abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_81788058
Zo af en toe maak ik mijn eigen kruidenbitters. Een aantal mensen (PietVerdriet, Bloatedface en
Bluezz) hebben mij om het recept gevraagd. Aangezien de oude fles nog maar voor 1/3e vol zit, was het tijd om een nieuwe te maken, en dus gelijk maar een topic dr bij


1 Wat we nu hebben: Een fles jenever en een fles bitter, het geplande eindresultaat


2 De kruiden.


3 Alle kruiden op een rij. Van links boven naar rechts onder: Laurier, gember, piment, kaneel. Daar onder jeneverbes, kruidnagel, steranijs, kardemom. En onderaan zwarte peper, zoethout en rozemarijn.


4 Kruiden op fles. Kaneel en zoethout zinken, de rest drijft nu nog


5 Drijvende kruiden


6

De fles staat nu, ik ga regelmatig afwisselen met het laten liggen en staan van de fles De kruiden zullen in sommige gevallen enorm opzwellen (de kaneel ga ik nooit meer uit de fles krijgen ), andere zullen helemaal uit elkaar vallen, zoals het zoethout. Laurier is een voorbeeld waar vrijwel niets aan verandert.
pi_81788169
Overigens is het eindresultaat erg lekker. Qua kleur rood-bruin achtig, lichter dan op de foto te zien is.

Kan een blauw of rood persoon even de N voor mij tussen kruide en bitter plaatsen? Dank!
pi_81788200
Leuk leuk, ik ga dit volgen En mss een keer zelf maken


Het is toch KruideNbitter
Je had het al gezien
pi_81788216
quote:
Op zondag 23 mei 2010 13:25 schreef Bluezz het volgende:
Leuk leuk, ik ga dit volgen En mss een keer zelf maken


Het is toch KruideNbitter
Erg leuk om te doen, en kost nog geen tientje
  Licht Ontvlambaar zondag 23 mei 2010 @ 13:36:55 #5
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_81788551
Mooi excuus om een tvp te plaatsten, met een extra 'n'
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
pi_81791632
Update! De kaneelstokjes zijn inmiddels gaan uitzetten en zitten nu dus klem in de fles.
  zondag 23 mei 2010 @ 15:56:57 #7
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81792589
Leuk, drink graag een goede kruidenbitter (Killepitsch bijvoorbeeld)
Heb wel een wat ge-experimenteerd met limoncello en tia maria zelf maken. Eerste was lekker, tweede niet,
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_81795105
@LeeHarveyOswald
Zijn dat ook de hoeveelheden (de kruiden) zoals je ze toegevoegd hebt?

@Piet
Ik ben benieuwd naar jouw recept van limoncello. Kan je die ergens neerzetten?
Dat was de volgende die ik wilde gaan maken. Was net klaar met de rabarberwodka. Een nieuw mengsel mag nu weer gemaakt worden.
  zondag 23 mei 2010 @ 17:28:58 #9
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81795215
quote:
Op zondag 23 mei 2010 17:25 schreef Oceanonix het volgende:
@LeeHarveyOswald
Zijn dat ook de hoeveelheden (de kruiden) zoals je ze toegevoegd hebt?

@Piet
Ik ben benieuwd naar jouw recept van limoncello. Kan je die ergens neerzetten?
Dat was de volgende die ik wilde gaan maken. Was net klaar met de rabarberwodka. Een nieuw mengsel mag nu weer gemaakt worden.
Citroenschilrasp van 3 onbespoten citroenen, 500 cc neutrale alcohol (goedkope vodka bv), 200 gram suiker
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_81797023
quote:
Op zondag 23 mei 2010 17:25 schreef Oceanonix het volgende:
@LeeHarveyOswald
Zijn dat ook de hoeveelheden (de kruiden) zoals je ze toegevoegd hebt?

@Piet
Ik ben benieuwd naar jouw recept van limoncello. Kan je die ergens neerzetten?
Dat was de volgende die ik wilde gaan maken. Was net klaar met de rabarberwodka. Een nieuw mengsel mag nu weer gemaakt worden.
Jup. Later (over 2/3 weken) zal ik even proeven, en dan gaat er waarschijnlijk nog wat steranijs, zoethout en misschien nog wat 'zoetere' kruiden zoals rozenblad, lavendel of citroenmelisse bij Ligt er een beetje aan wat de smaak nu gaat doen
pi_81814366
Dit ga ik zeker onthouden, eigen kruidenbitter lijkt me lekker. Zelf heb ik nu een fles koffielikeur(750ml vodka, +/- 250 gram kandijsuiker, 60 koffiebonen en een vanillestokje) gemaakt. Deze vind ik zelf erg lekker. Daarnaast heb ik net citroengras-gember likeur gemaakt(500ml vodka, 250 lichte kandijsuiker,2xcitroengras, 75gr gember) in de maak.
pi_81851345
Geweldig!!

Maar wat ziet je zoethout er vreemd uit... meer als houtmot. Of heb je het zelf in stukjes gehakt? Hoe lang laat je dit trekken ongeveer? En als het op smaak is, giet je over in een andere fles neem ik aan?

Edit: ohw, ik ben zo enthousiast dat ik niet goed lees, na 2 a 3 weken proeven dusch...

[ Bericht 11% gewijzigd door bloatedface op 24-05-2010 22:46:44 (reden: enthousiasme) ]
[an error occurred while processing this directive]
pi_81852585
quote:
Op maandag 24 mei 2010 22:41 schreef bloatedface het volgende:
Geweldig!!

Maar wat ziet je zoethout er vreemd uit... meer als houtmot. Of heb je het zelf in stukjes gehakt? Hoe lang laat je dit trekken ongeveer? En als het op smaak is, giet je over in een andere fles neem ik aan?

Edit: ohw, ik ben zo enthousiast dat ik niet goed lees, na 2 a 3 weken proeven dusch...
Het zoethout is in stukjes gehakt, gedaan door de chinees op de markt Die verkoopt het in die vorm.

Inderdaad, na 2 a 3 weken proeven, na het dubbele van die tijd zal het in de buurt van klaar zijn, maar hoe langer je wacht, hoe lekkerder.

De eerste fles die ik gemaakt heb heb ik gefilterd en overgegoten. Dat doe ik nu niet meer; ik laat alles er in en kijk goed uit met het inschenken dat niet een halve lading zoethout mee komt. De smaak verandert langzaam aan, maar in positieve zin
  maandag 24 mei 2010 @ 23:37:41 #14
299907 Lespaulspelert
Speelt Les Paul
pi_81854001
Komt hier alcoholvorming of moet je dat er zelf bijdoen?
pi_81854741
Hiet *moet* ik gewoon een TVP geplaatst hebben... heb altijd zelf al een keertje kruidenbitter willen maken
  dinsdag 25 mei 2010 @ 00:19:20 #16
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_81855390
quote:
Op maandag 24 mei 2010 00:08 schreef Grooviee17 het volgende:Daarnaast heb ik net citroengras-gember likeur gemaakt(500ml vodka, 250 lichte kandijsuiker,2xcitroengras, 75gr gember) in de maak.


lekker
pi_81855513
quote:
Op maandag 24 mei 2010 23:37 schreef Lespaulspelert het volgende:
Komt hier alcoholvorming of moet je dat er zelf bijdoen?
Heb je uberhaupt de OP gelezen of mag ik je digitaal een gigantische schop onder je reet verkopen?
pi_81855549
quote:
Op dinsdag 25 mei 2010 00:19 schreef RobinOok het volgende:

[..]

[ afbeelding ]

lekker
Lekker klinkt wel als een passend keyword

Niet geprobeerd, maar staat zeker op de to-do-list
pi_81862564
Ik heb ook verschillende brouwsels staan. De koffielikeur is lekker, de sinaasappel-koffielikeur ook.
De walnotenlikeur is gewoon zoet en proeft niet naar walnoten. Die maak ik dus nooit meer.
De rabarberwodka is ook lekker, al is die niet bedoeld om te drinken maar om toetjes mee te maken.

De volgende wordt limoncello en dan misschien wel de kruidenbitter. Al is het niet uitgesloten dat ik ze beide in een keer maak.

