rechtsedirecte | zondag 7 november 2010 @ 19:26 |
Hier en daar duiken er af en toe topics op over wijn hier in CUL. Laten we proberen om al deze topics te bundelen in het grote wijntopic. Vraag je je af wat voor wijn bijv. bij welk gerecht zou passen of wil je ons mee laten beleven in een prachtige fles rode wijn waar je gisteravond van genoten hebt...plaats het hier. Voor de Fok!kers die werkelijk niets van wijn weten maar er maar al te graag iets over willen leren, hierbij een wiki link over wijn Verder zijn er Fok!kers onder ons met een behoorlijke kennis van wijn die je graag wegwijs maken en je aan de hand nemen op de ontdekkingstocht door de wondere wereld van wijn. Ik zelf heb het genoegen dat ik mag wonen in een van de mooiste landen ter wereld met prachtige wijnen, Nieuw Zeeland, een land met bijna voor elke wijnsoort een geschikt gebied. Maar natuurlijk valt er nog zo veel meer te genieten met wijn uit alle uithoeken van de wereld Kortom, wijnliefhebbers verenig u en barst maar los.. | |
Snuitebolletje | zondag 7 november 2010 @ 19:36 |
Ik denk dat er wel oren naar is naar zo een topic! ![]() | |
Pietverdriet | zondag 7 november 2010 @ 19:41 |
Wijnliefhebber meldt. Ik ben na mijn rondreis door NZ op zoek naar mooie Sauvignon Blanc met een sterke groene smaak, kruisbessen, gemaaide brandnetels. Sauvignon Blanc kan ook totaal andere smaak leveren, groene appels, vlierbloesem. | |
rechtsedirecte | zondag 7 november 2010 @ 19:54 |
Ik zelf ben benieuwd naar ervaringen van bijv. goed Chileense of Zuid Afrikaanse wijnen...of zijn die er niet echt en is het alleen maar bulk wat daar geproduceerd wordt? | |
Sunnythesun | zondag 7 november 2010 @ 19:54 |
Leuk! Ik 'ben niet zo goed' in wijn, al weet ik wel welke flesjes ik bij de Appie lekker vind ![]() Morgen avond ga ik toevallig wijn en kaas proeven dus ik hoop dan wat meer te weten te komen en wat leuke flesjes te kunnen bestellen! Wat ik tot nu toe graag drink: Merlot, Cabernet Sauvignon en Chardonnay. Meestal van Lindemans of Undurraga, soms Jacobs Creek.. Kortom: simpele en toegankelijke wijnen.. Daar mag wel wat spannenders aan toe gevoegd worden ![]() | |
Pietverdriet | zondag 7 november 2010 @ 20:00 |
Die zijn er wel, maar net als de NZ wijnen, het is erg lastig daar aan te komen in NL, Nieuwe Wereld wijnen moeten vooral goedkoop zijn, en als je bij een wijnhandelaar eentje van 15-20 Euro koopt is ie beter, maar niet vergelijkbaar met de Boutique Wineries die je in NZ als wijnland wel vind. Ben nu op zoek naar Nederlandse en Duitse wijnboeren die zelf produceren en verkopen, en wel mooie wijn voor een leuke prijs hebben. Probleem in NL is dat de meeste slijters en alle supermarkten grote ketens zijn en die willen grote leveranciers, geen kleine. Dus je hebt eigenlijk altijd industrieel aangebouwde wijn. | |
Pietverdriet | zondag 7 november 2010 @ 20:02 |
De grote verbetering die Nieuwe Wereld wijnen brachten vind ik dat we het tegenwoordig meer over druiven hebben ipv een leuk kasteeltje en een chique naam. | |
Sunnythesun | zondag 7 november 2010 @ 20:04 |
Hier vlak bij zit een wijnboer (Hellendoorn) die hier op de streekmarkten staat. Geen idee hoe het smaakt hoor, maar vind het wel leuk daar eens naar toe te gaan. Ik ben er achter gekomen toen ik op deze site zat te snuffelen: http://kaart.bijteun.nl/ Misschien zit er wel meer bij jou in de buurt dan je dacht! De wijnen die ik morgen ga proeven komen allemaal van Wijnvrienden import vandaan. Ben heel benieuwd. | |
borisz | zondag 7 november 2010 @ 20:07 |
Ben van de wijnen met smaak ![]() ![]() Rioja, Shiraz etc ![]() | |
rechtsedirecte | zondag 7 november 2010 @ 20:22 |
Je bedoelt dat een zooitje bocht zich niet meer kan verschuilen achter een chique naam.. | |
rechtsedirecte | zondag 7 november 2010 @ 20:26 |
Ik heb nog een fles NZ'se tempranillo liggen, dit mag natuurlijk geen Rioja genoemd worden al is het wel de zelfde druivensoort. Verder kun je mij ook wakker maken voor een mooi glas Shiraz., zoals ik al een een eerder topic schreef, vooral Australische Shiraz is heerlijk, het is daar vaak zo warm dat de smaak en het aroma er gewoon "ingebakken" wordt. | |
TheDutchHero | zondag 7 november 2010 @ 20:27 |
Ik was 16 minuten eerder ![]() | |
rechtsedirecte | zondag 7 november 2010 @ 20:32 |
Sorry Hero, helemaal over het hoofd gezien, but great minds think alike. Laten we het aan de Mod'jes over om er eentje dicht te gooien. | |
Stereotomy | zondag 7 november 2010 @ 21:09 |
Een Rioja Crianza uit 2005 brengt bij mij de mooiste herinneringen naar boven. Qua slobberwijn prefereer ik een simpele Merlot. | |
rechtsedirecte | maandag 8 november 2010 @ 03:02 |
Hier nog even wat informatie wat ik in het verleden al eens met Piet gedeeld heb en het gaat over het bewaren van wijn in bijv. de huiskamer. Ik heb eens een email gestuurd naar Church Road winery hier in NZ over wat voor schade warmte en ook licht nu vooral kunnen aanrichten, hier onder het antwoord van de senior winemaker. p.s. omdat de zon hier in NZ van oost naar west via het noorden draait is de zuidzijde van het huis meestal het koelst. | |
Ferdii | woensdag 10 november 2010 @ 14:56 |
Probeer eens een fles Villa Maria Sauv. Blanc reserve te bemachtigen. Erg mooie fles wijn ![]() Kost rond de 14 euro in Nederland Verder is nieuw zeeland idd een erg mooi wijnland ![]() Verder kan je mij blij maken met een goede Malbec of stevige rioja ![]() Wit drink ik het liefst houtgelagerde chardonnay. Mooie witte wijn vindt ik bv een Chardonnay Santa Digna uit chili (torres wijnhuis). [ Bericht 3% gewijzigd door Ferdii op 10-11-2010 15:01:58 ] | |
Pietverdriet | woensdag 10 november 2010 @ 15:08 |
Waar is die te koop? | |
Ferdii | woensdag 10 november 2010 @ 15:13 |
Makro ![]() | |
Pietverdriet | woensdag 10 november 2010 @ 15:19 |
Laat ik nu van de meeste horeca groothandels een pasje hebben, maar niet van de Makro... Moet ik ook maar eens versieren. | |
rechtsedirecte | woensdag 10 november 2010 @ 18:50 |
Geen slechte prijs, als je er vanuit gaat dat deze wijn hier in NZ ongeveer 12 euro kost (online bij villa Maria zelf). Villa Maria is een van de grootste wijnmakers in NZ en nog steeds een familiebedrijf. Bijna 50 jaar geleden gesticht door Sir George Fistonich,een Kroatische emigrant. Sir Geoge werd enie tijd terug door het Engelse wijnblad Wine International Magazine genoemd als een van de 50 meest invloedrijke mensen ter wereld op wijngebied. | |
Pietverdriet | woensdag 10 november 2010 @ 19:24 |
Klinkt niet als een boutique winery ![]() | |
Mirjam | woensdag 10 november 2010 @ 23:58 |
'centraal' verwijderd, onnodige toevoeging aan dit topic ![]() | |
Ferdii | donderdag 11 november 2010 @ 13:07 |
Wat ik trouwens ook erg leuke klassieke wijnen uit nieuw zeeland vind zijn Flying kiwi ![]() hebben een erg goede sauvignon blanc en chardonnay | |
Loodje | donderdag 11 november 2010 @ 13:15 |
Wijnen ![]() ![]() | |
Ferdii | donderdag 11 november 2010 @ 13:24 |
heb je voorkeuren? ![]() komend weekend met wat vrienden weg. 4 leuke wijnen gaan er mee, ben erg benieuwd ![]() -hout gelagerde chardonnay uit chili (santa digna, van Torres) ![]() -Ribaflavia (albarino) ![]() -Beroz, spaanse witte wijn, 90% chardonnay, 10% gewurztraminer) moet erg leuke combi zijn ![]() ![]() - en een wijn waar ik zelf erg benieuwd naar ben, Domaine de la chapelle, een viognier ![]() ![]() Gaat een leuk weekend worden ![]() [ Bericht 25% gewijzigd door Ferdii op 11-11-2010 13:35:40 ] | |
Aarti | donderdag 11 november 2010 @ 16:04 |
Ik heb onlangs in een sjiek restaurant een rooie wijn gedronken. Ik weet alleen nog dat het een Morgon was uit 2008. Hij was heerlijk, iemand een idee waar ik die kan kopen? | |
devzero | donderdag 11 november 2010 @ 16:20 |
Leuk topic om te volgen ![]() Er zijn eigenlijk weinig wijnen die ik niet drink. De laatste tijd probeer ik me een beetje te verdiepen in loire/chinon (rood) en oostenrijkse gruner veltliner (wit) wijnen. Helaas zijn die hier in de US niet zo goed verkrijgbaar. | |
devzero | donderdag 11 november 2010 @ 16:23 |
Morgon is een redelijk bekende regio in de beaujolais, dus je zult vast wel iets vinden bij een goede slijter. | |
Aarti | donderdag 11 november 2010 @ 16:29 |
ik heb geen verstand van wijn. maakt het heel veel uit welk huis het vandaan komt, of is elke morgon dan sowieso ongeveer even lekker? | |
Loodje | donderdag 11 november 2010 @ 16:56 |
Ik heb voorkeur voor Chileense en Spaanse wijnen. Puur voor de smaak. Daarnaast rood algemeen Merlot/ Shiraz, rose Shiraz. Maar echte voorkeur: Spaanse Streek Toro, vooral de rode wijnen ![]() Owja en heel afgezaagd maar af en toe lekker een Asti ![]() | |
rechtsedirecte | donderdag 11 november 2010 @ 18:49 |
Ferdii, graag volgende week even een verslagje aangaande de wijnen. En een fijn weekend toegewenst. | |
Ferdii | donderdag 11 november 2010 @ 23:29 |
zit zeker wel wat verschil in. Over het algemeen jonge wijn en fruitig. Als je dan toch voor de beaujolais wijnen gaat, kies dan een Fleurie, zijn nog beter dan de morgon in mijn ogen ![]() | |
Ferdii | donderdag 11 november 2010 @ 23:30 |
komt voor elkaar, hoewel ik die chileense chardonnay en de ribaflavia al ken, erg lekkere volle chardonnay met veel hout en een fruitige, wat boterig, heeft wel wat weg van een sauv. blanc ![]() | |
rechtsedirecte | zaterdag 13 november 2010 @ 00:00 |
![]() net online mijn kerstvoorraad op peil gebracht, een slobberwijntje voor het zachte prijsje van $11,- Omdat kerst hier in de zomer valt is het vooral witte wijn wat de klok slaat. Dit is wat de website er over zegt Ach, als het tegenvalt ben ik er niet aan bekocht (is dit eigenlijk wel een Nederlands woord?) en de meeste gasten zijn geen echte wijnkenners dus voor hun is het al snel goed. [ Bericht 4% gewijzigd door rechtsedirecte op 13-11-2010 00:08:09 ] | |
