ik je hier naar verwijzen:
Wat is de houdbaarheid van Whisky in een geopende fles ? en
Iemand ervaring met "Private Preserve" en houdbaarheid ??
Ben je chemicus?quote:Op vrijdag 21 januari 2011 14:24 schreef nielsgeode het volgende:
[..]
Thanx!
Ik ga het dit weekend even rustig lezen
Ik ben chemicus ja. Als ik die links gelezen heb zal ik hier posten wat ik ervan denk.quote:Op vrijdag 21 januari 2011 14:25 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Ben je chemicus?
Zo ja, mag ik dan jouw visie op die discussie, voor zover je er iets over kan zeggen?
wat een fijne zaak! We hebben 7 flessen mee genomenquote:Op vrijdag 21 januari 2011 22:05 schreef Sunnythesun het volgende:
Morgen naar van Zuijlen toe Ben benieuwd wat hij in de winkel heeft staan
die heeeeeel erg lekker is jaquote:Op zondag 23 januari 2011 16:33 schreef PdeHoog het volgende:
En hier een The Alchemist Highland Park 16yr met Calvados-finish
Straks nog maar een slokje denk ik Als afsluiter van een tof weekendquote:
Zelf vind ik Jim Beam wel aardig weg te krijgen als slobberwhiskey (Bourbon). Maar daarmee is het wel, you either love it, or you hate it. Als ik een glaasje Ardbeg neem, en daarna overga op de Jim Beam, vind ik Jim niet te zuipen.quote:Op maandag 24 januari 2011 00:49 schreef Game_Error het volgende:
Wat raden jullie eigenlijk aan als slobberwhiskey?
Dat is hier meestal Glen Tallochquote:Op maandag 24 januari 2011 00:49 schreef Game_Error het volgende:
Wat raden jullie eigenlijk aan als slobberwhiskey? Ik heb na aanleiding van dit topic een flink aantal flessen reeds geprobeerd, maar deze zijn meestal te duur om door de weeks te drinken, maar meer voor speciale gelegenheden.
Dimpel, kost zo'n 30 euro.quote:Op maandag 24 januari 2011 00:49 schreef Game_Error het volgende:
Wat raden jullie eigenlijk aan als slobberwhiskey? Ik heb na aanleiding van dit topic een flink aantal flessen reeds geprobeerd, maar deze zijn meestal te duur om door de weeks te drinken, maar meer voor speciale gelegenheden.
Om er een paar te noemen: Glenfarclas, (oude) Macallan's, diverse Glendronachs, Highland Park en heel veel onafhankelijke bottelingen...quote:Op dinsdag 25 januari 2011 00:27 schreef Aneurism het volgende:
[..]
Weet iemand nog een aantal Whisky merken die op Sherry vaten gelegen hebben? Wil een klein lijstje maken voor een proefsessie een keer.
Ah, daar zit ik nu al enkele maanden op te wachten.quote:Op dinsdag 25 januari 2011 10:36 schreef MadMaster het volgende:
Voor de Gall & Gall-fans hier:
Over 3 weken zijn het daar weer de Wilde Whisky Weken (of iets van die strekking, kom er zelf bijna nooit...)
Want?quote:Op dinsdag 25 januari 2011 11:00 schreef rgras het volgende:
[..]
Ah, daar zit ik nu al enkele maanden op te wachten.
Dat is geen probleem, ik heb het ruimer dan de meeste studenten.quote:Op dinsdag 25 januari 2011 14:03 schreef pavv het volgende:
Als je student bent raad ik je aan om je drank niet te kopen bij de G&G maar om te kijken wat de door jou gewenste flessen kosten bij de winkels in de OP... dikke kans dat die voordeliger zijn dan de G&G (zelfs wanneer er 20% vanaf gaat bij de Gall)
Als student heb je meestal wel een OV-kaart dat je de flessen zelf kunt gaan halen (scheelt weer verzendkosten...en tijdends de treinreis duik je uiteraard de studieboeken in )
Eigenlijk raad ik je aan om tijdens de studie helemaal nog niet aan de whisky te gaan (veuls te duur) ... maar dat mag je gelukkig helemaal zelf bepalen
vs.quote:Op dinsdag 25 januari 2011 18:58 schreef rgras het volgende:
[..]
Dat is geen probleem, ik heb het ruimer dan de meeste studenten.
=quote:Op dinsdag 25 januari 2011 11:09 schreef rgras het volgende:
De korting, als student zijnde is 20% altijd aantrekkelijk.
Eerlijk gezegd ben ik niet zo'n detailproever. Ik vind 'm lekker, érg sterk maar niet scherp.quote:Op woensdag 26 januari 2011 11:30 schreef Aneurism het volgende:
Die Glen Grant 1965 Single Malt is best een dure. Heb daar ooit ook eens een glas van geproefd volgens mij, zaten wat vanile tinten in toch?
Heb je de cask strength van de Laphroaig 10 al geprobeerd? Een flinke klap in je gezicht, maar zó lekkerquote:Op zondag 30 januari 2011 18:23 schreef lukaon het volgende:
Mijn favoriet op dit moment: [ afbeelding ]
Heb een aantal geprobeerd de afgelopen jaren en dit zijn wel mijn favorieten: Tullamore Dew, diverse Glenfiddich, Oban, Highland Park, Black Bush en als slobber Famous Grouse en Jameson. Kom toch steeds terug op deze Laphroaig om zijn karakteristieke joduim/zeewier smaak en redelijke prijs.
Iemand tips voor merk met een wat soortgelijke karakteristieke smaak? Of is Laphroaig echt zo uitgesproken?
Anders maar ook erg lekker en rokerig (met name kampvuurachtig) is de Kilchoman Summer 2010 release. De Lagavulin 16 is wat duurder dan de Laphroaig 10. Deze is ook medicinaal. Ik vind m lekkerder omdat ie complexer is.quote:Op zondag 30 januari 2011 18:23 schreef lukaon het volgende:
Mijn favoriet op dit moment: [ afbeelding ]
Heb een aantal geprobeerd de afgelopen jaren en dit zijn wel mijn favorieten: Tullamore Dew, diverse Glenfiddich, Oban, Highland Park, Black Bush en als slobber Famous Grouse en Jameson. Kom toch steeds terug op deze Laphroaig om zijn karakteristieke joduim/zeewier smaak en redelijke prijs.
Iemand tips voor merk met een wat soortgelijke karakteristieke smaak? Of is Laphroaig echt zo uitgesproken?
Serge op Whiskyfun.com:quote:Op zondag 30 januari 2011 16:26 schreef Semafoor73 het volgende:
Ik heb gisteren twee whisky's cadeau gekregen, een Oban 14 yr en een Tamdhu 18 yr. Hebben jullie een idee hoe die smaken? Veel whisky kennis heb ik niet, maar bijvoorbeeld een Glen Elgin smaakt me behoorlijk goed!
Is er al een review site waar betrouwbare reviews te volgen zijn?quote:Op dinsdag 1 februari 2011 23:56 schreef pavv het volgende:
Wat mij betreft is die thirteen gewoon een 13 in een dozijn (pun!) blended whisky.
en die bestaat voor een zeer groot gedeelte (denk aan > 75%) uit goedkoop in elkaar gezette graanwhisky. En dat proef je meestal.
De Lasanta die je noemt is een Single Malt whisky, en is gefinished in Sherryvaten.
ik heb niet gezocht naar reviews, maar de meesten zullen toch wel uit de pennen van de marketing afdeling komen. dit soort onzin: "The secret of the rich, rounded taste of the thirteen is in the unique Double Marriage maturation process. At 12 years old, when other producers bottle their aged blends, Whyte & Mackay's Master Blender brings together the finest malt whiskies, then returns them to sherry casks to marry for another year - a loving union. At 13 years old the second marriage takes place, when the finest grain whiskies are introduced to this blend of malts to create the masterpiece that is the thirteen.
"
rich and round .... sure.
http://www.whiskyfun.com/archivenovember09-1.html#141109quote:Op woensdag 2 februari 2011 19:20 schreef Aneurism het volgende:
[..]
Is er al een review site waar betrouwbare reviews te volgen zijn?
Was het ook al niet eens met de review, als ik deze whisky drink dan proef ik toch voornamelijk de houten vaten ipv het sherry finish.. Het zit er wel in maar extreem ver weg vergeleken met anderen.
Ik twijfel er ook over, dit weekend is het whisky event in Alkmaar waar ik naartoe ga... Volgens mij worden daar ook mooie dranken aangeboden voor een redelijke prijs, niet?quote:Op zondag 6 februari 2011 21:07 schreef Roel_Jewel het volgende:
Vanaf morgen weer wilde whiskey dagen bij Gall & Gall. 20% korting op alles. Nog een speciale aanrader daar of moet ik G&G helemaal links laten liggen?