Ook Sloe GIn staat trouwens nog op het lijstje. Maar hoe kom je aan sleepruimen?
  dinsdag 25 mei 2010 @ 11:13:16 #20
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81862830
quote:
Op dinsdag 25 mei 2010 11:05 schreef Oceanonix het volgende:
Ik heb ook verschillende brouwsels staan. De koffielikeur is lekker, de sinaasappel-koffielikeur ook.
De walnotenlikeur is gewoon zoet en proeft niet naar walnoten. Die maak ik dus nooit meer.
De rabarberwodka is ook lekker, al is die niet bedoeld om te drinken maar om toetjes mee te maken.

De volgende wordt limoncello en dan misschien wel de kruidenbitter. Al is het niet uitgesloten dat ik ze beide in een keer maak.

Ook Sloe GIn staat trouwens nog op het lijstje. Maar hoe kom je aan sleepruimen?
Sleedoorn zoeken in de natuur en de bessen plukken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 25 mei 2010 @ 18:01:30 #21
299907 Lespaulspelert
Speelt Les Paul
pi_81879488
Jawel, maar tussendoor heb ik neutrale alcohol gelezen, dus ik neem aan dat je er gewoon wodka bijdoet en dit puur voor de smaak is? Anders kom maar opmet die schop.
pi_81879889
quote:
Op dinsdag 25 mei 2010 18:01 schreef Lespaulspelert het volgende:
Jawel, maar tussendoor heb ik neutrale alcohol gelezen, dus ik neem aan dat je er gewoon wodka bijdoet en dit puur voor de smaak is? Anders kom maar opmet die schop.
Kijk nou nog eens goed naar de foto's in de eerste post.........
  dinsdag 25 mei 2010 @ 18:13:32 #23
299907 Lespaulspelert
Speelt Les Paul
pi_81880044
Ja daar staat:
quote:
Wat we nu hebben: Een fles jenever en een fles bitter, het geplande eindresultaat
Je gaat me toch niet zeggen dat je hieruit jenever en bittter (wat dat ook mag zijn) krijgt?
pi_81880382
Je neemt een fles jenever, doet daar kruiden bij en dan krijg je een kruidenbitter.....
pi_81881069
Wat oceanonix zegt. Had je trouwens ook zelf uit kunnen vogelen. Zelfs zonder te lezen, puur uit de plaatjes.
pi_81881174
Update: Het brouwsel is nu whiskey achtig van kleur Alleen nog wel een stuk transparanter
  dinsdag 25 mei 2010 @ 23:19:04 #27
78964 Luuksor
[ Curacao ]
pi_81900492
Heb een lijst van +- 70 likeur-recepten, en verschillende bitters. Heb alleen een beetje moeite de benodigde kruiden/specerijen te vinden, waar kopen jullie deze?
pi_81900736
Op de markt of bij de toko
pi_81900869
Geen verkapte TVP . Ik wil het ook een keertje maken.
pi_81907586
Heeft iemand de kruidenbitter en de rabarberlikeur al gemaakt met pure alcohol? Ik heb nog wat liters staan en wil deze twee proberen te maken met pure alcohol. De recepten kloppen dan meestal niet meer? Iemand tips?
pi_81908758
quote:
Op woensdag 26 mei 2010 09:07 schreef r2d22 het volgende:
Heeft iemand de kruidenbitter en de rabarberlikeur al gemaakt met pure alcohol? Ik heb nog wat liters staan en wil deze twee proberen te maken met pure alcohol. De recepten kloppen dan meestal niet meer? Iemand tips?
4 delen alcohol en 6 delen water nemen? Dan heb je ongeveer even veel alcohol als in wodka/jenever.
pi_81909390
Ja dat snap ik, Ik bedoel dat je met pure alcohol meer smaak uit kruiden e.d. haalt. Dit proces gaat ook sneller. Onder andere om deze redenen wil ik het met pure alcohol maken.
pi_81909505
quote:
Op woensdag 26 mei 2010 10:14 schreef r2d22 het volgende:
Ja dat snap ik, Ik bedoel dat je met pure alcohol meer smaak uit kruiden e.d. haalt. Dit proces gaat ook sneller. Onder andere om deze redenen wil ik het met pure alcohol maken.
Ah zo. Dan zou ik inderdaad een soort sterke basis op alcohol maken, uitdunnen met water, proeven, en dat herhalen tot het drinkbaar is
  woensdag 26 mei 2010 @ 12:59:20 #34
78964 Luuksor
[ Curacao ]
pi_81916560
quote:
Op woensdag 26 mei 2010 09:07 schreef r2d22 het volgende:
Heeft iemand de kruidenbitter en de rabarberlikeur al gemaakt met pure alcohol? Ik heb nog wat liters staan en wil deze twee proberen te maken met pure alcohol. De recepten kloppen dan meestal niet meer? Iemand tips?
Gewoon maken met pure alcohol (geeft natuurlijk geen smaak zoals jenever, maar laat de smaken van het gebruikte product beter naar voren komen), en later verdunnen tot drinksterkte met bronwater (GEEN kraanwater). Voor elke liter pure alcohol (96%) gebruik je anderhalve liter water om het naar 40% te krijgen.

Edit: Eerst lezen, dan typen.....
pi_81917793
quote:
Op woensdag 26 mei 2010 12:59 schreef Luuksor het volgende:

[..]

Gewoon maken met pure alcohol (geeft natuurlijk geen smaak zoals jenever, maar laat de smaken van het gebruikte product beter naar voren komen), en later verdunnen tot drinksterkte met bronwater (GEEN kraanwater). Voor elke liter pure alcohol (96%) gebruik je anderhalve liter water om het naar 40% te krijgen.

Edit: Eerst lezen, dan typen.....
Waarom geen kraanwater? Dit is vrijwel hetzelfde in samenstelling als bronwater.
pi_81920971
quote:
Gewoon maken met pure alcohol (geeft natuurlijk geen smaak zoals jenever, maar laat de smaken van het gebruikte product beter naar voren komen), en later verdunnen tot drinksterkte met bronwater (GEEN kraanwater). Voor elke liter pure alcohol (96%) gebruik je anderhalve liter water om het naar 40% te krijgen.

Edit: Eerst lezen, dan typen.....
Hoezo eerst lezen dan typen?

Kraanwater, zeker als het is ontsmet met ozon is beter geschikt dan bronwater. Bronwater heeft vaak een minder neutrale smaak dan kraanwater.
Het omrekenen naar een alcoholpercentage van 38,,4% kunnen we allemaal wel.
Ik vroeg naar specifieke verschillen in de recepten omdat bv bij rabarberlikeur een deel van de overgebleven rabarber gepureerd door de likeur heengaat. Als je dat bij overblijfselen van rabarber doet die in de pure alcohol hebben gelegen krijg je vieze houtige resten in je likeur.

[ Bericht 0% gewijzigd door r2d22 op 26-05-2010 16:38:18 ]
pi_81926069
In Nederland kan je het verdunnen van alcohol prima met kraanwater doen. In sommige delen van het land komt er zelfs bronwater uit de kraan.
Als je water echt een smaakje heeft zou ik wat anders gebruiken en je waterleidingbedrijf bellen.
pi_81947713

Bij de toko gehaald vanmiddag, hier (de resterende kruiden kan je, als je toch in 020 bent, hier krijgen) (en in die Toko kan je ook onder andere Agar Agar krijgen en de Japanse [baby] mayonaise)

[ Bericht 7% gewijzigd door bloatedface op 26-05-2010 22:59:43 ]
[an error occurred while processing this directive]
  woensdag 26 mei 2010 @ 23:29:31 #39
78964 Luuksor
[ Curacao ]
pi_81950384
quote:
Op woensdag 26 mei 2010 13:31 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Waarom geen kraanwater? Dit is vrijwel hetzelfde in samenstelling als bronwater.
Hangt er vanaf waar je zit, zuiden van NL heeft bijvoorbeeld meer calcium. Ik merkte zelf ook in Colorado dat er erg veel chloor in zat. Om dit te voorkomen is bronwater beter.
  woensdag 26 mei 2010 @ 23:31:31 #40
78964 Luuksor
[ Curacao ]
pi_81950514
quote:
Op woensdag 26 mei 2010 14:43 schreef r2d22 het volgende:

[..]

Hoezo eerst lezen dan typen?

Ik bedoelde dat voor mezelf. Had al gereageerd voordat ik andere reactie gelezen had.
  donderdag 27 mei 2010 @ 20:30:16 #41
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_81985447
quote:
Op zondag 23 mei 2010 17:28 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Citroenschilrasp van 3 onbespoten citroenen, 500 cc neutrale alcohol (goedkope vodka bv), 200 gram suiker
Waar haal je die onbespoten citroenen?

Ben trouwens benieuwd naar de uitkomst van de OP leuk om tegen de herfst te gaan maken
quote:
Op dinsdag 25 mei 2010 00:19 schreef RobinOok het volgende:

[..]

[ afbeelding ]

lekker
Klinkt idd erg goed
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  donderdag 27 mei 2010 @ 20:32:17 #42
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81985585
quote:
Op donderdag 27 mei 2010 20:30 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Waar haal je die onbespoten citroenen?

Ben trouwens benieuwd naar de uitkomst van de OP leuk om tegen de herfst te gaan maken
[..]

Klinkt idd erg goed
De biologische winkel,
Zelfs de Lidl in Duitsland heeft ze.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_81985751
quote:
Op donderdag 27 mei 2010 20:30 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Waar haal je die onbespoten citroenen?

Ben trouwens benieuwd naar de uitkomst van de OP leuk om tegen de herfst te gaan maken
[..]

Klinkt idd erg goed
Als je het lekkerste resultaat wilt, zou ik nou vast beginnen zodat je in de herfst kan consumeren. Maak je tzt weer een nieuwe fles
pi_81986817
tvp
[b]Op <ahref="http://forum.fok.nl/topic/1286014/2/50#68576888" target="_blank" >vrijdag 1 mei 2009 23:32</a> schreef swarmahoer het volgende:[/b]
neem een voorbeeld aan de kwaliteitsposts van gers :P
  donderdag 27 mei 2010 @ 23:30:05 #45
78964 Luuksor
[ Curacao ]
pi_82001634
quote:
Op donderdag 27 mei 2010 20:34 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Als je het lekkerste resultaat wilt, zou ik nou vast beginnen zodat je in de herfst kan consumeren. Maak je tzt weer een nieuwe fles
Inderdaad, hoe langer je het laat infusen hoe meer smaak je krijgt. Zorg alleen wel dat er absoluut geen witte delen vd schil bij zitten, die geven een bittere smaak!
  zaterdag 29 mei 2010 @ 16:34:23 #46
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_82063753
quote:
Op donderdag 27 mei 2010 20:34 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Als je het lekkerste resultaat wilt, zou ik nou vast beginnen zodat je in de herfst kan consumeren. Maak je tzt weer een nieuwe fles
Is wel een idee ben benieuwd naar de smaak. Misschien dat ik gelijk twee flessen maak.

Wat is aan te raden als basis? Wodka of Jenever?
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  zaterdag 29 mei 2010 @ 16:38:41 #47
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_82063872
quote:
Op zaterdag 29 mei 2010 16:34 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Is wel een idee ben benieuwd naar de smaak. Misschien dat ik gelijk twee flessen maak.

Wat is aan te raden als basis? Wodka of Jenever?
Wodka is neutraler van smaak.
Beter is nog totaal neutrale alcohol
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_82064203
quote:
Op zaterdag 29 mei 2010 16:38 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Wodka is neutraler van smaak.
Beter is nog totaal neutrale alcohol
Een kruidenbitter 'hoort' wel op jenever.
pi_82064220
Daarnaast denk ik niet dat je er uberhaupt iets van terug zult proeven, en is jenever goedkoper dan wodka
  zaterdag 29 mei 2010 @ 16:59:14 #50
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_82064434
quote:
Op zaterdag 29 mei 2010 16:51 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Daarnaast denk ik niet dat je er uberhaupt iets van terug zult proeven, en is jenever goedkoper dan wodka
Heb wel eens likeuren van Rutte gehad, die waren op jeneverbasis, dat proefde je wel.
Bij een kruidenbitter, geen idee.
Maar een producent van Kruidenbitters koopt echt geen jenever in, maar gewoon pure alcohol.
Ik weet niet wat je in Nederland voor een liter goedkope jenever betaald, maar net over de grens is de alcohol goedkoper. Ik koop echt geen sterke drank meer in NL, als zeker 10 jaar niet meer.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')