golfer | zaterdag 13 november 2010 @ 00:37 |
Witte favorieten zijn momenteel hier (maar dat kan per paar maanden veranderen): Het zwarte schaap, oftewel de Oveja Negra: ![]() De AH slobber Adobe: ![]() Maar vooral momenteel de Valdivieso: ![]() | |
rechtsedirecte | zaterdag 13 november 2010 @ 03:18 |
Onbekend maakt onbemind, daarom nog maar even wat promotie voor NZ'se wijn. Dit is een filmpje wat gepost is op de NZ'se wijn facebookpagina en is de eerste uit een serie van 8..dus alss het goed is volgen er meer. | |
Pietverdriet | zaterdag 13 november 2010 @ 10:16 |
Gisteren een flesje Selaks premium selection Sauvignon Blanc gehaald bij de Hanos. (uit Malborough in NZ) Viel een beetje tegen. Was ook maar een euro of 9 maar verder niets bijzonders. Niet dat waar ik naar op zoek was. ![]() Blijft lastig goede NZ wijn te vinden in NL | |
Sunnythesun | zaterdag 13 november 2010 @ 13:13 |
Nou, ik had dus maandag een wijn-kaas proeverij gehad. Ben deze week ziek geweest dus niet heel veel zin een verslagje te maken, maar op verzoek ![]() De kaasboer hier in het dorp begint zich steeds meer toe te leggen op delicatessen. Hij heeft lekkere boeren kazen (koe-geit-schaap), buitenlandse kazen, tapas, noten, knabbeldingen, dipjes en aanverwanten en steeds meer wijnen. Binnenkort gaat hij verbouwen en krijgen de wijnen nog meer ruimte. Ze zijn lid van de Wijnvrienden, een club die zelf naar de wijnboeren toe gaat om te selecteren en importeren. De proeverij was de 1e, beetje een experiment, maar moet zeggen dat het erg geslaagd was. Ze hadden een assortiment wit, rose, rood, port staan en kazen om daarmee combinaties te proberen. Heerlijk! Ik zal me nu beperken tot de wijnen, maar de kazen mochten er zeker ook zijn! Van de witte wijnen was ik niet zo onder de indruk. Het waren er ook maar 4, ze hadden er meer willen hebben maar die waren niet te leveren. Er zat er niet één bij die ik per se wilde bestellen maar mijn schoonmoeder, die houdt van zoet, heeft een paar flessen QBA Pfalz Morio Muskat uit 2008 besteld. Ik vond hem voor een zoete wijn wel lekker, maar zou hem alleen gericht bij een gerecht drinken en niet zomaar tussendoor.. Van de rosé wijnen was ik wel gecharmeerd door de spaanse Bodegas Ilagares Rosado 2009 DO Navarra! Lekker vol van smaak, diepgang, kruidig, veel kleur. Van de Garnache druif lees ik op de wijnvriendensite. Daar heb ik 3 flessen van besteld. Dan rood: daar zaten erg lekkere wijnen bij. Een chileen die bijna niemand in 1e instantie lekker vond maar volgens mij heel erg lekker zou moeten smaken bij lam oid. Dit was een Tuniche Camenere uit 2008. Bijzondere wijn, maar heb hem niet besteld. Ik heb enorm getwijfeld tussen 2 kruidige en krachtige wijnen: De Spaanse Talmo Tinto 2009 DO Ribera del Guadiana. Heerlijk donker en warm, veel fruit en kracht.. Ik vond hem kruidig. Tempranillo En de Italiaan Terre di Puglia DOC Salice Salentino 2009. Eigenlijk bijna het zelfde qua smaak als de Spanjaard, heb er lang over gedaan, samen met een man die ook nieuwsgierig was, om het verschil te bepalen. Het bleek de afdronk. Hier heb ik een doos van besteld, de Spanjaard heeft hij in overvloed staan en haal ik wel op de bonnefooi ![]() Er waren nog meer lekkere rode wijnen, er kwamen nog 2 zeer zoete, bijna port achtige wijnen uit de kast. Erg leuk! En toen Port. Het gaat op een gegeven moment tocht allemaal een beetje het zelfde smaken ![]() ![]() Er stond ook nog een dessertwijntje, wit, en niet mierzoet! Lekker! Die hou ik in mijn achterhoofd. Alle wijnen kosten tussen de 6 en 9 euro, heel goed te betalen dus! De porten zijn 10-12 euro. Ook niet duur. Dat ze ze voor deze prijzen aan kunnen bieden komt omdat de tussenhandel er tussenuit is gehaald, anders had je er zo'n 2-3 euro bij op moeten tellen gok ik?? Nou ja, voor mijn eerste wijnproeverij vond ik het zeer geslaagd. Lekkere wijnen en (niet in dit verhaal verteld) heerlijke kazen ontdekt! ![]() | |
Z | zaterdag 13 november 2010 @ 19:17 |
Leuk! Tvp. | |
Z | zaterdag 13 november 2010 @ 19:29 |
Bij de dirck III. | |
rechtsedirecte | zaterdag 13 november 2010 @ 19:48 |
Bedankt voor je uitgebreide verslag Sunny | |
Z | zaterdag 13 november 2010 @ 21:06 |
Ik ben meer een liefhebber van "oude wereld" wijnen. Frankrijk, Italië, Spanje, Duitsland, Oostenrijk etc. Mijn probleem met nieuwe wereldwijnen is dat ze vaak nogal bombastisch zijn, vooral de rode. Er komen natuurlijk prachtige wijnen uit die nieuwe wereld (bijvoorbeeld Villa Maria) maar er zit ook een hoop troep tussen (daarin verschillen ze niet van oude wereld wijnen). Ik heb laatst een Viognier van Villa Maria gedronken (reserve) en die was gewoon niet lekker (en ik vind Viogniers lekker). Ik vond het geen probleem om aan goede wijnen te komen, in A'dam (waar ik woon) zijn genoeg goed gesorteerde slijterijen en daarnaast is online van alles te bestellen. Maar soms lijkt het inderdaad dat goede wijnen niet te koop zijn in NL. Ik ben net terug uit Parijs en in 'La Fayette' hebben ze een 'Bordeauxtheque' ingericht, een must see voor wijnliefhebbers, voor een groot deel niet te betalen natuurlijk. | |
Z | zaterdag 13 november 2010 @ 21:08 |
Ik weet niet waar je woont in de US, maar dit is een geweldige importeur/winkel: http://tv.winelibrary.com/ En een 'leuke' (je moet er van houden) wijnrecensent. | |
Z | zaterdag 13 november 2010 @ 21:16 |
Sites waar ik wel eens wat bestel: http://spanjewijn.nl/ http://www.bolomey.nl/ http://www.smaragdwijnen.nl/ | |
rechtsedirecte | zaterdag 13 november 2010 @ 22:05 |
Je hebt gelijk Z, echte goede wijn uit de nieuwe wereld is moeilijk te verkrijgen, en dan niet alleen vanuit NZ maar volgens mij ook uit andere landen. Ik werk zelf voor een bedrijf wat een hoop produkt van NZ naar NL verscheept dus af en toe stop ik wel eens een doosje wijn in de container voor familie, het gaat dan om goede wijn die hier in NZ als zo'n $60.- kost. Deze wijn moet dan volgens mij in NL wellicht zo'n 45-50 euro per fles kosten wil het een beetje rendabel zijn om ze te importeren., niet voor een ieder weg gelegd of niet iedereen heeft dit er voor over. En verder zijn veel boutique wijnmakers hier in NZ te klein om grootschalig te exporteren.Als bijv. AH een wijn uit de nieuwe wereld in de aanbieding wil doen dan hebben ze bulk nodig en dan verval je al snel in het "gewone" assortiment. | |
LostFormat | zaterdag 13 november 2010 @ 22:06 |
Voor 8.99 | |
dralion13 | zaterdag 13 november 2010 @ 22:12 |
Ik ben meestal niet zo heel erg van de wijn, maar de lekkerste wijn die ik tot nu toe heb gehad is Tokay Aszu Arvay 6 Puttonyos, een heerlijke zoete witte wijn afkomstig uit Hongarije | |
Pietverdriet | zaterdag 13 november 2010 @ 22:53 |
En de Kiwis zijn slim genoeg om de echt goede wijn zelf te drinken. | |
devzero | zondag 14 november 2010 @ 01:32 |
Ik ken zijn blog, een beetje te schreeuwerig maar wel informatief. Ik bestel af en toe bij http://garagistewine.com/ (hebben maar 1 aanbieding per dag maar wel heel interessante wijnen van kleine wijnboeren die ze vaak zelf importeren), verder heb ik een (klein) lijstje van online shops waar ik wel eens bestel. Probleem is dat ik in Florida woon en ik dus maar een beperkt aantal maanden kan (wil) bestellen om 'gekookte' wijn te voorkomen. | |
Z | zondag 14 november 2010 @ 09:18 |
Heel schreeuwerig inderdaad en wat commercieel maar inderdaad zeer informatief. Hij vertelt ook regelmatig over interessante Amerikaanse wijnen die hier niet te verkrijgen zijn, wijnen uit Oregon en Washington. Die problemen met 'gekookte wijn'' kennen we hier in Nederland natuurlijk helemaal niet ![]() | |
Z | maandag 15 november 2010 @ 14:30 |
Er is 21 november een wijnveiling bij Glerum in Amsterdam. Ik ben er wel eens bij een geweest. Leuk, je kan er ook wijnen proeven en er zijn zeer veel verschillende lots, voor ieder wat wils. http://www.glerum.nl/veiling_details.php?id=208&lang=nl | |
rechtsedirecte | maandag 15 november 2010 @ 18:29 |
Dank je wel Z, dit zijn de posts waarop ik, naast de wijn reviews, op gehoopt had in dit topic, ditjes en datjes op wijngebied. | |
Ferdii | maandag 22 november 2010 @ 18:15 |
leuk programma om te kijken, zondag middag (rond 5 uur geloof ik) op rtl 4, wereldwijnen. Worden diverse leuke wijnen enzo besproken ![]() Zijn al 4 afleveringen geweest, terug te zien via rtl gemist ![]() | |
Z | dinsdag 23 november 2010 @ 20:31 |
DDit lijkt me ook wel wat als Amerikaan: http://www.lot18.com/ Ik heb nog wel een invite mocht je geïnteresseerd zijn. | |
devzero | woensdag 24 november 2010 @ 03:21 |
Invites waren makkelijk te vinden via google ![]() | |
Ferdii | zaterdag 27 november 2010 @ 17:53 |
even een bumpje met de nieuwe Makro wijnfolder, loopt tot de kerstdagen ![]() http://epub02cdn.publitas.nl/Makro_NL/51/magazine.html Zitten erg leuke wijnen tussen ![]() | |
devzero | zaterdag 27 november 2010 @ 23:54 |
Waar ik nu wel benieuw naar ben is met wat voor soort eten men hier hun wijn combineert. Vanavond krijgen we vrienden over en omdat we net thanksgiving hebben gehad wordt het iets simpels: een quiche met mushrooms en sausage. Omdat het niet erg sterk gekruid is, dus ook een wat minder sterke wijn en omdat 1 van de gasten italiaans is, heb ik gekozen voor een eenvoudige 2007 rosso di montalcino (het "kleine" broertje van de brunello). De grote vraagt blijft, decanteren of niet? | |
rechtsedirecte | zondag 28 november 2010 @ 08:44 |
Ik zie zelf het nut van decanteren niet meer in, tegenwoordig is decanteren door moderne bereidingstechnieken niet meer nodig en ik kan ook niet zeggen dat het de smaak ten goede komt. | |