Ja en nee, op het festival zelf wordt niets verkocht.quote:Op maandag 7 februari 2011 14:00 schreef Aneurism het volgende:
[..]
Ik twijfel er ook over, dit weekend is het whisky event in Alkmaar waar ik naartoe ga... Volgens mij worden daar ook mooie dranken aangeboden voor een redelijke prijs, niet?
quote:Op maandag 7 februari 2011 14:03 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Ja en nee, op het festival zelf wordt niets verkocht.
Mag niet wegens vergunningen en zo.
Maar er worden bij dit festival wel diverse aanbiedingen gedaan door lokale slijters die je later kan ophalen...
Denk niet dat ze een uitzondering maken qua openingstijden.quote:Op maandag 7 februari 2011 14:04 schreef Aneurism het volgende:
[..]
Damn, wel jammer dat ik zaterdag avond tot 10 uur er zit. Of maken de slijterijen een uitzondering?
Het verschil zit in een tap- vs. een slijterijvergunning.quote:Op maandag 7 februari 2011 14:04 schreef Aneurism het volgende:
Wel vreemd, daar je er wel whisky kan proeven... Ik hoop dat er veel aanbod is, ik wil de ideale vrouwenwhisky uitzoeken nu. (mijn glenmorangie fles is bijna op.. )
Gaat het over het whiskyfestival in groningen? In dat geval zou het best kunnen dat ik er dan ben jaquote:Op maandag 7 februari 2011 14:08 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Het verschil zit in een tap- vs. een slijterijvergunning.
Met een tapvergunning (van toepassing tijdens het festival) mag je wel schenken, maar niet verkopen en met een slijterijvergunning mag je wel verkopen, maar officieel niet schenken.
Maar ik durf je te beloven dat je voldoende whiskies zal aantreffen zaterdag, meer dan je proeven kan...
Ik zelf ga zaterdagmiddag. Nog meer mensen van hier dan?
Nee, over het Hielander Whisky Festival in Alkmaar a.s. weekend.quote:Op maandag 7 februari 2011 16:33 schreef nielsgeode het volgende:
[..]
Gaat het over het whiskyfestival in groningen? In dat geval zou het best kunnen dat ik er dan ben ja
Daar ben ik niet bij...quote:Op maandag 7 februari 2011 16:36 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Nee, over het Hielander Whisky Festival in Alkmaar a.s. weekend.
Wel eens eerder naar een dergelijk festival geweest?quote:Op maandag 7 februari 2011 16:43 schreef Sunnythesun het volgende:
Ik wel!! Zin in!! Ben benieuwd wat voor leuke nieuwe dingen we tegen gaan komen
Nope Ben pas 1,5 jaar serieus bezig met whisky en dit wordt ons eerste festival. We hebben wel (zelf georganiseerde) proeverijen gedaan.quote:Op maandag 7 februari 2011 16:48 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Wel eens eerder naar een dergelijk festival geweest?
Dan ga je een leuke sessie tegemoet.quote:Op maandag 7 februari 2011 16:55 schreef Sunnythesun het volgende:
[..]
Nope Ben pas 1,5 jaar serieus bezig met whisky en dit wordt ons eerste festival. We hebben wel (zelf georganiseerde) proeverijen gedaan.
Wij hebben zaterdag de middag sessie. Hoe zie je er uit?quote:Op maandag 7 februari 2011 17:07 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Dan ga je een leuke sessie tegemoet.
Misschien komen we elkaar nog wel tegen...
zie je de avatar niet?quote:Op maandag 7 februari 2011 17:25 schreef Sunnythesun het volgende:
[..]
Wij hebben zaterdag de middag sessie. Hoe zie je er uit?
* Sunnythesun gaat uitkijken naar een aap met een koptelefoon opquote:
Extreem kort tot geen haar, niet al te groot qua lengte, qua omvang ietsje meer, spijkerbroek, All Stars en waarschijnlijk draag ik een shirt met dit logo er op:quote:Op maandag 7 februari 2011 17:25 schreef Sunnythesun het volgende:
[..]
Wij hebben zaterdag de middag sessie. Hoe zie je er uit?
orginele schotse eiken houten whiskyvat regenton regentonnen -> Marktplaatsquote:Op woensdag 9 februari 2011 10:27 schreef Intrepidity het volgende:
Iemand toevallig een idee waar men een leeg whiskyvat zou kunnen kopen? Liever iets kleins, quarter caskje ofzo. Lijkt me wel tof voor in m'n nieuwe huis
Tevens de Laphroaig quarter cask besteld, ben benieuwd De Laphroaig 10 cask strength vond ik goddelijk
Gall & Gall is net als een supermarkt, soms goedkoper, soms duurder.quote:Op woensdag 9 februari 2011 16:50 schreef Aneurism het volgende:
Wat is de ervaring nou over de Gall en Gall korting? De merken die ik lekker vind kan ik voor 30 euro goedkoper krijgen bij een whisky specialist... (Lasante bijvoorbeeld is voor 60 euro te koop bij de Gall en Gall en bij online shops rond de 35 euro...)
Persoonlijk grijp ik de whiskyweken aan om een voorraad slobberwhiskies in te slaan, en niet de duurdere single malts, die zijn doorgaans ergens anders inderdaad goedkoper te vinden.quote:Op woensdag 9 februari 2011 16:50 schreef Aneurism het volgende:
Wat is de ervaring nou over de Gall en Gall korting? De merken die ik lekker vind kan ik voor 30 euro goedkoper krijgen bij een whisky specialist... (Lasante bijvoorbeeld is voor 60 euro te koop bij de Gall en Gall en bij online shops rond de 35 euro...)
Dat je goed moet opletten bij welke whisky het wel voordelig is en welke niet .quote:Op woensdag 9 februari 2011 16:50 schreef Aneurism het volgende:
Wat is de ervaring nou over de Gall en Gall korting? De merken die ik lekker vind kan ik voor 30 euro goedkoper krijgen bij een whisky specialist... (Lasante bijvoorbeeld is voor 60 euro te koop bij de Gall en Gall en bij online shops rond de 35 euro...)
Ok dus de Jack's en de Jim's bij G&G maar voor de rest links laten liggen. Check.quote:Op woensdag 9 februari 2011 20:42 schreef borisz het volgende:
[..]
Dat je goed moet opletten bij welke whisky het wel voordelig is en welke niet .
Je hebt voor de kaarthouders een aanbieding van highland park 12, nou dan kan je beter naar een goede zaak gaan want dan is die normaal al voordeliger.Voor de slobbers is het over het algemeen wel een aardigheidje die korting. Maar bij de duurdere (zeg vanaf 25e) kan je beter bij de goede slijterijen langs gaan.
Maar goed dat wisselt per whisky.
De Dalwhinnie... een prima whisky om mee te beginnen. Het is vrij zachte en subtiele whisky, niet heel uitgesproken qua karakter. Gewoon doenquote:Op vrijdag 11 februari 2011 15:20 schreef Saninl het volgende:
Vandaag dan toch de stoute schoenen aangetrokken, en zoals ik in het vorige topic al wilde, heb ik het nu toch gedaan. Whisky gekocht!
[ afbeelding ]
35,-
Wie kent deze? Op aanraden van de medewerker deze gekocht.
Ik dacht dat ik hem het beste nu even kon laten staan, vanavond op kamertemperatuur een heel klein beetje proberen?
Gewoon op kamertemperatuur drinken. Een klein kelkglas doet het het beste. Géén ijs! Verdunnen met een beetje water (letterlijk enkele druppels per glas) doen vaak meer aroma's loskomenquote:Op vrijdag 11 februari 2011 15:20 schreef Saninl het volgende:
Vandaag dan toch de stoute schoenen aangetrokken, en zoals ik in het vorige topic al wilde, heb ik het nu toch gedaan. Whisky gekocht!
[ afbeelding ]
35,-
Wie kent deze? Op aanraden van de medewerker deze gekocht.
Ik dacht dat ik hem het beste nu even kon laten staan, vanavond op kamertemperatuur (of koelkast?) een heel klein beetje proberen?
Oke, dan zal ik dat straks eens doen.quote:Op vrijdag 11 februari 2011 17:32 schreef nielsgeode het volgende:
[..]
Gewoon op kamertemperatuur drinken. Een klein kelkglas doet het het beste. Géén ijs! Verdunnen met een beetje water (letterlijk enkele druppels per glas) doen vaak meer aroma's loskomen
Ik vind deze Dalwhinnie redelijk subtiel inderdaad maar er zit ook iets in wat ik persoonlijk minder lekker vindt, namelijk een lichte moutsmaak, beetje bierig (overdreven gezegd). Sommige whiskies hebben dat en ik vind dat niet lekker.quote:Op vrijdag 11 februari 2011 17:36 schreef Saninl het volgende:
[..]
