Erg leuk om te doen, en kost nog geen tientjequote:Op zondag 23 mei 2010 13:25 schreef Bluezz het volgende:
Leuk leuk, ik ga dit volgenEn mss een keer zelf maken
Het is toch KruideNbitter
Citroenschilrasp van 3 onbespoten citroenen, 500 cc neutrale alcohol (goedkope vodka bv), 200 gram suikerquote:Op zondag 23 mei 2010 17:25 schreef Oceanonix het volgende:
@LeeHarveyOswald
Zijn dat ook de hoeveelheden (de kruiden) zoals je ze toegevoegd hebt?![]()
@Piet
Ik ben benieuwd naar jouw recept van limoncello. Kan je die ergens neerzetten?
Dat was de volgende die ik wilde gaan maken. Was net klaar met de rabarberwodka. Een nieuw mengsel mag nu weer gemaakt worden.
Jup. Later (over 2/3 weken) zal ik even proeven, en dan gaat er waarschijnlijk nog wat steranijs, zoethout en misschien nog wat 'zoetere' kruiden zoals rozenblad, lavendel of citroenmelisse bijquote:Op zondag 23 mei 2010 17:25 schreef Oceanonix het volgende:
@LeeHarveyOswald
Zijn dat ook de hoeveelheden (de kruiden) zoals je ze toegevoegd hebt?![]()
@Piet
Ik ben benieuwd naar jouw recept van limoncello. Kan je die ergens neerzetten?
Dat was de volgende die ik wilde gaan maken. Was net klaar met de rabarberwodka. Een nieuw mengsel mag nu weer gemaakt worden.
Het zoethout is in stukjes gehakt, gedaan door de chinees op de marktquote:Op maandag 24 mei 2010 22:41 schreef bloatedface het volgende:
Geweldig!!![]()
Maar wat ziet je zoethout er vreemd uit... meer als houtmot. Of heb je het zelf in stukjes gehakt? Hoe lang laat je dit trekken ongeveer? En als het op smaak is, giet je over in een andere fles neem ik aan?
Edit: ohw, ik ben zo enthousiast dat ik niet goed lees, na 2 a 3 weken proeven dusch...![]()
quote:Op maandag 24 mei 2010 00:08 schreef Grooviee17 het volgende:Daarnaast heb ik net citroengras-gember likeur gemaakt(500ml vodka, 250 lichte kandijsuiker,2xcitroengras, 75gr gember) in de maak.
Heb je uberhaupt de OP gelezen of mag ik je digitaal een gigantische schop onder je reet verkopen?quote:Op maandag 24 mei 2010 23:37 schreef Lespaulspelert het volgende:
Komt hier alcoholvorming of moet je dat er zelf bijdoen?
Lekker klinkt wel als een passend keywordquote:
Sleedoorn zoeken in de natuur en de bessen plukken.quote:Op dinsdag 25 mei 2010 11:05 schreef Oceanonix het volgende:
Ik heb ook verschillende brouwsels staan. De koffielikeur is lekker, de sinaasappel-koffielikeur ook.
De walnotenlikeur is gewoon zoet en proeft niet naar walnoten. Die maak ik dus nooit meer.
De rabarberwodka is ook lekker, al is die niet bedoeld om te drinken maar om toetjes mee te maken.
De volgende wordt limoncello en dan misschien wel de kruidenbitter. Al is het niet uitgesloten dat ik ze beide in een keer maak.![]()
Ook Sloe GIn staat trouwens nog op het lijstje. Maar hoe kom je aan sleepruimen?
Kijk nou nog eens goed naar de foto's in de eerste post.........quote:Op dinsdag 25 mei 2010 18:01 schreef Lespaulspelert het volgende:
Jawel, maar tussendoor heb ik neutrale alcohol gelezen, dus ik neem aan dat je er gewoon wodka bijdoet en dit puur voor de smaak is? Anders kom maar opmet die schop.
Je gaat me toch niet zeggen dat je hieruit jenever en bittter (wat dat ook mag zijn) krijgt?quote:Wat we nu hebben: Een fles jenever en een fles bitter, het geplande eindresultaat
4 delen alcohol en 6 delen water nemen? Dan heb je ongeveer even veel alcohol als in wodka/jenever.quote:Op woensdag 26 mei 2010 09:07 schreef r2d22 het volgende:
Heeft iemand de kruidenbitter en de rabarberlikeur al gemaakt met pure alcohol? Ik heb nog wat liters staan en wil deze twee proberen te maken met pure alcohol. De recepten kloppen dan meestal niet meer? Iemand tips?
Ah zo. Dan zou ik inderdaad een soort sterke basis op alcohol maken, uitdunnen met water, proeven, en dat herhalen tot het drinkbaar isquote:Op woensdag 26 mei 2010 10:14 schreef r2d22 het volgende:
Ja dat snap ik, Ik bedoel dat je met pure alcohol meer smaak uit kruiden e.d. haalt. Dit proces gaat ook sneller. Onder andere om deze redenen wil ik het met pure alcohol maken.