Ferdii | zondag 28 november 2010 @ 12:05 |
Ik zou alleen decanteren bij de duurdere stevige wijnen, om er wat meer lucht bij te laten. Bv een goede barolo oid. Heb het dan wel over wijnen van meer dan 25 euro In die makro folder staat trouwens een brunello voor 10 euro. Ben erg benieuwd wat dat kan zijn ![]() | |
Z | zondag 28 november 2010 @ 14:28 |
Ik decanteer alleen wijnen waarvan ze bij de slijterij zeggen dat dit dient te gebeuren. En heel soms als ik het vermoeden heb dat de wijn wel wat tijd kan gebruiken. Wat betreft wijn matchen met eten. Dat doe ik meestal op de gok maar ik weet best wel wat van wijn dus meestal is het een goede gok. Heel soms gaat het mis. | |
Pietverdriet | zondag 28 november 2010 @ 14:30 |
Wijn goed matchen bij het eten is best een vak, daarom is het zo een genot in de betere restaurants, (nou ja beter, zeg maar de top restaurants) als je een wijnarangement neemt bij je menu en alle wijnen passen perfect bij het eten. | |
Z | zondag 28 november 2010 @ 14:42 |
Dat is een feest inderdaad. Je kan ook een Yquem kopen bij de Makro! Nog steeds 100 piek | |
devzero | zondag 28 november 2010 @ 17:56 |
Ik koop nog wel eens "ongefilterde" organische wijnen en dan is het wel handig. Maar ik decanteer voornamenlijk om de wijn wat meer te laten ademen ipv 5 uur voor de maaltijd te hoeven openen. Niet iedere wijn is geschikt en sommige wijnen kunnen inderdaad achteruit gaan door decantere, maar ik ben het niet met je eens dat het helemaal niet meer nodig is. | |
devzero | zondag 28 november 2010 @ 18:02 |
Ik dus meestal ook. Ik probeer me in te denken hoe het eten gaat smaken en wat daar het best bij zou passen; dus geen amarone bij een slavink. Aan de andere kant drinken we door de weeks geen volledige fles bij het eten, dus dan heb je meerdere dagen om bij 1 fles te pairen. | |
Pietverdriet | zondag 28 november 2010 @ 21:14 |
Zit aan een fles Stoneleigh Marlborough sauvignon blanc![]() Niet echt wat ik zocht maar een lekkere wijn. Heb vorige week een doosje Gelderse Gloed gekocht bij Domein Hof te Dieren Erg lekker, als je de 2007 nog kan krijgen. De latere jaren zijn minder uitgesproken van smaak omdat de klanten de sterke groene kruisbessen gemaaid gras/brandnetel smaak niet lekker vonden. Jammer, want dit was in mijn optiek zijn beste wijn. Aanrader trouwens als je in de buurt van Dieren bent. http://www.domeinhoftedieren.nl/ | |
Glesse | zondag 28 november 2010 @ 23:10 |
Die heb ik toevalig pas bij een etentje geserveerd en is de reden dat mijn interesse in dit topic gewekt werd... Ben ook een wijnamateur. Zo een beginneling zelfs, dat ik nog veel te weinig omfiets via de wijnwinkel in plaats van naar de Appie te gaan. Mijn ouders vinden de keuzes die ik voor ze maak bij de wijnhandel wel altijd erg goed, dus wie weet schuilt er talent in me :-P Ohja, de lekkerste witte wijn tot nu toe: TOKARA Director's Reserve White 2008 ![]() [ Bericht 15% gewijzigd door Glesse op 28-11-2010 23:34:15 ] | |
popolon | maandag 29 november 2010 @ 19:29 |
De lekkere wegdrinkwijnen ![]() ![]() Af en toe geven we wat meer uit aan een Michigan wijn. | |
devzero | maandag 29 november 2010 @ 21:22 |
Ik heb nog een pinot noir uit Marlborough liggen. Eerlijk gezegd weet ik bar weinig van new zeeland wijnen. Als ik ergens niet had verwacht dat ze wijnen maken dan is het wel Michigan. Maar goed, als er 1 staat is die niet geschikt is voor wijnbouw dan is het wel Florida (veel te vochtig), alleen wat Muscadine wat enorme zoete wijn oplevert. | |
rechtsedirecte | dinsdag 30 november 2010 @ 02:53 |
Pinot Noir uit Marlborough zijn niet de beste Pinots verkrijgbaar in NZ, hiervoor moet je mijns inzien toch echt een Central Otago Pinot hebben, maar verder niets verkeerd mee. Echter voor een perfecte witte wijn moet je zeker in Marlborough zijn, dit gebied is punching above its weight wat betreft witte wijn wereldwijd. | |
rechtsedirecte | dinsdag 30 november 2010 @ 02:58 |
Als ik weer eens in NL ben moeten we toch maar eens op een wijn strooptocht Piet ![]() | |
Lo-Fi | dinsdag 30 november 2010 @ 03:07 |
Koop alle wijn bij de Lidl en je zit altijd goed. | |
rechtsedirecte | dinsdag 30 november 2010 @ 04:15 |
net online besteld online, voor bij de kerstmaaltijd (alhoewel dit een zwak excuus is, ik heb genoeg wijn liggen om een paar kerstdagen achter elkaar te vieren.., maar ben nu eenmaal en sucker for bargains, van 20 euro voor 10 euro omgerekend)![]() dit is wat de website er over zegt: vooral het feit dat deze wijn bewaard spreekt me aan, gewoon een paar jaar laten liggen en als je hem dan open.... ![]() | |
Z | dinsdag 30 november 2010 @ 09:03 |
Als je in algemene termen spreekt over witte wijn uit NZ ben ik het niet eens met de uitspraak 'punching above its weight'. Ook niet als ze uit Marlborough komen. De wijnen zijn gehyped en dat doet de wijn geen goed. Er zullen vast fantastische producenten tussen zitten maar over het algemeen vind ik de wijnen overdreven van smaak en weinig subtiel of gewoon niet lekken. Dat is nog meer het geval met Australische wijnen. Die Villa Maria reserve is daar volgens mij het bewijs van, op papier een uitstekende producent maar de wijn valt gewoon tegen. | |
Pietverdriet | dinsdag 30 november 2010 @ 09:08 |
Als er iets overgewaardeerd wordt is het Frankrijk als wijnland. Ja, er komen echt geweldige wijnen vandaan, maar het gros is bagger | |
Z | dinsdag 30 november 2010 @ 09:30 |
Het geldt natuurlijk een beetje voor elk bekend wijnland. | |
devzero | dinsdag 30 november 2010 @ 17:07 |
Het feit dat hele landen op een hoop worden gegooid vind ik wel erg generaliserend. "Frankrijk als wijnland", alsof er geen verschil is tussen wijnen uit de Loire, Alsace of de Languadoc. Mijn probleem met veel 'new world' wijnen is dat eikenhout vaak als panacee wordt gebruikt en je te veel een eenheidsworst krijgt met "vanille, kersen, rood fruit en krachtige bite". Gelukkig zijn er uitzonderingen. Mijn probleem met een hoop 'old world' wijnen is dat veel mensen dat juist lekker vinden en men daarom dat zelfde concept is gaan toepassen. Maar goed, dit is fok en discussies gaan vaak alleen over uitersten. | |
rechtsedirecte | dinsdag 30 november 2010 @ 19:08 |
Iemand bekend met dit product? Het is een spuitbusje met argon (een edel gas) wat je in een aangebroken fles wijn spuit om hem zo langdurig te kunnen bewaren. Ik heb het net besteld om het eens te proberen. Mijn vrouw drinkt sowieso weinig alcohol en heeft niet altijd zin in een glas wijn, maar om nu op een doordeweekse dag een fles alleen op te drinken vind ik ook weer iets te... Mijn stelregel is dat als ik een glas wijn drink ik ook iets lekkers wil hebben en koop dan ook nagenoeg alleen wijnen uit het iets duurdere (soms niet altijd beter... maar ja ik ben dan ook een liefhebber en geen connaisseur ![]() | |
Pietverdriet | dinsdag 30 november 2010 @ 19:14 |
Je zou ook koolzuur of stikstof kunnen gebruiken, het gaat erom dat de zuurstof verdreven wordt uit de fles. | |
devzero | dinsdag 30 november 2010 @ 20:11 |
Ik heb een vacuum pompje, wat op zich ook prima werkt. Met gas krijg je meer zuurstof uit de fles, maar om te bewaren voor de volgende dag voldoet het. Zolang je de fles maar goed bewaard (dus niet te warm) denk ik dat het niet zo heel veel uitmaakt. | |
Z | dinsdag 30 november 2010 @ 20:51 |
Ben er wel benieuwd naar of het werkt? Je hebt in restaurants wel eens van de apparaten waarmee ze meerdere flessen op stikstof zetten, zo kan je vaak voor een redelijke prijs goede wijnen drinken. In Amsterdam hebben ze zo'n ding in Bodega Brasserie Keyzer. Hier hadden ze er ook een muur vol (de 'Bordeauxtheque' in Lafayette in Parijs). ![]() http://www.sudouest.fr/20(...)rdeaux-86043-788.php | |
LostFormat | dinsdag 30 november 2010 @ 20:54 |
Jaren geleden, toen ik nog een pubertje met een zaterdagbaantje bij een wijnhandel was, toen had ik ook zo'n stikstofbusje. Werkte goed ja.Stikstof is zwaarder dan zuurstof dus een klein laagje sluit heel de wijn luchtdicht af. Je kan het dan veel langer bewaren dan met een pompje. | |
Underdoggy | dinsdag 30 november 2010 @ 21:15 |
Ik gebruik zelf: http://www.provinum.com/nl/oxxi-wineprotector.html . Werkt echt top om een fles tot zeker 1 week in perfecte staat te houden. Beter dan de optie van Piet. Het gas in dit product is namelijk zwaarder dan zuurstof. Op deze manier blijft er een laagje op de wijn liggen. De kurk hoeft er in principe niet eens op. | |
Pietverdriet | dinsdag 30 november 2010 @ 21:26 |
Koolzuur is ook zwaarder dan lucht, maar jammer dat er bij de wineprotector niet bijstaat wat voor een gas ze gebruiken. | |
Ferdii | dinsdag 30 november 2010 @ 21:30 |
Thuis en op het werk gebruik ik gewoon het vacuvin systeem. Goed ontluchten, kan het prima een tijd mee ![]() Busje gas is mij te duur ![]() net trouwens een fles Yume gehaald. Briljante wijn, had de laatste fles, komen er ook waarschijnelijk niet meer aan dit jaar ![]() Extra van genieten dus ![]() | |
Ferdii | dinsdag 30 november 2010 @ 21:38 |
Als je een leuke bewaarwijn wilt, koop een pesquera, crianza of reserva. (15 om 22 euro ongeveer) kunnen een jaar of 20 mee, zonder problemen ![]() | |
rechtsedirecte | woensdag 1 december 2010 @ 06:35 |
vandaag de eerste sales rep. over de vloer gehad met een kerstgeschenk....oogst van vandaag:![]() alleen 2009 i.p.v. 2008 2 flessen, niet slecht.. dit is wat de maker er over zegt | |
popolon | woensdag 1 december 2010 @ 16:45 |
Waarom niet? ![]() | |
UIO_AMS | woensdag 1 december 2010 @ 16:48 |
Zo kwam ik er laatst achter dat ze in Canada naast ijswijn ook best aardige gewone wijnen produceren. | |
Z | woensdag 1 december 2010 @ 16:53 |
En in Washington moeten ze er ook wat van kunnen. Nog niet in NL gevonden alleen. Daar vind je alleen Californiërs. | |
UIO_AMS | woensdag 1 december 2010 @ 17:06 |
Mijn wijnleverancier hier in Amsterdam (Kerkstraat, nabij Utrechtsestraat) raadt altijd een wijnboer uit Oregon aan als we het over Noord-Amerikaanse wijnen hebben. Nu ben ik natuurlijk weer de naam vergeten. Weet alleen nog dat het een zwart etiket was met witte letters. | |
Z | woensdag 1 december 2010 @ 17:16 |
Zwart etiket, witte letters. Dan vind ik het wel!![]() | |
UIO_AMS | woensdag 1 december 2010 @ 17:26 |
Ja ja, de volgende keer dat ik in die zaak ben, vraag ik het gewoon weer eens. | |
LaTourette | woensdag 1 december 2010 @ 17:46 |
Iemand de Beaujolais 2010 al uitgeprobeerd? Heb vanmiddag een fles villages meegenomen maar zit nu te twijfelen tussen een biertje of een wijntje. | |
BaasGay | woensdag 1 december 2010 @ 17:48 |
Die witte zuid-afrikaanse wijn in zak/pak van de Hema is ook lekker. En goedkoop. | |
rechtsedirecte | woensdag 1 december 2010 @ 19:21 |
Ik heb me laten vertellen dat in het gebied rond St.Catherine (niet ver van de Niagara watervallen) veel wijn geproduceert word. | |
devzero | woensdag 1 december 2010 @ 19:24 |
Er komt hele goede wijn uit Oregon imo; het klimaat is wat gematigder als California waar heel veel "fruitbommen" vandaan komen. | |
devzero | woensdag 1 december 2010 @ 19:27 |
Tsja, ik leef nog steeds met de gedachte dat jullie op de noordpool wonen, maar ik vergeet altijd dat het best warm kan zijn in jullie zomer. | |
Pietverdriet | woensdag 1 december 2010 @ 23:43 |
![]() Gekocht bij de sligro. Las op het etiket klassieke smaken van Kruisbessen, tomatenstelen en citroengras. Nu, forget it but. Hij is niet vies, maar hij smaakt absoluut niet in die richting | |
Pietverdriet | woensdag 1 december 2010 @ 23:44 |
Canadese ijswijn is al een tijdje een tip onder wijnliefhebbers. | |
LostFormat | woensdag 1 december 2010 @ 23:44 |
Hoe smaakt een tomatensteel? ![]() | |
Pietverdriet | woensdag 1 december 2010 @ 23:46 |
Ruik er eens aan, die sterke groene geur, gemaaide brandnetels, Met je tong proef je alleen zoet, zout, bitter, zuur en umami. De rest van de smaak is eigenlijk geur, in je neus dus | |
LostFormat | woensdag 1 december 2010 @ 23:52 |
Maai jij wel eens brandnetels dan? | |
LostFormat | woensdag 1 december 2010 @ 23:54 |
Sorry hoor, ik snap wel wat je bedoelt maar sommige omschrijvingen vind ik behoorlijk vergezocht. Mijn reukorgaan zal wel nog niet genoeg ontwikkeld zijn. ![]() | |
Glesse | donderdag 2 december 2010 @ 02:26 |
Een interessant artikel over ijswijn (waar ook in wordt gegaan op de Aldi-varianten enzo) vond ik hier | |
rechtsedirecte | donderdag 2 december 2010 @ 02:52 |
mooi duidelijk artikel, bedankt | |
Glesse | donderdag 2 december 2010 @ 07:04 |
Ik heb zelf alleen maar de goedkope variant gedronken, moet zeggen dat ik wel benieuwd ben naar de 'echte'. Zijn hier toevallig Ratafia liefhebbers? Ik vraag me af of ijswijn hier misschien een heel klein beetje mee te vergelijken is... Ja sorry ben n n00b.... | |
rechtsedirecte | donderdag 2 december 2010 @ 08:46 |
Piet, wat ben je ook een cheapskate ![]() Deze wijn stond hier vandaag in de reclamefolder voor $13.99 (+/- 7euro) | |
Z | donderdag 2 december 2010 @ 09:00 |
IJswijn ![]() Ratafia ken ik niet maar is niet hetzelfde als ijswijn. Er zijn een meerdere soorten zoete wijnen. Bij IJswijn wordt het vocht (wat bevroren is) afgescheden van het vruchtvlees, je krijgt dan een geconcentreerd product waar vervolgens ijswijn van gemaakt wordt. Dan is er bijvoorbeeld ook nog Beerenauslese, hier worden de meest rijpe druiven uit de trossen gehaald, al dan niet 'aangetast' door edelrot. Bij Ratafia wordt alcohol aan most (uitgeperste druiven) toegevoegd, hierdoor stopt het gistingsproces (waar suiker in alcohol wordt omgezet) en blijft de wijn daarom zoet. Ik heb thuis een half flesje Beerenauslese liggen, het is de duurste fles die ik in huis heb. IJswijn kan ook kapitalen kosten en die Sauternes zijn vaak helemaal niet te betalen. | |
Pietverdriet | donderdag 2 december 2010 @ 09:40 |
Hier was ie 9 euro nog wat ex BTW. Shoot me, ik ging even af op wat er op het etiket stond. | |
Z | donderdag 2 december 2010 @ 09:45 |
Drink je ook rood Piet? Of doen de Sauvignon Blancs het ook goed in de kou. | |
Pietverdriet | donderdag 2 december 2010 @ 10:24 |
Ja ik drink graag ook rood. Mooie zware Italianen bijvoorbeeld | |
BaasGay | donderdag 2 december 2010 @ 13:23 |
hij heeft weer eens wat ergens gelezen natuurlijk ![]() | |
Pietverdriet | donderdag 2 december 2010 @ 13:27 |
Vertel me waar http://www.google.nl/sear(...)&fp=6d1c5b43eeb1883e | |
Z | donderdag 2 december 2010 @ 13:50 |
Gemaaid gras en brandnetels heb ik wel een gelezen in combinatie met wijn. Gemaaide brandnetels niet, maar waarom niet, lijkt me zeer goed mogelijk. | |
rechtsedirecte | donderdag 2 december 2010 @ 18:36 |
oke, laten we er gewoon gemaaid weidegras van maken, hier zit van alles in....brandnetel, zuring ,herderstasje, kruiskruid, witte klaver etc. ieder met hun eigen geur. evne off topic..het is wel enigzins beklagenswaardig dat veel mensen niet meer weten hoe een tomatenplant ruikt, geeft toch aan hoe ver we tegenwoordig van onze voedingsbronnen vandaan staan. | |
Pietverdriet | donderdag 2 december 2010 @ 18:39 |
Tja, of hoe gemaaide brandnetels ruiken. Als ik het heb over vlierbloesem zijn de stadskinderen ook verbaasd? | |
Self-Catering | donderdag 2 december 2010 @ 18:41 |
http://www.grootconstantia.co.za/index.php?id=27![]() | |
rechtsedirecte | donderdag 2 december 2010 @ 18:42 |
inderdaad Piet, en als je ze dan ook nog ga vertellen wat je er allemaal mee kunt doen..dan kom je over alsof je een of andere alchemist bent | |
Pietverdriet | donderdag 2 december 2010 @ 18:52 |
Kan daar het topic over volkletsen, de gezichten van mensen als je op het Wad loopt, een oester oppakt, open maakt en hem opeet. Maar goed, verder on topic. | |
Ferdii | vrijdag 3 december 2010 @ 12:04 |
Sauternes kunnen best prijzig zijn idd ![]() ![]() zijn er veel mensen hier die afgaan op de parker points/wine spectator magazine points etc? ![]() | |
Z | vrijdag 3 december 2010 @ 14:36 |
Wijnrecensies trekken wel mijn aandacht maar meer de 'value for money' verhalen dan de Parker verhalen. Ik weet ook niet of ik die kapitale wijnen wel kan waarderen. Zo veel geld. | |
BaasGay | vrijdag 3 december 2010 @ 14:56 |
Je hebt gewoon per ongeluk 'gemaaid gras' en 'brandnetels' samengevoegd. Gemaaide brandnetels is niks. ![]() | |
devzero | vrijdag 3 december 2010 @ 17:31 |
100 euro is niet zo veel, probeer maar eens een goede grand cru Bourgogne wijn te vinden voor onder 1000 euro, compleet overpriced imo. | |
devzero | vrijdag 3 december 2010 @ 17:35 |
Ik lees recenties wel voornamenlijk voor regios/wijnen die ik nog niet ken, maar Parker sla ik over; zijn smaak voor volle, oaky, fruitbom achtige wijn is niet mijn smaak. | |
Pietverdriet | vrijdag 3 december 2010 @ 17:59 |
Tja, zo word ik zo moe van Nicolaas Klei dat ik zijn adviezen ook niet wil volgen. Fucking WIREKUF | |
devzero | vrijdag 3 december 2010 @ 19:36 |
Iedereen heeft verschillende smaken en ik vind liever zelf uit wat ik lekker vind en wat niet. Recenties kunnen helpvol zijn om je zelf wijs te maken zodat je gericht gaat proeven, maar proeven doe ik zelf wel en dat houdt in dat ik soms wel eens wijn heb die ik niet te pruimen vind. Dat liever dan alleen de wijnen drinken die alle Parkers en Kleis mij aanraden. | |
devzero | maandag 6 december 2010 @ 05:00 |
vanavond een tokaij wijn gehad en in tegenstelling tot de gebruikelijke zoete witte wijnen, was deze redelijk 'droog' en smaakte prima bij een kaas fondue. | |
rechtsedirecte | maandag 6 december 2010 @ 05:06 |
Moest even googlen maar zie dat er diverse soorten Tokaji wijnen bestaan en dat er heel wat bij komt kijken bij het maken van deze wijnen. Voor degene die, net als ik, deze wijn niet kennen, hier even de wiki link Devzero, hoe staat, qua prijs en kwaliteit, zo'n wijn nu in verhouding met bijv. een franse witte wijn? [ Bericht 6% gewijzigd door rechtsedirecte op 06-12-2010 08:41:59 ] | |
rechtsedirecte | maandag 6 december 2010 @ 08:29 |
Maandagavond..alleen thuis met als enige afleiding het snurken van de kat op de achtergrond en genieten van een glas chardonnay.![]() Hoewel ik sneller een sauvignon blanc open zou maken op een zomeravond als deze in tegenstellig tot chardonnay, toch maar een paar flessen besteld niet lang geleden en ik moet zeggen, deze wijn is prima te drinken, mooi vol met een smaak die niet te lang blijft hangen...elke slok is weer een nieuwe verrassing. qua prijs/kwaliteit ook prima te doen, een goede middenklasser waar je hier normaal zo'n 11 euro voor betaal | |
rechtsedirecte | maandag 6 december 2010 @ 08:36 |
dit dus, ik ben wijn pas de laatste 5-6 jaar gaan waarderen en ben dus nagenoeg niet bekend met datgene wat Europa te bieden heeft. Europeese wijnen zijn hier maar mondjesmaat te krijgen, mede door het rijke aanbod van natuurlijk NZ'se wijnen en niet te vergeten de volle rode wijnen uit Australie. maar als iemand een wijn-meet wil houden in Augustus om me in te wijden in de Europese wijnen dan houd ik me aanbevolen ![]() | |
Pietverdriet | maandag 6 december 2010 @ 08:38 |
Een zomeravond... jaloers is, hier hebben we 3 weken zomer gehad en daarna begon de herfst. De winter viel een week geleden in met sneeuw en ijs. Gisteren dooide het even maar vanacht vroor het weer, het was vannacht zo glad dat de Quattro nog moeite had. | |
Stroekie | maandag 6 december 2010 @ 08:46 |
Iemand hier al eens jacob's quest uit zuid africa geproefd, is een aanrader | |
rechtsedirecte | maandag 6 december 2010 @ 08:50 |
vertel..... | |
Z | maandag 6 december 2010 @ 14:05 |
En ik maar denken dat de helft hier rood niet lekker vindt, maar er wordt blijkbaar vanwege de zomer in andere delen van de wereld vooral wit gedronken. | |
Pietverdriet | maandag 6 december 2010 @ 14:14 |
Gisteren avond deze gedronken met mijn schoonfamilie, ![]() Een goede rode italiaan, 15 Euro voor betaald, is zijn geld zeker waard. Mooi droge en rijpe wijn (2007) die nog een paar jaar kan liggen en dan beter zal worden. Ga er binnenkort een paar doosjes van in de kelder leggen denk ik De druiven waar deze wijn van wordt gemaakt zijn die overblijven van de productie van Solaia Chianti Classico. Daar betaal je al snel een 250-300 euro de fles. Maar omdat de regels voorschrijven hoeveel Hectoliter een bepaald wijngoed mag maken voor de Classico hou je bij een goede wijnoogst druiven over, de overproductie wijnen van top estates worden verkocht onder andere namen, dit is er eentje van, en het is dan ook een erg goede wijn. Het is niet dezelfde wijn als de Solaia, maar een een deel van de druiven die daar in verwerkt worden zitten ook hierin [ Bericht 37% gewijzigd door Pietverdriet op 06-12-2010 14:22:01 ] | |
devzero | maandag 6 december 2010 @ 15:46 |
Hongaarse wijnen zijn hier net zo goed verkrijgbaar als duitse rode wijnen, amper dus. En ik ben niet erg te spreken over de duitse spatburgunders (pinot noir) uit Baden die je hier af en toe vindt, maar deze Tokaji was lekker en voor iets van $10 een goede prijs/kwaliteit verhouding. | |
fruityloop | maandag 6 december 2010 @ 15:59 |
Gisteren hebben we één van de 3 flessen Château La Verrerie - Bastide 2006 open gemaakt, en die is mooi op dronk. ![]() ![]() Het is een blend van Syrah + Grenache uit de Côtes-du-luberon (Rhône) streek, en je kan hem wat denigrerend een allemansvriend noemen. Hij doet het goed bij gegrild vlees, maar ook bij wat pittiger kip ging hij verbazend goed. | |
ColdFeet | maandag 6 december 2010 @ 16:01 |
Hé, daar ben ik geweest ![]() | |
Z | maandag 6 december 2010 @ 16:12 |
Die Tokaji in je wiki link zijn niet dezelfde als wat Devzero gedronken heeft volgens mij. Dat zijn namelijk (kapitale) zoete wijnen. Er worden een normale zoetige wijnen gemaakt, vaak van de furmint druif. Best lekker, maar wel wat appartig, die Hongaarse wijnen. | |
fruityloop | maandag 6 december 2010 @ 16:21 |
Hij staat niet in de lijst van het Brunello consortium, da's altijd wat verdacht. | |
Ferdii | maandag 6 december 2010 @ 17:58 |
ik kon er ook al vrij weinig over vinden ja ![]() Heb hem ondertussen geproeft, haalt het bij lange na niet bij een "echte" brunello. Kan ook haast niet voor die prijs. Normale brunello's beginnen een keer bij 30 euro oplopend naar minimaal 60 ![]() Voor de prijs is het echter geen slechte wijn ![]() heb ook geen idee of het een handelaar is oid die ergens wat druifjes opkoopt ![]() [ Bericht 7% gewijzigd door Ferdii op 06-12-2010 18:08:15 ] | |
devzero | maandag 6 december 2010 @ 18:24 |
Deze is inderdaad gemaakt van voornamelijk furmint, maar is niet erg zoet. Ik heb ooit een verhaaltje gelezen over hoe ze de zoete wijnen maken (mengen van batches), maar de details zijn me ontschoten. mijn florida dealer | |
fruityloop | dinsdag 7 december 2010 @ 09:34 |
Doet me denken aan die Brunello die de Aldi een jaartje geleden had, die was ook "maar" 13 euro ofzo. ![]() | |
fruityloop | dinsdag 7 december 2010 @ 09:36 |
Volgens mij heeft AH de 2005 nog via de webwinkel te koop voor 12.99, da's geen gekke prijs dan. ![]() | |
Z | dinsdag 7 december 2010 @ 10:04 |
Kwaliteit van de druiven is heel belangrijk maar het maken van de wijn (de manier waarop) is minstens zo belangrijk. Dat zal een groot deel van het prijsverschil verklaren. | |
Pietverdriet | dinsdag 7 december 2010 @ 10:11 |
2006 zie ik, maar zeker geen slechte prijs | |
devzero | dinsdag 7 december 2010 @ 18:55 |
Maar die Saab's worden ook wel wat gehyped, op een sportautoshow betaalden we 55K euro voor eentje uit 2006, maar bij onze lokale 2de hands shop betaalden we 35K euro voor eentje van hetzelfde jaar. | |
rechtsedirecte | vrijdag 10 december 2010 @ 19:01 |
gisteravond getest en goed bevonden...prima fles wijn, nu op de zaterdagmorgen ietswat zeurderig hoofd | |
Pietverdriet | vrijdag 10 december 2010 @ 19:16 |
![]() Deze net open getrokken, staat nu te ademen, ga hem vanavond proberen. Is van dezelfde wijnmaker als de rode die ik eerder poste, en ook gemaakt van de overproductie van zijn topwijndruiven. Aanvulling Voor een 5 jaar oude Chianti had ik hem rijper verwacht, hij kan nog wel een paar jaar hebben voor hij echt goed is. Niettemin een zeer goede wijn voor zijn prijs (20 euro) met een peperige smaak, vanille, bramen en pruimen, gemaakt van Sangiovese met en klein aandeel Cabernet Sauvignon. [ Bericht 28% gewijzigd door Pietverdriet op 10-12-2010 21:14:04 ] | |
popolon | zaterdag 11 december 2010 @ 01:14 |
Ik heb een mega basement met pooltafel en bankstellen en al, ruimte zat dus, maar dat wijn voorraad aanleggen zal wel nooit lukken. Dat moet je denk ik gewoon kunnen. Ik drink 't gewoon op. ![]() Ik ben weer aan de Barefoot. Merlootje, lekker wegslurpen. | |
devzero | zaterdag 11 december 2010 @ 04:29 |
Dat is inderdaad een van de cruciale vereisten bij het aanleggen van een wijnvoorraad: meer kopen dan je op drinkt. | |
rechtsedirecte | zaterdag 11 december 2010 @ 07:42 |
LOL het is natuurlijk helemaal een kunst om een jonge wijn te kopen voor een koopje en daar de potentie van in te zien,zodat je er na 10 jaar een prachtige fles wijn aan over hebt gehouden.... die gave heb ik zelf nog niet | |
Pietverdriet | zaterdag 11 december 2010 @ 08:57 |
het is vooral een kwestie van willen investeren, koop wijn met potentie met dozen tegelijk en leg ze in de kelder, en koop drinkwijn met dozen en leg ze ook in de kelder, drink alleen de drinkwijn. Vergeet dat je het in huis hebt. Loop na jaren weer eens de kelder in ![]() | |
FigureBirdStars | zaterdag 11 december 2010 @ 09:50 |
Ik wil graag een goede fles wijn in een winkel uit de schappen kunnen pakken of een lekkere fles van een wijnkaart in een restaurant kunnen uitkiezen zonder hulp. Nu zat ik te denken of een wijncursus misschien niet wat is. Iemand hier ervaring mee? | |
Pietverdriet | zaterdag 11 december 2010 @ 10:04 |
Ik heb het zelf gedaan door veel boeken er over te lezen, en vooral veel wijn te drinken en te proeven. Een cursus is geen slecht idee, dan leer je waarschijnlijk veel sneller van de cursusgever dat wat je anders jaren over doet zelf achter te komen. Veel toprestaurants geven wijncursussen, zou zelf voor zoiets kiezen ipv een slijter die een cursus geeft als een soort verkooppresentatie. | |
devzero | zaterdag 11 december 2010 @ 18:25 |
Na verloop van tijd proef je wel een beetje of een wijn de tand der tijd kan doorstaan. Overmatige fruitbommen zijn na een paar jaar hun kracht wel kwijt. En daarnaast heb je nog het probleem met goede opslag en als die niet optimaal is, dan kun je het na 10 jaar ook wel schudden (zeker als je het als investering gaat doen). Mijn keldertje schommelt tussen de 18C in de zomer en 10C in de winter, dus ik houd het bij die 10 jaar. | |
devzero | zaterdag 11 december 2010 @ 20:02 |
Gebruikt er hier iemand cellartracker voor het bijhouden van zijn collectie? | |
rechtsedirecte | zondag 12 december 2010 @ 09:45 |
Nee, vertel.... Zijn er hier ook mensen die bijhouden wat ze gedronken hebben op een of ander manier voor een herhalingsaankoop? | |
rechtsedirecte | zondag 12 december 2010 @ 09:50 |
Vandaag met mijn broer, die hier op vakantie is, een wijngaard , Chard Farm, bezocht en na een proeverij een heerlijke Sauvignon Blanc en Pinot Noir gekocht. Piet had me ook een andere boutique wijngaard aangeraden in de buurt van Queenstown maar deze is echter alleen te bezoeken op afspraak en daardoor gesloten maar "wat in een goed vat zit...." | |
Rbhp | zondag 12 december 2010 @ 10:42 |
Ik ben een grote fan van Italiaanse dessertwijnen. Heb net een doosje Barolo uit 2000 binnengekregen en ook een doosje Passito di Pantelleria uit 2004. Iemand bekend met deze twee? | |
Pietverdriet | zondag 12 december 2010 @ 11:13 |
Barolo is een wijnbouw gebied met een grote naam. Wordt van de Nebbiolo druif gemaakt. Veel tannine dus moet lang rijpen. 2000 is een uitzonderlijk goed jaar. Is geen desertwijn, maar een zware rode wijn. Passito di Pantelleria is een zoete wijn, behorend tot de stro wijnen, worden van gedroogde druiven gemaakt. Hij wordt echter vaak met extra alcohol bijgevuld en dan is het een likeurwijn (net als bv port). Pantelleria is een klein eilandje in de middellandse zee. Heb daar hele goede van gedronken. Wat heb je er voor betaald? | |
Rbhp | zondag 12 december 2010 @ 13:06 |
Barolo is wel erg zoet. Dus beide zijn geen desertwijnen? Ik dronk ze pas bij het desert. Waarbij kan je ze nog meer drinken? Anyway, heb ze beide ooit in een restaurant gedronken, werd voor 18 euro per glas verkocht. Vriend van me die uit Sinalunga komt en goed bekend is in de wereld der wijnen regelt elke keer cases voor me. Deze keer werd het weer tijd voor deze twee wijnen. Heb voor de Barolo 350 euro betaald voor 12 en voor de Pantelleria 290 euro per case. | |
Z | zondag 12 december 2010 @ 13:17 |
Is die Barolo wit of rood? Ik heb gister bij een proeverij een Barolo van 10 piek geproefd. Dat was niet eens een drama, gewen grote wijn maar nog behoorlijk wat smaak. | |
Rbhp | zondag 12 december 2010 @ 13:51 |
Rood, Barolo Chinato. | |
Z | zondag 12 december 2010 @ 16:04 |
Kende het niet. Lijkt wel een soort van Glühwein. Lijkt me erg lekker overigens: Barolo Chinato In the Piedmont region, old Barolo wine is used to make an after-dinner digestif known as Barolo Chinato. The bark from the local cinchona tree is steeped in Barolo and then flavored with a variety of ingredients, depending on the producer's unique recipe. Some common ingredients of Barolo Chinato include cinnamon, coriander, iris flowers, mint and vanilla. The result beverage is very aromatic and smooth | |
Rbhp | zondag 12 december 2010 @ 16:59 |
En elke fles is verschillend omdat de ingredienten anders zijn, er worden ook maar een beperkt aantal flessen geproduceerd per jaar. | |
Pietverdriet | zondag 12 december 2010 @ 19:35 |
Aha. Das heel wat anders dan wat ik dacht | |
rechtsedirecte | zondag 12 december 2010 @ 20:31 |
Tijdens mijn bezoek aan Chard Farm gister werd me ook verteld door de cellar door manager dat er Rieslings zijn die je met gemak zo'n 25 jaar kunt bewaren...weer wat geleerd, ik was altijd van mening dat ze na zo'n jaar of 6 toch wel minder werden maar hij had het er over dat hij kort geleden nog een Riesling had gehad van 20 jaar oud die nog niet eens aan zijn top was. | |
Ferdii | zondag 12 december 2010 @ 20:35 |
mag je mij vertellen welke, want ik heb ze nog nooit gezien ![]() vandaag flesje poully fuisse van Merlin gekocht, voor onder de kerstboom ![]() mooie ronde volle fuisse ![]() /edit deze dus ![]() [ Bericht 9% gewijzigd door Ferdii op 12-12-2010 20:43:15 ] | |
Pietverdriet | zondag 12 december 2010 @ 20:41 |
Ik heb in NZ ook flink wat Rieslings gedronken, maar ze maken er in NZ nooit schuimwijn van, en dat vind ik nu juist de lekkerste bewerking van Riesling. Vertelde dat aan een aantal wijnboeren die daar idd wel wat in zagen. Ook op het idee van trester of pomance (Grappa is bv een trester) waren ze nog niet gekomen, hun vertellende dat het in Europa ondertussen een trend aan het worden is en er steeds betere kwaliteit komt uit italie de laatste 10 jaar zag ik ze begonnen na te denken. Een Trester of Pomace is de resten van het wijnmaken (schillen, pitten) waar een rest alcohol in zit te branden en dat in houten vaten laten rijpen. Dan krijg je een, als je het goed maakt, erg lekkere sterke drank. Tresterbrand (Duitsland), Grappa (Italie) en Marc (Frankrijk) zijn intussen van een niveau wat de beste cognacs naar de kroon steekt. Persoonlijk drink ik het liever dan Cognac. Als jij nog een markt zoekt, dan zou ik me daar eens in verdiepen. | |
Pietverdriet | zondag 12 december 2010 @ 20:43 |
Pouilly-Fuissé bedoel je denk ik? | |
Ferdii | zondag 12 december 2010 @ 21:27 |
typotje ja ![]() | |
Rbhp | maandag 13 december 2010 @ 17:02 |
My bad, had wat duidelijker moeten zijn. Gisteren nog wat wijn gehaald, vertel er later over. | |
devzero | maandag 13 december 2010 @ 18:20 |
Barolo (met Barbaresco) is imo de beste italiaanse wijn die er is en dan maken ze er een veredelde gluhwein van? Neem dan gewoon de restanten nebbiolo druiven en brouw daar een prutje van. Het zal vast wel goed smaken, maar het klinkt als de truffel hamburger van Bouloud. | |
Pietverdriet | maandag 13 december 2010 @ 18:40 |
Het (Barolo) is een streek waar de beste Italiaanse wijn vandaan komt, maar dat betekend niet dat er geen mindere wijn vandaan komt. | |
devzero | maandag 13 december 2010 @ 19:45 |
Ja, maar dat wordt dan als 'generic' piedmont wijn verkocht. Het kan dat dit van mindere jaren wordt gemaakt. Ach, als mensen het lekker vinden en er een flinke prijs voor willen betalen, wie ben ik dan om daar kritiek op te leveren. | |
Pietverdriet | maandag 13 december 2010 @ 19:54 |
trouwens niets mis met een goed glas gluhwein, denk dat ik mezelf er eentje ga maken van een goede rode wijn, met een scheut grand marnier erin. Gluhwein heeft een slechte naam door al het bocht wat er op kerstmarkten wordt verkocht, maar na net een half uur door de sneeuw te hebben gelopen heb ik er zowaar trek in. | |
Z | maandag 13 december 2010 @ 19:56 |
Barolo Chinato heeft wel een DOCG stempel, dus rommel is het niet. Het is ook heel wat anders dan Glühwein. | |
Z | maandag 13 december 2010 @ 19:57 |
En er is niets mis met een glas glühwein inderdaad. | |
Pietverdriet | maandag 13 december 2010 @ 20:04 |
Maak er eentje van Rioja Epulum - Gran Reserva 2002 (de minste rode wijn die ik in huis heb) stokje kaneel erin, paar suikerklontjes en een scheut grand marnier. Hips | |
devzero | maandag 13 december 2010 @ 22:50 |
Misschien dat ik nog nooit goede Gluhwein heb gehad, tijd om eens een recept op te zoeken. Tenslotte zijn de citroenen aan de boom in mijn tuin net rijp, dus daar moet ook wat mee gedaan worden ![]() | |
rechtsedirecte | vrijdag 17 december 2010 @ 09:02 |
Te Mata Bullnose Syrah 2004 almost heaven....woorden schieten me bijna te kort om deze wijn te beschrijven, absoluut top en puur, puur genieten. een paar maanden terug gekocht vanwege het bezoek van mijn broer die ook een goed glas wijn kan waarderen en elke dollar waard die ik er voor betaald heb. | |
fruityloop | vrijdag 17 december 2010 @ 09:28 |
Wij hebben gisteren onze laatste Oude Wellington shiraz 2005 opgedronken, die was ook heerlijk op dronk inmiddels. Jammer dattie niet meer te krijgen is.. ![]() ![]() | |
Pietverdriet | vrijdag 17 december 2010 @ 09:33 |
In ZA nog te bestellen http://www.shopmania.co.z(...)-of-12~p-577376.html | |
fruityloop | vrijdag 17 december 2010 @ 14:18 |
Ik zag het ja, maar het is ook leuk om eens wat anders te kopen. (wat niet zover weg hoeft te komen) | |
Pietverdriet | vrijdag 17 december 2010 @ 14:21 |
euh, die vorige oude wellington kwam ook uit ZA? Maar als je eens NL witte wijn wilt drinken http://www.domeinhoftedieren.nl/ Aardige vent, lekkere wijnen | |
fruityloop | vrijdag 17 december 2010 @ 14:27 |
![]() Jawel, maar die kochten we bij een lokale wijnhandel hier in Nederland, niet zelf bij de wijngaard in Zuid Afrika. Klinkt lekker die witte wijn, zal eens kijken. En nog 1 a 2 jaar, en de wijngaard van mijn nicht in Egypte (Friesland, niet in het midden oosten) is operationeel, dus dan hebben we familiewijnen. | |
rechtsedirecte | zaterdag 18 december 2010 @ 08:48 |
![]() na de heerlijke syrah van gisteravond kon het vanavond alleen maar minder, maar met deze wijn werden we niet gelukkig niet teleurgesteld..prima wijn met een prachtige volle smaak. | |
devzero | zondag 19 december 2010 @ 04:13 |
![]() Ik ben niet zo'n hele grote fan van zoete witte wijnen, maar ik zeg geen nee tegen een mooie gebalanceerde duitse riesling of zoals vanavond deze sauternes als afsluiter van een maaltijd. Godendrank. (ik had de 2007 en niet de 2006 van het plaatje). Met een winkelwaarde van $25 voor een 375ml fles kun je je afvragen of het waard is, maar ik zeg van wel. | |
Ferdii | zondag 19 december 2010 @ 19:30 |
probeer eens deze riesling te krijgen, is zeer mooi ![]() ![]() verder zijn sauternes vaak leuke dessert wijnen. Probeer eens een chateau d'yquem ![]() | |
Z | zondag 19 december 2010 @ 20:55 |
Feinherb heet dat, half zoet of beetje gekruid. Ik vind die zoete wijnen niet zo lekker (dessertwijnen wel), geef mij maar een droge Riesling. Als er op een fles wijn staat dat hij een prijs gewonnen heeft, laat ik hem meestal staan er zijn zoveel concours en er worden zoveel prijzen uitgedeeld ... | |
minilot | maandag 20 december 2010 @ 11:21 |
Hoi kenners! Ik weet niets van wijn, dus ik zou heel graag tips van jullie willen krijgen voor bij deze twee gerechten (voor elk gerecht een andere wijn graag ![]() - Groene (waterkers-)poffertjes met gerookte wilde zalm en crème fraîche - Taartje van zelfgemaakt bladerdeeg met cantherellen, ricotta, gruyere en een dot verse kervel en veldsla, en wat vijgen-balsamicostroop. Alvast bedankt! ![]() [ Bericht 13% gewijzigd door minilot op 20-12-2010 11:32:26 ] | |
fruityloop | maandag 20 december 2010 @ 11:28 |
Wat dacht je van een Italiaanse Pinot Grigio? Die is niet al te vet/zwaar zoals sommige Chardonnay's dat wel kunnen zijn icm zalm. | |
minilot | maandag 20 december 2010 @ 11:48 |
Staat genoteerd! Dank! | |
Z | maandag 20 december 2010 @ 12:43 |
Mogen we mee eten? Voor: Dit is een uitstekende Pinot Grigio: http://www.snooth.com/wine/alois-lageder-pinot-grigio-2007/ En Alois Lagerder maakt ook een heerlijk Cabernet die het prima zou doen bij je hoofd gerecht denk ik. | |
FigureBirdStars | maandag 20 december 2010 @ 17:24 |
Welke wijn te drinken bij tiramisu? Liefst iets onder de ¤15. | |
MrRhodes | maandag 20 december 2010 @ 17:31 |
waar kan ik ijswijn kopen? | |
Z | maandag 20 december 2010 @ 17:37 |
Een beetje slijter heeft dat wel. Alles onder de 15/20 euro moet je wantrouwen. | |
FigureBirdStars | maandag 20 december 2010 @ 17:38 |
De sligro heeft het sowieso, daar heb ik het ook eens gehaald. | |
Z | maandag 20 december 2010 @ 17:39 |
http://www.bythegrape.com/tiramisu Een goede Moscato Dásti hoeft niet duur te zijn. | |
Z | maandag 20 december 2010 @ 17:40 |
Wantrouwen! ![]() | |
devzero | maandag 20 december 2010 @ 17:52 |
Ik zou zelf voor een gruner veltliner gaan, maar ik weet niet hoe makkelijk die in nederland te krijgen zijn. De vettigheid van de bladerdeeg, en de zoetigheid van de vijgen-balsamicastroop vragen om iets fris en licht zurig. | |
Ferdii | maandag 20 december 2010 @ 18:07 |
rood of wit? bij je zalm past beter een witte wijn, zoals hierboven vermeld is de pinot grigio van alois lagerder een erg leuke wijn. Te koop bij oa de makro (wel ff bellen met de vestiging, indien kleine vestiging zou het kunnen dat ie niet op voorraad is). Uit mijn hoofd is ie rond de 12 euro Voor je hoofdgerecht is een Vacqueyras of Gigondas een prima keuze. (wel beide redelijk stevige rode wijnen). Indien je liever wat kruidiger hebt een spaanse wijn bv marqués de riscal. | |
Ferdii | maandag 20 december 2010 @ 18:08 |
Een goede riesling is niet droog, eerder richting het zoete dan droog ![]() | |
Pietverdriet | maandag 20 december 2010 @ 18:12 |
Nee, zeker niet, er zijn hele goede droge Rieslings en je kan er ook heerlijke sekt van maken | |
Ferdii | maandag 20 december 2010 @ 18:14 |
van riesling kan je prima sekt maken idd, maar veel mensen hebben het idee dat een riesling een stokdroge wijn betreft met veel zuren. Iets wat dus veelal opgaat voor de goedkope rieslings. Een goede Riesling is uitgebalanceerd, niet te droog en zeker niet zuur. | |
-Miauw- | maandag 20 december 2010 @ 18:14 |
Ik hoorde laatst van een kenner dat het een beetje achterhaald is, wit bij vis en rood bij vlees. Ze had zelf een behoorlijke sterke Chardonnay die haar biefstuk achterover blies ![]() | |
Pietverdriet | maandag 20 december 2010 @ 18:17 |
Je kan een krachtige witte wijn drinken bij rood vlees, maar een rode wijn drukt maar al te vaak een subtiele vis weg. Verder moet je gewoon drinken wat je lekker vindt. | |
Ferdii | maandag 20 december 2010 @ 18:17 |
Kan tegenwoordig best idd, maar toch blijft rood bij vlees en wit bij vis de meest gangbare combinaties ![]() ![]() | |
Z | maandag 20 december 2010 @ 18:25 |
Daar ben ik het niet mee eens. De bekendste rieslings zijn inderdaad zoet, er zijn echter ook zat uitstekende droge rieslings. | |
Lienzz | maandag 20 december 2010 @ 18:26 |
Bourgogne Chardonnay 2009 Crémant de Bourgogne ik heb vandaag deze twee gekocht voor de kerst en oud op nieuw ![]() | |
actuarisje | maandag 20 december 2010 @ 18:35 |
Voor de kerst maak ik een struisvogelbiefstukje met rode port-jus en paddenstoelen-rucolastamppot. Nu ben ik alleen nog op zoek naar een wijn voor bij dit gerecht. Ik dacht zelf aan een australische rode wijn, maar ben er nog niet uit welke soort. Iemand suggesties? | |
Pietverdriet | maandag 20 december 2010 @ 18:37 |
Net een fles "Achterhoekse Wijnhof" van de Aldi geopend. Gemaakt van de Rondo Druif Jaargang 2008. Staat niet op welke wijnboer het is, en meer dan een slobberwijntje is het niet. Heb uitstekende wijnen van Nederlandse bodem gedronken, maar dit is er geen grote wijn, maar daar is de prijs ook niet naar. Ik vind het positief dat Nederlandse en dan speciaal achterhoekse wijnen nu voor een groter publiek bekender worden, maar helaas was het geen mooie witte wijn die we in NL uitstekend maken. Ik moet bekennen dat ik nog nooit een mooie rode wijn heb gedronken van Nederlandse bodem. Daarover gesproken is het een van de betere Nederlandse rode wijnen | |
Pietverdriet | maandag 20 december 2010 @ 18:38 |
Zou bij struisvogel een Zuid Afrikaan nemen. | |
MrRhodes | maandag 20 december 2010 @ 18:48 |
Wel eens een Groesbeekse wijn gedronken? | |
Pietverdriet | maandag 20 december 2010 @ 18:52 |
Nee, waar in Groesbeek? Hoe zijn die en wat maken ze? | |
MrRhodes | maandag 20 december 2010 @ 18:55 |
Wijngaard De Colonjes, maken rode en witte wijn. | |
MrRhodes | maandag 20 december 2010 @ 18:59 |
Nooit gedronken trouwens... Liggen hier bij de AH, maar zijn behoorlijk prijzig. (12 euro ofzo). Verder landelijk verkrijgbaar bij gall & gall. | |
Pietverdriet | maandag 20 december 2010 @ 19:03 |
Als ik NL wijn koop wil ik het direct van de Wijnboer kopen, zal vast mogelijk zijn daar bij Colonjes. Ik vind het leuk de wijngaard te zien en te bezoeken. | |
MrRhodes | maandag 20 december 2010 @ 19:06 |
Tsja, dan moet je naar Groesbeek rijden. ![]() | |
Pietverdriet | maandag 20 december 2010 @ 19:08 |
Groesbeek is mooi, heb daar in de omgeving veel gewandeld toen ik nog in Nijmegen studeerde. Moet zeker op het moment met al die besneeuwde bomen erg mooi zijn. | |
MrRhodes | maandag 20 december 2010 @ 19:10 |
Ja, zeer zeker. De hele omgeving hier is mooi. Veel heuvels en bossen. Maar goed, kan je niks zeggen over die wijnen, want ik ben niet van plan ze te kopen. | |
actuarisje | maandag 20 december 2010 @ 20:54 |
Nog tips over wat voor een Zuid Afrikaan? | |
devzero | maandag 20 december 2010 @ 21:25 |
Een rode wijn is een optie, maar denk je niet dat je met een kruidige wijn je al snel de cantherellen gaat verdrukken? | |
Ferdii | maandag 20 december 2010 @ 22:01 |
Zou ook niet mijn eerste keus zijn nee ![]() ![]() ![]() Vandaar de Spanjaard als tweede optie. | |
Ferdii | maandag 20 december 2010 @ 22:06 |
Ben zelf niet zo van de nieuwe wereld wijnen, heb liever een mooie italiaan of spanjaard. Zou voor Struisvogel voor een mooie rioja crianza kiezen. bv Campo vieja Mocht je toch liever een zuid afrikaan willen, ga dan voor een stellenbosch of roodenberg bv | |
minilot | dinsdag 21 december 2010 @ 09:20 |
En mijn eters zijn zelf (nog ![]() ![]() Wat ik bij mijn eten geef (het zijn overigens allebei voorgerechten!) moet voor de schoonfamilie dus wel enigzins makkelijk drinkbaar zijn. Maar goed, kan ik nu voor mijn bladerdeeg/cantherellen/gruyere/balsamico/vijgen-voorgrecht nu het beste op zoek naar een Grüner Veltliner of naar Marqués de Riscal? [ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 21-12-2010 09:26:16 ] | |
Z | dinsdag 21 december 2010 @ 09:51 |
Ik zou voor de Marqués gaan. | |
minilot | dinsdag 21 december 2010 @ 13:04 |
Staat genoteerd. Wat leuk is dit, voor een wijnleek! Ik heb nu al zin om het over een paar dagen allemaal samen te proeven! ![]() Nog eentje: warme, pittige gepureerde soep van geroosterde tomaten en geroosterde rode paprika's, met chipotlepeper en groene kruiden-room (en piepkleine, zachte knoflookbroodjes met zelfgemaakte roomboter). Wat past daarbij? | |
Z | dinsdag 21 december 2010 @ 13:09 |
Tomaten schijnen lastig te zijn op te combineren met wijn, niet dat ik er ooit last van gehad heb, maar je leest het wel eens. Ik zeg een Cabernet Franc, uit de Loire (Chinon), die zijn meestal behoorlijk 'groente-achtig', soms smaken ze dominant naar parpika, daar moet je wel van houden. | |
minilot | dinsdag 21 december 2010 @ 13:10 |
Nou ja, de soep bestaat ook al voor een struis deel uit geroosterde paprika's, dus paprikasmaak an sich is geen probleem. ![]() | |
motorbloempje | dinsdag 21 december 2010 @ 13:53 |
O hai! ![]() Ik ben op zoek naar een lekkere dessertwijn/-port voor bij 2 nagerechten: sinaasappel-honing muffin met chocoladeijs kaasplankje met redelijk pitte kazen, appelstroop, walnoten en vijgenbrood Vooral niet ál te prijzig ![]() | |
Z | dinsdag 21 december 2010 @ 14:14 |
Port of een rode dessertwijn is een goede keus ivm de chocolade en de kaas. Bij de grotere Gall&Gall winkels hebben ze volgens mij goede en betaalbare rode dessertwijnen. | |
Ferdii | dinsdag 21 december 2010 @ 14:55 |
mooie rode dessert wijn is black elysium bv een dessertwijn uit californie | |
fruityloop | dinsdag 21 december 2010 @ 15:40 |
Mij schiet een Duitse rode wijn zoals een Dornfelder (van de excellent druif) te binnen, die is wat zachter en heeft iets zoetigs, dat kan een smakelijke tegenhanger zijn bij wat pittiger eten. Wij vonden hem verassend lekker bij een rijsttafel. | |
fruityloop | dinsdag 21 december 2010 @ 15:42 |
Bij sinaasappel en honing denk ik eigenlijk meteen aan Likor 43, daar zitten die smaken ook wat in. | |
Ferdii | dinsdag 21 december 2010 @ 16:11 |
Bij het kaasplankje zou ik een mooie port schenken, indien je liever wat zoeter wilt een tawny bv. | |
Z | dinsdag 21 december 2010 @ 16:38 |
Banyuls, rood, zoet en niet al te prijzig. hebben ze bij Gall. | |
motorbloempje | dinsdag 21 december 2010 @ 16:40 |
hier kan ik wel wat mee! Super bedankt! ![]() | |
Pietverdriet | dinsdag 21 december 2010 @ 16:43 |
Achterhoekse wijn is in de sudderlappen beland. | |
rechtsedirecte | dinsdag 21 december 2010 @ 18:57 |
is dit een goed of een slecht bericht Piet? | |
Pietverdriet | dinsdag 21 december 2010 @ 19:01 |
De sudderlappen smaken heeeeerlijk | |
Ferdii | dinsdag 21 december 2010 @ 19:13 |
De achterhoekse wijn alleen niet ![]() | |
devzero | dinsdag 21 december 2010 @ 19:45 |
Ik had een tijdje geleden een dornfelder, was me veel te zoet. | |
motorbloempje | dinsdag 21 december 2010 @ 19:48 |
2 jaar geleden had ik een proeverij ergens in de achterhoek! Die best wat lekkere wijntjes hadden! Weet alleen niet meer welke wijnboer het was.. | |
Pietverdriet | dinsdag 21 december 2010 @ 20:09 |
Het was een slobberwijntje. | |
FigureBirdStars | dinsdag 21 december 2010 @ 23:00 |
Moscato d'Asti lijkt me wel wat, thnx! | |
Underdoggy | woensdag 22 december 2010 @ 10:37 |
Die van de Appie is echt prima voor een eurootje of 7 | |
PdeHoog | donderdag 23 december 2010 @ 01:10 |
Mensen, ik ga eerste kerstdag een lekkere varkensfilet op tafel zetten met een appeluienjus. Ik ben op zoek naar een wijn. Ideeen? | |
fruityloop | donderdag 23 december 2010 @ 08:47 |
Als er niet teveel ui in de jus zit, zou ik wel durven te experimenteren met een mooie oudere chardonnay erbij, of anders een wat jongere rode Côtes du Rhône? | |
PdeHoog | donderdag 23 december 2010 @ 08:52 |
Ok. Zet ik ook ff op de lijst ![]() | |
Z | donderdag 23 december 2010 @ 08:58 |
Ik zou voor rood gaan denk ik. Goeie Pinot Noir of zoiets. Niet te zwaar. | |
PdeHoog | donderdag 23 december 2010 @ 09:05 |
Ok. Thnx. | |
Z | donderdag 23 december 2010 @ 09:06 |
Maar een stevige witte kan ook hoor. | |
fruityloop | donderdag 23 december 2010 @ 09:07 |
De meeste Côtes du Thône zijn grotendeels Pinot Noir. ![]() | |
Repeat | donderdag 23 december 2010 @ 12:17 |
Welke champagne moet ik kopen? We hebben er geen verstand van, dus gewoon zeer betaalbaar, maar ook te drinken graag ![]() | |
Pietverdriet | donderdag 23 december 2010 @ 12:22 |
Als je lekkere bubbels wilt drinken die betaalbaar zijn, neem je beter een spaanse cava of een fijne Duitse rieslingsekt. Furst von Metternich bijvoorbeeld Champagne is veel en veel te duur voor de kwaliteit die je krijgt. Heb vaak met oud en nieuw een dubbelblinde schuimwijnproeverij. Hebben dan loeidure champagnes, cava's, Sekt, krimchampagne, Parelwijn uit zuid afrika, en keer op keer komt de duurste champagne onderaan met opmerkingen als zure appelsap met spuitwater, smerig, smakeloos. Furst von Metternich komt maar al te vaak op de eerste plaats, en NEE, dit wordt niet gestuurd of op aangelegd, de test verloopt dubbelblind. Ook ik weet niet wat we proeven. | |
Repeat | donderdag 23 december 2010 @ 12:29 |
Bedankt! Cava ofzo is natuurlijk ook prima. Gaat meer om de gezelligheid. Nog tips welke precies? Want er zijn natuurlijk nog steeds honderden soorten waaruit ik dan kan kiezen, waarvan er vast ook vieze tussenzitten... | |
Z | donderdag 23 december 2010 @ 12:32 |
Piet heeft een goed punt, maar is wel wat kort door de bocht. Er zijn natuurlijk prima en redelijk betaalbare champagnes. Het gekke bij champagne is dat de grote huizen domineren, groot qua aantal flessen, in tegenstelling tot wijn, waar bijna geldt, hoe kleiner hoe beter. | |
Z | donderdag 23 december 2010 @ 12:34 |
Ik lees net wat goeds over Gramona: http://www.beslist.nl/pro(...)en_wijnen/r/gramona/ | |
Pietverdriet | donderdag 23 december 2010 @ 12:34 |
Ligt eraan wat jij lekker vindt natuurlijk, maar ik vind de Gordon Negro Brut van Freixenet (verwar dat niet met de zoete Freixenet die kapsters graag drinken) goed te drinken, en als je hem in Nederland kan vinden, Furst von Metternich Riesling Sekt trocken is erg smaakvol. | |
Pietverdriet | donderdag 23 december 2010 @ 12:39 |
Doe eens een dubbelblinde schuimwijn proeverij, kan ik iedereen aanraden, leuk om te doen en erg ontnuchterend. Flessen ontdoen van capsule, inwikkelen in alufolie en daaromheen plastic keukenfolie zodat ie blijft zitten. Ontkurken (a gentlemen never pops the cork) en door iemand anders laten voorzien van nummertjes. Nu weet niemand welke fles wat is. Groot vel papier aan ophangen en proeven maar. Erg leuke avond, dat beloof ik je, vooral de onthulling. | |
Repeat | donderdag 23 december 2010 @ 12:41 |
Ik zie bij de Gall online wel de Freixenet gordon negro seco staan. Dat is vast een andere? | |
Z | donderdag 23 december 2010 @ 12:42 |
Ga ik zeker een keer doen. Maar blind proeven is wat anders dan de hele beleving met een mooie fles etc. | |
Z | donderdag 23 december 2010 @ 12:42 |
Die zal wat zoeter zijn dan die van Piet. | |
MrRhodes | donderdag 23 december 2010 @ 12:45 |
dacht altijd dat freixenet standaard bocht was. | |
Pietverdriet | donderdag 23 december 2010 @ 12:45 |
Jep, die is zoet. Kijk naar Brut of Trocken als je droog wilt drinken. | |
Pietverdriet | donderdag 23 december 2010 @ 12:46 |
Daar zijn ze van bekend, dacht ik ook altijd totdat ik in spanje echt goede cava's dronk van hun, die dan ook wat duurder zijn. | |
Pietverdriet | donderdag 23 december 2010 @ 12:48 |
Klopt, maar drink je voor het verhaal en de fles of voor het lekkere? Grappige is dat je er achter komt dat je smaak beleving heel erg beinvloed wordt door het lulverhaal eromheen. Heb het ook eens met wiskey en cognac gedaan. | |
devzero | vrijdag 24 december 2010 @ 07:06 |
Meeste cotes du rhones die ik ken zijn grenache. | |
devzero | vrijdag 24 december 2010 @ 07:14 |
Er zijn inderdaad prima champagnes van "kleinere" huizen; ik heb momenteel een heidsieck blue top liggen voor nieuw jaar (en ik hoop dat het lekker is ![]() | |
Schanulleke | vrijdag 24 december 2010 @ 09:06 |
Ik ging ooit met mijn lief door de Champagnestreek en we hebben toen een flink aantal flesjes gekocht bij de kleinere huizen. Vervolgens iedere dag van de vakantie lekker geproefd en op de terugweg tien dozen gekocht bij de 'winnaar', die we vervolgens onze bruiloftsgasten hebben geschonken. Zeer feestelijk. En ook van betere kwaliteit dan de standaard Moët et Chandon. | |
fruityloop | vrijdag 24 december 2010 @ 10:06 |
Dat is natuurlijk met alles zo, vaak zijn de kleinere wijnhuizen/kaasmakers/slagers/etc beter dan het massaler geproduceerde spul. | |
rechtsedirecte | vrijdag 24 december 2010 @ 20:29 |
Gisteravond, zoals een goede kerstavond betaamt, een avondje Pinot Noir... begonnen met Dry Gully (Central Otago) Pinot Noir uit 2006...prachtige zachte wijn die prima op smaak was. hier een review van Bob Campbell gevolgd door Coal pit Pint Noir 2007 ![]() deze wijn viel na het proeven van Dry Gully ietswat tegen, enigzins zurig zoals je dat bij een Pinot kan hebben maar desalniettemin een lekker glas wijn maar niet direkt een herhalingsaankoop. ook over deze wijn heeft bob iets te zeggen ,hij heeft het volgens mij bij het rechte eind | |
Ferdii | zaterdag 25 december 2010 @ 11:24 |
fust von metternich is trouwens te koop bij de makro ![]() | |
Ferdii | zaterdag 25 december 2010 @ 11:26 |
Hoor ik ook veel ja dat de kleinere huizen stuk beter zijn. Heb een fransoos als klant die komt uit de champange streek. Koopt daar altijd lokaal cremant ipv champagne omdat deze op de juiste plekken stuk beter zijn dan de champagnes waar meer belasting over betaald wordt oid. Hij vertelde mij dat daarom veel wijnboeren er ook voor kiezen om cremant te blijven maken omdat er aan champagne teveel bullshit regeltjes zitten | |
Pietverdriet | zaterdag 25 december 2010 @ 12:03 |
Gisteravond een tweede flesje hiervan gedronken | |
Ferdii | zaterdag 25 december 2010 @ 17:05 |
lijkt me erg leuke wijn, ben sowieso wel van de Italianen ![]() Vanavond een ripasso opentrekken ![]() | |
fruityloop | dinsdag 28 december 2010 @ 11:24 |
Wij hebben net een vakantie in Toscane geboekt, op een fattoria waar ze zelf ook Brunello's maken. ![]() | |
rechtsedirecte | dinsdag 28 december 2010 @ 19:46 |
Iemand nog spannende wijnen gedronken tijdens de kerstdagen? | |
Z | dinsdag 28 december 2010 @ 19:56 |
Een Fleury, een Vouvray, een Albarino, een Verdejo, port en een Santadi Latinia. Allen uitstekend al ging de Albarino niet zo heel goed met het voorgerecht. | |
Pietverdriet | dinsdag 28 december 2010 @ 20:12 |
Was eten bij mijn zwager, baggerwijn, was voor het eerst in jaren brak de volgende dag. | |
Ferdii | dinsdag 28 december 2010 @ 22:50 |
Watvoor voorgerecht had je dan? Vind meestal albarino's erg goed ![]() | |
Z | woensdag 29 december 2010 @ 12:07 |
Ik hou ook van albarinos! Hij deed het niet zo goed bij de soep met paddestoelen ... | |
rechtsedirecte | woensdag 29 december 2010 @ 23:04 |
Underdoggy | donderdag 30 december 2010 @ 08:37 |
Een Barolo uit 2002 geprobeerd, was duidelijk nog wat jaartjes te vroeg. De rest nog maar even laten liggen. | |
devzero | zondag 2 januari 2011 @ 04:17 |
Hoe was die? Over het algemeen wordt 2002 als een rampjaar voor piedmont wijnen beschouwd. Terwijl 2001 juist enorm goed was. Maar je hebt zelfs in 'rampjaren' uitschieters, dus ik geloof niet zo heel sterk in de tabelletjes. | |
Underdoggy | zondag 2 januari 2011 @ 10:43 |
Ik kan er nog weinig over zeggen afgezien dat hij nog wat jaren nodig heeft. Was nog jong en wrang van tannines. De enige barolo's die ik echt lekker heb gevonden waren die van >15 jaar oud. Afwachten dus en over 2 jaar weer een fles open trekken. | |
Z | zondag 2 januari 2011 @ 12:50 |
Als er weer een nieuwe uitzending is, post je die dan weer? | |
Pietverdriet | zondag 2 januari 2011 @ 12:57 |
Geloof niet dat een 2002 Barolo nog veel beter wordt met het liggen. | |
Z | maandag 3 januari 2011 @ 19:42 |
Deze drink ik morgen, twee wijnen uit 1969. Ik heb een keer op een veiling zes oude flessen gekocht. Eerder al een Chasse-Spleen uit 1962 gedronken en een Ducru Beaucaillou uit 1969. Die Chasse-Spleen was lang voorbij z'n hoogtepunt, de Ducru was nog erg lekker. Ben benieuwd voor morgen.![]() | |
Pietverdriet | maandag 3 januari 2011 @ 19:45 |
Hoe laat verwacht je me? | |
nielsgeode | maandag 3 januari 2011 @ 21:46 |
Ben benieuwd wat er nog van over is ![]() | |
Underdoggy | maandag 3 januari 2011 @ 22:10 |
Je moet niet zo op tabelletjes afgaan Piet. | |
Pietverdriet | maandag 3 januari 2011 @ 23:31 |
Was gewoon een slecht jaar. | |
devzero | dinsdag 4 januari 2011 @ 01:08 |
2002 was inderdaad een erg koud jaar en een hoop wijnmakers hebben niet eens een barolo uitgebracht dat jaar. Dat wil niet zeggen dat er geen redelijke wijnen verkrijgbaar zijn (en vaak zelfs voor een behoorlijk gunstige prijs!), maar echt bewaarwijnen zijn het zeker niet. | |
rechtsedirecte | dinsdag 4 januari 2011 @ 05:39 |
ja ik hou jullie op de hoogte, maar ze zijn enigzins langzaam emt het uitbrengen van nieuwe uitzendingen | |
nielsgeode | dinsdag 4 januari 2011 @ 16:54 |
Argon werkt inderdaad prima. Ik gebruik het ook altijd maar dan wel goedkoper. Die kleine flesjes zijn duur. Ik heb een 80 cubic foot aluminium scuba tank gekocht en die gevuld tot 200 bar met argon. Kost een paar tientjes en dan heb je gelijk een kleine 2,5 kuub argon ![]() | |
nielsgeode | dinsdag 4 januari 2011 @ 17:26 |
Dat lukt wel. Niet van Domaine de la Romanée-Conti maar wel van andere goeie domeinen. Voor een euro of 50 kan je al een heel prima Vosne-Romanée of Pommard hebben. Voorbeeld: een mooie Corton-Charlemagne Grand-Cru uit 2005 (uitstekend jaar) voor minder dan zeven tientjes: http://www.75cl.com/v19686.corton-charlemagne-grand-cru-2005.htm | |
devzero | dinsdag 4 januari 2011 @ 17:51 |
Met 50 euro zit je wel aan de onderkant, maar je hebt gelijk dat het wel te doen is. | |
nielsgeode | dinsdag 4 januari 2011 @ 18:14 |
Bijvoorbeeld een rode riversaltes of een Banyuls inderdaad. | |
UIO_AMS | woensdag 5 januari 2011 @ 11:50 |
Nieuw deel: Het grote wijntopic deel #2 waar we schroeven doppen |