Oke, dan zal ik dat straks eens doen.
De fles staat nu op mijn kamer (=dus kamertemperatuur) en wij hebben geen kelkglas volgens mij, maargoed, dan maar in een ander (klein) glas. Zonder ijs in ieder geval
Wauw, toch wel spannend of ik het lekker ga vinden ofzo?!
Zoals eerder genoemd, probeer eens een paar drupjes water. (dus niet voor de helft vol gaan gooien met water), maar gewoon een theelepeltjequote:Op vrijdag 11 februari 2011 20:02 schreef Saninl het volgende:
En de smaak was gewoon; BAM, Alcohol. Voor mij dan. Waarna er een soort van tabakssmaak los kwam..
Er zijn een aantal tips die ik je kan geven:quote:Op vrijdag 11 februari 2011 20:02 schreef Saninl het volgende:
Zo, Sani is ook weer wakker.
Ik vond het echt niet lekker
Ik had een heeeel klein slokje, maar vond het gewoon echt niet lekker. Zo zonde
Ik vond het de geur van spiritus hebben
En de smaak was gewoon; BAM, Alcohol. Voor mij dan. Waarna er een soort van tabakssmaak los kwam..
Veel plezierquote:Op zaterdag 12 februari 2011 14:46 schreef Aneurism het volgende:
Vanavond is het zover! Op naar de grote kerk in alkmaar voor een proeverij.
Meestal heb ik geen cash op zak, maar 50 euro voor de speciale botteling proeven mee moet genoeg zijn toch?
Ben het wel met je eens.Op een enkele leuke OB (Originele Botteling) na is het assortiment van de G&G niet zo heel spannend. Bovendien kun je deze bij de specialisten vaak al scherp geprijsd krijgen. Het speciale werk (voor zover voorradig) is bij de G&G doorgaans inderdaad duurder dan bij de specialisten. Kortom, ik loop van de week nog wel eens een keer bih de G&G langs, maar speciaal er voor naar toe...nee.quote:Op woensdag 9 februari 2011 16:50 schreef Aneurism het volgende:
Wat is de ervaring nou over de Gall en Gall korting? De merken die ik lekker vind kan ik voor 30 euro goedkoper krijgen bij een whisky specialist... (Lasante bijvoorbeeld is voor 60 euro te koop bij de Gall en Gall en bij online shops rond de 35 euro...)
DRINKS & GIFTS! uit Krommenie...quote:Op zondag 13 februari 2011 11:41 schreef Aneurism het volgende:
Wie kan mij vertellen welke shop er direct bij de ingang stond bij sessie 3? Volgens de kaart was het 't hekeltje, maar die stond volgens mij iets verder met de party tenten. Ze hadden een mooie Macallen voor 2DRAM erbij, ik weet alleen niet meer of die 12 of 18 years was...
IIG mijn top 4 van die 10+ whisky's die ik geproefd heb:
1. Benriach 30 years old sherry cask
2. Macallen 12 / 18 years old sherry cask
3. The Wild Geese 15 years old
4. Adelphy Selection 11 years Sherry cask.
Was een geslaagde avond, erg gezellig.
Zo'n fles blijft echt wel een jaar of wat goed Gewoon dop erop houden. Dan komt alles goed.quote:Op zondag 13 februari 2011 13:21 schreef Saninl het volgende:
Bij die fles van mij, aangezien ik denk dat ik die nog heeeel lang ga bewaren. (heel rustig 1x per week drinken).
Hoelang is hij goed?
Want er zit zo'n dopje op, maar is hij dan goed afgesloten? Of wat kan ik doen om de houdbaarheid te waarborgen?
Ik was er!! Een van de weinig jongere dames idd, wat een ouwelullen gezelschap zegquote:Op zaterdag 12 februari 2011 21:20 schreef MadMaster het volgende:
Verslagen van o.a. pavv en mij van het Hielander Whisky Festival zijn hier te vinden: www.levenswater.nl...
Sunnythesun, waar was je?
Heb maar een paar dames gezien, dus...
Als het cask strenght was dan was het de 18quote:Op zondag 13 februari 2011 11:41 schreef Aneurism het volgende:
Wie kan mij vertellen welke shop er direct bij de ingang stond bij sessie 3? Volgens de kaart was het 't hekeltje, maar die stond volgens mij iets verder met de party tenten. Ze hadden een mooie Macallen voor 2DRAM erbij, ik weet alleen niet meer of die 12 of 18 years was...
En nu met de afbeeldingen graag...quote:Op zondag 13 februari 2011 15:50 schreef Sunnythesun het volgende:
Even een wat uitgebreidere (cross)post over gister Een en ander een beetje dubbel maar dat maakt niet uit
Nou het Whiskyfestival dus. Wij hadden de sessie van 13 tot 17 uur, niet echt een natuurlijke tijd om aan de drank te gaan, maar eenmaal binnen (naar binnen geloodst door een doedelzakspeler) went het snel. Locatie was de Grote Kerk in Alkmaar, dit kwam de sfeer wel ten goede moet ik zeggen:
--knip---
Ik kende de naam wel, maar nog nooit geproefd neequote:Op zondag 13 februari 2011 15:52 schreef MadMaster het volgende:
[..]
En nu met de afbeeldingen graag...
Weet niet zeker of ik je nou wel of niet gezien heb, jij mij kennelijk niet ondanks dat ik dat logo 30cm hoog op m'n rug had staan...
Was je gisteren samen met een groep jongens?
Ken jij de nieuwste Islay distilleerderij Kilchoman niet
Dan was je dus niet de dame die op het eind bij de garderobe haar glas uit haar handen liet vallen...quote:Op zondag 13 februari 2011 15:58 schreef Sunnythesun het volgende:
[..]
Ik kende de naam wel, maar nog nooit geproefd nee
Ik was met 2 mannen, 1 lange blonde (TAV) en een lange grijze met een bril, en mijn vriendin met blonde krullen en we hebben ook nog her en der met kennissen staan praten..
thank god! neequote:Op zondag 13 februari 2011 16:15 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Dan was je dus niet de dame die op het eind bij de garderobe haar glas uit haar handen liet vallen...
Ze gaven aan dat hij ongeveer rond de 60 euro kost bij hun. Kwam alleen op de 10 years uit op hun site voor dat geld. 18 years kom ik overal op 100 euro per fles uit.quote:Op zondag 13 februari 2011 14:50 schreef Sunnythesun het volgende:
[..]
Als het cask strenght was dan was het de 18
Vond die stand wat tegenvallen.. hadden mooie dingen mee maar alleen de standaard meuk (afgezien van die Macallen 18yr) open Had graag die Laproaigh willen proeven die binnenkort geleverd gaat worden om te kijken of we die willen, maar ook elders alleen de 10yr (hebben we al) en de quarter cask (ken ik al) open.. Gemiste kans wat mij betreft..
copy that!quote:
Als je wilt simpelweg wil zuipen, is Grant's goed genoeg.quote:Op dinsdag 15 februari 2011 00:52 schreef RacerDKB het volgende:
Is Grant's een beetje te zuipen?
Weet dat het goedkoop is, maar is het een beetje kwalitatief? Dus niet zo smerig als Jack Daniels maar niveau van Famous Grouse bijv.
Of is er iets beters voor die prijs te krijgen?
Waarom zou je naar Gent gaan als je al 2 festivals in Nederland hebt?quote:Op maandag 14 februari 2011 13:37 schreef ChickenSpikey het volgende:
Alkmaar.. Nog een festival.. Wordt druk met de festivals, want in Twente was er ook al eentje
En iemand in Gent geweest afgelopen weekend?
Iemand dan toevallig naar Groningen eind maart?quote:Op dinsdag 15 februari 2011 08:45 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Waarom zou je naar Gent gaan als je al 2 festivals in Nederland hebt?
Ik ken niemand die geweest is...
Ook niet, dan ga ik de 'Whisky Op Zee'-minicruise doen...quote:Op dinsdag 15 februari 2011 09:11 schreef ChickenSpikey het volgende:
[..]
Iemand dan toevallig naar Groningen eind maart?
Ikquote:Op dinsdag 15 februari 2011 09:11 schreef ChickenSpikey het volgende:
[..]
Iemand dan toevallig naar Groningen eind maart?
Als je een beetje bij de Duitse grens in de buurt woont: Mc Illwood! 7 euro, en zo ongelooflijk zacht van smaak zeg!quote:Op dinsdag 15 februari 2011 00:52 schreef RacerDKB het volgende:
Is Grant's een beetje te zuipen?
Weet dat het goedkoop is, maar is het een beetje kwalitatief? Dus niet zo smerig als Jack Daniels maar niveau van Famous Grouse bijv.
Of is er iets beters voor die prijs te krijgen?
tegelijkquote:Op dinsdag 15 februari 2011 16:06 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Komt niet meer, is verplaatst naar Den Haag.
International Whisky Festival Den Haag
Ik woon juist 5km van de Noordzee afquote:Op dinsdag 15 februari 2011 15:53 schreef ToT het volgende:
[..]
Als je een beetje bij de Duitse grens in de buurt woont: Mc Illwood! 7 euro, en zo ongelooflijk zacht van smaak zeg!
quote:Op maandag 14 februari 2011 21:35 schreef nielsgeode het volgende:
Ik ken de Glenlivet 12, 15, 18 en 21 maar de Nadurra nog niet. Deze is nu erg aantrekkelijk geprijsd bij de Gall maar vraag me af hoe de smaak verschilt van die andere Glelivet's. Is er hier ieman die deze kent en kan omschrijven wat het verschil is met de 12 / 15 / 18 / 21?
Euh, ja, die ik heb ik wel geproefd, maar niet head to head met de andere Glenlivets op hetzelfde moment. Maar deze is cask strenght en daardoor al niet te vergelijken met de andere Glenlivet OB's. Proefnotitie's heb ik er niet van...quote:
quote:Op dinsdag 15 februari 2011 18:35 schreef AltarOfSacrifice het volgende:
[ afbeelding ]
Deze vandaag gescoord
Nice Ik kon hem erg waarderen toen ik in de gelegenheid was hem te mogen proevenquote:Op dinsdag 15 februari 2011 18:35 schreef AltarOfSacrifice het volgende:
[ afbeelding ]
Deze vandaag gescoord
Wel wat beter ja, maar ik vind m niet heel bijzonder. Het blijft een 10 jaar Laphroaig...quote:Op dinsdag 15 februari 2011 18:53 schreef ToT het volgende:
[..]
Is die quarter cask echt veel beter dan de gewone?
wat zijn OB's?quote:Op dinsdag 15 februari 2011 18:47 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Euh, ja, die ik heb ik wel geproefd, maar niet head to head met de andere Glenlivets op hetzelfde moment. Maar deze is cask strenght en daardoor al niet te vergelijken met de andere Glenlivet OB's. Proefnotitie's heb ik er niet van...
Deanston Virgin oak bij Mitra voor 18,99....best drinkbaar voor dat geld!!!quote:Op dinsdag 15 februari 2011 17:57 schreef RacerDKB het volgende:
[..]
Ik woon juist 5km van de Noordzee af
Ik ben een pauperstudent maar kan wel whisky waarderen, maar flessen van 30 euro of meer zijn me te duur, daarom wijk ik meestal uit naar Grouse-shit, maar ik zag nu deze voor ongeveer dezelfde prijs.
Heej, die heb ik ook nog staan. Ook nog dicht. Ik moet meer drinken.quote:Op dinsdag 15 februari 2011 18:35 schreef AltarOfSacrifice het volgende:
[ afbeelding ]
Deze vandaag gescoord
Oow, daar. Ja, maar wel smoky dan weer. Wat ze nou echt met light bedoelen weet ik ook niet.quote:Op dinsdag 15 februari 2011 21:35 schreef ToT het volgende:
[..]
Volgens dat schema hierboven! Light van smaak enzo, niet rich. (Helemaal links bovenin.)
Waarschijnlijk weinig smaak naast dat smokey, en daar ben ik het absoluut niet mee eens.quote:Op dinsdag 15 februari 2011 21:37 schreef egeltje1985 het volgende:
[..]
Oow, daar. Ja, maar wel smoky dan weer. Wat ze nou echt met light bedoelen weet ik ook niet.
Wacht, ik heb Nederlandse uitleg gevonden.quote:Op dinsdag 15 februari 2011 21:39 schreef ToT het volgende:
[..]
Waarschijnlijk weinig smaak naast dat smokey, en daar ben ik het absoluut niet mee eens.
Official Bottlings, oftewel bottelingen door de distilleerderij/moedermaatschappij zelf uitgebracht.quote:
In theorie heb je gelijk.quote:Waarom kan je een cask strength whisky niet vergelijken met een "normale" botteling? In theorie zou het toch niet uit moeten maken of je de whisky voor het bottelen of pas in het glas verdunt tot hetzelfde percentage?
Nee zeker nietquote:Op dinsdag 15 februari 2011 21:53 schreef ToT het volgende:
Ah, duidelijk!
Tja in Laphroaig proef ik turf, zeewier en jodium. Echt light wil ik dat niet noemen.
Ik drink 'm altijd puur!quote:Op dinsdag 15 februari 2011 23:04 schreef AltarOfSacrifice het volgende:
[..]
Nee zeker niet
Hier vanavond ff geproeft. Zo glaasje nummer twee. Zonder paar drupjes water is 't erg ziltig, met een paar drupjes word ie wat zachter; en damn, zalig die rook, en dat turf.
Volgende whisky in de lijn der aanschaf wordt de Lagavulin 16yo, ben ik erg benieuwd naar.
Ik drink alles altijd puur, nog nooit water bij gedaan. Maakt dat veel verschil?quote:
Met cask strength whikseys is er absoluut een verschil; met 1 theelepeltje water wordt de smaak echt veel rijker.quote:Op dinsdag 15 februari 2011 23:11 schreef egeltje1985 het volgende:
[..]
Ik drink alles altijd puur, nog nooit water bij gedaan. Maakt dat veel verschil?
Ah ok. Ik drink eigenlijk best vaak whisky maar ben eigenlijk nog steeds een noob.quote:Op dinsdag 15 februari 2011 23:15 schreef ToT het volgende:
[..]
Met cask strength whikseys is er absoluut een verschil; met 1 theelepeltje water wordt de smaak echt veel rijker.
Same here hoor!quote:Op dinsdag 15 februari 2011 23:16 schreef egeltje1985 het volgende:
[..]
Ah ok. Ik drink eigenlijk best vaak whisky maar ben eigenlijk nog steeds een noob.
oh, heb je die lege fles nog? als je hem niet wil, mag ik m dan? ik ben op zoek naar zo'n fles, maar heb hem nog niet kunnen vinden (ook nog niet heel erg gezocht trouwens ) of waar kan ik een volle kopen?quote:Op dinsdag 15 februari 2011 21:18 schreef egeltje1985 het volgende:
[..]
[ afbeelding ]
Deze heb ik laatst opgemaakt. Ook een glaasje aan huisgenoten gegeven, die er vervolgens sinas (!) bij deden. Dat doe ik dus ook niet meer... De whisky zelf was wel prima, maar niet heel bijzonder eigenlijk.
3 a 4 Druppels water is genoeg om de aroma's los te krijgen, alles wat je meer doet is alleen maar verdunning van de whisky en levert niets extra's op...quote:Op dinsdag 15 februari 2011 23:15 schreef ToT het volgende:
[..]
Met cask strength whikseys is er absoluut een verschil; met 1 theelepeltje water wordt de smaak echt veel rijker.
oh, is dat het! ik denk dat ik dan binnenkort eens met mijn papa ga winkelenquote:Op dinsdag 15 februari 2011 23:34 schreef ToT het volgende:
Duitsland kent geen accijns op alcohol, en ik geloof dat de BTW maar 6% is i.p.v. 19%.
Scheelt dus ehhh....een flinke slok op een borrel!
Nee, sorry, al in de glasbak. Maar per sé die fles of gewoon een fles? Hier bestellen kan: http://www.whiskyvanzuyle(...)kys&naam=Glen+Scotiaquote:Op dinsdag 15 februari 2011 23:30 schreef maen het volgende:
[..]
oh, heb je die lege fles nog? als je hem niet wil, mag ik m dan? ik ben op zoek naar zo'n fles, maar heb hem nog niet kunnen vinden (ook nog niet heel erg gezocht trouwens ) of waar kan ik een volle kopen?
Maar is het in Duitsland echt zo veel goedkoper? Want dan stuur ik mijn papa een verlanglijstje voor bij zien bierboodschappen
Nou, een fles van Glen Scotia, om de naam maar ik ben ook erg benieuwd naar de whisky zelf! Hebben ze die ook in Utrecht dan?quote:Op dinsdag 15 februari 2011 23:39 schreef egeltje1985 het volgende:
[..]
Nee, sorry, al in de glasbak. Maar per sé die fles of gewoon een fles? Hier bestellen kan: http://www.whiskyvanzuyle(...)kys&naam=Glen+Scotia
En verder koop ik het vaakst bij 'drankhandel de traverse' in hoog catharijne, Utrecht. De winkel zelf ziet er een beetje twijfelachtig uit, maar aanbiedingen, aanbiedingen! En grote collectie whisky. Ook veel port trouwens.
Kdenk het wel hoor.quote:Op dinsdag 15 februari 2011 23:41 schreef maen het volgende:
[..]
Nou, een fles van Glen Scotia, om de naam maar ik ben ook erg benieuwd naar de whisky zelf! Hebben ze die ook in Utrecht dan?
Zoek dan deze, de oude botteling. Toch wel beter dan de nieuwe in de nieuwe verpakking:quote:Op dinsdag 15 februari 2011 23:41 schreef maen het volgende:
[..]
Nou, een fles van Glen Scotia, om de naam maar ik ben ook erg benieuwd naar de whisky zelf! Hebben ze die ook in Utrecht dan?
oh die is nog veel mooier! maar is die nog te krijgen dan?quote:Op dinsdag 15 februari 2011 23:48 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Zoek dan deze, de oude botteling. Toch wel beter dan de nieuwe in de nieuwe verpakking:
[ afbeelding ]
Geen idee of het dat merk is, maar bij de C1000 hadden ze altijd echt een heerlijke soort. Die is een tijdje geleden helaas vervangen voor een veel slapper, zoeter prutje van een ander merk.quote:Op woensdag 16 februari 2011 09:11 schreef ChickenSpikey het volgende:
Geen whisky, wel Schots: Crabbies Ginger Beer.. Iemand wel eens op?
Flesje meegekregen bij Peperkamp. Smaakte best!
De oude bottelingen zijn nog wel verkrijgbaar bij whisky speciaalzaken.quote:Op dinsdag 15 februari 2011 23:56 schreef maen het volgende:
[..]
oh die is nog veel mooier! maar is die nog te krijgen dan?
de drankenhandel hier heeft er inderdaad zo eentje staan, maar die wil die niet verkopen... en de nieuwe heeft ie niet.
maar dan maar eens in Utrecht kijken
Weer bezig met de Etc. i.p.v. de Whisky?quote:Op woensdag 16 februari 2011 09:11 schreef ChickenSpikey het volgende:
Geen whisky, wel Schots: Crabbies Ginger Beer.. Iemand wel eens op?
Flesje meegekregen bij Peperkamp. Smaakte best!
Nee hoor, staat geheel los van het blad, Gaat puur om mijn eigen ervaring met het bierquote:Op woensdag 16 februari 2011 10:49 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Weer bezig met de Etc. i.p.v. de Whisky?
Duidelijk Hoe (her)ken je of iets een OB of een IB is?quote:Op dinsdag 15 februari 2011 22:33 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Official Bottlings, oftewel bottelingen door de distilleerderij/moedermaatschappij zelf uitgebracht.
Dit in tegenstelling tot IB's (Independent Bottlings), die door onafhankelijke bottelaars op de markt gebracht worden...
[..]
In theorie heb je gelijk.
Maar ik breng de whisky nooit terug naar 'hetzelfde' percentage (wat sowieso niet altijd gelijk is, verschilt per soort botteling), dus heb een Cask Strength (CS) botteling dus ook nog nooit op 'hetzelfde' percentage gedronken.
Een paar druppels water toevoegen voor het openen van de aroma's, dat doe ik soms wel, maar daarmee breng je het alcoholprecentage maar een fractie mee omlaag...
En dan hebben we het nog niet eens gehad over het soort water waarmee je je CS whisky zou verdunnen, wat ook een invloed kan hebben...
Een officiële botteling herken je doordat er op het label vermeld is dat de whisky gebotteld is door de betreffende distillleerderij ('bottled by <naam whisky distilleerderij>'). Verder is het een kwestie van 'leren' en 'weten', de meeste OB's hebben whiskies/verpakkingen/labels die jarenlang meegaan en waarop de naam van de distilleerderij/het whiskymerk prominent aanwezig is.quote:Op woensdag 16 februari 2011 12:02 schreef nielsgeode het volgende:
[..]
Duidelijk Hoe (her)ken je of iets een OB of een IB is?
Je bedoelt www.whiskysite.nl (zonder e), neem ik aan...quote:Op zaterdag 19 februari 2011 19:57 schreef rgras het volgende:
Hebben jullie ervaring met www.whiskeysite.nl? Het ziet er erg voordelig uit.
Zie kaartje van mij hierboven ergens. Verder vind ik Dalwhinnie 15 yo altijd een goede voor euh beginnende drinkers. Zacht van smaak, erg lekker.quote:Op woensdag 23 februari 2011 21:48 schreef L.Mo het volgende:
Ik heb mn bourbon aan de kant gezet en echte whisky gekocht! Had al wel eens wat blended scotch staan, maar heb nu Balvenie Double Wood 12yo en Bunnahabhain 12 yo gekocht. Single Malts dus. De Bunnahabhain vind ik de eerste smaak erg lekker, maar die is ook snel weg. De Balvenie vind ik iets 'simpeler' in smaak maar die smaak blijft langer hangen en wordt dan complexer.
Iemand tips voor de volgende fles?
Ik doe niet aan kaartjes , maar probeer eens een Highland Park 12y of een Glendronach 12y (of als je iets meer wilt uitgeven de 18y Highland Park of de 15y Glendronach)...quote:Op woensdag 23 februari 2011 21:48 schreef L.Mo het volgende:
Ik heb mn bourbon aan de kant gezet en echte whisky gekocht! Had al wel eens wat blended scotch staan, maar heb nu Balvenie Double Wood 12yo en Bunnahabhain 12 yo gekocht. Single Malts dus. De Bunnahabhain vind ik de eerste smaak erg lekker, maar die is ook snel weg. De Balvenie vind ik iets 'simpeler' in smaak maar die smaak blijft langer hangen en wordt dan complexer.
Iemand tips voor de volgende fles?
Bekend kaartje .quote:Op dinsdag 15 februari 2011 21:17 schreef egeltje1985 het volgende:
Lagavulin 16 yo aangeschaft, bij de dolle whisky dagen. Kben benieuwd. Hij zit nog dicht.
[ afbeelding ]
Volgens het bekende kaartje dicht bij Talisker, wat ik altijd erg lekker vind:
[ afbeelding ]
Ja dat wel, maar ik ben nog een whiskynoob, dus dan is het kaartje wel handig.quote:Op donderdag 24 februari 2011 16:06 schreef MPG het volgende:
[..]
Bekend kaartje .
Desalniettemin vertrouw ik meer op mijn eigen smaakervaring, dan op de kaart .
n00b? Dan moet je maar eens rustig beginnen met een Talliskertje!quote:Op donderdag 24 februari 2011 16:29 schreef egeltje1985 het volgende:
[..]
Ja dat wel, maar ik ben nog een whiskynoob, dus dan is het kaartje wel handig.
het is een macallan 10y geworden. Ook lekker hoop ik, en maar 30 euroquote:Op donderdag 24 februari 2011 16:31 schreef ToT het volgende:
[..]
n00b? Dan moet je maar eens rustig beginnen met een Talliskertje!
Die Tallisker was maar een geintje; da's een behoorlijk zware namelijk!quote:Op donderdag 24 februari 2011 18:55 schreef egeltje1985 het volgende:
[..]
het is een macallan 10y geworden. Ook lekker hoop ik, en maar 30 euro
en toevallig een van mn favorieten. ik ben iets minder noob.quote:Op donderdag 24 februari 2011 18:58 schreef ToT het volgende:
[..]
Die Tallisker was maar een geintje; da's een behoorlijk zware namelijk!
quote:Op donderdag 24 februari 2011 19:01 schreef egeltje1985 het volgende:
[..]
en toevallig een van mn favorieten. ik ben iets minder noob.
Goeie keuze .quote:Op donderdag 24 februari 2011 18:55 schreef egeltje1985 het volgende:
[..]
het is een macallan 10y geworden. Ook lekker hoop ik, en maar 30 euro
wat een leuk iets! jammer dat ik het nu pas lees...quote:Op donderdag 24 februari 2011 19:28 schreef MadMaster het volgende:
Voor wie zich verveeld en/of geïnteresseerd is:
Vanavond om 20.00 uur is er een anCnoc whisky tasting via Twitter (een zgn. Twasting).
De distilleerderij in Schotland heeft samples van 3 whiskies beschikbaar gesteld aan 30 whiskyliefhebbers over de hele wereld en één van deze samples (1996 Vintage) is nog maar kort op de markt.
Over ongeveer en half uur wordt de whisky dus door liefhebbers geproefd en beoordeeld.
Mooie PR-stunt van de distilleerderij, maar je kan er ook mee op je bek gaan als de whisky niets is...
De Twitter tasting is te volgen via http://twitter.com/#!/search/%23anCnoc en ik ben daar @AWG_whisky...
Inderdaad een mooie...quote:Op zaterdag 26 februari 2011 12:43 schreef pavv het volgende:
Vandaag nog net de laatste fles van dit heerlijke spul weten te bemachtigen bij het Hekeltje!
Little Mill 1990-2008 MmcD Mission 53,5% (geen ACE'd whisky, gewoon goed, Lochside stijl)
[ afbeelding ]
een van mijn favorieten op het Hielander Whisky Festival in Alkmaar.
En weet je nu ook wat je echt gekocht hebt?quote:Op zaterdag 26 februari 2011 15:40 schreef ToT het volgende:
Net weer een Speyside gehaald!
[ afbeelding ]
Hoezo? Eigen merk van de Mitra.quote:Op zaterdag 26 februari 2011 15:43 schreef MadMaster het volgende:
[..]
En weet je nu ook wat je echt gekocht hebt?
En uit welke destilleerderij komt dat goedje?quote:
Geen idee, maar hij smaakt best. Weet jij het wel dan?quote:Op zaterdag 26 februari 2011 15:52 schreef MPG het volgende:
[..]
En uit welke destilleerderij komt dat goedje?
Nee, ik ben er juist benieuwd naar .quote:Op zaterdag 26 februari 2011 15:52 schreef ToT het volgende:
[..]
Geen idee, maar hij smaakt best. Weet jij het wel dan?
Ow okee! Nee het is wel een single malt, maar waar hij vandaan komt wordt niet vermeld geloof ik. Ik zal voor de zekerheid ff kijken of er nog iets bij staat wat relevant kan zijn.quote:Op zaterdag 26 februari 2011 15:53 schreef MPG het volgende:
[..]
Nee, ik ben er juist benieuwd naar .
Dat het van de Mitra is, weet ik...quote:
Verdomd, hij valt mij zwaar tegen zeg!quote:Op zaterdag 26 februari 2011 21:18 schreef egeltje1985 het volgende:
Die van de mitra had ik laatst ook. Kvond er niet zo veel aan eigenlijk.
of het bedorven rook kan ik me niet herinneren, maar kzal m niet nog een keer kopen inderdaad.quote:Op zaterdag 26 februari 2011 21:32 schreef ToT het volgende:
[..]
Verdomd, hij valt mij zwaar tegen zeg!
Pfff ik heb in het verleden 2 identieke flessen gehad en heb het bij een kameraad gedronken, allebei zo heerlijk romig van smaak, maar deze ruikt en smaakt naar iets wat bedorven is. Geur is erger dan de smaak.WAT een verschil en WAT een tegenvaller!
oh, dat is leuk! volgens mij ben ik toevallig dat weekend bij mijn ouders, misschien wil papa wel mee en sponsorenquote:Op zondag 27 februari 2011 12:58 schreef travelman het volgende:
Misschien dat ik hier een kijkje ga nemen, mocht ik in de buurt zijn (Noord-LImburg)
Wijnhuis Blerick Presenteert
Zondag 10 april a.s.
Whisky
Slainte Mhath Event
meer dan 125 whisky`s op de proeftafel
Locatie t Roadhoes
Antoniusplein 2 Blerick
van 14.00 uur tot 17.00 uur Entreekaarten á ¤ 25,00
inclusief nosing & tasting glas, pipetje, hapjes e.d.
mmv : o.a. Ardbeg, Balvenie - Benriach - Bruichladdich - Cadenhead - Chieftains - Coal Ila - Compass box - Daily Dram - Dun Bheagan - Glen Morray - Glencadam - Glendronach - Glenfiddich - Glenmorangie - Highland Park - Murray McDavid - The Glenlivet - Tullibardine - en nog veel meer....
Wijnhuis Blerick
Die moet ik hier eens even 'in de groep gooien' ...quote:Op zondag 27 februari 2011 12:58 schreef travelman het volgende:
Misschien dat ik hier een kijkje ga nemen, mocht ik in de buurt zijn (Noord-LImburg)
Wijnhuis Blerick Presenteert
Zondag 10 april a.s.
Whisky
Slainte Mhath Event
meer dan 125 whisky`s op de proeftafel
Locatie t Roadhoes
Antoniusplein 2 Blerick
van 14.00 uur tot 17.00 uur Entreekaarten á ¤ 25,00
inclusief nosing & tasting glas, pipetje, hapjes e.d.
mmv : o.a. Ardbeg, Balvenie - Benriach - Bruichladdich - Cadenhead - Chieftains - Coal Ila - Compass box - Daily Dram - Dun Bheagan - Glen Morray - Glencadam - Glendronach - Glenfiddich - Glenmorangie - Highland Park - Murray McDavid - The Glenlivet - Tullibardine - en nog veel meer....
Wijnhuis Blerick
Gewoon terugbrengen.quote:Op zaterdag 26 februari 2011 21:32 schreef ToT het volgende:
[..]
Verdomd, hij valt mij zwaar tegen zeg!
Pfff ik heb in het verleden 2 identieke flessen gehad en heb het bij een kameraad gedronken, allebei zo heerlijk romig van smaak, maar deze ruikt en smaakt naar iets wat bedorven is. Geur is erger dan de smaak.WAT een verschil en WAT een tegenvaller!
Hoezo? Het is toch niet lekker? Als ze een beetje service verlenen dan nemen ze dat gewoon terug hoor.quote:
Ben zeer benieuwd naar het einde van deze soapwhisky/whiskysoap...quote:Op zondag 27 februari 2011 20:51 schreef Aneurism het volgende:
[..]
Als iets rot smaakt gaat het terug, lijkt mij niet meer dan normaal.
Ja, als ik een fles in een keer achterover tik smaakt het meestal ook prima. Denk ik.quote:Op maandag 28 februari 2011 00:29 schreef ToT het volgende:
Laten we zeggen dat het eeh aquired taste is.
Ik ben nu mijn 3e glas ervan aan het drinken en nu gaat het net. Misschien dat het de volgende keer nog ietsjes beter smaakt.
Ik werk in een slijterij. Als iemand iets niet lekker vind dan krijgt de klant z'n geld terug.quote:Op zondag 27 februari 2011 23:51 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Ben zeer benieuwd naar het einde van deze soapwhisky/whiskysoap...
3e glas in 2 dagen!quote:Op maandag 28 februari 2011 00:58 schreef egeltje1985 het volgende:
[..]
Ja, als ik een fles in een keer achterover tik smaakt het meestal ook prima. Denk ik.
Oow. Nee, dan succes ermee.quote:
Ha wij van de mac van vliet clan hebben 'm ook gewonnenquote:Op maandag 28 februari 2011 08:11 schreef Boze_Appel het volgende:
Binnenkort een Glen Grant tasting, gewonnen via FaceBook.
Met de Twasting van Mad en dit soort acties via FaceBook gaat sociale media eindelijk een keer nuttig zijn. ;-)
Spijt me maar als iets ranzig is gaat het echt terug, wel een beetje vreemd om aan te komen na 4 glazen van: Hij is vies. Dan gelooft die slijter je ook niet, en terecht.quote:Op maandag 28 februari 2011 00:29 schreef ToT het volgende:
Laten we zeggen dat het eeh aquired taste is.
Ik ben nu mijn 3e glas ervan aan het drinken en nu gaat het net. Misschien dat het de volgende keer nog ietsjes beter smaakt.
Geen idee, ze zouden je geld toe moeten geven.quote:Op maandag 28 februari 2011 20:16 schreef RacerDKB het volgende:
Wat kost zo'n schattig 20cl dingetje Famous Grouse bij de mitra? Zag ze in het foldertje maar ben te lui om langs te gaan.
http://www.mitra.nl/index.phpquote:Op maandag 28 februari 2011 20:16 schreef RacerDKB het volgende:
Wat kost zo'n schattig 20cl dingetje Famous Grouse bij de mitra? Zag ze in het foldertje maar ben te lui om langs te gaan.
Heel erg wetenschappelijk is het allemaal niet. Door de vorm van het glas (breder halverwege, en smaller bovenaan) blijft de geur (of de alcoholdampen) in het glas hangen. Dat is ook exact hoe een glencairn glas werkt:quote:Op dinsdag 8 maart 2011 21:16 schreef vaarsuvius het volgende:
Hoi
Ik zat vanavond in een vakantiehuisje een glas whisky te drinken. Omdat er geen goede glazen aanwezig waren moest ik kiezen tussen een bierglas of een oversized wijnglas. (het alternatief was een koffiemok) Heiligschennis, ik weet het... maar goed ik koos het wijnglas, dat leek me nog het beste.
Wat me nu opviel is hoe erg ik bedwelmd werd door gewoon het glas aan mijn lippen te zetten, nog voor ik een slokje nam. De bovenkant van het grote glas rust dan op je neusbrug. Als ik diep inademde door mijn neus dan was het echt heftig. Ik heb er een beetje mee lopen spelen en nu wil ik graag in wetenschappelijke termen weten wat er precies gebeurd.
In wetenschappelijke termen?quote:Op dinsdag 8 maart 2011 21:16 schreef vaarsuvius het volgende:
Wat me nu opviel is hoe erg ik bedwelmd werd door gewoon het glas aan mijn lippen te zetten, nog voor ik een slokje nam. De bovenkant van het grote glas rust dan op je neusbrug. Als ik diep inademde door mijn neus dan was het echt heftig. Ik heb er een beetje mee lopen spelen en nu wil ik graag in wetenschappelijke termen weten wat er precies gebeurd.
Leuk trippie En dan de kofferbak vol terug zeker?quote:Op donderdag 10 maart 2011 08:53 schreef robdriessen het volgende:
Een Whisky topic! Waarom ontdek ik dit nu pas?
In ieder geval: volgende maand gaat het er dan van komen, een heuse whiskytrip naar Schotland met pa en broertje, zelf samengesteld, selfdrive, B&B's gevonden via tripadvisor.co.uk. Het leek me wel leuk om het reisplan met jullie te delen, wie weet hebben jullie nog tips of aanvullingen.
Dag 1: 0900 uur aankomst in Newcastle, reisdag richting Craigellachie. Onderweg stops mogelijk bij Glenkinchie, Tullibardine, Glenturret, Blair Atholl of Dalwhinnie (evt zelfs Glenlivet). Overnachting in de Highlander Inn.
Dag 2: Rondleiding achter de schermen bij Glenfiddich (dankzij een Nederlander die wij hebben leren kennen op het Whiskyfestival Leiden), bezoek aan pa's favoriete merk: Macallan. Door naar een B&B in Inverness met onderweg nog mogelijkheid tot stoppen bij Glen Grant, Glen Moray, Benromach of Dallas Dhu.
Dag 3: Omhoog naar Glenmorangie, dan weer naar beneden (eventueel langs Glen Ord), langs de westkant van Loch Ness richting Skye. Dineren in de sjieke Kinloch Lodge, overnachting bij vrienden in Portree op Skye
Dag 4: Bezoek aan Talisker, dan door richting Loch Lomond, eventuele stop bij Ben Nevis (Oban is net te ver weg...). Overnachting in Alexandria (aan de zuidkant van Loch Lomond)
Dag 5: Helaas laatste dagje. Nog even binnenwippen bij Auchentoshan, daarna als een haas weer richting Newcastle (wel nog even langs de Muur van Hadrianus) om de ferry te halen.
Hoe ziet dat er uit op de kaart? Nou, zo dus.
Blair Athol (en Edradour) zou ik niet doen, Pitlochry ligt wat van de route af...quote:Op donderdag 10 maart 2011 08:53 schreef robdriessen het volgende:
Een Whisky topic! Waarom ontdek ik dit nu pas?
In ieder geval: volgende maand gaat het er dan van komen, een heuse whiskytrip naar Schotland met pa en broertje, zelf samengesteld, selfdrive, B&B's gevonden via tripadvisor.co.uk. Het leek me wel leuk om het reisplan met jullie te delen, wie weet hebben jullie nog tips of aanvullingen.
Dag 1: 0900 uur aankomst in Newcastle, reisdag richting Craigellachie. Onderweg stops mogelijk bij Glenkinchie, Tullibardine, Glenturret, Blair Atholl of Dalwhinnie (evt zelfs Glenlivet). Overnachting in de Highlander Inn.
Rij dan even via Keith en bezoek Strathisla, al is het maar voor de foto...quote:Dag 2: Rondleiding achter de schermen bij Glenfiddich (dankzij een Nederlander die wij hebben leren kennen op het Whiskyfestival Leiden), bezoek aan pa's favoriete merk: Macallan. Door naar een B&B in Inverness met onderweg nog mogelijkheid tot stoppen bij Glen Grant, Glen Moray, Benromach of Dallas Dhu.
Veel plezier verder, ik mag pas over een kleine 2 maanden die kant weer op...quote:Dag 3: Omhoog naar Glenmorangie, dan weer naar beneden (eventueel langs Glen Ord), langs de westkant van Loch Ness richting Skye. Dineren in de sjieke Kinloch Lodge, overnachting bij vrienden in Portree op Skye
Dag 4: Bezoek aan Talisker, dan door richting Loch Lomond, eventuele stop bij Ben Nevis (Oban is net te ver weg...). Overnachting in Alexandria (aan de zuidkant van Loch Lomond)
Dag 5: Helaas laatste dagje. Nog even binnenwippen bij Auchentoshan, daarna als een haas weer richting Newcastle (wel nog even langs de Muur van Hadrianus) om de ferry te halen.
Hoe ziet dat er uit op de kaart? Nou, zo dus.
Whiskybar? Feestje? Gimme!quote:Op donderdag 10 maart 2011 21:31 schreef maen het volgende:
Ik heb zin in whisky maar dat kan ik mijn keel echt niet aandoen...
Gelukkig is er maandag een whiskybar op dat feestje dus dan haal ik t wel weer in...
Iers feestje met Schotse whisky op een of andere vereniging in Rotterdam. Altijd leuk, contacten door heel NL.quote:
Dat zijn de betere feestjesquote:Op donderdag 10 maart 2011 21:44 schreef maen het volgende:
[..]
Iers feestje met Schotse whisky op een of andere vereniging in Rotterdam. Altijd leuk, contacten door heel NL.
Details willen we, details... Goden nectar, waar is deze op gestookt en wat voor vaten heeft het op gelegen?quote:Op donderdag 10 maart 2011 21:24 schreef pavv het volgende:
Ik kan mij nog een tripje herinneren om van Campbeltown naar Newcastle te geraken om de boot te halen. Uiteindelijk hebben we zelfs op de snelwegen de bochten afgesneden om maar tijdwinst te boeken.... Met piepende banden het laadperron van de veerboot opgereden.
Leuk!
Ik mag in Juni weer
Tot die tijd ga ik o.a. maar even genieten van o.a. deze:
[ afbeelding ]
Godennektar!
Op gestookt? Qua brandstof voor de stills?quote:Op vrijdag 11 maart 2011 09:00 schreef Aneurism het volgende:
[..]
Details willen we, details... Goden nectar, waar is deze op gestookt en wat voor vaten heeft het op gelegen?
Kijk, kortom een sherry whisky?quote:Op vrijdag 11 maart 2011 09:05 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Op gestookt? Qua brandstof voor de stills?
Ik gok op kolen en misschien toch al gas, aangezien de Lochside distillery al sinds 1992 dicht is.
Vaten: Ex-Oloroso Hogsghead (zie label )
Zie de recensie hier: http://sjoerd972.wordpress.com/2011/01/20/lochside-1981/quote:
Mooie fles, wel aardig aan de prijs.quote:Op vrijdag 11 maart 2011 10:00 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Zie de recensie hier: http://sjoerd972.wordpress.com/2011/01/20/lochside-1981/
Ik heb hem nog wel duurder gevonden op het web, dit soort flessen (kleine onafhankelijke bottelingen van closed distilleries) doen de hoofdprijs...quote:Op vrijdag 11 maart 2011 10:21 schreef Aneurism het volgende:
[..]
Mooie fles, wel aardig aan de prijs.
Gelukkig zijn er proeverijen en samples. Anders is zo'n fles niet te verkopen volgens mij. Zo ben ik op dit moment aan het wachten tot ik weer wat geld over heb voor een mooie Benriach van 30 jaar op Oloroso vaten. 1 van de lekkerste whisky's ooit geproefd: Er leek amper alcohol in te zitten.quote:Op vrijdag 11 maart 2011 10:27 schreef pavv het volgende:
De whisky is afkomstig van Lochside Distillery, een distiilery in de Eastern Highlands (ten oosten van de Speyside). Deze was operationeel tussen 1957 (voor die tijd werd er bier gebrouwen) en 1992. Lochside whiskies worden gekenmerkd door een heel fruitig karakter met veel tropisch fruit in de neus en de smaak. Doordat de distillery alweer bijna 20 jaar dicht is komt er niet heel veel meer van op de markt. Maar uit vroegere jaren verschijnt er nog wel het een en ander. Er is nog voorraad van voornamelijk 1991 en in mindere mate 1981. Vooral 1981 heeft heel veel mooie Lochsides voortgebracht, en daar is dit er dus eentje van.
en ja, het is een redelijk dure fles... maar je doet er gelukkig een stuk langer mee dan met een hele mooie fles wijn, dus het is zaak om er gewoon zo lang mogelijk van te genieten
Word dit dan gedaan in vereniging verband die gezamenlijke proeverij?quote:Op vrijdag 11 maart 2011 14:16 schreef pavv het volgende:
Samples zijn zeker een uitkomst, en festivals ook. Het leukste is het echter om zo'n fles mee te brengen naar een proeverijtje waar iedereen een of twee flessen mee heeft om van elkaars whisky te proeven. Als je dan met een mannetje of 5 - 10 bent kan je dan heel wat verschillende smaken proberen.