Gewoon maken met pure alcohol (geeft natuurlijk geen smaak zoals jenever, maar laat de smaken van het gebruikte product beter naar voren komen), en later verdunnen tot drinksterkte met bronwater (GEEN kraanwater). Voor elke liter pure alcohol (96%) gebruik je anderhalve liter water om het naar 40% te krijgen.quote:Op woensdag 26 mei 2010 09:07 schreef r2d22 het volgende:
Heeft iemand de kruidenbitter en de rabarberlikeur al gemaakt met pure alcohol? Ik heb nog wat liters staan en wil deze twee proberen te maken met pure alcohol. De recepten kloppen dan meestal niet meer? Iemand tips?
Waarom geen kraanwater? Dit is vrijwel hetzelfde in samenstelling als bronwater.quote:Op woensdag 26 mei 2010 12:59 schreef Luuksor het volgende:
[..]
Gewoon maken met pure alcohol (geeft natuurlijk geen smaak zoals jenever, maar laat de smaken van het gebruikte product beter naar voren komen), en later verdunnen tot drinksterkte met bronwater (GEEN kraanwater). Voor elke liter pure alcohol (96%) gebruik je anderhalve liter water om het naar 40% te krijgen.
Edit: Eerst lezen, dan typen.....
Hoezo eerst lezen dan typen?quote:Gewoon maken met pure alcohol (geeft natuurlijk geen smaak zoals jenever, maar laat de smaken van het gebruikte product beter naar voren komen), en later verdunnen tot drinksterkte met bronwater (GEEN kraanwater). Voor elke liter pure alcohol (96%) gebruik je anderhalve liter water om het naar 40% te krijgen.
Edit: Eerst lezen, dan typen.....
Hangt er vanaf waar je zit, zuiden van NL heeft bijvoorbeeld meer calcium. Ik merkte zelf ook in Colorado dat er erg veel chloor in zat. Om dit te voorkomen is bronwater beter.quote:Op woensdag 26 mei 2010 13:31 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Waarom geen kraanwater? Dit is vrijwel hetzelfde in samenstelling als bronwater.
Waar haal je die onbespoten citroenen?quote:Op zondag 23 mei 2010 17:28 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Citroenschilrasp van 3 onbespoten citroenen, 500 cc neutrale alcohol (goedkope vodka bv), 200 gram suiker
Klinkt idd erg goedquote:
De biologische winkel,quote:Op donderdag 27 mei 2010 20:30 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
Waar haal je die onbespoten citroenen?
Ben trouwens benieuwd naar de uitkomst van de OP leuk om tegen de herfst te gaan maken
[..]
Klinkt idd erg goed
Als je het lekkerste resultaat wilt, zou ik nou vast beginnen zodat je in de herfst kan consumeren. Maak je tzt weer een nieuwe flesquote:Op donderdag 27 mei 2010 20:30 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
Waar haal je die onbespoten citroenen?
Ben trouwens benieuwd naar de uitkomst van de OP leuk om tegen de herfst te gaan maken
[..]
Klinkt idd erg goed
Inderdaad, hoe langer je het laat infusen hoe meer smaak je krijgt. Zorg alleen wel dat er absoluut geen witte delen vd schil bij zitten, die geven een bittere smaak!quote:Op donderdag 27 mei 2010 20:34 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Als je het lekkerste resultaat wilt, zou ik nou vast beginnen zodat je in de herfst kan consumeren. Maak je tzt weer een nieuwe fles
Is wel een idee ben benieuwd naar de smaak. Misschien dat ik gelijk twee flessen maak.quote:Op donderdag 27 mei 2010 20:34 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Als je het lekkerste resultaat wilt, zou ik nou vast beginnen zodat je in de herfst kan consumeren. Maak je tzt weer een nieuwe fles
Wodka is neutraler van smaak.quote:Op zaterdag 29 mei 2010 16:34 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
Is wel een idee ben benieuwd naar de smaak. Misschien dat ik gelijk twee flessen maak.
Wat is aan te raden als basis? Wodka of Jenever?
Een kruidenbitter 'hoort' wel op jenever.quote:Op zaterdag 29 mei 2010 16:38 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wodka is neutraler van smaak.
Beter is nog totaal neutrale alcohol
Heb wel eens likeuren van Rutte gehad, die waren op jeneverbasis, dat proefde je wel.quote:Op zaterdag 29 mei 2010 16:51 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Daarnaast denk ik niet dat je er uberhaupt iets van terug zult proeven, en is jenever goedkoper dan wodka
Een fles jenever is hier een euro of 7/8 de liter. De goedkoopste sterke drank die te krijgen is.quote:Op zaterdag 29 mei 2010 16:59 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Heb wel eens likeuren van Rutte gehad, die waren op jeneverbasis, dat proefde je wel.
Bij een kruidenbitter, geen idee.
Maar een producent van Kruidenbitters koopt echt geen jenever in, maar gewoon pure alcohol.
Ik weet niet wat je in Nederland voor een liter goedkope jenever betaald, maar net over de grens is de alcohol goedkoper. Ik koop echt geen sterke drank meer in NL, als zeker 10 jaar niet meer.
Die nu ook klaar staan (Alleen op Wodka basisquote:
Je kan hem natuurlijk ook meer naar eigen smaak maken. Heb ik Isegrim - die totaal niet van bitters houdt - ook al aangeboden, maar dat wil ze niet.quote:Op dinsdag 8 juni 2010 21:15 schreef RobinOok het volgende:
Ben benieuwd naar je gembercitroengraslikeur. Wil 'm zelf ook nog eens maken met vodka.
En hoewel ik bij het woord "kruidenbitter" helemaal geen fijne associaties heb, klinken al die kruiden juist wel aanlokkelijk. Dus misschien binnenkort eens een fles wodka 50:50 verdelen.
Ah, heb ik hier nooit op gereageerd? Een bitter met suiker is een schippersbitter. Die zijn wat zoeter en stroperiger.quote:Op dinsdag 8 juni 2010 21:32 schreef RobinOok het volgende:
Ik kan me ook niet heugen wanneer ik ooit kruidenbitter geproefd heb, misschien wel nooit!
En mijn smaak is in de afgelopen 10 jaar of zo echt compleet veranderd. Dus wie weet dat ik het nu wel lekker zou vinden. Hoe dan ook, ik zou er dan denk ik wel een hele zooi suiker bij mieteren. Of is dat heiligschennis?
Is een natuurproduct, dat verschilt altijd van samenstelling. Daarom zijn medicijnen uit planten ook zo lastig, de werkzame stof hoeveelheid verschilt nogal, en als de werkzame dosis dicht bij een gevaarlijke dosis ligt is het nog link ook.quote:Op woensdag 28 juli 2010 22:27 schreef RobinOok het volgende:
Jammer dat de sereh/gember likeur wat wrang is uitgevallen. Bij mij was ie de eerste keer echt heerlijk zoet en ook gewoon puur heel lekker om te drinken. Maar inderdaad ook toen vond ik het het leukst als opkikker van wat prosecco of cava. Maakt een geweldig aperitief voor een aziatische maaltijd.
Een andere keer was ie hier ook minder lekker. Geen idee waar dat nou aan ligt.
Zo rond eind juni wassie goed drinkbaarquote:Op woensdag 28 juli 2010 21:57 schreef nein het volgende:
Wat een leuk idee! De laatste foto is van 8 juni, maar wanneer was ie voor jou 'klaar'?
Ik geef in dit geval de serreh de schuld. Er zit nogal een "plant-achtige" smaak aan. Hoewel die nu, nu die nog iets langer staat en met nog meer suiker, goed te doen is hoorquote:Op woensdag 28 juli 2010 23:02 schreef RobinOok het volgende:
Ja, nu je het zegt, de eerste keer dat ik het maakte was met superverse, jonge gemberwortel. Die had amper een schil. Smaakt ook anders in het gebruik dan de wat oudere gemberwortel. Stomme is, die mooie, jonge wortel verkopen ze niet meer in die zaak. Nergens niet trouwens. Stommeriken.
En buiten dat is het inderdaad gewoon een natuurproduct en elke keer net even anders.
Overheerst die kruidnagel dan niet?quote:Op maandag 9 augustus 2010 12:14 schreef Gripper het volgende:
Iets vergelijkbaars, en relatief snel & makkelijk te maken:
Ik heb een paar weken geleden een grote weckpot gekregen met daarin een liter inmaakbrandewijn (gorter) , een paar eetlepels suiker, en een sinaasappel volgeprikt met kruidnageltjes. Elke week schudden, omkeren, en draaien, en na 6 weken mocht ie uit de fles. Gisteren gedaan, en het is een erg lekker sinaasappellikeurtje geworden!
Likeur of kruidenbitter? Kruidenbitter staat een recept eerder van beschreven. De peperlikeur is erg lekker, erg heet, en erg simpel. Pakweg anderhalve liter goedkope jenever, halve kilo suiker, kaneelstokjes (2 of 3), en rode pepers (ik had 1 hele hete en een wat mildere, pakweg wat je zelf in een twee persoons maaltijd zou stoppen).quote:Op vrijdag 17 juni 2011 22:29 schreef Miendientje het volgende:
Even een schopje. Ik wil dit ook wel eens proberen. Wat is nou een leuk recept om mee te beginnen?
Ik heb ook die associatie, in gerechten vind ik het ook niet zo.quote:Op zaterdag 18 juni 2011 13:34 schreef Pietverdriet het volgende:
Bij lavendel moet ik altijd aan de linnenkast van mijn oma denken, heb wel eens lavendelijs gemaakt, vond het niet lekker.
Heb je al eens met kalmoes gewerkt?quote:Op zaterdag 18 juni 2011 13:36 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Oh ik vind de smaak van lavendel heerlijk, zachtzoet. Isegrim lust het ook niet.
Niet teveel gebruiken lees ik net, kan dan net als nootmuskaat halucinerend werkenquote:Op zaterdag 18 juni 2011 14:01 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Nop, staat wel nog op het to-do lijstje. Maar van de ~100 kruiden hier in huis, luistert er geen een naar de naam kalmoes. Moet ik nog een keer halen dus.
STaat een foto in de OP, met kruidenhoeveelheden. Zou er wel anderhalf keer zo veel in doen, heb daar later nog veel aan toegevoegd.quote:Op zondag 19 juni 2011 16:25 schreef loecje het volgende:
ik ga ook eens wat proberen, lekker voor in de winter
eerst maar eens een fles jenever en de kruiden kopen.
maakt het nog uit welke jonge jenever? of kan ik gewoon de goedkoopste nemen omdat de kruiden de smaak wel geven.
en hoeveelheid kruiden kan ik nergens vinden? gaat natuurlijk om smaak maar aangezien er hier al heel wat geëxperimenteerd is er vast wel iemand die ongeveer de hoeveelheid kan noemen voor een lekkere kruidenbitter.
Correctquote:Op zondag 19 juni 2011 15:45 schreef DrukVout het volgende:
Ik heb een fles Wodka staan die ik niet ga gebruiken (Heb nog 1,5 fles betere wodka staan)
Zat eigenlijk te denken om er iets mee te maken. Bijvoorbeeld Limoncello.
Iemand een juist recept? Want op internet vind ik ze alleen maar met 94% alcohol en mijn Wodka heeft er maar 40%.
Zag wel in het begin van Piet iets staan. Maar wat ik daarmee moet.. Alles in de fles en laten staan?
Dat ziet er heel vet uit!quote:Op zondag 3 juli 2011 10:28 schreef DrukVout het volgende:
[ afbeelding ]
Naar Recept van PietVerdriet.
Nu wachten dus!
Ziet er leuk uit. Heb jij hem ook gewoon ergens op een mooie plek staan? Ik heb mijn potjes kruidenbitter in de woonkamer op een kast staan. Ze worden steeds donkerder. Ik denk dat ik deze week maar eens voor de eerste keer een beetje moet proeven. Ik heb me tot nu toe nog in kunnen houden.quote:Op zondag 3 juli 2011 10:28 schreef DrukVout het volgende:
[ afbeelding ]
Naar Recept van PietVerdriet.
Nu wachten dus!
Hoeveel tonkaboon heb je gebruikt?quote:Op vrijdag 5 augustus 2011 17:17 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Grote fles rozenlikeur, kleiner flesje lavendellikeur staan, en straks een nieuw kruidenbitter maken.
Tevens een probeer-potje (110ml) met Tonkalikeur staan.
Receptje?quote:Op zaterdag 6 augustus 2011 12:03 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Tonka likeur is extreem lekker
Idem. Heb vandaag weer wat flessen Weizenkorn van de Lidl meegenomen en ik heb nog wat tonkabonen liggen.quote:
Dat ging hier ook heel erg vlot ja.quote:Op zaterdag 6 augustus 2011 19:55 schreef Erasmo het volgende:
Kun je aangeven hoeveel suiker? Ik heb net tien tonkabonen in de fles gedaan en het is verbazingwekkend hoe snel de kleur veranderd.
Wees wat zuinig met tonkabonen, net als safraan en nootmuskaat is het in grote hoeveelheden giftig. Tien op een fles is okay, mits je hem niet in een keer leegdrinktquote:Op zaterdag 6 augustus 2011 19:55 schreef Erasmo het volgende:
Kun je aangeven hoeveel suiker? Ik heb net tien tonkabonen in de fles gedaan en het is verbazingwekkend hoe snel de kleur veranderd.
Klopt inderdaad, ivm de coumarine. Als je een fles jenever in een keer achterover klokt heb je trouwens wel urgentere problemen denk ikquote:Op vrijdag 12 augustus 2011 19:00 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wees wat zuinig met tonkabonen, net als safraan en nootmuskaat is het in grote hoeveelheden giftig. Tien op een fles is okay, mits je hem niet in een keer leegdrinkt
Eens, het is veel rijker qua smaak.quote:Op zaterdag 13 augustus 2011 13:55 schreef Pietverdriet het volgende:
Die van Dam heeft het trouwens helemaal mis dat hij tonkabonen een surrogaat vanille noemt. Of geen smaakpapil meer over.
Is het erg als het er nu nog steeds zo bij staat??quote:Op zondag 3 juli 2011 10:28 schreef DrukVout het volgende:
[ afbeelding ]
Naar Recept van PietVerdriet.
Nu wachten dus!
Dat dus, heb al wat ervaring met limoncello maken. Die maak ik zelf met (bijna) pure alcohol, die ik goedkoop meeneem uit italie (gewoon in de supermarkt 96%quote:Op maandag 29 augustus 2011 14:48 schreef Marijevdh het volgende:
Echt superleuk dit! Ik ben afgelopen weekend begonnen met mijn brouwseltjes. Ik heb limoncello, kruidendrankje uit de op en een citroengras/ gember drankje gemaakt. En eentjemet venkelzaad en steranijs.
Hoe lang moet het ongeveer blijven staan?
En ik wil ook erg graag die met de tonka bonen proberen, maar waar kan je die bonen kopen?
Ben erg benieuwd naar het eindresultaat!
Kijk de volgende keer eens op de markt, of heb je die niet in de buurt?quote:Op woensdag 31 augustus 2011 18:44 schreef Blamm het volgende:
Ik had nog een halve fles Absolut staan en na het lezen van dit topic besloten deze om te toveren in limoncello (of iets wat er op lijkt)
Duurde even voor ik biologische citroenen had gevonden, de groenteman hier die heel wat heeft, had ze niet, evenals 2 supermarkten hier. Uiteindelijk bij een grote Jumbo een schaaltje kunnen scoren maar ik had bijna saffraan-likeur kunnen maken voor dat geld2,50 voor een schaaltje met 2 middelgrote citroenen.
Erg benieuwd! Het kleurt na een halfuurtje al gelig dus de kleur komt wel goed.
Ik heb trouwens nooit kruidenbitter op volgens mij, maar het lijkt me gaaf om te maken. Als ik roep niet zo suikerige Jagermeister, vloek ik dan heel hard? Waar moet ik qua smaak aan denken?
Zoet verkoopt nu eenmaal beter, Underberg heeft het afgelegd tegen Jaegermeisterquote:Op donderdag 1 september 2011 11:50 schreef Eltonno het volgende:
[..]
Kijk de volgende keer eens op de markt, of heb je die niet in de buurt?
Jagermeister en Beerenburg zijn allebei kruidenbitters, alleen vind ik die ook erg zoet. Traditionelere kruidenbitters zijn een stuk minder zoet.
Piet heb jij toevallig nog een idee waar ik Tonkabonen zou kunnen vinden? In Groningen kan ik ze in de bij mij bekende toko's en op de markt niet vinden. Hanos of Macro pasje heb ik niet, dus dat is niet echt een optie...quote:Op donderdag 1 september 2011 12:08 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zoet verkoopt nu eenmaal beter, Underberg heeft het afgelegd tegen Jaegermeister
Geen idee, je zou natuurlijk bij een kruidenwinkel kunnen vragen of je ze kan bestellen.quote:Op zaterdag 3 september 2011 19:00 schreef Eltonno het volgende:
[..]
Piet heb jij toevallig nog een idee waar ik Tonkabonen zou kunnen vinden? In Groningen kan ik ze in de bij mij bekende toko's en op de markt niet vinden. Hanos of Macro pasje heb ik niet, dus dat is niet echt een optie...
Welke markt? Hier in Winterswijk staat een kruidenkraam die ze wel heeft.quote:Op zaterdag 3 september 2011 19:00 schreef Eltonno het volgende:
[..]
Piet heb jij toevallig nog een idee waar ik Tonkabonen zou kunnen vinden? In Groningen kan ik ze in de bij mij bekende toko's en op de markt niet vinden. Hanos of Macro pasje heb ik niet, dus dat is niet echt een optie...
Met alleen alcohol haal je ook andere smaakstoffen uit de kruiden dan met water+alcohol. Het kan zijn dat je dus een wat andere smaak krijgt. Dit kan zowel positief als negatief uitpakken. In de regel komen met alleen alchol meer olieoplosbare stoffen uit de ingredienten, met een mengsel komen er ook wat meer wateroplosbare stoffen mee.quote:Op woensdag 26 mei 2010 10:14 schreef r2d22 het volgende:
Ja dat snap ik, Ik bedoel dat je met pure alcohol meer smaak uit kruiden e.d. haalt. Dit proces gaat ook sneller. Onder andere om deze redenen wil ik het met pure alcohol maken.
Heb je die 7 euro verzendkosten betaald? ik vertik het om zoveel te betalen terwijl het in een envelop zou passen...quote:Op zondag 4 september 2011 00:12 schreef Marijevdh het volgende:
Ik heb uiteindelijk tonkabonen online bestelt ( www.brouwersmarkt.nl). Ik kon ze ook nergens anders vinden. Ik heb ze nu binnen en ze ruiken super lekker! Ik ben benieuwd!
Zou je niet toevallig een keer een handje voor me willen kopen? Ik vergoed alle kosten natuurlijk...quote:Op zaterdag 3 september 2011 19:44 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Welke markt? Hier in Winterswijk staat een kruidenkraam die ze wel heeft.
Oh, dat is erg handig om te weten! Ik wil daar sowieso wat dingen bestellen, dus dat kan dan in één keer.quote:Op zondag 4 september 2011 00:12 schreef Marijevdh het volgende:
Ik heb uiteindelijk tonkabonen online bestelt ( www.brouwersmarkt.nl). Ik kon ze ook nergens anders vinden. Ik heb ze nu binnen en ze ruiken super lekker! Ik ben benieuwd!
Ook, en santenblok. Moet het nog een keer met enkel santen doen om het resultaat te zien.quote:Op maandag 10 oktober 2011 00:17 schreef Mirjam het volgende:
[..]
hoe doedde ge da?
gewoon kokosrasp uit een zakje in een fles wodka knallen?
Ik had het idee om het geheel straks gewoon door de zeef te halen,quote:Op maandag 10 oktober 2011 12:40 schreef Miendientje het volgende:
Ik heb mijn literfles nu ook wel klaar. Hoe zorgen jullie dat er geen losse zooi meer in zit? Gewoon door een keuken zeef of zou een papieren thee- of koffiefilter ook werken of zou dat weer te fijn zijn?
Een tijd geleden deze al gefilterd en in de vriezer gelegd.quote:Op zondag 3 juli 2011 10:28 schreef DrukVout het volgende:
[ afbeelding ]
Naar Recept van PietVerdriet.
Nu wachten dus!
Volgende keer misschien meer citroen schil gebruiken (en iets minder suiker). Mijn limoncello is meestal knal geel; vergeleken met jouw foto komt bij mij de alcohol amper boven de schillen uit.quote:Op maandag 10 oktober 2011 13:16 schreef DrukVout het volgende:
Smaakt wel echt anders dan Limoncello uit de winkel. Het is iets minder geel en wat minder naar citroen. Vind hem misschien iets te zoet. Maar zeker voor herhaling vatbaar (naja heb nog een grote fles vol)
Ik heb voor die van mij een dun laagje van 2 limoentjes afgeraspt (Veel dunner en veel minder dan wat op die foto staat) en het sap van 1 limoentje erdoor gedaan. Smaakt meer dan prima.quote:Op maandag 10 oktober 2011 16:21 schreef devzero het volgende:
[..]
Volgende keer misschien meer citroen schil gebruiken (en iets minder suiker). Mijn limoncello is meestal knal geel; vergeleken met jouw foto komt bij mij de alcohol amper boven de schillen uit.
Ik moet alleen nog 2 maanden wachten voor de citroenen aan mijn boom rijp zijn.
Goed idee Ik ken wel iemand die een kumquat struik heeft. Schil jij ze of stop je ze helemaal in de alchohol. De schil is redelijk zoet, maar de vrucht zelf kan behoorlijk bitter zijn. Maar om nou 20 van die kleine dingetjes te schillen ....quote:
Gall & Gallquote:Op vrijdag 4 november 2011 15:41 schreef popolon het volgende:
Oh dan heb ik het verkeerd begrepen, ik dacht dat je de alchohol ook zelf maakte en dus eigenlijk het hele proces zelf deed. Ik was in dit topic al aan het zoeken hoe je de alcohol 'produceerde'.
Heb hier in het grote boek 3 receptjes staan.quote:Op maandag 7 november 2011 17:06 schreef rhubarb het volgende:
Het is bijna december. Heeft er iemand ervaring met het maken van pepernotenlikeur of een goed recept?
Bron: Zelf likeuren bereiden, Ad Coumou, Destilleren en gedestilleerd makenquote:Speculaas-likeur (30,1 AV%), 2 1/2 liter likeur
15g kaneel
7,5 g kruidnagel
7,5 nootmuskaat
16 g schil van sinaasappel (zonder wit)
350 ml suikersiroop van 86%
800 ml alcohol van 94 AV%
ca 1350 ml water, aanvullen tot 2,5 l
Weeg de kruiden, maak ze fijn en doe ze in een bokaal van 3 liter. Meng de suikersiroop met alcohol en ater en voeg dit aan de bokaal toe. Ze de bokaal weg op een niet koele plek en schud deze dagelijks stevig. Na 3 weken kunt u de kruiden eruit zeven door een melittafilter. Ze de bokaal nu nog een tweetal weken op een koele plaats. Filter weer door een melittafilter. Vul, indien nodig, met water aan tot 2,5 liter en na nogmaals schudden is uw likeur gereed om van te genieten.
Opgelet: In de handel zijn zakjes met speculaarskruiden te koop. Gebruik deze niet om likeur van te maken aangezien bij vermenging met alcohol gelei kan ontstaan. Deze gelei is alleen door moeizaam filteren door een molton filter te verwijderen.
Speculaas-2 likeur (30,1 AV%, 2,7 liter)
2 g anijzaad
4 g gemberpoeder (djahé)
10 g kaneel
2 g kardemom
6 g koriander
7 g kruidnagel
3 g piment
16 g schil van sinaasappel (zonder wit)
320 g suiker
865 ml alcohol van 94 AV%
ca 1635 ml water, aanvullen tot 2,7 liter
Weeg de kruiden, maak ze fijn in een vijzel en doe ze samen met de suiker in een bokaal van ca 3,1 liter. Meng de alcohol en water en voeg dit aan de bokaal toe. Zet de bokaal weg op een niet koele plek en schud deze enkele malen per week stevig zodat de suiker goed oplost en een goede vermenging tot stand komt. Zeef na 3 weken de kruiden eruit door een melittafiler. Ze de bokaal nu nog 2 weken op een koele plaats en filtreer weer door een melittafilter.
Dan gebruik je meestal nog als excuus dat je de stookwijn in de supermarkt hebt gekocht.quote:Op vrijdag 4 november 2011 15:41 schreef popolon het volgende:
Oh dan heb ik het verkeerd begrepen, ik dacht dat je de alchohol ook zelf maakte en dus eigenlijk het hele proces zelf deed. Ik was in dit topic al aan het zoeken hoe je de alcohol 'produceerde'.
Voor een basic bitter? Nee. Maar het komt niet heel nauw, en gaat vooral op smaak. In de OP staat een foto, doe daar alles keer anderhalf en je zit aardig in de goede richting.quote:Op dinsdag 15 november 2011 17:48 schreef kever1300 het volgende:
Hee hoi kun je mij ook de hoeveel heden vertellen van de kruiden in gram,s of zo die je gebruikt lijkt mij heel erg leuk om dit zelf eens te maken groetjes kever1300
Dat niet, maar moet wel weer op niet al te lange termijn, hij is bijna opquote:Op dinsdag 22 november 2011 22:54 schreef Kabolter het volgende:
Nog mensen die (weer) een nieuwe lading kruidenbitter hebben gemaakt?
iets met steranijs en kaneel?quote:Op dinsdag 22 november 2011 23:08 schreef Miendientje het volgende:
Ik wil nog iets lekkers maken om na het kerstdiner te schenken, iemand nog een leuk idee? Ik denk dat ik wel een beetje op mag schieten trouwens, is al over een maand.
Zoiets was mijn laatste al, zie post 167 en 136. Was wel erg lekker trouwens. Ik had hem mee tijdens een reis en mijn reisgenoten vonden hem ook erg lekker. Leuk trouwens om de reacties te zien als je zegt dat hij zelf gemaakt is en dat dat zo'n 2 maanden heeft geduurd.quote:Op dinsdag 22 november 2011 23:08 schreef Mirjam het volgende:
[..]
iets met steranijs en kaneel?
klein tikje kruidnagel misschien, sinaasappelschilletje?
Vandaag heb ik tonkabonen besteld bij de kok van mijn werk.quote:Op vrijdag 5 augustus 2011 18:24 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Hoeveel tonkaboon heb je gebruikt?
Goed idee om twee halve liters te nemen met elk een andere hoeveelheid suiker.quote:Op dinsdag 6 december 2011 16:24 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Ik denk niet dat je het verschil tussen twee of drie op een liter erg merkt qua smaak, en tonka geeft zijn smaak vrij vlot af; probeer het na een a twee dagen eens met 2 bonen, maar vooral vanwege de suiker. Of maak twee halve liters, een met 200 gr suiker en een met 400 gr. Met Tonka is wat meer suiker helemaal niet erg. Een maand wachten is dus nergens voor nodig, af en toe schudden en na een week is hij al prima denk ik.
Afzeven is ook niet echt nodig; de bonen zitten je niet in de weg
Oke bedankt. We zullen na een weekje eens gaan keuren.quote:Op dinsdag 6 december 2011 17:10 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Het verschilt erg per kruid hoe lang het er over doet voordat de smaak is opgelost. Capsaïcine (pepers) lost ERG snel op in alcohol, kaneel doet hier een stuk langer over. Zo was mijn rode peper-kaneellikeur de eerste weken een soort naar kaneel ruikende pepperspray. Notenlikeur, kruidenlikeur moet erg lang. Ook tamarinde had even nodig. Limoncello had aan een dag of wat genoeg, en ook de tonka ging erg vlot..
Waarom zou je er geen suiker bij doen?quote:Op dinsdag 6 december 2011 22:14 schreef Miendientje het volgende:
Ik heb ook een tonkaboon, gekregen van een vriendin die ze gebruikt voor chocolade zaken, ik ben benieuwd wat het wordt. Is het alleen lekker als likeur of kan het ook wel gewoon zonder suiker?
Waar haal jij je tonkabonen. Ik kreeg gisteren van onze kok een prijsopgaaf: 150 euro per kilo.quote:Op vrijdag 9 december 2011 18:01 schreef Erasmo het volgende:
Ik voeg er wat suiker aan toe om het scherpe van de alcohol wat minder te maken, zo komt de subtiele smaak van de tonkabonen beter naar voren.
Na een maandje smaakt ie trouwens beter, er de smaak is voller.
Hanos verkoopt ze, plastic potjes met 150 gram er in, ik weet niet meer wat het kost, maar meer dan 15 euro was het niet, want dan had ik het niet gekocht.quote:Op zaterdag 10 december 2011 10:32 schreef Kiskedestoker het volgende:
[..]
Waar haal jij je tonkabonen. Ik kreeg gisteren van onze kok een prijsopgaaf: 150 euro per kilo.
Toch maar even verder zoeken vrees ik voor ik aan de slag kan.
Op de site van Hamos staan ze niet. Heb net gekeken met de zoekfunctie maar helaas.quote:Op zaterdag 10 december 2011 10:38 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Hanos verkoopt ze, plastic potjes met 150 gram er in, ik weet niet meer wat het kost, maar meer dan 15 euro was het niet, want dan had ik het niet gekocht.
Een kilo heb je niet nodig, je koopt ook geen kilo saffraan of vanille
Op de markt bij de kruidenboer, wat ze kostten weet ik niet meer 10 voor 1-2 euro ofzo.quote:Op zaterdag 10 december 2011 10:32 schreef Kiskedestoker het volgende:
[..]
Waar haal jij je tonkabonen. Ik kreeg gisteren van onze kok een prijsopgaaf: 150 euro per kilo.
Toch maar even verder zoeken vrees ik voor ik aan de slag kan.
Oke bedankt.quote:Op zaterdag 10 december 2011 11:15 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Op de markt bij de kruidenboer, wat ze kostten weet ik niet meer 10 voor 1-2 euro ofzo.
Vandaag bij Brouwmarkt geweest in Almere.quote:
Zit er suiker bij?quote:Op donderdag 9 februari 2012 15:52 schreef Kiskedestoker het volgende:
Ben ik weer.
Vandaag (2 maanden later) eens gekeurd. De smaak valt me eerlijk gezegd een beetje tegen.
Beetje vlak met een soort vanilleaccent. Ik denk dat ik er toch wat andere ingrediënten toe moet gaan voegen om een vollere smaak te krijgen.
Grtz.
Stoofvleesquote:Op woensdag 28 december 2011 18:19 schreef Volkskeuken het volgende:
Ik heb een fles heerlijke kruidenbitter gekregen, 30%; er staan geen ingrediënten op. Maar hoe lekker ook, ik ga dit niet allemaal opdrinken. (Ik ben niet zo'n drankorgel).
Heeft iemand een idee wat ik met die drank nog meer kan doen (ik kom zelf niet verder dan bij de stoofperen gooien, wel lekker!).
Dank bij voorbaat.
Weet iemand of de gember die in het recept staat (75 gram) het gewicht mét of zonder schil is? M.a.w., gaat er 75 gram de fles in, of is dat de hoeveelheid die je uit de winkel haalt?quote:
Super, dankje!quote:Op zondag 18 november 2012 11:04 schreef RobinOok het volgende:
Zonder schil. Dat wat je in de fles doet.
(maar het komt allemaal niet zo nauw hoor ;-) )
Bij de Blokkerquote:Op dinsdag 20 november 2012 13:48 schreef Thezappa het volgende:
waar kopen jullie eigenlijk weckflessen/potten
Ik hergebruik oude jampotten, mayonaisepotten, etc.quote:Op dinsdag 20 november 2012 13:48 schreef Thezappa het volgende:
waar kopen jullie eigenlijk weckflessen/potten
De aromatische olie uit de anijs en de venkel waarschijnlijk, vergelijk maar als wat water bij pernod of ouzo doet.quote:Op zaterdag 15 december 2012 22:12 schreef Ringo het volgende:
Leuke hobby dit. Met limoncello en aranciello heb ik deze zomer geëxperimenteerd, redelijk succesvol. Vandaag heb ik twee literflessen speculaaslikeur in de kast staan.
Begin november heb ik twee weckflessen met...
- kaneel
- kruidnagel
- steranijs
- korianderzaad
- kardemom
- zwarte peper
- piment
- venkelzaad
- nootmuskaat
- & wodka (2x 0.7 liter)
... in het donker weggezet. Elke dag even schudden.
Vanmiddag heb ik het mengsel gezeefd en in 2 schone literflessen gegoten.
Daarna donkere suikersiroop gemaakt, 1 deel water en 1 deel donkere basterd. Af laten koelen en de literflessen mee aangevuld.
Nu tien dagen in het donker laten staan tot Kerst.
De likeur ziet er nu trouwens wat troebel (vlokkerig) uit. Wodka-extract was helder, suikersiroop ook. Vanwaar de troebelheid?
Die mooie, jonge gember kan ik ook niet meer vinden. Ik zou gewone, verse gember gebruiken. Dat is toch ook gewoon bij de supermarkt te koop?quote:Op zondag 9 december 2012 21:07 schreef Adames het volgende:
Gember en citroengras, Robinook had het over echt verse gember, zonder de bruine schil, mocht ik die niet kunnen vinden, zou ik dan ook voor vers ingevroren gember kunnen gaan?
Lijkt me sterk. Dan zou het wodka mengsel ook al troebel meoten zijn (daar zit immers ook water in). Ik denk eerder dat de karamel uit de donkere basterd neerslaat. Is iets met iso-elektrische punten en dan gaat het uitvlokken.quote:Op zaterdag 15 december 2012 22:16 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
De aromatische olie uit de anijs en de venkel waarschijnlijk, vergelijk maar als wat water bij pernod of ouzo doet.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |