abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zondag 5 december 2010 @ 11:31:35 #1
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_89545403
quote:
1s.gif Op zondag 5 december 2010 11:29 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Poeh, euh, werk erg schoon en steriel.
Niet mijn sterkste kant, ik zal m'n best doen.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  maandag 6 december 2010 @ 09:19:10 #3
210227 rechtsedirecte
Southern most Fok!ker
pi_89577648
Piet,
even een rare vraag misschien maar jij staat toch bekend als het culinaire brein hier...;)
weet jij of het moeilijk is om (culinaire) slakken te kweken? ik las hier laatst een heel kort stukje over en toen dacht ik" maybe something for the beter half, a bit on the side"
kortom, wel eens op een kwekerij geweest o.i.d.?
volgens mij wordt het hier in NZ nagenoeg niet gedaan...

Verder vroeg ik me af of je slakken "jaar rond" kunt fokken..we zitten hier ten slotte aan de andere kant van de wereld en zouden een "off season" leverancier kunnen zijn voor dit produkt..net zo als wij doen met lam rond de paasdagen in Europa

[ Bericht 24% gewijzigd door rechtsedirecte op 06-12-2010 09:29:03 ]
'Lopen is geen sport maar een manier van reizen'
'Als ik loop voel ik me beroerd, maar als ik niet loop nog beroerder'
'Once you discover the rewards of pain, you want more pain'
  maandag 6 december 2010 @ 09:39:39 #4
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_89577970
Nog nooit op een slakkenkwekerij geweest, maar weet dat ze er wel zijn. Je kan echter niet alle slakken eten, je moet wel eetbare hebben.
Zag vorige week een stukje op Canvas (Belgie 2) over een slakkenkweekster in belgie. Die kweekte Petit gris en voerde ze met kruiden zodat ze smaakvoller worden

je hebt ook de wijngaardslak
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wijngaardslak
Die is culinair intressanter.
Persoonlijk heb ik niet zoveel met slakken, vind het niet bijzonder lekker ofzo.

Hoe je ze kweken moet, geen idee, maar slakken zijn 2 slachtig, dus zet er genoeg bij elkaar met voldoende groenvoer en ze planten zich wel voort. Let op wat je ze voert, want ik vermoed dat als ze gifitge planten eten (en planten kunnen verschrikkelijk giftig zijn) ze daar zelf niet altijd dood aan gaan maar wel zelf giftig worden.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 6 december 2010 @ 09:44:37 #5
210227 rechtsedirecte
Southern most Fok!ker
pi_89578044
quote:
1s.gif Op maandag 6 december 2010 09:39 schreef Pietverdriet het volgende:
Persoonlijk heb ik niet zoveel met slakken, vind het niet bijzonder lekker ofzo.
ik ook niet Piet but it is hard cold cash what talks here ;)
Nee, alle gekheid daar gelaten, ik heb je ooit geproefd en het was lekker maar niet om over naar huis te schrijven maar dat is met heel veel produkten zo..heb je ervaring met abalone? hier in NZ een ware delicatesse maar enigszins overrated zeker omdat je ze, als je weet waar je moet zijn, zelf kunt opduiken
'Lopen is geen sport maar een manier van reizen'
'Als ik loop voel ik me beroerd, maar als ik niet loop nog beroerder'
'Once you discover the rewards of pain, you want more pain'
  maandag 6 december 2010 @ 09:46:45 #6
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_89578079
quote:
1s.gif Op maandag 6 december 2010 09:44 schreef rechtsedirecte het volgende:

[..]

ik ook niet Piet but it is hard cold cash what talks here ;)
Nee, alle gekheid daar gelaten, ik heb je ooit geproefd en het was lekker maar niet om over naar huis te schrijven maar dat is met heel veel produkten zo..heb je ervaring met abalone? hier in NZ een ware delicatesse maar enigszins overrated zeker omdat je ze, als je weet waar je moet zijn, zelf kunt opduiken
Abalone heb ik helaas niet gegeten bij mijn laatste bezoek
Wat ik trouwens begrijp is dat er nogal wat mensen proberen Wasabi (de echte, niet mirikswortel) te kweken in NZ voor de Japanse markt. Is erg lastig begrijp ik, weet jij meer?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 6 december 2010 @ 09:59:03 #7
210227 rechtsedirecte
Southern most Fok!ker
pi_89578354
quote:
1s.gif Op maandag 6 december 2010 09:46 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Abalone heb ik helaas niet gegeten bij mijn laatste bezoek
Wat ik trouwens begrijp is dat er nogal wat mensen proberen Wasabi (de echte, niet mirikswortel) te kweken in NZ voor de Japanse markt. Is erg lastig begrijp ik, weet jij meer?
ik heb hier jaren terug ooit wat over gezien op tv bij een programma over de agrarische wereld maar ik heb er daarna weinig mee over gehoord...ik had het gevoel dat het toen ook een beetje een hype was waarbij er heel veel gelukszoekers zijn afgehaakt omdat het toch niet zo eenvoudig is als dat het lijkt.....er is ook een hoop overheidsgeld in gestoken zo'n 8 jaar terug, ook in onze provincie was een stuurgroep coldclimatecrops for southland die heeft gekeken of het haalbaar was om het grootschalig op te zetten...google levert echter maar twee profesionele bedrijven op...zal toch weer eens mijn oor te luister leggen

[ Bericht 12% gewijzigd door rechtsedirecte op 06-12-2010 10:04:20 ]
'Lopen is geen sport maar een manier van reizen'
'Als ik loop voel ik me beroerd, maar als ik niet loop nog beroerder'
'Once you discover the rewards of pain, you want more pain'
  maandag 6 december 2010 @ 10:03:33 #8
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_89578467
quote:
1s.gif Op maandag 6 december 2010 09:59 schreef rechtsedirecte het volgende:

[..]

ik heb hier jaren terug ooit wat over gezien op tv bij een programma over de agrarische wereld maar ik heb er daarna weinig mee over gehoord...ik had het gevoel dat het toen ook een beetje een hype was waarbij er heel veel gelukszoekers zijn afgehaakt omdat het toch niet zo eenvoudig is als dat het lijkt.....zal toch weer eens mijn oor te luister leggen
Zit er eentje in Christchurch lijkt het
http://www.coppersfolly.co.nz/
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 6 december 2010 @ 10:06:50 #9
210227 rechtsedirecte
Southern most Fok!ker
pi_89578526
quote:
1s.gif Op maandag 6 december 2010 10:03 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Zit er eentje in Christchurch lijkt het
http://www.coppersfolly.co.nz/
inderdaad, maar het probleem is ook het vermarkten, onbekend maakt ombemind dus als het in het supermarktkanaal terecht komt dan ligt het vaak achter in het schap, vaak ook nog bij een bewaartemperatuur die niet optimaal is...verre van ideaal voor een produkt zoals dit..
'Lopen is geen sport maar een manier van reizen'
'Als ik loop voel ik me beroerd, maar als ik niet loop nog beroerder'
'Once you discover the rewards of pain, you want more pain'
  maandag 6 december 2010 @ 10:12:18 #10
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_89578638
quote:
1s.gif Op maandag 6 december 2010 10:06 schreef rechtsedirecte het volgende:

[..]

inderdaad, maar het probleem is ook het vermarkten, onbekend maakt ombemind dus als het in het supermarktkanaal terecht komt dan ligt het vaak achter in het schap, vaak ook nog bij een bewaartemperatuur die niet optimaal is...verre van ideaal voor een produkt zoals dit..
Meerwaarde aan toevoegen door er pasta van te maken en die geconserveerd in potjes te stoppen?
Dan kan je het ook betere branding geven, of voor andere labels produceren.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_89585331
Piet!

Hoe maak jij een lekkere dipsaus voor rauwe groenten zoals paprika, wortel en komkommers etc?
  maandag 6 december 2010 @ 14:07:33 #12
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_89585777
quote:
1s.gif Op maandag 6 december 2010 13:55 schreef McGilles het volgende:
Piet!

Hoe maak jij een lekkere dipsaus voor rauwe groenten zoals paprika, wortel en komkommers etc?
Wat dacht je van (dikke) joghurt (gebruik van die emmertjes van de turk) met veel knoflook en wat zout ?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_89586031
quote:
1s.gif Op maandag 6 december 2010 14:07 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Wat dacht je van (dikke) joghurt (gebruik van die emmertjes van de turk) met veel knoflook en wat zout ?
Klinkt lekker voor de verandering, maak eigenlijk altijd een mayonaise met wat knoflook met een scheutje yoghurt, maar wil een keer wat anders. Ik ga hem straks maken, je hoort morgen wel hoe hij beviel :) dankje
pi_89655473
quote:
1s.gif Op maandag 6 december 2010 14:07 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Wat dacht je van (dikke) joghurt (gebruik van die emmertjes van de turk) met veel knoflook en wat zout ?
Beviel goed, 300ml yoghurt + 3 grote teentjes, was zo op :)
  dinsdag 7 december 2010 @ 23:02:47 #15
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_89656972
quote:
1s.gif Op dinsdag 7 december 2010 22:39 schreef McGilles het volgende:

[..]

Beviel goed, 300ml yoghurt + 3 grote teentjes, was zo op :)
Yoghurt van de turk genomen, of gewoon uit een pak? Geen zout erbij gedaan?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 7 december 2010 @ 23:45:35 #16
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_89659358
Geen zout, peper, citroensap, uitje, groene kruiden als basilicum of tijm of koriander?
pi_89660080
quote:
1s.gif Op dinsdag 7 december 2010 23:02 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Yoghurt van de turk genomen, of gewoon uit een pak? Geen zout erbij gedaan?
Wel zout erbij, mooi op smaak en yoghurt van de turk inderdaad :P
pi_89660107
quote:
1s.gif Op dinsdag 7 december 2010 23:45 schreef RobinOok het volgende:
Geen zout, peper, citroensap, uitje, groene kruiden als basilicum of tijm of koriander?
Volgende keer eens proberen, dankje voor de toevoeging. :P
  woensdag 8 december 2010 @ 00:16:25 #19
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_89660810
You're welcome. :-)
pi_89765275
Piet,

Hoe maak ik de lekkerste chocolademousse?
Sterkheidsbaas van alles.
  vrijdag 10 december 2010 @ 15:24:12 #21
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_89765464
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 december 2010 15:20 schreef Lonaa het volgende:
Piet,

Hoe maak ik de lekkerste chocolademousse?
Waar ben je naar op zoek? Een recept? Methode?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_89766015
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 december 2010 15:24 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Waar ben je naar op zoek? Een recept? Methode?
Een recept.

Ik wil als dessert met kerst gevulde sinaasappel maken. Daarbij wil ik een lekkere pure chocolademousse maken.

Tevens ook op zoek naar echt lekkere pure chocola.
Sterkheidsbaas van alles.
  vrijdag 10 december 2010 @ 19:21:12 #23
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_89774789
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 december 2010 15:36 schreef Lonaa het volgende:

[..]

Een recept.

Ik wil als dessert met kerst gevulde sinaasappel maken. Daarbij wil ik een lekkere pure chocolademousse maken.

Tevens ook op zoek naar echt lekkere pure chocola.
Ah, okay, kom hier later even op terug.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 10 december 2010 @ 19:49:44 #24
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_89776230
Piet, ik moet weer eens een flinke pan bouillon maken maar mijn vriezer zit vol,
kan ik het na wat inkoken in potjes in de kelder zetten?
  vrijdag 10 december 2010 @ 21:04:27 #25
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_89779908
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 december 2010 19:49 schreef Erasmo het volgende:
Piet, ik moet weer eens een flinke pan bouillon maken maar mijn vriezer zit vol,
kan ik het na wat inkoken in potjes in de kelder zetten?
Heb je jampotjes met metalen deksel?
Dan kan je na het inkoken de potjes kokend heet vullen en dan even wecken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 10 december 2010 @ 21:17:35 #26
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_89780607
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 december 2010 21:04 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Heb je jampotjes met metalen deksel?
Dan kan je na het inkoken de potjes kokend heet vullen en dan even wecken.
Check.

Echt wecken met beugel en wekpan of volstaat het om de warme inhoud in warme potten te doen zodat dat dingetje op de deksel naar beneden gaat.
  vrijdag 10 december 2010 @ 21:19:30 #27
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_89780706
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 december 2010 21:17 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Check.

Echt wecken met beugel en wekpan of volstaat het om de warme inhoud in warme potten te doen zodat dat dingetje op de deksel naar beneden gaat.
Je hoeft geen echte weckglazen te gebruiken, maar het is wel verstandig om de potten in een pan kokend water te zetten voor een half uurtje, dan gebeurt er niets meer mee.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 10 december 2010 @ 21:21:30 #28
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_89780837
Ok dank je wel, kan morgen dus lekker weer bouillon gaan maken :) Heb nog wel een doos weckpotten staan op zolder maar die ringen zijn onderhand wel vergaan...
pi_89781723
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 december 2010 15:36 schreef Lonaa het volgende:

[..]

Een recept.

Ik wil als dessert met kerst gevulde sinaasappel maken. Daarbij wil ik een lekkere pure chocolademousse maken.

Tevens ook op zoek naar echt lekkere pure chocola.
Chocola chantilly:
Pure chocola smelten met water. Daarna snel afkoelen en flink opkloppen.. Krijg je een mousseachtige massa met alleen de smaak van pure chocola (want geen room of iets dergelijks toegevoegd). Werkt trouwens alleen goed met pure chocola.

http://en.molecularcuisine.org/forum/showthread.php?tid=67
You can't convince a believer of anything; for their belief is not based on evidence, it's based on a deep seated need to believe
C. Sagan
pi_89782588
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 december 2010 21:39 schreef The_stranger het volgende:

[..]

Chocola chantilly:
Pure chocola smelten met water. Daarna snel afkoelen en flink opkloppen.. Krijg je een mousseachtige massa met alleen de smaak van pure chocola (want geen room of iets dergelijks toegevoegd). Werkt trouwens alleen goed met pure chocola.

http://en.molecularcuisine.org/forum/showthread.php?tid=67
Waarom weet ik het bestaan van deze methode niet?!?

Gelijk aankomende week even maken, vind het trouwens wel lastig een echt lekkere mousse te maken, mijne is meestal iets te stevig.
pi_89794947
Dat ga ik in ieder geval eens proberen van de week. :)
Sterkheidsbaas van alles.
pi_89795163
Vorige week zag ik bij DWDD een stukje over Lièvre à la royale. Heeft u dit weleens gemaakt en is het echt zo'n moeilijk gerecht om goed klaar te maken?
  zaterdag 11 december 2010 @ 09:51:12 #33
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_89795211
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 december 2010 09:46 schreef FigureBirdStars het volgende:
Vorige week zag ik bij DWDD een stukje over Lièvre à la royale. Heeft u dit weleens gemaakt en is het echt zo'n moeilijk gerecht om goed klaar te maken?
Nee, valt reuze mee, en persoonlijk vind ik het zonde om een hele haas te stoven, doe dat met de poten en braad de rug gewoon, zonde om de rug te stoven.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 11 december 2010 @ 12:55:43 #34
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_89799239
Dat deden ze gelukkig ook daar, bij DWDD.
  zaterdag 11 december 2010 @ 13:13:07 #35
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_89799802
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 december 2010 12:55 schreef RobinOok het volgende:
Dat deden ze gelukkig ook daar, bij DWDD.
Geen idee, heb de aflevering niet gezien, maar klassiek is de hele haas.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 11 december 2010 @ 13:39:31 #36
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_89800796
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 december 2010 15:36 schreef Lonaa het volgende:

[..]

Een recept.

Ik wil als dessert met kerst gevulde sinaasappel maken. Daarbij wil ik een lekkere pure chocolademousse maken.

Tevens ook op zoek naar echt lekkere pure chocola.
Lonaa, ben je niet vergeten, heb een recept in mijn hoofd maar dat wil ik vanavond eerst proberen. Is een klassieke met room en eiwit.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_89801338
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 december 2010 13:39 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Lonaa, ben je niet vergeten, heb een recept in mijn hoofd maar dat wil ik vanavond eerst proberen. Is een klassieke met room en eiwit.
:) Mooi. Ik wacht rustig af.

Het recept voor de gevulde sinaasappels heb ik (en das lekker!) ga ze van de week maken met chocolademousse om eens te proberen of het niet te veel is.
Maar sinaasappel + chocolade vind ik gewoon een top combi!
Sterkheidsbaas van alles.
pi_89804163
Piet,

ik het al vele malen geprobeerd maar ik rijg het niet voor elkaar: macarons! de vulling is het probleem niet maar de rest... welk recept ik ook volg, wanneer ik de 'koekjes' uit de oven haal zijn ze of de nat, te droog, te hard, ze kleven.. heb je nog een goede tip? welke temperatuur raad je aan? ik heb een oven die werkt op electriciteit.

alvast bedankt :)
  zaterdag 11 december 2010 @ 18:25:56 #39
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_89809064
Wit van 3 grote eieren
100 gram suiker
1 borrel grand marnier
1 eetlepel water
200 gram bittere chocolade (ik heb lindt 85% gebruikt)
1 pakje slagroom 125 cc

Doe de chocolade in een rvs schaal en smelt deze boven warm water heel voorzichtig, pas op dat het niet te heet wordt.
Sla de slagroom stijf
Sla de eiwitten heel stijf
Doe de suiker met de grand marnier en een lepel water in een steelpan en kook deze tot ie draden trekt, laat hem niet carameliseren.
Als deze zo ver is giet je de suikerstroop in een dun straaltje bij de stijfgeslagen eiwitten terwijl de mixer loopt (beste gaat dat met een standmixer, ik heb een kitchenaid)
De eiwitten worden nu nog luchtiger en stijver.
Envelopeer een beetje van de stijve slagroom door de chocolade, giet daarna de chocolade bij de slagroom. Envelopeer de chocolade door de slagroom
Voeg nu lepel voor lepel het eischuim toen en envelopeer het er voorzichtig doorheen, NIET ROEREN, dan verdwijnt de lucht namelijk.

Enveloperen is net een houten of siliconen spatel voorzichtig omslaan.

Zet in de koelkast om op te stijven.
De chocolade die ik gebruikt heb is geheel niet zoet, als je een zoetere chocolade gebruikt, neem dan wat minder suiker.

Er mooi om dit met sinaasappelfilets te serveren. (snij de schil zo van een sinaasappel dat je het velletje van de partjes ook afsnijdt, en snij de partjes uit de velletjes, zo heb je sinaasappelpartjes zonder velletje, filets)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 11 december 2010 @ 18:29:12 #40
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_89809159
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 december 2010 15:27 schreef Prego het volgende:
Piet,

ik het al vele malen geprobeerd maar ik rijg het niet voor elkaar: macarons! de vulling is het probleem niet maar de rest... welk recept ik ook volg, wanneer ik de 'koekjes' uit de oven haal zijn ze of de nat, te droog, te hard, ze kleven.. heb je nog een goede tip? welke temperatuur raad je aan? ik heb een oven die werkt op electriciteit.

alvast bedankt :)
Moet ik eens uitproberen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_89809776
Dankje Piet!

Ik ga het van de week een keer proberen.

De sinaasappels die ik erbij maak:
Voor 4 personen:
Week 6 blaadjes gellatine. Snij 4 grote sinaasappels door midden en pers ze uit. Pers 2 citroenen uit. Het sap van de sinaasappels en citroenen aanvullen met water tot 4 dl. Een beetje suiker er doorheen en de gellatine er doorheen. In de 4 sinaasappelhelften gieten en laten opstijven in de koelkast.
En ooh, als je dat goed doet is het hemels. :)

Ik wil er een klein bolletje chocolademousse op/bij serveren, van jouw recept.
Sterkheidsbaas van alles.
  zaterdag 11 december 2010 @ 19:57:38 #42
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_89812051
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 december 2010 18:50 schreef Lonaa het volgende:
Dankje Piet!

Ik ga het van de week een keer proberen.

De sinaasappels die ik erbij maak:
Voor 4 personen:
Week 6 blaadjes gellatine. Snij 4 grote sinaasappels door midden en pers ze uit. Pers 2 citroenen uit. Het sap van de sinaasappels en citroenen aanvullen met water tot 4 dl. Een beetje suiker er doorheen en de gellatine er doorheen. In de 4 sinaasappelhelften gieten en laten opstijven in de koelkast.
En ooh, als je dat goed doet is het hemels. :)

Ik wil er een klein bolletje chocolademousse op/bij serveren, van jouw recept.
Heb net 2 flinke bollen op, van ijscobal grote zeg maar, en het is verstandig niet teveel ervan te serveren, hij smaakt zéér intensief naar chocolade. Bombastisch gewoon.
En ik heb nog een hele schaal staan, verdomme, die moet ik nog opeten ook.
;)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_89813098
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 december 2010 19:57 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Heb net 2 flinke bollen op, van ijscobal grote zeg maar, en het is verstandig niet teveel ervan te serveren, hij smaakt zéér intensief naar chocolade. Bombastisch gewoon.
En ik heb nog een hele schaal staan, verdomme, die moet ik nog opeten ook.
;)
Ik wil die schaal wel op komen halen. :D
Sterkheidsbaas van alles.
pi_89831782
quote:
Ik wist niet dat er een tweede deel was, maar ik begrijp uit de beschrijvingen dat het originele manuscript niet compleet uitgegeven is, en dat dit de dingen bevat die er uit waren gehaald. Bedankt dat je het onder de aandacht brengt. Heb hem in pre-order staan.
Grappig weetje trouwens, het boek is nooit in Duitsland verschenen, en zover ik weet, ook nooit in Frankrijk (in het Duits en Frans). De film wel, wat de vraag opwerpt, als er zoveel troep verschijnt op de kookboekenmarkt ze het boek niet na de Film alsnog uitbrengen.
Ik heb het ook maar besteld en binnen. Wat opbouw en inhoud betreft vind ik het sterk lijken op het eerste boek, maar dan met net andere recepten (en dat terwijl ik 95% van de recepten uit deel 1 nog nooit heb klaargemaakt :). Ik heb wel de indruk dat de recepten gemiddeld genomen net iets lastiger zijn of de
ingrediënten net iets exclusiever. Dat zou ook de reden kunnen zijn dat ze deel 1 niet gehaald hebben.

Het gedeelte over brood bakken is wel erg mooi, dat mis ik wel in deel 1. En dan van die mooie tips, zoals het toepassen van een asbestplaat bij het bakken van brood. Toch mooi dat dat er nooit is uitgehaald, het ademt nog echt de tijdsgeest van 1960.

Een waarschijnlijk verkopen kookboeken zonder op 80 % van de pagina's grote fullcolor-foto's gewoon niet. Lettertjes zijn bah, en wie koopt er nou een kookboek om daadwerkelijk uit te koken of om iets te leren?
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zondag 12 december 2010 @ 16:51:46 #45
138195 morgane
Omnomnomnivoor
pi_89837933
Piet, ik heb hier nog een fles sojasaus staan. Ooit gebruikt om japanse noodlesoep mee te maken. Waarvoor kan ik het nog meer gebruiken?
  zondag 12 december 2010 @ 19:37:12 #46
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_89843878
quote:
1s.gif Op zondag 12 december 2010 16:51 schreef morgane het volgende:
Piet, ik heb hier nog een fles sojasaus staan. Ooit gebruikt om japanse noodlesoep mee te maken. Waarvoor kan ik het nog meer gebruiken?
Welke? Kikkoman?
Je kan het als smaakmaker in van alles gebruiken, om groente mee te roerbakken, door soep, sauzen, marinades, etc.

[ Bericht 1% gewijzigd door Pietverdriet op 12-12-2010 20:05:12 ]
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 12 december 2010 @ 19:41:05 #47
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_89844023
wasabi, citroensap en wat ongezouten boter erdoor roeren en je hebt een best lekker sausje.

en je kan ook kip met wat oosterse groenten (champignon roerbakpakket) wokken, noodles erbij en wat kikkoman erdoor en je hebt in 10 minuten een lekkere maaltijd met een japans tintje.
  zondag 12 december 2010 @ 19:57:25 #48
138195 morgane
Omnomnomnivoor
pi_89844653
Nee gewoon eigen merk van AH. Maar klinkt prima, bedankt voor de ideeën beiden! :)
  zondag 12 december 2010 @ 20:01:47 #49
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
  zondag 12 december 2010 @ 20:04:37 #50
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_89844962
* Pietverdriet geeft RobinOok een papieren zakje voor het hyperventileren.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 12 december 2010 @ 20:08:59 #51
138195 morgane
Omnomnomnivoor
pi_89845150
Tsja sorry, ben student en ben allang blij dat ik voedsel kan koken wat eetbaar is :D
  zondag 12 december 2010 @ 20:26:17 #52
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_89845956
Geeft niets morgane, daarom heb ik destijds deze topic reeks gemaakt. Het gaat me aan het hart dat er zo slecht gegeten wordt omdat mensen het eenvoudigweg niet meer leren of aangepraat wordt pakjes/potjes op te warmen.
Gewoon lekker zelf je eten klaarmaken met echte groenten
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 12 december 2010 @ 20:27:43 #53
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_89846021
Is het wel Japanse soja? (zout van smaak en vrij dun qua vloeibaarheid)
  zondag 12 december 2010 @ 20:30:09 #54
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_89846136
quote:
1s.gif Op zondag 12 december 2010 20:27 schreef SiGNe het volgende:
Is het wel Japanse soja? (zout van smaak en vrij dun qua vloeibaarheid)
Denk dat het AH Huismerk gewoon in NL wordt gemaakt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 12 december 2010 @ 20:30:28 #55
138195 morgane
Omnomnomnivoor
pi_89846149
Ja het is Japanse soja, staat erop. En inderdaad zout en erg vloeibaar.

Piet, je hebt helemaal gelijk. Maar volgens mij eet ik voor een student nog best verantwoord. Mijn moeder maakte bijna alleen maar van die Knorr wereldgerechten en vaak groenten uit potjes. Nu ik op mezelf woon ben ik vooral veel aan het roerbakken. En inderdaad zoveel mogelijk vers :)

nu weer ontopic!
  zondag 12 december 2010 @ 20:31:04 #56
138195 morgane
Omnomnomnivoor
pi_89846182
quote:
1s.gif Op zondag 12 december 2010 20:30 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Denk dat het AH Huismerk gewoon in NL wordt gemaakt.
'Op Japans recept gebaseerde' soja dan ;)
  zondag 12 december 2010 @ 20:46:29 #57
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_89847045
quote:
1s.gif Op zondag 12 december 2010 20:31 schreef morgane het volgende:

[..]

'Op Japans recept gebaseerde' soja dan ;)
pst
Echte Kikkoman wordt in Sappermeer (sinds 1997) gemaakt, wel volgens hun klassieke methode.
:P
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 12 december 2010 @ 21:48:47 #58
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_89850824
quote:
1s.gif Op zondag 12 december 2010 20:04 schreef Pietverdriet het volgende:
* Pietverdriet geeft RobinOok een papieren zakje voor het hyperventileren.
Bedankt! Pffffjieuw, het gaat alweeer....
  zondag 12 december 2010 @ 22:37:11 #59
279274 Trekfiets
ik trek fietsen
pi_89853854
Serieus dit is de lekkerste chocomousse die ik tot nu toe in me leven gegeten heb, het vergt wat moeite maar het is het meer dan waard!

quote:
Chocolademousse van melkchocolade
250 gr room
250 gr melk
100 gr eidooier
50 gram suiker

1100 gr melkchocolade
650 gr anglaise

1 liter room

• Melk en room in een pannetje
• Dooier en suiker met elkaar in een bekken
• Deel van de melk +room hierbij doen en goed losroeren
• Melk + room verwarmen
• Rustig toevoegen aan het dooier mengsel
• Au-bain marie het mengsel garen
• Zeven op de chocolade
• Met een garde goed doorroeren zonder klonten, aflaten koelen tot 32 graden
• De helft mengen met de opgeslagen room daarna de andere helft met een spatel
Die vond ik echt top!
  zondag 12 december 2010 @ 23:35:10 #60
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_89857347
quote:
1s.gif Op zondag 12 december 2010 22:37 schreef Trekfiets het volgende:
Serieus dit is de lekkerste chocomousse die ik tot nu toe in me leven gegeten heb, het vergt wat moeite maar het is het meer dan waard!

[..]

Die vond ik echt top!
Het zal best gesmaakt hebben als je dat zegt, maar....
Het heeft weinig met mousse te maken, meer een pudding. Een mousse is luchtig.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 12 december 2010 @ 23:36:34 #61
279274 Trekfiets
ik trek fietsen
pi_89857414
quote:
1s.gif Op zondag 12 december 2010 23:35 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Het zal best gesmaakt hebben als je dat zegt, maar....
Het heeft weinig met mousse te maken, meer een pudding. Een mousse is luchtig.
Hij was idd heel dik en machtig, maar pudding was het niet hoor, echt wel mousse. Erg lekker.
  zondag 12 december 2010 @ 23:40:39 #62
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_89857632
quote:
1s.gif Op zondag 12 december 2010 23:36 schreef Trekfiets het volgende:

[..]

Hij was idd heel dik en machtig, maar pudding was het niet hoor, echt wel mousse. Erg lekker.
Een mousse is luchtig, niet dik en machtig.
Mousse is Frans voor schuim.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 12 december 2010 @ 23:52:09 #63
279274 Trekfiets
ik trek fietsen
pi_89858231
quote:
1s.gif Op zondag 12 december 2010 23:40 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Een mousse is luchtig, niet dik en machtig.
Mousse is Frans voor schuim.
Ok jij zal het wel weten, het was iig het lekkerste wat ik ooit gegeten heb en het leek nergens op pudding (smaak, mondgevoel etc.) Maak het zelf een keer zou ik zeggen, top spul :P Mijn moeder kon er iig geen genoeg van krijgen haha
  woensdag 15 december 2010 @ 20:52:37 #64
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_89974197
Hoi Piet,
Weet jij misschien een lekkere saus voor bij een kogelbiefstuk?
De standaard pepersaus en de champignonsaus ben ik een beetje zat.
Rode wijnsaus of portsaus vind ik helaas niet meer lekker sinds een schedelbasisfractuur (wijn smaakt heel erg zuur voor mij)
  woensdag 15 december 2010 @ 23:43:21 #65
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_89983983
quote:
1s.gif Op woensdag 15 december 2010 20:52 schreef SiGNe het volgende:
Hoi Piet,
Weet jij misschien een lekkere saus voor bij een kogelbiefstuk?
De standaard pepersaus en de champignonsaus ben ik een beetje zat.
Rode wijnsaus of portsaus vind ik helaas niet meer lekker sinds een schedelbasisfractuur (wijn smaakt heel erg zuur voor mij)
Weet je wat er precies de zure smaak veroorzaakt? Met wat geluk wordt dat stofje afgebroken of verdampt tijdens het maken van de saus.

Qua alternatieven,biefstuk en gorgonzola zijn een beproefde combinatie.
  donderdag 16 december 2010 @ 00:05:04 #66
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_89984802
In mijn geval zijn er zenuwbanen beschadigd geraakt waardoor sommige dingen tegenwoordig anders ruiken en smaken.
In het begin rook ik alleen een vieze geur en alles proefde daar ook naar, gelukkig is er een hoop weer terug gekomen hoewel er sommige dingen toch anders smaken en ruiken, koffie en chocola bijvoorbeeld, gelukkig smaakt dat ook steeds beter en ik lust tegenwoordig ook zwarte ovlijven en kappertjes (vroeger vond ik dat niet lekker)
Wijn blijft alleen nog steeds zuur smaken en ruiken, de smaak komt ook wel heel langzaam weer terug gelukkig, maar 't is er nog lang niet.
En koken van wijn heeft helaas ook geen zin.
Best jammer want ik heb nog een fles port uit 1974 liggen dus ik dus nu niet meer lust.

Gorgonzola heb ik eigenlijk nog niet geprobeerd sinds die breuk, ik hield ervoor ook niet zo heel erg van.
pi_89991025
quote:
1s.gif Op woensdag 15 december 2010 20:52 schreef SiGNe het volgende:
Hoi Piet,
Weet jij misschien een lekkere saus voor bij een kogelbiefstuk?
De standaard pepersaus en de champignonsaus ben ik een beetje zat.
Rode wijnsaus of portsaus vind ik helaas niet meer lekker sinds een schedelbasisfractuur (wijn smaakt heel erg zuur voor mij)
Zelf kruidenboter/ kruidenkaas maken? Desnoods maak je er een sausje van?
Sterkheidsbaas van alles.
  donderdag 16 december 2010 @ 15:36:53 #68
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_90002159
quote:
1s.gif Op woensdag 15 december 2010 20:52 schreef SiGNe het volgende:
Hoi Piet,
Weet jij misschien een lekkere saus voor bij een kogelbiefstuk?
De standaard pepersaus en de champignonsaus ben ik een beetje zat.
Rode wijnsaus of portsaus vind ik helaas niet meer lekker sinds een schedelbasisfractuur (wijn smaakt heel erg zuur voor mij)
Wat dacht je van Walnoten/blauwschimmel saus?
Je neemt wat fond, die verhit je tot aan de kook, flink stuk blauwschimmelkaas er in smelten, grof gehakte walnoten er door, eventueel bind je het als je dat nodig vindt, wat fijngehakte groene kruiden, afsmaken met zout en peper en een kluit boter.
Persoonlijk is dat voor mij eigenlijk de enige saus die ik echt lekker vind bij de biefstuk.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 16 december 2010 @ 20:13:50 #69
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_90014116
Ik moet denk ik eerst maar proberen of (blauw)schimmelkazen me smaken, ik kom normaal niet verder dan brie en camembert :o

Ik ben nu bezig met een Espagnolesaus en ga die, als ie klaar is proberen te reduceren tot een demi-glace.
M'n roux was alleen denk ik niet echt bruin genoeg om bruine roux te heten en ik had ook niet alle ingrediënten in huis, kruidnagel was bijvoorbeeld op.
Maar goed, koken is ook experimenteren en je moet beginnen met de basis
  donderdag 16 december 2010 @ 23:06:32 #70
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_90023934
nah, uiteindelijk is het bij de "Espagnole"saus gebleven, erg lekker voor een eerste keer en zonder alle ingrediënten te hebben.
't was alleen een tikje te zout doordat ik teveel boullionblokjes had gebruikt maar dat heb ik nog redelijk weten op te lossen door er wat kookroom bij te doen.
pi_90043361
Weer een vraag, wat kan ik ermee?

Confit d'oignons (uienconfituur), wat kan ik ermee? Potje gescoord op een markt in Frankrijk, weet dat het wel bij pâte gegeten wordt, maar waar kan ik het nog meer bij gebruiken?
Iets zegt me dat het vast bij eend(lever) gegeten wordt, maar het potje is nu open en vast neit al te lang houdbaar dus graag wat tips. Heb het zelf al als een soort van "sausje" gebruikt bij een schaal vleeswaren.
You can't convince a believer of anything; for their belief is not based on evidence, it's based on a deep seated need to believe
C. Sagan
  vrijdag 17 december 2010 @ 14:49:08 #72
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_90044337
quote:
1s.gif Op vrijdag 17 december 2010 14:24 schreef The_stranger het volgende:
Weer een vraag, wat kan ik ermee?

Confit d'oignons (uienconfituur), wat kan ik ermee? Potje gescoord op een markt in Frankrijk, weet dat het wel bij pâte gegeten wordt, maar waar kan ik het nog meer bij gebruiken?
Iets zegt me dat het vast bij eend(lever) gegeten wordt, maar het potje is nu open en vast neit al te lang houdbaar dus graag wat tips. Heb het zelf al als een soort van "sausje" gebruikt bij een schaal vleeswaren.
Gewoon lekker opeten, bij het vlees, in de soep, op een broodje met gekookte ham.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_90049095
quote:
1s.gif Op vrijdag 17 december 2010 14:49 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Gewoon lekker opeten, bij het vlees, in de soep, op een broodje met gekookte ham.
Zoiets dacht ik al, maar dacht, voordat ik het barbaars overal opsmeer, misschien zijn er "betere" toepassingen...
You can't convince a believer of anything; for their belief is not based on evidence, it's based on a deep seated need to believe
C. Sagan
pi_90254757
Hoi Piet (en eventuele andere meelezende kook-guru's). Vorig jaar met kerst heb ik een heerlijke chocolademousse gemaakt die zeer goed gelukt was. Ik zou dat graag dit jaar weer doen, maar ben het recept kwijtgeraakt ;(

De ingrediënten waren pure chocolade, eiwit, suiker, scheutje grand marnier voor de smaak en misschien (weet dit dus niet meer zeker) roomboter en eidooiers (als het er in zat zeker minder dan de eiwitten). Er zat zeker weten geen (slag)room in het recept dat ik gebruikte. Mijn vraag is nu, weet jij misschien een recept dat hier op lijkt en dat heerlijke chocomousse oplevert? Mijn dank is groot :)
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
  dinsdag 21 december 2010 @ 21:20:29 #75
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_90255108
Ik denk dat ik ook chocolademousse ga maken.
Voor het eerst in mijn leven! Serieus. :D

Omdat ik iets zoek bij mijn ingemaakte kumquatjes:



Chocola lijkt me daar wel lekker bij dus.
pi_90255292
Welk recept ga jij dan gebruiken Robin? O-)
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
  dinsdag 21 december 2010 @ 21:24:46 #77
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_90255373
Ja, dat weet ik dus nog niet!
Een lekker vet, calorierijk recept.
Hopelijk me hier dadelijk in de schoot geworpen. :P
(anders moet ik alsnog gaan zoeken)
  dinsdag 21 december 2010 @ 22:17:29 #78
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_90258809
quote:
1s.gif Op dinsdag 21 december 2010 21:15 schreef Miss_Isis het volgende:
Hoi Piet (en eventuele andere meelezende kook-guru's). Vorig jaar met kerst heb ik een heerlijke chocolademousse gemaakt die zeer goed gelukt was. Ik zou dat graag dit jaar weer doen, maar ben het recept kwijtgeraakt ;(

De ingrediënten waren pure chocolade, eiwit, suiker, scheutje grand marnier voor de smaak en misschien (weet dit dus niet meer zeker) roomboter en eidooiers (als het er in zat zeker minder dan de eiwitten). Er zat zeker weten geen (slag)room in het recept dat ik gebruikte. Mijn vraag is nu, weet jij misschien een recept dat hier op lijkt en dat heerlijke chocomousse oplevert? Mijn dank is groot :)
Heb je het recept geprobeerd dat ik gepost heb?
Ik wil voor de kerst nog sowieso wat gaan experimenteren met chocolademouse
Gewoon omdat het kan
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_90259685
quote:
1s.gif Op dinsdag 21 december 2010 22:17 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Heb je het recept geprobeerd dat ik gepost heb?
Ik wil voor de kerst nog sowieso wat gaan experimenteren met chocolademouse
Gewoon omdat het kan
Heb het gezien, maar hoopte dat je misschien een recept wist zonder room dat op 'mijn' recept van vorig jaar zou lijken. Heb trouwens inmiddels na een avondje google twee recepten gevonden die me wel wat lijken. Makkelijk, hopelijk lekker, en goed klaar te maken naast alle andere kerstdesserts :)

* 4 eieren
* 200 g pure chocolade
* 60 g suiker

Bereidingswijze

1. Eigeel van het eiwit scheiden
2. Eidooiers met de suiker tot een ruban kloppen.
3. Eiwitten stijfkloppen.
4. De chocola au bain-marie smelten.
5. De chocola met de ruban mengen.
6. Het chocolademengsel voorzichtig door het eiwit spatelen.
7. In bakjes gieten en op laten stijven in de koelkast.

Misschien dat ik er nog wat meer chocolade in doe dan hier staat.. Ik kan nog wel even experimenteren wat het beste bevalt, ik moet 2e kerstdag pas 'presteren' voor de familie :P
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
  woensdag 22 december 2010 @ 22:13:52 #80
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_90312591
Ik heb voor 5 euro een Fissler pan op de kop getikt:



Niet die van het plaatje maar wel met een vergelijkbare bodem. Wat is nou het doel van die ruitjes?
  woensdag 22 december 2010 @ 22:26:29 #81
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_90313507
quote:
1s.gif Op woensdag 22 december 2010 22:13 schreef Erasmo het volgende:
Ik heb voor 5 euro een Fissler pan op de kop getikt:

[ afbeelding ]

Niet die van het plaatje maar wel met een vergelijkbare bodem. Wat is nou het doel van die ruitjes?
Het idee is dat daar vet in blijft onder het vlees, en dat het dan niet aan het RVS plakt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 22 december 2010 @ 22:56:16 #82
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_90315631
Ok dank je wel. Erg prettig aangezien mijn fornuis niet 100% horizontaal is. Heb er vandaag een eendenborst in gebakken en hij bevalt me prima :)
  woensdag 22 december 2010 @ 23:13:36 #83
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_90316764
quote:
1s.gif Op woensdag 22 december 2010 22:56 schreef Erasmo het volgende:
Ok dank je wel. Erg prettig aangezien mijn fornuis niet 100% horizontaal is. Heb er vandaag een eendenborst in gebakken en hij bevalt me prima :)
Op de vetzijde ingesneden in wiebertjesvorm en dan langzaam uitgebakken zodat de huid heerlijk knapperig wordt en het vet langzaam uitsmelt?
:Y) :Y) :Y)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 22 december 2010 @ 23:17:26 #84
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_90316992
quote:
1s.gif Op woensdag 22 december 2010 23:13 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Op de vetzijde ingesneden in wiebertjesvorm en dan langzaam uitgebakken zodat de huid heerlijk knapperig wordt en het vet langzaam uitsmelt?
:Y) :Y) :Y)
Yup :D Daarna wat aardappels in het vet wat achterbleef gebakken :9~

Had ook een mooie sinaasappelwijnsaus gemaakt maar die is helaas op het laatste moment mislukt omdat ik uitschoot met het bindmiddel ;(

De pan bevalt iig wel, als ik zo de nieuwprijs zie dan heb ik volgens mij wel goede deal gescoord :)
  donderdag 23 december 2010 @ 22:21:38 #85
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_90364964
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 december 2010 21:19 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Je hoeft geen echte weckglazen te gebruiken, maar het is wel verstandig om de potten in een pan kokend water te zetten voor een half uurtje, dan gebeurt er niets meer mee.
Kickje; ik zat net een biertje te drinken toen ik een ingeving kreeg...



Beugelflessen! Goed af te sluiten en met iets minder dan een halve liter de juiste inhoud.
Volgende pan bouillon gaat hier waarschijnlijk in :)
pi_90371882
Hoi Piet,

Ik ga binnenkort een grote pan uiensoep maken, 7 liter moet het worden. Ik heb 8 kilo uien, geschild dus zo ongeveer 7. Die ga ik een uur lekker zacht opzetten voor een goddelijke smaak, en dan groentebouillon (moet vegetarisch) erbij. Verder wil ik er graag wat rode port in gooien. Hoeveel moet ik ongeveer hebben bij zeven liter soep? Nog tips voor andere ingrediënten?
Alvast bedankt en een fijne kerst!
Ik weet het ook niet
  vrijdag 24 december 2010 @ 00:32:55 #87
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_90372687
Steranijsje of twee. :Y
pi_90373446
quote:
1s.gif Op vrijdag 24 december 2010 00:32 schreef RobinOok het volgende:
Steranijsje of twee. :Y
In de uiensoep? Verrassend, wordt die smaak overheersend of valt het mee? Toevallig ook een idee over de port?
Ik weet het ook niet
  vrijdag 24 december 2010 @ 00:56:26 #89
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_90373939
Ooit gedaan in recept van Heston Blumenthal, voor perfecte bolognesesaus. Daarin ging ook een batch gecarameliseerde uien:



Dat was 1 steranijsje op 500g gesneden ui en nee, dat was niet overheersend. Het geeft je saus/jus/bouillon/whatever een hartigere, vleesachtigere smaak, maar je proeft niet echt steranijs.

Ik zou alleen op die 7 kilo uien van je geen 14 steranijsjes doen. Hooguit 3 of zo.

Over die port heb ik geen idee. Misschien een leuk schenkkannetje op tafel zetten dat iedereen zelf port kan toevoegen? Zou madeira niet lekkerder zijn? Nou ja, weet ik ook niet, ik heb geen verstand van uiensoep, maar van die steranijs, daar sta ik wel erg achter.
pi_90380080
quote:
1s.gif Op woensdag 22 december 2010 22:13 schreef Erasmo het volgende:
Ik heb voor 5 euro een Fissler pan op de kop getikt:

[ afbeelding ]

Niet die van het plaatje maar wel met een vergelijkbare bodem. Wat is nou het doel van die ruitjes?
Het plakt juist wel even in die pan. En pas omdraaien als het niet meer plakt. Heb hem onlangs nieuw gekocht, vandaar dat ik dat schrijf: het staat in de gebruiksaanwijzing. En dat je hem eerst heet moet laten worden voordat je er het vet inwerpt stond er ook in: is beter voor alles zegt men. Ik volg het maar braaf op, aangezien hij nieuw vrij duur was.

[ Bericht 3% gewijzigd door NoCigar op 24-12-2010 05:02:12 ]
anonieme razernist
pi_90381706
quote:
1s.gif Op vrijdag 24 december 2010 00:56 schreef RobinOok het volgende:
Ooit gedaan in recept van Heston Blumenthal, voor perfecte bolognesesaus. Daarin ging ook een batch gecarameliseerde uien:

[ link | afbeelding ]

Dat was 1 steranijsje op 500g gesneden ui en nee, dat was niet overheersend. Het geeft je saus/jus/bouillon/whatever een hartigere, vleesachtigere smaak, maar je proeft niet echt steranijs.

Ik zou alleen op die 7 kilo uien van je geen 14 steranijsjes doen. Hooguit 3 of zo.

Over die port heb ik geen idee. Misschien een leuk schenkkannetje op tafel zetten dat iedereen zelf port kan toevoegen? Zou madeira niet lekkerder zijn? Nou ja, weet ik ook niet, ik heb geen verstand van uiensoep, maar van die steranijs, daar sta ik wel erg achter.
Bedankt RobinOok, een hele leuke tip, ik ga het zeker proberen.

En dan wacht ik nog even op Piet (of iemand anders die het weet) over de port.
Ik weet het ook niet
  vrijdag 24 december 2010 @ 09:31:42 #92
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_90381968
Zou bij de uiensoep geen port doen, maar een straffe rode wijn om een tegenhanger te hebben tegen de zoete gecarameliseerde uien. Als je de uien langzaam gaar stooft worden ze heerlijk bruin, aromatisch en zoet. Op zeven kilo, makkelijk een flesje. Als je port gebuikt mis je de wat rinsige van de wijn en wordt het te zoet.
Goed laten koken daarna, en dan de (hopelijk zelfgemaakte) bouillon erdoor.
Serveren met soldaatjes of croutons. Niet gaan lopen ellenden met brood erop en kaas en dan gratineren, dat is zo bliksoep-bistro-druipkaars-vreten-van-houten-planken-jaren-70 fout
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_90382968
Piet,

Van roomboter en verse kruiden en wat knoflook heb ik kruidenboter gemaakt voor op een stokbroodje.
Nou heb ik nog heeeel veel verse kruiden liggen, maar geen basilicum. Wilde een soort van pesto maken.
Er ligt nog wel tijm, rozemarijn, peterselie en bieslook.

Heb jij ideeen voor een lekker stokbroodsmeerseltje?
Sterkheidsbaas van alles.
  vrijdag 24 december 2010 @ 10:25:24 #94
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_90383276
quote:
1s.gif Op vrijdag 24 december 2010 10:14 schreef Lonaa het volgende:
Piet,

Van roomboter en verse kruiden en wat knoflook heb ik kruidenboter gemaakt voor op een stokbroodje.
Nou heb ik nog heeeel veel verse kruiden liggen, maar geen basilicum. Wilde een soort van pesto maken.
Er ligt nog wel tijm, rozemarijn, peterselie en bieslook.

Heb jij ideeen voor een lekker stokbroodsmeerseltje?
Sla een teen of 2, 3 knoflook fijn met zout, peper en groene kruiden in een vijzel, roer hier een kopje olijfolie doorheen en giet dit uit op een bord. Brood er in dippen
Heerlijk pittig en lekker.
Heb dit liever dan kruidenboter
Tonijndip
Neem een blikje tonijn (goed uitknijpen), paar lepels mayonaise, groene kruiden, peper zout, teentje knof. In een hoge mengbeker en even de staafmixer er op en sla het tot een dip.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_90385305
quote:
1s.gif Op vrijdag 24 december 2010 09:31 schreef Pietverdriet het volgende:
Zou bij de uiensoep geen port doen, maar een straffe rode wijn om een tegenhanger te hebben tegen de zoete gecarameliseerde uien. Als je de uien langzaam gaar stooft worden ze heerlijk bruin, aromatisch en zoet. Op zeven kilo, makkelijk een flesje. Als je port gebuikt mis je de wat rinsige van de wijn en wordt het te zoet.
Goed laten koken daarna, en dan de (hopelijk zelfgemaakte) bouillon erdoor.
Serveren met soldaatjes of croutons. Niet gaan lopen ellenden met brood erop en kaas en dan gratineren, dat is zo bliksoep-bistro-druipkaars-vreten-van-houten-planken-jaren-70 fout
Thnx Piet!
Ik weet het ook niet
pi_90387714
wat voor soort draad moet je gebruiken voor als je een stuk vlees wil inbinden?
"Those unforgettable days, for them I live"
  vrijdag 24 december 2010 @ 12:49:54 #97
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_90388102
quote:
1s.gif Op vrijdag 24 december 2010 12:39 schreef zquing het volgende:
wat voor soort draad moet je gebruiken voor als je een stuk vlees wil inbinden?

Er is speciaal keukentouw voor, maar je kan gewoon katoen, hennep of vlas gebruiken. Let wel op dat het geen kunsstoffen bevat die kunnen gaan smelten en verbranden in de oven
http://www.kooktoppers.nl(...)ntouwrolladetouw.php
http://www.cordage.be/ret(...)-43.html?language=nl
Keukentouw is levensmiddelkwaliteit, dus je zal er geen resten bestrijdingsmiddelen in vinden, maar je gaat echt niet dood aan het katoenen draad.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_90388160
Ik kan gewoon een rolletje katoendraad van de hema halen? Zal anders ook even bij de slager kijken of ze wat hebben
"Those unforgettable days, for them I live"
  vrijdag 24 december 2010 @ 12:53:52 #99
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_90388265
quote:
1s.gif Op vrijdag 24 december 2010 12:51 schreef zquing het volgende:
Ik kan gewoon een rolletje katoendraad van de hema halen? Zal anders ook even bij de slager kijken of ze wat hebben
vraag idd even je slager om een paar meter.
Ik heb jaren geleden (weet geeneens meer waar) een potje keukentouw gekocht en bind daar mijn kippen en rollades mee op
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_90389937
Is er een handige manier om meerdere eieren tegelijk te pocheren? Ik kan wel 1 ei tegelijk pocheren. Maar ik zou er graag meerdere tegelijk pocheren zodat ze tegelijk klaar zijn en iedereen een even warem gepocheerd ei krijgt.

Weet je misschien een manier hoe je dat doet pietverdriet?
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')