Maar bovenstaande flessen verkopen zichzelf echter wel degelijk. Sterker nog, je moet nog best even zoeken en er op tijd bij zijn om een van de weinige (hier dus slechts 172 flessen wereldwijd) exemplaren te bemachtigen. Die knoop doorhakken gaat wel makkelijker als je op een van bovenstaande gelegenheden de kans hebt gehad om er iets van te proeven. Ongeproefd is het risico iets groter en dan gaat de ervaring en de reputatie van de distillery en de bottelaar een belangrijke rol spelen.
De eerste dag is het meest ambitieus (qua afstand). Gelukkig hebben we alle drie een rijbewijs, en rollen we 's ochtends uitgerust en met volle maag van de ferry af. We zullen ons ook niet overdreven gaan haasten, het moet een leuk weekje uit worden en geen zoveel-mogelijk-distilleries-in-een-dag-proppen-stressweek. We hoeven ook niet overal lang stil te blijven staan. Waarschijnlijk alleen bij Glenfiddich en Macallen de tour, en bij de overigen voornamelijk wat plaatjes schieten, een sample en een aankoop uit de shop. (Japanse praktijken )quote:Op donderdag 10 maart 2011 16:53 schreef Sunnythesun het volgende:
Oef wat een ambitieus plan Verkijk je niet op de afstanden/reistijd in Schotland he!
Wij hebben al een halve dag gedaan over Pitlorchy-Skye.. gaat echt veel tijd in het rijden zitten, je kunt echt niet overal met 120 door kachelen.
Ik hoop dus dat jullie overal kunnen komen wat je van plan bent want het is wel tof! Al zou ik er zelf dus het dubbele aantal dagen voor uit trekken
In verenigingsverband of gewoon met 'ongebonden' liefhebbers die whisky in huis hebben/halen.quote:Op vrijdag 11 maart 2011 14:29 schreef Aneurism het volgende:
[..]
Word dit dan gedaan in vereniging verband die gezamenlijke proeverij?
Die is jammie!quote:Op maandag 14 maart 2011 12:32 schreef Aneurism het volgende:
Dit weekend een:
The Macallan, 10y, Cask Strength, 58.80%, 1 liter. Gehaald.
[ afbeelding ]
Daarnaast nog 2 samples gehaald, maar die waren niet mijn smaak. Zal ze binnenkort eens neerzetten.
Zakflacon?quote:Op maandag 14 maart 2011 22:01 schreef daankes het volgende:
Grote vraag des levens (althans op dit moment voor mij):
Hoe heten die kleine "flesjes?" waarin je, onder andere, whiskey doet, die ze altijd in de binnenzak dragen?
Kan zo 1.2.3 weinig/niets vinden op internet.
wat kan het leven soms ontieglijk simpel zijn .quote:
restaurant cafe Okay,quote:Op dinsdag 15 maart 2011 00:20 schreef Henk_v het volgende:
Weet iemand toevallig een leuke whiskyproeverij in de omgeving Rotterdam-Den Haag-Leiden? Vriend van mij is binnenkort jarig en houdt nogal van whisky, dus het leek me leuk om hem een proeverij cadeau te doen Ik weet dat er in Den Haag een aardige is (ben het café even vergeten), maar daar kan je pas bij iets van 15+ mensen terecht en dat is wat veel
North End Pub in Leiden heeft elke maand een proeverij waar je je op in kunt schrijven. 25 maart: Japan Malts. Zie http://north-end.nl/whisky_proeverijenquote:Op dinsdag 15 maart 2011 00:20 schreef Henk_v het volgende:
Weet iemand toevallig een leuke whiskyproeverij in de omgeving Rotterdam-Den Haag-Leiden? Vriend van mij is binnenkort jarig en houdt nogal van whisky, dus het leek me leuk om hem een proeverij cadeau te doen Ik weet dat er in Den Haag een aardige is (ben het café even vergeten), maar daar kan je pas bij iets van 15+ mensen terecht en dat is wat veel
Krijg je de chagerijnige eigenaar Martijn van North End er gratis bij...quote:Op woensdag 16 maart 2011 08:54 schreef robdriessen het volgende:
[..]
North End Pub in Leiden heeft elke maand een proeverij waar je je op in kunt schrijven. 25 maart: Japan Malts. Zie http://north-end.nl/whisky_proeverijen
Terugkijken? http://www.rtl.nl/xl/u/527f5a05-3930-3e72-a4fb-a5fd95f67a13quote:Herrie in de keuken bij North End Pub te Leiden
(26-10-2010)
Ondanks enorm hard werken lukt het de eigenaar van een Engelse pub in Leiden niet om de zaak goed te laten draaien. Hij zit er volledig doorheen en wil de pub verkopen. Zijn dochters maken zich zorgen. Ze hopen niet dat de zaak, dat hun tweede huis is, verkocht moet worden. Ze schakelen de hulp van Herman in.
Wauw, dit is nieuws voor mij. Kwam vroeger graag in die tent. Nooit problemen gehad met de eigenaar. Maar goed, times change. Zou toch wel een beetje jammer zijn als de zaak verdween.quote:Op woensdag 16 maart 2011 09:01 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Krijg je de chagerijnige eigenaar Martijn van North End er gratis bij...
Die tent was laatst niet voor niets in the picture bij 'Herrie In De Keuken' en qua whiskies zijn ze flink aan de prijs.
[..]
Ik was er onlangs nog en toen was het nog best wel druk.quote:Op woensdag 16 maart 2011 09:03 schreef robdriessen het volgende:
[..]
Wauw, dit is nieuws voor mij. Kwam vroeger graag in die tent. Nooit problemen gehad met de eigenaar. Maar goed, times change. Zou toch wel een beetje jammer zijn als de zaak verdween.
Mwoah, ze hebben er wel bottelingen van de meeste andere distilleerderijen, niet alleen Glenfiddich. En als meneer Glenfiddich je wil sponsoren is dat toch geen schande?quote:Op woensdag 16 maart 2011 09:19 schreef Boze_Appel het volgende:
Ik zit net even op de site te kijken en ik ben daar welleens geweest, maaruh, sponsored bij Glenfiddich. Dan kan je jezelf als whiskykroeg toch niet meer serieus nemen?
quote:Wel zo even kaartjes bestellen voor Whisky & Rum aan zee.
Wat me altijd opvalt is dat als je kijkt naarquote:Op woensdag 16 maart 2011 09:01 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Krijg je de chagerijnige eigenaar Martijn van North End er gratis bij...
Die tent was laatst niet voor niets in the picture bij 'Herrie In De Keuken' en qua whiskies zijn ze flink aan de prijs.
[..]
Terugkijken? http://www.rtl.nl/xl/u/527f5a05-3930-3e72-a4fb-a5fd95f67a13
Platvink.quote:Op maandag 14 maart 2011 22:01 schreef daankes het volgende:
Grote vraag des levens (althans op dit moment voor mij):
Hoe heten die kleine "flesjes?" waarin je, onder andere, whiskey doet, die ze altijd in de binnenzak dragen?
Kan zo 1.2.3 weinig/niets vinden op internet.
Die gast is echt geen horecamanquote:Op woensdag 16 maart 2011 09:01 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Krijg je de chagerijnige eigenaar Martijn van North End er gratis bij...
Die tent was laatst niet voor niets in the picture bij 'Herrie In De Keuken' en qua whiskies zijn ze flink aan de prijs.
[..]
Terugkijken? http://www.rtl.nl/xl/u/527f5a05-3930-3e72-a4fb-a5fd95f67a13
En twee meier splinters op de koop toe...quote:Op donderdag 17 maart 2011 00:16 schreef gadeweerd het volgende:
Net een Adelphi proeverij:
Line up:
- Private Reserve blend 40%
- Macallan 1993 17y 53,7 %
- Highland Park 1995 15y 55,4 %
- Liddesdale 18y 46% 5 sherry butts Bunna
- Fascadale 2nd release 10y 46% Talisker
- Caol Ila 2001 9y 60,7%
- Breath of Islay 1999 11y 55,7 %
Mmmm...viel wat tegen. De Liddesdale vond ik bij verre de mooiste dram.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |